ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ"

Transcript

1 ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Α. Τασούλης ΔΕΣΜΗΕ 8-10 Μαρτίου 2010 ΤΕΕ -- ΕΝΕΡΓΕΙΑ: σημερινή εικόνα - σχεδιασμός - προοπτικές

2 ΙΣΤΟΡΙΚΟ Νόμος 2773/ Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (προσαρμογή στην οδηγία 96/92) Κώδικας Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας ΚΣΗΕ και Κώδικας Διαχείρισης του Συστήματος ΚΔΣ Νόμος 3175/ Αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, τηλεθέρμανση και άλλες διατάξεις. Νέες ρυθμίσεις (τροποποιήσεις) ρ ή για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

3 ΙΣΤΟΡΙΚΟ Νόμος 3426/ Επιτάχυνση της διαδικασίας για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (προσαρμογή στην οδηγία 2003/54) Νέος Κώδικας Διαχείρισης του Συστήματος & Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργεια ΚΔΣ&ΣΗΕ

4 ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΩΔΙΚΑ Δημιουργεί στην ουσία τις παρακάτω 5 αγορές: 1. Ημερήσια αγορά ενέργειας 2. Ημερήσια αγορά επικουρικών υπηρεσιών 3. Ημερήσια αγορά χωροθέτησης μονάδων 4. Ημερήσια αγορά διευθέτησης αποκλίσεων 5. Μακροχρόνια αγορά αξιοπιστίας ισχύος Επίσης, για την εξυπηρέτηση των διασυνοριακών ανταλλαγών ενέργειας έχει αναπτυχθεί και αγορά φυσικών διασυνοριακών δικαιωμάτων (physical transmission rights, PTR) για όλες τις διασυνδέσεις της χώρας.

5 ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ (ΗΕΠ) Ο Ημερήσιος Ενεργειακός Προγραμματισμός συνιστά τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αποτελεί τον χώρο στον οποίο συναλλάσσεται το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας και των συμπληρωματικών προϊόντων αυτής, που θα παραχθούν θα καταναλωθούν και διακινηθούν την επόμενη ημέρα. Καθημερινά δηλώνονται τα χαρακτηριστικά και οι οικονομικές απαιτήσεις των μονάδων βάσει των οποίων ορίζεται η ένταξη ή η κράτηση αυτών, η ενέργεια που θα παραχθεί και οι επικουρικές υπηρεσίες που οφείλει να προσφέρει.

6 ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ (ΗΕΠ) Η επίλυση του ΗΕΠ προσδιορίζει τον τρόπο λειτουργίας κάθε μονάδας για κάθε ώρα της επόμενης ηςημέρας ώστε να μεγιστοποιείται το κοινωνικό όφελος που προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη: Την ικανοποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου Την κάλυψη των βραχυχρόνιων αναγκών για επικουρικές υπηρεσίες Την τήρηση των περιορισμών του συστήματος Ως εκ τούτου στον ΗΕΠ ενσωματώνονται οι εξής επιμέρους αγορές: Αγορά ενέργειας Αγορά επικουρικών υπηρεσιών Αγορά χωροθέτησης της παραγωγής κοντά στα κέντρα κατανάλωσης Οι εν λόγω αγορές βελτιστοποιούνται ταυτόχρονα.

7 ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ (ΗΕΠ) Το σκεπτικό του νομοθέτη με την ενσωμάτωση στον ΗΕΠ των επικουρικών υπηρεσιών και των τεχνικών περιορισμών του συστήματος ήταν να καταγραφεί η πραγματική αξία της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνοντας υπ όψιν τις δεδομένες συνθήκες ως προς τα ποσοτικά χαρακτηριστικά (όγκος γ ς και χρόνος κατανάλωσης) και τα ποιοτικά (απαιτούμενη αξιοπιστία και θέση κατανάλωσης). Παράλληλα o συνυπολογισμός των τεχνοοικονομικών ο ο στοιχείων λειτουργίας των μονάδων (ρυθμοί ανόδου/καθόδου, / χρόνοι και κόστη συγχρονισμού και αποσυγχρονισμού) οδηγεί στον πλησιέστερο προγραμματισμό της αγοράς με την πραγματική λειτουργία.

8 ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Βέλτιστος προγραμματισμός της λειτουργίας των θερμικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής και της διαθέσιμης ενέργειας από εισαγωγές ώστε να καλύπτεται σε ημερήσια βάση η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από καταναλωτές και η ζήτηση για εξαγωγές. Προσφέρουν και αμείβονται οι εγχώριοι παραγωγοί (θερμικών και υδροηλεκτρικών σταθμών) και οι εισαγωγείς. Αγοράζουν οι εκπρόσωποι του εγχώριου φορτίου (προμηθευτές και επιλέγοντες πελάτες) και οι εξαγωγείς (προμηθευτές και παραγωγοί).

9 ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Η οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ) στην οποία εκκαθαρίζεται η αγορά ενέργειας του ΗΕΠ αποτελεί την ενιαία τιμή στην οποία οι προμηθευτές αγοράζουν την ενέργεια που αναμένουν ότι θα απορροφήσουν από το σύστημα οι πελάτες τους και με την οποία αμείβονται οι παραγωγοί. Ο προγραμματισμός των μονάδων και η ΟΤΣ, στα πλαίσια της βελτιστοποίησης, επηρεάζεται από τις απαιτούμενες ποσότητες εφεδρειών καθώς και από τις προσφορές των υπηρεσιών αυτών.

10 ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ /MWh CAP ΟΤΣ Φορτίο MWh Καμπύλες προσφοράς - ζήτησης

11 ΑΓΟΡΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Οι επικουρικές υπηρεσίες συνίστανται από: Εφεδρείες (πρωτεύουσα, δευτερεύουσα και τριτεύουσα) Ρύθμιση τάσεως Επανεκκίνηση του Συστήματος Εκ των ανωτέρω η πρωτεύουσα και η δευτερεύουσα εφεδρεία προσφέρονται από τους εγχώριους παραγωγούς θερμικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, οι οποίοι αμείβονται για τις υπηρεσίες αυτές. οι υπηρεσίες αυτές αγοράζονται από τους εκπροσώπους του εγχώριου φορτίου (προμηθευτές & επιλέγοντες πελάτες) και από τους εξαγωγείς (προμηθευτές & παραγωγοί).

12 ΑΓΟΡΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Η οριακή τιμή για την πρωτεύουσα και την δευτερεύουσα υπολογίζεται κατά την επίλυση του ΗΕΠ, στα πλαίσια της βελτιστοποίησης. Η εκκαθάριση γίνεται για τις ποσότητες που θα απαιτηθούν κατά τη διάρκεια της πραγματικής λειτουργίας.

13 ΑΓΟΡΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ Παρέχει κίνητρα χωροθέτησης των νέων μονάδων κατά το δυνατόν εγγύτερα στην κατανάλωση. Παρέχει αυξημένη αμοιβή των παραγωγών στον νότο τις ώρες που θα παρουσιασθεί συνωστισμός κατά τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον βορρά. Μετά την απαλλαγή των παραγωγών από τη συμμετοχή στην ετήσια χρέωση του συστήματος μεταφοράς η διάταξη αποτελεί το μοναδικό κίνητρο για την ορθή χωροθέτηση των μονάδων. Η εφαρμογή γήήή μη της διάταξης αυτής θα αποφασισθεί από την ΡΑΕ μετά από αξιολόγηση της δοκιμαστικής λειτουργίας της από τον ΔΕΣΜΗΕ.

14 Unit Status Load Forecast Res Forecast Reserves Interzonal NTC System State D-1 D OPERATION P.Schedules1 I.Schedules SMP P.Schedules1 P.Schedules2 I.Schedules Mandatory Water Commissioning Availabilities Offers Bids TEDs Mandatory Water Commissioning PARTICIPANTS MARKET Nominations Offers Bids TEDs Availabilities Unit Status Load Forecast Res Forecast Reserves Interzonal NTC System State LT Rights ST Rights P.Schedules3 P.Schedules4 P.Schedules5

15 ΑΓΟΡΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΩΝ Εκκαθαρίζονται οι έκτακτες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν για την εξασφάλιση της φυσικής ισορροπίας του Συστήματος κατά την ημέρα κατανομής. Παράλληλα εκκαθαρίζονται οι αποκλίσεις των σταθμών παραγωγής κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Η οριακή τιμή αποκλίσεων (ΟΤΑ) καθορίζεται βάσει της ιδίας βελτιστοποίησης που ακολουθείται στον ΗΕΠ (την προηγούμενη της ημέρας κατανομής) και με χρήση των ιδίων τεχνικοοικονομικών προσφορών των συμμετεχόντων. Η μόνη διαφορά είναι η χρήση των πραγματικών μεγεθών για φορτίο, παραγωγή ΑΠΕ, διαθεσιμότητα των μονάδων, πιθανές τροποποιημένες απαιτήσεις επικουρικών υπηρεσιών.

16 ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Market Management System - MMS): Ημερήσιος Ενεργειακός Προγραμματισμός (Day Ahead Scheduling DAS) Πρόγραμμα Κατανομής (Dispatching Scheduling DS, Day Ahead and Intraday) Οικονομική Κατανομή Φορτίου σε πραγματικό χρόνο (Real Time Dispatch-RTD) Υπολογισμός Οριακής Τιμής Αποκλίσεων (Ex-Post Imbalance Pricing ExPIP) Εκκαθάριση (Day-Ahead and Imbalance Settlement)

17 ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ Πρόσθετα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο ΔΕΣΜΗΕ: Λογισμικό διεξαγωγής δημοπρασιών για αγορά φυσικών διασυνοριακών δικαιωμάτων (physical transmission rights, PTR) για τις διεθνείς διασυνδέσεις. Λογισμικό διαχείρισης προγραμμάτων ανταλλαγών ενέργειας. Λογισμικό Πρόβλεψης Φορτίου. Λογισμικό Πρόβλεψης Παραγωγής Αιολικών.

18 ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ Οδηγία 2009/72 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (κατάργηση της 2003/54) Κανονισμός 713/2009 για την ίδρυση Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας Κανονισμός 714/2009 σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές γςηλεκτρικής ενέργειας (κατάργηση του 1228/2003)

19 ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ Επιβάλλει τον διαχωρισμό μεταξύ των συστημάτων μεταφοράς (ιδιοκτησίας και διαχείρισης) και των δραστηριοτήτων παραγωγής ή προμήθειας. Στην περίπτωση που μέχρι 3 Σεπτ το σύστημα μεταφοράς ανήκει σε κάθετα ολοκληρωμένη επιχείρηση τότε το κράτος δύναται να ορίσει: i. ανεξάρτητο διαχειριστή συστήματος (ISO) ή ii. ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς (ITO)

20 ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ Για τα δύο εναλλακτικά σχήματα (ISO και ITO) ορίζονται αυστηροί κανόνες για να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς όσον αφορά: τη λήψη αποφάσεων την οικονομική αυτοτέλεια τα μέσα που χρησιμοποιεί το προσωπικό που απασχολεί Παράλληλα προβλέπονται ενδιάμεσα όργανα και διαδικασίες (εποπτικό όργανο, πρόγραμμα και υπεύθυνος συμμόρφωσης) για να ελαχιστοποιήσουν παρεμβάσεις του ιδιοκτήτη του συστήματος μεταφοράς στο έργο του Διαχειριστή.

21 ΔΕΣΜΗΕ, ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ Το τρίτο πακέτο αναφέρεται στον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ο οποίος θα πρέπει ταυτόχρονα να είναι και ιδιοκτήτης του συστήματος καθώς και όλων των απαραίτητων παγίων για την άσκηση ητων δραστηριοτήτων του (τηλεπικοινωνιακά, πληροφοριακά και επιχειρησιακά συστήματα). Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς με την ανωτέρω ιδιότητα θα πρέπει να μην έχει καμία εξάρτηση στη λήψη των αποφάσεων από επιχειρήσεις παραγωγής ή προμήθειας. Δεν αναφέρεται σε θέματα διαχωρισμού της αρμοδιότητας λειτουργίας της αγοράς από τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς, καθόσον το θέμα αυτό δεν απασχολεί το νομοθέτη.

22 ΔΕΣΜΗΕ, ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ Οι διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς εξ αντικειμένου ασκούν παράλληλα και λειτουργίες ορισμένων αγορών, αναγκαίων για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους. Οι αγορές αυτές είναι: Αγορά εξισορρόπησης (balancing market) Αγορά/ές επικουρικών υπηρεσιών (ancillaries services markets) Αγορά διασυνοριακών δικαιωμάτων (physical transmission rights market) Μακροχρόνια αγορά αξιοπιστίας ισχύος (capacity market)

23 ΔΕΣΜΗΕ, ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ Οι αγορές ενέργειας και παραγώγων αυτής, στην Ευρώπη κυρίως, εκτελούνται από διάφορα χρηματιστήρια ενέργειας (power exchanges) και χρηματοοικονομικούς οίκους. Η Ελληνική αγορά έχει δομηθεί ως μια υποχρεωτική κοινοπραξία (mandatory pool) και δεν αποτελεί λίαπλά ένα εργαλείο διευκόλυνσης οικονομικών πράξεων, όπως σε άλλα μοντέλα, αλλά καίριο στοιχείο της συνολικής λειτουργίας του συστήματος.

24 ΔΕΣΜΗΕ, ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ Το μοντέλο αυτό εφαρμόσθηκε διεθνώς με την έναρξη του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (περιορισμένος ανταγωνισμός) α και σαδαάα σταδιακά αντικαταστάθηκε α ασ ση στην Ευρώπη από τα χρηματιστήρια ενέργειας. Στις ΗΠΑ συνεχίζει να είναι το επικρατέστερο. ρ Το μοντέλο αυτό ενσωματώνει την αγορά ενέργειας με όλες τις άλλες προαναφερθείσες αγορές. Ο ΔΕΣΜΗΕ το εφαρμόζει μέσω της καθημερινής λειτουργίας του ΗΕΠ και των άλλων εφαρμογών.

25 ΔΕΣΜΗΕ, ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ Ανεξαρτητοποίηση της διαχείρισης της αγοράς ενέργειας από τον διαχειριστή του συστήματος, χωρίς τον επανασχεδιασμό του μοντέλου της αγοράς, σημαίνει: 1. Το σύνολο των οικονομικών στοιχείων των προσφορών θα πρέπει να μεταφέρονται παράλληλα στον λειτουργό της αγοράς και στον διαχειριστή του συστήματος. Επομένως, ο 'λειτουργός της αγοράς' δεν θα είναι ο μόνος αποδέκτης των προσφορών και η εμπιστευτικότητα των πληροφοριών εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να τηρείται και από τον Διαχειριστή.

26 ΔΕΣΜΗΕ, ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ 2. Ο λειτουργός της αγοράς θα επεξεργάζεται στοιχεία του συστήματος και τεχνικά στοιχεία των μονάδων παραγωγής για τα οποία δεν διαθέτει γνώση και εμπειρία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κρίνει και να αξιολογεί τα αποτελέσματα. Παράλληλα, ο διαχειριστής του συστήματος για τον προγραμματισμό της πραγματικής λειτουργίας θα ακολουθεί την ίδια διαδικασία βελτιστοποίησης επιβάλλοντας όμως περιορισμούς στη λειτουργία των μονάδων για να εξασφαλίσει την αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος.

27 ΔΕΣΜΗΕ, ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ 3. Για την επίλυσή του ΗΕΠ πέραν των οικονομικών προσφορών απαιτείται καθημερινά μεγάλος αριθμός δεδομένων του συστήματος που προκύπτουν από διαδικασίες εντός περιορισμένου χρόνου όπως π.χ. προβλέψεις φορτίων, υπολογισμοί ικανοτήτων διασυνδέσεων, δημοπρατήσεις αυτών, δηλώσεις υποχρεωτικών νερών και κατάσταση ταμιευτήρων, προβλέψεις ΑΠΕ, υπολογισμός απαιτήσεων εφεδρειών, υπολογισμός διαζωνικών περιορισμών κ.α. Η ανταλλαγή των δεδομένων αυτών καθημερινά, έγκαιρα και αξιόπιστα μεταξύ δύο διαφορετικών εταιρειών είναι μια μη αποδοτική διαδικασία, που είναι επιρρεπής σε καθυστερήσεις και σφάλματα.

28 ΔΕΣΜΗΕ, ΤΡΙΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ 4. Η έντονη αυτή αλληλεξάρτηση αγοράς και λειτουργίας συστήματος θα οδηγούσε, σε περίπτωση διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων διαχείρισης, σε αυξημένη γραφειοκρατία, διάσπαση ευθυνών, χαμηλή αποδοτικότητα και αυξημένο κόστος λόγω ανάπτυξης ομοίων σύνθετων δομών και ταυτόσημων πληροφοριακών συστημάτων παράλληλα σε δύο διαφορετικούς ςφορείς. Επίσης, η διαδικασία τροποποίησης και συμπλήρωσης των κανόνων της αγοράς καθίσταται δυσκολότερη λόγω των αναγκαστικά επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων.

Οργάνωση της Ελληνικής Χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Οργάνωση της Ελληνικής Χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Οργάνωση της Ελληνικής Χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Αναστάσιος Γ. Μπακιρτζής Καθηγητής Α.Π.Θ. Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Οριακή Τιμή Ελληνικού Συστήματος

Οριακή Τιμή Ελληνικού Συστήματος Οριακή Τιμή Ελληνικού Συστήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος & Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Αναστάσιος Γ. Μπακιρτζής Καθηγητής Α.Π.Θ. Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής

Διαβάστε περισσότερα

Η Χονδρεμπορική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα, Προκλήσεις και Εξέλιξη

Η Χονδρεμπορική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα, Προκλήσεις και Εξέλιξη : ΔΙΚΤΥΑ, ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η Χονδρεμπορική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα, Προκλήσεις και Εξέλιξη Μιχάλης Ε. Φιλίππου Διευθυντής Κλάδου Ημερήσιου Ενεργειακού

Διαβάστε περισσότερα

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. ηµήτρης Σιούφας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. ηµήτρης Σιούφας έκανε την ακόλουθη δήλωση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ελτίο Τύπου Αθήνα, 9 Μαΐου 2005 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. ηµήτρης Σιούφας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μία εκκρεµότητα έξι ετών τελειώνει

Διαβάστε περισσότερα

1. Αναγκαιότητα συμπλήρωσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου - Σκοπός των Αποθηκευτικών Σταθμών (ΑΣ)

1. Αναγκαιότητα συμπλήρωσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου - Σκοπός των Αποθηκευτικών Σταθμών (ΑΣ) Κ Υ Ρ Ι Α Σ Η Μ Ε Ι Α Τ Η Σ Π Ρ Ο Τ Α Σ Η Σ Τ Η Σ Ρ Υ Θ Μ Ι Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Ρ Χ Η Σ Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Σ Π Ρ Ο Σ Τ Ο Υ Π Ε Κ Α Γ Ι Α Τ Η Σ Υ Μ Π Λ Η Ρ Ω Σ Η Τ Ο Υ Θ Ε Σ Μ Ι Κ Ο Υ Π Λ Α Ι Σ Ι Ο Υ Σ Χ Ε Τ Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

Κωστή Σακελλάρη, Ειδ. Επιστήµων ΡΑΕ Μίλτο Ασλάνογλου, Αντιπρόεδρο ΡΑΕ

Κωστή Σακελλάρη, Ειδ. Επιστήµων ΡΑΕ Μίλτο Ασλάνογλου, Αντιπρόεδρο ΡΑΕ Κωστή Σακελλάρη, Ειδ. Επιστήµων ΡΑΕ Μίλτο Ασλάνογλου, Αντιπρόεδρο ΡΑΕ «Ελληνική Ενεργειακή Αγορά: Προοπτικές και προκλήσεις» I. Στόχο Απελευθέρωση Αγορά Ηλεκτρική Ενέργεια II. Συνθήκε Ελληνική Αγορά το

Διαβάστε περισσότερα

EU SUSTAINABLE ENERGY WEEK 15-19 JUNE 2015

EU SUSTAINABLE ENERGY WEEK 15-19 JUNE 2015 EU SUSTAINABLE ENERGY WEEK 15-19 JUNE 2015 Οι προοπτικές που δημιουργούνται με τη λειτουργία του νέου πλαισίου σχεδιασμού της ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού στην Κύπρο Ιούνιος 2015 Οι προοπτικές που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ (Balancing Market) στo πλαίσιo εφαρμογής του ΜΟΝΤΕΛΟΥ- ΣΤΟΧΟΣ (Target Model) στην Ελλάδα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ (Balancing Market) στo πλαίσιo εφαρμογής του ΜΟΝΤΕΛΟΥ- ΣΤΟΧΟΣ (Target Model) στην Ελλάδα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ (Balancing Market) στo πλαίσιo εφαρμογής του ΜΟΝΤΕΛΟΥ- ΣΤΟΧΟΣ (Target Model) στην Ελλάδα Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών & Ανάπτυξης Το TARGET

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΚΩ ΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΩ ΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ 28-2-2005 Προτάσεις της ΡΑΕ επιτυγχάνουν αποδεκτό Σχέδιο Κωδίκων χωρίς συµβιβασµούς στην Κοινωνική τους

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα: Η Ελληνική Ενεργειακή Αγορά. Η Λειτουργία της Αγοράς Η/Ε

Ημερίδα: Η Ελληνική Ενεργειακή Αγορά. Η Λειτουργία της Αγοράς Η/Ε Ημερίδα: Η Ελληνική Ενεργειακή Αγορά Η Λειτουργία της Αγοράς Η/Ε Μελλοντικές Τάσεις στην Ελληνική Αγορά Αλεξάνδρα Ψυρρή Διεύθυνση Διαχείρισης Ενέργειας, ΔΕΗ Α.Ε. 18 Μαρτίου 2011 Υφιστάμενη λειτουργία της

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθμιστικά θέματα για το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς και τις Διασυνδέσεις

Ρυθμιστικά θέματα για το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς και τις Διασυνδέσεις Ρυθμιστικά θέματα για το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς και τις Διασυνδέσεις ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κ. Περράκης Περιεχόμενα 1. Επίκαιρα θέματα για το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς και τις Διασυνδέσεις 2. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Έκδοση 1.0 21 Ιανουαρίου 2013 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΕΚΔΟΣΗ ΗΜ/ΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Σχέδιο Α 13.12.2012 Αρχικό σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλης Μαχαμίντ PhD Candidate Προκλήσεις και ευκαιρίες στο ενεργειακό δίκτυο της Κύπρου: Aποθήκευση ενέργειας Μικροδίκτυα Κανόνες αγοράς ηλεκτρισμού

Βασίλης Μαχαμίντ PhD Candidate Προκλήσεις και ευκαιρίες στο ενεργειακό δίκτυο της Κύπρου: Aποθήκευση ενέργειας Μικροδίκτυα Κανόνες αγοράς ηλεκτρισμού Διαλέξεις για την Ενέργεια και το Περιβάλλον 27/11/2018 Βασίλης Μαχαμίντ PhD Candidate Προκλήσεις και ευκαιρίες στο ενεργειακό δίκτυο της Κύπρου: Aποθήκευση ενέργειας Μικροδίκτυα Κανόνες αγοράς ηλεκτρισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΧΡΕΩΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΕΜΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. Απώλειες Συστήματος

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΧΡΕΩΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΕΜΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. Απώλειες Συστήματος ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΧΡΕΩΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΕΜΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ Απώλειες Συστήματος Η παραγόμενη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται κατά τις απώλειες Συστήματος (μεταφοράς) με το συντελεστή της αντίστοιχης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΩ ΙΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΩΝ

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΩ ΙΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΩΝ 16 Μαρτίου 2005 ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΩ ΙΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΩΝ ΙΑΤΑΞΕΩΝ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Ο ενιαίος Κώδικας ιαχείρισης του Συστήµατος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ Φ/Β ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ Φ/Β ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΗΕ ΤΗΜΜΥ : Μπακιρτζής Αναστάσιος Καθηγητής ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ Μπίσκας Παντελής Λέκτορας ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ Σίμογλου Χρήστος Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός ΑΠΘ Μελέτη Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Π.Θ. για λογαριασμό

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας... 4 1.1 Εισαγωγή... 4 1.2 Ιστορική αναδρομή θεσμικό πλαίσιο... 5 1.3

Περιεχόμενα Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας... 4 1.1 Εισαγωγή... 4 1.2 Ιστορική αναδρομή θεσμικό πλαίσιο... 5 1.3 Περιεχόμενα 1 Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας... 4 1.1 Εισαγωγή... 4 1.2 Ιστορική αναδρομή θεσμικό πλαίσιο... 5 1.2.1 Κοινοτική Οδηγία... 6 1.2.2 Νόμος 2773/99... 8 1.2.3 Τροποποίηση Νόμου...

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση ΕΣΑΗ. Η λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ : ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 18 Μαρτίου 2011

Παρουσίαση ΕΣΑΗ. Η λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ : ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 18 Μαρτίου 2011 Παρουσίαση ΕΣΑΗ Η λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ : ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 18 Μαρτίου 2011 Μανώλης Κακαράς, Γενικός Διευθυντής ΕΣΑΗ, Καθηγητής ΕΜΠ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Γενικών ιατάξεων

Εγχειρίδιο Γενικών ιατάξεων Έκδοση 6 Ανεξάρτητος ιαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. εκέµβριος 2012 Έκδοση 5.0 Σελίδα i ΡΗΤΡΑ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Κάθε είδους πληροφορία που περιλαµβάνεται στο παρόν Εγχειρίδιο, παρέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ στα πλαίσια του Target model Βασικές Αρχές Σχεδιασμού. Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών & Αγοράς

Η ΑΓΟΡΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ στα πλαίσια του Target model Βασικές Αρχές Σχεδιασμού. Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών & Αγοράς Η ΑΓΟΡΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ στα πλαίσια του Target model Βασικές Αρχές Σχεδιασμού Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών & Αγοράς Το TARGET MODEL Κατ απαίτηση του 3 ου ενεργειακού πακέτου (Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 1103 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 52 16 Ιανουαρίου 2013 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 1023/2012 Έγκριση του Εγχειριδίου του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ηλεκτρικής Ενέργειας Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

Διαχείριση Ηλεκτρικής Ενέργειας Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας Διαχείριση Ηλεκτρικής Αγορά Ηλεκτρικής Αλέξανδρος Φλάμος Επίκουρος Καθηγητής e-mail: aflamos@unipi.gr Τσίλη Μαρίνα Δρ Ηλ/γος Μηχ/κος e-mail: marina.tsili@gmail.com Γραφείο 312, Κεντρικό Κτίριο Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Ι. Διδάσκοντες Μιλτιάδης Ασλάνογλου Γεράσιμος Αυλωνίτης Αθανάσιος Δαγούμας Νικόλαος Φαραντούρης

Διαβάστε περισσότερα

Ωστόσο θεωρούμε πως υπάρχουν κάποια μέτρα τα οποία κρίνουμε αναγκαία ώστε η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση να είναι αποτελεσματική:

Ωστόσο θεωρούμε πως υπάρχουν κάποια μέτρα τα οποία κρίνουμε αναγκαία ώστε η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση να είναι αποτελεσματική: ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, Πειραιώς 132, 11854 Αθήνα Υπόψη: Δρ. Ν. Βασιλάκου / Προέδρου Αθήνα, 08.12.2014 Θέμα: Παρατηρήσεις επί του κειμένου «Βασικές Αρχές Σχεδιασμού και Χρονοδιάγραμμα Ενεργειών για

Διαβάστε περισσότερα

H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα. Σημερινή κατάσταση - Προοπτικές

H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα. Σημερινή κατάσταση - Προοπτικές Παρουσίαση ΕΣΑΗ H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα. Σημερινή κατάσταση - Προοπτικές ΙΕΝΕ - ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 22 Νοεμβρίου 2011, Αθήνα Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 150/2017

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 150/2017 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 150/2017 Καθορισµός τιµών ρυθµιστικών παραµέτρων για την εφαρµογή της Μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

1. Ιστορικό ίδρυσης ΑΔΜΗΕ. 2. Ρόλος του ΑΔΜΗΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 3. Βασικές εταιρικές αρχές λειτουργίας ΑΔΜΗΕ

1. Ιστορικό ίδρυσης ΑΔΜΗΕ. 2. Ρόλος του ΑΔΜΗΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 3. Βασικές εταιρικές αρχές λειτουργίας ΑΔΜΗΕ 1. Ιστορικό ίδρυσης ΑΔΜΗΕ 2. Ρόλος του ΑΔΜΗΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας 3. Βασικές εταιρικές αρχές λειτουργίας ΑΔΜΗΕ 2 Ο ΑΔΜΗΕ είναι θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ που δημιουργήθηκε μετά τη συγχώνευση

Διαβάστε περισσότερα

Παντελής Κάπρος. Η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του Νόμου 4001/22.8.2011. Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ

Παντελής Κάπρος. Η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του Νόμου 4001/22.8.2011. Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ Η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του Νόμου 4001/22.8.2011 Παντελής Κάπρος Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ IENE Αθήνα 29 Φεβρουαρίου 2012 2 Ο Νόμος 4001/22.8.2011 Το 3 ο πακέτο Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ «ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» Ανδρέας Φρίξου Λειτουργός Α (Παρακολούθηση Αγοράς και Ανταγωνισμού) ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1. ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕΚ 2. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΕ ΣΗΕ ΤΗΜΜΥ ΤΗΜΜΥ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Μπακιρτζής Αναστάσιος Καθηγητής ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ Μπίσκας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Τροποποίησης του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Εγχειριδίου αναφορικά με την άντληση

Πρόταση Τροποποίησης του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Εγχειριδίου αναφορικά με την άντληση Πρόταση Τροποποίησης του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Εγχειριδίου αναφορικά με την άντληση Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Άρθρου 71, παρ. 4Β, του ΚΣΗΕ η Διοικητικά Οριζόμενη Ελάχιστη Τιμή

Διαβάστε περισσότερα

την ενοποίηση της Ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν

την ενοποίηση της Ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Σημερινή Εικόνα Σχεδιασμός Προοπτικές Συνέδριο, 8-10 Μαρτίου 2010, Αθήνα ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ- ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Εισήγηση Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟ ΜΆΘΗΜΑ 8ΟΥ ΕΞΑΜΉΝΟΥ ΑΘΉΝΑ, 10 5 2017 Ο Ηλεκτρισμός ως προϊόν 1 Παράγεται ως προϊόν (commodity) και πωλείται ως υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ (Balancing Market) στην Ελλάδα και Ευρωπαϊκές Εξελίξεις. Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών & Αγοράς

Η ΑΓΟΡΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ (Balancing Market) στην Ελλάδα και Ευρωπαϊκές Εξελίξεις. Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών & Αγοράς Η ΑΓΟΡΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ (Balancing Market) στην Ελλάδα και Ευρωπαϊκές Εξελίξεις Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών & Αγοράς Ενεργειακές προτεραιότητες ΕΕ Ασφάλεια εφοδιασμού: Διαφοροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 373/2010

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 373/2010 Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 373/2010 Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ» Ανδρέας Φρίξου Λειτουργός Α (Παρακολούθηση Αγοράς και Ανταγωνισμού) ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1. ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕΚ 2. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανισμοί της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Μηχανισμοί της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Μηχανισμοί της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Παναγιώτης Ανδριανέσης Γιώργος Λυμπερόπουλος Γιώργος Κοζανίδης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας pandrianesis@hotmail.com Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικα. ιαχείρισης του Συστήµατος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας

Κώδικα. ιαχείρισης του Συστήµατος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Πανεπιστηµίου 69 & Αιόλου 105 64 Αθήνα Τηλ. : 210-3727400 Fax : 210-3255460 E-mail : info@rae.gr Πρόταση της ΡΑΕ για το νέο Κώδικα ιαχείρισης του Συστήµατος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας σύµφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ «ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» Ανδρέας Φρίξου Λειτουργός Α (Παρακολούθηση Αγοράς και Ανταγωνισμού) 6 ο Ενεργειακό Συμπόσιο Λευκωσία, 4 Δεκεμβρίου 2018 ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4306/2009

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4306/2009 ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4306/2009 Καθορισμός όρων πλειοδοτικών διαγωνισμών για την εκχώρηση σε μακροχρόνια και σε βραχυχρόνια βάση του δικαιώματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για εισαγωγές και για εξαγωγές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία Οικονομικά της ενέργειας

Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία Οικονομικά της ενέργειας Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία Οικονομικά της ενέργειας Νίκος Μαμάσης Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα 215 Οικονομικά της ενέργειας Διάρθρωση παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Missing Money Problem στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας

Missing Money Problem στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας Missing Money Problem στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας Παντελής Κάπρος E3mlab ΕΜΠ ΙΕΝΕ, 20 ο Συνέδριο, Αθήνα Νοέμβριος 2015 11/12/2015 E3MLAB - ΕΜΠ / ΙΕΝΕ 2015 ΣΥΝΈΔΡΙΟ Ε&Α 1 Εισαγωγή Σημασία

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας. Λειτουργίας της Αγοράς. Ηλεκτρικής Ενέργειας

Κώδικας. Λειτουργίας της Αγοράς. Ηλεκτρικής Ενέργειας Κώδικας Λειτουργίας της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας i ΤΜΗΜΑ I ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Άρθρο 1 Σύμβαση Συναλλαγών Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21 Ιουλίου 2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21 Ιουλίου 2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21 Ιουλίου 2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποδοχή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της πρότασης της ΔΕΠΑ Α.Ε. περί τροποποίησης των δεσμεύσεων που υιοθετήθηκαν με την υπ

Διαβάστε περισσότερα

HERON Η επόμενη ημέρα της εφαρμογής των νέων Κανονισμών της Ενοποιημένης Αγοράς (Target Model)

HERON Η επόμενη ημέρα της εφαρμογής των νέων Κανονισμών της Ενοποιημένης Αγοράς (Target Model) HERON Η επόμενη ημέρα της εφαρμογής των νέων Κανονισμών της Ενοποιημένης Αγοράς (Target Model) Μελίζα Ασημακοπούλου, Διευθύντρια Ρυθμιστικών Θεμάτων 23o Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας 2018, Aθήνα, 22-23/11

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Αγοράς

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Αγοράς Έκδοση 1.0 ιαχειριστής Ελληνικού Συστήµατος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. 11 Μαρτίου 2010 Ρήτρα Επιφύλαξης ικαιωµάτων Εγχειρίδιο Λειτουργίας Αγοράς Έκδοση 1.0 11 Μαρτίου 2010 Σελίδα ii Ιστορικό Εκδόσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΧΑΣΙΣ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΧΑΣΙΣ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΧΑΣΙΣ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Η/Ε). Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ LRMC ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ LRMC ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ LRMC ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (με επισήμανση των αλλαγών ως προς την Έκδοση 1.0) Σχέδιο Α/2.0 29 Απριλίου 2013 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΕΚΔΟΣΗ ΗΜ/ΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας. Συναλλαγών. Ηλεκτρικής Ενέργειας

Κώδικας. Συναλλαγών. Ηλεκτρικής Ενέργειας ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κώδικας Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Έκδοση 2.1 5 Οκτωβρίου 2012 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΕΚΔΟΣΗ ΗΜ/ΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1.0 1.2.2012 ΡΑΕ/56/31.1.2012 (ΦΕΚ Β 104/31.1.2012)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΥΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Παραγωγής

ΕΓΧΥΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Παραγωγής Ιταλία Βόρεια ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Υπολογισμός Μείωση με το συντελεστή απωλειών της αντίστοιχης ζώνης Απωλειών (*) Χρεοπίστωση Αποκλίσεων Σύμφωνα με το Ν. 3468/06 Σύμφωνα με τη σύμβαση Σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Τα Νέα εδοµένα στην Ανάπτυξη της Χονδρεµπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Τα Νέα εδοµένα στην Ανάπτυξη της Χονδρεµπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Τα Νέα εδοµένα στην Ανάπτυξη της Χονδρεµπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 16 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2011» Αθήνα, 22 Νοεµβρίου 2011 ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Προβλέψεις Τρίτου Πακέτου Αντιµετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΧΡΕΩΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΕΜΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. Απώλειες Συστήματος

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΧΡΕΩΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΕΜΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. Απώλειες Συστήματος ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΧΡΕΩΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΕΜΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ Απώλειες Συστήματος Η παραγόμενη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται κατά τις απώλειες Συστήματος (μεταφοράς) με το συντελεστή της αντίστοιχης

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Έκδοση 2.2 27 Οκτωβρίου 2016 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΕΚΔΟΣΗ ΗΜ/ΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1.0 21.1.2013 ΡΑΕ/1023/2012 (ΦΕΚ.Β

Διαβάστε περισσότερα

Ρύθμιση Πρόσβασης στην Παραγωγή Μονάδων Χαμηλού Κόστους της ΔΕΗ: Ανάλυση Συνεπειών για την Ελληνική Αγορά

Ρύθμιση Πρόσβασης στην Παραγωγή Μονάδων Χαμηλού Κόστους της ΔΕΗ: Ανάλυση Συνεπειών για την Ελληνική Αγορά Ρύθμιση Πρόσβασης στην Παραγωγή Μονάδων Χαμηλού Κόστους της ΔΕΗ: Ανάλυση Συνεπειών για την Ελληνική Αγορά Ι.Κατσουλάκος, Κ.Κουρκουμπέτης, Γ.Δ.Σταμούλης Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ημερίδα: «Θέματα Ανταγωνισμού,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των διαγωνισμών εκχώρησης δικαιωμάτων

Εισαγωγή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των διαγωνισμών εκχώρησης δικαιωμάτων Υπολογισμός Απωλειών (*) Χρεοπίστωση Αποκλίσεων Μεταβατικός Μηχανισμός Διασφάλισης Ισχύος Χρέωση Χρήσης Συστήματος (*) Μονάδα Άρθρου 10 Ν. 3468/06 Σύμφωνα με το Ν. 3468/06 Συμβεβλημένη Μονάδα Παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία

ΕΝΕΡΓΕΙΑ Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία ΕΝΕΡΓΕΙΑ Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Ι. Διδάσκοντες Νικόλαος Φαραντούρης Αθανάσιος Δαγούμας Μιλτιάδης Ασλάνογλου Γεράσιμος Αυλωνίτης

Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011 Φορτίο, Οριακή Τιμή Συστήματος: Επίλυση ΗΕΠ Ενεργειακό Κόστος: Επίλυση ΗΕΠ 75 65 55 45 35 Φορτίο ΗΕΠ 4833 447 4324 4222 4138 4275 4728 5449 5731 5952 5968 5997 612 5951 5698 5595 5745 6415 796 7135 76

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης της αγοράς φυσικού αερίου

Εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης της αγοράς φυσικού αερίου Εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης της αγοράς φυσικού αερίου Γ. Αυλωνίτης Επικεφαλής Μονάδας Ανάλυσης Συστημάτων Συνέδριο ΤΕΕ - Μάρτιος 2010 Ενέργεια: Σημερινή Εικόνα - Σχεδιασμός - Προοπτικές Δομή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ENERTECH 2010 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Γ.Ε.Κουτζούκος Greek Electricity Market Overview 1 Χονδρεμπορική Αγορά Προτάσεις ΡΑΕ 29.07.2010 Απόφαση ΡΑΕ 1250/2010, μετά από τη διεξαγωγή δύο δημόσιων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκία Ιταλία Βόρεια Ιταλία Βόρεια Τουρκία. 1,41 /MWh ***** 0 /MWh ***** 0 /MWh ***** 0 /MWh ***** 0 /MWh ***** 1,41 /MWh *****

Τουρκία Ιταλία Βόρεια Ιταλία Βόρεια Τουρκία. 1,41 /MWh ***** 0 /MWh ***** 0 /MWh ***** 0 /MWh ***** 0 /MWh ***** 1,41 /MWh ***** ΕΓΧΥΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Υπολογισμός Απωλειών (*) Χρεοπίστωση Αποκλίσεων Μεταβατικός Μηχανισμός Διασφάλισης Ισχύος Τέλη διασυνοριακού εμπορίου Χρέωση Χρήσης Συστήματος (*) Μονάδα Άρθρου

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας. Συναλλαγών. Ηλεκτρικής Ενέργειας

Κώδικας. Συναλλαγών. Ηλεκτρικής Ενέργειας ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κώδικας Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Έκδοση 2. 2 8 Μαρτίου 2013 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΕΚΔΟΣΗ ΗΜ/ΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1.0 1.2.2012 ΡΑΕ/56/31.1.2012 (ΦΕΚ Β 104/31.1.2012)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙ- ΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε.» και με το δ.τ. «ΑΔΜΗΕ Α.Ε.», η οποία εδρεύει

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011 Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 211 Φορτίο, Οριακή Τιμή Συστήματος: Επίλυση ΗΕΠ Ενεργειακό Κόστος: Επίλυση ΗΕΠ 75 11 8 7 1 7 65 9 6 6 55 5 45 8 7 6 5 / Χιλιάδες 5 4 3 4 4 2 35 3 1 Φορτίο ΗΕΠ 514 4746 4718 458 4362

Διαβάστε περισσότερα

«Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ευφυούς Συστήματος Διαχείρισης Ισχύος Πραγματικού Χρόνου στο ΣΗΕ Κρήτης με Πολύ Υψηλή Διείσδυση ΑΠΕ»

«Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ευφυούς Συστήματος Διαχείρισης Ισχύος Πραγματικού Χρόνου στο ΣΗΕ Κρήτης με Πολύ Υψηλή Διείσδυση ΑΠΕ» ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΑ ΤΕΙ «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ευφυούς Συστήματος Διαχείρισης Ισχύος Πραγματικού Χρόνου στο ΣΗΕ Κρήτης με Πολύ Υψηλή Διείσδυση ΑΠΕ» Δρ Εμμανουήλ Καραπιδάκης

Διαβάστε περισσότερα

/MWh Χιλιάδες MWh 2000

/MWh Χιλιάδες MWh 2000 Κυριακή, 1 Απριλίου 212 Φορτίο, Οριακή Τιμή Συστήματος: Επίλυση ΗΕΠ Ενεργειακό Κόστος: Επίλυση ΗΕΠ 6 9 7 55 6 5 45 7 5 / Χιλιάδες 5 4 3 4 2 35 3 1 Φορτίο ΗΕΠ 4434 462 3912 373 3631 3619 368 3591 3815 4128

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Αγοράς. Έκδοση 3.1. 5 Δεκεμβρίου 2014. Έκδοση 3.1 Σελίδα i

Εγχειρίδιο Αγοράς. Έκδοση 3.1. 5 Δεκεμβρίου 2014. Έκδοση 3.1 Σελίδα i Έκδοση 3.1 5 Δεκεμβρίου 2014 Έκδοση 3.1 Σελίδα i Έκδοση 3.1 Σελίδα ii ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΚΔΟΣΕΩΝ Έκδοση Ημερομηνία Περιγραφή V 1.0 11/03/2010 Έγκριση ΡΑΕ V 2.0 06/09/2010 Υποβολή διορθωμένης και επικαιροποιημένης

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας. Συναλλαγών. Ηλεκτρικής Ενέργειας

Κώδικας. Συναλλαγών. Ηλεκτρικής Ενέργειας ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κώδικας Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Έκδοση 4.3 5 Μαΐου 2017 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΕΚΔΟΣΗ ΗΜ/ΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1.0 1.2.2012 ΡΑΕ/56/31.1.2012 (ΦΕΚ Β 104/31.1.2012)

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Τροποποιήσεις του Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας σχετικά με την εισαγωγή Αγοράς Τριτεύουσας και τη μεθοδολογίας επίλυσης

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματιστήριο Ενέργειας & Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

Χρηματιστήριο Ενέργειας & Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας Χρηματιστήριο Ενέργειας & Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας Βασίλης Ράλλης ΡΑΕ ΙΕΝΕ 28 Μαρτίου 2018 Η αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας Σε Μετάβαση Τελευταίες Εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη Θεματολογία Παρουσίασης 1.

Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011 Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 211 Φορτίο, Οριακή Τιμή Συστήματος: Επίλυση ΗΕΠ Ενεργειακό Κόστος: Επίλυση ΗΕΠ 75 11 8 7 1 7 65 9 6 6 55 5 45 8 7 6 5 / Χιλιάδες 5 4 3 4 4 2 35 3 1 Φορτίο ΗΕΠ 4872 4556 4451 431 4228

Διαβάστε περισσότερα

Ε ι σ ή γ η σ η. Η Εξοικονόμηση Ενέργειας κατά τη Διαχείριση της Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα της ΔΕΗ Α.Ε.

Ε ι σ ή γ η σ η. Η Εξοικονόμηση Ενέργειας κατά τη Διαχείριση της Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα της ΔΕΗ Α.Ε. ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕnergyTec 2006» & 1 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ: ΜΟΡΦΕΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 23-25.11.2006 ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΕLEXPO PALACE, MΑΡΟΥΣΙ Ε ι σ ή γ η σ η Η Εξοικονόμηση Ενέργειας κατά τη Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Ησυμβολήτων Υδροηλεκτρικών Σταθμών στις Επικουρικές Υπηρεσίες Διασυνδεδεμένου Συστήματος

Ησυμβολήτων Υδροηλεκτρικών Σταθμών στις Επικουρικές Υπηρεσίες Διασυνδεδεμένου Συστήματος Ησυμβολήτων Υδροηλεκτρικών Σταθμών στις Επικουρικές Υπηρεσίες Διασυνδεδεμένου Συστήματος Κυριάκος Ζιζάς Διπλ. Μ-Η Μηχανικός Τομεάρχης Ενεργειακής Διαχείρισης Διεύθυνση Υδροηλεκτρικής Παραγωγής ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εκκαθάρισης Αγοράς

Εγχειρίδιο Εκκαθάρισης Αγοράς Έκδοση 3.10 Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. Δεκέμβριος Σεπτέμβριος 20132 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΚΔΟΣΕΩΝ Έκδοση Ημερομηνία Περιγραφή 1.0 12/08/2010 Τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση 1.1 17/09/2010

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1250/2010. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1250/2010. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1250/2010 «Η θέση της ΡΑΕ αναφορικά με την επανεξέταση των βασικών ρυθμιστικών μέτρων

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011 Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 211 Φορτίο, Οριακή Τιμή Συστήματος: Επίλυση ΗΕΠ Ενεργειακό Κόστος: Επίλυση ΗΕΠ 8 75 7 65 6 55 5 45 4 35 Φορτίο ΗΕΠ 5215 4772 4766 463 4473 457 488 5437 5963 662 669 6762 6792 6754

Διαβάστε περισσότερα

Η Πορεία προς τους Στόχους του 2020/2030 & ο Ρόλος των ΑΠΕ ΕΕ - ΣΗΘ & η Αγοράς Ενέργειας

Η Πορεία προς τους Στόχους του 2020/2030 & ο Ρόλος των ΑΠΕ ΕΕ - ΣΗΘ & η Αγοράς Ενέργειας Η Πορεία προς τους Στόχους του 22/23 & ο Ρόλος των ΑΠΕ ΕΕ - ΣΗΘ & η Αγοράς Ενέργειας Ηλίας Καρυδογιάννης Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος EnSCo AE ΙΕΝΕ, 17 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 212»

Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2011

Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2011 Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 211 Φορτίο, Οριακή Τιμή Συστήματος: Επίλυση ΗΕΠ Ενεργειακό Κόστος: Επίλυση ΗΕΠ 8 75 7 1 9 7 6 65 8 5 6 55 5 45 4 7 6 5 4 / Χιλιάδες 4 3 2 35 3 1 Φορτίο ΗΕΠ 5148 4692 471 458 4286

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

Νέα Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας Νέα Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας Επισκόπηση των Κωδίκων σύµφωνα µε τηνπρόταση της ΡΑΕ Π. Κάπρος, Πρόεδρος ΡΑΕ Εκτίµηση εξελίξεων µετά τον Ν. 375/2003 Θετική εξέλιξη η θέσπιση του νέου νόµου για την αναδιοργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εκκαθάρισης Αγοράς Έκδοση 3.0

Εγχειρίδιο Εκκαθάρισης Αγοράς Έκδοση 3.0 Έκδοση 3.0 Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. Δεκέμβριος 2012 ΡΗΤΡΑ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Κάθε είδους πληροφορία που περιλαμβάνεται στο παρόν Εγχειρίδιο, παρέχεται από τον Ανεξάρτητο

Διαβάστε περισσότερα

Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας Υφιστάμενη κατάσταση και εξελίξεις. Ηλίας Δούλος Μηχανολόγος Μηχανικός, Υπ. Δρ. ΕΜΠ

Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας Υφιστάμενη κατάσταση και εξελίξεις. Ηλίας Δούλος Μηχανολόγος Μηχανικός, Υπ. Δρ. ΕΜΠ Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας Υφιστάμενη κατάσταση και εξελίξεις Ηλίας Δούλος Μηχανολόγος Μηχανικός, Υπ. Δρ. ΕΜΠ Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την ενέργεια Οι πέντε βασικοί ευρωπαϊκοί πυλώνες για την

Διαβάστε περισσότερα

Δημοπρασίες NOME Η εμπειρία από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή

Δημοπρασίες NOME Η εμπειρία από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή Δημοπρασίες NOME Η εμπειρία από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή Δημήτρης Αμοργιανιώτης Διευθυντής Στρατηγικής και Λειτουργιών, WATT AND VOLT Μάρτιος 2019 Μηχανισμός Δημοπρασιών ΝΟΜΕ Υπό διαβούλευση από το 2014,

Διαβάστε περισσότερα

/MWh Χιλιάδες MWh 3000

/MWh Χιλιάδες MWh 3000 Φορτίο, Οριακή Τιμή Συστήματος: Επίλυση ΗΕΠ Ενεργειακό Κόστος: Επίλυση ΗΕΠ 8 7 7 7 6 6 5 / Χιλιάδες 5 4 4 3 Φορτίο ΗΕΠ 691 6437 6141 5931 589 5783 5817 6331 7124 7886 8249 8477 8649 868 8467 8172 7969

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011 Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 211 Φορτίο, Οριακή Τιμή Συστήματος: Επίλυση ΗΕΠ Ενεργειακό Κόστος: Επίλυση ΗΕΠ 7 65 11 1 7 6 9 6 55 5 45 4 8 7 6 5 4 / Χιλιάδες 5 4 3 35 3 2 Φορτίο ΗΕΠ 4886 4518 4432 4258 4153 4143

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011

Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011 Φορτίο, Οριακή Τιμή Συστήματος: Επίλυση ΗΕΠ Ενεργειακό Κόστος: Επίλυση ΗΕΠ 85 6 75 5 65 55 / Χιλιάδες 4 45 35 Φορτίο ΗΕΠ 5426 581 4794 466 454 4433 4368 4329 4583 4989 5419 5763 5929 5822 5469 5226 5166

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρισμού στην Κύπρο

Η λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρισμού στην Κύπρο Η λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρισμού στην Κύπρο Ανδρέας Λ. Θεοφάνους Σύμβουλος Ενέργειας 4 o Ενεργειακό Συμπόσιο Λευκωσία, 7-8 Δεκεμβρίου 2015 Ρυθμιστική Απόφαση 01/2015 Η διαμορφωμένη Αγορά Ηλεκτρισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΑΤΩΝ

ΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΣΗΕ) ΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟ ΟΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011 Παρασκευή, 1 Ιουλίου 211 Φορτίο, Οριακή Τιμή Συστήματος: Επίλυση ΗΕΠ Ενεργειακό Κόστος: Επίλυση ΗΕΠ 75 7 65 6 55 5 45 4 35 Φορτίο ΗΕΠ 566 524 4935 4779 4694 4715 4839 554 6218 6846 715 7268 7426 7451 713

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικό Κείμενο 2 η Δημόσιας Διαβούλευσης για τη Μεθοδολογία Υπολογισμού Ελάχιστου Κόστους Υδροηλεκτρικών Μονάδων

Εισαγωγικό Κείμενο 2 η Δημόσιας Διαβούλευσης για τη Μεθοδολογία Υπολογισμού Ελάχιστου Κόστους Υδροηλεκτρικών Μονάδων Εισαγωγικό Κείμενο 2 η Δημόσιας Διαβούλευσης για τη Μεθοδολογία Υπολογισμού Ελάχιστου Κόστους Υδροηλεκτρικών Μονάδων Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 44, παρ. 5 του ΚΣΗΕ, ο ΛΑΓΗΕ υπέβαλε στη ΡΑΕ στις

Διαβάστε περισσότερα

Η Ηλεκτρική Αγορά στην Ελλάδα

Η Ηλεκτρική Αγορά στην Ελλάδα 17 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας, «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» Public Power Corporation SA Η Ηλεκτρική Αγορά στην Ελλάδα Corporate και ο ρόλος Presentation της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή, 31 Ιουλίου Φορτίο, Οριακή Τιμή Συστήματος: Επίλυση ΗΕΠ. Ενεργειακό Κόστος: Επίλυση ΗΕΠ. Πραγματική Παραγωγή ανά τεχνολογία

Κυριακή, 31 Ιουλίου Φορτίο, Οριακή Τιμή Συστήματος: Επίλυση ΗΕΠ. Ενεργειακό Κόστος: Επίλυση ΗΕΠ. Πραγματική Παραγωγή ανά τεχνολογία Κυριακή, 31 Ιουλίου 211 Φορτίο, Οριακή Τιμή Συστήματος: Επίλυση ΗΕΠ Ενεργειακό Κόστος: Επίλυση ΗΕΠ 8 5 5 75 4 7 4 65 6 55 3 2 / Χιλιάδες 3 5 1 2 45 Φορτίο ΗΕΠ 6654 6249 5928 569 5522 5411 5158 5189 5515

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011

Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011 Σάββατο, 27 Αυγούστου 211 Φορτίο, Οριακή Τιμή Συστήματος: Επίλυση ΗΕΠ Ενεργειακό Κόστος: Επίλυση ΗΕΠ 8 8 6 75 7 7 6 5 65 6 55 5 5 4 3 2 / Χιλιάδες 4 3 45 4 1 2 Φορτίο ΗΕΠ 621 5626 5358 5163 539 498 4869

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΧΕΦΕΛ. Λουμάκης: Πετυχημένη η ΠΧΕΦΕΛ αλλά και η κανονικοποίηση της από την ΡΑΕ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΧΕΦΕΛ. Λουμάκης: Πετυχημένη η ΠΧΕΦΕΛ αλλά και η κανονικοποίηση της από την ΡΑΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΧΕΦΕΛ Αθήνα, 4/10/17 Λουμάκης: Πετυχημένη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 405/2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 405/2018 Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail:info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 405/2018 Καθορισμός των ιοικητικά Οριζόμενων Μέγιστων Τιμών Προσφοράς για την παροχή

Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012 Δευτέρα, 3 Απριλίου 212 Φορτίο, Οριακή Τιμή Συστήματος: Επίλυση ΗΕΠ Ενεργειακό Κόστος: Επίλυση ΗΕΠ 65 1 7 6 8 6 55 5 45 4 6 4 / Χιλιάδες 5 4 3 35 2 2 3 1 Φορτίο ΗΕΠ 4214 378 369 3614 3549 3686 3984 4559

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 76/2007. «ηµοσίευση στοιχείων Συστήµατος Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας» Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας. Λαµβάνοντας υπόψη:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 76/2007. «ηµοσίευση στοιχείων Συστήµατος Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας» Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας. Λαµβάνοντας υπόψη: Πανεπιστηµίου 69 & Αιόλου, 105 64 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 76/2007 «ηµοσίευση στοιχείων Συστήµατος Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας»

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανισμός Περιορισμού Χρηματοοικονομικού Κινδύνου του ΛΑΓΗΕ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (ΗΕΠ)

Μηχανισμός Περιορισμού Χρηματοοικονομικού Κινδύνου του ΛΑΓΗΕ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (ΗΕΠ) Μηχανισμός Περιορισμού Χρηματοοικονομικού Κινδύνου του ΛΑΓΗΕ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (ΗΕΠ) Τελική Πρόταση του ΛΑΓΗΕ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Πειραιάς, 18 Σεπτεμβρίου 2013 Σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

Ν2773/99. Αρθρο 35 Αρθρο 36. Γιά το Ελληνικό

Ν2773/99. Αρθρο 35 Αρθρο 36. Γιά το Ελληνικό Κάτοχος αδείας παραγωγής Κάτοχος αδείας προµήθειας Επιλέγων πελάτης ιαµετακόµιση ΓΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΒΛΕΠΕ ΠΙΝΑΚΑ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. Με συµβατική µονάδα παραγωγής Γιά το Ελληνικό Σύστηµα >>>>>> 1 Γιά εξαγωγή προς

Διαβάστε περισσότερα

θεσμικό πλαίσιο των μονάδων αποθήκευσης

θεσμικό πλαίσιο των μονάδων αποθήκευσης ΗΜΕΡΙΔΑ «Αποθήκευση Ενέργειας στο Ελληνικό Ηλεκτρικό Σύστημα, με Ορίζοντα το 2050: Ανάγκες, εμπόδια και απαιτούμενες δράσεις Ε.Μ.Π., 9 Νοεμβρίου 2013 Αποτελέσματα α ηλεκτρονικής έρευνας για το θεσμικό

Διαβάστε περισσότερα