Τα εθνικά οπλικά συστήµατα της Τουρκίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τα εθνικά οπλικά συστήµατα της Τουρκίας"

Transcript

1 1 4 Ιουλίου Τα εθνικά οπλικά συστήµατα της Τουρκίας Του Χρήστου Μηνάγια Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα των τουρκικών εφηµερίδων Sabah, YeniSafak και Zaman/ , οι ένοπλες δυνάµεις της Τουρκίας µετά από 3,5 µήνες πρόκειται να αρχίσουν την επιχειρησιακή αξιολόγηση του τυφεκίου πεζικού που κατασκευάζεται αποκλειστικά από την τουρκική αµυντική βιοµηχανία. Συγκεκριµένα, πρόκειται για την αναµενόµενη εξέλιξη ενός εξοπλιστικού προγράµµατος κατασκευής «εθνικών τυφεκίων πεζικού», στο οποίο δόθηκε ο κωδικός R.17 και η υλοποίησή του αποφασίσθηκε µε τις αποφάσεις 349/ και 436/ της Εκτελεστικής Επιτροπής Αµυντικής Βιοµηχανίας, η οποία αποτελείται από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άµυνας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων υνάµεων. Στις , το υφυπουργείο Αµυντικής Βιοµηχανίας υπέγραψε σχετική συµφωνία µε τον τουρκικό αµυντικό βιοµηχανικό φορέα ΜΚΕΚ και την εταιρεία Kalekalip που ανέλαβε την ανάπτυξη και κατασκευή του εν λόγω τυφεκίου. Τα πρώτα 50 πρωτότυπα τυφέκια θα είναι έτοιµα τον επόµενο Οκτώβριο, ενώ µέχρι το τέλος Ιουλίου 2012 πρόκειται να ολοκληρωθεί η κατασκευή επιπλέον 200 τυφεκίων, τα οποία θα κατανεµηθούν σε διάφορες µονάδες των τουρκικών ενόπλων δυνάµεων για επιχειρησιακή αξιολόγηση. Επισηµαίνεται ότι, η αξιολόγηση αυτή θα πραγµατοποιηθεί από επαγγελµατίες στρατιωτικούς σε διάφορες εδαφικές και καιρικές συνθήκες όπως, σε περιβάλλον σκόνης, υγρασίας και υπερβολικά υψηλών-χαµηλών θερµοκρασιών. Η εταιρεία Kalekalip έχει κατασκευάσει 3 τύπους όπλων και µετά την αξιολόγησή τους θα επιλεγεί ο ένας εξ αυτών.

2 2 Το «εθνικό τυφέκιο πεζικού» πρόκειται να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα G3, έχει τα ακόλουθα τεχνικά χαρακτηριστικά και σύµφωνα µε τους Τούρκους δεν υπήρξε µεταφορά τεχνογνωσίας από άλλο κράτος: ιαµέτρηµα: 7,62 mm Βάρος: 4,3 κιλά ραστικό βεληνεκές: 600 m Μήκος: 92 cm Όριο ζωής κάννης: βολές Ταχύτητα εξόδου του φυσιγγίου από την κάννη: 800 m/sec Γεµιστήρας: 20 φυσίγγια Ταχύτητα βολής: 650 φυσίγγια το λεπτό Μπορεί να χρησιµοποιηθεί τόσο από δεξιόχειρες όσο και από αριστερόχειρες. ύναται να φέρει διόπτρα ελευθέρου σκοπευτή, διόπτρα νυκτερινής σκόπευσης, καταδείκτη λέιζερ και εκτοξευτή βοµβίδων. Τα «εθνικά οπλικά συστήµατα» της Τουρκίας Η τουρκική στρατηγική για τις αµυντικές προµήθειες προβλέπει την προώθηση λύσεων για την ανάπτυξη της εγχώριας αµυντικής βιοµηχανίας, ώστε αυτή αφενός να είναι ανταγωνιστική διεθνώς, αφετέρου να καλύπτει τις αµυντικές ανάγκες της χώρας. Οι επιδιώξεις της Άγκυρας, σύµφωνα µε τους στόχους που έχει θέσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν µέχρι το 2023, είναι η Τουρκία να αυξήσει έτι περαιτέρω την περιφερειακή της ηγεµονία, χωρίς να εξαρτάται αµυντικά από το εξωτερικό, κατασκευάζοντας εθνικό άρµα, εθνικά πολεµικά πλοία, εθνικό µαχητικό αεροσκάφος, εθνικούς δορυφόρους και εθνικά οπλικά συστήµατα που θα καλύπτουν τις ανάγκες των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών της δυνάµεων. Ακολούθως παρατίθενται ορισµένα από τα εν λόγω εξοπλιστικά προγράµµατα που βρίσκονται σε εξέλιξη: Εθνικό άρµα 3 ης γενεάς ALTAY: Το πρόγραµµα άρχισε να υλοποιείται το 2007 από την εταιρεία Otokar του οµίλου Koç, µε την τεχνική υποστήριξη της νοτιοκορεατικής εταιρείας Rotem. Εθνική τορπίλη ΑΚΥΑ: Πρόκειται για την κατασκευή µιας βαρέως τύπου τορπίλης 553 mm, υπό την επίβλεψη του ARMERKOM ( ιοίκηση Κέντρου Ερευνών των τουρκικών ναυτικών δυνάµεων) και την υποστήριξη της νότιας Κορέας. Η κατασκευή της πολεµικής κεφαλής της τορπίλης ανατέθηκε στην τουρκική εταιρεία Roketsan, ενώ η ανάπτυξη του sonar ανατέθηκε στο Tübitak (Τουρκικό Ίδρυµα Επιστηµονικών και Τεχνολογικών Ερευνών).

3 3 Εθνικό Πλοίο MILGEM: Η ναυπήγησή του άρχισε στις , από τη ιοίκηση Ναυπηγείων Κωνσταντινούπολης και αφορά σε πλοίο ανθυποβρυχιακού πολέµου και αναγνωρίσεων-περιπολιών µήκους 99 µ. και ελάχιστου πλάτους 14,40 µ. Στις καθελκύσθηκε το πρώτο MILGEΜ µε ονοµασία Heybeliada (F-511), το οποίο από το Νοέµβριο του 2010 πραγµατοποιεί πλεύσεις επιχειρησιακής αξιολόγησης οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν το Στο 2 ο MILGEΜ, που ναυπηγείται, δόθηκε η ονοµασία Büyükada (F-512). Συνακόλουθα δε, πέραν του προγράµµατος MILGEΜ η τουρκική αµυντική βιοµηχανία έχει σε εξέλιξη τη ναυπήγηση πλοίων έρευνας και διάσωσης ανοικτών θαλασσών, αποβατικών, αρµαταγωγών, πλοίων περιπολίας νέου τύπου, ελικοπτεροφόρου LPD, αντιαεροπορικών φρεγατών, επιστηµονικώνσεισµολογικών ερευνών κ.λπ. Μη επανδρωµένο αεροσκάφος ΑΝΚΑ: Κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία ΤΑΙ και ολοκληρώθηκαν οι δοκιµαστικές πτήσεις. Έχει µήκος 8 µ, άνοιγµα πτερύγων 17,3 µ., δυνατότητα πτήσεως 24 ώρες και πραγµατοποιεί αναγνώριση, επιτήρηση και εντοπισµό στόχων ηµέρα και νύκτα. Στο ύψος των ποδών η δυνατότητα πτήσεώς του περιορίζεται στις 18 ώρες. Παράλληλα, τουρκικές εταιρείες κατασκευάζουν µη επανδρωµένα αεροσκάφη άλλων τύπων για κάλυψη των αναγκών του στρατού ξηράς, του πολεµικού ναυτικού, της στρατοχωροφυλακής και της ιεύθυνσης Ειδικών υνάµεων (Bordo Bereli). Εθνικός πύραυλος εναντίον πλοίων ATMACA: Ανατέθηκε στις τουρκικές εταιρείες Roketsan και Aselsan η κατασκευή πυραυλικού συστήµατος εναντίον πλοίων για την κάλυψη των αναγκών των τουρκικών ναυτικών δυνάµεων. Τεθωρακισµένο όχηµα µάχης ARMA: Η κατασκευή του ανατέθηκε στην τουρκική εταιρεία Otokar και πρόκειται για όχηµα 8Χ8, το οποίο µπορεί να διέλθει υδάτινα κωλύµατα χωρίς προηγούµενη προετοιµασία, µε ταχύτητα πλεύσεως 8 χλµ/ώρα. Το ARMA έχει πλήρωµα 2 άτοµα, µεταφέρει µια οµάδα 12 ατόµων και µε τη θερµική κάµερα που διαθέτει µπορεί να επιχειρεί σε επιχειρησιακό περιβάλλον µε συνθήκες σκότους, οµίχλης και καπνού. Πέραν του ARMA, η Τουρκία κατασκευάζει τα νέας γενεάς τροχοφόρα τεθωρακισµένα οχήµατα PARS 8X8 και PARS 6Χ6, τα οποία διαθέτουν υψηλή αντιαρµατική και βαλλιστική προστασία, µπορούν να φέρουν διαφόρους τύπους οπλικών συστηµάτων και έχουν δυνατότητα διάβασης υδατίνου κωλύµατος µε ταχύτητα 10 χλµ/ώρα. Όχηµα προστασίας από νάρκες KİRPİ: Πρόκειται για τακτικά τροχοφόρα οχήµατα 2,5 τον., 5 τον. και 10 τον., τα οποία κατασκευάζονται από την BMC µε τουρκική συµµετοχή κατά 70%. Η αυτονοµία του οχήµατος είναι 800 χλµ και χρησιµοποιείται για τον έλεγχο δροµολογίων από νάρκες.

4 4 Τεθωρακισµένο τροχοφόρο όχηµα COBRA: Κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία Otokar και πρόκειται για όχηµα 4Χ4, µε δυνατότητα µεταφοράς 9 ατόµων. Υπάρχουν διάφοροι τύποι COBRA µεταξύ των οποίων και ο αµφίβιος τύπος. Τα COBRA χρησιµοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον πόλεµο της νότιας Οσσετίας και επί του παρόντος χρησιµοποιούνται από τις ένοπλες δυνάµεις του Αζερµπαϊτζάν, της Αλγερίας, του Μπαχρέιν, του Μπαγκλαντές, της Γεωργίας, της Μαλαισίας, της Νιγηρίας, της Σλοβενίας, του Πακιστάν, του Περού, της Τουρκίας και των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων. Εθνικός κατασκοπευτικός δορυφόρος GÖKTÜRK: Το 2009 υπεγράφη σχετική συµφωνία µε την ιταλική εταιρεία Telespazio για την κατασκευή δορυφόρου αναγνωρίσεως και επιτήρησης, ο οποίος θα παρέχει εικόνα από τις χώρες της Ευρώπης, του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής για κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας σε στρατιωτικές πληροφορίες. Το πρόγραµµα πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2013 και επιπλέον συµµετέχουν η γαλλική αµυντική βιοµηχανία Thales και από τουρκικής πλευράς η Aselsan και το Tübitak µε το UEKAE ( ιεθνές Ινστιτούτο Ηλεκτρονικών και Κρυπτολογικών Ερευνών). Εθνικό αεροσκάφος βασικής εκπαίδευσης HÜRKU : Κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία ΤΑΙ και πέραν της κάλυψης των αναγκών της τουρκικής πολεµικής αεροπορίας επιδιώκεται η πώλησή του και σε άλλα κράτη. Εθνικό µη επανδρωµένο θαλάσσιο σκάφος İDA: Κατασκευάζεται από την Global Teknik A. µε την υποστήριξη του Tübitak. Έχει µήκος 4 µ., µπορεί να καθοδηγηθεί από απόσταση 50 χλµ. µέσω δορυφόρου και φέρει ραντάρ, sonar, υποβρύχια κάµερα και ελαφρά αυτόµατα οπλικά συστήµατα. Χρησιµοποιείται µε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες για την αντιµετώπιση ασύµµετρων απειλών, την ασφάλεια ακτών, το λαθρεµπόριο, τον έλεγχο της θαλάσσιας κυκλοφορίας και τον έλεγχοασφάλεια ναυτικών βάσεων. Πυραυλικά συστήµατα εδάφους-εδάφους KASIRGA 302 mm και YILDIRIM 607 mm: Τα πυραυλικά συστήµατα KASIRGA και YILDIRIM που κατασκευάζονται από τουρκικές εταιρείες έχουν βεληνεκές 100 και 150 χλµ αντίστοιχα. Ωστόσο, ενδιαφέρον προκαλεί η ακόλουθη δήλωση του υποπτέραρχου ε.α irin Ünal, βουλευτή του κυβερνώντος κόµµατος ΑΚΡ: «Είχαµε απόρρητα προγράµµατα για την κατασκευή πυραύλων εδάφους-εδάφους µε βεληνεκές χλµ. Όλα αυτά έχουν πλέον ολοκληρωθεί και ο επόµενος στόχος µας είναι να αποκτήσουµε τεχνολογία για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων.» Κινητές πλωτές γέφυρες εφόδου SAMUR, αµφίβια τεθωρακισµένα µηχανήµατα µηχανικού µάχης ΑΖΜΙΜ, τεθωρακισµένα τροχοφόρα οχήµατα ειδικών αποστολών κλπ.

5 5 Αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήµατα χαµηλού και µεσαίου βεληνεκούς, αντιαρµατικά οπλικά συστήµατα µεγάλου και µεσαίου βεληνεκούς, αυτοκινούµενα, ρυµουλκούµενα και αεροµεταφερόµενα πυροβόλα κ.λπ. Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η Τουρκία προχωρά µε σταδιακά αυξανόµενους ρυθµούς στον εκσυγχρονισµό των ενόπλων δυνάµεων της και την αναβάθµιση της στρατιωτικής της ισχύος, αποκόπτοντας παράλληλα την εξάρτησή της από το εξωτερικό. Επισηµαίνεται ότι το 50% των αµυντικών της αναγκών καλύπτεται από την εγχώρια αγορά, ενώ έχει αρχίσει εξαγωγές οπλικών συστηµάτων σε άλλες χώρες, µε αποτέλεσµα η τουρκική αµυντική βιοµηχανία να κατέχει την 11 η θέση µεταξύ των 500 αµυντικών βιοµηχανιών διεθνώς. Τέλος, αναφορικά µε την απειλή που διαµορφώνεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδος και τη πολιτική που εφαρµόζει η Άγκυρα στα πλαίσια επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, κρίνεται σκόπιµο να επισηµανθεί η ακόλουθη δήλωση του Τούρκου υπουργού Άµυνας Vecdi Gönül για τη σηµασία που δίδουν οι Τούρκοι στις ένοπλες δυνάµεις της χώρας τους (σ.σ. αναγράφεται στο βιβλίο του συντάκτη του παρόντος µε τίτλο: Η Γεωπολιτική Στρατηγική και η Στρατιωτική Ισχύς της Τουρκίας, σελ. 220): «Μάθαµε από τους προγόνους µας την αναγκαιότητα συνύπαρξης της προετοιµασίας για πόλεµο µαζί µε την βασική αρχή επίλυσης των προβληµάτων της Τουρκίας µέσω της διπλωµατίας. Ο Ναπολέων είχε πει ότι είναι σωστό τα προβλήµατα να επιλύονται µέσω της διπλωµατίας. Όµως, αν η διπλωµατία δεν υποστηρίζεται από στρατιωτική ισχύ, τότε αυτό είναι µια παραίσθηση. Είναι σαν να περιµένουµε να ακούσουµε µουσική από µια ορχήστρα που δεν έχει όργανα».

για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο

για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο 1 6 Μαΐου 2011 www.geostrategy.gr Οι Τούρκοι αµφισβητούν τα δικαιώµατά µας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο Του Χρήστου Μηνάγια Από 3 έως 5 Μαΐου 2011 οι τουρκικές ένοπλες δυνάµεις πραγµατοποίησαν τη

Διαβάστε περισσότερα

Η νέα «Κόκκινη Βίβλος» και η αναβάθµιση της τουρκικής στρατιωτικής απειλής

Η νέα «Κόκκινη Βίβλος» και η αναβάθµιση της τουρκικής στρατιωτικής απειλής 1 28 Οκτωβρίου 2010 www.geostrategy.gr Του Χρήστου Μηνάγια Η νέα «Κόκκινη Βίβλος» και η αναβάθµιση της τουρκικής στρατιωτικής απειλής Οι Τούρκοι στρατηγοί ζητούν από τον Ερντογάν αύξηση της δύναµης των

Διαβάστε περισσότερα

Οι Τούρκοι κλιµακώνουν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Οι Τούρκοι κλιµακώνουν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο 1 Του Χρήστου Μηνάγια Οι Τούρκοι κλιµακώνουν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο 21 Μαΐου 2014 www.geostrategy.gr Στις 16-05-2014, η τουρκική Υδρογραφική-Γεωγραφική ιεύθυνση της ιοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκικό αεροπλανοφόρο: µύθος ή πραγµατικότητα;

Τουρκικό αεροπλανοφόρο: µύθος ή πραγµατικότητα; 1 13 Μαρτίου 2012 www.geostrategy.gr Τουρκικό αεροπλανοφόρο: µύθος ή πραγµατικότητα; Του Χρήστου Μηνάγια Στις 12-3-2012 τα τουρκικά ΜΜΕ προέβαλαν την είδηση ότι, σε συνέντευξη του στο περιοδικό PROCEEDINGS

Διαβάστε περισσότερα

Αναδιοργάνωση και μεταρρυθμίσεις στον τουρκικό στρατό

Αναδιοργάνωση και μεταρρυθμίσεις στον τουρκικό στρατό Αναδιοργάνωση και μεταρρυθμίσεις στον τουρκικό στρατό Του Χρήστου Μηνάγια 14 εκεμβρίου 2012 www.geostrategy.gr Το κόμμα του Ερντογάν, κατά το χρονικό διάστημα των δέκα ετών που βρίσκεται στην εξουσία,

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκηνιακά παιχνίδια της Άγκυρας

Παρασκηνιακά παιχνίδια της Άγκυρας 1 Του Χρήστου Μηνάγια Παρασκηνιακά παιχνίδια της Άγκυρας 04 Απριλίου 2012 www.geostrategy.gr Στο άρθρο του συντάκτη του παρόντος, µε τίτλο «Εκβιασµοί, απειλές και αυθαιρεσίες από την Άγκυρα στην Ανατολική

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα και διάσωση: «Βραδυφλεγής βόµβα» στο Αιγαίο;

Έρευνα και διάσωση: «Βραδυφλεγής βόµβα» στο Αιγαίο; 19 Απριλίου 2013 www.geostrategy.gr Έρευνα και διάσωση: «Βραδυφλεγής βόµβα» στο Αιγαίο; Του Χρήστου Μηνάγια Από 16 έως 19 Απριλίου 2013 οι τουρκικές ένοπλες δυνάµεις πραγµατοποίησαν τη διακλαδική άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Επιδιώξεις και στοχεύσεις της Άγκυρας

Επιδιώξεις και στοχεύσεις της Άγκυρας 1 27 Μαρτίου 2011 www.geostrategy.gr Επιδιώξεις και στοχεύσεις της Άγκυρας Η Τουρκία του Ερντογάν δεν διαφέρει από την Τουρκία των στρατηγών Του Χρήστου Μηνάγια Στις 15-3-2011 ο Τούρκος δηµοσιογράφος Ali

Διαβάστε περισσότερα

Η στρατιωτική ισχύς της Άγκυρας ως γεωπολιτικό εργαλείο

Η στρατιωτική ισχύς της Άγκυρας ως γεωπολιτικό εργαλείο Πέµπτη 15 Ιουλίου 2010 www.geostrategy.gr Η στρατιωτική ισχύς της Άγκυρας ως γεωπολιτικό εργαλείο Του Χρήστου Μηνάγια Μετά την πτώση της Οθωµανικής αυτοκρατορίας η Τουρκία για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Ο επιχειρησιακός σχεδιασµός και η διεξαγωγή των τουρκικών αποβατικών ασκήσεων στο Αιγαίο

Ο επιχειρησιακός σχεδιασµός και η διεξαγωγή των τουρκικών αποβατικών ασκήσεων στο Αιγαίο 1 16 Αυγούστου 2010 www.geostrategy.gr Ο επιχειρησιακός σχεδιασµός και η διεξαγωγή των τουρκικών αποβατικών ασκήσεων στο Αιγαίο Του Χρήστου Μηνάγια Μετά την εισβολή στην Κύπρο τo 1974, οι Τούρκοι αξιολόγησαν

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζει το στρατηγικό δόγμα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας;

Αλλάζει το στρατηγικό δόγμα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας; Του Χρήστου Μηνάγια 19 Νοεμβρίου 2012 www.geostrategy.gr Αλλάζει το στρατηγικό δόγμα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας; Οι εξελίξεις στη Συρία, οι πολυάριθμες επιχειρήσεις του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκικά σχέδια καταστροφής ελληνικών αεροπορικών βάσεων

Τουρκικά σχέδια καταστροφής ελληνικών αεροπορικών βάσεων 1 17 Απριλίου 2012 www.geostrategy.gr Τουρκικά σχέδια καταστροφής ελληνικών αεροπορικών βάσεων Του Χρήστου Μηνάγια Στις 13 Απριλίου 2012, η ιοίκηση των Εικονικών Τουρκικών Αεροπορικών υνάµεων [Türk Sanal

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνική ενέργεια και πυρηνικά όπλα στην Τουρκία

Πυρηνική ενέργεια και πυρηνικά όπλα στην Τουρκία 1 12 Ιανουαρίου 2011 www.geostrategy.gr Του Χρήστου Μηνάγια Πυρηνική ενέργεια και πυρηνικά όπλα στην Τουρκία Η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει µια θέση µεταξύ των πλουσιοτέρων χωρών του κόσµου πολλαπλασιάζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Του Χρήστου Μηνάγια minagias@gmail.com, τηλ. 6948260485 Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΑ ΜΟΣ (τηλ. 2310252320, Ερµού 48 Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54623)

Διαβάστε περισσότερα

Κεµάλ Ατατούρκ και Ταγίπ Ερντογάν: «Misak-ı Milli», Ο Εθνικός Όρκος των Τούρκων

Κεµάλ Ατατούρκ και Ταγίπ Ερντογάν: «Misak-ı Milli», Ο Εθνικός Όρκος των Τούρκων 1 20 Φεβρουαρίου 2011 www.geostrategy.gr Κεµάλ Ατατούρκ και Ταγίπ Ερντογάν: «Misak-ı Milli», Ο Εθνικός Όρκος των Τούρκων Του Χρήστου Μηνάγια Στις 23-11-2010 η Γενική Γραµµατεία του τουρκικού Συµβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις και η πυρηνική ενέργεια

Οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις και η πυρηνική ενέργεια 1 19 Μαρτίου 2011 www.geostrategy.gr Οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις και η πυρηνική ενέργεια Του Χρήστου Μηνάγια Στις 16-3-2011, πραγµατοποιήθηκε στη Μόσχα η 2 η Σύνοδος του Ανώτατου Τουρκο-Ρωσικού Συµβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ Του Χρήστου Μηνάγια minagias@gmail.com, τηλ. 6948260485 Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΑ ΜΟΣ (τηλ. 2310252320, Ερµού 48 Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54623) το βιβλίο του Χρήστου

Διαβάστε περισσότερα

Η Κίνα στο διάστημα οι ΗΠΑ σε πανικό

Η Κίνα στο διάστημα οι ΗΠΑ σε πανικό Η Κίνα στο διάστημα οι ΗΠΑ σε πανικό Μαρτίου 4, 2015 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Στην Ουάσιγκτον, έκανε την εμφάνιση της μια απόρρητη έκθεση, που μιλά για το «κινεζικό όνειρο το διάστημα». Συγκεκριμένα η έκθεση αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Alpha, Alfa) www.redstar.gr

Alpha, Alfa) www.redstar.gr Πύραυλος εναντίον πλοίων 3M-51 (Alpha( Alpha, Alfa) 3Μ-51 (3Μ54) 3Μ-51 (3Μ54) Πύραυλος εναντίον πλοίων 3M-51 (Alpha, Alfa) 1 Χώρα: Ρωσία Αριθµός αντικειµένου: 3Μ-51 (3Μ54) Ονοµασία: Alfa Κατασκευαστής:

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Şemdinli της νοτιοανατολικής Τουρκίας

Η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Şemdinli της νοτιοανατολικής Τουρκίας Του Χρήστου Μηνάγια 18 Οκτωβρίου 2012 www.geostrategy.gr Η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Şemdinli της νοτιοανατολικής Τουρκίας Τους τελευταίους μήνες το ΡΚΚ, παράλληλα με τις επιχειρήσεις σημείου

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισµός ΥΦΕΘΑ, κ. Β. Ι. Μιχαλολιάκου, στην Ηµερίδα για τη Ναυπηγική Βιοµηχανία Κυρίες και Κύριοι,

Χαιρετισµός ΥΦΕΘΑ, κ. Β. Ι. Μιχαλολιάκου, στην Ηµερίδα για τη Ναυπηγική Βιοµηχανία Κυρίες και Κύριοι, Χαιρετισµός ΥΦΕΘΑ, κ. Β. Ι. Μιχαλολιάκου, στην Ηµερίδα για τη Ναυπηγική Βιοµηχανία 30-5-05 Κυρίες και Κύριοι, Με µεγάλη µου χαρά βρίσκοµαι σήµερα εδώ µαζί σας για στην έναρξη των εργασιών της τόσο σηµαντικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 02 ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 02 ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 02 ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Άρθρο 0201: Ορισµός του Πολεµικού Ναυτικού 1. Ο όρος "Πολεµικό Ναυτικό", όπως χρησιµοποιείται στο κείµενο των ιατάξεων, δηλώνει το σύνολο των Ναυτικών και Αεροναυτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ M113 ΠΟΛΥΟΧΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ WARAN-G4. Nέα Τεχνολογία από το Flensburg

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ M113 ΠΟΛΥΟΧΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ WARAN-G4. Nέα Τεχνολογία από το Flensburg ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ M113 ΠΟΛΥΟΧΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ WARAN-G4 Nέα Τεχνολογία από το Flensburg ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ AEV WISENT Μ113EXCAVATOR ΕΚΣΚΑΦΕΑΣ AEV WISENT ΠΟΛΥΟΧΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ WARAN-G4 Η FFG ανέλαβε να εκσυγχρονίσει και να

Διαβάστε περισσότερα

Περιήγηση στους χώρους της αεροπορικής έκθεσης της Μόσχας

Περιήγηση στους χώρους της αεροπορικής έκθεσης της Μόσχας Περιήγηση στους χώρους της αεροπορικής έκθεσης της Μόσχας Χωρίς να περιλαµβάνει σηµαντικά καινούρια εκθέµατα, η εφετινή αεροπορική έκθεση της Μόσχας που πραγµατοποιήθηκε µεταξύ 21 και 26 Αυγούστου διατήρησε

Διαβάστε περισσότερα

Προς μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση

Προς μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση #EURoad2Sibiu Προς μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση Μάιος 2019 ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΠΙΟ ΕΝΩΜΕΝΗ, ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «Όσον αφορά την άμυνα, το ζητούμενο δεν είναι να καθιερωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως αντίβαρο

Διαβάστε περισσότερα

Η Συρία και οι τουρκο-ιρανικές σχέσεις

Η Συρία και οι τουρκο-ιρανικές σχέσεις Του Χρήστου Μηνάγια 11 Νοεμβρίου 2012 www.geostrategy.gr Η Συρία και οι τουρκο-ιρανικές σχέσεις Όταν ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη, το Ιράν υποστήριξε τους εξεγερμένους των χωρών αυτών και επιδίωξε να προσδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Οι επίσηµοι τουρκικοί χάρτες αµφισβήτησης της ελληνικής Α.Ο.Ζ.

Οι επίσηµοι τουρκικοί χάρτες αµφισβήτησης της ελληνικής Α.Ο.Ζ. 1 Του Χρήστου Μηνάγια Οι επίσηµοι τουρκικοί χάρτες αµφισβήτησης της ελληνικής Α.Ο.Ζ. 28 Απριλίου 2012 www.geostrategy.gr Στις 27-4-2012, δηµοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως οι υπουργικές

Διαβάστε περισσότερα

Κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του Athens Flying Week,

Κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του Athens Flying Week, 1 Ομιλία Α/ΓΕΕΘΑ Athens Flying Week, 12 Σεπ 17 «Η Αεροπορική Ισχύς ως Πυλώνας της Αμυντικής Στρατηγικής. Ο ρόλος της σε διακλαδικό πλαίσιο στη στήριξη του αμυντικού δόγματος της Ελλάδας υπό το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Άνθρωποι και μηχανές «Πώς οι μηχανές συμβάλλουν στον πόλεμο»

Άνθρωποι και μηχανές «Πώς οι μηχανές συμβάλλουν στον πόλεμο» 9 Ο Γενικό Λύκειο Πατρών Τμήμα ΕΕ1 Άνθρωποι και μηχανές «Πώς οι μηχανές συμβάλλουν στον πόλεμο» Από την ομάδα:fantastic 4 Αναστασόπουλος Παναγιώτης Γραμματίκας Θανάσης Θεοτοκάτος Στέλιος Παπαγιάννης Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Η Ναυπηγική βιομηχανία στην Τουρκία

Η Ναυπηγική βιομηχανία στην Τουρκία ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Η Ναυπηγική βιομηχανία στην Τουρκία Σύμφωνα με στοιχεία της Δ/νσης Ναυτιλιακών Υποθέσεων της Τουρκίας, 70 ναυπηγεία είναι σήμερα ενεργά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Ι. Με τον όρο ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Ι. Με τον όρο ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ Η ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ι. Με τον όρο ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ εννοούµε την εγγυηµένη συµµετοχή ελληνικών βιοµηχανιών ως ένα ελάχιστο ποσοστό στη διαδικασία παραγωγής αµυντικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 9 Η Ε.Σ. ΔΙ.ΜΑ. ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ «ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ένταξη σε υπηρεσία στην ΠΑ

Η ένταξη σε υπηρεσία στην ΠΑ P T Y P Q R S Mirage 2000-5Mk.2 Η ένταξη σε υπηρεσία στην ΠΑ P T Y Η ένταξη σε υπηρεσία στην ΠΑ Πραγµατοποιήθηκε στις 23 Νοεµβρίου, ηµέρα Παρασκευή στο αεροδρόµιο της Τανάγρας όπου εδρεύει η 114 Πτέρυγα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΠΛΩΝ. Στρατηγικής Σηµασίας η Λειτουργία της για τις Ένοπλες υνάµεις µας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΠΛΩΝ. Στρατηγικής Σηµασίας η Λειτουργία της για τις Ένοπλες υνάµεις µας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΠΛΩΝ Στρατηγικής Σηµασίας η Λειτουργία της για τις Ένοπλες υνάµεις µας Η ΕΒΟ ιδρύθηκε το 1977 και ξεκίνησε µε τη λειτουργία του εργοστασίου της στο Αίγιο αρχικώς µε τη συναρµολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Φωτ. Αεροδρόμιο Σερρών

Φωτ. Αεροδρόμιο Σερρών Η Ιστορία της Αεροπορίας Στρατού 1. Χρονική αφετηρία της Αεροπορίας Στρατού θεωρείται το έτος 1947 όταν τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς μετέβησαν οι πρώτοι Αξιωματικοί του πυροβολικού στην Αγγλία στη

Διαβάστε περισσότερα

Η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας στην αντιµετώπιση του ΡΚΚ

Η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας στην αντιµετώπιση του ΡΚΚ 1 03 Αυγούστου 2010 www.geostrategy.gr Η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας στην αντιµετώπιση του ΡΚΚ Του Χρήστου Μηνάγια Το τελευταίο χρονικό διάστηµα και λίγους µήνες πριν τη διενέργεια δηµοψηφίσµατος για

Διαβάστε περισσότερα

Αθανάσιος Χρονόπουλος

Αθανάσιος Χρονόπουλος Αθανάσιος Χρονόπουλος Εκτελεστικός Σύμβουλος ΔΣ και Γενικός Διευθυντής Επικεφαλής Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας(ΕΑΒ Α.Ε) 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 ΔΥΟ(2) ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκία: Τέλος της στρατιωτικής χειραφέτησης και αποκατάσταση της δηµοκρατίας;

Τουρκία: Τέλος της στρατιωτικής χειραφέτησης και αποκατάσταση της δηµοκρατίας; 1 8 Αυγούστου 2011 www.geostrategy.gr Τουρκία: Τέλος της στρατιωτικής χειραφέτησης και αποκατάσταση της δηµοκρατίας; Του Χρήστου Μηνάγια Τις τελευταίες ηµέρες η Τουρκία βίωσε µια από τις πιο κρίσιµες πολιτικοστρατιωτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) για την αναβάθμιση του Κανονιστικού Πλαισίου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ. 18 Ιουνίου 2014

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ. 18 Ιουνίου 2014 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 18 Ιουνίου 2014 Εταιρική Παρουσίαση Περιεχόμενα 1. ΜΕΤΚΑ - Συνοπτικά 2. Απολογισμός ραστηριοτήτων 3. Οικονομικά Στοιχεία 4. Προοπτικές 2 METKA - Συνοπτικά ραστηριότητες Ολοκληρωμένα Έργα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ Τµήµα Επιστηµονικού & Αναπτυξιακού Έργου. Ηµερίδα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ Τµήµα Επιστηµονικού & Αναπτυξιακού Έργου. Ηµερίδα ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ Τµήµα Επιστηµονικού & Αναπτυξιακού Έργου Ηµερίδα «Η Ναυπηγική Βιοµηχανία στην Ελλάδα - Παρούσα κατάσταση Προοπτικές» Ναυτικός Όµιλος Ελλάδος 30 Μαΐου 2005 ΘΕΜΑ: «Ο Τεχνολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗΣ Η

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗΣ Η ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗΣ Η σχέση της Αμυντικής Βιομηχανίας και των ΕΔ στον Τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης Ο ρόλος του Χρήστη ΓΕΕΘΑ/Δ2 - ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ των Νικόλα Αναγνωστάκη, Κωνσταντίνου Γιακουμάκη, Δημήτρη Γναρδέλλη, Σταύρου Πάυλοβιτς, Χρήστου Παππά και Γεώργιου Ρομποτή

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ των Νικόλα Αναγνωστάκη, Κωνσταντίνου Γιακουμάκη, Δημήτρη Γναρδέλλη, Σταύρου Πάυλοβιτς, Χρήστου Παππά και Γεώργιου Ρομποτή ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ των Νικόλα Αναγνωστάκη, Κωνσταντίνου Γιακουμάκη, Δημήτρη Γναρδέλλη, Σταύρου Πάυλοβιτς, Χρήστου Παππά και Γεώργιου Ρομποτή ΧΡΗΣΕΙΣ ΡΟΜΠOΤ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ Αφοπλισμός εκρηκτικών μηχανισμών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ www.aratos.gr www.eas.gr ΑΡΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Η Άρατος Τεχνολογίες, παρέχει, για περισσότερα από 15 χρόνια, ένα εκτεταμένο

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωμα. Αεροναυτικές επιχειρήσεις και Ένοπλες Δυνάμεις. Οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις για τις Ελληνικές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Σημείωμα. Αεροναυτικές επιχειρήσεις και Ένοπλες Δυνάμεις. Οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις για τις Ελληνικές επιχειρησιακές δυνατότητες. Σημείωμα Αεροναυτικές επιχειρήσεις και Ένοπλες Δυνάμεις. Οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις για τις Ελληνικές επιχειρησιακές δυνατότητες. Constantinos_kyprios@hotmail.com Η ιστορία της πολεμικής τέχνης, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στην εκµετάλλευση του τεχνικού δυναµικού. Δύο παραδείγµατα από την ιστορία του Πολεµικού Ναυτικού

Η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στην εκµετάλλευση του τεχνικού δυναµικού. Δύο παραδείγµατα από την ιστορία του Πολεµικού Ναυτικού Η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στην εκµετάλλευση του τεχνικού δυναµικού Δύο παραδείγµατα από την ιστορία του Πολεµικού Ναυτικού Η ψυχική δύναµη του ανθρώπου, αποτυπωµένη στον τρόπο που χειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

από 6η έως 6η ώρα 6η ώρα ,67 0,67 1,33

από 6η έως 6η ώρα 6η ώρα ,67 0,67 1,33 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Γ» στο υπ αρ. πρωτ. 16/30-3-2015 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ Σ (Με 40 ώρες υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας - 8 ημερησίως) (Πίνακας Γ1) ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκική αποβατική άσκηση στο Αιγαίο και «ανατολίτικες προβοκάτσιες»

Τουρκική αποβατική άσκηση στο Αιγαίο και «ανατολίτικες προβοκάτσιες» 1 25 Μαΐου 2011 www.geostrategy.gr Τουρκική αποβατική άσκηση στο Αιγαίο και «ανατολίτικες προβοκάτσιες» Του Χρήστου Μηνάγια Από 26 έως 27 Μαΐου 2011 οι τουρκικές ένοπλες δυνάµεις επρόκειτο να πραγµατοποιήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Οικονομικής & Διεθνοπολιτικής Ανάλυσης. Τα οικονομικά της άμυνας και της ασφάλειας της Ελλάδας στην εποχή της οικονομικής κρίσεως

Κείμενα Οικονομικής & Διεθνοπολιτικής Ανάλυσης. Τα οικονομικά της άμυνας και της ασφάλειας της Ελλάδας στην εποχή της οικονομικής κρίσεως Κείμενα Οικονομικής & Διεθνοπολιτικής Ανάλυσης κ-οιδα 2018-12 Τα οικονομικά της άμυνας και της ασφάλειας της Ελλάδας στην εποχή της οικονομικής κρίσεως Δρ. Εμμανουήλ-Μάριος Οικονόμου Τμήμα Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Η Τουρκία, το Ιράν και η «Σιϊτική Ηµισέληνος»

Η Τουρκία, το Ιράν και η «Σιϊτική Ηµισέληνος» 1 10 Απριλίου 2011 www.geostrategy.gr Η Τουρκία, το Ιράν και η «Σιϊτική Ηµισέληνος» Του Χρήστου Μηνάγια Την τελευταία περίοδο η «Σιϊτική Ηµισέληνος» αύξησε την επιρροή του Ιράν στις χώρες της Μέσης Ανατολής,

Διαβάστε περισσότερα

Η Άγκυρα ανησυχεί και προκαλεί

Η Άγκυρα ανησυχεί και προκαλεί Πέµπτη 3 Μαΐου 2012 www.geostrategy.gr Η Άγκυρα ανησυχεί και προκαλεί Χρήστος Μηνάγιας και Βασίλης Γιαννακόπουλος Νέες τουρκικές προκλήσεις Στις 27 Απριλίου 2012, δηλαδή εννέα ηµέρες πριν τη διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)

Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑ Α ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Η ΕΕ επιδιώκει την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης, της διεθνούς συνεργασίας, της

Διαβάστε περισσότερα

Ρευστό παραµένει το 2011 για την Τουρκία

Ρευστό παραµένει το 2011 για την Τουρκία 1 Πέµπτη 30 εκεµβρίου 2010 www.geostrategy.gr Ρευστό παραµένει το 2011 για την Τουρκία Του Χρήστου Μηνάγια Η πολιτική Ερντογάν εισήγαγε την Τουρκία σε µια µακρά περίοδο εξελίξεων τόσο στο εσωτερικό όσο

Διαβάστε περισσότερα

EXPOSEC DEFENSEWORLD - CONFERENCE 2015 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ

EXPOSEC DEFENSEWORLD - CONFERENCE 2015 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ EXPOSEC DEFENSEWORLD - CONFERENCE 2015 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΕΑΒ Α.Ε. 16 Μαΐου 1975 Δημοσίευση Νόμου 43/75 που αφορά στη σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Πολιτική Εθνικής Ασφαλείας Στον 21 ο αιώνα. Θάνος Ντόκος (επιμ.)

Ελληνική Πολιτική Εθνικής Ασφαλείας Στον 21 ο αιώνα. Θάνος Ντόκος (επιμ.) Ελληνική Πολιτική Εθνικής Ασφαλείας Στον 21 ο αιώνα Θάνος Ντόκος (επιμ.) Copyright 2007 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΕΛΙΑΜΕΠ) Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος ISBN: 978-960-8356-17-7

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ Τεύχος 25 Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2004

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ Τεύχος 25 Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2004 ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ Τεύχος 25 Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2004 ΤΟ ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ: ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια χαρακτηριστικά του μοντέλου σχεδιασμού της άμυνας της μεταπολίτευσης

Κύρια χαρακτηριστικά του μοντέλου σχεδιασμού της άμυνας της μεταπολίτευσης Κύρια χαρακτηριστικά του μοντέλου σχεδιασμού της άμυνας της μεταπολίτευσης Κυριάρχησε η αντίληψη για τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών και η αδιέξοδη λογική της αντιπαράθεσης των αριθμών Αποσπασματικός χαρακτήρας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔ ΣΤΗΝ ANAΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔ ΣΤΗΝ ANAΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔ ΣΤΗΝ ANAΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Την 15 Ιαν 2002,

Διαβάστε περισσότερα

Amphibious and Special Operations in the Aegean Sea Operational Effectiveness and Strategic Implications, NPS, 2003,

Amphibious and Special Operations in the Aegean Sea Operational Effectiveness and Strategic Implications, NPS, 2003, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ Προσωπικές πληροφορίες Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαµος Εθνικότητα: Έλληνας Ηλικία: 56 Τόπος γέννησης: Συρράκο Ιωαννίνων 1. Σπουδές Πτυχίο στη «Στρατιωτική επιστήµη και τέχνη» από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Α.Ε.Ι.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Α.Ε.Ι. ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2004 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Α.Ε.Ι. Η πρόοδος και η ανάπτυξη της τεχνολογίας κατά τα τελευταία χρόνια οδήγησε στη σύσταση και λειτουργία εξειδικευμένων τεχνολογικών κέντρων

Διαβάστε περισσότερα

Εμπλοκή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού των F-16 της ΠΑ μέσω Βιομηχανικών Συνεργασιών

Εμπλοκή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού των F-16 της ΠΑ μέσω Βιομηχανικών Συνεργασιών Εμπλοκή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού των F-16 της ΠΑ μέσω Βιομηχανικών Συνεργασιών ΓΕΝΙΚΑ Η ΠΑ διαθέτει στο οπλοστάσιό της μοντέρνα οπλικά συστήματα Αεροσκαφών και συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Τουρκία: Ο οδικός χάρτης μετά τις εκλογές

Τουρκία: Ο οδικός χάρτης μετά τις εκλογές 1 Τουρκία: Ο οδικός χάρτης μετά τις εκλογές Του Χρήστου Μηνάγια Στις 12-6-2011 οι Τούρκοι πολίτες με τη ψήφο τους κλήθηκαν να αποφασίσουν εάν επιθυμούν τη συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρησιακή Υποστήριξη της ΠΑ από το Διάστημα

Η επιχειρησιακή Υποστήριξη της ΠΑ από το Διάστημα Η επιχειρησιακή Υποστήριξη της ΠΑ από το Διάστημα Αλέξανδρος Κ. Κολοβός Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Ικάρων Ταξίαρχος ΠΑ (ε.α.) Η επιχειρησιακή Υποστήριξη της ΠΑ από το Διάστημα I. Θεωρητικό Πλαίσιο II.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ. Καινοτόμοι αισθητήρες παρατήρησης για αμυντικές εφαρμογές. Loukas Athanasekos, PhD Technical Manager - Business Development

ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ. Καινοτόμοι αισθητήρες παρατήρησης για αμυντικές εφαρμογές. Loukas Athanasekos, PhD Technical Manager - Business Development ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ Καινοτόμοι αισθητήρες παρατήρησης για αμυντικές εφαρμογές Loukas Athanasekos, PhD Technical Manager - Business Development Η Ιστορία της Θέων Έτος Ίδρυσης 1997 Πρώτη εξαγωγική δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η στρατηγικής σημασίας βάση της Σούδας και οι "διευκολύνσεις" στους Αμερικάνους

Η στρατηγικής σημασίας βάση της Σούδας και οι διευκολύνσεις στους Αμερικάνους Η στρατηγικής σημασίας βάση της Σούδας και οι "διευκολύνσεις" στους Αμερικάνους Σούδα, το σταυροδρόμι των σημαντικότερων θαλάσσιων οδών. Ποιο καθεστώς ισχύει, πού χρησιμοποιήθηκε, τι προβλέπει η συμπληρωματική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2012. 8 Μαΐου 2013

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2012. 8 Μαΐου 2013 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2012 8 Μαΐου 2013 Εταιρική Παρουσίαση 1. ΜΕΤΚΑ - Συνοπτικά 2. Απολογισμός Δραστηριοτήτων 2012 3. Οικονομικά Στοιχεία 4. Προοπτικές 2 METKA - Συνοπτικά Δραστηριότητες Ηγετική θέση στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 6.3.2017 C(2017) 1426 final ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 6.3.2017 για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1207/2011 περί καθορισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Χρήση των RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) Για την Προστασία Κρίσιµων Υποδοµών και την Επιτήρηση των Συνόρων Σχης ε.α Κούτρας Νικόλαος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός 1 ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Χρήσητων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΚΙΑ: Κουρδικό, Συνταγµατικές Μεταρρυθµίσεις και Κόκκινη Βίβλος

ΤΟΥΡΚΙΑ: Κουρδικό, Συνταγµατικές Μεταρρυθµίσεις και Κόκκινη Βίβλος 1 05 Οκτωβρίου 2010 www.geostrategy.gr ΤΟΥΡΚΙΑ: Κουρδικό, Συνταγµατικές Μεταρρυθµίσεις και Κόκκινη Βίβλος Του Χρήστου Μηνάγια Στις 1-10-2010 ο Τούρκος πρόεδρος της ηµοκρατίας Αµπντουλάχ Γκιούλ στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτριος Σ. Λόγος Ειδικός Σύμβουλος Έργων Ασφάλειας. 01 Μαρτίου 2019 SECURITY PROJECT

Δημήτριος Σ. Λόγος Ειδικός Σύμβουλος Έργων Ασφάλειας. 01 Μαρτίου 2019 SECURITY PROJECT Δημήτριος Σ. Λόγος Ειδικός Σύμβουλος Έργων Ασφάλειας 01 Μαρτίου 2019 SECURITY PROJECT Δημήτρης Λόγος αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων στην ιδιωτική ασφάλεια κατά 126% σε όλη τη χώρα δραστηριοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία Αρχηγού ΓΕΑ στο 3ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, της 6ης Φεβρουαρίου 2015

Οµιλία Αρχηγού ΓΕΑ στο 3ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, της 6ης Φεβρουαρίου 2015 Οµιλία Αρχηγού ΓΕΑ στο 3ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, της 6ης Φεβρουαρίου 2015 Κύριοι επίτιµοι Αρχηγοί, κύριε Aρχηγέ του Στόλου, Αξιωµατικοί των συµµάχων και φίλων χωρών, κύριοι Καθηγητές, αγαπητοί προσκεκληµένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 25.6.2008 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την αξιολόγηση και τη μελλοντική ανάπτυξη του οργανισμού FRONTEX

Διαβάστε περισσότερα

http://sep4u.gr Καλοδήµος. 1

http://sep4u.gr Καλοδήµος. 1 Στρατιωτική Σχολή Αξιωµατικών Σωµάτων. (ΣΣΑΣ) Πλήθωνος Γεµιστού 2, Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54638, τηλ. 2310 962190-1-2 2310-216948. Ποια είναι τα τµήµατα της Σχολής; Η Σχολή διαιρείται σε δύο πτέρυγες εκ των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΣΤΗΝ ΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΣΤΗΝ ΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ EADS-3 SIGMA ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΣΤΗΝ ΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ƒ À π Η επίσκεψη στο Βιοµηχανικό Πάρκο Χανίων, στις εγκαταστάσεις της eads-3sigma επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις ως προς τις δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΟΙΝΙΚΑΣ Αποστολή 7

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΟΙΝΙΚΑΣ Αποστολή 7 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΟΙΝΙΚΑΣ Αποστολή 7 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Με την πρώτη ημέρα από την άναδρη επίθεση της Τουρκίας να έχει περάσει, οι δυο χώρες έχουν εμπλακέι τόσο στην στεριά, όσο στην θάλασσα και στον αέρα. Στην

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ» INTELLIGENCE & SECURITY

«ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ» INTELLIGENCE & SECURITY ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ» INTELLIGENCE & SECURITY Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας & Ανάπτυξης (Δ.Ε.Κ.Α), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με μέλη στελέχη επιχειρήσεων, ελεύθερους επαγγελματίες

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Δρ. Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ

Επιμέλεια: Δρ. Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ Ελληνιική Πολιτιική Εθνικής Ασφάλειιας στον 21 ο Αιώνα ** Ο στόχος της παρούσας μελέτης είναι να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα των προκλήσεων για την ελληνική εθνική ασφάλεια στον 21 ο αιώνα. Η μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α

Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α ΕΠΩΝΥΜΟ: ΒΟΥΤΕΡΟΣ ΟΝΟΜΑ : ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ : ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 11 Μαΐου 1959 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 6973222002, +30 2392033010 FAX: +30 2392033010

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ» INTELLIGENCE & SECURITY

«ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ» INTELLIGENCE & SECURITY 19 ο χλμ Θεσ/νικης - Ν. Μουδανιών 19 th km Thessalonikis - N. Moudanion Rd T: 694 431 0845 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ» INTELLIGENCE & SECURITY Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας & Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Η γεωπολιτική στρατηγική της Τουρκίας. Η γεωπολιτική στρατηγική της Τουρκίας και ο Aχμέτ Nταβούτογλου

Περιεχόμενα ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Η γεωπολιτική στρατηγική της Τουρκίας. Η γεωπολιτική στρατηγική της Τουρκίας και ο Aχμέτ Nταβούτογλου 1 Περιεχόμενα Πρόλογος Εισαγωγή ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η γεωπολιτική στρατηγική της Τουρκίας Κεφάλαιο 1 Η γεωπολιτική στρατηγική της Τουρκίας και ο Aχμέτ Nταβούτογλου Κεφάλαιο 2 Το σύστημα λήψεως αποφάσεων της Τουρκίας

Διαβάστε περισσότερα

Ξέφυγε η Τουρκία: Ζητά με ΝΟΤΑΜ αποστρατικοποίηση της Κάσου

Ξέφυγε η Τουρκία: Ζητά με ΝΟΤΑΜ αποστρατικοποίηση της Κάσου Παραλήρημα άνευ προηγουμένου από τους Τούρκους Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι τα Ίμια είναι τουρκικά, βάζουν στο στόχαστρο και τα Δωδεκάνησα Στήνουν «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο Ανησυχία

Διαβάστε περισσότερα

στο σχέδιο νόµου «Κύρωση της Συµφωνίας για Στρατιωτικο-Τεχνική της Ελληνικής Δηµοκρατίας και του Συµβουλίου Υ- πουργών της Ουκρανίας»

στο σχέδιο νόµου «Κύρωση της Συµφωνίας για Στρατιωτικο-Τεχνική της Ελληνικής Δηµοκρατίας και του Συµβουλίου Υ- πουργών της Ουκρανίας» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Κύρωση της Συµφωνίας για Στρατιωτικο-Τεχνική Συνεργασία µεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δηµοκρατίας και του Συµβουλίου Υ- πουργών της Ουκρανίας» Προς τη Βουλή των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 1423 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 98 28 Μαΐου 2008 NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3662 Κύρωση Συμφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο πόλεμος των Υποβρυχίων

Ο πόλεμος των Υποβρυχίων ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΤΕΥΧΟΣ 3 www.defencenews.gr Ο πόλεμος των Υποβρυχίων σε Αιγαίο & Ανατολική Μεσόγειο! Ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ, το διεθνές περιβάλλον και οι θέσεις της Ελλάδος Επισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ. Ισχυρή Άμυνα Εθνική Αυτοπεποίθηση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ. Ισχυρή Άμυνα Εθνική Αυτοπεποίθηση ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ Ισχυρή Άμυνα Εθνική Αυτοπεποίθηση 1. ΙΣΧΥΡΗ ΑΜΥΝΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ Στο σημερινό ασταθές και ρευστό διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον η άμυνα, η

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Γραφείο Αθηνών Γ. Μπλέσσα 76 Παπάγος 15669 Τηλ. / Fax. + 30 210 6893146 E-mail vasanth@ath.forthnet.gr ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 1) Παρ. 1.3.1 Αν ο Ελληνικός νηογνώμονας θεωρείται από την Υπηρεσία σας αναγνωρισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του Χρήστου Μηνάγια για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ίμια

Συνέντευξη του Χρήστου Μηνάγια για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ίμια Συνέντευξη του Χρήστου Μηνάγια για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ίμια (www.armynow.net/bomba-minagia-aktofylaki-elegxous-imia/) ΕΡΩΤΗΣΗ 1 η : 21 χρόνια μετά τα Ίμια. Τι έχει αλλάξει; ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1 η : Μετά

Διαβάστε περισσότερα

Επγος (ΜΑ) Ελευθέριος Ανδρεάδης ΓΔΑΕΕ/ΔΑΕΤΕ. Η Καινοτομία συναντά την Αμυντική Βιομηχανία, 8-9 Μαρτίου, ΛΑΕΔ 1/29

Επγος (ΜΑ) Ελευθέριος Ανδρεάδης ΓΔΑΕΕ/ΔΑΕΤΕ. Η Καινοτομία συναντά την Αμυντική Βιομηχανία, 8-9 Μαρτίου, ΛΑΕΔ 1/29 Επγος (ΜΑ) Ελευθέριος Ανδρεάδης ΓΔΑΕΕ/ΔΑΕΤΕ Η Καινοτομία συναντά την Αμυντική Βιομηχανία, 8-9 Μαρτίου, ΛΑΕΔ 1/29 Η Καινοτομία συναντά την Αμυντική Βιομηχανία, 8-9 Μαρτίου, ΛΑΕΔ 2/29 Ο σκοπός είναι η ενημέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή ενίσχυση στη Lamda Shipyard

Περιφερειακή ενίσχυση στη Lamda Shipyard ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.IX.2004 C(2004)3469fin Θέµα: Ενίσχυση αριθ N 617/2003 Ελλάδα Περιφερειακή ενίσχυση στη Lamda Shipyard Κύριε Υπουργέ (1) Η Επιτροπή πληροφορεί την Ελλάδα ότι αφού εξέτασε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 07 ΚΟΙΝΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΤΑΓΜΕΝΟΥΣ ΙΟΙΚΗΤΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 07 ΚΟΙΝΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΤΑΓΜΕΝΟΥΣ ΙΟΙΚΗΤΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 07 ΚΟΙΝΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΤΑΓΜΕΝΟΥΣ ΙΟΙΚΗΤΕΣ Άρθρο 0701: Ισχύς των διατάξεων του Κεφαλαίου Οι διατάξεις που αναπτύσσονται στο κεφάλαιο αυτό αναφέρονται κυρίως στον Αρχηγό

Διαβάστε περισσότερα

«Casus belli» από την Άγκυρα στο Ισραήλ και την Κύπρο;

«Casus belli» από την Άγκυρα στο Ισραήλ και την Κύπρο; 1 04 Σεπτεµβρίου 2011 www.geostrategy.gr «Casus belli» από την Άγκυρα στο Ισραήλ και την Κύπρο; Του Χρήστου Μηνάγια Ενώ πλησιάζει η ηµεροµηνία έναρξης των γεωτρήσεων για εντοπισµό υδρογονανθράκων στον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ Προς: Πίνακα Αποδεκτών Ημ/νία: 9 Σεπτεμβρίου 2013 Αρ. Πρωτ.: 2013-09-09/2 Θέμα: Αποστέωση και απαξίωση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) αλλά και της Αμυντικής Βιομηχανίας της Ελλάδας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2015/2036(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2015/2036(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων 2015/2036(INI) 6.3.2015 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τη στρατηγική στρατιωτική κατάσταση στη λεκάνη του Ευξείνου Πόντου μετά την παράνομη προσάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για το Πολεμικό Ναυτικό

Πληροφορίες για το Πολεμικό Ναυτικό Πληροφορίες για το Το αποτελεί ένα από τα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Και σε αυτό, όπως φυσικά και στα υπόλοιπα δύο, υπάρχουν κληρωτοί οπλίτες, όπως και εθελοντές και μόνιμοι αξιωματικοί. Όσοι από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΙΟΥΛΙΟΣ 2004 1 16 Ιουλίου 2004 Προτάσεις Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών για την Αναθεώρηση

Διαβάστε περισσότερα

Αξιόπιστες απαντήσεις για το GALILEO

Αξιόπιστες απαντήσεις για το GALILEO ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 4 Αξιόπιστες απαντήσεις για το GALILEO Όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει για το πρόγραµµα GALILEO κονδύλια ύψους 3,4 δισεκατοµµυρίων και µάλιστα ως αποκλειστικά κοινοτική χρηµατοδότηση για

Διαβάστε περισσότερα

Κύριε Επίτροπε, Αγαπητοί Συνάδελφοι Υπουργοί, Αξιότιµοι Φίλοι Προσκεκληµένοι, Κυρίες και Κύριοι,

Κύριε Επίτροπε, Αγαπητοί Συνάδελφοι Υπουργοί, Αξιότιµοι Φίλοι Προσκεκληµένοι, Κυρίες και Κύριοι, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κύριε Επίτροπε, Αγαπητοί Συνάδελφοι Υπουργοί, Αξιότιµοι Φίλοι Προσκεκληµένοι, Κυρίες και Κύριοι, Είµαι εξαιρετικά ευτυχής, που µου δίνεται η ευκαιρία, από τις πρώτες κιόλας

Διαβάστε περισσότερα

Το πεδίο μάχης σε Έβρο και Αιγαίο

Το πεδίο μάχης σε Έβρο και Αιγαίο Ελλάδα vs. Τουρκία Το πεδίο μάχης σε Έβρο και Αιγαίο 4 Η «εξ ανατολών» απειλή κατά της Ελλάδας διατηρείται αμείωτη εδώ και δεκάδες χρόνια. Η φύση των ελληνοτουρκικών συνόρων καθιστά την τουρκική στρατιωτική

Διαβάστε περισσότερα