Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών"

Transcript

1 Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών Τομ. 116, 2005 Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ Αγαλλοπούλου Πηνελόπη Copyright 2005 Πηνελόπη Αγαλλοπούλου To cite this article: Αγαλλοπούλου (2005). Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών, 116,

2 Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών Α Πηνελόπη Αγαλλοπούλου* Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ** ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην πρώτη ενότητα του άρθρου γίνεται ιστορική αναδρομή στο θεσμό του πολιτι κού γάμου στην Ελλάδα, συγκριτική επισκόπηση των ισχυόντων σε άλλες χώρες, παρουσίαση των κύριων χαρακτηριστικών του διαζευκτικού συστήματος που ισχύει στην Ελλάδα από το 1982 και τέλος διατυπώνονται κριτικές παρατηρήσεις. Στη δεύ τερη ενότητα του άρθρου γίνεται κριτική παρουσίαση στατιστικών δεδομένων. Καταλήγουμε πως η πλειονότητα των Ελλήνων δεν επιλέγει τον πολιτικό γάμο, γιατί προσηλωμένοι οι Έλληνες στις παραδόσεις προτιμούν την τέλεση θρησκευτι κού γάμου. Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας υπήρξε μία συνεχής αύξηση του ποσοστού των τελεσθέντων πολιτικών γάμων. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το έτος 1982 καθιερώθηκε στην Ελλάδα το διαζευκτικό σύστημα για την τέλεση γάμου, δηλαδή η επιλογή θρησκευτικού ή πολιτικού γάμου, που είναι και οι δύο ισότιμοι και ίσου κύρους. Το σύστημα αυτό στόχο είχε να προσαρμοσθεί το Οικογενειακό μας Δίκαιο στις συνταγματικές επιταγές της θρησκευτικής ελευθερίας, της ισονομίας των πολιτών, καθώς και της υποχρέωσης της πολιτείας για προστασία του γάμου και της οικογένειας. * Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. ** Το άρθρο αυτό στηρίζεται σε μελέτη που εγκρίθηκε από το Κέντρο Ερευνών του Πανε πιστημίου Πειραιώς. Για την εκπόνηση της μελέτης αυτής πολύτιμη υπήρξε η συμβολή της Αικατερίνης Τσουρούτη, Διπλωματούχου Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ήδη Σπουδάστριας της Εθνικής Σχολής Δικαστών και του Ιωάννη Κατσανάκη, φοιτητή στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπι στημίου Πειραιώς. Στους πιο πάνω αναφερθέντες επιθυμώ να εκφράσω θερμές ευχαριστίες.

3 168 ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΓΑΛΛΟΠΟΥΛΟΥ Στο πρώτο μέρος του άρθρου γίνεται ιστορική αναδρομή στο θεσμό του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα, συγκριτική επισκόπηση των ισχυό ντων σε άλλες χώρες, σύντομη παρουσίαση των κύριων χαρακτηριστικών του διαζευκτικού συστήματος, που ισχύει στην Ελλάδα από το 1982, και τέλος εκτίθενται κριτικές παρατηρήσεις. Στο δεύτερο μέρος του άρθρου επιχειρείται μία κριτική παρουσίαση στατιστικών δεδομένων σχετικά με το θεσμό του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα. Εκτός από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων που παρασχέ θηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας, έχει γίνει και σχετική επεξεργασία απαντηθέντων ερωτηματολογίων που είχαν αποστα λεί σχεδόν σε όλους τους Δήμους της χώρας, καθώς επίσης και σε ορισμέ νες Κοινότητες. Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε αναφέρονται στη δεκαετία και στηρίζονται κυρίως στα δεδομένα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας. Τούτο, γιατί από τα αποσταλέντα ερωτηματολό για απαντήθηκε ένα ποσοστό της τάξης του 25%, το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό, καθώς λείπουν στοιχεία από αρκε τές μεγάλες ελληνικές πόλεις. Παρά ταύτα, από τις απαντήσεις στα απο σταλέντα ερωτηματολόγια μπορεί κανείς να σχηματίσει άποψη για συγκε κριμένες περιοχές, όπως, π.χ., ακριτικές ή τουριστικές. Ι. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 1. Ιστορική αναδρομή Η ιερολογία του γάμου ως υποχρεωτικός συστατικός τύπος του γάμου, που καθιερώθηκε το 893 μ.χ. με τη Νεαρά 89 του Λέοντος ΣΤ του 1 Σοφού, ίσχυσε στην Ελλάδα ως αποκλειστική μορφή τέλεσης γάμου μέχρι τις 18 Ιουλίου 1982, όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 1250/1982 «για την 2 καθιέρωση του πολιτικού γάμου». Κατά τις συζητήσεις για το Σχέδιο του Αστικού Κώδικα και συγκεκρι μένα του τμήματος που αναφέρεται στο Οικογενειακό Δίκαιο υπήρξε έντονος ο προβληματισμός όχι μόνο της Συντακτικής, αλλά και της Ανα- 1. Βλ. σχετ., Γ. Σταθέα, 1982, Θρησκευτικός και πολιτικός γάμος, Αθήνα, έκδ. Άφοι Π. Σάκκουλα Ι. Δεληγιάννης, 1986, Οικογενειακό Δίκαιο, τόμος Ι, Θεσσαλονίκη, έκδ. Σάκκουλα, σ. 134 Ι. Ανδρουλιδάκη-Δημητριάδη, 1989, Κατευθυντήριες αρχές του σύγχρονου γάμου (Συγκριτική επισκόπηση), Αθήνα, έκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, σ Βλ. αρθρ. 8, παρ.1, ν. 1250/1982 σε συνδυασμό με αρθρ. 9, παρ.1 του π.δ. 391/1982.

4 Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 169 θεωρητικής Επιτροπής, στην οποία είχε πάρει μέρος και ο τότε Πρωθυ πουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, σχετικά με την καθιέρωση του θρησκευτι κού γάμου ως υποχρεωτικού.3 Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις συζητήσεις της Αναθεω ρητικής Επιτροπής το 1930 τα θέματα που την απασχόλησαν ήταν αν η ιερολογία πρέπει να καθιερωθεί ως συστατικό στοιχείο του γάμου, αν επι βάλλεται να αναγνωριστεί ο πολιτικός γάμος και αν είναι αναγκαίο να συντάσσεται η ληξιαρχική πράξη ταυτόχρονα με το γάμο. Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθούν τα άρθρα και 26 του Σχε δίου του Οικογενειακού Δικαίου, τα οποία ορίζουν τα εξής: Το άρθρο 22 προβλέπει ότι αν και οι δύο μελλόνυμφοι ανήκουν στην Ορθόδοξη Ανατο λική Εκκλησία ή αν ανήκουν σε άλλο δόγμα ή θρήσκευμα που πρεσβεύει το γάμο ως μυστήριο, ο γάμος τελείται με ιερολογία και παράλληλη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης. Στα άρθρα 23, 24 και 26 προβλέπεται για κάθε άλλη περίπτωση 4 τέλεση πολιτικού γάμου, με δήλωση ενώπιον ληξιάρχου. Το σύστημα όμως αυτό του Σχεδίου του Οικογενειακού Δικαίου δεν ακολουθήθηκε από τον Καθηγητή Γ. Μπαλή κατά την οριστική διατύπωση του Αστικού Κώδικα το 1939 και έτσι θεσπίστηκε ο θρησκευτικός γάμος ως αποκλειστικός τρόπος τέλεσης του γάμου.5 Η συντασσόμενη δε, ακόμη και σήμερα, ληξιαρχική πράξη δεν έχει συστατικό, αλλά καθαρά αποδει κτικό χαρακτήρα.6 3. Βλ. σχετ. Υπουργείο Δικαιοσύνης, 1933, Σχέδιο Αστικού Κώδικα, Ι. Οικογενειακό Δίκαιο, Αθήνα (Εθνικό Τυπογραφείο), σσ. 10 επ., 55 επ., 417 επ. Ιδιαίτερα βλ. υπέρ του πολιτι κού γάμου αγορεύσεις Α. Παπαναστασίου, Α. Σβώλου και Κ. Τριανταφυλλόπουλου, κατά τη συνεδρίαση της Αναθεωρητικής Επιτροπής της , ό.π., σσ. 421 επ., 424 επ., 429 επ. 4. Στην έννοια «κάθε άλλης περίπτωσης» περιλαμβάνονται μελλόνυμφοι που καθένας ανήκει σε διαφορετικό δόγμα ή θρήσκευμα (αρθρ. 23), μελλόνυμφοι που δηλώνουν ότι δεν ανή κουν σε αναγνωρισμένο θρήσκευμα ή δόγμα ή ότι δεν πρεσβεύουν το γάμο ως μυστήριο (αρθρ. 24), καθώς και μελλόνυμφοι στους οποίονς η Εκκλησία αρνείται την ιερολογία (αρθρ. 26). 5. Στο Υπόμνημα του Καθηγητή Γ. Μπαλή που υποβλήθηκε στις προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Δικαιοσύνης μαζί με το τελικό σχέδιο του Αστικού Κώδικα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο γάμος διατηρεί ως μέχρι σήμερον πλήρη τον θρησκευτικόν του τύπον... Εφ' όσον δια τον γάμον λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας της πρά ξεως αναγνωρίζεται η ανάγκη πανηγυρικού τύπου, ουδείς λόγος συντρέχει ν' αντικαταστήσωμεν την απ' αιώνων καθιερωμένην θρησκευτικήν τελετήν δια της γραφειοκρατικής εμφα νίσεως των νυμφευομένων... Ο γάμος πρέπει να διατηρήσει τον θρησκευτικόν του τύπον, ακόμη και αν τελήται εν τη αλλοδαπή». Βλ. Εκδόσεων Αντ. Σάκκουλα, 1996, Τα πενήντα χρόνια τον Αστικού Κώδικα, σ Βλ. σχετ. αρθρ. 1367, παρ. 2 και 3, εδ. 2 ΑΚ σε συνδυασμό με αρθρ. 7, π.δ. 391/1982.

5 ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΓΑΛΛΟΠΟΥΛΟΥ 170 Με το ν. 1250/1982 τροποποιήθηκε ο Αστικός Κώδικας και καθιερώθη καν δύο τύποι γάμου, ο θρησκευτικός και ο πολιτικός, οι οποίοι είναι ισότιμοι και ίσου κύρους. Ισχύει δηλαδή στην Ελλάδα το διαζευκτικό σύστημα της επιλογής μεταξύ θρησκευτικού και πολιτικού γάμου. Χαρα κτηριστικά πρέπει να λεχθεί πως μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 1250/ 1982, δηλαδή στις 18 Ιουλίου 1982, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην Ευρώπη και από τις ελάχιστες στον κόσμο που είχε καθιερώσει το θρη σκευτικό γάμο ως αποκλειστικό τύπο γάμου.7 Ήταν εξάλλου αναμφίβολο ότι η αποκλειστικότητα του θρησκευτικού γάμου ήταν αντίθετη όχι μόνο στη συνταγματική αρχή της ισότητας8 και στη συνταγματική επιταγή για προστασία του γάμου και της οικογένειας,9 αλλά και στη συνταγματικά κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία.10 Τούτο, γιατί προσβάλλεται η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, όταν κάποιος εξαναγκάζεται να υποβληθεί σε μία θρησκευτική τελετή αντίθετη στις πεποιθήσεις του. 11 Με δεδομένα τα οξύτατα προβλήματα που είχαν ανακύψει από την τέλεση πολιτικών γάμων από Έλληνες του εξωτερικού, που, αν και ήταν έγκυροι για το δίκαιο της χώρας τέλεσης τους, ήταν ανυπόστατοι για την Ελλάδα, η δυνατότητα που παρασχέθηκε με το ν. 1250/1982 της τέλεσης πολιτικού γάμου έδωσε λύσεις στα αδιέξοδα που είχε δημιουργήσει η απο κλειστικότητα του θρησκευτικού γάμου. 2. Συγκριτικό Δίκαιο Σχετικά με τον τρόπο σύναψης του γάμου υπάρχουν οι εξής τρεις κατηγο ρίες χωρών: χώρες στις οποίες ο πολιτικός γάμος είναι υποχρεωτικός, χώρες στις οποίες είναι υποχρεωτικός ο θρησκευτικός γάμος και χώρες 7. Βλ. σχετ. Αιτιολογική Έκθεση στο σχέδιο νόμου για την καθιέρωση του πολιτικού γάμου εις Γ. Σταθέας, ό.π., σ. 227 επ. 8. Βλ. αρθρ. 4, παρ. 1 του Συντάγματος. 9. Βλ. αρθρ. 21, παρ. 1 του Συντάγματος. 10. Βλ. αρθρ. 13 του Συντάγματος. 11. Βλ. σχετ., Αιτιολογική Έκθεση ν. 1250/1982, ό.π., Α. Γαζής, 1976, Η επίδρασις του Συντάγματος επί του Αστικού Δικαίου στον τόμο «Η επίδρασις του Συντάγματος του 1975 επί του Ιδιωτικού και επί του Δημοσίου Δικαίου», Αθήνα, Δημοσιεύματα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου, αρ. 9, σ. 22 Γ. Κουμάντος, Οικογενειακό Δίκαιο, 1988, τόμος Ι, Αθήνα, έκδ. Αφοι Π. Σάκκουλα, σσ. 4 επ, 59- Δεληγιάννης, ό.π., σ. 137 Μ. Σταθόπουλος στον Α.Κ. Γεωργιάδη-Σταθόπουλου, 1991, τόμος VII, Αθήνα, έκδ. Αφοι Π. Σάκκουλα, αρθρ. 1367, αρ. 4.

6 Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 171 στις οποίες ισχύει το διαζευκτικό σύστημα, δηλαδή ο θρησκευτικός και ο πολιτικός γάμος είναι ίσου κύρους. Ειδικότερα, χώρες στις οποίες είναι υποχρεωτικός ο πολιτικός γάμος είναι η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τα περισσότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής.12 Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθεί ότι η πρώτη χώρα που εισήγαγε τον πολιτικό γάμο ήταν η Ολλανδία το Στη Γαλλία, που ο πολιτικός γάμος επιβλήθηκε με τη Γαλλική Επανάσταση το 1792, είχαν προβλεφθεί και ποινές για όποιον είχε συνά ψει θρησκευτικό γάμο πριν από τον πολιτικό.14 Αποκλειστικά θρησκευτικός γάμος ισχύει στο Ισραήλ.15 Διαζευκτικό σύστημα, δηλαδή εκείνο που παρέχει δυνατότητα επιλο γής μεταξύ πολιτικού και θρησκευτικού γάμου, εκτός από την Ελλάδα ισχύει στην Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φιλανδία, Ισλανδία, καθώς και στις ΗΠΑ Κύρια χαρακτηριστικά του ισχύοντος στην Ελλάδα διαζευκτικού συστήματος Τα κύρια χαρακτηριστικά του ισχύοντος στην Ελλάδα διαζευκτικού συστήματος είναι τα εξής: 1. Το άρθρο 1367 παρ. 1 Α.Κ. ορίζει ότι «ο γάμος τελείται είτε με τη σύγχρονη δήλωση των μελλονύμφων ότι συμφωνούν σε αυτό (πολιτικός γάμος) είτε με ιερολογία από ιερέα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλη σίας ή από λειτουργό άλλου δόγματος ή θρησκεύματος γνωστού στην Ελλάδα». Με την παραπάνω διάταξη θεσπίζεται ο πολιτικός γάμος, ενώ παράλ ληλα παρέχεται η δυνατότητα στους χριστιανούς ορθόδοξους να τελέ σουν, αντί για πολιτικό, θρησκευτικό γάμο. Κατ' αυτόν τον τρόπο δια σφαλίζεται απόλυτα η θρησκευτική ελευθερία, αφού όσοι το επιθυμούν 12. Βλ. D. Coester-Waltjen/M.Coester, 1997, «Formation of Marriage» εις International Encyclopedia of Comparative Law, vol. IV: Persons and Family, chapter 3, section 96, Tübingen, έκδ. Mohr Siebeck. Βλ. επίσης εις Internet site: europe/ 13. Βλ. Ανδρουλιδάκη-Δημητριάδη, ό.π., σ. 42 επ. 14. Βλ. υποσημ Βλ. υποσημ Βλ. υποσημ. 12.

7 172 ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΓΑΛΛΟΠΟΥΛΟΥ μπορούν να επιλέξουν τον τύπο της ιερολογίας για να περιβάλουν τη δήλωση τους για γάμο. 17 Σχετικά με τη δήλωση των μελλονύμφων, αν μεν πρόκειται για πολιτικό γάμο σύμφωνα με το άρθρο 1367 παρ. 2 Α.Κ., γίνεται δημόσια κατά πανη γυρικό τρόπο ενώπιον δύο μαρτύρων, προς το δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας του τόπου όπου τελείται ο γάμος ή προς το νόμιμο αναπληρωτή του, που είναι υποχρεωμένος να συντάξει αμέσως σχετική πράξη.18 Προκειμένου για θρησκευτικό γάμο οι δηλώσεις βούλησης των μελλο νύμφων γίνονται ενώπιον του θρησκευτικού λειτουργού. Ο συστατικός τύπος στο θρησκευτικό γάμο συνίσταται, σύμφωνα με το άρθρο 1367 παρ. 1 Α.Κ., στην ιερολογία από ιερέα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ή από λειτουργό άλλου δόγματος ή θρησκεύματος γνωστού στην Ελλάδα.19 Ο θρησκευτικός λειτουργός, για την εξασφάλιση της απόδειξης ότι τελέ στηκε ο γάμος, είναι υποχρεωμένος, σύμφωνα με το άρθρο 1367 παρ. 3 εδ. 2 Α.Κ., να συντάξει σχετική πράξη μετά την τέλεση του. Οι διατάξεις των άρθρων 1368 και 1369 Α.Κ. αναφέρονται στην έκδο ση άδειας γάμου και στη γνωστοποίηση της τέλεσης μελλοντικού γάμου. Για τη ρύθμιση όμως των λεπτομερειών σχετικά με την τέλεση των πολιτι κών γάμων, τη χορήγηση της άδειας γάμου και το περιεχόμενο της βεβαι ωτικής πράξης για την τέλεση πολιτικού ή θρησκευτικού γάμου εκδόθηκε το π.δ. 391/1982, που άρχισε να ισχύει από 18 Ιουλίου Βλ. Αιτιολογική Έκθεση ν. 1250/1982, ό.π. 18. Αν ο πολιτικός γάμος έγινε ενώπιον αναρμόδιου κατά τόπον δημάρχου ή nqoéòqov κοινότητας υπάρχει διχογνωμία αν είναι υποστατός ή ανυπόστατος. Βλ. σχετ. Γ. Κουμάντος, 1989, Γνωμ. εις ΕλλΛνη, σ επ. Ι. Καρακατσάνης, «Πολιτικός γάμος με δήλωση της συμφωνίας των μελλονύμφων ενώπιον αναρμόδιου κατά τόπον δημάρχου ή προέδρου κοινότητας» εις Αρμ. 1990, σ. 809 επ. Από τη νομολογία βλ. υπέρ του υποστατού γάμου ΠΠρΑΘ. 6349/1988, ΕλλΛνη 1989, σ ΑΠ 547/1990, ΕΕΝ1991, σ Υπέρ του ανυπό στατου γάμου βλ. ΕφΑΘ 696/1989, ΑρχΝ 1989, σ Το άρθρο 1371 Α.Κ. ρυθμίζει τον τρόπο τέλεσης μικτών γάμων (δηλαδή μεταξύ ετεροδόξων και ετεροθρήσκων), όπου, αν μεν για την τέλεση τους επιλέγεται ο πολιτικός γάμος, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως επιλέγεται ο θρησκευτικός, τότε η ιεροτελεστία γίνε ται όπως απαιτεί το δόγμα ή το θρήσκευμα καθενός από αυτούς που συνέρχονται σε γάμο, αν είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας (αρθρ. 13 του Συντάγματος) πρέπει να γίνει δεκτό ότι αναγνωρισμένο είναι κάθε γνωστό δόγμα ή θρήσκευμα. Τον όρο εξάλλου «"γνωστό" χρησιμοποιεί και η διάταξη του άρθρου 1367 Α.Κ. που είναι νεώτερη της του άρθρου 1371 Α.Κ. (η διάταξη του άρθρου 1367 Α.Κ. διατυπώθηκε με το ν. 1250/1982). Βλ. σχετ. Κουμάντος, Οικογενειακό Δίκαιο, ό.π., τ. Ι, σ. 63 Σταθόπουλος, ό.π., άρθρο 1371, αρ. 1.

8 Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Με την καθιέρωση του πολιτικού γάμου περιορίστηκαν σημαντικά τα κωλύματα γάμου. 20 Τούτο, γιατί η θέσπιση των κωλυμάτων αυτών είναι συνδεδεμένη αποκλειστικά με τη δογματική διδασκαλία της Ανατο λικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν εξυπηρετούσαν καμία κοινωνική αναγκαιότητα.21 Αυτά βέβαια ισχύουν για την περίπτωση επιλογής του πολιτικού γάμου. Προκειμένου για θρησκευτικό γάμο γίνεται παραπομπή στους κανόνες του δόγματος ή του θρησκεύματος, σύμφωνα με το οποίο γίνεται η ιεροτελεστία Καθιερώνεται και για τους δύο τύπους γάμου, σύμφωνα με το άρθρο 1368 Α.Κ., ενιαία διαδικασία για τον έλεγχο των ουσιαστικών προ ϋποθέσεων και τη χορήγηση της σχετικής άδειας. Η διαδικασία αυτή ανα τίθεται στην πολιτική αρχή που είναι αρμόδια και για την τέλεση του πολιτικού γάμου, δηλαδή στο δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας. 4. Η τέλεση πολιτικού γάμου, σύμφωνα με το αρθρ παρ. 3 εδ. 3 Α.Κ., δεν εμποδίζει την ιερολογία του ίδιου γάμου κατά τη θρησκεία ή το δόγμα των συζύγων Με την κατάργηση του κωλύματος από διαφορά θρησκείας δεν υπάρχει πλέον από πλευράς πολιτείας κανένα εμπόδιο για τέλεση μικτού γάμου. 24 Το άρθρο 1371 Α.Κ. ρυθμίζει τον τρόπο τέλεσης των μικτών γάμων. Αν βέβαια η θρησκεία επιτρέπει στους πιστούς της το γάμο με μέλη άλλων δογμάτων ή θρησκειών είναι εσωτερικό της θέμα.25 Αμφισβητούμε νο είναι το θέμα αν, εφόσον οι ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι επιλέξουν το θρησκευτικό γάμο, πρέπει να τηρήσουν και τις δύο ιερολογίες, δηλαδή των δύο δογμάτων ή θρησκειών ή αν αρκεί μόνο η μία Τα κωλύματα που καταργήθηκαν είναι τα εξής: της ετεροθρησκείας, του τέταρτου γάμου, της «καταχρηστικής αγχιστείας», από το βάπτισμα, από τη μοιχεία, για τους κληρι κούς και μοναχούς. 21. Βλ. Αιτιολογική Έκθεση ν. 1250/1982, ό.π. 22. Βλ. Δεληγιάννης, ό.π., σ. 137 Σταθόπουλος, ό.π., «Εισαγωγικές παρατηρήσεις στα άρθρα », άρ. 34 επ. 23. Βλ. σχετ. Δ. Σταμούλης, Γνωμ. εις ΕλλΛνη, 1985, σ Γνωμ. Εισαγγ. Πρωτ. Αλε ξανδρούπολης εις ΕλλΛνη, 1991, σ Μικτοί είναι οι γάμοι μεταξύ ορθόδοξου χριστιανού και ετεροδόξου, μεταξύ χρι στιανών άλλων δογμάτων εκτός από το OQQÓÒO^O, καθώς και μεταξύ ετεροθρήσκων. 25. Βλ. Σταθόπουλος, ό.π., αρθρ. 1371, αρ Βλ. Δεληγιάννης, ό.π., σ. 159 Σταθόπουλος, ό.π., αρθρ. 1371, αρ. 3.

9 174 ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΓΑΛΛΟΠΟΥΛΟΥ 6. Αναδρομική ισχυροποίηση πολιτικών γάμων που είχαν τελεστεί από Έλληνες στο εξωτερικό χωρίς την τήρηση ιερολογίας πριν τη θέση σε ισχύ του ν. 1250/1982. Όπως ήδη αναφέρθηκε, με την εισαγωγή του πολιτικού γάμου περιορί στηκαν διάφορα σοβαρά όχι μόνο κοινωνικά αλλά και νομικά προβλήμα τα προκειμένου για πολιτικούς γάμους που είχαν τελέσει Έλληνες στο εξωτερικό και δεν τους αναγνώριζε η ελληνική έννομη τάξη, θεωρώντας τους ανυπόστατους. Όσον αφορά τους πολιτικούς γάμους που είχαν τελεστεί στο εξωτερι κό, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας στην οποία έγινε ο γάμος, ανάμε σα σε πρόσωπα που το ένα τουλάχιστον ήταν Έλληνας, ισχυροποιήθηκαν αναδρομικά,27 εκτός αν ο ένας σύζυγος είχε ξαναπαντρευτεί με έγκυρο αυτή τη φορά γάμο, οπότε ο προηγούμενος πολιτικός γάμος εξακολουθεί να παραμένει ανυπόστατος.28 Η εξαίρεση από την αναδρομικότητα προκρίθηκε και στην περίπτωση που ο ανυπόστατος γάμος ήταν ουσιαστικά νεκρός, αν οι σύζυγοι ζούσαν τρία τουλάχιστον χρόνια χωριστά, καθώς και σε εξαιρετικές περιπτώσεις που θα ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τον ένα από τους συζύγους η αναδρομική αναγνώριση του γάμου ως υποστατού. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γάμος δεν ισχυροποιήθηκε, αλλά θεωρήθηκε άκυρος και όχι ανυπόστατος.29 Κατά συνέπεια, τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από ένα τέτοιο γάμο είναι γνήσια. Σε περίπτωση που έχει εν τω μεταξύ εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση ελληνικού δικαστηρίου που αναγνωρίζει ότι ο γάμος είναι ανυ πόστατος, ο γάμος και μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 1250/1982 παραμένει 30 ανυπόστατος. Τούτο, διότι δεν ανατρέπεται δικαστική απόφαση με ισχύ δεδικασμένου. Σχετικά με τα παιδιά που γεννήθηκαν από πολιτικούς γάμους στο εξω τερικό, ακόμη και αν οι γάμοι αυτοί παραμένουν ανυπόστατοι, τα παιδιά 27. Βλ. αρθρ. 7, παρ. 1, ν. 1250/1982. Σχετ. ΣτΕ 3150/1988 εις ΕΛΚΑ, 1988, σ. 760 ΕΣ 354/1990 εις ΑΛΙΚΗ, 1991, σ. 215 ΣτΕ 303/2000 εις ΕλλΑνη, 2001, σ Η αναδρομικότη τα όμως δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή κεκτημένων εμπράγματων δικαιωμάτων (Βλ. σχετ. ΕφΑΘ 6761/1984, ΝοΒ 1984, σ ΕφΑΘ 2292/1985, ΑρχΝ, 1992, σ. 207, ΕφΑΘ 6492/1991, ΕλλΑνη, 1992, σ. 366 ΑΠ 1181/1991, ΕΕΝ, 1992, σ Βλ. αρθρ. 7, παρ. 1 του ν. 1250/1982. Σχετ. Γνωμ. Ν.Σ.Κ. 285/2003 δημοσιευμένη στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ΝΟΜΟΣ. 29. Βλ. αρθρ. 7 παρ. 2 του ν. 1250/ Βλ. αρθρ. 7 παρ. 1 τον ν. 1250/1982, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 9, παρ. 4 του ν. 1438/1984.

10 Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 175 θεωρούνται γνήσια. Πρέπει όμως στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι δεν δημιουργούνται κληρονομικά δικαιώματα υπέρ των παιδιών που γεννή θηκαν από γάμο που παραμένει ανυπόστατος.31 Κατά τελεολογική ερμηνεία ο περιορισμός αυτός θεωρείται ότι ισχύει στις περιπτώσεις που ο θάνατος του κληρονομούμενου γονέα (από πολι 32 τικό γάμο) είχε επέλθει πριν την έναρξη ισχύος του ν. 1250/ Κριτική του ισχύοντος διαζευκτικού συστήματος Το διαζευκτικό σύστημα που καθιέρωσε ο ν. 1250/1982, της επιλογής δηλα δή θρησκευτικού ή πολιτικού γάμου που είναι και οι δύο ισότιμοι και ίσου κύρους, επιλύει μεν αρκετά κοινωνικά και νομικά προβλήματα, όπως της αναγνώρισης πολιτικών γάμων που είχαν τελεστεί από Έλληνες στο εξω τερικό,33 πλην όμως δεν νομίζουμε ότι αποτελεί το καλύτερο σύστημα. Θεωρούμε πως έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο πολιτικός γάμος,34 όπως εξάλλου συμβαίνει σε πολλές χώρες και να παρέχεται παράλληλα η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τελούν και θρησκευτικό γάμο. Τούτο, γιατί ο γάμος είναι μια σύμβαση που δημιουργεί έννομη σχέση, η οποία παράγει έννομες συνέπειες. Για το λόγο αυτό τις συνέπειες αυτής της έννομης σχέσης πρέπει να τις ρυθμίζει το πολιτειακό δίκαιο. Με την αναγνώριση της ιερολογίας ως συστατικού τύπου της έννομης σχέσης του γάμου εκχωρούνται πολιτειακές αρμοδιότητες στην εκκλησία, δηλαδή σε μη πολιτειακό όργανο. 31. Βλ. αρθρ. 7, παρ. 3 του ν. 1250/1982, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 9, παρ. 5 του ν. 1438/ Βλ. Δεληγιάννης, ό.π., σ. 169 επ. Σταθόπουλος, ό.π., άρθρα , αρ. 29. Σχετι κά με το αμφισβητούμενο θέμα της ανάκλησης κληρονομικών δικαιωμάτων τέκνων προερχο μένων από ανυπόστατο γάμο πριν τη ρύθμιση του με το άρθρο 9 παρ. 5 του ν. 1438/1984 βλ. Ι. Σπυριδάκη, Γνωμ. στο ΝοΒ, 1985, σ. 219, και από τη νομολογία ΑΠ 276/1984, ΝοΒ, 1985, σ. 280 και ΑΠ 277/1984, ΝοΒ, 1985, σ Βλ. σχετ. Δεληγιάννης, ό.π., σ. 139 επ. Μ. Σταθόπουλος, 1993, Σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, Αθήνα, έκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, σ. 56 επ. Σταθόπουλος, στον ΑΚ ΓεωργιάδηΣταθόπουλου, ό.π., Εισαγωγικές παρατηρήσεις στα άρθρα , αρ. 26 και αρθρ. 1367, αρ. 7 Θ. Παπαχρίστου, Εγχειρίδιο Οικογενειακού Δικαίου, 1998, 2η έκδ., Αθήνα, έκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, σ Βλ. σχετ. Δεληγιάννης, ό.π., σ. 138 επ. Κουμάντος, ό.π., σ. 59 επ. Σταθόπουλος στον ΑΚ Γεωργιάδη-Σταθόπουλου, ό.π., Εισαγωγικές παρατηρήσεις στα άρθρα , αρ. 26 και άρθρο 1367, αρ. 6 Σταθόπουλος, Σχέσεις..., ό.π. σ. 57 Παπαχρίστου, ό.π., σ. 48 Ε. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη, 2003, Οικογενειακό Δίκαιο, 3η έκδ., τόμος Ι, Θεσσαλονίκη, έκδ. Σάκκουλα, σ. 87 επ.

11 176 ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΓΑΛΛΟΠΟΥΛΟΥ Για όσους βέβαια αποδέχονται το γάμο και ως μυστήριο με θρησκευτι κές συνέπειες θα χρειάζεται και η παράλληλη ιερολογία, δηλαδή τέλεση και θρησκευτικού γάμου. Ένας ακόμη λόγος υπέρ της καθιέρωσης ως υποχρεωτικού του πολιτι κού γάμου είναι το γεγονός ότι με το διαζευκτικό σύστημα εξαναγκάζεται ο πολίτης που είναι άθεος ή άθρησκος να εκφράζει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, επιλέγοντας τον πολιτικό γάμο. Τούτο όμως αντίκειται στο άρθρο 13 παρ. 1 του Συντάγματος, με το οποίο κατοχυρώνεται το απόρ ρητο των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Π. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Μετά από επεξεργασία, αφενός, των στατιστικών δεδομένων για τα έτη που χορηγήθηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) και, αφετέρου, των ερωτηματολογίων που επεστράφη σαν συμπληρωμένα από διάφορους Δήμους και Κοινότητες της χώρας, καταλήγουμε στα ακόλουθα συμπεράσματα: 1. Ποσοστό πολιτικών γάμων Σχετικά με το ποσοστό των πολιτικών γάμων επί του συνόλου των τελεσθέντων στην Ελλάδα γάμων παρατηρούμε ότι μεταξύ των ετών 1991 και 2001 αυξήθηκε προοδευτικά κατά ένα ποσοστό της τάξης του 9%. Συγκεκριμένα, ενώ το ποσοστό των θρησκευτικών γάμων το 1991 ανερχόταν σε 91,07% επί του συνόλου των γάμων, σταδιακά μειώθηκε και το 2001 ήταν 82,21%. Αντίστοιχα υπήρξε αύξηση του ποσοστού των τελεσθέντων πολιτικών γάμων από 8,93% το 1991 σε 17,79% το Όπως παραστατικά φαίνεται από το Διάγραμμα 1, οι θρησκευτικοί γάμοι παρουσιάζουν μία μείωση και αντίστοιχα οι πολιτικοί γάμοι μία αύξηση της τάξης περίπου του 10% κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκα ετίας. Μελετώντας τα ποσοστά των τελεσθέντων πολιτικών γάμων στους διάφορους νομούς της χώρας, καταλήγουμε ότι οι νομοί όχι μόνο με το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτικών γάμων, αλλά και με το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του εν λόγω ποσοστού, ήταν οι νομοί όπου βρίσκονται τα μεγα λύτερα αστικά κέντρα της χώρας, δηλαδή η Νομαρχία Αθηνών και Πει ραιά και ο Νομός Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί ο Νομός Έβρου, στην τρίτη θέση βρίσκεται το υπόλοιπο του Νομού Αττικής (Ανατολική και Δυτική Αττική) και ακολουθεί ο Νομός Ξάνθης. Τούτο εξάλλου απεικονίζεται στον Πίνακα 1 και το Διάγραμμα 2. Στο σημείο αυτό πρέπει να προσθέ-

12 Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 177 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1 Σύγκριση % ποσοστών θρησκευτικών & πολιτικών γάμων επί των συνολικών γάμων Ο Η Ο Ο G 100,00 90,00 80,00 70,00 60,00 50,00 40,00 30,00 20,00 10,00 0, ΕΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ - ^ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ σουμε πως, όπως προκύπτει και από τον Πίνακα 1, συνεχώς αυξανόμενο είναι και το ποσοστό των τελουμένων πολιτικών γάμων μεταξύ των Ελλήνων στο εξωτερικό. Η επεξεργασία των χορηγηθέντων από την ΕΣΥΕ στοιχείων με την εκ παραλλήλου μελέτη των απαντηθέντων ερωτηματολογίων βοηθά στην αιτιολόγηση αυτού του φαινομένου. Στα μεν μεγάλα αστικά κέντρα τα τελευταία χρόνια με την έντονη εισ ροή μεταναστών όχι μόνο από την Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και από ΠΙΝΑΚΑΣ 1 5 νομοί με μεγαλύτερο % ποσοστό πολιτικών γάμων ΝΟΜΟΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 4,31 5,64 4,11 4,07 3,89 5,48 4,10 4,02 4,30 5,54 5,47 1,03 1,35 1,10 1,18 1,20 1,70 1,22 1,23 1,31 1,99 1,89 Ν. ΕΒΡΟΥ 0,13 0,22 0,23 0,30 0,38 0,43 0,34 0,37 0,43 0,54 0,58 ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 0,24 0,39 0,30 0,30 0,30 0,47 0,35 0,35 0,39 0,58 0,56 Ν. ΞΑΝΘΗΣ 0,06 0,06 0,04 0,05 0,08 0,30 0,32 0,27 0,27 0,39 0,35 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 0,35 0,75 0,59 0,77 0,79 1,11 1,03 1,12 1,28 1,97 2,16

13 178 ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΓΑΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2 Διάγραμμα των 5 νομών με το μεγαλύτερο % ποσοστό πολιτικών γάμων επί των συνολικών γάμων ΕΤΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ - Ν. ΕΒΡΟΥ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Ν. ΞΑΝΘΗΣ χώρες της Ασίας και της Αφρικής είναι εύλογο να έχει αυξηθεί το ποσο στό των τελουμένων πολιτικών γάμων. Σχετικά με τους Νομούς Έβρου και Ξάνθης το υψηλό ποσοστό πολιτι κών γάμων πρέπει να αποδοθεί στην ύπαρξη της μουσουλμανικής μειονό τητας. Σε άλλους νομούς, όπως π.χ. Δωδεκανήσων και Κυκλάδων, όπου και εκεί παρατηρείται σταδιακή αύξηση του ποσοστού των πολιτικών γάμων, η αύξηση αυτή οφείλεται στην έντονη τουριστική κίνηση, που οδηγεί αρκε τές φορές σε τέλεση γάμων μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών. Χαρακτηριστικά αξίζει ν' αναφερθεί ότι στη Μύκονο, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που δόθηκαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο από το Δήμο Μυκόνου, το ποσοστό των πολιτικών γάμων κυμαινόταν κατά την τελευταία δεκαετία μεταξύ 20-35%. Από τις απαντήσεις δε αυτές προκύ πτει ότι τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των τελεσάντων γάμο ήταν αλλοδαποί που ανήκαν σε διαφορετικά δόγματα ή θρησκείες. Έκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από το ερωτη ματολόγιο που απαντήθηκε από το Δήμο Λινδίων Ρόδου, κατά τη διάρ κεια της τελευταίας δεκαετίας το ποσοστό των εκεί τελεσθέντων πολιτι κών γάμων ανέρχονταν σε 72% επί του συνόλου των τελεσθέντων γάμων. Ειδικότερα δε κατά τη διάρκεια των ετών το ποσοστό αυτό ήταν της τάξης του 90-95%. Αυτό οφείλεται στους πολλούς αλλοδαπούς,

14 Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 179 ως επί το πλείστον από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στον μεγάλο αριθμό όχι μόνο αλλοδαπών, αλλά και Ελλήνων που είναι καθολικοί. Υπάρχουν, βέβαια, και αντίστροφα αποτελέσματα, δηλαδή σε ορισμέ νους νομούς της Ελλάδας είχαμε ελάχιστους πολιτικούς γάμους. Οι νομοί με το μικρότερο ποσοστό πολιτικών γάμων, όπως προκύπτει από τον Πίνακα 2, είναι οι νομοί Ευρυτανίας, Φωκίδας και Λευκάδας, όπου το ποσοστό των τελεσθέντων στους νομούς αυτούς πολιτικών γάμων ευρί σκεται μόλις μεταξύ 0,01% και 0,03% επί του συνόλου των τελεσθέντων γάμων. ΠΙΝΑΚΑΣ 2 3 νομοί με το μικρότερο % ποσοστό πολιτικών γάμων ΝΟΜΟΙ Ν. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 0,01 0,00 0,01 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,01 0,01 Ν. ΦΩΚΙΔΟΣ 0,01 0,01 0,01 0,01 0,02 0,02 0,01 0,02 0,02 0,01 0,03 Ν. ΛΕΥΚΑΔΟΣ 0,00 0,02 0,01 0,02 0,01 0,02 0,02 0,01 0,02 0,03 0,03 2. Προηγούμενη οικογενειακή κατάσταση των τελεσάντων πολιτικό γάμο Σχετικά με την προηγούμενη οικογενειακή κατάσταση των τελεσάντων πολιτικό γάμο πρέπει να λεχθεί πως στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν άγαμοι. Το ποσοστό δε των αγάμων που τέλεσαν πολιτικό γάμο κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης δεκαετίας ήταν συνεχώς αυξανόμενο. Χαρακτηριστικά σημειώνουμε, όπως εξάλλου προκύπτει και από τα Δια γράμματα 3 και 4, πως ενώ το 1991 το 6,95% των άγαμων ανδρών και το 7,07% των άγαμων γυναικών που τέλεσαν γάμο επέλεξαν τον πολιτικό γάμο, το 2001 τα αντίστοιχα ποσοστά διπλασιάστηκαν και έγιναν 14,25% για τους άνδρες και 14,43% για τις γυναίκες. Το φαινόμενο αυτό καταδεικνύει ότι σιγά-σιγά διαδίδεται ο πολιτικός γάμος, κυρίως μεταξύ ατόμων που τελούν πρώτο γάμο. Όπως ήδη ανα φέρθηκε, από τα Διαγράμματα 3 και 4 προκύπτει καθαρά η σημαντική άνοδος του ποσοστού των πολιτικών γάμων μεταξύ προσώπων που τελούν πρώτο γάμο, άρα ατόμων που συνειδητά προτιμούν τον πολιτικό γάμο, αγνοώντας τις καθιερωμένες συνήθειες. Δεύτερη κατηγορία είναι οι διαζευγμένοι/-ες, όπου και πάλι το ποσο στό των τελεσθέντων πολιτικών γάμων το 2001 ήταν διπλάσιο εκείνου του Ειδικότερα: στους άνδρες το ποσοστό από 1,69% το 1991 αυξή-

15 180 ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΓΑΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 3 % ποσοστό ανδρών που τέλεσαν πολιτικό γάμο επί των συνολικών γάμων ΕΤΗ ΑΓΑΜΟΙ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΙ - ΧΗΡΟΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 4 % ποσοστό γυναικών που τέλεσαν πολιτικό γάμο επί των συνολικών γάμων ΕΤΗ ΑΓΑΜΕΣ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΕΣ ΧΗΡΕΣ θηκε σε 3,14% το 2001, ενώ στις γυναίκες από 1,69% το 1991 σε 3,13% το Αντίθετα, το ποσοστό των πολιτικών γάμων που τελέσθηκαν από χήρους/-ες δεν παρουσιάζει κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης δεκαετίας καμία αξιόλογη μεταβολή.

16 Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Επίπεδο εκπαίδευσης των τελεσάντων πολιτικό γάμο Σχετικά με το επίπεδο εκπαίδευσης των τελεσάντων πολιτικό γάμο παρα τηρούμε, όπως προκύπτει και από τα Διαγράμματα 5 και 6, πως το μεγα λύτερο ποσοστό αυτών που τέλεσαν πολιτικό γάμο ήταν κάτοχοι απολυ τηρίου Λυκείου, ακολουθούν οι πτυχιούχοι ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και έπονται οι έχοντες απολυτήριο Γυμνασίου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 2001 το 8,90% των ανδρών και το 9,39% των γυναικών που τέλεσαν πολιτικό γάμο είχαν απολυτήριο Λυκεί ου. Πτυχιούχοι ήταν το 2001 το 4,30% των ανδρών και το 4,73% των γυναικών που τέλεσαν πολιτικό γάμο. Μελετώντας όμως την ποσοστιαία αύξηση κατά τη διάρκεια της εξετα ζόμενης δεκαετίας, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους έχοντες απολυτήριο Γυμνασίου, ακολουθούν οι έχοντες απολυτήριο Λυκείου και έπονται οι πτυχιούχοι. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 5 % ποσοστό αντρών που τέλεσαν πολιτικό γάμο επί των συνολικών γάμων ΕΤΗ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΝΩΡΓΖΟΝΤΕΣ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ Αναφορικά με τις άλλες δύο κατηγορίες, των αναλφάβητων και των γνωριζόντων γραφή και ανάγνωση πρέπει να λεχθεί ότι αντιπροσώπευαν κατά τη δεκαετία ένα πολύ μικρό ποσοστό στο σύνολο των τελεσάντων πολιτικό γάμο και δεν παρουσιάζουν καμία ή σχεδόν καμία ποσοστιαία αύξηση κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης δεκαετίας.

17 182 ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΓΑΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 6 % ποσοστό γυναικών που τέλεσαν πολιτικό γάμο επί των συνολικών γάμων ΕΤΗ ΑΓΡΑΜΜΑΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ Συμπερασματικά, πρέπει να λεχθεί πως συγκρινόμενο το επίπεδο εκπαίδευσης ανδρών και γυναικών παρατηρούμε ότι εξίσου άνδρες και γυναίκες απόφοιτοι Γυμνασίου, Λυκείου και πτυχιούχοι με την πάροδο των ετών όλο και περισσότερο επιλέγουν να τελέσουν πολιτικό γάμο. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας η αύξηση του ποσοστού των τελεσθέντων πολιτικών γάμων ήταν της τάξης του 26% για αποφοίτους Γυμνασίου και του 24% για αποφοίτους Λυκείου και πτυχι ούχους. 4. Ηλικία των τελεσάντων πολιτικό γάμο Σχετικά με την ηλικία των τελεσάντων πολιτικό γάμο, πριν προβούμε στην παρουσίαση των στατιστικών δεδομένων, πρέπει να λεχθεί πως προ ϋπόθεση για την έγκυρη τέλεση γάμου είναι, σύμφωνα με το άρθρο 1350 παρ 2 ΑΚ, οι μελλόνυμφοι να έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους. Πριν τη συμπλήρωση της ηλικίας αυτής, το δικαστήριο μπορεί, αφού ακούσει τους μελλονύμφους και τα πρόσωπα που ασκούν την επιμέλεια του ανηλίκου να επιτρέψει το γάμο, αν η τέλεση του επιβάλ λεται από σπουδαίο λόγο. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα κατά τη διάρκεια της εξεταζόμε νης δεκαετίας από πλευράς ηλικίας τέλεσης γάμου παρατηρείται μια

18 Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 183 συνεχής αύξηση της ηλικίας τέλεσης γάμων όχι μόνο των ανδρών, αλλά και των γυναικών. Ο αριθμός των γάμων, θρησκευτικών και πολιτικών, σε ηλικίες μέχρι 19 ετών, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, κατά τη διάρκεια των ετών παρουσιάζει συνεχή μείωση, γεγονός που δείχνει μια αλλαγή νοοτροπίας κυρίως μεταξύ των νέων γυναικών που δεν σπεύδουν να τελέ σουν γάμο σε τόσο μικρή ηλικία. Σχετικά με τους τελεσθέντες πολιτικούς γάμους σε ηλικία μέχρι 19 ετών, όπως προκύπτει και από το Διάγραμμα 7, παρουσιάζεται μια πολύ μικρή ποσοστιαία αύξηση επί των συνολικών γάμων (από 0,08% στους άνδρες και 0,66% στις γυναίκες το 1991, το 2001 το ποσοστό στους άνδρες παρέμεινε το ίδιο, ενώ στις γυναίκες αυξήθηκε ελάχιστα και έγινε 0,78%). ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 7 % ποσοστό αντρών και γυναικών ηλικίας μέχρι 19 ετών που τέλεσαν γάμο (θρησκευτικό ή πολιτικό) ΕΤΗ ^ - ^ - ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ (ΑΝΤΡΕΣ) ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ) -^ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ (ΑΝΤΡΕΣ) ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ) Στις ηλικίες ετών παρατηρείται επίσης σημαντική μείωση των τελεσθέντων γάμων (θρησκευτικών και πολιτικών) κατά τη δεκαετία Όσον αφορά το ποσοστό των τελεσθέντων πολιτικών γάμων, όπως προκύπτει και από το Διάγραμμα 8, παρατηρείται μια ποσοστιαία αύξη ση, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, ενώ το 1991 το ποσοστό ήταν στους άνδρες 4,14% και στις γυναίκες 5,08% επί του συνόλου των τελεσθέντων γάμων, το 2001 το ποσοστό ήταν αντίστοιχα 7,05% και 9,96%.

19 184 ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΓΑΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 8 % ποσοστό αντρών και γυναικών ηλικίας ετών που τέλεσαν γάμο (θρησκευτικό ή πολιτικό) 70, ,00 < Η Ο Ο G 50,00 40,00 30,00-20,00 10,00 + 0, Ε Τ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ (ΑΝΤΡΕΣ) ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ (ΑΝΤΡΕΣ) ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ) ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ) Στις ηλικίες ετών παρατηρείται, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αισθητή αύξηση των τελεσθέντων γάμων (θρησκευτικών και πολιτικών) κατά τη δεκαετία Σχετικά με τους τελεσθέντες πολιτικούς γάμους, όπως προκύπτει και από το Διάγραμμα 9, παρουσιά ζεται και σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία μια μικρή ποσοστιαία αύξηση. Ειδικότερα, ενώ το 1991 το ποσοστό των ανδρών που τέλεσαν πολιτικό γάμο ήταν 3,01% και των γυναικών 2,23% επί του συνόλου των τελεσθέ ντων γάμων, το 2001 αυξήθηκε αντίστοιχα σε 6,90% και σε 5,04%. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 9 % ποσοστό αντρών και γυναικών ηλικίας ετών που τέλεσαν γάμο (θρησκευτικό ή πολιτικό) < Ο Ο G ΕΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ (ΑΝΤΡΕΣ) - ^ ^ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ (ΑΝΤΡΕΣ) ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ) ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ) 2001

20 Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 185 Στις ηλικίες ετών παρατηρείται, κατά τη διάρκεια της εξεταζόμε νης δεκαετίας, μια μικρή αύξηση των τελεσθέντων γάμων (θρησκευτικών και πολιτικών). Αναφορικά με τους τελεσθέντες πολιτικούς γάμους, όπως προκύπτει από το Διάγραμμα 10, υπάρχει μια μικρή ποσοστιαία αύξηση. Συγκεκριμένα, από 1,36% στους άνδρες και 0,85% στις γυναίκες επί του συνόλου των τελεσθέντων γάμων το 1991, το 2001 τα ποσοστά αυτά αυξή θηκαν αντίστοιχα σε 3,17% και 1,88%. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 10 % ποσοστό αντρών και γυναικών ηλικίας ετών που τέλεσαν γάμο (θρησκευτικό ή πολιτικό) < Ο ο,οο -Ι 1991 ι 1992 ι 1993 ι 1994 ι 1995 ι 1996 ι ι 1999 ι ΕΤΗ ^ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ (ΑΝΤΡΕΣ) ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ (ΑΝΤΡΕΣ) ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ) ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ) ΑΙΑΓΡΑΜΜΑ 11 % ποσοστό αντρών και γυναικών ηλικίας 60 ετών και άνω που τέλεσαν γάμο (θρησκευτικό ή πολιτικό) ΕΤΗ ^^- ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ (ΑΝΤΡΕΣ) - ^ - ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ) -^^- ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ (ΑΝΤΡΕΣ) ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ)

21 186 ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΓΑΛΛΟΠΟΥΛΟΥ Στις μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή 60 ετών και άνω, παρουσιάζεται μια ελάχιστη αύξηση του αριθμού των τελεσθέντων γάμων. Όσον αφορά δε τους πολιτικούς γάμους που τελέσθηκαν κατά τη δεκαετία , όπως προκύπτει και από το Διάγραμμα 11, οι ποσοστιαίες αυξήσεις ήταν ελάχιστες. Ειδικότερα, από 0,34% στους άνδρες και 0,12% στις γυναίκες επί του συνόλου των τελεσθέντων γάμων το 1991, το έτος 2001 τα ποσο στά αυτά αυξήθηκαν αντίστοιχα σε 0,59% και 0,13%. Τέλος, ως συμπέρασμα πρέπει να λεχθεί πως το ποσοστό των τελεσθέ ντων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας πολιτικών γάμων, όπως προκύπτει από τα παρατεθέντα παραπάνω Διαγράμματα, είναι σταθερά αυξανόμενο σε όλες τις ηλικίες. ΕΠΙΛΟΓΟΣ Μετά από επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων καταλήγουμε πως η πλειονότητα των Ελλήνων δεν επιλέγει τον πολιτικό γάμο. Προσηλωμένοι στις παραδόσεις προτιμούν το θρησκευτικό γάμο. Είναι όμως αξιοσημείωτο και πρέπει να τονιστεί πως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας το ποσοστό των τελεσθέντων πολιτικών γάμων ήταν συνεχώς αυξανόμενο. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ενώ το 1991 οι πολι τικοί γάμοι αποτελούσαν μόλις το 9% του συνόλου των τελεσθέντων γάμων, το 2001 το ποσοστό αυτό διπλασιάστηκε και έγινε σχεδόν 18%. Άλλη διαπίστωση είναι ότι μεταξύ των τελεσάντων πολιτικό γάμο, το ποσοστό των νέων ανθρώπων, που συνήθως έχουν και ένα αρκετά υψηλό μορφωτικό επίπεδο, είναι συνεχώς αυξανόμενο. Από το γεγονός δε ότι αυξάνει και το ποσοστό των ατόμων που προτιμούν να τελέσουν πολιτι κό τον πρώτο τους γάμο προοιωνίζεται ότι με την πάροδο του χρόνου θα υπάρξει τάση καθιέρωσης του. Τέλος, όπως εξάλλου υποστηρίξαμε και στην πρώτη ενότητα του άρθρου, θεωρούμε πως ο γάμος, ως γεγονός που επηρεάζει την έννομη κατάσταση του ατόμου, πρέπει να τελείται από πολιτειακό όργανο. Κατά συνέπεια, θα πρέπει μελλοντικά να καθιερωθεί ως υποχρεωτικός ο πολι τικός γάμος, με δυνατότητα βέβαια παράλληλης τέλεσης, για όσους το επι θυμούν, και θρησκευτικού γάμου.

22 Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 187 ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ Α.Κ. Αστικός Κώδικας ΑΠ Άρειος Πάγος (απόφαση Αρείου Πάγου) αρ. αριθμός αρθρ. άρθρο Αρμ. Αρμενόπουλος (νομικό περιοδικό) ΑρχΝ Αρχείο Νομολογίας (νομικό περιοδικό) Γνωμ. Γνωμοδότηση ΔΔΙΚΗ Διοικητική Δίκη (νομικό περιοδικό) εδ. εδάφιο ΕΔΚΑ Επιθεώρηση Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης (νομικό περιοδικό) ΕΕΝ Εφημερίς Ελλήνων Νομικών (νομικό περιοδικό) Εισαγγ.Πρωτ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών έκδ. έκδοση ΕλλΑνη Ελληνική Δικαιοσύνη (νομικό περιοδικό) επ. επόμενα ΕΣ Ελεγκτικό Συνέδριο ΕΣΥΕ Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας Εφ Εφετείο (απόφαση Εφετείου) ΜΠρ Μονομελές Πρωτοδικείο (απόφαση Μον. Πρωτοδικείου) ν. νόμος ν.δ. νομοθετικό διάταγμα Ν.Σ.Κ. Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ΝοΒ Νομικό Βήμα (νομικό περιοδικό) ό.π. όπως παραπάνω π.δ. προεδρικό διάταγμα ΠΠρ Πολυμελές Πρωτοδικείο (απόφαση Πολ. Πρωτοδικείου) παρ. παράγραφος ΣτΕ Συμβούλιο της Επικρατείας ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ι. Ανδρουλιδάκη-Δημητριάδη, 1989, Κατευθυντήριες αρχές του σύγχρονου κή επισκόπηση), Αθήνα, έκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα. γάμου (Συγκριτι Α. Γαζής, 1976, «Η επίδρασις του Συντάγματος επί του Αστικού Δικαίου», στον τόμο Η επίδρασις του Συντάγματος του 1975 επί του Ιδιωτικού και επί του Αημοσίου Αικαίου, Αθήνα, Δημοσιεύματα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου, αρ. 9, σ. 22 επ. D. Coester-Waltjen/M.Coester, 1997, «Formation of marriage» εις International Encyclopedia of Comparative Law, vol. IV: Persons and Family, Chapter 3, section 96, Tübingen, έκδ. Mohr Siebeck. Ι. Δεληγιάννης, 1986, Οικογενειακό Αίκαιο, τόμος Ι, Θεσσαλονίκη, εκδ. Σάκκουλα.

23 188 ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΑΓΑΛΛΟΠΟΥΛΟΥ Ι. Καρακατσάνης, 1990, «Πολιτικός γάμος με δήλωση της συμφωνίας των μελλονύμφων ενώπιον αναρμόδιου κατά τόπον δημάρχου ή nqoéòqov κοινότητας» εις Αρμ., σ. 809 επ. Γ. Κουμάντος, 1988, Οικογενειακό Αίκαιο, τόμος Ι, Αθήνα, εκδ. Αφοι Π. Σάκκουλα. Γ. Κουμάντος, 1989, Γνωμοδότηση ειςελλανη, σ επ. Ε. Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη, 2003, Οικογενειακό Αίκαιο, 3η εκδ., τόμος Ι, Θεσσαλονίκη, εκδ. Σάκκουλα. Θ. Παπαχρίστου, 1998, Εγχειρίδιο Οικογενειακού Αικαίου, 2η εκδ., Αθήνα, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα. Ι. Σπυριδάκη, 1985, Γνωμοδότηση στο ΝοΒ, σ. 219 επ. Γ. Σταθέας, 1982, θρησκευτικός και πολιτικός γάμος, Αθήνα, εκδ. Αφοι Π. Σάκκουλα. Μ. Σταθόπουλος, 1991, στον ΑΚ Γεωργιάδη-Σταθόπουλου, τόμος VII, «Εισαγωγικές παρα τηρήσεις στα άρθρα και ερμηνεία των άρθρων1367 και », Αθήνα, εκδ. Αφοι Π. Σάκκουλα. Μ. Σταθόπουλος, 1993, Σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, Αθήνα, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα. Δ. Σταμούλης, 1985, Γνωμοδότηση εις ΕλλΑνη, σ επ. Υπουργείο Δικαιοσύνης, 1933, Σχέδιο Αστικού Κώδικα Ι, Οικογενειακό Αίκαιο, Αθήνα, Εθνικό Τυπογραφείο. Powered by TCPDF (

Θέμα: Γάμοι μεταξύ ορθοδόξων και καθολικών πριν τεθεί σε ισχύ ο Αστικός Κώδικας

Θέμα: Γάμοι μεταξύ ορθοδόξων και καθολικών πριν τεθεί σε ισχύ ο Αστικός Κώδικας Αθήνα, 12.05.2010 Α.Π.: 10100/08/2.3 Χειριστής: Λάμπρος Μπαλτσιώτης Τηλ.: 210-7289709 Φαξ: 210-7289643 Διεύθυνση Ιθαγένειας Τμήμα Α Υπουργείο Εσωτερικών Σταδίου 31 ΑΘΗΝΑ Θέμα: Γάμοι μεταξύ ορθοδόξων και

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα εργασίας. Η Θεσµική Προσαρµογή των Συνταγµατικών ικαιωµάτων I (Μον.Πρωτ.Θεσ/νίκης 1080/1995)

Θέµα εργασίας. Η Θεσµική Προσαρµογή των Συνταγµατικών ικαιωµάτων I (Μον.Πρωτ.Θεσ/νίκης 1080/1995) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 2485 της 2ας ΜΑΡΤΙΟΥ 1990 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 2485 της 2ας ΜΑΡΤΙΟΥ 1990 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ν, 21/90 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 2485 της 2ας ΜΑΡΤΙΟΥ 1990 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ο περί Πολιτικού Γάμου Νόμος του 1990 εκδίδεται με δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής

Διαβάστε περισσότερα

Οικογενειακό Δίκαιο. Τίτλος Μαθήματος LAW 201. Κωδικός Μαθήματος. Υποχρεωτικό. Τύπος μαθήματος. Προπτυχιακό. Επίπεδο. 2 ο / 3 ο (Χειμερινό)

Οικογενειακό Δίκαιο. Τίτλος Μαθήματος LAW 201. Κωδικός Μαθήματος. Υποχρεωτικό. Τύπος μαθήματος. Προπτυχιακό. Επίπεδο. 2 ο / 3 ο (Χειμερινό) Τίτλος Κωδικός Τύπος μαθήματος Επίπεδο Έτος / Εξάμηνο φοίτησης Οικογενειακό Δίκαιο LAW 201 Υποχρεωτικό Προπτυχιακό 2 ο / 3 ο (Χειμερινό) ECTS 6 Διαλέξεις / εβδομάδα Στόχος 1 Εργαστήρια / εβδομάδα Το μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρι 3: Οι νόμοι στην πορεία της ζωής μας Ιστοριογραμμή.

Εργαστήρι 3: Οι νόμοι στην πορεία της ζωής μας Ιστοριογραμμή. Εργαστήρι 3: Οι νόμοι στην πορεία της ζωής μας Ιστοριογραμμή. Η ιστοριογραμμή (ή γραμμή του χρόνου) αποτελεί εργαλείο καταγραφής γεγονότων σε χρονολογική σειρά, πολύ χρήσιμο για το μάθημα της Ιστορίας.

Διαβάστε περισσότερα

Η σχολιαζόμενη απόφαση παρουσιάζει σημαντικό. ενδιαφέρον τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά νομικά ζητήματα

Η σχολιαζόμενη απόφαση παρουσιάζει σημαντικό. ενδιαφέρον τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά νομικά ζητήματα Θέμα: Θρησκευτική Ελευθερία Η σχολιαζόμενη απόφαση παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά νομικά ζητήματα αναφορικά με το περιεχόμενο του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Γάμος Οικογένεια. Οικογενειακή Αγωγή I Καζέλα Αργυρώ

Κεφάλαιο 1: Γάμος Οικογένεια. Οικογενειακή Αγωγή I Καζέλα Αργυρώ Κεφάλαιο 1: Γάμος Οικογένεια Οικογενειακή Αγωγή I Καζέλα Αργυρώ Στόχοι Οι μαθητές να: αναφέρουν και επεξηγούν ανάγκες που ικανοποιούνται μέσα από το γάμο. δικαιολογούν τη σημασία που έχει ο γάμος ως κοινωνικός

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο 2012 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) και της Ευρωζώνης (17) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο 2012 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) και της Ευρωζώνης (17) - Στοιχεία της Eurostat ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) και της Ευρωζώνης (17)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιούλιο 2012 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) και της Ευρωζώνης (17) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιούλιο 2012 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27) και της Ευρωζώνης (17) - Στοιχεία της Eurostat ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 - FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ Ονοματεπώνυμο:. Α.Μ.: /..

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ Ονοματεπώνυμο:. Α.Μ.: /.. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 ΟΜΑΔΑ Α Ονοματεπώνυμο:. Α.Μ.: /.. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απαντήσεις δίνονται κάτω από κάθε ζήτημα. Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλης κόλλας και δεν παραλαμβάνεται παρά μόνο το παρόν έντυπο,

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτικό Εκκλησιαστικό Δίκαιο

Συγκριτικό Εκκλησιαστικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Συγκριτικό Εκκλησιαστικό Δίκαιο Ενότητα 6η: Η ελληνική εθνική νομοθεσία (μέρος ΣΤ ) Κυριάκος Κυριαζόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Σεπτέμβριο 2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Σεπτέμβριο 2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 - FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Σεπτέμβριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο 2015 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (19) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο 2015 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (19) - Στοιχεία της Eurostat ΠΕΤΡΑΚΗ 8 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.170 - FAX: 210.32.59.169 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Νοέμβριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (19) - Στοιχεία της Eurostat Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δεύτερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του Ακαθάριστου

ΘΕΜΑ: Δεύτερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του Ακαθάριστου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.197 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δεύτερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), κατά τη διάρκεια του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ι. Η έννοια του δικαίου. 1. Ορισμός του κανόνα δικαίου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ι. Η έννοια του δικαίου. 1. Ορισμός του κανόνα δικαίου ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το δημόσιο δίκαιο υφίσταται συνεχείς μεταβολές τόσο από την άποψη των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που η εκάστοτε εξουσία διαμορφώνει, αποφασίζει και εκτελεί τις αποφάσεις της με νομοθετική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ, ΕΤΟΥΣ 2005

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ, ΕΤΟΥΣ 2005 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Πειραιάς, 5 Ιουλίου 26 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Τί ισχύει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. σχετικά µε την κτήση ιθαγένειας από τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται και/ή ανατρέφονται στην επικράτειά τους;

Τί ισχύει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. σχετικά µε την κτήση ιθαγένειας από τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται και/ή ανατρέφονται στην επικράτειά τους; Τί ισχύει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. σχετικά µε την κτήση ιθαγένειας από τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται και/ή ανατρέφονται στην επικράτειά τους; Με το ν.3838/2010 εισήχθησαν στην ελληνική έννοµη τάξη ρυθµίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η γενική αρχή του σεβασµού και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας

Η γενική αρχή του σεβασµού και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σχολή Νοµικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών Τµήµα Νοµικής, Τοµέας ηµοσίου ικαίου Μεταπτυχιακό ίπλωµα ηµοσίου ικαίου Μάθηµα : Συνταγµατικό ίκαιο Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 2006

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 2006 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ Πειραιάς, 10 Ιουλίου 2007 Από τη Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

TΟ ΕΠΧΣΑΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΡΕΜΟΔΙΚΙΑΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΤΕ

TΟ ΕΠΧΣΑΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΡΕΜΟΔΙΚΙΑΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΤΕ TΟ ΕΠΧΣΑΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΡΕΜΟΔΙΚΙΑΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΤΕ Συγγραφέας: ΜΑΡΙΑ ΦΛΩΡΟΥ 1. Mε αίτηση ακυρώσεως που ασκήθηκε τον Οκτώβριο του 2009 ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας επιδιώχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΑΞΗ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΩΝ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΑΞΗ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΑΞΗ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΩΝ -------- Στ......, σήμερα στις...... του έτους δύο χιλιάδες δέκα (201 ), ημέρα..., στο γραφείο μου που βρίσκεται στ...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 9 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 9 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 9 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Εφόσον οι παραπάνω προϋποθέσεις πληρούνται θα πρέπει τώρα να γίνουν και κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται.

Εφόσον οι παραπάνω προϋποθέσεις πληρούνται θα πρέπει τώρα να γίνουν και κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται. Το μεγάλο βήμα έγινε, ήρθε η στιγμή να ενώσετε τα κομμάτια του πιο γλυκού πάζλ που σας έχουν δοθεί, υπάρχουν όμως και κάποιες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι να φτάσετε στα σκαλιά της εκκλησίας.

Διαβάστε περισσότερα

1843 Ν. 187/91. Ο ΠΕΡΙ ΤΕΚΝΩΝ (ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1991 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος. ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1843 Ν. 187/91. Ο ΠΕΡΙ ΤΕΚΝΩΝ (ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1991 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος. ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ E.E., Παρ. I, Αρ. 2643, 1.11.91 1843 Ν. 187/91 Ο ΠΕΡΙ ΤΕΚΝΩΝ (ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1991 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος. 2. Ερμηνεία. ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο Διδάσκοντες: Δημητρόπουλος Ανδρ., Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά απασχόλησης στην ΕΕ

Στατιστικά απασχόλησης στην ΕΕ Στατιστικά απασχόλησης στην ΕΕ Κύρια στατιστικά στοιχεία Ποσοστά απασχόλησης κατά φύλο, ηλικία και μορφωτικό επίπεδο Το 2014, στις χώρες της ΕΕ (EU-28) το ποσοστό απασχόλησης για τα άτομα ηλικίας 15 έως

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 1056/2015 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 1056/2015 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 1056/2015 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Συγκροτήθηκε από το Δικαστή Απόστολο Τσουκαλά, Πρωτοδίκη, τον οποίον όρισε ο Πρόεδρος του Τριμελούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ «ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ» Α' - ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ «ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ» Α' - ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ «ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ» Α' - ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1. Η σύναψη γάμου ή συμφώνου συμβίωσης στη χώρα μας νοείται και επιτρέπεται μόνο μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών. Ως αποτέλεσμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Του Αναστασίου Γεωργίου Ηλία ΑΜ: 783 ΤΙΤΛΟΣ: «Η ΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΑΠΟ ΝΟΜΟΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ»

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Του Αναστασίου Γεωργίου Ηλία ΑΜ: 783 ΤΙΤΛΟΣ: «Η ΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΑΠΟ ΝΟΜΟΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Τομέας Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Κατεύθυνση Εκκλησιαστικού Δικαίου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΑΞΗ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΑΜΟΥ. (άνευ τέκνων)

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΑΞΗ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΑΜΟΥ. (άνευ τέκνων) ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΑΞΗ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΑΜΟΥ (άνευ τέκνων) -------- Στ......, σήμερα στις...... του έτους δύο χιλιάδες δέκα (201 ), ημέρα..., στο γραφείο μου που βρίσκεται στ... σε εμένα τον/την συμβολαιογράφο...,

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας. ΠΟΡΙΣΜΑ [Ν. 3094/03 Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις, άρ. 4 6]

Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας. ΠΟΡΙΣΜΑ [Ν. 3094/03 Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις, άρ. 4 6] Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας ΠΟΡΙΣΜΑ [Ν. 3094/03 Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις, άρ. 4 6] Θέµα: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΟΥ ΕΠΙ ΟΜΑΤΟΣ, ΣΕ ΑΛΛΟ ΑΠΕΣ * ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ, ΤΕΚΝΩΝ ΕΧΟΝΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Κοινωνικό προφίλ

4.1 Κοινωνικό προφίλ 4.1 Κοινωνικό προφίλ 12 Διάγραμμα 2: Ηλικία 18 2% 18-25 17% 26-35 37% 36-45 28% 46-55 11% 56-65 66+ 1% 1% Όπως φαίνεται στο Διάγραμμα 2, το δείγμα καλύπτει όλες τις ηλικιακές ομάδες του ερωτηματολογίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο 2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat

ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο 2014 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 - FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Δείκτης Ανεργίας για το μήνα Ιανουάριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) και της Ευρωζώνης (18) - Στοιχεία της Eurostat

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος... VII Πρόλογος στην πέμπτη έκδοση... VIII Πρόλογος στην τέταρτη έκδοση... IΧ Πρόλογος στην τρίτη έκδοση... ΧI Πρόλογος στη δεύτερη

Πρόλογος... VII Πρόλογος στην πέμπτη έκδοση... VIII Πρόλογος στην τέταρτη έκδοση... IΧ Πρόλογος στην τρίτη έκδοση... ΧI Πρόλογος στη δεύτερη Πρόλογος... VII Πρόλογος στην πέμπτη έκδοση... VIII Πρόλογος στην τέταρτη έκδοση... IΧ Πρόλογος στην τρίτη έκδοση... ΧI Πρόλογος στη δεύτερη έκδοση... ΧΙΙ Πρόλογος στο τεύχος Ια της πρώτης έκδοσης... XΙΙΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΕΤΟΥΣ 1987)

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΕΤΟΥΣ 1987) Διάγραμμα Περιεχομένων ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΕΤΟΥΣ 1987) Εισαγωγικά...23 Ι. Θρησκευτική Ελευθερία...25 Α. Γενικά...25 Β. Ελευθερία της θρησκευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 15.6.2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (49/2011) Θέµα: Αιτιολογηµένη γνώµη της Γερουσίας της Ιταλικής ηµοκρατίας σχετικά µε την πρόταση κανονισµού του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 7 ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... 17 ΚΥΡΙΟΤΕΡΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... 21 ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ... 37

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 7 ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... 17 ΚΥΡΙΟΤΕΡΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... 21 ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ... 37 Περιεχόμενα 11 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 7 ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ... 17 ΚΥΡΙΟΤΕΡΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... 21 ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ... 37 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Σκοπός και αντικείμενο της εργασίας... 43 2. Ο Άρειος Πάγος...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I. ΕΕ L 200 της , σ. 1.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I. ΕΕ L 200 της , σ. 1. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΓΕΝΝΗΣΗ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΟ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΝΤΥΠΟ - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ Άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1191 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Ιούλιος 2016, για την προώθηση της

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης

Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης Έρευνα Περιφερειακής Κατανοµής της Ετήσιας Τουριστικής απάνης Πίνακας 1:Πλήθος αποκρινόμενων ανά περιφέρεια - Σεπτέμβριος 2013 Περιφέρεια Αποκρινόμενοι Παρατηρήσεις - Θράκη >100 - Κεντρική >100 -

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1279-1/ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ 4 /2015

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1279-1/ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ 4 /2015 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 06-08-2015 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1279-1/06-08-2015 ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ 4 /2015 Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνήλθε, µετά από πρόσκληση του Προέδρου

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 7: Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων

Δίκαιο των Ανηλίκων. Ενότητα 7: Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 7: Ιδιαιτερότητες της ποινικής διαδικασίας ανηλίκων Αγγελική Γ. Πιτσελά, Αν. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας - Σωφρονιστικής Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης

Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός του παρόντος είναι να παρουσιάσει τον τρόπο δημιουργία και λειτουργίας Γραφείου Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Διαβάστε περισσότερα

Αλλοδαποί και παλιννοστούντες μαθητές στην ελληνική εκπαίδευση. Αθήνα 2003

Αλλοδαποί και παλιννοστούντες μαθητές στην ελληνική εκπαίδευση. Αθήνα 2003 Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλλοδαποί και παλιννοστούντες μαθητές στην ελληνική εκπαίδευση Μέρος Β, Αναλυτικά στοιχεία Α.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ. ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η :

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ. ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η : ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ 5 η : ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ολοµ 501/1945 και γνωµ. Ν.Σ.Κ. 60/2003), ότι εάν κάποιος αναγνωρίζεται από την Ελληνική

Ολοµ 501/1945 και γνωµ. Ν.Σ.Κ. 60/2003), ότι εάν κάποιος αναγνωρίζεται από την Ελληνική Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2008 αρ. πρωτ: 12482/07.2.1 Ειδικός επιστήµονας: Λάµπρος Μπαλτσιώτης Τηλ.: 210-7289709 Προς Υπουργείο Εσωτερικών ιεύθυνση Αστικής & ηµοτικής Κατάστασης Σταδίου 31 105 59 ΑΘΗΝΑ ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΤΕΚΝΩΝ (ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1991 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ

Ο ΠΕΡΙ ΤΕΚΝΩΝ (ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1991 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ Ν. 187/91 Ο ΠΕΡΙ ΤΕΚΝΩΝ (ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1991 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος. 2. Ερµηνεία, ΜΕΡΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ 3. Συγγένεια 4. Βαθµός συγγένειας.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Παιδαγωγικό Σχόλιο σε Νομικά Πορίσματα και Αποφάσεις

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Παιδαγωγικό Σχόλιο σε Νομικά Πορίσματα και Αποφάσεις ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Παιδαγωγικό Σχόλιο σε Νομικά Πορίσματα και Αποφάσεις ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ Συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Στη σκιά του ζητήματος των ταυτοτήτων, το πρόβλημα της αναγραφής

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 4.4 Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 2 Άρθρο 26 του Συντάγματος Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια. Οι αποφάσεις τους

Διαβάστε περισσότερα

669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ)

669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) 669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) Δικαίωμα για παροχή έννομης προστασίας κατά το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Εννοια και περιεχόμενο. Θέσπιση από τον κοινό νομοθέτη περιορισμών και προϋποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η ΑΡ. 77Α / 2002

Α Π Ο Φ Α Σ Η ΑΡ. 77Α / 2002 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 25/06/2002 ΑΠ: 1143Α Ταχ. /νση: ΟΜΗΡΟΥ 8 105 64 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 33.52.604-605 FAX: 33.52.617 Α Π Ο Φ Α Σ Η ΑΡ. 77Α / 2002 Η Αρχή Προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 3 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 3 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 3 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I. ΕΕ L 200 της , σ. 1.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I. ΕΕ L 200 της , σ. 1. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΓΕΝΝΗΣΗ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΟ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΝΤΥΠΟ - ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ Άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1191 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Ιούλιος 2016, για την προώθηση της

Διαβάστε περισσότερα

Εισοδήµατος κατά τη διάρκεια του γάµου τους οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να

Εισοδήµατος κατά τη διάρκεια του γάµου τους οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να Αθήνα, 31 Αυγούστου 2011 Αριθ. Πρωτ. Φ.1000.2 / 22700/2011 Υπουργείο Οικονοµικών Υπόψη Υπουργού Κυρίου Ευάγγελου Βενιζέλου Καρ. Σερβίας 10 10562 Αθήνα Θέµα: Υποβολή προτάσεων για την αναµόρφωση των διατάξεων

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΗΜΕΔΑΠΕΣ Α.Ε. ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΨΕΙ Σ.Α.Δ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΗΜΕΔΑΠΕΣ Α.Ε. ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΨΕΙ Σ.Α.Δ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΗΜΕΔΑΠΕΣ Α.Ε. ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΨΕΙ Σ.Α.Δ.Φ. ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Δ.Ο.Σ. (Α ) Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ,ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ,ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ,ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ «Θεσµική εφαρµογή της θρησκευτικής ελευθερίας στα πλαίσια της θρησκευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτικό Εκκλησιαστικό Δίκαιο

Συγκριτικό Εκκλησιαστικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Συγκριτικό Εκκλησιαστικό Δίκαιο Ενότητα 2η: Η ελληνική εθνική νομοθεσία (μέρος Β ) Κυριάκος Κυριαζόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά Θέματα «Το νέο καθεστώς της Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τον Ν. 4303/2014»

Εργασιακά Θέματα «Το νέο καθεστώς της Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τον Ν. 4303/2014» Εργασιακά Θέματα «Το νέο καθεστώς της Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τον Ν. 4303/2014» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Το νέο καθεστώς της Μεσολάβησης Διαιτησίας μετά τον Ν. 4303/2014 Συνοπτική παρουσίαση 3 2. Εισαγωγή. 5

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ : ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ : ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΤΟΜΕΑΣ : ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ : ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : babalioutas.l@dsa.gr ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΔΡΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ - Διαβούλευση που οργανώνει η Γενική Διεύθυνση "MARKT"

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΔΡΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ - Διαβούλευση που οργανώνει η Γενική Διεύθυνση MARKT ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΔΡΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ - Διαβούλευση που οργανώνει η Γενική Διεύθυνση "MARKT" Εισαγωγή Αρχική παρατήρηση: Το παρακάτω έγγραφο συντάχθηκε από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 15.6.2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (50/2011) Θέμα: Αιτιολογημένη γνώμη της Γερουσίας της Ιταλικής Δημοκρατίας όσον αφορά την πρόταση κανονισμού του

Διαβάστε περισσότερα

7/3/2014. ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη ; ή νομικός κανόνας

7/3/2014. ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη ; ή νομικός κανόνας Τ.Ε.Ι. Πειραιά Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Λογιστική και Χρηματοοικονομική Ειδικά θέματα Δικαίου Δρ. Μυλωνόπουλος Δ. Αν. Καθηγητής δίκαιο άδικο ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΗΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Οργανισμός Ασφάλισης ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΕΧΡΙ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΗΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Οργανισμός Ασφάλισης ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΕΧΡΙ . ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΗΣ ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Οργανισμός Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Ταχ. Δ/νση :ΑΓ.ΚΩΝ/ΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που υπήχθησαν στην ασφάλισή του για πρώτη φορά πριν από την

Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που υπήχθησαν στην ασφάλισή του για πρώτη φορά πριν από την Συντάξεις Θανάτου Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που υπήχθησαν στην ασφάλισή του για πρώτη φορά πριν από την 1-1-1993. ΔΙΚΑΙΟΔΟΧΑ ΜΕΛΗ {googleads left} ΣΥΖΥΓΟΣ (άρθρο 28 παρ. 6 εδ. α ΑΝ. 1846/51, άρθρο 62

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 2250/1940 ΑΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ BIBΛIO ΠPΩTO

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 2250/1940 ΑΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ BIBΛIO ΠPΩTO ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Mε την ολοκληρωμένη σειρά «Κώδικες Τσέπης» προσφέρεται στον Έλληνα νομικό η βασική κωδικοποιημένη νομοθεσία σε μια λειτουργική έκδοση, η οποία συνδυάζει το πλεονέκτημα του μικρού σχήματος

Διαβάστε περισσότερα

3. Οι αλλαγές στη σύνθεση της οικογένειας και των νοικοκυριών

3. Οι αλλαγές στη σύνθεση της οικογένειας και των νοικοκυριών 3. Οι αλλαγές στη σύνθεση της οικογένειας και των νοικοκυριών Η ανάλυση των διαχρονικών μεταβολών στη σύνθεση της οικογένειας και των νοικοκυριών προσκρούει πολύ συχνά στην αδυναμία μιας διαχρονικής στατιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ (Να απαντηθούν τέσσερις από τις έξι ερωτήσεις) ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Α. Ο Α και η Β τέλεσαν το γάμο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΦΥΣΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ έτους 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΦΥΣΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ έτους 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 30 Σεπτεμβρίου 2014 ΦΥΣΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ έτους 2013 Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνονται τα στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 1 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 1 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 1 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011-2012

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011-2012 ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011-2012 ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 2007

ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 2007 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Πειραιάς, 9 Ιουλίου 28 Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟ ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΕΤΟΥΣ 27 Από τη Γενική Γραµµατεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

-Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου.»

-Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου.» ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση διατάξεων αρ. 62 του Ν. 2676/99. -Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου.» Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του αρ. 62 του Ν. 2676/99 (ΦΕΚ 1/5.1.99) «Οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Α' εξάμηνο 2009

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Α' εξάμηνο 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Πειραιάς, 31 Δεκεμβρίου 2009 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Μείωση το Α' εξάμηνο 2009 των αφίξεων μη κατοίκων

Διαβάστε περισσότερα

Ληξιαρχείο Δήμο Λαρισαίων

Ληξιαρχείο Δήμο Λαρισαίων Ληξιαρχείο Δήμο Λαρισαίων 1. Ληξιαρχική πράξη Γέννησης (Δήλωση εντός 10 ημερών, αλλιώς απαιτούνται παράβολα) Υπόχρεοι προς δήλωση: Ο πατέρας ή η μητέρα, ο γιατρός, η μαία ή οποιοσδήποτε παραστάς κατά τον

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)

Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΝΟΜΑ: Παναγιώτης Δημητρόπουλος ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Δικηγόρος ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ: Στουρνάρη 28, 104 33 Αθήνα ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 697 470 33 22 Email: popafr@otenet.gr ΗΜ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 24 Ιουνίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : TO ΔΙΚΑΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : TO ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : TO ΔΙΚΑΙΟ Κεφάλαιο 2: Ατομικά & Κοινωνικά Δικαιώματα Περιεχόμενα 1. Δικαιώματα & υποχρεώσεις 2. Άσκηση & κατάχρηση δικαιώματος 3. Τα ατομικά δικαιώματα 4. Τα πολιτικά δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη Προφίλ εισερχόμενου τουρισμού για διακοπές στην Ελλάδα,

Σύνοψη Προφίλ εισερχόμενου τουρισμού για διακοπές στην Ελλάδα, Σύνοψη διακοπές στην Ελλάδα, 2016 2017 Οκτ. 2018 Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής Σεραφείμ Κουτσός Αναλυτής ΙΝΣΕΤΕ Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση της αναφοράς στην πηγή Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Α ΤΡΙΜΗΝΟ 2010

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Α ΤΡΙΜΗΝΟ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 20 Ιουλίου 2010 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Μείωση 5,3% των αφίξεων μη κατοίκων από το εξωτερικό ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Α ΤΡΙΜΗΝΟ 2010 Η

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση της ΕΕ για την εκπαίδευση: ικανοποιητική πρόοδος, χρειάζονται όµως περισσότερες προσπάθειες για να επιτευχθούν οι στόχοι

Έκθεση της ΕΕ για την εκπαίδευση: ικανοποιητική πρόοδος, χρειάζονται όµως περισσότερες προσπάθειες για να επιτευχθούν οι στόχοι IP/11/488 Βρυξέλλες, 19 Απριλίου 2011 Έκθεση της ΕΕ για την εκπαίδευση: ικανοποιητική πρόοδος, χρειάζονται όµως περισσότερες προσπάθειες για να επιτευχθούν οι στόχοι Βρυξέλλες, 19 Απριλίου Την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2019 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2018 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Συλλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2017

Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πειραιάς, 31 Ιουλίου 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: ΕΤΟΣ 2017 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Συλλογικών

Διαβάστε περισσότερα

1. Η κρατική μέριμνα για την κοινωνική ασφάλιση κατά το Σύνταγμα. Το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα, το περιεχόμενο

1. Η κρατική μέριμνα για την κοινωνική ασφάλιση κατά το Σύνταγμα. Το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα, το περιεχόμενο Η συνταγματική υποχρέωση λειτουργίας δημοσίων φορέων κοινωνικής ασφάλισης και η πιθανή εξωτερίκευση δραστηριοτήτων και συνεργασιών με επαγγελματικούς και ιδιωτικούς φορείς Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου-Πεχλιβανίδη

Διαβάστε περισσότερα

Τα Βασικά Χαρακτηριστικά του Ελληνικού Πρωτογενούς Τομέα

Τα Βασικά Χαρακτηριστικά του Ελληνικού Πρωτογενούς Τομέα 1 Τα Βασικά Χαρακτηριστικά του Ελληνικού Πρωτογενούς Τομέα Αλεξιάδης, Σ. (Ph.d. in Regional Economics) Κοκκίδης, Σ. (Πτυχιούχος Στατιστικής) Σπανέλλης, Λ. (MSc στην Στατιστική) * Εισαγωγή Ο αγροτικός τομέας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 20731 22 Ιουνίου 2016 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1825 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 1 Δημοτολογική εγγραφή Συμφώνων Συμβίωσης. 2 Ολοκλήρωση - οριστικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών

Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών Γραφείο Δημοτικής Κατάστασης ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ Με την διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 16 του Ν. 3448/2006 (ΦΕΚ 57/Α )

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0059(CNS) Σχέδιο γνωμοδότησης Evelyne Gebhardt (PE v01-00)

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0059(CNS) Σχέδιο γνωμοδότησης Evelyne Gebhardt (PE v01-00) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 26.6.2012 2011/0059(CNS) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 26-38 Σχέδιο γνωμοδότησης Evelyne Gebhardt (PE473.957v01-00) σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 17.11.2003 COM(2003) 700 τελικό 2003/0274 (COD) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1419/1999/ΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ληξιαρχικές Πράξεις. Εμπρόθεσμη προθεσμία δήλωσης: Εντός 10 (δέκα) ημερών από τον τοκετό.

Ληξιαρχικές Πράξεις. Εμπρόθεσμη προθεσμία δήλωσης: Εντός 10 (δέκα) ημερών από τον τοκετό. Ληξιαρχικές Πράξεις ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΓΕΝΝΗΣΗΣ Κάθε γέννηση που λαμβάνει χώρα ως γεγονός στα όρια του Δήμου Ερμούπολης, πρέπει ν'αναφέρεται στο Ληξιαρχείο Ερμούπολης. Εμπρόθεσμη προθεσμία δήλωσης: Εντός

Διαβάστε περισσότερα

Τέλος, είναι αναγκαία η προσκόμιση στο δικαστήριο τεστ dna του εραστή, της μητέρας και του τέκνου και (κατά περίπτωση) του τεκμαιρόμενου πατέρα

Τέλος, είναι αναγκαία η προσκόμιση στο δικαστήριο τεστ dna του εραστή, της μητέρας και του τέκνου και (κατά περίπτωση) του τεκμαιρόμενου πατέρα Κατά το άρθρο 1465 παρ. 1 ΑΚ, με τον τίτλο τεκμήριο καταγωγής από γάμο, το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου της μητέρας του ή μέσα σε τριακόσιες ημέρες από τη λύση ή ακύρωσή του τεκμαίρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν-Δεκ 2009

ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν-Δεκ 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 23 Απριλίου 2010 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Μείωση 6,4% των αφίξεων μη κατοίκων από το εξωτερικό ΑΦΙΞΕΙΣ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ιαν-Δεκ 2009 Η Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού ανά Αγορά και ανά Περιφέρεια 2018 Ευαγγελία Λάμπρου Ερευνήτρια Στατιστικολόγος Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΥΝΙΟΣ 1995: ΙΟΥΝΙΟΣ 1991: Απολυτήριο από το Λύκειο Παραλίας Καλαμάτας με το βαθμό Άριστα (19 και 9/10)

ΙΟΥΝΙΟΣ 1995: ΙΟΥΝΙΟΣ 1991: Απολυτήριο από το Λύκειο Παραλίας Καλαμάτας με το βαθμό Άριστα (19 και 9/10) ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΝΟΜΑ: Παναγιώτης Δημητρόπουλος ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Δικηγόρος ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ: Στουρνάρη 28, 104 33 Αθήνα ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 697 470 33 22 Email: popafr@otenet.gr ΗΜ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 24 Ιουνίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Αθήνα, Φεβρουάριος 2014 Θ.Κ.Π.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Αθήνα, Φεβρουάριος 2014 Θ.Κ.Π. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το βιβλίο αυτό αντικαθιστά το Εγχειρίδιο Οικογενειακού Δικαίου (α έκδοση 1997, β έκδοση 1998, γ έκδοση 2005). Η αλλαγή του τίτλου σε Οικογενειακό Δίκαιο σηματοδοτεί το καταστάλαγμα των απόψεων

Διαβάστε περισσότερα

1. Αναθεώρηση του Συντάγματος

1. Αναθεώρηση του Συντάγματος 1. Αναθεώρηση του Συντάγματος 1.1 Προοίμιο Αντικατάσταση της φράσης: Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδας από μία άλλη, αρμόζουσα σε ένα σύγχρονο κοσμικό κράτος. Προτείνουμε την

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014 ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014 Κεφάλαιο πρώτο: ΙΙ. Η διοίκηση, ΙΙΙ. Το διοικητικό δίκαιο (σελ. 16 25) Σκοπός των ως

Διαβάστε περισσότερα

Του Συνεργάτη μας Ηλία Κοντάκου, Δικηγόρου, υπ. διδάκτορος Παν/μίου Αθηνών ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Του Συνεργάτη μας Ηλία Κοντάκου, Δικηγόρου, υπ. διδάκτορος Παν/μίου Αθηνών ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Του Συνεργάτη μας Ηλία Κοντάκου, Δικηγόρου, υπ. διδάκτορος Παν/μίου Αθηνών ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Ικανότητα δικαίου έχει κάθε πρόσωπο, φυσικό και νομικό. Η φράση αυτή σημαίνει ότι όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΡΑΤΙΝΟΥ ΑΘΗΝΑ FAX: site:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΡΑΤΙΝΟΥ ΑΘΗΝΑ FAX: site: ΚΡΑΤΙΝΟΥ 11 10552 ΑΘΗΝΑ 210.5228925 210.5221515 - FAX: 210.5242568 e-mail: pse@otenet.gr site: www.pse.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 14 Μαρτίου 2011 ΠΣΕ: Διπλάσιες των εκτιμήσεων οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιανουάριο

Διαβάστε περισσότερα

Τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, την ανεργία το κόστος εργασίας και τους μισθούς

Τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, την ανεργία το κόστος εργασίας και τους μισθούς ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ Διοσκούρων 4 & Πολυγνώτου ΑΘΗΝΑ 105 55 Τηλ. 2103310080, Fax: 2103310083 E-mail: info@kpolykentro.gr Τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, την ανεργία το κόστος εργασίας και τους

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 2176/2004 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. Διοικητική πράξη - Ανάκληση - Αρχή του κράτους δικαίου - Αρχή της

Αριθμός 2176/2004 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. Διοικητική πράξη - Ανάκληση - Αρχή του κράτους δικαίου - Αρχή της Αριθμός 2176/2004 ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ Περίληψη Διοικητική πράξη - Ανάκληση - Αρχή του κράτους δικαίου - Αρχή της νομιμότητας - Αρχή της χρηστής διοίκησης - Αρχή της ασφάλειας του δικαίου

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Εσωτερικών Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ένταξης, Τμήμα Νομοθετικού Συντονισμού και Ελέγχου Ευαγγελιστρίας Αθήνα

Υπουργείο Εσωτερικών Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ένταξης, Τμήμα Νομοθετικού Συντονισμού και Ελέγχου Ευαγγελιστρίας Αθήνα Αθήνα, 28 Ιουλίου 2009 Αρ. Πρωτ. : 7443.2.1/2009 Πληροφορίες : Γιάννης Μόσχος Μαρία Βουτσίνου Τηλέφωνο : 210 72 89 617 Υπουργείο Εσωτερικών Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ένταξης, Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα