Εμφάνιση του όρου ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΣΗΜΑΤΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εμφάνιση του όρου ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΣΗΜΑΤΟΣ"

Transcript

1 Εμφάνιση του όρου ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΣΗΜΑΤΟΣ αριθμός εργασιών που δημοσιεύτηκαν (όλων των πεδίων) λόγος όρος μεταγωγ γή σήματος: όρος κύτταρο Springer, M.S., Goy, M.E., Adler, J. Protein methylation in behavioural control mechanisms and in signal transduction. Nature 1979; 280:

2 3 Γενικοί τρόποι διακυτταρικής επικοινωνίας 1. Σηματοδοτικό κύτταρο Εξωκυτταρικό σήμα Υποδοχέας Απάντηση Απάντηση Κύτταρο-στόχος πρωτεΐνες χασμοσύνδεσμος Απάντηση Απάντηση

3 1. Ερέθισμα (χημικό, ηλεκτρικό,, οπτικό) ) Σηματοδοτικό κύτταρο 2. Σύνθεση χημικού μηνύματος Σήμα: χημικός διαβιβαστής 3. Μεταφορά του μηνύματος Υποδοχέας Κύτταρο στόχος Αναγνώριση του σήματος Μεταγωγή σήματος Βιοχημική απάντηση 4. Επαγωγή βιοχημικών αντιδράσεων

4 Κύτταρο-στόχος Σηματοδοτικό κύτταρο Ερέθισμα

5 Τα είδη των διαβιβαστών - Ορμόνες : Μικρά υδρόφιλα μόρια (επινεφρίνη, ισταμίνη) Υδρόφιλα πεπτίδια και πρωτεΐνες (ινσουλίνη, γλυκαγόνη, TSH, FSH) Λιπόφιλα μόρια που συνδέονται σε μεμβρανικούς υποδοχείς (προσταγλανδίνες) Λιπόφιλα μόρια που συνδέονται σε πυρηνικούς υποδοχείς (προγεστερόνη, οιστραδιόλη, τεστοστερόνη, κορτιζόλη, αλδοστερόνη, ρετινοϊκό οξύ) - Φυτικές ορμόνες: - Κυτοκίνες: - Αυξητικοί παράγοντες: - Νευροδιαβιβαστές: βαστές - ΑΤΡ ως εξωκυτταρικό μήνυμα: - Φερομόνες:

6 Μικρά υδρόφιλα μόρια: παράγωγα αμινοξέων Παράγεται από το μυελό των επινεφριδίων Απελευθερώνεται σε περιπτώσεις πανικού: fright, fight, flight ορμόνη Παράγεται από τα σιτευτικά κύτταρα Απελευθερώνεται σε περιπτώσεις φλεγμονής προκαλώντας διαστολή των αιμοφόρων αγγείων Λιπόφιλες ορμόνες: παράγωγα λιπαρών οξέων που συνδέονται σε μεμβρανικούς υποδοχείς Προσταγλανδίνη Ε Παράγεται από τα περισσότερα είδη κυττάρων και η δράση της είναι συνήθως τοπική: από συσσώρευση αιμοπεταλίων έως σύσπαση της μήτρας.

7 Βιοσύνθεση της νοραδρεναλίνης/αδρεναλίνης Βιοσύνθεση της ισταμίνης Geoffrey West To1953 ανακάλυψε την ισταμίνη και τα σιτευτικά κύτταρα, σε ένα 10χρονο cocker spaniel (Judy) που έχε όγκο σιτευτικών κυττάρων.

8 Περιγραφή του Henry Dale για την ανακάλυψη της αδρεναλίνης Ο Dr George Oliver, ένας γιατρός από το Harrogate, χρησιμοποιούσε τον χειμερινό ελεύθερο χρόνο του κάνοντας πειράματα στην οικογένειά του, με μηχανήματα δικής του επινόησης, για κλινικές μετρήσεις. Σε ένα από αυτά τα πειράματα χρησιμοποίησε ένα όργανο για τη μέτρηση του πάχους της κερκιδικής αρτηρίας, και έχοντας κάνει στο γιο του, ο οποίος αξίζει ένα εξαιρετικό μνημόνιο, μια ένεση εκχυλίσματος επινεφριδιακού αδένα, που ετοίμασε από υλικό που προμηθεύτηκε από τον τοπικό χασάπη, ο Oliver πίστεψε ότι παρατήρησε μια συστολή ή, σύμφωνα με κάποιον που μετέφερε την ιστορία,, μια διαστολή της κερκιδικής αρτηρίας. ρ Ότι και να ήταν, πήγε στο Λονδίνο να πει στον Καθηγητή Schäfer αυτά που πίστευε ότι ανακάλυψε, και τον βρήκε απασχολημένο πάνω σε ένα πείραμα, όπου κατέγραφε την αρτηριακή πίεση ενός σκύλου. Ο Schäfer ήταν δύσπιστος ως προς την ιστορία του Oliver, και δεν θέλησε να διακόψει το πείραμά του. Αλλά ο Oliver περίμενε χωρίς βιασύνη υποστηρίζοντας ότι μόνο μια δόση του επινεφριδιακού του εκχυλίσματος αρκεί να ενεθεί σε μια φλέβα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Όταν ο Schäfer τέλειωσε το πείραμά του, και μόνο για πείσει τον Oliver ότι όλα αυτά δεν είχαν κανένα νόημα, έκανε την ένεση στο σκύλο και τότε έμεινε άφωνος βλέποντας τον υδράργυρο να ανεβαίνει στο αρτηριακό μονόμετρο, μέχρι ο καταγραφέας να φτάσει στα άκρα. Έτσι λοιπόν ανακαλύφθηκε η εξαιρετικά δραστική ουσία που παράγεται κατά ένα μέρος από τον αδένα των επινεφριδίων, και είναι γνωστή ως αδρεναλίνη.

9 Συνηθίζεται στην Ευρώπη να δίνεται το όνομα αδρεναλίνη στην ουσία 4-[1-υδροξυ-2- (μεθυλαμινο)αιθυλο]-1,2-βενζενοδιόλη, εναλλακτικά 3,4-διυδροξυ-α- [(μεθυλαμινο)μεθυλο]βενζολική θ λ θ λ ζ λ ή αλκοόλη. Στις ΗΠΑ, η ίδια ουσία καλείται επινεφρίνη. Γιατί προτίμησαν οι Ευρωπαίοι τη λατινική ρίζα ενώ οι Αμερικανοί την ελληνική; John Jacob Abel Απομόνωση από επινεφρίδια της πρώτης ορμόνης ως καθαρό κρυσταλλικό προϊόν. C 17 H 15 NO 4 ΗΠΑ: C 10 H 13 NO 3 επινεφρίνη Jokichi Takamine C 9 H 13 NO 3 αδρεναλίνη Abel, J.J., de Taveau, R. On the decomposition products of epinephrin hydrate. J. Biol. Chem. 1905; 1: 1-32.

10 Ulf von Euler Το ανακάλυψε την Substance P. Το 1935 ανακάλυψε τις προσταγλανδίνες από υγρά του προστάτη. Το 1946 ανακάλυψε ότι η νοραδρεναλίνη είναι ορμόνη/νευροδιαβιβαστής. Το 1970 πήρε το βραβείο Nobel.

11 Υδρόφιλες ορμόνες: πεπτίδια και πρωτεΐνες Παράγεται από τα α-κύτταρα του παγκρέατος Παράγεται από τα β-κύτταρα του παγκρέατος Παράγεται από τα G κύτταρα του στομάχου και προκαλεί έκκριση HCl και πεψίνης. Παράγεται από τα S κύτταρα του δωδεκαδακτύλου και εκκρίνεται ως απάντηση σε χαμηλό ph διεγείροντας την έκκριση γαστρικού οξέος. φυση από την υπό Παράγονται ACTH (39αα) Παράγεται από την πρόσθια υπόφυση, διεγείρει την έκκριση κορτιζόλης από το φλοιό των επινεφριδίων. Παράγεται από την πρόσθια υπόφυση και ρυθμίζει την αύξηση, την ωρίμανση κατά την εφηβεία και αναπαραγωγικές διεργασίες. Παράγεται από την οπίσθια υπόφυση και προκαλεί απελευθέρωση της θυροξίνης (Τ 4 ορμόνη) και Τ 3 από τον θυρεοειδή αδένα. Παράγεται από την οπίσθια υπόφυση και διεγείρει την επαναρρόφηση νερού από τους νεφρούς.

12 Λιπόφιλες ορμόνες: στεροειδή και ρετινοειδή Παράγεται από τα ωάρια και τον πλακούντα και προετοιμάζει τη μήτρα για την εμφύτευση του εμβρύου. Ανάπτυξη δευτερευόντων θηλυκών φυλετικών χαρακτηριστικών (πχ των μαστών), υπεύθυνα για την πάχυνση του ενδομητρίου. Διαφοροποίηση και αύξηση του αρσενικού αναπαραγωγικού συστήματος, διέγερση των δευτερογενών φυλετικών χαρακτηριστικών, αύξηση σκελετικών μυών. Μεταβολισμός υδρογονανθράκων, λιπιδίων και πρωτεϊνών, αντι-φλεγμονώδες και ανοσοκατασταλτικό. Παράγεται από το φλοιό των επινεφριδίων και δρα στους νεφρούς επάγοντας την επαναρρόφηση νερού και νατρίου, και την απέκκριση καλίου. Κατά συνέπεια αυξάνει την πίεση του αίματος. Ρυθμιστής της διαφοροποίησης και της μορφογένεσης σε διάφορα στάδια της ανάπτυξης.

13 Τα είδη των διαβιβαστών - Ορμόνες : Μικρά υδρόφιλα μόρια (επινεφρίνη, ισταμίνη) Υδρόφιλα πεπτίδια και πρωτεΐνες (ινσουλίνη, γλυκαγόνη, TSH, FSH) Λιπόφιλα μόρια που συνδέονται σε μεμβρανικούς υποδοχείς (προσταγλανδίνες) Λιπόφιλα μόρια που συνδέονται σε πυρηνικούς υποδοχείς (προγεστερόνη, οιστραδιόλη, τεστοστερόνη, κορτιζόλη, αλδοστερόνη, ρετινοϊκό οξύ) - Φυτικές ορμόνες: γιββεριλλίνες, αυξίνη, κυτοκινίνη, αιθυλένιο, αψιζικό οξύ) Ουσίες που δρουν ως εξωκυτταρικά σήματα στα φυτά και ασκούν τη δράση τους είτε σε μια θέση μακριά από τη θέση όπου παράγονται, είτε στον ίδιο ιστό, είτε ακόμη στο ίδιο κύτταρο.

14

15 Τα είδη των διαβιβαστών - Ορμόνες : Μικρά υδρόφιλα μόρια (επινεφρίνη, ισταμίνη) Υδρόφιλα πεπτίδια και πρωτεΐνες (ινσουλίνη, γλυκαγόνη, TSH, FSH) Λιπόφιλα μόρια που συνδέονται σε μεμβρανικούς υποδοχείς (προσταγλανδίνες) Λιπόφιλα μόρια που συνδέονται σε πυρηνικούς υποδοχείς (προγεστερόνη, οιστραδιόλη, τεστοστερόνη, κορτιζόλη, αλδοστερόνη, ρετινοϊκό οξύ) - Φυτικές ορμόνες: γιββεριλλίνες, αυξίνη, κυτοκινίνη, αιθυλένιο, αψιζικό οξύ) Ουσίες που δρουν ως εξωκυτταρικά σήματα στα φυτά και ασκούν τη δράση τους είτε σε μια θέση μακριά από τη θέση όπου παράγονται, είτε στον ίδιο ιστό, είτε ακόμη στο ίδιο κύτταρο. - Κυτοκίνες: ιντερλευκίνες(il-1 έως -35), ιντερφερόνες (ΙFNα, β, γ), ΤΝFs. Περίπου 80 πεπτίδια (10-70kD) με παρακρινή και αυτοκρινή δράση.

16 Ιντερλευκίνες (IL) Μεσολαβούν στην επικοινωνία ανάμεσα Το 1965, σε καλλιέργεια (Ιnter) στα λευκοκύτταρα (leukocytes) λευκοκυττάρων ανακαλύφθηκε ένας διαλυτός παράγοντας που προκαλούσε πολλαπλασιασμό των λευκοκυττάρων, MHC-II και και ονομάστηκε Blastogenic Factor. αντιγόνο Τ-cell κινάση Καλμοδουλίνη Ca 2+ NF AT NF AT Εκκινητής κυτοκινών NF AT IL-2 καλσινευρίνη NF AT γονίδιο IL2 IL2 mrna IL2 IL-2 Το 1975, σε καλλιέργεια Τ κυττάρων ανακαλύφθηκε ένας παράγοντας που προκαλούσε πολλαπλασιασμό των Τ κυττάρων και ονομάστηκε Τ cell growth factor. Το 1983, ο Kendal Smith από το Darmouth Medical School, απομόνωσε τον παράγοντα. Ήταν μια γλυκοσυλιωμένη πρωτεΐνη 15 kda. Ονομάστηκε ιντερλευκίνη 2 (παρότι απομονώθηκε πρώτη) γιατί τα πειράματα έδειχναν την ύπαρξη ενός άλλου παράγοντα (IL 1) που παράγεται από τα μακροφάγα και διευκολύνει την παραγωγή IL 2 από τα Τ κύτταρα.

17 To 1954, προτάθηκε τους Nagano και Kojima, από το πανεπιστήμιο του Τόκιο,, η ύπαρξη ενός viral inhibitory factor που βρίσκεται στα μέρη ιστού, ο οποίος έχει ενοφθαλμιστεί με ανενεργό στέλεχος ενός ιού. Το 1958, οι δύο Γιαπωνέζοι έδειξαν ότι η αντι-ιϊκή δραστηριότητα διαρκούσε 1-4 μέρες μρςκαι δεν οφείλονταν στην παραγωγή αντισωμάτων. To 1957, προτάθηκε από το National Institute for Medical Reserch στο Λονδίνο, από τους Alick Isaacs και Ιντερφερόνες (IFN) Jean Lindenmann, η ύπαρξη ενός Μεσολαβούν (Ιnterfere) στην παράγοντα που interfere στην αύξηση αντιγραφή του ιού μέσα στο κύτταρο του ιού της γρίπης, μετά από ένεση ξενιστή ανενεργού στελέχους του ιού σε αυγά κοτόπουλου. Ο παράγοντας απομονώθηκε το 1978 ΙFNs-I: ΙΝF-α, ΙΝF-β και INF-Ω και ονομάστηκε ιντερφερόνη-τύπου Ι. ΙΝF-II: INF-γ (κυτταροτοξικός αντικαρκινικός παράγοντας)

18 Ιικές γλυκοπρωτεΐνες, βακτηριακοί λιποπολυσακχαρίτες Δίκλωνο RNA του ιού Ifnββ Ifnα Ifnβ Ifnα Ο ιός επάγει την παραγωγή IFNs

19 Καθώς ένα μολυσμένο με ιό κύτταρο πεθαίνει απελευθερώνει μαζί με τα αντίγραφα του ιού και ιντερφερόνη (η οποία έχει σκοπό να προστατεύσει τα γειτονικά κύτταρα από την μόλυνση). Το κύτταρο ως απάντηση η στην IFN παράγει την κινάση ηpkr. H PKR φωσφορυλιώνει την πρωτεΐνη eif2α (αναστέλλει τη μεταγραφή του ιού) και ταυτόχρονο οδηγεί το κύτταρο σε απόπτωση.

20 To 1968, προτάθηκε ταυτόχρονα από τα πανεπιστήμια Yale και California, η ύπαρξη ενός κυτταροτοξικού παράγοντα που παράγεται από τα λεμφοκύτταρα και ονομάστηκε λεμφοτοξίνη. To 1975, προτάθηκε από το Memorial Cancer Center, η ύπαρξη ενός κυτταροτοξικού παράγοντα που παράγεται από τα μακροφάγα και ονομάστηκε TNF. ΤΝF : Tumor Necrosis Factor Επάγει τη φλεγμονή, οδηγεί σε απόπτωση και αναστέλλει την ογκογένεση Το 1984, η κλωνοποίηση των δύο παραγόντων έδειξε ομοιότητα, και ονομάστηκε o TNF : TNFa και η λεμφοτοξίνη: TNFβ. Το 1985, ανακαλύφθηκε ότι η ορμόνη καχεξίνη που προκαλούσε καχεξία (ελάττωση βάρους, ατροφία μυών, κούραση, ανορεξία) ήταν ο TNF.

21 Τα είδη των διαβιβαστών - Ορμόνες : Μικρά υδρόφιλα μόρια (επινεφρίνη, ισταμίνη) Υδρόφιλα πεπτίδια και πρωτεΐνες (ινσουλίνη, γλυκαγόνη, TSH, FSH) Λιπόφιλα μόρια που συνδέονται σε μεμβρανικούς υποδοχείς (προσταγλανδίνες) Λιπόφιλα μόρια που συνδέονται σε πυρηνικούς υποδοχείς (προγεστερόνη, οιστραδιόλη, τεστοστερόνη, κορτιζόλη, αλδοστερόνη, ρετινοϊκό οξύ) - Φυτικές ορμόνες: γιββεριλλίνες, αυξίνη, κυτοκινίνη, αιθυλένιο, αψιζικό οξύ Ουσίες που δρουν ως εξωκυτταρικά σήματα στα φυτά και ασκούν τη δράση τους είτε σε μια θέση μακριά από τη θέση όπου παράγονται, είτε στον ίδιο ιστό, είτε ακόμη στο ίδιο κύτταρο. - Κυτοκίνες: ιντερλευκίνες(il1-35), ιντερφερόνες (ΙFNα, β, γ), ΤΝFs. Περίπου 80 πεπτίδια (10-70kD) με παρακρινή και αυτοκρινή δράση. - Αυξητικοί παράγοντες: PDGF, EGF, FGF

22 Otto Loewi 1903: Ιδέα της χημικής μεταγωγής ανάμεσα στα νεύρα Vagusstoff: ουσία του πνευμονογαστρικού Ακετυλοχολίνη = ελάττωση της σύσπασης

23 «Ερυσίβη: το βλαβερό σπυρί στον κόκκο του σταχυού» είναι ένα προϊόν του μύκητα Claviceps purpurea, που προσβάλει τους κόκκους της σίκαλης. Sir Henry Dale ergot Η ακετυλοχολίνη απομονώθηκε αρχικά (1914) ως συστατικό εκχυλίσματος ερυσίβης (ergot)

24 Peter Breugel the Elder (1559): Εκατόν ένα Ολλανδικά γνωμικά

25 Λιπόφιλοι διαβιβαστές Υδρόφιλοι διαβιβαστές

26 Η σηματοδότηση μέσω εξωκυτταρικού μηνύματος (Β1) (Γ) ΑΥΤΟΚΡΙΝΗΣ Κυτοκίνες

27 Ενδοκρινής σηματοδότηση 2. Η ορμόνη δεν διαπερνά την κυτταρική μεμβράνη Έκκριση ορμόνης από ενδοκρινή αδένα και απελευθέρωση στην κυκλοφορία του αίματος 1. Η ορμόνη διαπερνά την κυτταρική μεμβράνη Ρύθμιση μεταγραφής μ η μ γρ φής ειδικών γονιδίων

28 Eίδη Υποδοχέων Υποδοχείς-κανάλια ιόντων Υποδοχείς που συνδέονται με πρωτεΐνες G Κυτταροπλασματικοί υποδοχείς Υποδοχείς με δραστικότητα κινάσης

29 Χημικός Διαβιβαστής Ε1 Ε2 Ε3 Υποδοχέας προσαρμογέας Ενδοκυτταρικός 2 ος Διαβιβαστής Ε4 Ε4 Ε4

30 Τελεστής Υποδοχέας 2 ος διαβιβαστής

31 NO: Διαλυτό αέριο που εισέρχεται στο εσωτερικό του κυττάρου και ενεργοποιεί άμεσα το ένζυμο γουανυλική κυκλάση Ενεργοποιημένη νευρική απόληξη ACh Το ΝΟ ενεργοποιεί το ένζυμο γουανυλική κυκλάση Χρόνος ημιζωής στο εξωκυττάριο διάστημα 5 10 sec Λείο μυϊκό κύτταρο ΤΑΧΕΙΑ ΔΙΑΧΥΣΗ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΜΕΜΒΡΑΝΩΝ ΤΑΧΕΙΑ ΧΑΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΙΟΥ ΜΥΪΚΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Ενδοθηλιακό κύτταρο που περιβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία

32

33 Ο αριθμός των διαφόρων τύπων υποδοχέων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των εξωκυττάριων σημάτων με τα οποία αντιδρούν Μυϊκό καρδιακό κύτταρο Κύτταρο σιελογόνου αδένα Γραμμωτό μυϊκό κύτταρο Πιλοκαρπίνη: αγωνιστής Μ 3 Ατροπίνη: ανταγωνιστής Μουσκαρινικός

34 διαβιβαστής Ενίσχυση του Σήματος Υποδοχέας Ο διαβιβαστής ενεργοποιεί τον υποδοχέα Ο υποδοχέας ενεργοποιεί την G πρωτεΐνη Η G πρωτεΐνη ενεργοποιεί την αδενυλική κυκλάση Πρωτεΐνες Τελεστές Το camp ενεργοποιεί την ΡΚΑ Η ΡΚΑ φωσφορυλιώνει κανάλια καλίου

35 Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενίσχυσης του αρχικού σήματος φως Φωτοϋποδοχέας Ροδοψίνη Τ Τ Τ Τ Τ Τ cgmp Phospho diestera cgmp Phospho diester se ase se cgmp Phospho diestera Μια ενεργοποιημένη ροδοψίνη μπορεί να ενεργοποιήσει μόρια Tρανδουσίνης / sec cgmp Ηενεργοποιημένη cgmp φωσφοδιεστεράση φ υδρολύει πολύ γρήγορα το cgmp σε GMP (Kcat περίπου 4000 sec-1).

36 Ησυγκέντρωση της κυκλοφορούσας ορμόνης είναι ο κύριος ρυθμιστικός παράγοντας στην κυτταρική επικοινωνία Οι ορμόνες αποθηκεύονται στα κύτταρα που τις παράγουν, μέσα σε ειδικά οργανίδια από τα οποία μπορούν γρήγορα να απελευθερωθούν όταν το κύτταρο δεχτεί το εξωκυτταρικό ερέθισμα

37 Ρύθμιση της Δια- και Ενδοκυτταρικής Επικοινωνίας Αρχικό Σήμα: Αισθητήριο, Ηλεκτρικό, άλλοι σηματοδοτικοί οδοί Feed-back Βιοσύνθεση Αποθήκευση Έκκριση Κύτταρο που παράγει το διαβιβαστή Καταβολισμός Η Μεταφορά ΣΗΜΑ: Αναγνώριση Μετάδοση Απάντηση Κύτταρο - Στόχος

38 Ορμόνες: εξέλιξη και ιστορία Το εμπόδιο της πλασματικής μεμβράνης για υδρόφιλες ορμόνες

39 Η εξέλιξη των υποδοχέων συνοδεύτηκε από την ανάπτυξη μηχανισμών, οι οποίοι επιτρέπουν στα εξωτερικά χημικά σηματοδοτικά μόρια, τους πρώτους διαβιβαστές ή αγγελιοφόρους (first messengers), να κατευθύνουν τις δραστηριότητες των κυττάρων με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, έχοντας μεγάλη εξειδίκευση και ακριβή έλεγχο όσον αφορά στη έκταση και στη διάρκεια του σήματος.

40 Ποιος εμφανίστηκε πρώτος, οι ορμόνες ή οι υποδοχείς τους; Ουσίες, οι οποίες έχουν δράση ορμονών στα ζώα, βρίσκονται ακόμη και σε βακτήρια, χωρίς όμως να έχουν δράση διαβιβαστή.

41 Οι παράγοντες ζευγαρώματος των ζυμών, τύπου α και a, οι οποίοι σίγουρα δρουν ως διαβιβαστές, είναι στεροειδή με όμοια δομή με την GnRH, η οποία ελέγχει την απελευθέρωση των γοναδοτροπινών από την πρόσθια υπόφυση των θηλαστικών.

42 Εμφάνιση των ορμονών πριν από τους υποδοχείς τους: Οι απαντήσεις τους διαφέρουν ανάλογα το είδος Πολυάριθμες δράσεις της προλακτίνης έχουν αναγνωριστεί: Στα θηλαστικά, είναι ο ρυθμιστής της ανάπτυξης και διαφοροποίησης των μαστών και της σύνθεσης πρωτεϊνών του γάλακτος. Στα πτηνά, δρα σαν ερέθισμα για τη διακοπή της παραγωγής γάλακτος, σαν ρυθμιστικός παράγοντας της εναπόθεσης λίπους και σαν καθοριστής της μεταναστευτικής συμπεριφοράς. Στους τρίτωνες και τις σαλαμάνδρες (ουροδελή) είναι ένας ρυθμιστής της ισορροπίας στο νερό. Στα ψάρια ρυθμίζει την προσαρμογή στο αλάτι και τη μελανογένεση.

43 Η έννοια του υποδοχέα οφείλεται στους John Newport Langley ( ) 1925) και Paul Ehrlich ( ) 1915) Μελέτησε την ανταγωνιστική δράση Πιλοκαρπίνης/Ατροπίνης σε σιελογόνους αδένες γάτας και Νικοτίνης/Κουραρίου στη νευρομυϊκή σύναψη Παρατήρησε ότι πολλές οργανικές χρωστικές βάφουν συγκεκριμένα κυτταρικά συστατικά Αντιστρεπτή σύνδεση αλκαλοειδών/υποδοχέων Corpora non agunt nisi fixata

44 Ο Langley έδειξε πως η νικοτίνη προκαλεί τη σύσπαση των μυών ακόμη και μετά από εκφυλισμό των νευρικών απολήξεων. Σε κοτόπουλα, ένεση νικοτίνης οδηγούσε σε χαρακτηριστική τονική σύσπαση σε ορισμένους μύες του ποδιού, η οποία συνεχίζονταν και μετά την απονεύρωση του μυ. Η ένεση κουραρίου σταματούσε τη σύσπαση, ωστόσο, αν μετά την ένεση κουραρίου ακολουθούσε ηλεκτρική διέγερση του μυ, ο μυς συσπόταν.

45 Ο Langley συμπέρανε ότι το κουράριο και η νικοτίνη δεν δρουν άμεσα σε μια ουσία που προκαλεί τη σύσπαση αλλά σε μια συμπληρωματική ουσία, η οποία δέχεται το νευρικό ερέθισμα και το μεταφέρει μέσα στο κύτταρο ενεργοποιώντας περαιτέρω ρ τη σύσπαση. Ονόμασε αυτήν την ουσία "υποδεκτική" (receptive). Επιπλέον παρατήρησε ότι η ένταση της σύσπασης του μυός ήταν ανάλογη της συγκέντρωσης της νικοτίνης.

46 Alfred Gilmam ( ) University of Virginia, Charlottesville Martin Rodbel ( ) National Institute of Health, Bethesda Rodbell, M. The role of hormone receptors and GTP-regulatory proteins in membrane transduction. Nature 1980; 284: Ο πρώτος που δανείστηκε συνειδητά τον όρο μεταγωγή σήματος για να περιγράψει το ρόλο των πρωτεϊνών G στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Βραβείο Nobel το 1994, για την ανακάλυψη των G-πρωτεϊνών και του ρόλου που παίζουν στη μεταγωγή σήματος στα κύτταρα.

1. Εισαγωγή στο Κύτταρο

1. Εισαγωγή στο Κύτταρο 1. Εισαγωγή στο Κύτταρο 1.1. Ορισμός του κυττάρου. Το κύτταρο είναι η δομική και λειτουργική μονάδα της ζωής (σχήμα 1). Το κύτταρο αποτελεί τη βάση της δομικής και λειτουργικής οργάνωσης ενός οργανισμού.

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία(Γενικής(Παιδείας Β Λυκείου

Βιολογία(Γενικής(Παιδείας Β Λυκείου Βιολογία(Γενικής(Παιδείας Β Λυκείου Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne D Arc 2011-2012 Δημοσθένης Καρυοφύλλης email: dkariofi@e-biology.gr www.ibrain.gr Κεφ. 1 ο Χημική σύσταση του κυττάρου Χαρακτηριστικά των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ. Το µόριο της ευτυχίας Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ. Το µόριο της ευτυχίας Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ: H Σεροτονίνη,πώς αυτή Συνδέεται µε τις ιατροφικές ιαταραχές, την Ποσότητα και Ποιότητα Κατανάλωσης Τροφής. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΒΟΝΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡIΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡIΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡIΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ 2010 2 ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Η κυτταρική ή πλασματική μεμβράνη αποτελεί το εξωτερικό όριο του κυττάρου από το περιβάλλον και περικλείει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ο PlCoup-TF και το

Διαβάστε περισσότερα

O ρόλος των ορμονικών αλλαγών στην επαγόμενη από αρτηριακή υπέρταση αναδιαμόρφωση του μυοκαρδίου*

O ρόλος των ορμονικών αλλαγών στην επαγόμενη από αρτηριακή υπέρταση αναδιαμόρφωση του μυοκαρδίου* Αρτηριακή Υπέρταση, 21, 1-3: 37-49, 2012 ανασκoπηση O ρόλος των ορμονικών αλλαγών στην επαγόμενη από αρτηριακή υπέρταση αναδιαμόρφωση του μυοκαρδίου* Α. Κοτρότσου 1 Ι. Μουρούζης 1,2 Δ. Παπαδόπουλος 1 Κ.

Διαβάστε περισσότερα

Νευροανατομία, φυσιολογία, έκκριση και δράσεις της Αργινίνης Βαζοπρεσσίνης

Νευροανατομία, φυσιολογία, έκκριση και δράσεις της Αργινίνης Βαζοπρεσσίνης 13 Mέρος IV: ΟΠΙΣΘΙΟΣ ΛΟΒΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΦΥΣΗΣ - ΚΡΑΝΙΟΦΑΡΥΓΓΙΩΜΑ Νευροανατομία, φυσιολογία, έκκριση και δράσεις της Αργινίνης Βαζοπρεσσίνης Αικατερίνη Σαριδάκη 1. EΙΣΑΓΩΓΗ Ο υποθάλαμος και ο οπίσθιος λοβός

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις θεωρίας. 1ο Κεφάλαιο Από το κύτταρο στον οργανισμό

Ερωτήσεις θεωρίας. 1ο Κεφάλαιο Από το κύτταρο στον οργανισμό Ερωτήσεις θεωρίας 1ο Κεφάλαιο Από το κύτταρο στον οργανισμό 1. Ποια είναι τα βασικά είδη ιστών του ανθρώπινου οργανισμού; Τα βασικά είδη ιστών του ανθρώπινου οργανισμού είναι ο επιθηλιακός, ο μυικός, ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΑΣΗ. ελαστοµετρίας. Δούκα Χρυσούλα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΑΣΗ. ελαστοµετρίας. Δούκα Χρυσούλα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΑΣΗ Έ λ ε γ χο ς α ξ ι οπ ι σ τ ί α ς και επαναληψιµότητας σ υ σ κ ε υ ή ς µ η ε π ε µ β α τ ι κ ή ς ελαστοµετρίας Δούκα Χρυσούλα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΕΥΤΕΡΟΓΕΝΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΤΩΝ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ DITTRICHIA VISCOSA

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΕΥΤΕΡΟΓΕΝΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΤΩΝ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ DITTRICHIA VISCOSA ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΕΥΤΕΡΟΓΕΝΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΤΩΝ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ DITTRICHIA

Διαβάστε περισσότερα

Μη Αποπολωτικά Μυοχαλαρωτικά

Μη Αποπολωτικά Μυοχαλαρωτικά 20 ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣ!ΟΛΟΓ!ΑΣ ΚΑΙ ΕΝΊΑΊΙΚΗΣ ΙΑΤΡ!ΚΗΣ Μη Αποπολωτικά Μυοχαλαρωτικά ΜΑΤΘΑΙΟΣ Κ. ΤΣΑΓΚΟΥΡΙΑΣ Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΗ,ΛΝΑΔΡΟΜΗ (Από τα δηλητηριασμένα βέλη των Ινδιάν?' ν της Γουιάνας μέχρι τd. σημερινά μυοχαλαρωτικα

Διαβάστε περισσότερα

Υπογλυκαιµίες ΦΑΝΗ ΦΙΛΑΝΔΡΑ. Ενδοκρινολόγος ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ

Υπογλυκαιµίες ΦΑΝΗ ΦΙΛΑΝΔΡΑ. Ενδοκρινολόγος ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ 28 Υπογλυκαιµίες ΦΑΝΗ ΦΙΛΑΝΔΡΑ Ενδοκρινολόγος ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ υπογλυκαιμία συνήθως καθορίζεται σαν η συγκέντρωση γλυκόζης στο πλάσμα κάτω από 50mg/dl (2,7 mmol/l). Η Στον άνθρωπο όμως οι αντισταθμιστικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΕΩΣ

ΟΙ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΟΙ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ Κωνσταντίνος Καλλαράς Ιατρός Παθολόγος Καθηγητής Φυσιολογίας Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Γενικές έννοιες Ενδοκρινής έκκριση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΟΜΗ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Ι.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΔΟΜΗ & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Ι. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

Τα εικοσανοειδή και η σχέση τους µε την υγεία

Τα εικοσανοειδή και η σχέση τους µε την υγεία Τα εικοσανοειδή και η σχέση τους µε την υγεία ρ. Αγγελική Τριανταφύλλου - Πιτίδη Ιατρός Μικροβιολόγος Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθηνών Κύριο µέληµα του ανθρώπου ήταν και είναι, η διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ 1 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Καραβασιλειάδου Σαββατώ, Καθηγήτρια (Επιβλέπουσα) 2 3 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΟΡΩΝ-ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΩΝ 8 ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ Ion Maggos O Georges Lakhovsky και ο Πολυκυματικός Ταλαντωτής MWO «Η Π η γ ή Τ η ς Ζ ω ή ς» τ ο υ G e o r g e s L a k h o v s k y 1 9 4 1 *Η Θ ε ω ρ ί α τ η ς Κ υ τ τ α ρ ι κ ή ς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σας προτείνουμε να διαβάσετε ολόκληρο το φυλλάδιο όσο πιο σύντομα μπορείτε, σημειώνοντας ερωτήσεις στα κενά, για κάθε σημείο για το οποίο έχετε απορίες. Καθώς πλησιάζετε χρονικά στο κάθε βήμα, σας προτείνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΗΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ. ΣΔΥΑ 20 Φεβρουαρίου 2006

ΗΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ. ΣΔΥΑ 20 Φεβρουαρίου 2006 ΗΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΣΔΥΑ 20 Φεβρουαρίου 2006 ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ > ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκέφαλος: ο πιο δικός μας άγνωστος

Εγκέφαλος: ο πιο δικός μας άγνωστος Εγκέφαλος: ο πιο δικός μας άγνωστος Γεώργιος Κ. Κωσιόπουλος Καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών JjF 1. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ροϊόν εκατομμυρίων ετών Βιολογικής εξέλιξης, ο εγκέφαλος μάς επιτρέπει

Διαβάστε περισσότερα

www.cyprusbiology.com ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

www.cyprusbiology.com ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ www.cyprusbiology.com ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ 2014 ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κύτταρο Το αυτοκίνητο καίει βενζίνη για να πάρει ενέργεια. Ποιο είναι το καύσιμο του κυττάρου;.. Με ποια αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Αρτηριακή - Φλεβική θρόµβωση Οµοιότητες και διαφορές

Αρτηριακή - Φλεβική θρόµβωση Οµοιότητες και διαφορές Αρτηριακή - Φλεβική θρόµβωση Οµοιότητες και διαφορές Δρ Ελευθερία Λευκού, Αιματολόγος Επιμελήτρια Β Ιπποκράτειο Γ.Ν.Θ Εξειδικευθείσα στην Αιμόσταση Θρόμβωση στο Guy s & St Thomas Hopsital, London UK Δομή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Έκδοση 2 η Σωτήριος Κανδρέλης Καθηγητής ΤΕΙ Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα