ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΕΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΕΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ"

Transcript

1 ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΕΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ Γενικά Το φυσικό αέριο και τα αέρια καύσιμα, που παράγονται από άνθρακα ή πετρέλαιο, χρησιμοποιούνται πάνω από έναν αιώνα για φωτισμό και θέρμανση. Το 1880 είχαν χρησιμοποιηθεί περίπου 5,5*10 9 m 3 καυσίμου αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί 300 φορές παραπάνω αέρια καύσιμα. Το φυσικό αέριο είχε ανακαλυφτεί αρκετά πριν το πετρέλαιο, όμως στην αρχή γενικά δεν χρησιμοποιούνταν γιατί, σε αντίθεση με το πετρέλαιο, δεν ήταν εύκολη η αποθήκευση και η μεταφορά του. Εντοπίζεται μαζί με το πετρέλαιο ή σε ανεξάρτητες πηγές αερίου και η σύστασή του είναι κυρίως οι ελαφροί υδρογονάνθρακες, μεθάνιο και αιθάνιο. Μεταφέρεται υπό πίεση με υπόγειους αγωγούς και με ειδικά κατασκευασμένα πλοία, υγροποιημένο σε ατμοσφαιρική πίεση και θερμοκρασία -160 C. Εξ αιτίας των φυσικών του ιδιοτήτων, των εξαιρετικών χαρακτηριστικών καύσης, της εύκολης μεταφοράς και της χαμηλότερης από το πετρέλαιο τιμής του, χρησιμοποιείται πλατιά για οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς σκοπούς. Μεγάλες ποσότητες από ελαφρούς υγρούς υδρογονάνθρακες σε συνδυασμό με την παραγωγή φυσικού αερίου αποτέλεσαν την βάση για την πρωτοφανή ανάπτυξη και εξάπλωση της πετροχημικής βιομηχανίας, τα τελευταία χρόνια. Προέλευση και Αποθέματα Το φυσικό αέριο βρίσκεται σε κοιτάσματα παρόμοια με εκείνα του πετρελαίου. Ειδικότερα υπάρχουν κοιτάσματα από τα οποία λαμβάνεται μόνο φυσικό αέριο, κοιτάσματα στα οποία υπάρχει φυσικό αέριο μαζί με ελαφρούς υγρούς υδρογονάνθρακες και τέλος κοιτάσματα στα οποία το αέριο βρίσκεται υπό πίεση διαλυμένο μέσα σε υγρούς υδρογονάνθρακες του πετρελαίου. Στην τελευταία περίπτωση, αν η ποσότητα του φυσικού αερίου είναι αρκετά μεγάλη, καταλαμβάνει το πάνω τμήμα του κοιτάσματος του πετρελαίου. Εκμεταλλεύσιμα είναι κυρίως τα κοιτάσματα της πρώτης περίπτωσης. Στη δεύτερη περίπτωση πολλές φορές το αέριο επανεγχύεται στο κοίτασμα για την διατήρηση υψηλής πίεση σε αυτό και αύξηση της παραγωγής υγρών υδρογονανθράκων. Στην τρίτη περίπτωση η πίεση του φυσικού αερίου χρησιμοποιείται για την άντληση πετρελαίου και μόνο όταν καταστεί ασύμφορη η εξόρυξη του πετρελαίου, γίνεται παραγωγή αερίου από το κοίτασμα. Επίσης αέριο καύσιμο παίρνουμε και από το πετρέλαιο μέσα στο οποίο βρίσκεται διαλυμένο. Αποθέματα φυσικού αερίου υπάρχουν σε πάνω από 60 χώρες του κόσμου. Τα μεγαλύτερα αποθέματα βρίσκονται στη Ρωσία, στις ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική. Στη Ρωσία ΑΕΡ-1.

2 και τις άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ βρίσκονται περισσότερα από το 1/3 των βεβαιωμένων παγκοσμίως αποθεμάτων, στην Μέση Ανατολή περίπου το 1/4 και στις ΗΠΑ περίπου το 1/10 (βλ πίνακα ΑΕΡ-1). Τα βεβαιωμένα αποθέματα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά οι ποσότητες που καίγονται επί τόπου στις πετρελαιοπηγές, υπολογιζόταν ότι με δεδομένα παραγωγής και κατανάλωσης του 1975 θα εξαντλούνταν σε περίπου 50 χρόνια και τα πιθανά σε 200 χρόνια. Παρόλα αυτά, καθώς οι γνώσεις μας για τα βεβαιωμένα αποθέματα συνεχώς αυξάνουν, από το 1980 έως σήμερα τα βέβαια αποθέματα έχουν υπολογισθεί ότι είναι τουλάχιστον 2,5 φορές περισσότερα από τις τότε εκτιμήσεις (βλ. εικόνα ΑΕΡ-1). Πίνακας ΑΕΡ-1: Παγκόσμια Αποθέματα φυσικού αερίου Θέση Χώρα Αποθέματα m Έτος εκτίμησης 1 Ρωσία Ιράν Κατάρ Σαουδική Αραβία ΗΑΕ ΗΠΑ Νιγηρία Αλγερία Βενεζουέλα ΕΕ Ιράκ Τουρκμενιστάν Ινδονησία Κίνα Νορβηγία Μαλαισία Proved Reserves of Natural Gas (Trillion Cubic Feet) Εικόνα ΑΕΡ-1: Διαχρονική εξέλιξη παγκοσμίων βεβαιωμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου ΑΕΡ-2.

3 Σε ενεργειακό περιεχόμενο η συνολική ποσότητα παγκοσμίως βεβαιωμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου αντιστοιχεί περίπου στα 2/3 των αντίστοιχων αποθεμάτων του αργού πετρελαίου ενώ των πιθανών είναι ίση περίπου με τις αντίστοιχες του αργού. Το φυσικό αέριο τροφοδοτεί περίπου το 25% των παγκοσμίων ενεργειακών αναγκών (εικόνα ΑΕΡ-2) και οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση είναι η ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα (εικόνα ΑΕΡ-3). Εικόνα ΑΕΡ-2:Παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας ανά πηγή.. Εικόνα ΑΕΡ-3: Οι σημαντικότερες χώρες καταναλωτές φυσικού αερίου. ΑΕΡ-3.

4 Σύσταση και ιδιότητες Το φυσικό αέριο χωρίζεται γενικά σε δύο κατηγορίες με βάση τη χημική του σύσταση: στο υγρό και το ξηρό φυσικό αέριο. Το υγρό περιέχει πτητικούς υδρογονάνθρακες, ενώ το ξηρό όχι. Οι πτητικοί υδρογονάνθρακες μπορούν να αποχωριστούν από το υγρό φυσικό αέριο και να πάρουμε έτσι ξηρό. Οι πτητικοί υδρογονάνθρακες αποχωριζόμενοι από το υγρό φυσικό αέριο χαρακτηρίζονται σαν Υγρά Φυσικού Αερίου (Natural Gas Liquids, NGL), ενώ ως Υγραέριο (Liquefied Petroleum Gas, LPG) αναφέρεται το μίγμα προπανίου και βουτανίων, που λαμβάνονται κατά την κλασματική απόσταξη του αργού πετρελαίου. Από τα πεντάνια και τους βαρύτερους υδρογονάνθρακες παίρνουμε την λεγόμενη φυσική βενζίνη. Στον πίνακα ΑΕΡ-2 δίνονται οι φυσικές ιδιότητες των κυριότερων συστατικών του φυσικού αερίου, ενώ η τυπική σύσταση καθώς και η θερμογόνος δύναμή του φαίνεται στον πίνακα ΑΕΡ-3. Πίνακας ΑΕΡ-2: Κυριότερα συστατικά του Φυσικού Αερίου Συστατικό Χημικός Τύπος Σημείο Ζέσεως oc (760 mm Hg) Φυσική Κατάσταση Μεθάνιο CH 4-161,5 Αιθάνιο C 2 H 6-88,5 Προπάνιο C 3 H 8-42,2 Αέρια Ίσο-βουτάνιο C 4 H 10-12,1 Κ-βουτάνιο C 4 H 10-0,5 Ίσο-πεντάνιο C 5 H 12 27,9 Κ-πεντάνιο C 5 H 12 36,1 Κ-εξάνιο C 6 H 14 69,0 Υγρά Κ-επτάνιο C 7 H 16 98,4 Κ-οκτάνιο C 8 H ,6 Πίνακας ΑΕΡ-3 : Τυπική σύσταση του Φυσικού Αερίου Aέριο Χημικός τύπος Σύσταση Μεθάνιο CH % Αιθάνιο C 2 H 6 Προπάνιο C 3 H % Βουτάνιο C 4 H 10 Διοξείδιο του άνθρακα CO 2 0-8% Οξυγόνο O % Άζωτο N 2 0-5% Υδρόθειο H 2 S 0-5% Άλλα αέρια A, He, Ne, Xe 0-1% Ανώτερη θερμογόνος δύναμη [MJ/kg] 42,5 Κατώτερη θερμογόνος δύναμη [MJ/kg] 38,1 ΑΕΡ-4.

5 Στον πίνακα ΑΕΡ-5 δίνεται η σύσταση του φυσικού αερίου προέλευσης Ρωσίας και Αλγερίας. Πίνακας ΑΕΡ-5: Σύσταση και ιδιότητες Ρωσικού και Αλγερινού Φυσικού Αερίου Σύσταση-Ιδιότητες Ρωσικό ΦΑ Αλγερινό ΦΑ Περιεκτικότητα ( % κ.ο. ) σε: Μεθάνιο Αιθάνιο Προπάνιο Βουτάνιο Πεντάνιο και βαρύτερα Άζωτο Διοξείδιο του άνθρακα Θειούχες ενώσεις: Υδρόθειο Μερκαπτάνες Σύνολο θείου Πυκνότητα Μέση Α.Θ.Δ. Μέση Κ.Θ.Δ. Min 85% Max 7% Max 3% Max 2% Max 1% Max 5% Max 3% Max 5 mg/m 3 Max 15 mg/m 3 Max 60 mg/m 3 0,685 kg/m kcal/nm kcal/nm 3 85,6-96,6% 3,2-8,5% 0-3,0% 0-1,2% 0-0,7% 0,2-1,4% max 0,5ppm max 2,3 mg/m 3 max 30 mg/m 3 0,74-0,82 kcal/nm kcal/nm kcal/nm 3 Το φυσικό αέριο είναι μια μορφή ενέργειας καθαρή στην καύση, με μεγάλη θερμαντική απόδοση, εύκολα ελεγχόμενη στη φλόγα της και πολύ ανταγωνιστική από άποψη τιμής και αποθεμάτων. Σε σύγκριση με τις άλλες μορφές ενέργειας έχει υψηλότερο βαθμό απόδοσης και έτσι έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας από την χρήση του.η οικιακή χρήση του φυσικού αερίου, σε αντικατάσταση των άλλων μορφών ενέργειας, μπορεί να επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Αλλά και στη βιομηχανία το φυσικό αέριο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Επίσης στη χημική βιομηχανία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν πρώτη ύλη με πολύ καλά αποτελέσματα. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι η σχέση κόστους παραγωγής αμμωνίας με φυσικό αέριο είναι 1, με νάφθα 1,29, με μαζούτ 1,21 και με λιγνίτη 1,21. Στον πίνακα ΑΕΡ-4 δίνονται τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου ως καύσιμου. Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για: α) Οικιακές χρήσεις (μαγείρεμα, θέρμανση χώρων, ζεστό νερό) β) Εμπορικές χρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κτλ) γ) Βιομηχανικές χρήσεις (θερμάνσεις, ατμός, πρώτη ύλη) δ) Ηλεκτροπαραγωγή (Η.Σ. αεριοστροβιλικοί ή συνδυασμένου κύκλου) Από περιβαλλοντικής άποψης το φυσικό αέριο είναι λιγότερο ρυπογόνο από τους άλλους υδρογονάνθρακες/πετρελαιοειδή. Η χρήση του συμβάλει σημαντικά στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος κυρίως στις μεγαλουπόλεις, αν χρησιμοποιείται στις κεντρικές θερμάνσεις ή/και τις μεταφορές. Οι μεγάλες τεχνολογικές δυσκολίες, το υψηλό κόστος παραγωγής και μεταφοράς και η μικρή δυνατότητα αποθήκευσης, αποτελούν τα σημαντικότερα μειονεκτήματα για την εξάπλωση του φυσικού αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο. Η εγκατάσταση του δικτύου μεταφοράς και διανομής γίνεται δαπανηρότερη σε χώρες, όπου δεν υπάρχει υποδομή δικτύου, ή αν αυτό βρίσκεται υπό ανάπτυξη, όπως στην Ελλάδα. ΑΕΡ-5.

6 Πίνακας ΑΕΡ-4: Θερμοτεχνικά χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου 1. Η σταθερή ποιότητα καυσίμου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. 2. Η σταθερή θερμοκρασία καύσης και η σταθερή ποιότητα της φλόγας. 3. Η μη ύπαρξη τέφρας. 4. Η μικρή περιεκτικότητα σε θείο. 5. Η άκαπνη καύση και η εξ αυτής ελάχιστη ρύπανση των εστιών και εν γένει των συσκευών καύσεως. 6. Η δυνατότητα καύσης με πολύ μικρή περίσσεια αέρα (μέχρι και 1,05) 7. Ο υψηλός βαθμός απόδοσης της καύσης. 8. Η εύκολη προσαρμογή της φλόγας για δεδομένες μορφολογίες των εστιών. 9. Η εύκολη ρύθμιση και ο έλεγχος της αναπτύξεως της θερμότητας. 10. Η δυνατότητα μεγάλης προθέρμανσης του αέρα και η μέσω αυτής αύξηση της οικονομικότητας της λειτουργίας τους. 11. Η εύκολη επιτήρηση και εξυπηρέτηση των εστιών. 12. Η δυνατότητα διαμορφώσεως εστιών για οποιοδήποτε μέγεθος ( από εστία μαγειρείου έως εστία του μεγαλύτερου ατμοπαραγωγού ). 13. Η έλλειψη ανάγκης αποθήκευσης και προετοιμασίας του καυσίμου στον καταναλωτή και το συνεπαγόμενο κόστος. Παραγωγή Φυσικό αέριο για πρώτη φορά αναφέρεται ότι βρέθηκε και χρησιμοποιήθηκε στην Ιαπωνία το 615 π.χ. Επίσης υπάρχουν αναφορές από παλιά για χρήση του φυσικού αερίου στην Γένοβα της Ιταλίας και στο Μπακού της Ρωσίας. Στην Αμερική χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το 1821 στη Φρεντόνια της Ν. Υόρκης. Το 1859 με την ανακάλυψη πετρελαίου στην Πενσυλβάνια παράγονται μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει αγορά για χρησιμοποίησή του. Το 1869, γίνεται η πρώτη βιομηχανική του χρήση από μια εταιρεία πετρελαίων και ακολουθούν στα τέλη του 19ου αιώνα βιομηχανίες χαλυβουργίας και κεραμικών. Η ανάπτυξη και διάδοση του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, περιορίστηκε λόγω της ανυπαρξίας κατάλληλης τεχνολογίας για τις μεθόδους και τα υλικά της μεταφοράς και μέτρησης του νέου αυτού καυσίμου, όπως επίσης και από την ανυπαρξία ικανοποιητικών μεθόδων για την εκτίμηση των αποθεμάτων και την εκμεταλλεύσιμη διάρκεια ζωής των πηγών του. Έτσι παρατηρήθηκε το φαινόμενο το αέριο, που παραγόταν μαζί με το πετρέλαιο, να καίγεται. Με την πρόοδο της τεχνολογίας και την δημιουργία δικτύων αγωγών άρχισε να γίνεται εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Όμως ακόμα και σήμερα μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου καίγονται επιτόπου κατά την άντληση του αργού, γιατί δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την αξιοποίησή του. Η ανάπτυξη της χρήσης του φυσικού αέριου απαιτεί δέσμευση κεφαλαίων για επενδύσεις. Με την αύξηση της τιμής του αργού ξεκινά μια εντατική ανάπτυξη αφενός των σταθμών υγροποίησης και των κρυογενικών πλοίων και αφετέρου των αγωγών μεταφοράς. Το ενδιαφέρον βρίσκεται κύρια στους αγωγούς που δημιουργούν τη βάση για οικονομικότερη και σταθερότερη μεταφορά των αποθεμάτων στην κατανάλωση και επομένως και τα δεδομένα για γρήγορη επέκταση της παραγωγής και κατανάλωσής τους. Η οικονομική συνεργασία στις επενδύσεις αυτές επεκτείνεται πολλές φορές ανάμεσα στις καταναλώτριες και παραγωγούς χώρες όπως π.χ. μεταξύ χωρών της πρώην ΕΣΣΔ και χωρών της Δυτ. Ευρώπης μέσω αγωγών, ή Αλγερίας και Λιβύης και χωρών της Δυτ. Ευρώπης μέσω εγκαταστάσεων υγροποίησης αεριοποίησης. Το κύριο τμήμα του τεχνικού κόστους του φυσικού αέριου το αποτελούν οι επενδύσεις. Η απαιτούμενη επένδυση, για τη μεταφορά του φυσικού αέριου με αγωγούς, έχει ύψος τριπλάσιο από εκείνη που απαιτείται για την αντίστοιχη μεταφορά αργού πετρελαίου με το ίδιο ενεργειακό ΑΕΡ-6.

7 περιεχόμενο. Η διαφορά στο ύψος των επενδύσεων, μεταξύ φυσικού αερίου και αργού, είναι ακόμη πιο σημαντική στη θαλάσσια μεταφορά. Έτσι πριν αποφασιστεί η ανάπτυξη του κοιτάσματος είναι συχνά απαραίτητο να υπάρξει μια εξασφαλισμένη αγορά για 10 ή 20 χρόνια, ιδίως αν το αέριο προορίζεται για εξαγωγή. Απαιτείται δηλ. η υπογραφή μακροχρόνιου συμβολαίου για να αποφασιστεί στη συνέχεια η ανάπτυξη του κοιτάσματος. Μεταφορά και Αποθήκευση Η μεταφορά του φυσικού αερίου σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται συνήθως με δύο τρόπους. Με υπόγειους/υποθαλάσσιους αγωγούς σε αέρια κατάσταση (εικόνες ΑΕΡ-4 και ΑΕΡ-5) ή υγροποιημένο με ειδικά (κρυογενικά) δεξαμενόπλοια (εικόνες ΑΕΡ-6 και ΑΕΡ-7). Αυτός ο τρόπος μεταφοράς απαιτεί πολυδάπανες μονάδες υγροποίησης-αεριοποίησης του φυσικού αερίου. Εικόνα ΑΕΡ-4: Κατασκευή αγωγού υπόγειας μεταφοράς φυσικού αερίου. Εικόνα ΑΕΡ-5: Μέθοδοι πόντισης αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου σε μεγάλα βάθη, (α) μέθοδος S και (β) μέθοδος J. ΑΕΡ-7.

8 Εικόνα ΑΕΡ-6:Αλυσίδα υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG). Εικόνα ΑΕΡ-7: Δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG). Οι αγωγοί έχουν συνήθως διάμετρο από 0,3 έως 1,5m. Είναι κατασκευασμένοι από χάλυβα υψηλής αντοχής με πάχος από 10mm ως 25mm. Αποτελούνται από τμήματα αγωγών μήκους 12m ως μέγιστο 25m. Αυτά τα κομμάτια συνήθως μεταφέρονται στο μέρος της τοποθέτησής τους με φορτηγά οχήματα ή σε μέρη όπου είναι αδύνατη η προσπέλαση των φορτηγών με ελικόπτερα. Το βάρος των αγωγών είναι αρκετά εντυπωσιακό. Για παράδειγμα ένας αγωγός πάχους 12mm και διαμέτρου 750mm ζυγίζει περισσότερο από 250 τόνους ανά km. Για την τοποθέτηση των αγωγών ανοίγονται τάφροι πλάτους 0,5m ως 1,5m ή και παραπάνω. Οι αγωγοί αφού τυλιχτούν με καλύμματα κατά της σκουριάς τοποθετούνται στις τάφρους και σκεπάζονται με χώμα σε βάθος 1m και παραπάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Έτσι το έδαφος πάνω από τους αγωγούς μπορεί να εκμεταλλευτεί γεωργικά. Τα τμήματα των αγωγών συγκολλούνται μεταξύ τους και αποτελούν έτσι ένα συνεχή αγωγό. Η συγκόλληση των τμημάτων είναι αρκετά δύσκολη και απαιτείται προηγμένη τεχνολογία. Η πίεση μέσα στους αγωγούς μεταφοράς του φυσικού αερίου σε μεγάλες αποστάσεις κυμαίνεται από 35 ως 100 bar. Κατά μήκος του αγωγού υπάρχουν σταθμοί συμπίεσης του φυσικού αερίου που εξασφαλίζουν την απαιτούμενη πίεση. Αυτοί οι σταθμοί βρίσκονται σε απόσταση 80 ως 160 km μεταξύ τους κατά μήκος του αγωγού μεταφοράς. Στην έξοδο του συμπιεστή το αέριο έχει πίεση συνήθως 70 bar και στο τέλος του τμήματος του αγωγού, δηλαδή στη είσοδο του επόμενου συμπιεστή γύρω στα 30 bar. Η πίεση στους αγωγούς διανομής του φυσικού αερίου στους καταναλωτές είναι συνήθως μικρότερη γύρω στα 25 bar στην έξοδο του συμπιεστή. ΑΕΡ-8.

9 Κατά μήκος του αγωγού υπάρχουν επίσης βαλβίδες και ρυθμιστές πίεσης, που μπορούν να ανοίξουν, να κλείσουν την παροχή σε περίπτωση βλάβης, να ρυθμίσουν την πίεση, κτλ. Η αποθήκευση του φυσικού αερίου γίνεται σε υπόγειες φυσικές κοιλότητες. Εκεί το αέριο μεταφέρεται από τις πηγές του συνήθως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού όταν η κατανάλωση του είναι μικρότερη και αποθηκεύεται ώστε να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια του χειμώνα. Επίσης το φυσικό αέριο αποθηκεύεται σε ειδικές δεξαμενές, υγροποιημένο, αλλά επειδή η υγροποίηση του φυσικού αερίου είναι πολυδάπανη, η μέθοδος αυτή είναι περιορισμένη. Κατανάλωση Η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε φυσικό αέριο σε μεγάλο βαθμό ήταν οι ΗΠΑ, γύρω στο Η κατανάλωση στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατακόρυφα μέχρι το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Την περίοδο 1945 με 1950, ο ρυθμός αύξησης κατανάλωσης φυσικού αερίου ήταν 14% ενώ ανάμεσα στο 1962 με το 1972 έπεσε στο 5%. Από το 1973 ως το 1975 κατά την πετρελαϊκή/οικονομική κρίση έχουμε μια μικρή πτώση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και μετά το 1975 σταθεροποίησή της. Στην Ευρώπη το φυσικό αέριο άρχισε να χρησιμοποιείται πλατιά από το 1950 και μετά, πρώτα στην Ολλανδία, μετά στη Γαλλία και Ιταλία, για να ακολουθήσουν την δεκαετία του 1970 η Αυστρία και η Γερμανία. Στην εικόνα ΑΕΡ-8 φαίνεται το δίκτυο των σημαντικότερων υπαρχόντων αγωγών ΦΑ στην Ευρώπη. Εικόνα ΑΕΡ-8: Δίκτυο κύριων αγωγών Φυσικού Αερίου. Η Ελλάδα αν εξαιρέσουμε το ελάχιστο Φωταέριο/Αέριο Πόλης της Αθήνας, δεν χρησιμοποιούσε αέρια καύσιμα για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών μέχρι το Οι χώρες από τις οποίες η Ελλάδα ξεκίνησε να προμηθεύεται φυσικό αέριο είναι η Ρωσία δια μέσου αγωγού και η Αλγερία, σε υγροποιημένη μορφή. Φυσικό αέριο υπάρχει και στα κοιτάσματα της Θάσου, που το απορροφούσε για παραγωγή Αμμωνίας η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης, ενώ μικρό μέρος του χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις άντλησης Στην εικόνα ΑΕΡ-9 φαίνεται το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. ΑΕΡ-9.

10 Εικόνα ΑΕΡ-9: Χάρτης ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου. Τα τελευταία χρόνια στον διεθνή χώρο παρατηρούμε: 1. Ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή του φυσικού αερίου στη κάλυψη ενεργειακών αναγκών. 2. Αυξανόμενη συνεχώς παραγωγή φυσικού αερίου. 3. Ανάπτυξη της τεχνολογίας στο τομέα της μεταφοράς και διανομής του φυσικού αερίου, είτε μέσω αγωγών είτε με πλοία. 4. Ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς και διανομής σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι Η.Π.Α. κυρίως και η Ευρώπη διαθέτουν πολύ πυκνά δίκτυα αγωγών. 5. Διακρατικές συμφωνίες και διεθνείς συμβάσεις για εκμετάλλευση και προμήθεια φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα των τελευταίων, από το 1980 έως σήμερα η παγκόσμια παραγωγή/κατανάλωση του ΦΑ υπερδιπλασιάστηκε (βλ. εικόνα ΑΕΡ-10). Παράλληλα κατασκευάστηκαν περισσότεροι αγωγοί και πολλοί νέοι σχεδιάζονται. Στην εικόνα ΑΕΠ-11 φαίνονται οι βασικοί υφιστάμενοι αγωγοί τροφοδοσίας της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, οι ρωσικής «εμπνεύσεως» νέοι αγωγοί North Stream και South Stream, που παρακάμπτουν πολλές ενδιάμεσες χώρες, όπως η Ουκρανία ή η Πολωνία, αλλά και ο αγωγός Nabucco «εμπνεύσεως» ΗΠΑ, που προτάθηκε ως εναλλακτική προς τη Ρωσία τροφοδοσία της Ευρώπης. ΑΕΡ-10.

11 Natural Gas Consumption (Billion Cubic Feet) Εικόνα ΑΕΡ-10: Διαχρονική εξέλιξη κατανάλωσης φυσικού αερίου. Εικόνα ΑΕΡ-11: Υφιστάμενοι και υπό ανάπτυξη αγωγοί φυσικού αερίου. ΑΕΡ-11.

12 Ο δι-αδριατικός αγωγός (Trans Adriatic Pipeline - TAP) φυσικού αερίου Εικόνα ΑΕΡ-9: Ο διαδριατικός αγωγός (Trans Adriatic Pipeline - TAP) Ο αγωγός T.A.P. θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 km αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά, στη Νότιο Ιταλία. Στην Ελλάδα εκτείνεται, υπογείως, σε μήκος 543 km περίπου, από την περιοχή των Κήπων, Έβρου προς τη Νέα Μεσημβρία νομού Θεσσαλονίκης και φτάνει στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή Ιεροπηγής Καστοριάς. Στην Κεντρική Μακεδονία διέρχεται από τους νομούς Σερρών, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας. Εικόνα ΑΕΡ-10: Η κατασκευή του διαδριατικού αγωγού (Trans Adriatic Pipeline - TAP) Ο αγωγός θα είναι χαλύβδινος (συγκολλημένοι σωλήνες των 12 18m) με επικάλυψη πολυαιθυλενίου και σύστημα καθοδικής προστασίας. Έχει σχεδιαστεί με διάμετρο 48 ιντσών (122 cm) και πίεση 95 bars και θα εγκατασταθεί υπογείως με ελάχιστη επικάλυψη εδάφους ενός μέτρου. Ο Τ.Α.Ρ. θα μεταφέρει αρχικά (1η φάση λειτουργίας) 10 δις. m 3 φυσικού αερίου τον χρόνο. Οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις και τα κυριότερα συνοδά έργα του αγωγού που προβλέπονται, όπως ΑΕΡ-12.

13 αυτά περιγράφονται στη ΜΠΕ είναι: Σταθμός Συμπίεσης στην ευρύτερη περιοχή των Κήπων Έβρου, με δυναμικότητα περίπου MW, (2 συμπιεστές των 15 MW σε λειτουργία και ένας εφεδρικός). Μετρητικός Σταθμός στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σταθμός Συμπίεσης στην ευρύτερη περιοχή νότια της πόλης των Σερρών, ο οποίος θα εγκατασταθεί κατά τη 2η φάση λειτουργίας του έργου. Ξεστροπαγίδες σε κάθε σταθμό συμπίεσης. Είκοσι δύο (22) βανοστάσια περίπου (ανά 30 km κατά μήκος του αγωγού). Στην κατασκευή του τμήματος του αγωγού, που θα διέρχεται από την Ελλάδα θα χρησιμοποιηθούν περίπου σωληναγωγοί. Οι χερσαίοι σωληναγωγοί κατασκευάζονται από την ελληνική εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου (495km) και από τη γερμανική εταιρεία Salzgitter Mannesmann International GmbH (270km), που κατασκευάζει και τις γωνίες θερμής έλασης. Ο κεντρικός σταθμός διαλογής Θεσσαλονίκης έχει έκταση περίπου m² και ο κεντρικός σταθμός διαλογής Καβάλας έχει έκταση περίπου m². Συνθετικά και βιομηχανικά αέρια Τα παραγόμενα αέρια (φωταέριο) από την εξανθράκωση ή την εξαερίωση των γαιανθράκων αποτελούσαν για πολλά χρόνια βασική πηγή ενέργειας για τις βιομηχανικές πόλεις και μια από τις κύριες πρώτες ύλες της χημικής βιομηχανίας. Μετά όμως την εξάπλωση και την κυριαρχία του πετρελαίου, στην 10ετία του 1960, τα πετρελαιοειδή εκτόπισαν σχεδόν ολοκληρωτικά τον γαιάνθρακα από τις περισσότερες εφαρμογές του και περιόρισαν τη χρήση των βιομηχανικών αερίων κατά πολύ. Για τις περιορισμένες πια αυτές χρήσεις τα βιομηχανικά αέρια παράγονται: α) ως παραπροϊόντα από απαραίτητη χρησιμοποίηση γαιανθράκων, όπως π.χ. μεταλλουργία, β) ως προϊόντα καταλυτικής σχάσης πετρελαιοειδών, γ) ως παραπροϊόντα των διυλιστηρίων υπό μορφή LPG (υγραέριο). Μέσα στις προσπάθειες των διαφόρων χωρών, κυρίως των βιομηχανικών, να ανεξαρτητοποιηθούν κατά το δυνατόν στον ενεργειακό τομέα, εντάσσεται και η ώθηση που δόθηκε στο θέμα της παραγωγής συνθετικών αερίων καυσίμων, των SNG (Synthetic Natural Gas), από κατεργασία γαιανθράκων. Σήμερα καταβάλλονται προσπάθειες για την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη μείωση του κόστους παραγωγής τους. Τα πλεονεκτήματα των SNG είναι τα ίδια με του φυσικού αέριου. Αποτελούν αέρια με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Είναι εξευγενισμένα καύσιμα που έχουν μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με καλό βαθμό απόδοσης στην καύση και ευκολία στη λειτουργία. Μη συμβατικές πηγές αερίου Το μη συμβατικό Φ.Α. βρίσκεται εγκλωβισμένο σε ιζηματογενή πετρώματα σχιστόλιθου (shale rocks), ή αμμολιθικά (sandstone ), ασβεστολιθικά (limestone), πωρόλιθου, ή εγκλωβισμένο σε πάγο υπό συνθήκες υψηλής πίεσης και χαμηλής θερμοκρασίας. Η βασική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την εξόρυξή του είναι η υδραυλική διάρρηξη/ρωγμάτωση (hydraulic fracturing, εικόνα ΑΕΡ-11). Τεράστιες ποσότητες νερού αναμεμιγμένες με άμμο και χημικές ενώσεις διοχετεύονται με μεγάλη πίεση στο κοίτασμα, προκαλούν ρήγματα και απελευθερώνεται το αέριο. Η μέθοδος αυτή έχει ακόμη υψηλό κόστος εξόρυξης, όπως επίσης και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (ρύπανση υδροφόρων οριζόντων, έκλυση αερίου στην ατμόσφαιρα). Στις ΗΠΑ το σχιστολιθικό αέριο αντιπροσώπευε το 2000 το 1-2% της συνολικής παραγωγής αερίου. Λόγω των βελτιωμένων και χαμηλότερου κόστους τεχνικών εξόρυξης, της ανάπτυξης των οριζόντιων γεωτρήσεων, το 2012 η συμμετοχή άγγιξε το 30%. Άλλες χώρες, που ακολουθούν τις ΗΠΑ είναι ο Καναδάς, χώρες της Αν. Ευρώπης (Πολωνία), η Αυστραλία, κ.ά. ΑΕΡ-13.

14 Εικόνα ΑΕΡ-11: Σχηματική παράσταση υδραυλικής διάρρηξης/ρωγμάτωσης σχιστολιθικού αερίου. Το παγωμένο ένυδρο μεθάνιο (υδρίτες μεθανίου) είναι φυσικό αέριο εγκλωβισμένο σε πάγο υπό συνθήκες υψηλής πίεσης και χαμηλής θερμοκρασίας. Οι υδρίτες μεθανίου θεωρείται ότι αποτελούνται από νεκρή οργανική ύλη, παγιδευμένη μεταξύ των στρωμάτων της γης. Η διαδικασία είναι παρόμοια με εκείνη που παράγει το μεθάνιο, όταν οργανικά απόβλητα σκεπαστούν με χώμα κάτω από την επιφάνεια της γης (αναερόβια ζύμωση). Το παγωμένο ένυδρο μεθάνιο, που είναι παγιδευμένη κάτω από permafrost (μόνιμα παγωμένο έδαφος) και τα ωκεάνια ιζήματα, θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου στον κόσμο. Τα περιβάλλοντα στην Γη, που έχουν τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης για τον σχηματισμό και τη σταθερότητα του ένυδρου μεθανίου, είναι: 1) τα ιζήματα και ιζηματογενή πετρώματα κάτω από το permafrost της Αρκτικής, 2) ιζηματογενείς αποθέσεις κατά μήκος των ηπειρωτικών περιθωρίων, 3) ιζήματα βαθέων υδάτων από λίμνες και θάλασσες και, 4) ο πάγος της Ανταρκτικής. Εικόνα ΑΕΡ-12: Αποθέσεις σχιστολιθικού και άλλων μη συμβατικών πηγών αερίου στις ΗΠΑ. ΑΕΡ-14.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΕΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΕΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΕΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ Γενικά Το φυσικό αέριο και τα αέρια καύσιµα, που παράγονται από άνθρακα ή πετρέλαιο, χρησιµοποιούνται για πάνω από έναν αιώνα για φωτισµό και θέρµανση. Το 1880 είχαν χρησιµοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Κοιτάσματα Κάθε κοίτασμα φυσικού αερίου περιέχει και βαρύτερους υδρογονάνθρακες σε υγρή μορφή, οι οποίοι κατά την εξόρυξη ξη συλλέγονται για να αποτελέσουν τα λεγόμενα υγρά φυσικού αερίου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Το φυσικό αέριο είναι: Το φυσικό αέριο είναι ένα φυσικό προϊόν που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Κυριζάκη Χριστίνα ΑΜ: Διδάσκων Καρκάνης Αναστάσιος

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Κυριζάκη Χριστίνα ΑΜ: Διδάσκων Καρκάνης Αναστάσιος ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Κυριζάκη Χριστίνα ΑΜ:151058 Διδάσκων Καρκάνης Αναστάσιος Εισαγωγικά στοιχεία Καύσιμο αέριο μείγμα H/C κυρίως μεθάνιο (CH4) Αλκάλια: αιθάνιο, προπάνιο, βουτάνιο Άλλες ενώσεις και στοιχεία:

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες

2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες 2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες Δημήτρης Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015 Καύσιμα - καύση Τα καύσιμα είναι υλικά που, όταν καίγονται, αποδίδουν σημαντικά και εκμεταλλεύσιμα ποσά θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι δύο μίγματα υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και. Μεταφορά, Διανομή, Αποθήκευση Φυσικού. Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων Και Λιπαντικών ΕΜΠ.

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και. Μεταφορά, Διανομή, Αποθήκευση Φυσικού. Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων Και Λιπαντικών ΕΜΠ. Φυσικού Μεταφορά,, Διανομή, Αποθήκευση Φυσικού Φυσικού Αγωγοί Μεταφοράς Φυσικού Οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου διακρίνονται ανάλογα με την πίεση σε: Αγωγούς μεταφοράς Υψηλής Πίεσης (40 100 bar) Αγωγούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Επιβλέπων: ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΒΕΡΝΑΔΟΣ, Καθηγητής ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ενότητα 3: Καύσιμα Χατζηαθανασίου Βασίλειος, Καδή Στυλιανή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Συντάχθηκε απο τον/την kazanidis Πέμπτη, 02 Δεκέμβριος :49

Αγορά Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Συντάχθηκε απο τον/την kazanidis Πέμπτη, 02 Δεκέμβριος :49 Η κάλυψη των αναγκών των αναπτυγμένων κυρίως κρατών σε ενέργεια και σε πρώτες ύλες είναι πρωταρχικής σημασίας για τις κυβερνήσεις των κρατών αυτών. Για το λόγο αυτό είναι καθημερινά σε εξέλιξη διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

H Χημεία του άνθρακα: 2. Πετρέλαιο Φυσικό Αέριο - Πετροχημικά. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

H Χημεία του άνθρακα: 2. Πετρέλαιο Φυσικό Αέριο - Πετροχημικά. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός H Χημεία του άνθρακα: 2. Πετρέλαιο Φυσικό Αέριο - Πετροχημικά Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να γνωρίζουμε τα κυριότερα συστατικά του πετρελαίου Να περιγράφουμε

Διαβάστε περισσότερα

ιηπειρωτικοί αγωγοί Φ.Α. στη Ν.Α. Ευρώπη (Προοπτικές αβεβαιότητες)

ιηπειρωτικοί αγωγοί Φ.Α. στη Ν.Α. Ευρώπη (Προοπτικές αβεβαιότητες) ιηπειρωτικοί αγωγοί Φ.Α. στη Ν.Α. Ευρώπη (Προοπτικές αβεβαιότητες) Καθ.. ηµ. Μαυράκης ιευθυντής ΚΕΠΑ Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήµιον Αθηνών 1 Περιεχόµενα 1. Εισαγωγή (2) 2. Τα θεµελιώδη της γεωπολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα

Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα Πηγές Ενέργειας για τον 21ο αιώνα Πετρέλαιο Κάρβουνο ΑΠΕ Εξοικονόμηση Φυσικό Αέριο Υδρογόνο Πυρηνική Σύντηξη (?) Γ. Μπεργελές Καθηγητής Ε.Μ.Π www.aerolab.ntua.gr e mail: bergeles@fluid.mech.ntua.gr Ενέργεια-Περιβάλλον-Αειφορία

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές ΥΦΑ μικρής κλίμακας Προοπτικές για την Δυτική Ελλάδα

Εφαρμογές ΥΦΑ μικρής κλίμακας Προοπτικές για την Δυτική Ελλάδα 6 ο Φόρουμ Ενέργειας Πάτρα, 03-04 Φεβρουαρίου 2017 Εφαρμογές ΥΦΑ μικρής κλίμακας Προοπτικές για την Δυτική Ελλάδα Γεώργιος Πολυχρονίου Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής, Ανάπτυξης, Διοικητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΘέτονταςτοπλαίσιογιατηνεδραίωσητουΥΦΑως ναυτιλιακό καύσιµο στην Ανατολική Μεσόγειο. .-Ε. Π. Μάργαρης, Καθηγητής

ΘέτονταςτοπλαίσιογιατηνεδραίωσητουΥΦΑως ναυτιλιακό καύσιµο στην Ανατολική Μεσόγειο. .-Ε. Π. Μάργαρης, Καθηγητής ΘέτονταςτοπλαίσιογιατηνεδραίωσητουΥΦΑως ναυτιλιακό καύσιµο στην Ανατολική Μεσόγειο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο, 7-12-2018 Τεχνολογία Φυσικού Αερίου.-Ε. Π. Μάργαρης, Καθηγητής και Εφαρµογών Αυτής Τµήµα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 10. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΩΓΗ

ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 10. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΥ Ι Μεταλλουργία Σιδήρου Χυτοσιδήρου Θεωρία και Τεχνολογία Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών ΔΡ. Α. ΞΕΝΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 10. ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΩΓΗ ΑΔΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτήτρια: Παπαδοπούλου Ελένη. Διδάσκων: Καρκάνης Αναστάσιος

Φοιτήτρια: Παπαδοπούλου Ελένη. Διδάσκων: Καρκάνης Αναστάσιος Φοιτήτρια: Παπαδοπούλου Ελένη Διδάσκων: Καρκάνης Αναστάσιος Liquefied Natural Gas (LNG) Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο Φυσικό αέριο το οποίο έχει μετατραπεί σε υγρό και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014, Αμφιθέατρο 1 ου ΕΠΑΛ ΙΛΙΟΥ

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014, Αμφιθέατρο 1 ου ΕΠΑΛ ΙΛΙΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑ: Το Φυσικό Αέριο στο Επαγγελματικό Λύκειο Ειδικότητα : Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Πέμπτη, 15 Μαΐου 01, Αμφιθέατρο 1 ου ΕΠΑΛ

Διαβάστε περισσότερα

Νότια Ευρώπη. Συνεργασία στη λεκάνη της Μεσογείου : Ενεργειακά ζητήματα. Ελληνικά

Νότια Ευρώπη. Συνεργασία στη λεκάνη της Μεσογείου : Ενεργειακά ζητήματα. Ελληνικά Νότια Ευρώπη Συνεργασία στη λεκάνη της Μεσογείου : Ενεργειακά ζητήματα H ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ ανήλθε στο 44% το 1995, θα έχει αυξηθεί κατά 65% μέχρι το 2025 και έως και 80% για το φυσικό αέριο. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις ΓΓ/Μ2 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 2ο: Υδρογονάνθρακες Πετρέλαιο Προϊόντα από υδρογονάνθρακες Αιθανόλη - Ζυμώσεις 140 ΧΗΜΕΙΑ: Υδρογονάνθρακες- Πετρέλαιο - Προιόντα από υδρογονάνθρακες - Αιθανόλη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΘ, Τμ. Μηχανολόγων Μηχ., ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ - Σημειώσεις, Γ. Τσιλιγκιρίδης

ΑΠΘ, Τμ. Μηχανολόγων Μηχ., ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ - Σημειώσεις, Γ. Τσιλιγκιρίδης ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Με τον όρο υδρογονάνθρακες αναφέρονται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που κατέχουν σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό στην παγκόσμια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας. Το αργό πετρέλαιο είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΖΑΚΥΝΘΟΣ 2007

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΖΑΚΥΝΘΟΣ 2007 ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΖΑΚΥΝΘΟΣ 2007 ΜΑΘΗΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : Ε. ΣΚΩΤΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΜ.. 03067 1 Cost and performance

Διαβάστε περισσότερα

Η ατμόσφαιρα και η δομή της

Η ατμόσφαιρα και η δομή της 1 Η ατμόσφαιρα και η δομή της Ατμόσφαιρα λέγεται το αεριώδες στρώμα που περιβάλλει τη γη και το οποίο την ακολουθεί στο σύνολο των κινήσεών της. 1.1 Έκταση της ατμόσφαιρας της γης Το ύψος στο οποίο φθάνει

Διαβάστε περισσότερα

Είναι: µίγµα αέριων υδρογονανθράκων µε κύριο συστατικό το µεθάνιο, CH 4 (µέχρι και 90%)

Είναι: µίγµα αέριων υδρογονανθράκων µε κύριο συστατικό το µεθάνιο, CH 4 (µέχρι και 90%) Φυσικό αέριο Βιοαέριο Αλκάνια ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Είναι: µίγµα αέριων υδρογονανθράκων µε κύριο συστατικό το µεθάνιο, CH 4 (µέχρι και 90%) Χρησιµοποιείται ως: Καύσιµο Πρώτη ύλη στην πετροχηµική βιοµηχανία Πλεονεκτήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Θέτοντας το πλαίσιο για την εδραίωση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακό καύσιμο στην Ανατολική Μεσόγειο

Θέτοντας το πλαίσιο για την εδραίωση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακό καύσιμο στην Ανατολική Μεσόγειο Θέτοντας το πλαίσιο για την εδραίωση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακό καύσιμο στην Ανατολική Μεσόγειο Μαρία Φωτιάδου Διευθύντρια Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ ΑΕ Poseidon Med II: Το όχημα

Διαβάστε περισσότερα

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε στον κόσμο Οι κινήσεις της Ευρώπης για «πράσινη» ενέργεια Χρειαζόμαστε ενέργεια για όλους τους τομείς παραγωγής, για να μαγειρέψουμε το φαγητό μας, να φωταγωγήσουμε τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τα σχολεία,

Διαβάστε περισσότερα

Οργανικά απόβλητα στην Κρήτη

Οργανικά απόβλητα στην Κρήτη Οργανικά απόβλητα στην Κρήτη Τα κύρια οργανικά απόβλητα που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης είναι: Απόβλητα από τη λειτουργία σφαγείων Απόβλητα από τη λειτουργία ελαιουργείων Απόβλητα από τη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΑΝΝΑ ΧΑΝΙΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2004 ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ενέργεια είναι κύρια ιδιότητα της ύλης που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές (κίνηση, θερμότητα, ηλεκτρισμός, φως, κλπ.) και γίνεται αντιληπτή (α) όταν μεταφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ Η

2. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ Η 2. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ Η παγκόσμια παραγωγή (= κατανάλωση + απώλειες) εκτιμάται σήμερα σε περίπου 10 Gtoe/a (10.000 Mtoe/a, 120.000.000 GWh/a ή 420 EJ/a), αν και οι εκτιμήσεις αποκλίνουν: 10.312

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα ΤΕΕ 26/9 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ

Ημερίδα ΤΕΕ 26/9 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ Ημερίδα ΤΕΕ 26/9 Δ. Παπαγεωργίου, Φ. Θεολόγος, Χ. Τέας, Ε. Χανιωτάκης ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Δ. Έρευνας & Ποιότητας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΥΞΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗMOΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΦΑ) 2 Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΥΠΡΟΥ 14-15 ΜΑΡΤΊΟΥ 2013

ΔΗMOΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΦΑ) 2 Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΥΠΡΟΥ 14-15 ΜΑΡΤΊΟΥ 2013 ΔΗMOΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΦΑ) 2 Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΥΠΡΟΥ 14-15 ΜΑΡΤΊΟΥ 2013 ΔΕΦΑ Η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου άρχισε τις εργασίες της τον Νοέμβριο του 2009. Το 100% των μετοχών της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ

ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΘΕΡΜΙΚΕΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήµης Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου - Επίπλου ΙΑΣΤΟΛΗ - ΣΥΣΤΟΛΗ Όταν θερµαίνεται το ξύλο αυξάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στις μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών σε παγκόσμια κλίμακα που οφείλονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Η κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ

ΕΤΚΛ ΕΜΠ. Τεχνολογία Πετρελαίου και Και Λιπαντικών ΕΜΠ Φυσικού Αερίου Αλυσίδα Υγροποιημένου Η "αλυσίδα" του LNG Εξόρυξηξ Μεταφορά μέσω αγωγών στις εγκαταστάσεις υγροποίησης Υγροποίηση η Αποθήκευση σε κρυογενικές δεξαμενές Φόρτωση στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή Σελίδα 2 από 6 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 3 1.1 Τίτλος του Έργου 3 1.2 Είδος και Μέγεθος του Έργου 3 1.3 Θέση του Έργου 4 1.4 Κατάταξη του Έργου 6 1.5 Κύριος του Έργου 6 1.6 Ομάδα Μελέτης

Διαβάστε περισσότερα

Workshop 1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στο νησιωτικό χώρο

Workshop 1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στο νησιωτικό χώρο 27.5.2017 Workshop 1 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στο νησιωτικό χώρο Εφαρμογές ΥΦΑ Μικρής Κλίμακας Προοπτικές για τη Νησιωτική Ελλάδα Μαρία Θεοδωρίδου Poseidon Med II Project Management Team

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΕ / τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Διαδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline, TAP) μεταφοράς φυσικού αερίου, πρωτοβουλίες και ενέργειες τοπικών φορέων

ΤΕΕ / τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Διαδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline, TAP) μεταφοράς φυσικού αερίου, πρωτοβουλίες και ενέργειες τοπικών φορέων ΤΕΕ / τμ. Δυτικής Μακεδονίας: Διαδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline, TAP) μεταφοράς φυσικού αερίου, πρωτοβουλίες και ενέργειες τοπικών φορέων για την αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Μορφές Ενέργειας

ΕΝΑΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Μορφές Ενέργειας ΕΝΤΟ ΚΕΦΛΙΟ Μορφές Ενέργειας ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα κύκλο το αντίστοιχο γράµµα.

Διαβάστε περισσότερα

POSEIDON MED II: το όχημα για το πράσινο μέλλον της Δυτικής Ελλάδας

POSEIDON MED II: το όχημα για το πράσινο μέλλον της Δυτικής Ελλάδας POSEIDON MED II: το όχημα για το πράσινο μέλλον της Δυτικής Ελλάδας Μαρία Φωτιάδου Διευθύντρια Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων ΔΕΠΑ Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ. Το ΥΦΑ ως ναυτιλιακό καύσιμο και οι προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013.

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013. Είναι Πράγματι οι Γερμανοί Φτωχότεροι από τους Έλληνες, in DEEP ANALYSIS Ενέργεια Παγκόσμιες Ενεργειακές Ανάγκες της Περιόδου 2010-2040 του Ιωάννη Γατσίδα και της Θεοδώρας Νικολετοπούλου in DEEP ANALYSIS

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Πολυτεχνική σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ακαδημαϊκό Έτος 2007-20082008 Μάθημα: Οικονομία Περιβάλλοντος για Οικονομολόγους Διδάσκων:Σκούρας Δημήτριος ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΛΕΒΗΤΕΣ-ΑΤΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΗΣ

ΑΤΜΟΛΕΒΗΤΕΣ-ΑΤΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΗΣ Α. Κύκλος Rankine ΑΤΜΟΛΕΒΗΤΕΣ-ΑΤΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΑΞΗΣ. Ατμοστροβιλοεγκατάσταση λειτουργεί μεταξύ των πιέσεων 30 bar και 0,08 bar.η θερμοκρασία του υπέρθερμου ατμού είναι 400 C. Να υπολογιστεί ο θεωρητικός

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του Ελληνικού ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην εποχή του ΥΦΑ

Ο ρόλος του Ελληνικού ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην εποχή του ΥΦΑ POSEIDON MED II LNG Bunkering Project Μαρία Θεοδωρίδου Poseidon Med II Project Management Team Τμήμα Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων ΔΕΠΑ ΑΕ. Ο ρόλος του Ελληνικού ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην εποχή του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ του έργου «Χερσαίο Τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής πίεσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ του έργου «Χερσαίο Τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής πίεσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ του έργου «Χερσαίο Τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής πίεσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ (Κήποι Έβρου Φλωροβούνι Θεσπρωτίας)» Φορέα υλοποίησης του έργου : «IGI

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό αέριο. Ορισμός: Το φυσικό αέριο είναι μίγμα αέριων υδρογονανθράκων με κύριο συστατικό το μεθάνιο, CH 4 (μέχρι και 90%).

Φυσικό αέριο. Ορισμός: Το φυσικό αέριο είναι μίγμα αέριων υδρογονανθράκων με κύριο συστατικό το μεθάνιο, CH 4 (μέχρι και 90%). Φυσικό αέριο Ορισμός: Το φυσικό αέριο είναι μίγμα αέριων υδρογονανθράκων με κύριο συστατικό το μεθάνιο, CH 4 (μέχρι και 90%). Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ως καύσιμο και παρουσιάζει δύο βασικά πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Η γεωθερμική ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της Γης. Η θερμότητα αυτή προέρχεται από δύο πηγές: από την θερμότητα του

Η γεωθερμική ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της Γης. Η θερμότητα αυτή προέρχεται από δύο πηγές: από την θερμότητα του Η γεωθερμική ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της Γης. Η θερμότητα αυτή προέρχεται από δύο πηγές: από την θερμότητα του αρχικού σχηματισμού της Γης και από την ραδιενεργό διάσπαση

Διαβάστε περισσότερα

EXPOLINK 07. «Το. φυσικό αέριο στην Ελλάδα» ΗΜΕΡΙΔΑ. επιπτώσεις στο περιβάλλον. Θεσσαλονίκη 21 Απριλίου 2007

EXPOLINK 07. «Το. φυσικό αέριο στην Ελλάδα» ΗΜΕΡΙΔΑ. επιπτώσεις στο περιβάλλον. Θεσσαλονίκη 21 Απριλίου 2007 EXPOLINK 07 ΗΜΕΡΙΔΑ Σύγχρονες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και επιπτώσεις στο περιβάλλον Θεσσαλονίκη 21 Απριλίου 2007 «Το φυσικό αέριο στην Ελλάδα» Σπύρος Παλαιογιάννης Χημικός, ΜΒΑ Αντιπρόεδρος ΙΕΝΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σκοποί και Στόχοι του Έργου. Χρήση Φυσικού Αερίου. Χαρακτηριστικά Σωληνώσεων. Ασφάλεια. Εκτίμηση Κόστους

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σκοποί και Στόχοι του Έργου. Χρήση Φυσικού Αερίου. Χαρακτηριστικά Σωληνώσεων. Ασφάλεια. Εκτίμηση Κόστους ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σκοποί και Στόχοι του Έργου Χρήση Φυσικού Αερίου Χαρακτηριστικά Σωληνώσεων Ασφάλεια Εκτίμηση Κόστους Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Χάρτες Διαδρομή Σωληνώσεων ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT Οι μαθήτριες : Αναγνωστοπούλου Πηνελόπη Αποστολοπούλου Εύα Βαλλιάνου Λυδία Γερονικόλα Πηνελόπη Ηλιοπούλου Ναταλία Click to edit Master subtitle style ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 Η ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αποθέματα Υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο: Συνεισφέροντας στην Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αποθέματα Υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο: Συνεισφέροντας στην Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αποθέματα Υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο: Συνεισφέροντας στην Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Η Ενέργεια στο Επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος Συνθήκη για την ίδρυση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΥΣΙΜΑ-ΚΑΥΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΚΑΥΣΙΜΑ-ΚΑΥΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΥΣΙΜΑ-ΚΑΥΣΗ Τα καύσιμα είναι υλικά που, όταν καίγονται, αποδίδουν σημαντικά και εκμεταλλεύσιμα ποσά θερμότητας. Τα καύσιμα που παίρνουμε έτοιμα από τη φύση λέγονται φυσικά, ενώ αυτά που παρασκευάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ ΤΣΙΩΛΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΛΜΠΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΚΑΣ ΝΑΤΑΣΑ ΝΤΑΪΡΗ ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΕΣ ΓΑΙΑΝΘΡΑΚΕΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Project Τμήμα Α 3

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Project Τμήμα Α 3 Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Project Τμήμα Α 3 Ενότητες εργασίας Η εργασία αναφέρετε στις ΑΠΕ και μη ανανεώσιμες πήγες ενέργειας. Στην 1ενότητα θα μιλήσουμε αναλυτικά τόσο για τις ΑΠΕ όσο και για τις μη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος βιομάζα μπορεί να δηλώσει : α) Τα υλικά ή τα υποπροϊόντα και κατάλοιπα της φυσικής, ζωικής δασικής και αλιευτικής παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα

Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ - ΜΟΡΦΗ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Προέλευση Μορφή έργων Χρήση Επιφανειακό νερό Φράγματα (ταμιευτήρες) Λιμνοδεξαμενές (ομβροδεξαμενές) Κύρια για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ. Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn

ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ. Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ CO 2, CO, CH 4, NMHC Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn Διοξείδιο του άνθρακα CO 2 : Άχρωμο και άοσμο αέριο Πηγές: Καύσεις Παραγωγή τσιμέντου Βιολογικές διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Μόνιµης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ για την Προσυνεδριακή Εκδήλωση ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Λάρισα, 26 Ιουνίου 2009

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Μόνιµης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ για την Προσυνεδριακή Εκδήλωση ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Λάρισα, 26 Ιουνίου 2009 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ Μόνιµης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ για την Προσυνεδριακή Εκδήλωση ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Λάρισα, 26 Ιουνίου 2009 1. Εισαγωγή Η πετρελαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

«Χείρα Βοηθείας» στο Περιβάλλον με Φυσικό Αέριο

«Χείρα Βοηθείας» στο Περιβάλλον με Φυσικό Αέριο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧ.ΧΡΟΝΙΑ 2018-2019 «Χείρα Βοηθείας» στο Περιβάλλον με Φυσικό Αέριο Η ενέργεια αποτελεί έναν από τους δυναμικούς και σημαντικούς τομείς της οικονομίας των περισσοτέρων χωρών.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΝΟΡΤΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΑ Φυτικά έλαια ή ζωικά λίπη ή παράγωγά τους Μετεστεροποίηση Υδρογονοαποξυγόνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΥΣΗ και ΚΑΥΣΙΜΑ Καύση ονομάζεται η αντίδραση μιας οργανικής ή ανόργανης ουσίας με το Ο 2, κατά την οποία εκλύεται θερμότητα στο περιβάλλον και παράγεται φως. Είδη καύσης Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών μας αναγκών καλύπτεται από τα ορυκτά καύσιμα, το πετρέλαιο, τους ορυκτούς άνθρακες και το φυσικό αέριο. Τα αποθέματα όμως του πετρελαίου

Διαβάστε περισσότερα

Energy resources: Technologies & Management

Energy resources: Technologies & Management Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Energy resources: Technologies & Management Ελληνικοί Ορυκτοί Άνθρακες Δρ. Γεώργιος Σκόδρας Αν. Καθηγητής Κοιτασματολογία του λιγνίτη Η έρευνα των λιγνιτών στην Ελλάδα Αποθέματα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝ

Ο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Σπουδαστής: Μαρίνος Ανδρέου Επιβλέπων Καθηγητής:Ματζινος Παναγιωτης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2013 Το υγραέριο LPG

Διαβάστε περισσότερα

Ορυκτά καύσιμα και ενέργεια

Ορυκτά καύσιμα και ενέργεια Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία 1 ο και 5 ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ορυκτά καύσιμα και ενέργεια Νίκος Μαμάσης, Ιωάννης Στεφανάκος & Ανδρέας Ευστρατιάδης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

POSEIDON MED II: το όχημα για το πράσινο μέλλον της Δυτικής Ελλάδας. ΥΦΑ στη Ναυτιλία: Προοπτικές Ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα

POSEIDON MED II: το όχημα για το πράσινο μέλλον της Δυτικής Ελλάδας. ΥΦΑ στη Ναυτιλία: Προοπτικές Ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα POSEIDON MED II: το όχημα για το πράσινο μέλλον της Δυτικής Ελλάδας Μαρία Φωτιάδου Διευθύντρια Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων ΔΕΠΑ Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ. ΥΦΑ στη Ναυτιλία: Προοπτικές Ανάπτυξης στη

Διαβάστε περισσότερα

Energy resources: Technologies & Management

Energy resources: Technologies & Management Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Energy resources: Technologies & Management Κεφάλαιο 1: Ενέργεια και Άνθρακας Δρ. Γεώργιος Σκόδρας Αν. Καθηγητής Ενέργεια Ενεργειακές πηγές και αποθέματα Ο άνθρακας ως εναλλακτική

Διαβάστε περισσότερα

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση

3 ο κεφάλαιο. καύσιμα και καύση 3 ο κεφάλαιο καύσιμα και καύση 1. Τι ονομάζουμε καύσιμο ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται από τις ΜΕΚ για την παραγωγή έργου κίνησης. Το καλύτερο καύσιμο

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχίζουµε τις επενδύσεις

Συνεχίζουµε τις επενδύσεις Συνεχίζουµε τις επενδύσεις Συνεχίζουµε τις επενδύσεις. Νέες Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Ανατολ. Μακεδονία & Θράκη µέχρι σήµερα 35 εκ. 2014 2018 59 εκ. Κεντρική Μακεδονία µέχρι σήµερα 50 εκ. 2014 2018

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 24% ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 25% ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 6% ΛΙΓΝΙΤΗΣ 45%

ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 24% ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 25% ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 6% ΛΙΓΝΙΤΗΣ 45% Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα Εισαγωγική γ εισήγηση η της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ Ορυκτά καύσιμα που μετέχουν σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή. Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή. Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. AUT/LHTEE Εισαγωγή (1/3) Για 1-2 αιώνες, δηλ. ένα ελάχιστο κλάσμα της παγκόσμιας ιστορίας, καίμε μέσα σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑ: ηµόσια Επιχείρηση Αερίου Χάρης Σαχίνης

ΕΠΑ: ηµόσια Επιχείρηση Αερίου Χάρης Σαχίνης ΕΠΑ: ηµόσια Επιχείρηση Αερίου Χάρης Σαχίνης IENE, 15 o Συνέδριο Ενέργειας 22/11/2010 ΕΠΑ: ιεθνής Επιχείρηση Αερίου Χάρης Σαχίνης IENE, 15 o Συνέδριο Ενέργειας 22/11/2010 Η διεθνής αγορά φυσικού αερίου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Καυσίμων. Αντλιοστάσιο άντλησης πετρελαίου από πετρελαιοπηγή

Τεχνολογία Καυσίμων. Αντλιοστάσιο άντλησης πετρελαίου από πετρελαιοπηγή Υγρά καύσιμα Παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο και τα παράγωγά του δεν είναι το μοναδικό υγρό καύσιμο, η ύπαρξη υγρών καυσίμων έχει συνδεθεί με την εκμετάλλευση του ορυκτού πετρελαίου. Αντλιοστάσιο άντλησης

Διαβάστε περισσότερα

Σταθµοί ηλεκτροπαραγωγής συνδυασµένου κύκλου µε ενσωµατωµένη αεριοποίηση άνθρακα (IGCC) ρ. Αντώνιος Τουρλιδάκης Καθηγητής Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας 1 ιαδικασίες, σχήµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ Την εργασία επιμελήθηκαν οι: Αναστασοπούλου Ευτυχία Ανδρεοπούλου Μαρία Αρβανίτη Αγγελίνα Ηρακλέους Κυριακή Καραβιώτη Θεοδώρα Καραβιώτης Στέλιος Σπυρόπουλος Παντελής Τσάτος Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαταστάσεις Κλιματισμού. Α. Ευθυμιάδης,

Εγκαταστάσεις Κλιματισμού. Α. Ευθυμιάδης, ΙΕΝΕ : Ετήσιο 13ο Εθνικό Συνέδριο - «Ενέργεια & Ανάπτυξη 08» (12-13/11-Ίδρυμα Ευγενίδου) Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε Λεβητοστάσια και Εγκαταστάσεις Κλιματισμού Α. Ευθυμιάδης, ρ. Μηχανικός, ιπλ. Μηχ/γος-Ηλ/γος

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων

Εργασία Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Εργασία Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Αλμπάνη Βάλια Καραμήτρου Ασημίνα Π.Π.Σ.Π.Α. Υπεύθυνος Καθηγητής: Δημήτριος Μανωλάς Αθήνα 2013 1 Πίνακας περιεχομένων ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ...2 Εξαντλούμενοι φυσικοί

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινη θερµότητα Ένας µικρός πρακτικός οδηγός

Πράσινη θερµότητα Ένας µικρός πρακτικός οδηγός Πράσινη θερµότητα Ένας µικρός πρακτικός οδηγός Αν δεν πιστεύετε τις στατιστικές, κοιτάξτε το πορτοφόλι σας. Πάνω από τη µισή ενέργεια που χρειάζεται ένα σπίτι, καταναλώνεται για τις ανάγκες της θέρµανσης

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Αρχές Οικολογίας

Γενικές Αρχές Οικολογίας Γενικές Αρχές Οικολογίας Γιώργος Αμπατζίδης Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ακαδημαϊκό έτος 2016-17 Στο προηγούμενο μάθημα Τροφική αλυσίδα Τροφικό πλέγμα Τροφικό επίπεδο Πυραμίδα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και προώθηση στην αγορά οικολογικών καινοτόμων διεργασιών επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων

Ανάπτυξη και προώθηση στην αγορά οικολογικών καινοτόμων διεργασιών επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων Ανάπτυξη και προώθηση στην αγορά οικολογικών καινοτόμων διεργασιών επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων και καταλοίπων Τεχνικές Προδιαγραφές Απαιτούμενων Υποδομών & Δημιουργία Θέσεων Εργασίας για τη Βιώσιμη

Διαβάστε περισσότερα

Χημική Τεχνολογία. Ενότητα 10: Αντιδράσεις Καύσης. Ευάγγελος Φουντουκίδης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

Χημική Τεχνολογία. Ενότητα 10: Αντιδράσεις Καύσης. Ευάγγελος Φουντουκίδης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Χημική Τεχνολογία Ενότητα 10: Αντιδράσεις Καύσης Ευάγγελος Φουντουκίδης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ Αποφευχθέν CO 2 (Kg / εκτάριο / έτος) Προϊόντα: Υψηλό κόστος σακχαρούχων και αμυλούχων προϊόντων (τεύτλα, καλαμπόκι, κ.ά.) που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Είναι μια καταγραφή/υπολογισμός των ποσοτήτων

Είναι μια καταγραφή/υπολογισμός των ποσοτήτων Απογραφές Εκπομπών: α) Γενικά, β) Ειδικά για τις ανάγκες απογραφής CO 2 σε αστική περιοχή Θεόδωρος Ζαχαριάδης Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τηλ. 25 002304,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Δ.Μενδρινός, Κ.Καρύτσας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νοέμβριος 2009 Γεωθερμική Ενέργεια: η θερμότητα της

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΈΣ ΤΙ ΜΟΡΦΉ ΑΕΡΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ (ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Η ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ (VIRTUAL

Διαβάστε περισσότερα

ENDESA HELLAS Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ENDESA HELLAS Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ENDESA HELLAS Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΕΝΕ 13 Ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ι.Ν. ΔΕΣΥΠΡΗΣ ENDESA HELLAS H Νέα Πολιτική της Ε.Ε. Αναγνωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Γαιάνθρακες (Ορυκτοί Άνθρακες)

Κεφάλαιο 2: Γαιάνθρακες (Ορυκτοί Άνθρακες) Ενεργειακές Πηγές & Ενεργειακές Πρώτες Ύλες Κεφάλαιο 2: Γαιάνθρακες (Ορυκτοί Άνθρακες) Κίμων Χρηστάνης Τομέας Ορυκτών Πρώτων Υλών Τμήμα Γεωλογίας Πανεπιστήμιο Πατρών christan@upatras.gr Τι είναι τύρφη

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ Α.Ε.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ Α.Ε. ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ Α.Ε. Η βιομηχανία παραγωγής Χημικών Λιπασμάτων: Η τεχνολογική εξέλιξη και πώς αποτυπώθηκε στον Ελληνικό χώρο Δρ. Θεοδώρα Κουλουρά ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. Η Ιστορία της λιπασματοβιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Αποθέματα Φυσικού Αερίου

Τίτλος: Αποθέματα Φυσικού Αερίου Τίτλος: Αποθέματα Φυσικού Αερίου Θέμα: Οι μαθητές καλούνται να διερευνήσουν μέσα από διάφορες διεπιστημονικές δραστηριότητες τα μαθηματικά και επιστημονικά θέματα που εμπλέκονται στη χρήση του φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΑΚΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

ΟΙΚΙΑΚΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ "Διαπιστώνοντας την αυξημένη ζήτηση οικονομικότερων λύσεων θέρμανσης και εκμεταλλεύομενοι την πολυετή πείρα μας στο κλάδο αυτό φέραμε το ισχυρότερο στερεό καύσιμο παγκοσμίως για εσάς" ΟΙΚΙΑΚΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Οργανικές ενώσεις Οργανική Χημεία είναι ο κλάδος της Χημείας που ασχολείται με τις ενώσεις του άνθρακα (C). Οργανικές ενώσεις ονομάζονται οι χημικές ενώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122

1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 Απαντήσεις στο: Διαγώνισμα στο 4.7 στις ερωτήσεις από την 1 η έως και την 13 η 1. Τί ονομάζουμε καύσιμο ή καύσιμη ύλη των ΜΕΚ; 122 Είναι διάφοροι τύποι υδρογονανθράκων ΗC ( υγρών ή αέριων ) που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασµός Θερµοχηµικής και Βιοχηµικής

Συνδυασµός Θερµοχηµικής και Βιοχηµικής Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εφαρµογών Στερεών Καυσίµων (ΕΚΕΤΑ / ΙΤΕΣΚ) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Εργαστήριο Ατµοπαραγωγών & Θερµικών Εγκαταστάσεων (ΕΜΠ / ΕΑ&ΘΕ

Διαβάστε περισσότερα

Ορθή περιβαλλοντικά λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου με την αξιοποίηση βιομάζας

Ορθή περιβαλλοντικά λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου με την αξιοποίηση βιομάζας Ορθή περιβαλλοντικά λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου με την αξιοποίηση βιομάζας ΑΡΓΥΡΩ ΛΑΓΟΥΔΗ Δρ. Χημικός TERRA NOVA ΕΠΕ περιβαλλοντική τεχνική συμβουλευτική ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΕ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ. Ταξινόμηση: Ανάλογα με τη θέση (υπέργεια ή υπόγεια) Ανάλογα με την πίεση περιεχομένου (ατμοσφαιρικής πίεσης, πίεσης)

ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ. Ταξινόμηση: Ανάλογα με τη θέση (υπέργεια ή υπόγεια) Ανάλογα με την πίεση περιεχομένου (ατμοσφαιρικής πίεσης, πίεσης) ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ Ταξινόμηση: Ανάλογα με τη θέση (υπέργεια ή υπόγεια) Ανάλογα με την πίεση περιεχομένου (ατμοσφαιρικής πίεσης, πίεσης) Τύποι: Δεξαμενές πλωτής οροφής Δεξαμενές σταθερής οροφής (κωνικής)

Διαβάστε περισσότερα

Undergroun d Gas Storage. (LNG), 0,680 bcm

Undergroun d Gas Storage. (LNG), 0,680 bcm ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 15 ο Συνέδριο ΙΕΝΕ Αθήνα Νοέµβριος 2010 ρ Κωνσταντίνος Α. Νικολάου Γεωλόγος Πετρελαίων, Ενεργειακός Οικονοµολόγος, Τεχνικός Σύµβουλος Ενεργειακής Αιγαίου ΑΕ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 16. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος. Η ρύπανση του αέρα

Μάθημα 16. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος. Η ρύπανση του αέρα Μάθημα 16 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος Στο μάθημα αυτό θα αναφερθούμε στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στις συνέπειές της. Επιπλέον,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΥΣΗΣ. Μέρος 1

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΥΣΗΣ. Μέρος 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ [Άρθρα 2(1), 47(2), (3), (4), (5), (8), (9), (10), 48 (1), (2)(α), 49(3)(γ) και (4)(δ), 50(1)(δ), 51(2), 55(1), (2), 56, 57(1)(α), (2), (3) και 99(1), (2) και (3)] ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Λυμένες ασκήσεις. Αλκάνια

Λυμένες ασκήσεις. Αλκάνια Λυμένες ασκήσεις Αλκάνια 1. Αλκάνιο Α έχει σχετική μοριακή μάζα Μ = 58. α. Να βρεθεί ο μοριακός τύπος του αλκάνιου και τα συντακτικά ισομερή του. β. 5,8 g από το αλκάνιο Α καίγονται πλήρως με Ο 2. Να υπολογιστούν

Διαβάστε περισσότερα