Δημιουργώντας τον πίνακα διάστασης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δημιουργώντας τον πίνακα διάστασης"

Transcript

1 KETTLE

2 KETTLE

3 διάστασης Με το χειριστήριο αυτό μπορούμε να διαβάσουμε ένα csv αρχείο που είναι αποθηκευμένο στον υπολογιστή μας. Ας το ονομάσουμε αρχείο εισόδου. Αφού βρούμε και κλικάρουμε το αρχείο (Filename), πατάμε Get Fields επιλέγουμε να διαβαστεί ένας αριθμός γραμμών ικανός για να αναγνωριστούν τα πεδία του πίνακα (που βρίσκεται μέσα στο αρχείο). Στη συνέχεια επιλέγουμε Preview όπου βλέπουμε τα περιεχόμενα του αρχείου, όπως αυτό διαβάστηκε από το χειριστήριο (ενδέχεται να χρειάζεται να προβούμε σε τροποποιήσεις των τύπων δεδομένων. Ο πίνακας που βλέπουμε στο Preview είναι η έξοδος του χειριστηρίου

4 διάστασης Το χειριστήριο αυτό δέχεται ως είσοδο τα δεδομένα από το αρχείο εισόδου του προηγούμενου βήματος. Τα δεδομένα αυτά θα αποθηκευτούν ως πίνακας διάστασης στην αποθήκη δεδομένων. Πρέπει πρώτα να εισάγουμε τη σύνδεση με τη βάση δεδομένων, και στη συνέχεια να δώσουμε το όνομα του πίνακα ο οποίος θα παίξει το ρόλο του πίνακα διάστασης (στο παράδειγμα είναι ο πίνακας products_dim). Στη συνέχεια επιλέγουμε την καρτέλα Keys, πατάμε Get Fields και σβήνουμε όλα τα πεδία εκτός από το πεδίο που παίζει το ρόλο του πρωτεύοντος κλειδιού. Διακρίνουμε δύο στήλες στην καρτέλα Keys, τη στήλη Dimension Field και τη στήλη Field in stream. Το stream είναι τα δεδομένα του αρχείου εισόδου, και στο field in stream βλέπουμε τη στήλη που περιέχει το πρωτεύον κλειδί. Στο dimension field βλέπουμε το πεδίο που θα δημιουργηθεί στον πίνακα διάστασης, για να κρατάει το πρωτεύον κλειδί. Στο παράδειγμά μας και οι δύο στήλες έχουν το ίδιο όνομα, δηλαδή στον πίνακα διάστασης θα υπάρχει ένα πεδίο PRODUCT_ID όπως και στο αρχείο εισόδου, με τις ίδιες ακριβώς τιμές.

5 διάστασης Στη συνέχεια επιλέγουμε την καρτέλα fields και πατάμε Get Fields Θα εμφανιστούν οι υπόλοιπες στήλες του stream (δηλαδή του αρχείου εισόδου) και στα αριστερά τους (στη στήλη Dimension field ) τα αντίστοιχα πεδία στον πίνακα διάστασης που θα δημιουργηθεί. Μία νέα στήλη, η type of dimension update έχει εμφανιστεί (θα δούμε αργότερα τι είναι η στήλη αυτή). Απομένει να εισάγουμε το Technical key field. Είναι ένα νεό πεδίο που θα δημιουργηθεί στον πίνακα διάστασης, και θα είναι το νέο πρωτεύον κλειδί του πίνακα, σε ότι αφορά την αποθήκη δεδομένων μας. Απομένει να πατήσουμε SQL και εκτέλεση για να παραχθεί η εντολή που θα δημιουργήσει τον πίνακα διάστασης στο σχήμα της βάσης δεδομένων μας, και στη συνέχεια να εκτελέσουμε το μετασχηματισμό, για να εισάγουμε μία μία τις γραμμές του πίνακα εισόδου, στον πίνακα διάστασης

6 διάστασης Παράδειγμα Αυτό είναι ένα κομμάτι του αρχείου που περιέχει τα προϊόντα στην αρχική βάση δεδομένων. Ο κωδικός προϊόντος είναι το πρωτεύον κλειδί. Ο πίνακας διάστασης που θα δημιουργηθεί από το μετασχηματισμό θα έχει ένα επιπλέον πεδίο, το technical key το οποίο θα ονομάσουμε (σε αντιστοιχία με το προηγούμενο παράδειγμα) product_key_id. Εφαρμόζοντας το μετασχηματισμό που είδαμε μέχρι τώρα θα προκύψει ο ακόλουθος πίνακας διάστασης. Είναι σαν να έχουμε δημιουργήσει έναν άξονα σε ένα νέο σύστημα συντεταγμένων, όπου κάθε προϊόν έχει αντιστοιχηθεί με ένα σημείο του άξονα αυτού. Άξονας προϊόντων

7 διάστασης Type of Dimension update Υπάρχουν 3 επιλογές στη στήλη αυτή, 1) insert, 2) update και 3) punch through Ας υποθέσουμε ότι έχουμε τον παρακάτω πίνακα διάστασης Και θέλουμε να εκτελέσουμε πάλι το μετασχηματισμό, όπου το αρχείο csv είναι τώρα το ακόλουθο. Παρατηρούμε ότι το προϊόν με κωδικό ΣΡ54 έχει αλλάξει ονομασία. Αν στη στήλη αυτή έχουμε την επιλογή update, τότε στον πίνακα διάστασης η εγγραφή του προϊόντος θα ενημερωθεί, και η παλιά εγγραφή θα χαθεί. Αν στη στήλη αυτή έχουμε την επιλογή insert, τότε θα εισαχθεί μία νέα εγγραφή για το προϊόν αυτό. Η νέα αυτή εγγραφή θα έχει product_key_id 5 (στο παράδειγμα), και θα εισαχθεί και ένα νέο πεδίο version. Όλες οι εγγραφές πλην της νέας θα έχουν τιμή 1 στο πεδίο version ενώ η νέα θα έχει τιμή 2. Έτσι, το προϊόν με κωδικό ΣΡ54 θα έχει δύο εγγραφές στον πίνακα διάστασης, και θα θυμόμαστε έτσι το ιστορικό των αλλαγών του ονόματος του προϊόντος. Ο νέος πίνακας διάστασης φαίνεται στην επόμενη διαφάνεια.

8 διάστασης χρόνου

9 διάστασης χρόνου Η διάσταση του χρόνου είναι μία ειδική περίπτωση. Η βάση δεδομένων μας έχει τη χρονική στιγμή κάθε πώλησης (υποθέτουμε ότι θέλουμε να μελετήσουμε τις πωλήσεις) αλλά υπάρχουν και μέρες κατά τις οποίες δεν έγιναν πωλήσεις. Θέλουμε και αυτές οι μέρες να υπάρχουν στον άξονα του χρόνου. Έτσι, δε μπορούμε να φτιάξουμε τον άξονα του χρόνου από τις ημερομηνίες των πωλήσεων. Θα δημιουργήσουμε όλες τις ημερομηνίες ανάμεσα στην πρώτη και την τελευταία πώληση, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του KETTLE.

10 διάστασης χρόνου Πρώτα θα δημιουργήσουμε ένα πίνακα μίας στήλης, όπου η στήλη αυτή θα ονομάζεται StartDate, θα δημιουργήσουμε τόσες γραμμές όσες διαφορετικές ημερομηνίες χρειαζόμαστε (στο παράδειγμα 1100), και θα θέσουμε όλες τις τιμές του πίνακα ίσες με μία αρχική ημερομηνία, μετά από την οποία συνέβη η πρώτη πώληση. (στο παράδειγμα η ημερομηνία αυτή είναι η 01-JAN-06). Τη δουλειά αυτή την κάνει το χειριστήριο Generate Rows

11 διάστασης χρόνου Η έξοδος του προηγούμενου βήματος γίνεται είσοδος σε αυτό το βήμα, όπου προστίθεται μία ακόμη στήλη δίπλα στην StartDate. Η στήλη αυτή έχει τιμές 1,2,3,4 κλπ, δηλαδή η τιμή σε κάθε γραμμή είναι κατά 1 μεγαλύτερη από την τιμή της προηγούμενης γραμμής. Η νέα στήλη ονομάζεται increment_date και την παράγει το χειριστήριο Add sequence.

12 διάστασης χρόνου Στη συνέχεια εισάγουμε μία ακόμη στήλη (sales_date), η τιμή της οποίας (σε κάθε γραμμή) προκύπτει ως το άθροισμα των τιμών των δύο άλλων στηλών. Προκύπτουν έτσι στη νέα στήλη 1100 ημερομηνίες, όπου κάθε ημερομηνία είναι η επόμενη της ημερομηνίας στον πιο πάνω γραμμή. Αυτή είναι και η στήλη που ορίζει τον άξονα του χρόνου, και συνεπώς οι άλλες δύο στήλες (start_date και increment_date) δε μας χρειάζονται πια.

13 διάστασης χρόνου Με το χειριστήριο select values, επιλέγουμε τη στήλη που θέλουμε να κρατήσουμε (δηλαδή τη sales_date) και πετάμε (στα σκουπίδια) αυτές που δε χρειαζόμαστε πια.

14 διάστασης χρόνου Με το χειριστήριο calculator εμπλουτίζουμε τη χρονική πληροφορία δημιουργώντας νέα πεδία. Δημιουργούμε έτσι ιεραρχίες στον άξονα του χρόνου (π.χ. μέρα, εβδομάδα, μήνας, έτος) που θα μας είναι χρήσιμες στις αναλύσεις μας. Κάθε ένα από τα πεδία που φαίνεται πιο πάνω δημιουργείται από το πεδίο sales_date, με τη βοήθεια μίας έτοιμης πράξης η οποία παρέχεται από μία λίστα έτοιμων πράξεων.

15 διάστασης χρόνου Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα...

16 διάστασης χρόνου Στο παράδειγμά μας θέλουμε για κάθε ημερομηνία της διάστασης του χρόνου, να έχουμε την πληροφορία για το αν η ημερομηνία αυτή είναι αργία ή όχι. Οι αργίες βρίσκονται σε ένα αρχείο xls, το οποίο και διαβάζουμε με το χειριστήριο Microsoft Excel Input. Κομμάτι του αρχείου αυτού φαίνεται παρακάτω.

17 διάστασης χρόνου Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε το χειριστήριο stream lookup, το οποίο δέχεται δύο εισόδους. Η μία είσοδός του είναι η έξοδος από το calculator (θα την ονομάσουμε stream 1) και η άλλη είναι η έξοδος του Microsoft Excel Input. Το χειριστήριο λειτουργεί ως εξής: κάθε τιμή στη στήλη HOLIDAY_DATE του stream 2, συγκρίνεται με κάθε τιμή στη στήλη sales_date του stream 1. Αν βρεθεί ταύτιση, τότε έχει βρεθεί μία ημερομηνία στη διάσταση του χρόνου, η οποία είναι αργία. Το χειριστήριο δημιουργεί τις στήλες HOLIDAY_DESCRIPTION και IS_A_HOLIDAY στο stream 1 και αν βρεθεί ότι κάποια γραμμή του stream 1 είναι αργία, αντιγράφει τις τιμές των στηλών HOLIDAY_DESCRIPTION και IS_A_HOLIDAY από την αντίστοιχη γραμμή του stream 2 (δηλαδή τη γραμμή του stream 2 που αντιστοιχεί στην ίδια ημερομηνία), στη γραμμή του stream 1 που είναι αργία και στις στήλες HOLIDAY_DESCRIPTION και IS_A_HOLIDAY αντίστοιχα.

18 διάστασης χρόνου Η έξοδος του stream lookup γίνεται είσοδος σε ένα χειριστήριο Dimension lookuo/update, που ρόλο έχει να δημιουργήσει τον πίνακα διάστασης και να τον τροφοδοτήσει με εγγραφές.

19 διάστασης χρόνου Τμήμα του εξερχόμενου stream (το αποτέλεσμα του μετασχηματισμού)

20 Δημιουργώντας το fact table Αρχικά διαβάζουμε το αρχείο που περιέχει τις παραγγελίες και μετά κάνουμε ένα βήμα για κάθε διάσταση.

21 Δημιουργώντας το fact table Πρώτο βήμα: διάβασμα του αρχείου

22 Δημιουργώντας το fact table Τμήμα του stream που παράγει σαν έξοδο το πρώτο βήμα

23 Δημιουργώντας το fact table Δεύτερο βήμα: Διάσταση πελάτη Βλέπουμε εδώ το βήμα για τη διάσταση πελάτη. Το stream είναι η είσοδος του χειριστηρίου και μας ενδιαφέρουν οι τιμές του πεδίου CUSTOMER_ID (στη δική μου υλοποίηση). Γενικά, μας ενδιαφέρει η στήλη που αντιστοιχεί στο πρωτεύον κλειδί του (μιλάμε για το πρωτεύον κλειδί στη βάση δεδομένων από όπου πήραμε τα στοιχεία). Κάθε τιμή της στήλης αυτής την αναζητούμε στον πίνακα της διάστασης πελάτη (Costumer_dim, ανορθόγραφα) και πιο συγκεκριμένα στο πεδίο CUSTOMER_DIM. Όταν τη βρούμε, έχουμε βρει και τον πελάτη στον οποίο αναφέρεται η πώληση. Παίρνουμε την τιμή του πεδίου costumer_dim_id για τον πελάτη αυτό και τη μεταφέρουμε στο stream, στο οποίο έχουμε δημιουργήσει μία νέα στήλη με όνομα costumer_dim_id. Έτσι, κάθε νέα εγγραφή που μπαίνει στο fact table, έχει και ένα πεδίο με το τεχνικό κλειδί του πελάτη στον οποίο αναφέρεται ή εγγραφή (πώληση). Μπορεί τώρα η εγγραφή αυτή να συσχετιστεί με τον πελάτη στον οποίο αντιστοιχεί, χρησιμοποιώντας μόνο τα τεχνικά κλειδιά. Προσέχουμε να μην είναι τσεκαρισμένη η επιλογή update the dimension? όπως επίσης και η επιλογή Enable the cache? Η έξοδος είναι ένα stream που περιέχει μία ακμή στήλη σε σχέση με το stream της εισόδου. Περιέχει τη στήλη costumer_dim_id, συνεπώς για κάθε πώληση έχουμε τώρα και το τεχνικό κλειδί του πελάτη.

24 Δημιουργώντας το fact table Τμήμα του stream στην έξοδο του δεύτερου βήματος. Παρατηρήστε το επιπλέον πεδίο σε σχέση με την έξοδο του πρώτου βήματος

25 Δημιουργώντας το fact table Τρίτο βήμα: Διάσταση υπαλλήλου Με ένα βήμα ίδιο με το προηγούμενο, ανακτούμε για κάθε εγγραφή που θα εισαχθεί στο fact table το τεχνικό κλειδί του εμπλεκόμενου υπαλλήλου. Τα τεχνικά κλειδιά δημιουργούν μία νέα στήλη στο stream εξόδου.

26 Δημιουργώντας το fact table Τμήμα της εξόδου του τρίτου βήματος: Παρατηρήστε τη νέα στήλη που έχει προστεθεί στα δεξιά, σε σύγκριση με το προηγούμενο βήμα

27 Δημιουργώντας το fact table Τέταρτο βήμα: διάσταση προϊόντος

28 Δημιουργώντας το fact table Πέμπτο βήμα: διάσταση promotion

29 Δημιουργώντας το fact table Έκτο βήμα: διάσταση χρόνου

30 Δημιουργώντας το fact table Κομμάτι της εξόδου του έκτου βήματος. Οι τελευταίες 3 στήλες προστέθηκαν (από αριστερά προς τα δεξιά) από τα βήματα 4, 5 και 6

31 Δημιουργώντας το fact table Το επόμενο βήμα είναι ένα calculator το οποίο δημιουργεί δύο επιπλέον στήλες στο stream εισόδου, τις στήλες dolars_sold και amount_sold. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται πως υπολογίζεται η τιμή σε κάθε στήλη. Για παράδειγμα, η στήλη dolars_sold είναι το γινόμενο των στηλών UNIT_PRICE και QUANTITY.

32 Δημιουργώντας το fact table Με το τελευταίο βήμα δημιουργούμε το fact table και εισάγουμε μία μία τις εγγραφές. Στην καρτέλα database fields πετάμε τα πεδία που μας είναι άχρηστα. Κρατάμε αυτά που φαίνονται, δηλαδή τα νούμερα που μελετάμε, και τις τιμές των συντεταγμένων κάθε γραμμής. Η αποθήκη δεδομένων έχει τελειώσει.

Κεφάλαιο 5. Δημιουργία φορμών για τη βάση δεδομένων DVDclub

Κεφάλαιο 5. Δημιουργία φορμών για τη βάση δεδομένων DVDclub Κεφάλαιο 5. Δημιουργία φορμών για τη βάση δεδομένων DVDclub Σύνοψη Σ αυτό το κεφάλαιο θα περιγράψουμε τη δημιουργία φορμών, προκειμένου να εισάγουμε δεδομένα και να εμφανίζουμε στοιχεία από τους πίνακες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ενότητα: 11Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Δρ. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 27

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 27 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access... 9 Γνωριμία με την Access... 12 Δημιουργία βάσης δεδομένων... 22 Άνοιγμα και κλείσιμο βάσης δεδομένων... 24 Ερωτήσεις ανακεφαλαίωσης... 25 Πρακτική εξάσκηση...

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων. Σημειώσεις

Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων. Σημειώσεις Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων Σημειώσεις Συμπλήρωμα για τις Εκδόσεις 4 (4.1) και 4.2 των Σημειώσεων Έκδοση 19/2/2011 Μάριος Μάντακας mmantak@gmail.com Διαφορά από την προηγούμενη Έκδοση: Προσθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7

Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Σχεδιασμός βάσης δεδομένων και δημιουργία πίνακα...9 Κεφάλαιο 2: Περαιτέρω τροποποίηση δομής πίνακα...41 Κεφάλαιο 3: Σχέσεις...84 Κεφάλαιο 4: Ερωτήματα...105

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων 3η εργαστηριακή άσκηση

Βάσεις Δεδομένων 3η εργαστηριακή άσκηση Βάσεις Δεδομένων 3η εργαστηριακή άσκηση Εισαγωγή στο περιβάλλον της oracle Συσχέτιση πινάκων (εισαγωγή ξένων κλειδιών) Δρ. Μαρία Ευθυμιοπούλου 1. Εμφάνιση πινάκων στο Workspace Στο προηγούμενο εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 17 18 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτικά. Όταν εκτελέσουμε για πρώτη φορά το power wabit, πρώτη δουλειά μας είναι να φέρουμε τον driver που θα κάνει τη διασύνδεση με τη mysql.

Προκαταρκτικά. Όταν εκτελέσουμε για πρώτη φορά το power wabit, πρώτη δουλειά μας είναι να φέρουμε τον driver που θα κάνει τη διασύνδεση με τη mysql. SQL power wabit Power wabit Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δημιουργήσει με το mondrian ένα ή περισσότερα σχήματα, που μπορεί το κάθε ένα να περιέχει έναν ή περισσότερους κύβους. Κάθε σχήμα μπορεί να αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση προβλήματος με Access

Επίλυση προβλήματος με Access Δ.1. Το προς επίλυση πρόβλημα Ζητείται να κατασκευάσετε τα αρχεία και τα προγράμματα μιας εφαρμογής καταχώρησης Δαπανών μελών ΔΕΠ (Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό) για την παρακολούθηση του απολογισμού

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων 5η εργαστηριακή άσκηση

Βάσεις Δεδομένων 5η εργαστηριακή άσκηση Βάσεις Δεδομένων 5η εργαστηριακή άσκηση SQL Δρ. Μαρία Ευθυμιοπούλου Εντολές sql Για να γράψετε ή να επικολλήσετε εντολές sql πηγαίνετε από το μενού SQL Workshop και επιλέγετε το SQL Commands 1. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin)

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Εμπορική Διαχείριση > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Μέσα από τη διαχείριση βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxpress.gr και από το κεντρικό μενού «e-πηρεσίες» επιλέξτε το «ASTbooks Portal». Θα μεταφερθείτε στην κεντρική σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Εργαστήριο 4 Δρ. Βασιλική Κούφη Περιεχόμενα Υλοποίηση Βάσεως Δεδομένων Εκτέλεση ερωτημάτων SQL στην Βάση Δεδομένων BHMA 1. Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών

Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών 3.5.1.1 Συγχώνευση αλληλογραφίας και συγχώνευση μιας πηγής δεδομένων με ένα κύριο έγγραφο όπως ένα γράμμα ή ένα έγγραφο ετικετών Ένα σύνηθες πρόβλημα που υπάρχει, είναι η ανάγκη αποστολής επιστολών ή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακός Οδηγός. Βάσεις Δεδομένων της Γ' Τάξης ΕΠΑΛ

Εργαστηριακός Οδηγός. Βάσεις Δεδομένων της Γ' Τάξης ΕΠΑΛ Άδεια Χρήσης Creative Commons, Αναφορά Προέλευσης 3.0 Ελλάδα 2009-200, Βουρλάκος Μιχαήλ Εργαστηριακός Οδηγός για το μάθημα Βάσεις Δεδομένων της Γ' Τάξης ΕΠΑΛ σε περιβάλλον Microsoft Access Υπεύθυνος Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

2. Εισαγωγή Δεδομένων σε Σχεσιακή Βάση Δεδομένων

2. Εισαγωγή Δεδομένων σε Σχεσιακή Βάση Δεδομένων 2. Εισαγωγή Δεδομένων σε Σχεσιακή Βάση Δεδομένων Μετά τον μετασχηματισμό των δεδομένων με τη χρήση του Excel, τα δεδομένα θα εισαχθούν σε μια σχεσιακή βάση δεδομένων (Microsoft SQL Sever 2005) ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

Η SQL ως γλώσσα τροποποίησης Δεδομένων

Η SQL ως γλώσσα τροποποίησης Δεδομένων Η SQL ως γλώσσα τροποποίησης Δεδομένων Τροποποίηση Βάσης Δεδομένων: Γλώσσα Χειρισμού Δεδομένων (ΓXΔ) Τροποποιήσεις 1. Διαγραφή 2. Εισαγωγή 3. Ενημέρωση Οι εντολές αυτές ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΝ το στιγμιότυπο της βάσης

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL

Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL Εισαγωγή Μοντελοποίηση Στα προηγούμενα μαθήματα: Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL Εννοιολογικός Σχεδιασμός Βάσεων εδομένων (με χρήση του Μοντέλου Οντοτήτων/Συσχετίσεων) Λογικός

Διαβάστε περισσότερα

A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ A ΕΠΑ.Λ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Εκπαιδευτικοί: ΓΑΛΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1 Βάση Δεδομένων: Με το όρο Βάση Δεδομένων εννοούμε ένα σύνολο δεδομένων που είναι οργανωμένο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Access 2007

Εισαγωγή στην Access 2007 Βάσεις Δεδομένων Ι 3 Εισαγωγή στην Access 2007 Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Μεσολόγγι) ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ - ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ XE 2015-2016 Βάση Δεδομένων και Access Ένα οργανωμένο σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 19 Πως να χειρίζεστε λίστες

Ενότητα 19 Πως να χειρίζεστε λίστες Ενότητα 19 Πως να χειρίζεστε λίστες Μια λίστα αποτελείται από τους τίτλους των στηλών οι οποίοι ορίζουν τα Fields και οι σειρές με τα δεδομένα είναι τα Records. Ένα record περιέχει όλες τις πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι οι χρήστες του Turnitin πρέπει να δημιουργήσουν ένα προφίλ χρήστη.

Όλοι οι χρήστες του Turnitin πρέπει να δημιουργήσουν ένα προφίλ χρήστη. Οδηγίες για καθηγητές Για τη χρήση του Turnitin απαιτούνται τα παρακάτω βήματα: 1. Δημιουργία λογαριασμού 2. Δημιουργία τάξης και διαχείριση πληροφοριών τάξης 3. Δημιουργία εργασίας και σχετικές ρυθμίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός πελάτη ΑΡΠΕΛ Αυτόματη αρίθμηση Όνομα πελάτη ΟΝΟΜΑ Κείμενο Τηλέφωνο ΤΗΛ Κείμενο Διεύθυνση ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Κείμενο ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΔΙΩΝ)

Αριθμός πελάτη ΑΡΠΕΛ Αυτόματη αρίθμηση Όνομα πελάτη ΟΝΟΜΑ Κείμενο Τηλέφωνο ΤΗΛ Κείμενο Διεύθυνση ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Κείμενο ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΔΙΩΝ) ΑΣΚΗΣΗ 1 α. Με τη βοήθεια της Microsoft Access, να δημιουργήσετε βάση δεδομένων με όνομα ΕΠΩΝΥΜΟ_ΟΝΟΜΑ_ΑΜ.accdb. Να δημιουργήσετε δύο πίνακες, έναν για πελάτες (με όνομα ΠΕΛΑΤΕΣ) και έναν για παραγγελίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS Μια βάση δεδομένων είναι μια οργανωμένη συλλογή πληροφοριών, οι οποίες είναι αποθηκευμένες σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο (π.χ σκληρό δίσκο). Οι πληροφορίες τις οποίες καταχωρούμε και

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία καννάβου στο QGIS

Δημιουργία καννάβου στο QGIS Δημιουργία καννάβου στο QGIS Στο QGIS, είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε κάνναβο σε συγκεκριμένο σύστημα αναφοράς. Οι συντεταγμένες του καννάβου μπορούν να είναι προβολικές (Χ,Υ ή Ε,Ν,) ή γεωγραφικές (γεωγραφικό

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένα Πληροφοριακά Συστήματα. Ακαδημαϊκό Έτος

Προηγμένα Πληροφοριακά Συστήματα. Ακαδημαϊκό Έτος Προηγμένα Πληροφοριακά Συστήματα Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017 Ομάδα: 1. Κανούτος Κωνσταντίνος ΑΜ: 5775 2. Καραχάλιος Αθανάσιος ΑΜ: 5784 3. Κυριακού Ανδρόνικος ΑΜ: 5806 4. Ντενέζος Παναγιώτης ΑΜ: 5853 5. Παρασκευόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Μανουσόπουλος Χρήστος

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Μανουσόπουλος Χρήστος ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Μανουσόπουλος Χρήστος cman@unipi.gr Το ευρετήριο (index) είναι ένα αντικείμενο δεδομένων μέσα στη βάση δεδομένων που καταγράφει τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

Διαγραφή Επιλέγετε Διαγραφή για να διαγράψετε μία ήδη υπάρχουσα διαδικασία εισαγωγής ASCII

Διαγραφή Επιλέγετε Διαγραφή για να διαγράψετε μία ήδη υπάρχουσα διαδικασία εισαγωγής ASCII Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) > Αρχεία Αρχεία Εισαγωγή από αρχείο ASCII Με την εργασία αυτή έχετε την δυνατότητα να εισάγετε

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel

Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel 11.1. Πολλαπλά φύλλα εργασίας Στο προηγούμενο κεφάλαιο δημιουργήσαμε ένα φύλλο εργασίας με τον προϋπολογισμό δαπανών του προσωπικού που θα συμμετάσχει

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 2 3 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο. Όλα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Βασική Χαρτογράφηση: Η Διαδικασία Μετασχηματισμού Basic Mapping: The Transformation Process 1 Copyright 2013, Oracle and/or its affiliates. All rights reserved. Στόχοι Το μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 14 Γραφικές Παραστάσεις

Ενότητα 14 Γραφικές Παραστάσεις Ενότητα 14 Γραφικές Παραστάσεις Ένα φύλλο εργασίας μπορεί να παρουσιάζει διάφορες έννοιες όπως διαφορές μεταξύ αριθμών, αλλαγή αριθμών σε συνάρτηση με το χρόνο. Μια οπτική εικόνα αυτών των σχέσεως είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέγουμε την καρτέλα Εισαγωγή (Insert), και από την περιοχή της κορδέλας Σελίδες (Pages) επιλέγουμε την εντολή Εξώφυλλο (Cover Page) όπως

Επιλέγουμε την καρτέλα Εισαγωγή (Insert), και από την περιοχή της κορδέλας Σελίδες (Pages) επιλέγουμε την εντολή Εξώφυλλο (Cover Page) όπως Κοινή Φάση «Έγγραφο», κάθε έγγραφο, τμήμα εγγράφου, πληροφορία ή δεδομένο που εκδίδεται ή έχει ανατεθεί προς διαχείριση στους φορείς του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, και ιδίως μελέτες,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 8o. Ερωτήματα επιλογής Παραμετρικά ερωτήματα Ερωτήματα δημιουργίας πεδίων. Ευάγγελος Γ. Καραπιδάκης

Εργαστήριο 8o. Ερωτήματα επιλογής Παραμετρικά ερωτήματα Ερωτήματα δημιουργίας πεδίων. Ευάγγελος Γ. Καραπιδάκης Εργαστήριο 8o Ερωτήματα επιλογής Παραμετρικά ερωτήματα Ερωτήματα δημιουργίας πεδίων Ερωτήματα Τα Ερωτήματα μας επιτρέπουν να βλέπουμε τα δεδομένα που επιθυμούμε, με τη σειρά που επιθυμούμε. Μας δίνουν

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Νοέμβριος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη παράμετρος είναι ένα αλφαριθμητικό μορφοποίησης

Η πρώτη παράμετρος είναι ένα αλφαριθμητικό μορφοποίησης Η συνάρτηση printf() Η συνάρτηση printf() χρησιμοποιείται για την εμφάνιση δεδομένων στο αρχείο εξόδου stdout (standard output stream), το οποίο εξ ορισμού συνδέεται με την οθόνη Η συνάρτηση printf() δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

To Microsoft Excel XP

To Microsoft Excel XP To Microsoft Excel XP ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Το Microsoft Excel XP είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να σε βοηθήσει να φτιάξεις μεγάλους πίνακες, να κάνεις μαθηματικές πράξεις με αριθμούς, ακόμα και να φτιάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Oικονομικές και Mαθηματικές Eφαρμογές

Oικονομικές και Mαθηματικές Eφαρμογές Το πακέτο ΕXCEL: Oικονομικές και Mαθηματικές Eφαρμογές Eπιμέλεια των σημειώσεων και διδασκαλία: Ευαγγελία Χαλιώτη* Θέματα ανάλυσης: - Συναρτήσεις / Γραφικές απεικονίσεις - Πράξεις πινάκων - Συστήματα εξισώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε.

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Απρίλιος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

Αρχική: Μπορείτε να δείτε τα προϊόντα μας με τους εξής δύο τρόπους:

Αρχική: Μπορείτε να δείτε τα προϊόντα μας με τους εξής δύο τρόπους: Καλώς Ήλθατε στο νέο μας site και eshop www.summerdreameditions.gr Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια για το e-shop μας ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός χρήσης. Αρχική: Μπορείτε να δείτε τα προϊόντα μας

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε τη Microsoft Access

Γνωριµία µε τη Microsoft Access Γνωριµία µε τη Microsoft Access ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων Έναρξη - Προγράµµατα - Microsoft Access - ηµιουργία νέας βάσης δεδοµένων µε χρήση Κενής βάσης δεδοµένων - ΟΚ Επιλέγουµε Φάκελο και στο Όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

Meridian v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης

Meridian v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης Meridian v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης 1 Οδηγίες Εγκατάστασης Η έκδοση του Meridian είναι συμβατή μόνο με τα λειτουργικά συστήματα Windows 2000/XP ή νεότερα. Γενικά Από τα περιεχόμενα του cd ή από το

Διαβάστε περισσότερα

2. Για να δημιουργήσουμε το πρώτο ή κάθε νέο Backup set πατάμε στο εικονίδιο και εμφανίζεται ο Wizard του Backup set

2. Για να δημιουργήσουμε το πρώτο ή κάθε νέο Backup set πατάμε στο εικονίδιο και εμφανίζεται ο Wizard του Backup set Δημιουργία Backup Set για ( file Backup ) 1. Τρέχουμε την εφαρμογή BACKUP365. Όταν συνδεθεί με τα κεντρικό σύστημα της Digital SIMA εμφανίζεται η παρακάτω εικόνα : 2. Για να δημιουργήσουμε το πρώτο ή κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Οδοραµα mobile ADD-ON ΑΓΟΡΕΣ

Οδοραµα mobile ADD-ON ΑΓΟΡΕΣ Οδοραµα mobile ADD-ON ΑΓΟΡΕΣ Όπως βλέπετε, η αρχική οθόνη της εφαρµογής διαθέτει 9 κουµπιά τα οποία σας επιτρέπουν να πλοηγηθείτε σε αυτό. Αρχίζοντας από πάνω αριστερά βλέπετε τα εξής: 1. Τιµολόγηση: Προβολή

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΕΛΩΝ Τ.Α.Π. 1-1

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΕΛΩΝ Τ.Α.Π. 1-1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ OPEN TECHNOLOGY SERVICES 1-1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ... 1-1 1.1 Τι απαιτείται για τη δημιουργία Νέας Περιόδου... 1-1 1.2 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινόμηση Δεδομένων. 9 η Εργαστηριακή Άσκηση (Excel)

Ταξινόμηση Δεδομένων. 9 η Εργαστηριακή Άσκηση (Excel) 9 η Εργαστηριακή Άσκηση (Excel) Ταξινόμηση Δεδομένων Μπορούμε να ταξινομήσουμε τα στοιχεία του πίνακα ανά πεδίο και με οποιαδήποτε σειρά. Η διαδικασία είναι η εξής: Κάνουμε κλικ μέσα σε κάποιο κελί στην

Διαβάστε περισσότερα

Οδοραµα mobile ΦΟΡΗΤΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ XVAN

Οδοραµα mobile ΦΟΡΗΤΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ XVAN Οδοραµα mobile ΦΟΡΗΤΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ XVAN Όπως βλέπετε, η αρχική οθόνη της εφαρµογής διαθέτει 9 κουµπιά τα οποία σας επιτρέπουν να πλοηγηθείτε σε αυτό. Αρχίζοντας από πάνω αριστερά βλέπετε τα εξής: 1. Τιµολόγηση:

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων 2η εργαστηριακή άσκηση

Βάσεις Δεδομένων 2η εργαστηριακή άσκηση Βάσεις Δεδομένων 2η εργαστηριακή άσκηση Εισαγωγή στο περιβάλλον της oracle Δημιουργία πινάκων Δρ. Εύη Φαλιάγκα 1. Login Χρησιμοποιώντας έναν web explorer, μπαίνετε στο http://10.0.0.6:8080/apex και συμπληρώνετε

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL

Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και Τροποποιήσεις Σχέσεων σε SQL Βάσεις Δεδομένων 2009-2010 Ευαγγελία Πιτουρά 1 Εισαγωγή Μοντελοποίηση Στα προηγούμενα μαθήματα: Εννοιολογικός Σχεδιασμός Βάσεων εδομένων (με

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.

PROJECT ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. Παραδοτέα 1. Το αρχείο.mdb της βάσης δεδομένων σας σε ACCESS 2. Ένα CD που θα αναγράφει το ονοματεπώνυμο του σπουδαστή και το ΑΕΜ και θα περιέχει το αρχείο.mdb της βάσης δεδομένων καθώς και το εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΕΣΗ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ:

ΣΥΝ ΕΣΗ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: www.memonet.gr Αγαπητοί συνεργάτες Παρακάτω θα βρείτε χρήσιµες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν στο ηλεκτρονικό µας κατάστηµα, παρόλα αυτά παραµένουµε στην διάθεση σας για να σας εξυπηρετήσουµε. ΣΥΝ ΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και (απλές)τροποποιήσεις Σχέσεων στην SQL. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1

Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και (απλές)τροποποιήσεις Σχέσεων στην SQL. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Ορισμοί Σχεσιακού Μοντέλου και (απλές)τροποποιήσεις Σχέσεων στην SQL Ευαγγελία Πιτουρά 1 Τι έχουμε δει Μοντελοποίηση Εννοιολογικός Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων (με χρήση του Μοντέλου Οντοτήτων/Συσχετίσεων)

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός και αποστολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης

Υπολογισμός και αποστολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης Υπολογισμός και αποστολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας υπολογισμού και αυτόματης υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Διαχείρισης Web Portal ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ για τις Κατασκηνώσεις 2019 Διαδικασία Κράτησης θέσεως Κατασκήνωσης

Οδηγίες Διαχείρισης Web Portal ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ για τις Κατασκηνώσεις 2019 Διαδικασία Κράτησης θέσεως Κατασκήνωσης Οδηγίες Διαχείρισης ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ για τις Κατασκηνώσεις 2019 Διαδικασία Κράτησης θέσεως Κατασκήνωσης 1 Αγαπητοί Ασφαλισμένοι/Συνταξιούχοι, Σας παρουσιάζουμε αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης των

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στην επιλογή «Κενή βάση δεδομένων» στο Παράθυρο Εργασιών. Θα εμφανιστεί το

Διαβάστε περισσότερα

Σχεσιακή Άλγεβρα και Σχεσιακός Λογισμός. Σχεσιακή Άλγεβρα Σχεσιακός Λογισμός

Σχεσιακή Άλγεβρα και Σχεσιακός Λογισμός. Σχεσιακή Άλγεβρα Σχεσιακός Λογισμός 7 Σχεσιακή Άλγεβρα και Σχεσιακός Λογισμός Σχεσιακή Άλγεβρα Σχεσιακός Λογισμός Σχεσιακή Άλγεβρα H Σχεσιακή Άλγεβρα (relational algebra) ορίζει ένα σύνολο πράξεων που εφαρμόζονται σε μία ή περισσότερες σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Περιεχόμενα Εισαγωγή στην εφαρμογή... 2 Βασική Σελίδα (Activity)... 3 Ρυθμίσεις... 3 Πελάτες... 6 Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Αποθήκη... 11 Αναζήτηση προϊόντος...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Διαχείρισης Web Portal ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ για τις Κατασκηνώσεις Διαδικασία Κράτησης θέσεως Κατασκήνωσης

Οδηγίες Διαχείρισης Web Portal ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ για τις Κατασκηνώσεις Διαδικασία Κράτησης θέσεως Κατασκήνωσης Οδηγίες Διαχείρισης Web Portal ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ για τις Κατασκηνώσεις Διαδικασία Κράτησης θέσεως Κατασκήνωσης 1 Αγαπητοί Ασφαλισμένοι/Συνταξιούχοι, Σας παρουσιάζουμε αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Τιμών & Εκπτώσεων

Διαχείριση Τιμών & Εκπτώσεων Διαχείριση Τιμών & Εκπτώσεων Περιεχόμενα Διαχείριση Τιμών και Εκπτώσεων... 3 Εκπτώσεις βάσει κατηγορίας Είδους & Πελάτη... 3 Δυνατότητα αλλαγής έκπτωσης στο παραστατικό από τον χρήστη... 7 Δημιουργία Παραστατικού

Διαβάστε περισσότερα

BakeMe v Βασικές Οδηγίες Χρήσης

BakeMe v Βασικές Οδηγίες Χρήσης BakeMe v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης 1 Οδηγίες Εγκατάστασης Η έκδοση του BakeMe είναι συμβατή μόνο με τα λειτουργικά συστήματα Windows 2000/XP ή νεότερα. Γενικά Από τα περιεχόμενα του cd ή από το φάκελο

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

1. ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

1. ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1. ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Τα δεδομένα που θα επεξεργασθούμε στη διάρκεια του εργαστηρίου παραχωρήθηκαν από την εταιρεία ICAP ειδικά για τις ανάγκες του μαθήματος. Τα δεδομένα αυτά αντλήθηκαν από την

Διαβάστε περισσότερα

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων.

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. POWERPOINT 2003 1. Τι είναι το PowerPoint (ppt)? Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. 2. Τι δυνατότητες έχει? Δημιουργία παρουσίασης. Μορφοποίηση παρουσίασης. Δημιουργία γραφικών. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ MICROSOFT EXCEL 2003

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ MICROSOFT EXCEL 2003 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ MICROSOFT EXCEL 2003 Μία από τις βασικές λειτουργίες του Excel είναι και η παραγωγή γραφημάτων για την απεικόνιση επεξεργασμένων αριθμητικών δεδομένων στα φύλλα εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας 3.3.3.1 Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας Συνήθως εκτυπώνουμε κατά τη μακρόστενη μεριά της σελίδας. Αυτού του είδους ο προσανατολισμός ονομάζεται κατακόρυφος.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 8 η (EXCEL) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ- ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Εργαστηριακή άσκηση 8 η (EXCEL) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ- ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Εργαστηριακή άσκηση 8 η (EXCEL) ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ- ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 1 Συνάρτηση SUMIF() Περιγραφή Χρησιμοποιείτε τη συνάρτηση SUMIF για να αθροίσετε τις τιμές σε μια περιοχή οι οποίες πληρούν τα κριτήρια

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προγραμματίζοντας τις βασικές αριθμητικές πράξεις 2 ο Γυμνάσιο Παλλήνης Καθηγήτρια: Ευφροσύνη Σκιαδά Πρόσθεση Αφαίρεση Πολλαπλασιασμός Σύμβολα αριθμητικών πράξεων Διαίρεση Τι

Διαβάστε περισσότερα

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxpress.gr και από το κεντρικό μενού «e-πυρησίες» επιλέξτε το «ASTbooks Portal». Θα μεταφερθείτε στην κεντρική σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

PHPMyAdmin: Σύντομος οδηγός για αρχάριους

PHPMyAdmin: Σύντομος οδηγός για αρχάριους 2014 PHPMyAdmin: Σύντομος οδηγός για αρχάριους Καρούσος Νικόλαος Επιστημονικός Συνεργάτης Παρασκευά Σταυρούλα Φοιτήτρια, Εργαστηριακή Βοηθός, τμήμα ΕΠΔΟ Μεσολογγίου 33 Έκδοση 1.1 Πρόλογος... - 2-1. Είσοδος

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Κουμπί Κενή βάση δεδομένων Κουμπί του Office Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στο κουμπί «Κενή βάση δεδομένων»

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να κάνετε διασταύρωση κρατήσεων. Οδηγός βήμα-βήμα

Πώς να κάνετε διασταύρωση κρατήσεων. Οδηγός βήμα-βήμα Πώς να κάνετε διασταύρωση κρατήσεων Οδηγός βήμα-βήμα Τι είναι η διασταύρωση; Διασταύρωση είναι η σύγκριση του μηνιαίου τιμολογίου προμήθειάς σας με την «Κατάσταση Κρατήσεων» για να ελέγξετε την ακρίβειά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0 20130510 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εγκατάσταση προγράμματος DCAD 2 2. Ενεργοποίηση Registration 2 3. DCAD 3 3.1 Εισαγωγή σημείων 3 3.2 Εξαγωγή σημείων 5 3.3 Στοιχεία ιδιοκτησίας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3.2: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας

Μάθημα 3.2: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Κεφάλαιο 3 ο Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Μάθημα 3.: Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να σχεδιάζεις την εσωτερική δομή της ΚΜΕ και να εξηγείς τη λειτουργία των επιμέρους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟΥ (1 ος ΤΡΟΠΟΣ)

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟΥ (1 ος ΤΡΟΠΟΣ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟΥ (1 ος ΤΡΟΠΟΣ) 1. Θα πρέπει να έχουμε το πορτάκι σε ηλεκτρονική μορφή. Γι αυτόν το λόγο, σκανάρουμε το πορτάκι απο κάποιο έντυπο ή το φωτογραφίζουμε με ψηφιακή μηχανή ή μπορούμε να βρούμε

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να κάνετε διασταύρωση κρατήσεων. Οδηγός βήμα-βήμα

Πώς να κάνετε διασταύρωση κρατήσεων. Οδηγός βήμα-βήμα Πώς να κάνετε διασταύρωση κρατήσεων Οδηγός βήμα-βήμα Τι είναι η διασταύρωση; Διασταύρωση είναι η σύγκριση του τιμολογίου σας με την «Κατάσταση Κρατήσεων» για να επαληθεύσετε την ακρίβεια των περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Είδη. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία Μεταβολή Διαγραφή - Αναζήτηση ενός είδους

Pylon Entry. Είδη. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία Μεταβολή Διαγραφή - Αναζήτηση ενός είδους Pylon Entry Είδη Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία Μεταβολή Διαγραφή - Αναζήτηση ενός είδους Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Είδους... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα Πολιτική Τιμολόγησης...

Διαβάστε περισσότερα

Benzina v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης

Benzina v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης Benzina v1.8.1.23 Βασικές Οδηγίες Χρήσης 1 Οδηγίες Εγκατάστασης Η έκδοση του Benzina που θα εγκατασταθεί είναι συμβατή μόνο με τα λειτουργικά συστήματα Windows 2000/XP ή νεότερα. Γενικά Κάνοντας διπλό

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα αποθηκεύσει τη λίστα με τα ψώνια του και θα την ανακτήσει στο Σ/Μ; και πως θα προσθέσει στη λίστα του επιπλέον προϊόντα;

Πως θα αποθηκεύσει τη λίστα με τα ψώνια του και θα την ανακτήσει στο Σ/Μ; και πως θα προσθέσει στη λίστα του επιπλέον προϊόντα; Λίστα για ψώνια Έννοιες: αρχεία- άνοιγμα- εγγραφή διάβασμα Προαπαιτούμενα : δομή επιλογής, επανάληψης, συναρτήσεις, λίστες Ο Άκης, τώρα που έμαθε και τις λίστες στην Python αποφάσισε να φτιάξει μια λίστα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Τιμών / Εκπτώσεων & Μαζική ενημέρωση Τιμών

Διαχείριση Τιμών / Εκπτώσεων & Μαζική ενημέρωση Τιμών Διαχείριση Τιμών / Εκπτώσεων & Μαζική ενημέρωση Τιμών Σε αυτό το εγχειρίδιο περιγράφεται η Διαδικασία δημιουργίας Εκπτωτικής Πολιτικής καθώς και η μαζική ενημέρωση τιμών. Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Είδους

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Τιμών & Εκπτώσεων

Διαχείριση Τιμών & Εκπτώσεων Διαχείριση Τιμών & Εκπτώσεων Περιεχόμενα Διαχείριση Τιμών και Εκπτώσεων... 3 Εκπτώσεις βάσει κατηγορίας Είδους & Πελάτη... 3 Δυνατότητα αλλαγής έκπτωσης στο παραστατικό από τον χρήστη... 7 Δημιουργία Παραστατικού

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Microsoft Excel 2007... 9 92 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 93 Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 32 94 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Η SQL αποτελείται από δύο υποσύνολα, τη DDL και τη DML.

Η SQL αποτελείται από δύο υποσύνολα, τη DDL και τη DML. Κεφάλαιο 5 Η γλώσσα SQL 5.1 Εισαγωγή Η γλώσσα SQL (Structured Query Language) είναι η πιο διαδεδομένη διαλογική γλώσσα ερωταπαντήσεων που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία του χρήστη με σχεσιακές ΒΔ.

Διαβάστε περισσότερα

G-Remote Banking e-banking ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

G-Remote Banking e-banking ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Σε αυτή την ενότητα, σας δίνεται η δυνατότητα να εκτελέσετε µεταφορές χρηµατικών ποσών από λογαριασµούς σας στη GENIKI Bank σε πολλούς λογαριασµούς τρίτων στη GENIKI Bank, µε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης. για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Εγχειρίδιο Χρήσης. για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ Εγχειρίδιο Χρήσης για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ «ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΟΥ/ΜΕΛΕΤΗΣ/ΣΥΝΑΦΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ - Ανοικτές διαδικασίες με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή» Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Triggers

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Triggers Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Triggers CREATE TRIGGER Δήλωση δημιουργίας Trigger: CREATE [DEFINER = { user CURRENT_USER }] TRIGGER trigger_name trigger_time trigger_event ON tbl_name FOR EACH ROW trigger_stmt

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και ανάπτυξη δραστηριοτήτων στο προγραμματιστικό περιβάλλον MicroWorlds Pro

Σχεδίαση και ανάπτυξη δραστηριοτήτων στο προγραμματιστικό περιβάλλον MicroWorlds Pro «Σχεδίαση και ανάπτυξη δραστηριοτήτων στο προγραμματιστικό περιβάλλον MicroWorlds Pro» Φύλλο Εργασίας 1 Ο μαθητής εξοικειώνεται με το περιβάλλον της Logo και του Microworlds Pro και μαθαίνει να δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE. ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»...

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE. ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»... Περιεχόμενα ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»....2 Πλοήγηση στο χάρτη... 3 Σχεδίαση στο χάρτη... 4 Εκτύπωση του χάρτη... 6 Μετρήσεις επάνω στο χάρτη... 9 Εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

Ακεραιότητα και Ασφάλεια Μέρος 1 Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων

Ακεραιότητα και Ασφάλεια Μέρος 1 Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Ακεραιότητα και Ασφάλεια Μέρος 1 Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων με βάση slides από A. Silberschatz, H. Korth, S. Sudarshan, Database System Concepts, 5 th edition Περιορισμοί πεδίου τιμών Περιορισμοί ακεραιότητας

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου ~ MySQL & PHP ~

Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου ~ MySQL & PHP ~ Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου ~ MySQL & PHP ~ Στελιος Σφακιανάκης Εαρινό 2019 Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 1 Ροή Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 1.Γενικές παρατηρήσεις... 4 1.2 Είσοδος στην εφαρμογή... 5 2. Πίνακας αναφορών... 5 2.1 Περιγραφή του πίνακα αναφορών... 6 2.2 Ταξινόμηση...

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Πεδί α

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Πεδί α ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Βάση δεδομένων είναι συσχετισμένα μεταξύ τους δεδομένα, οργανωμένα σε μορφή πίνακα. Οι γραμμές του πίνακα αποτελούν τις εγγραφές και περιλαμβάνουν τις πληροφορίες για μια οντότητα. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων Πελάτες... 2

Πίνακας περιεχομένων Πελάτες... 2 Πίνακας περιεχομένων Πελάτες... 2 Αποθήκη... 6 Διαθεσιμότητα... 7 Προϊόντα με παραστατικά... 9 Πωλήσεις... 9 Έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης... 9 Τιμολόγιο... 11 Δελτίο αποστολής... 12 Αναφορές... 16

Διαβάστε περισσότερα

Μια φόρμα με διάταξη πίνακα (tabular form) εμφανίζει τα πεδία με μορφή

Μια φόρμα με διάταξη πίνακα (tabular form) εμφανίζει τα πεδία με μορφή Εργαστήριο 9 ο Τι είναι φόρμα Η φόρμα παρέχει έναν εναλλακτικό και συνήθως πιο φιλικό τρόπο να προβάλουμε τα δεδομένα ενός πίνακα. Μια φόρμα εμφανίζει τα δεδομένα με όποια μορφή θέλουμε και όχι μόνο σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ B2B

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ B2B ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ B2B 02 Εισαγωγή Αγαπητοί Συνεργάτες, Καλώς ορίσατε στο νέο, ανανεωμένο ηλεκτρονικό κατάστημα της OfficeMart. Πληκτρολογήστε www.officemart.gr, κάντε είσοδο στις online παραγγελίες,

Διαβάστε περισσότερα

Kεφ.2: Σχεσιακό Μοντέλο (επανάληψη) Κεφ.6.1: Σχεσιακή Άλγεβρα

Kεφ.2: Σχεσιακό Μοντέλο (επανάληψη) Κεφ.6.1: Σχεσιακή Άλγεβρα Kεφ.2: Σχεσιακό Μοντέλο (επανάληψη) Κεφ.6.1: Σχεσιακή Άλγεβρα Database System Concepts, 6 th Ed. Silberschatz, Korth and Sudarshan See www.db-book.com for conditions on re-use Παράδειγμα Σχέσης attributes

Διαβάστε περισσότερα