Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο. (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) Στην Αθήνα σήμερα, 23 Νοεμβρίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:15, συνεδρίασε

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο. (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) Στην Αθήνα σήμερα, 23 Νοεμβρίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:15, συνεδρίασε"

Transcript

1 ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ CADY1123.XA1 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΓ - ΣΥΝΟΔΟΣ Γ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) Στην Αθήνα σήμερα, 23 Νοεμβρίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:15, συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» (151), η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κυρίου Δημητρίου Κρεμαστινού, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με το Πρότυπο Διοίκησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στην Επιτροπή παρέστησαν ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο Διοικητής της 1 ης ΥΠΕ, κ. Αριστείδης Μουσιώνης και ο Καθηγητής Οικονομίας της Υγείας, κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινάει η σημερινή συνεδρίαση. Θέμα της σημερινής συνεδρίασης είναι η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Λοβέρδο, σχετικά με το Πρότυπο Διοίκησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το λόγο έχει ο κ. Χαραλάμπους για διαδικαστικό θέμα. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ακόμα μια φορά είμαστε υποχρεωμένοι να μαντέψουμε, τι θα μας πει ο κ. Υπουργός. Θα μπορούσε, έστω και μία σελίδα, περιληπτικά ούτως ώστε να είμαστε σχετικά προετοιμασμένοι. Το έχουμε αποφασίσει, νομίζω, σαν

2 ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ CADY1123.XA1 Επιτροπή ότι χωρίς εισήγηση ή χωρίς ένα ενημερωτικό σημείωμα δεν θα δεχόμαστε να συνεδριάζουμε. Ευχαριστώ πολύ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο Υπουργός. ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόδρε, θα σας παρακαλέσω να συγκαλέσετε, νομίζω ότι είστε Πρόεδρος και στην υποεπιτροπή φαρμάκων, να συγκαλέσετε την υποεπιτροπή φαρμάκων, οπότε μπορείτε. Να κάνουμε μια ενημέρωση. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επειδή είχε λάβει απόφαση η Επιτροπή μέχρις ότου το νέο Διοικητικό Συμβούλιο δώσει τα στοιχεία περί του Ωνασείου, εμείς είχαμε πάρει μια απόφαση και ο κ. Γιαννόπουλος το είχε ζητήσει, να έρθει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ωνασείου, όπως είχε έρθει και παλιότερα. Μας ενημέρωσαν ότι είναι έτοιμοι, όποτε αν μπορείτε και εσείς την επόμενη εβδομάδα, να τους φωνάξουμε. ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Να βάλετε και κάποια στιγμή, την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα και την υποεπιτροπή φαρμάκων σε μια άλλη συνεδρίαση. ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, γιατί να καλέσουμε την υποεπιτροπή φαρμάκων σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όταν έχουμε την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων; Κάποιοι από εμάς, δεν ξέρω για ποιο λόγο, δεν είμαστε μέλη της υποεπιτροπής. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τα μέλη της υποεπιτροπής τα προτείνουν τα κόμματα, δηλαδή εγώ προσωπικά δεν έχω καμία ανάμειξη στην επιλογή των μελών. Την υποδεικνύουν τα κόμματα. Το λέω για να μην έχουμε καμία παρεξήγηση. Εάν ο υπουργός θέλει αντί της υποτροπής φαρμάκων να καλέσουμε την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων τότε γίνεται. Τι λέτε, κύριε Υπουργέ; ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ό,τι θέλετε εσείς. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εάν το θέλετε, εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση. Να γίνει κοινή συνεδρίαση. Ωραία, εφόσον το ζητάτε και ο Υπουργός δεν έχει αντίρρησή θα συνεδριάσει η Επιτροπή Κοινωνικών και για το Ωνάσειο και για τα φάρμακα. Το λόγο έχει ο κ. Υπουργός.

3 ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ CADY1123.XA1 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θα ήθελα να πω στον συνάδελφο, κ. Χαραλάμπους, ότι δεν έχω κείμενο να διανείμω, εάν είχα θα διένειμα. Ενημερώνουμε την Επιτροπή σε μια φάση πραγματικής ζύμωσης και διαβουλεύσεων. Δεν έχουμε καταλήξει σε κάτι αλλά ερχόμαστε εδώ γιατί πολύ σύντομα, κύριοι συνάδελφοι, θα καταλήξουμε σε κείμενο που θα οδηγήσει σε τροπολογία και επειδή τις τροπολογίες δεν τις εξετάζουν οι Επιτροπές, δεν τις επεξεργάζονται, θέλω να έρθω εδώ να σας παρουσιάσω οι κάποιες σκέψεις, για να μην αιφνιδιαστείτε και πάει κάτι στην Ολομέλεια κατευθείαν και δεν έχει περάσει πρώτα από την Επιτροπή, μπει, δηλαδή, σε σχέδιο νόμου που δεν είναι δικό μας. Εάν κρίνεται ότι υπάρχει ανάγκη να πάμε με αυτοτελές σχέδιο νόμου, εγώ παρότι θα χάσω πάρα πολύ χρόνο, πάρα πολύ χρόνο θα το συνεκτιμήσω, θα σας ακούσω. Δεν είναι ότι κρύβω, κύριε συνάδελφε, όταν έχω ένα κείμενο το μοιράζω, δεν έχω. Είναι εδώ και θα πάρει το λόγο ο καθηγητής κ. Λιαρόπουλος, είναι ο κ. Μουσιώνης από την 1 η Υγειονομική Περιφέρεια, που δουλεύει μαζί μας τα θέματα και θα πάρουν και αυτοί το λόγο για να δώσουν τεχνικές διευκρινίσεις. Να πω για μια υπόθεση που έχει απασχολήσει το πανελλήνιο. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Αναφέρομαι στις περιπτώσεις, κ. Μουσιώνη, των τριών παιδοκαρδιοχειρουργών, του νοσοκομείου «Αγίας Σόφιας», όπου είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

4 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΟΥΝΤΗ 23/11/2011 CBDY1123.PS1 (Συνέχεια ομιλίας του κυρίου ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ( Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) Διορθώστε με όπου λέω κάτι ανακριβές, διεξήχθη η ΕΔΕ, απεδείχθη από την ΕΔΕ ότι πράγματι, υπήρξε περίπτωση ανήλικου που ναρκώθηκε προκειμένου να εγχειρισθεί και λόγω των διαπληκτισμών, ξύπνησε το παιδί, χωρίς να έχει γίνει τίποτα. Αυτό είναι συμβάν, δεν είναι υπόθεση ή εκτίμηση ή οτιδήποτε. Κλήθηκαν να δώσουν απολογίες και αν τα πράγματα κατά την κρίση του ανεξάρτητου πειθαρχικού είναι έτσι, τότε εμείς προετοιμαζόμαστε και για την αντικατάστασή τους. Εντωμεταξύ, όλες τις περιπτώσεις τις νοσηλεύει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, δίχως ένα ευρώ επιβαρύνσεως, για να είμαστε σαφείς. Απορώ, κύριοι συνάδελφοι, πώς αυτό το καθεστώς των τριών διαπληκτιζομένων γιατρών αυτού του νοσοκομείου, διήρκεσε 20 χρόνια. Πώς, 20 χρόνια συντηρούνε τον «καυγά τους»; ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το ξέρω. ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ(Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Το αναδείξατε εσείς, εγώ είχα λειτουργήσει, είχα αντιδράσει, το φέρατε εσείς στην Επιτροπή και απαντώντας σας, ανεδείχθη το θέμα, εμείς το «καθαρίσαμε», γιατί κυρία συνάδελφε, υπάρχει ένα όριο σε όλα. ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Αν μου επιτρέπετε κύριε Υπουργέ, επειδή η παιδοκαρδιοχειρουργική στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένη προς τα νοσοκομεία και πρέπει, να πούμε και μέχρι πριν από δύο χρόνια υπήρχαν 2 παιδοκαρδιοχειρουργικές στην Αγ. Σοφία, και πριν αποχωρήσει ο προηγούμενος διευθυντής της μίας, δεν ήταν τόσο έντονοι οι διαπληκτισμοί γιατί λειτουργούσαν 2 κλινικές. Θαρρώ, ότι, προέκυψαν από το εξής, για να διευκολύνω και για να διαφωτίσω κατά την δική μου άποψη, την πτυχή της υποθέσεως. Το πρόβλημα προέκυψε από το γεγονός ότι συγχωνεύτηκαν δύο κλινικές με αντί για 5 γιατρούς, 3, με αναισθησιολόγους αντί για 5, 1 ή 2 αν δεν κάνω λάθος, δηλαδή, αποψιλώθηκε από προσωπικό, το νοσοκομείο και έμειναν 3 γιατροί, παιδοκαρδιοχειρούργοι, οι οποίοι συγχωνευτήκαν σε μια κλινική, και ο ένας διεύθυνε τον άλλο, που από τα προσόντα τους μέχρι αυτή την ώρα, και τον αριθμό των επεμβάσεων, ο δεύτερος που ήταν δεύτερος στην ιεραρχία, είχε περισσότερα προσόντα, οπότε ήταν ασυμβίβαστο αυτό το μίγμα.

5 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΟΥΝΤΗ 23/11/2011 CBDY1123.PS1 Επειδή ξέρω την ευαισθησία σας για αυτά τα θέματα, να το ξαναδείτε, έχει κενές οργανικές θέσεις, πριν τους διώξετε. Καλύψετε και τις άλλες 2 οργανικές θέσεις, ξέρουμε την κρίση που υπάρχει, κάντε τους 5, και αν θέλετε φτιάξετε συντονιστή διευθυντή, προκηρύξετε μια θέση ποιος θα το διευθύνει, γιατί η αλήθεια είναι και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, δεν κατάφερε να τους βάλει σε σειρά, και είναι ευθύνη του νοσοκομείου, δηλαδή, για να μην τους διώξετε, εκτός και αν έχουν κάνει και άλλο σοβαρό παράπτωμα. Για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτή η κλινική και να μην κλείσει. Ευχαριστώ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Η στάση μου, είναι απολύτως αυστηρή και αμείλικτη, δεν καταλαβαίνω τίποτα σχετικό, όμως, δεν είμαι αυτός, που έχει την αρμοδιότητα να επιβάλει κυρώσεις, έχω την αρμοδιότητα να δίνω εντολές. Αρμοδιότητα έχει αναλάβει πια η πειθαρχική διοίκηση και θα κρίνει τα δέοντα κατά την συνείδησή της και τον νόμο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για οτιδήποτε άλλο. Αν είχα μια διακριτική ευχέρεια, θα την αξιοποιούσα σε βάρος τους 100%, δεν έχω όμως, αν είχα δεν θα άκουγα τίποτα. Παρ ότι, υπάρχει πραγματικά, όπως έχετε απόλυτο δίκιο, έλλειψη, στην ειδικότητα αυτή, που είναι τόσο χρήσιμη για τόσα παιδιά σε όλη την χώρα. Εν τούτοις, οι αποφάσεις είναι αυτές, η διαδικασία είναι αυτή. Αυτό που θέλω να σας αναφέρω, είναι ευχάριστο, εμείς κάνουμε τώρα πια, χωρίς τον κύριο Αϊδόνη, η αλλαγή που έγινε με αιτία την δημιουργία αυτής της κυβέρνησης, εμάς στο Υπουργείο Υγείας μας δημιούργησε ένα πρόβλημα, γιατί έφυγε ένας άνθρωπος που είχε μια σειρά στα θέματά του, εν πάση περιπτώσει, συνεχίζουμε την δράση του. Τα θέματα της διατροφής τα ανέλαβε ο κύριος Υφυπουργός ο κύριος Μπαρτζόπουλος, εγώ πήρα τα θέματα της άθλησης. Σήμερα, είχαμε κύριοι συνάδελφοι, μια φιλική συνάντηση με τους παλαίμαχους της ΑΕΚ, ο παριστάμενος, συνάδελφος γιατρός κύριος Τσώνης, αποχώρησε τραυματίας, σας ενημερώνω ότι έρχονται άνθρωποι, 60 και 70 ετών και συμπεριφέρονται σαν μικρά παιδιά, από πλευράς φυσικής κατάστασης. Σας πληροφορώ, ότι πάρα πολλοί συμπολίτες, όχι όμως, όσοι θα έπρεπε, ακολουθούν αυτόν το κανόνα της μείζονος πολιτικής υγείας για το δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη και αθλούνται μέχρι πέρατος του γήρατος. Η Βουλή έχει σχετικές δραστηριότητες και δι αυτών και λόγω ότι ορισμένοι συνάδελφοι είναι γνωστοί, προσπαθούμε να περάσουμε ένα μήνυμα σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

6 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΟΥΝΤΗ 23/11/2011 CBDY1123.PS1 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πάρα πολλές φορές έχω αναφέρει, κύριε Χαραλάμπους, ότι παρ όλες τις προσπάθειες που κάνουμε για την μείωση των δαπανών στο χώρο της Υγείας και παρ όλες τις επιτυχίες που έχουμε, φέτος, λ.χ. η μείωση της δαπάνης κατά 300 εκ. στα νοσοκομεία από τα φάρμακα και από τα άλλα επιτυγχάνεται, όπως προέκυψαν από τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου. Κακώς, 2 επιφανείς δημοσιογράφοι, που δεν ξέρουν να διαβάζουν τα στοιχεία, είπαν ότι έχουμε 700 εκ. αύξηση δαπανών, αυτές είναι δαπάνες αρρύθμιστες που έρχονται πίσω από το 2010 και απορώ πώς γράφουν κείμενα ή αρθρώνουν λόγο χωρίς να ξέρουν. Αυτός ο αγώνας που κάνουμε με επιτυχία, θα μπορούσε να γίνει με πολύ καλύτερους όρους και με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία προς όφελος του Ελληνικού λαού.

7 Α. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ Α. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ CCDY1123.ΜΑ1 (Συνέχεια ομιλίας του κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό που σας λέω. Ό,τι και να κάνουμε, χάνεται χρόνος και επειδή μάγοι δεν υπάρχουν, πρέπει να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος διοίκησης του Ε.Σ.Υ. γιατί χάνεται χρόνος και μαζί με το χρόνο, χάνεται χρήμα. Χρήμα που πάει σε υλικά τα οποία τα αγοράζουμε ακριβότερα από την πραγματική τους αξία. Προσπαθώ να σκεφτώ, με το δεδομένο ότι ορισμένες πληρωμές γίνονται με καθυστέρηση, γίνονται όμως. Για παράδειγμα, ο Ο.Π.Α.Δ αργεί να πληρώσει και τώρα μέσα στον Ε.Ο.Π.Υ., από την πρώτη του έτους, ελπίζουμε να έχει καλύτερη διευθέτηση των πληρωμών του. Έχουν δίκιο οι φαρμακοποιοί. Υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, λοιπόν, να παρέμβουμε διοικώντας αλλιώς. Δεν εννοούμε αυτά για τα οποία αγωνιστήκαμε με επιτυχία μέχρι στιγμής, δηλαδή το να κάνουμε το ΕΣΥ net, να μπορούμε να μετράμε αυτό που διοικούμε, άλλα εννοούμε κάτι πιο βαθύ. Ανέφερα αυτό που έχουμε σκεφτεί και στην ομιλία μου στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης αυτής, το έχω αναφέρει και πάρα πολλές φορές και εδώ και στην Ολομέλεια. Ίσως δεν έχει προσεχθεί γιατί ακόμα ορισμένοι συνάδελφοι συνηθίζουν, όταν μας ακούν από το Υπουργείο Υγείας, να νομίζουν ότι αυτά που λέμε, θα γίνουν μετά από κάποια χρόνια, από κάποιους άλλους, όταν εμείς πια θα έχουμε αποβιώσει. Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε. Ίσως δεν δόθηκε σημασία για αυτό, γιατί θα είπαν «ε, καλά τώρα, εντάξει». Όμως, εμείς εννοούμε τα εξής. Αντί του πολέμου εναντίον μιας προμήθειας που είναι υπερβολική ή μιας προμήθειας φαρμάκου ή αντί της λογικής ότι ένας Διοικητής θα διοικήσει καλύτερα εδώ γιατί είναι καλύτερος ο άλλος, λέμε να προχωρήσουμε σε κάτι οριζόντιο, ρηξικέλευθο και αποτελεσματικό. Ως νομικός, σας διαβεβαιώνω ότι όλες οι προσπάθειες να διοικηθεί αλλιώς ο δημόσιος τομέας με δάνειες μεθόδους από τον ιδιωτικό τομέα, έχουν αποτύχει. Ο δημόσιος τομέας σάρωσε τα πάντα με τη νοοτροπία του. Οι εκ των κυβερνητικών κομμάτων προερχόμενοι βουλευτές θυμάστε τις ελπίδες που δημιούργησε, πριν από κάποιες δεκαετίες, το πρότυπο της ενσωμάτωσης μορφών του εταιρικού ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο, όταν κάναμε ανώνυμες εταιρείες. Πριν απ' αυτό, κάναμε νομικά πρόσωπα του δημοσίου που είναι ιδιωτικού τομέα, χωρίς να είναι εταιρείες. Όλα απέτυχαν γιατί όλα τα διοίκησε το δημόσιο. Όλα

8 Α. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ Α. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ CCDY1123.ΜΑ1 απέτυχαν. Τί επιτεύχθηκε; Να γίνονται γρηγορότερα οι δαπάνες και να αυξάνονται ιλιγγιωδώς. Όχι όμως να διοικείται καλύτερα το σύστημα. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε κάτι. Σκέφτομαι πειραματικά και σκέφτομαι έτσι διότι δεν μπορώ να προχωρήσω σε καθολική εφαρμογή ενός προτύπου που θα μας φαίνεται καλό εδώ στη Βουλή, σε εμάς που είμαστε πλειοψηφία και μπορούμε να περάσουμε κάτι. Τώρα που είμαστε πια και όλοι μαζί, κάτι θα φανεί από κοινού και να υπολογίσουμε τα πράγματα με το μάτι. Δεν υπάρχουν αυτά. Ο Νομοθέτης στην Ελλάδα λειτουργεί έτσι εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά λειτουργεί με λάθος τρόπο. Τίποτα δεν προκύπτει από την αλληλουχία των λογικοφανών επιχειρημάτων. Έτσι δουλεύει η Βουλή. Κάτι εισηγείται η κυβέρνηση της Ν.Δ. και απαντάμε, όταν είμαστε αντιπολίτευση εμείς, «όχι». Κάτι εισηγούμαστε εμείς και απαντάει «όχι» η Ν.Δ.. Όλα αυτά έχουν μια λογικοφανή επιφάνεια. Όμως, δεν έχουν ορθολογισμό. Δεν μετράμε, νομοθετούμε όπως νομοθετούμε και τα ξέρετε. Άρα, δεν μπορώ να σας πω ότι, κατά την κρίση μου, μου φαίνεται υπέροχο το τάδε και αρχίζει μια συζήτηση η οποία δεν θα τελειώσει ποτέ και τελικά, φθάνουμε στην ψηφοφορία και κανείς δεν ξέρει τι ψηφίσαμε. Όχι. Θα σας εισηγηθούμε ένα πρότυπο πειραματικής διοίκησης δύο μονάδων του Ε.Σ.Υ. της Αθήνας, που θα τεθούν υπό μια υπερκείμενη διοικητική δομή, χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους. Στο πείραμα μας αυτό θα δώσουμε έξι μήνες χρόνο για να αποδώσει και εάν αποδώσει θετικά, θα το μεταλαμπαδεύσουμε με νομοθετική παρέμβαση στον υπόλοιπο τομέα του Ε.Σ.Υ.. Εάν αποτύχει, θα αφαιρεθεί η υπερκείμενη δομή, χωρίς να αλλάζει τίποτα στις υποκείμενες δομές. «Πρώτα το μη βλάπτειν και μετά το ωφελέειν», λέγανε οι παλιοί δικηγόροι στον πελάτη τους. Δηλαδή, φρόντισε πρώτα να μην κάνεις κακό στον πελάτη σου και αν μπορείς να τον ωφελήσεις, ακόμα καλύτερα. Ειδικότερα, σκεφτόμαστε δύο μονάδες του κέντρου του Ε.Σ.Υ. και μιλάμε για το Σισμανόγλειο και για το «Αμαλία Φλέμινγκ» στων οποίων τη δομή έχει ενταχθεί και το νοσοκομείο του Ι.Κ.Α., το «Παπαδημητρίου», στο πλαίσιο του Ε.Ο.Π.Υ. από τον Ιούνιο του Αυτός είναι ο δημόσιος τομέας. Σκληρά. Σε αυτόν θα προστεθούν το «Ερρίκος Ντυνάν» και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και αυτές είναι οι 2 εκ των τριών suis generis μορφές λειτουργίας νοσοκομειακής περίθαλψης, συν δύο μονάδες από τον ιδιωτικό τομέα, συν την Α.Ε.Μ.Η που είναι η ανώνυμη εταιρεία υπό την οποία διοικείται το οιονεί νοσοκομείο

9 Α. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ Α. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ CCDY1123.ΜΑ1 του ολυμπιακού χωριού που, με σοβαρούς όρους, είναι Κέντρο Υγείας και όχι νοσοκομείο και το οποίο θέλαμε και να καταργήσουμε για να το κάνουμε νοσοκομείο, αλλά ενόψει αυτής της πρωτοβουλίας, το κρατήσαμε με τη δομή που έχει σήμερα, ώστε εκεί να συνδιοικηθούν όλα τα υπόλοιπα. Εδώ, υπάρχει ένα αγκάθι που μου είχε φανεί ότι είναι πολύ εύκολο να το λειάνω, αλλά δεν λειαίνεται. Ποιους δύο του ιδιωτικού τομέα; Σκέφτηκα να μην είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, αλλά να είναι δύο μικρές κλινικές των Αθηνών και επειδή ο χώρος της ιδιωτικής υγείας τελεί υπό διαρκή ηλεκτρισμό τον τελευταίο καιρό, είχα πάρα πολύ αθώα και σοβαρή διάθεση, αλλά αμέσως άναψε καβγάς. Ποιοι θα είναι αυτοί και άλλα τέτοια, ξαφνικά. Φταίει εδώ και η υπηρεσία του Υπουργείου, η οποία, για να δηλώσει ποιες είναι οι νοσοκομειακές μονάδες εκτός Χρηματιστηρίου, έδωσε κάποιες και μέσα εκεί είναι και θυγατρικές μεγάλων επιχειρηματιών στο χώρο της υγείας και αυτό δημιούργησε ένα πανδαιμόνιο στο χώρο, δηλαδή σκέφτηκαν πολλοί «γιατί αυτός και όχι εγώ» και τα λοιπά. Είχαμε κάνει μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος γιατί φανταζόμασταν ότι θα υπάρχει μια πολύ μικρή διαθεσιμότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε σε διαγωνισμό και μάλιστα σε διεθνή διαγωνισμό τώρα. Αυτό θα μας καθυστερήσει. Τι να κάνουμε όμως; Εχθές, σε μια ημερίδα της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας, είπα ότι τα 2/3 των ευθυνών για την κατάσταση της οικονομίας και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, τα έχει το κράτος και το 1/3 η ίδια η κοινωνία. Δηλαδή, είναι ασύλληπτης έντασης οι τσακωμοί τους, οι οποίοι, φυσικά, δημιουργούν καθυστερήσεις γιατί εμπλέκονται τα δικαστήρια τα οποία αργούν και δεν τελειώνουμε ποτέ.

10 ΧΑΛΑΚΑΤΕΒΑΚΗΣ ΧΑΛΑΚΑΤΕΒΑΚΗΣ 23/11/2011 CDDY1123.XG1 (Συνέχεια ομιλίας κ. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) Να ξέρετε κύριοι συνάδελφοι, ότι αν δεν προχωρήσει κανονικά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το είπα στις προγραμματικές μου δηλώσεις, θα κάνουμε διακρατική συμφωνία μάλλον με τη Δανία και θα προσλάβουν οι Δανοί τους προμηθευτές του έργου με τις δικές τους διαδικασίες που τελειώνουν γρήγορα. Η Ελλάδα έχει επιχειρηματίες που δεν μονιάζουν ποτέ και που εκμεταλλεύονται τις καθυστερήσεις των δικαστηρίων. Είναι άξιοι της τύχης τους. Μιας τύχης όμως που συμπαρασύρει και μας. Ολοκληρώνοντας, γιατί χρειάζομαι πραγματικά τη γνώμη της Βουλής για το επόμενο βήμα, θα υπάρχει το σύνολο των δύο μονάδων του δημοσίου που συνδιοικούνται, των δύο sui generis εκ των τριών πανελληνίως υπαρχόντων νοσοκομείων, «Ωνασείου» και «Ερρίκος Ντυνάν», της Α.Ε.Μ.Υ. με το ολυμπιακό χωριό και δύο ιδιωτικών που θα προκύψουν από διεθνή διαγωνισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε -μπορεί να μην πετύχει- να βάλουμε μια υπερκείμενη διοίκηση, η οποία θα αποτελείται απλώς από τους διοικητές των επιμέρους, συν ένα άνθρωπο ακόμα που με την κλασική αμοιβή συν μια επιχορήγηση που μπορεί να δώσουν και τα έξι αυτά μορφώματα, να πάρει μια καλή αμοιβή, να μπορεί να δουλέψει για εμάς, να αποπειραθεί κοινές προμήθειες και κοινή διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς φυσικά να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των εργασιακών σχέσεων, των σχέσεων δημοσίου δικαίου από τη μια, ιδιωτικού δικαίου από την άλλη, χωρίς να παρεμβαίνει με απολύσεις και τα λοιπά στο χώρο του δημοσίου δικαίου. Από τον νόμο θα συνεχίσει να δουλεύει όπως και σήμερα. Δεν μπορεί να ανεχόμαστε αυτό που σας αναφέραμε εδώ επανειλημμένα. Να γίνονται αλλιώς οι προμήθειες στη διατροφή, catering ή μαγειρεία στα δημόσια νοσοκομεία και με υπό τετραπλάσια δαπάνη να γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Δεν γίνεται αυτό. Πρέπει να αλλάξει αυτό και δεν αλλάζει. Δεν αλλάζει. Πρέπει ένας Υπουργός, εάν είναι και καλός, να διοικήσει από μόνος του 82 νοσοκομεία. Αυτό δεν γίνεται. Μονίμως κάτι γίνεται και αυτό δεν πάει καλά. Επειδή εγώ είμαι δικηγόρος και εσείς είστε γιατροί, έχετε καλύτερη εικόνα και μπορείτε να μιλάτε πάρα πολλές ώρες. Σκεφτείτε ότι σας εισηγούμαι κάτι. Σκέφτομαι κάτι και σας το λέω. Φαντάζομαι ότι θα έχετε πολύ καλύτερη σκέψη εσείς, αλλά εάν δύνανται να

11 ΧΑΛΑΚΑΤΕΒΑΚΗΣ ΧΑΛΑΚΑΤΕΒΑΚΗΣ 23/11/2011 CDDY1123.XG1 αρθρωθούν σε ένα σχήμα όχι καλών προθέσεων, αλλά παρεμβάσεων είναι ευπρόσδεκτες. Εάν είναι απλώς ιδέες δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να στηριχθεί σε αυτές. Αυτό λοιπόν το σχήμα, εάν καταφέρει σε έξι μήνες να αποδώσει καλύτερες προμήθειες και καλύτερη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, ας μεταλαμπαδεύσουμε τις μεθόδους τους με νομοθετική παρέμβαση καινούργια στο υπόλοιπο Ε.Σ.Υ. Εάν δεν τα καταφέρει αφαιρείται το σχήμα και όλα συνεχίζουν να λειτουργούν όπως προηγουμένως. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια με προγραμματικές συμφωνίες και μέσα από αυτή την προσπάθεια θα μείνει στη ζωή και το «Ερρίκος Ντυνάν». Τα χρέη του δεν θα τα αγοράσει. Τα χρέη του είναι το «Ερρίκος Ντυνάν». Είναι εύκολο αυτό. Αλλά δεν βλέπω άλλο τρόπο να βοηθήσουμε το «Ερρίκος Ντυνάν», γιατί το «Ερρίκος Ντυνάν» συνεχίζει συνάδελφοι, να πληρώνει τις αμοιβές που πλήρωνε και θα μας πούνε οι εκ του Ωνασείου συνάδελφοι -που παρακολούθησα την άποψή σας και έκανα αλλαγές- τι αλλαγές έχουν κάνει στο μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων εκεί, στους εργαζόμενους σε τεχνικό προσωπικό, όπως λένε. Θα έρθουν εδώ με 70 και ευρώ το χρόνο, που αναγκάζουν το κράτος να δίνει 31 εκατομμύρια έκτακτη επιχορήγηση τη μια χρονιά και 25 εκατομμύρια την άλλη. Γιατί είναι sui generis το νοσοκομείο αυτό και δεν είναι δημόσιο; Με μια κίνηση να βάλουμε σε μια τάξη τα δύο νοσοκομεία του ιδιόρρυθμου ενδιάμεσου τομέα. «Σισμανόγλειο» και «Αμαλία Φλέμινγκ» διοικούνται καλά. Η σημερινή διοικήτρια αισθάνομαι ότι μπορεί να συνεννοηθεί με σύγχρονους ανθρώπους. Δεν είναι παλαιάς κοπής. Επίσης η Α.Ε.Μ.Υ., την οποία διοικεί μια πάρα πολύ επιτυχημένη πρώην δήμαρχος, η οποία έχει διοικήσει με επιτυχία στο παρελθόν και χώρο του αντικειμένου μας. Μπορούν να υποδεχθούν και έναν ακόμη που θα κάνει το συντονιστή για να προχωρήσουμε καλύτερα, να το αξιολογούμε μήνα με το μήνα και αν πετύχει να το μεταλαμπαδεύσουμε. Κύριε Πρόεδρε, αυτή είναι η εισήγησή μου. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Σαλμάς. ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Κύριε Υπουργέ, προκειμένου να τοποθετηθούμε και σε καμία περίπτωση να μην αδικήσουμε τη σκέψη σας, αυτό το σχήμα που σκέφτεστε, είπατε ότι στη διοίκηση του θα συμμετέχουν οι διοικήσεις των επιμέρους φορέων, εάν κατάλαβα καλά. Δηλαδή, η διοίκηση του «Ερρίκος Ντυνάν» θα διοικήσει και τα κρατικά νοσοκομεία; Θα συμμετέχει;

12 ΧΑΛΑΚΑΤΕΒΑΚΗΣ ΧΑΛΑΚΑΤΕΒΑΚΗΣ 23/11/2011 CDDY1123.XG1 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Η ερώτηση, όπως βλέπετε είναι ερώτηση με κριτική ταυτόχρονα. Άρα, δεν είναι ερώτηση. Αγαπητοί συνάδελφοι, ξέχασα να σας πω ότι αυτό τον καιρό δουλεύουμε με τον κύριο Λιαρόπουλο, ο οποίος συντάσσει σκέψεις και θα ήθελα να τον ακούσετε. Θα δώσει πιο ευθεία απάντηση από εμένα. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Λιαρόπουλος. ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Οικονομολόγος): Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η σκέψη όντως προέρχεται από μια διαπίστωση που νομίζω ότι είναι κοινή σε όλους μας ότι γενικότερα και όχι μόνο στο χώρο της υγείας, η διοίκηση, ιδιαίτερα περιπεπλεγμένων οντοτήτων παρουσιάζεται ιδιαίτερα προβληματική και όσο κι αν προσπαθούμε σε πολλούς χώρους να κάνουμε καλύτερη δουλειά δεν φαίνεται να τα καταφέρνουμε για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Στο χώρο της υγείας προέκυψε και από τη δουλειά που κάναμε πριν από λίγους μήνες για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων μια διαπίστωση, ότι ενώ έχουμε πολλά νοσοκομεία τα οποία επιτελούν ένα συγκεκριμένο, παρόμοιο, ίδιο έργο με τα διπλανά τους, δηλαδή, βλέπουν άρρωστους, παρέχουν φροντίδα υγείας όλων των επιπέδων χρησιμοποιώντας ανθρώπινους και υλικούς πόρους και προσπαθώντας να πετύχουν το καλύτερο δυνατό. Αυτό κάνουν όλα τα νοσοκομεία και τα δημόσια και τα ιδιωτικά και τα ειδικού καθεστώτος, τα οποία δεν είναι λίγα στη χώρα μας. Κοντεύουν τα 20 αυτά τα οποία έχουν κάποια ιδιαιτερότητα στο νομικό τους καθεστώς, η οποία ιδιαιτερότητα τους εξασφαλίζει και κάποια μικρή διαφοροποίηση, όχι ιδιαίτερα μεγάλη και καμία διαφοροποίηση στον βασικό λόγο ύπαρξή τους, που είναι ο σκοπός για τον οποίο υπάρχουν και ο τρόπος με τον οποίο κάνουν τη δουλειά τους.

13 ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ CEDY1123.EM1 (Συνέχεια ομιλίας κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου, Οικονομολόγου) Σκεφτήκαμε γι' αυτό το λόγο ότι χωρίς να θίξουμε ιδιοκτησιακό, περιουσιακό, θεσμικό καθεστώς, χωρίς καθόλου να εισέλθουμε σε αυτά τα πράγματα. Ορισμένα νοσοκομεία έχουν ορισμένο τρόπο πρόσληψης προσωπικού. Αλλά έχουν ελευθερίες στις αμοιβές, αλλά έχουν τους περιορισμούς του δημόσιου, προφανώς. Χωρίς να μπούμε σε αυτά τα ζητήματα, να επικεντρωθούμε απλώς και μόνο σ' αυτό το οποίο κάνει ένα νοσοκομείο. Ένα νοσοκομείο αγοράζει προμήθειες, έχει προσωπικό, διαθέτει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο το προσωπικό του και μετασχηματίζει αυτά τα πράγματα σε πρότυπα υγείας. Αγοράζει φάρμακα. Το κάθε ένα νοσοκομείο είναι ανεξάρτητο από τη μορφή του. Λοιπόν, αν μπορέσει να βρει κανείς ένα τρόπο όπου αυτές οι βασικές λειτουργίες, η λειτουργία της αποθήκης, το πλυντήριο, η τροφοδοσία, οι υπηρεσίες φύλαξης, οι διαγωνισμοί δηλαδή για την ανάδειξη των υπηρεσιών καθαριότητας. Οι προμήθειες γίνονται κατά ένα τρόπο ενιαίο και κατά το τρόπο ο οποίος παρουσιάζεται βέλτιστος στο κάθε νοσοκομείο, τη κάθε φορά. Δηλαδή, μπορεί το ένα νοσοκομείο, για ιστορικούς λόγους, να έχει ένα πάρα πολύ καλό λογιστήριο. Γιατί να μην αναλάβει την οικονομική διαχείριση και των υπολοίπων; Σκεφθείτε απλώς ένα μόνο παράδειγμα, δεν υπάρχει χρόνος να δώσουμε περισσότερα. Αλλά, φανταστείτε αυτό το φαινόμενο του προβλήματος που δημιουργείται κατά την πληρωμή του νοσοκομείου για τις υπηρεσίες που προσφέρει από τους ασφαλιστικούς φορείς, από την ιδιωτική ασφάλιση, από όλους όσους πληρώνουν για τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και του νοσοκομείου, όταν πληρώνει τους προμηθευτές. Φανταστείτε τώρα αυτό που όντως παρουσιάζεται και που έχει βοηθήσει αρκετό κόσμο να αποκτήσει ενδεχομένως και κάποια περιουσία, η προτίμηση. Πληρώνω πρώτα ένα προμηθευτή και μετά τους υπόλοιπους. Σε εποχή που λείπουν τα λεφτά, αυτό αποκτά αξία στην αγορά και καταλαβαίνετε τι εννοώ. Φανταστείτε τη περίπτωση που επίσης παρουσιάζεται και που παρουσιάζεται και σε μένα με ιδιαίτερη ένταση, που έχω αναλάβει τώρα το ρόλο του συμβούλου διαχείρισης στο «Ντυνάν». Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν λεφτά να πληρώσουν ένα νοσοκομείο, όχι και τα πέντε. Αν μοιραστούν αυτά τα λεφτά και πάρει το καθένα -ας πούμε ότι ήταν ισοδύναμα- από το ένα πέμπτο, ενδεχομένως να μπορέσουν να μείνουν σε μια κάποια λειτουργία, μέχρις ότου το ασφαλιστικό ταμείο να μαζέψει και άλλα χρήματα και

14 ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ CEDY1123.EM1 δώσει. Δεν είναι κακό, μη αποδοτικό και ενδεχομένως περίεργο να πληρωθεί το ένα νοσοκομείο και να περιμένουν τα άλλα τέσσερα; Να στραγγαλίζονται! Αν, λοιπόν, ενοποιηθεί αυτή η απλή λειτουργία Δεν έχει σημασία αν το «Ερρίκος Ντυνάν» είναι, όπως λέει ο Υπουργός, ιδιόμορφου καθεστώτος, ή εάν η ιδιωτική κλινική είναι αυτή που είναι ή αν το νοσοκομείο το ΕΣΥ είναι αυτό που είναι. Περιμένουν λεφτά από τον ΟΠΑΔ. Γιατί να μη μοιραστούν αυτά τα χρήματα; Αν το νοσοκομείο, από την άλλη μεριά, έχει χρήματα να πληρώσει από τους 100 προμηθευτές του μόνο τους δύο, ή τους 5 ή τους δέκα, δεν θα ήταν καλύτερα αν τα μοίραζε, αν αυτά τα λεφτά μαζευόντουσαν απ' όλα τα νοσοκομεία και πληρωνόντουσαν οι προμηθευτές με ένα τρόπο αναλογικό, που είναι πολύ εύκολο να βρεθεί; Δηλαδή, αυτό το pulling των πόρων είναι κάτι το οποίο μπορεί πραγματικά να το αξιοποιήσει η πολιτεία. Οτιδήποτε άλλο ρωτήστε, θα προσπαθήσω να σας απαντήσω. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Περλεπέ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ: Θέλω να ρωτήσω τον κ. Λιαρόπουλο, τι νόημα έχει να κάνουμε μια διοίκηση για 2-3 νοσοκομεία του δημόσιου, το «Ερρίκος Ντυνάν», και δύο ιδιωτικές κλινικές, όταν ξέρουμε πώς λειτουργούν, με τελείως διαφορετικά κριτήρια. Με τελείως διαφορετικά κριτήρια, γιατί στα δημόσια νοσοκομεία τα ταμεία έχουν κλειστά νοσήλια και στην ιδιωτική ο άρρωστος κοστίζει 1000 τη μέρα, πληρώνει 1000 τη μέρα, ενώ στο δημόσιο πληρώνει 80. Θέλω να ρωτήσω, τι θα κερδίσουμε και για ποιο λόγο (γιατί εσείς κάνετε τη μελέτη, γι' αυτό σας ρωτάω), θα πρέπει να ενοποιήσουμε διοικήσεις δημόσιου τομέα με κάποιων ιδιωτικών κλινικών. Για να κερδίσει το δημόσιο, τι; Με ποιο σκεπτικό η ιδιωτική θα έρθει μαζί μας; Θα έρθει για να κερδίσει προφανώς και από μας. Γιατί να έρθει; ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας): Ενώ εμείς είμαστε τόσο καλά; ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ: Καθόλου καλά δεν είμαστε. Σας ρωτάω να μου δώσετε μια απάντηση, για να καταλάβω. ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας): Είδαμε πως το διαχειριστήκαν τόσα χρόνια οι εξουσίες αυτής της αρνήσεως. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Χαραλάμπους.

15 ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ CEDY1123.EM1 ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Βέβαια, η συνάδελφος που ρώτησε πριν τοποθετήθηκε πραγματικά στην ουσία της σημερινής συζήτησης. Εγώ, κύριε Υπουργέ, αν άκουσα καλά, είπατε ότι αν επιτύχει αυτό το πράγμα που λέτε κοινή διοίκηση, δεν ξέρω πως, εφόσον επιτύχει (άσχετα αν η λέξη επιτυχία βέβαια εξαρτάται από ποια γωνιά τη βλέπεις και την λες ότι είναι επιτυχία ή αποτυχία), θα «λαμπαδεύσετε». Τι εννοείτε με αυτή τη λέξη; Θα το γενικεύσετε; ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κόλλιας. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας θέσω ένα σημαντικό θέμα, μιας και είναι ο κ. Λιαρόπουλος εδώ, που έχει προκαλέσει αγανάκτηση, αναβρασμό και ένα τεράστιο προβληματισμό σε όλη την Πελοπόννησο. Στα νησιά, βεβαίως, και σε όλη τη δυτική Ελλάδα και αναφέρομαι στο έγγραφο που έστειλε η 6 η ΥΠΕ, που αφορά στις προτάσεις για αναμόρφωση και τροποποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, μιλάει για καταργήσεις αξονικών τομογράφων, μαγνητικών τομογράφων κ.λπ., όπως και αιμοδοσίας, στα 27 από τα 29 νοσοκομεία της 6ης περιφέρειας. Βεβαίως, θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, αν είναι στις προθέσεις σας να καταργήσετε σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο τους αξονικούς τομογράφους και την αιμοδοσία. Δηλαδή, ένας που θέλει από τη Σπάρτη να δώσει αίμα θα πηγαίνει στο Ρίο και ένα βαρύ περιστατικό στην Κορινθία που θέλει άμεσα χειρουργείο, θα πρέπει να πηγαίνει στο Ρίο για αξονικό τομογράφο και να γυρίζει πίσω και βεβαίως, ο ασθενής θα έχει χαθεί. Πώς προέκυψε αυτό, κύριε Υπουργέ, ύστερα από όποιες διεργασίες, με ποιο διάλογο και με ποιους φορείς; Επειδή τα δημοσιεύματα, κύριε Υπουργέ, αναφέρονται ότι είναι πρόταση του κ. Λιαρόπουλου, θα ήθελα τουλάχιστον, για να πέσει το θέμα, μια διαβεβαίωση ότι αυτό δεν απηχεί τις απόψεις του Υπουργείου σας. ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας): Ούτε καν το γνωρίζουμε, ούτε εγώ ούτε ο υφυπουργός. Δεν ξέρουμε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κωνσταντινόπουλος. ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κ. Πρόεδρε, αυτό που είπε ο κ. Κόλλιας, θα μας απαντήσετε γιατί απασχολεί όλη την Πελοπόννησο. Θέλω να σας πω το εξής. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Λιαρόπουλο. Επειδή αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για μένα, θέλω να σας

16 ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ CEDY1123.EM1 ρωτήσω πώς σκέφτεστε, ποιος ανθρώπους, ποιος οργανισμός -γιατί τώρα μιλάμε ότι γι' αυτό θα βγει μια προκήρυξη, από ότι καταλαβαίνω, για να γίνει- για να αναλάβει το γενικό management. Αυτό το πράγμα είναι ένα τεράστιο σύνολο νοσοκομείων, που για να μπορέσει κάποιος να ανταποκριθεί, να ενώσει δυνάμεις, πρέπει να έχει τεχνογνωσία, πρέπει να έχει εμπειρίες. Θα κάνετε ένα συμβόλαιο που θα λέει ότι εμείς αν κερδίσουμε αυτά, αυτοί θα κερδίσουν κάτι; Ή απλώς δίνουμε το management μόνο και λέμε είναι έτσι, είτε φέρει τα θετικά είτε φέρει τα αρνητικά, αυτός θα πάρει x δρχ.. Αυτό έχει συμβεί στην Ε.Ε.. και στη Γερμανία.

17 ΚΑΡΑΒΕΛΗΣ ΚΑΡΑΒΕΛΗΣ CFDY1123.KV1 (Συνέχεια ομιλίας κ. ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ) Μπορεί, π.χ., μια μικρή ιδιωτική κλινική, η οποία έχει 80 κλίνες, να αναλάβει τη διαχείριση αυτού του μεγάλου συγκροτήματος; Άρα, θα υπάρξει συμβόλαιο; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις γι' αυτό, ποια θα είναι τα κίνητρα και ποια θα είναι τα κίνητρα των δημοσίων νοσοκομείων για να μπουν μέσα; ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Γιαννόπουλος. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είδαμε στο διαδίκτυο μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για όλο αυτό το πακέτο το οποίο μας είπατε και βέβαια, δεν μας αρέσει, προσωπικά σε μένα, κοινοβουλευτικά, δεν έπρεπε να την κάνετε καθόλου και έπρεπε να μας πείτε εδώ κοινοβουλευτικά, ότι σας ενημερώνουμε γιατί θα πάμε για τροπολογία. Δεν μπόρεσα να το καταλάβω αυτό. Από πότε έχουν καθιερωθεί νέα ήθη κοινοβουλευτικά να νομοθετούμε κατ αυτό το τρόπο; Υπήρχαν παλιά τα Ν.Π.Ι.Δ.. Και γίνονταν Ν.Π.Ι.Δ. για να μπορούν ξεπερνούν το δημόσιο λογιστικό και κατ αυτό το τρόπο να είναι ευέλικτα. Εμείς οι παλαιότεροι γνωρίζουμε ποια είναι, ποια ήταν, ενώ οι νεότεροι τα αγνοούν. Ήταν ο Ευαγγελισμός, ως συγκρότημα ίδιο καθεστώς, το Αγία Σόφια, ο Άγιος Σάββας, ΚΑΤ, Μεταξά κ.λπ.. Αυτά δημοσιοποιήθηκαν με το νόμο περί Ε.Σ.Υ. το Τα νοσοκομεία αυτά, ακόμα και σήμερα, μετά από 28 χρόνια που έχουν δημοσιοποιηθεί, παρουσιάζουν κάποια ψήγματα καλής λειτουργίας, συγκεκριμένα με τα άλλα των Ν.Π.Δ.Δ.. Όταν λέμε συγχωνεύσεις και συνενώσεις, ένα λάθος μεγάλο που έγινε στο επίπεδο των κλινικών, που θέλει μεγάλη συζήτηση, αλλά πρέπει να την καταλαβαίνουμε κιόλας για να μπορούμε να την αφομοιώσουμε, θα σας έλεγα το εξής: Συγχωνεύσεις ναι σε υπηρεσίες, συγχωνεύσεις στην εστίαση, στη φύλαξη, στην αποστείρωση σε νοσοκομεία. Αυτά τα υβριδικά μοντέλα Ν.Π.Ι.Δ. συν ιδιωτικές κλινικές και ποιες κλινικές ήταν αυτές και τι ήταν και μη εισηγμένες και εισηγμένες και όλα αυτά, αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να περπατήσει έτσι όπως το υιοθετείται. Ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στις διοικήσεις ναι. Οι στρεβλώσεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων δημιουργήθηκαν με τον ν. 2889/2001 και έτσι έγινε μια πολύ μεγάλη επένδυση, με στόχο, να έχουμε μειώσεις στις δαπάνες λειτουργίας των νοσοκομείων. Τι έχουμε

18 ΚΑΡΑΒΕΛΗΣ ΚΑΡΑΒΕΛΗΣ CFDY1123.KV1 εισπράξει; Έχουμε εισπράξει, όλα αυτά τα χρόνια, 11 χρόνια τώρα, κόστος μεγάλο, τεράστιο, δυσλειτουργία, μια κακοδαιμονία. Εμείς τι προτείνουμε. Εμείς προτείνουμε, καταρχάς, να καταργηθούν οι 7 εναπομείναντες ΔΥΠΕ και έτσι θα αλλάξει το μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων. Δεν χρειάζονται διοικητές αυτής της μορφής, οι περισσότεροι των οποίων δεν έχουν ιδέα στο μάνατζμεντ της υγείας, ούτε έχουν περγαμηνές, ούτε έχουν στοιχειωδώς ασχοληθεί, θα πρέπει τα πρόσωπα, θα πρέπει οι ασχολούμενοι στο νοσοκομείο, οι υπάλληλοι των νοσοκομείων. Μη ξεχνάτε κύριοι, ότι το 85% των υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα στα Ν.Π.Δ.Δ. - και αυτό αποτυπώνεται από τα αποτελέσματα των συνδικαλιστικών παρατάξεων - ανήκει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν ανήκει στη Ν.Δ., δεν μας ενδιαφέρει, εμείς τιμάμε τους εργαζομένους αυτούς στα νοσοκομεία, τιμάμε τους διευθυντές, τους τμηματάρχες, έχουν εμπειρία πολύ μεγάλη, αυτοί πρέπει να είναι οι κύριοι εισηγητές των διαφόρων θεμάτων στα νοσοκομεία και απλώς και μόνο να υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο, όπως υπήρχε παλιά, ασχέτως αν λοιδορήθηκαν αυτοί οι οποίοι ήταν πρόσωπα τα οποία ασκούσαν διοίκηση και δεν ήταν διοικών και διοικούμενος και μπορούσαν να ελέγχουν ακριβώς τη διοίκηση όσον αφορά το θέμα των εισηγήσεων. Οποιοδήποτε άλλο μοντέλο στην Ελλάδα θα κοστίσει, δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες τις οποίες έχουμε. Και αυτό το οποίο άκουσα, ότι ξέρετε, θα ενώσουμε το Ερρίκος Ντυνάν ως Ν.Π.Ι.Δ., για να έχουμε τη δυνατότητα ευελιξίας κ.λπ., ακούστε, μην κουραζόμαστε πάνω σε θέματα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν, έχουν μεγάλες αδυναμίες, ενώ μπορούν να λειτουργήσουν κάλλιστα αυτό το μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων μέσω της αξιοποίησης και αξιολόγησης του υπάρχοντος δυναμικού. Εάν αυτό το καταλάβουμε, ότι οι άνθρωποι αυτοί που υπηρετούν στα νοσοκομεία έχουν προσόντα, μπορούν να διοικήσουν, μπορούν να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες και να μην είναι οι παρίες του συστήματος και να μπαίνει ο κάθε τυχάρπαστος μέσα στις διοικήσεις των νοσοκομείων, τότε θα έχουμε πετύχει πολλά. Θέλει, όμως, μια διοίκηση, η οποία θα μπορεί να ελέγξει τις εισηγήσεις των διευθυντικών στελεχών των νοσοκομείων. Αυτό γίνεται στην Αγγλία. Θέλετε να σας πάω σε ένα ποιο προωθημένο μοντέλο, το οποίο γίνεται στη Γερμανία και στη Γαλλία; Πώς γίνεται; Κύριε Λιαρόπουλε, το ξέρετε πολύ καλά, πάνω από 200 νοσοκομεία στη Γερμανία έχουν

19 ΚΑΡΑΒΕΛΗΣ ΚΑΡΑΒΕΛΗΣ CFDY1123.KV1 ιδιωτικό μάνατζμεντ μέσα. Έχουν ή δεν έχουν; Δύο εταιρείες δεν είναι αυτές, με αρχαιοελληνικά ονόματα, «Ασκληπιός» και «Ιπποκράτης», που δραστηριοποιούνται στη διοίκηση των νοσοκομείων; Αυτό είναι προωθημένο μοντέλο για την Ελλάδα. Κάποια στιγμή φαίνεται, όμως, οι επίτροποι που θα έρθουν στα Υπουργεία, που θα τους στείλουν ως εντεταλμένους, θα τα βάλουν αυτά τα μοντέλα να λειτουργήσουν. Έτσι μόνο μπορεί να προχωρήσει κάπως το μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων. Εάν δεν βάλουμε τους υπαλλήλους, αυτοί οι οποίοι είναι η καρδιά του νοσοκομείου, αυτοί που το γνωρίζουν το νοσοκομείο και να έχουν, όμως, από πάνω ένα εποπτικό όργανο που λέγεται Δ.Σ., δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε πουθενά, απλούστατα θα διαιωνίζουμε ένα φαύλο καθεστώς, το οποίο το ζήσαμε και το οποίο συσσώρευσε χρέη μεγάλα στα νοσοκομεία. Άκουσα, τον κ. Υπουργό, να λέει για το Ωνάσειο. Πάμε Ωνάσειο και Λαϊκό. Το Λαϊκό δεν έχει αξονικό τομογράφο. Ξηλώνουμε τον αξονικό τομογράφο από το τρίτο αυτό του Ι.Κ.Α., θα στοιχίσει όλη αυτή η δαπάνη, για να τον φέρουμε στο Λαϊκό. Κύριε Υπουργέ, δεν μπορεί να τον πάρει τον αξονικό τομογράφο σύμφωνα με το δημοσιολογιστικό, να το πάρει το Ερρίκος Ντυνάν, που έχει τη δυνατότητα ως Ν.Π.Ι.Δ. και να στο εγκαταστήσει στο Λαϊκό. Δεν θα μπορέσετε, κοιτάξτε τη νομοθεσία, δείτε ακριβώς τα προβλήματα που υπάρχουν.

20 ΛΙΑΤΗ ΛΙΑΤΗ CGDY1123.ML1 Συνέχεια ομιλίας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Κύριε Λιαρόπουλε, τι είστε; Είστε σύμβουλος του υπουργού; Είστε σύμβουλος του υπουργείου; Ως τι δουλεύετε; Ως εμπορική εταιρεία; Διότι σας βλέπουμε παντού. Υπό ποίο καθεστώς είναι ο κ. Λιαρόπουλος εισηγητής; Εμείς εισπράττουμε τις διάφορες εισηγήσεις του κ. Λιαρόπουλου. Θα είμαι οξύτερος σε θέματα υγείας. Ας το καταλάβει ο κ. υπουργός, ας αφήσει την. και ας έρθει στο χώρο της υγείας. Δεν μπορούμε συνεχώς να βλέπουμε συζητήσεις, φιλολογία και αοριστολογίες στον χώρο της υγείας. Κύριε Λιαρόπουλε δεν είστε γιατρός. Δεν ξέρετε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. υπουργός. ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ(Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κάλεσα τον κ. Λιαρόπουλο ως εμπειρογνώμονα, όπως τον έχω καλέσει αρκετές φορές για να βοηθήσει. Η γνώμη του διατυπώνεται δωρεάν. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Τιμοσίδης. ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ(Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):Επειδή ετέθη από τον κ. Κόλλια ζήτημα για ένα έγγραφο της έκτης υγειονομικής περιφέρειας, όπου στέλνονται οδηγίες σε όλα τα νοσοκομεία να συντάξουν τους οργανισμούς, όπως ζητήθηκε με απόφαση του υπουργού και πάμε στην αναμόρφωσή τους, εκεί γίνεται διαβάθμιση νοσοκομείων, τον αριθμό κλινών και γίνεται αναφορά πως θα είναι ο εργαστηριακός τομέας. Από κει και ένα αυθαίρετο συμπέρασμα, ότι κάποιοι στα νοσοκομεία, λόγω του αριθμού των κλινών, δεν θα έχουν αξονικό τομογράφο ή αν έχουν, θα φύγει. Δεν ισχύει. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ.σαλμάς. ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Σήμερα έχουμε κάτι που μας εκπλήσσει ως πρόταση για τους εξής λόγους: ακούσαμε τον υπουργό να λέει ότι αναγκάζεται να σκεφτεί ένα μοντέλο κοινής διαχείρισης νοσοκομείων του δημόσιου με νοσοκομεία και μονάδες ειδικού καθεστώτος με ιδιωτικές κλινικές, για να μπορέσει να πετύχει καλύτερες προμήθειες και καλύτερη διοίκηση και διαχείριση το ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ομολογία, ότι ο νόμος που η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε για τις προμήθειες τον περασμένο Ιανουάριο, απέτυχε

21 ΛΙΑΤΗ ΛΙΑΤΗ CGDY1123.ML1 παταγωδώς. Θυμάστε ότι τον Ιανουάριο ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση νόμο για τις προμήθειες που κατά τη γνώμη μου ήταν καλός, ο οποίος σήμερα, μετά από εννέα μήνες, δεν εφαρμόστηκε, ούτε οι κοινές προμήθειες των υγειονομικών περιφερειών εφαρμόστηκαν ούτε οι διαγωνισμοί έγιναν στο σύνολό τους, ούτε οι μεγάλοι διαγωνισμοί της επιτροπής προμηθειών τελεσφόρησαν και βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε κάτι «εξωγήινο», διότι δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο. Πουθενά δεν συνδιοικούνται δημόσια νοσοκομεία με μονάδες ειδικού καθεστώτος ιδιωτικών κλινικών. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος που ισχυρίζεται ότι αυτό γίνεται στη Γερμανία, να το φέρει μέχρι τη λήξη της συνεδρίασής μας, προκειμένου να διασώσει το κύρος του και να μην διαψεύδει αυτά που λέω. Κύριε Λιαρόπουλε, συμφωνώ με τον κ. Γιαννόπουλο, για το γεγονός ότι στηρίζετε μια ολόκληρη ιστορία συγχωνεύσεων νοσοκομείων και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία συγχώνευση νοσοκομείου, παρά μόνο διοικητικές συγχωνεύσεις. Άρα αυτές οι θεωρίες της ανατροπής του σκηνικού στο ΕΣΥ μάς έχουν κουράσει, δεν είναι αποτελεσματικές, τις θεσμοθετείτε, αλλά δεν τις υλοποιείτε στο σημείο να συζητάμε κάτι «εξωγήινο». Κύριε υπουργέ, αν θέλετε να κάνετε οικονομίες κλίμακος, κάντε μια υγειονομική περιφέρεια. Υπάρχει νόμος που σας το επιτρέπει.. Είναι δικό σας νομοθέτημα και είναι καλό. Τα καλά λογιστήρια που είπε ο κ. Λιαρόπουλος ως επιχειρηματολογία για την πρότασή σας, αν ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ έχει καλό λογιστήριο ή τμήμα προμηθειών, βάλτε το να κάνει τις προμήθειες του ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ, του ΛΑΪΚΟΥ κ.λπ. Αυτό στην πράξη δεν γίνεται. Το να βάλουμε την διοίκηση ενός ιδρύματος, είτε είναι ειδικού καθεστώτος είτε ιδιωτικής κλινικής που είναι αμφιλεγόμενη, για παράδειγμα, δεν μπορεί κάποιος να πει ότι κάποιες διοικήσεις του ΩΝΑΣΕΙΟΥ ήταν οι καλύτερες ή η σημερινή ή κάποιες διοικήσεις του Ερρίκος Ντυνάν ήταν καλύτερες για να διοικήσουν και τα δημόσια νοσοκομεία.. Αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς. Άρα αυτό το μοντέλο εκεί έχει πρόβλημα. Κύριε υπουργέ, δεν πρέπει να δεσμεύετε τον ΕΟΠΙ, κάτι που κάνετε συχνά. Λέτε κάθε φορά ότι ο ΕΟΠΙ θα συμβληθεί. Εσείς θα πείτε στον ΕΟΠΙ πού θα συμβληθεί; Θα συμβληθεί με όποιο σχήμα και όποιες κλινικές του δώσουν καλύτερες τιμές και καλύτερες ποιοτικές προδιαγραφές. Γιατί θα δεσμεύσετε εσείς και θα νοθεύσετε τον ανταγωνισμό; Ο ΕΟΠΙ στήθηκε όχι για να κάνει πρωτοβάθμια φροντίδα, όπως νομίζετε μέχρι τώρα, αλλά για να

22 ΛΙΑΤΗ ΛΙΑΤΗ CGDY1123.ML1 κάνει οικονομίες κλίμακος για τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα του απαγορεύσετε να βγει στην αγορά και θα του πείτε να στηρίξει με τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων αυτό το σχήμα που φτιάξατε, για να υπάρχουν καλύτερες προμήθειες; Αυτό στην πράξη δεν μπορεί να γίνει, διότι ο ιδιωτικός τομέας έχει σκοπό το κέρδος. Το δημόσιο νοσοκομείο έχει σκοπό την εξυπηρέτηση και την παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη. Είναι ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Δεν μπορούν να συγχωνευτούν ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν σκοπό το κέρδος και να συνδιοικούνται με δημόσιο, του οποίου δεν είναι αυτός ο σκοπός.

23 Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ CHDY1123.PT1 (Συνέχεια ομιλίας κ. ΜΑΡΙΟΥ ΣΑΛΜΑ) Να υπαγορεύσει σε αυτόν τον επιχειρηματία αυτός που θα βάλει ο κ. Λοβέρδος πώς θα κάνει τις προμήθειες. Ποιος σας είπε, κύριε Υπουργέ, ότι ο ιδιωτικός τομέας ήταν πιο αποτελεσματικός από το εθνικό σύστημα υγείας τα τελευταία χρόνια; Ρωτήστε τον κ. Γιαννόπουλο. Υπάρχει καμία μελέτη, κ. Γιαννόπουλε, που να λέει ότι ο ιδιωτικός τομέας ήταν πιο αποτελεσματικός από τον δημόσιο, όταν κοστίζει για τη ίδια πράξη διπλάσια και τριπλάσια τιμή; Όταν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών είχαν εταιρείες που έκαναν οι εισαγωγές υλικών μέσω τρίτων χωρών και κέρδιζαν και χρέωναν τα ταμεία; Αυτούς μας ζητάτε να βάλουμε για να διοικήσουν τα νοσοκομεία; ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Λεβέντης. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχοντας υπηρετήσει το σύστημα υγείας επί δεκαετίες και έχοντας βιώσει και εδώ στη Βουλή αρκετές κυβερνήσεις, έχω δει πόσες προσπάθειες έχουν μεν άλλες προθέσεις, αλλά δεν αποδίδουν. Αν εξαιρέσουμε το ΕΣΥ, που θεσμοθετήθηκε τότε το και μια σοβαρή προσπάθεια του κ. Παπαδόπουλου το 2000, όλες οι άλλες προσπάθειες είναι σαν προσπάθειες μαθητευόμενων μάγων. Δυστυχώς δεν έχουμε αποφασίσει και εδώ είναι σοβαρές ευθύνες των κομμάτων εξουσίας που έχουν κυβέρνηση, να έχουμε διοικήσεις στα νοσοκομεία να είναι αυτές που θα προσφέρουν υπηρεσίες. Δυστυχώς όχι μόνο αλλάζουν οι διοικήσεις όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις, αλλά και όταν αλλάζουν οι υπουργοί κατά κανόνα στο υπουργείο υγείας, σαν να είναι ένα είδος προίκας οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Πρέπει, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε και να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Για εμένα καθοριστικό θα ήταν να γίνει πρώτα η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για να μπορέσουν αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Το 1/3 των αρρώστων θα έφτανε στα νοσοκομεία αν είχαμε σωστή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Έχουμε έναν υγειονομικό χάρτη που ακόμη το περιμένουμε, κύριε υπουργέ, για να δούμε πού ακριβώς έχουμε ανάγκες και τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουμε. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να συνεννοηθούμε όλοι μαζί ώστε αυτό που φτιάχνει ο ένας σήμερα να μην το χαλάει ο άλλος αύριο. Όμως, θα πρέπει να ξέρουμε τι είναι το σωστό και τι είναι αυτό που ανταποκρίνεται σήμερα στις ανάγκες της χώρας και του ελληνικού λαού, ο οποίος ούτως ή

24 Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ CHDY1123.PT1 άλλως χειμάζεται και το κράτος πρόνοιας δυστυχώς είναι από αυτά που υφίστανται περισσότερο από όλους τους άλλους τομείς τις συνέπειες της κρίσης. Επομένως, το δημόσιο σύστημα υγείας θα πρέπει να ενισχυθεί. Ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να παίζει συμπληρωματικό ρόλο. Τώρα εδώ βλέπουμε να έρχεται ουσιαστικά να επικρατεί του όλου υγειονομικού συστήματος και να το καπελώνει. Δεν καταλαβαίνω αυτό το σχήμα, έτσι όπως λέγεται, θα είναι ένα ετερόκλητο συνονθύλευμα, θα είναι νοσοκομεία από τα τέσσερα σημεία της πρωτεύουσας, όπου θα γίνει στο ολυμπιακό χωριό αυτή η Ολυμπιακή πολυκλινική, η οποία επρόκειτο να γίνει κέντρο υγείας, τώρα θα ονομαστεί νοσοκομείο; Και από εκεί θα συντονίζονται όλες οι προσπάθειες; Αυτό το «χταπόδι» δεν μπορώ να καταλάβω. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι θα αποτύχει. Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας αυτής της προσπάθειας; Γιατί έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία έχει δύο μηνών ζωή σύμφωνα με όλες τις επίσημες διακηρύξεις. Επομένως, τι πάμε να κάνουμε όταν έχουμε μια αποσπασματική προσπάθεια; Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις, αλλά δεν βλέπω να στηρίζεται στα πόδια της και να μπορεί να προχωρήσει. Το να μαζευόμαστε κάθε φορά εδώ και να λέμε ο καθένας τα δικά του, δεν έχει κανένα νόημα. Συγκεκριμένα, μπορεί να λειτουργήσει αυτό το σχήμα; Το έχουμε σκεφτεί; Νομίζω ότι θα είναι αποτυχημένο. Αλλιώς θα πρέπει να διοικήσουν τα νοσοκομεία, αλλιώς θα πρέπει να διοικηθεί συνολικά το υγειονομικό σύστημα όπου το υπουργείο θα πρέπει να παίζει τον επιτελικό ρόλο, κάτι που δεν έχει καταφέρει ως τώρα με όλες τις απανωτές διοικήσεις και κυβερνήσεις και όλους τους υπουργούς που έχουν περάσει από αυτό το πολύπαθο υπουργείο. Από αυτή την άποψη, εγώ θα ήθελα κύριε υπουργέ, να «πιάναμε τον ταύρο από τα κέρατα» και να κάναμε σωστή την προσπάθεια. Κάτι, όμως, που δυστυχώς δεν έχει γίνει και δεν το βλέπω να γίνεται μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα και μέσα από αυτή την κυβέρνηση και που σίγουρα αυτές οι προσπάθειες την άλλη μέρα που θα αλλάξει όποια άλλη κυβέρνηση έρθει, θα τις ακυρώσει. Γιακουμάτος. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Κύριε πρόεδρε, επισκέφθηκα πριν από λίγα χρόνια έναν υπουργό στη Γαλλία και ενώ μιλούσαμε επί μία ώρα, δεν χτύπησε τηλέφωνο, δεν υπήρχε μολύβι και χαρτί. Τον ρώτησα τι γίνεται πώς και δεν υπάρχει τίποτε απ' όλα αυτά.

25 Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ CHDY1123.PT1 Μου απάντησε γιατί τον ρωτάω. Μου είπε «εγώ ορίστηκα από τον γαλλικό λαό να σχεδιάζω και να βάζω στρατηγική στην υγεία». Εδώ έχουμε τον κ. Λοβέρδο να σχεδιάζει πόσο ξοδεύτηκε για το χαρτί υγείας. Αυτή είναι η διαφορά του πολιτισμού και της πολιτικής και της κυβερνητικής πρακτικής Ελλάδας και Γαλλίας.. Η δεύτερη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι πριν από είκοσι χρόνια περίπου που ήμουν διοικητής του Ι.Κ.Α., θα έλεγα πως ούτε βόμβα αν είχε πέσει, δεν θα είχαμε τόσους «μαϊμού» ανάπηρους. Το παλιό πολιτικό και κυβερνητικό κατεστημένο το έθαβε. Ήρθε το ΔΝΤ, έβαλε το μηχανισμό, και σήμερα βρήκαμε κύριε πρόεδρε εκατό χιλιάδες νεκρούς να παίρνουν σύνταξη. Έκανα αυτές τις παρατηρήσεις, κύριε υπουργέ, για ένα λόγο. Πρώτον, στην πολιτική όποιος κάνει λάθος και το αναγνωρίζει και το διορθώνει, είναι αρετή και σας τιμά, κ. Λοβέρδο, το τι κάνατε μια προκήρυξη 17-24, η οποία ήταν ουτοπία και την αποσύρεται. Εγώ οφείλω να σας δώσω συγχαρητήρια κι αυτή την πράξη αναγνώρισης. Είναι αδιανόητο και ορθώς το είπε ο κ. Λεβέντης και είναι πρώτη φορά που συμφωνώ με την Δημοκρατική Αριστερά, ότι το υπουργείο θα πρέπει να έχει ρόλο επιτελικό. Όσο και να αντιδράτε, συνάδελφοι, είτε αριστερά είτε δεξιά είτε κεντροδεξιά, η υγεία δεν ανέχεται από το κράτος. Είτε το θέλετε είτε όχι θα πάμε σε management. Έχει γίνει στη Γερμανία, γίνεται στην Αγγλία, θα γίνει παντού. Χρειάζεται να γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός, για να μπει οποιαδήποτε εταιρεία μεγάλου, μικρού ή μεσαίου κύρους που να δώσει το καλύτερο business plan και να αναλάβει αυτό με το οποίο συμφωνώ απόλυτα, πιλοτικά. Συμφωνώ με την κατανομή που αναφέρετε εδώ. Άρα, λοιπόν, οπωσδήποτε χρειάζεται διεθνής διαγωνισμός. Και επειδή είμαστε υποψιασμένοι, θα πρέπει να βάλουμε μια διεθνή εταιρεία να κάνει την επικύρωση. Θα πρέπει να πούμε ότι στη Γερμανία, πράγματι, έχει πετύχει. Όσοι στυλώνουν τα πόδια και αντιδρούν στο management υγείας από ιδιωτικές, κάνουν λάθος. Θα ζητήσω από τον κ. Σαλμά να μου κάνει μια χάρη. Να πάρετε τα έξοδα από τον προϋπολογισμό του Σπηλιοπούλειου κρατικού νοσοκομείου για να δει πόσους έχει νοσηλεύσει και πόσο κοστολογείται ο κάθε άρρωστος στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη. Πάνω από Αυτό, κύριε Σαλμά, θα πρέπει να το δείτε. Να δείτε ποιο κόστος έχουν, τι στοιχίζει η παραμονή στην κάθε κλινική και τότε ελάτε να συζητήσουμε ποιος είναι πιο οικονομικός, ο ιδιωτικός τομέας ή δημόσιος. Ο ιδιωτικός τομέας είναι παρασάγγας

26 Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ CHDY1123.PT1 φθηνότερος, όταν λειτουργεί χωρίς αισχροκέρδεια και απάτη. Σε αυτό καλείται ο υπουργός να δώσει λύση. Εγώ συμφωνώ και για το πιλοτικό σύστημα και για τον διεθνή διαγωνισμό για να μπορέσουμε επιτέλους να απαλλαχτούμε.

27 ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ CIDY1123.XT2 (Συνέχεια ομιλίας κ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ) Θα επικαλεστώ και την μαρτυρία του Υπουργού Υποδομών της Κυβέρνησής μας, του κ. Βορίδη. Πήγαμε σε ένα ξενοδοχείο 7 αστέρων - και έχει σημασία αυτό για να καταλαβαίνουν οι συνάδελφοί - στη Νέα Υόρκη. Ένας κοριός αναθεματισμένος τον ταλαιπωρούσε όλη τη νύχτα. Ήταν ξενοδοχείο 7 αστέρων. Αν ήταν στο Χίλτον ή στη Μεγάλη Βρετάνια η Ελλάδα θα είχε διαπομπευτεί παγκοσμίως. Έπεσαν όλες οι αρχές επάνω, δεν γράφτηκε τίποτα και είχε την ατυχία ο φίλος μου, ο κ. Βορίδης, να πάρει στο κρατικό κέντρο υγείας στην Αμερική να το δει. Για δύο επισκέψεις σε δύο μέρες πλήρωσε 900 ευρώ. Δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν σήμερα στην υγεία. Μόνο το Κ.Κ.Ε. το υποστηρίζει, αν και ο Κάστρο τώρα αρχίζει και ανοίγεται. Δεν υπάρχει άλλο σύστημα πουθενά. Η υγεία είναι πανάκριβη. Η οικονομία της υγείας είναι πολυέξοδη και δεν μπορεί κανένα κράτος και κανένας φορολογούμενος πολίτης να αντέξει. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει συμμετοχή των ιδιωτών. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Χαραλάμπους. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Καταρχήν, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι, όταν τοποθετήθηκα στην αρχή επί της διαδικασίας, απευθυνόμουν σε σας ως Πρόεδρο της Επιτροπής μας και όχι στον κ. Υπουργό, ο οποίος, βέβαια, μου απάντησε αυτό που φυσιολογικά θα μου απαντούσε, ότι, αφού δεν έχει τίποτα γραπτό, άρα δεν μπορεί και να μας το φέρει. Εμείς, όμως, είχαμε αποφασίσει κάτι άλλο και, πραγματικά, περιμένω από εσάς να μου απαντήσετε αν ισχύει. Είπαμε ότι θα επιμένει το προεδρείο να υπάρχει κάτι γραπτό, ούτως ώστε να είμαστε σχετικά προετοιμασμένοι και να μπορεί να γίνεται μια γόνιμη συζήτηση, εφόσον θέλουμε να γίνεται γόνιμη συζήτηση. Κύριε Πρόεδρε, σήμερα είναι η δεύτερη φορά, όσο καιρό είμαι εγώ στην Επιτροπή, που ακούω τον κ. Υπουργό να φέρνει, πραγματικά, πολύ σοβαρές προτάσεις. Ουσιαστικά, σήμερα είπε να το δούμε και πειραματικά. Την προηγουμένη το είχε φέρει σαν ιδέα - και ήταν και οι γιατροί του ΕΣΥ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης - και το έριχνε σαν ιδέα να έχουν και εκείνοι ιατρεία εκτός των νοσοκομείων, για να μην είναι και οι αδικημένοι. Σήμερα είναι πολύ πιο προχωρημένο αυτό που προτείνει, αφού ακόμη και ο κ. Σαλμάς έκανε την πιο λογική και τη φυσιολογική διαπίστωση. Είναι άλλο το δημόσιο σύστημα υγείας, που,

Θέμα: Συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο Μπ.

Θέμα: Συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο Μπ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 Θέμα: Συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Τ. Κατσέλη, στο ραδιοφωνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΚΑΙ ΤΗΣ Π.Ο.Π. Ο.Τ.Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007 Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Ο.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου - Έλα - πέρασες μια φορά ε; Σε είδα σε μια στιγμή αλλά δεν ήμουν βέβαιος, δεν με είδες; - πέρασα με το αμάξι και έκανα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Βαρνάβας Δημήτριος για 3 λεπτά. Γιατρών

Διαβάστε περισσότερα

KKE ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την κατάρρευση του Τ.Υ.Δ.Ε. (Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχίας) Κοινοβουλευτική Ομάδα

KKE ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την κατάρρευση του Τ.Υ.Δ.Ε. (Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχίας) Κοινοβουλευτική Ομάδα Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οι δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές της επαρχίας είναι οι πρώτοι από τους επαγγελματίες του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Κύριε συνάδελφε, επειδή είμαστε σε μία εποχή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Κύριε συνάδελφε, επειδή είμαστε σε μία εποχή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, επειδή είμαστε σε μία εποχή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολλαπλώς κρίσιμη, έχει σημασία να κάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Μπασκόζος για 3. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ (Αντιπρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου 26 Οκτωβρίου 2015 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο Αντιπρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΟΑ. Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΟΑ. Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΟΑ Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017 Συνεχίζουμε τώρα, όπως προείπα, με τη συζήτηση πέντε επικαίρων ερωτήσεων, στις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, πρώτα-πρώτα να διευκρινίσουμε τα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, πρώτα-πρώτα να διευκρινίσουμε τα Κύριε συνάδελφε, πρώτα-πρώτα να διευκρινίσουμε τα οικονομικά θέματα που αφορούν τους εν ενεργεία υπαλλήλους του ΕΚΕΨΥΕ. Έχουν αποδεσμευτεί τα χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Κύριε συνάδελφε, αναφέρεστε σε υπαρκτό πρόβλημα. Εύστοχα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Κύριε συνάδελφε, αναφέρεστε σε υπαρκτό πρόβλημα. Εύστοχα ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, αναφέρεστε σε υπαρκτό πρόβλημα. Εύστοχα καταθέσατε την ερώτησή σας. Είναι σαφές ότι αναφερόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ( ) ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ( ) ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (7.3.2016) ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ Αθήνα, σήμερα στις 7 Μαρτίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.06 συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει να σας πω ότι στο αρχείο μου έχω έγγραφη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Κύριε συνάδελφε, ευχαριστούμε πολύ για την επίκαιρη ερώτηση. Είναι

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Κύριε συνάδελφε, ευχαριστούμε πολύ για την επίκαιρη ερώτηση. Είναι Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, ευχαριστούμε πολύ για την επίκαιρη ερώτηση. Είναι σημαντικό να διευκρινίζονται και από τη Βουλή για πολλοστή φορά όμως- τα ζητήματα που αφορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ 381 ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΤΟ επόμενο θέμα είναι πολύ σημαντικό. Μας απασχολεί πάρα πολύ, μόνο ως προφήτες όμως μπορούμε να λειτουργήσουμε. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο Υπουργός κ. Μάρκος. ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο Υπουργός κ. Μάρκος. ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο Υπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης έχει το λόγο για τρία λεπτά. Σας ακούμε, κύριε Υπουργέ. Αλληλεγγύης): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, καταρχάς, ευχαριστούμε

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργιάδης: Μέσα στο έτος θα ξεκινήσει η επένδυση του Ελληνικού

Γεωργιάδης: Μέσα στο έτος θα ξεκινήσει η επένδυση του Ελληνικού Γεωργιάδης: Μέσα στο έτος θα ξεκινήσει η επένδυση του Ελληνικού Η Ελλάδα θα γίνει η πιο ελκυστική επενδυτικά χώρα στην Ευρώπη, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Φθάνουμε στον. «προτελευταίο» Ειδικό Αγορητή γιατί δεν είναι έτσι ο όρος- για τη σημερινή

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Φθάνουμε στον. «προτελευταίο» Ειδικό Αγορητή γιατί δεν είναι έτσι ο όρος- για τη σημερινή ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Φθάνουμε στον «προτελευταίο» Ειδικό Αγορητή γιατί δεν είναι έτσι ο όρος- για τη σημερινή συνεδρίαση, τον κ. Δημήτρη Καμμένο, τον οποίο καλώ στο Βήμα. Να ετοιμάζεται ο κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ξεκαθαρίσουμε κάποια ζητήματα. Θα ξεκινήσω από

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Καταρχήν να ευχηθώ στο νέο Προεδρείο ότι καλύτερο και πιστεύω ότι όλοι εδώ, πέραν των εργαζομένων ΠΟΕ ΟΤΑ και του ΕΔΣΝΑ, ήρθαμε ως

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Καταρχήν να ευχηθώ στο νέο Προεδρείο ότι καλύτερο και πιστεύω ότι όλοι εδώ, πέραν των εργαζομένων ΠΟΕ ΟΤΑ και του ΕΔΣΝΑ, ήρθαμε ως Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Καταρχήν να ευχηθώ στο νέο Προεδρείο ότι καλύτερο και πιστεύω ότι όλοι εδώ, πέραν των εργαζομένων ΠΟΕ ΟΤΑ και του ΕΔΣΝΑ, ήρθαμε ως αυτοδιοικητικοί και όχι κομίζοντας κανείς καμία άλλη ταυτότητα.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο «Ιπποκράτειο» πόσοι εμπλέκονται τελικά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο «Ιπποκράτειο» πόσοι εμπλέκονται τελικά; Η τριάς (Λοβέρδος, Μουσιώνης, Τιμοσίδης) ξεκίνησε σήμερα συνέντευξη τύπου με σκοπό να αναδείξει σκάνδαλο μεγάλου μεγέθους. Και κατέληξε απολογούμενη και λοιδωρούμενη από τους δημοσιογράφους! Για όσους

Διαβάστε περισσότερα

(Απομαγνητοφωνημένο Αρχείο)

(Απομαγνητοφωνημένο Αρχείο) (Απομαγνητοφωνημένο Αρχείο) Ζ. ΜΑΥΡΟΥΚΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ για την πρόσκληση. Ήταν όντως μια σημαντική πρόκληση για μένα και για τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και για τους συνεργάτες μου.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΘΕΜΑ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΜΥΡΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ντέλια Βελκουλέσκου: Μα Πολ εσύ ήσουν εκείνος που το πρότεινε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσω τώρα.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Μα Πολ εσύ ήσουν εκείνος που το πρότεινε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσω τώρα. Πόλ Τόμσεν: Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι θέτουμε μια ημερομηνία για την επιστροφή της αποστολής, ενώ ενδεχομένως δεν θα έχουμε μια συμφωνία στο εσωτερικό της Τρόικας για το πώς θα προχωρήσουμε. Ντέλια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ για την συζήτηση της ερώτησης του Έκτορα Νασιώκα για τη ΜΑΦ του ΓΝΛ ( )

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ για την συζήτηση της ερώτησης του Έκτορα Νασιώκα για τη ΜΑΦ του ΓΝΛ ( ) ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ για την συζήτηση της ερώτησης του Έκτορα Νασιώκα για τη ΜΑΦ του ΓΝΛ (30-11-2010) Ακολουθεί η με αριθμό 3508/27-9-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος

Διαβάστε περισσότερα

είναι κάποια πράγματα, τίποτα τελικά δεν είναι αυτονόητο. Αυτό το κατάλαβα ευρωπαϊκή χώρα, να αξιολογούμε δηλαδή τους εκπαιδευτικούς, συνολικά τις

είναι κάποια πράγματα, τίποτα τελικά δεν είναι αυτονόητο. Αυτό το κατάλαβα ευρωπαϊκή χώρα, να αξιολογούμε δηλαδή τους εκπαιδευτικούς, συνολικά τις ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ Αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, φαίνεται ότι όσο αυτονόητα και αν είναι κάποια πράγματα, τίποτα τελικά δεν είναι αυτονόητο. Αυτό το κατάλαβα ακούγοντας την προηγούμενη εισήγηση. Συζητάμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Λοβέρδου στο Ρ/Σ «BHMA FM» και στους δημοσιογράφους Β.Χιώτη και Γ.

Συνέντευξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Λοβέρδου στο Ρ/Σ «BHMA FM» και στους δημοσιογράφους Β.Χιώτη και Γ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου 15.12.2009 Συνέντευξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Λοβέρδου στο Ρ/Σ «BHMA FM» και στους δημοσιογράφους Β.Χιώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΣΤ. Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΣΤ. Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Β ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΣΤ Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 Αθήνα, σήμερα στις 5 Ιουλίου 2017, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.23 συνήλθε στην Αίθουσα

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 26/04/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 26/04/2010 Αθήνα, 26/04/2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Η ρύθμιση για τα σαράντα χρόνια είναι αυθαίρετη, κάτι που είπαν όλοι οι συνάδελφοι, όπως και εμείς και δεν ακούσαμε αντίλογο. Δεν καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν τα σαράντα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και. Ο κύριος συνάδελφος θέτει ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο απασχολεί κοινωνίες

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και. Ο κύριος συνάδελφος θέτει ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο απασχολεί κοινωνίες ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος συνάδελφος θέτει ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο απασχολεί κοινωνίες στη Βόρεια Ελλάδα, όπως

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ALVARO PEREIRA DIRECTOR OF COUNTRY STUDIES, ECONOMICS DEPARTMENT, OECD

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ALVARO PEREIRA DIRECTOR OF COUNTRY STUDIES, ECONOMICS DEPARTMENT, OECD THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ALVARO PEREIRA DIRECTOR OF COUNTRY STUDIES, ECONOMICS DEPARTMENT, OECD TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL ACORBAT?

Διαβάστε περισσότερα

Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 428/ επίκαιρη ερώτηση του. Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη προς

Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 428/ επίκαιρη ερώτηση του. Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη προς Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 428/18-1-2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Πανάρετος.: Καλησπέρα κυρία Γουδέλη, καλησπέρα κύριε Ρουμπάνη.

Ι. Πανάρετος.: Καλησπέρα κυρία Γουδέλη, καλησπέρα κύριε Ρουμπάνη. (Συνέντευξη του Ι. Πανάρετου στην Νίνα Γουδέλη και τον Γρηγόρη Ρουμπάνη για τα θέματα της Παιδείας (Μήπως ζούμε σ άλλη χώρα;, ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84) Ν. Γουδέλη: Καλησπέρα κύριε Πανάρετε. Γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Θα ήθελα πριν απαντήσω για το Νοσοκομείο Τρίπολης, να πω το εξής: Όπως

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Θα ήθελα πριν απαντήσω για το Νοσοκομείο Τρίπολης, να πω το εξής: Όπως ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ για την ερώτηση. Θα ήθελα πριν απαντήσω για το Νοσοκομείο Τρίπολης, να πω το εξής:

Διαβάστε περισσότερα

Πλειστηριασμός Για να πλειοδοτήσει κάποιος άξονας θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση

Πλειστηριασμός Για να πλειοδοτήσει κάποιος άξονας θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση Πλειστηριασμός Προκειμένου να περιγράψουμε το χέρι μας στο συμπαίκτη, χρησιμοποιούμε μια ειδική διεθνή γλώσσα τα Μπριτζικά ή Μπριτζιακά. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η γλώσσα έχει μόνο λίγες λεξούλες. Πλειστηριασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. ΣΤΟ 14 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους» ΑΘΗΝΑ, 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 1 2

Διαβάστε περισσότερα

The Economist Events The 17th Roundtable with the Government of Greece

The Economist Events The 17th Roundtable with the Government of Greece ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ευχαριστώ όλους σας που τηρήσατε το χρόνο σας και πριν περάσουμε στην απάντηση της επιχειρηματικής κοινότητας ας δεχτούμε κάποιες ερωτήσεις από το κοινό. Είναι μια

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ 14 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους» ΑΘΗΝΑ, 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Επόμενη είναι η έβδομη. με αριθμό 709/ επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Επόμενη είναι η έβδομη. με αριθμό 709/ επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Επόμενη είναι η έβδομη με αριθμό 709/28-3-2016 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής

Διαβάστε περισσότερα

(συνέντευξη: ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84, ο σφυγμός της μέρας, 06/02/08)

(συνέντευξη: ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84, ο σφυγμός της μέρας, 06/02/08) (συνέντευξη: ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84, ο σφυγμός της μέρας, 06/02/08) Φ.Κ.: ας επιστρέψουμε τώρα στο μεγάλο θέμα της ημέρας σε παγκόσμια κλίμακα, της Αμερικάνικές προκριματικές εκλογές. Πήραμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 23-01-2014. οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, πενήντα ένας μαθητές και μαθήτριες και

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 23-01-2014. οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, πενήντα ένας μαθητές και μαθήτριες και ΣΕΛ.210 οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, πενήντα ένας μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο Ξηροκαμπίου Λακωνίας. Η Βουλή τούς καλωσορίζει. (Χειροκροτήματα απ όλες τις πτέρυγες

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής: Λοιπόν, εδώ έχουμε δυο αριθμούς α και β. Ποιος είναι πιο μεγάλος. Λέγε Ελπίδα.

Καθηγητής: Λοιπόν, εδώ έχουμε δυο αριθμούς α και β. Ποιος είναι πιο μεγάλος. Λέγε Ελπίδα. ΠΕΜΠΤΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Γ4 Καθηγητής: Λοιπόν, εδώ έχουμε δυο αριθμούς α και β. Ποιος είναι πιο μεγάλος. Λέγε Ελπίδα. Μαθήτρια: Δεν γνωρίζουμε. Ποιος συμφωνεί με την Ελπίδα; Χρύσα, συμφωνείς Χρύσα: Ναι.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ. Πέμπτη 21 Μαρτίου ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ. Πέμπτη 21 Μαρτίου ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013 ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ Συζητείται η με αριθμό 1183/12-3-2013 επίκαιρη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Για να γίνουν κατανοητοί οι διάλογοι που ακολουθούν είναι απαραίτητη η επεξήγηση για την επίμαχη αναφορά του υπουργού Υγείας στον τρόπο πρόσληψης των γιατρών του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας σε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

...KAI O ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

...KAI O ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ...KAI O ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 112 Πουλάτε αέρα Θα τύχει ενδεχομένως, ενώ συζητάμε με τον υποψήφιο πελάτη, να μας πει. ΠΕΛΑΤΗΣ: Απ ό,τι καταλαβαίνω κύριε, μάλλον πουλάτε αέρα. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στην ηλεκτρονική φόρμα του ΑΣΕΠ στην κατηγορία Πρόσθετα Προσόντα (και αλλού) αναφέρει με κόκκινα γράμματα την λέξη Σημαντικό και εξηγεί ότι " Ο

Στην ηλεκτρονική φόρμα του ΑΣΕΠ στην κατηγορία Πρόσθετα Προσόντα (και αλλού) αναφέρει με κόκκινα γράμματα την λέξη Σημαντικό και εξηγεί ότι  Ο Πρώτον θεωρώ ότι πρέπει να έχει διαβάσει 3 πράγματα πριν πάει κάποιος να καταθέσει την αίτηση του. Το πρώτο και βασικότερο είναι ο Νόμος, το δεύτερο η προκήρυξη του ΑΣΕΠ και το τρίτο η πρόσκληση του Υπουργείου.

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

...KAI O ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

...KAI O ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ...KAI O ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 120 Ο γείτονας επεμβαίνει Θα τύχει κάποια φορά, την ώρα που συζητάμε με τον πελάτη μας, να μπει κάποιος γείτονας από το διπλανό κατάστημα ή κάποιος φίλος

Διαβάστε περισσότερα

Κας. ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

Κας. ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Κας. ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Στην Έναρξη του Εθνικού Διαλόγου Παιδείας ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005 Κύριε Πρωθυπουργέ,

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1 η. Μπαίνει η γραμματέας του φουριόζα και τον διακόπτει. Τι θες Χριστίνα παιδί μου; Δε βλέπεις που ομιλώ στο τηλέφωνο;

Σκηνή 1 η. Μπαίνει η γραμματέας του φουριόζα και τον διακόπτει. Τι θες Χριστίνα παιδί μου; Δε βλέπεις που ομιλώ στο τηλέφωνο; Σκηνή 1 η Βρισκόμαστε στο γραφείο του ψυχίατρου Σωτήριου Σώθηκες! Ο γιατρός μιλά στο τηλέφωνο με έναν πελάτη Τι μου λέτε αγαπητέ μου! `Ώστε έτσι έχουν τα πράγματα λοιπόν! Αν σας καταλαβαίνω; Μα είναι ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΜΠΕΛΙΩΤΗ OWNER, ABELIOTIS & ASSOCIATES

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΜΠΕΛΙΩΤΗ OWNER, ABELIOTIS & ASSOCIATES THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΜΠΕΛΙΩΤΗ OWNER, ABELIOTIS & ASSOCIATES TO THE FIRST INSURANCE FORUM THE METAMORPHOSIS OF GREECE AND THE ROLE OF THE INSURANCE INDUSTRY GUARDIANS OF THE FUTURE? ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Πουλάω 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Πουλάω 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Πουλάω 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Η καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ Ε.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ Ε.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ «Το μετέωρο βήμα των Επιμελητηρίων» Προς: 1.Γραφείο Πρωθυπουργού 2.Υπουργού Ανάπτυξης κου Δένδια 3.Υφυπουργού Ανάπτυξης κου Μηταράκη Υπόψιν: 1.Κ.Ε.Ε.Ε 2.Των κοινοβουλευτικών κομμάτων: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ,

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά, τα πρακτικά της συζήτησης της εν λόγω ερώτησης έχουν ως εξής:

Αναλυτικά, τα πρακτικά της συζήτησης της εν λόγω ερώτησης έχουν ως εξής: Αναλυτικά, τα πρακτικά της συζήτησης της εν λόγω ερώτησης έχουν ως εξής: ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ Θα γίνουν τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule

Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule Γεια σας! Δεν ξέρω αν έχετε και εσείς το ίδιο πρόβλημα με εμένα... Οι φίλοι μου είναι πολύ απρόσεκτοι όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα

κ. Γ. ΠΑΤΟΥΛΗ Δημάρχου Αμαρουσίου

κ. Γ. ΠΑΤΟΥΛΗ Δημάρχου Αμαρουσίου ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ κ. Γ. ΠΑΤΟΥΛΗ Δημάρχου Αμαρουσίου Στο Συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Με θέμα: Τα κόκκινα Δάνεια Αγαπητέ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία Εισαγωγή «Όποιος έχει υγεία, έχει ελπίδα. Και όποιος έχει ελπίδα, έχει τα πάντα.» Τόμας Κάρλαϊλ Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο Ο πατέρας μου είναι γιατρός, ένας από τους καλύτερους παθολόγους που

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 «ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 1 ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ; Γράφει ο Ηλίας Δερμετζής «Τη ζωή μου χωρίς αριθμούς δεν μπορώ να τη φανταστώ,

Διαβάστε περισσότερα

κάνουμε τι; Γιατί άμα είναι να είμαστε απλώς ενωμένοι, αυτό λέγεται παρέα. Εγώ προτιμώ να παράγουμε ένα Έργο και να δούμε.

κάνουμε τι; Γιατί άμα είναι να είμαστε απλώς ενωμένοι, αυτό λέγεται παρέα. Εγώ προτιμώ να παράγουμε ένα Έργο και να δούμε. Εισήγηση του Ν. Λυγερού στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας "Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον". Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ και εσάς, κύριε συνάδελφε, για την ερώτηση που καταθέσατε

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ και εσάς, κύριε συνάδελφε, για την ερώτηση που καταθέσατε ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ και εσάς, κύριε συνάδελφε, για την ερώτηση που καταθέσατε σχετικά με τα θέματα που αφορούν το Γενικό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Φάνια Παπαϊωάννου. Θέμα εργασίας: Κάποτε συναντήθηκε η κοινωνία με ένα πολίτη που πληρώνει τους φόρους του, ένα φοροφυγά και έναν έντιμο πολιτικό

Φάνια Παπαϊωάννου. Θέμα εργασίας: Κάποτε συναντήθηκε η κοινωνία με ένα πολίτη που πληρώνει τους φόρους του, ένα φοροφυγά και έναν έντιμο πολιτικό Φάνια Παπαϊωάννου Θέμα εργασίας: Κάποτε συναντήθηκε η κοινωνία με ένα πολίτη που πληρώνει τους φόρους του, ένα φοροφυγά και έναν έντιμο πολιτικό Κοινωνία (Κ) Πολίτης (ΠΟ) Φοροφυγάς (Φ) Πολιτικός (ΠΤ) Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ (ΕΟΠΥΥ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ-Β.ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΔΥ( ΕΟΠΥΥ) ΠΡΩΗΝ ΣΕΥΠΙΚΑ

ΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ (ΕΟΠΥΥ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ-Β.ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΔΥ( ΕΟΠΥΥ) ΠΡΩΗΝ ΣΕΥΠΙΚΑ ΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ (ΕΟΠΥΥ) ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ-Β.ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΔΥ( ΕΟΠΥΥ) ΠΡΩΗΝ ΣΕΥΠΙΚΑ ΤΗΛ: 2310228406 ΦΑΞ: 2310228970 ΑΓΓΕΛΑΚΗ 37 5ος ΟΡΟΦΟΣ ΤΚ:54621 Website: www.seypika-thes.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ 1 ο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Ο Αγροτικός Τομέας της Ελλάδας μετά

Διαβάστε περισσότερα

Οπότε, εκείνος που κινεί τα νήματα στην δραστηριότητα των επιχειρήσεων, είναι ο πελάτης και μόνο ο πελάτης.

Οπότε, εκείνος που κινεί τα νήματα στην δραστηριότητα των επιχειρήσεων, είναι ο πελάτης και μόνο ο πελάτης. Ο πελάτης είναι εκείνος που ανοίγει και κλείνει επιχειρήσεις, προσλαμβάνει ή απολύει προσωπικό και εκείνος που καθορίζει όλες τις αλλαγές που κάνει μια επιχείρηση. H εξήγηση είναι απλή. Αφού η επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της κρίσης / Πώς έχεις οργανώσει την εργασία σου / Τι στόχους έχεις

Αντιμετώπιση της κρίσης / Πώς έχεις οργανώσει την εργασία σου / Τι στόχους έχεις 135 Αντιμετώπιση της κρίσης / Πώς έχεις οργανώσει την εργασία σου / Τι στόχους έχεις ΘΕΜΑ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 1. Κρίση; ποια κρίση; Μήπως την έχουμε εμείς; Ή μήπως κάποιοι άλλοι; Κάποια στιγμή πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Π/φος Δ/φος Ημερομηνία Όνομα αρχείου Χαραλαμπόπουλος BCED0209.MX1 Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο. (Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)

Π/φος Δ/φος Ημερομηνία Όνομα αρχείου Χαραλαμπόπουλος BCED0209.MX1 Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο. (Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.) ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ - ΣΥΝΟΔΟΣ Α ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ KAI ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο (Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.) Στην Αθήνα σήμερα, 9 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ NICOLA GIAMMARIOLI MISSION CHIEF FOR GREECE, EUROPEAN STABILITY MECHANISM (ESM) TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του Τηλέμαχου Χυτήρη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»

Συνέντευξη του Τηλέμαχου Χυτήρη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» Συνέντευξη στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" Συνέντευξη του Τηλέμαχου Χυτήρη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» 1. ΕΡΩΤΗΣΗ Μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν ανοιχτά τις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. ΣΤΟ 14 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους» ΑΘΗΝΑ,

Διαβάστε περισσότερα

The Economist Events The 17th Roundtable with the Government of Greece

The Economist Events The 17th Roundtable with the Government of Greece A. BELKE: Καλησπέρα, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτό το πάνελ μαζί με άλλους Καθηγητές και αξιότιμα μέλη. Είμαι ο πρώτος Γερμανός ο οποίος θα μιλήσει σήμερα. Νομίζω ότι

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Μέλισσες και Κηφήνες

Μέλισσες και Κηφήνες Μέλισσες και Κηφήνες 21.01.2016 Σήμερα είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα στο γραφείο. Ανοίγοντας την αλληλογραφία, ανάμεσα στις επιστολές από δικαστήρια και δημόσιες υπηρεσίες, ήταν και το ετήσιο φιρμάνι.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ: «Συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερβαρδάκη στον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 4 Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΤΖΑΝΗΣ ΛΟΥΚΑΣ 2 ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 1. Ορθή επανάληψη

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ 4 η ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2006 ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΙΑΤΑΞΗΣ Ενηµέρωση Προβλήµατα λειτουργίας Ε.Ε. Ν.Α ΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συνάδελφοι, συγνώµη για την καθυστέρηση αλλά πληρώναµε τα

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Σπυριδούλα Μπέλλα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Αιγαίου 9/5/2017 Επικοινωνιακή ικανότητα γνώση ενός ομιλητή ως

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4:

Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4: Περιεχόμενα Πρόλογος...9 Κεφάλαιο 1: Η πρώτη έκπληξη...13 Κεφάλαιο 2: Η διοίκηση ξεκινάει από τον σκοπό και τους στόχους...19 Κεφάλαιο 3: Τι είναι διοίκηση;...25 Κεφάλαιο 4: Home Management!...39 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ( ) ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ( ) ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (4.3.2016) ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ Αθήνα, σήμερα στις 4 Μαρτίου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.08 συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Συζητάμε σήμερα τη σύσταση μίας ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής για την. αξιολόγηση της εκπαίδευσης. Άρα, με κάποιο τρόπο συζητάμε το ζήτημα της

Συζητάμε σήμερα τη σύσταση μίας ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής για την. αξιολόγηση της εκπαίδευσης. Άρα, με κάποιο τρόπο συζητάμε το ζήτημα της ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ Συζητάμε σήμερα τη σύσταση μίας ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής για την αξιολόγηση της εκπαίδευσης. Άρα, με κάποιο τρόπο συζητάμε το ζήτημα της αξιολόγησης. Θέλω να θέσω ένα ερώτημα και νομίζω

Διαβάστε περισσότερα