ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ"

Transcript

1 Ίσπρα, 30 Αυγούστου 2005 ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ

2 Περιεχόμενα 1. Αντικείμενο και πλαίσιο του προγράμματος GreenBuilding Υποχρεώσεις των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα GreenBuilding Οφέλη από την συμμετοχή στο πρόγραμμα GreenBuilding Περισσότερες πληροφορίες...17 Εισαγωγή Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελεί βασική συνιστώσα της πολιτικής της ΕΕ για την Ενέργεια και το Περιβάλλον, στην οποία συγκλίνουν όλα τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ποσοστό της κατανάλωσης ενέργειας που αντιστοιχεί στα κτίρια, αλλά και το μεγάλο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας, έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο κτιριακό τομέα. Μεγάλο βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου αποτελεί η Οδηγία 2002/91/EC για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα των Κτιρίων. Παράλληλα με την Οδηγία η Γενική Διεύθυνση για την Ενέργεια και τις Μεταφορές έχει δρομολογήσει μια σειρά δράσεων στα πλαίσια του προγράμματος Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη. Μία από αυτές τις δράσεις είναι το Πρόγραμμα GreenBuilding Το πρόγραμμα GreenBuilding, του οποίου η εφαρμογή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2005, επικεντρώνεται σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια του τριτογενή τομέα. Οι παρούσες οδηγίες προσδιορίζουν το βασικό πλαίσιο και τους κανόνες του προγράμματος. Αυτές οι οδηγίες συνοδεύονται από Τεχνικά Εγχειρίδια τα οποία βοηθούν τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν συγκεκριμένα μέτρα. Παράλληλα παρέχονται πρόσθετες Οδηγίες με μεθόδους Ενεργειακής Καταγραφής, Ενεργειακής Διαχείρισης και Οικονομικής Ανάλυσης. Το πρόγραμμα GreenBuilding έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι: Ευέλικτο και ανοιχτό, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σε υφιστάμενα και νέα κτίρια. Αρκετά ακριβές, έτσι ώστε να εξασφαλίζει ότι τα Μέλη που εφαρμόζουν ενεργειακές επεμβάσεις και φέρνουν εις πέρας την δέσμευσή τους, θα επιτύχουν σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση. Προσαρμόσιμο στην μεγάλη ποικιλία των εθνικών και τοπικών προγραμμάτων και ενεργειακών φορέων. Αποτελεσματικό στη διάδοση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα των Κτιρίων και την προώθηση της εφαρμογής της.

3 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΟΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Το πρόγραμμα GreenBuilding είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του οποίου οι ιδιοκτήτες και χρήστες κτιρίων του τριτογενή τομέα, ιδιωτικού ή δημόσιου, δέχονται υποστήριξη για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και για την εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κτίριά τους. Οποιαδήποτε επιχείρηση, εταιρία η οργανισμός που προγραμματίζει να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος, μπορεί να συμμετάσχει. Οργανισμοί, που μισθώνουν σε μακροπρόθεσμη βάση ή είναι ιδιοκτήτες επαγγελματικών κτιρίων, μπορούν γίνουν «Μέλη» του προγράμματος. Μέσω του προγράμματος GreenBuilding, τα Μέλη θα λάβουν: Βοήθεια στον καθορισμό και την εφαρμογή ενός προγράμματος δράσης, για να μειώσουν τις λειτουργικές ενεργειακές δαπάνες, διατηρώντας ή βελτιώνοντας τις συνθήκες άνεσης στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων τους, την εσωτερική ποιότητα του αέρα και βελτίωση της ποιότητας των ενεργειακών συστημάτων. Δημόσια αναγνώριση για τη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων της Ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2. Το παρόν έγγραφο περιγράφει τα οφέλη των Μελών, καθώς και τις υποχρεώσεις τους. Οι οργανισμοί που επιθυμούν να βοηθήσουν τα Μέλη του προγράμματος, να επιτύχουν τους στόχους τους, μπορούν να συμμετάσχουν ως GreenBuilding Endorsers (Υποστηρικτές) ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟ GreenBuilding Προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της συνεργασίας, έχουν ορισθεί κάποια κριτήρια επιλεξιμότητας. Εφόσον δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο δέσμευσης, η συμμετοχή των Μελών απαιτεί την ισχυρή δέσμευση και ουσιαστική συμβολή στους στόχους του προγράμματος GreenBuilding. Τα Μέλη μπορούν να αποσυρθούν από το πρόγραμμα οποιαδήποτε στιγμή χωρίς ποινική ρήτρα. Οι επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνουν Μέλη του προγράμματος, θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ακόλουθα βήματα: 1) Ενεργειακή Επιθεώρηση του κτιρίου που επιλέγεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα (βλ. Πλαίσιο Υποχρεώσεων, σελίδα?). 2) Διαμόρφωση ενός προγράμματος δράσης, στο οποίο θα καθορίζονται αναλυτικά το πεδίο και το είδος των επεμβάσεων στις οποίες θα προβεί η επιχείρηση. 3) Έγκριση του προγράμματος δράσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν διαβουλεύσεων με τον Εθνικό Εκπρόσωπο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει την αίτηση. 2 Με τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, οι επιχειρήσεις συμβάλλουν: Στην ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επίδρασης και ιδιαιτέρως στη μείωση εκπομπών CO2 Στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας Στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενες πηγές ενέργειας, βελτιώνοντας κατα συνέπεια την ασφάλεια εφοδιασμού ενέργειας 3 Επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή ως Endorser, μπορούν να τις βρούν στην αντίστοιχη ιστοσελίδα Συμμετοχή ως Endorser

4 4) Εφαρμογή ου προγράμματος δράσης, ετήσιες εκθέσεις προόδου προς την Επιτροπή και προς τον Εθνικό Εκπρόσωπο. Μέλος μπορεί επίσης να γίνει μία επιχείρηση με νέα κτίρια ή πρόσφατα ανακαινισμένα κτίρια. Σε αυτήν την περίπτωση, τα σχετικά κριτήρια βρίσκονται στην σελ.? Η διαδικασία περιγράφεται στις ακόλουθες παραγράφους. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του GreenBuilding, ο οργανισμός πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο προσωπικό. Το προσωπικό πρέπει να έχει γνώσεις σχεδιασμού και λειτουργίας των σχετικών συστημάτων των κτιρίων και να γνωρίζει λειτουργικά χαρακτηριστικά του κτιρίου. Οι μηχανικοί και το προσωπικό συντήρησης του οργανισμού, πρέπει να μπορούν να φέρουν εις πέρας τη διαδικασία που απαιτείται. Εναλλακτικά, ο οργανισμός μπορεί να επιλέξει έναν εξωτερικό συνεργάτη, π.χ. έναν endorser 3 GreenBuilding. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Εθνικοί Εκπρόσωποι μπορούν να παρέχουν τους καταλόγους των endorsers που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Σε μερικές περιπτώσεις, οι Εθνικοί Εκπρόσωποι, τα Εθνικά ή Τοπικά Ενεργειακά Κέντρα ή τα Εθνικά Προγράμματα μπορούν να προσφέρουν κάποια τεχνική βοήθεια ή οικονομική ενίσχυση. Σημειώνεται ότι δεν αποτελεί όρο για συμμετοχή στο πρόγραμμα η καταγραφή να γίνεται από κάποιον που δεν ανήκει στον οργανισμό. 3 Οι Υποστηρικτές Endorsers είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί οργανισμοί που ασπάζονται τους στόχους του προγράμματος GreenBuilding και συμφωνούν να βοηθήσουν την Επιτροπή και τους Εθνικούς Εκπροσώπους στην προώθηση του προγράμματος. Μερικοί Endorsers μπορούν επίσης να προσφέρουν υπηρεσίες, εξοπλισμό ή συμβουλές, που μπορεί να βοηθήσουν τα Μέλη να εφαρμόσουν το σχέδιο δράσης του GreenBuilding. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να επικυρώσει ή να εξασφαλίσει την ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρουν οι Endorsers. Επομένως τα Μέλη θα πρέπει να ελέγξουν την ποιότητα και την ικανότητα αυτού που επιλέγεται για συνεργασία.

5 1) Ενεργειακή Επιθεώρηση του κτιρίου 4 Το πρόγραμμα GreenBuilding και ο Εθνικός Εκπρόσωπος προτείνουν συγκεκριμένα στοιχεία για να βοηθήσουν τον οργανισμό: να προσδιορίσει την ενεργειακή χρήση και την υφιστάμενη κατάσταση (ώρες λειτουργίας, κλιματικά στοιχεία, κ.λ.π.) του κτιρίου να αξιολογήσει την πιθανή εξοικονόμηση ενέργειας στα συστήματα του κτιρίου και την αναβάθμιση ή αντικατάσταση τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ενεργειακή επιθεώρηση 5 του κτιρίου αποτελεί υποχρεωτικό βήμα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Στα πλαίσια της επιθεώρησης πρέπει να προσδιοριστούν οι επεμβάσεις για τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας, να δοθούν προτεραιότητες με βάση την οικονομική απόδοσή τους και πρέπει επίσης να υποδειχθούν πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ μέτρων που λαμβάνονται σε διαφορετικά σημεία των κτιρίων (π.χ. αλληλεπίδραση μεταξύ της μόνωσης και του μεγέθους του λέβητα) Εάν ο οργανισμός αποφασίσει να αναβαθμίσει μόνο ένα συγκεκριμένο υποσύστημα (φωτισμός, HVAC, κ.λ.π.), τότε ενθαρρύνεται έντονα για να κάνει μια λεπτομερέστερη ενεργειακή καταγραφή για το επιλεγμένο υποσύστημα έτσι ώστε να προσδιορίσει την σημαντικότερη και οικονομικώς αποδοτικότερη μέθοδο, καθώς επίσης να εντοπίσει πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών μέτρων και/ή υποσυστημάτων. 4 Ισχύει μόνο για υφιστάμενα κτίρια 5 Η αρχική ενεργειακή επιθεώρηση ολόκληρου του κτιρίου είναι ένας γενικός έλεγχος μέσω του οποίου προσδιορίζεται ποιά είναι τα συστήματα που καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια και που υπάρχει το μεγαλύτερο δυναμικό εξοικονόμησης.

6 2) Διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας Βάση των πληροφοριών που συλλέγονται στο βήμα 1, η επιχείρηση αποφασίζει και δεσμεύεται να εφαρμόσει ένα Σχέδιο Δράσης επιλέγοντας τα μέτρα με τα οποία θα επιτύχει την εξοικονόμηση ενέργειας που ανταποκρίνεται στα κριτήριά της για επικερδή επένδυση. Αυτό το σχέδιο πρέπει να καθορίζει το κτίριο/α ή ευρύτερες εγκαταστάσεις στα οποία θα εφαρμοστούν μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η δέσμευση μπορεί να αφορά όλα ή μέρος από τα συστήματα που αναφέρονται στη συνέχεια. Η επιχείρηση θα προσδιορίσει, για το επιλεγμένο κτίριο, τους τύπους των ενεργειακών συστημάτων και του εξοπλισμού στα οποία θα εφαρμόσει μέτρα εξοικονόμησης. Στο σχέδιο δράσης θα πρέπει κατά προτεραιότητα να συμπεριλαμβάνονται τα συστήματα με τις υψηλότερες ενεργειακές καταναλώσεις. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να περιλαμβάνει συστήματα υπεύθυνα για το σημαντικότερο μέρος της κατανάλωσης ενέργειας. Τα μέλη ενθαρρύνονται έντονα να επιλέξουν περισσότερες από μία από τις κάτωθι ενότητες. Κτιριακό κέλυφος(μόνωση, παράθυρα, κ.λπ.) Φωτισμός Εξοπλισμός γραφείων Ηλεκτρικές συσκευές (επαγγελματικά ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, ανελκυστήρες κ.λπ.) Μετασχηματιστές διανομής και UPS Αερισμός Κλιματισμός και Δροσισμός Ηλιακά συστήματα ζεστού νερού και θέρμανσης Συστήματα Συμπαραγωγής Διαχείριση Ενέργεια (υποχρεωτική ενότητα) Η δέσμευση ενός μέλους μπορεί να αφορά σε όλα τα κτίρια ή τις εγκαταστάσεις του οργανισμού, σε μερικά μόνο κτίρια, ή μπορεί να περιοριστεί σε ένα μόνο κτίριο 6 και μπορεί να είναι μια σταδιακή διαδικασία. Εταιρική δέσμευση: μια επιχείρηση μπορεί να συμμετάσχει ως «εταιρικό μέλος» εάν η δέσμευσή της αφορά σε μεγάλο τμήμα των κτιριακών της εγκαταστάσεων 7 είτε ιδιόκτητων είτε με μακροπρόθεσμη μίσθωση (τουλάχιστον 30% των συνολικών κτιριακών του εγκαταστάσεων). 6 Η θέση του Μέλους θα ισχύσει για το σύνολο της επιχείρησης ή για το κτίριο/κτίρια και τις εγκαταστάσεις που επιλέγονται από την επιχείρηση. Αυτό πρέπει να αποσαφηνίζεται στην πρόταση. Όταν μια επιχείρηση συμμετέχει στο GreenBuilding με ένα συγκεκριμένο κτίριο, αυτό πρέπει να υποδεικνύεται σαφώς από την επιχείρηση σε όλες τις δημοσιεύσεις τις σχετικές με το πρόγραμμα GreenBuilding, π.χ. Internet, διαφήμιση κλπ. Η Ε.Ε. επίσης, επισημαίνει το όνομα του κτιρίου/ων σε όλο το υλικό επικοινωνίας, π.χ. Internet, κατάλογοι, αφίσες κλπ. Περισσότερα κτίρια μπορούν να προστεθούν στη δέσμευση της επιχείρησης και είναι πάντοτε δυνατή η μετακίνηση από μια συμμετοχή με μεμονωμένο κτίριο σε μια εταιρική συμμετοχή και αντίστροφα. 7 Αυτή η αναλογία θα εφαρμοστεί με ευέλικτο τρόπο, π.χ. μια επιχείρηση μπορεί να επιλέξει να αντικαταστήσει ένα πολύ μεγάλο σύστημα ψύξης που παρουσιάζει συγκεκριμένα μηχανικά προβλήματα, και για το οποίο τα εργαλεία του Προγράμματος είναι ακατάλληλα. Το Μέλος θα πρε πει γενικά να συμπεριλάβει τα υποκαταστήματα / θυγατρικές εταιρείες στα οποία η επιχείρηση έχει μερίδιο ελέγχου. Το Μέλος μπορεί να συμπεριλάβει ή να αποκλείσει άλλα μεμονωμένα υποκαταστήματα

7 δέσμευση με κτίριο/κτίρια: μια επιχείρηση μπορεί να επιλέξει ένα ή περισσότερα κτίριά του, στα οποία θα δεσμευτεί να εφαρμόσει συστήματα εξοικονόμησης σε έναν ή περισσότερους από τους ανωτέρω ενεργειακούς τομείς. Η δέσμευση μπορεί να αφορά στη μείωση της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει το κτίριο ή να περιορίζεται σε μία ή περισσότερες τελικές χρήσεις. Σ αυτή την περίπτωση η δέσμευση θα αφορά σε εκείνες τις ενότητες που αντιστοιχούν στα συστήματα με την υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας, όπως θα προσδιορίζεται από την ενεργειακή επιθεώρηση. Ωστόσο, τα Μέλη ενθαρρύνονται να αντιμετωπίζουν συνολικά το κτίριο και να περιλαμβάνουν στις δράσεις τους όλες τις οικονομικά αποδεκτές επεμβάσεις (βλ. Σημείωση 10) Στην περίπτωση που η δέσμευση αφορά σε ένα μόνο συγκεκριμένο υποσύστημα (π.χ. φωτισμός, HVAC), θα πρέπει να υποβάλλει την αιτιολόγηση της επιλογής του μαζί με το σχέδιο δράσης. Το πρόγραμμα δράσης θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις που έχουν εκτιμηθεί και αποφασιστεί (επενδύσεις για αναβάθμιση ή για αντικατάσταση του εξοπλισμού, βελτίωση συντήρησης, κ.λπ.). Θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις των σχετικών ενοτήτων. Αυτές οι ενότητες περιέχουν κατευθυντήριες γραμμές για τυπικές δράσεις που συνιστώνται και/ η αναμένονται από τους συνεργάτες. Στην περίπτωση Νέων Κτιρίων, απαιτείται πλήρης ανάλυση της αναμενόμενης ενεργειακής απόδοσης του νέου κτιρίου καθώς και των τεχνολογιών που θα χρησιμοποιηθούν. Η κατευθυντήρια αρχή για τα νέα κτίρια, είναι να καταναλώνουν 25% λιγότερη ενέργεια, αν αυτό είναι οικονομικά βιώσιμο (βλ. σημείωση 10), από αυτή που καταναλώνει ένα συμβατικό νέο κτίριο. Στην περίπτωση Υφιστάμενων Κτιρίων, η αρχή είναι να καταναλώνουν 25% λιγότερη ενέργεια, αν αυτό είναι οικονομικά βιώσιμο (βλ. σημείωση 10), από αυτή που κατανάλωναν πριν την αναβάθμιση. Εάν επιλεγεί ένα μόνον σύστημα τελικής ενεργειακής χρήσης / υποσύστημα για αναβάθμιση, τότε η απαίτηση για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, κατά 25% τουλάχιστον, θα αφορά το συγκεκριμένο σύστημα / υποσύστημα. Κτίρια τα οποία έχουν ήδη ανακαινιστεί πρόσφατα (μετά την ), μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εφ όσον ικανοποιούν τη συνθήκη: τουλάχιστον το 25% της αρχικής καταναλισκόμενης ενέργειας να έχει εξοικονομηθεί από την ανακαίνιση η το κτίριο να απαιτεί 25% λιγότερη ενέργεια, αν αυτό είναι οικονομικά βιώσιμο (βλ. σημείωση 10), σε σχέση με τη νομοθεσία για κατανάλωση ενέργειας ή σε σχέση με ένα συμβατικό νέο κτίριο. Πέραν των συγκεκριμένων δράσεων, οι συμμετέχοντες πρέπει να υιοθετήσουν τις γενικές αρχές διαχείρισης της ενέργειας, έτσι όπως αυτές περιγράφονται στην ενότητα «Διαχείριση Ενέργειας». Αυτή η ενότητα προτείνει εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στο να γίνει η ενεργειακή αποδοτικότητα παράμετρος των διαχειριστικών προτεραιοτήτων, σε κάθε φάση του κύκλου ζωής του κτιρίου και του εξοπλισμού /συστημάτων του: σχεδιασμός κτιρίου / συστημάτων,

8 σχεδιασμός συστημάτων, επιλογή εξοπλισμού, κατασκευή και εγκατάσταση συστημάτων, παρακολούθηση της λειτουργίας και συντήρηση, αγορά ενέργειας και ηλεκτρισμού, εκπαίδευση και κίνητρα, μετρήσεις και επαλήθευση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Εθνικός Εκπρόσωπος και τα Εθνικά/Τοπικά Ενεργειακά Κέντρα μπορούν να βοηθήσουν τα Μέλη στον προσδιορισμό του πεδίου και της φύσης της δέσμευσής τους. Στο σχέδιο δράσης, ο οργανισμός θα πρέπει να καθορίσει ένα άτομο υπεύθυνο για να ελέγχει και να επιβεβαιώνει την εφαρμογή του σχεδίου και το οποίο θα επικοινωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Εθνικό Εκπρόσωπο 8. Αυτό το άτομο (που ορίζεται ως διαχειριστής του προγράμματος GreenBuilding) θα πρέπει: Να επιβεβαιώσει ότι τα εργαλεία διαχείρισης, ο προϋπολογισμός και η εταιρική πολιτική είναι κατάλληλα, για την υλοποίηση του προγράμματος. Να διαχειρίζεται το έργο Να ενημερώνει τον κύριο διαχειριστή του προγράμματος για την πρόοδο του έργου Να ετοιμάζει εκθέσεις προόδου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 3) Έγκριση της δέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Αποδοχή Μέλους Το προτεινόμενο σχέδιο δράσης θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η αίτηση βρίσκεται στην τελευταία σελίδα) και στον Εθνικό Εκπρόσωπο 9, που θα ελέγξουν αν το σχέδιο: Έχει αναλάβει σοβαρή δέσμευση για εξοικονόμηση ενέργειας Περιγράφει τα επιλεγμένα υποσυστήματα και υποδεικνύει τους λόγους της επιλογής Επιλέγει το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικά βιώσιμων παρεμβάσεων 10 για ενεργειακή εξοικονόμηση, που προσδιορίστηκαν από την ενεργειακή καταγραφή και έχει λάβει υπόψη τις σχετικές ενότητες. Περιέχει ικανοποιητική αναφορά της διαδικασίας. Για την περιγραφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί η προτεινόμενη φόρμα. Οι ενέργειες που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους τύπους συστημάτων μπορούν να αναφερθούν όπως στις φόρμες των αντιστοίχων ενοτήτων. 8 Όπου εφαρμόζεται 9 Σε μία χώρα όπου δεν έχει ορισθεί Εθνικός Εκπρόσωπος, το υλικό μπορεί να αποσταλεί μόνο στην Ε.Ε. 10 Για να διερευνηθεί εάν μία ενεργειακή παρέμβαση είναι οικονομικά βιώσιμη, το Μέλος μπορεί να επιλέξει είτε να χρησιμοποιήσει ως κριτήριο (1) τον δείκτη Internal Rate of Return IRR η τιμή του οποίου υπολογίζεται ίση με 20% για μια περίοδο 15 ετών ή εναλλακτικά (2) τη μέθοδο Ελάχιστου Κόστους Κύκλου Ζωής για τη διάρκεια του έργου (κατ ελάχιστο 5 έτη). Ο δείκτης IRR είναι το επιτόκιο που εξισώνει την παρούσα αξία μιας αναμενόμενης μελλοντικής χρηματοροής με το αρχικό κόστος του έργου. Εκφρασμένο ως ποσοστό, το IRR μπορεί εύκολα να συγκριθεί με τα ποσοστά των δανείων και να καθορίσει την αποδοτικότητα μιας επένδυσης. Μια τιμή IRR ίση με 20% για μια περίοδο 15 ετών αντιστοιχεί σε χρόνο απόσβεσης 4,7 έτη. Η μέθοδος Ελαχίστου Κόστους συνίσταται στην αποδοχή μιας επένδυσης όταν ο δείκτης της Παρούσας Αξίας (NPV) της επένδυσης είναι μεγαλύτερος ή ίσος με 0. Ο NPV είναι η ολική χρηματοροή που δημιουργεί το έργο κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του, συμπεριλαμβανομένου του αρχικού κόστους (υπολογίζεται αρνητικά), με προεξόφληση των χρηματοροών που θα προκύψει στο μέλλον.

9 Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίζεται στα ανωτέρω τέσσερα κριτήρια και στις κατευθυντήριες αρχές για εξοικονόμηση ενέργειας. Η κύρια κατευθυντήρια αρχή είναι ότι τα περισσότερα από τα μέτρα οικονομικής αποδοτικότητας (βλέπε σημείωση 10) πρέπει να εφαρμοστούν και δεν πρέπει να παραλειφθούν μέτρα τα οποία είναι σημαντικά για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Μόνο στην περίπτωση συγκεκριμένων και λεπτομερώς αιτιολογημένων περιορισμών (π.χ. ιστορικά κτίρια) παρεκκλίσεις από τις κατευθυντήριες αρχές μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Στην περίπτωση εταιρικής δέσμευσης, η αίτηση της επιχείρησης για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορεί να εγκριθεί μόνο αν η δέσμευση αφορά στην ενεργειακή επιθεώρηση τουλάχιστον του 30% των κτιριακών του εγκαταστάσεων και αυτό αναφέρεται στην αίτηση. Στην περίπτωση που η δέσμευση μίας επιχείρησης αφορά μόνο σε νέα κτίρια, η αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο αν δεσμευτεί να κατασκευάσει τουλάχιστον ένα νέο κτίριο, στο οποίο θα εφαρμοστούν οι απαιτήσεις του προγράμματος GreenBuilding (σχετική τεκμηρίωση πρέπει να συμπεριληφθεί), κατά την διάρκεια του προγράμματος. Μια εταιρική δέσμευση για νέα κτίρια είναι επίσης δυνατή, αν υπάρχει δέσμευση ότι θα εφαρμοσθούν οι οδηγίες του προγράμματος GreenBuilding για όλα τα μελλοντικά νέα κτίρια (στη χρονική διάρκεια του προγράμματος). Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υποβληθεί το σχέδιο δράσης για την ενεργειακή διαχείριση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντός 30 ημερών θα εξετάσει και θα εγκρίνει το πρόγραμμα δράσης ή θα ενημερώσει για τους λόγους της απόρριψης. Αν το πρόγραμμα εγκριθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στον οργανισμό την άδεια συμμετοχής, με όλα τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται. 4) Το Μέλος εφαρμόζει το σχέδιο δράσης και δίνει αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Το Μέλος εκτελεί το σχέδιο δράσης και δίνει αναφορά για την ολοκλήρωση του έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον Εθνικό Εκπρόσωπο, σύμφωνα με τα προτεινόμενα από το Μέλος στο βήμα 2. Το Μέλος μπορεί να βοηθηθεί για την σύνταξη της αναφοράς από ένα τρίτο μέλος, π.χ. από έναν Endorser. Η συμμόρφωση με τους κοινοτικούς, εθνικούς και τοπικούς κανονισμούς θα είναι υποχρεωτική για οποιοδήποτε δράση ή έργο που αναλαμβάνεται στα πλαίσια του προγράμματος. Η Επιτροπή θα εξετάσει την έκθεση του Μέλους και θα ελέγξει αν ανταποκρίνεται στο σχέδιο δράσης. Αν η εκτέλεση του σχεδίου δράσης έχει αισθητή απόκλιση από το συμφωνηθέν ή αν η επιχείρηση δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή του να ενημερώνει για την εξέλιξη του έργου, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να τερματίσει την συμμετοχή της επιχείρησης. Πριν από αυτό το βήμα, η Επιτροπή θα προσπαθήσει να συζητήσει το θέμα με το Μέλος και να επιλύσει το πρόβλημα με φιλικό τρόπο. Με την πάροδο 3 ετών από την ολοκλήρωση του τελευταίου έργου του GreenBuilding, στην περίπτωση που το Μέλος δεν αναλάβει άλλα κτιριακά έργα (νέο κτίριο ή ανακαίνιση κτιρίου), η συνεργασία θα λήξει.

10 4. ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα έχουν βοήθεια, συμβουλές και τεχνική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τους Εθνικούς Εκπροσώπους για τη διαμόρφωση και την υλοποίηση του σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 11. Το πρόγραμμα αφορά σε κτίρια του τριτογενή τομέα, για τα οποία έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει μεγάλη τεχνικό και οικονομικό δυναμικό για ενεργειακή εξοικονόμηση. Με την υλοποίηση του προγράμματος δράσης, η επιχείρηση θα έχει επιτύχει: Να διατηρήσει ή να βελτιώσει τις συνθήκες άνεσης, την ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος και το βαθμό απόδοσης των συστημάτων στα οποία θα παρέμβει. Να πραγματοποιήσει τη μέγιστη τεχνικά εφικτή και οικονομικά αποδεκτή εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, τα Μέλη θα έχουν τη δημόσια αναγνώριση για τις προσπάθειές τους, μέσω της Εκστρατείας Προώθησης του προγράμματος, η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ενεργειακά ζητήματα. Τα Μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το logo του προγράμματος 12. Μπορούν επίσης να τοποθετήσουν στα κτίριά τους τις πλακέτες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες δημοσιοποιούν τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και τη συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα κτίρια που επιτυγχάνουν χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση π.χ. λιγότερη από 70% για τα υφιστάμενα και ανακαινισμένα κτίρια και 50% για τα νέα κτίρια, από τη μέση κατανάλωση για το συγκεκριμένο τύπο και χρήση κτιρίου, θα πάρουν την πλακέτα GreenBuilding για το συγκεκριμένο κτίριο, η οποία θα επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο κτίριο έχει χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Ο κατάλογος των Μελών του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της περιγραφής της συγκεκριμένης συμβολής τους στο πρόγραμμα θα δημοσιευτεί ευρέως ( φυλλάδια, διαδύκτιο, κ.τ.λ). Η Επιτροπή θα αποστείλει τον κατάλογο των Μελών στον Εθνικό Εκπρόσωπο του προγράμματος και στους αντιπροσώπους των Κρατών-Μελών στην Επιτροπή του προγράμματος Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη. Τα Μέλη θα κληθούν να παράσχουν στην Επιτροπή πληροφορίες για δημοσίευση και λεπτομέρειες για τις βασικές ενεργειακές χρήσεις, πληροφορίες για τις δράσεις 11 Δεν δίδεται καμία οικονομική υποστήριξη απο την Ε.Ε. στα Μέλη του Προγράμματος. Σε μερικές χώρες, εθνικά προγράμματα (χρηματοδότησης ενεργειακών επιθεωρήσεων ή εργαλείων για λήψη αποφάσεων, θεσμικά κίνητρα, ή εθελοντικές συμφωνίες κλπ.) μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και να διευκολύνουν τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα GreenBuilding. Παρακαλείσθε να απευθυνθείτε στις βάσεις δεδομένων του GreenBuilding ΚΑΙ ΤΩΝ Εθνικών Προγραμμάτων που διατίθενται στο διαδ Endorsers ίκτυο, στη διέυθυνση: 12 Στη χρήση του logo πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι περιορισμοί που καθορίζονται στην ενότητα των Υποχρεώσεων των Μελών. Το logo δεν αφορά σε συγκεκριμένο κτίριο αλλά στην επιχείρηση στην οποία ανήκει το κτίριο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο έντυπο υλικό και στις διαφημίσεις της επιχείρησης. Το logo δηλώνει οτι η επιχείρηση είναι Μέλος του Προγράμματος και έχει εφαρμόσει συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Το logo δεν υποδεικνύει οτι κάθε κτίριο της επιχείρησης έχει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

11 τους και την εξοικονόμηση μετά την επένδυση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει εκτιμήσεις για τη συμβολή στη μείωση της περιβαλλοντικής μόλυνσης. Οι σχετικές δραστηριότητες των Μελών μπορούν να συμπεριληφθούν στις δραστηριότητες προώθησης του προγράμματος, όπως Ευρωπαϊκά Βραβεία και Καταλόγους. Στα εξέχοντα Μέλη απονέμονται βραβεία GreenBuilding σε διάφορες κατηγορίες. 4. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Πληροφορίες για το πρόγραμμα GreenBuilding είναι διαθέσιμες στο διαδύκτιο στη σελίδα: Για συγκεκριμένες ερωτήσεις, επικοινωνήστε με: Paolo Bertoldi, GreenBuilding Programme manager European Commission, Joint Research Centre, I Ispra (Va) Tel , Fax Πληροφορίες σχετικές με το πρόγραμμα δίδονται επίσης από τους Εθνικούς Εκπροσώπους (κατάλογος διαθέσιμος στη διεύθυνση )

12 EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME PARTNERSHIP COMMITMENT SUBMISSION FORM The organisation/company/institution/authority 13.. declares its willingness to participate in the GreenBuilding Programme and to commit itself to carry out the actions described in the attached Action Plan and to adhere to the general principles described in the GreenBuilding Partner Guidelines. The organisation will keep the European Commission and the respective National Contact Point informed of the implementation of the Action Plan. The Name of the GreenBuilding manager appointed by the company is: Name:... Managerial Function:... Address:... Tel. / Fax: /... / internet:... Director or person authorised to sign for the organisation: Name:... Managerial Function:... Address:... Tel. / Fax: /... / internet:... Signature... Date... Attachments: Audit report Action plan Please send the signed submission form to : Paolo Bertoldi European Commission, Joint Research Centre TP 450 I Ispra (VA) Tel Fax paolo.bertoldi@cec.eu.int Please send copy of the signed submission form to your National Contact Point (list available on 13 In case of building(s) partnership please indicate clearly the name and location of the building(s) entered in the programme

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ENDORSERS

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ENDORSERS Ίσπρα, 30 Αυγούστου 2005 ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ENDORSERS 1 Περιεχόμενα 1. Αντικείμενο και πλαίσιο του προγράμματος GreenBuilding...1 2. Υποχρεώσεις των Υποστηρικτών Endorsers...2

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα GreenBuilding

Το πρόγραμμα GreenBuilding EUROPEAN COMMISSION Το πρόγραμμα GreenBuilding Λένα Λαμπροπούλου Αρχιτέκτων Μηχ/κος MSc ΚΑΠΕ - Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΑΘΗΝΑ, 31 Μαίου 2006 Στόχοι της Πολιτικής της Ε Ε για τη Ενέργεια και το

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα GreenBuilding

Το πρόγραμμα GreenBuilding EUROPEAN COMMISSION Το πρόγραμμα GreenBuilding Λένα Λαμπροπούλου Αρχιτέκτων Μηχ/κος MSc EDE ΚΑΠΕ Κατανάλωση και Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής Ενέργειας στον Οικιακό και Τριτογενή Τομέα ΑΘΗΝΑ, 20 Ιουνίου 2008

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα GreenBuilding

Το πρόγραμμα GreenBuilding EUROPEAN COMMISSION Το πρόγραμμα GreenBuilding Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στα κτίρια του Τριτογενούς Τομέα, Φωτεινή Καραμάνη Χημικός Μηχ/κος MSc, ΚΑΠΕ ΑΘΗΝΑ, 2 Ιουλίου 2009 Κατανάλωση ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Απαιτούμενη Διαχείριση Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Motor Challenge Ενότητα Πολιτικής Ενεργειακής Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Απαιτούμενη. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Απαιτούμενη. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Απαιτούμενη Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Motor Challenge Οδηγίες μελών 1. Το αντικείμενο και ο σκοπός του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΙΝOΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΙΝOΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΙΝOΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Νέες Ενέργειες και Διαχείριση Ζήτησης Προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Διαχείριση Ζήτησης Ίσπρα, 30 Αυγούστου 2005 ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθεί το πρότυπό µας, το οποίο ελπίζουµε να βρείτε χρήσιµο. ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ακολουθεί το πρότυπό µας, το οποίο ελπίζουµε να βρείτε χρήσιµο. ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Προτάσεις του WWF Ελλάς για το περιεχόµενο του Εθνικού Σχεδίου ράσης Ενεργειακής Απόδοσης σύµφωνα µε την Οδηγία 2006/32/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Greenbuilding, 2 Ιουλίου 2009 - Αθήνα

Ημερίδα Greenbuilding, 2 Ιουλίου 2009 - Αθήνα Εναρμόνιση της Οδηγία 2006/32/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες 1 ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση ΙΑΤΡΙΔΗΣ ΜΗΝΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

n0e-sport Project number: IEE/12/017/S

n0e-sport Project number: IEE/12/017/S n0e-sport Project number: IEE/12/017/S12.666718 ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ για Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας για Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Διαχείριση Ζήτησης Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Motor Challenge Ενότητα Συστημάτων Συμπιεσμένου Αέρα 1.

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Κτίρια με χρήση Συστημάτων Ελέγχου

Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Κτίρια με χρήση Συστημάτων Ελέγχου Αρθρο προς δημοσίευση στο τεύχος 32 του περιοδικού «Περιβάλλον 21» Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Κτίρια με χρήση Συστημάτων Ελέγχου Δρ. Ηλίας Σωφρόνης, Μηχ/γος Μηχ/κος, Thelcon ΕΠΕ (www.thelcon.gr) Η ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ενότητα I.

Εκπαιδευτική Ενότητα I. Εκπαιδευτική Ενότητα I. ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΕΑ Εισαγωγικά Έργο Transparense Intelligent Energy Europe ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ I. ΣΕΑ Εισαγωγικά II. ΣΕΑ Διαδικασία από τον Προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ Η GREEN EVOLUTION Α.Ε. δραστηριοποιείται στους τοµείς του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας και της Οικονοµίας Άνθρακα. Προσφέρει ολοκληρωµένες εξειδικευµένες

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο AIDA. Ορισμός & Θεσμικό πλαίσιο Κτιρίων με σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας

Το έργο AIDA. Ορισμός & Θεσμικό πλαίσιο Κτιρίων με σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας 30 Νοεμβρίου 2012, 1 η Εκπαιδευτική επίσκεψη: Κτίριο γραφείων της εταιρείας R.C.TECH Το έργο AIDA Ορισμός & Θεσμικό πλαίσιο Κτιρίων με σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας Γιακουμή Αργυρώ, Φυσικός, MSc.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Με τον όρο «ενεργειακή αναβάθμιση» εννοούμε μια σειρά απλών επεμβάσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κτηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια. Όση χρειάζεται. Όπου χρειάζεται. Ενεργειακές Υπηρεσίες προς ΟΤΑ

Ενέργεια. Όση χρειάζεται. Όπου χρειάζεται. Ενεργειακές Υπηρεσίες προς ΟΤΑ Ενέργεια. Όση χρειάζεται. Όπου χρειάζεται. Ενεργειακές Υπηρεσίες προς ΟΤΑ Γιώργος Πολυμενόπουλος 5/11/2008 Παγκόσμια Συγκυρία Αβεβαιότητα Οικονομία Ενέργεια Περιβάλλον Αντίκτυπος Παγκόσμιο Επίπεδο Τοπικό

Διαβάστε περισσότερα

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Χτίζοντας Το Μέλλον Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ ΥΠΕΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕΤΡΟΛΙΑΓΚΗ Προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας Ν.Ε. ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.4.2015 COM(2015) 178 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με το εθελοντικό σύστημα οικολογικού σχεδιασμού για τις κονσόλες

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Απαιτούμενη Διαχείριση Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Motor Challenge Ενότητα Συστημάτων Αντλιών 1. Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα αυτό: Είναι το μεγαλύτερο και πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα επέμβασης στον κτιριακό τομέα στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα αυτό: Είναι το μεγαλύτερο και πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα επέμβασης στον κτιριακό τομέα στην Ευρώπη. ΚΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Το πρόγραμμα αυτό: Είναι το μεγαλύτερο και πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα επέμβασης στον κτιριακό τομέα στην Ευρώπη. Ξεκινάει το 2011 και ολοκληρώνεται το 2020. Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς. Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς. Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) Δήμου Κηφισιάς Γιώργος Μαρκογιαννάκης Σύμβουλος Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, MSc Κηφισιά 08/09/2017 Τι είναι το ΣΔΑΕ; Ένα Σχέδιο Δράσης το οποίο παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ CLEARSUPPORT

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ CLEARSUPPORT ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ CLEARSUPPORT Του Γιάννη Βουρδουµπά ΤΕΙ Κρήτης Τµήµα Φυσικών πόρων και περιβάλλοντος Ρωµανού 3, Χαλέπα, 73133 Χανιά E-mail: gboyrd@tee.gr XANIA 18/04/2007

Διαβάστε περισσότερα

Διημερίδα. Ενέργεια, Περιβάλλον & Εξοικονόμηση Ενέργειας. Αθήνα, πρώην ανατ. αερολιμένας, 11 Απριλίου 2008 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ

Διημερίδα. Ενέργεια, Περιβάλλον & Εξοικονόμηση Ενέργειας. Αθήνα, πρώην ανατ. αερολιμένας, 11 Απριλίου 2008 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ Έκθεση Διημερίδα Ενέργεια, Περιβάλλον & Εξοικονόμηση Ενέργειας Αθήνα, πρώην ανατ. αερολιμένας, 11 Απριλίου 2008 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΩΡ H ΑΚΤΩΡ είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία στην Ελλάδα με πάνω από εξήντα χρόνια δυναμικής συμμετοχής στην

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc. Μαρία Τερμεντζίδου, Περιβαλλοντολόγος

Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc. Μαρία Τερμεντζίδου, Περιβαλλοντολόγος Εφαρμογές Καλών Πρακτικών σε ΟΤΑ: Η περίπτωση του Ενεργειακού Σχεδιασμού του Δήμου Σερρών Χρήστος Πάλλας, Ηλ. Μηχανικός Περιβαλλοντολόγος Msc Προϊστ. Τμήματος Η/Μ έργων & Ενεργειακών Εφαρμογών Δήμου Σερρών

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση Ενέργειας Η εφαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ στην Κυπρο

Εξοικονόμηση Ενέργειας Η εφαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ στην Κυπρο ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Εξοικονόμηση Ενέργειας Η εφαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ στην Κυπρο 5 ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου Ξενοδοχείο Hilton 1/11/17

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ) ΣΤΟN ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ) ΣΤΟN ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ Αθήνα Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016 ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ) ΣΤΟN ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ Γιακουμή Αργυρώ MSc Φυσικός, Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής ΚΑΠΕ ΤΟ ΕΡΓΟ Τίτλος έργου: «Υποστήριξη και παρακολούθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές απαιτήσεις και προδιαγραφές προκήρυξης έργων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακης Απόδοσης (ΣΕΑ)

Βασικές απαιτήσεις και προδιαγραφές προκήρυξης έργων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακης Απόδοσης (ΣΕΑ) 7 Μαρτίου 2019, Αθήνα 2 nd National Roundtable on Financing Energy Efficiency in Greece Βασικές απαιτήσεις και προδιαγραφές προκήρυξης έργων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακης Απόδοσης (ΣΕΑ) Γιακουμή Αργυρώ ΚΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Συνέδριο ΟΠΕ - ΣΒΒΕ Ποιότητα, Προδιαγραφές, Πιστοποίηση, Έλεγχος Αγοράς στον κλάδο των οµικών Υλικών Ξεν. Hyatt Regency, Θεσσαλονίκη, 2 εκεµβρίου 2008 ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εξοπλισμός Γραφείου - Τεχνικό Εγχειρίδιο

Εξοπλισμός Γραφείου - Τεχνικό Εγχειρίδιο ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING Εξοπλισμός Γραφείου - Τεχνικό Εγχειρίδιο Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή...2 2. Καταγραφή συστημάτων... 2 3. Εκτίμηση τεχνικών μέτρωνεξοικονόμησης ενέργειας... 4 4. Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία;

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Διεπιστημονική προσέγγιση στα ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ :Τεχνολογία, Περιβάλλον, Πολιτισμός Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Κλειώ Αξαρλή,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση

Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση 1 Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Αναδιατύπωση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση και διασύνδεση με την πρόταση για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΙΡΙΠΙΤΣΗ Λειτουργός Βιομηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση ενέργειας & προμήθειες

Εξοικονόμηση ενέργειας & προμήθειες Εξοικονόμηση ενέργειας & προμήθειες Ομάδες προϊόντων με υψηλή ενεργειακή κατανάλωση Μηχανισμοί κοινών προμηθειών Προϊόντα & εξοπλισμός παράμετροι για εξοικονόμηση ενέργειας Συνεχή χρήση Βαθμός Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ).../... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ).../... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 4.3.2019 C(2019) 1616 final ANNEXES 1 to 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ του ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ).../... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για την τροποποίηση των παραρτημάτων VIII και IX της οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Πεντέλης Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας. Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής

Δήμος Πεντέλης Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας. Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Μάρτιος 2014 O δήμος της Πεντέλης είναι σήμερα μια αλσούπολη 17 km Β.Α της Αθήνας Πληθυσμός: Εκταση:

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμησης Ενέργειας

Εξοικονόμησης Ενέργειας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Πράσινη Επιχειρηματικότητα στον τομέα της Ενέργειας Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝ.

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

ESCO s και η συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας

ESCO s και η συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας Ενέργεια. Όση χρειάζεται. Όπου χρειάζεται. ESCO s και η συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας Γιώργος Πολυμενόπουλος 20/6/2008 Agenda 1 Γιατί ιδρύθηκε η HELESCO Υπηρεσίες της Helesco Χρηματοδότηση από

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της Προγραμματικής Περιόδου για τη χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και επιχειρήσεων

Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της Προγραμματικής Περιόδου για τη χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και επιχειρήσεων Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της Προγραμματικής Περιόδου 2014 2020 για τη χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και επιχειρήσεων ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ TOMEA EΝΕΡΓΕΙΑΣ Αθήνα, Ιανουάριος 2019 Προγραμματική

Διαβάστε περισσότερα

«Θεσμικό πλαίσιο για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα»

«Θεσμικό πλαίσιο για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα» «Θεσμικό πλαίσιο για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα» "The policy context of Energy Efficiency in Greece". Βίκυ Σίτα Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών & Ενεργειακής Αποδοτικότητας 31 Μαΐου 2018 εθνική συνεισφορά

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα

Θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα Θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα ΕΕ & ΠΔΠ Κατευθυντήριες γραμμές και θεσμικό πλαίσιο Οδηγίες για Δημόσιες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ Αθήνα, 27-09-2013 ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ Το ΥΠΕΚΑ, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη αλλαγής του τρόπου χρήσης της ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών [ 1 ] [ 1 ] Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών - Ποταμός Αχελώος - Ταμιευτήρας >> H Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ενεργειακή επανάσταση 3 ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Ενεργειακή Επανάσταση Τεχνική έκθεση που δείχνει τον τρόπο με τον οποίον εξασφαλίζεται ενεργειακή επάρκεια παγκοσμίως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Γ. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ, PhD, Διπλ. Μηχ. Μηχ Υπεύθυνος Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΝΑ ΝΕΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ενότητες παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Η χρηματοδότηση από τρίτους: Ένα νέο μοντέλο για την ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων

Η χρηματοδότηση από τρίτους: Ένα νέο μοντέλο για την ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων Προοπτικές ανάπτυξης και οφέλη των επιχειρήσεων μέσω εξοικονόμησης ενέργειας Η χρηματοδότηση από τρίτους: Ένα νέο μοντέλο για την ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων Άρης Παπαδόπουλος Δ/νων Σύμβουλος ΖΕΒ

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Τροπολογία. Anneleen Van Bossuyt εξ ονόματος της Ομάδας ECR

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Τροπολογία. Anneleen Van Bossuyt εξ ονόματος της Ομάδας ECR 11.1.2018 A8-0391/103 103 Άρθρο 1 παράγραφος 1 σημείο 1 Άρθρο 1 παράγραφος 1 1. Με την παρούσα οδηγία ορίζεται κοινό πλαίσιο μέτρων για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης εντός της Ένωσης προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

4 ο Συνέδριο ΕNERTECH 09

4 ο Συνέδριο ΕNERTECH 09 4 ο Συνέδριο ΕNERTECH 09 Ξεν. Holliday Inn, Αττική, 23-24 Οκτωβρίου 2009 ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΤΙΡΙΑ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Δρ. Γ. Αγερίδης, Α. Ανδρουτσόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020

Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020 Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020 Πρακτικός Οδηγός Πώς να σχεδιάσετε ένα πολυταμειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση του κτιριακού δυναμικού Σχεδιάζετε τα επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΗΜΕΡΙ Α ΚΑΠΕ Οκτωβρίου 2004

ΙΗΜΕΡΙ Α ΚΑΠΕ Οκτωβρίου 2004 ΙΗΜΕΡΙ Α ΚΑΠΕ 14-15 Οκτωβρίου 2004 Η πολιτική της Ε. Ένωσης για τις ΑΠΕ και την Εξοικονόµηση Ενέργειας στον κτιριακό τοµέα Η Κοινοτική Οδηγία 2002/91/EK γιατηβελτίωσητης ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων

Διαβάστε περισσότερα

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Δημάρχων της Ευρώπης να υπερβούν τον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. ΕΠΑΕ Έργα για ΑΠΕ, ΣΗΘ και ΕΞΕ

Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. ΕΠΑΕ Έργα για ΑΠΕ, ΣΗΘ και ΕΞΕ Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ΕΣΠΑ 2007 2013 ΕΠΑΕ Έργα για ΑΠΕ, ΣΗΘ και ΕΞΕ H νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος 1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: 2017-2018 Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος Θέμα : Εξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορους τομείς της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ 11 ΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ SAVENERGY 2015 Κεντρικά Γραφεία ΑΗΚ (ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ 11, ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ) Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2015 Ομιλία του Αν. Διευθυντή

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε Παρ. I(I), Αρ. 4546, (I)/2015 NOΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2012

Ε.Ε Παρ. I(I), Αρ. 4546, (I)/2015 NOΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2012 Ε.Ε Παρ. I(I), Αρ. 4546, 23.12.2015 Ν. 206(I)/2015 206(I)/2015 NOΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2012 Προοίμιο. Για σκοπούς μερικής εναρμόνισης: Επίσημη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 2013 Ασκήσεις αξιολόγησης Διαχείριση της Ενέργειας 2 η περίοδος Διδάσκοντες: Ιωάννης Ψαρράς Χάρης Δούκας

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 2013 Ασκήσεις αξιολόγησης Διαχείριση της Ενέργειας 2 η περίοδος Διδάσκοντες: Ιωάννης Ψαρράς Χάρης Δούκας ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 2013 Ασκήσεις αξιολόγησης Διαχείριση της Ενέργειας 2 η περίοδος Διδάσκοντες: Ιωάννης Ψαρράς Χάρης Δούκας ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2 ΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1. Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να εκτιμηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων Αθήνα, 31 Μαΐου 2018 ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ TOMEA EΝΕΡΓΕΙΑΣ Προγραμματική περίοδος 2014-2020 Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά

Διαβάστε περισσότερα

2. Αρχές Ενεργειακής Διαχείρισης

2. Αρχές Ενεργειακής Διαχείρισης Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 2. Αρχές Ενεργειακής Διαχείρισης Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης Γρ. 0.2.7. Ισόγειο Σχολής Ηλεκτρολόγων Τηλέφωνο: 210-7723551,

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της νέας Προγραμματικής Περιόδου για την υλοποίηση δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα

Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της νέας Προγραμματικής Περιόδου για την υλοποίηση δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 2020 για την υλοποίηση δράσεων για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2018 ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ TOMEA EΝΕΡΓΕΙΑΣ Προγραμματική

Διαβάστε περισσότερα

υναµικό Εξοικονόµησης Ενέργειας στα ηµόσια Κτίρια Έργο ΥΠΑΝ-ΚΑΠΕ: 25 Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε ηµόσια Κτίρια

υναµικό Εξοικονόµησης Ενέργειας στα ηµόσια Κτίρια Έργο ΥΠΑΝ-ΚΑΠΕ: 25 Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε ηµόσια Κτίρια υναµικό Εξοικονόµησης Ενέργειας στα ηµόσια Κτίρια Έργο ΥΠΑΝ-ΚΑΠΕ: 25 Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε ηµόσια Κτίρια Γιώργος Μαρκογιαννάκης ιπλ. Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, Μ.Sc. ΚΑΠΕ ιεύθυνση Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Χτίζοντας Το Μέλλον. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ

Χτίζοντας Το Μέλλον. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ Χτίζοντας Το Μέλλον Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ ΥΠΕΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ Συμβουλίου (Ecofin) προς το : Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Θέμα: Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020»

ΣΗΜΕΙΩΜΑ Συμβουλίου (Ecofin) προς το : Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Θέμα: Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 9 Ιουνίου 2010 (10.06) (OR. en) 10881/10 CO EUR-PREP 37 ECOFIN 359 COMPET 195 ENV 404 EDUC 113 RECH 226 SOC 411 POLGEN 93 ΣΗΜΕΙΩΜΑ του : Συμβουλίου (Ecofin) προς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΩΝ - ELIHMED

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΩΝ - ELIHMED ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΩΝ - ELIHMED Ημερομηνία συμπλήρωσης: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΤΙΡΙΟΥ Πιλοτική Κατοικία: Τοποθεσία: Ιδιοκτήτης: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΩΤΟΜΕΝΟΥ Φύλο: Α Θ Ηλικία: Αρχηγός νοικοκυριού: Μέλος

Διαβάστε περισσότερα

26 Ιουνίου 2014. Ξενοδοχείο Athinais, αίθουσα Leontius Ώρα έναρξης: 11:00

26 Ιουνίου 2014. Ξενοδοχείο Athinais, αίθουσα Leontius Ώρα έναρξης: 11:00 ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: «Ενεργειακή διαχείριση κτιρίων Η λύση της meazon Ανάπτυξη δικτύου συνεργατών meazon» Μέτρηση της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και εξ αποστάσεως διαχείριση της λειτουργίας των

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Motor Challenge ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Διαχείριση Ζήτησης Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Motor Challenge Ενότητα Συστημάτων Ανεμιστήρων 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Διαδικασία Ενεργειακής Ανακαίνισης της Κοινωνικής Κατοικίας

Ολοκληρωμένη Διαδικασία Ενεργειακής Ανακαίνισης της Κοινωνικής Κατοικίας Εύη Τζανακάκη Τμήμα Κτιρίων Διεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Ολοκληρωμένη Διαδικασία Ενεργειακής Ανακαίνισης της Κοινωνικής Κατοικίας New Integrated Renovation Strategy

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α ΠΕΡΙΟΔΟΥ Διδάσκων: Ιωάννης Ψαρράς

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α ΠΕΡΙΟΔΟΥ Διδάσκων: Ιωάννης Ψαρράς ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α ΠΕΡΙΟΔΟΥ Διδάσκων: Ιωάννης Ψαρράς 1) Με την ενεργειακή διαχείριση: α) εξασφαλίζονται οι αναγκαίες συνθήκες και υπηρεσίες με μικρή υποβάθμιση της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ) ΣΤΟN ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ) ΣΤΟN ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Αθήνα Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017 Ηλεκτρονικό σεμινάριο, webinar «Χρηματοδοτικά μοντέλα για την ενεργειακή ανακαίνιση δημοτικών κτηρίων σε κτήρια σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (ΣΜΕΚ)» ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της Προγραμματικής Περιόδου για τη χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και επιχειρήσεων

Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της Προγραμματικής Περιόδου για τη χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και επιχειρήσεων Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της Προγραμματικής Περιόδου 2014 2020 για τη χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και επιχειρήσεων ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ TOMEA EΝΕΡΓΕΙΑΣ Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 2019 Προγραμματική

Διαβάστε περισσότερα

EURONET 50/50. Μεθοδολογία. Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50

EURONET 50/50. Μεθοδολογία. Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50 EURONET 50/50 Μεθοδολογία Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50 Πώς να ξεκινήσετε: 1. Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολεία EURONET 50/50; Οι στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα καλών πρακτικών και μελλοντικές προκλήσεις

Παραδείγματα καλών πρακτικών και μελλοντικές προκλήσεις Πολιτικές προώθησης Θέρμανσης & Ψύξης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Παραδείγματα καλών πρακτικών και μελλοντικές προκλήσεις Συγγραφείς: Austrian Energy Agency: Nina Pickl, Johannes Schmidl, Lorenz Strimitzer

Διαβάστε περισσότερα

D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις

D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις Τίτλος καλής πρακτικής: Αναβάθμιση οδικού φωτισμού σε 20 Τοπικές Αρχές στην Κύπρο Ημερομηνία Υποβολής: 28 Φεβρουαρίου 2017 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μετάβαση σε ένα κορυφαίο Σύστημα Διαχείρισης Κτιρίων (BMS)

Μετάβαση σε ένα κορυφαίο Σύστημα Διαχείρισης Κτιρίων (BMS) Μετάβαση σε ένα κορυφαίο Σύστημα Διαχείρισης Κτιρίων (BMS) Εισαγωγή Χρόνια πριν, τα κτίρια ήταν απλά ένα μέρος για να μένεις ή να δουλεύεις. Στη διάρκεια των ετών, τα κτίρια εξελίχθηκαν σε μέρη που ζούμε

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση Έργων Ενεργειακής Απόδοσης Προγραμματική Περίοδος

Χρηματοδότηση Έργων Ενεργειακής Απόδοσης Προγραμματική Περίοδος Χρηματοδότηση Έργων Ενεργειακής Απόδοσης Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ TOMEA EΝΕΡΓΕΙΑΣ Αθήνα, Μάιος 2019 Προγραμματική περίοδος 2014-2020 Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά

Διαβάστε περισσότερα

«Μια αποδοτική, από πλευράς πόρων, Ευρώπη» Έρευνα μεταξύ των αυτοδιοικητικών αρχών Σύνοψη των αποτελεσμάτων

«Μια αποδοτική, από πλευράς πόρων, Ευρώπη» Έρευνα μεταξύ των αυτοδιοικητικών αρχών Σύνοψη των αποτελεσμάτων «Μια αποδοτική, από πλευράς πόρων, Ευρώπη» Έρευνα μεταξύ των αυτοδιοικητικών αρχών Σύνοψη των αποτελεσμάτων EL Τα συμπεράσματα που ακολουθούν βασίζονται στο σημείωμα με τίτλο «Αξιολόγηση της εμβληματικής

Διαβάστε περισσότερα

Κτίρια με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας

Κτίρια με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας Κτίρια με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας Στα πλαίσια της παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Αύξησης των Κτιρίων με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας ΟΕΒ 26 Οκτωβρίου 2016 Νίκος Χατζηνικολάου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Ο ενεργειακός σχεδιασµός του κτιριακού κελύφους θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1-

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1- ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις επηρεάζουν το περιβάλλον και πως μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις

D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες Τίτλος καλής πρακτικής 1 Ενεργειακή απόδοση κτηρίων και ανακαίνιση δημοτικών κτηρίων από Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Υποβοήθηση Συμβάσεων Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανισμός χρηματοδότησης έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης Βασικές

Μηχανισμός χρηματοδότησης έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης Βασικές Μηχανισμός χρηματοδότησης έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης Βασικές Καραμάνη Φωτεινή 14.3.2019 Λάρισα This project receives funding from the European Union s

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Τι μπορεί να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Οι ΟΤΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατέχουν πρωταγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ρ Γιώργος Αγερίδης Εύη Τζανακάκη «Βιώσιµη κατασκευή σε Ελλάδα & Κύπρο» Έργο SUSCON, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα, 18 Σεπτεµβρίου 2008

ρ Γιώργος Αγερίδης Εύη Τζανακάκη «Βιώσιµη κατασκευή σε Ελλάδα & Κύπρο» Έργο SUSCON, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα, 18 Σεπτεµβρίου 2008 «Ενεργειακή αποδοτικότητα σε κατασκευές και προϊόντα: το Ευρωπαϊκό όραµα και η εφαρµογή του» ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Εύη Τζανακάκη Αρχιτέκτων Μηχανικός ιεύθυνση Ενεργειακής Αποδοτικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω. στις Επιχειρήσεις Α Προκήρυξη, Δεκέμβριος 2014

Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω. στις Επιχειρήσεις Α Προκήρυξη, Δεκέμβριος 2014 Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω στις Επιχειρήσεις Α Προκήρυξη, Δεκέμβριος 2014 Ταυτότητα Σχεδίου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Ανταγωνιστικότητα Α ό και Αειφόρος Ανάπτυξη» ΠΠ 2014-20202020 Άξονας Προτεραιότητας: ΑΠ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ 14/6/2017. Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ 14/6/2017. Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ 14/6/2017 Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ - EMAS Το Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙ Α 4η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ

ΗΜΕΡΙ Α 4η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ ΗΜΕΡΙ Α 4η ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΕΝΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Β2Β 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΘΕΡΜΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΜΟΝΑ ΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Π.Ε. ΜΕ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΚΤ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΒΗΕ Greek Solar Industry

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.Δ.Π. 429/2006 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Ι ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Αριθμός 4148 Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2006 3691 Αριθμός 429 Οι περί Οδών και Οικοδομών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Ενεργειακή Διαχείριση

Οδηγίες για την Ενεργειακή Διαχείριση ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΙΝOΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Νέες Ενέργειες και Διαχείριση Ζήτησης Προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & Διαχείριση Ζήτησης Ίσπρα, 30 Αυγούστου 2005 ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ» Αθήνα, 17 Μαρτίου 2010 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ» Επιδοτήσεις για παρεµβάσεις εξοικονόµησης ενέργειας σε κατοικίες, βάσει ενεργειακής επιθεώρησης µε: α) άνειο µε επιδότηση επιτοκίου β) Άµεση επιχορήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - SEC(2008) 2863.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - SEC(2008) 2863. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 19 Νοεμβρίου 2008 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2008/0222 (COD) 15906/08 ADD 2 ENER 390 ENV 847 CONSOM 188 CODEC 1585 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Για το

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της Προγραμματικής Περιόδου για τη χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και επιχειρήσεων

Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της Προγραμματικής Περιόδου για τη χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και επιχειρήσεων Χρηματοδοτικές ευκαιρίες της Προγραμματικής Περιόδου 2014 2020 για τη χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και επιχειρήσεων ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ TOMEA EΝΕΡΓΕΙΑΣ Αθήνα, Φεβρουάριος 2019 Προγραμματική

Διαβάστε περισσότερα

Hellenic-Chinese BUSINESS FORUM 2010 «The Future of Hellenic-Chinese Business Cooperation»

Hellenic-Chinese BUSINESS FORUM 2010 «The Future of Hellenic-Chinese Business Cooperation» Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Ηλεκτρική Κατανάλωση: Επιλογή Ενεργειακά Αποδοτικού Εξοπλισμού Έξυπνα Συστήματα Ενεργειακής Διαχείρισης Παροχή Ενεργειακών Υπηρεσιών Αθήνα, 28 Σεπτ. 2010 Hellenic-Chinese BUSINESS

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό νομοθετικό πλαίσιο και προοπτικές

Ενεργειακό νομοθετικό πλαίσιο και προοπτικές Χρηµατοδοτικά Εργαλεία και Καλές Πρακτικές για την Υλοποίηση και Παρακολούθηση ράσεων Εξοικονόµησης Ενέργειας Ενεργειακό νομοθετικό πλαίσιο και προοπτικές Δημήτρης Αθανασίου Πολιτικός Μηχανικός, MSc, ΕΣΔΔ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ & ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΟΜΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ 1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ Οι απαιτήσεις κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα