EIS SHOUL. Ένα ερευνητικό σχολείο ένταξης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "EIS SHOUL. Ένα ερευνητικό σχολείο ένταξης"

Transcript

1 EIS SHOUL Ένα ερευνητικό σχολείο ένταξης Στην αρχή της σχολικής χρονιάς ανοίγει στο Kirchberg του Λουξεμβούργου ένα καινούριο δημοτικό σχολείο, στο οποίο θα χρησιμοποιούνται νέες διδακτικές, μαθησιακές και αξιολογικές μέθοδοι. Το ολοήμερο σχολείο «Eis Schoul» θα δέχεται παιδιά από το νηπιαγωγείο ως την 6 η τάξη του δημοτικού, δηλαδή από 3 ως 12 χρονών. Η έννοια του Eis Schoul βασίζεται σε 2 κύριους άξονες : Το σχολείο στηρίζεται σε ενταξιακές παιδαγωγικές αρχές Είναι ένα δημόσιο ερευνητικό σχολείο, το οποίο στο πλαίσιο μιας στενής συνεργασίας με το πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου αναπτύσσει νέες διδακτικές και μαθησιακές μεθόδους. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ Ενταξιακή παιδαγωγική Το σχολείο υιοθετεί τις αρχές της ενταξιακής παιδαγωγικής. Αυτές οι αρχές περιέχουν την πλήρη συμμετοχή όλων των μαθητών σε όλες τις απόψεις της σχολικής ζωής, ανεξάρτητα από τις κοινωνικοπολιτισμικές, φυσικές, αισθητικές, νοητικές, συναισθηματικές και άλλες ικανότητές τους. Έχει θέσει τους εξής στόχους : Η ποικιλομορφία των παιδιών να αναγνωριστεί ως πλούτος και να χρησιμοποιηθεί ώστε να πολλαπλασιαστεί η γνώση και η εμπειρία. Να λάβει υπόψη την διαφορετικότητα των αναγκών των παιδιών και να ανταπεξέλθει στους διαφορετικούς μαθησιακούς τρόπους. Για τον λόγο αυτό στο Eis Schoul δίδεται μεγάλη σημασία στην ετερογενή σύνθεση της σχολικής κοινότητας, η οποία θα αντικατοπτρίζει τον ανάμεικτο πληθυσμό των μαθητών του δήμου. Εκτός αυτού είναι υποχρέωση του σχολείου να δεχτεί 10% τουλάχιστον παιδιά με δυσκολίες. Η διαφοροποιημένη διδασκαλία θέλει να χρησιμοποιήσει τις ποικίλες ικανότητες των μαθητών και να εκπληρώσει τις ατομικές τους ανάγκες. Η παιδαγωγικά δημιουργημένη πολυμέρεια της σχολικής προσφοράς σέβεται τους ατομικούς τρόπους μάθησης των μαθητών. Ταυτόχρονα απαιτείται η συνεργασία των μαθητών. Ζουν και μαθαίνουν σε ηλικιακά μεικτές ομάδες μάθησης. Σε τέτοιες, από πολλές ηλικίες αποτελούμενες, ομάδες τα παιδιά μαθαίνουν καθημερινά να είναι αυτόνομα, υπεύθυνα, να αλληλοβοηθούνται και να συνεργάζονται.

2 Πολυεπαγγελματική ομάδα Μια πολυεπαγγελματική ομάδα, η οποία αποτελείται μεταξύ άλλων από δάσκαλους, ειδικούς παιδαγωγούς, παιδαγωγούς, μια ψυχολόγο και μια θεραπεύτρια, φροντίζει για την παιδαγωγική μέριμνα όλων των μαθητών. Η συνεργασία αυτών των συμμετεχόντων εγγυάται την ισχύ των παιδαγωγικών αρχών για όλους τους μαθητές. Μέσα από την πολυεπαγγελματική σύνθεση της ομάδας, η οποία ενώνει τις ποικίλες και συμπληρωματικές αρμοδιότητες, γίνεται περιττή η αναδρομή σε ειδικούς εξωτερικούς οργανισμούς (SREA, Service de guidance ). Ολοήμερο σχολείο Το Eis Schoul είναι ένα ολοήμερο σχολείο. Οι μαθητές και το προσωπικό ζουν και μαθαίνουν μαζί από Δευτέρα ως Παρασκευή, από τις 8.00 ως ώρα. Από τις 7.00 ώρα είναι ανοιχτές οι πόρτες του σχολείου και υπάρχει η δυνατότητα να παίρνουν πρωϊνό όλοι μαζί. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα για παιδιά και γονείς που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες από τις ως τις ώρα. Τα μέλη της πολυεπαγγελματικής ομάδας έχουν την υποχρέωση να είναι παρόντα 30 ώρες εβδομαδιαίως. Μαθησιακοί στόχοι Η διδασκαλία είναι βασισμένη στο σχέδιο περιλήψεων για την εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο και την προσχολική εκπαίδευση, καθώς επίσης και τους στόχους που διευκρινίζονται στο πρόγραμμα σπουδών για τη διδασκαλία σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα μαθήματα που αναφέρονται σε αυτά τα κείμενα διδάσκονται στα ακόλουθα πεδία : 1) Το πεδίο «γλώσσες», που περιέχει τη γερμανική, τη γαλλική και τη λουξεμβούργικη γλώσσα, όπως και το «Ξύπνημα με τις γλώσσες», μια εκπαίδευση στην συνειδητοποιήση των γλωσσών. 2) Το πεδίο «μαθηματικά». 3) Επιστημονική εκμάθηση, η οποία συνδέει τις γενικές γνώσεις καθώς επίσης και τις επιστημονικές φυσικές επιστήμες και τη γεωγραφία και την ιστορία. 4) Το πεδίο «Σώμα και υγεία», που έχει ως περιεχόμενο την ψυχοκινητική, την σωματική έκφραση, τον αθλητισμό και την εκπαίδευση για την υγεία. 5) Το πεδίο «τέχνη», το οποίο αφορά τη δημιουργική έκφραση, η οποία καταλαβαίνει την αισθητική και πολιτιστική αισθητική αγωγή με αναδρομή στα διαφορετικά είδη τέχνης. 6) Το πεδίο «Αξίες και συμβίωση» που προωθεί μια δημοκρατική εκπαίδευση και μια κοινωνική και δημοκρατική μάθηση. 7) Μάθημα ηθικής ή θρησκευτικών.

3 Όσον αφορά τις μαθησιακές μεθόδους, το Eis Schoul χρησιμοποιεί την αναζήτηση πληροφοριών σε μια μεγάλη επιλογή από ντοκουμέντα και την αντιμετώπιση των πληροφοριών από διάφορες πηγές την χρήση νέων τεχνολογιών (Η/Υ, διαδίκτυο, οπτικοακουστικά μηχανήματα...) την εκπόνηση εργασιών με θέματα που ενδιαφέρουν τους μαθητές και που περιέχουν στοιχεία από τα μαθήματα φυσικής, γεωγραφίας, ιστορίας, μαθηματικών και των γλωσσών τον συνδυασμό αυτών των εργασιών με αθλητικές, χειρωνακτικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικές δραστηριότητες, ώστε να παρέχεται εξ ολοκλήρου μάθηση. Οι γλώσσες Οι μαθητές μαθαίνουν στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό λουξεμβούργικα. Γερμανικά και γαλλικά (προφορικά και γραπτά) μαθαίνουν κατά τη διάρκεια των 6 χρόνων του δημοτικού. Ειδικότερα το σχολείο προσπαθεί : - να δημιουργήσει πολυγλωσσικές καταστάσεις : οι μητρικές γλώσσες των μαθητών συγκρίνονται μεταξύ τους, ώστε να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τις ιδιαιτερότητές τους και τους μηχανισμούς λειτουργίας τους - να δημιουργήσει συνεργίες μεταξύ των μαθημάτων : όλες οι σχολικές δραστηριότητες περιέχουν στην ουσία την γλώσσα ως εργαλείο και προσφέρουν γλωσσικές παρεμβάσεις, λεκτική έκφραση συγκεκριμένων πράξεων και το γράψιμο, την τεκμηρίωση, την διήγηση κ.α. Πέρα από την προφορική και γραπτή γλωσσική έκφραση, το σχολείο απαιτεί στο πλαίσιο της διδασκαλίας της γλώσσας και άλλες ανθρώπινες εκφράσεις, όπως π.χ. το περιγραφικό παιχνίδι, ο χορός, η μουσική, οι εικαστικές τέχνες και ο αθλητισμός. Αλφάβητο Ο αλφαβητισμός γίνεται κανονικά στα γερμανικά. Παιδιά που δεν είναι αρκετό χρονικό διάστημα στο Λουξεμβούργο, που δεν γνωρίζουν τις επίσημες σχολικές γλώσσες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την μητρική τους γλώσσα σαν γέφυρα για να μάθουν τις σχολικές γλώσσες. Κατ εξαίρεση, αν το αποφασίσει η πολυεπαγγελματική ομάδα μπορούν να διδαχτούν στα γαλλικά ή στη μητρική τους γλώσσα. Η ομάδα υποστηρίζει αυτά τα παιδιά και μπορεί να ζητήσει την βοήθεια εξωτερικών συνεργατών.

4 Αξιολόγηση Το Eis Schoul πρωτοπορεί και στο θέμα των μεθόδων αξιολόγησης. Οι παραδοσιακοί βαθμοί και εξετάσεις αντικαθίστανται από μεθόδους αξιολόγησης, οι οποίες δικαιώνουν τον ατομικό ρυθμό μάθησης του παιδιού, όπως και τις κοινωνικές και διαδραστηριακές διαστάσεις της μάθησης. Η αξιολόγηση θα βοηθά τον μαθητή, να συνειδητοποιεί τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του και να βλέπει από μια θετική γωνία τις μαθησιακές απαιτήσεις. Το Portfolio είναι το κύριο μέσο αξιολόγησης. Αποτελείται από : ένα ντοσιέ, που περιέχει τα «προϊόντα» του μαθητή με τα οποία αποδεικνύει την μάθησή του. Η πολυεπαγγελματική ομάδα διαλέγει μαζί με τον μαθητή τα αντιπροσωπευτικά δείγματα. Ένα μαθησιακό ημερολόγιο, όπου ο μαθητής καταγράφει και σχολιάζει τον ατομικό του δρόμο προς τη μάθηση και τους στόχους του. Υπηρετεί την αυτοαξιολόγηση του μαθητή. Μια έκθεση που αφορά την πρόοδο του μαθητή, η οποία συντάσσεται τουλάχιστον μια φορά το εξάμηνο από την πολυεπαγγελματική ομάδα. Οι γονείς πληροφορούνται τακτικά για την πρόοδο των παιδιών τους. Συζητήσεις αξιολόγησης δίνουν την δυνατότητα να υπολογίζεται μαζί με τους γονείς και το παιδί, η ποιότητα των εργασιών που έγιναν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο συνυπολογισμός των γονέων επιτρέπει να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι επίλυσης για την πρόοδο της κατάστασης του παιδιού. Όλοι οι μαθητές προετοιμάζουν κατά τη διάρκεια της 6 ης δημοτικού μια ετήσια εργασία για το τέλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η εργασία αυτή αποτελείται από ένα διαλογικό έγγραφο πάνω σε ένα επιλεγμένο θέμα, το οποίο οι μαθητές παρουσιάζουν μπροστά στους συμμαθητές τους, τους γονείς τους και την πολυεπαγγελματική ομάδα. Αυτό το έγγραφο και μια παρουσίασή του πρέπει να παριστάνει το τελικό προϊόν μιας βαθιάς εργασίας τεκμηρίωσης, η οποία να καλύπτει όλες τις παρούσες στο πρόγραμμα σπουδών πειθαρχίες. Έτσι συνδέονται οι γνώσεις και οι δυνατότητες στις γλώσσες, τα μαθηματικά, την ιστορία, την γεωγραφία και στις επιστήμες. Για να μπορεί να ολοκληρωθεί μια τέτοια εργασία, πρέπει ο μαθητής να έχει αναπτύξει μια ποικιλία ικανοτήτων : πρέπει να είναι ικανός να κάνει περίληψη κειμένων, να βρίσκει και να συγκρίνει πληροφορίες, να κάνει ερωτήσεις σε κάποιον ειδικό, να παράγει κείμενα και «πλακάτ» πάνω σε ένα θέμα, να μεταφέρει προφορικά σύνθετα περιεχόμενα σε κάποιο κοινό, να χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες, κ.ά. Με την περάτωση αυτής της εργασίας ο μαθητής αποδεικνύει ότι κατέχει τις απαραίτητες ικανότητες ώστε να ακολουθήσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το Eis Schoul συμμετέχει επίσης σε εθνικές αξιολογήσεις (π.χ. σις διαδικασίες ελέγχου που αναπτύσσονται αυτό το καιρό στο πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου έχουν προγραμματιστεί εθνικά τεστ και πολύχρονες μελέτες)

5 Προσανατολισμός στην σχολική σταδιοδρομία Το Eis Schoul προετοιμάζει τους μαθητές για την κλασσική και την τεχνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές παρακολουθούν την σχολική τους σταδιοδρομία μέσα στο ηλικιακό τους γκρουπ και στην ηλικία των 12 χρόνων τους συνιστάται το σχολείο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις προσδοκίες και στις ικανότητές τους. Μετά από συσκέψεις με τους γονείς, η πολυεπαγγελματική ομάδα συντάσσει για κάθε μαθητή μια σύσταση για την μελλοντική σχολική σταδιοδρομία τους. Αυτή η σύσταση λαμβάνει υπ όψιν και το Portfolio και την τελική εργασία ταυτόχρονα. Συνεργασία και συμμετοχή Το Eis Schoul δίνει μεγάλη σημασία να συμπεριληφθούν και οι γονείς. Όχι μόνο ενημερώνονται τακτικά, αλλά είναι προσκεκλημένοι να συμμετέχουν ενεργά στη μάθηση και τη ζωή της σχολικής κοινότητας. Υπό την έννοια της δημοκρατίας και της διαφάνειας το σχολείο δίνει το λόγο σε όλους τους συμμετέχοντες. Η συνέλευση προσωπικού, το σχολικό συμβούλιο, το κοινοβούλιο των μαθητών, το προεδρείο γονέων είναι όργανα συμμετοχής που καλούν τα μέλη του σχολείου να συμμετέχουν ενεργά στην οργάνωση και διεύθυνση του σχολείου. Οι παιδαγωγικές και οργανωτικές αποφάσεις λαμβάνονται από τη συνέλευση του προσωπικού. Την ημερήσια διάταξη οργανώνει η σχολική επιτροπή. Ανάπτυξη ενταξιακών μεθόδων μέσω της έρευνας Το Eis Schoul είναι ένα δημόσιο σχολείο έρευνας. Αναπτύσσει στο πλαίσιο μιας στενής συνεργασίας με το πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, νέες μαθησιακές, διδακτικές και αξιολογικές μορφές. Η μελέτη αφιερώνεται στις συνθήκες της ανάπτυξης και της επίτευξης παιδαγωγικών ενταξιακών πρακτικών. Επιθυμεί να ανακαλύψει κατά πόσο οι μέθοδοι ένταξης μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα. Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στις συνθήκες μετάδοσης των ανεπτυγμένων πρακτικών σε άλλα σχολεία. Η προσοχή θα είναι στραμμένη στη χρήση και την εκμάθηση των γλωσσών στο σχολείο και στην ανάπτυξη νέων πρακτικών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό λόγω της γλωσσικής μας κατάστασης, που μας διαφοροποιεί από άλλες χώρες. Η έρευνα είναι βασικό μέρος των υποχρεώσεων των μελών της πολυεπαγγελματικής ομάδας. Ένα επιστημονικό συμβούλιο, που αποτελείται από αντιπροσώπους του πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου, του σχολείου, των γονέων και του υπουργείου παιδείας, συντονίζει το σχέδιο μελέτης και τα πρακτικά υπό την έννοια μιας ιδανικής σχολικής ανάπτυξης. Αυτά τα σχέδια και τα πρακτικά αξιολογούνται από ειδικούς διαφόρων πανεπιστημίων.

6 Με όλους τους ενδιαφερόμενους παράγοντες της παιδαγωγικής και διδακτικής κοινότητας, θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο. Αυτό το δίκτυο παριστάνει μια «εξέδρα», που επιτρέπει σε κάθε παράγοντα, να εμπλουτιστεί μέσα από την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών. Αυτό επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των αρχών και των μεθόδων που αναπτύχθηκαν στο σχολείο, οι οποίες επικυρώθηκαν από την μελέτη. Εγγραφή και πληροφορίες Κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας το σχολείο θα δεχτεί συνολικά 100 παιδιά, από το νηπιαγωγείο ως την 5 η τάξη δημοτικού (3 εώς 11χρονών). Κατά τη σχολική χρονιά θα δεχτεί αποκλειστικά παιδιά του νηπιαγωγείου και της 1 ης τάξης του δημοτικού. Οι γονείς που το επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον από Φεβρουάριο ως 15 Μαρτίου Εφ όσον το σχολείο βρίσκεται στην περιοχή της πόλης του Λουξεμβούργου, οι μαθητές που μένουν σε αυτή την περιοχή έχουν προτεραιότητα σε μια θέση στο Eis Schoul. Μια μεικτή επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του σχολείου, του υπουργείου παιδείας και της πόλης του Λουξεμβούργου, αποφασίζει για την επιλογή των παιδιών. Internet : Επικοινωνία : Πριν από το Σεπτέμβριο 2008 Ministère de l Education nationale et de la Formation professionnelle 29, rue Aldringen L-2926 Luxembourg Tel. : (εκτός από Τετάρτες) Fax: Μετά από το Σεπτέμβριο 2008 EIS SHOUL 47, rue des Maraichers L-2124 Kirchberg/ Luxembourg

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ 1. Τρόποι και διαδικασίες παρέμβασης Το θέμα αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών αποτελεί ίσως την πιο σημαντική διάσταση του όλου προβλήματος και τον τελικό στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η κοινωνική και πολιτική αγωγή των µαθητών, αυριανών πολιτών, στην προσχολική και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.. 3... 3... Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών και Τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για τη Φυσική Αγωγή

Πρόγραμμα Σπουδών για τη Φυσική Αγωγή Πρόγραμμα Σπουδών για τη Φυσική Αγωγή ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΩΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΩΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ DEAFVOC ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΩΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Π 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Σμαράγδας Χρυσοστόμου Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για Αύγουστος μάθημα 2011 της Μουσικής. για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Σμαράγδας Χρυσοστόμου Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για Αύγουστος μάθημα 2011 της Μουσικής. για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης K;ona και Θρησκευμάτων ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Σμαράγδας Χρυσοστόμου Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για Αύγουστος μάθημα 2011 της Μουσικής στην Οδηγός Υποχρεωτική

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού

Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Γλώσσα, επικοινωνία και εκπαίδευση κωφών μαθητών... 3 Οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση του κωφού

Διαβάστε περισσότερα

COLEGIO TRABENCO. Δημόσιο σχολείο προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης - Leganes, Madrid

COLEGIO TRABENCO. Δημόσιο σχολείο προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης - Leganes, Madrid COLEGIO TRABENCO Δημόσιο σχολείο προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης - Leganes, Madrid Ι. Ιστορία και επικαιρότητα του κέντρου (τελευταία ενημέρωση: Ιούνιος, 2007) Το Colegio Trabenco ( TRA-bajadores

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) 2011 Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το πεδίο «Κοινωνικές Επιστήμες» στο Γυμνάσιο Οδηγός για τον Εκπαιδευτικό. Οικιακή Οικονομία

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το πεδίο «Κοινωνικές Επιστήμες» στο Γυμνάσιο Οδηγός για τον Εκπαιδευτικό. Οικιακή Οικονομία Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το πεδίο «Κοινωνικές Επιστήμες» στο Γυμνάσιο Οδηγός για τον Εκπαιδευτικό Οικιακή Οικονομία Το παρόν έργο έχει παραχθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο υλοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ / 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ Ο τόμος αυτός, 1 με τίτλο Οδηγός του Εκπαιδευτικού των Ξένων Γλωσσών, αποτελεί εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1.1. Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο 1 και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Νηπιαγωγείο «Le Petit La Salle» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Νηπιαγωγείου Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» Νηπιαγωγείο «Le Petit La Salle» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ Σκοπός του Νηπιαγωγείου είναι να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2013 Πηγή: Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Φιλανδίας, ΟΟΣΑ, Δίκτυο «Ευριδίκη» Μετάφραση: (κατά προσέγγιση απόδοση) Γ. Θεοδωρακόπουλος Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 301 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1. Εισαγωγή Η ανάπτυξη θετικών στάσεων παράλληλα με την προσφορά γνώσεων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στη σύγχρονη εποχή. H ενασχόληση των παιδιών με τη Φυσική Αγωγή, από μικρή ηλικία,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ / 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ Ο τόμος αυτός, 1 με τίτλο Οδηγός του Εκπαιδευτικού των Ξένων Γλωσσών, αποτελεί εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Α-Ω. Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω

Α-Ω. Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω Α-Ω Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω Aνακαλύψτε τον κόσμο του Σχολείου μας και δείτε πώς κάθε λέξη μπορεί να μεταμορφωθεί σε διαφορετικές σχολικές εμπειρίες καλωσήλθατε στο σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Οδηγός για τον εκπαιδευτικό ΟΜΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΙΣΤΟΡΙΑ»

ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Οδηγός για τον εκπαιδευτικό ΟΜΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΙΣΤΟΡΙΑ» ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Οδηγός για τον εκπαιδευτικό ΟΜΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ-ΙΣΤΟΡΙΑ» ΑΘΗΝΑ 2011 ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1. Εισαγωγή Η ανάπτυξη θετικών στάσεων παράλληλα με την προσφορά γνώσεων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στη σύγχρονη εποχή. H ενασχόληση των παιδιών με τη Φυσική Αγωγή, από μικρή ηλικία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής. Θέυα πτυχιακής εργασίας:

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής. Θέυα πτυχιακής εργασίας: Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής Θέυα πτυχιακής εργασίας: Οι Τ.Π.Ε. στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και η αποδοχή - χρήση από τους εκπαιδευτικούς. Υποβληθείσα στον έκτακτο καθηγητή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ Ο Οδηγός του Επιμορφωτή αποτελεί μια προσπάθεια που στοχεύει όχι στον περιορισμό της αυτενέργειας και της πρωτοβουλίας των επιμορφωτών αλλά στην αποσαφήνιση, στο μέτρο του δυνατού,

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη: Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια Πράξη ΟΠΣ: 479325, ΣΑΕ: 2014ΣΕ24580051 ΕΣΠΑ 2007-2013. Υποέργο 1 :

Πράξη: Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια Πράξη ΟΠΣ: 479325, ΣΑΕ: 2014ΣΕ24580051 ΕΣΠΑ 2007-2013. Υποέργο 1 : Πράξη: «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΣΤ. Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στον Κόσμο με Νόημα»

Ε ΣΤ. Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στον Κόσμο με Νόημα» Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στον Κόσμο με Νόημα» 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Γλώσσα, επικοινωνία και εκπαίδευση κωφών μαθητών... 4 Οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση του κωφού παιδιού... 10 Αναλυτικό Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η εκπαίδευση των μαθητών με ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες και ταλέντα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ B ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. Γ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Νοέμβριος 2007 Σελ. 1 / 278

Διαβάστε περισσότερα

Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο

Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Ομοιότητες και διαφορές προσχολικής αγωγής σε Ελλάδα και Κύπρο ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ: Ζάρτηλα Στέλλα (Α.Μ. 12052) Κοθρά Γεωργία (Α.Μ. 11985)

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΜΑΡΙΝΑ ΝΑΝΗ (ΑΕΜ: 1264)

Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΜΑΡΙΝΑ ΝΑΝΗ (ΑΕΜ: 1264) Τ Ε Ι ΚΑΒΑΛΑΣ )Λ Η Δ ΙΟ ΙΚ Η Σ Η Σ Ο ΙΚ Ο Ν Ο Μ ΙΑ Σ Τ Μ Η Μ Α Δ ΙΑ Χ Ε ΙΡ ΙΣ Η Σ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙ Η ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΜΑΡΙΝΑ ΝΑΝΗ (ΑΕΜ: 1264) ΜΑΙΟΣ 2012 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικές Εξεταστικές Δοκιμασίες Μαθητών στην Ευρώπη: Σκοποί, Οργάνωση και Αξιοποίηση των Αποτελεσμάτων EL Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εθνικές Εξεταστικές Δοκιμασίες Μαθητών στην Ευρώπη: Σκοποί, Οργάνωση και Αξιοποίηση των Αποτελεσμάτων EL Ευρωπαϊκή Επιτροπή EL Εθνικές Εξεταστικές Δοκιμασίες Μαθητών στην Ευρώπη: Σκοποί, Οργάνωση και Αξιοποίηση των Αποτελεσμάτων Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα