ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΡΗΤΗΣ 2 ο Εξάµηνο 2015

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΡΗΤΗΣ 2 ο Εξάµηνο 2015"

Transcript

1 1 ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΡΗΤΗΣ 2 ο Εξάµηνο 2015

2 2 Πίνακας Περιεχοµένων 1. Οικονοµική επισκόπηση Αγορά γραφείων Αγορά κατοικιών Αγορά καταστηµάτων Logistics & Βιοµηχανία Τουρισµός... 19

3 3 1. Οικονοµική επισκόπηση Το 2015 αποτέλεσε µια ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονοµία, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, της επιβολής των capital controls και της χρονοβόρας διαδικασίας διαπραγµάτευσης µε τους θεσµούς. Ωστόσο, σύµφωνα µε τις χειµερινές οικονοµικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική οικονοµία εµφανίζεται ανθεκτική, µε αποτέλεσµα η ύφεση για το 2015 να είναι τελικά µικρότερη σε σχέση µε τις αντίστοιχες φθινοπωρινές προβλέψεις. Σε αυτό συνετέλεσαν τα αυξηµένα επίπεδα ιδιωτικής κατανάλωσης, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η εφαρµογή των διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων που προβλέπονται στο νέο πρόγραµµα του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Σταθερότητας και η σχετική πρόοδος στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Σύµφωνα µε την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015, η ιδιωτική κατανάλωση ήταν µεγαλύτερη του αναµενόµενου, καθώς τα νοικοκυριά προτίµησαν να ξοδέψουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις υπό το φόβο ενός πιθανού «κουρέµατος». Ωστόσο, η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για µισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελµατίες και επιχειρήσεις, αναµένεται να επηρεάσει αρνητικά το διαθέσιµο εισόδηµα και την ιδιωτική κατανάλωση το 1 ο εξάµηνο του Παράλληλα, ο κλάδος του τουρισµού επέδειξε αξιοσηµείωτη πρόοδο και το 2016 αναµένεται να αποτελέσει νέα χρονιά ρεκόρ, ενώ προβλέπεται ότι οι εισαγωγές θα συνεχίσουν να µειώνονται ταχύτερα σε σχέση µε τις εξαγωγές, συνεισφέροντας θετικά στην πορεία της ανάπτυξης. Επίσης, η επιχειρηµατική εµπιστοσύνη, όπως αντανακλάται στο είκτη Οικονοµικού Κλίµατος και στο είκτη Υπευθύνων Προµηθειών, ανακτήθηκε σχετικά γρήγορα µετά τη «βουτιά» σε ιστορικά χαµηλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015, ενώ το γενικό οικονοµικό κλίµα σταθεροποιήθηκε τον Οκτώβριο και βελτιώθηκε ακόµη περαιτέρω το µήνα εκέµβριο. Πλέον, αυξηµένες πιθανότητες επιστροφής στην ανάκαµψη το 2 ο εξάµηνο του 2016, υπό συγκεκριµένες όµως προϋποθέσεις, προβλέπουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Οργανισµός για την Οικονοµική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τονίζοντας ωστόσο ότι η πορεία της οικονοµίας συνδέεται άρρηκτα µε το ρυθµό υλοποίησης των µεταρρυθµίσεων που προβλέπονται στη συµφωνία µε τους θεσµούς. Στις απαραίτητες προϋποθέσεις για επιστροφή σε διατηρήσιµη ανάπτυξη η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει, εκτός της πολιτικής συναίνεσης, την αντιµετώπιση του προβλήµατος των µη εξυπηρετούµενων δανείων, την ταχεία εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, τις δράσεις για τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασµάτων, τις παράλληλες δράσεις για την αύξηση της αποτελεσµατικότητας του δηµοσίου τοµέα, καθώς και την ενίσχυση της ικανότητας του δηµόσιου τοµέα να εφαρµόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται.

4 4 Με βάση τα εποχικά διορθωµένα στοιχεία που δηµοσιεύτηκαν το Φεβρουάριο του 2016 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας σε όρους όγκου, παρουσίασε κατά το 3 ο τρίµηνο του 2015 µείωση 1,4% σε σχέση µε το 2 ο τρίµηνο του ίδιου έτους και 1,9% σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενώ κατά το 4 ο τρίµηνο του 2015 παρουσίασε µείωση 0,6% σε σχέση µε το 3 ο τρίµηνο του ίδιου έτους και 1,9% σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του Η επιδείνωση των δεικτών οικονοµικού κλίµατος και των συνθηκών χρηµατοδότησης του ιδιωτικού τοµέα υποδηλώνουν ότι η επιβράδυνση του ρυθµού ανάπτυξης της οικονοµίας ενδεχοµένως να διατηρηθεί και το έτος 2016, ενώ από το έτος 2017 ο ρυθµός ανάπτυξης αναµένεται να παρουσιάσει ουσιαστικότερη ανάκαµψη. Ειδικότερα, η χειµερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ρυθµό ανάπτυξης 0,0% για το 2015 έναντι του 0,5% που προέβλεπε στην εαρινή της έκθεση, ενώ για το ονοµαστικό ισοζύγιο οι προβλέψεις για το 2016 και το 2017 είναι στο -3,4% και στο - 2,1% του ΑΕΠ αντιστοίχως, έναντι της πρόβλεψης για -2,1% και -2,2% στην εαρινή έκθεση. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (02/2016) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΙΚΤΕΣ ΑΕΠ σε τρέχουσες τιµές 0,7 0,0-0,7 2,7 Εναρµονισµένος Πληθωρισµός -1,4-1,1 0,5 0,8 Ανεργία (% εργατικού δυναµικού) 26,5 25,1 24,0 22,8 Έλλειµµα Γενικής Κυβέρνησης (% ΑΕΠ) -3,6-7,6-3,4-2,1 ηµόσιο Χρέος (% ΑΕΠ) 178,6 179,0 185,0 181,8 Πηγή: ec.europa.eu ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΟΟΣΑ (11/2015) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΙΚΤΕΣ ΑΕΠ σε τρέχουσες τιµές 0,7-1,4-1,2 2,1 Εναρµονισµένος Πληθωρισµός -2,8-0,9 0,7 0,5 Ανεργία (% εργατικού δυναµικού) 26,5 25,2 24,8 23,4 Έλλειµµα Γενικής Κυβέρνησης (% ΑΕΠ) -3,6-4,3-7,7-1,5 ηµόσιο Χρέος (% ΑΕΠ) 181,3 190,0 200,0 197,4 Πηγή:

5 5 2. Αγορά γραφείων Η αγορά των γραφειακών χώρων στην Κρήτη παρέµεινε σταθερή το 2 ο εξάµηνο του 2015, ενώ σε σχέση µε το 2014, η αγορά κινήθηκε πτωτικά σε ποσοστό περίπου 5-10%. Παρόλο το γεγονός ότι οι ζητούµενες τιµές κυµαίνονται σε χαµηλά επίπεδα, η πτωτική διαπραγµάτευση εξακολουθεί να είναι έντονη και καταλήγει συνήθως σε αποµειώσεις τουλάχιστον 10-15%. Όσον αφορά τις αποδόσεις, αυτές κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά το τελευταίο εξάµηνο, δεδοµένου ότι οι εξελίξεις σε πολιτικό και οικονοµικό τοµέα δεν ήταν τόσο επιβλαβείς για την οικονοµία σε σχέση µε τις αρχικές προβλέψεις. Στα Χανιά, τα µισθώµατα στην πλατεία ικαστηρίων είναι υψηλότερα συγκριτικά µε το κέντρο της πόλης, λόγω της ύπαρξης του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας και των ικαστηρίων, ενώ οι υψηλότερες αγοραίες αξίες εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης και συγκεκριµένα στην Πλατεία 1866 και τις οδούς Χατζηµιχάλη Γιάνναρη και Σκαλίδη. Μέγαρο Trianon στην περιοχή ικαστήρια, Χανιά Στο Ηράκλειο, η πλειοψηφία των γραφειακών χώρων συγκεντρώνεται στο κέντρο της πόλης (οδοί Ζωγράφου, αιδάλου, ηµοκρατίας, ικαιοσύνης, Έβανς, 25 ης Αυγούστου, Καλοκαιρινού, Αβέρωφ, 1821, Πλατεία Λιονταριών), όπου ελεύθεροι επαγγελµατίες και εταιρείες ενδιαφέρονται για γραφεία κοντά σε δηµόσιες υπηρεσίες. Αντιθέτως, η ζήτηση για γραφειακούς χώρους που βρίσκονται εκτός των κεντρικών οδών και στα προάστια της πόλης είναι σχεδόν µηδενική. Στο Ρέθυµνο, η βασική αγορά γραφείων συγκεντρώνεται στο εµπορικό κέντρο της πόλης, την Παλιά Πόλη και την Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, ενώ νέοι γραφειακοί χώροι (10ετίας) εντοπίζονται στις βασικές οδούς εισόδου στο κέντρο της πόλης, όπως οι Λεωφόροι Ηγουµένου Γαβριήλ (δυτική είσοδος) και Πορτάλιου (ανατολική είσοδος). Τέλος, στο Λασίθι, λόγω του µικρού σχετικά µεγέθους των πόλεων, οι γραφειακοί χώροι συγκεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά γύρω από την πλατεία κάθε πόλης.

6 6 Πηγή: ανός - Μελάκης επε

7 7 Πηγή: ανός - Μελάκης επε

8 8 Πηγή: ανός - Μελάκης επε * Οι τιµές µίσθωσης και πώλησης διαφοροποιούνται ανάλογα µε την ακριβή θέση, την ηλικία, την ποιότητα κατασκευής και το επίπεδο συντήρησης των ακινήτων.

9 9 3. Αγορά κατοικιών Μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, παρατηρήθηκε αύξηση της ζήτησης για την αγορά µικρών κυρίως διαµερισµάτων. Αρκετοί ήταν εκείνοι που απέσυραν τις τραπεζικές τους καταθέσεις και τις επένδυσαν στην αγορά οικονοµικών διαµερισµάτων µε σκοπό την ανακαίνιση και εκµετάλλευσή τους. Τα οικιστικά ακίνητα, όπως προκύπτει από τη σχετική κινητικότητα στην κτηµαταγορά, αποτέλεσαν καταφύγιο ασφαλείας για αρκετό κόσµο µε ανησυχία και οικονοµική ανασφάλεια. Ωστόσο, η εν λόγω δραστηριότητα δεν στάθηκε ικανή να ανατρέψει το άσχηµο κλίµα της κτηµαταγοράς και διακόπηκε απότοµα στο τέλος του 1 ου εξαµήνου λόγω της επιβολής των capital controls, ενώ τροχοπέδη στην αναστροφή του αρνητικού κλίµατος αποτέλεσε η έλλειψη τραπεζικής χρηµατοδότης και η µη ανάκαµψη της αγοράς ενυπόθηκων δανείων. Η αγορά κατοικίας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από µικρό όγκο συναλλαγών, µε τις τιµές να παρουσιάζουν τάσεις σταθεροποίησης σε κεντρικές περιοχές και ήπιες πτωτικές τάσεις στις λοιπές περιοχές, ενώ σχετικά αυξηµένο µισθωτικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται για κατοικίες µεσαίου µεγέθους και καλής ποιότητας κατασκευής. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι ζητούµενες τιµές κινήθηκαν πτωτικά σε σχέση µε το 2014 σε ποσοστό περίπου 5%, ενώ η πτωτική διαπραγµάτευση κινείται πλέον σε ποσοστά άνω του 10-15%. Όσον αφορά τον τοµέα της εξοχικής κατοικίας, καταγράφονται σηµαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, δεδοµένης της µεγάλης πτώσης των τιµών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ο αριθµός των απούλητων εξοχικών κατοικιών στην Κρήτη υπολογίζεται σε περίπου, αριθµός που έχει παραµείνει σχεδόν σταθερός την τελευταία πενταετία, λόγω της παύσης της οικοδοµικής δραστηριότητας και του περιορισµένου ενδιαφέροντος από ξένους ή εγχώριους επενδυτές. Ταυτόχρονα, οι τιµές πώλησης έχουν µειωθεί σε ποσοστό έως και άνω του 40% σε σχέση µε τις προ κρίσης εποχές. Σε γενικές γραµµές, υπάρχει η πεποίθηση ότι η αγορά κατοικιών άγγιξε τα πλέον χαµηλά επίπεδα το 2015 και έχει τη δυνατότητα να εισέλθει σε τροχιά ανάκαµψης από το 2016 όσο η οικονοµία σταθεροποιείται, ενισχύοντας έτσι τη γενικότερη πορεία ανάκαµψης. Στα Χανιά, στην περιοχή του κέντρου, η πλειοψηφία των κατοικιών είναι τουλάχιστον 25-30ετίας και το εύρος τιµών κυµαίνεται στα /τµ, ανάλογα µε τη θέση, την ηλικία και τη συντήρηση, ενώ οι τιµές πώλησης για νεόδµητα ακίνητα κυµαίνονται στα /τµ. Οι τιµές πώλησης για νέες συµβατικές κατασκευές σε δηµοφιλείς οικιστικές περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης, κυµαίνονται στα /τµ στην Χαλέπα, στα /τµ στη Νέα Χώρα και στα /τµ στα Λενταριανά και την Αµπεριά. Όσον αφορά τις τιµές µίσθωσης, αυτές παρέµειναν σχεδόν σταθερές σε σχέση µε το 1 ο εξάµηνο του 2015 και το 2014.

10 10 Στο Ηράκλειο, στην περιοχή του κέντρου, η πλειοψηφία των κατοικιών είναι άνω της 25ετίας, µε τις τιµές πώλησης να κυµαίνονται στα /τµ, ανάλογα µε τη συντήρηση και τη δυνατότητα στάθµευσης. Οι τιµές των νεόδµητων διαµερισµάτων σε δηµοφιλείς περιοχές περιµετρικά του κέντρου, όπως η Ανάληψη, ο Μασταµπάς και ο Θέρισσος, καθώς και στο προάστιο του Αγίου Ιωάννη κυµαίνονται στα /τµ. Στις υπόλοιπες επεκτάσεις ( ειλινά, Κορώνη Μαγαρά, Μεσαµπελιές, Πατέλες, Πόρος, Κατσαµπάς, Μπενντεβή), οι τιµές πώλησης κυµαίνονται στα /τµ. Οι τιµές µίσθωσης παρέµειναν σχεδόν σταθερές και κυµαίνονται στα 4-6 /τµ, µε τις µεγαλύτερες τιµές να αφορούν το κέντρο και δηµοφιλή προάστια, όπως ο Άγιος Ιωάννης. Στο Ρέθυµνο, η πλειοψηφία των κατοικιών στην περιοχή της Παλιάς Πόλης είναι κτίρια µεγάλης παλαιότητας, µε το εύρος τιµών πώλησης να κυµαίνεται στα /τµ, ανάλογα µε το επίπεδο συντήρησης. Οι τιµές πώλησης για νέες συµβατικές κατοικίες σε περιοχές κοντά στο κέντρο, όπως η Καλλιθέα, ο Μασταµπάς και ο Κουµπές, κυµαίνονται στα /τµ ανάλογα µε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιδιοκτησίας, όπως η προβολή, ο όροφος, η θέα και το µέγεθος. Τα µισθώµατα παρέµειναν σταθερά σε σχέση µε το 1 ο εξάµηνο του 2015 και το 2014, µε τη µείωση να κυµαίνεται στα επίπεδα περίπου του 10% την τελευταία τριετία. Νεόδµητα συγκροτήµατα κατοικιών σε Ηράκλειο και Ρέθυµνο Τέλος, στο Λασίθι, στις πόλεις του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας και της Σητείας, οι µεγαλύτερες τιµές πώλησης εντοπίζονται στην παραθαλάσσια ζώνη, καθώς και στις νέες επεκτάσεις, λόγω της ύπαρξης κατασκευών µικρής ηλικίας, ενώ οι τιµές πώλησης στα παλαιά τµήµατα των πόλεων είναι ελαφρώς µικρότερες. Όσον αφορά τις τιµές µίσθωσης, αυτές παρέµειναν σχεδόν σταθερές σε σχέση µε το 2014.

11 11 Πηγή: ανός - Μελάκης επε

12 12 Πηγή: ανός - Μελάκης επε

13 13 Πηγή: ανός - Μελάκης επε

14 14 4. Αγορά καταστηµάτων Στα Χανιά, το µεγαλύτερο µισθωτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στο Παλιό Λιµάνι, µε τα µισθώµατα να κυµαίνονται στα /τµ, ενώ οι οδοί µε τη µεγαλύτερη εµπορικότητα εξακολουθούν να είναι η Χάλυδων, η Χατζηµιχάλη Γιάνναρη και η Σκαλίδη, όπου τα µισθώµατα κυµαίνονται στα /τµ. Άνοδος στα µισθώµατα παρατηρείται στην οδό Τζανακάκη, λόγω του νέου καταστήµατος H&M, καθώς και στην περιοχή Ποτιέ, η οποία λόγω της πρόσφατη πεζοδρόµησης έχει γίνει πόλος έλξης για καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος. Στο Ηράκλειο, το µισθωτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται κυρίως στα καταστήµατα εντός των τειχών. Οι οδοί µε την µεγαλύτερη εµπορικότητα παραµένουν η αιδάλου, η 1866 και η πλατεία Λιονταριών, µε τα µισθώµατα να κυµαίνονται στα /τµ. Εμπορικό Κέντρο Olea, Πλατανιάς, Χανιά Εμπορικό Κέντρο Talos Plaza, Ηράκλειο Στο Ρέθυµνο, τα µηνιαία µισθώµατα κυµαίνονται στα /τµ στην οδό Αρκαδίου (µε τις µεγαλύτερες τιµές να αφορούν το βόρειο τµήµα της οδού) και στα /τµ στις δευτερεύουσες οδούς (Γερακάρη, Εθνικής Αντιστάσεως) της Παλιάς Πόλης. Τέλος, στο Λασίθι, η εµπορική δραστηριότητα συγκεντρώνεται κυρίως στην παραλιακή ζώνη και στο κέντρο των πόλεων, ενώ η σχετικά µικρή προσφορά ακινήτων έχει ως συνέπεια τις αρκετά υψηλές µισθωτικές και αγοραίες αξίες σε αρκετές περιπτώσεις.

15 15 Πηγή: ανός - Μελάκης επε

16 16 Πηγή: ανός - Μελάκης επε

17 17 Πηγή: ανός - Μελάκης επε

18 18 5. Logistics & Βιοµηχανία Στην Κρήτη, το ενδιαφέρον όσον αφορά τον τοµέα των logistics και της βιοµηχανίαςβιοτεχνίας είναι ιδιαίτερα µικρό και ως εκ τούτου, η αγορά στους συγκεκριµένους τοµείς παρέµεινε σταθερή κατά το 2 ο εξάµηνο του Η εξαγορά της MAKRO Cash & Carry από τον Όµιλο Σκλαβενίτη δεν επέφερε κάποια αλλαγή στη λειτουργία των δύο καταστηµάτων σε Ηράκλειο και Χανιά. Παράλληλα, η Praktiker Hellas, η µεγαλύτερη αλυσίδα οικιακού και τεχνικού εξοπλισµού στην Ελλάδα, που διατηρεί ήδη κατάστηµα στο Ηράκλειο, έχει επιδείξει ενδιαφέρον για τη δηµιουργία καταστήµατος στα Χανιά και βρίσκεται σε προχωρηµένες συζητήσεις για τη µίσθωση του γηπέδου που θα φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις της. Μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι εντοπίζονται κυρίως στο Ηράκλειο και τα Χανιά, λόγω της ύπαρξης ΒΙ.ΠΕ στο Ηράκλειο και ΒΙΟ.ΠΑ στα Χανιά, καθώς και αεροδροµίου και εµπορικού λιµανιού στις δύο αυτές πόλεις. Οι ζητούµενες τιµές µίσθωσης κυµαίνονται συνήθως στα 2-4 /τµ για το Ηράκλειο και στα 1,5-3 /τµ για τα Χανιά. Όσον αφορά τις περιοχές του Ρεθύµνου και του Λασιθίου, δεν υπάρχει διαµορφωµένη κτηµαταγορά στο συγκεκριµένο τοµέα, καθώς οι λιγοστοί µεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι κατασκευάζονται κατά παραγγελία και σύµφωνα µε τις ανάγκες της προ εγκατάσταση επιχείρησης, Τέλος, όσον αφορά το ΒΙΟ.ΠΑ Ρεθύµνου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, το σύνολο των οικοπέδων έχουν διατεθεί από το 2010 και έχουν κατασκευαστεί πλήρη δίκτυα υποδοµών και οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις, ωστόσο µόνο µια επιχείρηση έχει εγκατασταθεί σε αυτό µέχρι σήµερα, δείγµα της µεγάλης κρίσης που γνωρίζει ο τοµέας τα τελευταία χρόνια.

19 19 6. Τουρισµός Ο τουρισµός αποτελεί έναν από τους λίγους τοµείς της ελληνικής οικονοµίας που είναι ανταγωνιστικός σε διεθνές επίπεδο, καθώς παρά τις συνεχείς οικονοµικές προκλήσεις, επιδεικνύει αξιοσηµείωτη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, µε το 2015 να αποτελεί χρονιά ρεκόρ, παρά τη σχετική επιβράδυνση που σηµειώθηκε λόγω των σηµαντικών πολιτικών εξελίξεων. Τα προνοµιακά γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελλάδος, σε συνδυασµό µε τις ταχέως αναπτυσσόµενες υποδοµές στον τοµέα των µεταφορών και την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισµό των τουριστικών υποδοµών ειδικού χαρακτήρα, αποτελούν εχέγγυα για την ανάδειξη της χώρας σε έναν από τους µεγαλύτερους τουριστικούς προορισµούς στην Ευρώπη και σε σηµαντικό µεταφορικό κόµβο σε διεθνές επίπεδο. Σύµφωνα µε το Σύνδεσµο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το 2015 ο αριθµός των τουριστών αυξήθηκε σε 26 εκατ. έναντι 24,5 εκατ. το 2014 (η πρόβλεψη για το 2016 είναι στα 28 εκατ.), ενώ ανοδική ήταν και η πορεία των εσόδων, καθώς από 14,3 δισ. ευρώ το 2014 ανήλθαν στα 14,5 δις ευρώ το Η αύξηση οφείλεται κυρίως στο µεγάλο αριθµό Γερµανών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα και ειδικότερα την Κρήτη, καθώς οι µεγάλοι γερµανικοί tour operators αύξησαν τις προσφορές τους για την Ελλάδα, ενώ η TUI διέθεσε 10% περισσότερες αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα σε σχέση µε το Αύξηση παρουσίασαν και οι Πολωνοί τουρίστες, καθώς από τους το 2014 έφτασαν στους το 2015, ενώ το 2016 αναµένονται να φθάσουν το 1,5 εκατ. Ώθηση στις τουριστικές κρατήσεις προς την Ελλάδα µπορεί να δώσουν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία (τροµοκρατικές επιθέσεις, ρωσικό εµπάργκο) και την Αίγυπτο. Σύµφωνα µε το πρακτορείο Reuters, ο ταξιδιωτικός οργανισµός TUI παρουσιάζει µείωση κρατήσεων προς τη γειτονική χώρα σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση µε το Το µεγαλύτερο ποσοστό αφορά Ρώσους επισκέπτες (3,9 εκατ. το 2015), οι οποίοι αναζητούν νέους προορισµούς στη Μεσόγειο και για την προσέλκυση των οποίων έχουν προωθηθεί ήδη από το Υπουργείο Εξωτερικών οι απαραίτητες νοµοθετικές ρυθµίσεις προκειµένου για τη βελτίωση του καθεστώτος έκδοσης θεωρήσεων. Αεροδρόµια Αφίξεις Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, το 2016 αναµένεται µεγάλος αριθµός αφίξεων στα αεροδρόµια του Ηρακλείου και των Χανίων, γεγονός που θα ενισχύσει σηµαντικά τον τουρισµό της Κρήτης. Παράλληλα, ο νέος αεροσταθµός του δηµοτικού αεροδροµίου Σητείας αναµένεται να αναβαθµίσει το ρόλο της πόλης ως πύλη εισόδου στην ανατολική Κρήτη. Ωστόσο, προβληµατισµό και έντονες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς έχει προκαλέσει η συµφωνία για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδροµίων στην κοινοπραξία Fraport-Κοπελούζος, µεταξύ των οποίων και το αεροδρόµιο των Χανίων.

20 20 Μέσα στο 2015, µετά από 30 χρόνια και συγκεκριµένα στα τέλη Απριλίου, πτήση της εταιρείας British Airways από το αεροδρόµιο Gatwick του Λονδίνου προσγειώθηκε στο αεροδρόµιο Ηρακλείου. Η εταιρεία πραγµατοποίησε τέσσερις εβδοµαδιαίες πτήσεις κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, ενώ τους µήνες αιχµής (Ιούλιος, Αύγουστος) προσέθεσε ακόµη µία. Παράλληλα, στα τέλη Μαΐου, η γερµανική εταιρεία Lufthansa ξεκίνησε και πάλι µετά από 20 χρόνια τις πτήσεις της από Μόναχο προς Ηράκλειο. Η εταιρεία χαµηλού κόστους Ryanair αύξησε σηµαντικά τον αριθµό των πτήσεων προς τα Χανιά, η εταιρεία TUIfly του οµίλου TUI προσέθεσε νέες πτήσεις από Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ και Ανόβερο προς Χανιά και µία πτήση από Βιέννη προς Ηράκλειο, ενώ η φινλαδική εταιρεία Finnair εισήγαγε στο εβδοµαδιαίο της πρόγραµµα δύο πτήσεις από Ελσίνκι προς Ηράκλειο και έξι πτήσεις από Ελσίνκι προς Χανιά. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία του ΣΕΤΕ, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις την περίοδο Ιανουάριος-Νοέµβριος 2015 ανήλθαν στις για το αεροδρόµιο του Ηρακλείου (-1,4% σε σχέση µε το ο στην κατάταξη πανελλαδικά) και στις για το αεροδρόµιο των Χανίων (+0,7% σε σχέση µε το ο στην κατάταξη πανελλαδικά), ενώ για το σύνολο των ελληνικών αεροδροµίων παρουσιάζεται αύξηση 5,7% σε σχέση µε το Η µικρή αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόµιο των Χανίων οφείλεται κυρίως στη αύξηση του αριθµού πτήσεων εσωτερικού από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, µε τις αφίξεις εξωτερικού να παραµένουν στα περσινά περίπου επίπεδα ρεκόρ. Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία της εταιρείας OAG Schedules Analyser, τον Αύγουστο του 2015, το αεροδρόµιο των Χανίων βρέθηκε στην 1η θέση και το αεροδρόµιο Ηρακλείου στην 7η θέση πανευρωπαϊκά, όσον αφορά τα αεροδρόµια µε το µεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στις αφίξεις πτήσεων σε σχέση µε το Ο διαρκώς αυξανόµενος αριθµός πτήσεων προς το αεροδρόµιο Χανίων καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ολοκλήρωση του έργου ανακατασκευής και επέκτασης, το οποίο αναµενόταν να παραδοθεί στα τέλη του Λιµάνια - Αφίξεις Στον τοµέα της κρουαζιέρας, η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο πιο δηµοφιλή προορισµό στην Ευρώπη, µετά την Ισπανία και την Ιταλία. Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία της Ένωσης Λιµένων Ελλάδος, το 2015 είχαµε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων έναντι το 2014 (αύξηση 12%), ενώ ο αριθµός των επισκεπτών κυµάνθηκε στα ίδια επίπεδα µε το 2014 (περίπου 5 εκατ.). Θετικό αναµένεται το ισοζύγιο και για το 2016, παρά τα σηµαντικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εξαιτίας των πολεµικών συγκρούσεων, των τροµοκρατικών επιθέσεων και του µεγάλου προσφυγικού ρεύµατος. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, το 2016 αναµένονται στα ελληνικά λιµάνια λιγότερες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (4.044), αλλά µε περισσότερους επισκέπτες (5,2 εκατ.).

21 21 Όσον αφορά το λιµάνι του Ηρακλείου, το 2015 σηµειώθηκε αύξηση 6% στον αριθµό των αφίξεων σε σχέση µε το 2014, παρά το σηµαντικό ανταγωνισµό στην περιοχή, καθώς και την απόφαση ορισµένων εταιρειών διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων να αποχωρήσουν από τη Μεσόγειο, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή. Με βάση τα επίσηµα στοιχεία του Οργανισµού Λιµένος Ηρακλείου, οι αφίξεις για το 2015 ανήλθαν σε 170 κρουαζιερόπλοια µε επιβάτες, έναντι 160 κρουαζιερόπλοιων µε επιβάτες το 2014, µε τον Οκτώβριο να αποτελεί το µήνα ρεκόρ µε 32 αφίξεις συνολικά. Η σηµαντική αύξηση των αφίξεων στο λιµάνι Ηρακλείου, έχει οδηγήσει στην απόφαση για την κατασκευή νέου τερµατικού σταθµού στο αεροδρόµιο του Ηρακλείου, που θα προορίζεται αποκλειστικά για τους επιβάτες κρουαζιέρας. Νέος τερµατικός σταθµός κρουαζιέρας στο αεροδρόµιο Ηρακλείου Όσον αφορά το λιµάνι της Σούδας, οι αφίξεις των επισκεπτών κρουαζιέρας για το 2015 σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σχέση µε το 2014, αποτέλεσµα των έντονων προσπαθειών που κατέβαλαν οι τοπικές αρχές για προσέλκυση πολυτελών κρουαζιερόπλοιων µε επιβάτες υψηλού εισοδηµατικού προφίλ. Είναι ενδεικτικό ότι οι κορυφαίες παγκοσµίως εταιρείες διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων MSC Cruises, Crystal Cruises, Costa Cruises, Princess Cruises και Aida Cruises πραγµατοποίησαν προσεγγίσεις για πρώτη φορά στο λιµάνι της Σούδας µέσα στο Οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων για το 2015 ανήλθαν συνολικά στις 59, µε τον αριθµό των επισκεπτών να ανέρχεται στις και τον Οκτώβριο να αποτελεί το µήνα ρεκόρ µε 16 αφίξεις. Όσον αφορά το 2016, ο αριθµός των προγραµµατισµένων αφίξεων ανέρχεται στις 76, µε το πρόγραµµα να µην είναι τελικό, καθώς αναµένονται άλλες 20 περίπου.

22 22 Επενδύσεις Παρουσιάζεται έντονο ενδιαφέρον από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και διεθνή σήµατα (brands), αλλά και εγχώριους και διεθνείς εξειδικευµένους διαχειριστές, προκειµένου για την είσοδό τους στην ελληνική αγορά, τη βελτίωση των υποδοµών και την προσέλκυση περισσότερων τουριστών και υψηλού εισοδηµατικού προφίλ. To επενδυτικό ενδιαφέρον αφορά κυρίως υφιστάµενες τουριστικές µονάδες µεσαίου ή µεγάλου µεγέθους, µεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις, καθώς και µικρά ιδιωτικά νησιά. Όσον αφορά την Κρήτη, το µεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον αφορά κυρίως µεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις στην περιοχή του Λασιθίου, ενώ την τελευταία 2ετία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για µπουτίκ ξενοδοχεία στο Ενετικό Λιµάνι των Χανίων. Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Dolphin Capital Investors περιλαµβάνει τρία µεγάλα έργα στη Σητεία, την Πλάκα και την Τριόπετρα. Η DCI έχει έλθει ήδη σε συµφωνία για την κατασκευή στη Σητεία ενός ξενοδοχείου Waldorf Astoria, που αποτελούν τα πλέον πολυτελή του οµίλου Hilton Hotels and Resorts. Το συγκρότηµα θα αναπτύσσεται σε παραθαλάσσια έκταση στρεµµάτων µε 2,5 χλµ ακτογραµµή και θα περιλαµβάνει οικιστικό συγκρότηµα συνολικής επιφάνειας άνω των τµ, πολυτελές ξενοδοχείο 200 δωµατίων, συνεδριακό κέντρο, γήπεδο γκολφ 18 οπών, µαρίνα 32 θέσεων, εγκαταστάσεις αναψυχής και άλλες υποδοµές. Το συγκρότηµα Plaka Bay Resort στο Λασίθι θα αναπτύσσεται σε µια παραθαλάσσια έκταση στρεµµάτων µε 7 χλµ ακτογραµµή και θα περιλαµβάνει οικιστικό συγκρότηµα συνολικής επιφάνειας άνω των τµ, ένα ή περισσότερα ξενοδοχεία 5 αστέρων, εγκαταστάσεις αναψυχής και ενδεχοµένως ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών. Τέλος, το συγκρότηµα Triopetra στο νότιο Ρέθυµνο, θα αναπτύσσεται σε µια παραθαλάσσια έκταση άνω των 110 στρεµµάτων και θα περιλαµβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο 63 δωµατίων, µε τµ κοινόχρηστους χώρους και ένα κέντρο spa και αθλητισµού επιφάνειας 600 τµ, καθώς επίσης και 82 κατοικίες µε συνολική επιφάνεια άνω των τµ. Sitia Bay Golf Resort

23 23 Η επένδυση ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ της βρετανικής εταιρείας Loyalward Ltd, θυγατρική του οµίλου Minoan Group Plc, µε προϋπολογισµό άνω των 250 εκατ. ευρώ, αφορά στην τουριστική ανάπτυξη µιας µεγάλης παραθαλάσσιας έκτασης στην περιοχή Χερσόνησος Σίδερο Λασιθίου. Με βάση τον αρχικό σχεδιασµό, το ξενοδοχειακό συγκρότηµα θα απαρτίζεται από πέντε ξενοδοχεία µε κλίνες συνολικά, ένα γήπεδο γκολφ και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Ο αρχικός σχεδιασµός προέβλεπε ότι το συγκρότηµα θα ξεκινούσε τη λειτουργία του το 2017, δηµιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αναβαθµίζοντας σηµαντικά το τουριστικό προφίλ της Κρήτης, ωστόσο η επένδυση καθυστερεί λόγω των έντονων διαµαρτυριών των κατοίκων για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής. Στα µέσα του 2015, πραγµατοποιήθηκε από τον όµιλο Marriott µια µεγάλη τουριστική επένδυση στην περιοχή της Ελούντας, καθώς το βραβευµένο ξενοδοχείο Domes of Elounda της Ledra Hotels & Villas εντάχθηκε κάτω από την οµπρέλα των Autograph Collection Hotels. Το ξενοδοχείο διαθέτει συνολικά 78 πολυτελείς σουίτες και 40 βίλες, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η επέκτασή του, η οποία περιλαµβάνει 28 πολυτελείς κατοικίες (Domes Luxury Residences) µε µεγάλη ιδιωτική πισίνα. Η διεθνής αλυσίδα Carlson Rezidor Group έχει υπογράψει σύµβαση franchise µε την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου Minos Imperial Luxury Beach Resort and Spa, που βρίσκεται στην περιοχή Μίλατος στο Λασίθι. Η µονάδα θα µετονοµασθεί το 2016 σε Radisson Blu Beach Resort. Το 2 ο εξάµηνο του 2015 ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του The Crete Golf Club στη Χερσόνησο Ηρακλείου, µια επένδυση της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ που φιλοδοξεί να αναδείξει την Κρήτη σε διεθνή προορισµό για γκολφ. Πέραν από το µοναδικού κάλλους µεσογειακό φυσικό περιβάλλον, το συγκρότηµα διαθέτει πλέον ένα ανακατασκευασµένο γήπεδο 18 οπών διεθνών προδιαγραφών, ένα πλήρως ανακαινισµένο Club House, cafébar, πλήρως εξοπλισµένο κατάστηµα ειδών γκολφ και προπονητικές εγκαταστάσεις. Ο όµιλος Καράτζη προτίθεται να κατασκευάσει νέα ξενοδοχειακή µονάδα κατηγορίας 5* και δυναµικότητας 240 κλινών στην περιοχή της Χερσονήσου Ηρακλείου, επένδυση η οποία έχει υπαχθεί στον Επενδυτικό Νόµο µε συνολικό ύψος 14,55 εκατοµµύρια ευρώ και ποσοστό ενίσχυσης 30%. Παράλληλα, η θυγατρική εταιρεία του οµίλου Στέλλα Πόλαρις Κρέτα σχεδιάζει την κατασκευή νέας ξενοδοχειακής µονάδας κατηγορίας 5* και δυναµικότητας 597 κλινών στην περιοχή Άγιος Ιωάννης στην Ιεράπετρα, επένδυση για την οποία έχει εκδοθεί ήδη η αντίστοιχη οικοδοµική άδεια.

24 24 Ο όµιλος Vita Hotels ολοκλήρωσε το Μάιο 2015 την αγορά ξενοδοχείου στην περιοχή του Ηρακλείου, φθάνοντας έτσι τα 5 συνολικά σε ολόκληρη την Κρήτη, ενώ προχώρησε πρόσφατα και στην εκµίσθωση για περίοδο 15 χρόνων του ξενοδοχείου 4* Elounda Aqua Sol, µε το σχέδιο του οµίλου να προβλέπει µέσα στο 2016 την επέκταση και αναβάθµισή του σε 5* και τη µετονοµασία του σε Elounda Breeze Resort. Όσον αφορά τα υπόλοιπα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται ο όµιλος, ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση και αναβάθµιση από 3* σε 4* του ξενοδοχείου Κarolina Mare, το ξενοδοχείο Sun Beach θα αναβαθµιστεί από 2* σε 5* το 2016, ενώ στο 4* ξενοδοχείο Zorbas Village θα γίνει προσθήκη υδάτινου πάρκου για τους επισκέπτες. Karolina Mare, Μάλια Ηρακλείου Ο αµερικανικός τουριστικός κολοσσός Diamond Resorts International, που διατηρεί συνεργασίες χρονοµεριστικής µίσθωσης µε τέσσερα ξενοδοχεία σε Ηράκλειο (Village Holiday Club & Village Heights Golf Resort) και Ρέθυµνο (Grand Leoniki & Leoniki Residence), προχώρησε µέσα στο 2015 και από κοινού µε την ιδιοκτήτρια εταιρεία σε επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισµό των ξενοδοχείων στο Ρέθυµνο. Ο όµιλος Βανταράκης, ο οποίος λειτουργεί στη Γεωργιούπολη Χανίων τα ξενοδοχεία Mythos Palace και Eliros Mare, θα λειτουργήσει µέσα στο 2016 το νέο 5* ξενοδοχείο Anemos Luxury Grand Resort δυναµικότητας 320 δωµατίων. Η επένδυση είναι ύψους 35 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόµο. Ο όµιλος Vantaris Hotels, που λειτουργεί ήδη τρία ξενοδοχεία στη Γεωργιούπολη Χανίων, σχεδιάζει την κατασκευή δύο ξενοδοχείων 5* σε Ρέθυµνο και Γεωργιούπολη. Η επένδυση στο Ρέθυµνο µπορεί να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ για τη δηµιουργία µονάδας άνω των κλινών, ενώ η επένδυση στη Γεωργιούπολη ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.

25 25 Η οικογένεια Παπαδάκη, µε το 5* ξενοδοχείο Pilot Beach Resort στη Γεωργιούπολη, σχεδιάζει νέα µονάδα 5* δίπλα από την υφιστάµενη. Ο όµιλος Μαθιουλάκη, που λειτουργεί το ξενοδοχείο 5* Minoa Palace Resort & Spa στον Πλατανιά Χανίων, τηρεί στάση αναµονής για την κατασκευή της νέας µονάδας 5* δυναµικότητας 690 κλινών στην περιοχή του Σκουτελώνα Κολυµβαρίου. Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε µια παραθαλάσσια έκταση 60 στρεµµάτων, ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ και έχει ήδη υπαχθεί στον επενδυτικό νόµο. Minoa Palace Resort & Spa Τέλος, η εταιρεία HotelBrain ανέλαβε από το 2016 τη λειτουργία και διαχείριση του ξενοδοχείου 5* Cretan Pearl Resort & Spa στο Σταυρό Χανίων, η εταιρεία 4hoteliers διαπραγµατεύεται για λογαριασµό Κύπριων επενδυτών την ανάπτυξη νέων µονάδων 5* σε παραθαλάσσιες εκτάσεις στην περιοχή του Πύργου Ψηλονέρου και Κολυµβαρίου στα Χανιά, ενώ ξενοδοχειακός όµιλος που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Χαλκιδικής, προχώρησε πρόσφατα στην αγορά µεγάλης παραθαλάσσιας έκτασης κοντά στο Καστέλι Κισσάµου, µε σκοπό τη δηµιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακής µονάδας.

26 26 ΕΛΛΑΔΑ Αθήνα Λεωφ. Βουλιαγμένης 15, Τηλ: Fax: office@danos.gr Θεσσαλονίκη Ίωνος Δραγούμη 4, Τηλ: Fax : info.thes@danos.gr Χανιά Ηρώων Πολυτεχνείου 3, Τηλ.: Fax: info.crete@danos-melakis.gr Ηράκλειο Δουκός Μποφώρ 7, Τηλ.: Fax: info.crete@danos-melakis.gr ΚΥΠΡΟΣ Λευκωσία Ι. Χατζηιωσήφ 35, 2027 Στρόβολος Τηλ: Fax: sales@danos.com.cy Λεμεσός Γλάδστωνος 69, 3040 Ακρόπολη, Κέντρο, Κατάστημα 10 Τηλ: Fax: limassoldanos@danos.com.cy SERBIA Belgrade 3 Spanskih Βoraca Str New Belgrade Tel.: Fax: office@danos.rs

27 27 ΠΡΟΕΙ ΟΠΟΙΗΣΗ Η έκθεση αυτή δηµοσιεύεται µόνο για γενικές πληροφορίες. Παρά το γεγονός ότι έχουν χρησιµοποιηθεί υψηλά πρότυπα για την άντληση των πληροφοριών, την ανάλυση, την προβολή και τις προβλέψεις που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση, καµία νοµική ευθύνη δεν µπορεί να γίνει αποδεκτή από τη ΑΝΟΣ ή την BNP PARIBAS Real Estate, για οποιαδήποτε απώλεια ή ζηµία που ενδέχεται να προκύψει από το περιεχόµενο του παρόντος εγγράφου. Τυχόν αναπαραγωγή ολόκληρου ή τµήµατος του εγγράφου µπορεί να επιτραπεί µόνο µε την σχετική αναφορά στην έρευνα της ΑΝΟΣ.

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΑΘΗΝΑ 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2015

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΑΘΗΝΑ 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2015 ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΑΘΗΝΑ 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2015 Οικονομική Επισκόπηση Το 2015 υπήρξε μια ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα ως αποτέλεσμα της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Ως αποτέλεσμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΡΗΤΗΣ. 1 ο Εξάμηνο 2017

ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΡΗΤΗΣ. 1 ο Εξάμηνο 2017 1 ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΡΗΤΗΣ 1 ο Εξάμηνο 2017 2 Πίνακας Περιεχομένων 1. Οικονομική επισκόπηση... 2. Αγορά γραφείων... 3. Αγορά κατοικιών... 4. Αγορά καταστημάτων... 5. Logistics & Βιομηχανία... 6. Τουρισμός...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΡΗΤΗΣ. 2 ο Εξάμηνο 2016

ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΡΗΤΗΣ. 2 ο Εξάμηνο 2016 1 ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΡΗΤΗΣ 2 ο Εξάμηνο 2016 2 Πίνακας Περιεχομένων 1. Οικονομική επισκόπηση... 3 2. Αγορά γραφείων... 5 3. Αγορά κατοικιών... 9 4. Αγορά καταστημάτων... 14 5. Logistics & Βιομηχανία... 18 6.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΡΗΤΗΣ. 1 ο Εξάμηνο 2016

ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΡΗΤΗΣ. 1 ο Εξάμηνο 2016 1 ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΡΗΤΗΣ 1 ο Εξάμηνο 2016 2 Πίνακας Περιεχομένων 1. Οικονομική επισκόπηση... 3 2. Αγορά γραφείων... 7 3. Αγορά κατοικιών... 11 4. Αγορά καταστημάτων... 16 5. Logistics & Βιομηχανία... 20 6.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑ. 1 ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2016

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑ. 1 ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2016 ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑ 1 ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2016 Οικονομική Επισκόπηση Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιούργησε τις ανάλογες αναταράξεις στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΑΘΗΝΑ 1 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2015

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΑΘΗΝΑ 1 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2015 ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΑΘΗΝΑ 1 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2015 Οικονομική Επισκόπηση Παρά το ευνοϊκό διεθνές οικονομικό περιβάλλον, που προσδιορίζεται από το σχετικά αδύναμο ευρώ και τις μειωμένες τιμές του πετρελαίου, η ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2015 Οικονομική Επισκόπηση Παρά το ευνοϊκό διεθνές οικονομικό περιβάλλον, που προσδιορίζεται από το σχετικά αδύναμο ευρώ και τις μειωμένες τιμές του πετρελαίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2015 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2013. www.danos.com.cy

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2015 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2013. www.danos.com.cy 1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2015 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2013 www.danos.com.cy 2 1. Οικονομία Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, η κυπριακή οικονομία έδειξε κάποια σημάδια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2016 Οικονομική Επισκόπηση Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιούργησε τις ανάλογες αναταράξεις στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2015 Οικονομική Επισκόπηση Το 2015 υπήρξε μια ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα ως αποτέλεσμα της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Ως

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑ 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2016

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑ 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2016 ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑ 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2016 Οικονομική Επισκόπηση Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το 2015 και αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 0,3% το 2016, σύμφωνα με την ΕΕ. Η επιστροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ ο ΕΞΑΜΗΝΟ 1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2016 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2013 www.danos.com.cy 2 1. Οικονομία Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016, η κυπριακή οικονομία έδειξε κάποια σημάδια

Διαβάστε περισσότερα

Η Χρηματοπιστωτική Κρίση και η Ελληνική Αγορά Ακινήτων. Δρ Αριστοτέλης Καρυτινός Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Η Χρηματοπιστωτική Κρίση και η Ελληνική Αγορά Ακινήτων. Δρ Αριστοτέλης Καρυτινός Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Η Χρηματοπιστωτική Κρίση και η Ελληνική Αγορά Ακινήτων Δρ Αριστοτέλης Καρυτινός Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος NBG Real Estate 1 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή: Η 7η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Οκτώβριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» Το βασικό συμπέρασμα: Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μετά την ανακήρυξη του δημοψηφίσματος στο τέλος του Ιουνίου διέκοψε την ασθενική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2014

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2014 ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2014 . 1. Οικονομική Επισκόπηση Η σημαντική πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2013 και 2014 είναι εμφανής με την επιστροφή της ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 2007 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 1 -

ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 2007 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 1 - ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 2007 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Καθαρή Αξία Ενεργητικού ανά μετοχή (NAV/share) προ αναβαλλόμενης φορολογίας: ετήσια μείωση 2% σε 19,97 Έσοδα:

Διαβάστε περισσότερα

ιεύθυνση Οικονοµικής Ανάλυσης και Μελετών Τµήµα Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων sec.realestate@bankofgreece.gr

ιεύθυνση Οικονοµικής Ανάλυσης και Μελετών Τµήµα Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων sec.realestate@bankofgreece.gr ιεύθυνση Οικονοµικής Ανάλυσης και Μελετών Τµήµα Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων sec.realestate@bankofgreece.gr ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ (Γ ΤΡΙΜΗΝΟ ) Σύνοψη: Από το πρώτο τρίµηνο του 2009

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γραφείου ΟΕΥ Λουμπλιάνας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γραφείου ΟΕΥ Λουμπλιάνας ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γραφείου ΟΕΥ Λουμπλιάνας Ιούλιος Αύγουστος 2017 Επιμέλεια: Σπυρίδων Λιόντος, Σύμβουλος ΟΕΥ Α Trnovski Pristan 14, 1000, Ljubljana Τηλ.: +386 1 2811258, Φαξ: +386 1 2811114, E-mail: ecocom-ljubljana@mfa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Κυπριακή Οικονομία & Κτηματαγορά 2014-2015

Κυπριακή Οικονομία & Κτηματαγορά 2014-2015 Κυπριακή Οικονομία & Κτηματαγορά 2014-2015 Μάρτιος 2014 Η πρόβλεψη είναι δύσκολη, ειδικά όταν πρόκειται για το μέλλον. ΑΕΠ & Ανεργία Η μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά το 2013 ήταν

Διαβάστε περισσότερα

NBG Property Services. 3o Συνέδριο Real Estate HELEXPO 2008 Ελληνικές Επενδύσεις στον κόσμο"

NBG Property Services. 3o Συνέδριο Real Estate HELEXPO 2008 Ελληνικές Επενδύσεις στον κόσμο NBG Property Services 3o Συνέδριο Real Estate HELEXPO 2008 Ελληνικές Επενδύσεις στον κόσμο" Η αγορά των ακινήτων σήμερα Είναι γνωστό το 2007 ήταν ιδιαίτερα άσχημη χρονιά για το χώρο του Real Estate τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους 2015

Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους 2015 Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους 2015 Date : 10-03-2016 Το 2015 οι πωλήσεις του Ομίλου ΤΙΤΑΝ σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη, κυρίως λόγω της δυναμικής ανόδου της αγοράς στις ΗΠΑ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 218 Χορηγός: 18 Απριλίου 218 1 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε µήνα από το 1981 Έρευνες Οικονοµικής

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός

Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ RESEARCH INSTITUTE FOR TOURISΜ Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός I. Παγκόσμιος Τουρισμός Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Διαβάστε περισσότερα

η πληρότητα των ξενοδοχείων στο σύνολο της χώρας την ίδια περίοδο, καθώς αυτό αποτελεί μια σημαντική ένδειξη του συνολικού τζίρου των τουριστικών

η πληρότητα των ξενοδοχείων στο σύνολο της χώρας την ίδια περίοδο, καθώς αυτό αποτελεί μια σημαντική ένδειξη του συνολικού τζίρου των τουριστικών ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2005-2008 Η Ελλάδα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, ένας πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ο τουριστικός τομέας αποτελεί, αδιαμφισβήτητα,

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά εύτερης Κατοικίας

Αγορά εύτερης Κατοικίας Αγορά εύτερης Κατοικίας Rhodes Tourism Forum 2006 10-11 Νοεµβρίου Θάλεια ρουσιώτου 1 Η Αγορά της εύτερης Κατοικίας στην Ευρώπη Ιστορικό Χρονολογείται από τη δεκαετία του 70 και συνδέεται άµεσα µε την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο τύπου. Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας

Δελτίο τύπου. Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας Δελτίο τύπου Λευκωσία, 13 Μαρτίου 2015 Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας Αναθεωρούνται οι προβλέψεις της ΕΥ για την πορεία του κυπριακού ΑΕΠ το 2015 από αύξηση 0,3% σε μείωση 0,4%. Για το 2016

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2017 Οικονομική Επισκόπηση Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (προσωρινά στοιχεία, 1 ο τρίμηνο 2017), το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)

Διαβάστε περισσότερα

Επιστρέφει στην ανάπτυξη το 2015 η κυπριακή οικονομία

Επιστρέφει στην ανάπτυξη το 2015 η κυπριακή οικονομία Δελτίο Τύπου Λευκωσία, 19 Ιουνίου 2015 Επιστρέφει στην ανάπτυξη το 2015 η κυπριακή οικονομία Αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 0.3% το 2015 προβλέπεται από την τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ Eurozone Forecast Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 219 Χορηγός: 27 Αυγούστου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ 2005

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ 2005 Αθήνα, 10 Νοεµβρίου 2005 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ 2005 Με βάση τα ιεθνή Πρότυπα Χρηµατοοικονοµικής Πληροφόρησης (.Π.Χ.Π) Ισχυρή Αύξηση Καθαρών Κερδών 54% ( 385εκ.) υναµική Ενίσχυση Εσόδων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 18 Ιανουαρίου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

A Presentation of Agency Services

A Presentation of Agency Services A Presentation of Agency Services Η ΑΓΟΡΑ ΕΠΕΝ ΥΣΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Η Ελλάδα ώς προορισµός εγκατάστασης επιχειρήσεων Σύµφωνα µε έρευνα της Cushman & Wakefield, που δηµοσιεύτηκε τον Οκτώβριο 2005, η Αθήνα βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Real Estate & Development

Real Estate & Development 1. ΚΡΗΤΗ Ευκαιρία για Επένδυση. Πωλείται από την ΑΤΛΑΝΤΙΣ, ή και προσφέρεται για χρηµατοδότηση, έτοιµο Project για κατασκευή, 24 αυτόνοµων ανεξάρτητων πολυτελών κατοικιών. Βρίσκεται σε αναπτυσσόµενη περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2013 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2013 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2017 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2013 Η εταιρία ΔΑΝΟΣ, εξέχον μέλος του διεθνούς οργανισμού BNP PARIBAS REAL ESTATE, ιδρύθηκε το 1968 και είναι κορυφαία εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ ο ΕΞΑΜΗΝΟ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ ο ΕΞΑΜΗΝΟ 1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2015 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2013 www.danos.com.cy 2 1. Οικονομία Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2015, η κυπριακή οικονομία έδειξε κάποια σημάδια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Οικονοµικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διµερών οικονοµικών και εµπορικών σχέσεων, κατά το α 6µηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία)

ΘΕΜΑ : Οικονοµικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διµερών οικονοµικών και εµπορικών σχέσεων, κατά το α 6µηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία) ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ EMBASSY OF GREECE IN SOFIA OFFICE FOR ECONOMIC & COMMERCIAL AFFAIRS Evlogi Georgiev 103, Sofia 1504, Bulgaria, tel.: (003592) 9447959,

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης Σεπτέμβριος 2018

Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης Σεπτέμβριος 2018 Τ: Τ: Τ: Τ4: Τ:6 Τ:6 Τ:6 Τ4:6 Τ:7 Τ:7 Τ:7 Τ4:7 Τ:8 Τ:8 Τ:997 Τ4:998 Τ: Τ4: Τ: Τ4:4 Τ:6 Τ4:7 Τ:9 Τ4: Τ: Τ4: Τ: Τ4:6 Τ:8 Ανάλυση Στοιχείων ΑΕΠ για το ο τρίμηνο 8 Σεπτέμβριος 8 Ανάλυση Στοιχείων ΑΕΠ για το

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

Ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΖΑΓΚΡΕΜΠ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ Ο τουριστικός τομέας είναι παραδοσιακά ο δυναμικότερος κλάδος του τριτογενούς τομέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2018 Οικονομική επισκόπηση Η ανοδική πορεία της οικονομίας συνεχίστηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, το α τρίμηνο του 2018 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑ 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2017

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑ 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2017 ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑ 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2017 Οικονομική Επισκόπηση & Δείκτες Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 2017 ενίσχυσε την εμπιστοσύνη, υποστηρίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2018 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ

Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2018 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2018 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ 2 3 Παγκόσμιο Τουριστικό Περιβάλλον, 2018 ΑΜΕΡΙΚΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ʺΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ"ʺ «Στήήριξη και Ανάάδειξη Πολυνησιωτικώών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019 Χορηγός: 16 Μαΐου 2019 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 8 Νοεμβρίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 219 Χορηγός: 12 Ιουνίου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚYΠΡΟY ΕΥΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ 2 ο Συνεχίζεται η πτωτική πορεία των τιμών κατοικιών το 2 ο τρίμηνο του Ο δείκτης τιμών κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) κατά το 2 ο τρίμηνο

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό

Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό και στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2014 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ 2 Αφίξεις, Εισπράξεις, Πληρωμές ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σηµείωµα για τις Πρόσφατες Οικονοµικές και Νοµισµατικές Εξελίξεις

Σηµείωµα για τις Πρόσφατες Οικονοµικές και Νοµισµατικές Εξελίξεις Σηµείωµα για τις Πρόσφατες Οικονοµικές και Νοµισµατικές Εξελίξεις Εισαγωγή Στη συνεδρία της Επιτροπής Νοµισµατικής Επιτροπής της 6ης Μαρτίου, 2003, τονίστηκε εµφαντικά η ετοιµότητα της Επιτροπής για στενή

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2017

Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2017 Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2017 Date : 27-07-2017 Το πρώτο εξάμηνο του έτους συνεχίστηκε η άνοδος αποτελεσμάτων του Ομίλου ΤΙΤΑΝ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 773,8 εκ., παρουσιάζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27 Αυγούστου 2015 Αποτελέσµατα Β Τριµήνου / Α Εξαµήνου 2015 Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης Ο Όµιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2013 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2013 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2016 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2013 Η εταιρία ΔΑΝΟΣ, εξέχον μέλος του διεθνούς οργανισμού BNP PARIBAS REAL ESTATE, ιδρύθηκε το 1968 και είναι κορυφαία εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014 ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Το 2013 καταγράφεται ως έτος που επιτεύχθηκε σημαντική βελτίωση μακροοικονομικών ανισορροπιών που χαρακτήριζαν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάµη Καρατάση 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax:210 92 33 977 11 Tsami Karatassi, 117 42 Athens, Greece,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή: Η 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Ιούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑ 1 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2017

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑ 1 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2017 ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑ 1 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2017 Οικονομική Επισκόπηση Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (προσωρινά στοιχεία, 1 ο τρίμηνο 2017), το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) βάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2017 Οικονομική Επισκόπηση & Δείκτες Αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ (ετήσια ποσοστιαία μεταβολή) Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Οκτώβριος 2010 1. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Κύρια χαρακτηριστικά της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

χώρας το δεκάμηνο του 2014 ξεπέρασαν το σύνολο των διανυκτερεύσεων ολόκληρου του έτους 2013.

χώρας το δεκάμηνο του 2014 ξεπέρασαν το σύνολο των διανυκτερεύσεων ολόκληρου του έτους 2013. Σημαντική ήταν η αύξηση που παρουσίασε ο εισερχόμενος τουρισμός προς τη χώρα μας την τελευταία διετία (2013-2014), καθώς οι αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών εκτιμάται ότι ξεπέρασαν το επίπεδο ρεκόρ των

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2010

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2010 Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2010 Βελτίωση δεικτών ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου παρά τη δυσμενή συγκυρία Καθαρά κέρδη 105εκ. 1 το εννεάμηνο του 2010, μειωμένα κατά 62% έναντι της αντίστοιχης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Κείμενο πολιτικής Προτάσεις του ΣΕΤΕ. Αλέξανδρος Λαμνίδης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Κείμενο πολιτικής Προτάσεις του ΣΕΤΕ. Αλέξανδρος Λαμνίδης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κείμενο πολιτικής Προτάσεις του ΣΕΤΕ Αλέξανδρος Λαμνίδης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ Βασικά μεγέθη ελληνικού τουρισμού Διεθνείς Ταξιδιωτικές Εισπράξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Ο επιχειρηματικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς τομείς της τουριστικής αγοράς παγκοσμίως. Συνέργιες Αγορών Ο επιχειρηματικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς τομείς της τουριστικής

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2018

Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2018 Αποτελέσματα Α Εξαμήνου Date : 26-07- Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψε μείωση πωλήσεων αλλά βελτίωση κερδών το 1ο εξάμηνο. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 712,5 εκ., παρουσιάζοντας κάμψη κατά 61,3 εκ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Σύνοψη Εαρινής Έκθεσης 2019 Μάιος Το έτος 2018, ο προϋπολογισμός, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατέγραψε πλεονασματικό ισοζύγιο, το οποίο σε επίπεδο Γενική Κυβέρνησης (ΓΚ),

Διαβάστε περισσότερα

6 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

6 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 6 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή Η 6η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Ιούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2013 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2013 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2018 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2013 Η εταιρία ΔΑΝΟΣ, εξέχον μέλος του διεθνούς οργανισμού BNP PARIBAS REAL ESTATE, ιδρύθηκε το 1968 και είναι κορυφαία εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2016 Ενοίκια γρα Οικονομική Επισκόπηση Η ελληνική οικονομία επανέρχεται σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το Γ 3μηνο του 2016 σημειώθηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά

Διαβάστε περισσότερα

Εαρινές προβλέψεις : H ευρωπαϊκή ανάκαµψη διατηρεί τη δυναµική της, αν και υπάρχουν νέοι κίνδυνοι

Εαρινές προβλέψεις : H ευρωπαϊκή ανάκαµψη διατηρεί τη δυναµική της, αν και υπάρχουν νέοι κίνδυνοι IP/11/565 Βρυξέλλες, 13 Μαΐου 2011 Εαρινές προβλέψεις 2011-12: H ευρωπαϊκή ανάκαµψη διατηρεί τη δυναµική της, αν και υπάρχουν νέοι κίνδυνοι Η οικονοµία της ΕΕ αναµένεται ότι θα εδραιώσει περαιτέρω τη σταδιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Ιανουάριος 2013

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Ιανουάριος 2013 Τεύχος 13/1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Ιανουάριος 213 Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στοχεύουν στην αποτύπωση των αντιλήψεων των επιχειρηματιών και καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεάμηνου 2013

Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεάμηνου 2013 Οικονομικά Αποτελέσματα Εννεάμηνου 2013 Date : 12-11-2013 Ενίσχυση των θετικών τάσεων που άρχισαν να διαγράφονται εντός του 2013 παρουσίασε ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, παρά την αβεβαιότητα και τις δύσκολες συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

1.100 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ Κωδικός Ακινήτου 1.101 Χανίων Χανίων Χαλέπα 461τµ 0,8 0,6 10/1/2010 79 Ηµεροµηνία Λήξης 30/3/2010 Ακίνητο εντός σχεδίου πόλεως Χανίων, εκτάσεως 461τµ, κατάλληλο για οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Ν. ΧΑΝΙΩΝ ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ : ΕΝΤΟΝΗ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ. ΜΟΡΦΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ : ΜΑΖΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΑΜΜΟΣ ΗΛΙΟΣ ΘΑΛΛΑΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 14 Δεκεμβρίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

SFS GROUP PUBLIC COMPANY LIMITED

SFS GROUP PUBLIC COMPANY LIMITED SFS GROUP PUBLIC COMPANY LIMITED ΕΝ ΕΙΞΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 24 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ένδειξη αποτελέσµατος και επεξηγηµατική κατάσταση 2-3 Ενοποιηµένος Λογαριασµός Αποτελεσµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Σόφια, 11 Ιανουαρίου 2012 Α.Π.: ΟΕΥ 3070/1/ΑΣ 61

Σόφια, 11 Ιανουαρίου 2012 Α.Π.: ΟΕΥ 3070/1/ΑΣ 61 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ EMBASSY OF GREECE IN SOFIA OFFICE FOR ECONOMIC & COMMERCIAL AFFAIRS Evlogi Georgiev 103, Sofia 1504, Bulgaria, tel.: (003592) 9447959,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία

Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών (web: http://www.minfin.bg/en/page/542) και τα ενημερωμένα στατιστικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 17 Χορηγός: 22 Ιανουαρίου 18 1 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 18 Νοεμβρίου 2011

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 18 Νοεμβρίου 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 18 Νοεμβρίου 2011 Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Εξ αφορμής των παρατηρήσεων που περιέχονται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διεύθυνσης Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικό Σηµείωµα. Η Ελλάδα σε Αριθµούς περιλαµβάνονται στην τρέχουσα έκδοση του τόµου «Η Ελλάδα σε Αριθµούς».

Εισαγωγικό Σηµείωµα.  Η Ελλάδα σε Αριθµούς περιλαµβάνονται στην τρέχουσα έκδοση του τόµου «Η Ελλάδα σε Αριθµούς». www.findbiz.gr Η Ελλάδα σε Αριθµούς 2017 Εισαγωγικό Σηµείωµα Το τελευταίο διάστηµα η οικονοµική δραστηριότητα στην Ελλάδα επηρεάστηκε δυσµενώς, µετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στην αγορά από την επιβολή

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό μας εταιρικό στιλ περιλαμβάνει τέτοια στοιχεία όπως:

Το δικό μας εταιρικό στιλ περιλαμβάνει τέτοια στοιχεία όπως: Ο Τουριστικός Οργανισμός TEZ TOUR ιδρύθηκε το 1994, και κατέχει ηγετική θέση στον τομέα του εξερχόμενου τουρισμού από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2012

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2012 1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2012 2 Περιεχόμενα Πίνακας περιεχομένων 2 1. Κύπρος γενικά 3 2. Οικονομική Επισκόπηση 4-5 3. Η Κυπριακή Αγορά Ακινήτων 5 4. Εμπορική Αγορά 6-9 5. Οικιστική Αγορά 10-12

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Διευθύνοντος Σύμβουλου

Χαιρετισμός Διευθύνοντος Σύμβουλου Χαιρετισμός Διευθύνοντος Σύμβουλου Το 2015 ήταν ακόμα μια χρονιά προκλήσεων για την οικονομία, που όμως άφησε πίσω του καλύτερα μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και προοπτικές. Ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπέρασε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Οκτώβριος 2012

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Οκτώβριος 2012 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Οκτώβριος 212 Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στοχεύουν στην αποτύπωση των αντιλήψεων των επιχειρηματιών και καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019 Χορηγός: 26 Φεβρουαρίου 2019 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2014

Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2014 Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2014 Date : 31-07-2014 Το πρώτο εξάμηνο του 2014 η πλειοψηφία των αγορών του Ομίλου, και ιδίως ο τομέας των ΗΠΑ, κινήθηκαν ανοδικά, όμως η έλλειψη παροχής φυσικού αερίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ. 30, ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο A Εξάμηνο 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα A Εξαμήνου 2016

Αποτελέσματα A Εξαμήνου 2016 Αποτελέσματα A Εξαμήνου 2016 Date : 28-07-2016 Το 1o εξάμηνο του 2016 ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψε βελτίωση αποτελεσμάτων, κυρίως χάρη στην αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ και τη βελτίωση των

Διαβάστε περισσότερα

Εαρινές οικονοµικές προβλέψεις της Επιτροπής : Ανάκαµψη της ανάπτυξης

Εαρινές οικονοµικές προβλέψεις της Επιτροπής : Ανάκαµψη της ανάπτυξης IP/06/588 Βρυξέλλες 8 Μαΐου 2006 Εαρινές οικονοµικές προβλέψεις της Επιτροπής 2006-2007: Ανάκαµψη της ανάπτυξης Η οικονοµική ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα σηµειώσει το 2006 ανάκαµψη κατά 2,3% στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Τριµηνιαία ενηµέρωση για την απασχόληση και την οικονοµία Βασικά µεγέθη & συγκριτικοί δείκτες

Τριµηνιαία ενηµέρωση για την απασχόληση και την οικονοµία Βασικά µεγέθη & συγκριτικοί δείκτες ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ιοσκούρων 4 & Πολυγνώτου ΑΘΗΝΑ 105 55 Τηλ. 2103310080, Fax: 2103310083 E-mail: info@kpolykentro.gr Τριµηνιαία ενηµέρωση για την απασχόληση και την οικονοµία Βασικά µεγέθη & συγκριτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2013 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2013 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2017 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ 2013 Η εταιρία ΔΑΝΟΣ, εξέχον μέλος του διεθνούς οργανισμού BNP PARIBAS REAL ESTATE, ιδρύθηκε το 1968 και είναι κορυφαία εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία

Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία Η ενίσχυση του κλίματος αβεβαιότητας σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. A. Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας * Μάρτιος 2010

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. A. Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας * Μάρτιος 2010 Τεύχος 19 Μάρτιος 21 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ A. Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας * Μάρτιος 21 Οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στοχεύουν στην αποτύπωση των αντιλήψεων των επιχειρηματιών

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωμα για την Αλβανική Οικονομία, έτους 2009

Σημείωμα για την Αλβανική Οικονομία, έτους 2009 Σημείωμα για την Αλβανική Οικονομία, έτους 2009 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2014: Αργή ανάκαμψη με πολύ χαμηλό πληθωρισμό

Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2014: Αργή ανάκαμψη με πολύ χαμηλό πληθωρισμό Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2014: Αργή ανάκαμψη με πολύ χαμηλό πληθωρισμό Οι φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ισχνή οικονομική ανάπτυξη για το υπόλοιπο του

Διαβάστε περισσότερα

C.C.C. TOURIST ENTERPRISES PUBLIC COMPANY LIMITED. Έκθεση και Συνοπτικές Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις

C.C.C. TOURIST ENTERPRISES PUBLIC COMPANY LIMITED. Έκθεση και Συνοπτικές Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις Έκθεση και Συνοπτικές Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις Για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2018 μέχρι 30 Ιουνίου 2018 ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Διαβάστε περισσότερα

- Εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών δεικτών

- Εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών δεικτών - Εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών δεικτών Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, το δ τρίμηνο 2014, το βουλγαρικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση. Σε ό,τι αφορά το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

: Οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, κατά το α 6μηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία)

: Οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, κατά το α 6μηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία) ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ EMBASSY OF GREECE IN SOFIA OFFICE FOR ECONOMIC & COMMERCIAL AFFAIRS Evlogi Georgiev 103, Sofia 1504, Bulgaria, tel.: (003592) 9447959,

Διαβάστε περισσότερα