ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ"

Transcript

1 Greek ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Ο μεγαλύτερος οργανισμός επιληψίας υπό τη διαχείριση καταναλωτών

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΗΨΙΑ; Επιληψία είναι μια διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας που εμφανίζεται με τη μορφή επαναλαμβανόμενων κρίσεων. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ; Η κάθε μας σκέψη, αίσθηση ή ενέργεια ελέγχεται απ τα εγκεφαλικά κύτταρα που επικοινωνούν αναμεταξύ τους μέσω τακτικών ηλεκτρικών παλμών. Μια κρίση συμβαίνει όταν ξαφνικές εκρήξεις ηλεκτρικής δραστηριότητας διακόπτουν αυτή την επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα. Η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων μπερδεύεται και οι σκέψεις, αισθήσεις ή κινήσεις μας προσωρινά συγχέονται ή γίνονται ανεξέλεγκτες. Ενώ οι κρίσεις μπορεί να είναι τρομακτικές, στις περισσότερες περιπτώσεις σταματούν χωρίς παρέμβαση. Μόλις η κρίση περάσει το άτομο ξαναποκτά τον έλεγχο και επαναπροσανοτολίζεται χωρίς καμιά δυσάρεστη συνέπεια. Στην πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με επιληψία οι κρίσεις τους θα ελέγχονται με φάρμακα. Αναγνώριση των κρίσεων Είναι διεθνώς αποδεκτό ότι ενώ οι κρίσεις είναι πολύπλοκες γενικά εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: Απ τη μια έχουμε τη μερική ή εστιακή κρίση και απ την άλλη τη γενικευμένη. Οι μερικές ή εστιακές κρίσεις αρχίζουν σε ένα μέρος του εγκεφάλου [δηλαδή σε μια συγκεκριμένη εστία του εγκεφάλου] και, επηρεάζουν εκείνο το μέρος του σώματος που ελέγχεται από εκείνο το μέρος του εγκεφάλου. Οι γενικευμένες κρίσεις σχετίζονται με ολόκληρο τον εγκέφαλο, οπότε επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα. n Απλές μερικές κρίσεις Οι απλές μερικές κρίσεις είναι τοπικές κρίσεις, που επηρεάζουν μόνο ένα μέρος του εγκεφάλου. Τα συμπτώματα που έχει το άτομο εξαρτώνται από ποια λειτουργία ελέγχει εκείνο το μέρος του εγκεφάλου. Η κρίση μπορεί να προκαλέσει μια ακούσια κίνηση ή ακαμψία ενός άκρου του σώματος, αίσθηση ντεζαβού, μια δυσάρεστη οσμή ή γεύση, ή δυσάρεστες αισθήσεις στο στομάχι όπως ανακάτεμα ή ναυτία. Το άτομο έχει όλες τις αισθήσεις του καθόλη τη διάρκεια της κρίσης. Η κρίση συνήθως διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό και μετά το άτομο συνέρχεται. Όταν μια μερική κρίση εξαπλωθεί και σχετίζεται με ολόκληρο τον εγκέφαλο, αποκαλείται δευτερογενής γενικευμένη κρίση. Μερικές ή εστιακές κρίσεις ξεκινούν από ένα μέρος του εγκεφάλου. Κρίσεις που αρχίζουν σε ένα μέρος του εγκεφάλου μπορεί να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον εγκέφαλο και να γίνουν δευτερογενείς γενικευμένες κρίσεις.

3 Βρεγματικός λοβός Μετωπιαίος λοβός Ινιακός λοβός Παρεγκεφαλίτιδα Κροταφικός λοβός Κρίσεις και επιληψία συχνά αναφέρονται σε σχέση με τον λοβό ή τμήμα του εγκεφάλου απ το οποίο ξεκινά η δραστηριότητα της κρίσης n Σύνθετες μερικές κρίσεις Αυτού του είδους κρίση επηρεάζει μόνο ένα μέρος του εγκεφάλου αλλά η συνειδησιακή κατάσταση του ατόμου αλλάζει. Το άτομο μπορεί συχνά να φαίνεται ότι έχει πάθει σύγχυση, να μην αντιδρά και μπορεί να κάνει περίεργα πράγματα όπως παίζει με τα ρούχα του, κάνει κινήσεις σαν να μασάει ή κάνει περίεργους ήχους. Η κρίση συνήθως διαρκεί για ένα ή δύο λεπτά αλλά το άτομο μπορεί να αισθάνεται σύγχυση και ζαλάδα για μερικά λεπτά έως αρκετές ώρες μετά. n Κρίσεις αφαίρεσης [ήταν γνωστές ως petit mal (ελάσσων επιληψία)] Αυτή είναι μια γενικευμένη κρίση που σχετίζεται με ολόκληρο τον εγκέφαλο και είναι συνηθέστερη σε παιδιά. Με το είδος αυτό της κρίσης, το άτομο χάνει τις αισθήσεις του γι αυτά που συμβαίνουν γύρω του αλλά σπάνια πέφτει κάτω. Απλά κοιτάζει με αφηρημένο κενό βλέμμα με πιθανή στροφή των βολβών των ματιών ή παίξιμο των βλεφάρων. Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ κρίσης αφαίρεσης και ονειροπόλησης. Όμως, οι κρίσεις αφαίρεσης αρχίζουν ξαφνικά, διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα, μετά σταματούν ξαφνικά και το άτομο συνεχίζει να κάνει αυτό που έκανε πριν. Παρόλο που αυτές οι κρίσεις διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα, μπορεί να συμβούν αρκετές φορές την ημέρα, οπότε μπορεί να προκαλέσουν πολλές δυσκολίες στη μάθηση. n Μυοκλονικές (Myoclonic) κρίσεις Οι μυοκλονικές κρίσεις είναι ανεξέλεγκτοι σπασμοί των μυών. Αυτές οι κρίσεις συνήθως συμβαίνουν λίγο μετά το περπάτημα ή πριν το άτομο πάει για ύπνο όταν είναι κουρασμένο. Ως γενικευμένη κρίση συμβαίνει απώλεια των αισθήσεων αλλά είναι πολύ σύντομη και σχεδόν απαρατήρητη.

4 n Τονικοκλονικές (Tonic clonic) κρίσεις [ήταν γνωστές ως grand mal (μείζον επιληψία)] Οι τονικοκλονικές κρίσεις είναι γενικευμένες κρίσεις που σχετίζονται με ολόκληρο τον εγκέφαλο. Είναι το είδος της κρίσης που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ως επιληψία. Μερικά άτομα μπορεί να έχουν μια παραίσθηση, όπως αίσθηση ντεζαβού (κάτι που έχει ξανασυμβεί), περίεργη αίσθηση στο στομάχι ή περίεργη γεύση ή μυρωδιά, ακριβώς πριν αρχίσει η κρίση. Η καθαυτή παραίσθηση είναι μια απλή μερική κρίση. Κατά τη διάρκεια της τονικοκλονικής κρίσης το σώμα του ανθρώπου παθαίνει ακαμψία και πέφτει κάτω [η τονική φάση]. Μετά, τα άκρα του ατόμου αρχίζουν έναν σπασμό με δυνατές, συμμετρικές και ρυθμικές κινήσεις [η κλονική φάση]. Μπορεί να τρέχουν σάλια απ το στόμα, το πρόσωπο να μελανιάσει ή να κοκκινίσει, ή να χάσει τον έλεγχο της ούρησης ή και αφόδευσης. Κρίσεις που σχετίζονται με ολόκληρο τον εγκέφαλο αποκαλούνται πρωτογενείς γενικευμένες κρίσεις. Παρόλο που μπορεί να είναι τρομακτικό να βλέπεις κάποιον να παθαίνει αυτό το είδος κρίσης, η καθαυτή κρίση είναι απίθανο να βλάψει το άτομο που έχει την κρίση. Μπορεί όμως να κάνει εμετό ή να δαγκώσει τη γλώσσα του και μερικές φορές μπορεί να τραυματιστεί αν χτυπήσει σε κοντινά αντικείμενα καθώς πέφτει ή τραντάζεται. Η κρίση συνήθως σταματά μετά από λίγα λεπτά. Τότε το άτομο αισθάνεται σύγχυση και ζαλάδα. Μπορεί να έχει πονοκέφαλο και να θέλει να κοιμηθεί. Αυτή η ζαλάδα μπορεί να διαρκέσει για ώρες. n Τονικές (Tonic) κρίσεις Οι τονικές κρίσεις είναι γενικευμένες κρίσεις που προκαλούν ακαμψία των μυών κι αν το άτομο είναι όρθιο θα πέσει αρκετά βαριά στο πάτωμα. Αυτές οι κρίσεις μπορεί να συμβούν σε συστοιχίες κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά αν συμβούν ενώ το άτομο είναι ξυπνητό, συχνά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στο κεφάλι. Αν είναι κατάλληλο, συνιστάται στο άτομο να φοράει προστατευτικό κράνος για την αποφυγή τραυματισμού. Ζητήστε ιατρική φροντίδα αν το άτομο τραυματιστεί. n Ατονικές (Atonic) κρίσεις Οι ατονικές κρίσεις είναι γενικευμένες κρίσεις που επηρεάζουν τον μυϊκό τόνο προκαλώντας στο άτομο να πέσει στο έδαφος. Αυτές οι κρίσεις, που συχνά αποκαλούνται πτωτικές κρίσεις ή αστατικές κρίσεις, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στο κεφάλι ή πρόσωπο. Συνιστάται προστατευτικό κάλυμμα για το κεφάλι για την αποφυγή συνεχών τραυματισμών. Η ανάρρωση γενικά είναι αρκετά ταχεία. Ζητήστε ιατρική φροντίδα αν το άτομο τραυματιστεί.

5 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Το τι θα πρέπει να κάνετε όταν κάποιος έχει μια κρίση εξαρτάται απ το είδος της κρίσης που έχει. n ΤΟΝΙΚΟΚΛΟΝΙΚΕΣ (TONIC CLONIC) ΚΡΙΣΕΙΣ Η σπασμωδική ή τονικοκλονική κρίση αρχίζει όταν κάποιος χάσει τις αισθήσεις του, πάθει ξαφνική ακαμψία, πέσει στο έδαφος και αρχίσει τους σπασμούς. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Μείνετε με το άτομο διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Σημειώστε την ώρα/διάρκεια της κρίσης. Προστατέψτε το άτομο από τραυματισμό απομακρύνετε οποιαδήποτε σκληρά αντικείμενα από το χώρο. Βάλτε κάτι μαλακό κάτω απ το κεφάλι του ατόμου. Χαλαρώστε τυχόν σφιχτά ρούχα. Μαλακά γυρίστε το άτομο στο πλευρό του κάντε αυτό το συντομότερο δυνατόν για να βοηθήσει στην αναπνοή. Ελάτε σε επαφή με το άτομο ώστε να γνωρίζετε ότι πράγματι ξαναβρήκε τις αισθήσεις του. Καθησυχάστε το άτομο. Απομακρύνετε τους θεατές. Μην περιορίζετε τις κινήσεις του ατόμου. Μην βάλετε τίποτα στο στόμα του. Μη δίνετε στο άτομο να πιει νερό, φάρμακα ή τροφή μέχρι να έχει ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις του. Μετά την κρίση, βάλτε το άτομο να ξαπλώσει στο αριστερό πλευρό του. Να έχετε υπόψη σας ότι υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να κάνει εμετό μετά την κρίση, πριν το άτομο ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις του. Οπότε, το κεφάλι του ατόμου θα πρέπει να είναι γυρισμένο ώστε αν κάνει εμετό να κυλήσει απ το στόμα του χωρίς να καταπιεί τον εμετό. Μείνετε μαζί με το άτομο μέχρι να συνέλθει (5 έως 20 λεπτά). Καλέστε ασθενοφόρο στο 000 εάν: οι σπασμοί της κρίσης διαρκέσουν πάνω από 5 λεπτά ή ακολουθήσει γρήγορα δεύτερη κρίση. το άτομο δεν ανακτήσει τις αισθήσεις του σε 5 λεπτά μετά την λήξη της κρίσης. η κρίση συνέβη μέσα στο νερό. το άτομο τραυματιστεί. το άτομο είναι έγκυος ή έχει διαβήτη. γνωρίζετε ή πιστεύετε ότι είναι η πρώτη κρίση του ατόμου. έχετε αμφιβολίες.

6 Σύνθετη μερική κρίση Με το είδος αυτό της κρίσης το άτομο μπορεί να φαίνεται ότι δεν αντιδρά και ότι έχει πάθει σύγχυση. Μπορεί να κάνει αυτόματες κινήσεις όπως ανοιγόκλεισμα των χειλιών, άσκοπη περιφορά ή ψηλαφητές κινήσεις του χεριού. Το άτομο μπορεί να επιδεικνύει ακατάλληλη συμπεριφορά που ίσως ληφθεί κατά λάθος ότι είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών. Κατά τη σύνθετη μερική κρίση ίσως χρειαστεί να καθοδηγήσετε ήσυχα το άτομο μακριά από εμπόδια και επικίνδυνα σημεία. Καθώς περνάει η κρίση, μιλήστε στοργικά στο άτομο και ρωτήστε αν αισθάνεται εντάξει. Καλέστε ασθενοφόρο αν το άτομο δεν αρχίσει να συνέρχεται μετά από 15 λεπτά. Κρίσης αφαίρεσης Η κρίση αφαίρεσης προκαλεί απώλεια των αισθήσεων για σύντομο διάστημα. Το άτομο έχει άσκοπο και κενό βλέμμα, οι βολβοί των ματιών μπορεί να γυρίσουν προς τα πάνω και τα βλέφαρα να ανοιγοκλείνουν. Μπορεί να ληφθεί κατά λάθος ως ονειροπόληση. Αναγνωρίστε ότι έχει συμβεί κρίση, καθησυχάστε το άτομο και επαναλάβετε τυχόν πληροφορίες που μπορεί να μην κατάλαβε κατά τη διάρκεια της κρίσης. ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΡΟ Σε μερικές περιπτώσεις, η απώλεια των αισθήσεων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και οι πρώτες βοήθειες πρέπει να επεκταθούν πέρα απ τις συνήθειες διαδικασίες. Η κρίση στο νερό είναι μια κατάσταση που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή. Αν κάποιος πάθει κρίση στο νερό, πχ. στη μπανιέρα, πισίνα: Στηρίξτε το άτομο μέσα στο νερό με το κεφάλι γυρισμένο ώστε το πρόσωπο και το κεφάλι να είναι έξω απ το νερό. Απομακρύνετε το άτομο απ το νερό μόλις σταματήσουν οι σπασμοί της κρίσης. Ελέγξτε αν αναπνέει το άτομο. Αν όχι, αρχίστε αμέσως CPR (Cardiopulmonary Resuscitation) (καρδιοπνευμονική ανάνηψη). Καλέστε ασθενοφόρο. Ακόμη κι αν το άτομο φαίνεται ότι έχει συνέλθει τελείως, θα πρέπει να κάνει πλήρη ιατρική εξέταση. Η κατάποση νερού μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον πνεύμονα ή καρδιά. Προφύλαξη: Αν η κρίση συμβεί έξω απ το νερό κατά τη διάρκεια μιας κολυμβητικής δραστηριότητας, το άτομο δεν θα πρέπει να συνεχίσει να κολυμπά ή να αθλείται στο νερό εκείνη τη μέρα, ακόμη κι αν το άτομο φαίνεται ότι έχει συνέλθει τελείως.

7 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΑΡΟΤΣΙ Αν κάποιος αρχίσει να έχει κρίση ενώ: Είναι περιορισμένος σε αναπηρικό καρότσι Κάθεται σε λεωφορείο, τρένο ή τραμ Είναι δεμένο σε παιδικό καρότσι Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, Σταματήστε και Παρατηρήστε Μην προσπαθείτε να σταματήσετε την κρίση. Μη βάζετε τίποτα στο στόμα του ατόμου. Μην προσπαθείτε να μετακινήσετε το άτομο απ τη θέση του στις περισσότερες περιπτώσεις το κάθισμα παρέχει κάποια στήριξη. Όμως, αν στο στόμα έχει τροφή, νερό ή εμετό πρέπει να απομακρύνετε το άτομο απ το κάθισμα και να το γυρίσετε αμέσως στο πλευρό του. Αν δεν ισχύει αυτό ακολουθήστε τις οδηγίες που περιγράφονται παρακάτω: Κατά τη διάρκεια της κρίσης: Προστατέψτε το άτομο να μην πέσει αν δεν υπάρχει ζώνη καθίσματος. Βεβαιωθείτε ότι το αναπηρικό καρότσι ή το παιδικό καρότσι είναι ασφαλές. Προστατέψτε το άτομο στηρίζοντας το κεφάλι του. Κάτι μαλακό κάτω απ το κεφάλι θα βοηθούσε αν το καρότσι δεν έχει ειδικό μαξιλαράκι. Ελέγξτε μήπως χρειάζεται να απομακρύνετε τυχόν σκληρά αντικείμενα που μπορεί να τραυματίσουν τα χέρια και ειδικά τα πόδια. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να κατεβάσετε το άτομο απ το καρότσι στο τέλος της κρίσης αν δεν μπορεί να αναπνεύσει. Οι αισθήσεις συνήθως επιστρέφουν σε λίγα λεπτά. Καθησυχάστε το άτομο και πέστε του τι συνέβηκε. Αυτές οι πληροφορίες προσαρμόστηκαν απ το έντυπο Epifile: εγχειρίδιο διαχείρισης επιληψίας. Epilepsy Australia. Δεύτερη Έκδοση 2004.

8 Ο μεγαλύτερος οργανισμός επιληψίας υπό τη διαχείριση καταναλωτών Epilepsy Australia Ltd Κεντρικά Γραφεία Burke Road Camberwell Vic 3124 Τηλ Φαξ Epilepsy ACT 27 Mulley St Holder ACT 2611 Τηλ Φαξ Epilepsy Australia in NSW PO Box 1049 Baulkham Hills NSW 2153 Τηλ Φαξ The Epilepsy Centre 266 Port Rd Hindmarsh SA 5007 Τηλ Φαξ Epilepsy Association of Tasmania Inc PO Box 562 Burnie Tas 7320 Τηλ Φαξ Epilepsy Association of Western Australia Inc The Niche 11 Aberdare Rd Nedlands WA 6009 Τηλ Φαξ Epilepsy Foundation of Victoria 818 Burke Rd Camberwell Vic 3124 Τηλ Φαξ Epilepsy Queensland Inc Level 2 Gabba Towers 411 Vulture Street Woolloongabba Qld 4102 Τηλ Φαξ epilepsy@epilepsyqueensland.com.au Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιληψία, τη θεραπεία και διαχείρισή της, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο Αποποίηση Ευθύνης: Ενώ οι πληροφορίες που περιέχονται στο φυλλάδιο αυτό απ ότι γνωρίζουμε είναι ακριβείς και χρήσιμες, δεν έχουν ως σκοπό να αντικαταστήσουν την άμεση επικοινωνία με τον κοινοτικό σας οργανισμό επιληψίας ή αρμόδιους επαγγελματίες υγείας.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΎ ΕΝΤΥΠΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αναπτυξιακή Αξιολόγηση σελ 2. Σημαντικά ορόσημα ανάπτυξης στο τέλος των 7 πρώτων μηνών σελ 7

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΎ ΕΝΤΥΠΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αναπτυξιακή Αξιολόγηση σελ 2. Σημαντικά ορόσημα ανάπτυξης στο τέλος των 7 πρώτων μηνών σελ 7 1 A Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Mονάδα Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο ιευθυντής-καθηγητής: Γ. Χρούσος ΑΝΑΠΤΥΞΗ &

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΕΤΙΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ. *Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι σπασμοί. υποχωρούν μόνοι τους χωρίς να προλάβουμε να δώσουμε κάποια θεραπεία.

ΠΥΡΕΤΙΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ. *Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι σπασμοί. υποχωρούν μόνοι τους χωρίς να προλάβουμε να δώσουμε κάποια θεραπεία. ΠΥΡΕΤΙΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ Παρασκευή Λογοθέτη Νοσηλεύτρια ΤΕ, Υπεύθυνη Παιδιατρικής Κλινικής Δεν υπάρχει τίποτα που να τρομοκρατεί περισσότερο ένα γονιό από τους σπασμούς. Έρχονται στα Εξωτερικά ιατρεία τρέχοντας

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας το θάνατο και τη δωρεά

Κατανοώντας το θάνατο και τη δωρεά Κατανοώντας το θάνατο και τη δωρεά 1 Κατανοώντας το θάνατο και τη δωρεά 2 Organ & Tissue Authority 2012 Τηλέφωνο: 02 6198 9800 Φαξ: 02 6198 9801 enquiries@donatelife.gov.au www.donatelife.gov.au Α ν διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Yasminelle επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία 0,02 mg / 3 mg Ethinylestradiol / Drospirenone Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο διαβήτης; What is diabetes? - Greek

Τι είναι ο διαβήτης; What is diabetes? - Greek Μιλώντας για τον διαβήτη Αρ. 42 Αναθεωρήθηκε τον Αύγουστο 2010 Τι είναι ο διαβήτης; What is diabetes? - Greek Ο διαβήτης είναι η ονομασία που δίνεται σε μια ομάδα διαφορετικών παθήσεων στις οποίες υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σας προτείνουμε να διαβάσετε ολόκληρο το φυλλάδιο όσο πιο σύντομα μπορείτε, σημειώνοντας ερωτήσεις στα κενά, για κάθε σημείο για το οποίο έχετε απορίες. Καθώς πλησιάζετε χρονικά στο κάθε βήμα, σας προτείνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ)

Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Περιεχόμενα Πρόλογος 2 Εισαγωγή 3 Τι είναι η αναπηρία; 4 Ποια είναι τα άτομα με αναπηρία;

Διαβάστε περισσότερα

Περάσματα. Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων

Περάσματα. Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων Περάσματα Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων Περάσματα ενα παιχνιδι ευαισθητοποιησης για τη ζωη των προσφυγων Δημιουργήθηκε από τους Chantal Barthélémy-Ruiz, Benoît Carpier και Nadia

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΟΣΑ ΛΕΕΙ ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ...

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΟΣΑ ΛΕΕΙ ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ... Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΟΣΑ ΛΕΕΙ ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ... ΚΕΙΜΕΝΟ: Ανχης (ΠΖ) Κωνσταντίνος Χαμεζόπουλος «Μην καμπουριάζεις, χτένιζε τα μαλλιά σου και σταμάτα να τρέχεις γύρω-γύρω». Η μαμά είχε δίκιο τελικά... Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Πώς λειτουργεί το μάτι

Πώς λειτουργεί το μάτι TM ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Πώς λειτουργεί το μάτι Κατανόηση της λειτουργίας του ματιού Όταν μαθαίνουμε για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, έχει σημασία να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το υγιές μάτι. Το οπτικό

Διαβάστε περισσότερα

Saxib. επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο δισκία Μιρταζαπίνη

Saxib. επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο δισκία Μιρταζαπίνη Saxib επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο δισκία Μιρταζαπίνη ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ ιαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρµακο. Φυλάξτε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΑΥΤΙΣΜΟΣ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Κωνσταντίνος Φρανσίς Παιδοψυχίατρος, MD, PhD Υπεύθυνος Κλινικού Ιατρείου Διάχυτων

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Copyright 2013 A.N. Triantafyllou Smashwords Edition Διαβάστε επίσης: Επισκέπτης (https://www.smashwords.com/books/view/336379) Ξενοδοχείο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ. ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ. ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ ηµιουργώντας έναν καλύτερο κόσµο Η Σαηεντολογία, που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε από τον Λ. Ρον Χάµπαρντ, είναι µια εφαρµοσµένη θρησκευτική φιλοσοφία η οποία προσφέρει έναν ακριβή δρόµο µέσω

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Σύνδεσµος ΙΨΔ. ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Διεθνής Σύνδεσµος ΙΨΔ. ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή Διεθνής Σύνδεσµος ΙΨΔ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή Τι είναι η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ); Φανταστείτε ότι το µυαλό σας µένει κολληµένο σε µια συγκεκριµένη σκέψη

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός

Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός Περιεχόμενα Εισαγωγή 4 Κεφάλαιο 1 Η ζωή με διπολική διαταραχή 7 Κεφάλαιο 2 Έχω διπολική διαταραχή; 11 Κεφάλαιο 3 Αναζητώντας τη διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ.15: Παιχνίδια. 15.1 Super Pong. [15_π01.sb]

Κεφ.15: Παιχνίδια. 15.1 Super Pong. [15_π01.sb] Κεφ.15: Παιχνίδια... Σε αυτό το κεφάλαιο: 15.1 Super Pong 15.1 Ναρκοπέδιο! 15.3 Σκοποβολή 15.4 Ο καρχαρίας 15.5 Παραλλαγή Pacman 15.6 Καροτοκυνηγός... 15.1 Super Pong [15_π01.sb] Στο παιχνίδι Super Pong

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕ» Κ. Κουνενού, Επικ. Καθηγήτρια ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Seropram 20 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία. Citalopram (ως υδροβρωμίδιο)

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Seropram 20 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία. Citalopram (ως υδροβρωμίδιο) CY. PIL Seropram 20 mg film-coated tablets / Greek ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Seropram 20 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία Citalopram (ως υδροβρωμίδιο) Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο

Διαβάστε περισσότερα

www.bolanis.gr Χειρουργός Ιωάννης Κ. Μπολάνης Νόσος Crohn Επιμέλεια Ιωάννης Κ. Μπολάνης Χειρουργός.

www.bolanis.gr Χειρουργός Ιωάννης Κ. Μπολάνης Νόσος Crohn Επιμέλεια Ιωάννης Κ. Μπολάνης Χειρουργός. Επιμέλεια. Μετάφραση από την Αγγλική έκδοση του NACC Ίλια Δαούση. Τηλ.: 210 72.10.000, Κιν.: 6945 588 540, Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 Τι είναι η Νόσος του Crohn;... 3 Πως λειτουργεί το πεπτικό σύστημα;...

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία;

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; Ορισμοί και πηγές Τα ηλεκτρικά πεδία δημιουργούνται από διαφορές της τάσης: όσο μεγαλύτερη είναι η τάση, τόσο ισχυρότερο είναι το πεδίο που δημιουργείται.

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλίο οδηγιών SCPH-75004. Πριν χρησιμοποιήσετε το προϊόν αυτό, διαβάστε προσεκτικά αυτό το βιβλίο και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά.

Βιβλίο οδηγιών SCPH-75004. Πριν χρησιμοποιήσετε το προϊόν αυτό, διαβάστε προσεκτικά αυτό το βιβλίο και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά. EL Βιβλίο οδηγιών SCPH-75004 Πριν χρησιμοποιήσετε το προϊόν αυτό, διαβάστε προσεκτικά αυτό το βιβλίο και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά. 7008137 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Για να μειώσετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ EΠIΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ EΠIΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ EΠIΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τι να ΜΗΝ κάνετε σε μια συνέντευξη Η πλειοψηφία των ατόμων που αναζητούν εργασία, αναλώνονται τόσο πολύ στο τι να πουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ή τι να γράψουν

Διαβάστε περισσότερα

10/06/07 10:58:50 3GKWN600_001. Honda PCX. Honda Motor Co., Ltd. 2010

10/06/07 10:58:50 3GKWN600_001. Honda PCX. Honda Motor Co., Ltd. 2010 10/06/07 10:58:50 3GKWN600_001 Honda PCX ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΚΑΤΟΧΟΥ Honda Motor Co., Ltd. 2010 10/06/07 10:58:53 3GKWN600_002 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ο ΗΓΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΤΗΣ Αυτό το σκούτερ είναι σχεδιασµένο για να

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον - Οδηγός για εργαζομένους - EΔΠΥΧΕ Περιεχόμενα 1. Γιατί η ψυχική υγεία στην εργασία είναι σημαντική για όλους... σελ. 04 2. Τι μπορείτε να κάνετε για

Διαβάστε περισσότερα