ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!"

Transcript

1 ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ! Η 4 Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ (1-31 ΜΑΡΤΙΟΥ) (ΜΕΤΑ)ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ Θέλουμε να πηγαίνουμε όπου επιθυμούμε, όποτε το χρειαζόμαστε, με όποιο τρόπο μας αρέσει. Αυτή η δυνατότητα έχει γίνει πολύ σημαντική στην καθημερινότητά μας. Κάνουμε πολλές μετακινήσεις τοπικού χαρακτήρα: στη δουλειά, στο σχολείο, στα μαγαζιά, στο εξοχικό, στο γυμναστήριο, στην πόλη, σε φίλους, κλπ. Μπορεί όμως να ταξιδέψουμε και στο εξωτερικό για πιο πολυήμερες διακοπές. Ο τρόπος μετακίνησης (το είδος οχήματος που επιλέγετε) μπορεί να διαφοροποιήσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Υπάρχουν επίσης και τρόποι μετακινήσεις που δεν προκαλούν καθόλου εκπομπές τέτοιων αερίων!! ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ; Το σύντομο δεν είναι γλυκό Τα οχήματα που χρησιμοποιούμε περισσότερο από όλα είναι τα αυτοκίνητά μας και σχεδόν το 50% όλων των μετακινήσεων είναι διαδρομές μικρότερες των 5km. Αυτές οι τοπικές μετακινήσεις είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για το περιβάλλον καθώς εκλύονται περισσότερες εκπομπές ανά km. Ένας κρύος κινητήρας καταναλώνει περισσότερη ποσότητα καυσίμου από ένα ζεστό. Μήπως ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσετε το αυτοκίνητο και να χρησιμοποιήσετε τα πόδια σας; Το περπάτημα, το πατίνι ή το ποδήλατο είναι πιο οικονομικά αλλά και εξαίσια γυμναστική. Έτσι, αντί να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο στα επόμενα 5 km, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και να μειώσετε το ίχνος άνθρακα αλλά και να βελτιώσετε την υγεία σας ξεχνώντας το αυτοκίνητο. Η επιλογή είναι δική σας το μέλλον των παιδιών! Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΓΩ & ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ Πώς χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας; Για τοπικές κυρίως μετακινήσεις ή για πιο μεγάλες διαδρομές σε καθημερινή βάση; Η πρόκλησή σας αυτό το μήνα είναι να προσπαθήσετε να ανταπεξέλθετε χωρία αυτοκίνητο μία φορά την εβδομάδα: Ετοιμάστε μία λίστα με τις καθημερινές ή τις πιο συνήθεις διαδρομές που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ και περιγράψτε γιατί. Τι θα σας παρακινούσε να κάνετε μία αλλαγή; Προσπαθήστε, ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΟΡΙΣΕΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. Περιγράψτε πώς το καταφέρατε, τι πήγε καλά και τι στραβά και δώστε συμβουλές στους άλλους σχετικά με το τι να κάνουν για να καταφέρουν μία αλλαγή. Εάν δεν διαθέτετε αυτοκίνητο, μοιραστείτε τις συμβουλές σας σχετικά με το πώς καταφέρνετε να πραγματοποιείτε τις καθημερινές σας διαδρομές χωρίς δικό σας αυτοκίνητο. Στείλτε μας την καλύτερη συμβουλή σας και μπορεί να επιβραβευτείτε. Αποστείλετε την συμβουλή μέσω σημειώνοντας το ονοματεπώνυμό σας, το όνομα της ομάδας και βάζοντας ως θέμα «Η 4 η Πρόκληση», στο πριν από τις 31/3. Για τα παιδιά με τι θα έμοιαζε ο «καλύτερος δρόμος που υπήρξε ποτέ» και τι είδους οχήματα θα κυκλοφορούσαν εκεί. Δείξτε μας μία εικόνα!!

2 Η 4 Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΤΕ ΣΕ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΩΣ ΤΟ 45-60% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας προέρχεται από το ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ. Έτσι, κάνοντας απλά μερικές αλλαγές μπορείτε να πετύχετε σημαντικές βελτιώσεις. ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΤΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΤΕ Ανάλογα με το που μένετε μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο δύσκολο να βρείτε ένα τρόπο να βολευτείτε χωρίς αυτοκίνητο. Στις αστικές περιοχές με καλές υπηρεσίες των ΜΜΜ, όπως τα λεωφορεία, το τραμ, ή ο υπόγειος έχετε πολλές εναλλακτικές επιλογές. Και εάν κατά λάθος χάσετε το λεωφορείο σε λίγα λεπτά θα έρθει το επόμενο. Μπορείτε επίσης εύκολα να πάτε με τα πόδια ή με το ποδήλατο στο σχολείο, στη δουλειά ή στα μαγαζιά. Στα προάστια ή στην εξοχή από την άλλη πλευρά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη πρόκληση να αλλάξετε την συμπεριφορά σας. Εάν τα ΜΜΜ είναι από ανύπαρκτα έως ανεπαρκή τότε θα πρέπει να γίνετε πιο εφευρετικοί. Ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται από ένα μόνο επιβάτη... ρυπαίνει 13 φορές περισσότερο από τον υπόγειο, ρυπαίνει 9 φορές περισσότερο από ένα λεωφορείο, ρυπαίνει 3 φορές περισσότερο από την από κοινού χρήση με άλλα δύο άτομα. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ Εάν οδηγείτε τετράτροχο SUV (2 l/km) ή ένα SMARTCAR (0,6 l/km) για μια διαδρομή 10 km θα εκπέμψετε αρκετά παραπάνω εάν η χρήση ενέργειας είναι μεγαλύτερη (?). Και δεν είναι μόνο η οδήγηση σας που αυξάνει τις εκπομπές σας, η παραγωγή καυσίμου επίσης μολύνει τη γη μας.

3 Η 4Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΛΙΣΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Η οικογένεια μου διαθέτει αυτοκίνητα, και οδηγούμε περίπου km κάθε χρόνο. Συνήθως επιβαίνουμε άτομα στο αυτοκίνητο, και το αυτοκίνητό μου καίει:. Αυτές είναι οι καθημερινές ή πιο συνηθισμένες μας μετακινήσεις που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ Προορισμός, λόγος (πήγαινε έλα) 1 Για αυτούς τους λόγους πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο 2 km 3 km km Έτσι θα τα καταφέρουμε, παρά τα προαναφερθέντα Αντί για το αυτοκίνητο θα χρησιμοποιήσουμε τα πόδια μας τα ποδήλατά, τα σκέϊτμπορντ το λεωφορείο, τον υπόγειο, το τραμ το τρένο την από κοινού χρήση αυτοκινήτου άλλο/α Θα αποτελούσε για μένα ένα επιπλέον κίνητρο να κάνω μία αλλαγή: εάν π.χ. αγόραζα ένα πτυσσόμενο ποδήλατο και το φύλασσα στο αυτοκίνητό μου, τότε θα μπορούσα να χρησιμοποιώ το ποδήλατο αντί για το αυτοκίνητο όταν βγαίνω για φαγητό. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι αλλαγές θα μπορούσατε να κάνετε για να γίνει πιο εύκολο το να αφήσετε το αυτοκίνητο στο σπίτι!

4 Η 4Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 1 ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Τα παιδιά δεν κάνουν ότι τους λέτε, κάνουν ότι κάνετε κι εσείς! Αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι και αναλογιστείτε τι άλλες επιλογές έχετε εσείς και η οικογένειά σας. Οικογένειες με παιδιά: Έχετε σκεφτεί για τις συνήθειες και τις αξίες που περνάτε στα παιδιά σας; Τα παιδιά χρειάζονται άσκηση για να διατηρούνται υγιή, οπότε ίσως να μπορείτε να περπατάτε μαζί ή να παίρνετε το ποδήλατο για το σχολείο ή για τις δραστηριότητες μετά. Λεωφορείο (μετρό και τραμ) έχετε ιδέα των λεωφορείων που περνούν από το σπίτι σας; Ψάξτε και βρείτε τις σωστές διαδρομές, τα δρομολόγια και τις τιμές. Καθιερώστε το να ελέγχετε σε καθημερινή βάση μήπως μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο προτού μπείτε στο αυτοκίνητο σας. Το λεωφορείο μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική και για πιο μακρινές διαδρομές, ορισμένες φορές ακόμη καλύτερο από το τρένο ή το μετρό, καθώς οι στάσεις των λεωφορείων συνήθως είναι πιο κοντά στον τελικό σας προορισμό. Τρένο για πιο μακρινές διαδρομές ή για μεγαλύτερες μετακινήσεις, το τρένο μπορεί να είναι η ταξιδιωτική σας επιλογή. Πάρτε το τρένο και χαλαρώστε, δουλέψτε, διαβάστε ή απλά απολαύστε τα όμορφα τοπία. Ποδήλατο, KICK BIKE, πατίνι, τροχοσανίδα (σκέιτ), πατίνια στην περίπτωση λοιπόν που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ρόδες για τις μετακινήσεις σας υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογών. Αποτελούν μία καλή άσκηση και μπορείτε να ζήσετε μεγάλες περιπέτειες ακολουθώντας τις αλλαγές των εποχών. Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερο!! Όσο περισσότεροι επιβαίνετε σε ένα αυτοκίνητο, τόσο λιγότερο θα είναι το κόστος που αντιστοιχεί στον καθένα ως προς τα καύσιμα αλλά και τις υποτιθέμενες εκπομπές. Περπατήστε, κάνετε τζόγκινκ, τρέξτε, κάνετε σκι, πατώντας στο έδαφος μπορείτε να πάτε μακριά. Φτιάξτε ομάδες με τους γείτονες σας και περπατήστε μέχρι τα μαγαζιά ή το γυμναστήριο, ή γιατί όχι δοκιμάστε να ΠΕΡΠΑΤΑΤΗΣΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ! Για τις Οικογένειες με παιδιά: Ξεκινήστε ένα ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ. Πρόκειται για μια ομάδα παιδιών που πάνε στο σχολείο με τα πόδια με συνοδεία ενός ή περισσοτέρων ενηλίκων. ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΧΡΗΣΗ Ή ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, εάν δεν χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας σε τακτική βάση μπορείτε να εξοικονομήσετε ορισμένα χρήματα συμμετέχοντας στην από κοινού χρήση αυτοκινήτου διερευνώντας τι είναι διαθέσιμο στη γειτονιά σας. Μια άλλη εναλλακτική είναι να διαθέτετε (ως συνιδιοκτήτες) ένα αυτοκίνητο μαζί με τους φίλους ή την οικογένειά σας. Μπορείτε φυσικά επίσης να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο εάν αυτό σας βολεύει καλύτερα. Μείνετε στο σπίτι έχετε την δυνατότητα να εργαστείτε από το σπίτι σας μέσω διαδικτύου μια φορά τη βδομάδα; Μπορείτε να παραγγείλετε τα τρόφιμα στο σπίτι σας αντί να πάτε επί τόπου για ψώνια; Βρείτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε;

5 Η 4 η πρόκληση για την ιστοσελίδα Τα παιδιά είναι συχνά οι βασικοί χαμένοι των μοτίβων κινητικότητας όπου κυριαρχεί το αυτοκίνητο, καθώς έτσι έχουν λιγότερες ευκαιρίες για φυσική άσκηση, βιώνουν τις σημαντικότερες επιπτώσεις στην υγεία τους ως προς τα θέματα της παχυσαρκίας, των αναπνευστικών παθήσεων και της απώλεια ακοής αλλά επίσης και από την άποψη ψυχολογικών και οικονομικών επιπτώσεων. Οπότε, περπατήστε περισσότερο με τα παιδιά σας, δοκιμάστε ένα ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ! Τι είναι ένα περιπατητικό σχολικό; Ένα περιπατητικό σχολικό είναι μια ομάδα παιδιών που περπατάνε για να πάνε στο σχολείο υπό την συνοδεία ενός ή περισσοτέρων ενηλίκων. Εάν ακούγεται απλό, είναι και απλό, και αυτό είναι μέρος της γοητείας του περιπατητικού σχολικού. Μπορεί να έχει ανεπίσημη μορφή όπως π.χ. δυο οικογένειες που πηγαίνουν εκ περιτροπής τα παιδιά τους στο σχολείο ή να είναι πιο οργανωμένο έχοντας συγκεκριμένο δρομολόγιο με σημεία συνάντησης, χρονοδιάγραμμα και ένα καθορισμένο εκ περιτροπής πρόγραμμα με εκπαιδευμένους εθελοντές. Μια εναλλαγή του περιπατητικού σχολικού είναι το τρενάκι ποδηλάτων, όπου μία ομάδα ενηλίκων εποπτεύουν τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο με το ποδήλατο. Η ευελιξία του περιπατητικού σχολικού το καθιστά ελκυστικό μέσο για όλες τις κοινότητες κάθε μεγέθους και ποικίλων αναγκών. Οι γονείς θέτουν συχνά θέματα ασφάλειας ως έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους είναι επιφυλακτικοί στο να επιτρέψουν στα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο με τα πόδια. Η εξασφάλιση της επιτήρησης από ενηλίκους μπορεί να βοηθήσει στο περιορισθούν οι ανησυχίες αυτές για τις οικογένειες που μένουν κοντά στο σχολείο (απόσταση που προσεγγίζεται με τα πόδια ή με το ποδήλατο). Ξεκινώντας απλά Όταν ξεκινήσετε ένα περιπατητικό σχολικό, θυμηθείτε ότι το πρόγραμμα μπορεί πάντα να επεκταθεί. Μπορεί συχνά να έχει νόημα να ξεκινήσετε ένα μικρό σχολικό και να δείτε πώς λειτουργεί. Διαλέξτε μια γειτονιά όπου υπάρχει μία ομάδα γονιών και παιδιών που ενδιαφέρονται. Είναι σαν συνεπιβατισμός χωρίς το αυτοκίνητο με τα επιπλέον πλεονεκτήματα της άσκησης και των επισκέψεων σε φίλους και γείτονες. Για ένα ανεπίσημο λεωφορείο: 1. Προσκαλέστε οικογένειες που μένουν κοντά σας για περπάτημα. 2. Επιλέξτε μια διαδρομή και κάνετε ένα δοκιμαστικό περπάτημα (ελέγξτε εάν η διαδρομή είναι ασφαλής, π.χ. τα πεζοδρόμια κλπ., εάν μπορείτε εύκολα να διασχίσετε τον δρόμο) 3. Αποφασίστε πόσο συχνά η ομάδα θα περπατά μαζί. 4. Διασκεδάστε!

6 Η 4η Πρόκληση- εβδομάδα 2 Φροντίστε καλά το αυτοκίνητό σας και χρησιμοποιείτε το με προσοχή. Εάν διαθέτετε αυτοκίνητό είναι δική σας ευθύνη το να διατηρηθεί σε μια καλή κατάσταση, και να προσπαθήσετε να το κάνετε ένα πράσινο αυτοκίνητο. Π.χ. να έχετε καθαρά τα βύσματα των σπινθήρων (sparking plug) και τα φίλτρα αέρα, να χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας λάδι για τον κινητήρα καθώς και την κατάλληλη πίεση αέρα στα ελαστικά, καθώς αυτά μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO 2 και άλλων ρύπων. Επιπλέον το κόστος επισκευής λογικά θα μειωθεί και αυτό. Με μία καλή συντήρηση του αυτοκινήτου σας θα μπορείτε να καταναλώνετε κατά 5 10% λιγότερο καύσιμο. Ο οδηγός. Το πιο σημαντικό μέρος ενός φιλικού προς το κλίμα αυτοκινήτου βρίσκεται ανάμεσα στη θέση του οδηγού και στο τιμόνι. Εάν έχετε κουραστεί να πληρώνεται πολλά σε καύσιμα και έχετε έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, τότε η πράσινη οδήγηση, η οικολογική οδήγηση ή η έξυπνη οδήγηση (είναι όλα το ίδιο) είναι ο σωστός τρόπος. Η πράσινη οδήγηση αφορά στο να προσπαθήσετε να λειτουργείτε το κιβώτιο ταχυτήτων με τον βέλτιστο τρόπο, να επιταχύνετε ομαλά, να διατηρείτε μία σταθερή ταχύτητα. Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε τη διαδρομή σας από πριν, να κρατάτε τις αποστάσεις και να τηρείτε τα όρια ταχύτητας. Εάν τα κάνετε αυτά θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε περισσότερα από 300 kg CO 2 / χρόνο. Τα ελαστικά μάθετε περισσότερα για το αυτοκίνητό σας διαβάζοντας το εγχειρίδιο του χρήστη (οδηγίες χρήσεως). Ενημερωθείτε σχετικά με την προτεινόμενη πίεση αέρα στα ελαστικά, μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα επιπλέον 10 20%. Ετοιμάστε ένα σημείωμα και τοποθετείστε το σε πρόχειρο μέρος ώστε όταν θα υπάρξει ανάγκη να μην ξεχάσετε τα ακριβή νούμερα. Κάθε δεύτερη φορά που σταματάτε για να ανεφοδιάσετε το αυτοκίνητό σας, ή μια φορά το μήνα, θα πρέπει να ελέγχετε την πίεση του αέρα. Όταν αγοράζετε καινούργια, θυμηθείτε να δώσετε τα παλιά για ανακύκλωση. Επιπλέον βάρος στο αυτοκίνητο, μπαγκαζιερα οροφής θυμηθείτε να απομακρύνετε τη μπαγκαζιέρα οροφής ή φροντίστε να απομακρύνετε το μη απαραίτητο βάρος από το πόρτ μπαγκάζ σας, όταν πρόκειται για αντικείμενα που δεν χρειάζεστε άμεσα. Μία άδεια μπαγκαζιέρα οροφής μπορεί να σας κοστίσει επιπλέον 1dl / 10km. Κλιματιστικό κάνετε συνετή χρήση του A/C. Όταν είναι δυνατόν, ανοίξτε αντ αυτού το παράθυρό σας. Όταν αγοράζετε καινούριο αυτοκίνητο, επιλέγετε από τον Πράσινο στόλο; Αγοράζετε καινούργιο αυτοκίνητο! Καταγράψτε τις ανάγκες σας, τα χλμ/ έτος που συνήθως διανύετε και ότι άλλο θεωρείτε σημαντικό. Είτε θέλετε να αγοράσετε καινούργιο είτε μεταχειρισμένο, πρέπει να είστε σίγουροι για το τι θέλετε, σχετικά με το μέγεθος, το καύσιμο κλπ. Μην αγοράζετε μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που στην πραγματικότητα χρειάζεστε, υπάρχουν πάντα μεγαλύτερα ή μικρότερα 5 θέσια για παράδειγμα, κάνετε την καλύτερη επιλογή καυσίμου που μπορείτε να υποστηρίξετε οικονομικά και που εξυπηρετεί το σκοπό σας και βρείτε ένα μοντέλο αποδοτικό από άποψη καυσίμου.

7 Η 4η Πρόκληση- εβδομάδα 2 η διαδρομή με το ποδήλατο, λίγο πιο αργή πολύ πιο όμορφη Οι καινούργιες τεχνολογίες των υβριδικών π.χ. οχημάτων δεν θα σώσουν το κόσμο από μόνες τους αλλά για παράδειγμα με τη βοήθεια των ποδηλάτων μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο πολύ καλύτερο. Τα ποδήλατα δίνουν μια λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης, στο πρόβλημα των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου και είναι αθόρυβα. Οπότε, το να οδηγείτε ποδήλατο είναι ΕΞΥΠΝΟ!! Θα είναι επίσης διασκεδαστικό τόσο για εσάς όσο και για την οικογένειά σας το να μετακινείστε με ποδήλατο. Οπότε, για να το χρησιμοποιείτε σωστά, σιγουρευτείτε ότι διαθέτετε τον σωστό εξοπλισμό, την κατάλληλη οδική συμπεριφορά αλλά και δημιουργικότητα. Πρωτίστως - Πάντα να φοράτε κράνος που είναι το νούμερό σας. Μετά - να είστε νομοταγείς! Και να το μεταφέρετε αυτό και στα παιδιά σας Ο σωστός εξοπλισμός Αγοράστε ένα καλάθι για τα ψώνια σας, τα σχολικά βιβλία κλπ. Αγοράστε μια καλή κλειδαριά Προμηθευτείτε καλούς χάρτες Φροντίστε το ποδήλατό σας Διατηρείστε το ποδήλατό σας σε καλή κατάσταση, φροντίζετε να λαδώνετε την αλυσίδα, να ελέγχετε τα ελαστικά, τις λάμπες, τα αντανακλαστικά. Κάντε το πιο διασκεδαστικό Δημιουργείστε μια ομάδα ποδηλασίας με φίλους και μέλη της οικογένειάς σας ή ένα «σχολικό ποδηλάτων» για να πηγαινοέρχονται τα παιδιά σας στο σχολείο και μετά κάντε μια μικρή βόλτα και έτσι θα κάνετε μία εντύπωση για τα καλά! Γίνετε ποδηλάτες όλο το χρόνο τολμήστε την χειμερινή ποδηλασία! Δεν είναι τόσο επικίνδυνη ή τρομακτική η χρήση του ποδηλάτου το χειμώνα, απλά απαιτείται λίγη εξάσκηση. Δεν κάνει κρύο, απλώς φορέστε τα κατάλληλα ρούχα. Δεν είναι δυσάρεστο, μια λαμπερή χειμωνιάτικη ημέρα μπορεί να αποδειχτεί απίστευτα καταπληκτική.

8 Η 4 η προκληση εβδομαδα 4 Σχεδιάστε τις διακοπές σας, θα τολμούσατε χωρίς αυτοκίνητο; Γνωρίζετε τι θα κάνετε στις επόμενες διακοπές σας; Έχετε σκεφτεί να προσπαθήσετε να μείνετε σπίτι ή να πάρετε το τρένο, τα ΜΜΜ ή να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατο; Ανεξάρτητα από το που θα πάτε ή πώς θα φτάσετε εκεί, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές επιπτώσεις στον πλανήτη. Οι πράσινες διακοπές ενθαρρύνουν μια αειφόρο σχέση επιλέγοντας πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους μετακίνησης όπως είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες (λεωφορείο/τρένο). Επίσης ενθαρρύνουν τις δραστηριότητες πεζοπορίας και ποδηλασίας, διερευνούν τρόπους ώστε να υπάρχει μία θετική επίπτωση στο άμεσο περιβάλλον, όπως είναι η αντιστάθμιση των εκπομπών CO 2 και η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Για παράδειγμα προτιμείστε το ελαφρύ πακετάρισμα, το επιπλέον βάρος ισοδυναμεί με κατανάλωση περισσότερης ενέργειας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές: 1. μειώστε Το να πάρει κανείς το τρένο από το Λονδίνο στο Παρίσι αντί για την αντίστοιχη πτήση εξοικονομεί εκπομπές CO 2 ανά επιβάτη όχι απλά κατά ένα μικρό 10%, 20% ή ακόμα και 50% αλλά κατά ένα εκπληκτικό 90%... Μειώστε τον αριθμό των πτήσεων που κάνετε Μειώστε τον αριθμό των πτήσεων με ενδιάμεσες πολλαπλές στάσεις o Ως πράσινος ταξιδιώτης θα πρέπει επίσης να προτιμάτε πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις (ανταπόκριση), καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμων καταναλώνεται κατά την απογείωση και την προσγείωση των αεροπλάνων. Μειώστε τον αριθμό των μετακινήσεων με αυτοκίνητο o Νοικιάστε ένα πράσινο αυτοκίνητο εάν χρειαστείτε ενοικιαζόμενο o Κάντε πεζοπορία, δοκιμάστε μία διαδρομή με κανό και ανακαλύψτε το περιβάλλον γύρω σας, φέρτε την σκηνή σας μαζί και ανακαλύψτε τους ήχους της φύσης Μειώστε την κατανάλωση του μη τοπικού φαγητού ακόμα και όταν ταξιδεύετε. o Δοκιμάστε τοπικά φαγητά, τοπικό κρασί, φρούτα και λαχανικά Μειώσετε την ενεργειακή σας κατανάλωση ακόμα κι όταν μένετε σε ξενοδοχείο. o Κάντε πιο σύντομα ντους o Μην αφήνετε στη φάση αναμονής στις συσκευές, βγάζετε από τη πρίζα ότι δεν χρησιμοποιείτε o Απλώνετε τις πετσέτες σας για να στεγνώσουν o Έχετε μαζί σας τα δικά σας καλλυντικά Μειώσετε την ενεργειακή σας κατανάλωση στο σπίτι όταν λείπετε o Χαμηλώστε τον θερμοστάτη ή κλείστε το κλιματιστικό, απενεργοποιείστε όλες τις συσκευές και μην τις αφήνετε στην φάση αναμονής, σβήστε τις λάμπες και την τηλεόραση. 2. Επαναχρησιμοποιήστε Επαναχρησιμοποιήστε τα μπουκάλια νερού και σταματήστε να αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό Χρησιμοποιείτε αποθηκευτικά δοχεία όπως τα «Wrap n Mat» για το φαγητό Προτιμάτε τα μαγαζιά με μεταχειρισμένα και επαναχρησιμοποιείτε τα ρούχα. 3. Ανακυκλώστε Ανακυκλώστε όταν ταξιδεύετε (ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τα κουβαλάτε μαζί σας στο αεροδρόμιο μέχρι να βρείτε ένα κάδο ανακύκλωσης).

Εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία

Εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία Euronet 50/50 Εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία E-Pack Ενημέρωση - Οδηγός για το πρόγραμμα 50/50 1 Εισαγωγή Ο παρών οδηγός έχει στόχο να σας προσφέρει μια μεθοδολογία οργάνωσης του προγράμματος 50/50

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό σχεδιάστηκε από το Τ.Ε.Π.Α.Ε. της Παιδαγωγικής Σχολής τουα.π.θ.

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ. Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας. Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ. Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας. Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Διερεύνηση των προτιμήσεων των καταναλωτών αναφορικά με την γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή Πιο έξυπνα και πιο καθαρά Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή 1 Η υπηρεσία Europe Direct απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αριθμός κλήσης χωρίς χρέωση (*) : 00 800 6 7 8 9 10

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά!

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα Ιδιωτικότητα, παρακαλώ! Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη.

Διαβάστε περισσότερα

Περάσματα. Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων

Περάσματα. Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων Περάσματα Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων Περάσματα ενα παιχνιδι ευαισθητοποιησης για τη ζωη των προσφυγων Δημιουργήθηκε από τους Chantal Barthélémy-Ruiz, Benoît Carpier και Nadia

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Για τη χρήση του παρακάτω υλικού: Σκοπός του έργου PORTAL είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης των ερευνητικών αποτελεσµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ: Η ΠΟΛΗ ΠΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σκέψου παγκόσμια δράσε τοπικά!

Σκέψου παγκόσμια δράσε τοπικά! Σκέψου παγκόσμια δράσε τοπικά! Κάποιες εταιρίες αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα οικολογικό πλαίσιο λειτουργίας για να εξοικονομήσουν χρήματα. Κάποιες το κάνουν για να ενθαρρύνουν τους πελάτες τους ή γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης Nokia X Dual SIM

Οδηγός χρήσης Nokia X Dual SIM Οδηγός χρήσης Nokia X Dual SIM Τεύχος 1.2 EL Οδηγός χρήσης Nokia X Dual SIM Περιεχόμενα Ασφάλεια 3 Ξεκινώντας 4 Πλήκτρα και μέρη 4 Τοποθέτηση της κάρτας SIM, της μπαταρίας και της κάρτας μνήμης 4 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura +

Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura + V Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura+ Κεφάλαιο V: Μεθοδολογία για την Εκστρατεία Procura + 1 Η διαδικασία των Βημάτων Εισαγωγή 41 2 Τα Βήματα της Εκστρατείας Procura+ 43 3 Διάρκεια της διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»

Πρόγραμμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - Τροιζήνας - Μεθάνων Πρόγραμμα Πρόγραμμα Π.Ε. «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» Π.Ε. ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ - ΜΕΘΑΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

10/06/07 10:58:50 3GKWN600_001. Honda PCX. Honda Motor Co., Ltd. 2010

10/06/07 10:58:50 3GKWN600_001. Honda PCX. Honda Motor Co., Ltd. 2010 10/06/07 10:58:50 3GKWN600_001 Honda PCX ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΚΑΤΟΧΟΥ Honda Motor Co., Ltd. 2010 10/06/07 10:58:53 3GKWN600_002 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ο ΗΓΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΤΗΣ Αυτό το σκούτερ είναι σχεδιασµένο για να

Διαβάστε περισσότερα

π ε ρ ι ο δ ι κ ή έ κ δ ο σ η - 2 ο τ ε ύ χ ο ς - Α ύ γ ο υ σ τ ο ς 2 0 1 0 * Δ Ι Α Ν Ε Μ Ε Τ Α Ι Δ Ω Ρ Ε Α Ν

π ε ρ ι ο δ ι κ ή έ κ δ ο σ η - 2 ο τ ε ύ χ ο ς - Α ύ γ ο υ σ τ ο ς 2 0 1 0 * Δ Ι Α Ν Ε Μ Ε Τ Α Ι Δ Ω Ρ Ε Α Ν π ε ρ ι ο δ ι κ ή έ κ δ ο σ η - 2 ο τ ε ύ χ ο ς - Α ύ γ ο υ σ τ ο ς 2 0 1 0 * Δ Ι Α Ν Ε Μ Ε Τ Α Ι Δ Ω Ρ Ε Α Ν Έν Δράσει Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες Εγώ μονάχος έχω χρέος να σώσω τη γης Άμα δε σωθεί εγώ

Διαβάστε περισσότερα

Ένας πρακτικός οδηγός

Ένας πρακτικός οδηγός Ένας πρακτικός οδηγός Σεπτέμβριος 2007 ΕΝΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Γιατί να στραφώ στην ηλιακή ενέργεια; Για να καλύψετε δύο τουλάχιστον ανάγκες. Την ανάγκη σε ενέργεια και την ανάγκη να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. ΤΕΥΧΟΣ 36. To e-pass έφθασε και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου 2-3

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. ΤΕΥΧΟΣ 36. To e-pass έφθασε και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου 2-3 τα νέα της ΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. ΤΕΥΧΟΣ 36 To e-pass έφθασε και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου 2-3 Η άνοιξη στους κήπους της... Αττικής Οδού 10-11 Οδηγός ασφαλείας για συνεπιβάτη

Διαβάστε περισσότερα

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί συλλογή αποσπασμάτων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων και οργανισμών, που έχουν διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Διαχείριση Αποθηκών

Οργάνωση και Διαχείριση Αποθηκών Δρ. Δημήτρης Φωλίνας Οργάνωση και Διαχείριση Αποθηκών ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ Copyright Δημήτρης Φωλίνας Τηλ: +30 23510.20940 Φαξ: +30 23510.47860 Email: dfolinas@gmail.com Με επιφύλαξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΟΤΙΚΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1999 1 ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Energy. Intelligent. Παρουσιάζουμε τη Schneider Electric TV!

Energy. Intelligent. Παρουσιάζουμε τη Schneider Electric TV! Intelligent Ιούνιος 2011 Energy Έξυπνες και αποδοτικές λύσεις διαχείρισης ενέργειας από την παραγωγή έως την τελική διανομή Παρουσιάζουμε τη Schneider Electric TV! Το μέρος όπου μπορείτε να βρείτε τρέχοντα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΙΟ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ!!!

Ο ΠΙΟ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ!!! Ο ΠΙΟ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ!!! Ο απόλυτος ρυθμιστής ρεύματος! Το μοναδικό με εσωτερική οθόνη Και δυνατότητα ρυθμίσεων εντός οχήματος Μετέτρεψε το αυτοκίνητο σου

Διαβάστε περισσότερα

Android. Guide. Τα βασικά του Android Οδηγός αγοράς για. smartphones και tablets

Android. Guide. Τα βασικά του Android Οδηγός αγοράς για. smartphones και tablets Android Guide Όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το νο1 λειτουργικό για smartphones και tablets Τα βασικά του Android Οδηγός αγοράς για smartphones και tablets Ρυθμίστε σωστά την Android συσκευή σας Έξυπνες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ)

Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Περιεχόμενα Πρόλογος 2 Εισαγωγή 3 Τι είναι η αναπηρία; 4 Ποια είναι τα άτομα με αναπηρία;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 Εισαγωγικά για το τεύχος ΙΙ ΙΙΙ 2 Η προσχολική ηλικία συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

Β ΕΝΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Β ΕΝΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικές δραστηριότητες Β ΕΝΟΤΗΤΑ Εκπαιδευτικές δραστηριότητες ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ! Β ΕΝΟΤΗΤΑ 57 Γενικές οδηγίες Το παρόν πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για κάθε δάσκαλο/εκπαιδευτικό που επιθυμεί να υλοποιήσει μια σειρά

Διαβάστε περισσότερα