Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 Alba Graduate Business School «Φιλανθρωπία σαν στρατηγική ανάπτυξης.»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 Alba Graduate Business School «Φιλανθρωπία σαν στρατηγική ανάπτυξης.»"

Transcript

1 Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 Alba Graduate Business School «Φιλανθρωπία σαν στρατηγική ανάπτυξης.»

2 Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την παρουσία σας εδώ σήμερα. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα αυτή η ευκαιρία που μου δίνεται να μιλήσω με όλους εσάς για το θέμα της στρατηγικής φιλανθρωπίας που σχετίζεται με τη χώρα μας και την τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κρίση. Όχι πολύ καιρό πριν ήμουν κι εγώ ένας φοιτητής MBA, που σκεφτόταν την πορεία της σταδιοδρομίας του και προσπαθούσε να αποφασίσει πια θα ήταν τα επόμενα βήματα. Αφού πέρασα κάποιο χρονικό διάστημα στον τομέα των οικονομικών, υποθέτω πως βρήκα την κλίση μου στον τομέα της φιλανθρωπίας.

3 Τι είναι η φιλανθρωπία; Πώς ορίζεται και πως κατανοούμε τη σημασία του όρου σήμερα; Το Φιλοσοφικό Λεξικό της Πλατωνικής Ακαδημίας ορίζει τον όρο φιλανθρωπία ως: "A state of well-educated habits stemming from love of humanity; a state of being productive of benefit to humans; a state of grace; mindfulness together with good works." «Μια κατάσταση από παιδευμένες συνήθειες που απορρέουν από την αγάπη για την ανθρωπότητα. Μια κατάσταση του να είναι κάποιος παραγωγικός προς όφελος του ανθρώπου. Μια κατάσταση χάριτος. Συναίσθηση σε συνδυασμό με καλές πράξεις». Οι αρχαίοι πίστευαν πως η φιλανθρωπία -η αγάπη για την ανθρωπότητα - είναι η ουσία του πολιτισμού. Στις μέρες μας, η αγάπη για την ανθρωπότητα εξακολουθεί να έχει βαρύνουσα σημασία για τη φιλανθρωπία.

4 Η φιλανθρωπία στην ουσία της σχετίζεται με τη βελτίωση της κοινωνίας και της ποιότητας ζωής. Ωστόσο, ο ρόλος της φιλανθρωπίας έχει εξελιχθεί και αλλάξει κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Σε κάποια άλλη ιστορική στιγμή θα είχαμε συναντηθεί για να συζητήσουμε το ρόλο της φιλανθρωπίας ως δωρεάς έννοια αρκετά διαφορετική. Και όχι πολύ πριν από 20 χρόνια θα μιλούσαμε για την έννοια της φιλανθρωπίας ως «το τι είναι σωστό να κάνει κανείς». Σήμερα, ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, υπάρχει πραγματικός χώρος για τη δημιουργία συνεργασιών σχετικών με τη φιλανθρωπία και πιο συγκεκριμένα, με τη στρατηγική φιλανθρωπία.

5 Φιλανθρωπία στην Ελλάδα και Παγκοσμίως Ας εξετάσουμε ένα μικρό ιστορικό της φιλανθρωπίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα την Gallup (http://www.gallup.com) και σχετικές μελέτες δημοσκοπήσεις το 2013, η Ελλάδα ήταν στην τελευταία θέση από τις 135 χώρες από άποψη εισφορών σε εθνικό επίπεδο στη φιλανθρωπία (δωρεών για φιλανθρωπικούς σκοπούς και του χρόνου παροχής εθελοντισμού). Μόνο το 6% των Ελλήνων δίνει χρήματα σε φιλανθρωπίες, και ένα 4% ασκεί εθελοντικό έργο σε τακτική βάση. Προφανώς, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε... Η Αμερική κατέλαβε την πρώτη θέση συνολικά. Έχει την πιο ανεπτυγμένη φιλανθρωπική παράδοση στον κόσμο, και την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Η πλειοψηφία των Αμερικανών εμπιστεύονται το μη κερδοσκοπικό τομέα περισσότερο από την κυβέρνηση ή τις επιχειρήσεις στο «να αντιμετωπίσουν μερικά από τα πιο πιεστικά ζητήματα της εποχής μας».

6 Οι ιδιωτικές δωρεές διασφαλίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανικών πολιτιστικών ιδρυμάτων και των μεγάλων πανεπιστημίων. Η περίπτωση της Αμερικής δεν είναι μοναδική. Σύμφωνα με ετήσια έρευνα σε πολλές άλλες χώρες, οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις θεωρούνται πιο αξιόπιστες από τις κυβερνήσεις ή τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να ελλοχεύει κινδύνους. Μια έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε Αμερικανούς με υψηλά καθαρά εισοδήματα έδειξε ότι μόνο το ένα τρίτο αυτών ερευνά μια φιλανθρωπική οργάνωση πριν προβεί σε δωρεά, και από αυτούς, οι περισσότεροι ξοδεύουν λιγότερο από δύο ώρες για την εν λόγω έρευνα. Αυτό εξηγεί τη μεγάλη διακύμανση ως προς την ικανοποίηση από τη δράση των φιλανθρωπικών οργανώσεων, που μπορεί μακροπρόθεσμα να αποτρέψει τους δωρητές από το να προβούν ξανά σε μια τέτοια ενέργεια - δωρεά.

7 Από άποψη αξιολόγησης, διεθνή φιλανθρωπικά ιδρύματα και μη-κυβερνητικές οργανώσεις τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα τοπικά. Συγκεκριμένα, σημαντικοί δωρητές αναζητούν αυτές τις οργανώσεις έτσι ώστε να μοιραστούν μαζί τους ορισμένες επιχειρηματικές πρακτικές με αποτέλεσμα ομάδες με ανεξάρτητους διευθυντές, για παράδειγμα, να είναι πολύ δημοφιλείς. Για να σας δώσω μια γενική αίσθηση των τάσεων στην αμερικανική αγορά της φιλανθρωπίας, δωρεές προς τις 400 μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 4% το 2012, λίγο περισσότερο δηλαδή από το ήμισυ του αντίστοιχου ποσού για το Και η πρόβλεψη για το 2013, δείχνει μια μείωση του 1%. Εάν το κορυφαίο σε φιλανθρωπία έθνος στον κόσμο, έχει αρνητική ανάπτυξη στον τομέα, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση πουθενά.

8 Η παγκόσμια ύφεση της οποίας σίγουρα δεν έχουμε δει το τέλος, συνεχίζει να δυσκολεύει τις ΜΚΟ. Στην Ελλάδα, σε έρευνα που διεξήχθη από το HumanGrid (http://humangrid.gr/), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με βάση την Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων που έχουν καθημερινή πρόσβαση στο Διαδίκτυο συμβάλλουν σήμερα σε κοινωνικούς σκοπούς. Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι που θέλουν να εξετάσουν τις βασικές αρχές και την ιστορία ενός οργανισμού (μέρος αυτού που ονομάζουμε «διαφάνεια») είναι πολύ πιθανό να προσφέρουν χρήματα ή εθελοντική εργασία σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

9 Τι είναι η στρατηγική φιλανθρωπία, και τι την κάνει διαφορετική; Το να δώσει κανείς τα χρήματα του είναι εύκολο, το να τα δώσει όμως αποτελεσματικά είναι πράγματι πολύ δύσκολο. Η στρατηγική φιλανθρωπία - όπως όλες οι καλές επιχειρηματικές πρακτικές- είναι αποτελεσματική και διαφανής. Μεγιστοποιείς τα αποτελέσματα και τα συνδέεις με τους στρατηγικούς σου στόχους. Αν είστε τυχεροί ώστε να έχετε και πάθος, τότε θα είστε πραγματικά αποτελεσματικοί - συνδέστε τις βασικές σας αξίες και τις ανησυχίες σας και θα αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη. Ένας καθηγητής μου στο Graduate Business School, μου είχε πει κάποτε ότι θα ήταν μια ανταμοιβή να εργαστώ στα χρηματοοικονομικά, αλλά για να ανταμειφθώ πραγματικά και να είμαι ευτυχισμένος θα πρέπει να αναλογιστώ τι κάνω για να βοηθήσω τους άλλους και τα πεδία για να βοηθήσεις άλλους είναι πραγματικά ατελείωτα.

10 Για παράδειγμα, σήμερα στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο επικεντρωνόμαστε στους τομείς της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Παιδείας, της Υγείας και της Επιστήμης, του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας των Πολιτών, της Διαφάνειας, τη Δημόσιας Πολιτικής και της προάσπισης των δικαιωμάτων, της μετανάστευσης, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, της οικονομικής ανάπτυξης & της ενδυνάμωσης των δομών των ΜΚΟ. Δουλεύουμε συστηματικά στο να φέρουμε στην Ελλάδα, κυρίως από το εξωτερικό, κεφάλαια με τα οποία θα υλοποιηθούν δωρεές σε μη κερδοσκοπικά έργα. Προωθούμε τη μείωση της φορολόγησης στις δωρεές και για το δωρητή αλλά και το δωρεοδόχο και εισαγάγουμε ένα πλαίσιο για τη διαφάνεια και τις σχέσεις με τις ΜΚΟ.

11 Ο Paul Brest, πρώην επικεφαλής του Ιδρύματος Hewlett Packard, ορίζει τη στρατηγική φιλανθρωπία ως «τον καθορισμό σαφών στόχων, την ανάπτυξη υγιών, τεκμηριωμένων στρατηγικών για την επίτευξή τους, τη μέτρηση της προόδου στην πορεία για την επίτευξή τους, καθώς και τον καθορισμό της πιθανότητας πραγματικής επίτευξης των στόχων της». Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν τις βασικές αρχές κάθε καλού επιχειρηματικού σχεδίουπράγματι για αυτό ακριβώς μιλάμε για ένα συμπαγή επιχειρηματικό σχεδιασμό. Για να επενδύσουμε στρατηγικά, ιδιώτες, επιχειρήσεις και ιδρύματα συντονίζουμε τις φιλανθρωπικές μας δραστηριότητες, όπως δωρεές και εθελοντισμό σε κοινωνικά ζήτημα. Σε μια ιδανική κατάσταση ΚΑΙ ο δωρητής ΚΑΙ η μη κερδοσκοπική οργάνωση θα κερδίσουν από τη συνεργασία.

12 Η στρατηγική φιλανθρωπία καθοδηγείται από ένα όραμα κοινωνικής αλλαγής, καθώς και την επιθυμία να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής. Σχεδιάζουμε για την απόδοση των επενδύσεων που πηγαίνει πολύ πιο πέρα από το οικονομικό κέρδος - αυτό που ψάχνουμε ως την πιο σημαντική απόδοση της επένδυσης είναι η αλλαγή. Μπορείτε να αρχίσετε να βλέπετε λοιπόν γιατί μια χώρα όπως η Ελλάδα είναι ο ιδανικός χώρος επενδύσεων για τη στρατηγική φιλανθρωπία. Η στρατηγική φιλανθρωπία μπορεί να παρέμβει εκεί όπου οι επιχειρήσεις και το κράτος έχουν αποτύχει.

13 Ένας παράγοντας που διαφοροποιεί τη στρατηγική φιλανθρωπία από τη παραδοσιακή είναι ότι εστιάζει στη μέτρηση βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων με στατιστικά στοιχεία. Οι δωρητές και οι οργανισμοί απευθύνονται σήμερα στη στρατηγική φιλανθρωπία, λόγω των στατιστικών και της έρευνας που απαιτεί, έτσι ώστε να μπορούν να αμβλυνθούν τα ερωτήματα και οι ανησυχίες. Η στρατηγική φιλανθρωπία είναι πια τόσο διαδεδομένη στην Αμερική ώστε το 60 % των αμερικανικών ιδρυμάτων σήμερα δεν δέχονται πλέον αυτόκλητες προτάσεις. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτή η εστίαση στους αριθμούς εμποδίζει τη δυνατότητα των συμβούλων φιλανθρωπίας να προσφέρουν συμβουλές μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, θα ήθελα να αντικρούσω αυτό το επιχείρημα εδώ σήμερα.

14 Αν θέλετε να δωρίσετε στρατηγικά, υπάρχουν μερικά βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να απευθύνετε. Πρώτα απ' όλα, ποιος είναι ο σύμβουλος για τη φιλανθρωπία σας; Φιλανθρωπικοί σύμβουλοι, όπως εγώ, εργάζονται με ιδιώτες, φιλανθρωπικά ιδρύματα και εταιρείες για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν υψηλού επιπέδου φιλανθρωπικές στρατηγικές. Προσθέτουμε την έρευνα σε όσα ήδη γνωρίζουμε για το τομέα της Κοινωνίας των Πολιτών έτσι ώστε να κάνουμε προτάσεις και ειδικότερα να θέσουμε προτεραιότητες.

15 Συνήθεις ερωτήσεις για έναν σύμβουλο στρατηγικής φιλανθρωπίας μπορεί να περιλαμβάνουν : -Ποιους οργανισμούς θα πρέπει να εξετάσω ως υποψήφιους δωρεοδόχους με βάση τα ενδιαφέροντα/συμφέροντα ΜΟΥ ; - Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι ο οργανισμός είναι οικονομικά βιώσιμος; - Έχει η δωρεά μου αποτελεσματικότητα; - Πώς μπορώ να ξέρω ότι θα χρησιμοποιήσουν τη δωρεά μου με τον τρόπο που θέλω; Ας ελπίσουμε ότι, αυτές δεν είναι άγνωστες ερωτήσεις για το χώρο που βρισκόμαστε... Νομίζω θα συμφωνήσετε ταυτίζονται με άλλα κομμάτια του MBA.

16 Η Στρατηγική Φιλανθρωπία περιλαμβάνει: όραμα για τη κοινωνία των πολιτών του μέλλοντος προσήλωση σε βασικές αρχές - έμφαση στην αξία και ποιότητα δράσεις κοινωνικής αλλαγής με στόχο τη κοινωνική δικαιοσύνη και όχι μόνο την επιχορήγηση για να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα κοινωνικά προβλήματα πεποίθηση ότι ο δωρητής λειτουργεί ως εργαστήριο για το σχεδιασμό ολοκληρωμένων λύσεων και νέων τρόπων σκέψης με νέες μεθόδους αντιμετώπισης κοινωνικών προκλήσεων γνώση ότι νέες τεχνικές πρέπει να έχουν άριστο σχεδιασμό αλλά και πρακτική εφαρμογή αγωνία για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων και συνεχή παρακολούθηση με διαδικασία προσαρμογών

17 Τελικά, ο στόχος μας ως φιλανθρωπικοί σύμβουλοι είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι φιλανθρωπικές δωρεές έχουν το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η στρατηγική φιλανθρωπία των εταιρειών βοηθάει στο να μειώσει το ρίσκο σε νέα προϊόντα και στρατηγικές επικοινωνίας, να δώσει πρόσβαση σε νέες αγορές, να δημιουργήσει πιο ισχυρή εταιρική ταυτότητα, να μειώσει το κόστος λειτουργίας, να χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες Να δούμε λοιπόν κάποια παραδείγματα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Coca Cola Η φιλοζωία είναι αγάπη για τη ζωή. Campbell Soup Company Δέσμευση μέχρι το 2020 για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της εταιρεία στο μισό, έρευνα για τη σχέση δίαιτας και καρδιάς καθώς και παιδικής παχυσαρκίας.

18 Το πρόγραμμα, με την ονομασία «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο και υλοποιείται στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Μποδοσάκη (http://www.bodossaki.gr) και είναι μέρος των προγραμμάτων των ΕΕΑ Grants (http://eeagrants.org/) στοχεύει στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα και στη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς της στους τομείς της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ενδυνάμωσης δομών και ανάπτυξης ικανοτήτων των ΜΚΟ. Ποσοστό τουλάχιστον 10% της συνολικής διαθέσιμης επιχορήγησης προορίζεται για έργα που έχουν στόχο να ωφελήσουν παιδιά και νέους. Επιλέξιμοι στρατηγικοί τομείς επιχορήγησης 1. Δημοκρατία 2. Ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και ατόμων με ειδικές ανάγκες

19 3. Χρηστή διακυβέρνηση και διαφάνεια 4. Συμμετοχική δημοκρατία 5. Καταπολέμηση του ρατσισμού, ξενοφοβίας και εγκλημάτων μίσους 6. Καταπολέμηση των διακρίσεων όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού 8. Ισότητα των φύλων 9. Έμφυλη βία 10. Καταπολέμηση της διαφθοράς 11. Διακίνηση ανθρώπων (trafficking) 12. Ενδυνάμωση δομών και ανάπτυξη ικανοτήτων (Capacity building) 13. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και τα ανθρώπινα δικαιώματα 14. Δικτύωση και δημιουργία συμμαχιών μεταξύ των ΜΚΟ 15. Προστασία του περιβάλλοντος και κλιματική αλλαγή

20 New Haven, New Englad, U.S.A. Έχει το μεγαλύτερο συντελεστή κατοίκησης ανά τετραγωνικό μέτρο στην Αμερική ενώ από το , τα έσοδα από τις πωλήσεις και μισθώματα κατοικιών αυξήθηκαν από $577 εκ. σε περίπου $2 δις. Ο πρόεδρος Richard C. Levin, του πανεπιστημίου Yale (www.yale.edu) είναι βασικά υπεύθυνος για την ανάπτυξη της περιοχής. Αύξησε τα διαθέσιμα κεφάλαια για το Πανεπιστήμιο από $3 σε $19 δις, ανακαίνισε τα διάφορα κτηριακά συγκροτήματα, έδωσε παγκόσμια ώθηση στη πανεπιστημιακή ταυτότητα και άνοιξε ένα σύγχρονο παράρτημα στη Σιγκαπούρη και όλα αυτά με μεγάλη αμφισβήτηση.

21 Πρόγραμμα Homebuyer το οποίο προσφέρει μέχρι $ σε εργαζόμενους του Πανεπιστημίου για την αγορά κατοικίας στο New Haven. Από το 1994, το Yale έχει συνεισφέρει περισσότερα από $25 εκ. για να βοηθήσει περισσότερους από εργαζομένους του πανεπιστημίου να αγοράσουν ακίνητα αξίας $175 εκ. Πρόγραμμα New Haven Promise όπου δωρητές ανταποκρίνονται και καλύπτουν με υποτροφίες το κόστος πανεπιστημιακής φοίτησης μαθητών της περιοχής που επιλέγονται από δημόσια πανεπιστήμια. «Place-based scholarships». Το πανεπιστήμιο του Yale έδωσε περισσότερα από $4 εκ. το 2010 για αυτό το σκοπό.

22

23

24

25

26 Το σημερινό οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ελλάδα εισέρχεται στο τέταρτο έτος βαθιάς ύφεσης. Η κοινωνική πρόνοια συνεχίζει να μειώνεται, η φτώχεια, η έλλειψη στέγης, ο εθισμός, η εγκληματικότητα και η πείνα, η ανεργία ολοένα και αυξάνονται. Ασθένειες όπως η φυματίωση, η ελονοσία και το HIV/AIDS έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών έχει αυξηθεί κατά 1.500% από το Από μακροοικονομική άποψη, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 6,4 % το 2012, συνεχίζοντας μια σωρευτική μείωση της παραγωγής κατά 21,8 % από το Αυτό προφανώς σημαίνει λιγότερα φορολογικά έσοδα, καθώς και λιγότερα χρήματα τα οποία οι δωρητές είναι διατεθειμένοι να δώσουν.

27 Η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε κοινωνική. Όταν ξέσπασε η κρίση, οι ΜΚΟ δεν ήταν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα τέτοιου μεγέθους. Η στρατηγική φιλανθρωπία πρέπει να αναπτύξει και να ενισχύσει τις δομές και τα προγράμματα των ΜΚΟ στη χώρα μας. Όπως γνωρίζετε το 22.9% των οικογενειών με παιδιά κάτω των 18 ετών βρίσκονται στα πρόθυρα φτώχειας, έχουμε ανεργία σε επίπεδα 28% και 65% ανεργία στους νέους/ες, αύξηση 600% σε κρούσματα HIV και αύξηση 45% σε αυτοκτονίες. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο στην χώρα μας έχουμε το φαινόμενο ότι ο αριθμός των ανέργων σχηματίζει τη πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού ενώ οι πραγματικές κοινωνικές πληρωμές έχουν μειωθεί κατά 40%. Η τωρινή κατάσταση ενισχύει ακόμα περισσότερο τη σημασία των στρατηγικών δωρεών.

28 Γιατί η φιλανθρωπία στην Ελλάδα έχει περισσότερη σημασία από ποτέ; Ενώ μπορεί να υπάρχουν κάποιες αχτίδες ελπίδας, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Αν και το ΔΝΤ προβλέπει πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί το 2013 και το 2014, η ανάγκη για δωρεές αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι υποδομές της κοινωνικής πρόνοιας και της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καταρρέουν. Αυτή τη χρονική στιγμή, το 30% του πληθυσμού λαμβάνει ιατρική περίθαλψη από ΜΚΟ. Πριν από την κρίση, ο αριθμός αυτός ήταν 3-4%. Είναι σαφές ότι η στρατηγική προσφορά σε αυτούς τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς έχει τεράστιο πλέον αντίκτυπο καθώς υποκαθιστά σε μεγάλο ποσοστό την δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαζόμαστε με τους δωρητές για να βεβαιωθούμε ότι τα κεφάλαιά τους έχουν την μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση.

29 Τράπεζες τροφίμων, εκκλησιαστικά ιδρύματα, και άλλες φιλανθρωπικές και κοινοτικές επιχειρήσεις έχουν καταστεί σημαντικοί πάροχοι υπηρεσιών, καθώς η ανεργία μαστίζει, ο αριθμός των αστέγων αγγίζει τους και ο προϋπολογισμός λιτότητας ανοίγει τρύπες στο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών κοινωνικών δαπανών μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ. Μεταξύ στέγασης, σίτισης και ιατρικής περίθαλψης, σίτισης / ένδυσης / θέρμανσης και εμβολιασμών για παιδιά η ανάγκη για χρήματα που θα αντικαταστήσουν τους δημόσιους πόρους που εξαφανίζονται είναι πιεστική. Εδώ βλέπουμε και το μέγεθος της αποτυχίας μας όταν στην Ελλάδα του 2014 περισσότερα από παιδιά έχουν ανάγκη από τα βασικά είδη διαβίωσης.

30 Παράλληλα με την κοινωνική και οικονομική παρακμή, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία εξαπλώνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως εξιλαστήρια θύματα και θεωρούνται υπεύθυνοι για τη φτώχεια και την ανεργία. Οι ευπαθείς ομάδες σήμερα ψάχνουν απεγνωσμένα για χρηματοδότηση. Είτε είστε παθιασμένοι με την εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια, την υγεία ή τις τέχνες, μπορείτε να βρείτε έναν τομέα στην Ελλάδα που θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από μια στρατηγική δωρεά. Το διαφαινόμενο τέλος της συρρίκνωσης του ΑΕΠ, μας δίνει αισιοδοξία αλλά ταυτόχρονα κάνει και τη φιλανθρωπία πιο σημαντική. Βεβαίως είναι ακόμα κατανοητός ο σκεπτικισμός σχετικά με τη πραγματοποίηση δωρεών προς τις σκληρά δοκιμαζόμενες ευπαθείς ομάδες στη χώρα μας.

31 Όπως θα θυμάστε, στο παρελθόν είχαμε πολλές περιπτώσεις χρηματοδότησης που «χάνονταν» ενώ προορίζονταν για να βοηθήσουν όσους επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός του 1999 ή οι μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και τους πολλούς τηλεμαραθώνιους που αντλούσαν κεφάλαια χωρίς λογοδοσία, για το που πήγαινε η χρηματοδότηση. ΟιΈλληνες του εξωτερικού αποφεύγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ύστερα από χρόνια κακοδιαχείρισης κονδυλίων και έλλειψη διαφάνειας. Πιο πρόσφατα κατηγορίες υπεξαίρεσης προς διάφορες γνωστές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν κυρίως στον τομέα της υγείας και αναλάμβαναν τη δέσμευση να προωθήσουν τη δημοκρατία.

32 Παρ όλα αυτά οι σχετικοί δείκτες είναι πλέον πιο ενθαρρυντικοί. Και τούτο διότι λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα κατά της διαφθοράς με αποτέλεσμα για το 2012 μόνο τα επίπεδα διαφθοράς στην Ελλάδα να έχουν μειωθεί τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα στα , για πρώτη φορά δηλαδή, κάτω από το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από το HumanGrid.

33 Δεδομένα σχετικά με τον τομέα των ΜΚΟ στην Ελλάδα Ας περάσουμε στις μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Μια σημαντική κατηγορία που στόχος πλέον είναι να λαμβάνουν μεγάλες στρατηγικές δωρεές από φιλάνθρωπους, απ ευθείας είτε μέσω συμβούλων φιλανθρωπίας. Αν και υπάρχουν εγγεγραμμένες ΜΚΟ στην Ελλάδα, ένα μικρό μόνο ποσοστό (>2.000) από αυτές είναι ενεργές και θετικές. Πριν αποφασίσει πού θέλει να συνεισφέρει κανείς, είναι καλύτερο να βεβαιωθεί ότι η οργάνωση είναι ακόμα πλήρως λειτουργική, και ότι με τη δωρεά δε θα τους βοηθήσει για μια επανεκκίνηση. Ο μεγάλος αριθμός των ανενεργών ΜΚΟ οφείλεται στο ότι οι περισσότερες από αυτές είτε εξαρτώνται από το κράτος για την οικονομική τους στήριξη είτε επιδιώκουν ειδικά συμφέροντα.

34 Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές δεν διαθέτει την κατάλληλη οργάνωση, και τους μηχανισμούς παρακολούθησης και διαφάνειας για την κατανομή των πόρων. Λόγω αυτής της συνεχιζόμενης έλλειψης διαφάνειας και της πρόσφατης έλλειψης μετρητών, μια σχετική πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί τις ΜΚΟ περιττές για την κοινωνία, και δεν τις εμπιστεύεται είτε σε σχέση με την πραγματοποίηση των σκοπών τους είτε σε σχέση με την επίτευξη των σύγχρονων προκλήσεων. Δίκτυα ανταλλαγών έχουν αντικαταστήσει το έργο των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ομάδες συμπολιτών μας ανταλλάσσουν πλέον αγαθά και υπηρεσίες επειδή δεν υπολογίζουν στην φιλανθρωπική βοήθεια. Ένα ακόμα πρόβλημα που προστίθεται στην ιδιωτική χρηματοδότηση προς τις ΜΚΟ Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ΕΕ είναι η εχθρική φορολογική νομοθεσία προς τη δωρεά.

35 Εάν π.χ. ζείτε στη Νορβηγία, για παράδειγμα, και θέλετε να δωρίσετε σε μία ΜΚΟ στην Ελλάδα, η δωρεά σας δεν είναι αφορολόγητη, θα πρέπει να καταβάλετε το ΦΠΑ. Το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες ώστε το καθεστώς αυτό να αλλάξει. Το πιο σημαντικό είναι ότι θέλουμε να αποκαταστήσουμε πλέον την εμπιστοσύνη στο φιλανθρωπικό σύστημα στην Ελλάδα, έτσι ώστε δωρητές με μέσα σε όλο τον κόσμο να μπορούν να υποστηρίξουν τις ΜΚΟ με στόχο την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων.

36 Η εμπιστοσύνη προς τις ΜΚΟ θα ανακτηθεί μόνο αν η λειτουργία τους διέπεται πλήρως από διαφανείς όρους και διαδικασίες. Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου (17 έτη) συνεργαζόμενος με μη κυβερνητικές οργανώσεις και καταβάλλοντας προσπάθειες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ώστε να δρουν στα πλαίσια διαδικασιών που εξασφαλίζουν την διαφάνεια. Ως σύμβουλος είναι σημαντικό για μένα να υποβάλω τις σωστές προτάσεις για δωρεές στους υποψήφιους δωρητές. Στόχος μου είναι να έχουν το υψηλότερο ποσοστό ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ απόδοσης της επένδυσής τους σε σχέση με τα ποσά που δωρίζουν (value for money). Το να υπάρξει πραγματική λύση στο πρόβλημα μιας ευπαθούς ομάδας της κοινωνίας επιτυγχάνεται μόνο μέσω ΜΚΟ που λειτουργούν στα αυστηρά πλαίσια που προαναφέραμε δηλαδή της ορθής διακυβέρνησης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

37 Η σημασία της Διαφάνειας Η διαφάνεια συνεπώς είναι ένα άλλο σημαντικό μέρος της στρατηγικής φιλανθρωπίας. Ανέφερα την εστίαση στις μετρήσεις και τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Δεν πρέπει να συγχέουμε την έννοια του «βραχυπρόθεσμου» εδώ, όμως αυτό που θέλω να τονίσω είναι η μετρήσιμη αλλαγή. Η πραγματική, συστημική αλλαγή απαιτεί χρόνο και θα πρέπει να προγραμματιστεί αναλόγως. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι απλώς δίνουμε χρήματα για ένα πρόβλημα χωρίς την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων μας, από την αρχή.

38 Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα με τα παραδείγματα που μοιραστήκαμε εδώ σήμερα, το να έχουμε μια προσέγγιση βασισμένη στις μετρήσεις, θα μας επιτρέψει να δούμε, όχι μόνο που μπορούμε να κάνουμε πλέον αισθητή τη διαφορά, αλλά και να μοιραστούμε τις επιτυχίες μας γρήγορα πράγμα που αυξάνει την δυναμική στην αίσθηση της επιτυχίας και επιτρέπει την εμβάθυνση της συνεργασίας με τους χρηματοδότες και τους επιχορηγούμενους. Αυτή η διαδικασία είναι πολύπλοκη και απαιτεί ένα επίπεδο διαφάνειας ανύπαρκτο μέχρι τώρα στην Ελλάδα. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η φιλανθρωπική ελευθερία είναι να μη μένει κρυφό οτιδήποτε. Μάλλον, τα ιδρύματα και οι ΜΚΟ θα πρέπει να πουν τι κάνουν, γιατί το κάνουν και πώς η διαφάνεια βελτιώνει τελικά την λειτουργία τους καθώς και το αποτέλεσμα που επιδιώκουν, δηλαδή τον σκοπό τους.

39 Όπως ο ιδιωτικός πλούτος για το κοινό καλό, έτσι και η φιλανθρωπία πρέπει να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανεξαρτησία, την καινοτομία και την ανάληψη κινδύνου, αφ ενός, και την λογοδοσία και την ανταλλαγή πληροφοριών αφ ετέρου. Η διαφάνεια κρατά αυτήν την ισορροπία και διευκολύνει ώστε να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Με διαφάνεια λειτουργεί το ίδρυμα και οι ΜΚΟ που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την εργασία, τις λειτουργίες και τις διαδικασίες, με έναν ανοιχτό, στοχευμένο, προσβάσιμο και έγκαιρο τρόπο. Για τα ιδρύματα / ΜΚΟ που λειτουργούν στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η διαφάνεια σημαίνει επίσης πως εκτός από φυσική παρουσία έχουν και μια πραγματική διαδικτυακή, ώστε ο καθένας να μπορεί γρήγορα να μάθει τι κάνουν, γιατί το κάνουν και τι αποτελέσματα έχουν οι δράσεις τους.

40 Όσο αυξάνεται ο αριθμός των ιδρυμάτων / ΜΚΟ που κοινοποιούν τις πληροφορίες σχετικά με τη διακυβέρνησή, τις διαδικασίες, τα προγράμματα και τα επιτεύγματα τους, τόσο περισσότερο μπορούν να περιμένουν να δουν θετικά αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο λειτουργίας και χρηματοδότησής τους όσο και στον τομέα δράσης τους και τελικά των επιτευγμάτων τους. Η στρατηγική φιλανθρωπία μπορεί να παρέμβει όπου οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση έχουν αποτύχει.

41

42 Γιατί δίνουμε; Θέλουμε να έχουμε συμμετοχή στη λύση προβλημάτων. Αισθανόμαστε πιο κοντά στους συνανθρώπους μας και «ζούμε». Έχουμε ανεπτυγμένο σύστημα και λογική ηθικής. Είμαστε αυθόρμητοι και δημιουργικοί. Βλέπουμε αντικειμενικά τα προβλήματα και τις προτεραιότητες και ιεραρχούμε συγκριτικά τις δικές μας ανάγκες. Αναμένουμε κάποιο αντάλλαγμα (κοινωνικό, πολιτικό, θρησκευτικό, ). Εξωτερικεύουμε τον εγωϊσμό μας.

43 Προβληματισμοί Philanthropic Colonialism Νομίζουμε ότι έχουμε όλες τις λύσεις για όλα τα προβλήματα σε όλο τον κόσμο. Δικαιολόγηση των 9.4 εκατ. εργαζομένων στο τομέα και των $316 bn κεφαλαίων μόνο στην Αμερική. Conscience Laundering με το να δίνουμε διώχνουμε ενοχές ότι έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα πλούτου. Microlending and Financial Literacy Μαθαίνουμε το σύστημα αποπληρωμής του χρέους με χαμηλό επιτόκιο. Humanism να προσέξουμε τις ανάγκες των συνανθρώπων μας. Systemic Change να επιδιώξουμε πραγματικές αλλαγές με νέο κώδικα. Risk Capital Φιλανθρωπία ως κεφάλαιο κίνησης δημιουργίας μιας νέας κοινωνίας των πολιτών.

44 Σκέψεις Το πρόσωπο της φιλανθρωπίας αλλάζει, αποκτά νέα μορφή εσείς μπορείτε να το αλλάξετε περαιτέρω και να της προσδώσετε πολλαπλασιαστικό ρόλο. Η εθελοντική μεταφορά των βέλτιστων πρακτικών στις επιχειρήσεις σας και των οικονομικών / κοινωνικών εμπειριών σας στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, μπορούν πολλές φορές να αποδειχτούν ακόμη πιο ουσιαστικές από μια χρηματοδοτική εισφορά. Γνωρίζω ότι για να έρθετε εδώ Δευτέρα απόγευμα έχετε κοινωνική συνείδηση και σας ευχαριστώ. Κάντε τη διαφορά κάθε μέρα, βοηθήστε περισσότερο στις κοινότητες σας σε τομείς που θα επιλέξετε ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας και με ό,τι αγαπάτε πραγματικά. Ελπίζω να με ακολουθήσετε στο να σχεδιάσουμε και να στηρίξουμε οράματα με στρατηγική και ελπίδα.

45 The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new Aristotle 15 Stisihorou str Athens Greece t f e

ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αθήνα, 22 Ιανουαρίου, 2014 Σύνολο σελίδων: 8 ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ως Διαχειριστής Επιχορήγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΚΟ ΚΑΙ ΠΡΩΘΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΥΝΟΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΚΟ ΚΑΙ ΠΡΩΘΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΥΝΟΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Αθήνα 22 Σεπτεμβρίου 2014 Σύνολο: 9 σελίδες ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΚΟ ΚΑΙ ΠΡΩΘΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΥΝΟΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Το Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, PROLEPSIS Η ΑΝΑΓΚΗ Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

European Year of Citizens 2013 Alliance

European Year of Citizens 2013 Alliance European Year of Citizens 2013 Alliance MANIFESTO Η ενεργός συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιδίωξη των Ευρωπαϊκών συλλογικών στόχων και αξιών που προβλέπονται στις Συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Oπου υπάρχουν άνθρωποι

Oπου υπάρχουν άνθρωποι Oπου υπάρχουν άνθρωποι Η Ταυτότητα Η ACT4 PEOPLE αποτελεί μια νέα Ελληνική Μη Κυβερνητική οργάνωση που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους εκείνους «που δεν έχουν δικαίωμα στη Ζωή» όποιοι και αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Oι πολυάριθμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, 20-21 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Εφαρμοσμένες ΛΥΣΕΙΣ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ανάπτυξη Πωλήσεων Ανδρόμαχος Δημητροκάλλης, MBA Management

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «SOCIAL MEDIA ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «SOCIAL MEDIA ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «SOCIAL MEDIA ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Ιουλίου 2014, από την PRAKSIS «Business

Διαβάστε περισσότερα

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση VPRC Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1/2 Ανάθεση: ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σκοπός της έρευνας: Η διερεύνηση των απόψεων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας KA2 Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών Αναμενόμενα αποτελέσματα Τα σχέδια που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτής της Δράσης αναμένονται να επιφέρουν τα παρακάτω αποτελέσματα: Καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 Οι νέοι κανόνες και η νομοθεσία που διέπουν τον επόμενο γύρο επένδυσης από την πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

www.emfasisfoundation.org

www.emfasisfoundation.org www.emfasisfoundation.org Emfasis Foundation 2 Περιεχόμενα Emfasis σελ. 4 Ο σκοπός μας σελ. 4 Κοινωνική Εργασία Δρόμου (Social Street Work) σελ. 5-6 Τι είναι αυτό που μας ορίζει σελ. 6-7 Οι ομάδες μας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ σελ. 1 Κατανοώντας το Ηλεκτρονικό Εμπόριο Τι είναι; Ο όρος ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) αφορά στις επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: ευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΗΕλλάδαΣήμερα, η ΕλλάδαΑύριο. ΕΕΔΕ 11 Δεκεμβρίου 2012

ΗΕλλάδαΣήμερα, η ΕλλάδαΑύριο. ΕΕΔΕ 11 Δεκεμβρίου 2012 ΗΕλλάδαΣήμερα, η ΕλλάδαΑύριο ΕΕΔΕ 11 Δεκεμβρίου 2012 Τρία καίρια ερωτήματα Από που θα έρθει η ανάκαμψη; Ποιες είναι οι απόψεις των επενδυτών γιατοεπιχειρηματικόπεριβάλλον στην Ελλάδα; Πως μπορούμε να μετατρέψουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2014-2016. Εύη Χριστοφιλοπούλου Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2014-2016. Εύη Χριστοφιλοπούλου Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2014-2016 Εύη Χριστοφιλοπούλου Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Διαφανής Αποτελεσματική Υπεύθυνη Διακυβέρνηση Ζήτημα πρωτεύουσας

Διαβάστε περισσότερα

1. ΚΥΠΕ 2. ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS 3. SIGMALIVE 4. Από την πλευρά τους, CIPA δια του προέδρου του Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη και CIBA δια του προέδρου του και πρώην υπουργού Υγείας, Φρίξου Σαββίδη, έκαναν λόγο για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. www.kas.de

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. www.kas.de ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ www.kas.de ΣΕΛΊΔΑ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ 3 ΠΡΟΟΙΜΙΟ 3 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 1. Κανονιστικό πλαίσιο του

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Διακήρυξη των Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών Συμμετέχω Διαμορφώνω Συμμετέχω Έχω ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές.

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Αναστασία Δημητρίου Αν. Καθηγήτρια Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 74. Φθινόπωρο 2010 ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Μαρτίου 2011 ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 74. Φθινόπωρο 2010 ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Μαρτίου 2011 ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 74 ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Φθινόπωρο 2010 ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΥΠΡΟΣ (ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Μαρτίου 2011 Αντιπροσωπεία της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΙΔΡΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:

ΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΙΔΡΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ: ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΙΔΡΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ: H πρωτοβουλία «Sustainable Greece 2020» διοργανώνεται από το QualityNet Foundation, H πρωτοβουλία «Sustainable Greece 2020» διοργανώνεται από το QualityNet Foundation,

Διαβάστε περισσότερα

Μόνο με Ηλεκτρονική Ταχυδρόμηση Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2014 Α.Π. 37308

Μόνο με Ηλεκτρονική Ταχυδρόμηση Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2014 Α.Π. 37308 Ελληνική ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Μόνο με Ηλεκτρονική Ταχυδρόμηση Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΟΥΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2015

ΦΟΡΟΥΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2015 ΦΟΡΟΥΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2015 Σχέδιο Διακήρυξης Εμείς που συμμετείχαμε στο 2 ο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 9 και 10 Νοεμβρίου 2015 επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, ενδιαφερόμενοι/ες

Διαβάστε περισσότερα

Δικός σας. Kasper Rorsted

Δικός σας. Kasper Rorsted ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ Εισαγωγή Αγαπητοί συνάδελφοι, Έχουμε θέσει ξεκάθαρες στρατηγικές προτεραιότητες και φιλόδοξους στόχους για την εταιρία μας. Είμαστε στη διαδικασία να εδραιώσουμε στη Henkel μια Κουλτούρα

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική και Νέα Επιχειρηματικότητα στην Πράξη

Νεανική και Νέα Επιχειρηματικότητα στην Πράξη Νεανική και Νέα Επιχειρηματικότητα στην Πράξη Εκδήλωση ΣΕΣΜΑ στο πλαίσιο του Capital + Vision 2013 Αθήνα, 11/11/2013 Γιώργος Κρικέλας Δ/νων Σύμβουλος MENTORING AE 1. Τι χαρακτηριστικά έχουν οι φορείς

Διαβάστε περισσότερα

Είναι πολυσυνέδριο γιατί πλαισιώνεται και συμπληρώνεται από άλλες ΕυρωπαΪκές προσπάθειες συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Είναι πολυσυνέδριο γιατί πλαισιώνεται και συμπληρώνεται από άλλες ΕυρωπαΪκές προσπάθειες συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Σας καλωσορίζω σε ένα ιδιαίτερο συνέδριο, το πολυ-συνέδριο του Ecopol. Ένα συνέδριο που συζητά την προώθηση των πολιτικών που ενισχύουν την πράσινη καινοτομία. Σε αυτό το τελικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου 26 Οκτωβρίου 2015 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο Αντιπρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

«Πλαίσιο. Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής. Ηνωμένο Βασίλειο» Ηνωμένο Βασίλειο ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

«Πλαίσιο. Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής. Ηνωμένο Βασίλειο» Ηνωμένο Βασίλειο ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ «Πλαίσιο Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Ηνωμένο Βασίλειο» ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Διακίδης Ισίδωρος, Αντιδήμαρχος Haringey Λονδίνο Ηνωμένο Βασίλειο

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα

Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα Κοινωνική Οικονομία Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα Ενότητα 8: Σωματεία και ιδρύματα Δρ. Ανδρονίκη Καταραχιά Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση. Womens Business Gerasimos Tzamarelos, PhD 27 November 2014 Έννοιες Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας

Πρόλογος. Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας Πρόλογος Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας αποτελεί δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να παρέχεται χωρίς περιορισμούς και εμπόδια στα μέλη της κοινωνίας. Οι πολύπλευρα πληροφορημένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Ηγεσία Διδάσκουσα: Αφροδίτη Δαλακούρα ΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΗΓΕΤΗΣ MANAGER COACH 1 Κλασική-μηχανιστική αντίληψη Το παλιό μοντέλο διοίκησης: οικονομικές-υλικές

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ PETER SANFEY REGIONAL ECONOMIST FOR SOUTHEASTE EUROPE AND GREECE, EBRD TO THE EVENT «RESURRECTING THE GREEK ECONOMY: GREAT EXPECTATIONS?» ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΤΟΠΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» Εισηγητές: Αντιγόνη Κατσάρα, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Επιχειρήσεων Κατερίνα Σκλαβενίτη, Υπεύθυνη συντονισμού & υλοποίησης της δράσης Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020

Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020 Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020 Πρακτικός Οδηγός Πώς να σχεδιάσετε ένα πολυταμειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση του κτιριακού δυναμικού Σχεδιάζετε τα επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

NEWS TICKET GO TO ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ NEWSLETTER ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

NEWS TICKET GO TO ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ NEWSLETTER ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 TICKET NEWS ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ NEWSLETTER ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΩΝ Αγαπητοί συνεργάτες, 01 H περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή για την εταιρία μας. Η Accor Services, όπως την ξέρατε μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ)

Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τα πιστεύω μας. Οι άνθρωποί μας

Τα πιστεύω μας. Οι άνθρωποί μας Οι επιτυχίες μας κατά την περίοδο 2009 2014 Ποιοί είμαστε Είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης και η δράση μας αναπτύσσεται με γνώμονα ένα κεντροδεξιό πολιτικό όραμα. Είμαστε η Κοινοβουλευτική

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Σχέδιο 2013-2017

Στρατηγικό Σχέδιο 2013-2017 Στρατηγικό Σχέδιο 2013-2017 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Η δυσμενής οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας έχει αναδείξει την επίτευξη των στόχων Δημοσίων Εσόδων σε κρίσιμο παράγοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κύριε Πρόεδρε, εκλεκτά μέλη της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας, αγαπητοί απόφοιτοι, κυρίες και κύριοι. Βρίσκομαι απόψε

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση (βασισμένη στο μοντέλο στρατηγικής που αναπτύχθηκε για το έργο SEED REG) Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ALVARO PEREIRA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΟΣΑ ΣΤΟ 19 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: THE COMEBACK? GREECE: HOW RESILIENT? ΠΕΜΠΤΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2015

Διαβάστε περισσότερα

Το Κυπριακό Σηµείο Επαφήσ «Ευρώπη για τουσ Πολίτεσ» συγχρηµατοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείασ και Πολιτισµού τησ Κυπριακήσ ηµοκρατίασ (50%) και από την Ευρωπα)κή Επιτροπή (50%) 27 χώρες 495 εκατοµµύρια

Διαβάστε περισσότερα

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010 Management Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 Εισαγωγή Έννοια και Περιεχόμενο του Μάνατζμεντ Ποια είναι τα διοικητικά στελέχη και ποιος ο ρόλος τους στα διάφορα επίπεδα της ιεραρχίας Βάσικες δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

EIB AT 50 Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2008

EIB AT 50 Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2008 EIB AT 50 Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2008 ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στην εκδήλωση της

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση. ρ Χριστίνα Θεοχάρη

Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση. ρ Χριστίνα Θεοχάρη Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση Συνάντηση Εργασίας ρ Χριστίνα Θεοχάρη Περιβαλλοντολόγος Μηχανικός Γραµµατέας Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΓΣΕΕ 7 Ιουνίου 2006 1 1. Η Κοινωνική εταιρική ευθύνη

Διαβάστε περισσότερα

Χρυσή Πότσιου Αναπλ. Καθ. ΣΑΤΜ, ΕΜΠ chryssy.potsiou@gmail.com

Χρυσή Πότσιου Αναπλ. Καθ. ΣΑΤΜ, ΕΜΠ chryssy.potsiou@gmail.com Διαχείριση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και χρήσεων γης σε 5 διαστάσεις Χρυσή Πότσιου Αναπλ. Καθ. ΣΑΤΜ, ΕΜΠ chryssy.potsiou@gmail.com ΕΣΠΑ 2007-2013, Δράση«Διμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ 2013-2015»

Διαβάστε περισσότερα

Στη Β Αθήνας. Νίκος Δένδιας. Μπορεί! Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθήνας

Στη Β Αθήνας. Νίκος Δένδιας. Μπορεί! Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθήνας Στη Β Αθήνας Νίκος Δένδιας Μπορεί! Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθήνας Στη Β Αθήνας Νίκος Δένδιας Μπορεί! 11 βασικές θέσεις του Νίκου Δένδια, για τους πολίτες της Β Αθήνας Έχουμε ένα μεγάλο πατριωτικό καθήκον

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με το Οικουμενικό Σύμφωνο

Σχετικά με το Οικουμενικό Σύμφωνο Σχετικά με το Οικουμενικό Σύμφωνο Εισαγωγή 0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ σελ. 04 Τι είναι το Οικουμενικό Σύμφωνο; 05 06 06 Οι 10 αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου Γιατί μια διεθνής Πρωτοβουλία; Ποιοι συμμετέχουν; Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Το έργο «Ολοκληρωµένα προγράµµατα, πρωτοβουλίες και δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων εξωστρέφειας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ Oι συναλλαγές μιας χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τόσο των εμπορικών όσο και των χρηματοοικονομικών ροών, καταγράφονται στο ισοζύγιο διεθνών πληρωμών. Oι συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

2 Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου

2 Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου 2 Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου 3 4 Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου Προσωπική Αναφορά για εύρεση ΜΒΑ Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου 5 Το παρόν αποτελεί προϊόν

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτα αυτοδέσμευσης κοινωνικής ευθύνης και λογοδοσίας μη κυβερνητικών οργανώσεων

Χάρτα αυτοδέσμευσης κοινωνικής ευθύνης και λογοδοσίας μη κυβερνητικών οργανώσεων Χάρτα αυτοδέσμευσης κοινωνικής ευθύνης και λογοδοσίας μη κυβερνητικών οργανώσεων Ποιοι είμαστε Οι διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις που προσυπογράφουμε τον Καταστατικό Χάρτη Αυτοδέσμευσης Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ FLAVIA PALANZA DIRECTOR, FACILITY FOR EURO- MEDITERRANEAN INVESTMENT AND PARTNERSHIP (FEMP), EUROPEAN INVESTMENT BANK, LUXEMBOURG TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE

Διαβάστε περισσότερα

Real Tangible Solutions

Real Tangible Solutions Real Tangible Solutions Σε έναν κόσμο όπου το ανθρώπινο δυναμικό αναδεικνύεται ως το κυριότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, η ManpowerGroup παρέχει στους οργανισμούς το ταλέντο που χρειάζονται για να καινοτομούν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2014

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2014 Η Αποστολή του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης που αποτελεί τον λειτουργίας του ή αλλιώς τον υπέρτατο λόγο

Διαβάστε περισσότερα

Το Μανιφέστο των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Το Μανιφέστο των Δικαιωμάτων του Παιδιού Το Μανιφέστο των Δικαιωμάτων του Παιδιού Τα παιδιά αποτελούν το μισό του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Περίπου 100 εκατομμύρια παιδιά ζουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ζωή των παιδιών σε ολόκληρο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Τίνα Μπιρμπίλη Υπουργός ΠΕΚΑ

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Τίνα Μπιρμπίλη Υπουργός ΠΕΚΑ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Τίνα Μπιρμπίλη Υπουργός ΠΕΚΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ Η μέση συνδυασμένη θερμοκρασία εδάφους ωκεανού τον Ιούλιο 2010 ήταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα ανθεί μόνο σε κοινωνίες όπου υπάρχει προστασία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναγνωρίζουμε ότι οι

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα

Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα Ημερίδα για το Παρατηρητήριο «Οργάνωση υπηρεσιών για την ενσωμάτωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας σε όλο το εύρος της δημόσιας δράσης» Κύριες

Διαβάστε περισσότερα

Δίπλωμα στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (Diploma of Social Entrepreneurship)

Δίπλωμα στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (Diploma of Social Entrepreneurship) Δίπλωμα στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (Diploma of Social Entrepreneurship) Οι αιτήσεις ξεκίνησαν (1ος κύκλος εγγραφών μέχρι 20 Ιουνίου 2015) Έναρξη μαθημάτων: 29 Σεπτεμβρίου 2015 Επιστημονικές υπεύθυνες:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΔΑΦΝΗ III: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για διακρατικές δράσεις

ΘΕΜΑ: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΔΑΦΝΗ III: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για διακρατικές δράσεις Ελληνική ΕΠΕΙΓΟΝ-ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 30/10/2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΦΑΞ & E-MAIL Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

( μαθήτρια Γ γυμνασίου) ***

( μαθήτρια Γ γυμνασίου) *** «...Η γλωσσομάθεια στις μέρες μας είναι απαραίτητη. Τα άτομα με επαρκή γνώση μιας ξένης γλώσσας έχουν τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικότεροι στις σπουδές τους, αφού μπορούν ψάχνοντας σε ξένες βιβλιογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΝΕΑΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών»

«Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών» Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014 «Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών» Αποτελεσματική Παρακολούθηση και Αξιολόγηση της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών Νίκος Παπαδάτος, Μέλος & τ. Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Eταιρικη Κοινωνικη Ευθυνη Ως έννοια,η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν την ηθική συμπεριφορά των επιχειρήσεων όσον αφορά στις σχέσεις τους με την κοινωνία,

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό σχέδιο δήμου Κοζάνης. Προτάσεις Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να ζεις» ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Επιχειρησιακό σχέδιο δήμου Κοζάνης. Προτάσεις Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να ζεις» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕπιχειρησιακόσχέδιοδήμουΚοζάνης. ΠροτάσειςΔημοτικήςΚίνησης«Κοζάνη Τόποςναζεις» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα πλαίσια διαμόρφωσης του στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδιασμού του δήμουκοζάνης,μέσααπότηδημόσιαδιαβούλευσηκαταθέτουμεμετοκείμενοαυτό

Διαβάστε περισσότερα

Εάν το ποσοστό υποχρεωτικών καταθέσεων είναι 25% και υπάρξει μια αρχική κατάθεση όψεως 2.000 σε μια εμπορική Τράπεζα, τότε η μέγιστη ρευστότητα που μπορεί να δημιουργηθεί από αυτή την κατάθεση είναι: Α.

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Καθηγητή B. Ασημακόπουλου Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας

Ομιλία του Καθηγητή B. Ασημακόπουλου Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας 1 ο Ετήσιο Συνέδριο για την Πληροφορική και τις Επικοινωνίες στην Παιδεία και την Εκπαίδευση Συνεδρίαση Ολομέλειας με θέμα: «Η Αξιοποίηση των Ψηφιακών Τεχνολογιών στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα» Ομιλία

Διαβάστε περισσότερα

7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ «ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗΣ»

7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ «ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗΣ» Νικόλαος Κοτσυφός 7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ «ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗΣ» Με παραδείγματα μέσα από την ελληνική πραγματικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του 2014 εκδόσεις ΙΒΙΣΚΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος Ποιους αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικοί στόχοι για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Τυποποίησης* μέχρι το 2020

Στρατηγικοί στόχοι για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Τυποποίησης* μέχρι το 2020 Στρατηγικοί στόχοι για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Τυποποίησης* μέχρι το 2020 Η Ευρωπαϊκή τυποποίηση θα αποτελέσει ουσιαστικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο, την ανάπτυξη,

Διαβάστε περισσότερα

ENTANGLE Ενημερωτικό Δελτίο #1

ENTANGLE Ενημερωτικό Δελτίο #1 Πλαίσιο του ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Έργου.. 1 Περιγραφή του έργου. 2 Εταίροι... 3 Εναρκτήρια συνάντηση στις Βρυξέλλες 4 Επανεξετάζοντας την εκπαίδευση.4 Επαφές χρηματοδότηση.5 Πρόσθετες εθνικές διεθνείς έρευνες έδειξαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μ sc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ 9 ΒΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ UNILEVER UNITED NATURAL FOODS

Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ UNILEVER UNITED NATURAL FOODS Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ UNILEVER UNITED NATURAL FOODS UNILEVER UNITED NATURAL FOODS Η Unilever είναι μία από τις κορυφαίες προμηθέυτριες εταιρείες στον κόσμο, που μεταφέρουν με

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκές πολιτικές και πρακτικές για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης σε κατοικίες με χαμηλό ετήσιο εισόδημα

Ευρωπαϊκές πολιτικές και πρακτικές για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης σε κατοικίες με χαμηλό ετήσιο εισόδημα Ευρωπαϊκές πολιτικές και πρακτικές για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης σε κατοικίες με χαμηλό ετήσιο εισόδημα Ανθή Χαραλάμπους Διευθύντρια Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών 22 Δεκεμβρίου 2014

Διαβάστε περισσότερα

VI/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

VI/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ VI/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ο εθελοντικός τομέας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής. Ιστορικά προηγείται του κράτους πρόνοιας, ενώ συνυπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νέων είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας του Διαρθρωμένου Διαλόγου που φέρνει σε επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

''Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τη Νεολαία -Νέοι και Αγορά Εργασίας: προκλήσεις και προοπτικές''

''Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τη Νεολαία -Νέοι και Αγορά Εργασίας: προκλήσεις και προοπτικές'' ''Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τη Νεολαία -Νέοι και Αγορά Εργασίας: προκλήσεις και προοπτικές'' Άρης Περουλάκης Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα Τμήμα Επικοινωνίας / Εταιρικών

Διαβάστε περισσότερα

The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO

The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO 19thRoundtable with the Government of Greece-The Economist Kυρίες και Κύριοι Πριν ξεκινήσω

Διαβάστε περισσότερα

AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ : ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

INTERREG IVC EUROPE. Παρουσίαση του Προγράμματος. Δρ. Ράλλης Γκέκας

INTERREG IVC EUROPE. Παρουσίαση του Προγράμματος. Δρ. Ράλλης Γκέκας INTERREG IVC EUROPE Παρουσίαση του Προγράμματος Δρ. Ράλλης Γκέκας ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020 ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Έξυπνη: αποτελεσματικότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα & την καινοτομία.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality f Tjörns

Διαβάστε περισσότερα

Economics Weekly Alert

Economics Weekly Alert Economics Weekly Alert 11 Οκτωβρίου 2013 Προσχέδιο προϋπολογισμού 2014 Για το 2013, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι αρνητικός και να κυμανθεί γύρω στο 8,7%, σε συνέχεια της συρρίκνωσης ύψους 2,4%

Διαβάστε περισσότερα

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως Στρατηγικό Εργαλείο για τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως Στρατηγικό Εργαλείο για τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία ΕταιρικήΚοινωνικήΕυθυνη Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως Στρατηγικό Εργαλείο για τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία Äύο είναι τα γεγονότα που οδήγησαν πρόσφατα το θέμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ)

Διαβάστε περισσότερα

OpenCircle Συμμετοχικές Επενδύσεις. Δρ. Ξενοφών Κροκίδης

OpenCircle Συμμετοχικές Επενδύσεις. Δρ. Ξενοφών Κροκίδης OpenCircle Συμμετοχικές Επενδύσεις Δρ. Ξενοφών Κροκίδης Αθήνα, 2015 Το Pedigree της PARNASSE Η PARNASSE ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2014 στην Αθήνα και διαχειρίζεται την πλατφόρμα συμμετοχικών επενδύσεων OpenCircle.

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Νικόλαος Μυλωνίδης Απρίλιος 2007 1 Η έννοια του Επιχειρηματία Αναλαμβάνει δράση Συνδυάζει καινοτομικά και δημιουργικά τους συντελεστές της παραγωγής Παράγει προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚAI ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚOY ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΔΕΚΑ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚAI ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚOY ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΔΕΚΑ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚAI ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚOY ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΔΕΚΑ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙO ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ: ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ALTERNATE MINISTER OF TOURISM, MINISTRY OF ECONOMY, INFRASTRUCTURE, MARITIME AFFAIRS AND TOURISM, GREECE THE 19 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Ενότητα 6η: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2 Η Π.Α.Ε.Γ.Α.Ε. (Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος) είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

«Οι αρμοδιότητες που έχει το επιστημονικό προσωπικό στους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς περιλαμβάνουν σύνταξη προτάσεων χορηγίας, διαπραγματεύσεις με

«Οι αρμοδιότητες που έχει το επιστημονικό προσωπικό στους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς περιλαμβάνουν σύνταξη προτάσεων χορηγίας, διαπραγματεύσεις με ύστερα από 14 συνεργασίες με ΜΚΟ 144 περιβαλλοντικά και κοινωνικά έργα και 98 χορηγούς χρηματοδότες μπορούμε να βοηθήσουμε την υλοποίηση των στόχων σας; athens - brussels «Οι αρμοδιότητες που έχει το επιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα

6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ 6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ( σελίδες σχολικού βιβλίου 129 133, έκδοση 2014 : σελίδες 124 129 ) 3.3.2 Παρακίνηση 3.3.2.1 Βασικές έννοιες Η υλοποίηση του έργου και η επίτευξη των στόχων στις

Διαβάστε περισσότερα

Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης

Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης Δομή του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα Σύνθεση και διάρκεια λήξης Στην Ελλάδα η μη ρεαλιστική πρόβλεψη του ταμειακού ελλείμματος κατά το έτος 2009, εξαιτίας της υπερεκτίμησης των εσόδων και της αύξησης των

Διαβάστε περισσότερα

εργαλείο αξιολόγησης για τη μέτρηση της επιβάρυνσης των μυοσκελετικών παθήσεων πρότυπα περίθαλψης που θα πρέπει να αναμένουν οι πολίτες

εργαλείο αξιολόγησης για τη μέτρηση της επιβάρυνσης των μυοσκελετικών παθήσεων πρότυπα περίθαλψης που θα πρέπει να αναμένουν οι πολίτες Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα λαμβάνουν τη βέλτιστη δυνατή περίθαλψη σε ολόκληρη την Ευρώπη: συστάσεις του EUMUSC.NET Σε συνεργασία με τον EULAR

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP)

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) Ιανουάριος 2012 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Δέσμευση προς την Αγορά 4. Ανθρώπινα Δικαιώματα- Συνθήκες Εργασίας 5. Περιβάλλον 6. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ (Κ.Π.Ν.Ν.Α.) Αποστολοπούλου 2, 22100 Τρίπολη τηλ/fax: 2710-235243 e-mail: kρnna_@otenet.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ (Κ.Π.Ν.Ν.Α.) Αποστολοπούλου 2, 22100 Τρίπολη τηλ/fax: 2710-235243 e-mail: kρnna_@otenet. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η φετινή μας εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, επιλέξαμε να περιστραφεί γύρω από τη σημασία των αλλαγών και των μεταβάσεων στη ζωή μας. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα και Ανάπτυξη (Research and Development, R&D)

Έρευνα και Ανάπτυξη (Research and Development, R&D) Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Έρευνα και Ανάπτυξη (Research and Development, R&D) Οι Howenstine και Zeile (1992) ανακαλύπτουν μια χαλαρή συσχέτιση μεταξύ Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και του συνόλου των εργαζομένων σε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 14.6.2014 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 183/5 Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνερχομένων στα πλαίσια του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2014,

Διαβάστε περισσότερα