«Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη»"

Transcript

1 «Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη» ρ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης Χριστιάνα Κωνσταντινίδου Συνεργάτις Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης

2 Εισαγωγή Τα τελευταία χρόνια ζούμε στη Θεσσαλονίκη μια αφόρητη κατάσταση που δημιουργούν τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα. Καθημερινά δαπανούμεπολλέςώρεςκαιχρήματα, φθείρουμε τα αυτοκίνητά μας, επιβαρύνουμε την υγεία μας, ρυπαίνουμε τον αέρα που αναπνέουμε, προκείμενου να φθάσουμε στον προορισμό μας. Τα οχτώ (8) τελευταία χρόνια η κυκλοφορία των Ι.Χ. στην πόλη έχει αυξηθεί κατά 70%, ενώ μόνο στα 2 από τα 10 Ι.Χ. επιβαίνουν περισσότερα από 1 άτομα.

3 Εισαγωγή Γιατί να χρησιμοποιήσω τις ημόσιες Αστικές Συγκοινωνίες? Ασφαλείς Φιλικέςπροςτουςεπιβάτες Φιλικές προς το περιβάλλον Αποδοτικές Προσιτές για ΟΛΟΥΣ

4 Εισαγωγή Η κατανάλωση ενέργειας εξαιτίας των διαφόρων μέσων μεταφοράς έχει πενταπλασιαστεί από το Οι Μεταφορές αποτελούν το 31% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη Ευρώπη και ευθύνονται για το 21% των ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το 40% αυτών των ρύπων παρουσιάζεται στις Ευρωπαϊκές πόλεις. Μόνο η αλλαγή συμπεριφοράς και συνηθειών θα επιφέρει αλλαγή στην εκπομπή ρύπων στο μέλλον.

5 Εισαγωγή Ο αριθμός των αερίων ρύπων που προέρχονται από τις μεταφορές αυξάνεται συνεχώς με τις οδικές μεταφορές να ευθύνονται για το 74% των ρύπων που προέρχονται από τις μεταφορές γενικότερα. Λαμβάνοντας υπόψη τη μέση διάρκεια ζωής των οχημάτων αλλά και την τεχνολογία για εκπομπή φιλικότερων ρύπων προς το περιβάλλον, δεν αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές μέχρι το 2040!!! Η προώθηση των ημοσίων Συγκοινωνιών είναι η καλύτερη λύση για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, της ρύπανσης και κατ επέκταση της κλιματικής αλλαγής.

6 Εισαγωγή Οι ημόσιες Συγκοινωνίες καταναλώνουν 3 με 4 φορές λιγότερη ενέργεια ανά επιβάτη ανά χιλιόμετρο από τα αυτοκίνητα. Κάθε πολίτης ο οποίος χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το περπάτημα και το ποδήλατο για τις καθημερινές του μετακινήσεις καταναλώνει 500 με 600 λίτρα βενζίνης λιγότερα το χρόνο.

7 Πράσινη μετακίνηση Οι ημόσιες Συγκοινωνίες εκπέμπουν λιγότερους ρύπους CO 2 σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Φυσικών.

8 Πράσινη μετακίνηση Τα λεωφορεία και τα πούλμαν μπορούν να μειώσουν σε σημαντικό βαθμό την κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται στις σύγχρονες πόλεις όπως είναι η Θεσσαλονίκη. Ημείωσητης κυκλοφορίας συμβάλει παράλληλα στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των ατυχημάτων. Στην Ευρώπη 1 λεωφορείο με μέση πληρότητα μπορεί να αντικαταστήσει 30 αυτοκίνητα ενώ ένα γεμάτο 55 αυτοκίνητα αντίστοιχα!!!

9 Συνθήκες πόλης Ένα συνηθισμένο πρωινό τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης διασχίζουν περίπου οχήματα την ώρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα (1 ώρα) καταναλώνονται λίτρα βενζίνης και εκπέμπονται κιλά μονοξειδίου του άνθρακα (CO). Ολόκληρη τη μέρα εξαιτίας του μποτιλιαρίσματος χάνονται εργατοώρες 600 εκατ. χαμένα το χρόνο!!!

10 Συνθήκες πόλης Αν η κίνηση των στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ήταν ομαλή (μέση ταχύτητα 40km/h) οι δημότες της θα εξοικονομούσαν 200 εκατ. ετησίως από τα καύσιμα και θα ανέπνεαν λιγότερους τόνους μονοξειδίου του άνθρακος!!! Μέση ταχύτητα στο κέντρο της πόλης κατά τις ώρες αιχμής 6 km/h 5 km/h

11 Ημέρα χωρίς ταξί Ταχύτητες λεωφορείων χωρίς Ταξί Για τις 11/2/2010, 19/2/2010, 2/3/2010 και 3/3/2010, ημέρες που απείργησαν οι αυτοκινητιστές ταξί, προκύπτει μια σαφής αύξηση της μέσης ταχύτητας των λεωφορείων η οποία σε κάποιες ώρες της ημέρας φτάνει ως και στο 30%. Η ταχύτητα των λεωφορείων στην οδό Τσιμισκή αυξήθηκε στα 11 έως 17 km/h ενώ τις υπόλοιπες ημέρες κυμαίνεται από 9 ως 13 km/h. Μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στο διάστημα μετά τις 10 το πρωί οπότε σε μια κανονική ημέρα επιτρέπεται η είσοδος των ταξί στις λεωφορειολωρίδες. Αύξηση της ταχύτητας συνεπάγεται και σημαντική μείωση του χρόνου διαδρομής. Για παράδειγμα η διάρκεια του δρομολογίου της λεωφορειακής γραμμής Νο 3 (Α.Σ. ΙΚΕΑ - Ν.Σ.Σ. και αντιστρόφως) μειώθηκε κατά 30 λεπτά!!! (από τα 110 λεπτά που διαρκεί μια συνηθισμένη ημέρα έφθασε στα 80 λεπτά), μια μείωση της τάξης περίπου του 37,5%. Αντίστοιχες μειώσεις των χρόνων διαδρομής παρατηρήθηκαν και σε άλλες γραμμές όπως για παράδειγμα στη γραμμή Νο 10 ΧΑΡΙΛΑΟΥ-Ν.Σ.Σ. (από τα 90 στα 70 λεπτά) και στη γραμμή Νο 12 Κ.Τ.Ε.Λ.-ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ (από τα 105 στα 75 λεπτά).

12 Ημέρα χωρίς ταξί Επιβατική κίνηση τις ημέρες χωρίς Ταξί Σημαντική αύξηση η οποία ανήλθε ως και στους επιβάτες ημερησίως παρατηρείται και στην επιβατική κίνηση των αστικών λεωφορείων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις 11 Φεβρουαρίου, πρώτη ημέρα απουσίας των ταξί καταγράφηκαν στον ΟΑΣΘ ακυρώσεις εισιτηρίων (πέραν των καρτών διαρκείας) ενώ την επομένη 12 Φεβρουαρίου οι ακυρώσεις έπεσαν στις ( λιγότεροι), μείωση κατά περίπου 13%. Την Τρίτη 2 Μαρτίου, πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας των αυτοκινητιστών ταξί, καταγράφηκαν ακυρώσεις και στις 3 Μαρτίου αντίστοιχα. Αντιθέτως την 1η Μαρτίου οι ακυρώσεις ήταν και στις 4 Μαρτίου.

13 Μέτρα για τη βελτίωση των ημοσίων Συγκοινωνιών Μέτρα προτεραιότητας στα λεωφορεία (Bus priority measures, προτεραιότητα στους φωτεινούς σηματοδότες) Πληροφόρηση επιβατικού κοινού (συστήματα τηλεματικής) Βελτίωση των υπηρεσιών-παροχών-χώρων αναμονής ημιουργία νέων λεωφορειακών γραμμών-διαδρομών Σταθμοί Μετεπιβίβασης και Στάθμευσης (park and ride) ημιουργία Λεωφορειολωρίδων Καθοδηγούμενα Λεωφορεία (guided bus) Καθαρά Λεωφορεία Προώθηση των.α.σ.- ενημέρωση κοινού

14 Πληροφόρηση επιβατικού κοινού (συστήματα τηλεματικής)

15 Θεσσαλονίκη Πληροφόρηση επιβατικού κοινού (συστήματα τηλεματικής)

16 Ηλιακές Στάσεις Βελτίωση των υπηρεσιών-παροχών-χώρων αναμονής

17 Σταθμοί Μετεπιβίβασης και Στάθμευσης (park and ride)

18 ημιουργία Λεωφορειολωρίδων

19 Καθοδηγούμενα Λεωφορεία (guided bus)

20 Πράσινα Λεωφορεία Στόλος Ο.Α.Σ.Θ. τεχνολογίας Euro 4 ιαθέτει: 113 Λεωφορεία Τεχνολογίας Euro 4 73 αρθρωτά (18 μέτρα) 40 απλά (12 μέτρα)

21 Πράσινα Λεωφορεία 60 «καθαρά» αστικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη Από το Μάρτιο του 2010 μέχρι σήμερα έφθασαν στη Θεσσαλονίκη τα 2 πρώτα από τα «καθαρά» λεωφορεία τεχνολογίας Euro 5, τα οποία εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους!!!! Τα 20 από τα 60 νέα λεωφορεία θα είναι αρθρωτά και τα υπόλοιπα 40 των 100 θέσεων.

22 Πράσινα Λεωφορεία Καθαρά Λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη Οι κινητήρες Euro 5 αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όσον αφορά στην εκπομπή καυσαερίων, η οποία πληροί τη σχετική οδηγία της ΕΕ σχετικά με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Με τη νέα τεχνολογία τα λεωφορεία καθίστανται φιλικά προς το περιβάλλον, αφού μειώνεται δραστικά η εκπομπή ρύπων τους. Η μείωση των ρύπων επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός διαλύματος που χρησιμοποιείται, το οποίο ονομάζεται AdBlue. Το διάλυμα αυτό, με διάφορες χημικές αντιδράσεις στον καταλύτη, μετατρέπει τα τοξικά οξείδια του αζώτου σε άζωτο και υδρατμούς, ουσίες δηλαδή που υπάρχουν ήδη στο περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται μία δραστική μείωση των οξειδίων του αζώτου στα καυσαέρια των επαγγελματικών οχημάτων. Η προηγούμενη γενιά αστικών που είχε προμηθευτεί ο ΟΑΣΘ, το 2007, διέθετε κινητήρες Euro 4.

23 Πως? 5 τρόποι για ένα επιτυχημένο σύστημα ημοσίων Συγκοινωνιών 1 Υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής - να γίνουν οι.α.σ. μέσο επιλογής για όλους

24 Πως? 5 τρόποι για ένα επιτυχημένο σύστημα ημοσίων Συγκοινωνιών 2 Κατανόηση των προνομίων που σου προσφέρουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

25 Πως? 5 τρόποι για ένα επιτυχημένο σύστημα ημοσίων Συγκοινωνιών 3 Νέα Κουλτούρα στην εργασία

26 Πως? 5 τρόποι για ένα επιτυχημένο σύστημα ημοσίων Συγκοινωνιών 4 Χρηματοδότηση και επενδυτικά προγράμματα

27 Πως? 5 τρόποι για ένα επιτυχημένο σύστημα ημοσίων Συγκοινωνιών 5 Τρόποι αλλαγής της νοοτροπίας του κοινού

28 Συμπεράσματα Η δύναμη για να βελτιώσουμε την κινητικότητα - περιβάλλον μέσα στις πόλεις μας εξαρτάται από ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ

29 Συμπεράσματα Οι Ειδικοί να προβάλλουν νέες / καινοτόμες ιδέες καθιστώντας τις ημόσιες Συγκοινωνίες πιο ελκυστικές προς το επιβατικό κοινό και πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς. Οι Κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τις.α.σ. ως ένα κομμάτι για την επίλυση του προβλήματος. Οι πόλεις και οι τοπικοί φορείς να συμβάλλουν στην προώθηση των.α.σ. βελτιώνοντας την υποδομή για τις.α.σ. Οι επενδυτές να επενδύσουν στην αειφόρο ανάπτυξη και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Η βιομηχανία-τεχνολογία να δημιουργήσει καινοτόμα και αποδοτικά προϊόντα που θα συμβάλλουν με τη σειρά τους στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Οι φορείς των.α.σ. να βελτιώσουν την αξιοπιστία τους βελτιώνοντας τα δρομολόγια και τις υπηρεσίες (π.χ. συστήματα τηλεματικής, ηλεκτρονικό εισιτήριο, κτλ.) προς το επιβατικό κοινό.

30 Συμπεράσματα Να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε λίγο τις συνήθειές μας να χρησιμοποιούμε λιγότερο το Ι.Χ. και περισσότερο τις.α.σ. να περπατάμε περισσότερο να αποφεύγουμε την παράνομη στάθμευση και να δίνουμε προτεραιότητα στους πεζούς να τηρούμε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας να προστατεύουμε τους ποδηλάτες και τους μοτοσικλετιστές να συνδυάζουμε τις μετακινήσεις μας με αυτοκίνητο με τις μετακινήσεις άλλων προσώπων που έχουν παρόμοιο προορισμό

31 Σας ευχαριστώ!!!

Συστήματα (και ζητήματα) Αστικών Συγκοινωνιών στην Ελλάδα

Συστήματα (και ζητήματα) Αστικών Συγκοινωνιών στην Ελλάδα Συστήματα (και ζητήματα) Αστικών Συγκοινωνιών στην Ελλάδα Γιάννης Τόσκας Συγκοινωνιολόγος (ΜS-MUP) Πρόεδρος Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης Ι. Πολιτικές αστικών μεταφορών στην Ευρώπη Tο βασικότερο

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχαν. Περιβάλλοντος. Σταματία. α: Φούντα. Φοιτήτρια. Επιβλέπων

Βιομηχαν. Περιβάλλοντος. Σταματία. α: Φούντα. Φοιτήτρια. Επιβλέπων Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχαν νικών Συστημάτωνν Ειδίκευση: Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας ς και Προστασίας Περιβάλλοντος Διπλωματική Εργασία Περιβαλλοντική Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2014. Περιεχόμενα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2014. Περιεχόμενα Περιεχόμενα 1. Τοπική συμβολή στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή... 2 2. Τοπικές Μεταφορές... 6 3. Πράσινες αστικές περιοχές που ενσωματώνουν την αειφόρο χρήση γης...13 4. Φύση και βιοποικιλότητα...23 5.

Διαβάστε περισσότερα

Α.1. Γενικά - Εισαγωγή

Α.1. Γενικά - Εισαγωγή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α.1. Γενικά - Εισαγωγή...2 A.1.1 Η θεωρητική βάση του Προγράμματος Εξοικονομώ...2 A.1.2 Γενικά για το περπάτημα και το ποδήλατο...3 Α.2. Τα οικονομικά, πολεοδομικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝ ΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ. ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΣΥΓΛΕΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΠΟΠΤΕΥΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ήμος Λεμεσού Σχέδιο ράσης Αειφόρου Ενέργειας 2012 2020

ήμος Λεμεσού Σχέδιο ράσης Αειφόρου Ενέργειας 2012 2020 ήμος Λεμεσού Σχέδιο ράσης Αειφόρου Ενέργειας 2012 2020 Σχέδιο ράσης Αειφόρου Ενέργειας 2012 2020 Η αναφορά εκπονήθηκε από την Stratagem Energy Ltd σε συνεργασία με το ήμο Λεμεσού. Σεπτέμβριος 2013 Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο, Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε: Πράσινες συνήθειες: Μετακινήσεις φιλικές στο περιβάλλον

Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο, Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε: Πράσινες συνήθειες: Μετακινήσεις φιλικές στο περιβάλλον Πως οι μετακινήσεις επηρεάζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής; Η εξοικονόμηση πόρων και κυρίως ενέργειας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας για τις μεταφορές και

Διαβάστε περισσότερα

Πεζόδροµοι Πεζοί Οι προσβάσεις στα σχολικά κτίρια, αθλητικά κέντρα, ΚΑΠΗ στο Πολεοδοµικό συγκρότηµα της Χίου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2

Πεζόδροµοι Πεζοί Οι προσβάσεις στα σχολικά κτίρια, αθλητικά κέντρα, ΚΑΠΗ στο Πολεοδοµικό συγκρότηµα της Χίου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2 2. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.. 3 3. ΠΕΖΟΙ.. 5 3.1. Μέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της κινητικότητας... 6 3.2. Κυκλοφοριακή Αγωγή 7 4. ΠΕΖΟ ΡΟΜΟΙ 8 4.1. Οι πεζόδροµοι στο

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Ευφυές τηλεματικό σύστημα πληροφόρησης οδηγών και πολιτών για τις μετακινήσεις και τη στάθμευση στο Δήμο Καλαμάτας μέσω πολλαπλών καναλιών ενημέρωσης ευφυής μετακίνηση»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟY 2007-2013 ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ

ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟY 2007-2013 ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΠ ΣΑΑΣ ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟY 2007-2013 ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ Ευρωπαϊκή Ένωση Η δράση αυτή χρηµατοδοτήθηκε από την Τεχνική Βοήθεια (Μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή Πιο έξυπνα και πιο καθαρά Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή 1 Η υπηρεσία Europe Direct απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αριθμός κλήσης χωρίς χρέωση (*) : 00 800 6 7 8 9 10

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή μας στο περιβάλλον

Η συμβολή μας στο περιβάλλον 5. Η συμβολή μας στο περιβάλλον Από το ξεκίνημα της λειτουργίας του, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει αναδείξει την προστασία του περιβάλλοντος σε βασική προτεραιότητα και αναπόσπαστο στοιχείο των δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

41,9 χλμ. Αττικής Οδού, 19002 - Παιανία, Τηλ.: 210 6682200, fax: 210 6025060 web: www.aodos.gr, e-mail: aosa@attiki-odos.gr

41,9 χλμ. Αττικής Οδού, 19002 - Παιανία, Τηλ.: 210 6682200, fax: 210 6025060 web: www.aodos.gr, e-mail: aosa@attiki-odos.gr 41,9 χλμ. Αττικής Οδού, 19002 - Παιανία, Τηλ.: 210 6682200, fax: 210 6025060 web: www.aodos.gr, e-mail: aosa@attiki-odos.gr 41,9 χλμ. Αττικής Οδού, 19002 - Παιανία, Τηλ.: 210 6632161, fax: 210 6632694

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών του ΕΠΑΛ Νάξου σε σχέση με το αιολικό πάρκο της περιοχής τους

Διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών του ΕΠΑΛ Νάξου σε σχέση με το αιολικό πάρκο της περιοχής τους Έρκυνα, Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Επιστημονικών Θεμάτων, Τεύχος 2ο, 107 133, 2014 Διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών του ΕΠΑΛ Νάξου σε σχέση με το αιολικό πάρκο της περιοχής τους Αντώνιος

Διαβάστε περισσότερα

Πτήση και Περιβάλλον

Πτήση και Περιβάλλον Πτήση και Περιβάλλον Ιούλιος 2010 Περιεχόμενα Εισαγωγή 1 Αλλαγή κλίματος 2 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου 4 Η επίδραση των αερομεταφορών στο περιβάλλον 6 Περιβαλλοντική πολιτική της Aegean 12 Τα αεροσκάφη

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 5 1. Τι συμβαίνει στον πλανήτη μας; Αίτια της κλιματικής αλλαγής 6 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση συνάρτησης κόστους επένδυσης σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στην Ευρώπη

Εκτίμηση συνάρτησης κόστους επένδυσης σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στην Ευρώπη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Εκτίμηση συνάρτησης κόστους επένδυσης σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στην Ευρώπη Μεταπτυχιακή φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Για τη χρήση του παρακάτω υλικού: Σκοπός του έργου PORTAL είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης των ερευνητικών αποτελεσµάτων

Διαβάστε περισσότερα

SmILE. Όλα όσα θα θέλατε να µάθετε για το χαµόγελο της Greenpeace

SmILE. Όλα όσα θα θέλατε να µάθετε για το χαµόγελο της Greenpeace Ι. Αυτοκίνητο και κλίµα SmILE Όλα όσα θα θέλατε να µάθετε για το χαµόγελο της Greenpeace Πόσο συµβάλλει η αυτοκίνηση στην αλλαγή του κλίµατος; Το διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ), το οποίο εκλύεται ως καυσαέριο

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΈΚΔΟΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΤΕΛ ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Η χώρα μας για πολλά χρόνια είχε παραλείψει να θέσει τις υγιείς βάσεις που είναι προϋπόθεση για μια ανταγωνιστική οικονομία, για ανταγωνιστικές

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων

Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων Ιανουάριος 2008 Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα, τηλ. 2103840774-5, fax. 2103804008 www.greenpeace.gr 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Eυρωπαϊκή Επιτροπή. ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο

Eυρωπαϊκή Επιτροπή. ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο Eυρωπαϊκή Επιτροπή ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο Ξεκαθαρίστε τη θέση σας! 1 Εισαγωγή 3 Ενέργεια 8 Αέρας 12 Νερό 16 Έδαφος Η Άμεση Ευρώπη είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Βέλτιστη διαχείριση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για την ενεργειακά αποδοτικότερη λειτουργία σταθμών βάσης

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Βέλτιστη διαχείριση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για την ενεργειακά αποδοτικότερη λειτουργία σταθμών βάσης Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Πανεπιστήμιο Πειραιώς ΠMΣ Τεχνοοικονομική Διοίκηση Ψηφιακών Συστημάτων ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων : Επίκουρος Καθηγητής Ρούσκας Άγγελος Βέλτιστη διαχείριση εναλλακτικών πηγών

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Κινητού Τηλεφώνου για την Ελαχιστοποίηση της Κατανάλωσης Ενέργειας Οικιακών Συσκευών

Εφαρμογή Κινητού Τηλεφώνου για την Ελαχιστοποίηση της Κατανάλωσης Ενέργειας Οικιακών Συσκευών Εφαρμογή Κινητού Τηλεφώνου για την Ελαχιστοποίηση της Κατανάλωσης Ενέργειας Οικιακών Συσκευών Αραμπατζή Αγγελική και Ψάννης Κωνσταντίνος aggeliki.arampatzi@gmail.com, tm0915@uom.gr kpsannis@uom.gr http://users.uom.gr/~kpsannis/

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΙΟΥ 2009 Η εφαρμογή του Νόμου 3661/08 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Βιοκλιματικός-Ενεργειακός

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο

Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Διακήρυξη Διαγωνισμού για το Έργο Τηλεματικές υπηρεσίες επέκτασης διαχείρισης Αστικού ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης Α.Ε. και εξυπηρέτησης επιβατικού κοινού Αναθέτουσα Αρχή: ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Α.Ε. Προϋπολογισμός:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τµήµα Λογιστικής Πτυχιακή εργασία του τµήµατος λογιστικής Εισηγητής: Γαβριλάκης Νεκτάριος ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα κείµενα πάρθηκαν από το site της Greenpeace (www.greenpeace.org/greece) Φωτοβολταϊκά

Τα κείµενα πάρθηκαν από το site της Greenpeace (www.greenpeace.org/greece) Φωτοβολταϊκά Τα κείµενα πάρθηκαν από το site της Greenpeace (www.greenpeace.org/greece) και τα ενοποίησε σε pdf format Φωτοβολταϊκά Όταν τα φωτοβολταϊκά εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία µετατρέπουν ένα 5-17% της ηλιακής

Διαβάστε περισσότερα