Η Γενεαλογία Κάρμα Κάγκιου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Γενεαλογία Κάρμα Κάγκιου"

Transcript

1 Ο Λάμα Όλε Νύνταλ Ο Δανός Όλε Νύνταλ είναι ένας από τους λίγους Δυτικούς που κατέχει την ιδιότητα του λάμα και του δασκάλου διαλογισμού στην παράδοση Κάρμα Κάγκιου του Θιβετανικού Βουδισμού. Το 1969, ο Όλε και η σύζυγός του η Χάνα έγιναν οι πρώτοι Δυτικοί μαθητές του 16ου Γκιάλουα Κάρμαπα, του πνευματικού ηγέτη της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου του Θιβετανικού Βουδισμού, ενός από τους μεγαλύτερους δασκάλους διαλογισμού του 20ου αιώνα. Το 1972, αφού ολοκλήρωσαν με την καθοδήγησή του τις σπουδές τους στη βουδιστική φιλοσοφία και στην άσκηση στο διαλογισμό, άφησαν τα Ιμαλάια και κατά προτροπή του Κάρμαπα ο Λάμα Όλε Νύνταλ άρχισε να διδάσκει το Βουδισμό στη Δύση. Η Χάνα Νύνταλ, μέχρι το 2007 που απεβίωσε, το μισό χρόνο ταξίδευε μαζί με τον Λάμα Όλε ενώ τον υπόλοιπο χρόνο συνόδευε τους υψηλότερους Θιβετιανούς Λάμα της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου ως διερμηνέας στις περιοδείες τους. Με τη δική της επιμέλεια, πολλές από τις βουδιστικές διδασκαλίες μεταφράστηκαν για πρώτη φορά σε δυτικές γλώσσες από τα θιβετανικά. Από το 1972, ο Λάμα Όλε Νύνταλ μεταδίδει την ευλογία της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου, ταξιδεύοντας σχεδόν καθημερινά και σε μια διαφορετική πόλη σε όλο τον κόσμο. Το βάθος της γνώσης του, η αμεσότητα και η δυναμική της διδασκαλίας του εμπνέουν χιλιάδες ανθρώπους στις διαλέξεις και στα σεμινάρια διαλογισμού στην Ευρώπη, στη Βόρεια και στη Νότια Αμερική, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και στην Ασία. Η ικανότητά του να συνδυάζει το σύγχρονο στιλ και την αρχαία σοφία συντέλεσε στο να ιδρυθούν μέχρι σήμερα περισσότερα από 600 Βουδιστικά Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου σε 54 χώρες της Δύσης και σε 3 χώρες της Ασίας. Από το 1975, ο Λάμα Όλε Νύνταλ επισκέπτεται την Ελλάδα κάθε χρόνο. Διευθύνει τα Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού που έχει ιδρύσει στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην ορεινή Κορινθία. Ο Λάμα Όλε Νύνταλ είναι ο πρώτος επίσημα αναγνωρισμένος βουδιστής Λάμα στην Ελλάδα και είναι εξουσιοδοτημένος να πραγματοποιεί τελετές (βουδιστικούς γάμους κλπ). Ο Λάμα Όλε Νύνταλ είναι διεθνώς γνωστός και από τη συγγραφική του δράση. Τα βιβλία του μεταφέρουν μια σύγχρονη, κατανοητή, σφαιρική προσέγγιση του Βουδισμού και έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες δυτικές γλώσσες. Μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν τα βιβλία «Ο Διαμαντένιος Δρόμος», «Στη Ράχη του Τίγρη», «Νέντρο: Οι Τέσσερις Θεμελιώδεις Ασκήσεις», «Η Φύση των Πραγμάτων», «Η Μεγάλη Σφραγίδα», «Διδάσκω πώς είναι τα πράγματα». Ο Λάμα Όλε Νύνταλ δίνει συχνά συνεντεύξεις στον διεθνή Τύπο και στα ΜΜΕ καθώς είναι πλήρως ενημερωμένος για τις διεθνείς κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Ενδιαφέρεται για την προστασία του ευρωπαϊκού πολιτισμού, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ιδιαιτέρως για την εξασφάλιση της ελευθερίας των γυναικών μακροπρόθεσμα στη Δύση.

2 Η Γενεαλογία Κάρμα Κάγκιου Η γενεαλογία Κάρμα Κάγκιου είναι μία από τις κύριες σχολές του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού που αναπτύχθηκαν στο Θιβέτ. Είναι γενεαλογία άμεσης προφορικής μετάδοσης, από το δάσκαλο στο μαθητή, με έμφαση στο διαλογισμό και στη θεώρηση ζωής ως τα μέσα για την επίτευξη του στόχου που είναι η φώτιση. Οι μέθοδοι της γενεαλογίας δόθηκαν πριν από 2500 χρόνια από τον ιστορικό Βούδα Σακυαμούνι και μεταβιβάστηκαν από Ινδούς και Θιβετιανούς γιόγκι, λόγιους και μοναχούς. Μεταδόθηκαν από τους Ινδούς Τιλόπα, Ναρόπα και Μαϊτρίπα. Έπειτα από την καταστροφή του Ινδικού πολιτισμού γύρω στο 1000 μ.χ από τους Μουσουλμάνους κατακτητές, οι μέθοδοι διασώθηκαν από τους Θιβετιανούς γιόγκι Μάρπα και Μιλαρέπα. Τον 12ο αιώνα, μεταδόθηκαν από τον Γκαμπόπα στον 1ο Γκιάλουα Κάρμαπα Ντύσουμ Κυένπα ( ) του οποίου οι διαδοχικές ενσαρκώσεις διατήρησαν τις διδασκαλίες ζωντανές μέχρι σήμερα. Ο Γκιάλουα Κάρμαπα, γνωστός και ως «ο Λάμα με το Μαύρο Στέμμα», είναι η πνευματική κεφαλή της γενεαλογίας (σχολής) Κάρμα Κάγκιου. Είναι ο πρώτος συνειδητά ενσαρκωμένος Λάμα του Θιβέτ. Από το 12ο αιώνα και έπειτα, οι διαδοχικές ενσαρκώσεις του Κάρμαπα κρατούν την παράδοση Κάρμα Κάγκιου του Θιβετανικού Βουδισμού. Ο Κάρμαπα, σεβαστός για την πνευματική του δύναμη από τους Θιβετιανούς, είναι γνωστός και ως «ο βασιλέας των γιόγκι του Θιβέτ». Το 1959, κατά τη διάρκεια της κινεζικής εισβολής, ο 16ος Κάρμαπα Ράνγκτζουνγκ Ρίγκπε Ντόρτζε ( ) εγκατέλειψε το Θιβέτ και εγκαταστάθηκε στην Ινδία. Προβλέποντας την καταστροφή της πνευματικής κληρονομιάς της χώρας του, ταξίδεψε στη Δύση και με τη βοήθεια των μαθητών του εισήγαγε τη βουδιστική γνώση σχετικά με τη φύση του πνεύματος στο σύγχρονο κόσμο. Ο 16ος Κάρμαπα ενέπνεε τους ανθρώπους με τη βαθιά του ενόραση, τη δυναμική του παρουσία, τη χαρούμενη διάθεση και την αμέριστη καλοσύνη του προς όλα τα έμβια όντα. Σήμερα, η πνευματική κεφαλή της σχολής Κάρμα Κάγκιου είναι ο Θιβετιανός Τρίνλεη Τάγιε Ντόρτζε, η 17η ενσάρκωση του Γκιάλουα Κάρμαπα. Ο 17ος Κάρμαπα Τάγιε Ντόρτζε, γεννήθηκε στο Θιβέτ το Το 1994 διέφυγε από το κατεχόμενο Θιβέτ μαζί με την οικογένειά του. Παράλληλα με τη βουδιστική μόρφωση έλαβε και τη δυτική παιδεία. Μιλάει αγγλικά, επικοινωνεί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο και ενδιαφέρεται για τη σύγχρονη τεχνολογία, για τους υπολογιστές και το διαδίκτυο. Τον Δεκέμβριο του 1999, ο 17ος Κάρμαπα Τάγιε Ντόρτζε ξεκίνησε την πρώτη του διεθνή περιοδεία, διδάσκοντας σε περισσότερους από μαθητές στην Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ασία. Το καλοκαίρι του 2003 πραγματοποίησε το πρώτο επίσημο πρόγραμμά του στις Η.Π.Α. Τον Σεπτέμβριο του 2005 επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα όπου έδωσε διδασκαλίες σε περισσότερους από 500 ανθρώπους. Όταν δεν ταξιδεύει, ο 17ος Κάρμαπα Τάγιε Ντόρτζε, διαμένει στην έδρα του, στην πόλη Καλιπόνγκ της Ινδίας.

3 Ο Βουδισμός Βούδας σημαίνει «πλήρως αφυπνισμένος». Ο ιστορικός Βούδας Σιντάρτα Γκοτάμα Σακυαμούνι γεννήθηκε πριν από περίπου 2560 χρόνια. Στα 45 χρόνια που δίδαξε μέχρι τα 80 του χρόνια, έδωσε στους ανθρώπους διδασκαλίες για να επιτύχουν την απελευθέρωση και τη φώτιση. Μεθόδους που περιλαμβάνουν το διαλογισμό, τη μελέτη της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας, τη δεξιοτεχνία στη συζήτηση και την ανάπτυξη της καθαρής θεώρησης σε όλες τις περιστάσεις. Οι βουδιστικές μέθοδοι αναπτύσσουν τις έμφυτες δυνατότητες, τον εσωτερικό πλούτο και την πνευματική διαύγεια. Προσφέρουν στους ανθρώπους μια ποικιλία ενδιαφερόντων και ικανοτήτων ώστε να απαλλαγούν από τη δυστυχία και να βρουν το είδος της ευτυχίας που διαρκεί. Ο βουδιστικός διαλογισμός είναι ένα πρακτικό μέσο για την αναγνώριση της φύσης του πνεύματος. Με το διαλογισμό, η κατανόηση των διδασκαλιών γίνεται προσωπική εμπειρία. Ο Βούδας έδωσε διαφορετικές διδασκαλίες για διαφορετικούς ανθρώπους, έτσι στη διάθεση των ασκούμενων υπάρχουν τρεις κύριες βουδιστικές κατευθύνσεις: Στη Χιναγιάνα ή Τεραβάντα (Μικρός Δρόμος) ασκείται κανείς στην εγκατάλειψη των αρνητικών πράξεων και στην επίτευξη πνευματικής γαλήνης. Στόχος είναι η αποφυγή της δυστυχίας και των δυσκολιών της καθημερινής ζωής. Συνήθως αυτός είναι ο δρόμος των μοναχών. Στη Μαχαγιάνα (Μεγάλος Δρόμος) οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται περισσότερο για τους άλλους αναπτύσσουν το έλεος και τη σοφία. Ενώ βιώνουν την ενότητα με όλα τα όντα, συγχρόνως αναπτύσσουν τη σοφία ώστε να διακρίνουν πώς λειτουργούν τα πράγματα συνολικά και όχι στο προσωπικό επίπεδο. «Ζεν» ονομάζεται μια σχολή που σχετίζεται με τη Μαχαγιάνα. Εμφανίστηκε τον 6ο αιώνα στην Κίνα και διαδόθηκε κυρίως στην Ιαπωνία. Ο ασκούμενος απλουστεύει τη ζωή του ώστε να μένει απερίσπαστος στο διαλογισμό. Με πολύωρη περισυλλογή πάνω σε ένα παράδοξο αίνιγμα (Κοάν) προσπαθεί να σταματήσει τη συνεχή διανοητική δραστηριότητα και να πετύχει τη φώτιση μέσα από μια αστραπιαία ενόραση. Η Βατζραγιάνα (Διαμαντένιος Δρόμος) είναι κατάλληλος δρόμος για εκείνους που βλέπουν τον Βούδα ή το δάσκαλο ως ένα καθρέφτη των δικών τους έμφυτων δυνατοτήτων. Ο ασκούμενος προσπαθεί να βιώνει τον κόσμο συνεχώς μέσα από μια καθαρή θεώρηση ώσπου να επιτευχθεί η φώτιση. Δεν απωθεί τα ενοχλητικά συναισθήματα αλλά ασκείται στο να τα μετουσιώνει σε σοφία. Το κάθε τι στον κόσμο θεωρείται χρήσιμο ενώ κάθε εμπειρία βιώνεται ως ενδιαφέρουσα. Ο Βουδισμός στη διάρκεια της ιστορίας επηρέασε διάφορους πολιτισμούς και έγινε μέρος τους. Τελευταία, αναπτύσσεται και στη Δύση. Ο Μπουτανέζος Λάμα Λόπεν Τσέτσου Ρίνποτσε, είπε: «Η διδασκαλία του Βούδα είναι σαν ένα διαμάντι: είναι στην ουσία του αμετάβλητο, όμως λάμπει στα χρώματα του φόντου πάνω στο οποίο βρίσκεται. Έτσι, η διδασκαλία του Βούδα προσαρμόζεται στις πολιτισμικές συνθήκες των διάφορων χωρών, δίχως να χάνει την ουσία της.

4 Ο Διαμαντένιος Δρόμος του Βουδισμού στην Ελλάδα Ο Λάμα Όλε Νύνταλ έχει ιδρύσει περισσότερα από 600 Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού σε όλο τον κόσμο, που βρίσκονται κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του 17ου Γκιάλουα Κάρμαπα, Τρίνλεη Τάγιε Ντόρτζε. Στην Ελλάδα, Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού υπάρχουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη καθώς και ένα διεθνές Κέντρο στην ορεινή Κορινθία, το Κάρμα Μπέρτσεν Λινγκ (Karma Berchen Ling). Τα Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού λειτουργούν με βάση τον ιδεαλισμό και τη φιλία. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις δραστηριότητες είναι λαϊκοί, ενεργά μέλη της κοινωνίας που εργάζονται και εντάσσουν το διαλογισμό και τις διδασκαλίες στην καθημερινή ζωή τους. Τα έμπειρα μέλη μοιράζονται την ευθύνη για την καθοδήγηση των ομαδικών διαλογισμών και δίνουν εξηγήσεις για το Βουδισμό αφιλοκερδώς. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Τα Κέντρα χρηματοδοτούνται από προσφορές των μελών. Η βασική άσκηση σε όλα τα Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού διεθνώς είναι ο Διαλογισμός Γκούρου Γιόγκα του 16ου Κάρμαπα, ένας καθοδηγούμενος διαλογισμός που γίνεται στη μητρική γλώσσα. Στα Κέντρα υπάρχει δανειστική βιβλιοθήκη, γίνονται προβολές και ομαδικές δραστηριότητες. Τακτικά οργανώνονται ολιγοήμερα σεμινάρια με περιοδεύοντες δυτικούς δασκάλους, μαθητές του Λάμα Όλε Νύνταλ. Ο Λάμα Όλε Νύνταλ επισκέπτεται την Ελλάδα μια φορά κάθε ένα ή δύο χρόνια και δίνει δημόσιες ομιλίες στα πλαίσια της περιοδείας του σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, ο Διαμαντένιος Δρόμος του Βουδισμού και ιδιαίτερα η Θιβετανική σχολή Κάρμα Κάγκιου εμφανίστηκε το 1975, όταν Έλληνες ενδιαφερόμενοι για το Βουδισμό προσκάλεσαν το Λάμα Όλε Νύνταλ για να διδάξει. Τον Ιανουάριο του 1978, ο Λάμα Όλε Νύνταλ συνόδευσε τον 16ο Κάρμαπα Ράνγκτζουνγκ Ρίγκπε Ντόρτζε στην Αθήνα, όπου ιδρύθηκε το πρώτο Βουδιστικό Κέντρο Κάρμα Κάγκιου. Στα τέλη της δεκαετίας του 70, ο Λάμα Όλε Νύνταλ προσκλήθηκε για να διδάξει στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες και ιδρύθηκε το πρώτο Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είχε σύντομη διάρκεια ζωής. Το Νοέμβριο του 2009 εγκαινιάστηκε το νέο Βουδιστικό Κέντρο Διαμαντένιος Δρόμος Θεσσαλονίκης το οποίο επισκέπτονται τακτικά για σεμινάρια βουδιστές από τις Βαλκανικές χώρες. Από το 1975, πολλοί σημαντικοί Θιβετιανοί Λάμα και δυτικοί δάσκαλοι έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα για να διδάξουν βουδιστική φιλοσοφία και διαλογισμό σε εκατοντάδες ενδιαφερόμενους. Το 2001, ο Βουδισμός αναγνωρίστηκε επίσημα ως θρησκεία στην Ελλάδα μέσω του Διεθνούς Βουδιστικού Κέντρου Κάρμα Κάγκιου- Διαμαντένιος Δρόμος με έδρα την Αθήνα (Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Ευκτήριου Οίκου - Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Α3/183 π.ε./ ). Το 2004, η Διεθνής Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» ανέθεσε στο Λάμα Όλε Νύνταλ τη διοργάνωση των Βουδιστικών Υπηρεσιών για τους αθλητές και τους συνοδούς στο Κέντρο Θρησκευτικών Υπηρεσιών του Ολυμπιακού Χωριού. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος του Διαμαντένιου Δρόμου, δεκάδες έλληνες και αλλοδαποί δάσκαλοι και μαθητές του Λάμα Όλε Νύνταλ συμμετείχαν ως εθελοντές

5 Το Κέντρο Κάρμα Μπέρτσεν Λίνγκ Το Κέντρο του Διαμαντένιου Δρόμου Κάρμα Μπέρτσεν Λινγκ ή ΚΜΛ (Karma Berchen Ling ή ΚΒL), έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα μέρη για απομόνωση και διαλογισμό στην Ευρώπη. Βρίσκεται στην περιοχή Μαύρο Όρος της ορεινής Κορινθίας, κοντά στο χωριό Γελήνι (περιοχή Λαγκαδέικα Ξυλοκάστρου Κορινθίας) σε υψόμετρο 1270μ. σε μια τοποθεσία με θέα τον Κορινθιακό Κόλπο. Το 1987, όταν ο Λάμα Όλε Νύνταλ επισκέφτηκε την περιοχή μαζί με Έλληνες μαθητές του, αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα του τόπου και αποφάσισαν να αγοράσουν ένα κομμάτι γης για τη δημιουργία ενός Κέντρου διαλογισμού. Σήμερα το Κέντρο ανήκει στο Ίδρυμα του Διαμαντένιου Δρόμου και είναι αφιερωμένο στον 17ο Γκιάλουα Κάρμαπα, Τρίνλεη Τάγιε Ντόρτζε. Το Κέντρο λειτουργεί ως ευκτήριος οίκος της Βουδιστικής γενεαλογίας (σχολής) Κάρμα Κάγκιου-Διαμαντένιος Δρόμος με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων. Κατά τη διάρκεια του χρόνου γίνονται σύντομες απομονώσεις διαλογισμού και σεμινάρια στα οποία συμμετέχουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Το 2010, με την πνευματική καθοδήγηση του Θιβετιανού Λάμα Τσόγκτρουπ Ντόρτζε, χτίστηκε στο Κάρμα Μπέρτσεν Λινγκ μια Καλατσάκρα Στούπα, η πρώτη στούπα στην Ελλάδα. Μεσολάβησαν περισσότερα από 20 χρόνια προετοιμασίας. Στις εργασίες για την κατασκευή της συμμετείχαν αφιλοκερδώς εκατοντάδες μαθητές του Λάμα Όλε Νύνταλ από όλο τον πλανήτη. Η Καλατσάκρα Στούπα εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2010 από τον Λάμα Τσόγκτρουπ Ντόρτζε και τον Λάμα Όλε Νύνταλ. Στις τελετές των εγκαινίων συμμετείχαν 2500 άνθρωποι από 38 χώρες. Οι Στούπες είναι κατασκευές που συμβολίζουν την αρμονία και την τελειότητα των συμπαντικών αρχών. Εμπνέουν τους ανθρώπους να ασχοληθούν με την ανάπτυξη του πνεύματος και των έμφυτων δυνατοτήτων του. Στις βουδιστικές σούτρες υπάρχουν 8 διαφορετικοί τύποι στούπας που αναφέρονται σε σημαντικά γεγονότα της ζωής του Βούδα: η Στούπα του Λωτού (η γέννηση του Βούδα), η Στούπα της Φώτισης (η φώτιση του Βούδα), η Παρινιρβάνα Στούπα (ο θάνατος του Βούδα) κ.ά. Στις βουδιστικές τάντρες, δηλαδή στις διδασκαλίες του Διαμαντένιου Δρόμου, αναφέρεται ένα ακόμα ιδιαίτερο είδος στούπας, το οποίο είναι η Καλατσάκρα Στούπα. Ονομάζεται επίσης Τροχός του Χρόνου, σχετίζεται με τις προφητείες της Σαμπάλα και έχει προστατευτική δύναμη. Στούπες έχουν χτιστεί πολυάριθμες από την εποχή του Βούδα σε πολλές χώρες της Ανατολής και της Δύσης. Οι Καλατσάκρα Στούπες είναι σπάνιες καθώς υπάρχουν ελάχιστες σε όλο τον κόσμο. Μια από αυτές χτίστηκε το 1994 στο Κέντρο απομόνωσης του Διαμαντένιου Δρόμου Κάρμα Γκεν κοντά στη Μάλαγα της Ισπανίας, με την καθοδήγηση του Μπουτανέζου Λάμα Λόπεν Τσέτσου Ρίνποτσε.

6 Τα Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου σε όλο τον κόσμο Πλήρης κατάλογος των Κέντρων του Διαμαντένιου Δρόμου διεθνώς στην ιστοσελίδα: Από το 1972 έχουν ιδρυθεί από τον Λάμα Όλε Νύνταλ περισσότερα από 600 Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού για λαϊκούς σε 57 χώρες και στις 5 Ηπείρους, που λειτουργούν με βάση τον ιδεαλισμό και τη φιλία. Τα Κέντρα βρίσκονται κάτω από την πνευματική καθοδήγηση της πνευματικής κεφαλής της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου, του 17ου Γκιάλουα Κάρμαπα Τρίνλεη Τάγιε Ντόρτζε. Μερικά από τα κυριότερα Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού βρίσκονται στη Γερμανία (Ευρωπαϊκό Κέντρο, Αμβούργο, Φρανκφούρτη), στη Ρωσία (Μόσχα, Πετρούπολη), στην Ισπανία (Κέντρο Απομόνωσης Κάρμα Γκεν, στην Ελλάδα (Κέντρο Απομόνωσης Κάρμα Μπέρτσεν Λινγκ), στην Πολωνία (Κέντρο Απομόνωσης στο Κουχάρι), στη Δημοκρατία της Τσεχίας (Πράγα), στην Αυστρία (Γκρατς, Βιέννη), στη Δανία (Κοπενχάγη), στο Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο), στην Ουγγαρία (Βουδαπέστη), στη Βουλγαρία (Σόφια), στην Ελβετία (Ζυρίχη), στις ΗΠΑ (Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη), στην Αυστραλία (Σίδνει, Περθ), στη Νέα Ζηλανδία (Κράϊστσερτς), στον Καναδά (Κάλγκαρι). ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ [ website: ] Το Ευρωπαϊκό Κέντρο στους πρόποδες των Άλπεων (Immenstadt Hochreute)στη Γερμανία, εκτείνεται σε 50 εκτάρια σε υψόμετρο 850μ. Αντιπροσωπεύει τη ζωντανή μετάδοση του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού στη Δύση. Στηρίζει ένα δίκτυο 600 Κέντρων σε όλο τον κόσμο. Αγοράστηκε το 2007 με χρηματικές προσφορές από όλο τον πλανήτη. Τα κύρια κτίσματα χτίστηκαν το 1911, έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτιστική σημασία και είναι διατηρητέα. Περίπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στα μεγάλα καλοκαιρινά σεμινάρια. Το Κέντρο προσφέρεται για διαλογισμό, μελέτη και συνεργασία μεταξύ εκπροσώπων όλων των χωρών κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΕΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ [ website: ] Ο στόχος του Διαμαντένιου Δρόμου (Diamond Way Buddhism Foundation) με έδρα στη Γερμανία, είναι να κάνει τη βουδιστική σοφία προσιτή στους σύγχρονους ανθρώπους. Σήμερα, η παράδοση του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού κινδυνεύει να εξαφανιστεί στην Ανατολή. Ο στόχος του Ιδρύματος είναι να διαφυλάξει τις 2500 ετών βουδιστικές μεθόδους και αξίες για τις επόμενες γενιές. 17ος ΚΑΡΜΑΠΑ ΤΡΙΝΛΕΗ ΤΑΓΙΕ ΝΤΟΡΤΖΕ: website: ΛΑΜΑ ΟΛΕ ΝΥΝΤΑΛ: website:

7 Εκδόσεις και Video/CD. ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΛΑΜΑ ΟΛΕ ΝΥΝΤΑΛ.«Διδάσκω πώς είναι τα πράγματα» εκδ. Διαμαντένιος Δρόμος (2010) ISBN [2η έκδοση The Way Things Are (2008) O Books ISBN / 1η έκδοση (1996) Blue Dolphin Publishing, στην Ελλάδα «Η Φύση των Πραγμάτων» (2000) εκδ. Έσοπτρον]. Μια ζωντανή προσέγγιση του Βουδισμού στο σύγχρονο κόσμο.. Προσφέρει μια ολοκληρωμένη γνώση της θεώρησης και της πρακτικής όλων των βουδιστικών επιπέδων και δρόμων. «Ο Διαμαντένιος Δρόμος» εκδ. Αρχέτυπο (2002) ISBN [Αναθεωρημένη έκδοση Entering the Diamond Way (1999) Blue Dolphin Publishing ISBN / 1η έκδοση (1985) Blue Dolphin Publishing, στην Ελλάδα (1989) εκδ. Μπουκουμάνη]. Ο Θιβετανικός Βουδισμός συναντάει τη Δύση. Η ιστορία του Όλε και της Χάνα Νύνταλ που το 1969 έγιναν οι πρώτοι Δυτικοί μαθητές του μεγάλου Θιβετιανού Δασκάλου, του 16ου Γκιάλουα Κάρμαπα. «Στη Ράχη του Τίγρη» εκδ. Έσοπτρον (1996) ISBN [Riding the Tiger (1992) Blue Dolphin Publishing ISBN ]. Οι εμπειρίες του Λάμα Όλε Νύνταλ κατά την εξάπλωση του Θιβετανικού Βουδισμού στη Δύση. Οι χαρές και οι κίνδυνοι..«νέντρο: Οι Τέσσερις Θεμελιώδεις Ασκήσεις» εκδ. Έσοπτρον (2001) ISBN [Ngondro (1990) Blue Dolphin Publishing ISBN ]. Το Νέντρο είναι οι προκαταρκτικές ασκήσεις στο Θιβετανικό Βουδισμό. Προσφέρονται πρακτικές οδηγίες και εξηγήσεις για το πως αυτές οι ασκήσεις μπορούν να αυξήσουν τις καλές εντυπώσεις και να μετουσιώσουν την αρνητικότητα σε σοφία. «Η Μεγάλη Σφραγίδα» εκδ. Νούφαρο (2003) ISBN [ The Great Seal (2004) Fire Wheel Publishing ISBN ]. Ερμηνεία της Μεγάλης Σφραγίδας η οποία συντέθηκε από τον 3ο Κάρμαπα Ράνγκτζουνγκ Ντόρτζε ( ). Περιγράφει τη βάση για την εξέλιξη, το μονοπάτι και το στόχο του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού και προσφέρει ενόραση τόσο στον εξαρτημένο κόσμο όσο και στο απόλυτο. επίπεδο. «Μαχαμούντρα» εκδ. Μπουκουμάνη (1992)... [ Mahamudra (1991) Blue Dolphin Publishing ISBN ]. Ένα σχόλιο πάνω σε μία προσευχή του 14ου αιώνα που συντέθηκε από τον 3ο Κάρμαπα Ράνγκτζουνγκ Ντόρτζε ( ). The Nature of Mind (1994) Blue Dolphin Publishing ISBN-13: Μια βασική εισαγωγή στο Βουδισμό. Προσφέρει μια μέθοδο για την ανάπτυξη του ελέους και της σοφίας στην καθημερινή ζωή. Der Buddha und die Liebe (Βιβλίο σχετικά με τον Βούδα και την Αγάπη) εκδ. Knaur Verlag ISBN Von Tod und Wiedergeburt (Βιβλίο σχετικά με το Θάνατο και την Επαναγέννηση) εκδ. MensSana ISBN Video / Audio CDs &DVDs Έξι 25-λεπτες διδασκαλίες : Cause & Effect, Mahamudra, Teacher & Student, Relationships, Death and Rebirth, Meditation Secret Journey To East Tibet : Το ταξίδι του Λάμα Όλε Νύνταλ το 1986 σε απαγορευμένες τοποθεσίες του Ανατολικού Θιβέτ. 9 1/2 thousand km of Diamond Way : Τα ταξίδια και η ενθουσιώδης υποδοχή του Λάμα Όλε Νύνταλ από το 1986 στην πρώην Σοβιετική Ένωση όπου σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 50 Κέντρα του Διαμαντένιου Δρόμου του Βουδισμού. Το 2010, το Βουδιστικό Κέντρο Διαμαντένιος Δρόμος Θεσσαλονίκης ίδρυσε τον Εκδοτικό Οίκο «Διαμαντένιος Δρόμος». Εξέδωσε το βιβλίο του Λάμα Όλε Νύνταλ «Διδάσκω πώς είναι τα πράγματα», την «Ειδική Έκδοση για την Καλατσάκρα Στούπα» (ενημερωτικό τεύχος για τη Στούπα στο Κάρμα Μπέρτσεν Λινγκ στην Ορεινή Κορινθία) και το περιοδικό «Ο Βουδισμός Σήμερα».

Ο σύγχρονος Βουδισμός Καντάμ-πα

Ο σύγχρονος Βουδισμός Καντάμ-πα Ο σύγχρονος Βουδισμός Καντάμ-πα Μια Εισαγωγή ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΝΕΑ ΚΑΝΤΑΜ-ΠΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΒΟΥΔΙΣΜΟΥ ΚΑΝΤΑΜ-ΠΑ (ΠΝΚ-ΔΕΒΚ) Ο σύγχρονος Βουδισμός Καντάμ-πα Μια Εισαγωγή Τι είναι ο Βουδισμός Καντάμ-πα; Ο βουδισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΔΙΣΜΟ-ΙΝΔΟΥΙΣΜΟ

ΘΕΜΑ: Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΔΙΣΜΟ-ΙΝΔΟΥΙΣΜΟ 1ο ΕΠΑΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΔΙΣΜΟ-ΙΝΔΟΥΙΣΜΟ ΤΜΗΜΑ: Α2 ΟΜΑΔΑ: ΑΝΩΝΥΜΟΙ!!! ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: ΣΚΟΥΤΕΡΗ Ε. ΓΑΛΑΝΗ Α. ΚΑΠΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2009 (οριστικά στοιχεία)

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2009 (οριστικά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 21 Σεπτεμβρίου 2010 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Μείωση κατά 5,6 ποσοστιαίες μονάδες της ετήσιας πληρότητας κλινών κατά το, σε σχέση με το ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης

Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης Πίνακας 1:Πλήθος αποκρινόμενων ανά περιφέρεια - Σεπτέμβριος 2013 Περιφέρεια Αποκρινόμενοι Παρατηρήσεις - Θράκη >100 - Κεντρική >100 -

Διαβάστε περισσότερα

Διδ. Εν. 35. Βουδισμός ( α μέρος)

Διδ. Εν. 35. Βουδισμός ( α μέρος) Διδ. Εν. 35 Βουδισμός ( α μέρος) Είναι ο Βουδισμός θρησκεία; Δεν αναγνωρίζει προσωπικό ή απρόσωπο υπέρτατο ον. Αναμφισβήτητα στηρίχτηκε στο θρησκευτικό βίωμα των ανθρώπων για να δώσει απαντήσεις στο ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

Bουδισμός. σήμερα ΤΕΥΧΟΣ 1 ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2011 4,90 ISSN 2241-0694

Bουδισμός. σήμερα ΤΕΥΧΟΣ 1 ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2011 4,90 ISSN 2241-0694 o Bουδισμός ΤΕΥΧΟΣ 1 ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2011 4,90 σήμερα ISSN 2241-0694 Για τη μεταβολή των φαινoμένων Η παγκόσμια κρίση στην Οικονομία, στην Πολιτική και στην Κοινωνία Βουδιστικοί τρόποι θεώρησης και δράσης του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2017 (Οριστικά στοιχεία)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2017 (Οριστικά στοιχεία) Εκατομμύρια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 30 Ιουλίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2017 (Οριστικά στοιχεία)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 8 Σεπτεμβρίου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: Έτος 2016 Από τα στοιχεία της έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Dharma Dhrishti Spring 2009

Dharma Dhrishti Spring 2009 Ο Βουδισμός στη Δύση από τον Τζίγκαρ Κόντρουλ Ρίνποτσε Οι σκέψεις μου για τον βουδισμό στη Δύση έχουν αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων. Αυτή την περίοδο νοιώθω πολύ θετικά και αισιόδοξα. Όχι ότι στο παρελθόν

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 26 Σεπτεμβρίου 2016 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ (ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) Από

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2019 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2018 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Συλλογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΛΑΜ η θρησκεία της υποταγής στον Αλλάχ

ΙΣΛΑΜ η θρησκεία της υποταγής στον Αλλάχ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΙΣΛΑΜ η θρησκεία της υποταγής στον Αλλάχ Ιδρυτής του Ισλάμ είναι ο Μωάμεθ (ο οποίος θεωρείται απ τους μουσουλμάνους ο τελευταίος και μεγαλύτερος προφήτης) Το ιερό βιβλίο της θρησκείας

Διαβάστε περισσότερα

Ινδουισμός Βουδισμός

Ινδουισμός Βουδισμός Ινδουισμός Βουδισμός Με τον όρο εννοούμε το πολυσύνθετο σύνολο των παραδόσεων της Ινδίας. Στη χώρα αυτή περίπου 700.000.000 πιστοί ασπάζονται τον Ινδουισμό. Ο Ινδουισμός έχει απήχηση σε

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτική συνάντηση Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2016

Ενημερωτική συνάντηση Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2016 Ενημερωτική συνάντηση Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου 2016 Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών H μεγαλύτερη διεθνής έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2017

Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2017 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Συλλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Σχολείων. οργάνωση και λειτουργία

Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Σχολείων. οργάνωση και λειτουργία Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Σχολείων οργάνωση και λειτουργία Μαρία Φουσέκα, φιλόλογος 1 Τα Ευρωπαϊκά Σχολεία είναι επίσημα εκπαιδευτικά ιδρύματα που συστάθηκαν, αρχικά, για τα παιδιά των υπαλλήλων της Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος

Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος Στην κατηγορία των ιστορικών σχολείων συγκαταλέγονται όλα εκείνα τα εκπαιδευτήρια τα οποία έχουν διανύσει

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 ( ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 ( ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Πειραιάς, 31 Οκτωβρίου 2014 ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ ( ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) Από τα

Διαβάστε περισσότερα

τουριστικής περιόδου σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούµενων ετών.

τουριστικής περιόδου σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούµενων ετών. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ τουριστικής περιόδου σε σχέση µε τα αντίστοιχα στοιχεία προηγούµενων ετών. Πειραιάς, 25 Σεπτεµβρίου 2015 ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που με εμπνέει

Ο δάσκαλος που με εμπνέει Είναι πολύ σημαντικό για μένα η δασκάλα που μου κάνει μάθημα να με εμπνέει, γιατί έτσι θα ενδιαφέρομαι περισσότερο για τα μαθήματά μου και θα προσπαθώ να γίνομαι κάθε φορά καλύτερη. Θα προτιμούσα η δασκάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 (προσωρινά στοιχεία)

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ 2013 (προσωρινά στοιχεία) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Πειραιάς, 30 Σεπτεµβρίου 2014 ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ: ΕΤΟΥΣ (προσωρινά στοιχεία) Από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Παγκόσμια Ιστορία 2: Ο άνθρωπος απέναντι στο Θείο. Διδάσκουσα: αν. καθ. Μαρία Ευθυμίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Παγκόσμια Ιστορία 2: Ο άνθρωπος απέναντι στο Θείο. Διδάσκουσα: αν. καθ. Μαρία Ευθυμίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Παγκόσμια Ιστορία 2: Ο άνθρωπος απέναντι στο Θείο Διδάσκουσα: αν. καθ. Μαρία Ευθυμίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών Εβδομάδα 1: Οι θρησκείες των γεωργών / Ανατολικές θρησκείες, μέρος 1 ο 1.1:

Διαβάστε περισσότερα

Η ZENTIVA ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ. Στόχος μας είναι να γίνουμε ο πολύτιμος εταίρος σας στα γενόσημα φάρμακα

Η ZENTIVA ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ. Στόχος μας είναι να γίνουμε ο πολύτιμος εταίρος σας στα γενόσημα φάρμακα Η ZENTIVA ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ Στόχος μας είναι να γίνουμε ο πολύτιμος εταίρος σας στα γενόσημα φάρμακα Ηνωμένο Βασίλειο Γαλλία Πορτογαλία Πολωνία Δημοκρατία της Τσεχίας Γερμανία Εσθονία Λετονία Λιθουανία Σλοβακία

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διεθνών Ερευνών

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διεθνών Ερευνών Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διεθνών Ερευνών Δημοσιογραφική Διάσκεψη 07 Δεκεμβρίου 2016 Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Η Παγκόσµια Μετανάστευση Το 2010, 214 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν μετανάστες, κατοικούσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Σεπτέμβριο Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Σεπτέμβριο Πηγή Eurostat - Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία, 2014 Η Παγκόσµια

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα επηρεάζει έντονα Κίνα, Ιαπωνία, ανατολική και νοτιοανατολική Ασία.

Σήμερα επηρεάζει έντονα Κίνα, Ιαπωνία, ανατολική και νοτιοανατολική Ασία. ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ Ο Κουμφουκιανισμός βασίστηκε στη διδασκαλία του κινέζου Κομφουκίου (6 ος αι. π.χ.), έδωσε έμφαση στην εκπαίδευση και στην μόρφωση. Χάρισε στον κόσμο αναρίθμητους επιστήμονες, εφευρέτες, τεχνικούς,

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικό Μέρος Φρόσω Καμπάνη Περιφερειακό Δημ. Σχ. Ταμασού

Θεωρητικό Μέρος Φρόσω Καμπάνη Περιφερειακό Δημ. Σχ. Ταμασού Θεωρητικό Μέρος Φρόσω Καμπάνη Περιφερειακό Δημ. Σχ. Ταμασού Προσεγγίσεις της μάθησης έξω από την τάξη Διδασκαλία πεδίου Έρευνα πεδίου Έρευνα πεδίου με καθοδήγηση Διδασκαλία πεδίου: Μελέτη θέματος στην

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα του project: Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΣΗ!

Θέμα του project: Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΣΗ! Θέμα του project: Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΣΗ! Ασχοληθήκαμε με την θέση της γυναίκας: 1. στην εργασία 2. στην εκπαίδευση 3. στη θρησκεία 4. στην πολιτική Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ! 110 εκατομμύρια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο 2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο 2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 - FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Βασικά μεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων Ιανουάριος-Δεκέμβριος (%) Μεταβολή 2017 (%) Μεταβολή 2018 (%) Μεταβολή Εισπράξεις (εκατ.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Βασικά μεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων Ιανουάριος-Δεκέμβριος (%) Μεταβολή 2017 (%) Μεταβολή 2018 (%) Μεταβολή Εισπράξεις (εκατ. ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Βασικά μεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2015 2016 (%) Μεταβολή 2017 (%) Μεταβολή 2018 (%) Μεταβολή Εισπράξεις (εκατ. ευρώ) 14.125,8 13.206,8-6,5 14.630,1 10,8 16.085,8 10,0

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια : Πάνου Εμμανουήλ ( )

Επιμέλεια : Πάνου Εμμανουήλ ( ) Επιμέλεια : Πάνου Εμμανουήλ (1054843) Ο όρος «Παιδαγωγική» αφορά την επιστήμη της αγωγής των παίδων κατά την αρμόζουσα ανατροφή και μόρφωση αυτών. Παιδαγωγική παιδί + αγωγή Η Παιδαγωγική ορίζει την αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η

ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η Α Ν Α Κ Α Λ Υ Ψ Η Βουνό Φούτζι και λιμνη Χακόνε Κιότο Καμακούρα Universal Studios Ντίσνεϋλαντ TRAVEL & TOURS Α Π Α Ρ Α Μ Ι Λ Λ Η Φ Υ Σ Ι Κ Η Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α ΒΟΥΝΟ ΦΟΥΤΖΙ & ΛΙΜΝΗ ΧΑΚΟΝΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2012 - Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2012 - Πηγή Eurostat - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ INΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ RESEARCH INSTITUTE FOR TOURISM Γεράσιμος Α. Ζαχαράτος Ομότιμος Καθηγητής Τουριστικής Οικονομικής και Διοίκησης Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Ανάγλυφα σε βράχους και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως οικισμοί που χρονολογούνται από το π.χ., υπάρχουν στα παραδοσιακά εδάφη των Σάμι.

Ανάγλυφα σε βράχους και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως οικισμοί που χρονολογούνται από το π.χ., υπάρχουν στα παραδοσιακά εδάφη των Σάμι. Οι Σάμι είναι αυτόχθονες πληθυσμοί, που κατοικούν στη βόρεια Ευρώπη-σε τμήματα της Σουηδίας, στη Νορβηγία, στη Φινλανδία και στη χερσόνησο Kola της Ρωσίας. Είναι οι μοναδικοί αυτόχθονες πληθυσμοί της βόρειας

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες αεροπόροι-πιλότοι και εξερευνήτριες. 1. Aεροπόροι-πιλότοι. COCHRAN, JACQUELINE ("Jackie") (Κόχραν, Ζακλίν (Τζάκυ))

Γυναίκες αεροπόροι-πιλότοι και εξερευνήτριες. 1. Aεροπόροι-πιλότοι. COCHRAN, JACQUELINE (Jackie) (Κόχραν, Ζακλίν (Τζάκυ)) Γυναίκες αεροπόροι-πιλότοι και εξερευνήτριες Έρευνα-επιλογή: Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια: Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ 1. Aεροπόροι-πιλότοι COCHRAN, JACQUELINE ("Jackie") (Κόχραν, Ζακλίν (Τζάκυ)) ΗΠΑ πιλότος

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΤΟΥΣ 2007

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΤΟΥΣ 2007 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Πειραιάς, 24 Ιουλίου 2008 Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΤΟΥΣ (Οριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας

Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Γραφεία: Κτήριο Αποστολίδη, Καλλιπόλεως και Ερεσού 1 T.K. 20537, 1678 Λευκωσία, Τηλ.: + 357 22893850, Τηλομ.: + 357 22 894491 Παρουσίαση 26 Ιανουαρίου 2014 2. ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα Κυπριακά Σημεία Επαφής «Πολιτισμό» και «Ευρώπη για τους Πολίτες» συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής

Τα Κυπριακά Σημεία Επαφής «Πολιτισμό» και «Ευρώπη για τους Πολίτες» συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Τα Κυπριακά Σημεία Επαφής «Πολιτισμό» και «Ευρώπη για τους Πολίτες» συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας (50%) και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (50%) Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. : ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. : ΘΕΜΑ: Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων του Γενικού και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ----- Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθ. Προτεραιότητας:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Οκτώβριο Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Οκτώβριο Πηγή Eurostat - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 11 Ιανουαρίου 2016 ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου - Σεπτεµβρίου 2015 Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Ιούλιο 2011.

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Ιούλιο 2011. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210.32.59.197 - FAX 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Περίληψη ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α. Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόµενο του κειµένου σε 100-120 λέξεις χωρίς δικά σας σχόλια. Το κείµενο αναφέρεται στις επιπτώσεις της

Διαβάστε περισσότερα

Η σχέση Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών με την Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες Κωνσταντίνα Στεφανίδου, PhD

Η σχέση Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών με την Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες Κωνσταντίνα Στεφανίδου, PhD Η σχέση Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών με την Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες Κωνσταντίνα Στεφανίδου, PhD Εργαστήριο Διδακτικής, Επιστημολογίας Φυσικών Επιστημών και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο 2012 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) και της Ευρωζώνης (17) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο 2012 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) και της Ευρωζώνης (17) - Στοιχεία της Eurostat ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) και της Ευρωζώνης (17)

Διαβάστε περισσότερα

Β2. β) Πρώτα απ όλα: Αρχικά παράλληλα: ταυτόχρονα εξάλλου: άλλωστε

Β2. β) Πρώτα απ όλα: Αρχικά παράλληλα: ταυτόχρονα εξάλλου: άλλωστε ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α.1 Το συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται στην ανάγκη προσέγγισης των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης από τους Νεοέλληνες. Επρόκειτο για τόπους έκφρασης συλλογικότητας. Επιπλέον, σ αυτούς γεννήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Διδ. Εν. 35. Βουδισμός ( α μέρος)

Διδ. Εν. 35. Βουδισμός ( α μέρος) Διδ. Εν. 35 Βουδισμός ( α μέρος) Πρόκειται για θρησκεία; Δεν αναγνωρίζει προσωπικό ή απρόσωπο υπέρτατο ον. Αναμφισβήτητα στηρίχτηκε στο θρησκευτικό βίωμα των ανθρώπων για να δώσει απαντήσεις στο ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΣ-ΔΗΔ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ 2019

ΥΠΕΣ-ΔΗΔ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ 2019 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ 2019 ΑΘΗΝΑ - 2019 0 Πίνακας περιεχομένων ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ... 2 ΕΚΛΟΓΕΙΣ ΑΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ. Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ. Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν. ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν. Όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν από τα Μ.Μ.Ε εκρήξεις ηφαιστείων το θέαμα

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυση Ιδιωτικού μη Κερδοσκοπικού Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικής Κατεύθυνσης Τ.E.E.N.S.

Ίδρυση Ιδιωτικού μη Κερδοσκοπικού Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικής Κατεύθυνσης Τ.E.E.N.S. «Οραματιζόμαστε τη σχολική αυτή μονάδα, ως μία κυψέλη μάθησης, γνώσης και αριστείας που θα προετοιμάζει και θα γαλουχεί από τρυφερή ηλικία νέους και νέες, για να γίνουν μια μέρα οι ηγέτες, που τόσο έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Οι μαθητές με μεγάλη διαφορά απάντησαν «για να ταξιδέψω» [75%] και «γιατί μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες» [73%]. Μεγάλο ποσοστό επίσης εκφράζει την πρόθεση να τα χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Ιούλιο 2012 - Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Ιούλιο 2012 - Πηγή Eurostat - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ Συμμετοχή του Γυμνασίου μας στη Ζ Μαθητιάδα στην Πρώτη Σερρών. Το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας εκπροσωπώντας το Νομό Χανίων και το Δήμο Νέας Κυδωνίας συμμετείχε από της 09-05-2008 μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νάκου Αλεξάνδρα Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Ο όρος ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ δημιουργεί μία αίσθηση ασάφειας αφού επιδέχεται πολλές εξηγήσεις. Υπάρχει συνεχής διάλογος και προβληματισμός ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα 2018 Το και το, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδη», διοργανώνουν τη 2 η Παγκόσμια Ολυμπιάδα.

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο διδασκαλίας με χρήση ΝΤ. Θέμα: Ελληνιστική περίοδος Πολιτική, Οικονομική, Κοινωνική ζωή, Πολιτισμός.

Σχέδιο διδασκαλίας με χρήση ΝΤ. Θέμα: Ελληνιστική περίοδος Πολιτική, Οικονομική, Κοινωνική ζωή, Πολιτισμός. Σχέδιο διδασκαλίας με χρήση ΝΤ Θέμα: Ελληνιστική περίοδος Πολιτική, Οικονομική, Κοινωνική ζωή, Πολιτισμός. Εισαγωγή: Για μια ενδιαφέρουσα ιστορική προσέγγιση κάθε εποχής απαραίτητο είναι βέβαια το έγκυρο

Διαβάστε περισσότερα

Εξάντας Ελλήνων. Μάθηση, σοφία, φιλόσοφοι

Εξάντας Ελλήνων. Μάθηση, σοφία, φιλόσοφοι Εξάντας Ελλήνων Μάθηση, σοφία, φιλόσοφοι Ερευνώντας μαθαίνεις... Φιλοσοφία: η ποίηση της Σοφίας. Η γνώση ξεπερνά το φόβο. Να διδάσκουμε με αγάπη. Να νουθετούμε με αγάπη. Η ζωή είναι μάθηση και εμπειρία.

Διαβάστε περισσότερα

Education at a Glance: OECD Indicators - 2005 Edition. Μια ματιά στην Εκπαίδευση: Δείκτες του ΟΟΣΑ - Έκδοση 2005

Education at a Glance: OECD Indicators - 2005 Edition. Μια ματιά στην Εκπαίδευση: Δείκτες του ΟΟΣΑ - Έκδοση 2005 Education at a Glance: OECD Indicators - 2005 Edition Summary in Greek Μια ματιά στην Εκπαίδευση: Δείκτες του ΟΟΣΑ - Έκδοση 2005 Περίληψη στα ελληνικά Η εκπαίδευση και η δια βίου μάθηση διαδραματίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης.

Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης. Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης. Έκθεση για την Εκπαιδευτική Επίσκεψη στον Ναό του Επίκουρου Απόλλωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Ιανουάριο Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για το μήνα Ιανουάριο Πηγή Eurostat - ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Τετάρτη, 28 Μαρτίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου - εκεµβρίου 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 8 Απριλίου 2016

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου - εκεµβρίου 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 8 Απριλίου 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 8 Απριλίου 2016 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιανουαρίου - εκεµβρίου 2015 Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που διενεργεί η ΤτΕ

Διαβάστε περισσότερα

Βλ. σχετικά στο έγγραφο Φ.3/1105/141440/ Δ1/ , άρθρα 18 και 25

Βλ. σχετικά στο έγγραφο Φ.3/1105/141440/ Δ1/ , άρθρα 18 και 25 Βλ. σχετικά στο έγγραφο Φ.3/1105/141440/ Δ1/ 10-09-2015, άρθρα 18 και 25 ΘΕΜΑ:«Λειτουργία σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2015-2016. Ενημέρωση και οδηγίες» http://dipe-a.thess.sch.gr/news/anakoin/2015b/leitorugia%20sxolikon%20monadon_10-09-

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Λέσχη Ανάγνωσης στο σχολείο;

Τι είναι η Λέσχη Ανάγνωσης στο σχολείο; Τι είναι η Λέσχη Ανάγνωσης στο σχολείο; Στο πλαίσιο του πραγράμματος «Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας» θα υποστηριχτεί σε ετήσια βάση η δημιουργία 100 Λεσχών Ανάγνωσης σε ισάριθμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ, ΕΤΟΥΣ 2005

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ, ΕΤΟΥΣ 2005 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Πειραιάς, 5 Ιουλίου 26 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ, στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει κάθε χρόνο, προσπαθεί να αφυπνίσει τους μαθητές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της

Διαβάστε περισσότερα

ManpowerGroup Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα

ManpowerGroup Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα ManpowerGroup Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα 3 19 Η Έρευνα της ManpowerGroup για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα κατά το Γ Τρίμηνο του 19 πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη Εκπαίδευση Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη 18, 19 & 20 Δεκεμβρίου 2015 Μουσικό εργαστήριο για παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα. Το εργαστήριο πραγματοποιείται για

Διαβάστε περισσότερα

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα)

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) 334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) Ιστορικό Σημείωμα γαι την Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Η Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1941, δηλ. κατά την διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ. Κοκκίνη Σαββίνα Κούρου Ελένη Μακαντάση Βαρβάρα Ντούλα Διονυσία Παστρικού Σταματία

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ. Κοκκίνη Σαββίνα Κούρου Ελένη Μακαντάση Βαρβάρα Ντούλα Διονυσία Παστρικού Σταματία ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ Κατά τη διάρκεια του δευτέρου τετραμήνου, παρακολουθήσαμε το πρότζεκτ με τίτλο «Τα ταξίδια του χτες και του σήμερα». Υπεύθυνη και συντονίστρια του προγράμματος είναι η κα. Σαπουλίδου. Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL

Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL Πίνακας αποτελεσμάτων της Ένωσης για την Καινοτομία το 2015. Σύνοψη Γλωσσική έκδοση ΕL Εσωτερική Αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότη τα και ΜΜΕ ΣΥΝΟΨΗ Πίνακας επιδόσεων της Ένωσης για την Καινοτομία το

Διαβάστε περισσότερα

Πώς τον λένε τον θεό σου;

Πώς τον λένε τον θεό σου; Γιαν φον Χόλεμπεν Τζέιν Μπερ Κράουζε Πώς τον λένε τον θεό σου; Απορίες των παιδιών για πέντε θρησκείες Περιεχόμενα Ένας κόσμος, πολλές θρησκείες 10 Ο Θεός και η Ψυχή του Κόσμου 37 Πίστη και καθημερινότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 11/2017-6/ ΣΧΟΛΗ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ 1 Ος ΧΡΟΝΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 11/2017-6/ ΣΧΟΛΗ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ 1 Ος ΧΡΟΝΟΣ School for Real People! ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 11/2017-6/2018 - ΣΧΟΛΗ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ 1 Ος ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ: ΓΡΗΓΟΡΙΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟΥ ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Δρ. Μανόλης Μανωλεδάκης Λέκτορας Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Δρ. Μανόλης Μανωλεδάκης Λέκτορας Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών Δρ. Μανόλης Μανωλεδάκης Λέκτορας Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος Μαύρη Θάλασσα. Ιστορία και Πολιτισμός MA in Black Sea Cultural

Διαβάστε περισσότερα

Ένας Νιγηριανός μιλά για την ελληνική γλώσσα και την Ελλάδα

Ένας Νιγηριανός μιλά για την ελληνική γλώσσα και την Ελλάδα Ένας Νιγηριανός μιλά για την ελληνική γλώσσα και την Ελλάδα Η συνέντευξη του έμπρακτα φιλέλληνα, Νιγηριανού συγγραφέα και εκδότη ελληνικών βιβλίων στην Νέα Υόρκη στον Κίμωνα Γεωργακάκη με πολλά μηνύματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 2006

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 2006 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ Πειραιάς, 10 Ιουλίου 2007 Από τη Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Λίγα λόγια για το βιβλίο Τα 39 στοιχεία, που αναζητούν οι Κέιχιλ, υπόσχονται τεράστια εξουσία. Η Έιμι με τον αδελφό της, Νταν, διαπιστώνουν με έκπληξη

Διαβάστε περισσότερα

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο: Πρόταση για διαμεσολάβηση της UNESCO

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο: Πρόταση για διαμεσολάβηση της UNESCO Courtesy translation Προς τον κ. Alfredo Pérez de Armiñán Βοηθό Γενικό Διευθυντή για τον Πολιτισμό Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών Οδός Miollis 1 75732 Παρίσι Cedex

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Παιδαγωγικό πλαίσιο και θεματική ενότητα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Παιδαγωγικό πλαίσιο και θεματική ενότητα Ονοματεπώνυμο ΡΟΖΑ ΤΡΕΣΣΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Παιδαγωγικό πλαίσιο και θεματική ενότητα Η διδασκαλία θα πραγματοποιηθεί σε τμήμα 25 μαθητών και μαθητριών της Α Γυμνασίου. Η διδασκαλία θα διαρκεί δύο διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διεθνών Ερευνών

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διεθνών Ερευνών Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διεθνών Ερευνών Δημοσιογραφική Διάσκεψη 07 Δεκεμβρίου 2016 Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Έρευνα Διεθνών Τάσεων στα Μαθηματικά και

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες μεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις.

Σημείωση: Τυχόν διαφορές στις ποσοστιαίες μεταβολές οφείλονται σε στρογγυλοποιήσεις. ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Βασικά μεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων 2014 2015 (%) Μεταβολή 2016 (%) Μεταβολή 2017 (%) Μεταβολή Εισπράξεις (εκατ. ευρώ) 471,4 516,0 9,5 539,1 4,5 489,4-9,2 Ταξιδιωτική κίνηση (χιλ. ταξιδιώτες)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Δ. Ε. Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Δ. Ε. Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Δ. Ε. Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ICOM ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Αγ.Ασωμάτων 15 ΑΘΗΝΑ 105 53 Τηλ./Fax: 210 3219414 www.otenet.gr/icom Email icom@otenet.gr ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Παιδαγωγική. Οργάνωση μαθήματος Αντικείμενο της Παιδαγωγικής Επιστήμης

Γενική Παιδαγωγική. Οργάνωση μαθήματος Αντικείμενο της Παιδαγωγικής Επιστήμης Γενική Παιδαγωγική Οργάνωση μαθήματος Αντικείμενο της Παιδαγωγικής Επιστήμης Γενική Παιδαγωγική Α Εξάμηνο Διδάσκουσα: Ζουνχιά Κατερίνα, Καθηγήτρια Αθλητικής Παιδαγωγικής Διάλεξη Κάθε Τρίτη 14:00-16:00

Διαβάστε περισσότερα

Εξάντας Ελλήνων. Μάθηση, σοφία, φιλόσοφοι

Εξάντας Ελλήνων. Μάθηση, σοφία, φιλόσοφοι Εξάντας Ελλήνων Μάθηση, σοφία, φιλόσοφοι Ερευνώντας μαθαίνεις... Φιλοσοφία: η ποίηση της Σοφίας. Η γνώση ξεπερνά το φόβο. Να διδάσκουμε με αγάπη. Να νουθετούμε με αγάπη. Η ζωή είναι μάθηση και εμπειρία.

Διαβάστε περισσότερα

Διδ. Εν. 35 ( Β μέρος) Ο Βουδισμός ( βουδιστικός μοναχικός βίος, βουδιστική λατρεία, διαφορές Βουδισμού- Χριστιανισμού

Διδ. Εν. 35 ( Β μέρος) Ο Βουδισμός ( βουδιστικός μοναχικός βίος, βουδιστική λατρεία, διαφορές Βουδισμού- Χριστιανισμού Διδ. Εν. 35 ( Β μέρος) Ο Βουδισμός ( βουδιστικός μοναχικός βίος, βουδιστική λατρεία, διαφορές Βουδισμού- Χριστιανισμού Δέκα βασικές υποχρεώσεις των Βουδιστών 1. Να σέβονται κάθε μορφή ζωής και να αποφεύγουν

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1900 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ PROJECT 3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ 1 v ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Πρότεινα ένα σωρό πράγματα, πολλά απ αυτά ήδη γνωστά:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Πρότεινα ένα σωρό πράγματα, πολλά απ αυτά ήδη γνωστά: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τότε που άρχισα να γράφω για τους άλλους, πάνε τώρα τριάντα και πλέον χρόνια, και ειδικά από τότε που κάποιος αποφάσισε να υποδαυλίσει το θράσος μου δημοσιεύοντας τα γραπτά μου, προσπαθώ να

Διαβάστε περισσότερα

ManpowerGroup Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα

ManpowerGroup Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα ManpowerGroup Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης Ελλάδα 1 19 Η Έρευνα της ManpowerGroup για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα κατά το Α Τρίμηνο του 19 πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού ανά Αγορά και ανά Περιφέρεια 2018 Ευαγγελία Λάμπρου Ερευνήτρια Στατιστικολόγος Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 1 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 1 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 1 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Περιγραφή θέσης: ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ: ΤΙΤΛΟΣ: ΠΕΡΙΟΧΗ: : Γιατροί του Κόσμου : Διευθυντής Παρακολούθησης & Αξιολόγησης : ΑΘΗΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: : Εως Δεκέμβριο 2017 ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εξάντας Ελλήνων. Μάθηση, σοφία, φιλόσοφοι

Εξάντας Ελλήνων. Μάθηση, σοφία, φιλόσοφοι Εξάντας Ελλήνων Μάθηση, σοφία, φιλόσοφοι Ερευνώντας μαθαίνεις... Φιλοσοφία: η ποίηση της Σοφίας. Η γνώση ξεπερνά το φόβο. Να διδάσκουμε με αγάπη. Να νουθετούμε με αγάπη. Ο παράλογος είναι είδος φιλοσόφου.

Διαβάστε περισσότερα