ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ Green. Ανακαλύψτε την σημασία των Εναλλακτικών πηγών ενέργειας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ Green. Ανακαλύψτε την σημασία των Εναλλακτικών πηγών ενέργειας"

Transcript

1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ Green City Ανακαλύψτε την σημασία των Εναλλακτικών πηγών ενέργειας Κατασκευάστε μια σύγχρονη πόλη, ο οποία δεν θα κατασπαταλά τον ορυκτό πλούτο της Γης και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον Η ιδέα είναι απλή Μπορείς να δημιουργήσεις μια ολόκληρη πόλη η οποία θα είναι ενεργειακά αυτόνομη και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον με απόβλητα και ρύπους?

2 Οι μαθητές αρχικά εκπαιδεύονται στη κατασκευή και στον προγραμματισμό των δικών τους ρομπότ. Ακολουθώντας την εκπαιδευτική προετοιμασία μαθαίνουν τόσο να κατασκευάζουν ένα ρομπότ όσο και να το προγραμματίζουν για να εκτελέσει μια συγκεκριμένη δουλειά. Επίσης μπορούν να πειραματιστούν με το πρόγραμμα και να δουν άμεσα τα αποτελέσματα (πχ της αλλαγής μιας μεταβλητής), στη κίνηση του ρομπότ. Αφού η εκπαιδευτική προετοιμασία ολοκληρωθεί ο μαθητής καλείται να εφαρμόσει όλη την προηγούμενη γνώση που έλαβε, στις διάφορες προκλήσεις της Πράσινης Πόλης. Τα διάφορα εκπαιδευτικά σενάρια προκλήσεις της Πράσινης Πόλης, δημιουργούν το σκηνικό (τον περιβάλλοντα χώρο) και οι μαθητές πρέπει να συνεργαστούν (σαν ομάδα) για να λύσουν το πρόβλημα του συγκεκριμένου σεναρίου. Έτσι πρέπει να εφαρμόσουν και προσαρμόσουν όλες τους τις προγραμματιστικές και κατασκευαστικές ικανότητες στην επίλυση της πρόκλησης της Πράσινης Πόλης, που σχετίζεται με θέματα εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας που επιθυμούμε να εισάγουμε στο εκπαιδευτικό σενάριο πρόκληση, έχουμε την δυνατότητα της διαφοροποίησής του με κανόνες, καθιστώντας έτσι το σενάριο εφικτό τόσο σε αρχάριους, όσο και σε μαθητές με προχωρημένες γνώσεις ρομποτικής. Ένα τυπικό παράδειγμα τριών επιπέδων δυσκολίας θα μπορούσε να αποτελέσουν τα παρακάτω: Επίπεδο Δυσκολίας 1 ο (Εύκολο για αρχάριους): Οι μαθητές πρέπει να ολοκληρώσουν τις προκλήσεις, ελέγχοντας τις κινήσεις του ρομπότ τους Επίπεδο Δυσκολίας 2 ο (Μέτριο): Οι μαθητές πρέπει να ολοκληρώσουν τις προκλήσεις, χρησιμοποιώντας εάν επιθυμούν αισθητήρες στο ρομπότ τους σε όσα σημεία αυτοί επιλέξουν. Επίπεδο Δυσκολίας 3 ο (Δύσκολο για προχωρημένους): Οι μαθητές πρέπει χρησιμοποιήσουν αισθητήρες για να ολοκληρώσουν τις προκλήσεις του σεναρίου. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής point system ανάλογα με τις προκλήσεις που ολοκληρώνουν οι μαθητές στο ακέραιο. Οι μαθητές δηλαδή συνεργάζονται σε ομάδες και συναγωνίζονται για το ποια θα ολοκληρώσει καθένα από τα εκπαιδευτικά σενάρια της Πράσινης Πόλης συγκεντρώνοντας όσον το δυνατόν περισσότερους πόντους.

3 Αφού ολοκληρώσουν όλοι οι μαθητές την συγκεκριμένη πρόκληση της Πράσινης Πόλης, μετά καλούνται να ερευνήσουν τι ήταν αυτό που στο συγκεκριμένο σενάριο έπρεπε να φτιάξουν ή να καταστρέψουν ή να διορθώσουν, προκειμένου η πόλη να γίνει πιο Πράσινη. Στη συνέχεια καλούνται να ανακαλύψουν παρόμοια προβλήματα με αυτά που αντιμετώπισαν στο σενάριό τους, στην δική τους πόλη, γειτονιά ή δήμο, και να συζητήσουν εάν και κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστεί η λύση που οι ίδιοι δώσανε στο εκπαιδευτικό τους σενάριο. Γενικά σαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα η Πράσινη Πόλη, είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο με το οποίο από μικρή κιόλας ηλικία ο μαθητής όχι μόνο εκπαιδεύεται στη χρήση νέων τεχνολογιών, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνει να βρίσκει λύσεις στο πώς αυτήν την τεχνολογία μπορεί να την εκμεταλλευτεί και να την εφαρμόσει στα διάφορα μεγάλα προβλήματα του τόπου του, με απώτερο σκοπό μια πιο Πράσινη Πόλη για αυτόν και τον συνάνθρωπό του. Η μεγάλη επιτυχία ενός τέτοιου προγράμματος σε σχολείο έγκειται στο γεγονός ότι παρότι τα θέματα αυτά αγγίζονται από ηλικίες πολύ μεγαλύτερες, είναι πραγματοποιήσιμο ακόμη και σε μαθητές του δημοτικού. Φανταστείτε πώς μια οργανωμένη ομάδα μαθητών μπορούν να ασχοληθούν, να παρουσιάσουν και να λύσουν θέματα αντίστοιχα με αυτά που πραγματοποιούν φοιτητές πανεπιστημίων!

4 **Παράδειγμα εκπαιδευτικού σεναρίου - Πράσινη Πόλη Δημιουργήστε ένα βιώσιμο μέλλον για την Πράσινη Πόλη ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η Πράσινη Πόλη είναι μια όμορφη και ευημερούσα πόλη, με πολλές ιδέες για τη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τις οικογένειες και για τις επιχειρήσεις. Όλοι οι κάτοικοι της πόλης έχουν προσπαθήσει όλα αυτά τα χρόνια για την ανάπτυξη ενός συστήματος αποβλήτων της πόλης καθώς και για την εφαρμογή εναλλακτικών (ανανεώσιμων) πηγών ενέργειας για να εξασφαλίσουν στην πόλη τους ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον. Η αποστολή σας είναι να κατασκευάσετε και στη συνέχεια να προγραμματίσετε ένα ρομπότ που να μπορεί να συλλέξει τα ειδικά Ενεργειακά Τούβλα που θα απελευθερώνονται κάθε φορά που αναβαθμίζετε ενεργειακά την πόλη. Συλλέξτε τουλάχιστον 4 από αυτά και χρησιμοποιήστε τα για να ενεργοποιήσετε την Πράσινη Πόλη. Μπορείτε να βοηθήσετε τους κατοίκους της πόλης; Οι μαθητές καλούνται να κατασκευάσουν την πόλη όπως ακριβώς τους υπαγορεύουν οι οδηγίες του σεναρίου, ακολουθώντας βήμα βήμα τις εικόνες κατασκευής.

5 Μετά το γενικό πλάνο του σεναρίου που τους δίνεται, τους δίνονται και όλες οι αποστολές που μπορούν να ολοκληρώσουν. Να ενεργοποιήσουν την ανεμογεννήτρια για να απελευθερώσουν το Τουβλάκι ενέργειας 10 πόντοι Να τοποθετήσουν το φωτοβολταϊκό πάνελ πάνω στη σκεπή του σπιτιού για να πάρουν το Τουβλάκι ενέργειας 10 πόντοι. Εάν το Φωτοβολταϊκό πάνελ δεν παραμείνει πάνω στη σκεπή, αφού απελευθερωθεί το Τουβλάκι ενέργειας αλλά πέσει, τότε 5 πόντοι Να αποφύγουν την κυρία με τα Λουλούδια καθ όλη τη διάρκεια των αποστολών μέχρι να ενεργοποιηθεί η Πόλη για να πάρουν το Τουβλάκι ενέργειας 5 πόντοι Να ταξινομήσουν τα σκουπίδια τοποθετώντας το κίτρινο καπάκι πάνω στον κίτρινο κάδο και το μαύρο καπάκι πάνω στον μαύρο κάδο. Εάν τα καπάκια παραμείνουν πάνω στους κάδους μέχρι το πέρας της αποστολής τότε 15 πόντοι για καθένα από τα 2 καπάκια. Εάν κάποιο καπάκι δεν παραμείνει πάνω στο κάδο αφού απελευθερώσει το Τουβλάκι ενέργειας τότε 5 πόντοι. Να κλείσουν το φράγμα χρησιμοποιώντας το ειδικό τουβλάκι για να κλείσουν την τρύπα στο φράγμα. Το ειδικό τουβλάκι πρέπει να τοποθετηθεί στην θέση που είναι σημειωμένη πάνω στο χάρτη στης πόλης μας. Στη συνέχεια το ρομπότ μας πρέπει να συλλέξει το ειδικό τουβλάκι και να το τοποθετήσει στο φράγμα έτσι ώστε να απελευθερωθεί το Τουβλάκι ενέργειας. Εάν το Τουβλάκι ενέργειας απελευθερωθεί από το φράγμα 15 πόντοι, εάν το ειδικό τουβλάκι ακουμπήσει το φράγμα αλλά δεν απελευθερώσει το Τουβλάκι ενέργειας τότε 5 πόντοι. Να αφοπλίσουν το ρυπογόνο εργοστάσιο. Το ρομπότ πρέπει να σηκώσει το καινούριο (λευκό) φουγάρο και να ρίξει το παλιό (μαύρο). Στη συνέχεια συλλέγουμε το Τουβλάκι ενέργειας. Εάν όλα γίνουν σωστά τότε 15 πόντους. Εάν καταφέρουμε μόνο να ρίξουμε τον παλιό ή μόνο να σηκώσουμε τον καινούριο τότε 5 πόντους. Να ενεργοποιήσετε την Πράσινη Πόλη. Για να γίνει αυτό πρέπει το ρομπότ σας να τοποθετήσει τουλάχιστον 4 Τουβλάκια ενέργειας στη σωστή θέση της Πράσινης Πόλης και να πατήσει στη συνέχεια το κόκκινο μοχλό για να ενεργοποιήσει τη Πράσινη Πόλη. 15 πόντοι

6 Στη συνέχεια αφού γνωρίζουμε τις αποστολές που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, μας γνωστοποιούνται και οι κανόνες τους οποίους πρέπει να τηρήσουμε και να λάβουμε υπόψιν μας: Οι μέγιστοι βαθμοί που μπορεί να συγκεντρώσει η κάθε ομάδα είναι 100 Μπορείτε να ολοκληρώσετε όσες αποστολές θέλετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε Μπορείτε να αποφασίσετε την σειρά με την οποία θα εκτελέσετε τις αποστολές Μπορείτε να δοκιμάσετε κάθε αποστολή για παραπάνω από μια φορά Το ρομπότ σας πρέπει πάντα να ξεκινάει από την ΑΡΧΗ (αρχική θέση του ρομπότ όπως προβλέπεται πάνω στον χάρτη του σεναρίου) Η πρόκληση του σεναρίου ολοκληρώνεται μόνο όταν η Πράσινη Πόλη ενεργοποιηθεί Το ρομπότ πρέπει να επιστρέψει στην ΑΡΧΗ για να θεωρηθεί η αποστολή επιτυχής Ακουμπώντας το ρομπότ οπουδήποτε εκτός της αρχικής του περιοχής (πχ για διόρθωση διαδρομής ή για να μη βγει εκτός Πόλης) επιτρέπεται ΑΛΛΑ θα έχετε ποινή 5 πόντων και το ρομπότ επανατοποθετείται στην ΑΡΧΗ Εάν ακουμπήσετε το ρομπότ ενώ μεταφέρει κάποιο αντικείμενο σχετικό με την αποστολή, έχετε ποινή 5 πόντων, το ρομπότ πάει στην ΑΡΧΗ και το αντικείμενο που κουβαλούσε στην αρχική του θέση Υπεύθυνος για την βαθμολογία αλλά και για την αιτιολόγηση αυτής είναι ο εκάστοτε εκπαιδευτής Από αυτό το σημείο και μετά, οι μαθητές ακολουθούν τις οδηγίες του εκπαιδευτή για τη κατασκευή τόσο των αντικειμένων του χάρτη (την ανεμογεννήτρια, το φράγμα, κτλ) εάν δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια ξεκινούν την κατασκευή του ρομπότ τους ακολουθώντας τις οδηγίες κατασκευής. Μέχρι να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα Οι μαθητές σε αυτό το στάδιο έχουν φτάσει στην κατασκευή του Κεντρικού Ρομπότ. Από δω και πέρα για κάθε διαφορετική αποστολή θα χρειαστεί να τροποποιήσουν το Κεντρικό αυτό ρομπότ τόσο κατασκευαστικά όσο και προγραμματιστικά για να ολοκληρώσει με επιτυχία την κάθε αποστολή.

7 Για κάθε μια από τις διαφορετικές αποστολές υπάρχουν ξεχωριστές κατασκευαστικές οδηγίες ακόμα και για καθένα από τα διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας (Επίπεδο 1, 2, 3) καθώς και τα αντίστοιχα προγραμματιστικά υποδείγματα. Όλες οι οδηγίες βρίσκονται σε μορφή pdf και μπορούν είτε να εκτυπωθούν και να μοιραστούν στα παιδιά, ή ακόμα καλύτερα να τις έχουν στον υπολογιστή τους και να κατασκευάζουν προγραμματίζουν το ρομπότ τους ακολουθώντας τις οδηγίες και πάντα υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή. Οι ομάδες στη συνέχεια συνεργάζονται για να ρυθμίσουν το ρομπότ τους πάνω στην πίστα έτσι ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν κάποια αποστολή. Ό,τι λάθος προκύψει, το διορθώνουν σαν ομάδα, μέχρις ότου το ρομπότ τους καταφέρνει να ολοκληρώσει την τρέχουσα αποστολή. Τότε ζητούν από τον εκπαιδευτή να δοκιμάσουν την αποστολή από την αρχή και να βαθμολογηθούν. Το ίδιο συμβαίνει για όλες τις υπόλοιπες αποστολές του σεναρίου. Όταν όλες οι ομάδες ολοκληρώσουν τουλάχιστον 4 αποστολές (γιατί βάσει σεναρίου πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 4 Τουβλάκια ενέργειας ) μπορούν να δοκιμάσουν και την τελευταία αποστολή, να ενεργοποιήσουν την Πράσινη Πόλη. Μετά από την τελευταία αυτό αποστολή η ομάδα η οποία έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους είναι και η νικήτρια. Στη συνέχεια ακολουθεί ο πίνακας βαθμολογίας των ομάδων

8 ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ 1 ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ Αποστολές & Περιγραφή αποστολής Ενεργοποιώντας την ανεμογεννήτρια Η ανεμογεννήτρια όταν ενεργοποιηθεί απελευθερώνει το Ενεργειακό Τουβλάκι Πόντοι 10 Τοποθετώντας το Φωτοβολταϊκό Πάνελ Το φωτοβολταϊκό πάνελ απελευθερώνει το Ενεργειακό Τουβλάκι και παραμένει στην οροφή Πόντοι 10 Το φωτοβολταϊκό πάνελ απελευθερώνει το Ενεργειακό Τουβλάκι αλλά δεν παραμένει στην οροφή του σπιτιού Αποφεύγοντας την κυρία με τα Λουλούδια Η κυρία με τα Λουλούδια παραμένει όρθια και στη θέση της μετά το πέρας της ενεργοποίησης της Πράσινης Πόλης Ταξινομώντας τα σκουπίδια Το κίτρινο καπάκι παραμένει πάνω στον κάδο μετά την απελευθέρωση του Ενεργειακού Τούβλου. Πόντοι 15 Το κίτρινο καπάκι δεν παραμένει πάνω στον κάδο μετά την απελευθέρωση του Ενεργειακού Τούβλου. Το μαύρο καπάκι παραμένει πάνω στον κάδο μετά την απελευθέρωση του Ενεργειακού Τούβλου. Πόντοι 15 Το μαύρο καπάκι δεν παραμένει πάνω στον κάδο μετά την απελευθέρωση του Ενεργειακού Τούβλου. Επισκευή του φράγματος Κατά την τοποθέτηση του ειδικού τούβλου απελευθερώνεται το Ενεργειακό Τουβλάκι Πόντοι 15 Το ειδικό τουβλάκι ακουμπά το φράγμα αλλά δεν απελευθερώνει το Ενεργειακό Τουβλάκι Αφοπλίζοντας το εργοστάσιο Ρίχνουμε το παλιό φουγάρο και σηκώνουμε το νέο Πόντοι 15 Ρίχνουμε το παλιό φουγάρο ή σηκώνουμε το νέο Ενεργοποιούμε την Πράσινη Πόλη Τα Ενεργειακά Τουβλάκια τοποθετούνται στη σωστή θέση και η Πόλη ενεργοποιείται Πόντοι 15 ΣΥΝΟΛΙΚΟΙ ΠΟΝΤΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ 1 ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

9 Περαιτέρω διερεύνηση της Πράσινης Πόλης. Μπορείτε να διαβάσετε αυτές τις λέξεις, γιατί υπάρχει φως γύρω σας! Ίσως είναι το φως του ήλιου που έρχεται μέσα από το παράθυρο. Ο ήλιος, μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, είναι ουσιαστικής σημασίας για όλες τις μορφές της ζωής στη Γη. Ίσως είναι το φως που προέρχεται από τις λάμπες στην τάξη σας. Σε αυτή την περίπτωση, εσείς και οι συμμαθητές σας, κατά μεγάλη πιθανότητα καταναλώνετε ενέργεια που προέρχεται από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τη μορφή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από την καύση άνθρακα, πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Η Πράσινη Πόλη είναι μια πόλη όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρησιμοποιούνται περισσότερο από τις συμβατικές μορφές ενέργειας, όπως πχ το πετρέλαιο, και τα θέματα ή καλύτερα οι περιβαλλοντικές ανησυχίες ενδιαφέρουν τον καθένα ξεχωριστά αλλά και ομαδικά. Επίσης, σε μια Πράσινη Πόλη, θέματα όπως η: ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξοικονόμηση ενέργειας μείωση της ρύπανσης ανακύκλωση υλικών απόρριψη σκουπιδιών και η διαχείρισή τους καθώς και η πρόσβαση σε πόσιμο νερό λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν κατά τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Εσείς ζείτε σε μια Πράσινη Πόλη ; Διερευνήστε και να αναπτύξτε μια πρόταση για τον τρόπο εφαρμογής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να κάνετε το σχολείο σας, την τοπική κοινότητα, την πόλη, την χώρα σας, φιλικότερη προς το περιβάλλον, όπως δηλαδή μια Πράσινη Πόλη. Πρώτον, θα πρέπει να γνωρίζετε τι είναι η ενέργεια και ποιες πηγές ενέργειας είναι ανανεώσιμες και ποιες όχι. Συζητήστε στην τάξη όλα τα είδη ενέργειας που ξέρετε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τη συζήτηση ως σημείο εκκίνησης για την περιγραφή της ενέργειας που χρησιμοποιείται στο σχολείο σας, στην τοπική κοινότητα, στη πόλη, στο σύνολο της χώρας. Για να σας βοηθήσουμε να το κάνετε αυτό, μπορείτε να σκεφτείτε απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά: Ποια είναι η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείτε από πού προέρχεται; Ποιες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας υπάρχουν στην περιοχή σας; Ποιες πηγές μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπάρχουν στην περιοχή σας; Πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια; Πού καταλήγουν τα σκουπίδια σας; Στη συνέχεια, προσδιορίστε ένα πρόβλημα που θέλετε να διερευνήσετε περαιτέρω. Αναπτύξτε το και μοιραστείτε τις σκέψεις σας με την υπόλοιπη τάξη, εξηγώντας πώς η λύση σας θα μπορούσε να εφαρμοστεί και πώς θα επηρέαζε (θετικά ή και αρνητικά) το σχολείο σας, την τοπική κοινότητα, την πόλη, ή ακόμα και το σύνολο της χώρας σας.

10 Είναι φανερό ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης αυτό, απαιτεί αρκετές ώρες για την υλοποίησή του. Χρειάζεται τουλάχιστον 8 μαθήματα από 2 ώρες το καθένα ώστε να προσφέρει τα ελάχιστα στους μαθητές. Σε επίπεδο μαθητών που δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με παρόμοια προγράμματα ρομποτικής η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί σε μια αποστολή στα πλαίσια δύο (2) διδακτικών ωρών. Άρα για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού σεναρίου θα χρειαστούν τουλάχιστον 8 μαθήματα. Σε επίπεδο μαθητών εξοικειωμένων με χρήση προγραμμάτων ρομποτικής έχουμε 2 επιλογές. Είτε ανεβάζουμε το επίπεδο δυσκολίας του σεναρίου (επίπεδο 1 ο, 2 ο, 3 ο ) και ολοκληρώνουμε τις ίδιες με την προηγούμενη περίπτωση μαθητών αποστολές (αλλά σε δυσκολότερο επίπεδο). Είτε ολοκληρώνουμε στο εύκολο επίπεδο όλες τις αποστολές του σεναρίου. Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα Πράσινη Πόλη μπορεί και προσαρμόζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις των μαθητών σε συνάρτηση με τις συνολικές ώρες που μπορεί (ή ενδιαφέρει) να διαθέσει το κάθε σχολείο.

ΕΞΥΠΝΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ Έκδοση:15η Ιανουαρίου

ΕΞΥΠΝΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ Έκδοση:15η Ιανουαρίου World Robot Olympiad 2019 Αγωνιστική κατηγορία Γυμνασίου ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΞΥΠΝΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ Έκδοση:15η Ιανουαρίου Επιμέλεια: Μπαράς Γιάννης Τούρλος Ιωάννης Πίνακας περιεχομένων 1. Εισαγωγή...2 2. Η αγωνιστική

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορία Γυμνασίου: Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)

Κατηγορία Γυμνασίου: Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες) Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κατηγορία Γυμνασίου: Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες) Περιγραφή πρόκλησης, κανονισμοί και βαθμολογία Επιμέλεια: Τούρλος Ιωάννης Τσατσαρώνης

Διαβάστε περισσότερα

Scratch Δημοτικό 5: Οι μεταβλητές σαν ιδιότητες αντικειμένων στη γλώσσα προγραμματισμού Scratch

Scratch Δημοτικό 5: Οι μεταβλητές σαν ιδιότητες αντικειμένων στη γλώσσα προγραμματισμού Scratch Scratch Δημοτικό 5: Οι μεταβλητές σαν ιδιότητες αντικειμένων στη γλώσσα προγραμματισμού Scratch Εκτιμώμενη διάρκεια: Μία διδακτική ώρα Ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών Στο Πρόγραμμα Σπουδών του Ολοήμερου Δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι Τίτλος: Υποδοχή εξωγήινων Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Σύντομη περιγραφή: Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να κάνουν μια απλή κατασκευή με την χρήση του εκπαιδευτικού πακέτου Lego NXT Mindstorms.

Διαβάστε περισσότερα

N.S.E. Συνθέστε το δικό σας υβριδικό σύστημα, βάσει των δικών σας μοναδικών αναγκών και χτίστε το κομμάτι κομμάτι για να μοιράσετε το κόστος!

N.S.E. Συνθέστε το δικό σας υβριδικό σύστημα, βάσει των δικών σας μοναδικών αναγκών και χτίστε το κομμάτι κομμάτι για να μοιράσετε το κόστος! N.S.E Ltd Networking System Exellence Συνθέστε το δικό σας υβριδικό σύστημα, βάσει των δικών σας μοναδικών αναγκών και χτίστε το κομμάτι κομμάτι για να μοιράσετε το κόστος! Copyright NSE Ltd. 2011 Hybrid

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορία Γυμνασίου: Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)

Κατηγορία Γυμνασίου: Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες) Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κατηγορία Γυμνασίου: Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες) Περιγραφή πρόκλησης, κανονισμοί και βαθμολογία Επιμέλεια: Τούρλος Ιωάννης Τσατσαρώνης

Διαβάστε περισσότερα

PRECISION FARMING (Ακριβής φύτευση)

PRECISION FARMING (Ακριβής φύτευση) World Robot Olympiad 2018 Αγωνιστική Κατηγορία Γυμνάσιο Regular Περιγραφή πρόκλησης, κανονισμοί και βαθμολογία FOOD MATTERS (Το φαγητό έχει σημασία) PRECISION FARMING (Ακριβής φύτευση) Έκδοση: Τελική Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορία Γυμνασίου: Οι δρόμοι του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα

Κατηγορία Γυμνασίου: Οι δρόμοι του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κατηγορία Γυμνασίου: Οι δρόμοι του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα - Η διαδικασία του αγώνα - Βαθμολόγηση και κατάταξη - Έξτρα δοκιμασία - Board βαθμολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Μείωση της σπατάλης τροφίμων Reduce Food Waste

Μείωση της σπατάλης τροφίμων Reduce Food Waste Κατηγορία Regular Elementary Δημοτικό Σχολείο Περιγραφή πρόκλησης, κανόνες και διαδικασία βαθμολογίας Μείωση της σπατάλης τροφίμων Reduce Food Waste Έκδοση: 15 Ιανουαρίου 2018 Επιμέλεια: Αριστείδης Παλιούρας

Διαβάστε περισσότερα

Τα Φύλλα Εργασίας αφορά την εκμάθηση της εκτέλεσης της δομής επιλογής μέσα από το περιβάλλον του SCRATCH.

Τα Φύλλα Εργασίας αφορά την εκμάθηση της εκτέλεσης της δομής επιλογής μέσα από το περιβάλλον του SCRATCH. 15. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τα Φύλλα Εργασίας αφορά την εκμάθηση της εκτέλεσης της δομής επιλογής μέσα από το περιβάλλον του SCRATCH. 16. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Οι βασικές διαδικασίες αξιολόγησης προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμη και Καθαρή Ενέργεια

Ανανεώσιμη και Καθαρή Ενέργεια World Robot Olympiad 2017 Κατηγορία Regular Senior Λύκειο Περιγραφή πρόκλησης, κανονισμοί και Βαθμολόγηση Sustainabots [ Ρομπότ για βιωσιμότητα ] Ανανεώσιμη και Καθαρή Ενέργεια Έκδοση: Τελική Έκδοση 15

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 1 Εισαγωγή στη Ρομποτική

Φύλλο εργασίας 1 Εισαγωγή στη Ρομποτική Φύλλο εργασίας 1 Εισαγωγή στη Ρομποτική Χωριστείτε σε ομάδες 2-3 ατόμων και απαντήστε στις ερωτήσεις του φύλλου εργασίας. Δραστηριότητα 1 Συζητήστε με τα μέλη της ομάδας σας και γράψτε μια λίστα με ρομποτικές

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Δ Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης 12η περιφέρεια Θεσ/νικης

Μαθηματικά Δ Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης 12η περιφέρεια Θεσ/νικης Μαθηματικά Δ Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης 12η περιφέρεια Θεσ/νικης Το σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον των Μαθηματικών Ενεργή συμμετοχή των παιδιών Μάθηση μέσα από δραστηριότητες Κατανόηση ΌΧΙ απομνημόνευση Αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Συγκομιδή και ταξινόμηση φρούτων

Συγκομιδή και ταξινόμηση φρούτων World Robot Olympiad 2018 Κατηγορία Regular WeDo (Μέχρι 10 ετών) Περιγραφή πρόκλησης, κανόνες και διαδικασία βαθμολογίας FOOD MATTERS (Το φαγητό έχει σημασία) Συγκομιδή και ταξινόμηση φρούτων Έκδοση: 25

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 23/04/2012. Α. Να απαντήσετε με Σ ή Λ στις παρακάτω προτάσεις:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 23/04/2012. Α. Να απαντήσετε με Σ ή Λ στις παρακάτω προτάσεις: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 23/04/2012 ΘΕΜΑ Α Α. Να απαντήσετε με Σ ή Λ στις παρακάτω προτάσεις: 1. Κάθε βρόγχος που υλοποιείται με την εντολή Για μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Πρόκληση κατηγορίας Δημοτικού. Clean Road to School Καθαρίζω την διαδρομή προς το σχολείο μου

Πρόκληση κατηγορίας Δημοτικού. Clean Road to School Καθαρίζω την διαδρομή προς το σχολείο μου World Robot Olympiad 2016 Πρόκληση κατηγορίας Δημοτικού Περιγραφή πρόκλησης, κανονισμοί και βαθμολόγηση Clean Road to School Καθαρίζω την διαδρομή προς το σχολείο μου Έκδοση: 15/01/2016 Προσαρμογή στα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ: ΦΟΙΒΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ ΠΑΡΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΦΑΚΙΟΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΟΜΑΔΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ: ΦΟΙΒΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ ΠΑΡΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΦΑΚΙΟΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΜΑΔΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ: ΦΟΙΒΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ ΠΑΡΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΦΑΚΙΟΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ιδέα Αρχικά έπρεπε να βρούμε μια ιδέα για το τι θα κατασκευάζαμε. Σκεφτήκαμε πολλές ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

Απαλλαγή από τον Άνθρακα

Απαλλαγή από τον Άνθρακα Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2017 Κατηγορία Regular Junior Περιγραφή Δοκιμασίας, Κανόνες και Βαθμολογία Sustainabots [Ρομπότ για τη βιωσιμότητα] Απαλλαγή από τον Άνθρακα Έκδοση: Τελική Έκδοση 15 Ιανουρίου

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα εργασίας. MicroWorlds Pro. Πολυμεσικές Εφαρμογές με την χρήση της γλώσσας LOGO Στο Γυμνάσιο. Β. Χ. Χρυσοχοΐδης

Φύλλα εργασίας. MicroWorlds Pro. Πολυμεσικές Εφαρμογές με την χρήση της γλώσσας LOGO Στο Γυμνάσιο. Β. Χ. Χρυσοχοΐδης Φύλλα εργασίας MicroWorlds Pro Πολυμεσικές Εφαρμογές με την χρήση της γλώσσας LOGO Στο Γυμνάσιο Β. Χ. Χρυσοχοΐδης Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας 2 «Σχεδίαση και ανάπτυξη δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

World Robot Olympiad Κατηγορία Regular Elementary Δημοτικό Σχολείο. Περιγραφή πρόκλησης, κανόνες και διαδικασία βαθμολογίας

World Robot Olympiad Κατηγορία Regular Elementary Δημοτικό Σχολείο. Περιγραφή πρόκλησης, κανόνες και διαδικασία βαθμολογίας World Robot Olympiad 2017 Κατηγορία Regular Elementary Δημοτικό Σχολείο Περιγραφή πρόκλησης, κανόνες και διαδικασία βαθμολογίας Ρομπότ για την αειφόρο ανάπτυξη [Sustainabots] Βιώσιμος Τουρισμός Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας: Παιχνίδι Λαβύρινθος (MAZE) Προγραμματιστικό Εργαλείο: SCRATCH. Ονοματεπώνυμο:

Φύλλο Εργασίας: Παιχνίδι Λαβύρινθος (MAZE) Προγραμματιστικό Εργαλείο: SCRATCH. Ονοματεπώνυμο: Φύλλο Εργασίας: Παιχνίδι Λαβύρινθος (MAZE) Προγραμματιστικό Εργαλείο: SCRATCH Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Σκοπός σας είναι να φτιάξετε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι για έξοδο από Λαβύρινθο (MAZE) χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κανονική κατηγορία Λυκείου ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΞΥΠΝΟ ΔΙΚΤΥΟ. Έκδοση: 11ης Δεκεμβρίου

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κανονική κατηγορία Λυκείου ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΞΥΠΝΟ ΔΙΚΤΥΟ. Έκδοση: 11ης Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2019 Κανονική κατηγορία Λυκείου ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΞΥΠΝΟ ΔΙΚΤΥΟ Έκδοση: 11ης Δεκεμβρίου Προσαρμογή στα Ελληνικά: Κλαδογένης Δημήτριος & Δανελλάκης Δημήτριος WRO International

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες, στήριξη από ICT κτλ.:

Οδηγίες, στήριξη από ICT κτλ.: Τίτλος : Οικολογία Ηλιακή και Αιολική ενέργεια Θέματα : ποσοστά, επιφάνεια, ενέργεια, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες Διάρκεια: 90 λεπτά Ηλικία: 13-14 Διαφοροποίηση: Υψηλότερο επίπεδο: Μπορεί να γίνει μεγαλυτέρου

Διαβάστε περισσότερα

Τιμή Τιμή. σκορ. ζωές

Τιμή Τιμή. σκορ. ζωές Εισαγωγή στην έννοια των μεταβλητών Οι μεταβλητές Θα πρέπει να έχετε παρατηρήσει ότι έχουμε φτιάξει τόσα παιχνίδια μέχρι αυτό το σημείο και δεν έχουμε αναφερθεί πουθενά για το πως μπορούμε να δημιουργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παιχνιδιού με το ΜΙΤ AppInvnentor (Πινγκ - Πονγκ).

Δημιουργία παιχνιδιού με το ΜΙΤ AppInvnentor (Πινγκ - Πονγκ). Δημιουργία παιχνιδιού με το ΜΙΤ AppInvnentor (Πινγκ - Πονγκ). Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΡΑΒΟΓΛΙΑΔΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 16: Ο κόσμος του Robby

Σενάριο 16: Ο κόσμος του Robby Σενάριο 16: Ο κόσμος του Robby Φύλλο Εργασίας Τίτλος: Ο κόσμος του Robby Γνωστικό Αντικείμενο: Εφαρμογές Πληροφορικής-Υπολογιστών Διδακτική Ενότητα: Διερευνώ - Δημιουργώ Ανακαλύπτω, Συνθετικές εργασίες.

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής ΙΙ

Διδακτική της Πληροφορικής ΙΙ Διδακτική της Πληροφορικής ΙΙ Ομάδα Γ Βότσης Ευστάθιος Γιαζιτσής Παντελής Σπαής Αλέξανδρος Τάτσης Γεώργιος Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχάριοι προγραμματιστές Εισαγωγή Προβλήματα Δυσκολίες Διδακτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου

Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου Τίτλος: GPS Βρες το δρόμο σου Θέματα: διασταύρωση σφαιρών, συστήματα με συντεταγμένες, απόσταση, ταχύτητα και χρόνος, μετάδοση σήματος Διάρκεια: 90 λεπτά Ηλικία: 16+ Διαφοροποίηση: Πιο ψηλό επίπεδο: μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια της μεταβλητής και της λίστας με την βοήθεια του λογισμικού Scratch

Η έννοια της μεταβλητής και της λίστας με την βοήθεια του λογισμικού Scratch Η έννοια της μεταβλητής και της λίστας με την βοήθεια του λογισμικού Scratch Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: Ουρανία Καλαντζή ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορία Γυμνασίου: Οι δρόμοι του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα

Κατηγορία Γυμνασίου: Οι δρόμοι του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κατηγορία Γυμνασίου: Οι δρόμοι του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα - Η διαδικασία του αγώνα - Βαθμολόγηση και κατάταξη - Έξτρα δοκιμασία - Board βαθμολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας

Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας 1.Συνοπτική Παρουσίαση Σεναρίου 1.1 Τίτλος Διδακτικού Σεναρίου Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας 1.2 Εμπλεκόμενες Γνωστικές Περιοχές Φυσικές Επιστήμες, Μαθηματικά, Πληροφορική

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ Σχολική χρονιά: 2015-2016 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 13. Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ

Σενάριο 13. Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ Σενάριο 13. Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ Ταυτότητα Σεναρίου Τίτλος: Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ Γνωστικό Αντικείμενο: Πληροφορική Διδακτική Ενότητα: Ελέγχω-Προγραμματίζω τον Υπολογιστή Τάξη: Γ Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια»

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ανακύκλωση: «Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Κρύστα Ρακαλλίδου Π.Ε. 60 rakallidou@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

Scratch Δημοτικό 2 : Εισαγωγή στις βασικές εντολές και λειτουργίες της Scratch

Scratch Δημοτικό 2 : Εισαγωγή στις βασικές εντολές και λειτουργίες της Scratch Scratch Δημοτικό 2 : Εισαγωγή στις βασικές εντολές και λειτουργίες της Scratch Εκτιμώμενη διάρκεια: Δύο διδακτικές ώρες Ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών Στο Πρόγραμμα Σπουδών του Ολοήμερου Δημοτικού (ΦΕΚ 1139/28-7-2010)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ: Σεβασμός Κοινωνική δεξιότητα: Ακούω τον ομιλητή στο μάθημα Στόχοι μαθήματος: Ο μαθητής να: 1. Ονομάζει τα βασικά βήματα της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

EURONET 50/50. Μεθοδολογία. Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50

EURONET 50/50. Μεθοδολογία. Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50 EURONET 50/50 Μεθοδολογία Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50 Πώς να ξεκινήσετε: 1. Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολεία EURONET 50/50; Οι στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 14: Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ ανιχνευτή

Σενάριο 14: Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ ανιχνευτή Σενάριο 14: Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ ανιχνευτή Φύλλο Εργασίας Τίτλος: Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ ανιχνευτή Γνωστικό Αντικείμενο: Πληροφορική Διδακτική Ενότητα: Ελέγχω-Προγραμματίζω τον Υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Β Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης

Μαθηματικά Β Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Μαθηματικά Β Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης Ο μαθητής σε μια σύγχρονη τάξη μαθηματικών: Δεν αντιμετωπίζεται ως αποδέκτης μαθηματικών πληροφοριών, αλλά κατασκευάζει δυναμικά τη μαθηματική γνώση μέσα από κατάλληλα

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Ε Δημοτικού

Μαθηματικά Ε Δημοτικού Μαθηματικά Ε Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης 2014 Πέτρος Κλιάπης 12η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης Το σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον των Μαθηματικών Ενεργή συμμετοχή των παιδιών Μάθηση μέσα από δραστηριότητες Κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία: Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Θέμα 1ο Έχεις παρατηρήσει ηλιακούς θερμοσίφωνες, όπως αυτόν της εικόνας 1α σε κτίρια ή σε φωτογραφίες του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

ATS2020 Μαθησιακός Σχεδιασμός

ATS2020 Μαθησιακός Σχεδιασμός ATS2020 Μαθησιακός Σχεδιασμός CC BY-NC-SA Συγγραφέας: Άντρη Αρμεύτη Σχολείο: Γυμνάσιο Λύκειο Λευκάρων Υποστηρίκτρια: Μαρία Κωνσταντίνου (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) Χώρα: Κύπρος Γλώσσα: Ελληνικά Γενική περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Στόχος(οι): Η κατανόηση του σε πόσες από τις καθημερινές δραστηριότητές μας χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια. Ο προσδιορισμός τρόπων για τον περιορισμό της κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της».

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της». Το σχολείο μας συνεχίζει φέτος, για τρίτη σχολική χρονιά, να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Οικολoγικά Σχολεία, το οποίο προσφέρει στους μαθητές μια νέα εμπειρία. Το

Διαβάστε περισσότερα

Scratch Δημοτικό 5: Οι μεταβλητές σαν ιδιότητες αντικειμένων στη γλώσσα προγραμματισμού Scratch

Scratch Δημοτικό 5: Οι μεταβλητές σαν ιδιότητες αντικειμένων στη γλώσσα προγραμματισμού Scratch Scratch Δημοτικό 5: Οι μεταβλητές σαν ιδιότητες αντικειμένων στη γλώσσα προγραμματισμού Scratch Φύλλα δραστηριοτήτων Φύλλο δραστηριοτήτων διδασκαλίας αντικειμένου Μια οθόνη από το πρόγραμμα που θα κατασκευάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Φροντίζουμε την περιοχή μας. Παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε και αναβαθμίζουν τη

Διαβάστε περισσότερα

Εξισώσεις α βαθμού. Γνωστικό αντικείμενο: Μαθηματικά (ΔΕ) Δημιουργός: ΣΟΦΙΑ ΣΜΠΡΙΝΗ

Εξισώσεις α βαθμού. Γνωστικό αντικείμενο: Μαθηματικά (ΔΕ) Δημιουργός: ΣΟΦΙΑ ΣΜΠΡΙΝΗ Εξισώσεις α βαθμού. Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Μαθηματικά (ΔΕ) Δημιουργός: ΣΟΦΙΑ ΣΜΠΡΙΝΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το παρόν έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόγραμμα Σπουδών για τον Πληροφορικό Γραμματισμό στο Δημοτικό Οδηγός για τον εκπαιδευτικό

Το Πρόγραμμα Σπουδών για τον Πληροφορικό Γραμματισμό στο Δημοτικό Οδηγός για τον εκπαιδευτικό Το Πρόγραμμα Σπουδών για τον Πληροφορικό Γραμματισμό στο Δημοτικό Οδηγός για τον εκπαιδευτικό 1η Έκδοση, Σεπτέμβριος 2011 ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΥΠΝΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

ΕΞΥΠΝΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ World Robot Olympiad 2019 Regular Category Elementary ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΞΥΠΝΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ Έκδοση 1.0-15 Ιανουαρίου 2019 Υπεύθυνος Κατηγορίας Regular Δημοτικού: Αριστείδης Παλιούρας Επιμέλεια μετάφρασης:

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματιζόμενοι με αριθμούς στο περιβάλλον του Microworlds Pro: διαθεματική προσέγγιση περί «πολλαπλασίων και διαιρετών»

Πειραματιζόμενοι με αριθμούς στο περιβάλλον του Microworlds Pro: διαθεματική προσέγγιση περί «πολλαπλασίων και διαιρετών» Πειραματιζόμενοι με αριθμούς στο περιβάλλον του Microworlds Pro: διαθεματική προσέγγιση περί «πολλαπλασίων και διαιρετών» μια Νίκος Δαπόντες Φυσικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Το περιβάλλον Microworlds

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ:

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ: Π.Σ.Π.Α. ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ: Κατασκευή ανεμογεννήτριας και έρευνα σχετικά με τη μεταβολή της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου. Κωνσταντίνα Τομαρά Γ2 2015-2016 Επιβλέπον Καθηγητής: Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Η στρατηγική Ελέγχω και Αποχωρώ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αυτοελέγχου σε μαθητές με δυσκολίες συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός 1ου Μαθήματος

Οδηγός 1ου Μαθήματος Οδηγός 1ου Μαθήματος Στόχος του 1 ου μαθήματος Το 1 ο μάθημα αφορά τη διδακτική ενότητα: «Εισαγωγή στην ανακύκλωση συσκευασιών». Στόχος του 1 ου μαθήματος είναι ο/ η εκπαιδευτικός να εισάγει για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΣΣΕΑΣ 2009. Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος

Ο ΥΣΣΕΑΣ 2009. Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος Ο ΥΣΣΕΑΣ 2009 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος Με κόκκινο έχει προστεθεί, µε πράσινο έιναι εντάξει Α ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΗΜΟΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Κατηγορία Γυμνασίου (Regular Junior)

Γενική Κατηγορία Γυμνασίου (Regular Junior) Γενική Κατηγορία Γυμνασίου (Regular Junior) Τα αέρια του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, τα οποία εκπέμπονται από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως οι μεταφορές, τα παράγωγα βιομηχανιών και η

Διαβάστε περισσότερα

Η ανοικτή αυτή πρακτική έχει διάρκεια 2 διδακτικών ωρών και λαμβάνει μέρος στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου.

Η ανοικτή αυτή πρακτική έχει διάρκεια 2 διδακτικών ωρών και λαμβάνει μέρος στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου. ΣΧΟΛΕΙΟ Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική πρακτική υλοποιήθηκε από τους μαθητές της Ε τάξης δημοτικού κατά την διάρκεια των παρεμβάσεων «εφαρμογής στην τάξη» της 6ης περιόδου επιμόρφωσης Β επιπέδου ΤΠΕ, αξιοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Περιεχόμενα Περιγραφή του παιχνιδιού... 2 Στόχος του παιχνιδιού... 2 Ο βασικός χαρακτήρας... 2 1 η πίστα... 2 2 η πίστα... 2 3 η πίστα... 3 Ο τροχός (ζάρι)... 3 Ο βοηθός...

Διαβάστε περισσότερα

Waste Sorting Ταξινόμηση Απορριμμάτων

Waste Sorting Ταξινόμηση Απορριμμάτων World Robot Olympiad 2016 Πρόκληση κατηγορίας Γυμνασίου Περιγραφή πρόκλησης, κανονισμοί και βαθμολόγηση Waste Sorting Ταξινόμηση Απορριμμάτων έκδοση: 15 Ιανουαρίου 2016 Επιμέλεια: Μπαράς Γιάννης 2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο 14: Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ ανιχνευτή

Σενάριο 14: Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ ανιχνευτή Σενάριο 14: Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ ανιχνευτή Ταυτότητα Σεναρίου Τίτλος: Προγραμματίζοντας ένα Ρομπότ ανιχνευτή Γνωστικό Αντικείμενο: Πληροφορική Διδακτική Ενότητα: Ελέγχω-Προγραμματίζω τον Υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education

Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education «Πράσινη» Θέρμανση Μετάφραση-επιμέλεια: Κάλλια Κατσαμποξάκη-Hodgetts

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

Εργοστάσιο Ανακύκλωσης

Εργοστάσιο Ανακύκλωσης World Robot Olympiad 2016 Κατηγορία Regular (Κανονική) Λύκειο Περιγραφή πρόκλησης, κανονισμοί και βαθμολόγηση Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Έκδοση: 15 Ιανουαρίου 2016 Επιμέλεια: Κλαδογένης Δημήτρης & Δανελλάκης

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά A Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007

Μαθηματικά A Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007 Μαθηματικά A Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007 Το σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον των Μαθηματικών Ενεργή συμμετοχή των παιδιών Μάθηση μέσα από δραστηριότητες Κατανόηση ΌΧΙ απομνημόνευση Αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΠΙΔΑΠΕΔΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη Β Τάξη του 3 ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης. Σχολικό έτος 2011-2012 Συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΠΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΟΠΛΙΣΗΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΜΕ ΧΡΟΝΟΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΗ.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΠΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΟΠΛΙΣΗΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΜΕ ΧΡΟΝΟΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΗ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΠΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΟΠΛΙΣΗΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΜΕ ΧΡΟΝΟΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΗ. Θέλουμε όταν ενεργοποιήσουμε τον συναγερμό να καθυστερήσει η όπλιση του 10 δευτερόλεπτα (έως ότου φύγουμε από το σπίτι).έτσι αν μέσα σε

Διαβάστε περισσότερα

Αθηνά. ολοκληρωμένη εκπαίδευση και τεστ για όσους θέλουν να ξεχωρίσουν

Αθηνά. ολοκληρωμένη εκπαίδευση και τεστ για όσους θέλουν να ξεχωρίσουν Αθηνά ολοκληρωμένη εκπαίδευση και τεστ για όσους θέλουν να ξεχωρίσουν Η Αθηνά είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση αυτόνομης εκπαίδευσης αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Παρέχει μια ολοκληρωμένη διαδικασία εκπαίδευσης,

Διαβάστε περισσότερα

Μαθητές ενωμένοι για ένα βιώσιμο σχολείο (GR)

Μαθητές ενωμένοι για ένα βιώσιμο σχολείο (GR) Μαθητές ενωμένοι για ένα βιώσιμο σχολείο (GR) General Information Summary Η εργασία Μαθητές Ενωμένοι για ένα Βιώσιμο Σχολείο! αποσκοπεί στη δημιουργία υπευθύνων, ενημερωμένων πολιτών που ασχολούνται με

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση αναγκών & Κοινωνικός Σχεδιασμός. Μάθημα 2 ο Κοινωνικός Σχεδιασμός. Κούτρα Κλειώ Κοινωνική Λειτουργός PhD, MPH

Εκτίμηση αναγκών & Κοινωνικός Σχεδιασμός. Μάθημα 2 ο Κοινωνικός Σχεδιασμός. Κούτρα Κλειώ Κοινωνική Λειτουργός PhD, MPH Εκτίμηση αναγκών & Κοινωνικός Σχεδιασμός Μάθημα 2 ο Κοινωνικός Σχεδιασμός Κούτρα Κλειώ Κοινωνική Λειτουργός PhD, MPH kkoutra@staff.teicrete.gr 1 Κοινωνικός Σχεδιασμός 2 Κοινωνικός Σχεδιασμός Αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΝΕΛ

ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΝΕΛ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΝΕΛ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ «ΜΙΚΡΟΙ ΧΑΚΕΡ» ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κρατική παρέμβαση στην αγορά - Επιβολή i) ανώτατων τιμών και ii) κατώτατων τιμών

Κρατική παρέμβαση στην αγορά - Επιβολή i) ανώτατων τιμών και ii) κατώτατων τιμών Κρατική παρέμβαση στην αγορά - Επιβολή i) ανώτατων τιμών και ii) κατώτατων τιμών Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Κοινωνικές - Πολιτικές επιστήμες Δημιουργός: Γιώργος Παπαβασιλείου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Scratch Δημοτικό 4: Οι μεταβλητές στη γλώσσα προγραμματισμού Scratch (οι μεταβλητές σαν απαριθμητές)

Scratch Δημοτικό 4: Οι μεταβλητές στη γλώσσα προγραμματισμού Scratch (οι μεταβλητές σαν απαριθμητές) Scratch Δημοτικό 4: Οι μεταβλητές στη γλώσσα προγραμματισμού Scratch (οι μεταβλητές σαν απαριθμητές) Εκτιμώμενη διάρκεια: Μία διδακτική ώρα Ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών Στο Πρόγραμμα Σπουδών του Ολοήμερου

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη πολυπαραμετρικού μαθηματικού μοντελου για τη βελτιστοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού σε Ορεινές περιοχέσ ΑΕΝΑΟΣ

Ανάπτυξη πολυπαραμετρικού μαθηματικού μοντελου για τη βελτιστοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού σε Ορεινές περιοχέσ ΑΕΝΑΟΣ Ανάπτυξη πολυπαραμετρικού μαθηματικού μοντελου για τη βελτιστοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού σε Ορεινές περιοχέσ ΑΕΝΑΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΜΕΤΣΟΒΟ 29/5/2015 Ενημέρωση για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Η/Υ ΣΤΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Η/Υ ΣΤΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Η/Υ ΣΤΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ WeDo ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ SCRATCH Διδασκαλία μέσω Η/Υ με χρήση δομών προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματική Μελετη της Ατμοσφαίρας στο Μικρόκοσμο Torricelli του Λογισμικού ΓΑΙΑ ΙΙ

Πειραματική Μελετη της Ατμοσφαίρας στο Μικρόκοσμο Torricelli του Λογισμικού ΓΑΙΑ ΙΙ Πειραματική Μελετη της Ατμοσφαίρας στο Μικρόκοσμο Torricelli του Λογισμικού ΓΑΙΑ ΙΙ 1 ο Φύλλο Εργασίας: Τι συμβαίνει αν ανέβουμε ψηλά στην ατμόσφαιρα με ένα αερόστατο; 1.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ο Τορικέλι (Evangelista

Διαβάστε περισσότερα

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ «ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ» ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ «TORRICELLI» ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΑΙΑ ΙΙ

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ «ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ» ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ «TORRICELLI» ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΑΙΑ ΙΙ «ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ» ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ «TORRICELLI» ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΑΙΑ ΙΙ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές: Γεωγραφία: Η ατμόσφαιρα Τάξεις - Συμβατότητα με το Α.Π.Σ. Στ τάξη Δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης Εκπαιδευτικού λογισμικού «Αθηνά Core 4»

Εγχειρίδιο χρήσης Εκπαιδευτικού λογισμικού «Αθηνά Core 4» Εγχειρίδιο χρήσης Εκπαιδευτικού λογισμικού «Αθηνά Core 4» Επιλέξτε την ενότητα στην οποία θέλετε να εκπαιδευτείτε π.χ. Windows 7 Εμφανίζονται όλα τα εκπαιδευτικά αντικείμενα της ενότητας. Επιλέξτε αυτή

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάλογα ποσά Γραφική παράσταση αναλογίας» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

«Ανάλογα ποσά Γραφική παράσταση αναλογίας» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μαθηματικά ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΕΝΟΤΗΤΕΣ: 1. Ανάλογα ποσά Ιδιότητες αναλόγων ποσών 2. Γραφική παράσταση σχέσης αναλογίας ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Άγγελος Γιαννούλας Κωνσταντίνος Ρεκούμης

Διαβάστε περισσότερα

Ουδετερότητα Άνθρακα

Ουδετερότητα Άνθρακα World Robot Olympiad 2017 Regular Category Γυμνάσιο Περιγραφή πρόκλησης, κανονισμοί και βαθμολογία Sustainabots [Ρομπότ για βιωσιμότητα] Ουδετερότητα Άνθρακα Έκδοση:15 Ιανουαρίου 2017 Μετάφραση: Μπαράς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ Στόχος(οι): Να ενημερωθούν οι μαθητές για τις ταξιδιωτικές συνήθειες της δικής τους γενιάς αλλά και των προηγούμενων, από τη σκοπιά των διανυόμενων αποστάσεων, της

Διαβάστε περισσότερα

Ε Υ Ρ Ω Π Α Ϊ Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Μ Ε Τ Η Ν Υ Π Ο Σ Τ Η Ρ Ι Ξ Η Τ Ω Ν :

Ε Υ Ρ Ω Π Α Ϊ Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Μ Ε Τ Η Ν Υ Π Ο Σ Τ Η Ρ Ι Ξ Η Τ Ω Ν : ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Ε Υ Ρ Ω Π Α Ϊ Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Μ Ε Τ Η Ν Υ Π Ο Σ Τ Η Ρ Ι Ξ Η Τ Ω Ν : P R O J E C T N O : 2 0 1 5-1 - P T 0 1 - K A 2 0 1-012921 W W W. J U N I O R C O D E A C A D E M Y. E U 2 Π Ρ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ LEGO MINDSTORMS NXT

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ LEGO MINDSTORMS NXT ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ LEGO MINDSTORMS NXT Φύλλο Εργασιών 4 ο Πρόκληση με αισθητήρες αφής Όνομα Ημερομηνία Έξοδος από σπηλιά Θα επιδιώξουμε να προγραμματίσουμε το

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη δομή επιλογής στο προγραμματιστικό περιβάλλον SCRATCH.

Εισαγωγή στη δομή επιλογής στο προγραμματιστικό περιβάλλον SCRATCH. Εισαγωγή στη δομή επιλογής στο προγραμματιστικό περιβάλλον SCRATCH. Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Κρουσώνα

Γενικό Λύκειο Κρουσώνα Γενικό Λύκειο Κρουσώνα Το σχολείο μας Συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί: Παπαδάκης Σταμάτης, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Διευθυντής Φουτσιτζή Ευαγγελία, Φιλόλογος Ευαγγέλου Δημήτριος, Φυσικός Ενεργειακή ομάδα:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Συμπληρωματικό κείμενο στη θέση του Δ.Σ. της ΠΕΚαΠ για την Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τελική έκδοση κειμένου: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας. Ηλικιακή ομάδα 9-12

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας. Ηλικιακή ομάδα 9-12 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας Ηλικιακή ομάδα 9-12 Φυσική καταστροφή, ηλικιακή ομάδα, γνωστικό αντικείμενο Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ρομποτική και τον Προγραμματισμό με τη χρήση του ρομπότ Thymio & του λογισμικού Aseba

Εισαγωγή στη Ρομποτική και τον Προγραμματισμό με τη χρήση του ρομπότ Thymio & του λογισμικού Aseba 5 ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία Εισαγωγή στη Ρομποτική και τον Προγραμματισμό με τη χρήση του ρομπότ Thymio & του λογισμικού Aseba Κόμης Βασίλης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 1590 1765 η Μέθοδος Project σε σχολές Αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη 1765 1880 συνήθης µέθοδος διδασκαλίας - διάδοσή της στην

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση του Scratch στο πλαίσιο εκπόνησης ομαδικών εργασιών στο μάθημα της Πληροφορικής της Γ' Γυμνασίου

Αξιοποίηση του Scratch στο πλαίσιο εκπόνησης ομαδικών εργασιών στο μάθημα της Πληροφορικής της Γ' Γυμνασίου Αξιοποίηση του Scratch στο πλαίσιο εκπόνησης ομαδικών εργασιών στο μάθημα της Πληροφορικής της Γ' Γυμνασίου Ελισάβετ Μαυρουδή 3ο Γυμνάσιο Ρόδου Εργαστηριακή Συνεδρία - Εφαρμογές του SCRATCH στη διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παιχνιδιού σε Scratch

Δημιουργία παιχνιδιού σε Scratch Δημιουργία παιχνιδιού σε Scratch Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: Αθηνά Σταυράκη ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Ανακυκλώσιμων Υλικών

Επεξεργασία Ανακυκλώσιμων Υλικών World Robot Olympiad 2016 Κανονική Κατηγορία Λύκειο Περιγραφή του διαγωνισμού, κανόνες και διαδικασία αξιολόγησης Επεξεργασία Ανακυκλώσιμων Υλικών version: 15 Ιανουαρίου 2016 Υπεύθυνος κατηγορίας Λυκείου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ!

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ! ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ! Στόχος(οι): Ο υπολογισμός των απαιτήσεων σε ενέργεια των ηλεκτρικών συσκευών. Η κατανόηση της έννοιας της kwh και ο τρόπος υπολογισμού της. Η ανάληψη δράσεων για την μείωση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α. Α2. Να αναφέρετε από τι εξαρτάται η επιλογή του καλύτερου αλγορίθμου ταξινόμησης. Μονάδες 4. Σελίδα 1 από 8

ΘΕΜΑ Α. Α2. Να αναφέρετε από τι εξαρτάται η επιλογή του καλύτερου αλγορίθμου ταξινόμησης. Μονάδες 4. Σελίδα 1 από 8 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 2013 Γ Λυκείου Τεχνολογική Κατεύθυνση ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις 1-5

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου. «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου. «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας 2015 1 1. Περιγραφή δοκιμασίας Το φετινό όνομα της δοκιμασίας του διαγωνισμού στην κατηγορία του Πανεπιστημίου είναι

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Ή ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Ή ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Ή ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 «Μαθαίνω στη γάτα να σχεδιάζει» Δραστηριότητα 1 Παρατηρήστε τις εντολές στους παρακάτω πίνακες,

Διαβάστε περισσότερα

Διάμετροι και αποστάσεις πλανητών.

Διάμετροι και αποστάσεις πλανητών. Διάμετροι και αποστάσεις πλανητών. Εισαγωγικός τομέας και προκαταρτική φάση Μικρή Περιγραφή: Το παρόν σχέδιο μαθήματος σχεδιάστηκε με σκοπό την αναδόμηση των ιδεών των μαθητών γύρω από τις αποστάσεις των

Διαβάστε περισσότερα