Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 Alba Graduate Business School «Φιλανθρωπία σαν στρατηγική ανάπτυξης.»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 Alba Graduate Business School «Φιλανθρωπία σαν στρατηγική ανάπτυξης.»"

Transcript

1 Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 Alba Graduate Business School «Φιλανθρωπία σαν στρατηγική ανάπτυξης.»

2 Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την παρουσία σας εδώ σήμερα. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα αυτή η ευκαιρία που μου δίνεται να μιλήσω με όλους εσάς για το θέμα της στρατηγικής φιλανθρωπίας που σχετίζεται με τη χώρα μας και την τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κρίση. Όχι πολύ καιρό πριν ήμουν κι εγώ ένας φοιτητής MBA, που σκεφτόταν την πορεία της σταδιοδρομίας του και προσπαθούσε να αποφασίσει πια θα ήταν τα επόμενα βήματα. Αφού πέρασα κάποιο χρονικό διάστημα στον τομέα των οικονομικών, υποθέτω πως βρήκα την κλίση μου στον τομέα της φιλανθρωπίας.

3 Τι είναι η φιλανθρωπία; Πώς ορίζεται και πως κατανοούμε τη σημασία του όρου σήμερα; Το Φιλοσοφικό Λεξικό της Πλατωνικής Ακαδημίας ορίζει τον όρο φιλανθρωπία ως: "A state of well-educated habits stemming from love of humanity; a state of being productive of benefit to humans; a state of grace; mindfulness together with good works." «Μια κατάσταση από παιδευμένες συνήθειες που απορρέουν από την αγάπη για την ανθρωπότητα. Μια κατάσταση του να είναι κάποιος παραγωγικός προς όφελος του ανθρώπου. Μια κατάσταση χάριτος. Συναίσθηση σε συνδυασμό με καλές πράξεις». Οι αρχαίοι πίστευαν πως η φιλανθρωπία -η αγάπη για την ανθρωπότητα - είναι η ουσία του πολιτισμού. Στις μέρες μας, η αγάπη για την ανθρωπότητα εξακολουθεί να έχει βαρύνουσα σημασία για τη φιλανθρωπία.

4 Η φιλανθρωπία στην ουσία της σχετίζεται με τη βελτίωση της κοινωνίας και της ποιότητας ζωής. Ωστόσο, ο ρόλος της φιλανθρωπίας έχει εξελιχθεί και αλλάξει κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Σε κάποια άλλη ιστορική στιγμή θα είχαμε συναντηθεί για να συζητήσουμε το ρόλο της φιλανθρωπίας ως δωρεάς έννοια αρκετά διαφορετική. Και όχι πολύ πριν από 20 χρόνια θα μιλούσαμε για την έννοια της φιλανθρωπίας ως «το τι είναι σωστό να κάνει κανείς». Σήμερα, ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου, υπάρχει πραγματικός χώρος για τη δημιουργία συνεργασιών σχετικών με τη φιλανθρωπία και πιο συγκεκριμένα, με τη στρατηγική φιλανθρωπία.

5 Φιλανθρωπία στην Ελλάδα και Παγκοσμίως Ας εξετάσουμε ένα μικρό ιστορικό της φιλανθρωπίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα την Gallup ( και σχετικές μελέτες δημοσκοπήσεις το 2013, η Ελλάδα ήταν στην τελευταία θέση από τις 135 χώρες από άποψη εισφορών σε εθνικό επίπεδο στη φιλανθρωπία (δωρεών για φιλανθρωπικούς σκοπούς και του χρόνου παροχής εθελοντισμού). Μόνο το 6% των Ελλήνων δίνει χρήματα σε φιλανθρωπίες, και ένα 4% ασκεί εθελοντικό έργο σε τακτική βάση. Προφανώς, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε... Η Αμερική κατέλαβε την πρώτη θέση συνολικά. Έχει την πιο ανεπτυγμένη φιλανθρωπική παράδοση στον κόσμο, και την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Η πλειοψηφία των Αμερικανών εμπιστεύονται το μη κερδοσκοπικό τομέα περισσότερο από την κυβέρνηση ή τις επιχειρήσεις στο «να αντιμετωπίσουν μερικά από τα πιο πιεστικά ζητήματα της εποχής μας».

6 Οι ιδιωτικές δωρεές διασφαλίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανικών πολιτιστικών ιδρυμάτων και των μεγάλων πανεπιστημίων. Η περίπτωση της Αμερικής δεν είναι μοναδική. Σύμφωνα με ετήσια έρευνα σε πολλές άλλες χώρες, οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις θεωρούνται πιο αξιόπιστες από τις κυβερνήσεις ή τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να ελλοχεύει κινδύνους. Μια έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε Αμερικανούς με υψηλά καθαρά εισοδήματα έδειξε ότι μόνο το ένα τρίτο αυτών ερευνά μια φιλανθρωπική οργάνωση πριν προβεί σε δωρεά, και από αυτούς, οι περισσότεροι ξοδεύουν λιγότερο από δύο ώρες για την εν λόγω έρευνα. Αυτό εξηγεί τη μεγάλη διακύμανση ως προς την ικανοποίηση από τη δράση των φιλανθρωπικών οργανώσεων, που μπορεί μακροπρόθεσμα να αποτρέψει τους δωρητές από το να προβούν ξανά σε μια τέτοια ενέργεια - δωρεά.

7 Από άποψη αξιολόγησης, διεθνή φιλανθρωπικά ιδρύματα και μη-κυβερνητικές οργανώσεις τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα τοπικά. Συγκεκριμένα, σημαντικοί δωρητές αναζητούν αυτές τις οργανώσεις έτσι ώστε να μοιραστούν μαζί τους ορισμένες επιχειρηματικές πρακτικές με αποτέλεσμα ομάδες με ανεξάρτητους διευθυντές, για παράδειγμα, να είναι πολύ δημοφιλείς. Για να σας δώσω μια γενική αίσθηση των τάσεων στην αμερικανική αγορά της φιλανθρωπίας, δωρεές προς τις 400 μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 4% το 2012, λίγο περισσότερο δηλαδή από το ήμισυ του αντίστοιχου ποσού για το Και η πρόβλεψη για το 2013, δείχνει μια μείωση του 1%. Εάν το κορυφαίο σε φιλανθρωπία έθνος στον κόσμο, έχει αρνητική ανάπτυξη στον τομέα, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση πουθενά.

8 Η παγκόσμια ύφεση της οποίας σίγουρα δεν έχουμε δει το τέλος, συνεχίζει να δυσκολεύει τις ΜΚΟ. Στην Ελλάδα, σε έρευνα που διεξήχθη από το HumanGrid ( μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με βάση την Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων που έχουν καθημερινή πρόσβαση στο Διαδίκτυο συμβάλλουν σήμερα σε κοινωνικούς σκοπούς. Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι που θέλουν να εξετάσουν τις βασικές αρχές και την ιστορία ενός οργανισμού (μέρος αυτού που ονομάζουμε «διαφάνεια») είναι πολύ πιθανό να προσφέρουν χρήματα ή εθελοντική εργασία σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

9 Τι είναι η στρατηγική φιλανθρωπία, και τι την κάνει διαφορετική; Το να δώσει κανείς τα χρήματα του είναι εύκολο, το να τα δώσει όμως αποτελεσματικά είναι πράγματι πολύ δύσκολο. Η στρατηγική φιλανθρωπία - όπως όλες οι καλές επιχειρηματικές πρακτικές- είναι αποτελεσματική και διαφανής. Μεγιστοποιείς τα αποτελέσματα και τα συνδέεις με τους στρατηγικούς σου στόχους. Αν είστε τυχεροί ώστε να έχετε και πάθος, τότε θα είστε πραγματικά αποτελεσματικοί - συνδέστε τις βασικές σας αξίες και τις ανησυχίες σας και θα αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη. Ένας καθηγητής μου στο Graduate Business School, μου είχε πει κάποτε ότι θα ήταν μια ανταμοιβή να εργαστώ στα χρηματοοικονομικά, αλλά για να ανταμειφθώ πραγματικά και να είμαι ευτυχισμένος θα πρέπει να αναλογιστώ τι κάνω για να βοηθήσω τους άλλους και τα πεδία για να βοηθήσεις άλλους είναι πραγματικά ατελείωτα.

10 Για παράδειγμα, σήμερα στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο επικεντρωνόμαστε στους τομείς της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Παιδείας, της Υγείας και της Επιστήμης, του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας των Πολιτών, της Διαφάνειας, τη Δημόσιας Πολιτικής και της προάσπισης των δικαιωμάτων, της μετανάστευσης, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, της οικονομικής ανάπτυξης & της ενδυνάμωσης των δομών των ΜΚΟ. Δουλεύουμε συστηματικά στο να φέρουμε στην Ελλάδα, κυρίως από το εξωτερικό, κεφάλαια με τα οποία θα υλοποιηθούν δωρεές σε μη κερδοσκοπικά έργα. Προωθούμε τη μείωση της φορολόγησης στις δωρεές και για το δωρητή αλλά και το δωρεοδόχο και εισαγάγουμε ένα πλαίσιο για τη διαφάνεια και τις σχέσεις με τις ΜΚΟ.

11 Ο Paul Brest, πρώην επικεφαλής του Ιδρύματος Hewlett Packard, ορίζει τη στρατηγική φιλανθρωπία ως «τον καθορισμό σαφών στόχων, την ανάπτυξη υγιών, τεκμηριωμένων στρατηγικών για την επίτευξή τους, τη μέτρηση της προόδου στην πορεία για την επίτευξή τους, καθώς και τον καθορισμό της πιθανότητας πραγματικής επίτευξης των στόχων της». Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν τις βασικές αρχές κάθε καλού επιχειρηματικού σχεδίουπράγματι για αυτό ακριβώς μιλάμε για ένα συμπαγή επιχειρηματικό σχεδιασμό. Για να επενδύσουμε στρατηγικά, ιδιώτες, επιχειρήσεις και ιδρύματα συντονίζουμε τις φιλανθρωπικές μας δραστηριότητες, όπως δωρεές και εθελοντισμό σε κοινωνικά ζήτημα. Σε μια ιδανική κατάσταση ΚΑΙ ο δωρητής ΚΑΙ η μη κερδοσκοπική οργάνωση θα κερδίσουν από τη συνεργασία.

12 Η στρατηγική φιλανθρωπία καθοδηγείται από ένα όραμα κοινωνικής αλλαγής, καθώς και την επιθυμία να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής. Σχεδιάζουμε για την απόδοση των επενδύσεων που πηγαίνει πολύ πιο πέρα από το οικονομικό κέρδος - αυτό που ψάχνουμε ως την πιο σημαντική απόδοση της επένδυσης είναι η αλλαγή. Μπορείτε να αρχίσετε να βλέπετε λοιπόν γιατί μια χώρα όπως η Ελλάδα είναι ο ιδανικός χώρος επενδύσεων για τη στρατηγική φιλανθρωπία. Η στρατηγική φιλανθρωπία μπορεί να παρέμβει εκεί όπου οι επιχειρήσεις και το κράτος έχουν αποτύχει.

13 Ένας παράγοντας που διαφοροποιεί τη στρατηγική φιλανθρωπία από τη παραδοσιακή είναι ότι εστιάζει στη μέτρηση βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων με στατιστικά στοιχεία. Οι δωρητές και οι οργανισμοί απευθύνονται σήμερα στη στρατηγική φιλανθρωπία, λόγω των στατιστικών και της έρευνας που απαιτεί, έτσι ώστε να μπορούν να αμβλυνθούν τα ερωτήματα και οι ανησυχίες. Η στρατηγική φιλανθρωπία είναι πια τόσο διαδεδομένη στην Αμερική ώστε το 60 % των αμερικανικών ιδρυμάτων σήμερα δεν δέχονται πλέον αυτόκλητες προτάσεις. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτή η εστίαση στους αριθμούς εμποδίζει τη δυνατότητα των συμβούλων φιλανθρωπίας να προσφέρουν συμβουλές μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, θα ήθελα να αντικρούσω αυτό το επιχείρημα εδώ σήμερα.

14 Αν θέλετε να δωρίσετε στρατηγικά, υπάρχουν μερικά βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να απευθύνετε. Πρώτα απ' όλα, ποιος είναι ο σύμβουλος για τη φιλανθρωπία σας; Φιλανθρωπικοί σύμβουλοι, όπως εγώ, εργάζονται με ιδιώτες, φιλανθρωπικά ιδρύματα και εταιρείες για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν υψηλού επιπέδου φιλανθρωπικές στρατηγικές. Προσθέτουμε την έρευνα σε όσα ήδη γνωρίζουμε για το τομέα της Κοινωνίας των Πολιτών έτσι ώστε να κάνουμε προτάσεις και ειδικότερα να θέσουμε προτεραιότητες.

15 Συνήθεις ερωτήσεις για έναν σύμβουλο στρατηγικής φιλανθρωπίας μπορεί να περιλαμβάνουν : -Ποιους οργανισμούς θα πρέπει να εξετάσω ως υποψήφιους δωρεοδόχους με βάση τα ενδιαφέροντα/συμφέροντα ΜΟΥ ; - Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι ο οργανισμός είναι οικονομικά βιώσιμος; - Έχει η δωρεά μου αποτελεσματικότητα; - Πώς μπορώ να ξέρω ότι θα χρησιμοποιήσουν τη δωρεά μου με τον τρόπο που θέλω; Ας ελπίσουμε ότι, αυτές δεν είναι άγνωστες ερωτήσεις για το χώρο που βρισκόμαστε... Νομίζω θα συμφωνήσετε ταυτίζονται με άλλα κομμάτια του MBA.

16 Η Στρατηγική Φιλανθρωπία περιλαμβάνει: όραμα για τη κοινωνία των πολιτών του μέλλοντος προσήλωση σε βασικές αρχές - έμφαση στην αξία και ποιότητα δράσεις κοινωνικής αλλαγής με στόχο τη κοινωνική δικαιοσύνη και όχι μόνο την επιχορήγηση για να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα κοινωνικά προβλήματα πεποίθηση ότι ο δωρητής λειτουργεί ως εργαστήριο για το σχεδιασμό ολοκληρωμένων λύσεων και νέων τρόπων σκέψης με νέες μεθόδους αντιμετώπισης κοινωνικών προκλήσεων γνώση ότι νέες τεχνικές πρέπει να έχουν άριστο σχεδιασμό αλλά και πρακτική εφαρμογή αγωνία για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων και συνεχή παρακολούθηση με διαδικασία προσαρμογών

17 Τελικά, ο στόχος μας ως φιλανθρωπικοί σύμβουλοι είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι φιλανθρωπικές δωρεές έχουν το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η στρατηγική φιλανθρωπία των εταιρειών βοηθάει στο να μειώσει το ρίσκο σε νέα προϊόντα και στρατηγικές επικοινωνίας, να δώσει πρόσβαση σε νέες αγορές, να δημιουργήσει πιο ισχυρή εταιρική ταυτότητα, να μειώσει το κόστος λειτουργίας, να χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες Να δούμε λοιπόν κάποια παραδείγματα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Coca Cola Η φιλοζωία είναι αγάπη για τη ζωή. Campbell Soup Company Δέσμευση μέχρι το 2020 για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της εταιρεία στο μισό, έρευνα για τη σχέση δίαιτας και καρδιάς καθώς και παιδικής παχυσαρκίας.

18 Το πρόγραμμα, με την ονομασία «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο και υλοποιείται στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Μποδοσάκη ( και είναι μέρος των προγραμμάτων των ΕΕΑ Grants ( στοχεύει στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα και στη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς της στους τομείς της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ενδυνάμωσης δομών και ανάπτυξης ικανοτήτων των ΜΚΟ. Ποσοστό τουλάχιστον 10% της συνολικής διαθέσιμης επιχορήγησης προορίζεται για έργα που έχουν στόχο να ωφελήσουν παιδιά και νέους. Επιλέξιμοι στρατηγικοί τομείς επιχορήγησης 1. Δημοκρατία 2. Ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και ατόμων με ειδικές ανάγκες

19 3. Χρηστή διακυβέρνηση και διαφάνεια 4. Συμμετοχική δημοκρατία 5. Καταπολέμηση του ρατσισμού, ξενοφοβίας και εγκλημάτων μίσους 6. Καταπολέμηση των διακρίσεων όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού 8. Ισότητα των φύλων 9. Έμφυλη βία 10. Καταπολέμηση της διαφθοράς 11. Διακίνηση ανθρώπων (trafficking) 12. Ενδυνάμωση δομών και ανάπτυξη ικανοτήτων (Capacity building) 13. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και τα ανθρώπινα δικαιώματα 14. Δικτύωση και δημιουργία συμμαχιών μεταξύ των ΜΚΟ 15. Προστασία του περιβάλλοντος και κλιματική αλλαγή

20 New Haven, New Englad, U.S.A. Έχει το μεγαλύτερο συντελεστή κατοίκησης ανά τετραγωνικό μέτρο στην Αμερική ενώ από το , τα έσοδα από τις πωλήσεις και μισθώματα κατοικιών αυξήθηκαν από $577 εκ. σε περίπου $2 δις. Ο πρόεδρος Richard C. Levin, του πανεπιστημίου Yale ( είναι βασικά υπεύθυνος για την ανάπτυξη της περιοχής. Αύξησε τα διαθέσιμα κεφάλαια για το Πανεπιστήμιο από $3 σε $19 δις, ανακαίνισε τα διάφορα κτηριακά συγκροτήματα, έδωσε παγκόσμια ώθηση στη πανεπιστημιακή ταυτότητα και άνοιξε ένα σύγχρονο παράρτημα στη Σιγκαπούρη και όλα αυτά με μεγάλη αμφισβήτηση.

21 Πρόγραμμα Homebuyer το οποίο προσφέρει μέχρι $ σε εργαζόμενους του Πανεπιστημίου για την αγορά κατοικίας στο New Haven. Από το 1994, το Yale έχει συνεισφέρει περισσότερα από $25 εκ. για να βοηθήσει περισσότερους από εργαζομένους του πανεπιστημίου να αγοράσουν ακίνητα αξίας $175 εκ. Πρόγραμμα New Haven Promise όπου δωρητές ανταποκρίνονται και καλύπτουν με υποτροφίες το κόστος πανεπιστημιακής φοίτησης μαθητών της περιοχής που επιλέγονται από δημόσια πανεπιστήμια. «Place-based scholarships». Το πανεπιστήμιο του Yale έδωσε περισσότερα από $4 εκ. το 2010 για αυτό το σκοπό.

22

23

24

25

26 Το σημερινό οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ελλάδα εισέρχεται στο τέταρτο έτος βαθιάς ύφεσης. Η κοινωνική πρόνοια συνεχίζει να μειώνεται, η φτώχεια, η έλλειψη στέγης, ο εθισμός, η εγκληματικότητα και η πείνα, η ανεργία ολοένα και αυξάνονται. Ασθένειες όπως η φυματίωση, η ελονοσία και το HIV/AIDS έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών έχει αυξηθεί κατά 1.500% από το Από μακροοικονομική άποψη, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 6,4 % το 2012, συνεχίζοντας μια σωρευτική μείωση της παραγωγής κατά 21,8 % από το Αυτό προφανώς σημαίνει λιγότερα φορολογικά έσοδα, καθώς και λιγότερα χρήματα τα οποία οι δωρητές είναι διατεθειμένοι να δώσουν.

27 Η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε κοινωνική. Όταν ξέσπασε η κρίση, οι ΜΚΟ δεν ήταν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα τέτοιου μεγέθους. Η στρατηγική φιλανθρωπία πρέπει να αναπτύξει και να ενισχύσει τις δομές και τα προγράμματα των ΜΚΟ στη χώρα μας. Όπως γνωρίζετε το 22.9% των οικογενειών με παιδιά κάτω των 18 ετών βρίσκονται στα πρόθυρα φτώχειας, έχουμε ανεργία σε επίπεδα 28% και 65% ανεργία στους νέους/ες, αύξηση 600% σε κρούσματα HIV και αύξηση 45% σε αυτοκτονίες. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο στην χώρα μας έχουμε το φαινόμενο ότι ο αριθμός των ανέργων σχηματίζει τη πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού ενώ οι πραγματικές κοινωνικές πληρωμές έχουν μειωθεί κατά 40%. Η τωρινή κατάσταση ενισχύει ακόμα περισσότερο τη σημασία των στρατηγικών δωρεών.

28 Γιατί η φιλανθρωπία στην Ελλάδα έχει περισσότερη σημασία από ποτέ; Ενώ μπορεί να υπάρχουν κάποιες αχτίδες ελπίδας, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Αν και το ΔΝΤ προβλέπει πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί το 2013 και το 2014, η ανάγκη για δωρεές αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι υποδομές της κοινωνικής πρόνοιας και της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καταρρέουν. Αυτή τη χρονική στιγμή, το 30% του πληθυσμού λαμβάνει ιατρική περίθαλψη από ΜΚΟ. Πριν από την κρίση, ο αριθμός αυτός ήταν 3-4%. Είναι σαφές ότι η στρατηγική προσφορά σε αυτούς τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς έχει τεράστιο πλέον αντίκτυπο καθώς υποκαθιστά σε μεγάλο ποσοστό την δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαζόμαστε με τους δωρητές για να βεβαιωθούμε ότι τα κεφάλαιά τους έχουν την μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση.

29 Τράπεζες τροφίμων, εκκλησιαστικά ιδρύματα, και άλλες φιλανθρωπικές και κοινοτικές επιχειρήσεις έχουν καταστεί σημαντικοί πάροχοι υπηρεσιών, καθώς η ανεργία μαστίζει, ο αριθμός των αστέγων αγγίζει τους και ο προϋπολογισμός λιτότητας ανοίγει τρύπες στο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών κοινωνικών δαπανών μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ. Μεταξύ στέγασης, σίτισης και ιατρικής περίθαλψης, σίτισης / ένδυσης / θέρμανσης και εμβολιασμών για παιδιά η ανάγκη για χρήματα που θα αντικαταστήσουν τους δημόσιους πόρους που εξαφανίζονται είναι πιεστική. Εδώ βλέπουμε και το μέγεθος της αποτυχίας μας όταν στην Ελλάδα του 2014 περισσότερα από παιδιά έχουν ανάγκη από τα βασικά είδη διαβίωσης.

30 Παράλληλα με την κοινωνική και οικονομική παρακμή, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία εξαπλώνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως εξιλαστήρια θύματα και θεωρούνται υπεύθυνοι για τη φτώχεια και την ανεργία. Οι ευπαθείς ομάδες σήμερα ψάχνουν απεγνωσμένα για χρηματοδότηση. Είτε είστε παθιασμένοι με την εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια, την υγεία ή τις τέχνες, μπορείτε να βρείτε έναν τομέα στην Ελλάδα που θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από μια στρατηγική δωρεά. Το διαφαινόμενο τέλος της συρρίκνωσης του ΑΕΠ, μας δίνει αισιοδοξία αλλά ταυτόχρονα κάνει και τη φιλανθρωπία πιο σημαντική. Βεβαίως είναι ακόμα κατανοητός ο σκεπτικισμός σχετικά με τη πραγματοποίηση δωρεών προς τις σκληρά δοκιμαζόμενες ευπαθείς ομάδες στη χώρα μας.

31 Όπως θα θυμάστε, στο παρελθόν είχαμε πολλές περιπτώσεις χρηματοδότησης που «χάνονταν» ενώ προορίζονταν για να βοηθήσουν όσους επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός του 1999 ή οι μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και τους πολλούς τηλεμαραθώνιους που αντλούσαν κεφάλαια χωρίς λογοδοσία, για το που πήγαινε η χρηματοδότηση. ΟιΈλληνες του εξωτερικού αποφεύγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ύστερα από χρόνια κακοδιαχείρισης κονδυλίων και έλλειψη διαφάνειας. Πιο πρόσφατα κατηγορίες υπεξαίρεσης προς διάφορες γνωστές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν κυρίως στον τομέα της υγείας και αναλάμβαναν τη δέσμευση να προωθήσουν τη δημοκρατία.

32 Παρ όλα αυτά οι σχετικοί δείκτες είναι πλέον πιο ενθαρρυντικοί. Και τούτο διότι λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα κατά της διαφθοράς με αποτέλεσμα για το 2012 μόνο τα επίπεδα διαφθοράς στην Ελλάδα να έχουν μειωθεί τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα στα , για πρώτη φορά δηλαδή, κάτω από το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από το HumanGrid.

33 Δεδομένα σχετικά με τον τομέα των ΜΚΟ στην Ελλάδα Ας περάσουμε στις μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Μια σημαντική κατηγορία που στόχος πλέον είναι να λαμβάνουν μεγάλες στρατηγικές δωρεές από φιλάνθρωπους, απ ευθείας είτε μέσω συμβούλων φιλανθρωπίας. Αν και υπάρχουν εγγεγραμμένες ΜΚΟ στην Ελλάδα, ένα μικρό μόνο ποσοστό (>2.000) από αυτές είναι ενεργές και θετικές. Πριν αποφασίσει πού θέλει να συνεισφέρει κανείς, είναι καλύτερο να βεβαιωθεί ότι η οργάνωση είναι ακόμα πλήρως λειτουργική, και ότι με τη δωρεά δε θα τους βοηθήσει για μια επανεκκίνηση. Ο μεγάλος αριθμός των ανενεργών ΜΚΟ οφείλεται στο ότι οι περισσότερες από αυτές είτε εξαρτώνται από το κράτος για την οικονομική τους στήριξη είτε επιδιώκουν ειδικά συμφέροντα.

34 Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές δεν διαθέτει την κατάλληλη οργάνωση, και τους μηχανισμούς παρακολούθησης και διαφάνειας για την κατανομή των πόρων. Λόγω αυτής της συνεχιζόμενης έλλειψης διαφάνειας και της πρόσφατης έλλειψης μετρητών, μια σχετική πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί τις ΜΚΟ περιττές για την κοινωνία, και δεν τις εμπιστεύεται είτε σε σχέση με την πραγματοποίηση των σκοπών τους είτε σε σχέση με την επίτευξη των σύγχρονων προκλήσεων. Δίκτυα ανταλλαγών έχουν αντικαταστήσει το έργο των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ομάδες συμπολιτών μας ανταλλάσσουν πλέον αγαθά και υπηρεσίες επειδή δεν υπολογίζουν στην φιλανθρωπική βοήθεια. Ένα ακόμα πρόβλημα που προστίθεται στην ιδιωτική χρηματοδότηση προς τις ΜΚΟ Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ΕΕ είναι η εχθρική φορολογική νομοθεσία προς τη δωρεά.

35 Εάν π.χ. ζείτε στη Νορβηγία, για παράδειγμα, και θέλετε να δωρίσετε σε μία ΜΚΟ στην Ελλάδα, η δωρεά σας δεν είναι αφορολόγητη, θα πρέπει να καταβάλετε το ΦΠΑ. Το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες ώστε το καθεστώς αυτό να αλλάξει. Το πιο σημαντικό είναι ότι θέλουμε να αποκαταστήσουμε πλέον την εμπιστοσύνη στο φιλανθρωπικό σύστημα στην Ελλάδα, έτσι ώστε δωρητές με μέσα σε όλο τον κόσμο να μπορούν να υποστηρίξουν τις ΜΚΟ με στόχο την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων.

36 Η εμπιστοσύνη προς τις ΜΚΟ θα ανακτηθεί μόνο αν η λειτουργία τους διέπεται πλήρως από διαφανείς όρους και διαδικασίες. Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου (17 έτη) συνεργαζόμενος με μη κυβερνητικές οργανώσεις και καταβάλλοντας προσπάθειες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ώστε να δρουν στα πλαίσια διαδικασιών που εξασφαλίζουν την διαφάνεια. Ως σύμβουλος είναι σημαντικό για μένα να υποβάλω τις σωστές προτάσεις για δωρεές στους υποψήφιους δωρητές. Στόχος μου είναι να έχουν το υψηλότερο ποσοστό ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ απόδοσης της επένδυσής τους σε σχέση με τα ποσά που δωρίζουν (value for money). Το να υπάρξει πραγματική λύση στο πρόβλημα μιας ευπαθούς ομάδας της κοινωνίας επιτυγχάνεται μόνο μέσω ΜΚΟ που λειτουργούν στα αυστηρά πλαίσια που προαναφέραμε δηλαδή της ορθής διακυβέρνησης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

37 Η σημασία της Διαφάνειας Η διαφάνεια συνεπώς είναι ένα άλλο σημαντικό μέρος της στρατηγικής φιλανθρωπίας. Ανέφερα την εστίαση στις μετρήσεις και τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Δεν πρέπει να συγχέουμε την έννοια του «βραχυπρόθεσμου» εδώ, όμως αυτό που θέλω να τονίσω είναι η μετρήσιμη αλλαγή. Η πραγματική, συστημική αλλαγή απαιτεί χρόνο και θα πρέπει να προγραμματιστεί αναλόγως. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι απλώς δίνουμε χρήματα για ένα πρόβλημα χωρίς την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων μας, από την αρχή.

38 Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα με τα παραδείγματα που μοιραστήκαμε εδώ σήμερα, το να έχουμε μια προσέγγιση βασισμένη στις μετρήσεις, θα μας επιτρέψει να δούμε, όχι μόνο που μπορούμε να κάνουμε πλέον αισθητή τη διαφορά, αλλά και να μοιραστούμε τις επιτυχίες μας γρήγορα πράγμα που αυξάνει την δυναμική στην αίσθηση της επιτυχίας και επιτρέπει την εμβάθυνση της συνεργασίας με τους χρηματοδότες και τους επιχορηγούμενους. Αυτή η διαδικασία είναι πολύπλοκη και απαιτεί ένα επίπεδο διαφάνειας ανύπαρκτο μέχρι τώρα στην Ελλάδα. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η φιλανθρωπική ελευθερία είναι να μη μένει κρυφό οτιδήποτε. Μάλλον, τα ιδρύματα και οι ΜΚΟ θα πρέπει να πουν τι κάνουν, γιατί το κάνουν και πώς η διαφάνεια βελτιώνει τελικά την λειτουργία τους καθώς και το αποτέλεσμα που επιδιώκουν, δηλαδή τον σκοπό τους.

39 Όπως ο ιδιωτικός πλούτος για το κοινό καλό, έτσι και η φιλανθρωπία πρέπει να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανεξαρτησία, την καινοτομία και την ανάληψη κινδύνου, αφ ενός, και την λογοδοσία και την ανταλλαγή πληροφοριών αφ ετέρου. Η διαφάνεια κρατά αυτήν την ισορροπία και διευκολύνει ώστε να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Με διαφάνεια λειτουργεί το ίδρυμα και οι ΜΚΟ που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την εργασία, τις λειτουργίες και τις διαδικασίες, με έναν ανοιχτό, στοχευμένο, προσβάσιμο και έγκαιρο τρόπο. Για τα ιδρύματα / ΜΚΟ που λειτουργούν στην σημερινή ψηφιακή εποχή, η διαφάνεια σημαίνει επίσης πως εκτός από φυσική παρουσία έχουν και μια πραγματική διαδικτυακή, ώστε ο καθένας να μπορεί γρήγορα να μάθει τι κάνουν, γιατί το κάνουν και τι αποτελέσματα έχουν οι δράσεις τους.

40 Όσο αυξάνεται ο αριθμός των ιδρυμάτων / ΜΚΟ που κοινοποιούν τις πληροφορίες σχετικά με τη διακυβέρνησή, τις διαδικασίες, τα προγράμματα και τα επιτεύγματα τους, τόσο περισσότερο μπορούν να περιμένουν να δουν θετικά αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο λειτουργίας και χρηματοδότησής τους όσο και στον τομέα δράσης τους και τελικά των επιτευγμάτων τους. Η στρατηγική φιλανθρωπία μπορεί να παρέμβει όπου οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση έχουν αποτύχει.

41

42 Γιατί δίνουμε; Θέλουμε να έχουμε συμμετοχή στη λύση προβλημάτων. Αισθανόμαστε πιο κοντά στους συνανθρώπους μας και «ζούμε». Έχουμε ανεπτυγμένο σύστημα και λογική ηθικής. Είμαστε αυθόρμητοι και δημιουργικοί. Βλέπουμε αντικειμενικά τα προβλήματα και τις προτεραιότητες και ιεραρχούμε συγκριτικά τις δικές μας ανάγκες. Αναμένουμε κάποιο αντάλλαγμα (κοινωνικό, πολιτικό, θρησκευτικό, ). Εξωτερικεύουμε τον εγωϊσμό μας.

43 Προβληματισμοί Philanthropic Colonialism Νομίζουμε ότι έχουμε όλες τις λύσεις για όλα τα προβλήματα σε όλο τον κόσμο. Δικαιολόγηση των 9.4 εκατ. εργαζομένων στο τομέα και των $316 bn κεφαλαίων μόνο στην Αμερική. Conscience Laundering με το να δίνουμε διώχνουμε ενοχές ότι έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα πλούτου. Microlending and Financial Literacy Μαθαίνουμε το σύστημα αποπληρωμής του χρέους με χαμηλό επιτόκιο. Humanism να προσέξουμε τις ανάγκες των συνανθρώπων μας. Systemic Change να επιδιώξουμε πραγματικές αλλαγές με νέο κώδικα. Risk Capital Φιλανθρωπία ως κεφάλαιο κίνησης δημιουργίας μιας νέας κοινωνίας των πολιτών.

44 Σκέψεις Το πρόσωπο της φιλανθρωπίας αλλάζει, αποκτά νέα μορφή εσείς μπορείτε να το αλλάξετε περαιτέρω και να της προσδώσετε πολλαπλασιαστικό ρόλο. Η εθελοντική μεταφορά των βέλτιστων πρακτικών στις επιχειρήσεις σας και των οικονομικών / κοινωνικών εμπειριών σας στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, μπορούν πολλές φορές να αποδειχτούν ακόμη πιο ουσιαστικές από μια χρηματοδοτική εισφορά. Γνωρίζω ότι για να έρθετε εδώ Δευτέρα απόγευμα έχετε κοινωνική συνείδηση και σας ευχαριστώ. Κάντε τη διαφορά κάθε μέρα, βοηθήστε περισσότερο στις κοινότητες σας σε τομείς που θα επιλέξετε ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας και με ό,τι αγαπάτε πραγματικά. Ελπίζω να με ακολουθήσετε στο να σχεδιάσουμε και να στηρίξουμε οράματα με στρατηγική και ελπίδα.

45 The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new Aristotle 15 Stisihorou str Athens Greece t f e info@elpis.org.gr

ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αθήνα, 22 Ιανουαρίου, 2014 Σύνολο σελίδων: 8 ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ως Διαχειριστής Επιχορήγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 Σύνολο: 9 σελίδες ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ως Διαχειριστής Επιχορήγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΚΟ ΚΑΙ ΠΡΩΘΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΥΝΟΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΚΟ ΚΑΙ ΠΡΩΘΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΥΝΟΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Αθήνα 22 Σεπτεμβρίου 2014 Σύνολο: 9 σελίδες ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΚΟ ΚΑΙ ΠΡΩΘΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΥΝΟΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Το Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, PROLEPSIS Η ΑΝΑΓΚΗ Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Πρόγραμμα ΜΚΟ - Ελλάδα Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ 2009-2014 Προς τους Φορείς Υλοποίησης Έργων του Προγράμματος ΜΚΟ στην Ελλάδα - «Είμαστε όλοι Πολίτες» ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Αθήνα, Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Dojo", Ιρλανδία. Κοινωνικές Καινοτομίες. Κοινωνική Επιχείρηση. Κοινωνικός Επιχειρηματίας. Μέρος Πρώτο (διάρκεια 7 λεπτά)

Dojo, Ιρλανδία. Κοινωνικές Καινοτομίες. Κοινωνική Επιχείρηση. Κοινωνικός Επιχειρηματίας. Μέρος Πρώτο (διάρκεια 7 λεπτά) Σύντομη Εισαγωγή Η μελέτη περίπτωσης χωρίζεται σε τρία τμήματα. Τα δύο πρώτα (ορισμοί και παρουσίαση της κοινωνικής καινοτομίας) παρουσιάζονται στους μαθητές από τον καθηγητή (ή τον εθελοντή). Το δεύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας του Κέντρου Φιλανθρωπίας. Συνοπτικός. Α έκδοση. Page1

Κανονισμός Λειτουργίας του Κέντρου Φιλανθρωπίας. Συνοπτικός. Α έκδοση. Page1 Κανονισμός Λειτουργίας του Κέντρου Φιλανθρωπίας Συνοπτικός Page1 Α έκδοση Δεκέμβριος 2015 1 Περιεχόμενα Το Giving Centre... 3 Τι είναι;... 3 Η ταυτότητά μας... 4 Πώς λειτουργούμε;... 4 Οι Δωρεές... 5 Ποιος

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK SECOND YOUTH SUMMIT THE FUTURE WORKPLACE: THE NEW JOBS THE NEW SKILLS The youth takes over ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 1 THE ECONOMIST

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ο ρόλος των Δημοσίων Βιβλιοθηκών στην ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 1 Κύρια σημεία της παρουσίασης Ρόλοι των Δημοσίων Βιβλιοθηκών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για πρόσθετες δράσεις

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για πρόσθετες δράσεις Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου, 2015 Προς τους Φορείς Υλοποίησης Έργων του Προγράμματος ΜΚΟ στην Ελλάδα - «Είμαστε όλοι Πολίτες» Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για πρόσθετες δράσεις Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ως Διαχειριστής

Διαβάστε περισσότερα

European Year of Citizens 2013 Alliance

European Year of Citizens 2013 Alliance European Year of Citizens 2013 Alliance MANIFESTO Η ενεργός συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιδίωξη των Ευρωπαϊκών συλλογικών στόχων και αξιών που προβλέπονται στις Συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Oπου υπάρχουν άνθρωποι

Oπου υπάρχουν άνθρωποι Oπου υπάρχουν άνθρωποι Η Ταυτότητα Η ACT4 PEOPLE αποτελεί μια νέα Ελληνική Μη Κυβερνητική οργάνωση που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους εκείνους «που δεν έχουν δικαίωμα στη Ζωή» όποιοι και αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Εφαρμοσμένες ΛΥΣΕΙΣ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ανάπτυξη Πωλήσεων Ανδρόμαχος Δημητροκάλλης, MBA Management

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2104(INI) της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2104(INI) της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού 2015/2104(INI) 3.7.2015 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Oι πολυάριθμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, 20-21 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2104(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Anna Záborská (PE564.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2104(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Anna Záborská (PE564. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Ανάπτυξης 2015/2104(INI) 3.9.2015 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-24 Anna Záborská (PE564.990v01-00) Ο ρόλος της ΕΕ εντός του ΟΗΕ - πώς να βελτιωθεί η επίτευξη των στόχων της εξωτερικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΑΘΗΝΑ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Εισαγωγικό Σημείωμα Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, που ως σκοπό έχει τη «διάδοση των αρχών και της σωστής

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017: Ανάπτυξη, απασχόληση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο επίκεντρο

Σχέδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017: Ανάπτυξη, απασχόληση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο επίκεντρο Σχέδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017: Ανάπτυξη, απασχόληση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο επίκεντρο Πρόσθετοι πόροι για την Ελλάδα Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Capital Link CSR Forum Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Capital Link CSR Forum Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Capital Link CSR Forum Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Αθήνα, 27.06.2013 Κυρίες και Κύριοι, Θα ήθελα κατ αρχήν να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση και για την ευκαιρία να συμμετέχω σε ένα τόσο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Κυπριακή Δημοκρατία ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «Ο Ρόλος και η Σημαντικότητα του Εκπαιδευτικού Συστήματος στην Ανάπτυξη της Συνεργατικής Κουλτούρας» Εκπρόσωπε του Υπουργού

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Crowdfunding Αct4Greece: Η Δύναμη των Πολλών στην Πράξη

Πρόγραμμα Crowdfunding Αct4Greece: Η Δύναμη των Πολλών στην Πράξη Πρόγραμμα Crowdfunding Αct4Greece: Η Δύναμη των Πολλών στην Πράξη Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Εθνική Τράπεζα Μάρτιος 2016 Περιεχόμενα 1 Τι είναι το πρόγραμμα 2 Ενεργές δράσεις 2 Τι είναι το Πρόγραμμα Καινοτόμος

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ALVARO PEREIRA DIRECTOR OF COUNTRY STUDIES, ECONOMICS DEPARTMENT, OECD

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ALVARO PEREIRA DIRECTOR OF COUNTRY STUDIES, ECONOMICS DEPARTMENT, OECD THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ALVARO PEREIRA DIRECTOR OF COUNTRY STUDIES, ECONOMICS DEPARTMENT, OECD TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL ACORBAT?

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα IMPACT Οδηγός Υποψηφίων

Πρόγραμμα IMPACT Οδηγός Υποψηφίων Πρόγραμμα IMPACT 2016 Οδηγός Υποψηφίων Ενδυνάμωσε τον αντίκτυπο της κοινωνικής σου δράσης! Ashoka Greece http://www.ashoka-impact.gr/ http://greece.ashoka.org/ Email: ashokagreece@ashoka.org Οδηγός Υποψηφίων

Διαβάστε περισσότερα

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση VPRC Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1/2 Ανάθεση: ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σκοπός της έρευνας: Η διερεύνηση των απόψεων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση Κοινωνικής Απόδοσης Επενδύσεων Mεθοδολογία SROI (Social Return on Investment).

Μέτρηση Κοινωνικής Απόδοσης Επενδύσεων Mεθοδολογία SROI (Social Return on Investment). 2016 Μέτρηση Κοινωνικής Απόδοσης Επενδύσεων Mεθοδολογία SROI (Social Return on Investment). Equal Society Μη Κυβερνητικός Οργανισμός EQUAL SOCIETY ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ 23/2/2016 Μέτρηση Κοινωνικής Απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, θα σας μεταφέρω στον κόσμο της Έρευνας. Ένα τομέα που μαζί με την Παιδεία για αυτή την κυβέρνηση βρίσκεται ψηλά

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Χάρη Κυριαζή. «Προκλήσεις, προτάσεις, στρατηγικές ανάπτυξης της εξωστρέφειας» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΕΒΕ EXPORT SUMMIT

Ομιλία Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Χάρη Κυριαζή. «Προκλήσεις, προτάσεις, στρατηγικές ανάπτυξης της εξωστρέφειας» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΕΒΕ EXPORT SUMMIT Ομιλία Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Χάρη Κυριαζή «Προκλήσεις, προτάσεις, στρατηγικές ανάπτυξης της εξωστρέφειας» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΕΒΕ EXPORT SUMMIT Roadmap to Growth Θεσσαλονίκη, 3 Μαΐου 2012 Κυρίες & Κύριοι,

Διαβάστε περισσότερα

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων 2 x 4 ώρες Μέτρηση και Βελτίωση Ενδυνάμωσης Ορισμός της Ενδυνάμωσης: Η ενδυνάμωση είναι η διαδικασία της αύξησης της ικανότητας των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

«Προσχέδιο Διαχείρισης Πολιτιστικών Δομών και Υποδομών Δήμου Κορυδαλλού»

«Προσχέδιο Διαχείρισης Πολιτιστικών Δομών και Υποδομών Δήμου Κορυδαλλού» «Προσχέδιο Διαχείρισης Πολιτιστικών Δομών και Υποδομών Δήμου Κορυδαλλού» Συνάντηση με τη «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης» - 16.11.2015 Αναστασία Στρατηγέα Αναπλ. Καθηγ. Ε.Μ.Π. stratige@central.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα

«Συμμετοχική Δημοκρατία και Χάραξη Πολιτικής σε Τοπικό Επίπεδο - Μια Σύγχρονη Πρόκληση»

«Συμμετοχική Δημοκρατία και Χάραξη Πολιτικής σε Τοπικό Επίπεδο - Μια Σύγχρονη Πρόκληση» «Συμμετοχική Δημοκρατία και Χάραξη Πολιτικής σε Τοπικό Επίπεδο - Μια Σύγχρονη Πρόκληση» 12 Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων 8-9 Ιουλίου 2016 Μήλος Τακτική Τριμηνιαία Συνάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε/ΤΥΠΟ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε/ΤΥΠΟ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ & ΕΒΕΑ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ ΣΤΟ 4 Ο ΕΤΗΣΙΟ CAPITAL LINK CSR FORUM ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ» ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON, 27.5.14 «Με πολύ μεγάλη χαρά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2008(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2008(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων 2016/2008(INI) 05.10.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την ηλεκτρονική δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: δυναμικό και προκλήσεις (2016/2008(INI))

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ JOAN HOEY REGIONAL DIRECTOR, EUROPE, ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ JOAN HOEY REGIONAL DIRECTOR, EUROPE, ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ JOAN HOEY REGIONAL DIRECTOR, EUROPE, ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT HOW FAST CAN WE GROW? Vital questions for America, Europe and Greece ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 1 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

8361/17 ΜΑΚ/νικ 1 DG B 2B

8361/17 ΜΑΚ/νικ 1 DG B 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Απριλίου 2017 (OR. en) 8361/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 25 Απριλίου 2017 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξοικείωσης με την Αναπηρία

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξοικείωσης με την Αναπηρία Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξοικείωσης με την Αναπηρία ΑΔΙΑΦΟΡΊΑ Ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΣΥΝΕΊΔΗΣΗ; Η ΕΠΙΛΟΓΉ ΕΊΝΑΙ ΔΙΚΉ ΣΟΥ! 10% του πληθυσμού είναι άνθρωποι με αναπηρία κι όμως σπάνια τους συναντάμε. Γιατί; Ένα από

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για την Απόδοση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων

Έρευνα για την Απόδοση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων Έρευνα για την Απόδοση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων Σάνδρα Κοέν και Ελένη Σαλαβού Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ελένη Σαλαβού, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πατησίων 76,

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές. Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές. Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές Εισαγωγή ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ AΝHKOYN ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. H ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ,

Διαβάστε περισσότερα

www.emfasisfoundation.org

www.emfasisfoundation.org www.emfasisfoundation.org Emfasis Foundation 2 Περιεχόμενα Emfasis σελ. 4 Ο σκοπός μας σελ. 4 Κοινωνική Εργασία Δρόμου (Social Street Work) σελ. 5-6 Τι είναι αυτό που μας ορίζει σελ. 6-7 Οι ομάδες μας

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχοµένων. Οδηγός Υποψηφίων- Πρόγραμμα Impact 2017 της Ashoka 1

Πίνακας Περιεχοµένων. Οδηγός Υποψηφίων- Πρόγραμμα Impact 2017 της Ashoka 1 Οδηγός Υποψηφίων Πρόγραµµα Impact 2017 Πίνακας Περιεχοµένων Εισαγωγή... 2 Το πρόγραµµα συνοπτικά... 3 Οι στόχοι του προγράµµατος... 3 Η διαδικασία και τα στάδια του προγράµµατος... 4 Ποιος µπορεί να συµµετάσχει

Διαβάστε περισσότερα

ΗΕλλάδαΣήμερα, η ΕλλάδαΑύριο. ΕΕΔΕ 11 Δεκεμβρίου 2012

ΗΕλλάδαΣήμερα, η ΕλλάδαΑύριο. ΕΕΔΕ 11 Δεκεμβρίου 2012 ΗΕλλάδαΣήμερα, η ΕλλάδαΑύριο ΕΕΔΕ 11 Δεκεμβρίου 2012 Τρία καίρια ερωτήματα Από που θα έρθει η ανάκαμψη; Ποιες είναι οι απόψεις των επενδυτών γιατοεπιχειρηματικόπεριβάλλον στην Ελλάδα; Πως μπορούμε να μετατρέψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι αντιμετώπισης της φτώχειας και ο ρόλος της εκπαίδευσης

Τρόποι αντιμετώπισης της φτώχειας και ο ρόλος της εκπαίδευσης Τρόποι αντιμετώπισης της φτώχειας και ο ρόλος της εκπαίδευσης Έλενα Μιχαήλ Γ 1 Μαρία Τρύφωνος Γ 1 Γεωργία Πέγγερου Γ 1 Αγγελική Κουζμίδη Γ 1 Δήμητρα Δράκου Γ 4 1 Η φτώχεια στον κόσμο Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 10/3/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.in.gr Τζωρτζίνα Ντούτση http://www.in.gr/entertainment/book/interviews/article/?aid=1500064083 Νικόλ Μαντζικοπούλου: Το μυστικό για την επιτυχία είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 1) ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2) ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ Ο

Διαβάστε περισσότερα

κοινοποιούνται επιτεύγματα ώστε να προάγεται η κοινωνική πρόοδος και η ολόπλευρη και καθολική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

κοινοποιούνται επιτεύγματα ώστε να προάγεται η κοινωνική πρόοδος και η ολόπλευρη και καθολική ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Ιστορικό Στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2017, διοργανώθηκε στο Πεκίνο και τη Σαγκάη το Πρώτο Διεθνές Συμπόσιο για την Ανάπτυξη των Μουσείων Επιστημών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Belt and Road». Στόχος της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΕΣ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΕΣ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΕΣ) Το Κέντρο Ερευνών Science-to-Marketing του Munster University (Γερμανία) πραγματοποίησε έρευνα με θέμα τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας KA2 Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών Αναμενόμενα αποτελέσματα Τα σχέδια που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτής της Δράσης αναμένονται να επιφέρουν τα παρακάτω αποτελέσματα: Καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών

Διαβάστε περισσότερα

15573/17 ΜΙΠ/ριτ 1 DG C 1

15573/17 ΜΙΠ/ριτ 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en) 15573/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 11 Δεκεμβρίου 2017 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά και τα αποτελέσματα τους είναι αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού της χώρας.

Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά και τα αποτελέσματα τους είναι αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού της χώρας. Η έρευνα για τη φτώχεια στην Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο πραγματοποιήθηκε από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2007. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ποιότητας του

Πολιτική Ποιότητας του Πολιτική Ποιότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης 396 η / 1-11-2018 Συνεδρία Συγκλήτου Πολιτική Ποιότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης Η πολιτική ποιότητας αποτελεί το βασικό κείμενο, το οποίο θέτει τις αρχές λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/160. Τροπολογία. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato εξ ονόματος της Ομάδας EFDD

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/160. Τροπολογία. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato εξ ονόματος της Ομάδας EFDD 6.3.2019 A8-0079/160 160 Αιτιολογική σκέψη 2 (2) Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, ο πρόεδρος Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη επένδυσης στους νέους και ανακοίνωσε τη σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σ.Ε.Γ.Ε. ιδρύθηκε το 1997 στην Θεσσαλονίκη και απευθύνεται σε γυναίκες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Ο Σ.Ε.Γ.Ε. ιδρύθηκε το 1997 στην Θεσσαλονίκη και απευθύνεται σε γυναίκες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ο Σ.Ε.Γ.Ε. ιδρύθηκε το 1997 στην Θεσσαλονίκη και απευθύνεται σε γυναίκες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), με πανελλήνιο μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2014-2016. Εύη Χριστοφιλοπούλου Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2014-2016. Εύη Χριστοφιλοπούλου Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2014-2016 Εύη Χριστοφιλοπούλου Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Διαφανής Αποτελεσματική Υπεύθυνη Διακυβέρνηση Ζήτημα πρωτεύουσας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 Οι νέοι κανόνες και η νομοθεσία που διέπουν τον επόμενο γύρο επένδυσης από την πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. «Χάραξη στρατηγικής για επιβίωση των εθελοντικών οργανώσεων/μκο σε συνθήκες συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης»

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. «Χάραξη στρατηγικής για επιβίωση των εθελοντικών οργανώσεων/μκο σε συνθήκες συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης» ΤΕΛΙΚΟ-Υπόμνημα/4 Συν ΚΠ/17/10/14 ΥΠΟΜΝΗΜΑ 4 ης ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ «Χάραξη στρατηγικής για επιβίωση των εθελοντικών οργανώσεων/μκο σε συνθήκες συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης» 17 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές.

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Αναστασία Δημητρίου Αν. Καθηγήτρια Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Γενικού Διευθυντή Γραφείου Προγραμματισμού, κ. Γιώργου Γεωργίου στη Διάλεξη με θέμα Διαχείριση Πετρελαϊκού Πλούτου Μαθήματα και Εμπειρίες

Χαιρετισμός Γενικού Διευθυντή Γραφείου Προγραμματισμού, κ. Γιώργου Γεωργίου στη Διάλεξη με θέμα Διαχείριση Πετρελαϊκού Πλούτου Μαθήματα και Εμπειρίες Χαιρετισμός Γενικού Διευθυντή Γραφείου Προγραμματισμού, κ. Γιώργου Γεωργίου στη Διάλεξη με θέμα Διαχείριση Πετρελαϊκού Πλούτου Μαθήματα και Εμπειρίες Λευκωσία, 6 Δεκεμβρίου 2012, 6:30 μ.μ. Είναι με ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: ευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση ιεθνούς Συνάντησης AGE/inc, Κολόνια, Γερµανία 16-17 Μαΐου 2006 Στα πλαίσια ενός υπερεθνικού προγράµµατος ανταλλαγής µε χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντήθηκαν εκπρόσωποι συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Βασίλης Μαγγίνας μίλησε σήμερα Δευτέρα 16 Ιουλίου στο Όγδοο Διακυβερνητικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΑΜΒΑΚΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΑΜΒΑΚΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΟΜΙΛΙΑ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΑΜΒΑΚΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 Φίλες και Φίλοι Χαίρομαι που σας καλωσορίζω ξανά σ αυτό τον χώρο, μετά από πεντέμισι περίπου χρόνια. Ο Βασίλης και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της. Σύστασης για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της. Σύστασης για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.3.2015 COM(2015) 99 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Σύστασης για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών

Διαβάστε περισσότερα

Νομικό Πλαίσιο των Κοιν.Σ.Επ. Ένταξη στο γενικό μητρώο κοινωνικής οικονομίας

Νομικό Πλαίσιο των Κοιν.Σ.Επ. Ένταξη στο γενικό μητρώο κοινωνικής οικονομίας Νομικό Πλαίσιο των Κοιν.Σ.Επ. Ένταξη στο γενικό μητρώο κοινωνικής οικονομίας Αθήνα, 2016 Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Κοινωνική Διάσταση Κοινωνικός Σκοπός Επιχειρηματική Διάσταση Συνεχή δραστηριότητα στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ : «Επιχειρήσεις & Eπιχειρείν» 3 η ΟΜΙΛΙΑ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ : «Επιχειρήσεις & Eπιχειρείν» 3 η ΟΜΙΛΙΑ 3 η ΟΜΙΛΙΑ 1 Έχουμε ποτέ σκεφτεί τις απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις: - Γιατί κατά το διάστημα 1945-1975 ο ρυθμός ανάπτυξης των χωρών της Ευρώπης ήταν ταχύτερος από ό, τι των ΗΠΑ, ενώ τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2010-2020 Υπάρχουν 80 περίπου εκατομμύρια πολίτες με αναπηρίες στην ΕΕ, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η έρευνα για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Ελλάδας στηρίχθηκε σε ερωτήματα αναγνωστών του

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η έρευνα για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Ελλάδας στηρίχθηκε σε ερωτήματα αναγνωστών του Πανελλαδική Έρευνα ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» Η έρευνα για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Ελλάδας στηρίχθηκε σε ερωτήματα αναγνωστών του www.ka-business.gr Προκλήσεις της Επιχειρηματικότητας εν μέσω κρίσης» Ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κύριε Πρόεδρε, εκλεκτά μέλη της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας, αγαπητοί απόφοιτοι, κυρίες και κύριοι. Βρίσκομαι απόψε

Διαβάστε περισσότερα

3.10 Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

3.10 Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας 3.10 Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι σήμερα, εξίσου ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα όλων των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και κύριοι, θα μιλήσω αγγλικά. Είναι ένας τρόπος για να προσπαθήσω να γεφυρώσω το χάσμα επικοινωνίας που υπάρχει συνήθως όταν χρησιμοποιούμε

Κυρίες και κύριοι, θα μιλήσω αγγλικά. Είναι ένας τρόπος για να προσπαθήσω να γεφυρώσω το χάσμα επικοινωνίας που υπάρχει συνήθως όταν χρησιμοποιούμε Κυρίες και κύριοι, θα μιλήσω αγγλικά. Είναι ένας τρόπος για να προσπαθήσω να γεφυρώσω το χάσμα επικοινωνίας που υπάρχει συνήθως όταν χρησιμοποιούμε διαφορετικές γλώσσες. Η γλώσσα των επιχειρηματιών είναι

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/193. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0079/193. Τροπολογία 6.3.2019 A8-0079/193 193 Αιτιολογική σκέψη 10 (10) Οι δραστηριότητες αυτές είναι προς όφελος των κοινοτήτων και, ταυτόχρονα, προωθούν την προσωπική, εκπαιδευτική, κοινωνική, επαγγελματική εξέλιξη του ατόμου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου 26 Οκτωβρίου 2015 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο Αντιπρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ 1 Η Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. (εφεξής η «Εταιρία»), από την ίδρυσή της, πιστεύει ακράδαντα ότι η επιτυχία της είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς κάθε μέλους της. Η Εταιρία

Διαβάστε περισσότερα

Thought for Food : ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟ ΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ και τους ανθρώπους της ελληνικής γης

Thought for Food : ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟ ΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ και τους ανθρώπους της ελληνικής γης Thought for Food : ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟ ΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ και τους ανθρώπους της ελληνικής γης Οι προκλήσεις για τον αγροδιατροφικό τοµέα στην Ελλάδα Η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή αποτελούν δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. που συνοδεύει την

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. που συνοδεύει την EL EL EL ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 28.10.2009 SEC(2009) 1433 τελικό ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ που συνοδεύει την ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1. Κοινωνικός ρόλος της ΟΠΑΠ 2. Το κοινωνικό δίκτυο goodchannel.gr 3. Πλατφόρμες διαδικτύου 4. Οι χρήστες 5.

Περιεχόμενα. 1. Κοινωνικός ρόλος της ΟΠΑΠ 2. Το κοινωνικό δίκτυο goodchannel.gr 3. Πλατφόρμες διαδικτύου 4. Οι χρήστες 5. Περιεχόμενα 1. Κοινωνικός ρόλος της ΟΠΑΠ 2. Το κοινωνικό δίκτυο goodchannel.gr 3. Πλατφόρμες διαδικτύου 4. Οι χρήστες 5. Κληρονομιά 1. Κοινωνικός ρόλος της ΟΠΑΠ Κοινωνικός ρόλος Ο κοινωνικός ρόλος της

Διαβάστε περισσότερα

«Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον»

«Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον» «Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον» ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ 21/05/2016 Η οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Το Επιχειρηματικό Κράτος», Mariana Mazzucato, μιλά για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 74. Φθινόπωρο 2010 ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Μαρτίου 2011 ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 74. Φθινόπωρο 2010 ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Μαρτίου 2011 ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 74 ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Φθινόπωρο 2010 ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΥΠΡΟΣ (ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Μαρτίου 2011 Αντιπροσωπεία της

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό

Εισαγωγή στο Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό Εισαγωγή στο Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό Χρηματοπιστωτικός Εγγραμματισμός Λίγα λόγια για τον Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό στα Σχολεία Ο χρηματοπιστωτικός εγγραμματισμός αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ Εισαγωγή Ο σκοπός της διαχείρισης του ενεργητικού και παθητικού μιας τράπεζας είναι η μεγιστοποίηση του πλούτου των μετόχων. Η επίτευξη αυτού

Διαβάστε περισσότερα

Δέσμευση! ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ. Η στρατηγική της EASPD για την περίοδο

Δέσμευση! ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ. Η στρατηγική της EASPD για την περίοδο EASPD IS THE EUROPEAN ASSOCIATION OF SERVICE PROVIDERS FOR PERSONS WITH DISABILITIES. WE ARE A EUROPEAN NOT-FOR-PROFIT ORGANISATION AND REPRESENT OVER 15,000 SOCIAL SUPPORT SERVICE PROVIDER ORGANISATIONS

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργου Χαντζηνικολάου σε εκδήλωση πελατών στη Λάρισα

Ομιλία του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργου Χαντζηνικολάου σε εκδήλωση πελατών στη Λάρισα Ομιλία του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργου Χαντζηνικολάου σε εκδήλωση πελατών στη Λάρισα Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Πελάτες & Στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, Με μεγάλη χαρά, εκ μέρους της Τράπεζας,

Διαβάστε περισσότερα

1. ΚΥΠΕ 2. ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS 3. SIGMALIVE 4. Από την πλευρά τους, CIPA δια του προέδρου του Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη και CIBA δια του προέδρου του και πρώην υπουργού Υγείας, Φρίξου Σαββίδη, έκαναν λόγο για

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Διακήρυξη των Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών Συμμετέχω Διαμορφώνω Συμμετέχω Έχω ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

CLLD / LEADER ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Π.Α.Α ΜΕΤΡΟ 19. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

CLLD / LEADER ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Π.Α.Α ΜΕΤΡΟ 19. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD / LEADER ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Π.Α.Α. 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ πρώην 1 Ανάπτυξη μέσω του CLLD / LEADER Η Εθνική Οικονομία αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «SOCIAL MEDIA ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «SOCIAL MEDIA ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «SOCIAL MEDIA ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Ιουλίου 2014, από την PRAKSIS «Business

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Ηγεσία Διδάσκουσα: Αφροδίτη Δαλακούρα ΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΗΓΕΤΗΣ MANAGER COACH 1 Κλασική-μηχανιστική αντίληψη Το παλιό μοντέλο διοίκησης: οικονομικές-υλικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019/0000(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019/0000(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2019-2024 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 2019/0000(INI) 19.8.2019 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ (2019/0000(INI)) Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Ημερίδα της ΕΕΤΤ «Ποιότητα Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών & Προστασία Καταναλωτών»

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Ημερίδα της ΕΕΤΤ «Ποιότητα Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών & Προστασία Καταναλωτών» 11-12-07 Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Ημερίδα της ΕΕΤΤ «Ποιότητα Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών & Προστασία Καταναλωτών» Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, Ο κόσμος τρέχει, οι κοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0411(COD) της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0411(COD) της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας 30.3.2012 2011/0411(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΤΟΠΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» Εισηγητές: Αντιγόνη Κατσάρα, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Επιχειρήσεων Κατερίνα Σκλαβενίτη, Υπεύθυνη συντονισμού & υλοποίησης της δράσης Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το 2010 παρουσιάστηκε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση στη μεταπολεμική περίοδο. Οι δύο βασικές συνιστώσες της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ σελ. 1 Κατανοώντας το Ηλεκτρονικό Εμπόριο Τι είναι; Ο όρος ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) αφορά στις επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μόνο με Ηλεκτρονική Ταχυδρόμηση Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2014 Α.Π. 37308

Μόνο με Ηλεκτρονική Ταχυδρόμηση Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2014 Α.Π. 37308 Ελληνική ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Μόνο με Ηλεκτρονική Ταχυδρόμηση Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ»

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ» ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική και Νέα Επιχειρηματικότητα στην Πράξη

Νεανική και Νέα Επιχειρηματικότητα στην Πράξη Νεανική και Νέα Επιχειρηματικότητα στην Πράξη Εκδήλωση ΣΕΣΜΑ στο πλαίσιο του Capital + Vision 2013 Αθήνα, 11/11/2013 Γιώργος Κρικέλας Δ/νων Σύμβουλος MENTORING AE 1. Τι χαρακτηριστικά έχουν οι φορείς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Δημόσια Οικονομική Κουτεντάκης Φραγκίσκος - Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ...

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ... «ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ ΤΙΤΑΝ» Μάιος 2008 1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A Η Δέσμευση της Διοίκησης......3 Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4 Εταιρικές Αξίες Ομίλου

Διαβάστε περισσότερα

«Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

«Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» Εθνικό Πρόγραμμα Κατάρτισης Νέων Ρομά και μη Ρομά στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον Εθελοντισμό και τις Ηγετικές Ικανότητες Ενημερωτικό υλικό προγράμματος ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Οι «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων»

Διαβάστε περισσότερα

Ένας από τους πλέον βασικούς ρόλους του κράτους πρέπει να είναι η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

Ένας από τους πλέον βασικούς ρόλους του κράτους πρέπει να είναι η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Ένας από τους πλέον βασικούς ρόλους του κράτους πρέπει να είναι η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Δυστυχώς όμως, σε σημαντικούς τομείς το κράτος απουσιάζει. Εδώ και αρκετά χρόνια, το ρόλο του Κράτους στην

Διαβάστε περισσότερα