ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟίΙΗΣ ΟΛΟΝΤΩΣΕΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟίΙΗΣ ΟΛΟΝΤΩΣΕΩΝ"

Transcript

1 ΤΕΧ.ΝΟΛΟΓ ΙΚΟ ΕΚΙΙΛΙΛΚΥ ΤΙΚΟ ΙΛΡΥ.ΜΑ ΚΑΒΑ.\ΑΣ ΣΧΟΑΗ ΤΕΧ.ΝΟΑΟΠΚίίΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΜΕΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ - ΕΤΚΑΤΑΣΤΑΣΕίίΝ - ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟίΙΗΣ ΟΛΟΝΤΩΣΕΩΝ Πάπαρης Αγγελος Διπλωματική Εργασία Επιβ>χπων Καθηγητής: Δρ. Ευστράτιος Ντάντης

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΩΤΩΝ ΤΡΟΧΩΝ Ορισμός και χαρακτηριστικά των οδοντωτών τροχών Επαφή οδοντωτών τροχών Τύποι οδοντωτών τροχών Ιδιότητες αι σχέσεις που συνδέουν τους οδοντωτούς τροχούς Δυνάμεις στο ζεύγος μετωπικών οδοντωτών τροχών με ευθεία οδόντωση Υπολογισμός των κυρτότερων διαστάσεων του ζεύγους οδοντωτών τροχών Το άθροισμα των μονάδων μετατόπισης και η κατανομή τους Επιλογή ποιότητας κατεργασίας Έλεγχος της οδόντωσης σε αντοχή Υλικά κατασκευής οδοντωτών τροχών Συμπεράσματα...30 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΠΗΣ ΟΔΟΝΤΩΤΩΝ ΤΡΟΧΩΝ Φρεζάρισμα με διαίρεση και εργαλείο μορφής Κοπή με οδοντωτό κανόνα Κοπή με την μέθοδο Fellows Κοπή με εργαλείο τύπου Hob (κοπτικο εργαλείο μορφής ατερμονης φρέζας) Κοπή οδοντώσεων με αφαίρεση υλικου Χύτευση τροχών υπό πίεση Έλαση - Διέλαση οδοντωτών τροχών Κονεομεταλλουργία Εκβολή πλαστικού Συμπεράσματα...45 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ ΟΔΟΝΤΩΤΩΝ ΤΡΟΧΩΝ Λείανση Υγρή υπερλείανση Απόξεση Συμπεράσματα ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... 50

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι οδοντωτοί τροχοί λόγω της μοναδικής συμβολής τους στην λειτουργία τόσο τιολλών μηχανημάτων και μηχανικών βοηθημάτων έχουν λάβει ιδιαίτερη προσοχή από την τεχνική κοινότητα. Λόγω της σημαντικότητας τους, οι τρόποι κατεργασίας τους πρέτιει να είναι πολύ προσεγμένη και λεπτομερείς χωρίς ποσοστά λάθους. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι κατεργασίας για την δημιουργία οδοντωτών τροχών άλλοι περισσότερο δαπανηροί και άλλοι λιγότερο άλλοι γρηγορότεροι και άλλοι ττιο χρονοβόροι. Οι μηχανουργικές κατεργασίες κοπής οδοντωτών τροχών χωρίζονται σε αυτές που αφορούν την κυρίως κοττή και σε αυτές που επιτυγχάνουν την αποτιεράτωση των κατεργασμένων επιφανειών. Κυρίως κοπής δηλαδή διαδικασίες όπως είναι η κοπή σε φρέζα με χρήση εργαλείου μορφής, κοπή με οδοντωτό κανόνα, κοπή με την μέθοδο Fellows, κοπή με εργαλείο τύπου Hob, κοπή οδοντώσεων με αφαίρεση υλικού, χύτευση τροχών υπό πίεση, έλαση - διέλαση οδοντωτών τροχών, κονεομεταλλουργία και εκβολή πλαστικού. Αποπεράτωσης κατεργασμένων επιφανειών δηλαδή κατεργασίες λείανσης και υγρής υπερλείανσης. Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΩΤΩΝ ΤΡΟΧΩΝ αναφέρεται στον ορισμό και στα κύρια χαρακτηριστικά των οδοντωτών τροχών. Τι συμβαίνει κατά την επαφή τους, τα είδη των οδοντωτών τροχών που υπάρχουν και πως διαχωρίζονται. Αναλύει τις σχέσεις που τους συνδέουν, τα υλικά κατασκευής τους και την αντοχή της οδόντωσης. Κεφάλαιο 2 ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΠΗΣ ΟΔΟΝΤΩΤΩΝ ΤΡΟΧΩΝ αναφέρεται σε κατεργασίες όπως είναι το φρεζάρισμα με διαίρεση και εργαλείο μορφής, η κοπή με οδοντωτό κανόνα, η κοπή με την μέθοδο Fellows, η κοπή με εργαλείο ατέρμονης φρέζας, η κοτιή με την μέθοδο αφαίρεσης υλικού. Καθώς και σε κατεργασίες όπως είναι η χύτευση τροχών υπό πίεση, η έλαση - διέλαση, η κονεομεταλλουργία και η εκβολή πλαστικού. Κεφάλαιο 3 ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ ΟΔΟΝΤΩΤΩΝ ΤΡΟΧΩΝ αναφέρεται σε μεθόδους όπως η λείανση και η υγρή υπερλείανση και απόξεσης που μειώνουν τις τριβές μεταξύ των τροχών και ενισχύουν την ταχύτητα άρα και τις στροφές των οδοντωτών τροχών.

4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΩΤΩΝ ΤΡΟΧΩΝ 1.1 Qpiauoc και γαρακτιιριστικά των οδοντωτών τρογών Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στους οδοντωτούς τροχούς όπου είναι, στοιχεία μηχανών που μεταδίδουν τιεριστροφική κίνηση και δύναμη από τις διαδοχικές δεσμεύσεις των δοντιών της τιεριφέρειας τους. Αυτοί, αποτελούν μια οικονομική μέθοδο για τέτοιου είδους μετάδοση ιδιαίτερα αν τα ετιύιεδα ισχύος και οι ατιαιτήσεις ακρίβειας είναι υψηλές. Οι οδοντωτοί τροχοί έχουν οδοντώσεις δηλαδή δόντια τιου έχουν δημιουργηθεί με κατεργασίες στην εσωτερική ή στην εξωτερική τιεριφέρεια ενός μετάλλου και συνδυάζοντας τα με άλλες οδοντώσεις, υπάρχει η σχέση μετάδοσης ταχύτητας αφού δημιουργείται ροπή στρέψης από τον συνδυασμό τους. Οι οδοντώσεις και η χρήση των εργαλείων είναι απαραίτητη για την καθημερινή διαβίωση καθώς, μπορεί να βρεθεί σε μηχανικές συσκευές καθώς και αντικείμενα καθημερινής οικιακής χρήσης. Οι οδοντωτοί τροχοί υπάρχουν από πολύ παλιά. Η πρώτη αναφορά των οδοντωτών τροχών που ήρθε ήταν από τον Αριστοτέλη το έτος 330 π.χ., ο οποίος χρησιμοποίησε τις συσκευές για διάφορες οικοδομικές εργασίες και παρατήρησε όη η κατεύθυνση της περιστροφής αντιστρέφεται όταν ένας τροχός ταχυτήτων οδηγεί σε άλλο τροχό ταχυτήτων. Εκείνη την εποχή, τα εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν ετήσης στη λήψη νερού ευαισθητοποίησης συσκευές και να κάνουν καταπέλτες. Σήμερα, οι οδοντωτοί τροχοί χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση. Βρίσκονται σχεδόν παντού-στα ρολόγια, τα αυτοκίνητα, τα οδόμετρα, κλίμακες, συστήματα μεταφοράς, μετρητές και βίντεο, για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα. Οι κατασκευαστικές εταιρείες βασίζονται σε διάφορα μεγέθη των εργαλείων για την παραγωγή. Οι οδοντώσεις βρίσκονται ετήσης στις περισσότερες μηχανικές συσκευές. Παρέχουν τη μείωση ταχυτήτων στο μηχανοκίνητο εξοπλισμό. Αυτή η κίνηση είναι σημαντική, διότι όταν ένας κινητήρας περιστρέφεται γρήγορα, μπορεί να παρέχει αρκετή ενέργεια, αλλά όχι αρκετή ροττή. Με τη μείωση ταχυτήτων, ταχύτητα εξόδου μπορούν πιο εύκολα να επιβραδυνθεί ή να μειωθεί. Οι οδοντωτοί τροχοί χρησιμοποιούνται για διάφορους λόγους. Οι οδοντωτοί τροχοί, μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν την ταχύτητα τιεριστροφής και μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για να αντιστρέφουν την κατεύθυνση της τιεριστροφής. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή οδοντωτών εξαρτάται από τις συνθήκες δύναμη και την υτιηρεσία, όπως φθορά, το θόρυβο κ.λπ. Τα μεταλλικά εργαλεία με τα δόντια τιερικοπή είναι εμπορικά διαθέσιμο σε χυτοσίδηρο, χάλυβα και ορείχαλκο. Ο χυτοσίδηρος χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή οδοντωτών τροχών, λόγω των καλών ιδιοτήτων φορώντας της, άριστη μηχανική επεξεργασία και την ευκολία που παράγουν πολύπλοκα σχήματα με την μέθοδο χύτευσης.

5 Οι οδοντωτοί τροχοί ατιό χάλυβα συνήθως δέχονται θερμική επεξεργασία, προκειμένου να συνδυάσει σωστά η ανθεκτικότητα και η σκληρότητα των δοντιών. Σχ.1.1 Κύρια χαρακτηριστικά οδοντωτού τροχού Την περιφέρεια που ^ ρνά από τις κορυφές των δοντιών την λέμε, περιφέρεια κορυφών. Την περιφέρεια που περνά από την μέση των δοντιών την λέμε αρχική περιφέρεια. Την διάμετρο dk του τροχού, η οποία αντιστοιχεί στην περιφέρεια κορυφών, την λέμε διάμετρο κορυφών. Την διάμετρο d της αρχικής περιφέρειας την λέμε αρχική διάμετρο. Την διάμετρο df του τροχού, η οποία αντιστοιχεί στην βάση των δοντιών, την λέμε διάμετρο ποδιών. Το τμήμα κ του ύψους του δοντιού που είναι έξω από την αρχική περιφέρεια, το λέμε κεφαλή δοντιού ή ύψος κεφαλής. Το υπόλοιπο τμήμα που απομένει είναι το f, που το λέμε πόδι του δοντιού. Την απόσταση t ανάμεσα σε δύο δόντια την οποία όταν την μετράμε επάνω στην αρχική περιφέρεια την ονομάζουμε βήμα του δοντιού. Το τμήμα s το λέμε πάχος του δοντιού και το μετράμε πάνω στην αρχική περιφέρεια. Την διάφορα w μεταξύ του βήματος και του πάχους του δοντιού το λέμε διάκενο του δοντιού.

6 1.2 Επαφή οδοντωτών τρογών Η συνεχής μετάδοση της κίνησης ως μέσο της σύζευξης των οδόντων ατιαιτεί της εξής προϋπόθεση : Πριν ακόμη ένα ζεύγος οδόντων βγει από την σύζευξη, το επόμενο ζεύγος πρέπει να μπει σε σύζευξη. Την εκπλήρωση αυτού του κανόνα της συνεχούς σύζευξης ελέγχουμε με τον όρο: Βαθμό ετηκάλυψης-, με τον οποίο εκφράζεται η διάρκεια σύζευξης των κατανομών. Επαφή οδοντωτών τροχών Από το σχήμα φαίνεται ότι η ζεύξη συντελείται σε ευθεία η μεταξύ σημείων A και D στα οποία οι κύκλοι κεφαλής τέμνουν την ευθεία σύζευξης η (κοινή εφαπτομένη των βασικών κύκλων). Τα σημεία σύζευξης δύο διαδοχικών ζευγών κατανομών προσχωρούν το ένα πίσω από το άλλο με ενδιάμεση σταθερή απόσταση ig Την αρχή της σύζευξης στο σημείο A ακολουθεί η σύζευξη στο σημείο Β, ενώ τέλος στης σύζευξης στο σημείο D ακολουθεί η σύζευξη στο σημείο C, και συγχρόνως ισχύει: ΑΒ = CD = tg7im cos oc (σελ. 19 ορισμός του ππι) Η συνέχιση της σύζευξης απαιτεί το: u>tg δηλ. > 1 Ο βαθμός επικάλυψης- Β^,με τον οποίο εξακριβώνεται το μέγεθος με το οποίο καλύπτονται οι εξελιγμένες των κατανομών, εκφράζεται με το λόγο του χρόνου σύζευξης κατά μήκος της τροχιάς σύζευξης AD = u και του χρόνου σύζευξης κα μήκος του βασικού βήματος tg. Για ομοιόμορφη κίνηση, αντικαθιστούμε τον χρόνο με την τροχιά.

7 Τότε ισχύει = Κατά το σχήμα 1.2.1,ισχύει: Μ= ED + AF + EF ED = -r^b2 = rb2tg<^2 AF = λ! γ^κ\ -r^b\ = rg^tgφ\ EF = asin ^,= rg^tg oc^ +r^2ig «= (r,, + r 2)j/c Αντικαθιστώντας, έχουμε: Μ ν^^αγί - r ^ B \ + ^ r^ K 2 -r^ B 2 - a s i n B p tg Tcm cos oc Χρησιμοποιώντας την σχέση : 2 χ ί«έχουμε: Be = 2π -ί^ εν)+ζ2^<<>2 όπου : ''κι ^Κ2 ~ ακτίνες κύκλων κεφαλής rg^,tg2 = ακτίνες βασικών κύκλων φ^,φ2= γωνία πίεσης a = αξονική απόσταση oc= γωνία επαφής του ΕΚ( «= 20 ) cos oc^= γωνία κύλισης σε λειτουργία a Για τους τροχούς με κανονική οδόντωση και τους τροχούς με απλή μετατότηση (χ, =χ,χ2 = -χ)το oc^=oc. Σε τροχό με εσωτερική και θετικά μετατοπισμένη οδόντωση (δηλαδή μετατόπιση του ΟΚ από τον αρχικό κύκλο) το πάχος του οδόντα $2,μετρημένο στο τόξο του αρχικού Απόλυτα αναλογικά, όπως στην εξωτερική οδόντωση, δύναται να υπολογιστεί και η διάρκεια σύζευξης της εσωτερικής οδόντωσης. Κι εδώ ο αριθμητής είναι το μήκος του ευθύγραμμου τμήματος σύζευξης μεταξύ των κύκλων κεφαλής-κ και ο παρανομαστής είναι και πάλι το βασικό τμήμα tg = 7m cos a. Προκύπτει η σχέση : β _ u _ Qsin PC', +^Jr^κ\ -r^ai -^ τ ^ κ 2 -r^ B 2 ^ tg 7m cos oc Για λόγους συντομίας ο βαθμός ετηκάλυψης υπολογίζεται από τον λόγο:

8 1.3 Τύποι οδοντωτών τρογών Για να έχουμε κίνηση, χρειάζεται να έχουμε δύο οδοντωτούς τροχούς άρα και δύο άξονες όπου μεταβιβάζεται η κίνηση από τον έναν στον άλλον. Πρέπει να υπάρχει εμπλοκή μεταξύ τους. Σύμφωνα με την θέση που έχουν μεταξύ τους οι άξονες τους διακρίνουμε σε τρεις περιπτώσεις : Πρώτη περίπτωση, όπου οι άτρακτοι είναι παράλληλες μεταξύ τους και διακρίνονται σε τρείς κατηγορίες, αυτοί που έχουν ίσια δόντια(ευθύγραμμη οδόντωση), αυτοί που έχουν ελικοειδή δόντια(κεκλιμένη οδόντωση) και αυτοί που έχουν διπλοελ.ικοειδή δόντια. Οι τροχοί που χρησιμοποιούνται στην τιερίπτωση αυτοί είναι παρά/^.ηλοι οδοντωτοί τροχοί. Γρανάζια με ίσια δόντια όπως σχήμα 1.3.1, είναι ο πιο κοινός τύπος οδοντωτών τροχών, έχουν ίσια δόντια και είναι τοποθετημένα σε παράλληλους άξονες. Πολλά γρανάζια με ίσια δόντια χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν μεγάλες μειώσεις στην ταχύτητα. Τα πλεονεκτήματα τους είναι, η απλότητα στο σχεδιασμό τους, η οικονομία κατασκευής τους και συντήρησης και η απουσία της ώθησης στο τέλος. Επιβάλουν μόνο ακτινικά φορτία στα έδρανα. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε χαμηλές ταχύτητες λόγω θορύβου. Σχ Οδοντωτοί τροχοί με ίσια δόντια Γρανάζια με ελικοειδή δόντια όπως σχήμα 1.3.2, όταν συμμετέχουν δύο δόντια σε ελικοειδή σύστημα μετάδοσης, η επαφή ξεκινάει στην μια άκρη δοντιού και εξαπλώνεται σταδιακά με την περιστροφή, μέχρι τα δύο γρανάζια βρεθούν σε πλήρη εμπλοκή. Αυτή η σταδιακή εμπλοκή κάνει τα ελικοειδή γρανάζια να λειτουργούν πιο ομαλά και χωρίς θόρυβο σε σχέση με τα ίσια γρανάζια. Ενδιαφέρον είναι πως αν οι γωνίες των δονηών των ελικοειδών γραναζιών είναι σωστές τότε μπορούν να τοποθετηθούν σε γωνίες περιστροφής κατά 90 μοίρες. Κάποια από τα υλικά από τα οποία μπορούν να κατασκευαστούν είναι ο ανοξείδωτος χάλυβας, ο σίδηρος, ο ορείχαλκος και το πλαστικό. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλουν στην επιλογή του σωστού υλικού. Για την διαδικασία κατασκευής τους χρησιμοποιούνται η σφυρηλάτηση, η χύτευση και στην συνέχεια κοπή με εργαλείου μορφής hob.

9 Σημαντικές παράμετροι που πρέπει να δοθούν για την διαδικασία επιλογής των ελικοειδών οδοντωτών τροχών είναι: Ο αριθμός των δονηών, το πρόσωπο ή το πλάτος του δοντιού, η διάμετρο βήματος, η εξωτερική διάμετρος, η κατεύθυνση οδοντωτών τροχών, η γωνία πίεσης, το υλικό κατασκευής, η τοποθέτηση μεθόδων,hub. Εφαρμογή βρίσκουν σε πολλούς κλάδους οι οποίοι περιλαμβάνουν: Χαλυβουργία, εξορυκτική βιομηχανία, μηχανήματα συσκευασίας, βιομηχανία ελαστικών, κλωστοϋφαντουργία, εξειδικευμένα μηχανήματα, μεταφορείς, αντλίες και εξοπλισμού άντλησης, ιατρική βιομηχανία, μεταφορείς χειρισμού υλικών, μίκτες και αναδευτήρες. Τέλος δίνεται μεγάλη σημασία στην ακριβή λίπανση και την ψύξη των ελικοειδών οδοντωτών τροχών λόγω το ότι χρησιμεύουν για τον έλεγχο ταχύτητας των φυγοκεντρικών συμπιεστών και στροβίλων. Σχ Οδοντωτοί τροχοί με ελικοειδή δόντια Γρανάζια με διπλοελικοειδή δόντια σχ.1.3.3,πρόκειται στην ουσία για δύο δίπλαδίπλα ελικοειδή γρανάζια.δεδομένου ότι οι γωνίες των δοντιών των διπλοελικοειδή είναι αντίστροφες, αυτό οδηγεί σε αντιστάθμιση των ωθήσεων που παράγονται από την αριστερή η την δεξιά πλευρά του. Οι δύο σειρές των δοντιών είναι διαχωρισμένες στην μέση για μια σωστή ευθυγράμμιση. Τα δόντια αντικατοπτρίζονται και μοιάζουν σαν ένα βέλος (Υ).Ένας τέλειος διπλοελικοειδής οδοντωτός τροχός είναι αυλακωτός στην μέση του αριστερού και του δεξιού του μέρους και σχηματίζει γωνία των 30 μοιρών. Λόγω της υψηλής σχεδίασης τους τα γρανάζια αυτά χρησιμοποιούνται για την μετάδοση μεγάλης ισχύς. Για την κατασκευή διπλοελικοειδών γραναζιών χρησιμοποιούνται υλικά μέταλλα και αμέταλλα. Μέταλλα όπως είναι ο ορείχαλκος, το αλουμίνιο, ο μπρούτζος, ο χυτοσίδηρος, ποικιλίες χάλυβα, όπως άνθρακα και ανοξείδωτος χάλυβας. Αμέταλλα όταν κατασκευάζονται από πλαστικό που περιέχει τα υλικά νάιλον, ακετάλη και πολυανθρακικό. Διπλοελικοειδή γρανάζια που είναι κατασκευασμένα από σύνθεση μετάλλου και πλαστικού συνδυάζουν τις καλύτερες ιδιότητες και των δύο. Για την κατασκευή αυτών η παραγωγική διαδικασία είναι αρκετά δύσκολή και δαπανηρή. Δεν μπορούν να κατασκευαστούν χρησιμοποιώντας διαδικασίες όπως κοπή με εργαλείου μορφής hob η με την μέθοδο fellows, αυτό λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης που συμβαίνει στα διπλοελικοειδή γρανάζια. Δύο διαδικασίες που μπορούν να κατασκευαστούν είναι, η μηχανική κατεργασία των αντίθετων γωνιών ελίκων στο ίδιο δοκίμιο και η κατεργασία του κάθε έλικα ξεχωριστά και στην συνέχεια η συναρμολόγηση τους.

10 Εφαρμογή βρίσκουν σε αντλίες (γραναζωτές αντλίες). Χαρακτηριστικά που τα κάνουν ευάλωτα είναι: Η βελτιωμένη ικανότητα μεταφοράς φορτίου Μεγαλύτερη δύναμη Φηαγμένο κυρίως με ανθεκτικό χυτοσίδηρο για αντοχή στην φθορά Ομαλή ροή η οποία εξασφαλίζεται από μια σταδιακή και σταθερή δέσμευση τι δοντιών Ελάχιστες υδραυλικές διαταραχές Δυνατότητα άντλησης λόγω μεγάλης ταχύτητα Σχ Οδοντωτοί τροχοί με διπλοελικοειδή δόντια Δεύτερη περίπτωση είναι αυτή οπού οι άξονες των δύο ατράκτων τέμνονται σε ένα σημείο, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, στην περίπτωση αυτή για να μεταδοθεί η περιστροφή από την μία άτρακτο στην άλλη θα πρέπει οι τροχοί να είναι κωνικοί. Τα γρανάζια αυτά είναι χρήσιμα όταν η κατεύθυνση τιεριστροφής ενός άξονα πρέπει να αλλάξει. Συνήθως τοποθετούνται σε άξονες που είναι 90 μοίρες χώρια, aixa μπορεί να σχεδιαστούν και να λειτουργούν και σε άλλες οπτικές γωνίες. Τα δόντια των κωνικών διαχωρίζονται σε αυτούς με ίσια δόντια και σε αυτούς με ελικοειδή δόντια. Οι κωνικοί οδοντωτοί τροχοί με ίσια δόντια σχ είναι όπως οι μετωτηκοί με ίσια δόντια δηλαδή όταν ένα δόντι δραστηριοποιείται έχει συνέτιειες στο αντίστοιχο δόντι απευθείας. Στους κωνικούς οδοντωτούς τροχούς με ελικοειδή δόντια η επαφή ξεκινά από το ένα άκρο του οδοντωτού τροχού και εξαπλώνεται σταδιακά σε ολόκληρο το δόντι σχ Σχ Κωνικοί τροχοί με ίσια δόντια Σχ Κωνικοί τροχοί με ελικοειδή δόντια

11 Οι κωνικοί οδοντωτοί τροχοί είναι συνήθως κατασκευασμένοι από μέταλλο ή από πλαστικό. Από μέταλλο χρησιμοποιούνται υλικά όπως είναι ο ορείχαλκος, το αλουμίνιο, ο μπρούτζος, ο χυτοσίδηρος και ο χάλυβας. Σε πλαστικά όπου περιλαμβάνουν υλικά όπως πολυκαρβονικά, νάιλον,και ακετάλη. Πλεονεκτήματα των κωνικών οδοντωτών τροχών είναι, η καλή απόδοση κάτω από υψηλές ταχύτητες και φορτία και ότι είναι ευέλικτα. Μειονεκτήματα είναι, η περίπλοκη μορφή τους όπου είναι ένας τιεριορισηκός παράγοντας για την ακρίβεια καθώς και όη σε μερικά δεν υπάρχει ο προβλεπόμενος χώρος μόχλευσης έτσι δημιουργείται το φορτίο προβόλου κάτι το οποίο προκαλεί προβλήματα όπως είναι η εκτροτιή αξόνων και επιτάχυνση στην φθορά αφού υπάρχει κακή επαφή μεταξύ των δοντιών. Βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορους κλάδους όπως εκτυπωτικά μηχανήματα, σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, πύργους ψύξης και στην χαλυβουργεία. Ένα παράδειγμα εφαρμογής τους είναι αυτό που χρησιμοποιείται στο τρυπάνι χειρός. Τρίτη περίπτωση είναι εκείνη όπου οι δύο άτρακτοι διαστρώνονται στο χώρο, χωρίς να τέμνονται. Στην περίπτωση αυτή για να μεταδοθεί η κίνηση από την μια άτρακτο στην άλλη πρέπει να χρησιμοποιηθούν, οδοντωτοί τροχοί με ελικοειδή δό\τια. οδοντωτοί τροχοί με υποείδη δόντια ή σύστημα οδοντωτού τροχού και ατέρμονος κοχλία. Η περιστροφική κίνηση μπορεί να μεταφερθεί ανάμεσα σε δύο άξονες σε ορθές γωνίες μεταξύ τους. ΥΠΟΕΙΔΗ ΔΟΝΤΙΑ Σχ Οδοντωτοί τροχοί με ελικοειδή δόντια

12 1.4 I5i0TTiTCc Kui σγέσεκ: που συνδέουν τους οδοντωτούς τοογούς Παρά>>.ηλοι οδοντωτοί τροχοί Όταν οι παράλληλοι οδοντωτοί τροχοί (σχ ) είναι σε κανονική εμπλοκή και εργάζονται, οι αρχικές τους περιφέρειες εφάπτονται μεταξύ τους και με την κίνηση τους είναι σαν να γίνεται κύλιση της μιας περιφέρειας πάνω στην άλλη. Η αρχική περιφέρεια του ενός με διάμετρο βρίσκεται έτσι συνεχώς σε επαφή με την αρχική τιεριφέρεια του άλλου με διάμετρο d j. Αυτό σημαίνει πως και οι δύο τροχοί έχουν την ίδια περιφερειακή ταχύτητα στο σημείο επαφής. Με βάση την παραπάνω παρατήρηση ας δούμε μερικές ιδιότητες των οδοντωτών τροχών αξιοπρόσεκτες, που θα μας βοηθήσουν κατά την χρησιμοποίηση τους. Παράλληλοι οδοντωτοί τροχοί σε κανονική εμπλοκή Γνωρίζουμε από την μηχανική ότι σε ένα δίσκο, που έχει διάμετρο d και γυρίζει με η στροφές σε κάθε πρώτο λεπτό, η περιφερειακή ταχύτητα κάθε σημείου της περιφέρειας δίνεται από τον τύπο: w = - ^ (m/sec) 60 Αν τώρα πολλαπλασιάσουμε και τα δύο μέλη της σχέσεως πρώτα με το 60 και μετά διαιρέσουμε με το π (=3,14) θα προκόψει η σχέση d -χ. η =. η Εάν λοιπόν οι δύο οδοντωτοί τροχοί με αρχικές διαμέτρους d^ και dj και στροφές η, και κνά λεπτό, βρίσκονται σε εμπλοκή, τότε επειδή θα έχουν την ίδια περιφερειακή ταχύτητα Ω - - J 60χμ. 60χ«, θα ισχύει η σχέση : α, χ η, = και χ «2 = αρα π π d,x n,= d ^xrij ή d j d2 = Π21 δηλαδή οι στροφές δύο οδοντωτών τροχών, που βρίσκονται σε εμπλοκή, είναι αντιστρόφως ανάλογες προς τις αρχικές διαμέτρους. Γενικά, όταν δύο οδοντωτοί τροχοί είναι σε εμπλοκή, αυτός που έχει την μεγαλύτερη διάμετρο έχει τις λιγότερες στροφές και αυτός που έχει την μικρότερη διάμετρο έχει τις περισσότερες στροφές.

13 Μπορούμε ετήσης να αποδείξουμε και άλλη σχέση, αν ζ,, Zj είναι οι αριθμοί των δοντιών και των δύο τροχών και / το βήμα τους, τότε το βήμα κάθε περιφέρειας των τροχών θα ισούται με : π χ if, = / χ ζ, π-χ-ά^ =txz2 Αν διαιρέσουμε κατά μέλη τις δύο ισότητες, θα έχουμε Δηλαδή οι στροφές των οδοντωτών τροχών είναι αντιστρόφως ανάλογες με τον αριθμό των δοντιών τους. Γενικά, ο οδοντωτός τροχός που έχει τα περισσότερα δόντια κάνει και λιγότερες στροφές. Εάν οι αρχικές περιφέρειες τροχών είναι d^ και d^ τότε όπως παρατηρούμε και από το σχήμα 1.ι, η απόσταση των αξόνων e δίνεται από την σχέση : d^+d^ 2 Ισχύει ό τι: Ένας οποιοσδήποτε παράλληλος οδοντωτός τροχός που έχει βήμα t και αριθμό δοντιών ζ, μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε άλλο τιαράλληλο οδοντωτό τροχό που έχει αυτό το βήμα t. Κωνικοί οδοντωτοί τροχοί Όταν οι άξονες των οδοντωτών τροχών τέμνονται, τότε για την μετάδοση της κινήσεως από ένα άξονα στον άλλο χρησιμοποιούμε τους κωνικούς οδοντωτούς τροχούς με ίσια δόντια. Στους τροχούς αυτούς οι βασικοί δίσκοι A και Β, επάνω στους οποίους υπάρχουν τα δόντια, είναι κόλουροι κώνοι, που έχουν ίσες γενέτειρες και κοινή κορυφή την s (σχ ). Όπως είπαμε στους τροχούς αυτούς οι άξονες μπορεί έχουν οποιαδήποτε γωνία μεταξύ τους, συνηθίζεται όμως κατά κανόνα η γωνία αυτή να είναι 90,με τους κωνικούς οδοντωτούς τροχούς όμως συμβαίνει κάτι, που πρέτιει να το προσέξουμε πολύ. Είδαμε προηγουμένως όμως ότι σε ένα παράλληλο οδοντωτό τροχό μπορεί να εφαρμοστεί ένας άλλος παράλληλος οδοντωτός τροχός, αρκεί να έχει το ίδιο βήμα ί.παραδείγματος χάριν, ένας οδοντωτός τροχός με 18 δόντια μπορεί να ταιριάξει με ένα άλλο που έχει 36 δόντια και το ίδιο βήμα. Στους κωνικούς όμως οδοντωτούς τροχούς δεν μπορεί να γίνει αυτό. Σε κάθε όμως κωνικό τροχό με ορισμένα δόντια ταιριάζει ένας και μοναδικός κωνικός τροχός, οι δύο μαζί αποτελούν ζευγάρι αχώριστο. Σχ Κωνικοί οδοντωτοί τροχοί με ίσια δόντια

14 Τώρα γιατί γίνεται αυτό μπορούμε να το κατανοήσουμε από το σχήμα Στο τροχό A με κάθετη διάταξη αξόνων, μόνο ο τροχός Β ταιριάζει. Μεγαλύτερος τροχός δεν μπορεί να ταιριάξει, διότι οι δύο κορυφές των κάτνων στους οποίους ανήκουν, δεν συμπίπτουν (σχ (β)).Στους κωνικούς τροχούς ισχύουν οι ίδιες σχέσεις με τους παράλληλους οδοντωτούς τροχούς. Ελικοειδής οδοντωτοί τροχοί και ατέρμων κοχλίας. Όταν οι άξονες των οδοντωτών τροχών διασταυρώνονται στο χώρο χωρίς να τέμνονται, τότε για να μεταδοθεί η κίνηση από τον ένα στον άλλο, χρησιμοποιούνται είτε ελικοειδής οδοντωτοί τροχοί (σχ ) είτε οδοντωτός τροχός και ατέρμων κοχλίας (σχ ). Σχ Ελικοειδή οδοντωτοί τροχοί Λέγονται οι τροχοί αυτοί ελικοειδής, γιατί τα δόντια τους έχουν την μορφή τμήματος έλικας. Στο σύστημα οδοντωτού τροχού και ατέρμονος κοχλία τα δόντια του οδοντωτού τροχού έχουν την μορφή σπειρώματος περικοχλίου. Επίσης στο σύστημα οδοντωτού τροχού και ατέρμονος κοχλία συνήθως η διασταύρωση των δύο αξόνων είναι κάθετη. Ένα σπουδαίο προτέρημα που έχει το σύστημα οδοντωτού τροχού και ατέρμονος κοχλία είναι ότι, με αυτό κατορθώνουμε και ελαττώνουμε πάρα πολύ τις στροφές του οδοντωτού τροχού και έτσι επιτυγχάνουμε μεγάλη σχέση μεταδόσεως, ενώ αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε με τους ελικοειδής οδοντωτούς τροχούς. Σχ Ατέρμονα κοχλία

15 1.5 Auvaueic στο Zeiivoc υπ ωπικών οδοντωτών τοογών υε ευθεία οδόντωση Οι δυνάμεις στους οδόντες μιας εξωτερικής οδόντωσης σε μια τυχαία φάση της σύζευξης προκύτττουν από το σχήμα Το σημείο σύζευξης A βρίσκεται σε απόσταση e από το σημείο κύλισης C. Η κάθετη δύναμη Ν μεταξύ των οδόντων ακολουθείται από δύναμη τριβής Τ = f y-n, έτσι που η τελική επίδραση του οδόντα του κινητήριου τροχού με στον οδόντα του κινούμενου τροχού είναι η δύναμη S με κλίση από την Ν με μια γωνία τριβής φ = arcgf,{ f =ύψος οδόντα). Η απόσταση του σημείου A από τα ίχνη της καθέτου Ε και F είναι: ΕΑ = Γβ, Xtg oc^ -e AF = Γβ2 Οι βραχίονες pi και ρ2 της συνισταμένης S είναι; ρ, =Γβ, ο,θ3φ-εα5\ηφ Ρ2 =Γβ2 cos Φ- AF 5\ΐίφ Από την σχέση της ροπής στρέψεως του κινητήριου και κινούμενου τροχού Μ Μ S = - = - κι από την ομοιότητα ορθογώνιων τριγώνων 0]GK και Ο2ΗΚ, Ρι Ρι προκύτττουν οι σχέσεις:. Ρ\ Ρι Ρι OjK ^ ^ ^ " Ο,Κ Ο 2Κ ρ, Ο,Κ και τότε: = Μ, = ^Μ, ^ = Μ, Ρι Ο,Κ rg2 οοβφ - (Tgjig +e) rg, οο5φ - {rg,tg «, -e) Δυνάμεις εξωτερικής οδόντωσης Επομένως, ο λόγος των ροπών M2 και Μι δίδεται αττευθείας από την αναλογία των ευθύγραμμων τμημάτων στα οποία το σημείο Κ διαιρεί την διάκεντρο Ο1Ο2.Η

16 ετήδραση της δύναμης S στον κινούμενο τροχό είναι η μετατοτασμένη δύναμη S στο κέντρο του τροχού Ο2 και η ροπή M2. Η μετατοτησμένη δύναμη S αναπτύσσει στα έδρανα την ίδια δύναμη αλλά αντίθετη κατεύθυνση. Για μια τυχαία θέση της συνισταμενης S, η τιμή της είναι: Λ/, Μ, A cos(^-(/-b,ig -e)sm<t> Όταν το σημείο A βρίσκεται μεταξύ του σημείου C και F, το φ και το e θα έχουν αρνητικό πρόσημο (στην γραφική παράσταση η γωνία φ θα μεταφερθεί στην άλλη πλευρά). Αξιοσημείωτο είναι ότι για e=0 η εξίσωση δίνει τέτοιο αποτέλεσμα που δείχνει ότι η κίνηση γίνεται χωρίς τριβές. Κατά τον υπολογισμό της φόρτισης των εδράνων, η αλλαγή του μεγέθους της συνισταμένης S, λόγω τριβών, δύναται να αγνοηθεί και τότε η γωνία φ=0. Ανεξάρτητα από την απόσταση e, ισχύει μόνιμα η σχέση: 2Μ. z,mcosoc^ Για το ζεύγος Κ και ΜΚ η γωνία oc^=oc. Μετά, για την κάθετη δύναμη Ν ισχύει γενικά: Ν=Κοο5φ=8 Για τον υπολογισμό των εδράνων η κάθετη δύναμη Ν αναλύεται σε δύο συνιστώσες (σχ ) Δυνάμεις που ενεργούν στο ζεύγος μετωπικών οδοντωτών τροχών με ευθύγραμμη οδόντωση Ρ = NCOS ct Λ = A sin α

17 Από την ροπή στρέψης στον οδοντωτό τροχό Ms η περιφερειακή δύναμη Ρ στον αρχικό κύκλο δίνεται από την σχέση d και η ακηνική R = Ptg OC Όταν σε μια κοινή άτρακτο εδράζονται δύο οδοντωτοί τροχοί που συζεύγονται με τους αντίστοιχους τροχούς σε άλλη άτρακτο, οι κατευθύνσεις των δυνάμεων στο σχήμα όπου: Ρΐ2 - είναι η περιφερειακή δύναμη του κινητήριου τροχού (πινιόν 1) που ενεργεί στον κινούμενο τροχό 2. Η δύναμη Ρΐ2 δημιουργεί την αντίδραση Ρ21 ίση αλλά αντίθετης κατευθύνσεως. Ri2 - είναι η ακτινική δύναμη του κινητήριου τροχού (τανιόν 1) που ενεργεί στον κινούμενο τροχό 2. Η δύναμη Rn δημιουργεί την αντίδραση R21 ίση αλλά αντίθετης κατευθύνσεως. Οι κατευθύνσεις δυνάμεων που ενεργούν στα ζεύγη οδοντωτών τροχών καθορίζονται κατά τον ακόλουθο τρόπο: Ο κινητήριος τροχός 1 τιεριστρέφεται π.χ. προς τα δεξιά. Ο κινούμενος τροχός 2 αντιστέκεται στην κίνηση με την δύναμη Ρ21, με κατεύθυνση αντίθετη προς την φορά περιστροφής του τροχού 1. Η αντίδραση της είναι η -Ρΐ2=Ρ2ΐ που περιστρέφει τον τροχό 2. Οι κατευθύνσεις των ακτινικών δυνάμεων R προκύπτουν από την ανάλυση των περιφερειακών δυνάμεων Ρ και των κάθετων δυνάμεων Ν (όλες οι ακτινικές δυνάμεις τείνουν προς το κέντρο των τροχών). Στην επόμενη άτρακτο ΙΙ,ο τροχός 3 παίρνει την θέση του κινητήριου τροχού κι ο καθορισμός των κατευθύνσεων των δυνάμεων γίνεται με τον ίδιο τρόπο, όπως παραπάνω. Σχ Οι κατευθύνσεις των δυνάμεων δύο οδοντωτών τροχών π ) εδράζονται σε κοινή άτρακτο

18 1.6 Υπολογισιχός των κυριότερων διαστάσεων του CεύΎoυc οδοντωτών τρογών Ο υπολογισμός της οδόντωσης στους οδοντωτούς τροχούς γίνεται κυρίως σε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση προσδιορίζονται κατά προσέγγιση οι κύριες διαστάσεις των οδοντωτών τροχών. Στην δεύτερη φάση γίνεται ο έλεγχος της καταλληλότητας των διαστάσεων που ετπλέχθηκαν. Εκλογή σγέση αετάδοσηα Για να αποφευχθεί μεγάλη φθορά των οδόντων του πινιόν ( με μεγαλύτερο αριθμό στροφών) σε σχέση με τους οδόντες του συνεργαζόμενου τροχού, θα πρέπει η σχέση μετάδοσης μιας βαθμίδας να μην υπερβαίνει την μέγιστη τιμή = (ΐ είναι ο λόγος της γωνιακής ταχύτητας του πινιόν ωι προς την γωνιακή ταχύτητα του τροχού ω2 i = = σχήμα Κινητήριος δακτύλιος 2.Κινούμενος δακτύλιος Τις μεγάλες σχέσεις μετάδοσης τις κατανέμουμε σε δύο ή σε τρείς βαθμίδες π.χ. για < 45 σε δύο ή για Ξ σε τρεις βαθμίδες.

19 Η ετπλογή της σχέσης μετάδοσης στις ενδιάμεσες βαθμίδες δύναται να γίνει με την Κατανομή μεγάλων σχέσεων μετάδοσης Θα πρέτιει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε οι σχέσεις μετάδοσης των ενδιάμεσων βαθμίδων να μην είναι ακέραιοι αριθμοί, για να επιτευχθεί φθορά όλων των οδόντων. BaoiK0c διαστάσεις Για τον καθορισμό των κυριότερων διαστάσεων στους μετωπικούς οδοντωτούς τροχούς γίνεται πρώτα η προετπλογή των κύριων μεγεθών(όπως : η αρχική διάμετρος, ο αριθμός οδόντων,το μέτρο της οδόντωσης, το τιλάτος,κλπ.). Διακρίνονται σε τρεις περιτιτώσεις: 1) Η διάμετρος της ατράκτου του πινιόν είναι προκαθορισμένη Για συνηθισμένη έδραση με φυτευτή σφήνα στην άτρακτο (σχ ),η διάμετρος της τιλήμνης του τηνιόν : D» 1,8ίίο. Τότε η αρχική διάμετρος του πινιόν di είναι: d,= D + 2{\,2m) ~ Ι,διίο + 2,5τη d, αντικαθιστώντας το μέτρο της οδόντωσης m =,έχουμε:

20 Στους τροχούς με αρχική διάμετρο < \,%d^ + 2,5m κατά κανόνα κατασκευάζονται ολόσωμα με την άτρακτο. Σχ Ολόσωμο τηνιόν με την άτρακτο Τότε η αρχική διάμετρος του ολόσωμου πινιόν αρκεί να γίνει. ( 1.2) όπου : d^ - Διάμετρος ατράκτου στην οποία εδράζεται το τηνιόν ί/, - Αρχική διάμετρος πινιόν ζ, - Αριθμός οδόντων του πινιόν. Για κανονική οδόντωση με γωνία επαφής a = 20 επιλέγεται: ζ,» οδόντες, για περιφερειακή ταχύτητα (στον αρχικό κύκλο) ν > 5 7 / Ζ,»18 22 οδόντες, για περιφερειακή ταχύτητα ν ξ τπ/ί ζ,» οδόντες, για περιφερειακή ταχύτητα ν < 1 m/j,,, Για τον πρόχειρό υπολογισμό της περιφερειακής ταχύτητας ν =,η αρχική 60 διάμετρος για σφηνωμένο τροχό στην άτρακτο δύναται να ληφθεί d^ = 2d^ και για ολόσωμο πινιόν d, = \,25df^. Η επιλογή του αριθμού οδόντων ζ,, πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο αντίστοιχος συνεργαζόμενος τροχός με Zj οδόντες να είναι ακέραιος αριθμός και συγχρόνως να πληροί την απαιτούμενη σχέση μετάδοσης. Εάν η σχέση μετάδοσης δεν είναι ακέραιος αριθμός, τότε θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε οι αριθμοί Ζ[ και ζ^να είναι πρώτοι μεταξύ τους. Μ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ομοιόμορφη φθορά των οδόντων (π.χ. για ζ, = 20 - ζυγός και i = 3,15, το ζ^ = ιζ, = 3,15 χ 20 = 63 - μονός).

21 Ka6ooiau6c του αέτρου m To μέτρο της οδόντωσης, εκτός από τον καταρκτικό \)πολογνσμό σε αντοχή κατά Bach και την ατιευθείας ετηλογής του,το μέτρο m υπολογίζεται από την d, σχέση : m =. Πολλές φορές για λόγους διαίρεσης του κύκλου δίνεται το βήμα t = πχπί κι από εδώ,m =. Το μέτρο που βγήκε από υπολογισμούς θα π στρογγυλευτεί στο αμέσως μεγαλύτερο τυποποιημένο μέτρο κατά DIN 780. Ka0optgu6c του πλάτους των οδόντων Το πλάτος της οδόντωσης στεφάνης γίνεται να εκλεγεί ως εξής : Απ την σχέση μεταξύ πλάτους - αρχικής διαμέτρου : b^ τηνιόν και» 0,9ί7, ή «δ, - (5 -i-l0)mm για τον τροχό, εξαρτάται από την σχέση μετάδοσης / = > 1, από την ποιότητα της οδόντωσης, από την διάταξη των αξόνων και στον αριθμό οδόντων, δίνεται από το διάγραμμα στο σχήμα 1.6.5, όπου οι καμπύλες του διαγράμματος σημαίνουν: καμπύλη α: Τροχοί κιβωτίου με μικρό αριθμό στροφών,οδόντωση κι έδραση μέσης ποιότητας,μονόπλευρη έδραση του τηνιόν (πρόβολος), καμπύλη b: Τροχοί ταχυτήτων, συνηθισμένη ποιότητα της οδόντωσης (του εμπορίου). καμπύλη c: Τροχοί μεγάλων ταχυτήτων, υψηλή ακρίβεια της οδόντωσης και της έδρασης των ατράκτων. καμττύλη d: Τροχοί πολύ μεγάλων ταχυτήτων και μεγάλη διάρκεια ζωής. Μεγάλη ακρίβεια στην οδόντωση και στην έδραση ατράκτων. Διάγραμμα συντελεστή πάχους - σχέση μετάδοσης

22 Απ την «τχέση πλάτους - μέτρο: ί), =ψ ><τη η οτωία είναι συνάρτηση της ποιότητας κατεργασίας της οδόντωσης στον τρόπο έδρασης των ατράκτων κ.λπ. = 8-^10...για ακατέργαστη χυτή οδόντωση = για κατεργασμένη οδόντωση και κανονική έδραση ατράκτων (σε δύο έδρανα ή πρόβολος). = για λειασμένη οδόντωση με τιαράλληλη έδραση των ατράκτων. < για μεγαλύτερη ποιότητα κατεργασίας και για σταθερή έδραση ακριβείας των ατράκτων. Το πλάτος του συνεργαζόμενου είναι λίγο μικρότερο του πινιόν για την αντιμετώπιση πιθανών σφαλμάτων συναρμολόγησης. Συνήθως λαμβάνεται b2 =b^~ (5 + 10)[/nm] 2) Η διάμετρος της ατράκτου του πινιόν και η αξονική απόσταση δεν είναι προκαθορισμένα Αρχικά υπολογίζεται η αρχική διάμετρος του πινιόν με βάση την εισαγόμενη ροπή στρέψης ή της ισχύος κι ενός ατιλοποιημένου τύπου της πιέσεως κατά Hertz, ^ ( Μ χ ρ ) χ ( 1 ^ ^ β i(af.xp)xq- + l)r. η] (1.3) ' V Ψ,χ / " ρ ψ Mj, : Εισαγόμενη ροπή στρέψης στο πινιόν [Nm] Ν, : Μεταφερόμενη ισχύς από το πινιόν [kw] m : Αριθμός στροφών του ;ηνιόν[1/ιηΐη] i : Σχέση μετάδοσης = ' Συντελεστής πλάτους οδόντωσης ρ. Αντοχή κατανομής [NW ].Για ρ = Ρο και ρ = ρ καθορίζεται από τον πίνακα Σε περίπτωση που η σχέση μετάδοσης είναι προς το είναι προς το γρήγορο τότε(ί<1) τότε το πινιόν δεν είναι κινητήριο για τον τροχό αλλά ο τροχός είναι κινητήριος για το πινιόν και τότε αντιστρέφονται οι όροι: το πινιόν έχει Zj κι ο τροχός ζ, αριθμό οδόντων. Η διάμετρος της ατράκτου δίνεται από τον τύπο: (1.4) οπού : Μ 5 : Ροπή στρέψης στην άτρακτο [Nm] Ν : Μεταφερόμενη ισχύς από την άτρακτο [1/ min] η : Στροφές της ατράκτου [1/min] C,, Cj : Σταθερές που εξαρτώνται από την ετητρεπόμενη τάση σε διάτμηση (στρεπτική τάση) και λαμβάνεται μικρή, δεδομένου ότι η τάση κάμψης είναι

23 άγνωστη.για διάφορα υλικά οι τιμές των συντελεστών C,,Cj δίνονται στο ττίνακα [λ^/ mm^\ Γία S07,Sl42 και χάλυβες παρόμοιας gvtorii; Για St50,St60 και χά^.υβες παρόμοιος cvtoctc Για χάλυβες μεγαλύτερης αντοχής Πίνακας Τιμές συντελεστών Ci,Cz Τα υπόλοιπα στοιχεία είναι ο αριθμός οδόντων του ττινιόν, το μέτρο και το πλάτος της οδόντωσης υπολογίζονται έτσι όπως στην πρώτη περύιτωση, χρησιμοποιώντας τις εξισώσεις (1.1) και (1.2) 3) Δίνεται η αξονική απόσταση Ανάλογα με την κατασκευή π.χ. σε μειωτήρες με σταθερές αξονικές αποστάσεις ή σε μηχανές ακριβείας, υπολογίζεται αρχικώς η αρχική διάμετρος του πινιόν: όπου : ^1 α : Η δοσμένη αξονική απόσταση [mm] ί : Σχέση μετάδοσης ζεύγους Τα υπόλοιπα στοιχεία της οδόντωσης υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο,όπως στην πρώτη περίπτωση. Εάν το μέτρο που προέκυψε δεν ταυτίζεται με κάποιο από τα τυποποιημένα μέτρα κατά DEsI 780, τότε επιλέγεται το αμέσως μικρότερο και με θετική μετατόπιση επιτυγχάνεται η δεδομένη αξονική απόσταση.

24 1.7 To άθροισαα των αονάδων υετατόπισης και n κατανοαή τους Όταν για λόγους κατασκευής απαιτείται μία σταθερή αξονική απόσταση,είναι ατιαραίτητη η μετατότηση της οδόντωσης και στους δύο τροχούς. Το άθροισμα τι μονάδων μετατόπισης υπολογίζεται από την σχέση : ξ ι+ ξ ι= ΓΤ----- Η εξ cc^ -ε ξ o c j tg Xg zffisinocp Για ειδικές απαιτήσεις, όπως π.χ. για την αύξηση της ικανότητας φόρτισης (μεγαλύτερο πλάτος στους πόδες των οδόντων) η μεγαλύτερη διάρκεια σύζευξης (βαθμό ετηκάλυψης), δύναται να επιτευχθεί και πάλι μέσω μετατόπισης, εξυπηρετεί το διάγραμμα στο σχ.1.7.1( κατά DIN 3992). Γ Γ Γ - Μιγιβηι ιιο<ατΐ τα cm 1. Htyierof ΙπκαΙιινης 60 βο Ι Σχήμα Εκλογή αθροίσματος μονάδων μετατόπισης Στην κατανομή των μονάδων μετατόπισης πρέπει να γίνει προσπάθεια για τη εξίσωση του πάχους στους πόδες των οδόντων (εξίσωση της ικανότητας φόρτισης) στους δύο συνεργαζόμενους τροχούς, ενώ συγχρόνως να αποφευχθεί η δημιουργία υποκοπών στους πόδες και ακμών στις κεφαλές των οδόντων. Η κατανομή του αθροίσματος + #2 μπορεί να γίνει σύμφωνα με το διάγραμμα στο σχ.1.7.1(κατά DIN 3992). Για την μετάδοση της κίνησης σε αργό (ΐ>1) ισχύουν οι γραμμές σύζευξης A (πλήρες) και κατά την μετάδοση της κίνησης σε γρήγορο (ΐ<1) ισχύουν οι γραμμές Γ(διακεκομμένες)

25 Παράδειγμα : Δίνονται τα στοιχεία, ζ, = 24, = 108 και το ^, + ^2 = +5 (οδόντωση με μεγαλύτερη ικανότητα φόρτισης κατά το σχήμα 1.7.1). Να καθοριστούν οι τιμές των μονάδων μετατότησης και ξ ^. Λύση : η σχέση μετάδοσης του ζεύγους είναι: 24 Ο μέσος όρος του αθροίσματος ζ, + Zj είναι: ^ _ ζ,+ζ2 _ Θ8 ^ " 2 2 " και ο μέσος όρος του αθροίσματος είναι: ε αργό Α Σχήμα Κατανομή αθροίσματος μονάδων μετατότησης Στο σχ φαίνεται η κάθετη ευθεία από το σημείο στον οριζόντιο άξονα ζ = ζ =66 και η οριζόντια ευθεία από το σημείο στον κατακόρυφο άξονα ξ = ξ^ = +0,25.Στο σημείο τομής αυτών των ευθειών φαίνεται η αντίστοιχη γειτονική ευθεία σύζευξης Αχ.Στις κάθετες που αντιστοιχούν στο ζ, = 24 και ζ-2 =108 και στα ύψη που καθορίζει η Αχ φαίνονται οι αντίστοιχες οριζόντιες, οι οποίες στον κατακόρυφο άξονα καθορίζουν τις αντίστοιχες τιμές : ί, =+0,36 και ^2 =+0,14.

26 1.8 Επιλογή ποιότητας KaTEPYaoiac Για τον καθορισμό των ανοχών,δηλαδή των ανεκτών λαθών της οδόντωσης (π.χ., λάθη στο βήμα,στη μορφή της κατανομής του οδόντα,λάθη στην υτιεραστική καμτπ3λη στους πόδες των οδόντων, κ.λπ.), οι κατά DIN 3961 προβλεπόμενες ποιότητες είναι 12(σχ ). Σχήμα Ποιότητες κατεργασίας Η επιλογή της ποιότητας γίνεται βάση των λειτουργικών αναγκών στους διάφορους τομείς χρήσης και κυρίως με βάση το μέγεθος της περιφερειακής ταχύτητας του τροχού. Οι πολύ καλές ποιότητες εττεξεργασίας της οδόντωσης, περίπου από 1 -ι- 3 χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εξειδικευμένων οδοντώσεων. Οι υπόλοιπες χρησιμοποιούνται για ζεύγη οδοντωτών τροχών στους διάφορους τύπους μειωτήρων.

27 1.9 Έ λ εγχο ς οόόντω ση; σε αντογή Υπολογισμός κατά Bach Ο υτιολογισμός της οδόντωσης με την μέθοδο Bach ανήκει στις πιο παλιές μεθόδους υττολογισμού.ο οδόντας υπολογίζεται σε κάμψη ως πακτωμένος πρόβολος φορτισμένος στο άκρο της κεφαλής του οδόντα (Σχ ) με την περιφερειακή στατική δύναμη Ρ. Σχήμα Πακτωμένος πρόβολος φορτισμένος στο άκρο της κεφαλής του οδόντα Από τον κινητήρα εισάγεται στο πινιόν η ροπή στρέψης : Λ/., = n(l/min) Για την μετατροπή του σε μονάδες του διεθνούς συστήματος (ISO) λαμβάνεται: \Ιφ = 9,80665Α \kw = l,36ps Τότε για να βγει η μονάδα της ροπής σε Nm και η ισχύς σε kw, θα πρέπει η σταθερά να διαιρεθεί με το 100(για να μετατραπούν τα cm σε m πολλαπλασιάζεται με το 1,36 (για να μετατραπούν τα kw σε ίππους) και με το 9,81 (για να μετατραπούν τα kp σε Ν). Δηλαδή : Μ,, =71620χ χ1,36χ9, Μ Si [Nm όπου : Λ/j, - ροπή στρέψης του κινητήρα [Nm] Ν - ισχύς του κινητήρα (kw) η - στροφές κινητήρα [1/min]

28 Η ροττή στρέψης εισάγεται στο τπνιόν αρχικής διαμέτρου τροχό με την περιφερειακή του δύναμη. _ 2Μ^ = 2r, που ενεργεί στον όπου ; P^ - περιφερειακή δύναμη στο τπνιόν [Ν] d^ - αρχική διάμετρος του τηνιόν[ιηπι] Q - συντελεστής λειτουργίας που εκφράζει τις διάφορες ακραίες συνθήκες εκκίνησης και λειτουργίας του μηχανήματος. Καθορίζεται από το διάγραμμα Richter - Ohlendorf στο σχήμα 1.9.2

29 Η δύναμη τοτιοθετείται στην κεφαλή του οδόντα και θεωρείται ότι ενεργεί ομοιόμορφα σ όλο το πλάτος b του οδόντα στον βραχίονα A= 2/η από το πέλμα του. Τότε στον τιακτωμένο οδόντα η δύναμη Ρ^= Ρ δημιουργεί τη ροπή κάμψης Μ ^: =PxA = / x2m = 2/>x^ = if o ^ x a και: Ρ ^ - ^ b l ^ cbi cby-nm εισάγοντας την σταθερά = -^ = ( ) δύναται να υπολογιστεί το μέτρο (m ). Ρ = εχ.ψηι^7ΐηι^ηι = J ^ Ξ 0,565 / \7Β:ψ \cy/ Εάν δίνεται η εισαγόμενη στο πινιόν ροπή στρέψης Λ/j = Ε χ r και το 1 r = m z,τότε: 2 m = = 0,883 ΟΟΟ - \αι//πζ \εψ ζ Η τιμή c = ^^εξαρτάται από το υλικό των τροχών και για ένα πρόχειρο υπολογισμό οι τιμές δίνονται παρακάτω: Για Χάλυβες... c» {βο 3 %θ)ΐψ!cm^ Χυτοσίδηρος... c» AQkp / cm' Μπρούντζος...c «SOkpIcm^ Πλαστικά... c «(15 ^20)^/cm ^ O υπολογισμός τον οδοντωτών τροχών κατά Bach εξυπηρετεί σαν μια προκαταβολική διερευνητική πρόταση. Δεν λαμβάνει υπόψη μια σειρά από παράγοντες που εττηρεάζουν την αντοχή των οδόντων, για αυτό και για μεγάλες ταχύτητες δεν ικανοποιεί. Η λύση είναι ανακριβής ιδιαίτερα για τους εξής λόγους : προϋποθέτει ότι τη σταθερή δύναμη Ρ την φορτίζεται μόνο ένας οδόντας...η περιφερειακή δύναμη Ρ ενεργεί στον κύκλο κεφαλής, αυτό σημαίνει ότι ο υπολογισμός γίνεται με μεγαλύτερο βραχίονα κάμψης...το πάχος του οδόντα s = ί/2 ισχύει μόνο για κανονική οδόντωση (χωρίς με μετατόπιση) για ζ = 17 και α = 20...κατά τον καθορισμό της σταθερός Ε,λαμβάνονται υπ όψιν μόνον οι στατικές συνθήκες, δε λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές σχέσεις σύζευξης, αλλά ούτε και η επίδραση της μορφής του οδόντα, η επιρροή της ανακρίβειας του βήματος κ.λπ.

30 1.10 Υλικά κατασκευής οδοντωτών τοογών Μια τιοικι^.ία ατιό σίδερα, μεταλλική σκόνη, μη σιδηρούχα κράματα και τα τιλαστικά είναι υλικά ττου χρησιμοποιούνται για την κατασκευή οδοντωτών τροχών αλλά κυρίως χρησιμοποιείται ο χάλυβας, λόγω της υψηλής του αντοχής και το χαμηλό του κόστος. Αλλες ειδικού σκοπού οδοντωτοί τροχοί(γρανάζια) όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται στον εξοπλισμό των χημικών ή μεταποίησης τροφίμων, είναι κατασκευασμένα ατιό ανοξείδωτο χάλυβα η κράματα νικελίου, λόγω της αντοχής τους στην διάβρωση και επειδή πρέπει να ικανοποιούν τα υγειονομικά πρότυπα. Οι οδοντωτοί τροχοί που προορίζονται για λειτουργία σε υψηλές θερμοκρασίες είναι κατασκευασμέιόΐ από χάλυβα ή από αυξημένης θερμοκρασίας κράματα. Οι περισσότεροι οδοντωτοί τροχοί είναι κατασκευασμένοι από άνθρακα και χαμηλής περιεκτικότητας χάλυβα. Σε γενικές γραμμές ο χάλυβας που επιλέγεται πρέπει να πληροί δύο βασικές απαιτήσεις. Η μία αφορά την κατασκευή και την επεξεργασία και η άλλη τιου αφορά την ικανότητα να λειτουργεί κάτω από ορισμένες συνθήκες. Κατασκευή και εττεξεργασία όπου περιλαμβάνουν την κατεργασία, την ικα\ ότητα να σφυρηλατηθούν και την ικανότητα να υποστούν θερμική επεξεργασία. Ικανότητα του να λειτουργεί κάτω από ορισμένες συνθήκες, να καλύπτει όλες την μηχανικές του ιδιότητες, συμπερλαμβανομένων αντοχή σε κόπωση. Ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες και απαιτήσεις κι ύστερα από τον υπολογισμό των βασικών διαστάσεων δύναται να επιλεγεί το υλικό των οδοντωτών τροχών από τον τήνακα Το υλικό αυτό μπορεί μετέπειτα να αλλάξει, εφόσον αυτό απαιτηθεί από τον έλεγχο αντοχής. Χρήση (Μορφή ισχύς και μικρής αρ. στροφών,κ,χ. ανυψωηκά μηχανήματα (μηχανές διακοπτό- «ΛικΧαισοργΙας) ajifloaia ισχύς και μεσαίος αριθμός στροφών κ.χ. μεταφορικά μέσα, μικρές ερχαλειομηχανές ^ΜΟάλη ισχύς και μεγάλος αρ. στροφών,χ.χ. γενικά για κινήσεις μηχανών απαιτήσεις π.χ. αυτοκίνητα, αεροτιλάνα, τιλοία (μεταφορικά μέσα) GG,St42,St50 πλαστικό GG.St50,St60,GS πλαστικό St60,St70 βελτιωμένοι χάλυβες St60,Sl70 -Σκληρομένοι και βελτιωμένοι χάλυβες -Βεληωμένοι χάλυβες Υλικό Σ 2ϊ*5 GG-15,00-20 κλαοτικό 00-20,00-25, ,05-45 κλαστικό GG-30...GG-40 GGG GS Βελτιωμένοι χάλυβες(επίσωτρα) GS-60 -Βελτιωμένοι χάλυβες -Χάλυβες ενανθράκωσης Υποδείξεις επιλογής υλικού για ευθεία και κεκλιμένη οδόντωση Οι μικροί τροχοί (τιινιόν) συνήθως κατασκευάζονται από χάλυβα. Οι μεγαλύτεροι τροχοί, ανάλογα με τις απαιτήσεις γίνονται από χυτοσίδηρο (GG), χυτοχάλυβα (GS) ή από χάλυβα (St). Για εξοικονόμηση δαπανηρού χάλυβα υψηλής ποιότητας και με δυνατότητα θερμικής επεξεργασίας (π.χ. βαφή) της οδόντωσης, η στεφάνη των μεγάλων οδοντωτών τροχών κατασκευάζεται από διαφορετικό υλικό ποιότητας (στεφάνη επίστεψης). Το υλικό του ττινιόν,λόγω περισσοτέρων στροφών και μεγάλων τριβών, πρέπει να είναι τηο σκληρό από το υλικό του τροχού.

31 Στοιχεία αντοχής για Μετωιηκούς nn Κωνιιοϊύς οδοντωτούς τροχούς Θερμικά εηεξεργασμένος θερμικά σιεξεργασμένος Εκίφονειακά σκληρυμένος Σκληρυμένος σε ατμόσφαιρα 15 CrNi 6 lecrnis 17 CrNiMo 6 Πίνακας Στοιχεία αντοχής υλικών για μετωτακούς και κωνικούς οδοντωτούς τροχούς

32 1.11 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Υπάρχουν αρκετά είδη οδοντωτών τροχών αλλά οι δυιλοελικοειδής και οι κωνικοί είναι αυτοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περισσότερες εφαρμογές. Αυτό λόγω της μικρής απόστασης βήματος του δοντιού όπου τους κάνει ευάλωτους σε μεγάλες ταχύτητες και λόγω της κατασκευής τους που τους δίνει το προτέρημα μεγαλύτερης διάρκειας ζωής άρα και περισσότερης αξιοποίησης από εμάς. Ετήσης, κατά την επαφή των οδοντωτών τροχών ο βαθμός ετηκάλυψης δηλαδή το πόσο αλληλοσυμπληρώνει η προηγούμενη οδόντωση την επόμενη είναι πολύ σημαντικός για μια τέλεια σχέση μετάδοσης. Ο κάθε οδοντωτός τροχός πρέτιει να έχει τις κατάλληλες διαστάσεις (κατάλληλο μέτρο, πλάτος, αξονική απόσταση) για να υπάρχει μετάδοση κίνησης και η αντοχή του να είναι κατάλληλη για να αντέξει στις μεγάλες ταχύτητες. Για αυτό το υλικό του κινητήριου τροχού πρέπει να είναι ποιό σκληρό από αυτό του κινούμενου.

33 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΠΗΣ ΟΔΟΝΤΩΤΩΝ ΤΡΟΧΩΝ 2.1 Φρεζάρισαα αε διαίρεση και εργαλείο uopoiic Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο φρεζάρισμα, μια διαδικασία κοττής οδοντώσεων με την χρήση κοτιτικού της δισκοειδής μορφής(σχ.2.1.1)ή της μορφής κονδυλίου(σχ.2.1.2). Καθώς τιεριστρέφεται το κοτιτικό, κόβει υλικό από την τιεριφέρεια του κυλίνδρου, αφού ένα διάκενο κοπεί ο τροχός ^ριστρέφεται στην κατάλληλη θέση για να κοτιεί το επόμενο. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να κοπούν όλα τα διάκενα του τροχού. Ο τρόπος αυτός εφαρμόζεται με επιτυχία στις εργαλειομηχανές πολλαπλής χρήσης για εκχόνδρυσμα των διακένων των οδόντων στις μετωπικές και κωνικές οδοντώσεις. Η φρέζα μορφής χρησιμοποιείται στις οριζόντιες φρεζομηχανές (σχ.2.1.3) ή στα φρεζοδράπανα. Το φρεζάρισμα γίνεται με την μέθοδο της διαδοχικής διαίρεσης στον απλό διαιρέτη - άμεση διαίρεση, ή στον διαφορικό διαιρέτη - έμμεση διαίρεση(σχ.2.1.4). Δισκοειδής φρέζα μορφής Σχ Φρεζάρισμα της οδόντωσης με κοπτικό εργαλείο κονδύλι μορφής

34 Σχ Φρεζάρισμα της οδόντωσης με την βοήθεια του διαιρέτη Σχ Κατεργασία της οδόντωσης του οδοντωτού κανόνα Ετιειδή στους τροχούς με ίδιο μέτρο και διαφορετικό αριθμό οδόντων η κατανομή του διάκενου των οδόντων διαφέρει, τότε θα πρέπει για κάθε μέτρο και αριθμό οδόντων να υπήρχε και ένα κοπτικό εργαλείο. Αυτό όμως είναι δαπανηρό και αντιοικονομικό και γι αυτό τον λόγο, πρακτικά, για κάθε μέτρο, τα εργαλεία κοπής περιορίζονται σε ομάδες 8 έως 6 εργαλείων, ανάλογα με την απαιτούμενη ακρίβεια. Σημαντικό γεγονός είναι όπ η μέθοδος της διαίρεσης δεν επιτρέπει να παράγονται οδοντωτοί τροχοί με υποκοπές στους πόδες των οδόντων.

35 2.2 Κοττή αε οδοντωτό κανόνα Η διαδικασία αυτή γίνεται με ένα κοπτικό πον έχει την μορφή οδοντωτού κανόνα και τιεριέχει ίσια δόντια συνήθως 3 ή 5. Το κοταικό αυτό λειτουργεί παλινδρομικά σε κατεύθυνση παράλληλη με τον άξονα μετάδοσης όταν κόβει γρανάζια,και παράλληλα με την ελικοειδούς γωνιά κατά την κοπή ελικοειδών οδοντωτών τροχών. Εκτός από την παλινδρομική δράση του κοττηκού, υπάρχει συγχρονισμένη περιστροφή του τροχού με κάθε χτύττημα του κοπτικού, έτσι το υλικό που υπάρχει μεταξύ των δοντιών αφαιρείται και κατανομές εξελιγμένης δημιουργούνται. Η κοπή με οδοντωτό κανόνα είναι οικονομική και χρησιμοποιείται για την κοπή μεγάλων οδοντωτών τροχών. Εφαρμογές: Γρανάζια με υψηλή ακρίβεια και φινίρισμα. Διπλοελικοειδή γρανάζια Σύμπλεγμα γραναζιών Σχ Κοπή με οδοντωτό κανόνα Στάδια κοπής με οδοντωτό κανόνα

36 2.3 Κοπτί αε τιιν αέθοδο Fellows Η μέθοδος αυτή μοιάζει στην κοττή με οδοντωτό κανόνα. Η διαφορά τους είναι ότι το κοτιτικό στην μέθοδο FELLOWS έχει την μορφή οδοντωτού τροχού. Το κοτιτικό λειτουργεί τιαλινδρομικά προς τον άξονα του δοκιμίου και περιστρέφεται ταυτόχρονα όπως στο σχήμα 2.3.1, ενώ μετά από κάθε πλήρη τιεριστροφή του υτιό κοπή τροχού οι άξονες τιεριστροφής κοπτικού και δοκιμίου μετακινούνται ακτινικά αυξάνοντας έτσι το βάθος της επόμενης κοπής. Εδώ εφαρμόζεται η αρχή δύο κυλιόμενων τροχών σε σύμτιλεξη,δηλαδή η κύλιση των αρχικών κύκλων του κατεργαζόμενου τροχού και του εργαλείου κοπής μορφή μετωπικού οδοντωτού τροχού, με ευθεία ή κεκλιμένη οδόντωση τιου επιπλέον εκτελεί και κατακόρυφη παλινδρομική κίνηση. Κατά την πλάνιση της οδόντωσης ο κατεργασμένος τροχός και το εργαλείο κοπής περιστρέφονται μεταξύ τους σαν να είναι ζεύγος οδοντωτών τροχών σε λειτουργία με σχέση μετάδοσης: Ο κατεργαζόμενος τροχός τοποθετείται στην τράπεζα μηχανής και εκτελεί μόνο περιστροφική κίνηση III. Ο τροχός πλάνισης τοποθετείται στην γλεισιέρα της μηχανής που εκτελεί κατακόρυφη τιαλινδρομική κίνηση I (εργασίας - κάτω, επιστροφή εν κενώ - πάνω) και ττεριστρεφόμενη II. Εκτός από των παραπάνω κινήσεων, υπάρχουν και οι βοηθητικές κινήσεις προώθησης του εργαλείου κοπής στο απαιτούμενο βάθος κοπής του διακένου των οδόντων και ατιομάκρυνση του κατεργαζόμενου τροχού από το εργαλείο κοπής ή του εργαλείου από το κατεργαζόμενο τροχό, με σκοπό την αποφυγή της τριβής των οδόντων κατά την τιεριστροφή εν κενώ πάνω. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ειδικής κάμας. Η πλάνιση τελειώνει συνήθως μετά από δύο ή τρείς στροφές του κατεργαζόμενου τροχού (στην πρώτη στροφή γίνεται εκχόνδριση, ενώ στην δεύτερη λείανση των

37 Ετήσης με αυτή την μέθοδο κοττής μπορούμε να κατασκευάσουμε και εσωτερικές οδοντώσεις όπως στο σχήμα Δημιουργία εσωτερικής οδόντωσης με την μέθοδο Fellow

38 2.4 Κοττη με εργα>χίο τύπου Hob(KonTiK0 εογα/χίο αοοωτί; ατέουονηα φρέζας) Σχ Κοπή με εργαλείο τύπου Hob Η αρχή λειτουργίας της μεθόδου αυτής βασίζεται στην συνεργασία του εργαλείου κοπής μορφής ατέρμονα(σχ.2.4.2) - κοχλία με μία ή περισσότερες αρχές, με τον κατεργασμένο τροχό. Η κατανομή του ατέρμονα αντιστοιχεί Β - κατανομή του οδοντωτού κανόνα, η οποία στην οδόντωση με εξελιγμένη έχει μορφή τραπεζοειδή

39 To ύψος της κεφαλής του οδόντα συνηθίζεται να είναι ίδιο με το του ποδός. Κατά βάση με αυτόν τον τρόπο, το εργαλείο κοττής μετατοπίζεται με ταχύτητα που ισούται με την περιφερειακή ταχύτητα του αρχικού κύκλου του τιεριστρεφόμενου κατεργασμένου τροχού. Η ομοιόμορφη μετατότπση των ακμών κοττής του εργαλείου κατορθώνεται με την περιστροφή της φρέζας. Εκτός αυτού, η φρέζα εκτελεί και συνεχή ευθύγραμμη κίνηση κοπής με κατεύθυνση προς τον άξονα του κατεριγασμένου τροχού. Ο κατεργασμένος τροχός σταθεροποιείται από τον κατακόρυφο εμβολέα κι εκτελεί μόνον συνεχή περιστροφική προώθησης III. Η κυλιόμενη ατέρμονη φρέζα (bobbing) εκτελεί περιστροφική κίνηση κοπής I και συγχρόνως συνεχή ευθύγραμμη κίνηση προώθησης Π προς την κατεύθυνση του άξονα του κατεργασμένου τροχού. Ο άξονας περιστροφής της φρέζας Οο κατά την εργασία βρίσκεται σε σχέση με το μετωττικό εττίπεδο του τροχού, κεκλιμένος με μια γωνία ίση με την γωνία πρόωσης της ελικοειδούς τροχιάς στον αρχικό κύλινδρο γο. Στο σημείο επαφής του οδόντα φρέζας με τον τροχό, η εφαπτομένη της ελικοειδούς τροχιάς στο σημείο αυτό συμπίπτει με την πορεία του οδόντα στον τροχό, δηλαδή είναι παράλληλη με τον άξονα 0. Η πλευρά του οδόντα παράγεται ως περικλειόμενη καμπύλη από τις διαδοχικές θέσεις των οδόντων του εργαλείου κοπής. Αυτή η διαδικασία είναι η ττιο παραγωγική από όλες τις μεθόδους κοττής. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την παραγωγή γρανάζια και φθαρμένα γρανάζια. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κόψει εσωτερικά γρανάζια. Το βασικό πλεονέκτημα είναι δεν απαιτείται επανατοποθέτηση κοπτικού εργαλείο, όπως γίνεται με τον κανόνα. Επίσης, επειδή κάθε διάκενο οδόντων δημιουργείται από πολλούς οδόντες του Hob, η επίδραση τυχόν υπάρχοντας σφάλματος σε ένα οδόντα του κοπτικού επί της κατανομής των παραγόμενων οδόντων εξομαλύνεται από την διαδικασία της κοττής από τα υπόλοιπα δόντια του κοτττηρα. Η διαδικασία κοττής Hobbing αποτελεί σήμερα τον ττιο διαδεδομένο και έναν από τους ταχύτερους τρόπους οδοντωτών τροχών.

40 2.5 Κοτπί οδοντώσεων αε αωαίοεση υλικού Η κοττή οδοντώσεων με αφαίρεση υλικού ή διάνοιξη χρησιμοποιείται για κοπή εσωτερικών και εξωτερικών οδοντώσεων για την δημιουργία ίσιων ή ελικοειδή δοντιών. Η πιο συνηθισμένη κατεργασία όμως είναι, η διάνοιξη εσωτερικών οδοντώσεων. Το σχήμα μας δείχνει τα στάδια κοπής ίσιων εσωτερικών οδοντώσεων. Σχ Στάδια αφαίρεσης υλικού Σχ Διαδικασία οριζόντιας αφαίρεσης υλικού Με την διαδικασία της διάνοιξης αυξάνεται σημαντικά η παραγωγικότητα και ελαχιστοποιείται η ανάγκη για εξειδικευμένους χειριστές μηχανών. Μια από τις διαδικασίες της αφαίρεσης υλικού είναι η εσωτερική διάτρηση. Αρχικά πρέπει να ανοιχτεί μια τρύπα στο κατεργασμένο κομμάτι για να μπορεί να εισαχθεί το εργαλείο διάτρησης(σχ.2.5.3). Το εργαλείο στην συνέχεια εισέρχεται και εξέρχεται μέχρι να δημιουργηθεί, να πάρει την μορφή του εργαλείου.

Ο κόσμος των επιχειρήσεων, τησ οικονομιασ και των αγορών: επιχειρηματικές δραστηριότητες, επιχειρηματικοί κίνδυνοι και επιχειρηματικές πρακτικές

Ο κόσμος των επιχειρήσεων, τησ οικονομιασ και των αγορών: επιχειρηματικές δραστηριότητες, επιχειρηματικοί κίνδυνοι και επιχειρηματικές πρακτικές Παρατήρηση Από την παρούσα αξία 96.153,85 οδηγηθήκαμε με τον εκτοκισμό στην ονομαστική αξία, αφού το υπόλοιπο του πελάτη μας θα είναι κατά την 31.12.2016 100.000 (96.153,85 + 3.846,15). 4/31.12.2016 Χ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΟΥ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΟΥ Η έρημος στην δική μου αντίληψη έχει συνδυασθεί με ένα γοητευτικό μυστήριο. Το άγονο τοπίο, οι απέραντοι αμμόλοφοι, η διαμόρφωση του εδάφους με τους γυμνούς βράχους και

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις στο ταξινοµούµε

Σηµειώσεις στο ταξινοµούµε Σηµειώσεις στο ταξινοµούµε Εισαγωγή... 2 επεξεργαστής βάσεων... 2 Τρόπος εµφάνισης των εγγραφών στη βάση δεδοµένων... 2 Ερώτηση- Σύνολο... 3 Λειτουργία... 3 Ραβδογράµµατα... 6 Γραφήµατα... 7 Εφαρµογή...

Διαβάστε περισσότερα

η ΑΚΡΟΠΟΛΗ του ΜΕΓΑΛΟΥ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ Ο λόφος «Καστρί» στο βόρειο τμήμα του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων.

η ΑΚΡΟΠΟΛΗ του ΜΕΓΑΛΟΥ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ Ο λόφος «Καστρί» στο βόρειο τμήμα του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων. η ΑΚΡΟΠΟΛΗ του ΜΕΓΑΛΟΥ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ Ο λόφος «Καστρί» στο βόρειο τμήμα του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων. Θέση και ιστορία Ο οχυρωμένος οικισμός - ακρόπολη στην κορυφή του λόφου «Καστρί» Μεγάλου Γαρδικίου, αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σημεία διάλεξης

Βασικά σημεία διάλεξης Διάλεξη 3 η Βασικές έννοιες και κατηγορίες κόστους Μέρος Β Δρ. Δημήτρης Μπάλιος_ 2 _Βασικές έννοιες και κατηγορίες κόστους Βασικά σημεία διάλεξης Σταθερό, μεταβλητό και μικτό κόστος. Άμεσο και έμμεσο κόστος.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 6 Ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ (21-10-2015)

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 6 Ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ (21-10-2015) ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 6 Ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ (21-10-2015) Το βιβλίο που απασχόλησε τη συνάντηση της 21 ης Οκτωβρίου και εγκαινίασε το αφιέρωμα της λέσχης στη σχέση Λογοτεχνίας και Κινηματογράφου, ήταν η «Μικρά Αγγλία» της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΜΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε στην χώρα μας αισθητή άνοδος του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής ευμάρειας. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν τα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Φλωρεντία, 10 Δεκεμβρίου 1513 Προς τον: ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΒΕΤΤΟΡΙ, Πρέσβη της Φλωρεντίας στην Αγία Παπική Έδρα, Ρώμη. Εξοχώτατε Πρέσβη,

Φλωρεντία, 10 Δεκεμβρίου 1513 Προς τον: ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΒΕΤΤΟΡΙ, Πρέσβη της Φλωρεντίας στην Αγία Παπική Έδρα, Ρώμη. Εξοχώτατε Πρέσβη, (Ο Νικολό Μακιαβέλι, μέσα από μία επιστολή του, περιγράφει την ζωή του στο κτήμα του, στο οποίο είχε αποτραβηχτεί, μετά το 1513 που οι Μεδίκοι ανακατέλαβαν την εξουσία.) Φλωρεντία, 10 Δεκεμβρίου 1513 Προς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πρώτες βοήθειες και αντιλήψεις του πληθυσμού στους Νομούς Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου και Μεσσηνίας

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πρώτες βοήθειες και αντιλήψεις του πληθυσμού στους Νομούς Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου και Μεσσηνίας Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πρώτες βοήθειες και αντιλήψεις του πληθυσμού στους Νομούς Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου και Μεσσηνίας ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ Δημητρακόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ (5ος αιώνας π.χ) Τερεζάκη Χρύσα Μιχαήλ Μαρία Κουφού Κωνσταντίνα

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ (5ος αιώνας π.χ) Τερεζάκη Χρύσα Μιχαήλ Μαρία Κουφού Κωνσταντίνα 2010 Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ (5ος αιώνας π.χ) Τερεζάκη Χρύσα Μιχαήλ Μαρία Κουφού Κωνσταντίνα Ο «χρυσός» αιώνας 5 ος αιώναςπ.χ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Καλλιέργεια προφορικών δεξιοτήτων των νηπίων: Διδακτικές δραστηριότητες του προφορικού λόγου στο νηπιαγωγείο»

ΘΕΜΑ: «Καλλιέργεια προφορικών δεξιοτήτων των νηπίων: Διδακτικές δραστηριότητες του προφορικού λόγου στο νηπιαγωγείο» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ «ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ που εκπονήθηκε για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΡΘΡΟ 1. ΟΡΙΣΜΟΙ Αξία καινούργιου: Είναι το ποσό που απαιτείται για την ανακατασκευή του κτιρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΥΡΙΟ-ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΚΟΥΡΙΟ-ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΟΥΡΙΟ-ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ Β`2 Καθηγήτρια: Μαρία Πουλιάου Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική εισαγωγή...σελ.3 Ιστορική διαδρομή...σελ.4 Οικία Ευστόλιου...σελ.5 Θέατρο Κουρείου...σελ.6-7 Σεισμόπληκτη

Διαβάστε περισσότερα

έκφραση έκθεση γενικό λύκειο

έκφραση έκθεση γενικό λύκειο έκφραση έκθεση γενικό λύκειο β τεύχος Τόμος 1 ος ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» έκθεση έκφραση για το γενικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Συνεχίζουμε με την με αριθμό 715/45/27-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα

Διαβάστε περισσότερα

Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 2005

Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 2005 Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 25 Για τους /τις εκπαιδευτικούς που υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας για τη θέση Σχολικού Συμβούλου υπάρχουν μας διατέθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ, για τα έτη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ Α

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ Α ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 α. Να περιγράψετε το πρόγραμμα του καθενός από τα παρακάτω πολιτικά κόμματα: Ραλλικό Κόμμα Λαϊκό Κόμμα (1910) Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

479-323 π.χ. ΝΟΤΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

479-323 π.χ. ΝΟΤΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 479-323 π.χ. ΝΟΤΙΑ ΚΛΙΤΥΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Την κλασική εποχή παράλληλα με το οικοδομικό πρόγραμμα στην Ακρόπολη, αναμορφώνεται και ο χώρος νότια αυτής. Ανακαινίζεται πλήρως το θέατρο του Διονύσου και χτίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Βουλευτικές Εκλογές 2011

Βουλευτικές Εκλογές 2011 Πολίτης ή πελάτης; Είναι αλήθεια, ότι το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει σημαντικά να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις. Το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία, η συναλλαγή και τα παζάρια, απαξιώνουν την πολιτική.

Διαβάστε περισσότερα

Επιτομή παρεμβάσεων Υπάτου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών 1997 2000

Επιτομή παρεμβάσεων Υπάτου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών 1997 2000 σελ. 1 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ # 001 / 17. 7. 1997 Επί δεκαετίες τώρα εμείς οι Έλληνες Eθνικοί, δηλαδή οι όσοι από τους Νεοέλληνες εισέτι σεβόμαστε και τιμούμε τα "ειωθότα και νομιζόμενα" των προγόνων μας αληθινών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Συντρόφισσες και σύντροφοι, Εύχομαι σε

Διαβάστε περισσότερα

Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Πυρήνας Αντάρτικου Πόλης

Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Πυρήνας Αντάρτικου Πόλης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Πυρήνας Αντάρτικου Πόλης ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Προς τον αναρχικό χώρο i) Το κάλεσμα Κάθε κάλεσμα δράσης, όπως ο «Μαύρος Δεκέμβρης», είναι μία απόπειρα συντονισμού των δυνάμεων μας. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περιβάλλοντος Γ Δημοτικού. Τετράδιο Εργασιών

Μελέτη Περιβάλλοντος Γ Δημοτικού. Τετράδιο Εργασιών 10-0066_MELETI_PERIB_G_DHM_TET_tetradio 1/9/13 3:22 PM Page 1 Μελέτη Περιβάλλοντος Γ Δημοτικού Τετράδιο Εργασιών 10-0066_MELETI_PERIB_G_DHM_TET_tetradio 1/9/13 3:22 PM Page 2 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 3 ο

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κεφάλαιο 3 ο ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Να εξηγηθεί η σειριακή αναζήτηση. Η λειτουργία της αναζήτησης σε πίνακα είναι η εύρεση της θέσης στην οποία υπάρχει μια συγκεκριμένη τιμή που ενδιαφέρει το χρήστη. Οι πιο γνωστές μέθοδοι

Διαβάστε περισσότερα

3. Βιτσιλάκη Χ., Γουβιάς Δ. (2007). ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ: Μία εμπειρική διερεύνηση της εφηβικής απασχόλησης. Αθήνα (εκδόσεις Gutenberg ).

3. Βιτσιλάκη Χ., Γουβιάς Δ. (2007). ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ: Μία εμπειρική διερεύνηση της εφηβικής απασχόλησης. Αθήνα (εκδόσεις Gutenberg ). Βιβλία Μελέτες 2007-2010 1. Βιτσιλάκη, Χ. (2007). Κοινωνιολογική, Γνωστική και Εκπαιδευτική Θεμελίωση του Θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη. 2. Βιτσιλάκη, Χ., Γκασούκα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ''ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ'' ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΛΑΟΥΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ένας περίπατος στη Μονή Καισαριανής

Ένας περίπατος στη Μονή Καισαριανής Ένας περίπατος στη Μονή Καισαριανής Ένας περίπατος στη Μονή Καισαριανής Το Μάιο του 2008 το Υπουργείο Πολιτισμού εγκαινίασε το θεσμό «Περιβάλλον και Πολιτισμός» με στόχο την ανάδειξη των άρρηκτων δεσμών

Διαβάστε περισσότερα

5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική

5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική Στρατηγική Διοίκηση και Διαχείριση της Απόδοσης 5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΝΟΥΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Έως τώρα έχουμε μιλήσει Κεφάλαιο 2: Σημαντική επιρροή του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΠΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ 1

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΠΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ 1 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΠΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ 1 Σταματοπούλου Νικολίνα Ωδείο Σύγχρονης Τέχνης Αγρινίου, nistamato@yahoo.gr Περίληψη Για το παρόν άρθρο επιλέχθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

*Απόσπασμα από το βιβλίο των Σέργιου Δημητριάδη και Αλεξίας Μ. Τζωρτζάκη, ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, Αρχές, Στρατηγικές, Εφαρμογές, εκδόσεις Rosili, Αθήνα, 2010.

*Απόσπασμα από το βιβλίο των Σέργιου Δημητριάδη και Αλεξίας Μ. Τζωρτζάκη, ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, Αρχές, Στρατηγικές, Εφαρμογές, εκδόσεις Rosili, Αθήνα, 2010. *Απόσπασμα από το βιβλίο των Σέργιου Δημητριάδη και Αλεξίας Μ. Τζωρτζάκη, ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, Αρχές, Στρατηγικές, Εφαρμογές, εκδόσεις Rosili, Αθήνα, 2010. 1 / 7 Ως επιστημονικός χώρος, το μάρκετινγκ εμφανίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Κύριο χαρακτηριστικό..

Κύριο χαρακτηριστικό.. ΠΑΡΑΜΥΘΙ Το παραμύθι είναι μια φανταστική λαϊκή διήγηση, ευχάριστη και ελκυστική, ιδιαίτερα στα παιδιά. Δεν αναφέρεται ποτέ σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, αλλά μεταφέρει αόριστα τον ακροατή στο παρελθόν

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση των Συλλόγων στην εποχή της κρίσης

Χρηματοδότηση των Συλλόγων στην εποχή της κρίσης Χρηματοδότηση των Συλλόγων στην εποχή της κρίσης Ελίνα Ρέπα Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες Μαρία Σταυρακίδου Φυσικοθεραπεύτρια Εξωτερική Συνεργάτης ΠΑΡΚΑ A Παιδιατρική

Διαβάστε περισσότερα

Σ Χ Ο Λ Η :Δ ΙΟ ΙΚ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο ΙΚ Ο Ν Ο Μ ΙΑ Σ ΤΜ Η Μ Α : Λ Ο Γ ΙΣ Τ ΙΚ Η Σ. ιιιιιιι. Θέμα: Συναλλαγματική Γραμμάτιο εις Δ ια ταγήν Επιταγή

Σ Χ Ο Λ Η :Δ ΙΟ ΙΚ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο ΙΚ Ο Ν Ο Μ ΙΑ Σ ΤΜ Η Μ Α : Λ Ο Γ ΙΣ Τ ΙΚ Η Σ. ιιιιιιι. Θέμα: Συναλλαγματική Γραμμάτιο εις Δ ια ταγήν Επιταγή τ.ε.ι. Κ Α Β Α Λ Α Σ Σ Χ Ο Λ Η :Δ ΙΟ ΙΚ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο ΙΚ Ο Ν Ο Μ ΙΑ Σ ΤΜ Η Μ Α : Λ Ο Γ ΙΣ Τ ΙΚ Η Σ ιιιιιιι Θέμα: Συναλλαγματική Γραμμάτιο εις Δ ια ταγήν Επιταγή Καθηγητής: Τσαρουχάς Αναστάσιος Σπουδάστριες:

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του Πλάτωνα στα Μαθηματικά

Η συμβολή του Πλάτωνα στα Μαθηματικά ΠΛΑΤΩΝ Η συμβολή του Πλάτωνα στα Μαθηματικά I. Ανδρέας Παπαϊωάννου II. Αλέξανδρος Μπαλάσκας III. Κωνσταντίνος Θούας IV.Λουκάς Σωτηρόπουλος V. Πέτρος Κορφιάτης Εισηγητής : Γεώργιος Κ. Ντόντος (ΠΕ03) Χρονικη

Διαβάστε περισσότερα

Αναγραφή στην οικογενειακή μερίδα τέκνου του επωνύμου της μητέρας του η οποία τέλεσε δεύτερο γάμο πριν από την ισχύ του Ν.

Αναγραφή στην οικογενειακή μερίδα τέκνου του επωνύμου της μητέρας του η οποία τέλεσε δεύτερο γάμο πριν από την ισχύ του Ν. Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΠΟΡΙΣΜΑ (ΝΟΜΟΣ 3094/2003 Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις, Άρθρο 3 5) Αναγραφή στην οικογενειακή μερίδα τέκνου του επωνύμου της μητέρας του η οποία τέλεσε δεύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 1 Εκδότης ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Εκδοτική επιμέλεια - Επιμέλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006

ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΕΤΟΣ 16ο ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 88 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ Ένας επισκέπτης του χωριού μας, ήρθε στο χωριό αφού πέρασαν δύο χρόνια. Όταν μας βρήκε και αρχίσαμε την κουβέντα, μας είπε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ισχύει από: 21/11/2011 Σελίδα 1 από 6 Τ Ι Μ Ο Κ Α Τ Α Λ Ο Γ Ο Σ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

Παπακώστα Αλεξία, Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, Υποψήφιας Διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών, Υποτρόφου του Ι.Κ.Υ.

Παπακώστα Αλεξία, Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, Υποψήφιας Διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών, Υποτρόφου του Ι.Κ.Υ. «ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΦΥΡΕΣ» ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΤΑΞΗ: ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΥΛΩΤΗ «Ο ΤΟΜ ΤΙΡΙΤΟΜ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΔΥΟ» Παπακώστα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤ ΑΣΚΕΥΗΣ ΕΣΩΡΟΥΧΟΥ ΓΕΩΡΓ Α ΑΣΗΜΙΝΑ Τ. Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤ ΑΣΚΕΥΗΣ ΕΣΩΡΟΥΧΟΥ ΓΕΩΡΓ Α ΑΣΗΜΙΝΑ Τ. Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ Τ. Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤ ΑΣΚΕΥΗΣ ΕΣΩΡΟΥΧΟΥ ΓΕΩΡΓ Α ΑΣΗΜΙΝΑ ΜΑΝΤΑΛΑ ΑΡΕΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2009 ΜΕΘΟΔΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤ

Διαβάστε περισσότερα

Μια νέα φωτεινή σελίδα της ιστορίας μας

Μια νέα φωτεινή σελίδα της ιστορίας μας 1 Μια νέα φωτεινή σελίδα της ιστορίας μας Ο Γράμμος και το Βίτσι, η Πίνδος και η Κορυτσά θα μείνουν οι αιώνιοι μάρτυρες μιας υπέροχης θυσίας. Στις άγριες και απόκρημνες κορφές της Πίνδου και του Γράμμου

Διαβάστε περισσότερα

14/11/2010. Πορεία Εργασίας. Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Μαθηματικών Επιμόρφωση Μάχιμων Εκπαιδευτικών. 1 η συνάντηση.

14/11/2010. Πορεία Εργασίας. Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Μαθηματικών Επιμόρφωση Μάχιμων Εκπαιδευτικών. 1 η συνάντηση. Πορεία ργασίας Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Μαθηματικών πιμόρφωση Μάχιμων κπαιδευτικών Δήμητρα Πίττα Πανταζή Ρίτα Παναούρα Μάριος Πιττάλης 1 η συνάντηση Νοέμβριος Δεκέμβριος 2010 Σύσταση συντονιστική επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΤΣΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, ΑΘΗΝΑ, 1988 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΤΣΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, ΑΘΗΝΑ, 1988 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΤΣΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, ΑΘΗΝΑ, 1988 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα

Ευρετήριο πινάκων. Ασκήσεις και υπομνήματα Ευρετήριο πινάκων Ασκήσεις και υπομνήματα Ανάγνωση, για να ταυτιστεί και να προβάλει τα συναισθήματά του Ανακαλύψτε την προέλευση των πιστεύω σας Απαλή μουσική ως φάρμακο για τις εντάσεις και την απογοήτευση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ 4.9.2001 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπασιάκος έχει το λόγο. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ Έντυπο Υπολογισμού Κενών-Πλεονασμάτων Σχολείου στο Σύστημα «Αθηνά» Γενικές Πληροφορίες ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ Ωράριο Διευθυντή 5 δηλ. τόσο εμφανίζεται στην οθόνη με τα ωράρια στο Αθηνά Όνομα/τα Υποδιευθυντή/ών 1. Βασιλόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Ο αθλητισμός εμπνέεται από την ειρήνη. Η ειρήνη εμπνέεται από τον αθλητισμό.

Ο αθλητισμός εμπνέεται από την ειρήνη. Η ειρήνη εμπνέεται από τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός εμπνέεται από την ειρήνη. Η ειρήνη εμπνέεται από τον αθλητισμό. Αγαπητοί γονείς και εκπαιδευτικοί, Φανταστείτε την ειρήνη... Αυτή μπορεί να ήταν η σκέψη του βασιλιά Ίφιτου της Ήλιδας όταν

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρο-μεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ 2015 1 Το επιστημονικό περιεχόμενο του παρόντος βιβλίου έχει υποβληθεί σε κριτική ανάγνωση και εγκριθεί με το σύστημα των κριτών. Η κριτική ανάγνωση πραγματοποιήθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Α. ΝΟΜΟΣ 3857/2009, ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ :

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Α. ΝΟΜΟΣ 3857/2009, ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ : ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Α. ΝΟΜΟΣ 3857/2009, ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ : Άρθρο 4 Αρχές που διέπουν την Ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις 1. Η δράση των Εταιρειών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛ-ΤΑ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ (ΤΑΠ-ΟΤΕ) ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ Π.Ο.Σ.Τ. ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ Μετά την έκδοση της εγκυκλίου με

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Α ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Α ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Α ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Σημειώνεται ότι για την ετοιμασία και εφαρμογή της ενότητας συνέδραμαν και οι συνάδελφοι Μαρία Ανθίμου και Χριστίνα Κκαΐλη (Δημοτικό Σχολείο Μενεού) ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Λογοτεχνίας. Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα

Όμιλος Λογοτεχνίας. Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα Όμιλος Λογοτεχνίας Δράκογλου Αναστασία, Κιννά Πασχαλίνα Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών «Κων/νος Καραμανλής» Δράκογλου Αναστασία, adrakogl@yahoo.gr Κιννά Πασχαλίνα, kinpash@yahoo.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ : Ποιο είναι το αγαπημένο ζώο των εφήβων? ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη σχέση με τα ζώα. Τα χρησιμοποιούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Το ολοκαύτωμα της Κάσου

Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το ολοκαύτωμα της Κάσου Το βρίκιον Άρης, 1881 Κολοβός Γεώργιος Ερευνητής Συγγραφέας Πτυχιούχος Διοίκησης Ναυτιλιακών και Μεταφορικών Επιχειρήσεων Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνισμός και Χριστιανισμός

Ελληνισμός και Χριστιανισμός Το δοκίμιο αυτό εμπεριέχεται στον Β Τόμο του Οδηγού των βιβλίων για την Αρχαία Ελλάδα. Ο χαμένος διάλογος Ελληνισμός και Χριστιανισμός Σ αυτή την εποχή που, υποφερτά ή ανισόρροπα, αναβιώνουν τα πάντα,

Διαβάστε περισσότερα

Λάθη και παρανοήσεις στα Μαθηματικά του Λυκείου

Λάθη και παρανοήσεις στα Μαθηματικά του Λυκείου Λάθη και παρανοήσεις στα Μαθηματικά του Λυκείου Αλέξανδρος Γ. Συγκελάκης Ηράκλειο Κρήτης asygelakis@gmail.com Περίληψη Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να επισημάνει ορισμένα «σκοτεινά» σημεία στη διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Τ Ρ Ι Τ Ο Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ό Μ Ε Ν Α 3.1 Η χρηστική αξία των εμπορευμάτων 32 3.2 Ανάγκες και Επιθυμίες 32 3.3 Είδη και Ταξινόμηση των Αναγκών 35 3.4 Τα Μέσα Ικανοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αναβολικά. Τα αναβολικά χωρίζονται στα φυσικά και στα συνθετικά.

Τα Αναβολικά. Τα αναβολικά χωρίζονται στα φυσικά και στα συνθετικά. Τμήμα:Α 3 Ημερομηνία:12.01.2015 Ονοματεπώνυμο:Αντιγόνη Τ. Εργασία Βιολογίας Θέμα:Αναβολικά Τα Αναβολικά Περιλαμβάνουν όλες τις ουσίες που μοιάζουν χημικά με την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη και εμφανίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη

Τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη Τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη Το πλήρες κείμενο: Μεταγραφή από το πρωτότυπο του Γιάννη Βλαχογιάννη, επεξεργασμένη από τον καθηγητή Γιάννη Καζάζη. Αδελφοί αναγνώστες! Επειδή έλαβα αυτείνη την αδυναμία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε. 1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε. ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΛΑΡΙΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ήταν δέκα ακριβώς το πρωί, Σεπτέμβρης μήνας

Ήταν δέκα ακριβώς το πρωί, Σεπτέμβρης μήνας 1 Ήταν δέκα ακριβώς το πρωί, Σεπτέμβρης μήνας του 1994. Στη μικρή πέτρινη πλατεία του χωριού Αετοφωλιά ή και Φωλίτσα για κάποιους, επισήμως Αγία Μαρίνα, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά την Κόνιτσα,

Διαβάστε περισσότερα

"ΤΟ ΞΥΛΟ ΣΤΙΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΡΟΠΙΑΣ, ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΞΥΛΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ A

ΤΟ ΞΥΛΟ ΣΤΙΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΡΟΠΙΑΣ, ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΞΥΛΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ A "ΤΟ ΞΥΛΟ ΣΤΙΣ ΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΡΟΠΙΑΣ, ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΞΥΛΙΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ A Δρ Μιχάλης Σκαρβέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, υπεύθυνος Εργαστηρίου Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Γυμνασίου Τμήμα Β3. Γρηγόρης Μαγουλάς Φανή Μανούσου Κύρος Μαλλαμίδης Ελίνα Μάλλιαρη Μάγδα Μαντά

Χημεία Β Γυμνασίου Τμήμα Β3. Γρηγόρης Μαγουλάς Φανή Μανούσου Κύρος Μαλλαμίδης Ελίνα Μάλλιαρη Μάγδα Μαντά Χημεία Β Γυμνασίου Τμήμα Β3 Γρηγόρης Μαγουλάς Φανή Μανούσου Κύρος Μαλλαμίδης Ελίνα Μάλλιαρη Μάγδα Μαντά Τι είναι άμεση και έμμεση ρύπανση του νερού. Πώς προκαλείται η ρύπανση του νερού. Επιπτώσεις της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου. Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης

ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου. Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης ΔΙΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Φυσική Β' Γυμνασίου Επιμέλεια: Ιωάννης Γιαμνιαδάκης Σύνδεση με προηγούμενο Μάθημα Στο κεφάλαιο Θερμότητα έχουμε μάθει: Τι είναι θερμότητα & θερμοκρασία μακροσκοπικά & μικροσκοπικά Μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Μια γιορτή που μας φέρνει κοντά για ακόμα μια φορά, μια γιορτή που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για τον τόπο μας, εν όψει των επικείμενων εκλογών.

Μια γιορτή που μας φέρνει κοντά για ακόμα μια φορά, μια γιορτή που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για τον τόπο μας, εν όψει των επικείμενων εκλογών. ΦΙΛΕΣ κ ΦΙΛΟΙ ΚΑΛΗΜΕΡΑ Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να ευχηθώ «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» ΣΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ. Εκ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΝΤΑ ΧΑΝΤΑΜ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Διήγημα με τίτλο: «Τι σημαίνει ελευθερία;»

ΓΑΝΤΑ ΧΑΝΤΑΜ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Διήγημα με τίτλο: «Τι σημαίνει ελευθερία;» 2 O ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΑΝΤΑ ΧΑΝΤΑΜ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 5 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Διήγημα με τίτλο: «Τι σημαίνει ελευθερία;» 1 ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ; Όταν παλεύεις για την ελευθερία σου είναι κάτι ωραίο, όταν πεθαίνεις

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρική δύναμη

Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρική δύναμη ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ-ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ 2ου ΕΚΦΕ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1 ΘΕΩΡΙΑ Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρική δύναμη Εάν τρίψουμε ένα πλαστικό στυλό σε ένα μάλλινο ύφασμα

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Π. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ) 2000-2006 ΜΕΤΡΟ 2.5, ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2.5.1, ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ 2.5.1.α

Ε.Π. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ) 2000-2006 ΜΕΤΡΟ 2.5, ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2.5.1, ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ 2.5.1.α Ε.Π. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ) 2000-2006 ΜΕΤΡΟ 2.5, ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2.5.1, ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ 2.5.1.α ΕΡΓΟ: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίας Ιορδανίδου. Λωξάντρα. Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου. Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε.

Μαρίας Ιορδανίδου. Λωξάντρα. Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου. Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Μαρίας Ιορδανίδου Λωξάντρα Πρόταση διδασκαλίας λογοτεχνικού βιβλίου Επιμέλεια: Σπύρος Αντωνέλλος Ε.Μ.Ε. Περιεχόμενα: Στόχοι Συνέντευξη της Μαρίας Ιορδανίδου Ιστορικό πλαίσιο του έργου Ο μύθος Η ηρωίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Πνευματικές Δυνάμεις στο Σύμπαν

Οι Πνευματικές Δυνάμεις στο Σύμπαν Οι Πνευματικές Δυνάμεις στο Σύμπαν ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ, μέχρι και στα δικά σας περίχωρα του Γαλαξία, υπάρχουν πολλές πνευματικές δυνάμεις που εργάζονται για τον Δημιουργό. Υπάρχουν εμπνευσμένα

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπολιτική: Μία Νέα Διάσταση της Έννοιας του Κέρδους

Βιοπολιτική: Μία Νέα Διάσταση της Έννοιας του Κέρδους Βιοπολιτική: Μία Νέα Διάσταση της Έννοιας του Κέρδους Δρ. Αγνή Βλαβιανού-Αρβανίτη Πρόεδρος και Ιδρύτρια Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής Ελλάς Η παγκόσμια οικονομία έφθασε σε ένα σημείο που αναθεωρεί εκ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ-ΧΑΪΝΗΔΕΣ Οι Χαΐνηδες Ο Δημήτρης Αποστολάκης

ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ-ΧΑΪΝΗΔΕΣ Οι Χαΐνηδες Ο Δημήτρης Αποστολάκης ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ-ΧΑΪΝΗΔΕΣ 1. Έχω επιλέξει ένα τραγούδι τον που είναι μια δημιουργία των Χαΐνηδων. Οι Χαΐνηδες είναι ένα συγκρότημα από την Κρήτη που παίζουν έντεχνη και παραδοσιακή μουσική. Οι μουσική

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο πρέπει να ικανοποιεί με τα ωράριά του το πρόγραμμα των γονέων.

Το σχολείο πρέπει να ικανοποιεί με τα ωράριά του το πρόγραμμα των γονέων. Cover Story Το σχολείο πρέπει να ικανοποιεί με τα ωράριά του το πρόγραμμα των γονέων. Φωτογραφίες: Δημήτρης Διακογιάννης Cover Ελευθέριος Γείτονας Γενικός Διευθυντής Εκπαιδευτηρίων Γείτονα 38 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εκδρομές Ιουνίου 2014

Εκδρομές Ιουνίου 2014 ΚΥΡΙΑΚΗ 01/06/2014 ΤΗΝΟΣ - ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ 50 17 ΣΑΒΒΑΤΟ 07/06/2014 ΑΥΛΩΝΑΡΙ - ΚΑΛΑΜΟΣ (ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ) Αναχώρηση νωρίς το πρωί με προορισμό το λιμάνι της Ραφήνας για να επιβιβαστούμε στο καράβι.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Στο τέλος κάθε κειμένου υπάρχουν ερωτήσεις και εργασίες, που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τα κείμενα αυτά.

Ενότητα 1. Στο τέλος κάθε κειμένου υπάρχουν ερωτήσεις και εργασίες, που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τα κείμενα αυτά. Ενότητα 1 Ταξίδια, τόποι, μεταφορικά μέσα Π ώς θα μελετούμε κάθε ενότητα Κάθε ενότητα αποτελείται από τέσσερα (4) κείμενα. Στο τέλος κάθε κειμένου υπάρχουν ερωτήσεις και εργασίες, που μας βοηθούν να καταλάβουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.Ι ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ X. ΚΩΝΣΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (Π.Ο.Φ.Ε.-Ε.)

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (Π.Ο.Φ.Ε.-Ε.) ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (Π.Ο.Φ.Ε.-Ε.) ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τους Συναδέλφους Μέλη του Ο.Ε.Ε. 1. Η ταυτότητά µας Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι Οικονοµολόγοι, Η Παράταξή

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα: Το παράδειγμα των Φιλοσοφικών Σχολών

Ιστορία της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα: Το παράδειγμα των Φιλοσοφικών Σχολών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ιστορία της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα: Το παράδειγμα των Φιλοσοφικών Σχολών Βασίλειος Φούκας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει

Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει Ένας Τιτανικός θεσμός επιβράβευσης επιτυχιών νέων ανθρώπων Από το ξεκίνημά του ο ΤΙΤΑΝ εκφράζει έμπρακτα και πολύπλευρα το ενδιαφέρον του για τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα δε για τα παιδιά, κάθε ηλικίας,

Διαβάστε περισσότερα

Η υποστήριξη της επαγγελματικής μάθησης μέσα από την έρευνα-δράση: διαδικασίες και αποτελέσματα

Η υποστήριξη της επαγγελματικής μάθησης μέσα από την έρευνα-δράση: διαδικασίες και αποτελέσματα Η υποστήριξη της επαγγελματικής μάθησης μέσα από την έρευνα-δράση: διαδικασίες και αποτελέσματα Σοφία Αυγητίδου Καθηγήτρια Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Δομή παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ-ΚΡΗΝΕΣ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ

ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ-ΚΡΗΝΕΣ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ-ΚΡΗΝΕΣ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ - ΚΡΗΝΩΝ Φυσική πηγή στον ποταµό Νέστο, στους Τοξότες Για πολλούς αιώνες οι φυσικές πηγές των λιµνών και των ποταµών αποτέλεσαν τον

Διαβάστε περισσότερα

1 Επιμέλεια: Κατερίνα Κούρτη, Υιλόλογος

1 Επιμέλεια: Κατερίνα Κούρτη, Υιλόλογος ΞΕΝΟΥΩΝΣΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟ 2. ΚΕΥΑΛΑΙΟ 1 27-29 Πραγματολογικά σχόλια Κόνων: Αθηναίος στρατηγός που έδρασε στο τέλος του 5ου και τις αρχές του 4ου αι. π.χ. και ο οποίος συνέβαλε με τις ενέργειές του στο

Διαβάστε περισσότερα

TEI ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

TEI ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ TEI ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΑΙΟΙΚΗΣΗΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ «ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΙΠΑΝΝΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. Εισαγωγή Βασικός σκοπός του μαθήματος είναι η καλλιέργεια ιστορικής σκέψης και η διαμόρφωση ιστορικής συνείδησης. Με τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 : ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Σύμφωνα με τα όσα αναλυτικά έχουν περιγραφεί στα προηγούμενα κεφάλαια της παρούσας μελέτης η κατασκευή του τμήματος «Βρύσες Ατσιπόπουλο», του Βόρειου Οδικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-201 0

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-201 0 1 5 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2009-201 0 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Φαμέλου Σεβαστή, δασκάλα Α! τάξης Σέντα Θεοδώρα, δασκάλα Β!

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΝ. Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα

ΕΠΟΝ. Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα Ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα ΕΠΟΝ Στις 23 Φλεβάρη 1943, σε ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: ΘΕΜΑ: Ενηµερωτικό σηµείωµα για το πρόβληµα της παράνοµης υλοτοµίας και ειδικά αυτό της καυσοξύλευσης

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: ΘΕΜΑ: Ενηµερωτικό σηµείωµα για το πρόβληµα της παράνοµης υλοτοµίας και ειδικά αυτό της καυσοξύλευσης 1 Ιωάννης Κέκερης ασοπόνος Επίτιµος Πρόεδρος Ένωσης ασοπόνων Μακεδονίας Θράκης Μέλος.Σ. Πανελλήνιας Ένωσης ασοπόνων και ιαχειριστών Φυσικού Περιβάλλοντος ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: Αρναία 16/12/2012 Κα Πρόεδρο Ειδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: "Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: "Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ λ ) ^ ΣΠΟ ΥΔΑΣΤΡΙΑ ^ ^ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ^ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΛΑΓΑΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ^ Λ ΑΡΟΥΜΠΑΑΗΣ ΦΩ ΓΪΟΣ ^ Λ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1997 Αφιερώνεται

Διαβάστε περισσότερα

169(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ 2010. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

169(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ 2010. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Αρ. 4369, 6.12.2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2004 ΕΩΣ 2010 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 91(Ι) του 2004 208(Ι) του 2004 245(Ι) του

Διαβάστε περισσότερα

/νση: ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Μ. Αλεξάνδρου 49, 66100, ράµα Τηλ&φαξ: +2521021972, κιν.: + 6973585563 www.akademia.gr, e-mail: info@akademia.

/νση: ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Μ. Αλεξάνδρου 49, 66100, ράµα Τηλ&φαξ: +2521021972, κιν.: + 6973585563 www.akademia.gr, e-mail: info@akademia. ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (Οδηγίες) Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ (25 µονάδες) ιαβάζουµε µια φορά προσεκτικά το κείµενο, κατανοούµε το περιεχόµενό του κι επισηµαίνουµε το θεµατικό του κέντρο. ουλεύουµε ανά παράγραφο. Υπογραµµίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

TEACHERS 4 EUROPE. Εγώ ψηφίζω, εσύ ψηφίζεις, ποιος αποφασίζει; Η λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Μαρία Γιανκιτζόγλου

TEACHERS 4 EUROPE. Εγώ ψηφίζω, εσύ ψηφίζεις, ποιος αποφασίζει; Η λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Μαρία Γιανκιτζόγλου TEACHERS 4 EUROPE Εγώ ψηφίζω, εσύ ψηφίζεις, ποιος αποφασίζει; Η λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Μαρία Γιανκιτζόγλου Σκάλα Λακωνίας, 2012 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ελλάδα, η χώρα που γέννησε τη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ και το συνάδελφο γιατί θέτει ένα θέμα το οποίο βέβαια, όπως

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ και το συνάδελφο γιατί θέτει ένα θέμα το οποίο βέβαια, όπως ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ και το συνάδελφο γιατί θέτει ένα θέμα το οποίο βέβαια, όπως ξέρει, έχει απαντηθεί στη Βουλή το προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω, Αγαπώ & Φροντίζω το Σώμα μου

Γνωρίζω, Αγαπώ & Φροντίζω το Σώμα μου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Γνωρίζω, Αγαπώ & Φροντίζω το Σώμα μου Σχολικό Έτος 2013-2014 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΑΡΣΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΚΠ/ΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 1 ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΑΣΙΚΟ Δ/ΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Σχέδιο Δράσης για τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών

Πρότυπο Σχέδιο Δράσης για τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών Πρότυπο Σχέδιο Δράσης για τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών Δράση 4.1/10 - «Δημιουργία δικτύου συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ» 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εισαγωγή...3 2. Το σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χειμωνάς σε αναμέτρηση με τον σαιξπηρικό Άμλετ

Ο Χειμωνάς σε αναμέτρηση με τον σαιξπηρικό Άμλετ Ευριπίδης Γαραντούδης Ο Χειμωνάς σε αναμέτρηση με τον σαιξπηρικό Άμλετ Αικατερίνη Δούκα-Καμπίτογλου, Ο Άμλετ του Γιώργου Χειμωνά. Αναβιώνοντας τη δύσθυμη αναγέννηση, Θεσσαλονίκη, Επίκεντρο 2008, σσ. 96.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Θέμα: Κληρονομικά προβλήματα από νομική άποψη (κληρονομικό δίκαιο) από μαθηματική (συλλογισμοί και πράξεις για τον υπολογισμό των μεριδίων) Διδάσκοντες: Κ. Ντούρου (Κοινωνικός Γραμματισμός)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 20 Ο ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ

ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 20 Ο ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2005 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ 20 Ο ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ Α. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗ Καθηγητή Ε.Μ.Π., Σχολή Αρχιτεκτόνων ΔΗΜΗΤΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Η Νέα Δημοκρατία παίρνει σήμερα μια κορυφαία πολιτική πρωτοβουλία:

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Η Νέα Δημοκρατία παίρνει σήμερα μια κορυφαία πολιτική πρωτοβουλία: Ζάππειο, 7 Ιουλίου 2010 Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά Στην Παρουσίαση του Οικονομικού Σχεδίου της Ν.Δ. «Στρατηγική Ελπίδας για την Έξοδο από την κρίση» Κυρίες και κύριοι, Η Νέα

Διαβάστε περισσότερα