ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ"

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LIFE14/GIE/GR/ «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών της βιοποικιλότητας σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» [Ακρωνύμιο: LIFE Natura Themis ] Γιώργος Ι. Πολίτης Γ. Γ. του Δ.Σ. της Ε.Ε.Π.Φ. Δικηγόρος, Μ.Δ.Ε. Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2017

2

3 LIFE14/GIE/GR/ «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αποκατάσταση ζημιών της βιοποικιλότητας σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Κρήτη» ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Πρόγραμμα LIFE 2014 «Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση» (Environmental Governance & Information) Συντονιστής Δικαιούχος: Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), Συνδικαιούχος / Εταίρος 1: Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων (ΔΣΧ) Συνδικαιούχος / Εταίρος 2: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Συνδικαιούχος / Εταίρος 3: ΥΠΕΝ Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) Συνδικαιούχος / Εταίρος 4: Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου (ΔΣΗ)

4 LIFE14/GIE/GR/ «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αποκατάσταση ζημιών της βιοποικιλότητας σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Κρήτη» ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Διάρκεια: 01/10/ /09/2020 (5 έτη) Συνολικός προϋπολογισμός: ,00 Συνολικές επιλέξιμες δαπάνες: ,00 Συγχρηματοδότηση Ε.Ε.: ,00 (60% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών) Συγχρηματοδότηση φορέων και οργανώσεων: Ίδιοι πόροι εταίρων έργου: ,00

5 LIFE14/GIE/GR/ «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αποκατάσταση ζημιών της βιοποικιλότητας σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Κρήτη» Συνεκτικό ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ειδικών ζωνών "NATURA 2000" Συστάθηκε από την Οδ. 92/43/ΕΟΚ (αρθ. 3) Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (Οικότοποι και Είδη, Οδ. 92/43/ΕΟΚ) και Ζώνες Ειδικής Προστασίας (Άγρια Πτηνά, Οδ. 79/409/ΕΟΚ, κωδ. 2009/147/ΕΚ). Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών / Αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο σε παγκόσμιο επίπεδο (> περιοχές σε Ε.Ε.-28). Βασικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την προστασία της βιοποικιλότητας. Στόχος: η διατήρηση οικοτόπων και ειδών. 27% της έκτασης της χώρας (419 περιοχές ενταγμένες στο Δίκτυο NATURA 2000) / 30% της έκτασης της Κρήτης (53 περιοχές).

6 LIFE14/GIE/GR/ «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αποκατάσταση ζημιών της βιοποικιλότητας σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Κρήτη»

7 LIFE14/GIE/GR/ «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αποκατάσταση ζημιών της βιοποικιλότητας σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Κρήτη» ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης 1. Έγκλημα κατά της άγριας ζωής αδυναμίες, ελλείψεις, δυσλειτουργίες στον τομέα της δίωξης. 2. Έλλειψη μέτρων αποκατάστασης των ζημιών της βιοποικιλότητας. 3. Η Οδηγία για την Περιβαλλοντική Ευθύνη και η προστασία της βιοποικιλότητας. 4. Η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ε.Ε. στις περιοχές του Δικτύου Natura Α. Άμεσα εμπλεκόμενοι Δικαστές / Εισαγγελείς Δικηγόροι /Προανακριτικοί Υπάλληλοι Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης / Περιφέρεια Κρήτης / Δήμοι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) Β. Έμμεσα εμπλεκόμενοι Αγροτικός πληθυσμός Δημοσιογράφοι Επαγγελματίες του τουρισμού Ευρύ κοινό

8 LIFE14/GIE/GR/ «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αποκατάσταση ζημιών της βιοποικιλότητας σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Κρήτη» ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από το περιβαλλοντικό έγκλημα ως ένα ξεχωριστό πεδίο του ποινικού δικαίου καθώς και ότι υπάρχει ευθύνη για την πρόληψη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας. Η καλλιέργεια δεξιοτήτων και ικανοτήτων σε ομάδες άμεσα εμπλεκόμενες με το έργο, ώστε να ενσωματώσουν θέματα προστασίας της βιοποικιλότητας και αποτροπής της περιβαλλοντικής ζημίας, να προλαμβάνουν και να διώκουν αποτελεσματικά το περιβαλλοντικό έγκλημα, καθώς και να προβαίνουν στην κατά το δυνατόν καλύτερη αποκατάσταση της ζημίας στο περιβάλλον.

9 LIFE14/GIE/GR/ «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αποκατάσταση ζημιών της βιοποικιλότητας σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Κρήτη» ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ (Συνέχεια) Η τεκμηρίωση ότι η ορθή εφαρμογή του δικαίου του περιβάλλοντος προάγει την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει την ορθή χρήση των φυσικών πόρων. Η ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 για την παράνομη δραστηριότητα στις περιοχές τους και τις επιπτώσεις της. Η επιδίωξη της αλλαγής στάσης των ομάδων-στόχων του έργου και των πολιτών, αναφορικά με τη δίωξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος και την εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης των περιβαλλοντικών ζημιών.

10 LIFE14/GIE/GR/ «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αποκατάσταση ζημιών της βιοποικιλότητας σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Κρήτη» ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά στο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Περιφέρεια Κρήτης. Δημιουργία 2 Παρατηρητηρίων Περιβαλλοντικού Δικαίου [Ανατολική Κρήτη (Π.Ε. Ηρακλείου & Π.Ε. Λασιθίου) και Δυτική Κρήτη (Π.Ε. Χανίων & Π.Ε. Ρεθύμνου)]. Ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κοινωνικών φορέων και του κοινού. Δημιουργία και δωρεάν διάθεση στο κοινό μιας ειδικής εφαρμογής για έξυπνες συσκευές για την αποτύπωση σε πραγματικό χρόνο των τελούμενων περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών.

11 LIFE14/GIE/GR/ «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αποκατάσταση ζημιών της βιοποικιλότητας σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Κρήτη» ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ (Συνέχεια) Εκπαιδευτικά προγράμματα (ημερίδες, σεμινάρια, εργαστήρια, έντυποι και ηλεκτρονικοί οδηγοί) για τους κοινωνικούς εταίρους και τις ομάδες-στόχους του έργου. Διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου και ανταλλαγή εμπειρίας μέσω της δικτύωσης με άλλα προγράμματα, LIFE και μη, με παρόμοιο αντικείμενο. Αξιολόγηση, καθ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, της αποτελεσματικότητας της στρατηγικής επικοινωνίας και της πορείας υλοποίησης των δράσεων του έργου.

12 Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Έργου (ComExp) Δημιουργία ενός Μηχανισμού Ελέγχου Ποιότητας του έργου (Quality Control Mechanism / QSM): Διασφάλιση υψηλής ποιότητας παραδοτέων και αποτελεσμάτων. Ο Μηχανισμός Ελέγχου Ποιότητας του έργου αποτελείται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του έργου LIFE Natura Themis (Committee of Experts / ComExp) και έχει 3 μέλη: Εισαγγελέα. LIFE14/GIE/GR/ «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αποκατάσταση ζημιών της βιοποικιλότητας σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Κρήτη» Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη. Διδάσκουσα στην ΕΣΔΔ. Η ComExp θα συνεδριάζει 1 φορά ετησίως, αρχής γενομένης από το 2017, μαζί με την ΕΣΕ (PSC), ώστε οι ειδικοί εμπειρογνώμονες να ανατροφοδοτούν, να υποβάλουν σχόλια και να συζητάνε πιθανές επιπρόσθετες ιδέες με την ΕΣΕ, καθώς και να διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα των παραδοτέων και των αποτελεσμάτων του έργου LIFE.

13 LIFE14/GIE/GR/ «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αποκατάσταση ζημιών της βιοποικιλότητας σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Κρήτη» ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Παρατηρητήρια Περιβαλλοντικού Δικαίου (Δ.Σ.Η., Δ.Σ.Χ.) Συλλογή στοιχείων από τις Εισαγγελίες και τις ανακριτικές αρχές. Αποδελτίωση της νομολογίας των πρωτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων δικαστηρίων της Κρήτης με χαρακτήρα στατιστικό και στόχο την καταγραφή των ποσοστών της παραβατικότητας ανά περιφερειακή ενότητα, των ειδών των εγκλημάτων που διώκονται συχνότερα καθώς και των ποινών που επιβάλλονται. Καταγραφή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που διέπει τις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA Παρακολούθηση της εξέλιξης των καταγεγραμμένων υποθέσεων και καταχώρηση νέων υποθέσεων περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

14 Δράση Β3 -Συνέδριο στο Ηράκλειο (2017) (Παν/μιο Κρήτης) -Διεθνές συνέδριο στην Αθήνα (2018) (Ε.Ε.Π.Φ.) -Συναντήσεις εργασίας (26: δημοσιογράφοι, επαγγελματίες τουρισμού, αγροτικός πληθυσμός, κοινό), Κρήτη ( ) (Παν/μιο Κρήτης) -Εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (Ε.Ε.Π.Φ.) Δράση Β4. Παρουσιάσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε. (Παν/μιο Κρήτης) Δράση Β5. Εκπαιδευτικά σεμινάρια (δικηγόροι, δικαστές, εισαγγελείς κ.α.: περιβαλλοντικό έγκλημα και η Οδ.Π.Ευθ.) (ΥΠΕΝ/ΣΥΓΑΠΕΖ, ΕΕΠΦ, Παν/μιο Κρήτης) Δράση D2. Ιστοσελίδα (Παν/μιο Κρήτης)

15

16 ΕΕΠΦ: Έρευνα στον Α.Π. Έρευνα με λέξεις- κλειδιά (κατηγορίες): 14. Αναιρετικές ποινικές αποφάσεις από το 2007 και μετά. 95 αποφάσεις. Αγροτική φθορά. 2 αποφάσεις. Αναφέρεται 1 στην Κρήτη. Αγροφυλακή. 1 απόφαση. Αιγιαλός. 1 απόφαση. Αιγιαλού μεταβολή. 6 αποφάσεις. Δασικά αδικήματα. 30 αποφάσεις. Αναφέρεται 1 στην Κρήτη. Δασική έκταση. 4 αποφάσεις. Εμπρησμός. 8 αποφάσεις. Αναφέρεται 1 στην Κρήτη. Εμπρησμός με πρόθεση. 2 αποφάσεις. Θήρα παράνομη. 1 απόφαση. Κατασκευή αυθαίρετου κτίσματος. 20 αποφάσεις. Κτίσμα αυθαίρετο. 10 αποφάσεις. Λατομεία. 1 απόφαση. Περιβάλλοντος προστασία. 5 αποφάσεις. Περιβάλλοντος ρύπανση. 4 αποφάσεις. Αναφέρεται 1 στην Κρήτη.

17 ΕΕΠΦ: Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις» (Ηράκλειο, , Παν/μιο Κρήτης) -Παρουσίαση της εφαρμογής για έξυπνες συσκευές -«Η Εκστρατεία των Περιβαλλοντικών Μ.Κ.Ο. κατά της Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων» -Πρακτική άσκηση μελέτης περίπτωσης

18 Εφαρμογή

19 Εφαρμογή

20 Εφαρμογή

21 Εφαρμογή

22 Εφαρμογή

23 Στόχοι Σύγχρονα εργαλεία συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη εποπτεία και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και βοηθούν τις αρμόδιες υπηρεσίες Συμβολή στη δημιουργία ενεργών πολιτών Αποτρεπτική λειτουργία Μακροπρόθεσμα μείωση (;) του αριθμού των παραβάσεων

24 ΕΕΠΦ: Δράση Β6. Οδηγοί 1.Η Οδηγία για την Περιβαλλοντική Ευθύνη και η Άγρια Ζωή: Δικαστές- Εισαγγελείς. 2.Οι Οδηγίες για τα Πουλιά και τους Οικοτόπους: Δικηγόροι, Διοίκηση. 3.Το Δίκαιο του Περιβάλλοντος και το Δίκτυο Natura 2000: Πολίτες. Επιπλέον: Παρουσίαση σε κάθε τεύχος του περιοδικού «Η ΦΥΣΗ».

25 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

LIFE14/GIE/GR/ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις»

LIFE14/GIE/GR/ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας σε περιοχές του

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Έγκλημα και Εφαρμογή της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη»

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Έγκλημα και Εφαρμογή της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη» LIFE14 GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

LIFE14/GIE/GR/000026

LIFE14/GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας σε περιοχές του

Διαβάστε περισσότερα

Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE. Ηράκλειο, 26 Απριλίου 2018 ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ

Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE. Ηράκλειο, 26 Απριλίου 2018 ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ LIFE14 GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικό Έγκλημα και Κοινωνία: Η περίπτωση της Κρήτης

Περιβαλλοντικό Έγκλημα και Κοινωνία: Η περίπτωση της Κρήτης Περιβαλλοντικό Έγκλημα και Κοινωνία: Η περίπτωση της Κρήτης Έργο: LIFE Natura Themis LIFE14/GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την

Διαβάστε περισσότερα

Έργο LIFE Natura Themis LIFE14 GIE/GR/000026

Έργο LIFE Natura Themis LIFE14 GIE/GR/000026 «Περιβαλλοντική Νομοθεσία και Κοινωνία: Ευαισθητοποίηση για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη»

Διαβάστε περισσότερα

LIFE14/GIE/GR/000026

LIFE14/GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας σε περιοχές του

Διαβάστε περισσότερα

Έργο: LIFE Natura Themis LIFE14/GIE/GR/ Το έργο LIFE NATURA Themis: κυριότερες δράσεις, στατιστικά στοιχεία και νομοθεσία

Έργο: LIFE Natura Themis LIFE14/GIE/GR/ Το έργο LIFE NATURA Themis: κυριότερες δράσεις, στατιστικά στοιχεία και νομοθεσία Ημερίδα «Δικαίωμα και Ευθύνη για το Περιβάλλον» Παλαίκαστρο Σητείας, Δημοτικό Σχολείο 26/02/2019 Περιβαλλοντική Νομοθεσία και Κοινωνία: Ευαισθητοποίηση για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας

Διαβάστε περισσότερα

LIFE14/GIE/GR/000026

LIFE14/GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας σε περιοχές του

Διαβάστε περισσότερα

«LIFE NATURA THEMIS- Δράσεις Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δεκέμβριος 2016-Ιούνιος 2017» Ηράκλειο, 30 Ιουνίου 2017

«LIFE NATURA THEMIS- Δράσεις Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δεκέμβριος 2016-Ιούνιος 2017» Ηράκλειο, 30 Ιουνίου 2017 «LIFE NATURA THEMIS Δράσεις Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δεκέμβριος 2016Ιούνιος 2017» Ηράκλειο, 30 Ιουνίου 2017 Αντικείμενο του Έργου Α. Άμεσα εμπλεκόμενοι: Εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του

Διαβάστε περισσότερα

4 η Συνάντηση Επιτροπής Συντονισμού Έργου (PSC) & Επίσκεψη από την Εξωτερική Ομάδα Παρακολούθησης (ΕΜΤ) Ηράκλειο, 30 Ιουνίου 2017

4 η Συνάντηση Επιτροπής Συντονισμού Έργου (PSC) & Επίσκεψη από την Εξωτερική Ομάδα Παρακολούθησης (ΕΜΤ) Ηράκλειο, 30 Ιουνίου 2017 LIFE14/GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση για την υλοποίηση δράσεων από το ΣΥΓΑΠΕΖ, ως Συνδικαιούχος του Έργου LIFE NATURA THEMIS

Ενημέρωση για την υλοποίηση δράσεων από το ΣΥΓΑΠΕΖ, ως Συνδικαιούχος του Έργου LIFE NATURA THEMIS Ενημέρωση για την υλοποίηση δράσεων από το ΣΥΓΑΠΕΖ, ως Συνδικαιούχος του Έργου LIFE NATURA THEMIS Κουρεντή Χριστίνα 4 η Συνάντηση Επιτροπής Συντονισμού Έργου LIFE14/GIE/GR/000026 Life Natura Themis με

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ Β1 Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικού Δικαίου Ανασκόπηση έργου 06/ /2017. Ανατολική Κρήτη

ΔΡΑΣΗ Β1 Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικού Δικαίου Ανασκόπηση έργου 06/ /2017. Ανατολική Κρήτη ΔΡΑΣΗ Β1 Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικού Δικαίου Ανασκόπηση έργου 06/2016-06/2017 Ανατολική Κρήτη Ημερολόγιο δραστηριότητας Τελευταίο project report Ιουνίου ενώπιον κ. Μουσούρη Ιούνιος - Δεκέμβριος Project

Διαβάστε περισσότερα

Ευθύνη των ρυπαινόντων και η επιστροφή του περιβαλλοντικού κόστους

Ευθύνη των ρυπαινόντων και η επιστροφή του περιβαλλοντικού κόστους Ευθύνη των ρυπαινόντων και η επιστροφή του περιβαλλοντικού κόστους Σταυρούλα Πουλή Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών

Διαβάστε περισσότερα

Φύση και Βιοποικιλότητα

Φύση και Βιοποικιλότητα Φύση και Βιοποικιλότητα Δρ. Μαρία Ζωμενή Εμπειρογνώμονας σε θέματα Φύσης και Βιοποικιλότητας mzomeni@environment.moa.gov.cy Info Day 25 Απριλίου, 2018 Λευκωσία ΟΕΒ Πανευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ. Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ. Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ Η Οδηγία 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την διατήρηση των άγριων

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης. Μανιαδάκη Μαρία

Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης. Μανιαδάκη Μαρία «Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και Βάσεις Δεδομένων ως εργαλεία για την καταστολή και πρόληψη της Περιβαλλοντικής Παραβατικότητας», 13 Ιανουαρίου 2017, Αμφιθέατρο ΤΕΕ Τμήμα Η ελληνική πραγματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποιούνται οι περιβαλλοντικές διατάξεις στη δικαστηριακή πραγματικότητα; Συμπεράσματα και προτάσεις από τα Παρατηρητήρια των Δικηγορικών Συλλόγων

Αξιοποιούνται οι περιβαλλοντικές διατάξεις στη δικαστηριακή πραγματικότητα; Συμπεράσματα και προτάσεις από τα Παρατηρητήρια των Δικηγορικών Συλλόγων Αξιοποιούνται οι περιβαλλοντικές διατάξεις στη δικαστηριακή πραγματικότητα; Συμπεράσματα και προτάσεις από τα Παρατηρητήρια των Δικηγορικών Συλλόγων ΜΕΡΟΣ Β Ηράκλειο, 10.04.2019 Γ. Σμπώκος, Δ.Ν., υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικές αποτυχίες και κενά στη νομοθεσία

Διοικητικές αποτυχίες και κενά στη νομοθεσία Διοικητικές αποτυχίες και κενά στη νομοθεσία 13.03.2019 Γ. Σμπώκος, Δρ. Δημοσίου Δικαίου Συντονιστής Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Ανατολικής Κρήτης LIFE Natura Themis LIFE Natura Themis - LIFE14/GIE/GR/000026

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ Το Ναtura 2000 αποτελεί ένα ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών

Διαβάστε περισσότερα

Εύη Τζινευράκη Δικηγόρος

Εύη Τζινευράκη Δικηγόρος Η Περιβαλλοντική Παραβατικότητα/Εγκληματικότητα στην Κρήτη. Αντιμετώπιση της Περιβαλλοντικής Υποβάθμισης από την πλευρά των ΜΚΟ Εύη Τζινευράκη Δικηγόρος Η περιβαλλοντική παραβατικότητα/εγκληματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Πρώτες βοήθειες στην Άγρια Πανίδα και οργάνωση Δικτύου Εθελοντών

Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Πρώτες βοήθειες στην Άγρια Πανίδα και οργάνωση Δικτύου Εθελοντών Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Πρώτες βοήθειες στην Άγρια Πανίδα και οργάνωση Δικτύου Εθελοντών Σάββατο 21 Απριλίου 2018 και Κυριακή 22 Απριλίου 2018 Άγρια πανίδα και περιβαλλοντικό έγκλημα: Εργαλεία αντιμετώπισης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΟΠΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ, ΜΦΙΚ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΟΠΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ, ΜΦΙΚ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΟΠΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ, ΜΦΙΚ Περίθαλψη και διατήρηση (προστασία) Μια στενή σχέση Η βιοποικιλότητα σήμερα χάνεται με ρυθμούς απίστευτα γρήγορους. Κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Η ποινική προστασία της άγριας ζωής

Η ποινική προστασία της άγριας ζωής Η ποινική προστασία της άγριας ζωής Natura Life Themis Η περιβαλλοντική ευθύνη και η προστασία της βιοποικιλότητας στo πλαίσιο του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηράκλειο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μιχάλης Προμπονάς Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) Συντονιστής έργου LIFE Natura Themis

Δρ. Μιχάλης Προμπονάς Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) Συντονιστής έργου LIFE Natura Themis Το Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης υλοποιεί το έργο LIFE Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση» με τίτλο: «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά

Διαβάστε περισσότερα

«Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE»

«Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE» «Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE» Πρόγραμμα LIFE+ «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές NATURA

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Καλλία. Οδηγίες «Natura»: Έλεγχος εφαρμογής από τα Ενωσιακά Θεσμικά Όργανα

Αγγελική Καλλία. Οδηγίες «Natura»: Έλεγχος εφαρμογής από τα Ενωσιακά Θεσμικά Όργανα Οδηγίες «Natura»: Έλεγχος εφαρμογής από τα Ενωσιακά Θεσμικά Όργανα Αγγελική Καλλία Δρ. Νομικής, Δικηγόρος Εμπειρογνώμων Ενωσιακού Δικαίου Περιβάλλοντος 1 LIFE NATURA THEMIS: Ηράκλειο, 30.11.2017 2 Δομή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ. Η γνώμη σας είναι σημαντική!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ. Η γνώμη σας είναι σημαντική! ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ Η γνώμη σας εί σημαντική! Το ερωτηματολόγιο εί ανώνυμο και εμπιστευτικό. Οι απαντήσεις σας θα αναλυθούν από τους ειδικούς συνεργάτες των εταίρων του

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, 22/05/2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο, 23/05/2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο, 24/05/2017

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, 22/05/2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο, 23/05/2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο, 24/05/2017 LIFE13 INF/GR/000188 «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» (Ακρωνύμιο έργου: LIFE Natura2000

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» Ηράκλειο, 11 Μαρτίου 2017

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» Ηράκλειο, 11 Μαρτίου 2017 Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» Ηράκλειο, 11 Μαρτίου 2017 Θεοδωροπούλου Δέσποινα Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη» Ανοικτή εκδήλωση με θέμα: «Περιβάλλον Πολιτισμός: Πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Δήμο Αγίου Βασιλείου» Σπήλι, Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

LIFE OROKLINI. Βιοποικιλότητα και το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE+

LIFE OROKLINI. Βιοποικιλότητα και το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE+ LIFE OROKLINI LIFE10 NAT/CY/000716 Αποκατάσταση και Διαχείριση της λίμνης Ορόκλινης Βιοποικιλότητα και το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE+ Απρίλης, 2014 Ελενα Στυλιανοπούλου Τομέας Προστασίας της Φύσης και Βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ & ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ιωσηφίνα Σαριδάκη, Δικηγόρος, MSc Ποινικού Δικαίου & Εγκληματολογίας

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ & ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ιωσηφίνα Σαριδάκη, Δικηγόρος, MSc Ποινικού Δικαίου & Εγκληματολογίας LIFE NATURA THEMIS Δικαίωμα και Ευθύνη για το Περιβάλλον Μελιδόνι, 12.11.2018 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ & ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ιωσηφίνα Σαριδάκη, Δικηγόρος, MSc Ποινικού Δικαίου & Εγκληματολογίας ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ & ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ιωσηφίνα Σαριδάκη, Δικηγόρος, MSc Ποινικού Δικαίου & Εγκληματολογίας

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ & ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ιωσηφίνα Σαριδάκη, Δικηγόρος, MSc Ποινικού Δικαίου & Εγκληματολογίας LIFE NATURA THEMIS Δικαίωμα και Ευθύνη για το Περιβάλλον Κρύα Βρύση Αγ. Βασιλείου, 16.12.2018 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ & ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ιωσηφίνα Σαριδάκη, Δικηγόρος, MSc Ποινικού Δικαίου & Εγκληματολογίας

Διαβάστε περισσότερα

«Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός»

«Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός» «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για Επαγγελματίες Τουρισμού «Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός» Ομαλός

Διαβάστε περισσότερα

Φύση και Βιοποικιλότητα

Φύση και Βιοποικιλότητα Φύση και Βιοποικιλότητα Δρ. Μαρία Ζωμενή Εμπειρογνώμονας σε θέματα Φύσης και Βιοποικιλότητας mzomeni@environment.moa.gov.cy Info Day 28 Μαρτίου, 2018 Λευκωσία Πανευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Δέσποινα Θεοδωροπούλου Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος theodoropouloud@prv.ypeka.gr Εκπαιδευτικά Σεμινάρια «Περιβαλλοντικό Έγκλημα & Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Προς μια εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος Ευάγγελος Κυρίτσης Περιβαλλοντολόγος

Προς μια εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος Ευάγγελος Κυρίτσης Περιβαλλοντολόγος Προς μια εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος Ευάγγελος Κυρίτσης Περιβαλλοντολόγος Υπό τον όρο «περιβαλλοντικό έγκλημα» νοούνται ορισμένες ρητά προβλεπόμενες στο νόμο πράξεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ. Η γνώμη σας είναι σημαντική!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ. Η γνώμη σας είναι σημαντική! ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ Η γνώμη σας εί σημαντική! Το ερωτηματολόγιο εί ανώνυμο και εμπιστευτικό. Οι απαντήσεις σας θα αναλυθούν από τους ειδικούς συνεργάτες των εταίρων του έργου Life Natura

Διαβάστε περισσότερα

«Η Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Πολιτική»

«Η Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Πολιτική» LIFE14 GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000» Ανοικτή Εκδήλωση Ενημέρωσης με θέμα: «Προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» Αξός Μυλοποτάμου, 29 Μαΐου 2016 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000» Δρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ Φυσικός

Διαβάστε περισσότερα

Φύση και Βιοποικιλότητα

Φύση και Βιοποικιλότητα Φύση και Βιοποικιλότητα Δρ. Μαρία Ζωμενή Εμπειρογνώμονας σε θέματα Φύσης και Βιοποικιλότητας mzomeni@environment.moa.gov.cy Info Day ΟΠΟΚ, 15 Ιουνίου 2018, Χοιροκοιτία 2018-2020 Αύξηση χρηματοδότησης.

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους: Προώθηση φυσικών αξιών και οικοσυστημικών υπηρεσιών «ilife-troodos»

Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους: Προώθηση φυσικών αξιών και οικοσυστημικών υπηρεσιών «ilife-troodos» Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους: Προώθηση φυσικών αξιών και οικοσυστημικών υπηρεσιών «ilife-troodos» ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΟΥ: Κύπρος (ΕΔΠΤ) ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Συνολικό ποσό: 1,313,826 Αιτούμενο ύψος χρηματοδότησης

Διαβάστε περισσότερα

«Η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προστασία της Caretta- Caretta»

«Η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προστασία της Caretta- Caretta» Περιβαλλοντική Νομοθεσία και Κοινωνία: Ευαισθητοποίηση για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη Έργο:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ Ποιοι είμαστε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σωματειακής μορφής Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων ιδρύθηκε το 1884, πρώτος Δικηγορικός Σύλλογος της Κρήτης και από τους πρώτους

Διαβάστε περισσότερα

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid= d-d be6f- 7e7a2c858b73&surveylanguage=EL&serverEnv=

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid= d-d be6f- 7e7a2c858b73&surveylanguage=EL&serverEnv= Δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο του ελέγχου καταλληλότητας της νομοθεσίας της ΕΕ για τη φύση (οδηγίες για τα πτηνά και τους οικοτόπους) https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid=3396364d-d304-4358-be6f-

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ Ελληνική ΕΠΕΙΓΟΝ-ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή. Ευκαιρίες Χρηματοδότησης

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή. Ευκαιρίες Χρηματοδότησης Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE 2014-2020 για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή Ευκαιρίες Χρηματοδότησης Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Ελληνική Task Force για το Πρόγραμμα LIFE

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Καλλία. Οδηγίες «Natura»: Έλεγχος εφαρμογής από τα Ενωσιακά Θεσμικά Όργανα

Αγγελική Καλλία. Οδηγίες «Natura»: Έλεγχος εφαρμογής από τα Ενωσιακά Θεσμικά Όργανα Οδηγίες «Natura»: Έλεγχος εφαρμογής από τα Ενωσιακά Θεσμικά Όργανα Αγγελική Καλλία Δρ. Νομικής, Δικηγόρος Εμπειρογνώμων Ενωσιακού Δικαίου Περιβάλλοντος 1 LIFE NATURA THEMIS: Ηράκλειο, 30.11.2017 2 Δομή

Διαβάστε περισσότερα

LIFE Natura2000Value Crete

LIFE Natura2000Value Crete Έρευνα καταγραφής πεποιθήσεων, στάσεων και συμπεριφορών ως προς το Δίκτυο NATURA 2000 της Κρήτης, τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων και την ανάπτυξη πράσινης οικονομίας. «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΡΓΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΡΓΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΡΓΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΟΥ Διοργάνωση δύο εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Κρήτη (Χανιά & Ηράκλειο), στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE NATURA THEMIS «Προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

Φύση και Βιοποικιλότητα

Φύση και Βιοποικιλότητα Φύση και Βιοποικιλότητα Δρ. Μαρία Ζωμενή Εμπειρογνώμονας σε θέματα Φύσης και Βιοποικιλότητας mzomeni@environment.moa.gov.cy Short Info Day ΔΚΠΕ, 27 Σεπτεμβρίου 2018, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Λευκωσία Φύση

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους

Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους WWF Ελλάς / Α. Βonetti Ιόλη Χριστοπούλου, WWF Eλλάς Σεπτέμβριος 2017 H παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους

Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους Ιόλη Χριστοπούλου, WWF Eλλάς Σεπτέμβριος 2017 H παρουσίαση Συμπεράσματα αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Ι. Πολίτης Γ.Γ. του δ.σ. της Ε.Ε.Π.Φ. Δικηγόρος, Μ.Δ.Ε.

Γιώργος Ι. Πολίτης Γ.Γ. του δ.σ. της Ε.Ε.Π.Φ. Δικηγόρος, Μ.Δ.Ε. LIFE14/GIE/GR/000026 LIFE Natura Themis Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις» «Η Εκστρατεία των Περιβαλλοντικών Μ.Κ.Ο. κατά της Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων»

Διαβάστε περισσότερα

Άννα Καγιαμπάκη Περιβαλλοντολόγος MSc, PhD Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού

Άννα Καγιαμπάκη Περιβαλλοντολόγος MSc, PhD Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Άννα Καγιαμπάκη Περιβαλλοντολόγος MSc, PhD Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Διαχείριση των περιοχών NATURA 2000: Νέες προκλήσεις, καλές πρακτικές και διαβούλευση με την κοινωνία Έχει ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη» Ημερίδα με θέμα: «Περιοχές NATURA 2000: Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη;» Ρέθυμνο, Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη»

Διαβάστε περισσότερα

Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον. Τομέας προτεραιότητας: Περριβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση Στόχοι & Θέματα έργων

Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον. Τομέας προτεραιότητας: Περριβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση Στόχοι & Θέματα έργων Υποπρόγραμμα: Περιβάλλον Τομέας προτεραιότητας: Περριβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση Στόχοι & Θέματα έργων Infday για το πρόγραμμα LIFE Θεσσαλονίκη, 5 Απριλίου 2019 Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Περιβάλλον: Το χρηματοδοτικό όργανο LIFE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Περιβάλλον: Το χρηματοδοτικό όργανο LIFE Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Περιβάλλον: Το χρηματοδοτικό όργανο LIFE 6ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον: βασικές αρχές Το 6 ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον καθορίζει ότι η περιβαλλοντική πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

2 o ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΟ ΔΕΛΣΙΟ. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο LIFE10 NAT/CY/

2 o ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΟ ΔΕΛΣΙΟ. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο LIFE10 NAT/CY/ 2 o ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΚΟ ΔΕΛΣΙΟ J U N I P E R C Y 1 www.junipercy.org.cy Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο LIFE10 NAT/CY/000717 Ιούνιος 2013 2 JUNIPERCY Το έργο με

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμοθέτηση και διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών Είμαστε σε καλό δρόμο;

Θεσμοθέτηση και διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών Είμαστε σε καλό δρόμο; Χανιά, 12 Οκτωβρίου 2018 Θεσμοθέτηση και διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών Είμαστε σε καλό δρόμο; ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΑΛΑΚΑ Στέλεχος ΜΟΔ, Μονάδα Τεχνικής Υποστήριξης για το περιβάλλον Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ. Η γνώμη σας είναι σημαντική!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ. Η γνώμη σας είναι σημαντική! ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ Η γνώμη σας εί σημαντική! Το ερωτηματολόγιο εί ανώνυμο και εμπιστευτικό. Οι απαντήσεις σας θα αναλυθούν από τους ειδικούς συνεργάτες των εταίρων του έργου

Διαβάστε περισσότερα

Για μια ζωντανή θάλασσα στις Κυκλάδες

Για μια ζωντανή θάλασσα στις Κυκλάδες Για μια ζωντανή θάλασσα στις Κυκλάδες H συμμετοχική προσέγγιση στη δημιουργία μίας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής το έργο ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE Σπύρος Κοτομάτας, WWF Ελλάς Χανιά, Οκτώβρης 2018 Ιστορικός τόπος

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής

Το πρόγραμμα LIFE Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Υποβολή αίτησης για δράση αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημιάς

ΘΕΜΑ: Υποβολή αίτησης για δράση αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημιάς WWF Ελλάς Λεμπέση 21 117 43 Αθήνα Τηλ: 210 3314893 Φαξ: 210 3247578 g.chasiotis@wwf.gr www.wwf.gr ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΔΟΜΗΣΗΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ Κηφισίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA Ελενα Στυλιανοπούλου. Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014

ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA Ελενα Στυλιανοπούλου. Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014 ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA 2000 Ελενα Στυλιανοπούλου Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014 Το Δίκτυο Natura 2000 Είναι Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την υιοθέτηση της Οδηγίας των Οικοτόπων

Διαβάστε περισσότερα

Διατήρηση της βιοποικιλότητας: Η ανάγκη προστασίας & βασικές θεσμικές προβλέψεις

Διατήρηση της βιοποικιλότητας: Η ανάγκη προστασίας & βασικές θεσμικές προβλέψεις Διατήρηση της βιοποικιλότητας: Η ανάγκη προστασίας & βασικές θεσμικές προβλέψεις Δρ. Ιόλη Χριστοπούλου, The Green Tank LIFE NATURA THEMIS, Ηράκλειο, 10.04.2019 Δομή της παρουσίασης Η απώλεια της βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Τεχνικού Ερμηνευτικού Οδηγού για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες των Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 στην Κρήτη

Παρουσίαση Τεχνικού Ερμηνευτικού Οδηγού για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες των Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 στην Κρήτη υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» Παρουσίαση Τεχνικού Ερμηνευτικού Οδηγού για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες των Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόγραμμα LIFE και ο Αγροτικός Τομέας

Το Πρόγραμμα LIFE και ο Αγροτικός Τομέας Γιώργος Πρωτόπαπας Διευθυντής Πράσινου Ταμείου Εθνικό Σημείο Επαφής LIFE/Περιβάλλον Συντονιστής Έργου GR LTF Το Πρόγραμμα LIFE και ο Αγροτικός Τομέας Αθήνα 01/06/18 Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Προς ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς

Προς ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ & ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΥΠΕΝ Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) Ταχ. Δ/νση: Μεσογείων 119 10192 Αθήνα Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

LIFE 13 NAT/CY/ Βελτίωση πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο

LIFE 13 NAT/CY/ Βελτίωση πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο LIFE 13 NAT/CY/000176 Βελτίωση πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο Φεβρουάριος 2016 1 Το έργο «Βελτίωση πεδινών δασικών βιοτόπων για τα πουλιά στην Κύπρο» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE

Το πρόγραμμα LIFE Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 ΞΑΝΘΗ 27 Μαρτίου Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE

Το πρόγραμμα LIFE Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Τεχνικού Ερμηνευτικού Οδηγού για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες των Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 στην Κρήτη.

Παρουσίαση Τεχνικού Ερμηνευτικού Οδηγού για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες των Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 στην Κρήτη. οικοσυστημάτων στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» Παρουσίαση Τεχνικού Ερμηνευτικού Οδηγού για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες των Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 στην Κρήτη. Βασίλης Σαμαριτάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙ ΙΚΗ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο του ΥΠΕΝ για τη θεσμοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών και την εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων

Το έργο του ΥΠΕΝ για τη θεσμοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών και την εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Το έργο του ΥΠΕΝ για τη θεσμοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών και την εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Αμαλία Μαρία Κουτσογιάννη Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας Οκτώβριος

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του ΒΙΟ4LIFE στις πολιτικές της Ε.Ε. και της Κύπρου. Ελενα Στυλιανοπούλου Τμήμα Περιβάλλοντος

Η συμβολή του ΒΙΟ4LIFE στις πολιτικές της Ε.Ε. και της Κύπρου. Ελενα Στυλιανοπούλου Τμήμα Περιβάλλοντος Η συμβολή του ΒΙΟ4LIFE στις πολιτικές της Ε.Ε. και της Κύπρου Ελενα Στυλιανοπούλου Τμήμα Περιβάλλοντος ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξία της βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα Ελένη Τρύφων Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας Πόσο επίκαιρο είναι το ερώτημα; Η Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Βαθμολογία για την προστασία της φύσης

Βαθμολογία για την προστασία της φύσης Βαθμολογία για την προστασία της φύσης ΕΛΛΑΔΑ Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981. Το δίκτυο Natura 2000 αποτελείτο μέχρι πρόσφατα από 419 περιοχές, που κάλυπταν 42.946 χλμ 2, και συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα, δράσεις του ΠΑΑ με προτεραιότητα στις Προστατευόμενες Περιοχές

Μέτρα, δράσεις του ΠΑΑ με προτεραιότητα στις Προστατευόμενες Περιοχές Μέτρα, δράσεις του ΠΑΑ 2014-2020 με προτεραιότητα στις Προστατευόμενες Περιοχές 8.3 Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων 8.4 Αποκατάσταση ζημιών

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας Τζηρίτης Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου Δασικό Πρόγραμμα-WWF Ελλάς

Ηλίας Τζηρίτης Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου Δασικό Πρόγραμμα-WWF Ελλάς «Η φωτιά δεν παίζει, μην παίζει με το μέλλον του τόπου σου» Εκστρατεία πρόληψης για τις δασικές πυρκαγιές σε Αχαΐα και Κεφαλονιά Ηλίας Τζηρίτης Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου Δασικό Πρόγραμμα-WWF Ελλάς Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

«Η (μη) συμμόρφωση της Ελλάδας και των πολιτών της με τις επιταγές του Δικτύου NATURA 2000»

«Η (μη) συμμόρφωση της Ελλάδας και των πολιτών της με τις επιταγές του Δικτύου NATURA 2000» «Η (μη) συμμόρφωση της Ελλάδας και των πολιτών της με τις επιταγές του Δικτύου NATURA 2000» 22 Μαϊου 2017, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά 24 Μαϊου 2017, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο Διάγραμμα παρουσίασης Πριν

Διαβάστε περισσότερα

04 Νοεμβρίου ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΝΑΣ "

04 Νοεμβρίου ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΝΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρητήριο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας. & Entrepreneurship of Crete (ΟΒΙΝΝΕ)

Παρατηρητήριο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας. & Entrepreneurship of Crete (ΟΒΙΝΝΕ) Παρατηρητήριο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας OBservatory of INNovation & Entrepreneurship of Crete (ΟΒΙΝΝΕ) Παρατηρητήριο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΟΒΙΝΝΕ) Συμμετέχοντες φορείς: Περιφέρεια

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΑΠΕΖ 29 & 30 Νοεμβρίου 2016

«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΑΠΕΖ 29 & 30 Νοεμβρίου 2016 «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΑΠΕΖ 29 & 30 Νοεμβρίου 2016 : Δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος Το είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελλάδα και στην Κρήτη»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελλάδα και στην Κρήτη» Ημερίδα με θέμα: «Περιοχές NATURA 2000: Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη;» Μοίρες, Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελλάδα και στην

Διαβάστε περισσότερα

«Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών»

«Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών» Κοινωνική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» «Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

«Το Έργο SURF Nature: Εισαγωγή και παρουσίαση των δράσεων του έργου»

«Το Έργο SURF Nature: Εισαγωγή και παρουσίαση των δράσεων του έργου» Training Session Ευκαιρίες χρηµατοδότησης για έργα σχετικά µε την προστασία του περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012 «Το Έργο

Διαβάστε περισσότερα

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 Διάρκεια: 01/01/10-30/06/13 Συνεργαζόμενοι φορείς: Τμήμα Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιο Frederick

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ LIFE Natura2000 Value Crete

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ LIFE Natura2000 Value Crete Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη 4 η Συνάντηση Ομάδας Κοινωνικών Εταίρων Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ & ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΥΠΕΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ & ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΥΠΕΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ & ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΥΠΕΝ Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) Ταχ. Δ/νση: Μεσογείων 119 101 92 Αθήνα Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000 Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Το Δίκτυο Natura 2000 Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την

Διαβάστε περισσότερα

LIFE+ Βιοποικιλότητα. Τεύχος Νο 6 # Ιούνιος 2013

LIFE+ Βιοποικιλότητα. Τεύχος Νο 6 # Ιούνιος 2013 LIFE+ Βιοποικιλότητα Τεύχος Νο 6 # Ιούνιος 2013 2 Τα Εθνικά Πάρκα Αυστρίας και το Εθνικό Πάρκο Hohe Tauern διοργάνωσαν με επιτυχία στο Mittersill (Αυστρία), την περίοδο 10-12 Ιουνίου 2013, το «5 ο Συμπόσιο

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE

Το πρόγραμμα LIFE Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 ΠΑΤΡΑ 13 Ιουνίου Δημήτρης Χωματίδης Εμπειρογνώμονας Περιβάλλοντος και Αποδοτικότητας Πόρων Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για το περιβάλλον και την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 2 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ. Πέμπτη 11 Απρίλιου 2019

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 2 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ. Πέμπτη 11 Απρίλιου 2019 ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 2 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Πέμπτη

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Συνέδριο. «Περιβαλλοντική Ευθύνη, Πρόληψη και Αποκατάσταση: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για την Προστασία της Βιοποικιλότητας στην Ελλάδα»

Εθνικό Συνέδριο. «Περιβαλλοντική Ευθύνη, Πρόληψη και Αποκατάσταση: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για την Προστασία της Βιοποικιλότητας στην Ελλάδα» Εθνικό Συνέδριο «Περιβαλλοντική Ευθύνη, Πρόληψη και Αποκατάσταση: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για την Προστασία της Βιοποικιλότητας στην Ελλάδα» 2 η Ανακοίνωση Πρόγραμμα Συνεδρίου Γενικές πληροφορίες Αξιότιμες

Διαβάστε περισσότερα

«Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις»

«Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις» Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της» ] Πρακτικά Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου

Διαβάστε περισσότερα

«Οι συνέπειες από την εφαρμογή της νομοθεσίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη στην Ελληνική Βιομηχανία»

«Οι συνέπειες από την εφαρμογή της νομοθεσίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη στην Ελληνική Βιομηχανία» «Οι συνέπειες από την εφαρμογή της νομοθεσίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη στην Ελληνική Βιομηχανία» Γιώργος Δ. Κωνσταντινόπουλος Δικηγόρος παρ Αρείω Πάγω Ειδικός Εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτόμα Ψηφιακά Εργαλεία Διακυβέρνησης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων σε Περιφερειακό Επίπεδο

Καινοτόμα Ψηφιακά Εργαλεία Διακυβέρνησης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων σε Περιφερειακό Επίπεδο ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Διακυβέρνηση και καινοτομία: μοχλός αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων» Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 Καινοτόμα Ψηφιακά Εργαλεία Διακυβέρνησης και Διαχείρισης Φυσικών

Διαβάστε περισσότερα