ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΓΡΑΜΜΈΝΟΣ. Υπέρ Μαντιθέου. Β Γενικού Λυκείου. Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΓΡΑΜΜΈΝΟΣ. Υπέρ Μαντιθέου. Β Γενικού Λυκείου. Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών"

Transcript

1 ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΓΡΑΜΜΈΝΟΣ Λ Υ Σ Ι Α Υπέρ Μαντιθέου Β Γενικού Λυκείου Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών Βοήθημα προετοιμασίας με βάση την Τράπεζα Θεμάτων

2 Θέση υπογραφής δικαιούχου δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, εφόσον αυτή προβλέπεται από τη σύμβαση Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως άνευ γραπτής αδείας του εκδότη η κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο (ηλεκτρονικό, μηχανικό ή άλλο) αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. Εκδόσεις Πατάκη Εκπαίδευση Παναγιώτης Γραμμένος, Αρχαία ελληνικά Β Γενικού Λυκείου, Ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών: Λυσία, Υπέρ Μαντιθέου Υπεύθυνος έκδοσης: Βαγγέλης Μπακλαβάς Διορθώσεις: Κώστας Σίμος Σελιδοποίηση: ΦΑΣΜΑ ΑΦΟΙ Καπένη Ο.Ε. Φιλμ μοντάζ: Γιώργος Κεραμάς Copyright Σ. Πατάκης ΑΕΕΔΕ (Εκδόσεις Πατάκη) και Παναγιώτης Γραμμένος, Αθήνα, 2016 Πρώτη έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, Μάιος 2016 Κ.Ε.Τ. Α399 Κ.Ε.Π. 290/16 ISBN ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ (ΠΡΩΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ) 38, ΑΘΗΝΑ, THΛ.: , , , ΦAΞ: KENTPIKH ΔIAΘEΣH: EMM. MΠENAKH 16, AΘHNA, THΛ.: YΠOK/MA: ΚΟΡΥΤΣΑΣ (ΤΕΡΜΑ ΠΟΝΤΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ Β ΚΤΕΟ), ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΘEΣΣΑΛΟNIKHΣ, THΛ.: , , , ΦAΞ: Web site:

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 5 Νοηματική απόδοση του λόγου... 7 [ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ] Α. Κείμενο Β. Αντιστοίχιση κειμένου-μετάφρασης Γ. Απαντήσεις στις ερωτήσεις της Τράπεζας Θεμάτων Δ. Απαντήσεις σε πρόσθετες ερμηνευτικές ερωτήσεις Ε. Χαρακτηριστικά ύφους-σχήματα λόγου ΣΤ. Λεξικολογικά και γραμματικά σχόλια Ζ. Αναλυτική σύνταξη 1η Ενότητα ( 1-3) η Ενότητα ( 4-7) η Ενότητα ( 7-8) η Ενότητα ( 9-11) η Ενότητα ( 12-13) η Ενότητα ( 14-15) η Ενότητα ( 16-17) η Ενότητα ( 18-19) η Ενότητα ( 20-21) [ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ] Λεξιλογικοί πίνακες [ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ] Απαντήσεις στις ασκήσεις του σχολικού βιβλίου ( 1-3) ( 4-8) ( 9-13) ( 14-17) ( 18-19)

4 ( 20-21) Ασκήσεις γενικής θεώρησης [ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ] Κριτήρια αξιολόγησης Απαντήσεις στις παρατηρήσεις των Κριτηρίων αξιολόγησης Κανόνες για τον ορθό τονισμό Ενεργητικοί και μέσοι αόριστοι β Σε ορισμένες σελίδες παρουσιάζονται τα παρακάτω ενδιαφέροντα μαθήματα γραμματικής και συντακτικού: 1. Οι χρήσεις του ὡς Κανόνες διακοπής των προτάσεων Η ευκτική του πλάγιου λόγου σε υποθετικές προτάσεις Ποια σύνθετα με πρόθεση ρήματα στην οριστική τονίζονται στην πρόθεση Τα παραθετικά σε -ότερος, -ότατος και -ώτερος, -ώτατος Ποιες σύνθετες με πρόθεση προστακτικές τονίζονται στην πρόθεση Πώς κλίνεται και πώς τονίζεται ο ενεργητικός αόριστος β ἔσχον (του ἔχω) Πώς κλίνονται και πώς τονίζονται οι μέσοι αόριστοι β ἐσχόμην (του ἔχομαι) και ἑσπόμην (του ἕπομαι) Κανόνες για τον ορθό τονισμό Α. Κανόνες για τον ορθό τονισμό λέξεων που κλίνονται κατά την α κλίση Β. Κανόνες για τον ορθό τονισμό ουσιαστικών της γ κλίσης Γ. Κανόνες για τον ορθό τονισμό επιθέτων της γ κλίσης Δ. Κανόνες για τον ορθό τονισμό των τριτόκλιτων μετοχών Ε. Κανόνες για τον ορθό τονισμό αντωνυμιών ΣΤ. Κανόνες για τον ορθό τονισμό ρημάτων Ζ. Κανόνες για τον ορθό τονισμό συνηρημένων λέξεων Η. Πρόσθετοι κανόνες για τον ορθό τονισμό Ένεργητικοί και μέσοι αόριστοι β

5 Πρόλογος Το 1999 μου ζητήθηκε από τις Εκδόσεις Πατάκη να γράψω ένα βιβλίο για τη διδασκαλία του Υπέρ Μαντιθέου λόγου του Λυσία. Ανταποκρίθηκα αμέσως σκοπεύοντας με αυτό το βοήθημα να συνδράμω τους συναδέλφους φιλολόγους και τους μαθητές στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών. Το γεγονός ότι το ανωτέρω βιβλίο το χρησιμοποίησαν και το χρησιμοποιούν πάρα πολλοί καθηγητές και μαθητές με χαροποίησε ιδιαίτερα, γιατί απέδειξε ότι ο σκοπός μου πραγματοποιήθηκε. Όταν, μετά τη δημοσίευση της Τράπεζας Θεμάτων για τις εξετάσεις της Β Λυκείου, μου ξαναζήτησαν οι Εκδόσεις Πατάκη να γράψω ένα νέο βοήθημα, το οποίο να περιέχει τις απαντήσεις στις παρατηρήσεις της Τράπεζας Θεμάτων που αφορούν τον Υπέρ Μαντιθέου λόγο του Λυσία, δέχτηκα χωρίς αντίρρηση να το γράψω, επειδή πιστεύω ότι και οι καθηγητές (ιδίως οι νέοι) και οι μαθητές αισθάνονται την ανάγκη καλών βοηθημάτων, για να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Και αυτό το βοήθημα το αφιερώνω στους φιλολόγους συναδέλφους, προς τους οποίους αισθάνομαι μεγάλη εκτίμηση και συμπάθεια, γιατί υπό δυσμενείς συνθήκες μοχθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, για να προετοιμάζονται και να διδάσκουν πάρα πολλά αντικείμενα-μαθήματα. Το τρίτο μέρος του παρόντος βοηθήματος περιέχει τις απαντήσεις στις ασκήσεις του σχολικού βιβλίου. Σε ορισμένες σελίδες παρουσιάζω με τρόπο ολοκληρωμένο ενδιαφέροντα μαθήματα γραμματικής και συντακτικού που αναφέρονται σε φαινόμενα των οποίων η εκμάθηση δυσκολεύει κάπως τους μαθητές. Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω δημόσια τη σύζυγό μου φιλόλογο Μερκουρέα-Γραμμένου Τούλα, που με τις εύστοχες προτάσεις της συνέβαλε πολύ να γραφούν υπό τη μορφή που δημοσιεύονται οι απαντήσεις στις ερμηνευτικές ερωτήσεις, και τον υπέροχο άνθρωπο-φίλο και λαμπρό φιλόλογο Λεμπέση Χρήστο, που μετά χαράς ερεύνησε και μου είπε την πάντοτε ενδιαφέρουσα άποψή του, όταν τη ζήτησα κατά τη συγγραφή του βιβλίου. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τον εκδότη κ. Πατάκη Στέφανο που μου ζήτησε να γράψω αυτές τις απαντήσεις, και τον φιλόλογο κ. Μπακλαβά Ευάγγελο, που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιμελήθηκε την έκδοση του παρόντος βοηθήματος. Εκφράζω, τέλος, τις ευχαριστίες μου στον φιλόλογο κ. Σίμο Κωνσταντίνο, που με ευσυνειδησία διόρθωσε τα τυπογραφικά δοκίμια, καθώς και στους ευγενείς σελιδοποιούς κ.κ. Παναγιώτη και Κωνσταντίνο Καπένη. Π.Γ.

6 Στο θα βρείτε Διαγωνίσματα προσομοίωσης, πρόσθετα θέματα γραμματικής και συντακτικού, άγνωστα θέματα για εξάσκηση κ.ά.

7 Νοηματική απόδοση του λόγου Προοίμιο 1-3 1: Ο Μαντίθεος αρχίζοντας τον λόγο του δηλώνει ότι θα αισθανόταν βαθιά ευγνωμοσύνη προς τους κατηγόρους του, αν τα ελατήριά τους δεν ήταν ταπεινά, γιατί του δί νουν την ευκαιρία να μιλήσει για τη ζωή του. 2: Έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και εκφράζει την ελπίδα ότι μετά την αγόρευσή του θα έχουν πολύ καλή γνώμη γι αυτόν και όσοι συμβαίνει να τον αντιπαθούν ή να τον εχθρεύονται. 3: Δηλώνει ότι μόνη η ιδιότητα του δημοκράτη δεν αρκεί για να επικυρωθεί η εκλογή του ως βουλευτή. Θεωρεί αναγκαίο να αποδείξει επιπλέον ότι υπήρξε μετριοπαθής και συνετός και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο βίο του. Τέλος, διαβεβαιώνει τους δι καστές ότι θα αντικρούσει το κατηγορητήριο και θα αποδείξει ότι δε βρισκόταν στην πατρίδα του την εποχή που ασκούσαν την εξουσία οι τριάκοντα και, κατά συνέπεια, ούτε στο ιππικό υπηρετούσε ούτε υπήρξε συνεργάτης των τυράννων. Διήγηση-Απόδειξη : Ο Μαντίθεος γνωστοποιεί στους δικαστές ότι δε βρισκόταν στην Αθήνα την περίοδο που γκρεμίζονταν από τους τριάκοντα τα αθηναϊκά τείχη και εγκαθίδρυαν τη δικτατορία τους. Ο πατέρας του τον είχε στείλει μαζί με τον αδερφό του στον βασιλιά του Πόντου Σάτυρο, πριν από την ήττα των Αθηναίων στους Αιγός ποταμούς. Στην Αθήνα επέστρεψε λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν από τη Φυλή για τον Πειραιά οι μαχητές της δημοκρατίας. 5: Τα ανωτέρω γεγονότα αποδεικνύουν, κατά τον Μαντίθεο, ότι δεν είχε καμιά ανάμειξη η οικογένειά του στη δικτατορία των τριάκοντα. Θα ήταν παράλογο να εκτεθεί σε κινδύνους, ενώ είχε αρχίσει η διαδικασία της πτώσης τους. Άλλωστε και εκείνοι δεν επιθυμούσαν τη συνεργασία με ανθρώπους που δε βρίσκονταν κοντά τους και δεν ήταν συνυπεύθυνοι για τα εγκλήματα που διέπρατταν.

8 8 ΛΥΣΙΑ ΥΠΕΡ ΜΑΝΤΙΘΕΟΥ 6: Ο Μαντίθεος στις 6-8 αντικρούει την κατηγορία ότι είχε υπηρετήσει στο ιππι κό την περίοδο των τριάκοντα τυράννων. Οι κατήγοροι στήριξαν την παραπάνω κατη γορία στο γεγονός ότι το όνομα του Μαντιθέου ήταν γραμμένο μαζί με άλλα ονόματα σε έναν ξύλινο πίνακα που, κατά την άποψή τους, περιείχε τα ονόματα των ιππέων. Ο κατηγορούμενος χαρακτηρίζει παράλογο αυτό τον ισχυρισμό με το επιχείρημα ότι ο εν λόγω πίνακας ήταν νοθευμένος. Κατά τον πελάτη του Λυσία, οι μόνοι γνήσιοι κατάλο γοι με τα ονόματα όλων των ιππέων είχαν συνταχθεί από τους δέκα φυλάρχους με δι κή τους ευθύνη, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας και κατ εντολήν του λαού, για να επιστρέψουν οι ιππείς στο κράτος το επίδομα που είχαν πάρει. 7: Ο Μαντίθεος γνωστοποιεί στους δικαστές ότι το όνομά του δεν υπήρχε σε αυτούς τους καταλόγους και γι αυτό δεν κλήθηκε να πληρώσει κανένα ποσό. Τέλος, προ τρέπει τους δικαστές να βασιστούν σε αυτούς τους καταλόγους και να αγνοήσουν έναν εκτεθειμένο σε κοινή θέα πίνακα, όπου ο καθένας μπορούσε να σβήσει και να γράψει όποιο όνομα ήθελε. 8: Δηλώνει ότι, αν είχε υπηρετήσει στο ιππικό, θα το παραδεχόταν και θα συνέχιζε να αξιώνει την επικύρωση της εκλογής του. Έκείνο που έχει σημασία, κατά την άποψή του, είναι το αν αδίκησε έστω και έναν συμπολίτη του. Θεωρεί μάλιστα ότι και οι δικαστές συμφωνούν μαζί του, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι πολλοί ιππείς εκείνης της περιόδου έγιναν βουλευτές ή στρατηγοί ή αρχηγοί του ιππικού. Στο τέ λος της ενότητας, χαρακτηρίζει το κατηγορητήριο ανάξιο απάντησης και ψεύτες τους κατηγόρους του και καλεί μάρτυρα, για να επιβεβαιώσει τα γεγονότα στα οποία ανα φέρθηκε. 9: Ο Μαντίθεος διατυπώνει το συμπέρασμα ότι δεν αισθάνεται την ανάγκη να προσκομίσει και άλλα επιχειρήματα για την αντίκρουση των κατηγοριών. Αισθάνεται όμως την υποχρέωση ως υποψήφιος δημόσιος λειτουργός να αφηγηθεί όλη τη ζωή του, εν αντιθέσει προς τους άλλους κατηγορουμένους που μόνο το κατηγορητήριο τους απα σχολεί. Πριν αρχίσει την αφήγηση για τη ζωή του, παρακαλεί τους δικαστές να τον ακούσουν με πνεύμα συμπάθειας και τους διαβεβαιώνει ότι θα είναι πολύ σύντομος. 10: Αναφέρεται στον ιδιωτικό βίο του. Γνωστοποιεί στους δικαστές ότι οι ατυχίες του πατέρα του και του αθηναϊκού κράτους είχαν ως αποτέλεσμα να μην κλη ρονομήσει μεγάλη περιουσία. Ώστόσο, και δύο αδερφές προίκισε και στον αδερφό του έδωσε το μεγαλύτερο μέρος της πατρικής περιουσίας. Τέλος, τονίζει με έμφαση ότι ήταν αρμονικότατες οι σχέσεις του με όλους.

9 ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ 9 11: Ο Μαντίθεος αρχίζει να αφηγείται τον δημόσιο βίο του. Δηλώνει ότι εί ναι άνθρωπος μετριοπαθής και συνετός και θεωρεί ως μέγιστη απόδειξη της μετριοπάθειας και της σύνεσής του την έχθρα που αισθάνονται γι αυτόν όλοι οι παραστρα τημένοι νέοι που περνούν τις ώρες τους παίζοντας τυχερά παιχνίδια και γλεντοκο πώντας. Κατά την άποψή του, οι ακόλαστοι αυτοί νέοι τον ζηλοτυπούν για την καλή του συμπεριφορά και γι αυτό τον εχθρεύονται. 12: Απόδειξη του συνετού τρόπου ζωής που ακολουθεί θεωρεί και το γεγονός ότι, αντίθετα προς πολλούς άλλους, ποτέ δεν μπλέχτηκε σε βρόμικη δικαστική υπόθεση ιδιωτικού ή δημόσιου χαρακτήρα. Τέλος, προτρέπει τους βουλευτές να λάβουν υπό ψη τους την προθυμία με την οποία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς την πα τρίδα του, όποτε τον καλεί να πολεμήσει τους εχθρούς της. 13: Ο Μαντίθεος, αρχίζοντας την αφήγηση της πολεμικής του δράσης, αναφέρεται στο ακόλουθο γεγονός. Οι Αθηναίοι ως σύμμαχοι των Βοιωτών ήταν υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν στην Αλίαρτο εναντίον των Λακεδαιμονίων, που το πεζικό τους ήταν τρομερό. Όλοι ήξεραν ότι οι Αθηναίοι οπλίτες επρόκειτο να εκτεθούν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Γι αυτό τον λόγο ορισμένοι, από φόβο και με δική τους πρωτοβουλία, κατατάχτηκαν παράνομα στο ιππικό, που ήταν βέβαιο ότι δεν επρόκειτο να αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο. Ο Μαντίθεος σ εκείνη την εκστρατεία νόμιμα είχε καταταγεί στην τάξη των ιππέων. Προτίμησε όμως να ζητήσει από τον αρχηγό του ιππικού της φυλής του να τον σβήσει από τον κατάλογο των ιππέων, για να πολεμήσει ως οπλίτης. Ήταν για τον Μαντίθεο ηθικά ανεπίτρεπτο να ανεχθεί να κινδυνεύουν οι οπλίτες, που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειονότητα, και ο ίδιος ως ιππέας να είναι εξασφαλισμένος. 14: Ο Μαντίθεος αναφέρεται στον ανθρωπισμό του και στην πατριωτική του ευαισθησία. Συγκεκριμένα, γνωστοποιεί στους δικαστές ότι, όταν συγκεντρώθηκαν οι συντοπίτες του, πριν ξεκινήσουν για την Αλίαρτο, διαπίστωσε ότι μερικοί δεν είχαν τα απαιτούμενα για την εκστρατεία εφόδια. Γι αυτό όχι μόνο ζήτη σε από τους πλουσίους να τους βοηθήσουν, αλλά και ο ίδιος με τα λίγα που διέθετε ενίσχυσε οικονομικά δυο συμπολίτες του, για να γίνει παράδειγμα για τους άλλους. 15: Στη συνέχεια αναφέρεται στην εκστρατεία στην Κορινθία. Θυμίζει στους δικαστές ότι εκείνη η εκστρατεία περιείχε πολλούς κινδύνους. Αυτό όλοι το ήξεραν και γι αυ τό μάλιστα πολλοί φρόντισαν να απαλλαγούν. Ο ίδιος όμως πολέμησε μεταξύ των πρώτων. Οι εχθροί νίκησαν και σκόρπισαν τον θάνατο. Ώστόσο ο Μαντίθεος δεν εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης και μάλιστα έφυγε μετά τον καυχησιάρη Θρασύβουλο.

10 10 ΛΥΣΙΑ ΥΠΕΡ ΜΑΝΤΙΘΕΟΥ 16: Αφηγείται ότι οι Αθηναίοι και οι σύμμαχοί τους, μετά την ήττα τους στη Νεμέα, οχυρώθηκαν στην περιοχή του ισθμού της Κορίνθου. Έίχαν σκοπό να μην αφήσουν τους Λακεδαιμονίους να σπεύσουν προς βοήθεια του βασιλιά τους Αγησιλάου, που απειλούσε στη Βοιωτία τους συμμάχους τους. Οι επικεφαλής του αθηναϊκού στρατεύματος αποφάσισαν να βοηθήσουν τους συμμά χους τους στη Βοιωτία. Και μολονότι όλοι φοβούνταν να πάνε να βοηθήσουν, γιατί μετά την ήττα δεν είχαν κουράγιο, ο Μαντίθεος ζητούσε από τον διοικητή του να στείλει το δικό του τάγμα. 17: Ο Μαντίθεος υπό μορφή συμπεράσματος αναφέρει στους βουλευτές ότι υπήρξε γενναίος στρατιώτης και πρέπει να δικαιωθεί ως καλός πατριώτης. Τονίζει στους δι καστές ότι δε θα ήταν δίκαιο να τον αντιμετωπίσουν όπως αντιμετώπιζαν τους άνανδρους που πάσχιζαν μόνο για τιμές. 18: Ολοκληρώνοντας την αφήγηση που αφορά την πολεμική του δράση, τονίζει ότι και σε όλες τις άλλες εκστρατείες ήταν στην πρώτη γραμμή. Συνεχίζοντας, προτρέπει τους βουλευτές να αξιολογούν τους πολίτες με βάση τις υπηρεσίες τους προς την πατρίδα τους κι όχι από την εξωτερική τους εμφάνιση, δεδομένου ότι η τε λευταία δε βλάπτει κανέναν. 19: Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν επιτρέπεται να επηρεάζονται τα συναισθήματα από την εξωτερική εμφάνιση τα έργα πρέπει να μετρούν. Υπάρχουν άνθρωποι που δε λένε πολλά και προσέχουν το ντύσιμό τους κι όμως βλάπτουν τον λαό αντί θετα, πολλοί ατημέλητοι προσφέρουν πολλές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο. Επίλογος : Ο Μαντίθεος στις δύο τελευταίες παραγράφους αναφέρει τους λόγους για τους οποίους σε μικρή ηλικία αγόρευσε στη συνέλευση του λαού. Αυτό το κάνει για να απο δείξει ότι ήταν αδικαιολόγητη η ενόχληση που αισθάνονταν μερικοί για εκείνο το γεγονός. Οι λόγοι που επικαλείται είναι οι εξής: α) Η ρύθμιση κάποιων προσωπικών υποθέσεών του απαιτούσε την εκ μέρους του ενημέρωση των συμπολιτών του. β) Ακολούθησε την παράδοση την προγονική, μια και οι πρόγονοί του ασχολούνταν με τις δημόσιες υποθέσεις. γ) Έβλεπε ότι μόνο η ενασχόληση με τα κοινά θα τον κα ταξίωνε στη συνείδηση των συμπολιτών του. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ήταν αδικαιολόγητη η δυσαρέσκεια που ένιωθαν ορισμένοι για τέτοια γεγονότα και περα τώνει απότομα τον λόγο του.

11 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Β. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ Γ. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ Δ. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Ε. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΥΦΟΥΣ ΣΧΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ ΣΤ. ΛΕΞΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ Ζ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

12 Προοίµιο, 1-3 ΕΝΟΤΗΤΑ1 Α Κείμενο Εἰ µὴ συνῄδη, ὦ βουλή, τοῖς κατηγόροις βουλοµένοις ἐκ παντὸς τρόπου κακῶς ἐµὲ ποιεῖν, πολλὴν ἂν αὐτοῖς χάριν εἶχον ταύτης τῆς κατηγορίας ἡγοῦµαι γὰρ τοῖς ἀδίκως διαβεβληµένοις τούτους εἶναι µεγίστων ἀγαθῶν αἰτίους, οἵτινες ἂν αὐτοὺς ἀναγκάζωσιν εἰς ἔλεγχον τῶν αὐτοῖς βεβιωµένων καταστῆναι. 2. ἐγὼ γὰρ οὕτω σφόδρα ἐµαυτῷ πιστεύω, ὥστ ἐλπίζω καὶ εἴ τις πρός µε τυγχάνει ἀηδῶς [ἢ κακῶς] διακείµενος, ἐπειδὰν ἐµοῦ λέγοντος ἀκούσῃ περὶ τῶν πεπραγµένων, µεταµελήσειν αὐτῷ καὶ πολὺ βελτίω µε εἰς τὸν λοιπὸν χρόνον ἡγήσεσθαι. 3. ἀξιῶ δέ, ὦ βουλή, ἐὰν µὲν τοῦτο µόνον ὑµῖν ἐπιδείξω, ὡς εὔνους εἰµὶ τοῖς καθεστηκόσι πράγµασι καὶ ὡς ἠνάγκασµαι τῶν αὐτῶν κινδύνων µετέχειν ὑµῖν, µηδέν πώ µοι πλέον εἶναι ἐὰν δὲ φαίνωµαι <καὶ> περὶ τὰ ἄλλα µετρίως βεβιωκὼς καὶ πολὺ παρὰ τὴν δόξαν καὶ [παρὰ] τοὺς λόγους τοὺς τῶν ἐχθρῶν, δέοµαι ὑµῶν ἐµὲ µὲν δοκιµάζειν, τούτους δὲ ἡγεῖσθαι χείρους εἶναι. πρῶτον δὲ ἀποδείξω ὡς οὐχ ἵππευον οὐδ ἐπεδήµουν ἐπὶ τῶν τριάκοντα, οὐδὲ µετέσχον τῆς τότε πολιτείας. Β Αντιστοίχιση κειμένου-μετάφρασης 1-3 ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Εἰ µὴ συνῄδη, ὦ βουλή, τοῖς κατηγόροις βουλοµένοις ἐκ παντὸς τρόπου κακῶς ἐµὲ ποιεῖν, εἶχον ἂν αὐτοῖς πολλὴν χάριν ταύτης τῆς κατηγορίας ἡγοῦµαι γὰρ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Εάν δεν ήξερα καλά, κύριοι βουλευτές, ότι οι κατήγοροι θέλουν µε κάθε τρόπο να µε βλάψουν, θα τους χρωστούσα µεγάλη ευγνωµοσύνη γι αυτή την κατηγορία. Γιατί νοµίζω

13 1η ΕΝΟΤΗΤΑ ( 1-3) 13 ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ εἶναι αἰτίους µεγίστων ἀγαθῶν τοῖς διαβεβληµένοις ἀδίκως, τούτους οἵτινες ἂν αὐτοὺς ἀναγκάζωσιν εἰς ἔλεγχον καταστῆναι τῶν αὐτοῖς βεβιωµένων. 2. ἐγὼ γὰρ οὕτω σφόδρα πιστεύω ἐµαυτῷ, ὥστ ἐλπίζω καὶ εἰ τυγχάνει τις διακείµενος πρός µε ἀηδῶς [ἢ κακῶς], ἐπειδὰν ἀκούσῃ ἐµοῦ λέγοντος περὶ τῶν πεπραγµένων, µεταµελήσειν αὐτῷ καὶ ἡγήσεσθαί µε πολὺ βελτίω εἰς τὸν λοιπὸν χρόνον. 3. ἀξιῶ δέ, ὦ βουλή, ἐὰν µὲν ὑµῖν ἐπιδείξω τοῦτο µόνον, ὡς εὔνους εἰµὶ τοῖς καθεστηκόσι πράγµασι καὶ ὡς ἠνάγκασµαι µετέχειν τῶν αὐτῶν κινδύνων ὑµῖν, µηδέν πώ µοι πλέον εἶναι. ἐὰν δὲ φαίνωµαι <καὶ> περὶ τὰ ἄλλα ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ότι είναι πρόξενοι πολύ µεγάλων αγαθών σε όσους έχουν συκοφαντηθεί άδικα αυτοί που τους αναγκάζουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις της ζωής τους. Γιατί εγώ έχω τόσο µεγάλη εµπιστοσύνη στον εαυτό µου, ώστε ελπίζω ότι, κι αν ακόµη συµβαίνει κάποιος να φέρεται σε µένα άσχηµα ή εχθρικά, όταν µε ακούσει να µιλώ για τις πράξεις της ζωής µου, αυτός θα αλλάξει γνώµη και θα µε θεωρεί πολύ καλύτερο στο εξής. Και έχω την αξίωση, κύριοι βουλευτές, εάν σας αποδείξω αυτό µόνο, ότι δηλαδή διάκειµαι φιλικά προς το παρόν πολίτευµα και ότι έχω αισθανθεί την υποχρέωση 1 να µετέχω στους ίδιους κινδύνους µε σας, να µην έχω ακόµη καµιά ωφέλεια. Εάν όµως αποδειχτεί ότι και ως προς τα άλλα 2 1. Μεταφράζουµε το ἠνάγκασµαι «έχω αισθανθεί την υποχρέωση» και όχι «έχω αναγκαστεί», γιατί εδώ ο Μαντίθεος τη συµµετοχή του στους κινδύνους για την υπεράσπιση της πατρίδας του την παρουσιάζει όχι ως αποτέλεσµα εξαναγκασµού, πράγµα που θα µείωνε το ήθος του, αλλά ως εσωτερική ηθική επιταγή. Κατά τον Ευάγγελο Αλεξίου, αυτή είναι η µόνη ορθή ερµηνεία εδώ του ἠνάγκασµαι (βλ. «Λυσίας, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιµαζοµένῳ ἀπολογία: Η ηθοποιία ενός Αθηναίου µε ολιγαρχικές συµπάθειες», Ελληνικά, τ. 51, τεύχος 1o, σελ. 28, Θεσσαλονίκη, 2001). 2. Εννοεί τις άλλες πτυχές του δηµόσιου βίου του και τον ιδιωτικό βίο του.

14 14 ΛΥΣΙΑ ΥΠΕΡ ΜΑΝΤΙΘΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ µετρίως βεβιωκὼς καὶ πολὺ παρὰ τὴν δόξαν καὶ <παρὰ> τοὺς λόγους τοὺς τῶν ἐχθρῶν, δέοµαι ὑµῶν ἐµὲ µὲν δοκιµάζειν, ἡγεῖσθαι δὲ τούτους χείρους εἶναι. πρῶτον δὲ ἀποδείξω ὡς οὐχ ἵππευον οὐδ ἐπεδήµουν ἐπὶ τῶν τριάκοντα, οὐδὲ µετέσχον τῆς τότε πολιτείας. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ έχω ζήσει µε µέτρο και πολύ διαφορετικά από τη γνώµη και τα λόγια των εχθρών µου, σας παρακαλώ να επικυρώσετε την εκλογή µου και να θεωρείτε ότι αυτοί είναι κακοί. Και πρώτα θα αποδείξω ότι δεν ήµουν ιππέας ούτε ζούσα εδώ την εποχή που κυβερνούσαν οι τριάκοντα ούτε πρόσφερα υπηρεσίες στο τότε καθεστώς. Γ Ερωτήσεις από την Τράπεζα Θεμάτων Με ποιον τρόπο ο Μαντίθεος προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή των βουλευτών και να κερδίσει την εύνοιά τους; α. Ο Μαντίθεος προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή των βουλευτών: i. αρχίζοντας την απολογία του µε πρωτότυπο και απροσδόκητο τρόπο: «Εἰ µὴ συνῄδη... κατηγορίας». Έτσι ξαφνιάζει και εντυπωσιάζει τους βουλευτές ii. ξαφνιάζοντας και πάλι και εντυπωσιάζοντας τους βουλευτές µε το να θεωρεί τους κατηγόρους του σχεδόν ευεργέτες του, επειδή του δίνουν την ευκαιρία να λογοδοτήσει για τη ζωή του και να αποκοµίσει µέγιστα ἀγαθά: «ἡγοῦµαι... καταστῆναι» ( 1) iii. εκφράζοντας πολύ έντονα την αυτοπεποίθησή του, που δεν ήταν σύνηθες στα προοίµια των δικανικών λόγων, και αισιοδοξώντας ότι ακόµη και οι εχθροί του θα αλλάξουν γνώµη γι αυτόν και θα τον θεωρούν στο µέλλον καλό πολίτη. Έτσι προκαλεί εύλογο ενδιαφέρον στους βουλευτές για όσα πρόκειται στη συνέχεια να εκθέσει ( 2) iv. δηλώνοντας πως θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι είναι αφοσιωµένος στη δηµοκρατία, συναγωνιστής των βουλευτών στους αγώνες για την πατρίδα και, κυρίως και απαραιτήτως, µετριοπαθής και συνετός στον ιδιωτικό και δηµόσιο βίο του ( 3). Φυσικό είναι να ακούσουν οι βουλευτές µε ιδιαίτερη προσοχή µε ποια επιχειρήµατα θα αποδείξει ότι κοσµείται ο οµιλητής από τις προαναφερθείσες αρετές

15 1η ΕΝΟΤΗΤΑ ( 1-3) 15 v. δηλώνοντας πως θα αποδείξει ότι θα ανατρέψει το κατηγορητήριο: «πρῶτον δὲ ἀποδείξω ὡς... τῆς τότε πολιτείας» ( 3). Είναι δυνατόν να µην παρακολουθήσουν µε µεγάλο ενδιαφέρον αυτές τις αποδείξεις οι δικαστές; β. Ο Μαντίθεος προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των βουλευτών: i. παρουσιαζόµενος ως άνθρωπος ανώτερος, ανεξίκακος και καθόλου εκδικητικός, που δε θα δίσταζε να εκφράσει και την ευγνωµοσύνη του προς τους κατηγόρους του, εάν δεν ήταν αδίστακτοι κακοήθεις: «Εἰ µὴ συνῄδη... τῆς κατηγορίας» ( 1) ii. θεωρώντας τους κατηγόρους του σχεδόν ευεργέτες του, γιατί του προσφέρουν τη δυνατότητα να αφηγηθεί τη ζωή του και να αποκοµίσει µέγιστα ἀγαθά: «ἡγοῦµαι... καταστῆναι» ( 1) iii. δηλώνοντας ότι έχει πολύ µεγάλη αυτοπεποίθηση και ελπίζοντας ότι θα µεταστρέψει τα εις βάρος του συναισθήµατα ακόµη και των εχθρών του. Έτσι υποβάλλει στους κριτές του την ιδέα ότι είναι αθώος ( 2) iv. θυµίζοντας στους δικαστές ότι ήταν συναγωνιστές στους αγώνες για την πατρίδα τους και κάνοντας δήλωση νοµιµοφροσύνης: «εὔνους εἰµὶ τοῖς καθεστηκόσι πράγµασι» ( 3) v. δείχνοντας σεβασµό προς τους βουλευτές µε το να τους παρακαλεί να εγκρίνουν την εκλογή του ως βουλευτή υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα αποδείξει πως είναι µετριοπαθής, κόσµιος και συνετός: «µετρίως βεβιωκώς» ( 3) vi. δηλώνοντας κατηγορηµατικά ότι θα ανατρέψει το κατηγορητήριο: «πρῶτον δὲ ἀποδείξω ὡς... τῆς τότε πολιτείας» ( 3) vii. µειώνοντας ηθικά τους κατηγόρους του µε το να τους χαρακτηρίζει αδίστακτους κακοήθεις και κοινούς συκοφάντες ( 1) και παρακαλώντας τους βουλευτές να πιστεύουν ότι αυτοί είναι χείρους ( 3). Σηµειώνουµε τέλος ότι την πραγµάτωση της προσοχής και της εύνοιας την υπηρετούν και οι ακόλουθες υφολογικές αρετές του προοιµίου: λιτότητα, συντοµία, σαφήνεια, κυριολεξία, ενάργεια, κατάλληλα σχήµατα λόγου (απροσδόκητα, υπερβατά, παρηχήσεις, αντιθέσεις, περιφράσεις) και κυρίως η προσαρµογή του λόγου προς το ήθος του ρήτορα, που προσδίδει φυσικότητα. 2. Ποια απήχηση µπορεί να είχε στους βουλευτές η αναφορά του Μαντιθέου στην κοινωνική του ζωή; Ο Μαντίθεος, στην πρώτη κιόλας παράγραφο του προοιµίου, γνωστοποιεί στους βουλευτές ότι θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της ζωής του. Αυτή η γνωστοποίηση ασφαλώς είχε µεγάλη απήχηση στους βουλευτές, γιατί δείχνει σεβασµό στον θεσµό της δοκιµασίας, σύµφωνα µε τον οποίο ο δοκιµαζόµενος ήταν υποχρεω- µένος να αναφερθεί σε όλη τη ζωή του, όπως θα δηλώσει ο Μαντίθεος στην 9.

16 16 ΛΥΣΙΑ ΥΠΕΡ ΜΑΝΤΙΘΕΟΥ Μεγάλη επίσης απήχηση είχε στους βουλευτές και η δήλωση του οµιλητή στην 2, ότι µε την εξιστόρηση της ζωής του (ασφαλώς και της κοινωνικής) θα µεταστρέψει τις εις βάρος του εντυπώσεις. Στην 3, η απήχηση στους βουλευτές γίνεται µεγαλύτερη, καθώς δηλώνει πως θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι είναι αφοσιωµένος στη δηµοκρατία και ότι υπήρξε συναγωνιστής των κριτών του στους αγώνες υπέρ της πατρίδας του. Εκείνο όµως που επηρέασε θετικά τους ακροατές σε πάρα πολύ µεγάλο βαθµό είναι το ότι ο Μαντίθεος έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επικύρωση της εκλογής του ως βουλευτή το να αποδείξει ότι έχει ζήσει µε κοσµιότητα, µετριοπάθεια και σύνεση: «µετρίως βεβιωκώς» ( 3). Άλλωστε οι Αθηναίοι και όλοι οι Έλληνες θεωρούσαν µέγιστη αρετή το να ζει κάποιος µετρίως, γιατί το µέτρον ἄριστον αποτελούσε την καρδιά της αρχαιοελληνικής ηθικής, ενώ η εφαρµογή του στον βίο προϋποθέτει την ύπαρξη πολλών αρετών: φρόνησης, σωφροσύνης, εγκράτειας, ευσέβειας, δικαιοσύνης. Εποµένως, ήταν φυσικό να έχουν πολύ θετική ανταπόκριση στους βουλευτές οι παραπάνω δηλώσεις του Μαντιθέου στην 3, δεδοµένου ότι η πίστη στη δηµοκρατία, η αγάπη για την πατρίδα και τὸ µετρίως ζῆν αναδείκνυαν το ήθος του οµιλητή, ενώ κατά τη Ρητορική (1356α) του Αριστοτέλη «κυριωτάτην ἔχει πίστιν τὸ ἦθος» (= το ήθος του οµιλητή αποτελεί τη µεγαλύτερη απόδειξη). Η προαναφερθείσα απήχηση που είχε στους βουλευτές η αναφορά του Μαντιθέου στην κοινωνική ζωή του προκάλεσε στις ψυχές τους ικανοποίηση και εύνοια προς τον οµιλητή και, επιπλέον, ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν µε προσοχή την απολογία του. 3. Με ποια επιχειρήµατα ο Μαντίθεος προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές να εγκρίνουν την εκλογή του ως βουλευτή; Ο Μαντίθεος προσπαθεί στο προοίµιο να πείσει τους βουλευτές να εγκρίνουν την εκλογή του ως βουλευτή µε τα ακόλουθα επιχειρήµατα: α. Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι κατήγοροί του είναι κακοί και αδίστακτοι συκοφάντες ( 1). β. ηλώνει ότι θα ευγνωµονούσε τους κατηγόρους, αν δεν ήθελαν να του κάνουν κακό µε κάθε µέσο. Έτσι εµφανίζεται ως ανώτερος άνθρωπος, απαλλαγµένος από συναισθήµατα κακίας και εκδικητικότητας ( 1). γ. Αποκαλεί σχεδόν ευεργέτες του τους κατηγόρους του, γιατί του δίνουν την ευκαιρία να µιλήσει δηµόσια για τη ζωή του και να αποκοµίσει έτσι µέγιστα ἀγαθά ( 1). δ. Εκφράζει την αυτοπεποίθησή του και την αισιοδοξία του ότι µε την εξιστόρηση της ζωής του θα µεταστρέψει τη δυσµενή εις βάρος του εντύπωση ακόµη και των εχθρών του ( 2).

17 1η ΕΝΟΤΗΤΑ ( 1-3) 17 ε. ηλώνει πως για να γίνει βουλευτής, πρέπει όχι µόνο να αποδείξει ότι είναι πιστός στη δηµοκρατία, συναγωνιστής των βουλευτών στους αγώνες για την πατρίδα τους, αλλά, κυρίως και απαραιτήτως, να αποδείξει ότι έχει ζήσει µε σύνεση και µετριοπάθεια: «µετρίως βεβιωκώς» ( 3). στ. Υπόσχεται ότι µε αποδείξεις θα αντικρούσει το κατηγορητήριο: «ἀποδείξω ὡς... τῆς τότε πολιτείας» ( 3). Σηµειωτέον ότι µε τα ανωτέρω επιχειρήµατα ο Μαντίθεος δεν ανασκευάζει το κατηγορητήριο. Επειδή όµως τα τέσσερα πρώτα είναι ψυχολογικά και ηθικά, και το πέµπτο και το έκτο λογικά, επηρεάζουν θετικά υπέρ του Μαντιθέου τη σκέψη και τις ψυχές των βουλευτών προκαλώντας σ αυτούς εύνοια, πρόσεξη, εκτίµηση και ενδιαφέρον για την παρακολούθηση της απολογίας του, καθώς και οργή και αγανάκτηση προς τους κατηγόρους (µε το πρώτο επιχείρηµα). Έτσι προϊδεάζει ο οµιλητής τους βουλευτές για να τον ακούσουν µετ εὐνοίας και να εγκρίνουν την εκλογή του ως βουλευτή. 4. Ποια συναισθήµατα προκαλεί στους βουλευτές η δήλωση του Μαντιθέου ότι έχει εµπιστοσύνη στον εαυτό του και ότι µε την εξιστόρηση της ζωής του θα µεταστρέψει την εις βάρος του δυσµενή εντύπωσή τους; Ο Μαντίθεος, µε τη δήλωσή του στην 2 ότι έχει εµπιστοσύνη στον εαυτό του και ότι µε την εξιστόρηση της ζωής του θα µεταστρέψει την εις βάρος του δυσµενή εντύπωση των βουλευτών, προκαλεί σ αυτούς: α. έ κ π λ η ξ η και ξάφνιασµα, γιατί συνήθως στα προοίµια των δικανικών λόγων ο κατήγορος εξέφραζε την αδυναµία του να αναπτύξει επαρκώς το κατηγορητήριο, και ο κατηγορούµενος την αγωνία του µήπως δεν αντικρούσει τις κατηγορίες. Ακόµη και ο ρήτορας Λυσίας, στο προοίµιο του λόγου που εκφώνησε ο ίδιος ενώπιον των δικαστών κατά του Ερατοσθένη, δήλωσε ότι τον στενοχωρούσε πολλές φορές η σκέψη µήπως δεν µπορέσει να αναπτύξει όπως θα έπρεπε το κατηγορητήριο εναντίον του Ερατοσθένη, που είχε δολοφονήσει τον αδελφό του Λυσία, που λεγόταν Πολέµαρχος ( 3) β. ικανοποίηση και εύνοια για τη δήλωσή του ότι θα µεταστρέψει την εις βάρος του δυσµενή εντύπωση. Και θα αισθάνθηκαν οι βουλευτές ικανοποίηση και εύνοια, γιατί ο Μαντίθεος µε την ανωτέρω δήλωσή του υποβάλλει σ αυτούς την ιδέα ότι από άγνοια κάποιοι αδίκως τον εχθρεύονται, µολονότι είναι καλός πολίτης γ. ε ν δ ι α φ έ ρ ο ν για την παρακολούθηση της απολογίας του οµιλητή, ώστε να διαπιστώσουν µε ποια επιχειρήµατα θα προσπαθούσε να τους πείσει για την αυτοπεποίθησή του, καθώς και για το ότι θα µετέστρεφε την εις βάρος του δυσµενή εντύπωση.

18 18 ΛΥΣΙΑ ΥΠΕΡ ΜΑΝΤΙΘΕΟΥ 5. Ποιο είναι το κατηγορητήριο εις βάρος του Μαντιθέου; Το κατηγορητήριο εις βάρος του Μαντιθέου το εντοπίζουµε στην τελευταία περίοδο του προοιµίου: «πρῶτον δέ... τῆς τότε πολιτείας» ( 3). Σ αυτή την περίοδο διαπιστώνουµε ότι οι κατήγοροι προσήψαν στον Μαντίθεο την κατηγορία «ὅτι ἵππευε καὶ ἐπεδήµει ἐπὶ τῶν τριάκοντα καὶ µετέσχε τῆς τότε πολιτείας» (= ήταν ιππέας και βρισκόταν στην πατρίδα του την εποχή των τριάκοντα τυράννων, και συµµετείχε στο τότε καθεστώς υπήρξε δηλαδή συνεργάτης των τριάκοντα). Οι κατήγοροι στήριξαν την κατηγορία στο γεγονός ότι το όνοµα του Μαντιθέου ήταν γραµµένο στο σανίδιον (= µικρό πίνακα), στο οποίο είχαν αναγραφεί τα ονόµατα εκείνων που υπηρέτησαν ως ιππείς επί των τριάκοντα. Σηµειωτέον ότι εκείνοι οι ιππείς ήταν ολιγαρχικοί και είχαν στηρίξει το καθεστώς των τριάκοντα. Συνεπώς, ο Μαντίθεος είχε να αντιµετωπίσει µια πολύ βαριά κατηγορία, την οποία δηλώνει ότι θα αντικρούσει µε αποδείξεις: «πρῶτον δὲ ἀποδείξω ὡς... τῆς τότε πολιτείας» ( 3). 6. Σε ποια στοιχεία, κατά τον Μαντίθεο, πρέπει να στηριχθεί η ανάδειξή του ως βουλευτή; Η ανάδειξη του Μαντιθέου ως βουλευτή θα στηριχθεί στην παρουσίαση αποδείξεων, µε τις οποίες ο κατηγορούµενος θα αποδείξει ότι δεν υπηρετούσε στο ιππικό ούτε βρισκόταν στην πατρίδα του την εποχή των τριάκοντα ούτε και υπήρξε συνεργάτης τους. Επιπλέον, ο Μαντίθεος θα στηρίξει την ανάδειξή του ως βουλευτή αφηγούµενος την ιδιωτική και τη δηµόσια ζωή του, για να πείσει τους βουλευτές ότι: α. είναι αφοσιωµένος και διάκειται φιλικά προς τη δηµοκρατία: «εὔνους εἰµὶ τοῖς καθεστηκόσι πράγµασι» ( 3) β. υπήρξε συναγωνιστής των βουλευτών στους αγώνες για την πατρίδα τους: «ἠνάγκασµαι τῶν αὐτῶν κινδύνων µετέχειν ὑµῖν» ( 3) γ. και, κυρίως και απαραιτήτως, έχει ζήσει µε µετριοπάθεια και σύνεση στην ιδιωτική και τη δηµόσια ζωή του: «περὶ τὰ ἄλλα µετρίως βεβιωκώς» ( 3). Τα τρία προαναφερθέντα στοιχεία τα θεωρεί απαραίτητες προϋποθέσεις για την επικύρωση της εκλογής του ως βουλευτή και γι αυτό θα διαθέσει τις περισσότερες παραγράφους του λόγου του για να αποδείξει ότι πληροί τις προηγού- µενες προϋποθέσεις. 7. Γιατί ο Μαντίθεος δηλώνει την εύνοιά του προς το δηµοκρατικό καθεστώς; Έχει σχέση αυτό µε τον χρόνο εκφώνησης του λόγου και τη σύνθεση της Βουλής; Ο Μαντίθεος στην 3 του προοιµίου δηλώνει την εύνοιά του προς το δηµοκρατικό καθεστώς: «εὔνους εἰµὶ τοῖς καθεστηκόσι πράγµασι». ηλώνει επίσης πως θα

19 1η ΕΝΟΤΗΤΑ ( 1-3) 19 αποδείξει ότι διάκειται φιλικά προς τη δηµοκρατία. Αυτό το κάνει, γιατί οι κατήγοροι του προσήψαν την κατηγορία ότι ήταν εχθρός της δηµοκρατίας και συνεργάτης των τριάκοντα. Αυτή την κατηγορία τη στήριξαν στο γεγονός ότι το όνοµά του ήταν γραµµένο στο σανίδιον (= µικρό πίνακα), στο οποίο είχαν καταγραφεί τα ονόµατα όλων όσοι υπηρέτησαν ως ιππείς επί των τριάκοντα. Σηµειωτέον ότι εκείνοι οι ιππείς ήταν ολιγαρχικοί και είχαν στηρίξει το καθεστώς των τριάκοντα. Γι αυτό ο Μαντίθεος στην τρίτη κιόλας παράγραφο δηλώνει την πίστη του στη δηµοκρατία (δήλωση νοµιµοφροσύνης), για να προϊδεάσει τους βουλευτές ότι είναι ανυπόστατο το εις βάρος του κατηγορητήριο. Πέραν τούτου, για να γίνει δηµόσιος λειτουργός ένας Αθηναίος, έπρεπε οπωσδήποτε να έχει δηµοκρατικό ήθος. Οι Αθηναίοι, που επινόησαν και λάτρευαν τη δηµοκρατία, απέκλειαν από τα αξιώµατα όσους ήταν εχθροί του δηµοκρατικού καθεστώτος. Και οι πολίτες της Αθήνας αισθάνονταν την υποχρέωση όχι µόνο να αγαπούν τη δηµοκρατία, αλλά και να την προστατεύουν θυσιάζοντας ακόµη και τη ζωή τους. Αυτό τον όρκο έδιναν οι Αθηναίοι έφηβοι: «Σε περίπτωση που θελήσει κάποιος να αποπειραθεί να καταλύσει τους καθιερωµένους πολιτικούς θεσµούς (δηλαδή τη δηµοκρατία), δε θα το επιτρέψω, αλλά θα αµυνθώ υπέρ αυτών, και µόνος και µαζί µε τους άλλους». Γι αυτό συχνά στις δοκιµασίες, δηλαδή στις δίκες για επικύρωση της εκλογής των αρχόντων, ο µεν κατήγορος κατηγορούσε τον υποψήφιο άρχοντα για αντιδηµοκρατική συµπεριφορά, ο δε δοκιµαζόµενος αγωνιζόταν για να πείσει τους δικαστές ότι είναι δηµοκράτης. Εποµένως, και ο Μαντίθεος, ως δοκιµαζόµενος, πρέπει να αποδείξει την αφοσίωσή του στη δηµοκρατία. Και αυτό οπωσδήποτε έχει σχέση µε τον χρόνο εκφώνησης του λόγου, 14 δηλαδή περίπου έτη µετά την πτώση των τριάκοντα (403 π.χ.), και µε τη σύνθεση της Βουλής. Εποµένως, τα αποτρόπαια εγκλήµατα των τριάκοντα (1.500 δολοφονίες, δηµεύσεις περιουσιών αθώων πολιτών, εξορία χιλιάδων δηµοκρατικών, συνεργασία µε τους εχθρούς της Αθήνας Λακεδαιµονίους, και άλλα εγκλήµατα) ήταν νωπά στη µνήµη των Αθηναίων, και αισθάνονταν µίσος και προς τους τριάκοντα και προς όσους τους είχαν υποστηρίξει, όπως οι ιππείς. Επιπλέον, οι βουλευτές, ενώπιον των οποίων «δοκιµάζεται» ο Μαντίθεος, ήταν δηµοκρατικοί, γιατί και εκείνοι «είχαν δοκιµασθεί» το προηγούµενο έτος και κατά τη δοκιµασία τους είχε αποδειχθεί ότι ήταν δηµοκράτες, και γι αυτό έγιναν βουλευτές. Εποµένως, και ο χρόνος εκφώνησης του λόγου και η δηµοκρατική σύνθεση της Βουλής υποχρέωσαν ακό- µη περισσότερο τον Μαντίθεο να δηλώσει την εύνοιά του στη δηµοκρατία. 8. Γιατί η πρόταση «καὶ εἴ τις πρός µε τυγχάνει ἀηδῶς [ἢ κακῶς] διακείµενος» αρχίζει µε το καὶ εἰ και όχι µε το εἰ καί; Η παραχωρητική πρόταση «καὶ εἴ τις πρός µε τυγχάνει ἀηδῶς [ἢ κακῶς] διακείµενος» εισάγεται µε το καὶ εἰ, γιατί δηλώνει κάτι το πιθανό, όπως αναφέρει και το

20 20 ΛΥΣΙΑ ΥΠΕΡ ΜΑΝΤΙΘΕΟΥ σχολικό βιβλίο στη σελ. 83. Με την ανωτέρω δηλαδή παραχωρητική πρόταση ο Μαντίθεος δηλώνει ότι υπάρχει πιθανότητα να φέρονται κάποιοι απέναντί του άσχηµα ή εχθρικά. Σηµειωτέον όµως ότι, επειδή ο Μαντίθεος την παραπάνω πρόταση την εκφέρει µε οριστική (τυγχάνει), θέλει να πει ότι αυτή η πιθανότητα είναι ενδεχόµενο να ισχύει. Εάν όµως η παραπάνω πρόταση εισαγόταν µε το εἰ καί (= «αν και», «µολονότι», «ενώ»), θα δήλωνε κάτι το πραγµατικό. Και ο Μαντίθεος δε θέλησε να εισαγάγει την παραπάνω πρόταση µε το εἰ καί, γιατί δεν ήθελε να δηλώσει ότι οπωσδήποτε ανάµεσα στους βουλευτές υπήρχαν κάποιοι που συνέβαινε να έχουν απέναντί του εχθρικά συναισθήµατα. Αυτό δηλαδή θέλησε να το παρουσιάσει ως κάτι το πιθανό, και όχι ως οπωσδήποτε πραγµατικό. ε θα ήταν για τον Μαντίθεο ευνοϊκό να τονίσει ότι ανάµεσα στους βουλευτές υπήρχαν κάποιοι που οπωσδήποτε τον εχθρεύονταν. 9. Να περιγράψετε το ήθος του Μαντιθέου και των κατηγόρων του, όπως αυτό διαγράφεται στο προοίµιο. α. Ήθος Μαντιθέου: Ο Μαντίθεος στο προοίµιο: i. εµφανίζεται µε πνευµατικές και ψυχολογικές ικανότητες, χάρη στις οποίες γνωρίζει τα ταπεινά κίνητρα των κατηγόρων του ii. δεν αισθάνεται κακία και έχθρα προς τους κατηγόρους του. Αντίθετα, σχεδόν τους θεωρεί ευεργέτες, γιατί του δίνουν την ευκαιρία να µιλήσει δηµόσια για τις πράξεις της ζωής του, και µάλιστα θα τους ευγνωµονούσε, αν δεν ήταν µοχθηροί και κακοί iii. διακρίνεται για τη µεγάλη αυτοπεποίθησή του: «ἐγὼ οὕτω σφόδρα ἐµαυτῷ πιστεύω» ( 2), που υποβάλλει την ιδέα ότι τελικά θα δικαιωθεί iv. επειδή έχει µεγάλη αυτοπεποίθηση, αισιοδοξεί ότι, ακόµη και αν κάποιοι τον αντιπαθούν, θα αναγνωρίσουν την ανωτερότητα του ήθους του v. είναι πατριώτης, µετέχοντας στους αγώνες για την πατρίδα του, και φίλος της δηµοκρατίας και, εποµένως, νοµιµόφρων vi. είναι συνετός και µετριοπαθής στον ιδιωτικό και τον δηµόσιο βίο του: «µετρίως βεβιωκώς» ( 3) vii. είναι βέβαιος ότι θα ανατρέψει το κατηγορητήριο: «ἀποδείξω ὡς... τῆς τότε πολιτείας» ( 3). Με τις ανωτέρω ιδιότητές του ο Μαντίθεος γίνεται συµπαθής και άξιος της προσοχής και της εύνοιας των ακροατών του. β. Ήθος κατηγόρων: Οι κατήγοροι παρουσιάζονται από τον Μαντίθεο ως µοχθηροί και κακοί, που δε διστάζουν να του κάνουν κακό µε οποιοδήποτε µέσο. Είναι τυφλοί συκοφάντες που αδυνατούν να προβλέψουν ότι οι συκο-

21 1η ΕΝΟΤΗΤΑ ( 1-3) 21 φαντίες τους θα αποδειχτούν και στην ουσία θα συντελέσουν στην ανάδειξη του ήθους του κατηγορουµένου. Είναι άξιοι να θεωρηθούν από τους βουλευτές κακοήθεις χείρους. Εποµένως, είναι αντιπαθείς, επικίνδυνοι και ανάξιοι εµπιστοσύνης. 10. Από πού συνάγεται ότι ο Μαντίθεος στο προοίµιο χαρακτηρίζεται από µεγάλη αυτοπεποίθηση; Ο Μαντίθεος στο προοίµιο χαρακτηρίζεται από µεγάλη αυτοπεποίθηση. Αυτό συνάγεται από τα ακόλουθα: α. από τη φράση ἐµαυτῷ πιστεύω, που δείχνει αυτοπεποίθηση, και τους δύο ποσοτικούς προσδιορισµούς οὕτω σφόδρα (= τόσο πολύ), που επιτείνουν το νόη- µα του πιστεύω ἐµαυτῷ ( 2) β. από την αισιοδοξία του ότι θα µεταστρέψει µε την απολογία του τη γνώµη και τα συναισθήµατα όσων τον εχθρεύονται: «ἐλπίζω... ἡγήσεσθαι» ( 2) γ. από τη χρησιµοποίηση του ρήµατος ἀξιῶ (= έχω την αξίωση), που δείχνει υπερβολική αυτοπεποίθηση και προκάλεσε άσχηµη εντύπωση. Όµως ο Μαντίθεος αίρει σχεδόν αυτή την άσχηµη εντύπωση, θέτοντας την αξίωσή του υπό την προϋπόθεση «ἐὰν µὲν τοῦτο... µετέχειν ὑµῖν» και στρέφοντάς την εις βάρος του: «µηδέν πώ µοι πλέον εἶναι» (= να µην έχω ακόµη κανένα κέρδος) ( 3) δ. από τη δήλωσή του ότι, έστω και υπό προϋποθέσεις, θα εξέφραζε την ευγνω- µοσύνη του προς τους κατηγόρους του, γιατί του δίνουν την ευκαιρία να αποκοµίσει από τη δίκη µέγιστα ἀγαθά, καθώς τον υποχρεώνουν να µιλήσει για τη ζωή του ε. από το γεγονός ότι ο Μαντίθεος πιστεύει πως θα αποδείξει ότι έχει πολεµήσει για την πατρίδα του µαζί µε τους βουλευτές, ότι είναι αφοσιωµένος στη δηµοκρατία και ότι έχει ζήσει µε µετριοπάθεια και σύνεση ( 3) στ. από την κατηγορηµατικότητα µε την οποία δηλώνει ότι θα ανασκευάσει το κατηγορητήριο: «πρῶτον δὲ ἀποδείξω ὡς... τῆς τότε πολιτείας» ( 3) ζ. από τη χρησιµοποίηση ρηµάτων και αντωνυµιών α προσώπου: πιστεύω, ἐλπίζω, ἀξιῶ, ἐπιδείξω, εἰµί, ἠνάγκασµαι, φαίνοµαι, δέοµαι, ἀποδείξω κτλ. / ἐγώ, ἐµοῦ, µοί, ἐµέ, µέ, ἐµαυτῷ. Έτσι προβάλλει συνεχώς τον εαυτό του, δείγµα και αυτό της αυτοπεποίθησής του. 11. Με βάση τον τρόπο µε τον οποίο παρουσιάζει τον εαυτό του ο Μαντίθεος στο προοίµιο, ποια εικόνα σχηµατίζετε γι αυτόν; Με βάση τον τρόπο µε τον οποίο παρουσιάζει τον εαυτό του ο Μαντίθεος στο προοίµιο, σχηµατίζουµε την ακόλουθη εικόνα γι αυτόν:

22 22 ΛΥΣΙΑ ΥΠΕΡ ΜΑΝΤΙΘΕΟΥ α. είναι άνθρωπος µε πνευµατικές και ψυχολογικές ικανότητες, χάρη στις οποίες γνωρίζει τα ταπεινά κίνητρα των κατηγόρων του β. δεν αισθάνεται κακία και έχθρα προς τους κατηγόρους του. Αντίθετα, σχεδόν τους θεωρεί ευεργέτες, γιατί του δίνουν την ευκαιρία να µιλήσει δη- µόσια για τις πράξεις της ζωής του, και µάλιστα θα τους ευγνωµονούσε, αν δεν ήταν µοχθηροί και κακοί γ. διακρίνεται για τη µεγάλη αυτοπεποίθησή του: «ἐγὼ οὕτω σφόδρα ἐµαυτῷ πιστεύω» ( 2), που υποβάλλει την ιδέα ότι τελικά θα δικαιωθεί δ. επειδή έχει µεγάλη αυτοπεποίθηση, αισιοδοξεί ότι, ακόµη και αν κάποιοι τον αντιπαθούν, θα αναγνωρίσουν την ανωτερότητα του ήθους του ε. είναι πατριώτης, µετέχοντας στους αγώνες για την πατρίδα του, και φίλος της δηµοκρατίας και, εποµένως, νοµιµόφρων στ. είναι συνετός και µετριοπαθής στον ιδιωτικό και τον δηµόσιο βίο του: «µετρίως βεβιωκώς» ( 3) ζ. είναι βέβαιος ότι θα ανατρέψει το κατηγορητήριο: «πρῶτον δὲ ἀποδείξω ὡς... τῆς τότε πολιτείας» ( 3). Με τις ανωτέρω ιδιότητές του ο Μαντίθεος γίνεται συµπαθής και άξιος της προσοχής και της εύνοιας των ακροατών του. 12. Ποια στοιχεία δείχνουν ότι το κείµενο αυτό είναι προοίµιο δικανικού λόγου, και µάλιστα για υπόθεση δοκιµασίας; α. Το ότι το κείµενο αυτό είναι προοίµιο δικανικού λόγου το αποδεικνύουν τα παρακάτω στοιχεία του, που υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα προοίµια των δικανικών λόγων: i. Στην πρώτη κιόλας παράγραφο εντοπίζουµε τους διαδίκους, τον κατηγορούµενο, που είναι ο οµιλητής, και τους αντιπάλους του, που είναι οι κατήγοροί του. ii. Ο κατηγορούµενος σκιαγραφεί σε γενικές γραµµές το ήθος του και το ήθος των κατηγόρων του, για να προϊδεάσει τους δικαστές από την αρχή ότι είναι θύµα αδίστακτων συκοφαντών (εύνοια, πρόσεξη). iii. Ο κατηγορούµενος αναφέρει το κατηγορητήριο και δηλώνει πως θα αποδείξει ότι είναι ανυπόστατο: «πρῶτον δὲ ἀποδείξω ὡς... τῆς τότε πολιτείας» ( 3). Με αυτή τη δήλωση γνωστοποιεί ο κατηγορούµενος τον σκοπό της αγόρευσής του (ευµάθεια), και αυτός ο σκοπός δηλώνεται στο προοίµιο, κατά τον Αριστοτέλη. iv. Ο κατηγορούµενος υποβάλλει παράκληση προς τους βουλευτές να τον δικαιώσουν και να θεωρούν τους κατηγόρους του κακούς ανθρώπους: «δέο- µαι ὑµῶν... χείρους εἶναι» ( 3) (εύνοια). v. Τους τρεις στόχους του προοιµίου (εύνοια, πρόσεξη, ευµάθεια) προσπα-

23 1η ΕΝΟΤΗΤΑ ( 1-3) 23 θεί να τους επιτύχει ο κατηγορούµενος σε αυτό το κείµενο, απόδειξη και αυτό προοιµίου δικανικού λόγου. β. Το προοίµιο αυτό αφορά υπόθεση δοκιµασίας. Το ότι ο Μαντίθεος «δοκιµάζεται» καταφαίνεται στο τµήµα «δέοµαι ὑµῶν ἐµὲ µὲν δοκιµάζειν...» ( 3) και από το γεγονός ότι ο οµιλητής δηλώνει ότι θα λογοδοτήσει για όλη τη ζωή του, «εἰς ἔλεγχον τῶν... βεβιωµένων καταστῆναι», όπως επέβαλλε και ο θεσµός της δοκιµασίας, σύµφωνα µε τον οποίο ο δοκιµαζόµενος ήταν δίκαιο να αναφερθεί σε όλο τον βίο του, όπως θα δηλώσει ο Μαντίθεος στην 9: «ἐν δὲ ταῖς δοκιµασίαις δίκαιον εἶναι παντὸς τοῦ βίου λόγον διδόναι». 13. Να εντοπίσετε στο προοίµιο τα ρητορικά πάθη. Ο Μαντίθεος στο προοίµιο προσπαθεί να διεγείρει στις ψυχές των βουλευτών τα ακόλουθα ρητορικά πάθη (συναισθήµατα): α. Ο ρ γ ή και αγανάκτηση προς τους κατηγόρους του, καθώς τους χαρακτηρίζει αδίστακτους κακοήθεις και συκοφάντες. β. Έ κ π λ η ξ η µε τα απροσδόκητα σχήµατα της 1 και την υπερβολική αυτοπεποίθησή του που είναι διάχυτη σε όλο το προοίµιο και που ο Μαντίθεος την αισθητοποιεί µε την πρόταση «ἐγὼ γὰρ οὕτω σφόδρα ἐµαυτῷ πιστεύω» ( 2) και µε τα ρήµατα ἀξιῶ και ἀποδείξω της 3. γ. Ε ύ ν ο ι α προς το πρόσωπό του, καθώς παρουσιάζεται ως ανεξίκακος, γεµάτος αυτοπεποίθηση, βέβαιος για την αθωότητά του, πατριώτης, δηµοκράτης και κυρίως µετριοπαθής, κόσµιος, συνετός και θύµα αδίστακτων συκοφαντών. δ. Εκτίµηση και θαυµασµό για τις προαναφερθείσες αρετές του. ε. Ικανοποίηση, ευχαρίστηση και ευαρέσκεια, επειδή ο Μαντίθεος δήλωσε ότι οι βουλευτές έχουν λάβει µέρος στους αγώνες για την πατρίδα τους και, επιπλέον, επειδή έδειξε ότι τους σέβεται παρακαλώντας τους να εγκρίνουν την εκλογή του µόνο αν πληροί τις κατά νόµον προϋποθέσεις (πατριωτισµό, πίστη στη δηµοκρατία, µετριοπάθεια και σύνεση). Με την πρόκληση των ανωτέρω συναισθηµάτων αποβλέπει ο Μαντίθεος στο να προϊδεάσει τους βουλευτές υπέρ του εαυτού του και να τους κάνει να αµφιβάλλουν για την αξιοπιστία των κατηγόρων. 14. Σε ποια σηµεία του κειµένου φαίνεται η προσπάθεια του Λυσία να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα του Μαντιθέου; Η προσπάθεια του Λυσία να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα του Μαντιθέου φαίνεται στα ακόλουθα σηµεία του κειµένου: α. Στην πρόταση «πολλὴν ἄν... ταύτης τῆς κατηγορίας» ( 1) σκιαγραφεί ο ρήτορας τον Μαντίθεο ως ανώτερο άνθρωπο, απαλλαγµένο από κακία και εκ-

24 24 ΛΥΣΙΑ ΥΠΕΡ ΜΑΝΤΙΘΕΟΥ δικητικότητα, και πρόθυµο να εκφράσει και ευγνωµοσύνη προς τους κατηγόρους του, αν δεν ήταν αδίστακτοι κακοήθεις. β. Στην ηµιπερίοδο «ἡγοῦµαι γὰρ... καταστῆναι» εµφανίζεται από τον λογογράφο όχι µόνο να µη φοβάται το κατηγορητήριο, αλλά και να πιστεύει ότι θα αποκοµίσει µέγιστα ἀγαθά, επειδή οι κατήγοροι τον υποχρεώνουν να λογοδοτήσει για όλη τη ζωή του. γ. Στην 2, «ἐγὼ γάρ... ἡγήσεσθαι», ο Λυσίας παρουσιάζει τον Μαντίθεο µε υπερβολική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία ότι θα µεταστρέψει τα εις βάρος του συναισθήµατα ακόµη και των εχθρών του. δ. Με τους δύο υποθετικούς συλλογισµούς που περιέχονται στην πρώτη περίοδο της 3, «ἀξιῶ δέ... χείρους εἶναι», παρουσιάζεται ο Μαντίθεος ως συναγωνιστής των βουλευτών υπέρ της πατρίδας τους, αφοσιωµένος στη δηµοκρατία και µετριοπαθής και συνετός στον ιδιωτικό και τον δηµόσιο βίο του. ε. Στο τµήµα «δέοµαι ὑµῶν ἐµὲ µὲν δοκιµάζειν» εξαίρεται ο σεβασµός του Μαντιθέου προς τους βουλευτές. στ. Το ρήµα ἀποδείξω ( 3) δείχνει την αποφασιστικότητα και τη βεβαιότητα του Μαντιθέου ότι θα ανατρέψει το κατηγορητήριο. Με τα ανωτέρω σηµεία ο Λυσίας σκοπεύει να αναδείξει το ήθος του Μαντιθέου, γιατί ως έµπειρος λογογράφος γνωρίζει ότι ο οµιλητής µε το ήθος του κυρίως πείθει τους ακροατές. (Αυτό το τονίζει µε κάποια υπερβολή και ο ποιητής Μένανδρος: «τρόπος ἔσθ ὁ πείθων τοῦ λέγοντος, οὐ λόγος» [= το ήθος του ρήτορα πείθει, όχι η ρητορεία του].) 15. Στοιχείο του προοιµίου ενός ρητορικού λόγου είναι η ευµάθεια. Πώς πραγµατώνεται στο συγκεκριµένο προοίµιο; Ο Μαντίθεος πραγµατώνει στο προοίµιο την ευµάθεια (= κατατοπισµό των ακροατών) και αυτό αποδεικνύεται από το ότι ο οµιλητής ενηµερώνει τους βουλευτές για: α. το κίνητρο των κατηγόρων: «τοῖς κατηγόροις βουλοµένοις... κακῶς ἐµὲ ποιεῖν» ( 1) β. το περιεχόµενο του κατηγορητηρίου και την προσκόµιση αποδείξεων για την ανατροπή του αµέσως µετά το προοίµιο: «πρῶτον δὲ ἀποδείξω... τῆς τότε πολιτείας» ( 3) γ. τις προϋποθέσεις που θεωρεί απαραίτητες για την επικύρωση της εκλογής του ως βουλευτή: «ἀξιῶ... χείρους εἶναι» ( 3), καθώς και ποια θεωρεί ότι έχει τη µεγαλύτερη αξία και ότι πρέπει, οπωσδήποτε, να την πληροί για την έγκριση της εκλογής του: «µετρίως βεβιωκώς» ( 3) δ. την υποχρέωσή του να λογοδοτήσει για τις πράξεις της ζωής του, επειδή τον κατηγορούν αδίστακτοι συκοφάντες, και το ότι αφηγούµενος τη ζωή του θα αποκοµίσει µέγιστα ἀγαθά: «ἡγοῦµαι... καταστῆναι» ( 1)

25 1η ΕΝΟΤΗΤΑ ( 1-3) 25 ε. την προσδοκία του ότι θα µεταστρέψει τις δυσµενείς εις βάρος του εντυπώσεις ακόµη και των εχθρών του: «ἐλπίζω... ἡγήσεσθαι» ( 2). Την ευµάθεια ο Μαντίθεος την πραγµατώνει χρησιµοποιώντας και το ανάλογο προς τούτο ύφος: α. Λόγο µικροπερίοδο, σαφή και κατανοητό. β. Απλές λέξεις του καθηµερινού λόγου, απολύτως κατανοητές. γ. Κατάλληλα σχήµατα λόγου (υπερβατά, απροσδόκητα, παρηχήσεις, αντιθέσεις κτλ.) µε τα οποία προβάλλεται εµφαντικά το περιεχόµενο του λόγου, προσελκύεται η προσοχή των ακροατών, ενώ ο κατατοπισµός που επιχειρεί ο οµιλητής εντυπώνεται βαθιά στη σκέψη των ακροατών. 16. Τι επιδιώκει ο Μαντίθεος να επιτύχει µε το χωρίο: «ἐγὼ γὰρ οὕτω σφόδρα ἐµαυτῷ πιστεύω, ὥστ ἐλπίζω καὶ εἴ τις πρός µε τυγχάνει ἀηδῶς [ἢ κακῶς] διακείµενος, ἐπειδὰν ἐµοῦ λέγοντος ἀκούσῃ περὶ τῶν πεπραγµένων, µεταµελήσειν αὐτῷ καὶ πολὺ βελτίω µε εἰς τὸν λοιπὸν χρόνον ἡγήσεσθαι»; Ο Μαντίθεος µε το ανωτέρω χωρίο επιδιώκει να προϊδεάσει θετικά υπέρ του εαυτού του τους βουλευτές και να προκαλέσει σ αυτούς εύλογο ενδιαφέρον για όσα πρόκειται στη συνέχεια να εκθέσει. Αυτά προσπαθεί να τα επιτύχει: α. εκφράζοντας απροσδόκητα υπερβολική αυτοπεποίθηση, που σύµφωνα µε ορισµένους πανεπιστηµιακούς καθηγητές εγγίζει τα όρια του εγωισµού ενός καλώς όµως εννοούµενου εγωισµού που προέρχεται κυρίως από τους αγώνες του υπέρ της πατρίδας, που όταν θα τους αφηγηθεί, θα πείσει τους βουλευτές ότι κοσµείται από πολλές αρετές: ηρωισµό, αυταπάρνηση, θάρρος, αφοβία, περιφρόνηση του κινδύνου, κοινωνική ευαισθησία και άλλες β. εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα µεταστρέψει την εις βάρος του δυσµενή εντύπωση ακόµα και των εχθρών του. Έτσι υποβάλλει στους ακροατές την ιδέα ότι είναι αθώος και γι αυτό δεν ανησυχεί για το αποτέλεσµα της δοκιµασίας. Δ Πρόσθετες ερμηνευτικές ερωτήσεις Αν ο Μαντίθεος αποδείξει ότι µετρίως βεβίωκε στον ιδιωτικό και στον δηµόσιο βίο του, είναι αυτό αρκετό για να πείσει τους βουλευτές να επικυρώσουν την εκλογή του ως βουλευτή; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. Η απάντηση στο παραπάνω ερώτηµα είναι καταφατική, γιατί µε την προαναφερθείσα απόδειξη οπωσδήποτε θα πεισθούν οι βουλευτές ότι ο Μαντίθεος: α. είναι συνετός (σώφρων), µετριοπαθής, κόσµιος, έντιµος, δίκαιος, ευσεβής

26 26 ΛΥΣΙΑ ΥΠΕΡ ΜΑΝΤΙΘΕΟΥ β. αποφεύγει τις ακρότητες ακολουθώντας το µέτρον ἄριστον και το µηδὲν ἄγαν, γνωµικά που αποτελούν τα θεµέλια της αρχαιοελληνικής ηθικής γ. είναι φίλος της δηµοκρατίας, γιατί η σύνεση και η µετριοπάθεια χαρακτηρίζουν τον δηµοκρατικό πολίτη, τον απαλλαγµένο από τα πάθη και την ὕβριν δ. ως άνθρωπος µε τις προαναφερθείσες αρετές ήταν αδύνατο να συνεργαστεί µε τους τριάκοντα και να τους στηρίζει, έστω και αν είχε υπηρετήσει ως ιππέας επί των τριάκοντα, οι οποίοι εξαιτίας της αφροσύνης και των παθών τους διέπραξαν κακουργήµατα εφαρµόζοντας πολιτική ακροτήτων. Άλλωστε πολλοί ενάρετοι πολίτες είχαν εκλεγεί βουλευτές, στρατηγοί και ίππαρχοι, παρόλο που ήταν ιππείς επί των τριάκοντα, όπως θα δηλώσει ο Μαντίθεος στην 8. Συµπεραίνουµε ότι ο Μαντίθεος µε το ανώτερο ήθος του θα έπειθε τους βουλευτές να τον δικαιώσουν, γιατί το ήθος του λέγοντος πείθει και όχι η ρητορεία του, όπως αναφέρει σε ένα απόσπασµα ο ποιητής Μένανδρος: «τρόπος ἔσθ ὁ πείθων τοῦ λέγοντος, οὐ λόγος». 2. Ποια συµπεράσµατα εξάγουµε για την πολιτική και κοινωνική ζωή των Αθηναίων από τη µελέτη του προοιµίου; Από τη µελέτη του προοιµίου εξάγουµε τα ακόλουθα συµπεράσµατα για την πολιτική και κοινωνική ζωή των Αθηναίων: α. Υπήρχε ο θεσµός της δοκιµασίας των αρχόντων. β. Υπήρχε η Βουλή των Πεντακοσίων, ενώπιον της οποίας ἐδοκιµάζοντο οι νεοεκλεγέντες άρχοντες. γ. Κάθε πολίτης είχε το δικαίωµα να καταγγείλει, ως αναξίους, υποψήφιους άρχοντες κατά τη δοκιµασία τους. Και αυτοί επίσης είχαν το δικαίωµα να αντικρούσουν τις κατηγορίες προκειµένου να θεωρηθούν άξιοι για το αξίωµα για το οποίο είχαν εκλεγεί. δ. Υπήρχε περίπτωση ο δοκιµαζόµενος να είναι θύµα κακοήθων κατηγόρων. ε. Υπήρχε περίπτωση ο δοκιµαζόµενος να εκφράσει την ευγνωµοσύνη του προς τον κατήγορο, αν αυτός ήταν έντιµος και ειλικρινής, γιατί έδινε την ευκαιρία στον δοκιµαζόµενο να µιλήσει δηµόσια για τη ζωή του. στ. Κατά τη δοκιµασία λαµβανόταν πολύ σοβαρά υπόψη ο πατριωτισµός, η πίστη στη δηµοκρατία, η σύνεση και η µετριοπάθεια του δοκιµαζοµένου. ζ. Γίνεται αναφορά στην εποχή των τριάκοντα τυράννων. η. Όσοι υπηρέτησαν ως ιππείς την εποχή των τριάκοντα ήταν υποστηρικτές των τυράννων και συνεργάστηκαν µε το καθεστώς τους, πολύ βαριές κατηγορίες. 3. Με ποια σηµασία χρησιµοποιεί στο κείµενο ο Μαντίθεος το ρήµα ἠνάγκασµαι; Το ἠνάγκασµαι ο οµιλητής το χρησιµοποιεί µε την έννοια ότι τη συµµετοχή του

27 1η ΕΝΟΤΗΤΑ ( 1-3) 27 στους αγώνες-κινδύνους για την υπεράσπιση της πατρίδας του την αισθάνεται ως εσωτερική επιταγή, ως χρέος που είναι σαρκωµένο µέσα στην ψυχή του και, οπωσδήποτε, πρέπει να το επιτελέσει. εν είναι σωστό να θεωρήσουµε ότι το ἠνάγκασµαι ο Μαντίθεος το αισθάνεται ως καταναγκασµό και ότι, συνεπώς, η συµµετοχή στους κινδύνους για το καλό της πατρίδας του είναι ακούσια και αποτέλεσµα καταναγκασµού. Εποµένως, ο Μαντίθεος µε το ἠνάγκασµαι υπογραµµίζει τον υψηλού επιπέδου πατριωτισµό του που τον αισθάνεται ως ηθικό χρέος. Αυτή είναι η µόνη ορθή ερµηνεία του ἠνάγκασµαι και κατά τον Ευάγγελο Αλεξίου (βλ. το υπ αριθµόν 1 µεταφραστικό σχόλιο στη σελ. 13). 4. Γιατί ο Μαντίθεος χρησιµοποιεί το ρήµα ἀναγκάζωσιν; Ο Μαντίθεος µε το ἀναγκάζωσιν επιδιώκει να πείσει τους βουλευτές ότι η αγόρευσή του ενώπιόν τους είναι αποτέλεσµα ανάγκης και υποχρέωσης να υπερασπιστεί τον εαυτό του µετά τις συκοφαντίες που χάλκευσαν εναντίον του οι κατήγοροί του. Εποµένως, αναγκάζεται να µιλήσει για τη ζωή του χωρίς να το θέλει και υπεύθυνοι γι αυτό είναι αποκλειστικά οι συκοφάντες κατήγοροί του. Έτσι επιδιώκει να προϊδεάσει τους βουλευτές και να τους προετοιµάσει ψυχολογικά ώστε να µη σχηµατίσουν άσχηµη εντύπωση γι αυτόν, καθώς θα αφηγηθεί µε υπερβολική αυτοπεποίθηση και µε κάποια έπαρση την ιδιωτική και τη δηµόσια ζωή του και, κυρίως, τα στρατιωτικά του ανδραγαθήµατα. 5. Ο Μαντίθεος στο προοίµιο προβάλλει σε µεγάλο βαθµό τον εαυτό του. Σε άλλα σηµεία του λόγου του παρουσιάζεται τόσο υπερβολικά φιλόδοξος, ώστε µπορεί να χαρακτηριστεί αλαζόνας, επηρµένος. Γιατί άραγε ο Λυσίας δεν αποκρύπτει αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Μαντιθέου; Ο Λυσίας δεν αποκρύπτει αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του πελάτη του για τους εξής λόγους: α. Επιδιώκει να υποβάλει στους βουλευτές την ιδέα ότι ο Μαντίθεος είναι ειλικρινής, αυθεντικός, αυθόρµητος, φυσικός και πηγαίος. β. Σκοπεύει να προσαρµόσει τον λόγο προς το ήθος του Μαντιθέου, για να πειστούν οι βουλευτές ότι εκφράζει µε τρόπο φυσικό και ανεπιτήδευτο τον εαυτό του και η απολογία του δεν είναι έργο κάποιου άλλου. γ. Πιστεύει ότι οι βουλευτές θα εκτιµήσουν την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα του πελάτη του, θα αγνοήσουν τις αδυναµίες του χαρακτήρα του, επειδή είναι νέος και, κυρίως, επειδή έχει πολλές αρετές και ως στρατιώτης και ως πολίτης, και τελικά θα τον θεωρήσουν αξιόπιστο.

Λυσία: Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία 1-3 ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Λυσία: Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία 1-3 ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Τράπεζα Θεμάτων Β Λυκείου Αρχαία Προσανατολισμού Διδαγμένο Κείμενο Λυσία: Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία 1-3 ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Με ποιον τρόπο ο Μαντίθεος προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου GI_V_AEGP_0_16787 Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Β. 1. Και έχω την αξίωση, κύριοι βουλευτές αν αποδείξω σε σας μόνο αυτό, ότι δηλαδή διάκειμαι φιλικά προς το παρόν πολίτευμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1o Λυσία, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία, 1-3

ΘΕΜΑ 1o Λυσία, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία, 1-3 ΘΕΜΑ 1o Λυσία, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία, 1-3 Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Εἰ μὴ συνῄδη ὦ βουλή τοῖς κατηγόροις βουλομένοις ἐκ παντὸς τρόπου κακῶς ἐμὲ ποιεῖν πολλὴν ἂν αὐτοῖς χάριν εἶχον ταύτης τς κατηγορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Β ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Β ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΝΩΣΤΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Γιατί εγώ τόσο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 2o Λυσία, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία, 1-3

ΘΕΜΑ 2o Λυσία, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία, 1-3 ΘΕΜΑ 2o Λυσία, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία, 1-3 Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Εἰ μὴ συνῄδη ὦ βουλή τοῖς κατηγόροις βουλομένοις ἐκ παντὸς τρόπου κακῶς ἐμὲ ποιεῖν πολλὴν ἂν αὐτοῖς χάριν εἶχον ταύτης τς κατηγορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 19 Ο Β. 1. Β. 2.

ΘΕΜΑ 19 Ο Β. 1. Β. 2. ΘΕΜΑ 19 Ο Β. 1. Και έχω την αξίωση, κύριοι βουλευτές αν αποδείξω σε σας μόνο αυτό, ότι δηλαδή διάκειμαι φιλικά προς το παρόν πολίτευμα και ότι έχω αναγκαστεί να συμμετέχω με σας στους ίδιους κινδύνους,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ. Σελίδα 1

ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ. Σελίδα 1 ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ 2014-2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΑΝΘ ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ: ΘΕΜΑ 162ον (17691) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11/12/14 ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ 1. Φ.Β. Σελ. 86 Ήδη όμως, κύριοι βουλευτές...για τα συμφέροντα

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου GI_V_AEGP_0_17104 Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Β. 1. Επιπλέον, κύριοι βουλευτές, αν βέβαια υπηρέτησα στο ιππικό δε θα το αρνιόμουν σαν να είχα κάνει κάτι φοβερό, αλλά θα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΒΟΥΛΗΙ ΜΑΝΤΙΘΕΩΙ ΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΩΙ ΑΠΟΛΟΓΙΑ. Προοίµιο

ΕΝ ΒΟΥΛΗΙ ΜΑΝΤΙΘΕΩΙ ΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΩΙ ΑΠΟΛΟΓΙΑ. Προοίµιο ΕΝ ΒΟΥΛΗΙ ΜΑΝΤΙΘΕΩΙ ΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΩΙ ΑΠΟΛΟΓΙΑ Προοίµιο 1 3 1. Ερµηνευτικές ερωτήσεις 1.1. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου (ανάπτυξης και σύντοµης απάντησης) 1. χάριν εἶχον: Ποια εντύπωση επιθυµεί να δηµιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Λυσία, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία, 1-3

Λυσία, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία, 1-3 Λυσία, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία, 1-3 ΘΕΜΑ 1o -20ο α) συνῄδη, βουλομένοις, ποιεῖν, εἶχον, ἡγοῦμαι: Να γράψετε μία ομόρριζη λέξη, απλή ή σύνθετη, της αρχαίας ή της νέας ελληνικής γλώσσας για

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου GI_V_AEGP_0_17096 Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Β. 1. Κανείς λοιπόν δε θα μπορούσε να αποδείξει ούτε ότι εγώ περιλήφθηκα στους καταλόγους από τους φυλάρχους ούτε ότι παραπέμφθηκα

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Όλγα Παΐζη, Φιλόλογος, ΜΕd users.sch.gr/olpaizi

Επιμέλεια: Όλγα Παΐζη, Φιλόλογος, ΜΕd users.sch.gr/olpaizi Επιμέλεια: Όλγα Παΐζη, Φιλόλογος, ΜΕd users.sch.gr/olpaizi Προοίμιο (1-3) Μετάφραση (1)Κύριοι βουλευτές, αν δε γνώριζα καλά ότι οι κατήγοροι θέλουν να με βλάψουν με κάθε τρόπο, θα τους χρωστούσα μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ / Β - Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Μαρία Γκυρτή ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. Λυσίου Ὑπὲρ Μαντιθέου ( 2-4)

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ / Β - Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Μαρία Γκυρτή ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. Λυσίου Ὑπὲρ Μαντιθέου ( 2-4) ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ / Β - Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 21/10/2018 Μαρία Γκυρτή ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Λυσίου Ὑπὲρ Μαντιθέου ( 2-4) Α. Από το κείμενο που σας δίνεται να μεταφράσετε

Διαβάστε περισσότερα

Λυσίου Ὑπὲρ Μαντιθέου

Λυσίου Ὑπὲρ Μαντιθέου Λυσίου Ὑπὲρ Μαντιθέου 25 26 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Το πρόγραµµα της Β Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης για τα Αρχαία Ελληνικά, όπως καταρτίστηκε από το Π.Ι., προτάσσει τη διδασκαλία του απολογητικού λόγου του

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj Λυσίου, «Ἐν βoυλῇ Μαντιθέῳ klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz δoκιµαζoµένῳ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ. Κείµενο διδαγµένο από το πρωτότυπο Λυσίου Ὑπὲρ Μαντιθέου, 1-3

ΘΕΜΑΤΑ. Κείµενο διδαγµένο από το πρωτότυπο Λυσίου Ὑπὲρ Μαντιθέου, 1-3 ΘΕΜΑΤΑ Κείµενο διδαγµένο από το πρωτότυπο Λυσίου Ὑπὲρ Μαντιθέου, 1-3 1 Εἰ µὴ συνῄδη, ὦ βουλή, τοῖς κατηγόροις βουλοµένοις ἐκ παντὸς τρόπου κακῶς ἐµὲ ποιεῖν, πολλὴν ἂν αὐτοῖς χάριν εἶχον ταύτης τῆς κατηγορίας

Διαβάστε περισσότερα

Λυσίου Κατὰ Φίλωνος οκιµ ασίας

Λυσίου Κατὰ Φίλωνος οκιµ ασίας Λυσίου Κατὰ Φίλωνος οκιµ ασίας 26 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Το πρόγραµµα της Β Ενιαίου Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραµµατεία, όπως αυτό ορίστηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΠ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ÑÏÌÂÏÓ. Μετάφραση Αγνώστου

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΠ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ÑÏÌÂÏÓ. Μετάφραση Αγνώστου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΓΠ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Μετάφραση Αγνώστου Πρώτα, αφενός, εάν θέλεις να καταλάβεις την αρετή του άνδρα, είναι εύκολο (να καταλάβεις αυτό), ότι δηλαδή αυτή είναι η αρετή του άνδρα, δηλαδή να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ 1. Να γράψετε ένα κείµενο, όπου θα αναφέρετε τα στοιχεία που συναγάγουµε για τη δοµή και τη λειτουργία της αθηναϊκής πολιτείας από τον «Ὑπὲρ Μαντιθέου» λόγο.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ελληνικά ομάδας προσανατολισμού

Αρχαία Ελληνικά ομάδας προσανατολισμού Αρχαία Ελληνικά ομάδας προσανατολισμού ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Β1. Έχω λοιπόν την αξίωση, κύριοι βουλευτές, να μην ωφεληθώ σε τίποτα περισσότερο, αν σας αποδείξω μόνο αυτό, ότι δηλαδή διάκειμαι ευνοϊκά προς

Διαβάστε περισσότερα

1. Ερµηνευτικές ερωτήσεις 1.1. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου (ανάπτυξης και σύντοµης απάντησης) 1. Τι θεωρεί «δίκαιον» ο ηµοσθένης στην 21; 2.

1. Ερµηνευτικές ερωτήσεις 1.1. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου (ανάπτυξης και σύντοµης απάντησης) 1. Τι θεωρεί «δίκαιον» ο ηµοσθένης στην 21; 2. 21-24 1. Ερµηνευτικές ερωτήσεις 1.1. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου (ανάπτυξης και σύντοµης απάντησης) 1. Τι θεωρεί «δίκαιον» ο ηµοσθένης στην 21; 2. α) Με ποιο επιχείρηµα προσπαθεί ο ηµοσθένης να πείσει τους

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου GI_V_AEGP_0_17111 Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Β. 1. Επιπλέον, κύριοι βουλευτές, αν βέβαια υπηρέτησα στο ιππικό δε θα το αρνιόμουν σαν να είχα κάνει κάτι φοβερό, αλλά θα

Διαβάστε περισσότερα

Λυσίας υπέρ Μαντιθέου ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Λυσίας υπέρ Μαντιθέου ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Λυσίας υπέρ Μαντιθέου ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΟΙΜΙΟ 1-3 Ο Μαντίθεος ξεκινά την απολογία του με μια πρωτότυπη και εντυπωσιακή έκφραση. Ευγνωμονεί τους κατηγόρους του προκαλώντας την προσοχή και το ενδιαφέρον του

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γεωργία Τσιφτελίδου Αναστασία Τουλούπη ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες διδασκαλίας και αξιολόγησης Θέση υπογραφής δικαιούχων δικαιωμάτων πνευματικής

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Αρματάς Γιώργος Σγουρός

Ανδρέας Αρματάς Γιώργος Σγουρός Ανδρέας Αρματάς Γιώργος Σγουρός Στην Ελευθερία, που ήρθε από το πουθενά και μας πήρε τα μυαλά Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου GI_V_AEGP_0_16792 Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Β. 1. Ο πατέρας μου λοιπόν πριν από την καταστροφή μας στον Ελλήσποντο, μας έστειλε (εμένα και τον αδερφό μου)στο Σάτυρο το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 2004

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 2004 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 2004 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Κείµενο διδαγµένο από το πρωτότυπο, 19-21 Α. Από το κείµενο που σας δίνεται να µεταφράσετε στο τετράδιό σας το τµήµα: Β. Να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 Ο Β. 1. Β. 2. Β. 3.

ΘΕΜΑ 1 Ο Β. 1. Β. 2. Β. 3. ΘΕΜΑ 1 Ο Β. 1. Εάν δεν γνώριζα καλά, κύριοι βουλευτές, ότι οι κατήγοροι θέλουν να με βλάψουν με κάθε τρόπο θα τους χρωστούσα μεγάλη ευγνωμοσύνη γι αυτήν την κατηγορία γιατί νομίζω ότι αυτοί είναι αίτιοι

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου GI_V_AEGP_0_17139 Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Β. 1. Έτσι μοιράστηκα με τον αδερφό μου (την πατρική περιουσία) ώστε να παραδέχεται εκείνος ότι πήρε μεγαλύτερο μέρος συγκριτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κείµενο διδαγµένο από το πρωτότυπο, 19-21

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κείµενο διδαγµένο από το πρωτότυπο, 19-21 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 2004 Κείµενο διδαγµένο από το πρωτότυπο, 19-21 Α. Από το κείµενο που σας δίνεται να µεταφράσετε στο τετράδιό σας το τµήµα: Εγώ βέβαια κατ αρχάς

Διαβάστε περισσότερα

ηµοσθένης Ὑπὲρ τῆς Ῥοδίων Ἐλευθερίας

ηµοσθένης Ὑπὲρ τῆς Ῥοδίων Ἐλευθερίας ηµοσθένης Ὑπὲρ τῆς Ῥοδίων Ἐλευθερίας 75 76 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ο λόγος του ηµοσθένη «Ὑπὲρ τῆς Ῥοδίων ἐλευθερίας» είναι ένας έπαινος προς το δηµοκρατικό πολίτευµα και αντίστοιχα ένα «κατηγορώ» κατά του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Κ. Αδάµου. Τα Μαθηµατικά µου. Για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

Σοφία Κ. Αδάµου. Τα Μαθηµατικά µου. Για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας Σοφία Κ. Αδάµου Τα Μαθηµατικά µου Για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας 1 Θέση υπογραφής δικαιούχου δικαιωµάτων πνευµατικής ιδιοκτησίας, εφόσον η υπογραφή προβλέπεται από τη σύµβαση. Το παρόν έργο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Διδαγμένο κείμενο ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ, ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΡΟΔΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Διδαγμένο κείμενο ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ, ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΡΟΔΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Διδαγμένο κείμενο 17-18 ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ, ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΡΟΔΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Α. Εναντίον όμως των

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου GI_V_AEGP_0_17102 Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Β. 1. Επιπλέον, κύριοι βουλευτές, αν βέβαια υπηρέτησα στο ιππικό δε θα το αρνιόμουν σαν να είχα κάνει κάτι φοβερό, αλλά θα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΙΜΙΟ 1 3 Μετάφραση: Ερμηνευτικά σχόλια:

ΠΡΟΟΙΜΙΟ 1 3 Μετάφραση: Ερμηνευτικά σχόλια: ΠΡΟΟΙΜΙΟ 1 3 Μετάφραση: 1. Αν δεν ήξερα καλά, βουλευτές, ότι οι κατήγοροί μου θέλουν να με βλάψουν με κάθε τρόπο, θα τους χρωστούσα μεγάλη ευγνωμοσύνη γι αυτή την κατηγορία τους γιατί νομίζω ότι για όσους

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Προσανατολισμού

Αρχαία Προσανατολισμού Αρχαία Προσανατολισμού Τράπεζα Θεμάτων Β Λυκείου Διδαγμένο Κείμενο Λυσία: Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία Ερωτήσεις Εισαγωγής Ερωτήσεις ανάπτυξης και λεξιλογίου ανά ενότητα Ερωτήσεις Εισαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ 9 13 ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ 9 13 ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡ. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ 9 13 ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡ. 9 Δε γνωρίζω λοιπόν γιατί πρέπει να λέω περισσότερα για την ίδια την κατηγορία. μου φαίνεται άλλωστε, κύριοι βουλευτές, ότι στους άλλους δικαστικούς αγώνες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΜΠΙΠ ΝΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΜΠΙΠ ΝΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ! ΔΩΡΑ ΔΟΡΙΖΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΜΠΙΠ ΝΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ! Εικονογράφηση Δανάη Κηλαηδόνη Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Διδαγμένο κείμενο Α1. Εναντίον βέβαια, των δημοκρατικών πόλεων (πολεμάτε) ή για ιδιωτικές

Διαβάστε περισσότερα

9. δουλείαν ( 19): Τι θεωρεί «δουλείαν» στο κείµενο ο ηµοσθένης; Είναι εύστοχος ο χαρακτηρισµός του; Να απαντήσετε τεκµηριωµένα.

9. δουλείαν ( 19): Τι θεωρεί «δουλείαν» στο κείµενο ο ηµοσθένης; Είναι εύστοχος ο χαρακτηρισµός του; Να απαντήσετε τεκµηριωµένα. 17-20 1. Ερµηνευτικές ερωτήσεις 1.1. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου (ανάπτυξης και σύντοµης απάντησης) 1. Στο απόσπασµα του κειµένου: πρὸς µὲν γὰρ ἐλευθέρους εὖνοι γένοιντ ἂν ( 18) να εντοπίσετε τις λέξεις και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ Για τον Αριστοτέλη, όλες οι ενέργειες των ανθρώπων γίνονται για κάποιο τέλος, δηλαδή για κάποιο σκοπό που είναι ο ανώτερος όλων των αγαθών, την ευδαιμονία. Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

1

1 1 2 Φίλε μαθητή, Το βιβλίο αυτό, που κρατάς στα χέρια σου προέκυψε τελικά μέσα από την εμπειρία και διδακτική διαδικασία πολλών χρόνων στον Εκπαιδευτικό Όμιλο Άλφα. Είναι το αποτέλεσμα συγγραφής πολλών

Διαβάστε περισσότερα

Λυσίου, Ὑπέρ Μαντιθέου, Διήγηση Απόδειξη, 4-8

Λυσίου, Ὑπέρ Μαντιθέου, Διήγηση Απόδειξη, 4-8 Λυσίου, Ὑπέρ Μαντιθέου, Διήγηση Απόδειξη, 4-8 ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ 1. Η επιχειρηµατολογία του Μαντιθέου στηρίζεται στα γεγονότα που συνδέονται µε τη ζωή του, αλλά και στη λογική. Ποια

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου GI_V_AEGP_0_17620 Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Β. 1. Και ύστερα από λίγες ημέρες μετά από αυτά όταν είχαν καταληφθεί οχυρές θέσεις στην Κόρινθο, ώστε να μην μπορούν οι εχθροί

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοφώντος Κύρου Παιδεία 3, 2, 12

Ξενοφώντος Κύρου Παιδεία 3, 2, 12 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Αρχαία (άγνωστο) Θεωρητική Β Λυκείου 1 ο τετράμηνο Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Ξενοφώντος Κύρου Παιδεία 3, 2, 12 Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1) Να μεταφραστεί στη Νέα Ελληνική το παραπάνω κείμενο. (20 μονάδες)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΑΦΗΓΗΣΗ A993 Kotoula films.indd 3 11/5/2017 5:35:54 µµ

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΑΦΗΓΗΣΗ A993 Kotoula films.indd 3 11/5/2017 5:35:54 µµ Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΑΦΗΓΗΣΗ Δ Η Μ Η Τ ΡΑ Κ ΩΤΟΥΛ Α η επίμονη αφήγηση ΠΟΙΉΜΑΤΑ 2004-2014 Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στα Αρχαία Ελληνικά ΤΠΕΡ ΜΑΝΣΙΘΕΟΤ

Εργασία στα Αρχαία Ελληνικά ΤΠΕΡ ΜΑΝΣΙΘΕΟΤ 2 ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών Εργασία στα Αρχαία Ελληνικά ΤΠΕΡ ΜΑΝΣΙΘΕΟΤ Γεωργιάννα κανδάλου χολ. Έτος:2010-2011 1 Εάν ήσαστε Βουλευτής κριτής, θα επικυρώνατε ή όχι την εκλογή του Μαντίθεου στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ FRANCO VOLPI ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΜΥΡΤΩ ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ FRANCO VOLPI ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΜΥΡΤΩ ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ FRANCO VOLPI ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΜΥΡΤΩ ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου GI_V_AEGP_0_17129 Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Β. 1. Όσον αφορά την ίδια την κατηγορία δεν ξέρω για ποιο λόγο πρέπει να πω περισσότερα όμως νομίζω, κύριοι βουλευτές, ότι

Διαβάστε περισσότερα

1β. διαβεβλημένοις,καταστηναι,επειδάν, διακείμενος, μεταμελήσειν: να αναλυθούν στα συνθετικά τους.

1β. διαβεβλημένοις,καταστηναι,επειδάν, διακείμενος, μεταμελήσειν: να αναλυθούν στα συνθετικά τους. ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΝΤΙΘΕΟΣ, ΛΥΣΙΑ 1-3 ΠΡΟΟΙΜΙΟ 1α. συνήδη,βουλομένοις, ποιειν,ειχον,ηγουμαι:να γραφεί από 1 ομόρριζη απλή ή σύνθετη στα αρχαία ή στα νέα. 1β. διαβεβλημένοις,καταστηναι,επειδάν, διακείμενος,

Διαβάστε περισσότερα

ηµοσθένους Ὑπὲρ Μεγαλοπολιτῶν

ηµοσθένους Ὑπὲρ Μεγαλοπολιτῶν ηµοσθένους Ὑπὲρ Μεγαλοπολιτῶν 70 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Στο Πρόγραµµα της Β Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης για τα Αρχαία Ελληνικά, όπως καταρτίστηκε από το Π.Ι., προβλέπεται και η διδασκαλία του λόγου του

Διαβάστε περισσότερα

Ποιητικές καταθέσεις ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. ποιήματα. CaptainBook.gr

Ποιητικές καταθέσεις ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. ποιήματα. CaptainBook.gr Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α Κείμενο Ἀκούσας ταῦτα ὁ Θηραμένης, ἀνεπήδησεν ἐπί τήν ἑστίαν καί εἶπεν: «Ἐγώ δ ἔφη, ὦ ἄνδρες, ἱκευεύω τά πάντων ἐννομώτατα, μή ἐπί Κριτίᾳ εἶναι ἐξαλείφειν

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Β Γυμνασίου

Μαθηματικά Β Γυμνασίου ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΝΑ ΗΣ Μαθηματικά Β Γυμνασίου Κριτήρια Αξιολόγησης Θέση υπογραφής δικαιούχου δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, εφόσον η υπογραφή προβλέπεται από τη σύμβαση. «Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 A ΦΑΣΗ. Ηµεροµηνία: Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 A ΦΑΣΗ. Ηµεροµηνία: Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: B ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ / ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Ηµεροµηνία: Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Ι ΑΓΜΕΝΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Β1. Και όµως είναι εύκολο σε όλους να κατανοήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 3.2 ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΉΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 2 «Δημοκρατία δε σημαίνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, δε σημαίνει την έλλειψη λογοκρισίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙΑ. Ο Γκάρης

ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙΑ. Ο Γκάρης ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙΑ Ο Γκάρης Γεννήθηκα στη Σάμο. Μεγάλωσα στον Πειραιά. Το πρώτο παραμύθι που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια είναι Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι του Αισώπου. Μου το είχε διαβάσει η γιαγιά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2017

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2017 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2017 Α1. Στις άλλες δηλαδή ικανότητες, όπως ακριβώς λες εσύ, αν κάποιος ισχυρίζεται ότι είναι ικανός αυλητής ή ικανός σε οποιαδήποτε άλλη τέχνη, στην οποία δεν είναι,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 81ο Λυσία, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία, 12-13

ΘΕΜΑ 81ο Λυσία, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία, 12-13 ΘΕΜΑ 8ο Λυσία, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία, 2-3. Να μεταφραστεί το τμήμα: Ἔτι δ ὦ βουλή οὐδεὶς κίνδυνον ἡγουμένους 2. Ποια είναι η σημασία της παθοποιίας του ρήτορα (ρητορικά πάθη), κατά την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ Ο. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΝΟΥ

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ Ο. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΝΟΥ Περίοδος ονομάζεται το κομμάτι του λόγου που αρχίζει και τελειώνει σε ισχυρό σημείο στίξης (τελεία, ερωτηματικό, θαυμαστικό). Όταν στην αρχή ή στο τέλος έχουμε άνω τελεία, μιλάμε τώρα πια για ημιπερίοδο.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗ: http //blgs.sch.gr/anianiuris ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Νιανιούρης Αντώνης (email: anianiuris@sch.gr) Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε Διηγούμαστε ή αφηγούμαστε ένα γεγονότος, πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Α. Nα μεταφράσετε το παραπάνω απόσπασμα που σας δίνεται. Ήδη όμως, κύριοι βουλευτές, κατάλαβα ότι κάποιοι δυσαρεστούνται με μένα και γι αυτά, επειδή δηλαδή, αν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΑΡΧΑΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 Σεπτεμβρίου 2017 ΑΡΧΑΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Απαντήσεις Θεμάτων Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων Ημερησίων & Εσπερινών Γενικών Λυκείων Α.1 Από αυτό ακριβώς γίνεται φανερό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Βασικέ Οδηγίε : ίνεται ιδιαίτερη σηµασία στην εισαγωγή στα ρητορικά κείµενα (Βιβλίο Ρητορικών Κειµένων Μαθητή, Βιβλίο εκπαιδευτικού). Σε κάθε περίοδο διδασκαλία θα πρέπει να γίνεται ανάγνωση ολόκληρη τη

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου

Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου Τράπεζα θεμάτων Αρχαία Κατεύθυνσης Β Λυκείου GI_V_AEGP_0_17138 Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Β. 1. Έτσι μοιράστηκα με τον αδερφό μου (την πατρική περιουσία) ώστε να παραδέχεται εκείνος ότι πήρε μεγαλύτερο μέρος συγκριτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Νοέμβριος 2013 Ονοματεπώνυμο: Λυσίου, Ὑπὲρ Μαντιθέου

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Νοέμβριος 2013 Ονοματεπώνυμο: Λυσίου, Ὑπὲρ Μαντιθέου 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Νοέμβριος 2013 Ονοματεπώνυμο: Λυσίου, Ὑπὲρ Μαντιθέου Α. Να μεταφράσετε στο τετράδιό σας τα παρακάτω αποσπάσματα. Απόσπασμα α. «Ἡγοῦμαι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1o Λυσία, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία, 1-3

ΘΕΜΑ 1o Λυσία, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία, 1-3 ΘΕΜΑ 1o Λυσία, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία, 1-3 Εἰ μὴ συνῄδη ὦ βουλή τοῖς κατηγόροις βουλομένοις ἐκ παντὸς τρόπου κακῶς ἐμὲ ποιεῖν πολλὴν ἂν αὐτοῖς χάριν εἶχον ταύτης τς κατηγορίας ἡγοῦμαι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κεφάλαιο 1 ο 1.1 ΆΝΘΡΩΠΟΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΝ 1/6 Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του πολιτικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. 9 Ιουνίου 2017 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. 9 Ιουνίου 2017 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 9 Ιουνίου 2017 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. Μετάφραση Στις άλλες, δηλαδή, ικανότητες, όπως ακριβώς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Κείµενο ιδαγµένο: ηµοσθένους, Υπέρ τῆς Ῥοδίων ἐλευθερίας, (18-20) 18 Ὥστ ἔγωγ οὐκ ἄν ὀκνήσαιµ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ Στις άλλες δηλαδή ικανότητες, καθώς ακριβώς εσύ λες, αν κάποιος

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ Στις άλλες δηλαδή ικανότητες, καθώς ακριβώς εσύ λες, αν κάποιος ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ 2017 Α. Μετάφραση Στις άλλες δηλαδή ικανότητες, καθώς ακριβώς εσύ λες, αν κάποιος διατείνεται ότι είναι ικανός αυλητής ή (ενν. ικανός) σε άλλη οποιαδήποτε τέχνη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Διδαγμένο κείμενο Α1. Αυτό είναι και το πιο φοβερό από όλα, ότι δηλαδή εκείνους που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο λόγος που ο Αριστοτέλης μελέτησε την έννοια της αρετής στα Ηθικά Νικομάχεια είναι γιατί αυτή αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την ευδαιμονία του ατόμου αλλά και ολόκληρης

Διαβάστε περισσότερα

Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ημερομηνία: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες

Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ημερομηνία: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΤΑΞΗ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ημερομηνία: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΚΕΙΜΕΝΟ 3 Ἀξιῶ δέ, ὦ βουλή, ἐὰν μὲν τοῦτο μόνον,ὑμῖν ἐπιδείξω,

Διαβάστε περισσότερα

16-18 Ενδεικτικοί διδακτικοί στόχοι 1. Ερµηνευτικές ερωτήσεις 1.1. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου (ανάπτυξης και σύντοµης απάντησης)

16-18 Ενδεικτικοί διδακτικοί στόχοι 1. Ερµηνευτικές ερωτήσεις 1.1. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου (ανάπτυξης και σύντοµης απάντησης) 16-18 Ενδεικτικοί διδακτικοί στόχοι Nα κατανοήσουν οι µαθητές την προσπάθεια του ηµοσθένη να πείσει τους Αθηναίους για τις πραγµατικές προθέσεις των Λακεδαιµονίων. Nα αξιολογήσουν τις προτάσεις των Λακεδαιµόνιων

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΚΕΙΜΕΝΟ

Ημερομηνία: Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: B ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ημερομηνία: Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Εἰ μὴ συνῄδη, ὦ βουλή, τοῖς κατηγόροις βουλομένοις ἐκ παντὸς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ~ 1 ~ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Α1. Γιατί, στις άλλες ικανότητες, όπως ακριβώς εσύ

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήριο smartclass.gr

Φροντιστήριο smartclass.gr Πανελλήνιες Εξετάσεις Ημερήσιων Γενικών Λυκείων Εξεταζόμενο Μάθημα: Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης Ενδεικτικές Απαντήσεις Θεμάτων Α.1. Επομένως, ούτε εκ φύσεως ούτε αντίθετα από τη φύση μας δημιουργούνται

Διαβάστε περισσότερα

Το αντικείμενο [τα βασικά]

Το αντικείμενο [τα βασικά] Το αντικείμενο [τα βασικά] Στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε με το αντικείμενο στα αρχαία ελληνικά. Παράλληλα θα δίνονται παραδείγματα και στα Νέα Ελληνικά (ΝΕ) Τι είναι το αντικείμενο; Αντικείμενο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. 1. Να αποδώσετε το παραπάνω κείμενο στη νέα ελληνική γλώσσα.

Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. 1. Να αποδώσετε το παραπάνω κείμενο στη νέα ελληνική γλώσσα. Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Να αποδώσετε το παραπάνω κείμενο στη νέα ελληνική γλώσσα. Για όλα όσα κάνουν οι άνθρωποι, το σώμα είναι χρήσιμο και σ όλες τις ανάγκες του σώματος είναι μεγάλο πλεονέκτημα το να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ 2014 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ Ο.Π. Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ: Θέμα 85 ο (19368) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/12/14 ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Καλακόνα Φωτεινή ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1) Βλ. Φ.Β. σελ. 50 και 55

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 61ο Λυσία, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία, 9-11

ΘΕΜΑ 61ο Λυσία, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία, 9-11 ΘΕΜΑ 61ο Λυσία, Ἐν βουλῇ Μαντιθέῳ δοκιμαζομένῳ ἀπολογία, 9-11 Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΡΤΥΡΙΑ Περὶ μὲν τοίνυν αὐτῆς τῆς αἰτίας οὐκ οἶδ ὅ τι δεῖ πλείω λέγειν δοκεῖ δέ μοι ὦ βουλή ἐν μὲν τοῖς ἄλλοις ἀγῶσι περὶ αὐτῶν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ι ΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: Α. Επειδή, όµως, η πόλη ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα

Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 35

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 35 ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 35 «Οἱ μὲν πολλοὶ ἐπαινοῦσι τὸν προσθέντα Ο Περικλής, όμως, διαφωνεί. τῷ νόμῳ τὸν λόγον τόνδε» Γιατί; 1. «ἐμοὶ δὲ ἀρκοῦν ἂν ἐδόκει εἶναι ἀνδρῶν ἀγαθῶν ἔργῳ γενομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Επομένως, ούτε εκ φύσεως, αλλά ούτε και αντίθετα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ 322Α - 323Α

ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ 322Α - 323Α ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Αµυραδάκη 20, Νίκαια (210-4903576) ΤΑΞΗ... Γ ΛΥΚΕΙΟΥ... ΜΑΘΗΜΑ...ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ... Α] ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΚΩΛΕΤΤΗ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΚΩΛΕΤΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) Ε Ν Δ Ε Ι Κ Τ Ι Κ Ε Σ Α Π

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο

Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο Η επιστολή ή το γράμμα είναι ένα είδος επικοινωνιακού λόγου, πολύ χρήσιμο για την κοινωνική μας ζωή. Υπάρχουν διάφορα είδη επιστολών. Μια επιστολή μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ

ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΤΑΞΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜ/ΜΟ: ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 ΚΑΘ/ΤΡΙΕΣ ΓΕΩΡΓΑ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑ ΑΘΗΝΑ ΒΑΘΜΟΣ: /100, /20 Α. ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Εἰ μὴ συνῄδη, ὦ βουλή, τοῖς

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Αρχαιομάθειας. Κείμενο. Κατάλογος φαινομένων. Περιεχόμενα. [Διδασκαλία - Εκπαίδευση] Ηλεκτρονικές Ασκήσεις

Εργαστήριο Αρχαιομάθειας. Κείμενο. Κατάλογος φαινομένων. Περιεχόμενα. [Διδασκαλία - Εκπαίδευση] Ηλεκτρονικές Ασκήσεις [Διδασκαλία - Εκπαίδευση] Εργαστήριο Αρχαιομάθειας Ηλεκτρονικές Ασκήσεις Κατάλογος φαινομένων Περιεχόμενα - Κείμενο - Γραμματική - Συντακτικό - Λεξιλογικά - Ερμηνευτικά - Μεταφραστικά Κείμενο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Παναγιώτης Δεμέστιχας Στέλλα Γκανέτσου

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Παναγιώτης Δεμέστιχας Στέλλα Γκανέτσου ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Παναγιώτης Δεμέστιχας Στέλλα Γκανέτσου ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Συγγραφείς: Παναγιώτης Δεμέστιχας, Στέλλα Γκανέτσου Υπεύθυνη Παραγωγής: Φωτεινή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγικά κείμενα 2. Βαθμοί επιθέτων και επιρρημάτων Η σύγκριση 3. Το β συνθετικό Λεξιλόγιο 4. Οργάνωση και συνοχή της περιγραφής και της αφήγησης 5. Δραστηριότητες παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ: Υπερείδης, Επιτάφιος, 23-26

ΚΕΙΜΕΝΟ: Υπερείδης, Επιτάφιος, 23-26 ΚΕΙΜΕΝΟ: Υπερείδης, Επιτάφιος, 23-26 Ο Επιτάφιος του Υπερείδη είναι ένας από τους έξι επιτάφιους της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Γράφτηκε και εκφωνήθηκε στις αρχές της άνοιξης του 322 π. Χ. Αφορά τους

Διαβάστε περισσότερα

πλούσιοι έδιδαν συνήθως προίκα 1 τάλαντο τάλαντον = 60 µναῖ, 1 µνᾶ = 100 δραχµαί, 1 δραχµή = 6 οβολοί ή 12 ἡµιωβόλια.

πλούσιοι έδιδαν συνήθως προίκα 1 τάλαντο τάλαντον = 60 µναῖ, 1 µνᾶ = 100 δραχµαί, 1 δραχµή = 6 οβολοί ή 12 ἡµιωβόλια. 9 13 1. Ερµηνευτικές ερωτήσεις 1.1. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου (ανάπτυξης και σύντοµης απάντησης) 1. Ποια είναι η θέση των 9 13 στη δοµή του ρητορικού λόγου; 2. Τι ήταν ο θεσµός της «δοκιµασίας» και ποιος

Διαβάστε περισσότερα

Καρακουλάκη Ειρήνη Κεϊβανίδου Όλγα Κουρπέτη Γεωργία

Καρακουλάκη Ειρήνη Κεϊβανίδου Όλγα Κουρπέτη Γεωργία Αρχαία Ελληνικά στη Μέση εκπαίδευση: Γνωστικό αντικείμενο και διδακτικές προσεγγίσεις Θέμα εργασίας: Τα τρία είδη του Ρητορικού λόγου στο Γυμνάσιο Καρακουλάκη Ειρήνη Κεϊβανίδου Όλγα Κουρπέτη Γεωργία «Ἔστιν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 04/05/2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Α. Από το κείμενο που σας δίνεται να μεταφράσετε το απόσπασμα:

Διαβάστε περισσότερα

Ελίζα. ή πώς ένα κορίτσι με τρεις φίλους και έναν παπαγάλο ναυλώνει ένα καράβι για να βρει τον καλό της

Ελίζα. ή πώς ένα κορίτσι με τρεις φίλους και έναν παπαγάλο ναυλώνει ένα καράβι για να βρει τον καλό της Ελίζα ή πώς ένα κορίτσι με τρεις φίλους και έναν παπαγάλο ναυλώνει ένα καράβι για να βρει τον καλό της Θέση υπογραφής δικαιούχου δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, εφόσον η υπογραφή προβλέπεται από τη

Διαβάστε περισσότερα

Γιακουμάκη Μαρία 8ο Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Γιακουμάκη Μαρία 8ο Ενιαίο Λύκειο Ηρακλείου ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1 ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Τεχνικές βιωματικής μάθησης και αξιοποίηση των ΤΠΕ στα Αρχαία Ελληνικά της Α Λυκείου (Ξενοφώντα Ελληνικά, Βιβλίο Β, Κεφ.1, παρ. 25-26 και Βιβλίο Β, Κεφ. 2, παρ.

Διαβάστε περισσότερα