Ταχ. ιεύθυνση :Σίνα 2 4 ΠΡΟΣ: ΑΠΟ ΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ. «Οδηγίες συµπλήρωσης περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ (έντυπα 050 και 051 ΦΠΑ, ΕΚ ΟΣΗ 2002)»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ταχ. ιεύθυνση :Σίνα 2 4 ΠΡΟΣ: ΑΠΟ ΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ. «Οδηγίες συµπλήρωσης περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ (έντυπα 050 και 051 ΦΠΑ, ΕΚ ΟΣΗ 2002)»"

Transcript

1 . ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα 25 Φεβρουαρίου 2002 ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αρ.Πρωτ /5473/691/0014 ΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η ΦΠΑ ΠΟΛ ΤΜΗΜΑΤΑ Α και Β Ταχ. ιεύθυνση :Σίνα 2 4 Αθήνα ΠΡΟΣ: ΑΠΟ ΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ Πληροφορίες : ΙΑΝΟΜΗΣ Α Τµήµα Αικ.Καρύδα Β. εδεµάδης Β Τµήµα Λ.Αµβρουδή Τηλέφωνα : FAX : ΘΕΜΑ : «Οδηγίες συµπλήρωσης περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ (έντυπα 050 και 051 ΦΠΑ, ΕΚ ΟΣΗ 2002)» Α.ΓΕΝΙΚΑ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όπως είναι ήδη γνωστό η χώρα µας από 1/1/2001 εντάχθηκε στην ζώνη του ΕΥΡΩ. εδοµένου ότι, από την 1 Ιανουαρίου 2002 οι συναλλαγές πραγµατοποιούνται αποκλειστικά και µόνο µε το νόµισµα αυτό, ήταν απαραίτητη η αλλαγή των εντύπων ΦΠΑ, προκειµένου να καλυφθούν οι νέες ανάγκες. Με την ευκαιρία αυτής της αλλαγής κρίθηκε σκόπιµη η απλοποίηση των εντύπων έτσι ώστε να διευκολυνθούν τόσο οι υποκείµενοι στο φόρο όσο και οι φορολογικές υπηρεσίες (.Ο.Υ.). Ετσι σχεδιάστηκαν νέα έντυπα για τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ οι οποίες θα υποβληθούν αποκλειστικά σε ΕΥΡΩ και αφορούν φορολογικές περιόδους µετά την 1 η Ιανουαρίου Υπενθυµίζεται ότι, τα ποσά που θα είναι πλέον εκφρασµένα σε ΕΥΡΩ θα εµφανίζονται υποχρεωτικά µε δύο (2) τουλάχιστον δεκαδικά ψηφία και θα πρέπει σ αυτά να σηµειώνεται ευκρινώς η υποδιαστολή. Εάν το ποσό είναι ακέραιος αριθµός, θα πρέπει και σ αυτή την περίπτωση να αναγράφεται ως δεκαδικός, δηλαδή, µετά την υποδιαστολή να έχει δύο µηδενικά ψηφία. Αντίθετα τα νέα έντυπα αυτά δεν ισχύουν για περιοδικές δηλώσεις που αφορούν φορολογικές περιόδους µέχρι 31/12/2001. Σηµειώνεται ότι, εκτός από την απλοποίηση που έγινε στους κωδικούς που πρέπει να συµπληρωθούν στο έντυπο, αλλαγή επήλθε και στους πίνακες της περιοδικής δήλωσης. Συνέπεια αυτού είναι :

2 I) oι εισροές και οι εκροές της περιόδου καθώς και η εκκαθάριση του φόρου να γίνεται στην πρώτη σελίδα πλέον του εντύπου, ΙΙ)οι πίνακες που υπήρχαν στην πρώτη σελίδα του εντύπου της περιοδικής δήλωσης της Α κατηγορίας (Β1, Β2 : Αναγωγής εισροών σε ακαθάριστα έσοδα τεκµαρτών λιανικών πωλήσεων και Γ : Υπολογισµού αξίας φορολογητέων εκροών), µεταφέρθηκαν στη δεύτερη σελίδα του νέου εντύπου, ΙΙΙ)οι πίνακες που υπήρχαν στην πρώτη σελίδα του εντύπου της περιοδικής δήλωσης της Β και Γ κατηγορίας(β : Μετάταξης στο κανονικό καθεστώς, Γ : Πακέτα πρακτορείου ταξιδίων), δεν υπάρχουν πια επί του νέου εντύπου αλλά σκόπιµο είναι να συντάσσονται οι πίνακες αυτοί σε ξεχωριστό έντυπο το οποίο θα φυλάσσεται στο αρχείο της επιχείρησης. Αναλυτικές οδηγίες για την συµπλήρωσή τους περιλαµβάνονται στο Παράρτηµα Ι και ΙΙ της παρούσας. 2.ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΠΕΡΙΟ ΙΚΗ ΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΕΝΤΥΠΟ 2.1.Υποχρέωση να υποβάλλουν περιοδική δήλωση έχουν οι υποκείµενοι στο φόρο που ενεργούν φορολογητέες πράξεις ή και απαλλασσόµενες µε δικαίωµα έκπτωσης του φόρου, καθώς και πράξεις φορολογητέες εκτός Ελλάδος µε δικαίωµα έκπτωσης. Η υποχρέωση υποβολής της περιοδικής δήλωσης για φορολογικές περιόδους, υπάρχει από 1/1/1996 ανεξάρτητα από το εάν το αποτέλεσµα της περιοδικής δήλωσης είναι χρεωστικό για καταβολή µέχρι 1000 δρχ. (ή 3 ΕΥΡΩ από 1/1/2002) ή µηδενικό, ή πιστωτικό για συµψηφισµό ή επιστροφή, ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων ΚΒΣ και ανεξάρτητα από το αν διενεργήθηκαν ενδοκοινοτικές συναλλαγές ή όχι στη συγκεκριµένη φορολογική περίοδο. Η υποχρέωση αυτή δεν υπάρχει στην περίπτωση που η επιχείρηση µε δήλωση µεταβολών δήλωσε ότι βρίσκεται σε αδράνεια και έχει ακυρώσει τα φορολογικά της στοιχεία. Υποχρέωση να υποβάλλουν περιοδική δήλωση έχουν και: α) οι επιχειρήσεις παραγωγής βιοµηχανοποιηµένων καπνών, καθώς και οι εισαγωγείς βιοµηχανοποιηµένων καπνών, και γενικά οι εγκεκριµένοι αποθηκευτές, οι εγγεγραµµένοι επιτηδευµατίες, β) οι επιχειρήσεις παραγωγής και λοιποί εγκεκριµένοι αποθηκευτές πετρελαιοειδών προϊόντων, γ) οι επιχειρήσεις παραγωγής και οι λοιποί εγκεκριµένοι αποθηκευτές αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών, δ) οι επιχειρήσεις παραγωγής, εισαγωγής και ενδοκοινοτικής απόκτησης αυτοκινήτων και µοτοσυκλετών (καινούργιων ή µεταχειρισµένων). Σηµειώνεται ότι, αναφορικά µε τους εγκεκριµένους αποθηκευτές των παραπάνω περιπτώσεων α,β,γ, καθώς και τους εγγεγραµµένους επιτηδευµατίες ή εισαγωγείς της παραπάνω περίπτωσης α, µε τις Α.Υ.Ο..634/435/ και.635/436/ παρασχέθηκε δικαίωµα έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών, µε βάση συνοδευτική κατάσταση και σφράγιση των πρωτότυπων τιµολογίων ή παρόµοιων αποδεικτικών στοιχείων, από την αρµόδια Τελωνειακή αρχή. Για το λόγο αυτό η περιοδική δήλωση που θα υποβληθεί στην συνέχεια στην αρµόδια.ο.υ. αποσκοπεί κυρίως: - στην τυχόν αναπροσαρµογή των αξιών και φόρων εκροών, - στο διακανονισµό του φόρου εισροών,

3 - στη συλλογή στοιχείων των ενδοκοινοτικών συναλλαγών, των αξιών και φόρων εκροών/εισροών και άλλων οικονοµικών πληροφοριακών στοιχείων, απαραίτητων για τις ενδοκοινοτικές επαληθεύσεις του VIES, - στη τυχόν εκκαθάριση του φόρου που προκύπτει από διακανονισµούς κ.λ.π. ή στην άσκηση αιτήµατος επιστροφής ΦΠΑ, σύµφωνα µε το άρθρο 34 ν.2859/2000 και - σε ελεγκτικές επαληθεύσεις. Σηµειώνεται ακόµα ότι, όσες επιχειρήσεις της περίπτωσης δ πραγµατοποιούν ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αυτοκινήτων και µοτοσυκλετών και λοιπών µεταφορικών µέσων και καταβάλλουν ΦΠΑ στο Τελωνείο, σύµφωνα µε την παρ.7 του άρθρου 38 ν.2859/2000, το άρθρο 80 ν.2127/93 και την ΑΥΟ.367/95, µε την περιοδική δήλωση, συµψηφίζουν τον ΦΠΑ που καταβάλανε στο Τελωνείο. ε)το υπό ίδρυση νοµικό ή φυσικό πρόσωπο. Στην περίπτωση αυτή το προσωρινό βιβλίο του ιδρυτή που τηρεί ως προς τις υποχρεώσεις του ΦΠΑ, εξοµοιώνεται µε βιβλίο Β κατηγορίας ΚΒΣ, ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων που θα τηρήσει η υπό ίδρυση επιχείρηση. στ) τα πρόσωπα που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς µεταπωλητών µεταχειρισµένων αγαθών και αντικειµένων καλλιτεχνικής, συλλεκτικής ή αρχαιολογικής αξίας (άρθρο 45 ν.2859/2000) ή στο ειδικό καθεστώς για τις πωλήσεις σε δηµοπρασία (άρθρο 46 ν.2859/2000) και ζ) τα πρόσωπα που είναι εκµεταλλευτές φορολογικής αποθήκης του άρθρου 26 ν.2859/2000, ή εναποθέτες σε αυτές Υποκείµενοι µε Β ή Γ κατηγορίας βιβλία ΚΒΣ υποβάλλουν το έντυπο 050- ΦΠΑ, τόσο για τακτικές όσο και για έκτακτες περιοδικές δηλώσεις. Αυτό ισχύει ακόµα και αν για κάποιους κλάδους τους (πρατήριο υγρών καυσίµων, αποκλειστικά λιανεµπόριο σε κινητές λαϊκές αγορές και περίπτερο) τηρούν βιβλία Α κατηγορίας ΚΒΣ (εξαιρούνται Α.Ε. ή Ε.Π.Ε.) Στην τελευταία αυτή περίπτωση, για τη µετατροπή των αγορών σε τεκµαρτά έσοδα θα χρησιµοποιείται ως σηµείωµα (το οποίο θα παραµένει στην επιχείρηση), η δεύτερη σελίδα του εντύπου 051-ΦΠΑ, αλλά τα δεδοµένα του βιβλίου Α κατηγορίας θα συναθροίζονται µε αυτά των βιβλίων Β ή και Γ κατηγορίας. Το ηµόσιο όταν ασκεί δραστηριότητες που υπάγονται στο ΦΠΑ, αν και δεν είναι υποχρεωµένο να τηρεί βιβλία ΚΒΣ, υποβάλλει το έντυπο 050-ΦΠΑ. Υποκείµενοι µε Α κατηγορίας βιβλία ΚΒΣ υποβάλλουν το έντυπο 051-ΦΠΑ, τόσο για τακτικές, όσο και για έκτακτες περιοδικές δηλώσεις. 3.ΠΟΙΟΙ ΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΠΕΡΙΟ ΙΚΗ ΗΛΩΣΗ 3.1. εν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν περιοδική δήλωση: α) Οι υποκείµενοι στο φόρο, που ενεργούν αποκλειστικά πράξεις απαλλασσόµενες χωρίς δικαίωµα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους. β) Τα µη υποκείµενα στο φόρο νοµικά πρόσωπα. γ) Τα µη υποκείµενα στο φόρο φυσικά πρόσωπα. δ) Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 ν.2859/2000 ε) Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδράνεια ή έχουν αναστείλει τις εργασίες τους εφόσον έχουν υποβάλει σχετική δήλωση µεταβολής-µετάταξης και έχουν ακυρώσει τα στοιχεία του ΚΒΣ.

4 στ) Επιχειρήσεις µε αντικείµενο εργασιών την αποκλειστική εκµετάλλευση µέχρι και επτά ενοικιαζοµένων δωµατίων-διαµερισµάτων εφόσον έχουν ζητήσει απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων του ΚΒΣ. 3.2.Εξαιρετικά όµως, τα πιο πάνω πρόσωπα υποβάλλουν έκτακτη περιοδική δήλωση, στις περιπτώσεις που τύχει να καταστούν υπόχρεα σε φόρο, όπως : -Στην περίπτωση που ενεργούν ως λήπτες αγαθών και υπηρεσιών, όταν δεν υπάρχει υποχρέωση ορισµού φορολογικού αντιπροσώπου (περ.ε παρ.4 άρθρου 36 Ν.2859/2000) και σε κάθε περίπτωση που δεν έχει ορισθεί φορολογικός αντιπρόσωπος, ενώ υπήρχε υποχρέωση ορισµού του. -Στην περίπτωση πώλησης παγίου από επιχείρηση που βρίσκεται σε αδράνεια και έχει ακυρώσει τα φορολογικά της στοιχεία, για την απόδοση του ΦΠΑ που αναλογεί στην συναλλαγή αυτή. -Στην περίπτωση που καθίστανται υποκείµενοι λόγω περιστασιακής παράδοσης καινούργιου µεταφορικού µέσου σε άλλο κράτος-µέλος. Ειδικά τα πρόσωπα των πιο πάνω περιπτώσεων α, β και γ της παραγράφου 3.1 υποχρεούνται να υποβάλλουν έκτακτη περιοδική δήλωση στην περίπτωση διενέργειας φορολογητέων, υποχρεωτικά ή προαιρετικά ενδοκοινοτικών αποκτήσεων. Την ίδια υποχρέωση έχουν οι επιχειρήσεις που εκµεταλλεύονται αποκλειστικά µέχρι και επτά (7) ενοικιαζόµενα δωµάτια, οι εκµεταλλευτές ΤΑΞΙ και οι εκµεταλλευτές σκαφών παράκτιας αλιείας µήκους µέχρι 12 µέτρων και οι σπογγαλιείς του ειδικού καθεστώτος κατ αποκοπή καταβολής του φόρου, που υπολογίζουν και αποδίδουν ΦΠΑ µε τις σχετικές ΑΥΟ. Η υποχρέωση υποβολής έκτακτης περιοδικής δήλωσης, υπάρχει ακόµα και αν ο ΦΠΑ των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων προϊόντων µε ΕΦΚ ή καινούργιων µεταφορικών µέσων καταβλήθηκε µε ειδική δήλωση στο Τελωνείο. Εξυπακούεται ότι, στην περίπτωση αυτή ο ΦΠΑ δεν θα καταβληθεί εκ νέου και στη.ο.υ. µε την έκτακτη περιοδική δήλωση, δεδοµένου ότι η δήλωση αυτή υποβάλλεται µόνο για την απεικόνιση των ενδοκοινοτικών συναλλαγών. Στην περίπτωση αυτή, η περιοδική δήλωση υποβάλλεται στον επόµενο µήνα από αυτόν που διενεργήθηκαν οι συναλλαγές αυτές και µέχρι τις 15 του µήνα αυτού ή την επόµενη εργάσιµη ηµέρα, αν η 15 η είναι αργία. 4.ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟ ΙΚΗ ΗΛΩΣΗ 4.1.Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται µετά τη λήξη της φορολογικής περιόδου η οποία ορίζεται ως εξής: α) Υπόχρεοι που διενεργούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων ΚΒΣ που τηρούν : Μηνιαία Σηµείωση : Η υποχρέωση µηνιαίας υποβολής περιοδικών δηλώσεων ισχύει ακόµα και στην περίπτωση υποβολής δήλωσης µεταβολών όπου θα δηλώνεται η διακοπή της διενέργειας ενδοκοινοτικών συναλλαγών. Η υποχρέωση αυτή υπάρχει µέχρι το τέλος της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου µέσα στην οποία συντελέστηκε και γνωστοποιήθηκε η µεταβολή. Η

5 µεταβολή αυτή µπορεί να δηλωθεί εµπρόθεσµα µέχρι 10 Ιανουαρίου του επόµενου έτους µε ηµεροµηνία µεταβολής την 31 εκεµβρίου του λήξαντος έτους. Αν φυσικά µέσα στην τρέχουσα ή επόµενη χρήση αρχίσει και πάλι η διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών θα υποβληθεί εκ νέου δήλωση µεταβολών και η φορολογική τους περίοδος θα γίνει και πάλι µηνιαία. β) Υπόχρεοι που δεν διενεργούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές: Με βιβλία Γ κατηγορίας ΚΒΣ και το ηµόσιο όταν υπόκειται σε ΦΠΑ : Μηνιαία Με βιβλία Β κατηγορίας ΚΒΣ : ίµηνη Με βιβλία Α κατηγορίας ΚΒΣ : Τρίµηνη Στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις η περιοδική δήλωση υποβάλλεται µέχρι την εικοστή (20) ηµέρα του µήνα που ακολουθεί την κατά περίπτωση φορολογική περίοδο µε τις παρατιθέµενες παρακάτω διακρίσεις. Σηµειώνεται ότι, αν τηρούνται περισσότερες από µια κατηγορίες βιβλίων η φορολογική περίοδος ακολουθεί την ανώτερη κατηγορία βιβλίων. Ι.Προκειµένου για περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλονται στη.ο.υ.: H προθεσµία υποβολής µετά τη λήξη της φορολογικής περιόδου εξαρτάται από το τελευταίο ψηφίο (ή αν αυτό είναι 0 από τα δύο τελευταία ψηφία) του Αριθµού Φορολογικού Μητρώο (ΑΦΜ) του υπόχρεου. Ειδικότερα : Tελευταίο ψηφίο ΑΦΜ Προθεσµία υποβολής 1 20 ηµέρες από τη λήξη της φορολογικής περιόδου. Αν είναι αργία, η επόµενη εργάσιµη. 2 Η επόµενη εργάσιµη αυτής που ισχύει για όσους ο ΑΦΜ λήγει σε 1 3 Η επόµενη εργάσιµη αυτής που ισχύει για όσους ο ΑΦΜ λήγει σε 2 4 Η επόµενη εργάσιµη αυτής που ισχύει για όσους ο ΑΦΜ λήγει σε 3 5 Η επόµενη εργάσιµη αυτής που ισχύει για όσους ο ΑΦΜ λήγει σε 4 6 Η επόµενη εργάσιµη αυτής που ισχύει για όσους ο ΑΦΜ λήγει σε 5 7 Η επόµενη εργάσιµη αυτής που ισχύει για όσους ο ΑΦΜ λήγει σε 6 8 Η επόµενη εργάσιµη αυτής που ισχύει για όσους ο ΑΦΜ λήγει σε 7 9 Η επόµενη εργάσιµη αυτής που ισχύει για όσους ο ΑΦΜ λήγει σε 8 10,20,30,40,50 Η επόµενη εργάσιµη αυτής που ισχύει για όσους ο ΑΦΜ λήγει σε 9 60,70,80,90,00 Η επόµενη εργάσιµη αυτής που ισχύει για όσους ο ΑΦΜ λήγει σε 10,20,30,40,50

6 ΙΙ.Προκειµένου για περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλονται µε την χρήση ηλεκτρονικής µεθόδου (TAXISnet) : Η προθεσµία υποβολής µόνο για τις αρχικές εµπρόθεσµες περιοδικές δηλώσεις παρατείνεται µέχρι την 5 η ηµέρα του µεθεπόµενου µήνα που ακολουθεί την λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση. Εξυπακούεται ότι η ανωτέρω προθεσµία δεν ισχύει προκειµένου για περιοδικές δηλώσεις: - εκπρόθεσµες αρχικές, - εµπρόθεσµες τροποποιητικές, - εκπρόθεσµες τροποποιητικές, - εκτακτες Σε περίπτωση υποχρεωτικής µετάταξης επιχείρησης από το τεκµαρτό καθεστώς µε Α κατηγορίας βιβλία (χωρίς ενδοκοινοτικές συναλλαγές), κατά την διάρκεια της χρήσης στο κανονικό καθεστώς µε Β κατηγορίας βιβλία, η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων θα γίνει ανάλογα µε την ηµεροµηνία της µετάταξης. ηλαδή, εάν η µετάταξη γίνει : α) Τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, η επιχείρηση θα υποβάλλει δίµηνη δήλωση τον Μάρτιο µε τα δεδοµένα των µηνών αυτών, διαγραµµίζοντας το 1 ο δίµηνο. β) Τον Μάρτιο, η επιχείρηση θα υποβάλλει µια περιοδική δήλωση µε τα δεδοµένα Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου, τον Μάϊο, διαγραµµίζοντας το 2 ο δίµηνο (δεδοµένου ότι στις 31/3 είχε ήδη Β κατηγορίας βιβλία). γ) Τον Απρίλιο, η επιχείρηση θα υποβάλλει δίµηνη δήλωση τον Μαϊο µε τα δεδοµένα µόνον του µηνός Απριλίου διαγραµµίζοντας το 2 ο δίµηνο (τα δεδοµένα του Μαρτίου έχουν ήδη συµπεριληφθεί στην περιοδική δήλωση του 1 ου τρίµηνου). δ) Τον Μάϊο ή Ιούνιο, η επιχείρηση θα υποβάλλει δήλωση για την περίοδο 1 η Απριλίου µέχρι 30 Ιουνίου, τον Ιούλιο διαγραµµίζοντας το 3 ο δίµηνο. Εξυπακούεται ότι, σε κάθε περίπτωση, για το διάστηµα που η επιχείρηση τηρούσε βιβλία Α κατηγορίας οι εκροές προκύπτουν µε αναγωγή από τις αγορές Σε περίπτωση οριστικής παύσης εργασιών, διακοπής της φορολογητέας δραστηριότητας, ή λήξη της διαχειριστικής περιόδου, σε ηµεροµηνία πριν από τη λήξη της φορολογικής περιόδου, η ηµεροµηνία αυτή θεωρείται και ηµεροµηνία λήξης της φορολογικής περιόδου. Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται εντός 20 ηµερών από την ηµεροµηνία αυτή Κατ εξαίρεση, στην περίπτωση οριστικής παύσης εργασιών λόγω: - λήξης νοµικού προσώπου και ενώσεων προσώπων - θανάτου του υποκειµένου επιτηδευµατία η περιοδική δήλωση υποβάλλεται εντός 20 ηµερών από την εµπρόθεσµη υποβολή της δήλωσης οριστικής παύσης. Παραδείγµα: ιαλυτικό Οµόρρυθµης Εταιρείας δηµοσιεύεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών µε ηµεροµηνία 3/9/2001. Η προθεσµία υποβολής της εµπρόθεσµης δήλωσης οριστικής παύσης των εργασιών είναι µέχρι την 3/10/2001. Εστω ότι η Ο.Ε. υποβάλει τη δήλωση της οριστικής παύσης εργασιών την 26 Σεπτεµβρίου την Η προθεσµία της εµπρόθεσµης υποβολής της περιοδικής δήλωσης της τελευταίας φορολογικής περιόδου είναι µέχρι της 16/10/2001.

7 4.5. Σηµειώνεται ότι, η ίδια εξαίρεση ισχύει και στην περίπτωση έναρξης εργασιών νοµικών προσώπων. ηλαδή, η περιοδική δήλωση της πρώτης φορολογικής περιόδου υποβάλλεται εµπρόθεσµα και εντός 20 ηµερών από την εµπρόθεσµη υποβολή της δήλωσης έναρξης εργασιών. 5.ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΠΕΡΙΟ ΙΚΗ ΗΛΩΣΗ Η έκτακτη περιοδική δήλωση υποβάλλεται στις παρακάτω προθεσµίες: 1) Προκειµένου για λήπτη αγαθών και υπηρεσιών, είτε αυτός είναι µη υποκείµενος ή απαλλασσόµενος (δηλαδή, πρόσωπο του Κεφαλαίου Α3 της παρούσας), είτε υποκείµενος, που πρέπει σύµφωνα µε την ΑΥΟ /1797/ΠΟΛ.1214/94, να υποβάλλει έκτακτη περιοδική δήλωση, στις προθεσµίες που ορίζονται από το άρθρο 2 της ΑΥΟ /4/ΠΟΛ.1005/93 όπως αυτή τροποποιήθηκε µε την ΑΥΟ ΠΟΛ.1115/93. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται, µέσα σε 15 ηµέρες από την ηµεροµηνία εγγραφής της σχετικής πίστωσης του λογαριασµού του προµηθευτή στα βιβλία του υπόχρεου (αν τηρεί βιβλία) ή από τη λήψη του σχετικού παραστατικού του προµηθευτή και µέχρι την έγκριση του απαιτούµενου συναλλάγµατος από τη µεσολαβούσα Τράπεζα ή την αποστολή του σχετικού εµβάσµατος ή την καταβολή της οφειλής. Αν υπόχρεος είναι το ηµόσιο ή ΝΠ που εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους µετά από έγκριση των σχετικών ενταλµάτων από Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είτε κατά την απόδοση του σχετικού εντάλµατος πληρωµής, είτε µέχρι τις 15 του µήνα που ακολουθεί κάθε ηµερολογιακό τρίµηνο, µε βάση τα ποσά που έχουν εγκριθεί και εµβαστεί στο τρίµηνο. 2) Προκειµένου για περιστασιακή παράδοση καινούργιου µεταφορικού µέσου, το οποίο αποστέλλεται ή µεταφέρεται προς άλλο κράτος-µέλος, µέχρι την ηµεροµηνία αποστολής ή µεταφοράς. Με τη δήλωση αυτή εκπίπτεται και ο φόρος των εισροών τους, που δεν µπορεί να υπερβεί το φόρο που αντιστοιχεί στην αξία παράδοσης (άρθρ.31 παρ.8 Ν.2859/2000). 3) Προκειµένου για οριστικοποίηση απαλλαγής, όταν προβλέπεται σχετική διαδικασία υποβολής έκτακτης περιοδικής δήλωσης: Σε ένα µήνα από την επίδοση έκθεσης-επιµέτρησης µη χρησιµοποιηθέντων αγαθών ναυπηγικής επιχείρησης (άρθρο 29 παρ.3 ΑΥΟ Π.8271/89). Σε 20 ηµέρες από τη γνωστοποίηση µη χρησιµοποιηθέντων αγαθών από την εποπτεύουσα το έργο ΝΑΤΟ αρχή (άρθρο 5 παρ.3 ΑΥΟ Π.4056/87). 4) Μέχρι τις 15 του επόµενου µήνα των ενδοκοινοτικών συναλλαγών (ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ), προκειµένου για πρόσωπα της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του ν.2859/2000, δηλαδή, προκειµένου για αγρότες του ειδικού καθεστώτος, υποκείµενους στο φόρο που δεν τους παρέχεται δικαίωµα έκπτωσης, νοµικά πρόσωπα µη υποκείµενα στο φόρο. 5) Με τη λήξη της προθεσµίας εξαγωγής ή ενδοκοινοτικής παράδοσης αγαθών, δηλαδή σε 6 µήνες από την αγορά ή εισαγωγή ή σε 8 µήνες µε απόφαση του Προϊσταµένου.Ο.Υ. (άρθρο 3 ΑΥΟ /693/ΠΟΛ.1075/95), ή σε 16 µήνες

8 µε κοινή απόφαση Επιθεωρητή.Ο.Υ., Προϊσταµένου.Ο.Υ., επόπτη ελέγχου (άρθρο 1 ΑΥΟ /2754/ΠΟΛ.1155/6.6.95). 6) Κατά την έξοδο αγαθών από φορολογική αποθήκη, του άρθρου 26 του Ν.2859/2000 σύµφωνα µε όσα ορίζονται στην ΑΥΟ /2569/πολ.1004/ ) α) Στην περίπτωση µεταβίβασης µε συµβόλαιο (χωρίς τιµολόγιο) αυτοκινήτων οχηµάτων, µοτοσυκλετών και µοτοποδηλάτων από υποκείµενο που τα χρησιµοποιούσε ως πάγια, σύµφωνα µε όσα ορίζονται στην Ε ΥΟ Σ420/56/ΠΟΛ.28/87 πριν από τη µεταβίβαση του αυτοκινήτου ή της µοτοσυκλέτας, εφόσον η µεταβίβαση αυτή δεν εµπίπτει στην απαλλακτική διάταξη της παραγράφου 1κθ του άρθρου 22 του ν.2859/2000. β) Στην περίπτωση πλειστηριασµού, ο επί του πλειστηριασµού υπάλληλος (π.χ. συµβολαιογράφος), εφόσον δεν εκδοθεί τιµολόγιο από τον καθ ου, που είναι υποκείµενος στο φόρο, υποβάλλει έκτακτη δήλωση επ ονόµατι του καθ ου µέχρι την παράδοση των εκπλειστηριασθέντων στον υπερθεµατιστή και πριν την έκδοση της περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης, στην οποία θα κάνει σχετική µνεία για την καταβολή και θα επισυνάψει αντίγραφο της περιοδικής δήλωσης (Ε ΥΟ /2601/ΠΟΛ. 1075/90). Στις παραπάνω περιπτώσεις, αν εκδοθεί τιµολόγιο από τον υποκείµενο, δεν υποβάλλεται έκτακτη δήλωση (Ε ΥΟ /7807/ΠΟΛ.1242/ ). 8) Στις προθεσµίες που ορίζουν οι εκάστοτε ΑΥΟ προκειµένου για εκµεταλλευτές ΤΑΞΙ και εκµεταλλευτές σκαφών παρακτίας αλιείας µήκους µέχρι 12 µέτρων και σπογγαλιείς. 9) Σε 15 ηµέρες από την έκδοση του στοιχείου στο οποίο τυχαία αναγράφτηκε ΦΠΑ, σύµφωνα µε την παράγραφο 1δ του άρθρου 35 του ν.2859/ ) Εντός 15 ηµερών σ οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δηµιουργηθεί υποχρέωση απόδοσης του φόρου. 6.ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΗΛΩΣΗ Η περιοδική δήλωση ΦΠΑ υποβάλλεται στην αρµόδια.ο.υ. της έδρας ή του κεντρικού του υποκειµένου ή στην αρµόδια.ο.υ. Φορολογίας Εισοδήµατος των µη υποκειµένων προκειµένου για την υποβολή των έκτακτων δηλώσεων. Σε περίπτωση µεταγραφής του υποκειµένου σε άλλη.ο.υ., η περιοδική δήλωση υποβάλλεται στη.ο.υ. που ο υποκείµενος βρισκόταν την τελευταία ηµέρα της οικείας φορολογικής περιόδου. Σηµειώνεται ότι, σε περίπτωση που ο επί του πλειστηριασµού υπάλληλος υποχρεούται να αποδώσει φόρο µε έκτακτη περιοδική δήλωση, αρµόδια.ο.υ. για την υποβολή της είναι η.ο.υ. που υπάγεται ο καθ ου. 7.ΠΩΣ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΗΛΩΣΗ 7.1. Η περιοδική δήλωση ΦΠΑ υποβάλλεται στη.ο.υ. από τον υπόχρεο ή από τρίτο πρόσωπο. Η δήλωση υπογράφεται : - από τον υπόχρεο &

9 - από τον λογιστή ή οποιονδήποτε τρίτο συνέπραξε στη σύνταξη της. Στην περίπτωση που ο ίδιος ο υπόχρεος συντάσσει την δήλωση αναγράφει τη φράση «Συµπληρώθηκε από εµένα». Υπενθυµίζεται ότι η περιοδική δήλωση υπογράφεται υποχρεωτικά από λογιστή-φοροτεχνικό εφόσον ο υπόχρεος υποβολής της είναι πρόσωπο που έχει τέτοια υποχρέωση, δηλαδή, τηρεί βιβλία Γ κατηγορίας ή τηρεί βιβλία Β κατηγορίας και τα ακαθάριστα έσοδα της προηγούµενης ετήσιας διαχειριστικής περιόδου, είναι µεγαλύτερα των ορίων που έχουν ορισθεί (σχετικές Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1070/01 & Ε ΥΟ ΠΟΛ.1263/01). Περιοδική δήλωση µε χρεωστικό υπόλοιπο που υποβάλλεται χωρίς την ταυτόχρονη καταβολή του οφειλόµενου ποσού δεν γίνεται αποδεκτή και δεν παράγει κανένα έννοµο αποτέλεσµα Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα, από τα οποία το ένα επιστρέφεται στον υπόχρεο από τον παραλαβόντα και εφόσον υπάρχει ποσό για καταβολή εκδίδεται ηλεκτρονικά διπλότυπο είσπραξης, µε το οποίο καταβάλλεται ο φόρος στον Ταµία της.ο.υ. Αν για οποιοδήποτε πρόβληµα δεν εκδοθεί διπλότυπο, η δήλωση µε ποσό για καταβολή υπογράφεται και από τον Ταµία και αποτελεί η ίδια Αποδεικτικό Είσπραξης Σύµφωνα µε την ΑΥΟ ΠΟΛ.1257/ η αρχική εµπρόθεσµη περιοδική δήλωση, ανεξάρτητα από το υπόλοιπο που προκύπτει (δηλαδή, χρεωστική, πιστωτική ή µηδενική), υποβάλλεται αποκλειστικά και µόνο µε τη χρήση της ηλεκτρονικής µεθόδου, µέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet : α) από τους υποκείµενους που τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας του ΚΒΣ για πράξεις που θα διενεργήσουν από την 1 η Ιανουαρίου 2002 και β) από τους υποκείµενους που τηρούν βιβλία Β κατηγορίας του ΚΒΣ για πράξεις που θα διενεργήσουν από την 1 η Ιουλίου Η ηλεκτρονική διεύθυνση για την υποβολή είναι : ή και θα πρέπει προηγούµενα οι υποκείµενοι να πιστοποιηθούν από την Γενική Γραµµατεία Πληροφορικών Συστηµάτων, σύµφωνα µε όσα ορίζονται στις ΑΥΟ ΠΟΛ.1054 & ΠΟΛ.1055/ Η αποστολή της δήλωσης ταχυδροµικά δεν επιτρέπεται. Εξαιρετικά, όταν ο υπόχρεος κατοικεί σε νησί που δεν εδρεύει.ο.υ. ή είναι εποχιακή επιχείρηση µπορεί να στείλει την περιοδική του δήλωση µε συστηµένη επιστολή στην αρµόδια.ο.υ. Το ίδιο µπορεί να γίνει και από υπαλλήλους επί πλειστηριασµών, προκειµένου για έκτακτες δηλώσεις που υποβάλλουν, όταν ο καθ ου ο πλειστηριασµός είναι υποκείµενος στο φόρο. Στην περίπτωση αυτή εφιστάται η ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στην ορθότητα της συµπλήρωσης. Αν υπάρχει ποσό για καταβολή θα εσωκλείεται στην επιστολή και ισόποση επιταγή, σε διαταγή της αρµόδιας για την παραλαβή της δήλωσης.ο.υ. ή απευθείας σε διαταγή του Ελληνικού ηµοσίου. Ως ηµεροµηνία υποβολής της δήλωσης θεωρείται η ηµεροµηνία αποστολής της (σφραγίδα ταχυδροµείου). Η ηµεροµηνία έκδοσης της επιταγής εξυπακούεται ότι θα είναι η ίδια ή προγενέστερη της αποστολής της επιστολής. Ταχυδροµική παραλαβή εκπρόθεσµων περιοδικών δηλώσεων θα γίνεται δεκτή, µόνο εφόσον έχει υπολογιστεί ορθά η προσαύξηση επί του ποσού του φόρου και το σύνολο καλύπτεται από την επιταγή. Αν το ποσό της επιταγής υπολείπεται του οφειλόµενου ποσού για καταβολή τότε δεν θα γίνεται αποδεκτή η δήλωση και θα

10 επιστρέφονται ταχυδροµικά στον αποστολέα όλα τα αντίτυπα της περιοδικής δήλωσης ανυπόγραφα µαζί µε την επιταγή. Εκπρόθεσµες δηλώσεις µε πιστωτικό υπόλοιπο ή χωρίς ποσό για καταβολή γίνονται δεκτές ταχυδροµικά µόνον εάν αυτές είναι τροποποιητικές. Αντίθετα οι αρχικές εκπρόθεσµες πιστωτικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν αυτοπροσώπως στη.ο.υ., προκειµένου να καταβληθεί το προβλεπόµενο στις περιπτώσεις αυτές πρόστιµο. Στην περίπτωση της ταχυδροµικής υποβολής, επιστρέφεται ταχυδροµικά το ένα αντίτυπο της δήλωσης υπογεγραµµένο από τον παραλαβόντα και εφόσον υπήρχε ποσό για καταβολή το ηλεκτρονικό διπλότυπο είσπραξης που εκδόθηκε. 8.ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΗΛΩΣΗ Κάθε φορολογική περίοδος θεωρείται αυτοτελής ως προς την υποχρέωση υποβολής της περιοδικής δήλωσης και της καταβολής τυχόν χρεωστικού ποσού που προκύπτει. Συνεπώς ο υποκείµενος στο φόρο µπορεί να τροποποιήσει την αρχική του δήλωση όταν αυτή είναι ελλιπής ή λανθασµένη. Οι τροποποιητικές δηλώσεις συµπληρώνονται, όπως και οι αρχικές, µε τη σωστή συµπλήρωση από την αρχή όλων των ενδείξεων. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο σε κάποια φορολογική περίοδο καταβλήθηκε φόρος µεγαλύτερος του οφειλόµενου, ο επιπλέον αυτός φόρος δεν µπορεί να καλύψει φόρο που οφείλεται σε επόµενη φορολογική περίοδο. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική περιοδική δήλωση για την περίοδο που καταβλήθηκε παραπάνω φόρος και το πιστωτικό υπόλοιπο που θα προκύψει να µεταφερθεί για συµψηφισµό στην αµέσως επόµενη φορολογική περίοδο. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που σε κάποια φορολογική περίοδο καταβληθεί φόρος µικρότερος του οφειλόµενου. ηλαδή και σ αυτή την περίπτωση πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική περιοδική δήλωση, της περιόδου που καταβλήθηκε λιγότερος φόρος. Εξυπακούεται ότι, στην δήλωση αυτή πρέπει να υπολογισθεί προσαύξηση µέχρι την ηµεροµηνία υποβολής της. ιευκρινίζεται ότι, σ αυτές τις περιπτώσεις εφόσον µεταβάλλονται τα άλλα δεδοµένα, θα πρέπει να υποβληθούν τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις και για τις επόµενες περιόδους από εκείνη που έγινε η τροποποίηση. 9.ΑΝΑΚΛΗΤΙΚΗ ΗΛΩΣΗ Η δήλωση του φορολογούµενου αποτελεί γι αυτόν δεσµευτικό τίτλο και κατά κανόνα δεν ανακαλείται. Μπορεί όµως να ανακληθεί µόνο για λόγους συγγνωστής πλάνης, ως προς τα πραγµατικά περιστατικά ή ως προς την έννοια των διατάξεων του νόµου, σύµφωνα µε τη γενική αρχή του δικαίου (Α.Κ. άρθρα ). Το θέµα της ανακλητικής δήλωσης ως διαδικαστικό (άρθρο 59 παρ.1 ν.2859/2000) καλύπτεται κατ αναλογία από τα άρθρα 61 παρ.4 και 75 του ν.2238/94. Η ανακλητική δήλωση συµπληρώνεται όπως και η αρχική µε τις ίδιες ακριβώς ενδείξεις. 10. ΗΛΩΣΗ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ Για την πρόληψη των συνεπειών ανακρίβειας ή παράλειψης υποβολής δήλωσης, ο υποκείµενος έχει το δικαίωµα να υποβάλλει δήλωση µε επιφύλαξη, που να αφορά συγκεκριµένη φορολογητέα αξία ή εφαρµογή διαφορετικού συντελεστή

11 κτλ. Η επιφύλαξη η οποία πρέπει να είναι ειδική και αιτιολογηµένη αναγράφεται στο πεδίο «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ» της περιοδικής δήλωσης. Εφόσον ο χώρος δεν επαρκεί η διατύπωση της επιφύλαξης γίνεται µε έγγραφο της επιχείρησης το οποίο υποβάλλεται µαζί µε τη δήλωση. Η επιφύλαξη αυτή δεν αναστέλλει την είσπραξη του φόρου (Βλέπε άρθρο 59 ν.2859/2000). 11.ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΟ ΙΚΗΣ ΗΛΩΣΗΣ Σύµφωνα µε το άρθρο 4 του ν.2523/97 η εκπρόθεσµη, ανακριβής ή µη υποβολή περιοδικής δήλωσης χωρίς φόρο για καταβολή, δηλαδή πιστωτικής ή µηδενικής ή χρεωστικής µέχρι 3 ΕΥΡΩ συνεπάγεται πρόστιµο από 117 έως 1170 ΕΥΡΩ, που κατά τη διοικητική επίλυση της διαφοράς περιορίζεται στο ένα τρίτο (1/3). Σύµφωνα µε την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν.2523/97 η εκπρόθεσµη υποβολή περιοδικής δήλωσης µε ποσό για καταβολή συνεπάγεται πρόσθετο φόρο (προσαύξηση) 2,5% για κάθε µήνα εκπρόθεσµης υποβολής και µε ανώτατο όριο το 200%. Τρόπος υπολογισµού του εκπροθέσµου για την επιβολή του πρόσθετου φόρου Ως πρώτος µήνας εκπρόθεσµης υποβολής (προσαύξηση 2,5%) θεωρείται η εποµένη της προθεσµίας εµπρόθεσµης υποβολής µέχρι τις 20 του µεθεπόµενου µήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου ή αν η ηµεροµηνία αυτή είναι µη εργάσιµη µέχρι την προγενέστερη εργάσιµη ηµέρα. Ως δεύτερος µήνας εκπρόθεσµης υποβολής θεωρείται η 21 η του µεθεπόµενου της φορολογικής περιόδου µήνα µέχρι την 20η του τρίτου µήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου ή η προηγούµενη εργάσιµη κ.ο.κ.. Τονίζεται ότι σε περίπτωση που έχει χορηγηθεί ειδική παράταση χρονικής διάρκειας µεγαλύτερη των δέκα πέντε (15) ηµερών ως αφετηρία λαµβάνεται η επόµενη µέρα από την λήξη της παράτασης. Σε περίπτωση οριστικής παύσης εργασιών που δεν συµπίπτει µε τέλος φορολογικής περιόδου εµπρόθεσµη είναι η υποβολή µέσα σε 20 ηµέρες από την ηµεροµηνία οριστικής παύσης ή η επόµενη εργάσιµη ηµέρα. Για τον υπολογισµό του εκπρόθεσµου (προσαύξηση 2,5%) λαµβάνεται η 21 η ηµέρα της ηµεροµηνίας διακοπής συν ένας µήνας (ή η προηγούµενη εργάσιµη) κ.ο.κ. Σηµειώνεται ότι ως ηµεροµηνία οριστικής παύσης θεωρείται η ηµέρα της διακοπής εργασιών που αναφέρεται στη σχετική δήλωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης. 12. ΙΑΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ Τα έντυπα των περιοδικών δηλώσεων είναι δύο ειδών. ιακρίνονται µε τους κωδικούς 050-ΦΠΑ (καφέ χρώµα) και 051-ΦΠΑ (πράσινο χρώµα). Το έντυπο 050-ΦΠΑ χρησιµοποιείται : - Aπό υποκείµενους που τηρούν βιβλία Β ή Γ κατηγορίας του ΚΒΣ (έστω και αν για κάποιο κλάδο τους τηρούν βιβλία Α κατηγορίας του ΚΒΣ) και από το ηµόσιο όταν έχει υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ σε τακτές φορολογικές περιόδους. -Από τους παραπάνω υποκείµενους, όταν καθίστανται υπόχρεοι για υποβολή έκτακτης περιοδικής δήλωσης.

12 - Από τους µη υποκείµενους (πχ. ιδιώτες), µη υπαγόµενους (λόγω είδους δραστηριότητας και ανεξάρτητα από κατηγορία βιβλίων ΚΒΣ, ή υπαγόµενους στο καθεστώς απαλλασσοµένων λόγω ύψους ακαθαρίστων εσόδων), όταν καθίστανται υπόχρεοι υποβολής έκτακτης περιοδικής δήλωσης. Το έντυπο 051-ΦΠΑ χρησιµοποιείται : - Από υποκείµενους που τηρούν βιβλία Α κατηγορίας του ΚΒΣ και είναι υπόχρεοι σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τρίµηνες φορολογικές περιόδους. - Από τους προηγούµενους υποκείµενους, όταν καθίστανται υπόχρεοι υποβολής έκτακτης περιοδικής δήλωσης. 13. ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ Τα έντυπα 050 και 051-ΦΠΑ κατασκευάστηκαν έτσι ώστε να ανταποκρίνονται απόλυτα σε δυνατότητα µηχανογραφικής εκτύπωσης. Ετσι οι γραµµές των οριζόντιων σειρών βρίσκονται πάνω σε σταθερή απόσταση µεταξύ τους µε αφετηρία την οριζόντια γραµµή της πάνω πλευράς του πλαισίου. Η απόσταση δηλαδή όλων των οριζόντιων σειρών βρίσκεται σε πολλαπλάσια ενός σταθερού βήµατος, που είναι 5/24 της ίντσας. Ιδιωτικές εκδόσεις µε παρόµοιες προδιαγραφές ( περιεχόµενο, χρωµατισµός, διαστάσεις κλπ.) θα γίνονται επίσης δεκτές. Αν οι εκδόσεις αυτές έχουν εκατέρωθεν οδηγούς για ανάλογους εκτυπωτές ή µεγαλύτερο κάτω πλαίσιο αυτά συνιστάται να αποκόπτονται. Β.ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙ Α ΤΗΣ ΠΕΡΙΟ ΙΚΗΣ ΗΛΩΣΗΣ Για υποκείµενους µε Βιβλία Β ή Γ κατηγορίας του ΚΒΣ, έκτακτη δήλωση των υποκειµένων αυτών, των µη υποκειµένων ή απαλλασσοµένων (έντυπο 050- ΦΠΑ) 1.ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ (κωδ ) ΚΩ.001. Στο χώρο πριν από τον κωδ.001 αναγράφεται η.ο.υ. που ήταν αρµόδια στο τέλος της οικείας φορολογικής περιόδου για την οποία υποβάλλεται η δήλωση ή αυτή που είναι αρµόδια την ηµεροµηνία υποβολής της έκτακτης περιοδικής δήλωσης. Προκειµένου για µη υποκείµενα στο φόρο φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) που καθίστανται ευκαιριακά υπόχρεοι υποβολής έκτακτης περιοδικής δήλωσης στον κωδικό αυτό συµπληρώνεται η αρµόδια.ο.υ. φορολογίας εισοδήµατός τους. ΚΩ Θα συµπληρώνονται από τον υπάλληλο της.ο.υ. που παραλαµβάνει τη δήλωση. ΚΩ.006. Συµπληρώνεται το ηµερολογιακό έτος της φορολογικής περιόδου που αφορά την περιοδική δήλωση. Επίσης ο κωδικός αυτός συµπληρώνεται από τα πρόσωπα που δεν καλύπτονται από την παρέκκλιση της παραγρ.2 του άρθρου 11, του ν.2859/2000 και έχουν διαγραµµίσει τον κωδικό 012-4, καθώς και από τους υπαγόµενους σε καθεστώς κατ αποκοπή καταβολής του φόρου (εκµεταλλευτές ΤΑΞΙ, αλιείς) που έχουν διαγραµµίσει τον κωδ Αντίθετα αν έχει διαγραµµισθεί οποιοδήποτε άλλο τετράγωνο του κωδ.012 ο κωδικός αυτός (δηλ.006) δεν συµπληρώνεται. ΚΩ.007. Συµπληρώνεται ηµερολογιακά (από έως) η φορολογική περίοδος που αφορά η δήλωση. Η ηµερολογιακή περίοδος δεν συµπληρώνεται σε κάθε περίπτωση που η δήλωση έχει διαγραµµιστεί ως έκτακτη (κωδ.012).

13 Παράδειγµα: Aν η φορολογική περίοδος είναι δίµηνη και πρόκειται για το 4 ο δίµηνο του έτους 2002 στον κωδ.007 θα γραφτεί: από 01/07/02 έως 31/08/02. Στις περιπτώσεις που πρόκειται για έναρξη ή οριστική παύση εργασιών καθώς και όποτε η διαχειριστική περίοδος διακόπτεται έκτακτα για άλλη αιτία (θέση νοµικού προσώπου υπό εκκαθάριση, δηµοσίευση ισολογισµού µετασχηµατισµού ν.2166/93 κλπ.) ως ηµερολογιακή περίοδος θα αναφέρεται το συγκεκριµένο διάστηµα που αφορά. Ετσι, αν στο παραπάνω παράδειγµα µια Ο.Ε. τέθηκε σε εκκαθάριση στις 20/07/02, θα υποβάλλει δύο αρχικές περιοδικές δηλώσεις για το τέταρτο δίµηνο του Η πρώτη δήλωση θα είναι µε ηµερολογιακή περίοδο από 1/7/02 έως 19/7/02 και η δεύτερη δήλωση θα είναι µε ηµερολογιακή περίοδο από 20/7/02 έως 31/8/02. Τούτο συµβαίνει επειδή, σύµφωνα µε το άρθρο 26 παρ.4 του Π..186/92, η διάρκεια της εκκαθάρισης αποτελεί αυτοτελή διαχειριστική περίοδο (για την οποία θα υποβληθεί ξεχωριστή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ). Το ίδιο ισχύει όταν η διαχειριστική περίοδος λήγει κατά τη διάρκεια φορολογικής περιόδου (π.χ. 15 Απριλίου) προς συγχρονισµό µε το κλείσιµο της διαχείρισης αλλοδαπής επιχείρησης, προκειµένου για υποκατάστηµα, πρακτορείο ή άλλη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης ή για ηµεδαπή επιχείρηση στην οποία συµµετέχει αλλοδαπή µε 50% τουλάχιστον του κεφαλαίου της. ΚΩ.008. ιαγραµµίζεται µε Χ η συγκεκριµένη φορολογική περίοδος ανάλογα αν είναι µήνας (για βιβλία Γ κατηγορίας ΚΒΣ ή Β κατηγορίας ΚΒΣ µε ενδοκοινοτικές συναλλαγές ή προκειµένου για το ηµόσιο) ή αν είναι δίµηνο (για βιβλία Β κατηγορίας ΚΒΣ χωρίς ενδοκοινοτικές συναλλαγές). Παράδειγµα: O µήνας Αύγουστος θα διαγραµµιστεί, ως MΗΝΑΣ: 8 ενώ το δίµηνο Ιουλίου Αυγούστου, ως ΙΜΗΝΟ: 4. Σηµειώνεται ότι, αν µια επιχείρηση τηρεί παράλληλα για κάποιους κλάδους της και βιβλία Α κατηγορίας ΚΒΣ η δήλωση θα υποβάλλεται σε φορολογική περίοδο ανάλογη µε την ανώτερη κατηγορία βιβλίων που τηρεί. Στην περίπτωση που µια επιχείρηση µε βιβλία Β κατηγορίας ΚΒΣ, κατά τη διάρκεια µιας δίµηνης φορολογικής περιόδου, είτε µεταβάλλει την κατηγορία βιβλίων σε Γ (π.χ. περίπτωση επιχειρήσεων κατασκευής δηµόσιων έργων, βλέπε κωδ.111), είτε αρχίσει τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών, η φορολογική της περίοδος γίνεται µηνιαία. Αν η µεταβολή αυτή συµβεί µέχρι και την τελευταία ηµέρα του πρώτου µήνα του διµήνου (πχ. µέχρι και 31 Μαρτίου για το δίµηνο Μαρτίου- Απριλίου), θα υποβάλλει ξεχωριστή δήλωση για κάθε µήνα του διµήνου, δηλαδή, δήλωση για το Μάρτιο και δήλωση για τον Απρίλιο. Αν όµως η µεταβολή συµβεί µέσα στο δεύτερο µήνα του διµήνου (π.χ. µέσα στον Απρίλιο) θα υποβάλλει µία δήλωση για όλο το δίµηνο αναγράφοντας στον κωδ.007 ολόκληρη τη χρονική περίοδο (δηλαδή, από 1/3/02 έως 30/4/02), αλλά διαγραµµίζοντας στον κωδ.008 το δεύτερο µήνα του διµήνου (ΜΗΝΑΣ: 4). Στην περίπτωση που η διαχειριστική περίοδος κλείνει κατά τη διάρκεια φορολογικής περιόδου, είτε προς συγχρονισµό µε αλλοδαπή επιχείρηση (προκειµένου για υποκατάστηµα ή θυγατρική της επιχείρηση), είτε λόγω έκτακτου γεγονότος (θέση σε εκκαθάριση, δηµοσίευση ισολογισµού µετασχηµατισµού) υποβάλλονται για την ίδια φορολογική περίοδο (αλλά για διάφορη ηµερολογιακή περίοδο) δύο αρχικές περιοδικές δηλώσεις, που αντιστοιχούν κάθε µια σε διαφορετική διαχειριστική περίοδο. Στο παράδειγµα του κωδ.007 θα υποβληθούν δύο αρχικές περιοδικές δηλώσεις µε διαγραµµισµένο ως φορολογική περίοδο το 4 ο δίµηνο. Εξυπακούεται ότι, για όσους η διαχειριστική περίοδος δεν ταυτίζεται µε το ηµερολογιακό έτος, όπως π.χ. επιχειρήσεις µε χρήση 1/7/01 30/6/02, για την πρώτη φορολογική περίοδο της διαχειριστικής περιόδου (Ιούλιος 2001) θα

14 διαγραµµίσουν την ένδειξη 7, ενώ για την πρώτη φορολογική περίοδο του ηµερολογιακού έτους 2002 (Ιανουάριος 2002) θα διαγραµµίσουν την ένδειξη 1. ΚΩ.009. Συµπληρώνεται µόνο από : α) υποκείµενους στο φόρο που ενεργούν πράξεις απαλλασσόµενες χωρίς δικαίωµα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, β) µη υποκείµενα στο φόρο νοµικά πρόσωπα και γ) αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του ν.2859/2000 που διενεργούν φορολογητέες στην Ελλάδα (υποχρεωτικά ή προαιρετικά) ενδοκοινοτικές αποκτήσεις (δηλαδή, περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από την παρέκκλιση του άρθρου 11 παρ.2 ν.2859/2000). Ο κωδ.009 συµπληρώνεται όταν υποβάλλεται δήλωση από τα πρόσωπα αυτά για να δηλωθούν τόσο οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις τους όσο και οι ενδοκοινοτικές παραδόσεις τους. ΚΩ.010. ιαγραµµίζεται µε Χ όταν η δήλωση είναι κατά περίπτωση : 1: τροποποιητική (βλέπε Κεφάλαιο Α8) 2: ανακλητική (βλέπε Κεφάλαιο Α9) Στις περιπτώσεις αυτές η δήλωση συµπληρώνεται ολόκληρη εκ νέου τροποποιηµένη µε τα σωστά δεδοµένα (περίπτωση 1) ή µε τις ίδιες ακριβώς ενδείξεις (περίπτωση 2). ΚΩ.011. ιαγραµµίζεται µε Χ όταν η δήλωση υποβάλλεται µε επιφύλαξη (βλέπε Κεφάλαιο Α10). ΚΩ.012. Αφορά έκτακτη υποβολή περιοδικής δήλωσης και διαγραµµίζεται µε Χ κατά περίπτωση.: Η ένδειξη 1: Αν πρόκειται για λήπτη αγαθών ή υπηρεσιών απαλλασσόµενο. Αφορά την περίπτωση β της παραγρ.1 του άρθρου 1 και το άρθρο 2 της Α.Υ.Ο /204/25/ΠΟΛ.1005/93, όπως ισχύει σε συνδυασµό µε την Α.Υ.Ο /1797/8881/ΠΟΛ.1214/94. ιαγραµµίζεται, δηλαδή από ιδιώτες, νοµικά πρόσωπα µη υποκείµενα σε ΦΠΑ, απαλλασσόµενους χωρίς δικαίωµα έκπτωσης, αγρότες του ειδικού καθεστώτος, όταν ενεργούν ως λήπτες αγαθών ή υπηρεσιών που παρέχονται από πρόσωπα εγκαταστηµένα εκτός Ελλάδος και εφόσον βέβαια τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν ορίσει φορολογικό αντιπρόσωπο στη χώρα µας. H ένδειξη 2:Aν η δήλωση υποβάλλεται από πρόσωπο που καθίσταται υποκείµενο λόγω περιστασιακής παράδοσης καινούργιου µεταφορικού µέσου σε άλλο κράτος-µέλος (άρθρο 38 παρ.8 ν.2859/2000). Η ένδειξη 3:Αν η δήλωση υποβάλλεται για οριστικοποίηση απαλλαγής. Οι περιπτώσεις που µπορεί να συµβεί κάτι τέτοιο είναι : α) Απαλλαγή παράδοσης ή εισαγωγής υλικών και αντικειµένων που προορίζονται για την κατασκευή ή µετατροπή σκαφών (πλοίων και πλωτών µέσω γενικά), σύµφωνα µε τις παρ.1 3 του άρθρου 23 της ΑΥΟ Π.8271/4879/ ΠΟΛ.366/ β) Απαλλαγή παράδοσης ειδών και πάσης φύσεως υλικών προς εργολάβο για κατασκευή, συντήρηση ή επισκευή έργου κοινού αµυντικού προγράµµατος (ΝΑΤΟ), σύµφωνα µε την παρ.3 του άρθρου 5 της ΑΥΟ Π.4056/3029/ΠΟΛ.186/ Η ένδειξη 4:Αν η δήλωση υποβάλλεται για ενδοκοινοτική συναλλαγή που πραγµατοποιείται από: νοµικό πρόσωπο µη υποκείµενο σε ΦΠΑ, υποκείµενο που απαλλάσσεται του ΦΠΑ, χωρίς δικαίωµα έκπτωσης του φόρου εισροών του, αγρότη του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του ν.2859/2000 που οι ενδοκοινοτικές τους αποκτήσεις φορολογούνται υποχρεωτικά ή προαιρετικά στην Ελλάδα (άρθρο 11 παρ.2 ν.2859/2000), προκειµένου να δηλωθεί

15 ενδοκοινοτική απόκτηση και να καταβληθεί ο αντίστοιχος φόρος ή να δηλωθεί απαλλασσόµενη ενδοκοινοτική παράδοση. Η ένδειξη 5: Αν η δήλωση υποβάλλεται λόγω λήξης της προθεσµίας εξαγωγής ή ενδοκοινοτικής παράδοσης αγαθών, που αγοράστηκαν χωρίς ΦΠΑ, µε βάση την ΑΥΟ /8478/Α0014/ΠΟΛ.1262/2.8.93, όπως συµπληρώθηκε µε τις αριθµ /693/165/0014/πολ.1075/ και /2754/791/0014/ΠΟΛ. 1155/ ΑΥΟ. Η ένδειξη 6: Aν η περιοδική δήλωση υποβάλλεται λόγω εξόδου αγαθών από φορολογική αποθήκη άλλη από εκείνες του ν.2127/93, µε σκοπό να αναλωθούν στο εσωτερικό της χώρας, σύµφωνα µε το άρθο 26 του ν.2859/2000. Η ένδειξη 7: Αν η περιοδική δήλωση υποβάλλεται από : α) τους αλιείς που εκµεταλλεύονται σκάφη µήκους µέχρι 12 µέτρα µεταξύ καθέτων και τους σπογγαλιείς. β) τους εκµεταλλευτές Ε..Χ. αυτοκινήτου (ΤΑΞΙ, Αγοραία) Η ένδειξη 8:Aν η περιοδική δήλωση υποβάλλεται έκτακτα για άλλη αιτία, που δεν περιλαµβάνεται στις προηγούµενες περιπτώσεις του κωδικού 12 (δηλ.από 1 έως και 7) όπως : απόδοση φόρου, από τον λήπτη σε περίπτωση µη ορισµού φορολογικού αντιπροσώπου, από αναγραφή φόρου σε τιµολόγιο από πρόσωπο που δεν είχε αυτή την υποχρέωση (πχ απαλλασσόµενος λόγω τζίρου) κ.α. Βλέπε Κεφάλαιο Α5 της παρούσας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Eκτακτη περιοδική δήλωση υποβάλλεται για συγκεκριµένη αιτία και δεν µπορεί να υποβληθεί ενιαία για περισσότερες αιτίες. ΚΩ.013.Συµπληρώνεται αν διαγραµµίστηκε ο κωδ ηλαδή, όταν η έκτακτη περιοδική δήλωση υποβάλλεται για οριστικοποίηση απαλλαγής. Στην περίπτωση αυτή αναγράφεται αρχικά το είδος της απαλλαγής, σύµφωνα µε τις εκδιδόµενες κάθε φορά σχετικές υπουργικές αποφάσεις, όπως: AΠΑΛΛΑΓΗ ΝΑΥΠΗΓΗΣΗΣ (ΜΕΣΩ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ) ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΝΑΥΠΗΓΗΣΗΣ (ΜΟΝΟ ΕΓΧΩΡΙΑ & ΕΝ ΟΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ) ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΝΑΤΟ Στη συνέχεια αναγράφεται το έτος και ο αριθµός πρωτοκόλλου της αρχικής αίτησης για απαλλαγή. 2.ΠΙΝΑΚΑΣ Α ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΦΟΡΟ Η ΛΗΠΤΗ (κωδ ) Στον Πίνακα αυτό αναγράφονται ειδικότερα: KΩ.101.Το επώνυµο ή η επωνυµία, όπως αναφέρεται στο καταστατικό έγγραφο. ΚΩ.102.Το όνοµα. ΚΩ.103.Το όνοµα του πατέρα. ΚΩ.104.Ο τίτλος της επιχείρησης. ΚΩ.105.Η διεύθυνση της έδρας ή του κεντρικού ως οδός-αριθµός ή ως τοποθεσία-χωριό. ΚΩ.106.Ο ήµος ή η Κοινότητα της διεύθυνσης. ΚΩ.107.Ο Ταχυδροµικός Κώδικας της ιεύθυνσης. Ακολούθως ο 10ψήφιος αριθµός τηλεφώνου.

16 ΚΩ.108.Ο Α.Φ.Μ. σε κάθε περίπτωση. ΚΩ.109.Tα στοιχεία ταυτότητας όταν η δήλωση υποβάλλεται από φυσικό πρόσωπο. Ως είδος ταυτότητας : AT : αστυνοµική ταυτότητα, Ι: ιαβατήριο, ΚΑ: Kέντρο Αλλοδαπών ή τα αρχικά του αντίστοιχου σώµατος στρατιωτικής ταυτότητας. ΚΩ.110. ιαγραµµίζεται το 1 (ΝΑΙ) ή το 2 (ΟΧΙ) στο ερώτηµα πραγµατοποιούνται ενδοκοινοτικές συναλλαγές (αποκτήσεις ή παραδόσεις). ΚΩ.111. ιαγραµµίζεται η κατηγορία βιβλίων. Οι περιπτώσεις ΑΒ, ΑΓ αφορούν εκείνους που τηρούν βιβλία Β ή Γ κατηγορίας του ΚΒΣ αντίστοιχα αλλά διατηρούν παράλληλα και κλάδους, που σύµφωνα µε τον ΚΒΣ προβλέπεται η τήρηση βιβλίου αγορών (πρατήρια υγρών καυσίµων, περίπτερο, λιανικό εµπόριο σε λαϊκές αγορές). Οι επιχειρήσεις αυτές, ως γνωστόν, υποβάλλουν τις περιοδικές δηλώσεις τους σύµφωνα µε την κατηγορία βιβλίων που τηρούν για τους λοιπούς κλάδους (δίµηνο ή µήνας), υποβάλλοντας το έντυπο της περιοδικής δήλωσης 050-ΦΠΑ. Στη δήλωση αυτή περιλαµβάνονται συγκεντρωτικά και τα δεδοµένα του βιβλίου αγορών. Στην περίπτωση αυτή, για τη µετατροπή των αγορών σε τεκµαρτά ακαθάριστα έσοδα θα χρησιµοποιείται, ως σηµείωµα, η 2 η σελίδα του εντύπου 051-ΦΠΑ. Η περίπτωση 1 αφορά τους µη τηρούντες βιβλία ΚΒΣ, είτε γιατί απαλλάσσονται, είτε γιατί δεν είναι επιτηδευµατίες (πχ ιδιώτες), αλλά υποβάλλουν έκτακτα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Η περίπτωση 1 αφορά ακόµα, τις δηµόσιες εκείνες υπηρεσίες που καθίστανται υποκείµενες σε ΦΠΑ, λόγω πραγµατοποίησης φορολογητέων στο ΦΠΑ πράξεων, αλλά που κατά τον ΚΒΣ δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων. Σηµειώνεται ότι, σύµφωνα µε την παρ.2 του άρθρου 4 του Π.. 186/92 (ΚΒΣ) οι κοινοπραξίες ή άλλης νοµικής µορφής επιχειρήσεις κατασκευής δηµοσίων έργων, εφόσον ο προϋπολογισµός του έργου που αναλαµβάνουν υπερβαίνει το όριο τήρησης βιβλίων τρίτης κατηγορίας ( ΕΥΡΩ) υποχρεούνται να τηρήσουν βιβλία Γ κατηγορίας ΚΒΣ (λεπτοµέρειες στην Ε ΥΟ /1044/ΠΟΛ.1346/93). Στην περίπτωση αυτή αν τηρούνται ταυτόχρονα Β και Γ κατηγορίας βιβλία, διαγραµµίζονται ταυτόχρονα και τα δύο τετραγωνίδια (Β,Γ ). ΚΩ.112.Ο αριθµός κυκλοφορίας του Ε..Χ. αυτοκινήτου που αφορά η δήλωση. Τονίζεται ότι στην περίπτωση που υπάρχει ποσοστό ιδιοκτησίας ή συνιδιοκτησίας σε περισσότερα του ενός Ε..Χ. αυτοκίνητα θα πρέπει να υποβληθούν ξεχωριστές έκτακτες περιοδικές δηλώσεις για κάθε αυτοκίνητο και ανάλογα µε το ποσοστό συµµετοχής. Εξυπακούεται ότι για να συµπληρωθεί ο κωδ. αυτός θα πρέπει να έχει ήδη διαγραµµισθεί ο κωδ ΚΩ.113.Αριθµητικά το ποσοστό ιδιοκτησίας ή συνιδιοκτησίας του Ε..Χ. (πχ 40%,100%). 3. ΠΙΝΑΚΑΣ Β ΕΚΡΟΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ (κωδ ) 3.1.Τονίζεται ότι οι επιχ/σεις που έκαναν την τρέχουσα διαχειριστική περίοδο µετάταξη στο κανονικό καθεστώς µε βιβλία Β κατηγορίας ΚΒΣ καθώς και οι επιχειρήσεις πρακτορείων ταξιδίων που πραγµατοποιούν πακέτα πριν την συµπλήρωση του πίνακα αυτού θα πρέπει να συµπληρώνουν τους πίνακες των Υποδειγµάτων 1 και 2 αντίστοιχα, τα οποία επισυνάπτονται στην παρούσα, προκειµένου να µεταφέρουν στον πίνακα Β το φόρο για έκπτωση ή καταβολή που προκύπτει από τους πίνακες αυτούς. ιευκρινίζεται ότι, οι πίνακες αυτοί είναι ο πίνακας Β και Γ αντίστοιχα του εντύπου της περιοδικής δήλωσης των προηγούµενων εκδόσεων. εδοµένου ότι δεν συµπεριλαµβάνονται πλέον στην περιοδική δήλωση αλλά η µορφή τους διευκολύνει

17 την επιχείρηση και τις φορολογικές αρχές στον προσδιορισµό του προς έκπτωση ή προς καταβολή φόρου κρίνεται σκόπιµο να συµπληρώνεται από τις επιχειρήσεις και να φυλλάσσεται από αυτές Ο πίνακας αυτός είναι ο σπουδαιότερος από τους πίνακες της δήλωσης, γιατί σ αυτόν συγκεντρώνονται τα συνολικά δεδοµένα της φορολογικής περιόδου από τα βιβλία του Κ.Β.Σ. του υποκειµένου, που φορολογούνται ή απαλλάσσονται από το ΦΠΑ. Όλα τα δεδοµένα των εκροών και εισροών γράφονται στις αντίστοιχες ενδείξεις, αφού προηγουµένως αφαιρεθούν οι επιστροφές και οι εκπτώσεις, οι οποίες αφορούν τη φορολογική περίοδο, µε την προϋπόθεση ότι τα φορολογικά στοιχεία έχουν ηµεροµηνία µέχρι την τελευταία ηµέρα της φορολογικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση που προκύπτουν αρνητικά ποσά, λόγω των παραπάνω αφαιρέσεων ή πολλαπλασιασµών µε αρνητικούς αριθµούς ή προσθέσεων αρνητικών αριθµών, δηλαδή σε κάθε περίπτωση που το αποτέλεσµα κάποιων πράξεων είναι αρνητικός αριθµός, θα αναγράφεται αυτός µε το πρόσηµο πλην (-) πριν από αυτόν. Ο πίνακας διαιρείται σε πέντε ενότητες (α,β,γ,δ και ε). Στις δύο πρώτες ενότητες (α και β) γράφονται οι αξίες των εκροών και οι αξίες των εισροών που έχουν υπαχθεί στους ακέραιους συντελεστές και οι εκροές και οι εισροές που έχουν υπαχθεί στους µειωµένους συντελεστές, που ισχύουν για τους νοµούς : ωδεκανήσου, Λέσβου, Χίου, Σάµου και Κυκλάδων, καθώς και για τα νησιά των Βορείων Σποράδων, τη Θάσο, τη Σκύρο και τη Σαµοθράκη. Προκειµένου να υπολογισθεί η φορολογητέα αξία των ενδοκοινοτικών συναλλαγών µε κράτη-µέλη εκτός της ζώνης ΕΥΡΩ (Ηνωµένο Βασίλειο, Σουηδία, ανία) καθώς και των εξαγωγών σε τρίτες χώρες, λαµβάνεται υπόψη η αξία που προκύπτει σύµφωνα µε την παράγραφο 3 του άρθρου 19 του ν.2859/2000, όταν τα στοιχεία προσδιορισµού της εκφράζονται σε νόµισµα άλλου κράτους. Για διευκόλυνση των ενδιαφεροµένων οι ισοτιµίες των νοµισµάτων ανακοινώνονται εβδοµαδιαία από την 14 η /νση ΦΠΑ, δηµοσιεύονται στον ηµερήσιο οικονοµικό τύπο και βρίσκονται µαγνητοφωνηµένες στο τηλέφωνο Τόσο για την ενδοκοινοτική απόκτηση όσο και για την ενδοκοινοτική παράδοση αγαθών, κρίσιµη ηµεροµηνία προσδιορισµού της φορολογητέας αξίας, είναι εκείνη που ο φόρος γίνεται απαιτητός από το δηµόσιο, δηλαδή ο χρόνος έκδοσης του τιµολογίου ή άλλου στοιχείου που επέχει θέση τιµολογίου και το αργότερο η 15 η του επόµενου µήνα από τον οποίο γεννήθηκε η φορολογική υποχρέωση εφόσον δεν έχει εκδοθεί τιµολόγιο. Επισηµαίνεται ότι, ο Πίνακας Β είναι ίδιος τόσο στο έντυπο 050 (Β ή Γ κατηγορίας βιβλία του ΚΒΣ) όσο και στο έντυπο 051 (Α κατηγορίας βιβλία του ΚΒΣ) και συµπληρώνεται κατά κωδικό σύµφωνα µε τις οδηγίες που ακολουθούν α. ΕΚΡΟΕΣ φορολογητέες (πωλήσεις αγαθών, παροχή υπηρεσιών κλπ), ΕΝ ΟΚ.ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΛΗΠΤΗ ΦΟΡΟΣ ΕΚΡΟΩΝ που αναλογεί (κωδ ). Σχετικά µε τη συµπλήρωση των κωδικών του Πίνακα Βα σηµειώνουµε τα εξής: Αν η επιχείρηση του κανονικού καθεστώτος τηρεί παράλληλα και βιβλίο Α κατηγορίας (π.χ. Βενζινάδικο), συµπληρώνονται οι στήλες της ενότητας αυτής, γράφοντας τις φορολογητέες εκροές, όπως προέκυψαν κατά συντελεστή ΦΠΑ από

18 τη στήλη (5) του Γ1 Πίνακα υπολογισµού αξίας φορολογητέων εκροών της δεύτερης σελίδας του εντύπου 051-ΦΠΑ. Οι εγκεκριµένοι αποθηκευτές αγαθών µε Ε.Φ.Κ., εκτός από βιοµηχανοποιηµένα καπνά, αναγράφουν την αξία των πωλήσεων τους (συµπεριλαµβανοµένου και του Ε.Φ.Κ.) και τον αναλογούντα ΦΠΑ, κατά την πώληση, των αγαθών αυτών σε µη εγκεκριµένο αποθηκευτή µέσα στο εσωτερικό της χώρας και γενικά κατά τη θέση των αγαθών αυτών σε ανάλωση, όπως αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που εκδίδονται, σύµφωνα µε τις διατάξεις του ΚΒΣ. Οι εγγεγραµµένοι επιτηδευµατίες ή εισαγωγείς βιοµηχανοποιηµένων καπνών αναγράφουν την αξία των πραγµατικών τους εγχωρίων πωλήσεων σε άλλους επιτηδευµατίες και γενικά κατά τη θέση των αγαθών αυτών σε ανάλωση, αφού αποφορολογήσουν µε εσωτερική υφαίρεση και µε συντελεστή 18% τις πωλήσεις τους αυτές, που προκύπτουν από τα στοιχεία που εκδίδουν σύµφωνα µε τις διατάξεις του ΚΒΣ. Τα πρακτορεία ταξιδίων αναγράφουν κατά συντελεστή τη φορολογητέα αξία υπαγόµενη σε ΦΠΑ του κωδ.257-7, του πίνακα απεικόνισης των πακέτων (Υπόδειγµα 2) έστω και αν είναι αρνητική, τα έσοδα του κανονικού καθεστώτος και τα τεκµαρτά έσοδα που έχουν περιληφθεί στο κόστος των πακέτων. Οι µεταπωλητές µεταχειρισµένων αγαθών και αντικειµένων καλλιτεχνικής, συλλεκτικής ή αρχαιολογικής αξίας του άρθρου 45 ν.2859/2000 αναγράφουν το περιθώριο κέρδους, χωρίς τον εµπεριεχόµενο ΦΠΑ. Περιθώριο Κέρδους=(Τιµή Πώλησης καθενός πωλούµενου αγαθού-τιµή αγοράς του) (1+Συντελεστής ΦΠΑ) Αν το αποτέλεσµα είναι αρνητικός αριθµός, το περιθώριο κέρδους θεωρείται ίσο µε µηδέν. Κατά παρέκκλιση (µετά από έγκριση του Προϊσταµένου.Ο.Υ.) τα πρόσωπα του άρθρου 45 ν.2859/2000 µπορούν να αναγράφουν το συνολικό περιθώριο κέρδους, εφόσον πωλούν αγαθά µε το σύστηµα του συνολικού περιθωρίου. Συνολικό περιθώριο (Συνολ.τιµές πωλήσεων αγαθών Συνολ.τιµές αγορών αγαθών) κέρδους = (1+Συντελεστής ΦΠΑ) Αν η διαφορά συνολικών τιµών πωλήσεων αγαθών µείον συνολικές τιµές αγορών αγαθών είναι αρνητικός αριθµός το περιθώριο κέρδους θεωρείται για τη συγκεκριµένη φορολογική περίοδο ίσο µε µηδέν. Η παραπάνω όµως αρνητική διαφορά θα προστεθεί στις συνολικές τιµές αγορών αγαθών της επόµενης φορολογικής περιόδου της ίδιας διαχειριστικής περιόδου. Αν όµως στην τελευταία φορολογική περίοδο της διαχειριστικής περιόδου προκύψει αρνητικός αριθµός στη διαφορά συνολικών τιµών πωλήσεων αγαθών µείον συνολικές τιµές αγοράς αγαθών το περιθώριο κέρδους αυτής της φορολογικής περιόδου θεωρείται ίσο µε µηδέν και η τελική αρνητική διαφορά της διαχειριστικής περιόδου δεν µεταφέρεται στην πρώτη φορολογική περίοδο της επόµενης διαχειριστικής περιόδου. Οι διοργανωτές δηµοπρασιών µεταχειρισµένων αγαθών και αντικειµένων καλλιτεχνικής, συλλεκτικής ή αρχαιολογικής αξίας, που λειτουργούν ως παραγγελιοδόχοι των εντολέων τους (άρθρο 46 ν.2859/2000) αναγράφουν την καθαρή προµήθειά τους, η οποία προκύπτει από την σχέση : συνολική προµήθεια : (1+συντελεστής ΦΠΑ). Ως συνολική προµήθεια λογίζεται το συνολικό ποσό που εισέπραξαν από τον αγοραστή µείον το ποσόν που κατέβαλαν στον εντολέα. Οι εκµεταλλευτές ή οι εναποθέτες φορολογικών αποθηκών, άλλων από αυτές του ν.2127/93, δηλαδή του άρθρου 26 ν.2859/2000, όταν πωλούν αγαθά τους,

19 εξάγοντας αυτά από τη φορολογική αποθήκη προκειµένου να αναλωθούν στο εσωτερικό της χώρας, αναγράφουν την αξία των πωλήσεών τους, όπως αυτές προκύπτουν από τα στοιχεία που εκδίδουν, σύµφωνα µε τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. και η οποία πρέπει να είναι σύµφωνη µε την αξία που προκύπτει από τις διατάξεις της παραγράφου 13 του άρθρου 26 του ν.2859/2000, όπως ισχύει. Προκειµένου για έκτακτες δηλώσεις που υποβάλλονται για οποιαδήποτε αιτία, στην ενότητα αυτή αναγράφονται οι αξίες επί των οποίων οφείλεται ΦΠΑ, κατά αντίστοιχο συντελεστή (κωδ ), οι φόροι που αναλογούν (κωδ ) και τα αντίστοιχα σύνολά τους στους κωδ.307 και 337 αντίστοιχα. Τα πρόσωπα της παρ.6 του άρθρου 38 του ν.2859/2000 δηλαδή, οι υποκείµενοι χωρίς δικαίωµα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους, τα µη υποκείµενα νοµικά πρόσωπα και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41, αναφέρουν τις ενδοκοινοτικές τους αποκτήσεις αναλυτικά κατά συντελεστή (κωδ ), τους αντίστοιχους φόρους (κωδ ) και τα σύνολά τους (κωδ.307,337 αντίστοιχα) και τις τυχόν ενδοκοινοτικές τους παραδόσεις (κωδ.309) και το σύνολο εκροών τους (κωδ.311). Υπογραµµίζεται ότι, σε όλους τους παρακάτω κωδικούς οι επιστροφές και οι εκπτώσεις εκροών θα αναγράφονται αφαιρετικά, έστω και αν έτσι προκύπτει αρνητικός αριθµός. Παράδειγµα: Αν σε µία φορολογική περίοδο πραγµατοποιήθηκαν: Eγχώριες παραδόσεις, µε συντελεστή 18%: ,00 ΕΥΡΩ Επιστροφές ενδοκοινοτικών αποκτήσεων, µε συντελεστή 18% : ,00 ΕΥΡΩ Στον κωδ.303 θα αναγραφεί: ,00 EYΡΩ και Στον κωδ.333 ο αναλογών ΦΠΑ : -900,00 ΕΥΡΩ ΚΩ Γράφεται κατά συντελεστή ΦΠΑ (8,4,18) η αξία των φορολογητέων εκροών, η φορολογητέα αξία της µικτής αµοιβής, τα τεκµαρτά έσοδα των πρακτορείων ταξιδίων και το θετικό περιθώριο κέρδους των µεταπωλητών µεταχειρισµένων. Επίσης συµπεριλαµβάνονται οι αυτοπαραδόσεις, οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και οι πράξεις λήπτη, που πραγµατοποιήθηκαν µε ακεραίους συντελεστές στη λοιπή Ελλάδα εκτός από τα νησιά του Αιγαίου. ΚΩ Γράφεται ο φόρος που αναλογεί στους κωδ , πολλαπλασιάζοντας τη φορολογητέα αξία µε τον αντίστοιχο συντελεστή φόρου. ΚΩ Γράφεται κατά συντελεστή φόρου (6,3,13) η αξία των φορολογητέων εκροών, συµπεριλαµβανοµένων και των αυτοπαραδόσεων, καθώς και των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και πράξεων λήπτη, που πραγµατοποιήθηκαν µε µειωµένους συντελεστές, είτε στα νησιά του Αιγαίου, είτε από τη λοιπή Ελλάδα προς υποκείµενους ή και µη υποκείµενα νοµικά πρόσωπα εγκατεστηµένους στα νησιά αυτά. Για πρακτορεία ταξιδίων και µεταπωλητές µεταχειρισµένων κατ αναλογία όσα αναφέρονται στον κωδ ΚΩ Γράφεται αντίστοιχα ο φόρος που αναλογεί στους κωδ , πολλαπλασιάζοντας τη φορολογητέα αξία µε τον αντίστοιχο συντελεστή φόρου. Τονίζεται ότι στους παραπάνω κωδικούς συµπεριλαµβάνονται τα ποσά αξίας και φόρου που αφορούν αγορά επενδυτικών αγαθών µε την Π.2869/2389/ ΠΟΛ.137/ ΚΩ.307 & 337. Γράφεται το σύνολο των φορολογητέων εκροών (από κωδ.301-κωδ.306) και το σύνολο του φόρου εκροών (από κωδ.331 κωδ.336). Aν τηρούνται βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. το σύνολο του φόρου των εκροών σας (κωδ.337) συγκρίνετέ το µε το σύνολο του φόρου εκροών που προκύπτει από τα βιβλία. Αν το ποσό που προκύπτει από τα βιβλία είναι µεγαλύτερο η διαφορά γράφεται στον κωδ.412.

ΘΕΜΑ: Οδηγίες συμπλήρωσης περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ (έντυπα 050 και 051 ΦΠΑ, ΕΚΔΟΣΗ 2002)

ΘΕΜΑ: Οδηγίες συμπλήρωσης περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ (έντυπα 050 και 051 ΦΠΑ, ΕΚΔΟΣΗ 2002) - 295 - * Φ.Π.Α. * Νο. 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η ΦΠΑ - ΤΜΗΜΑΤΑ Α και Β Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2002 Αριθμ.Πρωτ.: 1092542/5473/691/0014 ΠΟΛ.: 1071

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Ω Ν

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Ω Ν ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ:1019 ΕΤΟΣ: 2003 ΕΚ ΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: Α. ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 1. ΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Α 2. /ΝΣΗ 16η ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΗΜ.ΕΣΟ ΩΝ ΤΜΗΜΑ Ε Β. Γ.Γ.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ /ΝΣΗ 30η ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - 1495 - * Φ.Π.Α. * Νο. 65 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Α. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 1.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14 η ΦΠΑ - ΤΜΗΜΑ Α' 2.Δ/ΝΣΗ 16 η ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ - ΤΜΗΜΑ Ε' Β. Γ.Γ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

* ΦΠΑ * Νο. 7

* ΦΠΑ * Νο. 7 -- 233 -- * ΦΠΑ * Νο. 7 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 1996 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αρ. Πρωτ. :1027240/1168/354/0014 ΓΕΝIKH Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & Δ.Π. ΠΟΛ.: 1070 1. Δ/ΝΣΗ 14η ΦΠΑ & Ε.Φ. - ΤΜΗΜΑ Α/Ι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Τύπος και περιεχόμενο, διαδικασία και προθεσμία υποβολής προσωρινής δήλωσης ΦΠΑ. Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ : Τύπος και περιεχόμενο, διαδικασία και προθεσμία υποβολής προσωρινής δήλωσης ΦΠΑ. Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κ Α Τ Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα 2 Φεβρουαρίου 1994 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & Δ. Π. Δ/ΝΣΗ 14η ΦΠΑ & Ε. Φ. ΤΜΗΜΑ Α - Γρ. Ι ΠΟΛ 1032 Δ/ΝΣΗ 16η ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

* Φ.Π.Α. * Νο. 14

* Φ.Π.Α. * Νο. 14 -- 319 -- * Φ.Π.Α. * Νο. 14 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 27 Μαρτίου 1996 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αριθμ. Πρωτ. 1038102/1768/491/0014 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Φ/ΓΙΑΣ & ΔΗΜ. ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΠΟΛ.: 1107 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η Φ.Π.Α.

Διαβάστε περισσότερα

http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/circular/11910/print/printer

http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/circular/11910/print/printer Σελίδα 1 από 6 ΠΟΛ.1026/9.2.2011 Τύπος, περιεχόµενο, χρόνος και τρόπος υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. έτους 2010. - Υποχρεωτική υποβολή της αρχικής εµπρόθεσµης εκκαθαριστικής δήλωσης µε τη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2007 ΓΑ. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ.Πρωτ.:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2007 ΓΑ. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ.Πρωτ.: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2007 ΓΑ. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1121743/9331/1677/Α0014 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΛ. 1157 1. Δ/ΝΣΗ 14η Φ.Π.Α.

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2009

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 1. Δ/ΝΣΗ 14 η Φ.Π.Α. ΤΜΗΜΑ Α 2. Δ/ΝΣΗ 16 η ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ Ε Β. Γ.Γ.Π.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Φ.Π.Α. 7 -Γενικά 7 -Λειτουργία του Φ.Π.Α.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Φ.Π.Α. 7 -Γενικά 7 -Λειτουργία του Φ.Π.Α. 539 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Φ.Π.Α. (Ν. 2859/00 και τροποποιήσεις μέχρι σήμερα) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Φ.Π.Α. 7 -Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 1. Δ/ΝΣΗ 14 η Φ.Π.Α. ΤΜΗΜΑ Α 2. Δ/ΝΣΗ 16 η ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ Ε Β. Γ.Γ.Π.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ /11/2009 Published on TaxExperts (

ΠΟΛ /11/2009 Published on TaxExperts ( Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: - Χρόνος και τρόπος υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. έτους 2009. Όροι και προϋποθέσεις υποβολής της εμπρόθεσμης πιστωτικής ή μηδενικής εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α.

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Κοινοποίηση διατάξεων υποπαραγράφου Α.6 του ν.4152/2013 και οδηγίες για την εφαρμογή τους.

Θέμα: Κοινοποίηση διατάξεων υποπαραγράφου Α.6 του ν.4152/2013 και οδηγίες για την εφαρμογή τους. Αθήνα, 8.7.2013 ΠΟΛ: 1170 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 14 η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Διανομής ΤΜΗΜΑ Α 2. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

I. Υποπαράγραφος Β.1, παρ. 1 και 2 και Υποπαράγραφος Β.2, παρ. 1 και 2: Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα ΦΠΑ και Κ.Φ.Α.Σ., σχετικά με τους αγρότες

I. Υποπαράγραφος Β.1, παρ. 1 και 2 και Υποπαράγραφος Β.2, παρ. 1 και 2: Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα ΦΠΑ και Κ.Φ.Α.Σ., σχετικά με τους αγρότες ΠΟΛ.1116/24.4.2014 Κοινοποίηση των διατάξεων των Υποπαραγράφων Β.1 και Β.2, παράγραφοι 1 και 2, της Παραγράφου Β' του άρθρου τρίτου του ν.4254/2014 (ΦΕΚ Α' 85/7.4.2014) σχετικά με τους αγρότες και παροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙANOMΗΣ

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙANOMΗΣ Γ Α. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 1. Δ/ΝΣΗ 14 η Φ.Π.Α. ΤΜΗΜΑ Α 2. Δ/ΝΣΗ 16 η ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ Ε Β. Γ.Γ.Π.Σ. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΕ.Π.Υ.Ο. 1.Δ/ΝΣΗ 30 η ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με τον έλεγχο που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Αμοιβαίας

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με τον έλεγχο που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Αμοιβαίας ΠΟΛ.1050/11.2.2000 Διευκρινίσεις σχετικά με τον έλεγχο που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Αμοιβαίας Συνδρομής, μέσω του συστήματος VIES, των ενδοκοινοτικών ή μη αποκτήσεων μεταχειρισμένων και υπαγόμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Χρόνος και τρόπος υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ» Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Χρόνος και τρόπος υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ» Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Αθήνα, 30.12.2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ I. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 14 η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Α & Β 2. ΓΕΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γ. ΤΟΠΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ

Γ. ΤΟΠΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σελ. VII Ι. ΕΡΜΗΝΕΙΑ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΠΑ I. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Α. ΓΕΝΙΚΑ - ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ 1. Η έννοια και το αντικείμενο του φόρου Σελ. 1 2. Λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2008 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1021713/130/0015

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2008 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1021713/130/0015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2008 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1021713/130/0015 Ι. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 1. 15 η Δ/ΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΛ: 1037 ΤΜΗΜΑ Α 2. 14 η Δ/ΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ. /νση Σίνα 2-4 ΠΡΟΣ: ΑΠΟ ΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ T.K Αθήνα ΙΑΝΟΜΗΣ Πληροφορίες Β. εδεµάδης Τηλέφωνο FAX

Ταχ. /νση Σίνα 2-4 ΠΡΟΣ: ΑΠΟ ΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ T.K Αθήνα ΙΑΝΟΜΗΣ Πληροφορίες Β. εδεµάδης Τηλέφωνο FAX ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Aθήνα 5 Μαϊου 2005 Γ. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αρ.Πρωτ.1047218/1962/446/0014 ΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Α ΠΟΛ. 1072 ΙΕΥΘΥΝΣΗ Κ.Β.Σ. ΤΜΗΜΑ Β Ταχ. /νση Σίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 050 Φ.Π.Α. έκδοση 2014 Φ2 TAXIS)

ΘΕΜΑ: Οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης Φ.Π.Α. (έντυπο 050 Φ.Π.Α. έκδοση 2014 Φ2 TAXIS) Αθήνα, 6.4.2015 ΠΟΛ: 1082 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α - ΦΠΑ Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες: Αυξημένος ο φόρος για τις επιχειρήσεις

Οδηγίες: Αυξημένος ο φόρος για τις επιχειρήσεις Οδηγίες: Αυξημένος ο φόρος για τις επιχειρήσεις Στο 26% ο συντελεστής φορολογίας των Α.Ε. και ΕΠΕ από 20% πέρυσι - Εξόφληση σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014 Σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Έννοια τόπου ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών, κανόνας και εξαιρέσεις. Τριγωνικές πωλήσεις. Παραδείγματα.

Έννοια τόπου ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών, κανόνας και εξαιρέσεις. Τριγωνικές πωλήσεις. Παραδείγματα. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΙΙ, ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή, έννοια και λειτουργία του Φ.Π.Α. Λειτουργία του Φ.Π.Α. Έννοια της προστιθέμενης αξίας. Βασικά χαρακτηριστικά του Φ.Π.Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ. 1. Με το ν. 2859/7.11.2000 (ΦΕΚ 248 Α ) έγινε κωδικοποίηση του

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ. 1. Με το ν. 2859/7.11.2000 (ΦΕΚ 248 Α ) έγινε κωδικοποίηση του ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 1. Με το ν. 2859/7.11.2000 (ΦΕΚ 248 Α ) έγινε κωδικοποίηση του νόμου του ΦΠΑ. Λόγω της αλλαγής που επήλθε στην αρίθμηση των άρθρων, στη σελίδα του παρόντος φυλλαδίου, παρατίθεται πίνακας αντιστοιχίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: Φορολογικός εκπρόσωπος υποκειµένων σε Φ.Π.Α. εγκατεστηµένων σε άλλο κράτος µέλος της Κοινότητας.

ΤΙΤΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: Φορολογικός εκπρόσωπος υποκειµένων σε Φ.Π.Α. εγκατεστηµένων σε άλλο κράτος µέλος της Κοινότητας. ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 1010 ΕΤΟΣ: 2003 ΕΚ ΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 1.ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ /ΝΣΗ 14 η Φ Π Α ΤΜΗΜΑΤΑ Α,Β,,Ε /ΝΣΗ 15 η ΚΒΣ Τµήµατα Α - Β 2. ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ.ΕΛΕΓΧΩΝ /νση Μητρώου- Τµήµα Β ΤΙΤΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ 1149/2015. Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 18 και 22 του Ν.4321/2015. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛ.

ΠΟΛ 1149/2015. Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 18 και 22 του Ν.4321/2015. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛ. ΠΟΛ 1149/2015 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 18 και 22 του Ν.4321/2015. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 10.7.2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛ. 1149 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟ ΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟ ΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟ ΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛ.1214/30.9.2014 Ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ κατά τον χρόνο της είσπραξης σύµφωνα µε το άρθρο 39.β του Κώδικα ΦΠΑ ΠΟΛ 1214/2014 (ΦΕΚ Β' 2601/30-09-2014) Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟ ΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 2 Οκτωβρίου 2009 Αρ. Πρωτ /7501/1166/Α0014 ΠΟΛ.1133

Αθήνα 2 Οκτωβρίου 2009 Αρ. Πρωτ /7501/1166/Α0014 ΠΟΛ.1133 Α. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝEΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 1.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14 η Φ.Π.Α. ΤΜΗΜΑ Α 2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 15 η Κ.Β.Σ. 3. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 16 η Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων Β. Γ.Γ.Π.Σ. 1. Δ/ΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Φ.Π.Α. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2010 (009/10) ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΝΟ 34

Φ.Π.Α. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2010 (009/10) ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΝΟ 34 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ 14 η Φ.Π.Α. Φ.Π.Α. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για επεξεργασία των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. έτους 2010 που υποβάλλονται σε έντυπη μορφή και αποστολή τους στη Γ.Γ.Π.Σ.

ΘΕΜΑ: Οδηγίες για επεξεργασία των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. έτους 2010 που υποβάλλονται σε έντυπη μορφή και αποστολή τους στη Γ.Γ.Π.Σ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ 14 η Φ.Π.Α. ΤΜΗΜΑ Α Β. Γ.Γ.Π.Σ. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΕ.Π.Υ.Ο 1. Δ/ΝΣΗ 30 η ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ. ΘΕΜΑ: Έκδοση στοιχείων κατά την καταβολή δικαστικής δαπάνης και τόκων υπερηµερίας.

ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ. ΘΕΜΑ: Έκδοση στοιχείων κατά την καταβολή δικαστικής δαπάνης και τόκων υπερηµερίας. Αθήνα 13/7/2013 ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ ΘΕΜΑ: Έκδοση στοιχείων κατά την καταβολή δικαστικής δαπάνης και τόκων υπερηµερίας. Εταιρεία Α.Ε µέλος του ΣΑΤΕ, έθεσε τα εξής ερωτήµατα: Εις βάρος της εταιρείας και υπέρ προµηθευτή

Διαβάστε περισσότερα

Σηµαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις µηνός Ιουλίου Ευχόµαστε σε όλες και όλους καλό µήνα µε υγεία και δύναµη.

Σηµαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις µηνός Ιουλίου Ευχόµαστε σε όλες και όλους καλό µήνα µε υγεία και δύναµη. Σηµαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις µηνός Ιουλίου Ευχόµαστε σε όλες και όλους καλό µήνα µε υγεία και δύναµη. Παραθέτουµε τις σηµαντικότερες φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις του µηνός Ιουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Τύπος, περιεχόμενο, χρόνος και τρόπος υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ. Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Τύπος, περιεχόμενο, χρόνος και τρόπος υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ. Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 14 η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Α Β. ΓΓΠΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΕ.Π.Υ.Ο. 1. 30 η Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 4 Μαΐου 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛ. 1070 ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ -14 η Δ/νση ΦΠΑ Αρ.Πρωτ.:1042614/3111/ 696/0014 Τμήμα Α -13 η Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

AGENDA 2010 Προθεσμίες υποβολής δήλωσης 1

AGENDA 2010 Προθεσμίες υποβολής δήλωσης 1 AGENDA 2010 Προθεσμίες υποβολής δήλωσης 1 ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΟΙΚΟΝ. ΕΤΟΥΣ 2010 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΥ (Άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Ν. 4308/2014 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Άρθρο 8: Τιμολόγιο πώλησης 1. Τιμολόγιο είναι το στοιχείο που εκδίδεται από την υποκείμενη σε αυτό το νόμο οντότητα για κάθε πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : "Διαδικασία καταβολής ΦΠΑ κατά την αγορά, εισαγωγή ή ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιων λεωφορείων και της παράδοσης αυτών".

ΘΕΜΑ : Διαδικασία καταβολής ΦΠΑ κατά την αγορά, εισαγωγή ή ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιων λεωφορείων και της παράδοσης αυτών. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 16 Φεβρουαρίου 1994 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & Δ. Π. ΠΟΛ 1045 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η ΦΠΑ & Ε. Φ. ΤΜΗΜΑ Α 2 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ Δ/ΝΣΗ 17η ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΗ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 6. Άρθρο 6 Τιµολόγηση Συναλλαγών (Παράγραφοι 1-18)

Ενότητα 6. Άρθρο 6 Τιµολόγηση Συναλλαγών (Παράγραφοι 1-18) Ενότητα 6 Άρθρο 6 Τιµολόγηση Συναλλαγών (Παράγραφοι 1-18) Τιµολόγιο (Εκδίδεται.) 1. Εκδίδεται τιµολόγιο, τουλάχιστον διπλότυπο για: την πώληση αγαθών για ίδιο λογαριασµό ή για λογαριασµό τρίτου την παροχή

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές ερωτήσεις απαντήσεις σχετικά με τις μετατάξεις των αγροτών

Συχνές ερωτήσεις απαντήσεις σχετικά με τις μετατάξεις των αγροτών Σ ε λ ί δ α 1 Συχνές ερωτήσεις απαντήσεις σχετικά με τις μετατάξεις των αγροτών Σύνταξη επιμέλεια Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN Σ ε λ ί δ α 2 Α. Θέματα Μητρώου Ερώτηση 1: Αγρότης του ειδικού καθεστώτος

Διαβάστε περισσότερα

Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα 13 Μαρτίου 1995 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & Δ.Π. 1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η ΦΠΑ & Ε.Φ. Αρ. Πρωτ.: 1017949/693/165/0014 ΤΜΗΜΑ Α/1 ΠΟΛ.: 1075 2. Δ/ΝΣΗ 15η (Κ.Β.Σ.) ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Φ.Π.Α. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2010 (009/10) ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΝΟ 34

Φ.Π.Α. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2010 (009/10) ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΝΟ 34 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ 14 η Φ.Π.Α. Φ.Π.Α. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α (ΦΠΑ) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Δ (ΦΑΣ) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΑΘ2Η-ΛΞ. Αθήνα, ΠΟΛ 1098

ΑΔΑ: 4ΑΘ2Η-ΛΞ. Αθήνα, ΠΟΛ 1098 Αθήνα, 04.05.2011 ΠΟΛ 1098 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ι. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Α) ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 1. 14 η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Α 2. 16 η Δ/ΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Παραδόσεις αγαθών που ενεργούνται από τις παραπάνω περιοχές :

Ι. Παραδόσεις αγαθών που ενεργούνται από τις παραπάνω περιοχές : ΠΟΛ.1254/10.12.1990 Κοινοποίηση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 8 του Ν.1881/1990 (ΦΕΚ 42 Α ) και της παραγράφου 3 του άρθρου 10 του Ν.1884/16.6.1990 (ΦΕΚ 81 Α ) και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για δηλώσεις εισοδήματος νομικών προσώπων (Ε5) Yπόχρεοι

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για δηλώσεις εισοδήματος νομικών προσώπων (Ε5) Yπόχρεοι Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για δηλώσεις εισοδήματος νομικών προσώπων (Ε5) Yπόχρεοι 1.Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω δήλωση φορολογίας εισοδήματος για

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4 ΠΡΟΣ: ΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ T.K. : 106 72 Αθήνα Πληροφορίες: Β. Πουρνάρας Τηλέφωνο : 2103647202-5 FAX : 2103645413

Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4 ΠΡΟΣ: ΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ T.K. : 106 72 Αθήνα Πληροφορίες: Β. Πουρνάρας Τηλέφωνο : 2103647202-5 FAX : 2103645413 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα 4 Απριλίου 2007 1. 14 η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ Αρ. Πρωτ.: 1035360/2772/434/Β0014 ΤΜΗΜΑ Β «Παροχή Υπηρεσιών & Ειδικά Καθεστώτα» ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνίες υποβολής δήλωσης εισοδήματος Νομικών προσώπων οικ. έτους 2013

Ημερομηνίες υποβολής δήλωσης εισοδήματος Νομικών προσώπων οικ. έτους 2013 Ημερομηνίες υποβολής δήλωσης εισοδήματος Νομικών προσώπων οικ. έτους 2013 Δήλωση εταιριών, κοινοπραξιών και κοινωνιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα Οι υπόχρεοι της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν.2238/1994

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ.1075/ Συμπλήρωση των διατάξεων της με αριθμ /8478/Α0014/ΠΟΛ. 1262/ απόφασής μας

ΠΟΛ.1075/ Συμπλήρωση των διατάξεων της με αριθμ /8478/Α0014/ΠΟΛ. 1262/ απόφασής μας ΠΟΛ.1075/13.3.1995 Συμπλήρωση των διατάξεων της με αριθμ. 1103551/8478/Α0014/ΠΟΛ. 1262/2.8.93 απόφασής μας Αρ. Πρωτ.: 1017949/693/165/0014 Αθήνα 13 Μαρτίου 1995 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα: «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 20 και 21 του νόµου 4141/2013,

Θέµα: «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 20 και 21 του νόµου 4141/2013, Αθήνα, 17.06.2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟ ΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 14η /ΝΣΗ ΦΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Β, Α Ταχ. /νση : Σίνα 2-4 Ταχ. Κώδικας: 106 72 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ. 1. Με το ν. 2859/ (ΦΕΚ 248 Α) έγινε κωδικοποίηση

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ. 1. Με το ν. 2859/ (ΦΕΚ 248 Α) έγινε κωδικοποίηση ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 1. Με το ν. 2859/7.11.2000 (ΦΕΚ 248 Α) έγινε κωδικοποίηση του νόµου του ΦΠΑ. Λόγω της αλλαγής που επήλθε στην αρίθµηση των άρθρων, στη σελίδα 41 του παρόντος φυλλαδίου, παρατίθεται πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΚ 248/Α/7.11.2000). Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΦΕΚ 248/Α/7.11.2000). Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - 1053 - * Φ.Π.Α. * Νο. 46 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Ι. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: 14 η ΦΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Β -Α ΙΙ. Δ/ΝΣΗ 15 η ΚΒΣ - ΤΜΗΜΑ Β ΙΙΙ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝ & ΕΙΔ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φοροτεχνικός Σύμβουλος του ΕΒΕΠ σας ενημερώνει

Ο Φοροτεχνικός Σύμβουλος του ΕΒΕΠ σας ενημερώνει Ο Φοροτεχνικός Σύμβουλος του ΕΒΕΠ σας ενημερώνει 5. ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΟΙΚ. ΕΤΟΥΣ 2011 & ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΥ (Άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 1091 ΕΤΟΣ: 2003

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 1091 ΕΤΟΣ: 2003 ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 1091 ΕΤΟΣ: 2003 ΕΚ ΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 1) ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ Π. Σ. /ΝΣΗ 30η ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ /ΝΣΗ 32η ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Η/Υ 2) ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μηχανογραφημένης Λογιστικής

Εργαστήριο Μηχανογραφημένης Λογιστικής 1 Προϋποθέσεις έναρξης ατομικής επιχείρησης (μικρής οντότητας) με κύκλο εργασιών 1.500.000 -απλογραφικό λογιστικό σύστημα 1. Εύρεση ΚΑΔ (Κωδικοί Αρίθμησης Δραστηριότητας). Αφορά τον κωδικό της επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 6. Τιμολόγηση Συναλλαγών

Άρθρο 6. Τιμολόγηση Συναλλαγών Άρθρο 6 Τιμολόγηση Συναλλαγών 1. Για την πώληση αγαθών για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτου και την παροχή υπηρεσιών από υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών σε άλλο υπόχρεο, σε πρόσωπα της παραγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 18 και 22 του ν.4321/2015.

Θέμα: Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 18 και 22 του ν.4321/2015. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Αθήνα, 10.7.2015 ΠΟΛ. 1149 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιθέα, 24/10/2016. Αριθμός απόφασης: 3550

Καλλιθέα, 24/10/2016. Αριθμός απόφασης: 3550 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔ/ΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α6 ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ. Προς: Ως Πίνακας Διανομής

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ. Προς: Ως Πίνακας Διανομής ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α ΦΠΑ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

Β. ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Συνεχίζουμε σήμερα τα περί προσωρινού ελέγχου όταν αντικείμενο του είναι ο Φόρος Προστιθεμένης Αξίας, παρακρατούμενοι φόροι κ.λπ.. Με το σημερινό δημοσίευμα ολοκληρώσαμε το θέμα των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ 4256, 4261 ΚΑΙ 4281/2014 ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΥΤΩΝ. Άρθρο 38 - ήλωση και συναφείς υποχρεώσεις (1)

ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ 4256, 4261 ΚΑΙ 4281/2014 ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΥΤΩΝ. Άρθρο 38 - ήλωση και συναφείς υποχρεώσεις (1) ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ 4256, 4261 ΚΑΙ 4281/2014 ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΥΤΩΝ Άρθρο 38 - ήλωση και συναφείς υποχρεώσεις (1) 1. Οι υπόχρεοι στο φόρο, που ενεργούν φορολογητέες πράξεις ή πράξεις απαλλασσόµενες του φόρου,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙKΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙKΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 1165 ΕΤΟΣ: 2002 ΕΚ ΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ Β ΤΙΤΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: Απαλλαγή από τη θεώρηση φορολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. 1. Τις ακόλουθες διατάξεις του κώδικα Φ.Π.Α., ο οποίος κυρώθηκε με το ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α ).

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. 1. Τις ακόλουθες διατάξεις του κώδικα Φ.Π.Α., ο οποίος κυρώθηκε με το ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248 Α ). ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα 21/7/04 Γ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αρ.Πρωτ.1060481/4643/810/Α0014 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Α ΠΟΛ. 1073 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝ.ΕΠΙΘ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 1995 Αρ. Πρωτ.: /8911/1807/0014

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 1995 Αρ. Πρωτ.: /8911/1807/0014 ΠΟΛ.1029/2.2.1995 Οροι, προϋποθέσεις και διαδικασία απαλλαγής από το Φ.Π.Α. της αγοράς στο εσωτερικό της χώρας, της εισαγωγής και της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών που πραγματοποιούν τα "Καταστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ Γ Α. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 1. Δ/ΝΣΗ 14 η Φ.Π.Α. ΤΜΗΜΑ Α 2. Δ/ΝΣΗ 16 η ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜ. ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ Ε Β. Γ.Γ.Π.Σ. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΕ.Π.Υ.Ο. 1.Δ/ΝΣΗ 30 η ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4Α1ΙΗ-Ε1 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

ΑΔΑ: 4Α1ΙΗ-Ε1 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ 14 η Φ.Π.Α. ΤΜΗΜΑ Α Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2 4 Ταχ. Κωδ. : 106 72 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

«Τήρηση Βιβλίων και Έκδοση Στοιχείων- Λογιστικοί Κανόνες»

«Τήρηση Βιβλίων και Έκδοση Στοιχείων- Λογιστικοί Κανόνες» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Ενημερωτικό Σεμινάριο «Τήρηση Βιβλίων και Έκδοση Στοιχείων- Λογιστικοί Κανόνες» Εισηγητής: Ευθύμιος Σαΐτης Τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων), έκδοση λογιστικών αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Ευχόµαστε σε όλες και όλους καλό µήνα, µε υγεία και δύναµη.

Ευχόµαστε σε όλες και όλους καλό µήνα, µε υγεία και δύναµη. Σηµαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις µηνός Ιουλίου 2019 Ευχόµαστε σε όλες και όλους καλό µήνα, µε υγεία και δύναµη. Παραθέτουµε τις σηµαντικότερες φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις του µηνός

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2013

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2013 ΠΟΛ.1064/29.3.2013 Υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος των υποκειμένων σε φόρο, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του Ν. 2238/1994 και απόδοση του φόρου, με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου

Διαβάστε περισσότερα

Κ Α Τ Ε Π Ε Ι Γ Ο Υ Σ Α. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2005

Κ Α Τ Ε Π Ε Ι Γ Ο Υ Σ Α. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2005 Κ Α Τ Ε Π Ε Ι Γ Ο Υ Σ Α ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Αριθµ. Πρωτ. :1017112/307/Α0012 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ι. ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ /ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ (.12) ΠΟΛ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Τύπος, περιεχόμενο, χρόνος και τρόπος υποβολής της εκκαθαριστικής Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Τύπος, περιεχόμενο, χρόνος και τρόπος υποβολής της εκκαθαριστικής Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Α. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 14 η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Α Β. ΓΓΠΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΚΕ.Π.Υ.Ο. 1. 30 η Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ

Διαβάστε περισσότερα

3. Ημερομηνία ένταξης στο ειδικό καθεστώς:

3. Ημερομηνία ένταξης στο ειδικό καθεστώς: ΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΕΙ ΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 39.β του Κώδικα ΦΠΑ Με την παρούσα δηλώνω υπεύθυνα ότι πληρώ τις προϋποθέσεις και επιθυμώ την ένταξή μου στο ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά την είσπραξη,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Ι. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 1. Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α «ΦΠΑ» 2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ 3. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης

Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 9-9-2010 Αριθ.Πρωτ.1068 Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Θέμα: Διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση των περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α., μετά την

Διαβάστε περισσότερα

Published on TaxExperts (

Published on TaxExperts ( Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 13-17 του ν.3296/2004, μετά την τροποποίησή τους με το άρθρο 79 του ν.3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α) ΠΟΛ. 1128-02/0/2011

Διαβάστε περισσότερα

β) των παραγράφων 1, περιπτώσεις α, γ δ, ε, στ και ζ και 2 του άρθρου 20, γ) των παραγράφων 1, περιπτώσεις α, γ και δ και 2 του άρθρου 22α,

β) των παραγράφων 1, περιπτώσεις α, γ δ, ε, στ και ζ και 2 του άρθρου 20, γ) των παραγράφων 1, περιπτώσεις α, γ και δ και 2 του άρθρου 22α, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η ΦΠΑ & Ε.Φ. - ΤΜΗΜΑ ΑΆ Αθήνα, 2 Αυγούστου 1993 Αριθμ.Πρωτ.: 1103551/8478/Α.0014 ΠΟΛ.1262/2.8.1993 ΘΕΜΑ: ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ. - Διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διαδικασία και προϋποθέσεις επιστροφής του φόρου προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με τις

ΘΕΜΑ: Διαδικασία και προϋποθέσεις επιστροφής του φόρου προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με τις ΠΟΛ.1078/2.4.1991 Διαδικασία και προϋποθέσεις επιστροφής του φόρου προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων γ και δ της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του Ν. 1642/1986. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 57783 26 Οκτωβρίου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 4798 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. ΠΟΛ. 1187 Διαδικασία χορήγησης απαλλαγών των περιπτώσεων α, γ, δ και ε του άρθρου

Διαβάστε περισσότερα

Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας (Listing)

Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας (Listing) Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας (Listing) Ποιοί συμπληρώνουν τον "ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ" και τι ποσά αναγράφονται σ' αυτόν (Έντυπο 047-Φ.Π.Α.) Ο "ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΑΣ" συμπληρώνεται από πρόσωπα που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα γίνεται η διακίνηση από Ποιοί εξαιρούνται από την χρήση ΕΑΦ ΣΣ

Πως θα γίνεται η διακίνηση από Ποιοί εξαιρούνται από την χρήση ΕΑΦ ΣΣ Πως θα γίνεται η διακίνηση από 1.1.2014 - Ποιοί εξαιρούνται από την χρήση ΕΑΦ ΣΣ [02.01.2014] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νίκης 5-7 10180 Αθήνα ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: 210-3332553/4 Fax: 210-3332559

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Μεταβολές στον τρόπο συναλλαγών και την Εκκαθαριστική ΦΠΑ

ΘΕΜΑ: Μεταβολές στον τρόπο συναλλαγών και την Εκκαθαριστική ΦΠΑ K E O Σ Ο Ε ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Λ. ΡΙΑΝΚΟΥΡ 73, 115 23 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: (210) 6923102 6923291 6928224 FAX: (210) 6981182 e mail : keosoe@otenet.gr Αριθμ. πρωτ. 71/201 Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙ ΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ Φ.Π.Α. Ν. 3296/04 Συνυποβάλλεται µε την εκκαθαριστική δήλωση σε (2) αντίτυπα

ΕΙ ΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ Φ.Π.Α. Ν. 3296/04 Συνυποβάλλεται µε την εκκαθαριστική δήλωση σε (2) αντίτυπα ΕΙ ΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ Φ.Π.Α. Ν. 3296/04 Συνυποβάλλεται µε την εκκαθαριστική δήλωση σε (2) αντίτυπα ΑΡΜΟ ΙΑ.Ο.Υ. ΚΩ ΙΚΟΣ ΟΥ ΕΤΟΣ ΑΠΌ ΕΙ ΟΣ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΑΡΧΙΚΟ ΕΩΣ ΤΡΟΠ/ΚΟ ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

Ι. ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2008 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ι. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αριθ. Πρωτ.:1020660/981/156/Β0014 14 η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Β «Παροχή Υπηρεσιών ΠΟΛ 1036 & Ειδικά Καθεστώτα»

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος /2016

Εγκύκλιος /2016 Εγκύκλιος 1190234/2016 Κοινοποίηση της αρ. πρωτ. ΕΦΚΦ 1188105 ΕΞ 2016/22-12-2016 Α.Υ.Ο. «.Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας φορολογικής αποθήκης προϊόντων καφέ, της διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Τρόπος υπολογισμού και απόδοσης Φ.Π.Α. από τους εκμεταλλευτές ΕΔΧ αυτοκινήτων (ΤΑΞΙ) για τα έτη 2007 και Α Π Ο Φ Α Σ Η

ΘΕΜΑ: Τρόπος υπολογισμού και απόδοσης Φ.Π.Α. από τους εκμεταλλευτές ΕΔΧ αυτοκινήτων (ΤΑΞΙ) για τα έτη 2007 και Α Π Ο Φ Α Σ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα 5 Φεβρουαρίου 2007 1. 14 η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ Αρ. Πρωτ.: 1013654/971/169/Β0014 ΤΜΗΜΑ Β «Παροχή Υπηρεσιών & Ειδικά Καθεστώτα» Α

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Δηλώσεις Εισοδήματος Νομικών Προσώπων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Δηλώσεις Εισοδήματος Νομικών Προσώπων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Δηλώσεις Εισοδήματος Νομικών Προσώπων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα 1.Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω δήλωση φορολογίας εισοδήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αθήνα, 17/1/2019 Αριθ. Πρωτ.: Ε.2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αθήνα, 17/1/2019 Αριθ. Πρωτ.: Ε.2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α ΦΠΑ Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4 Ταχ. Κώδικας : 10672 Αθήνα Τηλέφωνο : 2132122420 Fax : 2103645413 E-Mail

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορία: Φ.Π.Α. Αθήνα, 10 Απριλίου 1995 Αρ. Πρωτ.: 1043712/1633/468/Α0014

Κατηγορία: Φ.Π.Α. Αθήνα, 10 Απριλίου 1995 Αρ. Πρωτ.: 1043712/1633/468/Α0014 ΠΟΛ.1104/10.4.1995 Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 36α και 36β και άλλων συναφών θεμάτων του ν.1642/86, όπως τέθηκαν με τις παραγράφους 1 έως 5 του άρθρου 7 του νόμου 2275/94 (ΦΕΚ 238Α/29.12.1994)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ κατά τον χρόνο της είσπραξης, σύμφωνα με το άρθρο 39.β του Κώδικα ΦΠΑ»

ΘΕΜΑ: «Ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ κατά τον χρόνο της είσπραξης, σύμφωνα με το άρθρο 39.β του Κώδικα ΦΠΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Ι. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 1. 14 η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Α 2. 15 η Δ/ΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ Α, Β ΙΙ. Δ/ΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: Επιστροφή Φ.Π.Α.. Ενέργειες προϊσταµένων.ο.υ. για την ενηµέρωση των φορολογουµένων αρµοδιότητάς τους.

ΤΙΤΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: Επιστροφή Φ.Π.Α.. Ενέργειες προϊσταµένων.ο.υ. για την ενηµέρωση των φορολογουµένων αρµοδιότητάς τους. ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 1080 ΕΤΟΣ: 2003 ΕΚ ΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: Γ. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η ΦΠΑ ΤΜΗΜΑ Α ΤΙΤΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: Επιστροφή Φ.Π.Α.. Ενέργειες προϊσταµένων.ο.υ. για την ενηµέρωση των φορολογουµένων

Διαβάστε περισσότερα

Αρ.Πρωτ.: 1035115/1060/254/A0014 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ 14 η Φ.Π.Α. ΠΟΛ 1061 ΤΜΗΜΑ Α

Αρ.Πρωτ.: 1035115/1060/254/A0014 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ 14 η Φ.Π.Α. ΠΟΛ 1061 ΤΜΗΜΑ Α ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 26 Μαρτίου 2008 & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αρ.Πρωτ.: 1035115/1060/254/A0014 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ 14 η Φ.Π.Α. ΠΟΛ 1061 ΤΜΗΜΑ Α Ταχ.Δ/νση : Σίνα 2-4 ΠΡΟΣ: ΩΣ Π.Δ.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Συλλογή και επεξεργασία στοιχείων ενδοκοινοτικού εμπορίου (σύστημα INT RAST AT ).

ΘΕΜΑ: Συλλογή και επεξεργασία στοιχείων ενδοκοινοτικού εμπορίου (σύστημα INT RAST AT ). ΠΟΛ.1253/22.7.1993 Συλλογή και επεξεργασία στοιχείων ενδοκοινοτικού εμπορίου (σύστημα INT RAST AT ). Αθήνα, 22 Ιουλίου 1993 Αρ.Πρωτ.: 1099733/8159/0014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Taxlive - Επιμόρφωση Λογιστών Λογιστικά Προγράμματα & Υπηρεσίες Λογιστικής Ενημέρωσης

Taxlive - Επιμόρφωση Λογιστών Λογιστικά Προγράμματα & Υπηρεσίες Λογιστικής Ενημέρωσης ΠΟΛ. 1093/17.05.2018 ΠΟΛ. 1093/17.05.2018 Κοινοποίηση της αρ.πρωτ. ΠΟΛ.1034/21.02.2018 Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. -Εκπτώσεις Φ.Π.Α. εισροών ενεργειακών προϊόντων, αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών και βιομηχανοποιημένων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα 25-09-2015 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 3961 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2009 Αριθ. Πρωτ.: /7452/1652/Δ0014 ΠΟΛ: 1127

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2009 Αριθ. Πρωτ.: /7452/1652/Δ0014 ΠΟΛ: 1127 Α. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ 14 η Φ.Π.Α. - ΤΜΗΜΑ Δ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ Δ/ΝΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ Β. Γ.Γ.Π.Σ. ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΕ.Π.Υ.Ο. 1. Δ/ΝΣΗ 30

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ανάκτηση της φορολογικής απαλλαγής που χορηγήθηκε με τα άρθρα 2 και 3 του ν.3220/2004

ΘΕΜΑ: Ανάκτηση της φορολογικής απαλλαγής που χορηγήθηκε με τα άρθρα 2 και 3 του ν.3220/2004 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2007 ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αριθ.Πρωτ: 1118902/11058/Β0012 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔ/ΤΟΣ (Δ12) ΤΜΗΜΑ: Β ΠΟΛ.: 1148 Ταχ.Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ.1125/ Υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ ή ορισμού φορολογικού

ΠΟΛ.1125/ Υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ ή ορισμού φορολογικού Πίνακας περιεχομένων ΠΟΛ.1125/2016 - Υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ ή ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου από μη εγκατεστημένα στη χώρα μας υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα κατά την εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ανάκτηση της φορολογικής απαλλαγής που χορηγήθηκε με τα άρθρα 2 και 3 του ν.3220/2004

ΘΕΜΑ: Ανάκτηση της φορολογικής απαλλαγής που χορηγήθηκε με τα άρθρα 2 και 3 του ν.3220/2004 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2007 ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Αριθ.Πρωτ: 1118902/11058/Β0012 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔ/ΤΟΣ (Δ12) ΤΜΗΜΑ: Β ΠΟΛ.: 1148 Ταχ.Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Περιοδικές Δηλώσεις Φ.Π.Α

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Περιοδικές Δηλώσεις Φ.Π.Α Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Περιοδικές Δηλώσεις Φ.Π.Α 1.Έχω υποβάλει Περιοδική Φ.Π.Α. και η Τράπεζα για την πληρωμή ζητάει Ταυτότητα Πληρωμής. Πού θα βρω την Ταυτότητα Πληρωμής; Από την ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

1. Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Αγίου Ορους.

1. Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Αγίου Ορους. Π.7395/4269/1987 Διαδικασία απαλλαγής από το φόρο προστιθέμενης αξίας των αγαθών που παραδίδονται και των υπηρεσιών που παρέχονται από και προς την περιοχή του Αγίου Ορους, καθώς και των αγαθών που εισάγονται

Διαβάστε περισσότερα