ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ MIDI

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ MIDI"

Transcript

1 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ MIDI Τί είναι το MIDI; Το MIDI (Musical Instrument Digital Interface) είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ 2 ή περισσοτέρων ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων. Μέσω του πρωτοκόλλου αυτού διοχετεύονται διάφορες πληροφορίες που αφορούν διάφορες παραμέτρους μιας νότας (ή γενικότερα ενός ήχου) όπως πχ το τονικό της ύψος, η έντασή της, κάποιο εφέ της (πχ vibrato). Οι συσκευές μεταξύ τους συνδέονται με το καλώδιο MIDI. Καλώδιο MIDI Υποδοχές MIDI Το MIDI σαν πρωτόκολλο δεν μεταφέρει Audio πληροφορίες δηλαδή ΔΕΝ περιλαμβάνει ηχητικό σήμα. Οι πληροφορίες αφού φτάσουν σε μία γεννήτρια ήχου που υποστηρίζει το MIDI πρωτόκολλο (πχ ένα synthesizer) αναπαράγονται μέσω ενός ήχου που μπορούμε να επιλέξουμε. Το καλώδιο MIDI (βλ. παραπάνω εικόνα) περιλαμβάνει στο εσωτερικό του 16 καλώδια και κάθε ένα από αυτά αντιστοιχεί σε ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των 2 συσκευών. Πώς είναι φτιαγμένος ο κώδικας MIDI; Ο κώδικας MIDI είναι 8-bit και μεταδίδεται σειριακά από την μία συσκευή στην άλλη (δηλαδή οι εντολές η μία μετά την άλλη και όχι ταυτόχρονα). Όταν λέμε 8-bit εννοούμε ότι μία MIDI εντολή αναπαριστάται με μία σειρά 8 ψηφίων που αποτελείται μόνο από 0 και 1. Παράδειγμα:

2 Τα 4 τελευταία ψηφία μας δείχνουν το κανάλι όπου υπάρχει επικοινωνία μεταξύ 2 MIDI συσκευών. Είναι στο δυαδικό σύστημα που είναι η γλώσσα που «καταλαβαίνει» ένας υπολογιστής. Για να το μεταφράσουμε στο 10δικό σύστημα που καταλαβαίνει ο άνθρωπος ακολουθούμε την εξής διαδικασία: Το πρώτο ψηφίο από τα δεξιά μας (ο τελευταίος άσσος) μας λέει πόσες μονάδες υπάρχουν. Το δεύτερο από τα δεξιά πόσες δυάδες, το τρίτο (παντα από τα δεξιά) τις τετράδες το τέταρτο τις οχτάδες, το πέμπτο τις 16αδες, το έκτο τις 32αδες το έβδομο τις 64αδες και το όγδοο τις 128αδες όπως παρατηρούμε στο παραπάνω σχήμα. Βλέπουμε ότι έχουμε 1 μονάδα και 1 οχτάδα. Άρα τα 4 τελευταία ψηφία μας δείχνουν τον αριθμό 9. Στον κώδικα MIDI όμως επειδή ο αριθμός 0 αντιστοιχεί στο κανάλι 1, ο αριθμός 9 αντιστοιχεί στο κανάλι 10. Ας γίνει πιο κατανοητό από τον παρακάτω πίνακα: ΚΩΔΙΚΑΣ 4 ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΨΗΦΙΩΝ ΔΕΚΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΘΜΟΥ ΠΟΥ MIDI CHANNEL ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ Ο ΚΩΔΙΚΑΣ Τί μηνύματα μεταφέρονται μέσω του κώδικα MIDI; Στον κώδικα MIDI οι εντολές (ή μηνύματα) χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες. Τα Channel Messages και τα System Messages. Channel Messages Είναι οι εντολές που περιλαμβάνουν πληροφορίες που επηρρεάζουν αποκλειστικά ένα μόνο MIDI κανάλι επικοινωνίας μεταξύ 2 MIDI συσκευών που είναι συντονισμένες σε αυτό το κανάλι.

3 System Messages Οι εντολές που επηρρεάζουν όλο τον MIDI κώδικα σε ένα σύστημα συνδεδεμένων μεταξύ τους MIDI συσκευών. Αναλυτικά περί Channel Messages: Ένα Channel Message αποτελείται από 3 bytes δηλαδή 3 οχτάδες bits (3 ακολουθίες 8ψηφιων που αποτελούνται ΜΟΝΟ από 0 και 1). Η πρώτη οχτάδα λέγεται Status Byte, η δεύτερη 1 st Data Byte και η τρίτη Second Data Byte. Status Byte Βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι ΠΑΝΤΑ ξεκινάει με τον αριθμό 1. Η 3αδα ψηφίων μετά τον πρώτο άσσο μας δηλώνει το είδος της εντολής (note on, note off, pitch bend) και η τελευταία 4αδα ψηφίων το MIDI κανάλι στο οποίο διοχετεύεται η εντολή. Ο πίνακας με τον κώδικα τον εντολών δίνεται σε πίνακα παρακάτω. Παράδειγμα: Είδος εντολής MIDI Κανάλι Στο παραπάνω παράδειγμα το Status Byte μας δείχνει την εντολή με κώδικα 001 που αντιστοιχεί στο note on δηλαδή «να παιχτεί η νότα» και το κανάλι με κώδικα 0000 που αντιστοιχεί στο MIDI Κανάλι 1. 1 st Data Byte Το 1 st Data Byte μας δείχνει μία νότα σε συγκεκριμένη οκτάβα: Την νότα που θα ακολουθήσει την εντολή που αναγράφεται στο Status Byte. Παράδειγμα:

4 Μετατρέποντας τον κώδικα στο δεκαδικό σύστημα βλέπουμε ότι το 1 st Data Byte μας δείχνει τον αριθμό 64. Με δεδομένο ότι το ΝΤΟ της 3 ης οκτάβας αντιστοιχεί στον αριθμό 60 και τον παρακάτω πίνακα μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο κώδικας μας υποδηλώνει την νότα ΜΙ της 3 ης οκτάβας. Πίνακας 1 st Data Byte Νότα 2 nd Data Byte Το 2 nd Data Byte μας απεικονίζει έναν αριθμό που δηλώνει την «δυναμική» της εντολής, δηλαδή το πόσο «έντονα» θα εκτελεστεί η εντολή που μας δείχνει το Status Byte. Πχ: Για την εντολή «Note On» το 2 nd Data Byte θα μας δείξει το πόσο δυνατά θα παιχτεί η νότα μας (γνωστό και ως Velocity). Τα Data Bytes πάντα ξεκινάνε με ΜΗΔΕΝ. Ας συνοψίσουμε τα παραπάνω σε ένα παράδειγμα:

5 Έχουμε τον κώδικα MIDI: Note On Midi Channel Ποια νότα Πόσο δυνατά θα παιχτεί η νότα Ποια MIDI εντολή στέλνεται; Η 3άδα ψηφίων μετά τον πρώτο άσσο στο Status Byte μας δηλώνει το είδος της εντολής. Στο παράδειγμά μας η εντολή είναι η NOTE ON δηλαδή «να παιχτεί η νότα». Τα 4 τελευταία ψηφία του Status Byte μας δηλώνουν το MIDI κανάλι. Ο αριθμός που απεικονίζουν τα 4 τελευταία ψηφία του Status Byte είναι ο αριθμός 1. Αλλά επειδή ο αριθμός 0 αντιστοιχεί στο MIDI Channel 1 τότε το κανάλι μας είναι το 2. Το 1 st Data Byte μας δείχνει την νότα. Ο αριθμός που μας δείχνει το 1 st Data Byte είναι το 67 που σύμφωνα με τον πίνακα στην σελίδα 4 αντιστοιχεί στο ΣΟΛ της 3 ης οκτάβας. Το 2 nd Data Byte μας δείχνει με πόση ένταση παίζει η νότα μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ένταση της νότας μας είναι 69. Άρα η εντολή που στέλνεται είναι: Να παιχτεί στο MIDI κανάλι 2 η νότα ΣΟΛ 3 ης οκτάβας με ένταση 69. Παράδειγμα 2ο: Έστω ο κώδικας MIDI: Ποια εντολή στέλνεται; Πρώτη τριάδα ψηφίων μετά τον πρώτο άσσο στο Status Byte: 001. Άρα η εντολή είναι Note On. 4 τελευταία ψηφία στο Status Byte είναι το MIDI κανάλι. Κανάλι 4 απεικονίζει ο κώδικας (δείχνει τον αριθμό 3 ο κώδικας αλλά ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ 1 ΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ 4). Το 1 st Data Byte μας δείχνει τον αριθμό που αντιστοιχεί η νότα μιας συγκεκριμένης οκτάβας. Ο αριθμός είναι το 27 και αντιστοιχεί στο ΜΙ ΥΦΕΣΗ της 1 ης οκτάβας.

6 Το 2 nd Data Byte μας δείχνει το Velocity για την εντολή NOTE ON (πόσο δυνατά θα παιχτεί η νότα) και ο αριθμός είναι 127 που είναι η μέγιστη ένταση στον κώδικα MIDI. Άρα η εντολή λέει: Να παιχτεί στο MIDI CHANNEL 4 η νότα MI ΥΦΕΣΗ της 1 ης οκτάβας με ένταση 127. Στον παρακάτω πίνακα δίνονται οι εντολές που απαντώνται σε ένα Status Byte και τα Data Bytes του. ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΕΙΔΟΣ ΕΝΤΟΛΗΣ 1 ST DATA BYTE 2 ND DATA BYTE Note On (να παιχτεί η νότα) Ποια νότα Πόση ένταση Note Off (να σιωπήσει η νότα) Ποια νότα Είναι ίσο με μηδέν Keys Aftertouch (εφέ που λαμβάνει χώρα με την πίεση συγκεκριμένου πλήκτρου) Channel Aftertouch (εφέ που λαμβάνει χώρα με την πίεση οποιουδήποτε πλήκτρου) Ποια νότα Δεν έχει 1 st Data Byte (καθώς υφίσταται με όλα τα πλήκτρα δεν χρειάζεται byte που θα μας λέει την νότα) Σε ποιον ήχο θα γίνει η αλλαγή Πόση πίεση με πόση δυναμικότητα θα λάβει χώρα το εφέ Πόση πίεση με πόση δυναμικότητα θα λάβει χώρα το εφέ Program Change Δεν έχει 2 nd Data (Αλλαγή ήχου) Byte Pitch Bend Κατά πόσο Κατά πόσο Control Change (μία ηχητική παράμετρος που μπορούμε να Ποια ηχητική Κατά πόσο θα ελέγξουμε. παράμετρος μεταβληθεί Περιλαμβάνει ένα ολόκληρο σύστημα εντολών). Τα υπόλοιπα Channel Messages: Όπως βλέπουμε στον παραπάνω πίνακα τα υπόλοιπα Channel Messages αφορούν παραμέτρους όπως το Aftertouch, το Pitch Bend, Program Change και Control Change.

7 Οι εντολές Aftertouch Ορισμένα MIDI Keyboards έχουν ενσωματωμένο έναν αισθητήρα στα πλήκτρα τους ο οποίος θέτει σε λειτουργία ένα εφέ της επιλογής μας (πχ vibrato) μόλις το πλήκτρο αυτό πατηθεί. Ανάλογα με την πίεση που θα ασκήσουμε στο πλήκτρο, τόσο δυνατό ή αισθητό θα είναι το εφέ. Το Aftertouch το χωρίζουμε σε 2 εντολές. Το Keys Aftertouch (ή αλλιώς Poly Pressure) και το Channel Aftertouch (ή αλλιώς Mono Pressure). Το Keys Aftertouch είναι το εφέ που απαντάται σε ένα συγκεκριμένο πλήκτρο του Clavier σε ένα συγκεκριμένο κανάλι όταν αυτό πατηθεί ενώ το Channel Aftertouch είναι κοινό για όλα τα πλήκτρα του MIDI Keyboard μας σε ένα συγκεκριμένο κανάλι. Το Aftertouch Effect (που μπορεί να είναι vibrato ή delay για παράδειγμα) ορίζεται από τις παραμέτρους της γεννήτριας ήχου. Παράδειγμα Keys Aftertouch (MIDI Κώδικας: 010) Keys Aftertouch MIDI CHANNEL Ποια νότα Κατα πόσο (δυνατά) θα ασκηθεί το εφέ Αποκωδικοποιώντας βρίσκουμε ότι το κανάλι μας είναι το 4, η νότα μας είναι το ΜΙ 3 ης οκτάβας και το 2 nd Data Byte μας δείχνει τον αριθμό 11. Άρα η εντολή λέει: Στην νότα ΜΙ 3 ης οκτάβας στο κανάλι 4 να δοθεί Aftertouch Effect με δυναμική ίση με 11. Παράδειγμα Channel Aftertouch (MIDI Κώδικας 101) Δεν έχει 1 st Data Byte Channel Aftertouch MIDI Channel Κατά πόσο δυνατά θα ασκηθεί το εφέ Από τη στιγμή που το Channel Aftertouch απαντά σε όλες τις νότες που υφίστανται στο συγκεκριμένο κανάλι δεν χρειάζεται ο κώδικας να υποδηλώσει νότα άρα δεν χρειαζόμαστε 1 st Data Byte. Άρα η εντολή λέει: Στο MIDI κανάλι 1 να ασκείται Aftertouch Effect με δυναμική ίση με 7.

8 Η εντολή Program Change (MIDI Κώδικας 100) Η επιλογή ήχου μέσα από μία μπάνκα ήχων που υφίστανται για συγκεκριμένο κανάλι γίνεται μέσω της εντολής Program Change (ή αλλιώς και Patch Change) Δεν έχει 2 nd Data Byte Program Change MIDI Channel Σε ποιον ήχο θα «μεταπηδήσουμε» Από τη στιγμή που η εντολή Program Change σε ένα συγκεκριμένο κανάλι δεν μεταφέρει πληροφορίες που αφορούν νότες, το 1 st Data Byte δεν μας δείχνει τονικό ύψος νότας αλλά τη θέση του ήχου που επιλέξαμε. Συνεπώς η εντολή αυτή λέει: Στο MIDI κανάλι 3 να επιλεγεί ο ήχος που βρίσκεται στη θέση 99 της μπάνκας ήχων. Η εντολή Pitch Bend (MIDI Κώδικας 110) Σε πολλά MIDI Keyboards συναντάμε στην κάτω αριστερή γωνία τους μία ροδέλα που αν την μετατοπίσουμε από την αρχική της θέση την ώρα που παίζουμε μία νότα, θα ακούσουμε ότι το τονικό της ύψος αλλάζει ανάλογα με το πόσο μετακινήσαμε την ροδέλα. Αυτό ονομάζεται Pitch Bend δηλαδή «λύγισμα» του τονικού ύψους και η εντολή που στέλνεται μέσω του πρωτοκόλλου MIDI έχει την μορφή: Pitch Bend MIDI Channel Less significant Byte Most Significant Byte Ο κώδικας λέει: Να μεταβληθεί το τονικό ύψος στο MIDI κανάλι 1 κατά 1 μονάδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 1 ο Data Byte δεν μας δείχνει ποια νότα ούτε το 2 ο το πόσο μεταβλήθηκε το τονικό ύψος. Αντιθέτως, τα 2 Data Bytes συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε ο κώδικας να μεταβληθεί σε 14-bit για να μπορούμε να εκφράσουμε πολλές παραπάνω τιμές. Δηλαδή ακόμα και στην πρώτη οχτάδα ψηφίων κάθε ψηφίο από τα δεξιά προς τα αριστερά εκφράζει: 128αδες 256αδες, 512αδες, 1024αδες και ούτω καθ εξής. Να σημειωθεί ότι στην εντολή Pitch Bend η τελευταία οχτάδα bits ονομάζεται Most Significant Byte και η πριν από αυτή Less Significant Byte.

9 Οι εντολές Control Change (MIDI κώδικας 011) Οι εντολές Control Change αφορούν παραμέτρους τις οποίες μπορούμε να ελέγξουμε μέσω κάποιου ποτενσιόμετρου πάνω στην MIDI συσκευή μας όπως πχ Volume, Balance, Pan, Portamento είτε μέσω ενός ξεχωριστού controller όπως θα δούμε. Μία εντολή Control Change έχει την παρακάτω μορφή: Control Change MIDI Channel Ποιά παράμετρος θα μεταβληθεί Κατά πόσο θα μεταβληθεί Μία εντολή Control Change χαρακτηρίζεται από την τριάδα ψηφίων μετά τον πρώτο άσσο στο Status Byte που είναι 011. Τα 4 τελευταία ψηφία στο Status Byte όπως πάντα δηλώνουν το MIDI κανάλι. Το 1 st Data Byte μας δείχνει ποια παράμετρος ελέγχου θα αλλάξει και το 2 nd Data Byte κατά πόσο θα αλλάξει. Το 1 st Data Byte που μας δίνει τον αριθμό μηδέν, αντιστοιχεί στην εντολή «Bank Select» (ακολουθεί πίνακας που δείχνει την αντιστοιχία αριθμών με εντολές). Το 2 nd Data Byte μας δείχνει σε ποια μπάνκα ήχων μεταβήκαμε. Άρα η παραπάνω εντολή λέει: Στο MIDI κανάλι 1 να μεταβούμε στην 3 η μπάνκα ήχων. ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΤΟΛΩΝ CONTROL CHANGE (CC σημαίνει Control Change) Control Change CC#0 CC#1 CC#2 CC#3 CC#4 CC#5 CC#6 CC#7 CC#8 CC#9 CC#10 CC#11 CC#12 CC#31 Είδος εντολής Bank Select Modulation Wheel Breath Controller Assignable Foot Pedal Portamento Time Data Entry Volume Balance Assignable Pan Expression Assignable Η αριστερή κάθετος του πίνακα μας δίνει τον αριθμό που προκύπτει από το 1 st Data Byte και η δεξιά σε ποια παράμετρο αντιστοιχεί.

10 Control Change 1 Modulation Wheel Συχνά δίπλα από το Pitch Bend υπάρχει μία ακόμα ροδέλα η οποία μπορεί να μετατοπιστεί και να αναπαράγει κάποιο εφέ το οποίο μπορούμε να ορίσουμε εμείς. Οι αλλαγές θέσης της ροδέλας αυτής εκφράζονται με τον MIDI κώδικα και είναι της μορφής: Control Change MIDI Channel Ποιά παράμετρος θα μεταβληθεί Κατά πόσο θα μεταβληθεί Το 1 st Data Byte μας δίνει τον αριθμό 1 άρα από τον πίνακα βλέπουμε ότι η εντολή αφορά το Modulation Wheel. Συνεπώς η εντολή αυτή λέει: Στο κανάλι 1 το Modulation Wheel να μεταβληθεί κατά 11 μονάδες. Control Change 2 Breath Controller Το Breath Controller είναι μία MIDI συσκευή που χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να αναπαράγουμε όσο πιο πειστικά γίνεται τις δυναμικές και την εκφραστικότητα ενός πνευστού μουστικού οργάνου μιας και με το «πιανιστικό» παίξιμο με τα χέρια αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Breath Controller Οι εντολές του Breath Controller στο 1 st Data Byte μας δίνουν τον αριθμό 2 και στο Second Data Byte το ποσό της μεταβολής. Στο Status Byte πάντα έχουμε τον κώδικα 011 μετά τον πρώτο άσσο.

11 Control Change 3 Assignable Είναι στη διάθεσή μας να του αναθέσουμε όποια παράμετρο ή εφέ θέλουμε εμείς. Control Change 4 Foot Pedal Το Foot Pedal είναι ένας εξωτερικός Controller που μπορεί να μεταβάλλει την αξία μιας παραμέτρου που ορίζεται από τον χρήστη (πχ Volume, Wah, Pitch Bend) με το πάτημα του ποδιού. Το 2 nd Data Byte της εντολής εκφράζει το πόσο πατήθηκε το πεντάλ. Foot Pedal Control Change 5 Portamento Time Το πορταμέντο είναι ένα εφέ μεταξύ 2 νοτών που παίζονται η μία μετά την άλλη. Καθώς έχουμε παίξει την πρώτη νότα και μεταβαίνουμε στην επόμενη ο ήχος περνάει από όλο το συχνοτικό φάσμα μεταξύ των δύο αυτών νοτών. Δηλαδή σε μουσική ορολογία, μεταβαίνει στην επόμενη νότα «χρωματικά». Το Portamento Time είναι η εντολή η οποία εκφράζει στο 2 nd Data Byte σε πόσο χρόνο θα πραγματοποιηθεί το χρωματικό ανέβασμα από την μία νότα στην επόμενη. Το 2 nd Data Byte δεν εκφράζει μονάδα χρόνου (πχ millisecond) αλλά μία αριθμητική παράμετρο που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Control Change 7 Volume Η εντολή Volume εκφράζει την τελική ένταση που έχουμε στο MIDI κανάλι μας.

12 Control Change 8 Balance To Balance εκφράζει την ισορροπία μεταξύ LEFT και RIGHT καναλιού όταν πρόκειται για stereo ήχους. Control Change 9 - Assignable Όπως και στο CC#3 είναι διαθέσιμο να του αναθέσουμε όποια παράμετρο ή εφέ επιθυμούμε. Control Change 10 Pan To Pan που είναι συντομογραφία για το Panorama ορίζει σε ποιο στερεοφωνικό κανάλι (Left ή Right) θα ακούγεται πιο πολύ η μελωδία μας. Control Change 11 - Expression Το Expression αφορά πιο πολύ την παράμετρο του Volume. Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της έντασης μέσα στα όρια του δεδομένου Volume. Οι Control Change από 12 μέχρι 31 είναι διαθέσιμες για χρήση οποιασδήποτε παραμέτρου ή εφέ. Τί γίνεται όμως όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τιμές μεγαλύτερες του 127 για μία εντολή Control Change; Από το το CC#32 μέχρι το CC#63 είναι στη σειρά οι ίδιες εντολές όπως στο CC#0 CC#31. Ο μέγιστος αριθμός που μπορεί να αποδώσει ένα 2 nd Data Byte από μόνο του είναι 127. Σε όλες τις εντολές όμως συχνά επιθυμούμε τιμές μεγαλύτερες του 127. Για να τις εκφράσουμε χρησιμοποιούμε ακόμα μία σειρά από 3 οχτάδες bits στην οποία: - Το Status Byte παραμένει το ίδιο μιας και αναφερόμαστε σε Control Change εντολή και στο ίδιο MIDI κανάλι - Το 1 st Data Byte εκφράζει τον αριθμό στον οποίο αντιστοιχεί η συγκεκριμένη παράμετρος στο εύρος CC#32 CC#63. Η σειρά είναι η ίδια όπως στο CC#0 CC#31 δηλαδή το CC#32 αντιστοιχεί στο Bank Select, το CC#33 στο Modulation Wheel, το CC#34 στο Breath Controller και ούτω καθ εξής. - Το 2 nd Data Byte συνδυάζεται με το 2 nd Data Byte της πρώτης σειράς για να αποδώσει 14- bit κώδικα και συνεπώς τιμές πολύ μεγαλύτερες του 127. Όταν τα 1 st Data Byte έχουν διαφορά 32 τότε πρόκειται για την ίδια εντολή που στέλνει τιμή μεγαλύτερη του 127 μέσω του κώδικα MIDI.

13 Για να γίνει πιο κατανοητό ας δώσουμε το παράδειγμα: Αν κοιτάξουμε τα 1 st Data Byte των εντολών παρατηρούμε ότι το πάνω εκφράζει τον αριθμό 1 και το κάτω τον αριθμό 33. Η διαφορά τους είναι 32 άρα πρόκειται για την ίδια Control Change εντολή (αφού και το Status Byte μας δείχνει το χαρακτηριστικό 011). Είναι η Control Change εντολή που αφορά το Modulation Wheel. Ο συνδυασμός των δύο Second Data Byte (που στην προκειμένη περίπτωση το πρώτο λέγεται Most Significant Byte και το δεύτερο Less Significant Byte) μας δίνει τον αριθμό 771 που είναι και η τιμή μεταβολής της παραμέτρου.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ: X. ΧΟΥΣΙ ΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ: X. ΧΟΥΣΙ ΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ: X. ΧΟΥΣΙ ΗΣ ΤΙΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙΤΟ MIDI ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΩ ΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΣΕΙΡΙΑΚΟ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ (BAUD RARE 31 250 bps) ΟΜΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-474. Ψηφιακός ήχος. Χαρακτηριστικά σήματος ήχου Ψηφιοποίηση ήχου Συνθετικοί ήχοι MIDI

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-474. Ψηφιακός ήχος. Χαρακτηριστικά σήματος ήχου Ψηφιοποίηση ήχου Συνθετικοί ήχοι MIDI Ψηφιακός ήχος Χαρακτηριστικά σήματος ήχου Ψηφιοποίηση ήχου Συνθετικοί ήχοι MIDI Παραγωγή ήχων Δόνηση Μέσο διάδοσης Αισθητήρες Χαρακτηριστικά Ένταση Συχνότητα Υποκειμενικά χαρακτηριστικά Ακουστικότητα Ύψος

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική Πληροφορική. Δ. Πολίτης, Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ, 2015

Μουσική Πληροφορική. Δ. Πολίτης, Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ, 2015 Μουσική Πληροφορική Δ. Πολίτης, Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ, 2015 Άδεια Χρήσης 2 Άδεια Χρήσης 3 Άδεια Χρήσης 4 Η Διεπαφή του MIDI Δ. Πολίτης - 7 ο Μάθημα MIDI (1983) Musical Instrument Digital Interface Το

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 2. Ενεργοποιώντας τον ήχο (πατάμε στο ηχείο με το patch κλειδωμένο) ακούμε ένα ημίτονο με συχνότητα 440Hz.

Εργαστήριο 2. Ενεργοποιώντας τον ήχο (πατάμε στο ηχείο με το patch κλειδωμένο) ακούμε ένα ημίτονο με συχνότητα 440Hz. Εργαστήριο 2 Μέρος 1 ο - βασικά αντικείμενα σύνθεσης ήχου στο Max (1) Ας δούμε πως μπορούμε να παράγουμε ήχο στο max από απλές γεννήτριες ήχου (ταλαντωτές). 1. Αντιγράψτε το παρακάτω: Ενεργοποιώντας τον

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Μουσική Τεχνολογία Ενότητα: Το MIDI Διασυνδετικό (MIDI Interface)

Εισαγωγή στη Μουσική Τεχνολογία Ενότητα: Το MIDI Διασυνδετικό (MIDI Interface) Εισαγωγή στη Μουσική Τεχνολογία Ενότητα: Το MIDI Διασυνδετικό (MIDI Interface) Αναστασία Γεωργάκη Τμήμα Μουσικών Σπουδών Περιεχόμενα 3. Το MIDI Διασυνδετικό (MIDI Interface)... 3 3.1 Δομή του πρωτοκόλλου

Διαβάστε περισσότερα

1ο Φύλλο Εργασίας. της παλέτας Ήχος. Πώς μπορούμε να εισάγουμε και να αναπαράγουμε έναν ήχο;

1ο Φύλλο Εργασίας. της παλέτας Ήχος. Πώς μπορούμε να εισάγουμε και να αναπαράγουμε έναν ήχο; 1ο Φύλλο Εργασίας της παλέτας Ήχος Πώς μπορούμε να εισάγουμε και να αναπαράγουμε έναν ήχο; Για να εισάγουμε ένα ή περισσότερα μουσικά κλιπ σε ένα αντικείμενο, επιλέγουμε από το μεσαίο παράθυρο του Scratch

Διαβάστε περισσότερα

Ηχογραφώντας με το CUBASE

Ηχογραφώντας με το CUBASE Επιμέλεια: Νίκος Σκιαδάς Εισαγωγικό σημείωμα: ΠΕ 17.13 Μουσικής Τεχνολογίας Το Cubase έχει τόσες πολλές δυνατότητες που δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν σε αυτό το μικρό βοήθημα. Οι σημειώσεις αυτές προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 1 Οι ήχοι που χρησιμοποιούμε στη μουσική λέγονται νότες ή φθόγγοι και έχουν επτά ονόματα : ντο - ρε - μι - φα - σολ - λα - σι. Η σειρά αυτή επαναλαμβάνεται πολλές φορές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων 1 2.1 Τύποι Δεδομένων Τα δεδομένα σήμερα συναντώνται σε διάφορες μορφές, στις οποίες περιλαμβάνονται αριθμοί,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη μουσική. Μουσικοκινητική Αγωγή. Α εξάμηνο Θεωρία 3. ΝΟΤΕΣ. 1. Μουσική 2. Μελωδία 3. Νότες 4. Ρυθμός

Εισαγωγή στη μουσική. Μουσικοκινητική Αγωγή. Α εξάμηνο Θεωρία 3. ΝΟΤΕΣ. 1. Μουσική 2. Μελωδία 3. Νότες 4. Ρυθμός Μουσικοκινητική Αγωγή Α εξάμηνο Θεωρία Μίχα Παρασκευή, PhD Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός 1 Μουσικοκινητική Αγωγή (Θ) ΜΙΧΑ Παρασκευή 1 Εισαγωγή στη μουσική 1. Μουσική 2. Μελωδία 3. Νότες 4. Ρυθμός 2 Μουσικοκινητική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Η/Υ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Η/Υ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Η/Υ 4 ο Εξάμηνο Μαδεμλής Ιωάννης ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Οι λογικές πράξεις που υποστηρίζει η Assembly του 8088 είναι : Πράξη AND Πράξη OR Πράξη NOT Πράξη XOR Με τις λογικές πράξεις μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 3 Μέρος 1ο Γεννήτριες κυματομορφών στο Max

Εργαστήριο 3 Μέρος 1ο Γεννήτριες κυματομορφών στο Max Εργαστήριο 3 Μέρος 1 ο Γεννήτριες κυματομορφών στο Max [cycle~] Sine wave (Ημιτονοειδής) [tri~] Triangle wave (Τριγωνική) [saw~] Sawtooth wave (Πριονοτή) [rect~] Pulse wave (Παλμός) [noise~] Γεννήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3. Εικόνα 1

Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3. Εικόνα 1 Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3 Εικόνα 1 Transport panel Προετοιμασία και εκτέλεση ηχογράφησης σε ένα κανάλι MIDI και Quantize 1. Ανοίγουμε το Cubase, πηγαίνουμε στο μενού File και επιλέγουμε

Διαβάστε περισσότερα

ουλεύοντας µε το Finale (6η συνέχεια)

ουλεύοντας µε το Finale (6η συνέχεια) ουλεύοντας µε το Finale (6η συνέχεια) MIDI Tool: Για την τελειότερη ακρόαση της παρτιτούρας µας Εισαγωγικά: Το Finale όπως και κάθε πρόγραµµα γραφής παρτιτούρας παρουσιάζει ένα µειονέκτηµα κατά την ακρόαση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 Τα Πρωτόκολλα Μουσικής Επικοινωνίας MIDI και Open Sound Control (OSC).

Κεφάλαιο 6 Τα Πρωτόκολλα Μουσικής Επικοινωνίας MIDI και Open Sound Control (OSC). Κεφάλαιο 6 Τα Πρωτόκολλα Μουσικής Επικοινωνίας MIDI και Open Sound Control (OSC). Σύνοψη Το Κεφάλαιο 6 εξετάζει τα πρωτόκολλα επικοινωνίας Musical Instrument Digital Interface (MIDI) και Open Sound Control

Διαβάστε περισσότερα

αντίστοιχο γεγονός. Όταν όντως το κουμπί

αντίστοιχο γεγονός. Όταν όντως το κουμπί Εισαγωγή στην αλληλεπίδραση Τα έργα που έχουμε αναπτύξει έως τώρα τρέχουν ένα σενάριο και σταματούν. Τα αντικείμενά μας αλλάζουν θέση και ενδυμασίες, παίζουν διαφορετικούς ήχους και ζωγραφίζουν διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

Αφήγηση Μαρτυρία. Μουσική. Ενίσχυση μηνύματος Μουσική επένδυση Ηχητικά εφέ

Αφήγηση Μαρτυρία. Μουσική. Ενίσχυση μηνύματος Μουσική επένδυση Ηχητικά εφέ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ ΗΧΗΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Αφήγηση Μαρτυρία Εκφώνηση Μουσική ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ενίσχυση μηνύματος Μουσική επένδυση Ηχητικά εφέ

Διαβάστε περισσότερα

Γενική οργάνωση υπολογιστή «ΑΒΑΚΑ»

Γενική οργάνωση υπολογιστή «ΑΒΑΚΑ» Περιεχόμενα Γενική οργάνωση υπολογιστή «ΑΒΑΚΑ»... 2 Καταχωρητές... 3 Αριθμητική-λογική μονάδα... 3 Μονάδα μνήμης... 4 Μονάδα Εισόδου - Εξόδου... 5 Μονάδα ελέγχου... 5 Ρεπερτόριο Εντολών «ΑΒΑΚΑ»... 6 Φάση

Διαβάστε περισσότερα

Τετράδια Κιθάρας. Χρήση του PowerTab

Τετράδια Κιθάρας. Χρήση του PowerTab Τετράδια Κιθάρας Extra ενότητα Χρήση του PowerTab Ευγένιος Αστέρις 1 Περιεχόμενα Πρόλογος... 3 Εγκατάσταση του Power Tab... 4 Εισαγωγή ενός αρχείου midi στο Power Tab... 5 Μελέτη με το Power Tab... 9 Εξήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Βασική δοµή και Λειτουργία Υπολογιστή

Βασική δοµή και Λειτουργία Υπολογιστή Βασική δοµή και Λειτουργία Υπολογιστή Η τεχνολογία των Η/Υ έχει βασιστεί στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισµού. Οπως ο άνθρωπος πέρνει εξωτερικά ερεθίσµατα από το περιβάλλον τα επεξεργάζεται και αντιδρά

Διαβάστε περισσότερα

Analog vs Digital. Δούρβας Ιωάννης ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΒΑΣ

Analog vs Digital. Δούρβας Ιωάννης ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΒΑΣ Analog vs Digital Δούρβας Ιωάννης Ηλεκτρονικός Υπολογιστής ψηφιακή μηχανή Ο υπολογιστής αποτελείται από ένα σύνολο (εκατομμύρια) ηλεκτρικά κυκλώματα. Για τα ηλεκτρικά κυκλώματα υπάρχουν μόνο 2 καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή και stop/pause έτοιμων ηχητικών clips

Αναπαραγωγή και stop/pause έτοιμων ηχητικών clips Αναπαραγωγή και stop/pause έτοιμων ηχητικών clips Το scratch διαθέτει αρκετά μεγάλη ποικιλία έτοιμων ενσωματωμένων ηχητικών clips τα οποία θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα και θα σας βάλουν σε πειρασμό να πειραματιστείτε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Αναπαράσταση δεδοµένων. Αναπαράσταση πληροφορίας. υαδικοί αριθµοί. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07

Ενότητα 4. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Αναπαράσταση δεδοµένων. Αναπαράσταση πληροφορίας. υαδικοί αριθµοί. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 Ενότητα 4 Εισαγωγή στην Πληροφορική Κεφάλαιο 4Α: Αναπαράσταση πληροφορίας Κεφάλαιο 4Β: Επεξεργαστές που χρησιµοποιούνται σε PCs Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Πρόγραμμα Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Πρόγραμμα Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων ΕΝΟΤΗΤΑ Μ1 ΨΗΦΙΑΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Εκπαιδευτής: Γ. Π. ΠΑΤΣΗΣ, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, ΤΕΙ Αθήνας ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 1. Ποια είναι η βάση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα

Ενότητα 1. Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα Ενότητα 1 Γνωρίζω τον υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα 1.1 Ψηφιακό Αναλογικό (βιβλίο μαθητή σελ. 104) στη διπλανή φωτογραφία τα χρώματα διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς να μπορούμε να διακρίνουμε τις ενδιάμεσες

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Τ.Ε.Ι. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Σηµειώσεις για το µάθηµα: M.I.D.I (Θεωρία) (εκδοχή 1.0) Διδάσκων: Aπόστολος Λουφόπουλος ΛΗΞΟΥΡΙ 2006-1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ...3 1.1

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ (σελ. 30-34 στο ΜΥ1011Χ.pdf)

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ (σελ. 30-34 στο ΜΥ1011Χ.pdf) ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ (σελ. 30-34 στο ΜΥ1011Χ.pdf) Για να λύνετε εύκολα ασκήσεις στα συστήματα αρίθμησης θα πρέπει να απομνημονεύσετε τα πρώτα 17 βάρη του δυαδικού συστήματος από 2 0 μέχρι 2

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα αρίθμησης. Τρόπος αναπαράστασης αριθμών Κάθε σύστημα αρίθμησης έχει μία βάση R

Σύστημα αρίθμησης. Τρόπος αναπαράστασης αριθμών Κάθε σύστημα αρίθμησης έχει μία βάση R Συστήματα αρίθμησης Σύστημα αρίθμησης Τρόπος αναπαράστασης αριθμών Κάθε σύστημα αρίθμησης έχει μία βάση R Η βάση δείχνει πόσες μονάδες μιας τάξης φτιάχνουν μια μονάδα της επόμενης τάξης Μπορεί να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV Ασκήσεις για το Robolab

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV Ασκήσεις για το Robolab ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV Παρακάτω παραθέτουμε μία σειρά ασκήσεων για το Robolab ομαδοποιημένων σε κατηγορίες : Επιμέλεια : Κυριακού Γεώργιος 1 Φύλλο Ασκήσεων (πρόκληση με κινητήρες) ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (E-CAD) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ Χ. Βέργος Καθηγητής

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (E-CAD) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ Χ. Βέργος Καθηγητής ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (E-CAD) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2013 2014 Χ. Βέργος Καθηγητής ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Σκοπός της φετινής εργασίας εξαμήνου είναι η σχεδίαση ενός Συστήματος Απεικόνισης Χαρακτήρων

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα σχεδίασης με μηχανές πεπερασμένων καταστάσεων

Παραδείγματα σχεδίασης με μηχανές πεπερασμένων καταστάσεων Παραδείγματα σχεδίασης με μηχανές πεπερασμένων καταστάσεων Γιώργος Δημητρακόπουλος 1 Αποκωδικοποιητής κώδικα Huffman συμπίεση δεδομένων Ξέρουμε ότι με n bits μπορούμε να κωδικοποιήσουμε 2 n διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

7.5 Πρωτόκολλο IP. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

7.5 Πρωτόκολλο IP. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.5 Πρωτόκολλο IP 38. Τι είναι το πρωτόκολλο ιαδικτύου (Internet Protocol, IP); Είναι το βασικό πρωτόκολλο του επιπέδου δικτύου της τεχνολογίας TCP/IP. Βασίζεται στα αυτοδύναµα

Διαβάστε περισσότερα

& percussion. Boomwhackers. Π ο τ έ έ ν α κ ρ ο υ σ τ ό δ ε ν ε ί χ ε τ έ τ ο ι ε ς δ υ ν α τ ό τ η τ ε ς

& percussion. Boomwhackers. Π ο τ έ έ ν α κ ρ ο υ σ τ ό δ ε ν ε ί χ ε τ έ τ ο ι ε ς δ υ ν α τ ό τ η τ ε ς & percussion Boomwhackers Π ο τ έ έ ν α κ ρ ο υ σ τ ό δ ε ν ε ί χ ε τ έ τ ο ι ε ς δ υ ν α τ ό τ η τ ε ς & percussion Βαλτετσίου 15, 10680 Αθήνα Τ: 210 3645147, F: 210 3645149 Ζακύνθου 7, 31100 Λευκάδα

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά;

1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά; Μονόμετρα ονομάζονται τα μεγέθη τα οποία, για να τα προσδιορίσουμε πλήρως, αρκεί να γνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη;

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης. Στην Κινηματική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ TEI ΧΑΛΚΙ ΑΣ

Εισαγωγή στην Πληροφορική ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ TEI ΧΑΛΚΙ ΑΣ Εισαγωγή στην Πληροφορική 1 Περιεχόµενα - Κωδικοποιήσεις - Αριθµητικά Συστήµατα 2 Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Είπαµε ότι είναι, µία Ηλεκτρονική Μηχανή, που δουλεύει κάτω από τον έλεγχο εντολών αποθηκευµένων

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΡΞΗ ΜΕ DJCONTROL COMPACT ΚΑΙ DJUCED 18

ΕΝΑΡΞΗ ΜΕ DJCONTROL COMPACT ΚΑΙ DJUCED 18 ΕΝΑΡΞΗ ΜΕ DJCONTROL COMPACT ΚΑΙ DJUCED 18 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Συνδέστε το DJControl Compact στον υπολογιστή σας Εγκαταστήστε την εφαρμογή DJUCED 18 Εκκινήστε την εφαρμογή DJUCED 18 Περισσότερες πληροφορίες (φόρα,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Ενότητα 3 Λειτουργίες σε Bits, Αριθμητικά Συστήματα Χρήστος Γκουμόπουλος Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Φύση υπολογιστών Η

Διαβάστε περισσότερα

Καροτοκυνηγός. Αντικείμενα

Καροτοκυνηγός. Αντικείμενα Καροτοκυνηγός Το παιχνίδι λαμβάνει χώρα σε ένα κτήμα, όπου στη δεξιά του πλευρά του υπάρχει ένα χωράφι με καρότα τα οποία οριοθετούνται από μια λευκή ευθεία γραμμή αριστερά τους (βλ. επόμενη εικόνα). Το

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Ερωτήσεις Ασκήσεις Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Ερωτήσεις 1. Τι είναι το intranet και ποια τα πλεονεκτήματα που προσφέρει; 2. Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; 3. Να αναφέρετε τα πρωτόκολλα

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακές Ιστορίες (παρουσιάσεις) - Hardware & Software

Ψηφιακές Ιστορίες (παρουσιάσεις) - Hardware & Software Ψηφιακές Ιστορίες (παρουσιάσεις) - Hardware & Software Hardware Για την αφήγηση θα χρειαστεί ένα μικρόφωνο που θα το προσαρμόσετε στη θύρα του υπολογιστή σας με το σήμα του μικροφώνου δίπλα. Software To

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται από τον πομπό, το δίαυλο (κανάλι) μετάδοσης και

Διαβάστε περισσότερα

για τις ρυθμίσεις LabView μέσα από το κανάλι και του καλωδίου USB.

για τις ρυθμίσεις LabView μέσα από το κανάλι   και του καλωδίου USB. 1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας Δραστηριότητα: 11 Μάθημα: Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών Αντικείμενο : Μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Περιληπτικό Εγχειρίδιο U-CONTROL UMX610/UMX490. The Ultimate Studio in a Box: 61/49-Key USB/MIDI Controller Keyboard with Separate USB/Audio Interface

Περιληπτικό Εγχειρίδιο U-CONTROL UMX610/UMX490. The Ultimate Studio in a Box: 61/49-Key USB/MIDI Controller Keyboard with Separate USB/Audio Interface Περιληπτικό Εγχειρίδιο U-CONTROL UMX610/UMX490 The Ultimate Studio in a Box: 61/49-Key USB/MIDI Controller Keyboard with Separate USB/Audio Interface 2 U-CONTROL UMX610/UMX490 Περιληπτικό Εγχειρίδιο Περιεχομενα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕΣΩ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ MIDI

ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕΣΩ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ MIDI ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕΣΩ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ MIDI ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΧΗΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΡΑΤΖΟΓΛΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΟΥΚΟΒΙΚΑΣ 1 2 Θέλουμε να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας τον

Διαβάστε περισσότερα

Breakdance Computer Game σε Scratch.

Breakdance Computer Game σε Scratch. Breakdance Computer Game σε Scratch. Ταστίογλου Μαριάννα 1, Τραντοπούλου Μαργαρίτα 2 1 Μαθήτρια Γ Τάξης, 2 ο Γυμνάσιο Ευόσμου atas94@otenet.gr 2 Μαθήτρια Γ Τάξης, 2 ο Γυμνάσιο Ευόσμου daizy@in.gr Δασκαλάκης

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωσε το Computer Game σε Scratch

Ανακύκλωσε το Computer Game σε Scratch Ανακύκλωσε το Computer Game σε Scratch Καλλιόπη Σατραζέμη¹, Μαρία Χαραλαμπίδου², Κλεοπάτρα Χαριστέ³, Λαμπρινή Χρυσή 4 1 kalliopaki_s@yahoo.gr 2 maraki98_xar@hotmail.gr 3 kleo.xar@hotmail.gr 4 lamprini1998@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη;

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης. Στην Κινηματική

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ BarCode» ( Μια πρόταση για ένα μαθητικό project )

«Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ BarCode» ( Μια πρόταση για ένα μαθητικό project ) «Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ BarCode» ( Μια πρόταση για ένα μαθητικό project ) Παναγιώτης Μουρούζης Φυσικός Ρ/Η - Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε Κέρκυρας ekfekerk@otenet.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ένα τεχνολογικό επίτευγμα που βλέπουμε καθημερινώς

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Αρίθμησης. Συστήματα Αρίθμησης 1. PDF created with FinePrint pdffactory Pro trial version

Συστήματα Αρίθμησης. Συστήματα Αρίθμησης 1. PDF created with FinePrint pdffactory Pro trial version Συστήματα Αρίθμησης Στην καθημερινή μας ζωή χρησιμοποιούμε το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης. Στο σύστημα αυτό χρησιμοποιούμε δέκα διαφορετικά σύμβολα τα :,, 2, 3, 4, 5, 6,7 8, 9. Για τον αριθμό 32 θα χρειαστούμε

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 5-12/11/2014. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 3 ου και 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η/Υ Α ΕΞΑΜΗΝΟ

Τετάρτη 5-12/11/2014. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 3 ου και 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η/Υ Α ΕΞΑΜΗΝΟ Τετάρτη 5-12/11/2014 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 3 ου και 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η/Υ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: ΤΡΟΧΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1. Παράσταση και οργάνωση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Πλάγια φλάουτα- (πλαγίαυλοι).

Πλάγια φλάουτα- (πλαγίαυλοι). Πλάγια φλάουτα- (πλαγίαυλοι). Οι πλαγίαυλοι είναι τα φλάουτα που κρατιόνται προς τα πλάγια ιταλικά: flauto traverso. Ενώ είναι κλειστοί στο ένα τους άκρο, λειτουργούν ως ανοικτοί ηχητικοί σωλήνες λόγω

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (E-CAD) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (E-CAD) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (E-CAD) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016 2017 Χ. Βέργος Καθηγητής ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Σκοπός της φετινής εργασίας εξαμήνου είναι η σχεδίαση ενός Συστήματος Απεικόνισης Χαρακτήρων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περιόδους. 22/1/ :11 Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος καθ. Τεχνολογίας

ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περιόδους. 22/1/ :11 Όνομα: Λεκάκης Κωνσταντίνος καθ. Τεχνολογίας ΘΕΜΑ : ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περιόδους 22/1/2010 10:11 καθ. Τεχνολογίας 22/1/2010 10:12 Παραδείγματα Τι ονομάζουμε αριθμητικό σύστημα? Το σύνολο από ψηφία (αριθμοί & χαρακτήρες). Που χρησιμεύουν

Διαβάστε περισσότερα

10-δικό δικό

10-δικό δικό Προγραμματισμός Η/Υ - Ι Εαρινό Εξάμηνο 2018-2019 Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Αριθμητικά Συστήματα 1. Εισαγωγή Όπως γνωρίζουμε, οι υπολογιστές χρησιμοποιούν το δυαδικό σύστημα για την αναπαράσταση

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» Μεταπτυχιακή Διατριβή Τίτλος Διατριβής Ονοματεπώνυμο Φοιτητή Πατρώνυμο Σύγκριση σημάτων μουσικής με πρότυπα συμβολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 4 η ΔΙΑΛΕΞΗ Αριθμητικά Συστήματα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 4 η ΔΙΑΛΕΞΗ Αριθμητικά Συστήματα ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 4 η ΔΙΑΛΕΞΗ Αριθμητικά Συστήματα ΧΑΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ποιές εντολές του Scratch πρέπει να ξέρω;

Ποιές εντολές του Scratch πρέπει να ξέρω; Ποιές εντολές του Scratch πρέπει να ξέρω; ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΙΝΗΣΗΣ κινήσου χ βήματα στρίψε χ μοίρες στρίψε χ μοίρες στρίψε προς την κατεύθυνση των χ μοιρών στρίψε προς το [] πήγαινε στη θέση χ:[] και y:[] πήγαινε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7: ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7: ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 7: ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ Σκοπός και περίγραμμα της Ενότητας 7 Σκοπός της παρουσίασης ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΥΠΕΡΥΘΡΟΥ ΦΩΤΟΣ Χρήση αισθητήρα υπέρυθρων για τον εντοπισμό αντικειμένων, εμποδίων, παρουσίας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows 2.3.1 Βασικές πληροφορίες συστήματος Για να δούμε βασικές πληροφορίες για τον υπολογιστή μας, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε διαδοχικά «Πίνακας Ελέγχου», «Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Αναλογικά σήματα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Αναλογικά σήματα ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Αναλογικά σήματα Σκοπός και περίγραμμα της Ενότητας 5 Σκοπός της παρουσίασης Να δώσουμε τις βασικές ιδέες για τα αναλογικά σήματα και την χρήση διαφορετικών ειδών περιφερειακών Σύνοψη Επεξήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Ανοίγει η παρουσίαση και εμφανίζεται η διαφάνεια τίτλου, "Πειράματα με αρχεία ήχου". Άσκηση 1: Εισαγωγή ήχου για συνεχή αναπαραγωγή Βήμα 1: Εισαγωγή ήχου Στη διαφάνεια 1, με

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Α Γνωριμία με το περιβάλλον προγραμματισμού του ρομπότ OTTO

Μέρος Α Γνωριμία με το περιβάλλον προγραμματισμού του ρομπότ OTTO OTTO ROBOT Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες Μέρος Α Γνωριμία με το περιβάλλον προγραμματισμού του ρομπότ OTTO Δραστηριότητα 1 - Γνωριμία, περιγραφή Otto Τι είναι το ρομπότ Otto; Είναι ένα αλληλεπιδραστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ Αλγεβρική τιμή διανύσματος Όταν ένα διάνυσμα είναι παράλληλο σε έναν άξονα (δηλαδή μια ευθεία στην οποία έχουμε ορίσει θετική φορά), τότε αλγεβρική τιμή του διανύσματος

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρο 6. Μέτρο 9. Αναλυτική προσέγγιση στο έργο του Θόδωρου Αντωνίου: Two Cadenza-like Inventiones for Solo Viola.

Μέτρο 6. Μέτρο 9. Αναλυτική προσέγγιση στο έργο του Θόδωρου Αντωνίου: Two Cadenza-like Inventiones for Solo Viola. Αναλυτική προσέγγιση στο έργο του Θόδωρου Αντωνίου: Two Cadenza-like Inventiones for Solo Viola Ανδρέας Γεωργοτάς Στόχος της ανά χείρας μελέτης είναι μια προσέγγιση στο T W O C A D E N Z A L I K E I N

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ10 Κεφάλαιο 2. ΠΛH10 Εισαγωγή στην Πληροφορική: Τόμος Α Κεφάλαιο: : Συστήματα Αρίθμησης ΔΥΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ

ΠΛΗ10 Κεφάλαιο 2. ΠΛH10 Εισαγωγή στην Πληροφορική: Τόμος Α Κεφάλαιο: : Συστήματα Αρίθμησης ΔΥΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ ΠΛH10 Εισαγωγή στην Πληροφορική: Τόμος Α Κεφάλαιο: 2 2.2.1 : Συστήματα Αρίθμησης ΔΥΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ ΔΥΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΙΘΜΗΣΗΣ. Στο δυαδικό σύστημα αρίθμησης, αντί για δεκάδες, εκατοντάδες με τις

Διαβάστε περισσότερα

Εκτέλεση πράξεων. Ψηφιακά Ηλεκτρονικά και Δυαδική Λογική. Πράξεις με δυαδικούς αριθμούς. Πράξεις με δυαδικούς αριθμούς

Εκτέλεση πράξεων. Ψηφιακά Ηλεκτρονικά και Δυαδική Λογική. Πράξεις με δυαδικούς αριθμούς. Πράξεις με δυαδικούς αριθμούς Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 24-5 Πράξεις με δυαδικούς αριθμούς (λογικές πράξεις) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης ; Ποιες κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητικά Συστήματα Η ανάγκη του ανθρώπου για μετρήσεις οδήγησε αρχικά στην επινόηση των αριθμών Κατόπιν, στην επινόηση συμβόλων για τη παράσταση

Αριθμητικά Συστήματα Η ανάγκη του ανθρώπου για μετρήσεις οδήγησε αρχικά στην επινόηση των αριθμών Κατόπιν, στην επινόηση συμβόλων για τη παράσταση Αριθμητικά Συστήματα Η ανάγκη του ανθρώπου για μετρήσεις οδήγησε αρχικά στην επινόηση των αριθμών Κατόπιν, στην επινόηση συμβόλων για τη παράσταση τους Κατόπιν, στην επινόηση συμβόλων για τη παράσταση

Διαβάστε περισσότερα

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ»

«ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Ε2 Τάξη του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος Οι μαθητές/ριες

Διαβάστε περισσότερα

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες o Emojito! είναι ένα παιχνίδι παρέας, για 2 έως 14 άτομα, όπου οι παίκτες προσπαθούν να εκφράσουν συναισθήματα που απεικονίζονται σε κάρτες, είτε χρησιμοποιώντας το πρόσωπό τους, είτε ήχους ή και τα 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Audacity

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Audacity ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Audacity Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: εργαστεί με το λογισμικό Audacity και να επεξεργαστεί αρχεία ήχου αυξομειώσει την ένταση του ήχου σε ένα αρχείο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Αντίθεση χρωµάτων και φωτεινότητα. Σειριακές θύρες

Εισαγωγή. Αντίθεση χρωµάτων και φωτεινότητα. Σειριακές θύρες 1 Οθόνη GUI / Ενηµέρωση επικοινωνιών Εισαγωγή Το συµπλήρωµα αυτό αποτελεί προσθήκη για το Εγχειρίδιο λειτουργίας και τεχνικών στοιχείων του συστήµατος αναπνευστήρα 840 και παρέχει ενηµερωµένες πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος οδηγός χρήσης του λογισμικού ηχογράφησης Cubase 6

Σύντομος οδηγός χρήσης του λογισμικού ηχογράφησης Cubase 6 Σύντομος οδηγός χρήσης του λογισμικού ηχογράφησης Cubase 6 Περιεχόμενα Σύντομος οδηγός χρήσης του λογισμικού ηχογράφησης Cubase 6... 1 Περιγραφές βασικών παραθύρων... 1 Το βασικό παράθυρο του Cubase 6...

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Πληροφορική Ι. Αναπαράσταση αριθμών στο δυαδικό σύστημα. Δρ.

Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Πληροφορική Ι. Αναπαράσταση αριθμών στο δυαδικό σύστημα. Δρ. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Πληροφορική Ι Αναπαράσταση αριθμών στο δυαδικό σύστημα Δρ. Γκόγκος Χρήστος Δεκαδικό σύστημα αρίθμησης Ελληνικό - Ρωμαϊκό Σύστημα αρίθμησης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Μουσική Τεχνολογία Ενότητα: Ελεγκτές MIDI μηνυμάτων (Midi Controllers)

Εισαγωγή στη Μουσική Τεχνολογία Ενότητα: Ελεγκτές MIDI μηνυμάτων (Midi Controllers) Εισαγωγή στη Μουσική Τεχνολογία Ενότητα: Ελεγκτές MIDI μηνυμάτων (Midi Controllers) Αναστασία Γεωργάκη Τμήμα Μουσικών Σπουδών Περιεχόμενα 5. Ελεγκτές MIDI μηνυμάτων (Midi Controllers)... 3 Σελίδα 2 5.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ. Ορισμός της θεωρίας Θεωρία είναι το μάθημα που μας διδάσκει το γράψιμο και το διάβασμα της μουσικής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ. Ορισμός της θεωρίας Θεωρία είναι το μάθημα που μας διδάσκει το γράψιμο και το διάβασμα της μουσικής. 1 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ορισμός της Μουσικής. Η Μουσική είναι μια τέχνη, η οποία εκφράζει τις αρετές της μέσα από την πλοκή και τον συνδυασμό των ήχων. Τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούμε για την παραγωγή των

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Συστήματα αρίθμησης και αναπαράστασης

Κεφάλαιο 1. Συστήματα αρίθμησης και αναπαράστασης Κεφάλαιο 1 Συστήματα αρίθμησης και αναπαράστασης 1.1 Εισαγωγή Οι υπολογιστές αναπαριστούν όλα τα είδη πληροφορίας ως δυαδικά δεδομένα. Έτσι, για την ευκολότερη και ταχύτερη επεξεργασία των διαφόρων πληροφοριών,

Διαβάστε περισσότερα

αντιστοιχίζεται με την εντολή περίμενε 0.5 (120/60=2 χτύποι ανά δευτερόλεπτο). Στην

αντιστοιχίζεται με την εντολή περίμενε 0.5 (120/60=2 χτύποι ανά δευτερόλεπτο). Στην Προγραμματίζοντας ήχους Το Scratch μας παρέχει εντολές για να προγραμματίσουμε ήχους, δηλαδή να ζητήσουμε την αναπαραγωγή συγκεκριμένων νοτών από διαφορετικά μουσικά όργανα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.4: Εργασία με εικονίδια

Κεφάλαιο 2.4: Εργασία με εικονίδια Κεφάλαιο 2.4: Εργασία με εικονίδια 2.4.1 Συχνότερα εμφανιζόμενα εικονίδια των Windows Τα πιο συνηθισμένα εικονίδια, που μπορεί να συναντήσουμε, είναι: Εικονίδια συστήματος: Τα Windows εμφανίζουν τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Τα αλφαριθμητικά αποτελούνται από γράμματα, λέξεις ή άλλους χαρακτήρες (π.χ. μήλο, Ιούλιος 2009, You win!).

Τα αλφαριθμητικά αποτελούνται από γράμματα, λέξεις ή άλλους χαρακτήρες (π.χ. μήλο, Ιούλιος 2009, You win!). ΑΛΦΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ Τα αλφαριθμητικά αποτελούνται από γράμματα, λέξεις ή άλλους χαρακτήρες (π.χ. μήλο, Ιούλιος 2009, You win!). Αποθηκεύονται σε μεταβλητές ή σε λίστες (όπως ή ). Μπορείτε να ενώσετε δυο αλφαριθμητικά

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεση για το σήµα εισόδου βίντεο. Σύνδεση για το σήµα εισόδου S-VIDEO. Μετακινηθείτε προς τα κάτω ανά µενού και ανά κανάλι.

Σύνδεση για το σήµα εισόδου βίντεο. Σύνδεση για το σήµα εισόδου S-VIDEO. Μετακινηθείτε προς τα κάτω ανά µενού και ανά κανάλι. Πληροφορίες προϊόντος Συνδέσεις Σύνδεση VGA IN PC AUDIO IN VGA OUT STEREO OUT TV OUT ANTENNA DC-IN AUDIO-L IN AUDIO-R IN VIDEO IN S-VIDEO IN Πίνακας ελέγχου CH+/UP CH-/DOWN VOL- VOL+/ENTER MENU/ESC FINE

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ DJCONTROL INSTINCT ΚΑΙ ΤΟ DJUCED

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ DJCONTROL INSTINCT ΚΑΙ ΤΟ DJUCED ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ DJCONTROL INSTINCT ΚΑΙ ΤΟ DJUCED ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗ Εισάγετε το CD-ROM. Εκτελέστε το πρόγραμμα εγκατάστασης. Ακολουθήστε τις οδηγίες. 6 1 2 7 3 4 5 1- Ισορροπία, κανάλια 1-2 (έξοδος μίξης)

Διαβάστε περισσότερα

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω:

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Σημειώσεις Δικτύων Αναλογικά και ψηφιακά σήματα Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Για παράδειγμα ένας απλός ήχος αν τον βλέπαμε σε ένα παλμογράφο θα έμοιαζε με το παρακάτω: Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Slalom Race Computer Game on Scratch

Slalom Race Computer Game on Scratch Slalom Race Computer Game on Scratch Μπογιατζή Ελισάβετ ¹, Μεταξά Παυλίνα², Νεστοροπούλου Ευσεβεία³, Μαρόγλου Ευαγγελία 4 1 boelisabet@gmail.com 2 pavlinamet2@gmail.com 3 makis.nestoro@hotmail.com 4 euaggeliam2000@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών

Προγραμματισμός Υπολογιστών Προγραμματισμός Υπολογιστών Αναπαράσταση Πληροφορίας Κ. Βασιλάκης, ΣΤΕΦ, ΤΕΙ Κρήτης Δεδομένα και πληροφορία Δεδομένα είναι ένα σύνολο διακριτών στοιχείων σχετικά με ένα συμβάν ή μια διαδικασία χωρίς κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ, ΑΝΑΜΟΝΕΣ (DELAYS), ΗΧΟΙ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ, ΑΝΑΜΟΝΕΣ (DELAYS), ΗΧΟΙ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ, ΑΝΑΜΟΝΕΣ (DELAYS), ΗΧΟΙ Σκοπός και περίγραμμα της Ενότητας 3 Σκοπός της παρουσίασης Να δούμε πιο προσεκτικά τις μεταβλητές, τις σταθερές και τις εκφράσεις γενικότερα. Να σας παρουσιάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ήχος. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 04-1

Ήχος. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 04-1 Ήχος Χαρακτηριστικά του ήχου Ψηφιοποίηση με μετασχηματισμό Ψηφιοποίηση με δειγματοληψία Κβαντοποίηση δειγμάτων Παλμοκωδική διαμόρφωση Συμβολική αναπαράσταση μουσικής Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ CD-PLUS/4+N

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ CD-PLUS/4+N ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ CD-PLUS/4+N ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ : Με ΙΤ-4Ν Με τηλέφωνο συνδεδεμένο στις εξόδους τηλεφωνικής γραμμής του ΙΤ-4Ν. Μπείτε στο μενού προγραμματισμού. Αν έχετε μπουτονιέρα στο σύστημα, τοποθετείστε

Διαβάστε περισσότερα

Εξέταση Πρώτου Τετραδίου

Εξέταση Πρώτου Τετραδίου Εξέταση Πρώτου Τετραδίου Φύλλο αξιολόγησης Μέρος Ά: Θεωρία Ερώτηση Βαθμοί 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Σύνολο βαθμών Μέρος Β: Πρακτική Τραγούδι Βαθμοί 1 2 3 4 Σύνολο βαθμών 1 Μέρος Ά: Θεωρία (Σύνολο βαθμών

Διαβάστε περισσότερα

Αριθµητική υπολογιστών

Αριθµητική υπολογιστών Αριθµητική υπολογιστών Μιχάλης ρακόπουλος Υπολογιστική Επιστήµη & Τεχνολογία, #03 1 εκαδικό σύστηµα αρίθµησης Βάση το 10. 10 ψηφία: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 δεκαδικό ψηφίο εκφράζει 1 από 10 πιθανές επιλογές

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Ακουστική και Ψυχοακουστική

Μάθημα: Ακουστική και Ψυχοακουστική Μάθημα: Ακουστική και Ψυχοακουστική Εργαστηριακή Άσκηση 5 «Ροή Σήματος Κονσόλας Μίξης Ήχου» Διδάσκων: Φλώρος Ανδρέας Δρ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Τεχνολογίας Υπολογιστών Κέρκυρα, 2015 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Σχολή Οικονομίας Διοίκησης και Πληροφορικής Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Αρχές Τηλ/ων Συστημάτων Μπατιστάτος Μιχάλης Εργαστήριο 8 ο : Διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΜΕ ARDUINO - ARDUINO ΚΑΙ ΗΧΟΣ I. Δημιουργός: Δρ.Αθανάσιος Μπαλαφούτης Επιβλέπων: Πετεινάτος Ηλίας Υποψήφιος Διδάκτωρ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΜΕ ARDUINO - ARDUINO ΚΑΙ ΗΧΟΣ I. Δημιουργός: Δρ.Αθανάσιος Μπαλαφούτης Επιβλέπων: Πετεινάτος Ηλίας Υποψήφιος Διδάκτωρ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΜΕ ARDUINO - ARDUINO ΚΑΙ ΗΧΟΣ I Δημιουργός: Δρ.Αθανάσιος Μπαλαφούτης Επιβλέπων: Πετεινάτος Ηλίας Υποψήφιος Διδάκτωρ 1 ARDUINO ΚΑΙ ΗΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή, μηχανές παραγωγής ήχου Χρήση του πιεζοηλεκτρικού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΑΞΕΙΣ: Α & Γ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΜΑΘΗΜΑ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗΤΗ: Τα μηνύματα της γλώσσας επικοινωνίας M.I.D.I. (Music Instrument Digital Interface):

Διαβάστε περισσότερα

Τετράδια κιθάρας. Συνοδεία τραγουδιών. Οδηγός Ρυθμών. Επιμέλεια: Ευγένιος Αστέρις. Επικοινωνία : evgeniosasteris@pathfinder.gr

Τετράδια κιθάρας. Συνοδεία τραγουδιών. Οδηγός Ρυθμών. Επιμέλεια: Ευγένιος Αστέρις. Επικοινωνία : evgeniosasteris@pathfinder.gr Τετράδια κιθάρας Συνοδεία τραγουδιών Επιμέλεια: Ευγένιος Αστέρις Επικοινωνία : evgeniosasteris@pathfinder.gr Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010 1 Περιεχόμενα Πρόλογος...3 Χρήση...3 Ευχαριστίες...3 Μέρος Α : Αρπέζ

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνομοι Πράκτορες. ΝΑΟ Μουσικός

Αυτόνομοι Πράκτορες. ΝΑΟ Μουσικός Αυτόνομοι Πράκτορες ΝΑΟ Μουσικός Καρατζαφέρης Ευστάθιος Αλέξανδρος 2007 030 046 Πολυτεχνείο Κρήτης Σύντομη Περιγραφή Στόχος της εργασίας μας είναι η υλοποίηση της συμπεριφοράς αλλα και της λειτουργικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Τα ηλεκτρονικά σήματα πληροφορίας διακρίνονται ανάλογα με τη μορφή τους σε δύο κατηγορίες : Αναλογικά σήματα Ψηφιακά σήματα

Τα ηλεκτρονικά σήματα πληροφορίας διακρίνονται ανάλογα με τη μορφή τους σε δύο κατηγορίες : Αναλογικά σήματα Ψηφιακά σήματα ΕΝΟΤΗΤΑ 2 2.0 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ηλεκτρικό σήμα ονομάζεται η τάση ή το ρεύμα που μεταβάλλεται ως συνάρτηση του χρόνου. Στα ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνίας, οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG

Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG Σχεδιασμός εκτυπώσεων ERG Περιεχόμενα Δημιουργία εκτυπώσεων ERG... 3 Επιλογή πεδίων... 4 Λεπτομέρειες... 6 Καθορισμός φίλτρων... 6 Ταξινόμηση και ομαδοποίηση... 7 Εξαγόμενο εκτύπωσης... 7 Δικαιώματα πρόσβασης...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4 4.0 ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τηλεφωνία είναι ένα βασικό και πολύ διαδεδομένο ηλεκτρολογικό επικοινωνιακό σύστημα. Η τηλεφωνία είναι από τα παλαιότερα ηλεκτρολογικά επικοινωνιακά συστήματα. Το τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα