ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ"

Transcript

1 ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΤΟΠΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» Εισηγητές: Αντιγόνη Κατσάρα, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Επιχειρήσεων Κατερίνα Σκλαβενίτη, Υπεύθυνη συντονισμού & υλοποίησης της δράσης Σπύρος Φρεμεντίτης: Πρόεδρος Equal Society - Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών

2 Τι είναι; Κοινωνική ευθύνη της εταιρείας;

3 Τι είναι; Κοινωνική ευθύνη της εταιρείας; Ευθύνη προς την κοινωνία Προσφορά προς την τοπική κοινωνία

4 Δηλαδή. Αρχές & αξίες Συνεργασίες εμπιστοσύνης & σεβασμού Ανοιχτός διάλογος μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών Επένδυση στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας & μακροπρόθεσμων προοπτικών

5 Γιατί να γίνετε υπεύθυνος επιχειρηματίας; Υπάρχουν οφέλη; Βελτίωση φήμης/εικόνας της εταιρείας _όνομα εταιρείας_αξιοπιστίας Βελτίωση ανταγωνιστικότητας & θέσης στην αγορά Ενδυνάμωση ενδοεταιρικών σχέσεων Ανάπτυξη εταιρικών αξιών και ηθικής Δημιουργία Αξιόπιστων σχέσεων με πελάτες, τοπική κοινωνία, δημόσιες αρχές, φορείς, ΜΜΕ, προμηθευτές.

6 Οφέλη για την επιχείρηση Διατηρεί και προσλαμβάνει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό Ενδυνάμωση ενδοεταιρικών σχέσεων Η βελτίωση πιστότητας και ικανοποίησης πελατών, εργαζομένων και μετόχων. Η αξιοποίηση των ευκαιριών που απορρέουν από τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές εξελίξεις.

7 Οφέλη για την επιχείρηση Η ελαχιστοποίηση αρνητικού κοινωνικού ή περιβαλλοντικού αντίκτυπου που προέρχεται από τη λειτουργία της επιχείρησης. Η μείωση του λειτουργικού κόστους και ενίσχυση συνεργασίας και απόδοσης στην εταιρεία. Η αναβάθμιση της επενδυτικής αξιολόγησης της εταιρείας.

8 Καλές Πρακτικές Σλοβενική εταιρεία κατασκευής κρεβατιών Meblo Jogi : προσλήψεις υπέρ γυναικών προνοιακή πολίτική προς τους υπαλλήλους= διατήρηση προσωπικού & διάκριση εταιρείας. Hanley Economical Building Society, H.B. Χορηγός σε προγράμματα της τοπικής κοινότητας. Koffie Kan, ευταιρεία επεξεργασίας καφέ, Βέλγιο. Καλή γείτονας του χωριού & συμμετέχει στη ζωή του χωριού, με αποτέλεσμα την οικονομική επιτυχία της επιχείρησης.

9 Καλές Πρακτικές Tevil KFT, Ουγγαρία. Ανάληψη δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος: πρόληψη της μόλυνσης ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων η ανακύκλωση Αποτέλεσμα: περιορίζουν τα έξοδα & συνεισφέρουν στην βιωσιμότητα της επιχείρησης ανοίγουν το δρόμο για νέους πελάτες που αναζητούν οικολογικούς προμηθευτές.

10 Καλές Πρακτικές Ομιλος Aldemar: επενδύει στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού του σε θέματα του κλάδου & στον τομέα ξένων γλωσσών δημιουργεί την πρώτη τράπεζα αίματος στον τουριστικό κλάδο δημιουργεί μέσα από μία συμβιωτική σχέση με το περιβάλλον και τον άνθρωπο το MARE VERDE

11 Καλές Πρακτικές Η ΦΑΓΕ από τον Μάρτιο του 2000 λειτουργεί Κέντρο Διατροφικής Ενημέρωσης, για ζητήματα σχετικά με την υγιεινή διατροφή. (τεχνολόγοι τροφίμων και διατροφολόγους). COCO-MAT, απασχολεί ανθρωπινο δυναμικό από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες & προωθει περιβαλλοντικές δράσεις & ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης του καταναλωτή Λαϊκή Τράπεζα: Πρόγραμμα «Μαθαίνω να κυκλοφορώ», για παιδιά 6-11 ετών. Τιτάν: Βήμα του Μεταπτυχιακού Φοιτητή

12 Vodafone Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone : Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών μπορούν να επισκέπτονται το περιφερειακό ιατρείο και να πραγματοποιούν δωρεάν 5 βασικές εξετάσεις προληπτικής ιατρικής, όπως για παράδειγμα ένα καρδιογράφημα, οι οποίες με τη σειρά τους αποστέλλονται, μέσω του δικτύου της Vodafone σε ειδικευμένους Ιατρούς στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Οι ειδικευμένοι Ιατροί παρέχουν τη συμβουλευτική τους γνωμάτευση άμεσα και γρήγορα, με τον ίδιο τρόπο. Οφέλη: Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής στηρίζει τους γενικούς και αγροτικούς ιατρούς, ενώ προάγει την προληπτική ιατρική. Συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών μέσα από την έγκαιρη διάγνωσή τους και παράλληλα καλύπτει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, καθώς παρέχει τη δυνατότητα συστηματικού ελέγχου της κατάστασης της υγείας τους, στον τόπο κατοικίας τους, καταργώντας γεωγραφικούς ή άλλους περιορισμούς. Συνεργάτες: Το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής της Υγείας και η εταιρεία Vidavo.

13 Vodafone Το 2005, δημιούργησαν σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS, Εργαστήρια Έκφρασης και Δημιουργικής Απασχόλησης στον χώρο τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στα εργαστήρια, συμμετέχουν τόσο τα παιδιά των Χωριών SOS, όσο και παιδιά που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Βάρης και του Πλαγιαρίου, όπου εκπαιδεύονται και εκφράζονται δημιουργικά με πρωτότυπα μέσα καλλιτεχνικής και δημιουργικής έκφρασης, υπό την καθοδήγηση ειδικών εκπαιδευτικών.

14 Cosmote Σε 50 πρωτοετείς φοιτητές Ιδρυμάτων Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης απονεμήθηκαν είκοσι Υποτροφίες και τριάντα Τιμητικές Διακρίσεις συνολικού ύψους Προκειμένου οι φοιτητές να έχουν τα απαραίτητα τεχνολογικά εφόδια για την υλοποίηση των σπουδών τους, ο ΟΤΕ και η COSMOTE προσέφεραν στους υπότροφους και τους διακριθέντες για το , μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.

15 Wind Run Greece Το 2013, για πρώτη φορά, η WIND αποφασίζει να ενισχύσει τον αθλητισμό στην περιφέρεια δημιουργώντας το Run Greece, ένα θεσμό δρομικών αγώνων πόλης. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να δώσει επιπλέον ώθηση στις τοπικές κοινωνίες και να φέρει ακόμα περισσότερο κόσμο κοντά στον αθλητισμό. Για το 2013, το πρόγραμμα περιελάμβανε 5 πόλεις: Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καστοριά, Λάρισα και Πάτρα, στο πλαίσιο του οποίου η WIND υποστήριξε 5 τοπικούς φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης, έναν για κάθε πόλη, προσφέροντας 3 για κάθε δρομέα, που συμμετείχε. Πέρα από το φιλανθρωπικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα έντονη είναι και η κοινωνική διάσταση των τοπικών υποστηρικτικών ενεργειών. Με στόχο να δώσει ζωή στις τοπικές κοινότητες της περιφέρειας, δημιουργήσε δρώμενα πριν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

16 Συζήτηση Υποθέσεις Εργασίας

17 Ευχαριστούμε για το χρόνο σας.