Ορθοπαιδικός χειρουργός Τραυµατολόγος ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Μετεκπαιδευτείς στις Η.Π.Α. και στη Γερµανία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ορθοπαιδικός χειρουργός Τραυµατολόγος ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Μετεκπαιδευτείς στις Η.Π.Α. και στη Γερµανία 6974450878-2291053124"

Transcript

1 Παναγιώτης Τσαϊλάς Ορθοπαιδικός χειρουργός Τραυµατολόγος ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Μετεκπαιδευτείς στις Η.Π.Α. και στη Γερµανία ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 2009

2 Η ΑΡΘΡΩΣΗ TOY ΙΣΧΙΟΥ Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από την κεφαλή του µηριαίου οστού και την κοτύλη, που υποδέχεται την κεφαλή. Η κεφαλή του µηριαίου οπού συγκρατείται µέσα στην κοτύλη από συνδέσµους και µύες που περιβάλλουν το ισχίο. Οι επιφάνειες της κεφαλής και της κοτύλης καλύπτονται από χόνδρο που είναι λείος, γυαλιστερός και επιτρέπει την κίνηση των δυο αρθρικών επιφανειών (Εικ.1). ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ TO ΙΣΧΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η πιο συνηθισµένη αιτία καταστροφής του ισχίου είναι η οστεοαρθρίτιδα. 0 χόνδρος µειώνεται και έτσι «τρίβεται» το οστούν της κεφαλής του µηριαίου µε το οστούν της κοτύλης. Στην περιφέρεια της κοτύλης και της κεφαλής του µηριαίου δηµιουργούνται οστεόφυτα. Τα µαλακά µόρια και κυρίως ο υµένας και ο θύλακας που περιβάλλουν την άρθρωση φλεγµαίνουν, γίνονται σκληρά και χάνουν την ελαστικότητά τους. Οι αλλοιώσεις αυτές εξηγούν τον πόνο και τον περιορισµό της κινητικότητας του σκέλους. ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ Η χειρουργική επέµβαση αποσκοπεί στην αντικατάσταση της φθαρµένης κεφαλής του µηριαίου οστού αλλά και της κοτύλης µε νέα τεχνητά υλικά. Στη θέση της κεφαλής τοποθετείται µια νέα µεταλλική, που καταλήγει σε επίµηκες στέλεχος, το οποίο εισέρχεται και εφαρµόζει µέσα στον αυλό του µηριαίου οστού. Στη θέση της κοτύλης τοποθετείται ένα µεταλλικό κυπέλιο µε ένα πλαστικό ή κεραµικό ή µεταλλικό ένθετο που έχει το σχήµα της φυσιολογικής κοτύλης και υποδέχεται τη µεταλλική ή κεραµική κεφαλή. ηµιουργείται έτσι µια νέα τεχνητή και ανώδυνη άρθρωση.

3 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ Πριν έλθετε στο Νοσοκοµείο θα πρέπει να κάνετε ένα πολύ προσεγµένο λουτρό καθαριότητας, χρησιµοποιώντας κοινό σαπούνι, µε ιδιαίτερη έµφαση γύρω από την περιοχή της λεκάνης σας και τα πόδια. Τι πρέπει να φέρετε στο νοσοκοµείο: 1. Ακτινογραφίες και αιµατολογικές εξετάσεις που τυχών έχετε. 2. Παντόφλες 3. Πιτζάµες ή κοντό νυχτικό 4. Ένα αναδιπλούµενο περιπατητήρα «Π» 5. Ένα ανυψωτικό τουαλέτας 6. Κάλτσα αντιθροµβωτικές µέχρι το ριζοµήριο 7. Κάποια απασχόληση (π.χ. βιβλία, περιοδικά) Είσοδος στο νοσοκοµείο. Η είσοδος στο νοσοκοµείο γίνεται συνήθως µια µέρα πριν το χειρουργείο. Στο νοσοκοµείο µετά την εισαγωγή θα γίνει λήψη του ιατρικού σας ιστορικού (φάρµακα που παίρνετε, προηγούµενες ασθένειες, αλλεργίες, κλπ.), καθηµερινές συνήθειες (ποτό, κάπνισµα κ.λπ.) και όποια άλλη πληροφορία µπορεί να έχει σχέση µε την υγεία σας. Οι απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθείτε είναι: - Γενική αίµατος - Γενική ούρων - Ουρία και Σάκχαρο αίµατος - Χρόνος προθροµβίνης - Οµάδα αίµατος - Ακτινογραφίες θώρακος και ισχίων - Ηλεκτροκαρδιογράφηµα καθώς και όποια άλλη εξέταση κριθεί απαραίτητη. Τέλος θα εξετασθείτε από τον Καρδιολόγο και τον Αναισθησιολόγο, µε τον οποίο θα συζητήσετε την κατάλληλη για εσάς αναισθησία. Την παραµονή της εγχείρησης το φαγητό σας θα είναι ελαφρό, ενώ µετά τα µεσάνυχτα δεν πρέπει να φάτε τίποτα και δεν πρέπει να πιείτε ούτε νερό. Η αναισθησία µπορεί να είναι: Γενική (Σπανιότερα) Ραχιαία ή επισκληρίδος (δηλ. από τη µέση και κάτω) (Συχνότερα) Σε κάθε περίπτωση οι γιατροί επιλέγουν την καλύτερα για εσάς λύση. Η επέµβαση κρατάει περίπου 1½ ώρα. Αµέσως µετά το τέλος της εγχείρησης θα µεταφερθείτε, για λίγο, στη ανάνηψη. Εκεί ελέγχονται προσεκτικά η πίεση, οι σφίξεις και άλλα ζωτικά σηµεία, έτσι ώστε όταν επιστρέψετε στο θάλαµό σας, να έχει εξασφαλισθεί πλήρως η ανάνηψη σας από τα επακόλουθα της επέµβασης και της αναισθησίας.

4 Οι φυσιοθεραπευτές θα σας δείξουν: - Αναπνευστικές ασκήσεις. - Ασκήσεις άκρων ποδών. - Ασκήσεις τετρακεφάλων µυών. - Συσπάσεις γλουτιαίων µυών. - Τον τρόπο που θα γυρίζετε στο πλάι µετά την εγχείρηση, µε ένα µαξιλάρι ανάµεσα στα γόνατα. - Επίσης θα µάθετε και τον τρόπο µε τον οποίο πρέπει να σηκώνετε τη λεκάνη σας ώστε να µπαίνει η «πάπια» τις πρώτες µέρες µετά την εγχείρηση. - Το τρόπο που θα σηκώνεστε από το κρεβάτι και πως θα περπατάτε µε το «Π». - Πως να ανεβαίνετε και να κατεβαίνετε σκάλες. ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Μετά το χειρουργείο είναι σηµαντική η άσκηση των πνευµόνων ώστε να µην αποφρακτούν οι αεραγωγοί από εκκρίσεις του βλεννογόνου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες παίρνετε βαθιές ανάσες χωρίς να το ξέρετε (χασµουρητό, αναστεναγµός), όταν όµως πονάτε ή είστε υπό την επήρεια της αναισθησίας ή παυσίπονης αγωγής, οι αναπνοές γίνονται επιπόλαιες. Κάθε 10 λεπτά 1-2 βαθιές ανάσες και 2-3 βήχες. Αν υπάρχει να γίνεται χρήση σπιρόµετρου µε κίνητρο.

5 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 48 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ Μετά το χειρουργείο διατηρείται στο ένα χέρι ένας ενδοφλέβιος καθετήρας, ο οποίος, είναι απαραίτητος για τη χορήγηση υγρών και για τη διατήρηση της φλεβικής οδού από όπου µπορούν να εγχέονται ενδοφλέβια αντιβιοτικά ή και άλλα απαραίτητα φάρµακα, καθώς επίσης, µπορεί να γίνει µετάγγιση αίµατος, εάν αυτή κριθεί απαραίτητη. Η περιοχή του χειρουργείου παραµένει καλυµµένη για τις πρώτες 48 ώρες, ενώ υπάρχει και ένας λεπτός σωλήνας παροχέτευσης, για να αποτραπεί η δηµιουργία συλλογής αίµατος και κατ επέκταση αιµάτωµα γύρω από την αρθροπλαστική. Ο σωλήνας αυτός αφαιρείται µετά το πρώτο 48ωρο, κατά την πρώτη αλλαγή. Εάν έχετε δυσκολία στην ούρηση ίσως χρειασθεί να τοποθετηθεί για 2-3 µέρες ένας καθετήρας κύστεως. Η προϊσταµένη και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν γραπτές οδηγίες για τα φάρµακα που πρέπει να πάρετε. Εάν πονάτε µπορείτε να τις ειδοποιήσετε για να σας δώσουν το κατάλληλο παυσίπονο. Όσο είστε στο κρεβάτι θα κάνετε τις ασκήσεις εκείνες που σας υποδείξει ο γιατρός και οι φυσιοθεραπευτές. Συνήθως γίνονται κάθε µία ώρα για το διάστηµα που είστε ξύπνιοι. Ανάµεσα στα γόνατα θα έχετε τοποθετηµένο ένα µαξιλάρι ώστε τα σκέλη να βρίσκονται σε απαγωγή (ανοικτά). Η θέση αυτή είναι ασφαλής για το χειρουργηµένο ισχίο. εν θα πρέπει να γυρίζετε µόνοι στο πλάι. Την κίνηση αυτή θα σας τη µάθει κάποιος από το ειδικευµένο προσωπικό και θα πρέπει να γίνεται µε τη βοήθεια των νοσηλευτών ή κάποιου ενηµερωµένου οικείου σας. Για την προφύλαξη από θρόµβωση είναι απαραίτητο να γίνουν αντιπηκτικές ενέσεις στην κοιλιά ή η λήψη φαρµάκων από το στόµα σε όλη τη διάρκεια παραµονής σας στο Νοσοκοµείο και για ένα διάστηµα µετά από τον έξοδο σας από το νοσοκοµείο. Αν χρειαστείτε αποκλειστική νοσοκόµα θα πρέπει να απευθυνθείτε στην προϊστάµενη. Ο ΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ µετά από µια Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου Όταν είστε ξαπλωµένοι ΝΑΙ - Να κοιµάστε ανάσκελα - Να διατηρείτε τα ποδιά ανοικτά µε το µαξιλάρι απαγωγής. - Το πόδι ή η επιγονατίδα να είναι σε ουδέτερη θέση ή προς τα έξω. - Όταν γυρίζετε στο πλάι να τοποθετείτε το µαξιλάρι απαγωγής ανάµεσα στα ποδιά. - Το κρεβάτι να είναι σε επίπεδη θέση όταν κάνετε ασκήσεις στο κρεβάτι ή σηκώνεστε από το κρεβάτι.

6 Για να γυρίσετε στο πλάι θα πρέπει να σας βοηθήσει κάποιος που να ξέρει (νοσηλευτικό προσωπικό, φυσιοθεραπευτής) µέχρι να εκπαιδευτούν οι συγγενείς σας. Θα πρέπει να γυρίζετε στο πλάι κάθε 2 ώρες που είστε ξαπλωµένοι. ΟΧΙ - Να µη σταυρώνετε τα ποδιά. - Να µη ξαπλώνετε στο χειρουργηµένο ισχίο. - Να µη γυρίζετε τα ποδιά προς τα µέσα. - Να µη σηκώνετε το κορµό περισσότερο από 90 ο. - Να µη λυγίζετε το ισχίο περισσότερο από 90 ο.

7 Όταν είστε καθισµένοι ΝΑΙ - Να κάθεστε σε γερή ψηλή καρέκλα µε µπράτσα. - Κάθεστε πάνω σε ένα µαξιλάρι. - Τα γόνατα να είναι πιο χαµηλά από τα ισχία (ή το πολύ στο ίδιο επίπεδο). - Χρησιµοποιήστε ανυψωτικό λεκάνης στη τουαλέτα. ΟΧΙ - Να µη κάθεστε σε χαµηλές µαλακές καρέκλες, πολυθρόνες ή καναπέδες. - Να µη σταυρώνετε τα ποδιά. - Να µην είναι τα γόνατα πιο ψηλά από τα ισχία. - Να µη λυγίζετε το κορµό περισσότερο από 90 ο. - Να µη σκύβετε να πιάσετε πράγµατα όταν είστε καθισµένοι. Ενδεικτικές θέσεις που πρέπει να αποφεύγονται µετά από µια Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

8 Για να µπει η πάπια ώστε να εξυπηρετήστε στις ανάγκες σας (ούρηση, αφόδευση) τις πρώτες µέρες µετά την εγχείρηση πρέπει να στηριχτείτε στους αγκώνες σας ή στο αναρτήρα έλξης του κρεβατιού και στο λυγισµένο υγιές πόδι και να ανασηκώσετε τη λεκάνη σας. Λόγω της αναισθησίας ορισµένοι ασθενείς, κυρίως άνδρες δυσκολεύονται να ουρήσουν µετά το χειρουργείο, οπότε ένας ειδικός καθετήρας (Foley) τοποθετείται προσωρινά στην ουροδόχο κύστη και αφαιρείται 1 ή δυο µέρες µετά, όταν κινητοποιηθείτε. Μετεγχειρητικές ασκήσεις µετά από Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου Η διενέργεια ήπιων ασκήσεων µετά το χειρουργείο βοηθά στην γρηγορότερη αποκατάσταση, στην ενδυνάµωση των µυών και στην καλύτερη κυκλοφορία του αίµατος και αποφυγή θροµβοεµβολικών επιπλοκών. Οι ασκήσεις ξεκινούν αµέσως µετά το χειρουργείο και ιδίως η παλινδροµική κίνηση ποδιών. Παλινδροµική κίνηση ποδιών Σε ύπτια θέση: - Με το γόνατο σε ευθεία, κουνάτε το πόδι τέρµα πάνω και µετά τέρµα κάτω.

9 Ασκήσεις τετρακέφαλου Σε ύπτια θέση: - Κάµψη του γόνατος µέχρι τις ο. - Επαναφέρατε σιγά σιγά στην ευθεία θέση και επαναλαµβάνετε. - Σύσφιξη του τετρακέφαλου, πιέζοντας το γόνατο προς το κρεβάτι. - Ενώ βάζετε δύναµη µετράτε αργά αργά µέχρι το 5, χωρίς να κρατάτε την αναπνοή σας. - Χαλαρώνετε και επαναλαµβάνετε. Ασκήσεις γλουτιαίων Σε ύπτια θέση: - Σύσφιξη των γλουτών. - Ενώ βάζετε δύναµη µετράτε αργά αργά µέχρι το 5, χωρίς να κρατάτε την αναπνοή σας. - Χαλαρώνετε και επαναλαµβάνετε. εν υπάρχει όριο στις µετεγχειρητικές ασκήσεις. Μισή ώρα περίπου πριν τη φυσιοθεραπεία θα σας παρέχονται παυσίπονα.

10 ΕΓΕΡΣΗ ΑΠΟ TO KPEBBATI Ένας φυσιοθεραπευτής θα σας επισκεφτεί την πρώτη µετεγχειρητική ηµέρα και θα σας βοηθήσει να κάτσετε πρώτα στο κρεβάτι και εν συνεχεία στη καρεκλά. Για να σηκωθείτε από το κρεβάτι πλησιάζετε µε τεντωµένο πόδι στην άκρη του κρεβατιού (α), σηκώνεστε στην καθιστική θέση (β), στηρίζεστε στο υγιές πόδι και τα χέρια (γ) και στέκεστε όρθιοι (δ). Για να ξαπλώσετε ακολουθείτε την ακριβώς αντίστροφη διαδικασία. ΥΠΝΟΣ Αποφύγετε να πλαγιάζετε στη χειρουργηµένη πλευρά ενώ όταν γυρίζετε στο άλλο πλάι να έχετε απαραιτήτως το µαξιλάρι ανάµεσα στα γόνατα για τις πρώτες έξι εβδοµάδες µετά την εγχείρηση. Το κρεβάτι θα πρέπει να είναι σκληρό και σχετικά ψηλό, γιατί έτσι ανακουφίζεται η σπονδυλική στήλη και να σας διευκολύνει να σηκώνεστε και να ξαπλώνετε εύκολα, µειώνοντας το κίνδυνο εξαρθρήµατος.

11 ΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ Προτιµάτε τις ψηλές και σκληρές καρέκλες. Να αποφεύγετε τις βαθιές και µαλακές πολυθρόνες, οι οποίες πέρα από τους κινδύνους που κρύβουν για το χειρουργηµένο σας πόδι (εξάρθρηµα) τους πρώτους µήνες, δυσκολεύουν και στην έγερση. Για να καθίσετε σταθείτε µε την πλάτη προς την καρέκλα (α), απλώστε τεντωµένο το χειρουργηµένο πόδι (β), καθίστε (γ) και λυγίστε το πόδι σας (δ). Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο µπορείτε να κάθεστε και να σηκώνεστε από την τουαλέτα.

12 Όταν κάθεστε δεν πρέπει να λυγίζετε το χειρουργηµένο πόδι προς το στήθος και να µη βάζετε το χειρουργηµένο πόδι πάνω στο άλλο. Επίσης ενώ κάθεστε δεν πρέπει να σκύβετε. ΟΧΙ Μη κάθεστε πολλή ώρα γιατί τότε πρήζονται τα πόδια γύρω από τα σφυρά. Εάν πρησθούν, φορέστε τις ελαστικές κάλτσες και τοποθετείστε το πόδι ψηλά σε ένα σκαµνί. Συνεχίστε τις ασκήσεις των πελµάτων που µάθατε στο Νοσοκοµείο. Στην τουαλέτας πρέπει να τοποθετηθεί ανυψωτικό λεκάνης για να κάθεστε ψηλότερα, για τις πρώτες έξι εβδοµάδες, κατόπιν µπορείτε να συνεχίσετε να το χρησιµοποιείτε αν βρίσκετε ότι σας βοηθάει. Να κάθεστε µε προσοχή µε το χειρουργηµένο πόδι σε ελαφρά έκταση.

13 ΜΠΑΝΙΟ Μπάνιο µπορείτε να κάνετε µετά την αφαίρεση των ραµµάτων. Προτιµήστε να σταθείτε σε όρθια θέση και να υπάρχει κάποιος που να σας βοηθήσει. Σε περίπτωση που δεν µπορείτε να µπείτε στη µπανιέρα κανονικά µπορείτε να το κάνετε από καθιστή θέση ακολουθώντας αυστηρά την αλληλουχία των κινήσεων στο σχήµα. ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΒΑ ΙΣΗ Ο φυσιοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να βαδίσετε µε τη βοήθεια του στηρικτικού µέσου που θα σας συστηθεί (συνήθως «Π»). Ο χρόνος έγερσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, αλλά συνήθως γίνεται τη 1η ή 2η µετεγχειρητική µέρα. Καθώς περνάνε οι µέρες θα περπατάτε ευκολότερα, µακρύτερα και συχνότερα. Για να µπορείτε να πατε σπίτι θα πρέπει να περπατάτε 20 µέτρα, να µπορείτε να σηκώνεστε και να ξανακάθεστε στο κρεβάτι και να ανέβετε και να κατέβετε µερικά σκαλιά.

14 ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Περπατάτε ελεύθερα λογικές αποστάσεις και χωρίς να αισθανθείτε ενοχλήµατα. ΣΚΑΛΕΣ Μπορείτε να ανεβαίνετε σκάλες βάζοντας πρώτο το κατεβαίνετε µε τοχειρουργηµένο πόδιπρώτα. «καλό» πόδι, ενώ ΙΑΦΟΡΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ Για τις πρώτες 6 εβδοµάδες καλό είναι να αποφεύγετε το σκύψιµο, υπάρχουν ειδικά βοηθήµατα για να πιάσετε ένα αντικείµενο που βρίσκεται χαµηλά.

15 Αν, παρόλα αυτά, είναι πολύ απαραίτητο, όταν είστε όρθιοι να µη σκύβετε µε τεντωµένα γόνατα. Μπορείτε να σκύψετε κρατώντας µια σταθερή επιφάνεια και µε το χειρουργηµένο πόδι τεντωµένο προς τα πίσω, όπως στο σχήµα. Μπορείτε να κάνετε οικιακές εργασίες (σχήµα 25) αρκεί να µη σηκώνετε µεγάλα βάρη. ΕΙΣΟ ΟΣ & ΕΞΟ ΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Τους πρώτους µήνες καλό θα είναι το κάθισµα του αυτοκινήτου να είναι ανυψωµένο µε κατάλληλο, ηµίσκληρο µαξιλάρι. Μπαίνετε βάζοντας µέσα πρώτο το «καλό» πόδι, έχοντας το χειρουργηµένο πόδι τεντωµένο και αφού τακτοποιηθείτε και σιγουρευτείτε λυγίστε το χειρουργηµένο µε προσοχή. Για να βγείτε από το αυτοκίνητο ακολουθείστε την ακριβώς αντίστροφη διαδικασία. Η οδήγηση συνήθως επιτρέπεται µετά τις έξι εβδοµάδες.

16 ΓΕΝΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΝΤΥΣΙΜΟ Τον πρώτο καιρό καλό θα είναι να σας βοηθούν για να βάζετε τις κάλτσες σας ή να χρησιµοποιείτε ειδικά βοηθήµατα. ΙΑΙΤΑ Η δίαιτα είναι ελεύθερη από την αρχή. ΦΑΡΜΑΚΑ Το πρώτο καιρό θα παίρνεται παυσίπονη και αντιθροµβωτική αγωγή. ΤΑΞΙ ΙΑ Μετά τον πρώτο µήνα µπορείτε να ταξιδέψετε µε τα συνήθη µεταφορικά µέσα, αρκεί το κάθισµα να µην είναι µαλακό και χαµηλό. Πάρτε µαζί σας ένα ηµίσκληρο µαξιλάρι. Μετά τις πρώτες 6 εβδοµάδες, και κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού θα σας δοθούν προχωρηµένες µετεγχειρητικές οδηγίες και ασκήσεις. Έκτη µετεγχειρητική εβδοµάδα Η περίοδος αυτή θεωρείται σταθµός καθώς αίρονται σχεδόν όλες οι προφυλάξεις: 1. Μπορείτε να κοιµηθείτε σε κάθε πλευρά (και στο χειρουργηµένο) και µπρούµυτα. 2. Μπορείτε να καθίσετε σε οποιαδήποτε καρέκλα 3. Μπορείτε να οδηγήσετε αυτοκίνητο 4. εν χρειάζεστε πια το ανυψωτικό λεκάνης (εκτός αν είναι πιο άνετο) 5. εν χρειάζεστε µαξιλάρι ανάµεσα στα πόδια 6. Μπορεί να υπάρχει κνησµός και µούδιασµα στη περιοχή του τραύµατος για 6 µήνες

17 Σωστός τρόπος για να φοράτε κάλτσες και παπούτσια Ενώ είστε καθισµένος, τοποθετείσθε το πόδι πάνω σε ένα σκαµνί µε το γόνατο προς τα έξω. Στη θέση αυτή µπορείτε να σκύψετε µέχρι να φτάσετε στον άκρο πόδα. Στην αρχή είναι πιθανόν να µην το καταφέρετε, αλλά µε συνεχή προσπάθεια τελικά θα µπορέσετε. Σωστός τρόπος για να σηκώνετε πράγµατα από το έδαφος Πλέον µπορείτε να σκύψετε µέχρι το έδαφος, ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρετε, χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την αρθροπλαστική σας είναι µε το χειρουργηµένο άκρο τεντωµένο προς τα πίσω, και το «καλό» µπροστά µε το γόνατο λυγισµένο.

18 Προχωρηµένες µετεγχειρητικές ασκήσεις - Μετά τις 6 εβδοµάδες Ανύψωση κάτω άκρου σε ευθεία Βελτίωση της δύναµης. υο φορές την ηµέρα, µέχρι 20 επαναλήψεις τη φορά. Σε ύπτια θέση, µε το µη χειρουργηµένο άκρο λυγισµένο και το πόδι να πατάει πάνω στο κρεβάτι. Α) Ανυψώστε του χειρουργηµένου άκρου cm B) Κρατήστε το στη θέση αυτή για 2 δευτερόλεπτα Γ) Κατεβάστε το άκρο αργά ) Επαναλάβετε Αν είναι εύκολο µπορείτε να προσθέσετε βάρος 1 ος κιλού. Ανύψωση κάτω άκρου στο πλάι Βελτίωση της κινητικότητας. υο φορές την ηµέρα, µέχρι 20 επαναλήψεις τη φορά. Σε πλάγια θέση, πάνω στο µη χειρουργηµένο άκρο. Α) Ανυψώστε του χειρουργηµένου άκρου cm B) Κρατήστε το στη θέση αυτή για 2 δευτερόλεπτα Γ) Κατεβάστε το άκρο αργά ) Επαναλάβετε Αν είναι εύκολο µπορείτε να προσθέσετε βάρος 1 ος κιλού. Έγερση στις µύτες των ποδιών Τρεις φορές την ηµέρα, 15 επαναλήψεις. Α) Σε όρθια θέση, κρατηθείτε από ένα σταθερό σηµείο. Β) Σηκωθείτε στις µύτες των ποδιών Γ) ιατηρήστε τη θέση αυτή για 10 δευτερόλεπτα

19 Βάδιση εν υπάρχει περιορισµός στο πόσο µπορείτε να περπατήσετε, να περπατάτε καθηµερινά όσο µπορείτε. Στάσιµο ποδήλατο Αν έχετε τέτοιο ποδήλατο, µπορείτε να το χρησιµοποιείτε χωρίς αντίσταση για λεπτά την ηµέρα. Κολύµβηση Μπορείτε να κολυµπάτε όσο θέλετε, είναι άριστη άσκηση και βοήθα στην αποκατάσταση. Βεβαιωθείτε ότι το επιτρέπει η γενική σας κατάσταση. Σεξουαλική επαφή-στάσεις

20 Άλλα θέµατα Για άλλα θέµατα που τυχόν σας απασχολούν, π.χ. είδος σωµατικής εργασίας, αθλητικές δραστηριότητες κ.ά., να απευθύνεστε στον θεράποντα ιατρό σας. ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Επανεξέταση γίνεται: Στις 2 εβδοµάδες (αφαίρεση ραµµάτων) Στις 6 εβδοµάδες Στους 3 µήνες Στους 6 µήνες Στον ένα χρόνο Μετά από τον 1 ο χρόνο από την εγχείρηση κάθε χρόνο µέχρι και τον 3 ο χρόνο και από εκεί και έπειτα κάθε 2 χρόνια. Η συνιστώµενη παρακολούθηση είναι ακτινογραφία και κλινική εξέταση Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από µια ολική αρθροπλαστική Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου είναι µια µεγάλη επέµβαση. Η επίπτωση των περισσότερων επιπλοκών της είναι απλά η παραµονή στο νοσοκοµείο για περισσότερες ηµέρες. Μερικές από τις επιπλοκές αυτές µπορεί να είναι σοβαρές και να ταλαιπωρήσουν για καιρό ή ακόµα και να είναι θανατηφόρες όπως η πνευµονική εµβολή. Οι πιο συχνές επιπλοκές δεν σχετίζονται µε το ισχίο και δεν επηρεάζουν το αποτέλεσµα της επέµβασης. Αυτές περιλαµβάνουν: 1. Θρόµβωση στις φλέβες των κάτω άκρων 2. Ουρολοιµώξεις και δυσκολία στην ούρηση 3. Θρόµβοι στους πνεύµονες (πνευµονική εµβολή) Οι επιπλοκές που αφορούν το ισχίο είναι πολύ πιο σπάνιες, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις το αποτέλεσµα της επέµβασης µπορεί να µην είναι και τόσο ικανοποιητικό. 1. ιαφορά στο µήκος των δύο κάτω άκρων 2. Λοίµωξη του ισχίου (από µικρόβια) 3. Βλάβη σε γειτονικά αγγεία ή νεύρα 4. Εξάρθρωση του ισχίου (η κεφαλή βγαίνει έξω από την κοτύλη) 5. Πόνος στον µηρό 6. Έκτοπη οστεοποίηση. 7. υσκαµψία Μερικές από αυτές τις επιπλοκές, όπως η λοίµωξη µπορεί να χρειαστούν επανεγχείρηση. Η εξάρθρωση του ισχίου που µπορεί να είναι το αποτέλεσµα µιας αδέξιας κίνησης στο κοντινό διάστηµα µετά την επέµβαση χρειάζεται ανάταξη µε χειρισµούς υπό νάρκωση. Η έκτοπη οστεοποίηση είναι η ανάπτυξη οστού στη θέση της άρθρωσης και του γύρω µύες µε αποτέλεσµα την σοβαρή δυσκαµψία του ισχίου.

21 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ Στις παρακάτω περιπτώσεις θα πρέπει να επικοινωνήσετε µε το γιατρό σας 1. Άνοδος του πυρετού πάνω από 38.5 βαθµούς Κελσίου. 2. Κοκκίνισµα της ουλής της εγχείρησης που µέχρι τότε δεν έχει τέτοιο πρόβληµα. 3. Ροή υγρών από το τραύµα, που µέχρι τότε ήταν φυσιολογικό. 4. Πόνος στο στήθος, αλλά και πόνος ή και σφίξιµο στις γάµπες. 5. υνατός πόνος στο πόδι µετά από απότοµη ή βίαιη κίνηση ή πτώση στο έδαφος. Ταυτόχρονα το πόδι φαίνεται πιο κοντό και στρέφεται προς τα µέσα ή προς τα έξω. Στην περίπτωση αυτή έχει εξαρθρωθεί το ισχίο, δηλαδή η µεταλλική κεφαλή έχει βγει από την κοτύλη. Μην πανικοβάλλεστε. ιατηρείστε την ψυχραιµία σας και επικοινωνήστε µε το γιατρό σας. Η βλάβη αποκαθίσταται. 6. Έντονος πόνος στο ισχίο ή και στην πρόσθια επιφάνεια του µηρού κατά τη διάρκεια της φόρτισης. 7. ιάφορες λοιµώξεις σε οποιοδήποτε όργανο του σώµατος πρέπει έγκαιρα να επισηµανθούν και να θεραπευθούν. Τα µικρόβια από κάθε σηµείο είναι δυνατόν να µεταναστεύσουν και µε την κυκλοφορία του αίµατος και να εγκατασταθούν στην περιοχή της αρθροπλαστικής. Η µόλυνση της αρθροπλαστικής είναι µια πολύ σοβαρή επιπλοκή και η καλύτερη θεραπεία της είναι η άµεση και έγκαιρη αντιµετώπιση της κάθε λοίµωξης. Τέτοιες φλεγµονές είναι οι ουρολοιµώξεις, αποστήµατα (περιεδρικά, οδόντων κ.λπ.) βρογχοπνευµονίες, εµπύηµα χοληδόχου κύστης κ.ά. Πρωτόκολλο προφυλακτικής αντιβιοτικής αγωγής Όλοι οι ασθενείς που έχουν ολική αρθροπλαστική και πρέπει να υποβληθούν σε οδοντιατρικές επεµβάσεις στα ούλα ή απονεύρωση, θα πρέπει να ακολουθήσουν το παρακάτω αντιβιοτικό σχήµα, και ειδικά αν έχουν χειρουργηθεί µέσα στα τελευταία 2 χρόνια. Ασθενείς που δεν είναι αλλεργικοί στην πενικιλίνη: Caps Amoxil (500mg): 2 gr (4 κάψουλες), από το στόµα, 1 ώρα πριν την επέµβαση. Ασθενείς που είναι ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΙ στην πενικιλίνη: Caps Dalacin-C (300mg): 600mg (2 κάψουλες), από το στόµα, 1 ώρα πριν την επέµβαση. Άνοσο-κατασταλµένοι ασθενείς, ασθενείς µε φλεγµονώδεις αρθροπάθειες όπως ρευµατοειδής αρθρίτιδα, φαρµακευτική ή µετακτινοθεραπευτική άνοσο-καταστολή, ινσουλινοεξαρτώµενο σακχαρώδη διαβήτη, ή οποιαδήποτε άλλο σοβαρό πρόβληµα υγείας, ΠΡΕΠΕΙ να λάβουν προφυλακτική αντιβίωση. Ο κίνδυνος λοίµωξης µε αυτό το τρόπο µειώνεται αλλά δεν εξαλείφεται πλήρως. Πρέπει να ενηµερώσετε τον οδοντίατρο σας, ότι φέρετε ολική αρθροπλαστική, για να σας δώσει την ανάλογη συνταγή.

22 ΕΠIΛΟΓΟΣ Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου έχει αποδειχθεί µια εξαιρετικά ευεργετική επέµβαση. Ανακουφίζει από τον πόνο, βελτιώνει την κινητικότητα και δίνει µια καινούργια διάσταση αισιοδοξίας και ποιότητας ζωής. Απαιτεί όµως υπευθυνότητα και συνέπεια στην εφαρµογή των οδηγιών του γιατρού. Αρθροπλαστικές των ισχίων γίνονται κατά χιλιάδες σ' όλο τον κόσµο τα τελευταία χρόνια και µε τις συνεχείς βελτιώσεις της τεχνικής και των υλικών στέφονται µε επιτυχία. Ο στόχος της σύγχρονης τεχνολογίας είναι η συνεχής βελτίωση των χρησιµοποιούµενων υλικών και η ανακάλυψη νέων, έτσι ώστε η ενδοπρόθεση να µπορεί να τοποθετείται σε νεότερες ηλικίες ασθενών και να διαρκεί για όλη τους τη ζωή.

Έναπεριπατητήρα «Π» Ένα ανυψωτικό τουαλέτας 1. 2. 3. Κάθε 10 λεπτά 1-2 βαθιέςανάσεςκαι 2-3 βήχες. ΤαΝΑΙκαιταΟΧΙµετάαπόµιαΟλικήΑρθροπλαστικήΙσχίου

Έναπεριπατητήρα «Π» Ένα ανυψωτικό τουαλέτας 1. 2. 3. Κάθε 10 λεπτά 1-2 βαθιέςανάσεςκαι 2-3 βήχες. ΤαΝΑΙκαιταΟΧΙµετάαπόµιαΟλικήΑρθροπλαστικήΙσχίου Ο ΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑΑΠΟΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΤΙΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ 1. 2. 3. Έναπεριπατητήρα «Π» Ένα ανυψωτικό τουαλέτας Κάλτσες αντιθροµβωτικές µέχρι το ριζοµήριο ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Κάθε 10 λεπτά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ TOY ΓΟΝΑΤΟΣ Ο πόνος στο γόνατο είναι η βασική ενόχληση που οδηγεί στην αρθροπλαστική. Το αίτιο που προκαλεί πόνο είναι η φθορά του αρθρικού χόνδρου. Η φθορά αυτή δυστυχώς δεν µπορεί,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ Ασκήσεις για εύρος κινήσεων Κάμψη ισχίου και γόνατος: Ξαπλωμένος με τη πλάτη και τα πόδια τεντωμένα, τα δάκτυλα των ποδιών να βλέπουν κατά το ταβάνι και

Διαβάστε περισσότερα

Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου

Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου Προετοιμασία του Σπιτιού Διάφορες τροποποιήσεις θα πρέπει να γίνουν στο σπίτι προκειμένου να διευκολυνθεί η ζωή του ασθενή μετά την επέμβαση. Είναι αναγκαία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΝΟΜΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΝΟΜΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος

Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος Κοινωνική Βοήθεια Αν και μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να βαδίζει με βακτηρίες ή Πι έχει ανάγκη βοήθειας στην καθημερινότητα με το μαγείρεμα, τα ψώνια,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΊΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΊΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΊΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ Του Δρ. Κωνσταντίνου Δ. Στρατηγού Δ/ντού Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Πληροφορίες: /29

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Πληροφορίες: /29 Ασκήσεις για ασθενείς μετά από Κατάγματα μηρού Σηκώστε το πέλμα σας προς τα πάνω. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε. Σφίξτε τον μηρό σας για να τεντώσει το γόνατο σας. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε Σύρετε την φτέρνα σας

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες 1. Σκοπός της άμεσης μετεγχειρητικής περιόδου είναι η επούλωση των τραυμάτων από τον χειρουργικό τραυματισμό, η αναλγησία και η προετοιμασία για την έναρξη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΘΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΝΟΜΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ: Σπουδαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Πληροφορίες: /29

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Πληροφορίες: /29 Ασκήσεις για ασθενείς μετά από Κατάγματα μηρού Σηκώστε το πέλμα σας προς τα πάνω. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε. Σφίξτε τον μηρό σας για να τεντώσει το γόνατο σας. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε Σύρετε την φτέρνα σας

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Μέλος Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την δύναμη και την αντοχή των μυών που κινούν της άρθρωση του γόνατος. Πριν την εφαρμογή του προγράμματος συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για

Διαβάστε περισσότερα

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Κωδ: ΤΡΕΙΝΕΡ, ΤΡΕΙΝΕΡ-1 Το σετ που έχετε αγοράσει περιλαµβάνει: 1 Easy Fit 5 Trainer 2 χειρολαβές 2 µπάλες αντίστασης επίπεδο εκγύµνασης 2: µεσαίο (πράσινο)

Διαβάστε περισσότερα

Ελλούλ Ιωάννης, Νευρολόγος, Λέκτορας Νευρολογίας. Τηλ. 2610999495, 2610992997, 6944746083

Ελλούλ Ιωάννης, Νευρολόγος, Λέκτορας Νευρολογίας. Τηλ. 2610999495, 2610992997, 6944746083 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Πρόγραµµα Λειτουργικής Νευροχειρουργικής Πανεπιστηµίου Πατρών Μαρκάκη Έλλη Ειδικ. Νευρολόγος Ελλούλ Ιωάννης,

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος

Διαβάστε περισσότερα

Του Δρ. Ιωάννη Καρνέζη FRCS(Orth), Ορθοπαιδικού Χειρουργού, Επιστημονικού Διευθυντή Δικτύου Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης

Του Δρ. Ιωάννη Καρνέζη FRCS(Orth), Ορθοπαιδικού Χειρουργού, Επιστημονικού Διευθυντή Δικτύου Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης Του Δρ. Ιωάννη Καρνέζη FRCS(Orth), Ορθοπαιδικού Χειρουργού, Επιστημονικού Διευθυντή Δικτύου Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης Αν υποφέρετε από πόνους στη μέση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το πρόβλημά σας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ευλυγισία & Ισορροπία Μ. Μιχαλοπούλου Δ. Π. Θράκης Διατάσεις με καρέκλα Κάθισμα σε καρέκλα και Αυτί στον ώμο (κατέβασμα του αυτιού προς τον ώμο). Το σαγόνι βλέπει τον ώμο. Κυκλικές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΙΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ, «κότσι», «Hallux Valgus»

ΒΛΑΙΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ, «κότσι», «Hallux Valgus» ΒΛΑΙΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ, «κότσι», «Hallux Valgus» 1. ΓΕΝΙΚΑ Τι είναι: Η παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού που παρεκκλίνει προς τα υπόλοιπα δάκτυλα. Σε ποιούς εμφανίζεται: Είναι πιο συχνό στις γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Υπάρχουν διάφορες ενδείξεις για να πραγματοποιηθεί ένα χειρουργείο αρθροπλαστικής γόνατος, όπως κάταγμα της περιοχής,

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Υπάρχουν διάφορες ενδείξεις για να πραγματοποιηθεί ένα χειρουργείο αρθροπλαστικής γόνατος, όπως κάταγμα της περιοχής, Δρ. Β. Σακελλάρη, Φυσικοθεραπεύτρια, Επ. Καθ. Τ.Ε.Ι. Λαμίας. Δρ. Ι. Κρασούλης. Διευθ : Ορθοπαιδικής Κλινικής, Ν.Γ.Ν. Λαμίας. Μ Μεεττάά ττοο χχεειιρροουυρργγεείίοο ααρρθθρροοππλλαασσττιικκήήςς γγόόννααττοοςς

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση

Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση του επώδυνου ώμου

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση του επώδυνου ώμου Αρθροκοπική αντιμετώπιση του επώδυνου ώμου Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση του επώδυνου ώμου Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Β. Σακελλάρη, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. Λαμία 2000

Δρ. Β. Σακελλάρη, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. Λαμία 2000 Μ Μεεττά ά ττοο χχεειιρ ροου υρ ργγεείίοο α αρ ρθ θρ ροοπ πλλα ασ σττιικκή ήςς ιισ σχχίίοου υ Δρ. Β. Σακελλάρη, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. Λαμία 2000 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με αρθρόδεση

Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με αρθρόδεση Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου με αρθρόδεση Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με αρθρόδεση Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ Σε ποιούς ασθενείς µε τι µακροχρόνια αποτελέσµατα. Νικ. Λάγιος Χειρ. Ορθοπαιδικός Διευθυντής Α Ορθοπαιδικής Κλινικής Ι ΙΑΣΩ GENERAL ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση

Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Μέλος Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο;

Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο; Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο; 20100208 15:29:00 Εκτός των κλασσικών ασκήσεων που προτείνονται για την πρόληψη και θεραπεία πολλών παθήσεων, πρέπει να περιλαμβάνεται στα

Διαβάστε περισσότερα

Λαπαροσκοπική Κολεκτομή

Λαπαροσκοπική Κολεκτομή Λαπαροσκοπική Κολεκτομή Η νοσηλεία σας Οι παρακάτω πληροφορίες αφορούν τη νοσηλεία σας για μία επέμβαση κολεκτομής. Επιπλέον ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν από τον ιατρό και τους συνεργάτες του. Που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών

Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών 3 Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών 3.1 Θέση Ανάνηψης Ενηλίκων Αυτή η θέση βοηθάει ένα άτομο, ημιλιπόθυμο ή αναίσθητο, να αναπνεύσει, αφού εμποδίζει τη γλώσσα να πέσει στο πίσω μέρος του λαιμού, ενώ επιτρέπει τα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το πρόγραμμα ασκήσεων που ακλουθεί έχει δημιουργηθεί για να ανακτηθεί η κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου και να βελτιωθεί η ελαστικότητα των μυών οι οποίοι την κινούν. Σε περίπτωση τραυματισμού στην

Διαβάστε περισσότερα

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Πόσο συχνή είναι; Ο αριθμός των μητέρων που γεννούν με καισαρική έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Περίπου ένα στα τέσσερα μωρά που γεννήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με αρθρόδεση

Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με αρθρόδεση Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου με αρθρόδεση Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με αρθρόδεση Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ 2 ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ Κατά κανόνα, η διάγνωση µιας συγγενούς καρδιοπάθειας γίνεται στη βρεφική ηλικία, αν και αρκετές περιπτώσεις µπορούν να διαγνωσθούν σε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Τα ενδοφλέβια υγρά θα αναπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισµού σας για µερικές ηµέρες µέχρις ότου µπορέσετε να τρέφεστε κανονικά.

Τα ενδοφλέβια υγρά θα αναπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισµού σας για µερικές ηµέρες µέχρις ότου µπορέσετε να τρέφεστε κανονικά. Μετά την χειρουργική επέµβαση Η ανάρρωση µετά από την χειρουργική επέµβαση στους πνεύµονες επέρχεται µετά από πάροδο µερικών εβδοµάδων. Κάποιοι ασθενείς φυσικά αναρρώνουν πιο γρήγορα από άλλους. Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI)

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Τι είναι το σύνδροµο µηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης; Φυσιολογικά, η κεφαλή του ισχίου δεν προσκρούει στο χείλος της κοτύλης κατά

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας

Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας Η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται χειρουργικά όταν: α) η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου είναι ολοκληρωτική, β) όταν υπάρχουν σημαντικά συμπτώματα, όπως πόνος ή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ & ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ & ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ Τ ε χ ν ο λ ο γ ι κ ό Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ό Ί δ ρ υ μ α Σ τ ε ρ ε ά ς Ε λ λ ά δ α ς Σ χ ο λ ή Ε π α γ γ ε λ μ ά τ ω ν Υ γ ε ί α ς & Π ρ ό ν ο ι α ς Τ μ ή μ α Φ υ σ ι κ ο θ ε ρ α π ε ί α ς Π ρ ό γ ρ α

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ Πρόκειται για μία χειρουργική επέμβαση μικρής βαρύτητας, όταν είναι απλά διαγνωστική, η οποία επιτρέπει την άμεση εξέταση και τον πλήρη έλεγχο των εσωτερικών γεννητικών οργάνων της

Διαβάστε περισσότερα

# 43974 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

# 43974 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Πολυόργανο # 43974 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ # 43974

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτικές ασκήσεις μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή

Θεραπευτικές ασκήσεις μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Θεραπευτικές ασκήσεις μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή ΕΥ ΖΩ W W W. E F Z O. G R Με τη στήριξη 2 Αγαπητέ ασθενή Η θεραπευτική άσκηση μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό σημείωμα για Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε Ολική ή Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος.

Πληροφοριακό σημείωμα για Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε Ολική ή Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος. Πληροφοριακό σημείωμα για Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε Ολική ή Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος. Συγγραφέας: Στυλιανός Α. Γεωργούλης Μαζί με το χειρουργό σας έχετε αποφασίσει ότι έχετε

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΆ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΗ ΟΛΙΚΉ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΙΣΧΊΟΥ ΜAKO TM

ΡΟΜΠΟΤΙΚΆ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΗ ΟΛΙΚΉ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΙΣΧΊΟΥ ΜAKO TM Το Metropolitan Hospital διαθέτει μοναδική για την Ελλάδα τεχνολογία αιχμής. Εχει απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος Center of Excellence for Mako ΡΟΜΠΟΤΙΚΆ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΗ ΟΛΙΚΉ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΙΣΧΊΟΥ ΜAKO TM

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες

Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες Ποιος είναι ο σκοπός της χρήσης ναρθήκων; Οι νάρθηκες που τοποθετούνται στα άνω και στα κάτω άκρα έχουν ως σκοπό την ακινητοποίηση ενός μέρους του σώματος προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΤΕ ΠΑΙΔΙ ΒΡΕΧΟΝΤΑΙ

ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΤΕ ΠΑΙΔΙ ΒΡΕΧΟΝΤΑΙ Μια στις τρεις γυναίκες Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει μόνο ένα παιδί έχουν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να τους διαφεύγουν ούρα και να βρέχονται σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με. οστεοτομία

Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με. οστεοτομία Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με οστεοτομία Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με οστεοτομία Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης,

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος 1. Τι είναι οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αντικατάσταση ισχίου και γόνατος; Ο όρος ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι (ΕΕΜ)

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. της ποδοκνημικής με αρθροπλαστική

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. της ποδοκνημικής με αρθροπλαστική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής με αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης,

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξεων των τενόντων του ώμου

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξεων των τενόντων του ώμου Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξεων των τενόντων του ώμου Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξεων των τενόντων του ώμου Ορθοπαδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΆ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜAKO TM

ΡΟΜΠΟΤΙΚΆ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜAKO TM Το Metropolitan Hospital διαθέτει μοναδική για την Ελλάδα τεχνολογία αιχμής. Εχει απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος Center of Excellence for Mako ΡΟΜΠΟΤΙΚΆ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜAKO TM Eθνάρχου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κωδ: ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Παρακαλούµε συµβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραµµα γυµναστικής. ιαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ξεπεράστε τα όριά σας!

Ξεπεράστε τα όριά σας! Ξεπεράστε τα όριά σας! ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Βεβαιωθείτε ότι οι ιμάντες είναι τεντωμένοι ανά πάσα στιγμή. Για βέλτιστα αποτελέσματα, κρατήστε πίεση στις λαβές όταν ασκείστε και να προσπαθείτε να κάνετε ελεγχόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Τοποθέτησης και Χρήσης του Νάρθηκα Απαγωγής του Ώμου μετά από Αρθροσκοπική Θεραπεία Ρήξεων του Τενοντίου Πετάλου

Οδηγίες Τοποθέτησης και Χρήσης του Νάρθηκα Απαγωγής του Ώμου μετά από Αρθροσκοπική Θεραπεία Ρήξεων του Τενοντίου Πετάλου Οδηγίες Τοποθέτησης και Χρήσης του Νάρθηκα Απαγωγής του Ώμου μετά από Αρθροσκοπική Θεραπεία Ρήξεων του Τενοντίου Πετάλου Ο λειτουργικός νάρθηκας απαγωγής του Ώμου αποτελείται από 5 τμήματα (#1-5): το μαξιλάρι

Διαβάστε περισσότερα

Οι πληροφορίες σ αυτό το φυλλάδιο σχεδιάστηκαν για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε περισσότερα γύρω από την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής του

Οι πληροφορίες σ αυτό το φυλλάδιο σχεδιάστηκαν για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε περισσότερα γύρω από την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής του Οι πληροφορίες σ αυτό το φυλλάδιο σχεδιάστηκαν για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε περισσότερα γύρω από την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος. Σκοπεύει να είναι ένας γενικός οδηγός. Φυσικά

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση Βοηθημάτων σε Ασθενείς με Οστεοαρθρίτιδα

Χρήση Βοηθημάτων σε Ασθενείς με Οστεοαρθρίτιδα Χρήση Βοηθημάτων σε Ασθενείς με Οστεοαρθρίτιδα Οι διάφορες βοηθητικές συσκευές έχουν ως σκοπό τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ασθενών με αρθρίτιδα. Είναι να δυνατό να χρησιμοποιηθούν διάφορες συσκευές

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κ. Διονύσιο Χίσσα, Χειρουργός - Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος

Συνέντευξη με τον κ. Διονύσιο Χίσσα, Χειρουργός - Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος Συνέντευξη με τον κ. Διονύσιο Χίσσα, Χειρουργός - Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος Τα τελευταία χρόνια δύο νέες τεχνικές ήρθαν να προστεθούν στον τομέα της ορθοπαιδικής, προσφέροντας μία σειρά από εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τον αυχένα

ασκήσεις για τον αυχένα ασκήσεις για τον αυχένα 1 η ΑΣΚΗΣΗ θέση καθιστή ή όρθια Έχοντας σταθερούς τους ώμους, κατεβάζουμε το κεφάλι προς τα κάτω, έτσι ώστε το πηγούνι να ακουμπήσει στο στέρνο. στην αρχική θέση. Σηκώνουμε το κεφάλι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ 1. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΑΛΤΗΡΕΣ 2. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΜΠΑΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΧΗΛΟ 3. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΜΠΑΡΑ ΠΙΣΩ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ;

Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ; Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ; Η άρθρωση του γόνατος σχηματίζεται από την ένωση δύο οστών, της κνήμης και μηριαίου ( βλέπε ανατομία γόνατος). Μεταξύ των δύο οστών υπάρχουν δύο στρογγυλοί δίσκοι οι

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας στον ώμο

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας στον ώμο Υπεύθυνος Ιατρείου Ώμου-Αγκώνα Ανδρέας Παναγόπουλος Λέκτορας Ορθοπαιδικής Τηλ 2613-603606, 2610-639639, 2613-603883, κιν. 6944363624 Email:andpan21@gmail.com Αρθροσκοπική αντιμετώπιση της ασβεστοποιού

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό σημείωμα για Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου.

Πληροφοριακό σημείωμα για Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου. Σελίδα 1 Πληροφοριακό σημείωμα για Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου. Συγγραφέας: Στυλιανός Α. Γεωργούλης Σύντομη περιγραφή: Ελπίζω ότι αυτό το σημείωμα θα σας δώσει μια

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η αρθροσκόπηση του ώμου;

Τι είναι η αρθροσκόπηση του ώμου; Γράφει: Νικόλαος Τζανακάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός Β ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General Κέντρο Αρθροσκόπησης & Χειρουργικής Ώμου www.shoulder.gr Τι είναι η αρθροσκόπηση του ώμου; Είναι η εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης,

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Πια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας; Κιρσοί είναι το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Ή ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Ή ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Ή ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ Η θεραπευτική άσκηση μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή παίζει καθοριστικό ρόλο στην κινητικότητα και λειτουργικότητα του προσβεβλημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ Γενικά Η ποδοκνημική (άρθρωση μεταξύ αστραγάλου και κνήμης) προσβάλλεται λιγότερο συχνά από αρθρίτιδα σε σχέση με το γόνατο ή το ισχίο. Στην ποδοκνημική άρθρωση ή αρθρίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής με αρθρόδεση

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής με αρθρόδεση Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής με αρθρόδεση Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής με αρθρόδεση Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Ποιός είναι ο ρόλος του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Ποιός είναι ο ρόλος του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας σύνδεσμος που βρίσκεται μέσα στην άρθρωση του γόνατου και πιθανότατα είναι ο πιο ευάλωτος σύνδεσμος που τραυματίζεται στο γόνατο. Το Age of Basketball σας παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ώμου με αρθροπλαστική

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ώμου με αρθροπλαστική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ώμου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ώμου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική αντιμετώπιση συμπιεσμένου δακτυλικού νεύρου. (Νευρίνωμα Morton)

Χειρουργική αντιμετώπιση συμπιεσμένου δακτυλικού νεύρου. (Νευρίνωμα Morton) Χειρουργική αντιμετώπιση συμπιεσμένου δακτυλικού νεύρου (Νευρίνωμα Morton) Ορθοπαιδική χειρουργική Χειρουργική αντιμετώπιση συμπιεσμένου δακτυλικού νεύρου (Νευρίνωμα Morton) Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ Τµήµα Στοµατικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

Ο ΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ Τµήµα Στοµατικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Ο ΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ Τµήµα Στοµατικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Ενηµερωτικό Έντυπο Ένα µόνο χαµόγελο είναι αρκετό για να οµορφύνει κάθε πρόσωπο. Απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό, είναι η υγιής οδοντοστοιχία,

Διαβάστε περισσότερα

Πονοκέφαλος μετά από επισκληρίδιο ή ραχιαία Τι πρέπει να γνωρίζεις. Headache after an epidural or spinal injection What you need to know

Πονοκέφαλος μετά από επισκληρίδιο ή ραχιαία Τι πρέπει να γνωρίζεις. Headache after an epidural or spinal injection What you need to know Greek Πονοκέφαλος μετά από επισκληρίδιο ή ραχιαία Τι πρέπει να γνωρίζεις Headache after an epidural or spinal injection What you need to know Το φυλλάδιο αυτό περιέχει γενικές πληροφορίες σχετικά με τον

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου (hallux valgus)

Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου (hallux valgus) Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου Ορθοπαιδική χειρουργική Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου (hallux valgus) Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD.

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. «Σχεδιασμός προγράμματος ασκήσεων σε άτομα τρίτης ηλικίας.» Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟ 4 ΠΥΕΛΟΣ - ΙΣΧΙΑ

ΦΥΣΙΟ 4 ΠΥΕΛΟΣ - ΙΣΧΙΑ ΦΥΣΙΟ 4 ΠΥΕΛΟΣ - ΙΣΧΙΑ ΠΥΕΛΟΣ 1. Πρόσθια κάτω λαγόνια άκανθα, 2. Ιερό οστό, 3. Πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα, 4. Ηβική σύμφυση, 5. Λαγόνιο οστό, 6. Κόκκυγας, 7. 5ος οσφυϊκός σπόνδυλος, 8. Ιερολαγόνια άρθρωση,

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική αντιμετώπιση συμπιεσμένου δακτυλικού νεύρου. (Νευρίνωμα Morton)

Χειρουργική αντιμετώπιση συμπιεσμένου δακτυλικού νεύρου. (Νευρίνωμα Morton) Χειρουργική αντιμετώπιση συμπιεσμένου δακτυλικού νεύρου (Νευρίνωμα Morton) Ορθοπαιδική χειρουργική Χειρουργική αντιμετώπιση συμπιεσμένου δακτυλικού νεύρου (Νευρίνωμα Morton) Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. By [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF

Άσκηση 1. By  [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την δύναμη και την αντοχή των μυών που κινούν την άρθρωση του ώμου. Πριν την εφαρμογή του προγράμματος συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Η φυσική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική για τους ασθενείς με πόνο στον αυχένα. Οι ενοχλήσεις μπορούν να υφεθούν αν παραμείνετε ενεργοί. Η ελεγχόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Αντικατάστσαση (αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου

Αντικατάστσαση (αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου Αντικατάσταση (Αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου Ορθοπαιδική χειρουργική Αντικατάστσαση (αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ 4 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Τα παιδιά συνήθως εισάγονται στο νοσοκοµείο λίγο πριν την εγχείρηση. Είναι σηµαντικό το παιδί να είναι ελεύθερο λοιµώξεων πριν από την εγχείρηση. Αν το παιδί έχει πυρετό, βήχα ή

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Το Ανθρώπινο Σώμα. Στοιχεία Ανατομίας και Φυσιολογίας Κανόνες Υγιεινής. Η Άσκηση βασική προϋπόθεση για την Υγεία. Σχολικό Έτος 2011-2012 Τάξη Α Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου Υπεύθυνος Καθηγητής: Σταθόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Η οστεοτομία είναι μια επέμβαση με την οποία ο χειρουργός διαχωρίζει το οστό (προκαλεί δηλαδή, τεχνικά κάταγμα). Στη συνέχεια επανατοποθετεί τα κομμάτια

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική ΔΟ.ΚΙ.Μ.Η Εγέρσεις από καρέκλα σε 30 δευτερόλεπτα

Λειτουργική ΔΟ.ΚΙ.Μ.Η Εγέρσεις από καρέκλα σε 30 δευτερόλεπτα Εγέρσεις από καρέκλα σε 30 δευτερόλεπτα Εξοπλισμός: χρονόμετρο χειρός και καρέκλα χωρίς μπράτσα. Χρησιμοποιήστε μια πολύ σταθερή καρέκλα και οπωσδήποτε χρησιμοποιείστε την ίδια καρέκλα ή καρέκλα ίδιου

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδροµο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδροµο Καρπιαίου Σωλήνα Σύνδροµο Καρπιαίου Σωλήνα Το σύνδροµο του καρπιαίου σωλήνα είναι µία συνήθης αιτία πόνου και διαταραχής της αισθητικότητας στα χέρια. Οφείλεται σε πίεση του µέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού. Στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΡΟΚΟΤΥΛΙΑΙΑΣ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΙΣΧΙΟ.

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΡΟΚΟΤΥΛΙΑΙΑΣ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΙΣΧΙΟ. ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΡΟΚΟΤΥΛΙΑΙΑΣ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΙΣΧΙΟ. Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση αποτελεί, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της σύγχρονης βιβλιογραφίας, το συχνότερο

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου (hallux valgus)

Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου (hallux valgus) Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου Ορθοπαιδική χειρουργική Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου (hallux valgus) Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

(κυρίως εμπλεκόμενοι μύες : ορθός κοιλιακός, έσω πλάγιος κοιλιακός, έξω πλάγιος κοιλιακός, εγκάρσιος κοιλιακός )

(κυρίως εμπλεκόμενοι μύες : ορθός κοιλιακός, έσω πλάγιος κοιλιακός, έξω πλάγιος κοιλιακός, εγκάρσιος κοιλιακός ) (κυρίως εμπλεκόμενοι μύες : ορθός κοιλιακός, έσω πλάγιος κοιλιακός, έξω πλάγιος κοιλιακός, εγκάρσιος κοιλιακός ) Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την δύναμη και την αντοχή των κοιλιακών

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή επέμβαση για την αντιμετώπιση ρήξης τενόντων. στροφικού πετάλου

Ανοιχτή επέμβαση για την αντιμετώπιση ρήξης τενόντων. στροφικού πετάλου Ανοιχτή επέμβαση για την αντιμετώπιση ρήξης τενόντων στροφικού πετάλου Ορθοπαιδική χειρουργική Ανοιχτή επέμβαση για την αντιμετώπιση ρήξης τενόντων στροφικού πετάλου Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με οστεοτομία

Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με οστεοτομία Αντιμετώπιση δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου με οστεοτομία Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με οστεοτομία Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Αντικατάσταση (αναθέωρηση) πρόθεσης γόνατος

Αντικατάσταση (αναθέωρηση) πρόθεσης γόνατος Αντικατάσταση (αναθεώρηση) πρόθεσης γόνατος Ορθοπαιδική χειρουργική Αντικατάσταση (αναθέωρηση) πρόθεσης γόνατος Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ (ARDS) ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ ΛΙΠΩΔΗΣ ΕΜΒΟΛΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ (ARDS) 36 ώρες μετά την κάκωση & υποογκαιμία

Διαβάστε περισσότερα

. (Ασκήσεις προς αποφυγή)

. (Ασκήσεις προς αποφυγή) ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ KM 950: Αεροβικός χορός- οργάνωσημεθοδολογία-προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις ενδυνάμωσης της σπονδυλικής στήλης

Ασκήσεις ενδυνάμωσης της σπονδυλικής στήλης Ασκήσεις ενδυνάμωσης της σπονδυλικής στήλης 1.Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα για να μειώσετε τη λόρδωση της μέσης. Αυτό θα χαλαρώσει τους ραχιαίους μυς. 2.Τοποθετήστε τα γόνατα και τα ισχία

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 2: Στη Φυσικοθεραπεύτρια

Διάλογος 2: Στη Φυσικοθεραπεύτρια Ενότητα 5 - Σελίδα 1 Διάλογος 1: Η επίσκεψη στο γιατρό Διάλογος 2: Στη φυσικοθεραπεύτρια Διάλογος 3: Φροντίδα στο σπίτι Διάλογος 4: Η άφιξη στο νοσοκομείο Διάλογος 5: Η έξοδος από το νοσοκομείο Α2 Β1 Β1

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Περιεχόμενα προηγούμενης διάλεξης Περιγραφή παθολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική Δερματομυοσίτιδα

Νεανική Δερματομυοσίτιδα www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Νεανική Δερματομυοσίτιδα Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙΔΑ 1.1 Τι είδους νόσημα είναι; Η νεανική δερματομυοσίτιδα (ΝΔΜ) είναι ένα σπάνιο

Διαβάστε περισσότερα

# 44260 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

# 44260 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Πολυόργανο # 44260 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ Η ΕΓΓΥΗΣΗ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΠΡΙΝ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟΥ # 44260

Διαβάστε περισσότερα

«Η Ζωή με Οσφυαλγία μη Ειδικής Αιτιολογίας»

«Η Ζωή με Οσφυαλγία μη Ειδικής Αιτιολογίας» Τ ε χ ν ο λ ο γ ι κ ό Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ό Ί δ ρ υ μ α Σ τ ε ρ ε ά ς Ε λ λ ά δ α ς Σ χ ο λ ή Ε π α γ γ ε λ μ ά τ ω ν Υ γ ε ί α ς & Π ρ ό ν ο ι α ς Τ μ ή μ α Φ υ σ ι κ ο θ ε ρ α π ε ί α ς Π ρ ό γ ρ α

Διαβάστε περισσότερα