Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης"

Transcript

1 Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης

2 Ανατομική της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Η ποδοκνημική άρθρωση είναι η άρθρωση που σχηματίζεται στη θέση σύνδεσης τριών οστών: του κάτω άκρου της περόνης προς τα έξω που αποκαλείται έξω σφυρό, του κάτω άκρου της κνήμης και του οστού του αστραγάλου. Τα οστά δεν εφάπτονται μεταξύ τους αλλά παρεμβάλλεται ο αρθρικός χόνδρος, ένας λείος και στιλπνός ιστός πάχους 3-5 mm που απορροφά τις φορτίσεις και διευκολύνει την κίνηση μεταξύ των οστών ελαχιστοποιώντας την τριβή. Τα οστά συγκρατούνται μεταξύ τους με τον θύλακο της άρθρωσης δηλαδή από μία μεμβράνη που τα περικλείει και η οποία ενισχύεται εξωτερικά από τους συνδέσμους ταινίες δηλαδή συνδετικού ιστού που συνδέουν μεταξύ τους 2 ή περισσότερα οστά. Ο τραυματισμός των συνδέσμων μπορεί να είναι μερικός, δηλαδή να έχουν απλά διαταθεί ή να είναι πλήρης, να έχουν δηλαδεί κοπεί. Η διάταση των συνδέσμων αποκαλείται διάστρεμμα. Η ποδοκνημική άρθρωση δεν έχει καμία ενδογενή σταθερότητα όπως έχει π.χ. η άρθρωση του ισχίου αλλά η λειτουργία της εξαρτάται από την κατάσταση των αρθρικών επιφανειών και από την ακεραιότητα των συνδέσμων. Εάν δεν υπήρχαν σύνδεσμοι δεν θα ήταν δυνατή η άρθρωση μεταξύ των τριών οστών που συναποτελούν την ποδοκνημική. Η μειωμένη ενδογενής οστική σταθερότητα μίας άρθρωσης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κινητικότητάς της. Εικόνα 1a. Απλή προσθοπίσθια ακτινογραφία της ποδοκνημικής άρθρωσης. Η άρθρωση αυτή σχηματίζεται από τη σύνδεση της κνήμης (#1) με την περόνη (#2) και τον αστράγαλο (#3). Μεταξύ των τριών αυτών οστών δημιουργείται η ποδοκνημική άρθρωση (βέλος). Τα οστά δεν εφάπτονται μεταξύ τους αλλά παρεμβάλλεται ο αρθρικός χόνδρος, ένας ιστός πάχους 3-5 mm ο οποίος καλύπτει τα άκρα των οστών στα σημεία που αυτά εφάπτονται. Εάν ο αρθρικός χόνδρος καταστραφεί τότε τα οστά βρίσκονται σε άμεση επαφή με αποτέλεσμα τη μείωση της κινητικότητας και την εμφάνιση πόνου. Η κατάσταση αυτή αποκαλείται οστεοαρθρίτιδα.

3 Εικόνα 1β. Απλή πλάγια ακτινογραφία της ποδοκνημικής άρθρωσης. Παρουσιάζονται η κνήμη (#1), η περόνη (#2), ο αστράγαλος (#3 και η πτέρνα (#4). Η ποδοκνημική άρθρωση δημιουργείται μεταξύ κνήμης και αστραγάλου και υποδεικνύεται από το πράσινο βέλος. Με το μπλε βέλος σημαίνεται η υπαστραγαλική άρθρωση που σχηματίζεται μεταξύ αστραγάλου (#3) και πτέρνας (#4). Τα οστά περιβάλλονται από τον αρθρικό θύλακο και σταθεροποιούνται συνδεόμενα με ταινίες συνδετικού ιστού που αποκαλούνται σύνδεσμοι. Τι είναι η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής; Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής είναι μία ελάχιστα παρεμβατική επέμβαση (minimally invasive surgery) με την οποία επιτυγχάνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση μίας ποικιλίας ενδαρθρικών προβλημάτων της ποδοκνημικής. Η επέμβαση πραγματοποιείται με την χρήση του αρθροσκοπίου, μίας κάμερας διαμέτρου 4 mm η οποία τοποθετείται εντός της άρθρωσης μέσω μικρών τομών του δέρματος. Για να γίνει αυτό προ της εισόδου του αρθροσκοπίου ή των ειδικών αρθροσκοπικών εργαλείων η άρθρωση διατείνεται με την έγχυση φυσιολογικού ορού εντός αυτής. Με την αρθροσκόπηση επιτυγχάνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων της ποδοκνημικής χωρίς τον τραυματισμό φυσιολογικών ανατομικών στοιχείων που συμβαίνει όταν πραγματοποιούνται εκτεταμένες τομές δέρματος προκειμένου να προσπελαστεί η άρθρωση. Για να πραγματοποιηθεί η αρθροσκόπηση είναι αναγκαία η χρήση ειδικών συσκευών με τις οποίες γίνεται δυνατός ο έλεγχος της άρθρωσης. Οι συσκευές αυτές περιλαμβάνουν την αρθροσκοπική κάμερα, την συσκευή ψυχρού φωτισμού, την αντλία έγχυσης υγρού και σταθερής ενδαρθρικής πίεσης, την αρθροσκοπική διαθερμία κ.λ.π. Το 1931 ο Burman προσπάθησε πρώτος να πραγματοποιήσει αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής και διαπίστωσε ότι η άρθρωση δεν ήταν δυνατό να αρθροσκοπηθεί λόγω της μεγάλης στενότητας της αρθρικής σχισμής. Τα πράγματα έχουν βεβαίως έκτοτε αλλάξει σημαντικά.

4 Ενώ η αρθροσκόπηση στην ποδοκνημική πραγματοποιούνταν αρχικά μόνο για τη διάγνωση διαφόρων ενδαρθρικών παθήσεων η εξέλιξη των εργαλείων και των τεχνικών κατά την τελευταία δεκαετία οδήγησε σε αλματώδη αύξηση της χρήσης της και για την χειρουργική θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Ποιές είναι οι ενδείξεις αρθροσκόπησης της ποδοκνημικής; Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής άρθρωσης πραγματοποιείται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Αίτια της αυξημένης χρήσης της αρθροσκόπησης είναι η βελτίωση των τεχνικών και των εργαλείων με τα οποία πραγματοποιείται η επέμβαση καθώς και η βελτίωση των γνώσεων μας σχετικά με τις ενδείξεις και της αντενδείξεις, τα οφέλη και τα αίτια μειωμένης αποτελεσματικότητας της επέμβασης. Η διαγνωστική αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής ενδείκνυται σε ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα παρά την ύπαρξη αρνητικού απεικονιστικού ελέγχου εάν τα συμπτώματα παραμένουν μετά από 3-6 μήνες συντηρητικής θεραπείας. Ιδιαίτερη σημασία έχουν συμπτώματα όπως είναι το οίδημα, η εμπλοκή και η αστάθεια. Οι ενδείξεις της αρθροσκόπησης της ποδοκνημικής περιλαμβάνουν τις παρακάτω καταστάσεις: Διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα Τραυματισμοί του αρθρικού χόνδρου Υμενεκτομή σε αρθρίτιδα Βιοψία υμένα Νεαροποίηση αρθρικών βλαβών σε αρθρίτιδα Λύση συμφύσεων Σύνδρομο πρόσκρουσης Αφαίρεση οστεόφυτων Αφαίρεση ελεύθερων και ξένων σωμάτων Χειρουργική θεραπεία της αστάθειας Σύνδρομο πρόσκρουσης Κατάγματα Αρθρόδεση ποδοκνημικής Δυσκαμψία ενδαρθρικής προέλευσης Διάγνωση ασαφώς καθοριζόμενων προβλημάτων Σηπτικές Φλεγμονές Εμμένοντα ενοχλήματα μετά από αρθροπλαστική Ποιές είναι οι αντενδείξεις της αρθροσκόπησης της ποδοκνημικής;

5 Η σημαντικότερη αντένδειξη είναι η ανεπαρκής εκπαίδευση του χειρουργού και ο πλημμελής τεχνικός εξοπλισμός. Άλλες ενδείξεις είναι η βαρεία αρθρίτιδα με σημαντική στένωση του μεσάρθριου διαστήματος, η φλεγμονή των μαλακών μορίων στην ποδοκνημική και η βαρείες διαταραχές της πήξης του αίματος. Πως πραγματοποιείται η αρθροσκόπηση; Η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής πραγματοποιείται με περιοχική αναισθησία δηλαδή με αναισθησία μόνο του κατώτερου τμήματος του κάτω άκρου. Ταυτόχρονα χορηγείται ελαφρά γενική αναισθησία προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η αντίληψη του ασθενή. Χρησιμοποιείται αρθροσκόπιο 30 το οποίο συνδέεται με μία οθόνη. Η άρθρωση διατείνεται ήπια με την εξάσκηση έλξης με την χρήση ειδικών συσκευών. Επί του δέρματος ζωγραφίζονται με ειδικό μαρκαδόρο τα διάφορα ανατομικά στοιχεία που βρίσκονται στην περιοχή της ποδοκνημικής προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα τραυματισμού τους. Αρχικά πραγματοποιείται τομή δέρματος μήκους 5 mm στην έξω επιφάνεια της ποδοκνημικής δια της οποίας εισέρχεται το αρθροσκόπιο. Με την κάμερα του αρθροσκοπίου ελέγχεται η αρθρική επιφάνεια του αστραγάλου και του περιφερικού άκρου της κνήμης καθώς και ο θύλακος της άρθρωσης. Με την πραγματοποίηση τομής στην έσω επιφάνεια της ποδοκνημικής τοποθετούνται εντός της άρθρωσης ειδικά λεπτά εργαλεία με τα οποία ελέγχονται και ψηλαφούνται τα διάφορα ανατομικά στοιχεία και πραγματοποιούνται διάφορες παρεμβάσεις. Εικόνα 2. Ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση. Στην επιφάνεια του δέρματος έχουν ζωγραφιστεί τα ανατομικά στοιχεία που διέρχονται από την ποδοκνημική και συγκεκριμένα τα αγγεία, τα νεύρα και οι τένοντες. Οι θέσεις δια των οποίων εισέρχονται τα διάφορα εργαλεία αποκαλούνται πύλες εισόδου.

6 Εικόνα 3. Η άρθρωση διατείνεται ατραυματικά με την χρήση ειδικών συστημάτων προκειμένου να αυξηθεί ο διαθέσιμος χώρος και να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση της επέμβασης. Εικόνα 4. Το αρθροσκόπιο βρίσκεται στην αριστερή, έσω, πλευρά της ποδοκνημικής ενώ από την έξω πλευρά (δεξιά) τοποθετούνται ειδικά εργαλεία με τα οποία πραγματοποιούνται διάφορες επεμβάσεις όπως είναι ο έλεγχος των ανατομικών στοιχείων,η αφαίρεση ξένων σωμάτων, η πραγματοποίηση χονδροπλαστικής ή τρυπανισμών κ.λ.π. Είναι συχνές οι επιπλοκές στην αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής; Οι επιπλοκές της αρθροσκόπησης είναι μάλλον σπάνιες και είναι δυνατό να εξαλειφθούν τελείως εάν λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την αποφυγή τους και εάν χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα εργαλεία

7 και τεχνικές. Πόσο χρόνο διαρκεί η επέμβαση και ποιό είναι το χρονικό διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο; Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από το είδος του προβλήματος για το οποίο πραγματοποιείται η επέμβαση και κυμαίνεται μεταξύ 20 και 60 λεπτών. Συνήθως ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο μετά από 4-6 ώρες βαδίζοντας με τη βοήθεια βακτηριών. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος ή ανύπαρκτος.

8 Παράδειγμα αρθροσκοπικής αντιμετώπισης οστεοχόνδρινου κατάγματος του αστραγάλου Εικόνα 5. Μία ασθενής 24 ετών υπέστη βαρύ διάστρεμμα της δεξιάς ποδοκνημικής άρθρωσης 4 εβδομάδες προ της εξέτασης. Λόγω εμμένοντος άλγους και αστάθειας στην ποδοκνημική πραγματοποιήθηκε ακτινογραφία στην οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός οστεοχόνδρινου κατάγματος στην έσω επιφάνεια του αστραγάλου. Στην ακτινογραφία απεικονίζεται ένα μικρό τεμάχιο οστού (βέλος) το οποίο καλύπτεται από πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αρθρικού χόνδρου. Εικόνα 6. Στην μαγνητική τομογραφία διαπιστώνεται ότι η βλάβη εκτείνεται και εντός του υποχόνδριου οστού σε μεγαλύτερο βάθος από αυτό που υποδεικνύει η απλή ακτινογραφία.

9 Εικόνα 7. Αρθροσκοπική εικόνα στην οποία διακρίνονται η κνήμη (#1), ο αστράγαλος (#2) και το αποκολληθέν οστεοχόνδρινο τεμάχιο (βέλος). Σημειώστε ότι οι επιφάνειες των οστών καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο. Εικόνα 8. Το αφαιρεθέν οστεοχόνδρινο τεμάχιο είναι μεγαλύτερο από 1 cm.

Aρθροσκόπηση του Ισχίου: Διαγνωστική Προσπέλαση, Ενδείξεις και Χειρουργική Τεχνική

Aρθροσκόπηση του Ισχίου: Διαγνωστική Προσπέλαση, Ενδείξεις και Χειρουργική Τεχνική Aρθροσκόπηση του Ισχίου: Διαγνωστική Προσπέλαση, Ενδείξεις και Χειρουργική Τεχνική Δρ. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαδικός Χειρουργός 2 Εισαγωγή Η επεμβατική αντιμετώπιση των παθήσεων του ισχίου μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας

Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας Η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται χειρουργικά όταν: α) η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου είναι ολοκληρωτική, β) όταν υπάρχουν σημαντικά συμπτώματα, όπως πόνος ή

Διαβάστε περισσότερα

Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες

Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες Ποιά είναι η ανατομική κατασκευή του ώμου; Η άρθρωση του ώμου σχηματίζεται από την σύνδεση τριών οστών: του βραχιονίου, της ωμοπλάτης και της κλείδας.

Διαβάστε περισσότερα

Βλάβες του Αρθρικού Χόνδρου του Γόνατος: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Βλάβες του Αρθρικού Χόνδρου του Γόνατος: Διάγνωση και Αντιμετώπιση Βλάβες του Αρθρικού Χόνδρου του Γόνατος: Διάγνωση και Αντιμετώπιση Τι είναι ο αρθρικός χόνδρος; Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένας στιλπνός, ομαλός, λείος και ανάγγειος ιστός που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκόπηση του Ισχίου

Αρθροσκόπηση του Ισχίου MEΣOΓEIΩN 215, AΘHNA 115 25 - THΛ.: 210 6777590, FAX: 210 6756352 E-mail: kafkas@otenet.gr, Website: kafkas-publications.com Iδιoκτήτης: Eκδόσεις Kαυκάς EKΔOTHΣ:... Hλίας Kαυκάς, Δερματολόγος ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μηνίσκοι του Γόνατος και η Αρθροσκοπική Mηνισκεκτομή

Οι Μηνίσκοι του Γόνατος και η Αρθροσκοπική Mηνισκεκτομή Οι Μηνίσκοι του Γόνατος και η Αρθροσκοπική Mηνισκεκτομή Τι είναι οι μηνίσκοι του γόνατος; Οι μηνίσκοι του γόνατος είναι ινοχόνδρινοι δίσκοι σχήματος C οι οποίοι παρεμβάλλονται μεταξύ του μηριαίου και της

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής με αρθρόδεση

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής με αρθρόδεση Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής με αρθρόδεση Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής με αρθρόδεση Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI)

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Τι είναι το σύνδροµο µηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης; Φυσιολογικά, η κεφαλή του ισχίου δεν προσκρούει στο χείλος της κοτύλης κατά

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με αρθρόδεση

Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με αρθρόδεση Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου με αρθρόδεση Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με αρθρόδεση Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. της ποδοκνημικής με αρθροπλαστική

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. της ποδοκνημικής με αρθροπλαστική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής με αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος του Γόνατος και η Συνδεσμοπλαστική

Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος του Γόνατος και η Συνδεσμοπλαστική Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος του Γόνατος και η Συνδεσμοπλαστική Ποιά είναι η ανατομική κατασκευή του γόνατος; Η άρθρωση του γόνατος σχηματίζεται από το μηριαίο οστό και από την κνήμη. Τα άκρα των οστών

Διαβάστε περισσότερα

Aρθροσκόπηση του Ισχίου

Aρθροσκόπηση του Ισχίου Aρθροσκόπηση του Ισχίου Δρ. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαδικός Χειρουργός 2 Εισαγωγή H αρθροσκόπηση του ισχίου επιχειρήθηκε για πρώτη φορά το 1913 από τον Burman, αλλά η κλινική της εφαρμογή άρχισε

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με οστεοτομία

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με οστεοτομία Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με οστεοτομία Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με οστεοτομία Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Μέλος Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Ρήξη του Επιχείλιου Χόνδρου του Ισχίου Labral Tear

Ρήξη του Επιχείλιου Χόνδρου του Ισχίου Labral Tear Ρήξη του Επιχείλιου Χόνδρου του Ισχίου Labral Tear Τι είναι ο επιχείλιος χόνδρος; Ο επιχείλιος χόνδρος είναι µία δοµή από ινώδη ιστό που περιβάλλει κυκλοτερώς την κοτύλη την κοίλη δηλαδή αρθρική επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης,

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου (hallux valgus)

Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου (hallux valgus) Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου Ορθοπαιδική χειρουργική Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου (hallux valgus) Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ Γιγής Π. Ιωάννης 5 Α. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ Α.1. Κατάγµατα του κάτω άκρου του µηριαίου Τα κατάγµατα αυτά, όπως και τα κατάγµατα της διάφυσης του µηριαίου,

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού. (με επιγονατιδικό τένοντα)

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού. (με επιγονατιδικό τένοντα) Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης πρόσθιου χιαστού (με επιγονατιδικό τένοντα) Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με επιγονατιδικό τένοντα) Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση. ρήξης μηνίσκου

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση. ρήξης μηνίσκου Αρθροκοπική αντιμετώπιση ρήξης μηνίσκου Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης μηνίσκου Ορθοπαδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους)

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Ορθοπαδικός Χειρουργός: Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με οστεοτομία

Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με οστεοτομία Αντιμετώπιση δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου με οστεοτομία Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με οστεοτομία Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με ολική αρθροπλαστική

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με ολική αρθροπλαστική Αντιμετώπιση αρθρίτιδας γόνατος με ολική Relecture scientifique αρθροπλαστική Société française de chirurgie orthopédique et traumatologique (SOFCOT) Relecture juridique Médecins experts SOFCOT Relecture

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΙΑ ΑΝΩ ΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟ ΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΙΑ ΑΝΩ ΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟ ΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΙΑ ΑΝΩ ΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟ ΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Τα γόνατα παίζουν σηµαντικό ρόλο στη στήριξη και στη βάδιση µας. Καθηµερινά επιβαρύνονται προκειµένου να ανταπεξέλθουν στις διάφορες καταπονήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστική και Χειρουργική Αρθροσκόπηση του Ώμου

Διαγνωστική και Χειρουργική Αρθροσκόπηση του Ώμου Διαγνωστική και Χειρουργική Αρθροσκόπηση του Ώμου Δρ. Χρήστος Κ. Γιαννακόπουλος Ορθοπαδικός Χειρουργός 2 Αρθροσκόπηση είναι η ενδοσκοπική διαγνωστική και θεραπευτική τεχνική με την οποία γίνεται μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση του επώδυνου ώμου

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση του επώδυνου ώμου Αρθροκοπική αντιμετώπιση του επώδυνου ώμου Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση του επώδυνου ώμου Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος 1. Τι είναι οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αντικατάσταση ισχίου και γόνατος; Ο όρος ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι (ΕΕΜ)

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Μέλος Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ & ΤΟΥ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ & ΤΟΥ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ & ΤΟΥ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ Γιγής Π. Ιωάννης - Σαµδάνης Βασίλειος 4 Α. ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ Α.1. Οστεοαρθρίτιδα Ποδοκνηµικής Αρθρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Μέλος Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

[αφιέρωμα] Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

[αφιέρωμα] Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών [αφιέρωμα] 20 χρόνια 1993-2013 Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών 20 χρόνια - Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής

Διαβάστε περισσότερα