Εξέλιξη του Έμβιου κόσμου- Παλαιοντολογία. Ενότητα 12:Εχινόδερμα-Χορδωτά Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εξέλιξη του Έμβιου κόσμου- Παλαιοντολογία. Ενότητα 12:Εχινόδερμα-Χορδωτά Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας"

Transcript

1 Εξέλιξη του Έμβιου κόσμου- Παλαιοντολογία Ενότητα 12:Εχινόδερμα-Χορδωτά Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

2 Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας αυτής είναι: η εξοικείωση με την φυσιολογία των Εχινοδέρμων και των Χορδωτών, τα οποία συναντώνται ως απολιθώματα, ώστε αυτά να μπορούν να περιγραφούν επιστημονικά, η παράθεση της βασικής τους οικολογίας με σκοπό την αναπαράσταση του παλαιοπεριβάλλοντος των σχηματισμών στους οποίους βρίσκονται τα αντίστοιχα απολιθώματα και η αναφορά ιστορικών απολιθωμένων ευρημάτων

3 Περιεχόμενα ενότητας Εχινόδερμα-Ταξινόμηση-Εχινοειδή-Κανονικοί αχινοί-η κάψα- Μορφολογικά χαρακτηριστικά κάψας-στοματική επιφάνεια- Λύχνος του Αριστοτέλη-Μαλακά μέρη- Ανατομία αχινού- Άκανθες-Προσανατολισμός-Αρίθμηση- Ακανόνιστοι αχινοί- Προασαντολισμός και αρίθμηση- Αστερόζωα-Κρινοειδή- Βλαστοειδή-Χορδωτά- Ημιχορδωτά-Γραπτόλιθοι- Άγναθα- Κωνόδοντα- Γναθόστομα-Ακανθόδιοι- Πλακόδερμα- Χονδριχθύες-Οστεϊχθύες- Ακτινοπτερύγιοι-Σαρκοπτερύγιοι- Κροσσοπτερύγιοι- Τελεόστεοι-Τι κοιτάμε στα ψάρια-σκελετικό σύστημα τελεόστεων.

4 ΕΧΙΝΟΔΕΡΜΑ

5 ΕΧΙΝΟΔΕΡΜΑ 1 Εξάπλωση: Κάμβριο Σήμερα Διαφορετικά σχεδόν από κάθε άλλη ομάδα ασπόνδυλων. Χαρακτηρίζονται από εσωτερικό μεσοδερματικό σκελετό από πορώδεις ασβεστιτικές πλάκες, συνήθως με άκανθες και καλύπτονται εξωτερικά από λεπτό πρωτοπλασμικό δέρμα. Οι σκελετοί τους συχνά έχουν πεντακτινωτή (ή πενταμερή) συμμετρία. Σε κάποιες απολιθωμένες μορφές αυτό δεν ισχύει και σε κάποιους σύγχρονους και απολιθωμένους αχινούς η αμφίπλευρη συμμετρία υπερισχύει του ακτινωτού σχεδίου.

6 ΕΧΙΝΟΔΕΡΜΑ 2 Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η ύπαρξη του υδροφορικού συστήματος, μιας εσωτερικής συσκευής από σωλήνες και κύστες που περιέχουν υγρό. Αυτό προβάλλει έξω με προεξοχές τους βαδιστικούς ποδίσκους, που χρησιμοποιούνται για μετακίνηση, αναπνοή και διατροφή. Εξαιτίας του ασβεστιτικού σκελετού είναι άφθονα ως απολιθώματα. Είναι εξ ολοκλήρου θαλάσσια ζώα και αντέχουν μόνο σε κανονικές αλατότητες. Μεγαλύτερη ανάπτυξη σε επίπεδο ομοταξίας το Ορδοβίσιο ενώ σε επίπεδο γένους στο Λιθανθρακοφόρο

7 Ταξινόμηση 1 Υποφύλλο Ελευθερόζωα: Ομοταξία 1. Εχινοειδή (Ορδοβίσιο - Σήμερα) Ομοταξία 2. Ολοθουροειδή (Ορδοβίσιο - Σήμερα) Ομοταξία 3. Εδριοαστεροειδή (Κ. Κάμβριο - Λιθανθρακοφόρο) Πολλές άλλες εξαφανισμένες ομοταξίες Υποφύλλο Αστερόζωα: Ομοταξία 1. Αστεροειδή (Ορδοβίσιο - Σήμερα) Ομοταξία 2. Οφιουροειδή (Ορδοβίσιο - Σήμερα) Ομοταξία 3. Σομαστεροειδή (Ορδοβίσιο - Σήμερα)

8 Ταξινόμηση 2 Υποφύλλο Πελματόζωα: Ομοταξία Κρινοειδή (Μ. Κάμβριο - Σήμερα) Ομοταξίες Διπλοπόριτα και Ρομβίφερα (? Κάμβριο - Δεβόνιο): εξαφανισμένα Ομοταξία Κυστοειδή (? Κάμβριο - Δεβόνιο): εξαφανισμένα Ομοταξία Βλαστοειδή (Σιλούριο - Πέρμιο): εξαφανισμένα Ομοταξία Ηωκρινοειδή (Κ. Κάμβριο - Σιλούριο) Υποφύλλο Ομαλόζωα (Ορδοβίσιο): Σπάνιοι οργανισμοί χωρίς επίπεδα συμμετρίας.

9 Εχινοειδή (Ορδοβίσιο - Σήμερα) Ο σκελετός των εχινοειδών ονομάζεται κάψα Σφαιρική, δισκοειδής, καρδιόσχημη Αποτελείται από πολλές στενά συρραμμένες πλάκες που καλύπτονται από δέρμα, άρα ενδοσκελετός. Εξωτερικά, άκανθες για προστασία, μετακίνηση, και σκάψιμο. Βενθονικά, επιβιόντα και ενδοβιόντα, σε ρηχά θαλάσσια περιβάλλοντα.

10 Κανονικοί αχινοί Στην πάνω (αντιστοματική) επιφάνεια υπάρχει ένας κεντρικός αντιστοματικός δίσκος (αντιστοματικό σύστημα), ένα διπλό δακτυλίδι από πλάκες που περικλείουν μια κεντρική τρύπα γύρω από την έδρα, την περίπρωκτο. Ο αντιστοματικός δίσκος σχηματίζεται από: 1. Τις μεγαλύτερες γενετικές πλάκες 2. Τις μικρότερες μεσογεννετικές πλάκες έξω από το δακτύλιο των γενετικών. Η καθεμιά τους φέρει οπή. Οι γενετικές οπές είναι οι έξοδοι των γονάδων ενώ οι μεσογεννετικές ανήκουν στο υδροφορικό σύστημα. Μία γενετική πλάκα ( η μητροπόρος) είναι μεγαλύτερη από τις άλλες και έχει μικρές διατρήσεις που οδηγούν στο υδροφορικό σύστημα. Η έδρα βρίσκεται στο κέντρο ενός αριθμού μικροσκοπικών πλακών που προσαρτούνται σε μια εύκαμπτη μεμβράνη που σχηματίζουν την περίπρωκτο.

11 Η κάψα Χωρίζεται σε 10 ακτινωτά τμήματα που αναπτύσσονται από τον αντιστοματικό δίσκο μέχρι το περιστόμιο που περικλείει το στόμα στην κάτω (στοματική) πλευρά. Τα πέντε στενότερα είναι τα βαδιστικά πινακίδια που ενώνονται με τις μεσογεννετικές πλάκες, ενώ τα πλατύτερα μεσοβαδιστικά πινακίδια σταματούν στις γενετικές πλάκες. Και τα δύο αποτελούνται από διπλές στήλες επιμηκυσμένων πλακών που ενώνονται με μία κεντρική γραμμή ραφής. Τα μεσοβαδιστικά πινακίδια είναι μεγάλα και φυματοειδή, χωρίς διατρήσεις, ενώ τα βαδιστικά έχουν τρεις σειρές ζευγάρια οπών στο εξωτερικό τμήμα του πλακιδίου. Αυτές οι οπές είναι τα μέρη όπου βγαίνουν οι ποδίσκοι από την κάψα και επικοινωνούν με το υδροφορικό σύστημα. Το σύνολο των οπών σε κάθε βαδιστικό τμήμα ονομάζονται υδροφορικά πεδία.

12 ΒΑΔΙΣΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΙΔΙΟ Μορφολογικά χαρακτηριστικά κάψας ΜΕΣΟΒΑΔΙΣΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΙΔΙΟ ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΓΡΑΜΜΕΣ ΡΑΦΗΣ ΜΕΣΟΒΑΔΙΣΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΒΑΔΙΣΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΜΗΤΡΟΠΟΡΟΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΥΔΡΟΦΟΡΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΜΕΣΟΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΑΝΤΙΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΙΣΘΙΑ Εικ.1: Κάψα κανονικού αχινού ΠΕΡΙΠΡΩΚΤΟΣ Εικ.2: Μεγέθυνση ΓΕΝΝΕΤΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ αντιστοματικού συστήματος

13 Στοματική επιφάνεια Το περιστόμιο είναι η περιοχή γύρω από το στόμα, που καλύπτεται από μία εύκαμπτη μεμβράνη που καλύπτεται από πλάκες και περιέχει το στόμα κεντρικά. Στα απολιθώματα η μεμβράνη συνήθως λείπει, αφήνοντας μία μεγάλη κοιλότητα. Πέντε ζευγάρια εγκοπών βραγχίων βρίσκονται στην άκρη του περιστομίου (σε μεσοβαδιστικά πινακίδια). Η περιγναθική ζώνη με μύες και συνδέσμους συγκρατεί την μασητική συσκευή των εχινοειδών, τον λύχνο του Αριστοτέλη, που αποτελείται από 5 σιαγόνες που περιέχουν (η καθεμία) ασβεστιτικά δόντια. Τα δόντια αποξάνουν οργανική ύλη από τον πυθμένα και την στέλνουν στο στομάχι.

14 Λύχνος του Αριστοτέλη ΣΤΟΜΑ ΔΟΝΤΙΑ ΠΕΡΙΣΤΟΜΙΟ Εικ.3: Λύχνος του Αριστοτέλη σε αρτίγονο αχινό. Εικ.4: Εγκάρσια απεικόνιση της λύχνου του Αριστοτέλη σε τρισδιάστατο μοντέλο.

15 Μαλακά μέρη Μέσα στην κάψα υπάρχει ένα λεπτό στρώμα πρωτοπλάσματος. Το στομάχι ένας απλός σωλήνας που ελίσσεται σπειροειδώς γύρω από το εσωτερικό τοίχωμα από το στόμα προς την έδρα. Σε μεγάλο βαθμό ο χώρος της κάψας είναι άδειος. Το υδροφορικό σύστημα μοναδικό σε όλο το ζωικό βασίλειο Μοναδική έξοδος του η μητροπόρος

16 ΓΟΝΑΔΑ ΑΜΠΟΥΛΑ ΣΤΟΜΑΧΙ Ανατομία αχινού ΜΗΤΡΟΠΟΡΟΣ ΑΚΤΙΝΩΤΟ ΑΓΓΕΙΟ ΝΕΡΟΥ ΑΚΑΝΘΑ ΠΟΔΙΣΚΟΣ ΒΡΑΓΧΙΟ ΛΥΧΝΟΣ Εικ.5:Βασικά ανατομικά χαρακτηριστικά των αχινών

17 Άκανθες 1 Τα μεσοβαδιστικά πινακίδια καλύπτονται από φύματα Εν ζωή σε αυτά προσαρμόζονται κινητές άκανθες που συγκρατούνται από μύες. Πολύ σπάνια διατηρούνται στην θέση τους Το φύμα αποτελείται από μία ρηχή προεξοχή, το ύβωμα, που συνεχίζει με μία επίπεδη περιοχή, την πλάκα, η οποία καταλήγει σε ένα έπαρμα, την κεφαλή, και όλα μαζί περιτριγυρίζονται από μία αύλακα, την άλω. ΠΛΑΚΑ ΑΛΩΣ ΚΕΦΑΛΗ ΥΒΩΜΑ Εικ.6:Φύμα αχινού σε μεγέθυνση.

18 Άκανθες 2 Εικ.7: Αχινός με χαρακτηριστικές άκανθες Εικ.8: Απολιθωμένος αχινός με ακόμα στερεωμένα αγκάθια

19 Προσανατολισμός Απεικόνιση με βάση συμβατικό προσανατολισμό Η μητροπόρος πάντα απεικονίζεται στο δεξιό εμπρόσθιο τμήμα και μαζί με το συνδεόμενο μεσοβαδιστικό πεδίο αριθμούνται ως 2. Η αρίθμηση γίνεται αριστερόστροφα έτσι ώστε το μεσοβαδιστικό πεδίο (και γενετική πλάκα) 5 να είναι το οπίσθιο. Λατινικοί αριθμοί χρησιμοποιούνται ομοίως για τα βαδιστικά πεδία και τις μεσογεννετικές πλάκες ξεκινώντας από τα δεξιά των μεσοβαδιστικών. Το ΙΙΙ υποδεικνύει το εμπρόσθιο. Το ίδιο σύστημα ακολουθείται και στους ακανόνιστους.

20 ΑΡΙΘΜΗΣΗ & ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΟΨΗ IV 4 V 3 ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ III 5 ΟΠΙΣΘΙΑ Εικ.9: Προσανατολισμός κανονικού αχινού I 2 ΜΕΣΟΒΑΔΙΣΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 1 ΒΑΔΙΣΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ II ΜΗΤΡΟΠΟΡΟΣ

21 Ακανόνιστοι αχινοί Αμφίπλευρη συμμετρία Η κάψα καλύπτεται από κοντές άκανθες Στην αντιστοματική πλευρά υπάρχει επιμηκυσμένος κορυφαίος δίσκος από όπου η περίπρωκτος απουσιάζει, και η οποία βρίσκεται είτε στην οπίσθια πλευρά της κάψας είτε στην οπίσθια πλευρά της στοματικής πλευράς. Το μοναδικό ανόμοιο βαδιστικό πεδίο, αποτελεί το εμπρόσθιο τμήμα (δηλαδή το III). Τα αλλά βαδιστικά πεδία σχηματίζουν ζευγάρια (II + IV, I + V). Τα υδροφορικά πεδία αναπτύσσονται μόνο στην αντιστοματική πλευρά και σχηματίζουν «πέταλα». Ενώ οι πλάκες των βαδιστικών πεδίων συνεχίζουν προς την στοματική πλευρά. Δεν υπάρχει λίχνος

22 ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ & ΑΡΙΘΜΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΟΨΗ IV ΑΚΑΝΟΝΙΣΤΩΝ ΑΧΙΝΩΝ 3 ΑΝΟΜΟΙΟ ΒΑΔΙΣΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ III ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ 2 II II 2 III ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΟΨΗ 3 IV ΣΤΟΜΑ 4 ΜΕΣΟΒΑΔΙΣΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ V ΒΑΔΙΣΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ I I ΟΠΙΣΘΙΑ 5 V 4 ΕΔΡΑ Εικ.10: Προσανατολισμός ακανόνιστου αχινού (Clypeaster reticulatus)

23 Αστερόζωα Είναι σχετικά σπάνια ως απολιθώματα καθώς σπάνε και διασκορπίζονται πολύ εύκολα μετά θάνατον. Σε όλα τα αστερόζωα το κεντρικό τμήμα του σώματος (ο δίσκος) προεκτείνεται σε 5 ή περισσότερους βραχίονες. Το στόμα προς τα κάτω και η έδρα αντιστοματική. Το υδροφορικό τους σύστημα μοιάζει με των κρινοειδών και είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που δείχνει την σχέση τους με τα κρινοειδή και όχι με τα εχινοειδή.

24 Αστερίες & Οφίουροι ΣΤΟΜΑ ΒΑΔΙΣΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΒΡΑΓΧΙΟΝΑΣ ΣΩΜΑ Εικ.11: Αστερίας Εικ.12: Οφιουροειδές ΣΤΟΜΑ

25 Απολιθωμένοι Αστερίες & Οφίουροι Εικ.13: Απολιθωμένος οφίουρος, Palaeocoma egertoni, Ιουρασικό Εικ.14: Απολιθωμένος αστερίας, Riedaster reicheli, Ιουρασικό

26 Κρινοειδή 1 Πρωτόγονα πελματόζωα με μακριούς βραχίονες και χωρίς πολύπλοκες αναπνευστικές δομές. (αν και κάποια έχασαν το πέλμα τους και έγιναν ελευθερόζωα). Τα κρινοειδή είναι ποικιλόμορφες και σημαντικές Παλαιοζωικές πανίδες, τα υπολείμματα των οποίων συνέδραμαν σημαντικά στους Παλαιοζωικούς ασβεστόλιθους. Σπάνια διατηρούνται ολόκληρα. Σήμερα η αφθονία τους μικρή. 25 γένη πελματοζώων και 90 ελευθεροζώων.

27 Κρινοειδή 2 Έχουν πεντακτινωτή συμμετρία Το άνω τμήμα αποτελείται από τον κάλυκα από το οποίο εκφύονται 5 βραχίονες που αποτελούνται από επιμηκυσμένες πλάκες (ασβεστιτικές). Το στέμα συνδέεται με τα «ριζίδια» με τα οποία προσκολλάται στο υπόστρωμα, με μίσχο που αποτελείται από στηλοειδείς πλάκες και αρθρώνεται ελεύθερα. Οι πλάκες είναι δισκοειδείς ή αστεροειδείς με τρύπα στην μέση για τα μαλακά μέρη. Δεν υπάρχει μητροπόρος που αντικαθίσταται από βλεφαριδοφόρες χοάνες.

28 ΜΙΣΧΟΣ ΚΟΡΟΝΑ Κρινοειδή 3 ΒΡΑΓΧΙΟΝΕΣ ΚΑΛΥΚΑΣ ΡΙΖΙΔΙΑ Εικ.15: Μορφολογία Κρινοειδών Εικ.16: Αρτίγονο Κρινοειδές

29 Απολιθωμένα Κρινοειδή Εικ.17:Agaricocrinus americanus, απολιθωμένο Κρινοειδές Εικ.18: Απολιθωμένες ασβεστιτικές πλάκες του μίσχου Κρινοειδών

30 Βλαστοειδή Εικ.19: Απολιθωμένα βλαστοειδή.

31 ΧΟΡΔΩΤΑ

32 Φύλο Ημιχορδωτά (ελλ. χορδή) Ομοταξία Πτεροβράγχια Ομοταξία Εντερόπνευστα Ομοταξία Γραπτόλιθοι

33 Ομοταξία Γραπτόλιθοι Στρωματογραφική εξάπλωση: Μέσο Κάμβριο Μέσο Λιθανθρακοφόρο Πελαγικοί οργανισμοί επιπλέοντες Χαρακτηριστικά του Κ. Παλαιοζωικού Εξωσκελετός από χιτίνη Σχηματίζουν αποικίες οι οποίες αποτελούνται από 1, 2 ή περισσότερους κλάδους Διατήρηση σε λεπτόκοκκα ιζήματα

34 Παραδείγματα γραπτόλιθων Εικόνα 20:Didymograptus murchisoni, Γραπτόλιθος, Ορδοβίσιο Εικόνα 21: Leptograptus, Γραπτόλιθος, Ορδοβίσιο

35 Φύλο Xορδωτά (ελλ. χορδή) 1 Υπόφυλο Ουροχορδωτά Υπόφυλο Κεφαλοχορδωτά Υπόφυλο Σπονδυλόζωα

36 Φύλο Xορδωτά (ελλ. χορδή) 2 Ανήκει στον κλάδο των Δευτεροστομίων που περιλαμβάνει επίσης τα φύλα: Εχινόδερμα Ημιχορδωτά Κάποιες Βιολογικές Καινοτομίες I. Ενδοσκελετός II. Διάτρητος φάρυγγας III. Διατροφή με θήρευση IV. Ζεύγη εξαρτημάτων

37 Τα 4 Βασικά Χαρακτηριστικά των Χορδωτών i. Νωτιαία Χορδή :Επιμήκης χορδή η οποία αποτελείται από κύτταρα και εγκλείεται σε ένα περίβλημα. Σχηματίζει τον πρωτογενή αξονικό σκελετό των εμβρύων των Χορδωτών και των ενηλίκων ii. Κεφαλοχορδωτών. Ραχιαίο Σωληνοειδές Νευρικό Σχοινίο:Στα Σπονδυλόζωα το νευρικό σχοινίο είναι ραχιαίο σε σχέση με τον πεπτικό σωλήνα και είναι ένας σωλήνας. Το πρόσθιο άκρο του διευρύνεται και σχηματίζει τον εγκέφαλο. Παράγεται στο έμβρυο από μία αναδίπλωση των εξωδερμικών κυττάρων. iii. Φαρυγγικοί Θύλακες και Σχισμές:Σε κάποιο στάδιο της ζωής τους σχηματίζουν φαρυγγικούς θύλακες που στα υδρόβια Χορδωτά μετατρέπονται σε φαρυγγικές σχισμές. Οι φαρυγγικές σχισμές σχηματίζονται από μία προς τα έσω αναδίπλωση του εξωδέρματος και την προς τα έξω αναδίπλωση του ενδοδέρματος που επενδύει το φάρυγγα. iv. Μεταεδρική Ουρά: Η ουρά ως εξάρτημα προστέθηκε πίσω από το τέλος του πεπτικού σωλήνα και εξελίχθηκε για την προώθηση του σώματος στο νερό.

38 Τα 4 Βασικά Χαρακτηριστικά των Χορδωτών-Σχήμα Εικόνα 22: Branchiostoma lanceolatum (Κεφαλοχορδωτό) 1.Φάρυγγικοί θύκαλες και σχισμές, 2. Νωτιαία χορδή, 3.Ραχιαίο σωληνοειδές νευρικό σχοινίο, 4.Μεταεδρική ουρά,

39 Γενικά χαρακτηριστικά των Χορδωτών Αµφίπλευρα συμμετρικά ζώα. Τριπλοβλαστικά, δευτεροστόµια µε καλά ανεπτυγμένο κοίλωµα (εντεροκοιλωµατικά) και διακριτές σωµατικές περιοχές. Παρουσία νωτιαίας χορδής σε κάποια τουλάχιστο στάδια του κύκλου ζωής. Επίνευρα που συνήθως φέρουν εγκεφαλικά κυστίδια ή εγκέφαλο. Παρουσία µεταεδρικής ουράς σε κάποια τουλάχιστο στάδια του κύκλου ζωής. Παρουσία φαρυγγικών σχισµών σε κάποια τουλάχιστο στάδια του κύκλου ζωής. Μεταµέρεια µυών αλλά όχι και κορµού. Κλειστό κυκλοφορικό µε κοιλιακή καρδιά, νωτιαία και κοιλιακά αγγεία. Πλήρες πεπτικό σύστηµα. Ακτινωτή ακαθόριστη αυλάκωση. Το δέρµα αποτελείται από µονόστιβη επιδερμίδα

40 Εξειδικεύσεις των σπονδυλωτών Καλά ανεπτυγµένο κοίλωµα που περιέχει τα κοιλιακά συστήματα. Σώµα αποτελούµενο από κεφαλή, κορµό και ουρά. Παρουσία εξαρτηµάτων στον κορµό (εκτός από τα άγναθα). Τα ενήλικα φέρουν ανεπτυγµένο διακριτό ενδοσκελετό, χόνδρινο ή οστέινο. Ο εγκέφαλος περιβάλλεται από κρανίο. Η νωτοχορδή µπορεί να διατηρείται εν. µέρει ή και εξ. ολοκλήρου. Υψηλή διαφοροποίηση εγκεφάλου µε ζεύγη κρανιακών νεύρων. Παρουσία αυτόνοµου νευρικού συστήµατος. Δίχωρη, τρίχωρη ή τετράχωρη καρδιά. Λευκά και ερυθρά αιµοσφαίρια. Από δύο πολύστιβα στρώµατα, την επιδερµίδα (εξωδερµικής προέλευσης) και τη δερµίδα (µεσοδερµικής προέλευσης). Φέρει διαφόρους τύπους δερµικών παραγώγων (αδένες, λέπια, δόντια, νύχια, κέρατα, τρίχες, φτερά). Βραγχιακή ή πνευµονική αναπνοή. ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΉ ΣΤΗΛΗ

41 To παλαιότερο χορδωτό & το παλαιότερο ψάρι Το παλαιότερο χορδωτό: Cathaymyrus diadexus (535 εκ. έτη) Άλλα πρωτόγονα χορδωτά (Γιουνανόζωα) Yunnanozoon and Haikouella Τα παλαιότερα ψάρια: Myllokunmingia fengjiaoa (535 εκ. έτη) Haikouichthys ercaicunensis Zhongjianichthys rostratus

42 Myllokunmingia Εικ.23:Απεικόνιση του παλαιότερου ψαριού.

43 Τα πρώτα ψάρια με σκληρούς ιστούς Οδοντικά στοιχεία και τμήματα δερματικών πλακών από απατίτη από το Ανώτερο Κάμβριο σύστημα. Ο απατίτης βιορυκτό που χαρακτηρίζει τα σπονδυλόζωα Τα οδοντικά στοιχεία ανήκουν σε κωνόδοντα, οι δερματικές πλάκες στο Anatolepis heintzi, ένα ετερόστρακο άγναθο ψάρι

44 Άγναθα (υπερομοταξία) Τα πρώτα ψάρια Μέγιστη ανάπτυξη και ποικιλομορφία μεταξύ Σιλούριου και Δεβονίου. Οι κύριες απολιθωμένες ομάδες Κωνόδοντα Αραντάσπιδα Αστράσπιδα Ανάσπιδα Ετερόστρακοι Θηλοδόντια Γκαλεάσπιδα Οστεόστρακοι Ζώντα Μυξίνοι Πετρομυζωτά

45 Άγναθα ψάρια Εικόνα 24: Α.Pterapsis, B.Hemicyclaspis, C. Pterygolepis

46 H εξέλιξη των ψαριών Εικόνα25: Στρωματογραφική εξάπλωση ψαριών.

47 Γνωστά από το 1856 Κωνόδοντα Πρόσφατα αναγνωρίστηκαν ως ψάρια Δομές σαν δόντια από απατίτη Άφθονα και συχνά σε θαλάσσια ιζήματα από το Αν. Κάμβριο μέχρι το Αν. Τριαδικό. Σημαντικά και χρήσιμα για βιοστρωματογραφικούς προσδιορισμούς

48 Παραδείγματα οδοντικών στοιχείων κωνόδοντων Εικόνα 26: Εικόνες ηλεκτρονικού μικροσκοπίου οδοντικών στοιχείων κωνόδοντων από το Missouri, Canada.

49 Το αίνιγμα των κωνόδοντων 1 Διαφορετικές ερμηνείες, έχουν προσδιοριστεί ως μέλη τριών διαφορετικών βασιλείων και σχεδόν ως κάθε κύρια ζωϊκή ομάδα. a. Σαγόνια σκωλήκων b. Σαγόνια πολύχαιτων c. Σαγόνια μαλακίων d. Χαιτόγναθοι e. Βασικά χορδωτά f. Κεφαλοχορδωτά g. Ακόμα και ως φυτά!!!

50 Το αίνιγμα των κωνόδοντων 2 Το πρώτο ολόκληρο ζώο (Clydagnathus) από το Κατ. Λιθανθρακοφόρο του Εδιμβούργου (Briggs et al., 1983) Θεωρούταν ξεχωριστό φύλλο με ομοιότητες με τα χορδωτά. Σαν χέλι με κεφάλι με μάτια, νωτιαία χορδή, μυομερή Εννέα επιπλέον δείγματα και στοιχεία για κεφάλι με μεγάλα μάτια και άλλα χαρακτηριστικά των σπονδυλοζώων οδήγησαν τους Aldridge et al. (1993) να προσδιορίσουν τα κωνόδοντα ως σπονδυλόζωα. Μέγεθος 3-10cm, και μέχρι 30cm Ιστολογικές αναλύσεις των οδοντικών στοιχείων έδειξαν οδοντικούς ιστούς όπως τα άλλα σπονδυλόζωα, με κρυστάλλους απατίτη, αδαμαντίνη, οδοντίνη και ασβεστοποιημένους χόνδρους.

51 Γναθόστομα (υπερομοταξία) Ομοταξία Ακανθόδιοι Ομοταξία Πλακόδερμοι Ομοταξία Χονδριχθύες Ομοταξία Ακτινοπτερύγιοι Ομοταξία Σαρκοπτερύγιοι Ομοταξία Αμφίβια Ομοταξία Ερπετά Ομοταξία Πτηνά Ομοταξία Θηλαστικά

52 Η εξέλιξη των σιαγώνων (Γναθόστομα) Τα πρώτα ψάρια με σιαγώνες εμφανίζονται σε μη θαλάσσια πετρώματα (ποτάμιες και λιμναίες αποθέσεις) στο Αν. Σιλούριο. Η ανάπτυξη σιαγώνων επέκτεινε το προσαρμοστικό φάσμα των σπονδυλοζώων. Χρησίμευαν τόσο για να κρατούν/αρπάζουν όσο και για να δαγκώνουν. Οδήγησαν σε πιο ποικίλους και ενεργούς τρόπους διαβίωσης, και σε νέες πηγές τροφής.

53 Η εξέλιξη των σιαγώνων Προέλευση των σιαγώνων: Τροποποίηση του μπροστινού ζευγαριού οστών ή χόνδρου που στηρίζει τα βράγχια. Η πιο πρόσφατη υπόθεση: Τροποποίηση του Βέλουμ, μιας δομής που χρησιμοποιείται στην αναπνοή και την τροφοληψία των προνυμφών των λάμπραινων. Και οι δύο υποθέσεις βασίζονται στην ανατομία και την εμβρυολογία των ζώντων ψαριών.

54 Ομοταξία Ακανθόδιοι Τα «αγκαθωτά» ψάρια. Τα πρώτα ψάρια με σιαγώνες. Ηλικία: Σιλούριο Πέρμιο. Μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά το Δεβόνιο. Τρόπος ζωής: Νηκτονικά, όχι θαλάσσια, μόνο γλυκών νερών.

55 Ομοταξία Πλακόδερμοι Εικόνα 27: Duncleosteus, Δεβόνιο Ψάρια με χαρακτηριστικές εξωτερικές πλάκες για προστασία, και σιαγώνες. Ηλικία: Αν. Σιλούριο Αν. Δεβόνιο. Τρόπος ζωής: Νηκτονικά. Μερικά ήταν μεγάλοι σαρκοφάγοι θηρευτές σαν τον Dunkleosteus, που έφτανε τα 9 m μήκος.

56 Ομοταξία Χονριχθύες Σκελετός από χόνδρο που σπάνια διατηρείται. Συνήθως εντοπίζονται ως απολιθώματα τα μοναδικά σκληρά μέρη που έχουν, τα δόντια. Εμφανίστηκαν στο Αν. Σιλούριο (ή Κατ. Δεβόνιο). Τρόπος ζωής: Νηκτονικά. Θαλάσσια εκτός από ένα γένος γλυκών νερών του Αν. Λιθανθρακοφόρου. Το γένος Cladoselache, εντοπίζεται σε Δεβόνιους σχιστόλιθους στην νότια ακτή της λίμνης Ήρι (Β. Αμερική).

57 Υπερομοταξία Οστεϊχθύες Οστέινος σκελετός. Γεωλογική ηλικία: Αν. Σιλούριο Σήμερα Νηκτονικοί. Θαλάσσιοι και γλυκών νερών. Οι πρώτοι ήταν γλυκών νερών. Τα περισσότερα, πιο ποικιλόμορφα, και επιτυχημένα από όλα τα υδρόβια σπονδυλόζωα. Έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των τετράποδων. Δύο κύριες ομάδες: Ομοταξία Ακτινοπτερύγιοι Ομοταξία Σαρκοπτερύγιοι

58 Ομοταξία Ακτινοπτερύγιοι Δεν υπάρχει βάση από μύες στα ζεύγη πτερυγίων. Πτερύγια από ακτινωτά οστά. Πρωτοεμφανίστηκαν στο Αν. Σιλούριο Σε λίμνες και ρυάκια και στην συνέχεια εξαπλώθηκαν στις θάλασσες.

59 Ομοταξία Ακτινοπτερύγιοι 2 Υφομοταξίες Υφομοταξία Χονδρόστεοι: Πολύπτεροι, Πολυόδοντες, Οξύρρυγχοι Υφομοταξία Νεοπτερύγιοι: Λεπιόστεοι, Tοξοπτερύγιοι, Τελεόστεοι

60 Zhu et al., Μάρτιος 2009 Guiyu oneiros Το παλαιότερο εύρημα αρθρωμένου σαρκοπτερύγιου Μας δίνει πληροφορίες για την προέλευση και την αρχική απόκλιση των οστειχθύων Δείχνει ότι η ελάχιστη ηλικία για τον διαχωρισμό ακτινοπτερυγίων σαρκοπτερυγίων όχι αργότερα από το Ανώτερο Σιλούριο (419 εκ. έτη) Εμφάνιση τους 50 εκ. έτη πριν από ότι θεωρούσαμε

61 Guiyu oneiros Εικόνα 28: Σχηματική απεικόνιση του Guiyu oneiros Εικόνα 29: Αναπαράσταση του Guiyu oneiros

62 Σαρκοπτερύγιοι Λοβόμορφα πτερύγια σαν πόδια: Πτερύγια με μύες που χρησιμοποιήθηκαν για να μετακινούνται στους πυθμένες μικρών λιμνών και ρυακιών. Πνευμόνια: Ένα ζεύγος ανοιγμάτων στην οροφή του στόματος εξελίχθηκαν σε ρουθούνια. Έτσι όταν το νερό γινόταν θολό ή στάσιμο μπορούσε να αναδύεται στην επιφάνεια και να αναπνέει με την βοήθεια πνευμόνων. Αρκετά είχαν και πνευμόνια και βράγχια (Δίπνοοι). Γεωλογική ηλικία: Αν. Σιλούριο Σήμερα Δίπνοοι (την ξηρή εποχή με πνεύμονες, και κρύβονται στην λάσπη) Κροσσοπτερύγιοι

63 Psarolepis romeri Εικόνα 30: Psarolepis romeri, Κίνα, Α. Δεβόνειο-Σιλούριο

64 Κροσσοπτερύγιοι Κοντά, μυώδη ζεύγη πτερυγίων. Στα εμπρός πτερύγια ένα οστό, τον βραχίονα που ακολουθείται από κερκίδα και ωλένη. Στα πίσω αντίστοιχα μηρός και κνήμη και περόνη. Η προσαρμογή αυτή έδωσε την δυνατότητα κίνησης σε ρηχά νερά και μετακίνησης τους από στάσιμα ή εξατμιζόμενα νερά σε άλλα σώματα νερών. Θεωρούνται πρόγονοι των αμφιβίων λόγω της διάταξης των οστών στα πτερύγια τους, το σχήμα των οστών του κρανίου και την δομή των δοντιών.

65 Dipterus Ένα πνευμονοφόρο ψάρι του Δεβονίου Εικόνα 31:Dipterus valenciennensi, Museum fur Naturkunde Berlin Εικόνα 32: Αναπαράσταση Dipterus

66 Eusthenopteron Κροσσοπτερύγιος (Δεβόνιο) Εικόνα 33: Eusthenopteron foordi Εικόνα 34: Αναπαράσταση Eusthenopteron

67 Ομάδες Κροσσοπτερύγιων 1. Ριπιδίστια Η ομάδα που οδήγησε στα αμφίβια 2. Κοιλάκανθοι Κροσσοπτερύγιοι που εισέβαλαν στην θάλασσα οδήγησαν στους κοιλάκανθους. Οι κοιλάκανθοι θεωρούνταν εξαφανισμένοι και σήμερα θεωρούνται ζωντανά απολιθώματα μετά την αλίευση ενός το 1938 στα ανοικτά της Μαδαγασκάρης.

68 Latimeria Εικόνα 35: Αναπαράσταση Latimeria,Πρόκειται για σύγχρονο κοιλάκανθο. Η ουρά είναι ίδια με αυτή του Eusthenopteron

69 Τελεόστεοι Εμφανίστηκαν στο Κρητιδικό. Τα κυρίαρχα ψάρια στον κόσμο σήμερα. Χαρακτηρίζονται από: Στρογγυλεμένα λέπια Συμμετρικές ουρές Εξειδικευμένα πτερύγια Κοντές σιαγώνες προσαρμοσμένες για ειδικές κατηγορίες τροφής Νηκτική κύστη

70 Τα μεγαλύτερα ψάρια Εικόνα 36: Leedsichthys, (μπορεί να έφτανε τα μέτρα σε μήκος) Εικόνα 37: Xiphactinus audax, τελεόστεος που έφτανε σε μήκος τα 6-7 μέτρα.

71 Charcharodon megalodon Εικόνα 38: Ο Megalodon σε σύγκριση με έναν φαλαινοκαρχαρία, έναν μεγάλο λευκό καρχαρία και τον άνθρωπο.

72 Τι κοιτάμε στα απολιθωμένα ψάρια Σχήμα σώματος (για παράδειγμα τύπος ουραίου μίσχου) Τύπος λεπιών Σκελετικά στοιχεία i. Ωτόλιθοι ii. iii. Τύπος και αριθμός σπονδύλων Τύπος και αριθμός πτερυγίων

73 Σκελετικό σύστημα τελεόστεου ιχθύος Κρανιακός σκελετός Μετακρανιακός σκελετός Αξονικός σκελετός Σκελετός των άκρων Ωμική ζώνη Πυελική ζώνη Ραχιαία και κοιλιακά πτερύγια

74 Σκελετικό σύστημα τελεόστεου ιχθύος Εικόνα 39:Πέρκα, 1. Άνω Γνάθος, 2 Υοειδές τόξο, Οδοντικό, 4Οφθαλμική κόγχη, 5 οφθαλμικό οστό, 6 προβραγχιακό, 7 υποβραγχιακό, 8 ενδοβραγχιακό, 9, βραγχιακό επικάλυμμα 10 οστά της ωμικής ζώνης, 11 θωρακικό πτερύγιο, 12 οστά της πυελικής ζώνης, 13 κοιλιακό πτερύγιο, 14 σπονδυλική στήλη, 15 άνω απόφυση σπονδύλων, 16 κάτω απόφυση σπονδύλων, 17 κοιλιακές πλευρές, 18 ραχιαίες πλευρές, 19 πτερυγιοφόρα ραχιαίου πτερυγίου, 20 πτερυγιοφόρα εδρικού πτερυγίου, 21 άκανθες ραχιαίου πτερυγίου, 22 ακτίνες ραχιαίου πτερυγίου, 24 Ουραία πλάκα, 25 Ουραίο πτερύγιο

75 Τέλος Ενότητας

76 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

77 Σημείωμα Ιστορικού Εκδόσεων Έργου Το παρόν έργο αποτελεί την έκδοση 1

78 Σημείωμα Αναφοράς Copyright Πανεπιστήμιο Πατρών,Ηλιόπουλος Γεώργιος,2015. «Εξέλιξη του Έμβιου κόσμου-παλαιοντολογία, Ενότητα 10: «Εχινόδερμα-Χορδωτά». Έκδοση: 1.0. Πάτρα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση:

79 Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

80 Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (1/5) Το Έργο αυτό κάνει χρήση των ακόλουθων έργων: Εικόνα 2: Εικόνα 3: Εικόνα 4: Design-in-Sea-Urchins-(Echinodermata-Echinoidea)-pone g001.jpg Εικόνα 5: Εικόνα 6: erialis_test.jpg Εικ.7: Εικ.8: des_var._bradfordensis_landaville_le_bas_(88)_bathonin_inf%c3%a9rieur.jpg Εικόνα 10: des.jpg

81 Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (2/5) Το Έργο αυτό κάνει χρήση των ακόλουθων έργων: Εικόνα 11: Εικόνα 12: Εικόνα 13: e_star_palaeocoma.jpg Εικόνα 14: Εικόνα 15: Εικόνα 16: ho_island.jpg Εικόνα 17: rous_indiana.jpg

82 Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (3/5) Το Έργο αυτό κάνει χρήση των ακόλουθων έργων: Εικόνα 18: Εικόνα 19: Εικόνα 20: Εικόνα 21: rmation,_ordovician;_murray_county,_oklahoma,_usa%29_% %29.jpg Εικόνα 22: Εικόνα 23: Εικόνα 24: Εικόνα 25: Εικόνα 26:

83 Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (4/5) Το Έργο αυτό κάνει χρήση των ακόλουθων έργων: Εικόνα 27: Εικόνα 28: Εικόνα 29: Εικόνα 30: Εικόνα 31: Εικόνα 32: Εικόνα 33: Εικόνα 34: Εικόνα 35:

84 Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (5/5) Το Έργο αυτό κάνει χρήση των ακόλουθων έργων: Εικόνα 36: Εικόνα 37: g Εικόνα 38: Εικόνα 39: Οι εικόνες για τις οποίες δεν περιλαμβάνεται αναφορά είναι ιδιοκτησία του συγγραφέα.

ΦΥΛΟ ΧΟΡΔΩΤΑ ΥΠΟΦΥΛΟ Σπονδυλωτά ΥΠΕΡΚΛΑΣΗ Άγναθα Γναθόστομα ΚΛΑΣΗ Μυξίνοι Χονδριχθύες Πετρόμυζοι Οστεϊχθύες*

ΦΥΛΟ ΧΟΡΔΩΤΑ ΥΠΟΦΥΛΟ Σπονδυλωτά ΥΠΕΡΚΛΑΣΗ Άγναθα Γναθόστομα ΚΛΑΣΗ Μυξίνοι Χονδριχθύες Πετρόμυζοι Οστεϊχθύες* ΦΥΛΟ ΥΠΟΦΥΛΟ ΥΠΕΡΚΛΑΣΗ ΚΛΑΣΗ Ουροχορδωτά Ασκίδια Κωπηλάτες Θαλειοειδή ΧΟΡΔΩΤΑ Σπονδυλωτά Άγναθα Γναθόστομα Κεφαλοχορδωτά Λεπτοκάρδια Μυξίνοι Πετρόμυζοι Χονδριχθύες Οστεϊχθύες* Αμφίβια Ερπετά Πτηνά Θηλαστικά

Διαβάστε περισσότερα

Η εμφάνιση των Δευτεροστόμιων οργανισμών. Από τους αχινούς έως τον άνθρωπο.

Η εμφάνιση των Δευτεροστόμιων οργανισμών. Από τους αχινούς έως τον άνθρωπο. Η εμφάνιση των Δευτεροστόμιων οργανισμών. Από τους αχινούς έως τον άνθρωπο. Δευτεροστόμιοι Χαρακτηριστικά Δευτεροστόμιων: Ακτινωτή αυλάκωση Σχηματισμός του στόματος από δεύτερο άνοιγμα Εντεροκοιλωματικός

Διαβάστε περισσότερα

πρωτοστόμια δευτεροστόμια Δακτυλιοσκώληκες Μαλάκια Αρθρόποδα Ονυχοφόρα Χαιτόγναθα Εχινόδερμα Ημιχορδωτά Χορδωτά Αμπουλακράρια

πρωτοστόμια δευτεροστόμια Δακτυλιοσκώληκες Μαλάκια Αρθρόποδα Ονυχοφόρα Χαιτόγναθα Εχινόδερμα Ημιχορδωτά Χορδωτά Αμπουλακράρια πρωτοστόμια Δακτυλιοσκώληκες Μαλάκια Αρθρόποδα Ονυχοφόρα δευτεροστόμια Χαιτόγναθα Εχινόδερμα Ημιχορδωτά Χορδωτά Αμπουλακράρια Τα περισσότερα πλαγκτονικοί θαλάσσιοι θηρευτές Πολύ παλιοί οργανισμοί (τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΙΝΟΔΕΡΜΑ. Αμφίπλευρα συμμετρικά ζώα με ακτινωτή συμμετρία!!! Δευτεροστόμια. Γ. Κουμουνδούρος ΒΙΟΛ-263 Βιοποικιλότητα - Ζώα

ΕΧΙΝΟΔΕΡΜΑ. Αμφίπλευρα συμμετρικά ζώα με ακτινωτή συμμετρία!!! Δευτεροστόμια. Γ. Κουμουνδούρος ΒΙΟΛ-263 Βιοποικιλότητα - Ζώα ΕΧΙΝΟΔΕΡΜΑ Αμφίπλευρα συμμετρικά ζώα με ακτινωτή συμμετρία!!! Δευτεροστόμια Εικόνες: από Ολοκληρωμένες Αρχές Ζωολογίας, Hickman et al. 2002 (εκτός και αν δίνεται άλλη πηγή) Γ. Κουμουνδούρος ΒΙΟΛ-263 Βιοποικιλότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΑ: ΑΡΘΡΟΠΟΔΑ

ΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΑ: ΑΡΘΡΟΠΟΔΑ ΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΑ: ΑΡΘΡΟΠΟΔΑ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΑ Τα Αρθρόποδα αποτελούν τους πολυπληθέστερους οργανισμούς πάνω στη Γη (περίπου το 55-60% όλων των ειδών φυτών και ζώων) Είναι γνωστά περίπου 1.000.000 είδη Το σώμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ζωολογία Αμφίβια Διδάσκων: Καθηγητής Ιωάννης Λεονάρδος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ιχθυολογία. Ενότητα 1 η. Εργαστηριακή Άσκηση Μορφομετρία Οστεϊχθύος. Περσεφόνη Μεγαλοφώνου, Αναπλ. Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας

Ιχθυολογία. Ενότητα 1 η. Εργαστηριακή Άσκηση Μορφομετρία Οστεϊχθύος. Περσεφόνη Μεγαλοφώνου, Αναπλ. Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Ιχθυολογία Ενότητα 1 η. Εργαστηριακή Άσκηση Μορφομετρία Οστεϊχθύος Περσεφόνη Μεγαλοφώνου, Αναπλ. Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Εργασίες Άσκησης Θα γίνει εξέταση των εξωτερικών μορφολογικών

Διαβάστε περισσότερα

Ζωική Ποικιλότητα. Ενότητα 7. Συγκριτική Θεώρηση της Δομής και Λειτουργίας των Ζώων

Ζωική Ποικιλότητα. Ενότητα 7. Συγκριτική Θεώρηση της Δομής και Λειτουργίας των Ζώων Ζωική Ποικιλότητα Ενότητα 7. Συγκριτική Θεώρηση της Δομής και Λειτουργίας των Ζώων Ρόζα Μαρία Τζαννετάτου Πολυμένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Συγκριτική Μορφολογία 1/3

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρκλαση Τετράποδα (Tetrapoda) Αμφίβια Ερπετά Πτηνά Θηλαστικά

Υπέρκλαση Τετράποδα (Tetrapoda) Αμφίβια Ερπετά Πτηνά Θηλαστικά Υπέρκλαση Τετράποδα (Tetrapoda) Αμφίβια Ερπετά Πτηνά Θηλαστικά Είναι σπονδυλωτά που φέρουν σωματικά εξαρτήματα χειριδία (και όχι πτερύγια, όπως τα ψάρια) Μερικά έχουν χάσει ένα ή δυο ζεύγη εξαρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία. Ιστορική γεωλογία Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία. Ιστορική γεωλογία Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία Ιστορική γεωλογία Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας είναι η εξοικείωση με τους κλάδους της ιστορικής γεωλογίας.

Διαβάστε περισσότερα

1 η Διάλεξη. Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων

1 η Διάλεξη. Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων 1 η Διάλεξη Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων 1 Περιεχόμενα 1 η Άσκηση... 3 2 η Άσκηση... 3 3 η Άσκηση... 3 4 η Άσκηση... 3 5 η Άσκηση... 4 6 η Άσκηση... 4 7 η Άσκηση... 4 8 η Άσκηση... 5 9 η Άσκηση... 5 10

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ = 34 ΦΥΛΑ

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ = 34 ΦΥΛΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ = 34 ΦΥΛΑ Πολυκύτταροι, ευκαρυωτικοί οργανισμοί, με υψηλό βαθμό κυτταρικής εξειδίκευσης. Τα κύτταρα οργανώνονται σε ιστούς και στη συνέχεια σε όργανα. Είναι ετερότροφοι οργανισμοί.

Διαβάστε περισσότερα

Πίστεψέ με, είναι υπερεκτιμημένα εδώ έξω

Πίστεψέ με, είναι υπερεκτιμημένα εδώ έξω Πίστεψέ με, είναι υπερεκτιμημένα εδώ έξω Haikouella Chenhjiang, Κίνα 525 Μα 2-4 cm Uro Cephalo Craniata Myllokumningia Haikouella Pikaia Yunnanozoon CHORDATA Η νωτοχορδή θα πρέπει αρχικά να χρησίμευε στη

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση

Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση Ενότητα 7: Κανονικότητες, συμμετρίες και μετασχηματισμοί στο χώρο Δημήτρης Χασάπης Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 1 o ΜΕΡΟΣ

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 1 o ΜΕΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΑ 1 o ΜΕΡΟΣ Η θέση των Σπονδυλωτών στο ζωικό

Διαβάστε περισσότερα

(Λέκτορας Τμήματος Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Ζώων).

(Λέκτορας Τμήματος Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Ζώων). Υπεύθυνος διδάσκων: (Λέκτορας Τμήματος Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Ζώων). Βασίλειο: Ζώα (Animalia) Υποβασίλειο: Ευμετάζωα (Eumetazoa) Κλάδος: Δευτεροστόμια (Deuterostomia) Φύλο: Χορδωτά (Chordata) 3 ος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ I. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΛΑΚΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥΠΙΑΣ Sepia officinalis. Διδάσκων: Σ. Νταϊλιάνης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ I. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΛΑΚΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥΠΙΑΣ Sepia officinalis. Διδάσκων: Σ. Νταϊλιάνης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ I ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΛΑΚΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥΠΙΑΣ Sepia officinalis Διδάσκων: Σ. Νταϊλιάνης Βασίλειο: Animalia Υπερσυνομοταξία/Υπερφύλο: Λοφοτροχόζωα Συνομοταξία/Φύλο: Μαλάκια

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαχείρισης έργου υπό συνθήκες αβεβαιότητας

Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαχείρισης έργου υπό συνθήκες αβεβαιότητας Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαχείρισης έργου υπό συνθήκες αβεβαιότητας 1 Περιεχόμενα 1 η Άσκηση... 4 2 η Άσκηση... 7 3 η Άσκηση... 10 Χρηματοδότηση... 12 Σημείωμα Αναφοράς... 13 Σημείωμα Αδειοδότησης...

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος Αναπνευστικό σύστημα (αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Ενότητα 7: Παράγωγος, ελαστικότητα, παραγώγιση συναρτήσεων (Φροντιστήριο) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου)

Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου) Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου) 01/35 Το Ερειστικό Σύστημα αποτελείται από: 1. Τα Οστά 2. Τις Αρθρώσεις 3. Τους Συνδέσμους 02/35 ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ Σύνολο: 285 οστά

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία και μορφολογία πτηνού

Ανατομία και μορφολογία πτηνού Ανατομία και μορφολογία πτηνού Τα πτηνά είναι ομοιόθερμα σπονδυλωτά που φυλογενετικά σχετίζονται με τους Δεινοσαύρους Τα αρτίγονα πουλιά (Νεόρνιθες) διαιρούνται σε δύο ομάδες: (1) Παλαιόγναθα (κίβι, έμου,

Διαβάστε περισσότερα

Ζωολογία ΙΙ. Ενότητα 1 η. Σπονδυλόζωα. Παναγιώτης Παφίλης, Επικ. Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας

Ζωολογία ΙΙ. Ενότητα 1 η. Σπονδυλόζωα. Παναγιώτης Παφίλης, Επικ. Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Ζωολογία ΙΙ Ενότητα 1 η. Σπονδυλόζωα Παναγιώτης Παφίλης, Επικ. Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Ποιά taxa περιλαμβάνει η ομάδα; 2 1 3 4 5 6 Ενότητα 2η. Σπονδυλόζωα 2 Εξέλιξη Σπονδυλοοζώων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. Το πρώτο σύστημα κατάταξης των ζώων κατά τον Αριστοτέλη

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. Το πρώτο σύστημα κατάταξης των ζώων κατά τον Αριστοτέλη ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Το πρώτο σύστημα κατάταξης των ζώων κατά τον Αριστοτέλη Επόμενα συστήματα κατάταξης John Ray (1627-1705): Νέο σύστημα κατάταξης και εισαγωγή έννοιας του είδους Charles Linnaeus

Διαβάστε περισσότερα

Παθολογία Σκληρών Οδοντικών Ιστών

Παθολογία Σκληρών Οδοντικών Ιστών Παθολογία Σκληρών Οδοντικών Ιστών Ενότητα 1: Χημικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ δοντιών και στοματικού περιβάλλοντος. Απομεταλλικοποίηση-επαναμεταλλικοποίηση Χρήστος Ραχιώτης Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Οδοντιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Φυσική Ενότητα: Ταλαντώσεις

Γενική Φυσική Ενότητα: Ταλαντώσεις Γενική Φυσική Ενότητα: Ταλαντώσεις Όνομα Καθηγητή: Γεώργιος Βούλγαρης Τμήμα: Μαθηματικό Σελίδα 2 1. Ερωτήσεις Ταλαντώσεων... 4 1.1 Ερώτηση 1... 4 2. Ασκήσεις Ταλαντώσεων... 4 2.1 Άσκηση 1... 4 2.2 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

2ο φύλο του ζωικού βασιλείου ( ~100.000 είδη) Μεγαλύτερο ασπόνδυλο

2ο φύλο του ζωικού βασιλείου ( ~100.000 είδη) Μεγαλύτερο ασπόνδυλο 2ο φύλο του ζωικού βασιλείου ( ~100.000 είδη) Μεγαλύτερο ασπόνδυλο Απολιθώματα πολλά και σε όλο το γεωλογικό χρόνο Οικοσυστήματα Μέγεθος Διάρκεια ζωής Θηρευτές χρήσεις από τον άνθρωπο κόσμηματα τέχνη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. Ενότητα 7: Περιβάλλοντα Ιζηματογένεσης- Αλλουβιακά ριπίδια. Δρ. Αβραμίδης Παύλος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

ΙΖΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. Ενότητα 7: Περιβάλλοντα Ιζηματογένεσης- Αλλουβιακά ριπίδια. Δρ. Αβραμίδης Παύλος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας ΙΖΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Ενότητα 7: Περιβάλλοντα Ιζηματογένεσης- Αλλουβιακά ριπίδια Δρ. Αβραμίδης Παύλος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζεται ένα από τα πιο σημαντικά

Διαβάστε περισσότερα

Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις Ενότητα 9: Σχέσεις διαφημιστή-διαφημιζόμενου

Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις Ενότητα 9: Σχέσεις διαφημιστή-διαφημιζόμενου Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις Ενότητα 9: Σχέσεις διαφημιστή-διαφημιζόμενου Θεοδωρίδης Προκόπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. Ενότητα 8: Περιβάλλοντα ιζηματογένεσης-λίμνες Δρ. Αβραμίδης Παύλος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

ΙΖΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. Ενότητα 8: Περιβάλλοντα ιζηματογένεσης-λίμνες Δρ. Αβραμίδης Παύλος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας ΙΖΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Ενότητα 8: Περιβάλλοντα ιζηματογένεσης-λίμνες Δρ. Αβραμίδης Παύλος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά των λιμναίων

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική µορφολογία και εσωτερική οργάνωση οστεϊχθύος. Συστηµατική κατάταξη

Εξωτερική µορφολογία και εσωτερική οργάνωση οστεϊχθύος. Συστηµατική κατάταξη 2 η ΑΣΚΗΣΗ Εξωτερική µορφολογία και εσωτερική οργάνωση οστεϊχθύος Συστηµατική κατάταξη Κλάση Τάξη Οστεϊχθύες Perciformes Οικογένεια Cichlidae Γένος Tilapia Γενικά : Η οικογένεια Cichlidae περιλαµβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 5 η Άσκηση Συγχώνευση & απαρίθμηση Διδάσκων Χρήστος Ζαρολιάγκης Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών Email: zaro@ceid.upatras.gr Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Αιμάτωση. Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής

Αιμάτωση. Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Αιμάτωση Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Κατανομή πνευμονικής αιματικής ροής Όπως και ο αερισμός, έτσι και η αιματική ροή στους

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 6 η Άσκηση - DFS δένδρα Διδάσκων Χρήστος Ζαρολιάγκης Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών Email: zaro@ceid.upatras.gr Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Ενότητα 8: Εφαρμογές παραγώγων Μελέτη και βελτιστοποίηση συναρτήσεων μιας μεταβλητής (Φροντιστήριο) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων

Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων Ενότητα 4 η : Οι Παραγωγοί Αγροτικών Προϊόντων Χρίστος Καμενίδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοδυναμική. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα. Πίνακες Νερού σε κατάσταση Κορεσμού. Γεώργιος Κ. Χατζηκωνσταντής Επίκουρος Καθηγητής

Θερμοδυναμική. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα. Πίνακες Νερού σε κατάσταση Κορεσμού. Γεώργιος Κ. Χατζηκωνσταντής Επίκουρος Καθηγητής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Πίνακες Νερού σε κατάσταση Κορεσμού Γεώργιος Κ. Χατζηκωνσταντής Επίκουρος Καθηγητής Διπλ. Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός M.Sc. Διασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική εξέταση - Επίκρουση

Φυσική εξέταση - Επίκρουση Φυσική εξέταση - Επίκρουση Ενότητα 2: Φυσική εξέταση - Ιστορικό Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Σκοποί ενότητας Φυσική εξέταση του αναπνευστικού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Adapted from Animal Evolution: Interrelationships of the Living Phyla C. Nielsen. 2001

Adapted from Animal Evolution: Interrelationships of the Living Phyla C. Nielsen. 2001 Φύλο Εχινοδέρματα Adapted from Animal Evolution: Interrelationships of the Living Phyla C. Nielsen. 2001 Porifera Placozoa Cnidaria Ctenophora Sipuncula Mollusca Annelida Onychophora Arthropoda Tardigrada

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 5 η Άσκηση - Συγχώνευση Διδάσκων Χρήστος Ζαρολιάγκης Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών Email: zaro@ceid.upatras.gr Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Αυχενικοί σπόνδυλοι 7 Θωρακικοί σπόνδυλοι 12 Οσφυϊκοί σπόνδυλοι 5 Ιερό οστό 5 συνοστεομένοι σπόνδυλοι Κόκκυγας Φυσιολογικά Κυρτώματα Σ.Σ. Η σπονδυλική στήλη δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εκτιμητική ζώων Πρόσθιο τμήμα κορμού και πρόσθια άκρα

Εκτιμητική ζώων Πρόσθιο τμήμα κορμού και πρόσθια άκρα Εκτιμητική ζώων Πρόσθιο τμήμα κορμού και πρόσθια άκρα Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου

Διαβάστε περισσότερα

Αερισμός. Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής

Αερισμός. Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Αερισμός Ενότητα 1: Αερισμός και αιμάτωση Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Ολικός και κυψελιδικός αερισμός Η κύρια λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας

Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας Ενότητα 4: Κλασσική και Κβαντική Πιθανότητα Σγάρμπας Κυριάκος Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ζωική Ποικιλότητα. Ενότητα 7. Bauplan. Ρόζα Μαρία Τζαννετάτου Πολυμένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας

Ζωική Ποικιλότητα. Ενότητα 7. Bauplan. Ρόζα Μαρία Τζαννετάτου Πολυμένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Ζωική Ποικιλότητα Ενότητα 7. Bauplan Ρόζα Μαρία Τζαννετάτου Πολυμένη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Bauplan 1/2 Ο όρος εισήχθη από τον H. Woodgen (1894-1981), το 1945. Σημασία

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 2

Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 2 Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 2 Ουρανία Κούβου Εθνικὸ καi Καποδιστριακὸ Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Ενότητα 2. Το παιδικό σχέδιο ως γνωστική διεργασία:

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ Αποτελεί τον μυοσκελετικό άξονα στήριξης του κορμού με κύριο οστικό στοιχείο τους σπονδύλους και την παράλληλη συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Ενότητα 12: Λογισμός Κόστους (2)

Λογιστική Κόστους Ενότητα 12: Λογισμός Κόστους (2) Λογιστική Κόστους Ενότητα 12: Λογισμός Κόστους (2) Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Ενότητα 11: Διανύσματα (Φροντιστήριο) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων &

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 2

Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 2 Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 2 Ουρανία Κούβου Εθνικὸ καi Καποδιστριακὸ Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Ενότητα 2. Το παιδικό σχέδιο ως γνωστική διεργασία:

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 2

Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 2 Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 2 Ουρανία Κούβου Εθνικὸ καi Καποδιστριακὸ Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Ενότητα 2. Το παιδικό σχέδιο ως γνωστική διεργασία:

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 2

Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 2 Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 2 Ουρανία Κούβου Εθνικὸ καi Καποδιστριακὸ Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Ενότητα 2. Το παιδικό σχέδιο ως γνωστική διεργασία:

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 3: Έλεγχοι στατιστικών υποθέσεων

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 3: Έλεγχοι στατιστικών υποθέσεων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 3: Έλεγχοι στατιστικών υποθέσεων Δρ.Ευσταθία Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Το περιεχόμενο του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 1: Καταχώρηση δεδομένων

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 1: Καταχώρηση δεδομένων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 1: Καταχώρηση δεδομένων Δρ.Ευσταθία Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική

Διοικητική Λογιστική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διοικητική Λογιστική Ενότητα 10: Προσφορά και κόστος Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Μυελού των Οστών Ενότητα #1: Ερωτήσεις κατανόησης και αυτόαξιολόγησης

Μυελού των Οστών Ενότητα #1: Ερωτήσεις κατανόησης και αυτόαξιολόγησης Δωρεά Κυττάρων Αίματος και Μυελού των Οστών Ενότητα #1: Ερωτήσεις κατανόησης και αυτόαξιολόγησης για τη Δωρεά Κυττάρων Αίματος και Μυελού των Οστών Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανολογικό Σχέδιο Ι

Μηχανολογικό Σχέδιο Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα # 8: Άτρακτοι και σφήνες Μ. Γρηγοριάδου Μηχανολόγων Μηχανικών Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ΙΙΙ. Ενότητα 4: Ηλεκτρικά Κυκλώματα. Γεώργιος Βούλγαρης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής

Φυσική ΙΙΙ. Ενότητα 4: Ηλεκτρικά Κυκλώματα. Γεώργιος Βούλγαρης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής Φυσική ΙΙΙ Ενότητα 4: Ηλεκτρικά Κυκλώματα Γεώργιος Βούλγαρης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής Ασκήσεις ΦΙΙΙ Ασκήσεις κυκλωμάτων συνεχούς ρεύματος. Κανόνες Kirchhoff. Γ. Βούλγαρης 2 Ο Νόμος των Ρευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ολικής Ποιότητας & Επιχειρηματική Αριστεία Ενότητα 1.3.3: Μεθοδολογία εφαρμογής προγράμματος Ολικής Ποιότητας

Διοίκηση Ολικής Ποιότητας & Επιχειρηματική Αριστεία Ενότητα 1.3.3: Μεθοδολογία εφαρμογής προγράμματος Ολικής Ποιότητας Διοίκηση Ολικής Ποιότητας & Επιχειρηματική Αριστεία Ενότητα 1.3.3: Ψωμάς Ευάγγελος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.) Υποενότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 2: Περιγραφική στατιστική

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 2: Περιγραφική στατιστική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 2: Περιγραφική στατιστική Δρ.Ευσταθία Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Το περιεχόμενο του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση»

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις λέξεις κίνηση και μετακίνηση; Μετακινούνται όλοι οι οργανισμοί; Άσκηση σελ. 98 ΣΒ Α. Η Κίνηση στους μονοκύτταρους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Βέλτιστος Έλεγχος Συστημάτων

Βέλτιστος Έλεγχος Συστημάτων Βέλτιστος Έλεγχος Συστημάτων Ενότητα 7: Βέλτιστος έλεγχος συστημάτων διακριτού χρόνου Καθηγητής Αντώνιος Αλεξανδρίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σημείωμα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Σχέδιο. Ενότητα 3: Μηχανολογικό Σχέδιο Τομή, Ημιτομή

Τεχνικό Σχέδιο. Ενότητα 3: Μηχανολογικό Σχέδιο Τομή, Ημιτομή Τεχνικό Σχέδιο Ενότητα 3: Μηχανολογικό Σχέδιο Τομή, Ημιτομή Διάλεξη 3η Παναγής Βοβός Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΟΜΩΝ Τμήμα Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 2

Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 2 Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 2 Ουρανία Κούβου Εθνικὸ καi Καποδιστριακὸ Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Ενότητα 2. Το παιδικό σχέδιο ως γνωστική διεργασία:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων

Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Ενότητα 7: ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 2: Οργάνωση χρόνου και χώρου στα νηπιαγωγεία

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 2: Οργάνωση χρόνου και χώρου στα νηπιαγωγεία Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 2: Οργάνωση χρόνου και χώρου στα νηπιαγωγεία Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Περιγραφή των

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Γεωμορφολογία - Αστική Γεωμορφολογία

Εφαρμοσμένη Γεωμορφολογία - Αστική Γεωμορφολογία Εφαρμοσμένη Γεωμορφολογία - Αστική Γεωμορφολογία Ενότητα 4: Μεταβολές στάθμης θάλασσας Νίκη Ευελπίδου Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Δείκτες µεταβολής στάθµης θάλασσας Οι

Διαβάστε περισσότερα

Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική

Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική Μύες Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική κινητικότητα, την σπλαχνική κινητικότητα και τη κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Σχέδιο. Ενότητα 4: Μηχανολογικό Σχέδιο - Διαστάσεις

Τεχνικό Σχέδιο. Ενότητα 4: Μηχανολογικό Σχέδιο - Διαστάσεις Τεχνικό Σχέδιο Ενότητα 4: Μηχανολογικό Σχέδιο - Διαστάσεις Διάλεξη 4η Παναγής Βοβός Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Τμήμα Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Ενότητα 3: Μη γραμμικές συναρτήσεις (Φροντιστήριο) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Μαθηματική Ανάλυση Ενότητα Γ. Ολοκληρωτικός Λογισμός

Τίτλος Μαθήματος: Μαθηματική Ανάλυση Ενότητα Γ. Ολοκληρωτικός Λογισμός Τίτλος Μαθήματος: Μαθηματική Ανάλυση Ενότητα Γ. Ολοκληρωτικός Λογισμός Κεφάλαιο Γ.4: Ολοκλήρωση με Αντικατάσταση Όνομα Καθηγητή: Γεώργιος Ν. Μπροδήμας Τμήμα Φυσικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΧΗΜΕΙΑ. Ενότητα 1:Εισαγωγικές έννοιες της Υδρογεωλογίας. Ζαγγανά Ελένη Σχολή : Θετικών Επιστημών Τμήμα : Γεωλογίας

ΥΔΡΟΧΗΜΕΙΑ. Ενότητα 1:Εισαγωγικές έννοιες της Υδρογεωλογίας. Ζαγγανά Ελένη Σχολή : Θετικών Επιστημών Τμήμα : Γεωλογίας ΥΔΡΟΧΗΜΕΙΑ Ενότητα 1:Εισαγωγικές έννοιες της Υδρογεωλογίας Ζαγγανά Ελένη Σχολή : Θετικών Επιστημών Τμήμα : Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Συνοπτική παρουσίαση του Εργαστηρίου Υδρογεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος. Ενότητα 1η: Εισαγωγή. Δημήτριος Σκούρας Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Τίτλος Μαθήματος. Ενότητα 1η: Εισαγωγή. Δημήτριος Σκούρας Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Τίτλος Μαθήματος Ενότητα 1η: Εισαγωγή Δημήτριος Σκούρας Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών 1 Σκοποί ενότητας Κατανόηση του πλαισίου όπου κινούνται οι φυσικοί πόροι και η διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ. Ενότητα 11: Πτυχές. Παρασκευάς Ξυπολιάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ. Ενότητα 11: Πτυχές. Παρασκευάς Ξυπολιάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Ενότητα 11: Πτυχές Παρασκευάς Ξυπολιάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Άδειες Χρήσεις Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ΙΙΙ. Ενότητα 4: Ηλεκτρικά Κυκλώματα. Γεώργιος Βούλγαρης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής

Φυσική ΙΙΙ. Ενότητα 4: Ηλεκτρικά Κυκλώματα. Γεώργιος Βούλγαρης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής Φυσική ΙΙΙ Ενότητα 4: Ηλεκτρικά Κυκλώματα Γεώργιος Βούλγαρης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής Ασκήσεις ΦΙΙΙ Γ. Βούλγαρης 2 Ταχύτητα ολίσθησης σε σύρμα από χαλκό. Διάμετρος δ=1,6 mm Ρεύμα 10 Α Πυκνότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία

Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Ενότητα 3: Σωματική Ανάπτυξη στην Παιδική Ηλικία Βασιλική Ρήγα Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Σκοποί ενότητας Να περιγράφετε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. Ενότητα 9: Περιβάλλοντα ιζηματογένεσης Ποτάμια 1. Δρ. Αβραμίδης Παύλος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

ΙΖΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. Ενότητα 9: Περιβάλλοντα ιζηματογένεσης Ποτάμια 1. Δρ. Αβραμίδης Παύλος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας ΙΖΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Ενότητα 9: Περιβάλλοντα ιζηματογένεσης Ποτάμια 1 Δρ. Αβραμίδης Παύλος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Στην ενότητα αυτή, οι φοιτητές εισάγονται στις διαδικασίες και

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανολογικό Σχέδιο Ι

Μηχανολογικό Σχέδιο Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα # 2: Όψεις Όνομα Καθηγητή: Παρασκευοπούλου Ροδούλα Α.Π.Θ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Φωνητική-Φωνολογία της Ιταλικής Γλώσσας

Φωνητική-Φωνολογία της Ιταλικής Γλώσσας Φωνητική-Φωνολογία της Ιταλικής Γλώσσας Γεώργιος Κ. Μικρός Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας p Ο ήχος [p] αρθρώνεται με τα δύο χείλη σφικτά κλειστά, τις φωνητικές χορδές σε αδράνεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΑ: ΝΗΜΑΤΩΔΕΙΣ

ΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΑ: ΝΗΜΑΤΩΔΕΙΣ ΣΥΝΟΜΟΤΑΞΙΑ: ΝΗΜΑΤΩΔΕΙΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΑ Σώμα νηματοειδούς μορφής, καλύπτεται εξωτερικά από παχύ, υαλώδες και ελαστικό στρώμα (εφυμενίδα): είναι διαπερατή στο νερό αλλά αδιαπέραστη σε πολλές ουσίες προστατεύει

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Εργαστήριο Φυσικής Ι

Τίτλος Μαθήματος: Εργαστήριο Φυσικής Ι Τίτλος Μαθήματος: Εργαστήριο Φυσικής Ι Ενότητα: Επαναληπτικές Ασκήσεις Ενοτήτων 5, 6 & 7 Όνομα Καθηγητή: Γεωργά Σταυρούλα Τμήμα Φυσικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Ζωολογία ΙΙ. Ενότητα 1 η. Εργαστηριακή Άσκηση Χορδωτών. Παναγιώτης Παφίλης, Επικ. Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας

Ζωολογία ΙΙ. Ενότητα 1 η. Εργαστηριακή Άσκηση Χορδωτών. Παναγιώτης Παφίλης, Επικ. Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Ζωολογία ΙΙ Ενότητα 1 η. Εργαστηριακή Άσκηση Χορδωτών Παναγιώτης Παφίλης, Επικ. Καθηγητής Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Φύλο Χαιτόγναθοι 1/2 1 2 Ενότητα 1η. Εργαστηριακή Άσκηση Χορδωτών 2 Φύλο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 9: Σχέση Ηθικής και Δικαιοσύνης. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 9: Σχέση Ηθικής και Δικαιοσύνης. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 9: Σχέση Ηθικής και Δικαιοσύνης Παρούσης Μιχαήλ Τμήμα Φιλοσοφίας 1 Σκοποί ενότητας Το σημερινό μάθημα αφορά την έννοια της δικαιοσύνης ως ηθικής αρχής. Κατά πόσο αυτή η αρχή μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Ποιότητας Φαρμάκων

Έλεγχος Ποιότητας Φαρμάκων Έλεγχος Ποιότητας Φαρμάκων Ενότητα 6: Κουππάρης Μιχαήλ Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας Συσκευές Αποσάθρωση Δισκίων (ενός καλαθιού (δεξιά) και δύο καλαθιών (αριστερά) 2 Συσκευή Αποσάθρωσης 4

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙIΙ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙIΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙIΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΣΗΕ Λαμπρίδης Δημήτρης Κατσανού Βάνα Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙIΙ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙIΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙIΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΣΗΕ Λαμπρίδης Δημήτρης Κατσανού Βάνα Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙIΙ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙIΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙIΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΣΗΕ Λαμπρίδης Δημήτρης Κατσανού Βάνα Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας

Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας Κβαντική Επεξεργασία Πληροφορίας Ενότητα 11: Είδη και μετασχηματισμοί πινάκων Σγάρμπας Κυριάκος Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Είδη και μετασχηματισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΙΧΘΕΙΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΕΛΕΟΣΤΕΟΥ ΟΣΤΕΙΧΘΥΟΣ

ΙΧΘΕΙΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΕΛΕΟΣΤΕΟΥ ΟΣΤΕΙΧΘΥΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Εργαστηριακές ασκήσεις του µαθήµατος «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΖΩΟΛΟΓΙΑ» ΙΧΘΕΙΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΕΛΕΟΣΤΕΟΥ ΟΣΤΕΙΧΘΥΟΣ Κουµουνδούρος Γεώργιος ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2001 Μορφολογία & Ανατοµία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ. Ενότητα 13: Σχισμός. Παρασκευάς Ξυπολιάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ. Ενότητα 13: Σχισμός. Παρασκευάς Ξυπολιάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Ενότητα 13: Σχισμός Παρασκευάς Ξυπολιάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Άδειες Χρήσεις Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 9η Άσκηση - Αλγόριθμος Prim

Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 9η Άσκηση - Αλγόριθμος Prim Εισαγωγή στους Αλγορίθμους Ενότητα 9η Άσκηση - Αλγόριθμος Prim Διδάσκων Χρήστος Ζαρολιάγκης Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πατρών Emil: zro@ei.uptrs.r Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική. 6 ο Μάθημα: Διαστήματα Εμπιστοσύνης και Έλεγχοι Υποθέσεων. Γεώργιος Μενεξές Τμήμα Γεωπονίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στατιστική. 6 ο Μάθημα: Διαστήματα Εμπιστοσύνης και Έλεγχοι Υποθέσεων. Γεώργιος Μενεξές Τμήμα Γεωπονίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Στατιστική 6 ο Μάθημα: Διαστήματα Εμπιστοσύνης και Έλεγχοι Υποθέσεων Γεώργιος Μενεξές Τμήμα Γεωπονίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Παθολογία Σκληρών Οδοντικών Ιστών

Παθολογία Σκληρών Οδοντικών Ιστών Παθολογία Σκληρών Οδοντικών Ιστών Ενότητα: Ιστοποθολογικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της τερηδόνας. Ραχιώτης Χρήστος Οδοντιατρική Σχολή Ιστοποθολογικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της τερηδόνας Κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Ενότητα 5: Ακολουθίες, όρια, σειρές (Φροντιστήριο) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 1: Εισαγωγή

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 1: Εισαγωγή Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 1: Εισαγωγή Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Να ενημερωθούν οι

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 2

Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 2 Διδακτική των εικαστικών τεχνών Ενότητα 2 Ουρανία Κούβου Εθνικὸ καi Καποδιστριακὸ Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Ενότητα 2. Το παιδικό σχέδιο ως γνωστική διεργασία:

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Ενότητα 8: Κοστολογική διάρθρωση Κύρια / Βοηθητικά Κέντρα Κόστους.

Λογιστική Κόστους Ενότητα 8: Κοστολογική διάρθρωση Κύρια / Βοηθητικά Κέντρα Κόστους. Λογιστική Κόστους Ενότητα 8: Κοστολογική διάρθρωση Κύρια / Βοηθητικά Κέντρα Κόστους. Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία και τη μάθηση

Εφαρμογές των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία και τη μάθηση Εφαρμογές των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη διδασκαλία και τη μάθηση Ενότητα: Εργασίες Διδάσκων: Βασίλης Κόμης, Καθηγητής komis@upatras.gr www.ecedu.upatras.gr/komis/ Τμήμα Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ I Ασκήσεις

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ I Ασκήσεις ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ I Ασκήσεις Ενότητα 10 Μοριακή Δομή Δημήτρης Κονταρίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Άσκηση 1 (α) Να υπολογιστεί το ολικό πλάτος του κανονικοποιημένου δεσμικού

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών

Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Μαθηματικά Διοικητικών & Οικονομικών Επιστημών Ενότητα 6: Όριο και συνέχεια συναρτήσεων (Θεωρία) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών

Διαβάστε περισσότερα