ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Κεφάλαιο 3 ο : Στοιχεία υδρομετεωρολογίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Κεφάλαιο 3 ο : Στοιχεία υδρομετεωρολογίας"

Transcript

1 Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Κεφάλαιο 3 ο : Στοιχεία υδρομετεωρολογίας Φώτης Π. ΜΑΡΗΣ Αναπλ. Καθηγητής

2 3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο υδρολόγος εξετάζει και μελετά εκείνες κυρίως τις φάσεις του υδρολογικού κύκλου που αρχίζουν με την επάνοδο των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων στην επιφάνεια της γης, τη μετατροπή τους σε επιφανειακή και υπόγεια απορροή και στη συνέχεια την επιστροφή τους στην ατμόσφαιρα με την εξάτμιση και διαπνοή των φυτών. Όμως για πλήρη κατανόηση των παραπάνω φάσεων, είναι απαραίτητη και η απόκτηση βασικών γνώσεων της ατμόσφαιρας και των μετεωρολογικών παραμέτρων που καθορίζουν τη δημιουργία και κατανομή των κατακρημνισμάτων και γενικώτερα το κλίμα μιας περιοχής. Για τους λόγους αυτούς αναπτύχθηκε η "Υδρομετεωρολογία" ως ειδικός κλάδος της υδρολογίας για να γεφυρώσει τις βασικές γνώσεις του μετεωρολόγου με τις ανάγκες του υδρολόγου (Shaw, 1983).

3 3.2 Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Ατμόσφαιρα, ως γνωστόν, καλείται το αεριώδες τμήμα που περιβάλλει τον πλανήτη μας. Στην ουσία είναι ένας ωκεανός ρευστών που περιβάλλει τη γη και στηρίζεται σ' αυτήν με συνολικό βάρος x τόννους (Mutreja, 1986). Σε κάθε cm 2 επιφάνειας της γης αντιστοιχούν 1,05 Kg αέρος. Το σχήμα της ατμόσφαιρας είναι σφαιροειδές, δηλαδή πλατυσμένο στους Πόλους και πιεσμένο στον Ισημερινό και η μάζα της συμμετέχει στην περιστροφική κίνηση της γης. Τα ανώτερα όρια είναι ασαφή αφού είναι τόσο αραιά ώστε να είναι δύσκολος ο διαχωρισμός ανάμεσα σ' αυτήν και το κοσμικό διάστημα. Όμως, το μεγαλύτερο ύψος της ατμόσφαιρας, ακόμα και για επιστημονικές μελέτες, κατ' άλλους φθάνει τα 800 Km (Mutreja, 1986) και κατ' άλλους τα 100 Km (Shaw, 1983). Η ατμόσφαιρα, ανάλογα με τη μεταβολή της θερμοκρασίας μετά του ύψους, διαιρείται σε τέσσερις ζώνες, ήτοι την τροπόσφαιρα, την στρατόσφαιρα, την μεσόσφαιρα και την θερμόσφαιρα. Στο Σχήμα 3.1 απεικονίζονται τόσο οι ζώνες που αναφέρθηκαν με τη μεταβολή της θερμοκρασίας μετά του ύψους, όσο και η μεταβολή της πίεσης, που επίσης συνεχώς μειώνεται μετά του ύψους.

4 Για τον υδρολόγο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τροπόσφαιρα, αφού σ' αυτήν ευρίσκεται το 75-80% της συνολικής μάζας της ατμόσφαιρας και πρακτικά ολόκληρη η ποσότητα των υδρατμών. Ακόμα στην τροπόσφαιρα δημιουργούνται όλες οι ατμοσφαιρικές διαταράξεις, οι καιρικές μεταβολές και γενικά τα περισσότερα από τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Το μέσο ύψος της τροπόπαυσης που είναι το ανώτερο όριο της τροπόσφαιρας (Σχ. 3.1), είναι 11 Km και κυμαίνεται από 8-16 Km από τους Πόλους προς τον Ισημερινό αντίστοιχα. Το ύψος αυτό, εκτός από το γεωγραφικό πλάτος, εξαρτάται και από τις εποχιακές αλλαγές της πίεσης και θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας. Μερικά από τα χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας, όπως είναι η χημική σύνθεση και η υγρασία, που παρουσιάζουν και υδρολογικό ενδιαφέρον, εξετάζονται αναλυτικότερα παρακάτω.

5 Σχ. 3.1: Φυσική διαίρεση της ατμόσφαιρας μέχρι το ύψος των 120 Km (Dunlop και Wilson, 1984).

6 3.2.1 Χημική Σύνθεση της Ατμόσφαιρας Από χημικές αναλύσεις έχει διαπιστωθεί πως τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας αποτελούνται από ξηρό αέρα, ατμοσφαιρικά αιωρήματα και υδρατμούς (Φλόκας, 1986). Ως ξηρός αέρας νοείται εκείνος που είναι απαλλαγμένος από υδρατμούς, διάφορους κονιορτούς και αερολλύματα. Η σύνθεση του ξηρού αέρα παρουσιάζεται πιο αναλυτικά στον Πίνακα 3.1. Πίν. 3.1: Μέση σύνθεση ξηρού αέρα (Shaw, 1983)

7 3.2.2 Υγρασία της Ατμόσφαιρας Η ατμόσφαιρα περιέχει πάντοτε μία μεταβαλλόμενη ποσότητα υγρασίας (υδρατμών) που προέρχεται από την εξάτμιση του νερού των ωκεανών, των υγρών επιφανειών της ξηράς και τη διαπνοή των φυτών. Η ποσότητα αυτή εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία και μειώνεται με το υψόμετρο (Πίν. 3.2), ακολουθώντας το ρυθμό ελάττωσης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας. Όμως η υγρασία της ατμόσφαιρας μεταβάλλεται όχι μόνο με το υψόμετρο, αλλά και με τη μεταβολή του γεωγραφικού πλάτους ενός τόπου και είναι μεγαλύτερη στις περιοχές κοντά στον Ισημερινό και μικρότερη σε εκείνες κοντά στους Πόλους. Πίν. 3.2: Μέσες τιμές υγρασίας της ατμόσφαιρας σε γεωγραφικά πλάτη με εύκρατο κλίμα (Shaw, 1983)

8 Για τον υδρολόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθορισθούν ορισμένες υδρομετρικές παράμετροι για καλύτερη κατανόηση των μεταβολών της υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Αυτές είναι: 1.Τάση των υδρατμών (e). Είναι η πίεση που ασκείται από τους υδρατμούς στην επιφάνεια της γης και αποτελεί μέρος της συνολικής ατμοσφαιρικής πίεσης. 2.Κορεσμένος σε υδρατμούς αέρας. Ο αέρας είναι κορεσμένος όταν περιέχει τη μέγιστη ποσότητα υδρατμών που μπορεί να συγκρατήσει σε μία ορισμένη θερμοκρασία, πριν αρχίσει η συμπύκνωση. Η πίεση που ασκείται από τους υδρατμούς στις συνθήκες αυτές καλείται μέγιστη τάση υδρατμών (e s ). 3.Θερμοκρασία σημείου δρόσου (T d ). Είναι η θερμοκρασία στην οποία μία ακόρεστη αέρια μάζα μετατρέπεται σε κορεσμένη, όταν ψυχθεί κάτω από σταθερή πίεση. 4.Έλλειμμα κορεσμού (e a - e). Είναι η διαφορά των τάσεων υδρατμών κορεσμένου αέρα σε θερμοκρασία Τ α και ακόρεστου στην ίδια θερμοκρασία. Το έλλειμμα κορεσμού δεικνύει την επιπλέον ποσότητα υδρατμών που δύναται να συγκρατήσει ο αέρας στην ίδια θερμοκρασία, μέχρι να γίνει κορεσμένος. 5. Απόλυτη υγρασία (A h ). Είναι η ποσότητα υδρατμών του αέρα σε γραμμάρια που περιέχεται στη μονάδα όγκου (1 m 3 ) και εκφράζεται με τη σχέση: A h M V () grm 3 (3.1)

9 6. Σχετική υγρασία (Rh). Είναι ο λόγος της μάζας των υδρατμών Μu που περιέχονται σε ορισμένο όγκο ακόρεστου αέρα, προς τη μάζα των υδρατμών Μsu που θα περιείχε ο ίδιος όγκος αν ήταν κορεσμένος, κάτω από τις ίδιες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, ήτοι R h M M u su (3.2) Ο λόγος αυτός ισούται επίσης προς την εκατοστιαία αναλογία της πραγματικής προς την μέγιστη τάση υδρατμών εις την ίδια θερμοκρασία. Επομένως R h e e s X100 (3.3) 7. Αναλογία μείγματος (r). Αναλογία μείγματος ενός δείγματος υγρού αέρα καλείται ο λόγος της μάζας Μυ των υδρατμών προς τη μάζα Md του ξηρού αέρα η οποία υπάρχει σε ένα μείγμα αέρος - υδρατμών, ήτοι r M M u d (3.4) 8. Ειδική υγρασία (q). Είναι ο λόγος της μάζας των υδρατμών Μυ ενός δείγματος υγρού αέρα προς τη συνολική μάζα Μα του υγρού αέρα (Μ α = M d + Μ υ ). Εκφράζεται σε γραμμάρια υδρατμών ανά χιλιόγραμμο υγρού αέρα ήτοι r M u M u M M M a d u () grkg 1 (3.5)

10 9. Κατακρημνίσιμη ποσότητα νερού (P w ). Είναι η ποσότητα υδρατμών που περιέχεται σε μία κατακόρυφη ατμοσφαιρική στήλη ορισμένης διατομής που εκτείνεται μεταξύ δύο καθορισμένων επιπέδων. Η παράμετρος αυτή εκφράζεται από το ύφος νερού σε mm που θα συγκεντρωνόταν σε δοχείο της ίδιας διατομής αν λάμβανε χώρα υγροποίηση όλων των υδρατμών της στήλης. Όμως, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πως στην πραγματικότητα είναι αδύνατον να κατακρημνισθεί ολόκληρη η ποσότητα υδρατμών της στήλης. Η παράμετρος αυτή αποδεικνύεται πως εκφράζεται από τη σχέση: P w 0,1 P g 1 P2 qdp όπου η πίεση Ρ εκφράζεται σε mb, η ειδική υγρασία q σε g Kg -1 και η επιτάχυνση της βαρύτητας g σε 9,81 ms -2.

11 3.3 ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Η κύρια πηγή ενέργειας για την επιφάνεια της γης είναι εκείνη που προέρχεται από τον ήλιο και γι' αυτό καλείται ηλιακή ενέργεια ή ηλιακή ακτινοβολία. Αυτή είναι αιτία δραστηριοποίησης των διαφόρων φάσεων του υδρολογικού κύκλου και η ποσότητα που φθάνει στην επιφάνεια της γης επηρεάζεται από τους παρακάτω παράγοντες: 1. Τη συνολική ηλιακή εκπομπή. Ο ήλιος εκπέμπει συνεχώς από τη φωτόσφαιρα ακτινοβολία προς τη γη από μια μέση απόσταση 149,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Στο Σχήμα 3.2 δεικνύεται η ένταση εκπομπής της ηλιακής ακτινοβολίας, δηλαδή της ποσότητας που προσπίπτει κάθετα στη μονάδα επιφανείας κατά τη μονάδα του χρόνου. Η τιμή της έντασης της ακτινοβολίας που μετριέται στα ανώτερα όρια της ατμόσφαιρας και όταν η απόσταση γηςηλίου λαμβάνει τη μέση τιμή της, καλείται ηλιακή σταθερά. Αυτή παρίσταται με Ι 0 και η μέση τιμή της είναι 1,39 Kw m -2 ή l,99cal cm -2 min -1 (Shaw, 1983). Από την ηλιακή ενέργεια, που ένα πολύ μικρό ποσοστό φθάνει στην επιφάνεια της γης, το ήμισυ σχεδόν εκπέμπεται υπό μορφή ορατής ακτινοβολίας (μήκος κύματος 0,4-0,7μ m) και το υπόλοιπο ήμισυ υπό μορφή αόρατης -υπέρυθρης και υπεριώδους- ακτινοβολίας (μήκος κύματος 0,25-0,5 και 0,7-3,0μ m αντίστοιχα).

12 Η μέγιστη ένταση της ηλιακής εκπομπής ( Kw m -2 ) παρατηρείται σε ακτινοβολία με μήκος κύματος 0,5 μm. Ακόμα επισημαίνεται πως κατά την εκτίμηση της συνολικής ακτινοβολίας που δέχεται η γη, δεν λαμβάνονται υπόψη οι διαφορές που παρατηρούνται με το χρόνο εξαιτίας της εμφάνισης ηλιακών κηλίδων και στιγμάτων στην επιφάνεια του ήλιου. 2. Τη μεταβολή της απόστασης γης-ηλίου. Η μεταβολή αυτή οφείλεται στην ελλειπτική τροχιά της γης γύρω από τον ήλιο. Η μέγιστη τιμή της είναι 152 χ 10 6 Km και παρατηρείται την 1 ην Ιανουαρίου (περιήλιο) και η ελάχιστη 147xl0 6 Km και παρατηρείται την 1 ην Ιουλίου (αφήλιο). Η ηλιακή ακτινοβολία μεταβάλλεται ανάλογα με την απόσταση γης-ηλίου. 3. Το ύψος του ηλίου. Η ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται ένα σημείο της επιφάνειας της γης επηρεάζεται σημαντικά και από το ύψος του ηλίου πάνω από τον ορίζοντα. Το ύψος αυτό μεταβάλλεται και εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος του τόπου, την εποχή του έτους και την ώρα της ημέρας. 4. Τη διάρκεια της ημέρας. Ο παράγοντας αυτός καθορίζει τη συνολική ποσότητα ακτινοβολίας που δέχεται ένα σημείο και αυτός με τη σειρά του εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος και την εποχή του έτους.

13 Μήκος κύματος ακτινοβολίας (μπα) Σχ. 3.2: Ηλιακή ακτινοβολία (Shaw, 1983).

14 3.3.1 Επίδραση της Ατμόσφαιρας στην Ηλιακή Ακτινοβολία Η ατμόσφαιρα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό ισοζύγιο της επιφάνειας της γης. Πιο συγκεκριμένα, από τη μια άποψη συμπεριφέρεται σαν ασπίδα και προστατεύει τη γη από εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας από το διάστημα και από την άλλη αποτρέπει άμεση απώλεια ενέργειας (θερμότητας) από την επιφάνεια της (Shaw, 1983). Όμως οι ανταλλαγές ενέργειας μεταξύ ατμόσφαιρας και επιφάνειας της γης είναι πολλές και ιδιαίτερα πολύπλοκες. Μια απεικόνιση αυτών γίνεται στο Σχήμα 3.3. Πιο αναλυτικά, αν ληφθεί υπόψη πως η μέση τιμή της ακτινοβολίας στο ανώτερο όριο της ατμόσφαιρας είναι 342 Wm~ 2 (McBean, 1991) και θεωρήσουμε την τιμή αυτή ως 100 μονάδες, τότε η ποσότητα που φθάνει στην επιφάνεια της γης είναι πολύ μικρότερη εξαιτίας της "εξασθένισης" που υφίσταται δια μέσου της ατμόσφαιρας. Η εξασθένιση της ακτινοβολίας οφείλεται:

15 1.Στην σκέδαση, δηλαδή στην αλλαγή κατεύθυνσης και επιστροφή μέρους της ακτινοβολίας στο διάστημα μετά την πρόσκρουση στα μόρια αέρος και υδρατμών της ατμόσφαιρας. Η ποσότητα αυτή ανέρχεται σε 6% περίπου της αρχικής ποσότητας που φθάνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας (Σχ. 3.3). Όμως, ένα άλλο ποσοστό ακτινοβολίας (~16%) μετά τη σκέδαση καταφθάνει στη γη υπό μορφή διάχυτης ακτινοβολίας μικρού μήκους κύματος και δίνει το γαλάζιο χρώμα του ουρανού. 2.Στην απορρόφηση ενός άλλου μέρους της ακτινοβολίας από τα νέφη και τα αέρια της ατμόσφαιρας (υδρατμοί, οξυγόνο, όζο, κλπ.). Η ποσότητα αυτή ανέρχεται σε 19% περίπου της αρχικής ακτινοβολίας. 3.Στην αντανάκλαση ενός άλλου μέρους της ακτινοβολίας από τα νέφη και το έδαφος και την επιστροφή της έτσι στο διάστημα. Η ποσότητα αυτή ανέρχεται σε 24% περίπου της αρχικής και εξαρτάται από την αντανακλαστική ικανότητα των επιφανειών που προσπίπτει.

16

17 3.4 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΕΡΟΣ Όταν γίνεται αναφορά στη θερμοκρασία αέρος, νοείται κυρίως η θερμοκρασία αυτού υπό σκιά. Η μέτρηση αυτής γίνεται με τα θερμόμετρα και τους θερμογράφους που τοποθετούνται εντός του μετεωρολογικού κλωβού όπου ο αέρας κυκλοφορεί ελεύθερα και τα όργανα προστατεύονται από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Ο κλωβός βρίσκεται σε ύψος 1,5-2,0 m από την επιφάνεια του εδάφους. Στην περίπτωση που ο σταθμός στερείται αυτογραφικών οργάνων, η ανάγνωση των θερμομέτρων γίνεται ορισμένες ώρες της ημέρας και κατά κανόνα την ην, ην και ην ώρα. Από την ανάγνωση των οργάνων του σταθμού μπορούν να ληφθούν ή υπολογισθούν οι παρακάτω παράμετροι της θερμοκρασίας: 1. Η απόλυτη μεγίστη (Τ max ) και ελαχίστη (T min ) τιμή που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια ορισμένης χρονικής περιόδου (π.χ. 24ωρο, μήνας ή έτος). 2. Η μέση ημερήσια τιμή (T d ) που ορίζεται από τη σχέση: T d i 1 T h () i (3.7) όπου T h (i) είναι η ωριαία τιμή (i = 1, 2,...,24). Η παραπάνω τιμή εφαρμόζεται μόνο όταν ο σταθμός διαθέτει θερμογράφο, οπότε είναι γνωστές όλες οι ωριαίες θερμοκρασίες της θέση Στην αντίθετη περίπτωση που διαθέτει μόνο θερμόμετρα που αναγνώσκονται τις ώρες που αναφέρθηκαν παραπάνω, τότε η μέση ημερήσια θερμοκρασία υπολογίζεται με την εφαρμογή ενός από τους παρακάτω εμπειρικούς τύπους: 1 Td () T 08,00 T 14,00 T 20,00 3 (3.8)

18 1 Td () T 08,00 T 14,00 T ( 3. 9) 20,00 4 Οι διαφορές των τιμών της T d που υπολογίζονται από τις σχέσεις 3.8 και 3.9 και εκείνων που υπολογίζονται από τη σχέση 3.7 δεν είναι σταθερές και μεταβάλλονται με την εποχή του έτους (Φλόκας, 1986). 3. Η μέση μηνιαία θερμοκρασία (T mo ), που υπολογίζεται από τη μέση ημερήσια των ημερών του συγκεκριμένου μήνα, ήτοι: Τέλος αν είναι γνωστές οι τιμές της T max και T mm κατά τη διάρκεια του 24ώρου, η T d υπολογίζεται από τη σχέση: (3.10) όπου ν ο αριθμός ημερών του μήνα. 1 Td () T max T min 2 4. Η μέση ετήσια θερμοκρασία {Τ Ε ), που υπολογίζεται από τη μέση μηνιαία των 12 μηνών, ήτοι: v 1 (3.11) T mo v i 1 T () i d 5. Το ημερήσιο θερμομετρικό εύρος (ΗΘΕ), δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στη μεγίστη και ελαχίστη θερμοκρασία του 24ώρου. 6. Το ετήσιο θερμομετρικό εύρος (ΕΘΕ), δηλαδή η διαφορά της μέσης θερμοκρασίας του ψυχρότερου μήνα από τη μέση του θερμότερου μήνα του έτους.

19 Η θερμοκρασία του αέρα, όπως δεικνύεται στο Σχήμα 3.1, μεταβάλλεται αυξανομένου του ύψους της ατμόσφαιρας. Όμως από υδρολογικής άποψης ιδιαίτερης σημασίας είναι η μεταβολή της θερμοκρασίας του αέρα εντός της τροπόσφαιρας και στην περίπτωση αυτή αύξηση του υψομέτρου συνεπάγεται μείωση της θερμοκρασίας. Οι κυριώτεροι λόγοι της μείωσης είναι η αραίωση του αέρα και των υδρατμών μετά τους ύψους, η μείωση της αντανακλώμενης από το έδαφος ακτινοβολίας εντός της ατμόσφαιρας κλπ. Η τιμή της μεταβολής της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας σε σχέση με τη μονάδα του ύψους, λέγεται θερμοκρασιακή βαθμίδα ή κατακόρυφη θερμοβαθμίδα (Wilson, 1974) και δίνεται από τη σχέση Το αρνητικό σημείο (-) τοποθετείται για να δηλώσει ότι αύξηση του ύψους αντιστοιχεί σε ελάττωση της θερμοκρασίας. Ως μονάδα του ύψους λαμβάνονται τα 100 m ή το 1 Km. Επομένως η θερμοβαθμίδα εκφράζεται σε C/100m ή σε C/l Km και η μέση τιμή της είναι 0,6 C (γ= 0,6 C/100m ή 6,0 C/l Km). Η τιμή αυτή μεταβάλλεται και κυρίως κοντά στην επιφάνεια του εδάφους που μπορεί να γίνει πολύ θερμή την ημέρα και να ψυχθεί τη νύκτα, με αποτέλεσμα και η θερμοβαθμίδα να λαμβάνει μεγαλύτερη τιμή την ημέρα και μικρότερη τη νύκτα.

20 Οι θερμοβαθμίδες της ατμόσφαιρας καθορίζουν την ευστάθεια ή αστάθεια αυτής. Έτσι αν η κατακόρυφη θερμοβαθμίδα σε μια ορισμένη θέση και χρονική στιγμή συμβεί να είναι μικρότερη από την αντίστοιχη κατακόρυφη ξηρή και υγρή αδιαβατική θερμοβαθμίδα, τότε η ατμόσφαιρα είναι σταθερή, ενώ στην αντίθετη περίπτωση είναι ασταθής (Φλόκας, 1986). Ο κανόνας μείωσης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας μετά του ύψους μέσα στην τροπόσφαιρα δεν ακολουθείται πάντοτε. Έτσι είναι πιθανόν η θερμοκρασία να αυξάνει αυξανομένου του ύψους της ατμόσφαιρας, δηλαδή η κατακόρυφη θερμοβαθμίδα να παίρνει αρνητικές τιμές 0 Τα στρώματα αυτά λέγονται στρώματα θερμοκρασιακής αντιστροφής και το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στην κατώτερη ατμόσφαιρα υπό την επίδραση ειδικών καιρικών συνθηκών (Φλόκας, 1986). Το πάχος του στρώματος του αέρα που γίνεται η αναστροφή λέγεται βάθος αναστροφής και το ύψος της βάσης αυτού από την επιφάνεια του εδάφους χαρακτηρίζεται ως ύψος αναστροφής. Τα στρώματα αναστροφής της θερμοκρασίας είναι ευσταθή και εμποδίζουν έτσι τις ανοδικές κινήσεις με αποτέλεσμα την αύξηση της ρύπανσης των κατωτέρων στρωμάτων της ατμόσφαιρας.

21 3.5 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ Ατμοσφαιρική (ή βαρομετρικά) πίεση καλείται η πίεση (δύναμη) που ασκείται από το βάρος της ατμόσφαιρας στη μονάδα επιφανείας του εδάφους. Η παράμετρος αυτή είναι σημαντική για τον υδρολόγο αφού έχει σχέση τόσο με τη θερμοκρασία όσο και με τους ανέμους. Βασική μονάδα πιέσεως είναι η βαρίδα (bar) με τους παρακάτω συντελεστές μετατροπής μονάδων: 1 bar = 750,1 mmhg = 1000 mb = 10 6 dyn/cm 2 = 29,531 ίντσες. Η ατμοσφαιρική πίεση ελαττώνεται από την επιφάνεια του εδάφους προς τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Η ελάττωση αυτή εξαρτάται από τη θερμοκρασία του εδάφους και τη θερμοβαθμίδα. Έτσι π.χ. με χαμηλές θερμοκρασίες και μεγάλη θερμοβαθμίδα η μείωση με το υψόμετρο είναι μικρότερη από εκείνη που παρατηρείται με υψηλές θερμοκρασίες και μικρές θερμοβαθμίδες. Πάντως κατά μέσο όρο η ελάττωση της πίεσης ανέρχεται σε ImmHg ανά m (Φλόκας, 1986).Διαφορές στην πίεση της ατμόσφαιρας παρατηρούνται και κατά την οριζόντια έννοια. χαμηλών πιέσεων κατά μήκος του Ισημερινού (Σχ. 3.4).

22 Σχ. 3.4: Ζώνες πιέσεως και πλανητικοί άνεμοι (Mutreja, 1986).

23 Η ατμοσφαιρική πίεση μιας περιοχής έχει ιδιαίτερη σημασία για την πρόγνωση του καιρού και για τη διαδικασία αυτή η ύπαρξη ισοβαρών καμπυλών είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Με τον όρο "ισοβαρής καμπύλη" εννοείται η καμπύλη εκείνη που ενώνει τους τόπους μιας ευρείας περιοχής που έχουν την ίδια τιμή ατμοσφαιρικής πίεσης κατά την ίδια χρονική στιγμή. Οι ισοβαρείς καμπύλες εκτιμώνται επάνω από την ξηρά και τη θάλασσα και απεικονίζουν τις μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης σε μια εκτεταμένη περιοχή. Από τις μεταβολές αυτές εντοπίζεται η ύπαρξη χαμηλών ή υψηλών βαρομετρικών συστημάτων που επικρατούν στην περιοχή (Σχ. 3.5).

24 Σχ. 3.5: Ισοβαρείς καμπύλες και συστήματα χαμηλών (Χ) και υψηλών (Υ) πιέσεων

25 3.6 ΑΝΕΜΟΣ Άνεμος καλείται κάθε κίνηση του ατμοσφαιρικού αέρα κατά την οριζόντια έννοια. Όμως, εκτός από τις οριζόντιες, υπάρχουν και κινήσεις του αέρα προς τα επάνω και προς τα κάτω που καλούνται ανοδικοί και καθοδικοί άνεμοι αντίστοιχα. Η κίνηση των ανέμων οφείλεται στη δύναμη που αναπτύσσεται κατά την περιστροφή της γης γύρω από τον άξονα της εκ Δυσμών προς Ανατολάς (εκτρεπτική δύναμη ή δύναμη Coriolis), στη δύναμη τριβής με την επιφάνεια του εδάφους, στη διαφορά πιέσεων μεταξύ δύο περιοχών κλπ. Ο άνεμος προσδιορίζεται από τη διεύθυνση ή κατεύθυνση και την ένταση ή ταχύτητα. Ως διεύθυνση του ανέμου σε μια περιοχή ορίζεται το σημείο του ορίζοντα από το οποίο πνέει ο άνεμος και προσδιορίζεται με όργανα που καλούνται ανεμοδείκτες και ανεμογράφοι. Η ταχύτητα εκφράζεται σε m/sec, ή Km/h, ή κόμβους ανά ώρα (1 κόμβος = 1,85 Km) κλπ., και προσδιορίζεται με τους ανεμογράφους. Όμως, για τον προσδιορισμό της ταχύτητας του ανέμου χρησιμοποιείται επίσης και η γνωστή κλίμακα Beaufort που βασίζεται στις επιδράσεις του ανέμου επάνω σε ορισμένα αντικείμενα (π.χ. φύλλα και κλάδοι δένδρων, στέγες οικιών, κλπ.). Η αντιστοιχία βαθμών αυτής της κλίμακας και ταχύτητας ανέμου δίνονται στον Πίνακα 3.3.

26 Οι άνεμοι από κλιματολογικής άποψης διακρίνονται σε εποχιακούς, ημερήσιους και τοπικούς. Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται οι Μουσσώνες των Ηπείρων που πνέουν το χειμώνα από την ξηρά προς τη θάλασσα και το καλοκαίρι αντίστροφα. Η κατεύθυνση αυτή οφείλεται προφανώς στις διαφορετικές θερμοκρασίες που παρατηρούνται επάνω από την ξηρά και τη θάλασσα το καλοκαίρι και το χειμώνα. Στους ημερήσιους ανέμους υπάγονται η θαλάσσια και απώγειος αύρα που πνέουν την ημέρα από τη θάλασσα προς την ξηρά και τη νύκτα αντίστροφα (Σχ. 3.6). Η δημιουργία τους οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας επάνω από την ξηρά και τη θάλασσα μεταξύ ημέρας και νυκτός. Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι άνεμοι των κοιλάδων και βουνών που πνέουν την ημέρα από τα χαμηλώτερα προς τα υψηλότερα σημεία των πλαγιών και κοιλάδων και τη νύκτα αντίστροφα (Σχ. 3.7). Η δημιουργία τους οφείλεται στη διαφορετική θέρμανση του αέρα που βρίσκεται στην πλαγιά, σε σχέση με τη θέρμανση εκείνου που βρίσκεται στο ίδιο υψόμετρο, αλλά στην ελεύθερη ατμόσφαιρα (Φλόκας, 1986). Τέλος στην τρίτη κατηγορία ανέμων υπάγονται εκείνοι που η δημιουργία τους οφείλεται στην τοπογραφική διαμόρφωση μιας περιοχής και σε ορισμένες καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

27

28 Σχ. 3.6: Θαλάσσια (Α) και απόγειος (Β) αύρα (Roth, 1981).

29 Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι άνεμοι τύπου Fohn ή καθοδικοί (ο γνωστός λίβας στην Ελλάδα) που δημιουργούνται όταν στην κίνηση ισχυρού ρεύματος αέρα παρεμβάλλεται κάθετα κάποιο φυσικό εμπόδιο (π.χ. οροσειρά.). Τότε η αέρια μάζα κατά την ανύψωση στην προσήνεμη πλευρά της οροσειράς εκτονώνεται αδιαβατικά και ψύχεται με ρυθμό που είναι ίσος με την τιμή της κατακόρυφης ξηρής θερμοβαθμίδας (~l C/100m). Οι άνεμοι αυτοί δημιουργούν ορογραφικά νέφη που δίνουν βροχές κατά κανόνα στην προσήνεμη πλευρά της οροσειράς πριν αυτά υπερπηδήσουν την κορυφογραμμή. Στη συνέχεια, κατά την κάθοδο προς την υπήνεμη πλευρά, ο άνεμος συμπιέζεται και αδιαβατικά θερμαίνεται με ρυθμό ίσο με εκείνον της ψύξης κατά την άνοδο. Έτσι φθάνει στα χαμηλότερα υψόμετρα ως θερμός και πολύ ξηρός και καλείται άνεμος τύπου Fohn ή καθοδικός (Σχ. 3.8). Η ονομασία Fohn προέρχεται από τους τοπικούς ανέμους αυτής της κατηγορίας που πνέουν στις Άλπεις με κατεύθυνση από νότο προς βορρά και κατά την κάθοδο τους στη βόρεια πλευρά προξενούν ταχεία τήξη των χιόνων και δημιουργία έτσι πλημμύρων. Στην Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε, οι άνεμοι αυτοί είναι γνωστοί ως "λίβας" και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη βλάστηση περιοχών που περικλείονται από οροσειρές.αλλοι άνεμοι της κατηγορίας αυτής είναι οι γνωστές ετησίες (μελτέμια), ο βαρδάρης κλπ.

30 Σχ. 3.7: Άνεμοι των βουνών (Α) και κοιλάδων (Β) (Roth, 1981).

31

32 3.7 ΑΕΡΙΕΣ ΜΑΖΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΩΠΑ Αέριες Μάζες Ως αέρια μάζα χαρακτηρίζεται ένας εκτεταμένος όγκος ατμοσφαιρικού αέρα του οποίου οι φυσικές ιδιότητες και ειδικότερα η θερμοκρασία και υγρασία σε οποιοδήποτε επίπεδο είναι περίπου ομοιόμορφες (Macintosh and Thorn, 1978). Μια τέτοια μάζα μπορεί να έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 1500 Km και πάχος που να φθάνει μέχρι και εκείνου της τροπόπαυσης (Φλόκας, 1986). Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις φυσικές ιδιότητες μιας αέριας μάζας είναι: α. Η πηγή προέλευσης, δηλαδή η περιοχή σχηματισμού της, β. η διαδρομή που ακολουθεί κατά τη μετακίνηση της και γ. η ηλικία της, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τότε που η μάζα άφησε την πηγή προέλευσης.

33 Η ύπαρξη εκτεταμένων επιφανειών της γης με πρακτικά ομοιόμορφες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας αποτελούν τις πηγές προέλευσης των αερίων μαζών. Η αποτελεσματικότητα των επιφανειών αυτών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν σ' αυτές επικρατούν εκτεταμένα αντικυκλωνικά συστήματα (Κεφάλαιο 3.7.4). Έτσι όταν ένας εκτεταμένος όγκος ατμοσφαιρικού αέρα ακινητοποιείται ή μετακινείται πολύ βραδέα επάνω από μια τέτοια περιοχή, αποκτά την ίδια θερμοκρασία και υγρασία με αυτή. Οι περιοχές αυτές της γης, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, διακρίνονται σε Ισημερινές, Τροπικές, Πολικές και Αρκτικές. Επιπλέον, κάθε μια από τις περιοχές αυτές μπορεί να είναι θαλάσσια ή ηπειρωτική. Κατά συνέπεια και μια αέρια μάζα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως θερμή, ψυχρή, υγρή ή ξηρή. Οι φυσικές ιδιότητες των αερίων μαζών, καθώς αυτές μετακινούνται από την πηγή προέλευσης, βαθμιαία τροποποιούνται. Ο βαθμός τροποποίησης εξαρτάται από τη διαδρομή που ακολουθούν, τη φύση της επιφάνειας επάνω από την οποία μετακινούνται, την ταχύτητα μετακίνησης, τις μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στις μάζες, τις υπερκείμενες συνθήκες που τις επηρεάζουν κλπ.

34 3.7.2 Μέτωπα Όταν δύο αέριες μάζες με διαφορετικές φυσικές ιδιότητες, αλλά και διαφορετικούς κινητικούς χαρακτήρες έλθουν σε επαφή μεταξύ τους, τότε δεν αναμειγνύονται αλλά διατηρούν την αυτοτέλεια για ορισμένο χρονικό διάστημα. Μεταξύ των μαζών αυτών υπάρχει μια κεκλιμένη επιφάνεια ασυνέχειας που καλείται μετωπική επιφάνεια, η δε τομή αυτής με το έδαφος καλείται μέτωπο. Οι μετωπικές επιφάνειες έχουν στην πραγματικότητα ορισμένο πάχος το οποίο όμως σε σχέση με τις διαστάσεις των αερίων μαζών θεωρείται αμελητέο. Η ύπαρξη ενός μετώπου διαρκεί τόσο χρονικό διάστημα, όσο οι παράγοντες που το δημιούργησαν δεν αλλάζουν. Στη συνέχεια, αν οι παράγοντες εξασθενήσουν ή εκλείψουν τελείως, οι αέριες μάζες αναμειγνύονται και το μέτωπο διαλύεται. Στην περίπτωση αυτή ομιλούμε για μετωποδιάλυση. Ένα μέτωπο διακρίνεται σε θερμό ή ψυχρό. Πιο συγκεκριμένα, ως θερμό χαρακτηρίζεται το μέτωπο όταν από τις δύο κινούμενες μάζες που βρίσκονται σε επαφή, προηγείται η ψυχρή και ακολουθείται από τη θερμή.

35 Σχ. 3.9: Κατά μήκος τομή τυπικού θερμού μετώπου (Mutreja, 1986).

36 Στο Σχήμα 3.9 απεικονίζεται η κατά μήκος τομή ενός τυπικού θερμού μετώπου. Ο θερμός αέρας ως ελαφρύτερος και κινούμενος γρηγορότερα από τον ψυχρό, ανέρχεται επάνω από αυτόν. Έτσι ο ψυχρός αέρας σχηματίζει μία σφήνα υπό τον θερμό δίνοντας κλίση στη μετωπική επιφάνεια με το έδαφος 1 : 80 μέχρι 1:500, με μέσο όρο 1:250 (Mutreja, 1986). Ο θερμός αέρας καθώς ανέρχεται ψύχεται αδιαβατικά και προξενεί άφθονες νεφώσεις και βροχές μεγάλης διάρκειας και μικρής συνήθως έντασης (Σχ. 3.9). Ως ψυχρό χαρακτηρίζεται το μέτωπο όταν από τις δύο κινούμενες αέριες μάζες προηγείται η θερμή και ακολουθείται από την ψυχρή. Ένα τέτοιο μέτωπο στους χάρτες καιρού απεικονίζεται με το σχήμα που ακολουθεί ( Α Α Α ) και έχει μπλε χρωματισμό. Μία τυπική μορφή ενός ψυχρού μετώπου παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.10, όπου ο ψυχρός αέρας κινείται ταχύτερα από τον θερμό και έτσι εισχωρεί κάτω από αυτόν. Η αντικατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ανύψωση του θερμού αέρα και στη συνέχεια τη δημιουργία νεφών και διακοπτόμενων καταιγίδων στη στενώτερη περιοχή μπροστά από το μέτωπο.

37 Σχ. 3.10: Κατά μήκος τομή ψυχρού μετώπου (Mutreja, 1986).

38 3.7.3 Υφέσεις Ύφεση, χαμηλό βαρομετρικό ή κυκλώνας καλείται το σύστημα εκείνο του οποίου οι τιμές της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια του εδάφους είναι ελάχιστες στο κέντρο και στη συνέχεια αυξάνονται βαθμιαία προς την περιφέρεια (Σχ. 3.11). Σχ. 3.11: Κέντρο χαμηλών πιέσεων (Χ) μεταξύ Ισλανδίας και Σκωτίας (McCallum και Grahame, 1993).

39 Η ύφεση απεικονίζεται στους χάρτες καιρού με κλειστές κυκλικές ή ελλειψοειδείς ισοβαρείς καμπύλες και με την πίεση να αυξάνεται από το κέντρο προς την περιφέρεια. Στις υφέσεις του Β. ημισφαιρίου ο άνεμος κινείται κατά αντίθετη φορά από εκείνη των δεικτών του ωρολογίου και κατά κανόνα τέμνει τις ισοβαρείς καμπύλες με μια μικρή γωνία, συγκλίνοντας προς το κέντρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανοδικών κινήσεων του αέρα στο κέντρο του συστήματος και έτσι το σχηματισμό νεφώσεων και την έναρξη κακοκαιρίας. Οι υφέσεις στις εξωτροπικές περιοχές μπορεί να έχουν διάμετρο από Km (τυπική διάμετρος Km περίπου) και η ταχύτητα των κέντρων να κυμαίνεται από Km/h (Φλόκας, 1986). Βέβαια η ταχύτητα διαφέρει όχι μόνο στις διάφορες υφέσεις, αλλά και στην ίδια από περιοχή σε περιοχή.

40 Σχ. 3.12: Σχηματική παράσταση εξέλιξης μετωπικής ύφεσης (Dunlop και Wilson, 1984).

41 Από τα διάφορα είδη των υφέσεων ιδιαίτερης σημασίας είναι οι μετωπικές. Αυτές δημιουργούνται κατά μήκος της μετωπικής επιφάνειας δύο αερίων μαζών και κυρίως μιας πολικής και μιας τροπικής που κινούνται αντίθετα. Στο Σχήμα 3.12 (Α-Ε), απεικονίζονται τόσο τρισδιάστατα (στερεοσκοπικά) όσο και σε οριζόντιο επίπεδο τα διάφορα στάδια σχηματισμού και ανάπτυξης μιας μετωπικής ύφεσης. Πιο αναλυτικά, οι αέριες μάζες στην αρχή κινούνται βραδέα, αντίθετα και παράλληλα προς τις ισοβαρείς καμπύλες (Α). Η κίνηση αυτή συνεχίζεται μέχρι τη στιγμή που σχηματίζεται στις αέριες μάζες μικρός κυματισμός, εξαιτίας πιθανής αύξησης της ταχύτητας μιας εκ των δύο μαζών (Β). Εξαιτίας του κυματισμού αυτού οι αέριες μάζες καθώς μετακινούνται τέμνουν με σημαντική γωνία τις ισοβαρείς καμπύλες και έτσι σχηματίζεται ένα ευκρινές κέντρο χαμηλών πιέσεων στην κορυφή του κυματισμού, με σημαντικό τομέα θερμού αέρα. Από τον τομέα αυτόν ο θερμός αέρας ανυψώνεται και έτσι δημιουργούνται νεφώσεις και βροχές μπροστά από το θερμό μέτωπο. Ισχυρές βροχές παρατηρούνται επίσης και στη στενή ζώνη κατά μήκος του ψυχρού μετώπου όπου μια σφήνα αυτού εισχωρεί κάτω από τον θερμό αέρα και τον αναγκάζει να ανυψωθεί (Γ). Στη συνέχεια το κέντρο των χαμηλών πιέσεων που σχηματίσθηκε εξακολουθεί να εξελίσσεται και ο θερμός αέρας περιορίζεται σημαντικά (Δ). Στο στάδιο αυτό το ψυχρό μέτωπο που κινείται ταχύτερα από το θερμό το καταφθάνει και προκαλεί πλήρη ανύψωση του αέρα του θερμού τομέα, ο οποίος εγκλωβίζεται υπεράνω αυτού (Ε). Τέλος η περιοχή των χαμηλών πιέσεων του συστήματος πληρούται από ψυχρό αέρα και η ύφεση βαθμιαία εξαφανίζεται. Η διάρκεια μιας τέτοιας υφέσεως κυμαίνεται από 3-4 ημέρες (Σακκάς, 1983).

42 3.7.4 Αντικυκλώνες Αντικυκλώνας, κέντρο υψηλών πιέσεων ή βαρομετρικό υψηλό καλείται το σύστημα εκείνο του οποίου οι τιμές της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια του εδάφους είναι μεγαλύτερες στο κέντρο και στη συνέχεια ελαττώνονται βαθμιαία προς την περιφέρεια. Το σύστημα αυτό, όπως και το προηγούμενο, απεικονίζεται στους χάρτες καιρού με κλειστές, περίπου κυκλικές ή ελλειψοειδείς ισοβαρείς καμπύλες και με την πίεση να ελαττώνεται από το κέντρο προς την περιφέρεια (Σχ. 3.13). Σχ. 3.13: Κέντρο υψηλών πιέσεων (Υ) στην περιοχή της Ν. Αυστραλίας (Prata και Burgel, 1986). Στους αντικυκλώνες οι άνεμοι κινούνται σχεδόν παράλληλα προς τις ισοβαρείς καμπύλες και στο Βόρειο ημισφαίριο έχουν φορά όμοια με εκείνη των δεικτών του ωρολογίου. Επιπλέον, η ένταση τους αυξάνεται από το κέντρο προς την περιφέρεια. Έτσι στην περιοχή του κέντρου του αντικυκλώνα επικρατούν ασθενείς άνεμοι ή νηνεμία και κατά κανόνα καλοκαιρία εξαιτίας της καθοδικής κίνησης και θέρμανσης του ανέμου.

43 3.8 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΜΑΤΑ Ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα καλούνται τα διάφορα μερίδια νερού, τα οποία μετά την επαναδημιουργία τους στην ατμόσφαιρα δια συμπύκνωσης των υδρατμών και μεγέθυνσης των σταγονιδίων ή των κρυστάλλων πάγου, επανέρχονται στην επιφάνεια της γης υπό μορφή βροχής, χιονιού ή χαλάζης. Τα κατακρημνίσματα δημιουργούνται κυρίως από την εξάτμιση του νερού των ωκεανών. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα έχει αναγνωρισθεί πως το 90% αυτών δημιουργούνται από την εξάτμιση που αναφέρθηκε παραπάνω και μόνο το 10 % από την εξάτμιση των υγρών επιφανειών της ξηράς και τη διαπνοή των φυτών (Linsley et al., 1982). Στο σημείο όμως αυτό τονίζεται πως οι διαδικασίες που ακολουθούν από την ύπαρξη υδρατμών στην ατμόσφαιρα μέχρι τη δημιουργία νεφών και στη συνέχεια κατακρημνισμάτων, είναι πολύπλοκες. Οι διαδικασίες αυτές αποτελούν αντικείμενο μελέτης κυρίως της μετεωρολογίας, ενώ η υδρολογία, όπως αναφέρθηκε, ασχολείται με τα κατακρημνίσματα, μετά την επάνοδο τους στην επιφάνεια του εδάφους. Για τους λόγους αυτούς στο παρόν κεφάλαιο περιγράφονται με συντομία μόνο οι διαδικασίες σχηματισμού και τα είδη των κατακρημνισμάτων. Η μέτρηση αυτών στην επιφάνεια του εδάφους περιλαμβάνεται στην επόμενη ενότητα του βιβλίου.

44 3.8.1 Συμπύκνωση Υδρατμών και Σχηματισμός Νεφών Όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, από την εξάτμιση του νερού των ωκεανών, των υγρών επιφανειών της ξηράς και τη διαπνοή των φυτών, συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες υδρατμών. Όμως από τη συσσώρευση υδρατμών μέχρι τη δημιουργία σταγόνων κατακρημνίσιμου μεγέθους και την επάνοδο τους στην επιφάνεια της γης, είναι απαραίτητες οι παρακάτω διαδικασίες: 1.Πτώση της θερμοκρασίας της αέριας μάζας που περιέχει τους υδρατμούς μέχρι εκείνης του σημείου δρόσου. Η αέρια μάζα είναι δυνατόν να ψυχθεί δι' ακτινοβολίας, με τη μεταφορά της από θερμότερη σε ψυχρότερη περιοχή ή και αδιαβατικά. Η τελευταία περίπτωση είναι και η πιο σημαντική και μπορεί να οφείλεται στην ανύψωση της αέριας μάζας εξαιτίας παρεμβολής στην πορεία της φυσικών εμποδίων (π.χ. οροσειρών), στην υπερθέμανση του εδάφους, στην κίνηση θερμού αέρα επάνω από ψυχρές μετωπικές επιφάνειες κλπ. Έτσι καθώς η αέρια μάζα ανέρχεται, λαμβάνει χώρα εκτόνωση, ελάττωση της πίεσης και μείωση της θερμοκρασίας της, χωρίς καμμία μεταβίβαση θερμότητας.

45 2. Δημιουργία μικροσκοπικών σταγονιδίων ή κρυστάλλων πάγου και στη συνέχεια δημιουργία νεφών. Η ύπαρξη στην ατμόσφαιρα κορεσμένων αερίων μαζών με θερμοκρασία ίση ή κάτω εκείνης του σημείου δρόσου, καθώς και μικροσκοπικών πυρήνων συμπύκνωσης, συντελούν στην υγροποίηση των υδρατμών, τη δημιουργία σταγονιδίων και κρυστάλλων πάγου και έτσι στη δημιουργία νεφών. Στο σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί πως οι πυρήνες συμπύκνωσης των υδρατμών διακρίνονται σε υγροσκοπικούς και μη υγροσκοπικούς. Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται κυρίως μόρια χλωριούχου νατρίου που αποσπώνται από τις κορυφές των κυμάτων όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι (Φλόκας, 1986) και στη δεύτερη διάφορα σωματίδια φυσικής σκόνης, άμμου, στάχτης, καπνού, χημικών ουσιών κλπ. Οι διαστάσεις των πυρήνων συμπύκνωσης είναι ιδιαίτερα μικρές αν ληφθεί υπόψη πως η ακτίνα κυμαίνεται από 10-3 μm για μικρά ιόντα, μέχρι 10μm για μεγάλα σωματίδια χλωριούχου νατρίου. Επιπλέον, η συγκέντρωση τους στην ατμόσφαιρα διαφέρει σημαντικά. Έτσι 1 cm 3 αέρος μπορεί να περικλείει μn υγροσκοπικά σωματίδια και μόνο ένα διαμέτρου μεγαλύτερος του 1 μm (Shaw, 1983). Όμως, παρά την ύπαρξη τόσο μεγάλου αριθμού πυρήνων συμπύκνωσης στην ατμόσφαιρα, μόνο ένα μικρό ποσοστό συμμετέχει στην συμπύκνωση των υδρατμών και τη δημιουργία νεφών. Οι διαστάσεις των πυρήνων συμπύκνωσης, των σταγονιδίων των νεφών, καθώς και των σταγόνων βροχής που περιγράφονται στο επόμενο κεφάλαιο, απεικονίζονται συγκριτικά στο Σχήμα 3.14.

46 r : Ακτίνα σωματιδίου ή σταγόνας σε μm. η : Αριθμός σωματιδίων ή σταγόνων ανά dm 3 V: Τελική ταχύτητα πτώσης (cm s -1 ) Σχ. 3.14: Συγκριτικά μεγέθη μεταξύ πυρήνων συμπύκνωσης, σταγονιδίων νεφών και σταγόνων βροχής (Shaw, 1983).

47 3.8.2 Διαδικασίες Μεγέθυνσης Σταγόνων Βροχής Τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα (βροχή, χιόνι, χαλάζι) σχηματίζονται δια μεγεθύνσεως των σταγονιδίων και κρυστάλλων πάγου των νεφών που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο κεφάλαιο. Έτσι μία σταγόνα βροχής ακτίνας 1mm αποτελείται από ΙΟ6 περίπου σταγονίδια ακτίνας 10 μm. Όμως η διαδικασία μεγέθυνσης δεν είναι καθόλου απλή και δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί πλήρως, παρά το γεγονός ότι απασχόλησε και απασχολεί τους ειδικούς. Το ενδιαφέρον των ειδικών και του ανθρώπου γενικώτερα για την εξακρίβωση του τρόπου δημιουργίας των κατακρημνισμάτων από τα νέφη, ξεκίνησε προφανώς από τη μεγάλη επιθυμία για δημιουργία κατακρημνισμάτων όταν και όπου αυτά ήταν απαραίτητα. Σήμερα, οι πιο επικρατέστερες από τις διαδικασίες (θεωρίες) μεγέθυνσης των σταγονιδίων ή κρυστάλλων πάγου των νεφών και δημιουργίας σταγόνων βροχής ή νυφάδων χιονιού, είναι οι παρακάτω (Shaw, 1983):

48 1. Διαδικασία Bergeron: Η διαδικασία αυτή πήρε την ονομασία από το Νορβηγό μετεωρολόγο Bergeron που τη διατύπωσε και προϋποθέτει την ύπαρξη στα νέφη τόσο σταγονιδίων, όσο και κρυστάλλων πάγου. Επίσης προϋποθέτει αρνητικές θερμοκρασίες στα νέφη και τιμές από -10 C μέχρι -30 C είναι οι πιο ιδανικές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η πίεση των κορεσμένων υδρατμών της ατμόσφαιρας είναι μεγαλύτερη γύρω από τα σταγονίδια σε σχέση με εκείνη γύρω από τους κρυστάλλους πάγου. Η διαφορά αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση υδρατμών προς τους κρυστάλλους πάγου, την ψύξη τους και έτσι τη μεγέθυνση αυτών. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται μέχρι ολόκληρη η ποσότητα υδρατμών επικαθίσει στους κρυστάλλους, ή μέχρις ότου οι δεύτεροι, ένεκα της βαρύτητας εγκαταλείψουν το νέφος ως χιόνι.

49 2. Μεγέθυνση δια προσκρούσεως: Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα σε νέφη που έχουν θερμοκρασία μεγαλύτερη από 0 C και συνεπώς αποτελούνται μόνο από σταγονίδια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, καθώς τα σταγονίδια μετακινούνται, συγκρούονται μεταξύ τους και μεγεθύνονται δια συγχώνευσης. Οι σταγόνες που δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους ως προς το μέγεθος και οι διαστάσεις τους εξαρτώνται από εκείνες των πυρήνων συμπύκνωσης. Οι μεγαλύτερες από αυτές εγκαταλείπουν πρώτες το νέφος και καθ' οδόν το μέγεθος αυξάνεται περισσότερο λόγω προσκρούσεως και συγχώνευσης με άλλες μικρότερες. Στην περίπτωση που η θερμοκρασία του νέφους είναι αρνητική και υπάρχουν μόνο κρύσταλλοι πάγου, τότε αυτοί συγκρούονται μεταξύ τους και μεγεθύνονται δια συσσωμάτωσης. Κατά την πτώση τους, και εφόσον η θερμοκρασία του αέρα κυμαίνεται από 0 C μέχρι - 4 C, σχηματίζουν τις γνωστές νυφάδες χιονιού που μπορεί να έχουν διαστάσεις 5-10 cm. Αν όμως η θερμοκρασία του αέρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους είναι μικρότερη από -8 C περίπου, τότε το χιόνι πέφτει υπό μορφή παγοκρυστάλλων αντί της μορφής των προηγούμενων νυφάδων.

50 3.8.3 Κατηγορίες Ατμοσφαιρικών Κατακρημνισμάτων Τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα, ανάλογα με τον τρόπο που ψύχονται οι αέριες μάζες για να γίνει συμπύκνωση των υδρατμών και στη συνέχεια σχηματισμός νεφών και αύξηση των σταγονιδίων σε κατακρημνίσιμο μέγεθος, διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες: Κυκλωνικά ή μετωπικά κατακρημνίσματα Τα κατακρημνίσματα της κατηγορίας αυτής σχηματίζονται από την ανύψωση και ψύξη των αερίων μαζών εξαιτίας της ύπαρξης των θερμών και ψυχρών μετώπων που εξετάσθηκαν στο Κεφάλαιο Έτσι από την ανύψωση και ψύξη των αερίων μαζών στα θερμά μέτωπα (Σχ. 3.9), δημιουργούνται κατακρημνίσματα μεγάλης διάρκειας και μικρής έντασης. Αντίθετα, όταν το μέτωπο είναι ψυχρό (Σχ. 3.10), τα κατακρημνίσματα είναι μικρής διάρκειας και μεγάλης έντασης. Ορογραφικά ή κατακρημνίσματα ανάγλυφου Αυτά δημιουργούνται από την ανύψωση, ψύξη και υγροποίηση των υδρατμών αερίων μαζών εξαιτίας της παρεμβολής φυσικών εμποδίων (βουνών ή οροσειρών) στην πορεία τους (Σχ. 3.8). Τα κατακρημνίσματα αποτίθενται στην προσήνεμη (βροχοφόρο) κυρίως πλευρά της οροσειράς και αυξάνουν μέχρι του υψομέτρου των 2,5 Km περίπου (Φλόκας, 1986). Από το υψόμετρο αυτό και επάνω αρχίζουν να ελαττώνονται λόγω μείωσης της αέριας μάζας σε υδρατμούς. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου τα ορογραφικά κατακρημνίσματα αποτίθενται στο επάνω μέρος της υπήνεμης πλευράς (ομβροσκιάς) κάτω από τον υδροκρίτη. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται ως υπερχείληση (Κωτούλας, 1986).Για την Ελλάδα τα ορογραφικά κατακρημνίσματα είναι ιδιαίτερης σημασίας και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνα που δημιουργούνται στην δυτική πλευρά της οροσειράς της Πίνδου, αφού αυτή παρεμβάλλεται σχεδόν κάθετα στην πορεία των Δ και ΝΔ ανέμων. Έτσι η Δυτική Ελλάδα σε ετήσια βάση δέχεται περισσότερα κατακρημνίσματα από την Ανατολική.

51 Όμως ο παραπάνω κανόνας έχει και εξαιρέσεις αφού και η Ανατολική Ελλάδα δεν στερείται παντελώς ορογραφικών κατακρημνισμάτων. Τέτοια περίπτωση είναι εκείνη της Όσσας (Κισσάβου) που παρεμβάλλεται κάθετα στους υγρούς ΒΑ ανέμους που πνέουν συχνά στην περιοχή και έτσι τα κατακρημνίσματα της πλευράς αυτής είναι πολύ περισσότερα από την αντίστοιχη ΝΔ. Η διαφορά αυτή στα ετήσια κατακρημνίσματα αντανακλάται και σε μία σημαντικώτατη διαφοροποίηση στη βλάστηση των δύο πλαγιών του βουνού. Κατακρημνίσματα ανοδικής μεταφοράς Τα κατακρημνίσματα της κατηγορίας αυτής είναι τοπικού χαρακτήρα και δημιουργούνται όταν μια αέρια μάζα συναντήσει κατά τη μετακίνηση της θερμή επιφάνεια του εδάφους. Στην περίπτωση αυτή ο αέρας θερμαίνεται, διαστέλλεται και ανέρχεται απορροφώντας υδρατμούς. Η ανύψωση μπορεί να φθάσει μέχρι και του υψομέτρου των Km και έτσι λαμβάνει χώρα ψύξη και υγροποίηση των υδρατμών. Τα νέφη που δημιουργούνται στην αρχή είναι Σωρείτες - Cumulus -και στη συνέχεια κοντά στην τροπόπαυση μετατρέπονται σε Σωρειτομελανίες -Cumulonimbus- (Shaw, 1983). Από αυτούς δημιουργούνται καταιγίδες πολύ μεγάλης έντασης και μικρής διάρκειας, η οποία ανέρχεται συνήθως σε λεπτά παρά σε ώρες. Ο χώρος που αναπτύσσονται και επηρεάζουν οι καταιγίδες αυτές (Σχ. 3.15), είναι σχετικά περιορισμένος. Στην Αμερική π.χ. αναφέρεται πως τέτοιοι χώροι έχουν ελάχιστη διάμετρο 3 Km και μέση 8 Km περίπου.

52 Σχ. 3.15: Στάδια ανάπτυξης και εξέλιξης καταιγίδας ανοδικής μεταφοράς (Shaw, 1983). Κατακρημνίσματα ανοδικής μεταφοράς δημιουργούνται τόσο στις τροπικές, όσο και στις εύκρατες περιοχές. Στην Ελλάδα δημιουργούνται κυρίως τις απογευματινές ώρες και συχνά συνοδεύονται από ηλεκτρικές εκκενώσεις

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 6 ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Υγρασία Θερμοκρασία Άνεμος Ηλιακή Ακτινοβολία. Κατακρημνίσματα

Υγρασία Θερμοκρασία Άνεμος Ηλιακή Ακτινοβολία. Κατακρημνίσματα Ζαΐμης Γεώργιος Υγρασία Θερμοκρασία Άνεμος Ηλιακή Ακτινοβολία Κατακρημνίσματα ΝΕΡΟ - Τρεις μορφές Υγρασία στην Ατμόσφαιρα Εξάτμιση και Διαπνοή Ελλάδα που περισσότερες βροχοπτώσεις και γιατί; Υγρασία

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και κατανόηση των διαφόρων φάσεων του υδρολογικού κύκλου.

Μελέτη και κατανόηση των διαφόρων φάσεων του υδρολογικού κύκλου. Ζαΐμης Γεώργιος Κλάδος της Υδρολογίας. Μελέτη και κατανόηση των διαφόρων φάσεων του υδρολογικού κύκλου. Η απόκτηση βασικών γνώσεων της ατμόσφαιρας και των μετεωρολογικών παραμέτρων που διαμορφώνουν το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογία-Κλιματολογία. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογία-Κλιματολογία. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 7. ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογία-Κλιματολογία. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 1 7. ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο /Ελληνικός χώρος Τα ελληνικά βουνά (και γενικότερα οι ορεινοί όγκοι της

Διαβάστε περισσότερα

Η ατμόσφαιρα και η δομή της

Η ατμόσφαιρα και η δομή της 1 Η ατμόσφαιρα και η δομή της Ατμόσφαιρα λέγεται το αεριώδες στρώμα που περιβάλλει τη γη και το οποίο την ακολουθεί στο σύνολο των κινήσεών της. 1.1 Έκταση της ατμόσφαιρας της γης Το ύψος στο οποίο φθάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 3. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΜΑΤΑ 8.ΥΔΑΤΩΔΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογία-Κλιματολογία. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 1 ΥΔΑΤΩΔΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία. Ενότητες 8 και 9. Δρ. Πρόδρομος Ζάνης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τομέας Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας, Α.Π.Θ.

Μετεωρολογία. Ενότητες 8 και 9. Δρ. Πρόδρομος Ζάνης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τομέας Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας, Α.Π.Θ. Μετεωρολογία Ενότητες 8 και 9 Δρ. Πρόδρομος Ζάνης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τομέας Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας, Α.Π.Θ. Ενότητες 8 και 9: Αέριες μάζες, μέτωπα και βαρομετρικά συστήματα Χαρακτηριστικά και ταξινόμηση

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Εισαγωγή. Μετεωρολογικός κλωβός

4.1 Εισαγωγή. Μετεωρολογικός κλωβός 4 Θερμοκρασία 4.1 Εισαγωγή Η θερμοκρασία αποτελεί ένα μέτρο της θερμικής κατάστασης ενός σώματος, δηλ. η θερμοκρασία εκφράζει το πόσο ψυχρό ή θερμό είναι το σώμα. Η θερμοκρασία του αέρα μετράται διεθνώς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ. Εισαγωγή στη Φυσική της Ατμόσφαιρας: Ασκήσεις Α. Μπάης

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ. Εισαγωγή στη Φυσική της Ατμόσφαιρας: Ασκήσεις Α. Μπάης ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ 1. Να υπολογιστούν η ειδική σταθερά R d για τον ξηρό αέρα και R v για τους υδρατμούς. 2. Να υπολογιστεί η μάζα του ξηρού αέρα που καταλαμβάνει ένα δωμάτιο διαστάσεων 3x5x4 m αν η πίεση

Διαβάστε περισσότερα

2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα.

2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα. ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ-ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ 1. Διευκρινίστε τις έννοιες «καιρός» και «κλίμα» 2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα. 3. Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 5. ΑΝΕΜΟΙ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 1 5. ΑΝΕΜΟΙ Αέριες μάζες κινούνται από περιοχές υψηλότερης προς περιοχές χαμηλότερης

Διαβάστε περισσότερα

Νέφη. Κατηγοροποίηση και Ονοματολογία

Νέφη. Κατηγοροποίηση και Ονοματολογία Κεφ. 4 Νέφη. Κατηγοροποίηση και Ονοματολογία 3 κύριες κατηγορίες 1) Cirrus. Νέφη κρυσταλλων πάγου, λεπτής υφής, μεγάλου ύψους 2) Stratus. Νέφη σταγόνων ύδατος στρωματικής δομής κατ ύψος 3) Cumulus. Λευκά

Διαβάστε περισσότερα

Αγρομετεωρολογία - Κλιματολογία

Αγρομετεωρολογία - Κλιματολογία Αγρομετεωρολογία - Κλιματολογία 5 ο Μάθημα 4.1 Εξάτμιση Η ατμόσφαιρα, κυρίως στο κατώτερο τμήμα της, περιέχει πάντοτε μια μεταβλητή ποσότητα νερού. Η ποσότητα αυτή παρουσιάζεται σε αέρια κατάσταση (υδρατμοί),

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Με τον όρο ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

7. ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

7. ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ 7. ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ 8.ΥΔΑΤΩΔΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογία-Κλιματολογία. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου -Αθανασιάδου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΜΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΜΟΣ 1. Τι ξέρετε για την θαλάσσια και την απόγειος αύρα; Η θαλάσσια αύρα ή κοινώς μπάτης ή μπουκαδούρα, είναι άνεμος που πνέει με κατεύθυνση από την θάλασσα προς την στεριά. Κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Aτµόσφαιρα της Γης - Η σύνθεση της ατµόσφαιρας Προέλευση του Οξυγόνου - Προέλευση του Οξυγόνου ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Aτµόσφαιρα της Γης Ατµόσφαιρα είναι η αεριώδης µάζα η οποία περιβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 10 ο (σελ ) Οι κλιµατικές ζώνες της Γης

Kεφάλαιο 10 ο (σελ ) Οι κλιµατικές ζώνες της Γης Γεωγραφία ΣΤ τάξης - Β Ενότητα «Το Φυσικό Περιβάλλον» 1 Kεφάλαιο 10 ο (σελ. 39 42) Οι κλιµατικές ζώνες της Γης ιδακτικοί στόχοι: - να κατανοούµε την έννοια του κλίµατος - να γνωρίζουµε τους βασικούς παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης 1 Ισόθερμες καμπύλες τον Ιανουάριο 1 Κλιματικές ζώνες Τα διάφορα μήκη κύματος της θερμικής ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ

ΑΣΚΗΣΗ 5 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΣΚΗΣΗ 5 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ Με τον όρο ατμοσφαιρική υγρασία περιγράφουμε την ποσότητα των υδρατμών που περιέχονται σε ορισμένο όγκο ατμοσφαιρικού αέρα. Η περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε υδρατμούς μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Περιβαλλοντικών Μετρήσεων

Τεχνολογία Περιβαλλοντικών Μετρήσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Τεχνολογία Περιβαλλοντικών Μετρήσεων Ενότητα #8: Η Ατμόσφαιρα της Γης-Το Ατμοσφαιρικό Οριακό Στρώμα Δρ Κ.Π. Μουστρής Τμήμα Μηχανολόγων

Διαβάστε περισσότερα

10 Ατμοσφαιρικές διαταράξεις

10 Ατμοσφαιρικές διαταράξεις 10 Ατμοσφαιρικές διαταράξεις 10.1 Αέριες μάζες (air masses) είναι τεράστιες μάζες ατμοσφαιρικού αέρα της τάξης 1000 1000 km, οι οποίες είναι ομοιογενείς, από την άποψη οριζόντιας, κατά κύριο λόγο, κατανομής

Διαβάστε περισσότερα

Ευστάθεια αστάθεια στην ατμόσφαιρα Αναστροφή θερμοκρασίας - μελέτη των αναστροφών, τα είδη τους και η ταξινόμηση τους

Ευστάθεια αστάθεια στην ατμόσφαιρα Αναστροφή θερμοκρασίας - μελέτη των αναστροφών, τα είδη τους και η ταξινόμηση τους Ευστάθεια αστάθεια στην ατμόσφαιρα Αναστροφή θερμοκρασίας - μελέτη των αναστροφών, τα είδη τους και η ταξινόμηση τους 1 Η αδιαβατική θερμοβαθμίδα dt dz. g c p d ξηρή ατμόσφαιρα Γ d ξηρή αδιαβατική θερμοβαθμίδα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας (Διάλεξη 10)

Αρχές Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας (Διάλεξη 10) ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 70, 176 71 ΑΘΗΝΑ Αρχές Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας (Διάλεξη 10) Πέτρος Κατσαφάδος pkatsaf@hua.gr Τμήμα Γεωγραφίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Συνθήκες ευστάθειας και αστάθειας στην ατμόσφαιρα

Συνθήκες ευστάθειας και αστάθειας στην ατμόσφαιρα Συνθήκες ευστάθειας και αστάθειας στην ατμόσφαιρα Οι κατακόρυφες κινήσεις των αερίων μαζών επηρεάζουν τόσο τον καιρό όσο και τις διαδικασίας ανάμειξης που είναι ιδιαίτερα σημαντικές στη μελέτη της αέριας

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη για τη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Εξατμίζει μεγάλες μάζες νερού. Σχηματίζει και διαμορφώνει το κλίμα της γης.

Υπεύθυνη για τη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Εξατμίζει μεγάλες μάζες νερού. Σχηματίζει και διαμορφώνει το κλίμα της γης. 3 Ηλιακή και γήινη ακτινοβολία Εισαγωγή Η κύρια πηγή ενέργειας του πλανήτη μας. Δημιουργεί οπτικά φαινόμενα (γαλάζιο ουρανού, άλως κ.α) Υπεύθυνη για τη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Εξατμίζει μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΡΟΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ Ν. ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΡΟΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ Ν. ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΡΟΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Ν. ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Φυσική της Ατμόσφαιρας (Β. Δ. Κατσούλης Ν. Χατζηαναστασίου) Ηλεκτρονικές Σημειώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φυσικά μεγέθη: Ονομάζονται τα μετρήσιμα μεγέθη που χρησιμοποιούμε για την περιγραφή ενός φυσικού φαινομένου. Τέτοια μεγέθη είναι το μήκος, το εμβαδόν, ο όγκος,

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική Δρίτσα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 6 ΒΡΟΧΗ. 1. Βροχομετρικές παράμετροι. 2. Ημερήσια πορεία της βροχής

ΑΣΚΗΣΗ 6 ΒΡΟΧΗ. 1. Βροχομετρικές παράμετροι. 2. Ημερήσια πορεία της βροχής ΑΣΚΗΣΗ 6 ΒΡΟΧΗ Η βροχή αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες μετεωρολογικές παραμέτρους. Είναι η πιο κοινή μορφή υετού και αποτελείται από σταγόνες που βρίσκονται σε υγρή κατάσταση. 1. Βροχομετρικές παράμετροι

Διαβάστε περισσότερα

Ν έφη ονοµάζονται οι αιωρούµενοι ατµοσφαιρικοί σχηµατισµοί οι οποίοι αποτελούνται από υδροσταγόνες, παγοκρυστάλλους ή και από συνδυασµό υδροσταγόνων και παγοκρυστάλλων. Ουσιαστικά πρόκειται για το αποτέλεσµα

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε ποσότητα ύλης που περιορίζεται από μια κλειστή

Κάθε ποσότητα ύλης που περιορίζεται από μια κλειστή 6 Θερμοδυναμική του ατμοσφαιρικού αέρα 6. Θερμοδυναμικό μ σύστημα Κάθε ποσότητα ύλης που περιορίζεται από μια κλειστή (πραγματική ή φανταστική) επιφάνεια. Ανοικτό σύστημα: Αν από την οριακή αυτή επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Γενικά περί ατµόσφαιρας Τι είναι η ατµόσφαιρα; Ένα λεπτό στρώµα αέρα που περιβάλει τη γη Η ατµόσφαιρα είναι το αποτέλεσµα των διαχρονικών φυσικών, χηµικών και βιολογικών αλληλεπιδράσεων του

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΥΓΡΑΣΙΑ Δρ.Ι. Λυκοσκούφης ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1 Η ΥΓΡΑΣΙΑ Ο ατμοσφαιρικός αέρας στη φυσική του κατάσταση είναι μίγμα αερίων, οξυγόνου, αζώτου, διοξειδίου του άνθρακα, αργού,

Διαβάστε περισσότερα

Το νερό στο φυσικό περιβάλλον συνθέτει την υδρόσφαιρα. Αυτή θα μελετήσουμε στα επόμενα μαθήματα.

Το νερό στο φυσικό περιβάλλον συνθέτει την υδρόσφαιρα. Αυτή θα μελετήσουμε στα επόμενα μαθήματα. Το νερό στο φυσικό περιβάλλον συνθέτει την υδρόσφαιρα. Αυτή θα μελετήσουμε στα επόμενα μαθήματα. 1 Είναι η σταθερή και αδιάκοπη κίνηση του νερού από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της Γης, στο υπέδαφος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Πέµπτο Τοπικά συστήµατα ανέµων

Κεφάλαιο Πέµπτο Τοπικά συστήµατα ανέµων Κεφάλαιο Πέµπτο Τοπικά συστήµατα ανέµων Μεγάλη ποικιλία τοπικών συστηµάτων ανέµου παρατηρείται στις ορεινές περιοχές, τις µεγάλες λίµνες και τις παράκτιες περιοχές. Παρουσιάζουν µεταβλητές διευθύνσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑ. ιαµόρφωση των κλιµατικών συνθηκών

ΚΛΙΜΑ. ιαµόρφωση των κλιµατικών συνθηκών ΚΛΙΜΑ ιαµόρφωση των κλιµατικών συνθηκών ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Κλίµα Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γνώση του κλίµατος που επικρατεί σε κάθε περιοχή, για τη ζωή του ανθρώπου και τις καλλιέργειες. Εξίσου

Διαβάστε περισσότερα

1. Το φαινόµενο El Niño

1. Το φαινόµενο El Niño 1. Το φαινόµενο El Niño Με την λέξη Ελ Νίνιο, προσφωνούν οι Ισπανόφωνοι το Θείο Βρέφος. Η ίδια λέξη χρησιµοποιείται για να εκφράσει µια µεταβολή του καιρού στις ακτές του Περού, που εµφανίζεται εδώ και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ

ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Γ. ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΟΣ Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ταχύτητα ανέμου Παράγοντες που την καθορίζουν Μεταβολή ταχύτητας ανέμου με το ύψος από το έδαφος Κατανομή

Διαβάστε περισσότερα

(α) 1 000 Kg m 2 sec -1 (γ) 50 000 Kg m 2 sec -1. (δ) 100 000 Kg m 2 sec -1

(α) 1 000 Kg m 2 sec -1 (γ) 50 000 Kg m 2 sec -1. (δ) 100 000 Kg m 2 sec -1 1 Ένα κυβικό µέτρο νερού έχει µάζα 1000 Kg. Σ ένα πληµµυρικό φαινόµενο, που η ροή του νερού φτάνει τα 10 m/sec, ποια θα είναι η κινητική ενέργεια ενός κυβικού µέτρου νερού; 1 000 Kg m 2 sec -1 5 000 Kg

Διαβάστε περισσότερα

4η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑΣ

4η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑΣ 4η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΤΙ EIΝΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥΠΟΒΑΘΡΟ Είναι το μέτρο της ποσότητας των υδρατμών

Διαβάστε περισσότερα

9. Ατμοσφαιρικές διαταράξεις

9. Ατμοσφαιρικές διαταράξεις 9. Ατμοσφαιρικές διαταράξεις Αναλύονται οι τρόποι με τους οποίους οι αέριες μάζες καθορίζουν τις ατμοσφαιρικές συνθήκες των διάφορων γεωγραφικών περιοχών και περιγράφεται η δημιουργία και η ταξινόμηση

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοδυναμική του ατμοσφαιρικού αέρα

Θερμοδυναμική του ατμοσφαιρικού αέρα 6 Θερμοδυναμική του ατμοσφαιρικού αέρα 6. Θερμοδυναμικό σύστημα Κάθε ποσότητα ύλης που περιορίζεται από μια κλειστή (πραγματική ή φανταστική) επιφάνεια. Ανοικτό σύστημα: Αν από την οριακή αυτή επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 4 ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ 2.1 Γενικά 2.2

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της Ηλιακής Ακτινοβολίας

Μέτρηση της Ηλιακής Ακτινοβολίας Μέτρηση της Ηλιακής Ακτινοβολίας Ο ήλιος θεωρείται ως ιδανικό µέλαν σώµα Με την παραδοχή αυτή υπολογίζεται η θερµοκρασία αυτού αν υπολογιστεί η ροή ακτινοβολίας έξω από την ατµόσφαιρα Με τον όρο ροή ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοσφαιρική Ρύπανση

Ατμοσφαιρική Ρύπανση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Δυναμική της Ατμόσφαιρας Μουσιόπουλος Νικόλαος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3: Εξατμισοδιαπνοή

Άσκηση 3: Εξατμισοδιαπνοή Άσκηση 3: Εξατμισοδιαπνοή Ο υδρολογικός κύκλος ξεκινά με την προσφορά νερού από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της γης υπό τη μορφή υδρομετεώρων που καταλήγουν μέσω της επιφανειακής απορροής και της κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ 1.1. Γενικά 1.2. Στρώματα ή περιοχές της ατμόσφαιρας

Διαβάστε περισσότερα

Oι Κατηγορίες Κλιμάτων :

Oι Κατηγορίες Κλιμάτων : ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Oι Κατηγορίες Κλιμάτων : Κατηγορία Α : Τροπικά κλίματα Στην πρώτη κατηγορία, που συμβολίζεται με το κεφαλαίο Α, εντάσσονται όλοι οι τύποι του Τροπικού κλίματος. Κοινό χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: Υ ΡΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1999 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ -----------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κοσμάς Γαζέας Το Ηλιακό Σύστημα Το Ηλιακό Σύστημα αποτελείται κυρίως από τον Ήλιο και τους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από αυτόν. Πολλά και διάφορα ουράνια

Διαβάστε περισσότερα

Οι καταιγίδες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες αναλόγως του αιτίου το οποίο προκαλεί την αστάθεια τις ατμόσφαιρας:

Οι καταιγίδες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες αναλόγως του αιτίου το οποίο προκαλεί την αστάθεια τις ατμόσφαιρας: ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΡΑΓΔΑΙΩΝ ΒΡΟΧΩΝ Καταιγίδα (storm): Πρόκειται για μια ισχυρή ατμοσφαιρική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία μιας περιοχής χαμηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων και από ισχυρούς

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογική παρατήρηση της κατακόρυφης δομής της τροπόσφαιρας. Μελέτη, εξήγηση και συμπεράσματα»

Μετεωρολογική παρατήρηση της κατακόρυφης δομής της τροπόσφαιρας. Μελέτη, εξήγηση και συμπεράσματα» Μετεωρολογική παρατήρηση της κατακόρυφης δομής της τροπόσφαιρας. Μελέτη, εξήγηση και συμπεράσματα» Μαθητές που συνεργάστηκαν: Κουντουρίδου Ιωάννα Ξενοφώντος Μαρία Γυμνάσιο Γερίου «Ιωνά και Κολοκάση» Χριστοδούλου

Διαβάστε περισσότερα

39th International Physics Olympiad - Hanoi - Vietnam Theoretical Problem No. 3

39th International Physics Olympiad - Hanoi - Vietnam Theoretical Problem No. 3 ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ KAI ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ Στην κατακόρυφη κίνηση του αέρα οφείλονται πολλές ατμοσφαιρικές διαδικασίες, όπως ο σχηματισμός των νεφών και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Μερικές συμπληρωματικές σημειώσεις στη ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Ενεργειακό ισοζύγιο της Γης Εισερχόμενη και εξερχόμενη Ακτινοβολία Εισερχόμενη Ηλιακή Ακτινοβολία Εξερχόμενη Γήινη ακτινοβολία Ορατή ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Ευρώπης Το κλίμα της Ευρώπης Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ και ΚΛΙΜΑ Καιρός: Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή, σε

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπισκόπηση Περιβαλλοντικές Εφαρμογές. Αθανάσιος Α. Αργυρίου

Τηλεπισκόπηση Περιβαλλοντικές Εφαρμογές. Αθανάσιος Α. Αργυρίου Τηλεπισκόπηση Περιβαλλοντικές Εφαρμογές Αθανάσιος Α. Αργυρίου Ορισμοί Άμεση Μέτρηση Έμμεση Μέτρηση Τηλεπισκόπηση: 3. Οι μετρήσεις γίνονται από απόσταση (από 0 36 000 km) 4. Μετράται η Η/Μ ακτινοβολία Με

Διαβάστε περισσότερα

8ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ» Φυσικές ιδιότητες θαλασσινού νερού θερμοκρασία

8ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ» Φυσικές ιδιότητες θαλασσινού νερού θερμοκρασία 8ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ» Φυσικές ιδιότητες θαλασσινού νερού θερμοκρασία Πηγές θέρμανσης του ωκεανού Ηλιακή ακτινοβολία (400cal/cm 2 /day) Ροή θερμότητας από το εσωτερικό της Γης (0,1cal/cm

Διαβάστε περισσότερα

ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. Ηρακλή, καθώς και στην κίνηση του γαλαξία

ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. Ηρακλή, καθώς και στην κίνηση του γαλαξία Sfaelos Ioannis 1. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Η Γη είναι ο τρίτος στη σειρά πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. έ θ Η μέση απόστασή της από τον Ήλιο είναι 149.600.000 km.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Οι ασκήσεις βρίσκονται στο βιβλίο, ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ του Α. ΦΛΟΚΑ, Εκδόσεις ΖΗΤΗ, 997, σελ. 9-6.. Να υπολογιστεί το μέσο μοριακό

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ 2.1 Γενικά 2.2 Γενικά χαρακτηριστικά του ήλιου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ Με τον όρο θερµοκρασία εννοούµε το βαθµό της µοριακής δράσης ή της ποσότητας της θερµότητας που περικλείει ένα υλικό σώµα. Εάν σε δύο παρακείµενα σώµατα Α και Β θερµότητα ρέει από

Διαβάστε περισσότερα

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους σε πολλά επίπεδα στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 1. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Ατμόσφαιρα είναι το αεριώδες περίβλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΞΙΣΩΣΗΣ (πραγματική ατμόσφαιρα)

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΞΙΣΩΣΗΣ (πραγματική ατμόσφαιρα) ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΞΙΣΩΣΗΣ (πραγματική ατμόσφαιρα) Υδροστατική εξίσωση: ( ρ = Nm) dp( ) = ρ( ) g( ) d N( ) m( ) g( ) d () Εξίσωση τελείων αερίων: p( ) = kn( ) T( ) (2) dp () + (2) ( )

Διαβάστε περισσότερα

Εξάτμιση και Διαπνοή

Εξάτμιση και Διαπνοή Εξάτμιση και Διαπνοή Εξάτμιση, Διαπνοή Πραγματική και δυνητική εξατμισοδιαπνοή Μέθοδοι εκτίμησης της εξάτμισης από υδάτινες επιφάνειες Μέθοδοι εκτίμησης της δυνητικής και πραγματικής εξατμισοδιαπνοής (ΕΤ)

Διαβάστε περισσότερα

El Nino Southerm Oscillation (ENSO)

El Nino Southerm Oscillation (ENSO) El Nino Southerm Oscillation (ENSO) 1 ENSO (El Nino Southern Oscillation). Είναι μια κλιματική ανωμαλία πλανητικής κλίμακας, που λαμβάνει μέρος στην περιοχή του Τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού. El Nino. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Όταν τα υδροσταγονίδια ή παγοκρύσταλλοι ενός νέφους, ενώνονται μεταξύ τους ή μεγαλώνουν, τότε σχηματίζουν μεγαλύτερες υδροσταγόνες με βάρος που

Όταν τα υδροσταγονίδια ή παγοκρύσταλλοι ενός νέφους, ενώνονται μεταξύ τους ή μεγαλώνουν, τότε σχηματίζουν μεγαλύτερες υδροσταγόνες με βάρος που 5 Νέφη - Υετός 6.3 Βροχή Όταν τα υδροσταγονίδια ή παγοκρύσταλλοι ενός νέφους, ενώνονται μεταξύ τους ή μεγαλώνουν, τότε σχηματίζουν μεγαλύτερες υδροσταγόνες με βάρος που ξεπερνά την άνωση, με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Lasers και Εφαρμογές τους στο Περιβάλλον. Αλέξανδρος Δ. Παπαγιάννης

Κεφάλαιο 1. Lasers και Εφαρμογές τους στο Περιβάλλον. Αλέξανδρος Δ. Παπαγιάννης Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Lasers και Εφαρμογές τους στο Περιβάλλον Κεφάλαιο 1 Αλέξανδρος Δ. Παπαγιάννης Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειτα

Διαβάστε περισσότερα

1. Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ

1. Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ 1. Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ Το νερό είναι το ουσιαστικότερο συστατικό της γης για την ύπαρξη της ζωής Η ατµοσφαιρική υγρασία παρουσιάζει µεγάλες διακυµάνσεις µεταβαλλόµενη από 0.2% στα ξηρά και στα ψυχρά

Διαβάστε περισσότερα

Οι κλιματικές ζώνες διακρίνονται:

Οι κλιματικές ζώνες διακρίνονται: Οι κλιματικές ζώνες διακρίνονται: την τροπική ζώνη, που περιλαμβάνει τις περιοχές γύρω από τον Ισημερινό. Το κλίμα σε αυτές τις περιοχές είναι θερμό και υγρό, η θερμοκρασία είναι συνήθως πάνω από 20 βαθμούς

Διαβάστε περισσότερα

Αγροµετεωρολογία - Κλιµατολογία

Αγροµετεωρολογία - Κλιµατολογία Αγροµετεωρολογία - Κλιµατολογία 1 ο Μάθηµα (Θεωρία) 1.1 Γενικά ορισµοί Ο πλανήτης Γη περιβάλλεται από ένα αεριώδες περίβληµα που συµµετέχει σε όλες τις κινήσεις του και ονοµάζεται Ατµόσφαιρα. Ως αποτέλεσµα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός

Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ. Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός Η ΓΗ ΣΑΝ ΠΛΑΝΗΤΗΣ Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Σχήµα και µέγεθος της Γης - Κινήσεις της Γης Βαρύτητα - Μαγνητισµός ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Γεωγραφικά στοιχεία της Γης Η Φυσική Γεωγραφία εξετάζει: τον γήινο

Διαβάστε περισσότερα

Στέμμα. 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km. Χρωμόσφαιρα. 500 km. Φωτόσφαιρα. τ500=1. -100 km. Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

Στέμμα. 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km. Χρωμόσφαιρα. 500 km. Φωτόσφαιρα. τ500=1. -100 km. Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Στέμμα 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km Χρωμόσφαιρα 500 km -100 km Φωτόσφαιρα τ500=1 Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Η ΗΛΙΑΚΗ ΧΡΩΜΟΣΦΑΙΡΑ Περιοχή της ηλιακής ατμόσφαιρας πάνω από τη φωτόσφαιρα ( Πάχος της

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2011 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2011 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος. Θεωρητικό Μέρος Θέμα 1 ο B Λυκείου 12 Μαρτίου 2011 A. Στα δύο όμοια δοχεία του σχήματος υπάρχουν ίσες ποσότητες νερού με την ίδια αρχική θερμοκρασία θ 0 =40 ο C. Αν στο αριστερό δοχείο η θερμοκρασία του

Διαβάστε περισσότερα

Στέμμα. 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km. Χρωμόσφαιρα. 500 km. Φωτόσφαιρα. τ500=1. -100 km. Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

Στέμμα. 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km. Χρωμόσφαιρα. 500 km. Φωτόσφαιρα. τ500=1. -100 km. Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Στέμμα 2200 km Μεταβατική περιοχή 2100 km Χρωμόσφαιρα 500 km -100 km Φωτόσφαιρα τ500=1 Δομή της ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Η ΗΛΙΑΚΗ ΧΡΩΜΟΣΦΑΙΡΑ Περιοχή της ηλιακής ατμόσφαιρας πάνω από τη φωτόσφαιρα ( Πάχος της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ-ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Όλη η ύλη αποτελείται από άτομα και μόρια που κινούνται συνεχώς. Με το συνδυασμό τους προκύπτουν στερεά, υγρά, αέρια ή πλάσμα, ανάλογα με κίνηση των μορίων. Το πλάσμα είναι η πλέον

Διαβάστε περισσότερα

Τροπόσφαιρα. Στρατόσφαιρα

Τροπόσφαιρα. Στρατόσφαιρα ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Το διαφανές στρώµα αέρος που περιβάλλει τη Γη σαν µια τεράστια προστατευτική ασπίδα, δίχως την οποία η ζωή στον πλανήτη µας θα ήταν αδιανόητη, ονοµάζεται ατµόσφαιρα. Η ατµόσφαιρα λοιπόν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν.

Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν. Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν. 1 Που συμβαίνουν οι περισσότερες βροχοπτώσεις; Κυρίως στη θάλασσα. Και μάλιστα στο Ισημερινό. Είδαμε γιατί στο προηγούμενο μάθημα. Ρίξε μία ματιά.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ Υδρολογικός Κύκλος

ΛΥΣΕΙΣ Υδρολογικός Κύκλος ΛΥΣΕΙΣ Υδρολογικός Κύκλος Κατακρημνίσματα: Στερεή Μορφή ΧΙΟΝΙ και Υγρή Βροχή ΣΥΓΡΑΤΗΣΗ: πάνω σε φυτά και επιφάνεια εδάφους - ΧΙΟΝΙ ΔΙΗΘΗΣΗ: Βροχή είναι υγρό. Περισσότερο στην αρχή. ΧΙΟΝΙ Παγωμένο έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Υδατικών Πόρων

Διαχείριση Υδατικών Πόρων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4 : Υδρολογικός κύκλος Ευαγγελίδης Χρήστος Τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

1. Παράρτηµα. Θερµοδυναµικής της ατµόσφαιρας

1. Παράρτηµα. Θερµοδυναµικής της ατµόσφαιρας 1. Παράρτηµα. Θερµοδυναµικής της ατµόσφαιρας Αδιαβατικές µεταβολές στην ατµόσφαιρα Ο ατµοσφαιρικός αέρας µπορεί να θεωρηθεί ως µίγµα δύο αερίων, του ξηρού αέρα ο οποίος αποτελεί ιδανικό αέριο, µε την γνωστή

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας (Διάλεξη 9)

Αρχές Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας (Διάλεξη 9) ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 70, 76 7 ΑΘΗΝΑ Αρχές Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας Διάλεξη 9 Πέτρος Κατσαφάδος katsaf@hua.r Τμήμα Γεωγραφίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών 07 ΑΝΕΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ Παράγοντες που συντελούν στη δηµιουργία χιονοστιβάδων 1. ΤΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ Οι χιονοστιβάδες δηµιουργούνται πάνω από την ζώνη δασικής ανάπτυξης (timberline). Το ύψος της ζώνης αυτής, ποικίλλει ανάλογα µε το γεωγραφικό

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα αέρια θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα είναι 2. Η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας στο εξωτερικό όριο της ατµόσφαιρας Ra σε ένα τόπο εξαρτάται:

1. Τα αέρια θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα είναι 2. Η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας στο εξωτερικό όριο της ατµόσφαιρας Ra σε ένα τόπο εξαρτάται: 1. Τα αέρια θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα είναι 1. επικίνδυνα για την υγεία. 2. υπεύθυνα για τη διατήρηση της µέσης θερµοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδο αρκετά µεγαλύτερο των 0 ο C. 3. υπεύθυνα για την τρύπα

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες σχετικές με το μάθημα

Πληροφορίες σχετικές με το μάθημα Πληροφορίες σχετικές με το μάθημα Διδάσκοντες: Αλκιβιάδης Μπάης, Καθηγητής Δημήτρης Μπαλής, Επίκ. Καθηγητής Γραφείο: 2 ος όρ. ανατολική πτέρυγα Γραφείο: Δώμα ΣΘΕ. Είσοδος από τον 4 ο όροφο δυτική πτέρυγα

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία. Ενότητα 7. Δρ. Πρόδρομος Ζάνης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τομέας Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας, Α.Π.Θ.

Μετεωρολογία. Ενότητα 7. Δρ. Πρόδρομος Ζάνης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τομέας Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας, Α.Π.Θ. Μετεωρολογία Ενότητα 7 Δρ. Πρόδρομος Ζάνης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τομέας Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας, Α.Π.Θ. Ενότητα 7: Η κίνηση των αέριων μαζών Οι δυνάμεις που ρυθμίζουν την κίνηση των αέριων μαζών (δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Στατιστική Ανάλυση και Χαρακτηριστικά Ανέμου

4.1 Στατιστική Ανάλυση και Χαρακτηριστικά Ανέμου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και ια Βίου Μάθηση Πρόγραμμα ια Βίου Μάθησης ΑΕΙ για την Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ: Σύγχρονες Εξελίξεις στις Θαλάσσιες Κατασκευές Α.Π.Θ. Πολυτεχνείο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

ΗλιακήΓεωµετρία. Γιάννης Κατσίγιαννης

ΗλιακήΓεωµετρία. Γιάννης Κατσίγιαννης ΗλιακήΓεωµετρία Γιάννης Κατσίγιαννης ΗηλιακήενέργειαστηΓη Φασµατικήκατανοµήτηςηλιακής ακτινοβολίας ΗκίνησητηςΓηςγύρωαπότονήλιο ΗκίνησητηςΓηςγύρωαπότονήλιοµπορεί να αναλυθεί σε δύο κύριες συνιστώσες: Περιφορά

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακήενέργεια. Ηλιακή γεωµετρία. Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης. ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης

Ηλιακήενέργεια. Ηλιακή γεωµετρία. Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης. ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Ηλιακήενέργεια Ηλιακή γεωµετρία Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Ηλιακήγεωµετρία Ηλιακήγεωµετρία Η Ηλιακή Γεωµετρία αναφέρεται στη µελέτη της θέσης του ήλιου σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 4. ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 4. ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 4. ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ - Για τον προσδιορισμό της υγρασίας του αέρα εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι: 1. Θερμοδυναμική 2. Υδροσκοπική 3. Απορρόφησης των υδρατμών 4. Συμπύκνωσης των υδρατμών

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Α. Μια σύντοµη περιγραφή της εργασίας που εκπονήσατε στο πλαίσιο του µαθήµατος της Αστρονοµίας. Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Για να απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν αρκεί να επιλέξεις την ή τις σωστές

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα ακτινοβολίας Εργαλείο κατανόησης κλιματικής αλλαγής

Μοντέλα ακτινοβολίας Εργαλείο κατανόησης κλιματικής αλλαγής Κύκλος διαλέξεων στις επιστήμες του περιβάλλοντος Μοντέλα ακτινοβολίας Εργαλείο κατανόησης κλιματικής αλλαγής Χρήστος Ματσούκας Τμήμα Περιβάλλοντος Τι σχέση έχει η ακτινοβολία με το κλίμα; Ο Ήλιος μας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 6η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

ΑΣΚΗΣΗ 6η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ 1 ΑΣΚΗΣΗ 6η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙΡΟΥ (ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΨΟΥΣ) 1. Εισαγωγή Την πρώτη ύλη για την ανάλυση και την πρόγνωση της καιρικής κατάστασης αποτελούν τα δεδομένα των

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 9ο (σελ ) Η ατµόσφαιρα

Kεφάλαιο 9ο (σελ ) Η ατµόσφαιρα 1 Kεφάλαιο 9ο (σελ. 35 38) Η ατµόσφαιρα Στόχοι: - να γνωρίζουµε τι είναι η ατµόσφαιρα - να γνωρίζουµε τη σύσταση της ατµόσφαιρας - να περιγράφουµε τη δοµή της ατµόσφαιρας - να αξιολογούµε το ρόλο της ατµόσφαιρας

Διαβάστε περισσότερα

1. Τοπικοί άνεµοι και ατµοσφαιρική ρύπανση

1. Τοπικοί άνεµοι και ατµοσφαιρική ρύπανση 1. Τοπικοί άνεµοι και ατµοσφαιρική ρύπανση Όπως είναι γνωστό, οι ρύποι µιας καπνοδόχου αποµακρύνονται ακολουθώντας υποχρεωτικά την κατεύθυνση πνοής του ανέµου. Η ταχύτητα του ανέµου δεν είναι σταθερή.

Διαβάστε περισσότερα

Η υγρασία της ατμόσφαιρας

Η υγρασία της ατμόσφαιρας 5 Η υγρασία της ατμόσφαιρας 5.1 Ορισμοί Υγρασία του αέρα: αναφέρεται στην ποσότητα των υδρατμών που υπάρχουν κάποια στιγμή στην ατμόσφαιρα. Υδρατμοί είναι η αέρια φάση του νερού και προέρχονται κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Εξισώσεις Κίνησης (Equations of Motion)

Εξισώσεις Κίνησης (Equations of Motion) Εξισώσεις Κίνησης (Equations of Motion) Αναλύουμε την απόκριση ενός ρευστού υπό την επίδραση εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων. Η εφαρμογή της ρευστομηχανικής στην ωκεανογραφία βασίζεται στη Νευτώνεια

Διαβάστε περισσότερα