ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ"

Transcript

1 Πανεπιστήμιο Αιγαίου ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ενότητα 7 : Δίκτυο GSM Δημοσθένης Βουγιούκας Επίκουρος Καθηγητής

2 Άδειες Χρήσης 2 Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

3 Χρηματοδότηση 3 Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

4 Δομή της Διάλεξης 4 Σύστημα GSM 900/1800/1900 Χαρακτηριστικά Αρχιτεκτονική Μεταπομπές Έλεγχος Ισχύος Πλαίσια και κανάλια Καταστάσεις και Ταυτότητες

5 Το σύστημα GSM 5 GSM: Global System for Mobile communications Το πανευρωπαϊκό σύστημα κυψελοειδούς τηλεφωνίας που σχεδιάστηκε εξ αρχής με στόχο την παροχή πλήρους περιαγωγής (roaming) σε όλες τις χώρες Οι προδιαγραφές του GSM περιγράφει την ραδιοδιεπαφή καθώς και ορισμένες από τις διεπαφές δικτύου.

6 Ιστορία του GSM Ο CEPT ξεκίνησε να προδιαγράφει ένα Ευρωπαϊκό ψηφιακό πρότυπο στη ζώνη συχνοτήτων των 900 MHz. Αυτό το πρότυπο αργότερα έγινε γνωστό ως Global System for Mobile communication (GSM) Δοκιμές πεδίου πραγματοποιούνται στο Παρίσι για να αποφασιστεί ποιο τεχνολογικό πρότυπο θα χρησιμοποιηθεί. Η επιλογή ήταν το Time Division Multiple Access (TDMA) ή το Frequency Division Multiple Access (FDMA) Ο συνδυασμός του ΤDMA και FDMA επιλέχτηκε για τη μετάδοση του GSM. Πάροχοι από 12 χώρες υπέγραψαν ένα Memorandum of Understanding (MoU) δεσμευόμενοι να συστήσουν το GSM έως το Ο CEPT ξεκίνησε να δημιουργεί τις προδιαγραφές του GSM για τη φάση υλοποίησης. Ακόμα 5 χώρες υπέγραψαν το MoU Το ETSI αναλαμβάνει την ευθύνη για τις προδιαγραφές του GSM Οι προδιαγραφές της Φάσης παγώνουν για να επιτρέψουν στους κατασκευαστές να αναπτύξουν εξοπλισμό δικτύου.

7 Ιστορία του GSM Το πρότυπο GSM 1800 ανακοινώνεται. Ένα συμπλήρωμα προστέθηκε στο MoU επιτρέποντας χώρες εκτός CEPT να υπογράψουν Οι προδιαγραφές της Φάσης 1 ολοκληρώνονται. Η πρώτη εμπορική Φάση 1 του δικτύου GSM τίθεται σε λειτουργία. Η πρώτη διεθνής συμφωνία για roaming ιδρύθηκε μεταξύ Telecom Finland και Vodafone στη Μεγάλη Βρετανία Η Αυστραλία έγινε η πρώτη η μη Ευρωπαϊκή χώρα που υπέγραψε το MoU. Το MoU έχει τώρα ένα σύνολο από 70 υπογράφοντες. Τα GSM δίκτυα ξεκινούν στην Νορβηγία, Αυστρία, Ιρλανδία, Hong Kong και Αυστραλία. Ο αριθμός των συνδρομητών GSM φτάνει το 1 εκατομμύριο. Το πρώτο εμπορικό σύστημα DCS 1800 ξεκινάει στη Μεγάλη Βρετανία 1994 Το MoU έχει τώρα πάνω από 100 υπογράφοντες καλύπτοντας 60 χώρες. Περισσότερα GSM δίκτυα ξεκινούν. Ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών GSM ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια.

8 Ιστορία του GSM Η προδιαγραφή για υπηρεσίες Personal Communications Services (PCS) αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ. Αυτή η έκδοση για GSM λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων των 1900 MHz. Η ανάπτυξη του GSM συνεχίζεται σταθερά με τον αριθμό των συνδρομητών GSM να αυξάνεται με ρυθμό ανά μέρα και περισσότερο. Τον Απρίλιο του 1995, υπάρχουν 188 μέλη στο MoU από 69 χώρες Τα πρώτα GSM 1900 συστήματα έγιναν διαθέσιμα. Αυτό συμμορφώνεται με το πρότυπο PCS Στο ξεκίνημα του 1998 το MoU έχει 253 μέλη σε 100 χώρες και υπάρχουν πάνω από 70 εκατομμύρια GSM συνδρομητές παγκοσμίως. Οι GSM συνδρομητές κατέχουν το 31% της παγκόσμιας αγοράς κινητής τηλεφωνίας.

9 Φάσεις του GSM 9 Φάση 1: Μετάδοση φωνής Διεθνής περιαγωγή Βασικές υπηρεσίες fax/data Προώθηση κλήσεων Short Message Service (SMS) Στη Φάση 1 περιλαμβάνονται και άλλες λειτουργίες, όπως ciphering και Subscriber Identity Module (SIM) cards

10 Φάσεις του GSM 10 Φάση 2: Advice of charge Calling line identification Call waiting Call hold Conference calling Closed user groups Additional data communications capabilities Φάση 2+: Πολλαπλά προφίλ υπηρεσίας (Multiple service profiles) Private numbering plans Πρόσβαση σε υπηρεσίες Centrex Διαλειτουργικότητα με GSM 1800, GSM 1900 και το πρότυπο DECT

11 Βασική Αρχιτεκτονική GSM 11 AUC other VLRs U m Base Station Subsystem (BSS) BTS A-bis BSC BTS BTS MS other BSSs A H G D EIR HLR VLR OMC F C B Mobile Services Switching Centre (MSC) other MSCs E PSTN ISDN CSPDN PSPDN BTS: Base Transceiver Station BSC: Base Station Controller HLR: Home Location Register VLR: Visited Location Register OMC: Operation & Maintenance Centre EIR: Equipment Identity Register AUC: Authentication Centre

12 Διεπαφές GSM 12 Τα μέρη του συστήματος GSM διασυνδέονται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας πρότυπες διεπαφές. Αυτό επιτρέπει σε έναν παροχέα να αγοράσει διαφορετικά μέρη του δικτύου από διαφορετικούς κατασκευαστές. Οι σημαντικότερες διεπαφές του δικτύου είναι: Um air interface Διεπαφή A μεταξύ του BSC και MSC

13 Αρχιτεκτονική του GSM 13 NSS BSS

14 Αρχιτεκτονική του GSM 14 Αποτελείται από τρία υποσυστήματα: 1. BSS (Base Station Subsystem): Το Υποσύστημα Σταθμών Βάσης συνδέει την τερματική συσκευή (MS: Mobile Station) με το Υποσύστημα Δικτύου και Μεταγωγής. Αναλαμβάνει την εκπομπή και λήψη των ραδιοσημάτων. 2. NSS (Network & Switching Subsystem): Το Υποσύστημα Δικτύου & Μεταγωγής χειρίζεται την μεταγωγή των κλήσεων. Διαθέτει μια σειρά από βάσεις δεδομένων για τους συνδρομητές με σκοπό την δυνατότητα περιαγωγής. 3. OSS (Operation Support Subsystem): Το Υποσύστημα Υποστήριξης Λειτουργιών διασυνδέεται με διάφορα συστήματα από το NSS και το BSS, για έλεγχο και παρακολούθηση του δικτύου και του φόρτου κίνησης.

15 Κινητός Σταθμός Mobile Station (MS) 15 Ο MS είναι ένας φυσικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται από τον συνδρομητή GSM (mobile handset). Αποτελείται από δύο μέρη: μία κάρτα συνδρομητή (Subscriber Identity Module - SIM) και κινητό εξοπλισμό (Mobile Equipment - ME).

16 Κινητός Σταθμός Mobile Station (MS) 16 Τερματική Συσκευή (MS: Mobile Station) για την επικοινωνία του συνδρομητή με το δίκτυο. Αποτελείται από το κινητό τερματικό (MT: Mobile Terminal) και την μονάδα ταυτότητας συνδρομητή (SIM: Subscriber Identity Module). Σε αντίθεση με άλλα δίκτυα, ο συνδρομητής GSM είναι ανεξάρτητος από το κινητό τερματικό, λόγω ύπαρξης της κάρτας SIM.

17 Subscriber Identity Module (SIM) 17 H SIM είναι μία έξυπνη κάρτα που κουβαλάει όλες τις πληροφορίες του συνδρομητή που χρησιμοποιούνται από ένα MS. Οι κυριότερες λειτουργίες είναι να προσδιορίσει τον τρέχων χρήστη ενός MS και να συμμετάσχει στις διαδικασίες ασφάλειας και εμπιστευτικότητας. Αποθηκεύει πρόσφατη πληροφορία θέσης και αποθηκεύει προσωπική πληροφορία του χρήστη, όπως τηλεφωνικός κατάλογος κλήσεων. Ιδιαίτερες λειτουργίες περιλαμβάνουν: Μόνιμη αποθήκευση της διεθνής ταυτότητας του συνδρομητή International Mobile Subscriber Identity (IMSI) και του κλειδιού αυθεντικοποίησης (Authentication key - Ki). Ημι-μόνιμη αποθήκευση του συστήματος αποθήκευσης, π.χ. πρόσφατη θέση (Location Area Identity - LAI), κλειδί απόκρυψης (encryption key - Kc) και λίστες του προτιμούμενου / απαγορευμένου GSM δικτύων. Ημι-μόνιμη αποθήκευση της πληροφορίας του χρήστη, τηλεφωνικός κατάλογος, SMS. Συμμετοχή σε διαδικασίες κινητικότητας, π.χ. αυθεντικοποίηση χρήστη, παραγωγή κλειδιών ciphering, κλπ. Προστατεύεται από κωδικό PIN.

18 Κινητό Τερματικό Mobile Terminal (MT) 18 Το MT παρέχει την ραδιοεπαφή και την επεξεργασία που χρειάζεται για την πρόσβαση στο δίκτυο GSM, μαζί με μία διεπαφή man-machine interface - MMI με σκοπό την παροχή στο χρήστη υπηρεσίες πρόσβασης. Ιδιαίτερες λειτουργίες είναι: Ραδιοεκπομπή και λήψη και επεξεργασία σήματος Λειτουργίες σχετικά με τις ραδιοεπαφές: power control; timing advance; discontinuous transmission (DTX); slow frequency hopping (SFH). Call handling Διεπαφή man-machine interface, display, keypad, speech transducers. Διεπαφές με εξωτερικό εξοπλισμό, π.χ. laptops / palmtops

19 19 Υποσυστήματα Σταθμού Βάσης Base Station Subsystem (BSS) Αποτελείται από: τους Σταθμούς Πομποδεκτών Βάσης (BTS: Base Transceiver Stations ή απλούστερα Σταθμούς Βάσης: BS: Base Stations) που αποτελούνται από συσκευές εκπομπής/λήψης ραδιοσημάτων. τους Ελεγκτές Σταθμών Βάσης (BSC: Base Station Controller) που περιλαμβάνουν συσκευές ελέγχου δικτύου και επεξεργασίας σήματος. Όλοι οι BSCs συνδέονται στη συνέχεια σε ένα MSC. BTS

20 20 Υποσυστήματα Σταθμού Βάσης Base Station Subsystem (BSS)

21 21 Σταθμός Πομποδεκτών Βάσης Base Transceiver Station (BTS) Το BTS παρέχει τη ραδιοκάλυψη για το δίκτυο GSM σε μία κυψέλη. Αποτελείται από πομποδέκτες συμπεριλαμβανομένου των κεραιών με την κατάλληλη επεξεργασία σημάτων και ένα έξυπνο ραδιο-modem. To BTS είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία του σήματος στη ραδιοεπαφή (διαμόρφωση, κωδικοποίηση), καθώς επίσης και το έλεγχο της ποιότητας των σημάτων. Κάθε TRX μπορεί να επικοινωνήσει με το πολύ 8 MSs (TDMA). Επικοινωνεί με τους MS μέσω της ραδιοεπαφής και με το BSC (Base Station Controller) μέσω της διεπαφής A-bis. Στο BSC στέλνει τόσο τις κλήσεις όσο και σήματα ελέγχου προς το NSS και το OMS.

22 Σταθμός Πομποδεκτών Βάσης Base Transceiver Station (BTS) 22 Ιδιαίτερες λειτουργίες περιλαμβάνουν: Κεραίες (με diversity) Πομποδέκτες και επεξεργασία σημάτων Οδηγίες για την εκπομπή TDMA χρονοθυρίδων στο MS Υλοποίηση των λειτουργιών ραδιοεκπομπών: slow frequency hopping (SFH); discontinuous transmission (DTX); ciphering και power control.

23 23 Ελεγκτής Σταθμών Βάσης Base Station Controller (BSC) Το BSC είναι ένας μικρός μεταγωγέας με εμπλουτισμένη επεξεργαστική ικανότητα. Λειτουργεί ως ένας τοπικός συγκεντρωτής κίνησης και παρέχει τοπική εναλλαγή για το φαινόμενο της μεταγωγής μεταξύ διαφόρων BTSs. Διαχειρίζεται το ραδιοκανάλι και αναλαμβάνει τον έλεγχο μίας πληθώρας ραδιολειτουργιών εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη ζεύξη μεταξύ των χρηστών. Ελέγχει τις μεταπομπές μεταξύ γειτονικών κυψελών, αν βέβαια αυτές είναι υπό τον έλεγχό του. Είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο ισχύος τόσο των MSs όσο και των TRXs από τα BTS που ελέγχει, για ελαχιστοποίηση παρεμβολών. Επικοινωνεί με τον Transcoder (TC) μέσω της διεπαφής A-ter.

24 24 Ελεγκτής Σταθμών Βάσης Base Station Controller (BSC) Οι ευθύνες του συστήματος περιλαμβάνουν: Συντονισμός και έλεγχος ενός αριθμού BTSs Συγκέντρωση κίνησης Χαμηλού επιπέδου λειτουργίες εναλλαγής (switching) Διεπαφή διαχείρισης δικτύου σε όλα τα ραδιοστοιχεία Διαχείριση ραδιοκαναλιών Μεταπομπή μεταξύ BTSs εντός του ίδιου domain Προγραμματισμό ενός αιτήματος αναζήτησης (paging) Διαβιβάζοντας πληροφορίες συστήματος, π.χ. LAI (Location Area Identity) στους BTSs για την εκπομπή προώθησης Σειρά αναμονής Έλεγχος των λειτουργιών ραδιοεκπομπών: slow frequency hopping (SFH); discontinuous transmission (DTX); ciphering και power control Υπηρεσία διακωδίκευσης (transcoding), αλλαγή του ρυθμού της ραδιοεπαφής, π.χ. μετατρέποντας τη φωνή από 13 kbit/s σε 64 kbit/s

25 Transcoder (TC) 25 Ο Transcoder (TC) μετατρέπει το αρχικό σήμα φωνής των 64Kbps και διάφορα μηνύματα διαχείρισης (O&M alarms) σε κωδικοποιημένο σήμα φωνής των 13Kbps και 3Kbps (O&M alarms). Βέβαια μόνο η πληροφορία της φωνής (13Kbps) μεταδίδεται στη ραδιο-επαφή. Τα υπόλοιπα 3Kbps προορίζονται από το OMS στο BTS περνώντας από τον Transcoder. Η λειτουργία αυτή απαιτείται για την υψηλή φασματική απόδοση του συστήματος.

26 26 Υποσύστημα Δικτύου & Μεταγωγής Network & Switching Subsystem (NSS) Αποτελείται από: To Κέντρο Μεταγωγής Κινητών Υπηρεσιών (MSC: Mobile Services Switching Center) Είναι το κύριο στοιχείο του NSS. Διεκπεραιώνει όλες τις λειτουργίες μεταγωγής του δικτύου. Είναι υπεύθυνο για να παρέχει διασύνδεση με άλλα δίκτυα. Το Μητρώο Εντόπιων Συνδρομητών (ΗLR: Home Location Register) Είναι η βάση που αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες για τους χρήστες που ανήκουν στην περιοχή εξυπηρέτησης του MSC, όπως για παράδειγμα το σύνολο των υπηρεσιών που έχουν αγοράσει με το συμβόλαιο τους. Περιέχει την πιο πρόσφατη θέση του συνδρομητή.

27 27 Κέντρο Μεταγωγής Κινητών Υπηρεσιών Mobile Switching Centre (MSC) To MSC είναι ένας ISDN μεταγωγέας με εμπλουτισμένη επεξεργαστική ικανότητα. Το MSC αναλαμβάνει ένα πλήθος από BSCs. Είναι υπεύθυνο για το χειρισμό μιας κλήσης (call handling) ενός συνδρομητή μέσα στο δικό του domain. Περιλαμβάνει την παραγωγή εγγραφών για χρέωση κλήσεων (call charging records). Ειδικές αρμοδιότητες του MSC περιλαμβάνουν: Έλεγχος κλήσης Παραγωγή εγγραφών για χρέωση κλήσεων Συμπληρωματικές υπηρεσίες εκτέλεσης Ενδο-BSC και ενδο-msc μεταγωγές Από τη στιγμή που αναγνωρίζονται ως ξεχωριστές οντότητες, οι κινητές υπηρεσίες του κέντρου μεταγωγής και ο καταχωρητής Visitor Location Register (VLR) είναι υλοποιημένα ως μία MSC/VLR μονάδα.

28 28 Υποσύστημα Δικτύου και Μεταγωγής Network & Switching Subsystem (NSS) Το Μητρώο Επισκεπτών Συνδρομητών (VLR: Visitor Location Register) Είναι μία βάση που περιέχει πληροφορίες για έναν συνδρομητή που επισκέπτεται το MSC. Όταν ένας επισκέπτης εμφανιστεί στην περιοχή κάλυψης του MSC το ΝSS φροντίζει να ενημερώσει το VLR του από το οικείο HLR του συνδρομητή. Για όσο διάστημα παραμείνει ο επισκέπτης στην περιοχή κάλυψης του απομακρυσμένου MSC μπορεί να εξυπηρετείται, χωρίς κάθε φορά να χρειάζεται να αντλείται πληροφορία από το οικείο του NSS. To Κέντρο Πιστοποίησης Ταυτότητας (AuC: Authentication Center) Είναι ένα σύστημα απαραίτητο για λόγους ασφάλειας. Παρέχει τις απαραίτητες λειτουργίες για πιστοποίηση ταυτότητας και κρυπτογράφηση.

29 29 Μητρώο Οικείων Συνδρομητών Home Location Register (HLR) O HLR είναι η πρωταρχική βάση δεδομένων, που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των κινητών συνδρομητών. Το GSM δίκτυο μπορεί να περιέχει έναν ή περισσότερους HLR ανάλογα με το μέγεθός του. Δύο ειδών δεδομένα αποθηκεύονται στον HLR: Τα μόνιμα (στατικά) δεδομένα όλων των συνδρομητών, που ανήκουν στη σχετική περιοχή, όπως το IMSI κάθε χρήστη, ο αριθμός τηλεφώνου από το δημόσιο δίκτυο, το κλειδί αυθεντικότητας (authentication key), καθώς και οι επιπρόσθετες υπηρεσίες, στις οποίες ο συνδρομητής επιτρέπεται να έχει πρόσβαση.

30 30 Μητρώο Οικείων Συνδρομητών Home Location Register (HLR) Συνεπώς παρέχει δικαιώματα πρόσβασης για την περιαγωγή (roaming) και τις υπηρεσίες στις οποίες είναι εγγεγραμμένος ο συνδρομητής. Τα προσωρινά (δυναμικά) δεδομένα, όπως ένα μέρος της πληροφορίας θέσης και ειδικότερα η διεύθυνση του τρέχοντος VLR, που αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί τον εκάστοτε συνδρομητή που είναι καταχωρημένος στον HLR, ο αριθμός στον οποίο θα πρέπει να προωθούνται οι κλήσεις (εάν ο συνδρομητής έχει επιλέξει την προώθηση κλήσεων) και μερικές προσωρινές παράμετροι για πιστοποίηση και κρυπτογράφηση (ciphering).

31 31 Μητρώο Επισκεπτών Συνδρομητών Visitor Location Register (VLR) O VLR είναι μία βάση δεδομένων που περιέχει δυναμική πληροφορία για όλες τις κινητές μονάδες, που είναι επί του παρόντος τοποθετημένες στην MSC περιοχή. Κάθε MSC έχει έτσι το δικό του μοναδικό VLR. Μόλις το κινητό μεταφερθεί σε μία νέα MSC περιοχή, ο VLR του νέου MSC θα ζητήσει δεδομένα για το κινητό από τον HLR. Ως μέρος της διαδικασίας ο HLR θα αποθηκεύσει τη διεύθυνση του VLR, όπου το κινητό θα καταχωρηθεί. O VLR περιέχει ακριβή πληροφόρηση για τη θέση του κινητού μέσα στην MSC περιοχή.

32 32 Μητρώο Επισκεπτών Συνδρομητών Visitor Location Register (VLR) O VLR μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα κατανεμημένο αντίγραφο του HLR, με τα ίδια αποθηκευμένα μόνιμα δεδομένα, αλλά ελαφρώς διαφοροποιημένα προσωρινά δεδομένα (π.χ. TMSI αντί του IMSI). Ο HLR παρέχει στο GMSC την απαραίτητη πληροφορία για το συνδρομητή, όταν εισέρχεται μία κλήση από το δημόσιο δίκτυο. Από την άλλη, ο VLR εξυπηρετεί την αντίστροφη διαδικασία, παρέχοντας στο host (G)MSC την απαραίτητη πληροφορία για το συνδρομητή, όταν εισέρχεται μία κλήση από ένα κινητό σταθμό.

33 33 Μητρώο Αναγνώρισης Συσκευής Equipment Identity Register (EIR) Στη βάση αυτή καταχωρούνται όλοι οι σειριακοί αριθμοί (serial numbers) των κινητών συσκευών, οι οποίες είτε είναι κλεμμένες είτε, λόγω ελαττωματικού hardware, δε χρησιμοποιούνται στο δίκτυο. Μέσω του EIR μπορούν να απαγορευτούν κλήσεις π.χ. από κλεμμένες συσκευές ή από συσκευές που δεν πληρούν τις τοπικές προδιαγραφές πιστοποίησης. Υπάρχει διαφορά μεταξύ της ταυτότητας του φυσικού εξοπλισμού του κινητού (ΙΜΕΙ) και της ταυτότητας του συνδρομητή (ΙMSI). Ο αριθμός IMEI δεν είναι μόνο ο σειριακός αριθμός ενός συγκεκριμένου κινητού σταθμού, αλλά και ο αριθμός που φανερώνει τον κατασκευαστή, τη χώρα παραγωγής και τον τύπο της συσκευής (type approval).

34 34 Πύλη Μεταγωγής Κινητών Υπηρεσιών Gateway Mobile Switching Center (GMSC) To GMSC αποτελεί τη διεπαφή μεταξύ του GSM κυψελωτού δικτύου και του δημόσιου δικτύου σταθερής τηλεφωνίας (PSTN/ISDN). Παρέχει τη δυνατότητα δρομολόγησης των κλήσεων από το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας σε ένα μεμονωμένο κινητό σταθμό, μέσω του συστήματος σταθμών βάσης (BSS). Ανάλογα με το μέγεθος του δικτύου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ένα ή περισσότερα GMSC s. Μία κύρια διαφορά μεταξύ GMSC και MSC είναι ότι το MSC δε σχετίζεται με κάποιο οικείο καταχωρητή θέσης (HLR). Πλέον κάθε MSC μπορεί να παίξει το ρόλο GMSC.

35 35 Κέντρο Αυθεντικοποίησης Authentication Centre (AuC) To AuC είναι ένα κομμάτι του HLR. Πρόκειται για μία προστατευόμενη βάση δεδομένων που διατηρεί ένα αντίγραφο ενός μυστικού κλειδιού (authentication key), το οποίο είναι αποθηκευμένο και στην κάρτα SIM του κάθε συνδρομητή και χρησιμοποιείται για πιστοποίηση και κρυπτογράφηση πάνω στο ραδιοδίαυλο. Το AuC παρέχει πρόσθετη ασφάλεια ενάντια στις κακόβουλες χρήσεις.

36 36 Υποσύστημα Υποστήριξης Λειτουργιών Operation Support Subsystem (OSS) Αποτελείται από: Το Κέντρο Λειτουργίας και Υποστήριξης (OMC: Operation and Maintenance Center) Είναι ένα μηχανογραφημένο κέντρο παρακολούθησης το οποίο συνδέεται με το MSC και το BSC με διεπαφή X.25. Παρακολουθούνται και ελέγχονται πολλές παράμετροι του δικτύου. Μπορεί να συνυπάρξουν περισσότερα του ενός OMC ανάλογα με τη χωρητικότητα του δικτύου. Το Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου (NMC: Network Management Center) Είναι ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου του δικτύου. Ένα κέντρο χρειάζεται για το δίκτυο για να ελέγχονται τα υφιστάμενα OMC. Το πλεονέκτημα αυτής της ιεραρχίας βρίσκεται στο ότι το NMC επικεντρώνεται στα long-term ζητήματα του δικτύου, ενώ το OMC στα short-term.

37 Μεταπομπή (Handover) 37 Μεταπομπή στο GSM μπορεί να συμβεί για έναν από τους ακόλουθους λόγους Λόγω χαμηλής λαμβανόμενης ισχύος ή χαμηλής ποιότητας της ζεύξης Λόγω πολύ μεγάλης απόστασης του MS από τον BTS. Λόγω υψηλής τηλεπικοινωνιακής κίνησης και έλλειψης ραδιοπόρων σε μια κυψέλη. Λόγω απόφασης από το OMC π.χ. για λειτουργίες συντήρησης στην κυψέλη που εξυπηρετεί τον MS.

38 Μεταπομπή (Handover) 38 1: Αναφορά μέτρησης σήματος, 2: έναρξη μεταπομπής, 3: Μήνυμα αίτησης για μεταπομπή, 4: Αίτηση αποστολής δεδομένων παλαιής ζεύξης, 5: Ανταπόκριση και αποστολή δεδομένων, 6: Προώθηση δεδομένων, 7: Εγκατάσταση ζεύξης, 8: Διακοπή παλαιάς ζεύξης και απελευθέρωση αντίστοιχων πόρων.

39 Μεταπομπή (Handover) 39

40 Είδη Μεταπομπών 40 1

41 Αναζήτηση (Paging) 41 Η αναζήτηση (Paging) είναι μία διαδικασία ευρυεκπομπής ενός μηνύματος το οποίο ειδοποιεί ένα κινητό να πάρει μία δράση, π.χ. αν υπάρχει μία εισερχόμενη κλήση. Αν το σύστημα δε γνωρίζει την ακριβή κυψέλη που βρίσκεται το κινητό, πρέπει να κάνει αναζήτηση σε ένα πλήθος κυψελών. Μία ακραία προσέγγιση θα ήταν να αναλάβει την αναζήτηση σε όλη την καλυπτόμενη περιοχή ενός κυψελωτού συστήματος κάθε φορά που το κινητό πρέπει να ειδοποιηθεί. Εντούτοις, αυτό θα ήταν σπατάλη σε σηματοδοσία, χωρητικότητα, κλπ. Το πρόβλημα λύνεται μέσω της χρήσης των περιοχών εντοπισμού (location areas) και ενημέρωσης θέσης (location updating).

42 42 Περιοχή Εντοπισμού Location Area LA Μέσα σε μια LA, ένας MS μπορεί ελεύθερα να κινείται χωρίς να είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει για τη θέση του το MSC/VLR που ελέγχει την περιοχή. Μία LA περιοχή είναι, επίσης, η περιοχή όπου ένα μήνυμα αναζήτησης (paging) θα μεταδοθεί έτσι, ώστε να βρεθεί ο MS. Η LA μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες κυψέλες και να εξαρτάται από ένα ή περισσότερα BSC, αλλά είναι πάντα συσχετισμένη με ένα και μόνο ένα MSC/VLR.

43 GSM Περιοχές Δικτύου 43 Public Land Mobile Network (PLMN) MSC / VLR Area Location Area Cell

44 Περιοχές Δικτύου GSM 44 Public Land Mobile Network (PLMN) Η περιοχή που εξυπηρετεί ένας πάροχος, π.χ. Vodafone / Cosmote, κλπ. MSC / VLR Area Ένα group από Location Areas το οποίο εξυπηρετείται από ένα MSC / VLR, δηλαδή, όλες οι κυψέλες είναι συνδεδεμένες σε αυτό το MSC / VLR Location Area (LA) Ένα group από κυψέλες μέσα σε μία περιοχή MSC/VLR που είναι αναγνωρισμένη από τη δική της Location Area Identity (LAI) Cell Αναγνωρισμένη από το δικό της Cell Global Identity αριθμό (CGI) το οποίο αντιστοιχεί σε μία περιοχή κάλυψης ενός σταθμού βάσης.

45 45 Ενημέρωση Θέσης Location Update Η ενημέρωση θέσης χρησιμοποιείται για να ελαττώσει την περιοχή όπου η αναζήτηση πρέπει να γίνει σε ένα κυψελωτό σύστημα. Η περιοχή κάλυψης διαιρείται σε ένα πλήθος location areas. Όλες οι κυψέλες εκπέμπουν την ταυτότητα για κάθε Location Area (LAI). Κάθε φορά που ένας κινητός σταθμός παρατηρεί πως μπορεί να κινηθεί σε μία καινούρια location area πληροφορεί το δίκτυο κάνοντας μία ενημέρωση θέσης (location update). Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο δίκτυο να εκτελέσει αναζητήσεις σε μία μικρότερη περιοχή. Σε μία ακραία περίπτωση, κάθε κυψέλη μπορεί να είναι μία περιοχή εντοπισμού, το σύστημα μπορεί να ξέρει με πολύ ακρίβεια πού βρισκόταν το κινητό, αλλά με τη σπατάλη μίας πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίας αναζήτησης. Ως συμβιβασμός, οι περιοχές εντοπισμού καθορίζονται ως ένα group κυψελών.

46 46 Ενημέρωση Θέσης Location Update Ο MS ανιχνεύει ότι έχει εισέλθει σε μία καινούρια περιοχή εντοπισμού (location area) συγκρίνοντας την τελευταία γνωστή LA (αποθηκευμένη στη ν κάρτα SIM) με την πληροφορία που εκπέμπεται από την τοπική κυψέλη. Ο MS έχει πρόσβαση σε ένα ραδιοκανάλι και αιτείται ενημέρωση θέσης. Αν το εξυπηρετούμενο MSC/VLR είναι αμετάβλητο, το δίκτυο μπορεί αμέσως να κάνει αυθεντικοποίηση το MS και να πληροφορήσει την αλλαγή του LA. Αν το MS έχει μετακινηθεί εκτός MSC/VLR, το MSC/VLR απευθύνει ένα μήνυμα στο HLR. Το HLR πληροφορεί για τη νέα θέση (VLR) και κατεβάζει τις παραμέτρους ασφάλειας για να επιτρέψουν στο δίκτυο την αυθεντικοποίηση του κινητού, και επίσης περνάει πληροφορίες του συνδρομητή στο νέο VLR και ενημερώνει το παλιό VLR για να σβήσει τις εγγραφές του.

47 47 Ενημέρωση Θέσης Location Update

48 Ακολουθία Ενημέρωσης Θέσης 48 MS to NEW MSC (via BSS) location updating request New MSC to NEW VLR update location area New VLR to HLR update location HLR to OLD VLR cancel location OLD VLR to HLR cancel location ACK HLR to NEW VLR insert subscriber data NEW VLR to HLR insert subscriber data ACK HLR to NEW VLR update location ACK NEW VLR to NEW MSC update location area ACK NEW VLR to MS location updating accept ACK = acknowledge

49 Έλεγχος Ισχύος 49 Ένα κινητό εκπέμπει με μέση ισχύ 250mW Για χρήση πλήρους ρυθμού η μέγιστη ισχύς είναι 8 φορές μεγαλύτερη, δηλαδή: 2W Η ισχύς εκπομπής του κινητού ρυθμίζεται σε μια περιοχή 30dB με βήματα των 2dB Για εξοικονόμηση ισχύος ο πομπός δεν τροφοδοτείται κατά τη διάρκεια χρονοσχισμών που ανήκουν σε άλλους χρήστες (κατάσταση idle).

50 Εύρος Συχνοτήτων στο GSM 50 GSM 1900 Tx Rx f(mhz)

51 Εύρος Συχνοτήτων στο GSM 51

52 Χαρακτηριστικά GSM 52 Modulation GMSK Transmit Frequency Bands Base Stations MHz Mobile Stations MHz Duplex Separation 45 MHz RF Carrier Spacing 200 khz Total RF Duplex Channels 124 Maximum Base Station erp (W) 300 Nominal Mobile Station Transmit Power peak / average (W) 20 / / / / 0.25 Cell Radius (km) min / max 0.5 / 35 Access Method Traffic Channels / carrier TDMA 8 Channel Coding rate one half convolutional code with interleaving and error detection Control Channel Structure Common control channel Associated control channel Broadcast control channel yes fast and slow yes

53 53 FDMA (Frequency Division Multiple Access)

54 TDMA (Time Division Multiple Access) 54

55 FDMA & TDMA 55 Στο GSM η κάθε ζώνη των 25 MHz διαιρείται σε 124 φέρουσες συχνότητες στο σχήμα του FDMA, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 200 khz. Κανονικά η ζώνη των 25 MHz μπορεί να µας δώσει 125 φέρουσες συχνότητες αλλά η πρώτη φέρουσα χρησιμοποιείται ως ζώνη φύλαξης (guard band) ανάμεσα στο GSM και σε άλλες ασύρματες υπηρεσίες που λειτουργούν σε χαμηλότερες συχνότητες Το πρώτο ζευγάρι των φερουσών συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται στην πράξη είναι οι συχνότητες 890,2 MHz και 935,2 MHz, έχοντας απόσταση μεταξύ τους 45 MHz. Κάθε κυψέλη του δικτύου GSM μπορεί να έχει από 1 μέχρι 15 ζευγάρια συχνοτήτων και κάθε φέρουσα συχνότητα πολυπλέκεται στο χρόνο σε 8 χρονοσχισμές (time slots). Η χρονοσχισμή είναι ουσιαστικά η μονάδα του χρόνου στο TDMA και διαρκεί 0,577 ms. 8 συνεχόμενες χρονοσχισμές σχηματίζουν ένα πλαίσιο TDMA που έχει διάρκεια 4,615 ms.

56 56 Βασική Δομή TDMA πλαισίου, χρονοσχισμής και ριπής

57 Περιγραφή Ριπής 57

58 Τα πλαίσια του GSM 58

59 Ιεραρχική Δομή Πλαισίου TDMA 59 Η ανώτερη ιεραρχικά δομή μετά το TDMA frame είναι το multiframe. Αυτό δομείται με δύο τρόπους Είτε (για Dedicated Channels) παίρνουμε 26 TDMA frames και σχηματίζουμε ένα multiframe διάρκειας 120 ms. Η τιμή των 120msec, ως πολλαπλάσιο των 20msec, επιλέχθηκε ώστε να είναι δυνατός ο συγχρονισμός με δίκτυα ISDN. Είτε (για Common Channels) παίρνουμε 51 ΤDMA frames και σχηματίζουμε multiframe των 235 ms.

60 Ιεραρχική Δομή Πλαισίου TDMA 60 Ένα superframe είναι διάρκειας 6.12 ms και αποτελείται από 1326 TDMA frames, δηλαδή είτε 51 multiframes των 26 frames το καθένα είτε 26 multiframes των 51 frames το καθένα. Τέλος, υπάρχει το hyperframe, που αποτελείται από 2048 superframes και έχει περίοδο επανάληψης 3 h 28 min 53 sec 760 ms. Είναι η μικρότερη περίοδος επανάληψης για την κρυπτογράφηση και το σχήμα μεταπήδησης συχνότητας. Γενικά όλα τα επίπεδα ιεράρχησης είναι μετρητές που διευκολύνουν την οργάνωση της πληροφορίας χρηστών και της σηματοδοσίας στο TRX, καθώς επίσης της κρυπτογράφησης στη ραδιοεπαφή.

61 Συνδυασμός FDD και TDD 61 Συνδυασμός FDD και TDD Για λόγους ευκολίας, στο GSM η διαφορά χρόνου μεταξύ εκπομπής και λήψης είναι τρεις χρονοσχισμές. Η αρίθμηση των χρονοσχισμών τόσο για τον BTS όσο και για τον MS παραμένει ακριβώς η ίδια σαν και οι δύο να χρησιμοποιούσαν την ίδια χρονοσχισμή ταυτόχρονα.

62 Δομή Πομποδέκτη GSM 62

63 Κωδικοποίηση Πηγής (Φωνής) 63

64 Φυσικά Κανάλια 64 Κάθε χρονοσχισμή ονομάζεται φυσικό κανάλι 8 φυσικά κανάλια σε κάθε συχνότητα Τα φυσικά κανάλια χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση φωνής, δεδομένων και σηματοδοσίας

65 Λογικά Κανάλια 65 Κάθε ένα από τα λογικά κανάλια μεταφέρει πληροφορία προς και από το MS διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε το MS να καταλαβαίνει τη σημασία των διαφορετικών bits σε κάθε μήνυμα.

66 Κανάλια Ελέγχου 66 Χρησιμοποιούνται για σύνδεση του MS με έναν BTS. Η συχνότητα του BCCH περιέχει σημαντική πληροφορία για το MS, όπως ταυτότητα περιοχής, πληροφορία συγχρονισμού και ταυτότητα δικτύου

67 Κανάλια Ελέγχου 67 Χρησιμοποιούνται για να κάνει ή να δεχθεί μία κλήση ο συνδρομητής.

68 Κανάλια Ελέγχου 68 Χρησιμοποιούνται για να ξεκινήσει η διαδικασία κλήσης μεταξύ MS και BSS.

69 Κανάλια Κίνησης 69 Χρησιμοποιούνται αφού ολοκληρωθεί το call set-up και για να συντονιστεί το MS σε ένα κανάλι κίνησης. Τύποι Καναλιών Κίνησης (TCH): Πλήρους Ρυθμού (Full Rate) Μισού Ρυθμού (Half Rate) 13kbits/s 6,5kbits/s 1 TCH 2 half rate χρησιμοποιούν 1 TCH Διπλασιασμός χωρητικότητας της κυψέλης

70 Κανάλια Ριπής 70

71 Διαδικασία Αναζήτησης (Paging) 71

72 Διαδικασία Αναζήτησης (Paging) 72

73 73 Εισερχόμενη Κλήση Incoming Call Μία εισερχόμενη κλήση παρουσιάζεται στην πύλη MSC (GMSC), που περιλαμβάνει τον κόμβο ανάκρισης (Interrogating Node ΙΝ). Ο κόμβος IN καθορίζει το HLR από τον αριθμό Mobile Subscriber ISDN και αιτείται πληροφορία δρομολόγησης από το HLR προς το MSC/VLR όπου το κινητό είχε τελευταία εμφανιστεί. Το MSC/VLR αναζητεί το κινητό και αν είναι σε ακτίνα δράσης ανταποκρίνεται στην αναζήτηση και αιτείται ένα ραδιοκανάλι. Το MSC/VLR αυθεντικοποιεί το MS και εφαρμόζει την κρυπτογράφηση. Ο κομιστής είναι τώρα εγκατεστημένος και το σήμα ειδοποίησης μπορεί να ενεργοποιηθεί στο κινητό. Αυτό προϋποθέτει καμία συμπληρωματική υπηρεσία, όπως call forwarding, κλπ.

74 74 Εισερχόμενη Κλήση Incoming Call

75 Εισερχόμενη Κλήση 75 Incoming Call

76 Εισερχόμενη Κλήση 76 Incoming Call

77 Εξερχόμενη Κλήση 77 Outgoing Call Μία εξερχόμενη κλήση ξεκινάει όταν ο χρήστης πληκτρολογεί έναν αριθμό και πατάει το κουμπί αποστολή. Το MS τότε αιτείται ένα ραδιοκανάλι. Το τοπικό MSC/VLR αυθεντικοποιεί το MS και εγκαθιστά ένα ραδιοκανάλι με κρυπτογραφία. Η κλήση τότε δρομολογείται σε σχέση με το πληκτρολογούμενο νούμερο και το MSC/VLR διατηρεί τις εγγραφές κόστους (charging records).

78 Εξερχόμενη Κλήση 78 Outgoing Call

79 Εξερχόμενη Κλήση 79 Outgoing Call

80 Κλήση προς ένα MS Το MSC/VLR γνωρίζει σε ποιο LA το MS βρίσκεται. Ένα μήνυμα αναζήτησης στέλνεται στο BSC που ελέγχει το LA. 2. Το BSC διανέμει το μήνυμα αναζήτησης στο BTS του επιθυμητού LA. Το BTS εκπέμπει ένα μήνυμα μέσω της διεπαφής του αέρα χρησιμοποιώντας το PCH (paging channel). 3. Όταν το MS ανιχνεύσει το PCH ταυτοποιεί τον εαυτό του, και στέλνει ένα αίτημα για κανάλι σηματοδοσίας χρησιμοποιώντας το RACH. 4. Το BSC χρησιμοποιεί το AGCH για να πληροφορήσει το MS για ποιο κανάλι σηματοδοσίας να χρησιμοποιήσει (SDCCH και SACCH). 5. Τα SDCCH και SACCH χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση της κλήσης. Ένα TCH εκχωρείται και ένα SDCCH ελευθερώνεται. 6. To MS και ο BTS μετάγει στην ταυτοποιημένη συχνότητα και χρονοθυρίδα του TCH. Αν ο συνδρομητής απαντήσει η σύνδεση εγκαθίσταται. Κατά τη διάρκεια της κλήσης τα σήματα μπορούν να αποσταλθούν ληφθούν από το MS χρησιμοποιώντας το SACCH.

81 Key Terms 81 Η τερματική συσκευή (MS) μπορεί να έχει τις ακόλουθες καταστάσεις: Idle: MS είναι ON αλλά καμία κλήση σε εξέλιξη Active: MS είναι ON και κλήση σε εξέλιξη Detached: MS είναι OFF

82 Key Terms 82

83 Idle Mode 83 Η επιλογή κυψέλης γίνεται όταν το κινητό είναι σε λειτουργία ON: Το κινητό σαρώνει όλα τα κανάλια συχνοτήτων και υπολογίζει τη μέση τιμή για το καθένα. Συντονίζεται στο δυνατότερο σήμα και καθορίζει αν είναι BCCH. Αν ναι, τότε διαβάζει την πληροφορία του. Αν όχι, συντονίζεται στο δεύτερο δυνατότερο κανάλι κ.ο.κ. μέχρι να βρεθεί έγκυρο κανάλι. Προαιρετικά, το κινητό μπορεί να διαθέτει μνήμη έγκυρων καναλιών BCCH. Άρα ψάχνει μόνο αυτά τα φέροντα, αλλιώς εκτελείται η διαδικασία 1. Αν δε βρει έγκυρα BCCH, αλλά κανάλι που ανήκει σε άλλο GSM δίκτυο τότε εμφανίζει το μήνυμα «Επείγουσες κλήσεις μόνο» (Emergency calls only). Αν δε βρει έγκυρα BCCH και ούτε άλλο κανάλι που ανήκει σε άλλο GSM δίκτυο, τότε εμφανίζει το μήνυμα «Εκτός δικτύου» (No Network).

84 Active Mode 84 Κατά τη διάρκεια κλήσης το κινητό ενημερώνει το σύστημα (μέσω SACCH) πόσο ισχυρό είναι το σήμα από τα BTSs. Ισχύς σήματος και ποιότητα μετρώνται στο BTS που κατέχει το MS. Οι μετρήσεις χρησιμοποιούνται από το BSC για να πάρει γρήγορες αποφάσεις για τις κυψέλες σε περίπτωση διαπομπής. Μετρήσεις σε γειτονικές κυψέλες κατά τη διάρκεια κλήσης γίνονται όταν το κινητό είναι σε κατάσταση Idle.

85 Ταυτότητες Δικτύου GSM 85 Είναι αριθμοί τους οποίους χρησιμοποιεί το GSM για να εντοπίσει έναν συνδρομητή όταν πραγματοποιείται μία κλήση προς αυτόν. Το δίκτυο βασίζεται σε αυτές τις μοναδικές και σωστές ταυτότητες για να δρομολογήσει τις κλήσεις. Ταυτότητες Συνδρομητών Mobile Station ISDN number (MSISDN) International Mobile Subscriber Identity (IMSI) Temporary Mobile Subscriber Identity (TMSI) Ταυτότητες Εξοπλισμού International Mobile Equipment Identity (IMEI) International Mobile Equipment Identity and Software Version number (IMEISV) Ταυτότητες Εντοπισμού Mobile Station Roaming Number (MSRN) Location Area Identity (LAI) Cell Global Identity (CGI) Base Station Identity Code (BSIC) Location Number (LN) Regional Subscription Zone Identity (RSZI)

86 Ταυτότητες Συνδρομητών 86 Mobile Station ISDN number (MSIDSN): Προσδιορίζει μοναδικά τον συνδρομητή και είναι το μοναδικό στοιχείο που γνωρίζει ο συνδρομητής. CME 20 MSISDN --> GSM 900/1800 CME 40 MSISDN --> GSM 1900

87 Ταυτότητες Συνδρομητών 87 International Mobile Subscriber Identity (IMSI): Προσδιορίζει μοναδικά τον συνδρομητή και διευκολύνει την αναγνώρισή του πάνω από το ραδιοδίαυλο και δια μέσου του δικτύου. Χρησιμοποιείται για τη σηματοδοσία στο PLMN. Αποθηκεύεται στην κάρτα SIM, στο HLR και στο VLR.

88 Ταυτότητες Συνδρομητών 88 Temporary Mobile Subscriber Identity (TMSI): Προσωρινό IMSI νούμερο γνωστό στο MS κατά τη διάρκεια καταχώρησης. Χρησιμοποιείται για να προστατεύσει την ταυτότητα του συνδρομητή πάνω από το air interface. Έχει τοπική σημασία μόνο (μέσα στην περιοχή MSC/VLR) και αλλάζει σε χρονικά διαστήματα ή όταν συμβαίνει κάποιο συγκεκριμένο συμβάν, όπως ενημέρωση θέσης. Μέγιστος αριθμός bits = 8

89 Ταυτότητες Εξοπλισμού 89 International Mobile Equipment Identity (IMEI): Προσδιορίζει μοναδικά τη συσκευή στο δίκτυο. Χρησιμοποιείται για διαδικασίες ασφάλειας (αναγνώρισης κλεμμένης συσκευής). Προστασία από μη-εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο δίκτυο.

90 Ταυτότητες Εξοπλισμού 90 International Mobile Equipment Identity and Software Version number (IMEISV): Προσδιορίζει μοναδικά την κάθε συσκευή. Αναφέρεται στην έκδοση του εγκαταστημένου λογισμικού στο MS. Επηρεάζει τις υπηρεσίες που προσφέρει το MS ή τις δυνατότητες κωδικοποίησης της φωνής (π.χ. αν είναι half ή full rate).

91 Ταυτότητες Εντοπισμού 91 Mobile Station Roaming Number (MSRN): Προσωρινή ταυτότητα δικτύου που ανατείθεται κατά τη διάρκεια εγκατάστασης κλήσης σε έναν συνδρομητή περιαγωγής.

92 Ταυτότητες Εντοπισμού 92 Location Area Identity (LAI): Προσωρινή ταυτότητα δικτύου που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια δρομολόγησης. Σκοπός του LAI είναι: Το paging, όπου πληροφορείται ο MSC την περιοχή κάλυψης που βρίσκεται ο MS. Ενημέρωση της θέσης των συνδρομητών.

93 Ταυτότητες Εντοπισμού 93 Cell Global Identity (CGI): Χρησιμοποιείται για την αναγνώριση ξεχωριστών κυψελών μέσα σε μία περιοχή εντοπισμού. Η αναγνώριση κυψέλης πετυχαίνεται με την προσθήκη της ταυτότητας κυψέλης (Cell Identity CI) στις παραμέτρους του LAI.

Τηλεματική, Διαδίκτυα και Κοινωνία Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM

Τηλεματική, Διαδίκτυα και Κοινωνία Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM Τηλεματική, Διαδίκτυα και Κοινωνία Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM 1 Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο GSM Το GSM είναι ένα ψηφιακό κυψελωτό σύστημα κινητών επικοινωνιών και αναπτύχθηκε ώστε να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Το δίκτυο GSM. ρ Απόστολος Γεωργιάδης Εργαστήριο Κινητών Επικοινωνιών Τµήµα Πληροφορικής & Επικοινωνιών ΑΤΕΙ Σερρών

Το δίκτυο GSM. ρ Απόστολος Γεωργιάδης Εργαστήριο Κινητών Επικοινωνιών Τµήµα Πληροφορικής & Επικοινωνιών ΑΤΕΙ Σερρών Το δίκτυο GSM ρ Απόστολος Γεωργιάδης Εργαστήριο Κινητών Επικοινωνιών Τµήµα Πληροφορικής & Επικοινωνιών ΑΤΕΙ Σερρών Ιστορικό Η 1 η γενιά κινητής τηλεφωνίας ήταν αναλογική και η επιτυχία της έδειξε ότι υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 2 Αρχιτεκτονική GSM

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 2 Αρχιτεκτονική GSM Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 2 Αρχιτεκτονική GSM Ιστορία του GSM 1982 1990 1992 Ομάδα επιστημόνων (Group Special Mobile) για τον καθορισμό διεθνούς Προτύπου κινητών επικοινωνιών Μετά από απαίτηση της

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο δίκτυο GSM

Ασφάλεια στο δίκτυο GSM Ασφάλεια στο δίκτυο GSM Χρήστος Ξενάκης xenakis@unipi.gr Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιά Global System for Mobile Communications (GSM) Το GSM αποτελεί το πιο διαδεδομένο σύστημα κινητής

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική ικτύου

Αρχιτεκτονική ικτύου Αρχιτεκτονική ικτύου Φυσική αρχιτεκτονική Oµαδοποίηση των λειτουργιών του δικτύου σε φυσικές οντότητες Η φυσική αρχιτεκτονική ενός δικτύου κινητών επικοινωνιών µπορεί να διαιρεθεί σε τρία µέρη κινητό τερµατικό

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Διαχείριση Κινητικότητας Άγγελος Ρούσκας Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μοντέλο αναφοράς Διαχειριστής δικτύου Χρήστης Λειτουργία, Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Special. Mobile το Πανευρωπαϊκό Σύστηµα Κινητών Επικοινωνιών Ψηφιακό Κυψελωτό Σύστηµα 2 ης Γενιάς

Special. Mobile το Πανευρωπαϊκό Σύστηµα Κινητών Επικοινωνιών Ψηφιακό Κυψελωτό Σύστηµα 2 ης Γενιάς Group Special Mobile το Πανευρωπαϊκό Σύστηµα Κινητών Επικοινωνιών Ψηφιακό Κυψελωτό Σύστηµα 2 ης Γενιάς Οκτ-04 Γ.Ι.Στεφάνου-ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 Σηµαντικά Ηµεροµηνίες για το GSM 1982 Η CEPT

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές Επικοινωνίες

Κινητές Επικοινωνίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Κινητές Επικοινωνίες Ενότητα 4: Κυψελωτά Δίκτυα 2 ης Γενιάς (2G): Η περίπτωση του GSM Σαββαΐδης Στυλιανός Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Αρχιτεκτονική κυψελωτών συστημάτων Άγγελος Ρούσκας Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Στόχοι κυψελωτών συστημάτων υποστήριξη των επικοινωνιών μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικών Επικοινωνιών. Διαχείριση κινητικότητας

Προσωπικών Επικοινωνιών. Διαχείριση κινητικότητας Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Διαχείριση κινητικότητας Περίληψη Διαχείριση εντοπισμού Ενημέρωση ω η θέσης Παράδοση κλήσης Ενημέρωση έ θέσης και εντοπισμός δεδομένων δ Κεντρικές βάσεις δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές Επικοινωνίες. Κεφάλαιο 3 Λογικά και φυσικά κανάλια

Κινητές Επικοινωνίες. Κεφάλαιο 3 Λογικά και φυσικά κανάλια Κινητές Επικοινωνίες Κεφάλαιο 3 Λογικά και φυσικά κανάλια στο GSM Πολλαπλή πρόσβαση FDMA και TDMA Το GSM βασίζεται σε συνδυασμό Πολλαπλής Πρόσβασης με διαίρεση συχνότητας (FDMA: Frequency Division Multiple

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών ιαχείριση κινητικότητας

ίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών ιαχείριση κινητικότητας ίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών ιαχείριση κινητικότητας Περίληψη ιαχείριση εντοπισμού Ενημέρωση θέσης Παράδοση κλήσης ιαχείριση εντοπισμού στα επίγεια δίκτυα κινητών επικοινωνιών Ενημέρωση θέσης

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Εισαγωγή Άγγελος Ρούσκας Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σταθερές επικοινωνίες Το σημείο πρόσβασης υπηρεσίας είναι σταθερό +302107722532 +302107722530

Διαβάστε περισσότερα

ιάφορες υπηρεσίες => ιάφοροι ρυθµοί

ιάφορες υπηρεσίες => ιάφοροι ρυθµοί Γ.Ι.Στεφάνου 1 ιάφορες υπηρεσίες => ιάφοροι ρυθµοί Data Video Voice service 9,6 k GSM 2 M UMTS Telephony Broadcasting Video conf. TV/HDTV Video Inter-LN/PBX communications Fax CD Graphics 10k 1M 100M bitrate

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών. Διαχείριση κινητικότητας

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών. Διαχείριση κινητικότητας Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Διαχείριση κινητικότητας Περίληψη Διαχείριση εντοπισμού Ενημέρωση θέσης Παράδοση κλήσης Διαχείριση εντοπισμού στα επίγεια δίκτυα κινητών επικοινωνιών Ενημέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Κινητά Συστήµατα (PLMN) 1ης Γενιάς (1G) Κινητά Συστήµατα 2ης Γενιάς (2G)(

Κινητά Συστήµατα (PLMN) 1ης Γενιάς (1G) Κινητά Συστήµατα 2ης Γενιάς (2G)( ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κινητά Συστήµατα (PLMN) 1ης Γενιάς (1G) Κινητά Συστήµατα 2ης Γενιάς (2G)( Σηµερινή Κατάσταση 2,5G 3G Γ.Ι.ΣΤΕΦΑΝΟΥ Νοέµβριος-03 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 Ιστορική Αναδροµή-1G

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 4 Βασικές λειτουργίες στο GSM

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 4 Βασικές λειτουργίες στο GSM Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 4 Βασικές λειτουργίες στο GSM ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΛΗΣΕΩΝ Γενικό διάγραμμα 3 Λειτουργίες διαχείρισης Χαρακτηριστικά επικοινωνίας Σταθερά, μεταξύ καλούντος και MSC Επιλεγόμενα από

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικών Επικοινωνιών. ιαχείριση κινητικότητας

Προσωπικών Επικοινωνιών. ιαχείριση κινητικότητας ίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών ιαχείριση κινητικότητας Περίληψη ιαχείριση εντοπισμού Ενημέρωση θέσης Παράδοση κλήσης Ενημέρωση θέσης και εντοπισμός δεδομένων Κεντρικές βάσεις δεδομένων Κατανεμημένες

Διαβάστε περισσότερα

Το Ασύρματο Δίκτυο TETRA. Αντωνίου Βρυώνα (Α.Μ. 1019)

Το Ασύρματο Δίκτυο TETRA. Αντωνίου Βρυώνα (Α.Μ. 1019) Το Ασύρματο Δίκτυο TETRA Αντωνίου Βρυώνα (Α.Μ. 1019) Περίληψη Γενικά Χαρακτηριστικά Τι είναι το TETRA Γενικά στοιχεία Αρχιτεκτονική δικτύου Πρωτόκολλο TETRA Υπηρεσίες TETRA Κλήσεις DMO δικτύου TETRA Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ 19.5.013 ΘΕΜΑ 1 Ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας τεχνολογίας GSM, με μέγεθος συστάδας (cluster) κυψελών επαναληψιμότητας συχνοτήτων 1, είναι εγκατεστημένο σε μια γεωγραφική περιοχή και

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογή λειτουργιών Δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας

Προσαρμογή λειτουργιών Δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας Αυτόματο Σύστημα Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης Προσαρμογή λειτουργιών Δικτύου Κινητής Τηλεφωνίας Κωνσταντίνος Φίλης, COSMOTE ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Υφιστάμενη Διαχείριση Κλήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. " Μαθηματική μοντελοποίηση της τηλεπικοινωνιακής κίνησης σε ένα κύτταρο GSM με την χρήση statistical counters τεχνολογίας Ericsson "

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.  Μαθηματική μοντελοποίηση της τηλεπικοινωνιακής κίνησης σε ένα κύτταρο GSM με την χρήση statistical counters τεχνολογίας Ericsson ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ " Μαθηματική μοντελοποίηση της τηλεπικοινωνιακής κίνησης σε ένα κύτταρο GSM με την χρήση statistical counters τεχνολογίας Ericsson " ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΛΟΥΒΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ζώνες Συχνοτήτων GSM

Ζώνες Συχνοτήτων GSM Ζώνες Συχνοτήτων GSM 45/95 MHz uplink downlink f(mhz) E-GSM 880-890 890 / 925-935 935 MHz (2X10 MHz) GSM 900 890-915 915 / 935-960 960 MHz (2X25MHz) GSM 1800 1710-1785 1785 / 1805-1880 1880 MHz (2X75MHz)

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Συστήματα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Συστήματα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Ενότητα 6: Νικόλαος Πασσάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Περιγραφή ενότητας Διαχείριση εντοπισμού Ενημέρωση θέσης Παράδοση

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Ζαφ. Αγγελόπουλος

Βασίλειος Ζαφ. Αγγελόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΥΨΕΛΩΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΠΑΡΤΗΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ "Εισαγωγή στα συστήματα 3ης γενιάς και σύγκριση των 2 βασικών τεχνολογιών τους GSM και UMTS

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφορίας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΔΙΑΔΟΣΗΣ Διπλωματική Εργασία του φοιτητή του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές Επικοινωνίες

Κινητές Επικοινωνίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Κινητές Επικοινωνίες Ενότητα 3: Τεχνικές Ασύρματης Πολλαπλής Πρόσβασης (Multiple Access) Σαββαΐδης Στυλιανός Τμήμα Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές Επικοινωνίες

Κινητές Επικοινωνίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Κινητές Επικοινωνίες Ενότητα 5: Κυψελωτά Δίκτυα (2,5G) GPRS & (3G) WCDMA-UMTS Σαββαΐδης Στυλιανός Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Κυψελοειδή ίκτυα - GSM

Κυψελοειδή ίκτυα - GSM Τσιάτσιος Μιχάλης ΑΜ Μ 3/99 Κυψελοειδή ίκτυα - GSM Εργασία για το µάθηµα των ικτύων στο µεταπτυχιακό τµήµα πληροφοριακών συστηµάτων του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας εκέµβρης 1999 Θεσ/νίκη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Διαχείριση Ασύρματων Πόρων Άγγελος Ρούσκας Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Περίληψη Λειτουργίες διαχείρισης ραδιοδιαύλων διαχείριση διάταξης διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές και Δορυφορικές Επικοινωνίες

Κινητές και Δορυφορικές Επικοινωνίες Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κινητές και Δορυφορικές Επικοινωνίες Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Κατεύθυνση: «Τεχνολογίες Δικτύων Επικοινωνιών & Υπολογιστών» Βασικές Αρχές Κυψελωτών Συστημάτων Δημοσθένης Βουγιούκας

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 1 Κυψελωτά Συστήματα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 1 Κυψελωτά Συστήματα Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 1 Κυψελωτά Συστήματα Ιστορικά στοιχεία 1940 1946 1975 1985 1 ο ασύρματο τηλέφωνο από την Bell System 1 η υπηρεσία παροχής κινητής τηλεφωνίας (Missouri, USA) 1 o κυψελωτό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 10: Κινητή Τηλεφωνία

Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 10: Κινητή Τηλεφωνία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνολογίες & Εφαρμογές Πληροφορικής Ενότητα 10: Κινητή Τηλεφωνία Ανδρέας Βέγλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικών Επικοινωνιών. κυψελωτών συστημάτων

Προσωπικών Επικοινωνιών. κυψελωτών συστημάτων Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Αρχιτεκτονική των κυψελωτών συστημάτων Περίληψη Βασικές απαιτήσεις και λειτουργίες Ραδιοκάλυψη Ασύρματη πρόσβαση Υποστήριξη της κινητικότητας των χρηστών Λειτουργική

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία της φοιτήτριας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Διπλωματική Εργασία της φοιτήτριας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΥΡΜΑΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Διπλωματική Εργασία της φοιτήτριας

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ. ιπλωµατική Εργασία

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ. ιπλωµατική Εργασία Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ιπλωµατική Εργασία Αυτόµατη ιαχείριση Πόρων σε ίκτυα Κινητής Επικοινωνίας (Α.Μ. 03096045) Επιβλέπων Καθηγητής: Εµµ. Πρωτονοτάριος

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα

Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα Ενότητα: ISDN Συνδρομητική πρόσβαση Σαββαΐδης Στυλιανός Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Έστω ότι θέλετε να συνδέσετε 20 υπολογιστές με συνδέσεις από σημείο σε σημείο (point-to-point), ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία όλων

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Μεθοδολογίας Μετρήσεων Ποιότητας Υπηρεσιών ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Αξιολόγηση Μεθοδολογίας Μετρήσεων Ποιότητας Υπηρεσιών ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αξιολόγηση Μεθοδολογίας Μετρήσεων Ποιότητας Υπηρεσιών ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Τ. Ε. Ι ΗΠΕΙΡΟΥ. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Αντωνιάδης Νικόλαος

ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Τ. Ε. Ι ΗΠΕΙΡΟΥ. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Αντωνιάδης Νικόλαος ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Τ. Ε. Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Αντωνιάδης Νικόλαος ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: Δακανάλη Μαρία ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2003 i ii ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πινακας Περιεχομένων i Λίστα σχημάτων... ii

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Τα επικοινωνιακά δίκτυα και οι ανάγκες που εξυπηρετούν Για την επικοινωνία δύο συσκευών απαιτείται να υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία: «Πρωτόκολλα Κινητής Τηλεφωνίας Από το GSM στα δίκτυα 4 ης Γενιάς» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

Πτυχιακή Εργασία: «Πρωτόκολλα Κινητής Τηλεφωνίας Από το GSM στα δίκτυα 4 ης Γενιάς» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία με θέμα: «Πρωτόκολλα Κινητής Τηλεφωνίας : Από το GSM στα δίκτυα 4ης Γενιάς» Σπουδαστής: Μανώλης Ταμπουρατζής Επιβλέπων Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Στους γονείς. Γιώργο και Ζωή.

Στους γονείς. Γιώργο και Ζωή. Στους γονείς µου, Γιώργο και Ζωή. Πρόλογος Με την παρούσα ιπλωµατική εργασία, επιστέγασµα των προπτυχιακών µου σπουδών, ολοκληρώνεται ένας σπουδαίος κύκλος της πανεπιστηµιακής µου µόρφωσης. Προϊόν προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Μιχαηλίνα Αργυρού Κασιανή Πάρη ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής WiMAX (Worldwide Interoperability

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Προβλήματα 11 ου Κεφαλαίου

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 6 Γενιά 2.5G - GPRS

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 6 Γενιά 2.5G - GPRS Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 6 Γενιά 2.5G - GPRS Τι είναι το GPRS? General Packet Radio Service για μεγαλύτερες ταχύτητες μετάδοσης στο GSM Το GPRS είναι ένα GSM service για end-to to-end packet switching

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής

Ασύρματα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ασύρματα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής MYE006-ΠΛΕ065: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Κυψελοειδή δίκτυα αρχιτεκτονική σχεδίαση και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ η Γραπτή Εργασία ΠΛΗ 3 Ακαδημαϊκό Έτος 011-01 (Τόμος Α, Κεφάλαια 1-3) Ημερομηνία Παράδοσης 9/01/01 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Άσκηση 1 Στόχος: Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής ύλης του Α Τόμου, ο στόχος της άσκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ & ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙΙ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ & ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ & ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙΙ Σταύρος Κωτσόπουλος, Καθηγητής Εργαστήριο Ασύρματης Τηλεπικοινωνίας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακές Ασκήσεις 5-7

Εργαστηριακές Ασκήσεις 5-7 Εργαστηριακές Ασκήσεις 5-7 GSM ίκτυο Κινητών Επικοινωνιών Ι. ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι.1. Εισαγωγή Το 1982 το GSM αποτέλεσε την Ευρωπαϊκή πρόταση για την µετάβαση από τα αναλογικά δίκτυα κινητών επικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr. http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr. http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi Δίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τμήμα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

ITU-R F (2011/04)

ITU-R F (2011/04) ITU-R F.757- (0/0) F ITU-R F.757- ii (IPR) (ITU-T/ITU-R/ISO/IEC) ITU-R http://www.itu.int/itu-r/go/patents/en http://www.itu.int/publ/r-rec/en BO BR BS BT F M P RA RS S SA SF SM SNG TF V ITU-R 0 ITU 0

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Σελ. 9-50 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΟΕΙΔΟΥΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΔΙΚΤΥΑ 3 ης ΓΕΝΙΑΣ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΟΕΙΔΟΥΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΔΙΚΤΥΑ 3 ης ΓΕΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΟΕΙΔΟΥΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Αυτόματης Ταυτοποίησης. AIS Automatic Identification System

Σύστημα Αυτόματης Ταυτοποίησης. AIS Automatic Identification System Σύστημα Αυτόματης Ταυτοποίησης AIS Automatic Identification System Ορισμός Απαίτηση από τον ΙΜΟ (international Maritime Organization) από το 2004 (για πλοία με χωρητικότητας μεγαλύτερη από 300 gt) Παρέχει

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 5 Ψηφιοποίηση φωνής, μετάδοση δεδομένων και ασφάλεια στο GSM

Κινητές επικοινωνίες. Κεφάλαιο 5 Ψηφιοποίηση φωνής, μετάδοση δεδομένων και ασφάλεια στο GSM Κινητές επικοινωνίες Κεφάλαιο 5 Ψηφιοποίηση φωνής, μετάδοση δεδομένων και ασφάλεια στο GSM Από την πηγή πληροφορίας στα ραδιοκύματα Κωδικοποίηση φωνής Αποκωδικοποίηση φωνής Κωδικοποίηση καναλιού Αποκωδικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικών Επικοινωνιών

Προσωπικών Επικοινωνιών ίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Αρχιτεκτονική των κυψελωτών συστημάτων Περίληψη Βασικές απαιτήσεις και λειτουργίες Ραδιοκάλυψη Ασύρματη πρόσβαση Υποστήριξη της κινητικότητας των χρηστών Λειτουργική

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικών Επικοινωνιών. κυψελωτών συστημάτων

Προσωπικών Επικοινωνιών. κυψελωτών συστημάτων ίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Αρχιτεκτονική των κυψελωτών συστημάτων Περίληψη Βασικές απαιτήσεις και λειτουργίες Ραδιοκάλυψη Ασύρματη πρόσβαση Υποστήριξη κινητικότητας χρηστών Λειτουργική αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Password: edi

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής  Password: edi ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi Δίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τμήμα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

2 ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΛΜΟΚΩΔΙΚΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ (PCM)...38

2 ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΛΜΟΚΩΔΙΚΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ (PCM)...38 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΡΟΛΟΓΟΣ...19 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...27 2 ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ...29 3. ΓΙΑΤΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ;...32

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεματική, Διαδίκτυα και Κοινωνία Κυψελωτή Τηλεφωνία

Τηλεματική, Διαδίκτυα και Κοινωνία Κυψελωτή Τηλεφωνία Τηλεματική, Διαδίκτυα και Κοινωνία Κυψελωτή Τηλεφωνία 1 Κυψελωτή Τηλεφωνία Για την ανάπτυξη νέων δικτύων κινητών επικοινωνιών υιοθετήθηκε η σχεδιαστική αρχή της κυψελωτής τηλεφωνίας που παρά την περιορισμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ... 2 2. ΠΡΟΪΟΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΕΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (SP)... 2 2.1 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΜΕΤΑΓΩΓΗΣ.3

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 19: Τηλεδιάσκεψη Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 19: Τηλεδιάσκεψη Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 19: Τηλεδιάσκεψη Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ (ΜΔΕ) Επιστήμη και Τεχνολογία Υπολογιστών (ΕΤΥ) ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 Δίνονται: Ερώτημα 1: (1.α) (1.β) (1.γ) (1.δ) Ερώτημα 2: (2.α) (2.β) (2.γ)

ΑΣΚΗΣΗ 1 Δίνονται: Ερώτημα 1: (1.α) (1.β) (1.γ) (1.δ) Ερώτημα 2: (2.α) (2.β) (2.γ) ΑΣΚΗΣΗ 1 Ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας τεχνολογίας GSM εγκαθίσταται και λειτουργεί σε μια μικρή γεωγραφική περιοχή. Το δίκτυο αυτό αποτελείται από 4 ψηφιακά κέντρα, όπου κάθε Ψηφιακό Κέντρο (MSC) ελέγχει

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Password: edi

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής  Password: edi ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi ίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τµήµα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικών Επικοινωνιών. ιαχείριση επικοινωνίας

Προσωπικών Επικοινωνιών. ιαχείριση επικοινωνίας ίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών ιαχείριση επικοινωνίας Περίληψη Εισαγωγήή Λειτουργίες διαχείρισης επικοινωνίας ρομολόγηση κλήσης Εγκατάσταση κλήσης Απόλυση κλήσης Συμπληρωματικές υπηρεσίες Αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Τεχνοοικονομική Αποτίμηση Υπηρεσιών Περιαγωγής ΚΟΣΜΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Α.Μ.: 12205

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Τεχνοοικονομική Αποτίμηση Υπηρεσιών Περιαγωγής ΚΟΣΜΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Α.Μ.: 12205 ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Τεχνοοικονομική Αποτίμηση Υπηρεσιών Περιαγωγής ΚΟΣΜΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Α.Μ.: 12205 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΜΙΧΑΛΑΚΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Aθήνα, Ιούνιος 2014 1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ...

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία ενός πομποδέκτη σταθμού βάσης HSDPA (Node-B)

Ανατομία ενός πομποδέκτη σταθμού βάσης HSDPA (Node-B) ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ανατομία ενός πομποδέκτη σταθμού βάσης HSDPA (Node-B) Anatomy of a Node B (HSDPA)

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα Αυτοπροστασίας σε κινητές, σταθερές και ασύρματες επικοινωνίες. Παναγιώτης Θ. Τρακάδας, Ph.D. Ε.Ε.Π./Α.Δ.Α.Ε.

Μέτρα Αυτοπροστασίας σε κινητές, σταθερές και ασύρματες επικοινωνίες. Παναγιώτης Θ. Τρακάδας, Ph.D. Ε.Ε.Π./Α.Δ.Α.Ε. Μέτρα Αυτοπροστασίας σε κινητές, σταθερές και ασύρματες επικοινωνίες Παναγιώτης Θ. Τρακάδας, Ph.D. Ε.Ε.Π./Α.Δ.Α.Ε. Περιεχόμενα Σταθερά Δίκτυα «Ευάλωτα» σημεία Μέθοδοι/συσκευές παραβίασης απορρήτου Μέτρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για τις παρεμβολές

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών. Αρχιτεκτονική των κυψελωτών συστημάτων

Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών. Αρχιτεκτονική των κυψελωτών συστημάτων Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Αρχιτεκτονική των κυψελωτών συστημάτων Περίληψη Βασικές απαιτήσεις και λειτουργίες Ραδιοκάλυψη Ασύρματη πρόσβαση Υποστήριξη κινητικότητας χρηστών Λειτουργική

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα

Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα Ενότητα: Δίκτυα Ψηφιακής Τηλεφωνίας Σαββαΐδης Στυλιανός Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ TE ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ «Μελέτη και εργαστηριακές μετρήσεις ενός πομποδέκτη LTE μονού φέροντος» Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Ερώτηση 2 η : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταγωγής μηνύματος?

Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Ερώτηση 2 η : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταγωγής μηνύματος? Μετάδοση Δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών 68 Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Απάντηση : Στα δίκτυα μεταγωγής κυκλώματος (circuit switching networks), η μετάδοση των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #9: Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #9: Κινητά Δίκτυα Επικοινωνιών ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Ενότητα #9: Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών email: bouras@cti.gr, site: http://ru6.cti.gr/ru6/bouras Σκοποί

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής & Διαδίκτυα: Μέρος Α Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 31

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Ενότητα 3: Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών Αν. καθηγήτρια Μαλαματή Λούτα e-mail: louta@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD Ethernet Τα τοπικά δίκτυα είναι συνήθως τύπου Ethernet ή λέμε ότι ακολουθούν το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 Ακολουθούν το μηχανισμό CSMA/CD (Πολλαπλή πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος και Ανίχνευση Συγκρούσεων). Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 4: Τεχνικές Μετάδοσης ΜΕΤΑΓΩΓΗ Τεχνική µεταγωγής ονομάζεται ο τρόπος µε τον οποίο αποκαθίσταται η επικοινωνία ανάµεσα σε δύο κόµβους με σκοπό την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ? ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Ψ * ; ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣ Α ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΣΥΡΜΑΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία Α.Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της διαδικασίας αποστολής ενός SMS σε ένα δίκτυο GSM 2 ης γενιάς ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Κατερίνα Τσοπανά

Μελέτη της διαδικασίας αποστολής ενός SMS σε ένα δίκτυο GSM 2 ης γενιάς ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Κατερίνα Τσοπανά ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΙΚΤΥΩΝ Μελέτη της διαδικασίας αποστολής ενός SMS σε ένα δίκτυο GSM 2 ης γενιάς ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Κατερίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ MTN

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ MTN ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ MTN 1.1 Τερματισμός Kλήσεων στο Κινητό Δημόσιο Δίκτυο Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της MTN 1.1.1. Ο τερματισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Ασφάλεια Δημοσίων Δικτύων Κινητών Επικοινωνιών (PLMN) Εμπιστευτικότητα (confidentiality)

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικών Επικοινωνιών. Διαχείριση επικοινωνίας

Προσωπικών Επικοινωνιών. Διαχείριση επικοινωνίας Δίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών Διαχείριση επικοινωνίας Περίληψη Εισαγωγή Λειτουργίες διαχείρισης επικοινωνίας Δρομολόγηση κλήσης Εγκατάσταση κλήσης Απόλυση κλήσης Συμπληρωματικές υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Μάθημα 9

Πληροφορική Μάθημα 9 Πληροφορική Μάθημα 9 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΙΚΤΥΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ WAN Τα δίκτυα αυτά χρησιμοποιούνται για την διασύνδεση υπολογιστών, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις ή ακόμη και σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Ικανότητες UE - ικτύου

Ικανότητες UE - ικτύου Ικανότητες UE - ικτύου Θα υπάρξουν αρκετά είδη τερµατικών και δικτύων UMTS στις επόµενες δεκαετίες. Ένα τυχαίο UE και ένα τυχαίο δίκτυο θα πρέπει να µπορούν να διαπραγµατεύονται ποιες βασικές δυνατότητες

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I.

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. 5.1 Γενικά Τα πρώτα δίκτυα χαρακτηρίζονταν από την «κλειστή» αρχιτεκτονική τους με την έννοια ότι αυτή ήταν γνωστή μόνο στην εταιρία που την είχε σχεδιάσει. Με τον

Διαβάστε περισσότερα

Κουμουνδούρου Άλκηστη Γεωργίου Σπυριδούλα

Κουμουνδούρου Άλκηστη Γεωργίου Σπυριδούλα UMTS NETWORK Universal Mobile Telecommunications System Η Αρχιτεκτονική του δικτύου UMTS Κουμουνδούρου Άλκηστη Γεωργίου Σπυριδούλα 2G Εξελιγμενες Συσκευές (Δυνατότητα Roaming) Περισσότερες Υπηρεσίες (Παρουσία

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής

Ασύρματα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ασύρματα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Κυψελοειδή δίκτυα αρχιτεκτονική σχεδίαση και ανάθεση

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρματα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής

Ασύρματα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής Ασύρματα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διάρθρωση μαθήματος Κυψελοειδή δίκτυα αρχιτεκτονική σχεδίαση και ανάθεση

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών ιαχείριση επικοινωνίας

ίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών ιαχείριση επικοινωνίας ίκτυα Κινητών και Προσωπικών Επικοινωνιών ιαχείριση επικοινωνίας Περίληψη Εισαγωγή Λειτουργίες διαχείρισης επικοινωνίας ρομολόγηση κλήσης Εγκατάσταση κλήσης Απόλυση κλήσης Συμπληρωματικές υπηρεσίες Αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑ 1 ο Α) Ποια είναι τα βασικά στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζουν το ISDN; Η ψηφιακή μετάδοση. Όλα τα σήματα μεταδίδονται σε ψηφιακή μορφή απ' άκρη σ' άκρη του δικτύου,

Διαβάστε περισσότερα

ιάθεση ασύρµατων πόρων

ιάθεση ασύρµατων πόρων ιάθεση ασύρµατων πόρων Μεταγωγή (Handover ή Handoff) ιαδικασία µεταγωγής µιας κλήσης από µια κυψέλη σε γειτονική κυψέλη Η κλήση από την συχνότητα f 1 της κυψέλης C 1 µεταφέρεται στη συχνότητα f 2 της κυψέλης

Διαβάστε περισσότερα

Βιοϊατρική τεχνολογία

Βιοϊατρική τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βιοϊατρική τεχνολογία Ενότητα 1: Bluetooth Τεχνολογία Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr ΕΕΔΙΠ Μπέλλου Σοφία e-mail: sbellou@uowm.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΟΧΕΑ ΚΙΝΗΤΟΥ ΙΔΕΑΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ (ΜVNO) & ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΠΑΡΟΧΕΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ESP)

ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΟΧΕΑ ΚΙΝΗΤΟΥ ΙΔΕΑΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ (ΜVNO) & ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΠΑΡΟΧΕΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ESP) ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΟΧΕΑ ΚΙΝΗΤΟΥ ΙΔΕΑΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ (ΜVNO) & ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΠΑΡΟΧΕΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ESP) ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 Περιεχόμενα Σύνοψη... 2 Μέρος Α. Ισχύον νομοθετικό

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Δικτύων Κινητών Επικοινωνιών που σχετίζονται με τη θέση του χρήστη

Υπηρεσίες Δικτύων Κινητών Επικοινωνιών που σχετίζονται με τη θέση του χρήστη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Υπηρεσίες Δικτύων Κινητών Επικοινωνιών που σχετίζονται με τη θέση του χρήστη ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Βενιέρη Ιωάννη 323Μ/2006015

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. Απάντηση Άσκησης 1

Άσκηση 1. Απάντηση Άσκησης 1 Άσκηση 1 Σε μια χώρα υπάρχουν δύο (2) Πάροχοι κινητών επικοινωνιών. Με βάση το πρότυπο του κυψελωειδούς δικτύου κινητής τηλεφωνίας GSM, να πραγματοποιηθεί η καταχώρηση συχνοτήτων (channel assignment) για

Διαβάστε περισσότερα