ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ίδιος Ασθενής/2 η Γνώµη. Ιατρός Α: Βραχύτητα Αναπνοής. Ιατρός Β: Δύσπνοια

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ίδιος Ασθενής/2 η Γνώµη. Ιατρός Α: Βραχύτητα Αναπνοής. Ιατρός Β: Δύσπνοια"

Transcript

1 Προτυποποίηση Υπάρχει ανάγκη προτυποποίησης και κωδικοποίησης στην πληροφορική υγείας ως βάση για τη διαλειτουργικότητα και συµβατότητα µεταξύ των ανεξάρτητων συστηµάτων και εφαρµογών. Γίνεται δε πιο απαραίτητη αν συνυπολογίσουµε την έλλειψη ενός τυποποιηµένου λεξικού και τυποποιηµένης ορολογίας στο χώρο των επιστηµών υγείας. Το πρόβληµα γίνεται πολυπλοκότερο µε την εισαγωγή των υπολογιστών όπου χωρίς προκαθορισµένη ορολογία δεδοµένων είναι αδύνατη η ανασύνθεση τους και κατ επέκταση η επεξεργασία τους.

2 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ίδιος Ασθενής/2 η Γνώµη Ιατρός Α: Βραχύτητα Αναπνοής Ιατρός Β: Δύσπνοια Σε Πληροφοριακό σύστηµα οι όροι αυτοί πρέπει κατά κάποιο τρόπο να χαρακτηριστούν συνώνυµοι για να υποδείξει το σύστηµα ότι πρόκειται για το ίδιο πρόβληµα (ίδια διάγνωση) και να ταυτοποιηθεί ο ασθενής (για τον ίδιο ασθενή)

3 Διαλειτουργικότητα (1/3) Τεχνική Επιτροπή 251 (TC 251) του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Τυποποίησης [Comité Européene de Normalisation (CEN)] είναι υπεύθυνη για την τυποποίηση µηνυµάτων πληροφορικής στην Υγεία Στις Η.Π.Α. σχηµατίσθηκε από ενδιαφερόµενους φορείς η επιτροπή Health Level 7 (HL7), η οποία προτυποποίησε µηνύµατα σχετικά µε την εισαγωγή, µεταφορά και χρέωση ασθενών, την επικοινωνία µεταξύ νοσοκοµείων και ασφαλιστικών εταιρειών καθώς και τη γενική διαχείριση φαρµακευτικών παραγγελιών

4 Διαλειτουργικότητα (2/3) Η επιτροπή ACR/NEMA (American College of Radiology, και National Electrical Manufacturers Association) διαµόρφωσε το πρότυπο DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) που αποτελεί σήµερα ένα διαδεδοµένο πρότυπο στη µορφή των εικόνων που παράγουν τα ιατρικά µηχανήµατα IHE (Integrating the HealthCare Enterprise) από τους οργανισµούς HIMSS (Healthcare Information and Management Systems Society) και την επιστηµονική εταιρία RSNA (Radiological Society of North America) να ολοκληρωθεί σε µία ενιαία αρχιτεκτονική η χρήση των µηνυµάτων HL7 και του προτύπου DICOM σε ολόκληρη τη δοµή.

5 Διαλειτουργικότητα (3/3)

6 Επιπλέον για Υποδοµές Επικοινωνιών (1/2) Οικογένεια προτύπων H.320 που αφορούν στην τηλεδιάσκεψη και καθορίζει την ταυτόχρονη µεταφορά ήχου (G.700), video (H.261) και δεδοµένων (T.120) παρέχοντας ρυθµούς µετάδοσης από 56kbps µέχρι 1.92Mbps. Η αυτόµατη διαπραγµάτευση µεταξύ των εµπλεκοµένων τηλεπικοινωνιακών κόµβων µε χρήση των προτύπων H.221 και H.242 επιτρέπει τη δυναµική ανάθεση των πόρων σε κανάλια ήχου ή video, λαµβάνοντας υπόψη αφενός µεν τις δυνατότητες πολυµέσων (multimedia) του κάθε κόµβου, αφετέρου δε το διαθέσιµο εύρος ζώνης.

7 Επιπλέον για Υποδοµές Επικοινωνιών(2/2) Προβλέπεται ακόµα η εγκατάσταση επιπλέον συνδέσεων στην περίπτωση που η επικοινωνία απαιτεί την ανταλλαγή µεγαλύτερου όγκου δεδοµένων καθώς επίσης και η προσαρµογή των βαθµών συµπίεσης ήχου και video ανάλογα µε τον διαθέσιµο ρυθµό µετάδοσης. Τέλος, η συµβατότητα µε το πρότυπο H.320 εξασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα ανάµεσα στα διάφορα συστήµατα τηλεδιάσκεψης.

8 Στόχοι των κωδικοποιήσεων της Ιατρικής Πληροφορίας Για τον ίδιο λόγο πού οι άνθρωποι χρειάζεται να έχουν κοινή γλώσσα προκειµένου να επικοινωνούν, η ανάπτυξη της επιστήµης; της τεχνολογίας και της βιοµηχανίας έγινε δυνατή µέσα από κοινή ορολογία, κοινούς ορισµούς, όρους αναφοράς, κανόνες διαδικασιών, καθώς και πολλούς άλλους παράγοντες οι οποίοι είναι ευρύτερα γνωστοί ως πρότυπα 'Ένα παράδειγµα προτύπου ορολογίας είναι και το λεξικό ΜeSΗ (Medical Subject Heading) της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ, το οποίο αποτελεί ένα καθοδηγητικό γλωσσάριο που χρησιµοποιείται για ταξινόµηση (indexing) άρθρων και για αναζητήσεις σε βάσεις δεδοµένων (MEDLINE).

9 Πλεονεκτήµατα των κωδικοποιήσεων της Ιατρικής Πληροφορίας (1) Η χρήση κωδικοποιήσεων στα πληροφοριακά συστήµατα στη Υγεία δίνει τη δυνατότητα για συστηµατική, τυποποιηµένη και αξιοποιήσιµη καταγραφή πληροφοριών που επιτρέπει την τήρηση ιατρικού ιστορικού, την υποστήριξη της διάγνωσης και τη γενικότερη αναβάθµιση της υγειονοµικής περίθαλψης. Επιτρέπει επίσης ενδελεχείς αναλύσεις και συγκρίσεις δεδοµένων µε στόχο τη τήρηση στατιστικών δεδοµένων που αφορούν στη Δηµόσια Υγεία. Επίσης η χρήση κωδικοποιήσεων επιτρέπει στη διοίκηση των µονάδων υγείας να πετύχουν τον βέλτιστο επιµερισµό του κόστους ανά ιατρική πράξη για παράδειγµα, ενώ επιτρέπει τον σωστό προγραµµατισµό των προµηθειών και την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων προκειµένου να επιτευχθούν οι απαιτούµενοι στρατηγικοί στόχοι.

10 Πλεονεκτήµατα των κωδικοποιήσεων της Ιατρικής Πληροφορίας (2) Σε επίπεδο Πολιτικής Ηγεσίας, οι κωδικοποιήσεις επιτρέπουν την ορθή τεκµηρίωση και λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την Εθνική Πολιτική Υγείας αλλά και δηµιουργούν τις συνθήκες για την εναρµόνιση µε τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και οδηγίες. Επιπλέον σε κλινικό επίπεδο η χρήση κωδικοποιήσεων επιτρέπει την ενίσχυση της ποιότητας διαγνώσεων, τη µείωση του χρόνου αναµονής του Πολίτη, την ενίσχυση της ιατρικής έρευνας και τη δραστική µείωση ιατρικών σφαλµάτων.

11 Κατηγορίες προτύπων Η πρώτη κατηγορία περιλαµβάνει τα "εκ των πραγµάτων" (de-facto) πρότυπα, τα οποία έχουν κυριαρχήσει σ' ένα συγκεκριµένο τοµέα της αγοράς, σε µια δεδοµένη χρονική περίοδο. Για παράδειγµα, οι κάµερες VHS, οι οποίες ξεπέρασαν δύο άλλα ανταγωνιστικά πρότυπα (Beta και Vita 2000). Η δεύτερη κατηγορία περιλαµβάνει τα οµόφωνα (consensus) πρότυπα, τα οποία είναι αποτέλεσµα της εργασίας επιτροπών, καθώς και ειδικών οργανισµών µε νοµική ή επαγγελµατική εξουσιοδότηση να εκτελέσουν αυτό το έργο. Για παράδειγµα, το πρωτόκολλο τηλεπικοινωνιών Χ-25 δηµιουργήθηκε και δηµοσιεύτηκε από την CCITT, γνωστή και ως Διεθνής Τηλεπικοινωνιακή Ένωση.

12 Πρότυπα για Κλινικά δεδοµένα Διεθνής Κατηγοριοποίηση Ασθενειών [Clinical International Classification of Diseases (ICD)] International Classification in Primary Care ICPC Κωδικοποίηση CPT (Current Procedural Terminology) Read Codes Systematized Nomenclature of Human and Veterinary Medicine (SNOMED) Diagnostic Related Groups (DRG) ATC ((Anatomical Therapeutic Chemical) National Council for Prescription Drug Programs (NCPDP) LOINC (Logical Observation Identifiers Names and Codes)

13 ISO/Open System Interconnection (OSI) Επίπεδο 1 Επίπεδο 2 Επίπεδο 3 Επίπεδο 4 Επίπεδο 5 Επίπεδο 6 ΕΠΙΠΕΔΟ Φυσικό επίπεδο(physical) Επίπεδο Σύνδεσης Δεδοµένων (Data Link): Καθοδηγεί την εκποµπή και τη λήψη από το φυσικό επίπεδο Επίπεδο Δικτύου (Network): Πρωτόκολλα για τη δηµιουργία και συντήρηση µιας σύνδεσης στο δίκτυο Επίπεδο Μεταφοράς (Transport): Έλεγχος για τη µεταφορά πληροφοριών µεταξύ συστηµάτων Επίπεδο Συνόδου (Session): Διάλογος µεταξύ των συστηµάτων Επίπεδο Παρουσίασης (Presentation): Κανόνες που καθορίζουν τις εφαρµογές που παράγουν αρχεία για µεταφορά, µηνύµατα ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ RS-232 IEEE Fast Ethernet ATM και αναµεταδότες πλαισίου IP: Internet Protocol (Το πρωτόκολλο του Διαδικτύου) TCP: Transmission Control Protocol (Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης) H331 EDIFACT (ISO 9735) Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο: Πρωτόκολλα Μεταφοράς

14 Επισηµάνσεις Σηµαντικές Επισηµάνσεις: Τα Επίπεδα 1-3 είναι βασικά οι λειτουργίες του Δικτύου (Network Functions). Τα Επίπεδα 4-7 είναι βασικά οι λειτουργίες του Συστήµατος (End System Functions). Για τη µετάδοση ιατρικής εικόνας οι προσπάθειες τυποποίησης θα πρέπει να εστιάσουν στα επίπεδα 1 και 2 χρησιµοποιώντας τα πρωτόκολλα ISDN ή ATM. Για τις εφαρµογές στην Υγεία γενικά δεν απαιτείται κατά κανόνα τροποποίηση στα επίπεδα 1 και 4. Το DICOM χρησιµοποιεί δικτυώσεις είτε OSI είτε TCP/IP Στα επίπεδα 5 7 του µοντέλου ιατρικές εφαρµογές χρησιµοποιούν πρότυπα όπως είναι το HL-7 και το EDIFACT(ISO 9735)

15 Διεθνής Κατηγοριοποίηση Ασθενειών [Clinical International Classification of Diseases (ICD)] (1/4) H κωδικοποίηση Νόσων και συναφών προβληµάτων Υγείας κατά ICD (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems), που σήµερα βρίσκεται στην έκδοση 10 (ICD-10), αποτελεί την πιο πρόσφατη εξέλιξη της προσπάθειας τυποποίησης Νόσων και Διαγνώσεων που ξεκίνησε επίσηµα το 1893 ως η διεθνής κωδικοποίηση αιτιών θανάτου ή αλλιώς η Κατηγοριοποίηση Bertillon. Η κωδικοποίηση Νόσων κατά ICD είναι υπό την αιγίδα του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας (ΠΟΥ) και έχει µεταφραστεί σε ένα µεγάλο αριθµό γλωσσών περιλαµβανοµένης και της Ελληνικής.

16 Διεθνής Κατηγοριοποίηση Ασθενειών [Clinical International Classification of Diseases (ICD)] (2/4) H χρησιµότητα της κωδικοποίησης ICD είναι εξαιρετικά σηµαντική δεδοµένου ότι δίνει την δυνατότητα για κατηγοριοποίηση των περιστατικών ανεξάρτητα από τον φορέα παροχής υγείας και την χώρα και συνεπώς επιτρέπει την συγκρισιµότητα µεταξύ των διαχειριζόµενων στοιχείων. Σε συνδυασµό µε την κωδικοποίηση των θεραπευτικών διαδικασιών και ιατρικών πράξεων µπορεί να χαρακτηρίσει επαρκώς τον τρόπο αντιµετώπισης ενός περιστατικού.

17 (ICD) (3/4) Ø ΤΟ ICD-10 ως όρος κωδικοποίησης ασχολείται µε την ταξινόµηση των νόσων. Ως ταξινόµηση των νόσων µπορεί να ορισθεί ένα σύστηµα κατηγοριών στο οποίο καταγράφονται οι νοσολογικές οντότητες σύµφωνα µε καθιερωµένα κριτήρια. Ø Στην αναθεωρηµένη ταξινόµηση (ICD-10), οι διάφορες καταστάσεις έχουν οµαδοποιηθεί µε τρόπο που να εξυπηρετεί γενικούς επιδηµιολογικούς σκοπούς και την εκτίµηση της φροντίδας υγείας.

18 (ICD) (4/4) Παρενθέσεις χρησιµοποιούνται για να περικλείουν συµπληρωµατικές λέξεις, που µπορεί να ακολουθούν ένα διαγνωστικό όρο χωρίς να θίγουν τον κωδικό αριθµό στον οποίο θα καταχωρηθούν οι λέξεις που είναι έξω από τη παρένθεση. Για παράδειγµα στο Ι10 ο όρος που περιέχεται "Υπέρταση (αρτηριακή) (καλοήθης) (ιδιοπαθής) (κακοήθης) (πρωτοπαθής) (συστηµατική)" υποδηλώνει ότι Ι10 είναι o κωδικός αριθµός µόνο για τη λέξη "Υπέρταση" ή όταν χαρακτηρίζεται από µία λέξη ή οποιοδήποτε συνδυασµό των λέξεων εντός παρενθέσεων.

19 Παραδείγµατα Ο κωδικός σηµαίνει "πόνος που άρχισε πρίν από 5 ώρες και συνεχίσθηκε µέχρι πριν από 1 ώρα µε αµείωτη ένταση". Ο κωδικός σηµαίνει "Πόνος αφόρητος, ζωστηροειδής, που δεν βελτιώνεται σε καµία στάση του σώµατος και δεν επηρεάζεται µε τις αναπνευστικές κινήσεις, επηρεάζεται µε το βήχα, εντοπίζεται στο επιγάστριο και αντανακλά στη ράχη". Ο κωδικός σηµαίνει "Ψηλαφητή µάζα σκληρή µε ανώµαλη παρυφή και ανώµαλη επιφάνεια, ανώδυνη, µε µέγιστη διάµετρο 5-10 εκατοστά, εντοπίζεται στην περιοµφαλική περιοχή, δεξιά".

20

21

22

23

24 π.χ Μ8011/0

25 International Classification in Primary Care - ICPC-2 Εξίσου σηµαντικό είναι το πρότυπο ICPC (International Classification for Primary Care) που αναφέρεται στην πρωτοβάθµια περίθαλψη. Δηµιουργήθηκε από την WICC της WONCA σε συνεργασία µε τον ΠΟΥ για την ΠΦΥ. Μεταφράστηκε σε 35 γλώσσες και είναι σε χρήση σε 47 χώρες. Η τρέχουσα έκδοση του ICPC-2 χρονολογείται από το Διαθέτει αντιστοίχηση στο ICD-10 και αποτελείται από τριψήφιους κωδικούς (1 γράµµα, 2 νούµερα).

26 Κωδικοποίηση CPT CPT (Current Procedural Terminology) είναι η κωδικοποίηση που έχει θεσπίσει η Αµερικανική Ιατρική Εταιρεία (American Medical Association) και εξυπηρετεί τις ανάγκες τυποποίησης της περιγραφής των ιατρικών, χειρουργικών και διαγνωστικών πράξεων. Η κωδικοποίηση CPT προβλέπει ένα 5-ψήφιο κωδικό που περιγράφει το µεγαλύτερο µέρος των παρεχόµενων υπηρεσιών από φορείς υγείας και περιλαµβάνει διαφορετικούς κωδικούς. Η νοσοκοµειακή έκδοση του CPT συνδυάζει και κοστολογικά στοιχεία στην κωδικοποίηση (δεδοµένου ότι χρησιµοποιείται πέρα από την τεκµηρίωση των παρεχόµενων ιατρικών υπηρεσιών και για τις ανάγκες τιµολόγησης των πράξεων).

27 Read Codes Οι Read Codes αναπτύχθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και είναι ουσιαστικά µια εκτενής λίστα όρων που χρησιµοποιούνται στο χώρο της υγείας. Ο στόχος είναι να χρησιµοποιηθεί από όλους όσους ασχολούνται µε την υγεία και θέλουν να περιγράψουν τη θεραπευτική αγωγή και την περίθαλψη των ασθενών τους. Έχει γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε µε τη χρήση των Read Codes να µπορεί κανείς να περιγράψει όσο το δυνατόν περισσότερων ειδών πληροφορία που έχει να κάνει µε την κατάσταση κάποιου ασθενή, σχεδόν σε φυσική γλώσσα, αλλά µε κωδικοποιηµένο τρόπο ώστε να µπορεί να καταχωρηθεί και να αναζητηθεί από ένα σύστηµα πληροφορικής.

28 Systematized Nomenclature of Human and Veterinary Medicine (SNOMED) Συναφής είναι και η κωδικοποίηση SNOMED από το College of American Pathologist (CAP) που χρησιµοποιείται κυρίως στις αγγλοσαξονικές χώρες και είναι ευρέως αποδεκτή για την περιγραφή αποτελεσµάτων παθολογικών εξετάσεων. Έχει πολύ-αξονική δοµή κωδικοποίησης (έντεκα πεδία) η οποία επιτρέπει µεγαλύτερη σαφήνεια σε σχέση µε την κωδικοποίηση ICD και έχει σηµαντική αξία όσον αφορά στο κλινικό κοµµάτι. Το CAP έχει αρχίσει να εναρµονίζει το SNOMED µε τα πρότυπα HL7 και DICOM Η κωδικοποίηση SNOMED αποτελεί έναν από τους πρώτους υποψήφιους, για να γίνει το πρότυπο για τον ιατρικό φάκελο βασισµένο σε υπολογιστή.

29 SNOMED

30 Diagnostic Related Groups (DRG) Στην κατηγορία κωδικοποίησης της Ιατρικής Πληροφορίας µπορούν επίσης να ενταχθούν τα DRG s (Diagnostic Related Groups), έχοντας όµως ως ελάχιστο προαπαιτούµενο την ύπαρξη ενηµερωµένων και πλήρων στατιστικών στοιχείων στα νοσοκοµεία τουλάχιστον για µια πενταετία. Ένα DRG είναι η κατηγοριοποίηση µιας επίσκεψης σε κάποιο νοσοκοµείο από την άποψη του ποιό ήταν το πρόβληµα και πώς αντιµετωπίστηκε σε κάποιον ασθενή. Η κατηγοριοποίηση DRG (περίπου 500) προσδιορίζεται από ένα πρόγραµµα οµαδοποίησης (grouper) το οποίο βασίζεται σε διαγνώσεις και διαδικασίες κωδικοποιηµένες µε το ICD-9-CM καθώς και σε στοιχεία του ασθενή όπως ηλικία, φύλο, διάρκεια παραµονής στο νοσοκοµείο και άλλους παράγοντες.

31 ATC (Anatomical Therapeutic Chemical) Επικρατέστερη για τα φάρµακα είναι η κωδικοποίηση κατά ATC που αφορά επίσης και στις δραστικές ουσίες και έτσι δίνει τη δυνατότητα επιλογής συγγενών ή γενόσηµων φαρµάκων. Δηµιουργήθηκε το 1969 από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας και ανανεώνεται κάθε εξάµηνο.

32 National Council for Prescription Drug Programs (NCPDP) Το Εθνικό Συµβούλιο για την Συνταγογράφηση Φαρµάκων στις ΗΠΑ (NCPDP) έχει αναπτύξει πρότυπα για την ανταλλαγή πληροφοριών που σχετίζονται µε χρεώσεις φαρµάκων καθώς και την καταλληλότητα αυτών, ανάµεσα σε φαρµακεία και ασφαλιστικές εταιρείες.

33 LOINC (Logical Observation Identifiers Names and Codes) Η κωδικοποίηση αυτή παρέχει ένα τυποποιηµένο σύνολο κωδικών και περιγραφών για τον χαρακτηρισµό: µεµονωµένων εργαστηριακών αποτελεσµάτων (π.χ. Αιµοσφαιρίνη, συγκέντρωση Νατρίου, κλπ.), κλινικών στοιχείων και παρατηρήσεων (π.χ. διάγνωση εξιτηρίου, διαστολική πίεση, κ.λπ.), παρατηρήσεις απεικονιστικών εξετάσεων (π.χ. διάµετρος αριστερής καρδιακής κοιλίας, ηχοκαρδιογραφήµατος, ευρήµατα ακτινογραφίας θώρακος, κ.λπ.).

34 LOINC (Logical Observation Identifiers Names and Codes) Το εργαστηριακό τµήµα της κωδικοποίησης κατά LOINC περιλαµβάνει τις συνήθεις κατηγορίες της κλινικής βιοχηµείας, αιµατολογίας, ορολογίας, µικροβιολογίας και τοξικολογίας καθώς και κατηγορίες για φαρµακευτικές ουσίες. Το κλινικό τµήµα της κωδικοποίησης κατά LOINC περιλαµβάνει δεδοµένα για ζωτικά βιοσήµατα, αιµοδυναµικές µετρήσεις, ΗΚΓ, ενδοσκοπικές διαδικασίες, και άλλες κλινικές παρατηρήσεις.

35 Πρότυπα αναγνώρισης Αυτά τα πρότυπα καλύπτουν την ανάγκη για ύπαρξη κάποιων µοναδικών κωδικών (αναγνωριστικά/προσδιοριστές) που να προσδιορίζουν µε µοναδικό τρόπο κάθε ασθενή, πάροχο, οργανισµό ή προϊόν. Πρέπει παρόλα αυτά να σηµειωθεί πως δεν υπάρχει µέχρι σήµερα καθολική αποδοχή και ικανοποίηση από αυτά τα συστήµατα.

36 Πρότυπα αναγνώρισης Αναγνώριση Ασθενών Ο αριθµός κοινωνικής ασφάλισης (Social Security Number-SSN) θεωρείται σαν ένας αριθµός ο οποίος προσδιορίζει µοναδικά κάθε ασθενή στις ΗΠΑ. Guide for the properties of a Universal Healthcare Identifier (UHID) Στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης (EHIC) παρέχει έναν αντίστοιχο τέτοιο µοναδικό κωδικό.

37 Αναγνώριση Παρόχων Το Κέντρο Οικονοµικής Διαχείρισης των Οργανισµών Υγείας [Health Care Financing Administration (HCFA)] στις ΗΠΑ έχει δηµιουργήσει έναν ευρέως χρησιµοποιούµενο προσδιοριστή, γνωστό µε το όνοµα [Universal Physician Identifier Number (UPIN)]. Ο UPIN δίνεται µόνο σε γιατρούς οι οποίοι δουλεύουν µε ηλικιωµένους ασθενείς. Για να ξεπεράσει αυτόν τον περιορισµό, το HCFA αναπτύσσει το Εθνικό Αρχείο Παρόχων [National Provider File (NPF)].

38 Αναγνώριση Τόπων Περίθαλψης Υπάρχουν δύο ευρέως χρησιµοποιούµενα αναγνωριστικά/προσδιοριστές τόπων περίθαλψης. Το ένα είναι το Health Industry Number (ΗΙΝ), το οποίο προέκυψε από το Health Industry Business Communications Council (HIBCC). Το HIN είναι ένα αναγνωριστικό για οικογενειακούς γιατρούς και φαρµακεία λιανικής. Το άλλο είναι το HCFA (Health Care Financing Administration) που έχει επίσης ορίσει έναν πάροχο αναγνωριστικών για χρήση από όσους ασχολούνται µε ηλικιωµένους ασθενείς (Medicare).

39 Αναγνώριση Προϊόντων και Ετικετών Προµήθειας Σε αυτή την περιοχή χρησιµοποιούνται κυρίως τρεις προσδιοριστές: Ο Labeller Identification Code (LIC) ο οποίος χρησιµοποιείται για να προσδιορίσει τον κατασκευαστή ή το διανοµέα και παρέχεται από το HIBCC. Ο LIC χρησιµοποιείται µε ή χωρίς bar codes για προϊόντα και προµήθειες που διανέµονται µέσα σε κάποιο οργανισµό παροχής υπηρεσιών υγείας. Ο κωδικός Universal Product Code (UPC) συντηρείται από το Uniform Code Council και χρησιµοποιείται για ετικέτες προϊόντων τα οποία πωλούνται σε τιµές λιανικής.

40 Πρότυπα Επικοινωνίας Πληροφοριακών Συστηµάτων Με τον όρο Πρωτόκολλα Επικοινωνίας ορίζονται τα σύνολα καλά ορισµένων µεθόδων και κανόνων, που πρέπει να ακολουθούνται, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή επικοινωνία µεταξύ διαφορετικών πληροφοριακών συστηµάτων. Ένα σύνολο από πρωτόκολλα καθορίζει αυτό που ονοµάζεται Πρότυπο Επικοινωνίας (standard). Τα πρότυπα αυτά αναφέρονται στον τρόπο µε τον οποίο πρέπει να γίνεται η µεταφορά πληροφορίας από ένα σύστηµα σε κάποιο άλλο, αλλά και στο είδος της πληροφορίας που µπορεί να µεταφέρεται.

41 Πρωτόκολλο TCP/IP Το πρωτόκολλο TCP/IP συνθέτει µία οµάδα πρωτοκόλλων στην οποία βασίζεται η επικοινωνία µεταξύ υπολογιστικών συστηµάτων. Έχει πάρει το όνοµα του από τα δύο από τα πολλά πρωτόκολλα που το απαρτίζουν: το TCP (Transmission Control Protocol) και το IP (Internet Protocol) που ήταν και τα δύο πρώτα πρωτόκολλα που οριοθετήθηκαν. Το TCP/IP ονοµάζεται και Internet Protocol Suite λόγω του ότι αποτελεί το τηλεπικοινωνιακό πρωτόκολλο στο οποίο βασίζεται η διαδικτυακή επικοινωνία. Μια σηµαντική επισήµανση είναι ότι το πρωτόκολλο TCP/IP µπορεί να περιγραφεί κατ αναλογία µε το µοντέλο OSI.

42 CEN/TC ENV Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης [Comité Européenne de Normalisation (CEN)], που είναι υπεύθυνη για την τυποποίηση ζητηµάτων ανταλλαγής ιατρικής πληροφορίας στο χώρο της υγείας, έχει δηµοσιεύσει ένα PreStandard για την αρχιτεκτονική ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου (Electronic HealthCare Record) µε την ονοµασία ENV Αυτό ορίζει γενικές δοµές πληροφορίας και χαρακτηριστικά κοινά σε κάθε ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο, δηλαδή ένα λογικό µοντέλο, χωρίς να καθορίζει ακριβώς τι ιατρική πληροφορία θα περιέχει ή πως θα υλοποιηθεί.

43 Health Level 7 (HL7) (1) Εκτός της ευρύτητας των εφαρµογών του (διαχείριση εσωτερικών/εξωτερικών ασθενών, επικοινωνία µε εργαστηριακούς αναλυτές, φαρµακείο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης κ.ά.) έχει παραρτήµατα, πέρα των ΗΠΑ, σε σχεδόν όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, στην Αυστραλία/Νέα Ζηλανδία, στην Ασία και στη ζώνη του Ειρηνικού. Κύριο χαρακτηριστικό του HL7 είναι η δυνατότητα διασυνδεσιµότητας και ενοποίησης της πληροφορίας που επιτυγχάνεται µέσω αυτού.

44 Health Level 7 (HL7) (2) Το πρότυπο HL7 είναι ουσιαστικά το πρότυπο για την ηλεκτρονική ανταλλαγή κλινικών, οικονοµικών και διαχειριστικών δεδοµένων µεταξύ ανεξάρτητων πληροφοριακών συστηµάτων υγείας (π.χ. Νοσοκοµειακών πληροφοριακών συστηµάτων, εργαστηριακών πληροφοριακών συστηµάτων, συστηµάτων συνταγογράφησης, κλπ.) και σήµερα βρίσκεται στην έκδοση 2.5. Σύντοµα όµως προβλέπεται να υιοθετηθεί η έκδοση HL7 v3.0 ή οποία και είναι συµβατή µε τη γλώσσα XML (extensive markup language) η οποία χρησιµοποιείται ευρέως στα συστήµατα βασισµένα στις τεχνολογίες Internet.

45 Πληροφοριακά Συστήµατα Χωρίς «Σύστηµα επικοινωνίας» Είναι......Ο Πύργος της Βαβέλ Pieter Bruegel, 1563

46 Διαλειτουργικότητα

47 Χωρίς την χρήση του HL7 Από αυτή την κατάσταση... n*(n-1) οι διεπαφές, όπου n ο αριθµός υποσυστηµάτων

48 Με την χρήση του HL7 (αλλά χωρίς την χρήση middleware) Σ αυτή την κατάσταση... ή καλύτερα...

49 HL7 middleware Σ αυτήν! Single information 'highway' created with the middleware

50 IEEE-MEDIX Το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών [Institute of Electrical and Electronic Engineers, Inc (IEEE)] αναπτύσσει το πρότυπο για την ανταλλαγή ιατρικών δεδοµένων [Medical Data Interchange Standard (MEDIX], ανάµεσα σε νοσοκοµειακά συστήµατα πληροφορικής. Βασίζεται στα πρότυπα του οργανισµού ISO και των επτά επιπέδων του µοντέλου OSI. Πρόκειται για ένα πρότυπο που αφορά στο συγχρονισµό των Βάσεων Δεδοµένων και προχωρά πιο πέρα από το HL7, καθώς περιλαµβάνει όλα τα θέµατα που έχουν να κάνουν µε τη διασύνδεση των υπολογιστικών συστηµάτων, όπως είναι το ηλεκτρονικό ταχυδροµείο, η παγκόσµια διευθυνσιοδότηση, η ανταλλαγή αρχείων και η πρόσβαση σε αυτά καθώς και άλλα πιο τεχνικά θέµατα.

51 EDI-EDICAFT Το EDI είναι ένα πρότυπο για την ανταλλαγή εγγράφων µεταξύ διαφορετικών εφαρµογών οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά µηχανήµατα. Πολλοί τοµείς και ανάµεσά τους και αυτός της υγείας, επιλέγουν το EDI ως ένα γρήγορο, φτηνό και ασφαλή τρόπο για να ανταλλάσσουν οποιουδήποτε τύπου συχνά χρησιµοποιούµενα έγγραφα, αποθηκεύοντας τα σε ηλεκτρονικά γραµµατοκιβώτια. Το EDI διαφοροποιείται σηµαντικά από την ανταλλαγή αρχείων µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου ή µέσω αποθηκευτικών µέσων κοινής χρήσης. Η βασική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι στο EDI η εφαρµογή αποστολέας και η εφαρµογή παραλήπτης πρέπει πρώτα να συµφωνήσουν στη µορφή την οποία θα έχει το έγγραφο που πρόκειται να µεταδοθεί.

52 Πρότυπα συµπίεσης ιατρικών δεδοµένων Το θέµα της συµπίεσης ιατρικών δεδοµένων προκύπτει όταν είναι αναγκαία η αποθήκευση ή µετάδοση ψηφιακών δεδοµένων που καταλαµβάνουν µεγάλο όγκο. Το παραπάνω είναι εξαιρετικά συχνό στις εφαρµογές τηλεϊατρικής σε περιπτώσεις όπου απαιτείται η µετάδοση ψηφιακών εικόνων (σταθερών ή κινούµενων) ή σε περιπτώσεις που το διαθέσιµο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο είναι µικρού εύρους ζώνης (low-bandwidth) όπως για παράδειγµα δίκτυα κινητών επικοινωνιών, δορυφορικά δίκτυα, ακόµα και ISDN γραµµές. Το θέµα της συµπίεσης των ιατρικών δεδοµένων γίνεται εξαιρετικά σηµαντικό δεδοµένης της απαίτησης της νοµοθεσίας (αλλά και της ιατρικής πρακτικής) περί µη αλλοίωσης της πρωτογενούς πληροφορίας κατά την συµπίεση.

53 Πρότυπα συµπίεσης ιατρικών δεδοµένων Οι αλγόριθµοι συµπίεσης εικόνων µπορούν να διαχωριστούν σε τυποποιηµένους (standardized) και ιδιόκτητους (proprietary). Οι τυποποιηµένοι αλγόριθµοι αναπτύσσονται, εκδίδονται και συντηρούνται από διεθνείς οργανισµούς όπως ο ISO (International Standards Organization), και ο ITU (International Telecommunication Union). Ένα από τα πιο διαδεδοµένα πρότυπα συµπίεσης εικόνων µε σηµαντικές εφαρµογές και στην υγεία είναι το πρότυπο JPEG (Joint Photographic Experts Group) που παρουσιάστηκε στα µέσα της δεκαετίας του 80 από κοινού (εξ ου και το αρχικό Joint) από τον ISO και την ITU.

54 Το πρότυπο Digital Imaging and Communication (DICOM) ACR -NEMA (American College of Radiology National Electrical Manufacturers Association). Στόχο είχε την ανάπτυξη ενός Προτύπου, το οποίο θα: προωθούσε την επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών και ψηφιακών εικόνων, χωρίς να παίζει κάποιο ρόλο ο κατασκευαστής της συσκευής, διευκόλυνε την ανάπτυξη και τη διεύρυνση της αρχειοθέτησης των εικόνων και των συστηµάτων επικοινωνίας (Picture Archiving and Communication Systems - PACS), δίνοντας τη δυνατότητα διασύνδεσης µε άλλα συστήµατα νοσοκοµειακών πληροφοριών, επέτρεπε τη δηµιουργία Βάσεων Δεδοµένων διαφόρων διαγνωστικών πληροφοριών, στις οποίες θα είχαν πρόσβαση διάφορες συσκευές άσχετα µε τη γεωγραφική τους θέση.

55 DICOM (1/3) Μέσω του προτύπου DICOM είναι δυνατή η ανταλλαγή δεδοµένων µεταξύ συσκευών και συστηµάτων διαφορετικών κατασκευαστών (π.χ. η απεικόνιση µίας τοµογραφικής εικόνας από διαγνωστική κονσόλα άλλου κατασκευαστή). Είναι εφαρµόσιµο σε ένα δικτυωµένο περιβάλλον. Το Πρότυπο της ACR-NEMA ήταν εφαρµόσιµο µόνο στα σηµείο - προς -σηµείο (point - to - point) περιβάλλοντα, αλλά και για τη λειτουργία του σε ένα δικτυωµένο περιβάλλον απαιτούνταν µια Μονάδα Δικτυακής Διασύνδεσης (Network Interface Unit -NIU). Αντίθετα, το DICOM υποστηρίζει τη λειτουργία του σε ένα δικτυωµένο περιβάλλον µε τη χρήση του βιοµηχανικού πρωτοκόλλου δικτυακής σύνδεσης TCP/IP.

56 DICOM (2/3) Το Πρότυπο της ACR-NEMA δεν όριζε έναν τύπο αρχείου ή την επιλογή ενός φυσικού µέσου ή ενός λογικού συστήµατος αρχείων. Το DICOM όµως υποστηρίζει τη λειτουργία σε ένα τέτοιο περιβάλλον χρησιµοποιώντας βιοµηχανικά πρότυπα µέσων όπως το CD-ROM και το MOD καθώς επίσης και διάφορα λογικά συστήµατα αρχείων όπως τα ISO 9660 και PC File System. Ορίζει τον τρόπο µε τον οποίο οι συσκευές οι οποίες είναι συµβατές µε το Πρότυπο αντιδρούν σε εντολές και στα δεδοµένα τα οποία ανταλλάσσονται. Το Πρότυπο της ACR-NEMA περιοριζόταν απλώς στη µεταφορά δεδοµένων, αλλά το DICOM ορίζει, µέσω της έννοιας των Κλάσεων Υπηρεσιών (Service Classes), τη σηµασιολογία των εντολών και των σχετικών δεδοµένων.

57 DICOM (3/3) Καθορίζει τα επίπεδα συµµόρφωσης (levels of conformance). Το ACR-NEMA Πρότυπο όριζε το ελάχιστο επίπεδο συµµόρφωσης. Το DICOM από την άλλη περιγράφει ρητά τον τρόπο µε τον οποίο πρέπει να κατασκευαστεί µια Δήλωση Συµµόρφωσης (Conformance Statement) για κάποιες συγκεκριµένες επιλογές.

58 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...17

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...17 Περιεχόμενα Πρόλογος του συγγραφέα... 11 Αφιερώσεις... 13 Α. Θεωρητικό Μέρος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...17 1.1 Ορισμός... 17 1.2 Οφέλη από τη χρήση ΝΠΣ... 18 1.3 Υποσυστήματα του ΝΠΣ...

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Στάδιο Πρόσκληση για υποβολή προσφορών

3 ο Στάδιο Πρόσκληση για υποβολή προσφορών 1 1 ο Στάδιο Προεπιλογή Συμμετεχόντων στον Ανταγωνιστικό Διάλογο 2 ο Στάδιο Διάλογος μεταξύ συμμετεχόντων και ΟΑΥ 3 ο Στάδιο Πρόσκληση για υποβολή προσφορών 2 Συστήματα Παροχείς φροντίδας υγείας Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ... 17

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ... 17 Περιεχόμενα Πρόλογος του συγγραφέα... 11 Αφιερώσεις & Συνεισφορές... 13 Α. Θεωρητικό Μέρος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ... 17 1.1 Ορισμός... 17 1.2 Οφέλη από τη χρήση ΝΠΣ... 18 1.3 Υποσυστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Σχεδίαση και Αρχιτεκτονική Δικτύων Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 19 Διάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Υγεία Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Υγεία Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας Ομάδα Εργασίας Επαγγελματικής πράξης Καρδιολόγων Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Υγεία Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς Χριστίνα Παπανικολάου,

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Για να ανταλλάξουν δεδομένα δύο σταθμοί, εκτός από την ύπαρξη διαδρομής μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Ενότητα 1 Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Εύρος Ζώνης και Ταχύτητα Μετάδοσης Η ταχύτητα µετάδοσης [εύρος ζώνης (banwidth)] των δεδοµένων αποτελεί ένα δείκτη επίδοσης των δικτύων και συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Ενότητα: Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Ενότητα: Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Υγεία Ενότητα: Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1.1 Εισαγωγή 25 1.1.1 Ορισμός 25 1.1.2 Αιώνας της πληροφορίας; 23 1.2 Πληροφορία στην Υγεία 27 1.2.1 Μορφή πληροφορίας 28 1.2.2 Ροή της πληροφορίας 29 1.2.3 Μετάδοση

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή εικόνα και ο νέος ρόλος του τεχνολόγου ακτινολόγου: Από το film στο CD

Ψηφιακή εικόνα και ο νέος ρόλος του τεχνολόγου ακτινολόγου: Από το film στο CD Ψηφιακή εικόνα και ο νέος ρόλος του τεχνολόγου ακτινολόγου: Από το film στο CD Ν. Δεληκανάκης Τεχνολόγος Ραδ/γίας Ακτιν/γίας, M.Sc. Κοργιαλένειο Μπενάκειο Ν.Ε.Ε.Σ Πλεονεκτήματα ψηφιακής εικόνας Μεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία και Ηλεκτρονική Υγεία:Προτάσεις για το όχι τόσο μακρινό μέλλον. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας

Καινοτομία και Ηλεκτρονική Υγεία:Προτάσεις για το όχι τόσο μακρινό μέλλον. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Καινοτομία και Ηλεκτρονική Υγεία:Προτάσεις για το όχι τόσο μακρινό μέλλον ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Ηλεκτρονική Υγεία Τι είναι; Η πληροφορική Υγείας (healthcare

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις για το μάθημα ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Α. ΚΑΝΑΠΙΤΣΑΣ Ε. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σημειώσεις για το μάθημα ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Α. ΚΑΝΑΠΙΤΣΑΣ Ε. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Σημειώσεις για το μάθημα ΙΑΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Α. ΚΑΝΑΠΙΤΣΑΣ Ε. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Ελπινίκη Παπαγεωργίου Σημειώσεις Παρουσίαση : Μελέτη της απαγωγής βιοϊατρικού σήματος, εφαρμογή σε θεραπευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Το φαρμακείο στην εποχή του internet. Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας

Το φαρμακείο στην εποχή του internet. Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας Το φαρμακείο στην εποχή του internet Παπαδόπουλος Γιάννης Φαρμακοποιός Οικονομολόγος Υγείας Χαρακτηριστικά της εποχής μας Χαρακτηριστικά της εποχής μας είναι: η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας η ευρεία

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες τάσεις της Ηλεκτρονικής Υγείας

Σύγχρονες τάσεις της Ηλεκτρονικής Υγείας Σύγχρονες τάσεις της Ηλεκτρονικής Υγείας Θοδωρής Κοτσιλιέρης Δρ. Ηλ/γος Μηχανικός και Μηχ. Υπολογιστών ΕΜΠ Καθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας Περίγραμμα ehealth Σύγχρονες προκλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ MSc ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ Γ.Ν.Α. Ε.Δ.Ν.Υ.Π.Υ. 15 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ- «Νοσοκομειακό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΔΙΚΤΥΑ ΥΓΕΙΑΣ...

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΔΙΚΤΥΑ ΥΓΕΙΑΣ... Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΔΙΚΤΥΑ ΥΓΕΙΑΣ... 19 1.1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ... 19 1.2 ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ... 21 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ... 29 2.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ...

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP 6.1 Συσχέτιση OSI και TCP/IP Η αρχιτεκτονική TCP/IP ακολουθεί ένα πρότυπο διαστρωμάτωσης παρόμοιο με το μοντέλο OSI. Η αντιστοιχία φαίνεται στο σχήμα 6.1. Η ονομασία της

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική ΔΡ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ιατρική Πληροφορική ΔΡ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Ιατρική Πληροφορική ΔΡ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Διαλέξεις μαθήματος: http://medisp.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

1.2.1 Το μοντέλο αναφοράς για τη Διασύνδεση Ανοικτών Συστημάτων (OSI) 1 / 19

1.2.1 Το μοντέλο αναφοράς για τη Διασύνδεση Ανοικτών Συστημάτων (OSI) 1 / 19 1.2.1 Το μοντέλο αναφοράς για τη Διασύνδεση Ανοικτών Συστημάτων (OSI) 1 / 19 2 / 19 Το Φυσικό Επίπεδο Το Φυσικό Επίπεδο ή στρώμα (Physical layer) ασχολείται με τη μετάδοση των bit (1 0) που απαρτίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Υγεία και Εφαρμογή της Πληροφορικής σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ΑΕΜΥ ΑΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Ηλεκτρονική Υγεία και Εφαρμογή της Πληροφορικής σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ΑΕΜΥ ΑΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Ηλεκτρονική Υγεία και Εφαρμογή της Πληροφορικής σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ΑΕΜΥ ΑΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αποστόλου Νίκος, Αθήνα 2015 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ (EHEALTH) Αφορά τα εργαλεία και τις υπηρεσίες που

Διαβάστε περισσότερα

Σπύρος Παπαθανασίου Διευθυντής Πωλήσεων

Σπύρος Παπαθανασίου Διευθυντής Πωλήσεων Ολοκληρωμένες λύσεις για τη διαγνωστική απεικόνιση Ιατρική πληροφορική (RIS/PACS/VNA, ρομποτικά CD/DVD, διαγνωστικές οθόνες) Ιατρικά απεικονιστικά μηχανήματα (ψηφιακά ακτινολογικά, ψηφιακοί μαστογράφοι,

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Ασθενοκεντρική Προσέγγιση, Βελτίωση της. Επικ. Καθηγήτρια Φλώρα Μαλαματένιου

Προσωπικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Ασθενοκεντρική Προσέγγιση, Βελτίωση της. Επικ. Καθηγήτρια Φλώρα Μαλαματένιου Προσωπικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Ασθενοκεντρική Προσέγγιση, Βελτίωση της Ποιότητας και Περιστολή της Δαπάνης Επικ. Καθηγήτρια Φλώρα Μαλαματένιου Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας Χειρόγραφος Ιατρικός

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες Εφαρμογές Ηλεκτρονικών Συστημάτων Υγείας στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού. Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας ΑΕ Δεκέμβριος 2015

Σύγχρονες Εφαρμογές Ηλεκτρονικών Συστημάτων Υγείας στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού. Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας ΑΕ Δεκέμβριος 2015 Σύγχρονες Εφαρμογές Ηλεκτρονικών Συστημάτων Υγείας στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας ΑΕ Δεκέμβριος 2015 Εισαγωγή Η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ) είναι ΔΕΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΤΗΛΕ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Τ.Ε.Ι Ηπείρου Τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΛΕ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μανωλούδης Ιωσήφ Ροΐδης Χρήστος 1.Τι είναι η Τηλεϊατρική Η Χρήση Η/Υ και των δικτύων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΗΦΥ μετά την αναδιαμόρφωσή του. Ελπίδα Φωτιάδου Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών Διεύθυνση Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών

Ο ΑΗΦΥ μετά την αναδιαμόρφωσή του. Ελπίδα Φωτιάδου Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών Διεύθυνση Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών Ο ΑΗΦΥ μετά την αναδιαμόρφωσή του Ελπίδα Φωτιάδου Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών Διεύθυνση Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών ΑΗΦΥ - Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας Σύμφωνα με άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών 1 ίκτυα μικρά και μεγάλα Ένα δίκτυο υπολογιστών (computer network) είναι ένας συνδυασμός συστημάτων (δηλαδή, υπολογιστών),

Διαβάστε περισσότερα

Το Μέλλον για τα Συστήματα Διαχείρισης Ακτινολογικής Εικόνας (PACS)

Το Μέλλον για τα Συστήματα Διαχείρισης Ακτινολογικής Εικόνας (PACS) Το Μέλλον για τα Συστήματα Διαχείρισης Ακτινολογικής Εικόνας (PACS) Ελένη Καλδούδη Τμήμα Ιατρικής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 2003 θέματα το χθές, το σήμερα και το αύριο για τα PACS απαιτήσεις από

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Internet Protocol (IP) Στο επίπεδο δικτύου της τεχνολογίας TCP/IP, συναντάμε το πρωτόκολλο IP. Η λειτουργία του IP βασίζεται αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Κατανόησης 1.8

Φύλλο Κατανόησης 1.8 Σχολικό Έτος : 2012-2013 Τάξη : B Τομέας : Πληροφορικής Μάθημα : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι - Θεωρία Διδάσκων : Χρήστος Ρέτσας Η-τάξη : tiny.cc/retsas-diktya1 Φύλλο Κατανόησης 1.8 1.8. Το μοντέλο OSI Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls Χάρης Μανιφάβας 1 Επικοινωνία Βασίζεται στη μεταβίβαση μηνυμάτων (λόγω απουσίας διαμοιραζόμενης μνήμης) Απαιτείται συμφωνία φόρμας μηνυμάτων Πρότυπο Στόχος τυποποίησης = Συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ. ICD-10 (πλεονεκτήματα χρήσης) Χαρακτηριστικά του ICD-10. Μειονεκτήματα ICD-10. 05 Dec 12

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ. ICD-10 (πλεονεκτήματα χρήσης) Χαρακτηριστικά του ICD-10. Μειονεκτήματα ICD-10. 05 Dec 12 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ ICD-10, DRGs, etc Ι. Κουμπούρος ykoump@teiath.gr International Classification of Diseases (ICD-10) ιεθνής Ταξινόμηση των Νοσημάτων (International Classification of Diseases-ICD) σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών

Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Ελληνικό Σύστημα DRG Χρυσόστομος Γούναρης MSc Phd Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ ΚεΤεΚΝΥ Τι είναι το σύστημα DRG Το Σύστημα DRG (Σύστημα Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΗΝΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Γενικά Συμμόρφωση με πρότυπα (PACS Core)

ΠΥΡΗΝΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Γενικά Συμμόρφωση με πρότυπα (PACS Core) Επιτροπή τεχνικών προδιαγραφών Αίγιο 07/12/2015 Για την Προμήθεια ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΙΚΟΝΩΝ (PACS) Οργανικής Μονάδας Αιγίου Προς: Γραφείο Προμηθειών Τεχνικές Προδιαγραφές Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Ενότητα: Ηλεκτρονική υγεία & τηλεϊατρική

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Ενότητα: Ηλεκτρονική υγεία & τηλεϊατρική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Υγεία Ενότητα: Ηλεκτρονική υγεία & τηλεϊατρική Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Όμως πώς θα ορίζαμε την έννοια πληροφορία; Πώς την αντιλαμβανόμαστε;

Όμως πώς θα ορίζαμε την έννοια πληροφορία; Πώς την αντιλαμβανόμαστε; 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η πληροφορία αποτελεί το βασικό εργαλείο άσκησης της ιατρικής επιστήμης. Η διάγνωση, η θεραπεία, η πρόληψη και η διοίκηση της υγείας βασίζονται στην απόκτηση, διαχείριση και επεξεργασία της

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Κεφάλαιο 2 Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Εισαγωγή Μέσα αποθήκευσης Δίκτυα υπολογιστών Βάσεις δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών Σύνολο από υπολογιστές ή συσκευές διασυνδεδεμένες

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Υγεία Εργαστήριο 1 ο : Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος (ΗΙΦ) Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών

Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Emergency Department Information System Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιατρικής Πληροφορικής Μοντέλο Ηλεκτρονικής λειτουργίας Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Αδάλογλου Μ. Μαρία Νοέμβριος 2008 Μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.10 ΠΡΟΤΥΠΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.10 ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.10 ΠΡΟΤΥΠΑ Ανοικτά συστήματα Για χρόνια, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και υπολογιστών προσπαθούσαν να παγιδεύουν τους πελάτες τους στα συγκεκριμένα δικά τους προϊόντα. Οι πελάτες, εξαιτίας της

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα υπολογιστών (Κεφαλαιο 15 στο βιβλιο) Περιγραφή των κύριων θεµάτων σχετικά µε τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Τη φυσική (MAC) διεύθυνση που δίνει ο κατασκευαστής του δικτυακού υλικού στις συσκευές του (π.χ. στις κάρτες δικτύου). Η περιοχή διευθύνσεων που

Τη φυσική (MAC) διεύθυνση που δίνει ο κατασκευαστής του δικτυακού υλικού στις συσκευές του (π.χ. στις κάρτες δικτύου). Η περιοχή διευθύνσεων που 7.7 Πρωτόκολλο ARP 1 ύο είδη διευθύνσεων: MAC - IP Τη φυσική (MAC) διεύθυνση που δίνει ο κατασκευαστής του δικτυακού υλικού στις συσκευές του (π.χ. στις κάρτες δικτύου). Η περιοχή διευθύνσεων που µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Ιατρική Πληροφορική

Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Ιατρική Πληροφορική Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Ιατρική Πληροφορική Σύνοψη Η ιατρική πληροφορική είναι ο κλάδος που περιλαμβάνει όλες τις εφαρμογές της πληροφορικής στην ιατρική. Άμεσα συνυφασμένη με την εξέλιξη της πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Ελπίδα Φωτιάδου. Αναπλ. Προϊσταμένη Δ/νσης Λειτουργίας &Υποστήριξης Εφαρμογών Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.

Ελπίδα Φωτιάδου. Αναπλ. Προϊσταμένη Δ/νσης Λειτουργίας &Υποστήριξης Εφαρμογών Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Ελπίδα Φωτιάδου Αναπλ. Προϊσταμένη Δ/νσης Λειτουργίας &Υποστήριξης Εφαρμογών Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Θεραπευτικό Πρωτόκολλο: Δέσμη οδηγιών διάγνωσης και θεραπείας μίας νόσου, με βάση τα πορίσματα και την κλινική

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP Πρωτόκολλα επικοινωνίας Ορισμός Σύνολα προσυμφωνημένων κανόνων που απαιτούνται για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνεται η ανταλλαγή δεδομένων, και επομένως

Διαβάστε περισσότερα

7.11 Πρωτόκολλα Εφαρµογής. 7.11.2 Βασικές και Προηγµένες Υπηρεσίες ιαδικτύου. Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

7.11 Πρωτόκολλα Εφαρµογής. 7.11.2 Βασικές και Προηγµένες Υπηρεσίες ιαδικτύου. Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.11 Πρωτόκολλα Εφαρµογής 104. Αναφέρετε ονοµαστικά τις πιο χαρακτηριστικές εφαρµογές που υποστηρίζει η τεχνολογία TCP/IP οι οποίες είναι διαθέσιµες στο ιαδίκτυο 1. Ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Λύσεις Θεμάτων http://nop33.wordpress.com Τι ορίζουμε ως Τοπικό Δίκτυο Υπολογιστών; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Τοπικών Δικτύων; Ποιες οι βασικές τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. DICOM Επικοινωνία Γενικά

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. DICOM Επικοινωνία Γενικά Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. DICOM Επικοινωνία Γενικά Το πρότυπο DICOM δεν καθορίζει μόνο τον μορφότυπο (format) ενός αρχείου που περιέχει μία ιατρική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ DRG ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ DRG ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ DRG ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 20/7/2018 ΚΕΝ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Βασίστηκαν σε μια γρήγορη και πρόχειρη αντιγραφή χωρίς προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτική χρηματοδότηση: Diagnosis Related Groups (DRGs)

Προοπτική χρηματοδότηση: Diagnosis Related Groups (DRGs) Τομέας Οικονομικών της Υγείας Προοπτική χρηματοδότηση: Diagnosis Related Groups (DRGs) Ελπίδα Πάβη Οδοντίατρος PGDip MPH PhD Επιμελήτρια Βασικές λειτουργίες συστημάτων υγείας ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Είσπραξη πόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Στοιχεία προγράμματος ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Πρωτόκολλα και διαδικασίες (διοικητικές, ιατρικές, νοσηλευτικές) στις Δημόσιες Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ηυιοθέτησητης τεχνολογίαςκαι αρχιτεκτονικής TCP/IP δεν έρχεται σε σύγκρουσηµε το µοντέλο του OSI και αυτό γιατί και τα δυο συστήµατααναπτύχθηκαν συγχρόνως. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισµένες ουσιώδεις διαφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ. ιαλειτουργικότητα. Επίπεδα διαλειτουργικότητας. ιαλειτουργικότητα. ιαλειτουργικότητα. 05 Dec 12.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ. ιαλειτουργικότητα. Επίπεδα διαλειτουργικότητας. ιαλειτουργικότητα. ιαλειτουργικότητα. 05 Dec 12. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ Βασικό συστατικό για την επιτυχημένη διάχυση των λύσεων η-υγείας Ύπαρξη πληροφοριακών συστημάτων τα οποία δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους Η υγεία ως συνολικό αγαθό απαιτεί

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης είναι εθνικό έργο ευρέως διαδεδομένο, με διείσδυση > 98%

Το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης είναι εθνικό έργο ευρέως διαδεδομένο, με διείσδυση > 98% Δρ. Αναστάσιος Τάγαρης Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης Αρχική υλοποίηση από την ΗΔΙΚΑ, που αφορούσε στην καταχώρηση των ιατρικών επισκέψεων και την

Διαβάστε περισσότερα

Συστηµατική παρακολούθηση και καταγραφή όλων των φάσεων παραγωγής σε πραγµατικό χρόνο Το Σύστηµα Ιχνηλασιµότητας ICHNOS της εταιρείας Data & Control Systems είναι ένα ολοκληρωµένο σύστηµα το οποίο καλύπτει

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση της εξυπηρέτησης του Ασθενούς. Ασθενείς με συμπεριφορά καταναλωτή. Νομικό πλαίσιο λειτουργίας και Κρατικές απαιτήσεις

Βελτίωση της εξυπηρέτησης του Ασθενούς. Ασθενείς με συμπεριφορά καταναλωτή. Νομικό πλαίσιο λειτουργίας και Κρατικές απαιτήσεις Σύγχρονες προκλήσεις και τάσεις Βελτίωση της εξυπηρέτησης του Ασθενούς Ασθενείς με συμπεριφορά καταναλωτή Έλεγχος του Κόστους Νομικό πλαίσιο λειτουργίας και Κρατικές απαιτήσεις Ασφάλεια διαχείρισης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία: Τι προβλέπει το μνημόνιο για το 2011

Υγεία: Τι προβλέπει το μνημόνιο για το 2011 2011-01-11 12:28:57 Αυστηρό έλεγχο από κλιμάκια της τρόικας ανά τρίμηνο και εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ (πάνω από 1,25 δισεκατομμύριο ευρώ), προβλέπει για το 2011 το αναθεωρημένο μνημόνιο στον τομέα της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Δημήτρης Κουτσούρης Καθηγητής Ε.Μ.Π. Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Παρεμφερείς Όροι Τηλε-Ιατρική (Tele-Medicine) Αφορά κυρίως ασθενείς Τηλε-Υγεία (Tele-Health) Αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7 Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Επικοινωνία δύο σταθμών Ύπαρξη διαδρομής Αποκατάσταση σύνδεσης Ο σταθμός-πηγή πρέπει να ξέρει πότε ο σταθμός-προορισμός είναι έτοιμος να λάβει δεδομένα.

Διαβάστε περισσότερα

Αρμόδιες υπηρεσίες, τεχνικές και μέσα υλοποίησης παρεμβάσεων του Σχεδίου Δράσης

Αρμόδιες υπηρεσίες, τεχνικές και μέσα υλοποίησης παρεμβάσεων του Σχεδίου Δράσης Αρμόδιες υπηρεσίες, τεχνικές και μέσα υλοποίησης παρεμβάσεων του Σχεδίου Δράσης Α. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Α.1. ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΣΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ / ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προσβασιμότητα και η οπτική των φαρμακευτικών εταιρειών στα στοιχεία της e-συνταγογράφησης

Προσβασιμότητα και η οπτική των φαρμακευτικών εταιρειών στα στοιχεία της e-συνταγογράφησης Προσβασιμότητα και η οπτική των φαρμακευτικών εταιρειών στα στοιχεία της e-συνταγογράφησης Πασχάλης Αποστολίδης Πρόεδρος ΣΦΕΕ Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2015 ehea;th Forum 2015, Divani Caravel Hotel E- συνταγογράφηση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι»

Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι» 1 Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι» Άσκηση 1 η Τμήμα Mηχ. Πληροφορικής & Υπολογιστών Παν. Δυτικής Αττικής Ημερομηνία έκδοσης: 3/10/2018 Επιμέλεια: Ιωάννης Ξυδάς, Αντώνης Μπόγρης Υλοποίηση ενός Τοπικού

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ- ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ- ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Ατομική Διπλωματική Εργασία ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ- ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ Παρασκευή Χατζηνικολάου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μάιος 2014 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου)

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα 1.7 - Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι σταθμοί εργασίας σε ένα δίκτυο ώστε να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

7.2 Τεχνολογία TCP/IP

7.2 Τεχνολογία TCP/IP 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Ερωτήσεις 1. Πώς χρησιµοποιείται σήµερα ο όρος TCP/IP; ε ποια πρωτόκολλα αναφέρεται και γιατί έχει επικρατήσει αυτή η ονοµασία; 2. Ποια ανάγκη οδήγησε στην επικράτηση της τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 1. ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2. ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 3. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ Λ. Αλεξάνδρας 196, Αθήνα ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Υγεία Εργαστήριο 2 ο : OpenEMR- Χρήση Ηλεκτρονικού Ιατρικού φακέλου Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

2.5.1 Χρήση δεξιοτήτων αρχειοθέτησης για τη διατήρηση ενός καθιερωμένου συστήματος

2.5.1 Χρήση δεξιοτήτων αρχειοθέτησης για τη διατήρηση ενός καθιερωμένου συστήματος 2.5 Σύστημα αρχειοθέτησης, έγγραφα και βάσεις δεδομένων 2.5.1 Χρήση δεξιοτήτων αρχειοθέτησης για τη διατήρηση ενός καθιερωμένου συστήματος Να είναι σε θέση να διατηρήσει ένα καθιερωμένο, ηλεκτρονικό και

Διαβάστε περισσότερα

Πρόότυπο Αναφοράάς Open Systems Interconnection/OSI. 1. Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών, Βιβλίο Α τάξης 2 ου Κύκλου ΤΕΕ, ΥΠΕΠΘ

Πρόότυπο Αναφοράάς Open Systems Interconnection/OSI. 1. Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών, Βιβλίο Α τάξης 2 ου Κύκλου ΤΕΕ, ΥΠΕΠΘ Ενότητα 10 η Πρόότυπο Αναφοράάς Open Systems Interconnection/OSI Πηγέές - Βιβλιογραφίία 1. Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών, Βιβλίο Α τάξης 2 ου Κύκλου ΤΕΕ, ΥΠΕΠΘ 2. Δίκτυα Δηµόσιας Χρήσης και Διασύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

7.11 Πρωτόκολλα εφαρµογής

7.11 Πρωτόκολλα εφαρµογής 7.11 Πρωτόκολλα εφαρµογής Ερωτήσεις 1. Ποιος ο ρόλος των πρωτοκόλλων εφαρµογής και πώς χειρίζονται τις συνδέσεις δικτύου; 2. Γιατί κάθε πρωτόκολλο εφαρµογής ορίζει συγκεκριµένο τρόπο παρουσίασης των δεδοµένων;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ DRG ΚΈΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗς ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΏΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ (ΚΕΤΕΚΝΥ)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ DRG ΚΈΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗς ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΏΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ (ΚΕΤΕΚΝΥ) : : Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών -Πιλοτική εφαρμογή των DRG Κωνσταντίνος Χαλκιάς ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, 20 Ιουλίου 2018 Τι είναι το σύστημα DRG Το Σύστημα DRG

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση προτάσεων που κατατέθηκαν στις προηγούµενες συναντήσεις της οµάδας Ζ3

Ανασκόπηση προτάσεων που κατατέθηκαν στις προηγούµενες συναντήσεις της οµάδας Ζ3 Ανασκόπηση προτάσεων που κατατέθηκαν στις προηγούµενες συναντήσεις της οµάδας Ζ3 Τάγαρης Τάσος ρ. Μηχανικός Ιατρικής Πληροφορικής Rapporteur Z3 CCS SA HL7 Hellas 1 η Συνάντηση. Άµεση εµπλοκή της διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Πληροφορική Υγείας. Ενότητα 7 : Διαδίκτυο και υγεία. Ευγενία Τόκη

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Πληροφορική Υγείας. Ενότητα 7 : Διαδίκτυο και υγεία. Ευγενία Τόκη 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Πληροφορική Υγείας Ενότητα 7 : Διαδίκτυο και υγεία Ευγενία Τόκη 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα Λογοθεραπείας Πληροφορική

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχοµένων... 1

Πίνακας περιεχοµένων... 1 Πίνακας περιεχοµένων Πίνακας περιεχοµένων... 1 Κεφάλαιο 3 Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Υγεία... 2 3.1 Πληροφοριακά Συστήµατα Νοσοκοµείου... 2 3.1.1 Εισαγωγή... 2 3.1.2 Πληροφοριακά υποσυστήµατα... 5 3.1.2.1

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα Τι είναι το διαδίκτυο Στοιχεία που το συνθέτουν Τρόποι παροχής υπηρεσιών Τι είναι τα πρωτόκολλα Τα άκρα του δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

1.8 Το μοντέλο OSI 1 / 33

1.8 Το μοντέλο OSI 1 / 33 1.8 Το μοντέλο OSI 1 / 33 Η ανάγκη της τυποποίησης 2 / 33 Το μοντέλο στρωματοποιημένης αρχιτεκτονικής δικτύου, του διεθνή οργανισμού τυποποίησης (ISO) 3 / 33 Μοντέλο αναφοράς διασύνδεσης ανοικτών συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε κλικ για έναρξη

Κάντε κλικ για έναρξη Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης Κάντε κλικ για έναρξη Ορισμός Δίκτυο Υπολογιστών = Mία ομάδα από 2 ή περισσότερους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Ο κύριος σκοπός είναι να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την υποστήριξη ιατρικών πράξεων σε νησιωτικές περιοχές στο Αιγαίο

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την υποστήριξη ιατρικών πράξεων σε νησιωτικές περιοχές στο Αιγαίο Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την υποστήριξη ιατρικών πράξεων σε νησιωτικές περιοχές στο Αιγαίο ρ. Η. Μαγκλογιάννης Πανεπιστήµιο Αιγαίου Τµήµα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

MedExpress, ολοκληρωμένη λύση οργάνωσης για Ιατρεία Πρωτοβάθμιας Υγείας Ομιλητής: Αλέξανδρος Κέκελης, Chief Technical Officer, Sigmasoft SA

MedExpress, ολοκληρωμένη λύση οργάνωσης για Ιατρεία Πρωτοβάθμιας Υγείας Ομιλητής: Αλέξανδρος Κέκελης, Chief Technical Officer, Sigmasoft SA MedExpress, ολοκληρωμένη λύση οργάνωσης για Ιατρεία Πρωτοβάθμιας Υγείας Ομιλητής: Αλέξανδρος Κέκελης, Chief Technical Officer, Sigmasoft SA Αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για κάθε σύγχρονο ιατρείο 1.Οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7]

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7] Στόχοι ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες τους. Να περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΊΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ «ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ»

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΊΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ «ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΊΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ» Υποβληθείσα στην Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ Θεωρία. Διάλεξη 2η

Δίκτυα Η/Υ Θεωρία. Διάλεξη 2η Δίκτυα Η/Υ Θεωρία Διάλεξη 2η Kάρτες Δικτύωσης (NIC-Network Interface Controller) Βασικές εντολές δρομολόγησης και ανίχνευσης Η κάρτα δικτύου συνδέει τον υπολογιστή στο τοπικό δίκτυο παράγει και λαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα υπολογιστών και Διαδίκτυο (Πηγή:

Δίκτυα υπολογιστών και Διαδίκτυο (Πηγή: Δίκτυα υπολογιστών και Διαδίκτυο (Πηγή: http://www.broadband.gr) Για να γίνει καλύτερα κατανοητή η έννοια της ευρυζωνικότητας, θα γίνει πρώτα μια περιγραφή και επεξήγηση ορισμένων βασικών εννοιών. Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Κανονιστικής Πράξης για τις Τιμές Αποζημίωσης

Σχέδιο Κανονιστικής Πράξης για τις Τιμές Αποζημίωσης Σχέδιο Κανονιστικής Πράξης για τις Τιμές Αποζημίωσης Τρόπος ορισμού των τιμών αναφοράς που αποτελούν ασφαλιστικές τιμές αποζημίωσης για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Οόρος TCP/IPχρησιµοποιείται ευρέως σήµερα για να περιγράψει ένα σύνολοαπό διαφορετικές έννοιες. Η περισσότερο διαδεδοµένηχρήση του όρου αναφέρεται σε ένα επικοινωνιακό πρωτόκολλογια τη µεταφορά δεδοµένων.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET. Τεχνολογίες Τηλεκπαίδευσης & Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.

Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET. Τεχνολογίες Τηλεκπαίδευσης & Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3. Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 Εισαγωγή στην τεχνολογία TCP/IP Τεχνολογία TCP/IP TCP/IP Πρωτόκολλα TCP/IP ή τεχνολογία TCP/IP ή τεχνολογία ιαδικτύου (Internet)( ιαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Ποιάς Μορφής; ΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Ποιάς Μορφής; ΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Καθηγητής ΕΜΠ Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Ποιάς Μορφής; ΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ Καθηγητής ΕΜΠ Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση Το 1998 ο Shiffκαι Ruckerδιατύπωσαν, στο περιοδικό του Ιατρικού Συλλόγου της Αµερικής, την άποψη Οι

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος στην εφαρμογή

Είσοδος στην εφαρμογή Είσοδος στην εφαρμογή Για να πραγματοποιηθεί είσοδος στο σύστημα, ο/η ιατρός πρέπει να έχει πραγματοποιήσει αρχικά συναλλαγή με το σύστημα πιστοποίησης των στοιχείων του/της και να έχει παραλάβει μοναδικό

Διαβάστε περισσότερα

7.6 ιευθυνσιοδότηση. Ερωτήσεις

7.6 ιευθυνσιοδότηση. Ερωτήσεις 7.6 ιευθυνσιοδότηση Ερωτήσεις 1. Να εξηγήσετε τους όρους διεύθυνση, όνοµα και διαδροµή στην τεχνολογία TCP/IP και να εξηγήσετε πώς σχετίζονται αυτοί µεταξύ τους. 2. Τι είναι η φυσική διεύθυνση ή διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I.

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. 5.1 Γενικά Τα πρώτα δίκτυα χαρακτηρίζονταν από την «κλειστή» αρχιτεκτονική τους με την έννοια ότι αυτή ήταν γνωστή μόνο στην εταιρία που την είχε σχεδιάσει. Με τον

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 12: Συμπίεση Ψηφιακού Ήχου. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 12: Συμπίεση Ψηφιακού Ήχου. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 12: Συμπίεση Ψηφιακού Ήχου Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ;

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ; ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΑΘΗΝΑ Προϊσταμένη Δ/νσης Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών Εθνικό Διαδικτυακό Σύστημα Κλεισίματος Ιατρικών

Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα μετάδοσης πολυμεσικού περιεχομένου στο διαδίκτυο

Ποιότητα μετάδοσης πολυμεσικού περιεχομένου στο διαδίκτυο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΓΤΠ 61 Πληροφορική Πολυμέσα Ποιότητα μετάδοσης πολυμεσικού περιεχομένου στο διαδίκτυο Παρουσίαση 13-12-2009 Δροσοπούλου Χρυσάνθη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΙΟΣ 2010 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΑΡΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΙΑΜΜΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΨΙΑΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΙΟΣ 2010 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΑΡΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΙΑΜΜΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΨΙΑΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΙΟΣ 2010 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΑΡΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΙΑΜΜΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΨΙΑΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Μαριάκης Ταµίας.Σ. του Σ.Ε.Ι.Β. Γεν. ιευθυντής «Νέα ιαγνωστική ιάσταση»ε.π.ε

Κωνσταντίνος Μαριάκης Ταµίας.Σ. του Σ.Ε.Ι.Β. Γεν. ιευθυντής «Νέα ιαγνωστική ιάσταση»ε.π.ε Κωνσταντίνος Μαριάκης Ταµίας.Σ. του Σ.Ε.Ι.Β. Γεν. ιευθυντής «Νέα ιαγνωστική ιάσταση»ε.π.ε Τι είναι Ιατρική Τεχνολογία; Ως Ιατρική Τεχνολογία, θεωρείται οποιαδήποτε τεχνολογία χρησιµοποιείται για να βελτιώσει

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα Τι είναι το διαδίκτυο Στοιχεία που το συνθέτουν Τρόποι παροχής υπηρεσιών Τι είναι τα πρωτόκολλα Τα άκρα του δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ Το Medicon Pro είναι ένα σύγχρονο εύχρηστο πρόγραμμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών για τη δημιουργία Ιατρικού Φακέλου. Παρέχει τη δυνατότητα αρχειοθέτησης ασθενών,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή στα πρωτόκολλα TCP/IP και το INTERNET 2.1. Μέσα μετάδοσης, φυσικές διευθύνσεις

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή στα πρωτόκολλα TCP/IP και το INTERNET 2.1. Μέσα μετάδοσης, φυσικές διευθύνσεις ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 1.0. Επισκόπηση 1.1. Δίκτυα υπολογιστών 1.2. Πρωτόκολλα δικτύων υπολογιστών 1.3. Το πρόβλημα της διαχείρισης 1.4. Μοντέλα και πρότυπα διαχείρισης 1.5. Τρόποι διακίνησης

Διαβάστε περισσότερα