ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙ ΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙ ΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ"

Transcript

1 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙ ΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η επάνω επιφάνεια του τραπεζίου γνωστή επίσης,σαν επιφάνεια παιδιάς είναι ορθογώνια µήκους 2,74 µ. πλάτους 1,525 µ. και βρίσκεται σε οριζόντια θέση 76 εκ. πάνω από το έδαφος Η επιφάνεια παιδιάς περιλαµβάνει τις επάνω άκρες του τραπεζίου όχι όµως τις πλευρές της κορυφής του τραπεζίου που είναι κάτω από τις άκρες του Η επιφάνεια µπορεί να είναι κατασκευασµένη από οποιοδήποτε υλικό που δίνει µια οµοιόµορφη αναπήδηση περίπου 23 εκ. όταν ένα καθορισµένο µπαλάκι πέσει πάνω σ αυτήν από ύψος 30 εκ Η επιφάνεια παιδιάς πρέπει να είναι οµοιόµορφα βαµµένη µε σκοτεινό χρώµα <µατ> και να έχει µια λευκή γραµµή πλάτους 2 εκ. κατά µήκος της κάθε πλευράς Οι λευκές γραµµές κατά µήκος των 2,74 µ. ονοµάζονται πλευρικές γραµµές Οι λευκές γραµµές κατά µήκος των 1,525 µ. ονοµάζονται τελικές γραµµές Η επιφάνεια παιδιάς διαιρείται σε δυο ίσα γήπεδα από ένα κάθετο φιλέ που είναι παράλληλος µε τις ακραίες γραµµές και συνεχής σ όλη την έκταση του κάθε γηπέδου ΓΙΑ ΤΑ ΙΠΛΑ: Κάθε γήπεδο χωρίζεται σε δυο ίσα ηµι-γήπεδα από µια λευκή γραµµή πάχους 3 χιλ. του µέτρου, που ονοµάζεται κεντρική γραµµή που είναι παράλληλη προς τις πλευρικές γραµµές. Η κεντρική γραµµή θα θεωρείται σαν µέρος του δεξιού ηµι- γηπέδου του σερβίροντα και δεξιού ηµιγηπέδου του δεκτή. 2.2 Ο ΦΙΛΕΣ Το συγκρότηµα του φιλέ αποτελείται από ένα δίχτυ, την ανάρτηση τους στύλους στήριξης, καθώς και τα συστήµατα στήριξης του στο τραπέζι Το δίχτυ κρέµεται από ένα κορδόνι που είναι στερεωµένο σε κάθε άκρη του από ένα κάθετο στύλο ύψους 15,25 εκ. του οποίου το εξωτερικό άκρο είναι 15,25 εκ. έξω από την πλευρική γραµµή Το πάνω µέρος του διχτύου σε όλο το µήκος του, πρέπει να είναι σε υψος 15,25 εκ. από το επίπεδο της επιφάνειας παιδιας Το κάτω µέρος του διχτύου σε όλο το µήκος του, πρέπει να είναι όσο το δυνατό κοντύτερα στην επιφάνεια παιδιας και στους στύλους στήριξης [κάθετους στύλους]. 2.3 Η ΜΠΑΛΑ Η µπάλα πρέπει να είναι σφαιρική µε διάµετρο 40 χιλιοστά του µέτρου Το βάρος της πρέπει να είναι 2,7 γραµµάρια Η µπάλα πρέπει να είναι κατασκευασµένη από CELLULOID [πλαστική ουσία] ή από παρόµοιο πλαστικό υλικό, σε χρώµα άσπρο ή πορτοκαλί µατ. 2.4 Η ΡΑΚΕΤΑ Η ρακέτα µπορεί να είναι οποιουδήποτε µεγέθους, σχήµατος, ή βάρους, αλλά το κύριο µέρος της [δίσκος] θα πρέπει να είναι επίπεδο, άκαµπτο και ξύλινο.

2 2.4.2 Τουλάχιστον το 85% του πάχους του κύριου µέρους[δίσκου] της ρακέτας, πρέπει να είναι από φυσικό ξύλο. Μια στρώση µέσα στο κύριο µέρος µπορεί να ενισχυθεί µε ινώδες υλικό, όπως άνθρακα [καρµπόν], υαλοβάµβακα ή πεπιεσµένο χαρτί, αλλά δεν µπορεί να είναι παχύτερη από 7,5% του συνολικού πάχους της ρακέτας ή από 0,35 χιλιοστά, οποίο [απ αυτά τα δυο πάχη] είναι το πιο µικρό Η πλευρά του κύριου µέρους της ρακέτας που χρησιµοποιείται για το κτύπηµα της µπάλας πρέπει να είναι καλυµµένη: α. Με κοινό σπειρωτό λάστιχο µε σπυριά προς τα έξω που να έχει συνολικό πάχος µαζί µε τη συγκολλητική ουσία όχι µεγαλύτερο από 2 χιλιοστά. β. Με ελαστικό σάντουιτς µε σπυριά προς τα µέσα ή προς τα έξω που µαζί µε τη συγκολλητική ουσία να έχει πάχος µέχρι 4 χιλιοστά Λέγοντας κοινό σπυρωτό λάστιχο εννοούµε µια µονή στρώση µε πορώδους ελαστικού φυσικού ή συνθετικού µε σπυριά ισοµερώς καταµερισµένα πάνω στην επιφάνεια του µε πυκνότητα 10 έως 50 σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό Λέγοντας ελαστικό σάντουιτς εννοούµε µια µονή στρώση πορώδους ελαστικού που καλύπτεται από µια επίσης µονή εξωτερική στρώση κοινού σπυρωτού ελαστικού που το πάχος της τελευταίας δεν µπορεί να υπερβεί τα 2 χιλιοστά Τα παραπάνω υλικά κάλυψης του κυρίως µέρους θα εκτείνονται, αλλά δεν θα υπερβαίνουν τα όρια τους, εκτός του µέρους που είναι κοντά στη λαβή και πιάνεται από τα δάχτυλα και µπορεί να µείνει ακάλυπτο ή να καλυφθεί µε οποιοδήποτε υλικό και να θεωρείται σαν τµήµα της λαβής Οποιαδήποτε επίστρωση µε υλικό κάλυψης ή συγκολλητικό πάνω στο κύριο µέρος της ρακέτας πρέπει να είναι συνεχές και ισόπαχο Η επιφάνεια του υλικού κάλυψης ή η πλευρά του κυρίως µέρους που έχει µείνει ακάλυπτη θα πρέπει να είναι οµοιόµορφα µατ χρώµατος, η µια πλευρά της πρέπει να είναι χρώµατος λαµπερού κόκκινου και η άλλη χρώµατος µαύρου Σε περίπτωση που υπάρχουν παρεκκλίσεις από τη συνεχεία της επιφάνειας ή από την οµοιοµορφία του χρώµατος [ελάχιστες] που οφείλονται σε ζηµία από ατύχηµα, φθορά ή ξεθώριασµα επιτρέπονται µε την προϋπόθεση όµως να µην αλλάζουν τα ουσιώδη χαρακτηριστικά της επιφάνειας Ο παίκτης πρέπει κατά την έναρξη του αγώνα ή οποιαδήποτε στιγµή αλλάξει τη ρακέτα του να την δείξει στον αντίπαλο του και στο διαιτητή που µπορούν να την εξετάσουν λεπτοµερώς. 2.5 ΟΡΙΣΜΟΙ Το χρονικό διάστηµα κατά το οποίο το µπαλάκι "παίζεται" [βρίσκεται σε παιδιά] το ονοµάζουµε "ανταλλαγή κτυπηµάτων" Το µπαλάκι είναι σε παιδιά από την τελευταία στιγµή που είναι σταθερό στο ελεύθερο χέρι του σερβίροντα πριν πεταχτεί για το σέρβις µέχρι που η ανταλλαγή κτυπηµάτων κριθεί σαν επανάληψη LET ή σαν πόντος ΛΕΤ : είναι µια ανταλλαγή κτυπηµάτων που δεν υπολογίζεται το αποτέλεσµα της ΠΟΝΤΟΣ : ανταλλαγή κτυπηµάτων µε αποτέλεσµα ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΡΑΚΕΤΤΑΣ : Το χέρι που κρατά τη ρακέτα ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΕΡΙ : Το χέρι που δεν κρατά τη ρακέτα.

3 2.5.7 ΚΤΥΠΗΜΑ ΜΠΑΛΛΑΣ: Ένας παίκτης χτυπά την µπάλα εφ όσον την αγγίζει µε τη ρακέτα που κρατά στο χέρι του ή µε το χέρι που βαστά τη ρακέτα κάτω από τον καρπό ΠΑΡΕΜΠΟ ΙΣΗ ΜΠΑΛΑΣ: Ο παίκτης παρεµποδίζει την µπάλα όταν αυτός ή οτιδήποτε φοράει ή κρατάει, την αγγίξει,πάνω από την αγωνιστική επιφάνεια, ενώ αυτή είναι «σε παιδιά» και αφού δεν έχει περάσει την τελική γραµµή και δεν έχει ακουµπήσει το γήπεδο του, µετά από το τελευταίο κτύπηµα του αντιπάλου του ΣΕΡΒΙΡΩΝ: Ο παίκτης που χτυπά πρώτος την µπάλα στην "ανταλλαγή κτυπηµάτων" ΑΠΟΚΡΟΥΩΝ: Ο παίκτης που χτυπά δεύτερος την µπάλα στην "ανταλλαγή κτυπηµάτων" ΙΑΙΤΗΤΗΣ : είναι το πρόσωπο που έχει ορισθεί για ν ελέγχει τον αγώνα ΒΟΗΘΟΣ ΙΑΙΤΗΤΗ είναι το πρόσωπο που έχει ορισθεί να βοηθάει τον ΙΑΙΤΗΤΗ στα καθήκοντα του Οτιδήποτε κρατάει ή φοράει κάποιος παίκτης περιλαµβάνει οτιδήποτε κρατούσε (εκτός της µπάλας) ή φορούσε στην αρχή της ανταλλαγής κτυπηµάτων Η µπάλα θεωρείται πως περνά πάνω ή γύρω από τον φιλέ όταν περνά από παντού εκτός από µεταξύ φιλέ και στηριγµάτων του, και φιλέ και αγωνιστικής επιφάνειας Η τελική γραµµή θεωρητικά επεκτείνεται και προς τις δυο διευθύνσεις 2.6 ΣΩΣΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Στο ξεκίνηµα του σέρβις η µπάλα θα πρέπει να είναι ελεύθερη στην ανοικτή και ακίνητη παλάµη του ελεύθερου χεριού του σερβίροντα Ο σερβίρων πρέπει να πετάξει τη µπάλα προς τα πάνω σχεδόν κάθετα χωρίς να της δίνει φάλτσο έτσι ώστε να υψωθεί Τουλάχιστον 16 εκατοστά από την παλάµη του ελεύθερου χεριού, χωρίς να ακουµπήσει τίποτα προτού προσπαθήσει να την χτυπήσει Όταν η µπάλα βρίσκεται στην κάθοδο της, ο σερβίρων πρέπει να χτυπήσει την µπάλα η οποία στα απλά αφού χτυπήσει πρώτα το γήπεδο του να περάσει πάνω ή γύρω από το συγκρότηµα του φιλέ να αγγίξει το γήπεδο του αποκρούοντα. Στα δίπλα η µπάλα πρέπει να χτυπήσει στο δεξιό ηµι- γήπεδο του σερβίροντα και στο δεξιό ηµι -γήπεδο του αποκρούοντα Η µπάλα από την στιγµή που ξεκινάει στο σέρβις µέχρι την στιγµή που κτυπιέται από την ρακέτα, πρέπει να είναι πάνω από την επιφάνεια παιδιάς και πίσω από τη τελική γραµµή αυτού που σερβίρει, και δεν θα πρέπει να κρύβεται από µέρος του σώµατος ή του ρουχισµού αυτού που σερβίρει ή του συµπαίκτη του στα διπλά Είναι στην ευθύνη του σερβίροντα να σερβίρει µε τέτοιο τρόπο ώστε ο διαιτητής ή ο βοηθός του να βλέπει αν το σέρβις είναι ορθό ή όχι Αν δεν υπάρχει βοηθός διαιτητή και ο διαιτητής αµφιβάλει για την εγκυρότητα ενός σέρβις τότε για µια φορά σε ένα αγώνα πρέπει να προειδοποιεί τον σερβίροντα χωρίς να τον τιµωρήσει µε πόντο.

4 Αν στη συνέχεια του αγώνα ο ίδιος παίκτης ή ο συµπαίκτης του στο διπλό κάνει σέρβις αµφιβόλου εγκυρότητας, αυτός ή το ζευγάρι του στα διπλά χάνει πόντο Κάθε φορά που είναι ξεκάθαρο ότι το σέρβις είναι παράνοµο, δεν υπάρχει προειδοποίηση αλλά ο σερβίρων χάνει πόντο Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο διαιτητής µπορεί να παραβλέψει κάποιες από τις προϋποθέσεις ενός σωστού σέρβις αν έχει ειδοποιηθεί πριν αρχίσει ο αγώνας ότι το σωστό σέρβις εµποδίζεται από κάποια σωµατική ανικανότητα. 2.7 ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Το µπαλάκι αφού έχει σερβιριστεί ή αποκρουστεί χτυπιέται από τον παίκτη έτσι που να περνά πάνω ή γύρω από το συγκρότηµα του φιλέ και ν αγγίζει στο αντίπαλο γήπεδο είτε κατ ευθείαν είτε αφού αγγίξει το συγκρότηµα του φιλέ. 2.8 ΣΕΙΡΑ ΠΑΙΞΙΜΑΤΟΣ Στα απλά αυτός που σερβίρει αφού κάνει ένα σωστό σέρβις ο αποκρούων θα κάνει µια σωστή επιστροφή, στη συνεχεία ο σερβίρων και αποκρούων διαδοχικά θα κάνουν ο καθένας από µια επιστροφή Στα δίπλα ο σερβίρων αφού κάνει ένα σωστό σέρβις ο αποκρούων θα κάνει µια σωστή επιστροφή ο συµπαίκτης του σερβιροντος µια σωστή επιστροφή και µετά ο συµπαίκτης του αποκρούοντος µια καλή επιστροφή. Ύστερα απ αυτό ο κάθε παίκτης µε την παραπάνω σειρά θα κάνει µια καλή επιστροφή. 2.9 ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ - LET Η ανταλλαγή κτυπηµάτων κρίνεται επανάληψη [LET]: Αν στο σέρβις το µπαλάκι περνώντας πάνω ή γύρω από το συγκρότηµα του φιλέ το αγγίξει, και εφ όσον κατά τα λοιπά το σέρβις είναι σωστό, ή η µπάλα παρεµποδιστεί από τον αποκρούοντα ή τον συµπαίκτη του Αν το σέρβις γίνει όταν κατά τη γνώµη του διαιτητή ο αντίπαλος παίκτης [ή το ζευγάρι] δεν είναι έτοιµος ν αποκρούσει µε την προϋπόθεση ότι ούτε ο αποκρούων ή ο συµπαίκτης του επιχειρήσει να κτυπήσει την µπάλα Αν κατά τη γνώµη του διαιτητή κάποιες από τις προϋποθέσεις ενός σωστού σέρβις ή µιας σωστής επιστροφής δεν εφαρµόστηκαν για λόγους ανεξάρτητους του παίκτη Αν το παιγνίδι διακοπή από τον διαιτητή ή το βοηθό διαιτητή Το παιγνίδι µπορεί να διακοπεί Για να διορθωθεί κάποιο λάθος στη σειρά των σέρβις ή για κάποιο λάθος στις θέσεις των παικτών Για να εισαχθεί το σύστηµα επίσπευσης Για να δοθεί προειδοποίηση ή ποινή σε αθλητή Επειδή οι συνθήκες παιγνιδιού διαταράχθηκαν από εξωτερικά αιτία που κατά τη γνώµη του διαιτητή υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσουν τους παίκτες

5 2.10 ΠΟΝΤΟΣ Εκτός των περιπτώσεων που µια ανταλλαγή κτυπηµάτων είναι επανάληψη, Ένας παίκτης κερδίζει πόντο : Αν ο αντίπαλος του αποτύχει να κάνει ένα σωστό σέρβις Αν ο αντίπαλος του αποτύχει να κάνει µια σωστή επιστροφή Αν ο αντίπαλος του χτυπώντας την µπάλα αυτή ακουµπήσει οτιδήποτε άλλο εκτός από το συγκρότηµα του φιλέ Αν ο αντίπαλος του χτυπήσει την µπάλα και αυτή περάσει πάνω από το γήπεδο του και την τελική γραµµή χωρίς να ακουµπήσει σ' αυτό Αν ο αντίπαλος του παρεµποδίσει την µπάλα Αν ο αντίπαλος του χτυπήσει δύο φορές την µπάλα Αν ο αντίπαλός του χτυπήσει την µπάλα µε πλευρά της ρακέτας που δεν είναι σύµφωνη µε τις προϋποθέσεις του και Αν οτιδήποτε φορά ή κρατά ο αντίπαλος του κουνήσει την επιφάνεια παιδιάς Αν οτιδήποτε φορά ή κρατά ο αντίπαλος του αγγίξει το συγκρότηµα του φιλέ Αν ο αντίπαλος του ακουµπήσει το ελεύθερο χέρι του στην επιφάνεια παιδιας Αν στα διπλά ο αντίπαλος του χτυπήσει την µπάλα έξω από την καθορισµένη σειρά Όπως προβλέπει το ( Σύστηµα Επίσπευσης) 2.11 ΣΕΤ Ο παίκτης ή το ζευγάρι που σηµειώνει πρώτος 11 πόντους κερδίζει το σετ εκτός από την περίπτωση που και οι δυο παίκτες έχουν από 10 πόντους, όποτε κερδίζει το σετ ο παίκτης ή το ζευγάρι που θα σηµειώσει διαδοχικά 2 πόντους 2.12 ΑΓΩΝΑΣ Ένας αγώνας κερδίζεται από κάποιον παίκτη όταν κερδίσει τόσα σετ ώστε να είναι καλύτερος σε οποιονδήποτε µονό συνολικό αριθµό σετ, ανάλογα µε το χρησιµοποιούµενο σύστηµα ΕΚΛΟΓΗ ΣΕΡΒΙΣ και ΓΗΠΕ ΟΥ Το δικαίωµα της επιλογής το ποιος θα σερβίρει, αποκρούει και από ποια πλευρά θα ξεκινήσει πρώτος γίνεται µε κλήρωση, από τον διαιτητή, και ο νικητής της κλήρωσης µπορεί να διαλέξει (ΣΕΡΒΙΣ ή ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ), ή πλευρά Όταν παίκτης ή ζευγάρι επιλέξει να σερβίρει ή να αποκρούσει πρώτο ή να ξεκινήσει από συγκεκριµένη πλευρά, τότε ο άλλος παίκτης ή ζευγάρι έχει το δικαίωµα της άλλης επιλογής Κάθε 2 πόντους ο αποκρούων παίκτης ή ζευγάρι γίνεται σερβιρων και αυτό συνεχίζετε µέχρι τέλους του σετ, εκτός αν και οι δυο παίκτης ή ζευγάρια έχουν από 10 πόντους ή εισαχθεί το σύστηµα επίσπευσης, όποτε η σειρά των σέρβις παραµένει η ίδια αλλά κάθε παίκτης σερβίρει για 1 µόνο πόντο Σε κάθε σετ ενός διπλού αγώνα, το ζευγάρι που έχει το δικαίωµα να σερβίρει πρώτο θα επιλέξει ποιος από τους δυο θα σερβίρει και έτσι στο πρώτο σετ του αγώνα το αποκρούων ζευγάρι θα αποφασίσει ποιος θα αποκρούσει πρώτος, στα

6 επόµενα σετ του αγώνα, αφού εκλέγει ο σερβιρων, θα αποκρούει ο παίκτης που σερβίρει σε αυτόν στο αµέσως προηγούµενο σετ Σε διπλό αγώνα σε κάθε αλλαγή σέρβις, ο προηγούµενα αποκρούων γίνετε σερβιρων και ο συµπαίκτης του προηγούµενα σερβιροντα γίνετε αποκρούων Ο παίκτης ή το ζευγάρι που σερβίρει πρώτο σε ένα σετ θα αποκρούει πρώτο στο επόµενο σετ του αγώνα, και στο τελευταίο δυνατό σετ ενός διπλού αγώνα αλλάζουν θέση οι αποκρούοντες όταν ένα από τα ζευγάρια φτάσει πρώτο στους 5 πόντους Οι παίκτες ή τα ζευγάρια που ξεκίνησαν από µια πλευρά στο πρώτο σετ ενός αγώνα θα ξεκινήσει το επόµενο σετ από την άλλη πλευρά και στο τελευταίο δυνατό σετ ενός αγώνα οι παίκτες ή τα ζευγάρια αλλάζουν πλευρά όταν ο πρώτος παίκτης ή ζευγάρι σηµειώσει πρώτο 5 πόντους 2.14 ΛΑΘΟΣ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΣ ΚΑΙ ΓΗΠΕ ΟΥ Σε περίπτωση που ανακαλυφθεί ότι οι παίκτες ή τα ζευγάρια δεν άλλαξαν θέση για οποιαδήποτε αιτία, ο διαιτητής διακόπτει τον αγώνα και τοποθετεί τους παίκτες ή τα ζευγάρια στη σωστή θέση. Το σκορ παραµένει όπως έχει διαµορφωθεί τη στιγµή που ανακαλύφθηκε το λάθος Σε περίπτωση που παίκτης ή το ζευγάρι σερβίρει ή δεχτεί σέρβις χωρίς να είναι η σειρά του, ο διαιτητής µόλις αντιληφθεί το λάθος διακόπτει τον αγώνα και τον συνεχίζει αφού δώσει την µπάλα σ αυτόν που πρέπει µε βάση το σκορ τη στιγµή που ανακάλυψε το λάθος Οι πόντοι που σηµειώθηκαν µέχρι τη στιγµή που ανακαλύφθηκε το λάθος υπολογίζονται σαν να µην έχει συµβεί τίποτα ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗΣ Εκτός από την περίπτωση που και οι δύο παίκτες έχουν από 9 πόντους, το σύστηµα επίσπευσης εισάγεται αν το σετ δεν έχει τελειώσει µέσα σε 10 ή σε οποιαδήποτε προηγούµενη χρονική στιγµή το ζητήσουν και οι δυο παίκτες ή τα ζευγάρια Αν η µπάλα βρίσκεται σε παιδιά όταν τελειώσει το χρονικό όριο των 10 λεπτων τότε ο διαιτητής διακόπτει τον αγώνα [φωνάζοντας χρόνος] και τον ξαναρχίζει µε σερβίροντα αυτόν που έκανε σέρβις στην αρχή της ανταλλαγής κτυπηµάτων που διακόπηκε Αν η µπάλα δεν βρίσκεται σε παιδιά όταν τελειώσει το χρονικό όριο των 10 λεπτών τότε στην επόµενη ανταλλαγή κτυπηµάτων θα σερβίρει ο παίκτης ή το ζευγάρι που απόκρουε στην αµέσως προηγούµενη ανταλλαγή κτυπηµάτων Στη συνεχεία κάθε παίκτης θα σερβίρει για ένα πόντο, αν ο αποκρούων παίκτης ή το ζευγάρι κάνει 13 σωστές επιστροφές τότε κερδίζει(αποκρούων) ένα πόντο Αν έχει εισαχθεί το σύστηµα επίσπευσης όλα τα επόµενα σετ του ατοµικού αγώνα διεξάγονται µε το σύστηµα επίσπευσης Η αρίθµηση ακολουθεί το HANDBΟOK της ITTF.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ 2014-15

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ 2014-15 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 2.1.1 Η επάνω επιφάνεια του τραπεζίου γνωστή ως επιφάνεια παιδιάς είναι ορθογώνια μήκους 2,74 μ. πλάτους 1,525 μ. και βρίσκεται σε οριζόντια θέση 76 εκ. πάνω από το έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ 2017

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ 2017 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 2.1.1 Η επάνω επιφάνεια του τραπεζιού, ονομάζεται επιφάνεια παιδιάς, είναι ορθογώνια μήκους 2,74 μ. πλάτους 1,525 μ. και βρίσκεται σε οριζόντια θέση 76 εκ. πάνω από το έδαφος. 2.1.2 Η επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου 1.37μ ΠΑΣΣΑΛΟΣ 0.914 μ ΤΟ ΓΗΠΕ Ο ΣΗΜΑ Ι ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΡΒΙΣ 6.40 μ ΙΧΤΥ ΒΑΣΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ 8.23 μ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΗ 23.7 μ 10.97 μ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΡΒΙΣ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΟΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1. Σερβίρων και δέκτης του service. Οι παίκτες πρέπει να στέκονται στις αντίθετες πλευρές του διχτύου. Ο παίκτης που στέλνει πρώτος την μπάλα ονομάζεται σερβίρων και

Διαβάστε περισσότερα

Μπαλάκι και αμφίεση. Ρακέτα Λάστιχο Κάλυψη με ειδικό υλικό (λάστιχο) Διαφορετικά χρώματα για κάθε πλευρά Υποχρεωτικά Κόκκινο - Μαύρο 10/9/2016

Μπαλάκι και αμφίεση. Ρακέτα Λάστιχο Κάλυψη με ειδικό υλικό (λάστιχο) Διαφορετικά χρώματα για κάθε πλευρά Υποχρεωτικά Κόκκινο - Μαύρο 10/9/2016 10/9/2016 Γνωστότερο ως πινγκ-πονγκ, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα παγκοσμίως. Το άθλημα με το μικρότερο γήπεδο και την μικρότερη μπάλα. Δεύτερο άθλημα τεχνικής. Νικολακάκης Α. Μαυρίδης Γ.

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών. Όμιλος Αριστείας

Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών. Όμιλος Αριστείας Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών Όμιλος Αριστείας Ανάπτυξη των Φυσικών και Συναρμοστικών Ικανοτήτων μέσα από την εκμάθηση του αθλήματος της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Υπεύθυνος:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΖΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΛΙΑ Α 4 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 PROJECT 1 ο ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΜΟΥΖΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΛΙΑ Α 4 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 PROJECT 1 ο ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΟΥΖΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΛΙΑ Α 4 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014 PROJECT 1 ο ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.ΠΡΟΛΟΓΟΣ σελ.3 2.ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ σελ.4 3.Η ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΠΑΛΑ Ξεφουσκώνει η μπάλα (αέρας 0,30 0,325 κιλά ανά τετρ. εκατοστό) (4,26 έως 4,61 psi) (294,3 έως 318,82 mbar) Είναι πλέον έγχρωμη ΣΥΝΕΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 1/11/2016 Γενική οδηγία για εθνικές κατηγορίες (υπενθύμιση): Αθλητής/αθλήτρια για τον/την οποίο/οποία έχει κατατεθεί το δελτίο του στη γραμματεία και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου Τραπουλόχαρτα Υλικά: μπάλες τένις, ρακέτες, μία ή δυο τράπουλες Στόχος: συγχρονισμός ματιού-χεριού χεριού, εξοικείωση με την ρακέτα, έλεγχος της

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις)

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις) Εξεταστικό Δοκίμιο (ερωτήσεις-απαντήσεις) 1. Αντικανονικό επιθετικό χτύπημα από παίκτη της πίσω ζώνης και προσπάθεια για μπλοκ από το Λίμπερο. Τι πρέπει να κάνει ο 1ος διαιτητής; α) Να σφυρίξει διπλό σφάλμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Στα βασικά στοιχεία του αθλήματος περιλαμβάνονται εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης στους παραλυμπιακούς αγώνες χωρίζoνταν σε δύο είδη : όρθια και καθιστή πετοσφαίριση. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΕΝΙΣ 2010 I.T.F. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ: ΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΤΖΙ ΗΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΙΑΙΤΗΤΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΕΝΙΣ 2010 I.T.F. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ: ΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΤΖΙ ΗΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΙΑΙΤΗΤΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΕΝΙΣ 2010 I.T.F. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ: ΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΤΖΙ ΗΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΙΑΙΤΗΤΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Το γήπεδο 2. Μόνιµα εξαρτήµατα 3. Η µπάλα 4. Η ρακέτα 5. Το σκορ

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. 1 Ο ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΤΜΙΝΤΟΝ ΤΑΞΗ: Γ-Δ Αρ. Μαθητ.: 20 Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Βασικός στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου ΜΕΤΡΗΜΑ ΣΤΟ ΓΚΕΙΜ Όταν ένας παίκτης κερδίσει τον πρώτο πόντο, το σκορ είναι: 15-0 Εάν κερδίσει και δεύτερο πόντο, το σκορ είναι: 30-0 Όταν κερδίσει τον

Διαβάστε περισσότερα

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. BADMINTON 1 ο ΜΑΘΗΜΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ: 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με το μήκος

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 BEACHVOLLEYBALL 1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΜΕΝΕΣΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 1.1.6 (1.6) Ένας παίκτης, που ετοιμάζεται να σερβίρει, στέκεται

Διαβάστε περισσότερα

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016 5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 1/3/2016 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ποια από τα παρακάτω είναι αρμοδιότητα και του 1 ου και του 2 ου διαιτητή; Α. Επαφή πέλματος ενός παίκτη με τον κυρίως αγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗΣ (Ισχύουν από 1 Αυγούστου 2006) ΟΡΙΣΜΟΙ Παίκτης Όποιος παίζει το άθληµα της Αντιπτέρισης Αγώνας Ο βασικός ανταγωνισµός µεταξύ δύο πλευρών (από ένα ή δύο αθλητές) Αγώνισµα Απλού Αγώνας

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένη Κατηγορία (Advanced Robotics)

Προηγμένη Κατηγορία (Advanced Robotics) Προηγμένη Κατηγορία (Advanced Robotics) Στόχος της δοκιμασίας είναι το ρομπότ να σκοράρει όσο πιο πολλούς πόντους μπορεί σε μια έκδοση ρομποτικού Tetris με το όνομα Tetrastack. Το ρομπότ θα βρει, αναγνωρίσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης για τα άτομα με κινητική αναπηρία παίζεται από όρθια ή καθιστή θέση (δύο τύποι).. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ 19-20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΠΤΗΣ Η χειροσήμανση είναι το μέσο, ο τρόπος για να κατανοήσουν, να αντιληφθούν, να γνωρίζουν, το είδος του

Διαβάστε περισσότερα

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /10/2016

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /10/2016 1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 4/10/2016 Γενική οδηγία (για όλες τις διοργανώσεις): Ο 1 ος διαιτητής δεν θα ακολουθεί τη χειροσήμανση του 2 ου διαιτητή για τάιμ-άουτ, ούτε θα κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Διευκρινήσεις σς Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08 :08/11/ 11/2005 Ποια είναι η ποινή για ένα αμυνόμενο παίκτη που προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα με τα δύο χέρια;

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Άρθρο 1ο ΤΟ ΓΗΠΕ Ο Ορθογώνιο παραλληλόγραµµο ιαστάσεις 20 Χ 40 µέτρα 2 περιοχές τέρµατος και το υπόλοιπο γήπεδο Οι µεγάλες γραµµές ονοµάζονται πλάγιες γραµµές Οι µικρές γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ.

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ. ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ www.e-daskalos.gr 1.Σκυταλοδροµία απλή 2.Σκυταλοδροµία 3 ων παικτών, πιασµένοι αγκαζέ, ο µεσαίος ανάποδα. 3.Αγώνας δρόµου µε τα τέσσερα προς τα πίσω. 4.Αγώνας δρόµου κουτσό. 5.Αγώνας

Διαβάστε περισσότερα

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z.

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. Ερώτηση 1 Ποια από τα παρακάτω επιτρέπονται στην ίδια διακοπή: Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. TA-TA-TB-TB-SA-SB

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 1. Τo γήπεδο 2. Μόνιμα εξαρτήματα 3. Η μπάλα 4. Η ρακέτα 5. Σερβίρων και δέκτης service 6. Επιλογή γηπέδου και service 7. To service 8. Foot fault

Διαβάστε περισσότερα

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π /10/2017

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π /10/2017 1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 2017-18 6/10/2017 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Η ομάδα Α έχει κάνει όλες τις κανονικές αλλαγές σε ένα σετ. Ο Λίμπερο είναι στον πάγκο. Ένας από τους παίκτες της εξάδας αποβάλλεται.

Διαβάστε περισσότερα

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Πετοσφαίριση Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Ιστορία της πετοσφαίρισης Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν. Προσπαθώντας να

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α Δ Ι Α Ι Τ Η Τ Ω Ν Β Ο Λ Ε Ϊ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 2018 Α ΚΑΙ Β ΟΔBΕ

Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α Δ Ι Α Ι Τ Η Τ Ω Ν Β Ο Λ Ε Ϊ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 2018 Α ΚΑΙ Β ΟΔBΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ.. ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ Α ΚΑΙ Β ΟΔΒΕ. Όπου απαιτείται επιλογή απάντησης ή απαντήσεων στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, σας παρακαλούμε να κυκλώσετε το γράμμα ή τα γράμματα της

Διαβάστε περισσότερα

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016 6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 5/4/2016 ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2016 3.10.3 Μπορεί ένας προπονητής, που στέκεται σε κανονική θέση στην ελεύθερη ζώνη του, να πιάσει την μπάλα που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ (από την προνηπιακή έως στη γυµνασιακή ηλικία) Για τη διατήρηση και διεύρυνση του ενδιαφέροντος των νέων παικτών είναι θεµελιώδες ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ και µάλιστα τακτικά (κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ Οι Λίμπερο πρέπει να φορούν στολή (Η JACKET/BIB ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΚΟΥΤΙΑ ΑΓΟΡΩΝ, BRIDGEMATE ΚΑΙ ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ ΜΑΙΟΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΚΟΥΤΙΑ ΑΓΟΡΩΝ, BRIDGEMATE ΚΑΙ ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ ΜΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΚΟΥΤΙΑ ΑΓΟΡΩΝ, BRIDGEMATE ΚΑΙ ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ ΜΑΙΟΣ 2019 1. ΚΟΥΤΙΑ ΑΓΟΡΩΝ Αν χρησιμοποιούνται χωρίσματα, δείτε την ενότητα 3. Ξεκινώντας με τον παίκτη που μοίρασε, οι δηλώσεις πρέπει να αφαιρούνται

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Η Αντιπτέριση στο Δημοτικό Σχολείο & Η Αντιπτέριση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσημια εναλλακτική μορφή άσκησης ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΓΙΑΚΟΥΒΑΚΗ (MSc) Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής - Ομοσπονδιακή

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

SPEEDMINTON. Πληροφορίες από το Ίντερνετ. Επιµέλεια-ελεύθερη µετάφραση Τάσος Σπηλιωτόπουλος, προπονητής µπάτµιντον

SPEEDMINTON. Πληροφορίες από το Ίντερνετ. Επιµέλεια-ελεύθερη µετάφραση Τάσος Σπηλιωτόπουλος, προπονητής µπάτµιντον SPEEDMINTON Πληροφορίες από το Ίντερνετ Επιµέλεια-ελεύθερη µετάφραση Τάσος Σπηλιωτόπουλος, προπονητής µπάτµιντον Το speedminton ή speed badminton είναι ένα παιχνίδι που συνδυάζει τένις, µπάτµιντον και

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ

Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΠΕΡΟ Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίσει από τη λίστα των παικτών έως δύο εξειδικευμένους αμυντικά

Διαβάστε περισσότερα

οποία ερχόµενη πίσω από τη γραµµή εκκίνησης κτυπήσει την αριθµηµένη µπίλια.

οποία ερχόµενη πίσω από τη γραµµή εκκίνησης κτυπήσει την αριθµηµένη µπίλια. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΟΚΤΑΜΠΑΛΟ 1. Σκοπός του παιχνιδιού. Το παιγνίδι παίζεται µε δηλωµένα χτυπήµατα και παίζεται µε µια άσπρη µπίλια και δεκαπέντε αριθµηµένες µπίλιες από το 1 ως το 15. Ο ένας παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Α ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗΣ ΟΡΙΣΜΟΙ Παίκτης Οποιοσδήποτε παίζει Badminton (Αντιπτέριση). Match Ο βασικός αγώνας στην Αντιπτέριση μεταξύ αντιπάλων πλευρών ενός ή δύο παιχτών η κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Τελικός γύρος: C : προπονητή Τ : γυµναστή. AC : βοηθού προπονητή Μ : γιατρού ΣΕΛ. 2 ΑΠΟ 10

Τελικός γύρος: C : προπονητή Τ : γυµναστή. AC : βοηθού προπονητή Μ : γιατρού ΣΕΛ. 2 ΑΠΟ 10 Έκδοση 2009 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΗΣ FIVB ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΙΤΗΣΙΑΣ I. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Ο σηµειωτής πρέπει να ελέγξει εάν έχουν συµπληρωθεί κατάλληλα οι γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 1 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η διεθνής κοινότητα του ποδοσφαίρου συμμετέχει στους Παραoλυμπιακούς αγώνες με ομάδες από αθλητές με εγκεφαλική παράλυση και με προβλήματα στην όραση. Στις μέρες μας μόνο ομάδες ανδρών συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. 2. 3. 4.- 5.- 6.- 7.- 8.- 9.- 10.- Η ομάδα Α διαπράττει παράβαση μπρος-πίσω. Πρέπει το παιχνίδι να ξαναρχίσει

Διαβάστε περισσότερα

Line Follower v.1.2 Aegean Robotics Competition 2019

Line Follower v.1.2 Aegean Robotics Competition 2019 Κανονισμοί Line Follower 1. Σκοπός 1.1. Σκοπός της δοκιμασίας είναι να κατασκευαστεί ένα ρομπότ που θα ακολουθεί μια μαύρη γραμμή σε λευκό φόντο, με αρκετές εναλλαγές κατεύθυνσης στο μικρότερο δυνατό χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε. Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε. Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών Τι έγινε τον μήνα που πέρασε γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών Διεθνείς ορισμοί διαιτητών μας 1ος διαιτητής, στον αγώνα, Champions League Γυναικών, μεταξύ των ομάδων, Ντιναμο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Κανόνων του Ποδοσφαίρου Άμμου 2019 Υπεύθυνος Διαιτησίας Ποδοσφαίρου Άμμου για την ΚΕΔ Καλύβας Δημήτριος 1 Ποιες είναι οι νοητές γραμμές του αγωνιστικού χώρου; Α. η διχοτόμος, αυτές

Διαβάστε περισσότερα

Line Follower. 1. Σκοπός. 2. Η Δοκιμασία. 3. Το Ρομπότ. Line Follower v.1.1

Line Follower. 1. Σκοπός. 2. Η Δοκιμασία. 3. Το Ρομπότ. Line Follower v.1.1 Διοργάνωση : Line Follower 1. Σκοπός 1.1. Σκοπός της δοκιμασίας είναι να κατασκευαστεί ένα ρομπότ που θα ακολουθεί μια μαύρη γραμμή σε λευκό φόντο, με αρκετές εναλλαγές κατεύθυνσης στο μικρότερο δυνατό

Διαβάστε περισσότερα

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2017

2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2017 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2017-18 7/11/2017 Επιμέλεια: Νώντας Γεροθόδωρος 1.12 (νέα) Στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ανδρών, μια ομάδα είχε δύο παίκτες, οι οποίοι φορούσαν φανέλες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΣΠΑ η Γυμνασίου Κωνσταντίνος Βασιλάκος

ΠΣΠΑ η Γυμνασίου Κωνσταντίνος Βασιλάκος ΠΣΠΑ 2016-17 1 η Γυμνασίου Κωνσταντίνος Βασιλάκος Γήπεδο Futsal-2016-17- Επιβλέποντας Δημήτριος Μανωλάς ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ i. ΠΡΟΛΟΓΟΣ ii. ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ iii. Ετυμολογία της λέξεως futsal iv. Τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2 16-17 Αγαπητοί Καθηγητές Φυσικής Αγωγής Κρήτης, Στα πλαίσια της ανάπτυξης του τένις σε όλη την Ελλάδα η Ελληνική Φίλαθλη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν131

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν131 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν131 120-90μ 120-90μ 16,50μ 11μ 9,15μ 45-90μ 5,50μ (Σε διεθνείς αγώνες 100-110μήκος/64-75μ πλάτος) ΓΗΠΕΔΟ Ακατάλληλο λόγω καιρικών συνθηκών (πάγος, βροχή, χιόνι, ομίχλη,

Διαβάστε περισσότερα

Project Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΙ 1 ο Λύκειο Πετρούπολης

Project Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΙ 1 ο Λύκειο Πετρούπολης Project Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΙ 1 ο Λύκειο Πετρούπολης Τεχνικές-Προδιαγραφές- Κανόνες Β 2 Θεωρητική Αλίκη Παλιούρα ~ 1 ~ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Εισαγωγή.Σελ.3 Τεχνικές Σελ.4 Προδιαγραφές.Σελ.7 Κανόνες.Σελ.10

Διαβάστε περισσότερα

Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση

Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση Κανονισμός 1 - Αγωνιστικός χώρος Κανονισμός 2 - Το φιλέ και οι στυλοβάτες Κανονισμός 3 - Η μπάλα εκτός από το άρθρο 4.3 Κατά τη στιγμή που η μπάλα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον Παιχνίδια για Κατανόηση Μπάντμιντον Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο μπάντμιντον Στην προσέγγιση ΠγΚ, η αγωγή σχετικά με τα παιχνίδια μέσα στο σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Το Τουρνουά Neymar Jr s Five έχει δικούς του συγκεκριμένους κανονισμούς. Οι παρακάτω κανονισμοί αφορούν το τουρνουά Neymar Jr s Five.

Το Τουρνουά Neymar Jr s Five έχει δικούς του συγκεκριμένους κανονισμούς. Οι παρακάτω κανονισμοί αφορούν το τουρνουά Neymar Jr s Five. NEYMAR JR S FIVE ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 1. OUTPLAY THEM ALL 2. Ο AΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 3. ΤΕΡΜΑΤΑ 4. Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΏΝ 5. Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ 6. Η ΜΠΑΛΑ 7. Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 8. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ 9. ΕΝΑΡΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 27ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. Ο παίκτης-προπονητής Β-9 ενώ είναι παίκτης, αποβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες o Emojito! είναι ένα παιχνίδι παρέας, για 2 έως 14 άτομα, όπου οι παίκτες προσπαθούν να εκφράσουν συναισθήματα που απεικονίζονται σε κάρτες, είτε χρησιμοποιώντας το πρόσωπό τους, είτε ήχους ή και τα 2.

Διαβάστε περισσότερα

4 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /1/2018

4 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /1/2018 4 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2017-18 16/1/2018 Γενικές ενημερώσεις: Δήλωση κωλυμάτων κάθε Δευτέρα μέχρι τις 12:00 Έγκαιρη ενημέρωση αποτελεσμάτων ΕΣΠΑΑΑ ( game manager ) Σχολή διαιτησίας

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΕΝΟΤΗΤΑ 2 ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Οι Συστάσεις προς τους τεχνικούς αξιωματούχους εκδίδονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιπτέρισης (BWF) με την προσδοκία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

ΜΑΘΗΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004-2005 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΜΑΘΗΜΑ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ Ηµεροµηνία: 15 / 06 / 2005 Τάξη: Β Λυκείου Ονοµατεπώνυµο µαθητή/τριας:.. Χρόνος: 2 ώρες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ 14 th Edition June 2011

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ 14 th Edition June 2011 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Ο σκοπός αυτού του εγχειριδίου είναι να καθοδηγήσει τους αξιωματούχους των αγώνων, σε ότι αφορά τους νόμους και κανόνες, η μελέτη του οποίου θα πρέπει να γίνει σε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΩΡΙΣΜΑΤΩΝ (SCREENS) ΈΚΔΟΣΗ 2011

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΩΡΙΣΜΑΤΩΝ (SCREENS) ΈΚΔΟΣΗ 2011 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΩΡΙΣΜΑΤΩΝ (SCREENS) ΈΚΔΟΣΗ 2011 Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑΣ Ο Βορράς και η Ανατολή κάθονται στην ίδια πλευρά του χωρίσματος, καθ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Είναι ευθύνη του Βορρά να τοποθετήσει

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού.

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Παιχνίδι 9 νομασία παιχνιδιού: Κινητές μπασκέτες. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Προτεινόμενες ηλικίες: Α -Β Δημοτικού. Υλικά: αερόμπαλες/μικρές μπάλες κ στεφάνια.

Διαβάστε περισσότερα

Το Jungle Speed είναι ένα παιχνίδι για 2 έως 10 παίκτες (ή και ακόμη περισσότερους!) ηλικίας 7 και άνω.

Το Jungle Speed είναι ένα παιχνίδι για 2 έως 10 παίκτες (ή και ακόμη περισσότερους!) ηλικίας 7 και άνω. Το Jungle Speed είναι ένα παιχνίδι για 2 έως 10 παίκτες (ή και ακόμη περισσότερους!) ηλικίας 7 και άνω. Σκοπός σας είναι να είστε ο πρώτος παίκτης που θα ξεφωρτωθεί όλες του τις κάρτες. Το τοτέμ τοποθετείται

Διαβάστε περισσότερα

Το Παιγμένο Φύλλο. Νόμοι

Το Παιγμένο Φύλλο. Νόμοι Το Παιγμένο Φύλλο Νόμοι 45 46-47 μορ Α2 5 8 3 μορ Α Q K 7 8 5 3 2 μορ Α 8 K 9 7 6 5 93 KJ72 8762 K96 KJ852 Q10864 Q 32 A764 A93 KJ5 J104 Q10 5 A10943 AQ875 KJ852 Q10864 Q 32 93 A764 KJ72 A93 8762 KJ5 K96

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ «Το παιχνίδι στο χωροχρόνο» με συγκεκριμένους κανόνες. στο φάσμα του Αυτισμού, σχεδίασαν, τροποποίησαν 4-square, Ανεμοστρόβιλο

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ «Το παιχνίδι στο χωροχρόνο» με συγκεκριμένους κανόνες. στο φάσμα του Αυτισμού, σχεδίασαν, τροποποίησαν 4-square, Ανεμοστρόβιλο ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ Τη σχολική χρονιά 2015-2016 οι καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής Μικέλη Πηνελόπη και Μπακάλη Αλεξάνδρα, εκπόνησαν την καινοτόμο δράση : «Το παιχνίδι στο χωροχρόνο» με το τμήμα Ε1 των Ραλλείων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Κάθε ομάδα θα αποτελείτε από τέσσερις (4) παίχτες.τρεις (3) θα βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και ένας (1) θα βρίσκεται στον χώρο τον αναπληρωματικών.

Διαβάστε περισσότερα

Αντισφαίριση. Βασικές σημειώσεις μαθήματος επιλογής. Μαββίδης Αλέξανδρος ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ- ΣΧΟΛΗ - Υποτομέας αθλημάτων ρακέτας

Αντισφαίριση. Βασικές σημειώσεις μαθήματος επιλογής. Μαββίδης Αλέξανδρος ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ- ΣΧΟΛΗ - Υποτομέας αθλημάτων ρακέτας ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ- ΣΧΟΛΗ - ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Υποτομέας αθλημάτων ρακέτας Αντισφαίριση Βασικές σημειώσεις μαθήματος επιλογής Μαββίδης Αλέξανδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν Άρθρο 1 Το γήπεδο ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΗΠΕΔΟΥ 20 Χ 40 Το τέρμα ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΡΜΑΤΟΣ 3 Χ 2 Άρθρο 2 Ο χρόνος του παιγνιδιού Tοσήμα λήξης και Η διακοπή του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 1 η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 Παρακαλώ σημειώστε ότι το παρακάτω κείμενο αντικατοπτρίζει τις βασικές αρχές των αλλαγών του κανονισμού αλλά δεν παρουσιάζει τις αλλαγές λέξη προς λέξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2017-2020 Εγκεκριμένοι από το 35ο Συνέδριο της FIVB 2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2017-2020 1 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2017-2020 Έκδοση F IVB v6 Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ, ΚΙΝΗΣΕΙΣ, & ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΘΕΣΕΙΣ, ΚΙΝΗΣΕΙΣ, & ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΚΙΝΗΣΕΙΣ, & ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΙΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ Εγκεκριμένες από την ITF (International Tennis Federation) Αργύρης Θεοδοσίου Οι κριτές γραμμών είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχή διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) 24-Μαρ-12 Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν Ο αντίπαλος έχει συνοχή, κόντα τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ Mini Handball (1) Τι είναι το mini handball ; Πρωταρχικός στόχος Προβάλλονται: το παιγνίδι και η αποκόμιση θετικών στοιχείων από αυτό Mini Handball (2) Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣYΣTAΣEIΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ- ΚΡΙΤΕΣ

ΣYΣTAΣEIΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ- ΚΡΙΤΕΣ Κανονισμοί ΣΠΔΚ 2008 ΣYΣTAΣEIΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ- ΚΡΙΤΕΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Οι Συστάσεις προς διαιτητές-κριτές εκδίδονται από την Διεθνή Ομοσπονδία Αντιπτέρισης (BWF) στην επιθυμία της να τυποποιήσει τον έλεγχο

Διαβάστε περισσότερα

Ε Δ Δ Δ Ο Δ B Τ Π. Το παιχνίδι αυτό είναι επέκταση και απαιτεί τη χρήση των παρακάτω κομματιών μιας από τις βασικές εκδόσεις του Ticket to Ride:

Ε Δ Δ Δ Ο Δ B Τ Π. Το παιχνίδι αυτό είναι επέκταση και απαιτεί τη χρήση των παρακάτω κομματιών μιας από τις βασικές εκδόσεις του Ticket to Ride: Το Εγχειρίδιο αυτό περιγράφει τις αλλαγές στο παιχνίδι, σχετικά με το ομαδικό παιχνίδι του χάρτη της Μυθικής Ασίας (Legendary Asia), υποθέτοντας ότι είστε εξοικειωμένοι με τους κανόνες του βασικού Ticket

Διαβάστε περισσότερα

Διαδρομών Μέρμηγκα Μερμηγκιών Τζίτζικα Τζίτζικα Επιλογής Επιλογής Φθινόπωρο Φθινόπωρο Προμηθειών Χειμώνα Δύναμης Χειμώνα Φθινόπωρο Χειμώ- νας

Διαδρομών Μέρμηγκα Μερμηγκιών Τζίτζικα Τζίτζικα Επιλογής Επιλογής Φθινόπωρο Φθινόπωρο Προμηθειών Χειμώνα Δύναμης Χειμώνα Φθινόπωρο Χειμώ- νας Για να προετοιμαστείτε καλύτερα για τον χειμώνα, παίξτε εναλλάξ τον Τζίτζικα και τον Μέρμηγκα, και μαζέψτε τις προμήθειες που θα σας φέρουν τη νίκη! Προσέξτε όμως τους ληστές! 48 στρόγγυλες κάρτες Διαδρομών

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο γραμματειών ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 11/11/2016

Σεμινάριο γραμματειών ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 11/11/2016 Σεμινάριο γραμματειών ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 11/11/2016 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός σεμιναρίου Παρουσία στο γήπεδο Συνήθη λάθη στη συμπλήρωση του φ.α. Διαδικασία αλλαγής Λίμπερο Οδηγίες και κατευθύνσεις διαιτησίας Casebook

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ

ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ ΣΤΟ SCRATCH ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙ ΙΟΥ Το παιχνίδι θα αποτελείται από δυο παίκτες, οι οποίοι θα βρίσκονται αντικριστά στις άκρες ενός γηπέδου δεξιά και αριστερά, και µια µπάλα.

Διαβάστε περισσότερα

Ζακόκ. Πεπέκης Κωνσταντίνος

Ζακόκ. Πεπέκης Κωνσταντίνος Ζακόκ Ένα παιχνίδι που έπαιζε η γιαγιά µου όταν ήταν µικρή είναι το ζακόκ. Το ζακόκ είναι παρόµοιο µε το κυνηγητό που παίζουµε τώρα. Για να ξεκινήσει το παιχνίδι τα παιδιά πρέπει να χωριστούν σε 2 οµάδες.

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Γενικός πίνακας Ηλικιακή κατηγορία (Κ=Κάτω) Σχέσεις παικτών Διάρκεια αγώνα Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος

Διαβάστε περισσότερα

για νεοεισερχόμενους Αθλητές

για νεοεισερχόμενους Αθλητές ΟΔΗΓΟ για νεοεισερχόμενους Αθλητές αλλά & τους Γονείς των περί της ΤΔΑΣΟΥΑΙΡΙΗ WaterPolo Σμήμα Ανδρών Υδατοσφαίρισης Α.. Π.Α.Ο.Κ. Επικοινωνία : http://waterpolopaokjouniors.wordpress.com E-mail : waterpolo.paok@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2010- ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ- ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ Γεώργιος Χατζηιωάννου Προϊστάµενος Γραφείου Φυσικής Αγωγής ιεθνής Κριτής Καλαθοσφαίρισης ΓΗΠΕ Ο ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «MAZE SOLVING»

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «MAZE SOLVING» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ «MAZE SOLVING» Συγγραφέας: Οργανωτική Επιτροπή CYPRUS ROBOTEX CHALLENGE Πρωτότυπο στα Αγγλικά: raimond.paaru@robotex.ee www.robotex.ee Σελίδα: 1 Πίνακας Περιεχομένων 1 Εισαγωγή... 3 2 Στόχος...

Διαβάστε περισσότερα

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2015-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2015-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2015-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ Προσωρινή έκδοση στα ελληνικά Μάιος 2015 (Έκδοση FIVB 5/2/2015) ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Το βόλεϊ είναι ένα άθλημα που παίζεται από

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

Waste Sorting Ταξινόμηση Απορριμμάτων

Waste Sorting Ταξινόμηση Απορριμμάτων World Robot Olympiad 2016 Πρόκληση κατηγορίας Γυμνασίου Περιγραφή πρόκλησης, κανονισμοί και βαθμολόγηση Waste Sorting Ταξινόμηση Απορριμμάτων έκδοση: 15 Ιανουαρίου 2016 Επιμέλεια: Μπαράς Γιάννης 2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα