ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!"

Transcript

1 ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ! Η 4 Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ (1-31 ΜΑΡΤΙΟΥ) (ΜΕΤΑ)ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ Θέλουμε να πηγαίνουμε όπου επιθυμούμε, όποτε το χρειαζόμαστε, με όποιο τρόπο μας αρέσει. Αυτή η δυνατότητα έχει γίνει πολύ σημαντική στην καθημερινότητά μας. Κάνουμε πολλές μετακινήσεις τοπικού χαρακτήρα: στη δουλειά, στο σχολείο, στα μαγαζιά, στο εξοχικό, στο γυμναστήριο, στην πόλη, σε φίλους, κλπ. Μπορεί όμως να ταξιδέψουμε και στο εξωτερικό για πιο πολυήμερες διακοπές. Ο τρόπος μετακίνησης (το είδος οχήματος που επιλέγετε) μπορεί να διαφοροποιήσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Υπάρχουν επίσης και τρόποι μετακινήσεις που δεν προκαλούν καθόλου εκπομπές τέτοιων αερίων!! ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ; Το σύντομο δεν είναι γλυκό Τα οχήματα που χρησιμοποιούμε περισσότερο από όλα είναι τα αυτοκίνητά μας και σχεδόν το 50% όλων των μετακινήσεων είναι διαδρομές μικρότερες των 5km. Αυτές οι τοπικές μετακινήσεις είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για το περιβάλλον καθώς εκλύονται περισσότερες εκπομπές ανά km. Ένας κρύος κινητήρας καταναλώνει περισσότερη ποσότητα καυσίμου από ένα ζεστό. Μήπως ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσετε το αυτοκίνητο και να χρησιμοποιήσετε τα πόδια σας; Το περπάτημα, το πατίνι ή το ποδήλατο είναι πιο οικονομικά αλλά και εξαίσια γυμναστική. Έτσι, αντί να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο στα επόμενα 5 km, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και να μειώσετε το ίχνος άνθρακα αλλά και να βελτιώσετε την υγεία σας ξεχνώντας το αυτοκίνητο. Η επιλογή είναι δική σας το μέλλον των παιδιών! Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΓΩ & ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ Πώς χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας; Για τοπικές κυρίως μετακινήσεις ή για πιο μεγάλες διαδρομές σε καθημερινή βάση; Η πρόκλησή σας αυτό το μήνα είναι να προσπαθήσετε να ανταπεξέλθετε χωρία αυτοκίνητο μία φορά την εβδομάδα: Ετοιμάστε μία λίστα με τις καθημερινές ή τις πιο συνήθεις διαδρομές που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ και περιγράψτε γιατί. Τι θα σας παρακινούσε να κάνετε μία αλλαγή; Προσπαθήστε, ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΟΡΙΣΕΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. Περιγράψτε πώς το καταφέρατε, τι πήγε καλά και τι στραβά και δώστε συμβουλές στους άλλους σχετικά με το τι να κάνουν για να καταφέρουν μία αλλαγή. Εάν δεν διαθέτετε αυτοκίνητο, μοιραστείτε τις συμβουλές σας σχετικά με το πώς καταφέρνετε να πραγματοποιείτε τις καθημερινές σας διαδρομές χωρίς δικό σας αυτοκίνητο. Στείλτε μας την καλύτερη συμβουλή σας και μπορεί να επιβραβευτείτε. Αποστείλετε την συμβουλή μέσω σημειώνοντας το ονοματεπώνυμό σας, το όνομα της ομάδας και βάζοντας ως θέμα «Η 4 η Πρόκληση», στο gvezir@cres.gr πριν από τις 31/3. Για τα παιδιά με τι θα έμοιαζε ο «καλύτερος δρόμος που υπήρξε ποτέ» και τι είδους οχήματα θα κυκλοφορούσαν εκεί. Δείξτε μας μία εικόνα!!

2 Η 4 Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΤΕ ΣΕ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΩΣ ΤΟ 45-60% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας προέρχεται από το ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ. Έτσι, κάνοντας απλά μερικές αλλαγές μπορείτε να πετύχετε σημαντικές βελτιώσεις. ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΤΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΤΕ Ανάλογα με το που μένετε μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο δύσκολο να βρείτε ένα τρόπο να βολευτείτε χωρίς αυτοκίνητο. Στις αστικές περιοχές με καλές υπηρεσίες των ΜΜΜ, όπως τα λεωφορεία, το τραμ, ή ο υπόγειος έχετε πολλές εναλλακτικές επιλογές. Και εάν κατά λάθος χάσετε το λεωφορείο σε λίγα λεπτά θα έρθει το επόμενο. Μπορείτε επίσης εύκολα να πάτε με τα πόδια ή με το ποδήλατο στο σχολείο, στη δουλειά ή στα μαγαζιά. Στα προάστια ή στην εξοχή από την άλλη πλευρά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη πρόκληση να αλλάξετε την συμπεριφορά σας. Εάν τα ΜΜΜ είναι από ανύπαρκτα έως ανεπαρκή τότε θα πρέπει να γίνετε πιο εφευρετικοί. Ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται από ένα μόνο επιβάτη... ρυπαίνει 13 φορές περισσότερο από τον υπόγειο, ρυπαίνει 9 φορές περισσότερο από ένα λεωφορείο, ρυπαίνει 3 φορές περισσότερο από την από κοινού χρήση με άλλα δύο άτομα. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ Εάν οδηγείτε τετράτροχο SUV (2 l/km) ή ένα SMARTCAR (0,6 l/km) για μια διαδρομή 10 km θα εκπέμψετε αρκετά παραπάνω εάν η χρήση ενέργειας είναι μεγαλύτερη (?). Και δεν είναι μόνο η οδήγηση σας που αυξάνει τις εκπομπές σας, η παραγωγή καυσίμου επίσης μολύνει τη γη μας.

3 Η 4Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΛΙΣΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΟΥ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Η οικογένεια μου διαθέτει αυτοκίνητα, και οδηγούμε περίπου km κάθε χρόνο. Συνήθως επιβαίνουμε άτομα στο αυτοκίνητο, και το αυτοκίνητό μου καίει:. Αυτές είναι οι καθημερινές ή πιο συνηθισμένες μας μετακινήσεις που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ Προορισμός, λόγος (πήγαινε έλα) 1 Για αυτούς τους λόγους πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο 2 km 3 km km Έτσι θα τα καταφέρουμε, παρά τα προαναφερθέντα Αντί για το αυτοκίνητο θα χρησιμοποιήσουμε τα πόδια μας τα ποδήλατά, τα σκέϊτμπορντ το λεωφορείο, τον υπόγειο, το τραμ το τρένο την από κοινού χρήση αυτοκινήτου άλλο/α Θα αποτελούσε για μένα ένα επιπλέον κίνητρο να κάνω μία αλλαγή: εάν π.χ. αγόραζα ένα πτυσσόμενο ποδήλατο και το φύλασσα στο αυτοκίνητό μου, τότε θα μπορούσα να χρησιμοποιώ το ποδήλατο αντί για το αυτοκίνητο όταν βγαίνω για φαγητό. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι αλλαγές θα μπορούσατε να κάνετε για να γίνει πιο εύκολο το να αφήσετε το αυτοκίνητο στο σπίτι!

4 Η 4Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 1 ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Τα παιδιά δεν κάνουν ότι τους λέτε, κάνουν ότι κάνετε κι εσείς! Αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι και αναλογιστείτε τι άλλες επιλογές έχετε εσείς και η οικογένειά σας. Οικογένειες με παιδιά: Έχετε σκεφτεί για τις συνήθειες και τις αξίες που περνάτε στα παιδιά σας; Τα παιδιά χρειάζονται άσκηση για να διατηρούνται υγιή, οπότε ίσως να μπορείτε να περπατάτε μαζί ή να παίρνετε το ποδήλατο για το σχολείο ή για τις δραστηριότητες μετά. Λεωφορείο (μετρό και τραμ) έχετε ιδέα των λεωφορείων που περνούν από το σπίτι σας; Ψάξτε και βρείτε τις σωστές διαδρομές, τα δρομολόγια και τις τιμές. Καθιερώστε το να ελέγχετε σε καθημερινή βάση μήπως μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο προτού μπείτε στο αυτοκίνητο σας. Το λεωφορείο μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική και για πιο μακρινές διαδρομές, ορισμένες φορές ακόμη καλύτερο από το τρένο ή το μετρό, καθώς οι στάσεις των λεωφορείων συνήθως είναι πιο κοντά στον τελικό σας προορισμό. Τρένο για πιο μακρινές διαδρομές ή για μεγαλύτερες μετακινήσεις, το τρένο μπορεί να είναι η ταξιδιωτική σας επιλογή. Πάρτε το τρένο και χαλαρώστε, δουλέψτε, διαβάστε ή απλά απολαύστε τα όμορφα τοπία. Ποδήλατο, KICK BIKE, πατίνι, τροχοσανίδα (σκέιτ), πατίνια στην περίπτωση λοιπόν που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ρόδες για τις μετακινήσεις σας υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογών. Αποτελούν μία καλή άσκηση και μπορείτε να ζήσετε μεγάλες περιπέτειες ακολουθώντας τις αλλαγές των εποχών. Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερο!! Όσο περισσότεροι επιβαίνετε σε ένα αυτοκίνητο, τόσο λιγότερο θα είναι το κόστος που αντιστοιχεί στον καθένα ως προς τα καύσιμα αλλά και τις υποτιθέμενες εκπομπές. Περπατήστε, κάνετε τζόγκινκ, τρέξτε, κάνετε σκι, πατώντας στο έδαφος μπορείτε να πάτε μακριά. Φτιάξτε ομάδες με τους γείτονες σας και περπατήστε μέχρι τα μαγαζιά ή το γυμναστήριο, ή γιατί όχι δοκιμάστε να ΠΕΡΠΑΤΑΤΗΣΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ! Για τις Οικογένειες με παιδιά: Ξεκινήστε ένα ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ. Πρόκειται για μια ομάδα παιδιών που πάνε στο σχολείο με τα πόδια με συνοδεία ενός ή περισσοτέρων ενηλίκων. ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΧΡΗΣΗ Ή ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, εάν δεν χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας σε τακτική βάση μπορείτε να εξοικονομήσετε ορισμένα χρήματα συμμετέχοντας στην από κοινού χρήση αυτοκινήτου διερευνώντας τι είναι διαθέσιμο στη γειτονιά σας. Μια άλλη εναλλακτική είναι να διαθέτετε (ως συνιδιοκτήτες) ένα αυτοκίνητο μαζί με τους φίλους ή την οικογένειά σας. Μπορείτε φυσικά επίσης να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο εάν αυτό σας βολεύει καλύτερα. Μείνετε στο σπίτι έχετε την δυνατότητα να εργαστείτε από το σπίτι σας μέσω διαδικτύου μια φορά τη βδομάδα; Μπορείτε να παραγγείλετε τα τρόφιμα στο σπίτι σας αντί να πάτε επί τόπου για ψώνια; Βρείτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε;

5 Η 4 η πρόκληση για την ιστοσελίδα Τα παιδιά είναι συχνά οι βασικοί χαμένοι των μοτίβων κινητικότητας όπου κυριαρχεί το αυτοκίνητο, καθώς έτσι έχουν λιγότερες ευκαιρίες για φυσική άσκηση, βιώνουν τις σημαντικότερες επιπτώσεις στην υγεία τους ως προς τα θέματα της παχυσαρκίας, των αναπνευστικών παθήσεων και της απώλεια ακοής αλλά επίσης και από την άποψη ψυχολογικών και οικονομικών επιπτώσεων. Οπότε, περπατήστε περισσότερο με τα παιδιά σας, δοκιμάστε ένα ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ! Τι είναι ένα περιπατητικό σχολικό; Ένα περιπατητικό σχολικό είναι μια ομάδα παιδιών που περπατάνε για να πάνε στο σχολείο υπό την συνοδεία ενός ή περισσοτέρων ενηλίκων. Εάν ακούγεται απλό, είναι και απλό, και αυτό είναι μέρος της γοητείας του περιπατητικού σχολικού. Μπορεί να έχει ανεπίσημη μορφή όπως π.χ. δυο οικογένειες που πηγαίνουν εκ περιτροπής τα παιδιά τους στο σχολείο ή να είναι πιο οργανωμένο έχοντας συγκεκριμένο δρομολόγιο με σημεία συνάντησης, χρονοδιάγραμμα και ένα καθορισμένο εκ περιτροπής πρόγραμμα με εκπαιδευμένους εθελοντές. Μια εναλλαγή του περιπατητικού σχολικού είναι το τρενάκι ποδηλάτων, όπου μία ομάδα ενηλίκων εποπτεύουν τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο με το ποδήλατο. Η ευελιξία του περιπατητικού σχολικού το καθιστά ελκυστικό μέσο για όλες τις κοινότητες κάθε μεγέθους και ποικίλων αναγκών. Οι γονείς θέτουν συχνά θέματα ασφάλειας ως έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους είναι επιφυλακτικοί στο να επιτρέψουν στα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο με τα πόδια. Η εξασφάλιση της επιτήρησης από ενηλίκους μπορεί να βοηθήσει στο περιορισθούν οι ανησυχίες αυτές για τις οικογένειες που μένουν κοντά στο σχολείο (απόσταση που προσεγγίζεται με τα πόδια ή με το ποδήλατο). Ξεκινώντας απλά Όταν ξεκινήσετε ένα περιπατητικό σχολικό, θυμηθείτε ότι το πρόγραμμα μπορεί πάντα να επεκταθεί. Μπορεί συχνά να έχει νόημα να ξεκινήσετε ένα μικρό σχολικό και να δείτε πώς λειτουργεί. Διαλέξτε μια γειτονιά όπου υπάρχει μία ομάδα γονιών και παιδιών που ενδιαφέρονται. Είναι σαν συνεπιβατισμός χωρίς το αυτοκίνητο με τα επιπλέον πλεονεκτήματα της άσκησης και των επισκέψεων σε φίλους και γείτονες. Για ένα ανεπίσημο λεωφορείο: 1. Προσκαλέστε οικογένειες που μένουν κοντά σας για περπάτημα. 2. Επιλέξτε μια διαδρομή και κάνετε ένα δοκιμαστικό περπάτημα (ελέγξτε εάν η διαδρομή είναι ασφαλής, π.χ. τα πεζοδρόμια κλπ., εάν μπορείτε εύκολα να διασχίσετε τον δρόμο) 3. Αποφασίστε πόσο συχνά η ομάδα θα περπατά μαζί. 4. Διασκεδάστε!

6 Η 4η Πρόκληση- εβδομάδα 2 Φροντίστε καλά το αυτοκίνητό σας και χρησιμοποιείτε το με προσοχή. Εάν διαθέτετε αυτοκίνητό είναι δική σας ευθύνη το να διατηρηθεί σε μια καλή κατάσταση, και να προσπαθήσετε να το κάνετε ένα πράσινο αυτοκίνητο. Π.χ. να έχετε καθαρά τα βύσματα των σπινθήρων (sparking plug) και τα φίλτρα αέρα, να χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας λάδι για τον κινητήρα καθώς και την κατάλληλη πίεση αέρα στα ελαστικά, καθώς αυτά μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO 2 και άλλων ρύπων. Επιπλέον το κόστος επισκευής λογικά θα μειωθεί και αυτό. Με μία καλή συντήρηση του αυτοκινήτου σας θα μπορείτε να καταναλώνετε κατά 5 10% λιγότερο καύσιμο. Ο οδηγός. Το πιο σημαντικό μέρος ενός φιλικού προς το κλίμα αυτοκινήτου βρίσκεται ανάμεσα στη θέση του οδηγού και στο τιμόνι. Εάν έχετε κουραστεί να πληρώνεται πολλά σε καύσιμα και έχετε έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, τότε η πράσινη οδήγηση, η οικολογική οδήγηση ή η έξυπνη οδήγηση (είναι όλα το ίδιο) είναι ο σωστός τρόπος. Η πράσινη οδήγηση αφορά στο να προσπαθήσετε να λειτουργείτε το κιβώτιο ταχυτήτων με τον βέλτιστο τρόπο, να επιταχύνετε ομαλά, να διατηρείτε μία σταθερή ταχύτητα. Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε τη διαδρομή σας από πριν, να κρατάτε τις αποστάσεις και να τηρείτε τα όρια ταχύτητας. Εάν τα κάνετε αυτά θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε περισσότερα από 300 kg CO 2 / χρόνο. Τα ελαστικά μάθετε περισσότερα για το αυτοκίνητό σας διαβάζοντας το εγχειρίδιο του χρήστη (οδηγίες χρήσεως). Ενημερωθείτε σχετικά με την προτεινόμενη πίεση αέρα στα ελαστικά, μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα επιπλέον 10 20%. Ετοιμάστε ένα σημείωμα και τοποθετείστε το σε πρόχειρο μέρος ώστε όταν θα υπάρξει ανάγκη να μην ξεχάσετε τα ακριβή νούμερα. Κάθε δεύτερη φορά που σταματάτε για να ανεφοδιάσετε το αυτοκίνητό σας, ή μια φορά το μήνα, θα πρέπει να ελέγχετε την πίεση του αέρα. Όταν αγοράζετε καινούργια, θυμηθείτε να δώσετε τα παλιά για ανακύκλωση. Επιπλέον βάρος στο αυτοκίνητο, μπαγκαζιερα οροφής θυμηθείτε να απομακρύνετε τη μπαγκαζιέρα οροφής ή φροντίστε να απομακρύνετε το μη απαραίτητο βάρος από το πόρτ μπαγκάζ σας, όταν πρόκειται για αντικείμενα που δεν χρειάζεστε άμεσα. Μία άδεια μπαγκαζιέρα οροφής μπορεί να σας κοστίσει επιπλέον 1dl / 10km. Κλιματιστικό κάνετε συνετή χρήση του A/C. Όταν είναι δυνατόν, ανοίξτε αντ αυτού το παράθυρό σας. Όταν αγοράζετε καινούριο αυτοκίνητο, επιλέγετε από τον Πράσινο στόλο; Αγοράζετε καινούργιο αυτοκίνητο! Καταγράψτε τις ανάγκες σας, τα χλμ/ έτος που συνήθως διανύετε και ότι άλλο θεωρείτε σημαντικό. Είτε θέλετε να αγοράσετε καινούργιο είτε μεταχειρισμένο, πρέπει να είστε σίγουροι για το τι θέλετε, σχετικά με το μέγεθος, το καύσιμο κλπ. Μην αγοράζετε μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που στην πραγματικότητα χρειάζεστε, υπάρχουν πάντα μεγαλύτερα ή μικρότερα 5 θέσια για παράδειγμα, κάνετε την καλύτερη επιλογή καυσίμου που μπορείτε να υποστηρίξετε οικονομικά και που εξυπηρετεί το σκοπό σας και βρείτε ένα μοντέλο αποδοτικό από άποψη καυσίμου.

7 Η 4η Πρόκληση- εβδομάδα 2 η διαδρομή με το ποδήλατο, λίγο πιο αργή πολύ πιο όμορφη Οι καινούργιες τεχνολογίες των υβριδικών π.χ. οχημάτων δεν θα σώσουν το κόσμο από μόνες τους αλλά για παράδειγμα με τη βοήθεια των ποδηλάτων μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο πολύ καλύτερο. Τα ποδήλατα δίνουν μια λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης, στο πρόβλημα των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου και είναι αθόρυβα. Οπότε, το να οδηγείτε ποδήλατο είναι ΕΞΥΠΝΟ!! Θα είναι επίσης διασκεδαστικό τόσο για εσάς όσο και για την οικογένειά σας το να μετακινείστε με ποδήλατο. Οπότε, για να το χρησιμοποιείτε σωστά, σιγουρευτείτε ότι διαθέτετε τον σωστό εξοπλισμό, την κατάλληλη οδική συμπεριφορά αλλά και δημιουργικότητα. Πρωτίστως - Πάντα να φοράτε κράνος που είναι το νούμερό σας. Μετά - να είστε νομοταγείς! Και να το μεταφέρετε αυτό και στα παιδιά σας Ο σωστός εξοπλισμός Αγοράστε ένα καλάθι για τα ψώνια σας, τα σχολικά βιβλία κλπ. Αγοράστε μια καλή κλειδαριά Προμηθευτείτε καλούς χάρτες Φροντίστε το ποδήλατό σας Διατηρείστε το ποδήλατό σας σε καλή κατάσταση, φροντίζετε να λαδώνετε την αλυσίδα, να ελέγχετε τα ελαστικά, τις λάμπες, τα αντανακλαστικά. Κάντε το πιο διασκεδαστικό Δημιουργείστε μια ομάδα ποδηλασίας με φίλους και μέλη της οικογένειάς σας ή ένα «σχολικό ποδηλάτων» για να πηγαινοέρχονται τα παιδιά σας στο σχολείο και μετά κάντε μια μικρή βόλτα και έτσι θα κάνετε μία εντύπωση για τα καλά! Γίνετε ποδηλάτες όλο το χρόνο τολμήστε την χειμερινή ποδηλασία! Δεν είναι τόσο επικίνδυνη ή τρομακτική η χρήση του ποδηλάτου το χειμώνα, απλά απαιτείται λίγη εξάσκηση. Δεν κάνει κρύο, απλώς φορέστε τα κατάλληλα ρούχα. Δεν είναι δυσάρεστο, μια λαμπερή χειμωνιάτικη ημέρα μπορεί να αποδειχτεί απίστευτα καταπληκτική.

8 Η 4 η προκληση εβδομαδα 4 Σχεδιάστε τις διακοπές σας, θα τολμούσατε χωρίς αυτοκίνητο; Γνωρίζετε τι θα κάνετε στις επόμενες διακοπές σας; Έχετε σκεφτεί να προσπαθήσετε να μείνετε σπίτι ή να πάρετε το τρένο, τα ΜΜΜ ή να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατο; Ανεξάρτητα από το που θα πάτε ή πώς θα φτάσετε εκεί, προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές επιπτώσεις στον πλανήτη. Οι πράσινες διακοπές ενθαρρύνουν μια αειφόρο σχέση επιλέγοντας πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους μετακίνησης όπως είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες (λεωφορείο/τρένο). Επίσης ενθαρρύνουν τις δραστηριότητες πεζοπορίας και ποδηλασίας, διερευνούν τρόπους ώστε να υπάρχει μία θετική επίπτωση στο άμεσο περιβάλλον, όπως είναι η αντιστάθμιση των εκπομπών CO 2 και η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Για παράδειγμα προτιμείστε το ελαφρύ πακετάρισμα, το επιπλέον βάρος ισοδυναμεί με κατανάλωση περισσότερης ενέργειας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές: 1. μειώστε Το να πάρει κανείς το τρένο από το Λονδίνο στο Παρίσι αντί για την αντίστοιχη πτήση εξοικονομεί εκπομπές CO 2 ανά επιβάτη όχι απλά κατά ένα μικρό 10%, 20% ή ακόμα και 50% αλλά κατά ένα εκπληκτικό 90%... Μειώστε τον αριθμό των πτήσεων που κάνετε Μειώστε τον αριθμό των πτήσεων με ενδιάμεσες πολλαπλές στάσεις o Ως πράσινος ταξιδιώτης θα πρέπει επίσης να προτιμάτε πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις (ανταπόκριση), καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμων καταναλώνεται κατά την απογείωση και την προσγείωση των αεροπλάνων. Μειώστε τον αριθμό των μετακινήσεων με αυτοκίνητο o Νοικιάστε ένα πράσινο αυτοκίνητο εάν χρειαστείτε ενοικιαζόμενο o Κάντε πεζοπορία, δοκιμάστε μία διαδρομή με κανό και ανακαλύψτε το περιβάλλον γύρω σας, φέρτε την σκηνή σας μαζί και ανακαλύψτε τους ήχους της φύσης Μειώστε την κατανάλωση του μη τοπικού φαγητού ακόμα και όταν ταξιδεύετε. o Δοκιμάστε τοπικά φαγητά, τοπικό κρασί, φρούτα και λαχανικά Μειώσετε την ενεργειακή σας κατανάλωση ακόμα κι όταν μένετε σε ξενοδοχείο. o Κάντε πιο σύντομα ντους o Μην αφήνετε στη φάση αναμονής στις συσκευές, βγάζετε από τη πρίζα ότι δεν χρησιμοποιείτε o Απλώνετε τις πετσέτες σας για να στεγνώσουν o Έχετε μαζί σας τα δικά σας καλλυντικά Μειώσετε την ενεργειακή σας κατανάλωση στο σπίτι όταν λείπετε o Χαμηλώστε τον θερμοστάτη ή κλείστε το κλιματιστικό, απενεργοποιείστε όλες τις συσκευές και μην τις αφήνετε στην φάση αναμονής, σβήστε τις λάμπες και την τηλεόραση. 2. Επαναχρησιμοποιήστε Επαναχρησιμοποιήστε τα μπουκάλια νερού και σταματήστε να αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό Χρησιμοποιείτε αποθηκευτικά δοχεία όπως τα «Wrap n Mat» για το φαγητό Προτιμάτε τα μαγαζιά με μεταχειρισμένα και επαναχρησιμοποιείτε τα ρούχα. 3. Ανακυκλώστε Ανακυκλώστε όταν ταξιδεύετε (ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τα κουβαλάτε μαζί σας στο αεροδρόμιο μέχρι να βρείτε ένα κάδο ανακύκλωσης).

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης Γιατί Οικολογική Οδήγηση; Η έννοια της αυτοκίνησης είναι συνδεδεμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ Στόχος(οι): Να ενημερωθούν οι μαθητές για τις ταξιδιωτικές συνήθειες της δικής τους γενιάς αλλά και των προηγούμενων, από τη σκοπιά των διανυόμενων αποστάσεων, της

Διαβάστε περισσότερα

10 σημεία για μια πιο οικολογική οδήγηση

10 σημεία για μια πιο οικολογική οδήγηση Η εκστρατεία ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΑ (Make Cars Green) στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών συνεπειών από την κίνηση των αυτοκινήτων και στο να βοηθήσει τους οδηγούς να σκεφτούν οικολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Γεια σας, παιδιά! Είμαι ο φίλος σας, ο Τροχονόμος! Η

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο μπορούμε να συναντήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ερωτηματολόγιο. για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ερωτηματολόγιο για σχολεία Δευτεροβάθμιας ς Aυτό το ερωτηματολόγιο πρέπει να συμπληρωθεί από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην Κατηγορία Γ στην αρχή και το τέλος της περιόδου που

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματόγραφος, φαρμακείο, ταχυδρομείο, μανάβικο, τράπεζα, βιλιοπωλείο, μουσείο, περίπτερο, φούρνος

Κινηματόγραφος, φαρμακείο, ταχυδρομείο, μανάβικο, τράπεζα, βιλιοπωλείο, μουσείο, περίπτερο, φούρνος 1. Πού πρέπει να πάς; a. Αν θέλεις να αγοράσεις φρούτα; b. Αν θέλεις να στείλεις ένα γράμμα; c. Αν θέλεις να αγοράσεις μια εφημερίδα; d. Αν θέλεις να αγοράσεις ψωμί; e. Αν πρέπει να αγοράσεις φάρμακα;

Διαβάστε περισσότερα

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων 28-31 Μαΐου 2009 άφησε άφησε το το σημάδι σημάδι σου σου και και βοήθησε βοήθησε το το περιβάλλον περιβάλλον ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ τα έσοδα από την πώληση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ & ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ & ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ & ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων και Καματερού σε συνεργασία και με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Presenter Name 1 1 Ας γνωρίσουμε τους φίλους μας 2 Η φίλη μας η Διαβασούλα Γεια σας παιδιά!

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη»

«Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη» «Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη» ρ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας. Ηλικιακή ομάδα 9-12

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας. Ηλικιακή ομάδα 9-12 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας Ηλικιακή ομάδα 9-12 Φυσική καταστροφή, ηλικιακή ομάδα, γνωστικό αντικείμενο Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνουμε για την ενέργεια

Μαθαίνουμε για την ενέργεια Μαθαίνουμε για την ενέργεια Εργασίες από τα παιδιά του Ε 2 2013-2014 Απακίδης Ανατόλι, Κολοβός Δημήτρης, Κυριάκου Σάββας Κρυπτόλεξο Ε Β Η Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Λ Π Υ Β Κ Δ Ξ Υ Θ Ο Η Λ Ι Ο Σ Ω Δ Η Θ Ο Ο Φ Ρ Α

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος

1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος 1 ο Λύκειο Ναυπάκτου Έτος: 2017-2018 Τμήμα: Α 5 Ομάδα 3 : Σίνης Γιάννης, Τσιλιγιάννη Δήμητρα, Τύπα Ιωάννα, Χριστοφορίδη Αλεξάνδρα, Φράγκος Γιώργος Θέμα : Εξοικονόμηση ενέργειας σε διάφορους τομείς της

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης. Σύγκριση με την παλαιότερη. Γιατί ένα σημαντικό ποσοστό των

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο, Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε: Πράσινες συνήθειες: Μετακινήσεις φιλικές στο περιβάλλον

Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο, Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε: Πράσινες συνήθειες: Μετακινήσεις φιλικές στο περιβάλλον Πως οι μετακινήσεις επηρεάζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής; Η εξοικονόμηση πόρων και κυρίως ενέργειας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας για τις μεταφορές και

Διαβάστε περισσότερα

Θεματικό δελτίο 2 ΣΧΟΛΕΙΑ 2. ΣΧΟΛΕΙΟ

Θεματικό δελτίο 2 ΣΧΟΛΕΙΑ 2. ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για σχολικά συµβούλια, αξιωµατούχους, οργανώσεις κινητικότητας και εκπαίδευσης Θεματικό δελτίο 2 ΜΕΤΡΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Το Παιχνίδι Κυκλοφοριακό Φιδάκι (ΠΚΦ) αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Φροντίζουμε την περιοχή μας. Παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε και αναβαθμίζουν τη

Διαβάστε περισσότερα

Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο.

Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές από το διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από το δωμάτιο. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε πάντοτε οικονομικούς λαμπτήρες και φροντίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Εκπαιδευτικά θεματικά πακέτα (ΚΙΤ) για ευρωπαϊκά θέματα Τ4Ε 2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Teachers4Europe Οδηγιεσ χρησησ Το αρχείο που χρησιμοποιείτε είναι μια διαδραστική ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Αεροπλοΐα- Ανάγκες Αεροσκαφών σε καύσιμα

Τίτλος: Αεροπλοΐα- Ανάγκες Αεροσκαφών σε καύσιμα Τίτλος: Αεροπλοΐα- Ανάγκες Αεροσκαφών σε καύσιμα Θέματα: ποσοστά, μοντελοποίηση, ταχύτητα, απόσταση, χρόνος, μάζα, πυκνότητα Διάρκεια: 90 λεπτά Ηλικία: 13-14 Διαφοροποίηση: Ανώτερο επίπεδο: αντίσταση αέρα

Διαβάστε περισσότερα

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί!

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Γίνομαι Φρουρός Αειφορίας Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Δοκιμασία 1 η 1. ΓΙΝΟΜΑΙ ΦΡΟΥΡΟΣ ΝΕΡΟΥ Το νερό είναι πολύτιμο. Κάθε σταγόνα μετρά. Το νερό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Eνα σύνολο µικρών και ανέξοδων συµβουλών, που αν γίνουν καθηµερινή συνήθεια, θα µας εξοικονοµήσουν χρήµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Με το άνοιγμα των σχολείων κορυφώνεται η αγωνία των γονιών για την οδική ασφάλεια των παιδιών τους. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η Ελληνική Λέσχη

Διαβάστε περισσότερα

«CIVITAS DESTINATIONS» - Πρωτοβουλίες Βιώσιμης Κινητικότητας σε τουριστικούς προορισμούς

«CIVITAS DESTINATIONS» - Πρωτοβουλίες Βιώσιμης Κινητικότητας σε τουριστικούς προορισμούς «CIVITAS DESTINATIONS» - Πρωτοβουλίες Βιώσιμης Κινητικότητας σε τουριστικούς προορισμούς Θωμάς Παπαδογιάννης Local Project Manager CIVITAS DESTINATIONS Δ. Ρεθύμνης ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ 1 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ / ΓΝΩΡΙΜΙΑ Είναι χρήσιμο πριν την έναρξη του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑ. Εκπαιδευτής: Γιώργος Κίρκος

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑ. Εκπαιδευτής: Γιώργος Κίρκος ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑ Εκπαιδευτής: Γιώργος Κίρκος ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑ Περιεχόμενο Ορισμός ανθρακικού αποτυπώματος Ανθρακικό αποτύπωμα σε γραφειακούς χώρους Κατηγορίες Εκπομπών Τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΜΑΚΚΑΡ. Υλικά που απαιτούνται: Μολύβια Φύλλα συλλογής δεδομένων (βλ. διαθέσιμα Βοηθήματα) Συνδετήρες

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΜΑΚΚΑΡ. Υλικά που απαιτούνται: Μολύβια Φύλλα συλλογής δεδομένων (βλ. διαθέσιμα Βοηθήματα) Συνδετήρες ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΜΑΚΚΑΡ Στόχος(οι): Κάνετε τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν την ιδιαίτερη θέση που κατέχουν τα αυτοκίνητα στην κοινωνία. Συγκρίνετε την κατάσταση αυτή με άλλα μέσα μεταφοράς. Η δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

ZA4730. Flash Eurobarometer 206b (EU Transport Policy) Country Specific Questionnaire Cyprus

ZA4730. Flash Eurobarometer 206b (EU Transport Policy) Country Specific Questionnaire Cyprus ZA4730 Flash Eurobarometer 206b (EU Transport Policy) Country Specific Questionnaire Cyprus FLASH EUROBAROMETER ON TRANSPORT May 2007 QUESTIONNAIRE Q1. Ποιο από τα ακόλουθα ισχύει για εσας; [ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική - Στόχοι 20% µείωση αερίων θερµοκηπίου εως το % µερίδιο ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας εως το % εξοικονόµηση

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική - Στόχοι 20% µείωση αερίων θερµοκηπίου εως το % µερίδιο ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας εως το % εξοικονόµηση Βελτίωση Περιβαλλοντικών Επιδόσεων στις Μεταφορές Εφη Τριτοπούλου Τµήµα Περιβάλλοντος και Μεταφορών ΚΑΠΕ etrito@cres.gr Ηµέρα Ενέργειας στην Κερατέα 30 Ιουνίου 2010 Η Ευρωπαϊκή Πολιτική - Στόχοι 20% µείωση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Α. ΣΗΜΑΝΣΗ Η σήμανση χωρίζεται στην κατακόρυφη σήμανση, δηλαδή τις πινακίδες σήμανσης των δρόμων και την οριζόντια σήμανση, δηλαδή τις ζωγραφισμένες γραμμές (διαγραμμίσεις)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Πλεονεκτήματα Ποδηλάτου αθόρυβο οικολογικό ελαφρύ γρήγορο γυμνάζειτοσώμα αγαπάτηφύση σέβεται την ανθρώπινη ύπαρξη δεν κοστίζει αποσυμφορεί τις πόλεις δημιουργεί ελεύθερους πολίτες

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονομήστε Ενέργεια. Εύκολες συμβουλές για εσάς και την οικογένειά σας

Εξοικονομήστε Ενέργεια. Εύκολες συμβουλές για εσάς και την οικογένειά σας Εξοικονομήστε Ενέργεια Εύκολες συμβουλές για εσάς και την οικογένειά σας Τι είναι η Κλιματική Aλλαγή; Η Κλιματική Αλλαγή αναφέρεται στα μεταβαλλόμενα καιρικά φαινόμενα, που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο,

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Μερικές χρήσιµες συµβουλές στους γονείς για την αποφυγή των τροχαίων ατυχηµάτων Η πρόληψη του τροχαίου ατυχήµατος αφορά όλους µας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ!

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ! ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ! Στόχος(οι): Ο υπολογισμός των απαιτήσεων σε ενέργεια των ηλεκτρικών συσκευών. Η κατανόηση της έννοιας της kwh και ο τρόπος υπολογισμού της. Η ανάληψη δράσεων για την μείωση

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Presenter Name 1 1 Ο φίλος μας ο κύριος Τροχονόμος Γεια σας παιδιά! Είμαι ο κύριος Τροχονόμος

Διαβάστε περισσότερα

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση 1. 2. 3. 4. 5. Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση του καθενός μειώνει την ένταση του άγχους

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ!

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! Το 2019 θα το θυμόμαστε ως την χρονιά που κάτι άλλαξε. Τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από τους μεγάλους να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το βιβλίο που κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Τ ε χ ν ο λ ο γ ι κ ό Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ό Ί δ ρ υ μ α Σ τ ε ρ ε ά ς Ε λ λ ά δ α ς Σ χ ο λ ή Ε π α γ γ ε λ μ ά τ ω ν Υ γ ε ί α ς & Π ρ ό ν ο ι α ς Τ μ ή μ α Φ υ σ ι κ ο θ ε ρ α π ε ί α ς Π ρ ό γ ρ α

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Στόχος(οι): Η κατανόηση του σε πόσες από τις καθημερινές δραστηριότητές μας χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια. Ο προσδιορισμός τρόπων για τον περιορισμό της κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε τον γύρο της Θεσσαλονίκης με ένα λεωφορείο!

Κάντε τον γύρο της Θεσσαλονίκης με ένα λεωφορείο! Συγγραφέας: Δαλπαναγιώτη Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A2 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μετακίνηση - Ταξίδια ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Βλέπετε την παρακάτω διαφήμιση σε ένα τουριστικό περιοδικό. Διαβάζετε προσεκτικά το κείμενο και

Διαβάστε περισσότερα

Τελικό τεστ Ενότητας 5

Τελικό τεστ Ενότητας 5 Ενότητα 6 - Σελίδα 1 Τελικό τεστ Ενότητας 5 Συμπληρώστε τα κενά χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο από κάθε έναν από τους διαλόγους: Διάλογος 1: Οργάνωση μίας τοπικής επίσκεψης κουραστικό, έκθεση, ημερήσια, βαρετές,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 6 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η Επισκόπηση χωρίζεται σε δύο μέρη: Α. Γενικό μέρος (συμπληρώνεται από όλα τα Σχολεία) Β. Ειδικό Μέρος που αντιστοιχεί στο θέμα που επιλέγεται κάθε χρόνο (Νερό,

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Ι Ragab Mohammed Βάσωφ Θάνος Μήτσιος Αντώνης Μιμίδης Άγγελος Δήμας Νίκος

Ομάδα Ι Ragab Mohammed Βάσωφ Θάνος Μήτσιος Αντώνης Μιμίδης Άγγελος Δήμας Νίκος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΤΜΥΗΤΔ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 2 09/05/2012 Ομάδα Ι Ragab Mohammed Βάσωφ Θάνος Μήτσιος Αντώνης Μιμίδης Άγγελος Δήμας Νίκος 1 Εισαγωγικά ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις για τη βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας στον τομέα των Μεταφορών

Δράσεις για τη βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας στον τομέα των Μεταφορών Δράσεις για τη βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας στον τομέα των Μεταφορών Μαρία Ζαρκαδούλα Τμήμα Περιβάλλοντος & Μεταφορών ΚΑΠΕ EnergyRes 09 Forum, 20.2.2009 Περιεχόμενα Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Οι πολιτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ «Δημόσια Αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ «Δημόσια Αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΘΗΒΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ Επίβλεψη : Καθηγήτρια Dr. Έλενα Καλλικαντζάρου Μελέτη - Ανάπτυξη: Καλογερίδου Χρυσούλα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΙΧΝΟΣ CO 2 ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΤΟ ΙΧΝΟΣ CO 2 ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟ ΙΧΝΟΣ CO 2 ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Στόχος(οι): Το να αποκτήσουν οι μαθητές επίγνωση του με ποιο τρόπο η συνεισφορά τους σε εκπομπές CO 2 εξαρτάται από την επιλογή που θα κάνουν για το

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα και λύσεις για την οδική ασφάλεια των παιδιών στον αναπτυγμένο κόσμο

Προβλήματα και λύσεις για την οδική ασφάλεια των παιδιών στον αναπτυγμένο κόσμο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Προβλήματα και λύσεις για την οδική ασφάλεια των παιδιών στον αναπτυγμένο κόσμο Δήμος Παύλου, Διδάκτωρ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηµατολόγιο για το Οικολογικό Αποτύπωµα

Ερωτηµατολόγιο για το Οικολογικό Αποτύπωµα Ερωτηµατολόγιο για το Οικολογικό Αποτύπωµα Αυτό το ερωτηµατολόγιο σας επιτρέπει να υπολογίσετε την περιβαλλοντική επίδραση σας στη Γη δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες που θα καθορίσουν το οικολογικό

Διαβάστε περισσότερα

EURONET 50/50. Μεθοδολογία. Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50

EURONET 50/50. Μεθοδολογία. Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50 EURONET 50/50 Μεθοδολογία Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50 Πώς να ξεκινήσετε: 1. Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολεία EURONET 50/50; Οι στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Καλή σχολική χρονιά με συμβουλές οδικής ασφάλειας από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» Η έναρξη της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί την επιστροφή των μαθητών στα θρανία αλλά και στις

Διαβάστε περισσότερα

Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων

Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 18-26 Νοεμβρίου 2017 Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων Με το σλόγκαν «Δώστου μια καινούρια ζωή» πραγματοποιείται φέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΖΕΝΤΑ ΓΑΜΟΥ. Για τη νύφη που της αρέσει η οργάνωση!

ΑΤΖΕΝΤΑ ΓΑΜΟΥ. Για τη νύφη που της αρέσει η οργάνωση! Top ΓΑΜΟΣ ΑΤΖΕΝΤΑ ΓΑΜΟΥ. Για τη νύφη που της αρέσει η οργάνωση! Η ατζέντα γάμου προορίζεται για την νύφη που της αρέσει η οργάνωση και μισεί το άγχος Ξημέρωσε και πριν καλά καλά ανοίξετε τα μάτια σας,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιόπιστα ελαστικά = Ασφάλεια στο δρόμο

Αξιόπιστα ελαστικά = Ασφάλεια στο δρόμο Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η GOODYEAR Dunlop Ελαστικά Ελλάς, Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» συμβουλεύουν τους οδηγούς για την ασφαλέστερη οδήγηση σε κακές καιρικές συνθήκες Αξιόπιστα ελαστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ρίξτε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα

Ρίξτε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα Ρίξτε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα Κοιμάστε αγκαλιά με το πιεσόμετρο και έχετε γεμίσει τον οργανισμό σας με χάπια προκειμένου να κρατήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε χαμηλά επίπεδα; Χαλαρώστε! Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός!

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων Συμπεριφορά ο μύθος Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Υπάρχουν πολύ κρυμμένοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στο υπερβολικό γάβγισμα

Διαβάστε περισσότερα

Eco-Driving. Οικονομική-Οικολογική. Οικολογική & Ασφαλής Οδήγηση. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΩΙΔΗΣ Τμήμα Περιβαλλοντικής Πολιτικής

Eco-Driving. Οικονομική-Οικολογική. Οικολογική & Ασφαλής Οδήγηση. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΩΙΔΗΣ Τμήμα Περιβαλλοντικής Πολιτικής Eco-Driving Οικονομική-Οικολογική Οικολογική & Ασφαλής Οδήγηση ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΩΙΔΗΣ Τμήμα Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-ΚΑΠΕ Ημερίδα Μεταφορές & Αειφορία: Δυνατότητες, Κατευθύνσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας 1 ο ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ Ερευνητική εργασία B Τετρ. 2011-2012 Τμήμα PR4 - Α Λυκείου Απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας ΟΜΑΔΑ 2 : Πρασινούληδες Τόρε Χρήστος Ταραμάς Δημήτριος Τσομπάνη Θωμαή Σωτηριάδου

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για τους γονείς

Συμβουλές για τους γονείς Συμβουλές για τους γονείς Για τα παιδιά του Δημοτικού κάθε διαδρομή από το σπίτι προς στο σχολείο αποτελεί μια σημαντική μαθησιακή εμπειρία και ένα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής. Μέσω αυτής της καθημερινής

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production)

ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production) ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production) Country Specific Questionnaire Greece FLASH 256 SUSTAINABLE CONSUMPTION & PRODUCTION Q1.

Διαβάστε περισσότερα

Στην πόλη μας Σχ.έτος:

Στην πόλη μας Σχ.έτος: Στην πόλη μας Σχ.έτος:2015-2016 Υπεύθυνοι καθηγητές: Πετσούκη Άννα Παλιάτσου Ουρανία Πριόβολος Θεοφάνης 1 ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Ως απορρίμματα ή απόβλητα ορίζονται υπολείμματα τροφών και αντικείμενα τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ!

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ! ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ! ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Η δυνατότητα να μετακινείται κάποιος ως: Πεζός Οδηγός Επιβάτης να εμπλακεί χωρίς να κινδυνεύει ή να προκαλέσει τροχαίο ατύχημα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 Έμφαση κατά την περσινή και φετινή χρονιά ήταν η δράση μας ως Φρουροί Αειφορίας Οι γειτονικές κοινότητες

Διαβάστε περισσότερα

Η πρωτοποριακή υπηρεσία για απόλυτο έλεγχο στο χώρο σας! powered by

Η πρωτοποριακή υπηρεσία για απόλυτο έλεγχο στο χώρο σας! powered by Η πρωτοποριακή υπηρεσία για απόλυτο έλεγχο στο χώρο σας! O χώρος σας, Οφέλη όπως δεν τον έχετε φανταστεί ξανά! Άνεση στην καθημερινότητα Ασφάλεια, έλεγχος και προστασία Διαμορφώστε την ατμόσφαιρα του χώρου

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 7: Κυκλοφοριακή Αγωγή

Σενάριο 7: Κυκλοφοριακή Αγωγή Σενάριο 7: Κυκλοφοριακή Αγωγή Φύλλο Εργασίας Τίτλος: Κυκλοφοριακή Αγωγή Γνωστικό Αντικείμενο: Μελέτη Περιβάλλοντος Διδακτική Ενότητα: Μεταφορές Τάξη: Β' Δημοτικού Διάρκεια: 2 ώρες Δραστηριότητα 1: Κυκλοφορώ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Γραμματεία Διυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας 19/03/2014 Πόσα παιδιά (

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ Α. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.1. Μόνωση οροφής Α.2. Μόνωση εξωτερικών τοίχων Α.3. Ταρατσόκηποι Α.4. Αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων & μονών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Προτιμήστε οικονομικό πρόγραμμα πλύσης Επιλέξτε χαμηλότερη θερμοκρασία: 30-40 C για χρωματιστά, 50-60 C για λευκά ρούχα. Με πλύση σε 40 C αντί 60 C μεώνετε το κόστος πλύσης κατά 35% Xρησιμοποιήστε το πλυντήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ..

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. Γνωρίζοντας τις ομάδες τροφίμων μέσω της πυραμίδας... Τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε και κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Η πρωτοποριακή υπηρεσία για απόλυτο έλεγχο στο χώρο σας! powered by

Η πρωτοποριακή υπηρεσία για απόλυτο έλεγχο στο χώρο σας! powered by Η πρωτοποριακή υπηρεσία για απόλυτο έλεγχο στο χώρο σας! O χώρος σας, όπως δεν τον έχετε φανταστεί ξανά! Το σπίτι σας είναι ο χώρος που ζείτε και θέλετε να είναι άνετο, ασφαλές, λειτουργικό και να προφυλάσσει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Οι φίλοι μας πάνε διακοπές: Μπρίντεζι - Κέρκυρα με ιπτάμενο δελφίνι

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Οι φίλοι μας πάνε διακοπές: Μπρίντεζι - Κέρκυρα με ιπτάμενο δελφίνι ΕΝΟΤΗΤΑ 13 Με ιπτάμενο δελφίνι A ΜΕΡΟΣ Α. ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ Οι φίλοι μας πάνε διακοπές: Μπρίντεζι - Κέρκυρα με ιπτάμενο δελφίνι Αλέξανδρος: Λοιπόν, πώς θα ταξιδέψουμε; Βασιλική: Με

Διαβάστε περισσότερα

Οδοιπορικό για τις Μετακινήσεις στην Αθήνα της επόμενης 10ετίας

Οδοιπορικό για τις Μετακινήσεις στην Αθήνα της επόμενης 10ετίας 2η Εβδομάδα Ενέργειας ΙΕΝΕ Ημερίδα ΙΕΝΕ/ΥΜΕ για Πράσινες Μεταφορές Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 Οδοιπορικό για τις Μετακινήσεις στην Αθήνα της επόμενης 10ετίας για μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε όλοι πεζοί. Μετακίνηση πεζών μεγαλύτερης ηλικίας.

Είμαστε όλοι πεζοί. Μετακίνηση πεζών μεγαλύτερης ηλικίας. Είμαστε όλοι πεζοί Μετακίνηση πεζών μεγαλύτερης ηλικίας www.edrive.yme.gov.gr Μετακίνηση ως πεζοί Το περπάτημα κάνει καλό στην υγεία σας και πρέπει να το επιδιώκετε για τις σύντομες καθημερινές διαδρομές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ασκήσεις και δραστηριότητες παρέα µε τον KOK Ο µικρός µας φίλος Μιχάλης θέλει να περάσει απέναντι. Για να τον βοηθήσεις να διασχίσει σωστά το δρόµο, ένωσε µε πράσινο χρώµα

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 11: Παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον του

Σενάριο 11: Παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον του Σενάριο 11: Παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον του Φύλλο Εργασίας Τίτλος: Παρεμβάσεις του Ανθρώπου στο Περιβάλλον Γνωστικό Αντικείμενο: Βιολογία Διδακτική Ενότητα: Παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Λεμεσού. Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας 2012-2020

Δήμος Λεμεσού. Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας 2012-2020 Δήμος Λεμεσού Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας 2012-2020 Σύμφωνο των Δημάρχων Οι Δήμοι που συμμετέχουν στο Σύμφωνο, στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών CO2 πάνω από 20% έως το 2020 Ο Δήμαρχος Λεμεσού υπόγραψε

Διαβάστε περισσότερα

Οικολογική οδήγηση & Φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα

Οικολογική οδήγηση & Φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Οικολογική οδήγηση & Φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα Oρέστης Κυριάκου Λειτουργός Ενεργειακής Διαχείρισης Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών Οικολογική οδήγηση Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ "ΆΡΙΣΤΑ"

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΆΡΙΣΤΑ 1 Μια πρωτοβουλία: Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ "ΆΡΙΣΤΑ" Το όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενημερώνει όλους τους χρήστες του Οδικού δικτύου και συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

Την επιλογή περιοχής/τοποθεσίας Τον καθορισμό του μεγέθους και του τύπου γραφείων Τη διαδικασία αναζήτησης και το κόστος της

Την επιλογή περιοχής/τοποθεσίας Τον καθορισμό του μεγέθους και του τύπου γραφείων Τη διαδικασία αναζήτησης και το κόστος της Επιλογή Επαγγελματικής Στέγης Η επιλογή της σωστής επαγγελματικής στέγης θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την παραγωγικότητά σας, να προσελκύσετε και να διατηρήσετε υπαλλήλους και να δίνετε μία θετική εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου

Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου Θέματα: διασταύρωση σφαιρών, συστήματα με συντεταγμένες, απόσταση, ταχύτητα και χρόνος, μετάδοση σήματος Διάρκεια: 90 λεπτά Ηλικία: 16+ Διαφοροποίηση: Πιο ψηλό επίπεδο: μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript 1. Announcement Καλημέρα, παιδιά. Θα ήθελα να δώσετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι πω σήμερα, γιατί όλες οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές. Λοιπόν ξεκινάμε: Θέμα πρώτο: Αύριο η βιβλιοθήκη του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

«Οικολογικά Σχολεία» ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

«Οικολογικά Σχολεία» ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ «Οικολογικά Σχολεία» ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Στην ανάλυση της έρευνας συμμετείχαν οι πιο κάτω μαθητές μέλη της Επιτροπής «Οκολογικά Σχολεία» : Μάρκος Αριστοδήμου, Κυριακή Κολιανδρή και Χρίστος Τομάζος, Β5.

Διαβάστε περισσότερα

Ο κύριος ΚΟΚ. 1ος. ΚΥΡ. ΚΟΚ: Στην πόλη µόλις έφτασα, από µακρύ ταξίδι κι αµέσως θα σας συστηθώ ή µε γνωρίζετε ήδη;

Ο κύριος ΚΟΚ. 1ος. ΚΥΡ. ΚΟΚ: Στην πόλη µόλις έφτασα, από µακρύ ταξίδι κι αµέσως θα σας συστηθώ ή µε γνωρίζετε ήδη; Πρόσωπα του Έργου: Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΚ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ 2 ΦΙΛΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΦΑΝΑΡΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΑΝΑΡΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΟΠ 1 ο ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 2 ο ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 3 ο ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 4 ο ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΙΝΑΚΙ Α 1 ο ΠΑΙ Ι 2

Διαβάστε περισσότερα

«Τα µαθηµατικά γύρω µας» Ιατροπούλου Ράνια. Μαθηµατικά στο Σπίτι

«Τα µαθηµατικά γύρω µας» Ιατροπούλου Ράνια. Μαθηµατικά στο Σπίτι 1 «Τα µαθηµατικά γύρω µας» Ιατροπούλου Ράνια Τα µαθηµατικά είναι συνδεδεµένα µε ικανότητες και δεξιότητες απαραίτητες για ένα πολύπλευρα ολοκληρωµένο άτοµο, που του επιτρέπουν να λειτουργεί αποτελεσµατικά

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για τους γονείς

Συμβουλές για τους γονείς Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν τους γονείς, τους μαθητές και τους δασκάλους για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών μας. Συμβουλές για τους

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της».

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της». Το σχολείο μας συνεχίζει φέτος, για τρίτη σχολική χρονιά, να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Οικολoγικά Σχολεία, το οποίο προσφέρει στους μαθητές μια νέα εμπειρία. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΔΙΟΥ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Α: Κατά τη διαδρομή μου μέσα στο τρόλεϊ Είστε επιθεωρητές για την καλή λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.) και την εξυπηρέτηση των επιβατών, παρατηρήστε και αξιολογήστε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ Green. Ανακαλύψτε την σημασία των Εναλλακτικών πηγών ενέργειας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ Green. Ανακαλύψτε την σημασία των Εναλλακτικών πηγών ενέργειας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ Green City Ανακαλύψτε την σημασία των Εναλλακτικών πηγών ενέργειας Κατασκευάστε μια σύγχρονη πόλη, ο οποία δεν θα

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση της περιβαλλοντικής Συνείδησης στο πλαίσιο του προγράμματος Νεολαία σε Δράση

Ενίσχυση της περιβαλλοντικής Συνείδησης στο πλαίσιο του προγράμματος Νεολαία σε Δράση ΝΕΟΙ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Συμμαχία για την Ενίσχυση της περιβαλλοντικής Συνείδησης στο πλαίσιο του προγράμματος Νεολαία σε Δράση Διερεύνηση της Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας των Νέων ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων Το «Σύµφωνο των ηµάρχων» αποτελεί µία φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας το προβάδισµα σε πρωτοπόρους δήµους της Ευρώπης να αµβλύνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ: Οικολογικές μετακινήσεις. Τάξη: Α Σχολικό έτος: B Τετράμηνο

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ: Οικολογικές μετακινήσεις. Τάξη: Α Σχολικό έτος: B Τετράμηνο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Οικολογικές μετακινήσεις Τάξη: Α Σχολικό έτος: 2011-2012 B Τετράμηνο 1 ο ΕΠΑΛ ΜΟΙΡΩΝ Μαθητές- τριες που συμμετείχαν: Κουτσάκη Ειρήνη Κολονιάρι Εριτζόν Λεμονάκης Δημήτρης Ντισπυράκη

Διαβάστε περισσότερα

Συγκοινωνιακές επιλογές στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Συγκοινωνιακές επιλογές στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Εσπερίδα με τίτλο: Ανάπτυξη Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Συγκοινωνιακές επιλογές στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Γιώργος Γιαννής Καθηγητής Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ Αθήνα, 31 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Α (αρχάριο) Δεύτερη διδακτική πρόταση Ξενοδοχεία Ενδεικτική διάρκεια: 1 διδακτική ώρα Ομάδα στόχος: παιδιά ή ενήλικες Διδακτικός στόχος: προγραμματισμός διακοπών Στρατηγικές:

Διαβάστε περισσότερα