ΟΔΗΓΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΔΗΓΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ)"

Transcript

1 ΟΔΗΓΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ) Επιστημονική επιμέλεια Δρ. Θεόδωρος Φούσκας, Κοινωνιολόγος ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΑΙΟΣ 2011

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή Αντικείμενο και σκοπό του παρόντο Οδηγού Περιγραφή των ΣΕΜ Στόχοι των ΣΕΜ Θεσμικό Πλαίσιο Σύσταση & Λειτουργία των ΣΕΜ Διαδικασίε συγκρότηση των ΣΕΜ Διαδικασία συγκρότηση Επιλογή εκπροσώπων μεταναστών Περιπτώσει εφαρμογή Πρόεδρο Θητεία Αντιπροσωπευτικότητα των μεταναστών στη σύνθεση των ΣΕΜ Η διάσταση του φύλου στη σύνθεση των ΣΕΜ Λειτουργία των ΣΕΜ Μέσα υποστήριξη Συχνότητα συνεδριάσεων Χαρακτήρα αποφάσεων Λειτουργία επιτροπών Εκπόνηση Σχεδίου Δράση Προγραμματισμό Ενδεικτικέ Παρεμβάσει Αξιολόγηση FAQ (Συχνέ ερωτήσει )... 25, ~ 1 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

3 Ο παρών οδηγό εκπονήθηκε από ομάδα επιστημονικών στελεχών τη Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (ΕΠΕΚΣΑ) και τη εταιρεία Εκπαιδευτικέ και Συμβουλευτικέ Υπηρεσίε ΔΙΑΣΤΑΣΗ Α.Ε. στα πλαίσια τη δράση 1.4 /09, Υποστήριξη των Συμβουλίων Ένταξη Μεταναστών(ΣΕΜ) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξη Υπηκόων Τρίτων Χωρών. Το περιεχόμενο του Οδηγού δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εκφράζει την επίσημη άποψη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξη Υπηκόων Τρίτων Χωρών και του Υπουργείου- Εσωτερικών, Αποκέντρωση, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

4 1. ΕΙΣΑΓΩΓH Ονέο νόμο για την σύσταση και την λειτουργία των «Συμβούλιων Ένταξη Μεταναστών» (ΣΕΜ) 1 έρχεται να αναγνωρίσει, κυρίω, μια σημαντική και οριστική αλλαγή που έχει επέλθει στην χώρα μα, τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η Ελλάδα αποτελεί πλέον όχι απλά χώρα διέλευση των μεταναστών αλλά μόνιμη παραμονή του. Επιστημονικέ έρευνε και μελέτε αποδεικνύουν πω η πλειοψηφία των μεταναστών τη πρώτη γενιά στην χώρα μα θεωρούν τόσο τη δική του παραμονή, όσο και αυτή των οικογενειών του μόνιμη. Με το πέρασμα του χρόνου οι δεσμοί του με την ελληνική κοινωνία πολλαπλασιάζονται και γίνονται ολοένα και πιο σταθεροί, μέσω τη εκπαίδευση των παιδιών του στα ελληνικά δημόσια σχολεία, τη κοινωνική ασφάλιση, τη ένταξή του στο σύστημα υγεία κ.ο.κ. Την ίδια στιγμή, μια νέα πραγματικότητα κάνει ήδη δυναμικά την εμφάνισή τη. Μια πραγματικότητα που δημιουργεί καινούργιε προκλήσει για την ένταξη των μεταναστών. Πρόκειται για την εμφάνιση τη μια-μισή ή τη δεύτερη γενιά των μεταναστών (παιδιά που ήρθαν σε μικρή ηλικία στην Ελλάδα ακολουθώντα του γονεί του ή που γεννήθηκαν στην Ελλάδα). Η δεύτερη γενιά διαφοροποιείται από την πρώτη. Είναι μια γενιά η οποία είναι ήδη «ενταγμένη», αφού κατέχει την ελληνική γλώσσα. Στην πραγματικότητα είναι η μοναδική γλώσσα που γνωρίζει καλά. Οι μετανάστε τη δεύτερη γενιά νιώθουν σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό του μέρο τη ελληνική πραγματικότητα και, σε σύγκριση με του γονεί του, δεν πάσχουν από το «σύνδρομο του ξένου». Η διαχείριση τη νέα πραγματικότητα απαιτεί συγκεκριμένε στρατηγικέ, ορθολογικέ και μακροπρόθεσμε. Η ιστορία τη μετανάστευση σε άλλε χώρε τη Ευρώπη και του κόσμου, με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από την Ελλάδα, έχει αποδείξει ότι η φολκλορική προσέγγιση τη πραγματικότητα τη μετανάστευση ή η στρατηγική τη πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση των μετανα- 1 Άρθρο 78 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική τη Αυτοδιοίκηση και τη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πρόγραμμα Καλλικράτη»., ~ 3 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

5 OΔΗΓΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ) στών λειτουργεί κατά των δημοκρατικών θεσμών τη χώρα υποδοχή, υπονομεύει ανεπανόρθωτα την κοινωνική συνοχή, ευνουχίζει τι δημιουργικέ δυνάμει και υποθάλπει την γκετοποίηση, τι αδυσώπητε εθνοφυλετικέ συγκρούσει και ω συνέπεια την κοινωνική αποσταθεροποίηση. Ένα άλλο συμπέρασμα που μπορούμε να αντλήσουμε από το παρελθόν των άλλων κοινωνιών είναι το γεγονό ότι η μετανάστευση δεν αποτελεί μια «εύκολη» πραγματικότητα. Θέτει ποικίλε και πρωτόγνωρε προκλήσει που με το πέρασμα του χρόνου εντείνονται και ζητούν επιτακτικά πολιτικέ και θεσμικέ απαντήσει. Δεν χωρά αμφιβολία πω ο ρόλο τη τοπική κοινωνία και τη τοπική αυτοδιοίκηση ω προ την διατήρηση και την εμπέδωση τη κοινωνική συνοχή, την ένταξη, την αποφυγή του κοινοτισμού και των εθνοτικών γκέτο, είναι αποφασιστικό. Ειδικά στι παρούσε συνθήκε τη κοινωνική κρίση και τη αυξανόμενη ανεργία όπου η κοινωνική συνοχή αναπόφευκτα τίθεται σε δοκιμασία. Η τάση γκετοποίηση που εμφανίζεται σε ορισμένε περιοχέ στα μεγάλα αστικά κέντρα τη χώρα - κυρίω στην Αθήνα που συνοδεύεται από ραγδαία αύξηση τη εγκληματικότητα και την δράση βίαιων ακραίων ομάδων ενάντια σε συγκεκριμένε ομάδε μεταναστών πρέπει να μα ανησυχεί τρομερά. Σε αυτέ τι συνθήκε το ζήτημα τη ομαλή συμβίωση και τη δημιουργική συνύπαρξη αποτελεί ένα καθημερινό και δύσκολο στοίχημα. Η τοπική κοινωνία υποδέχεται και αποδέχεται από την αρχή τον μετανάστη. Η «νέα πατρίδα» για τον μετανάστη, είτε τη πρώτη είτε τη δεύτερη γενιά, είναι στην ουσία η τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιό τη συγκροτούνται (ειδικά στην ύπαιθρο και στην περιφέρεια) οι σχέσει εργασία των μεταναστών, οι σχέσει με του ομοεθνεί και του συγγενεί του. Στο πλαίσιο τη τοπική κοινωνία γίνεται η «κοινωνικοποίηση» των μεταναστών στο καινούργιο περιβάλλον. Στην τοπική κοινωνία εκείνοι επεξεργάζονται και διαπραγματεύονται (με αντιφατικό τρόπο ενίοτε) την νέα του ατομική και κοινωνική ταυτότητα. Τέλο, στην τοπική κοινωνία, γεννιούνται οι παρεξηγήσει, οι αρνήσει, οι συγκρούσει και οι αποκλεισμοί που καθορίζουν την αυτοεικόνα του μετανάστη, την εικόνα που εκείνο διαμορφώνει για την κοινωνία υποδοχή και αντίστροφα., ~ 4 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

6 Δεν μπορούμε, λοιπόν, να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στι ποικίλει προκλήσει που μα θέτει η καινούργια πραγματικότητα τη μετανάστευση στην Ελλάδα. Ποιο δρόμο πολιτική και πολιτιστική ένταξη θα επιλέξουμε για του μετανάστε ; Τον «αγγλοσαξονικό» δρόμο ο οποίο ενθαρρύνει την αναγνώριση τη διαφορά σε ατομικό και κοινοτικό επίπεδο ή τον «γαλλικό» που ενθαρρύνει την αφομοίωση στην πολιτική κοινότητα του έθνου και τον παραμερισμό τη πολιτιστική διαφορά ; Ίσω και τα δυο «μοντέλα» υπεραπλουστεύουν το ζήτημα τη διαφορά και οφείλουμε να αναζητήσουμε έναν «τρίτο δρόμο»; Πω φανταζόμαστε το μέλλον τη κοινωνία μα και πω μπορούμε να συμβιώσουμε ομαλά με σεβασμό στι πολιτιστικέ μα διαφορέ και ιδιαιτερότητε ; Αυτά είναι ζητήματα και διλήμματα, πρακτικά και όχι μόνο θεωρητικά, που τίθενται και συζητιούνται σήμερα και με ένταση σε πολλέ χώρε τη Ευρώπη. Ζητήματα που τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνουν σημαντική θέση στον δημόσιο λόγο και τι δημόσιε συζητήσει και στην Ελλάδα. Πολύπλοκα ζητήματα που απαιτούν χρόνο και συζήτηση, ανοιχτού διαύλου επικοινωνία με του μετανάστε και έναν κοινό θεσμικό χώρο έκφραση και ζύμωση απόψεων, επίλυση συγκρούσεων και εύρεση λύσεων. Η εισαγωγή έτοιμων «μοντέλων» δεν μπορεί να είναι πανάκεια για την εξεύρεση λύσεων και την αντιμετώπιση τόσο περίπλοκων ζητημάτων. Κάθε κοινωνία αντιμετωπίζει κοινέ αλλά και διαφορετικέ προκλήσει. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τα γνωστά μοντέλα ένταξη που συζητιούνται στην Ελλάδα και σε άλλε χώρε τη Ευρώπη, το στοίχημα είναι πω μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στον σεβασμό τη διαφορά από τη μία και την ενίσχυση των κοινών δεσμών από την άλλη. Η διαμόρφωση, δηλαδή, μια κοινωνία όπου οι πολίτε έχουν περισσότερα πράγματα που του ενώνουν παρά του χωρίζουν. Σε αντίθετη περίπτωση, η παγίωση διαφορετικών «κοινωνιών», «ντόπιων» και «ξένων», μέσα στην ίδια κοινωνία, που θα ζουν παράλληλου βίου και δεν θα μοιράζονται κοινέ αγωνίε, κοινά δικαιώματα και υποχρεώσει, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε υπονόμευση τη κοινωνική συνοχή και θα δημιουργήσει εν δυνάμει εστίε συγκρούσεων. Στι σημερινέ συνθήκε τη παγκοσμιοποίηση και τη αλληλεξάρτηση ανάμεσα στι πόλει, τι περιοχέ, τι χώρε και του πολιτισμού, οι κοινωνίε που θα βγουν πιο δυνατέ δεν είναι εκείνε που θα υψώσουν τείχη και θα μαραζώνουν στην αυ-, ~ 5 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

7 OΔΗΓΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ) τάρκειά του αλλά όσε θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν τι δυνατότητε που δίνει η παρουσία διαφορετικών ομάδων, που θα μετατρέψουν την διαφορετικότητα σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό δυναμισμό και σφρίγο. Για αυτόν τον σκοπό, δεν αρκούν μόνο οι καλέ προθέσει. Απαιτούνται συγκεκριμένε στρατηγικέ θεσμικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Και σε αυτό το πλαίσιο η τοπική κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση καλούνται να παίξουν έναν καίριο ρόλο, στην καινούργια κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Τα «Συμβούλια Ένταξη Μεταναστών» αποτελούν μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Στι περισσότερε χώρε τη Ε.Ε. ο θεσμό αυτό υιοθετήθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση και αποδεικνύεται πραγματικά χρήσιμο για την ομαλή και δημιουργική ένταξη των μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Μέσω του θεσμού των ΣΕΜ η τοπική κοινωνία αποκτά συνομιλητέ ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στου μετανάστε τη συμμετοχή στα κοινά και τη εξοικείωσή του με του θεσμού τη τοπική κοινωνία και ευρύτερα τη χώρα υποδοχή. Χωρί αυτή την προϋπόθεση, χωρί την προσέγγιση των μεταναστών ω πολιτικών υποκειμένων, η κάθε συζήτηση για την ένταξη των μεταναστών θα είχε απλά και μόνο φολκλορικό και συγκυριακό χαρακτήρα. Τα ΣΕΜ δίνουν την δυνατότητα στην τοπική κοινωνία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε ένα κοινό πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, να προσεγγίζουν του μετανάστε όχι πια ω διαμένοντε αλλά ω συντοπίτε. 2. ΑΝΤΙΚΕIΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΟΔΗΓΟΥ Το Συμβούλιο τη Ευρώπη με ψήφισμά του το 1992 (ETS 144) σύστησε τη δημιουργία των «Συμβουλίων Ένταξη Μεταναστών» (ΣΕΜ) στο τοπικό επίπεδο των Δήμων. Έω σήμερα, δεν έχουν υπογράψει όλα τα Κράτη μέλη τη Σύμβαση. Ωστόσο Συμβούλια Ένταξη Μεταναστών έχουν δημιουργηθεί σε αρκετέ χώρε όπω η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρε, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία και η Ελβετία. Πρόσφατα μάλιστα δημιουργήθηκαν στη Μαδρίτη, στο Παρίσι, στο Άμστερνταμ, στο Βερολίνο, ~ 6 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

8 κ.ά. στοιχείο που αναδεικνύει τη σημασία του θεσμού και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην κοινωνική συνοχή στη σύγχρονη πόλη. Τα «Συμβούλια Ένταξη Μεταναστών αναμένεται να συμβάλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και πολιτική συνοχή του πληθυσμού των πόλεων, οι οποίε γίνονται όλο και περισσότερο διαπολιτισμικέ επιπλέον κρίνεται ότι θα συμβάλλουν στην ειρηνική συνύπαρξη των κατοίκων διαφορετικών εθνικοτήτων, θρησκευτικών δογμάτων και κουλτούρα. Είναι γεγονό ότι η συμμετοχή των μεταναστών στο τοπικό επίπεδο παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία ανά χώρα, Περιφέρεια ή και Δήμο. Σε διάφορε χώρε, παρόμοιοι θεσμοί έχουν ήδη συμβάλει στη δημιουργία πεδίου διαλόγου μεταξύ αλλοδαπών και γηγενών αλλά και ευρύτερα στην κοινωνική ένταξη των μεταναστευτικών πληθυσμών. Κρίνεται ότι τα ΣΕΜ μπορούν να λειτουργήσουν ω συστατικό στοιχείο τη τοπική δημοκρατία και ενίσχυση τη κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη. Σκοπό του παρόντο Οδηγού είναι να δώσει στου Δήμου ένα εύχρηστο εργαλείο για την σύσταση και τη λειτουργία των «Συμβούλιων Ένταξη Μεταναστών» (ΣΕΜ) σύμφωνα με το Άρθρο 78 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική τη Αυτοδιοίκηση και τη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πρόγραμμα Καλλικράτη». Ο Οδηγό χρησιμεύει ω «εγχειρίδιο χρήση» προ τα Δημοτικά Συμβούλια και τα στελέχη των ΟΤΑ που θα επιφορτιστούν με τι διαδικασίε υποστήριξη των ΣΕΜ. Αποσκοπεί να προσφέρει βασικέ πληροφορίε για τι δομέ των Συμβούλιων Ένταξη Μεταναστών και απευθύνεται σε όλου του τοπικού φορεί προκειμένου να βελτιώσουν την συμμετοχή των μεταναστών στι τοπικέ υποθέσει. Αυτό το πρακτικό Εγχειρίδιο σε συνδυασμό με το υπόδειγμα Κανονισμού Σύσταση και Λειτουργία των Συμβουλίων Ένταξη Μεταναστών στοχεύει στην υποστήριξη ανάπτυξη του θεσμού στη χώρα μα., ~ 7 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

9 OΔΗΓΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ) 3. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΕΜ Το Συμβούλιο Ένταξη Μεταναστών είναι ένα συμβουλευτικό όργανο σε επίπεδο Δήμου. Συγκροτείται προκειμένου να αποτελέσει ένα αντιπροσωπευτικό σώμα στο τοπικό επίπεδο για να παρέχει ένα θεσμοποιημένο βήμα συμβουλευτική τόσο για του εκλεγμένου εκπροσώπου όσο και για του μετανάστε. Στην Ελλάδα ιδρύονται βάσει του Άρθρου 78 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική τη Αυτοδιοίκηση και τη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πρόγραμμα Καλλικράτη». Έργο των συμβουλίων ένταξη μεταναστών είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστε, που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του οικείου δήμου, ω προ την ένταξή του στην τοπική κοινωνία, την επαφή του με δημόσιε αρχέ ή τη δημοτική αρχή, την υποβολή εισηγήσεων προ το δημοτικό συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθηση τη ομαλή κοινωνική ένταξη των μεταναστών και, εν γένει, την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίω μέσω τη οργάνωση συμβουλευτικών υπηρεσιών από τι δημοτικέ υπηρεσίε, καθώ και τη διοργάνωση σε συνεργασία με το δήμο εκδηλώσεων ευαισθητοποίηση και ενίσχυση τη κοινωνική συνοχή του τοπικού πληθυσμού. Βασικό στόχο των ΣΕΜ είναι η αύξηση τη συμμετοχή των αλλοδαπών στην τοπική δημόσια ζωή. Τα ΣΕΜ συμμετέχουν και εμπλουτίζουν τι διαδικασίε λήψη αποφάσεων του Δήμου. Μπορούν να δραστηριοποιούνται ενεργά όχι μόνο στα θέματα μετανάστευση αλλά ευρύτερα σε θέματα πολιτισμού, αθλητισμού, υποστήριξη των νέων, κ.α. Αναμένεται να αποτελέσουν παράδειγμα συμμετοχή στα κοινά, κοινωνικών δυνάμεων που βρίσκονταν εκτό τη διαδικασία λήψη αποφάσεων. Στόχο των ΣΕΜ δεν είναι να αναπτύξουν μια δεύτερη κατηγορία υπηκοότητα. Δεν σχεδιάζονται για να αντικαταστήσουν το δικαίωμα ψήφου ή αντιπροσώπευση στα ήδη θεσμοθετημένα συλλογικά όργανα. Επιπλέον, τέτοιοι οργανισμοί παραμένουν ενεργοί στι χώρε στι οποίε τα πολιτικά δικαιώματα χορηγούνται στου μετανάστε. Τα ΣΕΜ μπορούν να χρησιμεύσουν ω μια αφετηρία για την εμπέδωση τη τοπική συμμετοχική δημοκρατία. Προσφέρουν τη δυνατότητα συμμετοχή στα κοινά του συνόλου των αλλοδαπών πληθυσμών στου Δήμου., ~ 8 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

10 Η σχέση επικοινωνία και πληροφόρηση των ΣΕΜ με την τοπική κοινότητα είναι πολυδιάστατη και θα πρέπει να λειτουργήσει σε τουλάχιστον επτά κατευθύνσει : ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1: Επικοινωνία στο πλαίσιο τη τοπική συμβουλευτική δομή για του αλλοδαπού κατοίκου (Συμβούλιο Ένταξη Μεταναστών) Φούσκα, 2011 Το ΣΕΜ είναι ένα εργαλείο για την συμμετοχή, την αντιπροσώπευση και την υπεράσπιση των συμφερόντων όλων των αλλοδαπών κατοίκων σε τοπικό επίπεδο. Για αυτό το λόγο απαιτείται σταθερή η επικοινωνία με του αιρετού τοπικού άρχοντε και του αλλοδαπού κατοίκου. Χωρί την συμβουλευτική δομή που αποτελούν τα ΣΕΜ ο διάλογο μεταξύ του Δημοτικού Συμβουλίου και των μεταναστών θα είναι τυχαίο, άτυπο και ασταθή., ~ 9 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

11 OΔΗΓΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ) Αποσκοπώντα στην προώθηση τη τοπική συμμετοχική δημοκρατία, τα Συμβούλια Ένταξη Μεταναστών απαιτείται να συσταθούν σύννομα και να αναπτύξουν ουσιαστική λειτουργία και αρμοδιότητε. Βασικέ προϋποθέσει αυτή τη διαδικασία είναι: Η Εφαρμογή του Νόμου Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική τη Αυτοδιοίκηση και τη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πρόγραμμα Καλλικράτη» και ειδικότερα του Άρθρο 78. Η Έγκριση Κανονισμού Λειτουργία από το Δημοτικό Συμβούλιο {για τη διαμόρφωσή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ω βάση, το σχέδιο «Κανονισμού Σύσταση και Λειτουργία των Συμβουλίων Ένταξη Μεταναστών» όπω διατυπώθηκε από την Επιστημονική Ομάδα Έργου τη Δράση 1.4/09: «Υποστήριξη τη Λειτουργία των Συμβουλίων Ένταξη Μεταναστών (ΣΕΜ)»}. Η Καταγραφή και χαρτογράφηση των μεταναστευτικών κοινοτήτων και συλλόγων που δραστηριοποιούνται στα χωρικά όρια του Δήμου, προκειμένου να προσκληθούν κατά τη διαδικασία σύσταση των ΣΕΜ. 4. ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΣΕΜ Οσυμβουλευτικό ρόλο των ΣΕΜ συνίσταται στην παροχή απόψεων, προτάσεων, συστάσεων, θέσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο τη πόλη, σχετικά με τα ζητήματα που συνδέονται άμεσα και αποκλειστικά με του αλλοδαπού πληθυσμού του Δήμου. Είναι δύσκολο να καθοριστούν εκείνα τα ζητήματα, αφού οι αλλοδαποί μπορούν να ενδιαφερθούν, να συμβουλεύουν και να συμβουλεύονται σχετικά με θέματα που αφορούν το σύνολο τη κοινωνική ζωή. Και ενώ δεν μπορούν να είναι όλοι οι πολίτε (γηγενεί ή αλλοδαποί) ειδικοί σε όλα τα κοινοτικά προβλήματα, το γεγονό αυτό δεν πρέπει να του αποτρέπει από να είναι σε θέση να εκφράζουν τι απόψει του σχετικά με ζητήματα που του αφορούν, όπω εργασιακά, κοινωνικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά κ.ά., ~ 10 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

12 Οι θεμελιώδει στόχοι των ΣΕΜ είναι: Να ενσωματώσουν και ενθαρρύνουν του αλλοδαπού κατοίκου να λάβουν μέρο και να συμμετέχουν στην τοπική δημόσια ζωή, και Να βελτιώσουν ή να εναρμονίσουν τι σχέσει μεταξύ των αλλοδαπών κατοίκων και των γηγενών, καθώ και με του επίσημου φορεί τη πόλη. Ειδικότερα και ανάλογα με τι τοπικέ ανάγκε και τι τοπικέ συνθήκε η δράση των ΣΕΜ αναμένεται να στοχεύει σε παρεμβάσει που: Διευκολύνουν τι σχέσει μεταξύ τη τοπική Αρχή με του αλλοδαπού κατοίκου Προωθούν την τοπική πολιτική δέσμευση προ του μετανάστε (π.χ. το ΣΕΜ τη Κοπεγχάγη ) Συμβάλλουν στην καταπολέμηση όλων των μορφών ρατσισμού (π.χ. το ΣΕΜ τη Βαρκελώνη ) Προωθούν και προβάλουν τη διαφορετικότητα πολιτισμών τη πόλη (π.χ. το ΣΕΜ τη Βαρκελώνη ), ~ 11 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

13 OΔΗΓΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ) Συμβάλλουν στην προστασία των δικαιωμάτων, τη εκπαίδευση, τη υγεία, τη εργασία, τη στέγαση και τη ενσωμάτωση των αλλοδαπών κατοίκων Προωθούν την εργασιακή ενσωμάτωση των μεταναστών Προωθούν τη χρήση κοινωνικών υπηρεσιών από τα μέλη των μεταναστευτικών πληθυσμών. Ενδεχόμενοι άξονε των προτάσεων των ΣΕΜ, αφορούν: Προτάσει σχετικά με την τοπική πολιτική ενσωμάτωση, προτάσει σχετικά με την καταπολέμηση ρατσισμού και ξενοφοβικών τάσεων, προτάσει σχετικά με τα θέματα τη γλώσσα τη χώρα υποδοχή και τη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών, προτάσει σχετικά με ασφαλιστικά θέματα και διαδικασίε για τη λήψη και ανανέωση των αδειών διαμονή για του μετανάστε, αιτήματα για συντάξει σε εκείνου που τραυματίστηκαν σε εργατικά ατυχήματα, παρεμβάσει στην τοπική αγορά εργασία για αναζήτηση εργασία ή καταπολέμηση τη αδήλωτη εργασία, προτάσει που αφορούν στην πρόσβαση των μεταναστών στι υπηρεσίε φροντίδα (βρεφονηπιακοί σταθμοί) και στι ιατροφαρμακευτικέ δομέ του Δήμου, προτάσει για την αναζήτηση και τοποθέτηση των αλλοδαπών σε τυπικέ μορφέ απασχόληση. 5. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΕΜ Το πλαίσιο σύσταση και λειτουργία των Συμβουλίων Ένταξη Μεταναστών καθορίζεται στο άρθρο 78 του νόμου 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική τη Αυτοδιοίκηση και τη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πρόγραμμα Καλλικράτη». Σύμφωνα με αυτό:, ~ 12 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

14 Άρθρο 78 Συμβούλιο Ένταξη Μεταναστών 1. Σε κάθε δήμο συγκροτείται και λειτουργεί, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, συμβούλιο ένταξη μεταναστών ω συμβουλευτικό όργανο του δήμου για την ενίσχυση τη ένταξη των μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Τα συμβούλια ένταξη μεταναστών αποτελούνται από πέντε (5) έω έντεκα (11) μέλη, τα οποία ορίζονται από το οικείο δημοτικό συμβούλιο. Ω μέλη ορίζονται δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων μεταναστών, εφόσον η έδρα αυτών ή παραρτήματο βρίσκεται εντό των διοικητικών ορίων του οικείου δήμου, ή εκπρόσωποι που επιλέγονται από την κοινότητα των μεταναστών που κατοικούν μόνιμα στον οικείο δήμο, σύμφωνα με του όρου που προβλέπει σχετικό κανονισμό, που εκδίδει με απόφασή του το οικείο δημοτικό συμβούλιο, καθώ και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων οι οποίοι αναπτύσσουν εντό τη διοικητική περιφέρεια του οικείου δήμου δράση σχετική με τα προβλήματα των μεταναστών. Με την ίδια απόφαση ορίζεται πρόεδρο στο συμβούλιο ένταξη μεταναστών ένα εκ των δημοτικών συμβούλων μελών του. Στα παραπάνω συμβούλια ορίζονται υποχρεωτικά ω μέλη αλλοδαποί δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν τυχόν εκλεγεί. Η συμμετοχή στα ανωτέρω συμβούλια είναι τιμητική και άμισθη. 2. Έργο των συμβουλίων ένταξη μεταναστών είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστε οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του οικείου δήμου, ω προ την ένταξή του στην τοπική κοινωνία, την επαφή του με δημόσιε αρχέ ή τη δημοτική αρχή, η υποβολή εισηγήσεων προ το δημοτικό συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθηση τη ομαλή κοινωνική ένταξη των μεταναστών και, εν γένει, την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίω μέσω τη οργάνωση συμβουλευτικών υπηρεσιών από τι δημοτικέ υπηρεσίε, καθώ και τη διοργάνωση σε συνεργασία με τον οικείο δήμο εκδηλώσεων ευαισθητοποίηση και ενίσχυση τη κοινωνική συνοχή του τοπικού πληθυσμού., ~ 13 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

15 OΔΗΓΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ) 6. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΜ Τα Συμβούλια Ένταξη Μεταναστών συγκροτούνται προκειμένου να υποστηρίξουν και να προωθήσουν τι διαδικασίε ένταξη των μεταναστευτικών ομάδων στι τοπικέ κοινωνίε, και συνεπώ, να ενισχύσουν του δεσμού των τοπικών κοινωνιών, συμβάλλοντα στην κοινωνική συνοχή. Η συμμετοχή στα κοινά ομάδων του πληθυσμού που βρίσκονται, έω σήμερα, αποκλεισμένε εξασφαλίζεται μέσω τη λειτουργία των ΣΕΜ. Ωστόσο, καθοριστική κρίνεται η σύνθεση των Συμβουλίων η οποία θα πρέπει να εγγυάται την πολιτική έκφραση των μεταναστευτικών ομάδων, συνιστώντα κρίσιμο θεσμό τη τοπική συμμετοχική δημοκρατία. Για το λόγο αυτό προτείνεται, προ το Δημοτικό Συμβούλιο, η καταγραφή και χαρτογράφηση των φορέων μεταναστών και ευρύτερα των μεταναστευτικών ομάδων που κατοικούν μόνιμα στον οικείο δήμο να προηγείται τη συγκρότηση των ΣΕΜ. Η δημιουργία βάση δεδομένων αναφορικά με τα δεδομένα των μεταναστευτικών ομάδων στο τοπικό επίπεδο θα προσφέρει την απαραίτητη αντιπροσωπευτικότητα του νεοσύστατου οργάνου. 6.1 Διαδικασία συγκρότηση Τα Συμβούλια Ένταξη Μεταναστών αποτελούνται από πέντε (5) έω (11) μέλη όπω αυτά ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, με απόφαση του [ 1,αρ.78,Ν.3852/10]. Στα ΣΕΜ συμμετέχουν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των κοινοτήτων και των φορέων των μεταναστευτικών ομάδων, καθώ και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων των οποίων η δράση σχετίζεται με ζητήματα ένταξη των μεταναστών και την προάσπιση των δικαιωμάτων του. Οι αλλοδαποί-μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετέχουν αυτοδίκαια στο ΣΕΜ. Τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που συμμετέχουν στο ΣΕΜ εκλέγονται κατόπιν προτάσεω του Προέδρου Δ.Σ. με ανοιχτή ψηφοφορία, σύμφωνα με τι προβλέψει του Κανονισμού Σύσταση και Λειτουργία του ΣΕΜ για την κατανομή των εδρών που αντιστοιχούν στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Στον υπολογισμό των μελών Δημοτικών Συμβούλων του ΣΕΜ συμπεριλαμβάνονται τα αλλοδαπά μέλη του., ~ 14 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

16 Για τα μέλη οργανώσεων και φορέων τη τοπική κοινωνία που θα συμμετάσχουν στα ΣΕΜ απαιτείται τεκμηριωμένη εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ το ποσοστό συμμετοχή του ορίζεται από τον οικείο Κανονισμό Λειτουργία του Δήμου και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 του οργάνου. Η σύνθεση του Συμβουλίου Ένταξη Μεταναστών ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των μεταναστευτικών ομάδων που είναι μόνιμα εγκατεστημένε στα χωρικά όρια του δήμου. 6.2 Επιλογή εκπροσώπων μεταναστών Οι μετανάστε μέλη των ΣΕΜ είναι επιθυμητό να προέρχονται από οργανωμένου μεταναστευτικού συλλόγου / ενώσει / σωματεία /κοινότητε αναγνωρισμένου κατά το νόμο, που έχουν καταγραφεί στο μητρώο που λειτουργεί στο δήμο. Η επιλογή των εκπροσώπων των μεταναστών προσδιορίζεται από τον Κανονισμό Σύσταση και Λειτουργία του ΣΕΜ, ανάλογα με τι τοπικέ συνθήκε. Η μεθοδολογία επιλογή των εκπροσώπων των μεταναστών περιλαμβάνει του ακόλουθου τύπου, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση προσαρμόζονται στα δεδομένα του Δήμου, με βάση το πληθυσμιακό του μέγεθο, το βαθμό ανάπτυξη τη κοινωνία των πολιτών και εκπροσώπηση των επιμέρου ομάδων μεταναστών: Διαβούλευση των οργανώσεων των μεταναστών για την υπόδειξη κοινών εκπροσώπων του προ το Δημοτικό Συμβούλιο. Άμεση εκλογή των εκπροσώπων του, από του μετανάστε - μόνιμου κατοίκου του Δήμου. Μεικτή διαδικασία. Ορισμό με αυξημένη πλειοψηφία του Δ.Σ. 6.3 Περιπτώσει εφαρμογή Διαβούλευση για την υπόδειξη κοινών εκπροσώπων Η διαδικασία αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη, για τι περιπτώσει Δήμων που είναι ανεπτυγμένε οι οργανώσει εκπροσώπηση /έκφραση των μεταναστών. Στην περίπτωση αυτή, οι αναγνωρισμένε κατά το νόμο οργανώσει των μεταναστών, που έχουν καταγραφεί στο μητρώο που λειτουργεί στο δήμο, προτείνουν του εκπροσώ-, ~ 15 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

17 OΔΗΓΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ) που του στο ΣΕΜ κατόπιν διαδικασία διαβούλευση. Η επιλογή των φορέων που θα εκπροσωπηθούν στο ΣΕΜ υπόκεινται στην αρχή τη αντιπροσωπευτικότητα του μόνιμα εγκατεστημένου μεταναστευτικού πληθυσμού, την οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του το Δημοτικό Συμβούλιο. Επιπλέον, θα πρέπει να εξυπηρετείται ταυτόχρονα η ανάγκη εκπροσώπηση του μέγιστου δυνατού αριθμού των επιμέρου μεταναστευτικών κοινοτήτων. Άμεση εκλογή Η διαδικασία αυτή μπορεί να επιλεγεί σε περιπτώσει όπου δεν δραστηριοποιούνται στο τοπικό επίπεδο οργανωμένοι σύλλογοι/ενώσει /σωματεία/ενώσει μεταναστών. Στην περίπτωση αυτή η Δημοτική Αρχή απευθύνει δημόσια πρόσκληση για τη σύνταξη καταλόγου εκλογέων, αποτελούμενο αποκλειστικά από νόμιμα εγκατεστημένου αλλοδαπού στη χωρική μονάδα του δήμου. Με την ολοκλήρωση τη διαδικασία κατάρτιση και κύρωση του εκλογικού καταλόγου (από το Δήμο) ανακοινώνονται οι υποψηφιότητε και καταρτίζεται ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο συμμετέχουν και τα δύο φύλα κατ ελάχιστο στο 1/3. Κατόπιν, ορίζεται ημερομηνία τη εκλογική διαδικασία η οποία είναι δυνατό να διαρκεί πλέον τη μια ημέρα. Η σταυροδοσία ορίζεται στο 40% των μελών του ΣΕΜ που προβλέπεται να προέρχονται από τον μεταναστευτικό πληθυσμό. Προτείνεται η ελάχιστη συμμετοχή κάθε φύλου στην τελική σύνθεση του ΣΕΜ να είναι το 1/3 του οργάνου. Μεικτή διαδικασία Η διαδικασία αυτή μπορεί να επιλεγεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε εξαιρετικέ περιπτώσει, όπου πολύ μεγάλε ομάδε μεταναστών κατοίκων του Δήμου δεν εκπροσωπούνται από τι οργανώσει μεταναστών που λειτουργούν στα όρια του Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητα του μόνιμα εγκατεστημένου μεταναστευτικού πληθυσμού, καθορίζει τον αριθμό μελών του ΣΕΜ, που υποδεικνύονται από τι μεταναστευτικέ οργανώσει και των υπολοίπων που εκλέγονται. Η εκλογή εκπροσώπων των μεταναστών ανά ομάδα (με πιθανό κριτήριο π.χ. την καταγωγή), δεν εμπίπτει στι περιπτώσει εφαρμογή τη μεικτή διαδικασία, ~ 16 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

18 και δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση, καθώ αφενό παρουσιάζει σημαντικά τεχνικά προβλήματα, και αφετέρου, δεν συμβάλει στην ανάπτυξη τη συνεργασία μεταξύ των κατοίκων του Δήμου, ανεξαρτήτω καταγωγή. Ορισμό, με αυξημένη πλειοψηφία Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Νόμο και τον Κανονισμό Σύσταση και Λειτουργία του ΣΕΜ, το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του καθορίζει/εγκρίνει τη σύνθεση του ΣΕΜ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποτυπώνεται η δυνατότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να επιλέξει στα πλαίσια του νόμου, εναλλακτικό τρόπο συγκρότηση του ΣΕΜ, εφόσον οι τοπικέ συνθήκε (πολύ μικρό πληθυσμιακό μέγεθο, μικρό αριθμό μεταναστών, απουσία οργανώσεων μεταναστών) δεν επιτρέπουν την εφαρμογή των προηγούμενων μεθόδων επιλογή των μελών του. Σε αυτέ τι περιπτώσει, που είναι πιθανή η χρήση περισσότερο άτυπων μορφών διαβούλευση, το Δημοτικό Συμβούλιο αναγνωρίζει τι τοπικέ συνθήκε και εγκρίνει τη σύνθεση του ΣΕΜ με αυξημένη πλειοψηφία, με κριτήριο την εξασφάλιση τη μέγιστη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα των μεταναστών. 6.4 Πρόεδρο Ο/η Πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξη Μεταναστών ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και είναι ένα /μία εκ των δημοτικών συμβούλων που συμμετέχουν σε αυτό. 6.5 Θητεία Η θητεία του ΣΕΜ καθορίζεται στον Κανονισμό Λειτουργία και μπορεί να ακολουθεί τη θητεία τη οικονομική επιτροπή. Για όλα τα μέλη του ΣΕΜ η συμμετοχή είναι τιμητική και άμισθη., ~ 17 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

19 OΔΗΓΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ) - / & & 7. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΕΜ Το ζήτημα τη αντιπροσωπευτικότητα αφορά, τόσο την επιλογή των μεταναστών-μελών των ΣΕΜ (κριτήρια επιλογή και διαδικασία), όσο και του πληθυσμού που αντιπροσωπεύουν. Αν και η πρωταρχική λειτουργία των ΣΕΜ είναι να διευκολύνουν την συμμετοχή των αλλοδαπών στα κοινά, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι μετανάστε -κάτοικοι τη πόλη αντιπροσωπεύονται. Από την ευρωπαϊκή εμπειρία υλοποίηση του θεσμού συνάγεται ότι για τη συγκρότηση των ΣΕΜ λαμβάνεται υπόψη η υπηκοότητα και η γεωγραφική προέλευση των αλλοδαπών κατοίκων και κατανέμονται ανάλογα τα μέλη του. Εάν σε μια περι-, ~ 18 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

20 οχή υπάρχουν μετανάστε πολλών διαφορετικών υπηκοοτήτων, που ζουν στον ίδιο Δήμο, τα μέλη των ΣΕΜ επιλέγονται βάσει των γεωγραφικών περιοχών έτσι ώστε όλε οι μεταναστευτικέ ομάδε να μπορούν να αντιπροσωπευθούν. Βέβαια, η ποικιλομορφία των αλλοδαπών κατοίκων που ζουν σε μια πόλη δεν επιτρέπει σε κάθε μέλο του ΣΕΜ να αντιστοιχίζεται μια εκπροσωπούμενη περιοχή καταγωγή προέλευση. Όπω επίση, η ύπαρξη ενό εκπροσώπου ανά υπηκοότητα δεν είναι πάντα η βέλτιστη λύση, καθώ μπορεί να υπάρχουν εσωτερικέ διαφορέ ή διαιρέσει από την ίδια χώρα. Επιπλέον, ακόμη και αν υπάρχει πολιτική βούληση να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι αλλοδαποί πληθυσμοί ανά περιοχή προέλευση αντιπροσωπεύονται, μερικέ ομάδε παραμένουν απούσε από τι συμμετοχικέ διαδικασίε. 8. Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΕΜ Ηενίσχυση τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψη κάθε είδου αποφάσεων αποτελεί μία από τι κυριότερε προϋποθέσει για την επίτευξη τη ουσιαστική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Η σημασία τη αναγνωρίζεται ρητά σε διεθνέ επίπεδο, καθώ η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για τα θέματα των Γυναικών στο Πεκίνο το 1995 επιβεβαίωσε ότι η απουσία των γυναικών από τι διαδικασίε λήψη πολιτικών αποφάσεων υποβαθμίζει τη δημοκρατία. Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Χάρτη Πορεία για την Ισότητα των Φύλων προτάσσει το θέμα στου πολιτικού στόχου τη Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στι εθνικέ Προτεραιότητε Πολιτική για την Ισότητα των Φύλων, η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στην διαδικασία λήψη αποφάσεων αποτελεί έναν από του κεντρικού άξονε. Η συμμετοχή αυτή αποτελεί μία αναγκαία προϋπόθεση και για την ενσωμάτωση των αξιών και εμπειριών, που περικλείει ο ρόλο τη γυναίκα στον προσδιορισμό των κοινωνικών προτεραιοτήτων και πολιτικών. Πολιτικών, στη χάραξη των οποίων συμμετέχουν γυναίκε, ενσωματώνουν τι θετικέ αξίε τη γυναικεία υπόσταση και εμπεριέχουν μεγαλύτερη ευαισθησία για κοινωνικά ζητήματα, όπω η ποιότητα ζωή, το περιβάλλον, οι κοινωνικέ υπηρεσίε, η απασχόληση, η παιδεία, η υγεία., ~ 19 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

21 OΔΗΓΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ) Με αυτόν τον τρόπο οι πολιτικέ γίνονται πιο αντιπροσωπευτικέ και αποτελεσματικέ και συνολικά πιο επωφελεί για την κοινωνία, επιτυγχάνοντα έτσι την κοινωνική συνοχή. Η νέα αρχιτεκτονική τη αυτοδιοίκηση, εμπλούτισε το πλαίσιο για την ενίσχυση των πολιτικών ισότητα των φύλων στι Περιφέρειε και του Δήμου. Τα Συμβούλια Ένταξη Μεταναστών, στο δικό του επίπεδο, μπορούν να ενδυναμώσουν τη συμμετοχή των γυναικών και ιδιαίτερα των μεταναστριών στι τοπικέ υποθέσει. Τα ΣΕΜ είναι απαραίτητο να λειτουργούν με βάση την ικανότητα, την αποφασιστικότητα, τη συνέπεια, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα των μελών του και όχι με βάση το φύλο. Σε αυτή την κατεύθυνση, η υιοθέτηση τη ποσόστωση τη συμμετοχή των γυναικών στα ΣΕΜ από τα Δημοτικά Συμβούλια και η αποτύπωσή τη στον Κανονισμό Σύσταση και Λειτουργία, είναι δυνατό να λειτουργήσει καταλυτικά. Σε αυτή την αρχική φάση ανάπτυξη των Συμβουλίων Ένταξη Μεταναστών η εξασφάλιση τη συμμετοχή των γυναικών τουλάχιστον κατά 1/3 στη σύνθεση του, θα συμβάλλει θετικά τόσο για την ενίσχυση τη συμμετοχή των γυναικών όσο και για τη λειτουργία του. 9. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΕΜ Τα Συμβούλια Ένταξη Μεταναστών συστήνονται σε κάθε δήμο τη χώρα και λειτουργούν υπό την αιγίδα του. Ο δήμο υποστηρίζει τη λειτουργία των ΣΕΜ παρέχοντα την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, τόσο για την υλοποίηση των διαδικασιών συγκρότηση όσο και κατά τη θητεία του, οπότε παρέχει τα μέσα τη διοικητική υποστήριξη τη λειτουργία του., ~ 20 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

22 ΠΙΝΑΚΑΣ 2: Τρόπο λειτουργία των ΣΕΜ Δημοτικό συμβούλιο ΔΗΜΟΣ Ενημέρωση για πρόθεση Μελέτη προτάσεω Λαμβάνει υπόψη τι συμβουλέ -συστάσει Συμβουλευτικό σώμα για του αλλοδαπού κατοίκου του Δήμου (Συμβούλιο Ένταξη Μεταναστών) Συμβουλεύει-κάνει συστάσει Ενημερώνει για την λήψη αποφάσεων Βελτιωτικέ συστάσει στι αποφάσει 9.1 Μέσα υποστήριξη Ο δήμο έχει υποχρέωση παροχή διοικητικών και άλλων πόρων προκειμένου να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία των ΣΕΜ και να επιτελείται ο σκοπό τη σύστασή του, αναφορικά με την κοινωνική ένταξη των μελών των μεταναστευτικών ομάδων στον κοινωνικό ιστό. Συνεπώ, ο χώρο των συνεδριάσεων μπορεί να είναι η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ή άλλο χώρο του Δήμου που κρίνεται κατάλληλο για τη διενέργεια των σχετικών διαδικασιών. Επιπλέον, ορίζεται από την απόφαση σύσταση των ΣΕΜ διοικητικό στέλεχο που επιφορτίζεται σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΣΕΜ, με την οργάνωση των συνεδριάσεων, την πρόσκληση των μελών του ΣΕΜ και την οργάνωση τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων. 9.2 Συχνότητα συνεδριάσεων Η συχνότητα των συνεδριάσεων ορίζεται από τον Κανονισμό Λειτουργία όπω έχει διατυπωθεί και εγκριθεί σε τελική μορφή από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο. 9.3 Χαρακτήρα αποφάσεων Όπω προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργία [ 1, αρ.78, Ν.3852/10], οι αποφάσει του ΣΕΜ έχουν χαρακτήρα συμβουλευτικό προ το Δήμο και δεν δεσμεύουν τι αποφάσει του Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο υποβάλλονται ω εισηγήσει., ~ 21 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

23 OΔΗΓΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ) 9.4 Λειτουργία επιτροπών Το ΣΕΜ μπορεί να συγκροτεί επιτροπέ και ομάδε εργασία ή διαβούλευση, με προσωρινό χαρακτήρα. 10. ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ Για την επιτυχή λειτουργία των ΣΕΜ και την προώθηση των στόχων του απαραίτητη κρίνεται η εκπόνηση Σχεδίου Δράση, το οποίο θα απευθύνεται προ το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ θα εξειδικεύει τα μέσα διερεύνηση και καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη των μεταναστευτικών ομάδων. Το σχέδιο δράση θα πρέπει να αναφέρεται διεξοδικά στα ζητήματα που αφορούν τι σχέσει των αλλοδαπών με του επίσημου φορεί κατά προτεραιότητα του ίδιου του Δήμου και τη διατύπωση προτάσεων για την αποτελεσματικότερη ένταξή του στην κοινότητα Προγραμματισμό Το ΣΕΜ αφού συσταθεί καλείται από το Δημοτικό Συμβούλιο εντό εύλογου χρονικού διαστήματο και όχι πέρα των τριών (3) μηνών να συντάξει Προγραμματισμό Δράση για το σύνολο τη θητεία του οργάνου αλλά και να τον εξειδικεύει ανά έτο. Στον Προγραμματισμό Δράση αφού αποτυπωθούν τα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των μεταναστευτικών ομάδων στη χωρική ενότητα του δήμου, ιεραρχούνται οι προτεραιότητε και ορίζεται σχετικό χρονοδιάγραμμα παρεμβάσεων Ενδεικτικέ Παρεμβάσει Α. Τοπική κοινωνία και υπηρεσίε του Δήμου Οργάνωση μαθημάτων εκμάθηση ελληνική γλώσσα ή καταπολέμηση του αναλφαβητισμού Οργάνωση των διασκέψεων σχετικά με τα θέματα όπω η κατάσταση των μεταναστών στο Δήμο, ~ 22 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

24 Οργάνωση υπηρεσία διαπολιτισμική μεσολάβηση στο Δήμο Πρόγραμμα δράση για την ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων Οργάνωση διαλόγου μεταξύ των αλλοδαπών γονέων μαθητών, των δασκάλων και των υπευθύνων στα σχολικά συγκροτήματα Ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ των συλλόγων των μεταναστών, των εκπροσώπων των συνδικάτων και των κοινωνικών υπηρεσιών Διανομή ενημερωτικού οδηγού για τα εργασιακά και νομικά δικαιώματα στα αγγλικά ή στι γλώσσε των αλλοδαπών του Δήμου Διανομή ενημερωτικού οδηγού για τα έγγραφα διαμονή των τελευταίων νόμων, εγκυκλίων και απαιτούμενων δικαιολογητικών, στα αγγλικά Διανομή ενημερωτικού οδηγού για του συλλόγου μεταναστών στα όρια του Δήμου, στα αγγλικά Καταγραφή των μεταναστευτικών συλλόγων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Διανομή ενημερωτικού οδηγού για τα δημοτικά ιατρεία και του βρεφονηπιακού σταθμού φύλαξη παιδιών του Δήμου, στα αγγλικά Διανομή ενημερωτικού οδηγού για τη βελτίωση των γνώσεων των αλλοδαπών οδηγών, γύρω από θέματα οδική ασφάλεια Δημοσίευση πολύγλωσσου οδηγού υποδοχή των αλλοδαπών στο Δήμο Εγκατάσταση μόνιμου γραφείου υποδοχή και πληροφοριών για του αλλοδαπού, καταγραφή των αλλοδαπών-σημείο αναφορά /φάκελο αλλοδαπού δημότη (ανεξαρτήτω νομική κατάσταση ) Εφαρμογή δομή βοήθεια στα μαθήματα των αλλοδαπών μαθητών Εγκατάσταση δημοτικού γραφείου νομικών συμβουλών για αλλοδαπού Εγκατάσταση δημοτικού ιατρείου περίθαλψη αποκλειστικά για αλλοδαπού Οργάνωση διασκέψεων στρογγυλή τραπέζη για νέε εξελίξει στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία Αρωγή σε θέματα εργασία και απασχόληση Ενημερωτικέ εκδηλώσει για τα εργασιακά δικαιώματα Αρωγή σε θέματα κατοικία Αρωγή σε θέματα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση σε αυτή, ~ 23 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

25 OΔΗΓΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ) Μεσολάβηση σε θέματα σύγκρουση στι μεταναστευτικέ κοινότητε Μεσολάβηση-συνοδεία μεταναστών σε διάφορε διαδικασίε. Β. Συμμετοχή στα κοινά/τοπική δημοκρατία Ενημερωτικέ εκδηλώσει για τη νομιμοποίηση/πληροφορίε /διαδικασίε απόκτηση νόμιμων εγγράφων διαμονή Σεμινάρια για την απόκτηση υπηκοότητα Ενθάρρυνση συμμετοχή στι δημοτικέ εκλογέ του Δήμου Ενθάρρυνση εγγραφή στου εκλογικού καταλόγου του Δήμου Ενθάρρυνση στην συμμετοχή στα κοινά/διάλογο Δημόσιε εκδηλώσει καταπολέμηση του ρατσισμού Δημόσιε εκδηλώσει ζητημάτων που αφορούν την τοπική κοινότητα. Γ. Πολιτισμό Οργάνωση διαπολιτισμικών φεστιβάλ/εκθέσεων στο Δήμο Οργάνωση επιστημονικών ημερίδων/συνεδρίων για τη μετανάστευση στο Δήμο Οργάνωση ημερίδων για την προβολή τη κατάσταση στη χώρα προέλευση των μεταναστευτικών ομάδων του Δήμου Εξοπλισμό των δημοτικών βιβλιοθηκών με ξενόγλωσσα βιβλία κ.ά. Διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή γηγενών και μεταναστών Διοργάνωση πολιτισμικών δραστηριοτήτων τη χώρα προέλευση των αλλοδαπών Αξιολόγηση Στα πλαίσια λειτουργία του ΣΕΜ κρίνεται σκόπιμη η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού καταγραφή και αξιολόγηση τη ένταξη των μελών των μεταναστευτικών ομάδων στι τοπικέ κοινότητε. Η διαδικασία τη αξιολόγηση προτείνεται προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκπόνηση του Σχεδίου Δράση και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων παρεμβάσεων. Η διαδικασία του ελέγχου τη αποτελεσματικότητα είναι το τελικό στάδιο του κοινωνικού σχεδιασμού και λειτουργεί ω μηχανισμό δυναμική προσαρμογή και αναπροσδιορισμού των στόχων του συνόλου και των, ~ 24 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

26 επιμέρου προτάσεων πολιτική. Η διαδικασία αυτή αφορά το μάκρο- και το μίκροεπίπεδο, ενώ η μέθοδο είναι δυνατό να κάνει χρήση των Δεικτών Ένταξη, όπω έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου «Καθορισμό Δεικτών για την Αξιολόγηση των Πολιτικών Ένταξη των υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Ελληνική Κοινωνία» Δράση 2.1 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξη, το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί. Τι είναι το ΣΕΜ; 11. FAQ (ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ) Το «Συμβούλιο Ένταξη Μεταναστών» (ΣΕΜ) είναι ένα συμβουλευτικό όργανο προ το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο, σε επίπεδο δήμου για την ενίσχυση τη ένταξη των μεταναστών στην τοπική κοινωνία βάσει του Άρθρου 78 του Νόμου Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική τη Αυτοδιοίκηση και τη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πρόγραμμα Καλλικράτη». Παραδείγματα λειτουργία αντίστοιχων οργάνων καταγράφονται σε πολλέ χώρε τη Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποια έχουν ήδη μακρά παράδοση λειτουργία, όπω αυτό που λειτουργεί στο δήμο τη Βαρκελώνη. Πω συγκροτείται το ΣΕΜ; Για τη συγκρότηση του ΣΕΜ απαιτείται η κύρωση σχετικού Κανονισμού Λειτουργία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια, το Δημοτικό Συμβούλιο ορίζει τα μέλη του εκ των δημοτικών συμβούλων και εκ των εκπρόσωπων των φορέων/ κοινοτήτων των μεταναστών, καθώ επίση και εκ των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, οι οποίοι αναπτύσσουν δράση σχετική με τα προβλήματα των μεταναστών. Οι μετανάστε που επιλέγονται ω μέλη του ΣΕΜ πρέπει να διαθέτουν τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία έγγραφα διαμονή στη χώρα. Η απόφαση ορισμού των μελών του ΣΕΜ λαμβάνεται με φανερή ψηφοφορία και με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου. Σε περίπτωση όπου η σχετική πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε το θέμα επανέρχεται στην αμέσω επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου., ~ 25 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

27 OΔΗΓΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ) Στο ΣΕΜ ορίζονται υποχρεωτικά ω μέλη οι αλλοδαποί που έχουν τυχόν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι. Εάν ορίζονται και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, τότε ο ορισμό του γίνεται από το δημοτικό συμβούλιο με την ίδια απόφαση. Ποια είναι η δομή του ΣΕΜ; Με την απόφαση ορισμού του ΣΕΜ ορίζεται και ένα από του δημοτικού συμβούλου που είναι μέλο του ΣΕΜ ω Πρόεδρο. Με την ίδια διαδικασία ορίζεται και ο αντιπρόεδρο του ΣΕΜ. Πω επιλέγονται τα μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου ω μέλη του ΣΕΜ; Οι δημοτικοί σύμβουλοι που είναι μέλη του συμβουλίου ένταξη μεταναστών δεν μπορούν να αποτελούν την πλειοψηφία του, αλλά δεν μπορούν και να είναι λιγότεροι από το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των μελών του, με το κλάσμα να υπολογίζεται στον αμέσω μεγαλύτερο αριθμό, όταν δεν προκύπτει ακέραιο αριθμό στο ένα τρίτο. Όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι που είναι μέλη είναι τρει ή περισσότεροι, τότε συμμετέχουν και δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από την μειοψηφία ω εξή : Στου τρει έω τέσσερι ο ένα, στου πέντε έω επτά οι δύο. Η εκλογή των δημοτικών συμβούλων τη πλειοψηφία και τη μειοψηφία γίνεται με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 74 του Ν. 3852/2010, αλλά η ψηφοφορία είναι φανερή. Πω επιλέγονται τα αλλοδαπά μέλη των ΣΕΜ, σε Δήμου που λειτουργούν οργανώσει μεταναστών; Στην περίπτωση όπου υφίστανται φορεί / σύλλογοι/ ενώσει / κοινότητε αλλοδαπών, η έδρα των οποίων ή παραρτήματα αυτή βρίσκονται εντό των διοικητικών ορίων του δήμου, ο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, αποστέλλει γραπτή δημόσια πρόσκληση στου αντίστοιχου φορεί /συλλόγου /ενώσει /κοινότητε αλλοδαπών να υποδείξουν του εκπροσώπου του και του αναπληρωτέ του στο ΣΕΜ. Ομοίω, γραπτή δημόσια πρόσκληση αποστέλλει ο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και σε κοινωνικού φορεί, οι οποίοι αναπτύσσουν δράση σχετική με τα προβλήματα των μεταναστών εντό του δήμο., ~ 26 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

28 Ο ορισμό των εκπροσώπων γίνεται από του φορεί εντό ευλόγου χρονικού διαστήματο δύο (2) εβδομάδων και πάντω πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον ορισμό των μελών του ΣΕΜ, μετά από εσωτερικέ διαδικασίε διαβούλευση. Κατόπιν ολοκλήρωση των διαδικασιών διαβούλευση κοινοποιείται η πρόταση των φορέων στο δήμο, ώστε να καθοριστεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον ορισμό των μελών του ΣΕΜ. Τόσο οι προσκλήσει, όσο και οι προτάσει των εκπροσώπων των φορέων, δημοσιεύονται στον διαδικτυακό τόπο του δήμου με μέριμνα και ευθύνη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Σε περίπτωση μη ορισμού εκπροσώπων από του φορεί, οι εκπρόσωποι επιλέγονται από το δημοτικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση ορισμού των μελών του ΣΕΜ, μετά από σχετική πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Πω επιλέγονται τα αλλοδαπά μέλη των ΣΕΜ, σε Δήμου που δεν λειτουργούν οργανώσει μεταναστών; Σε περίπτωση που δεν υφίσταται έδρα ή παράρτημα φορέων/ συλλόγων/ ενώσεων/ κοινοτήτων αλλοδαπών, εντό των διοικητικών ορίων του δήμου, ο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου απευθύνει γραπτή δημόσια πρόσκληση στη κοινότητα των μεταναστών που κατοικούν στο δήμο, να προσέλθουν οι μετανάστε κάτοικοι του Δήμου σε συγκεκριμένη ημερομηνία στο δήμο για την εκλογή εκπροσώπων του στο ΣΕΜ. Τουλάχιστον δύο (2) εβδομάδε πριν την πραγματοποίηση τη εκλογή υποβάλλονται υποψηφιότητε από του αλλοδαπού που έχουν δικαίωμα συμμετοχή εκλογή. Ο δήμο εκτυπώνει ενιαίο ψηφοδέλτιο με τα ονόματα όλων των υποψηφίων σε ελληνικού και λατινικού χαρακτήρε. Η εκλογή πραγματοποιείται ημέρα Κυριακή στο δημοτικό κατάστημα ή κατά περίπτωση και σε άλλου χώρου που ορίζονται με την πρόσκληση. Στην εξαιρετική περίπτωση μη υποβολή υποψηφιοτήτων, οι εκπρόσωποι των μεταναστών στο ΣΕΜ ορίζονται από το δημοτικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση ορισμού των μελών του ΣΕΜ, μετά από σχετική πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου., ~ 27 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

29 OΔΗΓΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ) Προβλέπονται εναλλακτικοί τρόποι επιλογή των μελών του; Ναι, η επιλογή των εκπροσώπων των μεταναστών προσδιορίζεται από τον Κανονισμό Σύσταση και Λειτουργία του ΣΕΜ, ανάλογα με τι τοπικέ συνθήκε. Η μεθοδολογία επιλογή των εκπροσώπων των μεταναστών, περιλαμβάνει 4 τύπου, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση προσαρμόζονται στα δεδομένα του Δήμου, με βάση το πληθυσμιακό του μέγεθο, το βαθμό ανάπτυξη τη κοινωνία των πολιτών και εκπροσώπηση των επιμέρου ομάδων μεταναστών. Επιπλέον τη Διαβούλευση των οργανώσεων των μεταναστών και τη άμεση εκλογή των εκπροσώπων του, προβλέπονται η Μεικτή Διαδικασία και ο Ορισμό των μελών του ΣΕΜ, με αυξημένη πλειοψηφία του Δ.Σ. Ποιοι μετανάστε έχουν δικαίωμα συμμετοχή στι διαδικασίε συγκρότηση των ΣΕΜ; Δικαίωμα συμμετοχή έχουν όλοι οι μετανάστε που συγκεντρώνουν τι προβλεπόμενε και για του Έλληνε εκλογεί προϋποθέσει (πλην τη ελληνική ιθαγένεια ), κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στο δήμο. Ποιο προεδρεύει στο ΣΕΜ; Στο ΣΕΜ προεδρεύει Δημοτικό Σύμβουλο, που έχει οριστεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύσταση του. Πότε συνεδριάζει το ΣΕΜ; Το ΣΕΜ συνεδριάζει, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου και επιδίδεται ή γνωστοποιείται πέντε (5) τουλάχιστον ημέρε πριν από την συνεδρίαση. Στην πρόσκληση αναφέρονται ο τόπο, ο χρόνο και τα θέματα τη ημερήσια διάταξη. Το ΣΕΜ συνεδριάζει μία φορά κάθε δύο (2) μήνε υποχρεωτικά ακόμη και αν δεν υπάρχουν θέματα προ συζήτηση. Συνεδριάζει επίση όποτε το ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του ΣΕΜ με γραπτή αίτηση στην οποία αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν, καθώ και τα μέλη, μεταξύ των αιτούντων, τα οποία θα εισηγηθούν τα προ συζήτηση θέματα., ~ 28 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

30 Το ΣΕΜ συνεδριάζει επίση στην περίπτωση που ανακύπτουν επείγοντα θέματα, τα οποία επιβάλλουν την άμεση σύγκλιση του συμβουλίου από τον πρόεδρο. Στι περιπτώσει αυτέ, η πρόσκληση μπορεί να επιδοθεί ή να γνωστοποιηθεί, καθώ και να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του δήμου την ημέρα τη συνεδρίαση. Στην πρόσκληση αναφέρεται ο λόγο για τον οποίον η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα, ενώ πριν από τη συζήτηση το συμβούλιο αποφαίνεται για το κατεπείγον των θεμάτων. Προβλέπονται αμοιβέ για τα μέλη του ΣΕΜ; Η συμμετοχή στο ΣΕΜ είναι άμισθη και έχει χαρακτήρα τιμητικό για τα μέλη του. Τι χαρακτήρα έχουν οι αποφάσει του ΣΕΜ; Ο χαρακτήρα των αποφάσεων είναι καθαρά συμβουλευτικό προ τον Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Που συνεδριάζει το ΣΕΜ; Οι συνεδριάσει του ΣΕΜ είναι δημόσιε και γίνονται στο δημοτικό κατάστημα, ή όπου ορίζει η πρόσκληση. Προβλέπεται η λειτουργία γραφείων; Ναι, το ΣΕΜ μπορεί να λειτουργήσει γραφεία σε χώρο που του παραχωρεί η Δημοτική Αρχή. Ποια η διοικητική υποστήριξη των ΣΕΜ; Η Δημοτική Αρχή έχει την ευθύνη παροχή τη απαραίτητη τεχνική και διοικητική υποδομή σε χώρο του Δήμου. Πόσα μέλη έχει το ΣΕΜ; Το ΣΕΜ αποτελείται από πέντε (5) έω έντεκα (11) μέλη ανάλογα με το μέγεθο του Δήμου., ~ 29 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

31 OΔΗΓΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ) Τι δράσει υλοποιεί το ΣΕΜ; Το Συμβούλιο Ένταξη Μεταναστών προωθεί την καταγραφή και διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη των μεταναστευτικών ομάδων, που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του οικείου δήμου, αναφορικά με την ένταξή του στην τοπική κοινωνία. Το ΣΕΜ υποστηρίζει την άρση τυπικών ή άτυπων εμποδίων στην επαφή των μελών των μεταναστευτικών ομάδων με του επίσημου φορεί και προωθεί την πολιτική του έκφραση. Ποια η θητεία των μελών του ΣΕΜ; Η περίοδο θητεία των μελών του ΣΕΜ ακολουθεί τη θητεία τη οικονομική επιτροπή του Δήμου. Υπάρχουν παραδείγματα ΣΕΜ σε άλλε χώρε ; Το Συμβούλιο τη Ευρώπη με ψήφισμά του το 1992 (ETS 144) συστήνει τη δημιουργία των «Συμβουλίων Ένταξη Μεταναστών» (ΣΕΜ) στο τοπικό επίπεδο των Δήμων. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν υπογράψει όλα τα Κράτη μέλη τη Σύμβαση (βλ. Παράρτημα). Ωστόσο, «Συμβούλια Ένταξη Μεταναστών» έχουν δημιουργηθεί σε αρκετέ χώρε όπω η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρε, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία και η Ελβετία. Πρόσφατα δημιουργήθηκαν στη Μαδρίτη, στο Παρίσι, στο Άμστερνταμ, στο Βερολίνο κ.ά. Γιατί συστήνεται το ΣΕΜ στον Δήμο; Το Συμβούλιο Ένταξη Μεταναστών στοχεύει στην ενδυνάμωση τη κοινωνική συνοχή στο τοπικό επίπεδο επικουρώντα τι διαδικασίε ένταξη των μεταναστών στι δραστηριότητε τη δημόσια ζωή. Ποια είναι η συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων στα ΣΕΜ; Οι δημοτικοί σύμβουλοι που είναι μέλη του συμβουλίου ένταξη μεταναστών δεν μπορούν να αποτελούν την πλειοψηφία του, αλλά δεν μπορούν και να είναι λιγότε-, ~ 30 ~ 1.4/09 ( ),, % 25%.

32 ροι από το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των μελών του, με το κλάσμα να υπολογίζεται στον αμέσω μεγαλύτερο αριθμό, όταν δεν προκύπτει ακέραιο αριθμό στο ένα τρίτο. Όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι που είναι μέλη είναι τρει ή περισσότεροι, τότε συμμετέχουν και δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από την μειοψηφία ω εξή : Στου τρει έω τέσσερι ο ένα, στου πέντε έω επτά οι δύο. Η εκλογή των δημοτικών συμβούλων τη πλειοψηφία και τη μειοψηφία γίνεται με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 74 του Ν. 3852/2010, αλλά η ψηφοφορία είναι φανερή. Υπάρχει υποστήριξη και συνδρομή στου Δήμου για τη συγκρότηση και λειτουργία του ΣΕΜ κατά την εναρκτήρια φάση; Πληροφορίε αναφορικά με τη σύσταση και λειτουργία των Συμβουλίων Ένταξη Μεταναστών (ΣΕΜ) καθώ και πρακτικέ οδηγίε παρέχονται από τι εξή ιστοσελίδε : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ηλεκτρονική Διεύθυνση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΚΗΣΗΣ Α.Ε. Ηλ. Διεύθυνση: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΕΠΕΚΣΑ) Ηλεκτρονική Διεύθυνση: ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ηλεκτρονική Διεύθυνση: ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 1.4/09 ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ) Ηλεκτρονική Διεύθυνση: 1.4/09 ( ),, % 25%. ~ 31 ~

33 , 1.4/09 ( ),, % 25%.

FAQ (ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ)

FAQ (ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) FAQ (ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) Τι είναι το ΣΕΜ; Το «Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών» (ΣΕΜ) είναι ένα συμβουλευτικό όργανο προς το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο, σε επίπεδο δήμου για την ενίσχυση της

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Σ Χ Ε Ι Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Α.Ε. 1

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ)

Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο για τη λειτουργία των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) ήμος: 1 / 16. 1.Ιδιότητα ερωτώµενου Δήµαρχος Πρόεδρος ΣΕΜ µέλος ΣΕΜ άλλο

Ερωτηματολόγιο για τη λειτουργία των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) ήμος: 1 / 16. 1.Ιδιότητα ερωτώµενου Δήµαρχος Πρόεδρος ΣΕΜ µέλος ΣΕΜ άλλο 1 / 16 Ερωτηματολόγιο για τη λειτουργία των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) ήμος: 1.Ιδιότητα ερωτώµενου Δήµαρχος Πρόεδρος ΣΕΜ µέλος ΣΕΜ άλλο 2.Συγκροτήθηκε στο Δήµο σας ΣΕΜ; ΝΑΙ ΟΧΙ (αν όχι συνεχίστε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας του Συμβουλίου ένταξης Μεταναστών, Δήμου Πρέβεζας».

ΘΕΜΑ: «Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας του Συμβουλίου ένταξης Μεταναστών, Δήμου Πρέβεζας». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το πρακτικό 11/2012 Συνεδρίασης ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σήμερα την

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών: ένας νέος θεσμός ένταξης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες

Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών: ένας νέος θεσμός ένταξης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών: ένας νέος θεσμός ένταξης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες Απόστολος Λιναρδής Ερευνητής Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Πρόγραμμα: «Διαδράσεις Πολιτισμού» Προτεραιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Συµβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήµου Ωρωπού

Συµβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήµου Ωρωπού Συµβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήµου Ωρωπού ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ Το Δηµοτικό Συµβούλιο του Δήµου Έχοντας υπόψη: Τις διατάξεις του άρθρου 78

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΡΗΣ Ε.Κ.Κ.Ε.

ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΡΗΣ Ε.Κ.Κ.Ε. ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Συνθήκη Αμστερνταμ 1997 Τάμπερε 1999 Πρόγραμμα Χάγης 2004-2010 Συνθήκη Λισσαβώνας Χάρτης Θεμελιωδών

Διαβάστε περισσότερα

Παροχή τεχνικής υποστήριξης στα μέλη των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), παροχή κατάρτισης στους εμπλεκόμενους σε αυτά σχετικά με τη λειτουργία

Παροχή τεχνικής υποστήριξης στα μέλη των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), παροχή κατάρτισης στους εμπλεκόμενους σε αυτά σχετικά με τη λειτουργία Παροχή τεχνικής υποστήριξης στα μέλη των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), παροχή κατάρτισης στους εμπλεκόμενους σε αυτά σχετικά με τη λειτουργία των Συμβουλίων αυτών και διευκόλυνση της δικτύωσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΑΓ3ΩΗΟ-76 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από το Πρακτικό της 15/04/2011 με αριθμ. 10 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης

ΑΔΑ: 4ΑΓ3ΩΗΟ-76 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από το Πρακτικό της 15/04/2011 με αριθμ. 10 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΔΗΜΟΣ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 89 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΚΑΒΑΛΛΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό της 15/04/2011 με αριθμ. 10 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 45ΒΖΩΗΨ-1ΣΔ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Α..Α... Εύλαλο, 10/11/2011

ΑΔΑ: 45ΒΖΩΗΨ-1ΣΔ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Α..Α... Εύλαλο, 10/11/2011 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Α..Α..... ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΗΜΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Εύλαλο Ξάνθης, T.K. 672 00 Πληροφορίες: Γκασδάρη Αντωνία ΤΗΛ : 25413-52600 FAX : 25413-52650 E-mail: ds@topeiros.gr

Διαβάστε περισσότερα

Τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών: ρόλος, αναγκαιότητα & σημασία λειτουργίας.παραδείγματα από την ευρωπαϊκή εμπειρία και την Ελλάδα

Τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών: ρόλος, αναγκαιότητα & σημασία λειτουργίας.παραδείγματα από την ευρωπαϊκή εμπειρία και την Ελλάδα Τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών: ρόλος, αναγκαιότητα & σημασία λειτουργίας.παραδείγματα από την ευρωπαϊκή εμπειρία και την Ελλάδα Ημερίδα, Ηράκλειο Κρήτης, 8/6/2011 Εισήγηση: Δήμητρα Κονδύλη, ερευνήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΑΙΟΣ 2011 1 Το παρόν Σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών εκπονήθηκε από ομάδα επιστημονικών

Διαβάστε περισσότερα

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Εργαστήριο με θέμα «Παιδική φτώχεια και ευημερία : 'Έμφαση στην κατάσταση των παιδιών μεταναστών στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση» 17 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 87 7 Ιουνίου 2010 1785 NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3852 Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘ. 440 ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 26/2011 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘ. 440 ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 26/2011 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΔΑ: 4ΑΣΓΩΛΞ-49Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘ. 440 ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 26/2011 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» Σίμος Δανιηλίδης Δήμαρχος Συκεών, Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στη 4 η Γενική Συνέλευση αποδήμων Αιρετών της Αυτοδιοίκησης. Γνωρίζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Αριθμός Απόφασης: 125/2015 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Αριθμός Απόφασης: 125/2015 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Αριθμός Απόφασης: 125/2015 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό αριθμός: 9/2015 Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου

Διαβάστε περισσότερα

Καταστατικό του Συμβουλίου Αλλοδαπών/Συμβουλίου Μετανάστευσης του Δήμου της Χαϊδελβέργης (Καταστατικό ΣΑΜ - ΚΣΑΜ)

Καταστατικό του Συμβουλίου Αλλοδαπών/Συμβουλίου Μετανάστευσης του Δήμου της Χαϊδελβέργης (Καταστατικό ΣΑΜ - ΚΣΑΜ) Καταστατικό του Συμβουλίου Αλλοδαπών/Συμβουλίου Μετανάστευσης του Δήμου της Χαϊδελβέργης (Καταστατικό ΣΑΜ - ΚΣΑΜ) Προοίμιο Ο Δήμος Χαϊδελβέργης επιθυμεί μέσω της σύστασης του Συμβουλίου Αλλοδαπών/Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Λήψη απόφασης για αντικατάσταση μέλους του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Λήψη απόφασης για αντικατάσταση μέλους του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Από το Πρακτικό της με αριθμό 4/2015 ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 70/2015 Γραφείο: Δημοτικού Συμβουλίου ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο τμήμα)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001 : 2008

ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001 : 2008 ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001 : 2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ Διεύθυνση Διοίκησης Τμήμα Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδελφείας 87 & Μπόσδα Τ.Κ. 136 73, Αχαρνές

Διαβάστε περισσότερα

Α Α: 45Β2ΩΞΕ-Ι20 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ. Απόσπασµα

Α Α: 45Β2ΩΞΕ-Ι20 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ. Απόσπασµα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ Αρ. Aπόφασης 286 Απόσπασµα ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Α Α: 45Β2ΩΞΕ-Ι20 Από το πρακτικό της 17 ης συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου του ήµου Παλαιού Φαλήρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2019

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2019 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Αλίαρτος, 13-07-2015 ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ Αρ. Πρωτ.: 6.938 Γραφείο Δημάρχου Ταχ.Δ/νση: Λεωφόρος Αθηνών Τ.Κ.: 32001 ΑΛΙΑΡΤΟΣ Τηλ.: 22683-50.235 Fax: 22680-22.690 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά οι σκοποί και τα μέσα περιγράφονται στον Ιδρυτικό νόμο του ΕΙΕΑΔ, άρθρο 88 του Ν.3996/2011.

Αναλυτικά οι σκοποί και τα μέσα περιγράφονται στον Ιδρυτικό νόμο του ΕΙΕΑΔ, άρθρο 88 του Ν.3996/2011. Αναλυτικά οι σκοποί και τα μέσα περιγράφονται στον Ιδρυτικό νόμο του ΕΙΕΑΔ, άρθρο 88 του Ν.3996/2011. Σύμφωνα με το άρθρο 88 του νόμου Ν.3996/2011, ως σκοποί του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. αναφέρονται 1 η παροχή επιστημονικής

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Π Α Μ Α. Από το πρακτικό τής υπ αριθμ. -6/2011- συνεδρίασης του Δημοτικού υμβουλίου Ήλιδας. Αριθμός απόφασης: 110 /2011

Α Π Ο Π Α Μ Α. Από το πρακτικό τής υπ αριθμ. -6/2011- συνεδρίασης του Δημοτικού υμβουλίου Ήλιδας. Αριθμός απόφασης: 110 /2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑ ΔΗΜΟ ΗΛΙΔΑ ΑΔΑ: 4ΑΓΒΩΡΘ-Ε ΑΝΑΡΣΗΣΕΟ ΣΟ ΔΙΑΔΙΚΣΤΟ Α Π Ο Π Α Μ Α Από το πρακτικό τής υπ αριθμ. -6/2011- συνεδρίασης του Δημοτικού υμβουλίου Ήλιδας. Αριθμός απόφασης: 110 /2011

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή εμπειρία από θεσμούς ένταξης μεταναστών

Η Ευρωπαϊκή εμπειρία από θεσμούς ένταξης μεταναστών Η Ευρωπαϊκή εμπειρία από θεσμούς ένταξης μεταναστών Δήμητρα Κονδύλη, ερευνήτρια ΕΚΚΕ Καλαμάτα 6/6/2010 Η Ευρωπαϊκή Εμπειρία στον τομέα ένταξης μεταναστών Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τη μετανάστευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ 2014-2019 (Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ) Αξιότιμοι συνάδελφοι, Οι Δήμοι, στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δρ. Ράλλης Γκέκας Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΔΕ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημάρχων & Δημοτικών Συμβούλων Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το πρακτικό της υπ αριθµ. 11 ης Τακτικής Συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου Ιλίου

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το πρακτικό της υπ αριθµ. 11 ης Τακτικής Συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου Ιλίου Αρ. Πρωτ. ήµου Ιλίου: 18280/27-04-2011 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το πρακτικό της υπ αριθµ. 11 ης Τακτικής Συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου Ιλίου Αριθ. Απόφασης 130/2011 ΘΕΜΑ Ψήφιση Κανονισµού Λειτουργίας Συµβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2003-2005 Δύο χρόνια μετά την ιδρυτική του Συνέλευση το Δίκτυο, μέσα στα πλαίσια των αξόνων που αυτή έθεσε και με βάση τη μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ 1 ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Αγαπητοί συνάδελφοι, Ισότητα. Ένα θέμα με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις μεσούσης μάλιστα της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Διαπολιτισμική Εκπαίδευση E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης

Κανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης Κανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης Άρθρο 1 Όργανα του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Όργανα διοίκησης του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος του

Διαβάστε περισσότερα

Η Μελέτη για την πρόοδο των πολιτικών ισότητας στους Δήμους

Η Μελέτη για την πρόοδο των πολιτικών ισότητας στους Δήμους Η Μελέτη για την πρόοδο των Κατερίνα Λουκίδου Προϊσταμένη τμήματος Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Ανάπτυξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων Ισμήνη Σιούλα Γεωργουλέα Στέλεχος τμήματος Τεκμηρίωσης, Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 90 ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την ολοκλήρωση της Α φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Προβληματισμοί μ επί της λειτουργίας του θεσμού των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης

Προβληματισμοί μ επί της λειτουργίας του θεσμού των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης Προβληματισμοί μ επί της λειτουργίας του θεσμού των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης Ν. 3852/2010, άρθρο 78: Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Θεσμικό πλαίσιο Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών στο Δήμο Συκεών

Δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών στο Δήμο Συκεών Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών στο Δήμο Συκεών Α-ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 2006-2010 Ο Δήμος Συκεών επιδιώκοντας να συμβάλει στην ισότιμη κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης

Κανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης Κανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης Άρθρο 1 Όργανα του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Όργανα διοίκησης του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2008(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2008(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων 2016/2008(INI) 05.10.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την ηλεκτρονική δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: δυναμικό και προκλήσεις (2016/2008(INI))

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.3.2018 COM(2018) 168 final 2018/0078 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εγκρίνει, εξ ονόματος της Ένωσης, το Παγκόσμιο Σύμφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 800 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (κοινωνικοποίηση διαπολιτισμικότητα)

ΚΕ 800 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (κοινωνικοποίηση διαπολιτισμικότητα) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΕ 800 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (κοινωνικοποίηση διαπολιτισμικότητα) Ενότητα 10: Μοντέλα εκπαίδευσης μειονοτήτων Αναστασία Κεσίδου

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργαζόμαστε για μια

Συνεργαζόμαστε για μια NEWSLETTER 2 ο Ειδικό Αφιέρωμα Συνεργαζόμαστε για μια ανοιχτή, πολυπολιτισμική κοινωνία ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε το Έργο 4.1.β/12: «Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΣΕΙΣ Ε Τ Η Σ Ι Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ο Σ 2013

ΡΑΣΕΙΣ Ε Τ Η Σ Ι Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ο Σ 2013 ΡΑΣΕΙΣ Ε Τ Η Σ Ι Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ο Σ 2013 ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΡΑΣΗ ΕΡΓΑ Έργο 1.1.α/13: Πρόγραµµα προληπτικής ιατρικής και παροχής στοχευµένων υπηρεσιών πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας µέσω ενεργειών οµάδας

Διαβάστε περισσότερα

Εναρκτήρια Εισήγηση. Ιωάννης Ανδρέου Προϊστάμενος Τμήματος Περιφερειακής Πολιτιστικής Πολιτικής, Φεστιβάλ και Υποστήριξης Δράσεων/ΔΠΔΕ/ΥΠΠΟΑ/.

Εναρκτήρια Εισήγηση. Ιωάννης Ανδρέου Προϊστάμενος Τμήματος Περιφερειακής Πολιτιστικής Πολιτικής, Φεστιβάλ και Υποστήριξης Δράσεων/ΔΠΔΕ/ΥΠΠΟΑ/. Εναρκτήρια Εισήγηση Ιωάννης Ανδρέου Προϊστάμενος Τμήματος Περιφερειακής Πολιτιστικής Πολιτικής, Φεστιβάλ και Υποστήριξης Δράσεων/ΔΠΔΕ/ΥΠΠΟΑ/. Η Υπηρεσία μας με την παρουσία και συμμετοχή της στην 1 η Πανελλήνια

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2016

Erasmus + EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (Ι.Κ.Υ.) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Erasmus

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικό Συμβούλιο Μεταναστών

Τοπικό Συμβούλιο Μεταναστών Τοπικό Συμβούλιο Μεταναστών Η εφαρμογή στο Δήμο Συκεών Δημήτρης Απατσίδης Δημοτικός Σύμβουλος Συκεών Εντεταλμένος σε θέματα κοινωνικής πολιτικής Τοπική αυτοδιοίκηση και μετανάστες Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEADER (Ε..Π) LEADER

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEADER (Ε..Π) LEADER ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEADER (Ε..Π) LEADER 1. Η Επιτροπή ιαχείρισης Προγράµµατος (Ε..Π) Leader Π.Α.Α βάσει της συστάθηκε βάση της απόφασης της συνεδρίασης 103.1/25-8-2009

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΤΙΤΛΟΣ-ΕΔΡΑ-ΣΚΟΠΟΣ-ΜΕΣΑ. ΑΡΘΡΟ 1 ο Ιδρύεται Σύλλογος με τον τίτλο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Θεματική Εβδομάδα «Σώμα και Ταυτότητα»

Θεματική Εβδομάδα «Σώμα και Ταυτότητα» Θεματική Εβδομάδα 2016-17 «Σώμα και Ταυτότητα» Υλοποίηση στο Γυμνάσιο Θεματικής Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε ζητήματα Διατροφής, Εθισμού-Εξαρτήσεων και Έμφυλων Ταυτοτήτων 1 Ενίσχυση της

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας στη Δια Βίου Μάθηση των εκπαιδευτικών

Η συμβολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας στη Δια Βίου Μάθηση των εκπαιδευτικών Η συμβολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας στη Δια Βίου Μάθηση των εκπαιδευτικών Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση που απηύθυναν στην Περ/κή Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. Τίτλος του έργου FORUM ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Χρηματοδοτικά στοιχεία του έργου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή Κοινοτική Πρωτοβουλία

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. Τίτλος του έργου FORUM ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Χρηματοδοτικά στοιχεία του έργου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή Κοινοτική Πρωτοβουλία ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Η Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Καβάλας υλοποιεί τις παρακάτω δράσεις στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Η καταγραφή της σημερινής κατάστασης σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και οι θέσεις πολιτικής της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση των προσφυγικών πληθυσμών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΕΙΣ Ε Τ Η Σ Ι Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ο Σ 2013

ΔΡΑΣΕΙΣ Ε Τ Η Σ Ι Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ο Σ 2013 ΔΡΑΣΕΙΣ Ε Τ Η Σ Ι Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ο Σ 2013 ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗ ΕΡΓΑ 1.1/13 Πληροφόρηση-Εξυπηρέτηση πολιτών τρίτων χωρών (π.τ.χ.) νομίμως διαμενόντων στη χώρα Έργο 1.1.α/13: Πρόγραμμα προληπτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ. 24-25 Μαϊου 2008, Χόρινχεμ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ. 24-25 Μαϊου 2008, Χόρινχεμ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ 24-25 Μαϊου 2008, Χόρινχεμ Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι, Θέλω κατ αρχάς να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευγενική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S15/2018. Ανταλλαγές και κινητικότητα στον αθλητισμό

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S15/2018. Ανταλλαγές και κινητικότητα στον αθλητισμό ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ EAC/S15/2018 Ανταλλαγές και κινητικότητα στον αθλητισμό Η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων αποσκοπεί στην υλοποίηση της προπαρασκευαστικής ενέργειας με τίτλο «Ανταλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ Ελευθερίου Βενιζέλου & Θερμοπυλών T.K.: Στυλίδα Πληροφορίες: Καραγεώργου Αναστασία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ Ελευθερίου Βενιζέλου & Θερμοπυλών T.K.: Στυλίδα Πληροφορίες: Καραγεώργου Αναστασία Αρ. Πρωτ.:2965 Στυλίδα: 3/4/2017 _ Προς Όλους τους Συλλόγους και Φορείς Όλους τους δημότες δημότισσες του Δήμου Στυλίδας ΘΕΜΑ: Ορισμός εκπροσώπων των Φορέων και εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής δημοτών,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2Σ6 01 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 2Σ6 01 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 2Σ6 01 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 1 Το εργαστήριο χωροταξικού σχεδιασμού ολοκληρώνεται ως εξής: ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Παράδοση τελικής έκθεσης. Κάθε ομάδα θα παραδώσει, μέσω του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (όπως τροποποιήθηκε στη 4 η Γενική Συνέλευση Νοέμβριος 2008) 1. ΙΔΡΥΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΔΡΑ 1. Το Δίκτυο Αιρετών Ελληνικής καταγωγής

Διαβάστε περισσότερα

10329/17 ΘΚ/μκρ 1 DRI

10329/17 ΘΚ/μκρ 1 DRI Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0186 (COD) 10329/17 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου CODEC

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Εισαγωγή Τα Εργαστήρια και οι Ομάδες Ερασιτεχνικής Δημιουργίας του Δήμου Καλλιθέας λειτουργούν αδιάλειπτα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. Το παρόν κείμενο αποτελεί τον Κανονισμό λειτουργίας της «Μητρώου

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. Το παρόν κείμενο αποτελεί τον Κανονισμό λειτουργίας της «Μητρώου ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ» Το παρόν κείμενο αποτελεί τον Κανονισμό λειτουργίας της «Μητρώου Εθελοντών» του Δήμου Ευρώτα, όπου περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες τις σχετικές

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Σχέδιο Δράσης

Συνεργασία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Σχέδιο Δράσης Συνεργασία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση Σχέδιο Δράσης 2016-2018 Δέσμευση : Ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προσιτότητας του Κοινοβουλίου στον πολίτη Στόχος: Ενίσχυση της διαφάνειας των κοινοβουλευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ 2010-2013 ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Η προώθηση της ένταξης της διάστασης του φύλου στο

Διαβάστε περισσότερα

Οι διακρίσεις στην απασχόληση παραμένουν μεγάλες σήμερα παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι διακρίσεις στην απασχόληση παραμένουν μεγάλες σήμερα παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Οι διακρίσεις στην απασχόληση παραμένουν μεγάλες σήμερα παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια. Οι διακρίσεις συνδέονται άμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

Φωτεινή Γιαννακουδάκη: Εκπαιδευτικός ΠΕ07 Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου alfavita.gr

Φωτεινή Γιαννακουδάκη: Εκπαιδευτικός ΠΕ07 Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου alfavita.gr Φωτεινή Γιαννακουδάκη: Εκπαιδευτικός ΠΕ07 Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου alfavita.gr Η ανακοίνωση αυτή έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών, των φορέων της ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Άρθρο 1 Πεδίο εφαρμογής Ο παρών Κανονισμός ρυθμίζει όλα τα θέματα σχετικά με τη σύσταση και

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες

Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες Θεωρητικό πλαίσιο και ανάλυση αποτελεσμάτων της πανελλαδικής ποσοτικής έρευνας VPRC Φεβρουάριος 2007 13106 / Διάγραμμα 1 Γενικοί

Διαβάστε περισσότερα

(Αρµοδιότητες σχεδιασµού και παρακολούθησης προγραµµάτων) 7. Μελετά, σχεδιάζει και εισηγείται την εφαρµογή προγραµµάτων και

(Αρµοδιότητες σχεδιασµού και παρακολούθησης προγραµµάτων) 7. Μελετά, σχεδιάζει και εισηγείται την εφαρµογή προγραµµάτων και (α) Αρµοδιότητες Γραφείου Προγραµµατισµού και Ανάπτυξης (Γενικές Αρµοδιότητες) 1. Παρέχει γραµµατειακή υποστήριξη προς το Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού και Τουρισμού και τα Γραφεία του (διεκπεραίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 0 1. Προετοιμασία και οργάνωση... 1 2. Στρατηγικός σχεδιασμός... 2 3. Διαδικασίες διαβούλευσης... 4 4. Επιχειρησιακός σχεδιασμός... 4 5. Τεκμηρίωση... 6 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α : Αλληλογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Απασχόληση και πολιτισµός, πυλώνες κοινωνικής συνοχής και ένταξης των µεταναστών για µια βιώσιµη Ευρώπη

Απασχόληση και πολιτισµός, πυλώνες κοινωνικής συνοχής και ένταξης των µεταναστών για µια βιώσιµη Ευρώπη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΥΚΛΑ ΩΝ Επιτροπή των Περιφερειών ιάσκεψη µε θέµα Απασχόληση και πολιτισµός, πυλώνες κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

«Οι βασικές αρχές και οι στόχοι του Ελληνικού Δικτύου για την καταπολέμηση των διακρίσεων»

«Οι βασικές αρχές και οι στόχοι του Ελληνικού Δικτύου για την καταπολέμηση των διακρίσεων» «Οι βασικές αρχές και οι στόχοι του Ελληνικού Δικτύου για την καταπολέμηση των διακρίσεων» Ημερίδα: «Το Δικαίωμα στην Εργασία και η καταπολέμηση των διακρίσεων: Η σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΧΑΡΝΕΣ 25/09/2012 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ Είναι ένα ΟΡΓΑΝΟ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟ, που ιδρύεται σε κάθε σχολική μονάδα, εκφράζει τους γονείς μέσα στο σχολείο και που η παρουσία του είναι νομικά κατοχυρωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 7 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 298/2011

Σελίδα 1 από 7 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 298/2011 Σελίδα 1 από 7 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ Αριθμός απόφασης ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 298/2011 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το πρακτικό της 20 ης / 29-12-2011 τακτικής συνεδρίασης του

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Λαρισαίων 2011-2014

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Λαρισαίων 2011-2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Λαρισαίων 2011-2014 Α ΦΑΣΗ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Λαρισαίων 2011-2014 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ... 1 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα...

Διαβάστε περισσότερα

15312/16 ΙΑ/ακι 1 DGD 1B

15312/16 ΙΑ/ακι 1 DGD 1B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2016 (OR. en) 15312/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 9 Δεκεμβρίου 2016 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης, Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων

Ανάπτυξη Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης, Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων Ανάπτυξη Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης, Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων 1. Περίληψη του έργου 2. Τι είναι το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης, Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης

Διαβάστε περισσότερα

I. Σκοπός της Επιτροπής

I. Σκοπός της Επιτροπής ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΕ I. Σκοπός της Επιτροπής Σκοπός της επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων του

Διαβάστε περισσότερα

α/α ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Μπορεί μια περιοχή να περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της Στρατηγικής δύο ή περισσότερων Αστικών Αρχών;

α/α ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Μπορεί μια περιοχή να περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της Στρατηγικής δύο ή περισσότερων Αστικών Αρχών; 1 Στην περίπτωση στρατηγικής σε περιοχή της Περιφέρειας Αττικής η οποία παρουσιάζει ειδική αναπτυξιακή δυναμική, μπορεί ένας Δήμος να αποτελεί μόνος του την Αστική Αρχή; Μπορεί ένας Δήμος να αποτελεί Αστική

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 21.4.2017 JOIN(2017) 14 final 2017/0084 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕA» CCI 2014GRO5M20P001

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕA» CCI 2014GRO5M20P001 ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕA» CCI 2014GRO5M20P001 2 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

«Προσχέδιο Διαχείρισης Πολιτιστικών Δομών και Υποδομών Δήμου Κορυδαλλού»

«Προσχέδιο Διαχείρισης Πολιτιστικών Δομών και Υποδομών Δήμου Κορυδαλλού» «Προσχέδιο Διαχείρισης Πολιτιστικών Δομών και Υποδομών Δήμου Κορυδαλλού» Συνάντηση με τη «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης» - 16.11.2015 Αναστασία Στρατηγέα Αναπλ. Καθηγ. Ε.Μ.Π. stratige@central.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα

«Τοπική διάσταση της ένταξης»

«Τοπική διάσταση της ένταξης» Migration flows and integration policies data evidence and best practices in the EU 22-23 November 2018 Athens, Greece «Τοπική διάσταση της ένταξης» Local dimension of integration policies Δρ. Βιτσεντζάτος

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ο ρόλος των Δημοσίων Βιβλιοθηκών στην ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 1 Κύρια σημεία της παρουσίασης Ρόλοι των Δημοσίων Βιβλιοθηκών

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2018 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2018 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2018 (OR. en) 8301/18 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο Τμήμα) Συμβούλιο αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες Λειτουργίας

Διαδικασίες Λειτουργίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Διαδικασίες Λειτουργίας ΓΔ-09 «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Έκδοση: 1 η Αναθ: 4 Ημερομηνία Έγκρισης: 20/1/2016 Σελίδα 2

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ Κ. ΝΊΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΣΥΝΈΔΡΙΟ ΔΉΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΎ ΣΤΑ ΠΛΑΊΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΉΣ ΠΡΟΕΔΡΊΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΏΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ Κτίζοντας πολυμορφικές κοινότητες πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Η Διακήρυξη της IFLA για την Πολυπολιτισμική Βιβλιοθήκη

Η Διακήρυξη της IFLA για την Πολυπολιτισμική Βιβλιοθήκη Η Διακήρυξη της IFLA για την Πολυπολιτισμική Βιβλιοθήκη Η πολυπολιτισµική βιβλιοθήκη - µια πύλη σε µία πολιτιστικά ποικιλόµορφη κοινωνία ανοιχτή στο διάλογο Translation in Greek: Antonia Arahova Librarian

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ Άρθρο 1 - Αντικείμενο του Κανονισμού Ο κανονισμός αυτός ρυθμίζει τη λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ε.Ε.) της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου (Π.Ε.Δ.Η.). Άρθρο 2 - Σύνθεση Εκτελεστικής Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος Υλοποίησης Έργου

Υπεύθυνος Υλοποίησης Έργου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ 2 ο Newsletter Δεκέμβριος 2014 «Εξειδίκευση του πρότυπου Συστήματος Ένταξης της Ισότητας των Φύλων (ΣΕΙΦ) ανά φορέα πολιτικής, καθώς και πιλοτική ανάπτυξη και εφαρμογή περιφερειακών και

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 3.6.2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Π.Ε.Δ.Θ.) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Π.Ε.Δ.Θ.) ΛΑΡΙΣΑ 2011 Κανονισμός λειτουργίας της Εκτελεστικής Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

1. Ορκωμοσία. Α. Υπόχρεοι σε ορκωμοσία. -ο δήμαρχος, -οι δημοτικοί σύμβουλοι. -οι σύμβουλοι του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και

1. Ορκωμοσία. Α. Υπόχρεοι σε ορκωμοσία. -ο δήμαρχος, -οι δημοτικοί σύμβουλοι. -οι σύμβουλοι του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και Α. ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 1. Ορκωμοσία Α. Υπόχρεοι σε ορκωμοσία -ο δήμαρχος, -οι δημοτικοί σύμβουλοι -οι σύμβουλοι του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και -οι τοπικοί εκπρόσωποι κοινοτήτων 1. Ορκωμοσία

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα διαλόγου για νέους

Προγράμματα διαλόγου για νέους Προγράμματα διαλόγου για νέους Ποιος είναι ο στόχος αυτής της δράσης; Η δράση αυτή προωθεί την ενεργό συμμετοχή των νέων στον δημοκρατικό βίο και ενθαρρύνει τη συζήτηση γύρω από ζητήματα και προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΙΟΥ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΙΟΥ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΙΟΥ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο αποτελεί τη συνέχεια και ολοκλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από το πρακτικό αριθμός: 12/2011 Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Από το πρακτικό αριθμός: 12/2011 Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό αριθμός: 12/2011 Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Περιγραφή Συμβουλευτικής ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Συμβουλευτικών Κέντρων. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος Οδηγός νεοεκλεγέντος δημοτικού συμβούλου

Σύντομος Οδηγός νεοεκλεγέντος δημοτικού συμβούλου Ελληνική ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Τ.Α. ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Τ.Α.

Διαβάστε περισσότερα