Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΝΕΦΟΥΣ(CLOUD COMPUTING) ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΓΕΩ Ε ΟΜΕΝΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΝΕΦΟΥΣ(CLOUD COMPUTING) ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΓΕΩ Ε ΟΜΕΝΑ"

Transcript

1 Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΝΕΦΟΥΣ(CLOUD COMPUTING) ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΓΕΩ Ε ΟΜΕΝΑ ινάκης Λάζαρος α *, Παρασχάκης Ιωάννης α, Σαραφίδης ηµήτριος α α Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, Τµήµα Αγρονόµων και Τοπογράφων Μηχανικών, Θεσσαλονίκη, ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται µία εφαρµογή που συνδυάζει τα Γεωγραφικά Συστήµατα Πληροφοριών (ΓΣΠ), την τεχνολογία νέφους (cloud computing) και τα σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης εφαρµογών σε περιβάλλον διαδικτύου (Internet). Η εφαρµογή που δηµιουργήθηκε στα πλαίσια της εργασίας, είναι βασισµένη σε δωρεάν και ανοικτού κώδικα βιβλιοθήκες (open source libraries), οι οποίες χρησιµοποιούνται ευρέως σε δηµοφιλείς διαδικτυακές εφαρµογές WebGIS (OpenLayres,GeoServer, GeoExt, κλπ). Η επιλογή δωρεάν και ανοικτού κώδικα προγραµµατιστικών εργαλείων έγινε µε σκοπό, τη σύγκριση του αποτελέσµατος της παρούσας εργασίας µε αντίστοιχες εφαρµογές που είναι προϊόν εµπορικών λύσεων, µε σηµαντικό κόστος κτίσης. Επιπρόσθετα, Η εφαρµογή που δηµιουργήθηκε, προσπαθεί να µιµηθεί την λειτουργικότητα και ευχρηστία ενός Desktop GIS. Τέλος, δίνεται έµφαση στη σηµαντική συνεισφορά της εισόδου της τεχνολογίας νέφους στην βελτίωση των υπηρεσιών ενός διαδικτυακού GIS. ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙ ΙΑ Τεχνολογία νέφους, cloud computing, γεωδεδοµένα, Web GIS 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα τελευταία χρόνια η αλµατώδης αύξηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο από όλες σχεδόν τις πληθυσµιακές οµάδες, σε συνδυασµό µε τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας και ταχύτητας των ευρυζωνικών δικτύων, έδωσε τη δυνατότητα στην τεχνολογία του νέφους να χρησιµοποιηθεί ως βάση για τη δηµιουργία νέων διαδικτυακών υπηρεσιών. Οι νέες διαδικτυακές υπηρεσίες που προσφέρονται πλέον µέσω της τεχνολογίας του νέφους, αναφέρονται και στο επιστηµονικό πεδίο των Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών και προσδίδουν σε αυτά, χαρακτηριστικά, τα οποία µέχρι πρότινος, θεωρούνταν αδύνατον είτε να υλοποιηθούν λόγω ανεπάρκειας δικτυακών υποδοµών, είτε να υποστηριχθούν λόγω υπερβολικού κόστους(. Οι συσκευές που είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του, την περίοδο που πρωτοεµφανίστηκε, ήταν οι υπολογιστές γραφείου, (Desktop Pcs) και λίγο αργότερα οι φορητοί υπολογιστές (notebooks). Όσο η τεχνολογία του υλικού (hardware), εξελίσσονταν, έκαναν τις εµφάνισή του νέοι τύποι συσκευών µε νέα λειτουργικά συστήµατα και µια διαφορετική θεώρηση της χρήσης ενός υπολογιστικού συστήµατος. Οι συσκευές αυτές ήταν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα, αργότερα τα έξυπνα τηλέφωνα µε οθόνες αφής (Smartphones) και πρόσφατα οι ταµπλέτες (tablet pcs). Με την έλευση των παραπάνω τύπων συσκευών υπήρξε ανάγκη για ενιαία θεώρηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο για λόγους συµβατότητας των υπηρεσιών µεταξύ διαφορετικών συσκευών. Έτσι η τεχνολογία λογισµικού άρχισε να προσαρµόζεται στις νέες συνθήκες και πλέον

2 οι κοινή πλατφόρµα ανάπτυξης λογισµικού που παρέχεται στους προγραµµατιστές, µε γλώσσες όπως είναι η Javascript, Java και η HTML5, έδωσε τη δυνατότητα στις νέες εφαρµογές να προσαρµόζονται ανάλογα µε τον τύπο της συσκευής στην οποία εκτελούνται και να προσφέρουν ιδίου επιπέδου υπηρεσίες. (εικόνα 1), (Wikipedia, 2012) Εικόνα 1. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες νέφους γίνεται πλέον από πολλούς διαφορετικούς τύπους συσκευών Οι υπηρεσίες νέφους από την πλευρά τους µε την υιοθέτηση του πρότυπου Infrastructure as a Service (IaaS) (Barnatt C., 2010), παρέχουν εικονικές µηχανές µε πολύ υψηλές προδιαγραφές υλικού (Hardware). Έτσι, είναι δυνατόν πολλές από τις εργασίες που είναι απαιτητικές σε υπολογιστική ισχύ, να εκτελούνται στον εικονικό εξυπηρέτη της υπηρεσίας, απαιτώντας από τη συσκευή που έχει πρόσβαση στην υπηρεσία µικρή συνεισφορά σε υπολογιστική ισχύ. Αυτό θα σήµαινε πλέον τη µείωση των τιµών των συσκευών, µιάς και το υλικό τους θα µπορούσε να είναι χαµηλού κόστους, λόγω των χαµηλών απαιτήσεων από τις διαδικτυακές υπηρεσίες. 2. Ε ΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ 2.1 εδοµένα Τα δεδοµένα που χρησιµοποιούνται από την εφαρµογή της εργασίας είναι στην πλειονότητα τους διαθέσιµα δωρεάν και εύκολα προσβάσιµα. Τα υπόβαθρα σε διανυσµατική µορφή προέκυψαν από µετατροπή πρωτογενών χωρικών δεδοµένων που παρέχονται από τον διαδικτυακό τόπο της ΕΥΓΕΠ (Εθνική Υποδοµή Γεωχωρικών Πληροφοριών). Χρησιµοποιήθηκαν τα πολύγωνα των ορίων των Καλλικρατικών ήµων, καθώς και τα σηµεία που αναφέρονται στα κέντρα των οικισµών της ελληνικής επικράτειας. Τα δεδοµένα που παρέχονται σε µορφή ψηφιδωτού (raster) προέρχονται από την Κτηµατολόγιο Α.Ε. και αφορούν στις ψηφιοποιηµένες και γεω-αναφερµένες αεροφωτογραφίες που πλέον παρέχονται δωρεάν για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Τέλος σε µορφή ψηφιδωτού (raster) για τον ελληνικό χώρο παρέχονται δορυφορικές φωτογραφίες και οδικοί χάρτες, µε αυξηµένο βαθµό ποιότητας καθώς και συχνή ενηµέρωση του υποβάθρου, από πρωτοπόρες εταιρείες στις τεχνολογίες νέφους, όπως η Google (Google Maps), η Microsoft (Bing Maps, Virtual Earth), OpenStreetMaps κλπ. (OpenLayers, 2011) 2.2 Μεθολογία Η τεχνολογίες νέφους, βασίζονται στην καθολική πρόσβαση σε χαµηλού κόστους υλικοτεχνική υποδοµή (Η/Υ, αποθηκευτικά µέσα, δίκτυα και πρόσβαση σε αυτά).

3 Επίσης βασίζονται στην υιοθέτηση πρότυπων εικονικών υποδοµών (virtualisation) και την υιοθέτηση προτύπων αρχιτεκτονικής λογισµικού επικεντρωµένο στις υπηρεσίες (service oriented architecture) (Barnatt C., 2010). Η νέα αυτή θεώρηση της ανάπτυξης συστηµάτων, επηρέασε άµεσα και την εξέλιξη των σύγχρονων εφαρµογών των διαδικτυακών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών (Web GIS). Μια εφαρµογής σε περιβάλλον νέφους, χρειάζεται έναν πάροχος υπηρεσιών νέφους όπως πχ η Amazon (Amazon Web Services), η Microsoft (Microsoft 360), ή τέλος η Apple (icloud). Για της υλοποίηση της εφαρµογής της παρούσας εργασίας χρησιµοποιήθηκε η, προς το παρόν, πιλοτική Υπηρεσία Εικονικών Υποδοµών του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Παρόµοιου τύπου υπηρεσίες παρέχονται και από άλλα ελληνικά πανεπιστήµια. Η Υπηρεσία Εικονικών Υποδοµών του ΑΠΘ, µέσα από το περιβάλλον διαχείρισης εικονικών µηχανών παρέχει τη δυνατότητα επιλογής του Υλικού (hardware) και του Λειτουργικού Συστήµατος, τα οποία θα αποτελέσουν την βάση για την ανάπτυξη και λειτουργία των εξυπηρετών (servers), που θα παρέχουν τα τελικά προϊόντα του διαδικτυακού GIS, στους πελάτες (clients) του συστήµατος. Η ανάπτυξη του Συστήµατος, συνεχίστηκε µε την εγκατάσταση εξειδικευµένων προγραµµάτων εξυπηρέτη (server) στο λειτουργικό σύστηµα της εικονικής µηχανής, για κάθε µία από τις επιµέρους εργασίες που πρέπει να εκτελούνται πάνω στα πρωτογενή δεδοµένα, ώστε το τελικό αποτέλεσµα να είναι ικανοποιητικό για τους τελικούς χρήστες. Οι εργασίες που απαιτούν επεξεργαστική ισχύ για να ολοκληρωθούν, θα πρέπει να εκτελούνται κυρίως από τον εξυπηρέτη, έτσι ώστε ο τελικός χρήστης, ανεξαρτήτως της υπολογιστικής ισχύς συσκευής ή του Η/Υ που διαθέτει να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την εργασία του, χωρίς καθυστέρηση. Οι υπηρεσίες που αναφέρονται παραπάνω περιλαµβάνουν α. έναν εξυπηρέτη ιστού (web server) β. έναν εξυπηρέτη συστήµατος σχεσιακών βάσεων δεδοµένων εξεικευµένου στον χειρισµό χωρικών δεδοµένων (PostgreSql Server). γ. έναν εξυπηρέτη παροχής χωρικών δεδοµένων στο διαδίκτυο (Geoserver) Τέλος, δηµιουργήθηκε ένας δικτυακός τόπος όπου θα, φιλοξενούνται, τα αποτελέσµατα της εργασίας αυτής. Η δηµιουργία του δικτυακού τόπου, έγινε αξιοποιώντας εργαλεία και έτοιµες βιβλιοθήκες ανάπτυξης λογισµικού µε τα οποία είναι δυνατό να παραχθούν διαδικτυακές εφαρµογές πλούσιες σε περιεχόµενο (Rich Internet Applications, RIA). Αξίζει να σηµειωθεί ότι, το σύνολο των επιµέρους εφαρµογών και από την πλευρά του εξυπηρέτη (server-side applications), αλλά και από την πλευρά του πελάτη-χρήστη του (client-side applications), παρέχονται δωρεάν στο διαδίκτυο και ανήκουν στην κατηγορία λογισµικού Ανοικτού Κώδικα( Open Source software). Συνεπώς, η χρήση ενός τέτοιου συστήµατος από έναν φορέα, κρατικό ή µη, θα περιόριζε το κόστος της εγκατάστασης, της συντήρησης και της αναβάθµισης του. Η αρχιτεκτονική του συστήµατος που δηµιουργήθηκε δίνεται διαγραµµατικά παρακάτω:

4 Εικόνα 2. Η αρχιτεκτονική του συστήµατος υπηρεσίών νέφους 3. ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΣΠ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ 3.1 Εγκατάσταση εικονικής µηχανής Η εικονική µηχανή (Virtual Machine), που δηµιουργήθηκε είναι στην ουσία ένας υπολογιστής υψηλών προδιαγραφών, µε πλήρεις δυνατότητες διαχείρισης από απόσταση, µέσω διαδικτύου. Στο περιβάλλον της συγκεκριµένης εικονικής µηχανής εγκαταστάθηκαν συγκεκριµένες δυνατότητες εξυπηρέτη (server), ώστε να µπορεί να παρέχει πλήρεις δυνατότητες ενός διαδικτυακού GIS. Ως λειτουργικό σύστηµα επιλέχθηκαν τα Windows 7 Professional, για λόγους ευκολίας στην εγκατάσταση και µεγαλύτερης εξοικείωσης µε τις λειτουργίες εξυπηρέτη (services). Η εικονική µηχανή έχει 1 Gb Ram χωρητικότητα µνήµης και 25 Gb χωρητικότητα σκληρού δίσκου. Η εγκατάσταση των Windows 7, υλοποιείται όπως και σε έναν πραγµατικό υπολογιστή και επειδή η διαχείριση των υπηρεσιών γίνεται µέσω διαδικτύου πρέπει να λαµβάνονται όλα τα µέτρα προστασίας της εικονικής µηχανής, όπως η εγκατάσταση π.χ. αντί-υιικού προγράµµατος, τοίχους προστασίας από διαδικτυακές επιθέσεις. Η διαχείριση της εικονικής µηχανής από απόσταση γίνεται και µέσω ενός προγράµµατος πλοήγησης όπως Mozilla Firefox, Chrome, Internet Explorer, Safari κλπ.. Για αρτιότερη και πληρέστερη διαχείριση της εικονικής µηχανής χρησιµοποιήθηκε το VMware vsphere Client, (εικόνα 3) µε το οποίο ο διαχειριστής µπορεί να ελέγχει δυναµικά και ταυτόχρονα πολλές εικονικές µηχανές, καθώς και να παρεµβαίνει αλλάζοντας βασικά χαρακτηριστικά του υλικού (hardware) (εικόνα 4) αλλά και επεµβαίνοντας δραστικά στέλνοντας εντολές όπως η επανεκκίνηση του συστήµατος ή το κλείσιµο του, όπως θα γίνονταν σε ένα συνηθισµένο ΗΥ µε φυσική παρουσία.

5 Εικόνα 3. Το κυρίως παράθυρο της εφαρµογής VMWare vsphere Client µέσω της οποίας γίνεται η κεντρική διαχείριση των εικονικών µηχανών. Εικόνα 4. Το παράθυρο διαλόγου µέσω του οποίου γίνεται διαχείριση του υλικού(hardware) µιας συγκεκριµένης εικονικής µηχανής. Σύµφωνα µε το Κέντρο Λειτουργίας ικτύου του ΑΠΘ η Υπηρεσία Εικονικών Υποδοµών είναι βασισµένη στο πρότυπο ανάπτυξης υπηρεσιών νέφους IaaS (Infrastructure as a Service) (ΚΥΤΠ, ΑΠΘ 2012). Αποτελεί υπηρεσία αποτελούµενη

6 από συστοιχία εξυπηρετητών και σύστηµα προηγµένης διαχείρισης αποθηκευτικού χώρου (storage) µε τις εξής παροχές: κεντρική διαχείριση της συστοιχίας εξυπηρετητών και του αποθηκευτικού χώρου από εξειδικευµένο προσωπικό, γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο και προστασία από διακοπές παροχής ρεύµατος, παρακολούθηση θεµάτων ασφαλείας των κεντρικών εξυπηρετητών, του αποθηκευτικού χώρου και της πλατφόρµας διαχείρισης εικονικών µηχανών, αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδοµένων και αποθήκευσή τους σε 2 διαφορετικούς φυσικούς (γεωγραφικά) χώρους, διάθεση προηγµένων εργαλείων διαχείρισης στους τεχνικούς υπευθύνους των εικονικών µηχανών ώστε να διαχειρίζονται τις µηχανές σαν να είχαν φυσική πρόσβαση, αποθηκευτικό χώρο δίσκου συστήµατος 30GB για Λειτουργικό Σύστηµα Windows Server και 10GB για Λειτουργικό σύστηµα Unix, αποθηκευτικό χώρο δίσκου δεδοµένων 30GB. Κατόπιν τεκµηριωµένου αιτήµατος προς το ΚΛ, είναι δυνατό να διατεθεί σε µονάδα χώρος ως και 100GBytes για την κάλυψη των αναγκών της. Η υλοποίηση της υπηρεσίας έχει γίνει µε χρήση της πλατφόρµας VMware που δίνει πλήθος δυνατοτήτων: βέλτιστη διαχείριση υπολογιστικών πόρων και µνήµης των εξυπηρετητών, διαµοιρασµό µνήµης ανάµεσα σε εικονικές µηχανές ίδιου λειτουργικού συστήµατος, "ζωντανή" µετακίνηση εικονικών µηχανών σε άλλο εξυπηρετητή χωρίς διακοπή λειτουργίας, έγκαιρη ειδοποίηση σε περίπτωση σφαλµάτων της υποδοµής, αποµακρυσµένη πρόσβαση σε επίπεδο "κονσόλας" σαν να υπήρχε φυσική πρόσβαση στον εξυπηρετητή, συνεργασία µε το σύστηµα αποθηκευτικού χώρου για στιγµιαία και αξιόπιστα αντίγραφα ασφαλείας, εύχρηστα και παραµετροποιήσιµα στατιστικά για κάθε εικονική µηχανή. 3.2 Μετατροπή πρωτογενών δεδοµένων και εισαγωγή τους στο σύστηµα της σχεσιακής βάσης δεδοµένων Τα πρωτογενή δεδοµένα (κέντρα οικισµών, πολύγωνα Καλλικρατικών δήµων), είναι διαθέσιµα στο διαδικτυακό τόπο σε µορφή shapefile (ESRI). Για να γίνει εποπτικός έλεγχος των πρωτογενών δεδοµένων και να ελεγχθεί η συµβατότητα των επιµέρους χαρτών όσον αφορά στο προβολικό σύστηµα, χρησιµοποιήθηκε η εφαρµογή QGIS (εικόνα 5), που ανήκει στην κατηγορία των δωρεάν Desktop GIS.

7 Εικόνα 5. Η κύρια οθόνη της εφαρµογής QGIS Για να είναι πλήρως αξιοποιήσιµα από το σύστηµα που δηµιουργήθηκε, έγινε µετατροπή από την αρχική τους µορφή (ESRI Shapefile), σε πίνακα του συστήµατος σχεσιακής βάσης δεδοµένων PostgreSql (Relational Database Management System). Πιο συγκεκριµένα η δυνατότητα της PostgreSql να διαχειρίζεται χωρικά δεδοµένα, είναι διαθέσιµη µέσω του PostGIS, ενός πρόσθετου στοιχείου (add-in), το οποίο εγκαθίσταται ξεχωριστά και αποτελεί απολύτως απαραίτητο συστατικό του τελικού συστήµατος. Η ιαδικασία µετατροπής και εισαγωγής των πρωτογενών δεδοµένων σε πίνακες PostgreSql, γίνεται σε δύο στάδια. Πρώτα, δηµιουργείται η νέα βάση δεδοµένων (εικόνα 6) που θα περιέχει τους αντίστοιχους πίνακες(tables) για κάθε ένα από τα αρχικά Shapefiles της εργασίας. Η δηµιουργία της νέας βάσης δεδοµένων γίνεται µέσω του εργαλείου διαχείρισης pgadmin (εικόνα 7), µε το οποίο ο διαχειριστής τους συστήµατος έχει πρόσβαση στο σύνολο των λειτουργιών της PostgreSql. Η σηµαντική διαφορά της νέας βάσης δεδοµένων που δηµιουργήθηκε, αποτελεί το πρότυπο που επιλέγεται για τη δηµιουργία της, το οποίο είναι το template_postgis. Το παραπάνω πρότυπο επεκτείνει τα χαρακτηριστικά της νέας βάσης δεδοµένων και της δίνει δυνατότητες χωρικής ανάλυσης (Spatialy-Enabled Database).

8 Εικόνα 6. Το παράθυρο διαλόγου για τη δηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων µε υποστήριξη χωρικών δεδοµένων (Εφαρµογή pgadmin 3). Εικόνα 7. Η κύρια οθόνη της εφαρµογής pgadmin 3 µέσω της οποίας γίνεται διαχείριση των βάσεων δεδοµένων µε µορφή

9 3.3 ηµοσίευση της χωρικής πληροφορίας στο διαδίκτυο µέσω του εξυπηρέτη χωρικών δεδοµένων(geoserver) Η χωρική πληροφορία που περιέχεται µε τη µορφή πινάκων (tables) της PostgreSql είναι συµβατή και πλήρως διαχειρίσιµη µε τον εξυπηρέτη χωρικών δεδοµένων GeoServer. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της παραπάνω µετατροπής των δεδοµένων. Ο εξυπηρέτης διαδικτυακών χωρικών δεδοµένων GeoServer, συνοδεύεται απο ολοκληρωµένο περιβάλλον διαχείρισης συνδέσεων µε χωρικές βάσης δεδοµένων. Μερικές από τις βασικές δυνατότητες που παρέχονται στους διαχειριστές του συστήµατος είναι οι παρακάτω 1. Σύνδεση χωρικών βάσεων δεδοµένων (PostGIS, Shapefiles) 2. Σύνδεση µε υπάρχουσες διαδικτυακές δοµές χωρικών δεδοµένων βασισµένες στα πρωτόκολλα WMS (Web Mapping Service) και WFS (Web Feature Service) 3. ηµιουργία-επεξεργασίά χαρτογραφικών συµβόλιων µε µεγάλες δυνατότητες παραµετροποίησης. 4. υνατότητα διαβαθµισµένης πρόσβασης στα χωρικά δεδοµένα. Το σύστηµα µπορεί να χειριστεί λογαριασµούς χρηστών, οι οποίοι έχουν έναν ή περισσότερους ρόλους χρήσης του συστήµατος (Users & Roles). 5. Άµεση επεξεργασία των χωρικών δεδοµένων από απόσταση. Ο εξυπηρέτης GeoServer (Geoserver Docs, 2011) έχει αναπτυχθεί πάνω στις προδιαγραφές των servlets και έχει βελτιστοποιηθεί για να λειτουργεί σε περιβάλλον διαδικτύου. Ένα βασικό πλεονέκτηµα του GeoServer είναι ότι λειτουργεί µε την ίδια απόδοση και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις κατά την εγκατάσταση του, σε όλα τα λειτουργικά συστήµατα (Windows, Mac OSX, Linux, κλπ). (Εικόνα 8) Εικόνα 8. Η εφαρµογή που ενεργοποιεί τον GeoServer (Λειτουργικό Mac OSX) Η διαχείριση του GeoServer γίνεται µέσα από οποιονδήποτε internet browser, µέσω της της ιστοσελίδας (εικόνα 9) Η διεύθυνση αυτή περιέχει τον όρο localhost ο οποίος αναφέρεται στην διεύθυνση ip (internet protocol) του ΗΥ,

10 Εικόνα 9. Η εισαγωγική σελίδα του GeoServer όπου είναι εγκατεστηµένος ο GeoServer.ο αριθµός που ακολουθεί το localhost µετά τις άνω-κάτω τελείες (8080), είναι ουσιαστικά η δήλωση της πόρτας που θα θεωρείται ελεύθερη για χρήση αποκλειστικά από τον GeoServer και τις υπο-εφαρµογές που τον αποτελούν. Ο αριθµός της πόρτας µπορεί να αλλάξει κατά βούληση επεµβαίνοντας στις ρυθµίσεις του GeoServer. Όπως συνηθίζεται, η πόρτα 80 χρησιµοποιείται από τους δηµοφιλέστερους εξυπηρέτες διαδικτυακών εφαρµογών (Apache, Microsoft Internet Information Server) που δεν υποστηρίζουν χωρικά δεδοµένα. Για παράδειγµα, όταν ένας χρήστης καλέσει σε κάποιον internet browser τη διεύθυνση τότε εξ ορισµού εννοείται ότι κάλεσε τη διεύθυνση Τέλος η χρήση διαφορετικής πόρτας πρόσβασης από τον GeoServer (8080 ή κάποια άλλη εκτος 80), γίνεται γιατί η τεχνολογία λογισµικού που τον υποστηρίζει είναι αυτή των Java Servlets. Επίσης συνηθίζεται για λόγους καλύτερης εποπτείας και ελέγχου να προσφέρονται (αν και για κάποιους ριψοκίνδυνα) διαφορετικές πόρτες πρόσβασης για κάθε εξυπηρέτη µιας σηµαντικής υπηρεσίας για το σύστηµα (GeoServer Docs, 2011). Το περιβάλλον διαχείρισης του GeoServer, είναι ορθολογικά δοµηµένο, έτσι ώστε ο διαχειριστής να µπορέσει σχετικά γρήγορα να εξοικειωθεί µε αυτό (εικόνα 10). Ο βασικός όρος Layer (επίπεδο), χρησιµοποιείται για να δηλώσει τη σύνδεση µεταξύ των χωρικών δεδοµένων και του εξυπηρέτη GeoServer που έχει την ευθύνη της δηµοσίευσής τους στο διαδίκτυο. Επίσης ο όρος Store χρησιµοποιείται για να δηλώσει µία πηγή παροχής συνδέσεων που µπορεί να διαθέσει περισσότερα από ένα Layer. Χρήσιµος, επίσης, όρος είναι ο όρος Style, που αποτελεί ουσιαστικά τα χαρτογραφικά σύµβολά µε τα οποία θα απεικονίζεται ένα Layer στο διαδίκτυο.

11 Εικόνα 10. Το µενού στην ιστοσελίδα διαχείρισης του GeoServer (Data, Services, Settings, Security),όπως εµφανίζεται στα αριστερά της. Η ιστοσελίδα διαχείρισης του GeoServer, περιλαµβάνει και το υποµενού Security, µέσω του οποίου γίνεται διαχείριση των χρηστών που θα έχουν διαβαθµισµένη πρόσβαση στα δεδοµένα που διαχειρίζονται απο τον GeoServer. Από το υποµενού Data Security µπορούν να οριστούν όροι (Rules) χρήσης, η οποία θα αναφέρονται σε συγκεκριµένους χρήστες ή οµάδες χρηστών που θα έχουν ένα ή περισσότερους ρόλους (Roles). Η επιλογή του υποµενού Stores παρέχει τη δυνατότητα νέων συνδέσεων χωρικών βάσεων (New data source) (εικόνα 11), από δηµοφιλείς πηγές χωρικών δεδοµένων όπως PostGIS και Shapefile.

12 Εικόνα 11. Η ιστοσελίδα δηµιουργίας νέων συνδέσεων του GeoServer µε χωρικά δεδοµένα (PostGIS, Shapefile, WFS, ArcGrid, GeoTIFF) Η διαχείριση των Layers (επιπέδων) που έχουν δηµιουργηθεί για να εξυπηρετηθούν από τον GeoServer, γίνεται απλά από την επιλογή Layers του µένου της αριστερής πλευράς της σελίδας. Η ιστοσελίδα επισκόπησης των χαρτογραφικών επιπέδων (Layers Preview) δίνει τη δυνατότητα.σε κάθε επίπεδο (layer) να µετατραπεί σε άλλες δηµοφιλείς µορφές (OpenLayers, Google Earth kml) (εικόνες 12,13). Εικόνα 12. Η ιστοσελίδα διαχείρισης των χαρτογραφικών επιπέδων

13 Εικόνα 13. Η ιστοσελίδα επισκόπησης των χαρτογραφικών επιπέδων. Σηµαντική είναι υπο-σελίδα Styles, µέσω της οποίας γίνεται διαχείριση των χαρτογραφικών συµβόλων µε τα οπία θα απεικονίζονται τα επίπεδα της χωρικής πληροφορίας που έχουµε συνδέσει µε τον GeoServer. Στη σελίδα Styles, είναι δυνατό ο διαχειριστής του Geoserver να δηµιουργήσει, να διαγράψει και επεξεργαστεί χαρτογραφικούς συµβολισµούς. Κατά τη διαδικασία ορισµού ενός χαρτογραφικού συµβόλου οι δυνατότητες παραµετροποίησης είναι πολλές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εκτός από απλούς συµβολισµούς, µπορούν να δηµιουργηθούν εύκολα από τον διαχειριστή πιο εξειδικευµένοι συµβολισµοί όπως διαφάνειες, ετικέτες κλπ. (εικόνα 14) (GeoServer Docs, 2012) Εικόνα 14. Η ιστοσελίδα διαχείρισης των χαρτογραφικών συµβόλων (GeoServer, Styles)

14 3.4 ηµιουργία εξειδικευµένης διαδικτυακής εφαρµογής Στα πλαίσια της εργασίας διερευνήθηκαν οι τρέχουσες δυνατότητες ανάπτυξης εξειδικευµένων διαδικτυακών εφαρµογών πλούσιων σε περιεχόµενο, καθώς και η παροχή από αυτές, εξειδικευµένων εργαλείων χαρτογραφικού χαρακτήρα. Η χρήση ευέλικτων βιβλιοθηκών έτοιµου κώδικα σε γλώσσα javascript, δίνει τη δυνατότητα στον προγραµµατιστή διαδικτυακών εφαρµογών να αναπτύξει λύσεις µε δυνατότητες ανάλογες ενός Desktop GIS. Για τη δηµιουργία της εφαρµογής της εργασίας χρησιµοποιήθηκαν κυρίως οι γλώσσες προγραµµατισµού Javascript, Java, HTML. Το περιβάλλον ανάπτυξης λογισµικού Eclipse, χρησιµοποιήθηκε για τη συγγραφή του κώδικα (εικόνα 15). Εικόνα 15. Το περιβάλλον ανάπτυξης λογισµικού Eclipse. Είναι διαθέσιµο δωρεάν και για όλα τα δηµοφιλή λειτουργικά συστήµατα. Η διαδικτυακή εφαρµογή που δηµιουργήθηκε, χρησιµοποιεί δωρεάν βιβλιοθήκες ανοικτού λογισµικού µε σκοπό την επαναχρησιµοποίηση καλής ποιότητας κώδικα και τον εµπλουτισµό της µε εύχρηστα διαδραστικά εργαλεία. Η βιβλιοθήκη που αποτελεί τον πυρήνα της εφαρµογής είναι η GeoExt, η πλέον εξελιγµένη εργαλειοθήκη για τη δηµιουργία διαδικτυακών WebGIS εφαρµογών. Η GeoExt µε τη σειρά της βασίζεται σε δύο πολύ διαδεδοµένες Javascript βιβλιοθήκες, την OpenLayers, η οποία χειρίζεται και απεικονίζει χωρικά δεδοµένα και την ExtJS, η οποία παρέχει εξελιγµένες δυνατότητες δηµιουργίας γραφικού περιβάλλοντος (GUI) (GeoExt Docs, 2012). Η βιβλιοθήκη OpenLayers, δίνει τη δυνατότητα στον προγραµµατιστή να χρησιµοποιήσει συνδέσεις των χωρικών δεδοµένων που δηµιουργήθηκαν µέσω του GeoServer. Με ολοκλήρωση της γραφής του κώδικα και την αποσφαλµάτωση του, η εφαρµογή είναι έτοιµη για χρήση. Αναλυτικότερα, ο χρήστης της εφαρµογής µπορεί:

15 να πλογηθεί µε ευκολία σε κάθε κλίµακα χαρτογράφησης (Navigation, Zoom, Pan), να πάρει πληροφορίες για τα χωρικά και περιγραφικά δεδοµένα ενός χαρτογραφικού στοιχείου (identify tool) (εικόνα 18) να µετρήσει µήκη και εµβαδά πάνω στο χάρτη να προσθέσει, να αφαιρέσει και να επεξεργαστεί χαρτογραφικές οντότητες, όπως θα έκανε σε περιβάλλον Desktop GIS. να προσθέσει ή να αφαιρέσει Layers(επίπεδα) Eικόνα 16. Γενική εικόνα της εφαρµογής Eικόνα 17. Μέρος της εργαλειοθήκης της εφαρµογής Eικόνα 18. Το εργαλείο Identify

16 4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η παρούσα εργασία, παρουσίασε την υλοποίηση µιας πρότυπης διαδικτυακής εφαρµογής, αξιοποιεί τις δυνατότητες των Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών σε συνδυασµό µε τα εργαλεία που υποστηρίζουν την ανάπτυξη καινοτόµων εφαρµογών σε περιβάλλον νέφους. Η ουσιαστική θέση της εργασίας αυτής είναι η ανάδειξη συγκεκριµένης µεθοδολογίας ανάπτυξης εφαρµογών Web GIS ελάχιστου αρχικού κόστους επένδυσης µε τη βοήθεια των τεχνολογιών νέφους. Το αποτέλεσµα της σχεδόν µηδενικού κόστους µεθοδολογίας που προτείνεται είναι εφάµιλλο λύσεων που προσφέρουν τα εµπορικά πακέτα λογισµικού, που όµως έχουν πολλαπλάσιο κόστος εγκατάστασης. Φορείς, οι οποίοι θελήσουν να υιοθετήσουν την εγκατάσταση δωρεάν λογισµικού ιαδικτυακού GIS, είναι σίγουρο ότι θα µειώσουν τους προϋπολογισµούς τους. Εάν τα παραπάνω συνδυαστούν µε τη µείωση του κόστους υπηρεσιών νέφους λόγω της εξάπλωσης της, στους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών, τότε µπορούµε να µιλάµε για µία πραγµατικά ανέξοδη λύση. Τέλος, εάν συνυπολογίσουµε ότι µε την εγκατάσταση υπηρεσιών νέφους µειώνεται δραστικά η ανάγκη για αγορά υλικού (hardware) υψηλών προδιαγραφών, αλλά και η συντήρηση τέτοιων συστηµάτων, τότε το κόστος εγκατάστασης- χρήσης ενός τέτοιου συστήµατος είναι µια πραγµατικά καλή και φτηνή λύση. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Barnatt C., 2010, A brief guide to Cloud Computing, Robinson, ISBN Chappell, David, 2010, GIS in the cloud The ESRI Example. ESRI Documents 3. WIKIPEDIA, 2012, The Free Encyclopedia, Cloud computing, 4. Οδηγίες εγκατάστασης Υπηρεσιών Εικονικών Υποδοµών, 2012, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης 5. Javascript Tutorials, 2011, 6. GeoServer Documentation, 2011, 7. OpenLayers Documentaion, 2011, 8. GeoExt Documentation, 2012, 9. PostgreSql Documentation, 2011,

Νέες Εφαρμογές 3D Χαρτογραφίας:

Νέες Εφαρμογές 3D Χαρτογραφίας: Νέες Εφαρμογές 3D Χαρτογραφίας: Διαδικτυακή υπηρεσία ψηφιοποίησης Λοΐζος Τόφας Rural and Surveying Engineer A.U.TH MSc. Geoinformatics Ποιοί είμαστε 2007 - Έναρξη Δραστηριότητας στην Κύπρο Ανάπτυξη καινοτομιών

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Δικτυακής Εφαρμογής Διάχυσης και Ανάλυσης Γεωχωρικών Δεδομένων και Πληροφοριών

Ανάπτυξη Δικτυακής Εφαρμογής Διάχυσης και Ανάλυσης Γεωχωρικών Δεδομένων και Πληροφοριών Ανάπτυξη Δικτυακής Εφαρμογής Διάχυσης και Ανάλυσης Γεωχωρικών Δεδομένων και Πληροφοριών Λοΐσιος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Αντισυνταγματάρχης) Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc στη Γεωπληροφορική Διευθυντής Διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών 1 ος Κύκλος Εκπαίδευσης 1 ο σεμινάριο 27 Μαΐου 2014 Ελεύθερο Λογισμικό ΕΛ/ΛΑΚ: Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Διαβάστε περισσότερα

Νεογεωγραφία και Χαρτογραφική Διαδικτυακή Απεικόνιση. Η χρήση Ελεύθερων Γεωγραφικών Δεδομένων και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα σε Φορητές Συσκευές.

Νεογεωγραφία και Χαρτογραφική Διαδικτυακή Απεικόνιση. Η χρήση Ελεύθερων Γεωγραφικών Δεδομένων και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα σε Φορητές Συσκευές. Νεογεωγραφία και Χαρτογραφική Διαδικτυακή Απεικόνιση. Η χρήση Ελεύθερων Γεωγραφικών Δεδομένων και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα σε Φορητές Συσκευές. 13ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γεω-χωρικές υπηρεσίες και τεχνολογίες WEB. Βασίλειος Βεσκούκης Μηχανικός ΗΥ, Επ.Καθ. ΕΜΠ

Γεω-χωρικές υπηρεσίες και τεχνολογίες WEB. Βασίλειος Βεσκούκης Μηχανικός ΗΥ, Επ.Καθ. ΕΜΠ Γεω-χωρικές υπηρεσίες και τεχνολογίες WEB Βασίλειος Βεσκούκης Μηχανικός ΗΥ, Επ.Καθ. ΕΜΠ Ο κύκλος του Computing Από το mainframe στο PC και από το PC στο cloud Διαδίκτυο: εφαρμογές, media, επικοινωνία "Smart

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών

Ανοικτά Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Ανοικτά Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών Σπύρος Αθανασίου Υπεύθυνος Έργων ΙΠΣΥΠ / ΕΚ «Αθηνά» 1 Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ) GIS: Geographic Information Systems Αποθήκευση, ανάλυση, διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακές Υπηρεσίες Αναζήτησης, Απεικόνισης και Απευθείας Πρόσβασης στα δεδομένα ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Έκδοση 0.1.

Διαδικτυακές Υπηρεσίες Αναζήτησης, Απεικόνισης και Απευθείας Πρόσβασης στα δεδομένα ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Έκδοση 0.1. Κομβικό Σημείο Επαφής Υπουργείου Εσωτερικών Διαδικτυακές Υπηρεσίες Αναζήτησης, Απεικόνισης και Απευθείας Πρόσβασης στα δεδομένα ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Έκδοση 0.1. Νοέμβρης 2014 Περιεχόμενα 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΝΕΦΟΣ (CLOUD COMPUTING) ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΝΤΡΩΝ.

ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΝΕΦΟΣ (CLOUD COMPUTING) ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΝΤΡΩΝ. ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΗΥΣ Θέμα: ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΝΕΦΟΣ (CLOUD COMPUTING) ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΝΤΡΩΝ. Εισηγητής: Δ. Ν. Καλλέργης, MSc. Φοιτήτρια: Κοντζοπούλου Παναγιώτα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Γεωχωρική πληροφορία και υποστήριξη αποφάσεων σε επίπεδο ΟΤΑ

Γεωχωρική πληροφορία και υποστήριξη αποφάσεων σε επίπεδο ΟΤΑ Γεωχωρικά Συστήματα μέσω Διαδικτύου https://learn.arcgis.com/en/arcgisbook/images/ch1/01-fig-1-6.png https://unweb.me/solutions/gis-tagcloud.png Γεωχωρικά συστήματα μέσω διαδικτύου 1 WEB Sites Είναι σελίδες,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 13: : Εφαρμογές νέφους. Καραμαούνας Π. 1

Κεφάλαιο 13: : Εφαρμογές νέφους. Καραμαούνας Π. 1 Κεφάλαιο 13: : Εφαρμογές νέφους Καραμαούνας Π. 1 13.1 Eισαγωγή στις εφαρμογές νέφους Βασικά χαρακτηριστικά: Εξυπηρέτηση κατ απαίτηση: άμεσα και χωρίς καθυστέρηση Ευρεία πρόσβαση στο δίκτυο: προσβάσιμες

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογές WebGIS Open Source

Εφαρµογές WebGIS Open Source Εφαρµογές WebGIS Open Source Πάνος Βουδούρης Περιεχόµενα Βασικές Έννοιες Open Source Γιατί; Πως; WebGIS Αρχιτεκτονική Παραδείγµατα εφαρµογών GeoServer GeoMajas MapServer + OpenLayers MapServer + SLMapviewer

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Υποδομή ΓΕωχωρικών Πληροφοριών

Εθνική Υποδομή ΓΕωχωρικών Πληροφοριών Εθνική Υποδομή ΓΕωχωρικών Πληροφοριών Οργανισμός Κτηματολογίου & Χαρτογραφήσεων Ελλάδας Διαδικτυακές Υπηρεσίες Αναζήτησης και Απεικόνισης ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Διεύθυνση Γεωπληροφορικής Δεκέμβριος 2012 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - Π.Μ.Σ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - Π.Μ.Σ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ > ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - Π.Μ.Σ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΡΙΣΜΟΣ: Το Cloud Computing είναι η ονοµασία της τεχνολογίας η οποία επιτρέπει στους χρήστες να

Διαβάστε περισσότερα

Όλες οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου.

Όλες οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 Όλες οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου. Οι υπηρεσίες νέφους παρέχονται με τέτοιο τρόπο ώστε ο τελικός χρήστης δεν μπορεί να διακρίνει τεχνικές λεπτομέρειες. Η χρηστικότητα, η διαθεσιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ web εφαρµογής - ηλεκτρονικού κατατήµατος για έξυπνα κινητά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ web εφαρµογής - ηλεκτρονικού κατατήµατος για έξυπνα κινητά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ web εφαρµογής - ηλεκτρονικού κατατήµατος για έξυπνα κινητά Για την STUDIO KOSTA BODA ILLUM Χανίων Πέµπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012 Για την εταιρεία ACTS : Παπαγεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

Εμφάνιση Συνολικού Χάρτη Αναζήτηση με κριτήρια Μέτρηση αποστάσεων Εκτυπώσεις Έτσι ο οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτυακού τόπου του Δήμου Κομοτηνής

Εμφάνιση Συνολικού Χάρτη Αναζήτηση με κριτήρια Μέτρηση αποστάσεων Εκτυπώσεις Έτσι ο οποιοσδήποτε χρήστης του διαδικτυακού τόπου του Δήμου Κομοτηνής ΔΙΚΤΥΑΚΗ EΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ» ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS)

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS) Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS) ρ. ΧΑΛΚΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ xalkias@hua.gr Χ. Χαλκιάς - Εισαγωγή στα GIS 1 Ορισµοί ΓΠΣ Ένα γεωγραφικό πληροφοριακό σύστηµα Geographic Information

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένη διαδικτυακή χαρτογραφία και διαδικτυακές υπηρεσίες

Κατανεμημένη διαδικτυακή χαρτογραφία και διαδικτυακές υπηρεσίες Ενότητα 12 η Κατανεμημένη διαδικτυακή χαρτογραφία και διαδικτυακές υπηρεσίες Βύρωνας Νάκος Καθηγητής Ε.Μ.Π. - bnakos@central.ntua.gr Bασίλης Κρασανάκης Υποψήφιος διδάκτορας Ε.Μ.Π. krasvas@mail.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών 2 η Σειρά Εκπαίδευσης 1 ο σεμινάριο 21 Οκτωβρίου 2014 Ελεύθερο Λογισμικό ΕΛ/ΛΑΚ: Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Γενικά Η αρχιτεκτονική ανάπτυξης τους πληροφοριακού συστήµατος Γραµµατεία 2000 υποσύστηµα διαχείρισης προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών. (Geographical Information Systems GIS)

Τι είναι τα Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών. (Geographical Information Systems GIS) Τι είναι τα Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών (Geographical Information Systems GIS) ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Εισαγωγή στα GIS 1 Ορισµοί ΣΓΠ Ένα σύστηµα γεωγραφικών πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη ιπλωµατικής Εργασίας

Περίληψη ιπλωµατικής Εργασίας Περίληψη ιπλωµατικής Εργασίας Θέµα: Πρότυπη Εφαρµογή ιαλειτουργικότητας για Φορητές Συσκευές Όνοµα: Κωνσταντίνος Χρηστίδης Επιβλέπων: Ιωάννης Βασιλείου Συν-επιβλέπων: Σπύρος Αθανασίου 1. Αντικείµενο Αντικείµενο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ. Αριθμ. Πρωτ.: /2017 Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ. Αριθμ. Πρωτ.: /2017 Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ Αριθμ. Πρωτ.: 129334/2017 Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ Τη διενέργεια διαδικασίας ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μαυρίδου Όλγα Αγρονόµος Τοπογράφος Μηχανικός Προϊσταµένη Τµήµατος Γεωπύλη-GIS ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ Α.Ε.

Μαυρίδου Όλγα Αγρονόµος Τοπογράφος Μηχανικός Προϊσταµένη Τµήµατος Γεωπύλη-GIS ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ Α.Ε. ΓΕΩΠΥΛΗ ΥΠΟ ΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ Α.Ε» Μαυρίδου Όλγα Αγρονόµος Τοπογράφος Μηχανικός Προϊσταµένη Τµήµατος Γεωπύλη-GIS ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ Α.Ε. 1/6 Το Σύστηµα Γεωγραφικών Πληροφοριών-Geographical

Διαβάστε περισσότερα

Υποδομή ΤΠ: Υλικό και λογισμικό

Υποδομή ΤΠ: Υλικό και λογισμικό Κεφάλαιο 5 Υποδομή ΤΠ: Υλικό και λογισμικό 5.1 ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ποια είναι τα στοιχεία της υποδομής τεχνολογίας πληροφοριών (ΤΠ); Ποιες είναι οι βασικές τεχνολογίες υλικού υπολογιστών, αποθήκευσης δεδομένων,

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών

Εφαρμογές Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εφαρμογές Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών Ενότητα # 12: ΣΓΠ στο διαδίκτυο Ιωάννης Γ. Παρασχάκης Τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορική Αναδρομή Λειτουργικών Συστημάτων (ΛΣ) Εισαγωγή : ο πυρήνας (kernel) / ο φλοιός (shell) Β ΕΠΑΛ

Ιστορική Αναδρομή Λειτουργικών Συστημάτων (ΛΣ) Εισαγωγή : ο πυρήνας (kernel) / ο φλοιός (shell) Β ΕΠΑΛ Ιστορική Αναδρομή Λειτουργικών Συστημάτων (ΛΣ) Εισαγωγή : ο πυρήνας (kernel) / ο φλοιός (shell) Β ΕΠΑΛ http://leitourgika-systhmata-epal-b.ggia.info/ Σύγχρονο Λειτουργικό Σύστημα - ΛΣ Λειτουργικό Σύστημα:

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορές - Ναυτιλία

Μεταφορές - Ναυτιλία ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Μεταφορές - Ναυτιλία 3 η Σειρά Εκπαίδευσης 2 ο σεμινάριο 13 Μαΐου 2015 Χάρτες... παντού OpenStreetMap OpenStreetMap Υπηρεσία απεικόνισης και διάθεσης χωρικών δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικοί & δυναμικοί χάρτες στο διαδίκτυο με χρήση λογισμικών ανοικτού κώδικα

Διαδραστικοί & δυναμικοί χάρτες στο διαδίκτυο με χρήση λογισμικών ανοικτού κώδικα Διαδραστικοί & δυναμικοί χάρτες στο διαδίκτυο με χρήση λογισμικών ανοικτού κώδικα Οπτικοποίηση της μικρασιατικής εκστρατείας Παπαποστόλου Αριάνα Διπλωματούχος Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός ΕΜΠ & ΜΔΕ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο

Σχεδιάζοντας Εφαρμογές για το Διαδίκτυο FrontPage 2003 Πρακτικός Οδηγός Χρήσης Το FrontPage είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων που επιτρέπει το σχεδιασμό ιστοσελίδων μέσα από γραφικό περιβάλλον αλλά και την ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Πλωτάρχης Γ. ΚΑΤΣΗΣ ΠΝ Γιατί χρησιµοποιούµε δίκτυα? Δίκτυο Σύνολο Η/Υ και συσκευών Συνδεδεµένα µε κάποιο µέσο Stand-alone

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφή και Διαχείριση Πολιτιστικής Πληροφορίας με τη χρήση Τεχνολογιών Διαδικτύου: Εφαρμογή για τους Αρχαίους Χώρους Θέασης και Ακρόασης

Καταγραφή και Διαχείριση Πολιτιστικής Πληροφορίας με τη χρήση Τεχνολογιών Διαδικτύου: Εφαρμογή για τους Αρχαίους Χώρους Θέασης και Ακρόασης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Καταγραφή και Διαχείριση Πολιτιστικής Πληροφορίας με τη χρήση Τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση σύγχρονων τεχνολογιών για τη δημιουργία και χρήση χαρτών για άγνωστους προορισμούς

Χρήση σύγχρονων τεχνολογιών για τη δημιουργία και χρήση χαρτών για άγνωστους προορισμούς 14 ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΈΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ Χρήση σύγχρονων τεχνολογιών για τη δημιουργία και χρήση χαρτών για άγνωστους προορισμούς Σαραφίδης Δημήτριος Δρ. Αγρονόμος και

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software

Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software Designed by TP-Link Hellas Ltd. Professional Business Unit Επιμέλεια: Βαλάντης Οικονομόπουλος 1 Περιεχόμενα 1.1 Προσδιορισμός της Τοπολογίας του Δικτύου...2 1.2 Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

4/2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

4/2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 4/2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφαρμογή "Υδροληψίες Αττικής" είναι ένα πληροφοριακό σύστημα (αρχιτεκτονικής

Διαβάστε περισσότερα

Oracle Map Viewer. Θεματολογία. Χαρτογραφική απεικόνιση από β.δ.

Oracle Map Viewer. Θεματολογία. Χαρτογραφική απεικόνιση από β.δ. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Δ.Π.Μ.Σ. Γεωπληροφορική Χαρτογραφική απεικόνιση από β.δ. Εργαστηριακή διάλεξη στα πλαίσια του μαθήματος «Χωρικές βάσεις δεδομένων» Περιβάλλοντα χαρτογραφικής απεικόνισης με

Διαβάστε περισσότερα

Information Technology for Business

Information Technology for Business Information Technology for Business Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate e-mail: kyritsis@ist.edu.gr Computer System Hardware Υποδομή του Information Technology Υλικό Υπολογιστών (Hardware) Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών. Λογισμικά WEBGIS. Διδάσκοντες: Ανδρουλακάκης Ν., Βαλαδάκη Κ., Ζήσου Α., Κάτσιος Ι., Τσάτσαρης Α.

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών. Λογισμικά WEBGIS. Διδάσκοντες: Ανδρουλακάκης Ν., Βαλαδάκη Κ., Ζήσου Α., Κάτσιος Ι., Τσάτσαρης Α. Λογισμικά WEBGIS Λογισμικά WEBGIS Ο Παγκόσμιος λοιπόν Ιστός προσφέρεται σαν το καλύτερο μέσο για διάχυση δημοσιοποίηση χαρτών και χωρικών δεδομένων. Τις μέρες αυτές αλλά και στην επόμενη διετία συντελείται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι IEK ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΟΦΟΡΙΚΗΣ Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι Διδάσκουσα: Κανελλοπούλου Χριστίνα ΠΕ19 Πληροφορικής 4 φάσεις διαδικτυακών εφαρμογών 1.Εφαρμογές στατικής πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Βασίλειος Βεσκούκης, Επίκουρος Καθηγητής Προς : ΔΗΜΟ ΑΚΡΑΙΦΝΙΑΣ Θέμα: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ GIS ArcGIS της ESRI. Επιστημονικός υπεύθυνος: Χαλκιάς Χρ. Σκοπός Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

τεχνολογιών χαρτοσύνθεσης σε περιβάλλον διαδικτύου

τεχνολογιών χαρτοσύνθεσης σε περιβάλλον διαδικτύου Μία πρόταση για τη διδασκαλία των τεχνολογιών χαρτοσύνθεσης σε περιβάλλον διαδικτύου Ανδριανή Σκοπελίτη, Βύρων Αντωνίου, Λύσανδρος Τσούλος Εργαστήριο Χαρτογραφίας, Ε.Μ.Π. 13ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 ο : Υποδομή Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης

Μάθημα 2 ο : Υποδομή Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης Μάθημα 2 ο : Υποδομή Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 1/43 ΗΛΙΑΣ ΓΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ Σκοπός 2 ου Μαθήματος Να γνωρίσετε: Την τεχνική υποδομή των Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

T1. Τεχνική Έκθεση. Αριθμ. Μελέτης: Μ8/2016 ΚΑ: Υπηρεσίες Συντήρησης και Υποστήριξης του Γεωπληροφορικού συστήματος GIS Δήμου Κέρκυρας

T1. Τεχνική Έκθεση. Αριθμ. Μελέτης: Μ8/2016 ΚΑ: Υπηρεσίες Συντήρησης και Υποστήριξης του Γεωπληροφορικού συστήματος GIS Δήμου Κέρκυρας T1. Τεχνική Έκθεση 1. ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Με την παρούσα τεχνική έκθεση προβλέπεται η ανάθεση της παροχής γενικών υπηρεσιών για τη συντήρηση, υποστήριξη & αναβάθμιση: (α) της Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα πανταχού παρόντος υπολογιστή σε περιβάλλοντα υβριδικών βιβλιοθηκών

Συστήματα πανταχού παρόντος υπολογιστή σε περιβάλλοντα υβριδικών βιβλιοθηκών Συστήματα πανταχού παρόντος υπολογιστή σε περιβάλλοντα υβριδικών βιβλιοθηκών Βερονίκης Σπύρος Τμήμα Αρχειονομίας- Βιβλιοθηκονομίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο spver@ionio.gr Stoica Adrian Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία Λειτουργικά Συστήματα Ι Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία 2013 1 Ηλεκτρονικός Υπολογιστής αποτελείται: 1. Από Υλικό Hardware (CPUs, RAM, Δίσκοι), & 2. Λογισμικό - Software Και μπορεί να εκτελέσει διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Server Virtualization με εργαλεία ΕΛ/ΛΑΚ. ΛΑΚ Δήμος Ρεθύμνης. www.rethymno.gr

Server Virtualization με εργαλεία ΕΛ/ΛΑΚ. ΛΑΚ Δήμος Ρεθύμνης. www.rethymno.gr Server Virtualization με εργαλεία ΕΛ/ΛΑΚ ΛΑΚ Μαθηνός Παναγιώτης Λ. Κουντουριώτη 80, τ.κ. 74100, Ρέθυμνο Τηλ: 28313 41310 e mail: mathinos@rethymno.gr www.linkedin.com/in/pmathinos Πληροφορική Μηχανοργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών Οδικής Ασφάλειας Βορείου Αιγαίου

Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών Οδικής Ασφάλειας Βορείου Αιγαίου Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών Μιχαήλ ΒΑΙΤΗΣ, Νικολέττα ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΒΛΗ, Δημήτριος ΣΙΜΟΣ, Γεώργιος ΓΟΥΓΟΥΛΑΣ,, Λόφος Πανεπιστημίου, 811 00 Μυτιλήνη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Γενική Διεύθυνση Μεταφορών

Διαβάστε περισσότερα

cloud computing εφαρμογές νέφους Κεφάλαιο 13

cloud computing εφαρμογές νέφους Κεφάλαιο 13 cloud computing εφαρμογές νέφους Κεφάλαιο 13 Κεφάλαιο 13-Εφαρμογές νέφους (cloud applications) 2 ΑΡΧΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Έχετε ποτέ ακούσει τους όρους Υπολογιστικό νέφος (cloud computing) Διαμοιρασμός αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ. Α. Επέκταση Λογισμικού Διαχείρισης ISBN/ISSN/ISMN

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ. Α. Επέκταση Λογισμικού Διαχείρισης ISBN/ISSN/ISMN Επέκταση εφαρμογής ISBN/ISSN/ISMN για την Πλήρη Διαχείριση των Περιοδικών Εκδόσεων του Γραφείου Περιοδικών και Υπηρεσία Διαχείρισης και Προβολής Περιοδικών Δικτυακού Τόπου/ Πύλης Πληροφόρησης (Portal)»

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση και θέαση χαρτών κίνησης σε διαδικτυακό περιβάλλον

Σύνθεση και θέαση χαρτών κίνησης σε διαδικτυακό περιβάλλον Σύνθεση και θέαση χαρτών κίνησης σε διαδικτυακό περιβάλλον Αλεξάνδρα Κουσουλάκου, Καθηγήτρια ΤΑΤΜ ΑΠΘ Χαρτογραφία και διαδίκτυο Το διαδίκτυο την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική»

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» Μεταπτυχιακή Διατριβή Τίτλος Διατριβής Ανάπτυξη Πλατφόρμας Διαδικτυακής Δημοσίευσης Χαρτογραφικών Δεδομένων Developing

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογική Υποδομή Πληροφοριακών Συστημάτων

Τεχνολογική Υποδομή Πληροφοριακών Συστημάτων Τεχνολογική Υποδομή Πληροφοριακών Συστημάτων Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Παρουσίαση βασισμένη στο βιβλίο Διοίκησης, 6 η εκδ., K. Laudon, J. Laudon,

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία Ανθρώπου- Υπολογιστή Σχεδίαση Αλληλεπίδρασης Ενότητα: 8 η

Επικοινωνία Ανθρώπου- Υπολογιστή Σχεδίαση Αλληλεπίδρασης Ενότητα: 8 η ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επικοινωνία Ανθρώπου- Υπολογιστή Σχεδίαση Αλληλεπίδρασης Ενότητα: 8 η Δ.Πολίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση γεωγραφικής βάσης δεδομένων και ανάπτυξη γεωγραφικής διαδικτυακής πύλης (webgis)

Οργάνωση γεωγραφικής βάσης δεδομένων και ανάπτυξη γεωγραφικής διαδικτυακής πύλης (webgis) ΕΡΓΟ ΑΠΘ: ΘΑΛΗΣ 85492 Χαρτογράφηση βλάστησης και εκτίμηση βιομάζας με σύγχρονες μεθόδους Τηλεπισκόπησης στo πλαίσιο της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και του Πρωτοκόλλου του Κιότο

Διαβάστε περισσότερα

Cloud Computing with Google and Microsoft. Despoina Trikomitou Andreas Diavastos Class: EPL425

Cloud Computing with Google and Microsoft. Despoina Trikomitou Andreas Diavastos Class: EPL425 Cloud Computing with Google and Microsoft Despoina Trikomitou Andreas Diavastos Class: EPL425 Σχεδιάγραμμα Εισαγωγή Τεχνολογίες Cloud Computing Περιγραφή Εργασίας Επιτεύγματα Εργασίας Συμπεράσματα Cloud

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ -Καθορισµός του πλαισίου µετάβασης στο περιβάλλον του cloud computing - Αναγνώριση ευκαιριών και ανάλυση κερδών/κόστους από την µετάβαση

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Υπολογιστών. Κεφάλαιο 4 Λογισμικό Συστήματος

Εφαρμογές Υπολογιστών. Κεφάλαιο 4 Λογισμικό Συστήματος Λογισμικό Συστήματος Λογισμικό 2 Λογισμικό Συστήματος Τα ειδικά εργαλεία χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη λογισμικού εφαρμογών και την εκτέλεση βοηθητικών εργασιών. Το λειτουργικό σύστημα (operating system)

Διαβάστε περισσότερα

Λιόλιου Γεωργία. ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήµατα

Λιόλιου Γεωργία. ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήµατα ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήµατα Λιόλιου Γεωργία ΕπιβλέπουσαΚαθηγήτρια: ΣατρατζέµηΜάγια, καθηγήτρια, τµ. ΕφαρµοσµένηςΠληροφορικής, ΠΑΜΑΚ Εισαγωγή Γενικά στοιχεία εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Λογισμικό Συστήματος & Εφαρμογών ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Γενική Δομή Υπολογιστών Λειτουργικό σύστημα Υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Λογισµικό ΣΓΠ. Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών ΙΙ. Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο, Τµήµα Γεωγραφίας, ΣΓΠ ΙΙ, Χρίστος Χαλκιάς

Λογισµικό ΣΓΠ. Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών ΙΙ. Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο, Τµήµα Γεωγραφίας, ΣΓΠ ΙΙ, Χρίστος Χαλκιάς Λογισµικό ΣΓΠ Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών ΙΙ Εισαγωγή Βασικός στόχος των λογισµικών πακέτων ΣΓΠ, είναι η παροχή ενός ενιαίου πλαισίου εργασίας µε γεωγραφικές πληροφορίες. Η εξέλιξη του λογισµικού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ηλεκτρονικό Εμπόριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ηλεκτρονικό Εμπόριο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ηλεκτρονικό Εμπόριο Αναπτύσσοντας ένα Ηλεκτρονικό Κατάστημα Ηλεκτρονικό Εμπόριο Λειτουργικότητα Εφαρμογής Κατάλογος προϊόντων Καλάθι

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Ανάπτυξη Περιβάλλον

Αγροτική Ανάπτυξη Περιβάλλον ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Αγροτική Ανάπτυξη Περιβάλλον 1 ος Κύκλος Εκπαίδευσης 1 ο σεμινάριο 11 Ιουνίου 2014 Ελεύθερο Λογισμικό ΕΛ/ΛΑΚ: Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΎ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΎ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΕ ΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΎ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012 Για την εταιρεία ACTS : Παπαγεωργίου Κων/νος Ποτιέ 21/ Χανιά, ΤΚ 73100 AΦΜ: 065439343 Τηλ./Fax:

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις διαχείρισης υπολογιστών-πελατών και λύσεις εκτύπωσης Universal Printing Solutions

Λύσεις διαχείρισης υπολογιστών-πελατών και λύσεις εκτύπωσης Universal Printing Solutions Λύσεις διαχείρισης υπολογιστών-πελατών και λύσεις εκτύπωσης Universal Printing Solutions Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση της Τεχνολογίας των Εικονικών Μηχανών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και την Κατάρτιση Πληροφορικής. Βασιλάκης Βασίλειος Τζανάκης Δημήτριος

Αξιοποίηση της Τεχνολογίας των Εικονικών Μηχανών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και την Κατάρτιση Πληροφορικής. Βασιλάκης Βασίλειος Τζανάκης Δημήτριος Αξιοποίηση της Τεχνολογίας των Εικονικών Μηχανών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και την Κατάρτιση Πληροφορικής Βασιλάκης Βασίλειος Τζανάκης Δημήτριος Εισαγωγή Σκοπός Να παρουσιαστούν προτάσεις αξιοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Linux Terminal Server Project

Linux Terminal Server Project Linux Terminal Server Project Ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης των τερματικών κοινού της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κολοβός Φίλιππος filippos@uom.gr Ευάγγελος Μπάνος

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαίο Σύστημα Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ενιαίο Σύστημα Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ενιαίο Σύστημα Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αθηνών http://pergamos.lib.uoa.gr Γιώργος Πυρουνάκης (forky@libadm.uoa.gr) Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Mobile GIS. Καλύβας Διονύσιος, Καθηγητής ΓΠΣ & Χωρικής Ανάλυσης Υπεύθυνος Ερευνητικής Μονάδας GIS ΓΠΑ. Κολοβός Χρόνης, Γεωπόνος, MSc Γεωπληροφορικής

Mobile GIS. Καλύβας Διονύσιος, Καθηγητής ΓΠΣ & Χωρικής Ανάλυσης Υπεύθυνος Ερευνητικής Μονάδας GIS ΓΠΑ. Κολοβός Χρόνης, Γεωπόνος, MSc Γεωπληροφορικής Mobile GIS Καλύβας Διονύσιος, Καθηγητής ΓΠΣ & Χωρικής Ανάλυσης Υπεύθυνος Ερευνητικής Μονάδας GIS ΓΠΑ Κολοβός Χρόνης, Γεωπόνος, MSc Γεωπληροφορικής ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ GIS Γ.Π.Α. Σκοπός - Στόχος Καταγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Εισ. Στην ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Διάλεξη 4 η. Βασίλης Στεφανής

Εισ. Στην ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Διάλεξη 4 η. Βασίλης Στεφανής Εισ. Στην ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Διάλεξη 4 η Βασίλης Στεφανής Πληροφοριακό σύστημα Υπενθύμιση του βασικού μοντέλου Είσοδος Επεξεργασία Έξοδος Ας δούμε επιπλέον λεπτομέρειες! Λογισμικό Λογισμικό: Δίνει εντολές στο

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Συντάκτης. Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Συντάκτης. Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Συντάκτης Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Ηµεροµηνία Μάιος 2004 Πίνακας Περιεχοµένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ 4 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 8: Λειτουργικά Συστήματα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΉ ΠΛΑΤΦΌΡΜΑ ΧΩΡΙΚΏΝ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΉ ΑΥΤΟΔΙΟΊΚΗΣΗ

ΨΗΦΙΑΚΉ ΠΛΑΤΦΌΡΜΑ ΧΩΡΙΚΏΝ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΉ ΑΥΤΟΔΙΟΊΚΗΣΗ 12ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας, 2012 Χαρτογραφία & Χωρική Πληροφορία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΨΗΦΙΑΚΉ ΠΛΑΤΦΌΡΜΑ ΧΩΡΙΚΏΝ ΔΕΔΟΜΈΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΉ ΑΥΤΟΔΙΟΊΚΗΣΗ Τσαμπούρης Ι. Λαφαζάνη Π. Μυρίδης Μ. Πισσούριος

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ Cloud Computing: Νέοι Ορίζοντες

ΗΜΕΡΙΔΑ Cloud Computing: Νέοι Ορίζοντες ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ Cloud Computing: Νέοι Ορίζοντες ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΘΑΝΑΣΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 1 Εγκατάσταση Υποδομής CLOUD για τα εργαστήρια του CEID Παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Σιώζιος Κων/νος - Πληροφορική Ι

Λειτουργικά. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Σιώζιος Κων/νος - Πληροφορική Ι Λειτουργικά Συστήματα 1 Λογισμικό του Υπολογιστή Για να λειτουργήσει ένας Η/Υ εκτός από το υλικό του, είναι απαραίτητο και το λογισμικό Το σύνολο των προγραμμάτων που συντονίζουν τις λειτουργίες του υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Ε Κρυονερίου VM2.1 VMH2. ίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ VM1.1 VM2.1 VM1.1 VM1.2 VMH1. ηµαρχείο ιονύσου

Ε Κρυονερίου VM2.1 VMH2. ίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ VM1.1 VM2.1 VM1.1 VM1.2 VMH1. ηµαρχείο ιονύσου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αγ. Στέφανος, 30/11/2015 ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΙΟΝΥΣΟΥ Προµήθεια συστήµατος τήρησης αντιγράφων ασφαλείας (backup) ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1. ΓΕΝΙΚΑ Αυτές οι τεχνικές προδιαγραφές συντάσσονται

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Μάθημα. Χωρικές Βάσεις Δεδομένων και Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα

2 ο Μάθημα. Χωρικές Βάσεις Δεδομένων και Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα 2 ο Μάθημα Χωρικές Βάσεις Δεδομένων και Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα ArcMAP Από το path Programs ArcGIS ArcMAP Επιλέγουμε File Add Data Επιλέγουμε *.jpeg εικόνες και τα σχήματα. Χαρτογραφική Απεικόνιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα ιοικητικής Επιστήµης & Τεχνολογίας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κεφάλαιο 5 Λογισµικό - Software Γιώργος Γιαγλής Το σηµερινό µάθηµα Λογισµικό (Software)

Διαβάστε περισσότερα

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 CubisLITE Client Οδηγίες Χρήσεως Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά 1. Τι είναι ο CubisLITE Server 2. Τι είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογές πλοήγησης για φορητές συσκευές µε τη χρήση Web Services

Εφαρµογές πλοήγησης για φορητές συσκευές µε τη χρήση Web Services Εφαρµογές πλοήγησης για φορητές συσκευές µε τη χρήση Web Services Γεώργιος Σταυρουλάκης gstavr@dblab.ece.ntua.gr ιπλωµατική εργασία στο Εργαστήριο Συστηµάτων Βάσεων Γνώσεων και εδοµένων Επιβλέπων: Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κεφάλαιο 2. Το περιβάλλον του παγκόσμιου Ιστού Επιμέλεια: Καραγιάννης Σπύρος Καθηγητής ΠΕ19 Πλεονεκτήματα παγκόσμιου Ιστού Εξυπηρετητής Ιστού & Ιστοσελίδες Κύριες

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό - Προγράμματα

Λογισμικό - Προγράμματα Λογισμικό - Προγράμματα Πρόγραμμα είναι ένα σύνολο εντολών, βάση των οποίων ο υπολογιστής εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία Λογισμικό (Software) Το σύνολο των προγραμμάτων Προγράμματα Προγράμματα συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Fragmentation and Exclusion: Understanding and Overcoming the Multiple Impacts of the European Crisis (Fragmex)

Fragmentation and Exclusion: Understanding and Overcoming the Multiple Impacts of the European Crisis (Fragmex) Fragmentation and Exclusion: Understanding and Overcoming the Multiple Impacts of the European Crisis (Fragmex) Π3.4: Website Έκδοση 0.1 R-2015-12 Νοέμβριος- 2015 . 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΚΔΟΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

AN IMPLEMENTATION OF THE CLOUD BASED SCHOOL

AN IMPLEMENTATION OF THE CLOUD BASED SCHOOL AN IMPLEMENTATION OF THE CLOUD BASED SCHOOL V.S. Belesiotis K. Alexopoulos Selected article for the European Journal of Engineering Research and Science Τεχνολογικές Προκλήσεις στην Εκπαίδευση Γρήγοροι

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης MSSQL Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: MS SQL Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδηµα κά Μαθήµατα. ιαδικτυακές εφαρµογές ιαχείριση µαθηµάτων µε ηλεκτρονικό τρόπο Πρόγραµµα σπουδών διδακτική ενότητα

Ανοικτά Ακαδηµα κά Μαθήµατα. ιαδικτυακές εφαρµογές ιαχείριση µαθηµάτων µε ηλεκτρονικό τρόπο Πρόγραµµα σπουδών διδακτική ενότητα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ανοικτά Ακαδηµα κά Μαθήµατα ιαδικτυακές εφαρµογές ιαχείριση µαθηµάτων µε ηλεκτρονικό τρόπο Πρόγραµµα σπουδών διδακτική ενότητα µάθηµα Παρέχουν εργαλεία για τη διαχείριση: Μαθησιακών πόρων

Διαβάστε περισσότερα

GET SDI PORTAL v1. Οδηγός Βοήθειας

GET SDI PORTAL v1. Οδηγός Βοήθειας GET SDI PORTAL v1 Οδηγός Βοήθειας Μεταδεδομένα εγγράφου Στοιχείο/Element Τιμή/value Ημερομηνία/Date 2011-06-16 Τίτλος/Title GETSDIPortal_v1_Help_v1.0 Θέμα/Subject Οδηγός Βοήθειας Έκδοση/Version 1.0 Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική Επιλογή Capital B.O.S. Capital B.O.S.

Στρατηγική Επιλογή Capital B.O.S. Capital B.O.S. Στρατηγική Επιλογή Το ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σήμερα, καθιστά επιτακτική -όσο ποτέ άλλοτε- την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων που θα διασφαλίζουν,

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Wordpress CMS (Δημιουργία Δυναμικών Ιστοσελίδων)

Σεμινάριο Wordpress CMS (Δημιουργία Δυναμικών Ιστοσελίδων) Σεμινάριο Wordpress CMS (Δημιουργία Δυναμικών Ιστοσελίδων) Τι είναι το Wordpress: To Wordpress είναι ένα δωρεάν ανοικτού κώδικα (open source) λογισμικό (εφαρμογή), με το οποίο μπορεί κάποιος να δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

12/5/18. συστημάτων. Το λογισµικό συστηµάτων. Κεφάλαιο 5

12/5/18. συστημάτων. Το λογισµικό συστηµάτων. Κεφάλαιο 5 A. EVANS, K. MARTIN, M. A. POATSY Εισαγωγή στην πληροφορική Θεωρία και πράξη 2 η έκδοση Κεφάλαιο 5 Λογισμικό συστημάτων: Το λειτουργικό σύστημα, τα βοηθητικά προγράμματα και η διαχείριση αρχείων Τα βασικά

Διαβάστε περισσότερα

COSMOS CLOUD CMS. Η σύγχρονη επικοινωνία με τον COSMOS σας

COSMOS CLOUD CMS. Η σύγχρονη επικοινωνία με τον COSMOS σας COSMOS CLOUD CMS Η σύγχρονη επικοινωνία με τον COSMOS σας Το Σύστημα Διαχείρισης Επαφών COSMOS CLOUD CMS ( Contacts Management System ) είναι μια καινοτόμα και εύκολη στη χρήση της εφαρμογή που ανταποκρίνεται

Διαβάστε περισσότερα

COSMOS CLOUD CMS ΤΟ COSMOS CLOUD CMS ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ.

COSMOS CLOUD CMS ΤΟ COSMOS CLOUD CMS ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. COSMOS CLOUD CMS Η σύγχρονη επικοινωνία με τον COSMOS σας Το Σύστημα Διαχείρισης Επαφών COSMOS CLOUD CMS ( Contacts Management System ) είναι μια καινοτόμα και εύκολη στη χρήση της εφαρμογή που ανταποκρίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ... 22 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ... 23

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ... 22 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ... 23 Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης GUnet e-class Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Συντάκτης Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Βασικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες των G.I.S.

Κεφάλαιο 2: Βασικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες των G.I.S. Κεφάλαιο 2: Βασικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες των G.I.S. Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται μια περιγραφή των κύριων χαρακτηριστικών των G.I.S. και των βασικών δυνατοτήτων τους. Δίνονται οι βασικές έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό. Ελεύθερα, Ανοιχτά Σχολεία. Ελεύθερες, Ανοιχτές Προσωπικότητες

Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό. Ελεύθερα, Ανοιχτά Σχολεία. Ελεύθερες, Ανοιχτές Προσωπικότητες Η τεχνολογία Ubuntu Ltsp στα σχολικά εργαστήρια Πληροφορικής Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό Ελεύθερα, Ανοιχτά Σχολεία Ελεύθερες, Ανοιχτές Προσωπικότητες Τι είναι το Ubuntu LTSP ; Ελεύθερο, Ανοιχτό Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

, α/α: 1. Εξόδου» Παιδείας

, α/α: 1. Εξόδου» Παιδείας ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «ΑΝΟΙΚΤΑΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»», ΚΩΔΙΚΟΣ MIS: 3746644 ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ»,, α/α:

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο Π5.3: Έντυπο και ψηφιακό υλικό (Web site) προβολής των δράσεων έργου

Παραδοτέο Π5.3: Έντυπο και ψηφιακό υλικό (Web site) προβολής των δράσεων έργου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Python και Android. Νίκος Νοδαράκης. 17 Μαΐου 2010

Python και Android. Νίκος Νοδαράκης. 17 Μαΐου 2010 Python και Python και Νίκος Νοδαράκης 17 Μαΐου 2010 Python και Τι είναι το ; Περιγραφή του Ορισµός Το είναι µια στοίβα λογισµικού για ϕορητές συσκευές που περιλαµβάνει ένα λειτουργικό σύστηµα, middleware

Διαβάστε περισσότερα

HomeWork. Συµβατότητα µε συσκευές. Ένας δάσκαλος στο σπίτι.

HomeWork. Συµβατότητα µε συσκευές. Ένας δάσκαλος στο σπίτι. HomeWork Ένας δάσκαλος στο σπίτι Συµβατότητα µε συσκευές Το e-homework έχει αναπτυχθεί σε τεχνολογία flash και το εκπαιδευτικό υλικό παρουσιάζεται μέσα από flipping-book. Για να μπορέσετε να δείτε τα μαθήματα

Διαβάστε περισσότερα