ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΣΔΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΣΔΑ"

Transcript

1 ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΣΔΑ Δύο βασικές αρχές διέπουν το δικαστικό έλεγχο της εφαρμογής της ΕΣΔΑ από τα εθνικά κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης: αρχή της επικουρικότητας και η αρχή της αναλογικότητας. i. Η αρχή της επικουρικότητας του δικαστικού ελέγχου της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επιτελεί έναν επικουρικό ρόλο σε σχέση με τα εθνικά δίκαια, όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το κανονιστικό της περιεχόμενο έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις εθνικές έννομες τάξεις. Πράγματι, όπως έχει ρητά διατυπωθεί και στη νομολογία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, "ο προστατευτικός μηχανισμός που προβλέπει η Σύμβαση έχει επικουρικό χαρακτήρα ως προς τα εθνικά συστήματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου... Η Σύμβαση εμπιστεύεται, κατά κύριο λόγο, στα Κράτη μέλη τη φροντίδα να διασφαλίσουν την απόλαυση των δικαιωμάτων και ελευθεριών που η ίδια κατοχυρώνει" 1. Τίθεται, έτσι, το ζήτημα, εάν ο ασκούμενος έλεγχος από το ΕΔΔΑ αποτελεί για τους προσφεύγοντες ultimum remedium. Και τούτο διότι: α) σύμφωνα με το άρθρο 26 της ΕΣΔΑ, δεν ασκείται παραδεκτά προσφυγή στο ΕΔΔΑ παρά μόνον αφού εξαντληθούν τα εθνικά ένδικα μέσα και β) διότι θεωρείται ότι υπεισέρχεται μόνο σε τομείς όπου το εθνικό δικαιοδοτικό σύστημα δεν προβλέπει αποτελεσματική έννομη προστασία. Ενόψει, όμως, της κατ αρχήν, συνταγματικής προστασίας από τις εθνικές έννομες τάξεις, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που κατοχυρώνονται στην Σύμβαση και της πρόβλεψης ενός ελέγχου της συνταγματικότητας των νομοθετικών ρυθμίσεων που εισάγουν περιορισμούς σ αυτά τα δικαιώματα, οι 1 Βλ. ΕΔΔΑ, , Handyside, Série A, no 24, παρ. 48.

2 2 σχετικοί τομείς στους οποίους ασκείται ο έλεγχος του Δικαστηρίου του Στρασβούργου είναι, τελικώς, περιορισμένοι. Οι εθνικοί δικαστές υπενθυμίζουν στις αποφάσεις τους τον επικουρικό χαρακτήρα του ελέγχου του δικαστηρίου του Στρασβούργου, που αναδει-κνύει την εμμονή τους στη λογική της κρατικής κυριαρχίας. Στο πνεύμα αυτό έχει διατυπωθεί η ακόλουθη σκέψη: "Δεν πρέπει να επαφίεται στα δικαιοδοτικά όργανα του Στρασβούργου, ενόψει του επικουρικού τους ρόλου, η φροντίδα του ελέγχου της συμφωνίας προς τη Σύμβαση πράξεων της Δημοσίας Διοικήσεως, η οποία κατ εξοχήν ανήκει στον εθνικό δικαστή, του οποίου το έργο δεν μπορεί να επισκιάζεται από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου" 2. Οι Κυβερνήσεις των εκάστοτε Κρατών μελών, κατά των οποίων στρέφονται προσφυγές υπηκόων τους, επικαλούνται συστηματικά ενώπιον του Δικαστηρίου του Στρασβούργου τον ισχυρισμό περί μη εξαντλήσεως των εθνικών ενδίκων βοηθημάτων. Η επίκληση του ισχυρισμού αυτού αποτελεί, για τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα οχυρό για την αποτελεσματική προστασία της κυριαρχίας τους 3, η οποία, διατρέχει, κατ αυτά, κινδύνους από την επέκταση της δικαιοδοσίας του ευρωπαϊκού δικαστή και από την αύξηση του αριθμού ατομικών προσφυγών, που οφείλεται στη διευρυμένη γνώση των εγγυήσεων της ΕΣΔΑ. Η αρχή της επικουρικότητας 4, που αναγνωρίζεται στο άρθρο 26 της ΕΣΔΑ, διέπει τόσο την εφαρμογή, όσο και τον έλεγχο της τηρήσεως της Συμβάσεως και καθιστά τον εθνικό δικαστή κυρίως αρμόδιο για να εφαρμόσει, να ερμηνεύσει και να διασφαλίσει την τήρηση των εγγυήσεων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα δικαιοδοτικά, δε, όργανα του Στρασβούργου δεν καλούνται να επέμβουν, παρά μόνο σε περίπτωση αδυναμίας 2 Βλ. τις conclusions του commissaire du gouvernement Rony Abraham, στην υπόθεση Belgacem (Cd E, , Rec. σελ. 152επ.) 3 Όπως ορθά παρατηρεί ο Etienne Picard, "η αρχή της κρατικής κυριαρχίας αποτελεί την βάση του κανόνα της εξαντλήσεως των εσωτερικών ενδίκων μέσων..., στον οποίο αναφέρεται ρητά το άρθρο 26 της ΕΣΔΑ": βλ. TAVERNIER (Paul): La compétence de l'organe de contrôle, εις Fr. Sudre (dir.), "L'interprétation de la Convention Européenne des Droits de l'homme", Bruylant, Bruxelles, 1998, σελ , ιδίως σελ Η αρχή της επικουρικότητας επιτελεί σημαντικό ρόλο και στην κοινοτική έννομη τάξη, έχει δε περιληφθεί σαν βασική ρύθμιση του άρθρου 3Β της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

3 3 αποτελεσματικής λειτουργίας του εθνικού μηχανισμού προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με άλλα λόγια, τα Κράτη καλούνται να λογοδοτήσουν ενώπιον των οργάνων της Συμβάσεως για ενδεχόμενη παραβίαση των διεθνών τους υποχρεώσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους έχει προηγουμένως δοθεί η ευκαιρία να επανορθώσουν τη σχετική παραβίαση στην εσωτερική τους έννομη τάξη. Η επικουρική λειτουργία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου επιτελείται και με την αυτοτέλεια της ερμηνευτικής προσεγγίσεως της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως η οποία έχει αναγνωρισθεί στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ελλείψει δικονομικών μηχανισμών που να διασφαλίζουν την ομοιογενή ερμηνεία της Συμβάσεως, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τα εθνικά δικαστήρια δύνανται να υιοθετήσουν μια νομολογιακή γραμμή, διαφορετική από αυτή που ακολουθούν τα δικαιοδοτικά όργανα του Στρασβούργου. Σε αντίθεση με το ομόλογο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που είναι αποκλειστικά αρμόδιο για την επίλυση ζητημάτων που άπτονται της κοινοτικής εννόμου τάξεως, το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιλαμβάνεται της ερμηνείας όρων της Συμβάσεως, μόνο κατόπιν επικλήσεως σχετικού ισχυρισμού ενώπιόν του. Ένα εθνικό δικαστήριο που επιμένει να αγνοεί τη νομολογία του ΕΔΔΑ κινδυνεύει να εκθέσει διεθνώς το οικείο κράτος μόνο στην περίπτωση που η εθνική έννομη τάξη δεν αναγνωρίζει τις ίδιες ή και μεγαλύτερες εγγυήσεις αναφορικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 1η θεωρητική εκδοχή της αρχής της επικουρικότητας: δεν είναι αναγκαίο να γίνεται αναφορά στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση από τα εθνικά δικαιοδοτικά όργανα, όταν το ασκηθέν ενώπιόν τους ένδικο μέσο στηρίζεται σε εθνική ρύθμιση με ανάλογο κανονιστικό περιεχόμενο προς αυτό της ΕΣΔΑ. Αντιστοίχως, δε, οι αρμόδιες εθνικές αρχές μπορούν να μην εκβάλουν από την έννομη τάξη τους διατάξεις που αντιστρατεύονται την προστασία των δικαιωμάτων, προσφεύγοντας σε μια σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση ερμηνεία των σχετικών διατάξεων. 2 η θεωρητική εκδοχή της αρχής της επικουρικότητας. Σύμφωνα, όμως, με άλλη θεωρητική άποψη, αναγνώριση από τις εθνικές έννομες τάξεις των δικαιωμάτων που κατοχυρώνει η ΕΣΔΑ δεν συνιστά η αυτοτελής εφαρμογή της από τις

4 4 εθνικές αρχές, αλλά η προστασία αυτών των δικαιωμάτων στην έκταση που αυτή κατοχυρώνεται από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Υπ αυτό το πρίσμα ειδωμένη η αρχή της επικουρικότητας, αυτή μπορεί να αναχθεί σε συστατικό στοιχείο μιας ευρωπαϊκής εννόμου τάξεως, που έχει ταχθεί στην υπηρεσία των δικαιωμάτων των ανθρώπων. ii. Έλεγχος της αναλογικότητας της κρατικής επεμβάσεως στα δικαιώματα του ανθρώπου Το δεύτερο χαρακτηριστικό του ασκούμενου δικαστικού ελέγχου εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως επικεντρώνεται στην προσπάθεια επιτεύξεως μιας «χρυσής ισορροπίας» ανάμεσα στην προστασία των ιδιωτικών συμφερόντων του ατόμου και των γενικοτέρων συμφερόντων του συνόλου. Η συμβολική εικόνα μιας ζυγαριάς στην οποία σταθμίζονται διακυβευόμενα αγαθά είναι συμφυής με τη δικαστική λειτουργία, η οποία, θεωρούμενη υπό το πρίσμα του κοινωνικού Κράτους Δικαίου, προϋποθέτει συνυπολογισμό των εκάστοτε συγκρουόμενων συμφερόντων. Υπ αυτό το πρίσμα, το έργο του Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνοψίζεται στις ακόλουθες σκέψεις του: "Ο σκοπός που τα συμβαλλόμενα μέλη έθεσαν γενικώς ως επιδωκόμενο στόχο, μέσω της ΕΣΔΑ, ήταν η αποτελεσματική προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου... Για το λόγο αυτό η Σύμβαση επιβάλλει την επιδίωξη μιας δίκαιης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία του γενικού συμφέροντος του συνόλου και το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, αποδίδοντας, όμως, ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των τελευταίων" 5. Με διαφορετική διατύπωση, ή παραλλάσσουσες εκφράσεις, που επαναλαμβάνονται στις αποφάσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, η ίδια αρχή φαίνεται να διατρέχει το έργο του: η αρχή τη αναλογικότητας. Πρόκειται για τη διαρκή προσπάθεια του Δικαστηρίου να διασφαλίζει, μέσω του ελέγχου του, μια εύλογη σχέση μεταξύ των κρατικών μέτρων προς τον επιδιω- 5 Βλ. ΕΔΔΑ, , arrêt relatif à certains aspects du régime linguistique de l enseignement en Belgique, Série A, no 6, σελ. 32.

5 5 κόμενο με αυτά σκοπό. Με άλλα λόγια, η ευχέρεια της διοικήσεως να λάβει περιοριστικά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέτρα, κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, πρέπει να περιορίζεται σε ό,τι είναι «αναγκαίο» για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενο της ΕΣΔΑ διακρίνονται σκοποί, των οποίων η επιδίωξη από τις εθνικές αρχές αποτελούν περιορισμό στην άσκηση όλων, σχεδόν, των ελευθεριών: εθνική ασφάλεια, τήρηση της τάξεως, προστασία της δημόσιας υγείας ή ηθικής, προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων. Στον κατάλογο αυτών των περιοριστικών όρων θα πρέπει να προστεθούν και οι νομιμοποιητικοί λόγοι επεμβάσεως σε συγκεκριμένες θεμελιώδεις ελευθερίες. Πρόκειται για την δημόσια τάξη και ασφάλεια (άρθρα 8 παρ. 2, 9 παρ. 2, 11 παρ. 2 της ΕΣΔΑ και 2 παρ. 4 του Πρωτοκόλλου Νο 4), την οικονομική ευημερία της χώρας (άρθρο 8 παρ. 2), την παρεμπόδιση της κοινολογήσεως εμπιστευτικών πληροφοριών ή τη διασφάλιση του κύρους και της αμεροληψίας της δικαστικής εξουσίας (άρθρο 10 παρ. 2 της ΕΣΔΑ). Η απαρίθμηση των λόγων που δικαιολογούν την επιβολή όρων στην άσκηση των σχετικών δικαιωμάτων είναι περιοριστική. Ωστόσο, το Δικαστήριο αποφεύγει να προσδώσει στον κάθε νομιμοποιητικό λόγο το ακριβές κανονιστικό του περιεχόμενο, με αποτέλεσμα να παραθέτει αρκετές φορές περισσότερους από έναν από αυτούς τους λόγους, αφήνοντας έτσι, στα εθνικά Κράτη ένα ευρύ περιθώριο διακριτικής ευχέρειας κατά τη λήψη του συγκεκριμένου περιοριστικού ενός θεμελιώδους δικαιώματος μέτρου. Αυτή η νομολογιακή τακτική στηρίζεται στη θεωρητική σκέψη ότι τα κρατικά μέτρα διέπονται από ένα μαχητό τεκμήριο ορθολογισμού. Υπ αυτή την οπτική, δεν μπορούσε βασίμως να υποστηριχθεί ότι τα σχετικά μέτρα, που επιβάλλονταν για έναν από τους προαναφερόμενους λόγους, ήταν αυθαίρετα ή μη πρόσφορα. Αλλά και στις περιπτώσεις που ελέγχεται δικαστικώς η αναγκαιότητα των σχετικών περιοριστικών μέτρων, διευκρινίζεται από το ίδιο το Δικαστήριο ότι ό όρος «αναγκαίο» δεν σημαίνει «απολύτως απαραίτητο», με συνέπεια να αποφεύγεται συχνά η διεύρυνση του ελέγχου του στην ύπαρξη ανάλογης σχέσεως μέτρου

6 6 και σκοπού. Οι επεμβάσεις στην ελευθερία της εκφράσεως που κρίθηκαν αναγκαίες για τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας έδωσαν αφορμή σε πολλές αποφάσεις των οργάνων της Συμβάσεως. Σε ένα επόμενο στάδιο, τα δικαιοδοτικά όργανα του Στρασβούργου διεύρυναν τον έλεγχό τους στη διαπίστωση της «απολύτου αναγκαιότητας» για τη λήψη περιοριστικών μέτρων στα προστατευόμενα από τη Σύμβαση δικαιώματα. Αυτός ο έλεγχος της αναγκαιότητας προϋποθέτει "την ύπαρξη μιας επιτακτικής κοινωνικής ανάγκης για την κρατική επέμβαση στην άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων". Σ αυτό το πνεύμα, κρίθηκε ότι είναι ανεκτός ένας τέτοιος περιορισμός, "μόνο στο μέτρο που το σχετικό μέτρο είναι απολύτως αναγκαίο για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών" 6. Έτσι το Δικαστήριο οδηγείται σταδιακά στη διερεύνηση κατά πόσο ο περιορισμός στα προστατευόμενα από τη Σύμβαση δικαιώματα είναι ανάλογος με τον επιδιωκόμενο με αυτόν σκοπό. Σ αυτό το στάδιο σχηματισμού του δικανικού συλλογισμού, λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις του περιοριστικού μέτρου στον ίδιο τον προσφεύγοντα, ή στα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. Η υπαγωγή των συγκεκριμένων, σε κάθε περίπτωση, στοιχείων σε κάποιον από τους περιοριστικά αναφερόμενους στη Σύμβαση νομιμοποιητικούς της επεμβάσεως όρους προϋποθέτει στάθμιση συγκρουόμενων συμφερόντων. Στην πραγματικότητα, μέσα από αυτό τον έλεγχο, ο δικαστής διερευνά την ορθότητα της σταθμίσεως στην οποία έχει ήδη προβεί ο εθνικός νομοθέτης ή η Διοίκηση. Η εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας προϋποθέτει μια σωστή συγκεκριμενοποίηση και διαβάθμιση των συμφερόντων και των αγαθών που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μια στάθμιση. Κατά τη διαδικασία, δε, της σταθμίσεως των συμφερόντων και των αγαθών ο δικαστής δεν επιτρέπεται να προσανατολίζεται αποκλειστικά και μόνο από τη βαρύτητα και την αξία της ατομικής ελευθερίας και του συμφέροντος, που διακυβεύονται, αλλά αποφασιστικό ρόλο διαδραματίζει η 6 ΕΔΔΑ, , Klass et autres, Série A, no 28. Στην υπόθεση αυτή κρίθηκε "συμφυές με το σύστημα της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως ένα είδος συμβιβασμού των επιταγών της προστασίας μιας δημοκρατικής κοινωνίας και αυτών της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων".

7 7 έκταση της προσβολής του ατομικού δικαιώματος και του γενικοτέρου συμφέροντος, υπό το πρίσμα του τί είναι ορθό σε μια δημοκρατική κοινωνία. Επικουρικότητα και αναλογικότητα αποτελούν δύο, εκ πρώτης όψεως αντιφατικές, αρχές που διέπουν τη σύγχρονη νομολογία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, οι οποίες, όμως, κατατείνουν στον ίδιο σκοπό: την οριοθέτηση του περιθωρίου διακριτικής ευχέρειας που αναγνωρίζεται στα εθνικά κράτη. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, το ΕΔΔΑ προσφεύγει στις κατάλληλες ερμηνευτικές μεθόδους, που θα του επιτρέψουν να διασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων των ιδιωτών, χωρίς να θιγούν τα διακυβευόμενα συμφέροντα του κράτους. Πρόκειται για: α) την ερμηνεία των περιορισμών των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από την ΕΣΔΑ με βάση τις αξίες που διέπουν μια δημοκρατική κοινωνία και β) την αυτόνομη ερμηνεία των όρων της ΕΣΔΑ Α. Η ερμηνευτική μέθοδος του σεβασμού των αξιών μιας δημοκρατικής κοινωνίας Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο βασικός σχολιαστής της νομολογίας του ΕΔΔΑ παρατηρεί ότι: "Τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται από τη Σύμβαση αφορούν τον άνθρωπο υπό την τριπλή του ιδιότητα: την εθνική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιδιότητα... Παράλληλα με την αντιμετώπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων από το εσωτερικό δίκαιο κάθε Κράτους, ως ius proprium, υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού δικαίου θεμελιωδών δικαιωμάτων" 7. Το Δικαστήριο του Στρασβούργου συμβάλλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση, της δημιουργίας ενός πραγματικού κοινοδικαίου στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται για την ενοποίηση των υφισταμένων κανόνων δικαίου σε κάθε κράτος- 7 SALVIA de (Michel): L'élaboration d'un jus commune des droits de l'homme et des libertés fondamentales dans la perspective de l'unité européenne: l'oeuvre accomplie par la Commission et la Cour Européenne des Droits de l'homme, εις Mélanges en l'honneur de Gérard Wiarda, Carl Haymanns Verlag KG, 1990, σελ , ιδίως σελ. 556, καθώς και LEBEN (Charles): Y a-t-il une approche européenne des droits de l'homme? εις Ph. Alston (dir.), "L'Union Européenne et les Droits de l'homme", Bruylant, Bruxelles, 2001, σελ , ιδίως σελ. 78επ.

8 8 μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά για την εναρμόνισή τους με βάση κοινά αποδεκτές αρχές. Αυτή, άλλωστε, η προσπάθεια αποδίδει και το πνεύμα του Προοιμίου της Σύμβασης της Ρώμης, που προβλέπει ότι η διατήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στηρίζεται "ιδίως σε ένα πολιτικό καθεστώς κατ ουσίαν δημοκρατικό, αφενός, και αφετέρου, σε μια κοινή αντίληψη και ένα από κοινού σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου" (παρ. 4). Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στηριζόμενο σε αυτή τη διάταξη του Προοιμίου μπόρεσε να νομιμοποιήσει τον έλεγχό του σε κάθε μορφή περιορισμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Επιχειρώντας να συμβιβάσει την επιταγή για την προστασία των αξιών μιας κοινωνίας δημοκρατικά δομημένης, με την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαμόρφωσε νομολογιακά έναν «κοινό ευρωπαϊκό άξονα» γύρω από την έννοια της δημοκρατικής κοινωνίας και με βάση τις συμφυείς σ αυτή την κοινωνία αρχές. Κατά τη νομολογία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, η οποία είναι διαρκώς προσανατολισμένη προς τις αρχές της δημοκρατικής κοινωνίας, ως δημοκρατική νοείται η κοινωνία στην οποία κρατεί η υπεροχή του δικαίου, ως βασική δικαιοκρατική αρχή και η εγγύηση των συμφυών σε μια δημοκρατικά οργανωμένη πολιτεία δικαιωμάτων σε κάθε πολίτη 8. Η αποτελεσματική προστασία αυτών των δικαιωμάτων επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ενός «σκληρού πυρήνα» τον οποίο δεν μπορεί να παραβιάσει καμία δημόσια αρχή, χωρίς να προσβάλλει την ίδια την έννοια της δημοκρατικής κοινωνίας. Πρόκειται για την εγγύηση ενός απαραβίαστου πυρήνα αυτών των δικαιωμάτων 9 απέναντι σε κάθε μορφή άσκησης δημόσιας εξουσίας. Άμεση πηγή της έννοιας της δημοκρατικής κοινωνίας υπήρξε το άρθρο 29 της Οικουμενικής Διακηρύξεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΟΔΔΑ), στην 8 Για τα συστατικά δικαιώματα μιας δημοκρατικής κοινωνίας, βλ: SUDRE (Frédéric): Existe-t-il un ordre public européen?, εις P. Tavernier (dir.), "Quelle Europe pour les Droits de l'homme?", Bruylant, Bruxelles, 1996, σελ , ιδίως σελ. 53επ. 9 Σχετικά με την έννοια του απαραβίαστου πυρήνα θεμελιωδών δικαιωμάτων, βλ. HOTELLIER (Michel): Le noyau intangible des libertés, εις "Le noyau intangible des droits de l'homme", éd. Universitaires Fribourg, Suisse, 1991, σελ και MEYER-BISCH (Patrice): Le problème des

9 9 οποία ορίζεται ότι: "Κατά την άσκηση και απόλαυση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, καθένας υπόκειται μόνο στους περιορισμούς που ο νόμος θέτει αποκλειστικά για να εξασφαλίζεται η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων και να ικανοποιούνται οι ορθές απαιτήσεις της ηθικής, της δημοσίας τάξεως και της γενικής ευημερίας σε μία δημοκρατική κοινωνία". Γιατί δημοκρατική «κοινωνία»; Η εκλογή του όρου «κοινωνία» από τους συντάκτες της ΟΔΔΑ αντί κάποιου άλλου, όπως το Κράτος, υποδηλώνει τη συνειδητή προτίμηση να τεθεί το κριτήριο της δημοκρατικότητας πέρα από τα όρια του Κράτους, στην ίδια την κοινωνία και τις εντάσεις που αναπτύσσονται μέσα της. Το ζήτημα, όμως που έθεσε η παρουσία της ρήτρας στις διατάξεις περί επιτρεπόμενων περιορισμών στην ΕΣΔΑ δεν είναι τόσο η οριοθέτηση του κανονιστικού περιεχομένου αυτής της αόριστης έννοιας, όσο η διερεύνηση, μέσα από τον ασκούμενο έλεγχο από τα όργανα της Συμβάσεως, της επίδρασης που είχε η δοθείσα εκάστοτε λύση στη διακριτική ευχέρεια που αφήνεται στα κράτη, κατά την εξέταση της συμφωνίας των κρατικών επεμβάσεων με τις απαιτήσεις της δημοκρατικής κοινωνίας. Αi. Το εννοιολογικό περιεχόμενο της δημοκρατικής κοινωνίας στη νομολογία του Δικαστηρίου του Στρασβούργου Ο όρος της συμφωνίας των κρατικών επεμβάσεων με τις απαιτήσεις μιας δημοκρατικής κοινωνίας ανέπτυξε μια δική του λειτουργία, ξεχωριστή από τους λοιπούς νομιμοποιητικούς όρους των περιορισμών. Το ΕΔΔΑ προσέδωσε ένα δυναμικό περιεχόμενο στην έννοια της «δημοκρατικής κοινωνίας». Στην υπόθεση Handyside, το Δικαστήριο προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της έννοιας. Μια δημοκρατική κοινωνία προϋποθέτει «πλουραλισμό, ανεκτικότητα και ανοιχτό πνεύμα» 10. Για τον δικαστή του Στρασβούργου, "δεν υπάρχει délimitations du noyau intangible des droits et d'un droit de l'homme, εις "Le noyau intangible des droits de l'homme", éd. Universitaires Fribourg, Suisse, 1991, σελ Στην απόφαση της , Handyside, τονίζεται η πρωτεύουσα θέση που κατέχει η ελευθερία της εκφραζόμενης γνώμης σε μια δημοκρατική κοινωνία, ως ακολούθως: "Ainsi le veulent le pluralisme, la tolérance et l esprit d ouverture, sans lesquels il n est pas de société démocratique". Αυτή η σκέψη ανάγεται

10 10 δημοκρατική κοινωνία, χωρίς ο πλουραλισμός των ιδεών, η ανεκτικότητα και η ευρύτητα του πνεύματος να ερμηνεύονται μέσα από το πολιτειακό καθεστώς. Τούτο θα πρέπει να διέπεται από την αρχή της υπεροχής του δικαίου, να προϋποθέτει αποτελεσματικό έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας... από ανεξάρτητη δικαστική αρχή και να διασφαλίζει το σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας... " 11. Ο δικαστής του Στρασβούργου ερμήνευσε ευρέως την υποχρέωση σεβασμού του πνευματικού πλουραλισμού, ο οποίος νοείται: είτε α) ως ελευθερία της έκφρασης, είτε β) ως ελευθερία του τύπου, ή γ) ακόμη ως θρησκευτικός πλουραλισμός. Όσον αφορά την προστασία της ελευθερίας εκφράσεως της γνώμης: της αποδοχής και μεταδόσεως ιδεών και πληροφοριών και τη σημασία τους μέσα σε μία δημοκρατική κοινωνία, καμιά απόφαση δεν τη διατύπωσε τόσο άμεσα και τόσο ζωηρά, όσο εκείνη του ΕΔΔΑ, που είχε κρίνει για το αν επεμβάσεις των δημοσίων αρχών, με τις οποίες επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές σε δημόσιο υπάλληλο για να αποτρέψουν τη συμμετοχή του σε εξτρεμιστικά πολιτικά κόμματα αποτελούσε νόμιμο περιορισμό [απαγόρευση συμμετοχής δημοσίου υπαλλήλου σε ακροαριστερό πολιτικό κόμμα], υπό τους όρους των άρθρων 10 και 11 παρ. 2 της ΕΣΔΑ 12. Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού υπενθύμισε ότι η Σύμβαση του επιβάλλει να επικεντρώνει την προσοχή του στις «αρχές που προσιδιάζουν σε μία δημοκρατική κοινωνία», συνεχίζει: "Η ελευθερία της εκφράσεως αποτελεί ένα από τα ουσιώδη θεμέλια μιας τέτοιας κοινωνίας, έναν από τους πρωταρχικούς όρους της προόδου και της αναπτύξεως καθενός (από τα μέλη της)...". Αυτή η ελευθερία καταλαμβάνει όχι μόνο τις «πληροφορίες» ή τις «ιδέες, που είναι στη θεωρία της «ανοικτής κοινωνίας», που στηρίζεται στην «ορθολογική λειτουργία των αρετών του ελεύθερου διαλόγου. 11 ΕΔΔΑ, , Sunday Times c. Royaume-Uni, Série A, no 30, παρ. 66.

11 11 αποδεκτές ως ευνοϊκές, ανώδυνες, ή έστω ως αδιάφορες για τους τρίτους, αλλά και εκείνες που προκαλούν την ανησυχία ή την αντίδραση των άλλων. Τούτο άλλωστε, απαιτεί ο πλουραλισμός των ιδεών, που, όπως προαναφέρθηκε, είναι συστατικό στοιχείο της «δημοκρατικής κοινωνίας». Το ΕΔΔΑ, κατά τον έλεγχο της συμφωνίας με τη Σύμβαση της πράξεως με την οποία επιχειρείται να περιορισθεί η ελευθερία της έκφρασης, στα πλαίσια της προάσπισης της πολιτικής ουδετερότητας στη Διοίκηση, αναρωτιέται κατά πόσο εξυπηρετεί τη δημοκρατική λειτουργία ενός Κράτους η στελέχωση των υπηρεσιών του με άτομα που στερούνται του δικαιώματος συμμετοχής σε συγκεκριμένης πολιτικής χροιάς πολιτικά κόμματα. Σταθμίζοντας τα διακυβευόμενα, εν προκειμένω, αγαθά, προτάσ-σει τις απαιτήσεις μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Υπ αυτό το πνεύμα, στο μέτρο που ο πλουραλισμός και η ανεκτικότητα διαφορετικών ιδεών επιτελούν ένα βασικό ρόλο, το καθήκον νομιμοφροσύνης του υπαλλήλου, και όταν ακόμη αυτό περιορίζεται στην υποχρέωση πίστης στο Σύνταγμα και στους νόμους, που αποδίδουν τις κρατούσες αντιλήψεις της συγκεκριμένης πολιτικής πλειοψηφίας, υποχωρεί μπροστά στο σεβασμό των αρχών ενός δημοκρατικού εν τέλει καθεστώτος. Στην ίδια τάξη σκέψεων, το ΕΔΔΑ υπογραμμίζει ότι η ελευθερία του τύπου τροφοδοτεί την κοινή γνώμη με ένα από τα προσφορότερα μέσα για να γνωρίσει, αλλά και να κρίνει τις ιδέες των ιθυνόντων. Ο ελεύθερος πολιτικός διάλογος βρίσκεται στην καρδιά της έννοιας της δημοκρατικής κοινωνίας που διέπει όλη τη Σύμβαση 13. Ωστόσο, ακόμη και στα πλαίσια μιας δημοκρατικής κοινωνίας, η ελευθερία του τύπου συναντά κάποια όρια στην άσκησή της, τα οποία επιβάλλονται από την προάσπιση της στρατιωτικής πειθαρχίας. Για το λόγο αυτό, το Δικαστήριο δεν θα διστάσει, στην υπόθεση Engel, να κρίνει ότι ο διοικητής των ολλανδικών στρατιωτικών αρχών, που απαγόρευσε τη διανομή στους στρατώνες έντυπου 12 SUDRE (Frédéric): Fonction publique et Convention Européenne des Droits de l'homme. L arrêt Voght de la Cour Européenne des Droits de l'homme ou l art de l illusionisme juridique, Rev. trim. dr. h., 1996, ΕΔΔΑ, , Lingens, Série A, no 103.

12 12 υλικού, ανατρεπτικού της πειθαρχίας, δεν παραβίασε τη διάταξη του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ, με την σκέψη ότι "η αποτελεσματική λειτουργία μέσα στο στράτευμα δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή χωρίς κανόνες". Η υπόθεση αυτή παρουσιάζει νομικό ενδιαφέρον, επειδή είναι μία από τις λίγες όπου τίθεται το ζήτημα του κατά πόσο επιτρέπονται σε μια δημοκρατική κοινωνία περιορισμοί στην ελευθερία της εκφράσεως, προκειμένου να προστατευθεί η τιμή των θεσμών (πειθαρχία μέσα στο στράτευμα) και όχι προσώπων. Όταν, όμως, η άσκηση κριτικής κατά της καθημερινής στρατιωτικής ζωής "δεν ξεπερνά τα όρια μιας απλής ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, την οποία δεν θα μπορούσε να αποκλείσει ο στρατός ενός δημοκρατικού Κράτους...", ο δικαστής του Στρασβούργου προβαίνει σε διαφορετική στάθμιση των αυτών αγαθών 14, υπό το πρίσμα των αρχών μιας δημοκρατικά οργανωμένης πολιτείας. Με αυτό το σκεπτικό, η επιστολή που απέστειλε ο προσφεύγων, έφεδρος αξιωματικός του ελληνικού στρατού, προς τον ιεραρχικώς προϊστάμενό του στη στρατιωτική διοίκηση, ναι μεν "περιείχε προσβλητικές παρατηρήσεις όσον αφορά τον ελληνικό στρατό", αλλά "αυτές οι παρατηρήσεις εντάσσονταν στα πλαίσια μιας γενικότερης κριτικής κατά του στρατού". Στο μέτρο, άλλωστε, που η επίμαχη επιστολή δεν είχε λάβει δημοσιότητα, αφού αποδέκτης ήταν μόνο ο διοικητής του έλληνα αξιωματικού, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, δεν τίθετο σε κίνδυνο η στρατιωτική πειθαρχία. Συνεπώς, το επιβληθέν περιοριστικό μέτρο στην ελευθερία της έκφρασης του προσφεύγοντος δεν κρίθηκε αναγκαίο, στα πλαίσια μιας δημοκρατικής κοινωνίας ως εκ τούτου, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπήρξε παραβίαση του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ Θεωρητικοί έχουν ασκήσει κριτική σ αυτή την αβεβαιότητα της νομολογίας, που, κατά την άποψή τους, χαρακτηρίζεται από ασυνέπεια και αδυναμία προβλεψιμότητας της νομολογιακής λύσης. Βλ. σχετικά FABRE-ALIBERT (Véronique): La notion de société démocratique dans la jurisprudence de la Cour Européenne des Droits de l Homme, και μάλιστα το κεφάλαιο: "L évaluation du contrôle européenne: un indéterminisme juridique regrettable", Rev. trim. dr. h., 1998, σελ , ιδίως σελ. 491επ., καθώς και τη μελέτη του LEVINET (Michel): L'incertaine détermination des limites de la liberté d'expression. Réflexions sur les arrêts rendus par la Cour de Strasbourg en à propos de l'article 10 de la Convention Européenne des Droits de l'homme, RFDadm., 1997, σελ ΕΔΔΑ, , Gregoriades c. Grèce.

13 13 Εξάλλου, ο πνευματικός πλουραλισμός, στη θρησκευτική του διάσταση, βρίσκει τη ρητή του κατοχύρωση στη νομολογία των οργάνων της Συμβάσεως. "Πρόκειται για ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της κοσμοθεωρίας των πιστών ενός θρησκευτικού δόγματος, αλλά είναι εξίσου πολύτιμο και για τους άθεους και τους αγνωστικιστές. Είναι, εν τέλει, συνυφασμένο στοιχείο με τον πλουραλισμό που επιβάλλει μία δημοκρατική κοινωνία" 16. Αναμφίβολα, αυτές οι νομολογιακές λύσεις αφήνουν να διαφανεί μια δυναμική και δημιουργική ερμηνεία του πλουραλισμού, ως συστατικού στοιχείου της δημοκρατικής κοινωνίας, στην οποία προσφεύγει το Δικαστήριο, στα πλαίσια μιας «εξελικτικής» ερμηνευτικής προσέγγισης (living instrument) της ΕΣΔΑ. Η εξελικτική ερμηνευτική μέθοδος επιτρέπει τη θεώρηση της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπό το πρίσμα των συνεχώς μεταβαλλόμενων αντιλήψεων, για τα ισχύοντα στα δημοκρατικά κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το εννοιολογικό περιεχόμενο που είχε αρχικά προσδοθεί σε όρους της Συμβάσεως από τους συντάκτες της, όπως αυτό προκύπτει από τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τη σύνταξη αυτής, δεν μπορεί να υπερισχύσει της εννοίας που τους αποδίδεται ερμηνευτικά όταν λαμβάνονται υπόψη οι εξελίξεις εννοιών και πρακτικών. Σ αυτό, όμως, το σημείο θα πρέπει να αναφερθούν οι αντιρρήσεις που έχουν εκφρασθεί από μειοψηφούντες δικαστές και θεωρητικούς, σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχει το Δικαστήριο του Στρασβούργου από την εφαρμογή της εξελικτικής ερμηνευτικής μεθόδου, και συγκεκριμένα να οδηγηθεί σε «νόσφιση εξουσίας» και μάλιστα σε διείσδυση στα καθήκοντα του εθνικού νομοθέτη. Επτά μειοψηφούντες δικαστές, στις υποθέσεις Feldbrugge και Deumeland, εκφράζουν, χαρακτηριστικά, τη σχετική τους ανησυχία: "Η εξελικτική ερμηνεία επιτρέπει να εξετασθούν ευμετάβλητες αόριστες έννοιες της Συμβάσεως, υπό το φως των νέων κοινωνικών συνθηκών. Αντιθέτως, δεν επιτρέπει την εισαγωγή στη Σύμβαση εντελώς νέων εννοιών, ή αντικειμένων, σε σχέση με αυτά που ρυθμίζονται 16 ΕΔΔΑ, , Kokkinakis c. Grèce, J.C.P., 1994, éd. G1, 3742, no 32.

14 14 σ αυτή, γιατί τότε θα επρόκειτο για άσκηση νομοθετικής λειτουργίας, που ανήκει αποκλειστικά στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης" 17. Ωστόσο, μια άλλη ερμηνευτική μέθοδος προσιδιάζει στην ιδιαίτερη θέση της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: η προσφυγή στις αυτόνομες έννοιες, που συνάγονται από τα όργανα του Στρασβούργου, προκειμένου να διασφαλισθεί η ενιαία εφαρμογή της. Υπό την επιρροή όμως των αξιών μιας δημοκρατικής κοινωνίας, το ΕΔΔΑ οριοθετεί τη διακριτική ευχέρεια που αφήνεται στα συμβαλλόμενα κράτη από τη Σύμβαση, κατά τη λήψη περιοριστικών μέτρων στις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών τους. Προς το σκοπό αυτό, προσφεύγει σε έναν έλεγχο αναλογικότητας των απολύτως αναγκαίων περιοριστικών μέτρων, με άξονα αναφοράς τους σχετικούς όρους της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως. Β. Η προσφυγή στις αυτόνομες έννοιες, ως ερμηνευτική μέθοδος για την οριοθέτηση του περιθωρίου ευχέρειας που καταλείπεται στα συμβαλλόμενα κράτη από την ΕΣΔΑ Η ανάγκη προσφυγής του ευρωπαίου δικαστή στην αυτόνομη ερμηνευτική μέθοδο οφείλεται: 1) στην προσπάθειά του να αποτρέψει τον κίνδυνο σύγκρουσης με το εσωτερικό δίκαιο και την ανεξάρτητη ερμηνευτική προσέγγιση του εθνικού δικαστή. Σε ένα επόμενο στάδιο η αυτονόμηση των εννοιών της Συμβάσεως από το δικαστή του Στρασβούργου 2) συνάδει προς τη δημιουργία και την καθιέρωση κοινών κανόνων προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα εθνικά συστήματα των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το ζήτημα της «αυτονομήσεως» των εννοιών της ΕΣΑΔ ανακύπτει όταν το Κράτος, κατά του οποίου στρέφεται εκκρεμής προσφυγή ενώπιον των δικαιοδοτι- 17 Opinion dissidente του δικαστή Matscher στις υποθέσεις Feldbrugge, της και Deumeland της , série A, nos , σελ. 40, καθώς και ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ (Π.-Μ.): Η εφαρμογή του άρθρ. 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ στις δίκες κοινωνικής ασφάλειας. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις υποθέσεις Feldbrugge και Deumeland της , ΕΔΚΑ, 1992, σελ

15 15 κών οργάνων του Στρασβούργου αντιτάσσει, στις απόψεις του, το περιεχόμενο που το εσωτερικό δίκαιο αυτού του κράτους προσδίδει στην επίμαχη έννοια. Η πρωτοτυπία της εννοιολογικής αυτής αντίθεσης δεν βρίσκεται στην ερμηνευτική ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει μια συγκεκριμένη έννοια της Συμβάσεως. Στην πραγματικότητα, το Δικαστήριο, σ αυτές τις περιπτώσεις, αρνείται να θεωρήσει ως αποκλειστικό το νομικό χαρακτηρισμό της έννοιας που υιοθετεί η εθνική έννομη τάξη. Υπό την αντίθετη, άλλωστε, εκδοχή, της δεσμεύσεως του Δικαστηρίου από την ερμηνεία του εθνικού δικαστή, η επίμαχη έννοια της Συμβάσεως θα εξέφευγε από τον αποτελεσματικό έλεγχο των οργάνων του Στρασβούργου. Όταν το Δικαστήριο του Στρασβούργου προσφεύγει στις αυτόνομες έννοιες δεν αρνείται τον επικουρικό χαρακτήρα του ελέγχου του, ενόψει του ότι ο κύριος ρόλος εφαρμογής της ΕΣΔΑ στο εσωτερικό δίκαιο ανήκει τον εθνικό δικαστή. Αυτή, όμως, η αυτόνομη ερμηνευτική προσέγγιση οδηγεί τον ευρωπαίο δικαστή σε επαναοριοθέτηση εννοιών της εθνικής εννόμου τάξεως, υπό το πρίσμα της ΕΣΔΑ 18. Το κοινό χαρακτηριστικό που παρουσιάζουν οι «αυτόνομες» έννοιες είναι ότι ο προσδιορισμός τους προϋποτίθεται για την εφαρμογή ενός δικαιώματος προστατευόμενου από την ΕΣΔΑ. Δεν χρήζει ιδιαίτερης αποδείξεως ότι, στην κατηγορία αυτή, εμπίπτουν η έννοια της «ιδιωτικής ζωής», οι έννοιες των «δικαιωμάτων και υποχρεώσεων αστικής φύσεως» και της «κατηγορίας ποινικής φύσεως». Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ερμηνεύει ευρύτατα την έννοια της ιδιωτικής ζωής, υπό το πνεύμα του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ. Όταν, λοιπόν διακυβεύεται η αρχή της εχεμύθειας προσωπικών δεδομένων που αφορούν την κατάσταση της υγείας ενός υποψηφίου σε δημόσια θέση, [υπό την επιρροή αντίστοιχης ερμηνευτικής προσεγγίσεως του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων], εντάσσει στο ρυθμιστικό περιεχόμενο της εν λόγω διατάξεως και αυτές τις προσωπικές πληροφορίες. Ο ευρωπαίος δικαστής καταλήγει στην κρίση 18 Βλ. SUDRE (Frédéric): Le recours aux «notions autonomes», εις Fr. Sudre (dir.), "L'interprétation de la Convention Européenne des Droits de l'homme", Bruylant, Bruxelles, 1998, σελ , ιδίως σελ. 102επ.

16 16 ότι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, που προστατεύεται από το άρθρο 8 της Συμβάσεως δεν περιλαμβάνει μόνον, όπως νοείται από την εθνική νομοθεσία, τον εν στενή εννοία ιδιωτικό βίο, αλλά και την «κοινωνική ιδιωτική ζωή». Εξάλλου, η ασάφεια των όρων της Συμβάσεως που περιορίζουν το πεδίο εφαρμογής των εγγυήσεων του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ στις αμφισβητήσεις δικαιωμάτων και υποχρεώσεων αστικής φύσεως και σε ποινικές κατηγορίες, οδήγησε το Δικαστήριο του Στρασβούργου σε μια «λειτουργική» ερμηνευτική μέθοδο, μέσα από μία αυτόνομη ερμηνεία αυτών των όρων. Προκειμένου να προσδώσει ένα αυτόνομο εννοιολογικό περιεχόμενο στους περιοριστικούς αυτούς όρους, το Δικαστήριο στηρίζεται στη λειτουργία και σημασία του άρθρου 6 στο πλαίσιο της Συμβάσεως ως συνόλου. Ο δικαστής του Στρασβούργου επιδίωξε να εντοπίσει το κριτήριο εφαρμογής του άρθρου 6 στις δημοσιοϋπαλληλικές διαφορές (διαφορές που γεννώνται μεταξύ των υπαλλήλων και των εθνικών Δημοσίων Διοικήσεων). Στην υπόθεση Pellegrin ο δικαστής του Στρασβούργου προσφεύγει σε μία «αυτόνομη» ερμηνεία της έννοιας της Δημοσίας Διοικήσεως, προκειμένου να οριοθετήσει μια άλλη αυτόνομη έννοια: αυτή των δικαιωμάτων αστικής φύσεως. Στη συνέχεια, όμως, αναζητώντας ένα κοινά αποδεκτό εννοιολογικό περιεχόμενο της Δημοσίας Διοικήσεως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανεξαρτήτως εθνικών ιδιαιτεροτήτων, δανείζεται την έννοια της Δημοσίας Διοικήσεως όπως την έχει οριοθετήσει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και επικεντρώνει τον έλεγχό του στη φύση της υπηρεσίας του δημοσίου υπαλλήλου. Ο ρόλος της ερμηνευτικής μεθόδου των αυτόνομων εννοιών 1) Οι αυτόνομες έννοιες είναι συγχρόνως και λειτουργικές. Τίθεται, ευλόγως, το ερώτημα: ποια κοινή λειτουργία επιτελούν η κοινοτική έννοια της Δημοσίας Διοικήσεως και η έννοια που υιοθέτησε ο δικαστής της ΕΣΔΑ; Οι αυτόνομες έννοιες συμβάλλουν στον ενοποιητικό ρόλο που επιτελούν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το δικαστήριο του Στρασβούργου και το ΔΕΚ.

17 17 2) Η αυτονόμηση των εννοιών της Συμβάσεως οριοθετεί, κατά κύριο λόγο, το ρόλο του ευρωπαίου δικαστή απέναντι στην κυρίαρχη βούληση των Κρατών. 3) Η λειτουργική ερμηνευτική προσέγγιση επιτρέπει στο δικαστή του Στρασβούργου να αποκλίνει από το εννοιολογικό περιεχόμενο που τα εθνικά δίκαια αποδίδουν σε ορισμένους δυσερμήνευτους όρους. 4) Πέραν, όμως, της αυτοτέλειας που παρουσιάζει μια τέτοια, επικεντρωμένη στο πνεύμα της Συμβάσεως, ερμηνεία, αυτή έχει ως συνέπεια και την επέκταση του προστατευτικού πεδίου της ΕΣΔΑ [Στην υπόθεση Pellegrin, με την αυτόνομη ερμηνεία της έννοιας Δημόσια Διοίκηση, το σύνολο των διαφορών που αναφύονται μεταξύ του Κράτους και των οργάνων του, που δεν μετέχουν στην άσκηση δημόσιας εξουσίας εμπίπτουν στο πεδίο προστασίας του άρθρου 6.1 της ΕΣΔΑ"]. Στην πραγματικότητα, αυτή η ερμηνευτική μέθοδος βρίσκεται στον αντίποδα μιας άλλης μεθόδου, στην οποία προσφεύγει ο ερμηνευτής της Συμβάσεως, δηλαδή το περιθώριο διακριτικής ευχέρειας (marge d appréciation) που αφήνεται στα εθνικά κράτη για να οριοθετήσουν το περιεχόμενο αμφισβητούμενων εννοιών της ΕΣΔΑ. Με άλλα λόγια, υπάρχουν αόριστες έννοιες, υπό το πνεύμα της Συμβάσεως, στις οποίες το Δικαστήριο αποφεύγει να προσδώσει αυτόνομο περιεχόμενο. Πρόκειται για την «προστασία της ηθικής», την «προστασία των δικαιωμάτων των τρίτων», η οποία, σε συνδυασμό με τη «δημόσια ασφάλεια», όπως προαναφέρθηκε, αποτελούν θεμιτούς λόγους κρατικής επεμβάσεως στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων. Στην υπόθεση Dudgeon 19, το Δικαστήριο έκρινε ότι η ηθική πρέπει να γίνεται αντιληπτή υπό την έννοια των κανόνων της ηθικής που έχει αποδεχτεί η συγκεκριμένη έννομη τάξη. Συνεπώς, η προστασία της ηθικής, ως νομιμοποιητικός λόγος των περιορισμών στα δικαιώματα του ανθρώπου, δεν έτυχε αυτόνομης ερμηνευτικής προσεγγίσεως από το δικαστή του Στρασβούργου, ο οποίος περιορίζεται, στις περιπτώσεις αυτές, να διερευνήσει ποιές είναι οι γενικώς αποδεκτές 19 ΕΔΔΑ, , série A, no 45.

18 18 πεποιθήσεις ή και απόψεις της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών ενός κράτους μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από την πλευρά τους, τα συμβαλλόμενα κράτη, προκειμένου να προστατεύσουν τη δημόσια ηθική, αναφέρονται στις κρατούσες σ αυτά ηθικοθρησκευτικές αξίες, στο βωμό των οποίων θυσιάζουν, ενίοτε θεμελιώδη δικαιώματα. Έτσι κατανοείται η στάση του δικαστή του Στρασβούργου, ο οποίος καλείται σε διαφορές, στις οποίες αμφισβητείται η έννοια της δημόσιας ηθικής, να σταθμίσει τα αντιτιθέμενα συμφέροντα, αλλά και να δημιουργήσει την πεποίθηση στις εθνικές αρχές, στα θιγόμενα άτομα, αλλά και στην κοινωνία στο σύνολό της, ότι οι αποφάσεις του στηρίζονται σε αντικειμενικές εκτιμήσεις και όχι σε προσωπικές απόψεις. Αλλά και «η προστασία των δικαιωμάτων των τρίτων» παραπέμπει στο εσωτερικό δίκαιο του ενδιαφερόμενου κράτους, στο οποίο καταλείπεται η ευχέρεια να προσδιορίσει το περιεχόμενο της έννοιας, σύμφωνα με τη δική του αντίληψη για το συμφέρον των άλλων. Στο ίδιο πνεύμα, όταν το Δικαστήριο του Στρασβούργου ελέγχει το κατά πόσο οι περιορισμοί ενός δικαιώματος προβλέπονται από το «νόμο», αφήνεται στα εθνικά κράτη η ευχέρεια να ορίσουν τι συνιστά περιορισμό του συγκεκριμένου δικαιώματος, υπό την έννοια του εθνικού κανόνα. Σ αυτή την προβληματική, του εύρους δηλαδή του ελέγχου της ορθής εφαρμογής της ΕΣΔΑ από τα δικαιοδοτικά όργανα του Στρασβούργου, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η προστασία της πολιτισμικής ταυτότητας των συμβαλλόμενων κρατών προϋποθέτει τη διασφάλιση των ιδιαιτεροτήτων που την προσδιορίζουν. Από την άλλη, όμως, πλευρά ο ευρωπαϊκός αυτός πλουραλισμός δεν μπορεί ούτε να καταστήσει την ενοποιητική λειτουργία της ΕΣΔΑ κενή περιεχομένου, ούτε να αγνοήσει τον σκοπό της. Πράγματι εναπόκειται στον ευρωπαίο δικαστή να δώσει μια αποτελεσματική ερμηνεία, ώστε να μειώσει τις «γκρίζες ζώνες» στις οποίες αμφισβητείται εάν τυγχάνει εφαρμογής η Σύμβαση. Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη στη θεωρία, το Δικαστήριο υιοθετεί κατεξοχήν την τελεολογική μέθοδο ερμηνείας, η οποία βρίσκει βασικό έρεισμα στο ίδιο το Προοίμιο της Συμβάσεως. Τούτο διακηρύσσει ότι ένα από τα βασικότερα

19 19 μέσα επιτεύξεως των στόχων του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών του ελευθεριών. Από τις ερμηνευτικές μεθόδους στις οποίες αναφέρεται η Σύμβαση της Βιέννης 20, που έχει θέσει κανόνες που διέπουν το δίκαιο των διεθνών συμβάσεων, το Δικαστήριο του Στρασβούργου επιλέγει να προτάξει την τελεολογική ερμηνεία. Πράγματι το ΕΔΔΑ, αφού υπενθυμίζει ότι το Προοίμιο αποτελεί, σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 1 της Συμβάσεως της Βιέννης, ενσωματωμένο τμήμα της Συμβάσεως, διευκρινίζει ότι η τελεολογική ερμηνεία "συμβάλλει προεχόντως στον καθορισμό του σκοπού του ερμηνευόμενου κειμένου". Με άλλα λόγια, αυτόνομη ερμηνεία των όρων της ΕΣΔΑ δεν σημαίνει ερμηνεία ξεκομμένη από τη νομική πραγματικότητα. Μια τέτοια ερμηνευτική μέθοδος, που θα αγνοούσε τις κοινές αξίες που επικρατούν στις έννομες τάξεις των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα καθίστατο ανενεργή ή πάντως θα έμενε χωρίς πραγματικό αντίκρυσμα. Αντίθετα, η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη "τις αρχές του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του κράτους δικαίου", που αποτελούν τον άξονα αναφοράς όλων των συμβαλλομένων κρατών μελών, όπως προκύπτει από το Καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης, κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός απαραβίαστου πυρήνα θεμελιωδών δικαιωμάτων, σαν συστατικό στοιχείο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. 20 Η Σύμβαση της Βιέννης αναφέρει ταυτοχρόνως τη γραμματική, τη συστηματική και την τελεολογική ερμηνεία, αλλά θέτει, στην πρώτη θέση, τη γραμματική ερμηνευτική μέθοδο: βλ. DUPUY (P.M.): Droit international public, 3e éd. Dalloz, 1995, no 302.

Η σχολιαζόμενη απόφαση παρουσιάζει σημαντικό. ενδιαφέρον τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά νομικά ζητήματα

Η σχολιαζόμενη απόφαση παρουσιάζει σημαντικό. ενδιαφέρον τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά νομικά ζητήματα Θέμα: Θρησκευτική Ελευθερία Η σχολιαζόμενη απόφαση παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά νομικά ζητήματα αναφορικά με το περιεχόμενο του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας

Διαβάστε περισσότερα

669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ)

669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) 669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) Δικαίωμα για παροχή έννομης προστασίας κατά το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Εννοια και περιεχόμενο. Θέσπιση από τον κοινό νομοθέτη περιορισμών και προϋποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟΥ

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟΥ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Πρόλογος: Μεθοδολογικές και εννοιολογικές αποσαφηνίσεις Ι. Αντικείμενο της μελέτης, σκοπός και μεθοδολογία ΙΙ. «Δικαιώματα» και «υποχρεώσεις» πολιτειακών οργάνων ΙΙΙ. Η αρμοδιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Α. ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοφών Κοντιάδης Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος, Πρόεδρος Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ξενοφών Κοντιάδης Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος, Πρόεδρος Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου Ξενοφών Κοντιάδης Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος, Πρόεδρος Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου Ο συνταγματικός θεσμός της συλλογικής αυτονομίας (Εισήγηση στην ημερίδα "Κλαδικές Συλλογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 25.9.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 1302/2008, της Estelle Garnier, γαλλικής ιθαγένειας, εξ ονόματος της «Compagnie des avoués près la Cour

Διαβάστε περισσότερα

της δίωξης ή στην αθώωση.

της δίωξης ή στην αθώωση. Το τεκμήριο της αθωότητας μετά την αθώωση - Η επεκτατική εφαρμογή του τεκμηρίου αθωότητας στο πλαίσιο της διοικητικής δίκης ------------------------------ Το τεκμήριο της αθωότητας, όπως διατυπώθηκε στο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 1. ΟΙ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ)

Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 1. ΟΙ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ) Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 1. ΟΙ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ (ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ) Σύμφωνα με το άρθρο 19 του ελληνικού Συντάγματος: "1. Το απόρρητο των

Διαβάστε περισσότερα

# εργασία αρ.3# ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ Σ Χ Ε Ι Α Γ Ρ Α Μ Μ Α 5]ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

# εργασία αρ.3# ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ Σ Χ Ε Ι Α Γ Ρ Α Μ Μ Α 5]ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1 # εργασία αρ.3# ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ 1]ΙΣΤΟΡΙΚΟ Σ Χ Ε Ι Α Γ Ρ Α Μ Μ Α 2]ΝΟΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 3]ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ 4]ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΙΚΑΙΟΥ 5]ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΗΣ ΕΣΔΑ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΗΣ ΕΣΔΑ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΗΣ ΕΣΔΑ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΠΥΡΟΥ Γ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Ένα νέο πλαίσιο της ΕΕ για την ενίσχυση του κράτους δικαίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Ένα νέο πλαίσιο της ΕΕ για την ενίσχυση του κράτους δικαίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Στρασβούργο, 11.3.2014 COM(2014) 158 final ANNEXES 1 to 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ένα νέο πλαίσιο της ΕΕ για την ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο δίκαιο ΕΕ

Εισαγωγή στο δίκαιο ΕΕ Μεταπτυχιακό ΔΕΟΣ (Οκτώβριος 2015) Γ. Καρύδης Εισαγωγή στο δίκαιο ΕΕ 1 η και 2 η Διάλεξη : Βασικά σημεία Ι. Ορισμοί Ιστορικά στοιχεία Ορισμός Δικαίου ΕΕ : Σύστημα κανόνων νομικά δεσμευτικών που διέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση

Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τη νομική βάση για τα θεμελιώδη δικαιώματα σε επίπεδο ΕΕ αποτελούσε ουσιαστικά η αναφορά που γίνεται από τις Συνθήκες στην

Διαβάστε περισσότερα

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/2008 Διάγραμμα του

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων P6_TA(2006)0108 Νοµικά επαγγέλµατα Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ(α.25παρ.3Σ) Με τον όρο γενικές συνταγµατικές αρχες εννοούµε ένα σύνολο

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ(α.25παρ.3Σ) Με τον όρο γενικές συνταγµατικές αρχες εννοούµε ένα σύνολο εργασία 1η σχεδιαγραµµα 1)εισαγωγή:έννοια γενικών συνταγµατικών αρχών 2)ειδικότερα, η απαγόρευση κατάχρησης δικαιώµατος α)έννοια β)καθιέρωση της αρχής γ)εκταση εφαρµογής και σχέση α.25παρ3σ και 281 ΑΚ

Διαβάστε περισσότερα

Στρατιωτικό προσωπικό και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρόσφατες Εξελίξεις στην Ελλάδα

Στρατιωτικό προσωπικό και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πρόσφατες Εξελίξεις στην Ελλάδα Στρατιωτικό προσωπικό και Ανθρώπινα Δικαιώματα Πρόσφατες Εξελίξεις στην Ελλάδα Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι εννοιολογικά αδιαίρετα και ορίζουν το κοινωνικό δικαίωμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Πράγματι, η

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΛΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΓΝΩΜΟΛΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΝΩΜΟΛΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑ Ερωτάται αν αν είναι στα πλαίσια ή όχι του Συντάγματος η εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 139 του Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών με την έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ. Θέµα: Η αρχή της ανθρώπινης αξίας ΒΑΣΙΛΙΚΗ. ΓΡΙΒΑ. ιδάσκων Καθηγητής: Ανδρέας Γ. ηµητρόπουλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ. Θέµα: Η αρχή της ανθρώπινης αξίας ΒΑΣΙΛΙΚΗ. ΓΡΙΒΑ. ιδάσκων Καθηγητής: Ανδρέας Γ. ηµητρόπουλος ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ Θέµα:

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Εσωτερικών Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ένταξης, Τμήμα Νομοθετικού Συντονισμού και Ελέγχου Ευαγγελιστρίας Αθήνα

Υπουργείο Εσωτερικών Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ένταξης, Τμήμα Νομοθετικού Συντονισμού και Ελέγχου Ευαγγελιστρίας Αθήνα Αθήνα, 28 Ιουλίου 2009 Αρ. Πρωτ. : 7443.2.1/2009 Πληροφορίες : Γιάννης Μόσχος Μαρία Βουτσίνου Τηλέφωνο : 210 72 89 617 Υπουργείο Εσωτερικών Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ένταξης, Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014 ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014 Κεφάλαιο πρώτο: ΙΙ. Η διοίκηση, ΙΙΙ. Το διοικητικό δίκαιο (σελ. 16 25) Σκοπός των ως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ : Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΛΟΥΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2003

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ : Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΛΟΥΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2003 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου --------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ :

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ : Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου --------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 1.ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΓΕΝΙΚΑ Ο σύγχρονος πολιτισμός αναπτύσσεται με κέντρο και σημείο αναφοράς τον Άνθρωπο. Η έννομη τάξη, διεθνής και εγχώρια, υπάρχουν για να υπηρετούν

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Χουρδάκης Ευστράτιος Σελίδα 1

Περιεχόμενα. Χουρδάκης Ευστράτιος Σελίδα 1 Περιεχόμενα Τεκμήριο νομιμότητας... 2 Διοικητικός καταναγκασμός... 2 Παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας... 2 Σύνθετη διοικητική ενέργεια:... 3 Αρχή της νομιμότητας της διοίκησης.... 3 Αρχή της υπεροχής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 12 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 12 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 12 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 9 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 9 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 9 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΓΝΩΜΗ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ΓΝΩΜΗ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και

Διαβάστε περισσότερα

Η άποψη του Δικαστηρίου

Η άποψη του Δικαστηρίου ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 228 ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΚ Η άποψη του Δικαστηρίου Επί του παραδεκτού της αιτήσεως γνωμοδοτήσεως 1 Η Ιρλανδική Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2013/0402(COD) της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2013/0402(COD) της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 8.12.2014 2013/0402(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών προς

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006

Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006 Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006 Θέμα 2 ον : Η δικαστική λειτουργία αποτελεί μία από τις τρεις θεμελιώδεις λειτουργίες του κράτους.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Προλογικό σημείωμα... Εισαγωγικές παρατηρήσεις... 1

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Προλογικό σημείωμα... Εισαγωγικές παρατηρήσεις... 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Προλογικό σημείωμα...... VII Εισαγωγικές παρατηρήσεις............ 1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Οι υποχρεώσεις εχεμύθειας και μη ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Προς τη Βουλή των Ελλήνων

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Προς τη Βουλή των Ελλήνων ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου υπ α- ριθµ. 15 το οποίο τροποποιεί τη Σύµβαση για την Προάσπιση των Δικαιωµάτων του Ανθρώπου και των Θεµελιωδών Ελευθεριών» Προς τη Βουλή των

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡ. 1 /2005

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡ. 1 /2005 Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2005 Αριθ.Πρωτ.: 893 ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡ. 1 /2005 Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, συνήλθε μετά από πρόσκληση του Προέδρου της σε τακτική συνεδρίαση την 2α Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Declaration on freedom of political debate in the media Greek version* ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ιακήρυξη για την Ελευθερία του Πολιτικού ιαλόγου στα Μέσα (Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 26.4.2012 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (0047/2012) Θέµα: Αιτιολογηµένη γνώµη του Γερµανικού Οµοσπονδιακού Συµβουλίου (Bundesrat) σχετικά µε την πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

16350/12 ΑΓΚ/γπ 1 DG D 2A

16350/12 ΑΓΚ/γπ 1 DG D 2A ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 22 Νοεμβρίου 2012 (03.11) (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2011/0204 (COD) 16350/12 JUSTCIV 335 CODEC 2706 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Προεδρίας προς: το Συμβούλιο αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤ. : Το με αριθ / έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ.

ΣΧΕΤ. : Το με αριθ / έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. «Άσκηση ενδίκων μέσων» ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ Γενικό Έγγραφο: Ε40/338/27-10-06 ΣΧΕΤ. : Το με αριθ. 15176/19-10-06 έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ. Σας διαβιβάζουμε το ανωτέρω

Διαβάστε περισσότερα

Η ελευθερία και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα: Προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής

Η ελευθερία και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα: Προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής Η ελευθερία και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα: Προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής Άννα Κανδύλα, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2012 Εισαγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

Δικαίωμα δικαστικής προστασίας. Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου

Δικαίωμα δικαστικής προστασίας. Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 13 η : Δικαίωμα δικαστικής προστασίας Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

14o Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο τροποποιεί το σύστημα ελέγχου της Σύμβασης

14o Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο τροποποιεί το σύστημα ελέγχου της Σύμβασης 14o Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο τροποποιεί το σύστημα ελέγχου της Σύμβασης Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του ισχύοντος συστήµατος οριοθέτησης αρµοδιοτήτων µεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών µελών

Περιγραφή του ισχύοντος συστήµατος οριοθέτησης αρµοδιοτήτων µεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών µελών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Bρυξέλλες, 28 Μαρτίου 2002 (08.04) (OR. fr) CONV 17/02 ΣΗΜΕΙΩΜΑ του: προς : Θέµα : Προεδρείου τη Συνέλευση Περιγραφή του ισχύοντος συστήµατος οριοθέτησης αρµοδιοτήτων µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

«ΥΠΑΓΩΓΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ»

«ΥΠΑΓΩΓΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο Ιδιοκτησία Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Σχολής Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΙΠΛΩΜΑ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ,2003-2004

Διαβάστε περισσότερα

Άποψη περί εφαρμογής ν 4030/2011.

Άποψη περί εφαρμογής ν 4030/2011. Άποψη περί εφαρμογής ν 4030/2011. Α. Την 25/10/2012 περιήλθε στην Περιφερειακή Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Αττικής και έλαβε αριθμ. πρωτ. 157658/387 το ανωτέρω σχετικό,

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5. Τ

Σελίδα 1 από 5. Τ Σελίδα 1 από 5 ΔΕΟ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΙ Α & Α1 & Β ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ 1. Τι είναι κράτος; Κράτος: είναι η διαρκής σε νομικό πρόσωπο οργάνωση λαού

Διαβάστε περισσότερα

Ημερ: Αρ. Πρωτ.:1571 Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Λεωφ. Κηφισίας 60, Μαρούσι Αθήνα, ΤΚ 15125

Ημερ: Αρ. Πρωτ.:1571 Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Λεωφ. Κηφισίας 60, Μαρούσι Αθήνα, ΤΚ 15125 Προς: Ημερ: 19-09-2008 Αρ. Πρωτ.:1571 Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Λεωφ. Κηφισίας 60, Μαρούσι Αθήνα, ΤΚ 15125 Κοινοποίηση: Θέμα: Κείμενο Απάντησης στην Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕΤΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 26.4.2012 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (0046/2012) Αφορά: Αιτιολογηµένη γνώµη του γερµανικού Οµοσπονδιακού Συµβουλίου (Bundesrat) σχετικά µε την πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

10116/14 ΜΧΡ/νικ/ΚΣ 1 DG D 2B

10116/14 ΜΧΡ/νικ/ΚΣ 1 DG D 2B ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2014 (OR. en) 10116/14 FREMP 100 JAI 352 POLGEN 72 ASILE 16 COHOM 88 COPEN 157 CULT 85 DATAPROTECT 78 DROIPEN 78 ECOFIN 501 INF 206 JUSTCIV 130 MI 448

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί η διαμεσολάβηση δεν χρησιμοποιείται συχνότερα ως εναλλακτικό μέσο επίλυσης διαφορών;

Γιατί η διαμεσολάβηση δεν χρησιμοποιείται συχνότερα ως εναλλακτικό μέσο επίλυσης διαφορών; ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Γ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Γιατί η διαμεσολάβηση δεν χρησιμοποιείται συχνότερα ως εναλλακτικό μέσο επίλυσης

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο Aνάλυση αποφάσεων ΟλΣτΕ 1901 και 1906/2014 Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Σχολής Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρχή της Νομιμότητας ως Οριοθέτηση των Συνταγματικών Δικαιωμάτων

Η Αρχή της Νομιμότητας ως Οριοθέτηση των Συνταγματικών Δικαιωμάτων Προπτυχιακή Εργασία Έλενα Κοντραφούρη Η Αρχή της Νομιμότητας ως Οριοθέτηση των Συνταγματικών Δικαιωμάτων ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ a) Συνταγματικά δικαιώματα Το θέμα που τίθεται υπό διαπραγμάτευση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 5 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 5 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 5 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

9666/19 ΣΠΚ/μκρ 1 JAI.2

9666/19 ΣΠΚ/μκρ 1 JAI.2 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2019 (OR. en) 9666/19 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Προεδρία Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.: 9289/19 REV1 Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: 6102/19 ADD 1 Θέμα: JAI

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες η αποχαρακτηρισμένη έκδοση του προαναφερόμενου εγγράφου.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες η αποχαρακτηρισμένη έκδοση του προαναφερόμενου εγγράφου. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Ιουνίου 2015 (OR. en) 10817/10 DCL 1 AΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ του εγγράφου: της: 8 Ιουνίου 2010 νέος χαρακτηρισμός: Θέμα: ST 10817/10 RESTREINT UE Public FREMP 27

Διαβάστε περισσότερα

Συνεκδικασθείσες υποθέσεις Τ-125/03 R και Τ-253/03 R. Akzo Nobel Chemicals Ltd και Akcros Chemicals Ltd κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Συνεκδικασθείσες υποθέσεις Τ-125/03 R και Τ-253/03 R. Akzo Nobel Chemicals Ltd και Akcros Chemicals Ltd κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Συνεκδικασθείσες υποθέσεις Τ-125/03 R και Τ-253/03 R Akzo Nobel Chemicals Ltd και Akcros Chemicals Ltd κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων «Διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων Ανταγωνισμός Ελεγκτικές εξουσίες

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ

Ε.Ε. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ Προσωπικά Δεδομένα στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ, LLM www.tassis.com info@tassis.com Προσωπικά Δεδομένα Η αντιμετώπιση των ζητημάτων της ιδιωτικότητας θα πρέπει να γίνεται με

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ι

Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ι Τίτλος Κωδικός Τύπος μαθήματος Επίπεδο Έτος / Εξάμηνο φοίτησης Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ι LAW 202 Υποχρεωτικό Προπτυχιακό 2 ο / 3 ο (Χειμερινό) ECTS 6 Διαλέξεις / εβδομάδα Στόχος 1 Εργαστήρια / εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 30ής Απριλίου 2010

ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 30ής Απριλίου 2010 EL ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 30ής Απριλίου 2010 σχετικά µε σχέδιο νόµου για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής (CON/2010/36) Εισαγωγή και

Διαβάστε περισσότερα

Ν.1850 / 1989. Κύρωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτονοµίας

Ν.1850 / 1989. Κύρωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτονοµίας Ν.1850 / 1989 Κύρωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτονοµίας ΑΡΘΡΟ 1 (Πρώτο) Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παράγραφος 1 του Συντάγµατος ο Ευρωπαϊκός Χάρτης της Τοπικής Αυτονοµίας,

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2018/0318(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2018/0318(NLE) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 25.10.2018 2018/0318(NLE) *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0055/30. Τροπολογία. Louis Aliot εξ ονόματος της Ομάδας ENF

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0055/30. Τροπολογία. Louis Aliot εξ ονόματος της Ομάδας ENF 7.6.2017 A8-0055/30 30 Αιτιολογική σκέψη B B. λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι προετοιμασίες για την προσχώρηση παρεμποδίζονται από την πολιτική πόλωση, τη βαθιά αμοιβαία καχυποψία και την

Διαβάστε περισσότερα

Η γενική αρχή του σεβασµού και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας

Η γενική αρχή του σεβασµού και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών Ημερίδα της 30.3.2015 Ζητήματα Φορολογικού Δικαίου

Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών Ημερίδα της 30.3.2015 Ζητήματα Φορολογικού Δικαίου Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών Ημερίδα της 30.3.2015 Ζητήματα Φορολογικού Δικαίου Η αρχή της αναδρομικής εφαρμογής του ηπιότερου νόμου περί φορολογικών κυρώσεων Ι. Δημητρακόπουλος Πάρεδρος Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ. ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η :

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ. ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η : ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η : ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο κατάλογος των δικαιωμάτων αυτών αποτελεί τη βασική κατοχύρωση

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/8150/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 158/2013

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/8150/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 158/2013 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 24-12-2013 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/8150/24-12-2013 Α Π Ο Φ Α Σ Η 158/2013 Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 1 Πολίτευμα...19 Θεωρία... 19 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ... 19 Το κράτος... 20 Το πολίτευμα... 21 Το συνταγματικό δίκαιο... 21 2. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Δίκαιο Ι. Μαθητική σχέση έννομη σχέση δημόσιου διοικητικού δικαίου. Αντικείμενο Διοικητικού Δικαίου Διοίκηση

Διοικητικό Δίκαιο Ι. Μαθητική σχέση έννομη σχέση δημόσιου διοικητικού δικαίου. Αντικείμενο Διοικητικού Δικαίου Διοίκηση Διοικητικό Δίκαιο Ι Διοικητικό Δίκαιο: Κομμάτι δικαίου που μας συνοδεύει από τη γέννηση μέχρι το θάνατο μας. Είναι αδύνατον να μην βρεθούμε μέσα σε έννομες σχέσεις διοικητικού δικαίου. Μαθητική σχέση έννομη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος...V Πίνακας περιεχομένων...ix Συντομογραφίες... XV ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 1. Προσδιορισμός προστασίας άρθρου 6 Ε.Σ.Δ.Α. στις ποινικές υποθέσεις... 4 1.1. Προϋποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας κατά το ουσιαστικό δίκαιο. Ευάγγελος Χατζίκος Πρόεδρος Πρωτοδικών

Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας κατά το ουσιαστικό δίκαιο. Ευάγγελος Χατζίκος Πρόεδρος Πρωτοδικών Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας κατά το ουσιαστικό δίκαιο Ευάγγελος Χατζίκος Πρόεδρος Πρωτοδικών Βασικές Έννοιες Άρθρο 1 1 ν. 2121/1993 Οι πνευματικοί δημιουργοί με τη δημιουργία του έργου, αποκτούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 11.02.2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέµα: Αναφορά 0130/2007, του Γεώργιου Φλωρά, ελληνικής ιθαγένειας, εξ ονόµατος του βιβλιοπωλείου «Φλωράς Κόσµος», σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ:

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ: ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΤΟΣ: 2009-2010 ΘΕΜΑ: «Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ» ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΥΤΡΟΥ ΛΥΔΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρόλογος 2. Ο Κανονισμός της βουλής 3. Η αρχή της αυτονομίας 4. Περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 1.9.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Αναφορά 0586/2005, του Ιωάννη Βουτινόπουλου, ελληνικής ιθαγένειας, σχετικά με εικαζόμενες παράνομες χρηματιστηριακές συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ. στην έκθεση

Έγγραφο συνόδου ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ. στην έκθεση Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 12.1.2018 A8-0395/2017/err01 ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ στην έκθεση σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον έλεγχο αναλογικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΙΣΜΑ. ΘΕΜΑ: ιακοπή κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στους συνταξιούχους του ηµοσίου

ΠΟΡΙΣΜΑ. ΘΕΜΑ: ιακοπή κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στους συνταξιούχους του ηµοσίου ΠΟΡΙΣΜΑ (Ν. 3094/2003 Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις, Άρθρο 3 5) ΘΕΜΑ: ιακοπή κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στους συνταξιούχους του ηµοσίου Συνήγορος του Πολίτη: Ανδρέας

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή της αναλογικότητας. Λίνα Παπαδοπούλου Aν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου

Αρχή της αναλογικότητας. Λίνα Παπαδοπούλου Aν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6 η : Αρχή της αναλογικότητας Λίνα Παπαδοπούλου Aν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

A8-0469/79. Helmut Scholz, Merja Kyllönen, Jiří Maštálka, Patrick Le Hyaric, Paloma López Bermejo εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL

A8-0469/79. Helmut Scholz, Merja Kyllönen, Jiří Maštálka, Patrick Le Hyaric, Paloma López Bermejo εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL 9.1.2019 A8-0469/79 79 Αιτιολογική σκέψη 7 (7) Η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος προϋποθέτει, ιδίως, ότι τα δικαστικά όργανα είναι σε θέση να ασκούν τα δικαστικά τους καθήκοντα εντελώς αυτόνομα, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Πατρίκιος, Δικηγόρος, Μ.Δ.Ε., Υπ. Δ.Ν ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΟΚΙΜΩΝ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α) Πηγες Διοικητικου Δικαιου Ως πηγή διοικητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 27.05.2014 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 0436/2012 του Mark Walker, βρετανικής ιθαγένειας, σχετικά με την παροχή διασυνοριακού νομικού παραστάτη

Διαβάστε περισσότερα

Ενδικοφανής προσφυγή Δικαίωμα ακρόασης. Σύνθεση Δημοσίου Δικαίου Αικατερίνη Ηλιάδου

Ενδικοφανής προσφυγή Δικαίωμα ακρόασης. Σύνθεση Δημοσίου Δικαίου Αικατερίνη Ηλιάδου Ενδικοφανής προσφυγή Δικαίωμα ακρόασης Σύνθεση Δημοσίου Δικαίου Αικατερίνη Ηλιάδου 06.04.2017 Ά. 25 ΚΔΔ Έννοια Προβλέπεται από ειδικές διατάξεις (όργανα προθεσμία) τυπική προσφυγή Ασκείται κατά εκτελεστών

Διαβάστε περισσότερα

A8-0245/106. João Ferreira, João Pimenta Lopes, Miguel Viegas, Jiří Maštálka εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL

A8-0245/106. João Ferreira, João Pimenta Lopes, Miguel Viegas, Jiří Maštálka εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL 5.9.2018 A8-0245/106 106 Αιτιολογική σκέψη 1 (1) Η Συνθήκη προβλέπει την εγκαθίδρυση εσωτερικής αγοράς και την καθιέρωση ενός συστήματος που θα αποτρέπει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην εσωτερική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΑΡΘΡΟ 49 Β ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 1 ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Ο φετινός εορτασμός της 43 ης επετείου από την πτώση της Δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 004 Επιτροπή Αναφορών 009 9.0.007 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά 077/007, του Dominique Voillemot, γαλλικής ιθαγένειας, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των γαλλικών δικηγορικών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση)

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγματικό Δίκαιο Ενότητα 2: Κράτος Δικαίου 2

Συνταγματικό Δίκαιο Ενότητα 2: Κράτος Δικαίου 2 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Κράτος Δικαίου 2 Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Σχολής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο δικαστικός λειτουργός ως υποκείμενο του δικαιώματος έκφρασης

Ο δικαστικός λειτουργός ως υποκείμενο του δικαιώματος έκφρασης Ο δικαστικός λειτουργός ως υποκείμενο του δικαιώματος έκφρασης Πριν από λίγες ημέρες, την 26.2.2016, εκδόθηκε από το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ανακοίνωση με θέμα «Ελευθερία έκφρασης δικαστικού

Διαβάστε περισσότερα

SN 1316/14 AB/γομ 1 DG D 2A LIMITE EL

SN 1316/14 AB/γομ 1 DG D 2A LIMITE EL ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 30 Ιανουαρίου 2014 (04.02) (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2013/0268 (COD) SN 1316/14 LIMITE ΣΗΜΕΙΩΜΑ Θέμα: Κανονισμός (ΕΕ) αριθ..../20.. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Βουλή είναι εξοπλισμένη με αναθεωρητική αρμοδιότητα. Το ερώτημα συνεπώς που τίθεται αφορά την κατά χρόνον αρμοδιότητα αυτού τούτου του αναθεωρητικού

Βουλή είναι εξοπλισμένη με αναθεωρητική αρμοδιότητα. Το ερώτημα συνεπώς που τίθεται αφορά την κατά χρόνον αρμοδιότητα αυτού τούτου του αναθεωρητικού ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Η πρώτη σύνοδος αναθεωρητικής Βουλής και η λειτουργία τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής : Η περίπτωση της Ζ Αναθεωρητικής Βουλής (συμβολή στην ερμηνεία των άρθρων 40, 64, 71

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας Α. Στεφάνου Έλενα Α. Καπαρδή Δικηγόροι

Ηλίας Α. Στεφάνου Έλενα Α. Καπαρδή Δικηγόροι «Μια πρώτη εκτίµηση της απόφαση του ΔΕΕ στις υποθέσεις Τele2 Sverige AB (C-203/15) και Watson και άλλων (C698/15) για την επεξεργασία δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Ουσιαστικές,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «I/A» Γενικής Γραμματείας την ΕΜΑ / το Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.:6110/11 FREMP 9 JAI 77 COHOM 34 JUSTCIV 16 JURINFO 4 Θέμα:

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «I/A» Γενικής Γραμματείας την ΕΜΑ / το Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.:6110/11 FREMP 9 JAI 77 COHOM 34 JUSTCIV 16 JURINFO 4 Θέμα: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 11 Φεβρουαρίου 2001 (14.02) (OR. en) 6387/11 FREMP 13 JAI 101 COHOM 44 JUSTCIV 19 JURINFO 5 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «I/A» της: Γενικής Γραμματείας προς: την ΕΜΑ / το

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190

Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Αθήνα, 18 Ιουλίου 2006 Αρ. Πρωτ.: Υ190 ΠΡΟΣ: 1. Όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς 2. Τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης 3. Όλους τους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 11.11.2011 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο και την αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ «Συμμετοχή σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα» στα πλαίσια του Άρθρου 1 Α (2) της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 και / ή του Πρωτοκόλλου του 1967 για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγµατος ΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγµατος ΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Α. ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ άρθρο 20 παρ. 1 του

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα 24.04.2017 Αικατερίνη Ν. Ηλιάδου Συλλογικές ελευθερίες Δικαιώματα συλλογικής δράσης Ελευθερία ενώσεως «δικαίωμα συνεταιρίζεσθαι» Προσωρινή σύμπραξη ομάδας ανθρώπων: συνάθροιση

Διαβάστε περισσότερα