ΘΕΜΑ: Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ PH ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΘΕΜΑ: Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ PH ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ"

Transcript

1 ΘΕΜΑ: Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ PH ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

2 Γενική περιγραφή: Σχέδιο διαθεματικής εργασίας για μαθητές Α ΛΥΚΕΙΟΥ, στο μάθημα της Βιολογίας και της Χημείας, με αφορμή τις ενότητες «Οξέα και Βάσεις, Όξυνση και Αποτοξύνωση του οργανισμού, Τροφή: πηγή ενέργειας -ένζυμα- μεταβολισμός.» Επιλογή θέματος: Το θέμα επιλέχθηκε για τους παρακάτω λόγους: Η Όξυνση του οργανισμού ειναι η υπ αριθμόν ένα αθεράπευτη επιδημεία του αιώνα μας. Είναι απλό και ενδιαφέρει μαθητές και εκπαιδευτικούς Έχει καθολικό χαρακτήρα και συνδέεται με παγκόσμια προβλήματα Αποτελεί προϋπάρχουσα έννοια σε όλους τους μαθητές Σκοπός: οι μαθητές να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας, να συνεργαστούν, να ερευνήσουν, να ανακαλύψουν, να καταγράψουν και να παρουσιάσουν μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις και χρησιμοποιώντας τη διεπιστημονικότητα ένα θέμα που είναι καθημερινή ανάγκη και αποτελεί βίωμα για τον καθένα.

3 Γνωστικοί στόχοι: Με κεντρικό θέμα τη διατροφή και με αφορμή το μάθημα της βιολογίας και Χημείας, οι μαθητές καλούνται να αντλήσουν σχετικές πληροφορίες από τα μαθήματα της ιστορίας, της χημείας, της φυσικής, των μαθηματικών, της γεωγραφίας, της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής, των θρησκευτικών, της γλώσσας και της λογοτεχνίας, να επεκταθούν στις επιστήμες της ιατρικής, της λαογραφίας και της οικολογίας, να χρησιμοποιήσουν την πληροφορική, τις τέχνες και τις ξένες γλώσσες. Δεξιότητες: Οι μαθητές που συμμετέχουν καλούνται να καλλιεργήσουν Την αναλυτική και σύνθετη σκέψη για να προσεγγίσουν το ίδιο θέμα από διαφορετικές επιστήμες. Την κριτική σκέψη για να επιλέξουν και να συγκρίνουν τις πληροφορίες που συλλέγουν Την συνεργατικότητα, αφού πρέπει να εργαστούν ομαδικά και να δημιουργήσουν κάτι από κοινού αποδεκτό Το διάλογο και την επιστημονική έρευνα Την τεκμηριωμένη παρουσίαση στοιχείων Την κοινωνικότητα, αφού πρέπει να έρθουν σε επαφή με απλούς ανθρώπους και επιστήμονες για να συλλέξουν στοιχεία Την υπευθυνότητα και τον καταμερισμό της εργασίας

4 ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΗ ΦΆΣΗ: ΣΥΖΉΤΗΣΗ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΌΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ, ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΌΣ ΟΜΆΔΩΝ. ΔΕΎΤΕΡΗ ΦΆΣΗ: ΣΥΝΑΝΤΉΣΕΙΣ ΟΜΆΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΌΣ ΕΡΓΑΣΙΏΝ, ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ ΠΗΓΏΝ. ΤΡΊΤΗ ΦΆΣΗ: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΊΕΣ ΣΥΝΑΝΤΉΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΆΔΩΝ ΓΙΑ ΣΎΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΌΔΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΉ ΑΞΙΟΛΌΓΗΣΗ ΤΟΥ. ΤΕΛΙΚΉ ΦΆΣΗ: ΟΡΓΆΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΆΤΩΝ, ΠΑΡΟΥΣΙΆΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΆΔΩΝ, ΑΞΙΟΛΌΓΗΣΗ ΕΠΊ ΤΟΥ ΣΥΝΌΛΟΥ. ΤΕΛΙΚΉ ΔΗΜΌΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ. ΠΑΡΑΓΌΜΕΝΟ ΥΛΙΚΌ: ΠΡΑΚΤΙΚΆ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΏΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΆΣΕΩΝ ΣΕ ΈΝΤΥΠΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΜΟΡΦΉ. ΜΗΝΎΜΑΤΑ, ΑΦΊΣΕΣ, ΕΚΘΈΣΕΙΣ, ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΎΠΟ, ΕΚΠΟΜΠΈΣ ΣΤΑ ΜΜΕ. ΠΡΟΤΆΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΊΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΆΤΩΝ. ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ : ΔΙΑ ΒΊΟΥ ΆΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΜΆΘΗΣΗ = ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΖΩΉΣ!

5 4 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΘΕΜΑ : Η Επίδραση του PH στον ανθρώπινο οργανισμό και η βελτίωση του σε συνάρτηση με τη διατροφή.

6 Βάσεις και Οξέα Βάσεις : Ως Βάσεις χαρακτηρίζονται οι χημικές ενώσεις που παρουσιάζουν σύνολο κοινών χημικών ιδιοτήτων που είναι γνωστό ως "βασικός ή αλκαλικός χαρακτήρας" ή "βασική ή αλκαλική αντίδραση". Οξέα: Είναι χημικές ενώσεις με σύνολο κοινών χημικών ιδιοτήτων γνωστών με τον όρο "όξινος χαρακτήρας" ή "όξινη αντίδραση". Τα οξέα μπορεί να είναι σε στερεή, υγρή ή αέρια μορφή ανάλογα με τη θερμοκρασία. Μπορούν ακόμα να υπάρξουν σε καθαρή κατάσταση αλλά και σε διάλυμα.

7 Τι είναι το ph Η κλίμακα ph κυμαίνεται από 0 έως 14 και χρησιμοποιείται ευρέως για τον προσδιορισμό της οξύτητας ενός διαλύματος. Διαλύματα για τα οποία η τιμή του ph είναι μικρότερη από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινα, ενώ διαλύματα με ph μεγαλύτερο από 7χαρακτηρίζονται αλκαλικά. Tέλος, τα διαλύματα με ph=7 ονομάζονται ουδέτερα.

8 Η αύξηση της οξύτητας που προκαλείται από ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Τι προκαλεί την όξινση. Οι ζωικές πρωτεΐνες, όπως κρέας, λουκάνικα, ψάρια και αυγά Γάλα και τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα Τα προϊόντα σόγιας Πολλές ζύμες Επιδόρπια ανθρακούχο μεταλλικό νερό

9 Cola και άλλων αναψυκτικά Καφές Αλκοόλ Νικοτίνη Συνθετικά τα πρόσθετα τροφίμων, όπως τα συντηρητικά, χρωστικές ουσίες, ενισχυτικά γεύσης ( γλουταμινικό ), γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη, κ.α.

10 υπερβολική άθληση αλλά και από στρες, άγχος, ανησυχία, θυμό και αρνητικές σκέψεις

11 Οξινο-αλκαλική Διατροφή Τα οφέλη των αλκαλικών τροφών : Οι αλκαλικές τροφές είναι η βάση της υγείας. Ανανεώνουν τα κύτταρα μέσω του αίματος. Οι όξινες τροφές οξειδώνουν τους ιστούς και τα όργανα και οδηγούν σε ασθένειες. Η ισορροπία είναι περίπου 80% αλκαλικό περιβάλλον και 20% όξινο. Βελτίωση της απόδοσης των μυών μας. Αύξηση του μεταβολισμού. Αντιοξειδωτική δράση. Καλύτερη λειτουργία των κυττάρων.

12 Μείωση των παρασίτων. Ανάπτυξη της μαγιάς. Βαθύτερος ύπνος. Πιο νεανικό δέρμα. Ανακούφιση από κρυολογήματα, γρίπη και πονοκεφάλους. Άφθονη σωματική ενέργεια.

13 Αλκαλικές τροφές Μπρόκολο, παντζάρια, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, αγγούρι, σέλινο, μελιτζάνες, πράσινα φασολάκια, μπιζέλια, αρακάς, πιπεριές, μπάμιες, ραπανάκια, κολοκυθάκια, σπανάκι, μαρούλι, κινέζικο λάχανο, κρεμμύδια, ντομάτες, ανανάς, αβοκάντο, μήλα, μπανάνες, πορτοκάλια, καρπούζι, πεπόνι, φράουλες, κεράσια, σταφύλια, ροδάκινα, σύκα, ρύζι, πατάτες, αμύγδαλα, σκόρδο, αρωματικά χόρτα (άνηθος, μαϊντανός κτλ.), μπαχαρικά, λεμόνι, γάλα (ανήκει στα ουδέτερα έως ελαφρώς αλκαλικά τρόφιμα).

14 Μοσχάρι, χοιρινό, ζαμπόν, αρνί, κοτόπουλο, εντόσθια, συκώτι, μπέικον, σολομός, πέστροφα, οστρακοειδή, ραφιναρισμένα λάδια, φιστίκια, κολοκυθόσποροι και ηλιόσποροι, όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια), πλιγούρι, δημητριακά ολικής αλέσεως (ζυμαρικά, ψωμί), τυρί, αβγά, μαργαρίνες, άσπρα σπαράγγια, αγκινάρες, μούρα, δαμάσκηνα (ωμά, ξηρά και χυμός), ζάχαρη, μέλι, καφές, κακάο, αλκοόλ, τσάι, αναψυκτικά, παγωτά. Όξινες τροφές

15 Τοξίνες Ορισμός: τοξίνη είναι οτιδήποτε μπορεί να βρίσκεται στον οργανισμό μας σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από αυτήν που έχουμε ανάγκη. Τοξίνωση του σώματος προκαλείται: Από την τροφή και το νερό (διατροφικά) Από τους πνεύμονες (εισπνευστικά) Από το δέρμα (διαδερμικά) Από άλλες οδούς (παρεντερικά, οφθαλμικά κ.τ.λ.)

16 Οι 10 καλύτερες τροφές για 1. Κάρδαμο 2. Λεμόνι 3. Σκόρδο 4. Κουρκούμη 5. Τζίντζερ 6. Αγκινάρες 7. Λάχανο 8. Ανανάς 9. Σουσάμι 10. Μαϊντανός Αποτοξίνωση

17 Οι πρώτες βοήθειες και μέτρα προστασίας του οργανισμού από την όξινση. Αφιερώστε στον εαυτό σας τακτικά διαλείμματα και προτιμήστε τα πρωινά να τρώτε φρέσκα φρούτα. Αυτό βοηθάει τιν οργανισμό να εμπλουτιστεί με μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, καθως επίσης συμβάλλει στην αποτοξίνωση. Πιείτε καθαρό μεταλλικό νερό και αποφύγετε το ανθρακούχο νερό.

18 Προτιμήστε, κυρίως στο μεσημεριανό, σαλάτα εποχής με φρέσκα λαχανικά που είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες. Κάντε συχνούς περιπάτους στην φύση και όλα τα αθλήματα ήπιας σωματικής άσκησης. Να σκέφτεστε πάντα θετικά και να μην καταβάλλεστε από αρνητικές σκέψεις και άγχος.προσπαθήστε να αποφύγετε ανθρώπους και κατάστασεις που προξενούν στρές και θυμό. Σε οξεία μορφή όξινσης προτιμήστε συμπληρώματα μετάλλων και πολυβιταμινών φυτικής προέλευσης.

19 Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την οξινο-αλκαλική ισορροπία. Διατροφικές συνήθειες Καθόλου αθλητισμός. Πρωταθλητισμός. Πολλά γλυκά-ανθυγιεινά φαγητά. Αλκοόλ-Τσιγάρο Γρήγορη κατάποση φαγητού.

20 Όχι καλός ύπνος. Κατανάλωση πολλών δημητριακών από άσπρο αλεύρι. Τρώμε αργά την νύχτα. Μένουμε πολύ ώρα σε κλειστούς χώρους. Πολλές ώρες στον Η/Υ.

21 Συναισθηματική υπερφόρτωση-ψυχολογικοί παράγοντες(άγχος-θυμός-μελαγχολία). Τηγανητά και προπαρασκευασμένα φαγητά(κατασκευάζονται σε φούρνους μικροκυμάτων)..

22 Φάρμακα-Ναρκωτικά και διάφορα δηλητήρια του περιβάλλοντος. Κακή και επιφανειακή αναπνοή. Μονόπλευρη, υπερβολική επιβάρυνση των μυών του σώματος. Κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

23 ΆΓΧΟΣ ΚΑΙ ph Διαχείριση του άγχους Φυσικοί μέθοδοι: όπως το yoga, ο βελονισμός και η άθληση Μέθοδοι χαλάρωσης:το μασάζ, ο διαλογισμός ή οι βαθιές αναπνοές, οι οποίες συντελούν στην ψυχική ηρεμία. Βιολογικές μέθοδοι: όπως τα αντί-αγχολυτικά φάρμακα. Κοινωνική υποστήριξη: (group therapy). Η μέθοδος του Hanson Ψυχοθεραπεία Rational emotive therapy Biofeedback

24 Όξινση και τοξίνες οδηγούν στο θάνατο Ηλικία Επιβαρύνσεις-Ενοχλήσεις 2 : Όλες οι αποθήκες μετάλλων γεμάτες 4 : Καθόλου ενοχλήσεις 8 : Έλλειψη όρεξης 10 : Κακή διατροφή 12 : Βουλιμία 14 : Τερηδόνα, Κακή επιδερμίδα 16 : Ακμή, Σπυράκια, Οσμή σώματος 18 : Δυσκιλιότητα, Ευκύλια 20 : Κρύα πόδια, Φλεγματώδης γλώσσα 22 : Αμυγδαλές 24 : Ουλίτιδα 26 : Ιδρώτας ποδιών 28 : Κυτταρίτιδα 30 : Ημικρανίες, Πονοκέφαλοι

25 32 : Τριχόπτωση 34 : Πιάσιμο μυών 36 : Κράμπες, Ρευματισμοί, Αρθρίτιδα 38 : Δισκοπάθεια 40 : Φλεβίτιδα 42 : Ενοχλήσεις στο κυκλοφοριακό κύκλωμα 44 : Υψηλή χοληστερίνη 46 : Αρθρίτιδα 48 : Αρτηριοσκλήρωση 50 : Πίεση 52 : Αλλεργίες, Αιμορροίδες 54 : Χολή 56 : Στράβωμα ποδιών 58 : Σπλήνα 60 : Ανορεξία 62 : Πρήξιμο αδένων 64 : Οστεοπόρωση 68 : Έμφραγμα 70 : Βαρηκοΐα 72 : Καταρράκτης 74 : Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον 76 : Εγκεφαλικό

26 ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ Άγχος: βερίκοκο, βρώμη, παντζάρι, λάχανο, μαρούλι, μαντζουράνα, ρίγανη, ροδάκινο, μαϊντανός, σόγια. Αϋπνία: βερίκοκο, βρώμη, βασιλικός, λάχανο, μαρούλι, μαντζουράνα, μήλο, ρίγανη, ροδάκινο, κολοκύθα Διαβήτης: σπαράγγι, βρώμη, αγκινάρα, λάχανο, ρεβίθι, ραδίκι, νεροκάρδαμο, φασόλι, κέδρος, μαγιά μπίρας, μήλο, φουντούκι, ελιά, ρύζι, φασκόμηλο.

27 Εμετός: γλυκάνισο, μάραθο, μελισσόχορτο, μέντα. Καρκίνος: σκόρδο, παντζάρι, καρότο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, νεροκάρδαμο, φύτρα, μήλο, πρόπολη, μαϊντανός, σέλινο. Πονοκέφαλος: βασιλικός, λάχανο, κεράσι, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μαντζουράνα, μήλο, μέντα, μαυροράπανο, δεντρολίβανο.

28 Αρχές Διατροφής Κατ αρχήν η πρώτη θεμελιώδης αρχή της διατροφής λέει ότι υγιεινό είναι το πρωτογενές. Η δεύτερη θεμελιώδης αρχή της διατροφής λέει ότι υγιεινό είναι το ωμό και όχι το μαγειρεμένο. Η τρίτη θεμελιώδης αρχή της διατροφής λέει ότι πρέπει να πίνουμε οπωσδήποτε 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα.

29 Η τέταρτη θεμελιώδης αρχή της διατροφής λέει ότι πρέπει να τρώμε αλκαλικές τροφές και όχι όξινες. Η πέμπτη θεμελιώδης αρχή της διατροφής έχει να κάνει με τον σωστό συνδυασμό των τροφών. Η έκτη θεμελιώδης αρχή της διατροφής αναφέρεται στην ηθική διάσταση της καθημερινής αυτής πράξης.

30

31 Σύντομες συμβουλές Φρούτα μπορείς να τρως κατά την διάρκεια της ημέρας (ή και μόνο φρούτα) με την προϋπόθεση ότι το απόγευμα θα ακολουθήσει έντονο πρόγραμμα γυμναστικής. Μετά την γυμναστική ΔΕΝ ξανατρώμε φρούτα. Εάν δεν ακολουθεί πρόγραμμα γυμναστικής, καλό είναι να περιορίζονται τα φρούτα. Γεύματα με πρωτείνη (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά κτλ) καλό είναι τρώγονται στο τελευταίο γεύμα (βραδινό) καθώς επιβαρύνεται αρκετά ο οργανισμός για να τα χωνέψει και μετά κυριαρχεί η αίσθηση της νύστας και καλό είναι να το τρώμε το βράδυ όπου δεν θα έχουμε άλλη ενασχόληση μετά. Κατά την διάρκεια της ημέρας εάν νοιώθεις πείνα μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου μια χούφτα σταφίδες μαύρες (Κορινθιακές) και λίγα αμύγδαλα ωμά. Κόψε το γάλα!). Το κάπνισμα επίσης πέρα από τις σοβαρές βλαβερές επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία μας, έχει την τάση να δημιουργεί όξινο περιβάλλον στον οργανισμό μειώνοντας κατά πολύ την όποια προσπάθεια αλκαλικής διατροφής επιδιώκουμε. Μια φορά την εβδομάδα να τρως μαγειρεμένο φαγητό «χαλώντας» λίγο το πρόγραμμα της αλκαλικής διατροφής (να προτιμάς μαγειρευτά όσπρια και όχι μακαρονάδες, πίτσες ή σουβλάκια) Περιόρισε καφέδες, τσάι κτλ ή κόψτα εντελώς είναι άχρηστα και επιβλαβή για τον οργανισμό προϊόντα, καθώς του απορροφούν πολύ ενέργεια.

32 Νηστεία Το μεγάλο διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών. Με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ακατέργαστων δημητριακών και λαδιού (κυρίως ελαιολάδου) θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με καροτίνες και βιταμίνες. η μείωση της κατανάλωσης του κορεσμένου λίπους που συναντάται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα και θεωρείται πλέον ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

33

34 Τι σχέση έχει η γήρανση με το ph και τις όξινες /αλκαλικές τροφές; Η θεωρία είναι ότι γερνάμε επειδή πραγματικά δεν απαλλασσόμαστε από τα απόβλητα και τις τοξίνες που συσσωρεύονται μέσα στα σώματά μας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής καταλήγει ώστε το σώμα να μην μπορεί να απαλλαγεί από τα οξέα. Η έλλειψη ύπνου, η έλλειψη άσκησης, η υπερεργασία, το άγχος, το κάπνισμα, η ρύπανση και οι δίαιτες υψηλών οξέων (βαριές στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα) όλα εμποδίζουν τα σώματά μας από το να διώξουν σωστά αυτά τα οξέα.

35 Μέθοδοι που αποκαταστούν την οξινο-αλκαλική ισορροπία. ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

36 1)Για να μην πείτε το νερό, νεράκι 2)Αντίο ασανσέρ 3)Γεμίζετε το στομάχι σας (τακτικά!) 4)Τσάι, καλέ μου φίλε 5)Η «χρυσή» πεντάδα

37 Eπίδραση της μόλυνσης του περιβάλλοντος στα διάφορα όργανα και συστήματα του ανθρώπου Οι παθήσεις για τις οποίες ψυχοπαθειών έχει αναφερθεί ότι Από το Αναπνευστικό παρουσιάζουν έξαρση Σύστημα συνεπεία της μόλυνσης του περιβάλλοντος τις Αλλεργικές ρινίτιδες τελευταίες δεκαετίες είναι: Αλλεργικές βρογχίτιδες Από το Δέρμα Άσθμα Δερματίτιδες αλλεργικές Χρόνιες βρογχίτιδες Δερματίτιδες τοξικές Καρκίνος του λάρυγγα Λοιμώδεις δερματίτιδες Καρκίνος του πνεύμονα Πρόωρη γήρανση του Από το Γαστρεντερικό δέρματος Σύστημα Καρκίνος του δέρματος Καρκίνος του στόματος Από το Νευρικό Σύστημα Καρκίνος του φάρυγγα Αύξηση του στρες Καρκίνος του στομάχου Διαταραχές του ύπνου Καρκίνος του ήπατος Αύξηση των Καρκίνος παχέος νευροπαθειών εντέρου Αύξηση των Κίρρωση του ήπατος Γαστρίτιδες Έλκος στομάχου και δωδεκαδάκτυλου Κολίτιδες Από το Ουροποιητικό Τοξικές νεφροπάθειες Νεφρολιθιάσεις Καρκίνος της ουροδόχου κύστης Προστατίτιδες Καρκίνος του προστάτη Από το Γεννητικό Σύστημα Μείωση του Libido Στείρωση Καρκίνος γεννητικών οργάνων

38 ΟΞΥΝΗ ΒΡΟΧΗ-ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Όξινη βροχή ονομάζεται το φαινόμενο των ασυνήθιστα όξινων μετεωρολογικών κατακρημνισμάτων, όπως π.χ. βροχή, χαλάζι, χιόνι, ομίχλη, πάχνη.h όξινη βροχή επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα σε οικοσύστηματα καλλιέργειες, πολιτιστικά μνημεία και περιουσιακά στοιχεία των πολιτών (π.χ. αυτοκίνητα). Αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου και επιβαρύνεται η αναπνευστική λειτουργία σε ανθρώπους με προδιάθεση άσθματος.

39 Η πλειοψηφία των φυτών προτιμά να αναπτύσσεται σε έδαφος που είναι ουδέτερο (ph=7) ή ελαφρά όξινο (ph<7). Η τιμή του ph του εδάφους επηρεάζεται: από τα αρχικά υλικά που σχημάτισαν το έδαφος. Το ύψος των βροχοπτώσεων

40 Οι συνέπειες των τοξικών ομολόγων στην κοινωνία Τα τοξικά ομόλογα συμβάλλουν και αυτά με το λιθαράκι τους στην οικονομική ύφεση. Τα ομόλογα αυτά αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά από τα κρατικά ταμεία και οι συνέπειες στην κοινωνία είναι ολέθριες.

41 ΥΓΕΙΑ-Το υπέρτατο αγαθό Στην αρχαιότητα η Υγεία (Υγιεία) ήταν η προσωποποίηση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας, η θεά της πρόληψης και της καθαρότητας ενώ η Πανάκεια ήταν η θεά της μέσα στην ημέρα με κάθε ευκαιρία ευχόμαστε υγεία (στην υγειά σας, εις υγεία, με τις υγείες σου, με υγείες, με γεια, γεια σου, την υγεία μας να έχουμε, γεια χαρά, γεια στα χέρια σου) θεραπείας

42 κινέζικο γνωμικό: «Αν από υγεία είσαι καλά σε βαθμολογούν με έναν άσο. Αν έχεις χρήματα βάλε ένα 0 στο πλάι. Αν έχεις δόξα και καλούς φίλους πρόσθεσε άλλα δύο 0. Όμως αν αφαιρέσεις τον άσο το μόνο που απομένει είναι 000, που δεν έχουν καμία αξία».

43 TEΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. OΜΑΔΑ: ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΠΕΤΑΚΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΠΕΝΕΚΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ,ΠΟΥΧΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 2. ΟΜΑΔΑ: ΠΑΤΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΚΕΡΟΓΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΚΟΤΣΑΛΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 3. ΟΜΑΔΑ:ΧΑΖ ΧΑΜΟΥΝΤ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ ΕΛΕΝΗ,ΚΕΣΙΔΟΥ ΜΥΡΤΩ,ΚΟΤΖΑΝΤΙΣΟΓΛΟΥ ΣΑΒΒΑΣ, ΝΑΣΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΦΛΕΓΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, 4. ΟΜΑΔΑ: ΚΑΡΑΣΙΜΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΙΤΣΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΑΣΕΕΒ ΝΙΚΙΤΑΣ, ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΣΙΜΟΣ,ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ.

44 Καθηγητές : κ. Νεστορόπουλος Κωνσταντίνος κ. Τραγάκη Βίβιαν

ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Διατροφή ασθενών. με καρκίνο

ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Διατροφή ασθενών. με καρκίνο ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Διατροφή ασθενών με καρκίνο Με την ευγενική χορηγία της Roche (Hellas) A.E. ΑγκαλίαΖΩ - Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου Διατροφή ασθενών με καρκίνο 2 η Έκδοση Mε τη

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Μάθετε τα πάντα για «σιδερένια» οστά. ΑΦΙΕΡΩΜΑ OστεοπOρωση. w Κόψατε το ΚΑπνισμΑ w είστε στην εμμηνοπαυση w παίρνετε ΚορτιΖονη

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Μάθετε τα πάντα για «σιδερένια» οστά. ΑΦΙΕΡΩΜΑ OστεοπOρωση. w Κόψατε το ΚΑπνισμΑ w είστε στην εμμηνοπαυση w παίρνετε ΚορτιΖονη 001_EXOF_MANA DIATROFHS 3/17/15 7:30 PM Page 1 ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Από τη νηστεία στον οβελία χωρίς να πάρετε γραμμάριο ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Σιωπηλή & επικίνδυνη ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. Τροφές-σύμμαχοι και επιστημονικές συμβουλές για να τη μειώσουμε. w Πλάνο

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Σιωπηλή & επικίνδυνη ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. Τροφές-σύμμαχοι και επιστημονικές συμβουλές για να τη μειώσουμε. w Πλάνο ΛΟΓΩ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΑΪΟΣ 2015 ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ... ΤΗΣ ΠΡΩΤΙΑΣ Εξετάσεις: Η επιτυχία ξεκινάει (και) από το πιάτο τους ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ Τι πρέπει να φάτε για να νιώσετε καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ATOMA HΛΙΚΙΑΣ 65 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ Για το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis. EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ατομα ηλικιασ 65 ετων και

Διαβάστε περισσότερα

«ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών»

«ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών» 6 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ «ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών» ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΗ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΠΑΤΡΑ, 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ\ 1)

Διαβάστε περισσότερα

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Eυ Δια... Τροφήν EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Για το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis: Επιστημονική Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΚΟΗ

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΚΟΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΚΟΗ Τα τελευταία 20 χρόνια έχει αυξηθεί η απώλεια ακοής ακόμα και σε νεαρά άτομα. Η απώλεια της ακοής εμφανίζεται όταν η διέλευση των ηχητικών κυμάτων στον εγκέφαλο είναι μειωμένη. Το ακουστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕDLS Ελληνική Έκδοση

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕDLS Ελληνική Έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕDLS Ελληνική Έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ MEDITERRANEAN LIFE STYLE - MEDLS ΜΕΣΟΓΕΙΑΚOΣ ΤΡOΠΟΣ ΖΩHΣ 4 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί παραδοτέο του έργου MedLS : Mediterranean Life Style (Μεσογειακός Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου.

ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου. 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: βιωματικές δράσεις ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου. ΜΑΘΗΤΕΣ:1 η ομάδα. Περγάμαλης Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εκλεκτοί οίνοι επιλεγµένα µπαχαρικά και βότανα. Γεωργίου Ζωγράφου 58 210/7488012 what s up 6982341903

ΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εκλεκτοί οίνοι επιλεγµένα µπαχαρικά και βότανα. Γεωργίου Ζωγράφου 58 210/7488012 what s up 6982341903 ΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Εκλεκτοί οίνοι επιλεγµένα µπαχαρικά και βότανα Γεωργίου Ζωγράφου 58 210/7488012 what s up 6982341903 Delivery κάθε µέρα από τις 18:00 έως της 23:00 Και στο site www. oinologio.net

Διαβάστε περισσότερα

Χορτοφαγικός οδηγός για να ξεκινήσετε

Χορτοφαγικός οδηγός για να ξεκινήσετε Χορτοφαγικός οδηγός για να ξεκινήσετε τα γιατί και πώς μιας υγιεινότερης διατροφής οδηγίες για τις 4 νέες ομάδες τροφών χρήσιμες συμβουλές για να ξεκινήσετε μια βετζετέριαν διατροφή νόστιμες, χαμηλές σε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Γιατί είναι πολύτιμη;

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Γιατί είναι πολύτιμη; T. 12 - ΣΕΠ. - ΟΚΤ. 2013...για να ζω καλύτερα! ΜΑΛΛΙΑ Μυστικά για λάμψη και ζωντάνια ΚΩΝ/ΝΟΣ ΞΕΝΟΣ Βήματα Yγείας & Eυεξίας ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Kαι τίποτα δεν σε σταματά... ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one. Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ!

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one. Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ! ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 3 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ! editorial Αγαπητές φίλες και φίλοι, Κρατάτε στα χέρια σας το τρίτο Free Health, που λόγω της μεγάλης ζήτησης θα τυπώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Απρίλιος 2013 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1ο. Εισαγωγή... 4 Κεφάλαιο 2ο. Παχυσαρκία... 5 2.1. H παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPER FOODS ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εκλεκτοί οίνοι επιλεγμένα μπαχαρικά και βότανα

ΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPER FOODS ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εκλεκτοί οίνοι επιλεγμένα μπαχαρικά και βότανα ΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPER FOODS ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Εκλεκτοί οίνοι επιλεγμένα μπαχαρικά και βότανα Γεωργίου Ζωγράφου 58 210/7488012 what s up 6982341903 Delivery κάθε μέρα από της 18:00 έως τις 23:00 Και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΑ 1. ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ 2. ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 3. ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ 2 4. ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 7 5. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΠΛΟ 13 6. ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Χρήστος Χατζής MD Επιστημονικός Συνεργάτης της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής Πανεπιστημίου Κρήτης

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Χρήστος Χατζής MD Επιστημονικός Συνεργάτης της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής Πανεπιστημίου Κρήτης ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Χρήστος Χατζής MD Επιστημονικός Συνεργάτης της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής Πανεπιστημίου Κρήτης ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΕΥΡΩΣΤΙΑ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ Οι κύριοι σκοποί των Θ.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ Των Κεραμυδά Βασιλική (ΑΕΜ:161) Χατζηκλωνίδου Δέσποινα (ΑΕΜ:11) Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΠΡΙΑ * * Με τη βοήθεια της Ασημένιας Κούσουλα, Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

ΟΣΠΡΙΑ * * Με τη βοήθεια της Ασημένιας Κούσουλα, Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ΟΣΠΡΙΑ * Σήμερα, ως ενήλικας, τα όσπρια είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα τεχνάσματα της μητέρας μου όταν ήμουν μικρός, αλλά σε μεγάλο βαθμό και στα Μίκι Μάους! Μάλιστα. μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 8 / 6899 Σ Ο ΙΚ Δ Ω Κ Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η

Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 8 / 6899 Σ Ο ΙΚ Δ Ω Κ Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η ΜΑΡΤΙΟΣ/ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2006 Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 8 / 4ο έτος έκδοσης & Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η Κ Ω Δ Ι Κ Ο Σ 6 8 9 9 Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για το σέξ Ελαιόλαδο και Υγεία 10 μικρές συμβουλές για την καούρα editorial Η

Διαβάστε περισσότερα

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τρώω υγιεινά, παίζω και γυµνάζοµαι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εισαγωγή Στην παιδική και

Διαβάστε περισσότερα

magazine ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ 1 ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ SUPERFOODS ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ! «επιστροφή στη φύση»

magazine ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ 1 ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ SUPERFOODS ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ! «επιστροφή στη φύση» Το περιοδικό των κορυφαίων συμπληρωμάτων διατροφής! ΤΕΥΧΟΣ 07 magazine TO 2008 2014 / 6 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΠΑΡΤΕ ΕΝΑ SUPERFOODS ΚΑΝΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 01, Οκτώβριος Δεκέμβριος 2013 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take Me editorial Αγαπητοί αναγνώστες, με αφορμή το πρώτο τεύχος της εφημερίδας μας Free Health, θα θέλαμε να δώσουμε το στίγμα

Διαβάστε περισσότερα

Καλύτερη ζωή στην εμμηνόπαυση:

Καλύτερη ζωή στην εμμηνόπαυση: Μια προσφορά της Σε συνεργασία με Καλύτερη ζωή στην εμμηνόπαυση: Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα Δώστε προτεραιότητα στην πρόληψη Υιοθετήστε τις σωστές συνήθειες Ανακαλύψτε καθημερινές πολύτιμες συμβουλές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΘΟΔΟΣ EURODIET ΜΕΡΟΣ 1 ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Η ΜΕΘΟΔΟΣ EURODIET ΜΕΡΟΣ 1 ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Η ΜΕΘΟΔΟΣ EURODIET ΜΕΡΟΣ 1 ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 1 Έχοντας χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 20 χώρες, από χιλιάδες γιατρούς, η μέθοδος Eurodiet είναι ένα πρόγραμμα μακροπρόθεσμης ρύθμισης βάρους το

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPERFOODS

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPERFOODS ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ 1 2 ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ 3 Στην appetite for health ειδικευόμαστε στην εισαγωγή, τυποποίηση και διανομή φυσικών προϊόντων, βιολογικών και συμβατικών. Σημαντικό κομμάτι των προϊόντων μας είναι οι υπερτροφές,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSc ΑΘΗΝΑ 2014 Μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Η αντιμετώπιση των παθήσεων του ήπατος από την αρχαιότητα έως και σήμερα (Αρχαία Ελλάδα, Αρχαία Ινδία)

Η αντιμετώπιση των παθήσεων του ήπατος από την αρχαιότητα έως και σήμερα (Αρχαία Ελλάδα, Αρχαία Ινδία) Η αντιμετώπιση των παθήσεων του ήπατος από την αρχαιότητα έως και σήμερα (Αρχαία Ελλάδα, Αρχαία Ινδία) Ανδρέας Θ. Τσουρουκτσόγλου Ιατρός Επιστημονική διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας με

Διαβάστε περισσότερα