Περιεχόμενα. Το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για να γίνει ο πολτός για το χαρτί του εντύπου αυτού προέρχεται από δάση και φυτείες Βιώσιμης Διαχείρισης.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περιεχόμενα. Το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για να γίνει ο πολτός για το χαρτί του εντύπου αυτού προέρχεται από δάση και φυτείες Βιώσιμης Διαχείρισης."

Transcript

1

2 Περιεχόμενα 1. Σχετικά με τον Απολογισμό 1 2. Μήνυμα Προέδρου Δ.Σ Η Εταιρική Υπευθυνότητα στην ΕΛΒΑΛ 4 4. Οικονομική Επίδραση 8 5. Περιβαλλοντική Επίδραση Κοινωνική Επίδραση Πίνακας Αντιστοίχισης Απαιτήσεων GRI 52 Το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για να γίνει ο πολτός για το χαρτί του εντύπου αυτού προέρχεται από δάση και φυτείες Βιώσιμης Διαχείρισης.

3 1. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ Η παρούσα έκδοση αποτελεί τον πρώτο Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΕΛΒΑΛ και καλύπτει τις δραστηριότητες της εταιρίας για το έτος Στόχος αυτής της έκδοσης είναι η απεικόνιση της επίδρασης της επιχειρηματικής δράσης μας στην Οικονομία, το Περιβάλλον και την Κοινωνία, για ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών, των εργαζομένων και των συμμετόχων, καθώς και όλων όσων ενδιαφέρονται για την εταιρία μας ή για θέματα Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στην έκδοση αυτή παρουσιάζεται το σύνολο των δραστηριοτήτων μας. Τα στοιχεία που αναφέρονται στους τρεις παραπάνω τομείς αφορούν μόνο τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της ΕΛΒΑΛ A.E. στην Ελλάδα (Οινόφυτα Βοιωτίας). Επιπρόσθετα σε ορισμένα σημεία αναφέρονται και τα αντίστοιχα στοιχεία σε επίπεδο Ομίλου. Ο απολογισμός έχει καταρτισθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα καταγραφής και αξιολόγησης της επίδρασης των Οργανισμών, και συγκεκριμένα σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες G3 του GLOBAL REPORTING INITIATIVE. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη μιας πιο ολοκληρωμένης και συστηματικής διοίκησης Εταιρικής Υπευθυνότητας, καθώς και η με έγκυρο και διαφανή τρόπο καταγραφή όλων των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων μας. Τέλος, ο απολογισμός αυτός αποτελεί την αυτοδέσμευση της ΕΛΒΑΛ για την τήρηση των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης και έχει επικυρωθεί από το Διεθνή Οργανισμό GLOBAL REPORTING INITIATIVE. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με: Βέρα Παγκουλάκη Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού και Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας Τηλ.: Fax:

4 Ε Λ Β Α Λ Α Ν Ω Ν Υ Μ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Ε Π Ε Ξ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Α Λ Ο Υ Μ Ι Ν Ι Ο Υ

5 απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας & βιώσιμης ανάπτυξης 8 2. ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. Η ΕΛΒΑΛ, έχοντας διαπιστώσει εδώ και χρόνια την ανάγκη εφαρμογής πρακτικών που να ξεπερνούν την αποτελεσματική οικονομική διαχείριση, και επενδύοντας δημιουργικά στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, εκδίδει για πρώτη φορά Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας. Mε αυτόν τον πρώτο Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας & Βιώσιμης Ανάπτυξης ανοίγουμε δίαυλο επικοινωνίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και επιπλέον δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τη στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης που ήδη ακολουθούμε, καθώς τη θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητάς μας. Άλλωστε, λειτουργούμε μέσα σε μια κοινωνία με την οποία επιδιώκουμε να έχουμε συνεχή επικοινωνία. Αυτός ο Απολογισμός της Εταιρικής μας Υπευθυνότητας εντάσσεται στην προσπάθεια αυτή. Η δέσμευσή μας για Βιώσιμη Ανάπτυξη αποδεικνύεται και από τις επενδύσεις μας τόσο στις διαδικασίες παραγωγής των τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων μας, όσο και στις αντιρρυπαντικές τεχνολογίες που σταθερά στοχεύουν στη μείωση της περιβαλλοντικής επίδρασης της δραστηριότητάς μας. Ταυτόχρονα, πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι όλα αυτά η ΕΛΒΑΛ δεν θα μπορούσε να τα υλοποιήσει δίχως την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων της, δεδομένου ότι όλοι μας αποτελούμε κύτταρα του ίδιου ζωντανού οργανισμού. Έτσι, η ΕΛΒΑΛ προωθεί και προβάλει τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης πέρα από τα όρια του Οργανισμού. Γιατί η οικονομική ανάπτυξη είναι, πλέον, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Μιλτιάδης Λιδωρίκης Πρόεδρος Δ.Σ.

6 Ε Λ Β Α Λ Α Ν Ω Ν Υ Μ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Ε Π Ε Ξ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Α Λ Ο Υ Μ Ι Ν Ι Ο Υ. Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΑΛ 3.1 Η λειτουργία των εταιριών του Ομίλου της ΕΛΒΑΛ βασίζεται σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Υπευθυνότητας. Η Βιώσιμη Ανάπτυξη για την ΕΛΒΑΛ εκφράζεται μέσα από την ανταγωνιστικότητα και την τεχνολογική εξέλιξη των προϊόντων της, την αύξηση της παραγωγικής δυνα- ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ OIKONOMIKH μικότητας των βιομηχανικών μονάδων του Ομίλου, τη συνεχή αναβάθμιση του εξοπλισμού, την περαιτέρω διεύρυνση της γκάμας και βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων της, με την παράλληλη και σταθερή μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παραγωγικής διαδικασίας. Η Κοινωνική Υπευθυνότητα για την ΕΛΒΑΛ αποτυπώνεται στην αναγνώριση της σημασίας που έχει η παρουσία της στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούνται οι βιομηχανικές μονάδες της, στην εξασφάλιση ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για το ανθρώπινο δυναμικό της, καθώς επίσης και στην εκπαίδευση της νέας γενιάς σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και στα οφέλη της ανακύκλωσης. Οι άξονες της Κοινωνικής Υπευθυνότητας στην ΕΛΒΑΛ αφορούν την Κοινωνία, το Περιβάλλον και την Οικονομία. Η επιχειρηματική ανάπτυξη της ΕΛΒΑΛ βασίζεται στη δέσμευσή της για υιοθέτηση διαφάνειας στην επιχειρηματική λειτουργία της, στην έμφαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Ρ ΕΠΙΔΡΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ για Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων της και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που προέρχεται από τη βιομηχανική δραστηριότητά της. Έ χ ο ν τ α ς αναγ νωρίσει και αξιολογήσει τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από τη δραστηριότητά της, η ΕΛΒΑΛ αναπτύσσει, στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης, πολιτικές και συστήματα διαχείρισης και πρόληψης, προβαίνοντας σε συνεχείς επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη τεχνογνωσίας, που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση αυτών των επιπτώσεων στο Περιβάλλον και στην Ασφάλεια στην εργασία.

7 απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας & βιώσιμης ανάπτυξης 8 Ποιότητα Περιβάλλον Υγεία & Ασφάλεια Η αντίληψη της Ποιότητας έχει στρατηγική σημασία για την προώθηση των πωλήσεων της εταιρίας στη διεθνή αγορά. Οι διαδικασίες της παραγωγής έχουν πιστοποιηθεί βάσει του προτύπου ΙSO 9001:2000, ενώ τα προϊόντα της εταιρίας τηρούν πιστά τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές προδιαγραφές και διαθέτουν σήματα ποιότητας αναγνωρισμένων διεθνών οργανισμών. Χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία και απασχολώντας εξειδικευμένο προσωπικό, η ΕΛΒΑΛ δημιουργεί νέα, καινοτόμα προϊόντα, χάρις στην υλοποίηση μεγάλης κλίμακας επενδυτικών προγραμμάτων που αποσκοπούν στη διαρκή πρωτοπορία. Οι επενδύσεις της ΕΛΒΑΛ στον τομέα αυτό, κατά το 2008, ήταν 7 εκ. ευρώ. Η ΕΛΒΑΛ Α.Ε. έχει ενσωματώσει τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη λειτουργία της, ενστερνιζόμενη τη φιλοσοφία να λειτουργεί σε καθεστώς διαφάνειας και απόλυτης συµµόρφωσης µε την περιβαλλοντική νοµοθεσία. Ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι θεμελιώδης και αδιαπραγμάτευτη αρχή για την ΕΛΒΑΛ. Έμπρακτη απόδειξη της ιδιαίτερης μέριμνας για το περιβάλλον είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος περιβαλλοντικής διαχείρισης με σκοπό την εφαρμογή περιβαλλοντικά ορθών πρακτικών και λήψη μέτρων πρόληψης και ρύπανσης. Έχοντας πάντα ως στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος, οι δαπάνες και επενδύσεις της στον τομέα αυτό, κατά το 2008, ξεπέρασαν το ποσό των 15,8 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 12,9 εκ. ευρώ επενδύθηκαν σε νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας. Η Υγεία και η Ασφάλεια του Ανθρώπινου Δυναμικού αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την ΕΛ- ΒΑΛ. Η έκφραση αυτής της δέσμευσης αποτυπώνεται στις μελέτες επικινδυνότητας και στις επενδύσεις αναβάθμισης του τεχνολογικού εξοπλισμού στους χώρους παραγωγής για την εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς εργασίας. Επίσης μέσω του συστηματικού προγράμματος αλλαγής κουλτούρας σε θέματα ασφάλειας που υλοποιείται, καθώς και με την εντατικοποίηση της εκπαίδευσης των εργαζομένων, δημιουργείται και διατηρείται ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Μέσα στο 2008 οι επενδύσεις που έγιναν σε αυτό τον τομέα ανήλθαν στα 620 χιλ. ευρώ.

8 Ε Λ Β Α Λ Α Ν Ω Ν Υ Μ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Ε Π Ε Ξ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Α Λ Ο Υ Μ Ι Ν Ι Ο Υ. Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΑΛ Κώδικας Αρχών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη Η ΕΛΒΑΛ Α.Ε., υιοθετεί τον Κώδικα Αρχών του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕΒ γα τη ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και: 1 Σέβεται τις αρχές της Bιώσιμης Aνάπτυξης και να τις εντάσσει στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεών της. 2 Προωθεί την υιοθέτηση περιβαλλοντικά ορθών και επιστημονικά θεμελιωμένων μεθόδων σχεδιασμού των δραστηριοτήτων της. Προσανατολίζεται προς την παραγωγή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών με θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Προωθεί την εφαρμογή διαδικασιών παραγωγής, που δίνουν έμφαση στην ανακύκλωση, στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και στην ορθή διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων. Εκπαιδεύει και καταρτίζει κατάλληλα το ανθρώπινο δυναμικό της και να επενδύει σε φυσικούς, τεχνολογικούς και οικονομικούς πόρους, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. 6 Προωθεί τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεών της στους τομείς της υγείας, της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. 7 Παρέχει ορθή πληροφόρηση στις Αρχές και την κοινωνία για τις δραστηριότητές της και να επιδιώκει ειλικρινή διάλογο με όσους επηρεάζονται από αυτή. 8 Συμβάλλει στην κοινωνική, πολιτιστική και γενικότερη οικονομική ανάπτυξη των κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται. 9 Υιοθετεί την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων εταιρικής διακυβέρνησης. 10 Εκπληρώνει με συνέπεια τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της, με πνεύμα διαφάνειας και επιχειρηματικής ηθικής. 6

9 απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας & βιώσιμης ανάπτυξης ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Οι συμμέτοχοι που επηρεάζονται από τη δραστηριότητα της ΕΛΒΑΛ είναι οι ακόλουθες ομάδες. Για την κάθε μια από αυτές έχει γίνει καταγραφή των θεμάτων που σχετίζονται με τους τομείς ενδιαφέροντός της, με στόχο την ανάπτυξη συνεχούς επικοινωνίας. ΜΕΤΟΧΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΑΡΧΕΣ 7

10 Ε Λ Β Α Λ Α Ν Ω Ν Υ Μ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Ε Π Ε Ξ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Α Λ Ο Υ Μ Ι Ν Ι Ο Υ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ 8

11 απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας & βιώσιμης ανάπτυξης Η ΕΤΑΙΡΙΑ Η ΕΛΒΑΛ Α.Ε. Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου, είναι η μοναδική βιομηχανία έλασης αλουμινίου στην Ελλάδα και ηγείται Ομίλου εταιριών παραγωγής προϊόντων αλουμινίου. Είναι εγκατεστημένη στο 57ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, στα Οινόφυτα Βοιωτίας, όπου λειτουργεί εργοστάσιο παραγωγικής δυναμικότητας τόνων ετησίως, με μηχανολογικό εξοπλισμό ισχύος ίππων. Η EΛΒΑΛ συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικών βιομηχανιών έλασης αλουμινίου στην Ευρώπη, ως μια από τις λίγες ανεξάρτητες εταιρίες κατεργασίας αλουμινίου, και ανταγωνίζεται επιτυχώς στη διεθνή αγορά μεγάλες καθετοποιημένες πολυεθνικές εταιρίες. Επενδύοντας σε έρευνα και ανάπτυξη και με τη δημιουργία διεθνών συνεργασιών, επιδιώκει την τεχνολογική εξέλιξη των υπαρχόντων, αλλά και τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων, με παράλληλη και συνεχή βελτίωση του εξοπλισμού της. Για την υλοποίηση όλων αυτών κινητήρια δύναμη αποτελεί το συνεχώς εξελισσόμενο ανθρώπινο δυναμικό της. Σταθερή επιδίωξη της εταιρίας αποτελεί η διαρκής ποιοτική βελτίωση της παρουσίας της σε όλους τους τομείς δράσης της, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, της εθνικής οικονομίας, των πελατών και των μετόχων της. Η διευρυμένη παραγωγική βάση του Ομίλου ΕΛΒΑΛ περιλαμβάνει 10 εργοστασιακές μονάδες στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 9

12 Ε Λ Β Α Λ Α Ν Ω Ν Υ Μ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Ε Π Ε Ξ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Α Λ Ο Υ Μ Ι Ν Ι Ο Υ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ Οι κυριότερες παραγωγικές μονάδες Εγκατάσταση Περιοχή Είδος ΕΛΒΑΛ Α.Ε. Οινόφυτα Έλαση Αλουμινίου BRIDGNORTH ALUMINIUM Ltd. Ηνωμένο Βασίλειο Έλαση Αλουμινίου ETEM Α.Ε. Μαγούλα Διέλαση Αλουμινίου ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε. Οινόφυτα Foil Αλουμινίου Οι εταιρείες στις οποίες συμμετέχει η ΕΛΒΑΛ Επωνυμία Εταιρίας Έδρα Ποσοστό Συμμετοχής Ομίλου ΕΛΒΑΛ Α.Ε. Ελλάδα Μητρική ΕΤΕΜ Α.Ε. Ελλάδα 58,78% ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε. Ελλάδα 99,99% ΒΙΟΜΑΛ Α.Ε. Ελλάδα 50,00% ELVAL COLOUR A.E. Ελλάδα 95,94% ΒΙΕΞΑΛ ΕΠΕ Ελλάδα 73,33% BRIDGNORTH ALUMINIUM Ltd Ηνωμένο Βασίλειο 100,00% BLYTHE Ltd. Κύπρος 100,00% STEELMET ROMANIA S.A. Ρουμανία 51,76% ΚΑΝΑΛ Α.Ε. Ελλάδα 89,70% ATHENS ART CENTRE Ελλάδα 100,00% ΕΛΒΑΛ SERVICE CENTER (πρώην ΚΕΡΩΝΙΑ Α.Ε.) Ελλάδα 100,00% ΑΝΑΜΕΤ Α.Ε. Ελλάδα 26,67% ΣΤΗΛΜΕΤ Α.Ε. Ελλάδα 29,56% ΔΙΑΠΕΜ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε. Ελλάδα 33,33% ΒΕΠΕΜ Α.Ε. Ελλάδα 50,00% ΕΛΚΕΜΕ Α.Ε. Ελλάδα 40,00% TEPRO METAL AG Γερμανία 40,39% METAL GLOBE Doo Σερβία 40,00% ΑΦΣΕΛ Α.Ε. Ελλάδα 50,00% Η μητρική εταιρία ΕΛΒΑΛ Α.Ε. και η θυγατρική της ΕΤΕΜ Α.Ε. είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η μετοχική σύνθεση της ΕΛΒΑΛ Α.Ε. είναι ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. 65,88% και Λοιποί 34,12% (στοιχεία της 31/12/2008). Η έδρα της εταιρίας είναι: Μεσογείων 2-4, Πύργος Αθηνών, Β κτίριο, Αθήνα Παραγόμενο Κοινωνικό Προϊόν Αποτέλεσμα της επιχειρηματικής λειτουργίας της ΕΛΒΑΛ είναι η παραγωγή ενός κοινωνικού προϊόντος που επιδρά τόσο στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, μέσω της απασχόλησης μεγάλου μέρους του εργατικού δυναμικού που προέρχεται από τις αντίστοιχες 10

13 απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας & βιώσιμης ανάπτυξης 8 περιοχές, όσο και στην Εθνική Οικονομία, αφού η ΕΛΒΑΛ, που είναι κατά βάση εξαγωγική εταιρία, με τη δραστηριότητά της βοηθά στο Εμπορικό Ισοζύγιο της χώρας. Οι δε συνολικές εξαγωγές από την Ελλάδα του Ομίλου ΕΛΒΑΛ, όπως αναφέρεται και στο σχετικό πίνακα, κατά το 2008 ήταν 499 εκ. ευρώ και αντιστοιχούν σε 2,9% περίπου του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Το 2008, το 67% του όγκου των πωλήσεων κατευθύνθηκε σε 60 χώρες στις αγορές του εξωτερικού. Τα οικονομικά μεγέθη της μητρικής ΕΛΒΑΛ Α.Ε. το 2008 ήταν τα παρακάτω: Κύκλος Εργασιών: 541 εκ. ευρώ EBITDA: 12,7 εκ. ευρώ Καθαρές ζημιές μετά από φόρους: -1,2 εκ. ευρώ Φόροι & τέλη που καταβλήθηκαν: 6,8 εκ. ευρώ Επενδύσεις: 27 εκ. ευρώ Αμοιβές Προσωπικού: 24 εκ. ευρώ Εργοδοτικές Εισφορές: 6,2 εκ. ευρώ Ιδιωτική Ασφάλιση Προσωπικού: 272 χιλ. ευρώ Εργατικό Δυναμικό (αριθμός): 713 Πελάτες (αριθμός): Προμηθευτές (αριθμός): Ελλάδα Εξωτερικό 516 Εξαγωγές: 363,7 εκ. ευρώ Τα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ΕΛΒΑΛ το 2008 ήταν τα παρακάτω: Κύκλος Εργασιών: EBITDA: Καθαρές Ζημιές μετά από φόρους: Επενδύσεις: Εξαγωγές: 902,5 εκ. ευρώ 32,6 εκ. ευρώ -14,2 εκ. ευρώ 73,9 εκ. ευρώ 499 εκ. ευρώ Τα αρνητικά αποτελέσματα για το 2008 οφείλονται κατά κύριο λόγο στην εφάπαξ υποτίμηση των αποθεμάτων κατά 12,8 εκ. ευρώ, σε επίπεδο μητρικής εταιρίας και κατά 20,3 εκ.ευρώ, σε επίπεδο Ομίλου, λόγω της πρωτοφανούς και ραγδαίας πτώσης της τιμής του αλουμινίου κατά το τελευταίο τρίμηνο του Τα προϊόντα Ο Όμιλος ΕΛΒΑΛ δραστηριοποιείται στην έλαση και διέλαση αλουμινίου και παράγει ένα μεγάλο εύρος διαφοροποιημένων προϊόντων, από foil αλουμινίου για οικιακή χρήση και συσκευασίες, ειδικά κράματα για την αυτοκινητοβιομηχανία, φύλλα λιθογραφίας και σύνθετα πάνελ αλουμινίου, έως αρχιτεκτονικά και βιομηχανικά προφίλ αλουμινίου. Ειδικότερα, στην ΕΛΒΑΛ παράγονται προϊόντα έλασης αλουμινίου υπό μορφή ταινιών και φύλλων. Οι ταινίες και τα φύλλα αλουμινίου χρησιμοποιούνται για κουτιά μπίρας και αναψυκτικών, κονσέρβες τροφίμων κλπ. Επίσης, κατασκευάζονται ειδικά κράματα αλουμινίου, σε φύλλα ή ταινίες, για τη ναυπηγική βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και για τη γεφυροποιία και τους πυλώνες οδικής σήμανσης. 11

14 Ε Λ Β Α Λ Α Ν Ω Ν Υ Μ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Ε Π Ε Ξ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Α Λ Ο Υ Μ Ι Ν Ι Ο Υ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ Τέλος, παράγονται φύλλα και ταινίες σε ανάγλυφη μορφή, ειδικά για την αμερικάνικη αγορά, φύλλα αλουμινίου, βαμμένα ή άβαφα, για βιομηχανικές, κατασκευαστικές και αρχιτεκτονικές εφαρμογές Σημαντικά γεγονότα κατά το 2008 Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους: - Αποσχίστηκε ο κλάδος foil αλουμινίου και ενσωματώθηκε στη θυγατρική εταιρία ΣΥΜΕΤΑΛ. - Οι επενδύσεις που ολοκληρώθηκαν σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε 73,9 εκ. ευρώ και της μητρικής ΕΛΒΑΛ σε 27 εκ. ευρώ. Σε εταιρικό επίπεδο και εντός του 2008 έγιναν αγορές 12

15 απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας & βιώσιμης ανάπτυξης 8 οικοπέδων στα Οινόφυτα, συνολικής έκτασης τ.μ. και αξίας 1,8 εκ. ευρώ, τα οποία ενσωματώθηκαν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις - Την 11η Ιουνίου 2008 ανέλαβε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Μιλτιάδης Λιδωρίκης στη θέση του κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλου Συμμετοχή σε Εθνικούς και Διεθνείς Οργανισμούς 1) Ελληνική Ένωση Αλουμινίου Η ΕΛΒΑΛ είναι Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου (ΕΕΑ), σκοπός της οποίας είναι η προβολή και η διεύρυνση της χρήσης των προϊόντων αλουμινίου στην ελληνική και διεθνή αγορά και η υποστήριξη των θέσεων των μελών της μέσα από τις υπηρεσίες της.ς. 2) Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου εκπροσωπεί τις βιομηχανίες αλουμινίου στην Ευρώπη, περιλαμβάνοντας ως μέλη της τους αρχικούς παραγωγούς αλουμινίου, τους κατασκευαστές, τους παραγωγούς ανακυκλωμένου αλουμινίου, καθώς και τους Εθνικούς Οργανισμούς Αλουμινίου. 3) Organisation of European Aluminium Refiners and Remelters (ΟΕΑ) Ο Οργανισμός έχει ως μέλη εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο, από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, που ασχολούνται με την επεξεργασία και την ανακύκλωση αλουμινίου. 4) Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Ο ΣΕΒ στόχο έχει την εκπροσώπηση των ελληνικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών και την προάσπιση των συμφερόντων τους σε εθνικό, κυρίως, επίπεδο. Ο ΣΕΒ είναι μέλος της BUSINESS EUROPE, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων, του αντίστοιχου φορέα εκπροσώπησης των επιχειρήσεων και βιομηχανιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 5) Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) Η ΕΕΑΑ έχει ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα της διαχείρισης και της ουσιαστικής αξιοποίησης των αποβλήτων συσκευασίας. Δημιούργησε και οργάνωσε το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης - «ANAKYΚΛΩΣΗ». H ΕΛΒΑΛ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης», της προγενέστερης δηλαδή μορφής της εταιρίας. Σήμερα, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΒΑΛ συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΑΑ. 6) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βοιωτίας (ΣΒΒ) Η ΕΛΒΑΛ είναι μέλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βοιωτίας (ΣΒΒ), που στόχο έχει την υποστήριξη των μελών του μέσα από την προαγωγή της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και τη περιβαλλοντική προστασία της περιοχής. 1

16 Ε Λ Β Α Λ Α Ν Ω Ν Υ Μ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Ε Π Ε Ξ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Α Λ Ο Υ Μ Ι Ν Ι Ο Υ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ 4.2 ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΕΛΒΑΛ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τα ανώτατα όργανα διοίκησής της είναι η Γενική Συνέλευση των Μετόχων και το Διοικητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το Νόμο 2190 περί Ανωνύμων Εταιριών.. ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 1 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2 ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 3 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ & OIKONOMIKOΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ (ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ) ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ & ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΟΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΥΤΗΡΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ & ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ ΒΑΦΗΣ 1 1. ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: ΔΥΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΜΕΛΗ 2. ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Α&Υ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΥΘΥΝΤΗΣ & ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Α&Υ, ΠΕΡΙ- ΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 3. ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΟΜΕΩΝ

17 απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας & βιώσιμης ανάπτυξης Λειτουργία Διοικητικού Συμβουλίου Για τη διασφάλιση της διαφάνειας της λειτουργίας του το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) αποτελείται από εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη. Η Γενική Συνέλευση των Μετόχων εκλέγει το Δ.Σ. και ορίζει τα ανεξάρτητα μέλη. Το Δ.Σ. στη συνέχεια ορίζει τα εκτελεστικά και τα μη εκτελεστικά μέλη. Τα ανεξάρτητα μέλη του Δ.Σ. μπορούν να υποβάλλουν, ο καθένας ή από κοινού, αναφορές και ξεχωριστές εκθέσεις από αυτές του Δ.Σ. προς την Τακτική ή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρίας, εφόσον το κρίνουν αναγκαίο. Ως κριτήρια για την εκλογή των μελών του Δ.Σ. χρησιμοποιούνται: η εμπειρία, η εξειδίκευση, οι τυπικοί τίτλοι πανεπιστημιακού επιπέδου, οι επιβραβεύσεις κατά τη διάρκεια της εργασίας, η διοικητική ικανότητα, η ικανότητα στη σύλληψη, σύνθεση και ανάλυση, η εκτίμηση από το κοινωνικό σύνολο και η εντιμότητα. Για όλα τα παραπάνω την τελική απόφαση έχει η ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων. Οι αποδοχές των μελών του Δ.Σ. είναι ευθέως συνδεδεμένες με τα αποτελέσματα της εταιρίας. Επίσης, μέσα από το καταστατικό της εταιρίας έχουν προβλεφθεί όλοι εκείνοι οι παράγοντες που εξασφαλίζουν την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων όλων των εμπλεκόμενων στη διοίκηση της εταιρίας. Σε ετήσια βάση και κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης αξιολογείται από τους μετόχους το Δ.Σ. της εταιρίας για τη δραστηριότητα που επέδειξε κατά το παρελθόν έτος με βάση, κυρίως, τη Διαχειριστική Έκθεση που αυτό υποβάλλει στη Γενική Συνέλευση Ελεγκτικοί Μηχανισμοί Η διενέργεια του εσωτερικού ελέγχου πραγματοποιείται από ειδική υπηρεσία της εταιρίας. Οι εσωτερικοί ελεγκτές, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους είναι ανεξάρτητοι, δεν υπάγονται ιεραρχικά σε καμία άλλη υπηρεσιακή μονάδα της εταιρίας και εποπτεύονται από δύο και, σύμφωνα με το νέο Νόμο, από τρία μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ Διαδικασίες εποπτείας θεμάτων από το Δ.Σ., που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του οργανισμού. Πρώτιστη υποχρέωση και καθήκον των μελών του Δ.Σ. είναι η διαρκής επιδίωξη της ενίσχυσης της μακροχρόνιας οικονομικής αξίας της και η προάσπιση του γενικότερου εταιρικού συμφέροντος. Το Δ.Σ. εποπτεύει τα θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα της εταιρίας, όπως επίσης και τη διαδικασία κάλυψης κινδύνων από τη διακύμανση του συναλλάγματος και της τιμής των μετάλλων στο LME. Οι καλύψεις στοχεύουν στην εξουδετέρωση των κινδύνων από τη μεταβολή των ισοτιμιών και της αξίας των μετάλλων μεταξύ της χρονικής στιγμής που αρχίζει ο κίνδυνος και εκείνης που λήγει Διαχείριση Κινδύνων Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της βαριάς βιομηχανίας, όπως η ΕΛΒΑΛ Α.Ε. και οι θυγατρικές της, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων, ή και ζητημάτων που ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Περιβάλλον όσο και στην Κοινωνία. Με στόχο τη διασφάλιση των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής λειτουργίας των εργοστασίων της ΕΛΒΑΛ, η εταιρία, σε μόνιμη συνεργασία με τις τοπικές 1

18 Ε Λ Β Α Λ Α Ν Ω Ν Υ Μ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Ε Π Ε Ξ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Α Λ Ο Υ Μ Ι Ν Ι Ο Υ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ: Προτεραιότητα στον πελάτη: Οικοδομούμε ισχυρές και μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες μας, έχοντας ως πρωτεύον μέλημά μας την άριστη εξυπηρέτησή τους, ειδικά όσον αφορά την ποιότητα, την ποσότητα και το χρόνο παράδοσης. Ακεραιότητα: Απαιτούμε από τους εαυτούς μας, τους συναδέλφους, τους πελάτες, τους προμηθευτές και τους συνεργάτες μας τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής. Επικοινωνούμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια και επιδεικνύουμε εντιμότητα στη συμπεριφορά και τις πράξεις μας. Οι άνθρωποι: Στηρίζουμε τους ανθρώπους μας ενεργώντας πάντα με κατανόηση και σεβασμό προς τις ανάγκες τους, πιστεύουμε στην αξιοκρατία και φροντίζουμε για τη διαρκή επιμόρφωση και ανάπτυξή τους μέσα σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, ομαδικής εργασίας και ανοιχτής επικοινωνίας. Υπευθυνότητα & Αποτελεσματικότητα: Αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας και αποδεχόμαστε τις συνέπειές τους. Εφαρμόζουμε συνεχώς τρόπους αποτελεσματικής διαχείρισης της εταιρίας. Χρησιμοποιούμε παραγωγικά όλους τους οικονομικούς μας πόρους, ώστε να αποφεύγουμε απώλειες σε χρόνο, εργασία και υλικά. Επιδιώκουμε την επίτευξη των στόχων που θέτουμε, αναζητώντας πάντα άριστα αποτελέσματα στη δουλειά μας. Περιβάλλον, υγεία και ασφάλεια: Δίνουμε αξία πάνω από όλα στην ανθρώπινη ζωή. Εστιάζουμε στη συνεχή βελτίωση των συστημάτων και των διαδικασιών προάσπισης του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας στον εργασιακό χώρο. Συμμορφωνόμαστε με τη νομοθεσία, θέτοντας αυστηρά κριτήρια τόσο σε εμάς όσο και στους προμηθευτές μας. Καινοτομία: Αναζητούμε συνεχώς νέες ιδέες και προτάσεις, ενθαρρύνοντας την καινοτομία που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της ανάπτυξής μας. 16

19 απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας & βιώσιμης ανάπτυξης 8 αρχές και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχει καταρτίσει ένα εκτενές σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, το οποίο καλύπτει όλους τους πιθανούς κινδύνους. Σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία SEVESO II, αλλά και με την εθνική νομοθεσία, η ΕΛΒΑΛ έχει δημιουργήσει όχι μόνο τις διαδικασίες, αλλά και τις υποδομές, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και άμεσα οποιοδήποτε συμβάν Αποστολή, αξίες, αρχές που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του οργανισμού. Στην ΕΛΒΑΛ, η Εταιρική Υπευθυνότητα αποτελεί πρώτιστη επιδίωξη και εναρμονίζεται πλήρως με την αποστολή και την καθημερινή της πρακτική. Οι αρχές της εταιρίας συνοψίζονται: 1) Στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με σεβασμό, ακεραιότητα και εντιμότητα 2) Στο σεβασμό των νόμων και την υιοθέτηση αρχών επιχειρηματικής ηθικής και διαφάνειας 3) Στην επιδίωξη της δημιουργικότητας και της πρωτοπορίας 4) Στη συνεργασία και την καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος 5) Στην τήρηση των υποσχέσεων και της ειλικρίνειας. 17

20 Ε Λ Β Α Λ Α Ν Ω Ν Υ Μ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Ε Π Ε Ξ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Α Λ Ο Υ Μ Ι Ν Ι Ο Υ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ 4.3 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Στη λειτουργία της εταιρίας εφαρμόζονται πιστοποιημένα διαχειριστικά συστήματα, όπως αυτά της διαχείρισης ποιότητας ISO 9001:2000 από το BUREAU VERITAS και της περιβαλλοντικής διαχείρισης με το πρότυπο ISO 14001:2004 από το BUREAU VERITAS. Στην πιστοποίηση προϊόντων η ΕΛΒΑΛ συνεργάζεται με όλους τους διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς. Η εταιρία εκδίδει πιστοποιητικά για τη συμμόρφωση όλων των προϊόντων αλουμινίου με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 94/62/ΕC, σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων συσκευασίας και 2002/95/ΕC, σχετικά με περιορισμένη χρήση επικίνδυνων ουσιών σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Για τα υλικά που αφορούν τρόφιμα (foodstock, canstock) τηρούνται αυστηρά όλες οι προδιαγραφές που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και υγιεινή των προϊόντων που τελικά θα έρθουν σε επαφή με τρόφιμα. Οι προδιαγραφές καθορίζονται, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, σε συνεργασία με τους πελάτες μας, ώστε να ικανοποιούν τις ειδικές, κάθε φορά, απαιτήσεις του τελικού αποδέκτη. Η τήρηση αυτών των κανόνων ασφαλείας παρακολουθείται τόσο από τον εσωτερικό έλεγχο, όσο και από ελέγχους που πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους πελάτες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Παράλληλα, στα παραγωγικά τμήματα από τα οποία περνούν υλικά για τρόφιμα εφαρμόζεται το σύστημα HACCP, με ανάλυση κινδύνων, ενώ έχουν καθοριστεί και τα κρίσιμα σημεία ελέγχου για την πρόληψη και εξάλειψη των κινδύνων που μπορεί να επηρεάζουν την ασφάλεια των υλικών αυτών 18

21 απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας & βιώσιμης ανάπτυξης 8 Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals (REACH) Η εταιρία έχει ξεκινήσει και εφαρμόζει τον κανονισμό REACH, όπως καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την καταχώρηση όλων των στοιχείων των χημικών ουσιών που εισάγονται στο εργοστάσιο. Ο κανονισμός αυτός έχει σκοπό να απαγορεύσει ή να περιορίσει τη χρήση ουσιών που θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας για τον άνθρωπο, ή μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε οικοσυστήματα, ή ρύπανση στο περιβάλλον Ανάπτυξη της Έρευνας & της Τεχνολογίας των Προϊόντων Για την ΕΛΒΑΛ πρωταρχικής σημασίας μέλημα είναι η ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας για τον έλεγχο της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, τη βελτίωση του εύρους των προϊόντων του Ομίλου, καθώς και τη βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών. Η υποστήριξη της εταιρίας στο χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας γίνεται μέσω του Μεταλλουργικού Κέντρου της ΕΛΒΑΛ, του ΕΛΚΕΜΕ που έχει ως σκοπό την προώθηση της έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Furukawa Sky Aluminum Corp., με την οποία η ΕΛΒΑΛ έχει μακρόχρονη συμφωνία τεχνικής υποστήριξης και μεταφοράς τεχνολογίας. 19

22 Ε Λ Β Α Λ Α Ν Ω Ν Υ Μ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Ε Π Ε Ξ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Α Λ Ο Υ Μ Ι Ν Ι Ο Υ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ Ενημέρωση Πελατών και Σήμανση Προϊόντων Η ενημέρωση των πελατών μας γίνεται με συστηματικό τρόπο, τόσο μέσα από τις συσκευασίες των προϊόντων, όσο και με ενημερωτικό υλικό. Η συσκευασία όλων των προϊόντων περιλαμβάνει ενημερωτικές αυτοκόλλητες σημάνσεις με οδηγίες για την ασφαλή φύλαξη των προϊόντων αλουμινίου και την προστασία τους από τις κλιματολογικές συνθήκες. Περιλαμβάνει, επίσης, οδηγίες για τον τρόπο αντιμετώπισης περιπτώσεων κατεστραμμένου, κατά τη μεταφορά, υλικού. Η λίστα είναι συνοπτική, περιεκτική με κατανοητές και σαφείς οδηγίες. Ενημερωτικό υλικό αποστέλλεται ηλεκτρονικά στους πελάτες σχετικά με τις συνθήκες φύλαξης των προϊόντων στις αποθήκες, σύμφωνα με τα πρότυπα της Διεθνούς Ένωσης Αλουμινίου. Τα κείμενα σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μεταφραστεί ανάλογα με τον προορισμό και συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό, για την πλήρη κατανόηση των οδηγιών που θα πρέπει να τηρούνται, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων Εμπορική Υποστήριξη Η ΕΛΒΑΛ συνεργάζεται στενά με τους πελάτες της, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις τους, έχοντας ως στόχο να απαντώνται μέσα σε 48 ώρες όλες οι ερωτήσεις τους. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της Βόρειας Ελλάδας έχει δημιουργηθεί αποθήκη έτοιμων προϊόντων στη Θεσσαλονίκη, η οποία υποστηρίζεται από ομάδα συνεργατών της. 20

23 απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας & βιώσιμης ανάπτυξης Τεχνική Υποστήριξη Η ΕΛΒΑΛ διαθέτει άριστα εκπαιδευμένους και έμπειρους μηχανικούς και επιστήμονες που, σε συνδυασμό με τον υπερσύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε είδους τεχνικό θέμα. Η υποστήριξη προς τους πελάτες της καλύπτει όλο το φάσμα των αναγκών: Από την αρχική εξέλιξη νέων προϊόντων και τις πιλοτικές δοκιμές, μέχρι την επίλυση παραγωγικών προβλημάτων και βελτιώσεις για αύξηση της παραγωγικότητας. Το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης αποτελεί τον κύριο μοχλό για τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα Πολιτικές για το Δίκτυο Προμηθευτών Η Διεύθυνση Προμηθειών του Ομίλου ΕΛΒΑΛ, μέσω της στρατηγικής Εταιρικής Υπευθυνότητας, έχει αναδείξει τους προμηθευτές της σε συνεργάτες και στηρίζει τη σχέση της μαζί τους πάνω στην αρχή της ίσης μεταχείρισης, αντικειμενικής αξιολόγησης, απόλυτης διαφάνειας, ηθικής ακεραιότητας, εντιμότητας, ειλικρίνειας και σεβασμού στον άνθρωπο. Παράλληλα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας, οι δραστηριότητες των προμηθειών στοχεύουν στην κατεύθυνση στήριξης των τοπικών προμηθευτών και της συνεχούς ανάπτυξής τους, με στόχο τη μακροχρόνια συνεργασία και την αμφίπλευρη ικανοποίηση των συμφερόντων. 21

24 Ε Λ Β Α Λ Α Ν Ω Ν Υ Μ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Ε Π Ε Ξ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Α Λ Ο Υ Μ Ι Ν Ι Ο Υ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ 5.1 Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΑΣ Δεσμευόμαστε ότι η επιχειρηματική μας ανάπτυξη σέβεται το περιβάλλον και φροντίζει για την τήρηση των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης. 22

25 απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας & βιώσιμης ανάπτυξης 8 Οι ενέργειες που αποδεικνύουν τη δέσμευση της εταιρίας στον περιβαλλοντικό πυλώνα της Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι: η λειτουργία Τμήματος Περιβάλλοντος, στελεχωμένου με εξειδικευμένο προσωπικό, για την υλοποίηση του προγράμματος περιβαλλοντικής διαχείρισης της εταιρίας, η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιδόσεών της, με την εφαρμογή πρότυπης οργάνωσης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, βασισμένης σε διεθνή πρότυπα, η συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή όλων των παραμέτρων που μπορεί να επηρεάσουν το περιβάλλον, από το αρμόδιο προσωπικό της εταιρίας, καθώς και η επέμβασή του, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των επιτρεπόμενων ορίων εκπομπών της κείμενης νομοθεσίας, η χρησιμοποίηση ειδικών συστημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών, αέριων ή υδατικών, στο περιβάλλον, η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ανακύκλωσης και αξιοποίησης υποπροϊόντων, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η εξοικονόμηση φυσικών πόρων και να ελαχιστοποιείται, αντίστοιχα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής διαδικασίας, η διατμηματική οργάνωση της ανακύκλωσης χαρτιού, ξυλοκιβωτίων, πλαστικών, συσσωρευτών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, μεταλλικών μερών συσκευασίας και ελαστικών. η πιστοποίηση κατά ISO 14001:2004, που διασφαλίζει τη συστηματική προσπάθεια της εταιρίας για την παρακολούθηση και συνεχή βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσής της. 2

26 Ε Λ Β Α Λ Α Ν Ω Ν Υ Μ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Ε Π Ε Ξ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Α Λ Ο Υ Μ Ι Ν Ι Ο Υ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί πρωταρχική μέριμνα της ΕΛΒΑΛ και υλοποιείται με σημαντικές επενδύσεις σε μέτρα ολοκληρωμένης πρόληψης της ρύπανσης και στη βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών, μέσω της χρήσης των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (Best Available Techniques), που έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της υιοθέτησης των Βέλτιστων Διαθεσίμων Τεχνικών, οι παραγωγικές διαδικασίες αξιολογούνται βάσει του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, νερού, ορυκτών καυσίμων και όχι μόνο βάσει των παραγόμενων αποβλήτων. Η εταιρία παρακολουθεί ξεχωριστούς δείκτες περιβαλλοντικής επίδοσης για τρεις διαφορετικές παραγωγικές δραστηριότητες: Την ανακύκλωση-χύτευση, την έλαση και τη βαφή αλουμινίου. Οι δείκτες που ακολουθούν αναφέρονται σε συγκριτικά στοιχεία της τριετίας , εκτός των περιπτώσεων που αναφέρεται ότι αφορούν αποκλειστικά το Η ΕΛΒΑΛ λαµβάνει τα κατάλληλα µέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλεται από τη νοµοθεσία, αλλά διότι πιστεύει ακράδαντα ότι είναι ο µοναδικός τρόπος που µπορεί να λειτουργήσει µια σύγχρονη επιχείρηση µε όραµα Βιώσιµης Ανάπτυξης και αρµονικής συµβίωσης µε την τοπική κοινωνία. 2

27 απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας & βιώσιμης ανάπτυξης 8 Περιβαλλοντική Πολιτική Η περιβαλλοντική πολιτική µας αντιπροσωπεύει τη δέσµευση της Διοίκησης να λειτουργεί µε απόλυτο σεβασµό στο περιβάλλον και στους κοινωνικούς εταίρους της. Η πολιτική της εταιρίας επιδιώκει πολύ περισσότερα από αυτό που προσφέρει ένα Σύστηµα Περιβαλλοντικής ιαχείρισης: Επιδιώκει την προώθηση περιβαλλοντικής ευαισθησίας και υπευθυνότητας, τόσο από τη Διοίκηση, όσο και από όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόµενους και απαιτεί, όχι απλώς τη συµµόρφωση µε τις ισχύουσες νοµοθετικές διατάξεις, αλλά, όπου αυτό είναι εφικτό, την υπέρβασή τους. Η Περιβαλλοντική Πολιτική της εταιρίας μας στηρίζεται στις παρακάτω βασικές αρχές, πάνω στις οποίες έχει αναπτυχθεί το πρόγραμμα περιβαλλοντικής διαχείρισης. 1. Συμμόρφωση με την υπάρχουσα νομοθεσία Η λειτουργία να είναι απολύτως συμβατή με την υπάρχουσα περιβαλλοντική κοινοτική και εθνική νομοθεσία και να τηρούνται πάντα τα όρια εκπομπών της περιβαλλοντικής μας άδειας. 2. Υπεύθυνη λειτουργία Να έχουμε πλήρη γνώση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγικής διαδικασίας και να λαμβάνουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα ελαχιστοποίησής τους, όπως και μέτρα πρόληψης περιβαλλοντικών συμβάντων. 3. Συνεργασία με αδειοδοτημένες εταιρίες Οι συνεργαζόμενες εταιρίες σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων (συλλογή, μεταφορά, αξιοποίηση, διάθεση) να έχουν όλες τις απαραίτητες άδειες και να ακολουθούν πρακτικές διαχείρισης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. 4. Συνεχής βελτίωση Στόχος μας είναι η διαρκής βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της δραστηριότητάς μας. 5. Διαφάνεια Συμμετέχουμε σε ανοιχτό διάλογο για τα περιβαλλοντικά θέματα με όλους τους συνεργάτες, κρατικούς ή μη κρατικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, με τις τοπικές κοινότητες και την κοινωνία στο σύνολό της. 6. Εκπαίδευση Το προσωπικό της εταιρίας ενημερώνεται, ευαισθητοποιείται και συμμετέχει ενεργά στα θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Οι στόχοι της εταιρίας μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη συμμετοχή κάθε εργαζόμενου. 7. Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) Μέσω του ΣΠΔ υλοποιούμε στις εγκαταστάσεις μας αποτελεσματικά προγράμματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, πρόληψης της ρύπανσης του περιβάλλοντος, δημιουργίας μηχανισμών βελτίωσης και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων. 2

28 Ε Λ Β Α Λ Α Ν Ω Ν Υ Μ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Ε Π Ε Ξ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Α Λ Ο Υ Μ Ι Ν Ι Ο Υ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΚΤΕΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ Για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των αντιρρυπαντικών μέτρων, η εταιρία έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων, όπως: Εγκατάσταση οργάνου συνεχούς παρακολούθησης εκποµπών οργανικού άνθρακα στo τµήµα βαφής. Εγκατάσταση οργάνου συνεχούς καταγραφής και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων στα επεξεργασμένα υδατικά απόβλητα. Πρόγραμμα µετρήσεων περιβαλλοντικών παραμέτρων σε 18 διαφορετικά σηµεία εκποµπής απαερίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εγκατάσταση πέντε καταγραφικών οργάνων συνεχούς παρακολούθησης σωµατιδιακών εκποµπών στο τµήµα ανακύκλωσης και χύτευσης αλουμινίου. Εγκατάσταση συστηµάτων συναγερµού σε περίπτωση αστοχίας κάποιου αντιρρυπαντικού εξοπλισµού, ώστε να διακοπεί άµεσα η λειτουργία της αντίστοιχης µονάδας παραγωγής 26

29 απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας & βιώσιμης ανάπτυξης Χρήση ανακυκλωμένων πρώτων υλών Η μοναδική παραγωγική διαδικασία που κάνει χρήση ανακυκλωμένων πρώτων υλών είναι το τμήμα ανακύκλωσης και χύτευσης αλουμινίου. Στο σύνολο των πρώτων υλών της εταιρίας, το ποσοστό χρήσης σκραπ αλουμινίου παρουσίασε μείωση από 11%, κατά το 2006, σε 7% το 2008, ενώ όταν συνυπολογισθεί η ανακύκλωση του εσωτερικού σκραπ που προκύπτει από την παραγωγική διαδικασία, το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 65% το 2008, έναντι 77% κατά το Η μείωση χρήσης 78% 76% 74% 72% % 70% 68% 66% 64% 62% 60% 58% Ποσοστό χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών ανακυκλωμένου αλουμινίου οφείλεται κυρίως στη μειωμένη δυναμικότητα απορρόφησής του, λόγω των έργων αναβάθμισης υπάρχοντος φούρνου με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας και αντιρρυπαντικών συστημάτων. Ο πρόσφατα τροποποιημένος φούρνος αυξάνει τη δυναμικότητα αξιοποίησης σκραπ αλουμινίου στην παραγωγική διαδικασία και ως αποτέλεσμα τα ποσοστά χρήσης σκραπ εμπορίου και εσωτερικού σκραπ, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Η ΕΛΒΑΛ είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες ανακύκλωσης αλουμινίου στην Ελλάδα. Η ανακύκλωση αλουμινίου εξοικονομεί 95% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου, με προφανή οφέλη για την παγκόσμια μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αλλά και γενικότερα οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον. Από τη φύση της η παραγωγική διαδικασία της ΕΛΒΑΛ απαιτεί τη συγκέντρωση και ανακύκλωση ενός πολύτιμου υλικού, συμβάλλοντας έτσι στη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσω της εξοικονόμησης φυσικών πόρων. Η ΕΛΒΑΛ, στο πλαίσιο της δέσμευσής της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και της γενικότερης στρατηγικής της για ανάπτυξη της ανακύκλωσης του αλουμινίου, δημιούργησε στο Μαρούσι το Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου (ΚΑΝΑΛ). Πρόκειται για ένα πρότυπο κέντρο που υποδέχεται, αγοράζει και συσκευάζει μεταχειρισμένα αλουμινένια κουτιά και τα προωθεί στο εργοστάσιο της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα για να ανακυκλωθούν στην παραγωγική διαδικασία. Το ΚΑΝΑΛ είναι πιστοποιημένο με Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14001:2004, από το BUREAU VERITAS και έχει τη δυνατότητα να δέχεται ετησίως τόνους χρησιμοποιημένων αλουμινένιων κουτιών

30 Ε Λ Β Α Λ Α Ν Ω Ν Υ Μ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Ε Π Ε Ξ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Α Λ Ο Υ Μ Ι Ν Ι Ο Υ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι ποσότητες του αλουμινίου που συγκεντρώθηκαν την τελευταία τριετία στο ΚΑΝΑΛ Έτος Ποσότητα ανακυκλωμένου αλουμινίου Ποσότητα άλλων μετάλλων τόνοι 20 τόνοι τόνοι 7 τόνοι τόνοι - 28

31 απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας & βιώσιμης ανάπτυξης Ενέργεια Το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών της ΕΛΒΑΛ έχει τη μορφή θερμικής ενέργειας, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της παραγωγικής διαδικασίας (τήξη αλουμινίου στο τμήμα ανακύκλωσης-χύτευσης, προθέρμανση και ανόπτηση στα διάφορα στάδια του τμήματος έλασης). Κατά το 2008, η θερμική ενέργεια αποτέλεσε το 72% του συνόλου των ενεργειακών αναγκών της εταιρίας και η ηλεκτρική ενέργεια το υπόλοιπο 28%. GJ ανά τόνο προϊόντος 9,0 8,9 8,8 8,7 8,6 8,5 8,4 8,3 8,2 8,1 8,0 8,4 Ειδική κατανάλωση θερμικής ενέργειας 8,8 8, Θερμική ενέργεια Κατά το 2008, η ΕΛΒΑΛ κατανάλωσε συνολικά TJ στις διάφορες παραγωγικές διαδικασίες, όπως επίσης και στις μεταφορικές ανάγκες και ανάγκες θέρμανσης των εργοστασιακών και γραφειακών χώρων. Η ειδική κατανάλωση θερμικής ενέργειας παρέμεινε στο ίδιο περίπου επίπεδο (μείωση 1,3%) σε βάθος τριετίας, ενώ παρουσίασε σημαντική βελτίωση (μείωση 6,3%) σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας το 2008 τα 8,3 GJ ανά τόνο προϊόντος. Η μείωση οφείλεται στην αύξηση χρήσης έτοιμων πλακών κατά το 2008, σε σχέση με το 2007, λόγω των έργων αναβάθμισης του τμήματος ανακύκλωσης και χύτευσης. Σημειώνεται ότι το 98,6% των αναγκών σε θερμική ενέργεια καλύπτεται από την καύση φυσικού αερίου, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από diesel κίνησης και θέρμανσης. 3,5 3,56 3,4 3,5 Ηλεκτρική ενέργεια 3,3 3,2 Κατά το 2008, η ΕΛΒΑΛ κατανάλωσε συνολικά 3,1 3,17 3,0 574 TJ ( ΜWh) στις διάφορες παραγωγικές διαδικασίες. Η ειδική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε αισθητά σε βάθος τριετίας, κατά περίπου 9,7%, φτάνοντας τα 3,2 GJ ανά τόνο προϊόντος κατά το Η μείωση οφείλεται κυρίως στην απόσχιση του κλάδου foil από την ΕΛΒΑΛ και την ενσωμάτωσή του στη θυγατρική εταιρία ΣΥΜΕΤΑΛ. ΤJ GJ ανά τόνο προϊόντος ,0 3,9 3,8 3,7 3,6 Συνολική κατανάλωση θερμικής ενέργειας Ειδική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 29

32 Ε Λ Β Α Λ Α Ν Ω Ν Υ Μ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Ε Π Ε Ξ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Α Λ Ο Υ Μ Ι Ν Ι Ο Υ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ 0

33 απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας & βιώσιμης ανάπτυξης 8 m 3 ανά τόνο προϊόντος 2,55 2,50 2,45 2,40 2,35 2,30 2,25 2,20 2,15 2,10 2,05 Ειδική κατανάλωση νερού 2,51 2,48 2, Κατανάλωση νερού Η ειδική κατανάλωση νερού μειώθηκε κατά 12% την τελευταία τριετία, φτάνοντας τα 2,2 m 3 νερού ανά τόνο τελικού προϊόντος, έναντι 2,5 m 3 νερού το Η σημαντική αυτή βελτίωση στην ειδική κατανάλωση νερού οφείλεται κυρίως στην καλύτερη διαχείριση των νερών ψύξης, μέσω αυτόματων συστημάτων απόρριψης, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται το ποσοστό εσωτερικής ανακύκλωσης των νερών. Η συνολική κατανάλωση νερού κατά το 2008 ανήλθε στα περίπου m 3. Επισημαίνεται ότι το σύνολο των αναγκών σε νερό καλύπτεται από την ΕΥΔΑΠ. Εξοικονόμηση νερού με πρωτοποριακή επεξεργασία υδατικών αποβλήτων Η ΕΛΒΑΛ έχει ήδη ξεκινήσει τη μελέτη για την εγκατάσταση και λειτουργία μιας πρωτοποριακής μονάδας επεξεργασίας βιομηχανικών υδάτων, με στόχο την εξοικονόμηση σημαντικών ποσοτήτων νερού. Το νέο σύστημα θα δημιουργήσει ένα απολύτως κλειστό κύκλωμα διαχείρισης βιομηχανικών νερών (Zero liquid discharge project) στο εργοστάσιό της στα Οινόφυτα. Σκοπός του έργου είναι η ολική ανακύκλωση των νερών που προέρχονται από τις διάφορες παραγωγικές διαδικασίες, μέσω ενός συστήματος επεξεργασίας τεσσάρων σταδίων, το οποίο θα καθιστά το επεξεργασμένο νερό κατάλληλο για επαναχρησιμοποίηση, εξοικονομώντας έτσι έναν πολύτιμο φυσικό πόρο. Το έργο θα αποτελέσει το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, δεδομένου ότι με την ολοκλήρωσή του θα εξοικονομούνται περίπου m 3 νερού ετησίως. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του

34 Ε Λ Β Α Λ Α Ν Ω Ν Υ Μ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Ε Π Ε Ξ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Α Λ Ο Υ Μ Ι Ν Ι Ο Υ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ 5.5 Κλιματική αλλαγή Η ΕΛΒΑΛ συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων κατά την περίοδο , αλλά εξαιρέθηκε από τη συμμετοχή της για την περίοδο , όπως όλες οι εταιρίες του κλάδου της στην Ευρώπη. Οι εκπομπές της ΕΛΒΑΛ είναι ιδιαίτερα χαμηλές, σε σχέση με τις εκπομπές της χώρας, αφού συμβάλει μόνο κατά 0,06% στο σύνολο των εκπομπών της. Οι άμεσες εκπομπές CO 2 προέρχονται σε ποσοστό 98% από την καύση φυσικού αερίου για τις θερμικές ανάγκες των διαφόρων παραγωγικών διαδικασιών (φούρνοι τήξης, αναμονής, προθέρμανσης, και ανόπτησης), ενώ το υπόλοιπο 2% προέρχεται από την καύση diesel κίνησης και θέρμανσης. Οι έμμεσες εκπομπές προέρχονται από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τις ανάγκες του μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου. Σε ότι αφορά στις ειδικές άμεσες εκπομπές, τα ποσοστά παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, αφού παρουσιάστηκε μικρή μείωση των εκπομπών ανά τόνο προϊόντος κατά 1,9%, μειώνοντας το άμεσο αποτύπωμα άνθρακα στην τριετία από 424 kg σε 416 kg ανά τόνο τελικού προϊόντος. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ποσοστού χρήσης έτοιμων πλακών. Οι συνολικές άμεσες εκπομπές ανήλθαν στους τόνους CO 2. Σε ότι αφορά στις ειδικές έμμεσες εκπομπές, δηλαδή τις εκπομπές που προκύπτουν από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσιάστηκε μείωση των εκπομπών κατά 9,7% στο σύνολο του εργοστασίου. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην απόσχιση του κλάδου foil της εταιρίας. Οι συνολικές έμμεσες εκπομπές ανήλθαν στους τόνους CO 2, μειώνοντας το έμμεσο αποτύπωμα άνθρακα στην τριετία από 924 kg σε 834 kg ανά τόνο τελικού προϊόντος. Για το 2008, το σύνολο των ειδικών άμεσων και έμμεσων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παρουσίασε μείωση της τάξης του 7,3%, σε σχέση με το Τόνοι CO2 Τόνοι CO2 ανά τόνο προϊόντος Συνολικές άμεσες εκπομπές CO Συνολικές ειδικές άμεσες εκπομπές CO

35 απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας & βιώσιμης ανάπτυξης Διαχείριση Αποβλήτων Καινοτόμος Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Η ΕΛΒΑΛ ανέπτυξε μια καινοτόμο μέθοδο επεξεργασίας ενός εκ των βασικών στερεών αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας, με στόχο την αξιοποίηση των καταλοίπων που παράγονται από το τμήμα ανακύκλωσης και χύτευσης αλουμινίου. Η μέθοδος είναι πρωτοποριακή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δίνει τη δυνατότητα στην ΕΛΒΑΛ να μειώσει κατά περίπου τόνους ετησίως (περισσότερο από 90%) την ποσότητα αποβλήτων προς διάθεση, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, δεδομένου ότι το νέο υλικό οδηγείται προς αξιοποίηση στην παραγωγή χάλυβα Διαχείριση μη επικίνδυνων αποβλήτων Η εταιρία παρακολουθεί τη διακίνηση όλων των αποβλήτων της. Κατά το 2008 τα παραγόμενα μη επικίνδυνα απόβλητα παρουσίασαν αύξηση κατά 149%, σε σχέση με το 2006, ως προς την ποσότητα που παρήχθη ανά τόνο προϊόντος, αλλά είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αυτή η αύξηση οφείλεται αποκλειστικά στην αυξημένη ποσότητα των μη επικίνδυνων αποβλήτων που οδηγήθηκαν προς αξιοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, μέσω ενός εκτενούς προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης, η ΕΛΒΑΛ πέτυχε την αντικατάσταση ενός επικίνδυνου απόβλητου της παραγωγικής της διαδικασίας (αλατώδη σκωρία) με ένα υλικό που κατατάσσεται στην κατηγορία των μη επικίνδυνων και αξιοποιείται ως πρώτη ύλη στην παραγωγή χάλυβα, υποκαθιστώντας άλλες πρώτες ύλες. Κατά την τριετία , το ποσοστό των μη επικίνδυνων αποβλήτων που είτε ανακυκλώθηκαν, είτε αξιοποιήθηκαν υποκαθιστώντας άλλα υλικά, αυξήθηκε από 72% σε 90%, ενώ παράλληλα το ποσοστό των μη επικίνδυνων αποβλήτων που οδηγήθηκε σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) μειώθηκε από 28% σε μόλις 10%. Η συνολική ποσότητα που είτε ανακυκλώθηκε, είτε αξιοποιήθηκε, ανήλθε κατά το 2008 στους τόνους μη επικίνδυνων αποβλήτων, έναντι μόλις τόνων κατά το Kg ανά τόνο προϊόντος Μη επικίνδυνα απόβλητα προς αξιοποίηση 11,5 11,2 35,

36 Ε Λ Β Α Λ Α Ν Ω Ν Υ Μ Η Ε Τ Α Ι Ρ Ι Α Ε Π Ε Ξ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Α Λ Ο Υ Μ Ι Ν Ι Ο Υ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ

37 απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας & βιώσιμης ανάπτυξης Συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία Κατά τη διάρκεια του 2008 δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην εγκατάσταση της ΕΛΒΑΛ. Η εγκατάσταση ελέγχθηκε επανειλημμένως από διάφορες υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης και βρέθηκε να βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με το Εθνικό και Κοινοτικό Περιβαλλοντικό Δίκαιο. Σε ότι αφορά στο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρία κατά το 2007 για τρεις παραβάσεις, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι παραβάσεις αφορούσαν θέματα διοικητικής φύσης και δεν διαπιστώθηκε καμία επιβάρυνση του περιβάλλοντος, ενώ η εταιρία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ. 5.8 Περιβαλλοντικές Επενδύσεις Η δέσμευσή μας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη συνεχίστηκε και το 2008, με σημαντικές επενδύσεις που είχαν ως στόχο τη βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης της εγκατάστασης. Η αύξηση στις περιβαλλοντικές δαπάνες οφείλεται κυρίως: Στο αυξημένο κόστος διαχείρισης των αποβλήτων, παρά τη μείωση του παραγόμενου όγκου. Στις επενδύσεις για τη μείωση του όγκου αποβλήτων. Στην εκτεταμένη παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων που η εταιρία εθελοντικά εφάρμοσε για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος. Στις επενδύσεις που απαιτήθηκαν από την εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών, σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στις επενδύσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του άμεσου και έμμεσου αποτυπώματος άνθρακα της παραγωγικής μας δραστηριότητας. Οι συνολικές περιβαλλοντικές δαπάνες και επενδύσεις της ΕΛΒΑΛ για το 2008 παρουσίασαν σημαντική αύξηση, ξεπερνώντας το ποσό των 15,8 εκ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, δαπανήθηκαν: Για τη λειτουργία και συντήρηση αντιρρυπαντικών μέτρων 1,4 εκ. ευρώ Για νέα έργα εξοικονόμησης ενέργειας και έργων με τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον 12,9 εκ. ευρώ. Για νέες υποδομές και συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας 380 χιλ. ευρώ. Για διαχείριση αποβλήτων σε εξωτερικούς συνεργάτες 886 χιλ. ευρώ. Για παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραμέτρων σε χημικά εργαστήρια 96 χιλ. ευρώ. Για υποστήριξη του τμήματος περιβαλλοντικής προστασίας, συμβουλευτικές υπηρεσίες, μελέτες, κλπ. 221 χιλ. ευρώ. Διαχείριση αποβλήτων 30% 13% Έργα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Περιβαλλοντικές δαπάνες και επενδύσεις για το 2008 Λειτουργία τμήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης 7% 3% 47% Σημ. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι επενδύσεις σε νέα έργα εξοικονόμησης ενέργειας Πρόγραμμα παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων Λειτουργία αντιρρυπαντικών μέτρων

Ε Τ Α Ι Ρ Ι Κ Η Π Α Ρ Ο Υ Σ Ι Α Σ Η

Ε Τ Α Ι Ρ Ι Κ Η Π Α Ρ Ο Υ Σ Ι Α Σ Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 7/04/2006 Agenda I. Επισκόπηση II. Προφίλ Ομίλου III. Οικονομικά Στοιχεία IV. Στόχοι Ομίλου Επισκόπηση Ποσοστά Συμμετοχής & Αριθ. Μετοχών ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε....64,13% Λοιποί Μέτοχοι...35,87%

Διαβάστε περισσότερα

Ο Όμιλος ΕΛΒΑΛ σήμερα

Ο Όμιλος ΕΛΒΑΛ σήμερα Εταιρική Παρουσίαση Μάιος 2014 σελίδα 1 Ο Όμιλος ΕΛΒΑΛ σήμερα Ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος επεξεργασίας αλουμινίου που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων έλασης και διέλασης αλουμινίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ της ΕΛΒΑΛ ως best practice εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ της ΕΛΒΑΛ ως best practice εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ της ΕΛΒΑΛ ως best practice εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας ΓΡΑΜΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Εξειδικευμένοι συνεργάτες του QualityNet Foundation μπορούν να σας υποστηρίξουν στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Μάιος 2015. Εταιρική Παρουσίαση

Μάιος 2015. Εταιρική Παρουσίαση Μάιος 2015 Εταιρική Παρουσίαση Μάιος 2015 σελίδα 1 Ο Όμιλος ΕΛΒΑΛ σήμερα Ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος επεξεργασίας αλουμινίου που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων έλασης και διέλασης

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ...

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ... «ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ ΤΙΤΑΝ» Μάιος 2008 1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A Η Δέσμευση της Διοίκησης......3 Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4 Εταιρικές Αξίες Ομίλου

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές. Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές. Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές Εισαγωγή ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ AΝHKOYN ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. H ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ & ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤYΞΗΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ & ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤYΞΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ & ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤYΞΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περί Απολογισμού 4 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 6 1. Προφίλ Εταιρίας 8 1.1 Προφίλ Ομίλου ΕΛΒΑΛ 8 1.2 Η ΕΛΒΑΛ Ελληνική Βιομηχανία

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. Μύλοι Λούλη: 4 η Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας Φροντίζουμε για το Μέλλον

Δελτίο Τύπου. Μύλοι Λούλη: 4 η Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας Φροντίζουμε για το Μέλλον Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2018 Δελτίο Τύπου Μύλοι Λούλη: 4 η Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας Φροντίζουμε για το Μέλλον Η εταιρεία Μύλοι Λούλη, με βαθιά ιστορία και παράδοση 7 γενιών, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

2Ουσιαστικά Θέµατα και Ενδιαφερόµενα Μέρη

2Ουσιαστικά Θέµατα και Ενδιαφερόµενα Μέρη 2Ουσιαστικά Θέµατα και Ενδιαφερόµενα Μέρη 27 18 2. Ουσιαστικά Θέματα και Ενδιαφερόμενα Μέρη Προσεγγίζουµε και αξιολογούµε υπεύθυνα τα ουσιαστικά θέµατα που αφορούν στην εταιρεία µας και επηρεάζουν άµεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περί Απολογισμού 1 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 3. 1.Προφίλ Εταιρίας 5

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περί Απολογισμού 1 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 3. 1.Προφίλ Εταιρίας 5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περί Απολογισμού 1 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 3 1.Προφίλ Εταιρίας 5 1.1. Βασικά Στοιχεία Ομίλου 5 1.2. Η Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου - ΕΛΒΑΛ 8 1.3. Σύντομο Ιστορικό 9 1.4. Όραμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

Τα πρότυπα στην υπηρεσία της βιώσιμης ανάπτυξης. Νέες απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις και ευκαιρίες που αναδεικνύονται.

Τα πρότυπα στην υπηρεσία της βιώσιμης ανάπτυξης. Νέες απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις και ευκαιρίες που αναδεικνύονται. Τα πρότυπα στην υπηρεσία της βιώσιμης ανάπτυξης. Νέες απαιτήσεις για τις επιχειρήσεις και ευκαιρίες που αναδεικνύονται. Μαρία Νομικού, Υπεύθυνη Συστημάτων Διαχείρισης Μία παρουσίαση για τον ANTIPOLLUTION

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP)

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) Ιανουάριος 2012 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Δέσμευση προς την Αγορά 4. Ανθρώπινα Δικαιώματα- Συνθήκες Εργασίας 5. Περιβάλλον 6. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ «ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ. «Εξορυκτική ή βιομηχανία και βώ βιώσιμη ανάπτυξη»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ «ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ. «Εξορυκτική ή βιομηχανία και βώ βιώσιμη ανάπτυξη» ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ «ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ» ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «Εξορυκτική ή βιομηχανία και βώ βιώσιμη ανάπτυξη» Η σημασία του εξορυκτικού κλάδου για την ελληνική οικονομία Ο

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Άρθρο 107 παρ. 1β - Πληροφοριακά στοιχεία για τις εταιρίες που ενοποιήθηκαν µε τη µέθοδο της Ολικής Ενσωµάτωσης. Ποσοστό

1.1 Άρθρο 107 παρ. 1β - Πληροφοριακά στοιχεία για τις εταιρίες που ενοποιήθηκαν µε τη µέθοδο της Ολικής Ενσωµάτωσης. Ποσοστό Π Ρ Ο Σ Α Ρ Τ Η Μ Α ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΒΑΛ Α.Ε ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΙΕΞΑΛ ΕΠΕ, ΕΤΕΜ Α.Ε., ΒΙΟΜΑΛ Α.Ε., BLYTHE LIMITED, ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε., ΒΕΚΤΩΡ Α.Ε., BRIDGNORTH ALUMINIUM

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1. Περί Απολογισμού 1. 2. Μήνυμα Προέδρου Δ.Σ. 3. 3. Η Εταιρική Υπευθυνότητα για τη ΧΑΛΚΟΡ 4. 4. Οικονομική Επίδραση 6

Περιεχόμενα. 1. Περί Απολογισμού 1. 2. Μήνυμα Προέδρου Δ.Σ. 3. 3. Η Εταιρική Υπευθυνότητα για τη ΧΑΛΚΟΡ 4. 4. Οικονομική Επίδραση 6 Περιεχόμενα 1. Περί Απολογισμού 1 2. Μήνυμα Προέδρου Δ.Σ. 3 3. Η Εταιρική Υπευθυνότητα για τη ΧΑΛΚΟΡ 4 4. Οικονομική Επίδραση 6 5. Περιβαλλοντική Επίδραση 20 6. Κοινωνική Επίδραση 32 7. Πίνακας Αντιστοίχισης

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα Προστατεύει από τα Απόβλητα Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ ενισχύει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων βελτιώνει την Ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός 1 Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός Η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά πολιτικό,

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές.

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Αναστασία Δημητρίου Αν. Καθηγήτρια Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΟΙΜΙΟ Η Στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στοχεύει αφενός στην υλοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμησης Ενέργειας

Εξοικονόμησης Ενέργειας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Πράσινη Επιχειρηματικότητα στον τομέα της Ενέργειας Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝ.

Διαβάστε περισσότερα

8.3 Πίνακας Δεικτών Global Reporting Intiative G3.1

8.3 Πίνακας Δεικτών Global Reporting Intiative G3.1 8.3 Πίνακας Δεικτών Global Reporting Intiative G3.1 Ο ς ΕΥ του ΟΤΕ και της COSMOTE βασίζεται στις απαιτήσεις που ορίζονται από το Global Reporting Initiative (GRI). Ο ς ΕΥ 2013 του ΟΤΕ και της COSMOTE

Διαβάστε περισσότερα

(Άρθρα 1-11) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α.

(Άρθρα 1-11) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3016 / 2002 «Για την εταιρική διακυβέρνηση, θέματα μισθολογίου και άλλες διατάξεις,» (ΦΕΚ 110/17.05.2002), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 26 του νόμου 3091/2002 (ΦΕΚ, 330/24.12.2002) (Άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2013

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2013 COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2013 Απρίλιος 2014 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Δέσμευση προς την Αγορά 4. Ανθρώπινα Δικαιώματα 5. Συνθήκες Εργασίας 6. Περιβάλλον 7. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3016/2002

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3016/2002 ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3016/2002 «Για την εταιρική διακυβέρνηση, θέματα μισθολογίου και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α 110/17.05.2002), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 26 παρ. 1 του Ν 3091/2002 (ΦΕΚ Α 330/24.12.2002),

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΣΔ/ΠΠΔ-Η/ /01/2018 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΣΔ/ΠΠΔ-Η/ /01/2018 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 Σελίδα 1 από 5 Πίνακας περιεχομένων ΠΊΝΑΚΑΣ ΕΛΈΓΧΟΥ... 2 1. Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.... 3 2. ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA

Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA Η SCA δεσμεύεται για τη δημιουργία αξιών για τους υπαλλήλους, τους πελάτες, τους καταναλωτές, τους μετόχους καθώς και για τους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Επιλέξτε την κατηγορία στην οποία θέλετε να ενταχθεί η εταιρεία σας και συμπληρώστε τα αντίστοιχα κριτήρια του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ με βάση τον συγκεκριμένο Οδηγό

Διαβάστε περισσότερα

Environmental approach to driving facility performance improvement Δρ. Στέλλα Πιτσαρή

Environmental approach to driving facility performance improvement Δρ. Στέλλα Πιτσαρή Environmental approach to driving facility performance improvement Δρ. Στέλλα Πιτσαρή Environmental Specialist, MSc Διαχείριση εγκαταστάσεων ψ (IFMA, 2012) International Facility Management Association

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Εργαστηριακός Συνεργάτης: Σαββάκης Νικόλαος, M.Sc.-Μηχ., υπ. Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήτρια: Κατερίνα Γρυμπογιάννη, Επικεφαλής Επιθεωρήτρια της TUV Rheinland Α.Ε. 1 13/7/2012 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εισηγήτρια: Κατερίνα Γρυμπογιάννη, Επικεφαλής Επιθεωρήτρια της TUV Rheinland Α.Ε. 1 13/7/2012 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ Εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας στις υπηρεσίες Υγείας: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. (ISO 9001 ISO 22000 ISO 14001 ISO 27001 ISO 50001 OHSAS 18001) Σχετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ. Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ. Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ - EMAS Το Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού

Διαβάστε περισσότερα

Κύριοι Εταίροι, Οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες της εταιρίας για τις χρήσεις 2016 και 2015 έχουν ως εξής:

Κύριοι Εταίροι, Οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες της εταιρίας για τις χρήσεις 2016 και 2015 έχουν ως εξής: ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ Του Διαχειριστή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης «ΑΦΟΙ ΠΑΛΙΓΓΙΝΗ ΙΚΕ» Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 007693401000, ΑΦΜ: 998398747 Προς την Ετήσια Συνέλευση των Εταίρων της 25 Ιουλίου 2017 Επί του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ

ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ...είναι το σπίτι μας και το μέλλον των παιδιών μας Τι είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και γιατί ΜΑσ αφορα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: www.4design.gr Η βιώσιµη ή αειφόρος ανάπτυξη αποσκοπεί στο να βελτιώσει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ)

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ) ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ) 1 ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ 3. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ) 2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

3.10 Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

3.10 Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας 3.10 Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι σήμερα, εξίσου ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα όλων των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα ανθεί μόνο σε κοινωνίες όπου υπάρχει προστασία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναγνωρίζουμε ότι οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ένωση Θεσμικών Επενδυτών 5 Μαΐου, 2008 Agenda Επισκόπηση Ανάλυση Πωλήσεων Οικονομική Ανάλυση Στρατηγικοί Στόχοι Εξέλιξη Μετοχής 1 Επισκόπηση Ανάλυση Πωλήσεων Οικονομική Ανάλυση Στρατηγικοί

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE)

Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE) Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE) του QualityNet Foundation (QNF) στο Οικονομικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UN Global Compact - UNGC) Περίοδος Αναφοράς: 2010-2015 Χώρα Αναφοράς: Ελλάδα Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Του σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ» Άρθρο 1 Πεδίο Εφαρμογής

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Του σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ» Άρθρο 1 Πεδίο Εφαρμογής ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Του σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ» Άρθρο 1 Πεδίο Εφαρμογής Στο πλαίσιο της επαγγελματικής δράσης τους, τα μέλη του Σ.Ε.Π.Υ. δεσμεύονται,

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Ε Τ Α Ι Ρ Ι Κ Η Σ Υ Π Ε Υ Θ Υ Ν Ο Τ Η Τ Α Σ & Β Ι Ω Σ Ι Μ Η Σ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ 2 0 1 2

Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Ε Τ Α Ι Ρ Ι Κ Η Σ Υ Π Ε Υ Θ Υ Ν Ο Τ Η Τ Α Σ & Β Ι Ω Σ Ι Μ Η Σ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ 2 0 1 2 Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Ε Τ Α Ι Ρ Ι Κ Η Σ Υ Π Ε Υ Θ Υ Ν Ο Τ Η Τ Α Σ & Β Ι Ω Σ Ι Μ Η Σ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ 2 0 1 2 Περί Απολογισμού 2 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 4 Προφίλ 6 1.1 Ο Όμιλος ΕΛΒΑΛ 6 1.2

Διαβάστε περισσότερα

Ecoelastika λίγα λόγια

Ecoelastika λίγα λόγια Ecoelastika λίγα λόγια Η ECOELASTIKA, είναι το μοναδικό εγκεκριμένο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) στην Ελλάδα από τον Ε.Ο.ΑΝ. (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης). Έχει Πανελλαδική εμβέλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 2. Ανθρώπινα Δικαιώματα... 3 3. Υγεία και Ασφάλεια... 3 4. Ικανότητες, δεξιότητες και υποχρεώσεις εργαζομένων... 4 5. Αρχές Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

Διαρκής στόχος για μας, παραμένει ο «μηδενισμός των ατυχημάτων»

Διαρκής στόχος για μας, παραμένει ο «μηδενισμός των ατυχημάτων» Λαμβάνοντας σοβαρά το ρόλο μας Η υγεία και ασφάλεια στην εργασία αφορά τον κάθε ένα από εμάς, την Εταιρία, τον εργαζόμενο, την οικογένεια μας, την κοινωνία. Είναι ευθύνη όλων, είναι δική μας ευθύνη. Εμείς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το όραμα και οι εταιρικές αξίες του Ομίλου ΓΙΟΥΛΑ προσδιορίζουν στον μέγιστο βαθμό τη

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡικήΣ κοινωνικήσ υπευθυνοτητασ Κοινωνία. Παιδεία. Περιβάλλον. Εργαζόμενοι. (σελ. 8) (σελ. 10) (σελ. 14) (σελ.

Συνοπτική ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡικήΣ κοινωνικήσ υπευθυνοτητασ Κοινωνία. Παιδεία. Περιβάλλον. Εργαζόμενοι. (σελ. 8) (σελ. 10) (σελ. 14) (σελ. Συνοπτική ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ υπευθυνοτητασ 2016 Περιβάλλον Παιδεία Κοινωνία Εργαζόμενοι (σελ. 6) (σελ. 8) (σελ. 10) (σελ. 14) 2 3 Όραμα & Στρατηγική Η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης, αξιοποιώντας συστηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας δεοντολογίας ΜΕΛΚΑΤ

Κώδικας δεοντολογίας ΜΕΛΚΑΤ Κώδικας δεοντολογίας ΜΕΛΚΑΤ Περιεχόμενα: 1. Εισαγωγή 2. Οι αξίες μας 3. Οι σχέσεις με τους εργαζόμενους μας 4. Οι σχέσεις με τους πελάτες μας 5. Οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας 6. Παραβίαση του κώδικα

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανικά απόβλητα και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

Βιομηχανικά απόβλητα και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Βιομηχανικά απόβλητα και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Δ. Καλλιδρομίτου 1, Κ. Κορυζή 1, Κ. Αραβώσης 2 1 Εψιλον ΑΕ, Μονεμβασίας 27, 15125, Μαρούσι 2 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Μηχανολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Σ χ ε δ ι α σ μ o ς. Α π ο κ ο μ ι δ h. Μ ε τ α φ o ρ τ ω σ η. Μ ε τ α φ ο ρ a. Α ν α κ y κ λ ω σ η. Κ α θ α ρ ι σ μ o ς. Ε π ε ξ ε ρ γ α σ i α

Σ χ ε δ ι α σ μ o ς. Α π ο κ ο μ ι δ h. Μ ε τ α φ o ρ τ ω σ η. Μ ε τ α φ ο ρ a. Α ν α κ y κ λ ω σ η. Κ α θ α ρ ι σ μ o ς. Ε π ε ξ ε ρ γ α σ i α Σ χ ε δ ι α σ μ o ς Α π ο κ ο μ ι δ h Μ ε τ α φ o ρ τ ω σ η Μ ε τ α φ ο ρ a Α ν α κ y κ λ ω σ η Κ α θ α ρ ι σ μ o ς Ε π ε ξ ε ρ γ α σ i α Π λ y σ η κ a δ ω ν Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 Χάρη στη μακρόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

3. Πρώτες Ύλες και Απόβλητα

3. Πρώτες Ύλες και Απόβλητα Ε. Ελέγχουμε την κατανάλωση ρεύματος στα Καταστήματα Το πρόγραμμα ανακατασκευής των καταστημάτων μας το 1, είχε ως αποτέλεσμα, τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στα καταστήματά μας, η οποία μειώθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Περιβαλλοντικά Θέµατα

Γενικά Περιβαλλοντικά Θέµατα Γενικά Περιβαλλοντικά Θέµατα Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ 1. 2001/761/ΕΚ Κανονισµός 761/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 19ης Μαρτίου 2001 για

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιάμεσες Συνοπτικές Οικονομικές Καταστάσεις (Εταιρικές και Ενοποιημένες) της 31 ης Μαρτίου 2011

Ενδιάμεσες Συνοπτικές Οικονομικές Καταστάσεις (Εταιρικές και Ενοποιημένες) της 31 ης Μαρτίου 2011 Ενδιάμεσες Συνοπτικές Οικονομικές Καταστάσεις (Εταιρικές και Ενοποιημένες) της 31 ης Μαρτίου 2011 Ο Πρόεδρος Δ.Σ. Ένα Μέλος Δ.Σ. Ο Γενικός Διευθυντής Ο Οικονομικός Διευθυντής ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Α. ΛΙΔΩΡΙΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών [ 1 ] [ 1 ] Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών - Ποταμός Αχελώος - Ταμιευτήρας >> H Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Πολιτική του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το Όραμα και η Στρατηγική της

Περιβαλλοντική Πολιτική του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το Όραμα και η Στρατηγική της 9/07/2018 Εισήγηση προς τη Σύγκλητο του ΤΕΙ ΚΜ Περιβαλλοντική Πολιτική του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το Όραμα και η Στρατηγική της Στις μέρες μας έχει γίνει πλέον αποδεκτό διεθνώς ότι το θεμελιώδες δικαίωμα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση των Απορριμμάτων και βιώσιμη Ανάπτυξη

Διαχείριση των Απορριμμάτων και βιώσιμη Ανάπτυξη Διαχείριση των Απορριμμάτων και βιώσιμη Ανάπτυξη Δρα Αδαμάντιου Δ. Σκορδίλη Γεν. Δ/ντή Ε.Ο.ΑΝ. ΕΔΕΣΣΑ 2013 Πολιτική πρώτων υλών Ιδια πολιτική σημαινει το 2050 140 δισ.τόνοι δηλ 3πλάσιο του 2000 45% του

Διαβάστε περισσότερα

8ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΗN CIMCOOL FLUID TECHNOLOGY

8ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΗN CIMCOOL FLUID TECHNOLOGY 1 3 2 4 5 6 78 8ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΗN CIMCOOL FLUID TECHNOLOGY 1 2 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΈΝΗ ΣΕΙΡΆ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΒΑΣΙΣΜΈΝΗ ΣΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΊΑ Η Cimcool είναι μία παγκόσμια εταιρία με εξειδίκευση στην προμήθεια υγρών για την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα,

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα, ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Περιβάλλον Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 27.3.2014 1. Προτεινόμενη στρατηγική ανάπτυξης του τομέα Η στρατηγική ανάπτυξης του τομέα εκτείνεται σε δραστηριότητες που έχουν μεγάλες προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Χ Ρ Ό Ν Ι Α. στην υπηρεσία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Χ Ρ Ό Ν Ι Α. στην υπηρεσία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Χ Ρ Ό Ν Ι Α στην υπηρεσία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ Η Antipollution είναι η κορυφαία εταιρία παροχής υπηρεσιών Ευκολιών Υποδοχής Αποβλήτων και Καταλοίπων φορτίου Πλοίων. Εξειδικεύεται ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

2. Οικονομική Ανάπτυξη και Εταιρική Διακυβέρνηση

2. Οικονομική Ανάπτυξη και Εταιρική Διακυβέρνηση 889 Περιεχόμενα Περί Απολογισμού Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου Μήνυμα Γενικού Διευθυντή 1. Προφίλ 2 4 5 6 1.1 Προφίλ της ΕΛΒΑΛ Α.Ε. 1.2 Επιχειρηματική Στρατηγική 1.3 Σημαντικοί Σταθμοί Δράσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Ορυκτός πλούτος παρούσα κατάσταση και προοπτικές ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Ορυκτός πλούτος παρούσα κατάσταση και προοπτικές ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ορυκτός πλούτος παρούσα κατάσταση και προοπτικές ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Η σημασία του εξορυκτικού κλάδου για την ελληνική οικονομία Ο ελληνικός ορυκτός πλούτος αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιάμεσες Συνοπτικές Οικονομικές Καταστάσεις (Εταιρικές και Ενοποιημένες) της 31 ης Μαρτίου 2014

Ενδιάμεσες Συνοπτικές Οικονομικές Καταστάσεις (Εταιρικές και Ενοποιημένες) της 31 ης Μαρτίου 2014 Ενδιάμεσες Συνοπτικές Οικονομικές Καταστάσεις (Εταιρικές και Ενοποιημένες) της 31 ης Μαρτίου 2014 Ο Πρόεδρος Δ.Σ. Ένα Μέλος Δ.Σ. Ο Γενικός Διευθυντής Ο Οικονομικός Διευθυντής ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Α. ΛΙΔΩΡΙΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣ Α

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣ Α Αρφανάκου Αναστασία ΥΠΕΚΑ Γραφείο Εναλλακτικής ιαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων Θεσμικό Πλαίσιο για την Ανακύκλωση Νόμος 4042/ 2012 (ενσωμάτωση

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Εταιρεία Πιστοποιημένων Απεντομωτών (Ε.Ε.Π.Α.)

Ελληνική Εταιρεία Πιστοποιημένων Απεντομωτών (Ε.Ε.Π.Α.) Ελληνική Εταιρεία Πιστοποιημένων Απεντομωτών (Ε.Ε.Π.Α.) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2_Egxeiridio_Poiothtas_v03 Σελίδα 1 από 16 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ σελίδα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΕΠΑ 3 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ανακύκλωση Αποβλήτων στην Ελλάδα.

Η Ανακύκλωση Αποβλήτων στην Ελλάδα. Η Ανακύκλωση Αποβλήτων στην Ελλάδα. Δρα Αδαμάντιου Δ. Σκορδίλη Γεν. Δ/ντή Ε.Ο.ΑΝ. ΕΛ.ΙΝ.Υ.ΑΕ. ΑΘΗΝΑ 2012 Παραγωγή Αποβλήτων στην ΕΕ Οικιακά 241 εκατ τον. Βιομηχανικά 427» Κατασκευές 510» Ενέργεια - Δραστ.

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου Ημερομηνία Έγκρισης από ΔΣ Όνομα Επώνυμο Κωδ. ΘέσηΘέση

Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου Ημερομηνία Έγκρισης από ΔΣ Όνομα Επώνυμο Κωδ. ΘέσηΘέση Υπόδειγμα 1Α ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΛΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ποσά εκφρασμένα σε Χιλιάδες ΕΥΡΩ ΛΟ.ΕΤ. Μητρική Επωνυμία Ομίλου Εταιρίας: ΕΛΒΑΛ Α.Ε ΒΙΟΜ/ΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓ. ΑΛΟΥΜ. 172 ΑΡΜΑΕ 3954/6/Β/86/13

Διαβάστε περισσότερα

1. Την παρουσίαση του ελληνικού προτύπου ΕΛΟΤ 1452 για τη διαχείριση της ποιότητας εμπορικών καταστημάτων,

1. Την παρουσίαση του ελληνικού προτύπου ΕΛΟΤ 1452 για τη διαχείριση της ποιότητας εμπορικών καταστημάτων, Εκδήλωση για Πρότυπο ποιότητας για εμπορικά καταστήματα Νέες εκδόσεις προτύπων συστημάτων διαχείρισης αίθουσα Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών πλ. Γεωργίου Α 25, ΠΑΤΡΑ Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ιωάννης Μαχαίρας ΥΠΕΧΩΔΕ Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 3η Πανελλήνια Σύνοδος ΦΟΔΣΑ. Χανιά, 2-4 Ιουλίου 2009 ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

2. Ουσιαστικά θέµατα και ενδιαφερόµενα µέρη

2. Ουσιαστικά θέµατα και ενδιαφερόµενα µέρη Αξιολογούµε και διαµορφώνουµε τα ουσιαστικά θέµατα, λαµβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ενδιαφεροµένων µερών. Επικοινωνούµε µε τα ενδιαφερόµενα µέρη, ενισχύουµε την εξωστρέφεια και τη

Διαβάστε περισσότερα

Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2 Η Π.Α.Ε.Γ.Α.Ε. (Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος) είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Διοίκησης και Οργάνωση Παραγωγής

Αρχές Διοίκησης και Οργάνωση Παραγωγής Αρχές Διοίκησης και Οργάνωση Παραγωγής 2015-16 Α.Τσίπουρας Εισαγωγή Στόχος του μαθήματος Σύγχρονες παγκόσμιες εξελίξεις, απελευθέρωση αγορών, ηλεκτρονικό εμπόριο Ανταγωνιστικό Περιβάλλον, Taxύτατες αλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Στόχος Βασικές έννοιες για την ποιότητα και τα συστήματα ποιότητας Έννοια της ποιότητας και των συστημάτων ποιότητας Τεκμηρίωση ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΕΔΟ B (συμπεριλαμβάνονται και τα κριτήρια του Επιπέδου C)

ΕΠΙΠΕΔΟ B (συμπεριλαμβάνονται και τα κριτήρια του Επιπέδου C) 2. Ουσιαστικότητα ΕΠΙΠΕΔΟ B (συμπεριλαμβάνονται και τα κριτήρια του Επιπέδου C) Ενδεικτικοί δείκτες επίδοσης κατά Ο Οργανισμός δημοσιοποιεί ποιές πτυχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και εταιρικής υπευθυνότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε.

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε. ΑΑΑ Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση A global sustainability framework and initiative of the United Nations Environment Programme Finance Initiative Ένα παγκόσμιο πλαίσιο και μια πρωτοβουλία της Πρωτοβουλίας

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα

Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Υπηρετούμε και βιώνουμε τις Αξίες: Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα Προς τον σκοπό αυτό, αυτοδεσμευόμαστε σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΕΔΟ C (συμπεριλαμβάνονται και τα κριτήρια του Επιπέδου D)

ΕΠΙΠΕΔΟ C (συμπεριλαμβάνονται και τα κριτήρια του Επιπέδου D) Ενδεικτικοί δείκτες επίδοσης κατά Ενδεικτικοί δείκτες επίδοσης κατά 3. Στοχοθέτηση Ο Οργανισμός δημοσιοποιεί ποιοι ποιοτικοί ή/και ποσοτικοί στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταιρικής Υπευθυνότητας τίθενται

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι, Α. Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου επί των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Εταιρείας SERVISTEEL A.E. για την χρήση από 1 Ιανουαρίου 2018 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι, Το Διοικητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙ Α ΣΜΕ. Βόλος Παρασκευή 10 Νοεµβρίου 2006. «Σηµασία εφαρµογής του Κώδικα Αρχών Βιώσιµης Ανάπτυξης στην Ελληνική Μεταλλεία»

ΗΜΕΡΙ Α ΣΜΕ. Βόλος Παρασκευή 10 Νοεµβρίου 2006. «Σηµασία εφαρµογής του Κώδικα Αρχών Βιώσιµης Ανάπτυξης στην Ελληνική Μεταλλεία» Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Σ Μ Ε Τ Α Λ Λ Ε Υ Τ Ι Κ Ω Ν Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ - ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤΟ. 3062/2002 Ο ΟΣ ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β 10 & ΡΗΓΙΛΛΗΣ - ΑΘΗΝΑ 10674 - τηλ. 210-7215900-902-903 - fax 210-7215950

Διαβάστε περισσότερα

THE GREEN RECYCLE RIGHT. Αποστολή µας: ο σωστός τρόπος. ανακύκλωσης µπαταριών µολύβδου - οξέως.

THE GREEN RECYCLE RIGHT. Αποστολή µας: ο σωστός τρόπος. ανακύκλωσης µπαταριών µολύβδου - οξέως. THE Αποστολή µας: ο σωστός τρόπος ανακύκλωσης µπαταριών µολύβδου - οξέως. powered by To Green Mission...αποτελεί µία «πράσινη αποστολή» δεκάδων επιχειρήσεων από διάφορους επιχειρηµατικούς κλάδους, που

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Παρουσίαση Ένωση Θεσμικών Επενδυτών 6 Μαΐου 2009

Εταιρική Παρουσίαση Ένωση Θεσμικών Επενδυτών 6 Μαΐου 2009 Εταιρική Παρουσίαση Ένωση Θεσμικών Επενδυτών 6 Μαΐου 2009 2 Agenda Ποιοί Οικονομικά Ποιοί 4 Όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ Ποιοί Μέλος του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, του μεγαλύτερου Μεταλλουργικού Ομίλου στη Ελλάδα, στους κλάδους

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Πολιτική Ασφάλειας Πληροφοριών

1.1. Πολιτική Ασφάλειας Πληροφοριών 1.1. Πολιτική Ασφάλειας Πληροφοριών Η Voiceland στα πλαίσια των επιχειρησιακών της λειτουργιών διαχειρίζεται τηλεπικοινωνιακά συστήματα μέσω των οποίων προσφέρει υπηρεσίες τηλεφωνίας στην πελατειακή της

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας για τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης. 2 η Εκδοση

Ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας για τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης. 2 η Εκδοση τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης 2 η Εκδοση 1 Εισαγωγή Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας για (ΣΕΑ) καθορίζει τις βασικές αξίες και αρχές που θεωρούνται θεμελιώδεις για την επιτυχή προετοιμασία και την

Διαβάστε περισσότερα

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ»

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» «Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ιευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και

Διαβάστε περισσότερα

514 Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Κοζάνη)

514 Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Κοζάνη) 514 Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Κοζάνη) Το Τμήμα Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συστάθηκε στα πλαίσια της Ενέργειας "Διεύρυνση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης" του

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων. 1. Εισαγωγή

Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων. 1. Εισαγωγή Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων 1. Εισαγωγή Για την επιτυχή εφαρµογή της πολυκριτηριακής ανάλυσης, είναι απαραίτητο αφενός µεν να εξετασθεί ένας ικανός και αναγκαίος

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο

Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Το νομικό πλαίσιο της διαχείρισης αποβλήτων πλαστικών στην Κύπρο 2. Στρατηγική Διαχείρισης Αποβλήτων 2015 2021 Στόχοι Στρατηγικής Διαχείρισης Αποβλήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.12. COM() 614 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ για την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ

Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ Πίνακας περιεχομένων Άρθρο 1 Εισαγωγή... 3 Άρθρο 2 Πυλώνες υπεύθυνου εφοδιασμού... 3 2.1 Ανθρώπινα δικαιώματα στην εργασία... 3 2.2 Υγεία και ασφάλεια...

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας της Διοίκησης. & των Οικονομικών Υπηρεσιών. της Τράπεζας & του Ομίλου

Κώδικας Δεοντολογίας της Διοίκησης. & των Οικονομικών Υπηρεσιών. της Τράπεζας & του Ομίλου Δεοντολογίας της Διοίκησης & των Οικονομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας & του Ομίλου Δεοντολογίας της Διοίκησης & των I. ΣΚΟΠΟΣ Ο παρών Δεοντολογίας της Διοίκησης και των Οικονομικών Υπηρεσιών (εφεξής ) καθορίζει

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας.

Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας. Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας. 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ι. Δέσμευση της Διοίκησης. 1. Αρχές. 2. Βασικοί άξονες. ΙΙ. Αρχές επαγγελματικής συμπεριφοράς. 1. Σύγκρουση συμφερόντων. 2. Προστασία περιουσιακών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ 1 Η Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. (εφεξής η «Εταιρία»), από την ίδρυσή της, πιστεύει ακράδαντα ότι η επιτυχία της είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς κάθε μέλους της. Η Εταιρία

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΒΕΤΕ

Κώδικας Δεοντολογίας και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΒΕΤΕ Κώδικας Δεοντολογίας και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΒΕΤΕ Πρόλογος Με τον Κώδικα Δεοντολογίας και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς, αποτυπώνουμε σε ένα ενιαίο κείμενο το σύνολο των δεσμεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Δομικά Υλικά και Δημόσια Εργαστήρια

Δομικά Υλικά και Δημόσια Εργαστήρια Δομικά Υλικά και Δημόσια Εργαστήρια Αθανάσιος Μπόγδης, Μηχ.- Ηλ/γος Μηχανικός 1. Εισαγωγή Η εισήγηση επικεντρώνεται σε μία μόνο παράμετρο από τις πολλές που συνδέονται με τα Δημόσια Εργαστήρια Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Παρουσίαση 11 Μαΐου 2007

Εταιρική Παρουσίαση 11 Μαΐου 2007 Εταιρική Παρουσίαση 11 Μαΐου 2007 Agenda Επισκόπηση Εξέλιξη & Μεταβολή Μετοχική Σύνθεση 64,13% 58,15% ΕΛΒΑΛ /Σύντομο ιστορικό 60 s: Έναρξη της Βιομηχανίας Αλουμινίου στην Ελλάδα 1973: Ιδρύεται η ΕΛΒΑΛ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑ ΟΙΚΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ

ΣΗΜΑ ΟΙΚΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΗΜΑ ΟΙΚΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙΚΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ Ζ. Καβακλή, Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη. Περιβάλλον και Επιχείρηση Οι επιχειρήσεις θεωρούν το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία αιχµής στην υπηρεσία της Αειφόρου Ανάπτυξης. Χρηματιστήριο Αθηνών 14/6/17

Τεχνολογία αιχµής στην υπηρεσία της Αειφόρου Ανάπτυξης. Χρηματιστήριο Αθηνών 14/6/17 Τεχνολογία αιχµής στην υπηρεσία της Αειφόρου Ανάπτυξης Χρηματιστήριο Αθηνών 14/6/17 Όμιλος Πάνου Γερμανού 1 Όμιλος 7 Εταιρείες 6 Χώρες 5800 Εργαζόμενοι Systems Sunlight Αποτελέσματα 2016 2 Pb Pb Η SYSTEMS

Διαβάστε περισσότερα

Ecoelastika λίγα λόγια

Ecoelastika λίγα λόγια Ecoelastika λίγα λόγια Η ECOELASTIKA, είναι το μοναδικό εγκεκριμένο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) στην Ελλάδα από τον Ε.Ο.ΑΝ. (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης). Έχει Πανελλαδική εμβέλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΛΕΝΗ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ. 5o ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΛΑΜΙΑ 24 ΜΑΪΟΥ 2018 Αξιότιμοι συμμετέχοντες, Ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών

Διαβάστε περισσότερα

Εκδήλωση ΕΕΧ ΕΛΟΤ «Πρότυπα για την Τεχνική Εναρμόνιση» Αθήνα,

Εκδήλωση ΕΕΧ ΕΛΟΤ «Πρότυπα για την Τεχνική Εναρμόνιση» Αθήνα, Εκδήλωση ΕΕΧ ΕΛΟΤ «Πρότυπα για την Τεχνική Εναρμόνιση» Αθήνα, 22-3-2017 Αναστασία Ζαχαροπούλου Δρ. Χημικός Προϊσταμένη Τμήματος Ελέγχου Τεχνικών Προδ/φών για την Προμήθεια Αγαθών Διεύθυνση Έρευνας Αγοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΩΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ LEASEPLAN.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΩΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ LEASEPLAN. ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΩΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ LEASEPLAN WWW.LEASEPLAN.gr οκτωβριοσ 2012 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Πώς δουλεύουμε...03 Οι αξίες μας στην πράξη...04 Γενικές αρχές του Κώδικα...05 Οι πελάτες,

Διαβάστε περισσότερα