ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Νο 941 ΜΥΚΗΝΕΣ και ΤΙΡΥΝΘΑ (ΕΛΛΑΣ)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Νο 941 ΜΥΚΗΝΕΣ και ΤΙΡΥΝΘΑ (ΕΛΛΑΣ)"

Transcript

1 ICOMOS ΜΥΚΗΝΕΣ και ΤΙΡΥΝΘΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Νο 941 ΜΥΚΗΝΕΣ και ΤΙΡΥΝΘΑ (ΕΛΛΑΣ) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ Υποψηφιότητα: Οι Αρχαιολογικοί Χώροι των Μυκηνών και την Τίρυνθας Τοποθεσία: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Νοµός Αργολίδας Κράτος Μέλος Ελλάδα Ηµεροµηνία 1 Ιουλίου 1998 ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ [Σηµείωση από το ICOMOS: Αν και τα δύο µέρη εντάσσονται σε κοινή υποψηφιότητα, ξεχωριστοί φάκελοι έχουν κατατεθεί από το Κράτος Μέλος. Οι αιτιολογήσεις για το καθένα δίδονται παρακάτω, συνοδευόµενες από ένα µέρος σχετιζόµενο µε την κοινή υποψηφιότητα, στο οποίο δεν δίδονται προτάσεις σχετικά µε τα Κριτήρια.] Προτείνεται οι αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας να ενταθούν στον Κατάλογο Μνηµείων Παγκόσµιας Κληρονοµιάς, ως µια ενότητα που αντιπροσωπεύει τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγµατα µυκηναϊκών ακροπόλεων. Και οι Μυκήνες και η Τίρυνθα αντιπροσωπεύουν αριστουργήµατα της ανθρώπινης δηµιουργικής διάνοιας. Έχουν οµοιότητες και διαφορές, και συνθέτουν µια συνεχή οντότητα, εφόσον συµπληρώνουν ο ένας χώρος τον άλλο. Μυκήνες Κριτήριο i Ο χώρος των Μυκηνών αντιπροσωπεύει ένα αριστούργηµα της ανθρώπινης δηµιουργικής διάνοιας καθώς εγκολπώνει αξιοσηµείωτα έργα µνηµειώδους αρχιτεκτονικής και γλυπτικής, τα οποία είναι µοναδικά παγκοσµίως: τα ογκώδη τείχη της ακροπόλεως µε την Πύλη των Λεόντων, τον Θησαυρό του Ατρέως, τον Ταφικό Κύκλο Α και την υπόγεια δεξαµενή. Κριτήριο ii Οι Μυκήνες, το διασηµότερο κέντρο του Μυκηναϊκού κόσµου, έχει περιγραφεί από τον Όµηρο στο θρυλικό έπος του, την Ιλιάδα, κληροδοτώντας το πνεύµα του Μυκηναϊκού πολιτισµού από την αρχαιότητα στον σύγχρονο κόσµο. Από την εποχή του Οµήρου, µια συνεχής ανταλλαγή ανθρώπινων αξιών µέσα σε µια αυξανόµενη παγκοσµίως πολιτισµική περιοχή έχει εξασκήσει µια σηµαντική επιρροή στην εξέλιξη των πολιτισµών. Η θρησκεία, η γραφή και η αρχιτεκτονική των Ελλήνων στους κλασσικούς χρόνους έχουν βαθιές ρίζες στον Μυκηναϊκό πολιτισµό. Επιπλέον, το µέγαρο αποτελεί τον προποµπό της κάτοψης των ελληνικών ναών, ενώ το ανάγλυφο των Λεόντων είναι το πρώτο δείγµα της µνηµειώδους γλυπτικής που έµελλε να έχει λαµπρό µέλλον.

2 Κριτήρια iii και iv Οι Μυκήνες δεν αποτελούν µόνο τον κύριο αρχαιολογικό χώρο του Μυκηναϊκού πολιτισµού, ο οποίος άνθισε στο Αιγαίο και εξαπλώθηκε στην Μεσόγειο µεταξύ του 1600 και 1100 π.χ., αλλά επιπλέον αντιπροσωπεύουν µια εξαιρετική µαρτυρία για τα επιτεύγµατα αυτού του πολιτισµού στην τέχνη και την τεχνολογία όπως επίσης και το αναπτυγµένο επίπεδο της οικονοµίας και της κοινωνικής οργάνωσης που είχε επιτευχθεί την περίοδο εκείνη. Σηµαντικά στάδια στην εξέλιξη της µνηµειώδους αρχιτεκτονικής επιτεύχθηκαν µε την κατασκευή των ογκωδών αµυντικών τειχών των Μυκηνών και του εκφορικού θολωτού τάφου. Αξιοσηµείωτα τεχνουργήµατα (µεταλλικά αντικείµενα, σφραγιδόλιθοι) βρέθηκαν στους τάφους των Ταφικών Κύκλων Α και Β. Ο χώρος των Μυκηνών επιπλέον, παρουσιάζει κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία της µοναδικής Μυκηναϊκής οικονοµικής και κοινωνικής οργάνωσης, µε το περίπλοκο δίκτυο ανταλλαγών, βασισµένο σε κέντρα διοικούµενα από τον άνακτα, γύρω από τον οποίο περιστρέφονταν όλα ανάκτορο, εργαστήρια, αποθήκες και λατρευτικό κέντρο. Επιπλέον περιλαµβάνει την µοναδική µνηµειώδη κλίµακα, κτισµένη για να ενισχύει την δύναµη του ανακτόρου και τον Ταφικό Κύκλο Α, προορισµένο για την λατρεία των προγόνων. Κριτήριο vi Με την ανακάλυψη των Μυκηνών από τον H.Schliemann το 1876, το θρυλικό οµηρικό κέντρο και σπίτι του Αγαµέµνονα, ενός από τους πιο δηµοφιλείς ήρωες στα οµηρικά έπη, έγινε ιστορία. Οι µυθικοί άρχοντες των, οι Ατρείδες, θεωρήθηκαν από τους Έλληνες της αρχαιότητας ως οι πρόγονοι τους. Επιπλέον ενέπνευσαν διαµέσου των αιώνων πολλά καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά έργα αξιοσηµείωτης σηµασίας σε διάφορα µέρη του κόσµου. Τίρυνθα Κριτήριο i Η Τίρυνθα αντιπροσωπεύει ένα σηµαντικό τµήµα στην ιστορία του πλανήτη, εφόσον χρονολογείται από την εποχή του Μυκηναϊκού πολιτισµού, του πρώτου ανακτορικού πολιτισµού στην Ευρώπη µε αστικά χαρακτηριστικά και ένα συγκεντρωτικό διοικητικό σύστηµα. Η αρχιτεκτονική της αντιπροσωπεύει ένα αριστούργηµα της ανθρώπινης δηµιουργικής διάνοιας. Τα τείχη της µπορούν να περιγραφούν σαν ένα δηµιούργηµα που ξεπερνά τα όρια της αντίληψης του ανθρώπινου µυαλού, όπως δείχνει η χρήση του όρου «κυκλώπεια», που τους αποδίδει ο Όµηρος και προέρχεται από του Κύκλωπες, µυθικούς γίγαντες από την Λυκία, οι οποίοι θεωρούνταν και οι κτίστες τους. Το αρχιτεκτονικό σύνολο των κυκλώπειων τειχών και του ανακτορικού συγκροτήµατος είναι µια αξιοσηµείωτη µαρτυρία για την πιο σηµαντική περίοδο της προϊστορίας του Ελληνικού πολιτισµού. Κριτήριο ii Το µυκηναϊκό ανακτορικό διοικητικό σύστηµα µε την συγκεντρωτική δοµή του λειτούργησε για πέντε αιώνες. Την περίοδο της ακµής ( π.χ.) οι µυκηναϊκές περιοχές παρουσίαζαν οµοιογενή κοινωνικό ιστό, γνωστό σήµερα ως η Μυκηναϊκή Κοινή. Αυτή η ευρεία οµοιογένεια είναι ορατή στην θρησκεία, γλώσσα και τέχνη. Επιπλέον, η ιδέα µιας κοινής εθνικής συνείδησης έφτασε στο απόγειο της.

3 Κριτήριο iii Η πόλη έξω από τα τείχη της Τίρυνθας ήταν εκτεταµένη και πλήρως οργανωµένη. Το ανακτορικό διοικητικό σύστηµα ήλεγχε πλήρως την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και το εµπόριο. Αυτό το περίπλοκο πολιτικό, κοινωνικό και οικονοµικό σύστηµα, το οποίο εξελίχθηκε στα Μυκηναϊκά χρόνια, κοµίζει εξαιρετική µαρτυρία για τα πρώιµα στάδια του Ελληνικού πολιτισµού. Κριτήριο iv Οι µυκηναϊκές ακροπόλεις αποτελούν µοναδικά παραδείγµατα οχυρώσεων. Τα κυκλώπεια τείχη περιβάλλουν δηµόσια κτίρια, εργαστήρια, αποθήκες και λατρευτικά κέντρα. Η πραγµατοποίηση αυτού του τεράστιου οικοδοµικού έργου απαιτούσε ακριβή αρχιτεκτονικό σχεδιασµό και επίβλεψη από υψηλά ειδικευµένους αρχιτέκτονες. Η αρχιτεκτονική των οχυρωµένων ακροπόλεων, η οποία έχει διατηρηθεί καλά έως και σήµερα, αντιπροσωπεύει ένα αξιοσηµείωτο παράδειγµα µιας µοναδικής µορφής αρχιτεκτονικής εκφράσεως. Κριτήριο vi Ο Μυκηναϊκός πολιτισµός είναι ένα αποκορύφωµα της ανθρώπινης ιστορίας. Το ισχυρά συγκεντρωτικό διοικητικό σύστηµα, η µνηµειώδης αρχιτεκτονική, τα τεχνουργήµατα και οι πρωϊµότερες ενδείξεις της ελληνικής γλώσσας που διατηρήθηκαν στις πινακίδες Γραµµικής Β ενέπνευσαν τον Όµηρο, ο οποίος περιέγραψε τον εντυπωσιακό µυκηναϊκό κόσµο στα ποιήµατα του, ειδικά στην Οδύσσεια. Το πνεύµα του Μυκηναϊκού πολιτισµού επιβίωσε µέχρι και τις µέρες µας διαµέσου των Οµηρικών επών, τα οποία µεταφέρονταν προφορικά και διδάσκονταν στα σχολεία έως και το τέλος του κλασσικού κόσµου. Η οµηρική παράδοση οδήγησε τον Schliemann να ψάξει και να αποκαλύψει τα πιο σηµαντικά κέντρα αυτού του πολιτισµού. Χιλιάδες επισκέπτες επηρεασµένοι από αυτή τη γραπτή παράδοση, συνεχίζουν να επισκέπτονται τις Μυκήνες και την Τίρυνθα, αναζητώντας τα ίχνη των θρυλικών βασιλείων του Αγαµέµνονα και του Προίτου. Συνολικά ο Μυκηναϊκός πολιτισµός, και ειδικά τα δύο σηµαντικά κέντρα των Μυκηνών και της Τίρυνθας, έχουν εξαιρετική παγκόσµια σπουδαιότητα σαν ορόσηµα του ανθρώπινου πολιτισµού ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Σύµφωνα µε τις κατηγορίες της πολιτιστικής ιδιοκτησίας, όπως έχουν οριστεί στο Άρθρο 1 της Σύµβασης Παγκόσµιας Κληρονοµιάς του 1972, οι Μυκήνες και η Τίρυνθα είναι χώροι. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ιστορικό Ο Μυκηναϊκός πολιτισµός αναπτύχθηκε στην Ηπειρωτική Ελλάδα στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού (16 ος αιώνας π.χ.). Ουσιαστικά αποτελούσε συνέχεια του ΜεσοΕλλαδικού πολιτισµού, δεχόµενος Μινωϊκές επιδράσεις από την Κρήτη. Γνώση για τις δύο πρώϊµες περιόδους του, την Ι (c π.χ.) και την ΙΙ (c π.χ.) προέρχεται κυρίως από ταφές, και ιδιαίτερα τους λακκοειδείς τάφους των Μυκηνών. Προς το τέλος της ΙΙ ης περιόδου αναπτύσσονται πιο περίτεχνοι τύποι τάφων µεγάλοι θαλαµοειδείς οικογενειακοί τάφοι και εκφορικοί θολωτοί τάφοι για την αριστοκρατία..

4 Το απόγειο του Μυκηναϊκού πολιτισµού έφθασε την ΙΙΙ η περίοδο (c π.χ.), όταν κτίζονται ισχυρές ακροπόλεις και περίτεχνα ανάκτορα. Προς το τέλος αυτή της περιόδου µια γραφή, γνωστή ως Γραµµική Β, εισήλθε σε χρήση. Η γλώσσα που χρησιµοποιούσε αποδείχθηκε πως ήταν µια πρώϊµη µορφή της Ελληνικής, επιβεβαιώνοντας ότι οι Μυκηναΐοι ήταν ελληνόφωνοι ινδοευρωπαϊκής προελεύσεως. Η πολιτική δοµή ήταν αυτή µιας αυτοκρατικής µοναρχίας, ο ηγεµών της οποίας ήταν γνωστός ως ο «άναξ», ο οποίος διοικούσε την επικράτεια του µέσω µιας ιεραρχικής δοµής αξιωµατούχων. Υπήρχε µια ιδιαίτερη τάξη ιερέων και ιερειών. Ο λαός ήταν οργανωµένος σε ένα σύνθετο ταξικό σύστηµα και η δουλεία ήταν ευρέως διαδεδοµένη. Ο χώρος των Μυκηνών, όπως γνωρίζουµε από ανασκαφές, κατοικούνταν από την Νεολιθική περίοδο (c π.χ.). Κατά την Μέση Ελλαδική περίοδο ιδρύεται ένα νεκροταφείο στις νότιες υπώρειες του λόφου, το οποίο περιελάµβανε τον Ταφικό Κύκλο Β (χρονολογούµενο στον 17 ο αιώνα π.χ.) και τον Ταφικό Κύκλο Α (16 ος αιώνας π.χ.). το ανάκτορο χτίστηκε στην κορυφή του λόφου και περικλείστηκε από ογκώδη κυκλώπεια τείχη σε τρεις φάσεις (c. 1350, 1250, και 1225 π.χ. αντίστοιχα). Στο τελικό στάδιο, οχυρώνεται και η υπόγεια κρήνη. Μια σειρά θολωτών τάφων κτίστηκαν στην νότια και νοτιοδυτική υπώρεια του λόφου κατά την Μυκηναϊκή περίοδο ο επονοµαζόµενος Τάφος του Αιγίσθου (c π.χ.), ο Τάφος των Λεόντων (c π.χ.), ο Τάφος της Κλυταιµνήστρας (c π.χ.), καταλήγοντας στον Θησαυρό του Ατρέως, σε κάποια απόσταση από τους άλλους. Τέσσερα µεγάλα οικοδοµήµατα, που πιστεύεται πως ήταν ανακτορικά εργαστήρια, χτίστηκαν τον 13 ο αιώνα πλησίον του Ταφικού Κύκλου Β. Το ανάκτορο εγκαταλείπεται στο τέλος του 12 ου αιώνα π.χ. και ένας αριθµός κτιρίων καταστράφηκαν από φωτιά. Εντούτοις, ο χώρος συνεχίζει να κατοικείται έως και το 498 π.χ., όταν κατακτήθηκε από τους Αργείους και οι κάτοικοι του εκδιώχθηκαν. Τότε η κορυφή του λόφου επιπεδοποιήθηκε προκειµένου να κατασκευαστεί ένας Αρχαϊκός ναός. Ο χώρος επανακατοικείται για σύντοµο διάστηµα στην ελληνιστική περίοδο, οπότε και κτίζεται ένας ακόµη ναός ενώ ένα θέατρο ανοικοδοµείται πάνω από τον Τάφο της Κλυταιµνήστρας. Όταν ο Έλληνας περιηγητής Παυσανίας επισκέφθηκε τις Μυκήνες τον 2 ο αιώνα µ.χ. ο χώρος είχε εγκαταλειφθεί για πολλά χρόνια. Όπως και στις Μυκήνες, η πρωϊµότερη ανθρώπινη παρουσία στην Τίρυνθα χρονολογείται από την Νεολιθική περίοδο. Τα παλαιότερα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, στην Άνω Ακρόπολη, χρονολογούνται από την Πρώϊµη Εποχή του Χαλκού (c π.χ.). Το επίπεδο αυτής της περιοχής ενισχύθηκε κατά την Μέση Εποχή του Χαλκού (c π.χ.) προκειµένου να φιλοξενήσει νέα κτίρια. Η Τίρυνθα άκµασε κατά την Μυκηναϊκή περίοδο. Ένα νέο οχυρωµένο ανακτορικό συγκρότηµα κατασκευάστηκε κατά τον 14 ο αιώνα π.χ. Οι οχυρώσεις επεκτάθηκαν στις αρχές του 13 ου αιώνα π.χ., και η Κάτω Ακρόπολη τειχίζεται και αυτή. Έπειτα από µια καταστροφή από σεισµό και φωτιά, ο χώρος ανακατασκευάζεται, µε τις νέες οχυρώσεις να καταλαµβάνουν έκταση 20 εκταρίων. Ο οικισµός εκτός των τειχών καταλάµβανε έκταση 25 εκταρίων. Η µοίρα της Τίρυνθας µε την παρακµή του Μυκηναϊκού πολιτισµού ακολούθησε παράλληλη πορεία µε αυτή των Μυκηνών. Εγκαταλείφθηκε

5 οριστικά και αυτή µε την εκδίωξη του πληθυσµού της τον 5 ο αιώνα π.χ., χρονικό σηµείο κατά το οποίο είχε χάσει την δύναµη και την επιρροή της. Περιγραφή Μυκήνες Ο χώρος τοποθετείται επί µικρού λόφου στις χαµηλότερες υπώρειες του όρους Εύβοια, στην διασταύρωση της οδού από τον Αργολικό κόλπο προς την Κόρινθο και την Αθήνα. Η περιοχή της Ακρόπολης περικλείεται από ογκώδη τείχη πάχους 6-8 µέτρων, τα οποία πιθανότατα αρχικά έστεκαν σε ύψος 18 µέτρων. Μπορούν να αναγνωριστούν τρία στάδια ανοικοδόµησης τους, τα πρώτα δύο από την Μυκηναϊκή περίοδο χρησιµοποιούν ογκώδεις ορθογώνιους λίθους από ασβεστόλιθο (αρχικά αργούς, στην συνέχεια λαξευµένους σφυρήλατα) και το τρίτο από την Ελληνιστική περίοδο (µικροί λαξευµένοι λίθοι). Στα τείχη ανοίγονται δύο πύλες. Η Πύλη των Λεόντων είναι φτιαγµένη από τέσσερις ορθογώνιους µονόλιθους, ένα ανώφλι και δύο παραστάδες. Το ανακουφιστικό τρίγωνο πάνω από το ανώφλι είναι ένας λίθος από ασβεστόλιθο µε το διάσηµο ανάγλυφο των Λεόντων. Η Βόρεια Πύλη είναι µια ελαφρά µικρότερη εκδοχή της Πύλης των Λεόντων, µε απλό ανακουφιστικό τρίγωνο. Η Σιταποθήκη, κτισµένη επί του εσωτερικού µετώπου του τείχους, ήταν ένα διώροφο κτίριο από πλίνθους. Ακολουθώντας τον άξονα της Πύλης των Λεόντων βρίσκεται το Μεγάλο Κλιµακοστάσιο, ένα ογκώδες κατασκεύασµα από κυκλώπειους λίθους, περιστοιχιζόµενο από χαµηλούς αναληµµατικούς τοίχους, το οποίο οδηγεί στην κορυφή του λόφου και το ανάκτορο. Το Ανάκτορο, καταλαµβάνοντας έκταση περίπου 170 µέτρων επί µέτρα, είναι κτισµένο σε πολλαπλά επίπεδα σε µια επιπεδοποιηµένη περιοχή, ενισχυµένη από κυκλώπεια τείχη. Η σηµερινή µορφή του χρονολογείται στην ύστερη µυκηναϊκή περίοδο. Τα χαρακτηριστικά του περιλαµβάνουν το ορθογώνιο Πρόπυλο, αποτελούµενο από δύο µονόστυλα προπύλαια, την Κεντρική Αυλή, και το Μέγαρο, το κυρίως ανακτορικό κτίριο, το οποίο αποτελούνταν από ένα συγκρότηµα δωµατιών, προπυλαίων, κλιµακοστασίων και διαδρόµων, χτισµένων σε πολλαπλά επίπεδα, µέσω της δηµιουργίας αναληµµάτων. Η Υπόγεια Κρήνη κατασκευάστηκε στον 12 ο αιώνα π.χ. µέσα σ ένα βαθύ χάσµα στον βράχο. Μια κλίµακα οδηγεί κάτω σε ένα κυκλώπειας κατασκευής πέρασµα και από εκεί στην ίδια την κρήνη, οι τοίχοι της οποίας είναι επενδεδυµένοι µε υδραυλικό κονίαµα. Η περιοχή στα νοτιοανατολικά της Ακρόπολης είναι γνωστή ως Θρησκευτικό Κέντρο, εφόσον τα κτίρια που ανασκάφηκαν εκεί έδωσαν µεγάλο αριθµό βωµών, ιερά και τοιχογραφίες που αναπαριστούν θρησκευτικές τελετές. Ο Ταφικός Κύκλος Α δηµιουργήθηκε το 16 ο αιώνα π.χ., όταν ένας χαµηλός κυκλικός τοίχος κτίζεται γύρω από ένα σύνολο µεγάλων βασιλικών λακκοειδών τάφων (όπως επίσης και έναν αριθµό φτωχότερων άλλων, τους οποίους κατέστρεψαν οι ανασκαφές Schliemann). Οι τάφοι αρχικά είχαν χαµηλά τοιχάρια για να στηρίζουν τις οριζόντιες δοκούς των επενδεδυµένων µε σχιστολιθικές πλάκες ή ξυλοδοκούς οροφών. Τον 13 ο αιώνα π.χ. µεγαλύτεροι τοίχοι χτίστηκαν για να φέρουν το νεκροταφείο στο επίπεδο της εισόδου της Ακροπόλεως.

6 Ένα σύνολο οικοδοµηµάτων του 13 ου αιώνα π.χ., η χρήση των οποίων παραµένει άγνωστη, βρέθηκε έξω από τα τείχη. Επίσης, έξω από τις οχυρώσεις βρίσκεται και ο Ταφικός Κύκλος Β, ο οποίος περιείχε 14 βασιλικούς λακκοειδείς τάφους και µερικούς µικρότερους. Όπως και ο Ταφικός Κύκλος Α, ήταν περικυκλωµένος από έναν χαµηλό τοίχο. Ο Τάφος του Αιγίσθου (όλοι αυτοί οι προσδιορισµοί ιστορικών ονοµάτων είναι ποµπώδεις και δεν στηρίζονται από ευρήµατα) έχει έναν µακρύ και στενό δρόµο (είσοδο) που οδηγεί στη θόλο (έναν εκφορικά κατασκευασµένο θάλαµο), το ανώτερο τµήµα του οποίου έχει καταρρεύσει. Είναι ο παλαιότερος αυτής της οµάδας (c π.χ.). Ο ελαφρά νεώτερος Τάφος των Λεόντων είναι συγκρίσιµος στο σχήµα και το µέγεθος, όπως είναι και ο χρονολογούµενος στον 13 ο αιώνα Τάφος της Κλυταιµνήστρας. Το πιο εντυπωσιακό µνηµειώδες κατασκεύασµα στις Μυκήνες είναι ο Θησαυρός του Ατρέως (επίσης γνωστός και ως ο Τάφος του Αγαµέµνονα). Χτίστηκε γύρω στο 1250 π.χ. στο πρανές της πλαγιάς. Ο δρόµος και η θόλος είναι επενδεδυµένοι µε προσεκτικά λαξευµένους ορθογώνιους λίθους. Έχει µνηµειώδη πρόσοψη ύψους µέτρων, αρχικά περίτεχνα διακοσµηµένη, µε το στόµιο της εισόδου στο µέσον της. Η θόλος έχει διάµετρο µέτρα και ύψος µέτρα. Περιγραφή Τίρυνθα Η Τίρυνθα βρίσκεται 20 χιλιόµετρα βορειοανατολικά των Μυκηνών επί ενός αποµονωµένου βραχώδους λόφου, που υψώνεται 26 µέτρα πάνω από την εύφορη αργολική πεδιάδα. Η στρατηγική της θέση ελέγχει τις διαδροµές προς Άργος, Μυκήνες, Ναύπλιο και Επίδαυρο. Τα κυκλώπεια τείχη, κτισµένα από λίθους µεγαλύτερους από εκείνα των Μυκηνών, έχουν σε κάποια σηµεία 8 µέτρα πάχος και 13 µέτρα ύψος. Περικλείουν µια έκταση περίπου 20 εκταρίων. Η είσοδος στην ανατολική πλευρά, προσεγγίζεται από µια µεγάλη αναβάθρα.. Η εξωτερική πύλη, η οποία είναι ίδια σε µέγεθος µε την Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες, οδηγεί στο χώρο µεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών τειχών µέσω µιας δεύτερης πύλης. Προς τα βόρεια υπάρχει µια ανοικτή οχυρωµένη περιοχή, πιθανόν χρησιµοποιούµενη ως το τελικό καταφύγιο του πληθυσµού της γύρω περιοχής σε δύσκολους καιρούς. Κρυφά κλιµακοστάσια οδηγούσαν σε υπόγειες κρήνες όπως στις Μυκήνες. Το κυρίως τµήµα της Άνω Ακρόπολης είναι προσβάσιµο διαµέσου µιας αυλής, µε στοά στην µια της πλευρά, και το Κυρίως Πρόπυλο, αποτελούµενο από δύο προπύλαια µε κίονα. Η στοά είναι µπροστά από µια σειρά από σήραγγες (υπάρχουν και άλλες στα νότια) κτισµένες µε αξιοσηµείωτο τρόπο, µε τοίχους κτισµένους εκφορικά, που καταλήγουν σε οξεία γωνία στην κορυφή. Έπειτα ακολουθεί η Εξωτερική Αυλή, η οποία οδηγεί µε την σειρά της διαµέσου άλλης µιας οχυρωµένης εισόδου (µια µικρότερη εκδοχή του Μεγάλου Προπυλαίου) στην Κεντρική Αυλή. Αναπτυσσόµενο από αυτό τον περίστυλο ανοικτό χώρο, µε έναν βωµό στο κέντρο του, είναι το Μέγαρο, οι τοίχοι του οποίου πρέπει να ήταν πλούσια διακοσµηµένοι, αν κρίνει κανείς από τα διασωθέντα σπαράγµατα. Άλλα τµήµατα του ανακτόρου διατάσσονται περιµετρικά της αυλής. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι το Λουτρό, το δάπεδο

7 του οποίου αποτελείται από µια ενιαία ασβεστολιθική πλάκα, βάρους περισσότερο των 20 τόνων. Όλο το συγκρότηµα αναπτύσσεται προς τα δυτικά, την κατεύθυνση της θάλασσας. Αυτή ήταν προσβάσιµη διαµέσου ενός εντυπωσιακού κλιµακοστασίου, που προσεγγιζόταν από µια µικρή είσοδο. ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Νοµικό Καθεστώς Και οι δύο χώροι προστατεύονται από τις διατάξεις του Ελληνικού Αρχαιολογικού Νόµου του 1932, Ν.5351, όπως τροποποιήθηκε το 1981 (Νόµοι 1126 και 1127), ο οποίος διακηρύττει ότι όλη η πολιτιστική κληρονοµιά αποτελεί ιδιοκτησία του Κράτους. Άδειες απαιτούνται από την αρµόδια αρχή για κάθε µορφή επέµβασης σε προστατευόµενους χώρους. Τα όρια του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών και η ουδέτερη ζώνη γύρω του ορίστηκαν µε το Υπουργικό ιάταγµα 2160 του Η προστασία εκτείνεται στην Ακρόπολη, τις περιοχές έξω από τα τείχη και την ευρύτερη γύρω περιοχή, συµπεριλαµβάνοντας και το φυσικό περιβάλλον του χώρου. Τα όρια για την Τίρυνθα καλύπτονται από τα ιατάγµατα 241 του 1956 και 379 του ιαχείριση Και οι δύο χώροι αποτελούν ιδιοκτησία του Ελληνικού Κράτους. Η προστατευόµενη περιοχή (ουδέτερη ζώνη) γύρω από τις Μυκήνες έχει είτε απαλλοτριωθεί από το Κράτος ή ανήκει στον ήµο των Μυκηνών ή σε ιδιώτες. Στην τελευταία περίπτωση, ασκείται αυστηρός έλεγχος επί της χρήσης της γης. Παρόµοιες προβλέψεις εφαρµόζονται στην Τίρυνθα. Η συνολική διαχείριση εναπόκειται στο Υπουργείο Πολιτισµού και µεταβιβάστηκε στην ιεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Η άµεση διαχείριση (που περιλαµβάνει την υποστήριξη, διοίκηση, έρευνα, αναστήλωση και συντήρηση) των χώρων είναι ευθύνη της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, µε έδρα το Ναύπλιο. Κάθε χώρος έχει τον δικό του έφορο, ο οποίος είναι αρχαιολόγος της Εφορείας. Καθηµερινές επιθεωρήσεις του χώρου πραγµατοποιούνται από τους εφόρους και τους αρχαιοφύλακες (δέκα στην Τίρυνθα και δώδεκα στις Μυκήνες). Επαγγελµατική και τεχνική υποστήριξη παρέχεται από την Εφορεία στο Ναύπλιο, η οποία βρίσκεται κοντά και στους δύο χώρους. - Μυκήνες Το Πρόγραµµα για την αναστύλωση και Συντήρηση των Μυκηνών, το οποίο άρχισε το 1997, έχει συνδυαστεί από το Μάρτιο του 1998 µε αυτό της Οµάδας Εργασίας για την Συντήρηση των Μνηµείων του Ασκληπιείου της Επιδαύρου. Το έργο της συντήρησης έχει ολοκληρωθεί σε ένα αριθµό τµηµάτων του χώρου. Μια πενταετή παράταση του προγράµµατος θα συµπεριλάβει περιβαλλοντική µελέτη και αρχιτεκτονική τεκµηρίωση. Χρηµατοδότηση για αυτό το Πρόγραµµα έχει εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Πολιτισµού, το Τ..Π.Ε.Α.Ε. και το ΙΙ Κ.Π.Σ. της Ε.Ε. Ένα λεπτοµερές Γενικό Σχέδιο διάρκειας ενάµιση έτους έχει ήδη καταστρωθεί, σηµαντικές πτυχές του οποίου περιλαµβάνουν την κατασκευή ενός νέου συστήµατος εισόδου και ενός εκτεταµένου δικτύου διαδροµών που θα οδηγούν σε εξέδρες παρατήρησης του χώρου. Ενηµερωτικές πινακίδες στα

8 Ελληνικά και τα Αγγλικά, οι οποίες έως τώρα έλειπαν, ήδη τοποθετούνται. Οι εργασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο εργοτάξιο του Νέου Μουσείου, το οποίο πρόκειται να στεγάσει επεξηγηµατικό υλικό και ευρήµατα από τον χώρο, όπως επίσης και αποθηκευτικούς χώρους και εργαστήρια συντήρησης. Η τοποθέτηση του πλησίον της Βόρειας Πύλης θα βοηθήσει στην µείωση της πίεσης των επισκεπτών στον χώρο της Πύλης των Λεόντων. Οι τρέχοντες αριθµοί επισκεπτών κυµαίνονται µεταξύ και ετησίως. Ένας νέος και µεγαλύτερος χώρος στάθµευσης, µε συνεχή τοπικά δροµολόγια προς τον χώρο, πρόκειται να κατασκευαστεί πλησίον της σύγχρονης πόλης των Μυκηνών. - Τίρυνθα Ένα πρόγραµµα αναστήλωσης και συντήρησης εκτελείται ήδη υπό την εποπτεία της Εφορείας εδώ και αρκετά χρόνια, επικεντρώνοντας στην αναστήλωση των τειχών και της περιοχής γύρω από την Ακρόπολη. Αυτά παρέµεναν σε κακή κατάσταση για αρκετά χρόνια, µε αποτέλεσµα η πρόσβαση τον χώρο να είναι περιορισµένη. Μια λεπτοµερής µελέτη των µελλοντικών αναγκών της ίδιας της Ακρόπολης έχει πραγµατοποιηθεί από το Γερµανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και ήδη εφαρµόζεται. Ένα περαιτέρω πρόγραµµα σχετίζεται µε την διαχείριση των επισκεπτών και την δηµιουργία εγκαταστάσεων στον χώρο. Καλύπτει την κατασκευή διαδροµών, αυξηµένου χώρου στάθµευσης, εγκατάσταση εστίασης και άλλους χώρους και την αναδιαµόρφωση ενός παλαιού κτιρίου στον χώρο σε Πληροφοριακό Κέντρο. Οι τρέχοντες αριθµοί επισκεπτών στον χώρο κυµαίνονται µεταξύ και ετησίως. ΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ Ιστορικό Συντήρησης Οι Μυκήνες ανασκάφησαν από τον Heinrich Schliemann µεταξύ Στην συνέχεια, ένας αριθµός περιορισµένων ανασκαφών διεξήχθησαν από Άγγλους και Έλληνες αρχαιολόγους. Τα τελευταία χρόνια πραγµατοποιήθηκε µια τοπογραφική έρευνα των κτιρίων (από την Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή των Αθηνών), δύο αεροφωτογραφικές έρευνες ολόκληρου του χώρου και των περιχώρων του, και καταγράφηκε ολόκληρη η Ακρόπολη και τα κτίρια εκτός των τειχών. Ο Schliemann ανέσκαψε επίσης και την Τίρυνθα (το 1884) και η δουλειά του συνεχίστηκε από τον βοηθό του, Wilhelm Dörpfeld. Αργότερα, εντατική δουλειά πραγµατοποιήθηκε στην Ακρόπολη από το Γερµανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Η πιο πρόσφατη αρχιτεκτονική και τοπογραφική µελέτη έλαβε χώρα το Σηµαντικές εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης έχουν πραγµατοποιηθεί στις Μυκήνες, αλλά οι αντίστοιχες µόλις έχουν ξεκινήσει στην Τίρυνθα, όπου εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήµατα σχετιζόµενα µε στην στατικότητα των τειχών. Όλες οι εργασίες στους δύο χώρους πραγµατοποιήθηκαν σε συµφωνία µε τις αυστηρές ελληνικές πρακτικές. Μόνο στην Τίρυνθα οι παρεµβάσεις υπήρξαν περισσότερο δραστικές, αλλά και αυτές αιτιολογούνταν από την ανάγκη να

9 σταθεροποιηθούν τα τείχη, η κατάσταση των οποίων ήταν επικίνδυνη σε ορισµένα σηµεία. Αυθεντικότητα Η αυθεντικότητα και των δύο χώρων είναι υψηλή. Κανένας χώρος δεν έχει υποστεί παρεµβάσεις κανενός είδους, εφόσον εκκενώθηκε µε τη βία τον 5 ο αιώνα π.χ. Πράγµατι, και οι δύο ήταν χαµένοι µέχρι την επαναποκάλυψη του τον 19 ο αιώνα π.χ. ΕΚΤΙΜΗΣΗ Ενέργειες από τον ICOMOS Μια αποστολή ειδικών από τον ICOMOS επισκέφθηκε τις Μυκήνες και την Τίρυνθα το Ιδιότητες Ο Μυκηναϊκός πολιτισµός αποτέλεσε ένα σηµαντικό βήµα προς τα εµπρός για την Ευρωπαϊκή πολιτιστική ανάπτυξη. Οι δύο σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι των Μυκηνών και της Τίρυνθας διαδηλώνουν το πνεύµα και τα επιτεύγµατα αυτού του πολιτισµού που άνθισε πριν από τρεις χιλιετηρίδες. Συγκριτική ανάλυση Ο ρόλος του Μυκηναϊκού πολιτισµού στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής κουλτούρας είναι µοναδικός στην σπουδαιότητα και την επιρροή του. Οι Μυκήνες και η Τίρυνθα είναι τα πιο αξιοσηµείωτα µνηµεία αυτού του πολιτισµού και συµπληρώνουν το ένα το άλλο όσον αφορά την υλική µαρτυρία για τον Μυκηναϊκό πολιτισµό. Για αυτούς του λόγους, εποµένως, είναι αδύνατον να αναζητηθούν συγκρίσιµοι χώροι. Προτάσεις του ICOMOS για µελλοντική δράση Για τις Μυκήνες είναι σηµαντικό το νέο διαχειριστικό σχέδιο να εφαρµοστεί µε τη µικρότερη δυνατή καθυστέρηση. Αυτό το σχέδιο πρέπει να συµπληρωθεί από ένα επιπλέον τακτικής επιθεώρησης και συντήρησης. Θα ήταν επιθυµητό εάν δινόταν περισσότερη προσοχή στην ανάδειξη των µετα-μυκηναϊκών στρωµάτων στον χώρο. Στην Τίρυνθα, όπως και στις Μυκήνες, συνιστάται η συµπλήρωση του καλοσχεδιασµένου ιαχειριστικού σχεδίου από ένα ακόµα τακτικής επιθεώρησης και συντήρησης. Η περιοχή της αρχαίας Τίρυνθας που προτείνεται για εγγραφή στην Λίστα των Μνηµείων Παγκόσµιας Κληρονοµιάς περιορίζεται σε αυτή που ανήκει στην κυριότητα του Κράτους. Αν και το τµήµα που βρίσκεται στην κυριότητα ιδιωτών προστατεύεται από το νόµο, η ICOMOS πιστεύει πως θα ήταν λογικότερο εάν ολόκληρη η περιοχή της αρχαίας πόλης µπορούσε να συµπεριληφθεί στην προτεινόµενη περιοχή. Η ICOMOS δεν επιθυµεί να κάνει την επιβολή αυτών των συστάσεων έναν όρο για την εγγραφή, εφόσον η πολιτιστική σπουδαιότητα των δύο χώρων είναι αδιαφιλονίκητη και επί του παρόντος διαχειρίζονται σωστά. Έως τώρα και όσον αφορά την επέκταση του προτεινόµενου προς εγγραφή χώρου στην Τίρυνθα, αναγνωρίζεται πως αυτό µπορεί εύλογα να προκαλέσει νοµικά προβλήµατα, τα οποία θα απαιτήσουν σηµαντικό χρόνο για την επίλυση τους.

10 Το Κράτος Μέλος ενθαρρύνεται να ξεκινήσει την διαδικασία άµεσα, µε στόχο να προτείνει µια επέκταση σε κάποιο χρονικό σηµείο στο µέλλον. ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Οι Μυκήνες και η Τίρυνθα αποτελούν τα επιβλητικά ερείπια των δύο σπουδαιότερων πόλεων του Μυκηναϊκού πολιτισµού, ο οποίος κυριάρχησε στην ανατολική Μεσόγειο από τον 15 ο έως τον 12 ο αιώνα π.χ. και ο οποίος διαδραµάτισε ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του πολιτισµού της κλασσικής Ελλάδας. ΠΡΟΤΑΣΗ Αυτές οι δύο κυριότητες να εγγραφούν ως ένας χώρος στην Λίστα Μνηµείων Παγκόσµιας Κληρονοµιάς επί τη βάσει των Κριτηρίων i, ii, iii, iv και vi: Κριτήριο i Η αρχιτεκτονική και ο διάκοσµος των Μυκηνών και της Τίρυνθας, όπως η Πύλη των Λεόντων και ο Θησαυρός του Ατρέως στις Μυκήνες και τα τείχη της Τίρυνθας, είναι αξιοσηµείωτα παραδείγµατα της ανθρώπινης δηµιουργικής διάνοιας. Κριτήριο ii Ο Μυκηναϊκός πολιτισµός, όπως παραδίδεται µέσω των Μυκηνών και της Τίρυνθας, είχε µια βαθιά επίδραση στην ανάπτυξη της κλασσικής Ελληνικής αρχιτεκτονικής και του αστικού σχεδιασµού, και εποµένως στις σύγχρονες πολιτισµικές µορφές. Κριτήρια iii και iv Οι Μυκήνες και η Τίρυνθα αντιπροσωπεύουν το απόγειο του Μυκηναϊκού πολιτισµού, ο οποίος έθεσε τα θεµέλια για την εξέλιξη των επερχόµενων Ευρωπαϊκών πολιτισµών. Κριτήριο vi οι Μυκήνες και η Τίρυνθα είναι ακατάλυτα συνδεδεµένες µε τα Οµηρικά έπη, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, η επιρροή των οποίων πάνω στην Ευρωπαϊκή λογοτεχνία και τις τέχνες έχει υπάρξει βαθιά για περισσότερο από τρεις χιλιετίες. ICOMOS, Σεπτέµβριος 1999

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Εισαγωγικά: ΟΡΙΣΜΟΣ: Με τον όρο μυκηναϊκός πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της ΎστερηςΕποχήςτουΧαλκούαπότο1600-1100 π. Χ. που αναπτύχθηκε κυρίως στην κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >> 1 Ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 : > ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΥΚΗΝΩΝ Από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Χτισμένη πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη των Μυκηνών

Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη των Μυκηνών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη

Διαβάστε περισσότερα

Μυκηναϊκός πολιτισμός η τέχνη Η μυκηναϊκή τέχνη διαμορφώθηκε υπό την άμεση επίδραση του μινωικού πολιτισμού. Μετά την παρακμή της μινωικής Κρήτης

Μυκηναϊκός πολιτισμός η τέχνη Η μυκηναϊκή τέχνη διαμορφώθηκε υπό την άμεση επίδραση του μινωικού πολιτισμού. Μετά την παρακμή της μινωικής Κρήτης Μυκηναϊκός πολιτισμός η τέχνη Η μυκηναϊκή τέχνη διαμορφώθηκε υπό την άμεση επίδραση του μινωικού πολιτισμού. Μετά την παρακμή της μινωικής Κρήτης (αρχές του 14ου αι. π.χ.) διαφαίνεται μια απελευθέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, ως προς την ορθότητά τους, με την ένδειξη Σωστό ή Λάθος.

ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, ως προς την ορθότητά τους, με την ένδειξη Σωστό ή Λάθος. ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, ως προς την ορθότητά τους, με την ένδειξη Σωστό ή Λάθος. 1. Βασιλεύς ονομαζόταν ο ανώτατος άρχοντας των μυκηναϊκών ανακτόρων. 2.Οι

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑ, Α1 ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, Α1 2015-2016 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΟΡΤΣΕΡΑ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΠΟΥ ΈΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Πρίμπας Ααύγουστος 2017

Γιώργος Πρίμπας Ααύγουστος 2017 Γιώργος Πρίμπας Στην περιοχή της πόλης του Άργους έχει διαπιστωθεί αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία, με σημαντικές πόλεις και οικισμούς, τα τελευταία πεντέμισι με έξι χιλιάδες χρόνια. Αναπόφευκτο λοιπόν να

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή.

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. - Ο σημαντικότερος οικισμός ήταν η... - Κατά τη 2 η και 3 η χιλιετία

Διαβάστε περισσότερα

Μνημειακή Τοπογραφία και Αρχιτεκτονική της Μυκηναϊκής Ελλάδος. Παναγιώτα Πολυχρονάκου Σγουρίτσα Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Μνημειακή Τοπογραφία και Αρχιτεκτονική της Μυκηναϊκής Ελλάδος. Παναγιώτα Πολυχρονάκου Σγουρίτσα Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Μνημειακή Τοπογραφία και Αρχιτεκτονική της Μυκηναϊκής Ελλάδος Παναγιώτα Πολυχρονάκου Σγουρίτσα Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Η Αργολίδα κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο Η ακρόπολη της Τίρυνθας

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Π Ρ Ο Ϊ Σ Τ Ο Ρ Ι Α

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Π Ρ Ο Ϊ Σ Τ Ο Ρ Ι Α Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Π Ρ Ο Ϊ Σ Τ Ο Ρ Ι Α Ο Ελλαδικός χώρος, με τη μεγάλη γεωμορφολογική ποικιλία που διαθέτει, φιλοξένησε από νωρίς τη ζωή. Οι πρώτοι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν στο χώρο αυτό χρησιμοποίησαν

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Στην αρχαϊκή εποχή εικάζεται ότι υπήρχε κάποιο είδος θεατρικής κατασκευής στο χώρο που βρίσκονται τα σημερινά ευρήματα του θεάτρου, ενώ στα κλασσικά χρόνια υπήρχε σίγουρα κάποια

Διαβάστε περισσότερα

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης;

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Μέρος της οχύρωσης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή της La Bastida (Totana, Murcia στην Ισπανία) έχουν αποκαλύψει ένα επιβλητικό οχυρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση.000 τ.μ. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση 18.000 τ.μ. B 11 Βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ. Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου Α.. Β.. Γ...

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ. Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου Α.. Β.. Γ... Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου 1) Καταγράφω τους τρεις (3) σημαντικότερους πολιτισμούς που εμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο κατά την εποχή του χαλκού: Α.. Β.. Γ... 2) Επιλέξτε ποιες λέξεις της στήλης Β

Διαβάστε περισσότερα

H πόλη των Κορινθίων εποίκων και το λιµάνι τους, καθώς και τα αρχαιολογικά ίχνη όλων των προηγούµενων από αυτούς πολιτισµούς,

H πόλη των Κορινθίων εποίκων και το λιµάνι τους, καθώς και τα αρχαιολογικά ίχνη όλων των προηγούµενων από αυτούς πολιτισµούς, H πόλη των Κορινθίων εποίκων και το λιµάνι τους, καθώς και τα αρχαιολογικά ίχνη όλων των προηγούµενων από αυτούς πολιτισµούς, H αγορά της πόλης που ενέπνευσε στον Θουκυδίδη την παθολογία του πολέµου, H

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΡΟΔΟΣ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 1 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. 2 2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ. Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ. Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας ΥΠΟΜΝΗΜΑ 1. Ο ΙΚΙΑ «ΔΙΟΝΥΣΟΥ» 2. Ο ΙΚΙΑ «ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ» 3. Δ Η Μ Ο Σ ΙΟ ΑΡΧΕΙΟ 4. ΑΓΟΡΑ 5. ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Project ΑΝΝΑ ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΤΑΒΙΘΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΟΤΙΑ ΠΛΑΓΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΝΟΤΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Η νότια πλαγιά της Ακρόπολης

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ταχ. Δ/νση : Τέρμα Ερυθρού Σταυρού Τρίπολη Ταχ.Κώδικας : 22100 Πληροφορίες : ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΞΥΓΚΟΥ Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ Η Στράτος υπήρξε σημαντική πόλη της Ακαρνανίας πρωτεύουσα των Ακαρνάνων από τον 5 ο αιώνα π.χ. Κτίσθηκεσεεπαφήμετηδυτική όχθη του Αχελώου, στασύνοραμετηναιτωλία. Από τις αρχαιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου...

ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ. Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... ΕΠΙ ΑΥΡΟΣ Είμαι η ήμητρα Αλεβίζου, μαθήτρια του Βαρβακείου ΠΠ Γυμνασίου και θα σας παρουσιάσω το Ωδείο και το μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου... Ας ξεκινήσουμε με το Ωδείο... Το ρωμαϊκό Ωδείο σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Ιστορίας. Ελένη Ζέρβα

Εργασία Ιστορίας. Ελένη Ζέρβα Εργασία Ιστορίας U«Μυκηναϊκός Πολιτισµός» UΜε βάση τις πηγές και τα παραθέµατα Ελένη Ζέρβα Α1 Μελετώντας τον παραπάνω χάρτη παρατηρούµε ότι τα κέντρα του µυκηναϊκού κόσµου ήταν διασκορπισµένα στον ελλαδικό

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τρίτη, 04 Νοέμβριος :10 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 04 Φεβρουάριος :32

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τρίτη, 04 Νοέμβριος :10 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 04 Φεβρουάριος :32 Το πρώτο ανάκτορο της Κνωσού κτίστηκε γύρω στο 2000 π.χ. στο νότιο άκρο της μεσομινωικής πόλης και καταστράφηκε από σεισμό στο 1900 π.χ. {tab=το ανάκτορο} Στη θέση του κτίστηκε σχεδόν αμέσως ένα νέο, λαμπρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : 1600 1100 Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1 ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ : Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Χώρος : ηηπειρωτικήελλάδααπότηθεσσαλίαωςτην Πελοπόννησο Τα φύλα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΒΟΛΟΣ 2011 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Χαρακτηριστικό Παράδειγµα της Πολιτιστικής Πολιτικής της Ελλάδας Γενικές Αρχές: Α. Η πολιτιστική πολιτική της χώρας µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΑΣ ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Σύγχρονο περιεχόμενο Α Πρόταση: Ø Διεπιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση προσαρμοσμένη στο είδος και τις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ. Α) Συντήρηση των μνημείων. Β) Αποκατάσταση και αναστήλωση. Γ) Διαμόρφωση του αρχαιολογικού. χώρου

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ. Α) Συντήρηση των μνημείων. Β) Αποκατάσταση και αναστήλωση. Γ) Διαμόρφωση του αρχαιολογικού. χώρου ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Ο αρχαιολογικός χώρος δεν αποτελεί μεμονωμένο μνημείο, αλλά υλικό και νοηματικό φορέα ενός ευρύτερου χωρικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος. Η σχέση των μνημείων με την καθημερινή ζωή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Το ανάκτορο της Ζάκρου

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Το ανάκτορο της Ζάκρου ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Το ανάκτορο της Ζάκρου Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου Το ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου βρίσκεται στο ΝΑ άκρο της Κρήτης στον ομώνυμο ευρύχωρο όρμο. Η θέση ήταν γνωστή από τον 19 ο αι.

Διαβάστε περισσότερα

Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως. Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο

Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως. Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Θέατρο ιονύσου Ελευθερέως Λίλιαν Παπαγιαννίδη Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο 2013-2014 Λίγα λόγια για τον ιόνυσο Ήταν ο πιο πρόσχαρος από τους θεούς και από τους πιο αγαπητούς στους ανθρώπους,

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος 2017-2018 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Στο ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας στη Κρήτη, έχουν εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους τέσσερις θεατρικοί χώροι διαφορετικών εποχών.

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Με τον όρο Μυκηναϊκός Πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1600-1100 π. Χ., κυρίως στην

Διαβάστε περισσότερα

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Συνθήκη για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 1972, σηματοδότησε μια νέα εποχή στη διατήρηση των πολιτιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Το μυστήριο των Δρακόσπιτων

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Το μυστήριο των Δρακόσπιτων ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Το μυστήριο των Δρακόσπιτων Στη Νότια Εύβοια, ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα, υπάρχουν κάτι ιδιόμορφα κτίσματα, τα "Δρακόσπιτα" όπως τα αποκαλούν οι κάτοικοι. Μυστηριώδη και εντυπωσιακά

Διαβάστε περισσότερα

1. Επεμβάσεις συντήρησης

1. Επεμβάσεις συντήρησης Έκθεση εργασιών συντήρησης αρχιτεκτονικών καταλοίπων στον αρχαιολογικό του Αζοριά κατά την ανασκαφική περίοδο του 2018 της Σ. Χλουβεράκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα, ΙΝΣΤΑΠ Κέντρο Μελέτης Αν Κρήτης Αρ. Άδ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ιερό Αφροδίτης Π α ν α γ ι ώ τ η ς Ν ε ο φ ύ τ ο υ Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική Εισαγωγή..σελ.3 Ιστορική αναδρομή..σελ.3 Περιγραφή του χώρου.σελ.4

Διαβάστε περισσότερα

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Τα θέατρα της Αμβρακίας Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Αμβρακία Η Αμβρακία, μία από τις αξιολογότερες κορινθιακές αποικίες, ήταν χτισμένη στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου κοντά στην όχθη του ποταμού Άραχθου.

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση - Με την βοήθεια της τεχνολογίας αρχαιολόγοι κατάφεραν να απεικονίσουν την Θεσσαλονίκη της αρχαιότητας - Μια ζηλευτή πόλη με Ιππόδρομο,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογική διαχείριση μνημείων,

Αρχαιολογική διαχείριση μνημείων, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική Αρχαιολογική διαχείριση μνημείων, ιδιαίτερα σε αστικό και περιαστικό χώρο Διδάσκοντες: Β. Λαμπρινουδάκης

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Το ανάκτορο των Μαλίων βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής αλλά εύφορης πεδιάδας, κοντά σε λιμάνι στο βόρειο τμήμα της κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Ε. Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΤΑΞΗ Ε. Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΑΞΗ Ε Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 4/12/2015 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΙΣΤΟΡΙΑ 3. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ( 4. ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΙΣΤΟΡΙΑ 3. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ( 4. ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 2013 1/1/2013 : 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΙΣΤΟΡΙΑ 3. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ( 4. ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1 Οι Μυκήνες (Μυκήναι, Μυκήνη) ήταν αρχαία πόλη της Αργολίδας κοντά στο βουνό Τρητός κι απέναντι απ' τον Αργολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΔΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Το αρχαίο Δίον του Ολύμπου βρίσκεται 15 χλμ. νότια της Κατερίνης, στους πρόποδες του Ολύμπου δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο των Μαλίων Το ανάκτορο των Μαλίων βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής αλλά εύφορης πεδιάδας, κοντά σε λιμάνι στο βόρειο τμήμα της κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Τάξη Α Γυμνασίου. Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... Ημερομηνία:... Βαθμός:...

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Τάξη Α Γυμνασίου. Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... Ημερομηνία:... Βαθμός:... ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Τάξη Α Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... Ημερομηνία:... Βαθμός:... Επιμέλεια: Σοφία Τουμασή Μέρος Α : Να απαντήσεις υποχρεωτικά και στις τρεις (3) ερωτήσεις. 1.α) Να γράψεις

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ- ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ 1 ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ- ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΕΛΠ 12: 1 η Γραπτή Εργασία 2012-2013 ΘΕΜΑ 1 ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο (τ. Δ : σελ. 37), η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική διακρίνεται, μεταξύ άλλων, και για τον τρόπο διάταξης (οργάνωσης) των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ Περιγραφή μνημείου Το αρχαίο θέατρο της Λίνδου διαμορφώνεται στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς του βράχου της λινδιακής ακρόπολης. Το κοίλο χωρίζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ Μινωικός πολιτισμός ΙΣΤΟΡΙΑ Κ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ Μινωικός πολιτισμός ΙΣΤΟΡΙΑ Κ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ. 60-97 Μινωικός πολιτισμός Γενικές πληροφορίες Τι είναι ο Μινωικός πολιτισμός; Μινωικός πολιτισμός είναι ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε την εποχή του χαλκού στην Κρήτη και φέρει

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ Μια πολύπαθη Ιστορία κουβαλάει στους πέτρινους τοίχους του το κατ εξοχήν σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι ένας Πύργος

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με. στo αρχαίο θέατρο της Σικυώνας

Ακολούθησέ με. στo αρχαίο θέατρο της Σικυώνας Ακολούθησέ με στo αρχαίο θέατρο της Σικυώνας Ακολούθησέ με στο αρχαίο θέατρο της Σικυώνας Εικ. 1 Το θέατρο της Σικυώνας με θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο. Προγραμματίζοντας μια εκπαιδευτική εκδρομή στο

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΑΡΧΑΙΑ ΤΑΝΑΓΡΑ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΥΣΑΝΙΑ (4) ΑΣΩΠΙΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017 1 ΑΡΧΑΙΑ ΤΑΝΑΓΡΑ-ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. Παρατηρήστε τον παρακάτω γενικό χάρτη (7) της

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου Οι σιωπηλοί αυτοί μάρτυρες του παρελθόντος

Υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου Οι σιωπηλοί αυτοί μάρτυρες του παρελθόντος Υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου Οι σιωπηλοί αυτοί μάρτυρες του παρελθόντος ΑΠΛΟΤΗΤΑ και ΜΕΓΑΛΕΙΟ... Στο θέατρο τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδυάζονται με τον καλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) Ίδρυση των πρώτων ανακτορικών κέντρων Κύριο χαρακτηριστικό στην κεραμική η εμφάνιση του καμαραϊκού ρυθμού, ο οποίοςαποτελεί προϊόν των

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος µαθήµατος : Β. Λαµπρινουδάκης Εισήγηση Βαγγέλης Παπούλιας ( )

Υπεύθυνος µαθήµατος : Β. Λαµπρινουδάκης Εισήγηση Βαγγέλης Παπούλιας ( ) Υπεύθυνος µαθήµατος : Β. Λαµπρινουδάκης Εισήγηση Βαγγέλης Παπούλιας (24-10-2016) Η διαχείριση της πολιτισµικής κληρονοµιάς αποτελεί πεδίο ιδιαίτερης επιστηµονικής βαρύτητας και σύγχρονη αντίληψη προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Ιστορία Κατασκευών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Ιστορία Κατασκευών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ιστορία Κατασκευών Ενότητα 2.1: Το Δομικό Σύστημα «ΔΟΚΟΣ ΕΠΙ ΣΤΥΛΩΝ» -Η εφαρμογή του συστήματος κατά την Προϊστορία Δρ Σταματίνα

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. 1 Περιεχόμενα: Εισαγωγή σελ.3 Ιστορική αναδρομή σελ.4 Περιγραφή του χώρου σελ.5-7 Βιβλιογραφία σελ.8 Παράρτημα σελ.9-10 2 Εισαγωγή. Στο κέντρο της Λεμεσού υπάρχει το Κάστρο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100 π.χ.) 1. ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Ύστερη Χαλκοκρατία ή Υστεροκυπριακή περίοδος: 1650/ /1050 π.χ.

Ύστερη Χαλκοκρατία ή Υστεροκυπριακή περίοδος: 1650/ /1050 π.χ. Ύστερη Χαλκοκρατία ή Υστεροκυπριακή περίοδος: 1650/1600 1100/1050 π.χ. Υστεροκυπριακή Ι: 1650/1600-1450 π.χ. (ΥΚ ΙΑ:1650/1600-1500 π.χ. και ΥΚΙΒ: 1500-1450 π.χ.) Υστεροκυπριακή ΙΙ: 1450-1200 π.χ. (ΥΚΙΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο Παλαιό Φρούριο Είναι χτισμένο σε μια δίκορφη φυσική τοποθεσία από τον 16ο αιώνα στην άλλοτε Βυζαντινή πόλη της Κέρκυρας. Το Παλιό φρούριο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της παλιάς πόλης και οι δύο κορυφές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΩΝ ΜΙΝΥΩΝ. Ομάδα 4η Αδάμου Εβίτα, Αντωνίου Σέρη, Μόκας Αλέξανδρος, Ρόκο Γιώργος, Τσιώλης Φώτης

Η ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΩΝ ΜΙΝΥΩΝ. Ομάδα 4η Αδάμου Εβίτα, Αντωνίου Σέρη, Μόκας Αλέξανδρος, Ρόκο Γιώργος, Τσιώλης Φώτης Η ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΩΝ ΜΙΝΥΩΝ Ομάδα 4η Αδάμου Εβίτα, Αντωνίου Σέρη, Μόκας Αλέξανδρος, Ρόκο Γιώργος, Τσιώλης Φώτης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα από τα μεγαλύτερα και το πιο σημαντικά τεχνικά έργα της αρχαιότητας ήταν η αποξήρανση

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού

Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Δημήτρης Δαμάσκος Δημήτρης Πλάντζος Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού Η ανασκαφή τού 2012 είχε ως στόχους: την περαιτέρω διερεύνηση της στοάς του μεγάλου ρωμαϊκού κτιρίου με τη στοά περιμετρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία Μέρη αρχαίου θεάτρου σκηνή: ορθογώνιο, μακρόστενο κτίριο προσκήνιο: στοά με κίονες μπροστά από τη

Διαβάστε περισσότερα

Γκουνέλα Μαρία ΒΠΠΓ. Αρχαία Νικόπολη

Γκουνέλα Μαρία ΒΠΠΓ. Αρχαία Νικόπολη Γκουνέλα Μαρία ΒΠΠΓ Αρχαία Νικόπολη Νικόπολη Στη σημερινή χερσόνησο της Πρέβεζας, στη νοτιοδυτική Ήπειρο, σε απόσταση μόλις 6 χλμ. από την ομώνυμη πόλη, βρίσκεται η αρχαία Νικόπολη. Ίδρυση Νικόπολης Κλεοπάτρα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΦΟΣ-ΙΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑ ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΗ

ΤΑΦΟΣ-ΙΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑ ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΗ ΤΑΦΟΣ-ΙΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑ ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΗ ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Διώροφο οικοδόμημα Θαλαμωτός τάφος

Διαβάστε περισσότερα

MIA ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

MIA ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ MIA ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΣΤ. ΑΝ ΡΕΟΥ Κ. ΕΥΚΛΕΙ ΟΥ Α. ΚΟΥΣΟΥΛΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ, Α.Π.Θ. ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ-ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Α.Π.Θ. XEEE

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΥΔΩΝΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας μία εκπαιδευτική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Σχεδιάζοντας μία εκπαιδευτική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών Σχεδιάζοντας μία εκπαιδευτική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών Αθηνά Παπαδάκη Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας Επιμορφωτικό Σεμινάριο Θήβα 8 Σεπτεμβρίου 2016 Διαχρονικά ο πολιτισμός της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΠΛΑΤΙΑΝΑΣ» 1 Μ Α Ρ Ι Α Μ Α Γ Ν Η Σ Α Λ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. MSc Ε.Μ.Π.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΠΛΑΤΙΑΝΑΣ» 1 Μ Α Ρ Ι Α Μ Α Γ Ν Η Σ Α Λ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. MSc Ε.Μ.Π. Το αρχαίο θέατρο, το επωνοµαζόµενο χάριν συντοµίας «θέατρο της Πλατιάνας», βρίσκεται εντός των τειχών της αρχαίας Ακρόπολης στην κορυφή του όρους Λαπίθα. Η αρχαία ονοµασία της πόλης στην οποία ανήκε θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

σε δράση Μικροί αρχιτέκτονες Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου

σε δράση Μικροί αρχιτέκτονες Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου Μικροί αρχιτέκτονες σε δράση Όνομα μαθητή Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ημερομηνία Δημοτικού Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Με

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΚΟΥ ΑΡΓΟΥΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή

Διαβάστε περισσότερα

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού:

1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: ΕΠΟΧΗ ΧΑΛΚΟΥ 1. Χρωματίζω στη γραμμή του χρόνου την εποχή του χαλκού: 3000 1100 π. Χ. 1100-800 πχ 800-500 πχ 500-323 πχ 323-146 πχ 146πΧ-330 μχ 2. Καταγράφω τους τρεις (3) σημαντικότερους πολιτισμούς που

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΒΑΘΜΟΣ :... ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΒΑΘΜΟΣ :... ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016 2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΤΑΞΗ: Α ΒΑΘΜΟΣ :... ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ Ολογράφως :... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 2/06/2017 Υπογραφή :... ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Institutional Repository - Library & Information Centre - University of Thessaly 02/03/ :53:35 EET

Institutional Repository - Library & Information Centre - University of Thessaly 02/03/ :53:35 EET ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΡΖΕΚΟΣ II ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Institutional Repository - Library & Information Centre - University of Thessaly ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΣημαντικήακαρνανικήπόληχτισμένηστιςεκβολέςτουποταμούΑχελώου Στον κατάφυτο από βελανιδιές λόφο «Τρίκαρδο» συναντάμε τηςακαρνανικήςπόληςτωνοινιάδων. τα ερείπια Λόγω της στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

01 Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ

01 Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου ΓουμένισσΗΣ Το περίτεχνο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου με τα πλευρικά τμήματά του Α Ν Α Δ Ε Ι Ξ Η Τ Ω Ν Μ Ε Τ Α Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ω Ν Μ Ν Η Μ Ε

Διαβάστε περισσότερα

Βικελαία Βιβλιοθήκη. Έναρξη εργασιών Β Φάσης (τελικής)

Βικελαία Βιβλιοθήκη. Έναρξη εργασιών Β Φάσης (τελικής) ΕΞΟΦΥΛΛΟ 2 Βικελαία Βιβλιοθήκη Έναρξη εργασιών Β Φάσης (τελικής) ΓΕΝΙΚΑ Η λειτουργία της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης χρονολογείται από το 1908 που έγινε δεκτή η δωρεά Βικέλα. Στην αρχή στεγαζόταν στην

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Α Θ Η Τ Ω Ν ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΜΑ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Α Θ Η Τ Ω Ν ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΜΑ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Μ Α Θ Η Τ Ω Ν ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΘΗΝΑ» ΘΕΜΑ: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Ε ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΕΝΤΕ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΡΑΚΑ ΗΜΗΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προστετευόμενα μέρη της Unesco στην Ελλάδα: πολιτιστική κληρονομιά του σήμερα... ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2009 Η UNESCO (United Nations Educational and Cultural Organization)

Διαβάστε περισσότερα