ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Δρ. Δασολόγος Αλκιβιάδης Τσιτσώνης Δνση Δασών Περιφέρειας Α. Μ. Θρ. Συντονιστής Δ.Φ.Ε. Ν. Καβάλας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Δρ. Δασολόγος Αλκιβιάδης Τσιτσώνης Δνση Δασών Περιφέρειας Α. Μ. Θρ. Συντονιστής Δ.Φ.Ε. Ν. Καβάλας"

Transcript

1 ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΑΣΙΚΟΣ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (Δ.Φ.Ε.) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Δρ. Δασολόγος Αλκιβιάδης Τσιτσώνης Δνση Δασών Περιφέρειας Α. Μ. Θρ. Συντονιστής Δ.Φ.Ε. Ν. Καβάλας (Η παρουσίαση-ενημέρωση αφορά τους υπόχρεους προς ένταξη στο ΜΗΤΡΩΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ) Καβάλα, Απρίλιος 2010

2 Α Μέρος: Γνωριμία με το νέο πρόγραμμα Παρουσίαση βασικών του αρχών Υποχρεώσεις για τα κράτη-μέλη Πρόκειται για τη διεθνή σύμβαση συνεργασίας των κρατών-μελών της Ε.Ε. (άρα και της Ελλάδας) με τον Π. Ο. Ε., με θέμα: «τη θέσπιση μέτρων προστασίας κατά της εισαγωγής από άλλο κράτος μέλος ή Τρίτη χώρα ή μέσω αυτής σε άλλο κράτος-μέλος της Κοινότητας οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και κατά της εξάπλωσής τους στο εσωτερικό της» σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου και των Οδηγιών 92/90/ΕΟΚ, 93/50/ΕΟΚ, 93/51/ΕΟΚ, 94/3/ ΕΟΚ, 2001/32/ΕΟΚ, 2001/33/ΕΟΚ, 2002/28/ΕΟΚ & 2002/29/ΕΟΚ της Επιτροπής. Εισάγονται ταυτόχρονα οι ακόλουθες έννοιες-όροι, κοινοί πλέον για όλα τα Κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως φυτά & φυτικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένης και της ξυλείας), μητρώο παραγωγών, επιβλαβείς οργανισμοί, φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, πιστοποιητικό φυτοϋγείας, προστατευόμενη ζώνη, επίσημη δήλωση ή μέτρο. Καθορίζονται οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες ελέγχου σε εθνικό και διεθνές (ευρωπαϊκό) επίπεδο, ο τρόπος και τα είδη ελέγχου υλοποίησης και εφαρμογής της καθώς και οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες. Συντάσσονται τα σχετικά Παραρτήματα (βλ. επόμενη σελίδα).

3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Στις σχετικές οδηγίες ενσωματώνονται 5 πέντε παραρτήματα με την ακόλουθη δομή: Τα Παραρτήματα Ι & ΙΙ αναφέρονται σε επιβλαβείς οργανισμούς, η εισαγωγή και εξάπλωση των οποίων απαγορεύεται είτε σε ολόκληρο το Κοινοτικό έδαφος (αν δεν έχουν ήδη εντοπιστεί) είτε σε ορισμένες προστατευόμενες ζώνες. Τα Παραρτήματα ΙΙΙ, ΙV& V αναφέρονται: σε φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα, η εισαγωγή των οποίων απαγορεύεται σε ολόκληρη την Κοινότητα ή σε ορισμένες προστατευόμενες ζώνες στις ειδικές απαιτήσεις για την εισαγωγή και διακίνησή τους στα άλλα κράτη-μέλη (είτε κατάγονται από την Κοινότητα είτε όχι) αλλά και σε ορισμένες προστατευόμενες ζώνες εντός αυτής και τέλος σε φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα που πρέπει να υποβάλλονται σε Δ.Φ.Ε. προτού επιτραπεί η είσοδός τους στην Κοινότητα.

4 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Π.Δ. 365/2002 (ΦΕΚ Α /307/ ) με το οποίο επικυρώνεται η οδηγίαπλαίσιο και η Ελλάδα (συμμορφούμενη πλέον με την Οδηγία 2000/29/ΕΚ) θεσπίζει τη διαδικασία και το καθεστώς του Δ. Φ. Ε. στα δασικά φυτά και φυτικά προϊόντα. Π.Δ. 30/2006: «Καθορισμός τυποποιημένων φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων που χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση ορισμένων φυτών, φυτικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων εντός της Χώρας και από τη Χώρα προς τα άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Κ. και των λεπτομερών διαδικασιών που σχετίζονται με την έκδοση τέτοιων φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων και των προϋποθέσεων και των λεπτομερών διαδικασιών για την αντικατάστασή τους, σε συμμόρφωση προς τις Οδηγίες» ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 690/2008 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 4ης Ιουλίου 2008: «Αναγνώριση προστατευόμενων ζωνών που είναι εκτεθειμένες σε ιδιαίτερους φυτοϋγειονομικούς κινδύνους στην Κοινότητα». Π.Δ. 27/2009:«Καθορισμός κανόνων διενέργειας επισκοπήσεων για την αναγνώριση προστατευόμενων ζωνών στη Χώρα (συμμόρφωση με την Οδηγία 92/70/ΕΟΚ». Π.Δ. 152/2009: «Θέσπιση όρων βάσει των οποίων ορισμένοι επιβλαβείς οργανισμοί, φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα που αναφέρονται στα Παρ/τα I έως V του π.δ. 365/2002, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, μπορούν να εισάγονται ή να διακινούνται εντός της Χώρας ή μέσω της Χώρας σε άλλα κράτη μέλη της Κοινότητας ή εντός ορισμένων προστατευόμενων ζωνών της, για δοκιμές ή για επιστημονικούς σκοπούς και για εργασίες επιλογής ποικιλιών και κατάργηση του π.δ. 141/1998 (Α 108), σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 2008/61/ΕΚ της Επιτροπής». ΚΑΝ. (ΕΚ) αριθ. 254/2000/ : «δασμολογική και στατιστική ονοματολογία» Ν. 2147/1952 (αρ. 34), Ν. 2538/1997 & 2732/1999 «Περί διοικητικών κυρώσεων».

5 ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ-ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Δ.Φ.Ε. (σε συνεργασία με τους αρμόδιους Κρατικούς Φορείς, Αρχές και Ο.Τ.Α., Ν.Π.Δ.Δ.) Σχετικό έγγραφο: 2108/ της Δνσης Δασών Ν. Καβάλας) 1) Άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων-στη διαδικασία-φορέων, ήτοι Ο.Τ.Α. Α & Β βαθμού, Επιμελητήρια, Εμπορικοί Σύλλογοι, Συνεταιρισμοί, Επιχειρήσεις που έχουν σχέση με το θέμα, Φυτώρια, ώστε να ενεργοποιηθεί το τάχιστο δυνατόν η απρόσκοπτη υλοποίηση του αντικειμενικού σκοπού. 2) Άμεση ενημέρωση φυτωριούχων καθώς και παραγωγών, διακινητών φυτών και φυτικών προϊόντων και ξυλείας για την υποχρέωση εγγραφής τους στο ΜΗΤΡΩΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ 3) Συνεργασία με τις οικείες Δνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης τόσο ως προς τη διαδικασία των κοινών ελέγχων αλλά και την έκδοση φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων αλλά και την πρόοδο εγγραφής στο σχετικό Μητρώο. 4) Άμεση εγγραφή των Δασαρχείων, Δασικών Συνεταιρισμών (εφόσον εμπορεύονται προϊόντα ξυλείας), αλλά και των Κρατικών φυτωρίων-εάν υφίστανται- σ αυτό. 4) Μακροσκοπικοί έλεγχοι (από το σύνολο των δασικών υπαλλήλων και όχι μόνο από τους Δ.Φ.Ε.) αλλά και από το προσωπικό όλων των εμπλεκομένων φορέων. 5) Επισκοπήσεις και δειγματοληψίες (σύμφωνα με το πλαίσιο διαταγών και οδηγιών του πρώην Υ.Α.Α.Τ., του Μ.Φ.Ι. αλλά και τις υποδείξεις των εξουσιοδοτημένων εργαστηρίων). 6) Περιοδική υποβολή αποτελεσμάτων και ενεργειών τόσο στη Δνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του (πρώην) Υ.Α.Α.Τ. όσο και στις αρμόδιες επιτροπές του FVO (Αρμόδια Κοινοτική Υπηρεσία για το Δ.Φ.Ε.).

6 ΜΗΤΡΩΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ-ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ Τι είναι το Μητρώο Παραγωγών; Είναι ουσιαστικά ένα βιβλίο στο οποίο καταγράφονται-μεταξύ άλλων-όλοι όσοι έχουν καθ οιονδήποτε τρόπο σχέση με την παραγωγή, μεταφορά, συγκέντρωση, διακίνηση και εμπόριο φυτών, φυτικών προϊόντων και των υποκατάστατών τους αλλά και ξυλείας. -Επίσης όλοι όσοι χρησιμοποιούν ξύλινα μέσα συσκευασίας εμπορευμάτων. Από ποια Αρχή εκδίδεται; Από τη Δνση Αγροτικής Ανάπτυξης του οικείου Νομ. Διαμερίσματος (γνωστή ως Δνση Γεωργίας), ύστερα από προηγούμενη εξέταση και εισήγηση της αρμόδιας Δασικής Αρχής. Είναι υποχρεωτική η εγγραφή; ΝΑΙ, στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων. Ποιο είναι το κόστος εγγραφής; Η εγγραφή γίνεται δωρεάν (προς το παρόν). Τι σημαίνει η εγγραφή στο Μητρώο; Σημαίνει ότι ο «παραγωγός» αποκτά ένα μοναδικό αριθμό, ο οποίος θα αποτελεί την αναγνώριση της επαγγελματικής του δραστηριότητας, θα παρακολουθείται και θα ενημερώνεται η σχετικός φάκελος και θα διευκολύνεται η διαδικασία (τόσο για τον ίδιο όσο και για την επιτροπή ελέγχου) των τακτικών καθώς και στοχευμένων ελέγχων. Τι συνεπάγεται η καταχώρηση στο μητρώο; Τη νομιμότητα έκδοσης του φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου (για ενδοκοινοτική μετακίνηση) ή

7 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ 1) Τήρηση σχεδίου εκμετάλλευσης & χρήσης χώρων όπου παράγονται, καλλιεργούνται, αποθηκεύονται ή διατηρούνται και χρησιμοποιούνται φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα. 2) Τήρηση αρχείων κίνησης και αποθήκης & φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων ή πιστοποιητικών φυτοϋγείας, επί 3ετία. 3) Πραγματοποίηση μακροσκοπικών ελέγχων στην παραγωγή του, για έγκαιρο εντοπισμό συμπτωμάτων κακής φυτοϋγείας. 4) Συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές αρχές. 5) Αποδοχή μέτρων που θα του υποδειχτούν & συμμόρφωση μ αυτά. 6) Ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων υποχρεώσεων όπως: ειδικές εξετάσεις, δειγματοληψίες, εκρίζωση, απομόνωση (καραντίνα), καταστροφή και σήμανση, μεταχείριση (χειρισμός) αλλά και όποια μέτρα απαιτηθούν.

8 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (ΠΛΗΝ ΔΑΣΙΚΩΝ) & ΦΟΡΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Τελωνεία, Οργανισμοί Λιμένος, Αεροδρόμια, Σιδηροδρομικοί σταθμοί, αφού αποτελούν τους κύριους χώρους εισαγωγής και ενδιάμεσου προορισμού φυτών & φυτικών προϊόντων, προϊόντων ξυλείας αλλά και εμπορευμάτων που συσκευάζονται με ξύλινα μέσα συσκευασίας και Άλλοι επαγγελματίες που ασκούν την ίδια ή συγγενείς δραστηριότητες: Αιτιολόγηση: Απαιτούνται πλέον κοινές προσπάθειες-μέσα από συντονισμένους και ιδιαίτερα αυστηρούς και σχολαστικούς ελέγχους, κατά την παραλαβή, διάθεση ή διακίνηση φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων, έτσι ώστε σε περίπτωση πιθανής προσβολής από παθογόνο οργανισμό, οι επιπτώσεις και τα κατασταλτικά μέτρα να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατόν. Εξουσιοδοτημένα για τους σχετικούς ελέγχους εργαστήρια.

9 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ Επιβολή διοικητικών μέτρων ή χρηματικών ποινών ή αμφότερα, σύμφωνα με το ισχύον εθνικό & κοινοτικό, νομικό πλαίσιο. Σε περιπτώσεις εντόπισης εκτεταμένων προσβολών από παθογόνα καραντίνας, είναι πιθανόν να υποχρεωθεί ο επαγγελματίας σε άμεση παύση επιτηδεύματος. Τα παραπάνω μέτρα επιβάλλονται όταν: παρακωλύονται ή κωλυσιεργούν οι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι ή παρέχονται ψευδείς πληροφορίες εισάγονται, εξάγονται, διακινούνται ή εμπορεύονται φυτά, φυτικά προϊόντα, ξυλεία και άλλα αντικείμενα, χωρίς να φέρουν επί της συσκευασίας τους το νόμιμο Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο ή το Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας δεν τηρείται ή τηρείται ανελλιπώς το βιβλίο ή το μηχανογραφημένο σύστημα εισόδου & εξόδου προϊόντων δε φυλάσσονται για το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα τα απαραίτητα έγγραφα οι επιτηδευματίες δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Παραγωγών υποπέσουν εκ νέου σε φυτοϋγειονομικά παραπτώματα.

10 Β Μέρος: Ενημέρωση επί των παθογόνων των δασικών ειδών Πρακτικές συμβουλές έγκαιρου εντοπισμού προβλημάτων κατά τη διάρκεια του μακροσκοπικού ελέγχου ή μιας οργανωμένης επισκόπησης Μεταξύ των κύριων συμπτωμάτων τα οποία δύναται κατ αρχήν να εντοπίσει κανείς άμεσα με μια πρώτη, μακροσκοπική παρατήρηση συμπεριλαμβάνονται: η μερική ή ολική ξήρανση του δένδρου ή του φυτού, η αραίωση του φυλλώματος των πλατύφυλλων ειδών κατά τη διάρκεια της βλαστητικής περιόδου και των κωνοφόρων καθ όλη τη διάρκεια του έτους, η πρόωρη πτώση των φύλλων, η χρωματική διαφοροποίηση του φυλλώματος, το διαφορετικό σχήμα και μέγεθος των φύλλων, ο μαρασμός ή η νέκρωση των κλάδων, η ξαφνική νέκρωση των νέων βλαστών, ανωμαλίες στην ανάπτυξη των οφθαλμών, αλλαγές στη μορφή του φλοιού που μπορεί να συνοδεύεται και από την ύπαρξη κηλίδων ή σχισμών εγκαρσίων ή μη του φλοιού και γενικά η όλη εμφάνιση ενός δένδρου σε σύγκριση προς τα υπόλοιπα του τοπικού μικροπεριβάλλοντος.

11 Παρουσίαση των όρων: Μακροσκοπικός έλεγχος-επισκοπήσεις-δειγματοληψίες-θεραπεία Μακροσκοπικός έλεγχος: Πρόκειται για μια ουσιαστικά τυχαία παρατήρηση των φυτών και φυτικών προϊόντων και παραγώγων κατά τη διάρκεια μιας εργασίας υπαίθρου. Τυχόν ευρήματα σαν αυτά που περιγράφτηκαν, οδηγούν άμεσα στα επόμενα στάδια. Επισκόπηση: Πρόκειται για επίσημο και συστηματικό έλεγχο θέσεων και / ή περιοχών στις οποίες εντοπίστηκαν κάποια συμπτώματα και οι οποίες επιβάλλεται να ενταχθούν σε καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης και αναφοράς προς τις αρμόδιες Αρχές. Συλλογή δείγματος: Συγκέντρωση τμημάτων των δασικών ειδών και φυτικών παραγώγων με επιστημονικό τρόπο (και από ασυμπτωματικά είδη, εφόσον στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκαν συμπτώματα) και αποστολή στα εξουσιοδοτημένα-για τον έλεγχο-εργαστήρια. Θεραπεία: Ο όρος περιλαμβάνει ουσιαστικά εκείνη τη δέσμη μέτρων που απαιτείται για τον επιτυχή χειρισμό του προβλήματος. Αποφασίζεται από την αρμόδια Κοινοτική Αρχή (σε συνεργασία με την αρμόδια Ελληνική Υπηρεσία) και εφαρμόζεται άμεσα.

12 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ Επιστημονική Ονομασία παθογόνου: Ips amitinus Eichhof, Ips cembrae, Ips duplicatus & Dendroctonus micans Kugelan. Χαρακτηρισμός: Πρόκειται για φλοιοφάγο-ξυλοφάγο έντομο της οικ. Scolytidae που προσβάλει συγκεκριμένα κωνοφόρα είδη, προκαλώντας εξασθένηση και αργότερα νέκρωση αυτών. Συμπτώματα: Δημιουργία στοών (οπών), εκροή ρητίνης, δημιουργία κιτρινωπών κηλίδων γύρω απ το σημείο προσβολής.

13 Εξάπλωση στην Ευρώπη του Ips cembrae. Εξάπλωση στην Ευρώπη του Dendroctonus micans. Εξάπλωση στην Ευρώπη του Ips amitinus.

14 Επιστημονική Ονομασία παθογόνου: Bursaphelenchus xylophilys Χαρακτηρισμός: Πρόκειται για φυτοπαρασιτικό νηματώδη καραντίνας που προσβάλει συγκεκριμένα κωνοφόρα είδη, προκαλώντας ταχύτατη νέκρωση αυτών Περιοχές υψηλού κινδύνου: Δάση σε ακτίνα 5 Km από λιμάνια όπου εισάγεται ή μεταφέρεται ξυλεία ή εμπορεύματα σε συσκευασία ξύλινη. Συμπτώματα: Νεκρώσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους (συνήθως κατά ομάδες), με ταχύ ρυθμό, δραστική αλλαγή χρώματος κόμης (από πράσινο-γκρι σταδιακά σε σοκολατί), διατήρηση νεκρών βελονών στο δένδρο, ελάττωση ή παύση εκροής ρητίνης (μη ορατό). Μέθοδος εντοπισμού: Με φερομονικές παγίδες. Εξέλιξη πεύκου προσβεβλημένου από Bursaphelenchus xylophilus Νεκρώσεις πλάγιων κλάδων

15 Επιστημονική Ονομασία παθογόνου: Gibberella circinata Χαρακτηρισμός: Πρόκειται για μύκητα που προσβάλει συγκεκριμένα κωνοφόρα είδη και την ψευδοτσούγκα, προκαλώντας ταχύτατη νέκρωση αυτών Περιοχές υψηλού κινδύνου: α) φυτώρια που εισάγουν σπόρο και φυτάρια, β) Πευκοδάση σε ακτίνα 5 Κm πέριξ αυτών, γ) Δάση σε ακτίνα 5 Km από λιμάνια όπου εισάγεται ή μεταφέρεται έμφλοια ή μη επαρκώς αποφλοιωμένη ξυλεία ή εμπορεύματα σε συσκευασία ξύλινη και δ) δάση με κακή γενικά υγιεινή Συμπτώματα: Νέκρωση ριζίδιων και σταδιακή «τήξη» (κάμψη) του κορμού, περιμετρική νέκρωση και εν συνεχεία καθολική απώλεια του έντονου πράσινου χρώματος, χλωρίωση και τελικά καστανή κόμη, καρκινώματα στους κλάδους μεγάλων δένδρων και εκροή ρητίνης. Εκροή ρητίνης από βλαστό P. radiata Νέκρωση φλοιού Πληγώσεις και αθρόα εκροή ρητίνης από προσβεβλημένους κορμούς Pinus maritima

16 Επιστημονική Ονομασία παθογόνου: Anoplophora chinensis Χαρακτηρισμός: Πρόκειται για έντομο που προσβάλει φυτά που παράγονται ή εισάγονται από τα φυτώρια και προορίζονται για φύτευση (κυρίως από χώρες της Άπω Ανατολής, αν και εμφανίζεται πλέον και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες). Μεταφέρεται συνήθως με τα bonsai αλλά και ξύλινα υλικά συσκευασίας. Περιοχές υψηλού κινδύνου: Φυτώρια, θερμοκήπια και μονάδες παραγωγής ξύλινων μέσων συσκευασίας. Φυτά που ελέγχονται: Για τα δασικά είδη: Acer, Aesculus hippocastanum, Alnus, Betula, Carpinus, Corylus, Cotoneaster, Fagus, Malus, Platanus, Populus, Prunus, Pyrus, Salix, Ulmus. Πιθανοί ξενιστές: Για τα δασικά είδη: Alnus, Casuarina, Salix. Συμπτώματα: Στοές και κυκλικές οπές, ορατές στο υπέργειο τμήμα του ριζικού συστήματος και σε ύψος μέχρι 20 εκ. άνωθεν αυτού. Χαρακτηριστικό γνώρισμα η δημιουργία ενός ανάποδου «Τ» στο μέρος του φλοιού όπου αποτίθεται το αβγό του εντόμου. Βλάβες που προκαλεί: Σταδιακή καταστροφή ιστών και καμβίου (από το οποίο τρέφεται), ξήρανση νεαρών βλαστών και κλαδιών, ενώ ενισχύει την πιθανότητα δευτερογενών μολύνσεων ή εισβολών, προκαλώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη καταπόνηση στο φυτό-ξενιστή. Ακολουθεί φωτογραφική παρουσίαση.

17 Anoplophora chinensis: Φωτογραφικό υλικό Οπές ωοτοκίας του εντόμου Προσβολή δένδρου από προνύμφες εντόμου Οπές εξόδου ενηλίκων στη βάση του κορμού και τις επιφανειακές ρίζες Τομή στον κορμό για εύρεση αυγών εντόμου

18 Επιστημονική Ονομασία παθογόνου: Gilpinia hercyniae (Hartig) Χαρακτηρισμός: Πρόκειται για παθογόνο έντομο καραντίνας, που προκαλεί αποφύλλωση της ερυθρελάτης. Περιοχές υψηλού κινδύνου: Χώροι εισαγωγής μολυσμένων φυτών. Περίοδος ελέγχου: Από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Συμπτώματα: Έντονες αποφυλλώσεις σε νεαρές αναδασώσεις αλλά και ενήλικα άτομα ερυθρελάτης. Βλάβες που προκαλεί: Σταδιακή εξασθένιση ζωτικότητας που ακολουθείται από προσβολές φλοιοφάγων-ξυλοφάγων εντόμων. Προνύμφες του εντόμου πάνω σε ερυθρελάτη Τέλειο έντομο πάνω σε αποφυλλωμένο κλαδί Βλάβες σε νεαρούς βλαστούς και κλαδιά

19 Επιστημονική Ονομασία παθογόνου:dryocosmus Kuriphilus Yasumatsu Χαρακτηρισμός: Πρόκειται για παθογόνο έντομο καραντίνας, που θεωρείται ως ίσως ο κυριότερος εχθρός της καστανιάς παγκοσμίως. Περιοχές υψηλού κινδύνου: Φυτώρια, θερμοκήπια και μονάδες παραγωγής μοσχευμάτων. Περίοδος ελέγχου: Μέσα Μαΐου-μέσα Ιουλίου, ενώ μακροσκοπικοί έλεγχοι θα διενεργούνται από Απρίλιο μέχρι και αρχές Σεπτεμβρίου. Συμπτώματα: Εμφάνιση κηκίδων (μεμονωμένα ή κατά ομάδες), d=5-20 mm, ανοιχτού κόκκινου χρώματος σε νεαρά φύλλα, βλαστούς και μίσχους ή στο κεντρικό νεύρο των φύλλων. Βλάβες που προκαλεί: Σταδιακή εξασθένιση ζωτικότητας που ακολουθείται από προσβολές φλοιοφάγων-ξυλοφάγων εντόμων.

20 Επιστημονική Ονομασία παθογόνου: Phytophthora ramorum Χαρακτηρισμός: Πρόκειται για φυκομύκητα που προσβάλει είδη του γένους Rhododendron & Viburnum (ξενιστές) και ενοχοποιείται για το ξαφνικό θάνατο της δρυός (Sudden Oak Death) παγκοσμίως (SOD). Πιθανοί ξενιστές (ως προς τα δασικά είδη): Ροδόδενδρο, Βιβούρνο, Δρυς, Καστανιά, Οξιά, Ράμνος, Απολλώνειος Δάφνη, Σφένδαμος, Κουμαριά, Καμέλια, Ιπποκαστανιά, Βάτος, Ψευσοτσούγκα αλλά και η αζαλέα. Περιοχές υψηλού κινδύνου: Φυτώρια που φιλοξενούν εισαγόμενα φυτά αλλά και παράγουν φυτά-πιθανούς ξενιστές, πάρκα, πλατείες, άλση, καθώς και χώροι που γειτνιάζουν με θέσεις όπου φυτεύτηκαν καλλωπιστικά είδη. Περίοδος ελέγχου: Μέσα Μαΐου-μέσα Ιουλίου, ενώ μακροσκοπικοί έλεγχοι θα διενεργούνται από Απρίλιο μέχρι και αρχές Σεπτεμβρίου. Συμπτώματα: Αν και διαφέρουν με το είδος παρατηρούνται ωστόσο νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα, έλκη στους βλαστούς ή και νέκρωσή τους. Σε κάποια είδη παρατηρούνται προσβολές και στον κορμό. Εκροή παχύρρευστου, κοκκινο-καστανού κολλώδους υγρού, χωρίς σκασίματα ή πληγές στον κορμό. Συμπτώματα εμφανή στο κατώτερο (<2 μ.) μέρος του. Βλάβες που προκαλεί: Σταδιακή εξασθένιση ζωτικότητας που ακολουθείται από νέκρωση ενός τμήματος ή και ολόκληρης της κόμης του δένδρου. Αποκάλυψη ελκών μετά την αφαίρεση του ξηροφλοίου. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.

21 Phytophthora ramorum: φωτογραφικό υλικό

22 Επιστημονική Ονομασία παθογόνου: Ceratocystis platani (Walter) Χαρακτηρισμός: Πρόκειται για το μύκητα που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου. Περιοχές υψηλού κινδύνου: χώροι εισαγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού, φυτώρια, θέσεις αποθήκευσης μηχανημάτων έργου, φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου, πάρκα, πλατείες χώροι αναψυχής, πρανή δρόμων. Περίοδος ελέγχου: Απρίλης μέχρι Οκτώβρης, κυρίως Άνοιξη & Φθινόπωρο. Συμπτώματα: Πρόωρο, αραιό χλωρωτικό φύλλωμα, μικροφυλλία σε ένα ή πολλά κλαδιά, μαρασμός φύλλων και στη συνέχεια νέκρωση ορισμένων κλάδων. Νέκρωση φλοιού και δημιουργία ελκών με ανάδυση μυρωδιάς φρούτων (κυρίως ανανά ή μπανάνας). Παρουσία αδηφάγων βλαστών εκεί όπου εμφανίστηκαν νεκροί κλάδοι. Επιμήκεις, κυανόμαυρες, ελλειπτικές ως φλογοειδείς λωρίδες στο σομφό ξύλο και μεταχρωματισμός του ξύλου με ακτινωτή διάταξη (σε εγκάρσια τομή). Τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως προς το τέλος της άνοιξης, οπότε και οι ανάγκες του δένδρου σε νερού είναι αυξημένες. Βλάβες που προκαλεί: Αρχικά νέκρωση ορισμένων κλάδων και τμημάτων του φλοιού και αργότερα νέκρωση μέρους της κόμης και τέλος του δένδρου Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.

23 Ceratocystis platani (Walter): φωτογραφικό υλικό

24 Επιστημονική Ονομασία παθογόνου: Gonipterus scutellatus Gyll. Χαρακτηρισμός: Πρόκειται για το ρυγχωτό σκαθάρι του Ευκαλύπτου (έντομο), προερχόμενο από Αυστραλία έχοντας εξαπλωθεί σ όλο το κόσμο. Περιοχές υψηλού κινδύνου: χώροι εισαγωγής, αποθήκευσης και διακίνησης φυταρίων, χώματος και φυτευτικού υλικού (εφόσον έχει ήδη εγκατασταθεί). Περίοδος ελέγχου: Αρχή άνοιξης & τέλος καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου. Συμπτώματα: Εξαιρετικά μεγάλη (κατά κλάδους) αποφύλλωση που σταδιακά επεκτείνεται, καταστολή αύξησης. Βλάβες που προκαλεί: Νέκρωση του δένδρου ή ακόμη και προσβολή από άλλα έντομα (ορύκτες & μυζητικά) που παρασιτούν χρόνια το δένδρο.

25 Επιστημονική Ονομασία παθογόνου: Rhynchophorus ferruginus (Olivier) Χαρακτηρισμός: Πρόκειται για τo έντομο που αποτελεί το χειρότερο εχθρό των φοινικοειδών παγκοσμίως, αφού προσβάλει τα περισσότερα εξ αυτών έχοντας μάλιστα καταγραφεί σχεδόν παντού. Μέθοδος εντοπισμού: Με φερομονικές παγίδες. Περιοχές υψηλού κινδύνου: φοινικοδάση, πάρκα, πλατείες, παραλίες. Περίοδος ελέγχου: Όλο το έτος. Συμπτώματα: Το πιο χαρακτηριστικό είναι η καταστροφή της καρδιάς του και η κάμψη των παλιών φύλλων (μορφή ανοιχτής ομπρέλας). Μακροσκοπική ανίχνευση της παρουσίας του: στη στεφάνη (καρδιά) και τα νεαρά φύλλα (για τυχόν φαγώματα), στις βάσεις των μεγαλύτερων φύλλων (για τυχόν στοές), στην περιοχή της στεφάνης για τυχόν κουκούλια. Επίσης ακουστικός έλεγχος (αφού ο ήχος προσβολής γίνεται αισθητός σε απόσταση 1-3 εκ. από τον κορμό του φοινικοειδούς. Βλάβες που προκαλεί: Ταχύτατη καταστροφή του δένδρου.

26 Επίλογος: Όλα όσα αναφέρθηκαν αποτελούν μια γενική μόνο ενημέρωση και μια εισαγωγή σε μια νέα πραγματικότητα, αυτή δηλ. της φυτοϋγείας αλλά και της σημασίας διασφάλισης μιας ασφαλούς ενδοκοινοτικής διακίνησης φυτών, φυτικών προϊόντων καθώς και των υποκαταστάτων τους, με την προστασία ταυτόχρονα κάθε επαγγελματία που επιθυμεί να ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα στο χώρο. Στοχοθεσία: 1) Κεντρικός, αντικειμενικός στόχος είναι και θα παραμείνει η γρήγορη εξοικείωση με τα νέα δεδομένα, η άμεση δραστηριοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων και η κινητοποίηση εγγραφής των υπόχρεων στο μητρώο παραγωγών. 2) Η ενεργοποίηση όλων ως προς τον εντοπισμό συμπτωμάτων κακής φυτοϋγείας. 3) Η μεγιστοποίηση της συνεργασίας όλων με τους Δ.Φ.Ε. (που έχουν και την ευθύνη). 4) Η διασφάλιση της επαγγελματικής προστασίας όλων όσων δραστηριοποιούνται στο χώρο, αφού όπως ήδη αναφέρθηκε, οι επιπτώσεις σε περίπτωση προσβολών είναι άμεσες και δραματικές και το οικονομικό μέγεθος της βλάβης συχνά δραματικό. 5) Η ενεργοποίηση του ένστικτου του ελέγχου (από τους παραγωγούς) κατά τη διενέργεια κάθε εμπορικής δοσοληψίας και η απαίτηση επίδειξης όλων των νόμιμων, απαιτούμενων παραστατικών, αφού πέραν όλων όσων αναφέρθηκαν, οι διοικητικές κυρώσεις για τους παραβάτες είναι από βαριές έως εξοντωτικές.

27 Τέλος παρουσίασης Ευχαριστώ για το χρόνο σας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Δρ. Δασολόγος Αλκιβιάδης Τσιτσώνης Δνση Δασών Περιφέρειας Α. Μ. Θρ. Συντονιστής Δ.Φ.Ε. Ν. Καβάλας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Δρ. Δασολόγος Αλκιβιάδης Τσιτσώνης Δνση Δασών Περιφέρειας Α. Μ. Θρ. Συντονιστής Δ.Φ.Ε. Ν. Καβάλας ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΑΣΙΚΟΣ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (Δ.Φ.Ε.) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Δρ. Δασολόγος Αλκιβιάδης Τσιτσώνης Δνση Δασών Περιφέρειας Α. Μ. Θρ. Συντονιστής Δ.Φ.Ε. Ν. Καβάλας Καβάλα, Απρίλιος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΑΣΙΚΟΣ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (Δ.Φ.Ε.)

ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΑΣΙΚΟΣ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (Δ.Φ.Ε.) ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΑΣΙΚΟΣ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (Δ.Φ.Ε.) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Δρ. Δασολόγος Αλκιβιάδης Τσιτσώνης Δνση Δασών Περιφέρειας Α. Μ. Θρ. Συντονιστής Δ.Φ.Ε. Ν. Καβάλας (Η παρουσίαση-ενημέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι για έντομα και νηματώδεις καραντίνας

Φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι για έντομα και νηματώδεις καραντίνας Forest Research Institute NAGREF - Greece Φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι για έντομα και νηματώδεις καραντίνας Δ. Ν. Αβτζής Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας και Νηματωδολογίας, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (Ι.Δ.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

Phytophthora ramorum: ένα αναδυόμενο παθογόνο δασικών και καλλωπιστικών φυτών σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική

Phytophthora ramorum: ένα αναδυόμενο παθογόνο δασικών και καλλωπιστικών φυτών σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική Phytophthora ramorum: ένα αναδυόμενο παθογόνο δασικών και καλλωπιστικών φυτών σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική Παναγιώτης Τσόπελας ΕΛ.Γ.Ο.- Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Sudden oak death -

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4.2.2017 EL L 31/29 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2017/198 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 2ας Φεβρουαρίου 2017 όσον αφορά τα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του Pseudomonas syringae pv.

Διαβάστε περισσότερα

L 64/38 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 64/38 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 64/38 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 3.3.2012 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 1ης Μαρτίου 2012 σχετικά με έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του Anoplophora

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 109/56 26.4.2016 Διορθωτικό στην εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2015/789 της Επιτροπής, της 18ης Μαΐου 2015, σχετικά με μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του οργανισμού Xylella

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό. Grapholita molesta Busck. (Lepidoptera: Tortricidae) (κν.

Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό. Grapholita molesta Busck. (Lepidoptera: Tortricidae) (κν. Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό Grapholita molesta Busck. (Lepidoptera: Tortricidae) (κν. βλαστορύκτης της ροδακινιάς) σε ροδάκινα και νεκταρίνια για εξαγωγή στη Ρωσία Για φυτοϋγειονομικούς

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις και Προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής για το φλέγον ζήτημα του παθογόνου καραντίνας Xylella fastidiosa

Δράσεις και Προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής για το φλέγον ζήτημα του παθογόνου καραντίνας Xylella fastidiosa ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Δράσεις και Προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής για το φλέγον ζήτημα του παθογόνου καραντίνας Xylella fastidiosa Ηρακλής Μπουμπουράκας, PhD Γεωπόνος Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 146/16 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2015/893 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 9ης Ιουνίου 2015 σχετικά με έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του Anoplophora glabripennis (Motschulsky)

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΡΥΓΧΩΤΟΥ ΣΚΑΘΑΡΙΟΥ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.3.2019 C(2019) 1882 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13.3.2019 σχετικά με τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι επαγγελματίες ώστε να συμμορφώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ή ΜΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΤΟΜΟ Diabrotica virgifera ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ή ΜΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΤΟΜΟ Diabrotica virgifera ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟ 1 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ή ΜΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΤΟΜΟ Diabrotica virgifera ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟ Κατά τη διενέργεια των μακροσκοπικών ελέγχων από τους υπόχρεους (παραγωγούς)

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό. Καλιφόρνιας) σε ροδάκινα και νεκταρίνια και επιτραπέζια σταφύλια

Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό. Καλιφόρνιας) σε ροδάκινα και νεκταρίνια και επιτραπέζια σταφύλια Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό Frankliniella occidentalis (Thysanoptera: Thripidae) (κν. θρίπας της Καλιφόρνιας) σε ροδάκινα και νεκταρίνια και επιτραπέζια σταφύλια για εξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Το κόκκινο σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus Απειλεί το φοινικόδασος Ενημερώσου Προστάτευσε το φοινικόδασος

Το κόκκινο σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus Απειλεί το φοινικόδασος Ενημερώσου Προστάτευσε το φοινικόδασος Το κόκκινο σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus Απειλεί το φοινικόδασος Ενημερώσου Προστάτευσε το φοινικόδασος Ο κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος (σκαθάρι) το έντοµο δηλαδή Rhynchophorus ferrugineus, είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θέμα: Νέος αλευρώδης απειλεί την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θέμα: Νέος αλευρώδης απειλεί την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΜΗΜΑ: Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ταχ.Δ/νση :

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 10.3.2017 L 64/109 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2017/427 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 8ης Μαρτίου 2017 για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης της Επιτροπής 2012/535/ΕΕ για τη λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση

Διαβάστε περισσότερα

«Περί ισχύουσας νομοθεσίας για το Φυτικό Πολλαπλασιαστικό Υλικό»

«Περί ισχύουσας νομοθεσίας για το Φυτικό Πολλαπλασιαστικό Υλικό» Αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (ψηφιακά υπογεγραμμένο) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Αχαρνών 2, 101 76 Αθήνα, Τηλ. 210-2124331 Fax :

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε Φυτοπροστασία - Φυτοϋγιεινομικός έλεγχος-ασθένειες. Άρθρο... Προστασία από επιβλαβείς οργανισμούς

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε Φυτοπροστασία - Φυτοϋγιεινομικός έλεγχος-ασθένειες. Άρθρο... Προστασία από επιβλαβείς οργανισμούς ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΡΙΤΟ Δασοπροστασία ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε Φυτοπροστασία - Φυτοϋγιεινομικός έλεγχος-ασθένειες Άρθρο... Προστασία από επιβλαβείς οργανισμούς 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΨΙΡΡΙΖΙΕΣ ΑΣΙΚΩΝ ΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ARMILLARIA

ΣΗΨΙΡΡΙΖΙΕΣ ΑΣΙΚΩΝ ΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ARMILLARIA ΣΗΨΙΡΡΙΖΙΕΣ ΑΣΙΚΩΝ ΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ARMILLARIA Εικ.1. Ελάτη προσβεβληµένη από το µύκητα Armillaria mellea. ιακρίνονται οι λευκές µυκηλιακές πλάκες στη βάση του κορµού. Μαίναλο. Εικ.2. Μυκηλιακές

Διαβάστε περισσότερα

3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Π.Δ. 30/2006 - ΦΕΚ 28/Α/14.2.2006 Καθορισμός τυποποιημένων φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων που χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση ορισμένων φυτών, φυτικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων εντός της Χώρας και

Διαβάστε περισσότερα

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 12.5.2016 C(2016) 2731 final EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 12.5.2016 για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2015/789 της Επιτροπής σχετικά με μέτρα για

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 17.12.2014 L 360/59 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 15ης Δεκεμβρίου 2014 σχετικά με τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων για την εφαρμογή της οδηγίας 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά τη γνωστοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 ο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 ο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 ο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ Χάρτης βλάστησης Ελλάδος Κίνδυνοι για τα Δασικά Οικοσυστήματα από μεταδοτικές & μη μεταδοτικές ασθένειες Σχέσεις Εντόμων - Φυτών 1.

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 219/56 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Ιουλίου 2014 σχετικά με έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του οργανισμού Xylella fastidiosa (Well και Raju) [κοινοποιηθείσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΦΥΤΟΫΓΕΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΦΥΤΟΫΓΕΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΦΥΤΟΫΓΕΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ν. Κούλης (Προϊστάμενος Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) Δρ Δήμητρα Γκιλπάθη (Γεωπόνος-Φυτοπαθολόγος) Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 10.10.2018 L 254/9 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2018/1503 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 8ης Οκτωβρίου 2018 για τη θέσπιση μέτρων για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του Aromia bungii (Faldermann)

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣ. Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣ. Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ» ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣ Δρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Τεχνολογίας Ξύλου Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣ 4. Ακανονιστίες αυξητικών δακτυλίων 5. Ραγάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Validity unknown Digitally signed by Theodoros Moumouris Date: 2012.01.05 09:08:28 EET Reason: Signed PDF (embedded) Location: Athens, Ethniko Typografio 42587 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων: & ΤΡΟΦΙΜΩΝ - βλάπτει την υγεία των καταναλωτών Δ/ΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 11 ο ΜΥΚΟΡΡΙΖΕΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 11 ο ΜΥΚΟΡΡΙΖΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 11 ο ΜΥΚΟΡΡΙΖΕΣ 1 ΜΥΚΟΡΡΙΖΕΣ 2 ΜΥΚΟΡΡΙΖΕΣ Μυκορριζική συμβίωση: Η συμβιωτική σχέση μεταξύ ριζών μυκήτων / εκδηλώνεται με σχηματισμό ξεχωριστών οργάνων =μυκόρριζες Κατηγορίες μυκόρριζων ενδομυκόρριζες

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ.: 210-8180221 Fax:210-8077-506 E-Mail: D. kontodimas@bpi.gr. Τηλ: 2810-302304 Fax: 2810-245858 E-Mail: roditakis@her.forthnet.

Τηλ.: 210-8180221 Fax:210-8077-506 E-Mail: D. kontodimas@bpi.gr. Τηλ: 2810-302304 Fax: 2810-245858 E-Mail: roditakis@her.forthnet. 1 ΕΠΕΙΓΟΝ EΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα: 28-4 - 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 128434 ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ /ΝΣΗ ΠΡΟΣΤ.ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ: A Ταχ. ιεύθυνση: Λ. Συγγρού

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3758, 3/10/2003

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3758, 3/10/2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΑ, ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Για σκοπούς εναρμόνισης

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4015, 22/7/2005

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4015, 22/7/2005 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΠΙΒΛΑΒΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΑ, ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Για σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήµης Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου - Επίπλου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήµης Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου - Επίπλου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ρ. Γεώργιος Μαντάνης Εργαστήριο Επιστήµης Ξύλου Τµήµα Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου - Επίπλου ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ = Εξωτερικοί παράγοντες που µπορούν να προκαλέσουν

Διαβάστε περισσότερα

RHYNCHOFORUS FERRUGINEUS. Washingtonia spp.

RHYNCHOFORUS FERRUGINEUS. Washingtonia spp. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΡΥΓΧΩΤΟΥ ΚΑΝΘΑΡΟΥ RHYNCHOFORUS FERRUGINEUS Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΡΥΓΧΩΤΟΣ ΚΑΝΘΑΡΟΣ ( Red Palm Weevil ) πρόκειται για κολεόπτερο έντοµο της οικογένειας Curculionidae το οποίο προσβάλλει τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ» Το εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών κλάση: Deuteromycetes θαλλός: πολυκύτταρο μυκήλιο σαπρόφυτα παράσιτα αναπαραγωγή: κυρίως αγενώς (ατελής μορφή) τέλεια μορφή: Ασκομύκητες (κυρίως), Βασιδιομύκητες τάξη: Moniliales

Διαβάστε περισσότερα

Σας αποστέλλουµε συνηµµένα ενηµέρωση της αρµόδιας φυτοϋγειονοµικής Υπηρεσίας της Ισπανίας, η οποία γνωστοποίησε στην Ε.Ε. και τα Κράτη µέλη:

Σας αποστέλλουµε συνηµµένα ενηµέρωση της αρµόδιας φυτοϋγειονοµικής Υπηρεσίας της Ισπανίας, η οποία γνωστοποίησε στην Ε.Ε. και τα Κράτη µέλη: ΑΜΕΣΗ ΕΠΙ ΟΣΗ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ EΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα: 14-11-2018 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ /ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 317/4 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/2031 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 26ης Οκτωβρίου 2016 σχετικά με προστατευτικά μέτρα κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών, την τροποποίηση των κανονισμών

Διαβάστε περισσότερα

Εικ. 1: Τέλειο έντομο E. orientalis με χαρακτηριστικό καστανό χρωματισμό.

Εικ. 1: Τέλειο έντομο E. orientalis με χαρακτηριστικό καστανό χρωματισμό. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Ταχ. Δ/νση : Παρ. οδός Ναυπλίου-Νέας Κίου Ταχ.Κωδ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΑΡΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΩΡΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΑΡΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΑΡΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΩΡΙΑ 1 ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ Τήξεις σπορίων αρτιφύτρων Ητήξητωναρτιφύρωντωνδασικώνφυτώριων είναι μια παγκόσμια γνωστή ασθένεια. Προκαλεί ζημιές

Διαβάστε περισσότερα

τα Φυτικά Προϊόντα (Όροι Φυτοΰγειονομικού Ελέγχου σε Φυτά, Φυτικά Προϊόντα ή Αλλα Αντικείμενα που Προέρχονται από Τρίτες Χώρες) Κανονισμοί

τα Φυτικά Προϊόντα (Όροι Φυτοΰγειονομικού Ελέγχου σε Φυτά, Φυτικά Προϊόντα ή Αλλα Αντικείμενα που Προέρχονται από Τρίτες Χώρες) Κανονισμοί Ε.Ε. Παρ. III(I) 4230 Κ.Δ.Π. 766/2003 Αρ. 3758, 3.10.2003 Αριθμός 766 Οι περί Μέτρων Προστασίας κατά της Εισαγωγής και Εξάπλωσης Οργανισμών Επιβλαβών για τα Φυτά και τα Φυτικά Προϊόντα (Όροι Φυτοΰγειονομικού

Διαβάστε περισσότερα

Ασθένειες της μηλιάς

Ασθένειες της μηλιάς Ασθένειες της μηλιάς Οι ασθένειες μηλιάς με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από δενδροκομικής και οικονομικής πλευράς είναι: το φουζικλάδιο, το ωίδιο, το βακτηριακό κάψιμο και οι σηψιριζίες (σημαντικότερη η Φυτόφθορα).

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ L 266/42 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2.10.2012 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 26ης Σεπτεμβρίου 2012 για τη λήψη μέτρων επείγοντος χαρακτήρα ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση εντός της Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης των περιοχών έρευνας από δασοκομική και οικοφυσιολογική άποψη

Αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης των περιοχών έρευνας από δασοκομική και οικοφυσιολογική άποψη LIFE + AdaptFor Αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης των περιοχών έρευνας από δασοκομική και οικοφυσιολογική άποψη Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα Δασικά οικοσυστήματα Καλλιόπη Ραδόγλου & Γαβριήλ Σπύρογλου

Διαβάστε περισσότερα

Τα σημαντικότερα πλατανοδάση της Ευρώπης σε άμεσο κίνδυνο: η ραγδαία εξάπλωση του μύκητα Ceratocystis platani στην περιοχή Ιωαννίνων

Τα σημαντικότερα πλατανοδάση της Ευρώπης σε άμεσο κίνδυνο: η ραγδαία εξάπλωση του μύκητα Ceratocystis platani στην περιοχή Ιωαννίνων ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Τα σημαντικότερα πλατανοδάση της Ευρώπης σε άμεσο κίνδυνο: η ραγδαία

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: /288

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: /288 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣ. ΦΥΤΩΡΙΩΝ, ΔΑΣ. ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεντρωτικός Πίνακας Διοικητικών Κυρώσεων (προστίμων) σε θέματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων για παραβάσεις του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α 8), όπως ισχύει

Συγκεντρωτικός Πίνακας Διοικητικών Κυρώσεων (προστίμων) σε θέματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων για παραβάσεις του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α 8), όπως ισχύει Συγκεντρωτικός Πίνακας Διοικητικών Κυρώσεων (προστίμων) σε θέματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων για παραβάσεις του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α 8), όπως ισχύει Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, Υπουργείο Αγροτικής

Διαβάστε περισσότερα

«Φυτοϋγειονομική Πιστοποίηση Εξαγωγών»

«Φυτοϋγειονομική Πιστοποίηση Εξαγωγών» «Φυτοϋγειονομική Πιστοποίηση Εξαγωγών» Δημήτριος Σταυρίδης Δρ. Εντομολογίας Α.Π.Θ. Προϊστάμενος Τμ. Προστασίας Φυτών Φυτοϋγ. & Ποιοτ. Ελέγχου ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας - Περιφέρεια Θεσσαλίας Φυτοϋγειονομικός Έλεγχος:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.3.2019 C(2019) 1922 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14.3.2019 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

AΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

AΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Ταχ. Δ/νση: Λ. Συγγρού 150 Τ.Κ.: 176 71 - ΚΑΛΛΙΘΕΑ Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΟΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Δασική πεύκη Πιερίων. SOS! Χ. Περλέρου, Γ. Σπύρογλου, Δ. Αβτζής και Σ. Διαμαντής ΕΘΙΑΓΕ-Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών

Δασική πεύκη Πιερίων. SOS! Χ. Περλέρου, Γ. Σπύρογλου, Δ. Αβτζής και Σ. Διαμαντής ΕΘΙΑΓΕ-Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Δασική πεύκη Πιερίων. SOS! Χ. Περλέρου, Γ. Σπύρογλου, Δ. Αβτζής και Σ. Διαμαντής ΕΘΙΑΓΕ-Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Χαρακτηριστικά του δάσους Η δασική πεύκη (Pinus sylvestris) δημιουργεί δάσος 10.000 περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Z:\ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΕΩΤΕΕ\vasilis\Ανακοινώσεις Site\070510-newsletter\YPAAT_Protasi.skathari_2010_1904.doc

Z:\ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΕΩΤΕΕ\vasilis\Ανακοινώσεις Site\070510-newsletter\YPAAT_Protasi.skathari_2010_1904.doc ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 64, 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ.: 2310 278817-8, FAX: 2310 236308 Δ/ΝΣΗ E-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Χημικός, Προϊστάμενος Χημικής Υπηρεσίας Πατρών Γενικού Χημείου του Κράτους Πάτρα, 5-12-2007

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014 Έγγραφο συνόδου 2019 C8-0364/2016 2013/0141(COD) 15/09/2016 Θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση Θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση ενόψει της έκδοσης κανονισμού του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 8. Νηματώδεις Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας Δρ Βασίλειος Δημόπουλος

ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 8. Νηματώδεις Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας Δρ Βασίλειος Δημόπουλος ειδική φυτοπαθολογία οπωροκηπευτικών και φυτών μεγάλης καλλιέργειας 8. Νηματώδεις χρυσονηματώδης της πατάτας Globodera rostochiensis (συν. Heterodera rostochiensis) οικ. Heteroderidae χρυσονηματώδης της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 ο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΡΥΟΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 ο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΡΥΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8 ο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΡΥΟΣ 1 1. Ξηρασία νέκρωση δρυός 2. Σηψιρρίζια 3. Ιώδης σηψιρρίζια. Ο μύκητας Helicobacidium purpureum σκεπάζει τις ρίζες με μυκήλια, ενώ τα καρποσώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 2. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 2. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Δομή Ξύλου - Θεωρία. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 2. ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ τα διάφορα στρώματα ενός κορμού δένδρου εξωτερικός φλοιός εσωτερικός φλοιός κάμβιο σομφό εγκάρδιο Μακροσκοπικά χαρακτηριστικά Χαρακτηριστικά που διακρίνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, )ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, )ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 9-3 - 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, Αρ. Πρωτ.: 1174/27330 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΕΙΣ 1)ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2)ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Δ/ΝΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος υγρασίας πριστής ξυλείας κατά την ξήρανση

Έλεγχος υγρασίας πριστής ξυλείας κατά την ξήρανση Έλεγχος υγρασίας πριστής ξυλείας κατά την ξήρανση Πορεία ξήρανσης πριστής ξυλείας A διαμόρφωση δειγμάτων ξήρανσης 2 cm 2 cm 50 cm 1 m A A 1 A 2 ζύγιση δειγμάτων ξήρανσης Α1, Α2 αμέσως μετά την πρίση ΑΣΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων: ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - βλάπτει την υγεία των & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 7-12 - 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αριθ. Πρωτ.: 4620/124230 ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΜΗΜΑ Γ Ταχ.Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Αριθ. Πρωτ. 1394/54298 ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Αθήνα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Αριθ. Πρωτ. 1394/54298 ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΑΠ 2. ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΦΥΤ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στα ξηροθερμοόρια δασικών ειδών: Η Δασική πεύκη Πιερίων

Οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στα ξηροθερμοόρια δασικών ειδών: Η Δασική πεύκη Πιερίων Οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στα ξηροθερμοόρια δασικών ειδών: Η Δασική πεύκη Πιερίων Χ. Περλέρου, Γ. Σπύρογλου, Δ. Αβτζής και Σ. Διαμαντής ΕΛΓΟ-Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Σεμινάριο κατάρτησης δασολόγων,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ & ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Ειρήνη Βλουτόγλου LIFE09 ENV/GR/000302/SAGE10

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ & ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Ειρήνη Βλουτόγλου LIFE09 ENV/GR/000302/SAGE10 LIFE09 ENV/GR/000302 SAGE10 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ & ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ειρήνη Βλουτόγλου LIFE09 ENV/GR/000302/SAGE10 ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ (FinalReport) Ιούνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 365/2002(Α 307)-ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΚΩ ΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 365/2002(Α 307)-ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΚΩ ΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 1 ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ 365/2002(Α 307)-ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΚΩ ΙΚΟΠΟΙΗΣΗ «Μέτρα προστασίας κατά της εισαγωγής από άλλο κράτος µέλος ή τρίτη χώρα στη Χώρα ή µέσω αυτής σε άλλο κράτος µέλος της Κοινότητας οργανισµών επιβλαβών

Διαβάστε περισσότερα

E.E., Παρ. I, 1045 Ν. 60/91 Αρ. 2584, 22.3.91

E.E., Παρ. I, 1045 Ν. 60/91 Αρ. 2584, 22.3.91 E.E., Παρ. I, 1045 Ν. 60/91 Αρ. 2584, 22.3.91 Ο περί Παραγωγής και Εμπορίας Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού Νόμος του 1991 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 22/01/2013. ΠΡΟΣ: Αποδέκτες Πίνακα Διανομής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 22/01/2013. ΠΡΟΣ: Αποδέκτες Πίνακα Διανομής ΑΔΑ: ΒΕΙΩ46Ψ844-ΩΕ7 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 22/01/2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αριθ. Πρωτ.:160 ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ Ταχ. Διεύθυνση : Λυκούργου 17 Τ.Κ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚ/ΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚ/ΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚ/ΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ Ηράκλειο 23-03-2017 Αριθ. Πρωτ. 122 Γραφείο Ταχ. Δ/νση Πληροφορίες Τηλέφωνο Fax Email Προϊσταμένου Δ/νσης Καστοριάς

Διαβάστε περισσότερα

Ασθένειες της Κερασιάς

Ασθένειες της Κερασιάς Ασθένειες της Κερασιάς ΚΟΡΥΝΕΟ Stigmina carpophila ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΥΝΕΟΥ Συνθήκες αναπτύξεως: Ο υγρός και βροχερός καιρός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη της ασθένειας. Οι μολύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ 5 ο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΑΡΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΩΡΙΑ - ΜΥΚΟΡΡΙΖΕΣ

ΘΕΩΡΙΑ 5 ο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΑΡΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΩΡΙΑ - ΜΥΚΟΡΡΙΖΕΣ ΘΕΩΡΙΑ 5 ο ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΑΡΙΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΩΡΙΑ - ΜΥΚΟΡΡΙΖΕΣ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ Τήξεις σπορίων αρτιφύτρων Ητήξητωναρτιφύρωντωνδασικώνφυτώριων είναι μια παγκόσμια γνωστή ασθένεια. Προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 2014/20/ΕΕ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 2014/20/ΕΕ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ L 38/32 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 7.2.2014 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 2014/20/ΕΕ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 6ης Φεβρουαρίου 2014 για τον καθορισμό των ενωσιακών κλάσεων των βασικών και πιστοποιημένων σπόρων

Διαβάστε περισσότερα

Εφημερίδα της Ε.Ε. για την τροποποίηση της οδηγίας 2000/29/ΕΚ περί μέτρων κατά L355,

Εφημερίδα της Ε.Ε. για την τροποποίηση της οδηγίας 2000/29/ΕΚ περί μέτρων κατά L355, Ε.Ε. Παρ. ΠΙ(Ι) 3015 Κ.Δ.Π. 335/2005 Αρ. 4015, 22.7.2005 Αριθμός 335 Οι περί Μέτρων Προστασίας κατά της Εισαγωγ1]ς και Εξάπλωσης Οργανισμών Επιβλαβών για τα Φυτά και τα Φυτικά Προ'ίόντα (Επιβολ11 Φυτουγειονομικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ & ΕΧΘΡΟΙ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ & ΕΧΘΡΟΙ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων: & ΤΡΟΦΙΜΩΝ - βλάπτει την υγεία των καταναλωτών Δ/ΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Ενημέρωση για νέα εστία Πανώλους Μικρών Μηρυκαστικών στην Βουλγαρία».

Θέμα: «Ενημέρωση για νέα εστία Πανώλους Μικρών Μηρυκαστικών στην Βουλγαρία». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Αθήνα, 28.06.2018 Αριθμ. πρωτ: 2268/92236 Ταχ. Δ/νση: Τ. Κωδ.: Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια Νωπών Οπωρολαχανικών στο Νοσοκομείο μας

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια Νωπών Οπωρολαχανικών στο Νοσοκομείο μας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Διοίκηση 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ===================== Πειραιάς:28-7-2017

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ KAI ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ KAI ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.)/ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΙΔΕΠ) 4 ο χιλιόμετρο Πτολεμαΐδας Μποδοσάκειου Νοσοκομείου 502 00 Πτολεμαΐδα Πτολεμαΐδα

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1990L0427 EL 03.09.2008 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 26ης Ιουνίου 1990 σχετικά με τους όρους ζωοτεχνικού και γενεαλογικού

Διαβάστε περισσότερα

Ο επιβλαβής οργανισμός Xylella fastidiosa (Βακτήριο: Xanthomonadaceae)

Ο επιβλαβής οργανισμός Xylella fastidiosa (Βακτήριο: Xanthomonadaceae) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ (Επικαιροποίηση 23-03-2015) Ο επιβλαβής οργανισμός Xylella fastidiosa (Βακτήριο: Xanthomonadaceae) Το 2013 αναφέρθηκαν τα πρώτα σοβαρά κρούσματα προσβολών του επιβλαβούς οργανισμού Xylella

Διαβάστε περισσότερα

Πειραιας 16/02/16 Αρ.πρωτ. 2329

Πειραιας 16/02/16 Αρ.πρωτ. 2329 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Διοίκηση 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ===================== Πειραιας 16/02/16

Διαβάστε περισσότερα

ΞΥΛΕΛΛΑ (Xylella fastidioasa) Αίτιο και Συνέπειες

ΞΥΛΕΛΛΑ (Xylella fastidioasa) Αίτιο και Συνέπειες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΞΥΛΕΛΛΑ (Xylella fastidioasa) Αίτιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΞΥΛΟΥ & ΚΛΕΙΔΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΞΥΛΟΥ & ΚΛΕΙΔΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΞΥΛΟΥ & ΚΛΕΙΔΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ 95 96 ΓΕΝΙΚΑ Στα προηγούμενα κεφάλαια περιλαμβάνονται πληροφορίες για τη Δομή του Ξύλου. Το Παράρτημα αυτό (Παράρτημα ΙΙΙ) αναφέρεται ειδικότερα στην

Διαβάστε περισσότερα

xxxxx/ Plant Passport 1

xxxxx/ Plant Passport 1 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Τεχνικές προδιαγραφές: Το μέγεθος των φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων, η χρήση μιας διαχωριστικής γραμμής, η αναλογία του μεγέθους των στοιχείων τους, καθώς και οι γραμματοσειρές που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. ΘΕΜΑ: «Προϋποθέσεις, όροι και διαδικασία για τη διενέργεια αλιευτικού τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς» ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΑΠΟΦΑΣΗ. ΘΕΜΑ: «Προϋποθέσεις, όροι και διαδικασία για τη διενέργεια αλιευτικού τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς» ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα, 12/01/ 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αριθ. Πρωτ.: 414/2354 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ Τ. Δ/νση : Συγγρού 150 Τ.Κ. :

Διαβάστε περισσότερα

Αίτια: Κλιματικοί παράγοντες Εδαφικοί παράγοντες (δυσμενείς συνθήκες υγρασίας, έλλειψη ή περίσσεια θρεπτικών στοιχείων)

Αίτια: Κλιματικοί παράγοντες Εδαφικοί παράγοντες (δυσμενείς συνθήκες υγρασίας, έλλειψη ή περίσσεια θρεπτικών στοιχείων) ΜΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Αίτια: Κλιματικοί παράγοντες Εδαφικοί παράγοντες (δυσμενείς συνθήκες υγρασίας, έλλειψη ή περίσσεια θρεπτικών στοιχείων) Ατμοσφαιρικοί ρυπαντές Ασθένειες που προκαλούνται από κλιματικούς

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμών Επιβλαβών για τα Φυτά και τα Φυτικά Προϊόντα Νόμο

Οργανισμών Επιβλαβών για τα Φυτά και τα Φυτικά Προϊόντα Νόμο SS,3 4224 Κ.Λ.Π. 7,5/2003 Αριθμός 765 Οι περί Μέτρων Προστασίας κατά της Εισαγωγής και Εξάπλωσης Οργανισμών Επιβλαβών για τα Φυτά και τα Φυτικά Προϊόντα (Διαδικασία Έκδοσης Φυτουγειονομικών Διαβατηρίων)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων: & ΤΡΟΦΙΜΩΝ - βλάπτει την υγεία των καταναλωτών Δ/ΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Β7-0079/177. Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Β7-0079/177. Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή 6.3.2013 Β7-0079/177 Τροπολογία 177 João Ferreira, Inês Cristina Zuber, Patrick Le Hyaric, Marie-Christine Vergiat, Marisa Matias, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL Εντολή για διοργανικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑΣ Πύργος, 08/10/2018 Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Αριθ. πρωτ.: 307367/23435 ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΚΛΑΔΙΣΚΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ Χειμώνας / Ανοιξη Άνθηση Ανάπτυξη καρπών ΦΟΥΖΙΚΟΚΚΟ ΜΟΝΙΛΙΑ ΠΤΩΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΜΑΤΙΩΝ ΡΟΔΙΝΗ ΚΟΡΥΦΗ ΑΝΘΗΣΗ-ΠΤΩΣΗ ΠΕΤΑΛΩΝ ΠΤΩΣΗ ΚΑΛΥΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4092, 20/10/2006 Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2006

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4092, 20/10/2006 Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2006 Ο ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2006 Για σκοπούς εφαρμογής των πράξεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: Επίσημη Εφημερίδα της

Διαβάστε περισσότερα

ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών

ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών Τάξη: Diptera πτέρυγες: πρόσθιες μεμβρανώδεις, οπίσθιες ελλείπουν (διαμορφωμένες σε αλτήρες) στοματικά μόρια: νύσσο - μυζητικού τύπου ολομετάβολα προνύμφη: ακέφαλη - άποδη

Διαβάστε περισσότερα

Α Χ Λ Α Δ Ι Α Μ Η Λ Ι Α

Α Χ Λ Α Δ Ι Α Μ Η Λ Ι Α Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡ/ΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Ε.Φ. Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Ο.Ε.Φ. Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 Ο.Ε.Φ. Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 2ο έτος υλοποίησης Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και την Ελλάδα Καν.(ΕΚ) 611/2014

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογή της Διαχείρισης των Δασών στην Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα: Δασαρχείο Καλαμπάκας

Προσαρμογή της Διαχείρισης των Δασών στην Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα: Δασαρχείο Καλαμπάκας Προσαρμογή της Διαχείρισης των Δασών στην Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα: Δασαρχείο Καλαμπάκας Ομάδα έργου: Παναγιώτης Πουλιανίδης, Αναστασία Κάκια, Φωτεινή Πελεκάνη Σεμινάριο Κατάρτισης Δασικών Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

-ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ- ΕΠΕΙΓΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αθήνα, 19/10/2018 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

-ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ- ΕΠΕΙΓΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αθήνα, 19/10/2018 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ -ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ- ΕΠΕΙΓΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αθήνα, 19/10/2018 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Αρ. πρωτ.: 2829/143120 Δ/ΝΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα