ιονύσιος Φιλιώτης: Αν δεν γράψουµε Ιστορία, θα µας διαγράψει η Ιστορία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ιονύσιος Φιλιώτης: Αν δεν γράψουµε Ιστορία, θα µας διαγράψει η Ιστορία"

Transcript

1 ιονύσιος Φιλιώτης: Αν δεν γράψουµε Ιστορία, θα µας διαγράψει η Ιστορία Ο Πρόεδρος του Συνδέσµου Φαρµακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος σε µια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο περιοδικό «Business Partners» Το τελευταίο τεύχος του «Business Partners», του διµηνιαίου περιοδικού που εκδίδει στα αγγλικά το Ελληνοαµερικανικό Εµπορικό Επιµελητήριο, φιλοξενεί µια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. ιονυσίου Φιλιώτη, επιτυχηµένου επιχειρηµατία στο χώρο του φαρµάκου, Προέδρου του Συνδέσµου Φαρµακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και προσφάτως εκλεγέντος στο ιοικητικό Συµβούλιο του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Αθηνών.

2 Ο κ. Φιλιώτης, µε την ψυχραιµία που τον διακρίνει και την τεράστια εµπειρία του από τον κόσµο των επιχειρήσεων προσπαθεί να σκιαγραφήσει το µέλλον της χώρας µετά την έξοδο από την κρίση. Περιγράφει µια νέα Ελλάδα, πιο δυνατή και µε περισσότερη «όρεξη», κάτι που θα σηµάνει ταχείς ρυθµούς ανάπτυξης. Ακόµη, εξηγεί γιατί οι περαιτέρω περικοπές των δηµοσίων δαπανών για την Υγεία και δη για τα φάρµακα θα έχουν αρνητικές συνέπειες στο σύστηµα Υγείας, αλλά και το πώς ο φαρµακευτικός κλάδος έχει συµβάλει ενεργά µέχρι σήµερα στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας από την χρεοκοπία µε περικοπές περίπου 2 δις. ευρώ. Ας δούµε, όµως, τα σηµαντικότερα σηµεία της συνέντευξής του, τα θετικά µηνύµατα που αφήνει για το µέλλον, αλλά και τους κώδωνες κινδύνου που κρούει για κάποια από τα αναποτελεσµατικά και χωρίς λογική µέτρα που λαµβάνονται στο παρόν. «εν είναι µια περίοδος για τους µικρόψυχους» Ο κ. Φιλιώτης περιγράφει ένα ζοφερό σκηνικό, αυτό που άλλωστε βιώνουµε όλοι µας, µε την πλήρη τελµάτωση της αγοράς τα τελευταία χρόνια και την αδυναµία των αρχών να λύσουν πολλά προβλήµατα εν µέρει λόγω και της λάθος στρατηγικής που ακολουθήθηκε από την τρόικα-, ωστόσο θεωρεί πως το πρόγραµµα του PSI κινείται στην σωστή κατεύθυνση και θα αποδώσει καρπούς αν εφαρµοστεί πλήρως και µε τον δέοντα τρόπο.

3 Αναλυτικά: «Πολλά σύννεφα έχουν µαζευτεί πάνω από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι αλήθεια αυτό. Και η κατάσταση παραµένει κρίσιµη. εν είναι µια περίοδος για τους µικρόψυχους. Μια σειρά νέων µέτρων, σκληρών, τα οποία έχουν επιβληθεί τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν προσθέσει ένα βαρύ φορτίο στις επιχειρήσεις, σε µια περίοδο που η οικονοµική δραστηριότητα έχει µπει σε τέλµα και η χώρα βρίσκεται ενώπιον του τέταρτου συνεχούς έτους σε ύφεση. Είναι ευρέως πια αποδεκτό και ανάµεσα στους επιχειρηµατίες, αλλά και στην Τρόικα, ότι η στρατηγική για την σταθεροποίηση της οικονοµίας µας ήταν εν µέρει λανθασµένη. Οι θυσίες δεν βελτίωσαν τα νούµερα. Το αντίθετο µάλιστα, αφού τα ελλείµατά µας δεν έπιασαν τους στόχους και το δηµόσιο χρέος µας ανέβηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μια σειρά από θεµελιώδη προβλήµατα, όπως η φοροδιαφυγή και η διαφθορά δεν έχουν αντιµετωπισθεί µε την απαιτούµενη θέληση και ταχύτητα. Από την άλλη όµως, πιστεύω ότι η συµφωνία της 26ης Οκτωβρίου 2011, αν εφαρµοσθεί πλήρως και σωστά, θα προχωρήσει πάρα πολύ το θέµα της λύσης του χρέους και θα παράσχει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάρρωση και την ανάπτυξη της χώρας. Είναι επιτακτική ανάγκη, αν θέλουµε να ξαναδούµε το υγιές χρήµα να ρέει και πάλι, να αφαιρέσουµε το κακό χρέος που φράζει αυτήν την στιγµή τις αρτηρίες της οικονοµίας. Πολλά θα εξαρτηθούν από την επανακεφαλαίωση των Τραπεζών µας. Χωρίς πίστωση δεν υπάρχει απασχόληση, δεν υπάρχει οικονοµική δραστηριότητα, δεν υπάρχει ανάπτυξη».

4 «Μετά την αναδιάρθρωση του χρέους µας, η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από ένα σηµαντικό βάρος.» Αναγνωρίζοντας πως το πρόβληµα της κρίσης χρέους δεν είναι µόνο ελληνικό, αλλά αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, ο κ. Φιλιώτης, από την εµπειρία του στον κόσµο των επιχειρήσεων και της οικονοµίας, θεωρεί πως µοιάζει αδύνατον να µην βρεθεί λύση και επισηµαίνει πως σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουµε, δηµιουργούνται και οι καλύτερες συνθήκες για να µπορεί κανείς να µιλήσει για ένα όραµα για το µέλλον: «εν υπάρχει καλύτερη στιγµή να µιλήσει κανείς για ένα όραµα για το µέλλον, αλλά και να προχωρήσει σε δράσεις για να το στηρίξει, απ ότι µια περίοδος κρίσης. Είµαι πολύ αισιόδοξος ότι η χώρα θα ξεπεράσει όλα τα εµπόδια και θα βγει από την παρούσα κατάσταση πιο δυνατή και µε µια ανανεωµένη όρεξη για να πετύχει όσα µπορεί στο µέγιστο βαθµό. Μετά την αναδιάρθρωση του χρέους µας, η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από ένα σηµαντικό βάρος. Η οικονοµία µας θα λειτουργεί υπό συνθήκες του χαµηλότερου δηµοσίου χρέους που είχαµε για πάνω από µια γενιά. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει το δρόµο για νέες, υγιείς επενδύσεις που θα µπορούσαν να στηρίξουν µια σηµαντική ανάπτυξη στα χρόνια που έρχονται. Αυτό, βέβαια, αν θεωρήσουµε ως δεδοµένο ότι η οικονοµική αναδιάρθρωση θα ακολουθηθεί και από µια αναδιάρθρωση των δοµών υπό τις οποίες λειτουργεί το κράτος, όπως και των εργασιακών σχέσεων και της παραγωγικότητας. Η Ελλάδα µπορεί να πετύχει ένα ποιοτικό άλµα προς τα µπροστά, προς ένα λαµπρό µέλλον. Είναι πολύ σηµαντικό να προσθέσουµε πως σήµερα το παιχνίδι δεν είναι µόνο στα ελληνικά χέρια. Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την οικονοµική σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, γιατί αλλιώς ολόκληρη η Ευρώπη θα περάσει µια µεγάλη περίοδο κρίσης.

5 «Η ιστορία έχει δείξει πως η Ελλάδα µπορεί να πετύχει τα πιο δύσκολα πράγµατα»

6 Σε ερώτηση του περιοδικού αν φοβάται πως η Ελλάδα θα µπορούσε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ο κ. Φιλιώτης θεωρεί πως το αντίθετο είναι πιο πιθανό. Πώς από την κρίση αυτή, η σχέση Ελλάδας και Ευρώπης θα γίνει πιο δυνατή, αφού θα αποδείξουµε ως χώρα ότι µπορούµε να δώσουµε µια σοβαρή λύση: «Πιστεύω ακράδαντα πως η Ευρώπη έχει το σχέδιο, την πολιτική θέληση και την υποχρέωση να αναδειχθεί νικητής σ αυτήν την κρίση. Σε συνεργασία µε τους εταίρους της, η Ελλάδα θα λύσει τα προβλήµατά της, θα µείνει στην Ευρωζώνη και θα διαπρέψει. Η ιστορία έχει δείξει πως η Ελλάδα µπορεί να αψηφήσει τις αρνητικές προβλέψεις και να πετύχει τα πιο δύσκολα πράγµατα. Αυτή είναι εξάλλου µια ευκαιρία για τη χώρα να ενδυναµώσει την σχέση της και τις δεσµεύσεις της απέναντι στην Ευρώπη». «Χάρη στις επιτυχείς µας προσπάθειες, οι Έλληνες απολαµβάνουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα φάρµακα, στις χαµηλότερες τιµές της Ευρώπης» Καλούµενος να απαντήσει στο πώς η κρίση έχει επηρεάσει τα του κλάδου του, ο κ. Φιλιώτης εξηγεί το πώς οι φαρµακοβιοµηχανίες έχουν υποστεί σηµαντικές µειώσεις εσόδων, εθελοντικά ωστόσο, αφού συνειδητοποιούν τον σηµαντικό ρόλο που παίζουν στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας από την χρεοκοπία. Ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου µπροστά στην πιθανότητα νέων περικοπών που θα προκαλέσουν πολλά προβλήµατα στο σύστηµα υγείας και προτείνει τρόπους για την αναδιάρθρωσή του, ώστε να λειτουργεί πιο αποδοτικά: «Τα τελευταία δύο χρόνια η βιοµηχανία φαρµάκων έχει δώσει περισσότερα απ όσα της αναλογούν στην προσπάθεια στήριξης της χώρας. Έχουµε αντέξει περικοπές της τάξεως περίπου των 2 δισ. ευρώ. Χάρη στις επιτυχείς µας προσπάθειες, οι Έλληνες απολαµβάνουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα φάρµακα, στις χαµηλότερες τιµές της Ευρώπης. Ωστόσο, περαιτέρω περικοπές θα υπονοµεύσουν σοβαρά το σύστηµα υγείας, κυρίως την δυνατότητα των ασθενών να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα φάρµακα και ειδικά στα πιο καινούργια και πιο πρωτοποριακά. Ένα πράγµα είναι σαφές: Η οικονοµική κρίση δεν πρέπει να γίνεται δικαιολογία για να πέφτει ο πήχυς όσον αφορά στην δηµόσια υγεία. Η υγεία είναι ο πυλώνας πάνω στον οποίον στηρίζεται µια ισχυρή οικονοµία. Οι δαπάνες για την υγεία είναι οι δηµόσιες δαπάνες µε το µεγαλύτερο ποσοστό της πραγµατικής ανταπόδοσης. Σηµαίνουν ότι ο λαός

7 είναι υγιής και µπορεί να συνεισφέρει στην οικονοµική δραστηριότητα. Πρέπει, λοιπόν, να διαχωρίσουµε το κόστος από την αξία και να µην θυσιάσουµε την αξία στην προσπάθειά µας να συρρικνώσουµε το κόστος. Την ίδια ώρα, όµως, η κρίση είναι µια ευκαιρία για να εφαρµόσουµε µέτρα που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και πολλά χρόνια και που θα σηµάνουν ακόµη µεγαλύτερη αξία και ανταπόδοση των χρηµάτων που επενδύονται στην δηµόσια υγεία. Το συνολικό κόστος της υγείας είναι πενταπλάσιο των δαπανών για τα φάρµακα, ωστόσο, και πηγαίνει σε διαφόρους κλάδους της υγείας, και οι λογαριασµοί αυτοί δεν ελέγχονται δεξοδικά. Είµαστε πεπεισµένοι πως η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε καλό δρόµο όσον αφορά την εξέλιξη ενός µοντέρνου ηλεκτρονικού συστήµατος που θα διαχειρίζεται και θα ελέγχει ολόκληρο το σύστηµα υγείας. Ένα τέτοιο σύστηµα θα επιτρέψει στο κράτος να διατηρεί πλήρη αρχεία και να ελέγχει την προµήθεια των φαρµάκων και βεβαίως να µπορεί να κάνει ένα αποδοτικό οικονοµικό πλάνο δαπανών για την δηµόσια υγεία. Θα το ξαναπώ: εν είναι εποχή για µικρόψυχους. Κι αυτό αφορά όλους εµάς που παίρνουµε αποφάσεις. Μας έχει δοθεί µια σηµαντική ευκαιρία να γράψουµε ιστορία κι αν δεν την αρπάξουµε, τότε η Ιστορία θα ξεγράψει εµάς.». «Η φαρµακοβιοµηχανία µπορεί να γίνει πόλος έλξης επενδύσεων στην Ελλάδα» Ο κ. Φιλιώτης περιγράφει ακόµη τις ενέργειες που επιβλέπει ως µέλος του.σ. του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Αθηνών, ανάµεσα στις οποίες είναι και οι κλινικές δοκιµέςπου εµπλέκουν περίπου 30 εταιρείες του κλάδου και που είναι µια ένδειξη ότι στο άµεσο µέλλον η φαρµακοβιοµηχανία µπορεί να έλξει νέες επενδύσεις και να συµβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της χώρας: «Σπάνια αναφέρεται ότι η ελληνική φαρµακευτική βιοµηχανία απασχολεί υπαλλήλους, µε υψηλή εκπαίδευση, και εξάγει τα προϊόντα της σε 100 χώρες. Ακόµη και κατά την διάρκεια της κρίσης, κατορθώσαµε να αυξήσουµε τις επενδύσεις µας στην έρευνα και την εξέλιξη. Αυτή την στιγµή στην Ελλάδα λαµβάνουν χώρα 250 διεθνείς κλινικές δοκιµές µε την άµεση εµπλοκή περίπου 30 εταιρειών και ένα budget που φθάνει τα 84 εκατ. ευρώ. Οι φαρµακευτικές εταιρείες θα µπορούσαν να γίνουν η κινητήρια δύναµη για την ανάπτυξη, έλκοντας επενδύσεις για συνεργασίες και συµπαραγωγή στην Ελλάδα φαρµάκων από αναγνωρισµένες εταιρείες. Αυτή η στρατηγική θα µπορούσε να µετατρέψει τη χώρα µας µέσα στα επόµενα δέκα χρόνια σε έναν σηµαντικό διεθνή σταθµό της

8 φαρµακευτικής βιοµηχανίας. Τώρα είναι η εποχή για µια οµοβροντία επενδύσεων. Όταν η κρίση θα έχει πια αντιµετωπισθεί αποτελεσµατικά, θα έχουµε πάρα πολλά πράγµατα να κάνουµε...»

Οµιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ΟΟΣΑ. Με χαρά και τιµή βρίσκοµαι εδώ για να µιλήσω µπροστά στο σηµερινό κοινό.

Οµιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ΟΟΣΑ. Με χαρά και τιµή βρίσκοµαι εδώ για να µιλήσω µπροστά στο σηµερινό κοινό. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Παρίσι, 12.03.15 Οµιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ΟΟΣΑ Αγαπητέ Γενικέ Γραµµατέα του ΟΟΣΑ, Κυρίες και κύριοι, Με χαρά και τιµή βρίσκοµαι εδώ για να µιλήσω µπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Περισσότερος πόνος. κανένα όφελος για την Ελλάδα από τη συμφωνία. Μαρκ Βάισμπροτ και Χουάν Αντόνιο Μοντετσίνο. Φεβρουάριος 2012

Περισσότερος πόνος. κανένα όφελος για την Ελλάδα από τη συμφωνία. Μαρκ Βάισμπροτ και Χουάν Αντόνιο Μοντετσίνο. Φεβρουάριος 2012 Περισσότερος πόνος κανένα όφελος για την Ελλάδα από τη συμφωνία Μαρκ Βάισμπροτ και Χουάν Αντόνιο Μοντετσίνο Φεβρουάριος 2012 Center for Economic and Policy Research 1611 Connecticut Avenue, NW, Suite 400

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΙΓ - ΣΥΝΟ ΟΣ Γ ΕΙ ΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΙΟΡΘΩΤΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο. (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)

ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΙΓ - ΣΥΝΟ ΟΣ Γ ΕΙ ΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΙΟΡΘΩΤΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο. (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) ΑΥΓΕΡΑΝΤΩΝΗ 11.10.2011 FATA1011.AY1 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΙΓ - ΣΥΝΟ ΟΣ Γ ΕΙ ΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΙΟΡΘΩΤΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) Στην Αθήνα σήµερα, 11

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Θέσεις της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) για την αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης και για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. ΑΘΗΝΑ - ΜΑΡΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ηealth. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ Ασφαλές και προσιτό το ελληνικό φάρµακο ΕΙ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ

Ηealth. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ Ασφαλές και προσιτό το ελληνικό φάρµακο ΕΙ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ Ηealth ΕΙ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ KYΡIAKH 7 ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΓΡΑΦΟΥΝ Δηµήτρης Λιντζέρης Γιώργος Πατούλης Κωνσταντίνος Λουράντος Θεόδωρος Τρύφωνας Δηµήτρης Δέµος Βασίλειος Κάτσος Δηµήτρης Γιαννακόπουλος ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πώς οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να αυξήσουν τη χρήση καρτών την ερχόµενη τριετία

Πώς οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να αυξήσουν τη χρήση καρτών την ερχόµενη τριετία ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ MASTERCARD Πώς οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να αυξήσουν τη χρήση καρτών την ερχόµενη τριετία Yπεύθυνος έρευνας: Γιάννης Μουρατίδης Executive Brief Η πιστωτική κάρτα ως συναλλακτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Ι ΡΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Ι ΡΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Ι ΡΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ : ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ 1. ΣΚΟΠΟΣ Η µελέτη αυτή έρχεται συνέχεια της προηγούµενης προµελέτης σκοπιµότητας που συντάχθηκε το Μάιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΝΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΝΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΝΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ Δημοφιλείς πλάνες για την κρίση χρέους Δύο χρόνια ευρωκρίση: την άνοιξη του

Διαβάστε περισσότερα

PHARMAΜΑΘΗΣΗ PHARMAΕΚ ΗΛΩΣΕΙΣ. 16 Οι αλλαγές της χρονιάς που πέρασε, στη φαρµακευτική αγορά. 4 Eύη Αθανασίου

PHARMAΜΑΘΗΣΗ PHARMAΕΚ ΗΛΩΣΕΙΣ. 16 Οι αλλαγές της χρονιάς που πέρασε, στη φαρµακευτική αγορά. 4 Eύη Αθανασίου 4 Eύη Αθανασίου PHARMAΑΦΙΕΡΩΜΑ 16 Οι αλλαγές της χρονιάς που πέρασε, στη φαρµακευτική αγορά PHARMAΜΑΘΗΣΗ 28 Οι 20 συνήθειες που σε κρατούν µακριά από την Κορυφή PHARMAΕΚ ΗΛΩΣΕΙΣ 38 Ιανουάριος - Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ 38 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ 38η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2013 ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2012 Με Την ευγενικη υποστηριξη Των: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πως επηρεάζει η Διεθνής και Ελληνική Οικονομική κρίση. το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα

Πως επηρεάζει η Διεθνής και Ελληνική Οικονομική κρίση. το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Τμήμα Λογιστικής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πως επηρεάζει η Διεθνής και Ελληνική Οικονομική κρίση το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα Επιβλέπων καθηγητής: ΚΥΡΜΙΖΟΓΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«Πουλήστε τα νησιά σας, ξωφλημένοι Έλληνες!»

«Πουλήστε τα νησιά σας, ξωφλημένοι Έλληνες!» «Πουλήστε τα νησιά σας, ξωφλημένοι Έλληνες!» εφημερίδα Μπιλντ, 27.10.2010 ΕΙΚΟΣΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΛΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ photo: MARIOS LOLOS/dpa ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Τι είναι η κρίση;

Διαβάστε περισσότερα

Αναμορφώνουμε την εικόνα μας στις ασφαλίσεις αυτοκινήτου. Σε πρώτο πρόσωπο. Υψηλή κερδοφορία για την Εθνική Ασφαλιστική το 2012

Αναμορφώνουμε την εικόνα μας στις ασφαλίσεις αυτοκινήτου. Σε πρώτο πρόσωπο. Υψηλή κερδοφορία για την Εθνική Ασφαλιστική το 2012 ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΤΕΥΧΟΣ 7ο Σε πρώτο πρόσωπο Συνεργάτες μας μιλούν για τις προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς και τους στόχους τους Αναμορφώνουμε την εικόνα μας στις

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ Κυρίες και Κύριοι,

Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ Κυρίες και Κύριοι, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 18/05/2015 Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ Θέλω ξεκινώντας να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση σας να χαιρετήσω στην ετήσια συνέλευση

Διαβάστε περισσότερα

Το Ηλεκτρονικό Περιοδικό του ΣΕΔ. Τεύχος 5,Φεβρουάριος 2014. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ 11ο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Το Ηλεκτρονικό Περιοδικό του ΣΕΔ. Τεύχος 5,Φεβρουάριος 2014. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ 11ο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς website: www.sed.gr e-mail: info@sed.gr Το Ηλεκτρονικό Περιοδικό του ΣΕΔ Τεύχος 5,Φεβρουάριος 2014 ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και Επιλογή Μετοχών µέσω της Θεµελιώδους Ανάλυσης

Αξιολόγηση και Επιλογή Μετοχών µέσω της Θεµελιώδους Ανάλυσης ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ιπλωµατική Εργασία Αξιολόγηση και Επιλογή Μετοχών µέσω της Θεµελιώδους Ανάλυσης του ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Επιβλέπων καθηγητής : Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020. Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020. Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη EL EL EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 3.3.2010 COM(2010) 2020 τελικό ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020 Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη EL EL Πρόλογος Το 2010 πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΗΣ LOUIS PLC κ. ΚΩΣΤΑΚΗ ΛΟΪΖΟΥ 27 η Ιουνίου 2007

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΗΣ LOUIS PLC κ. ΚΩΣΤΑΚΗ ΛΟΪΖΟΥ 27 η Ιουνίου 2007 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΗΣ LOUIS PLC κ. ΚΩΣΤΑΚΗ ΛΟΪΖΟΥ 27 η Ιουνίου 2007 Αγαπητοί µέτοχοι, Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην 8 η ετήσια Γενική Συνέλευση της Louis plc. Στην Ετήσια έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

½ÍÌÍÑÌÔ Ï»ÉÌÔ ÑÌÖ»ÊÐÂË È¾Æ ÌÆ ÌÉ Ô È¾Ñ ÑϾÍ ÆÑÎË

½ÍÌÍÑÌÔ Ï»ÉÌÔ ÑÌÖ»ÊÐÂË È¾Æ ÌÆ ÌÉ Ô È¾Ñ ÑϾÍ ÆÑÎË ! art & business +? 2 να παιχνίδι εξουσίας βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κυρίαρχοι πόλοι η κυβέρνηση από τη μια πλευρά, η τρόικα από την άλλη με εκφραστή την Ευρωπαϊκή Ένωση, και

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH

Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Σταύρος Ιωαννίδης Άγγελος Τσακανίκας Στελίνα Χατζηχρήστου Νοέµβριος 2009 Το είναι ιδιωτικός, µη κερδοσκοπικός, κοινωφελής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗ: LOGISTICS

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗ: LOGISTICS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗ: LOGISTICS ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΧΟΝ ΡΟΚΟΥΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Δίνουν τα παπούτσια στο χέρι στον Γερμανό πρόεδρο. ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΩΝ Στις 632,19 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,38%

Δίνουν τα παπούτσια στο χέρι στον Γερμανό πρόεδρο. ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΩΝ Στις 632,19 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,38% business stories bs: ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 bstories@protothema.grr Κρίστιαν Βουλφ Αντέλ Σάλμα Χάγεκ Δίνουν τα παπούτσια στο χέρι στον Γερμανό πρόεδρο 24 H Βρετανίδα σταρ σαρώνει στις ΗΠΑ 21 Παράσημο

Διαβάστε περισσότερα

7 L M 6 D M MB NOPK ! " #$%&'()&' * +, * -" - -". ".* /. - 0 *. 12 34"+ 2 0 *. -" " 0 *. + *2 * 3 +*/. -*3 .42 * 31/ 5 -*3 6 7 8 9 + :

7 L M 6 D M MB NOPK !  #$%&'()&' * +, * - - -. .* /. - 0 *. 12 34+ 2 0 *. -  0 *. + *2 * 3 +*/. -*3 .42 * 31/ 5 -*3 6 7 8 9 + : 80 + art & business 2 εν χωρεί αμφιβολία ότι η κρίση στη Ρωσία και η διεθνής αναστάτωση που το τελευταίο διάστημα επικρατεί στις αγορές αποτελούν απλώς την αφορμή για τις αθρόες ρευστοποιήσεις των ξένων

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του ευρωπαϊκού φρένου χρέους

Βασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του ευρωπαϊκού φρένου χρέους Μια κριτική προσέγγιση του «Φρένου Χρέους» Αν ήθελε κανείς να χαρακτηρίσει τη νέα κατάσταση που διαµορφώνεται στην Ευρώπη σχετικά µε τη δηµοσιονοµική διαχείριση, µια λέξη υπάρχει. Πειθαρχία. Περισσότερη

Διαβάστε περισσότερα

2ος ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

2ος ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2ος ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ν. ΑΓΓΕΛΙ ΗΣ, Πρόεδρος Επαγγελµατικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου εν είχε κανέναν στρατηγικό σχεδιασµό εµπεριστατωµένο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ. Ανακεφαλαιοποίηση. Κλάδος Αυτοκινήτου. Ενίσχυση Ιδίων Κεφαλαίων με 500 εκατ. ευρώ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ. Ανακεφαλαιοποίηση. Κλάδος Αυτοκινήτου. Ενίσχυση Ιδίων Κεφαλαίων με 500 εκατ. ευρώ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΤΕΥΧΟΣ 6ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ «Να αναδείξουμε την Εθνική Ασφαλιστική ως την καλύτερη Εταιρία της αγοράς» Ανακεφαλαιοποίηση Ενίσχυση Ιδίων Κεφαλαίων με

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΔΩΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 1 ΕΚΑΤ. ΘΕΣΕΙΣ ΧΑΘΗΚΑΝ - ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου είναι κατά τη γνώμη της κυβέρνησής μας η «παγίδα λιτότητας».

Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου είναι κατά τη γνώμη της κυβέρνησής μας η «παγίδα λιτότητας». Σας ευχαριστώ πολύ για την ευγενική εισαγωγή. Ευχαριστώ τους διοργανωτές για την πρόσκληση, ευχαριστώ και εσένα Sean Klein που θα συντονίσεις αυτό που ελπίζω να είναι ένα μετριοπαθές και ταπεινό όραμα

Διαβάστε περισσότερα

Ο μεγαλύτερος ιδιωτικός Τραπεζικός όμιλος. ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ALPHA BANK ΤΕΥΧΟΣ 08 w ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013

Ο μεγαλύτερος ιδιωτικός Τραπεζικός όμιλος. ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ALPHA BANK ΤΕΥΧΟΣ 08 w ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΚΟΙΝΩΝΙΑΕΡΓΑΣΙΑΚΑΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣΠΡΟΤΑΣΕΙΣΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣALPHA BANKTO ΘEMA ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ALPHA BANK ΤΕΥΧΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθήµατα της κρίσης: Αλλάζοντας τη µακροοικονοµία και τα ήθη +

Μαθήµατα της κρίσης: Αλλάζοντας τη µακροοικονοµία και τα ήθη + DÉLKELET EURÓPA SOUTH-EAST EUROPE INTERNATIONAL RELATIONS QUARTERLY, Vol. 3. No.3. (Fall 2012 Φθινόπωρο) Μαθήµατα της κρίσης: Αλλάζοντας τη µακροοικονοµία και τα ήθη + ISTVAN MAGAS* (Περίληψη) Το δοκίµιο

Διαβάστε περισσότερα