Ελληνικά Λιπάσματα ELFE ABEE

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "www.elfegroup.eu Ελληνικά Λιπάσματα ELFE ABEE"

Transcript

1 Ελληνικά Λιπάσματα ELFE ABEE Γραφεία Αθηνών: Έδρα: Πεντέλης 34 & Ζησιμοπούλου 11 Τ.Κ Π.ΦΑΛΗΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τηλ.: Fax: Εργοστάσιο Καβάλας: Ν.Καρβάλη Τ.Κ Καβάλα Τηλ.: Fax:

2 Καλαμπόκι Υψηλή απόδοση με τη χαμηλότερη δαπάνη Το καλαμπόκι είναι θερμόφιλο φυτό υψηλής παραγωγικότητας και ευδοκιμεί καλύτερα σε θερμοκρασίες ο C. Προτιμά βαθειά εδάφη που συγκρατούν υγρασία με ουδέτερο μέχρι ελαφρά αλκαλικό ph και είναι ιδιαίτερα απαιτητικό στο πότισμα. Παραλαμβάνει το Άζωτο σε πολύ μεγάλες ποσότητες, οι οποίες εξαρτώνται και από το ύψος της παραγωγής. Εάν ληφθούν υπόψη και οι αναπόφευκτες απώλειες του θρεπτικού αυτού στοιχείου από το έδαφος, μία παραγωγή καλαμποκιού 1000 κιλών/ στρέμμα απαιτεί προσθήκη άνω των 25 κιλών το στρέμμα, ακόμη και σε χωράφια με καλή γονιμότητα. Η απορρόφηση του Αζώτου είναι συνεχής σε όλη την περίοδο ανάπτυξης και ιδιαίτερα κατά το σχηματισμό της φόβης (τούφας. Αντίστοιχα το καλαμπόκι έχει αρκετές απαιτήσεις Φωσφόρου και Καλίου. Ακόμη και σε εδάφη με επάρκεια των θρεπτικών αυτών στοιχείων, είναι σκόπιμη η λίπανση συντήρησης, ιδιαίτερα με Φώσφορο. Το καλαμπόκι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην έλλειψη Ψευδαργύρου, του οποίου η τροφοπενία είναι συχνή και προκαλεί σοβαρή μείωση της παραγωγής. Γι αυτό και προτείνεται η προληπτική εφαρμογή Ψευδαργύρου με τη βασική λίπανση. Ανάγκες Θρεπτικών στοιχείων για το καλαμπόκι (κιλά/στρέμμα O Περισσότερη από τη μισή ποσότητα του Αζώτου και του Φωσφόρου, όπως και το 80% της ποσότητας του Καλίου πρέπει να απορροφηθεί από το φυτό πριν από την άνθηση και είναι απολύτως απαραίτητο να βρίσκονται τα στοιχεία αυτά στη διάθεση των φυτών καθ όλη τη διάρκεια της βλάστησης. Ο Φώσφορος και το Κάλιο προστίθενται με τη βασική λίπανση, ενώ το Άζωτο κατά το ήμισυ με τη βασική και το υπόλοιπο με την επιφανειακή, όταν τα φυτά έχουν ύψος εκατοστά. Για καλύτερα αποτελέσματα είναι προτιμότερο ένα μίγμα Αμμωνιακού και Νιτρικού Αζώτου (ΦΕΡΤΑΜΩΝ ή το βραδείας αποδέσμευσης Αζώτου (ΡΥΘΜΟΦΕΡΤ Ν. ΦΕΡΤΙΚΟΡΝ (4+1,5Ζn ΦΕΡΤΙΚΟΡΝ Υ (2,5+1,5Ζn ΝΟΥΤΡΙΦΕΡΤ (11+0,2Ζη ΡΥΘΜΟΦΕΡΤ NP ( ( ( (16 ΦΕΡΤΑΜΩΝ Ζn (12+1,5Ζn ΑΣΒΕΣΤΟΥΧΟΣ ΝΙΤΡ. ΑΜΜΩΝΙΑ 20,5-0-0(18 ΡΥΘΜΟΦΕΡΤ N ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ (κιλά/στρ Προτείνουμε την ιδανική λίπανση για υψηλή απόδοση χωρίς υψηλό κόστος.

3 Τομάτα Αυξημένη παραγωγή και άριστη ποιότητα Οι δύο τύποι της καλλιέργειας για επιτραπέζιο προϊόν είναι η θερμοκηπιακή και η υπαίθρια τομάτα. Τρίτος τύπος είναι η βιομηχανική τομάτα. Όλοι οι τύποι είναι σημαντικοί για την αγροτική οικονομία της Ελλάδας. Κοινό χαρακτηριστικό της τομάτας είναι οι υψηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, λόγω μεγάλης παραγωγής καρπών και βλαστικής μάζας. Οι αποδόσεις διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την περιοχή, την ποικιλία, το έδαφος και τον τρόπο καλλιέργειας. Ο σχεδιασμός της λιπαντικής διαχείρισης πρέπει να βασίζεται στη δυνατή αναμενόμενη παραγωγή, διότι στην αντίθετη περίπτωση, εάν λιπάνουμε με μεγαλύτερες ποσότητες λιπασμάτων από αυτές που απαιτούνται, θα υπάρξουν δυσμενείς επιδράσεις στην ποιότητα του καρπού και σε βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Υπερβολικό Άζωτο προκαλεί: Αύξηση της ευαισθησίας στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Μείωση παραγωγής, λόγω παράτασης της άνθησης. Οψίμηση της ωρίμανσης. Μαλάκωμα των καρπών. Μεγάλες ποσότητες Φωσφόρου προκαλούν: Αύξηση του ποσοστού των ανομοιόμορφα χρωματισμένων καρπών Αύξηση του ποσοστού των καρπών με κούφιασμα Με ενίσχυση της Καλιούχου λιπάνσεως βελτιώνεται η ποιότητα των καρπών και μετριάζονται οι αρνητικές επιδράσεις που μπορούν να προκύψουν από την υπερβολική δοσολογία Αζώτου. Η υπερβολική όμως Καλιούχος λίπανση συχνά προκαλεί τροφοπενία Μαγνησίου στην τομάτα, λόγω ανταγωνισμού των δύο θρεπτικών στοιχείων. Συμπερασματικά η τομάτα απαιτεί ισχυρή αλλά ισορροπημένη λίπανση. Ανάγκες Θρεπτικών στοιχείων για την τομάτα (κιλά/στρέμμα O ΜΑΓΝΗΣΙΟ (MgO ΚΟΜΠΛΕΦΕΡΤ (15+4MgO+Ιχν. ΜΠΛΕΣΤΑΡ (13+2MgO+Ιχν. ΜΑΓΝΗΦΕΡΤ (12,5+5MgO+Ιχν. ΝΟΥΤΡΙΦΕΡΤ (15+0,2Ζη (κιλά/στρ ( ΟΡΓΑΝΟΦΕΡΤ (15+10% Οργ. Ύλη ΡΥΘΜΟΦΕΡΤ NP ( Η επιλογή του συγκεκριμένου τύπου εξαρτάται από τις εδαφικές συνθήκες, τον τύπο της καλλιέργειας και από την ύπαρξη συμπληρωματικής υδρολίπανσης Με αναστολέα νιτροποίησης Το υπόλοιπο της ποσότητας Αζώτου που υπολείπεται από ΑΣΒΕΣΤΟΥΧΟΣ ΝΙΤΡΙΚΗ AΜΜΩΝΙΑ (16 την ποσότητα Αζώτου του βασικού λιπάσματος που χρησιμοποιήθηκε, έως το επίπεδο των μον. μοιρασμένο σε δόσεις ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας. Προτείνουμε το λίπασμα που θα δώσει μεγάλους και καλής ποιότητας καρπούς με μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση. Βιομηχανική Τομάτα Επιτραπέζια Τομάτα Τομάτα Θερμοκηπίου Η χορήγηση των θρεπτικών στοιχείων Αζώτου και Καλίου πρέπει να επιμερίζεται κατά τη διάρκεια του βλαστικού κύκλου και η Αζωτούχος λίπανση να ελαχιστοποιείται ή να σταματά λίγο πριν την έναρξη της ωρίμανσης των καρπών για τη βιομηχανική τομάτα. Στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας και στην υπαίθρια καλλιέργεια της επιτραπέζιας τομάτας, όλη η ποσότητα του Φωσφόρου χορηγείται εφ άπαξ στην αρχή της καλλιέργειας και ενσωματώνεται στο έδαφος.

4 Αμπέλι Η καλύτερη ποιότητα καρπών με το ιδανικό λίπασμα Οι θρεπτικές απαιτήσεις του αμπελιού παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση γιατί εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες με κυριότερους την ποικιλία, το ύψος απόδοσης της καλλιέργειας, τα επιδιωκόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την τελική χρήση των σταφυλιών (επιτραπέζια ή οινοποιήσιμα, τις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες και την άρδευση. Οι ποσότητες θρεπτικών στοιχείων που απομακρύνονται από το έδαφος με την παραγωγή των σταφυλιών δίνονται στον παρακάτω πίνακα, αλλά είναι μόνο ενδεικτικές των πραγματικών αναγκών λίπανσης του αμπελιού. Παραλαβή θρεπτικών στοιχείων από τα σταφύλια ΚΟΜΠΛΕΦΕΡΤ (15+4MgO+lχν. ΜΑΓΝΗΦΕΡΤ (12,5+5MgO+lχν. ΜΠΛΕΣΤΑΡ (13+2MgO+lxv. ΠΟΛΥΒΟΡ (12+0,5Β+Ιχν. ΟΡΓΑΝΟΦΕΡΤ (11+15% Οργ. Ύλη ΟΡΓΑΝΟΦΕΡΤ (15+10% Οργ. Ύλη (κιλά/στρ ( Επιλογή τύπου και δόσεως λιπάσματος με βάση τις ειδικές συνθήκες του αμπελώνα. Απόδοση (τον/στρ Κιλά ανά στρέμμα και έτος O ΜΑΓΝΗΣΙΟ (MgO ΑΣΒΕΣΤΙΟ (CaO 0,7-2,5 2,2-8,4 0,5-3,5 4,1-14,8 0,6-2,5 2,8-20,4 Ιδιαίτερη ευαισθησία παρουσιάζει το αμπέλι στην έλλειψη Μαγνησίου (ξηρή ράχη, καθώς και στις τροφοπενίες των μικροθρεπτικών στοιχείων Σιδήρου και Βορίου. Πρόβλημα επίσης μπορεί να αποτελέσει η έλλειψη Ψευδαργύρου. Οι λιπαντικές απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από την απομάκρυνση θρεπτικών στοιχείων από τα σταφύλια, διότι περιλαμβάνουν τις ανάγκες θρέψης του πρέμνου καθώς και τις αναπόφευκτες απώλειες. Σαν μέσες συστάσεις λίπανσης δίνονται: Λιπαντικές απαιτήσεις του αμπελιού (κιλά/στρέμμα/έτος Τύπος Καλλιέργειας O MΑΓΝΗΣΙΟ (MgO 34, ,5-0-0 ΑΣΒΕΣΤΟΥΧΟΣ Υδατοδιαλυτός τύπος Αναλόγως τοπικών αναγκών. Πλούσια πηγή άμεσα αφομοιώσιμου Νιτρικού Αζώτου, Μαγνησίου και Βορίου. Προτείνουμε λίπανση που θα δώσει άριστης ποιότητας καρπούς για μεγαλύτερα κέρδη. Η καλύτερη ανταμοιβή του κόπου σας. ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΑ Η ΕΛΦΕ προκειμένου να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες λίπανσης, θέτει στη διάθεση του αμπελοκαλλιεργητή πέρα από τους παραδοσιακούς τύπους λιπασμάτων και μία σειρά ειδικών τύπων από σύνθετα κοκκώδη λιπάσματα άριστης ποιότητας, εμπλουτισμένα με Μαγνήσιο και μικροθρεπτικά στοιχεία. Τα βασικά αυτά λιπάσματα συμπληρώνονται με την απαιτούμενη κατά περίπτωση επιφανειακή Αζωτούχο λίπανση.

5 Βαμβάκι (κιλά/στρ. ΦΕΡΤΙΚΟΤΤΟΝ (14+2MgO+ 0,5Zn Παρέχει Ν, Ρ 2, και Κ 2 O σε σχέση 2/1/1, Μαγνήσιο και Ψευδάργυρο. Μεγάλες αποδόσεις με νέες λύσεις λίπανσης Το βαμβάκι, χωρίς να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε μεγάλες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων, είναι απαραίτητο να λιπαίνεται συστηματικά για την εξασφάλιση ικανοποιητικής παραγωγής και καλής ποιότητας ινών. Η αναγκαιότητα της λίπανσης οφείλεται και στο γεγονός ότι το ριζικό σύστημα του βαμβακιού είναι πασσαλώδες, χωρίς καλή εκμετάλλευση της εδαφικής γονιμότητας. Δεσπόζουσα θέση στη λίπανση κατέχει το Άζωτο, που αυξάνει την ανάπτυξη των βαμβακοφύτων, την παραγωγή καρυδιών (καψών, το βάρος και την ποιότητα των σπόρων. Η υπερβολική όμως όψιμη Αζωτούχος λίπανση πρέπει να αποφεύγεται διότι ωθεί τα φυτά σε βλαστομανία και σε φτωχή και όψιμη καρποφορία. Ο Φώσφορος ενισχύει το βάρος, την περιεκτικότητα λαδιού, την πρωτεΐνη των σπόρων και την ποιότητα των ινών. Το Κάλιο βελτιώνει την αντοχή και το μήκος των ινών και συντελεί στη πρωϊμότερη ωρίμανση. Επίσης ενισχύει την αντοχή των φυτών στην ξηρασία και στις ασθένειες του εδάφους. Εκτός από τα 3 κύρια θρεπτικά στοιχεία, σε όξινα εδάφη απαιτείται και η προσθήκη Μαγνησίου. Αυξημένη ευαισθησία παρουσιάζει επίσης το βαμβάκι σε ελλείψεις των μικροθρεπτικών στοιχείων (ιχνοστοιχείων Βορίου και Ψευδαργύρου. Οι τροφοπενίες αυτές συναντώνται σε αρκετά εδάφη. Ανάγκες Θρεπτικών στοιχείων για το βαμβάκι (κιλά/στρέμμα O Η προσθήκη Αζώτου στην κατάλληλη δοσολογία αποτελεί τον κανόνα. Ο Φώσφορος και το Κάλιο πρέπει να συμμετέχουν στη λίπανση του βαμβακιού, ακόμη και όταν η εδαφοανάλυση δείχνει επάρκεια των θρεπτικών αυτών στοιχείων, ώστε να μην υποβαθμίζεται η γονιμότητα του εδάφους (λίπανση συντήρησης. Τα εμπλουτισμένα σύνθετα λιπάσματα της ΕΛΦΕ καλύπτουν επίσης τις ανάγκες σε Μαγνήσιο, Βόριο και Ψευδάργυρο. Το βασικό σύνθετο λίπασμα διασπείρεται ομοιόμορφα με λιπασματοδιανομέα και ενσωματώνεται σε βάθος 8-10 εκατοστών με το δισκοσβάρνισμα. Ένα μέρος όμως (το 25% είναι χρήσιμο να χορηγείται γραμμικά, σε μικρή απόσταση από το σπόρο, γιατί βοηθάει το γρήγορο φύτρωμα και την πρωϊμότητα των φυτών. Το επιφανειακό (Αζωτούχο λίπασμα εφαρμόζεται μετά την εμφάνιση των γραμμών, κατά το σταύρωμα και πριν από την ανθοφορία. Απαραίτητη είναι η ικανοποιητική υγρασία του εδάφους για να αποφεύγονται οι απώλειες εξαέρωσης της αμμωνίας. ΝΟΥΤΡΙΦΕΡΤ (11+0,2Ζη ( (14 ΟΡΓΑΝΟΦΕΡΤ (15+10% Οργ. Υλη ΟΡΓΑΝΟΦΕΡΤ (11+15% Οργ. Ύλη ( ( ΡΥΘΜΟΦΕΡΤ NP (9 33, ,5-0-0 ΑΣΒΕΣΤ. ΝΙΤΡ. ΑΜΜΩΝΙΑ 20,5-0-0( (16 ΦΕΡΤΑΜΩΝ Zn (12+1,5Zn Παρέχει Ν, Ρ 2 και Κ 2 O σε σχέση 3/1,5/1 και Ψευδάργυρο. Παρέχει Ν, Ρ 2 και Κ 2 O σε σχέση 2/1/1. Περιέχει Ν, P 2 Ο 5 και Κ 2 Ο. Απαιτεί συμπλήρωση με Άζωτο. Για ισόρροπη λίπανση Ν/ Ρ 2 /Κ 2 O:1/1/1 με βελτιωμένη αφομοιωσιμότητα θρεπτικών στοιχείων και συντήρηση της Οργανικής Ύλης του εδάφους. Ενισχυμένη πηγή Καλίου. Λοιπές ιδιότητες όπως το προηγούμενο, αλλά με βελτιωτική επίδραση στην Οργανική Ύλη του εδάφους. Για εδάφη με επάρκεια Καλίου Με αναστολέα νιτροποίησης Για ασβεστούχα και ουδέτερα εδάφη. Η ακριβής δόση εξαρτάται από τη γονιμότητα. Υδατοδιαλυτός τύπος. Για ασβεστούχα και ουδέτερα εδάφη. Η ακριβής δόση εξαρτάται από τη γονιμότητα. Για όξινα και ουδέτερα εδάφη. Κατάλληλο για μεσοπρώϊμες εφαρμογές. Μόνο για πολύ πρώιμες εφαρμογές. Πλούσια πηγή άμεσα αφομοιώσιμου Νιτρικού Αζώτου, Μαγνησίου και Βορίου. Πλούσια πηγή αμμωνιακού-νιτρικού αζώτου. Πλούσια πηγή αμμωνιακούνιτρικού αζώτου. Ενισχυμένο με ψευδάργυρο. Προτείνουμε τις πιο περιεκτικές λύσεις λίπανσης για σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα. Περισσότερο και καλύτερο προϊόν.

6 Ελιά (κιλά/δένδρο Για μεγαλύτερη παραγωγή άριστη ποιότητα - μακροβιότητα Η ελιά ευδοκιμεί και καρποφορεί ικανοποιητικά σε μεγάλη ποικιλία εδαφών με εξαίρεση τα πολύ όξινα εδάφη. Προσαρμόζεται άριστα και σε λοφώδη εδάφη χαμηλής γονιμότητας, αρκεί να λιπαίνεται σωστά. Αντιδρά θεαματικά στην Αζωτούχο λίπανση, ειδικά σε εδάφη μέτριας γονιμότητας. Το Άζωτο επηρεάζει θετικά τόσο τη βλάστηση όσο και την καρποφορία. Έμμεσα μπορεί να μειώσει και το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας. Οι αυξημένες απαιτήσεις σε Άζωτο εντοπίζονται σε δύο περιόδους: Από την έναρξη της νέας βλαστήσης και μέχρι την καρπόδεση (Μάρτιος-Μάϊος. Κατά τη διάρκεια ξυλοποιήσεως του ενδοκαρπίου του σπέρματος (Ιούλιος-Αύγουστος. Έλλειψη Αζώτου προκαλεί φτωχή βλάστηση και μείωση της τελικής παραγωγής. Υπερβολική ποσότητα Αζώτου αντίθετα, μπορεί να δημιουργήσει ευπάθεια σε παγετούς και ασθένειες. Η ελιά έχει υψηλές απαιτήσεις σε Κάλιο, ειδικά τις χρονιές μεγάλης καρποφορίας. Η ύπαρξη επαρκούς ποσότητας Καλίου δίνει μεγαλύτερες αποδόσεις και καλύτερη αντοχή στις ασθένειες, στους παγετούς και στην ξηρασία. Από τα ιχνοστοιχεία ιδιαίτερη σημασία στη θρέψη της ελιάς έχει το Βόριο. Ελλείψεις Βορίου μπορούν να εμφανιστούν σε εδάφη διαφόρων τύπων όπως ελαφρά αμμώδη, όξινα, ασβεστούχα και εκδηλώνονται συχνότερα σε δέντρα νεαρής ηλικίας. ΜΑΓΝΗΒΟΡ (8+2MgO+0,5B ΠΟΛΥΒΟΡ (12+0,5Β+Ιχν. ΦΙΛΟΒΟΡ (7+0,5Β+Ιχν. ΟΡΓΑΝΟΦΕΡΤ (15+10% Οργ. Υλη ΟΡΓΑΝΟΦΕΡΤ (11+15% Οργ. Ύλη ΟΛΙΦΕΡΤ (4+2MgO+0,5B (5+2MgO+0,3B ( Όπου υπάρχει σχετική επάρκεια Φωσφόρου και Καλίου. Όπου απαιτείται ισχυρός εμπλουτισμός σε Κάλιο, Βόριο και ιχνοστοιχεία. Για ισχυρότερη παρουσία Αζώτου, Βορίου και ιχνοστοιχείων. Για ισόρροπη λίπανση Ν/Ρ 2 Ο 5 / Κ 2 Ο= 1/1/1 με βελτιωμένη αφομοιωσιμότητα θρεπτικών στοιχείων και συντήρηση της Οργανικής Ύλης του εδάφους. Ενισχυμένη πηγή Καλίου. Λοιπές ιδιότητες όπως το προηγούμενο, αλλά με βελτιωτική επίδραση στην Οργανική Ύλη του εδάφους. Για ισχυρό εμπλουτισμό σε Άζωτο, Κάλιο, Μαγνήσιο και Βόριο. Για ισχυρό εμπλουτισμό σε Άζωτο, Κάλιο, Μαγνήσιο και Βόριο. Ανάγκες Θρεπτικών στοιχείων για την ελιά (ανά δένδρο O BOΡΙΟ (Β 1-1,5 κιλά 0,2-0,4 κιλά 1-1,5 κιλά γραμμάρια Το λίπασμα πρέπει να πέφτει στην επιφάνεια του εδάφους που καλύπτει η σκιά από την κόμη του δένδρου. Η ελιά αντιδρά θεαματικά στην Αζωτούχο λίπανση. Παρά τις αντίθετες απόψεις που κατά καιρούς εκφράζονται, φαίνεται ότι για μέγιστη παραγωγή και άριστη ποιότητα, η ελιά χρειάζεται τακτική λίπανση με Κάλιο, ειδικά μετά από χρονιές υψηλής καρποφορίας. Για την πρόληψη και θεραπεία της έλλειψης Βορίου, προτείνεται η χορήγησή του με τη βασική λίπανση ή σε συνδυασμό με τη διαφυλλική χορήγηση (ψεκασμό. Η επιλογή του κατάλληλου τύπου βασικού λιπάσματος εξαρτάται από την απαιτούμενη σχέση μεταξύ των θρεπτικών στοιχείων. Η δόση εξαρτάται από την ηλικία, τη θρεπτική κατάσταση και την παραγωγικότητα των δέντρων. Πολύτιμοι σύμβουλοι της λίπανσης είναι η εδαφοανάλυση και η φυλλοδιαγνωστική (16 20,5-0-0(18 ΘΕΙΙΚΗ ΑΜΜΩΝΙΑ (24 ΑΣΒΕΣΤ Πλούσια πηγή άμεσα αφομοιώσιμου Νιτρικού Αζώτου, Μαγνησίου και Βορίου. Πηγή Αμμωνιακού και Νιτρικού Αζώτου. Πηγή Αμμωνιακού Αζώτου. Βελτιώνει την πρόσληψη των μικροθρεπτικών στοιχείων. 1-2 Για αλκαλικά έως ουδέτερα εδάφη. 1-2 Για όξινα έως ουδέτερα εδάφη. Προτείνουμε λίπανση που να ικανοποιεί και να προλαμβάνει τις απαιτήσεις των δενδών, έτσι ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή με άριστη ποιότητα

7 Εσπεριδοειδή Αποδοτική καλλιέργεια με πιο χαμηλό κόστος Τα κυριότερα είδη εσπεριδοειδών με οικονομική σημασία για τη χώρα μας είναι η Πορτοκαλιά, η Μανδαρινιά, η Λεμονιά και το Γκρέιπ-Φρουτ. Το σημαντικότερο ζητούμενο στη λίπανση των εσπεριδοειδών εκτός από την απόδοση, είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι συνιστώμενες ποσότητες διαφέρουν μεταξύ των ειδών αλλά και από περιοχή σε περιοχή. Γι αυτό πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε λιπαντική ενέργεια καλό θα είναι να προηγηθεί ανάλυση εδάφους και φυλλοδιαγνωστική. Ένας γενικός κανόνας στη λίπανση των εσπεριδοειδών, είναι ότι η σχετικά χαμηλή δοσολογία του Αζώτου σε συνδυασμό με τις υψηλές του Καλίου δίνουν καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη σημασία στη θρέψη των εσπεριδοειδών έχουν το Μαγνήσιο, καθώς και τα μικροθρεπτικά Ψευδάργυρος, Σίδηρος και Μαγγάνιο, τα οποία επηρεάζουν τόσο την απόδοση όσο και την ποιότητα των καρπών. Τα απαιτούμενα από τα δένδρα ιχνοστοιχεία, πρέπει να προστίθενται με τη βασική λίπανση. Ανάγκες Θρεπτικών στοιχείων για την πορτοκαλιά (κιλά/δένδρο O ΜΑΓΝΗΣΙΟ (MgO 0,3-0,7 0,25-0,3 0,3-0,5 0,05-0,07 Ο Φώσφορος, το Κάλιο, το Μαγνήσιο, τα ιχνοστοιχεία και μέρος του Αζώτου (περίπου το ½ παρέχονται με τη βασική χειμερινή λίπανση. Η συμπληρωματική λίπανση του Αζώτου δίνεται στις αρχές του καλοκαιριού, σε ποσότητα ανάλογη της θρεπτικής κατάστασης του δένδρου, της αναμενόμενης παραγωγής και των εδαφοκλιματικών συνθηκών. Οι διαφυλλικές εφαρμογές υδατοδιαλυτών λιπασμάτων σε συνδυασμό με τη φυτοπροστασία, μπορούν να ενισχύσουν άμεσα τη θρεπτική κατάσταση του δέντρου. ΚΟΜΠΛΕΦΕΡΤ (15+4MgO+Ιχν. ΜΠΛΕΣΤΑΡ (13+2MgO+Ιχν. ΜΑΓΝΗΦΕΡΤ (12,5+5MgO+Ιχν. (κιλά/δένδρο ( ( ΟΡΓΑΝΟΦΕΡΤ (15+10% Οργ. Ύλη (16 ΦΕΡΤΑΜΩΝ Fe (13+0,8FeSO4 1-3 ΑΣΒΕΣΤΟΥΧΟΣ 20,5-0-0(18 NITROKAN H ακρίβης δοσολογία εξαρτάται από την πικιλία, την θρέψη των δέντρων και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. 0,5-1 0,5-1 0,5-1 0,5-1 0,5-1 0,5-1 Προτείνουμε μεγαλύτερες ποσότητες παραγωγής με μία συμφέρουσα από οικονομική άποψη λίπανση.

8 Σιτηρά (κιλά/στρέμμα Η πιο κατάλληλη λίπανση με το χαμηλότερο κόστος Οι σύγχρονες ποικιλίες σπόρου των χειμερινών σιτηρών (σιτάρι, κριθάρι που χρησιμοποιούνται σήμερα, χαρακτηρίζονται από υψηλό παραγωγικό δυναμκό, που για να εκδηλωθεί απαιτούνται ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες, καθώς και ο κατάλληλος συνδυασμός λιπαντικών θρεπτικών στοιχείων. Πιο συγκεκριμένα, για την επίτευξη μεγάλων αποδόσεων καρπού απαιτείται, κατά κανόνα, ισχυρή Αζωτούχος λίπανση και κατά δεύτερο λόγο Φωσφορούχος λίπανση. Αντίθετα στα ελληνικά εδάφη οι ανάγκες των σιτηρών για προσθήκη Καλίου και λοιπών θρεπτικών στοιχείων είναι πολύ σπάνιες και περιορισμένες. Ανάγκες Θρεπτικών στοιχείων για τα σιτηρά (κιλά/στρέμμα O Οι λιπαντικές απαιτήσεις των σιτηρών καλύπτονται με τον κατάλληλο συνδυασμό μίας βασικής Φωσφορικής Αμμωνίας (που να έχει την απαιτούμενη σχέση Αζώτου- Φωσφόρου και 2 τουλάχιστον δόσεων επιφανειακού λιπάσματος, δηλαδή Νιτρικής ή Ασβεστούχου Νιτρικής Αμμωνίας. Σε κάθε περίπτωση η εδαφοανάλυση, μαζί με τη γνώση των συνθηκών κάθε περιοχής αποτελούν τον καλύτερο οδηγό της λίπανσης. Σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως η Δυτική Θεσσαλία, η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τα σιταροχώραφα είναι όξινα (δηλαδή έχουν χαμηλό ph και χρειάζονται ασβεστούχα αλκαλικά λιπάσματα, όπως το ΟΞΙΦΕΡΤ και την Ασβεστούχο Νιτρική Αμμωνία. Σύμφωνα με τον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής του Υπ. Γεωργίας, η βασική λίπανση με Άζωτο των χειμερινών σιτηρών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 κιλά Αζώτου/ στρέμμα για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ η επιφανειακή λίπανση με Άζωτο σε 2 τουλάχιστον δόσεις μπορεί να φθάσει μέχρι και 11 κιλά Αζώτου/στρέμμα. ΟΞΙΦΕΡΤ (14+11CaO+2MgO ΑΝΤΙΟΞ (11+10CaO+8MgO ΟΞΙΝΑΛ % SΟ ΡΥΘΜΟΦΕΡΤ NP ( ( ( ( ( (10 ΑΣΒΕΣΤ. ΝΙΤΡ. ΑΜΜΩΝΙΑ Άριστο για όξινα εδάφη. Ισχυρά εμπλουτισμένο με Ασβέστιο. Για ισόρροπη αζωτοφωσφορούχα θρέψη. Για όξινα εδάφη. Εμπλουτισμένο με Ασβέστιο και Μαγνήσιο. Για ισόρροπη αζωτοφωσφορούχα θρέψη. Για αλκαλικά εδάφη. Ισχυρά εμπλουτισμένο με Θείο Με αναστολέα νιτροποίησης Με σχέση Ν/Ρ =2/ Με σχέση Ν/Ρ =2/ Με σχέση Ν/Ρ =2/ Για εδάφη φτωχά σε Φώσφορο Για εδάφη χαμηλής παραγωγικότητας Για ασβεστούχα και ουδέτερα εδάφη Για όξινα και ουδέτερα εδάφη Για όξινα και ουδέτερα εδάφη. Εμπλουτισμένο με Μαγνήσιο και Βάριο. Προτείνουμε την κατάλληλη λίπανση για ικανοποιητική απόδοση με λιγότερα έξοδα.

9 Ρύζι Αποτελεσματική λίπανση για μεγαλύτερη παραγωγή Η ρυζοκαλλιέργεια αξιοποιώντας τα αλατούχα και αλκαλιωμένα εδάφη προσδίδει στην ελληνική γεωργία σημαντικό εισόδημα, αλλά και συντελεί στη βελτίωση των παθογενών εδαφών. Οι σύγχρονες ποικιλίες ρυζιού υψηλής παραγωγικότητας, έχουν υψηλές θρεπτικές απαιτήσεις, αλλά ένα αρκετά μεγάλο μέρος των θρεπτικών στοιχείων που απορροφούν, ιδιαίτερα του Καλίου, επανέρχονται στο έδαφος με τα άχυρα. Μέρος του φυτού Aπορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από τη ρυζοκαλλιέργεια Θρεπτικά στοιχεία σε κιλά ανά τόνο καρπού O ΜΑΓΝΗΣΙΟ (MgO Ασβέστιο (CaO Άχυρα 7,6 1,1 28,4 2,3 3,8 0,34 Καρπός 14,6 6,0 3,2 1,7 0,14 0,6 Σύνολο 22,2 7,1 31,6 4,0 3,94 0,94 Το ρύζι αποτελεί μία ιδιόμορφη καλλιέργεια λόγω του ότι βρίσκεται συνεχώς υπό κατάκλιση. Συνέπειες είναι οι αυξημένες απώλειες Αζώτου, με απορροή, διήθηση και με εξαέρωση. Με την ανανέωση του νερού κατάκλισης απομακρύνεται επίσης μέρος και των υπόλοιπων λιπαντικών στοιχείων. Η κατάκλιση όμως ευνοεί τη διαλυτότητα του Φωσφόρου και ορισμένων μικροθρεπτικών στοιχείων, όπως του Σιδήρου και του Μαγγανίου, αλλά αυξάνει τις απώλειες υδατοδιαλυτού Ψευδαργύρου. Το ρύζι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην τροφοπενία Ψευδαργύρου, της οποίας τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ νωρίς μετά το φύτρωμα. Η προσθήκη Ψευδαργύρου με το βασικό λίπασμα στα ελληνικά ρυζοχώραφα σε πολλές περιπτώσεις έχει αυξήσει την παραγωγή μέχρι και 50%. Η πρόγνωση της τροφοπενίας Ψευδαργύρου είναι σχετικά εύκολη με την εδαφοανάλυση. Ανάγκες Θρεπτικών στοιχείων για το ρύζι (κιλά/στρέμμα O Θείο (S ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ (Ζn Η εδαφοανάλυση αποτελεί και στην περίπτωση του ρυζιού απαραίτητο βοήθημα για τον καθορισμό του είδους και της δοσολογίας λιπασμάτων σε κάθε χωράφι. Το 1/3 περίπου του Αζώτου και το σύνολο του Φωσφόρου και του Καλίου χορηγούνται με το κατάλληλο σύνθετο λίπασμα, εμπλουτισμένο κατά προτίμηση με Ψευδάργυρο. Η βασική λίπανση μπορεί να είναι συνδυασμός ενός σύνθετου λιπάσματος ΝΡΚ με ΦΕΡΤΑΜΩΝ-Ζn. Το υπόλοιπο Άζωτο δίνεται σε 2 δόσεις, η πρώτη με το αδέλφωμα και η δεύτερη στην έναρξη διόγκωσης του σταχιού. Αποφεύγεται η χρήση της νιτρικής μορφής Αζώτου λόγω των μεγάλων απωλειών εξαέρωσης οξειδίων που συνεπάγεται. (κιλά/στρ (5,8+1Ζn με ΟΥΡΙΑ ΝΟΥΤΡΙΦΕΡΤ 18, (11+0,2 Ζn + ΦΕΡΤΑΜΩΝ Ζn, (12+1,5 Ζn (9 + ΦΕΡΤΑΜΩΝ Ζn, (12+1,5 Ζn ΡΥΘΜΟΦΕΡΤ NΡ (9 20,5-0-0( (16 ΦΕΡΤΑΜΩΝ Zn (12+1,5Zn ΡΥΘΜΟΦΕΡΤ N ( (15-30 ( (30-40 Συνδυασμός 2 βασικών λιπασμάτων Με αναστολέα νιτροποίησης Σύμφωνα με τις ανάγκες του χωραφιού Με αναστολέα νιτροποίησης. Προτείνουμε λίπανση που καλύπτει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του ρυζιού με αποτέλεσμα την πλούσια παραγωγή ,0-1,5

10 Πατάτα (κιλά/στρέμμα Μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση και ποιότητα Οι σημαντικές λιπαντικές απαιτήσεις της πατάτας οφείλονται κυρίως στη μεγάλη παραγωγή κονδύλων που πραγματοποιεί μέσα στη μικρή καλλιεργητική της περίοδο. Το ριζικό σύστημα της πατάτας είναι περιορισμένης ανάπτυξης. Η πατάτα υποχρεώνεται να λειτουργήσει σε χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της καλλιέργειας. Απαιτείται επομένως πολύ μεγάλη διαθεσιμότητα θρεπτικών στοιχείων για να ικανοποιηθούν κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι ανάγκες θρέψεως του φυτού. Έτσι εξηγείται ότι, για να αποδώσει ικανοποιητικά η πατάτα χρειάζεται εντατική λίπανση ακόμη και όταν η εδαφοανάλυση δείχνει επάρκεια θρεπτικών στοιχείων. Επιπλέον, σε εδάφη με όξινο ph, (μέχρι 5,5 όπου η πατάτα προσαρμόζεται άριστα, απαιτείται και προσθήκη Μαγνησίου. Σε πολύ όξινο ph (4,0-5,5 όμως, συχνά εκδηλώνεται τοξικότητα Μαγγανίου. Η υπερβολική οξύτητα του εδάφους διορθώνεται με την ασβέστωση. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, καθώς επίσης και σε οργανικά εδάφη, δεν είναι σπάνια η εμφάνιση τροφοπενίας Βορίου, που απαιτεί την κατάλληλη λιπαντική αγωγή. Οι μέσες απαιτήσεις λίπανσης για απόδοση 3-4 τόνων κονδύλων ανά στρέμμα είναι: ΚΟΜΠΛΕΦΕΡΤ (15+4MgO+Ιχν. ΜΠΛΕΣΤΑΡ (13+2MgO+Ιχν. ΜΑΓΝΗΦΕΡΤ (12,5+5MgO+Ιχν. ΠΟΛΥΒΟΡ (12+0,5Β+Ιχν. ΟΡΓΑΝΟΦΕΡΤ (15+10% Οργ. Ύλη ΟΡΓΑΝΟΦΕΡΤ (11+15% Οργ. Ύλη ( ( Ανάγκες Θρεπτικών στοιχείων για την πατάτα (κιλά/στρέμμα O ΜΑΓΝΗΣΙΟ (MgO ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ 20,5-0-0( Σημαντικότερη είναι η επίδραση του Αζώτου, το οποίο επιταχύνει την ανάπτυξη του φυλλώματος με συνέπεια την πρώιμη και άφθονη παραγωγή. Αντίθετα η υπερβολική Αζωτούχος λίπανση καθυστερεί την ωρίμανση των κονδύλων, μειώνει το βάρος τους και αυξάνει το ποσοστό των μη εμπορεύσιμων κονδύλων. Ο Φώσφορος επιταχύνει την ωρίμανση των κονδύλων, το δε Κάλιο έχει τη μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση στην ποιότητα του προϊόντος. Το μεγαλύτερο μέρος του Αζώτου, μαζί με το Φώσφορο, το Κάλιο, το Μαγνήσιο και τα μικροθρεπτικά στοιχεία πρέπει να παρέχεται με τη βασική λίπανση. Η συμπληρωματική Αζωτούχος λίπανση να χορηγείται τμηματικά, για την ικανοποίηση των συνεχών αναγκών του φυτού. Άριστα αποτελέσματα στην καλλιέργεια της πατάτας δίνει η Κοκκώδης Θεϊκή Αμμωνία, χωρίς τα αρνητικά για την καλλιέργεια εγκαύματα στα φύλλα που προκαλεί η Κρυσταλλική Θειική Αμμωνία. ΑΣΒΕΣΤΟΥΧΟΣ Προτείνουμε λίπασμα που θα δώσει μεγάλη απόδοση σε κάθε στρέμμα με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο προϊόν.

11 Καπνός Πιο γόνιμο έδαφος για μεγάλη απόδοση Οι θρεπτικές απαιτήσεις του καπνού διαφοροποιούνται ουσιαστικά, ανάλογα με το βοτανικό τύπο. Οι ποικιλίες Ανατολικού τύπου έχουν τις μικρότερες απαιτήσεις, τα Βιρτζίνια βρίσκονται σε ενδιάμεση θέση, ενώ τα Μπέρλεϋ είναι τα πιο απαιτητικά και συγχρόνως εξαντλητικά για το έδαφος. Στην περίπτωση του καπνού, το Άζωτο είναι ο κατ εξοχήν θρεπτικός παράγοντας αύξησης, ο Φώσφορος συντελεί στην απόδοση και στην πρωιμότητα ωρίμανσης και το Κάλιο είναι ο κυριότερος παράγοντας ποιότητας του προϊόντος. Οι λιπαντικές απαιτήσεις, μέσα σε κάθε Βοτανικό τύπο εξαρτώνται έντονα από τη γονιμότητα και τις λοιπές συνθήκες εδάφους, ενώ η εδαφοανάλυση αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την κατάστρωση ενός ορθολογικού προγράμματος λίπανσης. Σαν ενδεικτικές ανάγκες αναφέρονται: Ανάγκες Θρεπτικών στοιχείων για τoν καπνό (κιλά/στρέμμα Ποικιλίες O Ανατολικού Τύπου Στόχος ενός ορθολογικού προγράμματος λίπανσης του καπνού δεν είναι η μέγιστη παραγωγή, αλλά το μέγεθος παραγωγής που εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη διαχείριση του Αζώτου. Ο εφοδιασμός της καλλιέργειας με Άζωτο στα πρώτα στάδια πρέπει να είναι σε επίπεδα επάρκειας και όχι περίσσειας. Τα επίπεδα αυτά πρέπει να εξαντλούνται όσο πλησιάζουμε την περίοδο συλλογής. Για να έχει ο καπνοπαραγωγός τη δυνατότητα επιλογής, η ΕΛΦΕ σχεδίασε και προτείνει τους παρακάτω τύπους λιπασμάτων, οι οποίοι δίνουν σωστές λύσεις λίπανσης. ΜΠΛΕΣΤΑΡ (13+2MgO+lxv. ΚΟΜΠΛΕΦΕΡΤ (15+4MgO+lxv. ΠΟΛΥΒΟΡ (12+0,5Β+Ιχν. (κιλά/στρ ( Λόγω διαφορετικών απαιτήσεων των διαφόρων τύπων καπνών η δοσολογία κυμαίνεται σε μεγάλα όρια. Βιρτζίνια Βασική Λίπανση Επιφ. Λίπανση Μπέρλεϋ Βασική Λίπανση Επιφ. Λίπανση ( Στα καπνά Ανατολικού τύπου δεν προτείνεται η προσθήκη επιφανειακού Αζώτου, διότι υποβαθμίζει την ποιότητα του προϊόντος. Συχνές επίσης είναι οι ανάγκες προσθήκης Μαγνησίου στις ποικιλίες Δυτικού τύπου σε όξινα καθώς και σε ουδέτερα αμμώδη εδάφη. Αυτοί οι τύποι καπνού, ιδίως σε οργανικά εδάφη και σπανιότερα σε ασβεστούχα ή αμμώδη εδάφη εκδηλώνουν και τροφοπενία Βορίου. Οι απαιτήσεις αυτές πρέπει να ικανοποιούνται με τη βασική λίπανση. ΑΣΒΕΣΤΟΥΧΟΣ 20,5-0-0( Αναλόγως των διαφόρων τύπων καπνών και των τοπικών αναγκών. Προτείνουμε την τροφοδότηση του εδάφους με το κατάλληλο λιπασμα για υψηλή απόδοση.

12 Mηλοειδή Καλύτερη ποιότητα καρπών με μεγάλη παραγωγή Τα κυριότερα μηλοειδή είναι η μηλιά, η αχλαδιά και η κυδωνιά. Το θέμα της θρέψης των μηλοειδών είναι πολυσύνθετο, αφού εξαρτάται από το είδος, την ποικιλία, τον τρόπο φύτευσης, την ηλικία των δένδρων και βέβαια από το κλίμα και το έδαφος. Γενικά, τα μηλοειδή προτιμούν εδάφη ελαφρά όξινα. Για τον προσδιορισμό των αναγκών σε θρεπτικά στοιχεία απαραίτητη είναι η εδαφολογική ανάλυση, καθώς και η φυλλοδιαγνωστική. Από τα κύρια θρεπτικά στοιχεία, το Άζωτο πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή. Η έλλειψή του προκαλεί μείωση της βλάστησης και της καρποφορίας. Η περίσσειά του μπορεί να προκαλέσει καρπόπτωση ή εκδήλωση τροφοπενιών άλλων θρεπτικών στοιχείων, ενώ υποβαθμίζεται η ποιότητα και συντηρησιμότητα των καρπών. Σχετικά με την επιλογή του χρόνου εφαρμογής, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι τα δένδρα έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες σε Άζωτο κατά την άνθηση και την έναρξη της βλάστησης, ενώ κατά την συγκομιδή των καρπών δεν πρέπει να υπάρχει αυξημένη ποσότητα Αζώτου. Σε περίπτωση που το έδαφος είναι ασβεστούχο, τότε η παραμονή αμμωνιακών λιπασμάτων στην επιφάνειά του συνεπάγεται μεγάλες απώλειες Αζώτου, κυρίως με εξαέρωση αμμωνίας. Η κάλυψη των λιπασμάτων προστατεύει τα αμμωνιακά λιπάσματα, ενώ παράλληλα προωθεί τα φωσφορικά και καλιούχα λιπάσματα στη ζώνη του ριζοστρώματος. Προτεινόμενοι τύποι λιπασμάτων για βασική λίπανση και δόσεις/στρέμμα: ΝΟΥΤΡΙΦΕΡΤ (11+0,2Zn ΜΑΓΝΗΦΕΡΤ (12,5+5MgO+Ixv. ΦΕΡΤΙΚΟΤΤΟΝ (14+2MgO+0,5Zn ΜΠΛΕΣΤΑΡ (13+2MgO+Ixv. ΚΟΜΠΛΕΦΕΡΤ (15+4MgO+Ixv. ΝΟΥΤΡΙΦΕΡΤ (15+0,2Zn ΟΡΓΑΝΟΦΕΡΤ (15+10%Οργ. Ύλη ΜΑΓΝΗΒΟΡ (8+2MgO+0,5B ΦΙΛΟΒΟΡ (7+0,5B+Ixv. ΟΞΙΝΑΛ %SO 3 (κιλά/στρέμμα Eφόσον υπάρχει ανάγκη συμπληρωματικής προσθήκης Αζώτου προτείνονται οι παρακάτω τύποι λιπασμάτων για Επιφανειακή Λίπανση στις αντίστοιχες δόσεις ανά στρέμμα. (κιλά/στρέμμα Ο Φώσφορος και το Κάλιο πρέπει να χορηγούνται σε ποσότητες τέτοιες, ώστε να υπάρχει διαρκής παρακαταθήκη των στοιχείων στο έδαφος και να μην είναι εμφανής η αντίδραση των δένδρων στις λιπάνσεις με τα στοιχεία αυτά. Ειδικότερα για το Κάλιο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ισορροπία του σε σχέση με το Άζωτο, το Μαγνήσιο και το Ασβέστιο. Ανάγκες Θρεπτικών στοιχείων για τα μηλοειδή (κιλά/στρέμμα O ΝΙΤΡΟΚΑΝ ΑΣΒΕΣΤΟΥΧΟΣ (16 ΦΕΡΤΑΜΩΝ Zn (12+1,5Zn Από τα ιχνοστοιχεία, τον σπουδαιότερο ρόλο παίζουν ο Ψευδάργυρος, το Μαγγάνιο και ο Σίδηρος. Προτεινούμε λίπναση που θα δώσει μεγάλη απόδοση και άριστα ποιοτικά χαρακτήριστικα στο προϊόν χωρίς υψηλό κόστος.

ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Η πατάτα είναι καλλιέργεια πολύ απαιτητική ως προς τις εδαφικές συνθήκες ανάπτυξης. Ευδοκιμεί σε εδάφη βαθιά,

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΤΟΜΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Για Ροδάκινα- Δαμάσκηνα - Βερίκοκα

Για Ροδάκινα- Δαμάσκηνα - Βερίκοκα Οι γενικές αρχές λίπανσης...... αξιοποιούνται μαζί με τις Εδαφολογικές και Φυλλοδιαγνωστικές Αναλύσεις και τα στοιχεία από τα Ερωτηματολόγια Λίπανσης για την έκδοση των Οδηγιών Λίπανσης στο κάθε αγροτεμάχιο.

Διαβάστε περισσότερα

Τρόπος Δράσης. Ιδιότητες. Κυριότερα Πλεονεκτήματα

Τρόπος Δράσης. Ιδιότητες. Κυριότερα Πλεονεκτήματα Η αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών και η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων εξαρτάται από την αρμονική και προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των φυτών θρέψη. Για την εξασφάλιση της ιδανικής θρεπτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

ΑΡΧΕΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ Ταχ. /νση: T.Θ: 2222 Τηλέφωνο: 2810.331290 Καστοριάς και Θερµοπυλών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ

ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟKIOY ΓΕΝΙΚΆ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑ To καλαμπόκι ευδοκιμεί σε εδάφη μέσης σύστασης, βαθιά, καλώς αποστραγγιζόμενα, με υψηλ περιεκτικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η θρέψη και η λίπανση της βιομηχανικής τομάτας

Η θρέψη και η λίπανση της βιομηχανικής τομάτας Η θρέψη και η λίπανση της βιομηχανικής τομάτας Αθανάσιος Κουκουνάρας Λέκτορας Εργαστήριο Λαχανοκομίας Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ thankou@agro.auth.gr 9 Μαρτίου 2015, Λάρισα Κύρια σημεία Η ανάγκη για λίπανση Οργανική

Διαβάστε περισσότερα

Η λίπανση της ελιάς μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ανόργανα λιπάσματα, είτε με οργανικά υλικά (ζωική κοπριά, κομπόστα ή χλωρή λίπανση).

Η λίπανση της ελιάς μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ανόργανα λιπάσματα, είτε με οργανικά υλικά (ζωική κοπριά, κομπόστα ή χλωρή λίπανση). Λίπανση της Ελιάς Η ελιά γενικά δεν θεωρείται απαιτητικό είδος και μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφικών τύπων. Η λίπανση αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης του ελαιώνα και στοχεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΣΠΟΡΟΣ. Κατάλογος 2012. σελ. 1

ΒΙΟΣΠΟΡΟΣ. Κατάλογος 2012. σελ. 1 ΒΙΟΣΠΟΡΟΣ Κατάλογος 2012 ΔΡ. ΧΑΡΑΛΝΤ Χ. ΛΕΤΙΖΙ (ΓΕΩΠΟΝΟΣ) σελ. 1 Eutrofit και Orgazot S... και τα φυτά δυναμώνουν! Σειρά βιολογικών οργανικών αζωτούχων λιπασμάτων: χαμηλή δόση και μεγάλη απόδοση Eutrofit

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Αρωματικά Φυτά Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Η προσθήκη του κατάλληλου βοτάνου μπορεί να κάνει πιο γευστικό και πιο ελκυστικό κάποιο φαγητό. Η γεύση, όμως, είναι ζήτημα προσωπικής προτίμησης και υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Διάλεξης: Ο ρόλος του ανταγωνισμού των θρεπτικών στοιχείωνστηνανάπτυξηκαιτην. Χ. Λύκας

Τίτλος Διάλεξης: Ο ρόλος του ανταγωνισμού των θρεπτικών στοιχείωνστηνανάπτυξηκαιτην. Χ. Λύκας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» Μάθημα: «Επίδραση του αβιοτικού και βιοτικού περιβάλλοντος στην παραγωγή των φυτών» Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ - ΝΡ. Humus Vita Stallatico Super

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ - ΝΡ. Humus Vita Stallatico Super ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ - ΝΡ Humus Vita Stallatico Super ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΝΡ O χούμος προέρχεται αποκλειστικά από την ανάμειξη εκλεκτής κοπριάς (βοοειδών και πουλερικών) αφού υποστεί μία διαδικασία ζύμωσης

Διαβάστε περισσότερα

Υγρά Λιπάσματα ΥΓΡΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ & ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ

Υγρά Λιπάσματα ΥΓΡΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ & ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ ΥΓΡΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ & ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ Sun Protect Νέας τεχνολογίας λίπασμα βασισμένο στο βόριο. Προάγει την ανθεκτικότητα των φυτικών ιστών σε συνθήκες καύσωνα και αυξημένης ηλιακής ακτινοβολίας.

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Ε.Φ. Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ο.Ε.Φ. Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 Ο.Ε.Φ. Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 2 ο έτος υλοποίησης Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και την Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Η ελιά ευδοκιμεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών και προσαρμόζεται εύκολα στις ξηροθερμικές συνθκες της χώρας μας. Προτιμάει

Διαβάστε περισσότερα

υδρολίπανση Oλοκληρωμένες λύσεις θρέψης στην υδρολίπανση

υδρολίπανση Oλοκληρωμένες λύσεις θρέψης στην υδρολίπανση υδρολίπανση Oλοκληρωμένες λύσεις θρέψης στην υδρολίπανση Καλλιεργήστε την υπεροχή σας στην υδρολίπανση 40 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ Εδώ και 40 χρόνια, η εταιρεία ΓΑΒΡΙΗΛ συμβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

Λίπανση Κηπευτικών Καλλιεργειών

Λίπανση Κηπευτικών Καλλιεργειών Λίπανση Κηπευτικών Καλλιεργειών Βασική λίπανση Η βασική λίπανση διενεργείται κατά το στάδιο της προετοιµασίας του εδάφους και πριν την εγκατάσταση των φυτών σε αυτό. Οι ποσότητες των λιπασµάτων καθορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Διαφυλλική εφαρμογή. για σιτηρά. Διαφυλλική λίπανση για τα σιτηρά

Διαφυλλική εφαρμογή. για σιτηρά. Διαφυλλική λίπανση για τα σιτηρά Διαφυλλική εφαρμογή για σιτηρά. Διαφυλλική λίπανση για τα σιτηρά Μαγνήσιο & θείο Δύο σημαντικά θρεπτικά στοιχεία 2 Έλλειψη μαγνησίου στο σιτάρι Έλλειψη Θείου στο σιτάρι. Μαγνήσιο: Είναι βασικό συστατικό

Διαβάστε περισσότερα

Provides Flexibility

Provides Flexibility Provides Flexibility Το Άζωτο είναι το σημαντικότερο θρεπτικό στοιχείο στη γεωργία, και αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών. Η άριστη εναρμόνιση της αζωτούχου

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη χρήσης του Νιτρικού Καλίου έναντι του Χλωριούχου Καλίου και του Θειικού Καλίου

Τα οφέλη χρήσης του Νιτρικού Καλίου έναντι του Χλωριούχου Καλίου και του Θειικού Καλίου Τα οφέλη χρήσης του Νιτρικού Καλίου έναντι του Χλωριούχου Καλίου και του Θειικού Καλίου Τα οφέλη του καλίου, γενικά Προάγει την φωτοσύνθεση Επιταχύνει την μεταφορά των προϊόντων μεταβολισμού Ενισχύει την

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο λίπασμα θα ρίξουμε;

Πόσο λίπασμα θα ρίξουμε; Θρέψη φυτού Θρέψη αζώτου: τον Χειμώνα όχι πρόσληψη Ν, Άνοιξη έως και άνθιση έδαφος ψυχρό και απαιτήσεις μηδαμινές άρα ελάχιστη πρόσληψη Ν, με εκβλάστηση μεγάλες απαιτήσεις από αποθηκευμένο Ν και από το

Διαβάστε περισσότερα

Η θρέψη με το όνομα της

Η θρέψη με το όνομα της Η θρέψη με το όνομα της Εισαγωγή Σύγκριση Nutri-Leaf με άλλα Υδατοδιαλυτά Λιπάσματα Για πάνω από 60 χρόνια η εταιρεία Miller (Η.Π.Α) πρωτοπορεί στην παραγωγή υδατοδιαλυτών λιπασμάτων με τη σειρά Nutri-Leaf.

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα από την φύση

Προϊόντα από την φύση Βιολογική Γεωργία Προϊόντα από την φύση Προϊόντα από την Φύση H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Λίπανση σε Συστήματα Βιολογικής Γεωργίας Η Βιολογική Γεωργία στοχεύει, στην όσο είναι δυνατό ανακύκλωση

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα από την φύση

Προϊόντα από την φύση Βιολογική Γεωργία Προϊόντα από την φύση Προϊόντα από την Φύση H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Λίπανση σε Συστήματα Βιολογικής Γεωργίας Τα Λιπάσματα του Καλίου και του Μαγνησίου από την K+S KALI GmbH

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ. Θεματική Ενότητα: Διαχείριση λίπανσης Εφαρμογή τεχνικών ορθολογικής λίπανσης ελαιοκαλλιέργειας

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ. Θεματική Ενότητα: Διαχείριση λίπανσης Εφαρμογή τεχνικών ορθολογικής λίπανσης ελαιοκαλλιέργειας Ο.Ε.Φ. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ «Η Ε Ν Ω Σ Η» ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Θεματική Ενότητα: Εφαρμογή τεχνικών ορθολογικής λίπανσης ελαιοκαλλιέργειας Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

H ολοκληρωμένη σειρά υδατοδιαλυτών λιπασμάτων από την SQM

H ολοκληρωμένη σειρά υδατοδιαλυτών λιπασμάτων από την SQM H ολοκληρωμένη σειρά υδατοδιαλυτών λιπασμάτων από την SQM ΣΥΜΒΑΤΟ- ΤΗΤΕΣ ΛΙΠΑ- ΣΜΑΤΩΝ Nιτρικό Κάλιο Ουρία Νιτρική Αμμωνία Θειϊκή Αμμωνία Θειϊκό Κάλιο Νιτρικό Μαγνήσιο Θειϊκό Μαγνήσιο Νιτρικό Ασβέστιο Φωσφορική

Διαβάστε περισσότερα

Η λίπανση των φυτών στα θερμοκήπια

Η λίπανση των φυτών στα θερμοκήπια Η λίπανση των φυτών στα θερμοκήπια Χημικές ιδιότητες εδάφους Περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία Ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων Οξύτητα εδάφους (ph) Περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία Ολική περιεκτικότητα

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΛΩΡΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΛΩΡΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΧΛΩΡΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΟΛΒΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΞΕΡΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΞΕΡΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΞΕΡΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΟΛΒΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΕΨΗ - ΛΙΠΑΝΣΗ ΕΛΙΑΣ

ΘΡΕΨΗ - ΛΙΠΑΝΣΗ ΕΛΙΑΣ ΘΡΕΨΗ - ΛΙΠΑΝΣΗ ΕΛΙΑΣ Πρέπει να γνωρίζουμε που εμπλέκονται τα θρεπτικά στοιχεία στη φυσιολογία των φυτών, ώστε να τα εφαρμόζουμε κάθε φορά στοχευμένα Μάκρο-στοιχεία Ίχνο-στοιχεία και Ni?!! Αλληλεπιδράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΕΔΑΦΩΝ Web: http://www.ismc.gr/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφολογικές και καλλιεργητικές ανάγκες της Κάνναβης (L. Cannabis Sativa, Cannabaceae)

Εδαφολογικές και καλλιεργητικές ανάγκες της Κάνναβης (L. Cannabis Sativa, Cannabaceae) Εδαφολογικές και καλλιεργητικές ανάγκες της Κάνναβης (L. Cannabis Sativa, Cannabaceae) Σταυρινός Ελευθέριος Δρ Γεωπόνος - Εδαφολόγος Μέλος του ΔΣ Εδαφολογικής Εταιρείας www.edafologiki.gr Περιεχόμενα Παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Δολαπτσόγλου Χριστίνα ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ ΔΡΑΜΑ 2019 Chr. Dolaptsoglou Γονιμότητα Εδάφους Θρεπτικά στοιχεία για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση:

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: ΚΑΣΤΑΝΙΑ Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: Οικ.: Faqgaceae Castanea mollissima (κινέζικη Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. crenata (Ιαπωνική Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. sativa (Ευρωπαϊκή Καστανιά)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 (ΟΕ-15) ΑΡΔΕΥΣΗ Κωδικός Έκδοση Έγκριση ΣΟΔ-Λ-ΕΓΧ 1 η /2016 ΟΕΦ-ΕΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ ΑΕΣ -ΕΟΠ

ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 (ΟΕ-15) ΑΡΔΕΥΣΗ Κωδικός Έκδοση Έγκριση ΣΟΔ-Λ-ΕΓΧ 1 η /2016 ΟΕΦ-ΕΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ ΑΕΣ -ΕΟΠ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 (ΟΕ-15) H άρδευση έχει ευνοϊκή επίδραση στη βλάστηση, ανθοφορία και καρποφορία των ελαιόδεντρων. Η ελιά διαθέτει πολύ καλό μηχανισμό άμυνας στην ξηρασία και για αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για την. λίπανση της πατάτας. Πληροφορίες για την λίπανση της πατάτας. Η καλλιέργεια της Πατάτας. H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο

Πληροφορίες για την. λίπανση της πατάτας. Πληροφορίες για την λίπανση της πατάτας. Η καλλιέργεια της Πατάτας. H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Πληροφορίες για την λίπανση της πατάτας Πληροφορίες για την λίπανση της πατάτας Η καλλιέργεια της Πατάτας H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Παραγωγή και Ποιότητα: Παράμετροι που εξαρτώνται από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΔΑΦΟΣ Φυσικές ιδιότητες Δομή και σύσταση Χρώμα Βάθος Διαπερατότητα Διαθέσιμη υγρασία Θερμοκρασία Χημικές ιδιότητες ph Αλατότητα Γονιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

PΕΑΚ 0-52-34 Το Peak (MKP, Μonopotassium Phosphate, KH 2

PΕΑΚ 0-52-34 Το Peak (MKP, Μonopotassium Phosphate, KH 2 PΕΑΚ 0-52-34 Το Peak (MKP, Μonopotassium Phosphate, KH 2 PO 4 ), είναι η τελευταία λέξη στα ειδικά λιπάσµατα, κατάλληλο για υδρολίπανση, διαφυλλικές εφαρµογές και παρασκευή σύνθετων λιπασµάτων. Είναι πλήρως

Διαβάστε περισσότερα

Δενδροκομικές τεχνικές

Δενδροκομικές τεχνικές Δενδροκομικές τεχνικές Θρέψη-λίπανση Η θρέψη ενός καρποφόρου δέντρου αφορά τις λειτουργίες απορρόφησης, διακίνησης και χρησιμοποίησης θρεπτικών στοιχείων (π.χ. N, P, K, Ca κλπ) Τα καρποφόρα δέντρα έχουν

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΑΠΑΝΙΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΑΠΑΝΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΡΑΠΑΝΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΡΙΖΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

All from a Single Source

All from a Single Source All from a Single Source Το PeKacid TM είναι μια νέα, καινοτόμος λύση για τον φώσφορο σε ασβεστούχα εδάφη και νερά με μεγάλη σκληρότητα. Στερεό φωσφορικό οξύ σε σάκους Μονοκρυσταλλικό, με χαμηλό ph (2.2)

Διαβάστε περισσότερα

H ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ Η ΦΥΛΛΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ

H ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ Η ΦΥΛΛΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΕΔΑΦΩΝ H ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ Η ΦΥΛΛΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οικολογικό περιβάλλον της ελιάς Γεωγραφικό πλάτος

Οικολογικό περιβάλλον της ελιάς Γεωγραφικό πλάτος Οικολογικό περιβάλλον της ελιάς Κλίμα Γεωγραφικό πλάτος μεταξύ 30 ο και 45 ο, τροπικές περιοχές (ισημερινός) αναπτύσσεται αλλά δεν καρποφορεί λόγω έλλειψης ψύχους για διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών ή

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολίπανση λαχανικών

Υδρολίπανση λαχανικών Υδρολίπανση λαχανικών Σκοπιμότητα υδρολίπανσης Αφορά την παροχή θρεπτικών στοιχείων στα φυτά σε δόσεις μετά την εγκατάστασή τους στον χώρο καλλιέργειας. Αποσκοπεί στην αναπλήρωση των θρεπτικών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΑΣΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΑΣΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΡΑΣΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΟΛΒΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΖΩΤΟΥΧΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Δρ. Γιάννης Ασημακόπουλος Πρώην Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

ΑΖΩΤΟΥΧΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Δρ. Γιάννης Ασημακόπουλος Πρώην Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών ΑΖΩΤΟΥΧΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ Δρ. Γιάννης Ασημακόπουλος Πρώην Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ. Με την κλασσική έννοια, ως λίπασμα ορίζεται κάθε ουσία

Διαβάστε περισσότερα

Η καλλιέργεια της ελιάς. Πληροφορίες για την λίπανση της Ελιάς. Η Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο

Η καλλιέργεια της ελιάς. Πληροφορίες για την λίπανση της Ελιάς. Η Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Η καλλιέργεια της ελιάς Η καλλιέργεια της ελιάς Πληροφορίες για την λίπανση της Ελιάς Η Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΑΙΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ - ΛΙΠΑΝΣΗ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΩΝ 3 Καλλιεργητική τεχνική ελαιοδένδρων.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Εργαστήριο Εδαφολογίας. Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Εργαστήριο Εδαφολογίας. Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου Για την κανονική ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητα ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία προσλαμβάνονται είτε από το έδαφος είτε από την ατμόσφαιρα. Τα μακροστοιχεία είναι: C,H, O,N, P, K, Ca, Mg, S Ιχνοστοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΟ Αριθµός 1 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΛΙΠΑΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙ ΑΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΟ Αριθµός 1 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΛΙΠΑΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙ ΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙ ΑΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗ ΦΘΙΩΤΙ ΑΣ /ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟ Αριθµός 1 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΛΙΠΑΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ Είναι απ τις σημαντικότερες καλλιεργητικές επεμβάσεις. Πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή, όταν το χώμα είναι στο ρώγο του. Είναι καλύτερα, πολλές φορές, να αποφύγουμε κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΛΙΠΑΝΣΕΩΝ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΛΙΠΑΝΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ Ταχ. /νση: T.Θ: 2222 Τηλέφωνο: 2810.331290 Καστοριάς και Θερµοπυλών

Διαβάστε περισσότερα

Θρεπτικά συστατικά. Κατηγορίες θρεπτικών συστατικών

Θρεπτικά συστατικά. Κατηγορίες θρεπτικών συστατικών ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Από: Κατερινόπουλο, Α. & Σταματάκη, Μ. 1995. Εφαρμοσμένη Ορυκτολογία Πετρολογία. Τα Βιομηχανικά Ορυκτά και Πετρώματα και οι Χρήσεις τους. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Γεωλογίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΤΆΛΟΓΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΤΆΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΤΆΛΟΓΟΣ WSF straights Nitrophoska special 12-12-17 (+2MgO+8S+TE) 12% Ν Ολικό Άζωτο 7% NH 4 -N Αμμωνιακό Άζωτο 5% ΝΟ 3 -Ν Νιτρικό Άζωτο 12% P 2 O 5 Πεντοξείδιο του Φωσφόρου διαλυτό 7,8% P

Διαβάστε περισσότερα

Γονιμότητα εδάφους. Ένα γόνιμο έδαφος χαρακτηρίζεται από:

Γονιμότητα εδάφους. Ένα γόνιμο έδαφος χαρακτηρίζεται από: Λίπανση λαχανικών Γονιμότητα εδάφους Ένα γόνιμο έδαφος χαρακτηρίζεται από: Υψηλή διαθεσιμότητα νερού Ικανοποιητική αεροπερατότητα Υψηλή ανταλλακτική ικανότητα Κατάλληλο ph Υψηλή βιολογική δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΛΑΧΑΝΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΡΑΜΒΟΕΙΔΩΝ - ΣΤΑΥΡΑΝΘΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΔΑΦΩΝ/ΘΡΕΨΗ ΦΥΤΩΝ ΘΕΩΡΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΣ ΥΛΗΣ

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΔΑΦΩΝ/ΘΡΕΨΗ ΦΥΤΩΝ ΘΕΩΡΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΔΑΦΩΝ/ΘΡΕΨΗ ΦΥΤΩΝ ΘΕΩΡΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΣ ΥΛΗΣ 1. Ποιές πληροφορίες σχετικά µε τη θρέψη των φυτών βρίσκουµε στους

Διαβάστε περισσότερα

Αμερικάνικα είδη αμπέλου: γνωστά ως ανθεκτικά στη ριζόβια μορφή φυλλοξήρας (α.ρ.μ.φ.) υποκείμενα

Αμερικάνικα είδη αμπέλου: γνωστά ως ανθεκτικά στη ριζόβια μορφή φυλλοξήρας (α.ρ.μ.φ.) υποκείμενα ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΑΜΠΕΛΟΥ Αμερικάνικα είδη αμπέλου: γνωστά ως ανθεκτικά στη ριζόβια μορφή φυλλοξήρας (α.ρ.μ.φ.) υποκείμενα Εισβολή της φυλλοξήρας στην Ευρώπη από την Αμερική το 1864. Φυλλοξήρα ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτόμα ελληνικά προϊόντα για αειφόρο γεωργική ανάπτυξη

Καινοτόμα ελληνικά προϊόντα για αειφόρο γεωργική ανάπτυξη 2015 Καινοτόμα ελληνικά προϊόντα για αειφόρο γεωργική ανάπτυξη Η ΕΒΥΠ ΕΕ - Ελληνική Βιομηχανία Υδρολυμένης Πρωτεΐνης, μέλος του ομίλου εταιρειών ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, είναι μια καινοτόμος εταιρεία, η οποία κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Newsletter THE CONDENSE MANAGING SYSTEM: PRODUCTION OF NOVEL FERTILIZERS FROM MANURE AND OLIVE MILL WASTEWATER ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Newsletter THE CONDENSE MANAGING SYSTEM: PRODUCTION OF NOVEL FERTILIZERS FROM MANURE AND OLIVE MILL WASTEWATER ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ 1 Newsletter 6 η Έκδοση THE CONDENSE MANAGING SYSTEM: PRODUCTION OF NOVEL FERTILIZERS FROM MANURE AND OLIVE MILL WASTEWATER ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ Το ολοκληρωμένο διαχειριστικό

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Οικολογικό περιβόλι. Σχεδιασµός και οργάνωση του. 2.1 Έδαφος γεµάτο ζωή Α ΜΕΡΟΣ (70 ) 2.1.1 Η διαδικασία δηµιουργίας χούµους στο έδαφος

1.1 Οικολογικό περιβόλι. Σχεδιασµός και οργάνωση του. 2.1 Έδαφος γεµάτο ζωή Α ΜΕΡΟΣ (70 ) 2.1.1 Η διαδικασία δηµιουργίας χούµους στο έδαφος Σεµινάριο Οικολογικό περιβόλι & ανθόκηποι ταράτσας Το σεµινάριο αποτελείται από 20 µαθήµατα των 10 συναντήσεων Σύνολο: 35 εκπαιδευτικές ώρες 1 η Συνάντηση (1 ο µάθηµα) 1.1 Οικολογικό περιβόλι. Σχεδιασµός

Διαβάστε περισσότερα

Λαχανικά ποιότητας. Συμβουλές όσον αφορά στην λίπανση Καλίου, Μαγνησίου και Θείου

Λαχανικά ποιότητας. Συμβουλές όσον αφορά στην λίπανση Καλίου, Μαγνησίου και Θείου Λαχανικά ποιότητας Λαχανικά ποιότητας Συμβουλές όσον αφορά στην λίπανση Καλίου, Μαγνησίου και Θείου Η λίπανση στα κηπευτικά 2 Τα ποιοτικά λαχανικά πρέπει να ανταποκρίνονται σε πλήθος απαιτήσεων όπως: Η

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΡΙΖΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Aζωτούχα λιπάσματα με Θείο. Rieselkorn

Aζωτούχα λιπάσματα με Θείο. Rieselkorn ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ Aζωτούχα λιπάσματα με Θείο Rieselkorn Προφίλ - Σύντομη Ιστορία ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Η EuroChem Agro είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες σύνθετων λιπασμάτων με υψηλή τεχνογνωσία στον

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΕΨΗ ΚΑΡΠΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ

ΘΡΕΨΗ ΚΑΡΠΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΘΡΕΨΗ ΚΑΡΠΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ Για την ανάπτυξη και καρποφορία των καρποφόρων δένδρων πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες αυτών σε θρεπτικά στοιχεία. Τα θρεπτικά στοιχεία προσλαμβάνονται από το έδαφος και από το

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτήτρια: Τέλλου Βασιλική, Α.Μ. 331/03 Επιβλέπων: κ. Παλάτος Γεώργιος Καθηγητής Εφαρµογών

Φοιτήτρια: Τέλλου Βασιλική, Α.Μ. 331/03 Επιβλέπων: κ. Παλάτος Γεώργιος Καθηγητής Εφαρµογών ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» Φοιτήτρια: Τέλλου Βασιλική, Α.Μ. 331/03 Επιβλέπων: κ. Παλάτος Γεώργιος Καθηγητής Εφαρµογών ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Υποστρώματα λαχανικών Χρήση υποστρωμάτων:

Υποστρώματα λαχανικών Χρήση υποστρωμάτων: Υποστρώματα λαχανικών Χρήση υποστρωμάτων: Για παραγωγή σποροφύτων στα φυτώρια Για καλλιέργεια βρώσιμων λαχανικών Εδαφικά υποστρώματα Ως εδαφικό υπόστρωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε είδος διαθέσιμου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ. Μέγιστη απόδοση στην Υδρολίπανση, Για διαφυλλικούς ψεκασμούς και Υδροπονικές καλλιέργειες

ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ. Μέγιστη απόδοση στην Υδρολίπανση, Για διαφυλλικούς ψεκασμούς και Υδροπονικές καλλιέργειες ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Μέγιστη απόδοση στην Υδρολίπανση, Για διαφυλλικούς ψεκασμούς και Υδροπονικές καλλιέργειες ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ EuroChem Ποιοι είμαστε 3 Για μέγιστη απόδοση στην Υδρολίπανση 4 Ο πιο αποτελεσματικός

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΠΑΜΙΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΠΑΜΙΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΠΑΜΙΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΜΠΑΜΙΑΣ Χαράλαμπος Θανόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΤΆΛΟΓΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΤΆΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΤΆΛΟΓΟΣ Nitrophoska special 12-12-17 (+2MgO+8S+TE) 12% Ν Ολικό Άζωτο 7% NH 4 -N Αμμωνιακό Άζωτο 5% ΝΟ 3 -Ν Νιτρικό Άζωτο 12% P 2 O 5 Πεντοξείδιο του Φωσφόρου διαλυτό 7,8% P 2 O 5 υδατοδιαλυτό

Διαβάστε περισσότερα

Η προσθήκη των θρεπτικών στοιχείων στο διάλυµα, επιβάλει την εφαρµογή απλών υδατοδιαλυτών λιπασµάτων και οξέων, ενώ για την κάλυψη των αναγκών σε

Η προσθήκη των θρεπτικών στοιχείων στο διάλυµα, επιβάλει την εφαρµογή απλών υδατοδιαλυτών λιπασµάτων και οξέων, ενώ για την κάλυψη των αναγκών σε ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Υ ΡΟΠΟΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Χρησιµοποιούµενα λιπάσµατα Η προσθήκη των θρεπτικών στοιχείων στο διάλυµα, επιβάλει την εφαρµογή απλών υδατοδιαλυτών λιπασµάτων και οξέων, ενώ για την κάλυψη των αναγκών

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Εδαφολογία. Χημικές ιδιότητες του εδάφους

Δασική Εδαφολογία. Χημικές ιδιότητες του εδάφους Δασική Εδαφολογία Χημικές ιδιότητες του εδάφους Χημικές ιδιότητες εδάφους Εδαφικά κολλοειδή Ηλεκτρικά φορτία των ανόργανων κολλοειδών Εναλλακτική ικανότητα του εδάφους Βαθμός κορεσμού με βάσεις Ανταλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

προϊόντων ένα τρίπτυχο: Ποιότητα Ασφάλεια καταναλωτή Περιβαλλοντική μέριμνα.

προϊόντων ένα τρίπτυχο: Ποιότητα Ασφάλεια καταναλωτή Περιβαλλοντική μέριμνα. η καλλιεργεια της μηδικης στo ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε το ζητούμενο στην Ελληνική γεωργία είναι η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της, η γεωργική παραγωγή είναι απαραίτητο να

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων

Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων 1. ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ... 3 2. Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ & ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ... 3 3. ΤΕΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του Καλίου στην ανάπτυξη των φυτών

Η συμβολή του Καλίου στην ανάπτυξη των φυτών Η συμβολή του Καλίου στην ανάπτυξη των φυτών 1. Τα φυτά δεσμεύουν την ηλιακή ενέργεια E H 2 O CO 2 χλωροφύλλη σάκχαρα Ηηλιακήενέργεια μετατρέπεται σε χημική ενέργεια μέσω της φωτοσύνθεσης. Αν και όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΕΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΙΤΗΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΘΗ

ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΕΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΙΤΗΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΘΗ ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΕΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΙΤΗΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΘΗ ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ M.Sc., Ph.D. ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Κομοτηνής Σαν αμειψισπορά θεωρείται η εγκατάσταση σε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τίτλος: Διακύμανση συγκέντρωσης ανόργανων θρεπτικών στοιχείων σε φύλλα ελιάς σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Δολαπτσόγλου Χριστίνα ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ ΔΡΑΜΑ 2019 Chr. Dolaptsoglou Οργανική ουσία είναι όλα τα οργανικά υπολείμματα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λίπανσης Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων

Εγχειρίδιο Λίπανσης Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ Εγχειρίδιο Λίπανσης Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ Η ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΏΝ ΕΛΈΓΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ. Διαφυλλική λίπανση για τα σιτηρά

Η ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ Η ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΏΝ ΕΛΈΓΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ. Διαφυλλική λίπανση για τα σιτηρά Η ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ Η ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΏΝ ΕΛΈΓΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ Διαφυλλική λίπανση για τα σιτηρά 1 2 Μαγνήσιο & θείο Δύο σημαντικά θρεπτικά στοιχεία μαγνήσιο Mg Μαγνήσιο: Είναι βασικό συστατικό της χλωροφύλλης

Διαβάστε περισσότερα

Η λίπανση καλλιεργειών υψηλής οικονομικής αξίας» e-school by agronomist.gr

Η λίπανση καλλιεργειών υψηλής οικονομικής αξίας» e-school by agronomist.gr Η λίπανση καλλιεργειών υψηλής οικονομικής αξίας» e-school by agronomist.gr 29/10/2013 Η λίπανση των καλλιεργειών αποτελεί ένα από τα πλέον σύνθετα ζητήματα της γεωργικής πρακτικής. Τα λιπάσματα, οργανικά

Διαβάστε περισσότερα

1. Ο µεγάλος βαθµός αξιοποίησης των λιπαντικών στοιχείων, που αγγίζει π.χ. το. 2. Η δυνατότητα χορήγησης λιπασµάτων στις κρίσιµες περιόδους ανάπτυξης

1. Ο µεγάλος βαθµός αξιοποίησης των λιπαντικών στοιχείων, που αγγίζει π.χ. το. 2. Η δυνατότητα χορήγησης λιπασµάτων στις κρίσιµες περιόδους ανάπτυξης LI.FE-T sa ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΓΡΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Υ ΡΟΛΙΠΑΝΣΗ Η υδρολίπανση είναι η σύγχρονη µέθοδος µε την οποία παρέχουµε στα φυτά τα λιπάσµατα, ταυτόχρονα µε το νερό µέσω του δικτύου άρδευσης. Σαν τεχνική εφαρµόζεται

Διαβάστε περισσότερα

Υποστρώματα σποράς λαχανικών

Υποστρώματα σποράς λαχανικών Υποστρώματα σποράς λαχανικών Εδαφικά υποστρώματα Ως εδαφικό υπόστρωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε είδος διαθέσιμου φυσικού χώματος, είτε οργανικό είτε ανόργανο, εφόσον: δεν είναι υπερβολικά βαρύ, δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΙΠΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΑ ΦΥΤΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΙΠΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΑ ΦΥΤΑ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤ ΧΗΣ Γ? ΓΟΙΗΣ & ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αριθμ. Πρωτοκ. jf Ηιιεοοιιηνία ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2. ~1qLL\ Προπτυχιακή Διατριβή:

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Υδατοδιαλυτά λιπάσματα

Υδατοδιαλυτά λιπάσματα Υδατοδιαλυτά λιπάσματα Ultrasol Πρώτες Ύλες Ultrasol Πρώτες ύλες K Plus 13,7-0-46,3 Νιτρικό Κάλιο Νιτρικό Άζωτο (ΝΟ3-N) 13,7% Oξείδιο του Καλίου (Κ2Ο) 46,3% Κάλιο (Κ) 38,4% Διαλυτότητα (g/l σε 20ºC) 316

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

[ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ] Για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση

[ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ] Για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση Agroeco [ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ] Για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση Γενικά Για τη λήψη αντιπροσωπευτικού δείγματος είναι απαραίτητο να τηρούνται τα εξής: Συλλέγουμε πλήρως ανεπτυγμένα φύλλα από κύριους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 4 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 4 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 4 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ: 1. Οι εδαφικές ιδιότητες μεταβάλλονται: Α. Κατά μήκος των τριών αξόνων (x, y, z) Β. Με το πέρασμα του

Διαβάστε περισσότερα

Για την κανονική ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητα ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία προσλαμβάνονται είτε από το έδαφος είτε από την ατμόσφαιρα.

Για την κανονική ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητα ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία προσλαμβάνονται είτε από το έδαφος είτε από την ατμόσφαιρα. Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Για την κανονική ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητα ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία προσλαμβάνονται είτε από το έδαφος είτε από την ατμόσφαιρα. Φαινόμενο θρέψης πολύπλοκο και

Διαβάστε περισσότερα

Επιβραδύνει το φύτρωμα. Αυξάνει το ρίσκο για ασθένειες της ρίζας. Επιμηκύνει το στάδιο της βλάστησης πριν την ανθοφορία.

Επιβραδύνει το φύτρωμα. Αυξάνει το ρίσκο για ασθένειες της ρίζας. Επιμηκύνει το στάδιο της βλάστησης πριν την ανθοφορία. σόγια ΣΟΓΙΑ Σπορά Φύτρωμα Εγκατάσταση Η σπορά γίνεται Απρίλιο και Μάιο όταν η θερμοκρασία εδάφους ξεπεράσει τους 13 Ο C, σε βάθος 2-4 εκ. με πνευματικές σπαρτικές μηχανές (επιθυμητοί οι δίσκοι σποράς σόγιας).

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΗ 4 Η ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Κύριος σκοπός: Εξοικείωση των σπουδαστών με έννοιες και υπολογισμούς σχετικά με τα λιπάσματα που εφαρμόζονται τόσο στη συμβατική όσο και στη βιολογική γεωργία.

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικό κρασί. Ποιοτικό κρασί. Συμβουλές για την λίπανση με Κάλιο, Μαγνήσιο, Θείο και ιχνοστοιχεία. H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο

Ποιοτικό κρασί. Ποιοτικό κρασί. Συμβουλές για την λίπανση με Κάλιο, Μαγνήσιο, Θείο και ιχνοστοιχεία. H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Ποιοτικό κρασί Ποιοτικό κρασί Συμβουλές για την λίπανση με Κάλιο, Μαγνήσιο, Θείο και ιχνοστοιχεία H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Βασικές αρχές 3 Σαν βασική αρχή, όλα τα φυτά απορροφούν τα θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 10 η Λίπανση Κηπευτικών Καλλιεργειών

Ενότητα 10 η Λίπανση Κηπευτικών Καλλιεργειών Ενότητα 10 η Λίπανση Κηπευτικών Καλλιεργειών Τμήμα: ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Διδάσκων: Δ. ΣΑΒΒΑΣ Γονιμότητα εδάφους Ένα γόνιμο έδαφος χαρακτηρίζεται από: Υψηλή διαθεσιμότητα νερού Ικανοποιητική αεροπερατότητα

Διαβάστε περισσότερα

) η οποία απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και ένα ποσοστό σε αμμωνιακά ιόντα (NH + ). Αυτή η διαδικασία

) η οποία απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και ένα ποσοστό σε αμμωνιακά ιόντα (NH + ). Αυτή η διαδικασία Ιδιότητες και αποτελέσματα UTEC 46 = Ο ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ Η Ουρία είναι ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα αζωτούχα λιπάσματα, συνδυάζοντας τις υψηλές λιπαντικές μονάδες και την ευκολία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΨΥΧΑΝΘΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΨΥΧΑΝΘΗ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΨΥΧΑΝΘΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΨΥΧΑΝΘΗ ΦΑΚΕΛΟΣ ΨΥΧΑΝΘΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΨΥΧΑΝΘΗ ΨΥΧΑΝΘΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ: σόγια, φασόλι, αραχίδα κ.ά. (οικογένεια Fabaceae - Papilionaceae, περίπου 14.000 ετήσια και πολυετή είδη) ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ: κουκί, ρεβίθι, λούπινο, μπιζέλι,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Εργ. Περιβαλλοντικών Αναλύσεων, Σίνδος Σελ. 1/5 ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Πελάτης: ΗΜΗΤΡΙΑ ΗΣ ΣΥΜΕΩΝ ιεύθυνση Πελάτη: ΠΑΡΝΗΘΟΣ 22,ΑΘΗΝΑ Περιγραφή ειγµάτων: έδαφος ειγµατοληψία: από πελάτη Ηµεροµηνία

Διαβάστε περισσότερα

ουσίες, ανόργανα στοιχεία, νερό. ουσιών: την οργανισμοί. Είναι ονομάζονται

ουσίες, ανόργανα στοιχεία, νερό. ουσιών: την οργανισμοί. Είναι ονομάζονται ΛIΠANΣH Όλοι οι ζώντες οργανισμοί έχουν ανάγκη από τρία είδη θρεπτικών ουσιών: οργανικές ουσίες, ανόργανα στοιχεία, νερό. Tα φυτά έχουν την ικανότητα να συνθέτουν τις οργανικές ενώσεις μέσω της φωτοσύνθεσης,

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργητικές εργασίες εσπεριδοειδών

Καλλιεργητικές εργασίες εσπεριδοειδών Καλλιεργητικές εργασίες εσπεριδοειδών Άρδευση Λίπανση εσπεριδοειδών Αθανάσιος Μολασιώτης Επίκουρος καθηγητής Καλλιεργητικές εργασίες εσπεριδοειδών Κλάδευμα Άρδευση Λίπανση Περιεχόμενα διάλεξης Κλάδευμα

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτόμα ελληνικά προϊόντα για αειφόρο γεωργική ανάπτυξη

Καινοτόμα ελληνικά προϊόντα για αειφόρο γεωργική ανάπτυξη Καινοτόμα ελληνικά προϊόντα για αειφόρο γεωργική ανάπτυξη Η ΕΒΥΠ ΕΕ είναι μια καινοτόμος Ελληνική εταιρεία, θυγατρική της ΕΒΙΕ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Α.Ε. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή υδρολυμένων πρωτεϊνών και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΆΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΆΣ

Η ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΆΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΆΣ Η ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΆΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΆΣ 2 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΑΙΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΩΝ Καλλιεργητική τεχνική ελαιοδένδρων. Πολλαπλασιασμός ελιάς Κατά τη διάρκεια των περασμένων

Διαβάστε περισσότερα