ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ"

Transcript

1 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD,IFEPAG ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

2 Η εύρυθμη λειτουργία απαιτεί ανατομική και λειτουργική αρτιότητα. Ο άξονας «υποθάλαμος-υπόφυση-ωοθήκεςμήτρα» βρίσκεται σε συνεχή λειτουργική αλληλεπίδραση, μέσω ορμονών και νευροδιαβιβαστών. Ταυτόχρονα δέχονται επιδράσεις και από άλλες περιοχές του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα η λειτουργία του γεννητικού συστήματος να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως: stress συναισθηματική κατάσταση της γυναίκας διατροφή άσκηση

3 4 η καθοριστική περιοχή ΚΝΣ Υποθάλαμος GnRH 3 η καθοριστική περιοχή 2 η καθοριστική περιοχή Υπόφυση FSH LH Ωοθήκη Οιστρογόνα & προγεστερόνη 1 η καθοριστική περιοχή Μήτρα Έμμηνος ρύση

4 Φυσιολογία Εμμήνου Ρύσεως ΚΝΣ ντοπαμίνη (-) νορεπινεφρίνη (+) ενδορφίνες (-) ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ Gn-RH ± ΠΡΟΣΘΙΑ ΥΠΟΦΥΣΗ? FSH, LH οιστρογόνα ΩΟΘΗΚΕΣ προγεστερόνη ΜΗΤΡΑ ΕΜΜΗΝΟΣ ΡΥΣΗ

5 ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΣ Τμήμα του διεγκεφάλου Κεντρικός ρόλος στην ρύθμιση της έκκρισης ορμονών από τους ενδοκρινείς αδένες και λειτουργιών του αυτονόμου: όρεξη δίψα ισοζύγιο ηλεκτρολυτών θερμοκρασία γενετήσια συμπεριφορά κυκλοφορία συναίσθημα ύπνος

6 Αποτελείται από πεπτιδεργικούς νευρώνες που εκκρίνουν ορμόνες. Ανταποκρίνονται σε α) ενδοκρινικά ερεθίσματα, που μεταφέρονται μέσω του αίματος, και β) νευρικά, που δρουν τοπικά μέσω νευροδιαβιβατών (συνθέτουν ορμόνες ή νευροδιαβιβαστές που απελευθερώνονται στην αιματική ροή ή στη συναπτική σχισμή). Οι υποθαλαμικές ορμόνες εκκρίνονται από περίπου 20 «πυρήνες» οργανωμένων κυττάρων, και είναι οι εξής: η εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών (GnRH), η εκλυτική ορμόνη της θυρεοειδοτροπίνης (TRH), η εκλυτική ορμόνη της φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης (CRH), η εκλυτική ορμόνη της αυξητικής ορμόνης (GHRH), η σωματοστατίνη (SS) η ντοπαμίνη Επιπλέον, διεγείρει την έκκριση των ορμονών της οπίσθιας υπόφυσης: αντιδιουρητική ορμόνη ή βασοπρεσίνη ωκυτοκίνη.

7

8 Εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών (GnRH) Τα κύτταρα που εκκρίνουν GnRH ανέρχονται σε 1000 έως 3000 Εντοπίζονται στον τοξοειδή πυρήνα και στην προοπτική περιοχή του προσθίου υποθαλάμου. Κατά την εμβρυογένεση, μεταναστεύουν από την οσφρητική περιοχή στον υποθάλαμο, μέσω κρανιακών νεύρων, που συνδέουν τη μύτη με το πρόσθιο εγκεφαλικό κυστίδιο. Οι νευράξονες των κυττάρων που παράγουν GnRH εκτείνονται μέσω της χοάνης και καταλήγουν στα τριχοειδή του πυλαίου υποφυσιακού δικτύου.

9

10 To υπεύθυνο για τη σύνθεση γονίδιο εντοπίζεται στο χρωμόσωμα 8 και δίνει γένεση σε ένα πρόδρομο μόριο αποτελούμενο από 92 αμινοξέα, από το οποίο προέρχεται η GnRH. To πρόδρομο αυτό μόριο αποτελείται από: ένα τμήμα 23 αμινοξέων, το δεκαπεπτίδιο της GnRH, από ένα πρωτεολυτικό τμήμα 3 αμινοξέων από ένα τμήμα 56 αμινοξέων που καλείται GnRH-associated peptide (GAP). To GAP, την έκκριση FSH και LH ενω την έκκριση ντοπαμίνης. Ο χρόνος ημίσειας ζωής της GnRH = 2-4 min, καθώς διασπάται ταχέως από πεπτιδάσες, => η βιοδραστική GnRH περιορίζεται το πυλαίο υποφυσιακό δίκτυο.

11 Η έκκριση των γοναδοτροπινών βασίζεται στην κατά ώσεις έκκριση της GnRH, με συγκεκριμένο εύρος και συχνότητα. Σημαντικό ρόλο στην έκκριση της GnRH διαδραματίζουν: η αλληλεπίδρασή με νευροδιαβιβαστές από ανώτερα κέντρα του ΚΝΣ με τα ωοθηκικά στεροειδή με ορμόνες του συστήματος υποθαλάμου υπόφυσης επινεφριδίων

12 Οι ορμόνες αλληλεπιδρούν με μηχανισμό παλίνδρομης αλληλορύθμισης. Σύμφωνα με αυτό το μηχανισμό, μια ορμόνη που παράγεται από περιφερικό ενδοκρινή αδένα (ωοθήκες), κάτω από την επίδραση ενός κεντρικότερου αδένα (υποθάλαμοςυπόφυση), επιδρά στον κεντρικότερο αδένα και αυξάνει ή ελαττώνει την έκκριση της διεγερτικής ορμόνης. Το αρνητικό feedback των ωοθηκικών στεροειδών σε υπόφυση και υποθάλαμο ονομάζεται μακρύ. Το αρνητικό feedback των υποφυσιακών ορμονών στην έκκρισης GnRH από τον υποθάλαμο, ονομάζεται βραχύ. Η αναστολή της έκκρισης της GnRH από την ίδια της την έκκριση από τον υποθάλαμο λέγεται υπερβραχύς μηχανισμός παλίνδρομης αλληλορύθμισης. θετικό ή αρνητικό feedback

13 Η έκκριση της GnRH εξαρτάται από κεντρικούς παράγοντες. Διεγείρουν: νορεπινεφρίνη νευροπεπτίδιο Υ η ισταμίνη η ακετυλοχολίνη GABA Αναστέλλουν: ντοπαμίνη τα ενδογενή οπιοειδή (β-ενδορφίνη). Η σεροτονίνη ελαττώνει την έκκριση της GnRH, ενώ υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να δράσει και διεγερτικά. Η έκκριση της GnRH εξαρτάται κυρίως από τα ωοθηκικά στεροειδή. Υπάρχουν οιστρογονικοί υποδοχείς σε νευρογλοιακά κύτταρα του υποθαλάμου, που πιθανά μεταφέρουν οιστρογονικά ερεθίσματα (feedback) στους υποθαλαμικούς νευρώνες που παράγουν GnRH.

14 Νευρική διασύνδεση μεταξύ υποθαλάμου αδενοϋπόφυσης δεν υπάρχει. Η άνω υποφυσιακή αρτηρία (κλάδος έσω καρωτίδας) σχηματίζει εντός της μέσης προεξοχής ένα πυκνό τριχοειδικό δίκτυο, που οδηγεί στο πυλαίο φλεβικό σύστημα. Το πυλαίο φλεβικό σύστημα αποτελείται από μακρά πυλαία αγγεία, που διασχίζουν το μίσχο της υπόφυσης και καταλήγουν στα κολποειδή της πρόσθιας υπόφυσης. Τα βραχέα πυλαία αγγεία συνδέουν τα κολποειδή του προσθίου λοβού με τα τριχοειδή της οπίσθιας υπόφυσης και με το μίσχο της υπόφυσης. Η αιματική ροή είναι από τον υποθάλαμο προς την υπόφυση. Το αίμα μπορεί να κατευθυνθεί και αντίστροφα, μέσω των βραχέων πυλαίων αγγείων, από την πρόσθια στην οπίσθια υπόφυση και από εκεί, μέσω της μέσης προεξοχής στον υποθάλαμο, επηρεάζοντας παλίνδρομα τη λειτουργία του.

15

16 Πρόσθια Υπόφυση

17 Πρόσθια Υπόφυση Οι ορμόνες (5 διαφορετικοί τύποι κυττάρων) είναι: η θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), θυλακιοτρόπα η ωχρινoτρόπος ορμόνη (LH), ωχρινοτρόπα γοναδοτρόπα η αυξητική ορμόνη (GH), σωματοτρόπα η φλοιοεπινεφριδιοτρόπος ορμόνη (ACTH), κορτικοτρόπα η προλακτίνη (PRL), λακτοτρόπα Γοναδοτρόπα κύτταρα: 7-15% των κυττάρων της υπόφυσης Στα πλάγια του προσθίου λοβού.

18 Οι γοναδοτροπίνες αποτελούνται από δύο πεπτιδικές υποομάδες. Η υποομάδα α = κοινή για FSH και LH (χρωμόσωμα 6-92 αμινοξέα). Η υποομάδα β της FSH (χρωμόσωμα αμινοξέα). Η υποομάδα β της LH (χρωμόσωμα αμινοξέα). Η υποομάδα β καθορίζει των ρυθμό σύνθεσής τους (ελεύθερη α-). Ο ρυθμός παραγωγής των α και β υποομάδων καθορίζεται από το αρνητικό feedback των οιστρογόνων, μέσω της παλμικής έκκρισης της GnRH από τον υποθάλαμο.

19 Τα επίπεδα των γοναδοτροπινών στο αίμα είναι ανάλογα του ρυθμού έκκρισής και του χρόνου ημίσειας ζωής τους. Υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (κυρίως σε σιαλικό οξύ) σημαίνει ρυθμός μεταβολισμού και χρόνος ημίσειας ζωής. Η FSH έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σιαλικό οξύ σε σχέση με την LH, που εξηγεί τον πιο αργό ρυθμό κάθαρσης της FSH (χρόνος υποδιπλασιασμού της FSH είναι 3-4 ώρες και της LH είναι 20 λεπτά).

20 Η έκκριση των γοναδοτροπινών γίνεται από δύο δεξαμενές. Η άμεσα απελευθερώσιμη, περιέχει γοναδοτροπίνες έτοιμες για απελευθέρωση αμέσως μετά την επίδραση της GnRH. Η εφεδρική απαιτεί πρώτα παραγωγή των γοναδοτροπινών και επομένως απαιτείται παρατεταμένη δράση της GnRH. Η GnRH επάγει και τη μεταφορά από την εφεδρική στην άμεσα απελευθερώσιμη δεξαμενή. Αυτό-επαγωγικό φαινόμενο (self priming effect) της GnRH: Σε επαναλαμβανόμενες ώσεις GnRH, η ανταπόκριση των γοναδοτρόπων κυττάρων είναι εντονότερη από την 1 η φορά (απαιτεί οιστρογόνα καθώς η οιστραδιόλη την έκφραση των υποδοχέων GnRH στα γοναδοτρόπα κυττάρα) (up regulation των υποδοχέων). Εδώ βασίζεται η αιχμή έκκρισης των ορμονών στο μέσο του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

21 Η FSH Ο κύριος ρυθμιστής της ωρίμανσης και διαφοροποίησης του ωοθυλακίου. Ευνοεί την και λειτουργία των LH υποδοχέων στα κοκκώδη κύτταρα. Είναι απολύτως απαραίτητη για να παραχθεί οιστραδιόλη από τα κοκκώδη κύτταρα (επάγει τη δράση της αρωματάσης) Η LH: Είναι απαραίτητη για την ωοθυλακιορρηξία και τη διατήρηση της λειτουργίας του ωχρού σωματίου. Σημαντική για την παραγωγή ανδρογόνων από την έσω θήκη. Μικρή αλλά σταθερή αύξηση της LH είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των ωοθυλακίων και την είσοδό τους στην προωοθυλακιορρηκτική φάση.

22 Κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την έκκριση των γοναδοτροπινών η GnRH, τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη η ανασταλτίνη η ακτιβίνη η φολλιστατίνη Η οιστραδιόλη, ενώ αρχικά δρα ανασταλτικά στην πρόσθια υπόφυση (negative feedback), μπορεί να αυξήσει την έκκριση FSH & LH (positive feedback), όταν βρίσκεται στο αίμα σε μεγάλες ποσότητες για ώρες (εκκριτική αιχμή).

23 Η ανασταλτίνη (Inhibin): Αποτελείται από δύο πεπτιδικές υποομάδες, την α και τη β. Υπάρχουν δύο μορφές, Α & Β, με κοινή α, και διαφορετική β υποομάδα. Προέρχεται από τα κοκκώδη κύτταρα του ωοθυλακίου. Είναι παρούσα και στα γοναδοτρόπα κύτταρα της υπόφυσης Δρα επιλεκτικά, αναστέλλει την FSH Ίσως επιτείνει την LH, αυξάνοντας τον αριθμό των GnRH υποδοχέων στα κύτταρα που συνθέτουν LH. Η ακτιβίνη (Activin): παράγεται από τα κοκκώδη κύτταρα Είναι παρούσα και στα γοναδοτρόπα κύτταρα της υπόφυσης, Αποτελείται από δύο πεπτιδικές υποομάδες, την α και τη β. Υπάρχουν διάφοροι υπότυποι των β υποομάδων (β-c,β-d και β-ε). Ενισχύει την έκκριση της FSH και την απόκριση της υπόφυσης στην GnRH, ευοδώνοντας την αύξηση των υποδοχέων της GnRH. Αναστέλλει την προλακτίνη, την ACTH και την αυξητική ορμόνη. H δράση της αναχαιτίζεται από την ανασταλτίνη και την φολλιστατίνη.

24 Η φολλιστατίνη: πεπτίδιο που εκκρίνεται από ποικιλία υποφυσιακών κυττάρων, μεταξύ των οποίων και τα γοναδοτρόπα. Aναστέλλει σύνθεση - έκκριση της FSH, και την απόκριση στην GnRH, με τη σύνδεση της στην ακτιβίνη και ελάττωση της δραστικότητας της. Η έκκριση: διεγείρεται από την Ακτιβίνη, εμποδίζεται από Ανασταλτίνη.

25 Προλακτίνη Η παραγωγή γίνεται από τα λακτοτρόπα κύτταρα, (10-30 % των κυττάρων της αδενοϋπόφυσης, οπίσθιο και πλάγια τμήματα της). Αποτελείται από 192 αμινοξέα. Δομικά μοιάζει πολύ με την GH. Συντίθεται και αποθηκεύεται σε εκκριτικά κοκκία, στο κυτταρόπλασμα. Η αποθήκευση γίνεται σε δύο δεξαμενές : την άμεσα ελευθερώσιμη και την εφεδρική. Aπαραίτητη για έκκριση γάλακτος.

26 Η ντοπαμίνη είναι ο κύριος αναστολέας της προλακτίνης. Παράγεται από ντοπαμινεργικούς νευρώνες του τοξοειδή πυρήνα. Μέσω της πυλαίας κυκλοφορίας, φτάνει και προσδένεται σε υποδοχείς της επί των λακτοτρόπων κυττάρων, αναστέλλοντας την έκκριση της προλακτίνης.

27 Η TRH διεγείρει την έκκριση της προλακτίνης (παρουσία TRH υποδοχέων επί των λακτοτρόπων κυττάρων). T4 & Τ3 επηρεάζουν την έκκριση προλακτίνης, μέσω επαγωγής της TRH.

28 Τα οιστρογόνα διεγείρουν την έκκριση της προλακτίνης με ένα δοσο-εξαρτώμενο και χρονο-εξαρτώμενο τρόπο. αυξάνουν τη μεταγραφή του γονιδίου της προλακτίνης ευοδώνουν το πολλαπλασιασμό των λακτοτρόπων κυττάρων αυξάνουν τον αριθμό των TRH υποδοχέων στα λακτοτρόπα κύτταρα ελαττώνουν τη ντοπαμινεργική δραστηριότητα.

29 ΕΠΙΦΥΣΗ Ή ΚΩΝΑΡΙΟ Μικρός ενδοκρινής αδένας, έμπροσθεν στη μέση γραμμή του εγκεφάλου. Μετά τη γέννηση, λειτουργεί ως ενεργό νευροενδοκρινικό όργανο που ανταποκρίνεται στο φως και σε ορμονικά ερεθίσματα. Η νευρική οδός: από αμφιβληστροειδή σε επιφυσιοκύτταρα. Διακοπή της οδού έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το σκότος, δηλαδή αυξάνει τη σύνθεση μελατονίνης.

30 Τα επιφυσιοκύτταρα αποτελούν το 95% των κυττάρων της επίφυσης και μοιάζουν με τους φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδούς. Η μελατονίνη είναι η κύρια ορμόνη που παράγει η επίφυση. Η μελατονίνη μάλλον απελευθερώνεται απευθείας στα τριχοειδή του πυλαίου υποφυσιακού δικτύου, ενώ κατά άλλους εισέρχεται στο ΕΝΥ και φτάνει στον υποθάλαμο, μέσω του ENY, με τη βοήθεια των τανυκυττάρων. Η μελατονίνη παράγεται υπό την επίδραση της νορεπινεφρίνης, η οποία παράγεται από την ενεργοποίηση του συμπαθητικού σε σκότος, και επιδρά στους κιρκάδιους ρυθμούς ανάλογα με την έκθεση στο φως.

31 Αλληλεπιδρά με ποικιλία ενδοκρινικών και νευροενδοκρινικών δομών επηρεάζοντας τη μεταβολική τους λειτουργία. Διαθέτει υποδοχείς για τις ορμόνες του φύλου, οιστραδιόλη, τεστοστερόνη, δεϋδροτεστοστερόνη, προγεστερόνη και προλακτίνη. Μετατρέπει την τεστοστερόνη και την προγεστερόνη σε ενεργούς 5αμεταβολίτες & ευοδώνει την αρωματοποίηση ανδρογόνων σε οιστρογόνα. Υπό την επίδραση της νορεπινεφρίνης, που συνδέεται με κατάλληλους υποδοχείς, ευνοείται η κυτταρική σύνθεση υποδοχέων των ανδρογόνων και οιστρογόνων. Αναστέλλει την κατά ώσεις έκκριση της GnRH από τον υποθάλαμο που => ωοθηκική λειτουργία και συλλήψεων κατά τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες ή σε όγκους επίφυσης) Επηρεάζει την έναρξη της εφηβείας (πρόωρη εφηβεία σε καταστροφή επίφυσης)

32 Η ΩΟΘΗΚΗ Επιτελεί δύο βασικές λειτουργίες, άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους: 1) την ωοθυλακιορρηξία και 2) την παραγωγή των ωοθηκικών στεροειδών (οιστραδιόλη και προγεστερόνη). Τα αρχικά στάδια ανάπτυξης του ωοθυλακίου είναι ανεξάρτητα από τη δράση των γοναδοτροπινών, ενώ ακολούθως οι γοναδοτροπίνες ασκούν τη δράση τους τις τελευταίες 15 ημέρες της διαφοροποίησής του. Υποδοχείς της FSH υπάρχουν στα κοκκιώδη κύτταρα, ενώ υποδοχείς της LΗ ανευρίσκονται κυρίως στα κύτταρα της θήκης. Οι υποδοχείς της LH επάγονται από την FSH. Επίσης, στα κοκκώδη κύτταρα ανευρίσκονται υποδοχείς ανδρογόνων, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη στεροειδογένεση.

33

34 Ωοθυλακιορρηξία Την 1 η εβδομάδα του κύκλου, από τα στρατευμένα ωοθυλάκια επιλέγεται το «επικρατούν ή κυρίαρχο». Σπανίως (1-2% όλων των κύκλων), μπορούν να ωριμάσουν >1 ωάρια, ταυτόχρονα στον ίδιο κύκλο. Τα υπόλοιπα στρατευμένα ωοθυλάκια υφίστανται ατρησία. Για την επιλογή του επικρατούντος, αλληλεπιδρούν οιστρογόνα και FSH και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο (τα οιστρογόνα ευνοούν τη δράση της FSH, η οποία επάγει την ωοθυλακική ανάπτυξη). Εκτός του ωοθυλακίου, τα οιστρογόνα μέσω αρνητικής feedback, την έκκριση FSH, εμποδίζοντας την ανάπτυξη άλλων ωοθυλακίων.

35 Την 14η ημέρα, αυξάνεται η οιστραδιόλη οδηγώντας σε εκκριτική αιχμή της LH, που => την ρήξη του ωοθυλακίου, ώρες μετά. Κατά την ωοθυλακιορρηξία, το επικρατές ωοθυλάκιο μεγαλώνει σε μέγεθος και αποκολλάται από το έδαφος του ωοθηκικού φλοιού. Ακολουθούν αλλαγές, με διάταση του άντρου και συμπίεση των κοκκωδών κυττάρων επί της βασικής μεμβράνης. Tο υγρό του άντρου σταδιακά πιέζει το ωοκύτταρο με τον ωοφόρο δίσκο που το περιβάλλει. Η θήκη λεπτύνει και σχηματίζεται μια ανάγγεια περιοχή του τοιχώματος του ωοθυλακίου, το στίγμα.

36

37 Ωοθυλακιορρηξία

38 Ακολουθεί ρήξη του ωοθυλακίου και ωοκύτταρο με τον ωοφόρο δίσκο, απελευθερώνεται μέσω του στίγματος στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Το φαινόμενο της ωοθυλακιορρηξίας σηματοδοτεί τη λήξη της πρώτης ή θυλακικής φάσης του κύκλου και την έναρξη της δεύτερης ή ωχρινικής.

39 Στεροειδογένεση Οι στεροειδικές ορμόνες παράγονται στο ωοθυλάκιο. Οι ορμόνες που εκκρίνονται από τις ωοθήκες είναι προγεσταγόνα (C21-στεροειδή), όπως προγνενολόνη, προγεστερόνη, 17-α-υδροξυπρογεστερόνη, ανδρογόνα (C19-στεροειδή), όπως δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA), ανδροστενδιόνη, τεστοστερόνη οιστρογόνα (C18-στεροειδή), όπως οιστρόνη και οιστραδιόλη. Η στερεοειδογένεση στο προωθυλακιορρηκτικό ωοθυλάκιο γίνεται από: LH υποδοχείς που εντοπίζονται στα κύτταρα της θήκης (μέσω της ενδοκυττάριας δράσης του κυκλικού AMP) FSH υποδοχείς που εντοπίζονται στα κοκκώδη κύτταρα. Τα δραστικά ωοθηκικά στεροειδή είναι η οιστραδιόλη και η προγεστερόνη.

40 Τα οιστρογόνα παράγονται από τα ανδρογόνα. Τα κοκκώδη κύτταρα δεν μπορούν να συνθέσουν ανδρογόνα. Γι αυτό, αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα της θήκης. Υπό την επίδραση της LH τα κύτταρα της θήκης, εκτός του ότι πολλαπλασιάζονται, συνθέτουν ανδρογόνα τα οποία διαχέονται εντός των κοκκωδών κυττάρων και μετατρέπονται σε οιστρογόνα. Η ανδροστενδιόνη (κύριο C19-στεροειδές) = ασθενές ανδρογόνο. Δρα ως πρόδρομο μόριο για τη σύνθεση οιστρόνης και τεστοστερόνης σε εξωοθηκικούς ιστούς, όπως ο λιπώδης ιστός και το δέρμα.

41 Το ωχρό σωμάτιο

42 Μετά την ωοθυλακιορρηξία το επικρατούν ωοθυλάκιο αναδιοργανώνεται και μετατρέπεται στο ωχρό σωμάτιο: Τα τριχοειδή αγγεία και οι ινοβλάστες του περιβάλλοντος στρώματος πολλαπλασιάζονται και διαπερνούν τη βασική μεμβράνη. Τα κοκκώδη κύτταρα, (κοκκώδη ωχρινοκύτταρα) αυξάνουν σε μέγεθος, γεμίζουν με λιπίδια και πληρούν την κυστική ή αιμορραγική κοιλότητα του ραγέντος ωοθυλακίου. Τα κύτταρα της θήκης μετατρέπονται σε ωχρινοκύτταρα θήκης. Επίσης εμφανίζονται: Κ κύτταρα (μακροφάγα???) ενδοθηλιακά κύτταρα λεμφοκύτταρα ινοβλάστες

43 Το ωχρό σωμάτιο εκκρίνει καθημερινά, περίπου 40mg προγεστερόνης (από LDL-χοληστερόλη) κατά τη μέση ωχρινική φάση. Εκτός από την προγεστερόνη το ωχρό σωμάτιο παράγει: Προσταγλανδίνες Ωκυτοκίνη Ρελαξίνη Ανασταλτίνη Η LH είναι βασικός ρυθμιστής της στεροειδογένεσης στο ωχρό σωμάτιο. LH-υποδοχείς υπάρχουν στο ωχρό σωμάτιο καθ όλη τη ζωής του.

44 Το ωχρό σωμάτιο διατηρείται για 14 +/- 2 ημέρες και ακολούθως υποστρέφει. Η διάρκεια ζωής του ωχρού σωματίου επηρεάζεται από: LH hcg διατήρηση της αγγείωσης του κυττάρα του ανοσοποιητικού ωκυτοκίνη αυξητικός παράγοντας της ινσουλίνης κυτοκίνες ανασταλτίνη Σε περίπτωση μη-γονιμοποίησης: μετατρέπεται σε ανάγγεια δομή πλούσια σε συνδετικό ιστό, που καλείται «λευκό σωμάτιο» της ωοθήκης.

45 Σε περίπτωση εγκυμοσύνης: η διάρκεια ζωής του ωχρού σωματίου είναι 6-8 εβδομάδες. η hcg διατηρεί την ικανότητα του ωχρού σωματίου να παράγει προγεστερόνη, μέχρι να αναλάβει ο πλακούντας. Τα οιστρογόνα, αντίθετα, ασκούν ωχρινολυτική δράση. Το ωχρό σωμάτιο διπλασιάζει το μέγεθος του στις 6 πρώτες εβδ. από πολλαπλασιασμό: συνδετικού ιστού κοκκωδών κυττάρων κυττάρων της θήκης Αργότερα το ωχρό σωμάτιο εκφυλίζεται (μεσω απόπτωσης), λόγω: απουσίας LH και hcg Οιστρογόνων Προλακτίνης Προσταγλανδινών

46 Χαρακτηριστικά του φυσιολογικού κύκλου. Η θυλακική ή παραγωγική φάση διαρκεί από την πρώτη μέρα του κύκλου (1 η ημέρα εμμήνου ρύσεως) έως την αιχμή της LH (ωοθυλακιορρηξία) Η ωχρινική ή εκκριτική φάση, από την ωοθυλακιορρηξία μέχρι την επόμενη εμμηνορρυσία. Η φυσιολογική έμμηνος ρύση λαμβάνει χώρα 14 ημέρες μετά από κάθε ωοθυλακιορρηξία λόγω πτώσης οιστρογόνων και προγεστερόνης. Το πρώτο επεισόδιο εμμήνου ρύσεως στη γυναίκα καλείται εμμηναρχή. Οι μεταβολές στη διάρκεια του κύκλου αφορούν κυρίως τη θυλακική φάση, ενώ η διάρκεια της ωχρινικής φάσης παραμένει σταθερή.

47

48

49 Για το ενδομήτριο, είναι σημαντικότερη η σειρά εμφάνισης και επίδρασης των ορμονών επί του ενδομητρίου απ ότι η ποσότητα των ορμονών: Οιστρογόνα Συνδυασμός οιστρογόνα & προγεστερόνη Σταθερή μείωση όλων Κάθε γυναίκα αυτόματα αναγνωρίζει την τυπική έμμηνο ρύση (έναρξη, διάρκεια, ποσότητά)

50 Εμμηνορρυσιακός κύκλος Συχνά αποκλίσεις σε διάρκεια και ποσότητα (πρώτα χρόνια μετά εμμηναρχή, εφηβεία, προεμμηνοπαυσιακή περίοδο) Ανωοθυλακιορρηκτικοί κύκλοι πριν τα 20 και μετά τα 40 έτη Τα 3-4 πρώτα χρόνια μετά-εμμηναρχή: αυξημένη διάρκεια Αναπαραγωγικά χρόνια: σταθεροποίηση διάρκειάς Τα 8-10 χρόνια προ της εμμηνοπαύσεως: διακυμάνσεις (αυξητικές τάσεις στην διάρκεια) & ωοθυλακιορρηξίες σε αραιότερα διαστήματα Ο σωματότυπος επηρεάζει τη μέση διάρκεια του κύκλου ( ακραίο ΒΜΙ = πολύ μειωμένο ή πολύ αυξημένο ποσοστό λίπους = επιμήκυνση διάρκειας κύκλου)

51 Χαρακτηριστικά εμμηνορρυσιακού κύκλου Φυσιολογικά Παθολογικά Διάρκεια 4 6 ημέρες < 2 ή > 7 ημέρες Αποβαλλόμενος όγκος αίματος 30 ml > 80 ml Μεσοδιάστημα ημέρες

52 25 ετών, >40% των κύκλων = ημέρες ετών, 60% των κύκλων = ημέρες Αναπαραγωγή: μόνο 15 % των κύκλων = 28 ημέρες <1% έχουν φυσιολογικό κύκλο <21 ή >35 ημέρες 20% των γυναικών εμφανίζουν διαταραχές κύκλου

53 Ορμονικές μεταβολές κατά τη διάρκεια του κύκλου

54 Πρώιμη θυλακική φάση: Χαμηλά επίπεδα οιστραδιόλης και προγεστερόνης Παύει η αρνητική παλίνδρομη αλληλορύθμιση οιστραδιόλης, προγεστερόνης και ανασταλτίνης Α στον υποθάλαμο. Αυξάνεται η συχνότητα των ώσεων της GnRH Αυξάνει η έκκριση της FSH Αύξηση των ωοθυλακίων και επιλογή του επικρατούντος Αυξάνεται η συχνότητα των ώσεων της LH

55 Μέση θυλακική φάση: Η παραγωγή οιστραδιόλης από τα κοκκώδη κύτταρα των αναπτυσσόμενων ωοθυλακίων αυξάνεται, υπό την αυξανόμενη FSH. Η αύξηση των οιστρογόνων μειώνει τις FSH και LH από την υπόφυση. Αυξάνεται η συχνότητα των ώσεων της GnRH, αφού αίρεται το αρνητικό feedback της προγεστερόνης από την προηγούμενη ωχρινική φάση.

56 Όψιμη θυλακική φάση: οιστραδιόλη και ανασταλτίνη Α αυξάνονται συνεχώς. Τα επίπεδα των FSH/LH μειώνονται, λόγω αρνητικού feedback από τα οιστρογόνα, και πιθανόν άλλες ορμόνες τις ωοθήκης. Μετά την επιλογή του επικρατούντος ωοθυλακίου, η FSH επάγει την αύξηση των LH υποδοχέων και αυξάνει την παραγωγή αυξητικών παραγόντων από την ωοθήκη. Το επικρατούν ωοθυλάκιο αυξάνει μέχρι τα χιλ (2χιλ/ημέρα). Τα υπόλοιπα ωοθυλάκια υφίστανται ατρησία.

57 Ωοθυλακιορρηξία, πρώιμη ωχρινική φάση: Η οιστραδιόλη φτάνει τη μέγιστη τιμή μία μέρα προ ωοθυλακιορρηξίας. Ακολουθεί η μεσοκυκλική αιχμή των γοναδοτροπινών (θετικό feedback) Κατά 10 φορές της συγκέντρωσης LH στον ορό. Η συχνότητα των ώσεων της LH είναι ανά ώρα, αλλά το εύρος Υπό την επίδραση της αιχμής της LH, το ωοκύτταρο στο επικρατούν ωοθυλάκιο ολοκληρώνει την πρώτη μειωτική διαίρεση, Αυξάνεται η έκκριση του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου και των άλλων κυτοκινών που επάγουν την ωοθυλάκιορρηξία. Το ωοκύτταρο απελευθερώνεται από το ωοθυλάκιο περίπου 36 ώρες μετά την αιχμή της LH. Ακόμη και πριν την απελευθέρωση του ωοκυττάρου, τα κοκκιώδη κύτταρα που το περιβάλλουν υφίστανται ωχρινοποίηση και αρχίζουν να παράγουν προγεστερόνη. Η προγεστερόνη τη συχνότητα των ώσεων έκκρισης της LH, τερματίζοντας έτσι την αιχμή της.

58 Μέση και όψιμη ωχρινική φάση: η έκκριση προγεστερόνης από το ωχρό σωμάτιο, η οποία ελαττώνει τη συχνότητα των ώσεων της LH. η ανασταλτίνη Α παράγεται από το ωχρό σωμάτιο και η συγκέντρωσή της μεγιστοποιείται στη μέση ωχρινική φάση, ενώ η ανασταλτίνη Β απουσιάζει. της LH οδηγεί σε της παραγωγής οιστραδιόλης και προγεστερόνης από το ωχρό σωμάτιο σε απουσία γονιμοποιημένου ωαρίου. Αν το ωάριο γονιμοποιηθεί, από τα τροφοβλαστικά κύτταρα αρχίζει η παραγωγή hcg, διατηρώντας το ωχρό σωμάτιο & έκκριση προγεστερόνης Απουσία εγκυμοσύνης, η εκφύλιση του ωχρού σωματίου και η διακοπή παραγωγής στεροειδών, απαλλάσσει τον υποθάλαμο-υποφυσιακό άξονα από το αρνητικό feedback, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της FSH να αυξάνονται και να ξεκινάει έτσι ο επόμενος κύκλος.

59 Η ΜΗΤΡΑ ΩΣ ΤΕΛΙΚΟ-ΟΡΓΑΝΟ ΣΤΟΧΟΣ Ενδομήτριο: βλεννογόνος που επενδύει εσωτερικά τη μητρική κοιλότητα. Οι βασικές λειτουργίες του ενδομητρίου είναι η εμμηνορρυσία και η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Ανατομικά, το ενδομήτριο αποτελείται από τα άνω 2/3 που αποτελούν τη λειτουργική στιβάδα (προετοιμασία για εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου) και το κάτω 1/3 που καλείται βασική στιβάδα (αναγεννητική ικανότητα ενδομητρίου για να ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος). Μεταξύ των ουσιών με αυτοκρινή-παρακρινική δράση που παράγει το ενδομήτριο είναι: προσταγλανδίνες ορμόνες θρομβοξάνες αυξητικοί παράγοντες λευκοτριένες και μια ποικιλία πεπτιδίων κυτοκίνες

60

61 Το ενδομήτριο περιλαμβάνει: τα στρωματικά κύτταρα, αποτελούν τον υποστηρικτικό σκελετό του, μια μονή στιβάδα κυλινδρικών επιθηλιακών κυττάρων που καλύπτει όλο το ενδομήτριο και τις αναδιπλώσεις του στρώματος, αγγεία και κύτταρα του ανοσοποιητικού. Οι τεράστιες αναδιπλώσεις του στρώματος που διασχίζουν όλο το μήκος του ενδομητρίου και φτάνουν μέχρι το όριο ενδομητρίουμυομητρίου, δεν αποτελούν πραγματικούς αδένες.

62 Αγγειακή αρχιτεκτονική του μυομητρίου και του ενδομητρίου

63 Η αγγείωση του ενδομητρίου : (έσω λαγόνια μητριαία τοξοειδής ακτινωτή σπειροειδής αρτηρία)

64 Μορφολογικές αλλαγές του ενδομητρίου Κατά τη διάρκεια του κύκλου η λειτουργική στιβάδα υφίσταται μια σειρά από σημαντικές αλλαγές, ενώ η βασική στιβάδα επηρεάζεται λιγότερο. Οι ιστολογικές αλλαγές του ενδομητρίου, υπό την επίδραση των στεροειδικών ορμονών του φύλου, επαναλαμβάνονται σε κάθε κύκλο. Τα οιστρογόνα επάγουν τον πολλαπλασιασμό των στρωματικών και των επιθηλιακών κυττάρων του ενδομητρίου. Η προγεστερόνη: αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του ενδομητρίου. προετοιμάζει το ενδομήτριο για να υποδεχθεί το γονιμοποιημένο ωάριο μέσω διαφοροποίησης των στρωματικών και επιθηλιακών κυττάρων. επάγει τη σύνθεση και έκκριση από τα επιθηλιακά κύτταρα μιας ουσίας πλούσιας σε γλυκογόνο. αυξάνει τον όγκο του κυτταροπλάσματος των στρωματικών κυττάρων (ψευδοφθαρτοποίηση).

65 Πέντε στάδια του ενδομητρίου κατά τη διάρκεια του κύκλου: 1. της επανεπιθηλιοποίησης, αμέσως μετά την έμμηνο ρύση 2. του πολλαπλασιασμού, υπό την επίδραση της οιστραδιόλης 3. της άφθονης επιθηλιακής έκκρισης, υπό την συνδυαστική δράση οιστρογόνων και προγεστερόνης 4. της προεμμηνορρυσιακής ισχαιμίας, ως αποτέλεσμα της αύξησης του όγκου του ενδομητρικού ιστού με αποτέλεσμα τη στάση του αίματος στις σπειροειδείς αρτηρίες 5. της εμμήνου ρύσεως (έντονη αγγειοσύσπαση των σπειροειδών αρτηριών και απόπτωση όλου του ενδομητρίου, πλην της βασικής στιβάδας).

66 Η έναρξη εμμήνου ρύσεως πυροδοτείται από την της προγεστερόνης Ο μηχανισμός βασίζεται στην αγγειοσύπαση των αρτηριολίων και των σπειροειδών αρτηριών που οδηγεί στην έναρξη της εμμήνου ρύσεως έως 24 ώρες μετά. Αιμορραγία συμβαίνει από επαναιμάτωση, μετά τη χαλάρωση των αγγείων λόγω ισχαιμίας. Οι επιφανειακές στιβάδες του ενδομητρίου διατείνονται, λόγω της δημιουργίας αιματωμάτων, και σύντομα σχηματίζονται σχισμές που οδηγούν στην αποκόλληση του ιστού. Η έμμηνος ρύση επομένως περιλαμβάνει: τμήματα του ενδομητρίου αίμα προϊόντα ινωδόλυσης πήγματα

67 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ & ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ 11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο είδη αδένων, οι εξωκρινείς και οι ενδοκρινείς. Οι εξωκρινείς (ιδρωτοποιοί αδένες, σμηγματογόνοι αδένες κ.ά.) εκκρίνουν το προϊόν τους στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγική φυσιολογία στη γυναίκα

Αναπαραγωγική φυσιολογία στη γυναίκα Αναπαραγωγική φυσιολογία στη γυναίκα H παραγωγή του θηλυκού γαµέτη (ωαρίου) και η επακόλουθη απελευθέρωση του από την ωοθήκη (ωορρηξία ή ωοθυλακιορρηξία) είναι κυκλική. Το κυκλικό αυτό σχέδιο ισχύει ουσιαστικά

Διαβάστε περισσότερα

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ 11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο είδη αδένων, οι εξωκρινείς και οι ενδοκρινείς. Οι εξωκρινείς (ιδρωτοποιοί αδένες, σμηγματογόνοι αδένες κ.ά.) εκκρίνουν το προϊόν τους στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΕΝ ΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ κλάδος της ιατρικής ο οποίος ασχολείται µε τις ασθένειες του ενδοκρινολογικού συστήµατος. το ενδοκρινολογικό σύστηµα αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Ωογένεση: σχηµατισµός του ωαρίου

Ωογένεση: σχηµατισµός του ωαρίου Ωογένεση: σχηµατισµός του ωαρίου Τα ωάρια όπως και τα σπερµατοζωάρια προέρχονται εµβρυολογικώς από αρχέγονα γεννητικά κύτταρα. Ο θηλυκός γαµέτης είναι το δευτερογενές ωοκύτταρο ή ωάριο: είναι το µόνο κύτταρο

Διαβάστε περισσότερα

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η αναπαραγωγή είναι μία χαρακτηριστική λειτουργία, η μόνη που δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ίδιου του οργανισμού αλλά για τη διαιώνιση του είδους. Η αναπαραγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

Φλοιοτρόπος ορμόνη ή Κορτικοτροπίνη (ACTH) και συγγενή πεπτίδια

Φλοιοτρόπος ορμόνη ή Κορτικοτροπίνη (ACTH) και συγγενή πεπτίδια ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ Φλοιοτρόπος ορμόνη ή Κορτικοτροπίνη (ACTH) και συγγενή πεπτίδια 39 αμινοξέα Μ.Β. 4500 προοπιομελανοκορτίνη(pomc) 1. κορτικοτροπίνη (ACTH), 2. β λιποτροφίνη (β LPH), 3. γ λιποτροφίνη (γ LPH),

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Δομή και λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος 1. Να ονομάσετε τις αριθμημένες δομές του παρακάτω σχήματος. Βλέπε εικ. 12.1 της σ. 219 του βιβλίου του μαθητή. 2. Να ενώσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ. Οι ρυθμιστές του οργανισμού

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ. Οι ρυθμιστές του οργανισμού ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Οι ρυθμιστές του οργανισμού Είδη αδένων στον άνθρωπο o Εξωκρινείς αδένες: εκκρίνουν το προϊόν τους μέσω εκφορητικού πόρου είτε στην επιφάνεια του σώματος (π.χ. ιδρωτοποιοί και σμηγματογόνοι

Διαβάστε περισσότερα

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η αναπαραγωγή είναι μία χαρακτηριστική λειτουργία, η μόνη που δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ίδιου του οργανισμού αλλά για τη διαιώνιση του είδους. Η αναπαραγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία κυττάρων

Επικοινωνία κυττάρων ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Επικοινωνία κυττάρων Σε τοπικό επίπεδο γίνεται μέσω: - μορίων της επιφάνειας τους και - με χασματικές συνάψεις Η επικοινωνία πιο απομακρυσμένων κυττάρων γίνεται μέσω: - έκκρισης χημικών

Διαβάστε περισσότερα

Υποθάλαµος & Υπόφυση Η υπόφυση και ο υποθάλαµος σχηµατίζουν µια λειτουργική µονάδα

Υποθάλαµος & Υπόφυση Η υπόφυση και ο υποθάλαµος σχηµατίζουν µια λειτουργική µονάδα Υποθάλαµος & Υπόφυση Η υπόφυση και ο υποθάλαµος σχηµατίζουν µια λειτουργική µονάδα Ρυθµίζουν το µεταβολισµό του ύδατος την έκκριση γάλακτος την αναπαραγωγή τη γαλουχία την αύξηση και εκκριτική δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

1ο Εργαστήριο Ακτινολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ. Κεφάλαιο 3. Φυσιολογία του Θήλεος

1ο Εργαστήριο Ακτινολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ. Κεφάλαιο 3. Φυσιολογία του Θήλεος 1ο Εργαστήριο Ακτινολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ Απεικονιστική προσέγγιση των παθήσεων της γυναικείας πυέλου Κεφάλαιο 3 Φυσιολογία του Θήλεος Αριστείδης Αντωνίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινολογίας Χάρις

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή. Π.Παπαζαφείρη. 1. Εισαγωγή 2. Αναπαραγωγική φυσιολογία άρρενος 3. Αναπαραγωγική φυσιολογία θήλεος 4. Κύηση Εμβρυϊκή ανάπτυξη

Αναπαραγωγή. Π.Παπαζαφείρη. 1. Εισαγωγή 2. Αναπαραγωγική φυσιολογία άρρενος 3. Αναπαραγωγική φυσιολογία θήλεος 4. Κύηση Εμβρυϊκή ανάπτυξη ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ 43-44 / 30 Μαΐου 2018 Αναπαραγωγή Π.Παπαζαφείρη 1. Εισαγωγή 2. Αναπαραγωγική φυσιολογία άρρενος 3. Αναπαραγωγική φυσιολογία θήλεος 4. Κύηση Εμβρυϊκή ανάπτυξη 1. Γενικές λειτουργίες του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΜΣ Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή

ΠΜΣ Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή ΠΜΣ Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή Μεθοδολογία και πρακτικές εφαρμογές της έρευνας στην προεμφυτευτική διάγνωση Φαρμακολογία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή Ορμονικά σχήματα Προετοιμασία IVF Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΑΛΑΜΟ- ΥΠΟΦΥΣΙΑΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ

ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΑΛΑΜΟ- ΥΠΟΦΥΣΙΑΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΑΛΑΜΟ- ΥΠΟΦΥΣΙΑΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Υπόφυση Η υπόφυση βρίσκεται μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... 1. Το πιο κάτω σχεδιάγραμμα δείχνει ανθρώπινο σπερματοζωάριο.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... 1. Το πιο κάτω σχεδιάγραμμα δείχνει ανθρώπινο σπερματοζωάριο. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:... ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΤΗΡ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΙΣΑΑΚ ΤΜΗΜΑ:... ΑΡ. ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... 1. Το πιο κάτω σχεδιάγραμμα δείχνει

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι

Ονοματεπώνυμο ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι Ονοματεπώνυμο ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ 1. Να ταξινομήσετε τις παρακάτω έννοιες σε τέσσερις θεματικές ομάδες: Σπερματικός πόρος, σηραγγγώδη σώματα, λοβοί, σπερματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ 1 ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Φωτεινή Μάλλη Πνευμονολόγος Εκλ. Αναπλ. Καθηγητρια ΤΕΙ Νοσηλευτικής Επιστημονικός Συνεργάτης Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΘ Καθηγητής-Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία ΙΙ Ενότητα 2:

Φυσιολογία ΙΙ Ενότητα 2: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Ορμόνες Ανωγειανάκις Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Γεράσιµος Π. Βανδώρος ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ Η µήτρα (εικόνα 1) είναι κοίλο µυώδες όργανο µήκους περίπου 8 cm που προέρχεται από την συνένωση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή διερεύνηση υπογονιμότητας στις γυναίκες

Εργαστηριακή διερεύνηση υπογονιμότητας στις γυναίκες Εργαστηριακή διερεύνηση υπογονιμότητας στις γυναίκες Δημήτριος Ρίζος Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Χημείας Υπεύθυνος Ορμονολογικού Εργαστηρίου, Αρεταίειο Νοσοκομείο Περίληψη παρουσίασης Προϋποθέσεις γυναικείας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ 1 ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Φωτεινή Μάλλη Πνευμονολόγος Αναπλ. Καθηγητρια ΤΕΙ Νοσηλευτικής Επιστημονικός Συνεργάτης Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΘ Καθηγητής-Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΦΥΣΗΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΦΥΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η υπόφυση είναι ένας μεγάλης σημασίας ενδοκρινής αδένας, που ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο και βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, πίσω από τη μύτη και στο ύψος των ματιών, σε μία περιοχή που λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

Γονιµοποίηση Κύηση - Γαλουχία

Γονιµοποίηση Κύηση - Γαλουχία Γονιµοποίηση Κύηση - Γαλουχία Γονιµοποίηση Για να επέλθει κύηση η συνουσία πρέπει να γίνει από 5 µέρες πριν την ωορρηξία µέχρι την ηµέρα της ωορρηξίας Χρόνος ζωής σπερµατοζωαρίων 5 µέρες Χρόνος ζωής ωαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Γράφει: Ματκάρης Τ. Μιλτιάδης, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Πώς πρέπει να υπολογίζω τον κύκλο και την ωορρηξία μου; Ο κύκλος μιας γυναίκας μετριέται από την πρώτη μέρα της περιόδου της μέχρι την

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΜΟΝΕΣ ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΥ- ΥΠΟΦΥΣΗΣ και ΕΠΙΦΥΣΗΣ

ΟΡΜΟΝΕΣ ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΥ- ΥΠΟΦΥΣΗΣ και ΕΠΙΦΥΣΗΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΥΠΟΘΑΛΑΜΟΥ- ΥΠΟΦΥΣΗΣ και ΕΠΙΦΥΣΗΣ ----------------------------------- ΜΑΡΙΑΝΝΑ Α. ΝΤΑΛΑΜΑΓΚΑ, MD, MSc, MPH, PhD ΙΑΤΡΟΣ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ-ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία ΙΙ Ενότητα 2:

Φυσιολογία ΙΙ Ενότητα 2: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Ορμόνες Ανωγειανάκις Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εγκέφαλος-Αισθητήρια Όργανα και Ορμόνες. Μαγδαληνή Γκέιτς Α Τάξη Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα

Εγκέφαλος-Αισθητήρια Όργανα και Ορμόνες. Μαγδαληνή Γκέιτς Α Τάξη Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα Εγκέφαλος-Αισθητήρια Όργανα και Ορμόνες O εγκέφαλος Ο εγκέφαλος είναι το κέντρο ελέγχου του σώματος μας και ελέγχει όλες τις ακούσιες και εκούσιες δραστηριότητες που γίνονται μέσα σε αυτό. Αποτελεί το

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία ΙΙ Ενότητα 2:

Φυσιολογία ΙΙ Ενότητα 2: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Ορμόνες Ανωγειανάκις Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές της έμμηνης ρύσης Από το σύμπτωμα στην αιτιολογία και την αντιμετώπιση

Διαταραχές της έμμηνης ρύσης Από το σύμπτωμα στην αιτιολογία και την αντιμετώπιση Α Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ Ιατρική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Διαταραχές της έμμηνης ρύσης Από το σύμπτωμα στην αιτιολογία και την αντιμετώπιση Δημήτριος Γ. Γουλής Ενδοκρινολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ. 2. (α) Ποια μέρη του γεννητικού συστήματος του άνδρα δείχνουν οι αριθμοί 1-8 στο σχήμα;

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ. 2. (α) Ποια μέρη του γεννητικού συστήματος του άνδρα δείχνουν οι αριθμοί 1-8 στο σχήμα; ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ 1. (α) Τι αντιπροσωπεύουν οι αριθμοί 1-6 στο σχήμα; (β) Εξηγήστε τι είναι τα ωοθυλάκια και ποιος είναι ο ρόλος τους. (γ) Σε ποιο μέρος του γεννητικού συστήματος της γυναίκας αρχίζει η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο είδη αδένων, οι εξωκρινείς και οι ενδοκρινείς. Οι εξωκρινείς (ιδρωτοποιοί αδένες, σμηγματογόνοι αδένες κ.ά.) εκκρίνουν το προϊόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο Όνομα: Ημερομηνία:./04/2014 ΤΑΞΗ : A Λυκείου ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 1 ο ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Ενδοκρινείς αδένες ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας στην Προεφηβεία & Εφηβεία. Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής

Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας στην Προεφηβεία & Εφηβεία. Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας στην Προεφηβεία & Εφηβεία Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής Ενήβωση - Εφηβεία Puberty - Adolescence Puberty vs. Adolescence Ενήβωση vs. Εφηβεία 12-15 y 12- >>15

Διαβάστε περισσότερα

Ρύθµιση της λειτουργίας των όρχεων

Ρύθµιση της λειτουργίας των όρχεων 25 Ρύθµιση της λειτουργίας των όρχεων Ι. ΗΛΙΑΣ, M. ΑΛΕΞΙΟΥ Τμήμα Ενδοκρινολογίας Διαβήτη και Μεταβολισμού Νοσοκομείo «Έλενα Βενιζέλου», Αθήνα ρύθμιση της λειτουργίας των όρχεων γίνεται στο επίπεδο του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ

ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 12 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΑNAΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΜΕΡΟΣ Α: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Ποιος είναι ο ρόλος της αναπαραγωγής και

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Ενδοκρινολογίας

Βασικές Αρχές Ενδοκρινολογίας Βασικές Αρχές Ενδοκρινολογίας Εισαγωγικό μάθημα Νικόλαος Κατσιλάμπρος Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την ιατρό και υποψήφια διδάκτορα Χρυσή Χ. Κολιάκη Η Ενδοκρινολογία είναι

Διαβάστε περισσότερα

emed.med.uoa.gr/eclass

emed.med.uoa.gr/eclass emed.med.uoa.gr/eclass Γεννητικό σύστημα θήλεος Το γεννητικό σύστημα αποτελείται από: εσωτερικά γεννητικά όργανα διφυείς ωοθήκες, διφυείς ωαγωγοί, μήτρα, κόλπος εξωτερικά γεννητικά όργανα εφήβαιο, αιδοίο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 11 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΘΕΜΑ Β

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 11 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΘΕΜΑ Β ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ 11 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΘΕΜΑ Β 1. Το σύστημα των ενδοκρινών αδένων είναι το ένα από τα δύο συστήματα του οργανισμού μας που συντονίζουν και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Γυναικεία Ορµονικά Προφίλ (για την αναπαραγωγική και περιεµµηνοπαυσιακή ηλικία) Οι ωοθήκες βρίσκονται στο δεξιό και αριστερό τµήµα της πυελική κοιλότητας, πλησίον της µήτρας και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣΑΔΕΝΕΣ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣΑΔΕΝΕΣ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣΑΔΕΝΕΣ Αδένεςτουοργανισμού Εξωκρινείς Ενδοκρινείς Μεικτοί Έκκριση προϊόντος: Στην επιφάνεια του σώματος Σε εσωτερικές κοιλότητες του σώματος. Είναι οι: Ιδρωτοποιοί αδένες Σμηγματογόνοι αδένες

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία κυττάρων

Επικοινωνία κυττάρων ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Επικοινωνία κυττάρων Σε τοπικό επίπεδο γίνεται μέσω: - μορίων της επιφάνειας τους και - με χασματικές συνάψεις Η επικοινωνία πιο απομακρυσμένων κυττάρων γίνεται μέσω: - έκκρισης χημικών

Διαβάστε περισσότερα

Εμμηνορρυσιακός κύκλος. Επιμέλεια : Μυρσίνη Κουλούκουσα Αν. Καθηγήτρια emed.med.uoa.gr/eclass

Εμμηνορρυσιακός κύκλος. Επιμέλεια : Μυρσίνη Κουλούκουσα Αν. Καθηγήτρια emed.med.uoa.gr/eclass Εμμηνορρυσιακός κύκλος Επιμέλεια : Μυρσίνη Κουλούκουσα Αν. Καθηγήτρια emed.med.uoa.gr/eclass Σπερματογένεση Αριθμός γαμετών Ωογένεση Κύρια χαρακτηριστικά: Συνεχής παραγωγή. Παρόλο που σχηματισμός των σπερματοζωαρίων

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργίες μαστού. Σύνθεση γάλακτος Έκκριση γάλακτος ΑΔΑΜΙΔΗΣ Δ. "ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2014"

Λειτουργίες μαστού. Σύνθεση γάλακτος Έκκριση γάλακτος ΑΔΑΜΙΔΗΣ Δ. ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΖΚΟΒΑ 2014 Λειτουργίες μαστού Σύνθεση γάλακτος Έκκριση γάλακτος Στάδια Ανάπτυξης Μαστού εφηβεία ενήλικη εγκυμοσύνη γαλουχία απογαλακτισμός λόβια Θηλαία άλω Θηλή λίπος Γαλακτοφόροι πόροι Μυοεπιθηλιακά κύτταρα (ωκυτοκίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Γ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Γ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑ 3ο ΜΕΡΟΣ Γ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ Ορίζουμε ως διαβιβαστή μια ουσία που απελευθερώνεται από έναν νευρώνα σε μια σύναψη και που επηρεάζει ένα άλλο κύτταρο, είτε έναν νευρώνα είτε ένα κύτταρο

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα επικοινωνίας Ανθρωπίνου σώματος. ενδοκρινολογικό νευρικό σύστημα

Συστήματα επικοινωνίας Ανθρωπίνου σώματος. ενδοκρινολογικό νευρικό σύστημα Κύτταρο Το κύτταρο αποτελείται από μέρη τα οποία έχουν συγκεκριμένη δομή και επιτελούν μία συγκεκριμένη λειτουργία στην όλη οργάνωση του κυττάρου. Δομή κυτταροπλασματικής μεμβράνης Συστήματα επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ 1o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11207, 96ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11303 Ι. Το σύστημα των ενδοκρινών αδένων είναι το ένα από τα δύο συστήματα του οργανισμού μας που συντονίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις θεωρίας. 1ο Κεφάλαιο Από το κύτταρο στον οργανισμό

Ερωτήσεις θεωρίας. 1ο Κεφάλαιο Από το κύτταρο στον οργανισμό Ερωτήσεις θεωρίας 1ο Κεφάλαιο Από το κύτταρο στον οργανισμό 1. Ποια είναι τα βασικά είδη ιστών του ανθρώπινου οργανισμού; Τα βασικά είδη ιστών του ανθρώπινου οργανισμού είναι ο επιθηλιακός, ο μυικός, ο

Διαβάστε περισσότερα

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Οφρύς Βλέφαρα Βλεφαρίδες Βλεφαρικοί και Σμηγματογόνοι αδένες των βλεφάρων Ανελκτήρας μυς του άνω βλεφάρου Σφιγκτήρας μυς των

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Α. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΕΝΟΥ Συμπληρώστε σε κάθε κενό τη λέξη που ταιριάζει σωστά.

Κεφάλαιο 12. Α. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΕΝΟΥ Συμπληρώστε σε κάθε κενό τη λέξη που ταιριάζει σωστά. Κεφάλαιο 12 Α. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΕΝΟΥ Συμπληρώστε σε κάθε κενό τη λέξη που ταιριάζει σωστά. 1. Τα επιθηλιακά κύτταρα του τοιχώματος του ωοθυλακίου παράγουν 2. Ο ενδομήτριος κύκλος ελέγχεται ορμονικά από 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Α ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/04/2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες

Διαβάστε περισσότερα

gr

gr ΑΠΟΣΤΟΛΟΒΑ Ε. - ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Α. - ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι Η παρουσία ανδρογόνων στη γυναίκα είναι φυσιολογική. Αναφερόµαστε σε Υπερανδρογοναιµία όταν τα ανδρογόνα ξεπερνούν τα φυσιολογικά για την ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Τα αναπαραγωγικά όργανα του άνδρα. Όρχεις

Τα αναπαραγωγικά όργανα του άνδρα. Όρχεις Τα αναπαραγωγικά όργανα του άνδρα Όρχεις Οι όρχεις είναι οι γεννητικοί αδένες του άνδρα. Είναι όργανα µε διπλή λειτουργία: η εξωκρινής λειτουργία είναι η παραγωγή σπερµατοζωαρίων και η ενδοκρινής είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΕΩΣ

ΟΙ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΟΙ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ Κωνσταντίνος Καλλαράς Ιατρός Παθολόγος Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Γενικές έννοιες Ενδοκρινής έκκριση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΤΑΚΟΙΑΣ Β. - ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι. gr

ΜΠΑΤΑΚΟΙΑΣ Β. - ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι.  gr ΜΠΑΤΑΚΟΙΑΣ Β. - ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι ΓΕΝΙΚΑ παραγωγή στο κωνάριο /επίφυση (αµφιβληστροειδή, έντερο) ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ µε: διάθεση, ύπνο, jet-lag, ανοσία, αντιοξειδωτική δράση, καρκίνο, αναστολή γήρανσης

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση & Ανάπτυξη. Υπερπλασία: αύξηση του αριθµού των κυττάρων & Υπερτροφία : αύξηση του µεγέθους των κυττάρων

Αύξηση & Ανάπτυξη. Υπερπλασία: αύξηση του αριθµού των κυττάρων & Υπερτροφία : αύξηση του µεγέθους των κυττάρων Αύξηση & Ανάπτυξη Αύξηση Κυτταρική διαίρεση και καθαρή πρωτεϊνική σύνθεση & Ανάπτυξη Αύξηση διαστάσεων (ανάστηµα) Αύξηση οστών (σπονδυλική στήλη και κάτω άκρα) Αύξηση σκελετικού µυ Αύξηση σπλάχνων Υπερπλασία:

Διαβάστε περισσότερα

* ' ' - \ S'.'Λ ν&:. - 7;~./ ': ϊ*'*

* ' ' - \ S'.'Λ ν&:. - 7;~./ ': ϊ*'* * ' ' - \ S'.'Λ ν&:. - 7;~./ ': ϊ*'* ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ?*«επΛς τ 1μΛ9Υ ιω α ν ν ιμ ω ν 026000199843 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΎΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 ο ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ

Κεφάλαιο 7 ο ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ Κεφάλαιο 7 ο ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1 Ορμόνες και ενδοκρινείς αδένες Είναι τα εκκρίματα των ενδοκρινών αδένων «ορμόνες είναι οι ουσίες που εκκρίνουν οι ενδοκρινείς αδένες»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Μετεµµηνοπαυσιακό Ορµονικό Προφίλ Εµµηνόπαυση καλείται η παύση της εµµήνου ρύσης µιας γυναίκας και σηµατοδότηση το τέλος της δυνατότητας τεκνοποίησης µε φυσιολογικό τρόπο. Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Γεννητικά όργανα. Εγκέφαλος

Γεννητικά όργανα. Εγκέφαλος Φύλο και Εγκέφαλος Φυλετικός διµορφισµός: Ø ύπαρξη διαφορετικών µορφών σε ένα είδος Ø αναφέρεται σε κάθε χαρακτηριστικό που είναι διαφορετικό στο αρσενικό και στο θηλυκό Ø αναπαραγωγικές και µη-αναπαραγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Γαστρεντερικές ορμόνες, νεύρωση & αιμάτωση. Σωτήρης Ζαρογιάννης Επίκ. Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ.

Γαστρεντερικές ορμόνες, νεύρωση & αιμάτωση. Σωτήρης Ζαρογιάννης Επίκ. Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. Γαστρεντερικές ορμόνες, νεύρωση & αιμάτωση Σωτήρης Ζαρογιάννης Επίκ. Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. 02/12/2016 Φυσιολογία Συστημάτων Ακαδημαϊκό Ετος 2016-2017 Οικογένεια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ KAI ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Νικόλαος Χ. Σύρμος ANAΠΑΡΑΓΩΓΗ Ο άνθρωπος αναπαράγεται με αμφιγονική αναπαραγωγή. Δύο γαμετικά κύτταρα,το ωάριο (θηλυκό)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Το στρες Πρώτη νευροενδοκρινολογική απάντηση Δεύτερη νευροενδοεκρινολογική απάντηση Ο υποθάλαμος Κορτιζόλη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ συστήματα επικοινωνίας ενδοκρινεις αδενες ορμόνες ελεγχουν την λειτουργια του σωματος

ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ συστήματα επικοινωνίας ενδοκρινεις αδενες ορμόνες ελεγχουν την λειτουργια του σωματος ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Είναι ένα από τα συστήματα επικοινωνίας του σωματος. Αποτελειται από ενδοκρινεις αδενες που παραγουν ορμονες. Χρησιμοποιει ορμόνες για να πει στο σωμα τι να κανει.

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Αδένες Έκκρισης Ορμονών Υπόφυση Θυρεοειδής Αδένας Παραθυροειδείς

Διαβάστε περισσότερα

ΩΟΘΗΚΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΦΙΝΩΝ

ΩΟΘΗΚΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΦΙΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΤΤΑΡΟΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Ενδοκρινολογίας

Βασικές Αρχές Ενδοκρινολογίας Βασικές Αρχές Ενδοκρινολογίας Εισαγωγικό μάθημα Νικόλαος Κατσιλάμπρος Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την ιατρό και διδάκτορα Χρυσή Χ. Κολιάκη Η Ενδοκρινολογία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Hormones and GI εντερο-ενδοκρινικά (εντεροχρωμοφινικά ECU κύτταρα)

Hormones and GI εντερο-ενδοκρινικά (εντεροχρωμοφινικά ECU κύτταρα) Hormones and GI 15 τύποι ορμονο-εκκριτικά εντερο-ενδοκρινικά κύτταρα Στο βλεννογόνου: στομάχου, λεπτού και παχέος εντέρου Πολλά εξ αυτών εκκρίνουν μόνο μια ορμόνη Ταυτοποιούνται με τα γράμματα G κύτταρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2013 Α ΦΑΣΗ Να γράψετε τον αριθμό καθενός από τα παρακάτω θέματα και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η σπερματογένεση και η ωογένεση:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΙ Ως προς τη µορφή και τη λειτουργία τους. Κυτταρική διαφοροποίηση.

ΙΣΤΟΙ Ως προς τη µορφή και τη λειτουργία τους. Κυτταρική διαφοροποίηση. ΙΣΤΟΙ 1. Τα κύτταρα που αποτελούν τον οργανισµό µας, διακρίνονται σε διάφορους τύπους, παρά το γεγονός ότι όλα, τελικώς, προέρχονται από το ζυγωτό, δηλαδή το πρώτο κύτταρο µε το οποίο ξεκίνησε η ζωή µας.

Διαβάστε περισσότερα

Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας-Εµβρυολογίας

Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας-Εµβρυολογίας Πλακούντας Σοφία Χαβάκη Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας-Εµβρυολογίας Πλακούντας Προσωρινό και δυναµικό όργανο Λειτουργίες πλακούντα Μεταφορά ουσιών και αερίων: από µητέρα προς έµβρυο (θρεπτικές ουσίες,

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές της φυσιολογίας του ενδοκρινικού συστήµατος. Επικοινωνία & Συντονισµός των λειτουργιών του σώµατος

Γενικές αρχές της φυσιολογίας του ενδοκρινικού συστήµατος. Επικοινωνία & Συντονισµός των λειτουργιών του σώµατος Γενικές αρχές της φυσιολογίας του ενδοκρινικού συστήµατος Επικοινωνία & Συντονισµός των λειτουργιών του σώµατος Το νευρικό & το ενδοκρινικό σύστηµα δρουν σε συνεργασία ή ανεξάρτητα Εσωτερικά & εξωτερικά

Διαβάστε περισσότερα

και τη διαχείριση του βάρους

και τη διαχείριση του βάρους 3 η Ημερίδα «Διατροφικές παρεμβάσεις στην Πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου» Ποιες ορμόνες σχετίζονται με την όρεξη και τη διαχείριση του βάρους Γεώργιος Μπούτζιος MD,

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία α λυκείου. Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με τη σωστή λέξη ή φράση.

Βιολογία α λυκείου. Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με τη σωστή λέξη ή φράση. Στις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με τη σωστή λέξη ή φράση. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 1. Συγκρίνοντας τα κύτταρα του επιθηλιακού ιστού με τα κύτταρα του νευρικού ιστού, αυτά μεταξύ τους μοιάζουν..

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 9. Νευρικό Σύστημα. Δομή και λειτουργία των νευρικών κυττάρων

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 9. Νευρικό Σύστημα. Δομή και λειτουργία των νευρικών κυττάρων Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 9 Νευρικό Σύστημα Δομή και λειτουργία των νευρικών κυττάρων Νευρικό Σύστημα Το νευρικό σύστημα μαζί με το σύστημα των ενδοκρινών αδένων φροντίζουν να διατηρείται σταθερό το εσωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

emed.med.uoa.gr/eclass

emed.med.uoa.gr/eclass emed.med.uoa.gr/eclass Γεννητικό σύστημα θήλεος Το γεννητικό σύστημα αποτελείται από: εσωτερικά γεννητικά όργανα διφυείς ωοθήκες, διφυείς ωαγωγοί, μήτρα, κόλπος εξωτερικά γεννητικά όργανα εφήβαιο, αιδοίο

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία κυττάρων

Επικοινωνία κυττάρων ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Επικοινωνία κυττάρων Σε τοπικό επίπεδο γίνεται μέσω: - μορίων της επιφάνειας τους και - με χασματικές συνάψεις Η επικοινωνία πιο απομακρυσμένων κυττάρων γίνεται μέσω: - έκκρισης χημικών

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΡΟΣ Α. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του οργανισμού μας

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΡΟΣ Α. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του οργανισμού μας ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΡΟΣ Α Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του οργανισμού μας Ρόλος του νευρικού συστήματος Το νευρικό σύστημα (Ν.Σ.) ελέγχει, ρυθμίζει και συντονίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία ΙΙ Ενότητα 2:

Φυσιολογία ΙΙ Ενότητα 2: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Ορμόνες Ανωγειανάκις Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΑΔΩΝ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΓΟΝΑΔΩΝ Η λειτουργία του άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-γονάδες στις γυναίκες βρίσκεται κάτω από ένα κλειστό σύστημα παλινδρόμου ρύθμισης. Ο υποθάλαμος εκκρίνει την εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών (GnRH) κατά ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ

ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ Μεταβολισμός της κορτιζόλης Η κορτιζόλη μεταβολίζεται στο ήπαρ. Στην συνέχεια οι μεταβολίτες συζευγνύνται με γλυκουρονιδικές και θειικές ομάδες, γίνονται υδατοδιαλυτά, εισέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Ρύθµιση των ορµονών από τον υποθάλαµο. 18/4/16 Ε. Παρασκευά, Εργ. Φυσιολογίας, Τµήµα Ιατρικής Π.Θ.

Ρύθµιση των ορµονών από τον υποθάλαµο. 18/4/16 Ε. Παρασκευά, Εργ. Φυσιολογίας, Τµήµα Ιατρικής Π.Θ. Ρύθµιση των ορµονών από τον υποθάλαµο 1 Υποθάλαµος 2 2 Υποθάλαµος Πρόσθιος Λοβός Αδενοϋπόφυση Οπίσθιος Λοβός Νευροϋπόφυση 3 Η υπόφυση και ο υποθάλαµος σχηµατίζουν µια λειτουργική µονάδα Ρυθµίζουν ü το

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα

Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα 2013-2014 Θέματα πολλαπλής επιλογής Κύτταρα όμοια μορφολογικά και λειτουργικά αποτελούν α. ένα όργανο. β. ένα ιστό. γ. ένα οργανισμό. δ. ένα σύστημα οργάνων.

Διαβάστε περισσότερα

Aντώνης Εμμανουηλίδης Βασίλης Κεκρίδης Χριστίνα Σπηλιωτοπούλου

Aντώνης Εμμανουηλίδης Βασίλης Κεκρίδης Χριστίνα Σπηλιωτοπούλου Aντώνης Εμμανουηλίδης Βασίλης Κεκρίδης Χριστίνα Σπηλιωτοπούλου Το ενδοκρινές σύστημα είναι το σύστημα οργάνων ενός οργανισμού που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο μίας πληθώρας λειτουργιών του οργανισμού,

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρα ζυμομύκητα αποκρίνονται σε σήμα ζευγαρώματος

Κυτταρα ζυμομύκητα αποκρίνονται σε σήμα ζευγαρώματος Κυτταρα ζυμομύκητα αποκρίνονται σε σήμα ζευγαρώματος Στους πολυκύτταρους οργανισμούς οι θεμελιώδεις κυτταρικές λειτουργίες εξαρτώνται από σύνθετα σηματοδοτικά μονοπάτια Κυτταρική επικοινωνία Τύποι επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣ/NIΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣ/NIΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣ/NIΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: ΖΕΡΔΑΛΗ ΜΑΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Σεμινάριο «Έρευνα στην γυναικεία αναπαραγωγή» - Α Κύκλος Μαθημάτων - Μεθοδολογία έρευνας

Μεταπτυχιακό Σεμινάριο «Έρευνα στην γυναικεία αναπαραγωγή» - Α Κύκλος Μαθημάτων - Μεθοδολογία έρευνας Μεταπτυχιακό Σεμινάριο «Έρευνα στην γυναικεία αναπαραγωγή» - Α Κύκλος Μαθημάτων - Μεθοδολογία έρευνας Η συμβολή του Παθολογοανατόμου στην έρευνα της γυναικείας αναπαραγωγής 1. Στοιχεία μορφολογίας και

Διαβάστε περισσότερα

3/12/2014. Εξωσωµατική γονιµοποίηση (IVF) Πτωχές Απαντήτριες. Αίτια πτωχής απάντησης ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

3/12/2014. Εξωσωµατική γονιµοποίηση (IVF) Πτωχές Απαντήτριες. Αίτια πτωχής απάντησης ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μοριακός Βιολόγος & Γενετιστής ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών «Κλινική Φαρµακολογία και Θεραπευτική» Επιβλέπουσα: ΚΟΥΤΛΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

gr

gr ΟΡΙΣΜΟΣ - ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Αδυναµία σύλληψης µετά από ένα έτος ελεύθερων επαφών. Αφορά το 10 15% όλων των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας. Η συχνότητα της υπογονιµότητας εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας.

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 2: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Αναπαραγωγική λειτουργία στα μικρά μηρυκαστικά-1/3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Μαρκαντές Ιατρός

Γιώργος Μαρκαντές Ιατρός Η επίδραση της αντισυλληπτικής αγωγής στους γενετικούς, αγγειακούς, βιοχημικούς και ορμονικούς πρώιμους δείκτες αυξημένου κινδύνου σε νέες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) Γιώργος Μαρκαντές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΣ ΥΠΝΟΥ-ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ: ΡΥΘΜΟΙ ΑΛΦΑ, ΒΗΤΑ, ΓΑΜΜΑ. Ganong Κεφάλαιο 14

ΚΥΚΛΟΣ ΥΠΝΟΥ-ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ: ΡΥΘΜΟΙ ΑΛΦΑ, ΒΗΤΑ, ΓΑΜΜΑ. Ganong Κεφάλαιο 14 ΚΥΚΛΟΣ ΥΠΝΟΥ-ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ: ΡΥΘΜΟΙ ΑΛΦΑ, ΒΗΤΑ, ΓΑΜΜΑ Ganong Κεφάλαιο 14 Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) Ρυθμοί που καταγράφονται στο ΗΕΓ Ρυθμός α: Καταγράφεται σε εγρήγορση με τα μάτια κλειστά Σχετικά ρυθμικό

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρική επικοινωνία

Κυτταρική επικοινωνία Κυτταρική επικοινωνία Κυτταρα ζυμομύκητα αποκρίνονται σε σήμα ζευγαρώματος Στους πολυκύτταρους οργανισμούς οι θεμελιώδεις κυτταρικές λειτουργίες εξαρτώνται από σύνθετα σηματοδοτικά μονοπάτια Τύποι επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Υποθάλαµος. o Θερµορρύθµιση. o Ρύθµιση των ορµονών από τον υποθάλαµο. 2/5/18 Ε. Παρασκευά, Εργ. Φυσιολογίας, Τµήµα Ιατρικής Π.Θ.

Υποθάλαµος. o Θερµορρύθµιση. o Ρύθµιση των ορµονών από τον υποθάλαµο. 2/5/18 Ε. Παρασκευά, Εργ. Φυσιολογίας, Τµήµα Ιατρικής Π.Θ. Υποθάλαµος o Θερµορρύθµιση o Ρύθµιση των ορµονών από τον υποθάλαµο 1 Υποθάλαµος 2 Ο υποθάλαµος συλλέγει και ολοκληρώνει σήµατα από διάφορες πηγές Νεοφλοιός Ύπνος/ εγρήγορση Δικτυωτό σύστηµα Πόνος Ρύθµιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Βιολογία ΙI Κυτταρική Επικοινωνία Διδάσκοντες: Σ. Γεωργάτος, Θ. Τζαβάρας, Π. Κούκλης, Χ. Αγγελίδης Υπεύθυνος μαθήματος: Σ. Γεωργάτος Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΕΝΕΣ. Εξωκρινείς Αδένες: φέρουν εκφορητικό πόρο

ΑΔΕΝΕΣ. Εξωκρινείς Αδένες: φέρουν εκφορητικό πόρο Ενδοκρινικό Σύστημα ΑΔΕΝΕΣ Εξωκρινείς Αδένες: φέρουν εκφορητικό πόρο Ενδοκρινείς Αδένες: εκκρίνουν τα προϊόντα τους (ορμόνες) μέσα στην κυκλοφορία και διανέμονται στον οργανισμό ή κατευθείαν σε γειτνιάζοντα

Διαβάστε περισσότερα

Αναστρέψιμη αναστολή της λίμπιντο. Suprelorin. [οξική δεσλορελίνη]

Αναστρέψιμη αναστολή της λίμπιντο. Suprelorin. [οξική δεσλορελίνη] Αναστρέψιμη αναστολή της λίμπιντο Suprelorin [οξική δεσλορελίνη] Suprelorin Suprelorin, το πρώτο φάρμακο υπό μορφή εμφυτεύματος Βιοσυμβατό εμφύτευμα στο μέγεθος ενός πομπού Διαστάσεις: Διάμετρος 2,3 mm

Διαβάστε περισσότερα

9. ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΥΡΙΚΩΝ. Νευρώνες

9. ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΥΡΙΚΩΝ. Νευρώνες 9. ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το νευρικό σύστημα μαζί με το σύστημα των ενδοκρινών αδένων συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερού εσωτερικού περιβάλλοντος (ομοιόσταση), ελέγχοντας και συντονίζοντας τις λειτουργίες των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ, ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΜΙΜΗΤΙΚΟΣ ΑΥΞΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ-Ι ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ, ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΜΙΜΗΤΙΚΟΣ ΑΥΞΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ-Ι ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ, ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΜΙΜΗΤΙΚΟΣ ΑΥΞΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ-Ι ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Η αυξητική

Διαβάστε περισσότερα