ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ"

Transcript

1 ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κινήσεις αυτές προτείνονται στην περίπτωση που ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν είναι αρκετά μεγάλος και πρέπει να γίνουν όλες οι συναντήσεις, οπότε οι μεν κινήσεις Swiss ή Knock-Out δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές, οι δε κινήσεις ound obin είναι ασύμφορες λόγω των μεγάλων κενών χρόνων μεταξύ των γύρων. Πλεονεκτήματα των κινήσεων Πολλαπλών Συναντήσεων Οι μηδενικοί σχεδόν κενοί χρόνοι μεταξύ των γύρων. Όλες οι ομάδες παίζουν τις ίδιες διανομές. Όλες οι ομάδες υπολογίζουν τα αποτελέσματά τους στο τέλος της ημερίδας. Μειονεκτήματα των κινήσεων Πολλαπλών Συναντήσεων Οι συναντήσεις δεν κλείνουν κάθε γύρο ή έστω κάθε δεύτερο γύρο, και ως εκ τούτου οι ομάδες δεν μπορούν να προσχεδιάσουν την τακτική τους. Η όλη κίνηση θυμίζει περισσότερο αγώνα ζευγών παρά ομάδων και μέσα σε μια ημερίδα δεν μπορεί μια ομάδα να χρησιμοποιήσει περισσότερους από παίκτες. Ποικιλία κινήσεων Πολλαπλών Συναντήσεων Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία κινήσεων ανάλογα με το αν ο αριθμός των ομάδων είναι μονός ή ζυγός και ανάλογα με το πόσες ημερίδες διαρκεί ο αγώνας. Ορισμένες κινήσεις, ιδιαίτερα για ζυγό αριθμό ομάδων, δεν είναι και τόσο δημοφιλείς επειδή έχουν πολλά relay, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις. Οι κυριότερες κινήσεις είναι: Κινήσεις American Whist League για μονό αριθμό ομάδων. Κινήσεις New England elay για ζυγό αριθμό ομάδων. Κινήσεις Stagger για ζυγό αριθμό ομάδων, σε δύο στροφές. Κινήσεις Δίδυμων Howell (Patton) για ζυγό αριθμό ομάδων. Κινήσεις Δίδυμων Mitchell (Barclay) για ζυγό αριθμό ομάδων. Κινήσεις Thurner για ζυγό αριθμό ομάδων, όπου όμως (Τ-) είναι πρώτος αριθμός. Κινήσεις Πλεκτών (Interwoven) Howell για ζυγό αριθμό ομάδων. Κινήσεις Hasler (συνδυασμός κινήσεων Barclay και American Whist League) για διήμερους αγώνες. Συνδυασμοί κινήσεων για τριήμερους αγώνες. ΚΙΝΗΣΕΙΣ AMEICAN WHIST LEAGUE Οι κινήσεις αυτές καλύπτουν μονό αριθμό ομάδων και είναι οι αρχαιότερες όλων όπως δείχνει και το όνομά τους. Η απλότητά τους είναι αντίστοιχη των κινήσεων Mitchell για μονό αριθμό τραπεζιών. Τα τραπέζια τοποθετούνται κυκλικά ή ημικυκλικά και σε κάθε τραπέζι τοποθετείται ένα σετ διανομών. Οι ομάδες κάθονται σε ένα τραπέζι η καθεμία και ο διαιτητής πριν δώσει την έναρξη του αγώνα δίνει εντολή στα ζεύγη ΑΔ της κάθε ομάδας να μετακινηθούν δύο τραπέζια κάτω (πάνω) μετακινώντας ένα τραπέζι κάτω (πάνω) τις διανομές. Η ίδια μετακίνηση ακολουθείται σε κάθε γύρο, μέχρις ότου τα ζεύγη ΑΔ φτάσουν στο τραπέζι της ομάδας τους, οπότε τελειώνει ο αγώνας και η κάθε ομάδα βγάζει τα αποτελέσματά της. Οι οδηγίες λοιπόν θα είναι:

2 Μετά από κάθε γύρο: Τα ζεύγη ΑΔ κατεβαίνουν δύο τραπέζια Οι διανομές κατεβαίνουν ένα τραπέζι με ευθύνη της ΑΔ Αν λοιπόν υπάρχουν 7 τραπέζια, η πλήρης ανάπτυξη της κίνησης θα είναι: Διανομές Γύροι Έναρξη ος ος ος ος ος ος Λήξη Επαναλαμβανόμενες κινήσεις Εάν ο αγώνας διαρκεί περισσότερες από μια ημερίδες, τότε η κίνηση μπορεί να επαναλαμβάνεται σε όλες τις ημερίδες, αλλά θα πρέπει τα σετ των διανομών να μετατίθενται κατά ένα τραπέζι σε κάθε ημερίδα. Έτσι στο προηγούμενο παράδειγμα των 7 ομάδων, αν η διάρκειά του είναι ημερίδες, τα σετ των διανομών θα τοποθετούνται κάθε ημερίδα: Τραπέζια η Ημ η Ημ η Ημ Με τον τρόπο αυτό σε κάθε συνάντηση στο σύνολο του αγώνα δεν παίζονται συνεχώς οι ίδιες διανομές οπότε το πλεονέκτημα/μειονέκτημα των διανομών (η-η μανς) μεταβάλλεται. Λιγότεροι γύροι Στις κινήσεις American Whist League ο μέγιστος αριθμός γύρων που μπορεί να παιχτεί είναι ένας λιγότερος από τον αριθμό των τραπεζιών (Τ-), δηλαδή είναι πάντοτε ζυγός. Αν τώρα ο αριθμός των ομάδων είναι πολύ μεγάλος και εκ των πραγμάτων δεν προλαβαίνουν να παιχτούν όλοι οι γύροι, αυτό σημαίνει ότι πρέπει κάπως να αλλάξει η μετακίνηση των ζευγών ΑΔ και των διανομών. Εξετάζοντας αναλυτικά την κίνηση των 7 τραπεζιών παρατηρείται ότι ο πρώτος και ο τελευταίος γύρος είναι συμπληρωματικοί (κλείνουν δηλαδή οι συναντήσεις). Το ίδιο ισχύει και για τον δεύτερο και τον προτελευταίο γύρο, κοκ. Αν τώρα υποθετικά υπάρχουν 9 ομάδες, προφανώς δεν προλαβαίνουν να παιχτούν 8 γύροι (8x=6 διανομές). Μπορούν να παιχτούν ή το πολύ γύροι ( ή 8 διανομές). Ως εκ τούτου, με την έναρξη, ο διαιτητής δεν δίνει την κλασική οδηγία, αλλά μια τροποποιημένη: Με την έναρξη: Τα ζεύγη ΑΔ κατεβαίνουν (T-+) τραπέζια. Οι διανομές κατεβαίνουν (T-+)/ τραπέζια με ευθύνη της ΑΔ. όπου Τ= ο αριθμός των τραπεζιών (μονός), και = ο αριθμός των γύρων (ζυγός). Οπότε στο παράδειγμα αυτό είναι: (9-+)=6, και τα ζεύγη ΑΔ κατεβαίνουν 6 τραπέζια και οι διανομές κατεβαίνουν τραπέζια και παίζονται γύροι, ή (9-+)=8, και τα ζεύγη ΑΔ κατεβαίνουν 8 τραπέζια και οι διανομές κατεβαίνουν τραπέζια και παίζονται γύροι.

3 ΚΙΝΗΣΕΙΣ NEW ENGLAND ELAY Οι κινήσεις αυτές καλύπτουν ζυγό αριθμό ομάδων και όπως δείχνει και το όνομά τους χρονολογούνται και αυτές από την εποχή του Whist. Αντίθετα από τις άλλες κινήσεις, στις κινήσεις New England elay τα τραπέζια τοποθετούνται σε δύο παράλληλες σειρές και ανάμεσα σε κάθε ζεύγος τραπεζιών τοποθετείται ένα stand bye τραπεζάκι. Οι ομάδες κάθονται σε ένα τραπέζι η κάθε μια και ο διαιτητής πριν δώσει την έναρξη του αγώνα δίνει εντολή στα ζεύγη ΑΔ της κάθε ομάδας να μετακινηθούν ένα τραπέζι κάτω (πάνω) μετακινώντας μια θέση κάτω (πάνω) τις διανομές. Η ίδια μετακίνηση ακολουθείται σε κάθε γύρο, μέχρις ότου τα ζεύγη ΑΔ φτάσουν στο τραπέζι της ομάδας τους, οπότε τελειώνει ο αγώνας και η κάθε ομάδα βγάζει τα αποτελέσματά της. Όποτε ένα ζεύγος ΑΔ φτάνει στο τέλος μιας σειράς, μετά πηγαίνει στην αρχή της άλλης σειράς. Οι οδηγίες λοιπόν θα είναι: Μετά από κάθε γύρο: Τα ζεύγη ΑΔ κατεβαίνουν ένα τραπέζι Οι διανομές κατεβαίνουν μια θέση με ευθύνη της ΑΔ Αν λοιπόν έχουμε 6 ομάδες, με την έναρξη του αγώνα η διάταξη της αίθουσας θα είναι: Και η πλήρης ανάπτυξη της κίνησης θα είναι: Διανομές Γύροι Έναρξη ος ος ος ος 5 ος Λήξη Το μεγάλο πλεονέκτημα των κινήσεων New England elay είναι ότι τα ζεύγη ΑΔ των ομάδων και οι διανομές μετακινούνται ομαλά. Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι όλα τα τραπέζια ανά δύο παίζουν relay με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο αγώνας ή να απαιτείται ντουπλικάρισμα διανομών. Επαναλαμβανόμενες κινήσεις Εάν ο αγώνας διαρκεί περισσότερες από μια ημερίδες, τότε η κίνηση μπορεί να επαναλαμβάνεται σε όλες τις ημερίδες, αλλά θα πρέπει τα σετ των διανομών να μετατίθενται

4 κατά μια θέση σε κάθε ημερίδα. Έτσι στο προηγούμενο παράδειγμα των 6 ομάδων, αν η διάρκειά του είναι ημερίδες, τα σετ των διανομών θα τοποθετούνται σε κάθε ημερίδα: Θέσεις Τ& T&5 T&6 η Ημ η Ημ η Ημ Με τον τρόπο αυτό σε κάθε συνάντηση στο σύνολο του αγώνα δεν παίζονται συνεχώς οι ίδιες διανομές οπότε το πλεονέκτημα/μειονέκτημα των διανομών (η-η μανς) μεταβάλλεται. Λιγότεροι γύροι Στις κινήσεις New England elay ο μέγιστος αριθμός γύρων που μπορεί να παιχτεί είναι ένας λιγότερος από τον αριθμό των τραπεζιών (Τ-), δηλαδή είναι πάντοτε μονός. Αν τώρα ο αριθμός των ομάδων είναι πολύ μεγάλος και εκ των πραγμάτων δεν προλαβαίνουν να παιχτούν όλοι οι γύροι, αυτό σημαίνει ότι πρέπει κάπως να αλλάξει η μετακίνηση των ζευγών ΑΔ και των διανομών. Εξετάζοντας αναλυτικά την κίνηση των 6 τραπεζιών παρατηρείται ότι ο πρώτος και ο τελευταίος γύρος είναι συμπληρωματικοί (κλείνουν δηλαδή οι συναντήσεις). Το ίδιο ισχύει και για τον δεύτερο και τον προτελευταίο γύρο, κοκ. Αν τώρα υποθετικά υπάρχουν 0 ομάδες, προφανώς δεν προλαβαίνουν να παιχτούν 9 γύροι (9x=8 διανομές). Μπορούν λοιπόν να παιχτούν ή το πολύ 5 γύρι (6 ή 0 διανομές). Ως εκ τούτου, με την έναρξη, ο διαιτητής δεν δίνει την κλασική οδηγία, αλλά μια τροποποιημένη: Με την έναρξη: Τα ζεύγη ΑΔ κατεβαίνουν (Τ-) τραπέζια Οι διανομές κατεβαίνουν (T-) θέσεις με ευθύνη της ΑΔ όπου Τ= ο αριθμός των τραπεζιών (ζυγός), και = ο αριθμός των γύρων (μονός). Οπότε στο παράδειγμα αυτό είναι: (0-5)=5, οπότε τα ζεύγη ΑΔ κατεβαίνουν 5 τραπέζια και οι διανομές κατεβαίνουν 5 θέσεις και παίζονται 5 γύροι ή (0-)=7, οπότε τα ζεύγη ΑΔ κατεβαίνουν 7 τραπέζια και οι διανομές κατεβαίνουν 7 θέσεις και παίζονται γύροι. ΚΙΝΗΣΕΙΣ STAGGE Οι κινήσεις αυτές καλύπτουν ζυγό αριθμό ομάδων και όπως δείχνει το όνομά τους (stagger = κλονίζομαι, παραπατώ) είναι μια παραλλαγή των κινήσεων New England elay. Προσέχοντας τις κινήσεις New England elay διαπιστώνεται ότι τα μισά σετ διανομών δεν παίζονται σε κάθε γύρο. Μπορεί λοιπόν να διαχωριστεί η κίνηση σε δύο μέρη όπου στο πρώτο θα παίζονται τα μονά σετ διανομών και στο δεύτερο τα ζυγά σετ διανομών ή αντιστρόφως. Θα υπάρχουν λοιπόν δύο στροφές που η κάθε μία μπορεί να αποτελέσει και χωριστή ημερίδα. Στο ίδιο παράδειγμα λοιπόν των 6 ομάδων είναι: Stagger A Τα τραπέζια τοποθετούνται σε δύο παράλληλες σειρές. Με την έναρξη τα ζεύγη ΑΔ της κάθε ομάδας κατεβαίνουν ένα τραπέζι. Μετά από κάθε γύρο: Τα ζεύγη ΑΔ κατεβαίνουν δύο τραπέζια Οι διανομές κατεβαίνουν ένα τραπέζι με ευθύνη της ΑΔ Με τον τρόπο αυτό όλες οι μονές ομάδες αντιμετωπίζουν όλες τις ζυγές ομάδες και αντιστρόφως. Stagger B Τα τραπέζια τοποθετούνται σε δύο παράλληλες σειρές.

5 Με την έναρξη τα ζεύγη ΑΔ της κάθε ομάδας κατεβαίνουν δύο τραπέζια. Μετά από κάθε γύρο: Τα ζεύγη ΑΔ κατεβαίνουν δύο τραπέζια Οι διανομές κατεβαίνουν ένα τραπέζι με ευθύνη της ΑΔ Με τον τρόπο αυτό οι μονές ομάδες παίζουν μεταξύ τους και οι ζυγές ομάδες παίζουν μεταξύ τους. Ιδιαίτερες παρατηρήσεις Και στις δύο στροφές, όταν ένα ζεύγος ΑΔ φτάνει στην άκρη μιας σειράς τραπεζιών, μετά πηγαίνει στην άλλη άκρη της άλλης σειράς. Οι δύο στροφές της κίνησης Stagger μπορούν να παιχτούν με οποιαδήποτε σειρά ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΙΔΥΜΩΝ HOWELL (PATTON) Οι κινήσεις αυτές καλύπτουν ζυγό αριθμό ομάδων και οφείλονται στον γνωστό Αμερικάνο στρατηγό George Smith Patton. Ουσιαστικά για (Τ) ομάδες στήνονται δύο ίδια Howell σε δύο παράλληλες σειρές με (Τ) τραπέζια στο καθένα, αλλά στο δεύτερο Howell οι θέσεις των ζευγών είναι αντεστραμμένες. Έτσι αν υπάρχουν 0 ομάδες, η διάταξη της αίθουσας με την έναρξη του αγώνα θα είναι: 0- A - A 9-7 A A A 9-0 B - B 7-9 B -7-6 B B 9 Όπως και στις κινήσεις Howell για ζεύγη, τα δύο ζεύγη της ομάδας με τον μεγαλύτερο αριθμό παραμένουν σταθερά στα τραπέζια Α και Β (ΒΝ και ΑΔ) και τα δύο ζεύγη των υπόλοιπων ομάδων μετακινούνται κυκλικά μέσα στον δικό τους όμιλο, ακολουθώντας το ζεύγος με τον αμέσως μικρότερο αριθμό. Οι διανομές είτε παίζονται από κοινού (relay), είτε ντουπλικάρονται και ο κάθε όμιλος παίζει τις δικές του. Όπως φαίνεται, και η κίνηση αυτή έχει relay ανά δύο τραπέζια και επί πλέον η μετακίνηση των ζευγών δεν είναι ομαλή και απαιτούνται καρτέλες. Το πλεονέκτημα της κίνησης αυτής είναι ότι σε κάθε γύρο κλείνουν οι συναντήσεις, αλλά επειδή δεν υπάρχουν κενοί χρόνοι μετά από κάθε γύρο τα αποτελέσματα βγαίνουν στο τέλος της ημερίδας. ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΙΔΥΜΩΝ MITCHELL (BACLAY) Οι κινήσεις αυτές καλύπτουν ζυγό αριθμό ομάδων όπου η κάθε ομάδα συναντά μόνο τις μισές από τις άλλες ομάδες και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά από τον Αμερικανό Shephard Barclay. Ιδανικά χρησιμοποιούνται όταν ο αριθμός των ομάδων είναι αρκετά μεγάλος και εκ των πραγμάτων απαιτούνται δύο ημερίδες για να ολοκληρωθούν όλες οι συναντήσεις. Ουσιαστικά για (Τ) ομάδες στήνονται δύο παράλληλα Mitchell με (Τ) τραπέζια το καθένα και η κάθε ομάδα κάθεται σε ένα τραπέζι και παίρνει τον αριθμό του τραπεζιού. Πριν από την έναρξη του αγώνα τα ζεύγη ΑΔ των δύο σειρών ανταλλάζουν θέσεις. Τα ζεύγη των ομάδων () έως και (Τ) παραμένουν σταθερά ενώ τα ζεύγη των ομάδων (Τ+) έως και (Τ) μετακινούνται. Μετά από κάθε γύρο τα σταθερά ζεύγη παραμένουν στις θέσεις τους, τα κινητά ζεύγη ανεβαίνουν ένα

6 τραπέζι, και οι διανομές κατεβαίνουν ένα τραπέζι. Έτσι αν υπάρχουν 0 ομάδες, η διάταξη της αίθουσας με την έναρξη του αγώνα θα είναι: -6 A -7 A -8 A -9 A 5-0 5A 5 6- B 7- B 8- B 9- B 0-5 5B 5 Όπως διαπιστώνεται, στον ένα όμιλο τα ζεύγη ΒΝ είναι σταθερά και τα ζεύγη ΑΔ μετακινούνται, ενώ στον άλλο όμιλο αντιστρέφονται οι ρόλοι. Οι διανομές είτε παίζονται από κοινού (relay), είτε ντουπλικάρονται και ο κάθε όμιλος παίζει τις δικές του. Ιδιαίτερη παρατήρηση Όπως και στις κινήσεις Mitchell για ζεύγη, η κίνηση αυτή ισχύει όταν ο αριθμός των τραπεζιών σε κάθε όμιλο είναι μονός. Όταν δηλαδή ο συνολικός αριθμός των ομάδων είναι μεν ζυγός αλλά δεν είναι πολλαπλάσιο του. Αν λοιπόν υπάρχουν 8 ή ή 6 ομάδες, τότε το καθένα από τα δύο Mitchell θα έχει ζυγό αριθμό τραπεζιών. Ακολουθώντας μια κίνηση Skip Mitchell τότε αναγκαστικά η κάθε ομάδα δεν θα συναντήσει όλες τις ομάδες του άλλου ομίλου. Δεδομένου ότι οι συναντήσεις κλείνουν σε κάθε γύρο, το πρόβλημα αυτό λύνεται με δύο τρόπους. Ακολουθείται μια κίνηση elay Mitchell όπου όμως και οι δύο όμιλοι έχουν το relay και το stand bye στο ίδιο σημείο υποχρεωτικά (πρόβλημα με τα πολλαπλά relays και τα stand byes). Δεδομένου ότι είναι αγώνας ομάδων και μάλιστα σε κάθε γύρο κλείνουν οι συναντήσεις, μετά τους μισούς γύρους αλλάζουν οι διανομές οπότε λύνεται το πρόβλημα. ΚΙΝΗΣΕΙΣ THUNE Οι κινήσεις αυτές καλύπτουν ζυγό αριθμό τραπεζιών όπου όμως ο αριθμός των τραπεζιών μείον ένα είναι πρώτος αριθμός και οφείλονται στον Βρετανό Francis S. Thurner. Αρχικά σχεδιάστηκαν σαν παραλλαγή των κινήσεων American Whist League με ένα κινητό appendix τραπέζι, δηλαδή το τελευταίο τραπέζι έπαιζε relay με διαφορετικό τραπέζι σε κάθε γύρο. Αργότερα το relay σταθεροποιήθηκε μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου τραπεζιού. Το μεγάλο πλεονέκτημα των κινήσεων αυτών είναι ότι το ένα ζεύγος της κάθε ομάδας παίζει ως ΒΝ και το άλλο ως ΑΔ. Ανάλογα με τον αριθμό των τραπεζιών οι αρχικές θέσεις των ομάδων και οι μετακινήσεις μετά από κάθε γύρο μεταβάλλονται, αλλά μπορούν να παιχτούν χωρίς καρτέλες λόγω της ομαλής μετακίνησης και των δύο ζευγών της κάθε ομάδας. Οι διανομές μετά από κάθε γύρο κατεβαίνουν ένα τραπέζι και όταν πηγαίνουν στο τραπέζι () παίζονται relay με το τελευταίο τραπέζι (Τ). Η ομάδα με τον μεγαλύτερο αριθμό μένει σταθερή ως ΒΝ στο τραπέζι () και ως ΑΔ στο τελευταίο τραπέζι (Τ). Τα ζεύγη ΒΝ των υπολοίπων ομάδων κάθονται στα τραπέζια με φθίνουσα σειρά και ανεβαίνουν ένα τραπέζι μετά από κάθε γύρο, εκτός από το τραπέζι (). Tα ζεύγη ΑΔ των υπολοίπων ομάδων κάθονται με κυκλικό βήμα και μετακινούνται διαφορετικά ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των τραπεζιών, εκτός από το τελευταίο τραπέζι (Τ).

7 Δίνονται οι αρχικές θέσεις και οι μετακινήσεις των δύο ζευγών της κάθε ομάδας για 6, 8,, ομάδες: 6 ΟΜΑΔΕΣ 8 ΟΜΑΔΕΣ Τρ. ΒΝ x ΑΔ Διαν. Τρ. ΒΝ x ΑΔ Διαν. 6 x 8 x 5 x 7 x x 6 x 7 x 5 5 x 5 x 5 5 x x 6 6 x 6 Διανομές: - τραπέζι 7 x 5 7 ΒΝ: + τραπέζι (-6) 8 x 8 ΑΔ: - τραπέζια (-5) Διανομές: - τραπέζι ΒΝ: + τραπέζι (-8) ΑΔ: + τραπέζια (-7) ΟΜΑΔΕΣ ΟΜΑΔΕΣ Τρ. ΒΝ x ΑΔ Διαν. Τρ. ΒΝ x ΑΔ Διαν. x x x x 0 x 7 x 7 9 x 0 x x x x x x x x x x x 9 0 x x 0 x 9 x 5 x x 8 Διανομές: - τραπέζι x ΒΝ: + τραπέζι (-) x ΑΔ: - τραπέζια (-) Διανομές: - τραπέζι ΒΝ: + τραπέζι (-) ΑΔ: + τραπέζια (-) ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΕΚΤΩΝ (INTEWOVEN) HOWELL Η βασική διαφορά από τις αντίστοιχες κινήσεις των ζευγών είναι ότι πλέον τα δύο ζεύγη της κάθε ομάδας πρέπει να παίζουν τις ίδιες διανομές με τους ίδιους αντιπάλους αλλά σε αντίθετο προσανατολισμό. Η βασικές ομοιότητες με τις αντίστοιχες κινήσεις των ζευγών είναι ότι υπάρχει ένα relay (συνήθως μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου τραπεζιού), και ότι η ομάδα με τον μεγαλύτερο αριθμό μένει σταθερή ενώ όλες οι άλλες μετακινούνται κυκλικά σύμφωνα με τις καρτέλες κίνησης. Δυστυχώς το κάθε κινητό ζεύγος παίζει άλλοτε ΒΝ και άλλοτε ΑΔ. Δεδομένου ότι τα 6, 8,, τραπέζια καλύπτονται με τις κινήσεις Thurner, οι κινήσεις Πλεκτών Howell χρειάζονται μόνον για τα 0 και 6 τραπέζια.

8 0 ΟΜΑΔΕΣ Ζεύγη Α Ζεύγη Β Ομάδα 0: Τα δύο ζεύγη μένουν σταθερά στις Τρ. ΒΝ x ΑΔ ΒΝ x ΑΔ Διαν. θέσεις τους, στα τραπέζια (ΒΝ) & 8 (ΑΔ). x 5 Διανομές:- τραπέζι x 9 elay μεταξύ των τραπεζιών 5&6 0 x 8 Howell I: τραπέζια -5 7 x Howell II: τραπέζια x 5 Κυκλική μετακίνηση των ζευγών μέσα στον 6 9 x 7 5 κάθε όμιλο. Το κάθε ζεύγος ακολουθεί το 7 x 5 6 αμέσως μικρότερο και ειδικά το () ακολουθεί 8 x 0 7 το (9). 9 8 x x 9 6 ΟΜΑΔΕΣ Ζεύγη Α Ζεύγη Β Ομάδα 6: Τα δύο ζεύγη μένουν σταθερά στις Τρ. ΒΝ x ΑΔ ΒΝ x ΑΔ Διαν. θέσεις τους, στα τραπέζια (ΒΝ) & 6 (ΑΔ). 6 x Διανομές:- τραπέζι x elay μεταξύ των τραπεζιών &6 8 x 0 Howell I: τραπέζια,,,, 9, 0,, x 5 Howell II: τραπέζια 5, 6, 7, 8,,, 5, 6 5 x 8 5 Κυκλική μετακίνηση των ζευγών μέσα στον 6 7 x 6 κάθε όμιλο. Το κάθε ζεύγος ακολουθεί το 7 x 5 7 αμέσως μικρότερο και ειδικά το () ακολουθεί 8 5 x 8 το (5). 9 x x x 6 x 6 x 9 x 0 5 x 5 6 x 6 ΚΙΝΗΣΕΙΣ HASLE Οι κινήσεις αυτές αποτελούν συνδυασμό κινήσεων Barclay (Δίδυμα Mitchell) και American Whist League και χρησιμοποιούνται σε διήμερους αγώνες ομάδων όταν ο αριθμός των ομάδων είναι ζυγός, αλλά όχι πολλαπλάσιος του. Την μια ημερίδα παίζονται δύο Δίδυμα Mitchell και την άλλη ημερίδα παίζονται δύο American Whist League. Εναλλακτικά όταν ο αριθμός των ομάδων είναι πολλαπλάσιο του την μια ημερίδα παίζονται δύο Δίδυμα Mitchell (προσοχή στην αλλαγή των διανομών μετά τους μισούς γύρους) και την άλλη ημερίδα παίζονται δύο Thurner ή δύο Πλεκτά Howell. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ Όταν ο αριθμός των ομάδων είναι μεγάλος, οι κινήσεις γίνονται ογκώδεις και δύσχρηστες.

9 Η λύση είναι να διαχωρίζονται οι ομάδες σε ομίλους, όπως ακριβώς γίνεται και στα ζεύγη, και να συνδυάζονται δύο είδη κινήσεων. Ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων διακρίνονται τρεις περιπτώσεις: α) Οι ομάδες είναι Τ Οι ομάδες χωρίζονται σε τρεις ομίλους και τα τραπέζια τοποθετούνται σε τρεις παράλληλες σειρές που ονομάζονται Α, Β, Γ. Οι σειρές Α και Β παίζουν μεταξύ τους μια κίνηση Barclay (Δίδυμα Mitchell), ενώ η σειρά Γ παίζει μια κίνηση American Whist League αν ο αριθμός των ομάδων είναι μονός ή μια κίνηση Thurner ή Πλεκτού Howell αν ο αριθμός των ομάδων είναι ζυγός. Μετά από κάθε ημερίδα οι ομάδες ανεβαίνουν μια σειρά (Α Β Γ Α) και επαναλαμβάνεται η κίνηση. Οι ομάδες στην σειρά Γ παίζουν ένα γύρο λιγότερο. β) Οι ομάδες είναι Τ+ Οι ομάδες χωρίζονται σε τρεις ομίλους και τα τραπέζια τοποθετούνται σε τρεις παράλληλες σειρές που ονομάζονται Α, Β, Γ. Στην σειρά Γ προστίθεται ένα ακόμα τραπέζι για την επί πλέον ομάδα. Οι σειρές Α και Β παίζουν μεταξύ τους μια κίνηση Barclay (Δίδυμα Mitchell), ενώ η σειρά Γ μαζί με το επί πλέον τραπέζι παίζει μια κίνηση American Whist League αν ο αριθμός των ομάδων είναι μονός ή μια κίνηση Thurner ή Πλεκτού Howell αν ο αριθμός των ομάδων είναι ζυγός. Μετά από κάθε ημερίδα οι ομάδες ανεβαίνουν μια σειρά (Α Β Γ Α) εκτός από την επί πλέον ομάδα Νο(Χ+) που παραμένει στον όμιλο Γ και επαναλαμβάνεται η κίνηση. γ) Οι ομάδες είναι Τ+ Οι ομάδες χωρίζονται σε τρεις ομίλους και τα τραπέζια τοποθετούνται σε τρεις παράλληλες σειρές που ονομάζονται Α, Β, Γ. Στην σειρά Γ προστίθενται δύο ακόμα τραπέζια για τις δύο επί πλέον ομάδες. Οι σειρές Α και Β παίζουν μεταξύ τους μια κίνηση Barclay (Δίδυμα Mitchell), ενώ η σειρά Γ παίζει μια κίνηση American Whist League αν ο αριθμός των ομάδων είναι μονός ή μια κίνηση Thurner ή Πλεκτού Howell αν ο αριθμός των ομάδων είναι ζυγός. Μετά από κάθε ημερίδα οι ομάδες ανεβαίνουν μια σειρά (Α Β Γ Α) εκτός από τις δύο επί πλέον ομάδες (Τ+) και (Τ+) που παραμένουν στον όμιλο Γ και επαναλαμβάνεται η κίνηση. Οι ομάδες στην σειρά Γ παίζουν έναν γύρο περισσότερο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι δύο επί πλέον ομάδες συναντιούνται τρεις φορές. Η λύση είναι είτε να παίζουν μεταξύ τους μόνο την μια ημερίδα και τις άλλες δύο να έχουν bye, είτε αν ο αριθμός των διανομών σε κάθε συνάντηση είναι πολλαπλάσιος του να παίζουν μόνο το ⅓ των διανομών σε κάθε ημερίδα. Και στις τρεις περιπτώσεις ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα Δίδυμα Mitchell (Barclay) όταν ο αριθμός των τραπεζιών είναι ζυγός. Μετά τους μισούς γύρους πρέπει να αλλάξουν οι διανομές.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ MITCHELL ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ

ΚΙΝΗΣΕΙΣ MITCHELL ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΚΙΝΗΣΕΙΣ MITCHELL ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ Ως τώρα εξετάστηκαν παραλλαγές της κίνησης Mitchell για λιγότερα έως και περισσότερα τραπέζια από τους γύρους που πρόκειται να παιχτούν. Τι γίνεται όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΕΙΣ MITCHELL ΓΙΑ ΖΕΥΓΗ

ΚΙΝΗΣΕΙΣ MITCHELL ΓΙΑ ΖΕΥΓΗ ΚΙΝΗΣΕΙΣ MITCHELL ΓΙΑ ΖΕΥΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Οι κινήσεις Mitchell για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στα τέλη του 9ου αιώνα από τον Αμερικανό John Templeton Mitchell. Είναι από τις παλαιότερες κινήσεις που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΕΚΤΩΝ (INTERWOVEN) HOWELL

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΕΚΤΩΝ (INTERWOVEN) HOWELL ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΕΚΤΩΝ (INTEWOVEN) HOWELL Μέχρι τώρα εξετάστηκε πως μπορεί σε έναν αγώνα, ένα ζεύγος να συναντήσει όλα ή σχεδόν όλα τα άλλα ζεύγη. Έστω όμως ότι για διάφορους λόγους πρέπει το κάθε ζεύγος να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΕΚΤΩΝ (INTERWOVEN) HOWELL

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΕΚΤΩΝ (INTERWOVEN) HOWELL ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΕΚΤΩΝ (INTERWOVEN) HOWELL Μέχρι τώρα εξετάστηκε πως μπορεί σε έναν αγώνα, ένα ζεύγος να συναντήσει όλα ή σχεδόν όλα τα άλλα ζεύγη. Έστω όμως ότι για διάφορους λόγους πρέπει το κάθε ζεύγος να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ROUND ROBIN ΓΙΑ ΟΜΑΔΕΣ

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ROUND ROBIN ΓΙΑ ΟΜΑΔΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ OUND OBIN ΓΙΑ ΟΜΑΔΕΣ Στις κινήσεις ound obin η κάθε ομάδα συναντά όλες τις άλλες ομάδες σε ανεξάρτητες συναντήσεις. Σε όλες τις συναντήσεις παίζεται ο ίδιος αριθμός διανομών η δε τοποθέτηση των

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΕΙΣ HOWELL ΓΙΑ ΖΕΥΓΗ

ΚΙΝΗΣΕΙΣ HOWELL ΓΙΑ ΖΕΥΓΗ ΚΙΝΗΣΕΙΣ HOWELL ΓΙΑ ΖΕΥΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο εμπνευστής των κινήσεων αυτών ήταν ο Αμερικανός Edwin Cull Howell ο οποίος πρώτος τις χρησιμοποίησε στα τουρνουά whist στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι κινήσεις αυτές παραμένουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΖΕΥΓΩΝ

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΖΕΥΓΩΝ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΖΕΥΓΩΝ Ανάλογα με τον αριθμό των ζευγών που συμμετέχουν, αυτά διαχωρίζονται σε τρεις ή περισσότερους ομίλους 3 ΟΜΙΛΟΙ - ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ MITCHELL ΚΑΙ HOWELL Όταν ο αγώνας διαρκεί

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ

Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΙΑΙΤΗΤΗ Μερικές φορές ο σχηματισμός και ο διαχωρισμός των ζευγών σε δύο ομίλους μπορεί να παρουσιάζει προβλήματα που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνονται. Κυρίως από οργανωτικής πλευράς,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΖΕΥΓΟΣ Ή ΤΡΑΠΕΖΙ ROVER

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΖΕΥΓΟΣ Ή ΤΡΑΠΕΖΙ ROVER ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΖΕΥΓΟΣ Ή ΤΡΑΠΕΖΙ ROVER Προηγουμένως εξηγήθηκε η προσθήκη ζεύγους ή και τραπεζιού στο αντίστοιχο κεφάλαιο των κινήσεων Howell. Ομοίως και στις κινήσεις Mitchell μπορούν να προστεθούν ένα ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΕΙΣ MITCHELL ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΓΥΡΟΥΣ

ΚΙΝΗΣΕΙΣ MITCHELL ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΓΥΡΟΥΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ MITCHELL ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΓΥΡΟΥΣ Η πρώτη μορφή της κίνησης αυτής παρουσιάστηκε από τον Βρετανό Ε. Ε. Blandon το 1971 με την ονομασία Hesitation Mitchell. Δεν είναι ένα πραγματικό Mitchell, διότι

Διαβάστε περισσότερα

Κινήσεις σε Ημερίδες Μπριτζ

Κινήσεις σε Ημερίδες Μπριτζ Κινήσεις σε Ημερίδες Μπριτζ Τάκης Πουρναράς Σεμινάριο Νέων Διαιτητών 206 Εισαγωγή Κινήσεις σε Αγώνες Μπριτζ Λόγοι μελέτης των κινήσεων Για να δίνουμε σαφείς και κατανοητές οδηγίες. Για να μην απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΘΗ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ MITCHELL

ΛΑΘΗ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ MITCHELL ΛΑΘΗ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ MITCHELL Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ MITCHELL Σε μια κίνηση Mitchell υπάρχουν δύο είδη σετ διανομών, τα μονά και τα ζυγά σετ. Όταν υπάρχει μονός αριθμός τραπεζιών, η εναλλαγή από μονά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ (REDUCED) HOWELL (ή ΚΙΝΗΣΕΙΣ ¾ HOWELL)

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ (REDUCED) HOWELL (ή ΚΙΝΗΣΕΙΣ ¾ HOWELL) ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ (REDUCED) HOWELL (ή ΚΙΝΗΣΕΙΣ ¾ HOWELL) ΙΣΤΟΡΙΑ Οι πρώτες κινήσεις Μειωμένων Howell δημοσιεύθηκαν από τον Καναδό Sam Gold το 1947 με το όνομα Three Quarter Howells και αφορούσαν κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση καθημερινών ημερίδων

Οργάνωση καθημερινών ημερίδων Οργάνωση καθημερινών ημερίδων 1) Αγώνες ζευγών 1α) Διαθέσιμες κινήσεις: Φιλοσοφία, μηχανισμοί και τα χαρακτηριστικά τους. Οι κινήσεις είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία που έχει ένας διαιτητής στη διάθεσή

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση μαθητικών ημερίδων ζευγών

Οργάνωση μαθητικών ημερίδων ζευγών Οργάνωση μαθητικών ημερίδων ζευγών Εισαγωγή Ένα από τα δυσκολότερα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε σαν δάσκαλος είναι: Πόσο χρόνο θέλετε να διαρκεί η μαθητική ημερίδα σας; Φαίνεται απλό να απαντήσετε,

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση πρωταθλημάτων ζευγών

Οργάνωση πρωταθλημάτων ζευγών α ) Εισαγωγή Οργάνωση πρωταθλημάτων ζευγών ) ημεροι αγώνες Μια μέρα, ο έφορος του τμήματος μπριτζ του σωματείου σας, σας ανακοινώνει ότι ήρθε η ώρα να κάνετε το πρώτο σας τριήμερο. Γεμάτος χαρά, σας ανακοινώνει

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπία (balance) Οι ιδιότητες που δημιουργεί η μέθοδος του ακεραίου τοπ.

Ισορροπία (balance) Οι ιδιότητες που δημιουργεί η μέθοδος του ακεραίου τοπ. Ισορροπία (balance) Ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά σε θέματα κινήσεων είναι η ισορροπία (balance). Για να προχωρήσουμε παρακάτω πρέπει να ξέρουμε πως να βγάζουμε αποτελέσματα σε ένα τουρνουά ζευγών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΖΕΥΓΩΝ. Επεξηγήσεις κινήσεων Hx(1)= Howell με x τραπέζια και 1 σταθερό ζεύγος

ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΖΕΥΓΩΝ. Επεξηγήσεις κινήσεων Hx(1)= Howell με x τραπέζια και 1 σταθερό ζεύγος ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΖΕΥΓΩΝ Σε μια τυχαία ημερίδα ενός σωματείου, οι πλειονότητα των παικτών έρχεται για να παίξει ένα συγκεκριμένο αριθμό διανομών και πρωτίστως επιθυμεί να τελειώσει μια συγκεκριμένη ώρα. Βέβαια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΕΙΣ KNOCK OUT ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΛΟ KNOCK OUT

ΚΙΝΗΣΕΙΣ KNOCK OUT ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΛΟ KNOCK OUT ΚΙΝΗΣΕΙΣ KNOCK OUT ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο μηχανισμός των κινήσεων αυτών είναι ο απλούστερος όλων. Όπως φαίνεται και από το όνομά τους, κάθε ομάδα που χάνει μια φορά, αποκλείεται (Knock Out). ΑΠΛΟ KNOCK OUT Όπως και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2011 Αριθ. Πρωτ. 273/11/ΠΜ/ιμ 34ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΖΕΥΓΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 6-9 2011 ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Μετά τις δηλώσεις συμμετοχής και λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Εκπαιδευτών

Εξετάσεις Εκπαιδευτών ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Εξετάσεις Εκπαιδευτών ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ [0] 1. Διαιτησία. Σε μαθητική ημερίδα έχετε 6 ζεύγη και 16 διανομές (ένα σετ). Αναφέρατε δύο κινήσεις που μπορείτε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Περιεχόμενα

Εισαγωγή. Περιεχόμενα Εισαγωγή Το 1878, το Βασιλικό Μουσείο του Βερολίνου ξεκίνησε την ανάθεση των ανασκαφών στην Πέργαμο, μια περιοχή της νυν Τουρκίας. Η πόλη έφτασε στην κορυφή της ανάπτυξής της γύρω στο 200 π.χ. (στα Λατινικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015 Λύσεις 2η σειράς ασκήσεων Προθεσμία παράδοσης: 18 Μαίου 2015 Πρόβλημα 1. (14

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Η ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΖΑΡΙΑ! Αυτή είναι μία επέκταση μόνο για το παιχνίδι της alea Las Vegas. Χρησιμοποιήστε τους κανόνες του βασικού παιχνιδιού με τις παρακάτω προσθήκες, επεκτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Διαδικασίες

Επαναληπτικές Διαδικασίες Επαναληπτικές Διαδικασίες Οι επαναληπτικές δομές ( εντολές επανάληψης επαναληπτικά σχήματα ) χρησιμοποιούνται, όταν μια ομάδα εντολών πρέπει να εκτελείται αρκετές- πολλές φορές ανάλογα με την τιμή μιας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα 1 Scriptorium (Ταμπλό Αξίας Κατηγορίας) 5 εξάπλευρα ζάρια 87 κάρτες

Περιεχόμενα 1 Scriptorium (Ταμπλό Αξίας Κατηγορίας) 5 εξάπλευρα ζάρια 87 κάρτες Εισαγωγή Στο Biblios, αναλαμβάνετε το ρόλο ενός ηγούμενου, επικεφαλής ενός μοναστηριού την εποχή του Μεσαίωνα. Προσπαθώντας να δημιουργήσετε την εντυπωσιακότερη βιβλιοθήκη, συναγωνίζεστε με άλλους ηγούμενους

Διαβάστε περισσότερα

= = Αντεστραμμένες κάρτες Αντεστραμμένες κάρτες Αντεστραμμένες κάρτες. Παίκτες: 2-4 Ηλικία: από 8 ετών Διάρκεια: περ. 20 λεπτά

= = Αντεστραμμένες κάρτες Αντεστραμμένες κάρτες Αντεστραμμένες κάρτες. Παίκτες: 2-4 Ηλικία: από 8 ετών Διάρκεια: περ. 20 λεπτά Παίκτες: 2-4 Ηλικία: από 8 ετών Διάρκεια: περ. 20 λεπτά Andreas Spies & Reinhard Staupe Οι κάρτες Οι συνολικά 79 κάρτες εμπεριέχουν τους αριθμούς 12-98. Δεν εμπεριέχονται οι αριθμοί 20, 30, 40, 50, 60,

Διαβάστε περισσότερα

Προκήρυξη Παιδικού πρωταθλήματος Αντισφαίρισης

Προκήρυξη Παιδικού πρωταθλήματος Αντισφαίρισης Προκήρυξη Παιδικού πρωταθλήματος Αντισφαίρισης Ο Όμιλος Αντισφαίρισης Νίκαιας, υπό την αιγίδα της Ε Ένωσης Σωματείων Αντισφαίρισης Κεντρικής Ελλάδας και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, διοργανώνει

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμασία του παιχνιδιού

Προετοιμασία του παιχνιδιού Με επιφάνεια παιχνιδιού για ακόμη περισσότερες δυνατότητες! Παίκτες: 2-4 Ηλικία: από 8 ετών Διάρκεια: περ. 20 λεπτά Steffen Benndorf Reinhard Staupe Προσοχή: Εάν γνωρίζετε ήδη το βραβευμένο αρχικό παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

Singles Open Friendship Tournament

Singles Open Friendship Tournament Singles Open Friendship Tournament ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Ατομικό Τουρνουά Μπόουλινγκ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ Όλους τους παίκτες (Bowlers) μπόουλινγκ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ Bowling S.O.F.T. Organizing Committee

Διαβάστε περισσότερα

Πίστας Αγώνα Αρχικών Στοιχημάτων Βοηθήματος Παικτών Πρώτου Παίκτη Τούρμπο Πρώτο στοίχημα: Κατασκευή της πίστας:

Πίστας Αγώνα Αρχικών Στοιχημάτων Βοηθήματος Παικτών Πρώτου Παίκτη Τούρμπο Πρώτο στοίχημα: Κατασκευή της πίστας: Η χελώνα δέχτηκε την απαίτηση του λαγού για ρεβάνς του αγώνα και τα νέα εξαπλώθηκαν γρήγορα παντού. Ο μεγάλος αγώνας ήταν έτοιμος να ξεκινήσει και οι συμμετέχοντες ήταν πια έτοιμοι για την μεγάλη αναμέτρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Και τα τέσσερα κτίρια της Εποχής 1 της επέκτασης μπορούν να ανακαινιστούν. Η ιδιότητα

Και τα τέσσερα κτίρια της Εποχής 1 της επέκτασης μπορούν να ανακαινιστούν. Η ιδιότητα Η επέκταση αυτή εισάγει κάποια νέα στοιχεία ώστε να εμπλουτίσει το βασικό παιχνίδι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά ή σε οποιονδήποτε συνδυασμό. Πεμπτοσ Παικτησ Προφητειεσ Ξύλινα κομμάτια για πέμπτο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗ 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΗΜΕΡΙΔΑ Ταυτόχρονου 6ημέρου

ΤΡΙΤΗ 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΗΜΕΡΙΔΑ Ταυτόχρονου 6ημέρου ΤΡΙΤΗ 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 1Η ΗΜΕΡΙΔΑ Ταυτόχρονου 6ημέρου Christina Syrakopo ulou Υπογράφηκε από: Christina Syrakopoulou DN: cn=christina Syrakopoulou, o, ou, email=csyrak@gmail.com, c=gr Ημερομηνία: 2011.02.09

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα του Παιχνιδιού

Περιεχόμενα του Παιχνιδιού Ε υρώπη, 1347. Μεγάλη καταστροφή πρόκειται να χτυπήσει. Ο Μαύρος Θάνατος πλησιάζει την Ευρώπη και μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια ο πληθυσμός της θα μείνει μισός. Οι παίκτες αποικούν στις διάφορες περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

Πατώντας την επιλογή αυτή, ανοίγει ένα παράθυρο που έχει την ίδια μορφή με αυτό που εμφανίζεται όταν δημιουργούμε μία μεταβλητή.

Πατώντας την επιλογή αυτή, ανοίγει ένα παράθυρο που έχει την ίδια μορφή με αυτό που εμφανίζεται όταν δημιουργούμε μία μεταβλητή. Λίστες Τι είναι οι λίστες; Πολλές φορές στην καθημερινή μας ζωή, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, χρησιμοποιούμε λίστες. Τέτοια παραδείγματα είναι η λίστα του super market η οποία είναι ένας κατάλογος αντικειμένων

Διαβάστε περισσότερα

Το 1ο βήμα ανανέωσης. Νέα οθόνη ΚΙΝΟ. Επίσημη οθόνη στατιστικών ΚΙΝΟ από τον ΟΠΑΠ

Το 1ο βήμα ανανέωσης. Νέα οθόνη ΚΙΝΟ. Επίσημη οθόνη στατιστικών ΚΙΝΟ από τον ΟΠΑΠ ΚΙΝΟ BONUS Το 1ο βήμα ανανέωσης Νέα οθόνη ΚΙΝΟ Επίσημη οθόνη στατιστικών ΚΙΝΟ από τον ΟΠΑΠ Το 2 ο βήμα ανανέωσης Δελτίο με 4 Βήματα για τον «Άπειρο Παίκτη» που παίζει πρώτη φορά Δελτίο με περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογικός σχεδιασμός πνευματικού αυτοματισμού με έμβολα

Μεθοδολογικός σχεδιασμός πνευματικού αυτοματισμού με έμβολα Μεθοδολογικός σχεδιασμός πνευματικού αυτοματισμού με έμβολα Είναι αλήθεια ότι στα θέματα του σχεδιασμού αυτοματισμών με πνευματικές βαλβίδες δεν υπάρχει μία και μοναδική μέθοδος όπως και δεν υπάρχει μια

Διαβάστε περισσότερα

Κατακερματισμός (Hashing)

Κατακερματισμός (Hashing) Κατακερματισμός (Hashing) O κατακερματισμός είναι μια τεχνική οργάνωσης ενός αρχείου. Είναι αρκετά δημοφιλής μέθοδος για την οργάνωση αρχείων Βάσεων Δεδομένων, καθώς βοηθάει σημαντικά στην γρήγορη αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική 2. Αλγόριθμοι

Πληροφορική 2. Αλγόριθμοι Πληροφορική 2 Αλγόριθμοι 1 2 Τι είναι αλγόριθμος; Αλγόριθμος είναι ένα διατεταγμένο σύνολο από σαφή βήματα το οποίο παράγει κάποιο αποτέλεσμα και τερματίζεται σε πεπερασμένο χρόνο. Ο αλγόριθμος δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 7 ΚΥΚΛΩΜΑ R-L-C: ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ 7 ΚΥΚΛΩΜΑ R-L-C: ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 7 ΚΥΚΛΩΜΑ R-L-C: ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ 1 Σκοπός Στην άσκηση αυτή μελετάται η συμπεριφορά ενός κυκλώματος RLC σε σειρά κατά την εφαρμογή εναλλασσόμενου ρεύματος. Συγκεκριμένα μελετάται η μεταβολή

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθητών η ημερίδα Σάββατο 9/6

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαθητών η ημερίδα Σάββατο 9/6 Μανς - K102 Μοίρασε 5 Διανομή 1 1 3 Αντάμ: 3 Q10864 4 Q875 A8764 Q Η Δ δεν χρειάζεται να δείξει τις αφού έχει φιτ και μάλιστα μετρά K9843 AQ1062 και πόντους από κατανομή και δίνει το φιτ στο επίπεδο 3.

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ. Σύμφωνα με τα παραπάνω, για μια αριθμητική πρόοδο που έχει πρώτο όρο τον ...

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ. Σύμφωνα με τα παραπάνω, για μια αριθμητική πρόοδο που έχει πρώτο όρο τον ... ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ Ορισμός : Μία ακολουθία ονομάζεται αριθμητική πρόοδος, όταν ο κάθε όρος της, δημιουργείται από τον προηγούμενο με πρόσθεση του ίδιου πάντοτε αριθμού. Ο σταθερός αριθμός που προστίθεται

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΕΛ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΕΠΠ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΔΙΟΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

2ο ΓΕΛ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΕΠΠ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΔΙΟΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΑΘΕΡΕΣ είναι τα μεγέθη που δεν μεταβάλλονται κατά την εκτέλεση ενός αλγόριθμου. Εκτός από τις αριθμητικές σταθερές (7, 4, 3.5, 100 κλπ), τις λογικές σταθερές (αληθής και ψευδής)

Διαβάστε περισσότερα

22ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ 2010 ΟΜΑΔΕΣ 1-6

22ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ 2010 ΟΜΑΔΕΣ 1-6 Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2010 Αριθ. Πρωτ. 237/10/ΠΜ/δτ 22ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ 2010 ΟΜΑΔΕΣ 1-6 ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΛΙΚΟΥ Συμμετέχουν 14 ομάδες από όλη την Ελλάδα. Ληφθέντων υπόψη των διατάξεων των Κανονισμών της

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του παιχνιδιού Σκοπός του παιχνιδιού είναι να τοποθετήσει πρώτος ο παίκτης όλα τα πλακίδιά του στο τραπέζι.

Σκοπός του παιχνιδιού Σκοπός του παιχνιδιού είναι να τοποθετήσει πρώτος ο παίκτης όλα τα πλακίδιά του στο τραπέζι. Σκοπός του παιχνιδιού Σκοπός του παιχνιδιού είναι να τοποθετήσει πρώτος ο παίκτης όλα τα πλακίδιά του στο τραπέζι. Βασικοί Κανόνες Τα πλακίδια ανακατεύονται και τοποθετούνται με την όψη προς τα κάτω στο

Διαβάστε περισσότερα

Οι παίκτες παίρνουν το ρόλο των χειρότερων πειρατών στο πλήρωμα ενός πλοίου. Ο καπετάνιος σας έχει στη μπούκα, επειδή είστε πολύ τεμπέληδες και

Οι παίκτες παίρνουν το ρόλο των χειρότερων πειρατών στο πλήρωμα ενός πλοίου. Ο καπετάνιος σας έχει στη μπούκα, επειδή είστε πολύ τεμπέληδες και Οι παίκτες παίρνουν το ρόλο των χειρότερων πειρατών στο πλήρωμα ενός πλοίου. Ο καπετάνιος σας έχει στη μπούκα, επειδή είστε πολύ τεμπέληδες και βλάκες για να αξίζετε μερίδιο στο ρούμι και τα λάφυρα. Επειδή

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής Μ. ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ

Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής Μ. ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΠΟΟΜΑΔΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ Τακτική των υποομάδων είναι η συντονισμένη συμπεριφορά (συνεργασία) δύο ή περισσοτέρων παικτών στις διάφορες αμυντικές καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ισδιάστατοι μετασχηματισμοί ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ισδιάστατοι γεωμετρικοί μετασχηματισμοί

ισδιάστατοι μετασχηματισμοί ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ισδιάστατοι γεωμετρικοί μετασχηματισμοί ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ισδιάστατοι γεωμετρικοί μετασχηματισμοί Πολλά προβλήματα λύνονται μέσω δισδιάστατων απεικονίσεων ενός μοντέλου. Μεταξύ αυτών και τα προβλήματα κίνησης, όπως η κίνηση ενός συρόμενου μηχανισμού.

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΕΕΣ ΓΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

Ι ΕΕΣ ΓΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Ι ΕΕΣ ΓΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΓΛΩΣΣΑ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΒΒΟΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ΔΗΜ. ΣΧ. ΑΜΙΣΙΑΝΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ «Με το τηλεσκόπιό µου βλέπω µακριά. Βρίσκουµε λέξεις: Που αρχίζουν από... Που τελειώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΗΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΑ ΑΡΧΙΚΗ

ΣΚΗΝΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΑ ΑΡΧΙΚΗ Scratch 1. Σκηνικό (Αρχική Έχασες Κέρδισες). Η πρώτη μου δουλειά όταν φτιάχνω ένα παιχνίδι είναι πάω στο ΣΚΗΝΙΚΟ - ΥΠΟΒΑΘΡΑ και να σχεδιάσω (ή να αντιγράψω μια εικόνα από το διαδίκτυο ή από οπουδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΚΟΥΤΙΑ ΑΓΟΡΩΝ, BRIDGEMATE ΚΑΙ ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ ΜΑΙΟΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΚΟΥΤΙΑ ΑΓΟΡΩΝ, BRIDGEMATE ΚΑΙ ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ ΜΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΚΟΥΤΙΑ ΑΓΟΡΩΝ, BRIDGEMATE ΚΑΙ ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ ΜΑΙΟΣ 2019 1. ΚΟΥΤΙΑ ΑΓΟΡΩΝ Αν χρησιμοποιούνται χωρίσματα, δείτε την ενότητα 3. Ξεκινώντας με τον παίκτη που μοίρασε, οι δηλώσεις πρέπει να αφαιρούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΝΗΣΟ

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΝΗΣΟ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΝΗΣΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εξερευνήστε τη μυστηριώδη νήσο La Isla, και κυνηγήστε ζώα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν εξαφανισμένα. Το ευγενές Ντόντο, το προσεκτικό Γιγάντιο Φόσα, τον άπιαστο

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με το Παιχνίδι. Περιεχόμενα. Ένα παιχνίδι στρατηγικών κατασκευών για 2 παίκτες ηλικίας 8 και άνω, από τον Arve D. Fuhler

Σχετικά με το Παιχνίδι. Περιεχόμενα. Ένα παιχνίδι στρατηγικών κατασκευών για 2 παίκτες ηλικίας 8 και άνω, από τον Arve D. Fuhler Ένα παιχνίδι στρατηγικών κατασκευών για 2 παίκτες ηλικίας 8 και άνω, από τον Arve D. Fuhler Σχετικά με το Παιχνίδι Αυτή δεν είναι άλλη μια συνηθισμένη μέρα στην Αρχαία Κίνα. Ο ίδιος ο Αυτοκράτορας ανακοίνωσε

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά;

1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά; Μονόμετρα ονομάζονται τα μεγέθη τα οποία, για να τα προσδιορίσουμε πλήρως, αρκεί να γνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ Εκπαίδευση της αμυντικής υποομαδικής τακτικής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΥΠΟΟΜΑΔΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ Τακτική των υποομάδων είναι η συντονισμένη συμπεριφορά (συνεργασία) δύο ή περισσοτέρων παικτών στις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΣ) ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΣ) ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΣ (ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΣ) ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 24/12/2017 ΣΟΦΙΑ ΔΟΛΜΑ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΥ ΑΣΥΓΧΡΟΝΟΥ (ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΥ) ΚΙΝΗΤΗΡΑ Ένας επαγωγικός ή ασύγχρονος κινητήρας είναι στην ουσία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Πρόκληση ανισορροπίας στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου: Αξιοποιώντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας 03-Σεπ-10: Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2012, προκριματικά Λιχτενστάιν 0-4 Ισπανία (1ο γκολ):

Διαβάστε περισσότερα

Σχετική κίνηση αντικειμένων

Σχετική κίνηση αντικειμένων Σχετική κίνηση αντικειμένων Πως θα μπορούσε να κινηθεί ένας χαρακτήρας προς την έξοδο ενός λαβύρινθου; Πως θα μπορούσε το αυτοκινητάκι μας να κινείται μέσα στην πίστα; Πως θα μπορούσαμε να αναπαραστήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

Jan Meyberg Εισαγωγή

Jan Meyberg Εισαγωγή Jan Meyberg Εισαγωγή Στο μαγικό βασίλειο του Άλ Μπισάτ, 4 ομάδες αναβατών μαγικών χαλιών προετοιμάζονται για τον ετήσιο αγώνα του Σουλτάνου. Κάθε παίκτης πρέπει να καθοδηγήσει την ομάδα του μέσα από έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΕΦΟΑ) ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α και Β ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΕΦΟΑ) ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α και Β ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΕΦΟΑ) ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α και Β ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2017 Α ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Στο Πρωτάθλημα της Α Εθνικής συμμετέχουν 12 ομάδες της προηγούμενης χρονιάς και 4 ομάδες

Διαβάστε περισσότερα

f x και τέσσερα ζευγάρια σημείων

f x και τέσσερα ζευγάρια σημείων ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ, 014 015, 5 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑ #: ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ Ημερομηνία ανάρτησης εργασίας στην ιστοσελίδα του μαθήματος: 1 11 014 Ημερομηνία παράδοσης εργασίας: 18 11 014 Επιμέλεια απαντήσεων:

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα μεταβλητών

Παραδείγματα μεταβλητών Παραδείγματα μεταβλητών Παράδειγμα Bouncing Balls: Στη σκηνή υπάρχουν τρείς μπάλες και κάθε μία έχει διαφορετικό μέγεθος από τις άλλες. Όλες οι μπάλες χοροπηδούν ταυτόχρονα προς όλες τις κατευθύν-σεις.

Διαβάστε περισσότερα

11ο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Κ.Δ. Μακεδονίας Προκήρυξη

11ο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Κ.Δ. Μακεδονίας Προκήρυξη 1. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Οι σκακιστικοί σύλλογοι Πτολεμαΐδας «Πτολεμαίος», «Σκακιστάκος» και «Δούρειος Ίππος» σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

6. Στατιστικές μέθοδοι εκπαίδευσης

6. Στατιστικές μέθοδοι εκπαίδευσης 6. Στατιστικές μέθοδοι εκπαίδευσης Μία διαφορετική μέθοδος εκπαίδευσης των νευρωνικών δικτύων χρησιμοποιεί ιδέες από την Στατιστική Φυσική για να φέρει τελικά το ίδιο αποτέλεσμα όπως οι άλλες μέθοδοι,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 5: ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ

Ενότητα 5: ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ Ενότητα 5: ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ Οι Μεταβλητές στον Προγραμματισμό Οι μεταβλητές είναι θέσεις μνήμης που έχουν κάποιο όνομα. Όταν δίνω τιμή σε μία μεταβλητή, ουσιαστικά, αποθηκεύουμε στη μνήμη αυτή τον αριθμό που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Στο CAVE οι παίκτες ηγούνται ομάδων σπηλαιολόγων, εξερευνώντας ένα προσφάτως ανακαλυφθέν σπήλαιο. Όλοι ξεκινούν στην αρχική βάση, όπου μπορούν να γεμίσουν τα σακίδιά τους με απαραίτητο

Διαβάστε περισσότερα

6 ος ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

6 ος ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015 Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΔΟΠΗΣ Φιλίππου 33 69 13 ΚΟΜΟΤΗΝΗ Τηλ. 5310805 Πρόεδρος εξεταστικού 697335814 e-mail: emerodopis@gmail.com ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πανεπιστημίου (Ελευθερίου

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων

Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων Ειδικά θέματα Αλγορίθμων και Δομών Δεδομένων (ΠΛΕ073) Απαντήσεις 1 ου Σετ Ασκήσεων Άσκηση 1 α) Η δομή σταθμισμένης ένωσης με συμπίεση διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί πολύ εύκολα ώστε να υποστηρίζει τις

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών!

Περιεχόμενα. Το ζέσταμα τερματοφύλακα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! ] 2 Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! Το ζέσταμα του τερματοφύλακα ξεκινά ως αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

Κυματική οπτική. Συμβολή Περίθλαση Πόλωση

Κυματική οπτική. Συμβολή Περίθλαση Πόλωση Κυματική οπτική Η κυματική οπτική ασχολείται με τη μελέτη φαινομένων τα οποία δεν μπορούμε να εξηγήσουμε επαρκώς με τις αρχές της γεωμετρικής οπτικής. Στα φαινόμενα αυτά περιλαμβάνονται τα εξής: Συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία. Προετοιμασία του παιχνιδιού. Μια περιπετειώδης αποστολή στον παράδεισο.

Η Ιστορία. Προετοιμασία του παιχνιδιού. Μια περιπετειώδης αποστολή στον παράδεισο. Η Ιστορία Μια περιπετειώδης αποστολή στον παράδεισο. Ένα στρατηγικό τυροπαιχνίδι με ζάρια για 2-4 παιδία ηλικίας 4 ετών και άνω. Είδος Παιχνιδιού: Οικογενειακό Παίκτες: 2-4 παίκτες 4 ετών και άνω Περιεχόμενα:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Θεσσαλονίκη 17 Σεπτεμβρίου 2016 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 2016-2017 Ο ΑΣΜΘ Μέγας Αλέξανδρος προκηρύσσει την διεξαγωγή Εσωτερικού Ατομικού Πρωταθλήματος για την περίοδο 2016-2017, με ημερομηνία έναρξης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΩΡΙΣΜΑΤΩΝ (SCREENS) ΈΚΔΟΣΗ 2011

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΩΡΙΣΜΑΤΩΝ (SCREENS) ΈΚΔΟΣΗ 2011 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΩΡΙΣΜΑΤΩΝ (SCREENS) ΈΚΔΟΣΗ 2011 Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑΣ Ο Βορράς και η Ανατολή κάθονται στην ίδια πλευρά του χωρίσματος, καθ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Είναι ευθύνη του Βορρά να τοποθετήσει

Διαβάστε περισσότερα

10/3/17. Μικροοικονομική. Κεφάλαιο 29 Θεωρία παιγνίων. Μια σύγχρονη προσέγγιση. Εφαρµογές της θεωρίας παιγνίων. Τι είναι τα παίγνια;

10/3/17. Μικροοικονομική. Κεφάλαιο 29 Θεωρία παιγνίων. Μια σύγχρονη προσέγγιση. Εφαρµογές της θεωρίας παιγνίων. Τι είναι τα παίγνια; HA. VAIAN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 29 Θεωρία παιγνίων Θεωρία παιγνίων Η θεωρία παιγνίων βοηθά στην ανάλυση της στρατηγικής συμπεριφοράς από φορείς που κατανοούν ότι οι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΟ Ή ΥΛΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Ή ΣΗΜΕΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΟ Ή ΥΛΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Ή ΣΗΜΕΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ «Μπορούμε να παρομοιάσουμε τις έννοιες που δεν έχουν καμιά θεμελίωση στη φύση, με τα δάση εκείνα του Βορρά όπου τα δένδρα δεν έχουν καθόλου ρίζες. Αρκεί ένα φύσημα του αγέρα, ένα ασήμαντο γεγονός για να

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Μεθοδολογία Ασκήσεων Κεφαλαίου 7. Ασκήσεις στο IP Fragmentation

Συνοπτική Μεθοδολογία Ασκήσεων Κεφαλαίου 7. Ασκήσεις στο IP Fragmentation Συνοπτική Μεθοδολογία Ασκήσεων Κεφαλαίου 7 Οι σημειώσεις που ακολουθούν περιγράφουν τις ασκήσεις που θα συναντήσετε στο κεφάλαιο 7. Η πιο συνηθισμένη και βασική άσκηση αναφέρεται στο IP Fragmentation,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ Κεφάλαιο 1.1 Ευθύγραμμη κίνηση 1. Τι ονομάζουμε κίνηση; Τι ονομάζουμε τροχιά; Ποια είδη τροχιών γνωρίζετε; Κίνηση ενός αντικειμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

BRIDGE ÑÉÓÔÉÍÁ ÓÕÑÁÊÏÐÏÕËÏÕ

BRIDGE ÑÉÓÔÉÍÁ ÓÕÑÁÊÏÐÏÕËÏÕ BRIDGE ÃÍÙÑÉÌÉÁ ÌÅ ÔÏ ÁÈËÇÌÁ ÑÉÓÔÉÍÁ ÓÕÑÁÊÏÐÏÕËÏÕ Ξεκινώντας να παίζουμε μπριτζ Γνωριμία με το παιχνίδι Το μπριτζ παίζεται με 4 παίκτες: Τον Βορά, την Ανατολή, το Νότο και τη Δύση! Ο Βοράς είναι συμπαίκτης

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενες Ασκήσεις στις Εξαρτημένες Πηγές και στους Τελεστικούς Ενισχυτές

Προτεινόμενες Ασκήσεις στις Εξαρτημένες Πηγές και στους Τελεστικούς Ενισχυτές Προτεινόμενες Ασκήσεις στις Εξαρτημένες Πηγές στους Τελεστικούς Ενισχυτές από το βιβλίο «Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων», Ν. Μάργαρη Πρόβλημα Να βρεθεί το κέρδος ρεύματος οι αντιστάσεις εισόδου εξόδου της

Διαβάστε περισσότερα

Ποδόσφαιρο, τι είναι?

Ποδόσφαιρο, τι είναι? ΟΜΑΔΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ Ποδόσφαιρο, τι είναι? επίθεση Κύκλος τεσσάρων φάσεων σκοράρισμα εναλλαγή + - παρεμπόδιση ανάπτυξης άμυνα ανάπτυξη + - εναλλαγή αποσόβηση σκοραρίσματος Στόχος του παιχνιδιού: Νίκη Ομαδικές

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή και stop/pause έτοιμων ηχητικών clips

Αναπαραγωγή και stop/pause έτοιμων ηχητικών clips Αναπαραγωγή και stop/pause έτοιμων ηχητικών clips Το scratch διαθέτει αρκετά μεγάλη ποικιλία έτοιμων ενσωματωμένων ηχητικών clips τα οποία θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα και θα σας βάλουν σε πειρασμό να πειραματιστείτε

Διαβάστε περισσότερα

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Πετοσφαίριση Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Ιστορία της πετοσφαίρισης Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν. Προσπαθώντας να

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Ταλαντωτές Οι ταλαντωτές είναι από τα βασικότερα κυκλώματα στα ηλεκτρονικά. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα

Εισαγωγή στους Ταλαντωτές Οι ταλαντωτές είναι από τα βασικότερα κυκλώματα στα ηλεκτρονικά. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Υλοποίηση και Εργαστηριακή Αναφορά Ring και Hartley Ταλαντωτών Φοιτητής: Ζωγραφόπουλος Γιάννης Επιβλέπων Καθηγητής: Πλέσσας Φώτιος

Διαβάστε περισσότερα

The Mind. Mind σε ένα νέο επίπεδο.επιλέξτε ένα από τα δύο μουσικά κομμάτια στο CD. Με το πρώτο κομμάτι

The Mind. Mind σε ένα νέο επίπεδο.επιλέξτε ένα από τα δύο μουσικά κομμάτια στο CD. Με το πρώτο κομμάτι The Mind Παίκτες: 2-4 Ηλικία: 8 ετών και άνω Διάρκεια: περίπου 20 λεπτά Wolfgang Warsch Ας γίνουμε ένα...! Όσο προχωρείτε σε αυτό το πείραμα, τόσο περισσότερο βιώνετε το The Mind σε μια νέα διάσταση. Λαμβάνετε

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία αλλαγής. Κωνσταντίνος Βουδούρης Διεθνής Διαιτητής

Διαδικασία αλλαγής. Κωνσταντίνος Βουδούρης Διεθνής Διαιτητής Διαδικασία αλλαγής Κωνσταντίνος Βουδούρης Διεθνής Διαιτητής Διαδικασία αλλαγής Προϋποθέσεις Για να γίνεται ομαλότερα και ευκολότερα η διαδικασία, χρειαζόμαστε: Δύο σετ με αριθμημένες πινακίδες από 1 ως

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014 Επιμέλεια: Ομάδα Διαγωνισμάτων από το Στέκι των Πληροφορικών Θέμα Α A1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τους

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός Βαθμολογίας

Υπολογισμός Βαθμολογίας Υπολογισμός Βαθμολογίας Σταθμισμένη Βαθμολογία Διπλή Βαθμολογία Σο.Λα.Ρι.Τ.Ε. Τάκης Πουρναράς, Αθήνα, 2016 Εισαγωγή - Πότε επιδικάζουμε Ε.Β. Νόμος 12 - Διακριτικές εξουσίες του Διαιτητή Α - Δικαίωμα επιδίκασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2 η -ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 2 η -ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ η -ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.1. ΓΕΝΙΚΑ Σύστημα αναφοράς καλούμε ένα ορθογώνιο σύστημα αξόνων, η αρχή του οποίουσυνήθως συμπίπτει με την αρχική θέση ενός σώματος. Το θεωρούμε ως κάτι στατικό ή κινούμενο με σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

γραμματισμό των νηπίων Μέρος 5ο: Παιχνίδια

γραμματισμό των νηπίων Μέρος 5ο: Παιχνίδια Η αξιοποίηση του ονόματος του παιδιού για το γραμματισμό των νηπίων Μέρος 5ο: Παιχνίδια Μαρία Θεοδωρακάκου Νηπιαγωγός, ΜΤΕΕΑ maria.theodorakakou@gmail.com Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Επιλογή σημείου παραγωγής

Κεφάλαιο 4: Επιλογή σημείου παραγωγής Κ4.1 Μέθοδος ανάλυσης νεκρού σημείου για την επιλογή διαδικασίας παραγωγής ή σημείου παραγωγής Επιλογή διαδικασίας παραγωγής Η μέθοδος ανάλυσης νεκρού για την επιλογή διαδικασίας παραγωγής αναγνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Cross. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας

ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Cross. Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας ΕΠΙΛΥΣΗ ΥΠΕΡΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Μέθοδος Cross Διδάσκων: Γιάννης Χουλιάρας Μέθοδος Cross Η μέθοδος Cross ή μέθοδος κατανομής των ροπών, χρησιμοποιείται για την επίλυση συνεχών δοκών και πλαισίων. Είναι παραλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Βρόχοι. Εντολή επανάληψης. Το άθροισμα των αριθμών 1 5 υπολογίζεται με την εντολή. Πρόβλημα. Πώς θα υπολογίσουμε το άθροισμα των ακέραιων ;

Βρόχοι. Εντολή επανάληψης. Το άθροισμα των αριθμών 1 5 υπολογίζεται με την εντολή. Πρόβλημα. Πώς θα υπολογίσουμε το άθροισμα των ακέραιων ; Εντολή επανάληψης Το άθροισμα των αριθμών 1 5 υπολογίζεται με την εντολή Πρόβλημα Πώς θα υπολογίσουμε το άθροισμα των ακέραιων 1 5000; Ισοδύναμοι υπολογισμοί του Ισοδύναμοι υπολογισμοί του Ισοδύναμοι υπολογισμοί

Διαβάστε περισσότερα

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής 2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής Τακτικής 2.1 Επιθετικές κινήσεις 1 παίκτη 1η επιθετική κίνηση 1 παίκτη: Περιφερειακοί παίκτες 1 Guard ή 1 Forward Σχήμα επιθετικών κινήσεων 1 παίκτη, 1α Κινήσεις με μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Θεσσαλονίκη 8 Σεπτεμβρίου 2017 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 2017-2018 ΑΙΘΟΥΣΑ:. TEN PIN BOWLING ΤΥΠΟΣ:. Ατομικό, Μικτό με Handicap ΗΜ/ΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ:. ΔΕΥΤΕΡΑ 18/09/2017 ΔΙΑΡΚΕΙΑ:. 4 εβδομάδες, κάθε Δευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστό: P (M) = 2 M = τρόποι επιλογής υποσυνόλου του M. Π.χ. M = {A, B, C} π. 1. Π.χ.

Γνωστό: P (M) = 2 M = τρόποι επιλογής υποσυνόλου του M. Π.χ. M = {A, B, C} π. 1. Π.χ. Παραδείγματα Απαρίθμησης Γνωστό: P (M 2 M τρόποι επιλογής υποσυνόλου του M Τεχνικές Απαρίθμησης Πχ M {A, B, C} P (M 2 3 8 #(Υποσυνόλων με 2 στοιχεία ( 3 2 3 #(Διατεταγμένων υποσυνόλων με 2 στοιχεία 3 2

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη;

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης. Στην Κινηματική

Διαβάστε περισσότερα