ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ"

Transcript

1 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ενότητα 9: Χειρισμός Φ.Π.Α. σε Διπλογραφικά Βιβλία Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

2 Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για το Δημόσιο Τομέα (IPSAS) ΙΝ.ΕΠ Μάρτιος 2012 Εισηγήτρια: Τσιμεράκη Βαρβάρα, ACCT, CPA, MSc, PHD(c) (

3 IPSAS IPSAS : International Public Sector Accounting Standards (Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα). Είναι ένα σύνολο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων υψηλής ποιότητας, τα οποία βασίζονται τόσο στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (IFRS), όσο και στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IAS).

4 Κατάρτιση των IPSAS Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα του Δημοσίου Τομέα (IPSAS) καταρτίζονται από το International Public Accounting Standards Board (IPSASB) (Διεθνές Συμβούλιο Λογιστικών Προτύπων Δημοσίου Φορέα). Το IPSASB Τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνής Ομοσπονδίας Λογιστών (International Federation of Accountants IFAC). Τα IPSAS δεν έχουν νομική δεσμευτική ισχύ.

5 Ο Στόχος του IPSASB H εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος με την ανάπτυξη των IPSAS για χρήση από οντότητες του δημοσίου τομέα σε όλο τον κόσμο για την προετοιμασία των Οικονομικών Καταστάσεων. Αυτό θα ενισχύσει την ποιότητα και τη διαφάνεια των Οικονομικών Καταστάσεων και την εμπιστοσύνη της δημοσιονομικής διαχείρισης.

6 Aποστολή του IPSASB Ο εναρμονισμός των IPSAS με τα ΔΛΠ/ΔΠΧΠ και η προσαρμογή τους στις ανάγκες του δημόσιου τομέα. Η αντιμετώπιση των λογιστικών θεμάτων του δημόσιου τομέα.

7 Ποιοί Χρησιμοποιούν τα IPSAS Τα IPSAS χρησιμοποιούνται μόνον από οντότητες του δημόσιου τομέα (οικονομικές μονάδες δημοσίου). Συγκεκριμένα: Από Εθνικές Κυβερνήσεις (National governments) Από Περιφερειακές Κυβερνήσεις (Regional governments) Υπερεθνικές Οργανώσεις (πχ. ΟΟΣΑ).

8 Ποιοί Χρησιμοποιούν τα IPSAS (συνέχεια) Εξαιρούνται : Οι Δημόσιες Επιχειρήσεις (Government Business Enterprises) Δημόσιες Τράπεζες ΔΕΚΟ

9 Στάδια ανάπτυξης των IPSAS Κατά την ανάπτυξη των IPSAS λαμβάνονται υπόψη : Τα ΔΛΠ/ΔΠΧΠ (IAS/IFRS). Οι Εθνικοί Φορείς για τον καθορισμό λογιστικών Προτύπων. Τα Επαγγελματικά Σώματα Ελεγκτών Λογιστών. Λοιποί οργανισμοί και ιδιώτες σχετικοί με τη λογιστική πληροφόρηση φορέων του δημόσιου τομέα. Η ατζέντα, τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών των συνεδριάσεων της IPSASB,δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της IPSASB.

10 Μετάβαση στα IPSAS (Ταμειακή βάση Δεδουλευμένη βάση) Τα IPSAS αναπτύσσονται σε δεδουλευμένη βάση (on accrual basis). Γιατί: Εξυπηρετούν την άμεση και λεπτομερή συσχέτιση εσόδων και εξόδων καθώς αυτά αναγνωρίζονται στην περίοδο κατά την οποία έχουν πραγματοποιηθεί. Προσφέρουν τις μέγιστες δυνατές οικονομικές πληροφορίες για την οικονομική θέση και επίδοση της δημόσιας οντότητας. Συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη απεικόνιση των χρηματοοικονομικών δεδομένων και ακολούθως στην ορθότερη διαχείριση των δημοσίων οντοτήτων και λήψη αποφάσεων.

11 Μετάβαση στα IPSAS (συνέχεια) (Ταμειακή βάση Δεδουλευμένη βάση) Αυξάνουν την σπουδαιότητα και τη σημασία των δημοσίων οικονομικών καταστάσεων καθώς τα περιουσιακά στοιχεία των δημοσίων οντοτήτων αναγνωρίζονται στην εύλογη αξία τους, ενώ τα πραγματικά κόστη για την παροχή υπηρεσιών και αγαθών καθώς και η πραγματική αξία των σχεδίων και των δραστηριοτήτων αναγνωρίζονται στην περίοδο κατά την οποία πραγματοποιούνται. Οδηγούν στην εναρμόνιση των λογιστικών πρακτικών και στην μείωση της πολυπλοκότητας. Ενισχύουν τη συσχέτιση και τη συγκρισιμότητα των οικονομικών καταστάσεων των επιμέρους εθνών και οργανισμών.

12 Μετάβαση στα IPSAS (συνέχεια) Το συμβούλιο για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα στον Δημόσιο Τομέα, διαβλέποντας τη δυσκολία της μετάβασης για τις κυβερνήσεις, από την ταμειακή βάση στη δεδουλευμένη βάση, συμπεριέλαβε στα Πρότυπα και ένα επιπλέον Πρότυπο σε ταμειακή βάση (Cash-basis IPSAS), το οποίο καθοδηγεί την ταμειακή βάση (on a cash basis), και περιλαμβάνει υποχρεωτικές διατάξεις και είδη πληροφόρησης που πρέπει να παρέχει.

13 Μετάβαση στα IPSAS (συνέχεια) Το πρότυπο σε ταμειακή βάση έχει εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2003 και έχει αναθεωρηθεί το 2006 και το 2007 και απαρτίζεται από 2 μέρη. Το πρώτο μέρος εφαρμόζεται υποχρεωτικά από τις δημόσιες οντότητες και μεταξύ των άλλων ορίζει τη λογιστική μέθοδο σε ταμειακή βάση, παρουσιάζει τις προϋποθέσεις για τη γνωστοποίηση των πληροφοριών στις οικονομικές καταστάσεις της οντότητας και τις συνοδευτικές σημειώσεις και ασχολείται με ορισμένα βασικά θέματα γνωστοποίησης. Το δεύτερο μέρος ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό και αναγνωρίζει επιπρόσθετες λογιστικές μεθόδους και γνωστοποιήσεις τις οποίες, μια οντότητα ενθαρρύνεται να υιοθετήσει προκειμένου να ενισχύσει τη διαφάνεια και την οικονομική αποτελεσματικότητά της.

14 Μετάβαση στα IPSAS (συνέχεια) Αλλαγές στα συστήματα πληροφόρησης, για την συλλογή πληροφοριών που απαιτείται για τη μετάβαση στα IPSAS. Τροποποίηση των λογιστικών πολιτικών ώστε να είναι σύμφωνες με τα IPSAS. Αλλαγές στην κατάρτιση του προϋπολογισμού κατά την μετάβαση/υιοθέτηση των IPSAS. Αναθεώρηση όλων των υπαρχόντων συμβάσεων ώστε να εφαρμοστεί ο ορθός βάσει IPSAS λογιστικός χειρισμός τους (πχ. Συμβάσεις μισθώσεων). Αλλαγή στο περιεχόμενο και διάρθρωση των λογαριασμών όπως: Ασώματες ακινητοποιήσεις, κεφαλαιοποιούνται μόνον αν προκύπτουν μελλοντικά οφέλη,μεθοδολογία διάρκεια ωφέλιμης ζωής Ενσώματες ακινητοποιήσεις, προσδιορισμός ωφέλιμης ζωής (ετήσιες αποσβέσεις). Απομείωση αξίας παγίων (αποτίμηση μεταξύ αξία πώλησης και αξίας χρήσης βασισμένη σε προεξόφληση ταμιακών ροών). Μισθώσεις (διαχωρισμός σε χρηματοοικονομικές ως πάγιο επειδή οι κίνδυνοι και τα οφέλη μεταφέρονται- και λειτουργικές).

15 Μετάβαση στα IPSAS (συνέχεια) Επενδύσεις μεθοδολογία αποτίμησης. Αναγνώριση εσόδων, εξόδων στην βάση που οι υπηρεσίες ή τα προϊόντα λαμβάνονται και όχι κατά το χρόνο σύναψης των συμβολαίων/συμβάσεων. Προβλέψεις Ενδεχόμενα γεγονότα, Γνωστοποίηση πιθανών ζημιών και σχεδόν βέβαιων κερδών. Υποχρεώσεις- Παροχές σε εργαζόμενους. Διόρθωση σημαντικών λαθών. Οψιγενή γεγονότα. Πληροφορίες ανά τομέα.

16 Χώρες που έχουν πλήρως υιοθετήσει τα IPSAS Πηγή: web.ifac.org/download/ipsasb_adoption_governments.pdf (9/2007) Αυστραλία, Καναδάς, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Νέα Ζηλανδία

17 Χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία της υιοθέτησης Σε διαδικασία υιοθέτησης σε ταμειακή βάση Afghanistan, Bangladesh, Cyprus (έχει υιοθετήσει), Εast Timor (έχει υιοθετήσει), Fiji, Gambia, Ghana (έχει υιοθετήσει), India, Malaysia (έχει υιοθετήσει), Nepal, Nicaragua, Nigeria, Pakistan, Palestinian Albania, Algeria, Argentina, Armenia, Azerbaijan, Barbados, Cambodia, Cayman Islands (έχει υιοθέτηση), China (πρόθεση χωρίς επίσημη ανακοίνωση), East and Southern Africa, El Salvador, Authority, Rwanda, Sri Lanka, Tanzania, Uzbekistan, Yemen, Zambia Σε διαδικασία υιοθέτησης σε δεδουλευμένη βάση Albania, Algeria, Argentina, Armenia, Azerbaijan, Barbados, Cambodia, Cayman Islands (έχει υιοθέτηση), China (πρόθεση χωρίς επίσημη ανακοίνωση), East and Southern Africa, El Salvador, Authority, Rwanda, Sri Lanka, Tanzania, Uzbekistan, Yemen, Zambia France, Hungary, Indonesia, Israel, Italy, Jamaica, Kazakhstan, Kuwait, Lao PDR, Latvia, Lebanon, Liberia, Lithuania, Maldives, Mauritania, Mongolia, Morocco, Netherlands, Norway, Peru, Philippines, Romania, Russia, Slovakia, South Africa, Spain, Switzerland, Uganda, Ukraine, Uruguay, Vietnam

18 IPSAS Το ΙPSAB έχει εκδώσει 32 IPSAS, εκ των οποίων τα 28 βασίζονται σε IAS/IFRS. Τα IPSAS 22,23,24 και32 δεν βασίζονται σε IAS/IFRS επειδή αφορούν αποκλειστικά τον δημόσιο τομέα.

19 IPSAS 1:Presentation of Financial Statements (Παρουσίαση Οικονομικών Καταστάσεων) Το IPSAS 1 βασίζεται στο IAS 1/IFRS1. Περιέχονται κανόνες και οδηγίες για την παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων, οι οποίες είναι: Statement of Financial Position (Ισολογισμός). Statement of Financial Performance (Κατάσταση Αποτελεσμάτων). Changes in Net Assets / Equity (Κατάσταση Μεταβολών Ιδίων Κεφαλαίων). Cash Flow Statement (Κατάσταση Ταμειακών Ροών). Notes on Financial Statements (Σημειώσεις).

20 IPSAS 1:Presentation of Financial Statements (Παρουσίαση Οικονομικών Καταστάσεων) Μια οντότητα της οποίας οι οικονομικές καταστάσεις έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τα ΔΛΠ για το Δημόσιο Τομέα, θα πρέπει να προβεί σε ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση συμμόρφωσης εντός των σημειώσεων. Επίσης το Ενεργητικό και το Παθητικό, τα έσοδα και τα έξοδα δεν πρέπει να συμψηφίζονται εκτός και αν ο συμψηφισμός επιτρέπεται ή απαιτείται από κάποιο άλλο IPSAS. Η Συγκριτική πληροφόρηση θα γνωστοποιείται σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο για όλα τα ποσά που απεικονίζονται στις οικονομικές καταστάσεις.

21 IPSAS 1:Presentation of Financial Statements (Παρουσίαση Οικονομικών Καταστάσεων) Απαιτείται ο διαχωρισμός των κυκλοφορούντων και μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων καθώς και των βραχυπρόθεσμων και μη υποχρεώσεων. Οι οικονομικές καταστάσεις πρέπει να προετοιμάζονται τουλάχιστον για ετήσιες περιόδους. Εάν μεταβληθεί η ημερομηνία του ισολογισμού και οι οικονομικές καταστάσεις αφορούν περίοδο διαφορετική του έτους, θα πρέπει η οντότητα να γνωστοποιήσει το γεγονός καθώς και το λόγο μεταβολής.

22 IPSAS 1:Presentation of Financial Statements (Παρουσίαση Οικονομικών Καταστάσεων) Σύγκριση IPSAS1 με IAS1 IPSAS1 Απαιτεί την παρουσίαση μιας κατάστασης στην οποία εμφανίζονται όλες οι αλλαγές στην κατάσταση μεταβολών των ιδίων κεφαλαίων. Όρος έκτακτα στοιχεία, περιλαμβάνει επιπλέον κριτήριο σύμφωνα με το οποίο τα στοιχεία θα πρέπει να είναι εκτός του ελέγχου ή της επιρροής της δημόσιας οντότητας. Οντότητα, οικονομική θέση, κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων, πρόσοδος, κατάσταση μεταβολών των ιδίων κεφαλαίων. Περιέχει πρόβλεψη μετάβασης επιτρέποντας τη μη ενσωμάτωση στοιχείων τα οποία έχουν εξαιρεθεί από τις οικονομικές καταστάσεις λόγω της εφαρμογής προβλέψεων μετάβασης σε άλλα IPSAS. IAS1 Παρουσίαση κατάστασης στην οποία εμφανίζονται όλες οι διαφορές στον καθαρό λόγο των στοιχείων ενεργητικού/καθαρής θέσης. Επιχείρηση, ισολογισμός, λογαριασμοί εκμετάλλευσης, εισόδημα, και καθαρή θέση.

23 IPSAS2: Cash Flow Statements (Καταστάσεις Ταμειακών Ροών) Το IPSAS 2 βασίζεται στο IAS 7 Σκοπός του είναι η παρουσίαση των ιστορικών αλλαγών στα ταμειακά διαθέσιμα και τα ταμειακά ισοδύναμα μιας δημόσιας οντότητας μέσω της ταξινόμησης των ταμειακών ροών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σε επιχειρηματικές, επενδυτικές και χρηματοοικονομικές δραστηριότητες. Οι Επενδυτικές και Χρηματοοικονομικές επενδύσεις οι οποίες δεν απαιτούν χρήση ρευστών εξαιρούνται από τις καταστάσεις ταμειακών ροών και παρουσιάζονται ξεχωριστά.

24 IPSAS2: Cash Flow Statements ( Καταστάσεις Ταμειακών Ροών) Σύγκριση IPSAS 2 με IAS 7 IPSAS 2 IAS 7 Επιτρέπει την άμεση ή έμμεση μέθοδο για την παρουσίαση των ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες. Περιλαμβάνει επιπρόσθετα σχόλια από το IPSAS 7 με σκοπό τη διευκρίνιση της εφαρμοσιμότητας των προτύπων στη λογιστική αντιμετώπιση των δημοσίων οντοτήτων. Οντότητα, οικονομική θέση, κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων, πρόσοδος, κατάσταση μεταβολών των ιδίων κεφαλαίων. Περιέχει διαφορετικούς ορισμούς για τεχνικούς όρους Επιτρέπει την άμεση ή έμμεση μέθοδο για την παρουσίαση των ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες. Δεν εμπεριέχει απεικόνιση της Κατάστασης Ταμειακών Ροών ενός οικονομικού ιδρύματος. Επιχείρηση, ισολογισμός, λογαριασμοί εκμετάλλευσης, εισόδημα, και καθαρή θέση.

25 IPSAS 3: Net Surplus or Deficit for the Period - Fundamental Errors and Changing in Αccounting Policies (Διόρθωση Σημαντικών Λαθών και Αλλαγές στις Λογιστικές Αρχές) Το IPSAS 3 βασίζεται στο ISAS 8. Σκοπός του να προδιαγράψει τα κριτήρια για την επιλογή και τη μεταβολή των λογιστικών πολιτικών, μαζί με το λογιστικό χειρισμό και τη γνωστοποίηση των μεταβολών στις λογιστικές πολιτικές, τις λογιστικές εκτιμήσεις και τις διορθώσεις λαθών. Οι φορολογικές συνέπειες, τα βασικά λάθη και οι αλλαγές στις λογιστικές πολιτικές ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στο πρότυπο αυτό καθώς δεν είναι σχετικές προς την πλειοψηφία των δημοσίων οντοτήτων. Επιδιώκει να ενισχύσει τη σχετικότητα και την αξιοπιστία των οικονομικών καταστάσεων της δημόσιας οντότητας και τη συγκρισιμότητα των οικονομικών καταστάσεων αυτών σε βάθος χρόνου και με τις οικονομικές καταστάσεις άλλων δημοσίων οντοτήτων. Ασχολείται με τη γνωστοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων καθαρού πλεονάσματος ή ελλείμματος για την περίοδο χρήσης.

26 IPSAS 3: Net Surplus or Deficit for the Period - Fundamental Errors and Changing in Αccounting Policies (Διόρθωση Σημαντικών Λαθών και Αλλαγές στις Λογιστικές Αρχές) Σύγκριση IPSAS 3 με IAS 8 IPSAS 3 IAS 8 Τα έκτακτα στοιχεία θα πρέπει να βρίσκονται εκτός ελέγχου ή επιρροής της οντότητας. Οντότητα, οικονομική θέση, κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων, πρόσοδος, κατάσταση μεταβολών των ιδίων κεφαλαίων. Περιέχει διαφορετικούς ορισμούς για τεχνικούς όρους Επιχείρηση, ισολογισμός, λογαριασμοί εκμετάλλευσης, εισόδημα, και καθαρή θέση.

27 IPSAS 4: The Effects of changes in Foreign Exchange Rates (Αποτελέσματα των αλλαγών των συναλλαγματικών ισοτιμιών) Το IPSAS 4 βασίζεται στο IAS 21 Μια δημόσια οντότητα μπορεί να πραγματοποιήσει διεθνείς συναλλαγές είτε σε ξένο νόμισμα, είτε να κατέχει δικές της εκμεταλλεύσεις στο εξωτερικό. Εφαρμόζεται στη λογιστική των συναλλαγών και στη μετάφραση των οικονομικών καταστάσεων που αφορούν εκμεταλλεύσεις σε ξένες χώρες και εμπεριέχονται στις οικονομικές καταστάσεις. Δεν εφαρμόζεται στην αντισταθμιστική λογιστική (τα έσοδα πόροι πρέπει να αντισταθμίζονται με τα σχετικά έξοδα.δλπ39) στοιχείων σε ξένο νόμισμα εκτός από την ταξινόμηση των συναλλαγματικών διαφορών οι οποίες προέρχονται από αντιστάθμιση καθαρής επένδυσης σε εκμετάλλευση στο εξωτερικό. Στο πρότυπο αυτό δεν παρουσιάζονται οι καταστάσεις των ταμειακών ροών που προέρχονται από συναλλαγές σε ξένο νόμισμα διότι αποτελούν αντικείμενο του IPSAS 2.

28 IPSAS 4: The Effects of changes in Foreign Exchange Rates (Αποτελέσματα των αλλαγών των συναλλαγματικών ισοτιμιών) Σύγκριση IPSAS 4 με IAS 21 IPSAS 4 IAS 21 Απαιτεί οι συναλλαγματικές διαφορές οι οποίες προέρχονται από κάποια σημαντική υποτίμηση ή απαξίωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, κάτω από ορισμένες συνθήκες, να κεφαλαιοποιούνται στο σχετικό λογαριασμό. Οντότητα, οικονομική θέση, κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων, πρόσοδος, κατάσταση μεταβολών των ιδίων κεφαλαίων. Μια τέτοιου είδους κεφαλαιοποίηση ΔΕΝ μπορεί να ξεπερνά το ελάχιστο κόστος αντικατάστασης και την αποζημίωση του στοιχείου. Επιχείρηση, ισολογισμός, λογαριασμοί εκμετάλλευσης, εισόδημα, και καθαρή θέση.

29 IPSAS 5 : Borrowing Cost (Έξοδα Δανεισμού) Το IPSAS 5 βασίζεται στο IAS 23 Εφαρμόζεται για τον λογιστικό χειρισμό σχετικά με τα κόστη δανεισμού. Το Πρότυπο απαιτεί την άμεση καταχώρηση του κόστους δανεισμού σε βάρος των αποτελεσμάτων. Ως εναλλακτικό χειρισμό όμως επιτρέπει, την κεφαλαιοποίηση του κόστους δανεισμού, εφόσον αυτό σχετίζεται άμεσα με την απόκτηση, κατασκευή ή παραγωγή ενός ειδικού περιουσιακού στοιχείου. Συγκριτικά με το IAS 23 εντοπίζονται διαφορές κυρίως στη χρήση της ορολογίας.

30 IPSAS 6: Consolidated Financial Statements- Accounting for Controlled Entities (Ενοποιημένες Λογιστικές Καταστάσεις) Το IPSAS 6 βασίζεται στο IAS 27. Σκοπός Η προδιαγραφή των απαιτήσεων για την προετοιμασία και την παρουσίαση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων μιας δημόσιας οντότητας σε δεδουλευμένη βάση. Ορίζεται η έννοια του ελέγχου από μια οντότητα σε άλλη. Όλες οι λογιστικές οντότητες που ασκούν έλεγχο πρέπει να καταρτίζουν ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις που να ενοποιούν όλες τις ελεγχόμενες γραμμή προς γραμμή. Αν και δεν απευθύνεται σε Δημόσιες Επιχειρήσεις, θα πρέπει να εφαρμόζεται σε δημόσιες οντότητες, οι οποίες δεν είναι Δημόσιες Επιχειρήσεις και έχουν μία ή περισσότερες ελεγχόμενες οντότητες οι οποίες είναι Δημόσιες Επιχειρήσεις.

31 IPSAS 6: Consolidated Financial Statements- Accounting for Controlled Entities (Ενοποιημένες Λογιστικές Καταστάσεις) Π.χ. Όταν μεταξύ δύο ή περισσοτέρων επιχειρήσεων υπάρχει η σχέση μητρικής θυγατρικής τότε η μητρική παρουσιάζει ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις στις οποίες περιλαμβάνει όλες τις θυγατρικές της. Τα ισοζύγια, οι συναλλαγές, τα έσοδα και τα έξοδα στο εσωτερικό της οντότητας εξαλείφονται πλήρως με τον Ενοποιημένο Ισολογισμό. Το IPSAS 6 ΔΕΝ ασχολείται με: Τις λογιστικές μεθόδους για ενοποιήσεις οντοτήτων και τις επιδράσεις τους στην ενοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της υπεραξίας που προέρχεται από την ενοποίηση των οντοτήτων (IAS 22). Τη λογιστική επενδύσεων σε συγγενείς επιχειρήσεις (IPSAS 7). Τη λογιστική των δικαιωμάτων σε κοινοπραξίες (IPSAS 8).

32 IPSAS 7: Accounting for Investments in Associates (Συνδεδεμένες Επιχειρήσεις) Το IPSAS 7 βασίζεται στο IAS 28 Εφαρμόζεται για τη λογιστική απεικόνιση των επενδύσεων σε συγγενείς οντότητες, όταν αυτές οδηγούν στην άσκηση ουσιώδους επιρροής( ο επενδυτής πρέπει να κατέχει έμμεσα ή άμεσα τουλάχιστον 20% των δικαιωμάτων ψήφου. Έτσι τεκμαίρεται ότι αυτός ασκεί ουσιώδη επιρροή).

33 IPSAS 7: Accounting for Investments in Associates (Συνδεδεμένες Επιχειρήσεις) Δεν εφαρμόζεται σε: Οργανισμούς διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων και Αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικά κεφάλαια που συνδέονται με επενδύσεις που, κατά την αρχική αναγνώριση, χαρακτηρίζονται στην εύλογη αξία τους μέσω του κέρδους ή της ζημιάς. Σκοπός Η κατάδειξη της λογιστικής παρουσίασης και αντιμετώπισης των επενδύσεων σε συγγενείς επιχειρήσεις. Εφαρμόζεται σε επενδύσεις υπό τη μορφή επίσημης μετοχικής δομής.

34 IPSAS 7: Accounting for Investments in Associates (Συνδεδεμένες Επιχειρήσεις) Σύγκριση IPSAS 7 με IAS 28 IPSAS 7 IAS 28 Ποσοστό συμμετοχής του επενδυτή σε συγγενείς οντότητες υπό τη μορφή κατοχής μετοχών ή άλλης επίσημης μετοχικής δομής. Οντότητα, οικονομική θέση, κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων, πρόσοδος, κατάσταση μεταβολών των ιδίων κεφαλαίων. Δεν περιέχει παρόμοιες προϋποθέσεις ύπαρξης δικαιώματος ιδιοκτησίας. Επιχείρηση, ισολογισμός, λογαριασμοί εκμετάλλευσης, εισόδημα, και καθαρή θέση.

35 IPSAS 8: Financial Reporting of Interests in Joint Ventures (Λογιστικός χειρισμός των κοινοπραξιών) Το IPSAS 8 βασίζεται στο IAS 31 Σκοπός Προδιαγράφει το λογιστικό χειρισμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι συμμετοχές σε κοινοπραξίες καθώς και την παρουσίαση των περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεων, εσόδων και δαπανών της κοινοπραξίας στις οικονομικές καταστάσεις των μελών των κοινοπραξιών και των επενδυτών, ανεξάρτητα από τις δομές ή τις μορφές με τις οποίες διεξάγονται οι δραστηριότητες της κοινοπραξίας.

36 IPSAS 8: Financial Reporting of Interests in Joint Ventures (Λογιστικός χειρισμός των κοινοπραξιών) (συνέχεια). ΔΕΝ εφαρμόζεται σε συμμετοχές μελών κοινοπραξιών σε από κοινού ελεγχόμενες οικονομικές οντότητες που κατέχονται από οργανισμούς διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων ή αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικά κεφάλαια που συνδέονται με επενδύσεις που, κατά την αρχική αναγνώριση, χαρακτηρίζονται στην εύλογη αξία τους μέσω του κέρδους ή της ζημιάς ή που κατατάσσονται ως προοριζόμενα για εμπορική εκμετάλλευση. Οι κοινοπραξίες ταξινομούνται σε : Από κοινού ελεγχόμενες εργασίες, σε από κοινού ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία και σε από κοινού ελεγχόμενες οικονομικές οντότητες. Κάθε μία από τις οποίες χρήζει διαφορετικής λογιστικής αντιμετώπισης.

37 IPSAS 8: Financial Reporting of Interests in Joint Ventures (Λογιστικός χειρισμός των κοινοπραξιών) Σύγκριση IPSAS 8 με IAS 31 Εκτός των άλλων το IPSAS 8 περιλαμβάνει μια πρόβλεψη μετάβασης η οποία επιτρέπει στις δημόσιες οντότητες την υιοθέτηση μιας τυποποιημένης αντιμετώπισης ώστε να ΜΗΝ περιοριστούν τα ισοζύγια και οι συναλλαγές μεταξύ των οντοτήτων για περιόδους αναφοράς οι οποίες ξεκινούν μέσα σε τρία έτη από την πρώτη εφαρμογή του Προτύπου.

38 IPSAS 9: Revenue from exchange transactions (Έσοδα από συναλλαγές ανταλλαγής) Το IPSAS 9 βασίζεται στο IAS 18 Εφαρμόζεται σε όλες τις δημόσιες οντότητες εκτός των Δημοσίων Επιχειρήσεων. Προδιαγράφει τη λογιστική αντιμετώπιση που σχετίζεται με τις συναλλαγές ανταλλαγής και τα αντίστοιχα γεγονότα (πωλήσεις προϊόντων, παροχή υπηρεσιών, μερίσματα, τόκοι κλπ). Παρέχει την απαραίτητη καθοδήγηση στην εφαρμογή των κριτηρίων που πρέπει να ισχύουν για να αναγνωριστούν τα έσοδα. Εξαιρούνται από το πρότυπο αυτό τα έσοδα που δεν προέρχονται από συναλλαγές ανταλλαγής.

39 IPSAS 9: Revenue from exchange transactions (Έσοδα από συναλλαγές ανταλλαγής) Σύγκριση IPSAS 9 με IAS 18 IPSAS 9 IAS 18 Ασχολείται μόνο με έσοδα από ανταλλακτικές συναλλαγές. Δεν αντικατοπτρίζει τις τροποποιήσεις του IAS 8 μετά την έκδοση του IAS 41 ( Γεωργία ). Οντότητα, οικονομική θέση, κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων, κατάσταση μεταβολών των ιδίων κεφαλαίων. Γίνεται αναφορά στα έσοδα από κανονικές δραστηριότητες. Επιχείρηση, ισολογισμός, λογαριασμοί εκμετάλλευσης, εισόδημα, και καθαρή θέση.

40 IPSAS 10: Financial reporting in Hyperinflationary Economies (Υπερπληθωρισμός) Το IPSAS 10 βασίζεται στο IAS 29 Οι λογιστικές καταστάσεις της χώρας που βρίσκεται κάτω από καθεστώς υπερπληθωρισμού αναπροσαρμόζονται χρησιμοποιώντας ένα σταθερό νόμισμα. Περιέχει οδηγίες για τις λογιστικές γνωστοποιήσεις.

41 IPSAS 11: Construction Contracts (Συμβάσεις Κατασκευών) Το IPSAS 11 βασίζεται στο IAS 11. Σκοπός Ο καθορισμός του λογιστικού χειρισμού των εσόδων και του κόστους που σχετίζονται με τις συμβάσεις κατασκευής έργων. Η καταχώρηση του εσόδου και των εξόδων πραγματοποιείται με βάση το στάδιο ολοκλήρωσης μιας σύμβασης και αναφέρεται ως μέθοδος ποσοστιαίας ολοκλήρωσης. Έτσι το συμβατικό έσοδο συσχετίζεται με το συμβατικό κόστος που αναλήφθηκε μέχρι το συγκεκριμένο στάδιο ολοκλήρωσης, με αποτέλεσμα να καταχωρείται το έσοδο, τα έξοδα και το κέρδος που αναλογούν στο μέρος του έργου που ολοκληρώθηκε.

42 IPSAS 12: Inventories (Αποθέματα) Το IPSAS 12 βασίζεται στο IAS 2 Το IPSAS 12 αναφέρει δύο κατηγορίες αποθεμάτων: Α) Τα αποθέματα τα οποία πρόκειται να διανεμηθούν με μηδενική ή ονομαστική χρέωση. Τα αποθέματα αυτά καθώς και οι υπηρεσίες σχετικά με την παραγωγή σε εξέλιξη αυτών των αποθεμάτων εξαιρούνται από αυτό το πρότυπο. Β) Τα αποθέματα που πρόκειται να πουληθούν σε συναλλαγές ανταλλαγής, η αποτίμησή γίνεται στην κατ είδος χαμηλότερη τιμή μεταξύ κόστους και της καθαρής ρευστοποιήσιμης αξίας.

43 IPSAS 13: Leases (Μισθώσεις) Το IPSAS 13 βασίζεται στο IAS 17 Τίθενται τα κριτήρια για τον καθορισμό των χρηματοοικονομικών μισθώσεων (τα μισθώματα αυτά καταχωρούνται στα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού. Επίσης μεταβιβάζονται ουσιαστικά όλοι οι κίνδυνοι και τα οφέλη από την ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου) και των λειτουργικών μισθώσεων (τα μισθώματα αυτά καταχωρούνται στα αποτελέσματα χρήσεως). Επίσης, τίθενται τα κριτήρια για την αναφορά των συναλλαγών πώλησης και επαναμίσθωσης από οντότητες του δημόσιου τομέα ως μισθωτές και εκμισθωτές. ΔΕΝ εφαρμόζεται: Σε μισθώσεις για εξερεύνηση ή χρήση μεταλλευμάτων π.χ. πετρελαίου, φυσικού αερίου, συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων π.χ. κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικά έργα, χειρόγραφα κείμενα.

44 IPSAS 14: Events after reporting date Οψιγενή Γεγονότα Το IPSAS 14 βασίζεται στο IAS 10 Επιχειρεί να παρουσιάσει πότε μια οντότητα θα πρέπει να μεταβάλλει τις οικονομικές καταστάσεις για γεγονότα τα οποία λαμβάνουν χώρα μετά την ημερομηνία αναφοράς καθώς και τις γνωστοποιήσεις που η οντότητα πρέπει να παρέχει σχετικά με την ημερομηνία που οι οικονομικές καταστάσεις εγκρίθηκαν για έκδοση και σχετικά με γεγονότα που συνέβησαν μετά την ημερομηνία αναφοράς. Απαιτεί τη μη κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων στη βάση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας, αν γεγονότα μετά την ημερομηνία αναφοράς, δείχνουν ότι η παραδοχή της συνεχιζόμενης δραστηριότητας δεν είναι ορθή.

45 IPSAS 15: Financial Instruments: Disclosure and Presentation - Replaced by IPSAS 28 (Χρηματοπιστωτικά Μέσα : Γνωστοποίηση και Παρουσίαση Αντικαταστάθηκε από το IPSAS 28) Το IPSAS 15 βασίζεται στο IAS 32 Περιγράφονται τα κριτήρια για τη γνωστοποίηση των χρηματοπιστωτικών μέσων και την κατηγοριοποίηση τους σε στοιχεία ενεργητικού, υποχρεώσεις ή στοιχεία καθαρής θέσης. Στα παραρτήματα του υπάρχουν αναλυτικές διευκρινήσεις και οδηγίες. Ομόλογα Παράγωγα μέσα (ανταλλαγής επιτοκίου) Απλά μέσα (πληρωτέα και εισπρακτέα έως και προθεσμιακές συναλλαγές, Πρώτα ταξινομούνται και έπειτα παρουσιάζονται στις οικονομικές καταστάσεις. Εξαιρούνται: Συμμετοχές σε ελεγχόμενες οντότητες συγγενείς οντότητες κοινοπραξίες.

46 IPSAS 16: Investment Property (Επενδυτικά Πάγια) Το IPSAS 16 βασίζεται στο IAS 40 Παρέχει οδηγίες σχετικά με τον καθορισμό των επενδυτικών παγίων στο δημόσιο τομέα. Επενδυτικά πάγια είναι τα πάγια που χρησιμοποιούνται για να αποφέρουν ενοίκια ή δημιουργία υπεραξίας ή και τα δύο και δεν χρησιμοποιούνται για ιδιόχρηση ή για πώληση κατά την συνήθη λειτουργία της οντότητας. Αρχικά αποτιμούνται στο κόστος και στη συνέχεια αποτιμούνται στο κόστος ή στην πραγματική τους αξία. Τυχόν μεταβολές στην πραγματική αξία καταχωρούνται στα αποτελέσματα χρήσης.

47 IPSAS 17: Property, Plant and Equipment (Ενσώματες ακινητοποιήσεις ενεργητικού) Το IPSAS 17 βασίζεται στο IAS 16 Τίθενται κριτήρια για τον λογιστικό χειρισμό και αναγνώριση των ενσώματων ακινητοποιήσεων και των συντελεστών απόσβεσης βάσει της ωφέλιμης οικονομικής ζωής τους. Για τις ενσώματες ακινητοποιήσεις από κληρονομιά ούτε απαιτείται αλλά ούτε και απαγορεύεται η αναγνώρισή τους. Περιλαμβάνει πάγια για παραγωγή αγαθών ή υπηρεσιών, εκμίσθωση ή πάγια για διοικητικούς σκοπούς, τα οποία αναγνωρίζονται όταν θα έχουμε οικονομικά οφέλη.

48 IPSAS 18: Segment Reporting (Πληροφορίες ανά τομέα) Το IPSAS 18 βασίζεται στο IAS 14 Τίθενται κριτήρια για την πληροφόρηση ανά τομέα δραστηριοτήτων του δημόσιου τομέα και την αξιολόγηση αυτών. Ορίζονται κριτήρια σχετικά με την λήψη αποφάσεων για την μελλοντική κατανομή και αξιολόγηση των υφιστάμενων πόρων. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ποσοτικά όρια για την αναγνώριση των τομέων προς πληροφόρηση. Η δημόσια οντότητα πρώτα ορίζει τους επιχειρηματικούς και γεωγραφικούς της τομείς. Επίσης υιοθετεί μια δομή αναφοράς κατά βασικούς και δευτερεύοντες τομείς. Στην πληροφόρηση ανά τομέα περιλαμβάνονται: Τα έσοδα του τομέα. Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία. Τα έξοδα του τομέα οι συνολικές υποχρεώσεις και το συνολικό κόστος για απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων.

49 IPSAS 19: Provisions, Contingent Liabilities, Contingent Assets (Προβλέψεις, ενδεχόμενες ζημίες και ενδεχόμενα κέρδη) Το IPSAS 19 βασίζεται στο IAS 37 Τίθενται τα κριτήρια αναγνώρισης των προβλέψεων, όταν δηλαδή υπάρχει μια παρούσα δέσμευση από προηγούμενο γεγονός και είναι πιθανό να προκύψει εκροή πόρων η οποία πρέπει να εκτιμηθεί με αξιοπιστία. Επίσης πρέπει να γνωστοποιούνται οι πιθανές (possible) ζημίες και τα σχεδόν βέβαια (probable) κέρδη.

50 IPSAS 19: Provisions, Contingent Liabilities, Contingent Assets (Προβλέψεις, ενδεχόμενες ζημίες και ενδεχόμενα κέρδη) Εξαιρούνται: Προβλέψεις για κοινωνικά οφέλη (παροχή υγείας, εκπαίδευσης, στέγασης, παροχή επιδομάτων σε ηλικιωμένους, άνεργους, βετεράνους κ.τ.λ.). Προβλέψεις από φόρους. Προβλέψεις από παροχές προς το προσωπικό.

51 IPSAS 20: Related Party Disclosures (Γνωστοποιήσεις μεταξύ συνδεδεμένων μερών) Το IPSAS 20 βασίζεται στο IAS 24. Τα συνδεδεμένα μέρη καθορίζονται βάσει του βαθμού του άμεσου ή έμμεσου ελέγχου και της επίδρασης που ασκεί το ένα συνδεδεμένο μέλος στο άλλο ή από κοινού ελέγχου που ασκείται μεταξύ και των δύο. Η γνωστοποίηση αφορά τον προσδιορισμό των μερών που ελέγχουν ή σημαντικά επηρεάζουν την οντότητα που εκδίδει της Οικονομικές Καταστάσεις αλλά και των συναλλαγών με αυτά τα μέρη.

52 IPSAS 20: Related Party Disclosures (Γνωστοποιήσεις μεταξύ συνδεδεμένων μερών) Σύγκριση IPSAS 20 με το IAS 24 IPSAS 20 IAS 24 Περιλαμβάνεται οι ορισμοί βασικό διοικητικό προσωπικό και επαναρίθμηση του βασικού διοικητικού προσωπικού.όταν οι αλλαγές γίνονται κάτω από κανονικές συνθήκες αναφέρονται στο IAS 24 Περιλαμβάνει τις σχέσεις των συνδεδεμένων μερών. Περιλαμβάνει τις πλήρως κατεχόμενες εξαρτημένες εταιρείες. Αναφέρονται σε κανονικές συνθήκες. Απλά αναφέρονται. Εξαιρούνται.

53 IPSAS 21: Impairment of Non-cash-generating Assets (Απομείωση παγίων στοιχειών μη δημιουργίας ταμιακών ροών) Το IPSAS 21 βασίζεται στο IAS 36 Αναφέρονται οι διαδικασίες αποτίμησης του παγίου στοιχείου σε περίπτωση απομείωσης του. Επίσης ορίζονται οι περιπτώσεις που ο δημόσιος τομέας μπορεί να ανατρέψει τα κόστη της απομείωσης και τις απαραίτητες σημειώσεις επί των Οικονομικών Καταστάσεων.

54 IPSAS 21: Impairment of Non-cash-generating Assets (Απομείωση παγίων στοιχειών μη δημιουργίας ταμιακών ροών) Σύγκριση IPSAS 21 με το IAS 36 IPSAS 21 IAS Απομείωση χωρίς ταμειακές ροές. 2. Δεν εφαρμόζεται σε πάγια τα οποία κρατούνται σε επανεκτιμένες αξίες την ημερομηνία αναφοράς. 3. Δεν συμπεριλαμβάνει την αλλαγή της αγοραίας αξίας του περιουσιακού στοιχείου. 4. Εμπεριέχει απόφαση τερματισμού της κατασκευής ενός περιουσιακού στοιχείου ως ένδειξη αντιστροφής της ζημιάς απομείωσης. 1. Απομείωση με ταμειακές ροές. 2. Περιλαμβάνει απροσδόκητες αλλαγές στην αγοραία αξία του. 3. Δεν ισχύει η 4 περίπτωση σε αυτό το ΔΛΠ.

55 IPSAS 22: Disclosure of Financial Information About the General Government Sector. (Αποκάλυψη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών για το Γενικό Κυβερνητικό Τομέα). Ορίζει τις προϋποθέσεις αποκάλυψης πληροφοριών για τις κυβερνήσεις, οι οποίες αποφασίζουν να παρουσιάσουν πληροφορίες σχετικά με τον κυβερνητικό τομέα στις οικονομικές τους καταστάσεις, ενισχύοντας έτσι την διαφάνειά τους. Χρησιμοποιώντας το IPSAS22 οι κυβερνήσεις παρέχουν μια γενική εικόνα των περιουσιακών τους στοιχείων, των υποχρεώσεων,του κόστους των υπηρεσιών που παρέχονται, της φορολογίας και άλλων εσόδων, τα οποία παράγονται για να χρηματοδοτήσουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

56 IPSAS 22: Disclosure of Financial Information About the General Government Sector. (Αποκάλυψη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών για το Γενικό Κυβερνητικό Τομέα). Σε ορισμένες περιπτώσεις οι οικονομικές καταστάσεις και προϋπολογισμοί επιτρέπεται να εκδοθούν σύμφωνα με τις στατιστικές βάσεις. Εστιάζουν δηλαδή στην πρόβλεψη των οικονομικών πληροφοριών για το κυβερνητικό τομέα. Στις περιπτώσεις που μια εθνική κυβέρνηση ελέγχει μια πολιτεία ή περιφέρεια, οι οικονομικές καταστάσεις εμφανίζονται ενοποιημένες. Το πρότυπο απαγορεύει την παρουσίαση οποιασδήποτε οντότητας ως μέρους του κυβερνητικού τομέα, εάν δεν είναι ενοποιημένη στις οικονομικές καταστάσεις της κυβέρνησης.

57 IPSAS 23: Revenue from Non-Exchange Transactions - Taxes & Transfers (Έσοδα από μη Ανταλλακτικές συναλλαγές Φόροι & Λογιστικές Μεταφορές) Παρέχονται οδηγίες για την αναγνώριση και τον προσδιορισμό εσόδων από φόρους, αναγνώριση εσόδων από μεταβιβάσεις όπως επιχορηγήσεις και δωρεές από διεθνείς οργανισμούς. Αναγνωρίζονται ως περιουσιακά στοιχεία όταν: Είναι πιθανόν ότι μελλοντικά οικονομικά οφέλη τα οποία σχετίζονται με το περιουσιακό στοιχείο θα εισρεύσουν στην οντότητα. Η εύλογη αξία του περιουσιακού στοιχείου μπορεί να επιμετρηθεί με αξιοπιστία.

58 IPSAS 23: Revenue from Non-Exchange Transactions - Taxes & Transfers (Έσοδα από μη Ανταλλακτικές συναλλαγές Φόροι & Λογιστικές Μεταφορές) Η οντότητα θα πρέπει να γνωστοποιεί: Το ποσό των εσόδων από µη ανταλλακτικές συναλλαγές το οποίο αναγνωρίζεται κατά τη διάρκεια της περιόδου σε βασικές τάξεις, παρουσιάζοντας ξεχωριστά τους φόρους και τις µεταφορές. Το ποσό των αποδεκτών που αναγνωρίζονται από την άποψη των εσόδων µη ανταλλακτικών συναλλαγών. Το ποσό των υποχρεώσεων που αναγνωρίζονται από την άποψη των εκχωρούµενων στοιχείων. Το ποσό των στοιχείων που αναγνωρίζονται και είναι υποκείµενα σε περιορισµούς και τη φύση των περιορισµών αυτών. Την ύπαρξη και τα ποσά κάθε προείσπραξης από την άποψη µη ανταλλακτικών συναλλαγών. Το ποσό των υποχρεώσεων που έχουν χαριστεί.

59 IPSAS 23: Revenue from Non-Exchange Transactions - Taxes & Transfers (Έσοδα από μη Ανταλλακτικές συναλλαγές Φόροι & Λογιστικές Μεταφορές) Στις σηµειώσεις µίας οντότητας θα πρέπει να συµπεριλαµβάνουν σύµφωνα µε το γενικό σκοπό των οικονοµικών καταστάσεων: Τις λογιστικές µεθόδους που υιοθετήθηκαν για την αναγνώριση των εσόδων από µη ανταλλακτικές συναλλαγές. Για τις κύριες τάξεις εσόδων από µη ανταλλακτικές συναλλαγές, τη βάση στην οποία µετρήθηκε η εύλογη αξία των πόρων που εισέρευσαν στην οντότητα. Για τις κύριες τάξεις εσόδων από φόρους, τις οποίες η οντότητα δε µπορούσε να επιµετρήσει µε αξιοπιστία κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία πραγµατοποιήθηκε το φορολογικό γεγονός, πληροφορίες για τη φύση των φόρων. Τη φύση και το είδος των κύριων τάξεων κληροδοτηµάτων, δώρων, δωρεών παρουσιάζοντας ξεχωριστά τις κύριες τάξεις των αγαθών σε είδος που ελήφθησαν.

60 IPSAS 24: Presentation of Budget Information in Financial Statements (Παρουσίαση Πληροφοριών για τον Προϋπολογισμό στις Οικονομικές Καταστάσεις) Το IPSAS 24 απαιτεί την σύγκριση μεταξύ των προϋπολογισθέντων ποσών με τα πραγματικά και τις επεξηγήσεις για τις αποκλίσεις. Αναφέρονται τα κριτήρια των γνωστοποιήσεων που πρέπει να γίνουν στις Οικονομικές Καταστάσεις σχετικά με τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς. Συγκεκριμένα αναφέρονται: Τα αρχικά και τελικά ποσά του προϋπολογισµού. Τα πραγµατικά ποσά σε µία συγκρίσιµη βάση. Μέσω του τρόπου γνωστοποίησης των σηµειώσεων, µία επεξήγηση των διαφορών µεταξύ προϋπολογισθέντων και πραγµατικών ποσών, εκτός αν η επεξήγηση συµπεριλαµβάνεται σε κάποιο άλλο δηµόσιο έγγραφο το οποίο δηµοσιοποιείται µαζί µε τις οικονοµικές καταστάσεις και γίνεται σχετική αναφορά στις σηµειώσεις.

61 IPSAS 25: Employee Benefits (Παροχές στους εργαζομένους) Το IPSAS 25 βασίζεται στο IAS 19 Περιέχονται τα κριτήρια πληροφόρησης για παροχές στους εργαζομένους. Το IPSAS 25 κατηγοριοποιεί τις παροχές σε βραχυπρόθεσμες παροχές, μακροπρόθεσμες παροχές, παροχές κατά την έξοδο από την υπηρεσία και παροχές μετά την έξοδο από την υπηρεσία-συντάξεις κλπ.

62 IPSAS 25: Employee Benefits (Παροχές στους εργαζομένους) Πιο αναλυτικά περιλαμβάνει τις παροχές εκείνες οι οποίες παρέχονται: Σύµφωνα µε επίσηµα προγράµµατα ή άλλες επίσηµες συµφωνίες ανάµεσα σε µία οντότητα και στους εργαζόµενους, σε οµάδες εργαζοµένων ή στους αντιπροσώπους τους. Σύµφωνα µε νοµικές απαιτήσεις, ή µέσω βιοµηχανικών συµφωνιών όπου οι οντότητες πρέπει να συνεισφέρουν σε εθνικά, βιοµηχανικά ή άλλα προγράµµατα πολλών εργοδοτών ή όπου οι οντότητες πρέπει να συνεισφέρουν σε προγράµµατα κοινωνικής ασφάλισης. Από ανεπίσηµες πρακτικές, οι οποίες δηµιουργούν τεκµαιρόµενες υποχρεώσεις Οι παροχές προς τους εργαζοµένους συµπεριλαµβάνουν τα ακόλουθα: Βραχυπρόθεσµες εργατικές παροχές, όπως µισθοί, ηµεροµίσθια, συνεισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ετήσιες άδειες µετά αποδοχών και άδειες ασθένειας, διανοµές κερδών και πριµ και µη χρηµατικές παροχές για τους νυν εργαζοµένους Παροχές µετά την έξοδο από την υπηρεσία, όπως συντάξεις και άλλες παροχές σύνταξης, ασφάλειες ζωής και ιατροφαρµακευτική περίθαλψη µετά την έξοδο από την εργασία Άλλες µακροπρόθεσµες εργατικές παροχές, οι οποίες µπορεί να περιλαµβάνουν µακροχρόνιες άδειες, εορτές, µακροπρόθεσµες παροχές ανικανότητας και αν δεν καθιστούν πληρωτέα ολόκληρα µέσα σε δώδεκα µήνες από τη λήξη της περιόδου, διανοµές κερδών και πριµ καθώς και αποζηµιώσεις Εργατικές παροχές λήξης απασχόλησης.

63 IPSAS 26: Impairment of Cash-Generating Assets (Απομείωση παγιών στοιχειών δημιουργίας ταμιακών ροών) Το IPSAS 26 βασίζεται στο IAS 36 Έχει εφαρμογή σε πάγια στοιχεία που χρησιμοποιούνται από την οντότητα με κύριο σκοπό την εμπορική δραστηριότητα. Τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δημιουργούν ταμειακές ροές έχουν προαναφερθεί το IPSAS 21. Σε περίπτωση απομείωσης της αξίας των παγίων του IPSAS 26, αυτά τα πάγια αποτιμώνται στο μεγαλύτερο της καθαρής αξίας πώλησης και της αξίας χρήσης βασισμένη σε προεξόφληση ταμειακών ροών. Τα κόστη της απομείωσης εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις.

64 IPSAS 27: Agriculture (Αγροτική δραστηριότητα) Το IPSAS 27 βασίζεται στο IAS 41 Θέτει το λογιστικό χειρισμό που αφορά την αγροτική δραστηριότητα ένα θέμα που δεν καλύπτεται σε άλλα πρότυπα. Αγροτική δραστηριότητα είναι η διαχείριση, από μια οντότητα, των ζώων ή των φυτών (βιολογικά περιουσιακά στοιχεία) για πώληση, ή για διανομή σε μηδενική ή ονομαστική χρέωση. Δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο του 2009.

65 IPSAS 28: Financial Instruments: Presentation (Χρηματοπιστωτικά Μέσα : Παρουσίαση (Υποχρεωτικό από 01/01/2013) Το IPSAS 28 βασίζεται στο IAS 32 Το IPSAS 28 αντικατέστησε το IPSAS 15 και η εφαρμογή του αρχίζει από 01/01/2013. Δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2010.

66 IPSAS 29: Financial Instruments: Recognition and Measurement (Χρηματοπιστωτικά Μέσα : Αναγνώριση και Επιμέτρηση) Το IPSAS 29 βασίζεται στο IAS 39. Δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο Προβλέπει την αναγνώριση και επιμέτρηση και τις αρχές για τα χρηματοδοτικά πρότυπα που κυρίως προέρχονται από το ΔΛΠ 39.

67 IPSAS 30: Financial Instruments: Disclosures (Χρηματοπιστωτικά Μέσα : Γνωστοποιήσεις) Το IPSAS 30 βασίζεται στο IFRS 7. Δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο 2010 και καθορίζει τις απαιτήσεις γνωστοποίησης για τα χρηματοπιστωτικά μέσα. Σε σχέση με το IFRS 7 το IPSAS 30 περιέχει απαιτήσεις σχετικά με ειδική κατηγορία δανείων (concessionary loans).

68 IPSAS 31: Intangible Assets (Άυλα περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού) Το IPSAS 31 βασίζεται στο IAS 38. Δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο Το πρότυπο αυτό απαιτεί η οντότητα να αναγνωρίζει ένα άϋλο περιουσιακό στοιχείο όταν και μόνον όταν, πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια. Το πρότυπο καθορίζει επίσης τον τρόπο μέτρησης της λογιστική αξία των άϋλων περιουσιακών στοιχείων και ορίζει τις γνωστοποιήσεις σχετικά με άϋλα στοιχεία ενεργητικού. Για τις ασώματες ακινητοποιήσεις από κληρονομιά ούτε απαιτείται αλλά ούτε και απαγορεύεται η αναγνώρισή τους.

69 IPSAS 32 : Συμφωνίες Παραχώρησης Υπηρεσιών (Grantor) Καθορίζει τις λογιστικές απαιτήσεις της παραχωρούσας αρχής σε συμφωνία παραχώρησης δικαιώματος παροχής υπηρεσιών. Είναι προσαρμοσμένο από την Διερμηνεία 12 (συμβάσεις παραχώρησης) που αναπτύχθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Διερμηνειών και έχουν δημοσιευθεί από το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

70 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΘΡΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ Vicente Montesinos Julve, José Manuel Vela, (2002) Innovations in Governmental Accounting, Sringer Publications. K Chalmers, JM Godfrey, I Langfield-Smith, W Lu, (2007) Globalisation of Accounting Standards, Edward Elgar Publications. R Jones, MW Pendlebury, (2000) Public Sector Accounting, Pitman Publications. JJ Glynn, (2003) Public sector financial control and accounting, Oxford Publications. AG Hopwood, C Tomkins, (1984) Issues in Public Sector Accounting, Oxford Publications. Wim Touw, (2006) International Public Standards Accounting Standards, KPMG Van der Hoek, M. Peter, (2005) Accrual-Based Budgeting and Accounting in the Public Sector: The Dutch Experience, Ana Yetano Sánchez de Muniaín, (2007) Harmonisation at the European Union: a difficult but needed task PriceWaterhouse, (2007) Adoption of IPSAS in Ghana: prospects, challenges and the way forward Giuseppe Grossi, (2006) Public sector accounting and budgeting reforms in Europe: International Public Sector Accounting Standards Mark Williams, Deloitte, (2008) Public Sector Focus: IPSAS delay Μαραγκού Βασιλική (2008) Τα διεθνή λογιστικά πρότυπα στον δημόσιο τομέα,( διπλωματική μεταπτυχιακού )Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. www. ifac.org fb.unsystemceb.org

71 Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό. Οι όροι χρήσης των έργων τρίτων επεξηγούνται στη διαφάνεια «Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων». Τα έργα για τα οποία έχει ζητηθεί άδεια αναφέρονται στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

72 Επεξήγηση όρων χρήσης έργων τρίτων διαθέσιμο με άδεια CC-BY διαθέσιμο με άδεια CC-BY-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-ND διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-SA διαθέσιμο με άδεια CC-BY-NC-ND διαθέσιμο με άδεια CC0 Public Domain διαθέσιμο ως κοινό κτήμα χωρίς σήμανση Δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, παρά μόνο εάν ζητηθεί εκ νέου άδεια από το δημιουργό. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου και η δημιουργία παραγώγων αυτού με απλή αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού, και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η δημιουργία παραγώγων του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού και διάθεση του έργου ή του παράγωγου αυτού με την ίδια άδεια. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου με αναφορά του δημιουργού. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση του έργου και η δημιουργία παραγώγων του. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. Επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου, η δημιουργία παραγώγων αυτού και η εμπορική του χρήση, χωρίς αναφορά του δημιουργού. Συνήθως δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίηση του έργου.

73 Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.

74 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

ιεθνή Λογιστικά Πρότυπα ηµοσίου Τοµέα (IPSAS)

ιεθνή Λογιστικά Πρότυπα ηµοσίου Τοµέα (IPSAS) ιεθνή Λογιστικά Πρότυπα ηµοσίου Τοµέα (IPSAS) ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019 Εισηγήτρια: Ασηµίνα Γεωργίου, FCCA, MBA, MSc Προϊσταµένη Τµήµατος Γ ιεύθυνση Λογιστηρίου Ταµείο Παρακαταθηκών και ανείων (e-mail: georgiouas1@gmail.com)

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ενότητα 8: Χειρισμός Λογαριασμών Παθητικού στο Ε.Γ.Λ.Σ. Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ενότητα 5: Το Βασικό Θεωρητικό Πλαίσιο της Λογιστικής. Υποθέσεις και αποδεκτές Αρχές Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ενότητα 2: Καταχωρήσεις Λογιστικών Γεγονότων κατά το Διπλογραφικό Σύστημα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική

Διοικητική Λογιστική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διοικητική Λογιστική Ενότητα 1: Εισαγωγή στην Διοικητική Λογιστική Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ενότητα 4: Ο Λογιστικός Κύκλος Κάθε Χρήσεως Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική

Διοικητική Λογιστική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διοικητική Λογιστική Ενότητα 9: Κριτήρια κατάταξης του κόστους Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική

Διοικητική Λογιστική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διοικητική Λογιστική Ενότητα 10: Προσφορά και κόστος Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ενότητα 1: Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Λογιστική Πληροφόρηση Εισαγωγικές Έννοιες Βασικές λογιστικές Καταστάσεις και Λογιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ενότητα 12: ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ 1 «ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ»

ΔΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ 1 «ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ» ΔΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ 1 «ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ» Χρήστος Ι.Νεγκάκης Καθηγητής 2 ΣΚΟΠΟΣ Περιγραφή του τρόπου παρουσίασης των Οικονομικών Καταστάσεων. Εξασφάλιση συγκρισιμότητας των οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνή Λογιστικά & Χρηματοοικονομικά Πρότυπα

Διεθνή Λογιστικά & Χρηματοοικονομικά Πρότυπα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Διεθνή Λογιστικά & Χρηματοοικονομικά Πρότυπα Ενότητα # 1:Παρουσίαση ΔΛΠ-ΤΕΙ Μαρία Ροδοσθένους Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων

Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Ενότητα 4: Έλεγχος Προσπέλασης Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική

Διοικητική Λογιστική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διοικητική Λογιστική Ενότητα 6: Μέθοδοι ς Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α 371 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΤΑ Δ.Λ.Π. 7 Ι. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ Δ.Λ.Π. 7 1. Γενικά - Ν. 2190/20 - Κ.Φ.Α.Σ. 7 -Οικονομικές καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) 403 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΔΙΕΘΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΤΑ Δ.Λ.Π. 7 Ι. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ Δ.Λ.Π. 7 1. Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ενότητα 9: ΑΝΑΤΟΚΙΣΜΟΣ Η ΣΥΝΘΕΤΟΣ ΤΟΚΟΣ ΜΕΡΟΣ Β Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creaive Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Περιβαλλοντικών Δεδομένων

Βάσεις Περιβαλλοντικών Δεδομένων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Βάσεις Περιβαλλοντικών Δεδομένων Ενότητα 11: SQL ερωτήματα ενεργειών Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική

Διοικητική Λογιστική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διοικητική Λογιστική Ενότητα 7: Ανάλυση Κόστους - Ποσότητας - Κέρδους Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική

Διοικητική Λογιστική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διοικητική Λογιστική Ενότητα 5: ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ενότητα 12: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 2: Οργάνωση και εναλλακτικές στρατηγικές στην μετεγκατάσταση της παραγωγικής δραστηριότητας στο εξωτερικό Το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Περιβαλλοντικών Δεδομένων

Βάσεις Περιβαλλοντικών Δεδομένων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Βάσεις Περιβαλλοντικών Δεδομένων Ενότητα 3: Μοντέλα βάσεων δεδομένων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική

Διοικητική Λογιστική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διοικητική Λογιστική Ενότητα 2: Το πλαίσιο της κοστολόγησης - Γ.Β.Ε. - Φύλλο μερισμού Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Πληροφορικής

Διδακτική Πληροφορικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 5: Νοητικά Μοντέλα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 1: Καταχώρηση δεδομένων

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 1: Καταχώρηση δεδομένων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 1: Καταχώρηση δεδομένων Δρ.Ευσταθία Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 1: Εισαγωγή στη δομή και διάρθρωση της Πολυεθνικής Επιχείρησης Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους. Ενότητα 1: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΕΓΛΣ) Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Λογιστική Κόστους. Ενότητα 1: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΕΓΛΣ) Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Λογιστική Κόστους Ενότητα 1: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΕΓΛΣ) Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Λειτουργία Ταξιδιωτικής Βιομηχανίας Ι

Οργάνωση και Λειτουργία Ταξιδιωτικής Βιομηχανίας Ι Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Οργάνωση και Λειτουργία Ταξιδιωτικής Βιομηχανίας Ι Ενότητα 10: Τουριστική Ανάπτυξη Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ. Ενότητα #1: Λογιστική και Αποτίμηση Άυλων Πάγιων Περιουσιακών Στοιχείων

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ. Ενότητα #1: Λογιστική και Αποτίμηση Άυλων Πάγιων Περιουσιακών Στοιχείων ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ Ενότητα #1: Λογιστική και Αποτίμηση Άυλων Πάγιων Περιουσιακών Στοιχείων Δημήτρης Τζελέπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σκοποί ενότητας Σκοπός της

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 2: Περιγραφική στατιστική

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 2: Περιγραφική στατιστική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 2: Περιγραφική στατιστική Δρ.Ευσταθία Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Το περιεχόμενο του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Ενότητα 2: Θεωρία Λογιστικής Κόστους

Λογιστική Κόστους Ενότητα 2: Θεωρία Λογιστικής Κόστους Λογιστική Κόστους Ενότητα 2: Θεωρία Λογιστικής Κόστους Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Πληροφορικής

Διδακτική Πληροφορικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 10: Πληροφορική και γενική παιδεία Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Ενότητα 11: «Ασκήσεις 1» ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 3: Έλεγχοι στατιστικών υποθέσεων

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 3: Έλεγχοι στατιστικών υποθέσεων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Βιοστατιστική (Ε) Ενότητα 3: Έλεγχοι στατιστικών υποθέσεων Δρ.Ευσταθία Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Το περιεχόμενο του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Πληροφορικής

Διδακτική Πληροφορικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 4: Διδακτικός μετασχηματισμός βασικών εννοιών πληροφορικής Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ενότητα 6: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΠΛΟΣ ΤΟΚΟΣ Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ενότητα 4: ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗ ΜΕ ΑΠΛΟ ΤΟΚΟ Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creave Coons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Ενότητα 1: Βασικές Έννοιες. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. Ενότητα 1: Βασικές Έννοιες. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ενότητα 1: Βασικές Έννοιες Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Πληροφορικής

Διδακτική Πληροφορικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 12: Επίλυση προβλημάτων σε προγραμματιστικό περιβάλλον Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ενότητα 8: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Σχέδιο - CAD

Τεχνικό Σχέδιο - CAD Τεχνικό Σχέδιο - CAD Προσθήκη Διαστάσεων & Κειμένου ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Εντολές προσθήκης διαστάσεων & κειμένου Στο βασική (Home)

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Πληροφορικής

Διδακτική Πληροφορικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 6: Διαδικασίες Μάθησης Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ενότητα 9: ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΏΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ενότητα 7: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Σχέδιο - CAD

Τεχνικό Σχέδιο - CAD Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τεχνικό Σχέδιο - CAD Ενότητα 7: SketchUp Αντικείμενα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ενότητα 11: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων

Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Ενότητα 7: ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ Τίτλος Μαθήματος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕ ΔΙΕΘΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ Καθηγητής Αθιανός Στέργιος ΣΕΡΡΕΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Ενότητα 3: Αρχές Κόστους

Λογιστική Κόστους Ενότητα 3: Αρχές Κόστους Λογιστική Κόστους Ενότητα 3: Αρχές Κόστους Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 6: Εξαγορές, Συγχωνεύσεις, Νέες Ιδρύσεις Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Πληροφορικής

Διδακτική Πληροφορικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 8: Η πληροφορική ως γνωστικό αντικείμενο Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ενότητα 5: ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΩΝ Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων

Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Ενότητα 2: Εννοιολογική Θεμελίωση Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Ενότητα10: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού

Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού Ενότητα 2: Φάσεις ανάπτυξης πολιτισμικού λογισμικού Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ. Βασικές Προγραμματιστικές Δομές. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος

Προγραμματισμός Η/Υ. Βασικές Προγραμματιστικές Δομές. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Προγραμματισμός Η/Υ Βασικές Προγραμματιστικές Δομές ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Δομή Ελέγχου Ροής (IF) Η εντολή IF χρησιμοποιείται όταν

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων

Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διαχείριση Πολιτισμικών Δεδομένων Ενότητα 9: Μετατροπή μοντέλου οντοτήτων σχέσεων σε βάση δεδομένων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative

Διαβάστε περισσότερα

6.5. Η πρώτη εφαρμογή των ΕΛΠ για τις προσωπικές εταιρείες - πολύ μικρές οντότητες (άρθρο 1 παρ. 2γ Ν 4308/2014) Σελ. 26

6.5. Η πρώτη εφαρμογή των ΕΛΠ για τις προσωπικές εταιρείες - πολύ μικρές οντότητες (άρθρο 1 παρ. 2γ Ν 4308/2014) Σελ. 26 Πρόλογος Σελ. IX I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Οι οικονομικές καταστάσεις γενικού σκοπού Σελ. 1 2. Οι ατομικές οικονομικές καταστάσεις Σελ. 2 3. Ποιοτικά χαρακτηριστικά των οικονομικών καταστάσεων Σελ. 4 3.1. Οι γενικές

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Ι Ενότητα 5: Μελέτες Περιπτώσεων.

Λογιστική Ι Ενότητα 5: Μελέτες Περιπτώσεων. Λογιστική Ι Ενότητα 5: Μελέτες Περιπτώσεων. Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Κοντέος ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΓΡΕΒΕΝΑ) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ενότητα 13: ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Πληροφορικής

Διδακτική Πληροφορικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 11: Απαραίτητες δεξιότητες για τη μάθηση του προγραμματισμού Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Σχέδιο - CAD

Τεχνικό Σχέδιο - CAD Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τεχνικό Σχέδιο - CAD Ενότητα 5: SketchUp - Παραδείγματα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 7: Τεχνολογία Λογισμικού Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική

Διοικητική Λογιστική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διοικητική Λογιστική Ενότητα 6: Συστήματα Κοστολόγησης Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ. Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ) & Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) Δρ. Μαρία Ροδοσθένους

ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ. Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ) & Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) Δρ. Μαρία Ροδοσθένους ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ) & Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) Δρ. Μαρία Ροδοσθένους ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ Έννοια λογιστικής τυποποίησης Λογιστική Τυποποίηση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Δομή διαδικτυακών Πολυμέσων

Δομή διαδικτυακών Πολυμέσων Δομή διαδικτυακών Πολυμέσων Domains, SubDomains Δομή Πολυμεσικής Εφαρμογής Επίπεδο Διεπαφής Interface Διαχειριστής υλικού Κεντρική Εικόνες Video Κείμενα Ηχος Components URL Διεύθυνση στο Ιντερνετ URL:

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Πληροφορικής

Διδακτική Πληροφορικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 1: Εισαγωγή Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Σχέδιο - CAD. Τόξο Κύκλου. Τόξο Κύκλου - Έλλειψη. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος

Τεχνικό Σχέδιο - CAD. Τόξο Κύκλου. Τόξο Κύκλου - Έλλειψη. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Τεχνικό Σχέδιο - CAD Τόξο Κύκλου - Έλλειψη ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Τόξο Κύκλου Τόξο κύκλου Στην ορολογία του Autocad: Arc Εντολή: arc

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ενότητα 5: Μέτρηση της απόδοσης της εταιρίας Επίκ. Καθηγητής Θεμιστοκλής Λαζαρίδης Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων

Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ενότητα 5: Μέτρηση της απόδοσης της εταιρίας Επίκ. Καθηγητής Θεμιστοκλής Λαζαρίδης Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ενότητα 5: Μέτρηση της απόδοσης της εταιρίας Επίκ. Καθηγητής Θεμιστοκλής Λαζαρίδης Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία και Καινοτομία - Οικονομική Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα

Τεχνολογία και Καινοτομία - Οικονομική Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Τεχνολογία και Καινοτομία - Οικονομική Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα Ενότητα: Επενδύσεις και χρηματοδότηση Αν. Καθηγητής Μπακούρος Ιωάννης e-mail: ylb@uowm.gr,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 11: Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Οικονομική Θεωρία Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ. 6 η ενότητα: Συναρτήσεις. Τμήμα. Τεχνολόγων Περιβάλλοντος. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Προγραμματισμός Η/Υ. 6 η ενότητα: Συναρτήσεις. Τμήμα. Τεχνολόγων Περιβάλλοντος. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Προγραμματισμός Η/Υ 6 η ενότητα: Συναρτήσεις Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 9: Κρατικές Πολιτικές και Χρηματοπιστωτικά Θέματα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Ενότητα 11: Λογισμός Κόστους

Λογιστική Κόστους Ενότητα 11: Λογισμός Κόστους Λογιστική Κόστους Ενότητα 11: Λογισμός Κόστους Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Λειτουργία Ταξιδιωτικής Βιομηχανίας Ι

Οργάνωση και Λειτουργία Ταξιδιωτικής Βιομηχανίας Ι Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Οργάνωση και Λειτουργία Ταξιδιωτικής Βιομηχανίας Ι Ενότητα 9: Η Διαχείριση του τουρισμού σε εθνικό επίπεδο και δημόσια πολιτική ΙI Το περιεχόμενο του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιες και Παράγοντες της Ψηφιακής Επεξεργασίας Εικόνας

Εννοιες και Παράγοντες της Ψηφιακής Επεξεργασίας Εικόνας Εννοιες και Παράγοντες της Ψηφιακής Επεξεργασίας Εικόνας Δειγματοληψία Βάθος χρώματος Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή CCD Δυναμικό Εύρος Αναπαραγωγή εικόνας Χρωματικά μοντέλα και Χρωματικοί Χώροι Το ορατό φως,

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνή Λογιστικά & Χρηματοοικονομικά Πρότυπα

Διεθνή Λογιστικά & Χρηματοοικονομικά Πρότυπα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Διεθνή Λογιστικά & Χρηματοοικονομικά Πρότυπα Ενότητα # 2: ΔΛΠ 1 - ΔΛΠ 7 Μαρία Ροδοσθένους Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες μορφές Χρηματοδότησης

Σύγχρονες μορφές Χρηματοδότησης Σύγχρονες μορφές Χρηματοδότησης Ενότητα 1: Χρηματοοικονομικός Σχεδιασμός Καθ. Αλεξανδρίδης Αναστάσιος Δρ. Αντωνιάδης Ιωάννης Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Περιβαλλοντικών Δεδομένων

Βάσεις Περιβαλλοντικών Δεδομένων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Βάσεις Περιβαλλοντικών Δεδομένων Ενότητα 1: Εισαγωγή στις ΒΔ Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται: Σε όλα τα στελέχη και υπαλλήλους επιχειρήσεων που εφαρμόζουν ή πρόκειται να εφαρμόσουν τα IFRS

Απευθύνεται: Σε όλα τα στελέχη και υπαλλήλους επιχειρήσεων που εφαρμόζουν ή πρόκειται να εφαρμόσουν τα IFRS Πρόγραμμα 107 Πρακτικό Σεμινάριο για Απόκτηση Διεθνής Πιστοποίησης στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα) - IACAFM - ΚΕΛΕ Κέντρο Λογιστικών Εφαρμογών Τίτλος Σεμιναρίου:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016 FREENET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΚΟΥΛΕΝΙΟΥ 4, ΤΚ.10561, Αθήνα ΑΦΜ. 998808218, Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 007468501000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016 Για την εταιρεία «FREENET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική

Διοικητική Λογιστική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διοικητική Λογιστική Ενότητα 8: Αποφάσεις τιμολόγησης Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Πληροφορικής

Διδακτική Πληροφορικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 7: Η πληροφορική και ο προγραμματισμός στο εκπαιδευτικό σύστημα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 4: Άμεσες Ξένες Επενδύσεις Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Περιβαλλοντικών Δεδομένων

Βάσεις Περιβαλλοντικών Δεδομένων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Βάσεις Περιβαλλοντικών Δεδομένων Ενότητα 7: Μετατροπή μοντέλου οντοτήτων σχέσεων σε φυσικό μοντέλο Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ενότητα 2: ΑΠΛΟΣ ΤΟΚΟΣ Υπολογισμός Απλού Τόκου Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creatve Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ενότητα 6: Sample Curriculum Vitae template Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Ενότητα 9: Πρότυπο κόστος

Λογιστική Κόστους Ενότητα 9: Πρότυπο κόστος Λογιστική Κόστους Ενότητα 9: Πρότυπο κόστος Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Ενότητα 11: Λογισμός Κόστους (1)

Λογιστική Κόστους Ενότητα 11: Λογισμός Κόστους (1) Λογιστική Κόστους Ενότητα 11: Λογισμός Κόστους (1) Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ Ενότητα #5 Λογιστική Συμμετοχών και Χρεογράφων

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ Ενότητα #5 Λογιστική Συμμετοχών και Χρεογράφων ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ Ενότητα #5: Λογιστική Συμμετοχών και Χρεογράφων Δημήτρης Τζελέπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας είναι να παρουσιάσει

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Πληροφορικής

Διδακτική Πληροφορικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 2: Εννοιολογική θεμελίωση Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Κόστους Ενότητα 12: Λογισμός Κόστους (2)

Λογιστική Κόστους Ενότητα 12: Λογισμός Κόστους (2) Λογιστική Κόστους Ενότητα 12: Λογισμός Κόστους (2) Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης Οι Ενδιάμεσες Συνοπτικές Ενοποιημένες

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού

Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού Ενότητα 8: Μετατροπή μοντέλου οντοτήτων σχέσεων σε βάση δεδομένων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Σχέδιο - CAD

Τεχνικό Σχέδιο - CAD Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τεχνικό Σχέδιο - CAD Ενότητα 4: SketchUp Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Σχέδιο - CAD

Τεχνικό Σχέδιο - CAD Τεχνικό Σχέδιο - CAD Εντολές Τροποποίησης ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Επιλογή και Απαλοιφή Αντικειμένων Επιλογή Ενός Αντικειμένου 1. Εκτελούμε

Διαβάστε περισσότερα

Μια εταιρεία μπορεί να αποκτήσει τη χρήση ενός ακινήτου με πολλούς τρόπους:

Μια εταιρεία μπορεί να αποκτήσει τη χρήση ενός ακινήτου με πολλούς τρόπους: ΔΛΠ 17 Μισθώσεις Εισαγωγή Μια εταιρεία μπορεί να αποκτήσει τη χρήση ενός ακινήτου με πολλούς τρόπους: Αγορά μετρητοίς Αγορά με δανεισμό Μίσθωση του ακινήτου για τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του Μίσθωση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ενότητα 3

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ενότητα 3 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ενότητα 3: Σχεδιασμός Δυναμικότητας Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

REDS Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Ακινήτων & Υπηρεσιών. Ενδιάμεσες συνοπτικές Οικονομικές καταστάσεις για την 3μηνη περίοδο έως 31 Μαρτίου 2005.

REDS Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Ακινήτων & Υπηρεσιών. Ενδιάμεσες συνοπτικές Οικονομικές καταστάσεις για την 3μηνη περίοδο έως 31 Μαρτίου 2005. REDS Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Ακινήτων & Υπηρεσιών για την 3μηνη περίοδο έως 31 Μαρτίου 2005. Περιεχόμενα Ισολογισμός... 3 Κατάσταση αποτελεσμάτων... 5 Κατάσταση μεταβολών ιδίων κεφαλαίων... 6 Κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα