Εργονομική μελέτη της θέσης οδήγησης των οχημάτων της Τραμ ΑΕ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εργονομική μελέτη της θέσης οδήγησης των οχημάτων της Τραμ ΑΕ"

Transcript

1 Εργονομική μελέτη της θέσης οδήγησης των οχημάτων της Τραμ ΑΕ Δ. Ναθαναήλ, Ν. Μαρμαράς Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - Μονάδα Εργονομίας

2 Περιεχόµενα Εισαγωγικά Ανάλυση εργασίας Απαιτήσεις για τον ανασχεδιασµό της θέσης οδήγησης Σχεδιαστικές παρεµβάσεις για στήριξη του σώµατος των οδηγών Προδιαγραφές για το κάθισµα Προτάσεις για το TBC Παρατηρήσεις και προτάσεις για άλλα στοιχεία της θέσης οδήγησης

3 Ιστορικό της µελέτης Η µελέτη που παρουσιάζεται στη συνέχεια πραγµατοποιήθηκε µετά από αίτηµα της ΤΡΑΜ Α.Ε. κατά το έτος Αφορµή για το αίτηµα ήταν τα παράπονα των οδηγών των συρµών για µυοσκελετικά προβλήµατα. Οι οδηγοί θεωρούσαν ως κύρια αιτία των προβληµάτων αυτών το κάθισµα οδηγού, µε το οποίο ήταν εξοπλισµένοι οι συρµοί του τραµ. Υιοθετώντας την άποψη των οδηγών, η εταιρία µας ζήτησε να τους βοηθήσουµε στην επιλογή ενός νέου, καλύτερου από το υπάρχον, καθίσµατος. Μετά από µια προκαταρκτική µελέτη, διαπιστώσαµε ότι τα µυοσκελετικά προβλήµατα των οδηγών δεν οφειλόντουσαν αποκλειστικά στο κάθισµα, αλλά στο όλο «σύστηµα εργασίας» τους. Κατόπιν τούτου, συµφωνήθηκε, τόσο µε τη διοίκηση όσο και µε τους εκπροσώπους των εργαζοµένων, ότι η µελέτη θα αφορούσε το σύνολο της θέσης οδήγησης του τραµ.

4 Στοιχεία για τον πληθυσµό των οδηγών της Τραµ Α.Ε. (κατά το έτος 2007) Γενικά στοιχεία Πληθυσµός: 117 οδηγοί (108 άνδρες και 9 γυναίκες) Μέσος όρος ηλικίας 31,5 έτη Έτη εργασίας ως οδηγοί τραµ ~ 3 έτη Κατανοµή ύψους οδηγών M.O. = 1,77m (1,64 1,93) Κατανοµή βάρους M.O kg (52 112) Κατανοµή ύψους οδηγών Συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν επίσης στοιχεία για τον απουσιασµό των οδηγών λόγω βεβαιωµένων µυοσκελετικών παθήσεων, για το χρονικό διάστηµα από την έναρξη λειτουργίας του τραµ ως την ηµεροµηνία πραγµατοποίησης της µελέτης. Τα στοιχεία αυτά δεν παρουσιάζονται εδώ για λόγους εχεµύθειας.

5 Ορισµένα στοιχεία για τη θέση οδήγησης του τραµ Traction-Brake Controller (TBC). Πρόκειται για το βασικό χειριστήριο: µε ώθηση προς τα µπροστά ο συρµός κινείται, ενώ µε έλξη προς τα πίσω, ο συρµός φρενάρει. Στο κάτω µέρος της χειρολαβής είναι προσαρµοσµένο οριζόντιο κουµπί (Dead Man Button), το οποίο ο οδηγός πρέπει να πατά και να αφήνει ρυθµικά, όσο ο συρµός βρίσκεται σε κίνηση. Επίσης, στο κάθετο δεξί άκρο της χειρολαβής βρίσκεται το κουµπί της κόρνας. Χειριστήρια θυρών Οθόνη βασικών πληροφοριών Πέδηση έκτακτης ανάγκης, δυνατή κόρνα, φλάς, κλπ Χειριστήρια φωτισµού, κλπ

6 Στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφική έρευνα Οι οδηγοί λεωφορείων, τραίνων και τραµ έχουν διπλάσια πιθανότητα εµφάνισης µυοσκελετικών παθήσεων σε σχέση µε τον γενικό πληθυσµό εργαζοµένων στις υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά αναφέρονται παθήσεις της οσφυϊκής χώρας και των άνω άκρων (Tiemessen et al 2007, Tse et al. 2006) Ελάχιστες µελέτες ασχολούνται µε το πρόβληµα του Dead Man Button και τη σχεδίαση του βασικού χειριστηρίου (TBC), ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριµένες διεθνείς προδιαγραφές (Foot & Doniol-Shaw, 2006). Οι δύο εναλλακτικές σχεδιαστικές λύσεις για τον χειρισµό του Traction Brake Controller (TBC) που απαντώνται είναι: συρόµενο και περιστροφικό. Χρησιµοποιούνται τριών µορφών χειρολαβές: κυλινδρική οριζόντια, κυλινδρική κάθετη (joy-stick), και σφαιρική. Το Dead man Button απαντάται είτε ενσωµατωµένο στη χειρολαβή είτε ανεξάρτητο στο πόδι. Σε ό,τι αφορά τα καθίσµατα, πέραν των υποδείξεων για τα χαρακτηριστικά του, όπως µεγέθη των στοιχείων τους, εύρη ρύθµισης, οσφυϊκή υποστήριξη, κλπ., υπογραµµίζεται η αδυναµία απόσβεσης των δονήσεων κατά τον εµπροσθοπίσθιο (Χ) και εγκάρσιο άξονα (Υ) (seat effective amplitude transmissibility SEAT > 1) Τέλος, σε ό,τι αφορά τις δονήσεις κατά την οδήγηση, η βιβλιογραφία επικεντρώνεται κυρίως στην απόσβεση κατά τον κατακόρυφο άξονα Ζ, σε οχήµατα δρόµου. Στον συγκεκριµένο άξονα γίνεται να επιτευχθεί σηµαντική απόσβεση µε συντελεστή SEAT αρκετά µικρότερο της µονάδας. Αντίθετα, η χρήση αποσβεστήρων για εγκάρσιες δονήσεις έχει δώσει µικτά αποτελέσµατα. (Tiemessen et al 2007).

7 Εισαγωγικά Ανάλυση εργασίας Απαιτήσεις για τον ανασχεδιασµό της θέσης οδήγησης Σχεδιαστικές παρεµβάσεις για στήριξη του σώµατος των οδηγών Προδιαγραφές για το κάθισµα Προτάσεις για το TBC Παρατηρήσεις και προτάσεις για άλλα στοιχεία της θέσης οδήγησης

8 Συστηµατικές παρατηρήσεις οδήγησης Πραγµατοποιήθηκαν τρεις 4ωρες συστηµατικές παρατηρήσεις οδήγησης στη γραµµή Σύνταγµα- Γλυφάδα. Παρατηρήθηκαν 8 οδηγοί, 6 άνδρες και 2 γυναίκες, διαφορετικών σωµατοµετρικών χαρακτηριστικών. Επιπλέον έγινε βιντεοσκόπηση δύο διαφορετικών οδηγών, συνολικής διάρκειας 60 λεπτών. Οι παρατηρήσεις αυτές έδωσαν: α) στοιχεία για τις συνήθεις στάσεις των οδηγών, β) αξιόπιστα δεδοµένα για τις κινήσεις του αριστερού χεριού πάνω στο TBC. Συστηµατικές παρατηρήσεις για τις στάσεις οδήγησης (παράδειγµα των καταγραφών) Α/Α Φύλο Ύψος (cm) Βάρος (Kg) Παρατηρήσεις στάσης του σώµατος 1 Α Κάµψη κορµού αριστερά εξί χέρι στο γόνατο εξί πόδι πάνω στην κονσόλα κόντρα στο µπάτσο Αριστερός αγκώνας ακουµπά στην ακµή της τράπεζας στη θέση coasting Σε θέση πέδησης κάµπτεται ο καρπός ενώ ο αγκώνας στηρίζεται στο ίδιο σηµείο 2 Γ Τοποθέτηση µπάρας για στήριγµα των κάτω άκρων Στήριξη αριστερού γονάτου εγκάρσια στην πλευρά της τράπεζας Στρέψη κορµού δεξιόστροφα και κάµψη λεκάνης αριστερόστροφα εξί χέρι σε πλήρη έκταση στη θέση µέγιστης έλξης Κράτηµα µε την παλάµη από το δεξί µπράτσο Κάθισµα µπροστά / έδρα πίσω / πλάτη όρθια Σκύβει µπροστά για ορατότητα 3 Α Κάτω άκρα ανοιχτά δεξιά και αριστερά κόντρα στο µπράτσο και την τράπεζα εξής αγκώνας πάνω στο µπράτσο, αριστερός αστήρικτος στο TBC Κάµψη κορµού δεξιά Μικρή στρέψη κορµού δεξιόστροφα Προτεταµένο δεξί πόδι 4 Α Έδρα πίσω / κάθισµα µπροστά / πλάτη όρθια Αριστερός βραχίονας αστήρικτος στο TBC εξί αντιβράχιο µπροστά στο µπράτσο Μηροί κλίση προς τα εµπρός και ανοιχτοί, πέλµατα οριακά στο δάπεδο εξί χέρι σε πλήρη έκταση στη θέση µέγιστης έλξης Κλίση κορµού δεξιά και µπροστά για τοποθέτηση αγκώνα στο µπράτσο

9 Συνήθεις στάσεις κατά την οδήγηση Κλίση κορµού αριστερά - δεξιά Παρατηρήθηκε κλίση του κορµού προς τα αριστερά, ιδιαίτερα στους µεγαλόσωµους οδηγούς. Η κλίση αυτή ενδεχοµένως προκύπτει από την ανάγκη των οδηγών να στηρίζουν το αριστερό τους αντιβράχιο στην τράπεζα του TBC κατά τη νεκρή θέση (coasting) και πέδησης. Αντίστοιχα, στους µικρόσωµους οδηγούς παρατηρήθηκε κλίση του κορµού προς τα δεξιά, η οποία ενδεχοµένως προκύπτει από την ανάγκη στήριξης του κορµού µέσω του δεξιού βραχίονα στο δεξί «µπράτσο».

10 εξιόστροφη στρέψη κορµού Παρατηρήθηκε µια γενική τάση για δεξιόστροφη στρέψη του κορµού σε όλους τους οδηγούς, ανεξαρτήτως σωµατοµετρικών χαρακτηριστικών. Η στρέψη αυτή ενδεχοµένως προκύπτει αφενός από την µεγάλη διαδροµή του TBC για θέση σε πλήρη έλξη, και αφετέρου από την ανάγκη στήριξης της αριστερής πλευράς του κορµού πάνω στο κοίλο της πλάτης του καθίσµατος, για µείωση των εγκάρσιων ταλαντώσεων.

11 Άνοιγµα - στήριξη των µηρών Παρατηρήθηκε τάση για άνοιγµα των µηρών και για στήριξη του δεξιού µηρού στην κάθετη επιφάνεια του δεξιού «µπράτσου». Και αυτές οι στάσεις προκύπτουν ενδεχοµένως από την ανάγκη στήριξης έναντι των εγκάρσιων δονήσεων. Η σχεδιασµένη εσοχή για τα πόδια, λόγω του µικρού πλάτους της (36,8 cm), δεν εξυπηρετεί.

12 Στρέψη του κορµού και έκταση του αριστερού άνω άκρου Στους µικρόσωµους οδηγούς παρατηρείται µόνιµη στρέψη του κορµού και έκταση του αριστερού άνω άκρου. Η στάση αυτή προκύπτει προφανώς από το εύρος διαδροµής του TBC µεταξύ µέγιστης πέδησης και µέγιστης έλξης (χορδή ~ 220 mm). Κάµψη καρπού κατά την πέδηση Κατά την πέδηση, ιδιαίτερα για τους µεγαλόσωµους άνδρες, παρατηρείται σηµαντική κάµψη του καρπού του αριστερού χεριού. Η κάµψη αυτή, αν και επιβαρυντική, επιτρέπει τη στήριξη του αγκώνα πάνω στην τράπεζα σε σταθερό σηµείο, ενώ παράλληλα διενεργείται η πέδηση µέσω του καρπού µε ελάχιστη κίνηση του βραχίονα.

13 Κάµψη καρπού κατά την θέση coasting Παρατηρήθηκε παρατεταµένη κάµψη του καρπού του αριστερού χεριού στη θέση πορείας. Η κάµψη αυτή, αν και επιβαρυντική για τον καρπό, επιτρέπει στους µύες του αντιβραχίου να χαλαρώσουν µεταφέροντας το βάρος βραχίονααντιβραχίου στην παλάµη. Πρινισµός παλάµης Παρατηρήθηκε συνεχής στέψη του αντιβράχιουκαρπού και απαγωγή των βραχιόνων πάνω από 20 ώστε η παλάµη να βρίσκεται σε οριζόντια θέση (πρινισµός), όπως επιβάλει η χρήση του Dead Man Button και της κόρνας που βρίσκονται πάνω στο TBC. Η συνεχής αυτή στρέψη, σε συνδυασµό µε τη συνεχή χρήση του Dead man Button, είναι επιβαρυντική για τους τένοντες που κινούν τα δάκτυλα των χεριών.

14 Επιβαρυντικές στάσεις κάτω άκρων Το εύρος ρύθµισης του ύψους του καθίσµατος (45 έως ~60 cm) εξυπηρετεί µόνο ένα µικρό ποσοστό µεγαλόσωµων οδηγών (ύψους>185 cm). Οι υπόλοιποι, για να στηρίξουν τα κάτω άκρα, αναγκάζονται: είτε σε κλίση των µηρών προς τα µπροστά, είτε σε τοποθέτηση ενός ή και των δύο κάτω άκρων εφαπτοµενικά µε την κονσόλα, είτε σε χρήση του µοχλού αλλαγής κλειδιών (µπάρας) ως υποποδίου.

15 υσχέρεια εναλλαγής στάσεων των κάτω άκρων Ο µειωµένος χώρος µπροστά από την κονσόλα δυσχεραίνει την εναλλαγή στάσεων των κάτω άκρων, ώστε να αποφορτίζονται οι µύες των µεγαλόσωµων οδηγών. Η εσοχή που έχει προβλεφθεί είναι ιδιαίτερα στενή κατά πλάτος, µε αποτέλεσµα να µην χρησιµοποιείται παρά σπάνια και από τα δύο πόδια.

16 Καταπόνηση αγκώνων Το υλικό της άνω επιφανείας του δεξιού µπράτσου και της τράπεζας του TBC είναι µη ελαστικό. Η στήριξη στων αγκώνων σε αυτά, σε συνδυασµό µε τις εγκάρσιες δονήσεις καταπονούν τους αγκώνες των οδηγών που τα χρησιµοποιούν για στήριξη των βραχιόνων.

17 Μοντελοποίηση τυπικών στάσεων Οι στάσεις που παρατηρήθηκαν διαφέρουν από οδηγό σε οδηγό, ανάλογα µε τα σωµατοµετρικά του χαρακτηριστικά, το προτιµώµενο στιλ οδήγησης, αλλά και µε την κόπωσή του. Παρ όλα αυτά µπορούν να καθοριστούν κάποιες γενικές τάσεις. Για την επιβεβαίωση και τεκµηρίωση των παραπάνω παρατηρήσεων δηµιουργήθηκαν τρισδιάστατες απεικονίσεις τριών τυπικών στάσεων, ενδεικτικών των γενικών τάσεων: για µεγαλόσωµο άνδρα (95 ο εκατοστηµόριο) για µεσαίου µεγέθους άνδρα (50 ο εκατοστηµόριο), ο οποίος ας σηµειωθεί ότι αντιστοιχεί και σε µεγαλόσωµη γυναίκα (95 ο εκατοστηµόριο) για µεσαίου µεγέθους γυναίκα (50 ο εκατοστηµόριο) Αυτές οι τυπικές στάσεις, παρουσιάζονται στη συνέχεια.

18 Τυπική στάση µεγαλόσωµου άνδρα (95 ο εκατοστηµόριο) Κλίση κορµού αριστερά Αριστερό αντιβράχιο στην τράπεζα του TBC σε θέση πέδησης Κάµψη καρπού κατά την πέδηση Άνοιγµα µηρών και πέλµατα εκτός εσοχής υποποδίων εξί άνω άκρο προτεταµένο.

19 Τυπική στάση µεγαλόσωµου άνδρα (95 ο εκατοστηµόριο) - Ανάλυση Κάµψη κορµού αριστερά Πέλµατα εκτός εσοχής υποποδίων Αριστερό χέρι στην ακµή της τράπεζας Κύρτωση σπ. στήλης εξί χέρι αστήρικτο Άνοιγµα µηρών και στρέψη κορµού αριστερόστροφα

20 Τυπική στάση µεσαίου µεγέθους άνδρα (50 ο εκατοστηµόριο) Κλίση κορµού δεξιά Στρέψη κορµού δεξιόστροφα Στήριξη κορµού στο δεξί µπράτσο µέσω του δεξιού αντιβράχιου Απαγωγή βραχιόνων πάνω από 20 Κλίση µηρών προς τα εµπρός.

21 Τυπική στάση µεσαίου µεγέθους άνδρα (50 ο εκατοστηµόριο) - Ανάλυση Κλίση κορµού δεξιά Απαγωγή βραχιόνων πάνω από 20 Άνοιγµα µηρών Κλίση µηρών προς τα εµπρός Στήριξη κορµού στο δεξί µπράτσο µέσω του δεξιού αντιβράχιου Στρέψη κορµού δεξιόστροφα

22 Τυπική στάση γυναίκας µεσαίου µεγέθους (50 ο εκατοστηµόριο) Στρέψη κορµού δεξιόστροφα Στρέψη λεκάνης αριστερόστροφα Σµίξη µηρών και στρέψη παράλληλα προς τα αριστερά Αριστερό γόνατο παράλληλα µε τράπεζα TBC Προτεταµένο αριστερό άνω άκρο για µέγιστη επιτάχυνση Πέλµατα στην κονσόλα ή στην µπάρα (µοχλός αλλαγής κλειδιών)

23 Τυπική στάση γυναίκας µεσαίου µεγέθους (50 ο εκατοστηµόριο) - Ανάλυση Απαγωγή βραχιόνων πάνω από 20 Προτεταµένο αριστερό άνω άκρο για µέγιστη επιτάχυνση εξί χέρι αστήρικτο Στρέψη λεκάνης αριστερόστροφα Στρέψη κορµού δεξιόστροφα

24 Εγγύτερο σηµείο ορατότητας: Οι προβλέψεις του κατασκευαστή Μια σηµαντική απαίτηση της οδήγησης του τραµ είναι να µπορούν οι οδηγοί να βλέπουν τι συµβαίνει ακριβώς µπροστά από το όχηµα (εγγύτερο σηµείο ορατότητας όσο το δυνατόν µικρότερο). Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήµατος, ο κατασκευαστής δίνει ως εγγύτερο σηµείο ορατότητας µπροστά από το όχηµα, από τη θέση οδήγησης 1750 mm. Το συγκεκριµένο σηµείο είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί µε την παρούσα µορφολογία της καµπίνας, καθώς προκύπτει από την ευµενέστερη περίπτωση (δηλαδή, για άνδρες ύψους του 95 ο εκατοστηµορίου, µε τον κορµό σε κλίση 90, το κάθισµα ρυθµισµένο στο ψηλότερο σηµείο, και τους µηρούς οριακά πίσω από την κεντρική κονσόλα) και όχι από τη δυσµενέστερη.

25 Ένα αποδεκτό όριο για το εγγύτερο σηµείο ορατότητας Οι µετρήσεις σε πραγµατικές συνθήκες καθώς και οι τρισδιάστατες αναλυτικές απεικονίσεις έδωσαν τιµές µεταξύ 2,5 και 4 m. Αν και δεν βρέθηκε προδιαγραφή για το εγγύτερο σηµείο ορατότητας για το σύνολο των οδηγών, οι υποκειµενικές εκτιµήσεις των τελευταίων σε συνδυασµό µε τις συστηµατικές παρατηρήσεις των στάσεών τους κατά την οδήγηση, τείνουν σε ένα αποδεκτό εγγύτερο σηµείο ορατότητας µεταξύ 2.5 και 3 m από τη µάσκα του οχήµατος. (Το όριο αυτό επιτρέπει την οπτική επαφή µε ένα 7χρονο παιδί που περνά µπροστά από το όχηµα σε στάση)

26 Ανάλυση καταγραφών βίντεο για τη χρήση του TBC Τµήµα των καταγραφών της θέσης του TBC ανά sec Συµβατική θέση TBC % χρόνου συνολικό % χρόνου µε το όχηµα σε κίνηση Πλήρης έλξη 6% 8% Έλξη 20% 27% Νεκρό (coasting) 52% 35% Πέδηση 18% 24% Πλήρης πέδηση 4% 5% Μέσος χρόνος σταθερής θέσης TBC 5.24 sec Μέσος χρόνος σταθερής θέσης TBC µε το όχηµα σε κίνηση 3.93 sec Μέσες εναλλαγές θέσης TBC µεταξύ έλξης και πέδησης 4/min Σηµειώνεται ότι σηµαντικό ποσοστό του καταµετρηµένου χρόνου ως χρόνου έλξης (δηλαδή επιτάχυνσης του συρµού) και πέδησης αναφέρεται σε θέσεις ελάχιστης έλξης και ελάχιστης πέδησης αντίστοιχα. Οι θέσεις αυτές αντιστοιχούν σε 8 εκατέρωθεν της νεκρής θέσης (coasting), µε χορδή συνολικής διαδροµής ~ 45 mm από τα 220 mm που είναι η συνολική διαδροµή του TBC Εκτιµάται ότι το ποσοστό του χρόνου κίνησης του TBC από ελάχιστη έλξη σε ελάχιστη πέδηση αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% του συνολικού χρόνου κίνησης του TBC. Η εκτίµηση αυτή υποδεικνύει και τα σηµεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί έµφαση σε ό,τι αφορά τη στήριξη του αριστερού άνω άκρου.

27 Γενικό συµπέρασµα της ανάλυσης εργασίας Με δεδοµένα: τις δυνατότητες και τους περιορισµούς που θέτουν τα µορφολογικά χαρακτηριστικά της συγκεκριµένης καµπίνας και καθίσµατος, τους σηµαντικούς, κυρίως εγκάρσιους, κραδασµούς που δέχεται το σώµα των οδηγών*, τα µορφολογικά χαρακτηριστικά, τη διαδροµή και την θέση του TBC, την ανάγκη για ικανοποιητικό εγγύτερο σηµείο ορατότητας µπροστά από το όχηµα, διαπιστώθηκε ότι οι οδηγοί αναγκάζονται να υιοθετούν επιβαρυντικές για το µυοσκελετικό τους σύστηµα στάσεις. * Σε ό,τι αφορά τις εγκάρσιες δονήσεις, από τις µετρήσεις για ανάλυση άνεσης στην καµπίνα των οχηµάτων που πραγµατοποίησε η κατασκευάστρια εταιρία προκύπτει ότι: α) οι µεγαλύτερες επιταχύνσεις παρατηρούνται στον εγκάρσιο άξονα Υ, β) οι µεγαλύτερες επιταχύνσεις στον Y άξονα παρατηρούνται στα άκρα των οχηµάτων (κανάλια 4, 5 και 19, 20). Σηµειώνεται ότι ο δείκτης Wz που υπολογίστηκε από τον κατασκευαστή των συρµών αφορά την άνεση επιβατών reduced comfort boundary και όχι την επαγγελµατική καταπόνηση fatigue-decreased proficiency boundary (σύµφωνα µε το ISO 2631:1997 ο δείκτης για την επαγγελµατική καταπόνηση υπολογίζεται ως 1.4 x RMS στους άξονες Χ και Υ και όχι ως 1 x RMS όπως στον δείκτη άνεσης, και µε µέσο χρόνο έκθεσης 8 ώρες, και όχι µε 30 λεπτά όπως για τον δείκτη άνεσης). Κατά συνέπεια, από τις µετρήσεις του κατασκευαστή δεν µπορεί να εξαχθεί συµπέρασµα για το αν η έκθεση των οδηγών σε δονήσεις βρίσκεται µέσα στα όρια του Π 176/2005 (ηµερήσια οριακή τιµή έκθεσης για εργασία 8 ωρών 1,15 m/sec 2 ή τιµή δόσης κραδασµών 21 m/sec 1.75 ).

28 Εισαγωγικά Ανάλυση της θέσης οδήγησης Απαιτήσεις για τον ανασχεδιασµό της θέσης οδήγησης Σχεδιαστικές παρεµβάσεις για στήριξη του σώµατος των οδηγών Προδιαγραφές για το κάθισµα Προτάσεις για το TBC Παρατηρήσεις και προτάσεις για άλλα στοιχεία της θέσης οδήγησης

29 Με βάση την ανάλυση που προηγήθηκε, είναι δυνατόν να διατυπωθούν µια σειρά απαιτήσεις προκειµένου να εξασφαλίζεται άνετη και ασφαλής για το µυοσκελετικό σύστηµα εκτέλεση της εργασίας οδήγησης. Οι απαιτήσεις αυτές υποδεικνύουν παράλληλα και κατευθύνσεις για τη βελτίωση της θέσης οδήγησης του σηµερινού οχήµατος, αλλά και, εν µέρει, προδιαγραφές για την παραγγελία νέων. Έτσι απαιτούνται: Στήριξη αριστερού άνω άκρου στις θέσεις µεταξύ ελάχιστης έλξης και ελάχιστης πέδησης (κατά το δυνατόν) Κίνηση του TBC µέσα στην εργόσφαιρα του αριστερού άνω άκρου και κατά το δυνατόν µέσα στη ζώνη άνεσης, όταν ο κορµός των οδηγών στηρίζεται ικανοποιητικά στην πλάτη του καθίσµατος (δηλαδή, δεν αναγκάζεται να σκύβει) υνατότητα περισσοτέρων του ενός τρόπου κρατήµατος της λαβής του TBC (για µείωση του πρηνισµού της παλάµης) Στήριξη δεξιού άνω άκρου στο σηµείο του αγκώνα Συχνά ενεργοποιούµενα χειριστήρια να βρίσκονται µέσα στην εργόσφαιρα του δεξιού άνω άκρου και κατά το δυνατόν µέσα στη ζώνη άνεσης, µε τον κορµό των οδηγών να στηρίζεται ικανοποιητικά στην πλάτη του καθίσµατος Στήριξη κάτω άκρων µε δυνατότητα εναλλαγής στάσεων Εγγύτερο σηµείο ορατότητας µπροστά από το όχηµα < 3m για το σύνολο του πληθυσµού των οδηγών. Οι παραπάνω απαιτήσεις πρέπει να συνδυαστούν µε επιλογή καθίσµατος το οποίο να προσφέρει κατάλληλο είδος και εύρος ρυθµίσεων, και κατάλληλα µορφολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά.

30 Εισαγωγικά Ανάλυση της θέσης οδήγησης Απαιτήσεις για τον ανασχεδιασµό της θέσης οδήγησης Σχεδιαστικές παρεµβάσεις για στήριξη του σώµατος των οδηγών Προδιαγραφές για το κάθισµα Προτάσεις για το TBC Παρατηρήσεις και προτάσεις για άλλα στοιχεία της θέσης οδήγησης

31 Για την καλύτερη στήριξη του σώµατος των οδηγών προτείνονται οι εξής παρεµβάσεις (πέραν της επιλογής καθίσµατος) Μείωση ύψους, µείωση διαδροµής και αλλαγή χειρολαβής του TBC Προσθήκη στηρίγµατος κάτω άκρων Προσθήκη δύο υποβραχιονίων από ελαστικό υλικό Βελτίωση υποποδίου

32 Μείωση της απόστασης µεταξύ τράπεζας TBC και δεξιού µπράτσου Η σηµερινή οριζόντια απόσταση µεταξύ τράπεζας TBC και δεξιού µπράτσου είναι 64 cm. Η απόσταση αυτή δεν επιτρέπει στο µεγαλύτερο ποσοστό τον οδηγών να στηρίζουν τους αγκώνες τους εκατέρωθεν της θέσης οδήγησης. Προτείνεται η µείωση αυτής της απόστασης σε 52 cm.επιπρόσθετα προτείνεται η αύξηση του ύψους των επιφανειών από 71 cm που είναι σήµερα σε cm για µείωση της εγκάρσιας κάµψης του κορµού. Τα παραπάνω επιτυγχάνονται µε την προσθήκη δύο υποβραχιονίων µήκους 20 και 40 cm. Το πλάτος των υποβραχιονίων πρέπει να είναι ~15 cm, το ύψος τους ~ 2 cm και το υλικό κατασκευής ελαστικό µε µικρό συντελεστή τριβής. Αρνητικό συνεπαγόµενο της πρότασης αυτής είναι πιθανή δυσχέρεια των οδηγών να ρυθµίζουν το κάθισµα κατά τη διάρκεια της οδήγησης, µε το δεξί µπράτσο σε οριζόντια θέση.

33 Προσθήκη στοιχείου στήριξης κάτω άκρων Η ανάγκη για ορατότητα µπροστά από το όχηµα, σε συνδυασµό µε το ύψος της κεντρικής κονσόλας, δεν επιτρέπουν τη σωστή στήριξη των κάτω άκρων στο επιδαπέδιο υποπόδιο της καµπίνας για ένα σηµαντικό ποσοστό των οδηγών (~ 30 %). Προτείνονται εναλλακτικά : είτε η προσθήκη ρυθµιζόµενου καθ ύψος υποποδίου στηριγµένου στο δάπεδο, µε κλήση όµοια µε του υπάρχοντος υποποδίου και εύρος ρύθµισης 0 15 cm. είτε η προσθήκη αναδιπλούµενου στοιχείου στήριξης των κάτω άκρων, στηριγµένου στην κεντρική κονσόλα, µε δύο θέσεις ρύθµισης στα 43 και 13 cm από το δάπεδο Η δεύτερη πρόταση θεωρείται πιο οικονοµική και ευκολότερα υλοποιήσιµη από τεχνική άποψη, απαιτεί όµως στιβαρή κατασκευή και ευκολία στην αναδίπλωση, ώστε να µην περιορίζει τον ελεύθερο χώρο στους οδηγούς που δεν την χρησιµοποιούν. Το υλικό κατασκευής θα πρέπει να είναι µεταλλικό, µε επίστρωση αντιολισθητικού ελαστοµερούς στην οριζόντια επιφάνειά του.

34 Αλλαγή υλικού και αύξηση του ύψους του επιδαπέδιου υποποδίου Λόγω των απαιτήσεων ορατότητας µπροστά από το όχηµα η έδρα του καθίσµατος δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε ύψος µικρότερο των 45 cm. Η απαίτηση αυτή δηµιουργεί πρόβληµα στη στήριξη των κάτω άκρων για ένα σηµαντικό ποσοστό των οδηγών. Για το λόγο αυτό προτείνεται η αύξηση του ύψους του επιδαπέδιου υποποδίου κατά 2 cm. Η παρέµβαση αυτή θα βελτιώσει αισθητά τη στήριξη των κάτω άκρων των οδηγών µέσων σωµατοµετρικών χαρακτηριστικών, χωρίς να επιβαρύνει ιδιαίτερα τους µεγαλόσωµους. Σε ό,τι αφορά πιο µικρόσωµους οδηγούς, προτείνεται η ρύθµιση του καθίσµατος σε κατάλληλο ύψος, έτσι ώστε οι αγκώνες τους να ακουµπούν στα υποβραχιόνια. Στις θέσεις αυτές τη στήριξη των κάτω άκρων θα εξασφαλίζει το αναδιπλούµενο υποπόδιο (δες προηγούµενη διαφάνεια).

35 Εισαγωγικά Ανάλυση της θέσης οδήγησης Απαιτήσεις για τον ανασχεδιασµό της θέσης οδήγησης Σχεδιαστικές παρεµβάσεις για στήριξη του σώµατος των οδηγών Προδιαγραφές για το κάθισµα Προτάσεις για το TBC Παρατηρήσεις και προτάσεις για άλλα στοιχεία της θέσης οδήγησης

36 Το κάθισµα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά Ύψος έδρας µε «καθαρό» εύρος ρύθµισης τουλάχιστον 45,0-52,0 cm από το δάπεδο στο σηµείο αναφοράς (Seat Reference Point - SRP) ή σηµείο ένωσης επιπέδων πλάτης και έδρας) Κλίση έδρας µε εύρος ρύθµισης 0 0 ως +5 0 από το οριζόντιο επίπεδο Κλίση πλάτης µε εύρος ρύθµισης 0 0 ως από το κάθετο επίπεδο 45.0 Βάθος έδρας (σε σχέση µε την πλάτη) 41,9 ως 50,8 cm Ύψος πλάτης κατ ελάχιστο 50,8 cm από το SRP και προσκέφαλο µε εύρος ρύθµισης του άνω µέρους του από 75,5 έως 94 cm. Κίνηση καθίσµατος εµπρός-πίσω µε εύρος τουλάχιστον 12,5 cm 52.0 Τα εύρη ρυθµίσεων που υποδεικνύονται θεωρούν σταθερό ύψος υποβραχιονίων cm

37 Επίσης το κάθισµα θα πρέπει να παρέχει: Απορρόφηση κραδασµών κατά τον κάθετο άξονα, και κατά το δυνατό σταθερότητα κατά τον εγκάρσιο άξονα για µείωση του διατοιχισµού (roll) του συστήµατος κάθισµα/οδηγός. Πλευρική στήριξη στην πλάτη και στην έδρα µε κατάλληλη διαµόρφωση ώστε να επιτρέπει την υιοθέτηση διαφόρων εναλλακτικών στάσεων του κορµού Οσφυϊκή υποστήριξη (ιδανικά µε κάθετη ρύθµιση εύρους cm από το SRP και οριζόντια προεξοχή µε εύρος 1, cm) Υδατοδιαπερατό και ανθεκτικό υλικό επικάλυψης Η βάση του καθίσµατος θα πρέπει να έχει τον ελάχιστο δυνατό όγκο ώστε να επιτρέπει την απρόσκοπτη τοποθέτηση των κνηµών ακόµη και µε κλίση προς τα πίσω Η τοποθέτηση του καθίσµατος θα πρέπει να γίνει έτσι ώστε το SRP να µπορεί να προσεγγίσει κατ ελάχιστο 26,5 cm και να αποµακρυνθεί τουλάχιστον κατά 39,0 cm από την πίσω επιφάνεια της καµπίνας

38 Εισαγωγικά Ανάλυση της θέσης οδήγησης Απαιτήσεις για τον ανασχεδιασµό της θέσης οδήγησης Σχεδιαστικές παρεµβάσεις για στήριξη του σώµατος των οδηγών Προδιαγραφές για το κάθισµα Προτάσεις για το TBC Παρατηρήσεις και προτάσεις για άλλα στοιχεία της θέσης οδήγησης

39 Κινηµατική ανάλυση του αριστερού άνω άκρου πάνω στο TBC Στα σχήµατα παρουσιάζεται η τοµή των ζωνών άνεσης των καρπών µεγαλόσωµου ανδρός (95 ο εκατοστηµόριο) και της µέσης γυναίκας (50 ο εκατοστηµόριο), όταν οι ώµοι τους βρίσκονται στο ίδιο σηµείο ως προς τον εµπροσθοπίσθιο και τον κατακόρυφο άξονα. Τα ακρότατα των θέσεων των άνω άκρων που λήφθηκαν υπ όψη για την παραγωγή των ζωνών άνεσης είναι: Απαγωγή βραχίονα 10 ως 30 Περιστροφή Βραχίονα -10 ως +70 Γωνία µεταξύ βραχίονα και αντιβράχιου 80 ως 160

40 Ζώνες άνεσης 50 ου εκατοστηµορίου γυναικών - Σηµεία τοµής µε TBC Στην βέλτιστη θέση από πλευράς ρύθµισης του καθίσµατος, το µεγαλύτερο µέρος της χειρολαβής του TBC βρίσκεται εκτός της ζώνης άνεσης του καρπού γυναικών 50 ου εκατοστηµορίου ως προς τον εγκάρσιο άξονα. Επίσης ως προς τον εµπροσθοπίσθιο άξονα, οι θέσεις µέγιστης έλξης και µέγιστης πέδησης βρίσκονται εκτός της ζώνης άνεσης.

41 Ζώνες Άνεσης Αντρών 95 ου εκατοστ. - Σηµεία τοµής µε TBC Στην βέλτιστη θέση από πλευράς ρύθµισης του καθίσµατος η χειρολαβή του TBC βρίσκεται οριακά εντός της ζώνης άνεσης των ανδρών του 95 ου εκατοστηµορίου ως προς τον εγκάρσιο άξονα. Ως προς τον εµπροσθοπίσθιο άξονα, το TBC στις θέσεις µέγιστης έλξης και µέγιστης πέδησης βρίσκεται οριακά εντός της ζώνης άνεσης.

42 Τοµή Ζωνών Άνεσης ανδρών 95 ου και γυναικών 50 ου εκατοστηµορίου και TBC Στα σχήµατα δεξιά φαίνεται η επίθεση των δύο προηγούµενων ζωνών άνεσης. Παρατηρώντας τη θέση του TBC ως προς τις ζώνες άνεσης φαίνεται ότι: µετακίνηση της χειρολαβής του TBC προς τα έσω, µετακίνηση της χειρολαβής προς τα κάτω, µείωση της διαδροµής του, θα εξασφάλιζε βελτίωση για το σύνολο των οδηγών.

43 Βασικές εναλλακτικές λύσεις για τη χειρολαβή του TBC

44 Βασικές εναλλακτικές λύσεις για τη χειρολαβή του TBC (συνέχεια)

45 Χρήση χειρολαβών και στρέψη καρπού - αντιβραχίου Συρόµενος controller στο TFS (Tramway Français Standard) προξένησε προβλήµατα στους οδηγούς Αριστερά θεωρητική και δεξιά πραγµατική χρήση λαβής στο Citadis Paris. Η εγρήγορση του οδηγού (Dead Man Button) γίνεται είτε µε αισθητήρα πάνω στη λαβή είτε στο πόδι (χρησιµοποιείται συχνότερα στην πράξη). (R. Foot, G. Doniol-Shaw 2006)

46 TBC: Περιστροφικό - Μικρή διαδροµή - Σφαιρική λαβή Οι εναλλακτικές λύσεις για χειρισµό του TBC Συρόµενο Περιστροφικό Οι εναλλακτικές λύσεις για τη χειρολαβή Κυλινδρική οριζόντια Κυλινδρική κάθετη (joy-stick) Σφαιρική Η διεθνής εµπειρία δείχνει ότι: Η λύση του συρόµενου TBC δεν προτιµάται, καθώς η µεγάλη του διαδροµή αναγκάζει το αντιβράχιο να είναι αστήρικτο και σε συνεχή κίνηση. Αντίθετα το περιστροφικό, σε συνδυασµό µε µικρή διαδροµή, µπορεί να χειρίζεται µε κινήσεις της παλάµης και στήριξη του αντιβραχίου στην τράπεζα. Οι οριζόντιες κυλινδρικές λαβές, σε συνδυασµό µε Dead Man Button αναγκάζουν το χέρι σε συνεχή πρηνισµό αυξάνοντας την πιθανότητα εµφάνισης µυοσκελετικών προβληµάτων. Οι σφαιρικές λαβές αντίθετα, επιτρέπουν χειρισµό σε περισσότερες γωνίες στρέψης καρπού-αντιβραχίου, και σε κάποιες από αυτές ταυτόχρονη στήριξη της παλάµης στην τράπεζα.

47 TBC Μία πρόταση για ανασχεδιασµό Όλος ο µηχανισµός του TBC µετατοπίζεται προς τα κάτω κατά 50 mm. Μείωση του ύψους του µοχλού κατά 20 mm. Αντικατάσταση της πάνω επιφάνειας της τράπεζας του TBC µε ειδικά διαµορφωµένη επιφάνεια, όπως αυτή που παρουσιάζεται στις εικόνες. Η σηµερινή χειρολαβή αντικαθίσταται µε σφαιρική. Το Dead Man Button γίνεται είτε επαγωγικό (δηλαδή ευαίσθητο στην αφή), είτε ενεργοποιείται µε ελαφρά πίεση της χειρολαβής. Η κόρνα µεταφέρεται στο δεξί χέρι. Ο προτεινόµενος ανασχεδιασµός στοχεύει στο να παρέχεται η δυνατότητα: στήριξης του αριστερού αντιβραχίου στις θέσεις µεταξύ ελάχιστης έλξης και πέδησης, στήριξης του καρπού πάνω στην ηµικυκλική επιφάνεια, υιοθέτησης ουδέτερης στρέψης του συστήµατος καρπού-αντιβραχίου Επίσης µε τον προτεινόµενο ανασχεδιασµό µειώνεται η διαδροµή του TBC, καθώς και η καταπόνηση των τενόντων των δακτύλων που προέρχεται από τη χρήση του σηµερινού Dead Man Button.

48 Εισαγωγικά Ανάλυση της θέσης οδήγησης Απαιτήσεις για τον ανασχεδιασµό της θέσης οδήγησης Σχεδιαστικές παρεµβάσεις για στήριξη του σώµατος των οδηγών Προδιαγραφές για το κάθισµα Προτάσεις για το TBC Παρατηρήσεις και προτάσεις για άλλα στοιχεία της θέσης οδήγησης

49 Κουµπιά δεξιού µπράτσου Τα κουµπιά του δεξιού µπράτσου που αφορούν τις λειτουργίες ανοίγµατος και κλεισίµατος των θυρών, κόρνας και φώτων έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: ιάµετρος 15 mm Κάθετη µετατόπιση µέχρι ην ενεργοποίηση 5 5,5mm Αναγκαία δύναµη ενεργοποίησης ~ N Σύµφωνα µε τις διεθνείς προδιαγραφές: Η διάµετρος κρίνεται ικανοποιητική Η κάθετη µετατόπιση οριακά αποδεκτή (οι προδιαγραφές ορίζουν 3 6 mm) Η αναγκαία δύναµη ενεργοποίησης κρίνεται µη αποδεκτή. Οι προδιαγραφές ορίζουν για την ενεργοποίηση ενός κουµπιού 2,8-11 Ν, ενώ για ταυτόχρονη ενεργοποίηση δύο κουµπιών (όπως κατά το άνοιγµα των αριστερών θυρών) 1,4 5,6 Ν. Προτείνεται η αντικατάσταση των κουµπιών µε άλλα που να πληρούν τις προδιαγραφές, καθώς τα σηµερινά καταπονούν αναίτια τους µύες των άνω άκρων των οδηγών.

50 Ηχητικές σηµάνσεις στάσης και κλεισίµατος θυρών Αν και δεν έγιναν µετρήσεις θορύβου, η ένταση των ηχητικών σηµάνσεων στάσης και κλεισίµατος θυρών κρίνεται υπερβολικά υψηλή χωρίς λειτουργικό λόγο (άλλωστε παρατηρήθηκε συχνά τοποθέτηση από τους οδηγούς χαρτονιού ως σιγαστήρα στο κουδούνι στάσης). Το συγκεκριµένο ζήτηµα δεν θέτει σε κίνδυνο την ακοή των οδηγών, αποτελεί όµως µια µόνιµη όχληση που προκαλεί εκνευρισµό. Προτείνεται η µείωση της έντασης των δύο αυτών ηχητικών σηµάνσεων. Φωτεινή ένδειξη στάσης στην κεντρική κονσόλα Η ένδειξη στάσης στο αριστερό µέρος της κεντρικής κονσόλας γίνεται ορατή µε δυσκολία υπό συγκεκριµένες συνθήκες φυσικού φωτισµού. Το παραπάνω, σε συνδυασµό µε τη συχνή επέµβαση για µείωση της έντασης της ηχητικής σήµανσης στάσης, δηµιουργεί αβεβαιότητα, αναγκάζοντας τους οδηγούς να σκύβουν µπροστά για να ελέγξουν αν είναι ενεργή η ένδειξη. Προτείνεται η αντικατάσταση της φωτεινής ένδειξης µε άλλη, ή η αύξηση της έντασης της φωτεινής πηγής της ένδειξης.

Ανασχεδιασμός της θέσης οδήγησης Τραμ

Ανασχεδιασμός της θέσης οδήγησης Τραμ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Εργαστήριο Οργάνωσης της Παραγωγής Μονάδα Εργονομίας Ανασχεδιασμός της θέσης οδήγησης Τραμ

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωµένο Πρόγραµµα για τον περιορισµό της καταπόνησης των χειριστών στις µηχανές περιέλιξης πηνίων µετασχηµατιστών

Ολοκληρωµένο Πρόγραµµα για τον περιορισµό της καταπόνησης των χειριστών στις µηχανές περιέλιξης πηνίων µετασχηµατιστών Εργοστάσιο Οινοφύτων Βοιωτίας Ολοκληρωµένο Πρόγραµµα για τον περιορισµό της καταπόνησης των χειριστών στις µηχανές περιέλιξης πηνίων µετασχηµατιστών Ιούλιος 2007 Μελέτη Επίβλεψη Εφαρµογής Περιεχόµενα 1.

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυσης των δυνάμεων κατά τη βάδιση & ισορροπία. Αραμπατζή Φωτεινή

Ανάλυσης των δυνάμεων κατά τη βάδιση & ισορροπία. Αραμπατζή Φωτεινή Ανάλυσης των δυνάμεων κατά τη βάδιση & ισορροπία Αραμπατζή Φωτεινή Δυνάμεις Σημασία Ο τρόπος που βαδίζουμε στοχεύει στο: Να μειώσουμε τους κραδασμούς από την επαφή του πέλματος με το έδαφος Να μπορέσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ - Λύσεις ασκήσεων στην ενότητα

ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ - Λύσεις ασκήσεων στην ενότητα ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ - Λύσεις ασκήσεων στην ενότητα 1. α. Να εξηγήσετε τον ρόλο του στοιχείου της προσαρμοστικότητας σε θέματα εργονομίας προϊόντων. Να αναφέρετε ένα παράδειγμα. β. Να αναφέρετε επιπτώσεις εργονομικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ καθηγητή Φ.Α και μαθητών Καλύτερη συνεργασία Εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ευλυγισία & Ισορροπία Μ. Μιχαλοπούλου Δ. Π. Θράκης Διατάσεις με καρέκλα Κάθισμα σε καρέκλα και Αυτί στον ώμο (κατέβασμα του αυτιού προς τον ώμο). Το σαγόνι βλέπει τον ώμο. Κυκλικές

Διαβάστε περισσότερα

Εργονομική Αξιολόγηση σε Γραφειακό χώρο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου

Εργονομική Αξιολόγηση σε Γραφειακό χώρο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Εργονομική Αξιολόγηση σε Γραφειακό χώρο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Κώστας Ιουλιανός - Φυσιοθεραπευτής Διευθυντής Κέντρου Αποκατάστασης - Φυσιοθεραπευτηρίου «Άγιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής» Σκοπός Εργονομική

Διαβάστε περισσότερα

.9- ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ 9.Ι.- ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

.9- ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ 9.Ι.- ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΕΦ.9.9- ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ 9.Ι.- ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Σύγχρονη Εργονοµία 1 Στατιστικά Στοιχεία Τα µυοσκελετικά προβλήµατα από τη διακίνηση φορτίων ευθύνονται για: το 20% των ασθενειών

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή δωματίου ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή δωματίου ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή δωματίου ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Το δωμάτιο (υπνοδωμάτιο/διαμέρισμα) που φιλοξενεί επισκέπτες ΑμεΑ που διακινούνται με αναπηρικό τροχοκάθισμα

Διαβάστε περισσότερα

Κρόουλ. Ανάλυση τεχνικής

Κρόουλ. Ανάλυση τεχνικής Κρόουλ Ανάλυση τεχνικής (di Prampero 1986; Toussaint and Hollander 1994; Vilas-Boas et al., 2011) Γιατί είναι το crawl το γρηγορότερο στιλ; Είναι και το οικονομικότερο Περιεχόμενα Περιγραφή τεχνικής χεριών

Διαβάστε περισσότερα

Επισκοπιση θεσης εργασιας. 1. Κορυφη της οθονης του Η/Υ: ελαχιστα κατω απο το επιπεδο των ματιων

Επισκοπιση θεσης εργασιας. 1. Κορυφη της οθονης του Η/Υ: ελαχιστα κατω απο το επιπεδο των ματιων Επισκοπιση θεσης εργασιας 1. Κορυφη της οθονης του Η/Υ: ελαχιστα κατω απο το επιπεδο των ματιων 2. Κορμος: Στο κεντρο μπροστα απο την οθονη και το πληκτρολογιο 3. Αντιβραχια: Στο ιδιο επιπεδο ή ελαφρα

Διαβάστε περισσότερα

Χώροι Υγιεινής. Γενικές απαιτήσεις

Χώροι Υγιεινής. Γενικές απαιτήσεις Χώροι Υγιεινής Γενικές απαιτήσεις 3.190 Οι χώροι υγιεινής πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο ώστε να προστατεύουν τους χρήστες συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Λύση: Οι περιορισμοί που λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό των χώρων εργασίας είναι: η ύπαρξη χώρου η πρόσβαση η στάση χειρισμού η δύναμη.

Λύση: Οι περιορισμοί που λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό των χώρων εργασίας είναι: η ύπαρξη χώρου η πρόσβαση η στάση χειρισμού η δύναμη. Κεφάλαιο 1: Εργονομία Σχεδιασμός και Τεχνολογία Γ Λυκείου - Λύσεις Ασκήσεων Άσκηση 1 α) Να εξηγήσετε τον ρόλο του στοιχείου της προσαρμοστικότητας σε θέματα εργονομίας προϊόντων. Να αναφέρετε ένα παράδειγμα.

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση. Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία

710 -Μάθηση - Απόδοση. Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 5η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία Περιεχόμενο ενοτήτων Ποιοτική αξιολόγηση Ορισμός και στάδια που περιλαμβάνονται Περιεχόμενο: στοιχεία που τη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΙΘΠΑ - ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑμεΑ

ΥΠΑΙΘΠΑ - ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑμεΑ ΥΠΑΙΘΠΑ - ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΑμεΑ (Με δύο όμοιους ανακλινόμενους χειρολισθήρες) ΓΕΝΙΚΑ: Απαραίτητη προϋπόθεση για να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: ALTHEA BOUTQUE HOTEL ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ:ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΜΕΝΕΤΩΝ ΟΔΟΣ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 81152 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2245081152 ΦΑΞ: 2245081152 EMAIL:

Διαβάστε περισσότερα

2. ημόσιοι χώροι υγιεινής για εμποδιζόμενα άτομα

2. ημόσιοι χώροι υγιεινής για εμποδιζόμενα άτομα 8. ΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ 1. Γενικά Απαραίτητη προϋπόθεση για να θεωρηθεί ένα δημόσιο κτίριο ή δημόσιος χώρος προσβάσιμος, είναι η ύπαρξη τουαλέτας W.C, κατάλληλα διαμορφωμένης και με τον απαραίτητο εξοπλισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: BAYSIDE KATSARAS ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΟΔΟΣ: ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ 7 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85104 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 95004-95177 ΦΑΞ:

Διαβάστε περισσότερα

Εργονομικοί παράγοντες στα εργαστήρια. Θεώνη Κουκουλάκη, Τ. Μηχανικός, Εργονόμος, PhD, Eur.Erg

Εργονομικοί παράγοντες στα εργαστήρια. Θεώνη Κουκουλάκη, Τ. Μηχανικός, Εργονόμος, PhD, Eur.Erg Εργονομικοί παράγοντες στα εργαστήρια Θεώνη Κουκουλάκη, Τ. Μηχανικός, Εργονόμος, PhD, Eur.Erg Δομή της εισήγησης Εισαγωγή Μελέτες για εργονομικές συνθήκες και μυοσκελετικές παθήσεις σε εργαζόμενους στα

Διαβάστε περισσότερα

Εργονομικοί παράγοντες στα εργαστήρια

Εργονομικοί παράγοντες στα εργαστήρια Εργονομικοί παράγοντες στα εργαστήρια Θεώνη Κουκουλάκη, Τ. Μηχανικός, Εργονόμος, PhD, Eur.Erg Υγεία και ασφάλεια στα ερευνητικά εργαστήρια Δομή της εισήγησης Εισαγωγή Μελέτες για εργονομικές συνθήκες και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. Στο ελεύθερο η είσοδος του χεριού πρέπει να γίνεται α με το χέρι ελαφρώς λυγισμένο έξω από το ύψος του ώμου β με το χέρι τεντωμένο έξω από το ύψος του ώμου γ με το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

Τοποθέτηση για ωδίνες τοκετού και τοκετό

Τοποθέτηση για ωδίνες τοκετού και τοκετό Τοποθέτηση για ωδίνες τοκετού και τοκετό Κάθισμα στην μπάλα ωδινών Η κίνηση εμπρός και πίσω κατά το κάθισμα στην μπάλα ωδίνων μειώνει τον πόνο, προάγει την χαλάρωση, ανοίγει την εγκάρσια και προσθιο οπίσθια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ (ΟΔΗΓΙΑ 2015/653/ΕΕ) Σχόλια

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ (ΟΔΗΓΙΑ 2015/653/ΕΕ) Σχόλια 01. ιόρθωση και/ή προστασία της όρασης 01.01 Γυαλιά 01.02 Φακός(-οί) επαφής 01.05 Κάλυπτρο µατιού 01.06 Γυαλιά ή φακοί επαφής 01.07 Ειδικό οπτικό βοήθηµα Εµπεριέχει συσκευές νέας τεχνολογίας, όπως «bioptic

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 8 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΒΗ

ΕΡΓΑΣΙΑ 8 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΒΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 8 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΒΗ 1. Σώμα μάζας m=2kg είναι ακίνητο πάνω σε οριζόντιο επίπεδο. Στο σώμα ασκείται οριζόντια δύναμη F με φορά προς τα δεξιά. Να βρεθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις υναµικής 2 η ενότητα: Κινητική σωµατιδίου: 2 ος νόµος Νεύτωνα

Ασκήσεις υναµικής 2 η ενότητα: Κινητική σωµατιδίου: 2 ος νόµος Νεύτωνα Ασκήσεις υναµικής 2 η ενότητα: Κινητική σωµατιδίου: 2 ος νόµος Νεύτωνα 1. Εάν οι συντελεστές στατικής και κινητικής τριβής µεταξύ του µπλοκ A, µάζας 20 kgr και του αµαξιδίου Β, µάζας100 kgr έχουν τιµή

Διαβάστε περισσότερα

Εργονομική αξιολόγηση για μυοσκελετικούς κινδύνους σε καπνοβιομηχανία. Στέλιος Παπαδόπουλος, Ιατρός Εργασίας, Σύμβουλος Εργονόμος ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ Α.Ε.

Εργονομική αξιολόγηση για μυοσκελετικούς κινδύνους σε καπνοβιομηχανία. Στέλιος Παπαδόπουλος, Ιατρός Εργασίας, Σύμβουλος Εργονόμος ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ Α.Ε. Εργονομική αξιολόγηση για μυοσκελετικούς κινδύνους σε καπνοβιομηχανία Στέλιος Παπαδόπουλος, Ιατρός Εργασίας, Σύμβουλος Εργονόμος ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ Α.Ε. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μελετήθηκαν είκοσι τρεις (23) θέσεις εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ

ÁÎÉÁ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÏÓ ÏÌÉËÏÓ Θέµα Α ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) 3 ΜΑΪOY 016 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και, δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία συµπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Ειδικότητας Αµαξωµάτων

Σχέδιο Ειδικότητας Αµαξωµάτων 89 ιδακτικοί στόχοι: Στο τέλος αυτής της διδακτικής ενότητας θα είσαι σε θέση: Να µπορείς να απεικονίζεις σε σκαρίφηµα τα κυριότερα µέρη των αµαξωµάτων. Να γνωρίζεις τη σειρά συναρµολόγησης των τµηµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εργονομία σταθμών εργασίας Η/Υ

Εργονομία σταθμών εργασίας Η/Υ Δημήτριος Δαούσης : Μεταπτυχιακός φοιτητής Α έτους ΜΔΕ Μαθηματικού (Α.Μ. : 403) Κατεύθυνση : ΤΠΕ στην Εκπαίδευση Ιανουάριος 2010 1 Περιεχόμενα Ευρετήριο εικόνων 3 1. Εισαγωγή... 7 1.1. Δομή της εργασίας...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ 1. Να είναι κατάλληλη για επεμβάσεις: Γενικής και Ορθοπεδικής χειρουργικής, καθώς και για επεμβάσεις Ουρολογικής, ΩΡΛ, Γυναικομαιευτικής,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 017 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία συµπληρώνει σωστά την

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Μια ξενοδοχειακή επιχείρηση που θα φιλοξενεί επισκέπτες ΑμεΑ που διακινούνται

Διαβάστε περισσότερα

Από το βιβλίο του Δρ. Πέτρου Α. Πουλμέντη

Από το βιβλίο του Δρ. Πέτρου Α. Πουλμέντη Από το βιβλίο του Δρ. Πέτρου Α. Πουλμέντη Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη βιολογική μηχανική Κεφάλαιο 2 Εκβιομηχανική των οστών Οι διαφάνειες που ακολουθούν Η ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Για να περιγράψουμε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ.9 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Σύγχρονη Εργονοµία

ΚΕΦ.9 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Σύγχρονη Εργονοµία ΚΕΦ.9.9- ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ 9.ΙΙ.- ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΡΣΗΣ ΦΟΡΤΙΩΝ Σύγχρονη Εργονοµία 1 Αυτόµατος Προσδιορισµός Ορίων Ανύψωσης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ Ο ΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΟ ΕΚΤΗ ΑΝΥΨΩΣΗ ΦΟΡΤΙΟΥ ΑΠΌ

Διαβάστε περισσότερα

1. Η συχνότητα αρμονικού κύματος είναι f = 0,5 Hz ενώ η ταχύτητα διάδοσης του υ = 2 m / s.

1. Η συχνότητα αρμονικού κύματος είναι f = 0,5 Hz ενώ η ταχύτητα διάδοσης του υ = 2 m / s. 1. Η συχνότητα αρμονικού κύματος είναι f = 0,5 Hz ενώ η ταχύτητα διάδοσης του υ = 2 m / s. Να βρεθεί το μήκος κύματος. 2. Σε ένα σημείο του Ειρηνικού ωκεανού σχηματίζονται κύματα με μήκος κύματος 1 m και

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου

Διαγώνισμα Φυσικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου Διαγώνισμα Φυσικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου Ζήτημα 1 ον 1.. Ένα σημειακό αντικείμενο εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση. Τις χρονικές στιγμές που το μέτρο της ταχύτητας του αντικειμένου είναι μέγιστο, το μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΟΔΟΣ: ΚΟΛΥΜΠΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85102 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 56275-56140

Διαβάστε περισσότερα

Ã. ÁÓÉÁÊÇÓ ÐÅÉÑÁÉÁÓ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο

Ã. ÁÓÉÁÊÇÓ ÐÅÉÑÁÉÁÓ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ ο Στι ερωτήσει - 4 να γράψετε στο τετράδιό σα τον αριθµό των ερώτηση και δίπλα σε κάθε αριθµό το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Τροχό κυλίεται πάνω σε οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

Α3. Σε κύκλωμα LC που εκτελεί αμείωτες ηλεκτρικές ταλαντώσεις η ολική ενέργεια είναι α. ανάλογη του φορτίου του πυκνωτή

Α3. Σε κύκλωμα LC που εκτελεί αμείωτες ηλεκτρικές ταλαντώσεις η ολική ενέργεια είναι α. ανάλογη του φορτίου του πυκνωτή ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΛΑ Β) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΪΟΥ 202 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ Η ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ Η ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ Η ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ "Η στάση του σώματός μας όταν εργαζόμαστε στον υπολογιστή, είναι πολύ σημαντική. Μια κακή στάση μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα, για παράδειγμα, στη μέση, στα χέρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΟ. Βάρος: 500 gr

ΕΡΓΑΛΕΙΟ. Βάρος: 500 gr ΟΝΟΜΑ Αλφάδι Μεταλλικό πλαίσιο που συγκρατεί μικρό γυάλινο σωλήνα με νερό και φυσαλίδα αέρα. Διαστάσεις: Μήκος ~ 30cm Βάρος: 500 gr Επαλήθευση οριζόντιου επιπέδου. Τρόπος Χρήσης: (πως χρησιμοποιείται το

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας στο 2ο Νόµο Νεύτωνα

Φύλλο Εργασίας στο 2ο Νόµο Νεύτωνα Φύλλο Εργασίας στο ο Νόµο Νεύτωνα Α) Το σώµα Α του σχήµατος είναι ακίνητο, ενώ το Β κινείται µε σταθερή ταχύτητα υ. Η συνισταµένη δύναµη Σ που το καθένα δέχεται: i) Είναι µεγαλύτερη στο σώµα Α ii) Είναι

Διαβάστε περισσότερα

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια

1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια Εισαγωγή 1. Το forehand στο τένις έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 10 χρόνια 2. Οι σημερινοί παίκτες σπάνια χρησιμοποιούν το παραδοσιακό forehand, αλλά το μοντέρνο in forehand 3. Οι αλλαγές στην τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ 1. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΑΛΤΗΡΕΣ 2. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΜΠΑΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΧΗΛΟ 3. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΜΠΑΡΑ ΠΙΣΩ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ στα VODAFONE SHOPS

ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ στα VODAFONE SHOPS ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ στα VODAFONE SHOPS Health, Safety & Wellbeing ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ VODAFONE Γιώργος Νικόπουλος 11/12/2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ (ΥΓΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ VODAFONE) ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2012 ΦΥΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗ 0 ΕΚΦΩΝΗΕΙ ΘΕΜΑ Α τις ηµιτελείς προτάσεις Α Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία τη συµπληρώνει σωστά. Α. Κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: KRESTEN ROYAL HOTEL ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: 6ο χλμ ΛΕΩΦ.ΡΟΔΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: SOCRATES ST APAART ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ:ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ:ΠΗΓΑΔΙΑ ΟΔΟΣ: ΠΟΘΙΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 81152 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2245022590 ΦΑΞ: 2245022596

Διαβάστε περισσότερα

EΡΓΑΣΙΑ 5 η Καταληκτική ηµεροµηνία παράδοσης: 20 Ιουλίου 2003

EΡΓΑΣΙΑ 5 η Καταληκτική ηµεροµηνία παράδοσης: 20 Ιουλίου 2003 1 EΡΓΑΣΙΑ 5 η Καταληκτική ηµεροµηνία παράδοσης: 20 Ιουλίου 2003 1. Από την ίδια γραµµή αφετηρίας(από το ίδιο ύψος) ενός κεκλιµένου επιπέδου αφήστε να κυλήσουν, ταυτόχρονα προς τα κάτω, δύο κυλίνδροι της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ

ΜΗΧΑΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΜΟΝΤΕΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΕΝΙΚEΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Το σκυρόδεµα αποτελείται από τσιµέντο, αµµοχάλικα, νερό, και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Έκδοση 2017 (v1.0)

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Έκδοση 2017 (v1.0) Εργασίες γραφείου Σκοπός της οδηγίας είναι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων σε χώρους γραφείων. 1. Ασφάλεια σε Ηλεκτρικούς Κινδύνους Όλες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 111 Τελική Εξέταση: 17-Δεκεµβρίου-2017

ΦΥΣ. 111 Τελική Εξέταση: 17-Δεκεµβρίου-2017 ΦΥΣ. 111 Τελική Εξέταση: 17-Δεκεµβρίου-2017 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά σας. Σας δίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής

Στέφανος Πατεράκης - Φυσικοθεραπευτής ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ Ορισμός : Είναι η επιστήμη που μελετά την ανθρώπινη κίνηση. Χρησιμοποιεί γνώσεις από τη μηχανική της φυσικής, την ανατομία και τη φυσιολογία. Η Βαρύτητα Έλκει όλα τα σώματα προς το έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ 1. ΓΕΝΙΚΑ Κεφάλαιο 8. ΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Απαραίτητη προϋπόθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ. L 291/22 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ. L 291/22 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 291/22 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 9.11.2010 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1003/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 8ης Νοεμβρίου 2010 σχετικά με τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου για το χώρο τοποθέτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΔΙΣΗ. Σοφία Α. Ξεργιά PT, MSc, PhD. Βάδιση Τμήμα Φυσικοθεραπείας

ΒΑΔΙΣΗ. Σοφία Α. Ξεργιά PT, MSc, PhD. Βάδιση Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΒΑΔΙΣΗ Σοφία Α. Ξεργιά PT, MSc, PhD Βάδιση Τμήμα Φυσικοθεραπείας Ο ΚΥΚΛΟΣ ΒΑ ΙΣΗΣ Βάδιση Ορισμός Φυσιολογική Βάδιση= Η σειρά των σύνθετων ριθμικών κινήσεων του κορμού και των άκρων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Προμήθεια: ΟΡΓΑΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ: Καλοκαιρινού & Παπαδοπούλου 4 Τ.Κ.: Τηλ.:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Προμήθεια: ΟΡΓΑΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ: Καλοκαιρινού & Παπαδοπούλου 4 Τ.Κ.: Τηλ.: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΟΠΑΦΜΑΗ Προμήθεια: ΟΡΓΑΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ: Καλοκαιρινού & Παπαδοπούλου 4 Τ.Κ.: 712.02 Τηλ.: 300.100 300.090 FAX: 287-600 Ηράκλειο 07/10/2016 Σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ ΘΕΜΑ 1 ο (βαθµοί 2) Σώµα µε µάζα m=5,00 kg είναι προσαρµοσµένο στο ελεύθερο άκρο ενός κατακόρυφου ελατηρίου και ταλαντώνεται εκτελώντας πέντε (5) πλήρης ταλαντώσεις σε χρονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ Ι 93

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ Ι 93 Η Τέχνη της Κατασκευής και η Μελέτη Εφαρµογής Άµεσο, τετράποδο καβαλέτο. Είναι προκατασκευασµένο προϊόν από λεπτή χαλύβδινη ράβδο, ενώ τα στηρίγµατα του είναι εµβαπτισµένα σε πλαστικό υλικό, για να µην

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: SUN BEACH RESORT ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΟΔΟΣ: ΠΑΡΑΛΙΑ ΙΑΛΥΣΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85101 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 93821, 93825

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 019 Κινηματική ΑΣΚΗΣΗ Κ.1 Η επιτάχυνση ενός σώματος που κινείται ευθύγραμμα δίνεται από τη σχέση a = (4 t ) m s. Υπολογίστε την ταχύτητα και το διάστημα που διανύει το σώμα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ (ΟΔΗΓΙΑ 2015/653/ΕΕ)

ΝΕΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ (ΟΔΗΓΙΑ 2015/653/ΕΕ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 01. ιόρθωση και/ή προστασία της όρασης ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ (βάσει πδ 51 προ Οδηγίας 2015/653/ΕΕ) ΝΕΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ (ΟΔΗΓΙΑ 2015/653/ΕΕ) Αποτέλεσμα σύγκρισης 01.01 Γυαλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΜΑ ΕΡΓΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΩΡΗΜΑ ΕΡΓΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ 7. Σε σώµα ασκείται µια δύναµη F 1 = 20 N πλάγια µε γωνία φ = 30 ενώ υπάρχει τριβή Τ = 5 N. Να βρείτε για µετατόπιση του σώµατος κατά χ = 5 m ί) το έργο κάθε δύναµης, ii) εάν το σώµα κερδίζει

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ενδυνάμωση άνω κάτω άκρων & κορμού Μ. Μιχαλοπούλου Ph.D. Δ.Π.Θράκης Ασκήσεις Αερόμπικ με καρέκλα Εκτέλεση διαφόρων κινήσεων των ποδιών οι οποίες συνοδεύονται από κινήσεις των χεριών.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: SUN PALACE ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: ΦΑΛΗΡΑΚΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410-85650/651 ΦΑΞ: 22410-85911 EMAIL:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2001 ΚΑΙ Διάτανυα δυνάυει του άοθοου 57ΒΠ)

ΟΙ ΠΕΡΙ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2001 ΚΑΙ Διάτανυα δυνάυει του άοθοου 57ΒΠ) Ε.Ε. Παρ. III(I) 1906 Κ.Δ.Π. 281/2004 Αρ. 3847, 30.4.2004 Αριθμός 281 ΟΙ ΠΕΡΙ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2001 ΚΑΙ 2004 Διάτανυα δυνάυει του άοθοου 57ΒΠ) 94(1) του 2001 Ο Έφορος Μηχανοκινήτων Οχημάτων, ασκώντας

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 1 Διαστημόμετρο (Μ Κύρια κλίμακα, Ν Βερνιέρος)

Σχήμα 1 Διαστημόμετρο (Μ Κύρια κλίμακα, Ν Βερνιέρος) Άσκηση Μ1 Θεωρητικό μέρος Μήκος και μάζα (βάρος) Όργανα μέτρησης μήκους Διαστημόμετρο Με το διαστημόμετρο μετράμε μήκη μέχρι και μερικά μέτρα, σε χαμηλές απαιτήσεις ως προς την ακρίβεια. Το κύριο μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) ΑΡΙΘ. /.. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σχέδιο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) ΑΡΙΘ. /.. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΧΕ ΙΟ Έκδοση 9.00 της 31ης Μαρ. 2010 Σχέδιο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) ΑΡΙΘ. /.. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της σχετικά µε τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου για το χώρο τοποθέτησης και τη στερέωση των οπίσθιων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ RSM

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ RSM ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ RSM 0 Τα Βιομηχανικά Ρολά είναι ηλεκτρικά κινούμενες διατάξεις, που προορίζονται για την κάλυψη ανοιγμάτων και πιστοποιούνται βάσει του Ευρωπαϊκού Προτύπου EN 13241-1. Διαθέτουν προσαρμοζόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Ροπή αδράνειας - Θεμελιώδης νόμος στροφικής κίνησης)

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Ροπή αδράνειας - Θεμελιώδης νόμος στροφικής κίνησης) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση. (Ροπή αδράνειας - Θεμελιώδης νόμος στροφικής κίνησης) Ένας ομογενής οριζόντιος δίσκος, μάζας Μ και ακτίνας R, περιστρέφεται γύρω από κατακόρυφο ακλόνητο άξονα z, ο οποίος διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

F r. www.ylikonet.gr 1

F r. www.ylikonet.gr 1 3.5. Έργο Ενέργεια. 3.5.1. Έργο δύναµης- ροπής και Κινητική Ενέργεια. Το οµοαξονικό σύστηµα των δύο κυλίνδρων µε ακτίνες R 1 =0,1m και R =0,5m ηρεµεί σε οριζόντιο επίπεδο. Τυλίγουµε γύρω από τον κύλινδρο

Διαβάστε περισσότερα

ÊÏÑÕÖÇ ÊÁÂÁËÁ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ

ÊÏÑÕÖÇ ÊÁÂÁËÁ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 007 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ZHTHMA Στις ερωτήσεις έως 4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθµό το γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Εξέταση και αξιολόγηση των κυρτωμάτων της σπονδυλικής στήλης 1 1. Κατακόρυφος άξονας 2 3 2. Λοβίο του αυτιού 3. Ακρώμιο 4 5 6 7 8 4. Ομφαλός 5. Πρόσθια

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ

Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Κατευθυντήριες Γραμμές για την σωστή προσαρμογή και αξιολόγηση της προσβασιμότητας μίας ξενοδοχειακής επιχείρησης για χρήση από ΑμεΑ Μια ξενοδοχειακή επιχείρηση που θα φιλοξενεί επισκέπτες ΑμεΑ που διακινούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Κεφάλαιο 5. ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΙΑΦΟΡΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ Πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D036128/02 ANNEX.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D036128/02 ANNEX. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2014 (OR. en) 16977/14 ADD 1 TRANS 597 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Θέμα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 15 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε. 2003 ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Θ Ε Μ Α 1 ο Οδηγία: Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΕ ΑΠΟΣΠΩΜΕΝΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΧΗΛΑΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ 1. Η τράπεζα θα πρέπει να είναι σύγχρονης τεχνολογίας ηλεκτρομηχανικής λειτουργίας. Να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΗ ΑΝΑ ΕΤΗΣ ΜΕ ΑΠΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΙΠΛΟ ΑΓΚΙΣΤΡΟ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΗ ΑΝΑ ΕΤΗΣ ΜΕ ΑΠΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΙΠΛΟ ΑΓΚΙΣΤΡΟ ΑΝΑ ΕΤΗΣ ΜΕ ΑΠΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΙΠΛΟ ΑΓΚΙΣΤΡΟ 831009780 Το σύστηµα θα καλύπτει τις βασικές απαιτήσεις του ΕΝ 355 και θα αποτελείται: Από δύο αναδέτες µήκους 1 m ο καθένας οι οποίοι θα καταλήγουν σε άγκιστρα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική των επιθετικών κινήσεων. 1.Τεχνική των τρόπων κατοχής και χειρισμού της μπάλας 2. Τρόποι ρίψης της μπάλας, πάσες-σουτ

Τεχνική των επιθετικών κινήσεων. 1.Τεχνική των τρόπων κατοχής και χειρισμού της μπάλας 2. Τρόποι ρίψης της μπάλας, πάσες-σουτ ΤΕΧΝΙΚΗ Τεχνική των επιθετικών κινήσεων 1.Τεχνική των τρόπων κατοχής και χειρισμού της μπάλας 2. Τρόποι ρίψης της μπάλας, πάσες-σουτ 1. Τεχνική των τρόπων κατοχής και χειρισμού της μπάλας Σήκωμα της μπάλας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 05 ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διάρκεια: 3 ώρες ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) U β A

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 05 ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διάρκεια: 3 ώρες ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) U β A Σελίδα 1 από 5 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 05 ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διάρκεια: 3 ώρες ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1- Α και

Διαβάστε περισσότερα

Σχέση μεταξύ της τριβής ( οποιασδήποτε μορφής ) και της δύναμης F

Σχέση μεταξύ της τριβής ( οποιασδήποτε μορφής ) και της δύναμης F Αναλύστε τις έννοιες (α) στατική τριβή, (β) οριακή τριβή, (γ) τριβή ολισθήσεως, (δ) συντελεστής οριακής τριβής η ορ και (ε) συντελεστής τριβής ολισθήσεως. Απάντηση Πειραματική διάταξη για την επίδειξη

Διαβάστε περισσότερα

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Κωδ: ΤΡΕΙΝΕΡ, ΤΡΕΙΝΕΡ-1 Το σετ που έχετε αγοράσει περιλαµβάνει: 1 Easy Fit 5 Trainer 2 χειρολαβές 2 µπάλες αντίστασης επίπεδο εκγύµνασης 2: µεσαίο (πράσινο)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 06 ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Ηµεροµηνία: Κυριακή 4 Απριλίου 06 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις από -4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Σώματα σε επαφή και Απλή Αρμονική Ταλάντωση

Σώματα σε επαφή και Απλή Αρμονική Ταλάντωση Σώματα σε επαφή και Απλή Αρμονική Ταλάντωση Σε όλες τις περιπτώσεις που θα εξετάσουμε το δάπεδο είναι λείο. Επίσης τα σύμβολα των διανυσματικών μεγεθών αντιπροσωπεύουν τις αλγεβρικές τους τιμές. Α. Η επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: EPSILON ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΚΟΣΚΙΝΟΥ ΟΔΟΣ: ΛΕΩΦ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΦΑΛΗΡΑΚΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 85912, 85956,

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων

Μέτρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων Μέτρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων Εύρος κίνησης Το ποσό της κίνησης που παρουσιάζεται σε μια άρθρωση κατά την παθητική (παθητικό εύρος) ή ενεργητική (ενεργητικό εύρος) κίνηση. Εκτίμηση: με χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το πρόγραμμα ασκήσεων που ακλουθεί έχει δημιουργηθεί για να ανακτηθεί η κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου και να βελτιωθεί η ελαστικότητα των μυών οι οποίοι την κινούν. Σε περίπτωση τραυματισμού στην

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων. Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Προτεινόμενα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων. Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Προτεινόμενα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 4o ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. This is an uncontrolled copy ΚΩ ΙΚΟΣ HGI-009 ΕΚ ΟΣΗ 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 05/11/2009 ΣΕΛΙ Α 1/11

ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. This is an uncontrolled copy ΚΩ ΙΚΟΣ HGI-009 ΕΚ ΟΣΗ 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 05/11/2009 ΣΕΛΙ Α 1/11 ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 1. ΟΡΙΣΜΟΣ Εργονοµία ονοµάζεται η προσαρµογή της εργασιακής πρακτικής στο ανθρώπινο σώµα (και όχι το αντίστροφο) ώστε αυτό να ταλαιπωρείται όσο το δυνατόν λιγότερο. Η εργονοµία έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: RHODOS PARK ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΡΟΔΟΥ ΟΔΟΣ: ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ 12 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85100 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 89700 ΦΑΞ: 22410 24613

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια παρατίθενται κάποιες ερωτήσεις και παλαιότερα θέµατα εξετάσεων.

Στη συνέχεια παρατίθενται κάποιες ερωτήσεις και παλαιότερα θέµατα εξετάσεων. ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Ακαδ. Έτος 2007-2008 ιδάσκουσα: Μ. Μακροπούλου Στη συνέχεια παρατίθενται κάποιες ερωτήσεις και παλαιότερα θέµατα εξετάσεων. Ενδεικτικές ερωτήσεις δεν είναι όλη η εξεταστέα ύλη σε αυτές!

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Θέµα Α ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑ.Λ. Β 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και, δίπλα, το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων. 1. Εισαγωγή

Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων. 1. Εισαγωγή Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων 1. Εισαγωγή Για την επιτυχή εφαρµογή της πολυκριτηριακής ανάλυσης, είναι απαραίτητο αφενός µεν να εξετασθεί ένας ικανός και αναγκαίος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 1. Ένα σώμα μάζας 2kg ηρεμεί σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Σε μια στιγμή ασκούνται πάνω του οι οριζόντιες δυνάμεις που εμφανίζονται στο σχήμα. Δίνονται F 1 =8 3N, F 2 =14N, F 3

Διαβάστε περισσότερα

«Προµήθεια τεσσάρων (4) ηλεκτροκίνητων οχηµάτων για την.ε.υ.α. Καλαµάτας»

«Προµήθεια τεσσάρων (4) ηλεκτροκίνητων οχηµάτων για την.ε.υ.α. Καλαµάτας» Η Μ Ο Τ Ι Κ Η Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Η Υ Ρ Ε Υ Σ Η Σ - Α Π Ο Χ Ε Τ Ε Υ Σ Η Σ Κ Α Λ Α Μ Α Τ Α Σ. Ε. Υ. Α. Κ. «Προµήθεια τεσσάρων (4) ηλεκτροκίνητων οχηµάτων για την.ε.υ.α. Καλαµάτας» ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 20.000,00

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 1. Από σημείο Α κεκλιμένου επιπέδου γωνίας κλίσης ρίχνεται προς τα πάνω, στη διεύθυνση του επιπέδου σώμα μάζας m = 2kgr με αρχική ταχύτητα u o = 20 m/sec. Αν δεν υπάρχουν τριβές να βρείτε: α)την αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Α ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Α ΦΑΣΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 7 ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Ηµεροµηνία: Πέµπτη 5 Ιανουαρίου 7 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ηµιτελείς προτάσεις Α Α4

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Ο άνθρωπος ξεκινά τη στιγμή t=0 από τη θέση x=50 m και όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα κινείται προς τα αριστερά. Στη συνέχεια σε κάθε σημειωμένη θέση στο

Διαβάστε περισσότερα

Κυλιόµενος κύλινδρος πέφτει πάνω σε οριζόντιο στερεωµένο ελατήριο. 3 m/sec. Να εξετάσετε στην περίπτωση αυτή αν, τη

Κυλιόµενος κύλινδρος πέφτει πάνω σε οριζόντιο στερεωµένο ελατήριο. 3 m/sec. Να εξετάσετε στην περίπτωση αυτή αν, τη Κυλιόµενος κύλινδρος πέφτει πάνω σε οριζόντιο στερεωµένο ελατήριο m υ ο k R Α Ο οµογενής κύλινδρος του σχήµατος έχει µάζα m = 8 kg, ακτίνα R και κυλίεται χωρίς να ολισθαίνει στο οριζόντιο επίπεδο έτσι

Διαβάστε περισσότερα