Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας"

Transcript

1 Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Όπλα Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β2 pc22 Ορφανουδάκη Αγνή Πεχυνάκη Κατερίνα Φραϊδάκη Φιλομήλα

2 Κανένας πόλεμος δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς αυτά. Ο άνθρωπος των σπηλαίων χρησιμοποιούσε ακόντια και τόξα εμείς σήμερα, έχοντας την τεχνολογία με το μέρος μας, προτιμούμε πιο εξελιγμένα μοντέλα. Όπλα που καθιστούν τη μάχη σώμα με σώμα περιττή. Μπορεί να κοστίζουν κάτι παραπάνω, αλλά σε τελική ανάλυση «συμφέρουν»: εξοικονομούν χρόνο και εξολοθρεύουν τα ανυπεράσπιστα θύματά τους σε ανύποπτο χρόνο κατά προτίμηση όταν κοιμούνται. Βέβαια, τα συνεχή «λάθη» αποδεικνύουν ότι τα υπερσύγχρονα αυτά φονικά εξαρτήματα δεν είναι τελικά και τόσο «έξυπνα» γεγονός που σίγουρα χαροποιεί όλους όσους υποστηρίζουν, τρίβοντας τα χέρια τους, ότι υπάρχει πάντοτε περιθώριο «βελτίωσης»: δεν έχουμε παρά να περιμένουμε ως τον επόμενο πόλεμο για να το διαπιστώσουμε...

3 Βόμβες Πύραυλοι Μαχητικά αεροσκάφη Πολεμικά πλοία και άρματα Τορπίλη και Νάρκη Συμβατικά όπλα Όπλα του μέλλοντος Εμπόριο όπλων Κυνηγετικά όπλα

4 Ατομική Βόμβα: Η βόμβα αυτή λειτουργεί με πυρηνικά υλικά και βασίζεται στην αλυσιδωτή αντίδραση. Ουσιαστικά είναι μία σειρά αντιδράσεων μικρότερων πυρήνων μέσα στο κύριο σώμα της βόμβας, η οποία αν αφεθεί ανεξέλεγκτη καταλήγει σε έκρηξη. Έχει χρησιμοποιηθεί ήδη δύο φορές κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου, στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, και αποτέλεσμά της ήταν η διάχυση ραδιενέργειας στην περιοχή, που διαρκεί ακόμα και σήμερα.

5 Βόμβα υδρογόνου: Η Βόμβα υδρογόνου αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 50 και από τις δύο πλευρές του τότε Ψυχρού πολέμου και αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα ισχυρότερα όπλα μαζικής καταστροφής στον πλανήτη. Γνωστή διεθνώς και ως H-Bomb (Hydrogen Bomb) είναι 100 έως και 1000 φορές πιο καταστροφική απ' ότι μια απλή ατομική βόμβα. Ενώ η θερμοκρασία αυξάνεται σταδιακά, συμβαίνουν συνεχόμενες εκρήξεις ίδιας έντασης με αυτήν της ατομικής βόμβας.

6 Η πρώτη έκρηξη βόμβας υδρογόνου έγινε στις 31 Οκτωβρίου (1η Νοέμβριου τοπική) 1952 στην ατολή Enewetak, στα νησιά Μάρσαλ (Marshall) του Ειρηνικού ωκεανού από τις ΗΠΑ. Η έκρηξη εξαέρωσε 80 τόνους εδάφους και είχε 8 μίλια διάμετρο με 27 μίλια ύψος. Το πιο ισχυρό πυρηνικό όπλο αυτού του τύπου που χρησιμοποιήθηκε ποτέ ήταν μια βόμβα πυρηνικής σύντηξης, η Tsar Bomba, που δοκιμάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση στις 30 Οκτωβρίου Η ισχύς της ισοδυναμούσε με 50 μεγατόνους ΤΝΤ. Εξερράγη 4 χλμ πάνω από το έδαφος. Μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα 3ου βαθμού σε απόσταση 100 χλμ, ενώ η δόνηση από την έκρηξη έγινε αισθητή μέχρι και τη Φινλανδία. Η βόμβα ζύγιζε 27 τόνους.

7 Πυρηνική Βόμβα: Η ενέργεια που απελευθερώνεται από αυτή τη βόμβα είναι εκατομμύρια ή σε μερικές περιπτώσεις δισεκατομμύρια φορές ισχυρότερη από TNT. Υπάρχουν δύο τύποι πυρηνικών αντιδράσεων, διασπάσεων και τήξεων. Κατά τη διάρκεια της διάσπασης ο πυρήνας είναι σπασμένος χώρια και στην τήξη, καταρρέει προς τα μέσα.

8 Βόμβες διάσπασης Για να δημιουργήσει την αλυσιδωτή αντίδραση που θα καταλήξει στην έκρηξη της βόμβας είναι απαραίτητο να επιτευχθεί μια εξαιρετικά κρίσιμη μάζα. Οι πιο πρόωρες βόμβες έφθασαν στην εξαιρετικά κρίσιμη μάζα με την καύση δυο μαζών ουράνιου σε μικρό χώρο. Στα ενημερωμένα σχέδια, ένας βαρύς πυρήνας περιβάλλεται από high-explosives, με σκοπό να συμπιέσουν τον πυρήνα επάνω στην εκπυρσοκρότηση. H συμπίεση είναι ο δεύτερος τρόπος να επιτευχθεί η εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Περιορισμοί των βομβών διάσπασης: Η αποδοτικότητα των βομβών διάσπασης είναι χαμηλή ακόμη και στα καλύτερα σχέδια (περίπου 25%). Είναι πολύ βαριές και τα στοιχεία που χρησιμοποιούν είναι δύσκολο να παραχθούν ή να αποθηκευτούν, καθιστώντας ολόκληρη τη διαδικασία πολύ ακριβή.

9 Βόμβες τήξης Οι βόμβες τήξης χρησιμοποιούν τα ελαφριά υλικά: δευτέριο και τρίτιο (και τα δύο ισότοπα του υδρογόνου), ως καύσιμα. Η διαδικασία της τήξης είναι ασφαλέστερη και καθαρότερη, αλλά μπορεί μόνο να επιτευχθεί στις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και τις πιέσεις. Όλο το πρότυπο των βομβών τήξης χρησιμοποιεί μέχρι τώρα τη διάσπαση ως τμήμα της διαδικασίας. Μια καθαρή βόμβα τήξης δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Υπάρχουν δύο τύποι βομβών που χρησιμοποιούν την τήξη: Ωθημένη βόμβα τήξης Αφηγητής- Uman σχέδιο Από τους δυο, μόνο ο δεύτερος χρησιμοποιεί την τήξη ως κύρια διαδικασία και είναι το αποκαλούμενο θερμοπυρηνικό. Οι πληροφορίες για τις βόμβες τήξης δεν έχουν διασταυρωθεί εντελώς, αλλά είναι αρκετές για να έχουμε μια καλή ιδέα για το πώς υλοποιήθηκαν οι αρχικές πρότυπες εργασίες. Όλα που πρόκειται να μοιραστούμε είναι βασισμένα στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και τις επιστημονικές υποθέσεις από τον κύκλο ανάπτυξης.

10 BLU-114/B: είναι μια βόμβα ειδικού σκοπού για επίθεση στις υποδομές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Λειτουργεί διασπείροντας ένα αριθμό βομβιδίων τα οποία με τη σειρά τους διασπείρουν ένα μεγάλο αριθμό νημάτων επεξεργασμένου άνθρακα τα οποία βραχυκυκλώνουν τον εξοπλισμό διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι μετασχηματιστές και οι σταθμοί διανομής. Φέρεται από F-117 και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στις 2 Μαΐου του 1999 στη Σερβία.

11 Blu-97/Β Τρία όπλα σε ένα. Η καταστροφική δύναμη της πρωτοποριακής βόμβας Blu-97/Β απελευθερώνεται σε τρία στάδια. Με το που σκάει, το ατσάλινο κέλυφός της αποσυντίθεται σε μικρά κομματάκια-λεπίδες, ικανά να κομματιάσουν την ανθρώπινη σάρκα στα 150 μέτρα. Η βαριά κεφαλή της μπορεί να τρυπήσει τεθωρακισμένο τανκ. Στο τελικό στάδιο, εκρήγνυται ένας «σπόγγος» από ζιρκόνιο που υπάρχει στο κέντρο της βόμβας, εκτοξεύοντας βλήματα, τα οποία αναφλέγονται και τυλίγουν στις φλόγες όλη τη γύρω περιοχή. Το 1991, στον Πόλεμο του Κόλπου, οι Blu-97/Β των αμερικανικών δυνάμεων έπεφταν βροχή πάνω στους ιρακινούς στρατιώτες.

12 Χημική βόμβα Bigeye Η χημική βόμβα Bigeye, η οποία κατασκευάστηκε και τελειοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, απελευθερώνει ένα θανατηφόρο αέριο (γνωστό ως VX) που προκαλεί ασφυξία και το θύμα πεθαίνει μέσα σε μερικά λεπτά. Ένα μόνο λίτρο VX είναι αρκετό για να σκοτώσει περισσότερους από ανθρώπους. Παρά τις διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες απαγορεύουν τη χρήση χημικών όπλων, οι φτωχές χώρες, εξαιτίας της αδυναμίας τους να έχουν πυρηνικά όπλα, καταφεύγουν ακόμη στη χρήση τέτοιων βομβών. Ένας συνδυασμός χημικών όπλων είχε χρησιμοποιηθεί εναντίον των Κούρδων της Τουρκίας. menu

13 AGM-86/CD :έξυπνος πύραυλος αέρος - εδάφους. Εκτοξεύεται κυρίως από βομβαρδιστικό Β-52. Μεγάλης ακριβείας, καταφέρνει να βρει τον στόχο του μέσω ενός εσωτερικού συστήματος κατεύθυνσης GPS σε συνδυασμό με ένα ειδικό σύστημα πλοήγησης INS. Ακολουθεί περίπλοκη πορεία για να μην εντοπισθεί ούτε από τα ραντάρ ούτε από τα αντιαεροπορικά και κυρίως για να ξεγελάσει τα εχθρικά πεδία. Κινείται με υποηχητική ταχύτητα και μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 600 ν.μ.

14 AGM-123 Skipper 2: Μικρής εμβελείας και υψίστης ακριβείας επιθετικός πύραυλος ο οποίος κατευθύνεται με ακτίνες λέιζερ. Λίγο προτού φθάσει στον στόχο του ενεργοποιεί μια προωθητική ρουκέτα η οποία είναι προσκολλημένη σε μια βόμβα ΜΚ-83, υψηλής εκρηκτικότητας, βάρους 450 κιλών. Ο AGM-123 εκτοξεύεται από πλοίο, εντοπίζει μόνος του τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας και τα καταστρέφει. Με αυτόν τον τρόπο εκμηδενίζεται ο κίνδυνος για τους πιλότους αεροσκαφών, οι οποίοι απερίσπαστοι από αντιαεροπορικά μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή τους. Η ταχύτητά του φθάνει τα χλμ. την ώρα και η εμβέλειά του είναι 25 χιλιόμετρα.

15 AGM-130 A:Πύραυλος αέρος - εδάφους ο οποίος εκτοξεύεται από μαχητικό F-15. Έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει αργούς στόχους που κινούνται με ταχύτητα μιλίων. Χρησιμοποιεί σύστημα GPS, γεγονός που τον καθιστά έξυπνο πύραυλο. Τα πυρομαχικά του πυραύλου επιτρέπουν στο αεροσκάφος να παραμένει σε απόσταση από τον στόχο και αυτός να κατευθύνεται είτε από μόνιτορ είτε από υπέρυθρες ακτίνες, καθώς έχει λιβρών κεφαλή.

16 AGM-88 HARM : Υπερηχητικός πύραυλος αέρος - επιφανείας. Στόχος του, να καταστρέφει ραντάρ. Παρόμοιο πύραυλο διαθέτει και η Πολεμική Αεροπορία μας. Κατευθύνεται από ραντάρ στο έδαφος με τη βοήθεια ηλεκτρονικών σημάτων. Έχει τη δυνατότητα να επιλέγει έναν συγκεκριμένο στόχο παραμένοντας αδιάφορος από τυχόν παρεμβολές ή από ψεύτικους στόχους. Guided Bomb Unit-28 (GBU- 28) BLU-113 Penetrator: Εξειδικευμένος πύραυλος ο οποίος κατασκευάστηκε για την εισχώρηση σε υπόγεια ιρακινά κέντρα επιχειρήσεων και για να εξουδετερώνει στόχους σε υπόγεια καταφύγια ή ακόμη και σε σπηλιές. Κατευθύνεται μέσω λέιζερ και η συμβατική κεφαλή του ζυγίζει μόλις λίβρες. Επίγειος παρατηρητής καταυγάζει τον στόχο με λέιζερ και ο πύραυλος κατευθύνεται στην ανακλώμενη από τον στόχο ακτίνα με χειρουργική ακρίβεια.

17 AGM-158 Joint Air to Surface Standoff Missile (JASSM): Πύραυλος χειρουργικής ακριβείας, εμβελείας 100 χλμ., που σχεδιάστηκε να εκτοξεύεται έξω από την εχθρική αεράμυνα εναντίον πολλαπλών τύπων στόχων (σκληρών, υπογείων, μαλακών, στόχων περιοχής κ.ά.). Εκτοξεύεται από αεροσκάφη F-16, F-18, F-15Ε, F-18 και Β-52. Μετά την εκτόξευση είναι ικανό να πετάξει αυτόνομα σε πολύ χαμηλό ύψος σε μια γενική πορεία προς την περιοχή του στόχου, όπου εκεί ένα αυτόνομο σύστημα κατεύθυνσης μπαίνει σε λειτουργία και τον κατευθύνει για ένα ακριβές και άμεσο πλήγμα. Το όλο πρόγραμμα κόστισε περίπου 3 δισ. δολάρια. menu

18 F-15Ε Strike Eagle: Επιθετικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου, σχεδιασμένο ειδικά για αποστολές αέρος - εδάφους ή αέρος. Είναι εφοδιασμένο με τα πλέον σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, πράγμα που του δίνει τη δυνατότητα να μάχεται σε χαμηλό ύψος ημέρα - νύχτα και με κάθε καιρική κατάσταση. Διαθέτει πλήρωμα δύο ανδρών, ο ένας πιλοτάρει το αεροσκάφος και ο άλλος χειρίζεται τα οπλικά του συστήματα. Τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα κατεύθυνσης πυρός που έχει (λέιζερ, γυροσκοπικό σύστημα πλοήγησης, σύστημα Lantirn, ψηφιακός απεικονιστής εδάφους κ.ά.) το καθιστούν ικανό να επιχειρεί σε δύσκολους στόχους (όπως αυτοί που βρίσκονται στο Αφγανιστάν). Ο οπλισμός του περιλαμβάνει βόμβες κάθε τύπου, πυραύλους αέρος (sparrow, sidewinder και AMRAAM), πολυβόλα των 20 mm. Η ταχύτητά του φθάνει τα 2,5 Mach.

19 F/A18EF Hornet: Δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος με πλήρωμα δύο άνδρες, πολλαπλού ρόλου. Χρησιμοποιείται ως μαχητικό, ως αναγνωριστικό, ως αεροσκάφος συνοδείας και υποστήριξης. Οι Αμερικανοί λένε ότι το αεροσκάφος αυτό αποτελεί τον διάδοχο του θρυλικού Phantom. Διαθέτει εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και μπορεί να επιχειρήσει και από αεροπλανοφόρα. Μεταφέρει πυραύλους αέρος - εδάφους, έξυπνες βόμβες και πυραύλους sidewinder, AMRAAM και sparrows. F-16 C/D Fighting Falcon: Μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου ειδικό για αποστολές αέρος - εδάφους. Εφοδιασμένο με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα που του δίνουν τη δυνατότητα να επιχειρεί και τη νύχτα με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και να εγκλωβίζει με ακρίβεια τους στόχους του. Μεταφέρει πυραύλους αέρος, συμβατικές και πυρηνικές βόμβες καθώς και ένα πυροβόλο των 20 mm. Το αεροσκάφος στοιχίζει χωρίς τον οπλισμό του 34,3 εκατ. δολάρια.

20 Β-2 Spirit: Βομβαρδιστικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου, κατασκευασμένο με την τεχνολογία stealth. Μεταφέρει συμβατικά και πυρηνικά πυρομαχικά. Μπορεί να πετάξει επί χλμ. χωρίς ανεφοδιασμό. Γίνεται αόρατο από έναν συνδυασμό βαφής και σχεδιασμού που του επιτρέπει μειωμένη ανάκλαση υπέρυθρων, ηλεκτρομαγνητικών και οπτικών ακτινών. Το πλήρωμά του αποτελείται από δύο άτομα, τον κυβερνήτη του αεροσκάφους και τον χειριστή συσκευών. Η αξία του φθάνει τα 2,2 δισ. δολάρια. F-14 Tomcat: Μαχητικό δικινητήριο αεροσκάφος με πλήρωμα δύο άνδρες, σχεδιασμένο για απογείωση από αεροπλανοφόρο και για να επιτίθεται και να καταστρέφει οποιοδήποτε εχθρικό αεροσκάφος ημέρα και νύχτα με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Έχει τη δυνατότητα να εγκλωβίζει ως και 24 στόχους και να μεταφέρει έξυπνους πυραύλους, ρουκέτες και βόμβες. Το F-14 έγινε κυρίως γνωστό από την ταινία «Top Gun» με τον Τομ Κρουζ.

21 Ε-3 Sentry (AWACS): Διαμορφωμένο Boeing σε ιπτάμενο ραντάρ, για εναέρια έγκαιρη προειδοποίηση, εναέριο έλεγχο και εντοπισμό στόχων. Συνεργάζεται με στρατιωτικούς δορυφόρους, μπορεί να διευθύνει από τον αέρα εναέριες και χερσαίες επιχειρήσεις και μπορεί να πετάξει ως και τα πόδια. Το πλήρωμά του αποτελείται από 19 άτομα, ειδικευμένα στην επεξεργασία στοιχείων από το ραντάρ του αεροσκάφους και από τον δορυφόρο. Θεωρείται το αξιόπιστο ηλεκτρονικό μάτι των ΗΠΑ αλλά και του ΝΑΤΟ. Β-1Β Lancer: Αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της αμερικανικής δύναμης μεγάλης εμβελείας βομβαρδισμού. Θεωρείται ιδανικό όπλο για βομβαρδισμούς μεγίστης ακριβείας. Κινείται με υπερηχητική ταχύτητα (1,2 Mach), είναι τετρακινητήριο και μπορεί να διασχίσει ήπειρο χωρίς ανεφοδιασμό. Το πανάκριβο αυτό αεροσκάφος (στοιχίζει περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια το ένα, εκτός του οπλισμού του) μεταφέρει πυρηνικές βόμβες, πυραύλους Τομαχόκ και Κρουζ, συμβατικές βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ, 84 βόμβες των 500 λιβρών ή 24 έξυπνες βόμβες JDAM κατευθυνόμενες με GPS (Global Positioning System).

22 Super Puma: Τα ελικόπτερα Super Puma είναι δικινητήρια, μέσης μεταφορικής ικανότητας και πολλαπλού ρόλου με μεγάλη ευελιξία, αξιοπιστία και επιβιωσιμότητα σε περιβάλλον μάχης. Έχουν την δυνατότητα μεταφοράς 19 στρατιωτών και τριμελούς πληρώματος (διαμόρφωση πολλαπλών ρόλων), 12 ναυαγών και τετραμελούς πληρώματος (SAR), ενώ σε αποστολές αεροδιακομιδής ασθενών μπορούν να φιλοξενηθούν 6 φορεία και 4 επιβάτες (ιατροί, νοσηλευτές).

23 F-117 Stealth Δεν είναι αμυντικό αεροσκάφος (δεν έχει δυνατότητες αναχαίτισης) αλλά βομβαρδιστικό. Ξεχώρισε πρώτη φορά στον Πόλεμο του Κόλπου, όπου το τότε πρωτοποριακό ντιζάιν του τού επέτρεψε να χτυπάει υπεραμυνόμενους στόχους με ακρίβεια. Γνωστό και ως «γεράκι της νύχτας», το Stealth δεν είναι «αόρατο», όπως το περιγράφει ο Τύπος. Απλώς παρουσιάζει μικρή ανακλαστική επιφάνεια στα ραντάρ, πράγμα που σημαίνει ότι το ραντάρ το αντιλαμβάνεται μόνο αν έχει ήδη πλησιάσει πολύ κοντά του, πράγμα που δεν χρειάζεται να κάνει, αφού αφήνει τις βόμβες από μακριά. Επιτίθεται κυρίως τη νύχτα και έχει τη δυνατότητα να ρίχνει βόμβες από πολύ μεγάλο ύψος και σε οξεία γωνία.

24 Apache AH-64: Το Apache AH-64 της Boeing θεωρείται το καλύτερο επιθετικό ελικόπτερο στον κόσμο, ενώ το πρωτότυπο μοντέλο άρχισε να χρησιμοποιείται το Πάνω από 821 ελικόπτερα παραδόθηκαν στο Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και 116 σε ξένους πελάτες όπως η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Apache φέρει δύο κινητήρες T700-GE-701Cs και είναι ικανό να πλήξει και να καταστρέψει διατάξεις εχθρικών αρμάτων στην πρώτη γραμμή, αλλά επίσης στόχους υψηλής αξίας εισχωρώντας βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος. Έχει σχεδιαστεί για να επιτίθεται και να επιβιώνει την ημέρα, τη νύχτα, σε ακραίες καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες menu

25 Φρεγάτες Είναι πλοία εφοδιασμένα με βαρύ και ελαφρύ οπλισμό, καθώς και κατάλληλες συσκευές, ώστε να μπορούν να μάχονται με άλλα πλοία επιφανείας ή αεροσκάφη, να εντοπίζουν και να καταστρέφουν υποβρύχια, καθώς επίσης και να βομβαρδίζουν στόχους ξηράς. Ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων Είναι πλοία με μικρό, σχετικά, εκτόπισμα (βύθισμα) και μεγάλη ταχύτητα. Ο οπλισμός τους αποτελείται από κατευθυνόμενα βλήματα, πυροβόλα μεγάλης ταχυβολίας και τορπίλες. Υποβρύχια Τα γνωστά σε όλους μας υποβρύχια, είναι πλοία που έχουν τη δυνατότητα να καταδύονται. Η αποστολή τους είναι η προσβολή και καταστροφή των εχθρικών πλοίων επιφάνειας ή υποβρυχίων.

26 Αρματαγωγά: Αρματαγωγά είναι διάφορα είδη πλοίων, που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στρατεύματα, άρματα, οχήματα και άλλα υλικά, ώστε να εκτελείται με επιτυχία μια αποβατική επιχείρηση. Στη κατηγορία αυτή ανήκουν τα αρματαγωγά, τα οχηματαγωγά, τα μικρά αποβατικά και τα δεξαμενόπλοια. Ναρκοθέτιδες: Οι Ναρκοθέτιδες είναι τα πλοία που ρίχνουν (ποντίζουν) τις νάρκες μέσα στη θάλασσα, για σχηματισμό ναρκοπέδιων. Τα Ναρκαλιευτικά έχουν ακριβώς την αντίθετη αποστολή, δηλαδή ψαρεύουν και εξουδετερώνουν τις νάρκες, που έχουν ποντιστεί από εχθρικά πλοία ή αεροπλάνα, σε σημεία που εμποδίζουν τις κινήσεις των συμμαχικών πλοίων. Κανονιοφόροι: Οι Κανονιοφόροι του Π.Ν. είναι πλοία μεγέθους Κορβέττας (575 τόνους) και φέρουν πυροβόλα των 40mm και 20mm, τορπίλες (Μk 46 Mod5), καθώς και ράγες ναρκών για ναρκοθέτηση. Έχουν Α/Υ δυνατότητες λόγω του sonar που φέρουν, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφόρων τύπων αποστολές.

27 Με τον όρο Ελικοπτεροφόρο (Helicopter carrier) χαρακτηρίζεται τύπος σύγχρονου πολεμικού πλοίου ειδικά ναυπηγημένου για μεταφορά ελικοπτέρων, αλλά και πολεμικών αεροσκαφών περιορισμένου αριθμού. Τέτοια πλοία διαθέτουν μεγάλοι στόλοι που διαπλέουν σε μεγάλες αποστάσεις και η αεροπορική τους κάλυψη κρίνεται αναγκαία. Συνήθως, τα πλοία αυτά συμπεριλαμβάνονται σε αποβατικές ή αμφίβιες επιχειρήσεις ως συνοδά πλοία των κυρίως αποβατικών σκαφών. Τα ελικοπτεροφόρα χαρακτηρίζονται από το μεγάλο συνεχές κατάστρωμα για τις προσγειώσεις ή απονειώσεις κυρίως ελικοπτέρων. Υφίστανται σήμερα διάφοροι τύποι επιμέρους ελικοπτεροφόρων με συνεχές κατάστρωμα από πλώρη μέχρι πρύμνη (όπως των ΗΠΑ ή ευρωπαϊκών χωρών) με πλευρικό υπερστέγασμα (συνήθως δεξιό) ή το μισό του μήκους του πλοίου, από το μεσόστεγο μέχρι πρύμνη (όπως τα ρωσικά). Έτσι, τα μεν πρώτα έχουν μεγαλύτερη αξιοποίηση χώρων για ανάγκες αερομεταφερομένων δυνάμεων έναντι των δεύτερων που υπερτερούν, όμως, σε δύναμη πυρός αφού το πρωραίο τμήμα τους φέρει ενισχυμένο πυροβολικό και πυραυλικές εγκαταστάσεις, δίνοντάς τους περισσότερη ανεξαρτησία κινήσεων και αυτοδυναμία επιχειρήσεων. Επίσης, τα πλοία αυτά φέρουν υποκαταστρώματα στα οποία με ειδικούς αναβατήρες μεταφέρονται και φυλάσσονται τα ελικόπτερα.

28 Η οικογένεια πολεμικών πλοίων MEKO αναπτύχθηκε από την γερμανική εταιρεία Blohm + Voss. MEKO είναι κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα. Το ακρωνύμιο σημαίνει Multi-purposE KOmbination (συνδυασμός πολλαπλών λειτουργιών). Είναι μια έννοια στην σύγχρονη ναυπηγική βασισμένη στην προσαρμοστικότητα του οπλισμού, ηλεκτρονικών και άλλου εξοπλισμού, στοχεύοντας στην ευκολία συντήρησης και μείωση των δαπανών. Τα πλοίο MEKO περιλαμβάνουν οικογένειες φρεγατών, κορβετών και περιπολικών σκαφών. Η κατασκευή των πλοίων MEKO ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας 1970 με τον σχεδιασμό και μετέπειτα ναυπήγηση της Νιγηριανής MEKO 360 H1. Τα σκάφη ΜΕΚΟ είναι ελαφρά πλοία (κυρίως φρεγάτες). Έτσι, με βάση τον σύγχρονο ρόλο των ελαφριών σκαφών, χρησιμοποιούνται κυρίως ως αντιαεροπορικές πλατφόρμες, σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο και ως περίπολοι. Φυσικά, πολλές μικρομεσαίες ναυτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα πλοία αυτά και σε ρόλο ναυτικής άμυνας, με τη χρήση πυραύλων θαλάσσης-θαλάσσης ως συμπλήρωμα στα ναυτικά πυροβόλα του πλοίου.

29 Tο 2006 παρουσιάστηκε μια τεχνολογία ελαφρών σκαφών, τα ΜΕΚΟ CSL. Όντας βασισμένα στις κορβέτες Α-200, τα νέου τύπου αυτά πλοία θα έχουν ορισμένα πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά από τα πλοία αυτά. Συγκεκριμένα: Γάστρα "Δέλτα" - καινούρια γάστρα με οξείς νομείς, πλώρη με μακρύ βολβό και μεγάλη, κεκλιμένη πρύμνη. Ο συνδυασμός αυτών των τριών δομικών χαρακτηριστικών αυξάνει την υδροδυναμικότητα του σκάφους και μειώνει την δυναμική διαγωγή που οι μελέτες έδειξαν ότι θα εμφανίζονταν πέραν της ταχύτητας των 30 κόμβων και επιτρέπει μεγαλύτερες ταχύτητες ή ελαφρύτερα πλοία, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Ταυτόχρονα, οι πρυμναίοι χώροι αυξάνονται σημαντικά. Αντικατάσταση των υπαρχόντων συστημάτων πρόωσης με προπέλλες με waterjet, κινούμενα από ένα σύστημα τουρμπινών αερίου των 52MW, που θα αποδίδει μια μέγιστη ταχύτητα 35 κόμων, ή 67MW με μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβων. Χρήση τελευταίας τεχνολογίας ραντάρ AESA και νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. 3 ζώνες στοιχείων αποστολής, ικανές για υποδοχή εώς 21 διαφορετικών επιπλέον ηλεκτρονικών ή οπλικών συστημάτων, καθώς και χώρους επιχειρήσεων και ενδιαίτησης σε 3 ζώνες πάνω στο πλοίο. Πλοίο σχήματος Χ για μείωση της βρεχόμενης επιφάνειας ραντάρ. Γάστρα από χάλυβα υψηλής αντοχής και υπερκατασκευές από συνθετικά πλαστικά.

30 ΑΜΧ-30 Το 1956, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία όρισαν τις προδιαγραφές τους για ένα νέο άρμα για τη δεκαετία του 60. Η βασική ιδέα ήταν η εξής. Γαλλία και Γερμανία θα σχεδίαζαν από ένα άρμα. Το καλύτερο άρμα θα έμπαινε σε παραγωγή και στις 2 χώρες για χρήση και από τις τρεις. Η κατάληξη όμως ήταν διαφορετική. Το ΑΜΧ-30 μπήκε σε παραγωγή στη Γαλλία και το Leopard 1 στη Γερμανία. Εισερχόμενο σε υπηρεσία με το Γαλλικό στρατό το 1967, αντικατέστησε τα M47 Patton. Το τετραμελές πλήρωμα έχει τη συνήθη διάταξη των δυτικών αρμάτων. Το άρμα μεταφέρει 47 βλήματα των 105mm (5 διαφορετικών τύπων), 500 των 20mm και 2050 των 7,62mm. Μπορεί να διέλθει υδάτινων κωλυμάτων μέχρι 2 μέτρα χωρίς προπαρασκευή.

31 M47 Patton Όταν ξέσπασε ο Πόλεμος της Κορέας, οι τεθωρακισμένες δυνάμεις των ΗΠΑ αποτελούντο από τα Μ26 και τα Μ46. Ένα νέο άρμα χρειαζόταν επειγόντως. Αυτό κατασκευάστηκε τοποθετώντας το πύργο του πειραματικού άρματος Τ42, στο σκάφος του ήδη υπάρχοντος Μ26 Pershing. Το νέο άρμα, αν και χαρακτηρίστηκε ως προσωρινή λύση, ονομάστηκε Μ47 Patton και μεταξύ , κατασκευάστηκαν Ο οδηγός βρίσκεται στα αριστερά του σκάφους και στα δεξιά του ένας πολυβολητής. Τα υπόλοιπα 3 μέλη του πληρώματος αποτελούν το σύνηθες πλήρωμα ενός άρματος (αρχηγός, πυροβολητής, γεμιστής). Ο κύριος οπλισμός του αποτελείται από το πυροβόλο Μ36 των 90mm το οποίο καταλήγει σε ένα σχήματος Τ διοχετευτή των αερίων της βολής. Μπορεί να εκτοξεύσει βλήματα διαφόρων τύπων μεταξύ των οποίων HEAT και APFSDS. Μεταφέρει 71 βλήματα.

32 Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) είναι ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα για την μεταφορά πεζικού. Κατά κανόνα, τα ΤΟΜΠ σχεδιάζονται για τη μεταφορά μιας πλήρους ομάδας πεζικού, που αριθμεί κατά περίπτωση από 6 ως και 10 στρατιώτες. Σύμφωνα με το τακτικό δόγμα του ΝΑΤΟ, τα ΤΟΜΠ προορίζονται για την μεταφορά προσωπικού στο πεδίο της μάχης με ασφάλεια και ταχύτητα. Δεν αναλαμβάνουν όμως κανονικά αποστολές μάχης, επειδή η σχετικά ελαφρά θωράκισή τους τα καθιστά ευάλωτα στο αντιαρματικό πυρ. Για το λόγο αυτό, ο οπλισμός του οχήματος επαρκεί συνήθως μόνο για αυτοπροστασία (π.χ. ένα βαρύ πολυβόλο για αντιαεροπορική άμυνα). Γνωστά ΤΟΜΠ είναι το αμερικάνικο M113, το βρετανικό FV 432, το γαλλικό VAB, το γερμανικό Boxer MRAV και το σοβιετικό BTR. menu

33 ΤΟΜΑ BMP-2 Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης ΤΟΜΑ BMP-2 Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) ονομάζεται ένα είδος στρατιωτικού οχήματος που μεταφέρει προσωπικό στο πεδίο της μάχης και προσφέρει υποστηρικτικό πυρ για το προσωπικό. Τα ΤΟΜΑ είναι παρόμοια με τα ΤΟΜΠ, μεταφέρουν και αυτά 6-10 άντρες. Διαφέρουν από τα ΤΟΜΠ επειδή έχουν συχνά πιο ισχυρή θωράκιση, που τους επιτρέπει να υποστηρίζουν το πεζικό σε επιθέσεις. Επίσης ορισμένα (όπως τα Ρωσικής σχεδίασης BMP) διαθέτουν θυρίδες που επιτρέπουν στους μεταφερόμενους στρατιώτες να βάλλει με τον ατομικό τους οπλισμό. Συχνά τα ΤΟΜΑ είναι εξοπλισμένα με ένα πυροβόλο διαμετρήματος 20-30χιλ., ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φέρουν αντί-αρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους, όπως τον Νατοϊκό πύραυλο TOW και τον ρωσικό Spigot. Κατά κύριο λόγο κινούνται με ερπύστριες, άλλα μερικά είναι τροχοφόρα. Τα ΤΟΜΑ φέρουν ελαφρύτερη θωράκιση σε σχέση με τα κύρια άρματα μάχης. Πρώτη η Σοβιετική Αμυντική Βιομηχανία το 1967 σχεδίασε το πρώτο ΤΟΜΑ, το BMP-1. Από τότε η πλειοψηφία στρατιωτικών δυνάμεων σχεδίασε το δικό της ΤΟΜΑ. Ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποιεί τα Σοβιετικής κατασκευής αμφίβια ΤΟΜΑ BMP-1.

34 Μια νάρκη τοποθετημένη στο έδαφος όταν εκραγεί μετατρέπεται σε εκατοντάδες ή χιλιάδες κομματάκια από ατσάλι, τα οποία μπορούν με τη σειρά τους να κάνουν κομματάκια οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους σε ακτίνα 50 μέτρων. Οι μισοί από αυτούς που πέφτουν θύματα ναρκών πεθαίνουν μέσα σε μερικά λεπτά. Το ένα τρίτο ακρωτηριάζεται. Και ενώ οι εξελιγμένες νάρκες, όπως αυτές που έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίσουν την προσγείωση αεροπλάνων, κοστίζουν γύρω στα τρεις χιλιάδες δολάρια, αυτές που τοποθετούνται στο έδαφος είναι πιο οικονομικές. Κατασκευάζονται συνήθως στην Κίνα και μπορεί να τις αγοράσει κανείς με τρία δολάρια τη μία. Το μεγαλύτερο μέρος από τα 110 εκατομμύρια νάρκες που είναι αυτή τη στιγμή διασκορπισμένες σε 64 χώρες του κόσμου, θα συνεχίσουν να υπάρχουν πολύ καιρό μετά το πέρας των συγκρούσεων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι μια «επένδυση» που δεν χάνει την αξία της.

35 Η τορπίλη (torpedo) αποτελεί αυτοπροωθούμενο υποβρύχιο όπλο, το οποίο χρησιμοποιείται για την προσβολή πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων. Πλέει κινούμενη πλησίον της επιφάνειας ή σε ορισμένο βάθος κατά τη διεύθυνση της βολής και προσβάλει το στόχο όπου και εκρήγνυται. Οι τορπίλες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις βαρέως τύπου που χρησιμοποιούνται εναντίον πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων, και τις ιστορικά νεότερες ελαφρές ανθυποβρυχιακές τορπίλες, που προορίζονται κυρίως εναντίον υποβρυχίων. Επίσης ανάλογα με τον τρόπο κατεύθυνσης διακρίνονται σε: Ευθυτενούς τροχιάς (straight running ή non-homing), οι οποίες είναι οι παλαιότερες. Ενσύρματης καθοδήγησης (wire guided). Παρακολούθησης απονέρων (wake homers). Αυτοκατευθυνόμενες προς το στόχο με ακουστικό τρόπο (passive/active homing), στο τελικό στάδιο της επίθεσης.

36 Οι τορπίλες μπορούν να βάλλονται από τορπιλοσωλήνες, που διαθέτουν τα καταδρομικά, τα αντιτορπιλικά, οι φρεγάτες, οι κορβέτες, οι τορπιλάκατοι (παλαιότερα, τορπιλοβόλα), τα υποβρύχια ή να ρίπτονται από ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού ή από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (παλαιότερα τορπιλοπλάνα). Επίσης, οι ελαφρές ανθυποβρυχιακές τορπίλες είναι δυνατό να απελευθερώνονται από κάποιο ειδικό τύπο αγκυροβολημένης νάρκης, πχ CAPTOR (encapsulated TORpedo) ή να μεταφέρονται σε μεγάλη απόσταση με τη βοήθεια κάποιου ειδικού ανθυποβρυχιακού βλήματος, πχ ASROC (Anti-Submarine ROCket). Πρόδρομος της σημερινής τορπίλης ήταν η "επακόντιος τορπίλη" που χρησιμοποιήθηκε για λίγο, στα μέσα του 19ου αιώνα. menu

37 Ρ90 Personal Defense Weapon System Σχεδιασμένο να προκαλεί το μέγιστο δυνατό τραύμα. Κατασκευασμένο στο Βέλγιο, το Ρ90 Personal Defense Weapon System (Οπλικό Σύστημα Προσωπικής Άμυνας) θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα από τα πιο εξελιγμένα μοντέλα όπλων επίθεσης. Οι ειδικά σχεδιασμένες σφαίρες του έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν σε ένα δευτερόλεπτο απόσταση που αντιστοιχεί σε επτά γήπεδα ποδοσφαίρου, βρίσκουν εύκολα τον στόχο και το 90% της ενέργειάς τους το απελευθερώνουν αφού εισχωρήσουν στο σώμαστόχο. Μια σφαίρα δηλαδή που θα βρει κάποιον στο κεφάλι θα μεταφέρει την ενέργειά της στον εγκέφαλο. Με την έκρηξη που θα γίνει ο εγκέφαλος θα σπάσει τις αρθρώσεις του κρανίου και όλο το εγκεφαλικό πλέγμα θα εκτιναχθεί προς τα έξω. Με άλλα λόγια, το κρανίο θα γίνει κομμάτια.

38 1. Σχέδιο Ανοιχτού Κλείστρου. Το ανοιχτό κλείστρο ουσιαστικά ελαχιστοποιεί τις εμπλοκές ή την απόφραξη με κάλυκα. Επιτρέπει στο χρήστη να γεμίσει με μια σφαίρα τη στιγμή που ο γεμιστήρας έχει χαθεί ή έχει χαλάσει. 2. Μη Ανακλαστικό Φινίρισμα. 3. Αυτόματη Εμπλοκή Επικρουστήρα. Το εμπρός τμήμα του επικρουστήρα μπλοκάρεται από οποιαδήποτε κίνηση, μέχρι να πιεστεί εντελώς η σκανδάλη. Ακόμη και εάν το πιστόλι πέσει και χτυπήσει στο έδαφος, με την κάννη κάτω, ο επικρουστήρας δε θα χτυπήσει το καψούλι. 4. Αμφιδέξια Χειροκίνητη Ασφάλεια. Εύκολα προσβάσιμη με τον αντίχειρα δεξιόχειρα ή αριστερόχειρα χρήστη, διαθέτει ελατήριο, έτσι ώστε να ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται σίγουρα. Ο τοποθετημένος στο κλείστρο μοχλός λειτουργεί επίσης και για την ασφαλή αφόπλιση της σφύρας.

39 5. Σίγουρη, Συμπαγής Λαβή. Η εμπρός και η πίσω ράχη της λαβής έχουν αυλακώσεις, και ο σκελετός της είναι ελαφρά ανοιχτός στη βάση, για να βοηθάει τη σκόπευση και τον έλεγχο. 6. Αναστρέψιμος Μοχλός Αποδέσμευσης Γεμιστήρα. Τοποθετημένος αμέσως μετά τον υποφυλακτήρα της σκανδάλης για δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες, επιτρέπει γρήγορη επαναγέμιση. Όταν πιεστεί ο γεμιστήρας, πέφτει άμεσα. 7. Σκελετός από Ελαφρύ Αλουμίνιο με Υποφυλακτήρα τύπου Μάχης. Ο υποφυλακτήρας της σκανδάλης είναι τετραγωνισμένος και έχει αυλακώσεις για σίγουρη λαβή με το ένα ή και τα δύο χέρια, ακόμη και με γάντια. 8. Μοχλός Αποσυναρμολόγησης. Βολικά τοποθετημένος για να απλουστεύει την αποσυναρμολόγηση και συντήρηση, ο μοχλός καθιστά το 92 FS ένα από πιο εύκολα να αποσυναρμολογηθούν όπλα. 9. Μοναδικό Ύψιστης Ασφάλειας Σχέδιο. Οι μοχλοί ασφάλειας στο κλείστρο λειτουργούν επίσης και για την ασφαλή αφόπλιση της σφύρας. Όταν πιεστούν προς τα κάτω, το πίσω μέρος του επικρουστήρα περιστρέφεται και εκτρέπεται από την ευθεία με το εμπρός τμήμα του.

40 menu

41 Boeing Pelican Προορισμένο για μεγάλης χωρητικότητας μεταφορικό σκάφος για στρατιωτική και μη χρήση, θα είχε άνοιγμα φτερών 152,4 μ., μεταφορική χωρητικότητα 1,400 τόνους, και ακτίνα ναυτικών μιλιών ( χμ). Τροφοδοτούμενο από τέσσερις στροβιλοελικοφόρους μηχανές, η κύριά του ρύθμιση θα ήταν να πετάει στα 6-15 μέτρα πάνω απ το νερό, παρόλο το ότι ήταν ικανό για πτήσεις πάνω από τη στεριά σε μεγαλύτερο ύψος, αλλά μικρότερη απόσταση. Θα λειτουργούσε από συμβατικούς αεροδιαδρόμους με το βάρος του ίσα μοιρασμένο σε πάνω από 38 ατράκτους με εξαρτήματα για προσγείωση με 76 τροχούς. Εναλλακτικές εκδοχές: Η πρόταση για το Boeing Pelican περιλάμβανε στρατιωτική και πολιτική χρήση αλλά μπορούν να υπάρξουν και άλλες εναλλακτικές του χρήσεις. Γενικά χαρακτηριστικά: Μήκος: 122 μ. Άνοιγμα φτερών: 152 μ. Καθαρό βάρος: 1400 τόνοι.

42 Το Ισραήλ με τη χρήση της νανοτεχνολογίας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ρομπότ όχι μεγαλύτερο από μια σφίγγα που θα έχει όμως τη δυνατότητα να καταδιώκει, να φωτογραφίζει και να εξοντώνει το στόχο του, γράφει σήμερα ισραηλινή εφημερίδα. Το ιπτάμενο ρομπότ που ονομάζεται "βιονική σφίγγα" θα μπορεί να προσανατολίζεται και να περνά μέσα από στενούς δρόμους για να εντοπίζει μη ανιχνεύσιμους εχθρούς όπως είναι οι εκτοξευτήρες ρουκετών Το αμερικανικό Πεντάγωνο δοκίμασε για πρώτη φορά το πρωτότυπο του Αερομεταφερόμενου Λέιζερ, ενός πολυσυζητημένου αντιπυραυλικού όπλου το οποίο θα εγκατασταθεί σε τροποποιημένα αεροσκάφη Boeing 747 και θα περιφρουρεί τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Το Χημικό Λέιζερ Οξυγόνου Ιωδίου αναπτύχθηκε από τη Northrop Grumman Corp. Αποτελείται από έξι επιμέρους μονάδες σε μέγεθος αυτοκινήτου οι οποίες συνδέονται με ένα προηγμένο σύστημα οπτικών και παράγουν μια πανίσχυρη δέσμη λέιζερ. Η δέσμη θα εστιάζει σε μια επιφάνεια μεγέθους μπάλας του μπάσκετ πάνω στους εχθρικούς πυραύλους και θα λιώνει το περίβλημά τους. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να εγκαταστήσει το Αερομεταφερόμενο Λέιζερ σε αρκετά αεροσκάφη, τα οποία θα πετούν κοντά σε εχθρικές χώρες, όπως η Νότια Κορέα και θα καταστρέφουν τους τυχόν εξερχόμενους πυραύλους πριν προλάβουν να απελευθερώσουν τις κεφαλές με τη γόμωση.

43 Ακουστικές σφαίρες Το 1992 ερευνητές στο Χάντιγκτον της Καλιφόρνιας άρχισαν να κατασκευάζουν «ακουστικά» όπλα τα οποία μπορούσαν να σημαδεύσουν και να χτυπήσουν συγκεκριμένους στόχους. Οι υψηλής συχνότητας δέσμες ακουστικής ενέργειας εκτοξεύονται από μια κεραία σε διάφορες ταχύτητες, η υψηλότερη από τις οποίες μπορεί να σκοτώσει... Ηλεκτρομαγνητικά μικροκύματα Ένα «γιγαντιαίο» μικροκύμα μπορεί να επηρεάσει τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα του εξοπλισμού των εχθρών. Μολονότι δεν κατασκευάστηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους, μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο όσων βρίσκονται κοντά.

44 Κολλώδης αφρός Η σύστασή του είναι κάτι ανάμεσα σε αφρό ξυρίσματος και τσίχλα. Έχει τη δυνατότητα να ακινητοποιεί τον εχθρό ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται. Διατίθεται και σε μικρό σπρέι που μεταφέρεται ακόμη και στην τσάντα. ΖΜ-87 - φορητό λέιζερ Όπλο που εκτοξεύει ακτίνες λέιζερ. Η κινεζική εταιρεία Norico κατασκεύασε το ΖΜ- 87, το οποίο μπορεί να καταβάλει ή και να τυφλώσει ανθρώπινους στόχους σε απόσταση ως και 3 χιλιόμετρα. Ο Ερυθρός Σταυρός ξεκίνησε πρόσφατα εκστρατεία προκειμένου να απαγορευθεί η χρήση των «απάνθρωπων» όπλων λέιζερ.

45 Μη θανάσιμα όπλα Στις μέρες μας υπάρχει μεγάλη ένταση μεταξύ των κατασκευαστών των όπλων και των κριτικών στο θέμα που αφορά την δημιουργία μη θανάσιμων όπλων. Τα όπλα Taser είναι μια κατηγορία όπλων τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτρική εκκένωση και χρησιμοποιούνται ευρέως από το στρατό και την αστυνομία. Ο στρατός της Αμερικής έχει αναπτύξει επίσης το σύστημα Active Denial το οποίο χρησιμοποιεί δέσμες μικροκυμάτων για να προκαλέσει πόνο, χωρίς όμως να προκαλεί κάποια σωματική βλάβη. Υπάρχουν όμως φόβοι κατάχρησης αυτών των όπλων. Τα μη θανατηφόρα όπλα συμπεριλαμβάνουν τα «ηρεμιστικά», όπως αναισθητικά, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για την απώθηση πλήθους ατόμων. Καθώς η χρήση όλων αυτών των όπλων έχει επεκταθεί και εκτός στρατού, υπάρχει μια συνεχής ανησυχία για τον τρόπο εφαρμογής του και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση τους.

46 Δέσμες κόκκινου και μπλε φωτός Μέχρι πρότινος οι έρευνες των αμερικανών επιστημόνων προσανατολίζονταν στην εύρεση τρόπου για τον έλεγχο μεγάλου αριθμού στρατιωτών καθώς και αποπροσανατολισμού των εχθρών. Και να που τα κατάφεραν. Δέσμες κόκκινου και μπλε φωτός που αναβοσβήνουν σε μια συγκεκριμένη συχνότητα μπορούν να προκαλέσουν ίλιγγο, ναυτία και απώλεια προσανατολισμού. Μερικές συχνότητες μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία ή ακόμη και επιληπτικές κρίσεις.

47 Απωθητικός ιστός Από το οπλοστάσιο των δυνάμεων καταστολής του μέλλοντος δεν θα μπορούσαν να λείπουν ιστοί σχεδιασμένοι ώστε να ακινητοποιούν μέχρι και φορτηγά. Πιο συγκεκριμένα η Foster-Miller κατασκεύασε ένα δίχτυ, το οποίο εκτοξεύεται από ειδικό όπλο, με ακτίνα δράσης μέχρι 10 μέτρα. Ορισμένα από αυτά τα δίχτυα μπορούν να σταματήσουν ένα όχημα 2,5 τόνων, κινούμενο με ταχύτητα 70 Km/hr. Υποηχητικές ακτίνες Συμπιεσμένος αέρας που διοχετεύεται μέσα από ειδικούς σωλήνες δημιουργεί ηχητικά κύματα πολύ χαμηλής συχνότητας που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια της όρασης και της ισορροπίας, ναυτία και εμετό. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν και μοιραία ή και να δημιουργήσουν μικρούς «σεισμούς» στο εχθρικό στρατόπεδο.

48 Predator B Το πρώτο μη επανδρωμένο αερόχημα που εφοδιάστηκε με όπλα και χρησιμοποιήθηκε σε αποστολές κρούσης είναι το Predator Β της General Atomics Aeronautical Systems Inc (GA-ASI), που τείνει να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο πολύτιμα συστήματα του αμερικανικού οπλοστασίου. Θα έχει την ικανότητα να πετάει στα με πόδια, να αναπτύσσει ιλιγγιώδη ταχύτητα και να μεταφέρει μέχρι και 14 ισχυρούς πυραύλους. Επίσης θα χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία σε μηχανικά συστήματα. Το κόστος του υπολογίζεται στο τεράστιο ποσό των menu

49

50 Εμπόριο όπλων Ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις χώρες του κόσμου περιφέρονται από πάγκο σε πάγκο, θαυμάζοντας τα προς πώληση «αγαθά» και παζαρεύοντας με τους πωλητές που ανυπομονούν να «ξεφορτωθούν» τα πανάκριβα εμπορεύματά τους. Περισσότερες από 100 τέτοιες εκθέσεις γίνονται κάθε χρόνο. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά με το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια που ξοδεύονται κάθε χρόνο για την άμυνα υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αγοραστούν. Ποιος τα πουλάει; Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές σε όλο τον κόσμο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αγγλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ελέγχουν το 48% της παγκόσμιας αγοράς. Οι αγοραστές είναι, κυρίως, χώρες υπό ανάπτυξη.

51 Επτά από αυτές μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Ινδία και η Αίγυπτος το 1994 συγκατελέγησαν μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων αγοραστών στον κόσμο. Οι ετήσιες δαπάνες του Τρίτου Κόσμου για την άμυνα ανέρχονται στα 125 δισεκατομμύρια δολάρια, τη στιγμή που το 10% εξ αυτών θα αρκούσε για να έχει ιατρική περίθαλψη το σύνολο των κατοίκων αυτών των χωρών. Με τα ποσά που παίζονται, οι διακινητές πολύ λίγο νοιάζονται για το ποιοι θα είναι οι πελάτες τους. Η Γαλλία φέρεται να είναι μία από τις χώρες που κατά τη διάρκεια των σφαγών του 1994 πούλησαν όπλα στη Ρουάντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πουλούν όπλα στην Τουρκία, τα οποία οι Τούρκοι χρησιμοποιούν εναντίον των Κούρδων, ενώ η Αγγλία πουλάει μαχητικά αεροπλάνα στην Ινδονησία, τα οποία η τελευταία χρησιμοποιεί εναντίον του Ανατολικού Τιμόρ. Οι τιμές ποικίλλουν. Οι χώρες που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα θα μπορούσαν να δώσουν και δύο δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν ένα μαχητικό αεριωθούμενο Stealth από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν επωλείτο. Οι πέντε μεγαλύτεροι διακινητές όπλων στον κόσμο είναι συγχρόνως και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιφορτισμένα με την υποχρέωση να διατηρήσουν την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια...

52 Volume of major conventionals weapons by top 10 ten suppliers, 2004 Αμερική Ρωσία Γαλλία Γερμανία Αγγλία Ουκρανία Καναδάς Κίνα Σουηδία Ισραήλ menu

53 Το κυνήγι από την προϊστορία ήταν μία ασχολία του ανθρώπου. Στις μέρες, όμως, αποτελεί μονάχα ένα χόμπι. Το κυνήγι επιστρέφει για διασκέδαση με τα πυροβόλα όπλα. menu

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ των Νικόλα Αναγνωστάκη, Κωνσταντίνου Γιακουμάκη, Δημήτρη Γναρδέλλη, Σταύρου Πάυλοβιτς, Χρήστου Παππά και Γεώργιου Ρομποτή

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ των Νικόλα Αναγνωστάκη, Κωνσταντίνου Γιακουμάκη, Δημήτρη Γναρδέλλη, Σταύρου Πάυλοβιτς, Χρήστου Παππά και Γεώργιου Ρομποτή ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ των Νικόλα Αναγνωστάκη, Κωνσταντίνου Γιακουμάκη, Δημήτρη Γναρδέλλη, Σταύρου Πάυλοβιτς, Χρήστου Παππά και Γεώργιου Ρομποτή ΧΡΗΣΕΙΣ ΡΟΜΠOΤ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ Αφοπλισμός εκρηκτικών μηχανισμών

Διαβάστε περισσότερα

«Αθηνά» ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΠΛΩΝ

«Αθηνά» ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΠΛΩΝ «Αθηνά» Δ/νση: Θ. Χατζίκου 11, Θεσσαλονίκη 56122, Τηλ/Fax: 2310-904794 / 6944165341, www.armscontrol.info ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ ΤΗΣ Β.ΚΟΡΕΑΣ Θεόδωρος Ε. Λιόλιος 1,2 1 Στρατιωτική Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Τα εθνικά οπλικά συστήµατα της Τουρκίας

Τα εθνικά οπλικά συστήµατα της Τουρκίας 1 4 Ιουλίου 2011 www.geostrategy.gr Τα εθνικά οπλικά συστήµατα της Τουρκίας Του Χρήστου Μηνάγια Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα των τουρκικών εφηµερίδων Sabah, YeniSafak και Zaman/3-7-2011, οι ένοπλες δυνάµεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ Το 19ο αιώνα κατασκευάστηκε το πρώτο αεροπλάνο από το Ρώσο εφευρέτη Α.Φ. Μοζάισκη. Η συσκευή έκανε μικρή πτήση. Αργότερα, στο τέλος του αιώνα, ο Χ. Μαξίμ στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ.

ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ. ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ. Από την αρχαιότητα, ο άνθρωπος ονειρεύτηκε να γίνει ο άρχοντας των αιθέρων. Ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος, ο Βελλεροφόντης πάνω στο φτερωτό

Διαβάστε περισσότερα

Alpha, Alfa) www.redstar.gr

Alpha, Alfa) www.redstar.gr Πύραυλος εναντίον πλοίων 3M-51 (Alpha( Alpha, Alfa) 3Μ-51 (3Μ54) 3Μ-51 (3Μ54) Πύραυλος εναντίον πλοίων 3M-51 (Alpha, Alfa) 1 Χώρα: Ρωσία Αριθµός αντικειµένου: 3Μ-51 (3Μ54) Ονοµασία: Alfa Κατασκευαστής:

Διαβάστε περισσότερα

Τα βρίσκουμε σε: Αεροδρόμια Λιμάνια, μαρίνες Μετεωρολογικές υπηρεσίες Στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις

Τα βρίσκουμε σε: Αεροδρόμια Λιμάνια, μαρίνες Μετεωρολογικές υπηρεσίες Στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις Τι είναι το radar Με απλά λόγια το radar είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που μας επιτρέπει να «βλέπουμε» τον γύρω μας χώρο στο σκοτάδι ή σε ομίχλη. Στην πραγματικότητα, είναι ένας πομποδέκτης ηλεκτρομαγνητικών

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Προσανατολισμού Β τάξη Ενιαίου Λυκείου 1 0 Κεφάλαιο- Καμπυλόγραμμες κινήσεις : Οριζόντια βολή, Κυκλική Κίνηση. Περιέχει: 1.

Φυσική Προσανατολισμού Β τάξη Ενιαίου Λυκείου 1 0 Κεφάλαιο- Καμπυλόγραμμες κινήσεις : Οριζόντια βολή, Κυκλική Κίνηση. Περιέχει: 1. Φυσική Προσανατολισμού Β τάξη Ενιαίου Λυκείου 1 0 Κεφάλαιο- Καμπυλόγραμμες κινήσεις : Οριζόντια βολή, Κυκλική Κίνηση Περιέχει: 1. Αναλυτική Θεωρία 2. Ερωτήσεις Θεωρίας 3. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής 4.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΟΙΑ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ.

ΠΛΟΙΑ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ. ΠΛΟΙΑ Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ. ΠΛΟΙΑ Το πλοίο (αρχαία ελληνική: η ναυς) είναι μια ειδική κατασκευή (ναυπήγημα), σχεδιασμένη για να κινείται με ασφάλεια στο νερό, για μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ M113 ΠΟΛΥΟΧΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ WARAN-G4. Nέα Τεχνολογία από το Flensburg

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ M113 ΠΟΛΥΟΧΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ WARAN-G4. Nέα Τεχνολογία από το Flensburg ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ M113 ΠΟΛΥΟΧΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ WARAN-G4 Nέα Τεχνολογία από το Flensburg ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ AEV WISENT Μ113EXCAVATOR ΕΚΣΚΑΦΕΑΣ AEV WISENT ΠΟΛΥΟΧΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ WARAN-G4 Η FFG ανέλαβε να εκσυγχρονίσει και να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΟΙΝΙΚΑΣ Αποστολή 7

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΟΙΝΙΚΑΣ Αποστολή 7 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΟΙΝΙΚΑΣ Αποστολή 7 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Με την πρώτη ημέρα από την άναδρη επίθεση της Τουρκίας να έχει περάσει, οι δυο χώρες έχουν εμπλακέι τόσο στην στεριά, όσο στην θάλασσα και στον αέρα. Στην

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκικό αεροπλανοφόρο: µύθος ή πραγµατικότητα;

Τουρκικό αεροπλανοφόρο: µύθος ή πραγµατικότητα; 1 13 Μαρτίου 2012 www.geostrategy.gr Τουρκικό αεροπλανοφόρο: µύθος ή πραγµατικότητα; Του Χρήστου Μηνάγια Στις 12-3-2012 τα τουρκικά ΜΜΕ προέβαλαν την είδηση ότι, σε συνέντευξη του στο περιοδικό PROCEEDINGS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΙΤΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΥΡΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΓΕΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση GPS σε. πολυμέσων

Χρήση GPS σε. πολυμέσων Χρήση GPS σε εφαρμογές πολυμέσων Σωφρονιάδη Ειρήνη ΓΤΠ 61 2012 Τί είναι το Global Positioning System ; Το GPS είναι το παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης. Είναι ένα δίκτυο δορυφόρων σε τροχιά που μεταδίδουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ. Πότε ακτινοβολούν τα κινητά τηλέφωνα;

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ. Πότε ακτινοβολούν τα κινητά τηλέφωνα; ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Πότε ακτινοβολούν τα κινητά τηλέφωνα; Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μόνο κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας. Επίσης, όταν ένα κινητό βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΣΗ 1. Το φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Διαστημική Τεχνολογία

Διαστημική Τεχνολογία Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2008-2009 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Διαστημική Τεχνολογία Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β2 pc29 Σταυρουλάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Το έργο μίας από τις δυνάμεις που ασκούνται σε ένα σώμα. α. είναι μηδέν όταν το σώμα είναι ακίνητο β. έχει πρόσημο το οποίο εξαρτάται από τη γωνία

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Σουλής ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Έλεγχος όπλου:

Γεώργιος Σουλής ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Έλεγχος όπλου: 1 Γεώργιος Σουλής Έλεγχος όπλου: ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ -Ο χειρισμός του όπλου πρέπει να γίνεται με σεβασμό από την πρώτη επαφή που θα έχουμε μαζί του, έως και την τελευταία. - Πιάνοντας στο χέρι ένα όπλο παρά

Διαβάστε περισσότερα

Τα Robot. Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot. Ντουντούδη Ιωάννα. Μαθήτρια Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

Τα Robot. Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot. Ντουντούδη Ιωάννα. Μαθήτρια Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Τα Robot Από τον Τάλω στα σύγχρονα προγραμματιζόμενα Robot Ντουντούδη Ιωάννα Μαθήτρια Γ3 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Από τότε που υπήρχαν άνθρωποι, υπήρχαν και τα όπλα. Τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι κυνηγούσαν και στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από τα θηρία

Από τότε που υπήρχαν άνθρωποι, υπήρχαν και τα όπλα. Τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι κυνηγούσαν και στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από τα θηρία Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ Από τότε που υπήρχαν άνθρωποι, υπήρχαν και τα όπλα. Τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι κυνηγούσαν και στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από τα θηρία χρησιμοποιούσαν τα όπλα. Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Μια θεωρητική όσο και ουσιαστική προσέγγιση

Μια θεωρητική όσο και ουσιαστική προσέγγιση Νέα ΤΟΜΑ για τον ΕΣ Μια θεωρητική όσο και ουσιαστική προσέγγιση Ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) βρίσκεται στο στάδιο εξεύρεσης ενός νέου ΤΟΜΑ ώστε αυτό να πλαισιώσει τα νεοπαραληφθέντα άρµατα µάχης Leopard 2A4

Διαβάστε περισσότερα

Φωτ. Αεροδρόμιο Σερρών

Φωτ. Αεροδρόμιο Σερρών Η Ιστορία της Αεροπορίας Στρατού 1. Χρονική αφετηρία της Αεροπορίας Στρατού θεωρείται το έτος 1947 όταν τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς μετέβησαν οι πρώτοι Αξιωματικοί του πυροβολικού στην Αγγλία στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 28 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή, 13 Απριλίου, 2014 Ώρα: 10:00-13:00 Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τα πιο κάτω, πριν απαντήσετε οποιαδήποτε ερώτηση. Γενικές οδηγίες: 1.

Διαβάστε περισσότερα

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε.

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Η ένταση της Θερμικής νησίδας στον κόσμο είναι πολύ υψηλή Ένταση της θερμικής νησίδας κυμαίνεται μεταξύ 1-10 o

Διαβάστε περισσότερα

Ινδο-ρωσική. Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει διεθνώς,

Ινδο-ρωσική. Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει διεθνώς, Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει διεθνώς, η είσοδος στην υπηρεσία του ινδο-ρωσικού υπερηχητικού βλήµατος µεγάλης εµβέλειας BrahMos. Το βλήµα αναπτύχθηκε από κοινού από το Νέο ελχί και τη Μόσχα και αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Πολυτεχνική σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ακαδημαϊκό Έτος 2007-20082008 Μάθημα: Οικονομία Περιβάλλοντος για Οικονομολόγους Διδάσκων:Σκούρας Δημήτριος ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

genoa Fort lauderdale hellenic match Flow Prestige 680 Fjord 48 Hanse 415 Xp 38 ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ BIMONTHLY YACHTING MAGAZINE

genoa Fort lauderdale hellenic match Flow Prestige 680 Fjord 48 Hanse 415 Xp 38 ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ BIMONTHLY YACHTING MAGAZINE w w w. p l e f s i m a g. g r ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ BIMONTHLY YACHTING MAGAZINE ΤΕΥΧΟΣ 154 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016 4.80 Flow Prestige 680 Fjord 48 Hanse 415 Xp 38 genoa QATAR Fort lauderdale

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ; ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ορισμός: Είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν

Διαβάστε περισσότερα

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το κινητό τηλέφωνο Θάνος Ψαρράς Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Η παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Rafale. εύτερη αποστολή στο Αφγανιστάν και ενηµέρωση Ελλήνων δηµοσιογράφων για τις δυνατότητές του από τη Γαλλική Αεροπορία

Rafale. εύτερη αποστολή στο Αφγανιστάν και ενηµέρωση Ελλήνων δηµοσιογράφων για τις δυνατότητές του από τη Γαλλική Αεροπορία Rafale E Z H E F G H εύτερη αποστολή στο Αφγανιστάν και ενηµέρωση Ελλήνων δηµοσιογράφων για τις δυνατότητές του από τη Γαλλική Αεροπορία E Z H Έλληνες δηµοσιογράφοι του ειδικού και ηµερήσιου Τύπου προσκλήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Honda earthdreams Κοιτάζοντας στο μέλλον, σκοπός μας είναι να γίνουμε η εταιρεία που το σύνολο της κοινωνίας θα θέλει να υπάρχουμε.

Honda earthdreams Κοιτάζοντας στο μέλλον, σκοπός μας είναι να γίνουμε η εταιρεία που το σύνολο της κοινωνίας θα θέλει να υπάρχουμε. Κοιτάζοντας στο μέλλον, σκοπός μας είναι να γίνουμε η εταιρεία που το σύνολο της κοινωνίας θα θέλει να υπάρχουμε. Soichiro Honda, 1956 ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ή ΑΝΑΓΚΗ Πωληθέντα Αυτοκίνητα ανά περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις υναµικής 3 η ενότητα: Κινητική σωµατιδίου: ενέργεια, ορµή, κρούση

Ασκήσεις υναµικής 3 η ενότητα: Κινητική σωµατιδίου: ενέργεια, ορµή, κρούση Ασκήσεις υναµικής 3 η ενότητα: Κινητική σωµατιδίου: ενέργεια, ορµή, κρούση 1. Mόλις τεθεί σε κίνηση µε σταθερή ταχύτητα, ο µάζας 1000 kg ανελκυστήρας Α ανεβαίνει µε ρυθµό έναν όροφο (3 m) το δευτερόλεπτο.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση Από τη στιγμή που άνθρωπος ανακάλυψε τη σπουδαιότητα της αεροφωτογραφίας, άρχισε να αναζητά τρόπους και μέσα που θα του επέτρεπαν

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος

Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β1 pc25

Διαβάστε περισσότερα

Το πρώτο πλοίο του στόλου µας που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εδικά για την Greenpeace.

Το πρώτο πλοίο του στόλου µας που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εδικά για την Greenpeace. Rainbow Warrior III Το πρώτο πλοίο του στόλου µας που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εδικά για την Greenpeace. Αυτό σηµαίνει ότι το Rainbow Warrior δεν είναι µόνο ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Διάδοση του Φωτός Φυσική Γ Γυμνασίου Βασίλης Γαργανουράκης http://users.sch.gr/vgargan Η εξέλιξη ξ των αντιλήψεων για την όραση Ορισμένοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ερμήνευαν την

Διαβάστε περισσότερα

FELCO 801. www.felco801.com. Ηλεκτρικό ψαλίδι κλαδέματος. βιώστε την ταχύτητα

FELCO 801. www.felco801.com. Ηλεκτρικό ψαλίδι κλαδέματος. βιώστε την ταχύτητα FELCO 801 Ηλεκτρικό ψαλίδι κλαδέματος βιώστε την ταχύτητα www.felco801.com FELCO 801 Το ιδανικό εργαλείο για εντατική εργασία κλαδέματος 2 Κόβει γρήγορα, είναι ελαφρύ και εργονομικό. Το FELCO 801 είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ο π υ π ρή ρ να ή ς να τ ο τ υ ο ατόµου

Ο Ο π υ π ρή ρ να ή ς να τ ο τ υ ο ατόµου Ο πυρήνας του ατόµου Το 1896 ο Henri Becquerel παρατήρησε ότι ένα ορυκτό που περιείχε ουράνιο εξέπεµπε αόρατη ακτινοβολία. Η ακτινοβολία αυτή ήταν εξαιρετικά διεισδυτική, διαπερνούσε το µαύρο χαρτί - περιτύλιγµα

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιενέργεια Ένα τρομακτικό όπλο ή ένα μέσον για την έρευνα και για καλλίτερη ποιότητα ζωής; Για πόσο μεγάλες ενέργειες μιλάμε; Κ.-Α. Θ.

Ραδιενέργεια Ένα τρομακτικό όπλο ή ένα μέσον για την έρευνα και για καλλίτερη ποιότητα ζωής; Για πόσο μεγάλες ενέργειες μιλάμε; Κ.-Α. Θ. Ραδιενέργεια Ένα τρομακτικό όπλο ή ένα μέσον για την έρευνα και για καλλίτερη ποιότητα ζωής; Για πόσο μεγάλες ενέργειες μιλάμε; Ραδιενέργεια 1896: Ανακάλυψη από τον Henry Becquerel (βραβείο Nobel 1903)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Εργασία των μαθητριών: Μπουδαλάκη Κλεοπάτρα, Λιολιοσίδου Χριστίνα, Υψηλοπούλου Δέσποινα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Το φυσικό αέριο είναι: Το φυσικό αέριο είναι ένα φυσικό προϊόν που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΓΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Β ΠΠ. Κατασκευαστική ατέλεια που προκάλεσε την απώλεια του Γερμανικού Υποβρυχίου U-1206!...

ΤΡΑΓΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Β ΠΠ. Κατασκευαστική ατέλεια που προκάλεσε την απώλεια του Γερμανικού Υποβρυχίου U-1206!... ΤΡΑΓΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Β ΠΠ Κατασκευαστική ατέλεια που προκάλεσε την απώλεια του Γερμανικού Υποβρυχίου U-1206!... [ Ελεύθερη μετάφραση Υποναυάρχου Μ. Μάστρακα ΠΝ (εα) άρθρου εκ του διαδικτύου (Neatorama)

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στην εκμετάλλευση του τεχνικού δυναμικού. Δύο παραδείγματα από την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού

Η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στην εκμετάλλευση του τεχνικού δυναμικού. Δύο παραδείγματα από την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού Η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στην εκμετάλλευση του τεχνικού δυναμικού Δύο παραδείγματα από την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού Η ψυχική δύναμη του ανθρώπου, αποτυπωμένη στον τρόπο που χειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλη ώθηση στην κατασκευή αερόπλοιων έδωσε ο Βραζιλιανός Σάντος

Μεγάλη ώθηση στην κατασκευή αερόπλοιων έδωσε ο Βραζιλιανός Σάντος ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ Πτητικό όχηµα που χρησιµοποιεί για την ανύψωσή του έναν ειδικό αεροθάλαµο, µέσα στον οποίο περιέχεται αέριο (αρχικά υδρογόνο και αργότερα ήλιον) ελαφρύτερο του αέρα. Το αερόπλοιο µπορεί και κινείται

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Διαχείρισης, Ελέγχου και Παρακολούθησης Ασθενοφόρων και Περιστατικών

Σύστημα Διαχείρισης, Ελέγχου και Παρακολούθησης Ασθενοφόρων και Περιστατικών Σύστημα Διαχείρισης, Ελέγχου και Παρακολούθησης Ασθενοφόρων και Περιστατικών Η LINK Technologies Α.Ε. ιδρύθηκε το 2002 με στόχο να καταστεί πυρήνας καινοτομικών λύσεων Τηλεματικής αναβαθμίζοντας καθημερινά

Διαβάστε περισσότερα

air_berth.qxd 5/27/2008 4:23 PM Page 158 το σύστημα boatliftτης Airberth

air_berth.qxd 5/27/2008 4:23 PM Page 158 το σύστημα boatliftτης Airberth 4:23 PM Page 158 το σύστημα boatlift της Airberth Page 159 Λιγότερες ώρες συντήρησης Περισσότερη διασκέδαση με το σκάφος σας γ ια όλους τους κατόχους σκαφών είναι συνηθισμένο το γεγονός να το παρκάρουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΩΤΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΜΟΝΤΕΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΠΛΩΤΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΜΟΝΤΕΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΛΩΤΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΜΟΝΤΕΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Οι πλωτοί γερανοί είναι ικανοί να πραγµατοποιήσουν ειδικές εργασίες ανέγερσης και εκφόρτωσης.

Διαβάστε περισσότερα

Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας. Διαστημικοί Σταθμοί. Β. Ζαφειρόπουλος

Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας. Διαστημικοί Σταθμοί. Β. Ζαφειρόπουλος Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» Διαστημικοί Σταθμοί Β. Ζαφειρόπουλος 22 Νοεμβρίου 2006 Τι είναι ένας Διαστημικός Σταθμός; Έτσι ονομάζονται τεχνητές κατασκευές, επανδρωμένες ή μη, οι οποίες τίθενται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο: ΚΡΟΥΣΕΙΣ -ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο: ΚΡΟΥΣΕΙΣ -ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Κεφάλαιο 4 ο Ο Προσωπικός Υπολογιστής Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να εξηγείς τις αρχές λειτουργίας των οπτικών αποθηκευτικών μέσων. Να περιγράφεις τον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010. Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009. Γενικά χαρακτηριστικά

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010. Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009. Γενικά χαρακτηριστικά ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010 Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009 Γενικά χαρακτηριστικά Η διεθνής οικονομική κρίση, που άρχισε να πλήττει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία από το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΗΛ , ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Φως

ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΗΛ , ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Φως ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ο Φως Ο μαθητής που έχει μελετήσει το κεφάλαιο του φωτός πρέπει: Να γνωρίζει πως εξελίχθηκε ιστορικά η έννοια του φωτός και ποια είναι η σημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ_

ΚΥΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ_ ΚΥΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Η ΚΥΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΚΥΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ παράγεται από την κίνηση των κυμάτων στη θαλάσσια επιφάνεια που προκαλείται από τους κατά τόπους ανέμους ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : «Εφαρμογή πυρηνικής, θερμοηλεκτρικής και μαγνητικής ενέργειας στην αυτοκίνηση.» Ερευνητική Εργασία - Β Λυκείου

Θέμα : «Εφαρμογή πυρηνικής, θερμοηλεκτρικής και μαγνητικής ενέργειας στην αυτοκίνηση.» Ερευνητική Εργασία - Β Λυκείου Θέμα : «Εφαρμογή πυρηνικής, θερμοηλεκτρικής και μαγνητικής ενέργειας στην αυτοκίνηση.» Ερευνητική Εργασία - Β Λυκείου ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ κος. ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ κος. ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ Θερμοηλεκτρισμός

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου. «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου. «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας 2015 1 1. Περιγραφή δοκιμασίας Το φετινό όνομα της δοκιμασίας του διαγωνισμού στην κατηγορία του Πανεπιστημίου είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η εθνική άμυνα σε όλο τον κόσμο καλείται να αντιμετωπίσει ευρεία γκάμα απειλών και προκλήσεων

Η εθνική άμυνα σε όλο τον κόσμο καλείται να αντιμετωπίσει ευρεία γκάμα απειλών και προκλήσεων Δελτίο Τύπου Ημερομηνία: 10 Νοεμβρίου 2015 Υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Φιλιππάκη Τηλ: 2106874711 Email: alexandra.filippaki@gr.pwc.com Σελίδες: 5 Η εθνική άμυνα σε όλο τον κόσμο καλείται να αντιμετωπίσει ευρεία

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύψεις (15 ος 16 ος αι.) «Ήρθαμε αναζητώντας Χριστιανούς και μπαχαρικά»

Ανακαλύψεις (15 ος 16 ος αι.) «Ήρθαμε αναζητώντας Χριστιανούς και μπαχαρικά» Ανακαλύψεις (15 ος 16 ος αι.) «Ήρθαμε αναζητώντας Χριστιανούς και μπαχαρικά» Τα αίτια και κίνητρα των ανακαλύψεων Η αναζήτηση νέων εμπορικών δρόμων προς την Ανατολή Επιθυμία για τα αγαθά της Ανατολής (μεταξωτά

Διαβάστε περισσότερα

2. Κιβώτιο μάζας Μ = 995 g κρέμεται ακίνητο στη μια άκρη αβαρούς μη εκτατού νήματος μήκους l = 1 m από το κλαδί ενός δέντρου.

2. Κιβώτιο μάζας Μ = 995 g κρέμεται ακίνητο στη μια άκρη αβαρούς μη εκτατού νήματος μήκους l = 1 m από το κλαδί ενός δέντρου. 1. Ο μπάρμαν σπρώχνει ένα ποτήρι μπίρας πάνω στον πάγκο του μπαρ, το ο- ποίο γλιστράει και πέφτει στο πάτωμα σε απόσταση d = 1,4m από τη βάση του πάγκου. Αν το ύψος του πάγκου είναι h = 0,8m, να υπολογίσετε:

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓ. ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ Ημερομηνία: 31 /05 / 2011 Διάρκεια:

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓ. ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ Ημερομηνία: 31 /05 / 2011 Διάρκεια: ΛΥΚΕΙΟ ΑΓ. ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010-2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ Ημερομηνία: 31 /05 / 2011 Διάρκεια: 10.30-13.00 Οδηγίες 1. Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από 10

Διαβάστε περισσότερα

πλάτος που διαμορφώνεται από τον όρο του ημιτόνου με

πλάτος που διαμορφώνεται από τον όρο του ημιτόνου με Διακροτήματα Τα διακροτήματα προκύπτουν από την συμβολή κυμάτων ίσου πλάτους αλλά ελαφρώς διαφορετικής συχνότητας f και f. Τα διακροτήματα προκαλούν μεταβολές της ακουστότητας. Η συχνότητα των διακροτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 88 ΑΕΡΟΠΛΟΪΑ Ή ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΪΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 88 ΑΕΡΟΠΛΟΪΑ Ή ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΪΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ Σημείωση διακρίσεων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 88 ΑΕΡΟΠΛΟΪΑ Ή ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΪΑ 1. Για τους σκοπούς των κωδικών 8802 11 έως 8802 40, με τον όρο «βάρος χωρίς φορτίο» νοείται το βάρος

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο.

Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο. Κίνηση σε Ηλεκτρικό Πεδίο. 3.01. Έργο κατά την μετακίνηση φορτίου. Στις κορυφές Β και Γ ενός ισοπλεύρου τριγώνου ΒΓ πλευράς α= 2cm, βρίσκονται ακλόνητα δύο σημειακά ηλεκτρικά φορτία 1 =2μC και 2 αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα

1 http://didefth.gr/mathimata

1 http://didefth.gr/mathimata Πυρηνική Ενέργεια Οι ακτινοβολίες που προέρχονται από τα ραδιενεργά στοιχεία, όπως είναι το ουράνιο, έχουν µεγάλο ενεργειακό περιεχόµενο, µ' άλλα λόγια είναι ακτινοβολίες υψηλής ενέργειας. Για παράδειγµα,

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία σμήνους μη επανδρωμένων οχημάτων (UAVs) σε αποστολές αποτύπωσης

Συνεργασία σμήνους μη επανδρωμένων οχημάτων (UAVs) σε αποστολές αποτύπωσης Συνεργασία σμήνους μη επανδρωμένων οχημάτων (UAVs) σε αποστολές αποτύπωσης Εννοιολογικά στάδια Κατασκευή UAVs Επικοινωνία μεταξύ των μελών Ανάλυση καταγεγραμμένων γεγονότων Αρχιτεκτονική Αρχηγού Σμήνους

Διαβάστε περισσότερα

CPV κωδικοί «Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης» 50ΧΧΧΧΧΧ

CPV κωδικοί «Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης» 50ΧΧΧΧΧΧ CPV κωδικοί «Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης» 50ΧΧΧΧΧΧ CODE EL 50000000-5 Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης 50100000-6 Υπηρεσίες επισκευής, συντήρησης και παρεπόμενες υπηρεσίες για οχήματα και συναφή

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση. Εθνική Περίληψη Αποχαρακτηρισμένων Πληροφοριών. Χημικό Πρόγραμμα της Συρίας

Μετάφραση. Εθνική Περίληψη Αποχαρακτηρισμένων Πληροφοριών. Χημικό Πρόγραμμα της Συρίας Μετάφραση Εθνική Περίληψη Αποχαρακτηρισμένων Πληροφοριών Χημικό Πρόγραμμα της Συρίας Περιπτώσεις χρήσης χημικών παραγόντων στο παρελθόν από το συριακό καθεστώς Η χημική επίθεση από το συριακό καθεστώς

Διαβάστε περισσότερα

Dehler 46. Ό ποιος ενδιαφέρεται για ένα ιστιοφόρο σκάφος στα. 46 πόδια ικανό να διασχίζει με άνεση θάλασσες και

Dehler 46. Ό ποιος ενδιαφέρεται για ένα ιστιοφόρο σκάφος στα. 46 πόδια ικανό να διασχίζει με άνεση θάλασσες και Dehler 46 ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΒΕΝΕτΣΑΝΟ Ό ποιος ενδιαφέρεται για ένα ιστιοφόρο σκάφος στα 46 πόδια ικανό να διασχίζει με άνεση θάλασσες και ωκεανούς χαρίζοντας με πρωτοποριακό τρόπο τις ανέσεις μιας κρουαζιέρας

Διαβάστε περισσότερα

Χημικά και βιολογικά όπλα

Χημικά και βιολογικά όπλα Χημικά και βιολογικά όπλα ΑNAZHTΩNTAΣ τους λόγους για τους οποίους η ιστορία βρίθει παραδειγμάτων χρήσης χημικών και βιολογικών όπλων, φτάνει κανείς εύκολα στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι αυτοί παραμένουν

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στην εκµετάλλευση του τεχνικού δυναµικού. Δύο παραδείγµατα από την ιστορία του Πολεµικού Ναυτικού

Η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στην εκµετάλλευση του τεχνικού δυναµικού. Δύο παραδείγµατα από την ιστορία του Πολεµικού Ναυτικού Η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στην εκµετάλλευση του τεχνικού δυναµικού Δύο παραδείγµατα από την ιστορία του Πολεµικού Ναυτικού Η ψυχική δύναµη του ανθρώπου, αποτυπωµένη στον τρόπο που χειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

FIRE COMMANDER. Nέα Τεχνολογία από το Flensburg

FIRE COMMANDER. Nέα Τεχνολογία από το Flensburg Nέα Τεχνολογία από το Flensburg Ερπυστριοφόρο όχημα Βασισμένο στο άρμα μάχης τύπου Leopard 1... 3 Τεχνικές Προδιαγραφές... 3 Εφοδιασμός από δύο δοχεία... 4 Τέσσερις εναλλακτικοί τρόποι κατάσβεσης... 4

Διαβάστε περισσότερα

NATO CODIFICATION BUREAU)

NATO CODIFICATION BUREAU) Απόδοση NSN 1. Ο NSN είναι ένας μοναδικός δεκατριψήφιος αριθμός, με τον οποίο αναγνωρίζεται πλήρως ένα υλικό. Είναι ένας κωδικός για της εύκολη αναζήτηση του υλικού που διευκολύνει την λογιστική υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

Τι ακτινοβολία (SAR) εκπέμπει το κινητό σας ;

Τι ακτινοβολία (SAR) εκπέμπει το κινητό σας ; Τι ακτινοβολία (SAR) εκπέμπει το κινητό σας ; Στις μέρες μας η επιλογή ενός κινητού τηλεφώνου είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει αρκετά συχνά, ειδικά όταν έχουμε απώλειες όπως να μας χαλάσει το προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΡΟΜΠΟΤΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΡΟΜΠΟΤΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μπουρνελάς Θάνος Νικητάκης Θάνος Ραφτόπουλος Στέφανος Τσίρος Δημήτρης Ψυχάρης Ιωάννης Τμήμα Β3,Β4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Η καθοριστική σημασία που έχει στη σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όπως είναι ήδη γνωστό, ένα σύστημα επικοινωνίας περιλαμβάνει τον πομπό, το δέκτη και το κανάλι επικοινωνίας. Στην ενότητα αυτή, θα εξετάσουμε τη δομή και τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελληνική Πύλη Ρομποτικής στην 77η ΔΕΘ

Η Ελληνική Πύλη Ρομποτικής στην 77η ΔΕΘ Η Ελληνική Πύλη Ρομποτικής στην 77η ΔΕΘ Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης φιλοξένησε την Ελληνική Πύλη Ρομποτικής σε εκθεσιακό περίπτερο στο οποίο παρουσιάστηκαν ρομποτικές εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Ντάνης. Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Απόστολος Ντάνης. Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής *Βασικές μορφές προσανατολισμού *Προσανατολισμός με τα ορατά σημεία προορισμού στη φύση *Προσανατολισμός με τον ήλιο *Προσανατολισμός από τη σελήνη

Διαβάστε περισσότερα

Λουκάς Βλάχος Τµήµα Φυσικής, ΑΠΘ Εισαγωγή στην αστρονοµία Κεφάλαιο 11: Ο Θάνατος των αστέρων

Λουκάς Βλάχος Τµήµα Φυσικής, ΑΠΘ Εισαγωγή στην αστρονοµία Κεφάλαιο 11: Ο Θάνατος των αστέρων Εισαγωγή στην αστρονοµία Κεφάλαιο 11: Ο Θάνατος των αστέρων Λουκάς Βλάχος Τµήµα Φυσικής, ΑΠΘ 28 Νοεµβρίου 2009 Εισαγωγή στην αστρονοµία Κεφάλαιο 11: Ο Θάνατος των αστέρων Λουκάς Βλάχος Τµήµα Φυσικής, ΑΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Η ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Η ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Αλλαγές στο Ενεργειακό Τοπίο Πολλά φαίνεται να αλλάζουν με την πρόσφατη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. Είναι φανερό πως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΓΕΛΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Αξιωματικός Π.Σ. Ανθυποπυραγός

ΜΑΡΓΕΛΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Αξιωματικός Π.Σ. Ανθυποπυραγός ΜΑΡΓΕΛΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Αξιωματικός Π.Σ. Ανθυποπυραγός Με τον όρο ενεργητική πυροπροστασία εννοούμε το σύνολο των μέσων και μέτρων που πρέπει να εγκαθίστανται σ ένα κτίριο με σκοπό την προστασία έναντι πιθανής

Διαβάστε περισσότερα

Οι μηχανικοί επιδιώκουν διαρκώς την βελτίωση. Πριν 30 χρόνια, αρχίσαμε να αναπτύσσουμε την κυκλωνική λειτουργία στο σκούπισμα. Πρόσφατα, αναπτύξαμε

Οι μηχανικοί επιδιώκουν διαρκώς την βελτίωση. Πριν 30 χρόνια, αρχίσαμε να αναπτύσσουμε την κυκλωνική λειτουργία στο σκούπισμα. Πρόσφατα, αναπτύξαμε Οι μηχανικοί επιδιώκουν διαρκώς την βελτίωση. Πριν 30 χρόνια, αρχίσαμε να αναπτύσσουμε την κυκλωνική λειτουργία στο σκούπισμα. Πρόσφατα, αναπτύξαμε στεγνωτήρες χεριών που αντί της θερμότητας, χρησιμοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2014-125 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 Μικρή σφαίρα εκτοξεύεται τη χρονική στιγμή t=0 από ορισμένο ύψος με αρχική ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 28 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Δεύτερη Φάση) Κυριακή, 13 Απριλίου 2014 Ώρα: 10:00-13:00 Οδηγίες: Το δοκίμιο αποτελείται από έξι (6) σελίδες και έξι (6) θέματα. Να απαντήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοκίνητο ονομάζεται κάθε τροχοφόρο επιβατικό όχημα με ενσωματωμένο κινητήρα. Σύμφωνα με τους συνηθέστερους ορισμούς, τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται ώστε να κινούνται (ως επί το πλείστον) στους αυτοκινητόδρομους,

Διαβάστε περισσότερα

MARINE COMMANDER Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

MARINE COMMANDER Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ MARINE COMMANDER Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Αγαπητή πελάτισσα, αγαπητέ πελάτη! «Ναυµαχία» - σίγουρα γνωρίζετε αυτό το κλασσικό παιχνίδι. Το επεξεργαστήκαµε από την αρχή και το προσαρµόσαµε στην «ηλεκτρονική εποχή».

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΘΕΜΑ ο ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ου ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΜΑΪΟΥ 200 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ () Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. Φροντιστήριο «ΕΠΙΛΟΓΗ» Ιατροπούλου 12 & σιδ. Σταθμού - Καλαμάτα τηλ.: & 96390

ΘΕΜΑ 1 ο. Φροντιστήριο «ΕΠΙΛΟΓΗ» Ιατροπούλου 12 & σιδ. Σταθμού - Καλαμάτα τηλ.: & 96390 ΘΕΜΑ 1 ο ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) Να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

Έργο= Δύναμη x απόσταση (9)

Έργο= Δύναμη x απόσταση (9) 5. Ενέργεια Η έννοια της ενέργειας είναι ίσως η βασικότερη έννοια σ ολόκληρη τη φυσική επιστήμη. Ο συνδυασμός ενέργειας και ύλης αποτελεί το Σύμπαν. Η ύλη είναι η ουσία και η ενέργεια η κινητήρια δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Αμερικανικές εξαγωγές προς Ελλάδα (κύριες κατηγορίες προϊόντων)

Αμερικανικές εξαγωγές προς Ελλάδα (κύριες κατηγορίες προϊόντων) Αμερικανικές εξαγωγές προς Ελλάδα (κύριες κατηγορίες προϊόντων) Ο Πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τις 30 σημαντικότερες σε αξία κατηγορίες αμερικανικών προϊόντων που εξήχθησαν στην Ελλάδα την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μέρος 1ο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μέρος 1ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μέρος 1ο Φυσική Β Γυμνασίου Βασίλης Γαργανουράκης http://users.sch.gr/vgargan Εισαγωγή Στο προηγούμενο κεφάλαιο μελετήσαμε τις κινήσεις των σωμάτων. Το επόμενο βήμα είναι να αναζητήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Οι κανονισμοί του παιχνιδιού επιτρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Αντικείµενο εξέτασης: Όλη η διδακτέα ύλη Χρόνος εξέτασης: 3 ώρες

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Αντικείµενο εξέτασης: Όλη η διδακτέα ύλη Χρόνος εξέτασης: 3 ώρες ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Αντικείµενο εξέτασης: Όλη η διδακτέα ύλη Χρόνος εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο φύλλο απαντήσεών σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO

Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO 1η Νοεμβρίου 2012 Αλλαγές στους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας της NNO Από την 1η Νοεμβρίου 2012 θα ισχύουν διάφορες αλλαγές στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας της ΝΝΟ. Πολλές από αυτές τις αλλαγές είναι απλά

Διαβάστε περισσότερα

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη ΌΡΑΣΗ Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη Τι ονομάζουμε όραση; Ονομάζεται μία από τις πέντε αισθήσεις Όργανο αντίληψης είναι τα μάτια Αντικείμενο αντίληψης είναι το φως Θεωρείται η

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ENOTHTA 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο : ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER ENOTHT 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Κρούση: Κρούση ονομάζουμε το φαινόμενο κατά το οποίο δύο ή περισσότερα σώματα έρχονται σε επαφή για πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατά

Διαβάστε περισσότερα

Το πλάτος της ταλάντωσης του σημείου Σ, μετά τη συμβολή των δυο. α. 0 β. Α γ. 2Α δ. Μονάδες 5

Το πλάτος της ταλάντωσης του σημείου Σ, μετά τη συμβολή των δυο. α. 0 β. Α γ. 2Α δ. Μονάδες 5 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04-01-2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ Μ-ΑΓΙΑΝΝΙΩΤΑΚΗ ΑΝ-ΠΟΥΛΗ Κ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΜΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΩΝ

ΚΑΜΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΜΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΚΑΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Η προστασία των συνόρων μιας χώρας είναι ζωτικής

Διαβάστε περισσότερα

1 Η δημιουργία ενός Πιλότου-Ηγέτη

1 Η δημιουργία ενός Πιλότου-Ηγέτη Περιεχόμενα Ευχαριστίες... 15 Εισαγωγή... 17 1 Η δημιουργία ενός Πιλότου-Ηγέτη... 23 2 Η Ματιά του Πιλότου... 33 3 Η επίγνωση της κατάστασης... 43 4 Η δύναμη του σχεδιασμού... 59 5 Στο απόγειο της τεχνολογίας...

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Κεφάλαιο 4 ο Γ Λυκείου Doppler

Θεωρία Κεφάλαιο 4 ο Γ Λυκείου Doppler Θεωρία Κεφάλαιο 4 ο Γ Λυκείου Doppler Φαινόμενο Doppler Η συχνότητα που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής δεν είναι ίδια με αυτήν που εκπέμπει μία πηγή όταν ο παρατηρητής και η πηγή βρίσκονται σε σχετική κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης. Ασύρματο ραντάρ οπισθοπορείας TL-3036

Εγχειρίδιο Χρήσης. Ασύρματο ραντάρ οπισθοπορείας TL-3036 Εγχειρίδιο Χρήσης Ασύρματο ραντάρ οπισθοπορείας TL-3036 Περιεχόμενα Περιεχόμενα...1 Εισαγωγή...2 Χαρακτηριστικά...3 Τεχνικές Προδιαγραφές...3 Εγκατάσταση...4 Συμβουλές Εγκατάστασης Αισθητήρων...5 Τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Ο Νεύτωνας παίζει μπάλα

Κεφάλαιο 2: Ο Νεύτωνας παίζει μπάλα Κεφάλαιο : Ο Νεύτωνας παίζει μπάλα Το ποδόσφαιρο κατέχει αδιαμφισβήτητα τη θέση του βασιλιά όλων των αθλημάτων. Είναι το μέσο εκείνο που ενώνει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο επηρεάζοντας ακόμα

Διαβάστε περισσότερα