α/α ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ Διάρκεια Κόστος* «Η ανάλυση της ανθρώπινης κίνησης ως Πιτσικάλη Μαρία προϋπόθεση κλινικού συλλογισμού και 1

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "α/α ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ Διάρκεια Κόστος* «Η ανάλυση της ανθρώπινης κίνησης ως Πιτσικάλη Μαρία προϋπόθεση κλινικού συλλογισμού και 1"

Transcript

1 28 ο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας ΠΣΦ Θέμα: «Νεότερα τεχνολογικά επιτεύγματα στην υπηρεσία της Θεραπευτικής Άσκησης. Τηλε-Φυσικοθεραπεία» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ α/α ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ Διάρκεια Κόστος* «Η ανάλυση της ανθρώπινης κίνησης ως Πιτσικάλη Μαρία προϋπόθεση κλινικού συλλογισμού και θεραπευτικής προσέγγισης Κεφαλάς Χρήστος νευρομυοσκελετικών ασθενών» «Εφαρμογή νέων τεχνολογιών αξιολόγησης και αποκατάστασης σε νευρολογικούς ασθενείς» «Θεραπευτική παρέμβαση στην ΜΕΝ νεογνών» «Οστεοαρθροπάθεια γόνατος Ολική Αρθροπλαστική γόνατος: Ισοκίνηση Αξιολόγηση Άσκηση» «Εισαγωγή στη φάση 3 (φάση επίτευξης προσαρμογών) της καρδιαγγειακής αποκατάστασης: Οργάνωση και συνταγογράφηση εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης» «Αξιολόγηση και ειδικά τεστ οσφυϊκής μοίρας και ιερολαγονίων αρθρώσεων. Ειδικότητα-Ευαισθησία» «Εφαρμογή παιχνιδιών νέας τεχνολογίας σε αναπνευστικούς ασθενείς» «Εφαρμογή της μερικής υποστήριξης βάρους στην επανεκπαίδευση της βάδισης» «ICF Διεθνής Ταξινόμηση της Υγείας, της Λειτουργικότητας και της Αναπηρίας. Από την θεωρία στην πράξη της παιδιατρικής αποκατάστασης» Θεοδωρόπουλος Διονύσιος Χόρτης Αναστάσιος Παπατσίμπας Βασίλειος Χριστάρα Αλεξάνδρα Γεωργιάδου Αθηνά Πουλής Ιωάννης Βάσσης Κωνσταντίνος Πέπερα Γαρυφαλιά Δημάκη Νίκη Γρηγοριάδης Ιωάννης Χρηστάκου Άννα Χόρτης Αναστάσιος Karman Nechama Λέπουρα Αλέκα Δρόσου Άρτεμις Ο μέγιστος αριθμός κλινικών εργαστηρίων που επιτρέπετε να δηλώσει ο κάθε συμμετέχων είναι τρία (3) εργαστήρια. Το κόστος παρακολούθησης για το 1 ο κλινικό εργαστήριο, δεν θα έχει κάποια έκπτωση.

2 Σε περίπτωση παρακολούθησης δύο (2) κλινικών εργαστηρίων, θα υπάρξει έκπτωση 5 στην τελική τιμή, ενώ Σε περίπτωση παρακολούθησης τριών (3) κλινικών εργαστηρίων θα υπάρξει έκπτωση 10 στην τελική τιμή. Λόγω των περιορισμένων θέσεων σε κάθε εργαστήριο, προς εξασφάλιση θέσης, οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν σε προεγγραφή, έως τις 16 Νοεμβρίου 2018 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ α/α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ 1 Εργ-1 Πιτσικάλη Μαρία, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, OMPT, Manual Therapy Instructor 2 Εργ-1 Κεφαλάς Χρήστος, Φυσικοθεραπευτής, MSc, OMPT, Manual Therapy Instructor 3 Εργ-2 Θεοδωρόπουλος Διονύσιος, Φυσικοθεραπευτής, MSc 4 Εργ-2 7 Χόρτης Αναστάσιος, Φυσικοθεραπευτής, MSc 5 Εργ-2 Παπατσίμπας Βασίλειος, Φυσικοθεραπευτής, MSc 6 Εργ-3 Χριστάρα Αλεξάνδρα, PhD, Καθηγήτρια ΑΤΕΙΘ, Πρόεδρος Τμήματος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙΘ, Διευθύντρια ΜΠΣ Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία 7 Εργ-3 Γεωργιάδου Αθηνά, π. Καθηγήτρια ΑΤΕΙΘ, Παιδιατρική Φυσικοθεραπεύτρια, Senior NDT Bobath Tutor 8 Εργ-4 Πουλής Ιωάννης, MA, PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Πρόεδρος Τμήματος Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας 9 Εργ-4 Βάσσης Κωνσταντίνος, Φυσικοθεραπευτής, MSc 10 Εργ-5 Πέπερα Γαρυφαλιά, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD, Επιστημονική Συνεργάτιδα Τμήματος Φυσικοθεραπείας Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδας 11 Εργ-5 Δημάκη Νίκη, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, Τμήμα Καρδιοαγγειακής Αποκατάστασης Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας 12 Εργ-6 Γρηγοριάδης Ιωάννης, Φυσικοθεραπευτής, MSc, MMACP, MCSP 13 Εργ-7 Χρηστάκου Άννα, Φυσικοθεραπεύτρια MSc, PhD, Γ.Ν.Α. «Ο Eυαγγελισμός», Επιστημονική Συνεργάτιδα Τμήματος Φυσικοθεραπείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής 14 Εργ-8 Karman Nechama, MS, PCS, Εξειδικευμένη Κλινική Παιδιατρική Φυσικοθεραπεύτρια 15 Εργ-8 Λέπουρα Αλέκα, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Τμήματος Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας 16 Εργ-9 Δρόσου Άρτεμις, Φυσικοθεραπεύτρια, NDT, Evaluator Key Expert in ICF

3 Εργ-1 «Η ανάλυση της ανθρώπινης κίνησης ως προϋπόθεση κλινικού συλλογισμού και θεραπευτικής προσέγγισης νευρομυοσκελετικών ασθενών» Διάρκεια: 150 Κόστος Συμμετοχής: 30 Πιτσικάλη Μαρία, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, OMPT, Manual Therapy Instructor Κεφαλάς Χρήστος, Φυσικοθεραπευτής, MSc, OMPT, Manual Therapy Instructor Σκοπός εργαστηρίου: Η διαχείριση των νευρομυοσκελετικων ασθενών στον χώρο της φυσικοθεραπείας, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επαναπροσδιορίζεται τα τελευταία χρόνια. Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από συναφή επιστημονικά πεδία (neurophysiology, biomechanics, kinesiology) κάνουν επιτακτική τη γνώση του ελέγχου της ανθρώπινης κίνησης (Human Movement Control) ως προϋπόθεση για τον κλινικό συλλογισμό. Θεμελιώδες για την θεραπευτική μας παρέμβαση είναι η κατανόηση του μοναδικού τρόπου με τον οποίο κάθε ένας ασθενής ξεχωριστά αντισταθμίζει (compensates) ενάντια στη βαρύτητα. Στόχοι: Στόχος του εργαστηρίου είναι η διερεύνηση όλων των πρόσφατων δεδομένων που έχουν προκύψει από τον κλάδο της νευροφυσιολογίας που ασχολείται με την οργάνωση και εκτέλεση της ανθρώπινης κίνησης, καθώς και η ενσωμάτωση τους στον κλινικό συλλογισμό και την θεραπευτική παρέμβαση ασθενών με νευρομυοσκελετικά προβλήματα. Μαθησιακά αποτελέσματα: Το εργαστήριο θα συμβάλλει: 1) Στον καλύτερο κλινικό έλεγχο της ανθρώπινης στάσης και κίνησης. 2) Στην αναγνώριση των αντισταθμίσεων που προκύπτουν από την διαταραχή της στάσης και κίνησης. 3) Στην ανάλυση των ευρημάτων που προκύπτουν από την παρατήρηση και την συμβολή τους στον καλύτερο κλινικό συλλογισμό. 4) Στην κατανόηση των βασικών αρχών θεραπευτικής παρέμβασης. 5) Στην κατανόηση όλων των νέων δεδομένων και την ενσωμάτωση τους στην καθημερινή κλινική πράξη. Περιγραφή: Το εργαστήριο θα χωρίζεται σε 2 ενότητες: Στην ενότητα Ι θα γίνει αναφορά στα πρόσφατα θεωρητικά δεδομένα σχετικά με τη οργάνωση και εκτέλεση της ανθρώπινης κίνησης από τον εγκέφαλο. Επίσης θα αναφερθούν οι βασικές αρχές της θεραπευτικής μας παρέμβασης. Η ενότητα ΙΙ θα περιλαμβάνει το πρακτικό μέρος όπου θα γίνει αναγνώριση αντιρροπήσεων του κινητικού συστήματος στην όρθια στάση και στο πως αυτά τα ευρήματα θα επηρεάσουν την κλινική μας σκέψη. Εάν στους συμμετέχοντες υπάρξει κατάλληλο μοντέλο με πρόβλημα στο μυοσκελετικό θα γίνει επίδειξη της ανάλογης θεραπευτικής παρέμβασης.

4 Εργ-2 «Εφαρμογή νέων τεχνολογιών αξιολόγησης και αποκατάστασης σε νευρολογικούς ασθενείς» Διάρκεια: 120 Κόστος Συμμετοχής: 25 Αναστάσιος Χόρτης Φυσικοθεραπευτής, MSc Διονύσης Θεοδωρόπουλος Φυσικοθεραπευτής, MSc Βασίλειος Παπατσίμπας Φυσικοθεραπευτής, MSc Σκοπός εργαστηρίου: Η γνωριμία και εφαρμογή νέων τεχνολογιών αξιολόγησης και αποκατάστασης σε νευρολογικές παθολογικές καταστάσεις όπως Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις, Σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ. Μαθησιακά αποτελέσματα: Το εργαστήριο θα συμβάλλει στην γνωριμία, εκπαίδευση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών αξιολόγησης και αποκατάστασης σε νευρολογικούς ασθενείς με στόχο την ανάδειξη της ανάγκης εξοικείωσης σε αυτές και της σωστής επιλογής και της χρήσης των νέων τεχνολογιών αξιολόγησης και αποκατάστασης σε αυτήν την κατηγορία ασθενών. Περιγραφή: O φυσικοθεραπευτής (με την βοήθεια των εκπαιδευτών) θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα μιας αντικειμενικής αξιολόγησης που προκύπτουν από την εφαρμογή μιας κλινικής δοκιμασίας λειτουργικής ικανότητας σε περιβάλλον υπολογιστή, για την επιλογή, συνδυασμό και παραμετροποίηση προηγμένων τεχνολογιών αποκατάστασης (π.χ. διαδραστικό σύστημα εικονικής πραγματικότητας, πολυκάναλο σύστημα λειτουργικού ηλεκτρικού ερεθισμού). Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κλινική συλλογιστική και στην εύρεση εναλλακτικών λύσεων.

5 Εργ-3 «Θεραπευτική παρέμβαση στην ΜΕΝ νεογνών» Διάρκεια: 180 Κόστος Συμμετοχής: 30 Δρ Χριστάρα Αλεξάνδρα, Καθηγήτρια ΑΤΕΙΘ, Πρόεδρος Τμήματος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙΘ, Διευθύντρια ΜΠΣ Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία Γεωργιάδου Αθηνά, π. Καθηγήτρια ΑΤΕΙΘ, Παιδιατρική Φυσικοθεραπεύτρια, Senior NDT-Bobath Tutor Εισαγωγή: Η ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας και η βελτίωση των τεχνικών ιατρικής, διαγνωστικής, χειρουργικής και της εντατικής φροντίδας για τα νεογέννητα σηματοδοτεί το γεγονός, ότι το ποσοστό θνησιμότητας αυτών των ασθενών έχει μειωθεί κατά πολύ. Αυτό βεβαίως ισχυροποιεί τη θέση του Φυσικοθεραπευτή. Σκοπός εργαστηρίου: Οι συμμετέχοντες Φυσικοθεραπευτές να πάρουν πληροφορίες που αφορoύν τη διαδικασία της αξιολόγησης και της θεραπευτικής παρέμβασης τόσο στην ΜΕΝ νεογνών όσο και στην διαδικασία επανελέγχου των βρεφών. Μαθησιακά αποτελέσματα: Οι συμμετέχοντες στο κλινικό σεμινάριο θα έχουν την ευκαιρία να: μελετήσουν την ανάπτυξη των προώρων νεογνών, εξοικειωθούν με την τεχνολογία και γενικά την τεχνική υποστήριξη της ΜΕΝ νεογνών, ενημερωθούν για τις σύγχρονες τεχνικές αναπνευστικής φυσικοθεραπείας, αποκτήσουν τις βασικές δεξιότητες στην αξιολόγηση των νεογνών υψηλού κινδύνου, κατανοήσουν και ερμηνεύσουν τις πιθανές μελλοντικές αναπτυξιακές αποκλίσεις των βρεφών που νοσηλεύονται στην ΜΕΝ νεογνών και τέλος, κατανοήσουν την αξία της εκπαίδευσης και καθοδήγησης των γονέων αποκλίσεις των βρεφών που νοσηλεύονται στην ΜΕΝ νεογνών.

6 Εργ-4 «Οστεοαρθροπάθεια γόνατος Ολική Αρθροπλαστική γόνατος: Ισοκίνηση Αξιολόγηση Άσκηση» Διάρκεια: 120 Κόστος Συμμετοχής: 25 Δρ Πουλής Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Πρόεδρος Τμήματος Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Βάσσης Κωνσταντίνος, Φυσικοθεραπευτής, MSc Εισαγωγή: Η οστεοαρθροπάθεια (ΟΑ) γόνατος είναι η συνηθέστερη ασθένεια των αρθρώσεων σε ηλικιωμένους ενήλικες σε όλο τον κόσμο. Η άσκηση είναι η πιο ενδεδειγμένη θεραπευτική προσέγγιση και συνιστάται ως βασικό μέσο θεραπείας σε αυτούς τους ασθενείς ανεξαρτήτως ηλικίας, συν νοσηρότητας, σοβαρότητας πόνου ή αναπηρίας. Σε περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών τότε οι ασθενείς μπορεί να υποβληθούν σε Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος (ΟΑΓ) η οποία μειώνει τον πόνο του αρθριτικού γόνατος, παρέχει επαρκές εύρος κίνησης γόνατος και βελτιώνει τους λειτουργικούς περιορισμούς. Ωστόσο, ορισμένες δυσλειτουργίες όπως δυσκολίες στη βάδιση και σε άλλες σωματικές δραστηριότητες μπορεί να επιμένουν. Τα ισοκινητικά δυναμόμετρα αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για την αποκατάσταση και την αξιολόγηση ασθενών όπως αυτών με ΟΑ αλλά και μετά από ΟΑΓ, ενώ η άσκηση μέσω αυτών των συσκευών δεν πρέπει να παραβλέπεται όταν σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα ασκήσεων. Σκοπός εργαστηρίου: Να δώσει τη δυνατότητα στο/στη φυσικοθεραπευτή/τρια Να αξιολογήσει ισοκινητικά. Να ερμηνεύσει κλινικά τα αποτελέσματα μιας δοκιμασίας ισοκινητικής αξιολόγησης. Να συνδυάσει ισοκινητική αξιολόγηση με την αξιολόγηση στο φυσικοθεραπευτήριο. Να χρησιμοποιήσει κλινικά τα δεδομένα που έχει σύμφωνα με τις τελευταίες έρευενες. Να γνωρίσει τις σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης στην οστεοαρθροπάθεια του γόνατος. Να ενημερωθεί για τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τα λειτουργικά ελλείμματα τέτοιων ασθενών, τον ρόλο του τετρακεφάλου μυός αλλά και πως τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αποκατάσταση. Περιγραφή: Το πρόγραμμα διακρίνεται στην ενότητα θεωρητικών διαλέξεων και στην ενότητα της πρακτικής εφαρμογής. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνονται οι εξής θεωρητικές θεματικές ενότητες: 1) Οστεοαρθροπάθεια γόνατος - Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος. Αξιολόγηση. Αποκατάσταση. 2) Εισαγωγή στις βασικές αρχές της ισοκίνησης και η χρήση της στην αξιολόγηση αποκατάσταση. 3) Ισοκίνηση σε ΟΑ και ΟΑΓ. Κατά την ενότητα της πρακτικής εφαρμογής θα γίνει επίδειξη ισοκινητικής μέτρησης στους συμμετέχοντες δίνοντας έμφαση στο σχεδιασμό πρωτοκόλλου αξιολόγησης και αποκατάστασης των μυών της άρθρωσης του γόνατος.

7 Εργ-5 «Εισαγωγή στη φάση 3 (φάση επίτευξης προσαρμογών) της καρδιαγγειακής αποκατάστασης: Οργάνωση και συνταγογράφηση εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης» Διάρκεια: 120 Κόστος Συμμετοχής: 25 Δρ Πέπερα Γαρυφαλλιά, Φυσικοθεραπεύτρια, Επιστημονική Συνεργάτιδα Τμήματος Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Δημάκη Νίκη, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, Τμήμα Καρδιοαγγειακής Αποκατάστασης Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας Σκοπός εργαστηρίου: Σκοπός του εργαστηρίου είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορούν να κατανοήσουν τις βασικές αρχές ενός προγράμματος άσκησης στη φάση 3 της καρδιοαγγειακής αποκατάστασης και να οργανώνουν εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης, που θέτουν τις σωστές βάσεις για τη μακροχρόνια διαχείριση της καρδιαγγειακής νόσου. Μαθησιακά αποτελέσματα: Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να: Αναγνωρίσουν τη διαστρωμάτωση κινδύνου των ασθενών που παραπέμπονται για καρδιοαγγειακή αποκατάσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από ένα επεισόδιο. Αξιολογήσουν σωστά τον καρδιαγγειακό ασθενή και να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους για τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής του αλλά και της μείωσης πιθανότητας επανεμφάνισης κάποιου επεισοδίου. Σχεδιάσουν το ωφελιμότερο εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης με τις βέλτιστες καρδιοαγγειακές προσαρμογές και να το επιβλέψουν παρέχοντας ασφάλεια στον ασθενή τους. Περιγραφή: Το εργαστήριο θα χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Ενότητα 1 Αναφορά στα κριτήρια ένταξης καρδιοαγγειακών ασθενών στη φάση 3 της καρδιοαγγειακής αποκατάστασης. Ποιες είναι οι αντενδείξεις συμμετοχής. Απαραίτητος εξοπλισμός, χώρος και εξειδικευμένο προσωπικό. Ενότητα 2 Εισαγωγή στη φάση 3 καρδιοαγγειακής αποκατάστασης. Θέσπιση ρεαλιστικών στόχων για μείωση ρίσκου και βελτίωση λειτουργικότητας και ποιότητας ζωής ασθενών. Βασικές αρχές συνταγογράφησης. Ενότητα 3 Σχεδιασμός και οργάνωση εξατομικευμένων προγραμμάτων αποκατάστασης στη φάση 3 της καρδιοαγγειακής αποκατάστασης. Τρόποι καθορισμού της έντασης της άσκησης με βάση τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (Vo2 max/peak), το αποθεματικό καρδιακού ρυθμού(hrr) ή τη χρήση της κλίμακας Borg. Μέτρηση και επανεκτίμηση της προόδου του ασθενή για τυχόν διαφοροποίηση προγράμματος και στόχων της φάσης 3. Θα επιδειχθεί ολοκληρωμένος εξοπλισμός οργάνωσης ενός χώρου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φάση 3 της αποκατάστασης.

8 Εργ-6 «Αξιολόγηση και ειδικά τεστ οσφυϊκής μοίρας και ιερολαγονίων αρθρώσεων. Ειδικότητα-Ευαισθησία» Διάρκεια: 180 Κόστος Συμμετοχής: 30 Εκπαιδευτής: Γρηγοριάδης Ιωάννης, Φυσικοθεραπευτής, MSc, MMACP, MCSP Σκοπός - περιγραφή εργαστηρίου: Στόχος του εργαστηρίου είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες θεωρητικές γνώσεις και δεξιότητες χειρισμού για τη πραγματοποίηση κλινικής εξέταση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) και της ιερολογόνιας άρθρωσης (ΙΛΑ). Έμφαση δίνεται στην εφαρμογή των τεχνικών αξιολόγησης και ειδικών δοκιμασιών (special tests) για την διαφοροδιάγνωση παθήσεων στην ΟΜΣΣ και ΙΛΑ. Θα διδαχθούν οι βασικές αρχές της αντικειμενικής εξέτασης, τι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην εξέταση, ποιες είναι οι αντενδείξεις, ο παράγοντας SIN, τι είναι η διαγνωστική χρησιμότητα (diagnostic utility) των δοκιμασίων και πως διαμορφώνει την ιεράρχηση τον δοκιμασιών της φυσικής εξέτασης. Επιπλέον, θα συζητηθεί ο ρόλος της επικοινωνίας με τον ασθενή και του κλινικού συλλογισμού κατά την αξιολόγηση των νευρομυϊκών δυσλειτουργιών, σε συνδυασμό με τις αρχές του manual therapy και της τεκμηριωμένης πρακτικής (evidence based practice). Μαθησιακά αποτελέσματα: 1. Ανάπτυξη δεξιοτήτων κλινικής συλλογιστικής στην αξιολόγηση. 2. Ικανότητα κριτικής στις υπάρχουσες προσεγγίσεις για την αξιολόγηση παθολογιών στην ΟΜΣΣ και ΙΛ άρθρωσης. 3. Ανάπτυξη των πρακτικών δεξιοτήτων στην αξιολόγηση της ΟΜΣΣ και ΙΛΑ. 4. Ικανότητα κριτικής ανάλυσης στην σημαντικότητα της λήψης του ιστορικού και την συμβολή του στην διαμόρφωση της φυσικής εξέτασης. 6. Ικανότητα κριτικής ανάλυσης της αποτελεσματικότητάς της φυσικής εξέτασης συμβάλλοντας στην κατανόηση της παρουσίασης του ασθενούς. 7. Ικανότητα κριτικής ανάλυσης της διαγνωστικής χρησιμότητας τον δοκιμασιών της φυσικής εξέτασης. 8. Ικανότητα ανάπτυξης υποθέσεων με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς και διερεύνησή τους μέσω μιας ενδελεχούς κλινικής εξέτασης προκειμένου να επιτευχθεί μια πιθανή διάγνωση. Περιεχόμενα μαθήματος Παθολογία και διάγνωση της ΟΜΣΣ και ΙΛΑ, συμπεριλαμβανομένων αρκετών συνηθισμένων διαταραχών και τραυματισμών. Αρχές αξιολόγησης και διαχείρισης. Νευρική συμμετοχή και διαφορική διάγνωση ανάμεσα στην ΟΜΣΣ και ΙΛΑ. Κλινικός συλλογισμός, σχηματισμός υποθέσεων, ιεράρχηση δοκιμασιών, επίτευξη μιας πιθανής διάγνωσης, προετοιμασία μιας δοκιμαστικής θεραπείας. Τεχνικές αξιολόγησης: ψηλάφηση οστικών σημείων, συνδέσμων, μυών και περιφερικών νεύρων, ενεργητικές και παθητικές φυσιολογικές κινήσεις, παθητικές και επικουρικές μεσοσπονδύλιες κινήσεις, δοκιμασίες κινητικότητας, δοκιμασίες πρόκλησης.

9 Εργ-7 «Εφαρμογή παιχνιδιών νέας τεχνολογίας σε αναπνευστικούς ασθενείς» Διάρκεια: 90 Κόστος Συμμετοχής: 20 Δρ Άννα Χρηστάκου Φυσικοθεραπεύτρια, Γ.Ν.Α. «Ο Eυαγγελισμός», Επιστημονική Συνεργάτιδα Τμήματος Φυσικοθεραπείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Τάσος Χόρτης Φυσικοθεραπευτής, MSc Σκοπός εργαστηρίου: Η εκμάθηση και εφαρμογή παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας σε ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα όπως, άσθμα κλπ. Μαθησιακά αποτελέσματα: Το εργαστήριο θα συμβάλλει στην εκπαίδευση και χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών για τον αναπνευστικό ασθενή με στόχο τη μείωση της δύσπνοιας, τη βελτίωσης του προτύπου αναπνοής, την ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών, την κινητοποίηση των εκκρίσεων και απομάκρυνση αυτών, τη μείωση του άγχους κτλ ενός ασθενούς με αναπνευστικά νοσήματα. Περιγραφή: O φυσικοθεραπευτής θα πρέπει να επιλέξει την κατάλληλη και εξατομικευμένη θεραπευτική μέθοδο που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Η τεχνολογική ανάπτυξη και η διαρκής επιστημονική εξέλιξη απαιτούν τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του φυσικοθεραπευτή. Ο αναπνευστικός ασθενής αποτελεί έναν ιδιαίτερο ασθενή με πολλαπλές συν-νοσηρότητες και επαναλαμβανόμενες νοσηλείες. Απαιτείται η εξειδικευμένη παροχή φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης μιας και είναι πιθανό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει την εφαρμογή παιχνιδιών και βίντεο εικονικής πραγματικότητας με χρήση κατάλληλου λογισμικού που συνδέεται σε κινητό, υπολογιστή, tablet, κλπ.

10 Εργ-8 «Εφαρμογή της μερικής υποστήριξης βάρους στην επανεκπαίδευση της βάδισης» Διάρκεια: 180 Κόστος Συμμετοχής: 30 Karman Nechama, MS, PCS, Εξειδικευμένη Κλινική Παιδιατρική Φυσικοθεραπεύτρια Λέπουρα Αλέκα, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Τμήματος Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Σκοπός εργαστηρίου: Το διαδραστικό αυτό εργαστήριο στοχεύει στην παρουσίαση στρατηγικών για την προώθηση της κινητικής μάθησης στην όρθια θέση και βάδιση με νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Μαθησιακά αποτελέσματα: - Κατανόηση της κλινικής συλλογιστικής πίσω από την μερική υποστήριξη του βάρους. - Αναγνώριση των παραμέτρων στην χρήση του διαδρόμου σαν θεραπευτικό μέσο. - Κατανόηση των παραμέτρων αξιολόγησης στην (επαν)εκπαίδευση της βάδισης. - Κατανόηση στην εφαρμογή στρατηγικών που ενισχύουν την (επαν)εκπαίδευση της βάδισης και την λειτουργικότητα στην όρθια θέση. Περιγραφή: Τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή της χρήσης διαδρόμου και της ταυτόχρονης μερικής υποστήριξης του σωματικού βάρους φαίνεται να χρησιμοποιείται αρκετά σαν θεραπευτικό μέσο εκπαίδευσης της βάδισης σε νευρολογικές διαταραχές. Αποτελέσματα συστηματικών ερευνών υποστηρίζουν την αίσθηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και αύξηση της ταχύτητας και αντοχής στην βάδιση σαν αποτέλεσμα της εκπαίδευσης μέσα από την εφαρμογή τέτοιων τεχνικών. Ταυτόχρονα η χρήση τεχνικών ανατροφοδότησης που χρησιμεύουν τόσο στην αξιολόγηση, όσο και στην ενίσχυση κινήτρου της παρεχόμενης εκπαίδευσης υποστηρίζουν περαιτέρω την λειτουργική απόδοση. Στο εργαστήριο αυτό θα παρουσιαστούν στην πρακτική τους εφαρμογή όλοι αυτοί οι μηχανισμοί ώστε να επιτυγχάνεται εκπαίδευση βάδισης με την χρήση του συστήματος μερικής υποστήριξης του βάρους, LiteGait. Θα γίνει πρακτική εφαρμογή σε ενήλικα και παιδιατρικό νευρολογικό περιστατικό.

11 Εργ-9 «ICF Διεθνής Ταξινόμηση της Υγείας, της Λειτουργικότητας και της Αναπηρίας. Από την θεωρία στην πράξη της παιδιατρικής αποκατάστασης» Διάρκεια: 120 Κόστος Συμμετοχής: 25 Εκπαιδεύτρια: Δρόσου Άρτεμις, Φυσικοθεραπεύτρια, NDT, Evaluator Key Expert in ICF Σκοπός: Η παρουσίαση του θεωρητικού υπόβαθρου της ταξινόμησης, παρουσίαση των core sets και η εφαρμογή της ICF στη στοχοθεσία της παιδιατρικής αποκατάστασης. Στόχοι: Να κατανοηθούν οι βασικές έννοιες της ταξινόμησης. Να επεξηγηθούν τα core sets και οι δυνατότητες τροποποίησής τους. Να κατανοηθούν οι έννοιες και οι εφαρμογές του Rehab-cycle και των φυλλαδίων αξιολόγησης και παρέμβασης με βάση την ICF. Περιγραφή: Η λειτουργικότητα είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα για την παρακολούθηση της υγείας (αποτέλεσμα θεραπευτικών ή άλλων παρεμβάσεων) ειδικότερα των ατόμων με μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Λειτουργώντας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η Ταξινόμηση της Λειτουργικότητας, της Υγείας και της Αναπηρίας (ICF) καθιστά εφικτή την ταξινόμηση της υγείας από μια συνολική προοπτική. Παρέχει έναν όρο ομπρέλα για την αλληλεπίδραση μιας κατάστασης υγείας, με διαταραχές των σωματικών λειτουργιών και δομών ενός ατόμου, τι κάνει ένα άτομο στην καθημερινή ζωή (δραστηριότητες και συμμετοχή), καθώς και προσωπικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η ύπαρξη κλιμάκων μέτρησης των αποτελεσμάτων σχετικά με τη λειτουργικότητα είναι απαραίτητη για τη δυνατότητα χρήσης των πληροφοριών σε κλινικό επίπεδο, όπως την παρακολούθηση της εξέλιξης της θεραπείας, την κλινική λήψη αποφάσεων (decision making) για τα θεραπευτικά προγράμματα και τη στοχοθεσία καθώς και σε επίπεδο υπηρεσιών για χρηματοδότηση, συγκριτική αξιολόγηση, και ανάπτυξη και αξιολόγηση εθνικών προγραμμάτων. Στο εισαγωγικό αυτό workshop οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές έννοιες της ταξινόμησης (κυρίως με την απόδοση και την ικανότητα στη λειτουργικότητα) και θα παρουσιαστούν core sets που αφορούν την εγκεφαλική παράλυση και τις κακώσεις νωτιαίου μυελού μέσα από το πλαίσιο του rehab-cycle. Μέσα από την παρουσίαση θα γίνει κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο αποτελεσματικά μπορεί να εφαρμοστεί η ταξινόμηση μέσα στο θεραπευτικό πρόγραμμα και πώς μπορεί να βοηθήσει τη στοχοθεσία μέσα στη διεπιστημονική ομάδα αποκατάστασης στην παιδιατρική αποκατάσταση. Θα παρουσιαστούν case studies με τη μορφή vignettes (όπως ακολουθείται και στην επίσημη εκπαίδευση της ICF) και θα υπάρχει συζήτηση αναφορικά με το πώς ταξινομούνται οι στόχοι σε κάθε περιστατικό.

φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ φυσικοθεραπεία Η πρώτη «σχολή» Φυσικοθεραπείας λειτούργησε στην Αθήνα το 1958, με έδρα το νοσοκομείο «Βασιλεύς Παύλος» η οποία ήταν κάτω από την εποπτεία

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική Θεραπεία & AbleTools & Mobility Research LiteGait. Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Λειτουργική Θεραπεία & AbleTools & Mobility Research LiteGait. Υπεύθυνη Επικοινωνίας 16 & 17 Μαρτίου 2018 Κίνητρο και Κίνηση: Λειτουργική Θεραπεία & AbleTools & Mobility Research LiteGait Αλεξάνδρα Λέπουρα Υπεύθυνη Επικοινωνίας Gait Therapy: Assess and Treat Χρόνος: 16-17 Μαρτίου 2018

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ -ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2017 ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

1 Γ Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie

1 Γ Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie 1 Γ Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ημέρα 1η 09:00 17:00 Ημέρα 2η 09:00 17:00 Ημέρα 3η 09:00 17:00 Χρόνος Κεφάλαιο Θέμα 09:00-10:00 Κεφάλαιο 1 Περιοχές Προβλημάτων 10:00-11:00

Διαβάστε περισσότερα

Γ Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 ΜΔΘ Οσφυϊκής Μοίρας ΣΣ, Πυέλου (Advanced) και Περιφερειακών Αρθρώσεων Κάτω Άκρου

Γ Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 ΜΔΘ Οσφυϊκής Μοίρας ΣΣ, Πυέλου (Advanced) και Περιφερειακών Αρθρώσεων Κάτω Άκρου Γ Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 ΜΔΘ Οσφυϊκής Μοίρας ΣΣ, Πυέλου (Advanced) και Περιφερειακών Αρθρώσεων Κάτω Άκρου Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, αυτή η εκπαιδευτική σειρά εστιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας

Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας 29o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ «ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙMΜΑ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (FROM IMPAIREMENT TO PARTICIPATION)» ******** Ημερομηνία διεξαγωγής: 4, 5 & 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Διαβάστε περισσότερα

27 ο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας ΠΣΦ Θέμα: «Φυσικοθεραπεία στην Ευρώπη: Μια αυτόνομη κλινική προσέγγιση»

27 ο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας ΠΣΦ Θέμα: «Φυσικοθεραπεία στην Ευρώπη: Μια αυτόνομη κλινική προσέγγιση» 27 ο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας ΠΣΦ Θέμα: «Φυσικοθεραπεία στην Ευρώπη: Μια αυτόνομη κλινική προσέγγιση» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ α/α ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Χρόνος Κόστος* 1 2 3 4 5 6 7 8 9 «Σύνδρομο Χρόνιας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΕΛΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΙ

ΚΑΡΤΕΛΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΙ ΚΑΡΤΕΛΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΙ Ονοματεπώνυμο Φοιτητή (-τριας) ΑΜ.. Εξάμηνο.. Απουσίες.. Α. Θέματα ασφάλειας * Νοσοκομείο /Κλινική /Ίδρυμα. Επάρκεια γνώσεων σχετικά με τον ασφαλή

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας

Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας 29o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ «ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙMΜΑ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (FROM IMPAIREMENT TO PARTICIPATION)» ******** Ημερομηνία διεξαγωγής: 4, 5 & 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα.

Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα. Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα. Μαρία Φωτουλάκη Επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 που εκ παραδρομής δεν αναρτήθηκε. Η Επιτροπή Πτυχιακών Εργασιών

ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 που εκ παραδρομής δεν αναρτήθηκε. Η Επιτροπή Πτυχιακών Εργασιών Λαμία, 13/02/17 ANAΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 που εκ παραδρομής δεν αναρτήθηκε Α. ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.. σελ. 1 Β. ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΩΝ.. σελ. 5 Γ. ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ..

Διαβάστε περισσότερα

http://www.zoomnews.gr/ Publication date: 26/11/2017 10:31 Alexa ranking (Greece): 10920 http://www.zoomnews.gr/i-fysikotherapeftes-prometopida-ton-evropaikon-systimat... Οι φυσικοθεραπευτές προµετωπίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Κίνηση για την Υγεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Κίνηση για την Υγεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Βόλος: 9/9/2016 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ Αρ. Πρωτ: 13/2016 Περιφερειακό Τμήμα Ν. Μαγνησίας Γκλαβάνη 29, 382 21 Βόλος ΠΡΟΣ: Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

Δ Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 ΜΔΘ Αυχενικής & Θωρακικής Μοίρας ΣΣ, (Advanced) και Περιφερειακών Αρθρώσεων Άνω Άκρου

Δ Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 ΜΔΘ Αυχενικής & Θωρακικής Μοίρας ΣΣ, (Advanced) και Περιφερειακών Αρθρώσεων Άνω Άκρου Δ Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 ΜΔΘ Αυχενικής & Θωρακικής Μοίρας ΣΣ, (Advanced) και Περιφερειακών Αρθρώσεων Άνω Άκρου Όπως υποδηλώνεται και από τον τίτλο, αυτή η εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

1 Β Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie

1 Β Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie 1 Β Εκπαιδευτική Σειρά 2018 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ημέρα 1η 09:00 17:00 Ημέρα 2η 09:00 17:00 Ημέρα 3η 09:00 17:00 Ημέρα 4η 09:00 14:00 Χρόνος Ενότητα Θέμα 09:00-10:00 Ενότητα 1 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

1 Α Εκπαιδευτική Σειρά 2019 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie

1 Α Εκπαιδευτική Σειρά 2019 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie 1 Α Εκπαιδευτική Σειρά 2019 Ελληνικό Ινστιτούτο McKenzie ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ημέρα 1η 09:00 17:00 Ημέρα 2η 09:00 17:00 Ημέρα 3η 09:00 17:00 Ημέρα 4η 09:00 14:00 Χρόνος Ενότητα Θέμα 09:00-10:00 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΔΙΣΗΣ

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΔΙΣΗΣ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΔΙΣΗΣ Τι είναι η Ανάλυση Βάδισης? Η εκτίμηση της βάδισης ενός ατόμου μόνο με την παρατήρηση είναι δύσκολη. Η δυσκολία αυτή είναι μεγαλύτερη όταν η βάδιση επηρεάζεται από νευρολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ωράριο Σάββατο 26-4-2014 Κυριακή27-4-2014

ωράριο Σάββατο 26-4-2014 Κυριακή27-4-2014 Έναρξη: 5-4-2014 Λήξη: 25-1-2015 ΕΝΟΤΗΤΑ 1 η Εισαγωγή στην παιδιατρική αποκατάσταση- (Γενικά θέματα) (10Θ+4Ε) ωράριο Σάββατο 5-4-2014 Κυριακή 6-4-2014 09:00-10:30 Συστάσεις-έναρξη προγράμματος Α Χριστάρα,Μ

Διαβάστε περισσότερα

Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία σε διαταραχες ατου Καρδιοαναπνευστικού συστήματος (20Θ+30Ε)

Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία σε διαταραχες ατου Καρδιοαναπνευστικού συστήματος (20Θ+30Ε) Έναρξη: 5-4-2014 Λήξη: 25-1-2015 ΕΝΟΤΗΤΑ 1 η Εισαγωγή στην παιδιατρική αποκατάσταση- (Γενικά θέματα) (10Θ+4Ε) ωράριο Σάββατο 5-4-2014 Κυριακή 6-4-2014 09:00-10:30 Συστάσεις-έναρξη προγράμματος Α Χριστάρα,Μ

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία

Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η σωματική δραστηριότητα ωφελεί το σώμα, για παράδειγμα διατηρεί την καρδιά υγιή, βελτιώνει την αντοχή των οστών και την λειτουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Μαθήματος Κινητικός Έλεγχος και Κινητική Μάθηση στην Αποκατάσταση

Οδηγός Μαθήματος Κινητικός Έλεγχος και Κινητική Μάθηση στην Αποκατάσταση Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Προηγμένη Φυσικοθεραπεία» Οδηγός Μαθήματος Κινητικός Έλεγχος και Κινητική Μάθηση στην Αποκατάσταση Δρ. Καπρέλη

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Τμήμα Φυσικοθεραπείας Γνωστικό Αντικείμενο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ (ΤΕΙ-Α) Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα ς Συνοπτικό Πρόγραμμα Σπουδών Εφαρμογή: Σεπτέμβριος 2009 Αύγουστος 2013 (Συμβούλιο Τ.Ε.Ι.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΑΣΘΕΝΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΚΛΕΙΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Φυσικοθεραπείας Πρόγραμμα Σπουδών

Τμήμα Φυσικοθεραπείας Πρόγραμμα Σπουδών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Αθήνας Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Πρόγραμμα Σπουδών Αθήνα, Απρίλιος 2017 1 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Αθήνας Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις

Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση, υγεία και χρόνιες παθήσεις Συγγραφική ομάδα: Δίπλα Κωνσταντίνα, Ph.D., Λέκτορας, ΤΕΦΑΑ Σερρών ΑΠΘ Καρατράντου Κωνσταντίνα, MSc, Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ - ΠΘ Ιπποκράτης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Κίνηση για την Υγεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Κίνηση για την Υγεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Βόλος: 9/9/2017 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ Αρ. Πρωτ: 6/2017 Περιφερειακό Τμήμα Ν. Μαγνησίας Γκλαβάνη 29, 382 21 Βόλος ΠΡΟΣ: Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοπιστία και εγκυρότητα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ (reliability) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ (validity) 23/12/2010. Δρ. Νικόλαος Στριμπάκος

Αξιοπιστία και εγκυρότητα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ (reliability) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ (validity) 23/12/2010. Δρ. Νικόλαος Στριμπάκος Αξιοπιστία και εγκυρότητα Δρ. Νικόλαος Στριμπάκος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσ/πείας, ΤΕΙ Λαμίας ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ (reliability) Αξιοπιστία θεωρείται ο βαθμός που μια δοκιμασία ή διαδικασία επιφέρει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΑΣΘΕΝΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΚΛΕΙΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Α Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 Μηχανική Διάγνωση & Θεραπεία Οσφυϊκής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης

Α Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 Μηχανική Διάγνωση & Θεραπεία Οσφυϊκής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης Α Εκπαιδευτική Σειρά Μηχανικής Διάγνωσης & Θεραπείας 2017 Μηχανική Διάγνωση & Θεραπεία Οσφυϊκής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης Όπως αναφέρεται και στον τίτλο, αυτή η εκπαιδευτική σειρά εστιάζει στην εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Κλινική αξιολόγηση παθήσεων σπονδυλικής στήλης (2 ο μάθημα) 1. Παρατήρηση (η οποία χωρίζεται περαιτέρω σε γενική & ειδική.

Κλινική αξιολόγηση παθήσεων σπονδυλικής στήλης (2 ο μάθημα) 1. Παρατήρηση (η οποία χωρίζεται περαιτέρω σε γενική & ειδική. Κλινική αξιολόγηση παθήσεων σπονδυλικής στήλης (2 ο μάθημα) Στόχος αυτού του μαθήματος είναι να μάθει ο σπουδαστής ποιες είναι οι βασικές αρχές της κλινικής αξιολόγησης (αντικειμενικής εξέτασης) των μυοσκελετικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ για ΝΟΣΗΛΕΙΑ μέσω ΕΟΠΥΥ ΚΛΕΙΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ για ΝΟΣΗΛΕΙΑ μέσω ΕΟΠΥΥ ΚΛΕΙΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ για ΝΟΣΗΛΕΙΑ μέσω ΕΟΠΥΥ ΚΛΕΙΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης (Κ.Α.Α) και βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση σε Ασθενή με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού: Αποκατάσταση Κινητικότητας. Καρανίκας Απόστολος, Φυσικοθεραπευτής Γ.Ν.

Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση σε Ασθενή με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού: Αποκατάσταση Κινητικότητας. Καρανίκας Απόστολος, Φυσικοθεραπευτής Γ.Ν. Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση σε Ασθενή με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού: Αποκατάσταση Κινητικότητας. Καρανίκας Απόστολος, Φυσικοθεραπευτής Γ.Ν. ΚΑΤ Κάκωση Νωτιαίου Μυελού. Σοβαρός ο Αντίχτυπος στη Ζωή του Ασθενή.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ. www.v-learning.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ. www.v-learning. ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΕΤΟΣ 2015 info@v-learning.gr www.v-learning.gr Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΙΙ ΒΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ & ΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. 1. Οφέλη και κίνδυνοι που συνδέονται με τη φυσική δραστηριότητα...39

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. 1. Οφέλη και κίνδυνοι που συνδέονται με τη φυσική δραστηριότητα...39 23 Περιεχόμενα ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 1. Οφέλη και κίνδυνοι που συνδέονται με τη φυσική δραστηριότητα...39 Φυσική δραστηριότητα και ορολογία που αφορά την ευρωστία...39 Προοπτική

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Προτεινόμενων Πτυχιακών Εργασιών

Πίνακας Προτεινόμενων Πτυχιακών Εργασιών ΣΧΟΛΗ: EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ: Β Α/Α Τίτλος Θέματος Μέλος Ε.Π. Σύντομη Περιγραφή «Ο ρόλος της υδροθεραπείας σε ασθενείς με πολλαπλή Σκλήρυνση» «The impact of hydrotherapy

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ για ΝΟΣΗΛΕΙΑ μέσω ΕΟΠΥΥ ΚΛΕΙΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ για ΝΟΣΗΛΕΙΑ μέσω ΕΟΠΥΥ ΚΛΕΙΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ για ΝΟΣΗΛΕΙΑ μέσω ΕΟΠΥΥ ΚΛΕΙΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης (Κ.Α.Α) και βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ STATE OF THE ART στη μυοσκελετική παθολογία της Οσφυϊκής Μοίρας, της Πυέλου και των Ιερολαγονίων αρθρώσεων. Σύγχρονες ενδείξεις και εφαρμογές στην κλινική πράξη ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ -ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Α ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ -ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Α ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ -ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Α ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 4/9/2017 Δημοπούλου Ιωάννα Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, Ιατρική Σχολή, Διεπιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Α ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Α ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Α ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ 12/9/2018 17/9/2018 Φιλίππου Αναστάσιος Επίκ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ Τοκμακίδης Σαββας Ομ. Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

*Οι εγγραφές στην ημερίδα θα γίνουν από 8.30 έως 9.30 την ημέρα διεξαγωγής της.

*Οι εγγραφές στην ημερίδα θα γίνουν από 8.30 έως 9.30 την ημέρα διεξαγωγής της. ΟΡΓΑΝΩΣΗ : Διοικούσα Επιτροπή Π.Τ. Αχαΐας & Ηλείας Πρόεδρος: Παπαδοπούλου Αμαλία Αντιπρόεδρος: Μουτούσης Παναγιώτης Γεν. Γραμματέας: Σταυρόπουλος Κωνσταντίνος Ταμίας: Σκανδάμης Γεώργιος Οργ. Γραμματέας:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΕΙΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΚΛΕΙΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΛΕΙΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης (Κ.Α.Α) και βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑ Νοέμβριος, 2014. Γιάννης Λεμονής Εργοθεραπευτής

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑ Νοέμβριος, 2014. Γιάννης Λεμονής Εργοθεραπευτής ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΑ ΙΟ ΡΟΜΙΑ Νοέμβριος, 2014 Γιάννης Λεμονής Εργοθεραπευτής ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΟΛΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικοθεραπείας έχοντας υπόψη:

Η Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικοθεραπείας έχοντας υπόψη: ΤΜΗΜA ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Ταχ. Δ/νση : Αγ.Σπυρίδωνος Αιγάλεω Βαθμός Ασφαλείας : Τηλέφωνο : 2105387485 Ημερομηνία : 06/09/2018 FAX : Αριθμ. Πρωτοκ. : E-Mail : Βαθμός Προτεραιότητας : Πληροφορίες : ΘΕΜΑ : Αντιστοιχίες

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ: «Σύγχρονες τάσεις για τη Φυσικοθεραπεία στη ΜΕΘ»

ΗΜΕΡΙΔΑ: «Σύγχρονες τάσεις για τη Φυσικοθεραπεία στη ΜΕΘ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ: «Σύγχρονες τάσεις για τη Φυσικοθεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΛΛΙΟΥ Β.

ΜΑΛΛΙΟΥ Β. Γιατί θεραπευτική άσκηση; Βελτίωση της λειτουργικότητας Βελτίωση της κίνησης Περιορισμό των συμπτωμάτων Τα είδη άσκησης που πρέπει να περιλαμβάνει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα Τι πρέπει να γίνει; Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Καρδιακής Αποκατάστασης & Εργομετρικού Ελέγχου. www.cardiorehab.com.cy

Κέντρο Καρδιακής Αποκατάστασης & Εργομετρικού Ελέγχου. www.cardiorehab.com.cy Κέντρο Καρδιακής Αποκατάστασης & Εργομετρικού Ελέγχου www.cardiorehab.com.cy Καλωσορίσατε στο Κέντρο Καρδιακής Αποκατάστασης & Εργομετρικού Ελέγχου Στόχος του κέντρου Το κέντρο Καρδιακής Αποκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Professional Skills Seminars ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: PHYSIOSCIENCE O.E.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Professional Skills Seminars ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: PHYSIOSCIENCE O.E. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Professional Skills Seminars ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: PHYSIOSCIENCE O.E. 2 STATE OF THE ART στη μυοσκελετική παθολογία του κάτω άκρου. Σύγχρονες ενδείξεις

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ -ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Α ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ -ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Α ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ -ΧΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Α ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 12/9/2018 Κατερίνα Κοτρώνη Φυσίατρος-Δ/ντρια Κλινικής Αποκατάστασης, Νοσοκομείο «ΚΑΤ» Ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 Α ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΘΕΜΑ

Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 Α ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΘΕΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 Α ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ 4/9/2017 Φιλίππου Αναστάσιος Επίκ. Καθηγητής, Φυσιολογία της Άσκησης 6/9/2017 Τοκμακίδης Σαββας Ομ. Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ TMHΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΊΑΣ Α.Τ.Ε.Ι.Θ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ TMHΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΊΑΣ Α.Τ.Ε.Ι.Θ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ TMHΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΊΑΣ Α.Τ.Ε.Ι.Θ Έναρξη: 9-5-2015 Λήξη: 28-2-2016 Επιστηµονική υπεύθυνος: Χριστάρα- Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα Φυσικοθεραπεύτρια, Αναπληρώτρια

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Χειροθεραπευτών Ελλάδας

Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Χειροθεραπευτών Ελλάδας Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Χειροθεραπευτών Ελλάδας Ορθοπαιδική Xειροθεραπεία Orthopaedic Manual Physical Therapy (OMPT) ΝΕΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2018 ΑΘΗΝΑ 22-24 Ιουνίου (1o τριήμερο) 20-22 Ιουλίου (2o

Διαβάστε περισσότερα

Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας Επαγγελματίες υγείας και υπηρεσίες υγείας Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας Σύσταση 40: Συστήνεται να γίνεται εκτίμηση των αναγκών του ασθενή, συμβουλευτική σε προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας

Περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Το Περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος καλύπτει

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης (Κ.Α.Α.) και βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών

Διαβάστε περισσότερα

Κρανιοεγκεφαλική κάκωση Νεότερες θεωρίες και Τεχνικές Αποκατάστασης Εσωτερική νοσηλεία-επανένταξη- Φροντίδα διά βίου. 31 Οκτωβρίου & 1η Νοεµβρίου 2014

Κρανιοεγκεφαλική κάκωση Νεότερες θεωρίες και Τεχνικές Αποκατάστασης Εσωτερική νοσηλεία-επανένταξη- Φροντίδα διά βίου. 31 Οκτωβρίου & 1η Νοεµβρίου 2014 13 ο Ετήσιο Συνέδριο Β Κλινικής Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης- Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης σε συνεργασία µε την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών Κρανιοεγκεφαλική κάκωση Νεότερες θεωρίες και Τεχνικές Αποκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Εκπαίδευσης της Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής, του ΠΓΝ Λάρισας.

Προγράμματα Εκπαίδευσης της Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής, του ΠΓΝ Λάρισας. Προγράμματα Εκπαίδευσης της Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής, του ΠΓΝ Λάρισας. Η Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική του ΠΓΝ Λάρισας, συνεχίζοντας την επιτυχημένη διαδρομή της στον τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία-Pediatric physiotherapy. Τμήμα Φυσικοθεραπειας - Α.Τ.Ε.Ι.Θ - www.pediphysio.gr. Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος

Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία-Pediatric physiotherapy. Τμήμα Φυσικοθεραπειας - Α.Τ.Ε.Ι.Θ - www.pediphysio.gr. Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ PEDIATRIC PHYSIOTHERAPY Τμήμα Φυσικοθεραπειας - Α.Τ.Ε.Ι.Θ - www.pediphysio.gr Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος Χριστάρα - Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα,

Διαβάστε περισσότερα

Είναι γνωστό πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το ισοκινητικό δυναμόμετρο στην φάση της

Είναι γνωστό πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το ισοκινητικό δυναμόμετρο στην φάση της - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ Το ισοκινητικό δυναμόμετρο είναι μονάδα υψηλής τεχνολογίας, συνδεδεμένη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος αξιολογεί και συγκρίνει τις αρθρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σημείωμα. Της Αθηνάς Γεωργιάδου. Senior Ndt/Bobath Tutor. Κάτοχος πτυχίου Σχολής Φυσιοθεραπείας Τ.Ε.Ι. Θεσ/νίκης, έτος 1977,

Βιογραφικό σημείωμα. Της Αθηνάς Γεωργιάδου. Senior Ndt/Bobath Tutor. Κάτοχος πτυχίου Σχολής Φυσιοθεραπείας Τ.Ε.Ι. Θεσ/νίκης, έτος 1977, Βιογραφικό σημείωμα Της Αθηνάς Γεωργιάδου Senior Ndt/Bobath Tutor Κάτοχος πτυχίου Σχολής Φυσιοθεραπείας Τ.Ε.Ι. Θεσ/νίκης, έτος 1977, Υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σόφιας τμήμα Παιδιατρικής ΦΘ έτος 2008

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ Ως ινιακή πλαγιοκεφαλία χαρακτηρίζεται η ασυμμετρία και αποπλάτυνση του οπισθίου τμήματος της κεφαλής (βρεγματοϊνιακή χώρα) (όπως αναφέρεται και στο κεφάλαιο των κρανιοσυνοστεώσεων). Ο προσδιορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Π. Μ. Σ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Π. Μ. Σ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Π. Μ. Σ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) του τμήματος Φυσικοθεραπείας, με τίτλο «Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία - Pediatric Physiotherapy» Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

Π 2107 Ειδική Αγωγή και αποτελεσματική διδασκαλία

Π 2107 Ειδική Αγωγή και αποτελεσματική διδασκαλία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Π 2107 Ειδική Αγωγή και αποτελεσματική διδασκαλία Ενότητα 6.1: Σωματικές αναπηρίες και προβλήματα υγείας. Σουζάνα Παντελιάδου Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΡΟΥΜΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Νοσηλεύτρια CPN, MSc Α Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΡΟΥΜΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Νοσηλεύτρια CPN, MSc Α Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 2019 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΡΟΥΜΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Νοσηλεύτρια CPN, MSc Α Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ «Η μεγαλύτερη δύναμη της δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΉ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΏΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΈΣ ΟΔΗΓΊΕΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΉ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΏΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΈΣ ΟΔΗΓΊΕΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΉ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΏΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΈΣ ΟΔΗΓΊΕΣ Αυτός ο οδηγός γνώσεων περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την πνευμονική αποκατάσταση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Αμερικάνικης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Σελίδα 1 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΖΕΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΨΑΡΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΙΠΑ 1 1 9 0 11 1 1 1 3 1 0 0 1 0 0 1 0 3 30 20

Διαβάστε περισσότερα

Οι παρακάτω εργασίες αποτελούν μέρος της απόκτησης του τίτλου σπουδών της

Οι παρακάτω εργασίες αποτελούν μέρος της απόκτησης του τίτλου σπουδών της ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ποια είναι.. Η Δρόσου Ελένη (1982) κατάγεται από την Κορινθία. Το έτος 1999 αποφοιτεί από το Γεν. Λύκειο Κορίνθου και ξεκινάει τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση της στην Αθήνα. Αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΟΣΦΥΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΛΙΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟY ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΟΣΦΥΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΛΙΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟY ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΟΣΦΥΙΚΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΛΙΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟY ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μία από της σημαντικότερες παθήσεις που αλλοιώνουν την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου, στην ώριμη ηλικία, είναι και η σπονδυλική

Διαβάστε περισσότερα

Στη δυστονία έχουμε ακούσια σύσπαση μυών

Στη δυστονία έχουμε ακούσια σύσπαση μυών Δυστονία Δυστονία Στη δυστονία έχουμε ακούσια σύσπαση μυών προκαλώντας ανεξέλεγκτες επαναλαμβανόμενες ή στροφικές κινήσεις του προσβεβλημένου τμήματος του σώματος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΕΙΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΚΛΕΙΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΛΕΙΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του Υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης (Κ.Α.Α) και βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ TMHΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΊΑΣ Α.Τ.Ε.Ι.Θ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ TMHΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΊΑΣ Α.Τ.Ε.Ι.Θ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ TMHΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΊΑΣ Α.Τ.Ε.Ι.Θ Έναρξη: 8-5-2015 Λήξη: 28-2-2016 Επιστηµονική υπεύθυνος: Χριστάρα- Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα Φυσικοθεραπεύτρια, Αναπληρώτρια

Διαβάστε περισσότερα

Εγκεφαλικής Παράλυσης

Εγκεφαλικής Παράλυσης Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας & Ιπποθεραπείας Ιωαννίνων, Μονάδα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, 3ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων 1 2 Η Ιπποθεραπεία, είναι μία νευροφυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων & Προσχολικής Αγωγής Συντονίστρια: Επίκουρη Καθηγήτρια, Ελένη Μουσένα [Σύγχρονες Τάσεις στην Παιδαγωγική Επιστήμη] «Παιδαγωγικά μέσω Καινοτόμων

Διαβάστε περισσότερα

Οι τομείς πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν : Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β. ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ

Οι τομείς πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν : Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β. ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Οι τομείς πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν : Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β. ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Η άσκηση σε νοσηλευτικά τμήματα παθολογικής ειδικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόεδρος Θωμάς Αποστόλου Αλεξάνδρα Χριστάρα-Παπαδοπούλου. Πρόεδρος Θωμάς Αποστόλου

Πρόεδρος Θωμάς Αποστόλου Αλεξάνδρα Χριστάρα-Παπαδοπούλου. Πρόεδρος Θωμάς Αποστόλου προγραμμα οργανωτικη επιτροπη Πρόεδρος Θωμάς Αποστόλου Αλεξάνδρα Χριστάρα-Παπαδοπούλου Μέλη Δημήτρης Πολύζος Πάρης Ιακωβίδης Σταύρος Κοτταράς Σάββας Μαυρομούστακος Ελισάβετ Παπαδοπούλου Γιώργος Κούτρας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ 7 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΚΩΣΗ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ 7 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΚΩΣΗ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ 7 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 9 ΟΙ ΣΠΟΝ ΥΛΟΙ 10 Τυπικοί σπόνδυλοι ενηλίκων 10 Χαρακτηριστικά των σπονδύλων 11 ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 12

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Ιδιότητες του νερού

ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Ιδιότητες του νερού ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η φυσικοθεραπεία βασίζεται σε φυσικά μέσα. Ένα από αυτά είναι και το υγρό στοιχείο, το νερό. Η εφαρμογή του νερού ως μέσο στη θεραπεία ονομάζεται Υδροθεραπεία. Η επίδραση του νερού είναι ευεργετική

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάσταση Κλειστής Νοσηλείας Αποτελέσµατα 2016

Αποκατάσταση Κλειστής Νοσηλείας Αποτελέσµατα 2016 Αποκατάσταση Κλειστής Νοσηλείας Αποτελέσµατα 2016 www.euromedica-arogi.gr ΟΡΑΜΑ Καλύτερη Υγεία για Όλους Θέλουµε να ξεπερνούµε τις στατιστικές και τα προγνωστικά, εµπνέοντας δύναµη και ελπίδα. Να θέτουµε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Παιδιά με ειδικές ανάγκες Κατηγορίες διαφορετικών δυνατοτήτων Διανοητικές αναπηρίες (νοητική καθυστέρηση) Μαθησιακές δυσκολίες Συναισθηματικές ή συμπεριφορικές διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Γιαννάκη Ειρήνη Α.Μ: 12066 Τμήμα Λογοθεραπείας- Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ

Γιαννάκη Ειρήνη Α.Μ: 12066 Τμήμα Λογοθεραπείας- Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ «Η ψυχοκινητική καθυστέρηση ως σημαντικό κομμάτι πολλών διαταραχών. Μέθοδοι ψυχοκινητικής ανάπτυξης καθώς και υλικό (ασκήσεις) ως εναλλακτική μορφή επικουρικής αγωγής στη λογοθεραπεία». Γιαννάκη Ειρήνη

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Σχολή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας (ΤΕΙ- Α) Σχολή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ Αυτό το παράρτημα διπλώματος ακολουθεί το υπόδειγμα που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α: ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ POSTERS

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α: ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ POSTERS ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α: ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ POSTERS NΟΣΟΣ GAUCHER ΣΕ ΝΕΑΡΟ ΑΣΘΕΝΗ 20 ΕΤΩΝ ΜΕ ΗΠΑΤΟΣΠΛΗΝΟΜΕΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΙΑ...4 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΣΤΗΝ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 6 ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ;

Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ; Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ; Η άρθρωση του γόνατος σχηματίζεται από την ένωση δύο οστών, της κνήμης και μηριαίου ( βλέπε ανατομία γόνατος). Μεταξύ των δύο οστών υπάρχουν δύο στρογγυλοί δίσκοι οι

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα

Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα Πρότυπα περίθαλψης () για ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα Μετάφρασ η σε: Ολοκληρώθ ηκε από: Email: 1 1 2 3 4 Οι άνθρωποι με συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας (ΟΑ) θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε επαγγελματία του τομέα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 2014-2015 ISSN 2357-1225 (print) ISSN 2357-1233 (online) Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών Επιπέδου Μάστερ Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών Διαχείριση και Προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Περιορισμοί της άσκησης σε άτομα με ΣΔ Παναγιώτης Β. Τσακλής PhD Καθηγητής Εµβιοµηχανικής Τµ Φυσικοθεραπείας - ΑΤΕΙΘ Dept Mechanical Engineering Fibers & Polymers Lab Massachusetts Institute of Technology

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων Α εξαμήνου Ακαδημαϊκό έτος

Αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων Α εξαμήνου Ακαδημαϊκό έτος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ Αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων Α εξαμήνου Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ΜΚ001: Ορθοπαιδική ΜΚ002: Αθλητιατρική ΜΚ003: Περιγραφική Ανατομική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ (ΚΩΔΙΚΟΣ: ΜΚ001) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΥΙΚΟ ΗΜΕΙΩΜΑ. Απόφοιτοσ Ιπποκράτειου χολήσ τμήμα Υυςικοθεραπείασ το έτοσ 1993, με βαθμό πτυχίου 19 9/12.

ΒΙΟΓΡΑΥΙΚΟ ΗΜΕΙΩΜΑ. Απόφοιτοσ Ιπποκράτειου χολήσ τμήμα Υυςικοθεραπείασ το έτοσ 1993, με βαθμό πτυχίου 19 9/12. ΒΙΟΓΡΑΥΙΚΟ ΗΜΕΙΩΜΑ ΠΟΤΔΕ: Απόφοιτοσ Ιπποκράτειου χολήσ τμήμα Υυςικοθεραπείασ το έτοσ 1993, με βαθμό πτυχίου 19 9/12. Απόφοιτοσ ΣΕΙ ΑΘΗΝΩΝ ΕΤΠ τμήμα Υυςικοθεραπείασ το έτοσ 2005 με βαθμό πτυχίου 8, 43/100

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΝΕΥΡΟΥ. Νευραλγία τρίδυμου ν.

ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΝΕΥΡΟΥ. Νευραλγία τρίδυμου ν. ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΝΕΥΡΟΥ Νευραλγία τρίδυμου ν. Η νευραλγία τρίδυμου νεύρου (ΤΝ), είναι ένα συνηθισμένο επώδυνο σύνδρομο. Η κλασική μορφή του (Τύπος 1)χαρακτηρίζεται από αιφνίδια εμφάνιση οξύ, σποραδικού,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακές Υποδομές Τμήματος Φυσικοθεραπείας

Εργαστηριακές Υποδομές Τμήματος Φυσικοθεραπείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Εργαστηριακές Υποδομές Τμήματος Φυσικοθεραπείας Ομάδα Σύνταξης-Δημιουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εκπαίδευσης «Αθλητικός Φυσικοθεραπευτής Ειδικός Άσκησης» Επίπεδο 1. Αθήνα 29/06, 30/06 και 01/07/2019 (SPT L1 2019)

Πρόγραμμα εκπαίδευσης «Αθλητικός Φυσικοθεραπευτής Ειδικός Άσκησης» Επίπεδο 1. Αθήνα 29/06, 30/06 και 01/07/2019 (SPT L1 2019) Πρόγραμμα εκπαίδευσης «Αθλητικός Φυσικοθεραπευτής Ειδικός Άσκησης» Επίπεδο 1 Αθήνα 29/06, 30/06 και 01/07/2019 (SPT L1 2019) Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), σε συνεργασία με τον Αυστραλιανό

Διαβάστε περισσότερα

Κινησιοθεραπεία: Ασκήσεις ενδυνάμωσης ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Γεωργία Α. Λιουδάκη, M.Sc., NDT, PT

Κινησιοθεραπεία: Ασκήσεις ενδυνάμωσης ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Γεωργία Α. Λιουδάκη, M.Sc., NDT, PT Κινησιοθεραπεία: Ασκήσεις ενδυνάμωσης ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Γεωργία Α. Λιουδάκη, M.Sc., NDT, PT Ορισμός άσκησης αντίστασης Οποιοδήποτε είδος ενεργητικής άσκησης στο οποίο υπάρχει εξωτερική

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση ατόμων με άνοια κατ οίκον και εκπαίδευση για τον περιθάλποντα. Σκουλούδη Ιωάννα Παπάντσιος Αθανάσιος

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση ατόμων με άνοια κατ οίκον και εκπαίδευση για τον περιθάλποντα. Σκουλούδη Ιωάννα Παπάντσιος Αθανάσιος Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση ατόμων με άνοια κατ οίκον και εκπαίδευση για τον περιθάλποντα Σκουλούδη Ιωάννα Παπάντσιος Αθανάσιος Περίγραμμα ενημέρωσης Εισαγωγή Στάδια άνοιας Ρόλος φυσικοθεραπείας Κινησιοθεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Λογισμικού Προγράμματος Γνωστικής Ενδυνάμωσης RehaCom

Παρουσίαση Λογισμικού Προγράμματος Γνωστικής Ενδυνάμωσης RehaCom Παρουσίαση Λογισμικού Προγράμματος Γνωστικής Ενδυνάμωσης RehaCom Αικατερίνη Ντόσκου Λογοθεραπεύτρια Κέντρο Αποκατάστασης Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών Γνωστική αποκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Νευρομυϊκή Περίδεση για την Αντιμετώπιση Διαταραχών Σίτισης, Κατάποσης και Ομιλίας 1-2 Ιουλίου 2017, Θεσσαλονίκη

Νευρομυϊκή Περίδεση για την Αντιμετώπιση Διαταραχών Σίτισης, Κατάποσης και Ομιλίας 1-2 Ιουλίου 2017, Θεσσαλονίκη Νευρομυϊκή Περίδεση για την Αντιμετώπιση Διαταραχών Σίτισης, Το Σεμινάριο Η εταιρία Stark & Watson σε συνεργασία με τo Aspire Center σας καλωσορίζει στο διήμερο Workshop: «Νευρομυϊκή Περίδεση για την Αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα στη Θεσσαλονίκη: πολυαισθητηριακή αναπηρία

Ηµερίδα στη Θεσσαλονίκη: πολυαισθητηριακή αναπηρία Ηµερίδα στη Θεσσαλονίκη: πολυαισθητηριακή αναπηρία ΠΟΛΥΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚH ΑΝΑΠΗΡΙA: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 6-7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Θεµατολογία σεµιναρίου Τα άτοµα που παρουσιάζουν πολυαισθητηριακή

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Οδηγός Εκπαιδευτή Ενότητα κατάρτισης Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Karina Riiskjaer Raun Mette Kliim-Due Betina Rasmussen Peder Esben Bilde Kirsten Caesar Petersen

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Νικόλαος Στριμπάκος Εμμανουήλ Φανδρίδης

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Νικόλαος Στριμπάκος Εμμανουήλ Φανδρίδης ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Προηγμένη Φυσικοθεραπεία» του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας-Λαμία, η Ευρωπαϊκή Εταιρία Αποκατάστασης Ώμου και Αγκώνα (EUSSER) και η Κλινική Χεριού- Άνω Άκρου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Οκτώβριος Ιανουάριο 2008: Κλινική άσκηση στο Γενικό Νοσοκομίο Λαμίας,

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Οκτώβριος Ιανουάριο 2008: Κλινική άσκηση στο Γενικό Νοσοκομίο Λαμίας, ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΟΥΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ PHYSIOMANUALCENTER ΜΑΡΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ 6 ΝΕΑ ΦΙΛΟΘΕΗ ΑΘΗΝΩΝ, 11524 ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 6945496998, 2114032880 E-mail: dsoukos@hotmail.com info@physiomanualcenter.gr ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα