Κάμπος Χίου- Ένα περιβόλι στον πολιτισμό

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κάμπος Χίου- Ένα περιβόλι στον πολιτισμό"

Transcript

1 Κάμπος Χίου- Ένα περιβόλι στον πολιτισμό Ε τάξη- 2ο Δ.Σ. Βροντάδου Χίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ (συνοδεύεται από movie-maker)

2 1. Εισαγωγικά Ιστορικά Στοιχεία Η ιστορία του Κάμπου είναι πολύ παλιά. Από την εποχή που την κατείχαν οι Γενοβέζοι. Μετά τους Γενοβέζους κατακτητές γίνονται οι Τούρκοι. Αυτοί κράτησαν την Χίο για 500 χρόνια, έως το 1912 που ελευθερώθηκε από τον Ελληνικό στρατό. Τον καιρό που την κατείχαν οι Γενοβέζοι όπως ήταν η Χίος τότε, τους άρεσε μία περιοχή περισσότερο από τις άλλες όπου εκεί συγκεντρώθηκαν οι πλούσιοι και την ονόμασαν Φραγκοβούνι. Εκεί άρχισαν να χτίζουν ωραία σπίτια τα γνωστά αρχοντικά, που χαρακτηρίζονται από μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και έχτιζαν επίσης πολλές εκκλησίες. Σιγά-σιγά η Χίος άρχισε να διαμορφώνεται και να γίνεται όλο και ωραιότερη. Όλες οι περιοχές είχαν το δικό τους όνομα. Στην κάθε περιοχή εγκαταστάθηκαν πλούσιοι και άνοιγαν πηγάδια για να βρουν νερό, φύτευαν δέντρα και ο καθένας είχε το δικό του κομμάτι γης. Ο Κάμπος πριν φτάσουν οι Γενοβέζοι είχε μια αξιόλογη παραγωγή δημητριακών, λαχανικών, ροδιών, μούρου και κρασιού. Τα αμπέλια όπως και οι ελιές ήταν πηγή εισοδημάτων. Λένε επίσης ότι οι Καμπούσοι είχαν επίδοση στον μεταξοσκώληκα, αφού οι μουριές ήταν πάρα πολλές και μπορούσαν και έτρωγαν άφθονα τα σκουλήκια. Η παραγωγή μεταξιού έφερνε πολλά λεφτά στους Χιώτες. Τα Χιώτικα μεταξωτά ήταν περιζήτητα, γιατί οι Χιώτες είχαν ειδικευθεί στην επεξεργασία του μεταξιού και η υφαντική τους ήταν αξιόλογη. Έχτιζαν μεγάλους τοίχους (μαντρότοιχους) για να προφυλάσσεται ο καρπός των δέντρων και επίσης να προφυλάσσονται τα σπίτια από τους κλέφτες. Τα στενά δρομάκια και οι μαντρότοιχοι σώζονται μέχρι και σήμερα και αυτό είναι το ενδιαφέρον των τουριστών. Επίσης οι Γενοβέζοι ήταν αυτοί που δημιούργησαν τους απέραντους πορτοκαλεώνες στον Κάμπο, αφού διαπίστωσαν την ύπαρξη νερού και επειδή η καλλιέργεια ήταν αποδοτική.

3 Ο Κάμπος είναι μια μεγάλη περιοχή σχεδόν κοντά στην πόλη της Χίου, που περικυκλώνεται από τα Καμπόχωρα και την πρωτεύουσα. Έχει παλιά και νέα αρχοντικά. Μέσα από τον κάμπο περνάει ένας ποταμός ο Κοκκαλάς. Αυτός ξεκινάει πολύ πίσω από την Γεωργική σχολή περνάει από τον Κάμπο και οι εκβολές του είναι στο Κοντάρι. Στον Κοκκαλά συνδέονται δύο παραπόταμοι ο Ψιάκης ή Ατσαλής και ο Καράμουσας. Μιχάλης Κουνέλης 2. Αυλόπορτες Οι αυλόπορτες του Κάμπου αποτελούν ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του καμπούσικου σπιτιού. Αυτές οδηγούν κυρίως από τον δρόμο στην αυλή. Όλες οι μεγάλες πόρτες είναι τοξωτές. Σε ορισμένες αυλόπορτες υπάρχουν και χρονολογίες. Ήταν κτισμένες με την γνωστή καφε-κόκκινη και κιτρινωπή θυμιανούσικη πετρά σε συνδυασμούς και συχνά υπήρχε χρησιμοποίηση μαρμάρου. Το τελείωμα της αυλόπορτας στην κορυφή της γίνεται με πολλούς τρόπους. Σε μερικές αυλόπορτες, η επίστεψη διακοσμείται με επιδεκτικά σχήματα (καμπυλωτά). Παλιά όλες οι αυλόπορτες ήταν ξύλινες και πάντα δίφυλλες με σιδερένια χερούλια και κτυπήματα Ματθαίος Μουντές

4 3. Βοτσαλωτά και Μαγγανοπήγαδα Βοτσαλωτά λέγονται τα δάπεδα των αυλών, τα διακοσμημένα με βότσαλα. Ένα βότσαλο. Δύο, τρία, «λιλάδια» τα λεν στη Χίο, το ένα αγκαλιά με το άλλο. Τα βοτσαλωτά δάπεδα, η πρωταρχική μορφή των ψηφιδωτών διακοσμήσεων αποτελούν από τους χρόνους της κλασσικής αρχαιότητας μέχρι τις μέρες μας ένα εξαίρετο δείγμα διακόσμησης. Με κύρια χαρακτηριστικά την απλότητα των ακατέργαστων υλικών και την κομψότητα των συνθέσεων, τα βοτσαλωτά σχέδια εξακολουθούν να γοητεύουν και να δημιουργούν ιδιαίτερη εντύπωση. Ανάλογα με την περίπτωση, τα βοτσαλωτά δάπεδα προσφέρονται τόσο για την κάλυψη μεγάλων επιφανειών όσο και για περιορισμένης έκτασης διακοσμήσεις, με τη μορφή κεντρικών συνθέσεων ή περιμετρικών πλαισίων στο χώρο του δαπέδου, προσδίδοντας μια ξεχωριστή απέριττη οπτική ευχαρίστηση. Το βοτσαλωτό δάπεδο είναι μεγάλης αντοχής, δε λερώνεται, είναι αισθητικά ευφρόσυνο με τα διακοσμητικά και συμβολικά του σχέδια. Έχει όμως υψηλό κόστος κατασκευής γιατί η διαλογή και η τοποθέτηση των βότσαλων χρειάζεται χρόνο, μαστοριά, υπομονή κι επιμονή. Τα βοτσαλωτά δάπεδα τα συναντάμε στην Ελλάδα με τη σημερινή τους μορφή την ίδια εποχή που μπαίνουν οι βάσεις της νεοελληνικής αστικής αρχιτεκτονικής, σε τόπους όπου συναντιούνται (π.χ. Βέροια, Χίο κ.α.). Το θέμα έχει σχέση με τη νοοτροπία του εντολοδότη, με την καλλιέργεια, την τάξη που ανήκει και γενικά τις τοπικές αντιλήψεις για τη διακόσμηση και την τέχνη. Για τις Χιώτικες αυλές οι μάστορες έπαιρναν τα θέματα από τα πιάτα (φαγιανς, πιάτα διακοσμητικά ή σερβίτσια καθημερινής χρήσης, φερμένα από την Αυστρία, Βόρεια Ιταλία κ.α.). Τα θέματα είχανε δηλαδή επίδραση από τη δυτική τέχνη, όπως όλα τα διακοσμητικά θέματα την περίοδο μετά το 1827.

5 Στις συνθέσεις οι μαστόροι χρησιμοποιούσαν θέματα κλασικά, όπως διάφορους τύπους μαιάνδρων, τη βυζαντινή κληματίδα, τα κατοικίδια ζώα, το κυπαρίσσι και το δικέφαλο αετό, μόνο που στα τελευταία αυτά δεν έδιναν ποτέ συμβολική σημασία. Μελετώντας βοτσαλωτές αυλές στην περιοχή της Γένουας διαπιστώνουμε ομοιότητες με αυτές της Χίου. Λιλαδωτά στη Χίο συναντούμε στον Κάμπο, τη Χώρα, το Βροντάδο και τα Καρδάμυλα (αστικά κέντρα), σε όλες τις αυλές των εκκλησιών, των μεγάλων σπιτιών και στις αυλές των δημόσιων κτιρίων (σχολεία, βιβλιοθήκη Κοραή), όπου το βοτσαλωτό επεκτείνεται και στο πεζοδρόμιο, ενώ στα μεγάλα χωριά μόνο στις αυλές των μεγαλύτερων εκκλησιών και των μοναστηριών. Οι περισσότερες αυλές, που σώζονται σήμερα χρονολογούνται από το 1881 και μετά. Τα χαρακτηριστικά των αυλών πριν το 1881 είναι η απλότητα, το πηγαίο, η χρησιμοποίηση μεγαλύτερου βότσαλου 7-9 cm και υπερισχύει το μαύρο συγκριτικά με τις αυλές τις μετά το Τα θέματα είναι χυμώδη, ζωντανά, φυτικά, μεγαλόσχημα και γεωμετρικά, ποτέ συμβολικά, περισσότερο από ποτέ κοντά στο μπαρόκ. Τα θέματα χωρίζονται σε κατηγορίες: 1. Κληματίδα: Είναι το χαρακτηριστικότερο θέμα της χιώτικης αυλής και δεν συναντιέται πουθενά αλλού. Υπάρχει ένας βασικός κορμός σε σχήμα S που επαναλαμβάνεται. Μέσα στο χώρο που αφήνουν οι βραχίονες του S, τοποθετούνται ποικίλα στρογγυλά θέματα (πυροστρόβιλοι, μαργαρίτες κ.α.) που μόνα τους χωρίς τον κορμό, και σε μεγαλύτερες διαστάσεις τα συναντούμε ξανά στην αυλή ως δηλωτικά «στάσης». 2. Γραμμικά: Σ αυτή τη κατηγορία κατατάσσουμε τα θέματα που χρησιμοποιούνται για να ορθογωνίζεται ο χώρος.

6 Επαναλαμβάνονται: καράβολας, μαίανδρος, δίσκος, ίσιες γραμμές, κλαδάκια, κλειδί κ.α. 3. Κυκλικά. Λέγονται τα θέματα, στα οποία μαργαρίτες, κύκλοι, ακτίνες κ.α. σε μικρές ή μεγάλες διαστάσεις 1-6 m για να δηλώσουν «στάση». 4. Συμπληρωματικά. Λέμε τα θέματα που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη περιθωριακών χώρων. Τετραγωνίδια, σταυροί, ρόμβοι, ψαροκόκαλα κ.α. με γραμμική κατεύθυνση, οι δύο άξονές τους έχουν σταθερή ή εναλλασσόμενη κατεύθυνση. 5. Γωνιακά. Τα φυτικά θέματα που χρησιμοποιούνται στις γωνίες των ορθογωνισμένων χώρων. 6. Ζώα: Στις χιώτικες αυλές σπάνια χρησιμοποιούνται θέματα παρμένα από τον κόσμο των ζώων και όταν τα συναντάμε αναφέρονται σε κατοικίδια. 7. Γλάστρες: απλές ή σύνθετες, λαϊκότροπες ή σχηματοποιημένες 8. Ποικίλα: Είναι τα θέματα που δεν εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες. Καλύπτουν αδόκιμους χώρους ή και όλη την επιφάνεια της αυλής (κυρίως όταν είναι μικρή). Τέτοια θέματα, συνήθως πολύπλοκα, χαράσσονται την ώρα της κατασκευής και το αισθητικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την καλή στιγμή του καλλιτέχνη και είναι ανεπανάληπτα. Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό των βοτσαλωτών της Χίου είναι η σύνθεση των σχεδίων. Η μετάβαση από το δημόσιο στον ιερό χώρο της εκκλησίας, στον ιδιωτικό λη στο χώρο ενός δημόσιου κτηρίου, έχει τη δική της διαδικασία. Επιτυγχάνεται δηλαδή μια σοφή διαφοροποίηση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Ξέρουν, προτού μπει κανείς π.χ. στο σπίτι, ότι πρέπει να προετοιμαστεί κάνοντας ορισμένα βήματα και στις περιπτώσεις που ο χώρος δεν είναι αρκετός ή κατάλληλος, τότε δημιουργούνται προϋποθέσεις προετοιμασίας με ελισσόμενους μικρούς διαδρόμους, «φίλτρα» πρασίνου κ.α.

7 Μια ανάλογη τάση διακρίνουμε και στην αρχιτεκτονική του Κάμπου στη διαδικασία μετάβασης από τον ανοιχτό δημόσιο στον κλειστό ιδιωτικό, που εκδηλώνεται με τον διαχωριστικό τοίχο, τη θέση της πόρτας με το ρόπτρο, το πράσινο και το βοτσαλωτό. Το βοτσαλωτό οργανώνει το χώρο της αυλής και μορφώνει την κίνηση του επισκέπτη με την παρεμβολή στάσεων. Πάντοτε αμέσως μετά την είσοδο, σ όλες τις αυλές, βλέπουμε τη χρονολογία κατασκευής και όταν πρόκειται για αυλή σπιτιού τα αρχικά του ιδιοκτήτη. Μαστόρους είχαμε στη Χίο κυρίως από τα Θυμιανά και το Νεχώρι, κοντινά χωριά στη Χώρα και τον Κάμπο. Βεβαίως την τέχνη του βοτσαλωτού γνώριζαν τεχνίτες ή ερασιτέχνες και από άλλα χωριά, όπως π.χ. στο Βροντάδο. Οι μαστόροι ήτανε και γλύπτες, αρχιτέκτονες, ζωγράφοι, χτίστες και εργολάβοι μαζί. Η επιφάνεια που πρόκειται να επιστρωθεί διαιρείται σε ορθογώνια ή τετράγωνα τμήματα με τη βοήθεια περιγραμμάτων με χαλικάκια. Σήμερα καλύπτεται με μπετόν, παλιότερα με ασβεστόλασπη και χρησιμοποιούσαν χοντρή άμμο με πετραδάκια, ένα μίγμα που ονομάζεται ασβεστοτσάιλο. Το αφήνουν να ξεραθεί,σε χρονικό διάστημα μιας ημέρας για κάθε πόντο πάχους. Από πάνω απλώνεται ένα μίγμα ασβεστόλασπης από μπρουσελάνα και άμμο, το χαμούρι. Από τη στιγμή που θα ξεραθεί (σε δυο ώρες)κάθε φορά ένα τετραγωνικό μέτρο καλουπώνεται με ξύλα. Το σχέδιο ζωγραφίζεται στις πραγματικές του διαστάσεις σε χοντρό χαρτί, το σχέδιο σε μαύρο και το φόντο σε λευκό. Στη συνέχεια κόβεται και τοποθετείται σε φύλλο από κασσίτερο ή ψευδάργυρο και τοποθετείται στη επιφάνεια του μίγματος. Το φόντο τώρα γεμίζεται με λευκά χαλικάκια, έπειτα βγάζουν τα μεταλλικά περιγράμματα και το υπόλοιπο τμήμα της επιφάνειας καλύπτεται με μαύρο χαλίκι.

8 Η ύπαρξη νερού σε ένα κτήμα ήταν ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για την αξία του κτήματος και τη χρήση του. Σε περίπτωση που η επιλογή της θέσης του πηγαδιού συνέπιπτε με την δημιουργία του κτήματος ο ιδιοκτήτης ζητούσε από το ραβδοσκόπο να κάνει έρευνα, αναζήτηση νερού στο κτήμα του και να αποδείξει τα σημεία εκείνα όπου υπάρχει νερό και το καταλληλότερο (από άποψη ποσότητας) σημείο. Όταν ολοκληρωνόταν η ερευνά από το ραβδοσκόπο, αυτός υποδείκνυε τη θέση με τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού και πιθανά συζητούσε με τον ιδιοκτήτη την τελική επιλογή της θέσης που θα ανοιγόταν το πηγάδι. Την απόφαση λάμβανε ο ιδιοκτήτης συμβουλευόμενος πηγαδάδες και ανθρώπους που γνώριζαν μεθόδους καλλιέργειας έτσι ώστε να προφυλάσσεται από άσχημα καιρικά φαινόμενα η καλλιέργεια και επίσης να είναι δυνατή η άρδευση του κτήματος με φυσική ροή. Επίσης και η άποψη του αρχιτέκτονα είχε βαρύνουσα σημασία για την επιλογή της θέσης και τη χωρική κατανομή του αρχοντικού, του μαγγανοπήγαδου, της στέρνας, του κήπου και του περιβολιού. Στον Κάμπο συναντάμε συχνά πηγάδια τοποθετημένα σε αναχώματα λίγων μέτρων ώστε να είναι δυνατή η φυσική ροή του νερού, επιβεβαιώνοντας την εκδοχή για τοποθέτηση πηγαδιών με κριτήριο την ποσότητα του νερού και πιθανά κάποια από τα πηγάδια να είναι μεταγενέστερα από τη δημιουργία της αρχικής ιδιοκτησίας. Εφόσον ολοκληρώνονταν η επιλογή της θέσης για τη διάνοιξη του πηγαδιού, ο ιδιοκτήτης καλούσε συνεργείο πηγαδάδων. Οι συνεννοήσεις γινόταν με τον μάστορα του συνεργείου τον παλαιότερο ή εκείνον στο όνομα του οποίου συσπειρώνονταν το συνεργείο. Το σύνολο των φρεάτων που βρίσκονται στον Κάμπο της Χίου είναι παραδοσιακά. Τα περισσότερα από αυτά ανοίχτηκαν τους προηγούμενους αιώνες, την ίδια περίπου εποχή με τη δημιουργία

9 των αρχοντικών οίκων. Τα φρεάτια στον Κάμπο: α) έχουν βάθος 27 μέτρα, β) πολλά από αυτά έχουν μακασιές, γ) για αύξηση της ποσότητας σε περιόδους ξηρασίας ανοίγουν λαγούμια δ) από τη γεωλογική σύσταση του πυθμένα οι πηγαδάδες μπορούσαν να αντιλαμβάνονται την ύπαρξη του υδροφόρου ορίζοντα, ε)ότι τα φρέατα λειτουργούν ως τεχνητές υδαταποθήκες οι οποίες εμπλουτίζονται και συγκρατούν τα νερά από τους χείμαρρους και τις κατακρημνίσεις. Τα φρέατα που συναντάμε στον Κάμπο, που χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακά είναι διαφόρων ειδών: α) φρέαρ μικρού βάθους χωρίς μακασιά, β) φρέαρ μεσαίου ή μεγάλου βάθους με μακασιά, γ) φρέαρ μεσαίου ή μεγάλου βάθους με στοά (λαγούμι), φρέαρ που επικοινωνεί με στοά. Όσον αφορά τη μορφή όρυξής τους έχουμε φρεάτια επιφανειακά, μικρού βάθους που είναι εξ ολοκλήρου ανοιγμένα σε μαλακό έδαφος, φρέατα που μετά από μικρό βάθος συναντάνε μάργες όπου η όρυξη εκεί γινόταν με δυναμίτη και στη συνέχεια με διάφορα εργαλεία χειρός και τέλος φρέατα που η όρυξή τους έγινε εξαρχής με σφυρί και καλέμι. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα φρέατα που ορύσσονταν είχαν ελάχιστοι ή καθόλου επιφανειακό χώμα. Η όλη εργασία εκσκαφής γινόταν συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες και σταματούσε με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου. Στην περίπτωση που δεν τελείωναν τη διαδικασία όρυξης του πηγαδιού, διέκοπταν τις εργασίες, προστατεύοντας τη μέχρι εκείνη τη στιγμή δουλειά τους, στήνοντας είτε ενισχύσεις με τη μορφή αντιστηρίξεως των τοιχωμάτων είτε εάν ήταν εφικτό, έχτιζαν με ξερολιθιά τη μέχρι εκείνη τη στιγμή εκσκαφή τους και συνέχιζαν τον επόμενο χρόνο. Η όλη εργασία γινόταν από συνεργεία πηγαδάδων και ήταν εργασία ιδιαίτερα δύσκολη, σκληρή και μεγάλο κίνδυνο ατυχήματος. Μιχάλης Μαυριάνος

10 4. Τα εσπεριδοειδή Τα εσπεριδοειδή, τα «χρυσά μήλα των Εσπερίδων» είναι είδος με ιδιαίτερη ευπάθεια στις καιρικές συνθήκες, εγκλιματισμένα σε πιο θερμά κλίματα, αντιμετώπισαν στη Χίο συνθήκες που και σήμερα δημιουργούν προβλήματα. Έτσι, οι καλλιεργητές για να τα προστατεύσουν από τον αέρα, τις σκόνες αλλά και την κλοπή, σε μια εποχή χωρίς οργανωμένη δημόσια ασφάλεια, έχτισαν τα ακαλαίσθητα και αντιαισθητικά τοιχογύρια. Οι εσπεριδοπαραγωγοί περιχαρακώθηκαν στα περιβόλια τους, με τις οικογένειές τους και τα ζωντανά τους και μια που η έκταση των κτημάτων δεν επέτρεπε το χτίσιμο των σπιτιών το ένα κοντά στο άλλο, δημιουργήθηκε μια παράδοση κάποιας απομόνωσης, που δυστυχώς, ακόμα υπάρχουν ζωντανά τα ίχνη της, όσο κι αν άλλαξαν πάρα πολλές τοπικές Μιχάλης Κουνέλης ΚΑΤΑΓΩΓΗ Οι αρχικοί τόποι καταγωγής των εσπεριδοειδών και προέλευσης είναι οι περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας (Ινδίες, Ινδοκίνα, Ινδονησία, Νότια Κίνα από το 2205 π.χ.). Στις Ελληνικές χώρες εισήχθησαν τον 11 ο αιώνα και στη Χίο το 12 ο αιώνα. Οι Γενοβέζοι γνώριζαν την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών πριν φθάσουν στη Χίο. Με την έλευσή τους έφεραν και τα εσπεριδοειδή. (14 ος αιώνας). ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών άρχιζε τον Φεβρουάριο με το καθάρισμα του περιβολιού από τα χόρτα. Το Μάρτιο και τον Απρίλιο ήταν η εποχή του κλαδέματος. Το κλάδεμα ήταν πραγματική ιεροτελεστία. Το Μάιο γινόταν το κόψιμο των κλαδιών, το σκάψιμο του περιβολιού και ακολουθούσε το

11 αυλάκιασμα. Το αυλάκιασμα ήταν τέχνη και γι αυτό υπήρχαν ειδικοί. Πρώτα γινόταν η χάραξη των κεφαλοποτιστάδων, δηλαδή ο κεντρικός δρόμος του νερού που διοχετεύει το νερό μέσα στο περιβόλι. Παράλληλα άνοιγαν τα αυλάκια όχι κοντά στη ρίζα. Έπειτα, έφτιαχναν τα μικροφράγματα «κόμματα» και με το αξινογύρι ανοιγόκλειναν τα κόμματα για να μπαίνει το νερό στο αυλάκι. Μετά γινόταν η λίπανση κυρίως με ζωικής προέλευσης λιπάσματα, το άσπρισμα των κορμών με ασβέστη και ο ψεκασμός για τις ασθένειες. Τον Ιούνιο άρχιζαν τα ποτίσματα κάθε 12 με 13 ημέρες. Στα πιο στεγνά εδάφη και σε άλλα μια φορά το μήνα. Μετά το δεύτερο πότισμα ακολουθούσε το σκάψιμο του περιβολιού, με τα καλοκαιρινά ποτίσματα γινόταν και η κυρίως λίπανση, το λεγόμενο «σερμπέτι» ή «σερμπέτιασμα» με κοπριά που έλιωναν στο νερό καθώς κύλαγε στο αυλάκια. Τα ποτίσματα διαρκούσαν έως τις πρώτες βροχές. Τέλος Οκτωβρίου άρχιζε η συλλογή των καρπών. Ο αγώνας των καλλιεργητών για να μην παγώσουν τα δέντρα ήταν μεγάλος. Ο φόβος τους ήταν το «κραϊ». Για ζέσταμα στο περιβόλι είχαν τα καπνογόνα βαρέλια. Το κόψιμο γινόταν από τους «κοφτάδες» που τοποθετούσαν τους καρπούς σε ειδικά κοφίνια τις «φόρες», τις οποίες μετέφεραν οι «φορατζήδες» από το περιβόλι στην αποθήκη του παραγωγού. Για το κόψιμο, έπρεπε τα νύχια των κοφτάδων να είναι κομμένα με το «τσιμπίδι», ένα πρόχειρο ψαλιδάκι, που το είχαν στην τσέπη τους. Το κόψιμο άρχιζε αργά το πρωί συνήθως στις εννιά ή δέκα η ώρα, για να αποφεύγεται η πρωινή δροσιά. Το κόψιμο απαγορευόταν μετά από τη βροχή. Οι καρποί που κοβόταν, τοποθετούνταν σε ειδικό κοφίνι το οποίο κατασκεύαζαν από καλάμι και λυγαριά και ήταν φοδραρισμένο με τσουβάλι. Οι «φόρες» μεταφέρονταν δυο-δυο, δεμένες μεταξύ τους ώστε η μία να πέφτει μπροστά από τον ώμο του «φορατζή» και η άλλη πίσω στη ράχη του.

12 ΜΕΤΑΦΟΡΑ Η μεταφορά γινόταν από το περιβόλι στην αποθήκη του περιβολάρη, που άδειαζαν τις φόρες πάνω σε στρωμένα τσουβάλια ώστε να μην κρυώνουν οι καρποί. Εκεί γινόταν οι πρώτη διαλογή των καρπών από τους «διαλεχτάδες». Τους διαλεγμένους καρπούς τους μετρούσαν και τους έβαζαν στα κοφίνια του «κουβαλημάτος». Για το μέτρημα, που γινόταν παρουσία του περιβολάρη και των διαλεχτάδων, γνωρίζουμε ότι τα μετρούσαν ανά πέντε. Στη συνέχεια γινόταν η μεταφορά στην αποθήκη του εμπόρου ή εξαγωγέα. Η μεταφορά αυτή λεγόταν «κουβαλήματα» και γινόταν παλιά με τα κάρα από τους «αγωγιάτες». Ο διαλεχτής επίσης, έδινε ένα σημείωμα, για να το δώσουν στο γραφείο του εμπόρου οι «αγωγιάτες», όπου έγραφε κατά σειρά, το ονοματεπώνυμο του περιβολάρη, τις οκάδες παλιά, τα κιλά νεώτερα των καρπών, τον αγωγιάτη, το κάρο, μετά την ημερομηνία και από κάτω την υπογραφή του. Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ Στην αποθήκη του εμπόρου, όπου πήγαιναν οι καρποί, γινόταν η δεύτερη διαλογή και η συσκευασία. Στη διαλογή αυτή, τους ελαττωματικούς καρπούς, που ξεχώριζαν, τους έλεγαν «βγάλματα» και τους πουλούσαν σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Οι γεροί καρποί τυλιγόταν ο κάθε ένας χωριστά σε ψιλόχαρτο, για την προστασία κατά την εξαγωγή. Την εργασία αυτή την έλεγαν «χάρτωμα», και γινόταν με την παρακάτω διαδικασία. Κοπέλες, καθισμένες μπροστά από τους καρπούς, τους χάρτωναν έχοντας τα χαρτιά περιτυλίγματος αριστερά τους. Με το αριστερό χέρι η «χαρτώτρια» έπαιρνε το χαρτί, ενώ με το δεξί τον καρπό. Με γρήγορες κινήσεις τοποθετούσε τον καρπό στο κέντρο του χαρτιού, όπως το κρατούσε με το αριστερό γύριζε τον καρπό ανάποδα με μια κίνηση η οποία δίπλωνε πάνω στο δεξιό καρπό και τις άλλες άκρες

13 του χαρτιού. Έτσι επιτυγχάνεται η τέλεια περιτύλιξη του καρπού, και δημιουργείται με τις διπλωμένες πλευρές του χαρτιού στην κοιλιά του ένα είδος μικρού μαξιλαριού, όπου ακουμπά ο καρπός μέσα στο κιβώτιο και προστατεύεται από την πίεση των άλλων καρπών. Τα χαρτωμένα εσπεριδοειδή, έπαιρναν εργάτες, ή «πασαδόροι» και τα μετέφεραν στους πάγκους όπου δούλευαν οι «στοιβαδόρες». Αυτές τακτοποιούσαν αναλόγως μεγέθους σε σειρές μέσα σε ειδικά ξύλινα κιβώτια τα «κασάκια». Αφού γέμιζαν τα κασάκια, έβαζαν ένα μεγάλο χαρτί από πάνω, το «καπάκι» συνήθως εικονογραφημένο. Επίσης, στα πλάγια έβαζαν άλλα χαρτιά για να μην πληγώνονται οι καρποί στο ξύλο του κιβωτίου. Τα χαρτιά τα έλεγαν «δαντέλες». Η συσκευασία συμπληρωνόταν με την τοποθέτηση της «αντρέσας» πάνω στο καπάκι του κάθε κιβωτίου. Πρώτα έβαζαν το νούμερο των καρπών που περιείχε το καθ ένα. Μετά την ποιότητα και τον τύπο του καρπού. Την αντίστοιχη λέξη πορτοκάλια ή μανταρίνια σε γλώσσα ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Όλα αυτά έμπαιναν στα πλάγια κάθε κιβωτίου, ενώ η μεγάλη στάμπα με τη φίρμα του εξαγωγέα έμπαινε στο καπάκι. Σήμερα η παραγωγή έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σχεδόν, αφού από τους τόνους, έπεσε σε τόνους λόγω της μείωσης των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, της χαμηλής τιμής του προϊόντος και της στροφής σε αροτραίες καλλιέργειες (πατάτες, λαχανικά) πιο συμφέρουσες οικονομικά. Ευτυχία Μουντέ

14 5. Συνταγές με εσπεριδοειδή ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΥΛΙΚΑ για 60 μικρά κουλουράκια 200 γραμμάρια ελαιόλαδο 120 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι ξύσμα από ένα πορτοκάλι 200 γραμμάρια ζάχαρη μισό ποτηράκι του κρασιού κονιάκ 1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ 1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα 1/2 κουταλιά του γλυκού κανέλα 600 γραμμάρια αλεύρι αρκετό σουσάμι προαιρετικά ΝΟΣΤΙΜΟ!!! DELICIOUS!!! ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός το λάδι, το χυμό, τη ζάχαρη και το κονιάκ σε ένα μπολ. Σε ένα μεγαλύτερο μπολ βάζουμε το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σουσάμι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ενσωματώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε τη ζύμη με το κουτάλι και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε και ελάχιστο αλεύρι ακόμα. Η ζύμη είναι έτοιμη για πλάσιμο. Πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μπορεί να δουλευτεί. Πλάθουμε μικρά κουλουράκια που τα περνάμε με σουσάμι και τα βάζουμε σε ένα ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα πάνω του. Ψήνουμε για λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ελαιόλαδο αρωματισμένο με εσπεριδοειδή για περισσότερη γεύση και άρωμα! (Στην παρασκευή των κουλουριών μας βοήθησαν η Μαρία Τσέτσερη και η Ραλλία Φαράκλα)

15 Κέικ Πορτοκαλιού Υλικά: 1 ποτήρι ζάχαρη 1 κουταλιά βούτυρο 5 αυγά Ξύσμα από 3 πορτοκάλια 1 ποτήρι χυμός φρέσκος πορτοκαλιού 2 βανίλιες 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ Κανέλα (σκόνη) Γαρύφαλλο (σκόνη) Λίγο γάλα 700 γρ. αλεύρι Εκτέλεση: Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνουμε έναένα τα αυγά ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε το μίγμα στο μίξερ. Ρίχνουμε την πορτοκαλάδα, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ και συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι με το χέρι, ανακατεύοντας. Τοποθετούμε το μίγμα σε λαδωμένη φόρμα για κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο για περίπου 35 λεπτά της ώρας. Ρίχνουμε αν θέλουμε ζάχαρη άχνη. Λίλη Αρμενάκη

16 6. Δραστηριότητες Α) ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΚΕΤΩΝ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΜΑΚΕΤΑ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ Β) ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΛΑΣΑΝ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ- Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

17 7. Επισκέψεις Α) ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ Β) ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ CITRUS Γ) ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ

18 8. Εντυπώσεις μαθητών Εκδρομή στα γλυκά Κοράκης -Μαρίνος «Σήμερα πήγαμε με την τάξη μου και την Δ τάξη στο εργοστάσιο που φτιάχνουν χιώτικα γλυκά του Κοράκη-Μαρίνου. Ο χώρος ήταν πολύ ωραίος και είχε πολλά μηχανήματα. Αρχικά πήγαμε σε μία αίθουσα που είχε πολλά καζάνια με σιρόπι γιατί μας είπαν ότι θα φτιάχναμε υποβρύχια. Μετά ο άνθρωπος που ήταν εκεί, έβαλε τα καζάνια με το σιρόπι σε ένα μηχάνημα, που σε λίγα λεπτά αυτό θα είχε ασπρίσει και για να ασπρίσει πιο γρήγορα έβαλε γλυκόζη. Ύστερα έβαλε το σιρόπι βανίλιας και ήταν έτοιμο μετά από 2 με 3 λεπτά. Όταν βγήκαμε από αυτή την αίθουσα πήγαμε σε μία άλλη, όπου μας έδειξε πως γίνεται η συσκευασία των γλυκών και πως μπαίνει η ημερομηνία λήξης πάνω στα κουτιά. Μετά πήγαμε σε άλλο χώρο που είχε πολλά γλυκά του κουταλιού όπως μανταρίνι, νεράντζι, σταφύλι, κεράσι, τριαντάφυλλο, φιστίκι, πορτοκάλι κ.α. και όταν φεύγαμε μας έδωσε δώρο από ένα υποβρύχιο στον καθένα. Μου άρεσε πολύ και γι 'αυτό θα ήθελα να ξαναπάω εκεί πολλές φορές.» (Μιχάλης Κουνέλης) Επίσκεψη στον Κάμπο «Μια απριλιάτικη μέρα πήγαμε με την τάξη μου και τον δάσκαλό μας επίσκεψη στον Κάμπο της Χίου. Ο Κάμπος της Χίου για όσους δεν γνωρίζουν είναι μια περιοχή κοντά στην πόλη που είναι γεμάτη με περιβόλια και επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά. Το μικρό λεωφορείο που μας πήγε εκεί περνούσε μέσα από πολύ μικρά και στενά δρομάκια που ήταν περιστοιχισμένα από ψηλούς, πέτρινους μαντρότοιχους. Η διαδρομή ήταν πολύ όμορφη και μέχρι να φτάσουμε ήταν σαν λαβύρινθος. Το μόνο που βλέπαμε από τα παράθυρα ήταν οι κορυφές των δέντρων με τις πολλές πορτοκαλί μπαλίτσες. Η περιέργειά μου όλο και μεγάλωνε. Σε λίγο το λεωφορείο μας άφησε μπροστά σε μια μεγάλη πόρτα. Κατεβήκαμε και περπατήσαμε στα στενά. Του Κάμπου ενώ οι ξεναγοί μας, μας μιλούσαν για την ιστορία του. Αφού προχωρήσαμε αρκετά σταματήσαμε μπροστά σε ένα μεγάλο αρχοντικό με μια μεγάλη σιδερένια πόρτα για είσοδο. Από εκεί αντικρίσαμε το βοτσαλωτό δρόμο. Είχε περίτεχνα σχέδια με μαύρα κι άσπρα βότσαλα και απεικόνιζαν ήλιους ένα φτερωτό λιοντάρι, κρίνους κι άλλα. Προχωρήσαμε ακόμα λίγο και φτάσαμε στο αρχοντικό Citrus. Εκεί θαυμάσαμε τα λουλούδια και τη φύση, τα οπωροφόρα δέντρα, τον μεγάλο μαγγανοπήγαδο. Ύστερα πήγαμε στο λαογραφικό μουσείο που υπάρχει στο ισόγειο του αρχοντικού και ήταν γεμάτο με παλαιά αντικείμενα της εποχής που άκμασε ο Κάμπος όπως εργαλεία σκαψίματος, πήλινα δοχεία, επιγραφές, βιβλία κι άλλα. Παρακολουθήσαμε το βίντεο που είχε ετοιμάσει ο ιδιοκτήτης για την ιστορία του Κάμπου και του Citrus. Αφού τελειώσαμε φάγαμε ένα μεγάλο κέικ που είχα φτιάξει με τη μαμά μου και μετά μπήκαμε στο λεωφορείο και επιστρέψαμε στο σχολείο χαρούμενοι για τη μοναδική εμπειρία που ζήσαμε!» (Λίλη Αρμενάκη)

19 Μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα: Α/Α ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑ 1. ΑΡΜΕΝΑΚΗ ΛΙΛΗ ΑΓΑΛΙΑΔΕΣ 2. ΒΑΒΟΥΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΓΑΛΙΑΔΕΣ 3. ΓΚΟΖΓΚΟΖΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΥΡΓΙΟΙ 4. ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΑΓΑΛΙΑΔΕΣ 5. ΚΑΒΟΥΡΑ ΣΟΦΙΑ ΟΥΡΓΙΟΙ 6. ΚΑΝΑΡΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΟΥΡΓΙΑΜΠΕΔΕΣ 7. ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΑΛΙΑΔΕΣ 8. ΚΟΥΝΕΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΞΟΥΦΤΕΡΙΑ 9. ΛΑΜΑ ΔΩΡΑ ΞΟΥΦΤΕΡΙΑ 10. ΛΟΥΜΠΑΡΔΕΑΣ ΚΟΣΜΑΣ ΟΥΡΓΙΑΜΠΈΔΕΣ 11. ΜΑΥΡΙΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΓΑΛΙΑΔΕΣ 12. ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΞΟΥΦΤΕΡΙΑ 13. ΜΟΥΝΤΕ ΕΥΤΥΧΙΑ ΟΥΡΓΙΑΜΠΕΔΕΣ 14. ΜΟΥΝΤΕΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΟΥΡΓΙΟΙ 15. ΤΖΟΥΜΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΟΥΡΓΙΑΜΠΕΔΕΣ 16. ΧΡΥΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΥΡΓΙΟΙ 17. ΧΕΛΙΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΞΟΥΦΤΕΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΣ: ΤΣΑΓΚΑΤΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ: ΒΙΚΥ ΣΑΡΓΙΩΤΗ (ΕΚΠ/ΚΟΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ) ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ: ΚΠΕ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΠΕ ΧΙΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΟΡΑΚΗΣ-ΜΑΡΙΝΟΣ ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΤΣΕΡΗ (ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΘΗΤΗ) ΡΑΛΛΙΑ ΦΑΡΑΚΛΑ (ΓΙΑΓΙΑ ΜΑΘΗΤΗ)

Κάμπος Χίου- Ένα περιβόλι στον πολιτισμό

Κάμπος Χίου- Ένα περιβόλι στον πολιτισμό Κάμπος Χίου- Ένα περιβόλι στον πολιτισμό Ε τάξη- 2ο Δ.Σ. Βροντάδου Χίου 2013-2014 ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ 1. Εισαγωγικά Ιστορικά Στοιχεία 2. Αυλόπορτες 3. Βοτσαλωτά και Μαγγανοπήγαδα.. 4. Στέρνα και Γούρνα

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα!

Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Νέα εποχή, νέο ξεκίνημα! Φέτος οι μέρες μας θα είναι γεμάτες με οικογενειακές στιγμές, βόλτες με φίλους και καινούργιες προκλήσεις. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο

Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο Mας το ζητήσατε. Σας το φτιάξαμε. Ξετρελαθήκατε και τώρα ψάχνετε την συνταγή του. Ορίστε λοιπόν το στρογγυλό τσουρέκι που φτιάξαμε παρέα με την κυρία Ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα σοκολατίνα (Black beauty) από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Τούρτα σοκολατίνα (Black beauty) από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα σοκολατίνα (Black beauty) από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Μια τούρτα που μας έλειπε.. Black beauty. Συνήθως ανεβάζω συνταγές για τούρτες λίγο πρωτότυπες και αρκετά φανταστικές.

Διαβάστε περισσότερα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΥΛΙΚΑ 1κιλό μελιτζάνες 160 γρ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 450 γρ. κιμά 1 ποτήρι άσπρο κρασί 350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα προφιτερόλ από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Τούρτα προφιτερόλ από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα προφιτερόλ από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Μια τούρτα που πραγματικά έλειπε από το συνταγολόγιο μου. Τούρτα προφιτερόλ. Αυτό το υπέροχο γλύκισμα που όλοι λατρεύουμε, τώρα

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικο χωριό βήμα. Παπαχαραλάμπους steliosparliaros.gr!

Χριστουγεννιάτικο χωριό βήμα. Παπαχαραλάμπους steliosparliaros.gr! Χριστουγεννιάτικο χωριό βήμα βήμα, από την Εβίτα Παπαχαραλάμπους και το steliosparliaros.gr! Ώρα για χειροτεχνία με ένα χιονισμένο χριστουγεννιάτικο χωριό από μπισκότα και γλάσο! Η Εβίτα Παπαχαραλάμπους

Διαβάστε περισσότερα

Brownie με διπλή κρέμα και σοκολάτα απο τoν Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Brownie με διπλή κρέμα και σοκολάτα απο τoν Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Brownie με διπλή κρέμα και σοκολάτα απο τoν Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Ένα απολαυστικό γλυκό. Brownie με διπλή κρέμα, πρώτη κρέμα από μους σοκολάτας, δεύτερη κρέμα βανίλιας, και τέλος

Διαβάστε περισσότερα

Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε

Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε Τα τυροπιτάκια είναι για κάποιους μπελαλίδικη δουλειά για αυτό και προμηθεύονται έτοιμα από το σούπερ μάρκετ κάνοντας κακό στην τσέπη τους. Σήμερα στην κουζίνα του HAPPY

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΙΚ Πρόκειται για ένα απολαυστικό γλυκό σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για την Ιταλια. Υλικά:

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Απίθανη, θεϊκή σοκολατόπιτα από τον Αλέξη Επιθυμιάδη και το alwayshungry.gr!

Απίθανη, θεϊκή σοκολατόπιτα από τον Αλέξη Επιθυμιάδη και το alwayshungry.gr! Απίθανη, θεϊκή σοκολατόπιτα από τον Αλέξη Επιθυμιάδη και το alwayshungry.gr! Αυτή η συνταγή για σοκολατόπιτα θα εντυπωσιάσει όλους τους λάτρεις της σοκολάτας! Έψαχνα καιρό για μία μοναδική συνταγή ενός

Διαβάστε περισσότερα

Brownies με καρύδια και γλυκό πορτοκάλι, από την Μπέττυ μας και το «Taste of life by Betty»!

Brownies με καρύδια και γλυκό πορτοκάλι, από την Μπέττυ μας και το «Taste of life by Betty»! Brownies με καρύδια και γλυκό πορτοκάλι, από την Μπέττυ μας και το «Taste of life by Betty»! Το πιο δύσκολο κομμάτι ενός άρθρου δεν είναι η ετοιμασία του γλυκού ή του φαγητού αντίστοιχα, αυτό άλλωστε εννοείται,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΥ Γ 3

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΥ Γ 3 ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΥ Γ 3 Ένα κακό της ελληνικής εκπαίδευσης είναι το γεγονός ότι, παρόλο το πλήθος των γιορτών που έχουμε σαν λαός, δεν τις γιορτάζουμε με την απαραίτητη οργάνωση και ευχαρίστηση.

Διαβάστε περισσότερα

MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΥΛΙΚΑ για την σάλτσα ντομάτας 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα 1/2 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένη ρίγανη 1 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι ΥΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο και δοκιμάστε να φτιάξετε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Κωνσταντίνας αυτές τις γιορτές. Θα σας αρέσουν σίγουρα. Και φυσικά μην ξεχάσετε να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΧΙΟΥ. Στα περιβόλια tou Κάμπου

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΧΙΟΥ. Στα περιβόλια tou Κάμπου ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΧΙΟΥ Στα περιβόλια tou Κάμπου Στα περιβόλια του Κάμπου ΕΚΔΟΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΧΙΟΥ Κλειδού, Βροντάδθ5 822 00

Διαβάστε περισσότερα

145-12_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/19/12 12:32 PM Page 1 συ γνέ τ ςα

145-12_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/19/12 12:32 PM Page 1 συ γνέ τ ςα συ ντα γές ΤΣΟΥΡΕΚΙ Πασχαλινό YΛΙΚΑ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 1 κιλό (1 πακέτο) Μαγιά: 90 γρ. νωπή ή 27 γρ. ξηρή (3 φακελάκια) Ζάχαρη: 350 γρ. (1 & 1/2 κούπα) Νερό (χλιαρό): 100 γρ. (2/5 κούπας)

Διαβάστε περισσότερα

164_11_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/21/11 11:56 AM Page 24 Συνταγές Συλλογή Δ

164_11_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/21/11 11:56 AM Page 24 Συνταγές Συλλογή Δ Συνταγές Συλλογή Δ Kουλουράκια με Πορτοκάλι Αλεύρι Μύλοι Κρήτης Μαλακό: 1,5 κιλό (1 & 1/2 πακέτο) Βούτυρο: 500 γρ. (2 πακέτα) Ζάχαρη Άχνη: 500 γρ. (2 & 3/4 φλιτζανιού) Χυμός πορτοκαλιού: 300 γρ. (1 & 1/4

Διαβάστε περισσότερα

Συνάντηση με την παράδοση στο σχολείο μας

Συνάντηση με την παράδοση στο σχολείο μας Συνάντηση με την παράδοση στο σχολείο μας Την ημέρα της παράδοσης υπήρχαν πολύ ωραία πράγματα στο σχολείο μας. Είδαμε στο μουσείο βούρκες, παλιά σίδερα, κατσαρόλες, καπνιστήρια και άλλα. Μερικές κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη.

Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα ψηφιδωτά που βρίσκονταν στην αψίδα του ναού της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Ο Χριστός. Ψηφιδωτό Παναγίας της Κανακαριάς. Λυθράγκωμη- Καρπασίας Τα ψηφιδωτά αυτά

Διαβάστε περισσότερα

Παστάκια σοκολάτας από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Παστάκια σοκολάτας από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Παστάκια σοκολάτας από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Φανταστικά παστάκια σοκολάτας, με παντεσπάνι σοκολάτας, κρέμα σοκολάτας, και τέλος με επικάλυψη από γλάσο σοκολάτας. Η αποθέωση

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα δίχρωμη, παραδοσιακή, ελαφριά, η αλλιώς τούρτα του «παλιού» ζαχαροπλάστη από το «Taste of life by Betty»

Τούρτα δίχρωμη, παραδοσιακή, ελαφριά, η αλλιώς τούρτα του «παλιού» ζαχαροπλάστη από το «Taste of life by Betty» Τούρτα δίχρωμη, παραδοσιακή, ελαφριά, η αλλιώς τούρτα του «παλιού» ζαχαροπλάστη από το «Taste of life by Betty» Υλικά : 1 παντεσπάνι κακάο 1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής Για το σιρόπι : 200 γρ. ζάχαρη 200

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά για την ζύμη. 230 γρ. αλεύρι για πίτες. ½ κ.γ αλάτι. ½ κ.γ ζάχαρη. 30 γρ. βούτυρο σε κύβους. 30 γρ. ηλιέλαιο. 110 γρ. περίπου χλιαρό νερό

Υλικά για την ζύμη. 230 γρ. αλεύρι για πίτες. ½ κ.γ αλάτι. ½ κ.γ ζάχαρη. 30 γρ. βούτυρο σε κύβους. 30 γρ. ηλιέλαιο. 110 γρ. περίπου χλιαρό νερό Μπουγάτσα σοκολάτας Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην λατρεύει την Μπουγάτσα ή να μη έχει φάει έστω μια φορά. Εμένα μου αρέσει πολύ και κάποιες φορές, όταν πάω Θεσσαλονίκη, χαζεύω σε μαγαζιά αυτούς

Διαβάστε περισσότερα

737_10_EntypoMyloiKritis:Layout 1 11/16/10 10:43 AM Page 1 Συνταγές Συλλογή Γ

737_10_EntypoMyloiKritis:Layout 1 11/16/10 10:43 AM Page 1 Συνταγές Συλλογή Γ Συνταγές Συλλογή Γ Μπισκοτάκια με Φουντούκι Υλικά Αλεύρι Μύλοι Κρήτης για Όλες τις Χρήσεις: 250 γρ. Ζάχαρη: 150 γρ. Βούτυρο: 100 γρ. (2/5 του πακέτου) Φουντούκια αλεσμένα: 200 γρ. Μπέικιν πάουντερ: 5 γρ.

Διαβάστε περισσότερα

Banana strawberry tian με σάλτσα σοκολάτας από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Banana strawberry tian με σάλτσα σοκολάτας από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Banana strawberry tian με σάλτσα σοκολάτας από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Banana strawberry tian with chocolate sauce. Μία ακόμα υπέροχη συνταγή για επιδόρπιο. Η συνταγή είναι δικιά

Διαβάστε περισσότερα

Σαρλότ Σοκολάτας, απίθανη, «Γλυκοπλαστείο Νεανικόν»!

Σαρλότ Σοκολάτας, απίθανη, «Γλυκοπλαστείο Νεανικόν»! Σαρλότ Σοκολάτας, απίθανη, υγιεινή, ξεχωριστή, και συνταγή για μπισκότα Σαβαγιάρ, από το «Γλυκοπλαστείο Νεανικόν»! Πάντα μου άρεσαν οι τούρτες Σαρλότ. Όχι τόσο οι «σπιτικές», αυτές δηλαδή με τα ετοιματζίδικα

Διαβάστε περισσότερα

Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε

Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε Τα τυροπιτάκια είναι για κάποιους μπελαλίδικη δουλειά για αυτό και προμηθεύονται έτοιμα από το σούπερ μάρκετ κάνοντας κακό στην τσέπη τους. Σήμερα στην κουζίνα του HAPPY

Διαβάστε περισσότερα

H κουζίνα της Αργεντινής

H κουζίνα της Αργεντινής H κουζίνα της Αργεντινής Αργεντινή Η Αργεντινή είναι μια χώρα που βρίσκεται κυρίως. Στο νότιο μισό της νότιας Αμερικής Το κλίμα: Η κεντρική Αργεντινή έχει θερμά καλοκαίρια με καταιγίδες και ψυχρούς χειμώνες.

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα πραλίνα-εσπρέσο από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Τούρτα πραλίνα-εσπρέσο από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα πραλίνα-εσπρέσο από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Καταπληκτική τούρτα πραλίνα-εσπρέσο. Με μπισκότο φουντουκιού, με μια μους πραλίνα φουντουκιού-εσπρέσο, φτιαγμένη από καραμελωμένα

Διαβάστε περισσότερα

Μια επίσκεψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Μια επίσκεψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων Μια επίσκεψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων Πριν από μερικές βδομάδες, επισκεφθήκαμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όταν φτάσαμε, το είχα καταλάβει, διότι είχε πολλούς αστυνομικούς έξω από ένα μεγάλο επιβλητικό

Διαβάστε περισσότερα

Μπισκότα βουτύρου με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!

Μπισκότα βουτύρου με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly! Μπισκότα βουτύρου με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly! Το πεντανόστιμα δεν φτάνει, γιατί τα αδικεί λίγο αυτά τα μπισκότα. Ζύμη τριφτή και βουτυράτη, αλμυρή καραμέλα

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr!

Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr! Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr! Μπορεί το τσουρέκι να θέλει την ώρα του, αλλά αυτή η συνταγή για Βασιλόπιτα τσουρέκι είναι εύκολη! Είναι αφράτη, με μοναδική υφή και γεύση και

Διαβάστε περισσότερα

Καλh αρχh και καλeς ετοιμασiες!

Καλh αρχh και καλeς ετοιμασiες! Τα µαθήµατα ξεκίνησαν στο σχολείο της ΓΙΩΤΗΣ! Κρατήστε σηµειώσεις γιατί στο νέο, φθινοπωρινό Τετράδιο Συνταγών µαθαίνουµε να ετοιµάζουµε αλµυρά και γλυκά σνακ για το κολατσιό όλης της οικογένειας. «Back

Διαβάστε περισσότερα

Κωκ σπιτικά, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!

Κωκ σπιτικά, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly! Κωκ σπιτικά, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly! Το κωκ είναι ένα από τα γλυκά που σε κάνουν να νοσταλγείς το παρελθόν, να γίνεσαι πάλι παιδί και να ξανακάθεσαι νοερά στις ξύλινες ανατρεπόμενες θέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Νηστίσιμο blondie με κακάο, από τον Άρη και το νεανικόν!!!

Νηστίσιμο blondie με κακάο, από τον Άρη και το νεανικόν!!! Νηστίσιμο blondie με κακάο, από τον Άρη και το νεανικόν!!! Το μπλόντι, για όσους φίλους δεν το έχουν ξανακούσει, είναι κάτι σαν το μπράουνι, χωρίς κακάο. Βέβαια το δικό μας μπλόντι θα έχει και κακάο, όχι

Διαβάστε περισσότερα

Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα μους σοκολάταφουντούκι, από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα με διπλή μους. Με αφράτο μπισκότο από καραμελωμένα αμύγδαλα. Μια μους από σοκολάτα, και καρδιά από μους φουντουκιού.

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή. Γιώργος Γρηγορίου

Μεσογειακή Διατροφή. Γιώργος Γρηγορίου Μεσογειακή Διατροφή Γιώργος Γρηγορίου Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών

Διαβάστε περισσότερα

Λαγάνα μυρωδάτη με ελιές και λιαστές ντομάτες

Λαγάνα μυρωδάτη με ελιές και λιαστές ντομάτες Λαγάνα μυρωδάτη με ελιές και λιαστές ντομάτες Αγαπάμε την Λαγάνα! Τόσο που δε θέλουμε να περιμένουμε μία φορά τον μήνα για να τη φάμε! Επειδή στους φούρνους συνήθως βρίσκεις Λαγάνα μόνο την Καθαρά Δευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

Μπακλαβάς, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του foodstates.gr!

Μπακλαβάς, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του foodstates.gr! Μπακλαβάς, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του foodstates.gr! το πιο αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό παγκοσμίως! Δεν ξέρω γιατί αλλά όσον αφορά τον μπακλαβά, όσο κι αν η παράδοση και τα ιστορικά στοιχεία πιστοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Ανάποδο προφιτερόλ, από τον Ακη και το akispetretzikis.com!

Ανάποδο προφιτερόλ, από τον Ακη και το akispetretzikis.com! Ανάποδο προφιτερόλ, από τον Ακη και το akispetretzikis.com! Aνάποδο προφιτερόλ ή αλλιώς Paris-Brest! Το γλυκό αυτό φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1910 για να τιμήσουν τον αγώνα ποδηλάτου Παρίσι Brest Παρίσι

Διαβάστε περισσότερα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ο και στρώνουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ο και στρώνουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά. 350 γρ. νιφάδες βρώμης 200 γρ. κρέμα γάλακτος 100 γρ. ζάχαρη καστανή 100 γρ. μέλι 2 μήλα μεσαίου μεγέθους, τριμμένα στο μούλτι 80 γρ. αποξηραμένα cranberries ½ κ.γ. κανέλα 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού 1 κ.γ.

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α.

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α. Εντυπώσεις και σχόλια των μαθητών του Β1 του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, σχολικού έτους 2018-2019, μετά την παρακολούθηση ενός προγράμματος 5-3-2019. «Κυκλοφοριακής Αγωγής» έμαθα πώς μπορούμε να χτυπήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες

5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες 5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες Οι λουκουμάδες (και τα ντόνατς) αποτελούν κάποια από τα δημοφιλέστερα γλυκά το τελευταίο διάστημα. Γεμιστοί με λεμόνι, με πραλίνα και κρέμα ή απλά με μπόλικο

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 0-0 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Αυτό το γραπτό αποτελείται από 0 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής). THE G

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012

ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012 Νόστιμα, απλά και υγιεινά! ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012 Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2011-2012 το σχολείο μας έθεσε ως ένα από τους στόχους του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

1 γιαούρτι 2 αβγά 1 ποτήρι λάδι 20 γρ. μαγιά 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ½ ποτήρι νερό Αλεύρι 2-3 δάχτυλα λιγότερο από το πακέτο του ενός κιλού

1 γιαούρτι 2 αβγά 1 ποτήρι λάδι 20 γρ. μαγιά 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ½ ποτήρι νερό Αλεύρι 2-3 δάχτυλα λιγότερο από το πακέτο του ενός κιλού Γ ΤΑΞΗ 2012-2013 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αγαπητοί μάγειρες, σ αυτό το βιβλίο θα μάθετε να μαγειρεύετε διάφορες λαχταριστές συνταγές, που εκτελέσαμε, εμείς τα παιδιά της Γ τάξης του σχολείου Ι.Κ.Θ.,με πολύ κέφι και μεράκι.

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär

Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär Carrot Cake 140 γρ. βούτυρο μαλακωμένο, 200 γρ. ζάχαρη, 250 γρ. τριμμένο καρότo, 140 γρ. σταφίδα σουλτανίνα, 2 αυγά, 200 γρ. αλεύρι Schär Mix C, 1 κ.γ. κανέλα,

Διαβάστε περισσότερα

Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο

Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο Πίτες Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο Υλικά (για 20 άτομα) Γέμιση ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό ανάμεικτο 300 γρ μελιτζάνες 200 γρ πράσα αλάτι, πιπέρι, ρίγανη Ζύμη 800 γρ αλεύρι για όλες

Διαβάστε περισσότερα

Γαστρονομικός Τουρισμός

Γαστρονομικός Τουρισμός Γαστρονομικός Τουρισμός ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΚΑΘΩΣ Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ. Ο γαστρονομικός

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ. πολίτικη. Συνταγή: Μαρία Κοκάκη YΛΙΚΑ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ. πολίτικη. Συνταγή: Μαρία Κοκάκη YΛΙΚΑ Συνταγή: Μαρία Κοκάκη ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ YΛΙΚΑ πολίτικη Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 550-600 γρ. (5 κούπες) Ζάχαρη: 150 γρ. (3/5 κούπας) Μαγιά: 45 γρ. νωπή ή 15 γρ. ξηρή (2 φακελάκια) Γάλα φρέσκο (χλιαρό):

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους»

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Γ και ΣΤ Τάξη 2007 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία είναι μια συνεργασία της Γ Τάξης και ΣΤ Τάξης του

Διαβάστε περισσότερα

ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι

ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι Το Πάσχα έρχεται παρέα με την Άνοιξη, ανοίγει η διάθεση, ανοίγουμε και το σπίτι μας για να υποδεχθούμε φίλους και συγγενείς. Γύρω από το πασχαλινό

Διαβάστε περισσότερα

Αμερικάνικη κολοκυθόπιτα, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του Foodstates.gr!

Αμερικάνικη κολοκυθόπιτα, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του Foodstates.gr! Αμερικάνικη κολοκυθόπιτα, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του Foodstates.gr! Όλοι μας γνωρίζουμε το πάθος των Αμερικάνων για την κολοκύθα! Ειδικά τα τελευταία χρόνια που το Halloween εμφανίζεται και γιορτάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Υγρό κέικ μαύρης σοκολάτας, αμυγδάλου με φρέσκα σύκα, από το sintayes.gr!

Υγρό κέικ μαύρης σοκολάτας, αμυγδάλου με φρέσκα σύκα, από το sintayes.gr! Υγρό κέικ μαύρης σοκολάτας, αμυγδάλου με φρέσκα σύκα, από το sintayes.gr! Χρόνος: 25 λ + 55 λ ψήσιμο Δυσκολία: Εύκολη Ένα υπέροχο υγρό, κέικ με τον τέλειο συνδυασμό μαύρης σοκολάτας, αμυγδάλων και φρέσκα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ. Υπεύθυνη δασκάλα: Καρακάση Μαρία Σχολικό Έτος:

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ. Υπεύθυνη δασκάλα: Καρακάση Μαρία Σχολικό Έτος: 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Υπεύθυνη δασκάλα: Καρακάση Μαρία Σχολικό Έτος: 2013-2014 ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τη φύση, να γνωρίσουν την ελιά, την ιστορία και τη

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα triple delight από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Τούρτα triple delight από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα triple delight από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Μια τριπλή ηδονή από σοκολατένιο παντεσπάνι, μους σοκολάτας, μους καραμέλας, και μους φυστικοβούτυρου. Επικάλυψη με γκανάζ σοκολάτας

Διαβάστε περισσότερα

για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής

για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2006 1 Αυτό το βιβλίο εργασίας ανήκει στ... µαθητ Αντώνης

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 2 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Αρακάς με λαχανικά 1. Καθαρίζετε τον αρακά και τον πλένετε. 2. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και όταν γίνει διάφανο προσθέτετε τον αρακά. Τον σοτάρετε για λίγο. 3. Ρίχνετε στην κατσαρόλα

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ. 4 η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ ) Πηγή πληροφόρησης: e-selides

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ. 4 η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ ) Πηγή πληροφόρησης: e-selides Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Δ ΤΑΞΗ 4 η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (κεφ. 21 26) Πηγή πληροφόρησης: e-selides 4 η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ - κεφ. 21 26 Συμπληρώνουμε σωστά τον παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

γιορτινά (περίπου 45 κομμάτια)

γιορτινά (περίπου 45 κομμάτια) ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ γιορτινά (περίπου 45 κομμάτια) YΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 600 γρ. (3 φλιτζάνια) Αυγά: 3 Τσικουδιά: 1 φλιτζανάκι του καφέ Μπέικιν πάουντερ: 5 γρ. (1 κουταλάκι) ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

μαγειρεύουμε! μαγειρεύουμε! 1, 2, 3, 1, 2, 3, μαγειρεύουμε! 50 νόστιμες συνταγές που θα σας ενθουσιάσουν!

μαγειρεύουμε! μαγειρεύουμε! 1, 2, 3, 1, 2, 3, μαγειρεύουμε! 50 νόστιμες συνταγές που θα σας ενθουσιάσουν! Ποιος είπε ότι η μαγειρική είναι δύσκολη υπόθεση ή μόνο για τους μεγάλους; Παιδιά, μπορείτε κι εσείς να ακολουθήσετε τα εύκολα βήματα των συνταγών αυτού του βιβλίου και να δημιουργήσετε υπέροχα πιάτα.

Διαβάστε περισσότερα

Φανουρόπιτα. Υλικά. Ετοιμασία. http://www.hungry.gr/get.asp?table=glyka&id=2&coms=yes

Φανουρόπιτα. Υλικά. Ετοιμασία. http://www.hungry.gr/get.asp?table=glyka&id=2&coms=yes http://www.hungry.gr/get.asp?table=glyka&id=2&coms=yes Φανουρόπιτα Υλικά 4 κούπες αλεύρι 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 1 κουταλακι γλυκού κανέλα 1 κούπα σταφίδες 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα 1 κούπα ζάχαρη

Διαβάστε περισσότερα

Γλυκιά μους Philadelphia με μαρμελάδα τομάτα

Γλυκιά μους Philadelphia με μαρμελάδα τομάτα Γλυκιά μους Philadelphia με μαρμελάδα τομάτα Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά Χρόνος ψυγείου: 3-5 ώρες Για 4 άτομα 350 γραμμάρια Philadelphia 150 ml κρέμα γάλακτος 180 ml γάλα 100 γραμμάρια ζάχαρη 2 φύλλα

Διαβάστε περισσότερα

ποιότητα που γεύεστε Αγαπημένη συνταγούλα με τον ζουμερό καβουρμά μας!

ποιότητα που γεύεστε Αγαπημένη συνταγούλα με τον ζουμερό καβουρμά μας! ποιότητα που γεύεστε με τον ζουμερό καβουρμά μας! 10 για την προετοιμασία Υλικά (χορταστική συνταγή για 3-4 άτομα) 1 «Καβουρμά μοσχαρίσιο Μπαντάκ» 1 πακέτο ψιλά μακαρόνια 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό 4 κουταλιές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ. Αλεξανδρος Δημήτρης

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ. Αλεξανδρος Δημήτρης ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ Αλεξανδρος Δημήτρης Το Χριστόξυλο Στα χωριά της βόρειας Ελλάδας, από τις παραμονές των εορτών ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο, το πιο γερό, το πιο

Διαβάστε περισσότερα

Το αμπέλι. Τα παιδιά διάβασαν και έμαθαν το γνωστό ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τσιριτρό». Σε μια ρόγα από σταφύλι έπεσαν οχτώ σπουργίτες

Το αμπέλι. Τα παιδιά διάβασαν και έμαθαν το γνωστό ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τσιριτρό». Σε μια ρόγα από σταφύλι έπεσαν οχτώ σπουργίτες Το αμπέλι Μία πρότασή μου για σχέδιο δράσης σχετικά με το αμπέλι και τα προϊόντα αυτού έτσι όπως εφαρμόστηκε και υλοποιήθηκε από τα παιδιά της Β τάξης : Αλέξανδρο, Άρη, Δανάη, Ελίνα, Λυδία, Μάρκο, Ντάνη,

Διαβάστε περισσότερα

«Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού

«Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού «Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού Διαδρομή ΛΕΜ - Α: «Από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Κάστρο Λεμεσού- Περπάτημα στην Παλιά Πόλη- Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο» 8:15-8:30

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές της Άνοιξης

Συνταγές της Άνοιξης Μύρισε Άνοιξη και η ΓΙΩΤΗΣ σάς προτείνει µοναδικές συνταγές για το τραπέζι σας! Χρησιµοποιήστε αγαπηµένα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ που σας δίνουν µαγειρικές και ζαχαροπλαστικές λύσεις για τις καθηµερινές απολαύσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗ ΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΟΝΑΔΕΣ 5 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, Ε. ΙΑ.Μ.ΜΕ. Ρέθυµνο, 014 1 ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Άσκηση 1 (6

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλόπιτα joconde, από τον εκπληκτικό Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Βασιλόπιτα joconde, από τον εκπληκτικό Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Βασιλόπιτα joconde, από τον εκπληκτικό Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Φέτος σας έφτιαξα άλλη μια βασιλόπιτα. Βασιλόπιτα joconde, (γιοκόντ), μια αλλιώτικη βασιλόπιτα, για αλλιώτικα γούστα.

Διαβάστε περισσότερα

Γέμιση με μανιτάρια. Εκτέλεση:

Γέμιση με μανιτάρια. Εκτέλεση: Γέμιση με μανιτάρια Η γέμιση είναι μια υπόθεση που είμαι σίγουρος πως απασχολεί αυτή τη στιγμή κάθε Ελληνίδα νοικοκυρά. Σήμερα ήρθα να δώσω λύση σε όσες στερέψατε από ιδέες αλλά και σε όσες θέλετε να κάνετε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΥΗ (ΠΑΛΑΤΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ) 5 η ομάδα

ΣΚΕΥΗ (ΠΑΛΑΤΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ) 5 η ομάδα 5 η ομάδα 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Ε2 2014-2015 Μυρσίνη Μαλιόγκα, Ευάγγελος Σωτηριάδης, Κατερίνα Γαλλιού 1. Τι σκεύη χρησιμοποιούσαν οι αυτοκράτορες στις στρατιωτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Αυτό το βιβλίο μου άρεσε, γιατί είχε ζωάκια, ωραία χρώματα και ωραία σχέδια. Όμως δε

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Αρχοντικά Μέσης Κέρκυρας

Αρχοντικά Μέσης Κέρκυρας Αρχοντικά Μέσης Κέρκυρας Τα αρχοντικά σπίτια της Κέρκυρας, όσα διασώθηκαν μέσα στο χρόνο, αποτελούν ζωντανά μνημεία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, φορτωμένα με μνήμες και θρύλους. Ιστορικά, δημιουργήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια Δράκεια Αυτή η διαδρομή ξεκινά και τελειώνει στη Δράκεια, ένα παραδοσιακό χωριό στην πλαγιά του Πηλίου πάνω από την Αγριά. Η Δράκεια έχει δύο πλατείες. Από την επάνω πλατεία μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Muffins καρότου με καρύδια και σάλτσα καραμέλας, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!

Muffins καρότου με καρύδια και σάλτσα καραμέλας, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly! Muffins καρότου με καρύδια και σάλτσα καραμέλας, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly! Αφράτα, ζουμερά και ανάλαφρα όσο δεν φαντάζεσαι, αυτά τα κεκάκια καρότου δεν περιέχουν καμιά λιπαρή ουσία στη ζύμη

Διαβάστε περισσότερα

Σαρακοστιανές ηµιουργίες από τη Γιώτης!

Σαρακοστιανές ηµιουργίες από τη Γιώτης! Σαρακοστιανές ηµιουργίες από τη Γιώτης! Σαρακοστιανές ηµιουργίες Αυτήν τη Σαρακοστή, δε στερούμαστε απόλαυσης και γεμίζουμε το τραπέζι μας με νέες, νηστίσιμες συνταγές από τη Γιώτης! Με τα αγαπημένα μας

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργώντας τη γη. νιν ή ινίν σκάλα του αμπελιου

Καλλιεργώντας τη γη. νιν ή ινίν σκάλα του αμπελιου Καλλιεργώντας τη γη άλετρο βουκάνη ή δουκάνη νιν ή ινίν σκάλα του αμπελιου πενταδόντιν δρεπάνι Οι άνθρωποι όργωναν τη γη με το ξύλινο άλετρο που το έσερναν τα βόδια και έβαζαν τους σπόρους του σιταριού.

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 6 ΑΠΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Παραδοσιακά πασχαλιάτικα κουλούρια 25 λεπτά 15 λεπτά 6 άτομα 1. Διαλύουμε τις βανίλιες και την αμμωνία μέσα στο γάλα το οποίο είναι χλιαρό. 2. Χτυπάμε το Χωριό Βούτυρο τ. Κερκύρας (ή Βούτυρο

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b. οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net

ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b. οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net ΥΛΙΚΑ 4 κομμάτια κόντρα-πλακέ Αν βρείτε πάχους 8mm χρησιμοποιείστε αυτές τις διαστάσεις: 37 Χ 50 εκ (βάση) 37 X 45 εκ

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό:

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό: Μουσικά όργανα Κουδουνίστρα Υλικά κατασκευής: 5 άδεια κουτιά από φωτογραφικό φιλμ ένα παλιό ξύλινο σκουπόξυλο 5 καρφάκια με κεφάλι σποράκια πετραδάκια, χάντρες σέγα σφυρί Περιγραφή κατασκευής: Με τη σέγα

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 23 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 λεπτά 90 λεπτά 30 άτομα δύσκολη Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι (½ κιλό σταρένιο- ½ κιλό άσπρο) 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο Χωριό Κλασικό ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι κοφτό 2 φλιτζάνια

Διαβάστε περισσότερα

Πάστα φλώρα με φουντουκένια ζύμη και αρωματική μαρμελάδα, από την Μπέττυ μας και το «Taste of life by Betty»!

Πάστα φλώρα με φουντουκένια ζύμη και αρωματική μαρμελάδα, από την Μπέττυ μας και το «Taste of life by Betty»! Πάστα φλώρα με φουντουκένια ζύμη και αρωματική μαρμελάδα, από την Μπέττυ μας και το «Taste of life by Betty»! Ξεφυλλίζοντας ένα μικρό βιβλιαράκι συνταγών του έτους 2009 βρήκα μια συνταγή που μου κίνησε

Διαβάστε περισσότερα

Μυστικά για Τσουρέκια χωρίς Ζύμωμα

Μυστικά για Τσουρέκια χωρίς Ζύμωμα Μυστικά για Τσουρέκια χωρίς Ζύμωμα Τι σας έχω; δεν είναι συνταγή αλλά θα σας βοηθήσει να φτιάξετε τέλεια τσουρέκια. Θα σας πω όλα τα μυστικά, για τα τσουρέκια μου χωρίς ζύμωμα. Ότι μπορώ να σκεφτώ, που

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΣΜΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΛΑΝΚΑ ΧΕΚΕΡΙΜ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας

Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας Επιμέλεια, παρουσίαση : Παντελάκη Μαργαρίτα (ΠΕ08, καλλιτεχνικών μαθημάτων, 3ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών ) Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 12 Τι σχέση μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 7 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικής Α Γυμνασίου. ΘΕΜΑΤΑ 7 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 7 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φυσικής Α Γυμνασίου. ΘΕΜΑΤΑ 7 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. ΘΕΜΑΤΑ 7 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σελίδα 1 από 11 ΘΕΜΑ Α Να χαρακτηρίσετε στο απαντητικό φύλλο, χωρίς αιτιολόγηση, καθεμία από τις παρακάτω προτάσεις ως Σωστή (Σ) ή ως Λάθος (Λ). 1. Η λύπη

Διαβάστε περισσότερα

Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές

Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές Θάλασσα, ήλιος, παιχνίδια στην άμμο... Το καλοκαίρι είναι υπέροχο! Και μπορεί να γίνει ακόμη πιο υπέροχο αν το απολαύσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές γεμάτες νοστιμιά!

Συνταγές γεμάτες νοστιμιά! Συνταγές γεμάτες νοστιμιά! Πατατοσαλάτα με Tulip Chopped Ham 200 γρ. Tulip Chopped Ham κομμένο σε κύβους 2 μέτριου μεγέθους πατάτες, βρασμένες και ξεφλουδισμένες 50 γρ. βρασμένο μπιζέλι Χοντροκομμένα

Διαβάστε περισσότερα

Amadeus cake. Συνταγές Ho.Re.Ca

Amadeus cake. Συνταγές Ho.Re.Ca Amadeus cake Συνταγές Ho.Re.Ca Λάδι (ηλιέλαιο/αραβοσιτέλαιο) 380 gr 380 gr Πορτοκάλι ξύσμα (προαιρετικά) 1 τμχ. Αυγό (προαιρετικά) Βασική συνταγή Αυθεντική σπιτική γεύση. Αφράτο, με έντονη υγρασία και

Διαβάστε περισσότερα

συλλογή Κ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 200 γρ. (1 & 1/3 κούπα) Νερό (χλιαρό): 200 γρ. (5/6 κούπα) Γάλα πλήρες αγελαδινό ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ (χλιαρό): 200 γρ. (5/6 κούπα) Βούτυρο: 100 γρ. (1/2 κούπα) Αυγό: 5-6

Διαβάστε περισσότερα

Τοιχοποιία Ι Επισκευές

Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τοιχοποιία Ι Επισκευές Τα κατεστραμμένα ή φθαρμένα μέρη της τοιχοποιίας επισκευάζονται ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές. Ο τεχνίτης πριν ξεκινήσει πρέπει να έχει έτοιμα τα απαιτούμενα υλικά: πέτρες

Διαβάστε περισσότερα

Γλυκό ψυγείου «καραμέλα», από την Μπέττυ μας και το «Taste of life by Betty»!

Γλυκό ψυγείου «καραμέλα», από την Μπέττυ μας και το «Taste of life by Betty»! Γλυκό ψυγείου «καραμέλα», από την Μπέττυ μας και το «Taste of life by Betty»! Λατρεύω την καραμέλα το έχω πει πολλές φορές, ευκαιρία να το δηλώσω μια φορά ακόμα Το γλυκό αυτό το έφτιαξα ένα απόγευμα που

Διαβάστε περισσότερα

Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου

Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου 2018-2019 Τίτλος: Η κυρά-κακή και τα κακά της λόγια. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η κυρα-κακή. Ήταν γιαγιά και ζούσε σε ένα χωριό. Τη λέγανε κυρα-κακή

Διαβάστε περισσότερα