Communication Solution τεύχος 47 Ιανουάριος Φεβρουάριος Προϋπάρχουσα κατάσταση της εταιρείας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Communication Solution τεύχος 47 Ιανουάριος Φεβρουάριος 2007. Προϋπάρχουσα κατάσταση της εταιρείας"

Transcript

1 Communication Solution τεύχος 47 Ιανουάριος Φεβρουάριος 2007 Άρθρο του Στέλιου Γκλάβα Computer Control System Μελέτη Προµήθεια Εγκατάσταση Εξοπλισµού και Τηλεπικοινωνιακών Αναγκών Πολυεθνικής Εταιρείας Η µελέτη αφορά πολυεθνική εταιρεία που κατασκευάζει και εµπορεύεται υλικά συναρµολόγησης. Έχει περισσότερα από 400 υποκαταστήµατα σε όλο τον κόσµο και απασχολεί περίπου ανθρώπους. Η εταιρεία στην Ελλάδα απασχολεί περισσότερα από 350 άτοµα εκ των οποίων οι 250 είναι πωλητές. Προϋπάρχουσα κατάσταση της εταιρείας Πριν αποφασιστεί η αναβάθµιση των τηλεπικοινωνιακών αναγκών, η εταιρεία κάλυπτε της ανάγκες επικοινωνίας µε τον έξω κόσµο µε µια σύνδεση Hellas Com 128 Kbps. Τον mail server τον φιλοξενούσε ο ISP. Η επικοινωνία µέσο VPN µε την µητρική εταιρεία υπήρχε όµως δεν είχε µεγάλη χρήση µιας και το παλιό ERP ήταν εγκατεστηµένο τοπικά µόνο και δεν είχε γέφυρες επικοινωνίας. Τα στατιστικά στοιχεία έφευγαν µόνο µε . εν υπήρχε εφαρµογή αποµακρυσµένης παραγγελειοδοληψίας και κατά συνέπεια δεν υπήρχε ανάγκη αποµακρυσµένης επικοινωνίας των πωλητών. Η µόνη ανάγκη ήταν οι προϊστάµενοι πωλήσεων να λαµβάνουν την εταιρική τους αλληλογραφία και αυτή η ανάγκη καλύφτηκε από µια απλή αποµακρυσµένη επικοινωνία µέσο RAS. Το δίκτυο της Θεσσαλονίκης επικοινωνούσε µε το κεντρικό κατάστηµα της Αθήνας µέσο µιας µισθωµένης γραµµής Hellas COM 64 Kbps µε ISDN backup line. Επειδή το παλιό ERP που ήταν εγκατεστηµένο σε UNIX platform λειτουργούσε µέσο terminal και τα δεδοµένα ήταν σε µορφή acsi δεν υπήρχε ανάγκη για µεγάλο bandwidth της γραµµής.

2 Ανάλυση της κατάσταση και προτάσεις βελτίωσης Αρχικά η σκέψη ήταν να εργαστούµε πάνω στην βελτίωση των επικοινωνιών, µεγαλύτερη ταχύτητα της γραµµής και περισσότεροι τρόποι επικοινωνίας που να µπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της εταιρείας από οποιοδήποτε σηµείο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Πρωταρχικό ρόλο θα έπρεπε να παίξει η ασφάλεια των επικοινωνιών µιας και τα δεδοµένα που µεταφέρονται κρίνονται απόρρητα. Επίσης θα έπρεπε να µεταφερθεί o mail server µέσα στην εταιρεία ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος και καθολική διαχείρισή του από το IT department της εταιρείας. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιζόταν και η περίπτωση τυχόν διαρροής προς τρίτους κάποιων ηλεκτρονικών µηνυµάτων λόγο ελλιπών µέτρων ασφαλείας του ISP που τον φιλοξενούσε µέχρι τώρα. Θα ενσωµατώναµε πάνω του συστήµατα προστασίας από ιούς και antispam και θα φρόντιζε η ίδια η εταιρεία για την οµαλή λειτουργία του. Στην πορεία κρίθηκε αναγκαία και η αναβάθµιση του ERP συστήµατος της εταιρείας για να εναρµονιστεί και µε τα υπόλοιπα υποκαταστήµατα ανά τον κόσµο. Έπρεπε να υπάρχει κεντρική διαχείριση και αυτό µας οδήγησε στην σκέψη αναβάθµισης της µισθωµένης γραµµής του internet (Hellas COM). Ο σχεδιασµός της VPN επικοινωνίας µε το εξωτερικό θα έπρεπε να γίνει µε µεγάλη προσοχή λόγο της κρισιµότητας των δεδοµένων. Σχεδιασµός υλοποίησης προτάσεων Όλα αυτά µας οδήγησαν στην σηµερινό σχεδιασµό του δικτύου της εταιρείας που οι βασικές τηλεπικοινωνιακές του ανάγκες και ανάγκες ασφαλείας είναι: 1. Μισθωµένη γραµµή Hellas COM 1 Mbps για την σύνδεση του καταστήµατος των Αθηνών µε το internet. 2. Μισθωµένη γραµµή Hellas COM 512 Kbps για την on line σύνδεση του καταστήµατος των Αθηνών µε το υποκατάστηµα Θεσσαλονίκης για την µεταφορά δεδοµένων και φωνής (DATA, VOIP) 3. ADSL γραµµή 1 Mbps για την σύνδεση του υποκαταστήµατος της Θεσσαλονίκης µε το internet για υλοποίηση εναλλακτικού τρόπου επικοινωνίας του υποκαταστήµατος µε το κεντρικό κατάστηµα των Αθηνών µέσο VPN (ADSL BACKUP VPN Line) 4. 3G connection για την εναλλακτική σύνδεση του καταστήµατος των Αθηνών µε το internet όταν υπάρχει φυσική διακοπή του καλωδίου (3G backup Line) 5. 3G GPRS VPN connection για την σύνδεση του καταστήµατος των Αθηνών µε την Vodafon για να καλυφθούν οι ανάγκες αποµακρυσµένης επικοινωνίας των remote user µέσο 3G GPRS καρτών. 6. Online σύνδεση των πωλητών µε τα γραφεία της Αθήνας για την διαχείριση της παραγγελειοδοληψίας και της ανταλλαγής VPN σύνδεση των γραφείων της Ελλάδας µε όλες της εταιρίες του οµίλου ανά τον κόσµο για της ανάγκες του ERP. 8. Ασφαλής σύνδεση του δικτύου της εταιρείας µε το internet. 9. Ελεγχόµενη πρόσβαση των χρηστών στο internet (Web filtering). 10. Προστασία του δικτύου από επιθέσεις µέσο internet προστασία από ιούς και spam mail. 11. Συστήµατα παρακολούθησης της καλής λειτουργίας του δικτύου και ενηµέρωσης για τυχόν προβλήµατα που εµφανίζονται στο δίκτυο.

3 12. Εταιρική ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και διαχείριση ηλεκτρονικού ταχυδροµείου ( ). Ανάλυση τηλεπικοινωνιακών λύσεων. Η online επικοινωνία µε την µητρική εταιρεία στην Γερµανία γίνετε µε VPN site to site µέσο internet. Όλες οι VPN επικοινωνίες γίνονται µε 3des encryption Το κεντρικό site συνδέεται στο ERP της Ελλάδας και αντλεί στοιχεία απ αυτό. Γίνονται online επεµβάσεις και αλλαγές, ενηµερώνουν τα τµήµατα αγορών για τα αποθέµατα των εµπορευµάτων στις αποθήκες όλων των χωρών και µεταφέρουν τα στατιστικά στοιχεία της επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο οι αρµόδιοι έχουν µία πλήρη εικόνα όλων των επιχειρήσεων του οµίλου ανά τον κόσµο. Γίνονται συγκρίσεις, αναλύσεις και αυτό βοηθάει στον σωστό προγραµµατισµό που σαν στόχο έχει την αύξηση της παραγωγικότητας και των πωλήσεων.

4 Το υποκατάστηµα της Θεσσαλονίκης επικοινωνεί µε τα κεντρικά γραφεία των Αθηνών µε µια γραµµή Hellas com 512 Kbps. Σαν backup αυτής της γραµµής υπάρχει µια γραµµή ADSL 1024 η οποία αναλαµβάνει να ενώσει τα δυο σηµεία µέσο VPN µόλις δηµιουργηθεί πρόβληµα στην γραµµή Hellas com. Οι πωλητές της εταιρείας (remote users) έχουν στην διάθεσή τους τρείς διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας µε την εταιρεία. α. Μέσο απλής τηλεφωνικής γραµµής ( PSTN, ISDN). Με τον τρόπο αυτό ο κάθε remote user καλεί µέσο µιας dial up σύνδεσης τον RAS server της εταιρείας. Αυτός πρώτα κάνει authentication τον remote user µε το user name, στη συνέχεια σε συνεργασία µε τον firewall του επιτρέπει να περάσει προς και από το δίκτυο της εταιρείας, συγκεκριµένα πρωτόκολλα και traffic τα οποία είναι ορισµένα στους κανόνες του. β. Μέσο internet. Με τον τρόπο αυτό ο κάθε remote user που έχει πρόσβαση στο internet και έχει εγκατεστηµένο στον υπολογιστή του έναν VPN Client, όταν θελήσει να επικοινωνήσει µε το δίκτυο της εταιρείας ανοίγει ένα VPN tunnel. Γίνεται authentication το user name του remote user και σε συνεργασία µε τον firewall του επιτρέπει να περάσει προς και από το δίκτυο της εταιρείας, συγκεκριµένα πρωτόκολλα και traffic τα οποία είναι ορισµένα στους κανόνες του. γ. Μέσο εταιρικού 3G GPRS VPN κυκλώµατος Με τον τρόπο αυτό ο κάθε remote user που έχει την κάρτα

5 πρόσβασης στο εταιρικό 3G GPRS VPN κυκλώµατος περνάει µέσα από το υπάρχον VPN tunnel το οποίο έχει ήδη δηµιουργηθεί µέσο της Vodafone και της εταιρείας. Γίνεται authentication το user name του remote user και σε συνεργασία µε τον firewall του επιτρέπει να περάσει προς και από το δίκτυο της εταιρείας, συγκεκριµένα πρωτόκολλα και traffic τα οποία είναι ορισµένα στους κανόνες του. Στους υπολογιστές των remote user είναι εγκατεστηµένη µία client server εφαρµογή διαχείρισης η οποία και αυτή είναι εσωτερική ανάπτυξη και κατασκευή της µητρικής εταιρείας. Όταν οι πωλητές είναι συνδεδεµένοι µε το δίκτυο της εταιρείας και χρησιµοποιούν την εφαρµογή διαχείρισης, µπορούν να στείλουν και να λάβουν , να περάσουν τις παραγγελίες τους, να δουν υπόλοιπα και στατιστικά πελατών, να περάσουν τις εισπράξεις τους και να δουν στατιστικά πωλήσεων και τιµοκαταλόγους. Λειτουργία της εταιρείας. Η εταιρεία είναι εξοπλισµένη µε ένα πλήθος από server για να µπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της. Το Core και το Distribution Layer στην ουσία είναι ενσωµατωµένα σε ένα. Εκεί βρίσκονται δύο switch Cisco 2970 layer 2 10/100/1000 και ένα switch Cisco 3550 layer 3 10/100. Αυτά έχουν αναλάβει την επικοινωνία µεταξύ των server. Η µεταξύ τους συνδεσµολογία µας δίνει και την δυνατότητα backup (fail over capability). Στο Access layer βρίσκονται τέσσερα switch Cisco /100. Αυτά έχουν αναλάβει την επικοινωνία µεταξύ των τερµατικών και των εκτυπωτών της εταιρείας.

6 Μέσα στην εταιρεία έχουν εγκατασταθεί 5 access point Cisco που διευκολύνουν όσους χρήστες βρίσκονται εντός της εµβέλειάς τους και διαθέτουν WiFi. Χρησιµοποιώντας το 802.1Χ και το πρωτόκολλο EAP, ο χρήστης που θέλει να συνδεθεί ασύρµατα πιστοποιείται από έναν Radius server. Η πιστοποίηση βασίζεται στο user name και password και κάθε χρήστης έχει ένα µοναδικό κρυπτογραφηµένο κλειδί για κάθε αµφίδροµη επικοινωνία. Επίσης υπάρχει και επιπλέον πιστοποίηση µε βάση την MAC address του υπολογιστή του χρήστη. Οι προϊστάµενοι πωλήσεων που διαθέτουν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή µε δυνατότητα WiFi όταν βρίσκονται στο χώρο της εταιρείας συνδέονται µε το δίκτυο και µπορούν να δουν τα τους και να µεταφέρουν αρχεία και στατιστικά πωλήσεων. Το ERP είναι εσωτερική ανάπτυξη της µητρικής εταιρείας και είναι εγκατεστηµένο σε όλες τις εταιρίες της. Υπάρχει άµεση πρόσβαση σε αυτό από οποιοδήποτε υποκατάστηµα της στον κόσµο. Μέσα από αυτό υπάρχει η δυνατότητα τιµολόγησης, ελέγχου των παραγγελιών, έλεγχου ποσοτήτων ειδών σε όλες τις αποθήκες της, εντός και εκτός της Ελλάδας, δηµιουργίας στατιστικών πωλήσεων, εµφάνιση κλεισίµατος µηνός και έτους για όλες τις εταιρίες. Το υποκατάστηµα της Θεσσαλονίκης είναι συνδεδεµένο online πάνω στο ERP σύστηµα των Αθηνών. Εκδίδει τιµολόγια, βλέπει υπόλοιπα πελατών, τιµοκαταλόγους, κλπ. Τα δίκτυα Αθηνών και Θεσσαλονίκης αποτελούν ένα ενοποιηµένο δίκτυο τόσο σε υπηρεσίες δεδοµένων (data) όσο και σε υπηρεσίες φωνής (VOIP). Το τηλεφωνικό κέντρο των Αθηνών Alcatel 4400 είναι συνδεδεµένο µε το τηλεφωνικό κέντρο Θεσσαλονίκης Alcatel 4200 µε τέσσερα κανάλια φωνής µέσο της µισθωµένη γραµµής Hellas COM. ύο router Cisco 2610 µε τις αντίστοιχες κάρτες FXS FXO έχουν αναλάβει την επικοινωνία των δύο σηµείων. Οι χρήστες λοιπόν των δύο σηµείων εκτός του ότι βλέπουν το ίδιο δίκτυο σε επίπεδο data µπορούν να µιλάνε µεταξύ του σαν να ανήκουν στο ίδιο τηλεφωνικό κέντρο. Επίσης οι χρήστες της Θεσσαλονίκης µπορούν να κάνουν αστικές κλίσεις σε τηλέφωνα των Αθηνών και αντίστροφα. Το κόστος τηλεφωνικών υπηρεσιών µεταξύ των υποκαταστηµάτων µειώθηκε κατά 96%.

7 Ανάλυση συστηµάτων προστασίας του δικτύου της εταιρείας. Όλη η δοµή ασφαλείας της εταιρείας είναι βασισµένη πάνω στον firewall. Υπήρχε η απαίτηση ολόκληρο το traffic του δικτύου να φιλτράρεται. Για τον λίγο αυτό δηµιουργήθηκαν πολλές ζώνες πάνω στον firewall που επικοινωνούν µεταξύ τους µε συγκεκριµένους κανόνες. Με αυτόν τον τρόπο έχουµε και την δυνατότητα καταγραφής όλου του traffic του δικτύου. Ο firewall εξασφαλίζει την ασφαλή πρόσβαση της εταιρείας στο internet. Οι χρήστες σε συνεργασία µε ένα web filtering program έχουν ελεγχόµενη πρόσβαση στο Internet ανάλογα µε το user name. Κατά συνέπεια η αλόγιστη χρήση του internet έχει περιοριστή στο ελάχιστο. Ο ίδιος ο firewall έχει σύστηµα προστασίας από επιθέσεις intrusion detection intrusion prevention, attracts, port scan κα. Ανάλυση διαχείρισης συστηµάτων ηλεκτρονικού ταχυδροµείου. Για το έχει εγκατασταθεί ένας mail server ο οποίος επικοινωνεί µέσο ενός mail relay server µε το internet. Αυτό έγινε για µεγαλύτερη προστασία του mail server της εταιρείας ο οποίος δεν έχει απευθείας πρόσβαση στο internet και κατά συνέπεια δεν είναι ορατός. Οι χρήστες µπορούν να στείλουν και να λάβουν µόνο όταν είναι µέσα στην εταιρεία. Για τους χρήστες οι οποίοι µετακινούνται και εκτός εταιρείας η ανταλλαγή αλληλογραφίας γίνεται µόνο αν πραγµατοποιήσουν µία ασφαλή σύνδεση µε την εταιρεία όπως προαναφέραµε ή µέσο Web Outlook Access. Το WOA είναι µία υπηρεσία η οποία εξυπηρετεί αρκετούς αποµακρυσµένους χρήστες οι οποίοι δεν µπορούν να έχουν µια ασφαλή σύνδεση µε την εταιρεία αλλά είναι απαραίτητο να µπορούν να δουν την αλληλογραφία τους. Αυτό γίνεται γιατί πολλές φορές ορισµένα στελέχη της εταιρείας που βρίσκονται ανά τον κόσµο για επαγγελµατικές υποχρεώσεις δεν έχουν µαζί τον προσωπικό τους υπολογιστή και δεν γνωρίζουν πώς µπορούν να

8 πραγµατοποιήσουν µια ασφαλή σύνδεση µε την εταιρεία χρησιµοποιώντας κάποιον VPN client. Ανάλυση συστηµάτων προστασίας από ιούς και spam mail. Για την προστασία των µηχανηµάτων από τους ιούς έχει εγκατασταθεί ένα κεντρικό σύστηµα προστασίας κατά των ιών στο οποίο έχει ενσωµατωθεί και ένα σύστηµα antispam το οποίο συνδέεται άµεσα µε τον mail server. Ανάλυση συστηµάτων backup, συστηµάτων ελέγχου και ενηµέρωσης της καλής λειτουργίας του δικτύου και των συσκευών του. Το backup στην εταιρεία γίνεται µέσο ενός ροµποτικού DLT drive που διαθέτει δέκα υποδοχές κασετών και είναι προγραµµατισµένο να κάνει αυτόµατο backup σε όλους τους server. Ο σχεδιασµός ενός τέτοιου δικτύου θα ήταν ελλιπής αν δεν είχε συστήµατα monitoring και traffic analyzer. Σε όλους λοιπόν τους gateway έχουν εγκατασταθεί εργαλεία log analyzer που σε συνδυασµό µε τον Traffic analyzer µπορεί ο administrator να καταλάβει τι γίνεται ανά πάσα στιγµή στο δίκτυο της εταιρείας. Έχει εγκατασταθεί και ένα κεντρικό σύστηµα διαχείρισης και ανάλυσης των πόρων του δικτύου. Αυτό παρακολουθεί τους server τα switch τους router τα gateways, και αν εντοπίσει κάποιο πρόβληµα αναλαµβάνει να ενηµερώσει τον διαχειριστή του συστήµατος. Η ενηµέρωση γίνεται µε µέσο του mail server και µε sms µέσω ενός sms server ο οποίος έχει εγκατασταθεί στην εταιρεία. Επειδή η φύση των εργασιών της εταιρείας απαιτεί µεταφορά πολύ µεγάλων αρχείων που εκ των πραγµάτων δεν µπορούν να διακινηθούν µέσω e- mail έχει εγκατασταθεί στην εταιρεία ένας FTP server. Η πρόσβαση σ αυτόν γίνεται µόνο µε SSL connection και εξυπηρετεί τις ανάγκες µόνο πιστοποιηµένων χρηστών. Μελλοντικές αναβαθµίσεις που µπορεί να δεχτεί το υπάρχον δίκτυο. Γενικά το σύστηµα είναι πολύ ευέλικτο και µπορεί να δεχτεί την οποιαδήποτε αναβάθµιση. Έχει δοθεί µεγάλη προσοχή στον σχεδιασµό τόσο σε επίπεδο ασφαλείας όσο και σε επίπεδο αξιοπιστίας. Σε συνεργασία µε τον ISP σχεδιάζουµε την αναβάθµιση των επικοινωνιών τοποθετώντας ταχύτερες συνδέσεις και στα µελλοντικά σχέδια είναι µία πλήρη εγκατάσταση IP Telephony και την δηµιουργία ενός call center το οποίο θα επικοινωνεί µε όλα τα υποκαταστήµατα της εταιρείας ανά τον κόσµο. Στο άµεσο µέλλον προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση ενός web server στο δίκτυο της εταιρείας ο οποίος θα καλύψει και ανάγκες ecommerce.

9 Λίγα λόγια για τον αρθρογράφο. Ο Στέλιος Γκλάβας είναι Μηχανικός Ηλεκτρολόγος. Έχει εξειδίκευση σε προϊόντα Cisco, Check Point, Microsoft και σε τεχνολογίες security. Από το 1987 έως το 1993 εργάστηκε ως διευθυντής τεχνικού τµήµατος στην εταιρεία Advance Technology System S.A. Το 1993 ίδρυσε εταιρεία πληροφορικής που σκοπό έχει την υποστήριξη και µηχανοργάνωση µικροµεσαίων επιχειρήσεων. Έχει πολλές επιτυχηµένες εγκαταστάσεις δικτύων, συστηµάτων ασφαλείας και αποµακρυσµένης επικοινωνίας στο ενεργητικό του. Έχει εκτελέσει έργα τόσο στο δηµόσιο ΥΠ.Ε.ΧΩ. Ε, Πολεµική Αεροπορία, Ε.Μ.Π., Γ.Π.Α., Ε.Σ..κ.Κ όσο και στον ιδιωτικό τοµέα WURTH Hellas S.A., διεθνής µεταφορές ALMATRANS S.A., INTERDROMON S.A., ΒΟΥΤΑΣ Α.Ε., RADIO GOLD, LOVE RADIO, STAR CHANEL, ΚΑΝΑΛΙ 5, ΙΟΝΙΟ FM, HILL TAYLOR DICKINSON INTERNATIONAL LAW FIRM, ΕΛΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, MOORE STEPHENS, NAFTOMAR κ.α. Τηλ FAX

Communication Solution τεύχος 78, Μάρτιος Απρίλιος 2012

Communication Solution τεύχος 78, Μάρτιος Απρίλιος 2012 Communication Solution τεύχος 78, Μάρτιος Απρίλιος 2012 Μελέτη Προμήθεια Εγκατάσταση και Αναβάθμιση Data Center και Τηλεπικοινωνιακού Εξοπλισμού Πολυεθνικής Εταιρείας Άρθρο του Στέλιου Γκλάβα Computer

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 5ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 5ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Μάθημα 5ο Βελώνης - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1 Σύνδεση με το Internet PSTN, ISDN, xdsl, Leased Line 5-2 Τρόποι Σύνδεσης 1. Σύνδεση μέσω

Διαβάστε περισσότερα

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα Α Λυκείου Εισαγωγή Δίκτυο Υπολογιστών (Computer Network) είναι μια ομάδα από δύο ή περισσότερους υπολογιστές ή άλλες συσκευές που συνδέονται μεταξύ τους με σκοπό να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 2 ο

Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 2 ο Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 2 ο Μεταφορά αρχείων (File Transfer Protocol, FTP) user at host FTP user interface FTP client local file system file transfer FTP server remote

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων λιανεµπορίου

Πρόγραµµα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων λιανεµπορίου Πρόγραµµα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων λιανεµπορίου Το πρόγραµµα Digi-Retail απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις, που ανεξάρτητα από τη νοµική τους µορφή, ασκούν οικονοµική δραστηριότητα στους τοµείς

Διαβάστε περισσότερα

Δικτύωση υπολογιστών

Δικτύωση υπολογιστών Δικτύωση υπολογιστών Από το 1985 αρχίζει η δικτύωση των υπολογιστών Επικοινωνία μεταξύ των συνδεδεμένων Η/Υ για μεταφορά αρχείων και δεδομένων Διαχειριστής δικτύου (Server) Εκτυπωτής 1 Πλεονεκτήματα δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Οδηγός Χρήσης Εργαστηρίων Η/Υ Προπτυχιακών Φοιτητών και Βασικές Υπηρεσίες που Παρέχονται από την Υπηρεσία Πληροφορικής & Επικοινωνιών Σάμου Υπηρεσία Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοµένης Μακρής Εργαστήρια Η/Υ

Αριστοµένης Μακρής Εργαστήρια Η/Υ Επικοινωνίες µεταξύ Η/Υ - ιαδίκτυο Αναλογική Ψηφιακή µετάδοση Αναλογική µετάδοση Ψηφιακή µετάδοση Σειριακή Παράλληλη επικοινωνία Σειριακή επικοινωνία Παράλληλη επικοινωνία Μονόδροµη Ηµίδιπλη Αµφίδροµη

Διαβάστε περισσότερα

Παράδοση: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου Ονοματεπώνυμο:.

Παράδοση: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου Ονοματεπώνυμο:. Παράδοση: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου Ονοματεπώνυμο:. 1 Ερωτήσεις σωστό-λάθος 1. Ως προς τον χρήστη το WAN εμφανίζεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο με το LAN. 2. Μια εταιρεία συνήθως εγκαθιστά και

Διαβάστε περισσότερα

Draytek Vigor 2700VG Annex A

Draytek Vigor 2700VG Annex A Draytek Vigor 2700VG Annex A Από το Forum του http://www.adslgr.com/forum Όπως βλέπουμε η σύνδεσμολογία του είναι απλή και αφού το τοποθετήσουμε κάπου (είναι λίγο μεγάλο σε μέγεθος και μιάζει με σαλάχι)

Διαβάστε περισσότερα

Βασική προτεραιότητά μας η ασφάλεια των δεδομένων σας.

Βασική προτεραιότητά μας η ασφάλεια των δεδομένων σας. Τι είναι το Data Center; Για την καλύτερη φιλοξενία (hosting ) των συνδρομητικών εφαρμογών και υπηρεσιών που υποστηρίζουν τις επιχειρηματικές ανάγκες των πελατών της, η interworks επένδυσε στην δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

A. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ

A. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ A. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ Εισαγωγή Οι προδιαγραφές του υλικού που ακολουθούν, έχουν βασιστεί στο Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών και στα Προγράμματα σπουδών Πληροφορικής για το Γυμνάσιο και το

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Δικτύων. Τι (δεν) είναι Ασφάλεια Δικτύων. Γιάννης Ηλιάδης Υπεύθυνος Ασφάλειας Δικτύου ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. 24/11/07

Ασφάλεια Δικτύων. Τι (δεν) είναι Ασφάλεια Δικτύων. Γιάννης Ηλιάδης Υπεύθυνος Ασφάλειας Δικτύου ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. 24/11/07 Ασφάλεια Δικτύων Τι (δεν) είναι Ασφάλεια Δικτύων Γιάννης Ηλιάδης Υπεύθυνος Ασφάλειας Δικτύου ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. 24/11/07 Περίμετρος Δικτύου Αποτελεί κρίσιμο ζήτημα η περιφρούρηση της περιμέτρου δικτύου Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network).

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Καλαμάτα, 2015 Το Διαδίκτυο Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ : ηµιουργία internet spot στο Πολύκεντρο Ζάκρου & επέκταση δικτύου Wi Fi στην Κάτω Ζάκρο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΕΡΓΟ : ηµιουργία internet spot στο Πολύκεντρο Ζάκρου & επέκταση δικτύου Wi Fi στην Κάτω Ζάκρο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΕΡΓΟ : ηµιουργία internet spot στο Πολύκεντρο Ζάκρου & επέκταση δικτύου Wi Fi στην Κάτω Ζάκρο ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Το σχέδιο Ο.Σ.Α.Π.Υ. του ήµου Σητείας το οποίο εντάσσεται Ε,Π.

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση σχημάτων ασφαλείας σε ασύρματα δίκτυα

Υλοποίηση σχημάτων ασφαλείας σε ασύρματα δίκτυα Υλοποίηση σχημάτων ασφαλείας σε ασύρματα δίκτυα Φώτος Γεωργιάδης (fotos@uop.gr) Θανάσης Μακρής (thanos@uop.gr) 30/9/2005 Τρίπολη Γ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης Επιχειρησιακό πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

CASE STUDY ΕΡΓΟΥ BIZEGATE ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ JOHNSON & JOHNSON Α.Ε

CASE STUDY ΕΡΓΟΥ BIZEGATE ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ JOHNSON & JOHNSON Α.Ε CASE STUDY ΕΡΓΟΥ BIZEGATE ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ JOHNSON & JOHNSON Α.Ε REGATE A.E. Λ. Μεσογείων 419, Αθηνα, 15343, Τηλ: 215-55.17.050, info@regate.gr ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Σύνοψη Έργου... 3 2. Παρουσίαση Πελάτη...

Διαβάστε περισσότερα

για την επιχείρησή σας Λύση Χωρίς Συμβιβασμούς SOLO SMALL BUSINESS GATEWAY

για την επιχείρησή σας Λύση Χωρίς Συμβιβασμούς SOLO SMALL BUSINESS GATEWAY SOLO SMALL BUSINESS GATEWAY Το SOLO Small Business Gateway είναι ένα λογισμικό που έρχεται να καλύψει όλες τις βασικές ψηφιακές ανάγκες σας. Ενσωματώνει ένα σύγχρονο Τηλεφωνικό Κέντρο και ένα πλήρη Server

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Πλωτάρχης Γ. ΚΑΤΣΗΣ ΠΝ Γιατί χρησιµοποιούµε δίκτυα? Δίκτυο Σύνολο Η/Υ και συσκευών Συνδεδεµένα µε κάποιο µέσο Stand-alone

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες Απειλές & Προστασία. Γιάννης Παυλίδης Presales & Tech Support Engineer

Σύγχρονες Απειλές & Προστασία. Γιάννης Παυλίδης Presales & Tech Support Engineer Σύγχρονες Απειλές & Προστασία Γιάννης Παυλίδης Presales & Tech Support Engineer Σύγχρονες απειλές PHISHING BYOD WINDIGO CLOUD STORAGE WIN XP EOL MOBILITY CRYPTOLOCKERS Windows XP - λήξη υποστήριξης Ransomware:

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Τηλεφωνικών Κλήσεων

ιαχείριση Τηλεφωνικών Κλήσεων ιαχείριση Τηλεφωνικών Κλήσεων 1 Διαχει ριση Τηλεφωνικω ν Κλη σεων ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ... 3 ΔΟΜΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ... 3 ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ... 4 ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ... 5

Διαβάστε περισσότερα

1. Ως προς τον χρήστη το WAN εµφανίζεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο µε το LAN.

1. Ως προς τον χρήστη το WAN εµφανίζεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο µε το LAN. 1 Ερωτήσεις σωστό-λάθος 1. Ως προς τον χρήστη το WAN εµφανίζεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο µε το LAN. 2. Μια εταιρεία συνήθως εγκαθιστά και διαχειρίζεται από µόνη της τις γραµµές WAN. 3.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Γενικά Η αρχιτεκτονική ανάπτυξης τους πληροφοριακού συστήµατος Γραµµατεία 2000 υποσύστηµα διαχείρισης προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

Interworks Ltd. Τιμοκατάλογος Υπηρεσιών 2007 Page 1 of 6

Interworks Ltd. Τιμοκατάλογος Υπηρεσιών 2007 Page 1 of 6 Interworks Ltd. Τιμοκατάλογος Υπηρεσιών 2007 Page 1 of 6 Οδηγός Κόστους Αδειών Χρήσης Interworks WebCRM Τύπος Χρήστη Κόστος Περιγραφή 1. OnDemand WebCRM Standard User 2. OnDemand WebCRM Professional User

Διαβάστε περισσότερα

www.costaschatzinikolas.gr

www.costaschatzinikolas.gr ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Δημιουργία - Συγγραφή Costas Chatzinikolas www.costachatzinikolas.gr info@costaschatzinikolas.gr Τελευταία Ενημέρωση: 07 Νοεμβρίου 2013 Οδηγίες Τα θέματα ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Απαιτήσεις και Χαρακτηριστικά. Εγχειρίδιο εφαρμογής. www.juicybarapp.com

Απαιτήσεις και Χαρακτηριστικά. Εγχειρίδιο εφαρμογής. www.juicybarapp.com Απαιτήσεις και Χαρακτηριστικά Εγχειρίδιο εφαρμογής www.juicybarapp.com Περιγραφή Λύσης JuicyBar Το πρόγραμμα ασύρματης παραγγελιοληψίας JuicyBar, είναι το πλέον απαραίτητο εργαλείο για τον έλεγχο, τον

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7]

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7] Στόχοι ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες τους. Να περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

it.auth AUTH Information Technology Center Δικτυακές υποδομές του ΑΠΘ: υφιστάμενη κατάσταση και ανάγκες από το έργο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»

it.auth AUTH Information Technology Center Δικτυακές υποδομές του ΑΠΘ: υφιστάμενη κατάσταση και ανάγκες από το έργο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» it.auth AUTH Information Technology Center Δικτυακές υποδομές του ΑΠΘ: υφιστάμενη κατάσταση και ανάγκες από το έργο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» Πάνος Αργυράκης Ιανουάριος 2018 Agenda Το κεντρικό campus Οι εξωκείμενες μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Αν παρ όλα αυτά αντιμετωπίζετε πρόβλημα, επικοινωνήστε με το Κέντρο Δικτύου της ΑΣΠΑΙΤΕ Τηλ 210 2896709, 210 2896722, 210 2896721, noc@aspete.

Αν παρ όλα αυτά αντιμετωπίζετε πρόβλημα, επικοινωνήστε με το Κέντρο Δικτύου της ΑΣΠΑΙΤΕ Τηλ 210 2896709, 210 2896722, 210 2896721, noc@aspete. H υπηρεσία VPN προσφέρει τη δυνατότητα σε χρήστες της ΑΣΠΑΙΤΕ που συνδέονται στο Internet από άλλους φορείς (πχ ISP, άλλα ιδρύματα, κτλ) να αποκτούν ασφαλή πρόσβαση στο δίκτυο και στις υπηρεσίες της Σχολής.

Διαβάστε περισσότερα

τεχνογνωσία στην πληροφορική

τεχνογνωσία στην πληροφορική τεχνογνωσία στην πληροφορική οι υπηρεσίες Η SeCure καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα αναγκών της σύγχρονης επιχείρησης στον τομέα της πληροφορικής. Αποστολή μας είναι η παροχή τεχνογνωσίας και η εφαρμογή της έτσι

Διαβάστε περισσότερα

1. Τρόποι πρόσβασης στο Email σας

1. Τρόποι πρόσβασης στο Email σας Email Account: student: Αντικαθίσταται µε το username κάθε φοιτητή. department: Ανάλογα µε το τµήµα στο οποίο ανήκει κάθε φοιτητής αντικαθιστά την παραπάνω λέξη µε την αντίστοιχη του τµήµατός του. Π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου (Αττική οδός)

Τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου (Αττική οδός) Λέξεις Κλειδιά: Δίκτυο υπολογιστών (Computer Network), τοπικό δίκτυο (LAN), δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN), μόντεμ (modem), κάρτα δικτύου, πρωτόκολλο επικοινωνίας, εξυπηρέτης (server), πελάτης (client),

Διαβάστε περισσότερα

SingularLogic Mobile Applications

SingularLogic Mobile Applications SingularLogic Mobile Applications Το γραφείο μαζί σας, όπου και εάν βρίσκεστε H οικογένεια more περιλαμβάνει εφαρμογές για κινητές συσκευές (SmartPhones, PDAs, Tablets, Netbooks) με τις οποίες δίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα)

Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Ασύρµατη λειτουργία (µόνο σε επιλεγµένα µοντέλα) Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων H/Y ΕΝΟΤΗΤΑ 1: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ»

Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων H/Y ΕΝΟΤΗΤΑ 1: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων H/Y ΕΝΟΤΗΤΑ 1: «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» Μάθημα 0.2: Το Λογισμικό (Software) Δίκτυα υπολογιστών Αντώνης Χατζηνούσκας 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Σκοπός του Μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD Ethernet Τα τοπικά δίκτυα είναι συνήθως τύπου Ethernet ή λέμε ότι ακολουθούν το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 Ακολουθούν το μηχανισμό CSMA/CD (Πολλαπλή πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος και Ανίχνευση Συγκρούσεων). Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ηυιοθέτησητης τεχνολογίαςκαι αρχιτεκτονικής TCP/IP δεν έρχεται σε σύγκρουσηµε το µοντέλο του OSI και αυτό γιατί και τα δυο συστήµατααναπτύχθηκαν συγχρόνως. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισµένες ουσιώδεις διαφορές

Διαβάστε περισσότερα

7.11 Πρωτόκολλα Εφαρµογής. 7.11.2 Βασικές και Προηγµένες Υπηρεσίες ιαδικτύου. Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

7.11 Πρωτόκολλα Εφαρµογής. 7.11.2 Βασικές και Προηγµένες Υπηρεσίες ιαδικτύου. Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.11 Πρωτόκολλα Εφαρµογής 104. Αναφέρετε ονοµαστικά τις πιο χαρακτηριστικές εφαρµογές που υποστηρίζει η τεχνολογία TCP/IP οι οποίες είναι διαθέσιµες στο ιαδίκτυο 1. Ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

I2: Διερεύνηση και καταγραφή χρήσης Internet

I2: Διερεύνηση και καταγραφή χρήσης Internet I2: Διερεύνηση και καταγραφή χρήσης Internet Έρευνα έτους 24 53 Internet χρησιμοποιεί το 1 % των επιχειρήσεων Βάση: 51 Έρευνα έτους 24 54 Χρόνια σύνδεσης στο Internet (%) Χρόνια σύνδεσης στο Internet 39

Διαβάστε περισσότερα

ELECTRONIC DATA PROCESSING SOURCE SA

ELECTRONIC DATA PROCESSING SOURCE SA EDPS AE ELECTRONIC DATA PROCESSING SOURCE SA 28/09/00 1 ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ www.edps.gr 28/09/00 2 Το ηλεκτρονικό εµπόριο ως νέο µέσο συναλλαγής µεταξύ του αγοραστή και

Διαβάστε περισσότερα

on Παραμετροποίηση 1

on Παραμετροποίηση 1 on Παραμετροποίηση 1 Πί νακας περίεχομε νων ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ... 3 Παράμετροι που ορίζονται στη συσκευή android... 3 Θέμα διαγράμματος, Διαγράμματα τύπου 3D, Εικόνες ειδών, αριθμός εγγραφών των browser και λοιπές

Διαβάστε περισσότερα

Epsilon Net PYLON Platform

Epsilon Net PYLON Platform Epsilon Net PYLON Platform Οδηγίες Εγκατάστασης Top 1 / 31 Περιεχόμενα 1 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ... 3 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 5 3 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DEMO... 7 4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΒΑΣΗΣ... 8 4.1 Φόρτωση πρότυπης

Διαβάστε περισσότερα

SiEBEN Innovative Solutions Μαρίνου Αντύπα 28, 141 21, Ν. Ηράκλειο, Aθήνα Τηλ: +30 210 2725350, Fax: +30 210 2724439 www.sieben.

SiEBEN Innovative Solutions Μαρίνου Αντύπα 28, 141 21, Ν. Ηράκλειο, Aθήνα Τηλ: +30 210 2725350, Fax: +30 210 2724439 www.sieben. SiEBEN Innovative Solutions Μαρίνου Αντύπα 28, 141 21, Ν. Ηράκλειο, Aθήνα Τηλ: +30 210 2725350, Fax: +30 210 2724439 www.sieben.gr, Email: info@sieben.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ... 3 1.1. EXCHANGE

Διαβάστε περισσότερα

το ιαδίκτυο συνδέει εκατοµµύρια χρήστες αποτελώντας την µεγαλύτερη πηγή πληροφοριών και ανταλλαγής µηνυµάτων στον πλανήτη.

το ιαδίκτυο συνδέει εκατοµµύρια χρήστες αποτελώντας την µεγαλύτερη πηγή πληροφοριών και ανταλλαγής µηνυµάτων στον πλανήτη. το ιαδίκτυο Μέχρι τώρα µάθαµε να εργαζόµαστε σε έναν από τους υπολογιστές του Εργαστηρίου µας. Όµως παρατηρήσαµε ότι οι υπολογιστές αυτοί µπορούν να ανταλλάσσουν στοιχεία, να τυπώνουν όλοι σε έναν εκτυπωτή

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα - Internet Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer Protocol)

ίκτυα - Internet Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer Protocol) Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας-Βιβλιοθηκονοµίας Κέρκυρα ίκτυα - Internet 2 Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) ΜηχανέςΑναζήτησηςστοWeb Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ DOMAIN

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ DOMAIN ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ DOMAIN Στόχοι Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης θα είσαι σε θέση: 1. Να εντάσσεις έναν σταθμό εργασίας σε domain. 2. Να εντοπίζεις τους σταθμούς εργασίας ενός domain. 3. Να εξηγείς

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατη ευρυζωνικότητα µέσω τεχνολογίας Wimax

Ασύρµατη ευρυζωνικότητα µέσω τεχνολογίας Wimax Ασύρµατη ευρυζωνικότητα µέσω τεχνολογίας Wimax Γεώργιος Αγαπίου, PhD. Μέλος Ειδικής Επιστηµονικής Επιτροπής Θεµάτων Τηλεπικοινωνιακών Συστηµάτων ΤΕΕ Εισαγωγή Πολλοί ήταν αυτοί που περίµεναν την έλευση

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπιµότητα των firewalls

Σκοπιµότητα των firewalls Σκοπιµότητα των firewalls Παρέχουν προστασία των εσωτερικών δικτύων από απειλές όπως: Μη εξουσιοδοτηµένη προσπέλαση των δικτυακών πόρων: όταν επίδοξοι εισβολείς προσπαθούν να εισχωρήσουν στο δίκτυο και

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software

Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software Designed by TP-Link Hellas Ltd. Professional Business Unit Επιμέλεια: Βαλάντης Οικονομόπουλος 1 Περιεχόμενα 1.1 Προσδιορισμός της Τοπολογίας του Δικτύου...2 1.2 Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

GDPR και Τεχνικά Μέτρα Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων

GDPR και Τεχνικά Μέτρα Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων GDPR και Τεχνικά Μέτρα Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων Εισηγητής Νικόλαος Δούλος IT & Business Development Consultant n.doulos@altiusconsultants.gr Mobile : 6936 733 950 tel : 210 60 46 340 www.altiusconsultants.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΟΡΑ της Wind προς το ικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

ΠΡΟΣΦΟΡΑ της Wind προς το ικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ΠΡΟΣΦΟΡΑ της Wind προς το ικηγορικό Σύλλογο Αθηνών Ο σύλλογος στα πλαίσια των επιπλέον παροχών προς τα µέλη του, εξασφάλισε σε συνεργασία µε τη Wind, προγράµµατα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας σε πολύ

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι τα Ιδεατά Ιδιωτικά Δίκτυα (VPN) & σε ποιες επιχειρήσεις απευθύνονται

1. Τι είναι τα Ιδεατά Ιδιωτικά Δίκτυα (VPN) & σε ποιες επιχειρήσεις απευθύνονται 1 Τι είναι τα Ιδεατά Ιδιωτικά Δίκτυα (VPN) & σε ποιες επιχειρήσεις απευθύνονται Επιχειρήσεις με περισσότερα από ένα σημεία παρουσίας (καταστήματα, γραφεία) πολύ συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Unified Communications. Everywhere! Τρίτη 21 Οκτωβρίου, 2014. Angelo Gentili Business Development Manager. www.partnernet.gr

Unified Communications. Everywhere! Τρίτη 21 Οκτωβρίου, 2014. Angelo Gentili Business Development Manager. www.partnernet.gr Unified Communications Everywhere! Τρίτη 21 Οκτωβρίου, 2014 Angelo Gentili Business Development Manager www.partnernet.gr Καλώς Ορίσατε Οι οργανισμοί σήμερα καλούνται να καλύψουν όλο και περισσότερες ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

Pegasus ERP Start Up 738,00. Δυνατότητες Pegasus

Pegasus ERP Start Up 738,00. Δυνατότητες Pegasus Pegasus ERP Start Up 738,00 Σε ποιούς απευθύνεται: Το Pegasus Erp Start up απευθύνεται στο 60 % τον εμπορικών επιχειρήσεων που θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα στην μηχανοργάνωση της επιχείρησής τους. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Σεραφείμ Τουρλίδας Τρίτη, 19 Οκτώβριος :35 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 22 Μάρτιος :30

Συντάχθηκε απο τον/την Σεραφείμ Τουρλίδας Τρίτη, 19 Οκτώβριος :35 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 22 Μάρτιος :30 Η εταιρία Ι. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ ιδρύθηκε το 1996 από τον κύριο Ιωάννη Παπαχριστόπουλο και από την πρώτη στιγμή πλαισιώθηκε από ικανά στελέχη, δημιουργώντας έτσι έναν ισχυρό και ολοκληρωμένο οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο που εξυπηρετεί: περιφερειακών συσκευών μεταξύ τους

Δίκτυο που εξυπηρετεί: περιφερειακών συσκευών μεταξύ τους Δημιουργία οικιακού δικτύου για ψυχαγωγικούς σκοπούς Σχεδιάζοντας το δίκτυο Εγκαθιστώντας το δίκτυο Διαχειρίζωντας ένα δίκτυο ψυχαγωγικούς σκοπούς Μελλοντικές τάσεις στα οικιακά δίκτυα για Τι είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

Product version: 2.0

Product version: 2.0 Product version: 2.0 SiEBEN INNOVATIVE SOLUTIONS ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΝΤΥΠΑ 28, 14121, Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: +30 210 2724433, FAX: +30 210 2724439 WWW.SIEBEN.GR, EMAIL: INFO@SIEBEN.GR ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. SMARTPHONES...4

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Δίκτυα Η/Υ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Δρ. Μελάς Χρήστος, Επίκουρος Καθηγητής V.1.0, 2017, Τμήμα Νοσηλευτικής ΤΕΙ Κρήτης Διάλεξη 8 Δίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστές που συνδέονται μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MARKETING ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: κ. A. ΟΙΚΟΝΟΜΙ ΗΣ & κ. Γ.ΣΙΩΜΚΟΣ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

CASE STUDY ΕΡΓΟΥ BIZEGATE ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ WEST A.E. (ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ WIND HELLAS)

CASE STUDY ΕΡΓΟΥ BIZEGATE ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ WEST A.E. (ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ WIND HELLAS) CASE STUDY ΕΡΓΟΥ BIZEGATE ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ WEST A.E. (ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ WIND HELLAS) REGATE A.E. Λ. Μεσογείων 419, Αθηνα, 15343, Τηλ: 215-55.17.050, info@regate.gr ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Σύνοψη Έργου...

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας Β5.1.2 Πρωτόκολλα Επικοινωνίας και Τείχος Προστασίας Τι θα μάθουμε σήμερα: Να ορίζουμε τι είναι πρωτόκολλο επικοινωνίας Να εξηγούμε τη χρησιμότητα των πρωτοκόλλων επικοινωνίας Να ονομάζουμε τα σημαντικότερα

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 1. Να αναφέρετε ονοµαστικά τις τεχνολογίες που χρησιµοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής; Οι τεχνολογίες που χρησιµοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής

Διαβάστε περισσότερα

Αποδοτικό Data Center. «Ασφάλεια, Αποτελεσματικότητα και Οικονομία»

Αποδοτικό Data Center. «Ασφάλεια, Αποτελεσματικότητα και Οικονομία» Αποδοτικό Data Center «Ασφάλεια, Αποτελεσματικότητα και Οικονομία» To Data Center Το Data Center αποτελεί την καρδιά της μηχανογράφησης και της επεξεργασίας των Πληροφοριών, που έχουν πλέον θεμελιώδη θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΓΓΕ Περιεχόμενα 2 Συνδέσεις και Επικοινωνίες Δίκτυα υπολογιστών Κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Τιμοκατάλογος. Οι τιμές που ακολουθούν είναι χωρίς Φ.Π.Α. Standard 7.0

Τιμοκατάλογος. Οι τιμές που ακολουθούν είναι χωρίς Φ.Π.Α. Standard 7.0 Τιμοκατάλογος Οι τιμές που ακολουθούν είναι χωρίς Φ.Π.Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ANIMA.NET STANDARD 7.0 SN: A01 Τιμή 300 Standard 7.0 H Anima.ΝΕΤ Standard 7.0 είναι μια πρωτοποριακή εφαρμογή εμπορικής διαχείρισης και

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεση στο δίκτυο του Πανεπιστηµίου µέσω modem (dial-up πρόσβαση) σελ. 1

Σύνδεση στο δίκτυο του Πανεπιστηµίου µέσω modem (dial-up πρόσβαση) σελ. 1 Σύνδεση στο δίκτυο του Πανεπιστηµίου µέσω modem (dial-up πρόσβαση) Περιεχόµενα Εισαγωγή...2 Ελάχιστος εξοπλισµός...2 ΜΕΡΟΣ Α : ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΣΤΑ WINDOWS 98...3 1. ΕΛΕΓΧΟΣ MODEM...3 1.α. ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ...3

Διαβάστε περισσότερα

Tornado 840 / 841 ADSL Router - 4 port Ethernet switch - Wireless G - Access Point - Firewall - USB printer server

Tornado 840 / 841 ADSL Router - 4 port Ethernet switch - Wireless G - Access Point - Firewall - USB printer server Tornado 840 / 841 ADSL Router - 4 port Ethernet switch - Wireless 802.11G - Access Point - Firewall - USB printer server Tornado 840 Annex A Tornado 841 Annex B 1 1.1 Εκκίνηση και πρόσβαση Ενεργοποιήστε

Διαβάστε περισσότερα

DO Y O Y U S PEAK K F U F TURE R?

DO Y O Y U S PEAK K F U F TURE R? GALAXY είναι Τεχνολογία αιχμής που αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες διεθνείς τάσεις, συνδυάζοντας τo Microsoft.NET Framework 3.5 και τα εξελιγμένα εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών της SingularLogic. Εξασφαλίζει

Διαβάστε περισσότερα

24ωρο κέντρο λήψης σημάτων συναγερμού

24ωρο κέντρο λήψης σημάτων συναγερμού 24ωρο κέντρο λήψης σημάτων συναγερμού ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΚΤΥΑ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Γιώργος Παπαβασιλείου Τηλ.: : 6945541410-2291037674 E-mail: info@mysecuritysystem.gr www.mysecuritysystem.gr 24ωρη ενημέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 8. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Internet: Τότε και Τώρα. Κεφάλαιο 8Α. Τρόπος Λειτουργίας Internet. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07

Ενότητα 8. Εισαγωγή στην Πληροφορική. Internet: Τότε και Τώρα. Κεφάλαιο 8Α. Τρόπος Λειτουργίας Internet. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 Ενότητα 8 Εισαγωγή στην Πληροφορική Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ιαδίκτυο: Κεφάλαιο 8Α: Βασικές Έννοιες ιαδικτύου Κεφάλαιο 8Β: ΣύνδεσηκαιΕργασία Online ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Εισαγωγή στηνπληροφορική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΡΗΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΑΙΟΣ 2010 2 Περιεχόμενα Απογραφή Ειδών 3 Πωλήσεις- Αγορές 5 Παρακολούθηση Προγράμματος Εργασιών Αντιπροσώπων 6 Διαχείριση Αποθήκης 7 Έλεγχος Υπολοίπων 8 Μεταφέρετε

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση Επιχειρήσεων για την υλοποίηση Επενδύσεων στην ψηφιακή ασφάλεια e-security. Ελευθέριος Μεταξούδης Aθανάσιος Τσιακπίνης. Σύμβουλοι ανάπτυξης

Ενίσχυση Επιχειρήσεων για την υλοποίηση Επενδύσεων στην ψηφιακή ασφάλεια e-security. Ελευθέριος Μεταξούδης Aθανάσιος Τσιακπίνης. Σύμβουλοι ανάπτυξης Ενίσχυση Επιχειρήσεων για την υλοποίηση Επενδύσεων στην ψηφιακή ασφάλεια e-security Ελευθέριος Μεταξούδης Aθανάσιος Τσιακπίνης Σύμβουλοι ανάπτυξης ικαιούχοι Ενισχύσεων Η Επιχείρηση είναι υφιστάμενη με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ MS L2TP VPN

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ MS L2TP VPN ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ MS L2TP VPN Εισαγωγή Για την σύνδεσή μας στο εσωτερικό δίκτυο του ΕΚΕΤΑ είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας ασφαλούς (VPN) σύνδεσης. Το πρωτόκολλο L2TP/IPSec είναι ασφαλέστερο από το

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη, σύγχρονη και ευέλικτη λύση ERP (Enterprise Resource Planning-Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων) για επιχειρήσεις, που επιθυμούν

Ολοκληρωμένη, σύγχρονη και ευέλικτη λύση ERP (Enterprise Resource Planning-Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων) για επιχειρήσεις, που επιθυμούν Enterprise Resource Planning Systems (ERP) για Μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις Ολοκληρωμένη, σύγχρονη και ευέλικτη λύση ERP (Enterprise Resource Planning-Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων) για επιχειρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 10 ο

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 10 ο Δίκτυα Ευρείας Περιοχής Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 10 ο Ορισμός Ένα δίκτυο ευρείας περιοχής (Wide Area Network, WAN) είναι ένα σύνολο υπολογιστών που εκτείνονται σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή και

Διαβάστε περισσότερα

OTEnet OnWireless Τεχνική Λύση & Εμπορικό μοντέλο υπηρεσίας

OTEnet OnWireless Τεχνική Λύση & Εμπορικό μοντέλο υπηρεσίας OTEnet OnWireless Τεχνική Λύση & Εμπορικό μοντέλο υπηρεσίας 1 OnWireless H πρώτη εμπορικά παρεχόμενη υπηρεσία Public WLAN στην Ελλάδα Πιλοτική λειτουργία σε συνεργασία με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect Εισαγωγή στην υπηρεσία

Vodafone Business Connect Εισαγωγή στην υπηρεσία Vodafone Business Connect Εισαγωγή στην υπηρεσία Σύντομος Οδηγός Χαρακτηριστικών & Δυνατοτήτων Καλώς ορίσατε Για εμάς στη Vodafone, οι ανάγκες της επιχείρησης σας είναι πολύ σημαντικές - γι αυτό φροντίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Όσον αφορά τα προσφερόµενα πακέτα για το προσωπικό του Πανεπιστηµίου που

Όσον αφορά τα προσφερόµενα πακέτα για το προσωπικό του Πανεπιστηµίου που ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Τηλ.: 22892130, Φαξ: 22756082 Η-ταχυδροµείο: cc@ucy.ac.cy, Ιστοσελίδα: http:www.ucy.ac.cycc Καλλιπόλεως 75, Τ.Θ. 20537, 1678 Λευκωσία, Κύπρος ΠΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ερεύνα ικανοποιήσης καταστημάτων OK Any Time Marker.

Ερεύνα ικανοποιήσης καταστημάτων OK Any Time Marker. 1 Ερεύνα ικανοποιήσης καταστημάτων OK Any Time Marker. Η αλυσίδα καταστημάτων Ok Anytime Markets, στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης των υπηρεσιών της, αναζητούσε λογισμικό το οποίο θα βελτίωνε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ιοργάνωση: : Σύµβουλος Πληροφορικής & ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ε Α Αθήνας ΘΕΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μέρος 3 ο : Θέµατα ικτύωσης Εισηγητές: Ζάχος Κωνσταντίνος, Λιάσκας Ταξιάρχης, Παπαϊωάννου Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Οι υπηρεσίες παρέχονται από την ΟΤΕ Α.Ε. 20/11/2017

Οι υπηρεσίες παρέχονται από την ΟΤΕ Α.Ε. 20/11/2017 1 ΠΡΟΣΒΑΣΗ XDSL - ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. I. ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ADSL... 2 1. Λιανική διάθεση COSMOTE ADSL (*)... 2 2. Λιανική διάθεση COSMOTE Home Internet (*)...

Διαβάστε περισσότερα

Barcode scanner Posiflex CD D. Motorola AP 5131 Wireless Access Point (Εγκατάσταση)

Barcode scanner Posiflex CD D. Motorola AP 5131 Wireless Access Point (Εγκατάσταση) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Τεχνικά Εγχειρίδια > Συσκευές Συσκευές Barcode scanner Posiflex CD-3830-1D Για για να κατεβάσετε το αρχείο με τις οδηγίες του Barcode

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Εικονικών Δικτύων Ενότητα 9: Συγκριτική Παρουσίαση βασικών τεχνολογιών VPN

Σχεδιασμός Εικονικών Δικτύων Ενότητα 9: Συγκριτική Παρουσίαση βασικών τεχνολογιών VPN Σχεδιασμός Εικονικών Δικτύων Ενότητα 9: Συγκριτική Παρουσίαση βασικών τεχνολογιών VPN Νικολάου Σπύρος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες. ρύθµιση e-mail λογαριασµού στο Microsoft Outlook 2007

Οδηγίες. ρύθµιση e-mail λογαριασµού στο Microsoft Outlook 2007 Οδηγίες για ρύθµιση e-mail λογαριασµού στο Microsoft Outlook 2007 (Windows Vista) Για να δηµιουργήσετε έναν νέο λογαριασµό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) στο Microsoft Outlook 2007, αφού ανοίξετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Μιχαηλίνα Αργυρού Κασιανή Πάρη ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής WiMAX (Worldwide Interoperability

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 4 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Οι Η/Υ στο κτίριο που βρίσκεται το γραφείο σας συνδέονται έτσι ώστε το προσωπικό να μοιράζεται τα αρχεία και τους εκτυπωτές. Πως ονομάζεται αυτή η διάταξη των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙ ΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ WIND ΠΡΟΣ ΜΕΛΗ Ε.Α.Ν..Α.

ΕΙ ΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ WIND ΠΡΟΣ ΜΕΛΗ Ε.Α.Ν..Α. ΕΙ ΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ WIND ΠΡΟΣ ΜΕΛΗ Ε.Α.Ν..Α. Η Wind σε συνεργασία µε την Ένωση Ασκουµένων & Νέων ικηγόρων Αθηνών, εξασφάλισε προγράµµατα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας σε πολύ προνοµιακές τιµές

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες Πληροφορίες

Χρήσιμες Πληροφορίες Χρήσιμες Πληροφορίες Το Γραφείο Τεχνικής Υποστήριξης (Help-desk) της ΤΠ/ΤΕΕ, λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 9π.μ. - 4μ.μ. στα τηλέφωνα: 210-3671200 και 89625-31100 (ΕΠΑΚ). Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΚYΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤO ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΤΠΚ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ VPN ΥΣΠΤ Η υπηρεσία πρόσβασης στο δίκτυο δεδομένων του ΤΠΚ μέσω εικονικού ιδιωτικού δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Μάθημα 9

Πληροφορική Μάθημα 9 Πληροφορική Μάθημα 9 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΙΚΤΥΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ WAN Τα δίκτυα αυτά χρησιμοποιούνται για την διασύνδεση υπολογιστών, οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις ή ακόμη και σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε κλικ για έναρξη

Κάντε κλικ για έναρξη Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης Κάντε κλικ για έναρξη Ορισμός Δίκτυο Υπολογιστών = Mία ομάδα από 2 ή περισσότερους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Ο κύριος σκοπός είναι να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Ασύρµατος BroadBand Router της Sweex + switch 4 θυρών + print server

Ασύρµατος BroadBand Router της Sweex + switch 4 θυρών + print server Ασύρµατος BroadBand Router της Sweex + switch 4 θυρών + print server Πλεονεκτήµατα Κοινή χρήση Internet - Μία σύνδεση internet ευρείας περιοχής προσφέρει τη δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης internet από πολλά

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Διαχείρισης Κινδύνου στα Ασύρματα Δίκτυα. Επιμέλεια: Βασίλης Παλιούρας MSc Information Security, MCSA, CCDA, CCA

Συστήματα Διαχείρισης Κινδύνου στα Ασύρματα Δίκτυα. Επιμέλεια: Βασίλης Παλιούρας MSc Information Security, MCSA, CCDA, CCA Συστήματα Διαχείρισης Κινδύνου στα Ασύρματα Δίκτυα Επιμέλεια: Βασίλης Παλιούρας MSc Information Security, MCSA, CCDA, CCA ATZENTA Ασφάλεια Ασύρματου Δικτύου Ενσωμάτωση στα ήδη υπάρχοντα συστήματα ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή. παρουσίαση των προϊόντων με το ipad. παρουσίαση προϊόντων με φωτογραφικό υλικό

Περιγραφή. παρουσίαση των προϊόντων με το ipad. παρουσίαση προϊόντων με φωτογραφικό υλικό ΓΙΑ ΠΩΛΗΤΕΣ Περιγραφή Εφαρμογή παρουσίασης προϊόντων και ηλεκτρονικής λήψης παραγγελιών. Συνδυάζοντας την τεχνολογία του ipad της Apple με τις ορθές πρακτικές marketing, πωλήσεων και εξυπηρέτησης πελατών

Διαβάστε περισσότερα

Sunsoft Ltd Alexandros F&B Management

Sunsoft Ltd Alexandros F&B Management ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ FOOD & BEVERAGE ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ SUNSOFT Ltd - Μάχης Αναλάτου 103, 11745 Ν. Κόσμος. Tηλ: 210 9317811, Fax: 210 9321603 www.sunsoft.gr info@sunsoftgr.com

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Βασίλειος Βεσκούκης, Επίκουρος Καθηγητής Προς : ΔΗΜΟ ΑΚΡΑΙΦΝΙΑΣ Θέμα: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα υπολογιστών (Κεφαλαιο 15 στο βιβλιο) Περιγραφή των κύριων θεµάτων σχετικά µε τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα