ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ"

Transcript

1 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΜ&ΜΥ ΤΟΥ ΔΠΘ Α. Σ. ΣΑΦΙΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Δ. Κ. ΤΣΑΝΑΚΑ «ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ - Α ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ» V Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας υποσταθμών καταναλωτών μέσης τάσεως και εσωτερικών εγκαταστάσεων

2 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών 205 V Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας υποσταθμών καταναλωτών μέσης τάσεως και εσωτερικών εγκαταστάσεων 1.1 Γενικά Τριφασικοί καταναλωτές με ισχύ μεγαλύτερη των 250 kva εκτός πόλεων δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν από το δίκτυο χαμηλής τάσεως (Χ.Τ.). Το όριο για τριφασικές παροχές Χ.Τ. εντός πόλεων είναι χαμηλότερο, συνήθως είναι 135 kva. Στις περιπτώσεις υπερβάσεως των ορίων αυτών οι καταναλωτές συνδέονται στο δίκτυο μέσης τάσεως (Μ.Τ.), συνήθως με τάση 15 kv ή 20 kv. Με την αύξηση της ισχύος μεγάλου αριθμού καταναλωτών πέρα από τα όρια τροφοδοτήσεώς τους από το δίκτυο χαμηλής τάσεως όλο και περισσότεροι μηχανικοί ασχολούνται με τη μελέτη ιδιωτικών υποσταθμών (Υ/Σ) υποβιβασμού της τάσεως από τα 15 kv ή 20 kv στα 400 V. Ανάλογα με το δίκτυο από το οποίο θα τροφοδοτηθεί ο Υ/Σ, την ισχύ του και τα τεχνικά στοιχεία της ηλεκτρικής προστασίας του, προβλέπονται ορισμένες τυπικές διαμορφώσεις των παροχών Μ.Τ. Ειδικές περιπτώσεις καταναλωτών με ισχύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπεται στις τυπικές αυτές παροχές Μ.Τ. αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση. Στα επόμενα κεφάλαια αναλύονται τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας ιδιωτικών Υ/Σ μέσης τάσεως που είναι απαραίτητα για τη μελέτη των Υ/Σ αυτών. 1.2 Χαρακτηριστικά του εξοπλισμού ζεύξεως και προστασίας Διάταξη των μέσων προστασίας Στο σχήμα 1 φαίνεται μια τυπική διάταξη της σύνδεσης ενός καταναλωτή στο δίκτυο μέσης τάσεως (Μ.Τ.) της ΔΕΗ. Μία γραμμή διανομής Μ.Τ. ελέγχεται από έναν αυτόματο διακόπτη Δ1, που εκτελεί έναν ορισμένο κύκλο πτώσεων και αυτομάτων επαναφορών, όταν στο δίκτυο εμφανισθεί ένα σφάλμα. Στο σημείο Α συνδέεται ένας καταναλωτής. Η ΔΕΗ τοποθετεί το μέσο προστασίας Δ2 που ελέγχει τα σφάλματα μέχρι τον μετασχηματιστή (Μ/Σ) του καταναλωτή.

3 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών 206 Σχήμα 1. Διάταξη μέσων προστασίας. Δ1 Αυτόματος διακόπτης. Δ2 Αυτόματος διακόπτης ή διακόπτης απομονώσεως ή ασφάλεια. Δ3 Αυτόματος διακόπτης ή ασφάλειες Μ/Σ Μετασχηματιστής καταναλωτή. Σφάλματα που εμφανίζονται μέσα στο Μ/Σ ή στους ζυγούς Χ.Τ. του Μ/Σ διακόπτονται από το μέσο προστασίας Δ3, το οποίο τοποθετείται με μέριμνα του καταναλωτή και ανήκει σ αυτόν. Το μέσον προστασίας Δ2 της ΔΕΗ μπορεί να είναι: αυτόματος διακόπτης, διακόπτης απομονώσεως, ασφάλειες βραδείας τήξεως. Το μέσον προστασίας Δ3 του καταναλωτή μπορεί να είναι: αυτόματος διακόπτης, ασφάλειες κόνεως ταχείας τήξεως. Η ισχύς διακοπής των παραπάνω μέσων πρέπει να είναι 250 MVA. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου λόγω της ιδιομορφίας της προστασίας και των μέσων, ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να εγκαταστήσει το μέσο Δ3, επειδή η προστασία του Μ/Σ μέχρι και τους ζυγούς Χ.Τ. παρέχεται από το μέσο Δ2 της ΔΕΗ.

4 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών Χαρακτηριστικά των μέσων προστασίας Οι αυτόματοι διακόπτες της ΔΕΗ Δ1 που προστατεύουν εναέρια δίκτυα λειτουργούν με την βοήθεια ηλεκτρονόμων για σφάλματα φάσεων και γης. Το σχήμα 2 δείχνει τις χαρακτηριστικές λειτουργίας των ηλεκτρονόμων αυτών. Είναι χαρακτηριστικές αντιστρόφου χρόνου, που σημαίνει ότι για μεγάλες εντάσεις προκύπτουν μικροί χρόνοι λειτουργίας των ηλεκτρονόμων και αντίστροφα. Αυτό επιτρέπει τη λειτουργία άλλων μέσων προστασίας στις μικρές εντάσεις. Στις μεγάλες όμως εντάσεις, όπου η θερμική και δυναμική καταπόνηση των δικτύων είναι μεγάλη, η διακοπή γίνεται σε μικρό χρόνο. Για μικρές εντάσεις (κάτω από την οριακή τους ρύθμιση) οι ηλεκτρονόμοι δεν λειτουργούν. Σχήμα 2. Χαρακτηριστικές αντιστρόφου χρόνου ηλεκτρονόμων προστασίας εναερίων αναχωρήσεων από Υ/Σ 150 kv/μ.τ. Οι διακόπτες που προστατεύουν υπόγεια δίκτυα έχουν ηλεκτρονόμους με χαρακτηριστικές σταθερού χρόνου (σχήμα 3). Αν η ένταση υπερβεί την οριακή τιμή λειτουργίας του ηλεκτρονόμου, ο ηλεκτρονόμος λειτουργεί σε χρόνο ανεξάρτητο από την ένταση.

5 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών 208 Σχήμα 3. Χαρακτηριστικές σταθερού χρόνου ηλεκτρονόμων προστασίας υπογείων αναχωρήσεων από Υ/Σ 150 kv/μ.τ. Οι διακόπτες απομονώσεως δεν λειτουργούν αυτόνομα αλλά σε συνεργασία με έναν αυτόματο διακόπτη που προτάσσεται (σχήμα 4). Τα σφάλματα που παρουσιάζονται μετά τον διακόπτη απομονώσεως διεγείρουν τους ηλεκτρονόμους του αυτόματου διακόπτη ο οποίος λειτουργεί. Τη στιγμή της πτώσεως του αυτόματου διακόπτη ανοίγει και ο διακόπτης απομονώσεως και μένει ανοικτός ενώ αυτόματα ξανακλείνει ο πρώτος. Είναι φανερό ότι ο τρόπος αυτός προστασίας προκαλεί βραχυχρόνιες διακοπές και στους καταναλωτές της κύριας γραμμής όταν παρουσιάζονται σφάλματα στις διακλαδώσεις. Σχήμα 4. Προστασία διακλαδώσεως με διακόπτη απομονώσεως Δ2. Δ1: αυτόματος διακόπτης

6 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών 209 Σχήμα 5. Χαρακτηριστικές ασφαλειών 1: ασφάλειες βραδείας τήξεως 2: ασφάλειες ταχείας τήξεως Οι ασφάλειες της ΔΕΗ έχουν χαρακτηριστική βραδείας τήξεως και οι ασφάλειες του καταναλωτή ταχείας τήξεως (σχήμα 5). Οι ασφάλειες μέσης τάσεως προστατεύουν τους μετασχηματιστές και τα άλλα στοιχεία της εγκαταστάσεως από θερμικές και δυναμικές καταπονήσεις σε περίπτωση βραχυκυκλωμάτων. Οι ασφάλειες Μ.Τ. διακόπτουν όταν το ρεύμα υπερβεί το κατώτατο όριο, που είναι συνήθως 2 I n έως 3 I n, όπου I n το ονομαστικό ρεύμα. Συνεπώς οι ασφάλειες αυτές δεν παρέχουν προστασία έναντι υπερφορτίσεως, επειδή δεν πρέπει να διακόπτουν όταν διαρρέονται από ρεύματα I< ( 2K 3) I n. Η προστασία υπερφορτίσεως παρέχεται από ασφάλειες χαμηλής τάσεως ή από αυτόματους διακόπτες που είναι εγκατεστημένοι στην πλευρά χαμηλής τάσεως. Το ενδεχόμενο σημείο τομής των χαρακτηριστικών των ασφαλειών του σχήματος 5 ευρίσκεται στην περιοχή μικρών εντάσεων, όπου οι ασφάλειες δεν πρέπει να τήκονται, επειδή λειτουργεί προηγουμένως η προστασία υπερφορτίσεως. Οι κυψέλες προστασίας μεγάλων καταναλωτών έχουν αυτόματο διακόπτη με ηλεκτρονόμους σταθερού χρόνου και στοιχείο ακαριαίας λειτουργίας (σχήμα 6).

7 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών 210 Σχήμα 6. Χαρακτηριστικές ηλεκτρονόμων σταθερού χρόνου με στοιχείο ακαριαίας λειτουργίας Για εντάσεις σφαλμάτων που βρίσκονται στην περιοχή I1 < I< I2 ο ηλεκτρονόμος λειτουργεί σε χρόνο t 2, που ρυθμίζεται. Για μεγαλύτερες εντάσεις I> I 2 ο ηλεκτρονόμος λειτουργεί στον ελάχιστο δυνατό χρόνο t 1 (ακαριαία λειτουργία). Αυτό είναι επιθυμητό για την αποφυγή καταστροφής του εξοπλισμού από μεγάλες υπερεντάσεις Συνεργασία των μέσων προστασίας Συνεργασία μιας σειράς διατάξεων προστασίας σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργεί πρώτα η πλησιέστερη διάταξη προς το σφάλμα και να επιτυγχάνεται έτσι η διακοπή του μικρότερου δυνατού τμήματος του δικτύου. Η συνεργασία αυτή λέγεται επιλογική. Για τη λειτουργία μιας διατάξεως πιο γρήγορα από μια άλλη πρέπει η χαρακτηριστική της να βρίσκεται πιο κάτω από τη χαρακτηριστική της άλλης. Η κλιμάκωση χρόνου δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 0,4 s. Τυπικές περιπτώσεις επιλογικής συνεργασίας δίνονται στα σχήματα 7 και 8.

8 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών 211

9 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών 212

10 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών Τύποι παροχών Ανάλογα με το δίκτυο τροφοδοσίας του καταναλωτή οι παροχές Μ.Τ. είναι: Παροχές τύπου Α, όταν η ηλεκτροδότηση γίνεται από εναέριο δίκτυο. Παροχές τύπου Β, όταν η ηλεκτροδότηση γίνεται από υπόγειο δίκτυο. Στα σχήματα που εμφανίζονται πιο κάτω χρησιμοποιούνται τα σύμβολα του πίνακα που ακολουθεί.

11 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών Παροχές τύπου Α Οι παροχές αυτές χωρίζονται πάλι σε 2 κατηγορίες τύπου Α1 για μικρές ισχείς μέχρι 630 kva, τύπου Α2 για ισχείς μεγαλύτερες από 630 kva Παροχές τύπου Α1 Η ΔΕΗ εγκαθιστά ως μέσο προστασίας ασφαλειοαποζεύκτες με τηκτά 30 Α, βραδείας τήξεως (30T). Το σχήμα 9 δείχνει συνδεσμολογίες παροχών τύπου Α1. Από το σχήμα 9β φαίνεται ότι ο καταναλωτής μπορεί να εγκαταστήσει ασφάλεια κόνεως μέχρι 40 A (Κ40A) για ένα Μ/Σ ή για περισσότερους Μ/Σ που λειτουργούν παράλληλα και προστατεύονται από τη γενική αυτή ασφάλεια. Το σχήμα 9γ δείχνει την περίπτωση Υ/Σ με περισσότερους Μ/Σ που προβλέπεται να λειτουργούν παράλληλα, με ασφάλειες Μ.Τ. για τον κάθε Μ/Σ. Στην περίπτωση αυτή σφάλμα στους ζυγούς Χ.Τ. τροφοδοτείται από το δίκτυο μέσω όλων των Μ/Σ. Συνεπώς, για τον έλεγχο της συνεργασίας της προστασίας Μ.Τ. κάθε Μ/Σ με την προστασία της ΔΕΗ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η σχέση της εντάσεως του Μ/Σ προς τη συνολική ένταση, που θα διαρρέει το μέσο προστασίας της ΔΕΗ. Στην περίπτωση αυτή δεν ενδείκνυται η εγκατάσταση γενικού μέσου προστασίας, επειδή είναι δυσχερής η εξασφάλιση επιλογικής προστασίας. Το σχήμα 9δ δείχνει την περίπτωση Υ/Σ με περισσότερους Μ/Σ που δεν λειτουργούν παράλληλα. Ο κάθε Μ/Σ μπορεί να προστατευθεί με ασφάλεια μέχρι K40A.

12 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών 215 Σχήμα 9. Παροχές τύπου A1. Οι τιμές των ασφαλειών που αναγράφονται είναι οι μέγιστες τιμές ασφαλειών, που επιτρέπεται να εγκατασταθούν. α) Συνδεσμολογία μετρήσεως ΔΕΗ. β) Συνδεσμολογία καταναλωτή με ένα Μ/Σ ή περισσότερους Μ/Σ σε παράλληλη λειτουργία με γενική ασφάλεια Μ.Τ. μέχρι K40A. γ) Συνδεσμολογία καταναλωτή με δύο ή περισσότερους Μ/Σ σε παράλληλη λειτουργία με ασφάλεια Μ.Τ. ανά Μ/Σ. δ) Συνδεσμολογία καταναλωτή με δύο ή περισσότερους Μ/Σ που δεν λειτουργούν παράλληλα.

13 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών Παροχές τύπου Α2 Οι παροχές τύπου Α2 κατασκευάζονται, όπου η ισχύς του Υ/Σ υπερβαίνει τα 630 kva, που είναι το όριο ισχύος των παροχών τύπου Α1. Η ΔΕΗ εγκαθιστά ως μέσο προστασίας διακόπτη απομονώσεως, με κατάλληλο κύκλο αυτομάτων επαναφορών. Στο σχήμα 10 φαίνονται όλες οι τυπικές περιπτώσεις προστασίας Υ/Σ του τύπου παροχής Α2. Η μεγαλύτερη τιμή ασφάλειας που μπορεί να εγκατασταθεί είναι 50 A (K50A). Η ασφάλεια αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία Μ/Σ μέχρι 800 kva τόσο σε δίκτυο 20 kv ( In = 800 kva ( 3 20 kv) = 231, A, 50 A 231, A = 2, 2 ), όσο και σε δίκτυο 15 kv (In = 800 kva ( 3 15 kv) = 30, 8 A, 50 A 30, 8 A = 1, 6 ). Στην περίπτωση χρησιμοποιήσεως αυτομάτων διακοπτών χωρίς στοιχείο γης, σχήματα 10δ και 10ε, το όριο ισχύος των μετασχηματιστών καθορίζεται από την απαίτηση επιλογικής συνεργασίας των ηλεκτρονόμων φάσεων των αυτόματων διακοπτών του καταναλωτή με τον ηλεκτρονόμο γης της ΔΕΗ. Για μεγάλες ισχείς, που δεν εξασφαλίζεται η επιλογική αυτή συνεργασία, απαιτείται από τον καταναλωτή η εγκατάσταση αυτομάτων διακοπτών με στοιχείο γης, σχήμα 11.

14 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών Παράδειγμα προστασίας μετασχηματιστή με ασφάλειες ΥΤ, γενικό αυτόματο διακόπτη ΧΤ και ασφάλειες αναχωρήσεων ΧΤ Για τον ίδιο μετασχηματιστή της παραγράφου 3.4 εξετάζεται η περίπτωση εγκαταστάσεως γενικού διακόπτη ΧΤ αντί ασφαλειών. Στο σχήμα 25 φαίνονται οι χαρακτηριστικές εντάσεως-χρόνου των διαφόρων μέσων προστασίας. Με την ορθή ρύθμιση του διακόπτη και την ορθή επιλογή των ασφαλειών πληρούνται οι απαιτήσεις φορτίσεως και προστασίας. Το θερμικό στοιχείο a του διακόπτη είναι ρυθμισμένο στα 360 A, ώστε ο μετασχηματιστής να μπορεί να φορτισθεί μόνιμα με την ονομαστική του ισχύ (ονομαστική ένταση δευτερεύοντος Inδ = 361 A ). Το ηλεκτρομαγνητικό στοιχείο z είναι ρυθμισμένο στα 2200 A ( 2200 A~ 6 I n δ ), με χρονική καθυστέρηση Δt = 200 ms, η οποία προκύπτει από την απαίτηση επιλογικής προστασίας των ασφαλειών ΧΤ (1) με τον αυτόματο διακόπτη (2). Η απαίτηση αυτή πληρούται για ασφάλειες (1) 160 A για απόσταση B 100 ms (βλέπε σχήμα 25). Η απαίτηση B 100 ms δεν μπορεί να πληρωθεί για ασφάλειες 200 A ακόμα και για καθυστέρηση του ηλεκτρομαγνητικού στοιχείου κατά Δt = 400 ms. Όπως φαίνεται από το σχήμα 25 με ασφάλειες ΥΤ 40 A (3) είναι δυνατή στην περιοχή των μεγάλων ρευμάτων 75, ka Iδ 90, ka βραχυκυκλώσεως η τήξη των ασφαλειών αυτών αντί της πτώσεως του αυτόματου διακόπτη (2). Όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με την παράγραφο 3.4 οι αμέσως μεγαλύτερες ασφάλειες ΥΤ των 63 A. Σχήμα 10. Παροχές τύπου A2. Οι τιμές των ασφαλειών που αναγράφονται είναι οι μέγιστες τιμές ασφαλειών, που επιτρέπεται να τοποθετηθούν. α) Συνδεσμολογία μετρήσεως ΔΕΗ. β) Συνδεσμολογία καταναλωτή με ένα Μ/Σ, ή με περισσότερους Μ/Σ σε παράλληλη λειτουργία, με γενική ασφάλεια μέχρι K50A. γ) Συνδεσμολογία καταναλωτή με δύο ή περισσότερους Μ/Σ, που δεν λειτουργούν παράλληλα και προστατεύονται με ασφάλειες μέχρι K50A. δ) Συνδεσμολογία καταναλωτή με ένα Μ/Σ ή με περισσότερους Μ/Σ σε παράλληλη λειτουργία, με προστασία γενικού αυτόματου διακόπτη. ε) Συνδεσμολογία καταναλωτή με δύο ή περισσότερους Μ/Σ, που δεν λειτουργούν παράλληλα και προστατεύονται με αυτόματους διακόπτες.

15 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών 218 Σχήμα 11. Επιλογική συνεργασία διακοπτών ΔΕΗ και καταναλωτή με στοιχείο γης. 1 ηλεκτρονόμος φάσεων ΔΕΗ 2 ηλεκτρονόμος φάσεων καταναλωτή 3 ηλεκτρονόμος γης ΔΕΗ 4 ηλεκτρονόμος γης καταναλωτή Παροχές τύπου Β Οι παροχές αυτές γίνονται από υπόγειο δίκτυο και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τύπου Β1 για ισχείς μέχρι 1000 kva τύπου Β2 για ισχείς μεγαλύτερες από 1000 kva. Η ΔΕΗ εγκαθιστά κυψέλες σε εσωτερικό χώρο, όπου γίνεται και η μέτρηση ισχύος και ενέργειας Παροχές τύπου Β1 Στην αρχή του καλωδίου Μ.Τ., που τροφοδοτεί τον Υ/Σ του καταναλωτή, η ΔΕΗ εγκαθιστά διακόπτη φορτίου με ασφάλειες, σχήματα 12α, 12β. Ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να εγκαταστήσει πρόσθετο μέσο προστασίας στην πλευρά Μ.Τ. του Μ/Σ, πρέπει όμως να εγκαταστήσει γενικό μέσο προστασίας στην πλευρά Χ.Τ., σχήμα 12γ. Το μέσο αυτό μπορεί να είναι ασφάλειες μέχρι 400 A, πράγμα που περιορίζει την ισχύ στα 250 kva (τυποποιημένες ισχείς

16 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών 219 Μ/Σ σε kva: 15, 25, 50, 75, 100, 150, 200, 250, 315, 400, 500, 630, 800, 1000, 1250, 1600, 2000). Για ισχύ μεγαλύτερη των 250 kva απαιτείται η εγκατάσταση αυτόματου διακόπτη στην πλευρά Χ.Τ., σχήμα 12δ. Για την επιλογική συνεργασία του διακόπτη αυτού με τις ασφάλειες Μ.Τ. της ΔΕΗ πρέπει ο διακόπτης να έχει και στοιχείο ακαριαίας λειτουργίας. Το διακόπτη φορτίου του πίνακα της ΔΕΗ επιτρέπεται να τον χειρίζεται και ο καταναλωτής, ο οποίος εγκαθιστά μόνο αποζεύκτη με τον οποίο δεν είναι δυνατή η διακοπή του ρεύματος του φορτίου του καταναλωτή. Δεν επιτρέπεται όμως η επέμβαση του καταναλωτή στο εσωτερικό των πινάκων της ΔΕΗ. Σχήμα 12. Παροχές τύπου B1. α) Συνδεσμολογία παροχής για ακτινική σύνδεση καταναλωτή στο υπόγειο δίκτυο. β) Συνδεσμολογία παροχής για σύνδεση καταναλωτή σε βρόχο του υπόγειου δικτύου. γ) Συνδεσμολογία καταναλωτή για ισχύ μέχρι 250 kva. δ) Συνδεσμολογία καταναλωτή για ισχύ μέχρι 1000 kva. (*) Ένας ή περισσότεροι Μ/Σ σε παράλληλη λειτουργία.

17 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών Παροχές τύπου Β2 Για ισχύ μεγαλύτερη των 1000 kva κατασκευάζεται η παροχή τύπου Β2. Στην αρχή του καλωδίου Μ.Τ. που τροφοδοτεί τον Υ/Σ η ΔΕΗ εγκαθιστά αυτόματο διακόπτη, σχήματα 13α, 13β. Ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να εγκαταστήσει πρόσθετο μέσο προστασίας στην πλευρά Μ.Τ., οι Μ/Σ προστατεύονται από τον αυτόματο διακόπτη της ΔΕΗ, σχήματα 13γ, 13δ. Αυτό συμβαίνει συνήθως με εξαίρεση μόνο αν υπάρχει ένας ή περισσότεροι Μ/Σ με ονομαστική ένταση μικρότερη του 10 % της εντάσεως ρυθμίσεως του αυτόματου διακόπτη του πίνακα Μ.Τ. της ΔΕΗ. Στις περιπτώσεις αυτές ενδείκνυται η εγκατάσταση ιδιαίτερου μέσου προστασίας μόνο στους υπόψη μικρούς Μ/Σ, σχήμα 13ε. Η ύπαρξη μέσων προστασίας υπερεντάσεως ανά Μ/Σ δημιουργεί μεγάλες δυσχέρειες ή και αδυναμία κλιμακώσεως των προστασιών. Γι αυτό, εάν είναι επιθυμητή η αυτόματη απομόνωση μόνο του Μ/Σ που έχει πάθει βλάβη, αντί να διακόπτεται η τροφοδότηση όλων των Μ/Σ από την πτώση του αυτόματου διακόπτη της ΔΕΗ, ενδείκνυται το μέσο προστασίας ανά Μ/Σ να μην βασίζεται σε υπερεντάσεις βραχυκυκλώσεως αλλά σε άλλα κριτήρια (διαφορική προστασία, προστασία υπερθερμάνσεως, προστασία Bucholz).

18 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών 221 Σχήμα 13. Παροχές τύπου B2. α) Συνδεσμολογία παροχής για ακτινική σύνδεση καταναλωτή στο υπόγειο δίκτυο. β) Συνδεσμολογία παροχής για σύνδεση καταναλωτή σε βρόχο του υπογείου δικτύου. γ) Συνδεσμολογία καταναλωτή, (*) ένας ή περισσότεροι Μ/Σ συνδεδεμένοι παράλληλα. δ) Συνδεσμολογία καταναλωτή με διακόπτη φορτίου για τον κάθε Μ/Σ. ε) Συνδεσμολογία καταναλωτή με διακόπτη φορτίου για τον κάθε Μ/Σ και με ασφάλειες κόνεως μέχρι 40 A για τους Μ/Σ με ονομαστική ένταση μικρότερη του 10 % της εντάσεως ρυθμίσεως του αυτόματου διακόπτη του πίνακα Μ.Τ. της ΔΕΗ.

19 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών Γειώσεις καταναλωτών Μ.Τ Γενικά Η γείωση του Υ/Σ του καταναλωτή είναι απαραίτητη για την προστασία ατόμων έναντι επικίνδυνων τάσεων επαφής. Η πιο αποτελεσματική προστασία επιτυγχάνεται με την κατασκευή θεμελιακής γειώσεως κάτω από το κτίριο του Υ/Σ ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, με την τοποθέτηση ισοδυναμικού πλέγματος στο δάπεδο του Υ/Σ. Οδηγίες για την κατασκευή θεμελιακών γειώσεων δίδονται στο παράρτημα VI του κανονισμού Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων. Η ελάχιστη διατομή του αγωγού γειώσεως καθορίζεται από την ένταση του ρεύματος κατά το μονοπολικό βραχυκύκλωμα, το χρόνο λειτουργίας των μέσων προστασίας, την αποδεκτή τελική θερμοκρασία του αγωγού και το υλικό του αγωγού. Όταν προηγούνται ασφάλειες Μ.Τ. επαρκεί αγωγός χαλκού διατομής 2 16 mm. Η τελική αποδεκτή θερμοκρασία του αγωγού γειώσεως είναι 200 C. Εάν δεν υπάρχει κίνδυνος αναφλέξεως παρακείμενων υλικών η οριακή θερμοκρασία είναι 300 C. Από το σχήμα 15 του κεφαλαίου III προκύπτει π.χ. για αγωγούς γειώσεως από χαλκό, διάρκεια βραχυκυκλώσεως 1 s, αρχική θερμοκρασία (θερμοκρασία περιβάλλοντος) 40 C και τελική θερμοκρασία 200 C, SthN = 150 A mm 2. Το επιτρεπόμενο θερμικό ρεύμα I th είναι περίπου ίσο με το ρεύμα βραχυκυκλώσεως (σφάλμα μακριά από γεννήτριες, Ith ~ Ik ). Π.χ. για ρεύμα βραχυκυκλώσεως Ik = 5000 A είναι αναγκαία η διατομή Ith Ik A q = ~ = = 33 mm SthN S 2 thn 150 A mm και επιλέγεται η τυποποιημένη διατομή q = 35 mm Συνολική αντίσταση γειώσεως μικρότερη από 1 Ω Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται η κοινή γείωση των μεταλλικών μερών του Μ/Σ και του ουδέτερου κόμβου του Μ/Σ, σχήμα 14. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τη μέθοδο προστασίας της εγκαταστάσεως Χ.Τ. του καταναλωτή (ουδετέρωση ή άμεση γείωση). Γείωση συνολικής αντιστάσεως μικρότερη του 1 Ω θεωρείται εξασφαλισμένη όταν ο Υ/Σ τροφοδοτείται από υπόγειο δίκτυο Μ.Τ. συνολικού μήκους τουλάχιστον

20 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών m. Για τον καθορισμό του μήκους αυτού περισσότερα από ένα καλώδια, τοποθετημένα στο ίδιο χαντάκι, θεωρούνται ως ένα καλώδιο. Σχήμα 14. Διάταξη γειώσεων Υ/Σ καταναλωτών Μ.Τ. εάν η αντίσταση γειώσεως είναι μικρότερη του 1 Ω. α) Παροχές τύπου A. β) Παροχές τύπου B. Τα μεταλλικά αντικείμενα της παροχής Μ.Τ. συνδέονται με τη γείωση του Υ/Σ του καταναλωτή δια του μολύβδινου μανδύα του καλωδίου, και εάν δεν υπάρχει μολύβδινος μανδύας πρέπει να εγκατασταθεί ιδιαίτερος αγωγός γειώσεως, σχήμα 14α. Για παροχές τύπου Β, ανεξάρτητα από την τιμή της συνολικής αντιστάσεως γειώσεως απαιτείται η τοποθέτηση ισοδυναμικού πλέγματος κάτω από το δάπεδο του χώρου που θα εγκατασταθούν οι πίνακες Μ.Τ., σύμφωνα με σχετικές οδηγίες της ΔΕΗ.

21 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών 224 Σχήμα 15. Διάταξη γειώσεων καταναλωτών Μ.Τ. εάν η αντίσταση γειώσεως είναι μεγαλύτερη του 1Ω. α) Παροχές τύπου A. β) Παροχές τύπου B.

22 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών Συνολική αντίσταση γειώσεως μεγαλύτερη από 1 Ω Στην περίπτωση αυτή είναι αναγκαία η κατασκευή ανεξάρτητης γειώσεως του ουδετέρου κόμβου του Μ/Σ από τη γείωση των μεταλλικών μερών του Υ/Σ και της παροχής Μ.Τ., σχήμα 15. Επειδή όμως η επίτευξη και ιδιαίτερα η διατήρηση ανεξαρτήτων γειώσεων είναι δυσχερής πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, ώστε η αντίσταση γειώσεως να είναι κάτω του 1 Ω, ώστε να επιτρέπεται η κοινή γείωση, σύμφωνα με το σχήμα Χαρακτηριστικά μετασχηματιστών Οι Μ/Σ πρέπει να είναι ζεύξεως τριγώνου-αστέρα (Dy) ή αστέρα-τεθλασμένου αστέρα (Yz). Άλλες ζεύξεις μπορούν να γίνουν δεκτές μόνο μετά τη συνεννόηση με τη ΔΕΗ. Η γείωση του ουδετέρου κόμβου στην πλευρά Μ.Τ. απαγορεύεται. Τα δίκτυα Μ.Τ. της ΔΕΗ έχουν τάση 15 kv ή 20 kv. Στην Αττική υπάρχουν και οι τάσεις 6,6 kv και 22 kv. Έχει αποφασισθεί η μετατροπή της τάσεως όλων των δικτύων στην τάση των 20 kv. Για Υ/Σ που πρόκειται να τροφοδοτηθούν από το δίκτυο 20 kv συνιστάται η σχέση μετασχηματισμού 20-15/0,4 kv με λήψεις 0, ± 25, % και ± 5%, δηλαδή τάσεις 19-19, ,5-21/0,4 kv. Για Υ/Σ που πρόκειται να τροφοδοτηθούν από δίκτυο 15 kv πρέπει να χρησιμοποιηθούν Μ/Σ διπλής σχέσεως, δηλαδή 20-15/0,4 kv ώστε, κατά την προβλεπόμενη μετατροπή της τάσεως του δικτύου της ΔΕΗ από 15 kv σε 20 kv, να μην απαιτηθεί η αντικατάσταση των Μ/Σ. Οι Μ/Σ αυτοί συνιστάται να έχουν επίσης λήψεις 0, ± 25, % και ± 5%. Στην Αττική υπάρχουν επίσης οι τάσεις 6,6 kv και 22 kv. Εάν η τροφοδότηση γίνει αρχικά από το δίκτυο 6,6 kv, ο Μ/Σ πρέπει να είναι διπλής σχέσεως 20-6,6/0,4 kv. Επειδή η τάση 20 kv είναι το τριπλάσιο της τάσεως 6,6 kv είναι εύκολη η μετατροπή Μ/Σ 6,6 kv σε Μ/Σ 20 kv, αν έχει γίνει η σχετική πρόβλεψη (το τύλιγμα Μ.Τ. κάθε φάσεως πρέπει να αποτελείται από 3 τμήματα, συνδεδεμένα παράλληλα για τροφοδότηση από το δίκτυο 6,6 kv και σε σειρά για τροφοδότηση από το δίκτυο 20 kv). Μετασχηματιστές που θα τροφοδοτηθούν από το δίκτυο 22 kv συνιστάται να έχουν 7 λήψεις, 19-19, , ,5-22/0,4 kv. Η προστασία των Μ/Σ από εσωτερικά σφάλματα δεν εξασφαλίζεται από την προστασία έναντι υπερεντάσεων βραχυκυκλώσεως που αναφέρθηκαν στις

23 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών 226 παραγράφους και Για Μ/Σ μεγάλης αξίας μπορεί να προβλεφθεί πρόσθετη προστασία (διαφορική προστασία, προστασία Bucholz, προστασία υπερθερμάνσεως). Η προστασία έναντι ατμοσφαιρικών υπερτάσεων γίνεται με αλεξικέραυνο τύπου βαλβίδας (μη γραμμικές αντιστάσεις που στις κανονικές συνθήκες έχουν πρακτικά άπειρη τιμή και στα οδεύοντα κύματα τιμή που τείνει προς το μηδέν). Όταν εμφανίζονται ατμοσφαιρικές υπερτάσεις το αλεξικέραυνο άγει το ηλεκτρικό φορτίο προς τη γη. Τα αλεξικέραυνα αυτά δεν έχουν καμμία σχέση με το αλεξικέραυνο προστασίας κτιρίου. Στις παροχές τύπου Α η ΔΕΗ τοποθετεί αλεξικέραυνα στα σημεία της παροχής. Εάν το καλώδιο από το σημείο της παροχής ως τον Μ/Σ έχει μήκος μικρότερο των 500 m συνιστάται η τοποθέτηση και από τον καταναλωτή αλεξικέραυνων στα άκρα του καλωδίου. Για μεγαλύτερα μήκη καλωδίου δεν απαιτείται η τοποθέτηση αλεξικέραυνων όπως επίσης δεν απαιτείται και όταν η τροφοδότηση γίνεται από υπόγειο δίκτυο. Η χωρητικότητα των καλωδίων μειώνει την κλίση του μετώπου του οδεύοντος κύματος της τάσεως και έτσι αποφεύγεται η μεγάλη καταπόνηση των τυλιγμάτων του Μ/Σ. 1.6 Διατομή καλωδίου παροχής Η ελάχιστη διατομή του καλωδίου παροχής (καλώδιο μεταξύ της παροχής της ΔΕΗ και του μετασχηματιστή του καταναλωτή) προκύπτει από τις ακόλουθες απαιτήσεις θερμική αντοχή του καλωδίου κατά την κανονική λειτουργία, θερμική αντοχή του καλωδίου κατά τα βραχυκυκλώματα. Στο κεφάλαιο IV δίδονται οι επιτρεπόμενες φορτίσεις των καλωδίων για κανονικές συνθήκες φορτίσεως (ημερήσιος κύκλος με 10 h φόρτιση με το πλήρες φορτίο και 14 h με το 60 % του φορτίου). Με συντελεστές λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες εγκαταστάσεως, οι συνθήκες περιβάλλοντος και οι συνθήκες φορτίσεως (εγκατάσταση στο χώμα ή στον αέρα, γειτνίαση περισσοτέρων καλωδίων, θερμοκρασία περιβάλλοντος, συνεχής φόρτιση, βραχυχρόνια υπερφόρτιση, περιοδική υπερφόρτιση). Στο κεφάλαιο IV δίδεται επίσης σε καμπύλες το επιτρεπόμενο θερμικό ρεύμα βραχείας διαρκείας ως συνάρτηση της διάρκειας βραχυκυκλώσεως. Το ρεύμα αυτό, καθώς επίσης και η καμπύλη εντάσεως-χρόνου της προστασίας της ΔΕΗ δίδονται στον καταναλωτή από τη ΔΕΗ. Ο καταναλωτής μπορεί έτσι να επιλέξει την απαραίτητη διατομή του καλωδίου, σχήμα 16. Το καλώδιο πρέπει

24 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών 227 να αντέχει το ρεύμα βραχυκυκλώσεως τουλάχιστον μέχρι τη χρονική στιγμή λειτουργίας της προστασίας της ΔΕΗ. Σχήμα 16. Επιλογή διατομής καλωδίου. q 1, q 2, q 3 : Επιτρεπόμενη μέγιστη διάρκεια βραχυκυκλώσεως ως συνάρτηση του ρεύματος βραχυκυκλώσεως, για καλώδια διατομής q 1, q 2, q 3. ρ: καμπύλη εντάσεως-χρόνου της προστασίας της ΔΕΗ. 2 Χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως ηλεκτρικών εγκαταστάσεων Οδηγίες της Διευθύνσεως Εκμεταλλεύσεως Διανομής της ΔΕΗ 2.1 Διαδικασία Γενικά α) Οι Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις (ΕΗΕ) κατασκευάζονται με την αποκλειστική ευθύνη των κατασκευαστών αδειούχων ηλεκτρολόγων εγκαταστατών, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς. β) Οποιαδήποτε τροποποίηση ή προσθήκη σε υπάρχουσα ηλεκτρική εγκατάσταση πρέπει να εκτελείται από εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο, του

25 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών 228 οποίου η άδεια θα καλύπτει όλη την μετά από τον μετρητή ισχύ της εγκαταστάσεως. γ) Η ηλεκτροδότηση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων γίνεται αφού υποβληθεί στη ΔΕΗ Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ), με την οποία ο εγκαταστάτης δηλώνει υπεύθυνα, ότι η εγκατάσταση έχει κατασκευασθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας και συνοδεύεται από λεπτομερές ηλεκτρολογικό σχέδιο της εγκαταστάσεως. δ) Κάθε ΥΔΕ πρέπει να αναφέρεται σε ολόκληρη την μετά από το μετρητή της ΔΕΗ εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση, ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο υποβάλλεται αυτή. Ειδικά σε μερικές περιπτώσεις (προσθήκες, τροποποιήσεις, κ.λ.π.) η συμπλήρωση ορισμένων στοιχείων της ΥΔΕ περιορίζεται στο τμήμα της εγκαταστάσεως που κατασκευάστηκε, σύμφωνα με αυτά που αναφέρονται στο εδάφιο δ. Σε κάθε περίπτωση υποβολής ΥΔΕ προς τη ΔΕΗ ο εγκαταστάτης που την υπογράφει πρέπει να έχει άδεια που να καλύπτει όλη την μετά από τον μετρητή της ΔΕΗ εγκατάσταση τόσο από πλευράς ειδικότητας όσο και από πλευράς ισχύος. ε) Κάθε ΥΔΕ μπορεί να υποβληθεί στη ΔΕΗ το αργότερο σε ένα χρόνο μετά από την ημερομηνία συντάξεώς της. στ) Η ΔΕΗ υποχρεούται να αρνηθεί την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν, κατά την παραλαβή της ΥΔΕ, διαπιστώσει ότι η προς ηλεκτροδότηση ηλεκτρική εγκατάσταση έχει μεγαλύτερη ισχύ ή είναι άλλης ειδικότητας, από αυτήν που έχει ο κατασκευαστής ηλεκτρολόγος και να αναφέρει σχετικά στο Υπουργείο Ενέργειας και Τεχνολογίας. Επίσης η ΔΕΗ δεν πραγματοποιεί την ηλεκτροδότηση της εγκαταστάσεως, αν τα όργανά της αντιληφθούν ότι η εγκατάσταση παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις. ζ) Η ΔΕΗ δικαιούται να προβαίνει στη διακοπή της ηλεκτροδοτήσεως μιας εγκαταστάσεως, αν υποπέσει στην αντίληψη οργάνων της, ανωμαλία στην εγκατάσταση αυτή και να μην την επανασυνδέσει αν δεν υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου ότι η βλάβη αποκαταστάθηκε. Η υπεύθυνη αυτή δήλωση θα ονομάζεται στο εξής όχι ΥΔΕ αλλά ΥΔΕΠΑΒ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη περί Αποκαταστάσεως Βλάβης). Αν για την αποκατάσταση της βλάβης ο εγκαταστάτης τροποποιήσει την εγκατάσταση, τότε είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει στη ΔΕΗ ΥΔΕ και όχι ΥΔΕΠΑΒ.

26 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών Τρόπος συντάξεως Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη α) Η ΥΔΕ πρέπει να περιλαμβάνει: Τα στοιχεία του ακινήτου, του ιδιοκτήτη και του καταναλωτή. Τα στοιχεία του εγκαταστάτη και της άδειάς του. Το τεχνικό υπόμνημα της εγκαταστάσεως. Τη θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής του εγκαταστάτη. Την κατηγορία χώρου για τον επανέλεγχο της εγκαταστάσεως σύμφωνα με το άρθρο 305 του ΚΕΗΕ αναγράφοντας τον κατάλληλο όρο από τους αναφερόμενους στο άρθρο αυτό (π.χ. κατοικία, γραφείο, εργοστάσιο κ.λ.π.). Δήλωση του εγκαταστάτη ότι: Εκτέλεσε την υπόψη ΕΗΕ σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν. Παρέχει εγγύηση για την απρόσκοπτη λειτουργία της εγκαταστάσεως για δύο χρόνια. Οι ασφάλειες που τοποθετήθηκαν είναι σύμφωνες με τους κανονισμούς που ισχύουν. Ωμομέτρησε την εγκατάσταση και ότι τα αποτελέσματα των ωμομετρήσεων είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν. β) Τα συνοδεύοντα την ΥΔΕ ηλεκτρολογικά σχέδια πρέπει να περιλαμβάνουν: Τη θέση και την ισχύ των συσκευών καταναλώσεως. Τη διαδρομή των γραμμών. Στο υπόμνημα του σχεδίου αναγράφεται η 2 διατομή των αγωγών, όταν αυτή είναι μεγαλύτερη από 15, mm. Στις περιπτώσεις μεγάλων εγκαταστάσεων, που είναι ενδεχόμενο να μην είναι εύκολη η αναγραφή των διατομών των γραμμών στο υπόμνημα, είναι δυνατό, κατά την κρίση του εγκαταστάτη, να αναγράφονται οι διατομές ή στο σχέδιο ή στα μονογραμμικά διαγράμματα των πινάκων. Τις θέσεις των διακοπτών, πριζών και πινάκων σε σχέση με το ακίνητο. Αναλυτικά διαγράμματα των πινάκων, εφ όσον δεν είναι τυποποιημένοι, ή ο τύπος τους, αν είναι τυποποιημένοι. γ) Κατά τον υπολογισμό της εγκατεστημένης ισχύος θα λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω:

27 Τεχνικά χαρακτηριστικά ηλεκτροδοτήσεως και προστασίας καταναλωτών 230 Εγκατεστημένη ισχύς είναι το άθροισμα της ονομαστικής ισχύος μόνο των πράγματι εγκατεστημένων συσκευών καταναλώσεως ηλεκτρικής ενέργειας. Ο υπολογισμός της εγκατεστημένης ισχύος που αναφέρεται στα φωτιστικά σημεία και τις πρίζες, πραγματοποιείται με τις παρακάτω τιμές: 100 W για κάθε απλό φωτιστικό σημείο 200 W για κάθε πολλαπλό φωτιστικό σημείο 200 W για τις πρώτες τρεις πρίζες κάθε κυκλώματος 10 A 100 W για κάθε πρίζα πέρα από τις τρεις κάθε κυκλώματος 10 A. Στις περιπτώσεις που τοποθετούνται φωτιστικά σώματα πάνω από 500W τότε θα λαμβάνεται υπόψη η πραγματική ισχύς καθενός από αυτά. δ) Σε περίπτωση, προσθήκης, τροποποιήσεως ή επανελέγχου μιας εγκαταστάσεως υποβάλλεται στη ΔΕΗ ΥΔΕ, με την οποία ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης δηλώνει, ότι κατασκεύασε τα τμήματα της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκαταστάσεως που φαίνονται στα σχέδια και υπομνήματα που συνέταξε, σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν και ότι έκανε έλεγχο ολόκληρης της εγκαταστάσεως μετά από τον μετρητή της ΔΕΗ, την οποία βρήκε σύμφωνη με τους ισχύοντες κανονισμούς. Η συμπλήρωση της ΥΔΕ για την παραπάνω περίπτωση γίνεται ως εξής: Στα τμήματα B, Γ και E του Τεχνικού Υπομνήματος και στο σχέδιο φαίνονται μόνο τα τμήματα της εγκαταστάσεως, τα οποία κατασκεύασε ή τροποποίησε ο εγκαταστάτης. Στο τμήμα Δ του Τεχνικού Υπομνήματος φαίνεται αναλυτικά η εγκατεστημένη ισχύς όπως διαμορφώνεται ύστερα από τις τροποποιήσεις. Η διατομή της γραμμής γενικού πίνακα-μετρητή, το τηκτό της γενικής ασφάλειας, η εφαρμοζόμενη μέθοδος προστασίας και το είδος της γειώσεως αναφέρονται υποχρεωτικά και αν ακόμα δεν έγινε καμμία τροποποίηση σε αυτά. Σημειώνεται ότι για τις περιπτώσεις του παρόντος εδαφίου έχουν εφαρμογή τα αναφερόμενα στα εδάφια β, δ και ε Έλεγχος ΔΕΗ πριν από την ηλεκτροδότηση Η ΔΕΗ δεν κάνει την ηλεκτροδότηση μιας εγκαταστάσεως:

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΜ&ΜΥ ΤΟΥ ΔΠΘ Α. Σ. ΣΑΦΙΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Δ. Κ. ΤΣΑΝΑΚΑ «ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη ΥΣ. Σχηματική διάκριση τμημάτων ΥΣ.

Διάταξη ΥΣ. Σχηματική διάκριση τμημάτων ΥΣ. H μελέτη ενός ΥΣ είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα. Έχει να κάνει με την αντιμετώπιση διαφορετικών θεμάτων (ηλεκτρολογικών, κτιριακών, ασφάλειας). Γενικά ένας υποσταθμός αποτελείται από τα παρακάτω τέσσερα

Διαβάστε περισσότερα

την επιτρεπτή πτώση τάσης στις γραμμές διακλάδωσης (κριτήριο καλής

την επιτρεπτή πτώση τάσης στις γραμμές διακλάδωσης (κριτήριο καλής Εργαστηριακή Άσκηση 3 Μελέτη και Σχεδίαση Εσωτερικής Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης Κατοικίας Να πραγματοποιήσετε πλήρη μελέτη και σχεδίαση σε Auto Cad εσωτερικής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (ΕΗΕ) κατοικίας,

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο Ενότητα 4: Σχεδίαση-Κατασκευή Ηλεκτρικών Πινάκων Ασθενών Ρευμάτων (Κουδούνια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΙ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΙ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΙ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Βήμα 1 ο : προσδιορισμός συνθηκών λειτουργιάς τύπου καλωδίου και ελάχιστης διατομής A. Καλώδια εντοιχισμένα επιτοίχια: f: συνολικός συντελεστής f θ : συντελεστής θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Αθήνα Μάιος 005 ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Μελέτη βιομηχανικής ηλεκτρικής εγκατάστασης Αθήνα, Μάιος 005 ΠΡΟΛΟΓΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο Ενότητα 6: Μελέτη Σχεδίαση Κατασκευή Ε.Η.Ε. Παράδειγμα Σταύρος Καμινάρης Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 11 Αναλυτικότερα, η Σχεδίαση των Εγκαταστάσεων

Μάθημα 11 Αναλυτικότερα, η Σχεδίαση των Εγκαταστάσεων Μάθημα 11 Αναλυτικότερα, η Σχεδίαση των Εγκαταστάσεων Κίνησης Περίληψη. Βασικό βήμα στη σχεδίαση εγκαταστάσεων κίνησης, είναι ο υπολογισμός των ηλεκτρικών γραμμών διατομή καλωδίου και υλικά προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Μ ά θ η µ α «Ηλεκτροτεχνία - Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις»

Μ ά θ η µ α «Ηλεκτροτεχνία - Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Μ ά θ η µ α «Ηλεκτροτεχνία - Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις» Ενότητα 6.2 Θέμα: «Μελέτη Σχεδίαση ΕΗΕ Κτηρίων» Διδάσκων Δρ. Γ. Περαντζάκης Ηλεκτρολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3 Δίκτυα και γειώσεις. Μάθημα 3 Δίκτυα και γειώσεις

Μάθημα 3 Δίκτυα και γειώσεις. Μάθημα 3 Δίκτυα και γειώσεις 1 Μάθημα 3 1. Γενικά Στο προηγούμενο μάθημα (παράγραφος 2) είδαμε ότι η προστασία κατά της ηλεκτροπληξίας εξαρτάται από, αλλά και προσδιορίζει, τη δομή του δικτύου στην περιοχή που κάνουμε προστασία. Από

Διαβάστε περισσότερα

1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ

1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ 1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 2 Εσωτερική Ηλεκτρική Εγκατάσταση (Ε.Η.Ε.) εννοούμε την τοποθέτηση, τον έλεγχο και το χειρισμό διαφόρων ηλεκτρολογικών εξαρτημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι Ενότητα 5: Υπολογισμοί Γραμμών Ε.Η.Ε. βάσει του ΕΛΟΤ HD 384 Σταύρος Καμινάρης Τμήμα Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Προσδιορισμός των καλωδίων και της Προστασίας τους (συν.)

Κεφάλαιο 7 Προσδιορισμός των καλωδίων και της Προστασίας τους (συν.) Κεφάλαιο 7 Προσδιορισμός των καλωδίων και της Προστασίας τους (συν.) Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη Ελάχιστες διατομές καλωδίων Ικανότητα θερμικής φόρτισης μονωμένων αγωγών και καλωδίων στη μόνιμη

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Προστασίας I. Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σ.Τ.ΕΦ./ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων. Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι

Μέσα Προστασίας I. Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σ.Τ.ΕΦ./ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων. Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σ.Τ.ΕΦ./ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Μέσα Προστασίας I Προστασία από βραχυκύκλωμα Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι Επίκουρος Καθηγητής Τηλ:2810379231 Email: ksiderakis@staff.teicrete.gr Μόνιμη

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία από ηλεκτροπληξία

Προστασία από ηλεκτροπληξία Χαρακτηρισμός δικτύων διανομής κατά HD 384. XYΖ όπου Χ: Σχέση του δικτύου διανομής (δηλαδή πρακτικά του ΜΣ διανομής) με τη γη. Τ : Γειωμένος ουδέτερος κόμβος του ΜΣ. Ι : Μη γειωμένος ουδέτερος κόμβος.

Διαβάστε περισσότερα

Γουργούλης ηµ., ρ. Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ, ΤΕΙ-Θ, ΤµήµαΑυτοµατισµού, Κλασσικές εγκαταστάσεις 1

Γουργούλης ηµ., ρ. Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ, ΤΕΙ-Θ, ΤµήµαΑυτοµατισµού, Κλασσικές εγκαταστάσεις 1 Ηδιατοµή των καλωδίων επιλέγεται έτσι ώστε η θερµοκρασία της µόνωσης να µην υπερβεί το όριο. Ηδιατοµή των καλωδίων επιλέγεται έτσι ώστε να µην υπερθερµανθεί η µόνωση του καλωδίου κατά τη διάρκεια βραχυκυκλώµατος.

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικές Μηχανές Βιομηχανικοί Αυτοματισμοί. Τριφασικοί Μετασχηματιστές

Ηλεκτρικές Μηχανές Βιομηχανικοί Αυτοματισμοί. Τριφασικοί Μετασχηματιστές Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις μονοφασικούς μετασχηματιστές, στους οποίους συνδέουμε τα άκρα κατάλληλα. Κάθε μονοφασικός μετασχηματιστής μπορεί να έχει το δικό του πυρήνα, ή εναλλακτικά μπορούν και οι

Διαβάστε περισσότερα

Διακόπτες και μέσα ζεύξης και προστασίας ΧΤ

Διακόπτες και μέσα ζεύξης και προστασίας ΧΤ Διακόπτες και μέσα ζεύξης και προστασίας ΧΤ Οι διακόπτες κλείνουν ή ανοίγουν ένα ή περισσότερα κυκλώματα όταν τους δοθεί εντολή λειτουργίας Η εντολή μπορεί να προέρχεται από άνθρωπο ή από σήμα (π.χ. τάση

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι Ενότητα 8: Σχεδίαση - Μελέτη - Κατασκευή Ε.Η.Ε. Σταύρος Καμινάρης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: 5 η

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: 5 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: 5 η Τίτλος Άσκησης: ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΩΝ «Πολικότητα και Παραλληλισμός Μονοφασικών μετασχηματιστών» «Συνδεσμολογίες Τριφασικών μετασχηματιστών και Παραλληλισμός» Σκοπός Η

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Χρήσεις και Αρχή λειτουργίας Μ/Σ. ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ (Μ/Σ) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Γενικά Χρήσεις και Αρχή λειτουργίας Μ/Σ. ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ (Μ/Σ) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2016-2017 1 Ο ΕΠΑΛ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ (Μ/Σ) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Γενικά 1. Οι ηλεκτρικές μηχανές είναι αναστρέψιμες; 2. Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται οι

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Προστασίας II. Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σ.Τ.ΕΦ./ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων. Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι

Μέσα Προστασίας II. Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σ.Τ.ΕΦ./ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων. Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σ.Τ.ΕΦ./ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Μέσα Προστασίας II Προστασία από την ηλεκτροπληξία Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι Επίκουρος Καθηγητής Τηλ:2810379231 Email: ksiderakis@staff.teicrete.gr

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ

Άσκηση 1 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ Άσκηση 1 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ 1.1 Μέτρηση του λόγου μετασχηματισμού και προσδιορισμός παραμέτρων ισοδύναμου κυκλώματος μονοφασικών μετασχηματιστών 1.2 Αυτομετασχηματιστές 1.3 Τριφασικοί μετασχηματιστές Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Ηλεκτρική Ενέργεια ποιο ενδιαφέρουσα μορφή ενέργειας εύκολη στη μεταφορά μετατροπή σε άλλες μορφές ενέργειας ελέγχεται εύκολα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΛΟΤ HD 3S4 ΕΛΟΤ ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 61 Αρχικός έλεγχος 610 Γενικά 610.1 Κάθε ηλεκτρική εγκατάσταση πρέπει να ελέγχεται μετά την αποπεράτωση της και πριν να τεθεί σε λειτουργία από

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΠΑΛ ΚΑΒΑΛΙΕΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΕ 17

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΠΑΛ ΚΑΒΑΛΙΕΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΕ 17 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΠΑΛ ΚΑΒΑΛΙΕΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΕ 17 Είδη ηλεκτρικών μηχανών και εφαρμογές τους. 1. Οι ηλεκτρογεννήτριες ή απλά γεννήτριες, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων Ι

Εργαστήριο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων Ι Εργαστήριο 08-10: Μονοφασικός Πίνακας 1) Ο γενικός διακόπτης μπορεί να είναι μονοπολικός ή διπολικός για συστήματα ουδετερογείωσης (για συστήματα ΤΤ είναι υποχρεωτικά διπολικός). Συνίσταται διπολικός (αν

Διαβάστε περισσότερα

Επαύξηση ισχύος του Υ/Σ µέσης τάσης του ΚΤΕΟ Ελληνικού και. Η ηλεκτροδότηση της νέας αίθουσας του κτιρίου του εργαστηρίου ανάλυσης καυσαερίων

Επαύξηση ισχύος του Υ/Σ µέσης τάσης του ΚΤΕΟ Ελληνικού και. Η ηλεκτροδότηση της νέας αίθουσας του κτιρίου του εργαστηρίου ανάλυσης καυσαερίων ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΙΑΚΗΡΥΞΗ 3 / 2007 Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Γ Τ Ε Χ Ν Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ι Α Γ Ρ Α Φ Ε Σ Επαύξηση ισχύος του Υ/Σ µέσης τάσης του ΚΤΕΟ Ελληνικού και ηλεκτροδότηση της νέας αίθουσας του κτιρίου του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή Κινητήρων. σωμάτων και νερού IPXY. Κατηγοριοποίηση: Ηλεκτρικές Μηχανές Βιομηχανικοί Αυτοματισμοί. μέχρι μια οριακή θερμοκρασία B, F, H, C

Επιλογή Κινητήρων. σωμάτων και νερού IPXY. Κατηγοριοποίηση: Ηλεκτρικές Μηχανές Βιομηχανικοί Αυτοματισμοί. μέχρι μια οριακή θερμοκρασία B, F, H, C Επιλογή Κινητήρων Οι κινητήρες κατασκευάζονται με μονώσεις που μπορούν να αντέξουν μόνο μέχρι μια οριακή θερμοκρασία Τα συστήματα μόνωσης έχουν κατηγοριοποιηθεί σε διάφορες κλάσεις: Y, A, E, B, F, H, C

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Ενότητα 7: Πλήρης Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση

ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Ενότητα 7: Πλήρης Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ενότητα 7: Πλήρης Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση Διάλεξη 9η Εμμανουήλ Τατάκης Πολυτεχνική σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών ENOTHTA B ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΛΕΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 2.5 Εφαρμογές των αρχών διατήρησης στη μελέτη απλών ηλεκτρικών κυκλωμάτων Λέξεις κλειδιά: σύνδεση σε σειρά, παράλληλη σύνδεση, κόμβος, κλάδος, αντίσταση, τάση. Υπάρχουν δυο τρόποι σύνδεσης των ηλεκτρικών

Διαβάστε περισσότερα

Μ ά θ η µ α «Ηλεκτροτεχνία - Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις»

Μ ά θ η µ α «Ηλεκτροτεχνία - Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Μ ά θ η µ α «Ηλεκτροτεχνία - Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις» Ενότητα 6.3 Θέμα: «Επιλογή Αγωγών και Καλωδίων ΕΗΕ» Διδάσκων Δρ. Γ. Περαντζάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΑΡΑ ΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΜ&ΜΥ ΤΟΥ ΠΘ Α. Σ. ΣΑΦΙΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ. Κ. ΤΣΑΝΑΚΑ «ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3 Τριφασικοί μετασχηματιστές

Άσκηση 3 Τριφασικοί μετασχηματιστές Άσκηση 3 Τριφασικοί μετασχηματιστές 3.1 Σκοπός της Άσκησης Σκοπός την Άσκησης είναι η μελέτη των τριφασικών μετασχηματιστών. Οι τριφασικοί μετασχηματιστές αποτελούν βασικό στοιχείο των Συστημάτων Ηλεκτρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΙΕΣΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΣΥΜΠΙΕΣΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 9. Ηλεκτρικό Σύστημα Συμπιεστών Ανάλογα με την κατασκευή τους και το είδος του εναλλασσόμενου ρεύματος που απαιτούν για τη λειτουργία τους, οι ηλεκτροκινητήρες διακρίνονται σε: Μονοφασικούς. Τριφασικούς.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΗΕ I ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ (ΜΣ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις Ι. Ασκήσεις με λύσεις

Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις Ι. Ασκήσεις με λύσεις Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις Ι Ασκήσεις με λύσεις Κύκλωμα ΕΗΕ αποτελείται από τρεις μονωμένους αγωγούς τύπου H 05VV-U1 ή NYA διατομής 6 mm 2 (L, N, PE), οι οποίοι τοποθετούνται μέσα σε πλαστικό σωλήνα για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ Α.1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ Ο μετασχηματιστής είναι μια ηλεκτρική διάταξη που μετατρέπει εναλλασσόμενη ηλεκτρική ενέργεια ενός επιπέδου τάσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΣΗΣ ΤΑΣΗΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΣΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σ χ ο λ ή Τ ε χ ν ο λ ο γ ικ ώ ν Ε φ α ρ μ ο γ ώ ν ΤΜΗΜΑ ΗΑΕΚΤΡΟΑΟΓΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΣΗΣ ΤΑΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σπουδαστής: Σταυρακίδης Παναγιώτης Α.Μ. :

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Στο αρχείο αυτό δίνονται οι διορθωµένες σελίδες από το σύγγραµµα του Καθηγητή του Πανεπιστηµίου Πατρών. Κ. Τσανάκα:

Στο αρχείο αυτό δίνονται οι διορθωµένες σελίδες από το σύγγραµµα του Καθηγητή του Πανεπιστηµίου Πατρών. Κ. Τσανάκα: Στο αρχείο αυτό δίνονται οι διορθωµένες σελίδες από το σύγγραµµα του Καθηγητή του Πανεπιστηµίου Πατρών. Κ. Τσανάκα: «ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ - Α ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 6 η. «Ηλεκτροτεχνία Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις»,Τμήμα Μηχανολόγων Π.Θ., Γ. Περαντζάκης

Ενότητα 6 η. «Ηλεκτροτεχνία Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις»,Τμήμα Μηχανολόγων Π.Θ., Γ. Περαντζάκης - 1 - Ενότητα 6 η (Εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Αγωγοί και καλώδια εσωτερικών εγκαταστάσεων. Υλικά και εξαρτήματα: Σωλήνες ασφάλειες διακόπτες. Παροχές και μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας. Πίνακες

Διαβάστε περισσότερα

Τα καλώδια εντοιχίζονται μαζί με άλλα διπολικά καλώδια σε επαφή μεταξύ τους μέσα στο ίδιο κανάλι σε τοίχο χωρίς θερμομόνωση κάτω από το σουβά,

Τα καλώδια εντοιχίζονται μαζί με άλλα διπολικά καλώδια σε επαφή μεταξύ τους μέσα στο ίδιο κανάλι σε τοίχο χωρίς θερμομόνωση κάτω από το σουβά, ΑΣΚΗΣΕΙΣ Σε βιομηχανική μονάδα η τροφοδότηση των καταναλώσεων γίνεται μέσω 6 υποπινάκων. Κάθε υποπίνακας συνδέεται με το γενικό πίνακα φωτισμού κίνησης με καλώδια τύπου A05VV-R 4 αγωγών κατάλληλης διατομής.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ανάλυση

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ανάλυση ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ανάλυση συστημάτων Διευκρινήσεις και οδηγίες για τον έλεγχο των

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΜ&ΜΥ ΤΟΥ ΔΠΘ Α. Σ. ΣΑΦΙΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Δ. Κ. ΤΣΑΝΑΚΑ «ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά τυποποιημένα σύμβολα κατά IEC 60617

Βασικά τυποποιημένα σύμβολα κατά IEC 60617 Σύμβολα βασικών στοιχείων των ηλεκτρικών κυκλωμάτων 1 06-15-01 Ηλεκτρικό στοιχείο ή συσσωρευτής (η μακρύτερη γραμμή παριστάνει το θετικό πόλο). 2 06-A1-01 Συστοιχία ηλεκτρικών στοιχείων ή συσσωρευτών (σαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: Αξιοποίηση Υδρευτικής Γεώτρησης Τ.Κ. Νιάτων

ΕΡΓΟ: Αξιοποίηση Υδρευτικής Γεώτρησης Τ.Κ. Νιάτων Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 2 από 13 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 3 από 13 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 4 από 13 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 5 από 13 Μελέτη ΦΑΥ Σελίδα 6 από 13 Μελέτη ΦΑΥ ΕΡΓΑΣΙΑ Μέτρα : ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΩΝ. Συγρονισμός δύο (ή περισσοτέρων) γεννητριών

ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΩΝ. Συγρονισμός δύο (ή περισσοτέρων) γεννητριών 1 ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΗΡΩΝ Η αυτόνομη λειτουργία σύγχρονων γεννητριών είναι πολύ σπάνια. Σχεδόν πάντα εμφανίζονται πάνω από μία γεννήτριες, που συνδέονται παράλληλα για την ικανοποίηση των αναγκών του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ MM505 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Εργαστήριο ο - Θεωρητικό Μέρος Βασικές ηλεκτρικές μετρήσεις σε συνεχές και εναλλασσόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ TEI Στερεάς Ελλάδας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Εργαστήριο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων & Ηλεκτροτεχνικών Εφαρμογών Υπεύθυνη: Δρ Αφροδίτη Κτενά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Ο : ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Ο : ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Ο : ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ 1 Τα τριφασικά δίκτυα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας για τους εξής λόγους: 1. Οικονομία στο αγώγιμο υλικό (25% λιγότερος χαλκός). 2. Η

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 10 Η Σχεδίαση Εγκαταστάσεων Κίνησης

Μάθημα 10 Η Σχεδίαση Εγκαταστάσεων Κίνησης Μάθημα 0 Η Σχεδίαση Εγκαταστάσεων Κίνησης Περίληψη Σε προηγούμενες ενότητες, είδαμε τα βασικά βήματα / διαδικασία / μεθοδολογία στη σχεδίαση οικιακών και εγκαταστάσεων κίνησης. Είδαμε / χρησιμοποιήσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενο. Σύντομη παρουσίαση ορισμών που σχετίζονται με την αντιστάθμιση αέργου ισχύος. Περιγραφή μεθόδων αντιστάθμισης.

Αντικείμενο. Σύντομη παρουσίαση ορισμών που σχετίζονται με την αντιστάθμιση αέργου ισχύος. Περιγραφή μεθόδων αντιστάθμισης. Αντικείμενο Σύντομη παρουσίαση ορισμών που σχετίζονται με την αντιστάθμιση αέργου ισχύος. Περιγραφή μεθόδων αντιστάθμισης. Εισαγωγή Εισαγωγή Συντελεστής ισχύος Επομένως με μειωμένο συντελεστή ισχύος έχουμε:

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο Ενότητα 1: Εισαγωγή Βασικές έννοιες για τις Ε.Η.Ε. Πρότυπο HD 384 Κίνδυνοι

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ανάλυσης Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας

Εργαστήριο Ανάλυσης Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Εργαστήριο Ανάλυσης Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Ενότητα: Άσκηση 6: Αντιστάθμιση γραμμών μεταφοράς με σύγχρονους αντισταθμιστές Νικόλαος Βοβός, Γαβριήλ Γιαννακόπουλος, Παναγής Βοβός Τμήμα Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο Ενότητα 2: Μέθοδοι Προστασίας σε Εγκαταστάσεις Χ.Τ. Σταύρος Καμινάρης Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΠΑΙΤΕ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ Η /Υ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ - Δ ΕΤΟΣ

ΑΣΠΑΙΤΕ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ Η /Υ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ - Δ ΕΤΟΣ ΑΣΠΑΙΤΕ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ Η /Υ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ - Δ ΕΤΟΣ Ενότητα 1(3 Μονάδες): ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ (Α) 1. Η ονομαστική ισχύς λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικές Μηχανές Ι. Ενότητα 6: Είδη Μετασχηματιστών. Τσιαμήτρος Δημήτριος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε

Ηλεκτρικές Μηχανές Ι. Ενότητα 6: Είδη Μετασχηματιστών. Τσιαμήτρος Δημήτριος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε Ηλεκτρικές Μηχανές Ι Ενότητα 6: Είδη Μετασχηματιστών Τσιαμήτρος Δημήτριος Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

μετασχηματιστή. ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός μονοφασικού

μετασχηματιστή. ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός μονοφασικού ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός μονοφασικού μετασχηματιστή. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. Δημήτριος Καλπακτσόγλου ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ: Αικατερίνης-Χρυσοβαλάντης Γιουσμά Α.Ε.Μ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Εισαγωγή Τα τριφασικά κυκλώματα Ε.Ρ. αποτελούν τη σπουδαιότερη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα προς Παράδοση ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Θέμα προς Παράδοση ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 26 Μαΐου 2014 Θέμα προς Παράδοση ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγοί και συνδεσμολογία των αγωγών γείωσης σε μία εγκατάσταση. Γείωση σημαίνει σύνδεση στη γη ή σ έναν αγωγό που συνδέεται στη γή.

Αγωγοί και συνδεσμολογία των αγωγών γείωσης σε μία εγκατάσταση. Γείωση σημαίνει σύνδεση στη γη ή σ έναν αγωγό που συνδέεται στη γή. Μάθημα 3 Γείωση Περίληψη Βασικό / βασικότερο μέρος της σχεδίασης μίας εγκατάστασης είναι η προστασία αυτών που χρησιμοποιούν την εγκατάσταση από ηλεκτροπληξία / βραχυκυκλώματα / τη δυσλειτουργία της εγκατάστασης.

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία έναντι υπερτάσεων (αντικεραυνικά)

Προστασία έναντι υπερτάσεων (αντικεραυνικά) Προστασία έναντι υπερτάσεων (αντικεραυνικά) Agenda Επιλογή της βέλτιστης αντικεραυνικής προστασίας. Εγκατάσταση αντικεραυνικών. Επιλογή της βέλτιστης προστασίας για το αντικεραυνικό. Κανόνες εγκατάστασης.

Διαβάστε περισσότερα

Οσύγχρονος ηλεκτρολογικός και ιδιαίτερα ο ηλεκτρονικός

Οσύγχρονος ηλεκτρολογικός και ιδιαίτερα ο ηλεκτρονικός Οσύγχρονος ηλεκτρολογικός και ιδιαίτερα ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του σημερινού επιπέδου ζωής. Παράλληλα όμως μπορεί να είναι ευαίσθητος σε διαταραχές της ηλεκτρικής τάσης

Διαβάστε περισσότερα

5. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

5. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ 73 5. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ Στην συνέχεια εξετάζονται οι µονοφασικοί επαγωγικοί κινητήρες αλλά και ορισµένοι άλλοι όπως οι τριφασικοί σύγχρονοι κινητήρες που υπάρχουν σε µικρό ποσοστό σε βιοµηχανικές

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγοί και καλώδια. Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σ.Τ.ΕΦ./ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων. Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι

Αγωγοί και καλώδια. Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σ.Τ.ΕΦ./ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων. Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σ.Τ.ΕΦ./ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Αγωγοί και καλώδια Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι Επίκουρος Καθηγητής Τηλ:2810379231 Email: ksiderakis@staff.teicrete.gr Βασική δομή Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΆ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΓ

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΆ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΓ Όταν κατά τη λειτουργία μιας ΣΓ η ροπή στον άξονα της ή το φορτίο της μεταβληθούν απότομα, η λειτουργία της παρουσιάζει κάποιο μεταβατικό φαινόμενο για κάποια χρονική διάρκεια μέχρι να επανέλθει στη στάσιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Ενότητα 7: Πλήρης Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση

ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Ενότητα 7: Πλήρης Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ενότητα 7: Πλήρης Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση Διάλεξη 11η Εμμανουήλ Τατάκης Πολυτεχνική σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών ENOTHTA B ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΛΕΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγοί Υπολογισμός διατομής

Αγωγοί Υπολογισμός διατομής Οι γραμμές μιας εγκατάστασης παρουσιάζουν ωμική αντίσταση R και επαγωγική αντίδραση ΧL που είναι υπεύθυνες για την πτώση τάσης που εμφανίζει η γραμμή κατά μήκος της, ιδιαίτερα αν το μήκος της γραμμής είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα «Η επανεκκίνηση της αγοράς των φωτοβολταϊκών και οι προϋποθέσεις για την μεγάλη διείσδυσή τους στα ηλεκτρικά δίκτυα»

Ημερίδα «Η επανεκκίνηση της αγοράς των φωτοβολταϊκών και οι προϋποθέσεις για την μεγάλη διείσδυσή τους στα ηλεκτρικά δίκτυα» Ημερίδα «Η επανεκκίνηση της αγοράς των φωτοβολταϊκών και οι προϋποθέσεις για την μεγάλη διείσδυσή τους στα ηλεκτρικά δίκτυα» ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Ν. Δρόσος Διευθυντής Διεύθυνσης Διαχείρισης Δικτύου (ΔΔΔ) Διοργανωτής:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Τεύχος Υπολογισµών Εγκατάστασης

ΜΕΛΕΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Τεύχος Υπολογισµών Εγκατάστασης ΜΕΛΕΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Τεύχος Υπολογισµών Εγκατάστασης Εργοδότης Έργο Α ΜΗΕ Α.Ε ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ Κτίριο Ελέγχου Θέση Ηµεροµηνία Μελετητές Α.Γάγκα Παρατηρήσεις -1- Στοιχεία ικτύου Φασική Τάση ικτύου (V)

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί

Μάθημα 1 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί Μάθημα 1 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί Φορτίων Περίληψη Πως σχεδιάζουμε μία ηλεκτρική εγκατάσταση? Ξεκινώντας από τα αρχιτεκτονικά σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο Ενότητα 7: Έλεγχος Ε.Η.Ε. με το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 Σταύρος Καμινάρης Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD 32/2 ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ (ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ) Ηλεκτρονόμοι συγχρονισμού, ηλεκτρονόμοι ελεγχόμενου χειρισμού.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD 32/2 ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ (ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ) Ηλεκτρονόμοι συγχρονισμού, ηλεκτρονόμοι ελεγχόμενου χειρισμού. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. ΔΝΕΜ/ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Υ/Σ - ΚΥΤ Απρίλιος 2016 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ TD 32/2 ΗΛΕΚΤΡΟΝΟΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ (ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ) I.

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαταστάσεις Ηλεκτρικής Κίνησης Ι Ι

Εγκαταστάσεις Ηλεκτρικής Κίνησης Ι Ι Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σ.Τ.ΕΦ./ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Εγκαταστάσεις Ηλεκτρικής Κίνησης Ι Ι Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις ΙΙ Καθηγητής Εφαρμογών Τηλ:2810379231 Email: ksiderakis@staff.teicrete.gr Ασύγχρονος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΔΕΥΤΕΡΑ, 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 ΜΕΡΟΣ Α ΛΥΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τριφασικός μετασχηματιστής ισχύος σε λειτουργία. χωρίς φορτίο

Τριφασικός μετασχηματιστής ισχύος σε λειτουργία. χωρίς φορτίο ΑΣΚΗΣΗ 3 Τριφασικός μετασχηματιστής ισχύος σε λειτουργία χωρίς φορτίο 1 Α. Θεωρητικές επεξηγήσεις: Υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τρεις μονοφασικούς Μ/Σ για να κάνουμε ένα τριφασικό αν τοποθετήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΛΟΤ-384 ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Μιχάλης Π. Παπαδόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2005) Προστασία Μετασχηματισμών και Δικτύου Χ.Τ.. Κατερίνη

Τσικολάτας Α. (2005) Προστασία Μετασχηματισμών και Δικτύου Χ.Τ.. Κατερίνη Τσικολάτας Α. (2005) Προστασία Μετασχηματισμών και Δικτύου Χ.Τ., ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: > Τσικολάτας Α. (2005) Προστασία Μετασχηματισμών και Δικτύου Χ.Τ., Τσικολάτας

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι Ενότητα 6: Διατάξεις Προστασίας, Ελέγχου Σταύρος Καμινάρης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Ηλεκτρολογείου ΣΤ εξαμήνου

Σημειώσεις Ηλεκτρολογείου ΣΤ εξαμήνου Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης Σημειώσεις Ηλεκτρολογείου ΣΤ εξαμήνου ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Γεώργιος Μεσαρχάκης Ηλεκτρονικός Μηχανικός Τ.Ε. Διακρίνονται σε μονοφασικούς και τριφασικούς.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ. Μέγιστη επιτρεπόμενη ένταση σε (Α) (mm 2 )

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ. Μέγιστη επιτρεπόμενη ένταση σε (Α) (mm 2 ) ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ Ισχύς (W) ίκτυο Σ.Ρ. δύο αγωγών: 3 3 Ένταση (Α) ίκτυο Σ.Ρ. δύο αγωγών: 3 3 Επιτρεπόμενη ένταση συνεχούς ροής για χάλκινους αγωγούς με μόνωση (για θερμοκρασία περιβάλλοντος 30 ο C και μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Θερμική Συμπεριφορά Γραμμών Κορμού Διανομής Μέσης Τάσης κατά το Βραχυκύκλωμα στον Αέρα

Θερμική Συμπεριφορά Γραμμών Κορμού Διανομής Μέσης Τάσης κατά το Βραχυκύκλωμα στον Αέρα Θερμική Συμπεριφορά Γραμμών Κορμού Διανομής Μέσης Τάσης κατά το Βραχυκύκλωμα στον Αέρα Δυναμική και Θερμική Καταπόνηση Εγκαταστάσεων Γεώργιος Α. Βίλλιας1, Αθανάσιος Χ. Μέρμιγκας, Ελευθερία X. Πυργιώτη3,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ: Οδηγίες προστασίας, ασφάλειας και πρόληψης κινδύνων στην εργασία. Ασφάλεια Ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων

ΗΜΕΡΙΔΑ: Οδηγίες προστασίας, ασφάλειας και πρόληψης κινδύνων στην εργασία. Ασφάλεια Ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ΗΜΕΡΙΔΑ: Οδηγίες προστασίας, ασφάλειας και πρόληψης κινδύνων στην εργασία Ασφάλεια Ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Σε κάθε ηλεκτρική εγκατάσταση πρέπει να εφαρμόζονται κατάλληλα μέτρα προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS

EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS 2 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να : Αναφέρουν την χρησιμότητα του ηλεκτρικού πίνακα διανομής

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι Ενότητα 4: Υλικά μιας Ε.Η.Ε. Σταύρος Καμινάρης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

2. ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

2. ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 28 2. ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Οι γεννήτριες εναλλασσόµενου ρεύµατος είναι δύο ειδών Α) οι σύγχρονες γεννήτριες ή εναλλακτήρες και Β) οι ασύγχρονες γεννήτριες Οι σύγχρονες γεννήτριες παράγουν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 9 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : Εφαρμοσμένη Ηλεκτρολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΣΟΛΗ ΤΕΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στο μάθημα ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ («ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ») Σταύρος Καμινάρης Δρ. Ηλεκτρολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό σημείωμα για τη σύνδεση ΦΒ συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό σε εγκαταστάσεις Χρηστών του Δικτύου ΜΤ

Ενημερωτικό σημείωμα για τη σύνδεση ΦΒ συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό σε εγκαταστάσεις Χρηστών του Δικτύου ΜΤ Ενημερωτικό σημείωμα για τη σύνδεση ΦΒ συστημάτων αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό σε εγκαταστάσεις Χρηστών του Δικτύου ΜΤ Στο παρόν ενημερωτικό σημείωμα εξετάζεται η σύνδεση ΦΒ συστήματος αυτοπαραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α Β ) ΕΥΤΕΡΑ 6

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων Ι

Εργαστήριο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων Ι Εργαστριο 11 Μονοφασικές Παροχές Οι παροχές είναι τυποποιημένες. Ο κωδικός αριθμός κάθε παροχς αντιστοιχεί και στα γενικά στοιχεία της. Πρέπει να επιλέγεται η κατάλληλη παροχ για την εγκατάσταση. Για τις

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις Θεμάτων Τελικής Αξιολόγησης (Εξετάσεις Ιουνίου) στο Μάθημα «Ηλεκτροτεχνία Ηλεκτρικές Μηχανές» ΕΕ 2013/2014, Ημερομηνία: 24/06/2014

Απαντήσεις Θεμάτων Τελικής Αξιολόγησης (Εξετάσεις Ιουνίου) στο Μάθημα «Ηλεκτροτεχνία Ηλεκτρικές Μηχανές» ΕΕ 2013/2014, Ημερομηνία: 24/06/2014 Θέμα ο Απαντήσεις Θεμάτων Τελικής Αξιολόγησης (Εξετάσεις Ιουνίου) στο Μάθημα «Ηλεκτροτεχνία Ηλεκτρικές Μηχανές» ΕΕ 03/04, Ημερομηνία: 4/06/04 Σε μονοφασικό Μ/Σ ονομαστικής ισχύος 60kA, 300/30, 50Hz, ελήφθησαν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ

ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ Μια ηλεκτρική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ - ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ «ΕΞΥΠΝΩΝ ΜΕΤΡΗΤΩΝ» (SMART METERS) ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συστημάτα Ηλεκτρικής Ενέργειας Ι

Συστημάτα Ηλεκτρικής Ενέργειας Ι Συστημάτα Ηλεκτρικής Ενέργειας Ι Έλεγχος Τάσης & Αντιστάθμιση Υπεύθυνος μαθήματος thpapad@ee.duth.gr Τομέας Ενεργειακών Συστημάτων Εργαστήριο ΣΗΕ Περιεχόμενα Μαθήματος Έλεγχος τάσης Αντιστάθμιση 2 Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα