4 Λεξικοποίηση και χρήση πολυλεκτικών όρων: η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας της Γης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "4 Λεξικοποίηση και χρήση πολυλεκτικών όρων: η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας της Γης"

Transcript

1 1 4 Λεξικοποίηση και χρήση πολυλεκτικών όρων: η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας της Γης ΠΕΡΙΛΗΨΗ Μαριάννα Κατσογιάννου Στην παρούσα εργασία θα προσεγγίσουμε τη γλωσσολογική ανάλυση των ονοματικών όρων και του ρόλου τους ως λεξικών μονάδων βάσει ενός παραδείγματος που προέρχεται από το γνωστικό πεδίο της κλιματολογίας και ειδικότερα από το υποπεδίο της μελέτης των κλιματικών αλλαγών. Με αφετηρία τον όρο «φαινόμενο του θερμοκηπίου», θα παρουσιάσουμε το λεξιλογικό πεδίο που σχηματίζεται από το σύνολο των παραλλαγών που εμφανίζονται ως ισοδύναμες με αυτόν (πρόκειται για πολυλεκτικά ουσιαστικά αποτελούμενα είτε από ουσιαστικό + ουσιαστικό σε γενική είτε από επίθετο + ουσιαστικό) και τις μεταξύ τους σημασιολογικές σχέσεις όπως αυτές προκύπτουν από τη μελέτη ενός σώματος κειμένων που συγκεντρώσαμε ειδικά για το σκοπό αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της σημασίας που δημιουργούνται μέσω των κειμενικών συνάψεων, χωρίς απαραίτητα να συνδέονται με τον ορισμό του όρου που μπορούμε να βρούμε στα λεξικά ή στα επιστημονικά κείμενα. Στο μορφολογικό επίπεδο, θα παρουσιάσουμε τα χαρακτηριστικά βάσει των οποίων διακρίνουμε μεταξύ λεξικοποιημένων και μη λεξικοποιημένων όρων, διάκριση για την οποία θα υποστηρίξουμε ότι ενισχύεται στις περιοχές όπου η γνώση είναι εισαγόμενη και/ή η πρωτότυπη γλωσσική παραγωγή είναι μικρή σε όγκο, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η παγίωση της ορολογίας. Term creation and lexicalization in Modern Greek: experiencing the global warming phenomenon ABSTRACT Marianne Katsoyannou This works presents an attempt to address the linguistic analysis of compound terms and their role as lexical units. Our examples, based on a study of a newspaper corpus, are taken from the area of climatology and, in particular, from the specific subdomain related to the climatologic changes. Starting from the term of greenhouse effect we present: i) the lexical field comprising a set of variants (witch are compounds morphologically formed either as noun + noun in genitive or adjective + noun) that appear as equivalents to the specific term and ii) the semantic relationships which may exist among such variants. In this framework, the sense of each variant is not necessarily related to the definition that can be found in the dictionaries or in scientific texts, since it can be determined rather by its various collocations than by a scientific analysis.

2 2 Η επιλογή του θέματος της παρούσας μελέτης συνδέεται με τη γλωσσολογική ανάλυση των ονοματικών όρων και του ρόλου τους ως λεξικών μονάδων. Ασφαλώς είναι κοινός τόπος να επαναλάβουμε ότι η πλειονότητα των όρων που χρησιμοποιούνται στα επιστημονικά και τεχνικά κείμενα αποτελείται από ουσιαστικά, τα οποία πολύ συχνά είναι σύνθετα και/ή πολυλεκτικά. Θα υπογραμμίσουμε όμως το γεγονός ότι η ανάγκη δημιουργίας όλο και πιο αναπτυγμένων δομικών σχημάτων στο χώρο αυτό της γραμματικής (ένα παράδειγμα εξαιρετικά σύνθετου σχήματος είναι τα πολυλεκτικά σύνθετα του τύπου σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων) δεν προκύπτει μόνο από την ανάγκη για ακριβή έκφραση, αλλά και από την ανάγκη για περιγραφή όλο και πιο σύνθετων εννοιών των οποίων η εξέλιξη ακολουθεί την ανάπτυξη της κοινωνίας και την παραγωγή νέας γνώσης σε διάφορους τομείς. Εκτός από τις μορφολογικές δομές της γλώσσας, ο πολλαπλασιασμός των πολυλεκτικών όρων επηρεάζει και την οργάνωση του λεξιλογίου, δημιουργώντας νέες σημασιο-συντακτικές σχέσεις μεταξύ των λεξικών μονάδων. Στο επίπεδο αυτό της γλωσσικής ανάλυσης, μπορούμε να προτείνουμε μία διάκριση των πολυλεκτικών ουσιαστικών σε λεξικοποιημένα και μη λεξικοποιημένα, σύμφωνα με την οποία θα θεωρηθούν λεξικοποιημένοι οι όροι που μπορούν να εμφανιστούν ως λήμματα ενός λεξικού ορολογίας. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των λεξικοποιημένων πολυλεκτικών μονάδων είναι ότι, άσχετα από τη μορφολογία και την προέλευσή τους (μπορεί να πρόκειται για αναβαπτισμούς, δάνεια, ακρώνυμα, ή, το συνηθέστερο, για πολυλεκτικά σύνθετα), η σημασία τους είναι σταθερή και αναγνωρίσιμη - γι αυτό άλλωστε και μπορούν να αποτελέσουν λήμματα λεξικού. Πέρα από αυτό, έχουν χαρακτηριστικά κοινά με τους μονολεκτικούς όρους: η μορφή τους είναι σταθερή και η σημασία τους συνήθως προέρχεται από μεταφορική χρήση ή από επέκταση ή εξειδίκευση της σημασίας μίας ήδη υπάρχουσας λέξης της γενικής γλώσσας η οποία χρησιμοποιείται ως κεφαλή του πολυλεκτικού σχήματος. Μη λεξικοποιημένοι θα χαρακτηριστούν οι όροι που μόνο μερικώς ανταποκρίνονται στα πιο πάνω κριτήρια: συνήθως επιδέχονται την ίδια μορφολογική ανάλυση με τους λεξικοποιημένους όρους, αλλά διαφέρουν στο επίπεδο των σημασιολογικών σχέσεων. Μελετώντας ένα σχετικά μεγάλο όγκο εμπειρικών δεδομένων ανακαλύπτουμε ότι πρόκειται κατά κανόνα για παραλλαγές ενός κεντρικού όρου, για ένα σύνολο από παραφραστικά ισοδύναμα κανένα από τα οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί «θεσμοθετημένο». Διαπιστώνουμε παράλληλα ότι τέτοιοι όροι μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην σύνταξη του λεξικού ορολογίας: η συνύπαρξη πολλών παραλλαγών του ίδιου όρου αφενός αφήνει περιθώρια σημασιολογικής ασάφειας και αφετέρου δυσχεραίνει την επιλογή του τύπου που πρέπει να θεωρηθεί δόκιμος ή να προταθεί ως τέτοιος.

3 3 Στην παρούσα εργασία θα προσεγγίσουμε τα παραπάνω θέματα μέσα από την ανάλυση ενός παραδείγματος που προέρχεται από το γνωστικό πεδίο της κλιματολογίας και ειδικότερα από το υποπεδίο της μελέτης των κλιματικών αλλαγών 1. Το πρόβλημα που θα διερευνήσουμε αναφέρεται σε δύο διαφορετικές έννοιες. Η πρώτη από αυτές εκπροσωπείται από τον όρο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η δεύτερη έννοια αντιστοιχεί στο φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας της γήινης ατμόσφαιρας και δεν έχει σταθερή εκπροσώπηση στην ελληνική γλώσσα μπορεί να εμφανιστεί με πολλές διαφορετικές παραλλαγές, που είναι όλες πολυλεκτικές λεξικές μονάδες αποτελούμενες είτε από ουσιαστικό + ουσιαστικό σε γενική είτε από επίθετο + ουσιαστικό. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, οι αποδόσεις που χρησιμοποιεί η ελληνική γλώσσα για τις δύο αυτές έννοιες σχηματίζουν ένα σύστημα συν-αναφοράς 2 του οποίου η μελέτη μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη για την κατανόηση των διαδικασιών σχηματισμού, διάχυσης και τελικά κατακύρωσης των νέων όρων. Η αναζήτηση των δεδομένων έγινε με δύο τρόπους: α) Στο διαδίκτυο με χρήση της μηχανής αναζήτησης Google. β) Στον ΕΘΕΓ (Εθνικός Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας, Το αποτέλεσμα της πρώτης αναζήτησης φαίνεται στον Πίνακα Ι, όπου παρουσιάζονται όλες οι μορφές με τις οποίες χρησιμοποιείται ο όρος. Πίνακας Ι φαινόμενο του θερμοκηπίου, φαινόμενο του «θερμοκηπίου», *φαινόμενο του θερμοκήπιου θέρμανση της Γης / γης θέρμανση του πλανήτη (μας) θέρμανση της ατμόσφαιρας αναθέρμανση της Γης / γης αναθέρμανση του πλανήτη (μας) αναθέρμανση της ατμόσφαιρας υπερθέρμανση της Γης / γης υπερθέρμανση του πλανήτη (μας) υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας παγκόσμια θέρμανση, *γήινη θέρμανση πλανητική θέρμανση ατμοσφαιρική θέρμανση παγκόσμια αναθέρμανση, *γήινη αναθέρμανση *πλανητική αναθέρμανση ατμοσφαιρική αναθέρμανση παγκόσμια υπερθέρμανση, *γήινη υπερθέρμανση πλανητική υπερθέρμανση *ατμοσφαιρική υπερθέρμανση αύξηση / ανύψωση της θερμοκρασίας (της ατμόσφαιρας ((του πλανήτη (μας)) / της Γης / γης)) παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας 1 2 Το οποίο άρχισε να αποτελεί αντικείμενο μελέτης γύρω στο 1900 για την ιστορία του ως γνωστικού αντικειμένου, βλ. ( ). Με την έννοια ότι μπορούν να έχουν το ίδιο αντικείμενο αναφοράς (referent) χωρίς απαραίτητα να λαμβάνεται υπόψη η ακριβής τους σημασία.

4 4 Με αστερίσκο σημειώνονται στον Πίνακα Ι ορισμένες αποδόσεις που θα μπορούσαν να έ- χουν δημιουργηθεί είτε κατ αναλογία προς τις υπόλοιπες είτε με άλλο μορφολογικό μηχανισμό, αλλά δεν εμφανίστηκαν κατά την αναζήτηση οι παρενθέσεις χρησιμοποιούνται για τα στοιχεία που μπορούν να παραλειφθούν (του πλανήτη = του πλανήτη μας) και οι πλάγιες μπάρες δηλώνουν ελεύθερη εναλλαγή (Γης = γης). Δεδομένα που συλλέγονται με τέτοιους τρόπους δεν προσφέρονται για κανενός είδους στατιστική ανάλυση, μπορούν όμως να θεωρηθούν αρκετά αξιόπιστες ενδείξεις για τη συχνότητα εμφάνισης κάθε όρου και για τη διάχυσή του στο σύνολο της γλώσσας. Οι ενδείξεις που παίρνουμε από την αριθμητική εκπροσώπηση των όρων αυτών στο διαδίκτυο ενισχύονται αν λάβουμε υπόψη τα δεδομένα του ΕΘΕΓ: οι παραλλαγές που έχουν χαμηλή συχνότητα εμφάνισης στο διαδίκτυο είναι αυτές που απουσιάζουν από το σώμα κειμένων του ΕΘΕΓ (με πλάγια στοιχεία στον Πίνακα Ι), το οποίο είναι μικρότερο σε όγκο. Για παράδειγμα, όροι ό- πως θέρμανση της Γης και αναθέρμανση της Γης που έδωσαν, αντίστοιχα, 300 και 1 αποτελέσματα στην αναζήτηση Google, είναι εντελώς άγνωστοι στον ΕΘΕΓ, όπου όμως βρίσκουμε το υπερθέρμανση της Γης, που εμφανίστηκε στο Google με 701 αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για παραλλαγές με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης: στον ΕΘΕΓ βρίσκουμε τον όρο υπερθέρμανση του πλανήτη (μας), με αποτελέσματα στο Google, όχι όμως και το υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας, που έδωσε μόνο 1040 αποτελέσματα στο Google. Στον Πίνακα ΙΙ βλέπουμε τις εμφανίσεις κάθε όρου στις πηγές μας στις 14/6/2007. Πίνακας ΙΙ Όρος Εμφανίσεις(14/6/2007): Google ΕΘΕΓ φαινόμενο του θερμοκηπίου υπερθέρμανση του πλανήτη (μας) θέρμανση της ατμόσφαιρας υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας παγκόσμια υπερθέρμανση υπερθέρμανση της Γης / γης παγκόσμια θέρμανση θέρμανση του πλανήτη (μας) θέρμανση της Γης / γης αναθέρμανση του πλανήτη (μας) πλανητική υπερθέρμανση πλανητική θέρμανση 98 0 παγκόσμια αναθέρμανση 9 0 αναθέρμανση της ατμόσφαιρας 5 0 ατμοσφαιρική θέρμανση 5 0 ατμοσφαιρική αναθέρμανση 2 0 αναθέρμανση της Γης / γης 1 0 παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας

5 5 Από όλες τις πολυλεκτικές μονάδες που παρουσιάζουμε πιο πάνω, η μόνη που πληροί όλα τα κριτήρια για να θεωρηθεί λεξικοποιημένη είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου: το συστατικό θερμοκήπιο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατασταθεί από το συνώνυμό του σέρα, η σημασία του όρου δεν προκύπτει από τις σημασίες των επί μέρους συστατικών (η γνώση των λέξεων φαινόμενο και θερμοκήπιο δεν επιτρέπει να μαντέψουμε τι σημαίνει φαινόμενο του θερμοκηπίου), ενώ η σειρά δεν μπορεί ούτε να αλλάξει (*του θερμοκηπίου το φαινόμενο) ούτε να διακοπεί από τη χρήση προσδιοριστικών (*φαινόμενο του μικρού / εξωτικού / περιποιημένου / κλπ. θερμοκηπίου). Παρατηρούμε επίσης ότι ο όρος δεν μπορεί να εμφανιστεί με την κλιτικά απλούστερη μορφή *φαινόμενο του θερμοκήπιου, δεν σχηματίζει πληθυντικό (*φαινόμενα των θερμοκηπίων) και δεν επιδέχεται αοριστολογικό ή ποσοτικό προσδιορισμό (στο σώμα κειμένων του ΙΕΛ συνοδεύεται από οριστικό άρθρο σε όλες του τις εμφανίσεις 3 ). Η μόνη μορφολογική παραλλαγή που εντοπίσαμε σχετίζεται με τη γραφή του όρου και για την ακρίβεια με τη χρήση εισαγωγικών (φαινόμενο του «θερμοκηπίου») που χρησιμοποιούνται ορισμένες φορές στον Τύπο για να τονίσουν το νεολογικό χαρακτήρα του όρου. Σημειώνουμε τέλος ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι η μόνη από τις πολυλεκτικές μονάδες του Πίνακα Ι που μπορούμε να βρούμε στα λεξικά γενικής γλώσσας της ελληνικής ή τουλάχιστον στα περισσότερα από αυτά 4. Αντίθετα, οι διάφορες αποδόσεις που αναφέρονται στο φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν εμφανώς χαμηλότερο βαθμό λεξικοποίησης. Πρόκειται για ονοματικές φράσεις που, όπως είπαμε και πιο πάνω, σχηματίζονται σύμφωνα με δύο διαφορετικές μορφολογικές διαδικασίες: α) Ουσιαστικό + ουσιαστικό σε γενική: η μορφολογία των αποδόσεων αυτών επιτρέπει το σχηματισμό ενός υποχωρητικού συστήματος υποκατηγοριοποίησης, στο οποίο η κεφαλή, που είναι η λέξη θέρμανση, αναθέρμανση ή υπερθέρμανση, βρίσκεται πάντοτε στα αριστερά. Όπως μπορούμε να δούμε στον Πίνακα ΙΙ, από την άποψη της συχνότητας εμφάνισης στα κείμενα, αυτό είναι και το προτιμώμενο σχήμα. 3 4 Με εξαίρεση δύο περιπτώσεις απαρίθμησης: «...περιβαλλοντικά προβλήματα (φαινόμενο του θερμοκηπίου, τρύπα του όζοντος κ.λπ.)...» και «...περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που απορρέουν από τη διαδικασία της αστικοποίησης: αυτοκίνητα, ρύπανση, φαινόμενο του θερμοκηπίου...». Χρησιμοποιήσαμε το Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη, Αθήνα, Κέντρο Λεξικολογίας, 1998, το Λεξικό της κοινής νεοελληνικής, Θεσσαλονίκη, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, 1998, το Μείζον Ελληνικό Λεξικό, Αθήνα, Τεγόπουλος-Φυτράκης, 2002/2 και το Νέο Ελληνικό Λεξικό του Ε. Κριαρά, Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, Από αυτά, τα τρία πρώτα συμπεριλαμβάνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο εντάσσουν στο άρθρο του λήμματος θερμοκήπιο.

6 6 β) Επίθετο + ουσιαστικό: ο προσδιορισμός, με μορφή επιθέτου, προηγείται της κεφαλής που είναι η ίδια με αυτήν του προηγούμενου σχήματος. Όλες οι αποδόσεις σχηματίζονται συμμετρικά ως προς αυτές της προηγούμενης κατηγορίας, έτσι ώστε η ονοματική φράση ουσιαστικό + ουσιαστικό σε γενική να μπορεί να μετασχηματιστεί σε μία ονοματική φράση όπου το ουσιαστικό σε γενική εμφανίζεται ως επίθετο. Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι το επίθετο που αντιστοιχεί στη γενική της Γης / γης δεν είναι το ο- μόρριζό της γήινη, αλλά το παγκόσμια. Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι τα σύνθετα που περιέχουν το συστατικό αυτό, αλλά και το ίδιο το δομικό σχήμα επίθετο + ουσιαστικό, προέρχονται από διαδικασία μεταφραστικού δανεισμού και είναι αποδόσεις του αγγλικού όρου global warming. Μία τέτοια υπόθεση εξηγεί και την, σχεδόν αποκλειστική χρήση των επιθέτων παγκόσμια και πλανητική έναντι του ατμοσφαιρική (βλ. Πίνακα ΙΙ). Από τις δύο αυτές μορφολογικές διαδικασίες προκύπτουν 16 παραλλαγές με τις οποίες α- ποδίδεται η ίδια έννοια. Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν χαρακτηριστικά βάσει των οποίων μπορούμε να μιλήσουμε για λεξικοποίηση για παράδειγμα, όλες οι προτεινόμενες αποδόσεις εμφανίζονται αποκλειστικά σε ενικό αριθμό και κατά κανόνα συνοδεύονται από οριστικό άρθρο. Αυτά όμως δεν είναι αρκετά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της λεξικοποίησης. Το γεγονός ότι οι παραλλαγές αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν αυτοδύναμες λεξικές μονάδες φαίνεται καταρχήν από το ίδιο το γεγονός της ύπαρξης πολλών παραπλήσιων α- ποδόσεων για την ίδια έννοια. Επιπλέον, παρατηρούμε ότι η μορφή των αποδόσεων αυτών δεν είναι απόλυτα παγιωμένη. Όσες από αυτές περιέχουν τη λέξη πλανήτης, διαθέτουν μία εναλλακτική μορφή που συνδέεται με τη χρήση του προσδιοριστικού μας: ο πλανήτης = ο πλανήτης μας όταν χρησιμοποιείται το συνώνυμο Γη, αυτό ορθογραφείται με το πρώτο γράμμα άλλοτε πεζό και άλλοτε κεφαλαίο (σύμφωνα με τον κανόνα που έχει επικρατήσει στην Αστρονομία) η αοριστικοποίηση, αν και σπάνια, δεν είναι αδύνατη: (1) Εδώ και 40 χρόνια, οι επιστήμονες έχουν προβλέψει μια υπερθέρμανση του κλίματος [...]. (2) Η ανύψωση της στάθμης θαλασσών και ωκεανών θα καταποντίσει πολλές περιοχές της Μεσογείου και κατά συνέπεια του νησιού μας. Μια υπερθέρμανση θα οδηγήσει σε ξηρασία και σε συνθήκες που θα μοιάζουν περισσότερο με αυτές της Αφρικής [...] 5. Ασφαλώς, το σημαντικότερο στοιχείο αστάθειας είναι η δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο δομικών σχημάτων για τον σχηματισμό του όρου, το γεγονός δηλαδή ότι ο προσδιορισμός μπορεί να πραγματωθεί είτε με ουσιαστικό σε γενική είτε με το αντίστοιχο επίθετο. 5 Σε ορισμένες περιπτώσεις τα παραδείγματα προέρχονται από μετάφραση, αυτό όμως δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί στο σύνολο των κειμένων που μελετήσαμε.

7 7 Σημειώνουμε τέλος την ύπαρξη παραλλαγών και παραφραστικών ισοδυνάμων όπως αύξηση της θερμοκρασίας ή ανύψωση της θερμοκρασίας, που μπορούν να συνοδεύονται από τους προσδιορισμούς που είδαμε και στις υπόλοιπες περιπτώσεις: αύξηση / ανύψωση της θερμοκρασίας (της ατμόσφαιρας ((του πλανήτη (μας)) / της Γης / γης)). Οι φράσεις αυτές, που σχηματίζονται με κεφαλή μία περιφραστική απόδοση της λέξης θέρμανση, έχουν μηδενικό βαθμό λεξικοποίησης και δεν έχουν πολλές πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν ως όροι, στο παρόν στάδιο όμως εμφανίζονται ως ισοδύναμα των υπόλοιπων αποδόσεων. Η χρήση τους εξηγείται αν λάβουμε υπόψη ότι παρουσιάζονται ως αντικειμενικότερες από τις φράσεις που περιέχουν λέξεις φορτισμένες με αρνητικές συνδηλώσεις όπως υπερθέρμανση και αναθέρμανση, ενώ παράλληλα διαθέτουν μεγαλύτερη σημασιολογική διαφάνεια: η αύξηση της θερμοκρασίας είναι έννοια που γίνεται κατανοητή χωρίς ειδικές γνώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίζεται ένας ακόμη υποψήφιος όρος, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, ο οποίος συνδυάζει τις δύο μορφολογικές διαδικασίες που είδαμε πιο πάνω: η ονοματική φράση από ουσιαστικό + ουσιαστικό σε γενική (αύξηση της θερμοκρασίας) δέχεται ένα επίθετο (παγκόσμια) ως προσδιορισμό. Το πρόβλημα που δημιουργείται εδώ είναι ότι συχνά το επίθετο παραλείπεται στα κείμενα, με αποτέλεσμα η απόδοση να μην έχει σταθερή μορφή (τα στοιχεία που δίνονται στον Πίνακα ΙΙ αναφέρονται αποκλειστικά στην πλήρη μορφή του) και η ονοματική φράση αύξηση της θερμοκρασίας να εμφανίζεται σε ορισμένα συμφραζόμενα ως όρος της κλιματολογίας. Έτσι, ενώ η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός υποψήφιος όρος που συνδυάζει από σημασιολογική άποψη τα χαρακτηριστικά της πληρότητας και της διαφάνειας, η επικράτησή του εμποδίζεται από διαδικασίες που ενεργοποιούνται ειδικά κατά την παραγωγή και τη χρήση του λόγου. Η τελευταία αυτή παρατήρηση μας εισάγει στο θέμα της οργάνωσης των σημασιολογικών σχέσεων στο επίπεδο του κειμένου. Εδώ θα επικαλεστούμε την αρχή της ανάλυσης λόγου σύμφωνα με την οποία η σημασία των λεξικών μονάδων δεν προκύπτει αποκλειστικά από τον ορισμό τους όπως τον δίνουν τα λεξικά, αλλά και από τη χρήση τους στο λόγο με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζουν τα στοιχεία της σημασίας που δημιουργούνται μέσω των κειμενικών συνάψεων. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα συμπεράσματα που παρουσιάζομε στη συνέχεια προέρχονται από τη μελέτη των δεδομένων του ΕΘΕΓ, τα οποία α) είναι σχετικά παλιά, γιατί τα περισσότερα χρονολογούνται στα μέσα στης δεκαετίας του 1990 και β) αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από δημοσιογραφικά κείμενα δεν θεωρούμε βέβαιο ότι η μελέτη των ίδιων όρων σε άλλα κειμενικά είδη, π.χ. σε επιστημονικά κείμενα, θα οδηγούσε στα ίδια αποτελέσματα.

8 8 Στα άρθρα που αποτέλεσαν το υλικό αναφοράς μας, παρατηρούμε πριν απ όλα ότι γίνεται αναφορά σε προβλήματα και κινδύνους που αρχίζουν από την καταστροφή του περιβάλλοντος και επεκτείνονται ακόμη και στο ζήτημα της επιβίωσης του ανθρώπινου είδους, μία θεματολογία που ανακοινώνεται με τίτλους όπως: Θάλαμος αερίων το καλοκαίρι, Ηλιακό τσουνάμι, Σαχάρα θα γίνει η Μεσόγειος, Έρχονται οι "υπερκαταστροφές", H αλλαγή του κλίματος σκοτώνει... Στο πλαίσιο αυτό, οι αποδόσεις των δύο εννοιών που μας ενδιαφέρουν μπορούν να εναλλάσσονται σε όμοια κειμενικά περιβάλλοντα: (3) [...] η συχνότερη εμφάνιση καταιγίδων οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. (4) [...] η καταστροφική δύναμη των καταιγίδων έχει αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία 50 χρόνια, γεγονός που οφείλεται και στις αυξημένες θερμοκρασίες. ενώ συνδέονται συστηματικά με τα ίδια αρνητικά και συχνά απειλητικά συμφραζόμενα: (5) [...] σε περιόδους μεγάλων βροχοπτώσεων, ξηρασίας ή υψηλών θερμοκρασιών, που τα τελευταία χρόνια συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αυξάνονται κατακόρυφα τα περιστατικά χολέρας (6) [...] η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος προ πολλού άρχισε να εμφανίζεται με πραγματικά «παγκοσμιοποιημένες» μορφές, όπως είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. (7) Θυμάστε την επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από δύο εβδομάδες σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Αρκτική; (8) Ζοφερές προβλέψεις για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας στους κατοίκους του διατυπώνει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό που παραμένει ασαφές είναι η σχέση μεταξύ των δύο εννοιών, οι οποίες παρουσιάζονται: α) Ως αποτέλεσμα η μία της άλλης, σε σχέση είτε γραμμική, όπου το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλεί την άνοδο της θερμοκρασίας (παραδείγματα 9 και 10), είτε κυκλική, όπου καθένα από τα δύο φαινόμενα είναι ταυτόχρονα αιτία και αποτέλεσμα του άλλου (παράδειγμα 11): (9) [...] η αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας που οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου [...] (10) [...] η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου φαντάζει η μεγαλύτερη απειλή για τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη μας. (11) Το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, αυτή με τη σειρά της απελευθερώνει CO 2 από το έδαφος, γεγονός που οξύνει το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη! β) Ως κοινή αιτία μίας σειράς επικίνδυνων και καταστροφικών γεγονότων: (12) [...] τα πρόσφατα έντονα κλιματικά φαινόμενα (πλημμύρες, τυφώνες, ξηρασίες κ.λπ.) έχουν άμεση σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη βαθμιαία ανύψωση της θερμοκρασίας. (13) Ινδονησία και Φιλιππίνες διαθέτουν το 77% των κοραλλιογενών υφάλων όλης της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και το 80% των επαπειλούμενων διεθνώς. Τι καταστρέφει τους υφάλους; Η υπερθέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου!

9 9 γ) Ως αποτέλεσμα μίας κοινής αιτίας κάτι το οποίο, ειδικά για το φαινόμενου του θερμοκηπίου, είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμο αν όχι εντελώς λάθος: (14) Στο θέμα των καυσίμων επικεντρώθηκε άλλωστε και η συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Α- μερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους από τη Δανία, ο οποίος παραδέχθηκε ότι οι ευθύνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα πρέπει να αναζητηθούν στην ανθρώπινη δραστηριότητα [...] (15) Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Γιούργκεν Τρίτιν δήλωσε ότι «η αυξανόμενη συχνότητα αυτών των φυσικών γεγονότων μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τους ανθρώπους» και κατέστησε υπεύθυνες τις ΗΠA, γιατί δεν έχουν μειώσει καθόλου τις εκπομπές καυσαερίων, έναντι μείωσης 18,5% στη Γερμανία από το Τα δύο τελευταία παραδείγματα μάς δείχνουν ότι η επιλογή του όρου που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να εξαρτάται και από ιδεολογικούς παράγοντες: οι κατηγορούμενοι για την επιδείνωση του προβλήματος Αμερικανοί προτιμούν τον πιο επιστημονικό και συναισθηματικά ουδέτερο όρο, ενώ ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος επιλέγει τον όρο με τις ισχυρότερες συνδηλώσεις ως προς τους κινδύνους στους οποίους εκθέτουν τον πλανήτη οι ΗΠΑ. Η παρατήρηση αυτή δεν φαίνεται να ισχύει για τα ελληνικά ΜΜΕ (στο σώμα κειμένων που εξετάσαμε δεν υπάρχει συστηματικότητα στις επιλογές αυτού του είδους), έχει όμως αποτελέσει αντικείμενο μελέτης σε άλλες χώρες, πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία όπου μία μεγάλη έρευνα (Chetouani, 2002) απέδειξε ότι η επιλογή μεταξύ των όρων effet de serre (φαινόμενο του θερμοκηπίου) και réchauffement (αναθέρμανση) συνδέεται συστηματικά με την πολιτική τοποθέτηση του συγγραφέα. Στην δική μας περίπτωση, το ζήτημα τίθεται διαφορετικά: το γενικότερο συμπέρασμα, που αφορά το σύνολο των κειμένων που εξετάσαμε, είναι ότι οι διάφορες αποδόσεις των δύο όρων καταλήγουν να παρουσιάζονται ως συνώνυμες και επομένως οι έννοιες που τους αντιστοιχούν εμφανίζονται ως ταυτόσημες: (16) [...] άλλο τόσο σταθερή είναι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ενέργειας και των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, με πιο ορατούς και μετρήσιμους συντελεστές τη θεαματική αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα τα τελευταία 50 χρόνια και την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της βιόσφαιρας το γνωστό φαινόμενο του θερμοκηπίου. (17) Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί ορισμένα σημαντικά φαινόμενα: ζεσταίνει την τροπόσφαιρα δηλαδή τα κατώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, αυτό είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. (18) Γιατί έχει πλέον αποδειχθεί ότι οι ουσίες αυτές, εκτός από την καταστροφή του όζοντος, συμβάλλουν και στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου», στη σταδιακή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μας. Στα παραδείγματα 16 και 17 ο συντάκτης προσπαθεί να κατονομάσει το φαινόμενο που περιγράφει με έναν επιστημονικό όρο, στο 18 θέλει να εξηγήσει στον αναγνώστη τη σημασία του όρου. Και στις δύο περιπτώσεις γίνεται το ίδιο λάθος: ταύτιση του φαινομένου του θερ-

10 10 μοκηπίου με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης. Το λάθος όμως αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί γλωσσικό, πρέπει μάλλον να αποδοθεί στο γεγονός ότι η γνώση για το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι εισαγόμενη και η πρωτότυπη γλωσσική παραγωγή στην ελληνική είναι ακόμη μικρή σε όγκο. Στο περιβάλλον αυτό, η χρήση των μη λεξικοποιημένων αποδόσεων επιτρέπει την ιδεολογική εκμετάλλευση της εκάστοτε γλωσσικής παράστασης, εντείνοντας την ασάφεια γύρω από τις έννοιες και επιβραδύνοντας την παγίωση της σχετικής ορολογίας. Τελειώνοντας, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η εργασία που παρουσιάσαμε εντάσσεται στο χώρο των γλωσσικών επιστημών με τη θεωρητική της βάση να περιέχει στοιχεία από διαφορετικούς κλάδους κάτι το οποίο περιορίζει την εμβέλειά της. Χρειάζεται λοιπόν να υλοποιηθούν περισσότερες έρευνες της ίδιας κατηγορίας, ώστε να αναπτυχθούν τα εργαλεία μέσω των οποίων θα συνδυαστούν τα πεδία της λεξικολογίας και της ανάλυσης λόγου στον σχηματισμό ενός ενιαίου εργαλείου γλωσσολογικής εργασίας. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ [1] Banks, David: Le groupe nominal dans le texte spécialisé, Paris, L Harmattan, 2001, 178 σ. [2] Chetouani, Lamria: Les figures de la polémique; aspects linguistiques et discursifs du débat public sur l'effet de serre, Paris, L Harmattan, 2002, 234 σ. [3] Détrie, Catherine; Siblot, Paul; Verine, Bertrand: Termes et concepts pour l'analyse du discours. Une approche praxématique, Paris, Honore Champion, 2001, 416 σ. [4] Kleiber, Georges, La sémantique du prototype, Paris, Presses Universitaires de France, 1999, 199 σ. [5] Laurent, Bénédicte: «Contextualisation et production de sens: l exemple des noms de produit Espace et Twingo», Communication aux Journées d Etude Toulousaines en Sciences du langage, La question du sens, novembre 2003, Université Toulouse le Mirail. [6] Lerat, Pierre: Les langues spécialisées, Paris, PUF, 1995, 201 σ. [7] Λέκκα, Βιολέττα: «Επιστημονικός λόγος: η κοινωνική διάσταση», Κατσογιάννου, Μ. & Ευθυμίου Ε. (επιμ.): Ελληνική ορολογία: έρευνα και εφαρμογές, Αθήνα, Καστανιώτης, 2004, σ [8] Μπαλαφούτης Χρήστος, Γενική κλιματολογία. Κλίμα Μεσογείου και κλίμα Ελλάδος, (Μάρτιος 2007). Μαριάννα Κατσογιάννου Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ.. Όλα όσα πρέπει να μάθετε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πως δημιουργείται το πρόβλημα και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από όλο αυτό. Διαβάστε Και Μάθετε!!! ~ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Οποιαδήποτε αλλοίωση της φυσιολογικής σύστασης του αέρα που μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ (Οκτώβριος 2007)

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ (Οκτώβριος 2007) ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ (Οκτώβριος 2007) Συγγραφέας: ΜΗΝΑΣ ΚΑΦΑΤΟΣ Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Με την πρόσφατη έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής σχετικά με την κλιματική αλλαγή (το λεγόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ ΙΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : Μ. ΤΣΙΓΚΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. Γενικά για την εργασία: Η εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ και ΚΛΙΜΑ ΕΛΛΑ ΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ και ΚΛΙΜΑ ΕΛΛΑ ΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ και ΚΛΙΜΑ ΕΛΛΑ ΟΣ ύο Μέρη Γενική Κλιµατολογία-Κλίµα Μεσογείου Κλίµα Ελλάδος ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ & ΚΛΙΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ιδάσκων Χρήστος Μπαλαφούτης Καθηγητής Τοµέα Μετεωρολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου»

Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου» Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου» Επιβλέπουσα καθηγήτρια: κ.τρισεύγενη Γιαννακοπούλου Ονοματεπώνυμο: Πάσχος Απόστολος Α.Μ.: 7515 Εξάμηνο: 1 ο Το φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 16. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος. Η ρύπανση του αέρα

Μάθημα 16. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος. Η ρύπανση του αέρα Μάθημα 16 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος Στο μάθημα αυτό θα αναφερθούμε στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στις συνέπειές της. Επιπλέον,

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα ακτινοβολίας Εργαλείο κατανόησης κλιματικής αλλαγής

Μοντέλα ακτινοβολίας Εργαλείο κατανόησης κλιματικής αλλαγής Κύκλος διαλέξεων στις επιστήμες του περιβάλλοντος Μοντέλα ακτινοβολίας Εργαλείο κατανόησης κλιματικής αλλαγής Χρήστος Ματσούκας Τμήμα Περιβάλλοντος Τι σχέση έχει η ακτινοβολία με το κλίμα; Ο Ήλιος μας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Η ηλιακή ακτινοβολία που πέφτει στην επιφάνεια της Γης απορροφάται κατά ένα μέρος από αυτήν, ενώ κατά ένα άλλο μέρος εκπέμπεται πίσω στην ατμόσφαιρα με την μορφή υπέρυθρης

Διαβάστε περισσότερα

«Κλιματική ή Αλλαγή: Δείκτες και Γεγονότα»

«Κλιματική ή Αλλαγή: Δείκτες και Γεγονότα» «Κλιματική ή Αλλαγή: Δείκτες και Γεγονότα» του Δημήτρη Κοσμά, icsd07055@icsd.aegean.gr d και της Γεωργίας Πολυζώη, icsd07105@icsd.aegean.gr 1 Δείκτης: Επιφανειακή Θερμοκρασία Ως μέση επιφανειακή θερμοκρασία,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ 13 1. ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 17 ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 17 1.1 Η αξία του λεξιλογίου και η θέση του στο γλωσσικό μάθημα 18 1.2 Εμπόδια στη

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτέα ύλη μέχρι

Διδακτέα ύλη μέχρι 7Ο ΓΕΛ Πειραιά Α Λυκείου Σχολικό έτος 2017-18 ΓΕΩΛΟΓΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (μάθημα επιλογής) Διδακτέα ύλη μέχρι 18-12-2017 Α ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η διδακτέα ύλη για το μάθημα επιλογής «ΓΕΩΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτριος Παπαδημούλης, Stefan Eck, Luke Ming Flanagan, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Χρυσόγονος εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL

Δημήτριος Παπαδημούλης, Stefan Eck, Luke Ming Flanagan, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Χρυσόγονος εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL 20.3.2019 A8-0175/96 Τροπολογία 96 Δημήτριος Παπαδημούλης, Stefan Eck, Luke Ming Flanagan, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Χρυσόγονος εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL Έκθεση Bas Eickhout, Sirpa Pietikäinen Θέσπιση

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και συνέπειες στον αγροτικό τομέα

Κλιματική αλλαγή και συνέπειες στον αγροτικό τομέα Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Περιφέρεια Κρήτης Ημερίδα: «Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία» Ηράκλειο, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 Κλιματική αλλαγή και συνέπειες στον αγροτικό τομέα Μιχαήλ Σιούτας,

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου Η τρύπα του όζοντος Η μόλυνση της ατμόσφαιρας Η μόλυνση του νερού Η μόλυνση του εδάφους Όξινη βροχή Ρύπανση του περιβάλλοντος Ραδιενεργός ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΡΟ. Η Σημασία του Υδάτινοι Πόροι Ο πόλεμος του Νερού. Αυγέρη Βασιλική Ανδριώτη Μαρινα Βλάχου Ελίνα

ΝΕΡΟ. Η Σημασία του Υδάτινοι Πόροι Ο πόλεμος του Νερού. Αυγέρη Βασιλική Ανδριώτη Μαρινα Βλάχου Ελίνα ΝΕΡΟ Η Σημασία του Υδάτινοι Πόροι Ο πόλεμος του Νερού Αυγέρη Βασιλική Ανδριώτη Μαρινα Βλάχου Ελίνα Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ καλύπτει το 70,9% του πλανήτη μας είναι απαραιτητο για την διατήρηση της ζώης στη γη και

Διαβάστε περισσότερα

Oι Κατηγορίες Κλιμάτων :

Oι Κατηγορίες Κλιμάτων : ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Oι Κατηγορίες Κλιμάτων : Κατηγορία Α : Τροπικά κλίματα Στην πρώτη κατηγορία, που συμβολίζεται με το κεφαλαίο Α, εντάσσονται όλοι οι τύποι του Τροπικού κλίματος. Κοινό χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας. Μάθημα 5: Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου και η Κλιματική Αλλαγή. Σχολείο: Τάξη: Ημερομηνία:.

Φύλλο Εργασίας. Μάθημα 5: Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου και η Κλιματική Αλλαγή. Σχολείο: Τάξη: Ημερομηνία:. Φύλλο Εργασίας Μάθημα 5: Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου και η Κλιματική Αλλαγή Σχολείο: Τάξη: Ημερομηνία:. Δραστηριότητα 1: Τα φαινόμενα (5 λεπτό) Παρακολουθείστε τις εικόνες για να διατυπώσετε τα ερωτήματά

Διαβάστε περισσότερα

Α. Βαγγελάτος 2, Γ. Ορφανός 2, Χ. Τσαλίδης 2, Χ. Καλαμαρά 3

Α. Βαγγελάτος 2, Γ. Ορφανός 2, Χ. Τσαλίδης 2, Χ. Καλαμαρά 3 Ανάπτυξη Οντολογίας Βιοϊατρικών Όρων Α. Βαγγελάτος 2, Γ. Ορφανός 2, Χ. Τσαλίδης 2, Χ. Καλαμαρά 3 www.iatrolexi.cti.gr 1 Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ) Σελίδα 1 Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας)

Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας) για έναν ζωντανό πλανήτη Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας) Συνδιάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, Κοπεγχάγη 7-18 Δεκεμβρίου 2009 Ένα εγχειρίδιο για παιδιά 7+ Τι τρέχει επιτέλους με

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΟΛΕΞΗ. Neurosoft A.E. --- ΕΑΙΤΥ. ΓΓΕΤ, ΚτΠ, Πρόγραµµα «ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΩΝ, ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑΣ»

ΙΑΤΡΟΛΕΞΗ. Neurosoft A.E. --- ΕΑΙΤΥ. ΓΓΕΤ, ΚτΠ, Πρόγραµµα «ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΩΝ, ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑΣ» Ανάπτυξη Υποδοµής Γλωσσικής Τεχνολογίας για το Βιοϊατρικό Τοµέα Neurosoft A.E. --- ΕΑΙΤΥ ΓΓΕΤ, ΚτΠ, Πρόγραµµα «ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΩΝ, ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑΣ» Προϋπολογισµός: 561.240 ιάρκεια: 18 µήνες Επιστηµονικός

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ -ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΦΥΣΙΚΗ -ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ Γιάννης Λ. Τσιρογιάννης Γεωργικός Μηχανικός M.Sc., PhD Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων Κατ. Ανθοκομίας Αρχιτεκτονικής Τοπίου ΦΥΣΙΚΗ -ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ Κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο

Εισαγωγή στην επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο Εισαγωγή στην επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο I. Τι είναι η επιστήμη; A. Ο στόχος της επιστήμης είναι να διερευνήσει και να κατανοήσει τον φυσικό κόσμο, για να εξηγήσει τα γεγονότα στο φυσικό κόσμο,

Διαβάστε περισσότερα

Η εξέλιξη στα συστήματα Μηχανικής Μετάφρασης

Η εξέλιξη στα συστήματα Μηχανικής Μετάφρασης Η εξέλιξη στα συστήματα Μηχανικής Μετάφρασης Σοφιανόπουλος Σωκράτης Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου Δομή παρουσίασης Τι είναι η Μηχανική Μετάφραση (Machine Translation) Ιστορική αναδρομή Είδη συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Περιβαλλοντικά Προβλήματα Παγκόσμιας κλίμακας Περιφερειακής κλίμακας Τοπικής κλίμακας Αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος ( Θ κατά 2 ⁰C έως 2050) Εξάντληση όζοντος (αλλαγές συγκέντρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική μηχανική

Περιβαλλοντική μηχανική Περιβαλλοντική μηχανική 2 Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική μηχανική Enve-Lab Enve-Lab, 2015 1 Environmental Μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντικά προβλήματα Παγκόσμια κλιματική αλλαγή Όξινη βροχή Μείωση στρατοσφαιρικού

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου Φαινόμενο του Θερμοκηπίου Εργασία των μαθητών :Παράσογλου Χρύσανθος, Παρασχάκη Αλεξάνδρα, Τσαλίκογλου Αντιγόνη, Χίντρι Έγκι 3 ο Γυμνάσιο Καβάλας Σχολικό έτος 2017-2018 Καθηγητής : Χατζηαντωνίου Αλέξανδρος

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφίδες για τη Νεοελληνική Γλώσσα

Ψηφίδες για τη Νεοελληνική Γλώσσα [1] Ψηφίδες για τη Νεοελληνική Γλώσσα Παρουσίαση και ενδεικτικά παραδείγματα εκπαιδευτικής αξιοποίησης Συντάκτρια: Μαρία Αλεξίου (εκπαιδευτικός ΠΕ02, ΜΔΕ Θεωρητικής Γλωσσολογίας, συντονίστρια του ψηφιακού

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική Αλλαγή και Υδάτινο Περιβάλλον

Κλιματική Αλλαγή και Υδάτινο Περιβάλλον Κλιματική Αλλαγή και Υδάτινο Περιβάλλον Μ.Α. Ευστρατίου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Department of Marine Sciences University of the Aegean Τί είναι κλίμα ; Κλίμα

Διαβάστε περισσότερα

2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα.

2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα. ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ-ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ 1. Διευκρινίστε τις έννοιες «καιρός» και «κλίμα» 2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα. 3. Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

To φαινόμενο του θερμοκηπίου. Υπερθέρμανση του πλανήτη

To φαινόμενο του θερμοκηπίου. Υπερθέρμανση του πλανήτη To φαινόμενο του θερμοκηπίου Υπερθέρμανση του πλανήτη Έχουμε ασχοληθεί, κατά διαστήματα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ως προς τον μηχανισμό δημιουργίας του, την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη εξ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν.

Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν. Θέμα μας το κλίμα. Και οι παράγοντες που το επηρεάζουν. 1 Που συμβαίνουν οι περισσότερες βροχοπτώσεις; Κυρίως στη θάλασσα. Και μάλιστα στο Ισημερινό. Είδαμε γιατί στο προηγούμενο μάθημα. Ρίξε μία ματιά.

Διαβάστε περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις τιμές των τροφίμων

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις τιμές των τροφίμων 8 Αυγούστου 2012 Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις τιμές τροφίμων Επιστήμες / Περιβάλλον - Οικολογία Η αλλαγή του κλίματος μείωσε την παγκόσμια παραγωγή σίτου και καλαμποκιού περισσότερο από 3% κατά τις τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος Πτυχιακή εργασία Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ Ελένη Άσπρου Λεμεσός, Μάιος

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόµενο του Θερµοκηπίου

Φαινόµενο του Θερµοκηπίου Φαινόµενο του Θερµοκηπίου Αλεξάνδρου Αλέξανδρος, Κυριάκου Λίντα, Παυλίδης Ονήσιλος, Χαραλάµπους Εύη, Χρίστου ρόσος Φαινόµενο του θερµοκηπίου Ανακαλύφθηκε το 1824 από τον Γάλλο µαθηµατικό Fourier J. (1768)

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική Αλλαγή και Τουρισμός

Κλιματική Αλλαγή και Τουρισμός Κλιματική Αλλαγή και Τουρισμός Που οδηγούνται τα ταξίδια? Μαρία Ζησούλη MSc Μάρκετινγκ & Επικοινωνία, Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, Μέλος ΔΕ Ελληνικού Ινστιτούτου Μάρκετινγκ, Μελος ΔΣ Εταιρίας Θεσσαλικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ (1/9) Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που είναι σημαντικό για να διατηρεί θερμή την επιφάνεια της γης. Τα αέρια των θερμοκηπίων

Διαβάστε περισσότερα

4.1 Εισαγωγή. Μετεωρολογικός κλωβός

4.1 Εισαγωγή. Μετεωρολογικός κλωβός 4 Θερμοκρασία 4.1 Εισαγωγή Η θερμοκρασία αποτελεί ένα μέτρο της θερμικής κατάστασης ενός σώματος, δηλ. η θερμοκρασία εκφράζει το πόσο ψυχρό ή θερμό είναι το σώμα. Η θερμοκρασία του αέρα μετράται διεθνώς

Διαβάστε περισσότερα

Ε λ Νίνιο (El Niño) ονοµάζεται το θερµό βόρειο θαλάσσιο ρεύµα που εµφανίζεται στις ακτές του Περού και του Ισηµερινού, αντικαθιστώντας το ψυχρό νότιο ρεύµα Humboldt. Με κλιµατικούς όρους αποτελει µέρος

Διαβάστε περισσότερα

1. Το φαινόµενο El Niño

1. Το φαινόµενο El Niño 1. Το φαινόµενο El Niño Με την λέξη Ελ Νίνιο, προσφωνούν οι Ισπανόφωνοι το Θείο Βρέφος. Η ίδια λέξη χρησιµοποιείται για να εκφράσει µια µεταβολή του καιρού στις ακτές του Περού, που εµφανίζεται εδώ και

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε στο παρακάτω ενδεικτικό γράφημα την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης από το 1870 έως

Διαβάστε περισσότερα

Τρίκαλα, 27/12/2011. Συνεντεύξεις. «Μεγαλύτερες σε διάρκεια ξηρασίες»

Τρίκαλα, 27/12/2011. Συνεντεύξεις. «Μεγαλύτερες σε διάρκεια ξηρασίες» Τρίκαλα, 27/12/2011 Συνεντεύξεις «Μεγαλύτερες σε διάρκεια ξηρασίες» Τι επισημαίνει στην ΕΡΕΥΝΑ για την περιοχή μας ο κ. Σοφοκλής Ε. Δρίτσας, ερευνητής στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης Επειδή ο πληθυσμός της γης και οι ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνοντας συνεχώς, χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο γλυκό νερό. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το γλυκό νερό ρυπαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και η Κλιματική Αλλαγή

Μάθημα 5 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και η Κλιματική Αλλαγή Μάθημα 5 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και η Κλιματική Αλλαγή Πλαίσιο Μαθήματος Σε αυτό το μάθημα θα μελετήσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις συνέπειες τους στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και η Κλιματική Αλλαγή

Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και η Κλιματική Αλλαγή Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και η Κλιματική Αλλαγή This project has received funding from the European Union s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 710577 Απόψεις για

Διαβάστε περισσότερα

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εισαγωγή

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εισαγωγή Το φαινόμενο του θερμοκηπίου Εισαγωγή Το φαινόμενο του θερμοκηπίου ΟΜΑΔΑ 3 Αγγελίδης Γιώργος Δούκας Θεοδόσης Ναστίμι Μαριγκλέν Εισαγωγή Το φαινόμενο του θερμοκηπίου Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Νικόλαος Κουκούλας Χωροτάκτης Πολεοδόμος Μηχανικός Α.Π.Θ., ΜSc Αστική Ανάπλαση και Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η κλιματική αλλαγή? Ποιά είναι τα αέρια του θερμοκηπίου?

Τι είναι η κλιματική αλλαγή? Ποιά είναι τα αέρια του θερμοκηπίου? Ενημερωτικό Υλικό Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως επηρεάζουν το Περιβάλλον και πως μπορούν να μετρούν το Ανθρακικό τους Αποτύπωμα? Τ ι είναι? Τι είναι η κλιματική αλλαγή?

Διαβάστε περισσότερα

5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία

5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία 5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία Στόχοι της γλωσσολογίας Σύμφωνα με τον Saussure, βασικός στόχος της γλωσσολογίας είναι να περιγράψει τις γλωσσικές δομές κάθε γλώσσας με στόχο να διατυπώσει θεωρητικές αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΛΕΚΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΟΛΟΓΙΑ COMPOUNDS AND TERMINOLOGY ABSTRACT. Αγγελική Φωτοπούλου ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Αggeliki Fotopoulou

ΠΟΛΥΛΕΚΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΟΛΟΓΙΑ COMPOUNDS AND TERMINOLOGY ABSTRACT. Αγγελική Φωτοπούλου ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Αggeliki Fotopoulou 1 ΠΟΛΥΛΕΚΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΟΛΟΓΙΑ Αγγελική Φωτοπούλου ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σ' αυτή την ανακοίνωση θα σκιαγραφήσουμε τα όρια μεταξύ πολυλεκτικών ονοματικών εκφράσεων (σύμπλοκα) όπως παιδική χαρά, φακοί επαφής,

Διαβάστε περισσότερα

Οι πιέσεις σε κλειστό δοχείο

Οι πιέσεις σε κλειστό δοχείο Οι πιέσεις σε κλειστό δοχείο Έστω ένα κλειστό δοχείο, κυλινδρικού σχήματος, «πλήρες ύδατος». Με τη φράση αυτή εννοούμε ότι είναι γεμάτο με νερό, χωρίς να υπάρχει καθόλου αέρας στο εσωτερικό του. Στα επόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι έρευνας και μεθοδολογικά προβλήματα της παιδαγωγικής επιστήμης

Μέθοδοι έρευνας και μεθοδολογικά προβλήματα της παιδαγωγικής επιστήμης Μέθοδοι έρευνας και μεθοδολογικά προβλήματα της παιδαγωγικής επιστήμης http://users.uoa.gr/~dhatziha Αριθμός: 1 Η εισαγωγή σε μια επιστήμη πρέπει να απαντά σε δύο ερωτήματα: Ποιον τομέα και με ποιους τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ο κ ι ο κ λ ο ο λ γ ο ι γ κ ι ό κ ό Βαρόμ ό ετρ τ ο ο 2 0 2 0 0 9 0 (Νο3) Μάρτιος 2009

Οι Ο κ ι ο κ λ ο ο λ γ ο ι γ κ ι ό κ ό Βαρόμ ό ετρ τ ο ο 2 0 2 0 0 9 0 (Νο3) Μάρτιος 2009 Οικολογικό Βαρόμετρο 09 (Νο3) Μάρτιος 09 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΠΕΡΙΟΧΗ: ΔΕΙΓΜΑ: ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: ΤΥΠΙΚΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή. Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή. Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. AUT/LHTEE Εισαγωγή (1/3) Για 1-2 αιώνες, δηλ. ένα ελάχιστο κλάσμα της παγκόσμιας ιστορίας, καίμε μέσα σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10 ο Υποπρογράµµατα

Κεφάλαιο 10 ο Υποπρογράµµατα Κεφάλαιο 10 ο Υποπρογράµµατα Ανάπτυξη Εφαρµογών σε Προγραµµατιστικό Περιβάλλον Η αντιµετώπιση των σύνθετων προβληµάτων και η ανάπτυξη των αντίστοιχων προγραµµάτων µπορεί να γίνει µε την ιεραρχική σχεδίαση,

Διαβάστε περισσότερα

PRAGMATIQUE ΠΡΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. Αγγελική Αλεξοπούλου

PRAGMATIQUE ΠΡΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. Αγγελική Αλεξοπούλου PRAGMATIQUE ΠΡΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Αγγελική Αλεξοπούλου ΠΡΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 1) Γενικές αρχές 2) Δείξη 3) Η θεωρία των λεκτικών πράξεων 4) Η θεωρία των υπονοημάτων 5) Τα αξιώματα και η αρχή της συνεργασίας 6) Προϋπόθεση

Διαβάστε περισσότερα

Όξινη βροχή. Όξινη ονομάζεται η βροχή η οποία έχει ph μικρότερο από 5.6.

Όξινη βροχή. Όξινη ονομάζεται η βροχή η οποία έχει ph μικρότερο από 5.6. Όξινη βροχή Οξύτητα είναι η συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου σε μια ουσία όπως αυτή ορίζεται από τον αρνητικό λογάριθμο της συγκέντρωσης των ιόντων του υδρογόνου (ph). Το καθαρό νερό έχει ουδέτερο ph ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΟΝΑ Α ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΟΝΑ Α ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΟΝΑ Α ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ Ονοµατικά σύνολα της Νέας Ελληνικής: Εξάλειψη µορφολογικών αµφισηµιών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Σχολικός Σύμβουλος φυσικών επιστημών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Σχολικός Σύμβουλος φυσικών επιστημών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Σχολικός Σύμβουλος φυσικών επιστημών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ορολογίας στο έργο του ελληνόφωνου νομικού Παναγιώτης Γ. Κριμπάς Επίκουρος Καθηγητής Ορολογίας και Μετάφρασης (Δ.Π.Θ.) Δικηγόρος (Δ.Σ.Α.

ορολογίας στο έργο του ελληνόφωνου νομικού Παναγιώτης Γ. Κριμπάς Επίκουρος Καθηγητής Ορολογίας και Μετάφρασης (Δ.Π.Θ.) Δικηγόρος (Δ.Σ.Α. Η συμβολή του θεωρητικού της ορολογίας στο έργο του ελληνόφωνου νομικού Παναγιώτης Γ. Κριμπάς Επίκουρος Καθηγητής Ορολογίας και Μετάφρασης (Δ.Π.Θ.) Δικηγόρος (Δ.Σ.Α.) Νομικά κείμενα: Κείμενα που περιέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με τη διδακτική προσέγγιση του γλωσσικού δανεισμού

Σχετικά με τη διδακτική προσέγγιση του γλωσσικού δανεισμού Σχετικά με τη διδακτική προσέγγιση του γλωσσικού δανεισμού Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά στοιχεία 1.1 Η τρέχουσα αντιμετώπιση του γλωσσικού δανεισμού 1.2 Η προσέγγιση του θέματος μέσα από το σχολείο 1.3 Σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή Τεχνικών Κειμένων

Συγγραφή Τεχνικών Κειμένων Συγγραφή Τεχνικών Κειμένων Tο ύφος........ γραφής! Από τις διαλέξεις του μαθήματος του Α εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής Κ. Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στις μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών σε παγκόσμια κλίμακα που οφείλονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Η κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Δανακτσή, Α. Ευαγγελίου, Ο. Μουρογιάννη, Α. Τζοτζαδίνη

Κ. Δανακτσή, Α. Ευαγγελίου, Ο. Μουρογιάννη, Α. Τζοτζαδίνη 9 Ο Συνέδριο ΕΛΕΤΟ «Ελληνική ή Γλώσσα και Ορολογία» Κ. Δανακτσή, Α. Ευαγγελίου, Ο. Μουρογιάννη, Α. Τζοτζαδίνη ζ Μελέτη της ορολογίας της Πληροφορικής και συγκεκριμένα στο πεδίο των ευρέως διαδεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1-

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1- ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις επηρεάζουν το περιβάλλον και πως μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

4 ο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ:

4 ο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: 4 ο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Με ποιους τρόπους συμβάλει ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτιρίων, στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων. Ομάδα Εργασίας : Αλεξόπουλος Πέτρος, Δημαρά Κατερίνα, Καλεμάκη

Διαβάστε περισσότερα

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού 1. Το νερό στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό. Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους

Διαβάστε περισσότερα

Η πραγματική «άβολη» αλήθεια. Φαινόμενο θερμοκηπίου, αύξηση της θερμοκρασίας της Γης

Η πραγματική «άβολη» αλήθεια. Φαινόμενο θερμοκηπίου, αύξηση της θερμοκρασίας της Γης Η πραγματική «άβολη» αλήθεια Φαινόμενο θερμοκηπίου, αύξηση της θερμοκρασίας της Γης 1 Βασικές παρερμηνείες 1.Συμπεριφέρεται η Γη σαν ένα πραγματικό θερμοκήπιο; 2.Είναι το αποκαλούμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Περιβάλλοντος

Φυσική Περιβάλλοντος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φυσική Περιβάλλοντος Αναδράσεις στο κλίμα Διδάσκοντες: Καθηγητής Π. Κασσωμένος, Λέκτορας Ν. Μπάκας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ Ενότητα 10: Αναλυτική Γεωχημεία και Οικολογία Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Θέρμανση θερμοκηπίων με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας γεωθερμικές αντλίες θερμότητας

Θέρμανση θερμοκηπίων με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας γεωθερμικές αντλίες θερμότητας Θέρμανση θερμοκηπίων με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας γεωθερμικές αντλίες θερμότητας Η θερμοκρασία του εδάφους είναι ψηλότερη από την ατμοσφαιρική κατά τη χειμερινή περίοδο, χαμηλότερη κατά την καλοκαιρινή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή Διατριβή Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ CΗ 4 ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Πολιτική και Εκπαίδευση

Περιβαλλοντική Πολιτική και Εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Περιβαλλοντική Πολιτική και Εκπαίδευση Ενότητα 01: Άνθρωπος και Περιβάλλον Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 6 ΒΡΟΧΗ. 1. Βροχομετρικές παράμετροι. 2. Ημερήσια πορεία της βροχής

ΑΣΚΗΣΗ 6 ΒΡΟΧΗ. 1. Βροχομετρικές παράμετροι. 2. Ημερήσια πορεία της βροχής ΑΣΚΗΣΗ 6 ΒΡΟΧΗ Η βροχή αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες μετεωρολογικές παραμέτρους. Είναι η πιο κοινή μορφή υετού και αποτελείται από σταγόνες που βρίσκονται σε υγρή κατάσταση. 1. Βροχομετρικές παράμετροι

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 9ο (σελ ) Η ατµόσφαιρα

Kεφάλαιο 9ο (σελ ) Η ατµόσφαιρα 1 Kεφάλαιο 9ο (σελ. 35 38) Η ατµόσφαιρα Στόχοι: - να γνωρίζουµε τι είναι η ατµόσφαιρα - να γνωρίζουµε τη σύσταση της ατµόσφαιρας - να περιγράφουµε τη δοµή της ατµόσφαιρας - να αξιολογούµε το ρόλο της ατµόσφαιρας

Διαβάστε περισσότερα

Σαρόγλου Γιώργος, Σπυροπούλου Αθηνά Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο 1ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος, Μαρτίου 2017

Σαρόγλου Γιώργος, Σπυροπούλου Αθηνά Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο 1ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος, Μαρτίου 2017 «Ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον: διερεύνηση και ευαισθητοποίηση πάνω σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας» Σαρόγλου Γιώργος, Σπυροπούλου Αθηνά Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο 1ο Μαθητικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΣΩ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Φρειδερίκη ΜΠΑΤΣΑΛΙΑ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ελένη ΣΕΛΛΑ Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα

Η ΜΕΣΩ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Φρειδερίκη ΜΠΑΤΣΑΛΙΑ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ελένη ΣΕΛΛΑ Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα 1 Η ΜΕΣΩ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Φρειδερίκη ΜΠΑΤΣΑΛΙΑ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ελένη ΣΕΛΛΑ Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα Στο: Γλωσσολογικές έρευνες για την Ελληνική Ι, Πρακτικά του 5 ου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ενότητα: Φυσική Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος Μέρος 5 ο Η ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Δημήτρης Μελάς Καθηγητής Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Οδηγός Εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας ΣΠΑΡΤΗ 2010-11 Περιεχόμενα 1.ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Της ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Μάθημα 10 ο : Αποσαφήνιση εννοιών λέξεων. Γεώργιος Πετάσης. Ακαδημαϊκό Έτος:

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Μάθημα 10 ο : Αποσαφήνιση εννοιών λέξεων. Γεώργιος Πετάσης. Ακαδημαϊκό Έτος: ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 10 ο : Αποσαφήνιση εννοιών λέξεων Γεώργιος Πετάσης Ακαδημαϊκό Έτος: 2012 2013 ΤMHMA MHXANIKΩΝ Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, Πανεπιστήμιο Πατρών, 2012 2013 Οι διαφάνειες αυτού του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή εργασία ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΕΙΚΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΥΔΑΤΩΝ Γεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς Το Πρωτόκολλο του Κιότο Μια πρόκληση για την ανάπτυξη και την απασχόληση «Από το Ρίο στο Γιοχάνεσµπουργκ και πέρα από το Κιότο. Ποιο µέλλον για τον Πλανήτη;» ρ Μιχαήλ Μοδινός

Διαβάστε περισσότερα

Φυλλάδιο Εργασίας 1. Ενδεικτικές Απαντήσεις. Αξιολόγηση Διδακτικών Δραστηριοτήτων από τα διδακτικά εγχειρίδια

Φυλλάδιο Εργασίας 1. Ενδεικτικές Απαντήσεις. Αξιολόγηση Διδακτικών Δραστηριοτήτων από τα διδακτικά εγχειρίδια Φυλλάδιο Εργασίας 1 Ενδεικτικές Απαντήσεις Αξιολόγηση Διδακτικών Δραστηριοτήτων από τα διδακτικά εγχειρίδια Κωνσταντίνος Κακαρίκος, Ευφροσύνη Κοντοκώστα k_kakarikos@hotmail.com efkodok@yahoo.gr Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ & Κλίµα / Χλωρίδα / Πανίδα της Κύπρου

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ & Κλίµα / Χλωρίδα / Πανίδα της Κύπρου ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ & Κλίµα / Χλωρίδα / Πανίδα της Κύπρου Παρουσίαση Γιώργος Σέκκες Καθηγητής Γεωγραφίας Λευκωσία 2017 Ερώτηση! Ποια η διάφορα µεταξύ του κλίµατος

Διαβάστε περισσότερα

Δύο κύριοι τρόποι παρουσίασης δεδομένων. Παράδειγμα

Δύο κύριοι τρόποι παρουσίασης δεδομένων. Παράδειγμα Δύο κύριοι τρόποι παρουσίασης δεδομένων Παράδειγμα Με πίνακες Με διαγράμματα Ονομαστικά δεδομένα Εδώ τα περιγραφικά μέτρα (μέσος, διάμεσος κλπ ) δεν έχουν νόημα Πήραμε ένα δείγμα από 25 άτομα και τα ρωτήσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Τη γλώσσα μου έδωσαν ellhnikh. Μαρία Γαβριηλίδου, ΙΕΛ/ΕΚ Αθηνά Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης 29 Σεπτεμβρίου 2018, ΕΙΕ

Τη γλώσσα μου έδωσαν ellhnikh. Μαρία Γαβριηλίδου, ΙΕΛ/ΕΚ Αθηνά Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης 29 Σεπτεμβρίου 2018, ΕΙΕ Τη γλώσσα μου έδωσαν ellhnikh Μαρία Γαβριηλίδου, ΙΕΛ/ΕΚ Αθηνά Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης 29 Σεπτεμβρίου 2018, ΕΙΕ Πρώτη τοποθέτηση Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ Η γλώσσα των νέων όχι ενιαίο και αυτοτελές γλωσσικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ατμόσφαιρα και η δομή της

Η ατμόσφαιρα και η δομή της 1 Η ατμόσφαιρα και η δομή της Ατμόσφαιρα λέγεται το αεριώδες στρώμα που περιβάλλει τη γη και το οποίο την ακολουθεί στο σύνολο των κινήσεών της. 1.1 Έκταση της ατμόσφαιρας της γης Το ύψος στο οποίο φθάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΜΠΑΝΙΕΡΑ; (Σεπτέμβριος 2012)

ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΜΠΑΝΙΕΡΑ; (Σεπτέμβριος 2012) ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΜΠΑΝΙΕΡΑ; (Σεπτέμβριος 2012) Συγγραφέας: ΛΑΛΙΝΑ ΦΑΦΟΥΤΗ Ακούμε ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει και, όταν φθάνει το καλοκαίρι και ζούμε τους όλο και εντονότερους καύσωνες,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές επιλογές σχετικά με το περιεχόμενο Στον επαναπροσδιορισμό της θεματολογίας, της διδακτέας ύλης και της διδακτικής προσέγγισης, που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, έχουν ληφθεί υπόψη οι ακόλουθες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Μερικές συμπληρωματικές σημειώσεις στη ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Ενεργειακό ισοζύγιο της Γης Εισερχόμενη και εξερχόμενη Ακτινοβολία Εισερχόμενη Ηλιακή Ακτινοβολία Εξερχόμενη Γήινη ακτινοβολία Ορατή ακτινοβολία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Περίληψη είναι μικρής έκτασης κείμενο, με το οποίο αποδίδεται συμπυκνωμένο το περιεχόμενο ενός ευρύτερου κειμένου. Έχει σαν στόχο την πληροφόρηση των άλλων, με λιτό και περιεκτικό τρόπο, για

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή εργασία ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΩΝΙΔΟΥ Λεμεσός, 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Πολυτεχνική σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ακαδημαϊκό Έτος 2007-20082008 Μάθημα: Οικονομία Περιβάλλοντος για Οικονομολόγους Διδάσκων:Σκούρας Δημήτριος ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μια φυσιολογική μέρα πάνω από την Μάγχη

Μια φυσιολογική μέρα πάνω από την Μάγχη Μια φυσιολογική μέρα πάνω από την Μάγχη Και την Ιταλία Αγγλία Πειράματα ελέγχου του κλίματος πάνω από την Μάγχη Γαλλία Χημικά ίχνη Αγγλία Χημικά ίχνη Γαλλία Χημικά ίχνη και πάνω από την Ιταλία (Σαρδηνία)

Διαβάστε περισσότερα

Το στυλ γραφής. Σαφήνεια Επιστημονική ακρίβεια Λιτότητα Ελκυστικότητα Πληρότητα Περιεκτικότητα Αναγνωσιμότητα

Το στυλ γραφής. Σαφήνεια Επιστημονική ακρίβεια Λιτότητα Ελκυστικότητα Πληρότητα Περιεκτικότητα Αναγνωσιμότητα Το στυλ γραφής Το στυλ γραφής Είναι ο ιδιαίτερος εξατομικευμένος τρόπος με τον οποίο κάποιος οργανώνει το κείμενο και χρησιμοποιεί συντακτικά και σημασιολογικά τις λέξεις και τις εικόνες Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ:

ΓΛΩΣΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ: ΓΛΩΣΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ: Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ημερίδα παρουσίασης CLARIN-EL 1/10/2010 Πένυ Λαμπροπούλου Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου / Ε.Κ. "Αθηνά" ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΓΤ ΓΙΑ ΚΑΕ Στο

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 6: Το Φαινόμενο της Όξινης Βροχής

Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 6: Το Φαινόμενο της Όξινης Βροχής Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 6: Το Φαινόμενο της Όξινης Βροχής Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα αέρια θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα είναι 2. Η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας στο εξωτερικό όριο της ατµόσφαιρας Ra σε ένα τόπο εξαρτάται:

1. Τα αέρια θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα είναι 2. Η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας στο εξωτερικό όριο της ατµόσφαιρας Ra σε ένα τόπο εξαρτάται: 1. Τα αέρια θερµοκηπίου στην ατµόσφαιρα είναι 1. επικίνδυνα για την υγεία. 2. υπεύθυνα για τη διατήρηση της µέσης θερµοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδο αρκετά µεγαλύτερο των 0 ο C. 3. υπεύθυνα για την τρύπα

Διαβάστε περισσότερα

Απαλλαγή από τον Άνθρακα

Απαλλαγή από τον Άνθρακα Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2017 Κατηγορία Regular Junior Περιγραφή Δοκιμασίας, Κανόνες και Βαθμολογία Sustainabots [Ρομπότ για τη βιωσιμότητα] Απαλλαγή από τον Άνθρακα Έκδοση: Τελική Έκδοση 15 Ιανουρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (5 ο -7 o Εξάμηνο)

ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (5 ο -7 o Εξάμηνο) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΡΟΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (5 ο -7 o Εξάμηνο) Ν. ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ- ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: Φυσική Κλιματολογία (Χ. Σαχσαμάνογλου

Διαβάστε περισσότερα