Ελκυστικοί και λειτουργικοί κάδοι απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης μας. Μια πρόταση με άποψη Α ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ελκυστικοί και λειτουργικοί κάδοι απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης μας. Μια πρόταση με άποψη Α ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013-2014"

Transcript

1 Ελκυστικοί και λειτουργικοί κάδοι απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης μας Μια πρόταση με άποψη Α ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

2 Με τη συγκέντρωση του πληθυσμού στις πόλεις και την τεχνολογική ανάπτυξη δημιουργήθηκαν χιλιάδες νέα προϊόντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκώς αυξανόμενη ποσότητα των απορριμμάτων, την υπέρμετρη χρήση φυσικών πηγών και τη ρύπανση γενικά. Σήμερα υπάρχουν αρκετοί τρόποι διάθεσης των απορριμμάτων οι οποίοι όμως, δε λύνουν επαρκώς το πρόβλημα. Κάθε φορά που υπάρχουν Δημοτικές ή Βουλευτικές εκλογές, ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα που απασχολεί τους αρμόδιους, είναι η ρύπανση και τα σκουπίδια. Ακούμε διάφορα για τη διαχείριση και την ανακύκλωση των σκουπιδιών, αλλά για τους κάδους που προσωρινά «φιλοξενούν» κάποια απ' αυτά δεν αναφέρεται σχεδόν κανείς.

3 Για αυτό και στη Σχολή μας φέτος, στο πλαίσιο του θεσμού των Μαθητικών Δημοτικών Συμβούλιων, επιλέξαμε το θέμα: «Κάδοι απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης μας». Ο σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθούν πολίτες, μαθητές, αλλά και κρατικοί φορείς και να ανακαλύψουν ότι πίσω από τα συγκεκριμένα περιβαλλοντικά προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων κρύβεται και ένας άλλος παράγοντας, ο οποίος συμβάλλει στην καλύτερη διαχείρισή τους. Αυτός της λειτουργικότητας και της εμφάνισης των κάδων απορριμμάτων.

4 Τα τελευταία χρόνια, το κέντρο της Λεμεσού έχει αναζωογονηθεί και ορισμένες περιοχές έχουν αποκτήσει τη δική τους ταυτότητα. Δέκα χρόνια πριν, περιοχές όπως η πλατεία Σαριπόλου, το Κάστρο, οι οδοί Αγίου Ανδρέου και Ζιγκ Ζαγκ, η πλατεία Ηρώων και η περιοχή του παλιού ταχυδρομείου ήταν «νεκρές» γειτονιές. Τώρα, έχουν ζωντανέψει και λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο.

5 Στο κέντρο της πόλης, κυκλοφορούν τώρα όχι μόνο πολίτες που κατοικούν στην πόλη, αλλά και άλλοι που έρχονται από χωριά, νεαροί, ηλικιωμένοι, οικογένειες, τουρίστες. Το κέντρο της πόλης μας τώρα είναι πολυδιάστατο και χρησιμοποιείται τόσο τη μέρα, όσο και τη νύκτα. Υπάρχουν δε, περιοχές στις οποίες κυκλοφορούν συνήθως ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων. Για να είμαστε πιο σαφείς: Στην οδό Ανεξαρτησίας κυκλοφορούν μαθητές. Στην περιοχή του Κάστρου συχνάζουν όλες οι ηλικίες, αλλά και οικογένειες. νεαροί και

6 Στην πλατεία Σαριπόλου, τα βράδια συναντιούνται περισσότερο νεαροί και φοιτητές. Ενώ τη μέρα, θα δούμε ηλικιωμένους, επαγγελματίες και τουρίστες. Στην πλατεία Ηρώων, συχνάζουν φοιτητές και άνθρωποι των Τεχνών. Ενώ, στον παραλιακό, θα δούμε περισσότερο ξένους, νεαρούς και οικογένειες με παιδιά.

7 Τέλος, διερωτηθήκαμε αν στον τόπο μας αποφασίζει κάποια αρχή για τα κριτήρια των κάδων απορριμμάτων και θέτουμε τα πιο κάτω ερωτήματα: Είναι τα (υποτιθέμενα) κριτήρια των κάδων ίδια για όλους τους δρόμους και όλα τα πεζοδρόμια; Ή διαφέρουν ανάλογα με το χώρο που θα τοποθετηθεί ένας κάδος; Υπάρχει κάποια μελέτη για τον αριθμό και το είδος του κάδου για κάθε περιοχή; Ή απλώς τοποθετούνται οπουδήποτε και τυχαία; Λαμβάνεται υπ' όψιν το πόσο πολυσύχναστο είναι ένα πεζοδρόμιο ή μια πλατεία; Χρειάζονται πλαστικές σακούλες; Πόσο συχνά καθαρίζονται; Το καλοκαίρι περισσότερο και το χειμώνα λιγότερο; Μπορούν να αφαιρεθούν, και να τοποθετηθούν νέοι καθαροί κάδοι στη θέση τους;

8 Γι αυτούς ακριβώς τους λόγους και της πολυδιάστατης χρήσης του κέντρου της πόλης, αποφασίσαμε ότι βασικός στόχος της μελέτης μας θα είναι η αισθητική των κάδων απορριμμάτων, όπως και ο λειτουργικός τους σχεδιασμός, ώστε να ενταχθούν καλύτερα στο αστικό περιβάλλον της περιοχής. ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχικά, ερευνήσαμε σχεδιαστικά στο sketchbook μας τη σύγχρονη έννοια του κάδου απορριμμάτων σε μια πόλη. Μέσα από ένα καταιγισμό ιδεών (brainstorming), καταλήξαμε ότι ο κόσμος επιζητά και θέλει κάτι περισσότερο από ένα απλό συνηθισμένο κάδο απορριμμάτων.

9 ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ ΙΔΕΩΝ Το κέντρο μιας πόλης δεν είναι πλέον ένας απλός τόπος όπου οι άνθρωποι εργάζονται και ψωνίζουν. Οι άνθρωποι θα περπατήσουν, θα πιουν τον καφέ τους, θα πάνε βόλτα. Θέλουν να νιώθουν ευχάριστα σε αυτό το χώρο. Ο Δήμος της πόλης μας τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά το κέντρο της πόλης. Όμως, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Μία από αυτές τις λεπτομέρειες είναι και οι κάδοι απορριμμάτων.

10 ΕΡΕΥΝΑ Προχωρήσαμε σε μια έρευνα των περιοχών στο κέντρο της πόλης και ερευνήσαμε φωτογραφικά, τους κάδους απορριμμάτων που υπάρχουν. Παράλληλα, ερευνήσαμε στο διαδίκτυο τα είδη των κάδων που χρησιμοποιούνται στους δρόμους πόλεων του εξωτερικού. Ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν κάδοι για διαφορετικά είδη απορριμμάτων, αλλά και για διάφορες χρήσεις αναλόγως του χώρου που θα τοποθετηθούν. Επίσης, οι κάδοι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ξεχωριστή αισθητική ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκονται.

11 ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΑΣ; Σε ορισμένες περιπτώσεις οι κάδοι είναι ακαλαίσθητοι και ο χώρος γύρω τους βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Σε άλλες περιοχές, οι οποίες έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα, η εμφάνιση των κάδων είναι πιο καλαίσθητη. Οι κάδοι κοντά σε γκράφιτι δεν ταυτίζονται με την καλαισθησία και το χαρακτήρα της περιοχής.

12 Η οδός Σαριπόλου, μπροστά από κτήριο του ΤΕΠΑΚ. Τους μεγάλους κάδους έχει τοποθετήσει ιδιώτης, όπως και απέναντι τον μικρό κάδο με γκράφιτι. Σε αρκετούς δρόμους δεν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων ή δεν είναι επαρκείς.

13 ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΓΟΡΑΣ

14 ΚΑΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Στην Ελλάδα υπάρχουν ολοκληρωμένα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε πλατείες, στα οποία συλλέγονται ξεχωριστά τα πλαστικά μπουκάλια, τα γυάλινα μπουκάλια, τα μεταλλικά κουτάκια, οι χάρτινες συσκευασίες, τα κινητά τηλέφωνα και οι μπαταρίες. Με την ανακύκλωση στο σύστημα αυτό, οι πολίτες είτε κερδίζουν εκπτωτικά κουπόνια, είτε διαθέτουν δωρεάν το χρηματικό ποσό υπέρ κοινωνικών σκοπών. Μοντέρνοι κάδοι ανακύκλωσης, οι οποίοι είτε με την πολυχρωμία τους, είτε με τον έξυπνο σχεδιασμό τους είναι πιο ελκυστικοί στο κοινό.

15 ΑΠΛΟΙ ΚΑΔΟΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Μοντέρνοι και καλαίσθητοι κάδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δρόμους, πλατείες και πάρκα. Θεματικοί κάδοι απορριμμάτων που μεταδίδουν κάποιο μήνυμα και μπορούν να τοποθετηθούν σε ειδικούς χώρους.

16 ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ Ακολούθως, αρχίσαμε να σχεδιάζουμε τις δικές μας προτάσεις για τους κάδους. Βασική πρόνοια της μελέτης μας, ήταν οι δημιουργικές προτάσεις μας ώστε να κάνουν την πόλη μας πιο όμορφη αλλά και να προσφέρουν πιο λειτουργικές λύσεις. Δεν προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε συνηθισμένους κάδους, τους οποίους μπορούμε να βρούμε στη διεθνή αγορά, αλλά να προτείνουμε ξεχωριστές και ευφάνταστες ιδέες οι οποίες να εντυπωσιάζουν τους περαστικούς και να τους «προσκαλούν» να χρησιμοποιήσουν τους κάδους.

17 Κάδοι με μοντέρνα σχήματα που κινούν το ενδιαφέρον. Διαφημιστικά μηνύματα βελτιώνουν αισθητικά στους κάδους, με την προοπτική χρηματοδότησης από χορηγούς (αναψυκτικά, ποδόσφαιρο). Κάδοι κατασκευασμένοι από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως ελαστικά αυτοκινήτων, ξύλινες παλέτες και χρησιμοποιημένοι μεταλλικοί κάδοι.

18 Έξυπνες και παιγνιδιάρικες ιδέες που να κινούν το ενδιαφέρον των παιδιών και όχι μόνο. Κάδοι με θεματική εμφάνιση, όπως τη θάλασσα, το γκράφιτι, τη φύση, κ.ά. Κατασκευές οι οποίες να ενσωματώνουν κάδους απορριμμάτων, φωτοβολταϊκά, ρολόγια, τασάκια και διαφημιστικές πινακίδες.

19 Οι κάδοι απορριμμάτων, πέραν από το ότι πρέπει να είναι καλαίσθητοι και λειτουργικοί, πρέπει να προκαλούν και κάποιο ενδιαφέρον. Έτσι και οι κάδοι που σχεδιάσαμε, μπορεί να φαίνονται λίγο διαφορετικοί, ή ακόμη και δύσκολο να κατασκευαστούν. Μπορεί όμως κάποιοι από αυτούς να είναι πιο προσιτοί και αποδοτικοί για ορισμένες περιοχές. Κάποιες από αυτές τις ιδέες μας μπορούν να κατασκευαστούν, άλλες μπορούν να γίνουν πράξη μετατρέποντας τους υφιστάμενους.

20 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ 1 Αυτό που ανακαλύψαμε μέσα από τη μελέτη μας είναι ότι υπάρχουν περιοχές στο κέντρο της πόλης μας, οι οποίες έχουν αποκτήσει τη δική τους ταυτότητα και με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι κάδοι που θα χρησιμοποιηθούν. Για παράδειγμα, η περιοχή ανατολικά της Εκκλησίας της Καθολικής, όπου γίνονται τα γκράφιτι, πρέπει να τοποθετηθούν κάδοι με το ανάλογο ύφος. Στην πλατεία Ηρώων οι κάδοι να είναι πιο καλλιτεχνικοί, ενώ στην επίχωση του παραλιακού δρόμου, οι κάδοι να είναι πιο πολύχρωμοι με θέμα τη θάλασσα. Πως μπορεί να φαίνεται ο κάδος μας δίπλα από ένα υφιστάμενο κάδο στην περιοχή με τα γκράφιτι.

21 2. Σήμερα, στο κέντρο της Λεμεσού δεν υπάρχει επαρκής αριθμός κάδων, ιδίως σε περιοχές που είναι πολυσύχναστες το βράδυ. Επιβάλλεται να γίνει κάποια μελέτη για τις περιοχές αυτές. Πόσο χρησιμοποιούνται, ποιοι συχνάζουν εκεί, ποιες ώρες, ώστε να τοποθετηθούν οι κατάλληλοι κάδοι και στις πιο λειτουργικές θέσεις. 3. Μπορεί, ακόμη αυτές οι ιδέες μας, να είναι το έναυσμα για το Δήμο Λεμεσού να οργανώσει διαγωνισμό ή εξεύρεση χορηγών για να κατασκευαστούν νέοι κάδοι απορριμμάτων. Φυσικά, πρέπει να προηγηθεί μελέτη για το είδος των κάδων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με το χώρο που θα τοποθετηθούν. Απολαύστε λοιπόν τις ιδέες μας!

22 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας Α ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΛΑΔΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝOI ΚΑΘΗΓΗΤEΣ: ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΟΥΖΑΡΙΔΗΣ Β.Δ. ΖΑΝΑ ΚΩΣΤΑ (Διακοσμητικής) Μαθητές/τριες: Αρέστη Μενέλαος ΘΚΔ2 Γεωργίου Χαρούλα ΘΚΔ2 Γεωργίου Χριστίνα ΘΚΔ2 Κωνσταντίνου Αργυρώ ΘΚΔ2 Ντε Πίντο Παναγιώτης ΘΚΔ2 Παναγιώτου Αμαλιάνα ΘΚΔ2 Χαραλάμπους Κυριακή ΘΚΔ2

ΠEPIΣΣOTEPA ΣTH ΣEΛIΔA

ΠEPIΣΣOTEPA ΣTH ΣEΛIΔA Αφιέρωσε ένα λουλούδι και πρασίνισε το τοπίο! www.electrocyclosis.com.cy H HΛEKTPOKYKΛΩΣH ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ Η WEEE Electrocyclosis Cyprus Ltd πρωτοτύπησε, υιοθετώντας ένα διαδραστικό «παιχνίδι» για να

Διαβάστε περισσότερα

ISBN: 978-9963-0-9165-2

ISBN: 978-9963-0-9165-2 1 Επιστημονική επιμέλεια έκδοσης: Αραβέλλα Ζαχαρίου, Κώστας Καδής και Σάκης Θεοδοσίου Συγγραφή εκπαιδευτικών προτάσεων: Γεωργία Δημητρίου και Γιώργος Σαββίδης Σχεδιασμός υλικού: Appios Communication Ltd

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2007-2008

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2007-2008 1 2007-2008 Περιεχόμενα 4 Μήνυμα του Προέδρου 6 Μήνυμα του Γενικού Διευθυντή 10 Το παρόν και το μέλλον 14 Θεσμικό Πλαίσιο 18 Οι στόχοι μας με μια ματιά 20 Που στοχεύουμε το 2010 22 Προσωπικό Green Dot

Διαβάστε περισσότερα

ανα/ κυκλώνω/ ντας/ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: στο Ηράκλειο ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ!

ανα/ κυκλώνω/ ντας/ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: στο Ηράκλειο ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ! ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ TEI KΡΗΤΗΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ!

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση: Η αναγκαιότητα της στη σημερινή εποχή και ο τρόπος αντιμετώπισης της από την τοπική κοινωνία

Ανακύκλωση: Η αναγκαιότητα της στη σημερινή εποχή και ο τρόπος αντιμετώπισης της από την τοπική κοινωνία Ανακύκλωση: Η αναγκαιότητα της στη σημερινή εποχή και ο τρόπος αντιμετώπισης της από την τοπική κοινωνία GREEN FUTURE RECYCLE BOYS CRAZY RECYCLERS Γιώργος Σμαραγδάκης Κωστής Μαρκάκης Ιωάννα Κοντουδάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Βιώσιμη Διαχείριση Στερεών Απορριμμάτων ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΝΙΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Βιώσιμη Διαχείριση Στερεών Απορριμμάτων ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΝΙΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΝΙΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Βιώσιμη Διαχείριση Στερεών Απορριμμάτων ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ Ε.Π.Τ.Α. Ε.Π.Ε. Ολοφύτου 15, Τ.Κ. 11142 Αθήνα Τηλ. 210 2224208 Fax. 210 2914534 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2007 Π ΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Μην απορρίπτεις Τσαβέ Πηνελόπη Παρδαλίδης Θεολόγος Περιεχόμενα Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ENAPΞH ΣYNEPΓAΣIAΣ ME 3 ΣYMΠΛEΓMATA KOINOTHTΩN

ENAPΞH ΣYNEPΓAΣIAΣ ME 3 ΣYMΠΛEΓMATA KOINOTHTΩN BPABEIA H GREEN-DOT ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου 2011 η πρώτη τελετή... ΠEPIΣΣOTEPA ΣTH ΣEΛIΔA 6 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ. Πρόγραμμα Π.Ε. για μαθητές και μαθήτριες Α/θμιας Εκπαίδευσης ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ. Πρόγραμμα Π.Ε. για μαθητές και μαθήτριες Α/θμιας Εκπαίδευσης ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Πρόγραμμα Π.Ε. για μαθητές και μαθήτριες Α/θμιας Εκπαίδευσης ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΟΥΣ [Οδηγός εκπαιδευτικών]

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΟΥΣ [Οδηγός εκπαιδευτικών] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟ ΕΠΕΑΕΚ 1.1.ΣΤ.1.Γ2 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Συντονιστές καθηγητές: Λύκειο Αγίου Αντωνίου Σχολική χρονιά 2011 2012 Εισαγωγή Πρόλογος

Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Συντονιστές καθηγητές: Λύκειο Αγίου Αντωνίου Σχολική χρονιά 2011 2012 Εισαγωγή Πρόλογος Κομποστοποίηση στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου Ομάδα μαθητών: Θεοδώρου Νίκη, Ανδρέου Χριστίνα, Θεοφάνους Ρογήρος, Παναγιώτης Κουτρουζάς, Παναγιώτης Ανδρέου, Χριστοδούλου Λουκία, Μελή Λίνα. Συντονιστές καθηγητές:

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ψυχαγωγικά / Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Ανακύκλωσης για παιδιά πραγματοποιήθηκαν φέτος στη Λεμεσό

Τα Ψυχαγωγικά / Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Ανακύκλωσης για παιδιά πραγματοποιήθηκαν φέτος στη Λεμεσό Tα νέα από τα έργα του Συστήματος Οι οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν στην Κύπρο το 2012 και συνεχίστηκαν και το 2013 με αποκορύφωμα τις αποφάσεις του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Εγχειρίδιο Πράσινων Πρακτικών για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις «Εγχειρίδιο Πράσινων Πρακτικών για Μικρές και Μεσαίες Eπιχειρήσεις» Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: 5 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/05/2008 ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 9 (ΕΝΝΕΑ) ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΡΟΣ Β: ΚΕΙΜΕΝΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΑ

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: 5 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/05/2008 ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 9 (ΕΝΝΕΑ) ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΡΟΣ Β: ΚΕΙΜΕΝΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΑ ΛΥΣΕΙΣ 5 ου ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008 2009 ΜΑΘΗΜΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: 5 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/05/2008 ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 9 (ΕΝΝΕΑ) ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕΡΟΣ Α: ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Xρόνια πολλά! τα νέα της

Xρόνια πολλά! τα νέα της ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΤ ΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. ΤΕΥΧΟΣ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010 τα νέα της ΤΕ Υ ΧΟΣ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010 Xρόνια πολλά! Μύθοι και αλήθειες για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο σελ. 4-5 Η ΛΕΑ σώζει ζωές μόνο αν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η εκπόνηση της εργασίας αυτής αφορά την αξιολόγηση των ιστοσελίδων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Περιληπτικά μπορούμε να αναφέρουμε πως πρόκειται να διεξάγουμε μια έρευνα γνώμης σχετικά με το πώς αξιολογούν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2010 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 21 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2010 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 21 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2010 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 21 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Πιο ασφαλής η Βιομηχανική Περιοχή Βάση δεδομένων για όλες τις βιομηχανικές μονάδες του Στροβόλου. Στη σελίδα 2 «Εγώ πάω με το λεωφορείο, εσύ;» Τροχοδρομούνται

Διαβάστε περισσότερα

LED για βιώσιμες πόλεις

LED για βιώσιμες πόλεις LED για βιώσιμες πόλεις Ζωντανεύουμε την πόλη με τη δύναμη του φωτός Φωτισμός LED της Philips, ο φίλος της πόλης σας Κάθε πόλη επιδιώκει να δημιουργήσει τη δική της ταυτότητα, να δημιουργήσει μια εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία. Οικολογική ανακύκλωση οχημάτων

Πτυχιακή Εργασία. Οικολογική ανακύκλωση οχημάτων Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας Τομέας Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πτυχιακή Εργασία Οικολογική ανακύκλωση οχημάτων Φραγκουλίδου Μαρίνα Α.Μ.: 2792

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή Δεβετζή. Με στόχο την κορυφή Ελληνικός ορειβατικός σύλλογος Ναυπάκτου. Βιολογικός καθαρισμός Ναυπάκτου

Πηγή Δεβετζή. Με στόχο την κορυφή Ελληνικός ορειβατικός σύλλογος Ναυπάκτου. Βιολογικός καθαρισμός Ναυπάκτου ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ IOYΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009 ΤΕΥΧΟΣ 07 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Συνέντευξη Πηγή Δεβετζή Οι νέοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να αγαπήσουν το φυσικό περιβάλλον. Με στόχο την κορυφή

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς Μπορούμε! Το σχέδιό μας για έναν Πειραιά νικητή

Εμείς Μπορούμε! Το σχέδιό μας για έναν Πειραιά νικητή Εμείς Μπορούμε! Το σχέδιό μας για έναν Πειραιά νικητή Σε αυτό το υπέροχο ταξίδι της νίκης και της ευημερίας θα είμαστε όλοι συνοδοιπόροι. Γιατί ο δικός μας Πειραιάς, μας χρειάζεται όλους Πειραιώτισσες,

Διαβάστε περισσότερα

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έστω και καθυστερημένα, η Κύπρος μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που θέτουν ως πρωταρχικό περιβαλλοντικό στόχο την ανακύκλωση κάθε μορφής αποβλήτων.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ IΘΑΚΗΣ 29, 112 57 ΑΘΗΝΑ url: http://www. aueb. gr/ statistical- institute ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Στο κείμενο που ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Το σχέδιο για τον Πειραιά

Το σχέδιο για τον Πειραιά Το σχέδιο για τον Πειραιά Όραμα της πόλης μας αποτελεί η ανάδειξη του Πειραιά σε σύγχρονο Διεθνές Ναυτιλιακό και Τουριστικό Κέντρο που δημιουργεί θέσεις εργασίας, πλούτο και ευημερία για τους Πειραιώτες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΣ - 2014) Σχολική Χρονιά 2014-2015 Πίνακας Περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοκτησία: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA

Ιδιοκτησία: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Ιδιοκτησία: Εκδότης: Σύνταξη: HELMEPA HELMEPA Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση όλων ανεξαιρέτως των κειμένων και φωτογραφιών χωρίς την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΔΕΜΙΡΗ ΑΝΤΡΙΑΝΑ Α.Μ. 9558 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:ΣΥΡΜΑΚΕΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σε εκατομμύρια ανέρχεται πλέον ο αριθμός των ανθρώπων σε ολόκληρο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΗ ΓΗ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΗ ΓΗ Σχολικό έτος 2013-2014 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΗ ΓΗ Περιβαλλοντική ομάδα 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας Αειφορία!... Σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων του πλανήτη μας έτσι ώστε να παραταθεί η ζωή του.

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών 1 Ο παρόν Οδηγός Προσέγγισης Εθελοντών αποτελεί προϊόν της Δράσης 14 του Υποέργου ΙΙ του Έργου ΑΛΚΗΣΤΙΣ, το οποίο υλοποιείται από το «Δίκτυο για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών», στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ» ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

«ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ» ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ «ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ» ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Εισηγητής: Ισίδωρος Διακίδης Αντιδήμαρχος Δήμου Haringey Λονδίνου Το κεντρικό θέμα της

Διαβάστε περισσότερα