ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ. Δρ. Μιχάλης Σκαρβέλης Αναπληρωτής Καθηγητής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ. Δρ. Μιχάλης Σκαρβέλης Αναπληρωτής Καθηγητής"

Transcript

1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ Δρ. Μιχάλης Σκαρβέλης Αναπληρωτής Καθηγητής

2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ Μήκους Πλάτους Γωνιών Κιβωτίων Ραφιών Τρέσων προστασίας Διασταυρώσεις καϊτιών Συνδέσμους τριών διευθύνσεων Πλαίσια και στοιχεία πληρώσεως (ταμπλάδες)

3 ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΜΗΚΟΥΣ

4 Μισοχαρακτός σύνδεσμος

5 Παράδειγμα εφαρμογής μισοχαρακτού συνδέσμου σε οριζόντιο δοκάρι υποστέγου

6

7 Παράδειγμα εφαρμογής σε κάθετο στοιχείο (κολόνα)

8 Μισοχαρακτός σύνδεσμος με λοξά μέτωπα

9 Μισοχαρακτός με χελιδονοουρά

10 Μισοχαρακτός σύνδεσμος μήκους με δόντι και σφήνες

11

12

13 Φορτίο 1: 80 % της μέγιστης αντοχής Φορτίο 2: 30 % της μέγιστης αντοχής

14 Σταυρωτός σύνδεσμος μήκους

15

16 Ξεμορσαριστός σύνδεσμος μήκους

17 Σημάδεμα των κομματιών για την κατασκευή του συνδέσμου

18 ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΜΗΚΟΥΣ Εφαρμογή κυρίως σε ξυλουργικές κατασκευές. Τα βασικά είδη συνδέσμων μήκους είναι δυο : Ο μισοχαρακτός και ο ξεμορσαριστός. Βασικό κριτήριο για την επιλογή του κατάλληλου συνδέσμου κάθε φορά, αποτελεί η ιδιαιτερότητα του κατασκευαζόμενου έργου (μέγεθος, θέση, μόνιμη ή λυόμενη κατασκευή, τρόπος εφαρμογής των φορτίων). Επειδή αυτού του είδους οι συνδέσεις γίνονται τις περισσότερες φορές εκτός εργαστηρίου (π.χ. στην οικοδομή, σε σκεπές, υπόστεγα, κλπ.) όπου δεν είναι διαθέσιμα τα μηχανήματα, η δεξιότητα του κατασκευαστή παίζει σημαντικό ρόλο (κατασκευαστική τελειότητα επιλογή σωστών αναλογιών).

19 ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΠΛΑΤΟΥΣ

20 Ακτινικά η ρίκνωση είναι ημισήαπόοτι εφαπτομενικά Αξονικά ρίκνωση αμελητέα η είναι Εφαπτομενικά η ρίκνωση μπορεί να φθάσει μέχρι 8 % Το ξύλο είναι ανισότροπο υλικό

21 Πιθανοί τρόποι σύνδεσης κατά πλάτος

22 Σύνδεση κατά πλάτος με πατούρα

23 Σύνδεση με πατούρα

24 Σημάδεμα για σύνδεση κατά πλάτος

25 Σύνδεση με γκινισόπηχη

26 Σύνδεση με «αρσενικό θηλυκό» (κάτω με γκινισιά γκινισόπηχη)

27 Σύνδεση πλάτους με καβίλιες

28 Καβίλιες σε αιγυπτιακή σαρκοφάγο (Μουσείο Βερολίνου)

29 Καβιλιέρες Αριστερά: φρεζοκαβιλιέρα Δεξιά: καβιλιέρα διπλής καβίλιας

30 Σημάδεμα για φρεζοκαβίλιες

31 ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΠΛΑΤΟΥΣ Χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μεγάλων επιφανειών στην ξυλουργική και την επιπλοποιία. Ο σύνδεσμος με πατούρα κατασκευάζεται εύκολα σε πολλές κυρίως ξυλουργικές - κατασκευές. Οι σύνδεσμοι γκινισιάς γκινισόπηχης και με καβίλιες βρίσκουν μεγάλη εφαρμογή στην επιπλοποιία. Ο σύνδεσμος με πτερύγιο και γκινισιά χρησιμοποιείται πολύ τόσο σε ξυλουργικές εργασίες (επενδύσεις τοίχων, οροφών, πατωμάτων) όσο και σε έπιπλα.

32 ΓΩΝΙΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

33 Γωνιακός σύνδεσμος μισοχαρακτός με φαλτσογωνιά

34

35 Γωνιακός ξεμορσαριστός με φαλτσογωνιά

36 Γωνιακός ξεμορσαριστός με πατούρα

37 Παράδειγμα επίπλου που χρησιμοποιείται ο γωνιακός ξεμορσαριστός σύνδεσμος με πατούρα (στα πορτάκια)

38 Γωνιακός ξεμορσαριστός, με αρσενικό τύπου χελιδονοουράς (κατασκευή σε φίλτρο κρασιού (του 1950) για να αντέχει στις πιέσεις που τείνουν να ανοίξουν το πλαίσιο)

39 Γωνιακός σύνδεσμος με καβίλιες

40 Γωνιακός σύνδεσμος με καβίλιες

41

42 Γωνιακός σύνδεσμος με ξένο μόρσο (γκινισόπηχη)

43

44 Γωνιακός σύνδεσμος τύπου Τ (με χελιδονοουρά)

45 Γωνιακός σύνδεσμος τύπου Τ ξεπεραστός με σφήνα (λυόμενος)

46

47

48 ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΩΝΙΩΝ Χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις κατασκευής πλαισίων και σε συνδέσεις τύπου Τ. Χρήση : και στην ξυλουργική και στην επιπλοποιία. Στην πρώτη περίπτωση υπάγονται ο μισοχαρακτός και ο ξεμορσαριστός, μόνο που εδώ - σε αντίθεση με τους συνδέσμους κατά μήκος - το μήκος του συνδέσμου είναι όσο ακριβώς και το πλάτος των ξύλων. Πολύ διαδομένοι στην επιπλοποιία είναι επίσης οι γωνιακοί σύνδεσμοι με φαλτσογωνιά, όπου εκτός από τους προηγούμενους τρόπους κατασκευάζονται επίσης με καβίλιες και ίσια ή τριγωνικά πτερύγια ξύλου, σαν ξένο μόρσο. Από τους γωνιακούς συνδέσμους σε σχήμα Τ, συνηθέστερος είναι ο μισοχαρακτός με ή χωρίς χελιδονοουρά και ο λυόμενος ξεπεραστός με σφήνα.

49 Σύνδεσμοι κιβωτίου Καρφωτός σύνδεσμος

50 Σύνδεσμος κιβωτίου με πτερύγια

51 Σύνδεσμος κιβωτίου με γκινισόπηχες

52 Σύνδεσμος κιβωτίου με καβίλιες

53 Σύνδεσμος κιβωτίου με καβίλιες (με λοξά μέτωπα)

54 Σύνδεσμος κιβωτίου με δόντια

55 Σύνδεση κιβωτίου με ίσια δόντια

56 Σύνδεση με λοξά δόντια : Επάνω καλυμμένα Κάτω φανερά

57 Φανερά και κρυφά δόντια σε συρτάρια

58

59

60 ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΚΙΒΩΤΙΩΝ Χρησιμοποιούνται κυρίως στην επιπλοποιία, αλλά και για την κατασκευή μέσων μεταφοράς και αποθήκευσης προϊόντων. Η πιο απλή περίπτωση είναι ο καρφωτός σύνδεσμος, αλλά γίνονται επίσης και σύνδεσμοι με κατασκευή πτερύγιου και γκινισιάς, πτερύγιου και στα δυο στοιχεία και με καβίλιες. Πιο σημαντικοί είναι οι σύνδεσμοι με δόντια, που χρησιμοποιούνται πολύ στην επιπλοποιία για την κατασκευή των συρταριών. Επίσης μπορεί, και ως εμφανείς σύνδεσμοι, να αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο σε ένα έπιπλο. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές στα δόντια, με πιο συνηθισμένες μορφές τα ίσια δόντια και δόντια σε σχήμα χελιδονοουράς.

61

62 Σύνδεση ραφιού με εμφανείς σφήνες, για διακοσμητικούς λόγους

63 Παραλλαγή της σύνδεσης σε κατακόρυφα στοιχεία

64 Σύνδεση ραφιού ορθοστάτη με καβίλιες

65 ΣΥΝΔΕΣΗ ΡΑΦΙΩΝ Για την σύνδεση ραφιών ορθοστατών χρησιμοποιούμε απλό ποταμό, ποταμό και πατούρα, δόντια τύπου χελιδονοουράς και περαστά δόντια. Σε πιο ελαφριές κατασκευές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και καβίλιες. Οι παραπάνω σύνδεσμοι εφαρμόζονται κυρίως σε συμπαγές ξύλο και αντικολλητή ξυλεία (πηχοσανίδες, πλακάζ).

66 Σύνδεσμοι τρέσων προστασίας

67

68

69 ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΤΡΕΣΑ Τα τρέσα είναι πήχες ατόφιου ξύλου που χρησιμοποιούμε για να αυξήσουμε την αντοχή και την αισθητική μεγάλων επιφανειών ξύλου ή ξυλοπλακών. Ως τεχνική εφαρμόζεται κυρίως στα έπιπλα. Διακρίνουμε δυο περιπτώσεις : Τρέσα για την προστασία συνδέσμων πλάτους (στο πίσω μέρος καπακιών και καρφωτών εξώφυλλων) και τρέσα στα σόκορα (στα σόκορα αλλά και περιμετρικά σε μεγάλες επιφάνειες συμπαγούς ξύλου ή προϊόντων ξύλου).

70 Σύνδεση διασταυρούμενων στοιχείων

71 Διασταυρούμενα καΐτια με πατούρα

72 Καΐτια σε υαλοστάσια παραθύρων

73

74

75 ΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΩΝ ΞΥΛΩΝ Διασταυρούμενα ξύλα χρησιμοποιούνται στην ξυλουργική και την επιπλοποιία τόσο σαν κατασκευαστική λύση, όσο και σαν διακοσμητικά στοιχεία. Στο σημείο διασταύρωσης τα ξύλινα στοιχεία «αδυνατίζουν» και τα δυο χωρίς να κόβονται και «φωλιάζουν» τοέναμέσαστοάλλο, ώστε να διατηρείται σε όλη την κατασκευή το ίδιο πάχος. Η σύνδεση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ξύλα εντελώς ίσια, αλλά επίσης μπορεί και να δημιουργηθεί μορφή στις ακμές τους (εργαλείο) είτε να δημιουργηθεί πατούρα για τοποθέτηση τζαμιών.

76 Σύνδεσμος τριών διευθύνσεων με καβίλιες

77 Σύνδεσμος τριών διευθύνσεων με μόρσα

78 Σύνδεσμος τριών διευθύνσεων με μόρσα (πρόταση κατασκευής κυρίως για έπιπλα (τραπέζια, καρέκλες κλπ.))

79 Σύνδεσμος τριών διευθύνσεων σταυρωτός (πρόταση κατασκευής κυρίως για στέγαστρα, πέργκολες, κ.α.)

80

81 ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΤΡΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ Για την ολοκλήρωση των κατασκευών και τη σταθερή σύνδεση των σκελετών τους απαιτείται η ταυτόχρονη συναρμογή 3 ή και περισσοτέρων στοιχείων στο ίδιο σημείο. Στην περίπτωση αυτή αξιοποιούνται οι τεχνικές που αναπτύχθηκαν σε απλούστερους συνδέσμους και πραγματοποιούνται σύνδεσμοι, που μπορούν εξασφαλίσουν και αντοχή και ικανοποιητική εμφάνιση. Πιο συνηθισμένοι στην κατηγορία αυτή είναι οι σύνδεσμοι τριών διευθύνσεων με καβίλιες, μόρσα και ο σταυρωτός σύνδεσμος τριών διευθύνσεων. Ο τελευταίος χρησιμοποιείται κυρίως στην ξυλουργική, ενώ οι άλλοι σε έπιπλα.

82 ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΠΛΑΙΣΙΩΝ Ηπερίπτωση «περαστής» πόρτας με ταμπλάδες

83 ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΠΛΑΙΣΙΩΝ Για τη δημιουργία πλαισίων μεγάλου βάρους οι κλασικοί γωνιακοί σύνδεσμοι δεν έχουν την απαραίτητη αντοχή και πραγματοποιούμε γωνιακούς «περαστούς» συνδέσμους. Δηλαδή το αρσενικό (μόρσο) περνάει (σφηνώνει) μέσα σε τρύπα που πραγματοποιούμε στο θηλυκό. Στην εσωτερική πλευρά του πλαισίου κάνουμε γκινισιά για να υποδεχτεί το στοιχείο που θα γεμίσει το πλαίσιο (ταμπλάς). Ο ταμπλάς κατασκευάζεται από συμπαγές ξύλο με συνδέσεις πλάτους, είτε από αντικολλητό ή MDF. Αντί ταμπλά μπορεί να γίνει και πατούρα για τζάμι ή παράθυρο.

ΣΕΥΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΙΠΛΟΤ Ι

ΣΕΥΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΙΠΛΟΤ Ι ΣΕΥΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΙΠΛΟΤ Ι Δρ. Μιχάλης καρβέλης Αναπληρωτής Καθηγητής 1. ΕΙΑΓΩΓΗ Σο έπιπλο 1 είναι ένα χρηστικό αντικείμενο που συνοδεύει τον άνθρωπο από τα πρώτα χρόνια της «πολιτισμένης» του ζωής.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ I

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ I ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΧΕΙΡΟΣ. Μιχάλης Σκαρβέλης, Διαμαντής Σιδεράς

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΧΕΙΡΟΣ. Μιχάλης Σκαρβέλης, Διαμαντής Σιδεράς ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ Ι ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΧΕΙΡΟΣ Μιχάλης Σκαρβέλης, Διαμαντής Σιδεράς Στην καθημερινή εργασία του ο τεχνίτης αλλά και ο σχεδιαστής επίπλων και άλλων ξυλοκατασκευών κάνει χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΜΕ ΛΟΞΑ ΔΟΝΤΙΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΜΕ ΛΟΞΑ ΔΟΝΤΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΜΕ ΛΟΞΑ ΔΟΝΤΙΑ Μιχάλης Σκαρβέλης Για την κατασκευή συνδέσμων με λοξά δόντια χρησιμοποιούνται αρκετές εμπειρικές μέθοδοι. Αφού γωνιάσουμε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ I

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ I 34 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ II

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΠΛΟΥ II ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ

ΑΝΤΟΧΗ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΑΝΤΟΧΗ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ 1. Το Ξύλο 1.1 Γενικά Το ξύλο, ένα από τα παλαιότερα οικοδοµικά υλικά, ήταν το πρώτο που χρησιµοποιήθηκε για την κατασκευή κουφωµάτων, δεδοµένου

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλειοµηχανές CNC στην επιπλοβιοµηχανία

Εργαλειοµηχανές CNC στην επιπλοβιοµηχανία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ: «ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ» Εργαλειοµηχανές CNC στην επιπλοβιοµηχανία του σπουδαστή ΘΕΟ ΩΡΟΥ ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» Α ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» ΑΝΤΩΝΙΑΣ Ι. ΠΟΥΣΠΟΥΤΑΚΗ ΑΜ 986 Επιβλέπων Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Έπιπλο : Αντικείµενο καθηµερινής χρήσης Έπιπλο κατοικίας Βιοµηχανία : Στη βιοτεχνία και το εργαστήριο

Έπιπλο : Αντικείµενο καθηµερινής χρήσης Έπιπλο κατοικίας Βιοµηχανία : Στη βιοτεχνία και το εργαστήριο Έπιπλο : Οι άνθρωποι των σπηλαίων χρησιµοποιούσαν µια µεγάλη πέτρα για τραπέζι και µικρότερες πέτρες για καράκλες. Αργότερα: έπιπλα, όχι µόνο για πρακτικούς σκοπούς, αλλά ανάλογα και µε τον τρόπο ζωής

Διαβάστε περισσότερα

ΞΥΛΙΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΞΥΛΙΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΞΥΛΙΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ Τα βήματα μελέτης και κατασκευής μιας ξύλινης κατασκευής για εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Ξύλινες κατασκευές σε ακραία και υγρά περιβάλλοντα Μέρος 2ο: Ξύλινες περιφράξεις και αυλόπορτες

Ξύλινες κατασκευές σε ακραία και υγρά περιβάλλοντα Μέρος 2ο: Ξύλινες περιφράξεις και αυλόπορτες Ξύλινες κατασκευές σε ακραία και υγρά περιβάλλοντα Μέρος 2ο: Ξύλινες περιφράξεις και αυλόπορτες Των Μαρίας Μανουσακίδου, Σχεδιάστριας και Τεχνολόγου ξύλου και επίπλου και Δρ. Ιωάννη Κακαρά, Τεχνολόγου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙI

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙI ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

βαφή εποξειδικής πούδρας με πάχος επικάλυψης 50-70μm, χρώματος που θα επιλεγεί από την επίβλεψη βάσει χρωματολογίου. Το χρωματολόγιο, τόσο για τις

βαφή εποξειδικής πούδρας με πάχος επικάλυψης 50-70μm, χρώματος που θα επιλεγεί από την επίβλεψη βάσει χρωματολογίου. Το χρωματολόγιο, τόσο για τις ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ : Προμήθεια επίπλων για τον εξοπλισμό της βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ 1. Οι τεχνικές προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

πάντοτε το σωστό εργαλείο.

πάντοτε το σωστό εργαλείο. Θέλετε ακόμα περισσότερες ιδέες; Επισκεφθείτε μας στη διεύθυνση www.bosch.gr και πάρτε ιδέες γύρω από τη διακόσμηση και το σχεδιασμό του σπιτιού σας. Εδώ δε θα βρείτε μόνο συμβουλές και τεχνάσματα για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΓΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΚΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΣΤΕΓΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΚΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο χαλκός χάρη στις εξαιρετικές φυσικές του ιδιότητες και τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει θεωρείται από τα ιδανικότερα υλικά στις αρχιτεκτονικές εφαρμογές με βασικότερη εφαρμογή του στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΙΜΑΚΕΣ-ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Δρ Λάμπρος Λάιος Δρ Γεώργιος Σκρουμπέλος Από τους φοιτητές : Δεδούσης Παναγίωτης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών. Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ι ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών. Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ι ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

Το τεχνικό εγχειρίδιο εκδόθηκε από το Τµήµα Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης της EXALCO Α.Ε. για δύο βασικούς λόγους:

Το τεχνικό εγχειρίδιο εκδόθηκε από το Τµήµα Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης της EXALCO Α.Ε. για δύο βασικούς λόγους: ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το τεχνικό εγχειρίδιο εκδόθηκε από το Τµήµα Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης της EXALCO Α.Ε. για δύο βασικούς λόγους: 1. Τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας κατασκευής των συστηµάτων της. 2. Την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ-ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΛΙΚΩΝ

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ-ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ-ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ :ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΑΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΟΣΣΑΝΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 7: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ

ENOTHTA 7: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ 59 ENOTHTA 7: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΤΟΧΟΙ Με τη συμπλήρωση του μέρους αυτού ο μαθητής θα πρέπει να μπορεί να: 1. Ορίζει τι είναι τα στοιχεία μηχανών, στη Μηχανολογία. 2. Ταξινομεί τα στοιχεία μηχανών στις

Διαβάστε περισσότερα

Το τεχνικό εγχειρίδιο εκδόθηκε από το Τµήµα Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης της EXALCO Α.Ε. για δύο βασικούς λόγους:

Το τεχνικό εγχειρίδιο εκδόθηκε από το Τµήµα Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης της EXALCO Α.Ε. για δύο βασικούς λόγους: Περίληψη Το τεχνικό εγχειρίδιο εκδόθηκε από το Τµήµα Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης της EXALCO Α.Ε. για δύο βασικούς λόγους: 1. Τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας κατασκευής των συστηµάτων της. 2. Την

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλτικά κεραμίδια SHINGLAS. Οδηγίες τοποθέτησης

Ασφαλτικά κεραμίδια SHINGLAS. Οδηγίες τοποθέτησης Ασφαλτικά κεραμίδια SHINGLAS Οδηγίες τοποθέτησης Πίνακας περιεχομένων Γενικές οδηγίες τοποθέτησης των ασφαλτικών κεραμιδιών 1. Υλικά που απαιτούνται 2. Βασικοί ορισμοί 3. Κόστος κατασκευής Προετοιμασία

Διαβάστε περισσότερα

Το τεχνικό εγχειρίδιο εκδόθηκε από το Τµήµα Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης της EXALCO Α.Ε. για δύο βασικούς λόγους:

Το τεχνικό εγχειρίδιο εκδόθηκε από το Τµήµα Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης της EXALCO Α.Ε. για δύο βασικούς λόγους: ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το τεχνικό εγχειρίδιο εκδόθηκε από το Τµήµα Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης της EXALCO Α.Ε. για δύο βασικούς λόγους: 1. Τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας κατασκευής των συστηµάτων της. 2. Την

Διαβάστε περισσότερα

4 ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΑΦΡΥ ΞΥΛΙΝΟ ΣΚΕΛΕΤΟ

4 ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΑΦΡΥ ΞΥΛΙΝΟ ΣΚΕΛΕΤΟ Τ.Ε.Ι. Λάρισας - Παράρτημα Καρδίτσας Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Εργαστήριο Τεχνολογίας & Συντήρησης Ξυλοκατασκευών 4 ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΑΦΡΥ ΞΥΛΙΝΟ ΣΚΕΛΕΤΟ του Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ»

«ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ» Α ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ» ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΑΕΜ ΞΕ0790 Επιβλέπων Καθηγητής: Δρ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙΙΙ

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙΙΙ 1 ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙΙΙ Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΛΟΣ Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ 2 ΚΑΡΔΙΤΣΑ 2001 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Εισαγωγή 3 Ξυλοδοκοί

Διαβάστε περισσότερα